Subota, 25.10.2014.

10:30

Verovali ili ne: Srbi malo praznuju

Možda zvuči neverovatno, ali Srbija se našla u prvih pet zemalja koja ima najmanje neradnih prazničnih dana godišnje.

Izvor: B92

Verovali ili ne: Srbi malo praznuju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

švajcarac

pre 9 godina

Srbija prazni kad uračunaš Sveti Nikolu itd. A najviše po budžetu kad se žderu pastrnke, i to nekoliko plata. TU je Srbija ludilo.

hm...

pre 9 godina

Ma rintamo kao konji,mislim na privatni sektor.Radno vreme kao sedam sati kad ono,ajd uradite jos ovo,jos ovo...Kao ne radis 1. januara kad ono popis!Radis drugu smenu,pa hajde u prvu ko te pita mozes li se naspavati i sto porodici bukvalno ne vidis,spavaju kad dodjem,spavaju kad ujutro podjem.O placanju drzavnih praznika da ne govorim i o tome da u svetu malo ko radi vikendom.Ova drzava treba da se stidi ima zakone,ali ih ne sprovodi ili vaze samo za javni sektor,jadno i bedno!

Miodrag

pre 9 godina

Ne znam sta je tu novo. Tako je vec dugo godina. Formiran je mit , u koga mnogi veruju, da Srbi mnogo praznuju. Trebalo je samo prebrojati praznike u kalendaru pre nego sto se ospe drvlje i kamenje na svoju naciju.

Radnik crnac

pre 9 godina

Radim za međunarodnu kompaniju. Svaki dan u proseku 12-13 sati, od toga 10 na poslu, pa nas isteraju da ne bi bilo problema sa inspekcijom rada, a ostalo kod kuće. Vikend ne postoji i praznik ne postoji, radi se od kuće. Barem jednom nedeljno odradi se jedna cela noć, a ujutru na posao. Za 5 godina jednom sam otputovao na odmor na 2 nedelje, a sve ostale "odmore" sam proveo radeći - od kuće, opet da bi se forma poštovala. I ako mi samo još jednom neko sa TV saopšti kako se malo radi...Nije dovoljno što decu i ženu ne viđam da bi ih prehranio, još će i neradnici i smutljivci da mi sole pamet. Plate nedovoljne za stan i hranu, nema zaštite od iživljavanja gazde ili šefa koji misli da je bog, mi smo tamo gde su zapadne zemlje bile u 19. veku, i tu ćemo izgleda jako dugo i ostati. A sada odoh da radim (ali stvarno).

Džoni

pre 9 godina

Radim petnaest godina kod privatnika i jednostavno deluje mi nestvarno neko veliko praznovanje, neefektivan rad, slobodni dani, pauze i druge stvari koje su svojstvene radu u državnim firmama tako da ne treba generalizovati stvari!

samo da se zna

pre 9 godina

Bez veze! Svi znamo, da neki praznuju godinama, a neki su godinama gladni! Na kraju je samo segedin, tako ga zovemo u mom kraju, nekom kiseli kupus, nekom meso!:(

Kiblatore

pre 9 godina

Kod mene u firmi, neradni su 1. januar i 7. januar i za slavu imamo slobodan dan, Uskrs ne racunam jer je u nedelju. I svaku drugu nedelju radi po jedna smena, toliko o neradu!

bla bla

pre 9 godina

Zivim i radim u Norveskoj. Pred njihov Bozic koji je krajem decembra, sa pripremama se pocinje pocetkom decembra :)Petak popodne, nema razmisljanja o poslu do ponedeljka. Ovde je birokratija ista kao i u Srbiji, samo sto su svi jako ljubazni, ali spori i mnogi bas i ne znaju svoj posao, ali opusteno, niko nigde ne zuri. Moja familija koja radi u Srbiji, iskreno, vise radi nego sto ja radim ovde(jedan clan radi isti posao kao i ja).Naravno , ima izuzetaka i ovde , ali govorimo o vecini stanovnista. Pozdrav

međed satare

pre 9 godina

Evo, prebrojao sam. Ove godine, ne računajući 3 dana Božića, Veliki Petak i tri dana Uskrsa, imali smo još 31 crveno slovo, od čega su samo dva pala u nedelju. Da vidim ko će sad ercove da stigne...

Požega

pre 9 godina

Kod privatnika nema ni ovih 9 dana, a u mesecu ko ima četiri slobodna dana smatra se da je ekstra. Kako stati nezajažljivima, ima li zakona u ovoj državi?

