Subota, 01.11.2014.

11:32

Amerikanci se odriču državljanstva

Broj Amerikanaca koji odlučuju da se odreknu američkog državljanstva, porastao je za 39% u tri meseca do septembra.

Izvor: B92

Amerikanci se odrièu državljanstva IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Милитин

pre 3 godine

Нека га дају мени,ја им дам моје.Леп ко човек да купим Ford или Chrysler да таксирам,плаћам порез и да Бог види и USA и мене...

objektivno

pre 9 godina

Komentator lahm je vec objasnio cinjenice. Samo da dodam da je porez u Americi neuporedivo manji nego u Kanadi, EU, raznim drugim skandinavskim zemljama. Kome se to ne svidja, izvolite u Kanadu, Svedsku, itd. Svako treba da ide tamo gde zeli i gde mu je najbolje. Razumljivo je i sto mnogi komentatori koji nemaju pojma o cemu se ovde radi koriste svaku priliku da malo gneva istresu na USA. Jedino sto postoji velika razlika izmedju politicara i politike te zemlje i vecine obicnog naroda koji nazalost ne zna ni gde su te zemlje koje Amerika bombarduje niti to podrzavaju. I velika vecina tog naroda jedva prezivljava i iskreno ne voli svoje politicare. To nije neka uteha, samo konstatujem da se ne razlikuje toliko situacija od Srbije sto se politike tice. Nije ni vecinu naroda u Srbiji niko pitao oko vaznih odluka koje su donosili politicari.

Misica 5

pre 9 godina

Pa posle neka kazu kako smo mi narod koji ne postuje zakone i da pokusavamo da eskiviramo placanje poreza, e pa dragi nasi amerikanci, prvo sredite vase gradjane i resite situaciju u svojoj zemlji pa onda kritikujte druge narode, nasa vlada je nasla metod za resavanje ovakvih situacija i nema nezasticenih kod nas, svi moraju da placaju porez.

Srdjko78

pre 9 godina

Svim takvim američkim građanima upravo taj pasoš je u velikoj meri omogućio toliku dodatnu zaradu i logično je da SAD establišment konačno krene u akciju naplate "dugovanja".

Slobodni Klikeri

pre 9 godina

Tina Tarner vec 20 godina zivi u Svajcarskoj i prosle godine se odrekla americkog drzavljanstva bas zbog poreza. Uzela Svajcarsko i cao zdravo,pa vi cedite suvu drenovinu. Jos neki Brazilac iz Gugla koji je imao i americko drzavljanstvo odrekao se prosle godine iz istog razloga.
Nema veze,ovakve iz Gugla i drugih slicnih IT firmi prihvatice Kina bez ikakvog poreza,onda IRS moze da juri jadnike iz Jute ili Aabame za po 8 ili 13 dolara poreza sto nisu platii.

amerikanac na papiru

pre 9 godina

Evo ako ne(T)ko hoce ja cu da se zamenim za srpski ili hrvatski pasos.Ehehehe---samo se zezam.Cuvajte to za sebe pa okacite.Trebace vam.

Molotovljev koktel

pre 9 godina

Ovi što kažu da kod nas nema dvostrukog oporezivanja, ne znaju da je kod nas na snazi VIŠESTRUKO oporezivanje. Ja kao preduzetnik platim porez na prihod, onda platim porez na sve što kupim kao da nisam oporezovan, pa razne takse i porez na njih.

Hm

pre 9 godina

"39% u poslednja tri meseca", tj. na "776 u odnosu na 560" pojedinaca?! Zemlja koja ima preko 350 miliona državljana? Pa, kakav je to naslov, pobogu?

bers0003

pre 9 godina

Svi ovi u pitanju zive u Americi, sticu milione na Americkom trzistu ali se na papiru vode drzavljanima neke banana zemlje. kao sto su svi svjetski brodovi registrovani u Liberiji ili Panami, a nijedan te dvije drzave vidio nije....E onda oni pocnu da prijete po medijima kako ce da premjeste biznis negdje drugo ali se slabo ko usudio da to ucini.Na 300 mil stanovnika 500-600 pasosa nije nista. Sve koje zive i zaradjuju u jednoj zemlji, a prijavljeni negdje drugo bih odr'o od poreza..

Bivsi amerikanac

pre 9 godina

Ovo je tacno, kao i za Francusku. Ja sam jedan od onih sto ej vratio pasos. Srecom imam srpski jos uvek, a u medjuvremenu sam dobio jos jedan. I Engleze ceka isto. Englezi su poceli sa napustanjem Londona i odlaskom u unutrasnjost, ali uskoro ce se i oni odricati drzavljanstva. Jedini razlog zbog kog se ne odricu za sada je taj sto mogu sa tim pasosem da rade lepe poslove, a sa engleskom penzijom sa kojom u Engelskoj mogu da pasu travu, na Kipru i Tajlandu mogu da zive odlicno.

Jasmina

pre 9 godina

A, to sto je meni "drzava" uskratila pravo na moj "minuli rad" iz koga prostice moje pravo na penziju, a povecala porez...to i nje vest.
Ali, Amerika, to je vec vest!
Tuzno!
Hvala.

Bee-Zon

pre 9 godina

Srbija bi trebalo da oporezuje svoje građane gde god da žive. (Penzioner sa Dedinja, 1. novembar 2014 12:17) - Evo ja zivim u Nemackoj, i moje pare su ovde. Ali Srbija o tome gde ja zivim i koliko zatadjujem nema pojma jer nemacke banke nece nikad jednoj banani dati podatke o tome. Tako da Srbija ne moze da me oporezuje, moze samo da se slika. A kad Srbija postane USA, onda cu se odreci drzavljanstva...

Bee-Zon

pre 9 godina

(Jovan, 01. novembar 2014 13:15) - Novak svoj novac nije zaradio u Srbiji, niti ga tamo trosi. On sa Srbijom nema nista. Decko igra tenis, i treba da smo zahvalni sto ga imamo. Kamo srece da imamo jos Novaka. A inace, covek je VEC dao milione u dobrotvorne svrhe u Srbiji. HVALA Novace!

Struka

pre 9 godina

Sta ti je propaganda, zloupotrebljava totalno irelevantnu statistiku. Statisticari mogu da objasne da je ova statistika na uzorku manjem od promila totalna budalastina I apsolutno nista neznaci osim da FBI dopuni spisak "patriota".

Rile

pre 9 godina

Ameri koji rade u inostranstvu su oslobodjeni placanja poreza na prvih $110.000 sto zarade godisnje. Porez koji plate u inistranstvu, im se odbija od onog sto treaba da plate kuci. Oni obicno rade za Americke firms u inostranstvu, pa ne placaju porez drugim drzavama. Znaci uopste nije los deal, puno manje poreza nego da zive u Americi..

