Sreda, 03.12.2014.

08:12

Pusti suzu Južnim tokom

Izvor: Dragoslav Dedoviæ

Pusti suzu Južnim tokom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

TRex

pre 9 godina

Evo jedan prilog za ovaj članak sa sajta Gazproma:
"Gazprom and Serbia point out strategic nature of relationship" http://www.gazprom.com/press/news/2014/december/article210172/

Smrzlutak

pre 9 godina

Bravo!!! Bravo za tekst! Odavno nisam nešto bolje pročitao.Ne treba sada
se legitimisati ko je za Ruse,ko je za EU ali zaista je došao trenutak
da se Srbija otrezni i krene u bilje sutra.Svaka čast Ruskom narodu ali Ruski političari vode politiku visokog ranga i gledaju interese Rusije.
Ko se malo seća naše istorije Karađorđe je prvi osetio na svojoj koži po-
teze Ruske državcne politike omog vremena kada je išao da traži pomoć za
rat sa Turcima.Sve su mu obećali,ali još dok je bio na putu za Srbiju
Rusi i Turci sklopiše dogovor o ne napadanju.Kao i onda tako i sada pro-
fitirali su Turci.Profitirali su jer im je Deda Mraz Putin doneo najbolje
moguće poklone.Zna on da sirotinja nema mnogo vajde od poklona i o noj ne
treba mnogo ni brinuti.Prema tome ako me neko nekada bude pitao ja sam za EU i to što pre ako je moguće.

Sale Kostolac

pre 9 godina

@ crni domino: autoput o kome pričaš je završen još pre nekoliko godina.Imao si lošeg vodiča... http://sh.wikipedia.org/wiki/Egnatia_Odos

Dule

pre 9 godina

"Ko bude zadnji neka ugasi svetlo !! Molio bih lepo ..."

Ej, ovi sa gasenjem svetla neka odu vec jednom. Godinama ih slusam i nikako da odu.

Ima nas koji ce ovde ostati, a vi idite i ne javljajte se vise.
(Miodrag NS, 4. decembar 2014 19:22)

Bogami da znas. I ovi sto pakuju kofere i sto nece da zive u "Srbistanu" isto. Srecan put, pisite kad stignete...

ide,..ide..zima

pre 9 godina

Pusti suzu za Juznim tokom..dok se Severnjaci greju!E licemernih li primedbi i komentara..A tek kad naidju skriljci,ima da se ogrejemo,onako ko..ni za sefte!I zato suzi suza,devojka se u potoku ogleda..de si dragi,sad kad te nema!Dusa mi je pusta,kao trasa Juznoga nam toka..Prstici se smrzli,za tobom bas zude!A dragi odgovara..Tu sam draga,nigde iso nisam!Dok je mene,tebi nema zime!A da ide zima,ide..I bez gasa,ma i bez Juznog toka mogu,ali bez tebe draga nikako ne mogu!Ide zima,ide zima..a nama sve hladnije!A Severni im tok ..tece li tece!Virim tamo i pitam se stalno..zasto je ovaj svet toliko beskrupulozan i licemeran!

dragan

pre 9 godina

dobar tekst,svi koji negativno komentarišu tekst nisu realni.Realnost je da gas kupujemo do posrednika "jugorosgas" jedini u evropi i naravno da je cena znatno veća,a realnost je i da su naši ministri želeli da eliminišu posrednika na šta ruska strana nije pristala.Toliko od "braće".

Miodrag NS

pre 9 godina

"Ko bude zadnji neka ugasi svetlo !! Molio bih lepo ..."

Ej, ovi sa gasenjem svetla neka odu vec jednom. Godinama ih slusam i nikako da odu.

Ima nas koji ce ovde ostati, a vi idite i ne javljajte se vise.

Nenad

pre 9 godina

Tekst je nezgrapna mesavina naucne fantastike (efikasna energija dobijena od vetra i sunca), I jeftine politicke propagande (zvanicna i nezvanicna verzija stopiranja JT projekta). Novinari DW pisu tekstove namenjene uzrastu 8-14 godina, a ta grupacija novine ne cita.
I jos jednom da svima bude jasno: JT je zaustavila SAD posredstvom Evropske komisije, steta koju ce Srbija trpeti zbog toga meri se stotinama miliona evra u narednim decenijama.
A Srbija je siromasna zemlja, dok se bogata Nemacka nije odrekla Severnog toga koji svojim postojanjem protivureci pravila Evropske komisije o nekom tzv. Trecem energetskom paketu.

