Petak, 19.12.2014.

07:53

"Nećemo proći kao s Južnim tokom"

Srbija bi za izgradnju pruge Beograd – Budimpešta trebalo da izdvoji između 350 i 400 miliona evra, kaže potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Izvor: Politika

"Neæemo proæi kao s Južnim tokom" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Dukić Ilija

pre 9 godina

Neverovatno kako je, bez razmišljanja i bez znanja o osnovnim podacima,ministarka usvojila Vučićevu mantru da će se vozom, na relaciji Bg-BP putovati 2,5 sata? Da li ministarka zna da voz ide preko graničnog prelaza Kelebija(Srb)/Tompa(HU) i da se zbog, kako srpske, tako u madjarske pasoške i carinske kontrole, putnički voz zadržava više od 1 sata?!Ova investicija će se, kroz studiju, pokazati neisplativom jer, kada je u pitanju putnički saobraćaj, broj putnika koji putuju izmedju 2 zemlje je zanemarljiv.Zato što Srbi idu sada u Segedin mahom zbog kupovine i to busom preko Horgoša. Jer,sa madjarske strane, stanica Tompa je udaljena od Segeda 70 km i nikome se ne isplati da posle busom ide u Seged.Ako bi se na ovu prugu ubacilo parče nove trase Subotica-Seged, onda bi za Srbe taj voz bio interesantan.Za Madjare,generalno, ka Srbiji, teško, osim u letnjoj sezoni, kada bi, radi Grčke, oni, i nešto drugih stranaca, više putovali.Na kraju, sve ovo je lako proverljivo samo da je ministarka poslala nekog mladjanog saradnika na Kelebiju pa da "snimi"broj putnika iz oba pravca kada voz stane u Kelebiji.Kroz, skoro prazan, voz duva promaja. Ćerka mi studira u Pešti i uvek koristi voz do Bgd.jer ne podnosi autobus, tako da mi je sve ovo jako poznato. Modernzacija ove pruge, na sadašnjoj trasi, biće isplativa jedino za robni saobraćaj i to jedino ako "žuti"(Predsednikov izraz, moliću lepo) budu "gurali" iz Soluna svoju robu, ka Evropi.

silvaner

pre 9 godina

Pruga je definitivno potrebna ali sa njom jos 100.000 ha vinograda,par stotina hiljada hektara vocnjaka,par miliona svinja,goveda,ovaca...Naravno potrebno je zavrsiti i "koridor 11" ma koliko se neki trudili da dokazu kako nije bitan.Zapravo sve ovo treba paralelno raditi jer samo tako dobija svoj puni smisao.Pruga i putevi bez privrede nam ne trebaju i obrnuto.Da li se ima dovoljno pameti ,kako upariti sve ovo videcemo ali definitivno zahteva velike rezove po javnim preduzecima i drzavnoj administraciji jer tu se dele pare sakom i kapom za totalni nerad, umesto da idu u investicije koje zivot znace.

Dude

pre 9 godina

Ne verujem da će ikada putovanje trajati 2 i po sata. Verovatno je to kapacitet pruge ali pretpostavimo da voz nema toliki kapacitet(mislim da naši novi vozovi idu do 120-150 km/h ako neko zna konkretno neka me ispravi)+ da će sigurno biti nekoliko stajališta NS, Subotica još i u Madjarskoj + granica u najboljem slučaju 4 sata. To bi opet bilo odlično ako se to dogodi i za 10 godina. Kada se ovako kaže 2 sata zvuči lepše za biračko telo.

Roko

pre 9 godina

Ne radi se o tome dali nama brze pruge trebaju svakako da trebaju ali je pitanje dali u ovom trenutku te dve milijarde mozemo da ulozimo u nesto sto ce nam doneti povecanje BDPa i zaposliti ljude. Sada za Rusiju i Kinu imamo velike mogucnosti za izvoz hrane voca i povrca no mi nemamo sta izvesti kolicine koje oni traze mi samo mozemo da sanjamo. Dovoljno je uloziti milijardu E u vocarstvo farme za proizvodnju mleka preradu mleka u sir i vocne jogurte preradu povrca konzervirane razne vrste sireva dovoljno je dovesti neku francusku firmu za proizvodnju raznih vrsta sireva isto to uraditi u preradi mesa proizvodnju raznih vrsta konzervirane sunke pasteta itd a vi ulazete 2 milijarde E u brzu prugu. Mi smo uglavnom proizvodjaci hrane a ona se prevozi uglavnom kamionima koliko mi je poznato i do Rusije idu kamioni niko to ne salje zeleznicom. Ovo sto Koneze zanim,a to je prevoz rude i to je normalni da ide zeleznicom. Nasa visoka politika je uvek bila otudjena od nasih stvarnih potreba i mogucnosti zato se bave uvek morskim iejama umesto da unaprede i razviju ono zasto imaju komparativne prednosti i ono sto je na dohvat ruke. Selo je totalno opustoseno upravo zato sto se tim problemima niko nije bavio a upravo tamo smo najaci i tamo imamo jedinu sansu. Masinska industrija je radila samo onda kada je to mogla da kupi poljoprivreda kada je selo stalo stala je i industrija i sada i jedni i drugi gledaju u nebo a supermen gradi pruge.

Mario

pre 9 godina

(Beograd, 19. decembar 2014 11:59)
Hrvatske luke ništa ne gube, već proširuju svoje kapacitete, a luka Rijeka je najdublja luka ako znaš što to znači.
Isto tako nismo tranzit kroz koji će samo projuriti vlak.
Naravno možda vi izmislite riječno morske brodove kako je neki vaš stručnjak izjavio...
Još nam ostaje izgraditi LNG terminal na Krku i to je to...

Aldebaran

pre 9 godina

Biserka M. stvarno nekada ume da kaže nešto malo ali mnogo glupo. Putevi su po njenom cenjenom mišljenju dobrodošli svuda a energenti nisu?!? Možda i tako mogu da se postave stvari ako planiraš da teraš zapregu tim putevima.

slavko

pre 9 godina

Nego još gore! Na Južnom toku Srbija barem nije ništa izgubila. A ovi daju velike kredite zvane "investicije" koji če se potrošiti na radove koje če obavljati kineske firme pa če se pare vratiti Kinezima a onda če im se vratiti još drugi put kada otplatimo dug pa če im se vratiti još treči put kada otplatimo kamate. Kinezi ne "investiraju" da bi darovali nego da bi izvukli više, puno više nego "daju".