Славољуб

pre 9 godina

@јован: И теби наравно део тог пореза да се исплати обавезно! Новак не живи нити ради у Србији па због тога и не треба да плаћа ишта Србији! Али не заборави да је кроз добротворне акције дао много више! Шта си ти дао или даривао осим приземних и злобних коментара?

drzavljanstvo je nuzno zlo

pre 9 godina

I ja da sam multimilioner ili milijarder, odrekao bih se ne americkog vec bilo kog/svih drzavljanstava. Pa lepo zakupio nekoliko desetina/stotina km2 i osnovao svoju drzavu...

yappy.ns

pre 9 godina

Prava drzava vise od 10% ni nebi trebala naplacivati...ovako se uopste nismo odmakli od feudalnih desetina za drzavu, desetina za crkvu...sad je jos gore...toliko o napretku drustva. Finansiramo lezilebovice po skupstinamo, upravnim odborima, komisijama, agencijama....a sve kukunama...

marko

pre 9 godina

@Jovan,

Јел ти умеш да читаш и да разумеш да у тексту пише да је УСА једина земља на свету која опорезује своје грађане на тај начин,и то раде само јер им се може. Мада истине ради, они јуре само оне који су им сумњиви кроз сопствене фирме, а не оне који раде негде за плату. Јел видиш колико њих се одриче држављанства зато што неће да буду двоструко опорезовани. Јел ти онда јасно да ти исти имају услове да добију пасоше те земље где су паре зарадили, и да не остају у безцаринским зонама. Можеш ли уопште да замислиш када би рецимо то хтели да ураде у Турској или у Србији свим грађанима који живе напољу, и где плаћају порезе, на какав би то циркус од државе личило. Новак као и сви тенисери, истог секунда плати порез на труниру који заврши. Према томе и по тим и по нашим законима, он је своје обавезе извршио. Него ајд ти тамо на неки фолк форум, тамо има певаљки које певају по кофанама по иностранству, и ником живом не плате порез, па њих онда лепо васпитај да плате порез у Немачкој и Швајцарској, а верујем да ћеш онда због своје марљивости и памети добити плакету од амбасаде тих земаља.

Pojašnjenje

pre 9 godina

penzioneri (recimo naši ljudi) kad izadju i Amerike (recimo dodju u Srbiju) ne plaćaju porez 30%. ovi što se odriču, mora da imaju MNOGO para u prihodima. u USA plaćaš porez prema PRIJAVLJENIM prihodima. u Srbiji ako USA gradjanin radi recimo kao nastavnik engleskog jezika, njegova plata je za američke poreske kvote jako mala i neznatna za oporezovati. ti se neće odreći državljanstva zbog poreza

SKaut

pre 9 godina

Poštenog sveta ima svugde na svetu, kao i onog drugog, a svako zna sta je za njega bolje i moze da odlucuje i za drzavljanstvo i to je privatna stvar.

thrillseeker

pre 9 godina

@(Jovan, 1. novembar 2014 13:15)

I da je ostao porez se ne moze naplatiti po zakonu. Mi nemamo duplo oporezivanje. Jedina drzava na svetu je USA koja to praktikuje.

Tvrdjava

pre 9 godina

Svi mi mislimo da je drugde bolje, ali kada citam sve ovo sta rade Ameri i kakvim sve trikovima pribegavaju , mislim da su oni ipak slabe patriote, jesu samo kad im se dobro plati.

Posmatram

pre 9 godina

(Jovan, 01. novembar 2014 13:15) Djoković je primio njihovo državljanstvo, a igra pod zastavom Srbije - TO VREDI VIŠE OD PLAĆENOG POREZA!!!! da on plati porez, sve bi otišlo u džep ... znamo već kome :( Zamislite da je Srbija uplatila milione u marketing da se imidž Srbije popravi posle '90.-ih a Djoković to upravo radi

Achitwn

pre 9 godina

Kakva ucjena. Ovo je pravi harac da ameri koji rade vani, placaju porez i u zemlji u kojoj rade i u USA gdje niti borave, niti koriste ceste, skole zdravstveno osiguranje... Na sta zapravo oni placaju taj porez? Ovo je ono cisto da im uzmu lovu. Krajnje jadno. I sasvim je normalno da se ljudi odricu drzavljanstva kada ih njihova vlastita drzava pljacka.
(Bre bre bre, 01. novembar 2014 12:21)

Delimicni tacno. Porez se placa ali prorated tj uzima se u obzir porez placen u zemlji prebivalista. Sa neki. Zemljama kao sa Kanadom usa ima uspostavljen reciprocitet

Kad vec ovo pisem - verovatno je svima sada jasno zasto se porodica Karadjordjevic odrekla americkog drzavljanstva pre godinu dve. Zvanicna izjava je bila jer zeli da budu odani Srpskoj domovini. U realnosti, zele da izbegnu americke poreze na sve povrate koje planiraju da prime od Srbije, beli dvor, zgrade, vinograde itd. Skroz cool ;-)

lahm

pre 9 godina

Ovo jeste istina, ali zašto autor nije bar malo istražio tematiku? Srbin sam, ali i američki državljanin, živim u Srbiji. Svake godine prijavljujem porez - NULA. Naime, postoje dva mehanizma. Prvi je "tax exemption" (poresko izuzeće) koji prvih zarađenih USD 97.000 (svake godine cifra po malo raste) konstatuje kao "nulu". Tek preko te cifre počinje primena osnovnih poreza, a i oni su minorni. Drugi mehanizam, kojem na žalost zbog naše lenje države, ne podleže Srbija je "double taxation treaty" (Sporazum protiv duplog oporezivanja). SAD imaju takav sporazum potpisan sa više desetina država i Srbija, zbog svoje nesposobne diplomatije, nije u toj grupi. Kada se i to potpiše sa Srbijom (Slovenija je u toj grupi), onda bi se SAD-u plaćao samo porez koji sleduje u iznosu preko onog koji je već plaćen Srbiji. Pošto Srbija "dere" po tom osnovu, čak bi i evro-milioneri u Srbiji plaćali sitan porez. Dobra stvar je što deo novca ide u fond SS (državne penzije). OKRENI OBRNI, ovi što se odriču državljanstva su mahom krajnje bogati ljudi. I meni smeta ova politika, ali to je tako...

Banana drzava...

pre 9 godina

Vecina ovde ne kapira da ako zemlje imaju dogovor medjusobni (kao sto je slucaj sa Srbijom I SAD) ne mora Americki drzavljanin koji radi i placa obavezan porez Srbiji da sad placa I Americi (jedino je duzan da svake godine u ambasadi uradi svoje "takse" I preda dokumentaciju ambasadi da tamo placa Srbiji)...upravo je takav dogovor praksa da bi se izbeglo duplo oporezivanje ljudi koje u mnogim slucajevima bi nateralo ljude da se odreknu drzavljanstva. Ovaj zakon je vise da se oporezuju bogati ljudi koji drze milione van zemlje I kompanije van zemlje....E SAD, U SAD BOGATI UVEK NADJU NACIN DA MANJE PLATE POREZ NEGO STO BI TREBALI (svi to rade, I sto da ne). NAJPOSTENIJE JE DA SVE ZEMLJE TO UKINU ZA PRIVATNA LICA I UVEDU EKSTRA POREZ NA SVE STO KUPUJEMO (OSIM HRANE I ONO MINIMALNO ZA HIGIJENU PROIZVODE I DOMACE PROIZVEDNU ODECU I OBUCU) NAROCITO ZA AUTOMOBILE, JAHTE, NAKIT.... TAKO BI BOGATIJI KOJI SE VISE TROSE PLACALI VISE A OBICNI LJUDI MANJE. NE BI DRZAVA I GRADJANI MORALI DA SE CIMAJU SVAKE GODINE OKO RACUNICE U SAD I U SRBIJI BI COVEK IMAO VISE NOVCA DA TROSI KAKO NAJBOLJE ZNA. Kompanije/firme bi idalje morali da prijave profit I placaju porez/procenat koji je zakon odredio.

Bolero

pre 9 godina

Kad bi se gradjani pitali taj zakon nikad nebi prosao , to je zakon banaka i politicara da pokriju jedni druge, tek kad budete culi o Obaminom zdravstvu imate da padnete u nesvest, Obama i demokrate su isto sto Milosevic puta sto triliona , kompletna destrukcija zdravog ljudskog razuma.