MKD

pre 9 godina

(MKD, 25. oktobar 2014 12:24),da dopunim da Srbi u Makedoniji ne slave 16 nego 17 dana,zato sto za njih je neradan dan i Sveti Sava, 27 Januara.Nadam se da ce biti praznik i neradan dan i za Srbe u Srbiji.Pozdrav.

međed satare

pre 9 godina

E, al kod nas u Zapadnoj Srbiji se sad i u mnogim firmama sa dvadeset i više zaposlenih ne radi ni na jedno crveno slovo u verskom kalendaru. To je ranije bila praksa kod zidara, što je i imalo logike, obzirom na težinu posla, a onda su krenule redom zanatlije... Evo pre neki dan kaže čovek, grafičar, da ne pali solvent štampač velikog formata na Veliku Gospojinu... Što se mene tiče to mi veze sa mozgom nema, ali svako nek radi kako smatra :-S

podunavac

pre 9 godina

ja sam za dan državnosti radio 14 h,zbog posete državne delegacije glanacali mašine čitavu noć,eto zašto su se naši preci borili u oslobodilačkim ratovima i kasnije revoluciji da bi se na nama izivljavala belosvestska i domaća klika!pozdrav

Груја Смедеревац

pre 9 godina

Зна се да скоро сви празнују више од нас, а ми сами себе проглашавамо нерадницима. Друга је прича што ми у јавном сектору имамо вишак људи који немају шта да раде ни радним данима, али то нема везе са празновањем.

dejan

pre 9 godina

goran
Upravo ovakvim stavom i odnosom pozitivnih i negativnih glasova - vi i većina idete na ruku tim istim poslodavcima. Stalno upiranje prsta na smrtnike iz drugih sektora i profesija pogoduje za pravljenje lažnih stereotipa da su ovde svi neradnici. Tvrdim da se ovde krvavo i teže zarađuje, pri tome i mnogo manje, nego u bilo kojoj zemlji Evrope. Benefite koje spominjete u državnim preduzećima odnosi se pre svega na upravljački kadar kojih je oko 25 posto zaposlenih (u razvijenim evropskim zemljama ne prelazi 8-10 procenata u jednoj firmi), ali oni su znatno manje od 75 procenata običnih smrtnika. Naravno, njih niko ne vidja, ne vređa i žive na uštrb onih ostalih, podižu prosek zarade firme pa tako četvrtina ima zbirni iznos zarade kao ostale tri četvrtine. Solidarnost je jedina brana narastajućem uticaju moći novca u dominantnom konceptu "liberalnih" ekonomija. Stepen solidarnosti je u Srbiji, na žalost, na nultoj tački i kao rezultat toga imamo ovakav bahati i umreženi odnos vlasti i kaptala prema svim zaposlenima koji pokušavaju da poštenim radom i znanjem (posebno naglašavam znanjem, bilo praktičnim ili knjižnim) izdržavaju sebe i svoje porodice.

Nikola

pre 9 godina

To je tacno. Skontao sam to kada sam bio u nekoliko zemalja EU. Oni praznuju svoje pobede, tradiciju. A Srbija samo poraze i gubitke , i to jos slavi nacionalne katastrofe, od kad je nastala do danas. Cesto sa lumperajkama i primitivizmom jos. A prestali smo da slavimo sve ono sto nas je cinilo delom Evrope, iz panicnog, abnormalnog straha od zapada. Pa mi ne slavimo ni Dan nezavisnosti, kada je Srbija prvi put posle 1918. opet obnovila svoju drzavnost, mi se stidimo te istorijske 2006. god. Sramota !

Inicijativa?

pre 9 godina

Kada se samo setim Božidara Đelića kad je objašnjavao koliko mi praznujemo umesto da radimo...

Što je neko rekao - svi mi znamo koliko često na Zapadu praznuju, prosto, imamo rođake i prijatelje tamo.

A kad je praznik - onda je praznik - ništa ne radi. Da ne pričam o Nemačkoj, gde kada je nedelja, možeš da kupiš nešto samo na pumpi.

A ovi naši mučenici po tržnim centrima i prodavnicama - bez milosti ih tlače...

dragan

pre 9 godina

J radim u državnoj firmi svaki drugi dan po 12h bez obzira na nedelje i praznike.Ove god sam radio 1januara od 7h ujutro do 19h.Pa tako ispalo i za 7 januar.Zanimljivo da najviše radnika ima baš za praznike jer se uveća plata za taj dan za 25% nego normalni dan.Tad niko bolovanje,godišnji itd.

vladebb

pre 9 godina

u norveskoj ima 10 praznika godisnje, tj 10 crvenih dana kada se ne radi! Ovde pise 8..al mi praznujemo svaku nedelju dok su oni to radili pre 50-100 godina, tada moze da se radi bilo sta sto nije bucno da ne bi smetao komsijama!