dragaN

pre 9 godina

Vec posle druge recenice sam poceo da se pitam ko je napisao ovakav zlonameran tekst, a kada sam na kraju video Dojce vele, sve mi je postalo jasno. Kakvo je ovo vredjanje inteligencije:

-
- " jer bi Južni tok povećao energetsku zavisnost Brisela od Moskve" _ juzni tok nikako ne moze da poveca zavisnost jer sve te zemlje ionako vec kupuju gas od Rusije, samo preko Ukrajine ili nekih drugih puteva. Juzni tok bi samo pomogoao ovim zemljama da ne zavise od Ukrajine
- "Rusija je odavno zatražila od Evropske unije da tSeverni tok izuzme iz svojih pravila. Za Južni tok to nije učinila." Naravno, Severni tok vodi do Nemacke, da juzni vodi isto do Nemacke, ne bi bilo potrebe da se Rusija bilo kome obraca za izuzetak. Uzgred, pa kakava je to drzava (EU) u kojoj zakon postoji, ali postoje i izuzeci. Zar zakon nije isti za sve?

I bato, nisi odgovorio na pitanje kako preko Bugarske


- "NIS, prodat u bescenje" - Pa dobro, mozda je prodat jeftino, ali to je vise od jednog dolara kolio su Amerikanci platili za zelezaru, izmuzli i otisli

- "Srbija će morati da preispita svoju energetsku a time delom i spoljnu politiku." Kako nam pisac kao maloj deci na kraju sugerise zakljucak. :) Svakom normalnom je jasno kakva treba da bude spoljna politika, naravno ne sa onima koji nam ne daju da se razvijamo i za koje su gradjani Balkana, gradjani drugog reda. Nemacka je sebe osigurala sa Severnim tokom, ali ce zato Balkanci uvek ostati robovi u toj Evropi.

crni domino

pre 9 godina

Pisao sam vec o promeni trase kada je gasenje Juznog toka obelodanio gospodin Putin i predlozio gospodji ministarki gradjevine sta dalje da radi, ali je nekome bio cilj da komentar ne bude objavljen. Racunam, naprednjacka posla...
Da zakljucim: Nista od Juznog toka nece biti, a trasa ce ici preko Turske i severa Grcke, preko Krfa do Italije, a Makedonija i mi bi mogli da se prikacimo za taj gasovod kod Soluna.
Naime, letos, odlazeci na Krf autobusom, isli smo najsavremenijim autoputem koji je vec zavrsen od Soluna do pred ostrvo Krf. Od Soluna se gradnja autoputa (koridora) nastavlja do Istambula! Turisticki vodic nam tada rece da je u okviru izgradnje ovog modernog koridora predvidjena i trasa gasovoda od Turske, za Grcku i dalje za Italiju i da je vec ostavljen prostor za taj gasovod na samoj trasi autoputa!
Stoga bi bilo korisno da Ministar Dacic poslusa i turisticke vodice ako vec nece nas obicne gradjane, prenese ove informacije "prezauzetoj" naprednjakinji Zorani kako bi ona sa svojim sluzbama razradila projekat gasovoda koji bi isao koridorom 10 od Kumanova!
Nadam se da ce ministarka iskoristiti prostor koridora 10 za taj projekat. Ovde ne racunam prisipetlje ekonomiste kao tvorce projekta gasovoda!
-

Bojan

pre 9 godina

Pogledajte malo detaljnije medijske izvjestaje, iz prve ruke (na ruskom, neki su citirani i na clanku na ruskoj Vikipediji). Putin nije iskljucio mogucnost nastavka gradnje gasovoda preko Grcke za Italiju i sjeverno do Austrije, ali je ostao uzdrzan u tim izjavama i sada se fokusirao na Tursku, koje ne blokira.

Uostalom ako vidite da ce novi gasovod imati kapacitet od 63 mlrd (kao i Juzni dok) a od toga ce 15ak ici Turskoj, sta ce da bude sa ostalim gasom? Ici ce u EU/SR, ali naravno samo ako uslovi ugovora budu ispunjeni i sa EU strane. Ovo je vise bio Putinov manevar da ubrza projekat.

Sto se tice ostalih jadikovki za NIS, tako isto cete za nekoliko godina kukati nad Telekomom i EPS kada ih prodate, pa se sjetite da je svu dobit u stvari mogla drzava da prisvaja. Ta prica vam je za nauk u sledecem:
1) Niko nece doci da vam za dzaba gradi i sredjuje drzavu i drustvo, ni EU ni Rusija - to morate sami da uradite!
2) Sta god da se dogovara, mora da bude ukljuceno u ugovor, obecanja ne pomazu. Kako u pogledu Rusije, tako i po pitanju EU. EU je do sada jako puno usmeno obecala i najavila, a gotovo nista ispunila (da vas podsjetim za pomoc oko poplava)
3) Prestanite da kukate i kreveljite se i pocnite da sredjujete svoju kucu

трифун

pre 9 godina

Политиком - за све је неко други крив - ми смо налпаметнији,ми смо најлепши врло брзо постићи ће мо бриљантан успех , н е с т а ћ е м о .