Mislim

pre 9 godina

Treba samo pojasniti da se porez placa ukoliko primaju platu iz americke ustanove a zive u drugoj drzavi. Ako dobijaju platu od neamericke drzave u kojoj zive, koliko ja znam, to ne moraju da prijave te ni da placaju porez na to.

Achitwn

pre 9 godina

Mislim da bih se odrekla srpskog drzavljanstva da me oporezuje Srbija. Pa ne mogu duplo placati pogotovo sto ne zivim u Srbiji. Placam tu gde sam, kad dodjem trosim i to je to.
(@ penzioner sa Dedinja, 01. novembar 2014 13:01)

Nije duplo. Prorated

gastos

pre 9 godina

Srbija bi trebalo da oporezuje svoje građane gde god da žive.
(Penzioner sa Dedinja, 1. novembar 2014 12:17)

Srbija i svoje gradjane koji u njoj zive dere od poreza i doprinosa! Porez pri tome nije problem, on je 10% bruto prihoda i ja koji zivim van Srbije bih te pare rado dao! Pod uslovom da se dijaspora pita gde se te pare trose, da ponovo dobijemo skole srpskog jezika za decu van Srbije, da ponovo zazive kubovi dijaspore itd. A i da od nasih para Srbija dobije kvalitetne puteve, pruge, skole ... Ali skoro 30% plate su doprinosi - penziono i zdravstveno. E te pare NE DAM! Ne pada mi na pamet da placam pljackaske organizacije ku najskuplji fondovi u svetu! Trecinu plate ljudi izdvajaju za glupe penzije koje na kraju nece dobiri i ne pada im na pamet da traze te pare i odbiju da ih daju drzavi! E to ne razumem kod vas u Srbiji kako ne umete da se borite za svoj novac! To su vase pare, finansirajte sami svoje penzije, otkazite drzavnom pennzionom fondu poslusnost!

Jovan

pre 9 godina

Tako bi i mi trebali da uvedemo porez Novaku Djokivicu. Tolike pare je zaradio a nije platio porez u Srbiji vec je otisao u Monte Karlo prijavio se tamo da zivi u uzeo njihovo drzavljanstvo a Drzava Srbija ne moze da naplati porez. Ako hoce da bude ponosni gradjanin neka onda od svega sto zaradi plati porez ovde u Srbiji 20%. Kad je love u pitanju svi se sklanjaju.

@ penzioner sa Dedinja

pre 9 godina

Mislim da bih se odrekla srpskog drzavljanstva da me oporezuje Srbija. Pa ne mogu duplo placati pogotovo sto ne zivim u Srbiji. Placam tu gde sam, kad dodjem trosim i to je to.

Iznogud

pre 9 godina

Cudno je kako je ovaj clanak traljavo napisan (izvinite ali ne nalazim bolju rec od traljav).
Cinjenica je da SAD zahtevaju od svojih drzavljana da plate porez bez obzira gde zive i rade (i placaju porez tamo gde rade, btw). Treba napomenuti da su u "lovu" na amerikance koji zive i rade vani, ukljucili vecinu evropskih banaka, posto su u obavezi da salju te podatke americkoj administraciji.
Zanimljivo je i da svi SAD gradjani koji vrate americki pasos moraju da plate porez u zadnjih 5 godina.

Bahato zaista.

Bata

pre 9 godina

Ovo je skroz normalna odluka i služi da se spreči izbegavanje plaćanja poreza. Da i druge zemlje to imaju bilo bi manje špekulacija, a države i njihovi gradjani ne bi bili potkradani od strane špekulanata.

Z

pre 9 godina

@Misko a u redu je da multimilioneri u Srbiji ne placaju nista a obicni ljudi moraju? Ameri su isti i prema siromasnima i bogatima a ti sto imaju milione i dvojna drzavljanstva i treba da budu oporezovani.

Bre bre bre

pre 9 godina

Kakva ucjena. Ovo je pravi harac da ameri koji rade vani, placaju porez i u zemlji u kojoj rade i u USA gdje niti borave, niti koriste ceste, skole zdravstveno osiguranje... Na sta zapravo oni placaju taj porez? Ovo je ono cisto da im uzmu lovu. Krajnje jadno. I sasvim je normalno da se ljudi odricu drzavljanstva kada ih njihova vlastita drzava pljacka.

Misko

pre 9 godina

Ovo je samo jedan vid špijunaže svih korisnika bankarskih usluga i kontrolisanje novčanih tokova svih građana, ne samo američkih. Naravno nigde se ni ne spominje da je od svih država zatraženo da i ako USA goni nekog stranog državljanina, da su sve firme pristale da mu obustave isplatu zarade i samim tim mu onemogućavaju normalan život dok ne dokaže da nije kriv, a bez para ne verujem da će imati neki drugi izbor nego da se dobrovoljno preda, na milost i nemilost američkog diktatorstva.

seljadin

pre 9 godina

jos su se 90tih odricali od drzavljanstva, ali bekpekeri kad putuju svetom, umesto USA zastave na rancu stavljali su Kanadsku...
Doduse ko bi normalan radio u inostranstvu i placao reket korumpiranim politicarima u Washington-u, i ko bi normalan ziveo u miru u Svajcarskoj a finansirao ratove po svetu za racun vojno-naftnog lobija ?

seljadin

pre 9 godina

jos su se 90tih odricali od drzavljanstva, ali bekpekeri kad putuju svetom, umesto USA zastave na rancu stavljali su Kanadsku...
Doduse ko bi normalan radio u inostranstvu i placao reket korumpiranim politicarima u Washington-u, i ko bi normalan ziveo u miru u Svajcarskoj a finansirao ratove po svetu za racun vojno-naftnog lobija ?

gastos

pre 9 godina

Srbija bi trebalo da oporezuje svoje građane gde god da žive.
(Penzioner sa Dedinja, 1. novembar 2014 12:17)

Srbija i svoje gradjane koji u njoj zive dere od poreza i doprinosa! Porez pri tome nije problem, on je 10% bruto prihoda i ja koji zivim van Srbije bih te pare rado dao! Pod uslovom da se dijaspora pita gde se te pare trose, da ponovo dobijemo skole srpskog jezika za decu van Srbije, da ponovo zazive kubovi dijaspore itd. A i da od nasih para Srbija dobije kvalitetne puteve, pruge, skole ... Ali skoro 30% plate su doprinosi - penziono i zdravstveno. E te pare NE DAM! Ne pada mi na pamet da placam pljackaske organizacije ku najskuplji fondovi u svetu! Trecinu plate ljudi izdvajaju za glupe penzije koje na kraju nece dobiri i ne pada im na pamet da traze te pare i odbiju da ih daju drzavi! E to ne razumem kod vas u Srbiji kako ne umete da se borite za svoj novac! To su vase pare, finansirajte sami svoje penzije, otkazite drzavnom pennzionom fondu poslusnost!

Misko

pre 9 godina

Ovo je samo jedan vid špijunaže svih korisnika bankarskih usluga i kontrolisanje novčanih tokova svih građana, ne samo američkih. Naravno nigde se ni ne spominje da je od svih država zatraženo da i ako USA goni nekog stranog državljanina, da su sve firme pristale da mu obustave isplatu zarade i samim tim mu onemogućavaju normalan život dok ne dokaže da nije kriv, a bez para ne verujem da će imati neki drugi izbor nego da se dobrovoljno preda, na milost i nemilost američkog diktatorstva.