Citadela

pre 9 godina

@Allegretto

Da vidite tek danasnju pisijadu. Onaj tupson Bojce Borisov doleteo iz Brisela i dobio odobrenje od EK da izda Rusima SVE dozvole za Juzni tok - "da ne bude Bugarska sudski gonjena i placala odstetu i penale za sprecavanje izgradnje JT". Savet intelektualaca iz Brisela. Kao da nema ugovora i prekrsenih rokova. To je ko kad bi mene zaustavio policajac jer sam vozio 150, a ja mu kazem e neces mi naplatiti kaznu jer cu ja sada voziti samo 60 i postovacu sve zakone. A ruski mornari napustili Francusku i ocekuje se odmah posle nove godine tuzba. Grad opusteo, prodavnice prazne, restorani pusti... Izasli Francuzi i uz zvuke orkestra koji svira "Prascanje slavjanke" placu li placu, da li zbog odlaska Rusa ili zbog svoje tuzne sudbine, ko ce ga znati. To ce nama bolje objasniti BETA, TANJUG i ostali pamfletisti.

Милорад - БОТ Ловац®

pre 9 godina

" kazala da se država za finansiranje tog infrastrukturnog projekta neće zaduživati" - " Deo gradnje pruge pokriće se i iz ruskog kredita", rekla je ministarka."...лудило.

BVK

pre 9 godina

@ Roko

U potpunosti se slazem za deo sa proizvodnim pogonima i vocarstvom, ali ovaj deo oko pruge je totalno promasen. Pa mi bre od Beograda do Nisa u 2014. godini vozom putujemo sporije nego na pocetku 20. veka! Prosecna brzina voza na toj pruzi iznosi manje od 44 km/h. I ti onda kazes da pruga ne treba nama nego Kinezima? A kako cemo mi da dodjemo od tacke A do tacke B sa postojecom infrastruktrom? Pa pruga i te kako treba nama jer ovako ne samo da nam je unutrasnji saobracaj ocaj zivi, nego smo i crna rupa na medjunarodnoj tranzitnoj mapi. Povecan transport robe preko nase teritorije bi nam doneo i vise prihoda a i vise investicija. Plus, mnogo je jeftinije prevoziti i ljude i robu (to voce i mleko koje ti spominjes) zeleznicom nego drumskim saobracajem.

Pri tome naravno ne verujem da je ova vlast sposobna i da ce uspeti da zavrsi ovaj projekat. Od svega ovoga verovatno nema nista. Ali ovde govorim o sustini i principu, a to je da nam jedna ovakva pruga i te kako treba i da to ne sme da bude dilema ili zeleznica ili proizvodnja, nego mora i jedno i drugo. U svakom slucaju, sa ovom vlascu a i sa ljudima koji u 21. veku razmisljaju kao ti (po kojima je zeleznica nepotrebna), necemo daleko dogurati.

rs

pre 9 godina

Vidim neki spominju EU nece dozvolit Madjarima pa I Engleska pregovara sa Kinezima da I njima izgradi brze pruge.I vi koji osporavate saradnju sa Kinom samo da znate da Australija ima robnu razmenu oko $100 milijardi sa KInezima.

Beograd

pre 9 godina

(Zagreb, 19. decembar 2014 09:05)

U pravu si, jesi "zločest". Kinezi su radili solarne panele u Nemačkoj. A Grčka je već napravila svoj dil sa Kinezima- izdala je Kinezima luku Pirej na 35 godina.
Ukoliko se ovaj posao sa prugom ostvari, na gubitku su hrvatske luke. Otud tolika "zločestoća" iz komšiluka

PS Što se ostlih kometara tiče, ta pruga se prvenstveno radi za tovarni, a ne putnički prevoz

Darko

pre 9 godina

(Zagreb, 19. decembar 2014 09:05)

Jeste mediji ce da progovore, pa da razbiju jos jednu Vucicevu iluziju. Prati medije narednih meseci, ima svaki dan da nas bombarduju pricama o ovoj pruzi,kao nekada o Beogradu na vodi, fabrici cipova, Mercedsovim autobusima i sl. Dok narod ne provali da su sve to prazne price, e onda ce da izmisli neki novi vasionski projekat.
Vucic je majstor demagogije i praznih obecanja. Za godine njegove vladavine ni jedan jedini projekat niti je zapocet niti ostvaren. Vrhunac je potpisivanje raznih memoranduma o sporazumevanju i otprilike tu se sva prica i zavrsi.
Kao za Juzni tok, kad je svima jasno da od toga nema nista, on isao i potpisivao 15 puta jedan te isti sporazum, zavarili dve cevi, vec uracunali koliko je prihodovati. I sad kad je zvanicno projekat gotov, nasi pricaju kako ce se graditi i sl. Cirkus.

BVK

pre 9 godina

@ milos


Ako mislis da je normalno da se u 2014. godini vozom od Beograda do Novog Sada putuje 2 sata, a od Beograda do Nisa i po 6 sati, onda zaista ne postoji potreba za ovom prugom. A voz prema Nisu neka pici i dalje prosecnom brzinom od 40 km/h. Zaista, sta ce nam jedna ovakva glupost!


Naravo, da se odma ogradim, ova vlast nece nista napraviti, sve ovo je samo marketing i propaganda. Ali svi vi koji mislite da nama ovako nesto ne treba, da ne treba da spojimo Suboticu i Presevo jedno kvalitetnom prugom, imam informaciju za vas - ovo je 2014. a ne 1804.

Allegretto

pre 9 godina

Nećemo proći kao sa Južnim tokom, nego još gore!

Jer Južni tok izgleda završena priča i šta smo dosad stucali love u taj projekat, to je pojela maca i možemo da otpišemo, ali barem više neće biti drugih troškova (osim na ogromne plate Bahatog i ekipice).

A ovde nam ostaju krediti za prugu koja mnogo više treba Kinezima nego nama jer mi baš i nemamo toliko robe da (iz)vozimo za Budimpeštu i dalje u Evropu, niti ćemo je u nekoj doglednoj budućnosti imati.

Kinezi su izgleda smislili lukav plan da mi platimo prugu koja najviše njima treba. To je sasvim OK, ljudi normalno gledaju svoj interes, ali na nama je da se ne upecamo, što će sudeći po dosadašnjim iskustvima biti vrlo teško.

Fudo Sandžak

pre 9 godina

Kako će se graditi preko teritorije EU, ako ista ima potpuno definisani model javnih radova i natječaja kojeg niko ne spominje.

Dia

pre 9 godina

Ta pruga će imati dve stanice- Beograd i Niš, ako je već brza i međunarodna. Napravićemo još jedan vid tranzita za ostatak sveta kroz Srbiju i- paradoksalno, ali je tako, dodatno se izolovati. Mi imamo svu infrastrukturu kao u vreme kada smo imali dvostruko veći bruto nacionalni proizvod. Nemamo fabrike. Uostalom, pitajte Špance i Grke šta misle o autoputevima, metroima i brzim prugama.

Boki

pre 9 godina

Svi ovi putevi,brze pruge,mostovi koji se grade po Srbiji,Balkanu i istocnoj Evropi sluzice uskoro za brzi transport Nato trupa na istocni front,kakav prosperitet,kakav napredak,sve je ovo igra,drzave domacini moraju same da izgrade i finansiraju sve ovo ili da se zaduzuju!!!

