Četvrtak, 23.10.2014.

17:37

Da li je dobro smanjiti penzije?

Penzije bi trebalo da budu ekonomska a ne socijalna kategorija, i njihovo smanjivanje nije prihvatiljvo najbolje rešenje a nije ni sasvim jasno definisano.

Izvor: Tanjug

Da li je dobro smanjiti penzije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

Dada

pre 9 godina

Jedno razmisljanje: Suludo je da radnici budu prijavljeni na ceo iznos plate, ako ce neko opet po svojoj volji ili zelji da im to umanji, oduzme ili prebrise ono sto im se sada uplacuje. Minimalac na racun, a ostatak na ruke, pa odlucimo sami da li da to sve "pojedemo" odmah ili jedan deo da uplacujemo u penzione fondove ili strane osiguravajuce kuce, kako bi jednog dana imali sigurniju starost.

ceca

pre 9 godina

Krenuli su prvo od penzionera, a naravno da je to protivustavno jer je penzija steceno pravo. Sta je sa velikim poreskim obveznicima koji ne izmiruju obaveze prema drzavi ili onim velikum privatnicima koji placaju poreze na minimalne iznose zarada a ostatak daju radnicima na ruke, a takvih je dosta, kada bi svi oni placali drzavi sve sto su obavezni ustedelo bi se mnogo vise.

Dragan

pre 9 godina

Ovo je moguce samo u Srbiji! Pa svuda u svetu osiguranik zna nakon svake uplate u fond kolika ce mu biti penzija ako nastavi da uplacuje iste iznose kao sto zna i prvog dana nakon penzionisanja kolia ce mu biti penzija do kraja zivota i nema tog boga koji moze to da promeni.

klipeta

pre 9 godina

niko se ovajditi u ovoj državi neće od te sitne uštede na penzionerima,jer šta je deset milijardi spram trista ,kolika je planirana rupa u budžetu,zanemarljivo...tako da ovo smanjenje ni u kom slučaju nije ekonomsko već isključivo POLITIČKO pitanje jer se penzije smanjuju samo imučnijim,bolje obrazovanim penzionerima,kojih resimo u mom selu nema,koji listom nisu glasači SNS-a...zaštičeni i izuzeti penzioneri likuju i pričaju sve najbolje o ovoj pljački, veseli što se opravdalo njuhovo poverenje u ovu nesrećnu vlast.Vrhunski smišljeno da se na duži rok kupe i onako verni glasači,suštinski neuki i struktura građana sa najmanje obrazovanja.Ovim potezim vlast dobija odrešene ruke za bilo kakve poteze na duži rok,pa čak i da vodi rat,proda ili pokloni deo teritorije i sl. Mi smo u strašno velikom problemu i smanjenje penzija i plata je samo mali deo njega,što će bliska budućnost ubrzo pokazati.Dati blanko potpis ljudima na vlasti ne postoji nigde na svetu,ama baš nigde....

žalosno

pre 9 godina

Jel ovaj naslov neka šala? Čuj, da li je dobro smanjiti penzije? Pa to je isto kao pitanje, da li je dobro dobiti grip? Da ne kažem neku težu bolest. Svašta.

Американац

pre 9 godina

"...i da je loše to što se pomera starosna granica za penzionisanje žena..."

чекај бре, је л хоћете равноправност са нама мушкарцима? у норвешкој и мушкарци и жене раде до 67. године живота.

Zoran M.

pre 9 godina

Razlišljam mojom logikom i kažem sledeće: Ako imam 5 ministara i oni odu da kupe frižider ja cu zaraditi koliko košta 5 frizidera i to je slaba zarada (kao i mali PDV državi), ali ako prodajem frizidere u državi u kojoj mnogi građani imaju dobre plate i penzije ja cu dobro poslovati, jer cu prodati mnogo frizidera, a drzavi ce biti veći prihod od PDV-a ako prodam vise frizidera nego li da prodam samo 5.
Dakle ovde se izgleda radi o osiromasivanju građana kako bi zapadni kapital dobio jeftinu radnu snagu i kako bi se građanima plenila imovina (pri čemu ce neko postajati vlasnik mnogih stanova). Dakle pitanje je za g-dina Vučića: Gde vidiš Srbiju, odnosno njene građane, za 50 godina?

Milovan S Nikolić Somborr

pre 9 godina

preskupa i preglomazna administracija,preskupa i preglomazna policija i
lična obezbedjenja plus 400.ooo sumnjivih penzija,to je tazlog broj jedan.
Nestručna i nesposobna vlast je drugi razlog.
Privilegovane neplatiše poreza treći razlog.
Turističke ture takozvanih državnika i svite koja ih prati četvrti razlog.
Peti razlog je ćutanje penzionera zbog golog spasa porodica i pokolenja
ugroženih od dinastija i diktatura koje su na sceni u majci Srbiji.

Milenko

pre 9 godina

Komentatora Neko je u pravu da penzije mogu da se smanje, ali na isti nacin kao sto se povecavaju, dakle svima isto i to samo za onaj deo koji drzava dotira PIO. U Ustavu ima princip jednakosti gradjana i vlada to zna, ali je namerno napravila diskriminaciju medju penzionerima u nadi da ce sacuvati glasove onih milion penzionera kojima penzije nece biti smanjene.

Tja...

pre 9 godina

Država Srbija, ako vam niko nije javio, ne postoji. Granice - ne znamo gde su, jel "ono" naše, nije ili "nikad nećemo priznati"; vojska - ide po belom svetu da miri crnce i Azijate, a mi okruženi neprijateljem; zakoni se vežbaju na sirotinji (vidi pod "veliki poreski dužnici"); zaposlena je armija partijskih poslušnika, dok ostali nemaju za 'leba; ekonomija ne postoji; kamčimo po svetu pare za budžet u kome su svi prihodi manji, a rashodi veći od projektovanih (kakav je to budžet za koga se u sred glasanja zna da neće potrajati?!); ko god je imao načina, pobegao je odavde; najviše mrzimo one što nas leče i uče - oni su valjda za sve krivi. Ako je to država, ja sam fikus. Pitanje penzija nije u smanjenju ili povećanju - to je pitanje obične pristojnosti. Kad vam resorni ministar od 30 hiljada dinara uzme 3 hiljade, te od vas očekuje da to smatrate "investicijom", a botovi pričaju o "ovima što primaju preko 50 hiljada" kao o trulim bogatašima - to je prosto nepristojno. Ovo nije država i mi nismo narod. I tačka.

vlada

pre 9 godina

Zamisli da 45 god ustajes u 5 i da radis od 6 do 2,tj.8 sati i to ne lagan posao i tesko zaradis svoju penziju i sad ti je neko ladno smanji,alo 45 god!

Kratko-jasno

pre 9 godina

Ma necu da se sekiram.Na Ustavni sud i eventualno u Strazbur, pa neka se prepametni cesu odakle ce da nam vrate sto budu uzeli.
(Ma, da im dam citavu penziju i svu svoju imovinu, oni bi sve to skrcati za godinu dana.Njihov sistem je bure bez dna u koje ne vredi sipati.)

Deks

pre 9 godina

Dobro je da se najvećem broju penzionera (60%) neće smanjiti ni dinara penzije! Što se tiče onog manjeg broja penzionera kojima će se smanjiti penzije oni svakako imaju primanja veća od proseka i neće značajno osetiti to smanjenje. Treba podsetiti penzionere da su im pre nekoliko godina, zarad neodogovorne populističke politike nekih političara, neosnovano podignute penzije i da ovo praktično nije smanjenje penzija već vraćanje na razumnu meru. Takođe ih treba podsetiti da Penzijski Fond iz kojih oni dobijaju penzije je direktno zavisan od državnog budžeta što znači da to nije neki nezavisni privatni fond na koji država ne može da utiče i koji je nedodirljiv. Jer ako država ne da tih 40% za mesečne penzije svakog meseca nema ni penzija. Ali verujem da ipak većina penzionera stoji uz svoju državu i radi bolje budućnosti svih nas neće im biti problem da budu malo skromniji sledeće 2 godine.

janko

pre 9 godina

penzije niko po zakonu trenutno ne moze da smanji, ali naci ce se vec neki model u to nesumnjam Sta se uopste dobija smanjenjem kupuje se vreme ne duze od 6 meseci pa jos jedno smanjenje i tako cemo da gladujemo svi a evo kako
1.Kredite bankama moramo vracati oni kupuju devize od NBS i iznose pare napolje
2.Smanjuje se kupovna moc i ne kupuje se ni strana uvozna roba što moze biti dobro ali ni nasa što je jako lose zatvaraju se prvo manje a posle vece proizvodnje
3.Smanjenje kupovne moci smanjuje i povrat PDV tj smanjuje se dohodovna strana u budzetu
4.Polako prestaje redovno izmirivanje računa komunalnih i drugih
5.Siromasni postaju i oni koji su bili srednji sloj a ovi koji su imali malo ostat ce i bez toga jer sve ide polako gore jer zbog neredovnih platiša kojih će biti sd više cene grejanja struje itd bit ce sve vece
6.Lopta se polako izduvava i do 2016. kada treba da nam bude bolje nece imati kome da bude bolje jer će većina odseliti a drugi propasti toliko da neće moći više da se dignu.
7.Smanjenje prija samo MMF jer oni žele Srbiju iz Srednjeg veka sve penzionere što bolesnije jer nema za lekove a decu gladnu i bosu to je plan.
8.Mi nísmo svesni da smo ugasili sva svetla na putu kojim vozimo tj vozimo prema nekom svetlu na kraju tunela a bojim se da je to samo odraz próšlosti u ogledalu.

Neko

pre 9 godina

Piše u članu 69. Ustava da se penzija utvrđuje u skladu sa zakonom i da država garantuje isplatu penzija. Takođe u članu 197. se kaže da novodoneti zakon nema povratno dejstvo, osim u slučajevima krivičnog gonjenja, ako je to povoljnije za počinioca. Nema tu velike mudrosti. Penzije su utvrđene na osnovu postojećeg zakona. I nije tačno da ne mogu da se smanje penzije. Mogu kroz smanjenje osnovice, koja je za sve penzionere po zakonu ista i o njenoj visini odlučuje Vlada Republike. Ali ovakav zakon o privremenom smanjenju penzija je nezakonit i neustavan. I ja sam penzioner i nemam ništa protiv da se penzije na zakonit način smanje, onako kako su i povećavane jer penzija nije socijalna kategorija, već ekonomska. Ovako onaj ko je pošteno uplaćivao doprinos za PIO i radio pun radni vek, biće kažnjen, a nagrađeni razni mešetari. Čast izuzecima, jer imamo penzionere koji su odradili pun radni vek, a imaju minimalnu penziju, kao oni koji su napabirčili neki radni staž.

Da se ja pitam, ja bih ih povecao 20% !!

pre 9 godina

http://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/petrovic-stvarni-deficit-budzeta-oko-300-milijardi-dinara_529652.html

Jack

pre 9 godina

"kazala je Satarić, ocenjujući da je to i loša poruka mladima koji tek treba da počnu da rade i zapošljavaju se."

