Nedelja, 23.11.2014.

10:59

Putin: Opasno je igrati se s naftom

Veštačko smanjenje cena nafte pogodiće i one koji ga izazivaju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu agenciji TAS.

Izvor: Tanjug

Putin: Opasno je igrati se s naftom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

MIX

pre 9 godina

Samo da razjasnim; nešto više od polovine cene goriva su državna zahvatanja (akciza, PDV i ostalo), tako da kada pričate o 20% manjoj ceni pričajte o umanjenu osnovne cene od 70 din/lit. nemojte zaboraviti da je nedavno uvedena obavezba taksa od 2,60 din + PDV na obavezne rezerve i da je dinar devalvirao što znači da ne možemo govoriti o smanjenju od 20% nego o smanjenju od najviše 8% ali od cene od 70 din što je oko 5 din/lit, a toliko je kod nas i pojeftinilo. takva je računica, pa kome se sviđa....

Poziv na pitanje za javnost!

pre 9 godina

Tražimo spuštanje cene naftnih derivata u Republici Srbiji! Dajte novinari B92,Blica i ostalih novinskih i Tv medija, pokrenite ovo pitanje u javnosti, zašto kod nas nije cena benzina i dizela pala za 20-25 % kao i svuda u svetu?! Dokle će nas pljačkati bre?!

KoleM

pre 9 godina

Rusija u Srbiji izvadi 10 miliona barela nafte i gasa godišnje, odnosno toliko se uzme Srbiji. E sad dok je cena nafte bila 100$ onda su nam uzimali milijardu $ a sada je u pitanju 700 miliona $, ali na kraju svejedno, to je 10 miliona barela bespovratno uzeto it zemlje Srbije.

EuIZ

pre 9 godina

(uint, 23. novembar 2014 20:58)

bravo Unit, svaka cast na ovoj informaciji. Cisto da anglo-botovi znaju da su provaljeni. A i obican gradjanin da zna svaki put kad vidi takav nekonzistentan cinican komentar sa naglaskom na nebitno ili cisto podrugljiv, da to nije slucajno vec da to rade placeni ljudi, obuceni za takvu vrstu delovanja. Zalosno za takve ljude koji cine nesto tako a jos zalosnije za one koji jesu iz naseg naroda. Moralni patuljuljci koji se ne boje karme, ali...

dj

pre 9 godina

Od gomile proruskih i antiruskih gluposti, koje ovde pročitah, apsolutni pobednik i kandidat za glupost godine je komentar da se cenom goriva u Srbiji finansira rat u Ukrajini...

oblak

pre 9 godina

Vladimire sto pre sidjes sa vlasti bice bolje ruskom narodu. Teranje inata sa celim svetom nikome nije jos poslo za rukom a da je prosao kako treba. Rusija je gotova. Barel nafte ce ici na ispod $60 to je ocigledno. Cena nafte za obicne ljude u USA je sada 50 dinara po litru (ja toliko placam) i verujem da ce ici jos nize.

Amerika je postala najveci proizvodjac nafte na svetu i to sada ima veliki uticaj.
(Kalifornija, 23. novembar 2014 18:31)

Amerika vadi naftu iz škriljaca. Taj proces košta oko 80 dolara po barelu, ako je nafta jeftinija onda im se jednostavno ne isplati! Cena je manja zbog Amera...

Petar Preradović

pre 9 godina

Gospodine predsedniče vlade Vučiću: da li ste čuli da je cena nafte na svetskom tržištu pala na pola i da nastavlja da pada.
Pa kad će pasti cena goriva na našim pumpama?

andreas kisser

pre 9 godina

Kako to mislis "... na tvojoj lokalnoj esso pumpi"? PS Bilo bi i tebi pametnije da si kupovao dolare, nego cuvao funte. U svakom slucaju, cestitam ti na ostvarenoj ustedi. Trebace ti. Videces uskoro.
(@(andreas kisser, 23. novembar 2014 19:27), 23. novembar 2014 22:29)

'ajd bas da vidimo ;-)

Bojan KG

pre 9 godina

Ovaj što meni priča o obrazovanju samo da zna da sam doktorirao na Mašinskom fakultetu u KG u tridesetoj godini života (pre četiri godine) po starom programu a na osnovnim studijama imao prosek 9.61. Što se tiče odnosa BDP-a mislio sam na nominalni gde se lepo vidi da je projektovani BDP Nemačke za ovu godinu 3820 milijardi $ a Rusije oko 2000 milijardi $ - znači skoro duplo manje:

(http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)#2014)

Što se tiče teritorije to nije bilo kakva teritorija jer je u pitanju zemlja sa najvećom obradivom površinom na svetu (a uvozi poljoprivredne proizvode), najvećim hidropotencijalom, najvećom površinom pod šumama . . . Pusti ti prijatelju Grenland gde sem leda nema bilo čega drugog. Inače ja sam veliki rusofil i ovo pričam jer im želim sve najbolje, da se trznu malo iz letargije i da sem izvoza nafte, gasa, vojne i svemirske industrije rade i nešto drugo. Niko neće biti srećniji od mene ako se pojavi neki kvalitetan Ruski brend a da nije nešto iz pomenutih oblasti. Ne smem da zamislim šta bi na primer Japan bio da ima sve ono što ima Rusija. Inače svi ozbiljniji ekonomisti kažu da je Rusija verovatno jedina zemlja koja teoretski može da bude sama sebi dovoljna jer ima apsolutno sve - što to nije tako nego im je 70 % izvoza nafta i gas (to ne kažem ja nego podaci o strukturi njihovog izvoza) mislim da nije normalno već žalosno. Hvala Bogu pa imaju nuklearke inače bi ih ovi NATO zlikovci odavno rasparčali kao što su SSSR.

nucky thompson

pre 9 godina

nisam bas siguran kako to drug Vladimir veliki zamislja, ali evo mene je jutros prijeatno iznenadila cijena i to na Lukoil pumpi u Newark-u ( New Jersey) od $2.51 za galon :)

deki

pre 9 godina

Zemlja koja ima sve a živi samo od nafte i gasa. 145 000 000 ljudi, 17 000 000 km2 - zamislite koja to sila može da bude. Ali džabe, korupcija, mafija, lenjost, javašluk, totalni haos . . . i na kraju je rezultat svega GDP koji je više nego duplo manji od Nemačkog a Nemaca ima skoro duplo manje, nemaju sirovine, nemaju naftu, nemaju gas, a o tome koliko je puta Nemačka teritorijalno manja od Rusije da ne pričamo. Čuo sam juče da je rublja za 9 meseci devalvirala 40 % tako da običan narod u Rusiji počinje da propada. Mora nešto da se radi a ne samo da se prodaje ono što im je Bog dao.
Zato oni i ostala ekipa izmisle teroriste, diktatore (svi oni koji ne misle kao oni)itd. Posle toga sledi medijska kampanja protiv istih, a zatim napad bombama i otimanje svega sto stignu. Hitler je bio posteniji, bar je javno rekao sta ce i kako ce, dok njegovi sledbenici rade sve u ime demokratije koja postoji samo kao definicija.

@(andreas kisser, 23. novembar 2014 19:27)

pre 9 godina

Kako to mislis "... na tvojoj lokalnoj esso pumpi"? PS Bilo bi i tebi pametnije da si kupovao dolare, nego cuvao funte. U svakom slucaju, cestitam ti na ostvarenoj ustedi. Trebace ti. Videces uskoro.

rrrr

pre 9 godina

2.55$ po galonu u Virginia a za dizel 3.25$ po galonu tako da je benzin više nego duplo jeftiniji nego kod nas. I ameri se čude kako toliko jeftino... Benzin ide do 3$po galonu zavisno od države.

Posmatrac

pre 9 godina

Дакле, да поновим - неће Америка да Путин оде, него да Русија оде, да се распарча и опљачка као Југославија, Ирак, Авганистан, Сирија, Либија итд. Не млатите празну сламу, ми Русе нећемо мрзети, знамо ко су непријатељи, а ко пријатељи - Руси су нама браћа по оружју и крви, а ви можете писати коментаре какве хоћете, долари не могу купити душу и срце, не заборавите да ми увек побеђујемо.

ПС: Имаћете ви са запада много поздрава од исламских земаља које су вам наводно пријатељи, а који живе од цене нафте коју ви упорно подривате. Па пар авиончића, пар самоубилачких напада и ето раста цене нафте. Руси вам никада нису то урадили, а ви их третирате горе него терористе - вратиће вам се као што вам се вратило са Осамом.

Istina

pre 9 godina

Kada on nabija cijenu nafte i gasa to je OK,a kada cijena pada to je loše.Pazi pameti,pa zar nije na snazi slobodno formiranje cijena,Ameri ruše cijene i ko će prije pasti..Ja bih se kladio na jednu stranu.