MKD

pre 9 godina

Makedonija
1 januari (sreda), NOVA GODINA
7 januari (vtornik), BOZIK
1 maj (cetvrtok), Den na trudot
21 april,(ponedelnik) Vtor den na Veligden
24 maj (sabota), Sv.Kiril i Metodij
2 Avgust(sabota). Den na Republikata
28 Juli (ponedelnik) prviot den na Ramazan Bajram
8 septemvri (ponedelnik). Den na Nezavisnosta
11 oktomvri (sabota), Den na narodnoto vostanie
23 oktomvri(cetvrtok), Den na makedonskata revulucionerna borba
8 dekemvri(ponedelnik) , sv.Kliment Ohridski
6 januari(ponedelnik), Badnik
19 januari(nedela), Vodici
18 April (Petok), Veliki petok
6 januari(petok), Duhovden, petok pred Duhovden
28 avgust(cetvrtok) Golema Bogorodica

Ukupno 16 dana.

max

pre 9 godina

A sta cemo sa onom propagandom koju lansiraju mediji i SNS kako su Srbi lenj, neradan narod, koji nista ne zna i ne ume i kome treba mesija u vidu AV kako bi ih naucio kako se radi i stvara??

goran

pre 9 godina

Naravno da smo zemlja sa najmanje praznicnih dana. To ,da Srbi ne rade ,vec praznuju je podmetanje politicara koji nemaju dan radnog staza,tajkuna i onih koji su se uvalili u drzavnu sluzbu i administraciju,pa spajaju neradne dane i na posao dolaze kad hoce. Problem je sto se u privatnom sektoru ni ti praznicni dani ne postuju. Kod nas se radi cak i na Bozic(do 6 uvece,umesto do 10), na Novu godinu vec se u 8 dolazi na posao u radnje,prave popisi i u 12 radnje otvaraju, a o ostalim "neradnim" danima da se ne trose reci, pa zaposleni kod privatnika u stvarnosti nemaju ni jedan dan praznika. Nekad se znalo, za praznike u gradu radi 5-6 radnji i isto toliko pumpi, dezura se u bolnicama i domovima zdravlja. I sad je u svetu tako, pa ako se desi da neku evropsku prestonicu posetite tokom lokalnih praznika, necete naci ni mesto gde kafu da popijete. Tamo su drzavni praznici svetinja! Licno sam to doziveo u Becu,Bratislavi i Pragu.

pcela

pre 9 godina

Sramota da ova drzava obelezava samo dva drzavna praznika,ne racunam univerzalne praznike poput Nove Godine i verskih praznika,Uskrsa u Bozica!

Znanje

pre 9 godina

Svako ko je bar neko vreme živeo van Srbije zna za ovo. U Francuskoj je neradnih 7 dana zbog verskih praznika (Božić 2, Uskrs, Spasovdan, Sveta Trojica, Svi sveti, Gospojina). Da je tako nešto u Srbiji, država bi odmah bila proglašena nesekularnom.

Mile

pre 9 godina

Cinjenica. Nikada necu zaboraviti kada smo za Badnje vece cekali sestru da se vrati sa posla tek u 21:00 (a trebalo je da je kuci u 18:00 tog dana). Ni manje ni vise gazda butika u kome je radila resio da popisuje robu bas taj dan. Izivljavanje, nista drugo.

ljubisa

pre 9 godina

zasto "verovali ili ne"?
pa i po komentarima na b92 vec godinama se vidi da odkad je svet postao jedno globalno selo (zahvuljujuci tehnologijama i cemu vec sve) ne moze neko da nas laze kako je u nemackoj ovako, u francuskoj onako... sve mozemo proveriti na netu i ne mogu nas vise lagati da se ovde radi najmanje vec suprotno - srbija je jeftina radna snaga za kapitaliste (ili sofisticiraniji naziv "poslodavce") iz zemje i sveta. naravno da pokusavaju da nas iskoriste kao magarce, da radimo sto vise i sto duze mozemo a u penziju ne idemo dok ne iscrpe sav zivot koji imamo. i onda kada postanemo neupotrebljiva raga i za rad i za licno uzivanje oni nas puste da idemo u penziju "i da uzivamo".

Mile

pre 9 godina

Cinjenica. Nikada necu zaboraviti kada smo za Badnje vece cekali sestru da se vrati sa posla tek u 21:00 (a trebalo je da je kuci u 18:00 tog dana). Ni manje ni vise gazda butika u kome je radila resio da popisuje robu bas taj dan. Izivljavanje, nista drugo.

max

pre 9 godina

A sta cemo sa onom propagandom koju lansiraju mediji i SNS kako su Srbi lenj, neradan narod, koji nista ne zna i ne ume i kome treba mesija u vidu AV kako bi ih naucio kako se radi i stvara??

ljubisa

pre 9 godina

zasto "verovali ili ne"?
pa i po komentarima na b92 vec godinama se vidi da odkad je svet postao jedno globalno selo (zahvuljujuci tehnologijama i cemu vec sve) ne moze neko da nas laze kako je u nemackoj ovako, u francuskoj onako... sve mozemo proveriti na netu i ne mogu nas vise lagati da se ovde radi najmanje vec suprotno - srbija je jeftina radna snaga za kapitaliste (ili sofisticiraniji naziv "poslodavce") iz zemje i sveta. naravno da pokusavaju da nas iskoriste kao magarce, da radimo sto vise i sto duze mozemo a u penziju ne idemo dok ne iscrpe sav zivot koji imamo. i onda kada postanemo neupotrebljiva raga i za rad i za licno uzivanje oni nas puste da idemo u penziju "i da uzivamo".