Onokao..

pre 9 godina

Sve ovo napisano i ima nekog smisla, ali "rasipnička rasveta gradova"!? Da ste bili malo van Beograda, videli bi da su gradovi u unutrašnjosti, sem možda samih centara, toliko mračni i zapušteni da ne znam šta je tu rasipničko? Kapiram da treba da skidamo stubove ulične rasvete, jer je to previše svetla za ovakvu boraniju od naroda, a, ko zna, možda od tolikog mraka proradi romantika, pa možda i skoči natalitet?

Isak Asimov

pre 9 godina

"Srednjoročno bi se prisilno otrežnjenje, izazvano Putinovom porukom iz Ankare, moglo shvatiti kao šansa. Koliko energetskih resursa imamo? Koliko energije mogu proizvesti vetar, voda, sunce?"

Jako lepa naučna fantastika. Srbija? Nema šanse. Bar još 20 godina. A onda će biti kasno za sve.

Petar

pre 9 godina

Pa da, najbolje da je Putin kriv što je Bugarska stopirala posao decenije za par siromašnih balkanskih država. Severni tok koji obezbedjuje sigurnost i jevtinu cenu gasa nije u suprotnosti sa pravilima EU, ali Južni Tok koji to isto donosi Bugarskoj, Srbiji i Grčkoj, jeste protivzakonit. Hajde da mrzimo Putina i još više volimo Merkelovu, Ahtisarija, sudiju Merona, Hilari i ostale prijatelje. Samo da im se prethodno izvinimo što su nam dali Šešelja...

sta reci

pre 9 godina

Ovo je još jedan primer da u politici ne postoje bratstva i prijateljstva već samo interesi.
Umesto da gasovod ide ka nama, on će ići prema Turskoj, čiji je predsednik imao "prijateljske" govore prema Srbiji.
Isto tako, ako se gleda najkraća ruta od Grčke ka Italiji, gasovod će preći i preko Albanije, čiji su nas predstavnici obradovali sa dronom. Ako čak ne prođe preko Albanije, biće blizu da naprave krak.
Pa kada se Turska i Albanija razviju sa jeftinim gasom, onda nam nema spasa, sve zahvaljući majci Rusiji.

Preddy Baer

pre 9 godina

@B92

molim vas da ovaj otreznjujuci tekst stavite na naslovnu stranu kao udarnu vest! mozete u vest da ubacite i video pocasnog govora Putina na paradi, za kompletnu sliku ludila koja vlada u Srbiji!

QQ-LELE

pre 9 godina

Jedan krak juznog toka, da ide pravo, iz Turske preko Grcke do Italije, A drugi, iz Grcke preko Makedonije do Srbije i dalje. Krak da izgleda kao obrnuto slovo T. Jbs. Bugare

Bojan

pre 9 godina

Pogledajte malo detaljnije medijske izvjestaje, iz prve ruke (na ruskom, neki su citirani i na clanku na ruskoj Vikipediji). Putin nije iskljucio mogucnost nastavka gradnje gasovoda preko Grcke za Italiju i sjeverno do Austrije, ali je ostao uzdrzan u tim izjavama i sada se fokusirao na Tursku, koje ne blokira.

Uostalom ako vidite da ce novi gasovod imati kapacitet od 63 mlrd (kao i Juzni dok) a od toga ce 15ak ici Turskoj, sta ce da bude sa ostalim gasom? Ici ce u EU/SR, ali naravno samo ako uslovi ugovora budu ispunjeni i sa EU strane. Ovo je vise bio Putinov manevar da ubrza projekat.