Sretjko Sojitj

pre 9 godina

Da budu 50% angazovane srpske firme koje ce naterati dva radnika da vuku kao magarci, a debelo ce to naplatiti od drzave, dok ce kinezi dovuci gomilu radnika koji ce ceo dan da rade za deset eura dnevno.

Zagreb

pre 9 godina

Ja sada moram biti malo "zločest". Mađarska je članica EU i čudno mi je da u Srbiji mediji o tome ne pišu, ali Europska komisija ne želi ni čuti za ovaj projekt bez javnog natječaja tako da će Mađarsku pritisnuti toliko da će morati odustati od ovakvog modela, ne od pravca, ali načina financiranja i načina na koji se gradi...Kinezi ne poznaju institut javnog natječaja zato i ne grade po EU, ali Mađarska kao članica EU se toga mora strogo pridržavati...Ja vam želim sreću s ovim projektom, ali mislim da od toga neće biti ništa (zato Grčka i šuti i nije se pojavila u BG)...

Dr.kashMi

pre 9 godina

To ako radi 60% kompanija ne znači ništa...recimo izvodi se projekat na kojem učestvuju 3 firme, jedna iz Kine dvije iz Srbije...učešće Srpskih je 66% a vrijednost njihovog posla moze biti i 5 ili 10%...ali dobro zvuči kad se kaže

pera kojot zvani super genije

pre 9 godina

Mene živo zanima da vidim plan kada će se ta sumanuta investicija odplatiti.Cenim da računaju na šverc ture koje će da otplate sve to.Vai krem i rama su nam kec iz rukava.

aaaa

pre 9 godina

Nije mi jasno!
Ne zadužujemo se, znači ne uzimamo kredit, znači mi plaćamo. Kakva je onda uloga Kine osim što će 50% firmi biti iz Kine.

Ja zaključijem da mi plaćamo kineze da prave prugu!

mick

pre 9 godina

@roko nisi u pravu. nije samo pitanje da li ces ti stici za 8 ili 3h. radi se o tranzitu robe kroz zemlju sto vuce za sobom mogucnost za sve sto si napisao. samo kao i sa svime te pare ima da se razvuku i na kraju nece biti nista(daj boze da se varam). ako naprave samo od BG do Madjarkse kao da nista nisu ni napravili. lakse ces ubediti neku firmu da dodje ako ima mogucnost da robu plasira dalje a ne ovako posalju robu ona stize sa 2-3 dana zakasnjenja...

killa

pre 9 godina

Koja je ovo politicka propaganda, tako se pompezno i svecano najavljuje, a ideja sa nikada vise rupa. Nista se ne govori o delu od soluna do beograda, koji je neuporedivo duzi od ovog sto ide do budimpeste. samo nas deo te deonice je vise nego duplo veci od ovog u vojvodini i na znatno tezem terenu, te bi izgradnja vise i kostala. Pritom, ako zelimo(a zele i kinezi valjda), da se sve to izgradi sto pre, treba pregovarati i o tom delu, jer ce, logicno, njegova izgradnja duze trajati, cime se gubi smisao efikasnog transporta kineske robe. No, pretpostavljam da nasa prevarantska vlast misli da ce se od soluna do beograda leteti, eto, taman da se uposli er srbija...

Roko

pre 9 godina

Ovaj projekt mi lici na one nedoumice kao juzni tok. ukupno kosta 5 milijardi a nas deo je 2 milijarde sada cujemo 400 miliona a o deonici Beograd - do Makedonije se cuti. Mislim da nasa vlada nezna za prioritete ako je nesto potrebno srbiji to su proizvodni kapaciteti a to su fabrike , farme ulaganja u razvoj vocarstva prerada mleka i voca uloziti u te delatnosti 2 milijarde zaposlili bi se hiljade ljudi a BDP bio povecan za 20%. Na ovoj pruzi dobijamo samo u vremenu dali cemo stici za 8 ili 3 sata i to neracunajuci stajanje na granici koje moze trajati i 10 sati kao danas kamioni. Razumem da je konezima potrebna pruga da prevoze robu iz Soluna u evropu ali onda neka oni grade svojim parama ili u najgorem imaju koncesiju i pravo da besplatno prevoze robu 50 god. No nasi euforicni politicari koji s ekonomijom nemaju bas nista zajednicko a i ova nasa ministrica koja bi sa kesom gradila ovu prugu. Mozete dati IMT IMR i druge proizvodne kapacitete i za dzabe ali ni dinar za pruge jer to oni sami neka grade ako imaju interes a on svakako postpji i nace nebi dosli kod nas da se grle i ljube.

Roko

pre 9 godina

Ovaj projekt mi lici na one nedoumice kao juzni tok. ukupno kosta 5 milijardi a nas deo je 2 milijarde sada cujemo 400 miliona a o deonici Beograd - do Makedonije se cuti. Mislim da nasa vlada nezna za prioritete ako je nesto potrebno srbiji to su proizvodni kapaciteti a to su fabrike , farme ulaganja u razvoj vocarstva prerada mleka i voca uloziti u te delatnosti 2 milijarde zaposlili bi se hiljade ljudi a BDP bio povecan za 20%. Na ovoj pruzi dobijamo samo u vremenu dali cemo stici za 8 ili 3 sata i to neracunajuci stajanje na granici koje moze trajati i 10 sati kao danas kamioni. Razumem da je konezima potrebna pruga da prevoze robu iz Soluna u evropu ali onda neka oni grade svojim parama ili u najgorem imaju koncesiju i pravo da besplatno prevoze robu 50 god. No nasi euforicni politicari koji s ekonomijom nemaju bas nista zajednicko a i ova nasa ministrica koja bi sa kesom gradila ovu prugu. Mozete dati IMT IMR i druge proizvodne kapacitete i za dzabe ali ni dinar za pruge jer to oni sami neka grade ako imaju interes a on svakako postpji i nace nebi dosli kod nas da se grle i ljube.

Zagreb

pre 9 godina

Ja sada moram biti malo "zločest". Mađarska je članica EU i čudno mi je da u Srbiji mediji o tome ne pišu, ali Europska komisija ne želi ni čuti za ovaj projekt bez javnog natječaja tako da će Mađarsku pritisnuti toliko da će morati odustati od ovakvog modela, ne od pravca, ali načina financiranja i načina na koji se gradi...Kinezi ne poznaju institut javnog natječaja zato i ne grade po EU, ali Mađarska kao članica EU se toga mora strogo pridržavati...Ja vam želim sreću s ovim projektom, ali mislim da od toga neće biti ništa (zato Grčka i šuti i nije se pojavila u BG)...

aaaa

pre 9 godina

Nije mi jasno!
Ne zadužujemo se, znači ne uzimamo kredit, znači mi plaćamo. Kakva je onda uloga Kine osim što će 50% firmi biti iz Kine.