Размислите мало

pre 9 godina

Жао ми је ових натофила који умишљају да Амери и НАТО желе да Путин оде. Да им смета, убили би га као Гадафија, Осаму или Садама, или милионе других цивила које су до сада побили (више него Хитлер). Дакле, није Путин проблем, него је проблем што Путин не да њима да раде са Русијом и Азијом шта они хоће (дакле, да пљачкају, отимају, пустоше, развлаче, тероришу, расељавају).
Не просипајте лажљиву жалост за Русима, тај народ зна зашто је изабрао како је изабрао. Жалите будале које мисле да Русе могу да покоре и освоје. То су једном успели Монголи и нико никад више. Пад стандарда за Русе није једнако болан као пад стандарда за западњаке. А шта ће урадити амерички исламски савезници када им ови срозају ЈЕДИНЕ изворе новца, тј цену нафте? Они нису Путин, нити ће реаговати као он.
На крају крајева, чему радост патњи милиона Руса због одлуке да бране свој народ, своје ресурсе и своје интересе? Нисте тако слинавили ни за Ирачанима, ни за Авганистанцима, а ни за мртвим Американцима који свакодневно иду у кесама за УСА, да би бранили "демократију". Само лудак мисли да може да науди Русији, а да не добије контра мере. Причамо о народу који је зауставио највеће зликовце ове планете и опет ће их зауставити. Мислите о томе.

samo srbija

pre 9 godina

Vladimire sto pre sidjes sa vlasti bice bolje ruskom narodu. Teranje inata sa celim svetom nikome nije jos poslo za rukom a da je prosao kako treba. Rusija je gotova.....
(Kalifornija, 23. novembar 2014 18:31)

A da ti sinko ostaviš Rusima da odlučuju o tome šta je za njih bolje i ko će da vlada. Kakav li Ariel koriste tamo kod tebe za sićušne mozgove, stvarno ne ostavlja ni mrlju zdravog razuma.

uint

pre 9 godina

Izuzev mozda 3-4 komentara vrednih paznje, svi ostali su kao sa edukacija NVO aktivista po receptu Sola Alinskog. Kada nema argumenata, ide ismevanje jer to dobro prolazi kod priprostog naroda odn. "Ridicule is man’s most potent weapon". Globalna taktika iz prirucnika: Keep the pressure on. Never let up. Keep trying new things to keep the opposition off balance. As the opposition masters one approach, hit them from the flank with something new. Attack, attack, attack from all sides, never giving the reeling organization a chance to rest, regroup, recover and re-strategize.
Konkretno za personalizaciju: Pick the target, freeze it, personalize it, and polarize it.
Nekad je prosto neveravatno koliko se bukvalno drze iste matrice i koliko je sve to providno i predvidljivo, ali racunaju da dokle god ta taktika prolazi, zasto bi je menjali.

NN

pre 9 godina

To je kada se budzet Rusije puni samo prodajom skupe nafte i gasa i kada ne postoji nikakve privreda tj proizvodnja , cim padne cena krece sunovrat i pad standarda

andreas kisser

pre 9 godina

ne znam na sta tacno vladimir veliki misli kada govori kako ce pad cene nafte pogoditi zapad. ja se ne razumem mnogo u ekonomiju, ali znam da je cena bezolovnog pojeftinila na mojoj lokalnoj esso pumpi (ovde u engleskoj gde zivim) za 16 penija, tj. 20 evrocenti, tj. 25 dinara po litru u poslednjih mesec dana. mozda ce drug vladimir da mi objasni da je to lose za mene? sto se tice osobe koja se potpisala sa 'fyi', ili kako vec, opet - nisam ekonomista pa ne znam da li na kvalitet zivota uticu inflacija, deflacija, ili devalvacija... ali znam da mi je par prijatelja rusa reklo da narod u rusiji trenutno masovno kupuje dolare. e sad, kome verovati?

Glasac na izborima

pre 9 godina

A nasu naftu i gas vredne nekoliko milijardi evra smo zahvaljujuci jedno nasoj vladi dali za male pare i sada crpe tu naftu i gas za mizeriju od rudne rente od svega 3 % koja je najniza u celom svetu i koju nase vlade koje brinu o narodu ne smeju da predloze povecanje , jer odmah stigne pretnja iz Moskve.

ulična svetiljka

pre 9 godina

Ako je istina da iza toga ima politike onda neće još dugo potrajati ova niska cena.Nije to ni u interesu SAD,koji je od skoro najveći proizvođač nafte.Pogotovo što Američke kompanije eksploatišu naftu iz škriljaca,što je skuplje od klasične eksploatacije.Naravno da te kompanije neće hteti još dugo da gube novac zbog toga što Vašington pokušava da kazni Rusiju i još neke zemlje.Sa druge strane,devalvacijom rublje,Rusija pokušava da nadoknadi nedostatak novca u budžetu,koji dolazi od izvoza nafte,koja se uglavnom prodaje za dolare.

levac

pre 9 godina

Ej Putine nesretnice.Unistices svoj ionako vec unisten narod.Ne moze se protiv celog sveta, nije taj svet Srbija,Ovde u Srbiji zahvuljujuci ovakvim poltronima koji vas nazivaju bracom mozete da sisate kako hocete. Na zalost.

Kalifornija

pre 9 godina

Vladimire sto pre sidjes sa vlasti bice bolje ruskom narodu. Teranje inata sa celim svetom nikome nije jos poslo za rukom a da je prosao kako treba. Rusija je gotova. Barel nafte ce ici na ispod $60 to je ocigledno. Cena nafte za obicne ljude u USA je sada 50 dinara po litru (ja toliko placam) i verujem da ce ici jos nize.

Amerika je postala najveci proizvodjac nafte na svetu i to sada ima veliki uticaj.

Dejan

pre 9 godina

I dalje ne mogu da verujem da postoje ljudi koji pojma nemaju, eto nek jednom nauce da je nasa vlada sa velikim akcizama kriva za jako skupo gorivo a ne rusi!Nafta je berzanska roba, nepismeni koji evropejci....

Boki NS

pre 9 godina

Čovek je sve realno rekao. Ono što iznenađuje je 99% antiruskih komentara i maltene obrnut odnos lajkova i dislajkova. Dakle, oni što čitaju misle drugačije od onih što komentarišu. Ili objavljujete samo negativne komentare?

Washington

pre 9 godina

Vazi vazi, videcemo koga ce vise da pogodi pad cena. Znamo istorijski ko je uvek bio gubitnik i tako se nastavlja dan danas. Ajde ti malo pricaj koliko nuklearnih bombi imas, da se Srbi napale.

fyi

pre 9 godina

@Bojan KG: Vase (ne)obrazovanje je u principu vas problem, ali na javno iznosenje poluinformacija i neistina mora da se odgovori. Prvo, teritorijalna velicina sama po sebi ne znaci nista, inace bi i Grenland ili Kongo bili velesile, mnogo bitniji su narod, klima, politika i sl.
Drugo, apsolutno nije tacno da je nemacki GDP duplo veci od ruskog, vec su bezmalo izjednaceni (samo CIA zbog svoje prirode daje malo drugacije podatke):
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29
Trece, na GDP vrlo znacajan uticaj ima spoljni dug koji kod Nemacke iznosi preko 5.500 milijarde USD (odn. 57,000 USD po stanovniku) naspram 715 mlrd. Rusije (3600 po stanovniku):
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
Ovde nije mesto da se govori o metodologiji racunanja BDP (uracunavanje prostitucije, droge itd), sta za BDP znace "humanitarne" intervencije (bilo direktno vojnom bilo finansijskom, politickom, logistickom ili medijskom podrskom) po Iraku, Libiji ili Ukrajini itd, ali bi svaka ozbiljna analiza to morala da ukljuci u razmatranje.
Slozicu se da je rublja devalvirala, samo sto narod to ne oseca, jer na standard utice inflacija, a ne kurs valute.
Suvise je to opsirna tema da bi se to razjasnavalo u komentarima, ali je ipak potrebno malo ozbiljnosti i informisanosti kada se raspravlja. Valja napomenuti i da sankcije za Rusiju odn. ranije SSSR nisu nesto novo, jer su bile pod sankcijama zapada raznog intenziteta od 1918. sve do pre dve decenije.

vuk

pre 9 godina

pocelo je,, zao ni je obicnog naroda koji ce najvise da ispasta kao i mi nekada.Za 15-20 god Rusija ce biti opustosena od lopuvluka i kradje jer su gori nego mi a ima sta i da se ukrade.. za 25-30 godina Rusija nece ni postojati, amerima se ne zuri nigde

pudak

pre 9 godina

Gospodine Putin kod nas nije pala cena goriva vec je duplo skuplja nego kod vas i u Americi. Tu razliku mi ulazemo u nasu vlast, punimo im dzepove da bar oni mogu da zive ko ljudi, a nesto i u stek da se sklone jer nikome nije gorela do zore... kaznice ih napacen narod na sledecim izborima...

Rusi!?

pre 9 godina

Da li je to Putin priznao da situacija ima katastrofalne posledice za Rusiju ili se meni cini.Da li je promenio misljenje da ce kriza samo ekonomski ojacati Rusiju.

zems

pre 9 godina

Trenutno spustanje cene nafte je posledica "rata" Saudijske Arabije protiv SAD. Saudijci zele da uniste americke proizvodjace Shale Oil-a (nova vrsta nafte koja se vadi iz stena) dok su jos mali ne pocnu da im prave jaku konkurenciju. Putin je tu kolateralna steta.

