Sreda, 26.11.2014.

09:25

Očajnički potez ruskog Rosnjefta

Ruski naftni gigant Rosnjeft smanjio je proizvodnju nafte, navodeći kao razlog kontinuirani pad cena tog energenta.

Izvor: Tanjug

Oèajnièki potez ruskog Rosnjefta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

bobo mk

pre 9 godina

(Robespjer, 26. novembar 2014 10:41)
Mislio sam da nama golcima odgovara da cena nafte bude što niža, kada ono pročitam ovakav komentar i pitam se šta je bolje, dali da imamo jeftinije derivate i da malo popravimo stanje u privredi, ili da cena nafte ode u 200$, da ne brinemo za rusku ekonomiju?

Swedenonlinee

pre 9 godina

Haha, koja filozofija, zvuci kao majmun koji sedi na grani i sece istu nadajuci se da kad padne da ce nekoga povrediti!?
Trazili ste, dobili ste "braco" Rusi! Krivac je tamo gde je pokusao da uvede politicki pritisak na trzista koriscenjem energenata kao oruzjem! Bumerang efekat, poznat svima ali izgleda ne i Rujama!

Bitanga i princeza

pre 9 godina

"Sacekajmo mart/april sledece godine kada barel nafte bude bio ispod 60 dolara pa da gledamo i diskutujemo kako prolazi sastanak ruskog naroda na ulicama Moskve sa okupatorskom boljsevickom KGB bandom."
(Marija, 26. novembar 2014 14:43)

Ti ćeš da gledaš iz udobne fotelje, pošto te nije briga koliko će taj "sastanak" da odnese života, jer su ruski.
Pripremi i kokice da ti ugođaj bude potpun..

Rade

pre 9 godina

Severna Dakota je po proizvodnji nafte prestigla Texas. Zahvaljujuci frekingu Amerika odjednom ima visak nafte i gasa. Za zadnjih godinu dana otvoreno je 600.000 radnih mesta u gasnoj industriji. Americka privreda je u usponu, zahvaljujuci ovoj industriji. Nezaposljenost je pala na 5%. Od uvoznika zeli da postane izvoznik. Na kraju ce ispasti da nema zavere, odnos ponude i traznje. Price o tome da se ne isplati freking sa cenom ispod 100$ za barel nisu tacne. Tehnologija napreduje.

iz bloka

pre 9 godina

@Marija dobro zapamti svoj komentar i prokomentarisi ga sama.
Cime se vi bavite, nece imati sta da rade nase deca, svi beze odavde, a mi brinemo da li ce Putin biti na vlasti ili Obama i ko ce pobediti u ovom sumanutom finansijskom ratu. Znam samo da MI "obicni" uvek gubimo!

mujcinovic salih

pre 9 godina

Blisko mi je ramisljanje gospodje-ice Marije.Cena kod nas sto se tice one mogu samo da rastu.Zamislite da naftu dobijamo besplatno-nemoguce al' zamislite-kod nas bi opet cena bila ta koju sada imamo.Zasto,ako kazem nece mi objaviti komentar!

Marija

pre 9 godina

Granica za raspad boljsevicke Rusije i Kooperative Ozero je cena nafte od 60 dolara po barelu.
Sada je 80 dolara.
SSSR se raspao onog trenutka kada je cena nafte u svetu drasticno pala jer sem nafte nisu imali nista da izvezu.
Sada je pravni naslednik SSSR-a, KGB Rusija na istom putu.

Kakva je panika nastala u KGB Rusiji vidi se i po ovim ocajnickim potezima Rosnjefta i KGB-a.
Vec na 80 dolara po barelu, rublja je pala 43%, inflacije je skoro 50%, pad deviznih rezervi za trecinu usled neuspesnog branjenja rublje a sta li ce tek da bude kad barel nafte bude pao na 60 dolara?
Za to vreme dolar nikad jaci, a cena nafte u Americi je 50 dinara po litru.

Ali dezurni rusofili nam pricaju kako je KGB Rusija ekonomska sila a sve neuspehe KGB Rusije pravdaju postovima kako sve to KGB-u i Putinu odgovara ahaha.

Sacekajmo mart/april sledece godine kada barel nafte bude bio ispod 60 dolara pa da gledamo i diskutujemo kako prolazi sastanak ruskog naroda na ulicama Moskve sa okupatorskom boljsevickom KGB bandom.

Komesar

pre 9 godina

Nazalost realna ponuda i potraznja odavno ne upravljaju trzistem, vec vise slojeva bankarskih spekulanata, kao i oni koji manipulisu rezervama i raznim pritiscima na trzisne faktore (ekonomskim, vojnim, psiholoskim putem). Ovde se radi o ekonomskom ratu, tako da sve bajke o "slobodnom trzistu" padaju u vodu. Rusija ce morati da povlaci daleko drasticnije poteze da bi probila "safety-net" zapadnog energetskog lobija i zastitila svoj energetski sektor.