Ja zaključijem da mi plaćamo kineze da prave prugu!

BVK

pre 9 godina

@ milos


Ako mislis da je normalno da se u 2014. godini vozom od Beograda do Novog Sada putuje 2 sata, a od Beograda do Nisa i po 6 sati, onda zaista ne postoji potreba za ovom prugom. A voz prema Nisu neka pici i dalje prosecnom brzinom od 40 km/h. Zaista, sta ce nam jedna ovakva glupost!


Naravo, da se odma ogradim, ova vlast nece nista napraviti, sve ovo je samo marketing i propaganda. Ali svi vi koji mislite da nama ovako nesto ne treba, da ne treba da spojimo Suboticu i Presevo jedno kvalitetnom prugom, imam informaciju za vas - ovo je 2014. a ne 1804.

killa

pre 9 godina

Koja je ovo politicka propaganda, tako se pompezno i svecano najavljuje, a ideja sa nikada vise rupa. Nista se ne govori o delu od soluna do beograda, koji je neuporedivo duzi od ovog sto ide do budimpeste. samo nas deo te deonice je vise nego duplo veci od ovog u vojvodini i na znatno tezem terenu, te bi izgradnja vise i kostala. Pritom, ako zelimo(a zele i kinezi valjda), da se sve to izgradi sto pre, treba pregovarati i o tom delu, jer ce, logicno, njegova izgradnja duze trajati, cime se gubi smisao efikasnog transporta kineske robe. No, pretpostavljam da nasa prevarantska vlast misli da ce se od soluna do beograda leteti, eto, taman da se uposli er srbija...

pera kojot zvani super genije

pre 9 godina

Mene živo zanima da vidim plan kada će se ta sumanuta investicija odplatiti.Cenim da računaju na šverc ture koje će da otplate sve to.Vai krem i rama su nam kec iz rukava.

Dr.kashMi

pre 9 godina

To ako radi 60% kompanija ne znači ništa...recimo izvodi se projekat na kojem učestvuju 3 firme, jedna iz Kine dvije iz Srbije...učešće Srpskih je 66% a vrijednost njihovog posla moze biti i 5 ili 10%...ali dobro zvuči kad se kaže

Fudo Sandžak

pre 9 godina

Kako će se graditi preko teritorije EU, ako ista ima potpuno definisani model javnih radova i natječaja kojeg niko ne spominje.

Милорад - БОТ Ловац®

pre 9 godina

" kazala da se država za finansiranje tog infrastrukturnog projekta neće zaduživati" - " Deo gradnje pruge pokriće se i iz ruskog kredita", rekla je ministarka."...лудило.

Allegretto

pre 9 godina

Nećemo proći kao sa Južnim tokom, nego još gore!

Jer Južni tok izgleda završena priča i šta smo dosad stucali love u taj projekat, to je pojela maca i možemo da otpišemo, ali barem više neće biti drugih troškova (osim na ogromne plate Bahatog i ekipice).

A ovde nam ostaju krediti za prugu koja mnogo više treba Kinezima nego nama jer mi baš i nemamo toliko robe da (iz)vozimo za Budimpeštu i dalje u Evropu, niti ćemo je u nekoj doglednoj budućnosti imati.

Kinezi su izgleda smislili lukav plan da mi platimo prugu koja najviše njima treba. To je sasvim OK, ljudi normalno gledaju svoj interes, ali na nama je da se ne upecamo, što će sudeći po dosadašnjim iskustvima biti vrlo teško.

Dia

pre 9 godina

Ta pruga će imati dve stanice- Beograd i Niš, ako je već brza i međunarodna. Napravićemo još jedan vid tranzita za ostatak sveta kroz Srbiju i- paradoksalno, ali je tako, dodatno se izolovati. Mi imamo svu infrastrukturu kao u vreme kada smo imali dvostruko veći bruto nacionalni proizvod. Nemamo fabrike. Uostalom, pitajte Špance i Grke šta misle o autoputevima, metroima i brzim prugama.

Darko

pre 9 godina

(Zagreb, 19. decembar 2014 09:05)

Jeste mediji ce da progovore, pa da razbiju jos jednu Vucicevu iluziju. Prati medije narednih meseci, ima svaki dan da nas bombarduju pricama o ovoj pruzi,kao nekada o Beogradu na vodi, fabrici cipova, Mercedsovim autobusima i sl. Dok narod ne provali da su sve to prazne price, e onda ce da izmisli neki novi vasionski projekat.
Vucic je majstor demagogije i praznih obecanja. Za godine njegove vladavine ni jedan jedini projekat niti je zapocet niti ostvaren. Vrhunac je potpisivanje raznih memoranduma o sporazumevanju i otprilike tu se sva prica i zavrsi.
Kao za Juzni tok, kad je svima jasno da od toga nema nista, on isao i potpisivao 15 puta jedan te isti sporazum, zavarili dve cevi, vec uracunali koliko je prihodovati. I sad kad je zvanicno projekat gotov, nasi pricaju kako ce se graditi i sl. Cirkus.

Sretjko Sojitj

pre 9 godina

Da budu 50% angazovane srpske firme koje ce naterati dva radnika da vuku kao magarci, a debelo ce to naplatiti od drzave, dok ce kinezi dovuci gomilu radnika koji ce ceo dan da rade za deset eura dnevno.

BVK

pre 9 godina

@ Roko

U potpunosti se slazem za deo sa proizvodnim pogonima i vocarstvom, ali ovaj deo oko pruge je totalno promasen. Pa mi bre od Beograda do Nisa u 2014. godini vozom putujemo sporije nego na pocetku 20. veka! Prosecna brzina voza na toj pruzi iznosi manje od 44 km/h. I ti onda kazes da pruga ne treba nama nego Kinezima? A kako cemo mi da dodjemo od tacke A do tacke B sa postojecom infrastruktrom? Pa pruga i te kako treba nama jer ovako ne samo da nam je unutrasnji saobracaj ocaj zivi, nego smo i crna rupa na medjunarodnoj tranzitnoj mapi. Povecan transport robe preko nase teritorije bi nam doneo i vise prihoda a i vise investicija. Plus, mnogo je jeftinije prevoziti i ljude i robu (to voce i mleko koje ti spominjes) zeleznicom nego drumskim saobracajem.