Nimalo se ne slazem, ovo je odlicna poruka mladima - zavrsavajte skole i bezite glavom bez obzira!

milan

pre 9 godina

radio posteno 40 godina, uzimali mi od plate velike sume novca. Sad a mi smanjuju penziju za 6750 din odnosno za 13%.Platu u istom iznosu smanjuju za 10%,tj za 5200din.Od moje penzije zivimo supruga dvoje dece I ja,pola penzije he u kreditima.Kazu, strpite se DVD godine, nice bolje ( ko doceka)

Jovan

pre 9 godina

U prilog diskusiji na naslovljenu temu, a radi istinitijeg sagledavanja mera vezanih za smanjenje penzija iznosim sledeće na osnovu zvaničnih dokumenata i podataka. Na osnovu mog Rešenja o penzionisanju 02.11.2008., utvrđenog mesečnog iznosa penzije i iznosa poslednje isplaćene penzije u 2014. izračunao sam da su penzije u Srbiji POVEĆANE za 18,40%. U istom periodu u Srbiji je STOPA INFLACIJE prema zvaničnim podacima veća za 48,50%. Iz prednjeg ekonomska i bilo koja matematika iskazuje NEGATIVNU stopu rasta penzija u iznosu od preko - /minus/ 30%. Posmatrano u konkretno mom slučaju SMANJUJU mi penziju na IZNOS MANJI za 200,00 dinara od iznosa penzije iz REŠENJA o penziji za novembar 2008. Današnjim predlogom ministra Vujovića ja treba naredne tri godine da primam penziju u iznosu REALNO SMANJENOM za preko 50%, a verovatno i više ako se uzme u obzir rast inflacije u naredne tri godine. Nekoliko reči o diskriminaciji Penzionera u odnosu na zaposlene u državnim institucijama sa mojim ličnim primerom. Smanjuju mi penziju za 15,78%, a zaposlenom sa istim iznosom plate za 10% što iznosi na moju štetu 5,78%. Ako prednje projektujem na tri godine meni će se uzeti /da ne kažem ukrasti/ skoro šest-6 penzija, a zaposlenom 3,6- nešto više od tri i po penzije. Ja sam u osmoj deceniji života i ne mogu kako danas ministar savetuje da dopunski zarađujem. Postavljam sebi realno pitanje: Ko na ovaj način atakuje na moj život kada mi smanjuje penziju u realno iskazanom iznosu za više od 50%?

Charuga

pre 9 godina

"Nije jasno zašto takva formula nije primenjena i kod plata, pa postoji mala zabuna i izgleda da su plate manje zahvaćene od penzija, međutim, to to nije tačno i takav privid se stvara zbog različitih formula", rekao je Kovačević.....MA,NE SE** DA SAMO IZGEDA??!?!!??!.....neko skoro reche u nekom komentaru:"Shto volim kad mi neko struchno,naprednjachki dokazze kako sam glup..odma mi nekako bude lakshe,keve mi!"

Od plate od 3 DM do penzije od 300 Evra !!!!

pre 9 godina

Zao me je da se penzionerima smanjuju penzije ali, odakle oni misle da se stvori novac za penzije ? Daljim zaduzivanjem u inostranstvu kao sto se radilo proteklih godinavr? Moze i to ali ne beskonacno. A da li stvarno oni toliko mrze svoju decu i unuke da ce da im ostave u nasledstvo vracanje tih kredita ?

Nemac pravi Mercedes, penzija 1000 E, Srbin ne pravi nista, penzija ?

pre 9 godina

Stalno se ponavlja da su penzije steceno pravo, da mogu samo da se povecavaju a da je smanjenje neustavno. Interesuje me da li bas tako pise u Ustavu i u kom clanu ?

Dobrovoljni davatelj

pre 9 godina

Sledeci je potez --- slanje drzavnih sluzbenika da nam piju krv.

Lepo pozvone na vrata, mi im otvorimo, a oni kazu "Dobar dan mi smo iz drzavne sluzbe, dosli smo da vam popijemo krv". Mi zasucemo rukave, oni popiju, i drzava sva sretna i zadovoljna.

al

pre 9 godina

Kako ih nije sramota da maltretiraju vec izmaltretirane i na svaki nacin unistene ljude? Dokle brutalnosti prema najnemcnijoj grupaciji u ovom okrutnom drustvu? Umesto da svojim podanicima koji kradu bogu dane u drzavno-socijalnim ustanovama smanje platu i to za 20-30.000,00 hiljada jer dobar deo njih ima i preko 100.000,00 dinara (znam sloidan broj ljudi sa tom cifrom), oni otimaju od ljudi koji u redu svakog 5. i 25 cekaju u redu da prime tamo neki sitnis koji im drzava daje kao istrosenom psu oglodalu kosku. Ako su penzioneri najveci problem ovog umiruceg drustva, iako izdrzavaju i dalje svoju uveliko punoletnu decu, imam jedan predlog: ukinite penzije i penzionere posaljite u neke radne logore do kraja zivota. Em ce biti korisni sto se rada tice, em nece primati penziju. A kada to uradite povecajte svojim podanicima plate i zaposlite jos ljudi, jer greota je da toliko clanova bude na birou. Znam da necete objaviti ovu slobodoumnu misao, ali nema veze. Borba za pravdu ce trajati dok pobeda ne bude definitivna.

Utopija

pre 9 godina

Kada će u Srbiji svaki zaposleni dobijati bruto platu i sam odlučiti kako će i gde uplaćivati za svoju penziju i kod koga će se osigurati?
Svaka čast penzionerima za njihova stečena prava ali ima i zaposleni pravo valjda da odluči kojem fondu će verovati.
Iskreno, ovo sada mi deluje kao piramidalna prevara - uplaćuješ i kad ti dodješ na red onda "nema djole". Ako dodješ na red.

dr

pre 9 godina

A možda da se pokrene neka tužba zbog pljačke penzionog fonda devedestih, pa da se donese neka presuda, pa zapleni neka imovina odgovornima i tako...
I, jasno je da novca nema, ali je jasno i da za pojedine uvek ima!

...

pre 9 godina

zasto im nije palo na pamet da porade na povecanju zaposlenosti, da podignu kredit za otvaranje neke nove fabrike ili da obnove neku propalu.. povecavaju proizvodnju, zaposlenost, izvoz... oni navalili na beograd na vodi koji ce da zvrji prazan, koliko samo ima praznih poslovnih i stambemih zgrada koje nemaju kome da se izdaju.. navalili na smanjenje penzija i na povecanje kontrole po prevozu.. i na hapsenje svakog ko popreko pogleda gospodina svevisnjeg.. doduse, sa njihovim obrazovanjem, nista bolje i nisu mogli da smisle..

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Stvarno nije trebalo da se diraju penzije,mozda one od 100.000 din, ali ostale ne.To je kao svojina,nisam siguran da je pravno moguce?
Trebalo je otpustiti stranacke vojnike,jer je to ceo problem,bar 200.000 njih.Istovremeno,afirmisati preduzetnistvo,ne kao sada da ljudi beze iz privatnog sektora nego napraviti pozeljnim privatni business.
Npr. ako neko hoce da otvori radnju,pustite ga 2 g da ne placa poreze,ili da placa umanjeno,ili ko u Usa,ako neko nece da placa poreze za penziju,nece ni ostvariti penziju,ali moze da radi i zaradjuje,nije na birou.
Treba destimulisati napade na drzavna jasla,danas se ljudi uclanjuju u Sns ko nekad u Ds, da bi dobili posao u lokalnom javnom preduzecu,to je jasno,pitanje je samo da li ce neka stranka to i da prizna? A 800.000 njih na drzavnim jaslama je katastrofa sama po sebi jer taj broj ljudi ne moze ovako slaba privreda da izdrzava.

Petar

pre 9 godina

Opa, sad tekstove pisu " umniji " botovi kobajagi strucno, a sve netacno. A glavna poruka je da treba da budemo srecni sto uopste dobijamo penzije, prosto imam utisak da su jako ljuti sto nekome para na pamet tuzba Ustavnom sudu. E pa, dragi botovi, porucite tamo gde treba da ce biti desetine hiljada tuzbi, sto kolektivno sto individualno. A u Ustavnom sudu sede zuti, pa iako su oni isti kao kao ovi sadasnji valjda ce da iskoriste priliku i presude po pravu.

radule

pre 9 godina

Ovo je veoma lepa ,jasna poruka , onom ko mželi da razume....."Bežite odavle"
Ovoj zemlji nema spasa jer meni koji sam u 56 godini po 5-6 put se govori da "se treba strpiti za bolje sutra"..TAKO 70TIH,80TIH,90TIH,2000TIH..da li I moja deca treba da se naslušaju tih baljezgarija?Samo ako su blesava ko ja I ostanu .Od nastanka 1918. g. Jugoslavija I njeni naslednici su u dugovima.Očigledno da nismo sposobni da stvorimo ekonomiju koja će biti bez deficit.Tito nam je u ostavini ostavio 20 milijardi $ duga.Živimo u zemlji kao I većina porodica- sa dozvoljenim minusom,refinansiranjem dugova,kreditima za letovanje,zimovanje,struju,hranu.

Zoran Australia

pre 9 godina

Najveci problem Srbije je oko 1.7 milion penzionera. To je tempirana bomba. Postojece penzije se isplacuju, jedna polovina od doprinosa trenutno zaposlenih a druga od kredita iz inostranstva. Novac koji su godinama svi zaposleni u drzavi uplacivali u PIO fond vise ne postoji to je sada jedan "protocni bojler".Penzioneri ne mogu ili nece da shvate da to nije njihov novac vec ovih koji su trenutno zaposleni a zaposleni jos uvek nisu shvatili, jer nisu nikada ni culi da u svetu postoje i drugaciji modeli penzijskog sistema, da se trosi njihov novac i da ce sutra taj lonac za njih biti prazan. Ali veoma brzo se moze desiti da neko trenutno zaposlen, ili neki "nezavisni" sindikat tuzi PIO fond, penzionere i drzavu u Strazburu da ih svakog meseca kradu i uzimaju novac koji je namenjen za njihove buduce penzije. Posto za penzionere mora biti novaca onda su "siromasne" drzave Australija, Novi Zeland, Svedska, Holandija, Cile itd... dosli na ideju da uvedu takozvane socijalne penzije koje su iste za sve. Dakle, to je nesto sto Srbiju sigurno ceka i to veoma brzo a svi vi koji to jos uvek ne vidite morate da znate da je postojeci model neodrziv i da se mora preci na OBAVEZNO individualno penzijsko osiguranje kao sto su to sa manje ili vise uspeha uradile sve zemlje okruzenja: Hrvatska, Madjarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija a cak je takav model uveden 2003 i na Kosovu. PIO fond je BANKROTIRAO a Srbija ne moze vise da drzi glavu u pesku i da ne vidi sta se oko nje desava.

zik

pre 9 godina

Podsetio bih penzionere na sledece : sa propascu sfrj propao je i novac u penzionom fondu ( hiperinflacija ) i to vam isto kao kada propadne neka banka , drzava srbija bi mogla da vas uputi na sukcesiju sfrj i da tu ostvarite svoja prava ( kao u slucaju stecaja banke ) i ovo sto sada isplacuje srbija penzionerima je cist poklon i trebali bi da se svako vece pred spavanje pomole za zdravlje drzave srbije , penzosi su dozvolili da im rasture drzavu i trebali bi da snose sve posledice toga cina a to znaci da bi bilo normalno i da ostanu svi bez penzija koji su ih stekli u sfrj , pogledajte odgovorne penzionere u skotskoj nisu dozvolili otcepjlenje plaseci se ko bi im isplacivao i u kome iznosu penzije u slucaju samostalnosti skotske .

Zoran Australija II

pre 9 godina

Da li iko u Srbiji zna sta sve treba uraditi na reformi penzionog sistema? Da li je konacno doslo vreme za pravu reformu penzionog sistema.Evo nekoloko polemickih tacaka koje ce verovatno izazvati burne komentare i reakcije ali ovaj model (superannuation)penzionog sistema iz Australije do sada je delimicno ili u celini prihvatilo preko 50 zemalja (Cile vecina zemalja juzne i latinske amerike,Novi Zeland, Rusija,Kina, Vjetnam, Indonezija, zemlje okruzenja: Hrvatska,Madjarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija itd..)
Vise o reformi PIO fonda procitajte na linku: http://www.vaseljenska.com/misljenja/poslednja-zabranjena-tema-u-srbiji/

ljuti

pre 9 godina

A sta bi sa onim vladinim agencijama, sto u njih ne udarise, cuh onomad da ih ima 100 i kusur. Ja kupio obveznice po 13%, hehehehe, pa ce za mene penzioneri da gladuju.
Zivio kralj, a pare meni!
Pozdrav iz Taurunuma.

