Sreda, 22.10.2014.

18:05

Odlazi li "hrvatski ponos“?

Ideja vlade u Zagrebu o davanju u zakup auto-puteva izazvala brojne negativne reakcije.

Izvor: Novosti

Odlazi li "hrvatski ponos“? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

josip

pre 9 godina

Autoput u hr sluzi samo za zaposljavanje familije. Takoder prosecna placa NKV radnika na naplatnim kucicama je oko 900 eura. Dakle potpuno ne skolovan kadar ima vecu platu od profesora na fakultetu. Prije par godina bila je i afera sa bojanjem tunela gde je materijal za 1km puta kostao par milijona kuna. Takodjer cene autoputa su preskupe i ljeti su ogromne guzve i zastoji. Zato sam ove godine na more iso lokalnom cestom a visak novaca sam potrosio na slapovima Krke. Pre dve godine sam imao i udes na autoputu i kad mi je trebala snimka nesrece rekli su da kamere ne rade. Cak i na zahtev suda nismo dobili snimku. Tako da sta se mene tice nek se prodaju te autoceste...neka se ocisti sav kadar zaposlen po vezama i neka im plate budu rangirane sukladno skolovanju. Tad ce te ceste donositi profit. Pozdrav iz HR

V@le

pre 9 godina

Čisto da malo ispadnem pametan. :) Naime, autoput se ne prodaje već će se nekom dati u koncesiju. Osobno sam i ja dao potpis za referendum o tom pitanju, ali isto tako razumijem zašto ga moraju dati u koncesiju. Dugovi dolaze u naplatu u otprilike sljedeće tri godine za koje se nema novaca. Jedna od opcije je reprogram duga, ali s tim bi kamate bile veće i veće i opet bi bili u minusu nakon 20 godina. Tako, kad baš moraju, neka daju u koncesiju, a kad ta koncesija istekne i kad se dugovi plate pa da država konačno može reći da su putevi njeni, onda je red da se sami pobrinemo za te puteve i da mi budemo ti koji će ubirati profit, a ne neki stranac.
Btw. i u drugim zemljama EU putevi nisu u državnom vlasništvu tako da je to najnormalnija stvar u kapitalizmu kojemu težimo.

Nina 011

pre 9 godina

@Ajvanho
"Samo da nasi ne cuju za ovo,jer ponestaju im ideje vise..."

Eh,nasima ne vredi ni da cuju,ne znam ko bi,i po kojoj ceni kupio onaj nas krs od puteva...

sacuvaj me boze kuge i hrvata

pre 9 godina

Lako je to zaduziti se do guse pa napraviti auto-put a kad dodje vreme da se otplacuje i placa za odrzavanje kvrc.Ko im je i napravio taj ce ga i uzeti.I onako su se uvek ponosili tudjim stvarima i uspesima koje su ili krali ili otimali(cineci zverske zlocine)

jiji

pre 9 godina

To bi se vraćalo ko od šale da u prvom redu nisu preplaćeni kod izgradnje,a u drugom redu jer je HAC leglo uhljeba koji za velike plaće rade malo,pa se još uzimaju vanjske firme za farbanje tunela i slično i to se onda preplacuje. Ako stranac uzme to u koncesiju onda neće uhljebi samo sjediti i čekati plaću i neće se pogodovati vanjskim firmama i preplacivati razna farbanja,mijenjanja žarulja i slično. Da se razumijemo nisam za davanje u koncesiju ,ali treba napraviti reda u HAC-u,pa će autoptevi biti isplativi i jasno je da je ovo krpanje rupa u proračunu ,jer su ovi na vlasti nesposobni na drugi način uštedjeti i srediti da država funkcionira normalno.

tetak

pre 9 godina

Pa ni sad nisu naši, sagrađeni su na kredit koji HAC ne može vraćati ni u snu. Neisplativo izvan turističke sezone, stara hrvatska priča.

