Nedelja, 28.12.2014.

13:05

Investicioni bum imala je - Srbija

Priliv stranih investicija u Srbiji u prvih deset meseci ove godine iznosio je 1,15 milijardi evra.

Izvor: Tanjug

Investicioni bum imala je - Srbija IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

136 Komentari

Sortiraj po:

Pedja

pre 9 godina

Nije teško biti bolji od katastrofalne 2013. godine. Investicije u 2012, 2013. i 2014. godini zajedno su manje nego investicije u jednoj jedinoj, kriznoj 2011. godini. Toliko o tom bumu.

MIlan

pre 9 godina

Od obecanih 100 milijardi mi imamo 1.3 milijarde (ukjucujuci I Bor od 250 miliona sto je sve ali nije direktno strano ulaganje!!)...

Pa dobro jos 90ak godina I ok smo...

Stardust

pre 9 godina

Da li zna neko gde su ta magicna vrata za prelazak u drugu dimenziju, tj. u tu Srbiju iz ovih vesti? Evo ja pakujem najosnovnije i krecem, samo ne mogu da nadjem taj "Stargate". Molim redakciju da mi izadje u susret. Unapred zahvalan.

Ivan

pre 9 godina

@(Zarko, 28. decembar 2014 21:42)

Odavno je Microsoft u Srbiji. I to poveći centar.

Ali i iz komentara se vidi gde je Srbija. Stanje svesti ljudi. Svi se žale, sve je loše. Pa tako će vam i biti...

milki

pre 9 godina

Ja bih molio sve ljude dobre volje među kojima najviše premijera jer on je najushićeniji a može i Zorana,Gašić ,predsednik i svi ostali da meni starom,ubogom bez posla i penzije a 60 mi je leta ali fala bogu još pri zdravoj pameti,objasne,nacrtaju te velike antologijske investije,I ako mogu kakve su to reforme o kojima toliko pričaju.Jel to:smanjenje plata,penzija,ukidanje socijalnih davanja trudnicama,deci,penzionerima.Jel to zapošljavanje aktivista,krimosa dizanje akciza,poreza,trogodišnja kampanja blaćenje predhodnika bez ikakvih dokaza i još mnooogo toga ali eto samo na ovo mi odgpvorite dobri nasmejani ljudi.

aleksandar

pre 9 godina

koga su to jos strane investicije uspele da razviju to ne biva....dolazimo to tog trenutka kada ce prodati sve u ovoj zemlji (telekom ,eps,pkb,zemlju,prirodne resurse) zarad par godina na vlasti,...odavno smo mi prcija belosvetske fukare u rukama domacih izdajnika , lopova ,preveranata....

milan

pre 9 godina

Trebalo bi pratiti i kakvi su uslovi rada na primer u SM Kuper Standard ali to nikoga ne interesuje samo je važno da imaju listu investicija a radnici neka trpe nemoguće uslove rada.

malji_deca

pre 9 godina

"Dragi Deda Mraze,
ovog puta neću iskati od tebe nego ću ti poželeti!
Red je da ti se odužim. Elem, da Bog da te Vučić spasavao iz snežne mećave, Vulin ti uručio paketić, sanke bile efikasne i brze kao železnice Srbije, Dačić prevodio poštu, Mihajlovićka pravila play listu za sanke, irvasi bili organizovani kao pravosudni sistem Srbije, bio bezbedan kao ulice Novog Sada, zdrav kao poslanici skupstine, jak kao dinar, smešan kao zakon o radu, obrazovan kao kadar SNS-a, svi odžaci ti bili čisti kao Nikolićeva savest, budžet realan kao pad nezaposlenosti u Srbiji, sit kao gradjani Srbije, normalan kao Srdjan Verbić, popularan kao mere štednje Vlade Srbije, pošteno zaradjivao kao Bajatović, inteligentan bio kao Jorgovanka Tabaković, patuljci ti bili odani kao ministar policije premijeru, realan kao preambula ustava, human kao Dragica Nikolić i trezan kao Velimir Ilić. I svi verovali u tebe kao u Vučićeve izjave"

Petar

pre 9 godina

@Jovan

Jovane, to ti je razmazena srpska socijalisticka bagra koja samo hoce da muze iz drzave a da niko ne radi - takvi se kod nas prodaju kao intelektiala drzave (valjda jer je intelektuala koja je nesto umela pobegla u inostranstvo odavno)

Naravno da su ovo odlicne investicije i odlicni rezultati - zvog slepe socijalisticke politike devedesetih mnogo se unistilo, inace da jos imamo staro ovo bi najzad bila ta bolja vremena.

Apropopo aktuelne vlasti - nisam poklonik SNSa kao stranke, i ne volim manjak strucnosti, ali Vucic sije sve ranije vlasti i smanjivanjem troskova i kolikim tolikim povecanjem kapaciteta - da narod nije tako nadobudan podrzali bi pa bi sutra imali gde da rade, a ne samo muzli zemlju za pensije i drzavne plate kao do sada.

beogradjanka

pre 9 godina

Sve fabrike... Da nam zagade vazduh za male pare, posto kontrola i ocuvanje zivotne sredine kod nas je na nivou ( minus 100%). Nista se ne kontrolise i niko se ne kaznjava...samo od sebe se zagadjuju reke pa vodu moramo da pijemo iz flase a ne iz cesme...A gde ide sva dobit??? Kod nas ne ostaje nista...

beogradjanka opet

pre 9 godina

A sta je to centar za doradu semena i kukuruza???? Proizvodnja GMO semena i kukuruza!!!! jel tako. Eto da znamo barem sta jedemo.

anticenzura

pre 9 godina

Sjajan pamflet!
A sto ne napisete koliko su manjene plate,penzije,socijalna davanja...sto ih ne pitate kad ce da smnje retarditrane takse i ostale namete? Sto ne napisete da ce nam na kvarnjaka povecati cenu goriva,jer zbog pada na svetskom trzistu uvode povecanje akciza?
Nije sustina samo u fabrikama,vec da neko tamo u mionici pokrene posao i zaposli sebe,da se poveca kupovna moc ljudi smanjenjem i otimanjem i sl...

Zarko

pre 9 godina

Ali su poznati i ove godine ipak preskočili Srbiju. Mi nemamo microsoft-nokia,mercedes,ericsson,audi,opel,suzuki,samsung fabrike kao madjarska,slovacka,rumunija. I to malo poznatih kao npr nestle dosao je i kupio cipiripi koji ima udeo od 0.5 u kremovima. Isto tako i dalje nas obilaze trgovinski lanci i javno kazu da im Srbija nece biti u planu sem Lidl-Kauflanda a oni su tek posebna prica sa otvaranjem 15 objekata. Najnovije vesti stizu Lidl je stopirao poslovanje tj jako ga je usporio i gradnja nece poceti pre kraja 2015-e. Otvaranje 2016-e.

Jovan

pre 9 godina

Svi stalno spominju botove a ja dok čitam komentare imam utisak da je jedan te isti čovek pisao svaki komentar, ili je ovo neko kolektivno ludilo. Pa zar je bitno da li je Dinkić ili Vučić? Zar je bitno da li je zbog Rusije ili jeftine radne snage? Zar nije poenta da nam bude bolje, da li bi vam bilo lakše da piše "u Srbiju neće niko da investira" pa da kažete eto, jesam rekao? Šta je s vama ljudi, ja hoću da čitam ovakve vesti, hoću da bude dobro u Srbiji, sramota me kad čitam komentare, svi samo pljuju jedni po drugima i upiru prstom. Hoću da moja deca sutra žive bolje, zar nije to najbitnije?

IBJ

pre 9 godina

Evo malo računice:
Kad izuzmete "memorandum o razumevanju", šro je isto što i "šupalj nos do očiju" (ŠNDO). Izuzmete Bor koji je čist promašaj jer ćemo morati da uvozimo kvalietnu rudu iz inostranstva da bi ta topionica mogla da radi sa postojećom tehnologijom (dakle ŠNDO). Izuzmite Kragujevac jer je to Verkov dil, ostaje 8 navedenih investicija u Vojvodini i 12 u ostatku Srbije. Ako se uzme u obzir da Vojvodina ima oko 2 mil. stanovnika, a ostatak Srbije još oko 5 mil, i kad sve to lepo indeksirate, vidite da je Pajtić i dalje dva puta veći maher za investicije od Ace Laždaje. Ništa laždajisanje, samo fakti! ;-D

silvvaner

pre 9 godina

Investicija je kada zasadite 100.000 ha vocnjaka,100.000 ha vinograda(Slovenija ima 50.000 ha a Srbija 15.000 ha - smesni smo ko crtani film),zapatite par miliona stoke,podignete iz stecaja prehrambeni preradjivacki sektor koji se bavio izvozom decenijama i pohapsite bagru koja ih je opljackala i oterala u stecaj.E tada mozete poceti da pravite neke realne planove o zaposljavanju i zaradi ali istovremeno posutirati 300.000 dzabalebarosa sa drzavnih jasla.Potpuno ukinuti subvencije strancima, narocito metalskom kompleksu jer cega god su se uhvatili sve je propalo od zelezare,FIAT-a,Ikarusa,kamiona ,aviona,traktora,kombajna...Kostaju nas milijarde evra i nikad nikakve koristi nismo imali,samo dubioze.Nisu sposobni da zarade ni vodu da plate koju potrose.Samo nemojte pricati kako najrazvijenije zemlje imaju jaku masinsku industriju,jer to sa nama nema nikakve veze.Nasa sudbina je potpuno drukcija.Moramo koristiti prirodne resurse koje imamo sa minimalnim uvozom neophodnog materijala da bi izvezli proizvod i napravili profit.

bb

pre 9 godina

reklama o jeftinoj radnoj snazi je dobar potez, ma koliko ruzno to izgledalo. pogledajte kinu koja je za nekoliko decenija eksplodirala pomocu takve politike i sada je prva ekonomija na svetu. samo neka dolaze stranci, pa makar mi radili i za male pare. jako brzo cemo ukrasti zanat i od jeftine radne snage postati konkurenti. srbin je to. verujem za svega nekoliko decenija, ako se uzdrzimo od korupcije. tj ako nam ne zapadne da u medjuvremenu ratujemo opet.

glasac ds-a iz Ade

pre 9 godina

firma lpo iz Ade nije nikog zaposlila u novom pogonu tih 63 radnika koje spominju su stari radnici.u celoj toj prici je samo istina da je otvoren novi pogon.pozdrav iz Ade

LOL

pre 9 godina

U bre koliko vas je razdrazenih. Prepuno argumenata i nekog besa, a kada se sve nabroji taksativno, ispada tragikomicno:

- dodjite u Srbiju i dobicete visoko kvalifikovanu radnu snagu za male pare"..sram vas bilo!
- Vecina navedenih investicija je polurealizovana
- Ako od ovog silnog priliva 1,15 milijardi eura oduzmemo štetu od Fiata 1,4 milijarde eura koju će ostaviti kad se presele u Brazil mi smo u minusu
- sve to ima malo ili nimalo veze sa aktuelnom vladom... sve investitore rukovodi samo jedan motiv, a to je rusko tržište koje je otvoreno za srpske proizvode.
- INICIRANO,DOGOVORENO,U FAZI ISPITIVANJA, pre nego sto su ovi naprdnjaci dosli na vlast?
- obmanjujete javnost
- Ovo su uglavnom investicije koje je još započeo Dinkić
- Nije Srbija dobila nego Beograd
- IZ navedenog se vidi da je dobar deo investicija ostvaren u Vojvodini
- Mađarska je godinama imala investicije od po 20 i više milijardi evra, pa i dalje nisu puno odmakli.
- Pitanje svih pitanja: a kolike su subvencije date za te investicije i pod kojim uslovima?
- a koliko je kredita vise uzeto nego ranije? to niko ne prica,

Sve ekspert do eksperta...

Sremac76

pre 9 godina

Kuper Standard je dosao u Mitrovicu mnogo pre naprednjaka,fabriku jesu zavrsili ove godine ali su poceli mnogo ranije,inace fabrika je "svecano" otvarana tri puta...sad i Lames preko puta gradi fabriku koju ce verovatno predstaviti kao investiciju i svoj uspeh a Lames je u Mitrovici jedno 8 godina ali u iznajmljenoj hali,jedini razlog izgradnje je ugovor sa VW koji je to zahtevao...

Hogar

pre 9 godina

1,15 milijardi evra!
Čudno...ali o tome javlja jedino domaća štampa.Kurs evra govori sve!
IZBORI...da vidimo kakvo je sada raspoloženje naroda.Ako je ZA "AKTUELNU " GARNITURU ČEMU ONDA BATINE DANAS U MIONICI?

Petar

pre 9 godina

Ovo je primer istraživačkog novinarstva. Koliko je samo novinarima truda trebalo da dodju do svih ovih podataka i tako nas ubede da investicije nezaustavljivo stužu u našu zemlju, a samim tim i bolji životni standard.