žalosna sova

pre 9 godina

Dali će cene namirnica,kurs,krediti,porezi,takse,registracija,komunalije pojeftiniti ili možda ostati na istom nivou naredne dve godine?da štedimo na sapunu i šamponu, da to je najbolje ionako se ne rukujemo

teslaboj

pre 9 godina

Ako vec smanjujemo, da krenemo sa vrha, odnosno da potpuno ukinemo primanja
-narodnim poslanicima
-vladi
-predsedniku
Pa da kao u Holandiji to rade casni ljudi i zarad svoje drzave.

Kad stedimo stedimo :)

U penziju-nikad

pre 9 godina

"Penzija nije socijalna, već ekonomska kategorija"

Kako penzije kod nas mogu da budu ekonomska kategorija, kada se, kako je navedeno, 40% isplaćuju iz državnog budžeta, a 60% iz aktuelnih penzionih doprinosa? Trebalo bi da se penzije 100% isplaćuju iz penzionog fonda, koji bi se samo površinski punio aktuelnim penzionim osiguranjem (aktuelno zaposlenih), a dubinski bi se sastojao iz raznih oblika kapitalnih investicija koje konstantno donose profit/dividende. Na primer, da su 2001, kada je započeta privatizacija, najprofitabilnija društvena preduzeća pripisana imovini penzionog fonda, ili čak i prodata PIO fondu po cenama po kojima su tada prodata, a PIO fond ih dokapitalizovao ili čak dao na upravljanje istim onim firmama koje su postale vlasnici. Ovako, gotovo sve je rasprodato maltene u bescenje, novac je upumpan u potrošnju (i u privatne džepove političke nomenkalture i njima bliskih), uvoz je potpuno liberalizovan, domaće banke su namerno likvidirane, nekadašnji industrijski giganti su prepušteni propasti, država se dekretom ogradila od mogućnosti da osniva zdrava, tržišno/izvozno orijentisana preduzeća koja bi zaposlila radnu snagu i dala zaposlenima pristojne plate...
A vi sad pričate o penzijama kao da su one s Marsa i ne zavise od sveukopnog ekonomsko-političkog sistema!

Đorđe

pre 9 godina

Ovde kao da se izgubilo iz vida zašto se ide na smanjivanje plata i penzija. Mi smo u kolapsu i nema nam izlaza osim stezanja kaiša. Poenta je da su ovo kratkoročne mere a ne buduća perspektiva.

Zmaj

pre 9 godina

@(uvek se udara tamo gde je najlakse

Slabo nesto imas IQ poena. Kako bi otpustio "partijski sektor" kad nemas dokaza da su zaposleni preko partije? Na osnovu kog zakona bi ih otpustio? Nemas ti blage veze kako funkcionise drzava...

Mile

pre 9 godina

Dobro ili ne, penzija je steceno pravo, to je kao kada bi drzava rekla e svakom sa racuna mesecno skidamo 5000 din.
Te je smanjenje nezakonito!

Maja

pre 9 godina

Penzioneri ce tuziti i dobiti na Ustavnom sudu. Ova vlast je najvise uzela od obrazovanih penzionera sa punim radnim stazom i stice se utisak da ih kaznjava jer ih i inace ne smatra svojim glasacima. Ali, posto su neznalice nije im palo na pamet da taj sloj ljudi itekako zna svoja prava.

Saveta

pre 9 godina

Molim Miladina Kovacevica iz Republickog zavoda za statistiku da izracuna za koliko se umanjuje penzija od 70.000 din., a za koliko plata u javnom sektoru od 70.000 din., pa na tom primeru dokaze da to samo "izgleda da su plate manje zahvaćene od penzija".

nnn

pre 9 godina

da li vi,umne glave,mislite da vas ova nomenklatura na vlasti iole razume,pa pogledajte samo malo rad skupštine,koja je to ekipa koja vodi parlament,žari i pali zakone,trese ovu ovu zemlju u temelju,štancujući i prepravljajući demokratiju,štampajući na beskrajnoj traci nebuloze ala alan ford,tj. super hik...uzeti siromašnima i dati bogatima-paradigma borbe za nepravnu državu jednog bezprizornog režima,jednog sloja marginalnih ljudi koji se dokopao vlasti pa je maximalno exploatiše u svoju i samo svoju korist,bez pardona,bez ikakvih osećanja i saosećanja ,u maniru južnoameričkih lafundista,veleposednika,gde je sve dozvoljeno zarad lične dobiti sem ljudskosti i časti...

moje ime

pre 9 godina

Sedam istina:

1) Nije najlakse bilo penzionerima smanjiti penzije. To je politicki najtezi potez, jer kao sto rekose, to je cetvrtina stanovnistva, pa je zato samo 39% penzionera pogodjeno, a 95% zaposlenih u javnom sektoru.
2) Nisu SVI penzioneri krivi za sadasnje stanje, ali medju njima IPAK ima mnogo vise krivaca za sadasnje stanje od recimo mladih do 30 godina, koji ni na koji nacin nisu mogli da uticu ni na politiku zemlje, niti da rukovode bilo kojim institucijama, procesima u drustvu i slicno.
3) Iznosi penzija u Srbiji nisu imovina, niti steceno pravo. Steceno pravo je samo mogucnost primanja penzije. U Srbiji je visina penzija odredjena zakonima i odlukama Vlade Srbije(recimo kada povecaju dva puta po 10%). Slicno je i sa platama u javnom sektoru. Iznosi penzija su donekle zagarantovani samo u privatnim penzionim fondovima, ali i tu postoji rizik od propasti fonda ili od previsoke inflacije, a malog povrata na godisnjem nivou.
4) Smanjivanje penzija i plata ce oboriti promet i tako umanjiti prihode budzeta, ali ce ustede svakako postojati.
5) Penzioneri mozda i mogu da krenu da se "bore za svoja ustavna prava", ali sam potpuno siguran da ce na taj nacin sahraniti drzavu Srbiju.
6) Ove mere su NEDOVOLJNE, jer ce one samo pokriti povecane izdatke na ime kamata.
7) Srbija ce bankrotirati u roku od dve godine, a onda ce penzioneri u realnim iznosima imati tri do cetiri puta manje nego danas.

Oikonom

pre 9 godina

Draga @Saveta,

Miladin Kovacevic nije pogresio. Fond plata se smanjuje skoro za 10% a fond penzija za 5%. Moguce je naci pojedinacne slucajeve gde su penzije vise smanjene. U globalu, to nije tacno. Kritika je opravdana samo ako su argumenti valjani.

uvek se udara tamo gde je najlakse

pre 9 godina

"Katastrofalan rebalans budžeta nesposobnog premijera

Nemojte smanjivati penzije. Nemojte smanjivati plate. Ne samo da je protivustavno i nemoralno, nego je i ekonomski štetno. Od penzija živi pola Srbije. Ukinite sulude Dinkićeve subvencije. Otpustite partijski zaposlen višak kadrova sa kupljenim diplomama iz javnog sektora. Uvedite univerzalnu socijalnu zaštitu za sve porodice u Srbiji koje nemaju primanja. Overite svima zdravstvene knjižice. I smanjite namete na rad.

"Možeš neke ljude obmanjivati svo vreme, sve ljude neko vreme, ali ne možeš obmanjivati sve ljude svo vreme.""

Sasa Radulovic.

branka

pre 9 godina

nedavno neko iz sns izjavi kako je "otkriveno" da u srbiji ima 3200 penzionera koji nemaju ni dana staza!!!! zatim izjavi kako postoji alarmantan broj onih koji su korisnici invalidske penzije, a njihovo zdravstveno stanje ocigledno ne ukazuje na postojanje invalidnosti.!!!! naravno ministar vulin. po par dana bila aktuelna svaka vest. i? gospon ministre sta bi? lakse je skinuti svima linearno, nego ispitati prevaru, naterati na povracaj nepravilne isplate, kazniti ucinioce.... ostavke, razresenje...izbori.

uvek se udara tamo gde je najlakse

pre 9 godina

"Katastrofalan rebalans budžeta nesposobnog premijera

Nemojte smanjivati penzije. Nemojte smanjivati plate. Ne samo da je protivustavno i nemoralno, nego je i ekonomski štetno. Od penzija živi pola Srbije. Ukinite sulude Dinkićeve subvencije. Otpustite partijski zaposlen višak kadrova sa kupljenim diplomama iz javnog sektora. Uvedite univerzalnu socijalnu zaštitu za sve porodice u Srbiji koje nemaju primanja. Overite svima zdravstvene knjižice. I smanjite namete na rad.

"Možeš neke ljude obmanjivati svo vreme, sve ljude neko vreme, ali ne možeš obmanjivati sve ljude svo vreme.""

Sasa Radulovic.

branka

pre 9 godina

nedavno neko iz sns izjavi kako je "otkriveno" da u srbiji ima 3200 penzionera koji nemaju ni dana staza!!!! zatim izjavi kako postoji alarmantan broj onih koji su korisnici invalidske penzije, a njihovo zdravstveno stanje ocigledno ne ukazuje na postojanje invalidnosti.!!!! naravno ministar vulin. po par dana bila aktuelna svaka vest. i? gospon ministre sta bi? lakse je skinuti svima linearno, nego ispitati prevaru, naterati na povracaj nepravilne isplate, kazniti ucinioce.... ostavke, razresenje...izbori.

Maja

pre 9 godina

Penzioneri ce tuziti i dobiti na Ustavnom sudu. Ova vlast je najvise uzela od obrazovanih penzionera sa punim radnim stazom i stice se utisak da ih kaznjava jer ih i inace ne smatra svojim glasacima. Ali, posto su neznalice nije im palo na pamet da taj sloj ljudi itekako zna svoja prava.

nnn

pre 9 godina

da li vi,umne glave,mislite da vas ova nomenklatura na vlasti iole razume,pa pogledajte samo malo rad skupštine,koja je to ekipa koja vodi parlament,žari i pali zakone,trese ovu ovu zemlju u temelju,štancujući i prepravljajući demokratiju,štampajući na beskrajnoj traci nebuloze ala alan ford,tj. super hik...uzeti siromašnima i dati bogatima-paradigma borbe za nepravnu državu jednog bezprizornog režima,jednog sloja marginalnih ljudi koji se dokopao vlasti pa je maximalno exploatiše u svoju i samo svoju korist,bez pardona,bez ikakvih osećanja i saosećanja ,u maniru južnoameričkih lafundista,veleposednika,gde je sve dozvoljeno zarad lične dobiti sem ljudskosti i časti...

teslaboj

pre 9 godina

Ako vec smanjujemo, da krenemo sa vrha, odnosno da potpuno ukinemo primanja
-narodnim poslanicima
-vladi
-predsedniku
Pa da kao u Holandiji to rade casni ljudi i zarad svoje drzave.

Kad stedimo stedimo :)

Mile

pre 9 godina

Dobro ili ne, penzija je steceno pravo, to je kao kada bi drzava rekla e svakom sa racuna mesecno skidamo 5000 din.
Te je smanjenje nezakonito!