@ penzioner sa Dedinja

pre 9 godina

Mislim da bih se odrekla srpskog drzavljanstva da me oporezuje Srbija. Pa ne mogu duplo placati pogotovo sto ne zivim u Srbiji. Placam tu gde sam, kad dodjem trosim i to je to.

yappy.ns

pre 9 godina

Prava drzava vise od 10% ni nebi trebala naplacivati...ovako se uopste nismo odmakli od feudalnih desetina za drzavu, desetina za crkvu...sad je jos gore...toliko o napretku drustva. Finansiramo lezilebovice po skupstinamo, upravnim odborima, komisijama, agencijama....a sve kukunama...

Jovan

pre 9 godina

Tako bi i mi trebali da uvedemo porez Novaku Djokivicu. Tolike pare je zaradio a nije platio porez u Srbiji vec je otisao u Monte Karlo prijavio se tamo da zivi u uzeo njihovo drzavljanstvo a Drzava Srbija ne moze da naplati porez. Ako hoce da bude ponosni gradjanin neka onda od svega sto zaradi plati porez ovde u Srbiji 20%. Kad je love u pitanju svi se sklanjaju.

Bre bre bre

pre 9 godina

Kakva ucjena. Ovo je pravi harac da ameri koji rade vani, placaju porez i u zemlji u kojoj rade i u USA gdje niti borave, niti koriste ceste, skole zdravstveno osiguranje... Na sta zapravo oni placaju taj porez? Ovo je ono cisto da im uzmu lovu. Krajnje jadno. I sasvim je normalno da se ljudi odricu drzavljanstva kada ih njihova vlastita drzava pljacka.

Iznogud

pre 9 godina

Cudno je kako je ovaj clanak traljavo napisan (izvinite ali ne nalazim bolju rec od traljav).
Cinjenica je da SAD zahtevaju od svojih drzavljana da plate porez bez obzira gde zive i rade (i placaju porez tamo gde rade, btw). Treba napomenuti da su u "lovu" na amerikance koji zive i rade vani, ukljucili vecinu evropskih banaka, posto su u obavezi da salju te podatke americkoj administraciji.
Zanimljivo je i da svi SAD gradjani koji vrate americki pasos moraju da plate porez u zadnjih 5 godina.

Bahato zaista.

lahm

pre 9 godina

Ovo jeste istina, ali zašto autor nije bar malo istražio tematiku? Srbin sam, ali i američki državljanin, živim u Srbiji. Svake godine prijavljujem porez - NULA. Naime, postoje dva mehanizma. Prvi je "tax exemption" (poresko izuzeće) koji prvih zarađenih USD 97.000 (svake godine cifra po malo raste) konstatuje kao "nulu". Tek preko te cifre počinje primena osnovnih poreza, a i oni su minorni. Drugi mehanizam, kojem na žalost zbog naše lenje države, ne podleže Srbija je "double taxation treaty" (Sporazum protiv duplog oporezivanja). SAD imaju takav sporazum potpisan sa više desetina država i Srbija, zbog svoje nesposobne diplomatije, nije u toj grupi. Kada se i to potpiše sa Srbijom (Slovenija je u toj grupi), onda bi se SAD-u plaćao samo porez koji sleduje u iznosu preko onog koji je već plaćen Srbiji. Pošto Srbija "dere" po tom osnovu, čak bi i evro-milioneri u Srbiji plaćali sitan porez. Dobra stvar je što deo novca ide u fond SS (državne penzije). OKRENI OBRNI, ovi što se odriču državljanstva su mahom krajnje bogati ljudi. I meni smeta ova politika, ali to je tako...

Славољуб

pre 9 godina

@јован: И теби наравно део тог пореза да се исплати обавезно! Новак не живи нити ради у Србији па због тога и не треба да плаћа ишта Србији! Али не заборави да је кроз добротворне акције дао много више! Шта си ти дао или даривао осим приземних и злобних коментара?

Hm

pre 9 godina

"39% u poslednja tri meseca", tj. na "776 u odnosu na 560" pojedinaca?! Zemlja koja ima preko 350 miliona državljana? Pa, kakav je to naslov, pobogu?

Bee-Zon

pre 9 godina

(Jovan, 01. novembar 2014 13:15) - Novak svoj novac nije zaradio u Srbiji, niti ga tamo trosi. On sa Srbijom nema nista. Decko igra tenis, i treba da smo zahvalni sto ga imamo. Kamo srece da imamo jos Novaka. A inace, covek je VEC dao milione u dobrotvorne svrhe u Srbiji. HVALA Novace!

drzavljanstvo je nuzno zlo

pre 9 godina

I ja da sam multimilioner ili milijarder, odrekao bih se ne americkog vec bilo kog/svih drzavljanstava. Pa lepo zakupio nekoliko desetina/stotina km2 i osnovao svoju drzavu...

marko

pre 9 godina

@Jovan,

Јел ти умеш да читаш и да разумеш да у тексту пише да је УСА једина земља на свету која опорезује своје грађане на тај начин,и то раде само јер им се може. Мада истине ради, они јуре само оне који су им сумњиви кроз сопствене фирме, а не оне који раде негде за плату. Јел видиш колико њих се одриче држављанства зато што неће да буду двоструко опорезовани. Јел ти онда јасно да ти исти имају услове да добију пасоше те земље где су паре зарадили, и да не остају у безцаринским зонама. Можеш ли уопште да замислиш када би рецимо то хтели да ураде у Турској или у Србији свим грађанима који живе напољу, и где плаћају порезе, на какав би то циркус од државе личило. Новак као и сви тенисери, истог секунда плати порез на труниру који заврши. Према томе и по тим и по нашим законима, он је своје обавезе извршио. Него ајд ти тамо на неки фолк форум, тамо има певаљки које певају по кофанама по иностранству, и ником живом не плате порез, па њих онда лепо васпитај да плате порез у Немачкој и Швајцарској, а верујем да ћеш онда због своје марљивости и памети добити плакету од амбасаде тих земаља.

Rile

pre 9 godina

Ameri koji rade u inostranstvu su oslobodjeni placanja poreza na prvih $110.000 sto zarade godisnje. Porez koji plate u inistranstvu, im se odbija od onog sto treaba da plate kuci. Oni obicno rade za Americke firms u inostranstvu, pa ne placaju porez drugim drzavama. Znaci uopste nije los deal, puno manje poreza nego da zive u Americi..

Bee-Zon

pre 9 godina

Srbija bi trebalo da oporezuje svoje građane gde god da žive. (Penzioner sa Dedinja, 1. novembar 2014 12:17) - Evo ja zivim u Nemackoj, i moje pare su ovde. Ali Srbija o tome gde ja zivim i koliko zatadjujem nema pojma jer nemacke banke nece nikad jednoj banani dati podatke o tome. Tako da Srbija ne moze da me oporezuje, moze samo da se slika. A kad Srbija postane USA, onda cu se odreci drzavljanstva...

Molotovljev koktel

pre 9 godina

Ovi što kažu da kod nas nema dvostrukog oporezivanja, ne znaju da je kod nas na snazi VIŠESTRUKO oporezivanje. Ja kao preduzetnik platim porez na prihod, onda platim porez na sve što kupim kao da nisam oporezovan, pa razne takse i porez na njih.

Bolero

pre 9 godina

Kad bi se gradjani pitali taj zakon nikad nebi prosao , to je zakon banaka i politicara da pokriju jedni druge, tek kad budete culi o Obaminom zdravstvu imate da padnete u nesvest, Obama i demokrate su isto sto Milosevic puta sto triliona , kompletna destrukcija zdravog ljudskog razuma.