Pri tome naravno ne verujem da je ova vlast sposobna i da ce uspeti da zavrsi ovaj projekat. Od svega ovoga verovatno nema nista. Ali ovde govorim o sustini i principu, a to je da nam jedna ovakva pruga i te kako treba i da to ne sme da bude dilema ili zeleznica ili proizvodnja, nego mora i jedno i drugo. U svakom slucaju, sa ovom vlascu a i sa ljudima koji u 21. veku razmisljaju kao ti (po kojima je zeleznica nepotrebna), necemo daleko dogurati.

slavko

pre 9 godina

Nego još gore! Na Južnom toku Srbija barem nije ništa izgubila. A ovi daju velike kredite zvane "investicije" koji če se potrošiti na radove koje če obavljati kineske firme pa če se pare vratiti Kinezima a onda če im se vratiti još drugi put kada otplatimo dug pa če im se vratiti još treči put kada otplatimo kamate. Kinezi ne "investiraju" da bi darovali nego da bi izvukli više, puno više nego "daju".

Boki

pre 9 godina

Svi ovi putevi,brze pruge,mostovi koji se grade po Srbiji,Balkanu i istocnoj Evropi sluzice uskoro za brzi transport Nato trupa na istocni front,kakav prosperitet,kakav napredak,sve je ovo igra,drzave domacini moraju same da izgrade i finansiraju sve ovo ili da se zaduzuju!!!

rs

pre 9 godina

Vidim neki spominju EU nece dozvolit Madjarima pa I Engleska pregovara sa Kinezima da I njima izgradi brze pruge.I vi koji osporavate saradnju sa Kinom samo da znate da Australija ima robnu razmenu oko $100 milijardi sa KInezima.

mick

pre 9 godina

@roko nisi u pravu. nije samo pitanje da li ces ti stici za 8 ili 3h. radi se o tranzitu robe kroz zemlju sto vuce za sobom mogucnost za sve sto si napisao. samo kao i sa svime te pare ima da se razvuku i na kraju nece biti nista(daj boze da se varam). ako naprave samo od BG do Madjarkse kao da nista nisu ni napravili. lakse ces ubediti neku firmu da dodje ako ima mogucnost da robu plasira dalje a ne ovako posalju robu ona stize sa 2-3 dana zakasnjenja...

Beograd

pre 9 godina

(Zagreb, 19. decembar 2014 09:05)

U pravu si, jesi "zločest". Kinezi su radili solarne panele u Nemačkoj. A Grčka je već napravila svoj dil sa Kinezima- izdala je Kinezima luku Pirej na 35 godina.
Ukoliko se ovaj posao sa prugom ostvari, na gubitku su hrvatske luke. Otud tolika "zločestoća" iz komšiluka

PS Što se ostlih kometara tiče, ta pruga se prvenstveno radi za tovarni, a ne putnički prevoz

Mario

pre 9 godina

(Beograd, 19. decembar 2014 11:59)
Hrvatske luke ništa ne gube, već proširuju svoje kapacitete, a luka Rijeka je najdublja luka ako znaš što to znači.
Isto tako nismo tranzit kroz koji će samo projuriti vlak.
Naravno možda vi izmislite riječno morske brodove kako je neki vaš stručnjak izjavio...
Još nam ostaje izgraditi LNG terminal na Krku i to je to...

Aldebaran

pre 9 godina

Biserka M. stvarno nekada ume da kaže nešto malo ali mnogo glupo. Putevi su po njenom cenjenom mišljenju dobrodošli svuda a energenti nisu?!? Možda i tako mogu da se postave stvari ako planiraš da teraš zapregu tim putevima.

Roko

pre 9 godina

Ne radi se o tome dali nama brze pruge trebaju svakako da trebaju ali je pitanje dali u ovom trenutku te dve milijarde mozemo da ulozimo u nesto sto ce nam doneti povecanje BDPa i zaposliti ljude. Sada za Rusiju i Kinu imamo velike mogucnosti za izvoz hrane voca i povrca no mi nemamo sta izvesti kolicine koje oni traze mi samo mozemo da sanjamo. Dovoljno je uloziti milijardu E u vocarstvo farme za proizvodnju mleka preradu mleka u sir i vocne jogurte preradu povrca konzervirane razne vrste sireva dovoljno je dovesti neku francusku firmu za proizvodnju raznih vrsta sireva isto to uraditi u preradi mesa proizvodnju raznih vrsta konzervirane sunke pasteta itd a vi ulazete 2 milijarde E u brzu prugu. Mi smo uglavnom proizvodjaci hrane a ona se prevozi uglavnom kamionima koliko mi je poznato i do Rusije idu kamioni niko to ne salje zeleznicom. Ovo sto Koneze zanim,a to je prevoz rude i to je normalni da ide zeleznicom. Nasa visoka politika je uvek bila otudjena od nasih stvarnih potreba i mogucnosti zato se bave uvek morskim iejama umesto da unaprede i razviju ono zasto imaju komparativne prednosti i ono sto je na dohvat ruke. Selo je totalno opustoseno upravo zato sto se tim problemima niko nije bavio a upravo tamo smo najaci i tamo imamo jedinu sansu. Masinska industrija je radila samo onda kada je to mogla da kupi poljoprivreda kada je selo stalo stala je i industrija i sada i jedni i drugi gledaju u nebo a supermen gradi pruge.

Citadela

pre 9 godina

@Allegretto

Da vidite tek danasnju pisijadu. Onaj tupson Bojce Borisov doleteo iz Brisela i dobio odobrenje od EK da izda Rusima SVE dozvole za Juzni tok - "da ne bude Bugarska sudski gonjena i placala odstetu i penale za sprecavanje izgradnje JT". Savet intelektualaca iz Brisela. Kao da nema ugovora i prekrsenih rokova. To je ko kad bi mene zaustavio policajac jer sam vozio 150, a ja mu kazem e neces mi naplatiti kaznu jer cu ja sada voziti samo 60 i postovacu sve zakone. A ruski mornari napustili Francusku i ocekuje se odmah posle nove godine tuzba. Grad opusteo, prodavnice prazne, restorani pusti... Izasli Francuzi i uz zvuke orkestra koji svira "Prascanje slavjanke" placu li placu, da li zbog odlaska Rusa ili zbog svoje tuzne sudbine, ko ce ga znati. To ce nama bolje objasniti BETA, TANJUG i ostali pamfletisti.

Dude

pre 9 godina

Ne verujem da će ikada putovanje trajati 2 i po sata. Verovatno je to kapacitet pruge ali pretpostavimo da voz nema toliki kapacitet(mislim da naši novi vozovi idu do 120-150 km/h ako neko zna konkretno neka me ispravi)+ da će sigurno biti nekoliko stajališta NS, Subotica još i u Madjarskoj + granica u najboljem slučaju 4 sata. To bi opet bilo odlično ako se to dogodi i za 10 godina. Kada se ovako kaže 2 sata zvuči lepše za biračko telo.

silvaner

pre 9 godina

Pruga je definitivno potrebna ali sa njom jos 100.000 ha vinograda,par stotina hiljada hektara vocnjaka,par miliona svinja,goveda,ovaca...Naravno potrebno je zavrsiti i "koridor 11" ma koliko se neki trudili da dokazu kako nije bitan.Zapravo sve ovo treba paralelno raditi jer samo tako dobija svoj puni smisao.Pruga i putevi bez privrede nam ne trebaju i obrnuto.Da li se ima dovoljno pameti ,kako upariti sve ovo videcemo ali definitivno zahteva velike rezove po javnim preduzecima i drzavnoj administraciji jer tu se dele pare sakom i kapom za totalni nerad, umesto da idu u investicije koje zivot znace.