Saveta

pre 9 godina

Molim Miladina Kovacevica iz Republickog zavoda za statistiku da izracuna za koliko se umanjuje penzija od 70.000 din., a za koliko plata u javnom sektoru od 70.000 din., pa na tom primeru dokaze da to samo "izgleda da su plate manje zahvaćene od penzija".

al

pre 9 godina

Kako ih nije sramota da maltretiraju vec izmaltretirane i na svaki nacin unistene ljude? Dokle brutalnosti prema najnemcnijoj grupaciji u ovom okrutnom drustvu? Umesto da svojim podanicima koji kradu bogu dane u drzavno-socijalnim ustanovama smanje platu i to za 20-30.000,00 hiljada jer dobar deo njih ima i preko 100.000,00 dinara (znam sloidan broj ljudi sa tom cifrom), oni otimaju od ljudi koji u redu svakog 5. i 25 cekaju u redu da prime tamo neki sitnis koji im drzava daje kao istrosenom psu oglodalu kosku. Ako su penzioneri najveci problem ovog umiruceg drustva, iako izdrzavaju i dalje svoju uveliko punoletnu decu, imam jedan predlog: ukinite penzije i penzionere posaljite u neke radne logore do kraja zivota. Em ce biti korisni sto se rada tice, em nece primati penziju. A kada to uradite povecajte svojim podanicima plate i zaposlite jos ljudi, jer greota je da toliko clanova bude na birou. Znam da necete objaviti ovu slobodoumnu misao, ali nema veze. Borba za pravdu ce trajati dok pobeda ne bude definitivna.

...

pre 9 godina

zasto im nije palo na pamet da porade na povecanju zaposlenosti, da podignu kredit za otvaranje neke nove fabrike ili da obnove neku propalu.. povecavaju proizvodnju, zaposlenost, izvoz... oni navalili na beograd na vodi koji ce da zvrji prazan, koliko samo ima praznih poslovnih i stambemih zgrada koje nemaju kome da se izdaju.. navalili na smanjenje penzija i na povecanje kontrole po prevozu.. i na hapsenje svakog ko popreko pogleda gospodina svevisnjeg.. doduse, sa njihovim obrazovanjem, nista bolje i nisu mogli da smisle..

dr

pre 9 godina

A možda da se pokrene neka tužba zbog pljačke penzionog fonda devedestih, pa da se donese neka presuda, pa zapleni neka imovina odgovornima i tako...
I, jasno je da novca nema, ali je jasno i da za pojedine uvek ima!

Utopija

pre 9 godina

Kada će u Srbiji svaki zaposleni dobijati bruto platu i sam odlučiti kako će i gde uplaćivati za svoju penziju i kod koga će se osigurati?
Svaka čast penzionerima za njihova stečena prava ali ima i zaposleni pravo valjda da odluči kojem fondu će verovati.
Iskreno, ovo sada mi deluje kao piramidalna prevara - uplaćuješ i kad ti dodješ na red onda "nema djole". Ako dodješ na red.

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Stvarno nije trebalo da se diraju penzije,mozda one od 100.000 din, ali ostale ne.To je kao svojina,nisam siguran da je pravno moguce?
Trebalo je otpustiti stranacke vojnike,jer je to ceo problem,bar 200.000 njih.Istovremeno,afirmisati preduzetnistvo,ne kao sada da ljudi beze iz privatnog sektora nego napraviti pozeljnim privatni business.
Npr. ako neko hoce da otvori radnju,pustite ga 2 g da ne placa poreze,ili da placa umanjeno,ili ko u Usa,ako neko nece da placa poreze za penziju,nece ni ostvariti penziju,ali moze da radi i zaradjuje,nije na birou.
Treba destimulisati napade na drzavna jasla,danas se ljudi uclanjuju u Sns ko nekad u Ds, da bi dobili posao u lokalnom javnom preduzecu,to je jasno,pitanje je samo da li ce neka stranka to i da prizna? A 800.000 njih na drzavnim jaslama je katastrofa sama po sebi jer taj broj ljudi ne moze ovako slaba privreda da izdrzava.

Petar

pre 9 godina

Opa, sad tekstove pisu " umniji " botovi kobajagi strucno, a sve netacno. A glavna poruka je da treba da budemo srecni sto uopste dobijamo penzije, prosto imam utisak da su jako ljuti sto nekome para na pamet tuzba Ustavnom sudu. E pa, dragi botovi, porucite tamo gde treba da ce biti desetine hiljada tuzbi, sto kolektivno sto individualno. A u Ustavnom sudu sede zuti, pa iako su oni isti kao kao ovi sadasnji valjda ce da iskoriste priliku i presude po pravu.

radule

pre 9 godina

Ovo je veoma lepa ,jasna poruka , onom ko mželi da razume....."Bežite odavle"
Ovoj zemlji nema spasa jer meni koji sam u 56 godini po 5-6 put se govori da "se treba strpiti za bolje sutra"..TAKO 70TIH,80TIH,90TIH,2000TIH..da li I moja deca treba da se naslušaju tih baljezgarija?Samo ako su blesava ko ja I ostanu .Od nastanka 1918. g. Jugoslavija I njeni naslednici su u dugovima.Očigledno da nismo sposobni da stvorimo ekonomiju koja će biti bez deficit.Tito nam je u ostavini ostavio 20 milijardi $ duga.Živimo u zemlji kao I većina porodica- sa dozvoljenim minusom,refinansiranjem dugova,kreditima za letovanje,zimovanje,struju,hranu.

žalosna sova

pre 9 godina

Dali će cene namirnica,kurs,krediti,porezi,takse,registracija,komunalije pojeftiniti ili možda ostati na istom nivou naredne dve godine?da štedimo na sapunu i šamponu, da to je najbolje ionako se ne rukujemo

Jovan

pre 9 godina

U prilog diskusiji na naslovljenu temu, a radi istinitijeg sagledavanja mera vezanih za smanjenje penzija iznosim sledeće na osnovu zvaničnih dokumenata i podataka. Na osnovu mog Rešenja o penzionisanju 02.11.2008., utvrđenog mesečnog iznosa penzije i iznosa poslednje isplaćene penzije u 2014. izračunao sam da su penzije u Srbiji POVEĆANE za 18,40%. U istom periodu u Srbiji je STOPA INFLACIJE prema zvaničnim podacima veća za 48,50%. Iz prednjeg ekonomska i bilo koja matematika iskazuje NEGATIVNU stopu rasta penzija u iznosu od preko - /minus/ 30%. Posmatrano u konkretno mom slučaju SMANJUJU mi penziju na IZNOS MANJI za 200,00 dinara od iznosa penzije iz REŠENJA o penziji za novembar 2008. Današnjim predlogom ministra Vujovića ja treba naredne tri godine da primam penziju u iznosu REALNO SMANJENOM za preko 50%, a verovatno i više ako se uzme u obzir rast inflacije u naredne tri godine. Nekoliko reči o diskriminaciji Penzionera u odnosu na zaposlene u državnim institucijama sa mojim ličnim primerom. Smanjuju mi penziju za 15,78%, a zaposlenom sa istim iznosom plate za 10% što iznosi na moju štetu 5,78%. Ako prednje projektujem na tri godine meni će se uzeti /da ne kažem ukrasti/ skoro šest-6 penzija, a zaposlenom 3,6- nešto više od tri i po penzije. Ja sam u osmoj deceniji života i ne mogu kako danas ministar savetuje da dopunski zarađujem. Postavljam sebi realno pitanje: Ko na ovaj način atakuje na moj život kada mi smanjuje penziju u realno iskazanom iznosu za više od 50%?

Dobrovoljni davatelj

pre 9 godina

Sledeci je potez --- slanje drzavnih sluzbenika da nam piju krv.

Lepo pozvone na vrata, mi im otvorimo, a oni kazu "Dobar dan mi smo iz drzavne sluzbe, dosli smo da vam popijemo krv". Mi zasucemo rukave, oni popiju, i drzava sva sretna i zadovoljna.

janko

pre 9 godina

penzije niko po zakonu trenutno ne moze da smanji, ali naci ce se vec neki model u to nesumnjam Sta se uopste dobija smanjenjem kupuje se vreme ne duze od 6 meseci pa jos jedno smanjenje i tako cemo da gladujemo svi a evo kako
1.Kredite bankama moramo vracati oni kupuju devize od NBS i iznose pare napolje
2.Smanjuje se kupovna moc i ne kupuje se ni strana uvozna roba što moze biti dobro ali ni nasa što je jako lose zatvaraju se prvo manje a posle vece proizvodnje
3.Smanjenje kupovne moci smanjuje i povrat PDV tj smanjuje se dohodovna strana u budzetu
4.Polako prestaje redovno izmirivanje računa komunalnih i drugih
5.Siromasni postaju i oni koji su bili srednji sloj a ovi koji su imali malo ostat ce i bez toga jer sve ide polako gore jer zbog neredovnih platiša kojih će biti sd više cene grejanja struje itd bit ce sve vece
6.Lopta se polako izduvava i do 2016. kada treba da nam bude bolje nece imati kome da bude bolje jer će većina odseliti a drugi propasti toliko da neće moći više da se dignu.
7.Smanjenje prija samo MMF jer oni žele Srbiju iz Srednjeg veka sve penzionere što bolesnije jer nema za lekove a decu gladnu i bosu to je plan.
8.Mi nísmo svesni da smo ugasili sva svetla na putu kojim vozimo tj vozimo prema nekom svetlu na kraju tunela a bojim se da je to samo odraz próšlosti u ogledalu.

Jack

pre 9 godina

"kazala je Satarić, ocenjujući da je to i loša poruka mladima koji tek treba da počnu da rade i zapošljavaju se."

Nimalo se ne slazem, ovo je odlicna poruka mladima - zavrsavajte skole i bezite glavom bez obzira!

Kratko-jasno

pre 9 godina

Ma necu da se sekiram.Na Ustavni sud i eventualno u Strazbur, pa neka se prepametni cesu odakle ce da nam vrate sto budu uzeli.
(Ma, da im dam citavu penziju i svu svoju imovinu, oni bi sve to skrcati za godinu dana.Njihov sistem je bure bez dna u koje ne vredi sipati.)

ljuti

pre 9 godina

A sta bi sa onim vladinim agencijama, sto u njih ne udarise, cuh onomad da ih ima 100 i kusur. Ja kupio obveznice po 13%, hehehehe, pa ce za mene penzioneri da gladuju.
Zivio kralj, a pare meni!
Pozdrav iz Taurunuma.

Tja...

pre 9 godina

Država Srbija, ako vam niko nije javio, ne postoji. Granice - ne znamo gde su, jel "ono" naše, nije ili "nikad nećemo priznati"; vojska - ide po belom svetu da miri crnce i Azijate, a mi okruženi neprijateljem; zakoni se vežbaju na sirotinji (vidi pod "veliki poreski dužnici"); zaposlena je armija partijskih poslušnika, dok ostali nemaju za 'leba; ekonomija ne postoji; kamčimo po svetu pare za budžet u kome su svi prihodi manji, a rashodi veći od projektovanih (kakav je to budžet za koga se u sred glasanja zna da neće potrajati?!); ko god je imao načina, pobegao je odavde; najviše mrzimo one što nas leče i uče - oni su valjda za sve krivi. Ako je to država, ja sam fikus. Pitanje penzija nije u smanjenju ili povećanju - to je pitanje obične pristojnosti. Kad vam resorni ministar od 30 hiljada dinara uzme 3 hiljade, te od vas očekuje da to smatrate "investicijom", a botovi pričaju o "ovima što primaju preko 50 hiljada" kao o trulim bogatašima - to je prosto nepristojno. Ovo nije država i mi nismo narod. I tačka.

vlada

pre 9 godina

Zamisli da 45 god ustajes u 5 i da radis od 6 do 2,tj.8 sati i to ne lagan posao i tesko zaradis svoju penziju i sad ti je neko ladno smanji,alo 45 god!