Sto se tice ostalih jadikovki za NIS, tako isto cete za nekoliko godina kukati nad Telekomom i EPS kada ih prodate, pa se sjetite da je svu dobit u stvari mogla drzava da prisvaja. Ta prica vam je za nauk u sledecem:
1) Niko nece doci da vam za dzaba gradi i sredjuje drzavu i drustvo, ni EU ni Rusija - to morate sami da uradite!
2) Sta god da se dogovara, mora da bude ukljuceno u ugovor, obecanja ne pomazu. Kako u pogledu Rusije, tako i po pitanju EU. EU je do sada jako puno usmeno obecala i najavila, a gotovo nista ispunila (da vas podsjetim za pomoc oko poplava)
3) Prestanite da kukate i kreveljite se i pocnite da sredjujete svoju kucu

Onokao..

pre 9 godina

Sve ovo napisano i ima nekog smisla, ali "rasipnička rasveta gradova"!? Da ste bili malo van Beograda, videli bi da su gradovi u unutrašnjosti, sem možda samih centara, toliko mračni i zapušteni da ne znam šta je tu rasipničko? Kapiram da treba da skidamo stubove ulične rasvete, jer je to previše svetla za ovakvu boraniju od naroda, a, ko zna, možda od tolikog mraka proradi romantika, pa možda i skoči natalitet?

Petar

pre 9 godina

Pa da, najbolje da je Putin kriv što je Bugarska stopirala posao decenije za par siromašnih balkanskih država. Severni tok koji obezbedjuje sigurnost i jevtinu cenu gasa nije u suprotnosti sa pravilima EU, ali Južni Tok koji to isto donosi Bugarskoj, Srbiji i Grčkoj, jeste protivzakonit. Hajde da mrzimo Putina i još više volimo Merkelovu, Ahtisarija, sudiju Merona, Hilari i ostale prijatelje. Samo da im se prethodno izvinimo što su nam dali Šešelja...

Nenad

pre 9 godina

Tekst je nezgrapna mesavina naucne fantastike (efikasna energija dobijena od vetra i sunca), I jeftine politicke propagande (zvanicna i nezvanicna verzija stopiranja JT projekta). Novinari DW pisu tekstove namenjene uzrastu 8-14 godina, a ta grupacija novine ne cita.
I jos jednom da svima bude jasno: JT je zaustavila SAD posredstvom Evropske komisije, steta koju ce Srbija trpeti zbog toga meri se stotinama miliona evra u narednim decenijama.
A Srbija je siromasna zemlja, dok se bogata Nemacka nije odrekla Severnog toga koji svojim postojanjem protivureci pravila Evropske komisije o nekom tzv. Trecem energetskom paketu.

Miodrag NS

pre 9 godina

"Ko bude zadnji neka ugasi svetlo !! Molio bih lepo ..."

Ej, ovi sa gasenjem svetla neka odu vec jednom. Godinama ih slusam i nikako da odu.

Ima nas koji ce ovde ostati, a vi idite i ne javljajte se vise.

Preddy Baer

pre 9 godina

@B92

molim vas da ovaj otreznjujuci tekst stavite na naslovnu stranu kao udarnu vest! mozete u vest da ubacite i video pocasnog govora Putina na paradi, za kompletnu sliku ludila koja vlada u Srbiji!

трифун

pre 9 godina

Политиком - за све је неко други крив - ми смо налпаметнији,ми смо најлепши врло брзо постићи ће мо бриљантан успех , н е с т а ћ е м о .

dragaN

pre 9 godina

Vec posle druge recenice sam poceo da se pitam ko je napisao ovakav zlonameran tekst, a kada sam na kraju video Dojce vele, sve mi je postalo jasno. Kakvo je ovo vredjanje inteligencije:

-
- " jer bi Južni tok povećao energetsku zavisnost Brisela od Moskve" _ juzni tok nikako ne moze da poveca zavisnost jer sve te zemlje ionako vec kupuju gas od Rusije, samo preko Ukrajine ili nekih drugih puteva. Juzni tok bi samo pomogoao ovim zemljama da ne zavise od Ukrajine
- "Rusija je odavno zatražila od Evropske unije da tSeverni tok izuzme iz svojih pravila. Za Južni tok to nije učinila." Naravno, Severni tok vodi do Nemacke, da juzni vodi isto do Nemacke, ne bi bilo potrebe da se Rusija bilo kome obraca za izuzetak. Uzgred, pa kakava je to drzava (EU) u kojoj zakon postoji, ali postoje i izuzeci. Zar zakon nije isti za sve?

