Nedelja, 21.12.2014.

16:45

Peking veruje u snagu Rusije

Kineski ministar spoljnih poslova Van Ji veruje da će Rusija uspeti da prebrodi sadašnje ekonomske probleme.

Izvor: Tanjug

Peking veruje u snagu Rusije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Zoran

pre 9 godina

Zna Kina da je Amerika drzi u saci,mogli bi lako da prodju kao i Rusija. Bez izvoza zapadnom Svetu Kina bi bankrotirala za kratko vreme.A od Kine i Rusije nema veceg mraka,da zivite tamo ne biste tako komentarisali niti bi imali priliku da se slobodno izrazavate ,setite se Tita,za vic se islo u zatvor, a sad svi uhvatili da laju kako je Amerika kriva i mesa se u sve,a zamislite da se ne mesa odavno bi treci svetski rat harao ovom planetom, Sadam bi istrebio Kurde hemiskim oruzijem,Na Kosovu ne bi bilo zivoga Albanca,bilo bi na stotine Srebrnica i isto toliko Vukovara, Rusija bi okupirala sve bivse Sovjetske i istiocno evropske zemlje, itd.....Koliko god je USA ucestvovala u konfliktima po Svetu jos nigde nisu proglasili tudju teritoriju da im se prizna kao svoja. A te price o slobodi Kine i Rusije samo isti mogu da veruju u ono sto im samima odgovara.

sumorni realista

pre 9 godina

Kina ce naravno pomoci Rusiji... da se sto jeftinije resi svojih ogromnih zaliha gasa, jer da se ne lazemo: Kina ce se boriti za svoje interese do poslednjeg Rusa. A zasto Rusija nije uspesna zemlja i nema uredjen sistem, to je vec druga prica, ali sustina je u tome da Sloveni nikada ne mogu imati takvu posvecenost i disciplinu kao istocnjaci. Ja sam inace dalekim istokom odusevljen, Japanom narocito, i veoma mi je zao sto nemamo bar neke njihove osobine.

pomorac

pre 9 godina

Kukala nam majka ali zakukace jos vise samo ako istok preovlada. Kinezima je dovoljno samo da otvore granice i gotovo je. Vidite na NBG u Piramidi ili dje god kako su prljavi. Mozete li tek da zamislite nekog ko dere kozu sa jos zivih zivotinja, radi u nehumanim uslovima za saku rize i spava u prostorijama djr nrbi ni prase leglo i da taj sjutra dodje da zivi j Srbiji. Pa nebi se on prilagodjavao Srbima nego bi Srbe prilagodio sebi jer on ne zna za drugo. A Rusi... Ne znate vi kako je bilo kad su "crveni" oslobodi BG ali pitajte stare. Grdji su bili dje god su bili od svakoga

Equilibrium

pre 9 godina

Rusofili, Putofili stalno pominjete koliko štete trpi zapad. Pa koliko god da trpi narod mu normalno živi a mrčeni ruski narod pati.

Mufljuz

pre 9 godina

"Juan i rublja sigurno neće svrgnuti dolar, jer rublja ovisi o hirovitim cenama nafte, a juan o zapadnim narudžbama za fabrike u Kini. (3d)"
-----------------------------
A o cemu ovisi americki dolar? Daleko vise o Kini nego sto mozes i pretpostaviti. Sa tisucama milijardi dolara deviznih rezervi Kina jednako odlucuje o dolaru ko i Amerika. A moc jos stalno raste. Inace, trgovina Rusije i Kine obracunava se u juanima.
Zato Amerikanci i pocinju da gube glavu i pokusavaju na sve moguce nacine da to sprece.

Djordje NS

pre 9 godina

Eh, koliko samo treba rusofilima da se popale pa to je neverovatno. Dovoljna je jedna kurtoazna izjava koja im se dopada i evo stotine komentara i sreće do neba. Sad što sve to nema dva promila veze sa realnošću nema nikakve veze jer daj bar jedan vedar naslov posle nedelja mraka po Ruse i njihove sledbenike.

dnK

pre 9 godina

pocinje svet polako da shvata ko su ameri i njihovi poltroni. S. Koreju optuzise zbog glupog filma da podrzava terorizam, a oni su trebali da tuze SAD zbog govora mrznje, lazi... Sad bi trebalo bombardovati Koreju (da smete) radi filmića? Da je Srbija u pitanju, sumnjam da bi odugovlacili s tim.

Jarmusch

pre 9 godina

Ovo je diplomatskim recnikom receno da je Kina uz Rusiju.Ovu izjavu jedino je preneo b92 za sada.Koliko je ona vazna tek cemo imati prilike da vidimo u narednom periodu.Opasan se sukob sprema.
(deki185, 21. decembar 2014 21:16)
Da, tako su i Kina i Rusija izjavljivali da su uz nas 90ih. I?

Ime moje lepo

pre 9 godina

(moje ime, 21. decembar 2014 22:26)
А шта кажеш да ти манеш своје бајке и да уместо што покушаваш да смириш своје узнемирене живце, своје време проводиш са породицом и водиш свој живот? Јер по чему је твој коментар другачији од свих осталих? По томе што ти је Википедија извор података? Ти другима спочитаваш управо оно што ти радиш. Тужно.

Ostoja

pre 9 godina

Ne lozite se, putinofilicari, ovo je samo kurtoazna diplomatija, realnost je, na vasu zalost puno drugacija: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_largest_trading_partners_of_China
Tako da - na prolece - zbogom putine i KGB bando! :))

nesvrstan

pre 9 godina

ovo je kao boks, bobedi ko izdrži udarac više. stalno se spominje kako rublja pada, to je tačno ali nigde ne piše koliko zapad gubi naročito velike naftne kopanije kao PB, exxon, shevron... itd, koliko im pada vrednost. dolar ne pada, inoako se bazira na virtuelnoj osnovi i štampa se bez pokrića. šta ako se ostvari gadafijeva zamisao o kupovini u zlatu a ne u dolarima?

Branko

pre 9 godina

Da vidimo najpre ko su Amerikanci. Zašto se divlji zapad zove divljim i gde je došlo do najvećeg genocida u Svetu u kome je ubujeno preko 9 miliona Indijanaca?
Kome to u Svetu "snaga leži u topuzu"? Ko je to učestvovao u dva Svetska rata sa najmanjim brojem žrtava a najvaćom dobiti? U I Svetskom Ratu je poginulo 126.200 Amerikanaca i 3.700.000 Rusa au II Svetskom ratu je poginulo 300.000 Amerikanaca i 24.600.000 Rusa. Znajući sve ovo, o čemu onda mi pričamo?

3d

pre 9 godina

Zamislite situaciju da Rusija i Kina izbace americki dolar prilikom medjusobne trgovine. Dolar bi devalvirao brze nego rublja.
(Gagoljub, 21. decembar 2014 16:59)
---

Hehe, pa to već i planiraju, ali će sad nakon strmoglavljenja rublje - odustati.

Stvarno je neverovatno dokle ide rusofilsko negiranje stvarnosti. Pa i ruski tajkuni su ekspresno prebacili rublje u dolare kako ne bi bankrotirali. Juan i rublja sigurno neće svrgnuti dolar, jer rublja ovisi o hirovitim cenama nafte, a juan o zapadnim narudžbama za fabrike u Kini. Zapad iskorištava jeftinu kinesku radnu snagu.

Eurokrem blok 100 grama neto

pre 9 godina

Podrska Indije i Kine. Zabrinutost Austrije. Molba Bugarske. Srdacnost Turske… Ko nije razumeo, nema veze. Razumece kad bude kasno.

#vladimir0710

pre 9 godina

Uvođenjem sankcija Rusiji prevideli su da joj u kritičnoj situaciji mogu priskočiti u pomoć države BRIKS-a sa sedištem u Šangaju (Kina) i fondom od 200 milijardi dolara ($200 biliona). Među prvima su Kina i Indija.

moje ime

pre 9 godina

Ljudi su ovde definitivno bili na ispiranju mozga.

