Sreda, 26.11.2014.

15:08

"Sumnjam da je smanjenje ustavno"

Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je ozbiljnu sumnju u ustavnost zakona kojima se umanjuju penzije i plate zaposlenih u javnom sektoru.

Izvor: Beta

"Sumnjam da je smanjenje ustavno" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

brka

pre 9 godina

Ali kada su podizali plate neosnovano, to je legitmno bilo. Ja radim u privatnom sektoru, za bednu platu, i kada vidim da ovi iz dryavnih preduzeca imaju ogromne plate a nista ne rade, pitam se dokle vise!!!

E - SAD - NECU - NI - KAKO - JA - HOCU

pre 9 godina

Prosto mi nije jasno kada zastitnik gradjana kaze da da sumnja da je samanjenje plata i penzija Ustavno. On bi po meni decidirano trebao da se izjasni ili jeste ili nije po Ustavu. Koliko ja znam da je povecanje ili smanjenje plata je puno pravo poslodavca i drzave , postavlja se pitanje da li se Sasa Jankovic bunio da je protivustavno bilo povecanje plata u javnom sektoru, verovatno da nije. Na poziciji na kojoj se nalazi kod njega nebi smeli da vaze dvostruki arsini.

niki

pre 9 godina

Evo cistog primera kako nam moze biti bolje ako krenete od sebe,ombudsmanu opštine Kikinde, Ivanu Roščiću plata je smanjena sa 102.000 dinara na 52.000 dinara.A Sasa Jankovic bez problema prima plati od oko skoro 400.000 dinara mesecno,pa da li je to vise normalno?

GP

pre 9 godina

Kakvih se sve gluposti nisam nacitao u ovim komentarima. Ima ih nekoliko koji kazu da drzava prestane da dava pare iz budzeta fondu PIO odakle bi se onda isplacivale penzije?
LJUDI, OD MOJE PLATE SE ODBIJALO ZA MOJU PENZIJU I NEMA NIKO PRAVO DA ZAVLACI RUKU U MOJ DZEP JER SE TO ZOVE NE REFORMA NEGO PLJACKA. To sto su oni (drzava) potrosili moje pare je kriminal i hoce kriminal da izleci kriminalom tako sto ce jos da me opljacka smanjenjem penzije kako bi mogla da placa onaj svoj glasacki aparat koji je naprimala u drzavnu upravu, lokalne samouprave i javna preduzeca, a to su svi ovi koji lupaju minuse na ovu odluku penzionera da se zale Ustavnom sudu.Neko ih zove botovima, a ja ih zovem idiotima zbog njihovih nepismenih komentara jer ne znaju ni sta je penzija, ni pio fond, ni neto plata, ni bruto plata ni doprinosi ni socijalna davanja niti ista znaju. Medjutim, to nije nista cudno kada im ni vodje nisu nista obrazovanije.

GP

pre 9 godina

Kakvih se sve gluposti nisam nacitao u ovim komentarima. Ima ih nekoliko koji kazu da drzava prestane da dva pare iz budzeta fondu PIO odakle bi se onda isplacivale penzije?
LJUDI, OD MOJE PLATE SE ODBIJALO ZA MOJU PENZIJU I NEMA NIKO PRAVO DA ZAVLACI RUKU U MOJ DZEP JER SE TO ZOVE NE REFORMA NEGO PLJACKA. T o sto su oni (drzava) potrosili moje pare je kriminal i hoce kriminal da izleci kriminalom tako sto ce jos da me opljacka smanjenjem penzije kako bi mogla da placa onaj svoj glasacki aparat koji je naprimala u drzavnu upravu, lokale samouprave i javna preduzeca, a to su svi ovi koji lupaju minuse na ovu odluku penzionera da se zale Ustavnom sudu.neko ih zove botovima, a ja ih zovem idiotima zbog njihovih ne pismenih komentara jer ne znaju ni sta je penzija, ni pio fond, ni neto plata ni bruto plata ni doprinosi ni socijalna davanaj niti ista znaju. Medjutim to nije nista cudno kada im ni vodje nisu nista obrazovanije.

Viki

pre 9 godina

Povećanje ili smanjenje plata je pravo poslodavca i države da li se Janković bunio da je protivustavno bilo povećanje plata u javnom sektoru.

Marica

pre 9 godina

a kojem sudu ja da se zalim,sto nemam posao,sto sam samohrana majka,sto otac moga deteta nema nikakvu obavezu (iako po zakonu ima)prema nasem zajednicnom detetu,sto nemam prava na socijalnu pomoc jer ga da bi je dobila moram krivicno da gonim svoga bivseg muza i o cemu vi pricate?
a prosvetarima da se ja pitam bih jos vise smanjila plate jer sve rade osim ono sto treba da rade - da uce decu !

VaseIme

pre 9 godina

Naravno da je neustavno. I solidarni porez je neustavan. I fals doktorati su neustavni. I smanjenje penzija i plata (na ovakav nacin) je neustavno. I ova vlast je neustavna. Ali (!) dokle god su lazni doktori i ministri i premijer bez ijednog jedinog dana radnog staza na vlasti, Ustavni sud to nece ni pogledati. Naravno, ova i ovakva drzava ne prepoznaje instituciju kolektivne tuzbe pa gradjani ne mogu mnogo toga da urade, osim da ih "kazne" na sledecim izborima. Ali imajuci u vidu pilecu pamet vecine gradjana, bice dovoljno da AV obeca fabriku brushaltera u Donjoj Mutnici i dobice izbore ponovo. Svaki narod ima onakvu vlast kakvu zasluzuje. Zalosno, ali istinito. Sami smo doveli do ovde. A sto se tice partijskih komentatora, pa takvi ljudi su nizi od ameba. Prijatno.

Petko

pre 9 godina

Ne, ti si se samo zabrinuo da smanjenje plata ne pogodi i tebe! Ipak primas veliku nadoknadu u visini skoro 300.000 dinara! Dobro, manja ti je od guvernerkine plate duplo ali sto je mnogo, mnogo je! Ako stedimo, stedimo svi zajedno!

A.

pre 9 godina

Da li je nečinjenje radnji protiv bankrota takođe "ustavna kategorija"? Zar u timu zaštitnika građana ne postoji nijedan iole razuman ekonomski analitičar koji bi objasnio Jankoviću posledice alternative i nastavka politike pre 2012.godine?
(BillyBob, 26. novembar 2014 17:20)

U 2012., 2013. i 2014. ova vlast SNS i SPS nije NIŠTA radila protiv bankrota nego je budžetski deficit samo povećavan, a sada će smanjenje penzija da nas spase.

Neko

pre 9 godina

Slažem se sa predlozima da se ne daju dotacije iz budžeta za penzije. Ali to povlači ukidanje minimalne penzije, za koju dotični nisu uplatili doprinose, smanjenje penzija po osnovu povezivanja staža, jer doprinos nije uplaćen za taj deo, ukidanje nacionalnih penzija i još mnogo toga.... Da se vrati imovina građena sredstvima penzionera. Ajde botovi napred.

Tomislav

pre 9 godina

Najbolje onda da drzava digne ruke i da ne uplacuje velike sume PIO fondu za isplatu penzija, nego da kaze da se penzije finasirjau samo novcem kojim raspoloze PIO fond i da se npr sva imovina koju ima PIO Fond vrati istom. Pa da vidiom da li ce se onda penzineri smiriti sa pretnjma tuzbama, pa jel bolje da dobiju 20 tak hiljd dinra ili da dobiju 20 tak dinara ako bi se penzija isplacivlai novcem kojim raspoloze PIO Fond.
(NN, 26. novembar 2014 16:12)

Kakve neznalice se javljaju. Ili botovi. ne znam. Drzava nema 'svoje' pare, to su pare nas gradjana, i penzionera. Drzava finansira PIO od para koje su nekadasnjim radnicima (sada penzionerima) svakog meseca skidane od bruto plate i uplacivane u budzet. To su pare koje PRIPADAJU PENZIONERIMA!!! A ovo smanjenje je klasicna pljacka. Fali im samo da navuku carape na glavu.

Iva

pre 9 godina

@stanislav: "Kad je brod pun vode,svi je moramo izbacivati!"


Da stanislave,ali svi,bas svi....