1

pre 9 godina

Radio sam temeljno seminarski na temu investicija u Srbiji poslednjih deset godina kao i poredjenje s zemljama regiona. Ni 550 miliona evra ove godine nije uslo u zemlju, a i od toga ne treba sve klasifikovati kao investicije. A kao glavna dv arazloga za pad investicija u nasu zemlju u poslednje tri godine javljaju se: Globalno smanjenje iznosa koji se izdvajaju za investicije i nestabilno politicko okruzenje uz sporu birokratiju. 2006 4.3, a 2008 3.5 milijardi(dve nabolje godine za priliv investicija), u 2011 jedva 2 milijarde, od tad investiciona ulaganja padaju konstantno. Interesantna stvar je da Rumunija godinama unazad ima vise direktnih stranih investicija nego Hrvatska, Srbija i Bugarska zajedno.
A realno nama ni 4 milijarde godisnje, pod uslovom da se upotrebe na pravi nacin ne bi pokrenule privredu ni narednih deset godina.

mufljuz

pre 9 godina

"Investicioni bum imala je - Srbija"
------------------------------------
I ja sam imao investicioni bum u prvih 10 meseci ove godine: Puk'o sam 42.000 din za frizider a u celoj 2013. godini samo novi kompresor za frizider i punjenje freonom, sve za 110 evra. Koji je tek skok!

Bora

pre 9 godina

Sve zajedno oko hiljadu zaposlenih, manje-više. To što su neki stranci doneli 100 miliona svoje opreme i zaposlili 100 ljudi, ne znači da je Srbija dobila 100 miliona na poklon, niti da je rešila problem nezaposlenosti. Toliko.
Nazadnjaci i njihova statistika...

Kimi

pre 9 godina

Citam komentare i umirem od smeha!!! Ovi ZUTACI lupaju minuse na svaki normalan komentar ovde. Postali su isti kao ona svinjska glava D. V. kao da ih je jedna majka rodila. More "mrs" lopovi, zaduzili ste zemlju za 10 god vise nego SLOBA za 20. I znate da pricate i kritikujete nekog i nesto. I da, podrzavam sto su smanjene plate i penzije!!! Kada ja mogu i vecina ovog naroda da radi po 20 sati za neku bednu platu mozete i vi DRZAVNI CINOVNICI da dobijete tanju kovertu. A to su opet ZUTACI krivi, zato sto su zaposlili tolki narod u drzavne firme!!!

Pera

pre 9 godina

Hajde sad vi iz Tanjug-a isto tako taksativno da nabrojite firme koje su se zatvorile ove godine u Srbiji, sve sa brojevima radnika.

Usput, morali ste da navedete i koliko je drzava subvencionisala po radniku u svakoj firmi koju ste naveli.


Ali vi ste Tanjug - "ovlasceni da objavite". Imate srece da ja nisam neko i nesto u ovoj zemlji, jer bi u tom slucaju svi vi iz Tanjug-a bili na birou.

Mladen

pre 9 godina

Botovi uzvacaju udarac. Inace , ako ste jedne godine primili platu , a naredne dve , ekonomista vidi povecanje od 100% , a realno i dalje gladujete .

Deni

pre 9 godina

Ova stranacka prepucavanja "Mi smo super oni su losi" su prazna zamajavanja i gubljenje energije. Ja se trudim da budem vredan i dobronameran prema svakom stanovniku Srbije i zelim svima uspeha u poslu. Srpsko dobro je dobro i za mene - a zluradost ostavljam za fudbal :). Zato vas molim sve da razvijete pozitivan duh i vredno radite i ucite - idemo da se zajedno vadimo iz ovog sra..a u kome smo!

antiparazit

pre 9 godina

@D
Oprosti na izrazu, ali ne loži se.
Ako smatraš svaki argumentovani komentar DS-ovskim, naspram nesuvislih baljezgarija koje štancuju "zna se koji", onda je odatle "jasno" da je DS jedna neverovatna stranka, koja zapošljava razložne i pametne ljude kao botove.
U tom slučaju su oni drugi, "zna se koji", pukli mnogo gore nego što mogu da zamisle, jer ko zna kakvi su ostali kadrovi DS, ako su ovi ovako pametni.
Ja lično sumnjam da je tako, a vi tamo nastavite da spinujete da je svako ko ima komentar sa dva promila razuma zapravo bot DS. To vam ne ide u prilog ni najmanje.

Duh sa sekirom

pre 9 godina

Ako od ovog silnog priliva 1,15 milijardi eura oduzmemo štetu od Fiata 1,4 milijarde eura koju će ostaviti kad se presele u Brazil mi smo u minusu...za ovu matematiku mi ne treba diploma.

proka

pre 9 godina

Kakva je investicija Bor do para iz kredita ili Tigar iz profita finansirao ili fabrika oružja.....Nigde tu nema strane investicije, ne obmanjujte gradjane sa ovakvim naslovima.

ekonomista koji ima detaljne podatke

pre 9 godina

Neka je sramota RAsima Ljajica i njegovog ministarstvo sto obmanjuju javnost. Vecina navedenih investicija je polurealizovana, a broj ljudi koji je realno zaposlen daleko je manji. Pritom kada se oduzmu drzavana ulaganja i subvencije investitorima koje su bile preko 150 miliona EUR, ukupan iznos je jedva oko 700 miliona EUR, sto je smesno, jer je Makedonija u ovoj godini imala 1,2 milijarde EUR, kao daleko manja drzava od Srbije. Neka RAsim Ljajic smanji opterecenja trgovine zbog kojih gradjani trpe jer placaju kroz cene najvece trgovacke troskove u Evropi. Stomatolog koji se bavi telekomunikacijama,trgovinom i turizmom je vec 14 godina u svim vladama, a rezultati su nula. Dosta su nas razni jahali i lagali. Nama gradjanima je muka i ovo nece na dobro izaci.

Privrednik

pre 9 godina

Dokle da se lazemo.Sve te investicije su posledica bivse vlade.Vucic,Nikolic i njihovi doktori,ne mogu niti jednu jedinu investiciju da dovedu u Sfbiju.Nikolic moze eventualno da dovde neke KGB-ovce,da nesto dobiju dzabe.

Nikola

pre 9 godina

sve to ima malo ili nimalo veze sa aktuelnom vladom... sve investitore rukovodi samo jedan motiv, a to je rusko tržište koje je otvoreno za srpske proizvode. uz to dodajte bednu platu za koju radi srpski radnik i dobićete diznilend

Propali student nekoliko drzavnih fakulteta

pre 9 godina

Jel ima nesto od ovoga a da nije bilo INICIRANO,DOGOVORENO,U FAZI ISPITIVANJA, pre nego sto su ovi naprdnjaci dosli na vlast?

glasac ds-a

pre 9 godina

P.S. Ovo su uglavnom investicije koje je još započeo Dinkić subvencijama novih radnih mesta,znam jel su mi poznate neke fírme od ovih koje su navedene.Toliko o tome.

Ilija

pre 9 godina

U zadnjoj godini vlasti Borisa Tadica bile su 2,2 milijarde investicija sto je skoro dvostruko vise od ovog, iako je tad u svetu jos bila kriza. A i od ovih investicija mnoge su ugovorene i potpisani ugovori u vreme prosle vlasti i doveo ih je Mladjan Dinkic ili Boris Tadic, npr. Svarovski, Kuper Standard itd.

bre

pre 9 godina

1.15 milijardi bi bio za crnu goru investicioni bum. po tome koliko možete da kupite u prodavnici je pravo merilo stanja ekonomije. pošto kupovna moć opada štedi se i na hrani onda je jasno kuda ide srbija i sve je veće siromaštvo.

wildcat

pre 9 godina

Ovde se porede babe i zabe. Od ove godine obracun stranih direktnih investicija radi se po novoj metodologiji zbog koje su one vece. Mozete naci investcije za 2013. preracunate po novoj metodologiji i videcete da su one na istom nivou kao i ove. Tako da, nema tu nikakvog investicionog buma i rasta, vec samo drugacija matematika.

NV

pre 9 godina

Kakvi su spin majstori ovi SNS-ovci.Pola ovih investija su potpisane pre 3 godine zatim memorandum nije investicija dok se ne daju pare ,hala u Smederevu je izgradejna parama poreskih obveznika.I sta ima topionica u Boru sa stranim ivesticijama, pa to mi pacamo i gradimo vec par godina.Pomesali su babe i zabe i dobili sumljivih 1.15 milijardu evra sto je za zemlju nase velicine i dalje bednno.
Bolje pisite od domacim firmama koje su zatvorene ove godnie i koliko je ljudi ostalo na ulicama.SNS se ponasa kao DS pokusavaju jeftinim marketingom da zbune gradjanstbo i to ce ih kostati gubitka vlasti kao i prethodne.

Neoplanta

pre 9 godina

Što je najinteresantnije, velika većina investicija je na teritoriji Vojvodine, gde su na vlasti nesposobni DS i vlada na čelu sa g.Pajtićem.A još poraznije za g.Vučića i njegove "eksperte" je saznanje da je i većinu investicija u ostatku Srbije inicirao,isto tako,DS.Hvala!
(Miroslav, 28. decembar 2014 14:39)

Nije dzabe u Dubai isao Pajtic da pokupi nagradu koja postavlja Vojvodinu kao najbolji region za ulaganje, a ne Vucic!

Isao je onaj koji je to omogucio i koji radi i cuti, ne hvali se danonocno kao neki!!
A vi naprednjaci mozete da crknete od zavisti , cinjenice su cinjenice!!

Lacerta

pre 9 godina

"Vlada Srbije je sa svetskim liderom u konditorskoj industriji Ferero potpisala u Beogradu Memorandum o razumevanju koji je našoj zemlji omogućio da postane evropski centar za proizvodnju lešnika."

Memorandum o razumevanju omogućio?!

Ne, nijedan memorandum na ovom svetu nije nikome ništa omogućio, niti će omogućiti. Memorandum o razumevanju je samo spisak želja i/ili namera, odnosno papir čiji se sadržaj može prevesti na obični srpski kao "mož' da bidne, al' ne mora da znači". Memorandum o razumevanju NIJE isto što konkretan ugovor i potpisnike pravno ne obavezuje ni na šta. Ako se neko naknadno predomisli - što je uvek moguće - nikom ništa!

Tako da je krajnji bezobrazluk i obična laž uvrstavati tamo nekakav memorandum o razumevanju kao sigurnu i gotovu investiciju, zbog koje smo preko noći postali evropski centar za proizvodnju lešnika, dugmića ili čačkalica, whatever...

To je isto kao ono Vučićevo "rezultati su već tu, evo dokaza: MMF PREDVIĐA da ĆE Srbija 2018. godine bla, bla, bla". Baš mi je dargo što MMF šredviđa, ali koja je garancija da će se to zaista i desiti?

Naravno, ništa (osim zdrave pameti) nas ne sprečava da predviđanja za budućnost već sada prikazujemo kao gotove rezultate, zašto da ne? Jedini mali problem je u tome što predviđanja nisu isto što i rezultati, kao što memorandumi o namerama ili o razumevanju nisu isto što i realizacija.

DRG

pre 9 godina

IZ navedenog se vidi da je dobar deo investicija ostvaren u Vojvodini : Novi Sad, Sombor,Bečej, Vršac itd uz inicijativu DS-a kao i neke druge navedene investicije,ali nismo čuli da se Pajtić i ostale demokrate kite svojim rezultatima kao što SNS radi neukusno i nametljivo.

Nenad

pre 9 godina

Svi vi koji se pitate sta citate, citate CINJENICE. Zemlja koja se dize iz pepela ne moze za godinu ili dve da ima svajcarski standard, ali ne mozete osporiti da je svaka fabrika sa ove poduze liste zaista otvorena i da je zaista svaki od radnika zaposlen. Komentari o revoluciji, diktatoru i tiraninu... pa recimo da nemaju veze sa tim kako radi vlada.

Tuga čemer jad

pre 9 godina

Gugl čini čuda, konsultantska kuća Emisoft iz Norveške zaista postoji i zaista sarađuje sa našim ustanovama, ali povodom EKOLOŠKIH propisa i usklađivanja istih, nema veze sa investicijama, ali svaka čast Vladi malo su se ispraksovali, bar su uzeli realne činjenice da ih spinuju...

istina je malo drugacija

pre 9 godina

Pravi investicioni bum...fabrika peleta u Medvedji je zatvorena pre nego li je otvorena, totalni promasaj...nadam se samo da i druge investicije iz ovog buma nisu prosle kao i ova...

bezimena

pre 9 godina

Da bi zemlja funkcionisala potrebno je 3 do 5 milijardi eura investicija godišnje, tako da je ovo daleko od značajnog, a pogotovo od 2012. g. OBEZBEDJENIH, po tadašnjim izjavama SNS Diplomislava Nikolića, 100 milijardi eura, potom od hiljada milijardi, da, dobro ste pročitali, koje je najavljivao prikan Bačević!

Žuti odoše, evo skoro tri godine, a vi koji ste se ovlastili, umesto investicija napraviste dug od 7,5 mlr e do sada i u najavi još 3 mlr e samo za ovu godinu! Vi niste normalni a narod koji trpi vaš režim još je bolesniji.

Dzarezz

pre 9 godina

U Crnoj Gori je ukupan priliv stranih direktnih investicija za prvih 10 mjeseci 2014. 406,4 miliona eura ili 655 eura po glavi stanovnika. U Srbiji je to 143 eura po glavi stanovnika. Sustina je bijeda smo i mi ili vi ali makar se sa tim ne treba hvaliti. Koga briga ko je lider u regionu Etiopija, Eritreja ili Somalija?