U penziju-nikad

pre 9 godina

"Penzija nije socijalna, već ekonomska kategorija"

Kako penzije kod nas mogu da budu ekonomska kategorija, kada se, kako je navedeno, 40% isplaćuju iz državnog budžeta, a 60% iz aktuelnih penzionih doprinosa? Trebalo bi da se penzije 100% isplaćuju iz penzionog fonda, koji bi se samo površinski punio aktuelnim penzionim osiguranjem (aktuelno zaposlenih), a dubinski bi se sastojao iz raznih oblika kapitalnih investicija koje konstantno donose profit/dividende. Na primer, da su 2001, kada je započeta privatizacija, najprofitabilnija društvena preduzeća pripisana imovini penzionog fonda, ili čak i prodata PIO fondu po cenama po kojima su tada prodata, a PIO fond ih dokapitalizovao ili čak dao na upravljanje istim onim firmama koje su postale vlasnici. Ovako, gotovo sve je rasprodato maltene u bescenje, novac je upumpan u potrošnju (i u privatne džepove političke nomenkalture i njima bliskih), uvoz je potpuno liberalizovan, domaće banke su namerno likvidirane, nekadašnji industrijski giganti su prepušteni propasti, država se dekretom ogradila od mogućnosti da osniva zdrava, tržišno/izvozno orijentisana preduzeća koja bi zaposlila radnu snagu i dala zaposlenima pristojne plate...
A vi sad pričate o penzijama kao da su one s Marsa i ne zavise od sveukopnog ekonomsko-političkog sistema!

milan

pre 9 godina

radio posteno 40 godina, uzimali mi od plate velike sume novca. Sad a mi smanjuju penziju za 6750 din odnosno za 13%.Platu u istom iznosu smanjuju za 10%,tj za 5200din.Od moje penzije zivimo supruga dvoje dece I ja,pola penzije he u kreditima.Kazu, strpite se DVD godine, nice bolje ( ko doceka)

Charuga

pre 9 godina

"Nije jasno zašto takva formula nije primenjena i kod plata, pa postoji mala zabuna i izgleda da su plate manje zahvaćene od penzija, međutim, to to nije tačno i takav privid se stvara zbog različitih formula", rekao je Kovačević.....MA,NE SE** DA SAMO IZGEDA??!?!!??!.....neko skoro reche u nekom komentaru:"Shto volim kad mi neko struchno,naprednjachki dokazze kako sam glup..odma mi nekako bude lakshe,keve mi!"

Neko

pre 9 godina

Piše u članu 69. Ustava da se penzija utvrđuje u skladu sa zakonom i da država garantuje isplatu penzija. Takođe u članu 197. se kaže da novodoneti zakon nema povratno dejstvo, osim u slučajevima krivičnog gonjenja, ako je to povoljnije za počinioca. Nema tu velike mudrosti. Penzije su utvrđene na osnovu postojećeg zakona. I nije tačno da ne mogu da se smanje penzije. Mogu kroz smanjenje osnovice, koja je za sve penzionere po zakonu ista i o njenoj visini odlučuje Vlada Republike. Ali ovakav zakon o privremenom smanjenju penzija je nezakonit i neustavan. I ja sam penzioner i nemam ništa protiv da se penzije na zakonit način smanje, onako kako su i povećavane jer penzija nije socijalna kategorija, već ekonomska. Ovako onaj ko je pošteno uplaćivao doprinos za PIO i radio pun radni vek, biće kažnjen, a nagrađeni razni mešetari. Čast izuzecima, jer imamo penzionere koji su odradili pun radni vek, a imaju minimalnu penziju, kao oni koji su napabirčili neki radni staž.

moje ime

pre 9 godina

Sedam istina:

1) Nije najlakse bilo penzionerima smanjiti penzije. To je politicki najtezi potez, jer kao sto rekose, to je cetvrtina stanovnistva, pa je zato samo 39% penzionera pogodjeno, a 95% zaposlenih u javnom sektoru.
2) Nisu SVI penzioneri krivi za sadasnje stanje, ali medju njima IPAK ima mnogo vise krivaca za sadasnje stanje od recimo mladih do 30 godina, koji ni na koji nacin nisu mogli da uticu ni na politiku zemlje, niti da rukovode bilo kojim institucijama, procesima u drustvu i slicno.
3) Iznosi penzija u Srbiji nisu imovina, niti steceno pravo. Steceno pravo je samo mogucnost primanja penzije. U Srbiji je visina penzija odredjena zakonima i odlukama Vlade Srbije(recimo kada povecaju dva puta po 10%). Slicno je i sa platama u javnom sektoru. Iznosi penzija su donekle zagarantovani samo u privatnim penzionim fondovima, ali i tu postoji rizik od propasti fonda ili od previsoke inflacije, a malog povrata na godisnjem nivou.
4) Smanjivanje penzija i plata ce oboriti promet i tako umanjiti prihode budzeta, ali ce ustede svakako postojati.
5) Penzioneri mozda i mogu da krenu da se "bore za svoja ustavna prava", ali sam potpuno siguran da ce na taj nacin sahraniti drzavu Srbiju.
6) Ove mere su NEDOVOLJNE, jer ce one samo pokriti povecane izdatke na ime kamata.
7) Srbija ce bankrotirati u roku od dve godine, a onda ce penzioneri u realnim iznosima imati tri do cetiri puta manje nego danas.

Zoran Australia

pre 9 godina

Najveci problem Srbije je oko 1.7 milion penzionera. To je tempirana bomba. Postojece penzije se isplacuju, jedna polovina od doprinosa trenutno zaposlenih a druga od kredita iz inostranstva. Novac koji su godinama svi zaposleni u drzavi uplacivali u PIO fond vise ne postoji to je sada jedan "protocni bojler".Penzioneri ne mogu ili nece da shvate da to nije njihov novac vec ovih koji su trenutno zaposleni a zaposleni jos uvek nisu shvatili, jer nisu nikada ni culi da u svetu postoje i drugaciji modeli penzijskog sistema, da se trosi njihov novac i da ce sutra taj lonac za njih biti prazan. Ali veoma brzo se moze desiti da neko trenutno zaposlen, ili neki "nezavisni" sindikat tuzi PIO fond, penzionere i drzavu u Strazburu da ih svakog meseca kradu i uzimaju novac koji je namenjen za njihove buduce penzije. Posto za penzionere mora biti novaca onda su "siromasne" drzave Australija, Novi Zeland, Svedska, Holandija, Cile itd... dosli na ideju da uvedu takozvane socijalne penzije koje su iste za sve. Dakle, to je nesto sto Srbiju sigurno ceka i to veoma brzo a svi vi koji to jos uvek ne vidite morate da znate da je postojeci model neodrziv i da se mora preci na OBAVEZNO individualno penzijsko osiguranje kao sto su to sa manje ili vise uspeha uradile sve zemlje okruzenja: Hrvatska, Madjarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija a cak je takav model uveden 2003 i na Kosovu. PIO fond je BANKROTIRAO a Srbija ne moze vise da drzi glavu u pesku i da ne vidi sta se oko nje desava.

Milenko

pre 9 godina

Komentatora Neko je u pravu da penzije mogu da se smanje, ali na isti nacin kao sto se povecavaju, dakle svima isto i to samo za onaj deo koji drzava dotira PIO. U Ustavu ima princip jednakosti gradjana i vlada to zna, ali je namerno napravila diskriminaciju medju penzionerima u nadi da ce sacuvati glasove onih milion penzionera kojima penzije nece biti smanjene.

klipeta

pre 9 godina

niko se ovajditi u ovoj državi neće od te sitne uštede na penzionerima,jer šta je deset milijardi spram trista ,kolika je planirana rupa u budžetu,zanemarljivo...tako da ovo smanjenje ni u kom slučaju nije ekonomsko već isključivo POLITIČKO pitanje jer se penzije smanjuju samo imučnijim,bolje obrazovanim penzionerima,kojih resimo u mom selu nema,koji listom nisu glasači SNS-a...zaštičeni i izuzeti penzioneri likuju i pričaju sve najbolje o ovoj pljački, veseli što se opravdalo njuhovo poverenje u ovu nesrećnu vlast.Vrhunski smišljeno da se na duži rok kupe i onako verni glasači,suštinski neuki i struktura građana sa najmanje obrazovanja.Ovim potezim vlast dobija odrešene ruke za bilo kakve poteze na duži rok,pa čak i da vodi rat,proda ili pokloni deo teritorije i sl. Mi smo u strašno velikom problemu i smanjenje penzija i plata je samo mali deo njega,što će bliska budućnost ubrzo pokazati.Dati blanko potpis ljudima na vlasti ne postoji nigde na svetu,ama baš nigde....

Zoran Australija II

pre 9 godina

Da li iko u Srbiji zna sta sve treba uraditi na reformi penzionog sistema? Da li je konacno doslo vreme za pravu reformu penzionog sistema.Evo nekoloko polemickih tacaka koje ce verovatno izazvati burne komentare i reakcije ali ovaj model (superannuation)penzionog sistema iz Australije do sada je delimicno ili u celini prihvatilo preko 50 zemalja (Cile vecina zemalja juzne i latinske amerike,Novi Zeland, Rusija,Kina, Vjetnam, Indonezija, zemlje okruzenja: Hrvatska,Madjarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija itd..)
Vise o reformi PIO fonda procitajte na linku: http://www.vaseljenska.com/misljenja/poslednja-zabranjena-tema-u-srbiji/

Milovan S Nikolić Somborr

pre 9 godina

preskupa i preglomazna administracija,preskupa i preglomazna policija i
lična obezbedjenja plus 400.ooo sumnjivih penzija,to je tazlog broj jedan.
Nestručna i nesposobna vlast je drugi razlog.
Privilegovane neplatiše poreza treći razlog.
Turističke ture takozvanih državnika i svite koja ih prati četvrti razlog.
Peti razlog je ćutanje penzionera zbog golog spasa porodica i pokolenja
ugroženih od dinastija i diktatura koje su na sceni u majci Srbiji.

žalosno

pre 9 godina

Jel ovaj naslov neka šala? Čuj, da li je dobro smanjiti penzije? Pa to je isto kao pitanje, da li je dobro dobiti grip? Da ne kažem neku težu bolest. Svašta.

Zmaj

pre 9 godina

@(uvek se udara tamo gde je najlakse

Slabo nesto imas IQ poena. Kako bi otpustio "partijski sektor" kad nemas dokaza da su zaposleni preko partije? Na osnovu kog zakona bi ih otpustio? Nemas ti blage veze kako funkcionise drzava...

zik

pre 9 godina

Podsetio bih penzionere na sledece : sa propascu sfrj propao je i novac u penzionom fondu ( hiperinflacija ) i to vam isto kao kada propadne neka banka , drzava srbija bi mogla da vas uputi na sukcesiju sfrj i da tu ostvarite svoja prava ( kao u slucaju stecaja banke ) i ovo sto sada isplacuje srbija penzionerima je cist poklon i trebali bi da se svako vece pred spavanje pomole za zdravlje drzave srbije , penzosi su dozvolili da im rasture drzavu i trebali bi da snose sve posledice toga cina a to znaci da bi bilo normalno i da ostanu svi bez penzija koji su ih stekli u sfrj , pogledajte odgovorne penzionere u skotskoj nisu dozvolili otcepjlenje plaseci se ko bi im isplacivao i u kome iznosu penzije u slucaju samostalnosti skotske .

Zoran M.

pre 9 godina

Razlišljam mojom logikom i kažem sledeće: Ako imam 5 ministara i oni odu da kupe frižider ja cu zaraditi koliko košta 5 frizidera i to je slaba zarada (kao i mali PDV državi), ali ako prodajem frizidere u državi u kojoj mnogi građani imaju dobre plate i penzije ja cu dobro poslovati, jer cu prodati mnogo frizidera, a drzavi ce biti veći prihod od PDV-a ako prodam vise frizidera nego li da prodam samo 5.
Dakle ovde se izgleda radi o osiromasivanju građana kako bi zapadni kapital dobio jeftinu radnu snagu i kako bi se građanima plenila imovina (pri čemu ce neko postajati vlasnik mnogih stanova). Dakle pitanje je za g-dina Vučića: Gde vidiš Srbiju, odnosno njene građane, za 50 godina?