goran

pre 9 godina

Naravno da smo zemlja sa najmanje praznicnih dana. To ,da Srbi ne rade ,vec praznuju je podmetanje politicara koji nemaju dan radnog staza,tajkuna i onih koji su se uvalili u drzavnu sluzbu i administraciju,pa spajaju neradne dane i na posao dolaze kad hoce. Problem je sto se u privatnom sektoru ni ti praznicni dani ne postuju. Kod nas se radi cak i na Bozic(do 6 uvece,umesto do 10), na Novu godinu vec se u 8 dolazi na posao u radnje,prave popisi i u 12 radnje otvaraju, a o ostalim "neradnim" danima da se ne trose reci, pa zaposleni kod privatnika u stvarnosti nemaju ni jedan dan praznika. Nekad se znalo, za praznike u gradu radi 5-6 radnji i isto toliko pumpi, dezura se u bolnicama i domovima zdravlja. I sad je u svetu tako, pa ako se desi da neku evropsku prestonicu posetite tokom lokalnih praznika, necete naci ni mesto gde kafu da popijete. Tamo su drzavni praznici svetinja! Licno sam to doziveo u Becu,Bratislavi i Pragu.

Znanje

pre 9 godina

Svako ko je bar neko vreme živeo van Srbije zna za ovo. U Francuskoj je neradnih 7 dana zbog verskih praznika (Božić 2, Uskrs, Spasovdan, Sveta Trojica, Svi sveti, Gospojina). Da je tako nešto u Srbiji, država bi odmah bila proglašena nesekularnom.

Inicijativa?

pre 9 godina

Kada se samo setim Božidara Đelića kad je objašnjavao koliko mi praznujemo umesto da radimo...

Što je neko rekao - svi mi znamo koliko često na Zapadu praznuju, prosto, imamo rođake i prijatelje tamo.

A kad je praznik - onda je praznik - ništa ne radi. Da ne pričam o Nemačkoj, gde kada je nedelja, možeš da kupiš nešto samo na pumpi.

A ovi naši mučenici po tržnim centrima i prodavnicama - bez milosti ih tlače...

bla bla

pre 9 godina

Zivim i radim u Norveskoj. Pred njihov Bozic koji je krajem decembra, sa pripremama se pocinje pocetkom decembra :)Petak popodne, nema razmisljanja o poslu do ponedeljka. Ovde je birokratija ista kao i u Srbiji, samo sto su svi jako ljubazni, ali spori i mnogi bas i ne znaju svoj posao, ali opusteno, niko nigde ne zuri. Moja familija koja radi u Srbiji, iskreno, vise radi nego sto ja radim ovde(jedan clan radi isti posao kao i ja).Naravno , ima izuzetaka i ovde , ali govorimo o vecini stanovnista. Pozdrav

Груја Смедеревац

pre 9 godina

Зна се да скоро сви празнују више од нас, а ми сами себе проглашавамо нерадницима. Друга је прича што ми у јавном сектору имамо вишак људи који немају шта да раде ни радним данима, али то нема везе са празновањем.

pcela

pre 9 godina

Sramota da ova drzava obelezava samo dva drzavna praznika,ne racunam univerzalne praznike poput Nove Godine i verskih praznika,Uskrsa u Bozica!

Radnik crnac

pre 9 godina

Radim za međunarodnu kompaniju. Svaki dan u proseku 12-13 sati, od toga 10 na poslu, pa nas isteraju da ne bi bilo problema sa inspekcijom rada, a ostalo kod kuće. Vikend ne postoji i praznik ne postoji, radi se od kuće. Barem jednom nedeljno odradi se jedna cela noć, a ujutru na posao. Za 5 godina jednom sam otputovao na odmor na 2 nedelje, a sve ostale "odmore" sam proveo radeći - od kuće, opet da bi se forma poštovala. I ako mi samo još jednom neko sa TV saopšti kako se malo radi...Nije dovoljno što decu i ženu ne viđam da bi ih prehranio, još će i neradnici i smutljivci da mi sole pamet. Plate nedovoljne za stan i hranu, nema zaštite od iživljavanja gazde ili šefa koji misli da je bog, mi smo tamo gde su zapadne zemlje bile u 19. veku, i tu ćemo izgleda jako dugo i ostati. A sada odoh da radim (ali stvarno).

Požega

pre 9 godina

Kod privatnika nema ni ovih 9 dana, a u mesecu ko ima četiri slobodna dana smatra se da je ekstra. Kako stati nezajažljivima, ima li zakona u ovoj državi?