Z

pre 9 godina

@Misko a u redu je da multimilioneri u Srbiji ne placaju nista a obicni ljudi moraju? Ameri su isti i prema siromasnima i bogatima a ti sto imaju milione i dvojna drzavljanstva i treba da budu oporezovani.

Achitwn

pre 9 godina

Kakva ucjena. Ovo je pravi harac da ameri koji rade vani, placaju porez i u zemlji u kojoj rade i u USA gdje niti borave, niti koriste ceste, skole zdravstveno osiguranje... Na sta zapravo oni placaju taj porez? Ovo je ono cisto da im uzmu lovu. Krajnje jadno. I sasvim je normalno da se ljudi odricu drzavljanstva kada ih njihova vlastita drzava pljacka.
(Bre bre bre, 01. novembar 2014 12:21)

Delimicni tacno. Porez se placa ali prorated tj uzima se u obzir porez placen u zemlji prebivalista. Sa neki. Zemljama kao sa Kanadom usa ima uspostavljen reciprocitet

Kad vec ovo pisem - verovatno je svima sada jasno zasto se porodica Karadjordjevic odrekla americkog drzavljanstva pre godinu dve. Zvanicna izjava je bila jer zeli da budu odani Srpskoj domovini. U realnosti, zele da izbegnu americke poreze na sve povrate koje planiraju da prime od Srbije, beli dvor, zgrade, vinograde itd. Skroz cool ;-)

Pojašnjenje

pre 9 godina

penzioneri (recimo naši ljudi) kad izadju i Amerike (recimo dodju u Srbiju) ne plaćaju porez 30%. ovi što se odriču, mora da imaju MNOGO para u prihodima. u USA plaćaš porez prema PRIJAVLJENIM prihodima. u Srbiji ako USA gradjanin radi recimo kao nastavnik engleskog jezika, njegova plata je za američke poreske kvote jako mala i neznatna za oporezovati. ti se neće odreći državljanstva zbog poreza

Bivsi amerikanac

pre 9 godina

Ovo je tacno, kao i za Francusku. Ja sam jedan od onih sto ej vratio pasos. Srecom imam srpski jos uvek, a u medjuvremenu sam dobio jos jedan. I Engleze ceka isto. Englezi su poceli sa napustanjem Londona i odlaskom u unutrasnjost, ali uskoro ce se i oni odricati drzavljanstva. Jedini razlog zbog kog se ne odricu za sada je taj sto mogu sa tim pasosem da rade lepe poslove, a sa engleskom penzijom sa kojom u Engelskoj mogu da pasu travu, na Kipru i Tajlandu mogu da zive odlicno.

Jasmina

pre 9 godina

A, to sto je meni "drzava" uskratila pravo na moj "minuli rad" iz koga prostice moje pravo na penziju, a povecala porez...to i nje vest.
Ali, Amerika, to je vec vest!
Tuzno!
Hvala.

Bata

pre 9 godina

Ovo je skroz normalna odluka i služi da se spreči izbegavanje plaćanja poreza. Da i druge zemlje to imaju bilo bi manje špekulacija, a države i njihovi gradjani ne bi bili potkradani od strane špekulanata.

Posmatram

pre 9 godina

(Jovan, 01. novembar 2014 13:15) Djoković je primio njihovo državljanstvo, a igra pod zastavom Srbije - TO VREDI VIŠE OD PLAĆENOG POREZA!!!! da on plati porez, sve bi otišlo u džep ... znamo već kome :( Zamislite da je Srbija uplatila milione u marketing da se imidž Srbije popravi posle '90.-ih a Djoković to upravo radi

thrillseeker

pre 9 godina

@(Jovan, 1. novembar 2014 13:15)

I da je ostao porez se ne moze naplatiti po zakonu. Mi nemamo duplo oporezivanje. Jedina drzava na svetu je USA koja to praktikuje.

bers0003

pre 9 godina

Svi ovi u pitanju zive u Americi, sticu milione na Americkom trzistu ali se na papiru vode drzavljanima neke banana zemlje. kao sto su svi svjetski brodovi registrovani u Liberiji ili Panami, a nijedan te dvije drzave vidio nije....E onda oni pocnu da prijete po medijima kako ce da premjeste biznis negdje drugo ali se slabo ko usudio da to ucini.Na 300 mil stanovnika 500-600 pasosa nije nista. Sve koje zive i zaradjuju u jednoj zemlji, a prijavljeni negdje drugo bih odr'o od poreza..

SKaut

pre 9 godina

Poštenog sveta ima svugde na svetu, kao i onog drugog, a svako zna sta je za njega bolje i moze da odlucuje i za drzavljanstvo i to je privatna stvar.

Struka

pre 9 godina

Sta ti je propaganda, zloupotrebljava totalno irelevantnu statistiku. Statisticari mogu da objasne da je ova statistika na uzorku manjem od promila totalna budalastina I apsolutno nista neznaci osim da FBI dopuni spisak "patriota".

Tvrdjava

pre 9 godina

Svi mi mislimo da je drugde bolje, ali kada citam sve ovo sta rade Ameri i kakvim sve trikovima pribegavaju , mislim da su oni ipak slabe patriote, jesu samo kad im se dobro plati.

Banana drzava...

pre 9 godina

Vecina ovde ne kapira da ako zemlje imaju dogovor medjusobni (kao sto je slucaj sa Srbijom I SAD) ne mora Americki drzavljanin koji radi i placa obavezan porez Srbiji da sad placa I Americi (jedino je duzan da svake godine u ambasadi uradi svoje "takse" I preda dokumentaciju ambasadi da tamo placa Srbiji)...upravo je takav dogovor praksa da bi se izbeglo duplo oporezivanje ljudi koje u mnogim slucajevima bi nateralo ljude da se odreknu drzavljanstva. Ovaj zakon je vise da se oporezuju bogati ljudi koji drze milione van zemlje I kompanije van zemlje....E SAD, U SAD BOGATI UVEK NADJU NACIN DA MANJE PLATE POREZ NEGO STO BI TREBALI (svi to rade, I sto da ne). NAJPOSTENIJE JE DA SVE ZEMLJE TO UKINU ZA PRIVATNA LICA I UVEDU EKSTRA POREZ NA SVE STO KUPUJEMO (OSIM HRANE I ONO MINIMALNO ZA HIGIJENU PROIZVODE I DOMACE PROIZVEDNU ODECU I OBUCU) NAROCITO ZA AUTOMOBILE, JAHTE, NAKIT.... TAKO BI BOGATIJI KOJI SE VISE TROSE PLACALI VISE A OBICNI LJUDI MANJE. NE BI DRZAVA I GRADJANI MORALI DA SE CIMAJU SVAKE GODINE OKO RACUNICE U SAD I U SRBIJI BI COVEK IMAO VISE NOVCA DA TROSI KAKO NAJBOLJE ZNA. Kompanije/firme bi idalje morali da prijave profit I placaju porez/procenat koji je zakon odredio.

Achitwn

pre 9 godina

Mislim da bih se odrekla srpskog drzavljanstva da me oporezuje Srbija. Pa ne mogu duplo placati pogotovo sto ne zivim u Srbiji. Placam tu gde sam, kad dodjem trosim i to je to.
(@ penzioner sa Dedinja, 01. novembar 2014 13:01)

Nije duplo. Prorated

Mislim

pre 9 godina

Treba samo pojasniti da se porez placa ukoliko primaju platu iz americke ustanove a zive u drugoj drzavi. Ako dobijaju platu od neamericke drzave u kojoj zive, koliko ja znam, to ne moraju da prijave te ni da placaju porez na to.