SNS bot

pre 9 godina

Zato se gospodin Vucic ponasa odgovorno i dok svi smanjuju cene nafte i naftinih derivata, on ih dize. Gospodin Vucic misli i i na nase dobro i na dobro nase ruske brace!

mile

pre 9 godina

...cene nafte i naftnih derivata u Srbiji su jako skupe, a inače cena nafte treba da bude prihvatljiva za potrošače.
Podržavam pad cena nafte (veštački ili tržišno ..sve jedno) ali u Srbiji se to neće desiti ,a to je jedan u nizu uzroka visokih cena i veoma niskog standarda ljudi ....avako stanej u državi vodi u dalje slabljenje društva ...vlast mora da zadrži sadašnji broj ljudi sa primanjima, i da u naredne nekolike godine zaposli nekolike stotine hiljada novih radnika, time će rešiti ključne probleme društva...a to je moguće izvesti ... sve ostalo ej demagogija i borba za vlast ...

Jasno je

pre 9 godina

Ne g. Putinu, pogodice tebe najvise jer bogate zemlje ce imati samo dobiti od manje cene energenata posto iste uvoze. To znaci da gradjani tih zemalja moraju da izdvajaju manje novca za energente i biznis uopste i time daju vise novca svojoj ekonomiji.

Manja cena energenata pogadja samo izvoznike, poput Rusije, koja ce imati znatno manje sredstava za budzet. Zapadne vlade, izuzev mozda Norveske, imace vise novca.

Izgleda da Putin malo razume o kretanjima u privredi zemalja.

Bata, USA

pre 9 godina

Ma ovaj sve zna, karatista, tekvondoista, dzudista, lovac, klavirista, ronilac, rvac tigrovima, ratni strateg a sada i vrhunski ekonomista... Alo ljudi, osvecenje malo nije na odmetu... ovo je ruski Kim Dzong Un!

Zvonko

pre 9 godina

Jedan nas veliki ekonomista je isto tako video sankcije kao sansu za privredu ( sebe i bliske sebi). Zavrsio je u privatnom dvoristu kao kanarinac, a mi goli i bosi prepusteni domacim i stranim perverznjacima.

british

pre 9 godina

Ovaj covek mi se stvarno gadi,on sigurno nece da oseti nista ali njegov narod oce a kad budu izasli na ulice onda je to njegov kraj to mu je zagarantovano.

dragan

pre 9 godina

Cena nafte na svetskom tržištu pada, a cena nafte u Srbiji (koju kontroliše Rusija)ostaje na visokom nivou.Tom razlikom u ceni, Rusija (teoretski)finansira rat u Ukrajini.
Jadna li si Srbijo, ti i tvoja ljubav prema Rusiji.

Ddule

pre 9 godina

Teska bre vremena i za nasu bracu. Oni se bore protiv celog sveta.

Posto mi znamo sta znaci ziveti pod sankcijama, treba da otvorimo bracu sva vrata, i gde god oni misle da mogu nesto da zarade, da im privremeno poklonimo, bilo prirodnih bogatsva, bilo zlatne reserve. Ocekujem da ce se u akciju pomoci ukljuciti i Republika Srpska, pa mozda i CG.

Branko Radovanovic

pre 9 godina

Sve, ama bas sve, za sto se samo predpostavi da moze naneti stetu Rusiji, bice preduzeto bez obzira na cenu. Prvo je cenu nafte podigao i naduvao Bus i njegovo drustvo i tada su svi uglavnom cutali i pravili se mutavi. Sad obaranje diriguje dobitnik Nobelove nagrade za mir koji niposto nece dozvoliti da se mir dogodi u Ukrajini jer i to steti Rusiji, a posledice ni ovog puta nece biti vazne, jer ima i previse logisticke podrske, to smo dobro osetili na sopstvenoj kozi i nismo zaboravili, u vidu samoproglasenih postenih i nezavisnih medija, koji ce vec znati da po ustaljenom sablonu situaciju predstave potpuno obrnuto, zrtve pretvori u krivce itd.. Zaista me mnogo cudi da se niko od tih jurisnika nije setio dai Putina tuzi haskom sudu, a onda ce oni vec naci nacina da ga osude i odrade sve sto treba i zbog cega su, konacno, i ustanovljeni.

Растко

pre 9 godina

Цена нафте је увек била оружје пс и САД, реално би требала бити 45 $ по барелу а цена дизела око 1 Евро. Све би кренуло на боље. А за Русе, ма брига ме имају и превише.

Bojan KG

pre 9 godina

Zemlja koja ima sve a živi samo od nafte i gasa. 145 000 000 ljudi, 17 000 000 km2 - zamislite koja to sila može da bude. Ali džabe, korupcija, mafija, lenjost, javašluk, totalni haos . . . i na kraju je rezultat svega GDP koji je više nego duplo manji od Nemačkog a Nemaca ima skoro duplo manje, nemaju sirovine, nemaju naftu, nemaju gas, a o tome koliko je puta Nemačka teritorijalno manja od Rusije da ne pričamo. Čuo sam juče da je rublja za 9 meseci devalvirala 40 % tako da običan narod u Rusiji počinje da propada. Mora nešto da se radi a ne samo da se prodaje ono što im je Bog dao.

SrbIN

pre 9 godina

Cene nafte treba da idu dole, "gospodine" Putine. Sta ste hteli, da nas pljackate??
Vade iz zemlje nesto i debelo naplacuju. Sve sto je u zemlji, moru, duboku treba da bude vlasnistvo SVIH. Ne kaze se dzabe - PRIRODNO BOGATSTVO, a ne rusko ili arabijsko bogatstvo.

Vlado

pre 9 godina

Zar ne rece Bajden da se ne moze koristiti gas kao oruzije?
Ah izvinjavam se ovde je rec o nafti ;)
Inace verujem da se cena nafte vestacki spusta

Nenad

pre 9 godina

Ali Veliki, Mudri, Prepametni Vodja je sve to na vreme predvideo tako da sankcije Rusiji ne mogu nista vec ce ih samo ojacati. Da je samo znao ranije pa da je trazio da se uvedu sankcije jedno 10-20 godina ranije, gde bi sad Rusija bila. Ne bi bilo lose da se i mi pridruzimo Rusiji pa i nama EU i USA da uvedu sankcije da nas izbave iz ove bede i da nam poboljsaju ekonomiju.

Vlado

pre 9 godina

Zar ne rece Bajden da se ne moze koristiti gas kao oruzije?
Ah izvinjavam se ovde je rec o nafti ;)
Inace verujem da se cena nafte vestacki spusta

Nenad

pre 9 godina

Ali Veliki, Mudri, Prepametni Vodja je sve to na vreme predvideo tako da sankcije Rusiji ne mogu nista vec ce ih samo ojacati. Da je samo znao ranije pa da je trazio da se uvedu sankcije jedno 10-20 godina ranije, gde bi sad Rusija bila. Ne bi bilo lose da se i mi pridruzimo Rusiji pa i nama EU i USA da uvedu sankcije da nas izbave iz ove bede i da nam poboljsaju ekonomiju.

Bojan KG

pre 9 godina

Zemlja koja ima sve a živi samo od nafte i gasa. 145 000 000 ljudi, 17 000 000 km2 - zamislite koja to sila može da bude. Ali džabe, korupcija, mafija, lenjost, javašluk, totalni haos . . . i na kraju je rezultat svega GDP koji je više nego duplo manji od Nemačkog a Nemaca ima skoro duplo manje, nemaju sirovine, nemaju naftu, nemaju gas, a o tome koliko je puta Nemačka teritorijalno manja od Rusije da ne pričamo. Čuo sam juče da je rublja za 9 meseci devalvirala 40 % tako da običan narod u Rusiji počinje da propada. Mora nešto da se radi a ne samo da se prodaje ono što im je Bog dao.

Растко

pre 9 godina

Цена нафте је увек била оружје пс и САД, реално би требала бити 45 $ по барелу а цена дизела око 1 Евро. Све би кренуло на боље. А за Русе, ма брига ме имају и превише.

SrbIN

pre 9 godina

Cene nafte treba da idu dole, "gospodine" Putine. Sta ste hteli, da nas pljackate??
Vade iz zemlje nesto i debelo naplacuju. Sve sto je u zemlji, moru, duboku treba da bude vlasnistvo SVIH. Ne kaze se dzabe - PRIRODNO BOGATSTVO, a ne rusko ili arabijsko bogatstvo.

dragan

pre 9 godina

Cena nafte na svetskom tržištu pada, a cena nafte u Srbiji (koju kontroliše Rusija)ostaje na visokom nivou.Tom razlikom u ceni, Rusija (teoretski)finansira rat u Ukrajini.
Jadna li si Srbijo, ti i tvoja ljubav prema Rusiji.