Oikonom

pre 9 godina

Draga @Saveta,

Miladin Kovacevic nije pogresio. Fond plata se smanjuje skoro za 10% a fond penzija za 5%. Moguce je naci pojedinacne slucajeve gde su penzije vise smanjene. U globalu, to nije tacno. Kritika je opravdana samo ako su argumenti valjani.

Od plate od 3 DM do penzije od 300 Evra !!!!

pre 9 godina

Zao me je da se penzionerima smanjuju penzije ali, odakle oni misle da se stvori novac za penzije ? Daljim zaduzivanjem u inostranstvu kao sto se radilo proteklih godinavr? Moze i to ali ne beskonacno. A da li stvarno oni toliko mrze svoju decu i unuke da ce da im ostave u nasledstvo vracanje tih kredita ?

Da se ja pitam, ja bih ih povecao 20% !!

pre 9 godina

http://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/petrovic-stvarni-deficit-budzeta-oko-300-milijardi-dinara_529652.html

Dragan

pre 9 godina

Ovo je moguce samo u Srbiji! Pa svuda u svetu osiguranik zna nakon svake uplate u fond kolika ce mu biti penzija ako nastavi da uplacuje iste iznose kao sto zna i prvog dana nakon penzionisanja kolia ce mu biti penzija do kraja zivota i nema tog boga koji moze to da promeni.

Nemac pravi Mercedes, penzija 1000 E, Srbin ne pravi nista, penzija ?

pre 9 godina

Stalno se ponavlja da su penzije steceno pravo, da mogu samo da se povecavaju a da je smanjenje neustavno. Interesuje me da li bas tako pise u Ustavu i u kom clanu ?

Американац

pre 9 godina

"...i da je loše to što se pomera starosna granica za penzionisanje žena..."

чекај бре, је л хоћете равноправност са нама мушкарцима? у норвешкој и мушкарци и жене раде до 67. године живота.

ceca

pre 9 godina

Krenuli su prvo od penzionera, a naravno da je to protivustavno jer je penzija steceno pravo. Sta je sa velikim poreskim obveznicima koji ne izmiruju obaveze prema drzavi ili onim velikum privatnicima koji placaju poreze na minimalne iznose zarada a ostatak daju radnicima na ruke, a takvih je dosta, kada bi svi oni placali drzavi sve sto su obavezni ustedelo bi se mnogo vise.

Deks

pre 9 godina

Dobro je da se najvećem broju penzionera (60%) neće smanjiti ni dinara penzije! Što se tiče onog manjeg broja penzionera kojima će se smanjiti penzije oni svakako imaju primanja veća od proseka i neće značajno osetiti to smanjenje. Treba podsetiti penzionere da su im pre nekoliko godina, zarad neodogovorne populističke politike nekih političara, neosnovano podignute penzije i da ovo praktično nije smanjenje penzija već vraćanje na razumnu meru. Takođe ih treba podsetiti da Penzijski Fond iz kojih oni dobijaju penzije je direktno zavisan od državnog budžeta što znači da to nije neki nezavisni privatni fond na koji država ne može da utiče i koji je nedodirljiv. Jer ako država ne da tih 40% za mesečne penzije svakog meseca nema ni penzija. Ali verujem da ipak većina penzionera stoji uz svoju državu i radi bolje budućnosti svih nas neće im biti problem da budu malo skromniji sledeće 2 godine.

Dada

pre 9 godina

Jedno razmisljanje: Suludo je da radnici budu prijavljeni na ceo iznos plate, ako ce neko opet po svojoj volji ili zelji da im to umanji, oduzme ili prebrise ono sto im se sada uplacuje. Minimalac na racun, a ostatak na ruke, pa odlucimo sami da li da to sve "pojedemo" odmah ili jedan deo da uplacujemo u penzione fondove ili strane osiguravajuce kuce, kako bi jednog dana imali sigurniju starost.

Đorđe

pre 9 godina

Ovde kao da se izgubilo iz vida zašto se ide na smanjivanje plata i penzija. Mi smo u kolapsu i nema nam izlaza osim stezanja kaiša. Poenta je da su ovo kratkoročne mere a ne buduća perspektiva.

moje ime

pre 9 godina

Sedam istina:

1) Nije najlakse bilo penzionerima smanjiti penzije. To je politicki najtezi potez, jer kao sto rekose, to je cetvrtina stanovnistva, pa je zato samo 39% penzionera pogodjeno, a 95% zaposlenih u javnom sektoru.
2) Nisu SVI penzioneri krivi za sadasnje stanje, ali medju njima IPAK ima mnogo vise krivaca za sadasnje stanje od recimo mladih do 30 godina, koji ni na koji nacin nisu mogli da uticu ni na politiku zemlje, niti da rukovode bilo kojim institucijama, procesima u drustvu i slicno.
3) Iznosi penzija u Srbiji nisu imovina, niti steceno pravo. Steceno pravo je samo mogucnost primanja penzije. U Srbiji je visina penzija odredjena zakonima i odlukama Vlade Srbije(recimo kada povecaju dva puta po 10%). Slicno je i sa platama u javnom sektoru. Iznosi penzija su donekle zagarantovani samo u privatnim penzionim fondovima, ali i tu postoji rizik od propasti fonda ili od previsoke inflacije, a malog povrata na godisnjem nivou.
4) Smanjivanje penzija i plata ce oboriti promet i tako umanjiti prihode budzeta, ali ce ustede svakako postojati.
5) Penzioneri mozda i mogu da krenu da se "bore za svoja ustavna prava", ali sam potpuno siguran da ce na taj nacin sahraniti drzavu Srbiju.
6) Ove mere su NEDOVOLJNE, jer ce one samo pokriti povecane izdatke na ime kamata.
7) Srbija ce bankrotirati u roku od dve godine, a onda ce penzioneri u realnim iznosima imati tri do cetiri puta manje nego danas.

Deks

pre 9 godina

Dobro je da se najvećem broju penzionera (60%) neće smanjiti ni dinara penzije! Što se tiče onog manjeg broja penzionera kojima će se smanjiti penzije oni svakako imaju primanja veća od proseka i neće značajno osetiti to smanjenje. Treba podsetiti penzionere da su im pre nekoliko godina, zarad neodogovorne populističke politike nekih političara, neosnovano podignute penzije i da ovo praktično nije smanjenje penzija već vraćanje na razumnu meru. Takođe ih treba podsetiti da Penzijski Fond iz kojih oni dobijaju penzije je direktno zavisan od državnog budžeta što znači da to nije neki nezavisni privatni fond na koji država ne može da utiče i koji je nedodirljiv. Jer ako država ne da tih 40% za mesečne penzije svakog meseca nema ni penzija. Ali verujem da ipak većina penzionera stoji uz svoju državu i radi bolje budućnosti svih nas neće im biti problem da budu malo skromniji sledeće 2 godine.

Đorđe

pre 9 godina

Ovde kao da se izgubilo iz vida zašto se ide na smanjivanje plata i penzija. Mi smo u kolapsu i nema nam izlaza osim stezanja kaiša. Poenta je da su ovo kratkoročne mere a ne buduća perspektiva.

Zoran Australia

pre 9 godina

Najveci problem Srbije je oko 1.7 milion penzionera. To je tempirana bomba. Postojece penzije se isplacuju, jedna polovina od doprinosa trenutno zaposlenih a druga od kredita iz inostranstva. Novac koji su godinama svi zaposleni u drzavi uplacivali u PIO fond vise ne postoji to je sada jedan "protocni bojler".Penzioneri ne mogu ili nece da shvate da to nije njihov novac vec ovih koji su trenutno zaposleni a zaposleni jos uvek nisu shvatili, jer nisu nikada ni culi da u svetu postoje i drugaciji modeli penzijskog sistema, da se trosi njihov novac i da ce sutra taj lonac za njih biti prazan. Ali veoma brzo se moze desiti da neko trenutno zaposlen, ili neki "nezavisni" sindikat tuzi PIO fond, penzionere i drzavu u Strazburu da ih svakog meseca kradu i uzimaju novac koji je namenjen za njihove buduce penzije. Posto za penzionere mora biti novaca onda su "siromasne" drzave Australija, Novi Zeland, Svedska, Holandija, Cile itd... dosli na ideju da uvedu takozvane socijalne penzije koje su iste za sve. Dakle, to je nesto sto Srbiju sigurno ceka i to veoma brzo a svi vi koji to jos uvek ne vidite morate da znate da je postojeci model neodrziv i da se mora preci na OBAVEZNO individualno penzijsko osiguranje kao sto su to sa manje ili vise uspeha uradile sve zemlje okruzenja: Hrvatska, Madjarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija a cak je takav model uveden 2003 i na Kosovu. PIO fond je BANKROTIRAO a Srbija ne moze vise da drzi glavu u pesku i da ne vidi sta se oko nje desava.

zik

pre 9 godina

Podsetio bih penzionere na sledece : sa propascu sfrj propao je i novac u penzionom fondu ( hiperinflacija ) i to vam isto kao kada propadne neka banka , drzava srbija bi mogla da vas uputi na sukcesiju sfrj i da tu ostvarite svoja prava ( kao u slucaju stecaja banke ) i ovo sto sada isplacuje srbija penzionerima je cist poklon i trebali bi da se svako vece pred spavanje pomole za zdravlje drzave srbije , penzosi su dozvolili da im rasture drzavu i trebali bi da snose sve posledice toga cina a to znaci da bi bilo normalno i da ostanu svi bez penzija koji su ih stekli u sfrj , pogledajte odgovorne penzionere u skotskoj nisu dozvolili otcepjlenje plaseci se ko bi im isplacivao i u kome iznosu penzije u slucaju samostalnosti skotske .

Od plate od 3 DM do penzije od 300 Evra !!!!

pre 9 godina

Zao me je da se penzionerima smanjuju penzije ali, odakle oni misle da se stvori novac za penzije ? Daljim zaduzivanjem u inostranstvu kao sto se radilo proteklih godinavr? Moze i to ali ne beskonacno. A da li stvarno oni toliko mrze svoju decu i unuke da ce da im ostave u nasledstvo vracanje tih kredita ?

Oikonom

pre 9 godina

Draga @Saveta,

Miladin Kovacevic nije pogresio. Fond plata se smanjuje skoro za 10% a fond penzija za 5%. Moguce je naci pojedinacne slucajeve gde su penzije vise smanjene. U globalu, to nije tacno. Kritika je opravdana samo ako su argumenti valjani.

Zmaj

pre 9 godina

@(uvek se udara tamo gde je najlakse

Slabo nesto imas IQ poena. Kako bi otpustio "partijski sektor" kad nemas dokaza da su zaposleni preko partije? Na osnovu kog zakona bi ih otpustio? Nemas ti blage veze kako funkcionise drzava...

Nemac pravi Mercedes, penzija 1000 E, Srbin ne pravi nista, penzija ?

pre 9 godina

Stalno se ponavlja da su penzije steceno pravo, da mogu samo da se povecavaju a da je smanjenje neustavno. Interesuje me da li bas tako pise u Ustavu i u kom clanu ?