Znači nema govora o nacionalnom blagu i rasprodaji. Stvar je samo modela financiranja, da li vraćati sve te kamate ili sad otplatiti koliko ide, ne znam što je bolje. Znam da autoceste ne idu nikamo, i da ću se ja po njima s guštom još dugo voziti.
(Ivan ZG, 22. oktobar 2014 19:31)

Placas ti tu cestu i to masno kroz gorivo i registraciju auta. Sve je to tvoje , jarane!

TIL Zagreb

pre 9 godina

купише их немци за шаку евра.......... биће робови за мале паре у њиховој лепој...... ;-)
(ИБАРСКИ ВУК, 22. oktobar 2014 23:07)

mozda bolje rob Njemcima nego arapima...

bice bolje

pre 9 godina

Izgleda da ce ceo ovaj region propasti zbog korupcije. Kod nas se svake godine potrosi minimum jedan koridor 10. Administracije, savetnika, zgubidna treba nahraniti a put neka propada, iako je jedan od najvaznijih evroazijskih tranzita. Dok svi ne tresnemo od dno necemo se opametiti.

dipl. ing zaštite na radu

pre 9 godina

Neka pročitaju ovo naši stručnjaci koji bi da grade kanal kroz Moravu. Kad autoput nije isplativ i održiv, kanal će sigurno biti.. jes malo sutra..

davor

pre 9 godina

Otkud to?Stalno slusamo o nekakvim pustim milijardama od turizma koje prihoduju.I kako ih ne mogu potrositi?
(miligram, 22. oktobar 2014 18:30)
Pa prihoduje puste miljarde eura: ja,moji susjedi,moji sugrađani i svi ostali koji su uložili u turizam.i kako ko ali na primjer ja ne mogu sve potrošit.i nisam lud dati te pare državi,državi ako triba para nek ih zaradi ili manje troši. Moje je moje a i državno je dijelom moje.I šta bi ja po tebi sad triba moju zaradu dati državi da podjeli svojim stranačkim pasima.Kako to kupus.Porez platim po zakonu i to im je previše od nas turističkih djelatnika.

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

купише их немци за шаку евра.......... биће робови за мале паре у њиховој лепој...... ;-)

crno.crveno

pre 9 godina

jedini tko odlazi su diletanti u Vladi. 3 referenduma u godinu dana su dokaz nesposobnosti i totalnog oglušivanja na glas naroda kojeg bi trebali predstavljati.

Kralj Ibi

pre 9 godina

Hrvati ocigledno brinu o svom ponosu, mi smo nas izgubili jos 2008. Posle toga mogo je da nas zavlaci ko hoce i kad hoce a mi bi se samo izvinjavali.

Vladimir Pula

pre 9 godina

Kaze (laže) premijer da su nam autoputevi neisplativi- nama neisplativi, a stranac daje unaprijed 3 milijarde i njemu se isplate ? Hah.
Stavak drugi autoceste su nas došle koštat nesto manje od 6 milijardi EURa a te pare moramo vratiti, pa ko je tu lud, autocestu plaćamo i platit cemo sa kamatama ko zna koliko 15-20 milijardi eura? I sad da uzmemo 3 milijarde eura da ekipa pokrpa svoje rupe na godinu ili dvije. A mi sljedećih 20 otplaćuj kredit za autoceste i skupe cestarine strancima. E pa nećeš bato.
A vi sto likujete, prvi put od kad je Hrvatske se osjeca panika medju političarima, do sad je sve bilo kako su oni htjeli. Onaj nazadni referendum o braku, je donio i nesto vrlo pozitivno. Gradjani sada imaju svijest da imaju odredjenu političku moć. Imaju svijest da mogu nesto napraviti. Prvi put ikad od kad znam za sebe. Mi smo uspješno prikupili potpise i održali referendum i referendumsko pitanje je prošlo, promijenili smo ustav RH. Gradjani i gradjanske inicijative.
I sad je trta, Milanović i dečki računali nije panika prodamo autocestu i zakrpamo se, ne moramo i dalje ama bas nista raditi, živjela nesposobnost i korupcija. Kad gle sad. Evo ti referendum. Autoceste ne damo. Ciao djaci.