Igor

pre 9 godina

Ne znam zasto odmah svi ponavljaju kako kod nas cena goriva nije pojeftinela, iako je pojeftinela na berzi.
Kao sto stoji u prethodnom komentaru - veci deo cene goriva na pumpi cine akcize, porezi, transport, troskovi distribucije, troskovi pumpe, a najmanji deo cene cini cena sirove nafte na berzi. Za taj maleni deo, taman toliko koliko je i moglo da pojeftini - da to toga ne dodje pobrinuo se nas DINAR, koji je sve bezvredniji. Posto je nafta uvozni resurs, placa se u Evrima/Dolarima, i zato cena mora da raste kad pada vrednost dinara, tj u nasem slucaju - ostalo je na istom (gledano kroz dinar). Ali ako preracunate u EVRO, onda je i kod nas gorivo pojeftinelo. Ako je za utehu, u Nemackoj je npr pojeftinelo na 1,46 Evra za SuperPlus (koji nema alkohol i koji je kao nas EvroBMB), tj na 1,40 za Super (koji je losiji od naseg goriva, jer ima 5% alkohola). Kod nas je ostalo na 153 dinara, i ako je Evro 120 (mada se uvek racuna kupovni kurs), to mu dodje 1,27 Evra za litar. Sa 1,27 Eur/L mi smo i dalje medju najjeftinijima u Evropi, a zanemarljivo skuplji od Bosne, Bugarske i Makedonije. Npr, Alzir nema akcize i sl, i mislim da kod njih benzin kosta 0,20 Eur/L !

manitu

pre 9 godina

a Emirati nece hteti da smanje proizvodnju nafte,verovatno im bolje da za manje para prodaju naftu,zato sto ce tako vise da zarade??? sta ti je politika i "glad" zapadna!

Lik

pre 9 godina

"...Kako si ti znalački došao do 90 rsd (0.8e) samo ti znaš... Ili bot-master...
(genije - sakupljac minusa)

Evo da ti odgovorim umesto njega, danas galon goriva košta u Njujorku $3.
Dakle, 3,78 lit. košta oko 300 dinara pa sad ti izračunaj.

A to sa akcizama, porezima i drugim zahvatanjima okači mačku o rep, zašto Ameri to ne primenjuju ako valja? Njihova ekonomija je zasnovana na drugim principima i zato oni imaju rast ali isto tako tamo sirotinju slabo ko zarezuje, nema finansiranja iste preko otimačine na pumpama.
Evropa opravdano zaostaje u rastu jer ima socijalnu politiku koja sve vuče na dno a i poreska politika im ne valja, Rusija tek ima pad što zbog sankcija što zbog cene nafte a realno, koju oni proizvodnju imaju?

Sultan

pre 9 godina

Rusija kao zemlja sa najvecim naftnim rezervama na svetu profitira pa i da je nafta 20 evra/bure, oni je dobijaju za dz sama im izvire. A sta ce Ameri koji su iscrpeli svoje naftne rezerve? Dosegli oil peak i sada strmoglavo padaju? Pa njima se ne isplati da vade naftu iz mulja i skriljca ako je ona ispod 100 dolara za bure.

miki

pre 9 godina

Zato nasi ministri, premijer i toma idu drzavnim gorivom a narod placa nenormalno cenu goriva. Uzas jedan, kolko su nesposobni to je neverovatno, sav novac nalaze preko ledja ljudi. Bruka!

andreas kisser

pre 9 godina

Bilo bi interesantno da se vidi koliko vestacko smanjenje cene nafte utice na realnu americku privredu, a ne ovu falsifikovanu sa pirvrednim rastom od 3.9 uz stagnaciju proizvodnje.
(Robespjer, 26. novembar 2014 10:41)

moram da priznam da ovu poslednju recenicu nisam razumeo. a sto se tice cena, ne treba ocekivati da smanjenje cene sirove nafte od 30% automatski vodi smanjenju maloprodajne cene od 30%, ali je nenormalno da citam kako u srbiji cena uopste nije smanjena! u VB gde zivim, bar na lokalnoj pumpi, u posledjih mesec-dva, cena bezolovnog je pala za 16 penija (20 evrocenti, tj, oko 25 dinara); preciznije sa £1.39 na £1.23 za litar... sto je naravno ipak ok i fer. inace se slazem da naslov i tekst ne stoje bas u korelaciji.