U penziju-nikad

pre 9 godina

"Penzija nije socijalna, već ekonomska kategorija"

Kako penzije kod nas mogu da budu ekonomska kategorija, kada se, kako je navedeno, 40% isplaćuju iz državnog budžeta, a 60% iz aktuelnih penzionih doprinosa? Trebalo bi da se penzije 100% isplaćuju iz penzionog fonda, koji bi se samo površinski punio aktuelnim penzionim osiguranjem (aktuelno zaposlenih), a dubinski bi se sastojao iz raznih oblika kapitalnih investicija koje konstantno donose profit/dividende. Na primer, da su 2001, kada je započeta privatizacija, najprofitabilnija društvena preduzeća pripisana imovini penzionog fonda, ili čak i prodata PIO fondu po cenama po kojima su tada prodata, a PIO fond ih dokapitalizovao ili čak dao na upravljanje istim onim firmama koje su postale vlasnici. Ovako, gotovo sve je rasprodato maltene u bescenje, novac je upumpan u potrošnju (i u privatne džepove političke nomenkalture i njima bliskih), uvoz je potpuno liberalizovan, domaće banke su namerno likvidirane, nekadašnji industrijski giganti su prepušteni propasti, država se dekretom ogradila od mogućnosti da osniva zdrava, tržišno/izvozno orijentisana preduzeća koja bi zaposlila radnu snagu i dala zaposlenima pristojne plate...
A vi sad pričate o penzijama kao da su one s Marsa i ne zavise od sveukopnog ekonomsko-političkog sistema!

al

pre 9 godina

Kako ih nije sramota da maltretiraju vec izmaltretirane i na svaki nacin unistene ljude? Dokle brutalnosti prema najnemcnijoj grupaciji u ovom okrutnom drustvu? Umesto da svojim podanicima koji kradu bogu dane u drzavno-socijalnim ustanovama smanje platu i to za 20-30.000,00 hiljada jer dobar deo njih ima i preko 100.000,00 dinara (znam sloidan broj ljudi sa tom cifrom), oni otimaju od ljudi koji u redu svakog 5. i 25 cekaju u redu da prime tamo neki sitnis koji im drzava daje kao istrosenom psu oglodalu kosku. Ako su penzioneri najveci problem ovog umiruceg drustva, iako izdrzavaju i dalje svoju uveliko punoletnu decu, imam jedan predlog: ukinite penzije i penzionere posaljite u neke radne logore do kraja zivota. Em ce biti korisni sto se rada tice, em nece primati penziju. A kada to uradite povecajte svojim podanicima plate i zaposlite jos ljudi, jer greota je da toliko clanova bude na birou. Znam da necete objaviti ovu slobodoumnu misao, ali nema veze. Borba za pravdu ce trajati dok pobeda ne bude definitivna.

Mile

pre 9 godina

Dobro ili ne, penzija je steceno pravo, to je kao kada bi drzava rekla e svakom sa racuna mesecno skidamo 5000 din.
Te je smanjenje nezakonito!

Da se ja pitam, ja bih ih povecao 20% !!

pre 9 godina

http://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/petrovic-stvarni-deficit-budzeta-oko-300-milijardi-dinara_529652.html

janko

pre 9 godina

penzije niko po zakonu trenutno ne moze da smanji, ali naci ce se vec neki model u to nesumnjam Sta se uopste dobija smanjenjem kupuje se vreme ne duze od 6 meseci pa jos jedno smanjenje i tako cemo da gladujemo svi a evo kako
1.Kredite bankama moramo vracati oni kupuju devize od NBS i iznose pare napolje
2.Smanjuje se kupovna moc i ne kupuje se ni strana uvozna roba što moze biti dobro ali ni nasa što je jako lose zatvaraju se prvo manje a posle vece proizvodnje
3.Smanjenje kupovne moci smanjuje i povrat PDV tj smanjuje se dohodovna strana u budzetu
4.Polako prestaje redovno izmirivanje računa komunalnih i drugih
5.Siromasni postaju i oni koji su bili srednji sloj a ovi koji su imali malo ostat ce i bez toga jer sve ide polako gore jer zbog neredovnih platiša kojih će biti sd više cene grejanja struje itd bit ce sve vece
6.Lopta se polako izduvava i do 2016. kada treba da nam bude bolje nece imati kome da bude bolje jer će većina odseliti a drugi propasti toliko da neće moći više da se dignu.
7.Smanjenje prija samo MMF jer oni žele Srbiju iz Srednjeg veka sve penzionere što bolesnije jer nema za lekove a decu gladnu i bosu to je plan.
8.Mi nísmo svesni da smo ugasili sva svetla na putu kojim vozimo tj vozimo prema nekom svetlu na kraju tunela a bojim se da je to samo odraz próšlosti u ogledalu.

uvek se udara tamo gde je najlakse

pre 9 godina

"Katastrofalan rebalans budžeta nesposobnog premijera

Nemojte smanjivati penzije. Nemojte smanjivati plate. Ne samo da je protivustavno i nemoralno, nego je i ekonomski štetno. Od penzija živi pola Srbije. Ukinite sulude Dinkićeve subvencije. Otpustite partijski zaposlen višak kadrova sa kupljenim diplomama iz javnog sektora. Uvedite univerzalnu socijalnu zaštitu za sve porodice u Srbiji koje nemaju primanja. Overite svima zdravstvene knjižice. I smanjite namete na rad.

"Možeš neke ljude obmanjivati svo vreme, sve ljude neko vreme, ali ne možeš obmanjivati sve ljude svo vreme.""

Sasa Radulovic.

Saveta

pre 9 godina

Molim Miladina Kovacevica iz Republickog zavoda za statistiku da izracuna za koliko se umanjuje penzija od 70.000 din., a za koliko plata u javnom sektoru od 70.000 din., pa na tom primeru dokaze da to samo "izgleda da su plate manje zahvaćene od penzija".

nnn

pre 9 godina

da li vi,umne glave,mislite da vas ova nomenklatura na vlasti iole razume,pa pogledajte samo malo rad skupštine,koja je to ekipa koja vodi parlament,žari i pali zakone,trese ovu ovu zemlju u temelju,štancujući i prepravljajući demokratiju,štampajući na beskrajnoj traci nebuloze ala alan ford,tj. super hik...uzeti siromašnima i dati bogatima-paradigma borbe za nepravnu državu jednog bezprizornog režima,jednog sloja marginalnih ljudi koji se dokopao vlasti pa je maximalno exploatiše u svoju i samo svoju korist,bez pardona,bez ikakvih osećanja i saosećanja ,u maniru južnoameričkih lafundista,veleposednika,gde je sve dozvoljeno zarad lične dobiti sem ljudskosti i časti...

Maja

pre 9 godina

Penzioneri ce tuziti i dobiti na Ustavnom sudu. Ova vlast je najvise uzela od obrazovanih penzionera sa punim radnim stazom i stice se utisak da ih kaznjava jer ih i inace ne smatra svojim glasacima. Ali, posto su neznalice nije im palo na pamet da taj sloj ljudi itekako zna svoja prava.

Petar

pre 9 godina

Opa, sad tekstove pisu " umniji " botovi kobajagi strucno, a sve netacno. A glavna poruka je da treba da budemo srecni sto uopste dobijamo penzije, prosto imam utisak da su jako ljuti sto nekome para na pamet tuzba Ustavnom sudu. E pa, dragi botovi, porucite tamo gde treba da ce biti desetine hiljada tuzbi, sto kolektivno sto individualno. A u Ustavnom sudu sede zuti, pa iako su oni isti kao kao ovi sadasnji valjda ce da iskoriste priliku i presude po pravu.

...

pre 9 godina

zasto im nije palo na pamet da porade na povecanju zaposlenosti, da podignu kredit za otvaranje neke nove fabrike ili da obnove neku propalu.. povecavaju proizvodnju, zaposlenost, izvoz... oni navalili na beograd na vodi koji ce da zvrji prazan, koliko samo ima praznih poslovnih i stambemih zgrada koje nemaju kome da se izdaju.. navalili na smanjenje penzija i na povecanje kontrole po prevozu.. i na hapsenje svakog ko popreko pogleda gospodina svevisnjeg.. doduse, sa njihovim obrazovanjem, nista bolje i nisu mogli da smisle..

radule

pre 9 godina

Ovo je veoma lepa ,jasna poruka , onom ko mželi da razume....."Bežite odavle"
Ovoj zemlji nema spasa jer meni koji sam u 56 godini po 5-6 put se govori da "se treba strpiti za bolje sutra"..TAKO 70TIH,80TIH,90TIH,2000TIH..da li I moja deca treba da se naslušaju tih baljezgarija?Samo ako su blesava ko ja I ostanu .Od nastanka 1918. g. Jugoslavija I njeni naslednici su u dugovima.Očigledno da nismo sposobni da stvorimo ekonomiju koja će biti bez deficit.Tito nam je u ostavini ostavio 20 milijardi $ duga.Živimo u zemlji kao I većina porodica- sa dozvoljenim minusom,refinansiranjem dugova,kreditima za letovanje,zimovanje,struju,hranu.

Американац

pre 9 godina

"...i da je loše to što se pomera starosna granica za penzionisanje žena..."

чекај бре, је л хоћете равноправност са нама мушкарцима? у норвешкој и мушкарци и жене раде до 67. године живота.

teslaboj

pre 9 godina

Ako vec smanjujemo, da krenemo sa vrha, odnosno da potpuno ukinemo primanja
-narodnim poslanicima
-vladi
-predsedniku
Pa da kao u Holandiji to rade casni ljudi i zarad svoje drzave.

Kad stedimo stedimo :)

Kancelarija za brze odgovore.

pre 9 godina

Stvarno nije trebalo da se diraju penzije,mozda one od 100.000 din, ali ostale ne.To je kao svojina,nisam siguran da je pravno moguce?
Trebalo je otpustiti stranacke vojnike,jer je to ceo problem,bar 200.000 njih.Istovremeno,afirmisati preduzetnistvo,ne kao sada da ljudi beze iz privatnog sektora nego napraviti pozeljnim privatni business.
Npr. ako neko hoce da otvori radnju,pustite ga 2 g da ne placa poreze,ili da placa umanjeno,ili ko u Usa,ako neko nece da placa poreze za penziju,nece ni ostvariti penziju,ali moze da radi i zaradjuje,nije na birou.
Treba destimulisati napade na drzavna jasla,danas se ljudi uclanjuju u Sns ko nekad u Ds, da bi dobili posao u lokalnom javnom preduzecu,to je jasno,pitanje je samo da li ce neka stranka to i da prizna? A 800.000 njih na drzavnim jaslama je katastrofa sama po sebi jer taj broj ljudi ne moze ovako slaba privreda da izdrzava.

Jovan

pre 9 godina

U prilog diskusiji na naslovljenu temu, a radi istinitijeg sagledavanja mera vezanih za smanjenje penzija iznosim sledeće na osnovu zvaničnih dokumenata i podataka. Na osnovu mog Rešenja o penzionisanju 02.11.2008., utvrđenog mesečnog iznosa penzije i iznosa poslednje isplaćene penzije u 2014. izračunao sam da su penzije u Srbiji POVEĆANE za 18,40%. U istom periodu u Srbiji je STOPA INFLACIJE prema zvaničnim podacima veća za 48,50%. Iz prednjeg ekonomska i bilo koja matematika iskazuje NEGATIVNU stopu rasta penzija u iznosu od preko - /minus/ 30%. Posmatrano u konkretno mom slučaju SMANJUJU mi penziju na IZNOS MANJI za 200,00 dinara od iznosa penzije iz REŠENJA o penziji za novembar 2008. Današnjim predlogom ministra Vujovića ja treba naredne tri godine da primam penziju u iznosu REALNO SMANJENOM za preko 50%, a verovatno i više ako se uzme u obzir rast inflacije u naredne tri godine. Nekoliko reči o diskriminaciji Penzionera u odnosu na zaposlene u državnim institucijama sa mojim ličnim primerom. Smanjuju mi penziju za 15,78%, a zaposlenom sa istim iznosom plate za 10% što iznosi na moju štetu 5,78%. Ako prednje projektujem na tri godine meni će se uzeti /da ne kažem ukrasti/ skoro šest-6 penzija, a zaposlenom 3,6- nešto više od tri i po penzije. Ja sam u osmoj deceniji života i ne mogu kako danas ministar savetuje da dopunski zarađujem. Postavljam sebi realno pitanje: Ko na ovaj način atakuje na moj život kada mi smanjuje penziju u realno iskazanom iznosu za više od 50%?

milan

pre 9 godina

radio posteno 40 godina, uzimali mi od plate velike sume novca. Sad a mi smanjuju penziju za 6750 din odnosno za 13%.Platu u istom iznosu smanjuju za 10%,tj za 5200din.Od moje penzije zivimo supruga dvoje dece I ja,pola penzije he u kreditima.Kazu, strpite se DVD godine, nice bolje ( ko doceka)

Milenko

pre 9 godina

Komentatora Neko je u pravu da penzije mogu da se smanje, ali na isti nacin kao sto se povecavaju, dakle svima isto i to samo za onaj deo koji drzava dotira PIO. U Ustavu ima princip jednakosti gradjana i vlada to zna, ali je namerno napravila diskriminaciju medju penzionerima u nadi da ce sacuvati glasove onih milion penzionera kojima penzije nece biti smanjene.

branka

pre 9 godina

nedavno neko iz sns izjavi kako je "otkriveno" da u srbiji ima 3200 penzionera koji nemaju ni dana staza!!!! zatim izjavi kako postoji alarmantan broj onih koji su korisnici invalidske penzije, a njihovo zdravstveno stanje ocigledno ne ukazuje na postojanje invalidnosti.!!!! naravno ministar vulin. po par dana bila aktuelna svaka vest. i? gospon ministre sta bi? lakse je skinuti svima linearno, nego ispitati prevaru, naterati na povracaj nepravilne isplate, kazniti ucinioce.... ostavke, razresenje...izbori.

