Petak, 19.12.2014.

09:17

Rusi ovih dana kao mi devedesetih

U Rusiji nikad nije dosadno. Pa, mi smo na ovakve krize, udarce i haos već navikli. Nije ovo prvi put, kaže novinar Maksim Jusin iz Moskve, piše Jutarnji list.

Izvor: Jutarnji list

Rusi ovih dana kao mi devedesetih IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Smuleco

pre 9 godina

Ne treba se zamajavati! Rusija nije Srbija. Niti će ikada biti. Pa mi smo veličine i nivoa ekonomske moći jedne ruske gubernije!

Jakov

pre 9 godina

Pa nije bas tako. Ali ajde, de, nek vam bude. Juce sam doleteo iz Moskve i evo vam info iz prve ruke.Na primer, u Rusiji cigarete nisu podkupele mi za kopejku. Domaci prehrambenu proiyvodi takodje nisu poskupeli, osim hleba, a i to ponegde. Komunalna davanja, grejanje, struja i sl. , takodje nisu poskupeli. Rusi, oni obicni, i inace nemaju obicaj da kupuju stranu valutu. Pritisak na valutno trziste su izvrsili tzv biznismeni sto je dodatno oslabilo rublju ali njima nesto i nije pomoglo. Ono sto je primetno je jagma za belom i IT tehnikom. To je maltene na 100% uvozna roba i jos uvek joj nisu digli cenu. Ja sam doneo sa sobom 10 tableta i 10 mobilnih telefona(niko me ni pogledao nije na nasoj carini), al nemojte to nikom da kazete, to je tajna. Sa tim imama nameru da sebi isplatim nekoliko povratnih katrata do Moskve. Mozda posle praznika u Moskvu ponesem punu torbu slanine pa da bas bas budem dobar.
(informator, 19. decembar 2014 09:55)

A ti se razumes u ekonomiju k'o Marica u ... u tvojim informacijama iz prve ruke (u koje ne sumnjam) i jeste problem. Mozda ces shvatiti kada cela stvar predje u sledecu fazu. Pozdrav

Jakov

pre 9 godina

Izdrzite braco Rusi...i mi smo sa Milosevicem imali ovakvu krizu ali pogledajte nas sad! Ako treba svaki Srbin ce da se odrekne svoje plate i poslati u majku Rusiju
(koksic, 19. decembar 2014 15:28)

Hahhaahaa :))))))) a ti si neki humorista?

p.s. nasmeja me do suza.

zoran

pre 9 godina

Ljudi, sta je sa vama. Koja crna panika. Zivim u Rusiji i narod sasvim normalno radi i kupuje kao ranije. Od krize ni jedno slovo nema. O cemu vi piseste..?? Koji je ovo nivo novinarstva.>? Hej, vi poredite Srbiju i Rusiju od chijih energenata zavisi cela Evropa..rude necu da spominjem. Sedite prvo na stolicu pre no sto nesto napishete.

Cacak

pre 9 godina

Taman su ljudi poceli normalno da zive posle komunizma i onda im se dese Putinove bubice. Tako je to kada sve zavisi od jednog coveka, mi sloveni smo poznati po tome.

koksic

pre 9 godina

Izdrzite braco Rusi...i mi smo sa Milosevicem imali ovakvu krizu ali pogledajte nas sad! Ako treba svaki Srbin ce da se odrekne svoje plate i poslati u majku Rusiju

o

pre 9 godina

pa sad recite da ne postoji unapred smisljen plan unistenja, sve kao i kod nas! (ja, 19. decembar 2014 12:05)
Da Rusi nisu oteli Krim ovo se ne bi desilo.

тоша

pre 9 godina

Зашто не преносите вест да је бугарски премијер Бојко Борисов управо изјавио да ће Бугарска издати све потребне дозволе за градњу Јужног тока? Ја ипак мислим да је то значајна изјава.

Бранислав

pre 9 godina

..све је ово увод у напад на Русију..ако се Руси "сами" не ослободе Путина покушаће војним путем да га удаље са власти..е онда ће бити трећи светски рат и крај..није Русија Србија нити Милошевић Путин..но западњаке то не занима јер је време за рат и крај ове цивилизације..