Ivan Generalic, slikar naivac

pre 9 godina

@ Robespjer

Vece neznanje o nafti nisam skoro procitao. Ako slucajno imas diplomu bilo cega, uvij je u pet dolara i baci. Tesko da bi se neko saginjao da je podigne ukoliko je ne uvijes u neku "bezvrednu" valutu". I jos nesto da dodam: sacuvaj me boze.

genije - sakupljac minusa

pre 9 godina

@(poznavalac, 26. novembar 2014 10:35)
Čega li si ti poznavalac kad ne znaš da u evropi (kontinent) cene sirove nafte u ceni goriva učestvuju sa manje od 30%). Prema tome da padne cena nafte za 50%, ne skoči dolar (kao što jeste preko 10% u odnosu na E), ne utrči država sa većom akcizom (kao što hoće) - cena benzina bi pala za maks 10-15 dinara. Kako si ti znalački došao do 90 rsd (0.8e) samo ti znaš... Ili bot-master...

Порески обвезници питају

pre 9 godina

Тенденциозан наслов који не одговара садржају чланка. Ко уствари управља Танјугом?

Filip

pre 9 godina

nije ocajno, nego providno. prvi su koji su to napravili posto je prevelika proizvodnja dovela do smanjenja cijena. ovako ce proizvoditi manje i zaradivati vise.

Zoran

pre 9 godina

Pa nema veze država sa cenom nafte već prodavci, inostrane firme - Mađarska, Austrija, Rusija, Grčka jer srpskih nema zahvaljujući DSSu i rusoljupcima, prodali smo NIS.

Robespjer

pre 9 godina

"Očajnički potez ruskog Rosnjefta"

Preteraste ga malo? Tendenciozno i losa namera. Cak sta vise, ukoliko ne uspe sutrasnji dogovor Rusija ce povecati proizvodnju nafte kako bi dalje smanjila cenu do 60 dolara i kako bi se ovo vratilo kao bumerang drzavama koje su ovo zapocele: USA (kompanije iz USA koje vade skriljce ne mogu ispod 80 dolara, cak i neke obicne kompanije ne mogu ispod 55 dolara) i SA. Inace nafta iz Kalifata se abez problema prodaje za 30 dolara americkim kompnaijama preko Iraka, Katara i manjim delom Turske. Bilo bi interesantno da se vidi koliko vestacko smanjenje cene nafte utice na realnu americku privredu, a ne ovu falsifikovanu sa pirvrednim rastom od 3.9 uz stagnaciju proizvodnje.

abc

pre 9 godina

Što očajnički? Racionalan. Jok, ludi su, pa ne znaju da to neće uticati na cenu. Kad ja znam, a tri blage nemam ni sa naftom ni sa ekonomijom, znaju valjda i oni.

Stojko

pre 9 godina

Zanimljivo je to da se mnogo para vrti oko nafte, i da velike sile koriste naftu kao izvor moci, tako da kad bi se pojavila super baterija, odnos moci u svetu bi se drasticno promenio, zato i necemo imati bolje baterije u telefonima u skorije vreme...

poznavalac

pre 9 godina

cena u maloprodaji je ostala ista zato sto je cena nafte vestacki oborena, kad bi pala cena i u maloprodaji doslo bi do vece potrosnje sto bi samo dovelo do poskupljenja a to nekima iz politickih razloga ne odgovara.. inace po ovoj sad ceni od 74 dolara za barel cena na pumpama bi trebala biti oko 90 dinara za litar

milan

pre 9 godina

Nekako mi fali u ovom tekstu najvažnije a to je da SAD proizvodi naftu punom parom i pored niskih cena (a možda cene padaju i zbog toga) da bi rusima otežali trgovinu nafte i tako uveli još jedan vid sankcija Rusiji.

milan

pre 9 godina

Nekako mi fali u ovom tekstu najvažnije a to je da SAD proizvodi naftu punom parom i pored niskih cena (a možda cene padaju i zbog toga) da bi rusima otežali trgovinu nafte i tako uveli još jedan vid sankcija Rusiji.

Robespjer

pre 9 godina

"Očajnički potez ruskog Rosnjefta"

Preteraste ga malo? Tendenciozno i losa namera. Cak sta vise, ukoliko ne uspe sutrasnji dogovor Rusija ce povecati proizvodnju nafte kako bi dalje smanjila cenu do 60 dolara i kako bi se ovo vratilo kao bumerang drzavama koje su ovo zapocele: USA (kompanije iz USA koje vade skriljce ne mogu ispod 80 dolara, cak i neke obicne kompanije ne mogu ispod 55 dolara) i SA. Inace nafta iz Kalifata se abez problema prodaje za 30 dolara americkim kompnaijama preko Iraka, Katara i manjim delom Turske. Bilo bi interesantno da se vidi koliko vestacko smanjenje cene nafte utice na realnu americku privredu, a ne ovu falsifikovanu sa pirvrednim rastom od 3.9 uz stagnaciju proizvodnje.