Slobodni Klikeri

pre 9 godina

Tina Tarner vec 20 godina zivi u Svajcarskoj i prosle godine se odrekla americkog drzavljanstva bas zbog poreza. Uzela Svajcarsko i cao zdravo,pa vi cedite suvu drenovinu. Jos neki Brazilac iz Gugla koji je imao i americko drzavljanstvo odrekao se prosle godine iz istog razloga.
Nema veze,ovakve iz Gugla i drugih slicnih IT firmi prihvatice Kina bez ikakvog poreza,onda IRS moze da juri jadnike iz Jute ili Aabame za po 8 ili 13 dolara poreza sto nisu platii.

Srdjko78

pre 9 godina

Svim takvim američkim građanima upravo taj pasoš je u velikoj meri omogućio toliku dodatnu zaradu i logično je da SAD establišment konačno krene u akciju naplate "dugovanja".

amerikanac na papiru

pre 9 godina

Evo ako ne(T)ko hoce ja cu da se zamenim za srpski ili hrvatski pasos.Ehehehe---samo se zezam.Cuvajte to za sebe pa okacite.Trebace vam.

objektivno

pre 9 godina

Komentator lahm je vec objasnio cinjenice. Samo da dodam da je porez u Americi neuporedivo manji nego u Kanadi, EU, raznim drugim skandinavskim zemljama. Kome se to ne svidja, izvolite u Kanadu, Svedsku, itd. Svako treba da ide tamo gde zeli i gde mu je najbolje. Razumljivo je i sto mnogi komentatori koji nemaju pojma o cemu se ovde radi koriste svaku priliku da malo gneva istresu na USA. Jedino sto postoji velika razlika izmedju politicara i politike te zemlje i vecine obicnog naroda koji nazalost ne zna ni gde su te zemlje koje Amerika bombarduje niti to podrzavaju. I velika vecina tog naroda jedva prezivljava i iskreno ne voli svoje politicare. To nije neka uteha, samo konstatujem da se ne razlikuje toliko situacija od Srbije sto se politike tice. Nije ni vecinu naroda u Srbiji niko pitao oko vaznih odluka koje su donosili politicari.

Misica 5

pre 9 godina

Pa posle neka kazu kako smo mi narod koji ne postuje zakone i da pokusavamo da eskiviramo placanje poreza, e pa dragi nasi amerikanci, prvo sredite vase gradjane i resite situaciju u svojoj zemlji pa onda kritikujte druge narode, nasa vlada je nasla metod za resavanje ovakvih situacija i nema nezasticenih kod nas, svi moraju da placaju porez.

Милитин

pre 3 godine

Нека га дају мени,ја им дам моје.Леп ко човек да купим Ford или Chrysler да таксирам,плаћам порез и да Бог види и USA и мене...

Jovan

pre 9 godina

Tako bi i mi trebali da uvedemo porez Novaku Djokivicu. Tolike pare je zaradio a nije platio porez u Srbiji vec je otisao u Monte Karlo prijavio se tamo da zivi u uzeo njihovo drzavljanstvo a Drzava Srbija ne moze da naplati porez. Ako hoce da bude ponosni gradjanin neka onda od svega sto zaradi plati porez ovde u Srbiji 20%. Kad je love u pitanju svi se sklanjaju.

seljadin

pre 9 godina

jos su se 90tih odricali od drzavljanstva, ali bekpekeri kad putuju svetom, umesto USA zastave na rancu stavljali su Kanadsku...
Doduse ko bi normalan radio u inostranstvu i placao reket korumpiranim politicarima u Washington-u, i ko bi normalan ziveo u miru u Svajcarskoj a finansirao ratove po svetu za racun vojno-naftnog lobija ?

Tvrdjava

pre 9 godina

Svi mi mislimo da je drugde bolje, ali kada citam sve ovo sta rade Ameri i kakvim sve trikovima pribegavaju , mislim da su oni ipak slabe patriote, jesu samo kad im se dobro plati.

Misko

pre 9 godina

Ovo je samo jedan vid špijunaže svih korisnika bankarskih usluga i kontrolisanje novčanih tokova svih građana, ne samo američkih. Naravno nigde se ni ne spominje da je od svih država zatraženo da i ako USA goni nekog stranog državljanina, da su sve firme pristale da mu obustave isplatu zarade i samim tim mu onemogućavaju normalan život dok ne dokaže da nije kriv, a bez para ne verujem da će imati neki drugi izbor nego da se dobrovoljno preda, na milost i nemilost američkog diktatorstva.

Bata

pre 9 godina

Ovo je skroz normalna odluka i služi da se spreči izbegavanje plaćanja poreza. Da i druge zemlje to imaju bilo bi manje špekulacija, a države i njihovi gradjani ne bi bili potkradani od strane špekulanata.

Bolero

pre 9 godina

Kad bi se gradjani pitali taj zakon nikad nebi prosao , to je zakon banaka i politicara da pokriju jedni druge, tek kad budete culi o Obaminom zdravstvu imate da padnete u nesvest, Obama i demokrate su isto sto Milosevic puta sto triliona , kompletna destrukcija zdravog ljudskog razuma.

Славољуб

pre 9 godina

@јован: И теби наравно део тог пореза да се исплати обавезно! Новак не живи нити ради у Србији па због тога и не треба да плаћа ишта Србији! Али не заборави да је кроз добротворне акције дао много више! Шта си ти дао или даривао осим приземних и злобних коментара?

Posmatram

pre 9 godina

(Jovan, 01. novembar 2014 13:15) Djoković je primio njihovo državljanstvo, a igra pod zastavom Srbije - TO VREDI VIŠE OD PLAĆENOG POREZA!!!! da on plati porez, sve bi otišlo u džep ... znamo već kome :( Zamislite da je Srbija uplatila milione u marketing da se imidž Srbije popravi posle '90.-ih a Djoković to upravo radi

Rile

pre 9 godina

Ameri koji rade u inostranstvu su oslobodjeni placanja poreza na prvih $110.000 sto zarade godisnje. Porez koji plate u inistranstvu, im se odbija od onog sto treaba da plate kuci. Oni obicno rade za Americke firms u inostranstvu, pa ne placaju porez drugim drzavama. Znaci uopste nije los deal, puno manje poreza nego da zive u Americi..

Z

pre 9 godina

@Misko a u redu je da multimilioneri u Srbiji ne placaju nista a obicni ljudi moraju? Ameri su isti i prema siromasnima i bogatima a ti sto imaju milione i dvojna drzavljanstva i treba da budu oporezovani.

Mislim

pre 9 godina

Treba samo pojasniti da se porez placa ukoliko primaju platu iz americke ustanove a zive u drugoj drzavi. Ako dobijaju platu od neamericke drzave u kojoj zive, koliko ja znam, to ne moraju da prijave te ni da placaju porez na to.

marko

pre 9 godina

@Jovan,

Јел ти умеш да читаш и да разумеш да у тексту пише да је УСА једина земља на свету која опорезује своје грађане на тај начин,и то раде само јер им се може. Мада истине ради, они јуре само оне који су им сумњиви кроз сопствене фирме, а не оне који раде негде за плату. Јел видиш колико њих се одриче држављанства зато што неће да буду двоструко опорезовани. Јел ти онда јасно да ти исти имају услове да добију пасоше те земље где су паре зарадили, и да не остају у безцаринским зонама. Можеш ли уопште да замислиш када би рецимо то хтели да ураде у Турској или у Србији свим грађанима који живе напољу, и где плаћају порезе, на какав би то циркус од државе личило. Новак као и сви тенисери, истог секунда плати порез на труниру који заврши. Према томе и по тим и по нашим законима, он је своје обавезе извршио. Него ајд ти тамо на неки фолк форум, тамо има певаљки које певају по кофанама по иностранству, и ником живом не плате порез, па њих онда лепо васпитај да плате порез у Немачкој и Швајцарској, а верујем да ћеш онда због своје марљивости и памети добити плакету од амбасаде тих земаља.