Stefan

pre 9 godina

Koje je ovo preuzimanje tekstova i sirenje haosa :) Da jeste da im se isto pise jer su Ameri resili da ih po svaku cenu sruse! Ali ako se ovako nastavi evropa ce sledece godine uci u krizu kakvu nismo videli jos od pre prvog svetskog rata... samo gledajte parametre i uzivajte

krsta...

pre 9 godina

pa to je normalno valjda kad pocnu sankcije dok se trziste ne prilagodi...samo rusi ce to istrpeti i nastavice da zive bez problema jer njih ne moze da bombarduje nato kao nas...inace rusi su navikli da trpe a to putin i njegova kriminalna banda zna i to dobro koristi za svoje "vise" ciljeve...

msc.Milos

pre 9 godina

vi sto pricate da nista nije poskupelo masite poentu! To jeste problem jer tako se unistavaju prodavnice i vlasnici. Ukoliko ne poskupi a proda on mora da kupi opet robu koja je sada skuplja i ko ce onda da pokrije tu razliku u ceni, putin??

defence

pre 9 godina

Kupuju belu tehniku i sto im netreba kojoj ce za 6 meseca da padne vrednos duplo . Ne razumem ovi sto kupuju stanove pa i nekako da razumem jer ce im onda biti mnogo jeftiniji kako rublja raste a za belu tehniku gde na svakih 6 meseca izbace nov televizor i mobilni ne razumem. Navukla ih Ikea majstorski prvo ih uplasila kako ce poskupeti za mesec dana i eto glupih Rusa navalili svi pa kupuju i sto im netreba kakve su samo oni ovce za sisanje . Nije ni cudo da ih Putin toliko jase .

Ljubazno objasnjenje

pre 9 godina

@ Prodavci spadaju s nogu, a skladišta se prazne brzinom svjetlosti. "Neki kupe dva-tri televizora ili dve-tri perilice"
A sta je to perilica?:D
(Sin Dragan, 19. decembar 2014 10:16)

Nije vazno sta je. To u stvari ima neke veze sa higijenom, ali je u sustini nevazno i mnogima potpuno nepoznato i nepotrebno.

Mile

pre 9 godina

Bas ga preterase...ima pomalo pometnje ali nista strasno...nisu oni banana drzava kao mi!Inace zivim u Vladivostoku...Rusi ce se oporaviti ali mi sa ovakvim razmisljanjem nikada,nazalost.

Jjack Ddaniels

pre 9 godina

E dragi Rusi, ne znate vi sta znaci ziveti u banana republici i kvazi-drzavi. Vi bar imate zakone i sudstvo i strogu kaznenu politiku. A u Srbiji samo mocni i povlasceni drzavni puleni imaju neogranicene mogucnosti. 98% naroda je jadno i bedno, nezasticeno pred sudovima i institucijama.

Millennium

pre 9 godina

Daleko su oni još od nas 90-tih. Mi tada bukvalno nismo leba imali da jedemo. Jogurt ili pavlaka su bile luksuz, pod uslovom da uspeš da otmeš od penzionera, ili da se probiješ pored njega u redu, što je bila umetnost ravna švercu deviza ili voženju kola sa količinom goriva koja stane u plastičnu flašu od litar ipo. Step sokovi "omiljeno" piće koje se ispijalo uz romantičnu atmosferu koje su stvarale sveće usred restrikcije struje. Čim oni još mogu da kupuju po dva TV-a i da pazare po šoping molovima, nisu još u krizi. I ne dao Bog da se vrate u njihove 90-te, kao ni mi.

kontraadmiral

pre 9 godina

Klasična plitkoumna propaganda svojstvena zapadu.Poređenje Rusije i Srbije u bilo kom smislu je neozbiljno. Rusija ima dovoljno dobara koja su tražena u svetu i većina tih roba se avansno plaća. Drugo pad cene nafte je privremen jer nije posledica odnosa ponude i potražnje već čiste tržišne špekulacije. Konačno Rusija će se preorijentisati na druga tržišta kako bi nabavila robu koja joj nedostaje (hrana, roba široke potrošnje, tehnika) i istovremeno će jačati svoje potencijale pogotovo kada je u pitanju poljoprivreda. Dakle prestrojavanje Rusije na nova tržišta neće proći bez posledica i gubitaka međutim navedeni proces će na dugi rok upravo ojačati ekonomiju i učiniti je nezavisnom ili mnogo manje zavisnom od spoljnih faktora.

Stefan N..

pre 9 godina

Niste u pravu . U Rusiji nema špekulativne ekonomije. Gorivi nije poskupelo, prevoz nije poskupeo, ruski slatkisi u prodavnicama imaju istu cenu. Ovo je verovarno vise veštacki napravljeno kako strane firme mogu izneti vrlo malo profita iz Rusije na kraju ili u odredjenim slučajevima bankrotirati. U Rusiji sam bio zadnjih meseci nekoliko puta, tako da nema nikakve slicnosti sa namadevedesetih. Ovakav vas tekst govori da nemate nikakvu novinarsku kulturu i znanje, to je najblaže što može da Vam se kaže.