I bato, nisi odgovorio na pitanje kako preko Bugarske


- "NIS, prodat u bescenje" - Pa dobro, mozda je prodat jeftino, ali to je vise od jednog dolara kolio su Amerikanci platili za zelezaru, izmuzli i otisli

- "Srbija će morati da preispita svoju energetsku a time delom i spoljnu politiku." Kako nam pisac kao maloj deci na kraju sugerise zakljucak. :) Svakom normalnom je jasno kakva treba da bude spoljna politika, naravno ne sa onima koji nam ne daju da se razvijamo i za koje su gradjani Balkana, gradjani drugog reda. Nemacka je sebe osigurala sa Severnim tokom, ali ce zato Balkanci uvek ostati robovi u toj Evropi.

sta reci

pre 9 godina

Ovo je još jedan primer da u politici ne postoje bratstva i prijateljstva već samo interesi.
Umesto da gasovod ide ka nama, on će ići prema Turskoj, čiji je predsednik imao "prijateljske" govore prema Srbiji.
Isto tako, ako se gleda najkraća ruta od Grčke ka Italiji, gasovod će preći i preko Albanije, čiji su nas predstavnici obradovali sa dronom. Ako čak ne prođe preko Albanije, biće blizu da naprave krak.
Pa kada se Turska i Albanija razviju sa jeftinim gasom, onda nam nema spasa, sve zahvaljući majci Rusiji.

Isak Asimov

pre 9 godina

"Srednjoročno bi se prisilno otrežnjenje, izazvano Putinovom porukom iz Ankare, moglo shvatiti kao šansa. Koliko energetskih resursa imamo? Koliko energije mogu proizvesti vetar, voda, sunce?"

Jako lepa naučna fantastika. Srbija? Nema šanse. Bar još 20 godina. A onda će biti kasno za sve.

crni domino

pre 9 godina

Pisao sam vec o promeni trase kada je gasenje Juznog toka obelodanio gospodin Putin i predlozio gospodji ministarki gradjevine sta dalje da radi, ali je nekome bio cilj da komentar ne bude objavljen. Racunam, naprednjacka posla...
Da zakljucim: Nista od Juznog toka nece biti, a trasa ce ici preko Turske i severa Grcke, preko Krfa do Italije, a Makedonija i mi bi mogli da se prikacimo za taj gasovod kod Soluna.
Naime, letos, odlazeci na Krf autobusom, isli smo najsavremenijim autoputem koji je vec zavrsen od Soluna do pred ostrvo Krf. Od Soluna se gradnja autoputa (koridora) nastavlja do Istambula! Turisticki vodic nam tada rece da je u okviru izgradnje ovog modernog koridora predvidjena i trasa gasovoda od Turske, za Grcku i dalje za Italiju i da je vec ostavljen prostor za taj gasovod na samoj trasi autoputa!
Stoga bi bilo korisno da Ministar Dacic poslusa i turisticke vodice ako vec nece nas obicne gradjane, prenese ove informacije "prezauzetoj" naprednjakinji Zorani kako bi ona sa svojim sluzbama razradila projekat gasovoda koji bi isao koridorom 10 od Kumanova!
Nadam se da ce ministarka iskoristiti prostor koridora 10 za taj projekat. Ovde ne racunam prisipetlje ekonomiste kao tvorce projekta gasovoda!
-

Dule

pre 9 godina

"Ko bude zadnji neka ugasi svetlo !! Molio bih lepo ..."

Ej, ovi sa gasenjem svetla neka odu vec jednom. Godinama ih slusam i nikako da odu.

Ima nas koji ce ovde ostati, a vi idite i ne javljajte se vise.
(Miodrag NS, 4. decembar 2014 19:22)

Bogami da znas. I ovi sto pakuju kofere i sto nece da zive u "Srbistanu" isto. Srecan put, pisite kad stignete...

dragan

pre 9 godina

dobar tekst,svi koji negativno komentarišu tekst nisu realni.Realnost je da gas kupujemo do posrednika "jugorosgas" jedini u evropi i naravno da je cena znatno veća,a realnost je i da su naši ministri želeli da eliminišu posrednika na šta ruska strana nije pristala.Toliko od "braće".

QQ-LELE

pre 9 godina

Jedan krak juznog toka, da ide pravo, iz Turske preko Grcke do Italije, A drugi, iz Grcke preko Makedonije do Srbije i dalje. Krak da izgleda kao obrnuto slovo T. Jbs. Bugare

ide,..ide..zima

pre 9 godina

Pusti suzu za Juznim tokom..dok se Severnjaci greju!E licemernih li primedbi i komentara..A tek kad naidju skriljci,ima da se ogrejemo,onako ko..ni za sefte!I zato suzi suza,devojka se u potoku ogleda..de si dragi,sad kad te nema!Dusa mi je pusta,kao trasa Juznoga nam toka..Prstici se smrzli,za tobom bas zude!A dragi odgovara..Tu sam draga,nigde iso nisam!Dok je mene,tebi nema zime!A da ide zima,ide..I bez gasa,ma i bez Juznog toka mogu,ali bez tebe draga nikako ne mogu!Ide zima,ide zima..a nama sve hladnije!A Severni im tok ..tece li tece!Virim tamo i pitam se stalno..zasto je ovaj svet toliko beskrupulozan i licemeran!