Sto znaci,da oni koji platu primaju IZ BUDZETA, ne treba da imaju platu vecu od,napr. 150.000 din...
Ni sudije, ni profesori Pravnog i Ekonomskog fakulteta (oko 380.000)....U neko bolje vreme podignute su da ne bi bilo korupcije... a ne vracaju se na normalu,sad kad nema para...
A ako visoki prihodi treba da budu brana potkupljivanju, onda je to slaba odbrana....

A Jorgovanka,zar plata mora da bude 600.000 din,uz sve privilegije?

A Toma mora bas svuda o nasem trosku da vodi Dragicu,a ona jednu ili obe snahe?

Ma da,samo me podseti da SVI MORAMO DA IZBACUJEMO VODU kad je brod pun vode....

Mup

pre 9 godina

da je stednja penzija i plata zadnja mera pred bankrot pa u redu ali kada se protivzakonito prebacuje 2milijarde dinara(20mil.eura)iz budzeta RS u lokalno Bg preduzece GSP da bi se pokrio gubitak i prikrila nesposobnost gradonacelnika a inace visokog funkcionera SNS,Sinise Malog,kada NBS pravi gubitak od 400miliona eura a guvernerka inace visoki funkcioner SNS Jovanka Tabakovic ima platu 600.000din a zaposleni svi plate preko 150.000din pa do 300.000,400.000din,kada se subvencionise NIS sa 400mil.eura a Bajatovic po raznim osnovama prima mesecnu nadohnadu od 20.000eura a plate u NIS-u tri(3)puta su vece od prosecne,kada se subvencionise SD Partizan i SD Crvena Zvezda sa milionima eura kao da je to najvaznija stvar u zemlji dok narod nema sta da jede,kada se od gradjana trazi placanje poreza uz pretnju da mu se pleni imovina uz kaznu od 50.000din ako nije platio porez od par hiljada dinara a sa druge strane se godinama tolerisu "privrednici" i razna druga pre svega drzavna preduzeca i privatna lica koja su utajila astronomske poreze od 100 miliona eura,ne oduzima im se imovina ,ne gone se krivicno,ne vrsi se naplata a oni se proglasavaju za pocasne gradjane i sposobne poslovne ljude,kada Predsednik Tomislav Nikolic vodi delegaciju pre par dana na konferenciju u New York-u i sa sobom vodi svoju zenu i snajku kao da je posao u privatnu posetu a o trosku gradjana i sa sobom vodi jos 50-tak clanova,sto obezbedjenja ,sto kojekakvih a jedna Nemacka posecuje samit samo sa 3-clana,dok mu zena sa snajkom pazari po New York-u po raznim skupocenim buticima skupocene stvari(ves Viktorije Sikret od po nekoliko hiljada eura,a ovaj jedva da ima platu od 1000e),i tako dalje i tako dalje....,Prema tome stednja plata i penzija kao mera je potpuno neosnovana i nije zadnja mera kojoj se mora pribeci.Kada se bude svaka bahatost i nenamesko trosenje naseg novca bude prilozila uz tuzbu ali sudu u Strazburu posto naravno od nasih sudova nema nista,jer kada pogledamo samo ko im je minista sve nam je jasno,to ce biti dovolja razlog za obaranje ove sramotne mere i pokusaja pljacke nasih penzionera.Onda ce Premijer morati da podnese ostavku da ga ne bi mi skinuli na drugaciji nacin.

Porez na imovinu povecan 600% od 2007 ! Po Ustavu ili ne ?

pre 9 godina

A da li je zaduzivanje za budzet po Ustavu ? Da li je arapska milijarda za budzet po Ustavu ? A drzavni zapisi svakog ponedeljka ? Gte to pise u Ustavu da jedna kasta pozajmljuje za svoje plate a ceo narod vraca ?

Ej bre!

pre 9 godina

A što ovi iz javnog sektora nisu štrajkovali kada nam se gasila privreda i privatni sektor? Šta su mislili odakle se puni budžet za njihove plate i penzije?

mikim

pre 9 godina

Strasno cime se oni bave ustavno ili ne ako nebudemo stedeli bankrotiracemo da li ce onda biti zadovoljni.Kad budzet bude prazan i nebude bilo para za plate i penzije opet ce da traze krivca.Tesko jeste ali ako sad malo pretrpimo sledece godine ce biti bolje.

vrabac

pre 9 godina

Da li postoji mogucnost da svima nama koji cemo za nekoliko godina otici u penziju bude vraceno sve ono sto smo uplacivali preko 30 godina, jer ce verovatno opet na vlast doci neki sposobni, koji ce tadasnjim penzionerima oteti i to malo zaradjenog jada, mislim da je vreme za pokretanje inicijative za povracaj ovih sredstava!

Svima jednako

pre 9 godina

Za Zorana i njemu slicne koji se pitaju zašto se niko nije bunio kad su povecavali penzije!

Niko se nije bunio jer su povecavali u skladu sa Ustavom , svima u istom procentu. Onima kojima sada smanjuju penzije nisu tada demokrate povecale vise, to bi bilo neustavno. Niko se nije bunio ni kad su zamrzavali penzije jer je opet bilo svima isto zamrznuto. A ovo sada je neustavno jer se nekima ne oduzima, a drugima se oduzima vise ili još vise, to je neustavno. Pročitaj Ustav!

dex

pre 9 godina

@billybob

Znas li ti sta je penzija??? Ti ljudi su godinama uplacivali doprinose, i njima se to sada oduzima! Penzija nije socijalno davanje, niti je dobra volja drzave. Drzava je godinama primala te doprinose. To sto su isti oni koji su i danas na vlasti te pare spiskali na ratove, to je vec druga stvar.

BillyBob

pre 9 godina

Da li je nečinjenje radnji protiv bankrota takođe "ustavna kategorija"? Zar u timu zaštitnika građana ne postoji nijedan iole razuman ekonomski analitičar koji bi objasnio Jankoviću posledice alternative i nastavka politike pre 2012.godine?

porucnik

pre 9 godina

Onog trenutka kada penzije počne Fond samostalno da isplaćuje, onda Vlada neće smeti da se meša u to...do tada smanjenje jeste ustavno....ili hoćete da Vlada donese urednu kojom će prestati da finansira fond PIO? Da vidimo odakle i kolike bi onda bile penzije!!!

zzzzz

pre 9 godina

Nije ustavno ni to sto je meni zabranjeno da kupim pivo posle 22h . Onaj sto je sleteo sa BMW-om je popio 20 rakija jer po kafanama nije zabranjeno tocenje alkohola, ali bitno da je meni zabranjeno, imam 30 god. u kafanu nisam isao najmanje 7 godina, potukao se u zivotu nisam, prekrsio javni red i mir nikad nisam... Da ne nabrajam dalje, volim uvece kad se vracam sa posla da popijem pivo i popijem ga ja, svako zna gde moze da kupi, ali ga placam skuplje i " krsim zakon". E sad, gde je ovde veza sa temom, pa u tom ustavu, u ovoj drzavi svakakva olos daje sebi za pravo da bude iznad ustava, samim tim i drzave.

Dusan

pre 9 godina

Ceh ce platiti samo penzioneri. Valjda je cilj da ih sto manje bude. Vise niko ne spominje smanjenje plata Policiji, trazi se nacin da se i prosvetarima ne diraju plate (kroz kolektivni ugovor) medicinski radnici ce se strajkovima izboriti za svoje plate.... Dakle samo oni koji ne mogu da ucenjuju Drzavu platice ceh stednji. Ja ih razumem i opravdavam postupke svih onih koji mogu da ucenjuju Drzavu, jer ova Drzava je to i zasluzila. Pre svega,zbog svog, blago receno, macehinskog odnosa prama gradjanima Srbije. Mada, kakvi su nam gradjani, nismo bolje ni zasluzili.

Mlađen

pre 9 godina

Ne treba smanjivati penzije, treba samo ukinuti dotacije iz budzeta za penzioni fond - to svakako ne bi bilo neustavno. Dotacije su svakako 'zavlačenje ruke u džep' poreskim obveznicima.