Tuga

pre 9 godina

Bas veselo i zabavno. I njima nepravedne i nicim zasluzene sankcije stimulativno deluju na privredu, a jos stimulativnije na zivotni standard stanovnistva. Sigurno je i korupcija u naglom padu. Bas su doskocili Americi.

Sin Dragan

pre 9 godina

Prodavci spadaju s nogu, a skladišta se prazne brzinom svjetlosti. "Neki kupe dva-tri televizora ili dve-tri perilice"
A sta je to perilica?:D

Hajl Selasije

pre 9 godina

Da li ima neceg bednijeg za "medveda" od toga da se njegovi stanovnici oslobadjaju sopstvene valute i kupuju valutu najveceg neprijatelja?

Nikola

pre 9 godina

Sta je tu kao mi.. Kod nas uvoznici ugrade kurs eura koji misle da ce da bude za 2 god.
A i drugoj polovini 90tih kod nas se zivelo bolje nego sad.. bar mi obicni ljudi. Zena i ja smo imali 250-300 maraka platu 1995-2000 god a sad imamo po 300 eura ali sve 100 puta skuplje.. Sad je srecan ko ima bilo kakav posao.

Aleksandar

pre 9 godina

Neko reče ne tako davno Rusija je benzinska pumpa maskirana u državu. Mislim da ni sam nije očekivao da je ovoliko u pravu. Sve kaubojske države funkcionišu na isti način.

xl

pre 9 godina

znam tačno kako je ovim ljudima,ali to je samo početak.Kada se isprazne prodavnice,kada nestane deviza u bankama onda počinje hiper inflacija,crno tržište,haos,kriminal i revolucija.Sve sam to već davno,davno predvideo,kao baba-vangla.,.mada nežalim ljude,narod,oni su i samo oni ,krivi,žao mi je dece koja imaju tako glupe roditelje...

mario marko del tintoreto

pre 9 godina

Nista, nek dodju Rusi na Kopaonik umesto na Alpe. Moze se isto skijati a i jeftinije je brate mili... PS. Uz to i mi cemo neke koristi imati.

informator

pre 9 godina

Pa nije bas tako. Ali ajde, de, nek vam bude. Juce sam doleteo iz Moskve i evo vam info iz prve ruke.Na primer, u Rusiji cigarete nisu podkupele mi za kopejku. Domaci prehrambenu proiyvodi takodje nisu poskupeli, osim hleba, a i to ponegde. Komunalna davanja, grejanje, struja i sl. , takodje nisu poskupeli. Rusi, oni obicni, i inace nemaju obicaj da kupuju stranu valutu. Pritisak na valutno trziste su izvrsili tzv biznismeni sto je dodatno oslabilo rublju ali njima nesto i nije pomoglo. Ono sto je primetno je jagma za belom i IT tehnikom. To je maltene na 100% uvozna roba i jos uvek joj nisu digli cenu. Ja sam doneo sa sobom 10 tableta i 10 mobilnih telefona(niko me ni pogledao nije na nasoj carini), al nemojte to nikom da kazete, to je tajna. Sa tim imama nameru da sebi isplatim nekoliko povratnih katrata do Moskve. Mozda posle praznika u Moskvu ponesem punu torbu slanine pa da bas bas budem dobar.

Sin Dragan

pre 9 godina

Prodavci spadaju s nogu, a skladišta se prazne brzinom svjetlosti. "Neki kupe dva-tri televizora ili dve-tri perilice"
A sta je to perilica?:D

Stefan N..

pre 9 godina

Niste u pravu . U Rusiji nema špekulativne ekonomije. Gorivi nije poskupelo, prevoz nije poskupeo, ruski slatkisi u prodavnicama imaju istu cenu. Ovo je verovarno vise veštacki napravljeno kako strane firme mogu izneti vrlo malo profita iz Rusije na kraju ili u odredjenim slučajevima bankrotirati. U Rusiji sam bio zadnjih meseci nekoliko puta, tako da nema nikakve slicnosti sa namadevedesetih. Ovakav vas tekst govori da nemate nikakvu novinarsku kulturu i znanje, to je najblaže što može da Vam se kaže.