SNS bot

pre 9 godina

Zato se gospodin Vucic ponasa odgovorno i dok svi smanjuju cene nafte i naftinih derivata, on ih dize. Gospodin Vucic misli i i na nase dobro i na dobro nase ruske brace!

fyi

pre 9 godina

@Bojan KG: Vase (ne)obrazovanje je u principu vas problem, ali na javno iznosenje poluinformacija i neistina mora da se odgovori. Prvo, teritorijalna velicina sama po sebi ne znaci nista, inace bi i Grenland ili Kongo bili velesile, mnogo bitniji su narod, klima, politika i sl.
Drugo, apsolutno nije tacno da je nemacki GDP duplo veci od ruskog, vec su bezmalo izjednaceni (samo CIA zbog svoje prirode daje malo drugacije podatke):
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29
Trece, na GDP vrlo znacajan uticaj ima spoljni dug koji kod Nemacke iznosi preko 5.500 milijarde USD (odn. 57,000 USD po stanovniku) naspram 715 mlrd. Rusije (3600 po stanovniku):
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
Ovde nije mesto da se govori o metodologiji racunanja BDP (uracunavanje prostitucije, droge itd), sta za BDP znace "humanitarne" intervencije (bilo direktno vojnom bilo finansijskom, politickom, logistickom ili medijskom podrskom) po Iraku, Libiji ili Ukrajini itd, ali bi svaka ozbiljna analiza to morala da ukljuci u razmatranje.
Slozicu se da je rublja devalvirala, samo sto narod to ne oseca, jer na standard utice inflacija, a ne kurs valute.
Suvise je to opsirna tema da bi se to razjasnavalo u komentarima, ali je ipak potrebno malo ozbiljnosti i informisanosti kada se raspravlja. Valja napomenuti i da sankcije za Rusiju odn. ranije SSSR nisu nesto novo, jer su bile pod sankcijama zapada raznog intenziteta od 1918. sve do pre dve decenije.

Washington

pre 9 godina

Vazi vazi, videcemo koga ce vise da pogodi pad cena. Znamo istorijski ko je uvek bio gubitnik i tako se nastavlja dan danas. Ajde ti malo pricaj koliko nuklearnih bombi imas, da se Srbi napale.

british

pre 9 godina

Ovaj covek mi se stvarno gadi,on sigurno nece da oseti nista ali njegov narod oce a kad budu izasli na ulice onda je to njegov kraj to mu je zagarantovano.

Bata, USA

pre 9 godina

Ma ovaj sve zna, karatista, tekvondoista, dzudista, lovac, klavirista, ronilac, rvac tigrovima, ratni strateg a sada i vrhunski ekonomista... Alo ljudi, osvecenje malo nije na odmetu... ovo je ruski Kim Dzong Un!

vuk

pre 9 godina

pocelo je,, zao ni je obicnog naroda koji ce najvise da ispasta kao i mi nekada.Za 15-20 god Rusija ce biti opustosena od lopuvluka i kradje jer su gori nego mi a ima sta i da se ukrade.. za 25-30 godina Rusija nece ni postojati, amerima se ne zuri nigde

Boki NS

pre 9 godina

Čovek je sve realno rekao. Ono što iznenađuje je 99% antiruskih komentara i maltene obrnut odnos lajkova i dislajkova. Dakle, oni što čitaju misle drugačije od onih što komentarišu. Ili objavljujete samo negativne komentare?

Dejan

pre 9 godina

I dalje ne mogu da verujem da postoje ljudi koji pojma nemaju, eto nek jednom nauce da je nasa vlada sa velikim akcizama kriva za jako skupo gorivo a ne rusi!Nafta je berzanska roba, nepismeni koji evropejci....

Rusi!?

pre 9 godina

Da li je to Putin priznao da situacija ima katastrofalne posledice za Rusiju ili se meni cini.Da li je promenio misljenje da ce kriza samo ekonomski ojacati Rusiju.

Zvonko

pre 9 godina

Jedan nas veliki ekonomista je isto tako video sankcije kao sansu za privredu ( sebe i bliske sebi). Zavrsio je u privatnom dvoristu kao kanarinac, a mi goli i bosi prepusteni domacim i stranim perverznjacima.

pudak

pre 9 godina

Gospodine Putin kod nas nije pala cena goriva vec je duplo skuplja nego kod vas i u Americi. Tu razliku mi ulazemo u nasu vlast, punimo im dzepove da bar oni mogu da zive ko ljudi, a nesto i u stek da se sklone jer nikome nije gorela do zore... kaznice ih napacen narod na sledecim izborima...

Kalifornija

pre 9 godina

Vladimire sto pre sidjes sa vlasti bice bolje ruskom narodu. Teranje inata sa celim svetom nikome nije jos poslo za rukom a da je prosao kako treba. Rusija je gotova. Barel nafte ce ici na ispod $60 to je ocigledno. Cena nafte za obicne ljude u USA je sada 50 dinara po litru (ja toliko placam) i verujem da ce ici jos nize.

Amerika je postala najveci proizvodjac nafte na svetu i to sada ima veliki uticaj.

Branko Radovanovic

pre 9 godina

Sve, ama bas sve, za sto se samo predpostavi da moze naneti stetu Rusiji, bice preduzeto bez obzira na cenu. Prvo je cenu nafte podigao i naduvao Bus i njegovo drustvo i tada su svi uglavnom cutali i pravili se mutavi. Sad obaranje diriguje dobitnik Nobelove nagrade za mir koji niposto nece dozvoliti da se mir dogodi u Ukrajini jer i to steti Rusiji, a posledice ni ovog puta nece biti vazne, jer ima i previse logisticke podrske, to smo dobro osetili na sopstvenoj kozi i nismo zaboravili, u vidu samoproglasenih postenih i nezavisnih medija, koji ce vec znati da po ustaljenom sablonu situaciju predstave potpuno obrnuto, zrtve pretvori u krivce itd.. Zaista me mnogo cudi da se niko od tih jurisnika nije setio dai Putina tuzi haskom sudu, a onda ce oni vec naci nacina da ga osude i odrade sve sto treba i zbog cega su, konacno, i ustanovljeni.

Jasno je

pre 9 godina

Ne g. Putinu, pogodice tebe najvise jer bogate zemlje ce imati samo dobiti od manje cene energenata posto iste uvoze. To znaci da gradjani tih zemalja moraju da izdvajaju manje novca za energente i biznis uopste i time daju vise novca svojoj ekonomiji.

Manja cena energenata pogadja samo izvoznike, poput Rusije, koja ce imati znatno manje sredstava za budzet. Zapadne vlade, izuzev mozda Norveske, imace vise novca.

Izgleda da Putin malo razume o kretanjima u privredi zemalja.

levac

pre 9 godina

Ej Putine nesretnice.Unistices svoj ionako vec unisten narod.Ne moze se protiv celog sveta, nije taj svet Srbija,Ovde u Srbiji zahvuljujuci ovakvim poltronima koji vas nazivaju bracom mozete da sisate kako hocete. Na zalost.

NN

pre 9 godina

To je kada se budzet Rusije puni samo prodajom skupe nafte i gasa i kada ne postoji nikakve privreda tj proizvodnja , cim padne cena krece sunovrat i pad standarda

Ddule

pre 9 godina

Teska bre vremena i za nasu bracu. Oni se bore protiv celog sveta.

Posto mi znamo sta znaci ziveti pod sankcijama, treba da otvorimo bracu sva vrata, i gde god oni misle da mogu nesto da zarade, da im privremeno poklonimo, bilo prirodnih bogatsva, bilo zlatne reserve. Ocekujem da ce se u akciju pomoci ukljuciti i Republika Srpska, pa mozda i CG.

Размислите мало

pre 9 godina

Жао ми је ових натофила који умишљају да Амери и НАТО желе да Путин оде. Да им смета, убили би га као Гадафија, Осаму или Садама, или милионе других цивила које су до сада побили (више него Хитлер). Дакле, није Путин проблем, него је проблем што Путин не да њима да раде са Русијом и Азијом шта они хоће (дакле, да пљачкају, отимају, пустоше, развлаче, тероришу, расељавају).
Не просипајте лажљиву жалост за Русима, тај народ зна зашто је изабрао како је изабрао. Жалите будале које мисле да Русе могу да покоре и освоје. То су једном успели Монголи и нико никад више. Пад стандарда за Русе није једнако болан као пад стандарда за западњаке. А шта ће урадити амерички исламски савезници када им ови срозају ЈЕДИНЕ изворе новца, тј цену нафте? Они нису Путин, нити ће реаговати као он.
На крају крајева, чему радост патњи милиона Руса због одлуке да бране свој народ, своје ресурсе и своје интересе? Нисте тако слинавили ни за Ирачанима, ни за Авганистанцима, а ни за мртвим Американцима који свакодневно иду у кесама за УСА, да би бранили "демократију". Само лудак мисли да може да науди Русији, а да не добије контра мере. Причамо о народу који је зауставио највеће зликовце ове планете и опет ће их зауставити. Мислите о томе.

Glasac na izborima

pre 9 godina

A nasu naftu i gas vredne nekoliko milijardi evra smo zahvaljujuci jedno nasoj vladi dali za male pare i sada crpe tu naftu i gas za mizeriju od rudne rente od svega 3 % koja je najniza u celom svetu i koju nase vlade koje brinu o narodu ne smeju da predloze povecanje , jer odmah stigne pretnja iz Moskve.