Gde je ovde Kina najavila da ce se sukobiti sa SAD ili EU? Ljudi, nemam nista protiv da vi ovde pricate gluposti, ali verujte mi nije dobro za vase zdravlje. Opterecujete se stvarima na koje ne mozete da uticete. Umesto da zivite zivot sa vasim porodicama, vi se svaki dan molite Bogu da Rusiju neko podrzi i da se okrene protiv SAD i EU.

Ovo je lista najvecih ekonomskih partnera Kine https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_largest_trading_partners_of_China Od 4 triliona ukupne spoljnotrgovinske razmene SAD i EU cine cetvrtinu razmene sa Kinom, a Rusija 2,5%. Pogodite ko im je znacajniji partner. Da ne pricam o Hong Kongu, Japanu, Juznoj Koreji i tako dalje. Da se prekinu veze sa svim saveznicima SAD i EU, Kina bi izgubila 90% izvoza. Pa nece valjda da se opare sto ce da izvezu u Rusiju i Severnu Koreju. Nemojte da budete u zabludi. A B92 bi trebalo da malo razmisli o pustanju ovakvih vesti u etar, jer koliko vidim one mogu kasnije veoma, veoma negativno da se odraze na psihicko zdravlje dela populacije.

https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_China#External_trade

rango

pre 9 godina

Sad ce Kinezi da im uvale ogromne kredite, kao što su ih uvalili i Amerima - to kinezi čekaju, nema tu ljubavi ni zrnce! Samo sto američka privreda za sada može da izdrži teret kredita, a ruska teško da će moći. Samo da vam navedem primjer, od prije 3 mjeseca, najmanja SATNICA u Seattle-u (država Washington) iznosi 15$!!! znaci to je ono što zarađuju najmanje plaćeni radnici... To je 3000$ mjesečno! Pogledate Ruse i njihove satnice... Najmanja je par dolara...

from_HR

pre 9 godina

Sve je jasno,Kina je odavno stala na stranu Rusije,ovo je bilo očekivano.Ono što je bitno je da će ruske kompanije uzimati kapital na kineskom tržištu,više se neće zaduživati u dolarima u Londonu i New Yorku.
Toliko o izoliranju Rusije. Juče je Obama izjavio da 50 god. sankcija Kubi nije dalo rezultata i da moraju primjeniti druge metode,znači nisu mogli izolirati jedan otok blizu svoje obale,a moći će izolirati najveću zemlju na svijetu?

miloss

pre 9 godina

kao prvo nemacka i austrija i cijela EU ima znacajne bolje odnose sa sad nego srusijom zasto pa im uvedu sankcije. kao sto ima i sbrazilom i juzna koreja . rusija ima sjevernu koreju i kinu sad ni kubu vise.a sto se tice hitlera napoleona itd cekajte vi znate granice sssr a koliki su smanjene . polako ce i cecenija itd.pa sigurno vi sto pisete imate nekoga od rodbine u usa australija kanada eu itd . a ne u rusiji kini itd.

mile

pre 9 godina

Sad kad im jos krenu neredi u USA. Sve sto su radili po svetu im se vraca izgleda. Zamerili su se svima. Bajka je to da ih u Evropi podrzavaju, sve silom rade. Ponasali su se kao razbojnici.

deki185

pre 9 godina

Ovo je diplomatskim recnikom receno da je Kina uz Rusiju.Ovu izjavu jedino je preneo b92 za sada.Koliko je ona vazna tek cemo imati prilike da vidimo u narednom periodu.Opasan se sukob sprema.

kumanovac

pre 9 godina

Ja bi poceo zasto onda kinezi kupuju americke obveznice a ne kupuju rusku rublju da bi sprecili devalvacuju rublje.Kinezi u ovu situaciju stoje sa strane I cekaju svoju sansu sto su iskoristili sa potpisom za izgradnju plinovoda od Rusije do Kine po jevtinu cenu.Sve je interes a ovde je geopoliticka borba....

krsta...

pre 9 godina

jeste evo sad ce kina i rusija sa prosekom plata akd se sve sabere i oduzme oko 600$ da pariraju anglosaksoncima i romanima kod kojih je minimalac veci od 600$...ne mogu svoje unutrasnje stvari da srede...tlace onaj narod nehumanim uslovima rada i zivota...u rusiji rublja fluktuise kao da je poceo rat a u kini ljudi ne mogu sunce da vide od zagadjenja...svi malo obrazovaniji rusi i kinezi ili beze iz zemlje ili rade na rusenju autokratskih i korumpiranih sistema koji besomucno kradu posten narod ili cute i trpe jer su preplaseni...ni zapad nije neka utopija ali su barem svesni svojih slabosti i menjaju se i unapredjuju iz dana u dan u svakom pogledu...nego ko ce to dokazati ovom nebeskom narodu koji mrzi zapad vise nego sto voli sebe i jos zivi u devedesetima kad nas je onaj crveni kgb olos milosevic posvadjao sa celim zapadnim svetom koji je izgubio poverenje u nas kao narod i normalno podrzao onaj muslimanski i nacisticki olos na balkanu jer smo im dojadili svojim bezobrazlukom i umisljanjem da smo balkanski rusi kojima ce raspali sovjetski savez da pomogne ne znajuci da ih zabole za nas i da je sovjetima bio cilj da nas okrene od zapada i da zamrzimo zapad kako bi mogli da nas kradu i lazu pricama za malu decu...dok mi to sve shvatimo ima da nas bude taman za pod krusku i onda ce da bude kasno...a do tad nam je toma na vlasti bajatovic prima 10 plata dacic evropejac a vulin prosipa svoju "pamet" po televiziji...sve su to potomci kgb olosa koji je vladao 90-ih u srbiji...

Gospodar Zarin

pre 9 godina

Game Over Ameri ! Ovo je vest decenije, a pola administratora poslusnika u srpskim medijima gledaju kako da je sto vise zabasure, ljudi probudite se, Kinezi rade ovo otvoreno, znaci gotovo je sa USA dominacijom. Sutra je novi dan, novo sunce se radja...

Paranoja

pre 9 godina

Kinezi mudro ćute i drže se po strani, dok zapad i istok ratuju ne mešaju se već pametno gledaju svoja posla. I onda se zapitajte što su opstali kao civilizacija.

Lakše malo

pre 9 godina

Дајте мало лакше објављујте овако стресне вести, ће нам поцркају американофиличари.
Сад ће и они коментари - а што користиш амерички компјутер? Не користим, сви рачунари, телефони, дигитрони и остала техника су "Made in China".
Па онда - ако ти се не свиђају амери, врати доларе. Немам доларе, радим у европској колонијалној фирми за 22.000 динара 8 сати, 6 дана у недељи, надзиру ме и кад идем да простите, да мочам. Као у конц-логору. Само, ово је демократски па је као лепши.
Па ће онда неки паметњаковић да ми каже - а где наши хрле - у Кину и Русију или у Европску Унију и Америку? Ту немам аргумената, јер циљ разбијања и поробљавања јесте да сви паметни и способни оду у колонијалне државе да раде за боље паре, а да им поробљене државе служе само као један велики рудник или пласетник. Ено примера у Африци - контролишу је ЕУ и Америка, а тамо ДЕЦА сваки СЕКУНД УМИРУ ОД ГЛАДИ! И онда ме питаш зашто наши људи иду на запад да раде? Зато што је тај Запад учинио све да овде не може да се ради и живи. И ко ми каже да ови на власти нису западни шпијуни, тог треба одвести на лечење код оптичара, па после код психијатра. Ових сада би се и Чеда Јовановић постидео у антисрпству, издаји и слуганству.

semenike

pre 9 godina

I treba da se pomogne braci Rusima. Svaka cast Kinezima, a ne kao nasi Srbi cute ko zene budi tu kada je najpotrebnije, kada Amerika vrsi pritisak na manje od njih da daju sankcije Rusima. E drago mi je da im pokazao neko da nasu bracu Ruse stiti zao mi je sto NASA Srbija ne reaguje tako. Al znam i zasto jer smo slabiji. Ali ima i Rusija konja za trku.

sos

pre 9 godina

Stvarnost je da Kina se sve vise hoce da prodre na evropsko trziste i gotovo sve vece americeke korporacije imaju fabrike u Kini, a ove diplomatske izjave mogu se okaciti macki o rep.