Nikola

pre 9 godina

Sta je tu kao mi.. Kod nas uvoznici ugrade kurs eura koji misle da ce da bude za 2 god.
A i drugoj polovini 90tih kod nas se zivelo bolje nego sad.. bar mi obicni ljudi. Zena i ja smo imali 250-300 maraka platu 1995-2000 god a sad imamo po 300 eura ali sve 100 puta skuplje.. Sad je srecan ko ima bilo kakav posao.

informator

pre 9 godina

Pa nije bas tako. Ali ajde, de, nek vam bude. Juce sam doleteo iz Moskve i evo vam info iz prve ruke.Na primer, u Rusiji cigarete nisu podkupele mi za kopejku. Domaci prehrambenu proiyvodi takodje nisu poskupeli, osim hleba, a i to ponegde. Komunalna davanja, grejanje, struja i sl. , takodje nisu poskupeli. Rusi, oni obicni, i inace nemaju obicaj da kupuju stranu valutu. Pritisak na valutno trziste su izvrsili tzv biznismeni sto je dodatno oslabilo rublju ali njima nesto i nije pomoglo. Ono sto je primetno je jagma za belom i IT tehnikom. To je maltene na 100% uvozna roba i jos uvek joj nisu digli cenu. Ja sam doneo sa sobom 10 tableta i 10 mobilnih telefona(niko me ni pogledao nije na nasoj carini), al nemojte to nikom da kazete, to je tajna. Sa tim imama nameru da sebi isplatim nekoliko povratnih katrata do Moskve. Mozda posle praznika u Moskvu ponesem punu torbu slanine pa da bas bas budem dobar.

xl

pre 9 godina

znam tačno kako je ovim ljudima,ali to je samo početak.Kada se isprazne prodavnice,kada nestane deviza u bankama onda počinje hiper inflacija,crno tržište,haos,kriminal i revolucija.Sve sam to već davno,davno predvideo,kao baba-vangla.,.mada nežalim ljude,narod,oni su i samo oni ,krivi,žao mi je dece koja imaju tako glupe roditelje...

Aleksandar

pre 9 godina

Neko reče ne tako davno Rusija je benzinska pumpa maskirana u državu. Mislim da ni sam nije očekivao da je ovoliko u pravu. Sve kaubojske države funkcionišu na isti način.

Mile

pre 9 godina

Bas ga preterase...ima pomalo pometnje ali nista strasno...nisu oni banana drzava kao mi!Inace zivim u Vladivostoku...Rusi ce se oporaviti ali mi sa ovakvim razmisljanjem nikada,nazalost.

mario marko del tintoreto

pre 9 godina

Nista, nek dodju Rusi na Kopaonik umesto na Alpe. Moze se isto skijati a i jeftinije je brate mili... PS. Uz to i mi cemo neke koristi imati.

Millennium

pre 9 godina

Daleko su oni još od nas 90-tih. Mi tada bukvalno nismo leba imali da jedemo. Jogurt ili pavlaka su bile luksuz, pod uslovom da uspeš da otmeš od penzionera, ili da se probiješ pored njega u redu, što je bila umetnost ravna švercu deviza ili voženju kola sa količinom goriva koja stane u plastičnu flašu od litar ipo. Step sokovi "omiljeno" piće koje se ispijalo uz romantičnu atmosferu koje su stvarale sveće usred restrikcije struje. Čim oni još mogu da kupuju po dva TV-a i da pazare po šoping molovima, nisu još u krizi. I ne dao Bog da se vrate u njihove 90-te, kao ni mi.

Jjack Ddaniels

pre 9 godina

E dragi Rusi, ne znate vi sta znaci ziveti u banana republici i kvazi-drzavi. Vi bar imate zakone i sudstvo i strogu kaznenu politiku. A u Srbiji samo mocni i povlasceni drzavni puleni imaju neogranicene mogucnosti. 98% naroda je jadno i bedno, nezasticeno pred sudovima i institucijama.

Tuga

pre 9 godina

Bas veselo i zabavno. I njima nepravedne i nicim zasluzene sankcije stimulativno deluju na privredu, a jos stimulativnije na zivotni standard stanovnistva. Sigurno je i korupcija u naglom padu. Bas su doskocili Americi.

kontraadmiral

pre 9 godina

Klasična plitkoumna propaganda svojstvena zapadu.Poređenje Rusije i Srbije u bilo kom smislu je neozbiljno. Rusija ima dovoljno dobara koja su tražena u svetu i većina tih roba se avansno plaća. Drugo pad cene nafte je privremen jer nije posledica odnosa ponude i potražnje već čiste tržišne špekulacije. Konačno Rusija će se preorijentisati na druga tržišta kako bi nabavila robu koja joj nedostaje (hrana, roba široke potrošnje, tehnika) i istovremeno će jačati svoje potencijale pogotovo kada je u pitanju poljoprivreda. Dakle prestrojavanje Rusije na nova tržišta neće proći bez posledica i gubitaka međutim navedeni proces će na dugi rok upravo ojačati ekonomiju i učiniti je nezavisnom ili mnogo manje zavisnom od spoljnih faktora.