Zoran Australija II

pre 9 godina

Da li iko u Srbiji zna sta sve treba uraditi na reformi penzionog sistema? Da li je konacno doslo vreme za pravu reformu penzionog sistema.Evo nekoloko polemickih tacaka koje ce verovatno izazvati burne komentare i reakcije ali ovaj model (superannuation)penzionog sistema iz Australije do sada je delimicno ili u celini prihvatilo preko 50 zemalja (Cile vecina zemalja juzne i latinske amerike,Novi Zeland, Rusija,Kina, Vjetnam, Indonezija, zemlje okruzenja: Hrvatska,Madjarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija itd..)
Vise o reformi PIO fonda procitajte na linku: http://www.vaseljenska.com/misljenja/poslednja-zabranjena-tema-u-srbiji/

dr

pre 9 godina

A možda da se pokrene neka tužba zbog pljačke penzionog fonda devedestih, pa da se donese neka presuda, pa zapleni neka imovina odgovornima i tako...
I, jasno je da novca nema, ali je jasno i da za pojedine uvek ima!

Dobrovoljni davatelj

pre 9 godina

Sledeci je potez --- slanje drzavnih sluzbenika da nam piju krv.

Lepo pozvone na vrata, mi im otvorimo, a oni kazu "Dobar dan mi smo iz drzavne sluzbe, dosli smo da vam popijemo krv". Mi zasucemo rukave, oni popiju, i drzava sva sretna i zadovoljna.

Charuga

pre 9 godina

"Nije jasno zašto takva formula nije primenjena i kod plata, pa postoji mala zabuna i izgleda da su plate manje zahvaćene od penzija, međutim, to to nije tačno i takav privid se stvara zbog različitih formula", rekao je Kovačević.....MA,NE SE** DA SAMO IZGEDA??!?!!??!.....neko skoro reche u nekom komentaru:"Shto volim kad mi neko struchno,naprednjachki dokazze kako sam glup..odma mi nekako bude lakshe,keve mi!"

Neko

pre 9 godina

Piše u članu 69. Ustava da se penzija utvrđuje u skladu sa zakonom i da država garantuje isplatu penzija. Takođe u članu 197. se kaže da novodoneti zakon nema povratno dejstvo, osim u slučajevima krivičnog gonjenja, ako je to povoljnije za počinioca. Nema tu velike mudrosti. Penzije su utvrđene na osnovu postojećeg zakona. I nije tačno da ne mogu da se smanje penzije. Mogu kroz smanjenje osnovice, koja je za sve penzionere po zakonu ista i o njenoj visini odlučuje Vlada Republike. Ali ovakav zakon o privremenom smanjenju penzija je nezakonit i neustavan. I ja sam penzioner i nemam ništa protiv da se penzije na zakonit način smanje, onako kako su i povećavane jer penzija nije socijalna kategorija, već ekonomska. Ovako onaj ko je pošteno uplaćivao doprinos za PIO i radio pun radni vek, biće kažnjen, a nagrađeni razni mešetari. Čast izuzecima, jer imamo penzionere koji su odradili pun radni vek, a imaju minimalnu penziju, kao oni koji su napabirčili neki radni staž.

Kratko-jasno

pre 9 godina

Ma necu da se sekiram.Na Ustavni sud i eventualno u Strazbur, pa neka se prepametni cesu odakle ce da nam vrate sto budu uzeli.
(Ma, da im dam citavu penziju i svu svoju imovinu, oni bi sve to skrcati za godinu dana.Njihov sistem je bure bez dna u koje ne vredi sipati.)

Tja...

pre 9 godina

Država Srbija, ako vam niko nije javio, ne postoji. Granice - ne znamo gde su, jel "ono" naše, nije ili "nikad nećemo priznati"; vojska - ide po belom svetu da miri crnce i Azijate, a mi okruženi neprijateljem; zakoni se vežbaju na sirotinji (vidi pod "veliki poreski dužnici"); zaposlena je armija partijskih poslušnika, dok ostali nemaju za 'leba; ekonomija ne postoji; kamčimo po svetu pare za budžet u kome su svi prihodi manji, a rashodi veći od projektovanih (kakav je to budžet za koga se u sred glasanja zna da neće potrajati?!); ko god je imao načina, pobegao je odavde; najviše mrzimo one što nas leče i uče - oni su valjda za sve krivi. Ako je to država, ja sam fikus. Pitanje penzija nije u smanjenju ili povećanju - to je pitanje obične pristojnosti. Kad vam resorni ministar od 30 hiljada dinara uzme 3 hiljade, te od vas očekuje da to smatrate "investicijom", a botovi pričaju o "ovima što primaju preko 50 hiljada" kao o trulim bogatašima - to je prosto nepristojno. Ovo nije država i mi nismo narod. I tačka.

Zoran M.

pre 9 godina

Razlišljam mojom logikom i kažem sledeće: Ako imam 5 ministara i oni odu da kupe frižider ja cu zaraditi koliko košta 5 frizidera i to je slaba zarada (kao i mali PDV državi), ali ako prodajem frizidere u državi u kojoj mnogi građani imaju dobre plate i penzije ja cu dobro poslovati, jer cu prodati mnogo frizidera, a drzavi ce biti veći prihod od PDV-a ako prodam vise frizidera nego li da prodam samo 5.
Dakle ovde se izgleda radi o osiromasivanju građana kako bi zapadni kapital dobio jeftinu radnu snagu i kako bi se građanima plenila imovina (pri čemu ce neko postajati vlasnik mnogih stanova). Dakle pitanje je za g-dina Vučića: Gde vidiš Srbiju, odnosno njene građane, za 50 godina?

žalosno

pre 9 godina

Jel ovaj naslov neka šala? Čuj, da li je dobro smanjiti penzije? Pa to je isto kao pitanje, da li je dobro dobiti grip? Da ne kažem neku težu bolest. Svašta.

ljuti

pre 9 godina

A sta bi sa onim vladinim agencijama, sto u njih ne udarise, cuh onomad da ih ima 100 i kusur. Ja kupio obveznice po 13%, hehehehe, pa ce za mene penzioneri da gladuju.
Zivio kralj, a pare meni!
Pozdrav iz Taurunuma.

žalosna sova

pre 9 godina

Dali će cene namirnica,kurs,krediti,porezi,takse,registracija,komunalije pojeftiniti ili možda ostati na istom nivou naredne dve godine?da štedimo na sapunu i šamponu, da to je najbolje ionako se ne rukujemo

Utopija

pre 9 godina

Kada će u Srbiji svaki zaposleni dobijati bruto platu i sam odlučiti kako će i gde uplaćivati za svoju penziju i kod koga će se osigurati?
Svaka čast penzionerima za njihova stečena prava ali ima i zaposleni pravo valjda da odluči kojem fondu će verovati.
Iskreno, ovo sada mi deluje kao piramidalna prevara - uplaćuješ i kad ti dodješ na red onda "nema djole". Ako dodješ na red.

Jack

pre 9 godina

"kazala je Satarić, ocenjujući da je to i loša poruka mladima koji tek treba da počnu da rade i zapošljavaju se."

Nimalo se ne slazem, ovo je odlicna poruka mladima - zavrsavajte skole i bezite glavom bez obzira!

vlada

pre 9 godina

Zamisli da 45 god ustajes u 5 i da radis od 6 do 2,tj.8 sati i to ne lagan posao i tesko zaradis svoju penziju i sad ti je neko ladno smanji,alo 45 god!

Milovan S Nikolić Somborr

pre 9 godina

preskupa i preglomazna administracija,preskupa i preglomazna policija i
lična obezbedjenja plus 400.ooo sumnjivih penzija,to je tazlog broj jedan.
Nestručna i nesposobna vlast je drugi razlog.
Privilegovane neplatiše poreza treći razlog.
Turističke ture takozvanih državnika i svite koja ih prati četvrti razlog.
Peti razlog je ćutanje penzionera zbog golog spasa porodica i pokolenja
ugroženih od dinastija i diktatura koje su na sceni u majci Srbiji.

klipeta

pre 9 godina

niko se ovajditi u ovoj državi neće od te sitne uštede na penzionerima,jer šta je deset milijardi spram trista ,kolika je planirana rupa u budžetu,zanemarljivo...tako da ovo smanjenje ni u kom slučaju nije ekonomsko već isključivo POLITIČKO pitanje jer se penzije smanjuju samo imučnijim,bolje obrazovanim penzionerima,kojih resimo u mom selu nema,koji listom nisu glasači SNS-a...zaštičeni i izuzeti penzioneri likuju i pričaju sve najbolje o ovoj pljački, veseli što se opravdalo njuhovo poverenje u ovu nesrećnu vlast.Vrhunski smišljeno da se na duži rok kupe i onako verni glasači,suštinski neuki i struktura građana sa najmanje obrazovanja.Ovim potezim vlast dobija odrešene ruke za bilo kakve poteze na duži rok,pa čak i da vodi rat,proda ili pokloni deo teritorije i sl. Mi smo u strašno velikom problemu i smanjenje penzija i plata je samo mali deo njega,što će bliska budućnost ubrzo pokazati.Dati blanko potpis ljudima na vlasti ne postoji nigde na svetu,ama baš nigde....

Dragan

pre 9 godina

Ovo je moguce samo u Srbiji! Pa svuda u svetu osiguranik zna nakon svake uplate u fond kolika ce mu biti penzija ako nastavi da uplacuje iste iznose kao sto zna i prvog dana nakon penzionisanja kolia ce mu biti penzija do kraja zivota i nema tog boga koji moze to da promeni.

ceca

pre 9 godina

Krenuli su prvo od penzionera, a naravno da je to protivustavno jer je penzija steceno pravo. Sta je sa velikim poreskim obveznicima koji ne izmiruju obaveze prema drzavi ili onim velikum privatnicima koji placaju poreze na minimalne iznose zarada a ostatak daju radnicima na ruke, a takvih je dosta, kada bi svi oni placali drzavi sve sto su obavezni ustedelo bi se mnogo vise.

Dada

pre 9 godina

Jedno razmisljanje: Suludo je da radnici budu prijavljeni na ceo iznos plate, ako ce neko opet po svojoj volji ili zelji da im to umanji, oduzme ili prebrise ono sto im se sada uplacuje. Minimalac na racun, a ostatak na ruke, pa odlucimo sami da li da to sve "pojedemo" odmah ili jedan deo da uplacujemo u penzione fondove ili strane osiguravajuce kuce, kako bi jednog dana imali sigurniju starost.