Smrzlutak

pre 9 godina

Bravo!!! Bravo za tekst! Odavno nisam nešto bolje pročitao.Ne treba sada
se legitimisati ko je za Ruse,ko je za EU ali zaista je došao trenutak
da se Srbija otrezni i krene u bilje sutra.Svaka čast Ruskom narodu ali Ruski političari vode politiku visokog ranga i gledaju interese Rusije.
Ko se malo seća naše istorije Karađorđe je prvi osetio na svojoj koži po-
teze Ruske državcne politike omog vremena kada je išao da traži pomoć za
rat sa Turcima.Sve su mu obećali,ali još dok je bio na putu za Srbiju
Rusi i Turci sklopiše dogovor o ne napadanju.Kao i onda tako i sada pro-
fitirali su Turci.Profitirali su jer im je Deda Mraz Putin doneo najbolje
moguće poklone.Zna on da sirotinja nema mnogo vajde od poklona i o noj ne
treba mnogo ni brinuti.Prema tome ako me neko nekada bude pitao ja sam za EU i to što pre ako je moguće.

Sale Kostolac

pre 9 godina

@ crni domino: autoput o kome pričaš je završen još pre nekoliko godina.Imao si lošeg vodiča... http://sh.wikipedia.org/wiki/Egnatia_Odos

TRex

pre 9 godina

Evo jedan prilog za ovaj članak sa sajta Gazproma:
"Gazprom and Serbia point out strategic nature of relationship" http://www.gazprom.com/press/news/2014/december/article210172/

sta reci

pre 9 godina

Ovo je još jedan primer da u politici ne postoje bratstva i prijateljstva već samo interesi.
Umesto da gasovod ide ka nama, on će ići prema Turskoj, čiji je predsednik imao "prijateljske" govore prema Srbiji.
Isto tako, ako se gleda najkraća ruta od Grčke ka Italiji, gasovod će preći i preko Albanije, čiji su nas predstavnici obradovali sa dronom. Ako čak ne prođe preko Albanije, biće blizu da naprave krak.
Pa kada se Turska i Albanija razviju sa jeftinim gasom, onda nam nema spasa, sve zahvaljući majci Rusiji.

Preddy Baer

pre 9 godina

@B92

molim vas da ovaj otreznjujuci tekst stavite na naslovnu stranu kao udarnu vest! mozete u vest da ubacite i video pocasnog govora Putina na paradi, za kompletnu sliku ludila koja vlada u Srbiji!

dragaN

pre 9 godina

Vec posle druge recenice sam poceo da se pitam ko je napisao ovakav zlonameran tekst, a kada sam na kraju video Dojce vele, sve mi je postalo jasno. Kakvo je ovo vredjanje inteligencije:

-
- " jer bi Južni tok povećao energetsku zavisnost Brisela od Moskve" _ juzni tok nikako ne moze da poveca zavisnost jer sve te zemlje ionako vec kupuju gas od Rusije, samo preko Ukrajine ili nekih drugih puteva. Juzni tok bi samo pomogoao ovim zemljama da ne zavise od Ukrajine
- "Rusija je odavno zatražila od Evropske unije da tSeverni tok izuzme iz svojih pravila. Za Južni tok to nije učinila." Naravno, Severni tok vodi do Nemacke, da juzni vodi isto do Nemacke, ne bi bilo potrebe da se Rusija bilo kome obraca za izuzetak. Uzgred, pa kakava je to drzava (EU) u kojoj zakon postoji, ali postoje i izuzeci. Zar zakon nije isti za sve?

I bato, nisi odgovorio na pitanje kako preko Bugarske


- "NIS, prodat u bescenje" - Pa dobro, mozda je prodat jeftino, ali to je vise od jednog dolara kolio su Amerikanci platili za zelezaru, izmuzli i otisli

- "Srbija će morati da preispita svoju energetsku a time delom i spoljnu politiku." Kako nam pisac kao maloj deci na kraju sugerise zakljucak. :) Svakom normalnom je jasno kakva treba da bude spoljna politika, naravno ne sa onima koji nam ne daju da se razvijamo i za koje su gradjani Balkana, gradjani drugog reda. Nemacka je sebe osigurala sa Severnim tokom, ali ce zato Balkanci uvek ostati robovi u toj Evropi.