Patriot

pre 9 godina

Posto vidim da ovde mnooogi nisu razumeli, evo prevod sa Kineskog: "Vidimo da si ga ugasio, putine, ali se brinemo za nase investicije u tvojoj despotiji i za ugovore koje necete biti u stanju da ispunite. No u svakoj varijanti, nahranicemo se vasom strvinom kad konacno okoncate, za sitne pare pokupovacemo sto od rusije posle tebe preostane".

Milan

pre 9 godina

Posle ove izjave treba ocekivati da Blic, Kurir, Alo, Danas pocnu kampanju blacenja i pljuvanja Kineskog ambasadora jer je njima to u opisu posla kada neko podrzi Rusiju ili se suprostavi Americi isto kao sto su zapeli za Vulina od kada je on razotkrio igru sa Seseljevim povratkom.

pomorac

pre 9 godina

Evo jedna vijest u vezi Kine - skoro sav kozni asortiman koji se prodaje u UK preko nega ili u prodavnicama jer od psece koze. Covjek koji je bio u fabrici je napisao clanak o tome kako deru kozu sa jos zivih pasa.

They're taking the Hobbits to Isengard!

pre 9 godina

@Zamislite situaciju da Rusija i Kina izbace americki dolar prilikom medjusobne trgovine. Dolar bi devalvirao brze nego rublja.
(Gagoljub, 21. decembar 2014 16:59)

Mozete da zamisljate, rusofilicari, do sudnjega dana, ali to se - kao sto vidite - ne desava, niti ce se desiti u bilo koje skoro vreme. Kina je najveci kreditor USA i ako propadne dollar - automatski propada i Kina, nisu ludi da seku granu na kojoj sede. Odnosi sa USA Kini su najbitnitni, pa onda sa EU (zato sto su najveci investitori u Kini iz USA i EU), pa onda sa Japanom, pa sa Juznom Korejom (iz istih razloga), pa tek onda mozda sa obogaljenom putinovom despotijom (i to mahom zbog nabavke sto jeftinijih energenata). Tako da - ne lozite se mnogo, ode vam putin niz wc solju do proleca - zivi bili pa videli :)

ice9

pre 9 godina

Ja mislim da NATO nema sta da trazi protiv rusa i kineza, pretrpeli bi nesagledive gubitke, istok izgleda polako preuzima kontrolu, zapad prsnjava.

Gospodar Zarin

pre 9 godina

U jee covece, Kinezi carevi, ako treba dace i pare umesto Rusa, siroko, Ameri su ga ugasili, gotovi su. Sada treba biti samo strpljiv. Vrhunski !

Ono sto smo do sada naucili je...

pre 9 godina

Zapadne mracne sile poput USA,Canada,Australia,UK i njihovi poltroni i sateliti su se ponadali novom svetskom poretku.Bez Rusije.

Medjutim,novi svetski poredak moze lako biti bez njih.

Rusija ima prijatelje u Indiji,Brazilu,Kubi,Severnoj Koreji,Srbiji,Nemackoj,Italiji,Austriji i najmnogoljudnijoj drzavi sveta - Kini.

Tesko da ce Rusija propasti iako to zele USA.Sa propascu Rusije,Amerika bi zavladala ovom planetom.A sa njima i mrak za sve slobodne ljude na Zemlji.To je davni cilj Amerike - potciniti ceo svet sebi.To je hteo i Cezar,Napoleon,Hitler...ali niko nije uspeo.Svaka sila je na kraju propala i urusila se u samu sebe.Zasto?

Postoji jedna izreka...

"Sila ne ume da se zaustavi"

Zole

pre 9 godina

Rublja je pala za 50% u pola godine. Takodje pala je vrednost akcija najvećih naftnih kompanija. Exxon mobil je od letos izgubio 20% od vrednosti a British petrol je izgubio 30%.

тоша

pre 9 godina

Наравно, Кина ће Русији понудити помоћ. Гради се нови блок, супротстављен западном на челу са САД. Србија треба наставити да негује добре односе са Кином и Русијом као што је и до сада радила. Увек је боље имати и са те стране некога и не бацати увек све на једну карту.

Pelagija

pre 9 godina

I, šta će sad reći ob(m)anoljupci. Biće da će se žaliti američkim plaćenicima po celom svetu u borbi za ljudska prava Kineza. Ili ih možebiti, plaćaju Japanci, hm.
Nego onako, usput, da li neko zna koga to BRE AMERIKANCI VOLE, jerbo eno im njihova narcisoidnost i jeftina istorija (pobiše sve Indijance i dovukuše crnce, koji su im do juče bili manje značajni od američkog kojota), koja zna samo za oružje, ratovanje i neizmernu mržnju prema drugima. Kao da su ih nacisti pravili.
S druge strane, Kinezi su prošli kroz golgotu, ali su uvek imali kakvu-takvu mudrost, nisu nikad bili siledžije. Imaju oni svoje probleme i - toplo se nadam da ih Jenkiji neće naterati da krenu sa svog kućnog praga; za početak do Holivuda.
I na kraju, ali ne i nebitno - Amerika u odnosu na Rusiju, Kinu i Daleki istok nema ništa zajedničko. Prosto, primitivno i fašistički kupe nekoliko lokalnih nezadovoljnika, e da bi vam onda zemlju satrli. Vidite samo Irak, lepota demokratska velikoamerička na delu.
Kinezi se ne primaju na tu "vatrenu vodicu". Njima su Rusi komšije i sigurno neće da se ponašaju kao Ameri prema svojim kubanskim i inim susedima.

Ono sto smo do sada naucili je...

pre 9 godina

Zapadne mracne sile poput USA,Canada,Australia,UK i njihovi poltroni i sateliti su se ponadali novom svetskom poretku.Bez Rusije.

Medjutim,novi svetski poredak moze lako biti bez njih.

Rusija ima prijatelje u Indiji,Brazilu,Kubi,Severnoj Koreji,Srbiji,Nemackoj,Italiji,Austriji i najmnogoljudnijoj drzavi sveta - Kini.

Tesko da ce Rusija propasti iako to zele USA.Sa propascu Rusije,Amerika bi zavladala ovom planetom.A sa njima i mrak za sve slobodne ljude na Zemlji.To je davni cilj Amerike - potciniti ceo svet sebi.To je hteo i Cezar,Napoleon,Hitler...ali niko nije uspeo.Svaka sila je na kraju propala i urusila se u samu sebe.Zasto?

Postoji jedna izreka...

"Sila ne ume da se zaustavi"

тоша

pre 9 godina

Наравно, Кина ће Русији понудити помоћ. Гради се нови блок, супротстављен западном на челу са САД. Србија треба наставити да негује добре односе са Кином и Русијом као што је и до сада радила. Увек је боље имати и са те стране некога и не бацати увек све на једну карту.

Gospodar Zarin

pre 9 godina

U jee covece, Kinezi carevi, ako treba dace i pare umesto Rusa, siroko, Ameri su ga ugasili, gotovi su. Sada treba biti samo strpljiv. Vrhunski !

Zole

pre 9 godina

Rublja je pala za 50% u pola godine. Takodje pala je vrednost akcija najvećih naftnih kompanija. Exxon mobil je od letos izgubio 20% od vrednosti a British petrol je izgubio 30%.

Eurokrem blok 100 grama neto

pre 9 godina

Podrska Indije i Kine. Zabrinutost Austrije. Molba Bugarske. Srdacnost Turske… Ko nije razumeo, nema veze. Razumece kad bude kasno.