Mislim

pre 9 godina

Ne mogu da verujem koliko je ovaj narod postao "mrtav hladan" na neke stvari koje se tiču njih samih. Čekajući u redu da primim penzije svojih roditelja od kojih zavisi i dalje školovanje moje dece, u razgovoru sa penzionerima sam pomenula da sam sa svojim roditeljima potpisala peticiju i PIO fondu poslala dopis kako bi dokumentom obrazložio postupak umanjenja penzija, reakcija ostalih je "nema ništa od toga što će neko da se žali".Odgovorila sam samo "pa ne mora ni da ima ali neću da sedim skrštenih ruku jer ovi mogu po ovakvom principu da kažu i da se penzija ukida skroz"

NN

pre 9 godina

Najbolje onda da drzava digne ruke i da ne uplacuje velike sume PIO fondu za isplatu penzija, nego da kaze da se penzije finasirjau samo novcem kojim raspoloze PIO fond i da se npr sva imovina koju ima PIO Fond vrati istom. Pa da vidiom da li ce se onda penzineri smiriti sa pretnjma tuzbama, pa jel bolje da dobiju 20 tak hiljd dinra ili da dobiju 20 tak dinara ako bi se penzija isplacivlai novcem kojim raspoloze PIO Fond.

Penzislav

pre 9 godina

Nekako bih shvatio da se raspiše narodni zajam sa fiksnim rokom vraćanja ili da se, za oduzet dela penzije, dele vrednosni papiri, bonusi ili deonice...
Ovako je ispala otimačina na neodredjeno vreme.

JELENA

pre 9 godina

Drugacije ne moze i ne sme biti!Kako je protivustavno?!Bije bilo protivustavno vestacki podizati iste i ziveti na grbaci onih koji placaju i poreze i doprinose?!Moreee,prazne price prosipas

Neko

pre 9 godina

Lično mislim da je Zaštitnik građana već trebao da reaguje, a i nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava. Sigurno da nije ni zakonito a ni ustavno otimati određenoj grupi građana njihovu imovinu. Sve to je moglo da se uradi na zakonit način: smanjenjm vrednosti kojeficijenta za penzije, smanjenjem kojeficijenata za plate, ili izrada platnih razreda. Ovoliku hrabrost niko nije očekivao od ove vlasti da pogazi i važeće zakone i Ustav. Ironija je da se stalno pozivaju na Ustav i zakone, a da ih oni krše, kad im to odgovara. Zna se u ovoj državi gde se i kako ostvaruju prava iz socijane zaštite. Svi diplomirani pravnici, koji su učestvovali u kreiranju i donošenju ovakvih zakona, treba da okače svoje diplome o klin. Džaba su nekima i sve desetke tokom studiranja. Ovim pokazuju da su ipak malo ili ništa naučili.

kg

pre 9 godina

Ako sumnja da je smanjrnje plata i penzia ustavno da li onda sumnja i da je povecanje plata ustavno???Da li je ustavno onda da drzava ,nama sto radimo kod privatnika,uzima vise od pola plate na osnovu poreza ,pio fonda...

Komsija

pre 9 godina

Naravno da nije stednja! Stednja je na ministarstvima, ukidanju nepotrebnih drzavnih firmi, privatizovanju sporta, podeli otkaza prekobrojnim PARTIJSKIM kadrovima (a ne ljudima koji su zaposleni po 10-20 godina). Ovo je LOPOVLUK a ne usteda. Evo ustedite tako sto ce drzavni organi prestati da rade u korist APEXa.

Don

pre 9 godina

Ukidanjem solidarnog poreza,a smanjenjem plata za 10%, gradjanima koji imaju veci licni dohodak se ustvari povecava licni dohodak za 10% jer je solidarni mporez bio 20% a smanjenje penzija se u prevodu zove otimacina, jer penzioneri nemaju snage da izadju na ulice, jedino sto imaju to je glas na izborima, koji su prosli put pogresno upotrebili verujuci laznim obecanjima, da penzije nece biti smanjene.

Jovan

pre 9 godina

Nije ustavno smanjenje penzija a ni plata zbog razvrstavanja gradjana po kategorijama sto je diskriminacija, a navodno smo svi jednaki. Svaka diskriminacija je zabranjena po Ustavu i to znaju i oni koji su doneli ovaj zakon. Za penzije je još i prekrsen Ustav zbog ometanja uzivanja stecene imovine. Dobro je da su se sindikati setili da podnesu inicijativu, ali gomila tih inicijativa je sto pojedinacno sto grupno već podneta, tako da kad sve to vidi Ustavni sud ce možda staviti to na dnevni red po hitnom postupku. Ako to ne urade, znacemo o čemu se radi.

dule

pre 9 godina

Majke mi si jedina svetla tacka u politickom "vrhu". Prava steta je sto svi znamo da nikome u vlasti nije bitno sta je ustavno, moralno, nego samo sta je bericetno za njih.

Fakir

pre 9 godina

Mere štednje su definitivno neophodne za ekonomski oporavak i razvoj naše zemlje, u to nema sumnje. Samo tako možemo očekivati boljitak, a za to se u potpunosti moramo boriti.

moje ime

pre 9 godina

"Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je ozbiljnu sumnju u ustavnost zakona kojima se umanjuju penzije i plate zaposlenih u javnom sektoru."

Cekaj sad je neustavno i smanjenje plata u javnom sektoru?
Znaci, drzava kao poslodavac moze da poveca plate svojim zaposlenima, ali ne moze da ih smanji.

Ali zato svi ostali poslodavci mogu slobodno da smanjuju plate svojim zaposlenima i to je potpuno legitimno, a narocito je ustavno.

Koji cirkus od drzave! :)

Oborite ove odluke sto pre i bankrot stize brze nego sto svi mislite, a sa njim i trajna smanjenja plata i penzija za dve trecine.

Mlađen

pre 9 godina

Ne treba smanjivati penzije, treba samo ukinuti dotacije iz budzeta za penzioni fond - to svakako ne bi bilo neustavno. Dotacije su svakako 'zavlačenje ruke u džep' poreskim obveznicima.

Fakir

pre 9 godina

Mere štednje su definitivno neophodne za ekonomski oporavak i razvoj naše zemlje, u to nema sumnje. Samo tako možemo očekivati boljitak, a za to se u potpunosti moramo boriti.

BillyBob

pre 9 godina

Da li je nečinjenje radnji protiv bankrota takođe "ustavna kategorija"? Zar u timu zaštitnika građana ne postoji nijedan iole razuman ekonomski analitičar koji bi objasnio Jankoviću posledice alternative i nastavka politike pre 2012.godine?

NN

pre 9 godina

Najbolje onda da drzava digne ruke i da ne uplacuje velike sume PIO fondu za isplatu penzija, nego da kaze da se penzije finasirjau samo novcem kojim raspoloze PIO fond i da se npr sva imovina koju ima PIO Fond vrati istom. Pa da vidiom da li ce se onda penzineri smiriti sa pretnjma tuzbama, pa jel bolje da dobiju 20 tak hiljd dinra ili da dobiju 20 tak dinara ako bi se penzija isplacivlai novcem kojim raspoloze PIO Fond.

JELENA

pre 9 godina

Drugacije ne moze i ne sme biti!Kako je protivustavno?!Bije bilo protivustavno vestacki podizati iste i ziveti na grbaci onih koji placaju i poreze i doprinose?!Moreee,prazne price prosipas

kg

pre 9 godina

Ako sumnja da je smanjrnje plata i penzia ustavno da li onda sumnja i da je povecanje plata ustavno???Da li je ustavno onda da drzava ,nama sto radimo kod privatnika,uzima vise od pola plate na osnovu poreza ,pio fonda...

porucnik

pre 9 godina

Onog trenutka kada penzije počne Fond samostalno da isplaćuje, onda Vlada neće smeti da se meša u to...do tada smanjenje jeste ustavno....ili hoćete da Vlada donese urednu kojom će prestati da finansira fond PIO? Da vidimo odakle i kolike bi onda bile penzije!!!