Posmatrac

pre 9 godina

Дакле, да поновим - неће Америка да Путин оде, него да Русија оде, да се распарча и опљачка као Југославија, Ирак, Авганистан, Сирија, Либија итд. Не млатите празну сламу, ми Русе нећемо мрзети, знамо ко су непријатељи, а ко пријатељи - Руси су нама браћа по оружју и крви, а ви можете писати коментаре какве хоћете, долари не могу купити душу и срце, не заборавите да ми увек побеђујемо.

ПС: Имаћете ви са запада много поздрава од исламских земаља које су вам наводно пријатељи, а који живе од цене нафте коју ви упорно подривате. Па пар авиончића, пар самоубилачких напада и ето раста цене нафте. Руси вам никада нису то урадили, а ви их третирате горе него терористе - вратиће вам се као што вам се вратило са Осамом.

zems

pre 9 godina

Trenutno spustanje cene nafte je posledica "rata" Saudijske Arabije protiv SAD. Saudijci zele da uniste americke proizvodjace Shale Oil-a (nova vrsta nafte koja se vadi iz stena) dok su jos mali ne pocnu da im prave jaku konkurenciju. Putin je tu kolateralna steta.

andreas kisser

pre 9 godina

ne znam na sta tacno vladimir veliki misli kada govori kako ce pad cene nafte pogoditi zapad. ja se ne razumem mnogo u ekonomiju, ali znam da je cena bezolovnog pojeftinila na mojoj lokalnoj esso pumpi (ovde u engleskoj gde zivim) za 16 penija, tj. 20 evrocenti, tj. 25 dinara po litru u poslednjih mesec dana. mozda ce drug vladimir da mi objasni da je to lose za mene? sto se tice osobe koja se potpisala sa 'fyi', ili kako vec, opet - nisam ekonomista pa ne znam da li na kvalitet zivota uticu inflacija, deflacija, ili devalvacija... ali znam da mi je par prijatelja rusa reklo da narod u rusiji trenutno masovno kupuje dolare. e sad, kome verovati?

uint

pre 9 godina

Izuzev mozda 3-4 komentara vrednih paznje, svi ostali su kao sa edukacija NVO aktivista po receptu Sola Alinskog. Kada nema argumenata, ide ismevanje jer to dobro prolazi kod priprostog naroda odn. "Ridicule is man’s most potent weapon". Globalna taktika iz prirucnika: Keep the pressure on. Never let up. Keep trying new things to keep the opposition off balance. As the opposition masters one approach, hit them from the flank with something new. Attack, attack, attack from all sides, never giving the reeling organization a chance to rest, regroup, recover and re-strategize.
Konkretno za personalizaciju: Pick the target, freeze it, personalize it, and polarize it.
Nekad je prosto neveravatno koliko se bukvalno drze iste matrice i koliko je sve to providno i predvidljivo, ali racunaju da dokle god ta taktika prolazi, zasto bi je menjali.

mile

pre 9 godina

...cene nafte i naftnih derivata u Srbiji su jako skupe, a inače cena nafte treba da bude prihvatljiva za potrošače.
Podržavam pad cena nafte (veštački ili tržišno ..sve jedno) ali u Srbiji se to neće desiti ,a to je jedan u nizu uzroka visokih cena i veoma niskog standarda ljudi ....avako stanej u državi vodi u dalje slabljenje društva ...vlast mora da zadrži sadašnji broj ljudi sa primanjima, i da u naredne nekolike godine zaposli nekolike stotine hiljada novih radnika, time će rešiti ključne probleme društva...a to je moguće izvesti ... sve ostalo ej demagogija i borba za vlast ...

samo srbija

pre 9 godina

Vladimire sto pre sidjes sa vlasti bice bolje ruskom narodu. Teranje inata sa celim svetom nikome nije jos poslo za rukom a da je prosao kako treba. Rusija je gotova.....
(Kalifornija, 23. novembar 2014 18:31)

A da ti sinko ostaviš Rusima da odlučuju o tome šta je za njih bolje i ko će da vlada. Kakav li Ariel koriste tamo kod tebe za sićušne mozgove, stvarno ne ostavlja ni mrlju zdravog razuma.

Istina

pre 9 godina

Kada on nabija cijenu nafte i gasa to je OK,a kada cijena pada to je loše.Pazi pameti,pa zar nije na snazi slobodno formiranje cijena,Ameri ruše cijene i ko će prije pasti..Ja bih se kladio na jednu stranu.

ulična svetiljka

pre 9 godina

Ako je istina da iza toga ima politike onda neće još dugo potrajati ova niska cena.Nije to ni u interesu SAD,koji je od skoro najveći proizvođač nafte.Pogotovo što Američke kompanije eksploatišu naftu iz škriljaca,što je skuplje od klasične eksploatacije.Naravno da te kompanije neće hteti još dugo da gube novac zbog toga što Vašington pokušava da kazni Rusiju i još neke zemlje.Sa druge strane,devalvacijom rublje,Rusija pokušava da nadoknadi nedostatak novca u budžetu,koji dolazi od izvoza nafte,koja se uglavnom prodaje za dolare.

rrrr

pre 9 godina

2.55$ po galonu u Virginia a za dizel 3.25$ po galonu tako da je benzin više nego duplo jeftiniji nego kod nas. I ameri se čude kako toliko jeftino... Benzin ide do 3$po galonu zavisno od države.

Petar Preradović

pre 9 godina

Gospodine predsedniče vlade Vučiću: da li ste čuli da je cena nafte na svetskom tržištu pala na pola i da nastavlja da pada.
Pa kad će pasti cena goriva na našim pumpama?

dj

pre 9 godina

Od gomile proruskih i antiruskih gluposti, koje ovde pročitah, apsolutni pobednik i kandidat za glupost godine je komentar da se cenom goriva u Srbiji finansira rat u Ukrajini...

oblak

pre 9 godina

Vladimire sto pre sidjes sa vlasti bice bolje ruskom narodu. Teranje inata sa celim svetom nikome nije jos poslo za rukom a da je prosao kako treba. Rusija je gotova. Barel nafte ce ici na ispod $60 to je ocigledno. Cena nafte za obicne ljude u USA je sada 50 dinara po litru (ja toliko placam) i verujem da ce ici jos nize.

Amerika je postala najveci proizvodjac nafte na svetu i to sada ima veliki uticaj.
(Kalifornija, 23. novembar 2014 18:31)

Amerika vadi naftu iz škriljaca. Taj proces košta oko 80 dolara po barelu, ako je nafta jeftinija onda im se jednostavno ne isplati! Cena je manja zbog Amera...

EuIZ

pre 9 godina

(uint, 23. novembar 2014 20:58)

bravo Unit, svaka cast na ovoj informaciji. Cisto da anglo-botovi znaju da su provaljeni. A i obican gradjanin da zna svaki put kad vidi takav nekonzistentan cinican komentar sa naglaskom na nebitno ili cisto podrugljiv, da to nije slucajno vec da to rade placeni ljudi, obuceni za takvu vrstu delovanja. Zalosno za takve ljude koji cine nesto tako a jos zalosnije za one koji jesu iz naseg naroda. Moralni patuljuljci koji se ne boje karme, ali...

deki

pre 9 godina

Zemlja koja ima sve a živi samo od nafte i gasa. 145 000 000 ljudi, 17 000 000 km2 - zamislite koja to sila može da bude. Ali džabe, korupcija, mafija, lenjost, javašluk, totalni haos . . . i na kraju je rezultat svega GDP koji je više nego duplo manji od Nemačkog a Nemaca ima skoro duplo manje, nemaju sirovine, nemaju naftu, nemaju gas, a o tome koliko je puta Nemačka teritorijalno manja od Rusije da ne pričamo. Čuo sam juče da je rublja za 9 meseci devalvirala 40 % tako da običan narod u Rusiji počinje da propada. Mora nešto da se radi a ne samo da se prodaje ono što im je Bog dao.
Zato oni i ostala ekipa izmisle teroriste, diktatore (svi oni koji ne misle kao oni)itd. Posle toga sledi medijska kampanja protiv istih, a zatim napad bombama i otimanje svega sto stignu. Hitler je bio posteniji, bar je javno rekao sta ce i kako ce, dok njegovi sledbenici rade sve u ime demokratije koja postoji samo kao definicija.