Pelagija

pre 9 godina

I, šta će sad reći ob(m)anoljupci. Biće da će se žaliti američkim plaćenicima po celom svetu u borbi za ljudska prava Kineza. Ili ih možebiti, plaćaju Japanci, hm.
Nego onako, usput, da li neko zna koga to BRE AMERIKANCI VOLE, jerbo eno im njihova narcisoidnost i jeftina istorija (pobiše sve Indijance i dovukuše crnce, koji su im do juče bili manje značajni od američkog kojota), koja zna samo za oružje, ratovanje i neizmernu mržnju prema drugima. Kao da su ih nacisti pravili.
S druge strane, Kinezi su prošli kroz golgotu, ali su uvek imali kakvu-takvu mudrost, nisu nikad bili siledžije. Imaju oni svoje probleme i - toplo se nadam da ih Jenkiji neće naterati da krenu sa svog kućnog praga; za početak do Holivuda.
I na kraju, ali ne i nebitno - Amerika u odnosu na Rusiju, Kinu i Daleki istok nema ništa zajedničko. Prosto, primitivno i fašistički kupe nekoliko lokalnih nezadovoljnika, e da bi vam onda zemlju satrli. Vidite samo Irak, lepota demokratska velikoamerička na delu.
Kinezi se ne primaju na tu "vatrenu vodicu". Njima su Rusi komšije i sigurno neće da se ponašaju kao Ameri prema svojim kubanskim i inim susedima.

from_HR

pre 9 godina

Sve je jasno,Kina je odavno stala na stranu Rusije,ovo je bilo očekivano.Ono što je bitno je da će ruske kompanije uzimati kapital na kineskom tržištu,više se neće zaduživati u dolarima u Londonu i New Yorku.
Toliko o izoliranju Rusije. Juče je Obama izjavio da 50 god. sankcija Kubi nije dalo rezultata i da moraju primjeniti druge metode,znači nisu mogli izolirati jedan otok blizu svoje obale,a moći će izolirati najveću zemlju na svijetu?

Lakše malo

pre 9 godina

Дајте мало лакше објављујте овако стресне вести, ће нам поцркају американофиличари.
Сад ће и они коментари - а што користиш амерички компјутер? Не користим, сви рачунари, телефони, дигитрони и остала техника су "Made in China".
Па онда - ако ти се не свиђају амери, врати доларе. Немам доларе, радим у европској колонијалној фирми за 22.000 динара 8 сати, 6 дана у недељи, надзиру ме и кад идем да простите, да мочам. Као у конц-логору. Само, ово је демократски па је као лепши.
Па ће онда неки паметњаковић да ми каже - а где наши хрле - у Кину и Русију или у Европску Унију и Америку? Ту немам аргумената, јер циљ разбијања и поробљавања јесте да сви паметни и способни оду у колонијалне државе да раде за боље паре, а да им поробљене државе служе само као један велики рудник или пласетник. Ено примера у Африци - контролишу је ЕУ и Америка, а тамо ДЕЦА сваки СЕКУНД УМИРУ ОД ГЛАДИ! И онда ме питаш зашто наши људи иду на запад да раде? Зато што је тај Запад учинио све да овде не може да се ради и живи. И ко ми каже да ови на власти нису западни шпијуни, тог треба одвести на лечење код оптичара, па после код психијатра. Ових сада би се и Чеда Јовановић постидео у антисрпству, издаји и слуганству.

mile

pre 9 godina

Sad kad im jos krenu neredi u USA. Sve sto su radili po svetu im se vraca izgleda. Zamerili su se svima. Bajka je to da ih u Evropi podrzavaju, sve silom rade. Ponasali su se kao razbojnici.

#vladimir0710

pre 9 godina

Uvođenjem sankcija Rusiji prevideli su da joj u kritičnoj situaciji mogu priskočiti u pomoć države BRIKS-a sa sedištem u Šangaju (Kina) i fondom od 200 milijardi dolara ($200 biliona). Među prvima su Kina i Indija.

Branko

pre 9 godina

Da vidimo najpre ko su Amerikanci. Zašto se divlji zapad zove divljim i gde je došlo do najvećeg genocida u Svetu u kome je ubujeno preko 9 miliona Indijanaca?
Kome to u Svetu "snaga leži u topuzu"? Ko je to učestvovao u dva Svetska rata sa najmanjim brojem žrtava a najvaćom dobiti? U I Svetskom Ratu je poginulo 126.200 Amerikanaca i 3.700.000 Rusa au II Svetskom ratu je poginulo 300.000 Amerikanaca i 24.600.000 Rusa. Znajući sve ovo, o čemu onda mi pričamo?

deki185

pre 9 godina

Ovo je diplomatskim recnikom receno da je Kina uz Rusiju.Ovu izjavu jedino je preneo b92 za sada.Koliko je ona vazna tek cemo imati prilike da vidimo u narednom periodu.Opasan se sukob sprema.

moje ime

pre 9 godina

Ljudi su ovde definitivno bili na ispiranju mozga.

Gde je ovde Kina najavila da ce se sukobiti sa SAD ili EU? Ljudi, nemam nista protiv da vi ovde pricate gluposti, ali verujte mi nije dobro za vase zdravlje. Opterecujete se stvarima na koje ne mozete da uticete. Umesto da zivite zivot sa vasim porodicama, vi se svaki dan molite Bogu da Rusiju neko podrzi i da se okrene protiv SAD i EU.

Ovo je lista najvecih ekonomskih partnera Kine https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_largest_trading_partners_of_China Od 4 triliona ukupne spoljnotrgovinske razmene SAD i EU cine cetvrtinu razmene sa Kinom, a Rusija 2,5%. Pogodite ko im je znacajniji partner. Da ne pricam o Hong Kongu, Japanu, Juznoj Koreji i tako dalje. Da se prekinu veze sa svim saveznicima SAD i EU, Kina bi izgubila 90% izvoza. Pa nece valjda da se opare sto ce da izvezu u Rusiju i Severnu Koreju. Nemojte da budete u zabludi. A B92 bi trebalo da malo razmisli o pustanju ovakvih vesti u etar, jer koliko vidim one mogu kasnije veoma, veoma negativno da se odraze na psihicko zdravlje dela populacije.

https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_China#External_trade

ice9

pre 9 godina

Ja mislim da NATO nema sta da trazi protiv rusa i kineza, pretrpeli bi nesagledive gubitke, istok izgleda polako preuzima kontrolu, zapad prsnjava.

Gospodar Zarin

pre 9 godina

Game Over Ameri ! Ovo je vest decenije, a pola administratora poslusnika u srpskim medijima gledaju kako da je sto vise zabasure, ljudi probudite se, Kinezi rade ovo otvoreno, znaci gotovo je sa USA dominacijom. Sutra je novi dan, novo sunce se radja...

Paranoja

pre 9 godina

Kinezi mudro ćute i drže se po strani, dok zapad i istok ratuju ne mešaju se već pametno gledaju svoja posla. I onda se zapitajte što su opstali kao civilizacija.

Milan

pre 9 godina

Posle ove izjave treba ocekivati da Blic, Kurir, Alo, Danas pocnu kampanju blacenja i pljuvanja Kineskog ambasadora jer je njima to u opisu posla kada neko podrzi Rusiju ili se suprostavi Americi isto kao sto su zapeli za Vulina od kada je on razotkrio igru sa Seseljevim povratkom.

krsta...

pre 9 godina

jeste evo sad ce kina i rusija sa prosekom plata akd se sve sabere i oduzme oko 600$ da pariraju anglosaksoncima i romanima kod kojih je minimalac veci od 600$...ne mogu svoje unutrasnje stvari da srede...tlace onaj narod nehumanim uslovima rada i zivota...u rusiji rublja fluktuise kao da je poceo rat a u kini ljudi ne mogu sunce da vide od zagadjenja...svi malo obrazovaniji rusi i kinezi ili beze iz zemlje ili rade na rusenju autokratskih i korumpiranih sistema koji besomucno kradu posten narod ili cute i trpe jer su preplaseni...ni zapad nije neka utopija ali su barem svesni svojih slabosti i menjaju se i unapredjuju iz dana u dan u svakom pogledu...nego ko ce to dokazati ovom nebeskom narodu koji mrzi zapad vise nego sto voli sebe i jos zivi u devedesetima kad nas je onaj crveni kgb olos milosevic posvadjao sa celim zapadnim svetom koji je izgubio poverenje u nas kao narod i normalno podrzao onaj muslimanski i nacisticki olos na balkanu jer smo im dojadili svojim bezobrazlukom i umisljanjem da smo balkanski rusi kojima ce raspali sovjetski savez da pomogne ne znajuci da ih zabole za nas i da je sovjetima bio cilj da nas okrene od zapada i da zamrzimo zapad kako bi mogli da nas kradu i lazu pricama za malu decu...dok mi to sve shvatimo ima da nas bude taman za pod krusku i onda ce da bude kasno...a do tad nam je toma na vlasti bajatovic prima 10 plata dacic evropejac a vulin prosipa svoju "pamet" po televiziji...sve su to potomci kgb olosa koji je vladao 90-ih u srbiji...