Petar

pre 9 godina

Pa da, najbolje da je Putin kriv što je Bugarska stopirala posao decenije za par siromašnih balkanskih država. Severni tok koji obezbedjuje sigurnost i jevtinu cenu gasa nije u suprotnosti sa pravilima EU, ali Južni Tok koji to isto donosi Bugarskoj, Srbiji i Grčkoj, jeste protivzakonit. Hajde da mrzimo Putina i još više volimo Merkelovu, Ahtisarija, sudiju Merona, Hilari i ostale prijatelje. Samo da im se prethodno izvinimo što su nam dali Šešelja...

Nenad

pre 9 godina

Tekst je nezgrapna mesavina naucne fantastike (efikasna energija dobijena od vetra i sunca), I jeftine politicke propagande (zvanicna i nezvanicna verzija stopiranja JT projekta). Novinari DW pisu tekstove namenjene uzrastu 8-14 godina, a ta grupacija novine ne cita.
I jos jednom da svima bude jasno: JT je zaustavila SAD posredstvom Evropske komisije, steta koju ce Srbija trpeti zbog toga meri se stotinama miliona evra u narednim decenijama.
A Srbija je siromasna zemlja, dok se bogata Nemacka nije odrekla Severnog toga koji svojim postojanjem protivureci pravila Evropske komisije o nekom tzv. Trecem energetskom paketu.

dragan

pre 9 godina

dobar tekst,svi koji negativno komentarišu tekst nisu realni.Realnost je da gas kupujemo do posrednika "jugorosgas" jedini u evropi i naravno da je cena znatno veća,a realnost je i da su naši ministri želeli da eliminišu posrednika na šta ruska strana nije pristala.Toliko od "braće".

Miodrag NS

pre 9 godina

"Ko bude zadnji neka ugasi svetlo !! Molio bih lepo ..."

Ej, ovi sa gasenjem svetla neka odu vec jednom. Godinama ih slusam i nikako da odu.

Ima nas koji ce ovde ostati, a vi idite i ne javljajte se vise.

Smrzlutak

pre 9 godina

Bravo!!! Bravo za tekst! Odavno nisam nešto bolje pročitao.Ne treba sada
se legitimisati ko je za Ruse,ko je za EU ali zaista je došao trenutak
da se Srbija otrezni i krene u bilje sutra.Svaka čast Ruskom narodu ali Ruski političari vode politiku visokog ranga i gledaju interese Rusije.
Ko se malo seća naše istorije Karađorđe je prvi osetio na svojoj koži po-
teze Ruske državcne politike omog vremena kada je išao da traži pomoć za
rat sa Turcima.Sve su mu obećali,ali još dok je bio na putu za Srbiju
Rusi i Turci sklopiše dogovor o ne napadanju.Kao i onda tako i sada pro-
fitirali su Turci.Profitirali su jer im je Deda Mraz Putin doneo najbolje
moguće poklone.Zna on da sirotinja nema mnogo vajde od poklona i o noj ne
treba mnogo ni brinuti.Prema tome ako me neko nekada bude pitao ja sam za EU i to što pre ako je moguće.

QQ-LELE

pre 9 godina

Jedan krak juznog toka, da ide pravo, iz Turske preko Grcke do Italije, A drugi, iz Grcke preko Makedonije do Srbije i dalje. Krak da izgleda kao obrnuto slovo T. Jbs. Bugare

Bojan

pre 9 godina

Pogledajte malo detaljnije medijske izvjestaje, iz prve ruke (na ruskom, neki su citirani i na clanku na ruskoj Vikipediji). Putin nije iskljucio mogucnost nastavka gradnje gasovoda preko Grcke za Italiju i sjeverno do Austrije, ali je ostao uzdrzan u tim izjavama i sada se fokusirao na Tursku, koje ne blokira.

Uostalom ako vidite da ce novi gasovod imati kapacitet od 63 mlrd (kao i Juzni dok) a od toga ce 15ak ici Turskoj, sta ce da bude sa ostalim gasom? Ici ce u EU/SR, ali naravno samo ako uslovi ugovora budu ispunjeni i sa EU strane. Ovo je vise bio Putinov manevar da ubrza projekat.

Sto se tice ostalih jadikovki za NIS, tako isto cete za nekoliko godina kukati nad Telekomom i EPS kada ih prodate, pa se sjetite da je svu dobit u stvari mogla drzava da prisvaja. Ta prica vam je za nauk u sledecem:
1) Niko nece doci da vam za dzaba gradi i sredjuje drzavu i drustvo, ni EU ni Rusija - to morate sami da uradite!
2) Sta god da se dogovara, mora da bude ukljuceno u ugovor, obecanja ne pomazu. Kako u pogledu Rusije, tako i po pitanju EU. EU je do sada jako puno usmeno obecala i najavila, a gotovo nista ispunila (da vas podsjetim za pomoc oko poplava)
3) Prestanite da kukate i kreveljite se i pocnite da sredjujete svoju kucu

Dule

pre 9 godina

"Ko bude zadnji neka ugasi svetlo !! Molio bih lepo ..."