Mislim

pre 9 godina

Ne mogu da verujem koliko je ovaj narod postao "mrtav hladan" na neke stvari koje se tiču njih samih. Čekajući u redu da primim penzije svojih roditelja od kojih zavisi i dalje školovanje moje dece, u razgovoru sa penzionerima sam pomenula da sam sa svojim roditeljima potpisala peticiju i PIO fondu poslala dopis kako bi dokumentom obrazložio postupak umanjenja penzija, reakcija ostalih je "nema ništa od toga što će neko da se žali".Odgovorila sam samo "pa ne mora ni da ima ali neću da sedim skrštenih ruku jer ovi mogu po ovakvom principu da kažu i da se penzija ukida skroz"

Jovan

pre 9 godina

Nije ustavno smanjenje penzija a ni plata zbog razvrstavanja gradjana po kategorijama sto je diskriminacija, a navodno smo svi jednaki. Svaka diskriminacija je zabranjena po Ustavu i to znaju i oni koji su doneli ovaj zakon. Za penzije je još i prekrsen Ustav zbog ometanja uzivanja stecene imovine. Dobro je da su se sindikati setili da podnesu inicijativu, ali gomila tih inicijativa je sto pojedinacno sto grupno već podneta, tako da kad sve to vidi Ustavni sud ce možda staviti to na dnevni red po hitnom postupku. Ako to ne urade, znacemo o čemu se radi.

Don

pre 9 godina

Ukidanjem solidarnog poreza,a smanjenjem plata za 10%, gradjanima koji imaju veci licni dohodak se ustvari povecava licni dohodak za 10% jer je solidarni mporez bio 20% a smanjenje penzija se u prevodu zove otimacina, jer penzioneri nemaju snage da izadju na ulice, jedino sto imaju to je glas na izborima, koji su prosli put pogresno upotrebili verujuci laznim obecanjima, da penzije nece biti smanjene.

dule

pre 9 godina

Majke mi si jedina svetla tacka u politickom "vrhu". Prava steta je sto svi znamo da nikome u vlasti nije bitno sta je ustavno, moralno, nego samo sta je bericetno za njih.

Svima jednako

pre 9 godina

Za Zorana i njemu slicne koji se pitaju zašto se niko nije bunio kad su povecavali penzije!

Niko se nije bunio jer su povecavali u skladu sa Ustavom , svima u istom procentu. Onima kojima sada smanjuju penzije nisu tada demokrate povecale vise, to bi bilo neustavno. Niko se nije bunio ni kad su zamrzavali penzije jer je opet bilo svima isto zamrznuto. A ovo sada je neustavno jer se nekima ne oduzima, a drugima se oduzima vise ili još vise, to je neustavno. Pročitaj Ustav!

Komsija

pre 9 godina

Naravno da nije stednja! Stednja je na ministarstvima, ukidanju nepotrebnih drzavnih firmi, privatizovanju sporta, podeli otkaza prekobrojnim PARTIJSKIM kadrovima (a ne ljudima koji su zaposleni po 10-20 godina). Ovo je LOPOVLUK a ne usteda. Evo ustedite tako sto ce drzavni organi prestati da rade u korist APEXa.

Porez na imovinu povecan 600% od 2007 ! Po Ustavu ili ne ?

pre 9 godina

A da li je zaduzivanje za budzet po Ustavu ? Da li je arapska milijarda za budzet po Ustavu ? A drzavni zapisi svakog ponedeljka ? Gte to pise u Ustavu da jedna kasta pozajmljuje za svoje plate a ceo narod vraca ?

Neko

pre 9 godina

Lično mislim da je Zaštitnik građana već trebao da reaguje, a i nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava. Sigurno da nije ni zakonito a ni ustavno otimati određenoj grupi građana njihovu imovinu. Sve to je moglo da se uradi na zakonit način: smanjenjm vrednosti kojeficijenta za penzije, smanjenjem kojeficijenata za plate, ili izrada platnih razreda. Ovoliku hrabrost niko nije očekivao od ove vlasti da pogazi i važeće zakone i Ustav. Ironija je da se stalno pozivaju na Ustav i zakone, a da ih oni krše, kad im to odgovara. Zna se u ovoj državi gde se i kako ostvaruju prava iz socijane zaštite. Svi diplomirani pravnici, koji su učestvovali u kreiranju i donošenju ovakvih zakona, treba da okače svoje diplome o klin. Džaba su nekima i sve desetke tokom studiranja. Ovim pokazuju da su ipak malo ili ništa naučili.

zzzzz

pre 9 godina

Nije ustavno ni to sto je meni zabranjeno da kupim pivo posle 22h . Onaj sto je sleteo sa BMW-om je popio 20 rakija jer po kafanama nije zabranjeno tocenje alkohola, ali bitno da je meni zabranjeno, imam 30 god. u kafanu nisam isao najmanje 7 godina, potukao se u zivotu nisam, prekrsio javni red i mir nikad nisam... Da ne nabrajam dalje, volim uvece kad se vracam sa posla da popijem pivo i popijem ga ja, svako zna gde moze da kupi, ali ga placam skuplje i " krsim zakon". E sad, gde je ovde veza sa temom, pa u tom ustavu, u ovoj drzavi svakakva olos daje sebi za pravo da bude iznad ustava, samim tim i drzave.

Dusan

pre 9 godina

Ceh ce platiti samo penzioneri. Valjda je cilj da ih sto manje bude. Vise niko ne spominje smanjenje plata Policiji, trazi se nacin da se i prosvetarima ne diraju plate (kroz kolektivni ugovor) medicinski radnici ce se strajkovima izboriti za svoje plate.... Dakle samo oni koji ne mogu da ucenjuju Drzavu platice ceh stednji. Ja ih razumem i opravdavam postupke svih onih koji mogu da ucenjuju Drzavu, jer ova Drzava je to i zasluzila. Pre svega,zbog svog, blago receno, macehinskog odnosa prama gradjanima Srbije. Mada, kakvi su nam gradjani, nismo bolje ni zasluzili.

Mup

pre 9 godina

da je stednja penzija i plata zadnja mera pred bankrot pa u redu ali kada se protivzakonito prebacuje 2milijarde dinara(20mil.eura)iz budzeta RS u lokalno Bg preduzece GSP da bi se pokrio gubitak i prikrila nesposobnost gradonacelnika a inace visokog funkcionera SNS,Sinise Malog,kada NBS pravi gubitak od 400miliona eura a guvernerka inace visoki funkcioner SNS Jovanka Tabakovic ima platu 600.000din a zaposleni svi plate preko 150.000din pa do 300.000,400.000din,kada se subvencionise NIS sa 400mil.eura a Bajatovic po raznim osnovama prima mesecnu nadohnadu od 20.000eura a plate u NIS-u tri(3)puta su vece od prosecne,kada se subvencionise SD Partizan i SD Crvena Zvezda sa milionima eura kao da je to najvaznija stvar u zemlji dok narod nema sta da jede,kada se od gradjana trazi placanje poreza uz pretnju da mu se pleni imovina uz kaznu od 50.000din ako nije platio porez od par hiljada dinara a sa druge strane se godinama tolerisu "privrednici" i razna druga pre svega drzavna preduzeca i privatna lica koja su utajila astronomske poreze od 100 miliona eura,ne oduzima im se imovina ,ne gone se krivicno,ne vrsi se naplata a oni se proglasavaju za pocasne gradjane i sposobne poslovne ljude,kada Predsednik Tomislav Nikolic vodi delegaciju pre par dana na konferenciju u New York-u i sa sobom vodi svoju zenu i snajku kao da je posao u privatnu posetu a o trosku gradjana i sa sobom vodi jos 50-tak clanova,sto obezbedjenja ,sto kojekakvih a jedna Nemacka posecuje samit samo sa 3-clana,dok mu zena sa snajkom pazari po New York-u po raznim skupocenim buticima skupocene stvari(ves Viktorije Sikret od po nekoliko hiljada eura,a ovaj jedva da ima platu od 1000e),i tako dalje i tako dalje....,Prema tome stednja plata i penzija kao mera je potpuno neosnovana i nije zadnja mera kojoj se mora pribeci.Kada se bude svaka bahatost i nenamesko trosenje naseg novca bude prilozila uz tuzbu ali sudu u Strazburu posto naravno od nasih sudova nema nista,jer kada pogledamo samo ko im je minista sve nam je jasno,to ce biti dovolja razlog za obaranje ove sramotne mere i pokusaja pljacke nasih penzionera.Onda ce Premijer morati da podnese ostavku da ga ne bi mi skinuli na drugaciji nacin.