semenike

pre 9 godina

I treba da se pomogne braci Rusima. Svaka cast Kinezima, a ne kao nasi Srbi cute ko zene budi tu kada je najpotrebnije, kada Amerika vrsi pritisak na manje od njih da daju sankcije Rusima. E drago mi je da im pokazao neko da nasu bracu Ruse stiti zao mi je sto NASA Srbija ne reaguje tako. Al znam i zasto jer smo slabiji. Ali ima i Rusija konja za trku.

nesvrstan

pre 9 godina

ovo je kao boks, bobedi ko izdrži udarac više. stalno se spominje kako rublja pada, to je tačno ali nigde ne piše koliko zapad gubi naročito velike naftne kopanije kao PB, exxon, shevron... itd, koliko im pada vrednost. dolar ne pada, inoako se bazira na virtuelnoj osnovi i štampa se bez pokrića. šta ako se ostvari gadafijeva zamisao o kupovini u zlatu a ne u dolarima?

3d

pre 9 godina

Zamislite situaciju da Rusija i Kina izbace americki dolar prilikom medjusobne trgovine. Dolar bi devalvirao brze nego rublja.
(Gagoljub, 21. decembar 2014 16:59)
---

Hehe, pa to već i planiraju, ali će sad nakon strmoglavljenja rublje - odustati.

Stvarno je neverovatno dokle ide rusofilsko negiranje stvarnosti. Pa i ruski tajkuni su ekspresno prebacili rublje u dolare kako ne bi bankrotirali. Juan i rublja sigurno neće svrgnuti dolar, jer rublja ovisi o hirovitim cenama nafte, a juan o zapadnim narudžbama za fabrike u Kini. Zapad iskorištava jeftinu kinesku radnu snagu.

They're taking the Hobbits to Isengard!

pre 9 godina

@Zamislite situaciju da Rusija i Kina izbace americki dolar prilikom medjusobne trgovine. Dolar bi devalvirao brze nego rublja.
(Gagoljub, 21. decembar 2014 16:59)

Mozete da zamisljate, rusofilicari, do sudnjega dana, ali to se - kao sto vidite - ne desava, niti ce se desiti u bilo koje skoro vreme. Kina je najveci kreditor USA i ako propadne dollar - automatski propada i Kina, nisu ludi da seku granu na kojoj sede. Odnosi sa USA Kini su najbitnitni, pa onda sa EU (zato sto su najveci investitori u Kini iz USA i EU), pa onda sa Japanom, pa sa Juznom Korejom (iz istih razloga), pa tek onda mozda sa obogaljenom putinovom despotijom (i to mahom zbog nabavke sto jeftinijih energenata). Tako da - ne lozite se mnogo, ode vam putin niz wc solju do proleca - zivi bili pa videli :)

sos

pre 9 godina

Stvarnost je da Kina se sve vise hoce da prodre na evropsko trziste i gotovo sve vece americeke korporacije imaju fabrike u Kini, a ove diplomatske izjave mogu se okaciti macki o rep.

kumanovac

pre 9 godina

Ja bi poceo zasto onda kinezi kupuju americke obveznice a ne kupuju rusku rublju da bi sprecili devalvacuju rublje.Kinezi u ovu situaciju stoje sa strane I cekaju svoju sansu sto su iskoristili sa potpisom za izgradnju plinovoda od Rusije do Kine po jevtinu cenu.Sve je interes a ovde je geopoliticka borba....

Patriot

pre 9 godina

Posto vidim da ovde mnooogi nisu razumeli, evo prevod sa Kineskog: "Vidimo da si ga ugasio, putine, ali se brinemo za nase investicije u tvojoj despotiji i za ugovore koje necete biti u stanju da ispunite. No u svakoj varijanti, nahranicemo se vasom strvinom kad konacno okoncate, za sitne pare pokupovacemo sto od rusije posle tebe preostane".

Mufljuz

pre 9 godina

"Juan i rublja sigurno neće svrgnuti dolar, jer rublja ovisi o hirovitim cenama nafte, a juan o zapadnim narudžbama za fabrike u Kini. (3d)"
-----------------------------
A o cemu ovisi americki dolar? Daleko vise o Kini nego sto mozes i pretpostaviti. Sa tisucama milijardi dolara deviznih rezervi Kina jednako odlucuje o dolaru ko i Amerika. A moc jos stalno raste. Inace, trgovina Rusije i Kine obracunava se u juanima.
Zato Amerikanci i pocinju da gube glavu i pokusavaju na sve moguce nacine da to sprece.

Ostoja

pre 9 godina

Ne lozite se, putinofilicari, ovo je samo kurtoazna diplomatija, realnost je, na vasu zalost puno drugacija: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_largest_trading_partners_of_China
Tako da - na prolece - zbogom putine i KGB bando! :))

rango

pre 9 godina

Sad ce Kinezi da im uvale ogromne kredite, kao što su ih uvalili i Amerima - to kinezi čekaju, nema tu ljubavi ni zrnce! Samo sto američka privreda za sada može da izdrži teret kredita, a ruska teško da će moći. Samo da vam navedem primjer, od prije 3 mjeseca, najmanja SATNICA u Seattle-u (država Washington) iznosi 15$!!! znaci to je ono što zarađuju najmanje plaćeni radnici... To je 3000$ mjesečno! Pogledate Ruse i njihove satnice... Najmanja je par dolara...

dnK

pre 9 godina

pocinje svet polako da shvata ko su ameri i njihovi poltroni. S. Koreju optuzise zbog glupog filma da podrzava terorizam, a oni su trebali da tuze SAD zbog govora mrznje, lazi... Sad bi trebalo bombardovati Koreju (da smete) radi filmića? Da je Srbija u pitanju, sumnjam da bi odugovlacili s tim.

pomorac

pre 9 godina

Evo jedna vijest u vezi Kine - skoro sav kozni asortiman koji se prodaje u UK preko nega ili u prodavnicama jer od psece koze. Covjek koji je bio u fabrici je napisao clanak o tome kako deru kozu sa jos zivih pasa.

miloss

pre 9 godina

kao prvo nemacka i austrija i cijela EU ima znacajne bolje odnose sa sad nego srusijom zasto pa im uvedu sankcije. kao sto ima i sbrazilom i juzna koreja . rusija ima sjevernu koreju i kinu sad ni kubu vise.a sto se tice hitlera napoleona itd cekajte vi znate granice sssr a koliki su smanjene . polako ce i cecenija itd.pa sigurno vi sto pisete imate nekoga od rodbine u usa australija kanada eu itd . a ne u rusiji kini itd.

pomorac

pre 9 godina

Kukala nam majka ali zakukace jos vise samo ako istok preovlada. Kinezima je dovoljno samo da otvore granice i gotovo je. Vidite na NBG u Piramidi ili dje god kako su prljavi. Mozete li tek da zamislite nekog ko dere kozu sa jos zivih zivotinja, radi u nehumanim uslovima za saku rize i spava u prostorijama djr nrbi ni prase leglo i da taj sjutra dodje da zivi j Srbiji. Pa nebi se on prilagodjavao Srbima nego bi Srbe prilagodio sebi jer on ne zna za drugo. A Rusi... Ne znate vi kako je bilo kad su "crveni" oslobodi BG ali pitajte stare. Grdji su bili dje god su bili od svakoga

Ime moje lepo

pre 9 godina

(moje ime, 21. decembar 2014 22:26)
А шта кажеш да ти манеш своје бајке и да уместо што покушаваш да смириш своје узнемирене живце, своје време проводиш са породицом и водиш свој живот? Јер по чему је твој коментар другачији од свих осталих? По томе што ти је Википедија извор података? Ти другима спочитаваш управо оно што ти радиш. Тужно.