Milos

pre 9 godina

ako uzmemo da u boru je drzavna investicija koja traje vec 3 godine i koja nosi 25% od svih investicija i oduzmemo prodaje onda ono sto se stvarno smatra investicijom (grinfild i braunfild) ne odlazi ni 30 posto ove sune sto ce reci oko 300 miliona evra. Da bi Srbija stala na noge potrebno je minimum 20 puta vise u rasponu od jedne decenije odnosno 10 puta vise nego sto je ulozeno u prethodnih 15 godina. Cisto da se zna red velicine. Ako hocete u Fijatima odprilike 100 fijata (racunam sa pratecim kooperantima).

da.primetim

pre 9 godina

Da bismo izašli iz krize treba da imamo 5 godina uzastopno po 3 milijarde evra direktnih investicija. Tako da ovo nije nikakav bum, već samo pokazatelj koliko su nesposobni. Kad je DS bio na vlasti uvek je bilo preko milijardu i po. Činjenice botovi, to vas jede

josipbroz

pre 9 godina

Botovi i jedni i drugi, oladite nas leba vam. Ne morate bas svaku pristojnu vest da provucete kroz blato. Nema tih vesti mnogo. Idite, igrajte se sa decom u snegu.

Lolita

pre 9 godina

Negativni komentari na pozitivnu vest. Investicije ne znače automatsko popravljanje standarda, ali znače radna mesto. A nezaposlenost je gorući problem.

Milan

pre 9 godina

Voleo bih da su izneti podaci tacni ali ... U fabrici semena ima celih 18 zaposlenih a ni u najvecim kampanjama nece ih biti vise od 100. Nadam se da su druge cifre tacnije.

Miroslav

pre 9 godina

Odlicno, plata 200 eura, navali narode, jos malo pa nestalo...
P.S. na razgovoru za posao se pravite sto gluplji, jer stranac ne voli pametne ljude, takvi odmah organizuju sindikat i traze radnicka prava...

Nenad

pre 9 godina

Isto kao sto je nezaposlenost smanjena! A ustvari ljude mrzi da idu vise da se prijavljuju pa ih odmah brisu sa evidencije. Hit pitanje na jednom od tih NSZ savetovanja za trazenje posla je: " Da li bi ste radili u inostaranstvu, ako se ukaze prilika?" .

Mirko

pre 9 godina

Ovde se nabraja koliko firme imaju ukupno zaposlenih u svetu i koliko će biti zaposlenih u Srbiji(još uvek ne rade). Koliko je stvarno otvoreno radnih mesta ove godine i koliko ih jos uvek radi? Koliko ih je prestalo raditi u Srbiji ove godine? To hocemo da znamo.

Miroslav

pre 9 godina

Što je najinteresantnije, velika većina investicija je na teritoriji Vojvodine, gde su na vlasti nesposobni DS i vlada na čelu sa g.Pajtićem.A još poraznije za g.Vučića i njegove "eksperte" je saznanje da je i većinu investicija u ostatku Srbije inicirao,isto tako,DS.Hvala!

JovanKg

pre 9 godina

Sve je ovo fino ali ako pogledate pazare radnji videcete da je narod toliko osiromasen da oni koji au prosle godine imali 500000 sad imaju 200000 svima je palo preko 2 puta, hednostavno u narodu nema para, zivi se samo od nasih stranaca i penzija.

Raso

pre 9 godina

Jao pa odusevljen sam , pa ovo je super . ALL HAIL Vucic ! Sigurno su im i plate tako dobre kao sto smo procitali da su se strani investitori polomili da dodju kod nas nerijetko uz intervenciju vlade u novcu i subvencijama. Super za njih. Dodju u stranu zemlju, tamo ih doceka premijer vlade iako ulazu samo par miliona : moze zemlja besplatno - moze, moze subvencije po zaposlenom - moze, moze da prikazujemo da nemamo dobitak da ne bi placali porez - moze, moze zakon o radu da mozemo da se izivljavamo na radnicima kako hocemo - moze. U zemlji Srbiji za strance sve MOZE, a za domace privrednike nista NE MOZE. Inace svaka cast Vucicu :D !

Daska

pre 9 godina

Uz taj investicioni bum, i dalje mi nije jasno, zasto su nam onda potrebne mere stednje, i zasto nam onda svakog dana Vucic preti bankrotom? Te dve stvari nekako ne idu jedna drugoj pod ruku....

Super Hik

pre 9 godina

Sad kad pohrle iz Eu da se zaposljavaju kod nas, ovde cveta ekonomija. Samo da ovi sto strakuju procitaju ovo i odmah da obustave strajk, neshvataju da zivimo u obecanoj zemlji.

e

pre 9 godina

a koliko je kredita vise uzeto nego ranije? to niko ne prica, kada je jedan novinar objavio da je za ovaj preriod ove vlade uzeto vise kredita nego sve prethodne vlade zajedno nastalo je zatisje niko nije smeo nista da pise o tome

Miško

pre 9 godina

Više od pola je investirano u Vojvodini. A Mirović nam kaže kako je baš u Vojvodini stanje loše. Kakvo li je onda stanje u ostatku Srbije?...Katastrofalno?

navijac

pre 9 godina

Naravno, zasto da ne investiraju. Jeftina radna snaga, prava radnika se ne postuju i niko to ne kontrolise, uslovi za rad takodje, ugovor o radu ili preko agencije ili se produzava na svaka tri meseca u nedogled, topli obrok se placa jedan dinar po satu, a za regres ne smes ni da pitas poslodavca. Prekovremeno se radi onoliko koliko ti kazu, a naravno ta stavka nigde i ne postoji na obracunu jer ko jos placa prekovremeni rad? Nekada smo u fudbalu bili evropski brazilci, sad smo u radu postali evropski kinezi..

micanesic@gmail.com

pre 9 godina

U mom gradu je Panasonik izgradio proizvodni pogon. Prosečna plata rednika je između 25.000 RSD i 30.000 RSD. To je najčešće i JEDINI priliv novca tročlane ili četvoročlane porodice. U budućnosti će biti puno stranih firmi koji će plaćati radnike na sličan način. SRBIJA će imati radničku klasu koja će biti, zbog malih plata na ivici siromaštva. Takvo stanje će se održati ber dve decenije. Zalosno je što će građani Srbije biti sluge i eksploatisana radna snaga u svojoj ,,kući,, Cilj razbijanja JUGOSLAVIJE je bio u tome da se na području BALKANA oformi više malih državica sa jevtinim sirovinama i jevtinom radnom snagom i da se za zapadne kompanije dobije tržište na kome će se prodavati roba nalošijeg kvaliteta. Zahvsljuijući POLITIČARIMA taj cilj se u potpunosti ostvaruje.

Stef

pre 9 godina

Da ne zivim u Srbiji pa da mi prodajete ove vesti... Izgleda da niko ne kapira da postajemo izuzetno jeftina radna snaga gde su radnici mizerno placeni (ali se tese samom cinjenicom sto imaju posao) i gde je pare od svega pokupila "odabrana" grupica ljudi... A mi svi cutimo..

lažem to je napredno

pre 9 godina

Jeste, posto vi naprednjaci prevodite babe u zabe i obratno. Vi racunate kao investicije donacije i pomoc u ogromnim pumpama za crpljenje vode sa dnevnih kopova, rezervne delove bagera, racunajuci tu opremu kao investicije i racunajuci opremu koju su sa sobom doneli retki investitori kao investicije, sto je besmisleno!.
Drugim recima, vi ste obicne lazovcine, da izvinite na adekvatnoj reci.

50para

pre 9 godina

Ovo uopste ne izgleda lose. Nisam glasao za Vucica na proslim izborima, ne bih glasao za njega ni da su izbori danas, jer se i dalje secam devedesetih, ali izgleda da zemlja ide u pravom smeru. Ako nas taj covek uvede u EU i reindustrijalizuje zemlju, sve te "demokrate" treba da se pokriju usima i da se vise ne javljaju. BTW, argument da su u njihovo vreme investicije bile vece pada u vodu ako se ima u vidu da su tada sve najvece profitabilne firme/fabrike rasprodate, a pare ko zna gde su i na sta su spucane.

RubiN

pre 9 godina

to znaci da se vlada ipak drzi nekih obecanja...nadam se da ce u sledecoj godini biti jos vise stranih ulaganja....za ove poteze sve pohvale za premijera i vladu

Igor

pre 9 godina

Nista to ne znaci ukoliko u drzavnim upravama i javnim preduzecima sedi 700 000 ljudi koji zive na grbaci svih poreskih obveznika! Sve ukupno je zaposleno ne vise od 100 000 ljudi, sto znaci da jedan posten radnik mora da finansira njih sedam. Druga stvar - sve te firme su otvorile pogone u Srbiji zbog jeftine radne snage i plate ce velikoj vecini radnika biti oko 200-300e, sto je manje nego i u Kini. Dakle dovoljno samo za hleb i mleko i osnovne potrepstine.

Dusan

pre 9 godina

Ovim tempom, za oko 100 godina, svi cemo imati posao ! Hvala velikom lideru, bez njega bi to islo znacajno sporije ! Ovako ga bar gledamo na TVu pa sve to izgleda mnogo neizvesnije i dramaticnije...

Dusan

pre 9 godina

Ovim tempom, za oko 100 godina, svi cemo imati posao ! Hvala velikom lideru, bez njega bi to islo znacajno sporije ! Ovako ga bar gledamo na TVu pa sve to izgleda mnogo neizvesnije i dramaticnije...

lažem to je napredno

pre 9 godina

Jeste, posto vi naprednjaci prevodite babe u zabe i obratno. Vi racunate kao investicije donacije i pomoc u ogromnim pumpama za crpljenje vode sa dnevnih kopova, rezervne delove bagera, racunajuci tu opremu kao investicije i racunajuci opremu koju su sa sobom doneli retki investitori kao investicije, sto je besmisleno!.
Drugim recima, vi ste obicne lazovcine, da izvinite na adekvatnoj reci.

Neoplanta

pre 9 godina

Što je najinteresantnije, velika većina investicija je na teritoriji Vojvodine, gde su na vlasti nesposobni DS i vlada na čelu sa g.Pajtićem.A još poraznije za g.Vučića i njegove "eksperte" je saznanje da je i većinu investicija u ostatku Srbije inicirao,isto tako,DS.Hvala!
(Miroslav, 28. decembar 2014 14:39)

Nije dzabe u Dubai isao Pajtic da pokupi nagradu koja postavlja Vojvodinu kao najbolji region za ulaganje, a ne Vucic!

Isao je onaj koji je to omogucio i koji radi i cuti, ne hvali se danonocno kao neki!!
A vi naprednjaci mozete da crknete od zavisti , cinjenice su cinjenice!!

Dzarezz

pre 9 godina

U Crnoj Gori je ukupan priliv stranih direktnih investicija za prvih 10 mjeseci 2014. 406,4 miliona eura ili 655 eura po glavi stanovnika. U Srbiji je to 143 eura po glavi stanovnika. Sustina je bijeda smo i mi ili vi ali makar se sa tim ne treba hvaliti. Koga briga ko je lider u regionu Etiopija, Eritreja ili Somalija?

Igor

pre 9 godina

Nista to ne znaci ukoliko u drzavnim upravama i javnim preduzecima sedi 700 000 ljudi koji zive na grbaci svih poreskih obveznika! Sve ukupno je zaposleno ne vise od 100 000 ljudi, sto znaci da jedan posten radnik mora da finansira njih sedam. Druga stvar - sve te firme su otvorile pogone u Srbiji zbog jeftine radne snage i plate ce velikoj vecini radnika biti oko 200-300e, sto je manje nego i u Kini. Dakle dovoljno samo za hleb i mleko i osnovne potrepstine.

bre

pre 9 godina

1.15 milijardi bi bio za crnu goru investicioni bum. po tome koliko možete da kupite u prodavnici je pravo merilo stanja ekonomije. pošto kupovna moć opada štedi se i na hrani onda je jasno kuda ide srbija i sve je veće siromaštvo.

micanesic@gmail.com

pre 9 godina

U mom gradu je Panasonik izgradio proizvodni pogon. Prosečna plata rednika je između 25.000 RSD i 30.000 RSD. To je najčešće i JEDINI priliv novca tročlane ili četvoročlane porodice. U budućnosti će biti puno stranih firmi koji će plaćati radnike na sličan način. SRBIJA će imati radničku klasu koja će biti, zbog malih plata na ivici siromaštva. Takvo stanje će se održati ber dve decenije. Zalosno je što će građani Srbije biti sluge i eksploatisana radna snaga u svojoj ,,kući,, Cilj razbijanja JUGOSLAVIJE je bio u tome da se na području BALKANA oformi više malih državica sa jevtinim sirovinama i jevtinom radnom snagom i da se za zapadne kompanije dobije tržište na kome će se prodavati roba nalošijeg kvaliteta. Zahvsljuijući POLITIČARIMA taj cilj se u potpunosti ostvaruje.

Daska

pre 9 godina

Uz taj investicioni bum, i dalje mi nije jasno, zasto su nam onda potrebne mere stednje, i zasto nam onda svakog dana Vucic preti bankrotom? Te dve stvari nekako ne idu jedna drugoj pod ruku....