VaseIme

pre 9 godina

Naravno da je neustavno. I solidarni porez je neustavan. I fals doktorati su neustavni. I smanjenje penzija i plata (na ovakav nacin) je neustavno. I ova vlast je neustavna. Ali (!) dokle god su lazni doktori i ministri i premijer bez ijednog jedinog dana radnog staza na vlasti, Ustavni sud to nece ni pogledati. Naravno, ova i ovakva drzava ne prepoznaje instituciju kolektivne tuzbe pa gradjani ne mogu mnogo toga da urade, osim da ih "kazne" na sledecim izborima. Ali imajuci u vidu pilecu pamet vecine gradjana, bice dovoljno da AV obeca fabriku brushaltera u Donjoj Mutnici i dobice izbore ponovo. Svaki narod ima onakvu vlast kakvu zasluzuje. Zalosno, ali istinito. Sami smo doveli do ovde. A sto se tice partijskih komentatora, pa takvi ljudi su nizi od ameba. Prijatno.

Penzislav

pre 9 godina

Nekako bih shvatio da se raspiše narodni zajam sa fiksnim rokom vraćanja ili da se, za oduzet dela penzije, dele vrednosni papiri, bonusi ili deonice...
Ovako je ispala otimačina na neodredjeno vreme.

vrabac

pre 9 godina

Da li postoji mogucnost da svima nama koji cemo za nekoliko godina otici u penziju bude vraceno sve ono sto smo uplacivali preko 30 godina, jer ce verovatno opet na vlast doci neki sposobni, koji ce tadasnjim penzionerima oteti i to malo zaradjenog jada, mislim da je vreme za pokretanje inicijative za povracaj ovih sredstava!

Tomislav

pre 9 godina

Najbolje onda da drzava digne ruke i da ne uplacuje velike sume PIO fondu za isplatu penzija, nego da kaze da se penzije finasirjau samo novcem kojim raspoloze PIO fond i da se npr sva imovina koju ima PIO Fond vrati istom. Pa da vidiom da li ce se onda penzineri smiriti sa pretnjma tuzbama, pa jel bolje da dobiju 20 tak hiljd dinra ili da dobiju 20 tak dinara ako bi se penzija isplacivlai novcem kojim raspoloze PIO Fond.
(NN, 26. novembar 2014 16:12)

Kakve neznalice se javljaju. Ili botovi. ne znam. Drzava nema 'svoje' pare, to su pare nas gradjana, i penzionera. Drzava finansira PIO od para koje su nekadasnjim radnicima (sada penzionerima) svakog meseca skidane od bruto plate i uplacivane u budzet. To su pare koje PRIPADAJU PENZIONERIMA!!! A ovo smanjenje je klasicna pljacka. Fali im samo da navuku carape na glavu.

Iva

pre 9 godina

@stanislav: "Kad je brod pun vode,svi je moramo izbacivati!"


Da stanislave,ali svi,bas svi....

Sto znaci,da oni koji platu primaju IZ BUDZETA, ne treba da imaju platu vecu od,napr. 150.000 din...
Ni sudije, ni profesori Pravnog i Ekonomskog fakulteta (oko 380.000)....U neko bolje vreme podignute su da ne bi bilo korupcije... a ne vracaju se na normalu,sad kad nema para...
A ako visoki prihodi treba da budu brana potkupljivanju, onda je to slaba odbrana....

A Jorgovanka,zar plata mora da bude 600.000 din,uz sve privilegije?

A Toma mora bas svuda o nasem trosku da vodi Dragicu,a ona jednu ili obe snahe?

Ma da,samo me podseti da SVI MORAMO DA IZBACUJEMO VODU kad je brod pun vode....

dex

pre 9 godina

@billybob

Znas li ti sta je penzija??? Ti ljudi su godinama uplacivali doprinose, i njima se to sada oduzima! Penzija nije socijalno davanje, niti je dobra volja drzave. Drzava je godinama primala te doprinose. To sto su isti oni koji su i danas na vlasti te pare spiskali na ratove, to je vec druga stvar.

A.

pre 9 godina

Da li je nečinjenje radnji protiv bankrota takođe "ustavna kategorija"? Zar u timu zaštitnika građana ne postoji nijedan iole razuman ekonomski analitičar koji bi objasnio Jankoviću posledice alternative i nastavka politike pre 2012.godine?
(BillyBob, 26. novembar 2014 17:20)

U 2012., 2013. i 2014. ova vlast SNS i SPS nije NIŠTA radila protiv bankrota nego je budžetski deficit samo povećavan, a sada će smanjenje penzija da nas spase.

moje ime

pre 9 godina

"Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je ozbiljnu sumnju u ustavnost zakona kojima se umanjuju penzije i plate zaposlenih u javnom sektoru."

Cekaj sad je neustavno i smanjenje plata u javnom sektoru?
Znaci, drzava kao poslodavac moze da poveca plate svojim zaposlenima, ali ne moze da ih smanji.

Ali zato svi ostali poslodavci mogu slobodno da smanjuju plate svojim zaposlenima i to je potpuno legitimno, a narocito je ustavno.

Koji cirkus od drzave! :)

Oborite ove odluke sto pre i bankrot stize brze nego sto svi mislite, a sa njim i trajna smanjenja plata i penzija za dve trecine.

Neko

pre 9 godina

Slažem se sa predlozima da se ne daju dotacije iz budžeta za penzije. Ali to povlači ukidanje minimalne penzije, za koju dotični nisu uplatili doprinose, smanjenje penzija po osnovu povezivanja staža, jer doprinos nije uplaćen za taj deo, ukidanje nacionalnih penzija i još mnogo toga.... Da se vrati imovina građena sredstvima penzionera. Ajde botovi napred.

GP

pre 9 godina

Kakvih se sve gluposti nisam nacitao u ovim komentarima. Ima ih nekoliko koji kazu da drzava prestane da dava pare iz budzeta fondu PIO odakle bi se onda isplacivale penzije?
LJUDI, OD MOJE PLATE SE ODBIJALO ZA MOJU PENZIJU I NEMA NIKO PRAVO DA ZAVLACI RUKU U MOJ DZEP JER SE TO ZOVE NE REFORMA NEGO PLJACKA. To sto su oni (drzava) potrosili moje pare je kriminal i hoce kriminal da izleci kriminalom tako sto ce jos da me opljacka smanjenjem penzije kako bi mogla da placa onaj svoj glasacki aparat koji je naprimala u drzavnu upravu, lokalne samouprave i javna preduzeca, a to su svi ovi koji lupaju minuse na ovu odluku penzionera da se zale Ustavnom sudu.Neko ih zove botovima, a ja ih zovem idiotima zbog njihovih nepismenih komentara jer ne znaju ni sta je penzija, ni pio fond, ni neto plata, ni bruto plata ni doprinosi ni socijalna davanja niti ista znaju. Medjutim, to nije nista cudno kada im ni vodje nisu nista obrazovanije.

Petko

pre 9 godina

Ne, ti si se samo zabrinuo da smanjenje plata ne pogodi i tebe! Ipak primas veliku nadoknadu u visini skoro 300.000 dinara! Dobro, manja ti je od guvernerkine plate duplo ali sto je mnogo, mnogo je! Ako stedimo, stedimo svi zajedno!

Ej bre!

pre 9 godina

A što ovi iz javnog sektora nisu štrajkovali kada nam se gasila privreda i privatni sektor? Šta su mislili odakle se puni budžet za njihove plate i penzije?

GP

pre 9 godina

Kakvih se sve gluposti nisam nacitao u ovim komentarima. Ima ih nekoliko koji kazu da drzava prestane da dva pare iz budzeta fondu PIO odakle bi se onda isplacivale penzije?
LJUDI, OD MOJE PLATE SE ODBIJALO ZA MOJU PENZIJU I NEMA NIKO PRAVO DA ZAVLACI RUKU U MOJ DZEP JER SE TO ZOVE NE REFORMA NEGO PLJACKA. T o sto su oni (drzava) potrosili moje pare je kriminal i hoce kriminal da izleci kriminalom tako sto ce jos da me opljacka smanjenjem penzije kako bi mogla da placa onaj svoj glasacki aparat koji je naprimala u drzavnu upravu, lokale samouprave i javna preduzeca, a to su svi ovi koji lupaju minuse na ovu odluku penzionera da se zale Ustavnom sudu.neko ih zove botovima, a ja ih zovem idiotima zbog njihovih ne pismenih komentara jer ne znaju ni sta je penzija, ni pio fond, ni neto plata ni bruto plata ni doprinosi ni socijalna davanaj niti ista znaju. Medjutim to nije nista cudno kada im ni vodje nisu nista obrazovanije.