Zoran

pre 9 godina

Pa nema veze država sa cenom nafte već prodavci, inostrane firme - Mađarska, Austrija, Rusija, Grčka jer srpskih nema zahvaljujući DSSu i rusoljupcima, prodali smo NIS.

genije - sakupljac minusa

pre 9 godina

@(poznavalac, 26. novembar 2014 10:35)
Čega li si ti poznavalac kad ne znaš da u evropi (kontinent) cene sirove nafte u ceni goriva učestvuju sa manje od 30%). Prema tome da padne cena nafte za 50%, ne skoči dolar (kao što jeste preko 10% u odnosu na E), ne utrči država sa većom akcizom (kao što hoće) - cena benzina bi pala za maks 10-15 dinara. Kako si ti znalački došao do 90 rsd (0.8e) samo ti znaš... Ili bot-master...

Порески обвезници питају

pre 9 godina

Тенденциозан наслов који не одговара садржају чланка. Ко уствари управља Танјугом?

abc

pre 9 godina

Što očajnički? Racionalan. Jok, ludi su, pa ne znaju da to neće uticati na cenu. Kad ja znam, a tri blage nemam ni sa naftom ni sa ekonomijom, znaju valjda i oni.

poznavalac

pre 9 godina

cena u maloprodaji je ostala ista zato sto je cena nafte vestacki oborena, kad bi pala cena i u maloprodaji doslo bi do vece potrosnje sto bi samo dovelo do poskupljenja a to nekima iz politickih razloga ne odgovara.. inace po ovoj sad ceni od 74 dolara za barel cena na pumpama bi trebala biti oko 90 dinara za litar

Stojko

pre 9 godina

Zanimljivo je to da se mnogo para vrti oko nafte, i da velike sile koriste naftu kao izvor moci, tako da kad bi se pojavila super baterija, odnos moci u svetu bi se drasticno promenio, zato i necemo imati bolje baterije u telefonima u skorije vreme...

Ivan Generalic, slikar naivac

pre 9 godina

@ Robespjer

Vece neznanje o nafti nisam skoro procitao. Ako slucajno imas diplomu bilo cega, uvij je u pet dolara i baci. Tesko da bi se neko saginjao da je podigne ukoliko je ne uvijes u neku "bezvrednu" valutu". I jos nesto da dodam: sacuvaj me boze.

Marija

pre 9 godina

Granica za raspad boljsevicke Rusije i Kooperative Ozero je cena nafte od 60 dolara po barelu.
Sada je 80 dolara.
SSSR se raspao onog trenutka kada je cena nafte u svetu drasticno pala jer sem nafte nisu imali nista da izvezu.
Sada je pravni naslednik SSSR-a, KGB Rusija na istom putu.

Kakva je panika nastala u KGB Rusiji vidi se i po ovim ocajnickim potezima Rosnjefta i KGB-a.
Vec na 80 dolara po barelu, rublja je pala 43%, inflacije je skoro 50%, pad deviznih rezervi za trecinu usled neuspesnog branjenja rublje a sta li ce tek da bude kad barel nafte bude pao na 60 dolara?
Za to vreme dolar nikad jaci, a cena nafte u Americi je 50 dinara po litru.

Ali dezurni rusofili nam pricaju kako je KGB Rusija ekonomska sila a sve neuspehe KGB Rusije pravdaju postovima kako sve to KGB-u i Putinu odgovara ahaha.

Sacekajmo mart/april sledece godine kada barel nafte bude bio ispod 60 dolara pa da gledamo i diskutujemo kako prolazi sastanak ruskog naroda na ulicama Moskve sa okupatorskom boljsevickom KGB bandom.

Filip

pre 9 godina

nije ocajno, nego providno. prvi su koji su to napravili posto je prevelika proizvodnja dovela do smanjenja cijena. ovako ce proizvoditi manje i zaradivati vise.

Rade

pre 9 godina

Severna Dakota je po proizvodnji nafte prestigla Texas. Zahvaljujuci frekingu Amerika odjednom ima visak nafte i gasa. Za zadnjih godinu dana otvoreno je 600.000 radnih mesta u gasnoj industriji. Americka privreda je u usponu, zahvaljujuci ovoj industriji. Nezaposljenost je pala na 5%. Od uvoznika zeli da postane izvoznik. Na kraju ce ispasti da nema zavere, odnos ponude i traznje. Price o tome da se ne isplati freking sa cenom ispod 100$ za barel nisu tacne. Tehnologija napreduje.

Lik

pre 9 godina

"...Kako si ti znalački došao do 90 rsd (0.8e) samo ti znaš... Ili bot-master...
(genije - sakupljac minusa)

Evo da ti odgovorim umesto njega, danas galon goriva košta u Njujorku $3.
Dakle, 3,78 lit. košta oko 300 dinara pa sad ti izračunaj.