Equilibrium

pre 9 godina

Rusofili, Putofili stalno pominjete koliko štete trpi zapad. Pa koliko god da trpi narod mu normalno živi a mrčeni ruski narod pati.

Djordje NS

pre 9 godina

Eh, koliko samo treba rusofilima da se popale pa to je neverovatno. Dovoljna je jedna kurtoazna izjava koja im se dopada i evo stotine komentara i sreće do neba. Sad što sve to nema dva promila veze sa realnošću nema nikakve veze jer daj bar jedan vedar naslov posle nedelja mraka po Ruse i njihove sledbenike.

Jarmusch

pre 9 godina

Ovo je diplomatskim recnikom receno da je Kina uz Rusiju.Ovu izjavu jedino je preneo b92 za sada.Koliko je ona vazna tek cemo imati prilike da vidimo u narednom periodu.Opasan se sukob sprema.
(deki185, 21. decembar 2014 21:16)
Da, tako su i Kina i Rusija izjavljivali da su uz nas 90ih. I?

Zoran

pre 9 godina

Zna Kina da je Amerika drzi u saci,mogli bi lako da prodju kao i Rusija. Bez izvoza zapadnom Svetu Kina bi bankrotirala za kratko vreme.A od Kine i Rusije nema veceg mraka,da zivite tamo ne biste tako komentarisali niti bi imali priliku da se slobodno izrazavate ,setite se Tita,za vic se islo u zatvor, a sad svi uhvatili da laju kako je Amerika kriva i mesa se u sve,a zamislite da se ne mesa odavno bi treci svetski rat harao ovom planetom, Sadam bi istrebio Kurde hemiskim oruzijem,Na Kosovu ne bi bilo zivoga Albanca,bilo bi na stotine Srebrnica i isto toliko Vukovara, Rusija bi okupirala sve bivse Sovjetske i istiocno evropske zemlje, itd.....Koliko god je USA ucestvovala u konfliktima po Svetu jos nigde nisu proglasili tudju teritoriju da im se prizna kao svoja. A te price o slobodi Kine i Rusije samo isti mogu da veruju u ono sto im samima odgovara.

sumorni realista

pre 9 godina

Kina ce naravno pomoci Rusiji... da se sto jeftinije resi svojih ogromnih zaliha gasa, jer da se ne lazemo: Kina ce se boriti za svoje interese do poslednjeg Rusa. A zasto Rusija nije uspesna zemlja i nema uredjen sistem, to je vec druga prica, ali sustina je u tome da Sloveni nikada ne mogu imati takvu posvecenost i disciplinu kao istocnjaci. Ja sam inace dalekim istokom odusevljen, Japanom narocito, i veoma mi je zao sto nemamo bar neke njihove osobine.

Ono sto smo do sada naucili je...

pre 9 godina

Zapadne mracne sile poput USA,Canada,Australia,UK i njihovi poltroni i sateliti su se ponadali novom svetskom poretku.Bez Rusije.

Medjutim,novi svetski poredak moze lako biti bez njih.

Rusija ima prijatelje u Indiji,Brazilu,Kubi,Severnoj Koreji,Srbiji,Nemackoj,Italiji,Austriji i najmnogoljudnijoj drzavi sveta - Kini.

Tesko da ce Rusija propasti iako to zele USA.Sa propascu Rusije,Amerika bi zavladala ovom planetom.A sa njima i mrak za sve slobodne ljude na Zemlji.To je davni cilj Amerike - potciniti ceo svet sebi.To je hteo i Cezar,Napoleon,Hitler...ali niko nije uspeo.Svaka sila je na kraju propala i urusila se u samu sebe.Zasto?

Postoji jedna izreka...

"Sila ne ume da se zaustavi"

moje ime

pre 9 godina

Ljudi su ovde definitivno bili na ispiranju mozga.

Gde je ovde Kina najavila da ce se sukobiti sa SAD ili EU? Ljudi, nemam nista protiv da vi ovde pricate gluposti, ali verujte mi nije dobro za vase zdravlje. Opterecujete se stvarima na koje ne mozete da uticete. Umesto da zivite zivot sa vasim porodicama, vi se svaki dan molite Bogu da Rusiju neko podrzi i da se okrene protiv SAD i EU.

Ovo je lista najvecih ekonomskih partnera Kine https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_largest_trading_partners_of_China Od 4 triliona ukupne spoljnotrgovinske razmene SAD i EU cine cetvrtinu razmene sa Kinom, a Rusija 2,5%. Pogodite ko im je znacajniji partner. Da ne pricam o Hong Kongu, Japanu, Juznoj Koreji i tako dalje. Da se prekinu veze sa svim saveznicima SAD i EU, Kina bi izgubila 90% izvoza. Pa nece valjda da se opare sto ce da izvezu u Rusiju i Severnu Koreju. Nemojte da budete u zabludi. A B92 bi trebalo da malo razmisli o pustanju ovakvih vesti u etar, jer koliko vidim one mogu kasnije veoma, veoma negativno da se odraze na psihicko zdravlje dela populacije.

https://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_China#External_trade

rango

pre 9 godina

Sad ce Kinezi da im uvale ogromne kredite, kao što su ih uvalili i Amerima - to kinezi čekaju, nema tu ljubavi ni zrnce! Samo sto američka privreda za sada može da izdrži teret kredita, a ruska teško da će moći. Samo da vam navedem primjer, od prije 3 mjeseca, najmanja SATNICA u Seattle-u (država Washington) iznosi 15$!!! znaci to je ono što zarađuju najmanje plaćeni radnici... To je 3000$ mjesečno! Pogledate Ruse i njihove satnice... Najmanja je par dolara...

miloss

pre 9 godina

kao prvo nemacka i austrija i cijela EU ima znacajne bolje odnose sa sad nego srusijom zasto pa im uvedu sankcije. kao sto ima i sbrazilom i juzna koreja . rusija ima sjevernu koreju i kinu sad ni kubu vise.a sto se tice hitlera napoleona itd cekajte vi znate granice sssr a koliki su smanjene . polako ce i cecenija itd.pa sigurno vi sto pisete imate nekoga od rodbine u usa australija kanada eu itd . a ne u rusiji kini itd.

Patriot

pre 9 godina

Posto vidim da ovde mnooogi nisu razumeli, evo prevod sa Kineskog: "Vidimo da si ga ugasio, putine, ali se brinemo za nase investicije u tvojoj despotiji i za ugovore koje necete biti u stanju da ispunite. No u svakoj varijanti, nahranicemo se vasom strvinom kad konacno okoncate, za sitne pare pokupovacemo sto od rusije posle tebe preostane".

Ostoja

pre 9 godina

Ne lozite se, putinofilicari, ovo je samo kurtoazna diplomatija, realnost je, na vasu zalost puno drugacija: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_largest_trading_partners_of_China
Tako da - na prolece - zbogom putine i KGB bando! :))

krsta...

pre 9 godina

jeste evo sad ce kina i rusija sa prosekom plata akd se sve sabere i oduzme oko 600$ da pariraju anglosaksoncima i romanima kod kojih je minimalac veci od 600$...ne mogu svoje unutrasnje stvari da srede...tlace onaj narod nehumanim uslovima rada i zivota...u rusiji rublja fluktuise kao da je poceo rat a u kini ljudi ne mogu sunce da vide od zagadjenja...svi malo obrazovaniji rusi i kinezi ili beze iz zemlje ili rade na rusenju autokratskih i korumpiranih sistema koji besomucno kradu posten narod ili cute i trpe jer su preplaseni...ni zapad nije neka utopija ali su barem svesni svojih slabosti i menjaju se i unapredjuju iz dana u dan u svakom pogledu...nego ko ce to dokazati ovom nebeskom narodu koji mrzi zapad vise nego sto voli sebe i jos zivi u devedesetima kad nas je onaj crveni kgb olos milosevic posvadjao sa celim zapadnim svetom koji je izgubio poverenje u nas kao narod i normalno podrzao onaj muslimanski i nacisticki olos na balkanu jer smo im dojadili svojim bezobrazlukom i umisljanjem da smo balkanski rusi kojima ce raspali sovjetski savez da pomogne ne znajuci da ih zabole za nas i da je sovjetima bio cilj da nas okrene od zapada i da zamrzimo zapad kako bi mogli da nas kradu i lazu pricama za malu decu...dok mi to sve shvatimo ima da nas bude taman za pod krusku i onda ce da bude kasno...a do tad nam je toma na vlasti bajatovic prima 10 plata dacic evropejac a vulin prosipa svoju "pamet" po televiziji...sve su to potomci kgb olosa koji je vladao 90-ih u srbiji...