@(andreas kisser, 23. novembar 2014 19:27)

pre 9 godina

Kako to mislis "... na tvojoj lokalnoj esso pumpi"? PS Bilo bi i tebi pametnije da si kupovao dolare, nego cuvao funte. U svakom slucaju, cestitam ti na ostvarenoj ustedi. Trebace ti. Videces uskoro.

nucky thompson

pre 9 godina

nisam bas siguran kako to drug Vladimir veliki zamislja, ali evo mene je jutros prijeatno iznenadila cijena i to na Lukoil pumpi u Newark-u ( New Jersey) od $2.51 za galon :)

Bojan KG

pre 9 godina

Ovaj što meni priča o obrazovanju samo da zna da sam doktorirao na Mašinskom fakultetu u KG u tridesetoj godini života (pre četiri godine) po starom programu a na osnovnim studijama imao prosek 9.61. Što se tiče odnosa BDP-a mislio sam na nominalni gde se lepo vidi da je projektovani BDP Nemačke za ovu godinu 3820 milijardi $ a Rusije oko 2000 milijardi $ - znači skoro duplo manje:

(http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)#2014)

Što se tiče teritorije to nije bilo kakva teritorija jer je u pitanju zemlja sa najvećom obradivom površinom na svetu (a uvozi poljoprivredne proizvode), najvećim hidropotencijalom, najvećom površinom pod šumama . . . Pusti ti prijatelju Grenland gde sem leda nema bilo čega drugog. Inače ja sam veliki rusofil i ovo pričam jer im želim sve najbolje, da se trznu malo iz letargije i da sem izvoza nafte, gasa, vojne i svemirske industrije rade i nešto drugo. Niko neće biti srećniji od mene ako se pojavi neki kvalitetan Ruski brend a da nije nešto iz pomenutih oblasti. Ne smem da zamislim šta bi na primer Japan bio da ima sve ono što ima Rusija. Inače svi ozbiljniji ekonomisti kažu da je Rusija verovatno jedina zemlja koja teoretski može da bude sama sebi dovoljna jer ima apsolutno sve - što to nije tako nego im je 70 % izvoza nafta i gas (to ne kažem ja nego podaci o strukturi njihovog izvoza) mislim da nije normalno već žalosno. Hvala Bogu pa imaju nuklearke inače bi ih ovi NATO zlikovci odavno rasparčali kao što su SSSR.

KoleM

pre 9 godina

Rusija u Srbiji izvadi 10 miliona barela nafte i gasa godišnje, odnosno toliko se uzme Srbiji. E sad dok je cena nafte bila 100$ onda su nam uzimali milijardu $ a sada je u pitanju 700 miliona $, ali na kraju svejedno, to je 10 miliona barela bespovratno uzeto it zemlje Srbije.

MIX

pre 9 godina

Samo da razjasnim; nešto više od polovine cene goriva su državna zahvatanja (akciza, PDV i ostalo), tako da kada pričate o 20% manjoj ceni pričajte o umanjenu osnovne cene od 70 din/lit. nemojte zaboraviti da je nedavno uvedena obavezba taksa od 2,60 din + PDV na obavezne rezerve i da je dinar devalvirao što znači da ne možemo govoriti o smanjenju od 20% nego o smanjenju od najviše 8% ali od cene od 70 din što je oko 5 din/lit, a toliko je kod nas i pojeftinilo. takva je računica, pa kome se sviđa....

andreas kisser

pre 9 godina

Kako to mislis "... na tvojoj lokalnoj esso pumpi"? PS Bilo bi i tebi pametnije da si kupovao dolare, nego cuvao funte. U svakom slucaju, cestitam ti na ostvarenoj ustedi. Trebace ti. Videces uskoro.
(@(andreas kisser, 23. novembar 2014 19:27), 23. novembar 2014 22:29)

'ajd bas da vidimo ;-)

Poziv na pitanje za javnost!

pre 9 godina

Tražimo spuštanje cene naftnih derivata u Republici Srbiji! Dajte novinari B92,Blica i ostalih novinskih i Tv medija, pokrenite ovo pitanje u javnosti, zašto kod nas nije cena benzina i dizela pala za 20-25 % kao i svuda u svetu?! Dokle će nas pljačkati bre?!

SrbIN

pre 9 godina

Cene nafte treba da idu dole, "gospodine" Putine. Sta ste hteli, da nas pljackate??
Vade iz zemlje nesto i debelo naplacuju. Sve sto je u zemlji, moru, duboku treba da bude vlasnistvo SVIH. Ne kaze se dzabe - PRIRODNO BOGATSTVO, a ne rusko ili arabijsko bogatstvo.

Nenad

pre 9 godina

Ali Veliki, Mudri, Prepametni Vodja je sve to na vreme predvideo tako da sankcije Rusiji ne mogu nista vec ce ih samo ojacati. Da je samo znao ranije pa da je trazio da se uvedu sankcije jedno 10-20 godina ranije, gde bi sad Rusija bila. Ne bi bilo lose da se i mi pridruzimo Rusiji pa i nama EU i USA da uvedu sankcije da nas izbave iz ove bede i da nam poboljsaju ekonomiju.

british

pre 9 godina

Ovaj covek mi se stvarno gadi,on sigurno nece da oseti nista ali njegov narod oce a kad budu izasli na ulice onda je to njegov kraj to mu je zagarantovano.

vuk

pre 9 godina

pocelo je,, zao ni je obicnog naroda koji ce najvise da ispasta kao i mi nekada.Za 15-20 god Rusija ce biti opustosena od lopuvluka i kradje jer su gori nego mi a ima sta i da se ukrade.. za 25-30 godina Rusija nece ni postojati, amerima se ne zuri nigde

Washington

pre 9 godina

Vazi vazi, videcemo koga ce vise da pogodi pad cena. Znamo istorijski ko je uvek bio gubitnik i tako se nastavlja dan danas. Ajde ti malo pricaj koliko nuklearnih bombi imas, da se Srbi napale.

dragan

pre 9 godina

Cena nafte na svetskom tržištu pada, a cena nafte u Srbiji (koju kontroliše Rusija)ostaje na visokom nivou.Tom razlikom u ceni, Rusija (teoretski)finansira rat u Ukrajini.
Jadna li si Srbijo, ti i tvoja ljubav prema Rusiji.

Kalifornija

pre 9 godina

Vladimire sto pre sidjes sa vlasti bice bolje ruskom narodu. Teranje inata sa celim svetom nikome nije jos poslo za rukom a da je prosao kako treba. Rusija je gotova. Barel nafte ce ici na ispod $60 to je ocigledno. Cena nafte za obicne ljude u USA je sada 50 dinara po litru (ja toliko placam) i verujem da ce ici jos nize.

Amerika je postala najveci proizvodjac nafte na svetu i to sada ima veliki uticaj.

Bata, USA

pre 9 godina

Ma ovaj sve zna, karatista, tekvondoista, dzudista, lovac, klavirista, ronilac, rvac tigrovima, ratni strateg a sada i vrhunski ekonomista... Alo ljudi, osvecenje malo nije na odmetu... ovo je ruski Kim Dzong Un!

levac

pre 9 godina

Ej Putine nesretnice.Unistices svoj ionako vec unisten narod.Ne moze se protiv celog sveta, nije taj svet Srbija,Ovde u Srbiji zahvuljujuci ovakvim poltronima koji vas nazivaju bracom mozete da sisate kako hocete. Na zalost.

Bojan KG

pre 9 godina

Zemlja koja ima sve a živi samo od nafte i gasa. 145 000 000 ljudi, 17 000 000 km2 - zamislite koja to sila može da bude. Ali džabe, korupcija, mafija, lenjost, javašluk, totalni haos . . . i na kraju je rezultat svega GDP koji je više nego duplo manji od Nemačkog a Nemaca ima skoro duplo manje, nemaju sirovine, nemaju naftu, nemaju gas, a o tome koliko je puta Nemačka teritorijalno manja od Rusije da ne pričamo. Čuo sam juče da je rublja za 9 meseci devalvirala 40 % tako da običan narod u Rusiji počinje da propada. Mora nešto da se radi a ne samo da se prodaje ono što im je Bog dao.

Ddule

pre 9 godina

Teska bre vremena i za nasu bracu. Oni se bore protiv celog sveta.

Posto mi znamo sta znaci ziveti pod sankcijama, treba da otvorimo bracu sva vrata, i gde god oni misle da mogu nesto da zarade, da im privremeno poklonimo, bilo prirodnih bogatsva, bilo zlatne reserve. Ocekujem da ce se u akciju pomoci ukljuciti i Republika Srpska, pa mozda i CG.

fyi

pre 9 godina

@Bojan KG: Vase (ne)obrazovanje je u principu vas problem, ali na javno iznosenje poluinformacija i neistina mora da se odgovori. Prvo, teritorijalna velicina sama po sebi ne znaci nista, inace bi i Grenland ili Kongo bili velesile, mnogo bitniji su narod, klima, politika i sl.
Drugo, apsolutno nije tacno da je nemacki GDP duplo veci od ruskog, vec su bezmalo izjednaceni (samo CIA zbog svoje prirode daje malo drugacije podatke):
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29
Trece, na GDP vrlo znacajan uticaj ima spoljni dug koji kod Nemacke iznosi preko 5.500 milijarde USD (odn. 57,000 USD po stanovniku) naspram 715 mlrd. Rusije (3600 po stanovniku):
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt
Ovde nije mesto da se govori o metodologiji racunanja BDP (uracunavanje prostitucije, droge itd), sta za BDP znace "humanitarne" intervencije (bilo direktno vojnom bilo finansijskom, politickom, logistickom ili medijskom podrskom) po Iraku, Libiji ili Ukrajini itd, ali bi svaka ozbiljna analiza to morala da ukljuci u razmatranje.
Slozicu se da je rublja devalvirala, samo sto narod to ne oseca, jer na standard utice inflacija, a ne kurs valute.
Suvise je to opsirna tema da bi se to razjasnavalo u komentarima, ali je ipak potrebno malo ozbiljnosti i informisanosti kada se raspravlja. Valja napomenuti i da sankcije za Rusiju odn. ranije SSSR nisu nesto novo, jer su bile pod sankcijama zapada raznog intenziteta od 1918. sve do pre dve decenije.

zems

pre 9 godina

Trenutno spustanje cene nafte je posledica "rata" Saudijske Arabije protiv SAD. Saudijci zele da uniste americke proizvodjace Shale Oil-a (nova vrsta nafte koja se vadi iz stena) dok su jos mali ne pocnu da im prave jaku konkurenciju. Putin je tu kolateralna steta.