Ej, ovi sa gasenjem svetla neka odu vec jednom. Godinama ih slusam i nikako da odu.

Ima nas koji ce ovde ostati, a vi idite i ne javljajte se vise.
(Miodrag NS, 4. decembar 2014 19:22)

Bogami da znas. I ovi sto pakuju kofere i sto nece da zive u "Srbistanu" isto. Srecan put, pisite kad stignete...

crni domino

pre 9 godina

Pisao sam vec o promeni trase kada je gasenje Juznog toka obelodanio gospodin Putin i predlozio gospodji ministarki gradjevine sta dalje da radi, ali je nekome bio cilj da komentar ne bude objavljen. Racunam, naprednjacka posla...
Da zakljucim: Nista od Juznog toka nece biti, a trasa ce ici preko Turske i severa Grcke, preko Krfa do Italije, a Makedonija i mi bi mogli da se prikacimo za taj gasovod kod Soluna.
Naime, letos, odlazeci na Krf autobusom, isli smo najsavremenijim autoputem koji je vec zavrsen od Soluna do pred ostrvo Krf. Od Soluna se gradnja autoputa (koridora) nastavlja do Istambula! Turisticki vodic nam tada rece da je u okviru izgradnje ovog modernog koridora predvidjena i trasa gasovoda od Turske, za Grcku i dalje za Italiju i da je vec ostavljen prostor za taj gasovod na samoj trasi autoputa!
Stoga bi bilo korisno da Ministar Dacic poslusa i turisticke vodice ako vec nece nas obicne gradjane, prenese ove informacije "prezauzetoj" naprednjakinji Zorani kako bi ona sa svojim sluzbama razradila projekat gasovoda koji bi isao koridorom 10 od Kumanova!
Nadam se da ce ministarka iskoristiti prostor koridora 10 za taj projekat. Ovde ne racunam prisipetlje ekonomiste kao tvorce projekta gasovoda!
-

ide,..ide..zima

pre 9 godina

Pusti suzu za Juznim tokom..dok se Severnjaci greju!E licemernih li primedbi i komentara..A tek kad naidju skriljci,ima da se ogrejemo,onako ko..ni za sefte!I zato suzi suza,devojka se u potoku ogleda..de si dragi,sad kad te nema!Dusa mi je pusta,kao trasa Juznoga nam toka..Prstici se smrzli,za tobom bas zude!A dragi odgovara..Tu sam draga,nigde iso nisam!Dok je mene,tebi nema zime!A da ide zima,ide..I bez gasa,ma i bez Juznog toka mogu,ali bez tebe draga nikako ne mogu!Ide zima,ide zima..a nama sve hladnije!A Severni im tok ..tece li tece!Virim tamo i pitam se stalno..zasto je ovaj svet toliko beskrupulozan i licemeran!

Isak Asimov

pre 9 godina

"Srednjoročno bi se prisilno otrežnjenje, izazvano Putinovom porukom iz Ankare, moglo shvatiti kao šansa. Koliko energetskih resursa imamo? Koliko energije mogu proizvesti vetar, voda, sunce?"

Jako lepa naučna fantastika. Srbija? Nema šanse. Bar još 20 godina. A onda će biti kasno za sve.

трифун

pre 9 godina

Политиком - за све је неко други крив - ми смо налпаметнији,ми смо најлепши врло брзо постићи ће мо бриљантан успех , н е с т а ћ е м о .

Onokao..

pre 9 godina

Sve ovo napisano i ima nekog smisla, ali "rasipnička rasveta gradova"!? Da ste bili malo van Beograda, videli bi da su gradovi u unutrašnjosti, sem možda samih centara, toliko mračni i zapušteni da ne znam šta je tu rasipničko? Kapiram da treba da skidamo stubove ulične rasvete, jer je to previše svetla za ovakvu boraniju od naroda, a, ko zna, možda od tolikog mraka proradi romantika, pa možda i skoči natalitet?

TRex

pre 9 godina

Evo jedan prilog za ovaj članak sa sajta Gazproma:
"Gazprom and Serbia point out strategic nature of relationship" http://www.gazprom.com/press/news/2014/december/article210172/

Sale Kostolac

pre 9 godina

@ crni domino: autoput o kome pričaš je završen još pre nekoliko godina.Imao si lošeg vodiča... http://sh.wikipedia.org/wiki/Egnatia_Odos