Bre bre bre

pre 9 godina

Kakva ucjena. Ovo je pravi harac da ameri koji rade vani, placaju porez i u zemlji u kojoj rade i u USA gdje niti borave, niti koriste ceste, skole zdravstveno osiguranje... Na sta zapravo oni placaju taj porez? Ovo je ono cisto da im uzmu lovu. Krajnje jadno. I sasvim je normalno da se ljudi odricu drzavljanstva kada ih njihova vlastita drzava pljacka.

@ penzioner sa Dedinja

pre 9 godina

Mislim da bih se odrekla srpskog drzavljanstva da me oporezuje Srbija. Pa ne mogu duplo placati pogotovo sto ne zivim u Srbiji. Placam tu gde sam, kad dodjem trosim i to je to.

Iznogud

pre 9 godina

Cudno je kako je ovaj clanak traljavo napisan (izvinite ali ne nalazim bolju rec od traljav).
Cinjenica je da SAD zahtevaju od svojih drzavljana da plate porez bez obzira gde zive i rade (i placaju porez tamo gde rade, btw). Treba napomenuti da su u "lovu" na amerikance koji zive i rade vani, ukljucili vecinu evropskih banaka, posto su u obavezi da salju te podatke americkoj administraciji.
Zanimljivo je i da svi SAD gradjani koji vrate americki pasos moraju da plate porez u zadnjih 5 godina.

Bahato zaista.

Bee-Zon

pre 9 godina

(Jovan, 01. novembar 2014 13:15) - Novak svoj novac nije zaradio u Srbiji, niti ga tamo trosi. On sa Srbijom nema nista. Decko igra tenis, i treba da smo zahvalni sto ga imamo. Kamo srece da imamo jos Novaka. A inace, covek je VEC dao milione u dobrotvorne svrhe u Srbiji. HVALA Novace!

gastos

pre 9 godina

Srbija bi trebalo da oporezuje svoje građane gde god da žive.
(Penzioner sa Dedinja, 1. novembar 2014 12:17)

Srbija i svoje gradjane koji u njoj zive dere od poreza i doprinosa! Porez pri tome nije problem, on je 10% bruto prihoda i ja koji zivim van Srbije bih te pare rado dao! Pod uslovom da se dijaspora pita gde se te pare trose, da ponovo dobijemo skole srpskog jezika za decu van Srbije, da ponovo zazive kubovi dijaspore itd. A i da od nasih para Srbija dobije kvalitetne puteve, pruge, skole ... Ali skoro 30% plate su doprinosi - penziono i zdravstveno. E te pare NE DAM! Ne pada mi na pamet da placam pljackaske organizacije ku najskuplji fondovi u svetu! Trecinu plate ljudi izdvajaju za glupe penzije koje na kraju nece dobiri i ne pada im na pamet da traze te pare i odbiju da ih daju drzavi! E to ne razumem kod vas u Srbiji kako ne umete da se borite za svoj novac! To su vase pare, finansirajte sami svoje penzije, otkazite drzavnom pennzionom fondu poslusnost!

Banana drzava...

pre 9 godina

Vecina ovde ne kapira da ako zemlje imaju dogovor medjusobni (kao sto je slucaj sa Srbijom I SAD) ne mora Americki drzavljanin koji radi i placa obavezan porez Srbiji da sad placa I Americi (jedino je duzan da svake godine u ambasadi uradi svoje "takse" I preda dokumentaciju ambasadi da tamo placa Srbiji)...upravo je takav dogovor praksa da bi se izbeglo duplo oporezivanje ljudi koje u mnogim slucajevima bi nateralo ljude da se odreknu drzavljanstva. Ovaj zakon je vise da se oporezuju bogati ljudi koji drze milione van zemlje I kompanije van zemlje....E SAD, U SAD BOGATI UVEK NADJU NACIN DA MANJE PLATE POREZ NEGO STO BI TREBALI (svi to rade, I sto da ne). NAJPOSTENIJE JE DA SVE ZEMLJE TO UKINU ZA PRIVATNA LICA I UVEDU EKSTRA POREZ NA SVE STO KUPUJEMO (OSIM HRANE I ONO MINIMALNO ZA HIGIJENU PROIZVODE I DOMACE PROIZVEDNU ODECU I OBUCU) NAROCITO ZA AUTOMOBILE, JAHTE, NAKIT.... TAKO BI BOGATIJI KOJI SE VISE TROSE PLACALI VISE A OBICNI LJUDI MANJE. NE BI DRZAVA I GRADJANI MORALI DA SE CIMAJU SVAKE GODINE OKO RACUNICE U SAD I U SRBIJI BI COVEK IMAO VISE NOVCA DA TROSI KAKO NAJBOLJE ZNA. Kompanije/firme bi idalje morali da prijave profit I placaju porez/procenat koji je zakon odredio.

thrillseeker

pre 9 godina

@(Jovan, 1. novembar 2014 13:15)

I da je ostao porez se ne moze naplatiti po zakonu. Mi nemamo duplo oporezivanje. Jedina drzava na svetu je USA koja to praktikuje.

Molotovljev koktel

pre 9 godina

Ovi što kažu da kod nas nema dvostrukog oporezivanja, ne znaju da je kod nas na snazi VIŠESTRUKO oporezivanje. Ja kao preduzetnik platim porez na prihod, onda platim porez na sve što kupim kao da nisam oporezovan, pa razne takse i porez na njih.

yappy.ns

pre 9 godina

Prava drzava vise od 10% ni nebi trebala naplacivati...ovako se uopste nismo odmakli od feudalnih desetina za drzavu, desetina za crkvu...sad je jos gore...toliko o napretku drustva. Finansiramo lezilebovice po skupstinamo, upravnim odborima, komisijama, agencijama....a sve kukunama...

Bee-Zon

pre 9 godina

Srbija bi trebalo da oporezuje svoje građane gde god da žive. (Penzioner sa Dedinja, 1. novembar 2014 12:17) - Evo ja zivim u Nemackoj, i moje pare su ovde. Ali Srbija o tome gde ja zivim i koliko zatadjujem nema pojma jer nemacke banke nece nikad jednoj banani dati podatke o tome. Tako da Srbija ne moze da me oporezuje, moze samo da se slika. A kad Srbija postane USA, onda cu se odreci drzavljanstva...

bers0003

pre 9 godina

Svi ovi u pitanju zive u Americi, sticu milione na Americkom trzistu ali se na papiru vode drzavljanima neke banana zemlje. kao sto su svi svjetski brodovi registrovani u Liberiji ili Panami, a nijedan te dvije drzave vidio nije....E onda oni pocnu da prijete po medijima kako ce da premjeste biznis negdje drugo ali se slabo ko usudio da to ucini.Na 300 mil stanovnika 500-600 pasosa nije nista. Sve koje zive i zaradjuju u jednoj zemlji, a prijavljeni negdje drugo bih odr'o od poreza..

Bivsi amerikanac

pre 9 godina

Ovo je tacno, kao i za Francusku. Ja sam jedan od onih sto ej vratio pasos. Srecom imam srpski jos uvek, a u medjuvremenu sam dobio jos jedan. I Engleze ceka isto. Englezi su poceli sa napustanjem Londona i odlaskom u unutrasnjost, ali uskoro ce se i oni odricati drzavljanstva. Jedini razlog zbog kog se ne odricu za sada je taj sto mogu sa tim pasosem da rade lepe poslove, a sa engleskom penzijom sa kojom u Engelskoj mogu da pasu travu, na Kipru i Tajlandu mogu da zive odlicno.