MKD

pre 9 godina

Makedonija
1 januari (sreda), NOVA GODINA
7 januari (vtornik), BOZIK
1 maj (cetvrtok), Den na trudot
21 april,(ponedelnik) Vtor den na Veligden
24 maj (sabota), Sv.Kiril i Metodij
2 Avgust(sabota). Den na Republikata
28 Juli (ponedelnik) prviot den na Ramazan Bajram
8 septemvri (ponedelnik). Den na Nezavisnosta
11 oktomvri (sabota), Den na narodnoto vostanie
23 oktomvri(cetvrtok), Den na makedonskata revulucionerna borba
8 dekemvri(ponedelnik) , sv.Kliment Ohridski
6 januari(ponedelnik), Badnik
19 januari(nedela), Vodici
18 April (Petok), Veliki petok
6 januari(petok), Duhovden, petok pred Duhovden
28 avgust(cetvrtok) Golema Bogorodica

Ukupno 16 dana.

dejan

pre 9 godina

goran
Upravo ovakvim stavom i odnosom pozitivnih i negativnih glasova - vi i većina idete na ruku tim istim poslodavcima. Stalno upiranje prsta na smrtnike iz drugih sektora i profesija pogoduje za pravljenje lažnih stereotipa da su ovde svi neradnici. Tvrdim da se ovde krvavo i teže zarađuje, pri tome i mnogo manje, nego u bilo kojoj zemlji Evrope. Benefite koje spominjete u državnim preduzećima odnosi se pre svega na upravljački kadar kojih je oko 25 posto zaposlenih (u razvijenim evropskim zemljama ne prelazi 8-10 procenata u jednoj firmi), ali oni su znatno manje od 75 procenata običnih smrtnika. Naravno, njih niko ne vidja, ne vređa i žive na uštrb onih ostalih, podižu prosek zarade firme pa tako četvrtina ima zbirni iznos zarade kao ostale tri četvrtine. Solidarnost je jedina brana narastajućem uticaju moći novca u dominantnom konceptu "liberalnih" ekonomija. Stepen solidarnosti je u Srbiji, na žalost, na nultoj tački i kao rezultat toga imamo ovakav bahati i umreženi odnos vlasti i kaptala prema svim zaposlenima koji pokušavaju da poštenim radom i znanjem (posebno naglašavam znanjem, bilo praktičnim ili knjižnim) izdržavaju sebe i svoje porodice.

Kiblatore

pre 9 godina

Kod mene u firmi, neradni su 1. januar i 7. januar i za slavu imamo slobodan dan, Uskrs ne racunam jer je u nedelju. I svaku drugu nedelju radi po jedna smena, toliko o neradu!

Džoni

pre 9 godina

Radim petnaest godina kod privatnika i jednostavno deluje mi nestvarno neko veliko praznovanje, neefektivan rad, slobodni dani, pauze i druge stvari koje su svojstvene radu u državnim firmama tako da ne treba generalizovati stvari!

hm...

pre 9 godina

Ma rintamo kao konji,mislim na privatni sektor.Radno vreme kao sedam sati kad ono,ajd uradite jos ovo,jos ovo...Kao ne radis 1. januara kad ono popis!Radis drugu smenu,pa hajde u prvu ko te pita mozes li se naspavati i sto porodici bukvalno ne vidis,spavaju kad dodjem,spavaju kad ujutro podjem.O placanju drzavnih praznika da ne govorim i o tome da u svetu malo ko radi vikendom.Ova drzava treba da se stidi ima zakone,ali ih ne sprovodi ili vaze samo za javni sektor,jadno i bedno!

Nikola

pre 9 godina

To je tacno. Skontao sam to kada sam bio u nekoliko zemalja EU. Oni praznuju svoje pobede, tradiciju. A Srbija samo poraze i gubitke , i to jos slavi nacionalne katastrofe, od kad je nastala do danas. Cesto sa lumperajkama i primitivizmom jos. A prestali smo da slavimo sve ono sto nas je cinilo delom Evrope, iz panicnog, abnormalnog straha od zapada. Pa mi ne slavimo ni Dan nezavisnosti, kada je Srbija prvi put posle 1918. opet obnovila svoju drzavnost, mi se stidimo te istorijske 2006. god. Sramota !

Miodrag

pre 9 godina

Ne znam sta je tu novo. Tako je vec dugo godina. Formiran je mit , u koga mnogi veruju, da Srbi mnogo praznuju. Trebalo je samo prebrojati praznike u kalendaru pre nego sto se ospe drvlje i kamenje na svoju naciju.

podunavac

pre 9 godina

ja sam za dan državnosti radio 14 h,zbog posete državne delegacije glanacali mašine čitavu noć,eto zašto su se naši preci borili u oslobodilačkim ratovima i kasnije revoluciji da bi se na nama izivljavala belosvestska i domaća klika!pozdrav

MKD

pre 9 godina

(MKD, 25. oktobar 2014 12:24),da dopunim da Srbi u Makedoniji ne slave 16 nego 17 dana,zato sto za njih je neradan dan i Sveti Sava, 27 Januara.Nadam se da ce biti praznik i neradan dan i za Srbe u Srbiji.Pozdrav.

dragan

pre 9 godina

J radim u državnoj firmi svaki drugi dan po 12h bez obzira na nedelje i praznike.Ove god sam radio 1januara od 7h ujutro do 19h.Pa tako ispalo i za 7 januar.Zanimljivo da najviše radnika ima baš za praznike jer se uveća plata za taj dan za 25% nego normalni dan.Tad niko bolovanje,godišnji itd.