JovanKg

pre 9 godina

Sve je ovo fino ali ako pogledate pazare radnji videcete da je narod toliko osiromasen da oni koji au prosle godine imali 500000 sad imaju 200000 svima je palo preko 2 puta, hednostavno u narodu nema para, zivi se samo od nasih stranaca i penzija.

da.primetim

pre 9 godina

Da bismo izašli iz krize treba da imamo 5 godina uzastopno po 3 milijarde evra direktnih investicija. Tako da ovo nije nikakav bum, već samo pokazatelj koliko su nesposobni. Kad je DS bio na vlasti uvek je bilo preko milijardu i po. Činjenice botovi, to vas jede

Raso

pre 9 godina

Jao pa odusevljen sam , pa ovo je super . ALL HAIL Vucic ! Sigurno su im i plate tako dobre kao sto smo procitali da su se strani investitori polomili da dodju kod nas nerijetko uz intervenciju vlade u novcu i subvencijama. Super za njih. Dodju u stranu zemlju, tamo ih doceka premijer vlade iako ulazu samo par miliona : moze zemlja besplatno - moze, moze subvencije po zaposlenom - moze, moze da prikazujemo da nemamo dobitak da ne bi placali porez - moze, moze zakon o radu da mozemo da se izivljavamo na radnicima kako hocemo - moze. U zemlji Srbiji za strance sve MOZE, a za domace privrednike nista NE MOZE. Inace svaka cast Vucicu :D !

bezimena

pre 9 godina

Da bi zemlja funkcionisala potrebno je 3 do 5 milijardi eura investicija godišnje, tako da je ovo daleko od značajnog, a pogotovo od 2012. g. OBEZBEDJENIH, po tadašnjim izjavama SNS Diplomislava Nikolića, 100 milijardi eura, potom od hiljada milijardi, da, dobro ste pročitali, koje je najavljivao prikan Bačević!

Žuti odoše, evo skoro tri godine, a vi koji ste se ovlastili, umesto investicija napraviste dug od 7,5 mlr e do sada i u najavi još 3 mlr e samo za ovu godinu! Vi niste normalni a narod koji trpi vaš režim još je bolesniji.

Tuga čemer jad

pre 9 godina

Gugl čini čuda, konsultantska kuća Emisoft iz Norveške zaista postoji i zaista sarađuje sa našim ustanovama, ali povodom EKOLOŠKIH propisa i usklađivanja istih, nema veze sa investicijama, ali svaka čast Vladi malo su se ispraksovali, bar su uzeli realne činjenice da ih spinuju...

istina je malo drugacija

pre 9 godina

Pravi investicioni bum...fabrika peleta u Medvedji je zatvorena pre nego li je otvorena, totalni promasaj...nadam se samo da i druge investicije iz ovog buma nisu prosle kao i ova...

Miško

pre 9 godina

Više od pola je investirano u Vojvodini. A Mirović nam kaže kako je baš u Vojvodini stanje loše. Kakvo li je onda stanje u ostatku Srbije?...Katastrofalno?

Miroslav

pre 9 godina

Što je najinteresantnije, velika većina investicija je na teritoriji Vojvodine, gde su na vlasti nesposobni DS i vlada na čelu sa g.Pajtićem.A još poraznije za g.Vučića i njegove "eksperte" je saznanje da je i većinu investicija u ostatku Srbije inicirao,isto tako,DS.Hvala!

Milan

pre 9 godina

Voleo bih da su izneti podaci tacni ali ... U fabrici semena ima celih 18 zaposlenih a ni u najvecim kampanjama nece ih biti vise od 100. Nadam se da su druge cifre tacnije.

Stef

pre 9 godina

Da ne zivim u Srbiji pa da mi prodajete ove vesti... Izgleda da niko ne kapira da postajemo izuzetno jeftina radna snaga gde su radnici mizerno placeni (ali se tese samom cinjenicom sto imaju posao) i gde je pare od svega pokupila "odabrana" grupica ljudi... A mi svi cutimo..

ekonomista koji ima detaljne podatke

pre 9 godina

Neka je sramota RAsima Ljajica i njegovog ministarstvo sto obmanjuju javnost. Vecina navedenih investicija je polurealizovana, a broj ljudi koji je realno zaposlen daleko je manji. Pritom kada se oduzmu drzavana ulaganja i subvencije investitorima koje su bile preko 150 miliona EUR, ukupan iznos je jedva oko 700 miliona EUR, sto je smesno, jer je Makedonija u ovoj godini imala 1,2 milijarde EUR, kao daleko manja drzava od Srbije. Neka RAsim Ljajic smanji opterecenja trgovine zbog kojih gradjani trpe jer placaju kroz cene najvece trgovacke troskove u Evropi. Stomatolog koji se bavi telekomunikacijama,trgovinom i turizmom je vec 14 godina u svim vladama, a rezultati su nula. Dosta su nas razni jahali i lagali. Nama gradjanima je muka i ovo nece na dobro izaci.

Miroslav

pre 9 godina

Odlicno, plata 200 eura, navali narode, jos malo pa nestalo...
P.S. na razgovoru za posao se pravite sto gluplji, jer stranac ne voli pametne ljude, takvi odmah organizuju sindikat i traze radnicka prava...

Jovan

pre 9 godina

Svi stalno spominju botove a ja dok čitam komentare imam utisak da je jedan te isti čovek pisao svaki komentar, ili je ovo neko kolektivno ludilo. Pa zar je bitno da li je Dinkić ili Vučić? Zar je bitno da li je zbog Rusije ili jeftine radne snage? Zar nije poenta da nam bude bolje, da li bi vam bilo lakše da piše "u Srbiju neće niko da investira" pa da kažete eto, jesam rekao? Šta je s vama ljudi, ja hoću da čitam ovakve vesti, hoću da bude dobro u Srbiji, sramota me kad čitam komentare, svi samo pljuju jedni po drugima i upiru prstom. Hoću da moja deca sutra žive bolje, zar nije to najbitnije?

Nenad

pre 9 godina

Isto kao sto je nezaposlenost smanjena! A ustvari ljude mrzi da idu vise da se prijavljuju pa ih odmah brisu sa evidencije. Hit pitanje na jednom od tih NSZ savetovanja za trazenje posla je: " Da li bi ste radili u inostaranstvu, ako se ukaze prilika?" .

e

pre 9 godina

a koliko je kredita vise uzeto nego ranije? to niko ne prica, kada je jedan novinar objavio da je za ovaj preriod ove vlade uzeto vise kredita nego sve prethodne vlade zajedno nastalo je zatisje niko nije smeo nista da pise o tome

Super Hik

pre 9 godina

Sad kad pohrle iz Eu da se zaposljavaju kod nas, ovde cveta ekonomija. Samo da ovi sto strakuju procitaju ovo i odmah da obustave strajk, neshvataju da zivimo u obecanoj zemlji.

NV

pre 9 godina

Kakvi su spin majstori ovi SNS-ovci.Pola ovih investija su potpisane pre 3 godine zatim memorandum nije investicija dok se ne daju pare ,hala u Smederevu je izgradejna parama poreskih obveznika.I sta ima topionica u Boru sa stranim ivesticijama, pa to mi pacamo i gradimo vec par godina.Pomesali su babe i zabe i dobili sumljivih 1.15 milijardu evra sto je za zemlju nase velicine i dalje bednno.
Bolje pisite od domacim firmama koje su zatvorene ove godnie i koliko je ljudi ostalo na ulicama.SNS se ponasa kao DS pokusavaju jeftinim marketingom da zbune gradjanstbo i to ce ih kostati gubitka vlasti kao i prethodne.

Lacerta

pre 9 godina

"Vlada Srbije je sa svetskim liderom u konditorskoj industriji Ferero potpisala u Beogradu Memorandum o razumevanju koji je našoj zemlji omogućio da postane evropski centar za proizvodnju lešnika."

Memorandum o razumevanju omogućio?!

Ne, nijedan memorandum na ovom svetu nije nikome ništa omogućio, niti će omogućiti. Memorandum o razumevanju je samo spisak želja i/ili namera, odnosno papir čiji se sadržaj može prevesti na obični srpski kao "mož' da bidne, al' ne mora da znači". Memorandum o razumevanju NIJE isto što konkretan ugovor i potpisnike pravno ne obavezuje ni na šta. Ako se neko naknadno predomisli - što je uvek moguće - nikom ništa!

Tako da je krajnji bezobrazluk i obična laž uvrstavati tamo nekakav memorandum o razumevanju kao sigurnu i gotovu investiciju, zbog koje smo preko noći postali evropski centar za proizvodnju lešnika, dugmića ili čačkalica, whatever...

To je isto kao ono Vučićevo "rezultati su već tu, evo dokaza: MMF PREDVIĐA da ĆE Srbija 2018. godine bla, bla, bla". Baš mi je dargo što MMF šredviđa, ali koja je garancija da će se to zaista i desiti?

Naravno, ništa (osim zdrave pameti) nas ne sprečava da predviđanja za budućnost već sada prikazujemo kao gotove rezultate, zašto da ne? Jedini mali problem je u tome što predviđanja nisu isto što i rezultati, kao što memorandumi o namerama ili o razumevanju nisu isto što i realizacija.

Ilija

pre 9 godina

U zadnjoj godini vlasti Borisa Tadica bile su 2,2 milijarde investicija sto je skoro dvostruko vise od ovog, iako je tad u svetu jos bila kriza. A i od ovih investicija mnoge su ugovorene i potpisani ugovori u vreme prosle vlasti i doveo ih je Mladjan Dinkic ili Boris Tadic, npr. Svarovski, Kuper Standard itd.

navijac

pre 9 godina

Naravno, zasto da ne investiraju. Jeftina radna snaga, prava radnika se ne postuju i niko to ne kontrolise, uslovi za rad takodje, ugovor o radu ili preko agencije ili se produzava na svaka tri meseca u nedogled, topli obrok se placa jedan dinar po satu, a za regres ne smes ni da pitas poslodavca. Prekovremeno se radi onoliko koliko ti kazu, a naravno ta stavka nigde i ne postoji na obracunu jer ko jos placa prekovremeni rad? Nekada smo u fudbalu bili evropski brazilci, sad smo u radu postali evropski kinezi..

bb

pre 9 godina

reklama o jeftinoj radnoj snazi je dobar potez, ma koliko ruzno to izgledalo. pogledajte kinu koja je za nekoliko decenija eksplodirala pomocu takve politike i sada je prva ekonomija na svetu. samo neka dolaze stranci, pa makar mi radili i za male pare. jako brzo cemo ukrasti zanat i od jeftine radne snage postati konkurenti. srbin je to. verujem za svega nekoliko decenija, ako se uzdrzimo od korupcije. tj ako nam ne zapadne da u medjuvremenu ratujemo opet.

Petar

pre 9 godina

Ovo je primer istraživačkog novinarstva. Koliko je samo novinarima truda trebalo da dodju do svih ovih podataka i tako nas ubede da investicije nezaustavljivo stužu u našu zemlju, a samim tim i bolji životni standard.

DRG

pre 9 godina

IZ navedenog se vidi da je dobar deo investicija ostvaren u Vojvodini : Novi Sad, Sombor,Bečej, Vršac itd uz inicijativu DS-a kao i neke druge navedene investicije,ali nismo čuli da se Pajtić i ostale demokrate kite svojim rezultatima kao što SNS radi neukusno i nametljivo.

josipbroz

pre 9 godina

Botovi i jedni i drugi, oladite nas leba vam. Ne morate bas svaku pristojnu vest da provucete kroz blato. Nema tih vesti mnogo. Idite, igrajte se sa decom u snegu.

Privrednik

pre 9 godina

Dokle da se lazemo.Sve te investicije su posledica bivse vlade.Vucic,Nikolic i njihovi doktori,ne mogu niti jednu jedinu investiciju da dovedu u Sfbiju.Nikolic moze eventualno da dovde neke KGB-ovce,da nesto dobiju dzabe.

Duh sa sekirom

pre 9 godina

Ako od ovog silnog priliva 1,15 milijardi eura oduzmemo štetu od Fiata 1,4 milijarde eura koju će ostaviti kad se presele u Brazil mi smo u minusu...za ovu matematiku mi ne treba diploma.

Nenad

pre 9 godina

Svi vi koji se pitate sta citate, citate CINJENICE. Zemlja koja se dize iz pepela ne moze za godinu ili dve da ima svajcarski standard, ali ne mozete osporiti da je svaka fabrika sa ove poduze liste zaista otvorena i da je zaista svaki od radnika zaposlen. Komentari o revoluciji, diktatoru i tiraninu... pa recimo da nemaju veze sa tim kako radi vlada.

Mirko

pre 9 godina

Ovde se nabraja koliko firme imaju ukupno zaposlenih u svetu i koliko će biti zaposlenih u Srbiji(još uvek ne rade). Koliko je stvarno otvoreno radnih mesta ove godine i koliko ih jos uvek radi? Koliko ih je prestalo raditi u Srbiji ove godine? To hocemo da znamo.

Milos

pre 9 godina

ako uzmemo da u boru je drzavna investicija koja traje vec 3 godine i koja nosi 25% od svih investicija i oduzmemo prodaje onda ono sto se stvarno smatra investicijom (grinfild i braunfild) ne odlazi ni 30 posto ove sune sto ce reci oko 300 miliona evra. Da bi Srbija stala na noge potrebno je minimum 20 puta vise u rasponu od jedne decenije odnosno 10 puta vise nego sto je ulozeno u prethodnih 15 godina. Cisto da se zna red velicine. Ako hocete u Fijatima odprilike 100 fijata (racunam sa pratecim kooperantima).

proka

pre 9 godina

Kakva je investicija Bor do para iz kredita ili Tigar iz profita finansirao ili fabrika oružja.....Nigde tu nema strane investicije, ne obmanjujte gradjane sa ovakvim naslovima.