They're taking the Hobbits to Isengard!

pre 9 godina

@Zamislite situaciju da Rusija i Kina izbace americki dolar prilikom medjusobne trgovine. Dolar bi devalvirao brze nego rublja.
(Gagoljub, 21. decembar 2014 16:59)

Mozete da zamisljate, rusofilicari, do sudnjega dana, ali to se - kao sto vidite - ne desava, niti ce se desiti u bilo koje skoro vreme. Kina je najveci kreditor USA i ako propadne dollar - automatski propada i Kina, nisu ludi da seku granu na kojoj sede. Odnosi sa USA Kini su najbitnitni, pa onda sa EU (zato sto su najveci investitori u Kini iz USA i EU), pa onda sa Japanom, pa sa Juznom Korejom (iz istih razloga), pa tek onda mozda sa obogaljenom putinovom despotijom (i to mahom zbog nabavke sto jeftinijih energenata). Tako da - ne lozite se mnogo, ode vam putin niz wc solju do proleca - zivi bili pa videli :)

тоша

pre 9 godina

Наравно, Кина ће Русији понудити помоћ. Гради се нови блок, супротстављен западном на челу са САД. Србија треба наставити да негује добре односе са Кином и Русијом као што је и до сада радила. Увек је боље имати и са те стране некога и не бацати увек све на једну карту.

Gospodar Zarin

pre 9 godina

U jee covece, Kinezi carevi, ako treba dace i pare umesto Rusa, siroko, Ameri su ga ugasili, gotovi su. Sada treba biti samo strpljiv. Vrhunski !

pomorac

pre 9 godina

Evo jedna vijest u vezi Kine - skoro sav kozni asortiman koji se prodaje u UK preko nega ili u prodavnicama jer od psece koze. Covjek koji je bio u fabrici je napisao clanak o tome kako deru kozu sa jos zivih pasa.

3d

pre 9 godina

Zamislite situaciju da Rusija i Kina izbace americki dolar prilikom medjusobne trgovine. Dolar bi devalvirao brze nego rublja.
(Gagoljub, 21. decembar 2014 16:59)
---

Hehe, pa to već i planiraju, ali će sad nakon strmoglavljenja rublje - odustati.

Stvarno je neverovatno dokle ide rusofilsko negiranje stvarnosti. Pa i ruski tajkuni su ekspresno prebacili rublje u dolare kako ne bi bankrotirali. Juan i rublja sigurno neće svrgnuti dolar, jer rublja ovisi o hirovitim cenama nafte, a juan o zapadnim narudžbama za fabrike u Kini. Zapad iskorištava jeftinu kinesku radnu snagu.

pomorac

pre 9 godina

Kukala nam majka ali zakukace jos vise samo ako istok preovlada. Kinezima je dovoljno samo da otvore granice i gotovo je. Vidite na NBG u Piramidi ili dje god kako su prljavi. Mozete li tek da zamislite nekog ko dere kozu sa jos zivih zivotinja, radi u nehumanim uslovima za saku rize i spava u prostorijama djr nrbi ni prase leglo i da taj sjutra dodje da zivi j Srbiji. Pa nebi se on prilagodjavao Srbima nego bi Srbe prilagodio sebi jer on ne zna za drugo. A Rusi... Ne znate vi kako je bilo kad su "crveni" oslobodi BG ali pitajte stare. Grdji su bili dje god su bili od svakoga

Pelagija

pre 9 godina

I, šta će sad reći ob(m)anoljupci. Biće da će se žaliti američkim plaćenicima po celom svetu u borbi za ljudska prava Kineza. Ili ih možebiti, plaćaju Japanci, hm.
Nego onako, usput, da li neko zna koga to BRE AMERIKANCI VOLE, jerbo eno im njihova narcisoidnost i jeftina istorija (pobiše sve Indijance i dovukuše crnce, koji su im do juče bili manje značajni od američkog kojota), koja zna samo za oružje, ratovanje i neizmernu mržnju prema drugima. Kao da su ih nacisti pravili.
S druge strane, Kinezi su prošli kroz golgotu, ali su uvek imali kakvu-takvu mudrost, nisu nikad bili siledžije. Imaju oni svoje probleme i - toplo se nadam da ih Jenkiji neće naterati da krenu sa svog kućnog praga; za početak do Holivuda.
I na kraju, ali ne i nebitno - Amerika u odnosu na Rusiju, Kinu i Daleki istok nema ništa zajedničko. Prosto, primitivno i fašistički kupe nekoliko lokalnih nezadovoljnika, e da bi vam onda zemlju satrli. Vidite samo Irak, lepota demokratska velikoamerička na delu.
Kinezi se ne primaju na tu "vatrenu vodicu". Njima su Rusi komšije i sigurno neće da se ponašaju kao Ameri prema svojim kubanskim i inim susedima.

Gospodar Zarin

pre 9 godina

Game Over Ameri ! Ovo je vest decenije, a pola administratora poslusnika u srpskim medijima gledaju kako da je sto vise zabasure, ljudi probudite se, Kinezi rade ovo otvoreno, znaci gotovo je sa USA dominacijom. Sutra je novi dan, novo sunce se radja...

Eurokrem blok 100 grama neto

pre 9 godina

Podrska Indije i Kine. Zabrinutost Austrije. Molba Bugarske. Srdacnost Turske… Ko nije razumeo, nema veze. Razumece kad bude kasno.

Equilibrium

pre 9 godina

Rusofili, Putofili stalno pominjete koliko štete trpi zapad. Pa koliko god da trpi narod mu normalno živi a mrčeni ruski narod pati.

Djordje NS

pre 9 godina

Eh, koliko samo treba rusofilima da se popale pa to je neverovatno. Dovoljna je jedna kurtoazna izjava koja im se dopada i evo stotine komentara i sreće do neba. Sad što sve to nema dva promila veze sa realnošću nema nikakve veze jer daj bar jedan vedar naslov posle nedelja mraka po Ruse i njihove sledbenike.

sos

pre 9 godina

Stvarnost je da Kina se sve vise hoce da prodre na evropsko trziste i gotovo sve vece americeke korporacije imaju fabrike u Kini, a ove diplomatske izjave mogu se okaciti macki o rep.

from_HR

pre 9 godina

Sve je jasno,Kina je odavno stala na stranu Rusije,ovo je bilo očekivano.Ono što je bitno je da će ruske kompanije uzimati kapital na kineskom tržištu,više se neće zaduživati u dolarima u Londonu i New Yorku.
Toliko o izoliranju Rusije. Juče je Obama izjavio da 50 god. sankcija Kubi nije dalo rezultata i da moraju primjeniti druge metode,znači nisu mogli izolirati jedan otok blizu svoje obale,a moći će izolirati najveću zemlju na svijetu?

mile

pre 9 godina

Sad kad im jos krenu neredi u USA. Sve sto su radili po svetu im se vraca izgleda. Zamerili su se svima. Bajka je to da ih u Evropi podrzavaju, sve silom rade. Ponasali su se kao razbojnici.

ice9

pre 9 godina

Ja mislim da NATO nema sta da trazi protiv rusa i kineza, pretrpeli bi nesagledive gubitke, istok izgleda polako preuzima kontrolu, zapad prsnjava.