međed satare

pre 9 godina

E, al kod nas u Zapadnoj Srbiji se sad i u mnogim firmama sa dvadeset i više zaposlenih ne radi ni na jedno crveno slovo u verskom kalendaru. To je ranije bila praksa kod zidara, što je i imalo logike, obzirom na težinu posla, a onda su krenule redom zanatlije... Evo pre neki dan kaže čovek, grafičar, da ne pali solvent štampač velikog formata na Veliku Gospojinu... Što se mene tiče to mi veze sa mozgom nema, ali svako nek radi kako smatra :-S

samo da se zna

pre 9 godina

Bez veze! Svi znamo, da neki praznuju godinama, a neki su godinama gladni! Na kraju je samo segedin, tako ga zovemo u mom kraju, nekom kiseli kupus, nekom meso!:(

vladebb

pre 9 godina

u norveskoj ima 10 praznika godisnje, tj 10 crvenih dana kada se ne radi! Ovde pise 8..al mi praznujemo svaku nedelju dok su oni to radili pre 50-100 godina, tada moze da se radi bilo sta sto nije bucno da ne bi smetao komsijama!

međed satare

pre 9 godina

Evo, prebrojao sam. Ove godine, ne računajući 3 dana Božića, Veliki Petak i tri dana Uskrsa, imali smo još 31 crveno slovo, od čega su samo dva pala u nedelju. Da vidim ko će sad ercove da stigne...

švajcarac

pre 9 godina

Srbija prazni kad uračunaš Sveti Nikolu itd. A najviše po budžetu kad se žderu pastrnke, i to nekoliko plata. TU je Srbija ludilo.

međed satare

pre 9 godina

Evo, prebrojao sam. Ove godine, ne računajući 3 dana Božića, Veliki Petak i tri dana Uskrsa, imali smo još 31 crveno slovo, od čega su samo dva pala u nedelju. Da vidim ko će sad ercove da stigne...

vladebb

pre 9 godina

u norveskoj ima 10 praznika godisnje, tj 10 crvenih dana kada se ne radi! Ovde pise 8..al mi praznujemo svaku nedelju dok su oni to radili pre 50-100 godina, tada moze da se radi bilo sta sto nije bucno da ne bi smetao komsijama!

max

pre 9 godina

A sta cemo sa onom propagandom koju lansiraju mediji i SNS kako su Srbi lenj, neradan narod, koji nista ne zna i ne ume i kome treba mesija u vidu AV kako bi ih naucio kako se radi i stvara??

Nikola

pre 9 godina

To je tacno. Skontao sam to kada sam bio u nekoliko zemalja EU. Oni praznuju svoje pobede, tradiciju. A Srbija samo poraze i gubitke , i to jos slavi nacionalne katastrofe, od kad je nastala do danas. Cesto sa lumperajkama i primitivizmom jos. A prestali smo da slavimo sve ono sto nas je cinilo delom Evrope, iz panicnog, abnormalnog straha od zapada. Pa mi ne slavimo ni Dan nezavisnosti, kada je Srbija prvi put posle 1918. opet obnovila svoju drzavnost, mi se stidimo te istorijske 2006. god. Sramota !

Znanje

pre 9 godina

Svako ko je bar neko vreme živeo van Srbije zna za ovo. U Francuskoj je neradnih 7 dana zbog verskih praznika (Božić 2, Uskrs, Spasovdan, Sveta Trojica, Svi sveti, Gospojina). Da je tako nešto u Srbiji, država bi odmah bila proglašena nesekularnom.

MKD

pre 9 godina

Makedonija
1 januari (sreda), NOVA GODINA
7 januari (vtornik), BOZIK
1 maj (cetvrtok), Den na trudot
21 april,(ponedelnik) Vtor den na Veligden
24 maj (sabota), Sv.Kiril i Metodij
2 Avgust(sabota). Den na Republikata
28 Juli (ponedelnik) prviot den na Ramazan Bajram
8 septemvri (ponedelnik). Den na Nezavisnosta
11 oktomvri (sabota), Den na narodnoto vostanie
23 oktomvri(cetvrtok), Den na makedonskata revulucionerna borba
8 dekemvri(ponedelnik) , sv.Kliment Ohridski
6 januari(ponedelnik), Badnik
19 januari(nedela), Vodici
18 April (Petok), Veliki petok
6 januari(petok), Duhovden, petok pred Duhovden
28 avgust(cetvrtok) Golema Bogorodica

Ukupno 16 dana.