Kimi

pre 9 godina

Citam komentare i umirem od smeha!!! Ovi ZUTACI lupaju minuse na svaki normalan komentar ovde. Postali su isti kao ona svinjska glava D. V. kao da ih je jedna majka rodila. More "mrs" lopovi, zaduzili ste zemlju za 10 god vise nego SLOBA za 20. I znate da pricate i kritikujete nekog i nesto. I da, podrzavam sto su smanjene plate i penzije!!! Kada ja mogu i vecina ovog naroda da radi po 20 sati za neku bednu platu mozete i vi DRZAVNI CINOVNICI da dobijete tanju kovertu. A to su opet ZUTACI krivi, zato sto su zaposlili tolki narod u drzavne firme!!!

glasac ds-a

pre 9 godina

P.S. Ovo su uglavnom investicije koje je još započeo Dinkić subvencijama novih radnih mesta,znam jel su mi poznate neke fírme od ovih koje su navedene.Toliko o tome.

Nikola

pre 9 godina

sve to ima malo ili nimalo veze sa aktuelnom vladom... sve investitore rukovodi samo jedan motiv, a to je rusko tržište koje je otvoreno za srpske proizvode. uz to dodajte bednu platu za koju radi srpski radnik i dobićete diznilend

Petar

pre 9 godina

@Jovan

Jovane, to ti je razmazena srpska socijalisticka bagra koja samo hoce da muze iz drzave a da niko ne radi - takvi se kod nas prodaju kao intelektiala drzave (valjda jer je intelektuala koja je nesto umela pobegla u inostranstvo odavno)

Naravno da su ovo odlicne investicije i odlicni rezultati - zvog slepe socijalisticke politike devedesetih mnogo se unistilo, inace da jos imamo staro ovo bi najzad bila ta bolja vremena.

Apropopo aktuelne vlasti - nisam poklonik SNSa kao stranke, i ne volim manjak strucnosti, ali Vucic sije sve ranije vlasti i smanjivanjem troskova i kolikim tolikim povecanjem kapaciteta - da narod nije tako nadobudan podrzali bi pa bi sutra imali gde da rade, a ne samo muzli zemlju za pensije i drzavne plate kao do sada.

wildcat

pre 9 godina

Ovde se porede babe i zabe. Od ove godine obracun stranih direktnih investicija radi se po novoj metodologiji zbog koje su one vece. Mozete naci investcije za 2013. preracunate po novoj metodologiji i videcete da su one na istom nivou kao i ove. Tako da, nema tu nikakvog investicionog buma i rasta, vec samo drugacija matematika.

Propali student nekoliko drzavnih fakulteta

pre 9 godina

Jel ima nesto od ovoga a da nije bilo INICIRANO,DOGOVORENO,U FAZI ISPITIVANJA, pre nego sto su ovi naprdnjaci dosli na vlast?

anticenzura

pre 9 godina

Sjajan pamflet!
A sto ne napisete koliko su manjene plate,penzije,socijalna davanja...sto ih ne pitate kad ce da smnje retarditrane takse i ostale namete? Sto ne napisete da ce nam na kvarnjaka povecati cenu goriva,jer zbog pada na svetskom trzistu uvode povecanje akciza?
Nije sustina samo u fabrikama,vec da neko tamo u mionici pokrene posao i zaposli sebe,da se poveca kupovna moc ljudi smanjenjem i otimanjem i sl...

IBJ

pre 9 godina

Evo malo računice:
Kad izuzmete "memorandum o razumevanju", šro je isto što i "šupalj nos do očiju" (ŠNDO). Izuzmete Bor koji je čist promašaj jer ćemo morati da uvozimo kvalietnu rudu iz inostranstva da bi ta topionica mogla da radi sa postojećom tehnologijom (dakle ŠNDO). Izuzmite Kragujevac jer je to Verkov dil, ostaje 8 navedenih investicija u Vojvodini i 12 u ostatku Srbije. Ako se uzme u obzir da Vojvodina ima oko 2 mil. stanovnika, a ostatak Srbije još oko 5 mil, i kad sve to lepo indeksirate, vidite da je Pajtić i dalje dva puta veći maher za investicije od Ace Laždaje. Ništa laždajisanje, samo fakti! ;-D

LOL

pre 9 godina

U bre koliko vas je razdrazenih. Prepuno argumenata i nekog besa, a kada se sve nabroji taksativno, ispada tragikomicno:

- dodjite u Srbiju i dobicete visoko kvalifikovanu radnu snagu za male pare"..sram vas bilo!
- Vecina navedenih investicija je polurealizovana
- Ako od ovog silnog priliva 1,15 milijardi eura oduzmemo štetu od Fiata 1,4 milijarde eura koju će ostaviti kad se presele u Brazil mi smo u minusu
- sve to ima malo ili nimalo veze sa aktuelnom vladom... sve investitore rukovodi samo jedan motiv, a to je rusko tržište koje je otvoreno za srpske proizvode.
- INICIRANO,DOGOVORENO,U FAZI ISPITIVANJA, pre nego sto su ovi naprdnjaci dosli na vlast?
- obmanjujete javnost
- Ovo su uglavnom investicije koje je još započeo Dinkić
- Nije Srbija dobila nego Beograd
- IZ navedenog se vidi da je dobar deo investicija ostvaren u Vojvodini
- Mađarska je godinama imala investicije od po 20 i više milijardi evra, pa i dalje nisu puno odmakli.
- Pitanje svih pitanja: a kolike su subvencije date za te investicije i pod kojim uslovima?
- a koliko je kredita vise uzeto nego ranije? to niko ne prica,

Sve ekspert do eksperta...

beogradjanka opet

pre 9 godina

A sta je to centar za doradu semena i kukuruza???? Proizvodnja GMO semena i kukuruza!!!! jel tako. Eto da znamo barem sta jedemo.

silvvaner

pre 9 godina

Investicija je kada zasadite 100.000 ha vocnjaka,100.000 ha vinograda(Slovenija ima 50.000 ha a Srbija 15.000 ha - smesni smo ko crtani film),zapatite par miliona stoke,podignete iz stecaja prehrambeni preradjivacki sektor koji se bavio izvozom decenijama i pohapsite bagru koja ih je opljackala i oterala u stecaj.E tada mozete poceti da pravite neke realne planove o zaposljavanju i zaradi ali istovremeno posutirati 300.000 dzabalebarosa sa drzavnih jasla.Potpuno ukinuti subvencije strancima, narocito metalskom kompleksu jer cega god su se uhvatili sve je propalo od zelezare,FIAT-a,Ikarusa,kamiona ,aviona,traktora,kombajna...Kostaju nas milijarde evra i nikad nikakve koristi nismo imali,samo dubioze.Nisu sposobni da zarade ni vodu da plate koju potrose.Samo nemojte pricati kako najrazvijenije zemlje imaju jaku masinsku industriju,jer to sa nama nema nikakve veze.Nasa sudbina je potpuno drukcija.Moramo koristiti prirodne resurse koje imamo sa minimalnim uvozom neophodnog materijala da bi izvezli proizvod i napravili profit.

glasac ds-a iz Ade

pre 9 godina

firma lpo iz Ade nije nikog zaposlila u novom pogonu tih 63 radnika koje spominju su stari radnici.u celoj toj prici je samo istina da je otvoren novi pogon.pozdrav iz Ade

1

pre 9 godina

Radio sam temeljno seminarski na temu investicija u Srbiji poslednjih deset godina kao i poredjenje s zemljama regiona. Ni 550 miliona evra ove godine nije uslo u zemlju, a i od toga ne treba sve klasifikovati kao investicije. A kao glavna dv arazloga za pad investicija u nasu zemlju u poslednje tri godine javljaju se: Globalno smanjenje iznosa koji se izdvajaju za investicije i nestabilno politicko okruzenje uz sporu birokratiju. 2006 4.3, a 2008 3.5 milijardi(dve nabolje godine za priliv investicija), u 2011 jedva 2 milijarde, od tad investiciona ulaganja padaju konstantno. Interesantna stvar je da Rumunija godinama unazad ima vise direktnih stranih investicija nego Hrvatska, Srbija i Bugarska zajedno.
A realno nama ni 4 milijarde godisnje, pod uslovom da se upotrebe na pravi nacin ne bi pokrenule privredu ni narednih deset godina.

beogradjanka

pre 9 godina

Sve fabrike... Da nam zagade vazduh za male pare, posto kontrola i ocuvanje zivotne sredine kod nas je na nivou ( minus 100%). Nista se ne kontrolise i niko se ne kaznjava...samo od sebe se zagadjuju reke pa vodu moramo da pijemo iz flase a ne iz cesme...A gde ide sva dobit??? Kod nas ne ostaje nista...

Zarko

pre 9 godina

Ali su poznati i ove godine ipak preskočili Srbiju. Mi nemamo microsoft-nokia,mercedes,ericsson,audi,opel,suzuki,samsung fabrike kao madjarska,slovacka,rumunija. I to malo poznatih kao npr nestle dosao je i kupio cipiripi koji ima udeo od 0.5 u kremovima. Isto tako i dalje nas obilaze trgovinski lanci i javno kazu da im Srbija nece biti u planu sem Lidl-Kauflanda a oni su tek posebna prica sa otvaranjem 15 objekata. Najnovije vesti stizu Lidl je stopirao poslovanje tj jako ga je usporio i gradnja nece poceti pre kraja 2015-e. Otvaranje 2016-e.

Lolita

pre 9 godina

Negativni komentari na pozitivnu vest. Investicije ne znače automatsko popravljanje standarda, ali znače radna mesto. A nezaposlenost je gorući problem.

Hogar

pre 9 godina

1,15 milijardi evra!
Čudno...ali o tome javlja jedino domaća štampa.Kurs evra govori sve!
IZBORI...da vidimo kakvo je sada raspoloženje naroda.Ako je ZA "AKTUELNU " GARNITURU ČEMU ONDA BATINE DANAS U MIONICI?

malji_deca

pre 9 godina

"Dragi Deda Mraze,
ovog puta neću iskati od tebe nego ću ti poželeti!
Red je da ti se odužim. Elem, da Bog da te Vučić spasavao iz snežne mećave, Vulin ti uručio paketić, sanke bile efikasne i brze kao železnice Srbije, Dačić prevodio poštu, Mihajlovićka pravila play listu za sanke, irvasi bili organizovani kao pravosudni sistem Srbije, bio bezbedan kao ulice Novog Sada, zdrav kao poslanici skupstine, jak kao dinar, smešan kao zakon o radu, obrazovan kao kadar SNS-a, svi odžaci ti bili čisti kao Nikolićeva savest, budžet realan kao pad nezaposlenosti u Srbiji, sit kao gradjani Srbije, normalan kao Srdjan Verbić, popularan kao mere štednje Vlade Srbije, pošteno zaradjivao kao Bajatović, inteligentan bio kao Jorgovanka Tabaković, patuljci ti bili odani kao ministar policije premijeru, realan kao preambula ustava, human kao Dragica Nikolić i trezan kao Velimir Ilić. I svi verovali u tebe kao u Vučićeve izjave"

Sremac76

pre 9 godina

Kuper Standard je dosao u Mitrovicu mnogo pre naprednjaka,fabriku jesu zavrsili ove godine ali su poceli mnogo ranije,inace fabrika je "svecano" otvarana tri puta...sad i Lames preko puta gradi fabriku koju ce verovatno predstaviti kao investiciju i svoj uspeh a Lames je u Mitrovici jedno 8 godina ali u iznajmljenoj hali,jedini razlog izgradnje je ugovor sa VW koji je to zahtevao...

mufljuz

pre 9 godina

"Investicioni bum imala je - Srbija"
------------------------------------
I ja sam imao investicioni bum u prvih 10 meseci ove godine: Puk'o sam 42.000 din za frizider a u celoj 2013. godini samo novi kompresor za frizider i punjenje freonom, sve za 110 evra. Koji je tek skok!

antiparazit

pre 9 godina

@D
Oprosti na izrazu, ali ne loži se.
Ako smatraš svaki argumentovani komentar DS-ovskim, naspram nesuvislih baljezgarija koje štancuju "zna se koji", onda je odatle "jasno" da je DS jedna neverovatna stranka, koja zapošljava razložne i pametne ljude kao botove.
U tom slučaju su oni drugi, "zna se koji", pukli mnogo gore nego što mogu da zamisle, jer ko zna kakvi su ostali kadrovi DS, ako su ovi ovako pametni.
Ja lično sumnjam da je tako, a vi tamo nastavite da spinujete da je svako ko ima komentar sa dva promila razuma zapravo bot DS. To vam ne ide u prilog ni najmanje.

RubiN

pre 9 godina

to znaci da se vlada ipak drzi nekih obecanja...nadam se da ce u sledecoj godini biti jos vise stranih ulaganja....za ove poteze sve pohvale za premijera i vladu

Bora

pre 9 godina

Sve zajedno oko hiljadu zaposlenih, manje-više. To što su neki stranci doneli 100 miliona svoje opreme i zaposlili 100 ljudi, ne znači da je Srbija dobila 100 miliona na poklon, niti da je rešila problem nezaposlenosti. Toliko.
Nazadnjaci i njihova statistika...