Dukić Ilija

pre 9 godina

Neverovatno kako je, bez razmišljanja i bez znanja o osnovnim podacima,ministarka usvojila Vučićevu mantru da će se vozom, na relaciji Bg-BP putovati 2,5 sata? Da li ministarka zna da voz ide preko graničnog prelaza Kelebija(Srb)/Tompa(HU) i da se zbog, kako srpske, tako u madjarske pasoške i carinske kontrole, putnički voz zadržava više od 1 sata?!Ova investicija će se, kroz studiju, pokazati neisplativom jer, kada je u pitanju putnički saobraćaj, broj putnika koji putuju izmedju 2 zemlje je zanemarljiv.Zato što Srbi idu sada u Segedin mahom zbog kupovine i to busom preko Horgoša. Jer,sa madjarske strane, stanica Tompa je udaljena od Segeda 70 km i nikome se ne isplati da posle busom ide u Seged.Ako bi se na ovu prugu ubacilo parče nove trase Subotica-Seged, onda bi za Srbe taj voz bio interesantan.Za Madjare,generalno, ka Srbiji, teško, osim u letnjoj sezoni, kada bi, radi Grčke, oni, i nešto drugih stranaca, više putovali.Na kraju, sve ovo je lako proverljivo samo da je ministarka poslala nekog mladjanog saradnika na Kelebiju pa da "snimi"broj putnika iz oba pravca kada voz stane u Kelebiji.Kroz, skoro prazan, voz duva promaja. Ćerka mi studira u Pešti i uvek koristi voz do Bgd.jer ne podnosi autobus, tako da mi je sve ovo jako poznato. Modernzacija ove pruge, na sadašnjoj trasi, biće isplativa jedino za robni saobraćaj i to jedino ako "žuti"(Predsednikov izraz, moliću lepo) budu "gurali" iz Soluna svoju robu, ka Evropi.

Roko

pre 9 godina

Ovaj projekt mi lici na one nedoumice kao juzni tok. ukupno kosta 5 milijardi a nas deo je 2 milijarde sada cujemo 400 miliona a o deonici Beograd - do Makedonije se cuti. Mislim da nasa vlada nezna za prioritete ako je nesto potrebno srbiji to su proizvodni kapaciteti a to su fabrike , farme ulaganja u razvoj vocarstva prerada mleka i voca uloziti u te delatnosti 2 milijarde zaposlili bi se hiljade ljudi a BDP bio povecan za 20%. Na ovoj pruzi dobijamo samo u vremenu dali cemo stici za 8 ili 3 sata i to neracunajuci stajanje na granici koje moze trajati i 10 sati kao danas kamioni. Razumem da je konezima potrebna pruga da prevoze robu iz Soluna u evropu ali onda neka oni grade svojim parama ili u najgorem imaju koncesiju i pravo da besplatno prevoze robu 50 god. No nasi euforicni politicari koji s ekonomijom nemaju bas nista zajednicko a i ova nasa ministrica koja bi sa kesom gradila ovu prugu. Mozete dati IMT IMR i druge proizvodne kapacitete i za dzabe ali ni dinar za pruge jer to oni sami neka grade ako imaju interes a on svakako postpji i nace nebi dosli kod nas da se grle i ljube.

Boki

pre 9 godina

Svi ovi putevi,brze pruge,mostovi koji se grade po Srbiji,Balkanu i istocnoj Evropi sluzice uskoro za brzi transport Nato trupa na istocni front,kakav prosperitet,kakav napredak,sve je ovo igra,drzave domacini moraju same da izgrade i finansiraju sve ovo ili da se zaduzuju!!!

Beograd

pre 9 godina

(Zagreb, 19. decembar 2014 09:05)

U pravu si, jesi "zločest". Kinezi su radili solarne panele u Nemačkoj. A Grčka je već napravila svoj dil sa Kinezima- izdala je Kinezima luku Pirej na 35 godina.
Ukoliko se ovaj posao sa prugom ostvari, na gubitku su hrvatske luke. Otud tolika "zločestoća" iz komšiluka

PS Što se ostlih kometara tiče, ta pruga se prvenstveno radi za tovarni, a ne putnički prevoz

Zagreb

pre 9 godina

Ja sada moram biti malo "zločest". Mađarska je članica EU i čudno mi je da u Srbiji mediji o tome ne pišu, ali Europska komisija ne želi ni čuti za ovaj projekt bez javnog natječaja tako da će Mađarsku pritisnuti toliko da će morati odustati od ovakvog modela, ne od pravca, ali načina financiranja i načina na koji se gradi...Kinezi ne poznaju institut javnog natječaja zato i ne grade po EU, ali Mađarska kao članica EU se toga mora strogo pridržavati...Ja vam želim sreću s ovim projektom, ali mislim da od toga neće biti ništa (zato Grčka i šuti i nije se pojavila u BG)...

Allegretto

pre 9 godina

Nećemo proći kao sa Južnim tokom, nego još gore!

Jer Južni tok izgleda završena priča i šta smo dosad stucali love u taj projekat, to je pojela maca i možemo da otpišemo, ali barem više neće biti drugih troškova (osim na ogromne plate Bahatog i ekipice).

A ovde nam ostaju krediti za prugu koja mnogo više treba Kinezima nego nama jer mi baš i nemamo toliko robe da (iz)vozimo za Budimpeštu i dalje u Evropu, niti ćemo je u nekoj doglednoj budućnosti imati.

Kinezi su izgleda smislili lukav plan da mi platimo prugu koja najviše njima treba. To je sasvim OK, ljudi normalno gledaju svoj interes, ali na nama je da se ne upecamo, što će sudeći po dosadašnjim iskustvima biti vrlo teško.

slavko

pre 9 godina

Nego još gore! Na Južnom toku Srbija barem nije ništa izgubila. A ovi daju velike kredite zvane "investicije" koji če se potrošiti na radove koje če obavljati kineske firme pa če se pare vratiti Kinezima a onda če im se vratiti još drugi put kada otplatimo dug pa če im se vratiti još treči put kada otplatimo kamate. Kinezi ne "investiraju" da bi darovali nego da bi izvukli više, puno više nego "daju".