Растко

pre 9 godina

Цена нафте је увек била оружје пс и САД, реално би требала бити 45 $ по барелу а цена дизела око 1 Евро. Све би кренуло на боље. А за Русе, ма брига ме имају и превише.

Rusi!?

pre 9 godina

Da li je to Putin priznao da situacija ima katastrofalne posledice za Rusiju ili se meni cini.Da li je promenio misljenje da ce kriza samo ekonomski ojacati Rusiju.

Jasno je

pre 9 godina

Ne g. Putinu, pogodice tebe najvise jer bogate zemlje ce imati samo dobiti od manje cene energenata posto iste uvoze. To znaci da gradjani tih zemalja moraju da izdvajaju manje novca za energente i biznis uopste i time daju vise novca svojoj ekonomiji.

Manja cena energenata pogadja samo izvoznike, poput Rusije, koja ce imati znatno manje sredstava za budzet. Zapadne vlade, izuzev mozda Norveske, imace vise novca.

Izgleda da Putin malo razume o kretanjima u privredi zemalja.

Boki NS

pre 9 godina

Čovek je sve realno rekao. Ono što iznenađuje je 99% antiruskih komentara i maltene obrnut odnos lajkova i dislajkova. Dakle, oni što čitaju misle drugačije od onih što komentarišu. Ili objavljujete samo negativne komentare?

Vlado

pre 9 godina

Zar ne rece Bajden da se ne moze koristiti gas kao oruzije?
Ah izvinjavam se ovde je rec o nafti ;)
Inace verujem da se cena nafte vestacki spusta

NN

pre 9 godina

To je kada se budzet Rusije puni samo prodajom skupe nafte i gasa i kada ne postoji nikakve privreda tj proizvodnja , cim padne cena krece sunovrat i pad standarda

samo srbija

pre 9 godina

Vladimire sto pre sidjes sa vlasti bice bolje ruskom narodu. Teranje inata sa celim svetom nikome nije jos poslo za rukom a da je prosao kako treba. Rusija je gotova.....
(Kalifornija, 23. novembar 2014 18:31)

A da ti sinko ostaviš Rusima da odlučuju o tome šta je za njih bolje i ko će da vlada. Kakav li Ariel koriste tamo kod tebe za sićušne mozgove, stvarno ne ostavlja ni mrlju zdravog razuma.

Branko Radovanovic

pre 9 godina

Sve, ama bas sve, za sto se samo predpostavi da moze naneti stetu Rusiji, bice preduzeto bez obzira na cenu. Prvo je cenu nafte podigao i naduvao Bus i njegovo drustvo i tada su svi uglavnom cutali i pravili se mutavi. Sad obaranje diriguje dobitnik Nobelove nagrade za mir koji niposto nece dozvoliti da se mir dogodi u Ukrajini jer i to steti Rusiji, a posledice ni ovog puta nece biti vazne, jer ima i previse logisticke podrske, to smo dobro osetili na sopstvenoj kozi i nismo zaboravili, u vidu samoproglasenih postenih i nezavisnih medija, koji ce vec znati da po ustaljenom sablonu situaciju predstave potpuno obrnuto, zrtve pretvori u krivce itd.. Zaista me mnogo cudi da se niko od tih jurisnika nije setio dai Putina tuzi haskom sudu, a onda ce oni vec naci nacina da ga osude i odrade sve sto treba i zbog cega su, konacno, i ustanovljeni.

Posmatrac

pre 9 godina

Дакле, да поновим - неће Америка да Путин оде, него да Русија оде, да се распарча и опљачка као Југославија, Ирак, Авганистан, Сирија, Либија итд. Не млатите празну сламу, ми Русе нећемо мрзети, знамо ко су непријатељи, а ко пријатељи - Руси су нама браћа по оружју и крви, а ви можете писати коментаре какве хоћете, долари не могу купити душу и срце, не заборавите да ми увек побеђујемо.

ПС: Имаћете ви са запада много поздрава од исламских земаља које су вам наводно пријатељи, а који живе од цене нафте коју ви упорно подривате. Па пар авиончића, пар самоубилачких напада и ето раста цене нафте. Руси вам никада нису то урадили, а ви их третирате горе него терористе - вратиће вам се као што вам се вратило са Осамом.

andreas kisser

pre 9 godina

ne znam na sta tacno vladimir veliki misli kada govori kako ce pad cene nafte pogoditi zapad. ja se ne razumem mnogo u ekonomiju, ali znam da je cena bezolovnog pojeftinila na mojoj lokalnoj esso pumpi (ovde u engleskoj gde zivim) za 16 penija, tj. 20 evrocenti, tj. 25 dinara po litru u poslednjih mesec dana. mozda ce drug vladimir da mi objasni da je to lose za mene? sto se tice osobe koja se potpisala sa 'fyi', ili kako vec, opet - nisam ekonomista pa ne znam da li na kvalitet zivota uticu inflacija, deflacija, ili devalvacija... ali znam da mi je par prijatelja rusa reklo da narod u rusiji trenutno masovno kupuje dolare. e sad, kome verovati?

Размислите мало

pre 9 godina

Жао ми је ових натофила који умишљају да Амери и НАТО желе да Путин оде. Да им смета, убили би га као Гадафија, Осаму или Садама, или милионе других цивила које су до сада побили (више него Хитлер). Дакле, није Путин проблем, него је проблем што Путин не да њима да раде са Русијом и Азијом шта они хоће (дакле, да пљачкају, отимају, пустоше, развлаче, тероришу, расељавају).
Не просипајте лажљиву жалост за Русима, тај народ зна зашто је изабрао како је изабрао. Жалите будале које мисле да Русе могу да покоре и освоје. То су једном успели Монголи и нико никад више. Пад стандарда за Русе није једнако болан као пад стандарда за западњаке. А шта ће урадити амерички исламски савезници када им ови срозају ЈЕДИНЕ изворе новца, тј цену нафте? Они нису Путин, нити ће реаговати као он.
На крају крајева, чему радост патњи милиона Руса због одлуке да бране свој народ, своје ресурсе и своје интересе? Нисте тако слинавили ни за Ирачанима, ни за Авганистанцима, а ни за мртвим Американцима који свакодневно иду у кесама за УСА, да би бранили "демократију". Само лудак мисли да може да науди Русији, а да не добије контра мере. Причамо о народу који је зауставио највеће зликовце ове планете и опет ће их зауставити. Мислите о томе.

Zvonko

pre 9 godina

Jedan nas veliki ekonomista je isto tako video sankcije kao sansu za privredu ( sebe i bliske sebi). Zavrsio je u privatnom dvoristu kao kanarinac, a mi goli i bosi prepusteni domacim i stranim perverznjacima.

Dejan

pre 9 godina

I dalje ne mogu da verujem da postoje ljudi koji pojma nemaju, eto nek jednom nauce da je nasa vlada sa velikim akcizama kriva za jako skupo gorivo a ne rusi!Nafta je berzanska roba, nepismeni koji evropejci....

Glasac na izborima

pre 9 godina

A nasu naftu i gas vredne nekoliko milijardi evra smo zahvaljujuci jedno nasoj vladi dali za male pare i sada crpe tu naftu i gas za mizeriju od rudne rente od svega 3 % koja je najniza u celom svetu i koju nase vlade koje brinu o narodu ne smeju da predloze povecanje , jer odmah stigne pretnja iz Moskve.

Istina

pre 9 godina

Kada on nabija cijenu nafte i gasa to je OK,a kada cijena pada to je loše.Pazi pameti,pa zar nije na snazi slobodno formiranje cijena,Ameri ruše cijene i ko će prije pasti..Ja bih se kladio na jednu stranu.