Hajl Selasije

pre 9 godina

Da li ima neceg bednijeg za "medveda" od toga da se njegovi stanovnici oslobadjaju sopstvene valute i kupuju valutu najveceg neprijatelja?

krsta...

pre 9 godina

pa to je normalno valjda kad pocnu sankcije dok se trziste ne prilagodi...samo rusi ce to istrpeti i nastavice da zive bez problema jer njih ne moze da bombarduje nato kao nas...inace rusi su navikli da trpe a to putin i njegova kriminalna banda zna i to dobro koristi za svoje "vise" ciljeve...

Бранислав

pre 9 godina

..све је ово увод у напад на Русију..ако се Руси "сами" не ослободе Путина покушаће војним путем да га удаље са власти..е онда ће бити трећи светски рат и крај..није Русија Србија нити Милошевић Путин..но западњаке то не занима јер је време за рат и крај ове цивилизације..

msc.Milos

pre 9 godina

vi sto pricate da nista nije poskupelo masite poentu! To jeste problem jer tako se unistavaju prodavnice i vlasnici. Ukoliko ne poskupi a proda on mora da kupi opet robu koja je sada skuplja i ko ce onda da pokrije tu razliku u ceni, putin??

Ljubazno objasnjenje

pre 9 godina

@ Prodavci spadaju s nogu, a skladišta se prazne brzinom svjetlosti. "Neki kupe dva-tri televizora ili dve-tri perilice"
A sta je to perilica?:D
(Sin Dragan, 19. decembar 2014 10:16)

Nije vazno sta je. To u stvari ima neke veze sa higijenom, ali je u sustini nevazno i mnogima potpuno nepoznato i nepotrebno.

тоша

pre 9 godina

Зашто не преносите вест да је бугарски премијер Бојко Борисов управо изјавио да ће Бугарска издати све потребне дозволе за градњу Јужног тока? Ја ипак мислим да је то значајна изјава.

defence

pre 9 godina

Kupuju belu tehniku i sto im netreba kojoj ce za 6 meseca da padne vrednos duplo . Ne razumem ovi sto kupuju stanove pa i nekako da razumem jer ce im onda biti mnogo jeftiniji kako rublja raste a za belu tehniku gde na svakih 6 meseca izbace nov televizor i mobilni ne razumem. Navukla ih Ikea majstorski prvo ih uplasila kako ce poskupeti za mesec dana i eto glupih Rusa navalili svi pa kupuju i sto im netreba kakve su samo oni ovce za sisanje . Nije ni cudo da ih Putin toliko jase .

Stefan

pre 9 godina

Koje je ovo preuzimanje tekstova i sirenje haosa :) Da jeste da im se isto pise jer su Ameri resili da ih po svaku cenu sruse! Ali ako se ovako nastavi evropa ce sledece godine uci u krizu kakvu nismo videli jos od pre prvog svetskog rata... samo gledajte parametre i uzivajte

zoran

pre 9 godina

Ljudi, sta je sa vama. Koja crna panika. Zivim u Rusiji i narod sasvim normalno radi i kupuje kao ranije. Od krize ni jedno slovo nema. O cemu vi piseste..?? Koji je ovo nivo novinarstva.>? Hej, vi poredite Srbiju i Rusiju od chijih energenata zavisi cela Evropa..rude necu da spominjem. Sedite prvo na stolicu pre no sto nesto napishete.

o

pre 9 godina

pa sad recite da ne postoji unapred smisljen plan unistenja, sve kao i kod nas! (ja, 19. decembar 2014 12:05)
Da Rusi nisu oteli Krim ovo se ne bi desilo.

Cacak

pre 9 godina

Taman su ljudi poceli normalno da zive posle komunizma i onda im se dese Putinove bubice. Tako je to kada sve zavisi od jednog coveka, mi sloveni smo poznati po tome.

koksic

pre 9 godina

Izdrzite braco Rusi...i mi smo sa Milosevicem imali ovakvu krizu ali pogledajte nas sad! Ako treba svaki Srbin ce da se odrekne svoje plate i poslati u majku Rusiju

Jakov

pre 9 godina

Izdrzite braco Rusi...i mi smo sa Milosevicem imali ovakvu krizu ali pogledajte nas sad! Ako treba svaki Srbin ce da se odrekne svoje plate i poslati u majku Rusiju
(koksic, 19. decembar 2014 15:28)

Hahhaahaa :))))))) a ti si neki humorista?

p.s. nasmeja me do suza.