Marica

pre 9 godina

a kojem sudu ja da se zalim,sto nemam posao,sto sam samohrana majka,sto otac moga deteta nema nikakvu obavezu (iako po zakonu ima)prema nasem zajednicnom detetu,sto nemam prava na socijalnu pomoc jer ga da bi je dobila moram krivicno da gonim svoga bivseg muza i o cemu vi pricate?
a prosvetarima da se ja pitam bih jos vise smanjila plate jer sve rade osim ono sto treba da rade - da uce decu !

E - SAD - NECU - NI - KAKO - JA - HOCU

pre 9 godina

Prosto mi nije jasno kada zastitnik gradjana kaze da da sumnja da je samanjenje plata i penzija Ustavno. On bi po meni decidirano trebao da se izjasni ili jeste ili nije po Ustavu. Koliko ja znam da je povecanje ili smanjenje plata je puno pravo poslodavca i drzave , postavlja se pitanje da li se Sasa Jankovic bunio da je protivustavno bilo povecanje plata u javnom sektoru, verovatno da nije. Na poziciji na kojoj se nalazi kod njega nebi smeli da vaze dvostruki arsini.

mikim

pre 9 godina

Strasno cime se oni bave ustavno ili ne ako nebudemo stedeli bankrotiracemo da li ce onda biti zadovoljni.Kad budzet bude prazan i nebude bilo para za plate i penzije opet ce da traze krivca.Tesko jeste ali ako sad malo pretrpimo sledece godine ce biti bolje.

niki

pre 9 godina

Evo cistog primera kako nam moze biti bolje ako krenete od sebe,ombudsmanu opštine Kikinde, Ivanu Roščiću plata je smanjena sa 102.000 dinara na 52.000 dinara.A Sasa Jankovic bez problema prima plati od oko skoro 400.000 dinara mesecno,pa da li je to vise normalno?

Viki

pre 9 godina

Povećanje ili smanjenje plata je pravo poslodavca i države da li se Janković bunio da je protivustavno bilo povećanje plata u javnom sektoru.

brka

pre 9 godina

Ali kada su podizali plate neosnovano, to je legitmno bilo. Ja radim u privatnom sektoru, za bednu platu, i kada vidim da ovi iz dryavnih preduzeca imaju ogromne plate a nista ne rade, pitam se dokle vise!!!

moje ime

pre 9 godina

"Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je ozbiljnu sumnju u ustavnost zakona kojima se umanjuju penzije i plate zaposlenih u javnom sektoru."

Cekaj sad je neustavno i smanjenje plata u javnom sektoru?
Znaci, drzava kao poslodavac moze da poveca plate svojim zaposlenima, ali ne moze da ih smanji.

Ali zato svi ostali poslodavci mogu slobodno da smanjuju plate svojim zaposlenima i to je potpuno legitimno, a narocito je ustavno.

Koji cirkus od drzave! :)

Oborite ove odluke sto pre i bankrot stize brze nego sto svi mislite, a sa njim i trajna smanjenja plata i penzija za dve trecine.

vrabac

pre 9 godina

Da li postoji mogucnost da svima nama koji cemo za nekoliko godina otici u penziju bude vraceno sve ono sto smo uplacivali preko 30 godina, jer ce verovatno opet na vlast doci neki sposobni, koji ce tadasnjim penzionerima oteti i to malo zaradjenog jada, mislim da je vreme za pokretanje inicijative za povracaj ovih sredstava!

Mislim

pre 9 godina

Ne mogu da verujem koliko je ovaj narod postao "mrtav hladan" na neke stvari koje se tiču njih samih. Čekajući u redu da primim penzije svojih roditelja od kojih zavisi i dalje školovanje moje dece, u razgovoru sa penzionerima sam pomenula da sam sa svojim roditeljima potpisala peticiju i PIO fondu poslala dopis kako bi dokumentom obrazložio postupak umanjenja penzija, reakcija ostalih je "nema ništa od toga što će neko da se žali".Odgovorila sam samo "pa ne mora ni da ima ali neću da sedim skrštenih ruku jer ovi mogu po ovakvom principu da kažu i da se penzija ukida skroz"

Svima jednako

pre 9 godina

Za Zorana i njemu slicne koji se pitaju zašto se niko nije bunio kad su povecavali penzije!

Niko se nije bunio jer su povecavali u skladu sa Ustavom , svima u istom procentu. Onima kojima sada smanjuju penzije nisu tada demokrate povecale vise, to bi bilo neustavno. Niko se nije bunio ni kad su zamrzavali penzije jer je opet bilo svima isto zamrznuto. A ovo sada je neustavno jer se nekima ne oduzima, a drugima se oduzima vise ili još vise, to je neustavno. Pročitaj Ustav!

Don

pre 9 godina

Ukidanjem solidarnog poreza,a smanjenjem plata za 10%, gradjanima koji imaju veci licni dohodak se ustvari povecava licni dohodak za 10% jer je solidarni mporez bio 20% a smanjenje penzija se u prevodu zove otimacina, jer penzioneri nemaju snage da izadju na ulice, jedino sto imaju to je glas na izborima, koji su prosli put pogresno upotrebili verujuci laznim obecanjima, da penzije nece biti smanjene.

Porez na imovinu povecan 600% od 2007 ! Po Ustavu ili ne ?

pre 9 godina

A da li je zaduzivanje za budzet po Ustavu ? Da li je arapska milijarda za budzet po Ustavu ? A drzavni zapisi svakog ponedeljka ? Gte to pise u Ustavu da jedna kasta pozajmljuje za svoje plate a ceo narod vraca ?

zzzzz

pre 9 godina

Nije ustavno ni to sto je meni zabranjeno da kupim pivo posle 22h . Onaj sto je sleteo sa BMW-om je popio 20 rakija jer po kafanama nije zabranjeno tocenje alkohola, ali bitno da je meni zabranjeno, imam 30 god. u kafanu nisam isao najmanje 7 godina, potukao se u zivotu nisam, prekrsio javni red i mir nikad nisam... Da ne nabrajam dalje, volim uvece kad se vracam sa posla da popijem pivo i popijem ga ja, svako zna gde moze da kupi, ali ga placam skuplje i " krsim zakon". E sad, gde je ovde veza sa temom, pa u tom ustavu, u ovoj drzavi svakakva olos daje sebi za pravo da bude iznad ustava, samim tim i drzave.

dule

pre 9 godina

Majke mi si jedina svetla tacka u politickom "vrhu". Prava steta je sto svi znamo da nikome u vlasti nije bitno sta je ustavno, moralno, nego samo sta je bericetno za njih.

Fakir

pre 9 godina

Mere štednje su definitivno neophodne za ekonomski oporavak i razvoj naše zemlje, u to nema sumnje. Samo tako možemo očekivati boljitak, a za to se u potpunosti moramo boriti.

Dusan

pre 9 godina

Ceh ce platiti samo penzioneri. Valjda je cilj da ih sto manje bude. Vise niko ne spominje smanjenje plata Policiji, trazi se nacin da se i prosvetarima ne diraju plate (kroz kolektivni ugovor) medicinski radnici ce se strajkovima izboriti za svoje plate.... Dakle samo oni koji ne mogu da ucenjuju Drzavu platice ceh stednji. Ja ih razumem i opravdavam postupke svih onih koji mogu da ucenjuju Drzavu, jer ova Drzava je to i zasluzila. Pre svega,zbog svog, blago receno, macehinskog odnosa prama gradjanima Srbije. Mada, kakvi su nam gradjani, nismo bolje ni zasluzili.