Dia

pre 9 godina

Ta pruga će imati dve stanice- Beograd i Niš, ako je već brza i međunarodna. Napravićemo još jedan vid tranzita za ostatak sveta kroz Srbiju i- paradoksalno, ali je tako, dodatno se izolovati. Mi imamo svu infrastrukturu kao u vreme kada smo imali dvostruko veći bruto nacionalni proizvod. Nemamo fabrike. Uostalom, pitajte Špance i Grke šta misle o autoputevima, metroima i brzim prugama.

BVK

pre 9 godina

@ milos


Ako mislis da je normalno da se u 2014. godini vozom od Beograda do Novog Sada putuje 2 sata, a od Beograda do Nisa i po 6 sati, onda zaista ne postoji potreba za ovom prugom. A voz prema Nisu neka pici i dalje prosecnom brzinom od 40 km/h. Zaista, sta ce nam jedna ovakva glupost!


Naravo, da se odma ogradim, ova vlast nece nista napraviti, sve ovo je samo marketing i propaganda. Ali svi vi koji mislite da nama ovako nesto ne treba, da ne treba da spojimo Suboticu i Presevo jedno kvalitetnom prugom, imam informaciju za vas - ovo je 2014. a ne 1804.

rs

pre 9 godina

Vidim neki spominju EU nece dozvolit Madjarima pa I Engleska pregovara sa Kinezima da I njima izgradi brze pruge.I vi koji osporavate saradnju sa Kinom samo da znate da Australija ima robnu razmenu oko $100 milijardi sa KInezima.

Fudo Sandžak

pre 9 godina

Kako će se graditi preko teritorije EU, ako ista ima potpuno definisani model javnih radova i natječaja kojeg niko ne spominje.

Darko

pre 9 godina

(Zagreb, 19. decembar 2014 09:05)

Jeste mediji ce da progovore, pa da razbiju jos jednu Vucicevu iluziju. Prati medije narednih meseci, ima svaki dan da nas bombarduju pricama o ovoj pruzi,kao nekada o Beogradu na vodi, fabrici cipova, Mercedsovim autobusima i sl. Dok narod ne provali da su sve to prazne price, e onda ce da izmisli neki novi vasionski projekat.
Vucic je majstor demagogije i praznih obecanja. Za godine njegove vladavine ni jedan jedini projekat niti je zapocet niti ostvaren. Vrhunac je potpisivanje raznih memoranduma o sporazumevanju i otprilike tu se sva prica i zavrsi.
Kao za Juzni tok, kad je svima jasno da od toga nema nista, on isao i potpisivao 15 puta jedan te isti sporazum, zavarili dve cevi, vec uracunali koliko je prihodovati. I sad kad je zvanicno projekat gotov, nasi pricaju kako ce se graditi i sl. Cirkus.

Citadela

pre 9 godina

@Allegretto

Da vidite tek danasnju pisijadu. Onaj tupson Bojce Borisov doleteo iz Brisela i dobio odobrenje od EK da izda Rusima SVE dozvole za Juzni tok - "da ne bude Bugarska sudski gonjena i placala odstetu i penale za sprecavanje izgradnje JT". Savet intelektualaca iz Brisela. Kao da nema ugovora i prekrsenih rokova. To je ko kad bi mene zaustavio policajac jer sam vozio 150, a ja mu kazem e neces mi naplatiti kaznu jer cu ja sada voziti samo 60 i postovacu sve zakone. A ruski mornari napustili Francusku i ocekuje se odmah posle nove godine tuzba. Grad opusteo, prodavnice prazne, restorani pusti... Izasli Francuzi i uz zvuke orkestra koji svira "Prascanje slavjanke" placu li placu, da li zbog odlaska Rusa ili zbog svoje tuzne sudbine, ko ce ga znati. To ce nama bolje objasniti BETA, TANJUG i ostali pamfletisti.

BVK

pre 9 godina

@ Roko

U potpunosti se slazem za deo sa proizvodnim pogonima i vocarstvom, ali ovaj deo oko pruge je totalno promasen. Pa mi bre od Beograda do Nisa u 2014. godini vozom putujemo sporije nego na pocetku 20. veka! Prosecna brzina voza na toj pruzi iznosi manje od 44 km/h. I ti onda kazes da pruga ne treba nama nego Kinezima? A kako cemo mi da dodjemo od tacke A do tacke B sa postojecom infrastruktrom? Pa pruga i te kako treba nama jer ovako ne samo da nam je unutrasnji saobracaj ocaj zivi, nego smo i crna rupa na medjunarodnoj tranzitnoj mapi. Povecan transport robe preko nase teritorije bi nam doneo i vise prihoda a i vise investicija. Plus, mnogo je jeftinije prevoziti i ljude i robu (to voce i mleko koje ti spominjes) zeleznicom nego drumskim saobracajem.

Pri tome naravno ne verujem da je ova vlast sposobna i da ce uspeti da zavrsi ovaj projekat. Od svega ovoga verovatno nema nista. Ali ovde govorim o sustini i principu, a to je da nam jedna ovakva pruga i te kako treba i da to ne sme da bude dilema ili zeleznica ili proizvodnja, nego mora i jedno i drugo. U svakom slucaju, sa ovom vlascu a i sa ljudima koji u 21. veku razmisljaju kao ti (po kojima je zeleznica nepotrebna), necemo daleko dogurati.

pera kojot zvani super genije

pre 9 godina

Mene živo zanima da vidim plan kada će se ta sumanuta investicija odplatiti.Cenim da računaju na šverc ture koje će da otplate sve to.Vai krem i rama su nam kec iz rukava.

killa

pre 9 godina

Koja je ovo politicka propaganda, tako se pompezno i svecano najavljuje, a ideja sa nikada vise rupa. Nista se ne govori o delu od soluna do beograda, koji je neuporedivo duzi od ovog sto ide do budimpeste. samo nas deo te deonice je vise nego duplo veci od ovog u vojvodini i na znatno tezem terenu, te bi izgradnja vise i kostala. Pritom, ako zelimo(a zele i kinezi valjda), da se sve to izgradi sto pre, treba pregovarati i o tom delu, jer ce, logicno, njegova izgradnja duze trajati, cime se gubi smisao efikasnog transporta kineske robe. No, pretpostavljam da nasa prevarantska vlast misli da ce se od soluna do beograda leteti, eto, taman da se uposli er srbija...

mick

pre 9 godina

@roko nisi u pravu. nije samo pitanje da li ces ti stici za 8 ili 3h. radi se o tranzitu robe kroz zemlju sto vuce za sobom mogucnost za sve sto si napisao. samo kao i sa svime te pare ima da se razvuku i na kraju nece biti nista(daj boze da se varam). ako naprave samo od BG do Madjarkse kao da nista nisu ni napravili. lakse ces ubediti neku firmu da dodje ako ima mogucnost da robu plasira dalje a ne ovako posalju robu ona stize sa 2-3 dana zakasnjenja...