švajcarac

pre 9 godina

Srbija prazni kad uračunaš Sveti Nikolu itd. A najviše po budžetu kad se žderu pastrnke, i to nekoliko plata. TU je Srbija ludilo.

međed satare

pre 9 godina

E, al kod nas u Zapadnoj Srbiji se sad i u mnogim firmama sa dvadeset i više zaposlenih ne radi ni na jedno crveno slovo u verskom kalendaru. To je ranije bila praksa kod zidara, što je i imalo logike, obzirom na težinu posla, a onda su krenule redom zanatlije... Evo pre neki dan kaže čovek, grafičar, da ne pali solvent štampač velikog formata na Veliku Gospojinu... Što se mene tiče to mi veze sa mozgom nema, ali svako nek radi kako smatra :-S

Mile

pre 9 godina

Cinjenica. Nikada necu zaboraviti kada smo za Badnje vece cekali sestru da se vrati sa posla tek u 21:00 (a trebalo je da je kuci u 18:00 tog dana). Ni manje ni vise gazda butika u kome je radila resio da popisuje robu bas taj dan. Izivljavanje, nista drugo.

ljubisa

pre 9 godina

zasto "verovali ili ne"?
pa i po komentarima na b92 vec godinama se vidi da odkad je svet postao jedno globalno selo (zahvuljujuci tehnologijama i cemu vec sve) ne moze neko da nas laze kako je u nemackoj ovako, u francuskoj onako... sve mozemo proveriti na netu i ne mogu nas vise lagati da se ovde radi najmanje vec suprotno - srbija je jeftina radna snaga za kapitaliste (ili sofisticiraniji naziv "poslodavce") iz zemje i sveta. naravno da pokusavaju da nas iskoriste kao magarce, da radimo sto vise i sto duze mozemo a u penziju ne idemo dok ne iscrpe sav zivot koji imamo. i onda kada postanemo neupotrebljiva raga i za rad i za licno uzivanje oni nas puste da idemo u penziju "i da uzivamo".

pcela

pre 9 godina

Sramota da ova drzava obelezava samo dva drzavna praznika,ne racunam univerzalne praznike poput Nove Godine i verskih praznika,Uskrsa u Bozica!

dragan

pre 9 godina

J radim u državnoj firmi svaki drugi dan po 12h bez obzira na nedelje i praznike.Ove god sam radio 1januara od 7h ujutro do 19h.Pa tako ispalo i za 7 januar.Zanimljivo da najviše radnika ima baš za praznike jer se uveća plata za taj dan za 25% nego normalni dan.Tad niko bolovanje,godišnji itd.

Džoni

pre 9 godina

Radim petnaest godina kod privatnika i jednostavno deluje mi nestvarno neko veliko praznovanje, neefektivan rad, slobodni dani, pauze i druge stvari koje su svojstvene radu u državnim firmama tako da ne treba generalizovati stvari!

podunavac

pre 9 godina

ja sam za dan državnosti radio 14 h,zbog posete državne delegacije glanacali mašine čitavu noć,eto zašto su se naši preci borili u oslobodilačkim ratovima i kasnije revoluciji da bi se na nama izivljavala belosvestska i domaća klika!pozdrav

goran

pre 9 godina

Naravno da smo zemlja sa najmanje praznicnih dana. To ,da Srbi ne rade ,vec praznuju je podmetanje politicara koji nemaju dan radnog staza,tajkuna i onih koji su se uvalili u drzavnu sluzbu i administraciju,pa spajaju neradne dane i na posao dolaze kad hoce. Problem je sto se u privatnom sektoru ni ti praznicni dani ne postuju. Kod nas se radi cak i na Bozic(do 6 uvece,umesto do 10), na Novu godinu vec se u 8 dolazi na posao u radnje,prave popisi i u 12 radnje otvaraju, a o ostalim "neradnim" danima da se ne trose reci, pa zaposleni kod privatnika u stvarnosti nemaju ni jedan dan praznika. Nekad se znalo, za praznike u gradu radi 5-6 radnji i isto toliko pumpi, dezura se u bolnicama i domovima zdravlja. I sad je u svetu tako, pa ako se desi da neku evropsku prestonicu posetite tokom lokalnih praznika, necete naci ni mesto gde kafu da popijete. Tamo su drzavni praznici svetinja! Licno sam to doziveo u Becu,Bratislavi i Pragu.

dejan

pre 9 godina

goran
Upravo ovakvim stavom i odnosom pozitivnih i negativnih glasova - vi i većina idete na ruku tim istim poslodavcima. Stalno upiranje prsta na smrtnike iz drugih sektora i profesija pogoduje za pravljenje lažnih stereotipa da su ovde svi neradnici. Tvrdim da se ovde krvavo i teže zarađuje, pri tome i mnogo manje, nego u bilo kojoj zemlji Evrope. Benefite koje spominjete u državnim preduzećima odnosi se pre svega na upravljački kadar kojih je oko 25 posto zaposlenih (u razvijenim evropskim zemljama ne prelazi 8-10 procenata u jednoj firmi), ali oni su znatno manje od 75 procenata običnih smrtnika. Naravno, njih niko ne vidja, ne vređa i žive na uštrb onih ostalih, podižu prosek zarade firme pa tako četvrtina ima zbirni iznos zarade kao ostale tri četvrtine. Solidarnost je jedina brana narastajućem uticaju moći novca u dominantnom konceptu "liberalnih" ekonomija. Stepen solidarnosti je u Srbiji, na žalost, na nultoj tački i kao rezultat toga imamo ovakav bahati i umreženi odnos vlasti i kaptala prema svim zaposlenima koji pokušavaju da poštenim radom i znanjem (posebno naglašavam znanjem, bilo praktičnim ili knjižnim) izdržavaju sebe i svoje porodice.