A to sa akcizama, porezima i drugim zahvatanjima okači mačku o rep, zašto Ameri to ne primenjuju ako valja? Njihova ekonomija je zasnovana na drugim principima i zato oni imaju rast ali isto tako tamo sirotinju slabo ko zarezuje, nema finansiranja iste preko otimačine na pumpama.
Evropa opravdano zaostaje u rastu jer ima socijalnu politiku koja sve vuče na dno a i poreska politika im ne valja, Rusija tek ima pad što zbog sankcija što zbog cene nafte a realno, koju oni proizvodnju imaju?

Komesar

pre 9 godina

Nazalost realna ponuda i potraznja odavno ne upravljaju trzistem, vec vise slojeva bankarskih spekulanata, kao i oni koji manipulisu rezervama i raznim pritiscima na trzisne faktore (ekonomskim, vojnim, psiholoskim putem). Ovde se radi o ekonomskom ratu, tako da sve bajke o "slobodnom trzistu" padaju u vodu. Rusija ce morati da povlaci daleko drasticnije poteze da bi probila "safety-net" zapadnog energetskog lobija i zastitila svoj energetski sektor.

miki

pre 9 godina

Zato nasi ministri, premijer i toma idu drzavnim gorivom a narod placa nenormalno cenu goriva. Uzas jedan, kolko su nesposobni to je neverovatno, sav novac nalaze preko ledja ljudi. Bruka!

Sultan

pre 9 godina

Rusija kao zemlja sa najvecim naftnim rezervama na svetu profitira pa i da je nafta 20 evra/bure, oni je dobijaju za dz sama im izvire. A sta ce Ameri koji su iscrpeli svoje naftne rezerve? Dosegli oil peak i sada strmoglavo padaju? Pa njima se ne isplati da vade naftu iz mulja i skriljca ako je ona ispod 100 dolara za bure.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Blisko mi je ramisljanje gospodje-ice Marije.Cena kod nas sto se tice one mogu samo da rastu.Zamislite da naftu dobijamo besplatno-nemoguce al' zamislite-kod nas bi opet cena bila ta koju sada imamo.Zasto,ako kazem nece mi objaviti komentar!

manitu

pre 9 godina

a Emirati nece hteti da smanje proizvodnju nafte,verovatno im bolje da za manje para prodaju naftu,zato sto ce tako vise da zarade??? sta ti je politika i "glad" zapadna!

Bitanga i princeza

pre 9 godina

"Sacekajmo mart/april sledece godine kada barel nafte bude bio ispod 60 dolara pa da gledamo i diskutujemo kako prolazi sastanak ruskog naroda na ulicama Moskve sa okupatorskom boljsevickom KGB bandom."
(Marija, 26. novembar 2014 14:43)

Ti ćeš da gledaš iz udobne fotelje, pošto te nije briga koliko će taj "sastanak" da odnese života, jer su ruski.
Pripremi i kokice da ti ugođaj bude potpun..

andreas kisser

pre 9 godina

Bilo bi interesantno da se vidi koliko vestacko smanjenje cene nafte utice na realnu americku privredu, a ne ovu falsifikovanu sa pirvrednim rastom od 3.9 uz stagnaciju proizvodnje.
(Robespjer, 26. novembar 2014 10:41)

moram da priznam da ovu poslednju recenicu nisam razumeo. a sto se tice cena, ne treba ocekivati da smanjenje cene sirove nafte od 30% automatski vodi smanjenju maloprodajne cene od 30%, ali je nenormalno da citam kako u srbiji cena uopste nije smanjena! u VB gde zivim, bar na lokalnoj pumpi, u posledjih mesec-dva, cena bezolovnog je pala za 16 penija (20 evrocenti, tj, oko 25 dinara); preciznije sa £1.39 na £1.23 za litar... sto je naravno ipak ok i fer. inace se slazem da naslov i tekst ne stoje bas u korelaciji.

Igor

pre 9 godina

Ne znam zasto odmah svi ponavljaju kako kod nas cena goriva nije pojeftinela, iako je pojeftinela na berzi.
Kao sto stoji u prethodnom komentaru - veci deo cene goriva na pumpi cine akcize, porezi, transport, troskovi distribucije, troskovi pumpe, a najmanji deo cene cini cena sirove nafte na berzi. Za taj maleni deo, taman toliko koliko je i moglo da pojeftini - da to toga ne dodje pobrinuo se nas DINAR, koji je sve bezvredniji. Posto je nafta uvozni resurs, placa se u Evrima/Dolarima, i zato cena mora da raste kad pada vrednost dinara, tj u nasem slucaju - ostalo je na istom (gledano kroz dinar). Ali ako preracunate u EVRO, onda je i kod nas gorivo pojeftinelo. Ako je za utehu, u Nemackoj je npr pojeftinelo na 1,46 Evra za SuperPlus (koji nema alkohol i koji je kao nas EvroBMB), tj na 1,40 za Super (koji je losiji od naseg goriva, jer ima 5% alkohola). Kod nas je ostalo na 153 dinara, i ako je Evro 120 (mada se uvek racuna kupovni kurs), to mu dodje 1,27 Evra za litar. Sa 1,27 Eur/L mi smo i dalje medju najjeftinijima u Evropi, a zanemarljivo skuplji od Bosne, Bugarske i Makedonije. Npr, Alzir nema akcize i sl, i mislim da kod njih benzin kosta 0,20 Eur/L !