Jovan

pre 9 godina

Nije ustavno smanjenje penzija a ni plata zbog razvrstavanja gradjana po kategorijama sto je diskriminacija, a navodno smo svi jednaki. Svaka diskriminacija je zabranjena po Ustavu i to znaju i oni koji su doneli ovaj zakon. Za penzije je još i prekrsen Ustav zbog ometanja uzivanja stecene imovine. Dobro je da su se sindikati setili da podnesu inicijativu, ali gomila tih inicijativa je sto pojedinacno sto grupno već podneta, tako da kad sve to vidi Ustavni sud ce možda staviti to na dnevni red po hitnom postupku. Ako to ne urade, znacemo o čemu se radi.

Neko

pre 9 godina

Lično mislim da je Zaštitnik građana već trebao da reaguje, a i nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava. Sigurno da nije ni zakonito a ni ustavno otimati određenoj grupi građana njihovu imovinu. Sve to je moglo da se uradi na zakonit način: smanjenjm vrednosti kojeficijenta za penzije, smanjenjem kojeficijenata za plate, ili izrada platnih razreda. Ovoliku hrabrost niko nije očekivao od ove vlasti da pogazi i važeće zakone i Ustav. Ironija je da se stalno pozivaju na Ustav i zakone, a da ih oni krše, kad im to odgovara. Zna se u ovoj državi gde se i kako ostvaruju prava iz socijane zaštite. Svi diplomirani pravnici, koji su učestvovali u kreiranju i donošenju ovakvih zakona, treba da okače svoje diplome o klin. Džaba su nekima i sve desetke tokom studiranja. Ovim pokazuju da su ipak malo ili ništa naučili.

Penzislav

pre 9 godina

Nekako bih shvatio da se raspiše narodni zajam sa fiksnim rokom vraćanja ili da se, za oduzet dela penzije, dele vrednosni papiri, bonusi ili deonice...
Ovako je ispala otimačina na neodredjeno vreme.

Komsija

pre 9 godina

Naravno da nije stednja! Stednja je na ministarstvima, ukidanju nepotrebnih drzavnih firmi, privatizovanju sporta, podeli otkaza prekobrojnim PARTIJSKIM kadrovima (a ne ljudima koji su zaposleni po 10-20 godina). Ovo je LOPOVLUK a ne usteda. Evo ustedite tako sto ce drzavni organi prestati da rade u korist APEXa.

JELENA

pre 9 godina

Drugacije ne moze i ne sme biti!Kako je protivustavno?!Bije bilo protivustavno vestacki podizati iste i ziveti na grbaci onih koji placaju i poreze i doprinose?!Moreee,prazne price prosipas

NN

pre 9 godina

Najbolje onda da drzava digne ruke i da ne uplacuje velike sume PIO fondu za isplatu penzija, nego da kaze da se penzije finasirjau samo novcem kojim raspoloze PIO fond i da se npr sva imovina koju ima PIO Fond vrati istom. Pa da vidiom da li ce se onda penzineri smiriti sa pretnjma tuzbama, pa jel bolje da dobiju 20 tak hiljd dinra ili da dobiju 20 tak dinara ako bi se penzija isplacivlai novcem kojim raspoloze PIO Fond.

BillyBob

pre 9 godina

Da li je nečinjenje radnji protiv bankrota takođe "ustavna kategorija"? Zar u timu zaštitnika građana ne postoji nijedan iole razuman ekonomski analitičar koji bi objasnio Jankoviću posledice alternative i nastavka politike pre 2012.godine?

kg

pre 9 godina

Ako sumnja da je smanjrnje plata i penzia ustavno da li onda sumnja i da je povecanje plata ustavno???Da li je ustavno onda da drzava ,nama sto radimo kod privatnika,uzima vise od pola plate na osnovu poreza ,pio fonda...

Mlađen

pre 9 godina

Ne treba smanjivati penzije, treba samo ukinuti dotacije iz budzeta za penzioni fond - to svakako ne bi bilo neustavno. Dotacije su svakako 'zavlačenje ruke u džep' poreskim obveznicima.

porucnik

pre 9 godina

Onog trenutka kada penzije počne Fond samostalno da isplaćuje, onda Vlada neće smeti da se meša u to...do tada smanjenje jeste ustavno....ili hoćete da Vlada donese urednu kojom će prestati da finansira fond PIO? Da vidimo odakle i kolike bi onda bile penzije!!!

mikim

pre 9 godina

Strasno cime se oni bave ustavno ili ne ako nebudemo stedeli bankrotiracemo da li ce onda biti zadovoljni.Kad budzet bude prazan i nebude bilo para za plate i penzije opet ce da traze krivca.Tesko jeste ali ako sad malo pretrpimo sledece godine ce biti bolje.

Petko

pre 9 godina

Ne, ti si se samo zabrinuo da smanjenje plata ne pogodi i tebe! Ipak primas veliku nadoknadu u visini skoro 300.000 dinara! Dobro, manja ti je od guvernerkine plate duplo ali sto je mnogo, mnogo je! Ako stedimo, stedimo svi zajedno!

Ej bre!

pre 9 godina

A što ovi iz javnog sektora nisu štrajkovali kada nam se gasila privreda i privatni sektor? Šta su mislili odakle se puni budžet za njihove plate i penzije?

Marica

pre 9 godina

a kojem sudu ja da se zalim,sto nemam posao,sto sam samohrana majka,sto otac moga deteta nema nikakvu obavezu (iako po zakonu ima)prema nasem zajednicnom detetu,sto nemam prava na socijalnu pomoc jer ga da bi je dobila moram krivicno da gonim svoga bivseg muza i o cemu vi pricate?
a prosvetarima da se ja pitam bih jos vise smanjila plate jer sve rade osim ono sto treba da rade - da uce decu !

Viki

pre 9 godina

Povećanje ili smanjenje plata je pravo poslodavca i države da li se Janković bunio da je protivustavno bilo povećanje plata u javnom sektoru.

dex

pre 9 godina

@billybob

Znas li ti sta je penzija??? Ti ljudi su godinama uplacivali doprinose, i njima se to sada oduzima! Penzija nije socijalno davanje, niti je dobra volja drzave. Drzava je godinama primala te doprinose. To sto su isti oni koji su i danas na vlasti te pare spiskali na ratove, to je vec druga stvar.

Neko

pre 9 godina

Slažem se sa predlozima da se ne daju dotacije iz budžeta za penzije. Ali to povlači ukidanje minimalne penzije, za koju dotični nisu uplatili doprinose, smanjenje penzija po osnovu povezivanja staža, jer doprinos nije uplaćen za taj deo, ukidanje nacionalnih penzija i još mnogo toga.... Da se vrati imovina građena sredstvima penzionera. Ajde botovi napred.

A.

pre 9 godina

Da li je nečinjenje radnji protiv bankrota takođe "ustavna kategorija"? Zar u timu zaštitnika građana ne postoji nijedan iole razuman ekonomski analitičar koji bi objasnio Jankoviću posledice alternative i nastavka politike pre 2012.godine?
(BillyBob, 26. novembar 2014 17:20)

U 2012., 2013. i 2014. ova vlast SNS i SPS nije NIŠTA radila protiv bankrota nego je budžetski deficit samo povećavan, a sada će smanjenje penzija da nas spase.

VaseIme

pre 9 godina

Naravno da je neustavno. I solidarni porez je neustavan. I fals doktorati su neustavni. I smanjenje penzija i plata (na ovakav nacin) je neustavno. I ova vlast je neustavna. Ali (!) dokle god su lazni doktori i ministri i premijer bez ijednog jedinog dana radnog staza na vlasti, Ustavni sud to nece ni pogledati. Naravno, ova i ovakva drzava ne prepoznaje instituciju kolektivne tuzbe pa gradjani ne mogu mnogo toga da urade, osim da ih "kazne" na sledecim izborima. Ali imajuci u vidu pilecu pamet vecine gradjana, bice dovoljno da AV obeca fabriku brushaltera u Donjoj Mutnici i dobice izbore ponovo. Svaki narod ima onakvu vlast kakvu zasluzuje. Zalosno, ali istinito. Sami smo doveli do ovde. A sto se tice partijskih komentatora, pa takvi ljudi su nizi od ameba. Prijatno.

niki

pre 9 godina

Evo cistog primera kako nam moze biti bolje ako krenete od sebe,ombudsmanu opštine Kikinde, Ivanu Roščiću plata je smanjena sa 102.000 dinara na 52.000 dinara.A Sasa Jankovic bez problema prima plati od oko skoro 400.000 dinara mesecno,pa da li je to vise normalno?