Груја Смедеревац

pre 9 godina

Зна се да скоро сви празнују више од нас, а ми сами себе проглашавамо нерадницима. Друга је прича што ми у јавном сектору имамо вишак људи који немају шта да раде ни радним данима, али то нема везе са празновањем.

Radnik crnac

pre 9 godina

Radim za međunarodnu kompaniju. Svaki dan u proseku 12-13 sati, od toga 10 na poslu, pa nas isteraju da ne bi bilo problema sa inspekcijom rada, a ostalo kod kuće. Vikend ne postoji i praznik ne postoji, radi se od kuće. Barem jednom nedeljno odradi se jedna cela noć, a ujutru na posao. Za 5 godina jednom sam otputovao na odmor na 2 nedelje, a sve ostale "odmore" sam proveo radeći - od kuće, opet da bi se forma poštovala. I ako mi samo još jednom neko sa TV saopšti kako se malo radi...Nije dovoljno što decu i ženu ne viđam da bi ih prehranio, još će i neradnici i smutljivci da mi sole pamet. Plate nedovoljne za stan i hranu, nema zaštite od iživljavanja gazde ili šefa koji misli da je bog, mi smo tamo gde su zapadne zemlje bile u 19. veku, i tu ćemo izgleda jako dugo i ostati. A sada odoh da radim (ali stvarno).

Požega

pre 9 godina

Kod privatnika nema ni ovih 9 dana, a u mesecu ko ima četiri slobodna dana smatra se da je ekstra. Kako stati nezajažljivima, ima li zakona u ovoj državi?

hm...

pre 9 godina

Ma rintamo kao konji,mislim na privatni sektor.Radno vreme kao sedam sati kad ono,ajd uradite jos ovo,jos ovo...Kao ne radis 1. januara kad ono popis!Radis drugu smenu,pa hajde u prvu ko te pita mozes li se naspavati i sto porodici bukvalno ne vidis,spavaju kad dodjem,spavaju kad ujutro podjem.O placanju drzavnih praznika da ne govorim i o tome da u svetu malo ko radi vikendom.Ova drzava treba da se stidi ima zakone,ali ih ne sprovodi ili vaze samo za javni sektor,jadno i bedno!

Inicijativa?

pre 9 godina

Kada se samo setim Božidara Đelića kad je objašnjavao koliko mi praznujemo umesto da radimo...

Što je neko rekao - svi mi znamo koliko često na Zapadu praznuju, prosto, imamo rođake i prijatelje tamo.

A kad je praznik - onda je praznik - ništa ne radi. Da ne pričam o Nemačkoj, gde kada je nedelja, možeš da kupiš nešto samo na pumpi.

A ovi naši mučenici po tržnim centrima i prodavnicama - bez milosti ih tlače...

bla bla

pre 9 godina

Zivim i radim u Norveskoj. Pred njihov Bozic koji je krajem decembra, sa pripremama se pocinje pocetkom decembra :)Petak popodne, nema razmisljanja o poslu do ponedeljka. Ovde je birokratija ista kao i u Srbiji, samo sto su svi jako ljubazni, ali spori i mnogi bas i ne znaju svoj posao, ali opusteno, niko nigde ne zuri. Moja familija koja radi u Srbiji, iskreno, vise radi nego sto ja radim ovde(jedan clan radi isti posao kao i ja).Naravno , ima izuzetaka i ovde , ali govorimo o vecini stanovnista. Pozdrav

MKD

pre 9 godina

(MKD, 25. oktobar 2014 12:24),da dopunim da Srbi u Makedoniji ne slave 16 nego 17 dana,zato sto za njih je neradan dan i Sveti Sava, 27 Januara.Nadam se da ce biti praznik i neradan dan i za Srbe u Srbiji.Pozdrav.

Kiblatore

pre 9 godina

Kod mene u firmi, neradni su 1. januar i 7. januar i za slavu imamo slobodan dan, Uskrs ne racunam jer je u nedelju. I svaku drugu nedelju radi po jedna smena, toliko o neradu!

samo da se zna

pre 9 godina

Bez veze! Svi znamo, da neki praznuju godinama, a neki su godinama gladni! Na kraju je samo segedin, tako ga zovemo u mom kraju, nekom kiseli kupus, nekom meso!:(

Miodrag

pre 9 godina

Ne znam sta je tu novo. Tako je vec dugo godina. Formiran je mit , u koga mnogi veruju, da Srbi mnogo praznuju. Trebalo je samo prebrojati praznike u kalendaru pre nego sto se ospe drvlje i kamenje na svoju naciju.