Srdjko78

pre 9 godina

Svim takvim američkim građanima upravo taj pasoš je u velikoj meri omogućio toliku dodatnu zaradu i logično je da SAD establišment konačno krene u akciju naplate "dugovanja".

Achitwn

pre 9 godina

Mislim da bih se odrekla srpskog drzavljanstva da me oporezuje Srbija. Pa ne mogu duplo placati pogotovo sto ne zivim u Srbiji. Placam tu gde sam, kad dodjem trosim i to je to.
(@ penzioner sa Dedinja, 01. novembar 2014 13:01)

Nije duplo. Prorated

Slobodni Klikeri

pre 9 godina

Tina Tarner vec 20 godina zivi u Svajcarskoj i prosle godine se odrekla americkog drzavljanstva bas zbog poreza. Uzela Svajcarsko i cao zdravo,pa vi cedite suvu drenovinu. Jos neki Brazilac iz Gugla koji je imao i americko drzavljanstvo odrekao se prosle godine iz istog razloga.
Nema veze,ovakve iz Gugla i drugih slicnih IT firmi prihvatice Kina bez ikakvog poreza,onda IRS moze da juri jadnike iz Jute ili Aabame za po 8 ili 13 dolara poreza sto nisu platii.

drzavljanstvo je nuzno zlo

pre 9 godina

I ja da sam multimilioner ili milijarder, odrekao bih se ne americkog vec bilo kog/svih drzavljanstava. Pa lepo zakupio nekoliko desetina/stotina km2 i osnovao svoju drzavu...

Misica 5

pre 9 godina

Pa posle neka kazu kako smo mi narod koji ne postuje zakone i da pokusavamo da eskiviramo placanje poreza, e pa dragi nasi amerikanci, prvo sredite vase gradjane i resite situaciju u svojoj zemlji pa onda kritikujte druge narode, nasa vlada je nasla metod za resavanje ovakvih situacija i nema nezasticenih kod nas, svi moraju da placaju porez.

Achitwn

pre 9 godina

Kakva ucjena. Ovo je pravi harac da ameri koji rade vani, placaju porez i u zemlji u kojoj rade i u USA gdje niti borave, niti koriste ceste, skole zdravstveno osiguranje... Na sta zapravo oni placaju taj porez? Ovo je ono cisto da im uzmu lovu. Krajnje jadno. I sasvim je normalno da se ljudi odricu drzavljanstva kada ih njihova vlastita drzava pljacka.
(Bre bre bre, 01. novembar 2014 12:21)

Delimicni tacno. Porez se placa ali prorated tj uzima se u obzir porez placen u zemlji prebivalista. Sa neki. Zemljama kao sa Kanadom usa ima uspostavljen reciprocitet

Kad vec ovo pisem - verovatno je svima sada jasno zasto se porodica Karadjordjevic odrekla americkog drzavljanstva pre godinu dve. Zvanicna izjava je bila jer zeli da budu odani Srpskoj domovini. U realnosti, zele da izbegnu americke poreze na sve povrate koje planiraju da prime od Srbije, beli dvor, zgrade, vinograde itd. Skroz cool ;-)

amerikanac na papiru

pre 9 godina

Evo ako ne(T)ko hoce ja cu da se zamenim za srpski ili hrvatski pasos.Ehehehe---samo se zezam.Cuvajte to za sebe pa okacite.Trebace vam.

lahm

pre 9 godina

Ovo jeste istina, ali zašto autor nije bar malo istražio tematiku? Srbin sam, ali i američki državljanin, živim u Srbiji. Svake godine prijavljujem porez - NULA. Naime, postoje dva mehanizma. Prvi je "tax exemption" (poresko izuzeće) koji prvih zarađenih USD 97.000 (svake godine cifra po malo raste) konstatuje kao "nulu". Tek preko te cifre počinje primena osnovnih poreza, a i oni su minorni. Drugi mehanizam, kojem na žalost zbog naše lenje države, ne podleže Srbija je "double taxation treaty" (Sporazum protiv duplog oporezivanja). SAD imaju takav sporazum potpisan sa više desetina država i Srbija, zbog svoje nesposobne diplomatije, nije u toj grupi. Kada se i to potpiše sa Srbijom (Slovenija je u toj grupi), onda bi se SAD-u plaćao samo porez koji sleduje u iznosu preko onog koji je već plaćen Srbiji. Pošto Srbija "dere" po tom osnovu, čak bi i evro-milioneri u Srbiji plaćali sitan porez. Dobra stvar je što deo novca ide u fond SS (državne penzije). OKRENI OBRNI, ovi što se odriču državljanstva su mahom krajnje bogati ljudi. I meni smeta ova politika, ali to je tako...

Hm

pre 9 godina

"39% u poslednja tri meseca", tj. na "776 u odnosu na 560" pojedinaca?! Zemlja koja ima preko 350 miliona državljana? Pa, kakav je to naslov, pobogu?

SKaut

pre 9 godina

Poštenog sveta ima svugde na svetu, kao i onog drugog, a svako zna sta je za njega bolje i moze da odlucuje i za drzavljanstvo i to je privatna stvar.

Jasmina

pre 9 godina

A, to sto je meni "drzava" uskratila pravo na moj "minuli rad" iz koga prostice moje pravo na penziju, a povecala porez...to i nje vest.
Ali, Amerika, to je vec vest!
Tuzno!
Hvala.

Pojašnjenje

pre 9 godina

penzioneri (recimo naši ljudi) kad izadju i Amerike (recimo dodju u Srbiju) ne plaćaju porez 30%. ovi što se odriču, mora da imaju MNOGO para u prihodima. u USA plaćaš porez prema PRIJAVLJENIM prihodima. u Srbiji ako USA gradjanin radi recimo kao nastavnik engleskog jezika, njegova plata je za američke poreske kvote jako mala i neznatna za oporezovati. ti se neće odreći državljanstva zbog poreza

Struka

pre 9 godina

Sta ti je propaganda, zloupotrebljava totalno irelevantnu statistiku. Statisticari mogu da objasne da je ova statistika na uzorku manjem od promila totalna budalastina I apsolutno nista neznaci osim da FBI dopuni spisak "patriota".

objektivno

pre 9 godina

Komentator lahm je vec objasnio cinjenice. Samo da dodam da je porez u Americi neuporedivo manji nego u Kanadi, EU, raznim drugim skandinavskim zemljama. Kome se to ne svidja, izvolite u Kanadu, Svedsku, itd. Svako treba da ide tamo gde zeli i gde mu je najbolje. Razumljivo je i sto mnogi komentatori koji nemaju pojma o cemu se ovde radi koriste svaku priliku da malo gneva istresu na USA. Jedino sto postoji velika razlika izmedju politicara i politike te zemlje i vecine obicnog naroda koji nazalost ne zna ni gde su te zemlje koje Amerika bombarduje niti to podrzavaju. I velika vecina tog naroda jedva prezivljava i iskreno ne voli svoje politicare. To nije neka uteha, samo konstatujem da se ne razlikuje toliko situacija od Srbije sto se politike tice. Nije ni vecinu naroda u Srbiji niko pitao oko vaznih odluka koje su donosili politicari.

Милитин

pre 3 godine

Нека га дају мени,ја им дам моје.Леп ко човек да купим Ford или Chrysler да таксирам,плаћам порез и да Бог види и USA и мене...