Lakše malo

pre 9 godina

Дајте мало лакше објављујте овако стресне вести, ће нам поцркају американофиличари.
Сад ће и они коментари - а што користиш амерички компјутер? Не користим, сви рачунари, телефони, дигитрони и остала техника су "Made in China".
Па онда - ако ти се не свиђају амери, врати доларе. Немам доларе, радим у европској колонијалној фирми за 22.000 динара 8 сати, 6 дана у недељи, надзиру ме и кад идем да простите, да мочам. Као у конц-логору. Само, ово је демократски па је као лепши.
Па ће онда неки паметњаковић да ми каже - а где наши хрле - у Кину и Русију или у Европску Унију и Америку? Ту немам аргумената, јер циљ разбијања и поробљавања јесте да сви паметни и способни оду у колонијалне државе да раде за боље паре, а да им поробљене државе служе само као један велики рудник или пласетник. Ено примера у Африци - контролишу је ЕУ и Америка, а тамо ДЕЦА сваки СЕКУНД УМИРУ ОД ГЛАДИ! И онда ме питаш зашто наши људи иду на запад да раде? Зато што је тај Запад учинио све да овде не може да се ради и живи. И ко ми каже да ови на власти нису западни шпијуни, тог треба одвести на лечење код оптичара, па после код психијатра. Ових сада би се и Чеда Јовановић постидео у антисрпству, издаји и слуганству.

kumanovac

pre 9 godina

Ja bi poceo zasto onda kinezi kupuju americke obveznice a ne kupuju rusku rublju da bi sprecili devalvacuju rublje.Kinezi u ovu situaciju stoje sa strane I cekaju svoju sansu sto su iskoristili sa potpisom za izgradnju plinovoda od Rusije do Kine po jevtinu cenu.Sve je interes a ovde je geopoliticka borba....

#vladimir0710

pre 9 godina

Uvođenjem sankcija Rusiji prevideli su da joj u kritičnoj situaciji mogu priskočiti u pomoć države BRIKS-a sa sedištem u Šangaju (Kina) i fondom od 200 milijardi dolara ($200 biliona). Među prvima su Kina i Indija.

semenike

pre 9 godina

I treba da se pomogne braci Rusima. Svaka cast Kinezima, a ne kao nasi Srbi cute ko zene budi tu kada je najpotrebnije, kada Amerika vrsi pritisak na manje od njih da daju sankcije Rusima. E drago mi je da im pokazao neko da nasu bracu Ruse stiti zao mi je sto NASA Srbija ne reaguje tako. Al znam i zasto jer smo slabiji. Ali ima i Rusija konja za trku.

Branko

pre 9 godina

Da vidimo najpre ko su Amerikanci. Zašto se divlji zapad zove divljim i gde je došlo do najvećeg genocida u Svetu u kome je ubujeno preko 9 miliona Indijanaca?
Kome to u Svetu "snaga leži u topuzu"? Ko je to učestvovao u dva Svetska rata sa najmanjim brojem žrtava a najvaćom dobiti? U I Svetskom Ratu je poginulo 126.200 Amerikanaca i 3.700.000 Rusa au II Svetskom ratu je poginulo 300.000 Amerikanaca i 24.600.000 Rusa. Znajući sve ovo, o čemu onda mi pričamo?

Jarmusch

pre 9 godina

Ovo je diplomatskim recnikom receno da je Kina uz Rusiju.Ovu izjavu jedino je preneo b92 za sada.Koliko je ona vazna tek cemo imati prilike da vidimo u narednom periodu.Opasan se sukob sprema.
(deki185, 21. decembar 2014 21:16)
Da, tako su i Kina i Rusija izjavljivali da su uz nas 90ih. I?

Zole

pre 9 godina

Rublja je pala za 50% u pola godine. Takodje pala je vrednost akcija najvećih naftnih kompanija. Exxon mobil je od letos izgubio 20% od vrednosti a British petrol je izgubio 30%.

Milan

pre 9 godina

Posle ove izjave treba ocekivati da Blic, Kurir, Alo, Danas pocnu kampanju blacenja i pljuvanja Kineskog ambasadora jer je njima to u opisu posla kada neko podrzi Rusiju ili se suprostavi Americi isto kao sto su zapeli za Vulina od kada je on razotkrio igru sa Seseljevim povratkom.

deki185

pre 9 godina

Ovo je diplomatskim recnikom receno da je Kina uz Rusiju.Ovu izjavu jedino je preneo b92 za sada.Koliko je ona vazna tek cemo imati prilike da vidimo u narednom periodu.Opasan se sukob sprema.

nesvrstan

pre 9 godina

ovo je kao boks, bobedi ko izdrži udarac više. stalno se spominje kako rublja pada, to je tačno ali nigde ne piše koliko zapad gubi naročito velike naftne kopanije kao PB, exxon, shevron... itd, koliko im pada vrednost. dolar ne pada, inoako se bazira na virtuelnoj osnovi i štampa se bez pokrića. šta ako se ostvari gadafijeva zamisao o kupovini u zlatu a ne u dolarima?

Zoran

pre 9 godina

Zna Kina da je Amerika drzi u saci,mogli bi lako da prodju kao i Rusija. Bez izvoza zapadnom Svetu Kina bi bankrotirala za kratko vreme.A od Kine i Rusije nema veceg mraka,da zivite tamo ne biste tako komentarisali niti bi imali priliku da se slobodno izrazavate ,setite se Tita,za vic se islo u zatvor, a sad svi uhvatili da laju kako je Amerika kriva i mesa se u sve,a zamislite da se ne mesa odavno bi treci svetski rat harao ovom planetom, Sadam bi istrebio Kurde hemiskim oruzijem,Na Kosovu ne bi bilo zivoga Albanca,bilo bi na stotine Srebrnica i isto toliko Vukovara, Rusija bi okupirala sve bivse Sovjetske i istiocno evropske zemlje, itd.....Koliko god je USA ucestvovala u konfliktima po Svetu jos nigde nisu proglasili tudju teritoriju da im se prizna kao svoja. A te price o slobodi Kine i Rusije samo isti mogu da veruju u ono sto im samima odgovara.

sumorni realista

pre 9 godina

Kina ce naravno pomoci Rusiji... da se sto jeftinije resi svojih ogromnih zaliha gasa, jer da se ne lazemo: Kina ce se boriti za svoje interese do poslednjeg Rusa. A zasto Rusija nije uspesna zemlja i nema uredjen sistem, to je vec druga prica, ali sustina je u tome da Sloveni nikada ne mogu imati takvu posvecenost i disciplinu kao istocnjaci. Ja sam inace dalekim istokom odusevljen, Japanom narocito, i veoma mi je zao sto nemamo bar neke njihove osobine.

Paranoja

pre 9 godina

Kinezi mudro ćute i drže se po strani, dok zapad i istok ratuju ne mešaju se već pametno gledaju svoja posla. I onda se zapitajte što su opstali kao civilizacija.

Mufljuz

pre 9 godina

"Juan i rublja sigurno neće svrgnuti dolar, jer rublja ovisi o hirovitim cenama nafte, a juan o zapadnim narudžbama za fabrike u Kini. (3d)"
-----------------------------
A o cemu ovisi americki dolar? Daleko vise o Kini nego sto mozes i pretpostaviti. Sa tisucama milijardi dolara deviznih rezervi Kina jednako odlucuje o dolaru ko i Amerika. A moc jos stalno raste. Inace, trgovina Rusije i Kine obracunava se u juanima.
Zato Amerikanci i pocinju da gube glavu i pokusavaju na sve moguce nacine da to sprece.

dnK

pre 9 godina

pocinje svet polako da shvata ko su ameri i njihovi poltroni. S. Koreju optuzise zbog glupog filma da podrzava terorizam, a oni su trebali da tuze SAD zbog govora mrznje, lazi... Sad bi trebalo bombardovati Koreju (da smete) radi filmića? Da je Srbija u pitanju, sumnjam da bi odugovlacili s tim.

Ime moje lepo

pre 9 godina

(moje ime, 21. decembar 2014 22:26)
А шта кажеш да ти манеш своје бајке и да уместо што покушаваш да смириш своје узнемирене живце, своје време проводиш са породицом и водиш свој живот? Јер по чему је твој коментар другачији од свих осталих? По томе што ти је Википедија извор података? Ти другима спочитаваш управо оно што ти радиш. Тужно.