iz bloka

pre 9 godina

@Marija dobro zapamti svoj komentar i prokomentarisi ga sama.
Cime se vi bavite, nece imati sta da rade nase deca, svi beze odavde, a mi brinemo da li ce Putin biti na vlasti ili Obama i ko ce pobediti u ovom sumanutom finansijskom ratu. Znam samo da MI "obicni" uvek gubimo!

Swedenonlinee

pre 9 godina

Haha, koja filozofija, zvuci kao majmun koji sedi na grani i sece istu nadajuci se da kad padne da ce nekoga povrediti!?
Trazili ste, dobili ste "braco" Rusi! Krivac je tamo gde je pokusao da uvede politicki pritisak na trzista koriscenjem energenata kao oruzjem! Bumerang efekat, poznat svima ali izgleda ne i Rujama!

bobo mk

pre 9 godina

(Robespjer, 26. novembar 2014 10:41)
Mislio sam da nama golcima odgovara da cena nafte bude što niža, kada ono pročitam ovakav komentar i pitam se šta je bolje, dali da imamo jeftinije derivate i da malo popravimo stanje u privredi, ili da cena nafte ode u 200$, da ne brinemo za rusku ekonomiju?

Robespjer

pre 9 godina

"Očajnički potez ruskog Rosnjefta"

Preteraste ga malo? Tendenciozno i losa namera. Cak sta vise, ukoliko ne uspe sutrasnji dogovor Rusija ce povecati proizvodnju nafte kako bi dalje smanjila cenu do 60 dolara i kako bi se ovo vratilo kao bumerang drzavama koje su ovo zapocele: USA (kompanije iz USA koje vade skriljce ne mogu ispod 80 dolara, cak i neke obicne kompanije ne mogu ispod 55 dolara) i SA. Inace nafta iz Kalifata se abez problema prodaje za 30 dolara americkim kompnaijama preko Iraka, Katara i manjim delom Turske. Bilo bi interesantno da se vidi koliko vestacko smanjenje cene nafte utice na realnu americku privredu, a ne ovu falsifikovanu sa pirvrednim rastom od 3.9 uz stagnaciju proizvodnje.

Marija

pre 9 godina

Granica za raspad boljsevicke Rusije i Kooperative Ozero je cena nafte od 60 dolara po barelu.
Sada je 80 dolara.
SSSR se raspao onog trenutka kada je cena nafte u svetu drasticno pala jer sem nafte nisu imali nista da izvezu.
Sada je pravni naslednik SSSR-a, KGB Rusija na istom putu.

Kakva je panika nastala u KGB Rusiji vidi se i po ovim ocajnickim potezima Rosnjefta i KGB-a.
Vec na 80 dolara po barelu, rublja je pala 43%, inflacije je skoro 50%, pad deviznih rezervi za trecinu usled neuspesnog branjenja rublje a sta li ce tek da bude kad barel nafte bude pao na 60 dolara?
Za to vreme dolar nikad jaci, a cena nafte u Americi je 50 dinara po litru.

Ali dezurni rusofili nam pricaju kako je KGB Rusija ekonomska sila a sve neuspehe KGB Rusije pravdaju postovima kako sve to KGB-u i Putinu odgovara ahaha.

Sacekajmo mart/april sledece godine kada barel nafte bude bio ispod 60 dolara pa da gledamo i diskutujemo kako prolazi sastanak ruskog naroda na ulicama Moskve sa okupatorskom boljsevickom KGB bandom.

Zoran

pre 9 godina

Pa nema veze država sa cenom nafte već prodavci, inostrane firme - Mađarska, Austrija, Rusija, Grčka jer srpskih nema zahvaljujući DSSu i rusoljupcima, prodali smo NIS.

Sultan

pre 9 godina

Rusija kao zemlja sa najvecim naftnim rezervama na svetu profitira pa i da je nafta 20 evra/bure, oni je dobijaju za dz sama im izvire. A sta ce Ameri koji su iscrpeli svoje naftne rezerve? Dosegli oil peak i sada strmoglavo padaju? Pa njima se ne isplati da vade naftu iz mulja i skriljca ako je ona ispod 100 dolara za bure.

poznavalac

pre 9 godina

cena u maloprodaji je ostala ista zato sto je cena nafte vestacki oborena, kad bi pala cena i u maloprodaji doslo bi do vece potrosnje sto bi samo dovelo do poskupljenja a to nekima iz politickih razloga ne odgovara.. inace po ovoj sad ceni od 74 dolara za barel cena na pumpama bi trebala biti oko 90 dinara za litar

Порески обвезници питају

pre 9 godina

Тенденциозан наслов који не одговара садржају чланка. Ко уствари управља Танјугом?