Mladen

pre 9 godina

Botovi uzvacaju udarac. Inace , ako ste jedne godine primili platu , a naredne dve , ekonomista vidi povecanje od 100% , a realno i dalje gladujete .

Pera

pre 9 godina

Hajde sad vi iz Tanjug-a isto tako taksativno da nabrojite firme koje su se zatvorile ove godine u Srbiji, sve sa brojevima radnika.

Usput, morali ste da navedete i koliko je drzava subvencionisala po radniku u svakoj firmi koju ste naveli.


Ali vi ste Tanjug - "ovlasceni da objavite". Imate srece da ja nisam neko i nesto u ovoj zemlji, jer bi u tom slucaju svi vi iz Tanjug-a bili na birou.

50para

pre 9 godina

Ovo uopste ne izgleda lose. Nisam glasao za Vucica na proslim izborima, ne bih glasao za njega ni da su izbori danas, jer se i dalje secam devedesetih, ali izgleda da zemlja ide u pravom smeru. Ako nas taj covek uvede u EU i reindustrijalizuje zemlju, sve te "demokrate" treba da se pokriju usima i da se vise ne javljaju. BTW, argument da su u njihovo vreme investicije bile vece pada u vodu ako se ima u vidu da su tada sve najvece profitabilne firme/fabrike rasprodate, a pare ko zna gde su i na sta su spucane.

Stardust

pre 9 godina

Da li zna neko gde su ta magicna vrata za prelazak u drugu dimenziju, tj. u tu Srbiju iz ovih vesti? Evo ja pakujem najosnovnije i krecem, samo ne mogu da nadjem taj "Stargate". Molim redakciju da mi izadje u susret. Unapred zahvalan.

milki

pre 9 godina

Ja bih molio sve ljude dobre volje među kojima najviše premijera jer on je najushićeniji a može i Zorana,Gašić ,predsednik i svi ostali da meni starom,ubogom bez posla i penzije a 60 mi je leta ali fala bogu još pri zdravoj pameti,objasne,nacrtaju te velike antologijske investije,I ako mogu kakve su to reforme o kojima toliko pričaju.Jel to:smanjenje plata,penzija,ukidanje socijalnih davanja trudnicama,deci,penzionerima.Jel to zapošljavanje aktivista,krimosa dizanje akciza,poreza,trogodišnja kampanja blaćenje predhodnika bez ikakvih dokaza i još mnooogo toga ali eto samo na ovo mi odgpvorite dobri nasmejani ljudi.

aleksandar

pre 9 godina

koga su to jos strane investicije uspele da razviju to ne biva....dolazimo to tog trenutka kada ce prodati sve u ovoj zemlji (telekom ,eps,pkb,zemlju,prirodne resurse) zarad par godina na vlasti,...odavno smo mi prcija belosvetske fukare u rukama domacih izdajnika , lopova ,preveranata....

Pedja

pre 9 godina

Nije teško biti bolji od katastrofalne 2013. godine. Investicije u 2012, 2013. i 2014. godini zajedno su manje nego investicije u jednoj jedinoj, kriznoj 2011. godini. Toliko o tom bumu.

milan

pre 9 godina

Trebalo bi pratiti i kakvi su uslovi rada na primer u SM Kuper Standard ali to nikoga ne interesuje samo je važno da imaju listu investicija a radnici neka trpe nemoguće uslove rada.

Deni

pre 9 godina

Ova stranacka prepucavanja "Mi smo super oni su losi" su prazna zamajavanja i gubljenje energije. Ja se trudim da budem vredan i dobronameran prema svakom stanovniku Srbije i zelim svima uspeha u poslu. Srpsko dobro je dobro i za mene - a zluradost ostavljam za fudbal :). Zato vas molim sve da razvijete pozitivan duh i vredno radite i ucite - idemo da se zajedno vadimo iz ovog sra..a u kome smo!

Ivan

pre 9 godina

@(Zarko, 28. decembar 2014 21:42)

Odavno je Microsoft u Srbiji. I to poveći centar.

Ali i iz komentara se vidi gde je Srbija. Stanje svesti ljudi. Svi se žale, sve je loše. Pa tako će vam i biti...

MIlan

pre 9 godina

Od obecanih 100 milijardi mi imamo 1.3 milijarde (ukjucujuci I Bor od 250 miliona sto je sve ali nije direktno strano ulaganje!!)...

Pa dobro jos 90ak godina I ok smo...

RubiN

pre 9 godina

to znaci da se vlada ipak drzi nekih obecanja...nadam se da ce u sledecoj godini biti jos vise stranih ulaganja....za ove poteze sve pohvale za premijera i vladu

50para

pre 9 godina

Ovo uopste ne izgleda lose. Nisam glasao za Vucica na proslim izborima, ne bih glasao za njega ni da su izbori danas, jer se i dalje secam devedesetih, ali izgleda da zemlja ide u pravom smeru. Ako nas taj covek uvede u EU i reindustrijalizuje zemlju, sve te "demokrate" treba da se pokriju usima i da se vise ne javljaju. BTW, argument da su u njihovo vreme investicije bile vece pada u vodu ako se ima u vidu da su tada sve najvece profitabilne firme/fabrike rasprodate, a pare ko zna gde su i na sta su spucane.

Lolita

pre 9 godina

Negativni komentari na pozitivnu vest. Investicije ne znače automatsko popravljanje standarda, ali znače radna mesto. A nezaposlenost je gorući problem.

proka

pre 9 godina

Kakva je investicija Bor do para iz kredita ili Tigar iz profita finansirao ili fabrika oružja.....Nigde tu nema strane investicije, ne obmanjujte gradjane sa ovakvim naslovima.

anticenzura

pre 9 godina

Sjajan pamflet!
A sto ne napisete koliko su manjene plate,penzije,socijalna davanja...sto ih ne pitate kad ce da smnje retarditrane takse i ostale namete? Sto ne napisete da ce nam na kvarnjaka povecati cenu goriva,jer zbog pada na svetskom trzistu uvode povecanje akciza?
Nije sustina samo u fabrikama,vec da neko tamo u mionici pokrene posao i zaposli sebe,da se poveca kupovna moc ljudi smanjenjem i otimanjem i sl...

Pera

pre 9 godina

Hajde sad vi iz Tanjug-a isto tako taksativno da nabrojite firme koje su se zatvorile ove godine u Srbiji, sve sa brojevima radnika.

Usput, morali ste da navedete i koliko je drzava subvencionisala po radniku u svakoj firmi koju ste naveli.


Ali vi ste Tanjug - "ovlasceni da objavite". Imate srece da ja nisam neko i nesto u ovoj zemlji, jer bi u tom slucaju svi vi iz Tanjug-a bili na birou.

Propali student nekoliko drzavnih fakulteta

pre 9 godina

Jel ima nesto od ovoga a da nije bilo INICIRANO,DOGOVORENO,U FAZI ISPITIVANJA, pre nego sto su ovi naprdnjaci dosli na vlast?

Nenad

pre 9 godina

Svi vi koji se pitate sta citate, citate CINJENICE. Zemlja koja se dize iz pepela ne moze za godinu ili dve da ima svajcarski standard, ali ne mozete osporiti da je svaka fabrika sa ove poduze liste zaista otvorena i da je zaista svaki od radnika zaposlen. Komentari o revoluciji, diktatoru i tiraninu... pa recimo da nemaju veze sa tim kako radi vlada.

LOL

pre 9 godina

U bre koliko vas je razdrazenih. Prepuno argumenata i nekog besa, a kada se sve nabroji taksativno, ispada tragikomicno:

- dodjite u Srbiju i dobicete visoko kvalifikovanu radnu snagu za male pare"..sram vas bilo!
- Vecina navedenih investicija je polurealizovana
- Ako od ovog silnog priliva 1,15 milijardi eura oduzmemo štetu od Fiata 1,4 milijarde eura koju će ostaviti kad se presele u Brazil mi smo u minusu
- sve to ima malo ili nimalo veze sa aktuelnom vladom... sve investitore rukovodi samo jedan motiv, a to je rusko tržište koje je otvoreno za srpske proizvode.
- INICIRANO,DOGOVORENO,U FAZI ISPITIVANJA, pre nego sto su ovi naprdnjaci dosli na vlast?
- obmanjujete javnost
- Ovo su uglavnom investicije koje je još započeo Dinkić
- Nije Srbija dobila nego Beograd
- IZ navedenog se vidi da je dobar deo investicija ostvaren u Vojvodini
- Mađarska je godinama imala investicije od po 20 i više milijardi evra, pa i dalje nisu puno odmakli.
- Pitanje svih pitanja: a kolike su subvencije date za te investicije i pod kojim uslovima?
- a koliko je kredita vise uzeto nego ranije? to niko ne prica,

Sve ekspert do eksperta...

IBJ

pre 9 godina

Evo malo računice:
Kad izuzmete "memorandum o razumevanju", šro je isto što i "šupalj nos do očiju" (ŠNDO). Izuzmete Bor koji je čist promašaj jer ćemo morati da uvozimo kvalietnu rudu iz inostranstva da bi ta topionica mogla da radi sa postojećom tehnologijom (dakle ŠNDO). Izuzmite Kragujevac jer je to Verkov dil, ostaje 8 navedenih investicija u Vojvodini i 12 u ostatku Srbije. Ako se uzme u obzir da Vojvodina ima oko 2 mil. stanovnika, a ostatak Srbije još oko 5 mil, i kad sve to lepo indeksirate, vidite da je Pajtić i dalje dva puta veći maher za investicije od Ace Laždaje. Ništa laždajisanje, samo fakti! ;-D

glasac ds-a iz Ade

pre 9 godina

firma lpo iz Ade nije nikog zaposlila u novom pogonu tih 63 radnika koje spominju su stari radnici.u celoj toj prici je samo istina da je otvoren novi pogon.pozdrav iz Ade

beogradjanka opet

pre 9 godina

A sta je to centar za doradu semena i kukuruza???? Proizvodnja GMO semena i kukuruza!!!! jel tako. Eto da znamo barem sta jedemo.

DRG

pre 9 godina

IZ navedenog se vidi da je dobar deo investicija ostvaren u Vojvodini : Novi Sad, Sombor,Bečej, Vršac itd uz inicijativu DS-a kao i neke druge navedene investicije,ali nismo čuli da se Pajtić i ostale demokrate kite svojim rezultatima kao što SNS radi neukusno i nametljivo.

malji_deca

pre 9 godina

"Dragi Deda Mraze,
ovog puta neću iskati od tebe nego ću ti poželeti!
Red je da ti se odužim. Elem, da Bog da te Vučić spasavao iz snežne mećave, Vulin ti uručio paketić, sanke bile efikasne i brze kao železnice Srbije, Dačić prevodio poštu, Mihajlovićka pravila play listu za sanke, irvasi bili organizovani kao pravosudni sistem Srbije, bio bezbedan kao ulice Novog Sada, zdrav kao poslanici skupstine, jak kao dinar, smešan kao zakon o radu, obrazovan kao kadar SNS-a, svi odžaci ti bili čisti kao Nikolićeva savest, budžet realan kao pad nezaposlenosti u Srbiji, sit kao gradjani Srbije, normalan kao Srdjan Verbić, popularan kao mere štednje Vlade Srbije, pošteno zaradjivao kao Bajatović, inteligentan bio kao Jorgovanka Tabaković, patuljci ti bili odani kao ministar policije premijeru, realan kao preambula ustava, human kao Dragica Nikolić i trezan kao Velimir Ilić. I svi verovali u tebe kao u Vučićeve izjave"

milan

pre 9 godina

Trebalo bi pratiti i kakvi su uslovi rada na primer u SM Kuper Standard ali to nikoga ne interesuje samo je važno da imaju listu investicija a radnici neka trpe nemoguće uslove rada.

1

pre 9 godina

Radio sam temeljno seminarski na temu investicija u Srbiji poslednjih deset godina kao i poredjenje s zemljama regiona. Ni 550 miliona evra ove godine nije uslo u zemlju, a i od toga ne treba sve klasifikovati kao investicije. A kao glavna dv arazloga za pad investicija u nasu zemlju u poslednje tri godine javljaju se: Globalno smanjenje iznosa koji se izdvajaju za investicije i nestabilno politicko okruzenje uz sporu birokratiju. 2006 4.3, a 2008 3.5 milijardi(dve nabolje godine za priliv investicija), u 2011 jedva 2 milijarde, od tad investiciona ulaganja padaju konstantno. Interesantna stvar je da Rumunija godinama unazad ima vise direktnih stranih investicija nego Hrvatska, Srbija i Bugarska zajedno.
A realno nama ni 4 milijarde godisnje, pod uslovom da se upotrebe na pravi nacin ne bi pokrenule privredu ni narednih deset godina.