Sretjko Sojitj

pre 9 godina

Da budu 50% angazovane srpske firme koje ce naterati dva radnika da vuku kao magarci, a debelo ce to naplatiti od drzave, dok ce kinezi dovuci gomilu radnika koji ce ceo dan da rade za deset eura dnevno.

Mario

pre 9 godina

(Beograd, 19. decembar 2014 11:59)
Hrvatske luke ništa ne gube, već proširuju svoje kapacitete, a luka Rijeka je najdublja luka ako znaš što to znači.
Isto tako nismo tranzit kroz koji će samo projuriti vlak.
Naravno možda vi izmislite riječno morske brodove kako je neki vaš stručnjak izjavio...
Još nam ostaje izgraditi LNG terminal na Krku i to je to...

silvaner

pre 9 godina

Pruga je definitivno potrebna ali sa njom jos 100.000 ha vinograda,par stotina hiljada hektara vocnjaka,par miliona svinja,goveda,ovaca...Naravno potrebno je zavrsiti i "koridor 11" ma koliko se neki trudili da dokazu kako nije bitan.Zapravo sve ovo treba paralelno raditi jer samo tako dobija svoj puni smisao.Pruga i putevi bez privrede nam ne trebaju i obrnuto.Da li se ima dovoljno pameti ,kako upariti sve ovo videcemo ali definitivno zahteva velike rezove po javnim preduzecima i drzavnoj administraciji jer tu se dele pare sakom i kapom za totalni nerad, umesto da idu u investicije koje zivot znace.

Dr.kashMi

pre 9 godina

To ako radi 60% kompanija ne znači ništa...recimo izvodi se projekat na kojem učestvuju 3 firme, jedna iz Kine dvije iz Srbije...učešće Srpskih je 66% a vrijednost njihovog posla moze biti i 5 ili 10%...ali dobro zvuči kad se kaže

aaaa

pre 9 godina

Nije mi jasno!
Ne zadužujemo se, znači ne uzimamo kredit, znači mi plaćamo. Kakva je onda uloga Kine osim što će 50% firmi biti iz Kine.

Ja zaključijem da mi plaćamo kineze da prave prugu!

Милорад - БОТ Ловац®

pre 9 godina

" kazala da se država za finansiranje tog infrastrukturnog projekta neće zaduživati" - " Deo gradnje pruge pokriće se i iz ruskog kredita", rekla je ministarka."...лудило.

Roko

pre 9 godina

Ne radi se o tome dali nama brze pruge trebaju svakako da trebaju ali je pitanje dali u ovom trenutku te dve milijarde mozemo da ulozimo u nesto sto ce nam doneti povecanje BDPa i zaposliti ljude. Sada za Rusiju i Kinu imamo velike mogucnosti za izvoz hrane voca i povrca no mi nemamo sta izvesti kolicine koje oni traze mi samo mozemo da sanjamo. Dovoljno je uloziti milijardu E u vocarstvo farme za proizvodnju mleka preradu mleka u sir i vocne jogurte preradu povrca konzervirane razne vrste sireva dovoljno je dovesti neku francusku firmu za proizvodnju raznih vrsta sireva isto to uraditi u preradi mesa proizvodnju raznih vrsta konzervirane sunke pasteta itd a vi ulazete 2 milijarde E u brzu prugu. Mi smo uglavnom proizvodjaci hrane a ona se prevozi uglavnom kamionima koliko mi je poznato i do Rusije idu kamioni niko to ne salje zeleznicom. Ovo sto Koneze zanim,a to je prevoz rude i to je normalni da ide zeleznicom. Nasa visoka politika je uvek bila otudjena od nasih stvarnih potreba i mogucnosti zato se bave uvek morskim iejama umesto da unaprede i razviju ono zasto imaju komparativne prednosti i ono sto je na dohvat ruke. Selo je totalno opustoseno upravo zato sto se tim problemima niko nije bavio a upravo tamo smo najaci i tamo imamo jedinu sansu. Masinska industrija je radila samo onda kada je to mogla da kupi poljoprivreda kada je selo stalo stala je i industrija i sada i jedni i drugi gledaju u nebo a supermen gradi pruge.

Dude

pre 9 godina

Ne verujem da će ikada putovanje trajati 2 i po sata. Verovatno je to kapacitet pruge ali pretpostavimo da voz nema toliki kapacitet(mislim da naši novi vozovi idu do 120-150 km/h ako neko zna konkretno neka me ispravi)+ da će sigurno biti nekoliko stajališta NS, Subotica još i u Madjarskoj + granica u najboljem slučaju 4 sata. To bi opet bilo odlično ako se to dogodi i za 10 godina. Kada se ovako kaže 2 sata zvuči lepše za biračko telo.

Aldebaran

pre 9 godina

Biserka M. stvarno nekada ume da kaže nešto malo ali mnogo glupo. Putevi su po njenom cenjenom mišljenju dobrodošli svuda a energenti nisu?!? Možda i tako mogu da se postave stvari ako planiraš da teraš zapregu tim putevima.

Dukić Ilija

pre 9 godina

Neverovatno kako je, bez razmišljanja i bez znanja o osnovnim podacima,ministarka usvojila Vučićevu mantru da će se vozom, na relaciji Bg-BP putovati 2,5 sata? Da li ministarka zna da voz ide preko graničnog prelaza Kelebija(Srb)/Tompa(HU) i da se zbog, kako srpske, tako u madjarske pasoške i carinske kontrole, putnički voz zadržava više od 1 sata?!Ova investicija će se, kroz studiju, pokazati neisplativom jer, kada je u pitanju putnički saobraćaj, broj putnika koji putuju izmedju 2 zemlje je zanemarljiv.Zato što Srbi idu sada u Segedin mahom zbog kupovine i to busom preko Horgoša. Jer,sa madjarske strane, stanica Tompa je udaljena od Segeda 70 km i nikome se ne isplati da posle busom ide u Seged.Ako bi se na ovu prugu ubacilo parče nove trase Subotica-Seged, onda bi za Srbe taj voz bio interesantan.Za Madjare,generalno, ka Srbiji, teško, osim u letnjoj sezoni, kada bi, radi Grčke, oni, i nešto drugih stranaca, više putovali.Na kraju, sve ovo je lako proverljivo samo da je ministarka poslala nekog mladjanog saradnika na Kelebiju pa da "snimi"broj putnika iz oba pravca kada voz stane u Kelebiji.Kroz, skoro prazan, voz duva promaja. Ćerka mi studira u Pešti i uvek koristi voz do Bgd.jer ne podnosi autobus, tako da mi je sve ovo jako poznato. Modernzacija ove pruge, na sadašnjoj trasi, biće isplativa jedino za robni saobraćaj i to jedino ako "žuti"(Predsednikov izraz, moliću lepo) budu "gurali" iz Soluna svoju robu, ka Evropi.