Filip

pre 9 godina

nije ocajno, nego providno. prvi su koji su to napravili posto je prevelika proizvodnja dovela do smanjenja cijena. ovako ce proizvoditi manje i zaradivati vise.

Ivan Generalic, slikar naivac

pre 9 godina

@ Robespjer

Vece neznanje o nafti nisam skoro procitao. Ako slucajno imas diplomu bilo cega, uvij je u pet dolara i baci. Tesko da bi se neko saginjao da je podigne ukoliko je ne uvijes u neku "bezvrednu" valutu". I jos nesto da dodam: sacuvaj me boze.

milan

pre 9 godina

Nekako mi fali u ovom tekstu najvažnije a to je da SAD proizvodi naftu punom parom i pored niskih cena (a možda cene padaju i zbog toga) da bi rusima otežali trgovinu nafte i tako uveli još jedan vid sankcija Rusiji.

abc

pre 9 godina

Što očajnički? Racionalan. Jok, ludi su, pa ne znaju da to neće uticati na cenu. Kad ja znam, a tri blage nemam ni sa naftom ni sa ekonomijom, znaju valjda i oni.

Stojko

pre 9 godina

Zanimljivo je to da se mnogo para vrti oko nafte, i da velike sile koriste naftu kao izvor moci, tako da kad bi se pojavila super baterija, odnos moci u svetu bi se drasticno promenio, zato i necemo imati bolje baterije u telefonima u skorije vreme...

genije - sakupljac minusa

pre 9 godina

@(poznavalac, 26. novembar 2014 10:35)
Čega li si ti poznavalac kad ne znaš da u evropi (kontinent) cene sirove nafte u ceni goriva učestvuju sa manje od 30%). Prema tome da padne cena nafte za 50%, ne skoči dolar (kao što jeste preko 10% u odnosu na E), ne utrči država sa većom akcizom (kao što hoće) - cena benzina bi pala za maks 10-15 dinara. Kako si ti znalački došao do 90 rsd (0.8e) samo ti znaš... Ili bot-master...

Igor

pre 9 godina

Ne znam zasto odmah svi ponavljaju kako kod nas cena goriva nije pojeftinela, iako je pojeftinela na berzi.
Kao sto stoji u prethodnom komentaru - veci deo cene goriva na pumpi cine akcize, porezi, transport, troskovi distribucije, troskovi pumpe, a najmanji deo cene cini cena sirove nafte na berzi. Za taj maleni deo, taman toliko koliko je i moglo da pojeftini - da to toga ne dodje pobrinuo se nas DINAR, koji je sve bezvredniji. Posto je nafta uvozni resurs, placa se u Evrima/Dolarima, i zato cena mora da raste kad pada vrednost dinara, tj u nasem slucaju - ostalo je na istom (gledano kroz dinar). Ali ako preracunate u EVRO, onda je i kod nas gorivo pojeftinelo. Ako je za utehu, u Nemackoj je npr pojeftinelo na 1,46 Evra za SuperPlus (koji nema alkohol i koji je kao nas EvroBMB), tj na 1,40 za Super (koji je losiji od naseg goriva, jer ima 5% alkohola). Kod nas je ostalo na 153 dinara, i ako je Evro 120 (mada se uvek racuna kupovni kurs), to mu dodje 1,27 Evra za litar. Sa 1,27 Eur/L mi smo i dalje medju najjeftinijima u Evropi, a zanemarljivo skuplji od Bosne, Bugarske i Makedonije. Npr, Alzir nema akcize i sl, i mislim da kod njih benzin kosta 0,20 Eur/L !

Rade

pre 9 godina

Severna Dakota je po proizvodnji nafte prestigla Texas. Zahvaljujuci frekingu Amerika odjednom ima visak nafte i gasa. Za zadnjih godinu dana otvoreno je 600.000 radnih mesta u gasnoj industriji. Americka privreda je u usponu, zahvaljujuci ovoj industriji. Nezaposljenost je pala na 5%. Od uvoznika zeli da postane izvoznik. Na kraju ce ispasti da nema zavere, odnos ponude i traznje. Price o tome da se ne isplati freking sa cenom ispod 100$ za barel nisu tacne. Tehnologija napreduje.

manitu

pre 9 godina

a Emirati nece hteti da smanje proizvodnju nafte,verovatno im bolje da za manje para prodaju naftu,zato sto ce tako vise da zarade??? sta ti je politika i "glad" zapadna!