Sremac76

pre 9 godina

Kuper Standard je dosao u Mitrovicu mnogo pre naprednjaka,fabriku jesu zavrsili ove godine ali su poceli mnogo ranije,inace fabrika je "svecano" otvarana tri puta...sad i Lames preko puta gradi fabriku koju ce verovatno predstaviti kao investiciju i svoj uspeh a Lames je u Mitrovici jedno 8 godina ali u iznajmljenoj hali,jedini razlog izgradnje je ugovor sa VW koji je to zahtevao...

ekonomista koji ima detaljne podatke

pre 9 godina

Neka je sramota RAsima Ljajica i njegovog ministarstvo sto obmanjuju javnost. Vecina navedenih investicija je polurealizovana, a broj ljudi koji je realno zaposlen daleko je manji. Pritom kada se oduzmu drzavana ulaganja i subvencije investitorima koje su bile preko 150 miliona EUR, ukupan iznos je jedva oko 700 miliona EUR, sto je smesno, jer je Makedonija u ovoj godini imala 1,2 milijarde EUR, kao daleko manja drzava od Srbije. Neka RAsim Ljajic smanji opterecenja trgovine zbog kojih gradjani trpe jer placaju kroz cene najvece trgovacke troskove u Evropi. Stomatolog koji se bavi telekomunikacijama,trgovinom i turizmom je vec 14 godina u svim vladama, a rezultati su nula. Dosta su nas razni jahali i lagali. Nama gradjanima je muka i ovo nece na dobro izaci.

aleksandar

pre 9 godina

koga su to jos strane investicije uspele da razviju to ne biva....dolazimo to tog trenutka kada ce prodati sve u ovoj zemlji (telekom ,eps,pkb,zemlju,prirodne resurse) zarad par godina na vlasti,...odavno smo mi prcija belosvetske fukare u rukama domacih izdajnika , lopova ,preveranata....

Duh sa sekirom

pre 9 godina

Ako od ovog silnog priliva 1,15 milijardi eura oduzmemo štetu od Fiata 1,4 milijarde eura koju će ostaviti kad se presele u Brazil mi smo u minusu...za ovu matematiku mi ne treba diploma.

MIlan

pre 9 godina

Od obecanih 100 milijardi mi imamo 1.3 milijarde (ukjucujuci I Bor od 250 miliona sto je sve ali nije direktno strano ulaganje!!)...

Pa dobro jos 90ak godina I ok smo...

antiparazit

pre 9 godina

@D
Oprosti na izrazu, ali ne loži se.
Ako smatraš svaki argumentovani komentar DS-ovskim, naspram nesuvislih baljezgarija koje štancuju "zna se koji", onda je odatle "jasno" da je DS jedna neverovatna stranka, koja zapošljava razložne i pametne ljude kao botove.
U tom slučaju su oni drugi, "zna se koji", pukli mnogo gore nego što mogu da zamisle, jer ko zna kakvi su ostali kadrovi DS, ako su ovi ovako pametni.
Ja lično sumnjam da je tako, a vi tamo nastavite da spinujete da je svako ko ima komentar sa dva promila razuma zapravo bot DS. To vam ne ide u prilog ni najmanje.

Mladen

pre 9 godina

Botovi uzvacaju udarac. Inace , ako ste jedne godine primili platu , a naredne dve , ekonomista vidi povecanje od 100% , a realno i dalje gladujete .

Pedja

pre 9 godina

Nije teško biti bolji od katastrofalne 2013. godine. Investicije u 2012, 2013. i 2014. godini zajedno su manje nego investicije u jednoj jedinoj, kriznoj 2011. godini. Toliko o tom bumu.

Privrednik

pre 9 godina

Dokle da se lazemo.Sve te investicije su posledica bivse vlade.Vucic,Nikolic i njihovi doktori,ne mogu niti jednu jedinu investiciju da dovedu u Sfbiju.Nikolic moze eventualno da dovde neke KGB-ovce,da nesto dobiju dzabe.

glasac ds-a

pre 9 godina

P.S. Ovo su uglavnom investicije koje je još započeo Dinkić subvencijama novih radnih mesta,znam jel su mi poznate neke fírme od ovih koje su navedene.Toliko o tome.

Hogar

pre 9 godina

1,15 milijardi evra!
Čudno...ali o tome javlja jedino domaća štampa.Kurs evra govori sve!
IZBORI...da vidimo kakvo je sada raspoloženje naroda.Ako je ZA "AKTUELNU " GARNITURU ČEMU ONDA BATINE DANAS U MIONICI?

Nikola

pre 9 godina

sve to ima malo ili nimalo veze sa aktuelnom vladom... sve investitore rukovodi samo jedan motiv, a to je rusko tržište koje je otvoreno za srpske proizvode. uz to dodajte bednu platu za koju radi srpski radnik i dobićete diznilend

beogradjanka

pre 9 godina

Sve fabrike... Da nam zagade vazduh za male pare, posto kontrola i ocuvanje zivotne sredine kod nas je na nivou ( minus 100%). Nista se ne kontrolise i niko se ne kaznjava...samo od sebe se zagadjuju reke pa vodu moramo da pijemo iz flase a ne iz cesme...A gde ide sva dobit??? Kod nas ne ostaje nista...

mufljuz

pre 9 godina

"Investicioni bum imala je - Srbija"
------------------------------------
I ja sam imao investicioni bum u prvih 10 meseci ove godine: Puk'o sam 42.000 din za frizider a u celoj 2013. godini samo novi kompresor za frizider i punjenje freonom, sve za 110 evra. Koji je tek skok!

Zarko

pre 9 godina

Ali su poznati i ove godine ipak preskočili Srbiju. Mi nemamo microsoft-nokia,mercedes,ericsson,audi,opel,suzuki,samsung fabrike kao madjarska,slovacka,rumunija. I to malo poznatih kao npr nestle dosao je i kupio cipiripi koji ima udeo od 0.5 u kremovima. Isto tako i dalje nas obilaze trgovinski lanci i javno kazu da im Srbija nece biti u planu sem Lidl-Kauflanda a oni su tek posebna prica sa otvaranjem 15 objekata. Najnovije vesti stizu Lidl je stopirao poslovanje tj jako ga je usporio i gradnja nece poceti pre kraja 2015-e. Otvaranje 2016-e.

silvvaner

pre 9 godina

Investicija je kada zasadite 100.000 ha vocnjaka,100.000 ha vinograda(Slovenija ima 50.000 ha a Srbija 15.000 ha - smesni smo ko crtani film),zapatite par miliona stoke,podignete iz stecaja prehrambeni preradjivacki sektor koji se bavio izvozom decenijama i pohapsite bagru koja ih je opljackala i oterala u stecaj.E tada mozete poceti da pravite neke realne planove o zaposljavanju i zaradi ali istovremeno posutirati 300.000 dzabalebarosa sa drzavnih jasla.Potpuno ukinuti subvencije strancima, narocito metalskom kompleksu jer cega god su se uhvatili sve je propalo od zelezare,FIAT-a,Ikarusa,kamiona ,aviona,traktora,kombajna...Kostaju nas milijarde evra i nikad nikakve koristi nismo imali,samo dubioze.Nisu sposobni da zarade ni vodu da plate koju potrose.Samo nemojte pricati kako najrazvijenije zemlje imaju jaku masinsku industriju,jer to sa nama nema nikakve veze.Nasa sudbina je potpuno drukcija.Moramo koristiti prirodne resurse koje imamo sa minimalnim uvozom neophodnog materijala da bi izvezli proizvod i napravili profit.

Stardust

pre 9 godina

Da li zna neko gde su ta magicna vrata za prelazak u drugu dimenziju, tj. u tu Srbiju iz ovih vesti? Evo ja pakujem najosnovnije i krecem, samo ne mogu da nadjem taj "Stargate". Molim redakciju da mi izadje u susret. Unapred zahvalan.

NV

pre 9 godina

Kakvi su spin majstori ovi SNS-ovci.Pola ovih investija su potpisane pre 3 godine zatim memorandum nije investicija dok se ne daju pare ,hala u Smederevu je izgradejna parama poreskih obveznika.I sta ima topionica u Boru sa stranim ivesticijama, pa to mi pacamo i gradimo vec par godina.Pomesali su babe i zabe i dobili sumljivih 1.15 milijardu evra sto je za zemlju nase velicine i dalje bednno.
Bolje pisite od domacim firmama koje su zatvorene ove godnie i koliko je ljudi ostalo na ulicama.SNS se ponasa kao DS pokusavaju jeftinim marketingom da zbune gradjanstbo i to ce ih kostati gubitka vlasti kao i prethodne.

milki

pre 9 godina

Ja bih molio sve ljude dobre volje među kojima najviše premijera jer on je najushićeniji a može i Zorana,Gašić ,predsednik i svi ostali da meni starom,ubogom bez posla i penzije a 60 mi je leta ali fala bogu još pri zdravoj pameti,objasne,nacrtaju te velike antologijske investije,I ako mogu kakve su to reforme o kojima toliko pričaju.Jel to:smanjenje plata,penzija,ukidanje socijalnih davanja trudnicama,deci,penzionerima.Jel to zapošljavanje aktivista,krimosa dizanje akciza,poreza,trogodišnja kampanja blaćenje predhodnika bez ikakvih dokaza i još mnooogo toga ali eto samo na ovo mi odgpvorite dobri nasmejani ljudi.

josipbroz

pre 9 godina

Botovi i jedni i drugi, oladite nas leba vam. Ne morate bas svaku pristojnu vest da provucete kroz blato. Nema tih vesti mnogo. Idite, igrajte se sa decom u snegu.

wildcat

pre 9 godina

Ovde se porede babe i zabe. Od ove godine obracun stranih direktnih investicija radi se po novoj metodologiji zbog koje su one vece. Mozete naci investcije za 2013. preracunate po novoj metodologiji i videcete da su one na istom nivou kao i ove. Tako da, nema tu nikakvog investicionog buma i rasta, vec samo drugacija matematika.

Ivan

pre 9 godina

@(Zarko, 28. decembar 2014 21:42)

Odavno je Microsoft u Srbiji. I to poveći centar.

Ali i iz komentara se vidi gde je Srbija. Stanje svesti ljudi. Svi se žale, sve je loše. Pa tako će vam i biti...

Bora

pre 9 godina

Sve zajedno oko hiljadu zaposlenih, manje-više. To što su neki stranci doneli 100 miliona svoje opreme i zaposlili 100 ljudi, ne znači da je Srbija dobila 100 miliona na poklon, niti da je rešila problem nezaposlenosti. Toliko.
Nazadnjaci i njihova statistika...

Miroslav

pre 9 godina

Odlicno, plata 200 eura, navali narode, jos malo pa nestalo...
P.S. na razgovoru za posao se pravite sto gluplji, jer stranac ne voli pametne ljude, takvi odmah organizuju sindikat i traze radnicka prava...

Kimi

pre 9 godina

Citam komentare i umirem od smeha!!! Ovi ZUTACI lupaju minuse na svaki normalan komentar ovde. Postali su isti kao ona svinjska glava D. V. kao da ih je jedna majka rodila. More "mrs" lopovi, zaduzili ste zemlju za 10 god vise nego SLOBA za 20. I znate da pricate i kritikujete nekog i nesto. I da, podrzavam sto su smanjene plate i penzije!!! Kada ja mogu i vecina ovog naroda da radi po 20 sati za neku bednu platu mozete i vi DRZAVNI CINOVNICI da dobijete tanju kovertu. A to su opet ZUTACI krivi, zato sto su zaposlili tolki narod u drzavne firme!!!

Milos

pre 9 godina

ako uzmemo da u boru je drzavna investicija koja traje vec 3 godine i koja nosi 25% od svih investicija i oduzmemo prodaje onda ono sto se stvarno smatra investicijom (grinfild i braunfild) ne odlazi ni 30 posto ove sune sto ce reci oko 300 miliona evra. Da bi Srbija stala na noge potrebno je minimum 20 puta vise u rasponu od jedne decenije odnosno 10 puta vise nego sto je ulozeno u prethodnih 15 godina. Cisto da se zna red velicine. Ako hocete u Fijatima odprilike 100 fijata (racunam sa pratecim kooperantima).

Neoplanta

pre 9 godina

Što je najinteresantnije, velika većina investicija je na teritoriji Vojvodine, gde su na vlasti nesposobni DS i vlada na čelu sa g.Pajtićem.A još poraznije za g.Vučića i njegove "eksperte" je saznanje da je i većinu investicija u ostatku Srbije inicirao,isto tako,DS.Hvala!
(Miroslav, 28. decembar 2014 14:39)

Nije dzabe u Dubai isao Pajtic da pokupi nagradu koja postavlja Vojvodinu kao najbolji region za ulaganje, a ne Vucic!

Isao je onaj koji je to omogucio i koji radi i cuti, ne hvali se danonocno kao neki!!
A vi naprednjaci mozete da crknete od zavisti , cinjenice su cinjenice!!

Jovan

pre 9 godina

Svi stalno spominju botove a ja dok čitam komentare imam utisak da je jedan te isti čovek pisao svaki komentar, ili je ovo neko kolektivno ludilo. Pa zar je bitno da li je Dinkić ili Vučić? Zar je bitno da li je zbog Rusije ili jeftine radne snage? Zar nije poenta da nam bude bolje, da li bi vam bilo lakše da piše "u Srbiju neće niko da investira" pa da kažete eto, jesam rekao? Šta je s vama ljudi, ja hoću da čitam ovakve vesti, hoću da bude dobro u Srbiji, sramota me kad čitam komentare, svi samo pljuju jedni po drugima i upiru prstom. Hoću da moja deca sutra žive bolje, zar nije to najbitnije?