Jakov

pre 9 godina

Pa nije bas tako. Ali ajde, de, nek vam bude. Juce sam doleteo iz Moskve i evo vam info iz prve ruke.Na primer, u Rusiji cigarete nisu podkupele mi za kopejku. Domaci prehrambenu proiyvodi takodje nisu poskupeli, osim hleba, a i to ponegde. Komunalna davanja, grejanje, struja i sl. , takodje nisu poskupeli. Rusi, oni obicni, i inace nemaju obicaj da kupuju stranu valutu. Pritisak na valutno trziste su izvrsili tzv biznismeni sto je dodatno oslabilo rublju ali njima nesto i nije pomoglo. Ono sto je primetno je jagma za belom i IT tehnikom. To je maltene na 100% uvozna roba i jos uvek joj nisu digli cenu. Ja sam doneo sa sobom 10 tableta i 10 mobilnih telefona(niko me ni pogledao nije na nasoj carini), al nemojte to nikom da kazete, to je tajna. Sa tim imama nameru da sebi isplatim nekoliko povratnih katrata do Moskve. Mozda posle praznika u Moskvu ponesem punu torbu slanine pa da bas bas budem dobar.
(informator, 19. decembar 2014 09:55)

A ti se razumes u ekonomiju k'o Marica u ... u tvojim informacijama iz prve ruke (u koje ne sumnjam) i jeste problem. Mozda ces shvatiti kada cela stvar predje u sledecu fazu. Pozdrav

Smuleco

pre 9 godina

Ne treba se zamajavati! Rusija nije Srbija. Niti će ikada biti. Pa mi smo veličine i nivoa ekonomske moći jedne ruske gubernije!

xl

pre 9 godina

znam tačno kako je ovim ljudima,ali to je samo početak.Kada se isprazne prodavnice,kada nestane deviza u bankama onda počinje hiper inflacija,crno tržište,haos,kriminal i revolucija.Sve sam to već davno,davno predvideo,kao baba-vangla.,.mada nežalim ljude,narod,oni su i samo oni ,krivi,žao mi je dece koja imaju tako glupe roditelje...

Stefan N..

pre 9 godina

Niste u pravu . U Rusiji nema špekulativne ekonomije. Gorivi nije poskupelo, prevoz nije poskupeo, ruski slatkisi u prodavnicama imaju istu cenu. Ovo je verovarno vise veštacki napravljeno kako strane firme mogu izneti vrlo malo profita iz Rusije na kraju ili u odredjenim slučajevima bankrotirati. U Rusiji sam bio zadnjih meseci nekoliko puta, tako da nema nikakve slicnosti sa namadevedesetih. Ovakav vas tekst govori da nemate nikakvu novinarsku kulturu i znanje, to je najblaže što može da Vam se kaže.

informator

pre 9 godina

Pa nije bas tako. Ali ajde, de, nek vam bude. Juce sam doleteo iz Moskve i evo vam info iz prve ruke.Na primer, u Rusiji cigarete nisu podkupele mi za kopejku. Domaci prehrambenu proiyvodi takodje nisu poskupeli, osim hleba, a i to ponegde. Komunalna davanja, grejanje, struja i sl. , takodje nisu poskupeli. Rusi, oni obicni, i inace nemaju obicaj da kupuju stranu valutu. Pritisak na valutno trziste su izvrsili tzv biznismeni sto je dodatno oslabilo rublju ali njima nesto i nije pomoglo. Ono sto je primetno je jagma za belom i IT tehnikom. To je maltene na 100% uvozna roba i jos uvek joj nisu digli cenu. Ja sam doneo sa sobom 10 tableta i 10 mobilnih telefona(niko me ni pogledao nije na nasoj carini), al nemojte to nikom da kazete, to je tajna. Sa tim imama nameru da sebi isplatim nekoliko povratnih katrata do Moskve. Mozda posle praznika u Moskvu ponesem punu torbu slanine pa da bas bas budem dobar.

Aleksandar

pre 9 godina

Neko reče ne tako davno Rusija je benzinska pumpa maskirana u državu. Mislim da ni sam nije očekivao da je ovoliko u pravu. Sve kaubojske države funkcionišu na isti način.

Nikola

pre 9 godina

Sta je tu kao mi.. Kod nas uvoznici ugrade kurs eura koji misle da ce da bude za 2 god.
A i drugoj polovini 90tih kod nas se zivelo bolje nego sad.. bar mi obicni ljudi. Zena i ja smo imali 250-300 maraka platu 1995-2000 god a sad imamo po 300 eura ali sve 100 puta skuplje.. Sad je srecan ko ima bilo kakav posao.