Lik

pre 9 godina

"...Kako si ti znalački došao do 90 rsd (0.8e) samo ti znaš... Ili bot-master...
(genije - sakupljac minusa)

Evo da ti odgovorim umesto njega, danas galon goriva košta u Njujorku $3.
Dakle, 3,78 lit. košta oko 300 dinara pa sad ti izračunaj.

A to sa akcizama, porezima i drugim zahvatanjima okači mačku o rep, zašto Ameri to ne primenjuju ako valja? Njihova ekonomija je zasnovana na drugim principima i zato oni imaju rast ali isto tako tamo sirotinju slabo ko zarezuje, nema finansiranja iste preko otimačine na pumpama.
Evropa opravdano zaostaje u rastu jer ima socijalnu politiku koja sve vuče na dno a i poreska politika im ne valja, Rusija tek ima pad što zbog sankcija što zbog cene nafte a realno, koju oni proizvodnju imaju?

Bitanga i princeza

pre 9 godina

"Sacekajmo mart/april sledece godine kada barel nafte bude bio ispod 60 dolara pa da gledamo i diskutujemo kako prolazi sastanak ruskog naroda na ulicama Moskve sa okupatorskom boljsevickom KGB bandom."
(Marija, 26. novembar 2014 14:43)

Ti ćeš da gledaš iz udobne fotelje, pošto te nije briga koliko će taj "sastanak" da odnese života, jer su ruski.
Pripremi i kokice da ti ugođaj bude potpun..

Swedenonlinee

pre 9 godina

Haha, koja filozofija, zvuci kao majmun koji sedi na grani i sece istu nadajuci se da kad padne da ce nekoga povrediti!?
Trazili ste, dobili ste "braco" Rusi! Krivac je tamo gde je pokusao da uvede politicki pritisak na trzista koriscenjem energenata kao oruzjem! Bumerang efekat, poznat svima ali izgleda ne i Rujama!

andreas kisser

pre 9 godina

Bilo bi interesantno da se vidi koliko vestacko smanjenje cene nafte utice na realnu americku privredu, a ne ovu falsifikovanu sa pirvrednim rastom od 3.9 uz stagnaciju proizvodnje.
(Robespjer, 26. novembar 2014 10:41)

moram da priznam da ovu poslednju recenicu nisam razumeo. a sto se tice cena, ne treba ocekivati da smanjenje cene sirove nafte od 30% automatski vodi smanjenju maloprodajne cene od 30%, ali je nenormalno da citam kako u srbiji cena uopste nije smanjena! u VB gde zivim, bar na lokalnoj pumpi, u posledjih mesec-dva, cena bezolovnog je pala za 16 penija (20 evrocenti, tj, oko 25 dinara); preciznije sa £1.39 na £1.23 za litar... sto je naravno ipak ok i fer. inace se slazem da naslov i tekst ne stoje bas u korelaciji.

Komesar

pre 9 godina

Nazalost realna ponuda i potraznja odavno ne upravljaju trzistem, vec vise slojeva bankarskih spekulanata, kao i oni koji manipulisu rezervama i raznim pritiscima na trzisne faktore (ekonomskim, vojnim, psiholoskim putem). Ovde se radi o ekonomskom ratu, tako da sve bajke o "slobodnom trzistu" padaju u vodu. Rusija ce morati da povlaci daleko drasticnije poteze da bi probila "safety-net" zapadnog energetskog lobija i zastitila svoj energetski sektor.

iz bloka

pre 9 godina

@Marija dobro zapamti svoj komentar i prokomentarisi ga sama.
Cime se vi bavite, nece imati sta da rade nase deca, svi beze odavde, a mi brinemo da li ce Putin biti na vlasti ili Obama i ko ce pobediti u ovom sumanutom finansijskom ratu. Znam samo da MI "obicni" uvek gubimo!

bobo mk

pre 9 godina

(Robespjer, 26. novembar 2014 10:41)
Mislio sam da nama golcima odgovara da cena nafte bude što niža, kada ono pročitam ovakav komentar i pitam se šta je bolje, dali da imamo jeftinije derivate i da malo popravimo stanje u privredi, ili da cena nafte ode u 200$, da ne brinemo za rusku ekonomiju?

mujcinovic salih

pre 9 godina

Blisko mi je ramisljanje gospodje-ice Marije.Cena kod nas sto se tice one mogu samo da rastu.Zamislite da naftu dobijamo besplatno-nemoguce al' zamislite-kod nas bi opet cena bila ta koju sada imamo.Zasto,ako kazem nece mi objaviti komentar!

miki

pre 9 godina

Zato nasi ministri, premijer i toma idu drzavnim gorivom a narod placa nenormalno cenu goriva. Uzas jedan, kolko su nesposobni to je neverovatno, sav novac nalaze preko ledja ljudi. Bruka!