SNS bot

pre 9 godina

Zato se gospodin Vucic ponasa odgovorno i dok svi smanjuju cene nafte i naftinih derivata, on ih dize. Gospodin Vucic misli i i na nase dobro i na dobro nase ruske brace!

pudak

pre 9 godina

Gospodine Putin kod nas nije pala cena goriva vec je duplo skuplja nego kod vas i u Americi. Tu razliku mi ulazemo u nasu vlast, punimo im dzepove da bar oni mogu da zive ko ljudi, a nesto i u stek da se sklone jer nikome nije gorela do zore... kaznice ih napacen narod na sledecim izborima...

uint

pre 9 godina

Izuzev mozda 3-4 komentara vrednih paznje, svi ostali su kao sa edukacija NVO aktivista po receptu Sola Alinskog. Kada nema argumenata, ide ismevanje jer to dobro prolazi kod priprostog naroda odn. "Ridicule is man’s most potent weapon". Globalna taktika iz prirucnika: Keep the pressure on. Never let up. Keep trying new things to keep the opposition off balance. As the opposition masters one approach, hit them from the flank with something new. Attack, attack, attack from all sides, never giving the reeling organization a chance to rest, regroup, recover and re-strategize.
Konkretno za personalizaciju: Pick the target, freeze it, personalize it, and polarize it.
Nekad je prosto neveravatno koliko se bukvalno drze iste matrice i koliko je sve to providno i predvidljivo, ali racunaju da dokle god ta taktika prolazi, zasto bi je menjali.

mile

pre 9 godina

...cene nafte i naftnih derivata u Srbiji su jako skupe, a inače cena nafte treba da bude prihvatljiva za potrošače.
Podržavam pad cena nafte (veštački ili tržišno ..sve jedno) ali u Srbiji se to neće desiti ,a to je jedan u nizu uzroka visokih cena i veoma niskog standarda ljudi ....avako stanej u državi vodi u dalje slabljenje društva ...vlast mora da zadrži sadašnji broj ljudi sa primanjima, i da u naredne nekolike godine zaposli nekolike stotine hiljada novih radnika, time će rešiti ključne probleme društva...a to je moguće izvesti ... sve ostalo ej demagogija i borba za vlast ...

ulična svetiljka

pre 9 godina

Ako je istina da iza toga ima politike onda neće još dugo potrajati ova niska cena.Nije to ni u interesu SAD,koji je od skoro najveći proizvođač nafte.Pogotovo što Američke kompanije eksploatišu naftu iz škriljaca,što je skuplje od klasične eksploatacije.Naravno da te kompanije neće hteti još dugo da gube novac zbog toga što Vašington pokušava da kazni Rusiju i još neke zemlje.Sa druge strane,devalvacijom rublje,Rusija pokušava da nadoknadi nedostatak novca u budžetu,koji dolazi od izvoza nafte,koja se uglavnom prodaje za dolare.

Bojan KG

pre 9 godina

Ovaj što meni priča o obrazovanju samo da zna da sam doktorirao na Mašinskom fakultetu u KG u tridesetoj godini života (pre četiri godine) po starom programu a na osnovnim studijama imao prosek 9.61. Što se tiče odnosa BDP-a mislio sam na nominalni gde se lepo vidi da je projektovani BDP Nemačke za ovu godinu 3820 milijardi $ a Rusije oko 2000 milijardi $ - znači skoro duplo manje:

(http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)#2014)

Što se tiče teritorije to nije bilo kakva teritorija jer je u pitanju zemlja sa najvećom obradivom površinom na svetu (a uvozi poljoprivredne proizvode), najvećim hidropotencijalom, najvećom površinom pod šumama . . . Pusti ti prijatelju Grenland gde sem leda nema bilo čega drugog. Inače ja sam veliki rusofil i ovo pričam jer im želim sve najbolje, da se trznu malo iz letargije i da sem izvoza nafte, gasa, vojne i svemirske industrije rade i nešto drugo. Niko neće biti srećniji od mene ako se pojavi neki kvalitetan Ruski brend a da nije nešto iz pomenutih oblasti. Ne smem da zamislim šta bi na primer Japan bio da ima sve ono što ima Rusija. Inače svi ozbiljniji ekonomisti kažu da je Rusija verovatno jedina zemlja koja teoretski može da bude sama sebi dovoljna jer ima apsolutno sve - što to nije tako nego im je 70 % izvoza nafta i gas (to ne kažem ja nego podaci o strukturi njihovog izvoza) mislim da nije normalno već žalosno. Hvala Bogu pa imaju nuklearke inače bi ih ovi NATO zlikovci odavno rasparčali kao što su SSSR.

@(andreas kisser, 23. novembar 2014 19:27)

pre 9 godina

Kako to mislis "... na tvojoj lokalnoj esso pumpi"? PS Bilo bi i tebi pametnije da si kupovao dolare, nego cuvao funte. U svakom slucaju, cestitam ti na ostvarenoj ustedi. Trebace ti. Videces uskoro.

oblak

pre 9 godina

Vladimire sto pre sidjes sa vlasti bice bolje ruskom narodu. Teranje inata sa celim svetom nikome nije jos poslo za rukom a da je prosao kako treba. Rusija je gotova. Barel nafte ce ici na ispod $60 to je ocigledno. Cena nafte za obicne ljude u USA je sada 50 dinara po litru (ja toliko placam) i verujem da ce ici jos nize.

Amerika je postala najveci proizvodjac nafte na svetu i to sada ima veliki uticaj.
(Kalifornija, 23. novembar 2014 18:31)

Amerika vadi naftu iz škriljaca. Taj proces košta oko 80 dolara po barelu, ako je nafta jeftinija onda im se jednostavno ne isplati! Cena je manja zbog Amera...

EuIZ

pre 9 godina

(uint, 23. novembar 2014 20:58)

bravo Unit, svaka cast na ovoj informaciji. Cisto da anglo-botovi znaju da su provaljeni. A i obican gradjanin da zna svaki put kad vidi takav nekonzistentan cinican komentar sa naglaskom na nebitno ili cisto podrugljiv, da to nije slucajno vec da to rade placeni ljudi, obuceni za takvu vrstu delovanja. Zalosno za takve ljude koji cine nesto tako a jos zalosnije za one koji jesu iz naseg naroda. Moralni patuljuljci koji se ne boje karme, ali...

nucky thompson

pre 9 godina

nisam bas siguran kako to drug Vladimir veliki zamislja, ali evo mene je jutros prijeatno iznenadila cijena i to na Lukoil pumpi u Newark-u ( New Jersey) od $2.51 za galon :)

KoleM

pre 9 godina

Rusija u Srbiji izvadi 10 miliona barela nafte i gasa godišnje, odnosno toliko se uzme Srbiji. E sad dok je cena nafte bila 100$ onda su nam uzimali milijardu $ a sada je u pitanju 700 miliona $, ali na kraju svejedno, to je 10 miliona barela bespovratno uzeto it zemlje Srbije.

rrrr

pre 9 godina

2.55$ po galonu u Virginia a za dizel 3.25$ po galonu tako da je benzin više nego duplo jeftiniji nego kod nas. I ameri se čude kako toliko jeftino... Benzin ide do 3$po galonu zavisno od države.

deki

pre 9 godina

Zemlja koja ima sve a živi samo od nafte i gasa. 145 000 000 ljudi, 17 000 000 km2 - zamislite koja to sila može da bude. Ali džabe, korupcija, mafija, lenjost, javašluk, totalni haos . . . i na kraju je rezultat svega GDP koji je više nego duplo manji od Nemačkog a Nemaca ima skoro duplo manje, nemaju sirovine, nemaju naftu, nemaju gas, a o tome koliko je puta Nemačka teritorijalno manja od Rusije da ne pričamo. Čuo sam juče da je rublja za 9 meseci devalvirala 40 % tako da običan narod u Rusiji počinje da propada. Mora nešto da se radi a ne samo da se prodaje ono što im je Bog dao.
Zato oni i ostala ekipa izmisle teroriste, diktatore (svi oni koji ne misle kao oni)itd. Posle toga sledi medijska kampanja protiv istih, a zatim napad bombama i otimanje svega sto stignu. Hitler je bio posteniji, bar je javno rekao sta ce i kako ce, dok njegovi sledbenici rade sve u ime demokratije koja postoji samo kao definicija.

andreas kisser

pre 9 godina

Kako to mislis "... na tvojoj lokalnoj esso pumpi"? PS Bilo bi i tebi pametnije da si kupovao dolare, nego cuvao funte. U svakom slucaju, cestitam ti na ostvarenoj ustedi. Trebace ti. Videces uskoro.
(@(andreas kisser, 23. novembar 2014 19:27), 23. novembar 2014 22:29)

'ajd bas da vidimo ;-)

Petar Preradović

pre 9 godina

Gospodine predsedniče vlade Vučiću: da li ste čuli da je cena nafte na svetskom tržištu pala na pola i da nastavlja da pada.
Pa kad će pasti cena goriva na našim pumpama?

dj

pre 9 godina

Od gomile proruskih i antiruskih gluposti, koje ovde pročitah, apsolutni pobednik i kandidat za glupost godine je komentar da se cenom goriva u Srbiji finansira rat u Ukrajini...

Poziv na pitanje za javnost!

pre 9 godina

Tražimo spuštanje cene naftnih derivata u Republici Srbiji! Dajte novinari B92,Blica i ostalih novinskih i Tv medija, pokrenite ovo pitanje u javnosti, zašto kod nas nije cena benzina i dizela pala za 20-25 % kao i svuda u svetu?! Dokle će nas pljačkati bre?!

MIX

pre 9 godina

Samo da razjasnim; nešto više od polovine cene goriva su državna zahvatanja (akciza, PDV i ostalo), tako da kada pričate o 20% manjoj ceni pričajte o umanjenu osnovne cene od 70 din/lit. nemojte zaboraviti da je nedavno uvedena obavezba taksa od 2,60 din + PDV na obavezne rezerve i da je dinar devalvirao što znači da ne možemo govoriti o smanjenju od 20% nego o smanjenju od najviše 8% ali od cene od 70 din što je oko 5 din/lit, a toliko je kod nas i pojeftinilo. takva je računica, pa kome se sviđa....