Tuga

pre 9 godina

Bas veselo i zabavno. I njima nepravedne i nicim zasluzene sankcije stimulativno deluju na privredu, a jos stimulativnije na zivotni standard stanovnistva. Sigurno je i korupcija u naglom padu. Bas su doskocili Americi.

mario marko del tintoreto

pre 9 godina

Nista, nek dodju Rusi na Kopaonik umesto na Alpe. Moze se isto skijati a i jeftinije je brate mili... PS. Uz to i mi cemo neke koristi imati.

Mile

pre 9 godina

Bas ga preterase...ima pomalo pometnje ali nista strasno...nisu oni banana drzava kao mi!Inace zivim u Vladivostoku...Rusi ce se oporaviti ali mi sa ovakvim razmisljanjem nikada,nazalost.

Бранислав

pre 9 godina

..све је ово увод у напад на Русију..ако се Руси "сами" не ослободе Путина покушаће војним путем да га удаље са власти..е онда ће бити трећи светски рат и крај..није Русија Србија нити Милошевић Путин..но западњаке то не занима јер је време за рат и крај ове цивилизације..

Sin Dragan

pre 9 godina

Prodavci spadaju s nogu, a skladišta se prazne brzinom svjetlosti. "Neki kupe dva-tri televizora ili dve-tri perilice"
A sta je to perilica?:D

Hajl Selasije

pre 9 godina

Da li ima neceg bednijeg za "medveda" od toga da se njegovi stanovnici oslobadjaju sopstvene valute i kupuju valutu najveceg neprijatelja?

krsta...

pre 9 godina

pa to je normalno valjda kad pocnu sankcije dok se trziste ne prilagodi...samo rusi ce to istrpeti i nastavice da zive bez problema jer njih ne moze da bombarduje nato kao nas...inace rusi su navikli da trpe a to putin i njegova kriminalna banda zna i to dobro koristi za svoje "vise" ciljeve...

kontraadmiral

pre 9 godina

Klasična plitkoumna propaganda svojstvena zapadu.Poređenje Rusije i Srbije u bilo kom smislu je neozbiljno. Rusija ima dovoljno dobara koja su tražena u svetu i većina tih roba se avansno plaća. Drugo pad cene nafte je privremen jer nije posledica odnosa ponude i potražnje već čiste tržišne špekulacije. Konačno Rusija će se preorijentisati na druga tržišta kako bi nabavila robu koja joj nedostaje (hrana, roba široke potrošnje, tehnika) i istovremeno će jačati svoje potencijale pogotovo kada je u pitanju poljoprivreda. Dakle prestrojavanje Rusije na nova tržišta neće proći bez posledica i gubitaka međutim navedeni proces će na dugi rok upravo ojačati ekonomiju i učiniti je nezavisnom ili mnogo manje zavisnom od spoljnih faktora.

Ljubazno objasnjenje

pre 9 godina

@ Prodavci spadaju s nogu, a skladišta se prazne brzinom svjetlosti. "Neki kupe dva-tri televizora ili dve-tri perilice"
A sta je to perilica?:D
(Sin Dragan, 19. decembar 2014 10:16)

Nije vazno sta je. To u stvari ima neke veze sa higijenom, ali je u sustini nevazno i mnogima potpuno nepoznato i nepotrebno.

Jjack Ddaniels

pre 9 godina

E dragi Rusi, ne znate vi sta znaci ziveti u banana republici i kvazi-drzavi. Vi bar imate zakone i sudstvo i strogu kaznenu politiku. A u Srbiji samo mocni i povlasceni drzavni puleni imaju neogranicene mogucnosti. 98% naroda je jadno i bedno, nezasticeno pred sudovima i institucijama.

defence

pre 9 godina

Kupuju belu tehniku i sto im netreba kojoj ce za 6 meseca da padne vrednos duplo . Ne razumem ovi sto kupuju stanove pa i nekako da razumem jer ce im onda biti mnogo jeftiniji kako rublja raste a za belu tehniku gde na svakih 6 meseca izbace nov televizor i mobilni ne razumem. Navukla ih Ikea majstorski prvo ih uplasila kako ce poskupeti za mesec dana i eto glupih Rusa navalili svi pa kupuju i sto im netreba kakve su samo oni ovce za sisanje . Nije ni cudo da ih Putin toliko jase .

тоша

pre 9 godina

Зашто не преносите вест да је бугарски премијер Бојко Борисов управо изјавио да ће Бугарска издати све потребне дозволе за градњу Јужног тока? Ја ипак мислим да је то значајна изјава.