Tomislav

pre 9 godina

Najbolje onda da drzava digne ruke i da ne uplacuje velike sume PIO fondu za isplatu penzija, nego da kaze da se penzije finasirjau samo novcem kojim raspoloze PIO fond i da se npr sva imovina koju ima PIO Fond vrati istom. Pa da vidiom da li ce se onda penzineri smiriti sa pretnjma tuzbama, pa jel bolje da dobiju 20 tak hiljd dinra ili da dobiju 20 tak dinara ako bi se penzija isplacivlai novcem kojim raspoloze PIO Fond.
(NN, 26. novembar 2014 16:12)

Kakve neznalice se javljaju. Ili botovi. ne znam. Drzava nema 'svoje' pare, to su pare nas gradjana, i penzionera. Drzava finansira PIO od para koje su nekadasnjim radnicima (sada penzionerima) svakog meseca skidane od bruto plate i uplacivane u budzet. To su pare koje PRIPADAJU PENZIONERIMA!!! A ovo smanjenje je klasicna pljacka. Fali im samo da navuku carape na glavu.

brka

pre 9 godina

Ali kada su podizali plate neosnovano, to je legitmno bilo. Ja radim u privatnom sektoru, za bednu platu, i kada vidim da ovi iz dryavnih preduzeca imaju ogromne plate a nista ne rade, pitam se dokle vise!!!

Mup

pre 9 godina

da je stednja penzija i plata zadnja mera pred bankrot pa u redu ali kada se protivzakonito prebacuje 2milijarde dinara(20mil.eura)iz budzeta RS u lokalno Bg preduzece GSP da bi se pokrio gubitak i prikrila nesposobnost gradonacelnika a inace visokog funkcionera SNS,Sinise Malog,kada NBS pravi gubitak od 400miliona eura a guvernerka inace visoki funkcioner SNS Jovanka Tabakovic ima platu 600.000din a zaposleni svi plate preko 150.000din pa do 300.000,400.000din,kada se subvencionise NIS sa 400mil.eura a Bajatovic po raznim osnovama prima mesecnu nadohnadu od 20.000eura a plate u NIS-u tri(3)puta su vece od prosecne,kada se subvencionise SD Partizan i SD Crvena Zvezda sa milionima eura kao da je to najvaznija stvar u zemlji dok narod nema sta da jede,kada se od gradjana trazi placanje poreza uz pretnju da mu se pleni imovina uz kaznu od 50.000din ako nije platio porez od par hiljada dinara a sa druge strane se godinama tolerisu "privrednici" i razna druga pre svega drzavna preduzeca i privatna lica koja su utajila astronomske poreze od 100 miliona eura,ne oduzima im se imovina ,ne gone se krivicno,ne vrsi se naplata a oni se proglasavaju za pocasne gradjane i sposobne poslovne ljude,kada Predsednik Tomislav Nikolic vodi delegaciju pre par dana na konferenciju u New York-u i sa sobom vodi svoju zenu i snajku kao da je posao u privatnu posetu a o trosku gradjana i sa sobom vodi jos 50-tak clanova,sto obezbedjenja ,sto kojekakvih a jedna Nemacka posecuje samit samo sa 3-clana,dok mu zena sa snajkom pazari po New York-u po raznim skupocenim buticima skupocene stvari(ves Viktorije Sikret od po nekoliko hiljada eura,a ovaj jedva da ima platu od 1000e),i tako dalje i tako dalje....,Prema tome stednja plata i penzija kao mera je potpuno neosnovana i nije zadnja mera kojoj se mora pribeci.Kada se bude svaka bahatost i nenamesko trosenje naseg novca bude prilozila uz tuzbu ali sudu u Strazburu posto naravno od nasih sudova nema nista,jer kada pogledamo samo ko im je minista sve nam je jasno,to ce biti dovolja razlog za obaranje ove sramotne mere i pokusaja pljacke nasih penzionera.Onda ce Premijer morati da podnese ostavku da ga ne bi mi skinuli na drugaciji nacin.

Iva

pre 9 godina

@stanislav: "Kad je brod pun vode,svi je moramo izbacivati!"


Da stanislave,ali svi,bas svi....

Sto znaci,da oni koji platu primaju IZ BUDZETA, ne treba da imaju platu vecu od,napr. 150.000 din...
Ni sudije, ni profesori Pravnog i Ekonomskog fakulteta (oko 380.000)....U neko bolje vreme podignute su da ne bi bilo korupcije... a ne vracaju se na normalu,sad kad nema para...
A ako visoki prihodi treba da budu brana potkupljivanju, onda je to slaba odbrana....

A Jorgovanka,zar plata mora da bude 600.000 din,uz sve privilegije?

A Toma mora bas svuda o nasem trosku da vodi Dragicu,a ona jednu ili obe snahe?

Ma da,samo me podseti da SVI MORAMO DA IZBACUJEMO VODU kad je brod pun vode....

GP

pre 9 godina

Kakvih se sve gluposti nisam nacitao u ovim komentarima. Ima ih nekoliko koji kazu da drzava prestane da dva pare iz budzeta fondu PIO odakle bi se onda isplacivale penzije?
LJUDI, OD MOJE PLATE SE ODBIJALO ZA MOJU PENZIJU I NEMA NIKO PRAVO DA ZAVLACI RUKU U MOJ DZEP JER SE TO ZOVE NE REFORMA NEGO PLJACKA. T o sto su oni (drzava) potrosili moje pare je kriminal i hoce kriminal da izleci kriminalom tako sto ce jos da me opljacka smanjenjem penzije kako bi mogla da placa onaj svoj glasacki aparat koji je naprimala u drzavnu upravu, lokale samouprave i javna preduzeca, a to su svi ovi koji lupaju minuse na ovu odluku penzionera da se zale Ustavnom sudu.neko ih zove botovima, a ja ih zovem idiotima zbog njihovih ne pismenih komentara jer ne znaju ni sta je penzija, ni pio fond, ni neto plata ni bruto plata ni doprinosi ni socijalna davanaj niti ista znaju. Medjutim to nije nista cudno kada im ni vodje nisu nista obrazovanije.

GP

pre 9 godina

Kakvih se sve gluposti nisam nacitao u ovim komentarima. Ima ih nekoliko koji kazu da drzava prestane da dava pare iz budzeta fondu PIO odakle bi se onda isplacivale penzije?
LJUDI, OD MOJE PLATE SE ODBIJALO ZA MOJU PENZIJU I NEMA NIKO PRAVO DA ZAVLACI RUKU U MOJ DZEP JER SE TO ZOVE NE REFORMA NEGO PLJACKA. To sto su oni (drzava) potrosili moje pare je kriminal i hoce kriminal da izleci kriminalom tako sto ce jos da me opljacka smanjenjem penzije kako bi mogla da placa onaj svoj glasacki aparat koji je naprimala u drzavnu upravu, lokalne samouprave i javna preduzeca, a to su svi ovi koji lupaju minuse na ovu odluku penzionera da se zale Ustavnom sudu.Neko ih zove botovima, a ja ih zovem idiotima zbog njihovih nepismenih komentara jer ne znaju ni sta je penzija, ni pio fond, ni neto plata, ni bruto plata ni doprinosi ni socijalna davanja niti ista znaju. Medjutim, to nije nista cudno kada im ni vodje nisu nista obrazovanije.

E - SAD - NECU - NI - KAKO - JA - HOCU

pre 9 godina

Prosto mi nije jasno kada zastitnik gradjana kaze da da sumnja da je samanjenje plata i penzija Ustavno. On bi po meni decidirano trebao da se izjasni ili jeste ili nije po Ustavu. Koliko ja znam da je povecanje ili smanjenje plata je puno pravo poslodavca i drzave , postavlja se pitanje da li se Sasa Jankovic bunio da je protivustavno bilo povecanje plata u javnom sektoru, verovatno da nije. Na poziciji na kojoj se nalazi kod njega nebi smeli da vaze dvostruki arsini.