Dusan

pre 9 godina

Ovim tempom, za oko 100 godina, svi cemo imati posao ! Hvala velikom lideru, bez njega bi to islo znacajno sporije ! Ovako ga bar gledamo na TVu pa sve to izgleda mnogo neizvesnije i dramaticnije...

bb

pre 9 godina

reklama o jeftinoj radnoj snazi je dobar potez, ma koliko ruzno to izgledalo. pogledajte kinu koja je za nekoliko decenija eksplodirala pomocu takve politike i sada je prva ekonomija na svetu. samo neka dolaze stranci, pa makar mi radili i za male pare. jako brzo cemo ukrasti zanat i od jeftine radne snage postati konkurenti. srbin je to. verujem za svega nekoliko decenija, ako se uzdrzimo od korupcije. tj ako nam ne zapadne da u medjuvremenu ratujemo opet.

Miško

pre 9 godina

Više od pola je investirano u Vojvodini. A Mirović nam kaže kako je baš u Vojvodini stanje loše. Kakvo li je onda stanje u ostatku Srbije?...Katastrofalno?

lažem to je napredno

pre 9 godina

Jeste, posto vi naprednjaci prevodite babe u zabe i obratno. Vi racunate kao investicije donacije i pomoc u ogromnim pumpama za crpljenje vode sa dnevnih kopova, rezervne delove bagera, racunajuci tu opremu kao investicije i racunajuci opremu koju su sa sobom doneli retki investitori kao investicije, sto je besmisleno!.
Drugim recima, vi ste obicne lazovcine, da izvinite na adekvatnoj reci.

micanesic@gmail.com

pre 9 godina

U mom gradu je Panasonik izgradio proizvodni pogon. Prosečna plata rednika je između 25.000 RSD i 30.000 RSD. To je najčešće i JEDINI priliv novca tročlane ili četvoročlane porodice. U budućnosti će biti puno stranih firmi koji će plaćati radnike na sličan način. SRBIJA će imati radničku klasu koja će biti, zbog malih plata na ivici siromaštva. Takvo stanje će se održati ber dve decenije. Zalosno je što će građani Srbije biti sluge i eksploatisana radna snaga u svojoj ,,kući,, Cilj razbijanja JUGOSLAVIJE je bio u tome da se na području BALKANA oformi više malih državica sa jevtinim sirovinama i jevtinom radnom snagom i da se za zapadne kompanije dobije tržište na kome će se prodavati roba nalošijeg kvaliteta. Zahvsljuijući POLITIČARIMA taj cilj se u potpunosti ostvaruje.

da.primetim

pre 9 godina

Da bismo izašli iz krize treba da imamo 5 godina uzastopno po 3 milijarde evra direktnih investicija. Tako da ovo nije nikakav bum, već samo pokazatelj koliko su nesposobni. Kad je DS bio na vlasti uvek je bilo preko milijardu i po. Činjenice botovi, to vas jede

Dzarezz

pre 9 godina

U Crnoj Gori je ukupan priliv stranih direktnih investicija za prvih 10 mjeseci 2014. 406,4 miliona eura ili 655 eura po glavi stanovnika. U Srbiji je to 143 eura po glavi stanovnika. Sustina je bijeda smo i mi ili vi ali makar se sa tim ne treba hvaliti. Koga briga ko je lider u regionu Etiopija, Eritreja ili Somalija?

Petar

pre 9 godina

Ovo je primer istraživačkog novinarstva. Koliko je samo novinarima truda trebalo da dodju do svih ovih podataka i tako nas ubede da investicije nezaustavljivo stužu u našu zemlju, a samim tim i bolji životni standard.

Igor

pre 9 godina

Nista to ne znaci ukoliko u drzavnim upravama i javnim preduzecima sedi 700 000 ljudi koji zive na grbaci svih poreskih obveznika! Sve ukupno je zaposleno ne vise od 100 000 ljudi, sto znaci da jedan posten radnik mora da finansira njih sedam. Druga stvar - sve te firme su otvorile pogone u Srbiji zbog jeftine radne snage i plate ce velikoj vecini radnika biti oko 200-300e, sto je manje nego i u Kini. Dakle dovoljno samo za hleb i mleko i osnovne potrepstine.

Petar

pre 9 godina

@Jovan

Jovane, to ti je razmazena srpska socijalisticka bagra koja samo hoce da muze iz drzave a da niko ne radi - takvi se kod nas prodaju kao intelektiala drzave (valjda jer je intelektuala koja je nesto umela pobegla u inostranstvo odavno)

Naravno da su ovo odlicne investicije i odlicni rezultati - zvog slepe socijalisticke politike devedesetih mnogo se unistilo, inace da jos imamo staro ovo bi najzad bila ta bolja vremena.

Apropopo aktuelne vlasti - nisam poklonik SNSa kao stranke, i ne volim manjak strucnosti, ali Vucic sije sve ranije vlasti i smanjivanjem troskova i kolikim tolikim povecanjem kapaciteta - da narod nije tako nadobudan podrzali bi pa bi sutra imali gde da rade, a ne samo muzli zemlju za pensije i drzavne plate kao do sada.

Miroslav

pre 9 godina

Što je najinteresantnije, velika većina investicija je na teritoriji Vojvodine, gde su na vlasti nesposobni DS i vlada na čelu sa g.Pajtićem.A još poraznije za g.Vučića i njegove "eksperte" je saznanje da je i većinu investicija u ostatku Srbije inicirao,isto tako,DS.Hvala!

bre

pre 9 godina

1.15 milijardi bi bio za crnu goru investicioni bum. po tome koliko možete da kupite u prodavnici je pravo merilo stanja ekonomije. pošto kupovna moć opada štedi se i na hrani onda je jasno kuda ide srbija i sve je veće siromaštvo.

Raso

pre 9 godina

Jao pa odusevljen sam , pa ovo je super . ALL HAIL Vucic ! Sigurno su im i plate tako dobre kao sto smo procitali da su se strani investitori polomili da dodju kod nas nerijetko uz intervenciju vlade u novcu i subvencijama. Super za njih. Dodju u stranu zemlju, tamo ih doceka premijer vlade iako ulazu samo par miliona : moze zemlja besplatno - moze, moze subvencije po zaposlenom - moze, moze da prikazujemo da nemamo dobitak da ne bi placali porez - moze, moze zakon o radu da mozemo da se izivljavamo na radnicima kako hocemo - moze. U zemlji Srbiji za strance sve MOZE, a za domace privrednike nista NE MOZE. Inace svaka cast Vucicu :D !

Milan

pre 9 godina

Voleo bih da su izneti podaci tacni ali ... U fabrici semena ima celih 18 zaposlenih a ni u najvecim kampanjama nece ih biti vise od 100. Nadam se da su druge cifre tacnije.

JovanKg

pre 9 godina

Sve je ovo fino ali ako pogledate pazare radnji videcete da je narod toliko osiromasen da oni koji au prosle godine imali 500000 sad imaju 200000 svima je palo preko 2 puta, hednostavno u narodu nema para, zivi se samo od nasih stranaca i penzija.

Ilija

pre 9 godina

U zadnjoj godini vlasti Borisa Tadica bile su 2,2 milijarde investicija sto je skoro dvostruko vise od ovog, iako je tad u svetu jos bila kriza. A i od ovih investicija mnoge su ugovorene i potpisani ugovori u vreme prosle vlasti i doveo ih je Mladjan Dinkic ili Boris Tadic, npr. Svarovski, Kuper Standard itd.

Daska

pre 9 godina

Uz taj investicioni bum, i dalje mi nije jasno, zasto su nam onda potrebne mere stednje, i zasto nam onda svakog dana Vucic preti bankrotom? Te dve stvari nekako ne idu jedna drugoj pod ruku....

Deni

pre 9 godina

Ova stranacka prepucavanja "Mi smo super oni su losi" su prazna zamajavanja i gubljenje energije. Ja se trudim da budem vredan i dobronameran prema svakom stanovniku Srbije i zelim svima uspeha u poslu. Srpsko dobro je dobro i za mene - a zluradost ostavljam za fudbal :). Zato vas molim sve da razvijete pozitivan duh i vredno radite i ucite - idemo da se zajedno vadimo iz ovog sra..a u kome smo!

Super Hik

pre 9 godina

Sad kad pohrle iz Eu da se zaposljavaju kod nas, ovde cveta ekonomija. Samo da ovi sto strakuju procitaju ovo i odmah da obustave strajk, neshvataju da zivimo u obecanoj zemlji.

bezimena

pre 9 godina

Da bi zemlja funkcionisala potrebno je 3 do 5 milijardi eura investicija godišnje, tako da je ovo daleko od značajnog, a pogotovo od 2012. g. OBEZBEDJENIH, po tadašnjim izjavama SNS Diplomislava Nikolića, 100 milijardi eura, potom od hiljada milijardi, da, dobro ste pročitali, koje je najavljivao prikan Bačević!

Žuti odoše, evo skoro tri godine, a vi koji ste se ovlastili, umesto investicija napraviste dug od 7,5 mlr e do sada i u najavi još 3 mlr e samo za ovu godinu! Vi niste normalni a narod koji trpi vaš režim još je bolesniji.

istina je malo drugacija

pre 9 godina

Pravi investicioni bum...fabrika peleta u Medvedji je zatvorena pre nego li je otvorena, totalni promasaj...nadam se samo da i druge investicije iz ovog buma nisu prosle kao i ova...

Lacerta

pre 9 godina

"Vlada Srbije je sa svetskim liderom u konditorskoj industriji Ferero potpisala u Beogradu Memorandum o razumevanju koji je našoj zemlji omogućio da postane evropski centar za proizvodnju lešnika."

Memorandum o razumevanju omogućio?!

Ne, nijedan memorandum na ovom svetu nije nikome ništa omogućio, niti će omogućiti. Memorandum o razumevanju je samo spisak želja i/ili namera, odnosno papir čiji se sadržaj može prevesti na obični srpski kao "mož' da bidne, al' ne mora da znači". Memorandum o razumevanju NIJE isto što konkretan ugovor i potpisnike pravno ne obavezuje ni na šta. Ako se neko naknadno predomisli - što je uvek moguće - nikom ništa!

Tako da je krajnji bezobrazluk i obična laž uvrstavati tamo nekakav memorandum o razumevanju kao sigurnu i gotovu investiciju, zbog koje smo preko noći postali evropski centar za proizvodnju lešnika, dugmića ili čačkalica, whatever...

To je isto kao ono Vučićevo "rezultati su već tu, evo dokaza: MMF PREDVIĐA da ĆE Srbija 2018. godine bla, bla, bla". Baš mi je dargo što MMF šredviđa, ali koja je garancija da će se to zaista i desiti?

Naravno, ništa (osim zdrave pameti) nas ne sprečava da predviđanja za budućnost već sada prikazujemo kao gotove rezultate, zašto da ne? Jedini mali problem je u tome što predviđanja nisu isto što i rezultati, kao što memorandumi o namerama ili o razumevanju nisu isto što i realizacija.

Stef

pre 9 godina

Da ne zivim u Srbiji pa da mi prodajete ove vesti... Izgleda da niko ne kapira da postajemo izuzetno jeftina radna snaga gde su radnici mizerno placeni (ali se tese samom cinjenicom sto imaju posao) i gde je pare od svega pokupila "odabrana" grupica ljudi... A mi svi cutimo..

Mirko

pre 9 godina

Ovde se nabraja koliko firme imaju ukupno zaposlenih u svetu i koliko će biti zaposlenih u Srbiji(još uvek ne rade). Koliko je stvarno otvoreno radnih mesta ove godine i koliko ih jos uvek radi? Koliko ih je prestalo raditi u Srbiji ove godine? To hocemo da znamo.

Tuga čemer jad

pre 9 godina

Gugl čini čuda, konsultantska kuća Emisoft iz Norveške zaista postoji i zaista sarađuje sa našim ustanovama, ali povodom EKOLOŠKIH propisa i usklađivanja istih, nema veze sa investicijama, ali svaka čast Vladi malo su se ispraksovali, bar su uzeli realne činjenice da ih spinuju...

e

pre 9 godina

a koliko je kredita vise uzeto nego ranije? to niko ne prica, kada je jedan novinar objavio da je za ovaj preriod ove vlade uzeto vise kredita nego sve prethodne vlade zajedno nastalo je zatisje niko nije smeo nista da pise o tome

navijac

pre 9 godina

Naravno, zasto da ne investiraju. Jeftina radna snaga, prava radnika se ne postuju i niko to ne kontrolise, uslovi za rad takodje, ugovor o radu ili preko agencije ili se produzava na svaka tri meseca u nedogled, topli obrok se placa jedan dinar po satu, a za regres ne smes ni da pitas poslodavca. Prekovremeno se radi onoliko koliko ti kazu, a naravno ta stavka nigde i ne postoji na obracunu jer ko jos placa prekovremeni rad? Nekada smo u fudbalu bili evropski brazilci, sad smo u radu postali evropski kinezi..

Nenad

pre 9 godina

Isto kao sto je nezaposlenost smanjena! A ustvari ljude mrzi da idu vise da se prijavljuju pa ih odmah brisu sa evidencije. Hit pitanje na jednom od tih NSZ savetovanja za trazenje posla je: " Da li bi ste radili u inostaranstvu, ako se ukaze prilika?" .