Stefan

pre 9 godina

Koje je ovo preuzimanje tekstova i sirenje haosa :) Da jeste da im se isto pise jer su Ameri resili da ih po svaku cenu sruse! Ali ako se ovako nastavi evropa ce sledece godine uci u krizu kakvu nismo videli jos od pre prvog svetskog rata... samo gledajte parametre i uzivajte

koksic

pre 9 godina

Izdrzite braco Rusi...i mi smo sa Milosevicem imali ovakvu krizu ali pogledajte nas sad! Ako treba svaki Srbin ce da se odrekne svoje plate i poslati u majku Rusiju

msc.Milos

pre 9 godina

vi sto pricate da nista nije poskupelo masite poentu! To jeste problem jer tako se unistavaju prodavnice i vlasnici. Ukoliko ne poskupi a proda on mora da kupi opet robu koja je sada skuplja i ko ce onda da pokrije tu razliku u ceni, putin??

Cacak

pre 9 godina

Taman su ljudi poceli normalno da zive posle komunizma i onda im se dese Putinove bubice. Tako je to kada sve zavisi od jednog coveka, mi sloveni smo poznati po tome.

zoran

pre 9 godina

Ljudi, sta je sa vama. Koja crna panika. Zivim u Rusiji i narod sasvim normalno radi i kupuje kao ranije. Od krize ni jedno slovo nema. O cemu vi piseste..?? Koji je ovo nivo novinarstva.>? Hej, vi poredite Srbiju i Rusiju od chijih energenata zavisi cela Evropa..rude necu da spominjem. Sedite prvo na stolicu pre no sto nesto napishete.

o

pre 9 godina

pa sad recite da ne postoji unapred smisljen plan unistenja, sve kao i kod nas! (ja, 19. decembar 2014 12:05)
Da Rusi nisu oteli Krim ovo se ne bi desilo.

Millennium

pre 9 godina

Daleko su oni još od nas 90-tih. Mi tada bukvalno nismo leba imali da jedemo. Jogurt ili pavlaka su bile luksuz, pod uslovom da uspeš da otmeš od penzionera, ili da se probiješ pored njega u redu, što je bila umetnost ravna švercu deviza ili voženju kola sa količinom goriva koja stane u plastičnu flašu od litar ipo. Step sokovi "omiljeno" piće koje se ispijalo uz romantičnu atmosferu koje su stvarale sveće usred restrikcije struje. Čim oni još mogu da kupuju po dva TV-a i da pazare po šoping molovima, nisu još u krizi. I ne dao Bog da se vrate u njihove 90-te, kao ni mi.

Jakov

pre 9 godina

Pa nije bas tako. Ali ajde, de, nek vam bude. Juce sam doleteo iz Moskve i evo vam info iz prve ruke.Na primer, u Rusiji cigarete nisu podkupele mi za kopejku. Domaci prehrambenu proiyvodi takodje nisu poskupeli, osim hleba, a i to ponegde. Komunalna davanja, grejanje, struja i sl. , takodje nisu poskupeli. Rusi, oni obicni, i inace nemaju obicaj da kupuju stranu valutu. Pritisak na valutno trziste su izvrsili tzv biznismeni sto je dodatno oslabilo rublju ali njima nesto i nije pomoglo. Ono sto je primetno je jagma za belom i IT tehnikom. To je maltene na 100% uvozna roba i jos uvek joj nisu digli cenu. Ja sam doneo sa sobom 10 tableta i 10 mobilnih telefona(niko me ni pogledao nije na nasoj carini), al nemojte to nikom da kazete, to je tajna. Sa tim imama nameru da sebi isplatim nekoliko povratnih katrata do Moskve. Mozda posle praznika u Moskvu ponesem punu torbu slanine pa da bas bas budem dobar.
(informator, 19. decembar 2014 09:55)

A ti se razumes u ekonomiju k'o Marica u ... u tvojim informacijama iz prve ruke (u koje ne sumnjam) i jeste problem. Mozda ces shvatiti kada cela stvar predje u sledecu fazu. Pozdrav

Smuleco

pre 9 godina

Ne treba se zamajavati! Rusija nije Srbija. Niti će ikada biti. Pa mi smo veličine i nivoa ekonomske moći jedne ruske gubernije!

Jakov

pre 9 godina

Izdrzite braco Rusi...i mi smo sa Milosevicem imali ovakvu krizu ali pogledajte nas sad! Ako treba svaki Srbin ce da se odrekne svoje plate i poslati u majku Rusiju
(koksic, 19. decembar 2014 15:28)

Hahhaahaa :))))))) a ti si neki humorista?

p.s. nasmeja me do suza.