treca smena

pre 9 godina

Sto se mene tice mogu celu Hrvatsku da prodaju. Ja bih turistima iz Srbije naplacivao duplo kad idu tamo na more neka plate. Licno nikada kod komsija na more, ne volis me ne volim te, idem tamo gde me vole.

x file

pre 9 godina

posto putujem svake sedmice iz EU gdje radim kao consultant za Banjaluku gdje sam rodjen mislim da mogu da kazem nesto o auto-putevima u Hr.
Prvo posto su relativno novi , dobri su, ali i skupi. meni bi vise odgovarala vigneta jer imam austrijsku i slovenacku godisnju i 100 puta mi je jeftinije nego svaki put placati kao u Hr.
Ukoliko se odluce da daju koncesije nema nazad i novi vlasnici propisuju cijenu donekle. pa kome je skupo, cipelic...

Mirkosoft

pre 9 godina

Ipak su i oni blagoslovljeni "efikasnom" upravom. Nevidjena glupost, pa zar nije bilo logicno da se zarada od autoputeva gomila na na racunu dok ne dodje vracanje kredita na red. Nije to nesposobnost uprave, nego bahatost i neodgovornost. U Kini da se ovako nesto desi, svi odgovorni bi platili, ako ne drugacije onda svojom glavom, ali je Kina ekonomska velesila. Molim lepo, nema nedodirljivih, ako preduzece nazaduje pod tvojom upravom uz sve poticaje vlade i budzeta, povlastice u plasmanu, ko je onda odgovoran?

soko

pre 9 godina

mislim da je ovaj put NAROD u pravu, prolazim cesto kroz hrvatsku ogromne pare uzimaju, nekad se satima ceka na naplatnu rampu hiljade i hiljade u redu i kako da nema para, neko je to smislio da klepi milijardu preko noci

Boki

pre 9 godina

Oni bar imaju razlog za ponos.Juce sam se vratio iz Hrvatske,prvi put sam bio tamo posle 1991. god.
Autoput kroz Gorski kotar je spektakularan,kazu da je prema Splitu jos bolji.Srbija tako nesto nece imati jos dugi niz godina,ako ikada bude i imala.
Oni se jesu zaduzili,ali se vidi rezultat.
Mi deonicu od 12 km pravimo tri i po godine,i kraj se ne nazire.Cim predjete u Srbiju,auto pocne da trese i poskakuje,tek onda shvatite da ste po HR vozili stotinama kilometara po putu ravnom kao staklo.
Ne kazem da je HR neko cudo od drzave,ali za nas u daleki svemir.

tomy

pre 9 godina

Ako ih ne prodaju svejedno ce da im ih uzmu zbog neplacanja duga ali veci jad ce da bude kada ukinu kucice za naplatu putarine i predju na vinjete i enc jer to samo ima jos kod Hrvata i nas, to ce prvo biti, hiljade radnika nece niko da placa bez veze.

Darko

pre 9 godina

Na ovom primeru se vidi koliko je Hrvatska kao drzava "pukla". Privredu prakticno i nemaju. Jedina privredna grana - turizam jos uvek funcionise. U mnogo goroj poziciji su nego mi. Zamislite samo da mi imamo 10ak milijardi (mozda i vise) od turizma, koliko imaju oni, bili bismo zdrava drzava (u privrednom smislu).

Бојан Илић

pre 9 godina

Погледајте аутопут према Сплиту и све ће вам бити јасно!
Врх!
Да су сами правили имали би и они "Коридоре" као ми!

Equilibrium

pre 9 godina

Preskupa cestarina, ali kad dođem iz EU pa uđem u Bosnu pa u CG, pa platio bih još 30€ samo da kroz tu kaldrmu ne prolazim. Po meni najbolji su hrvatski i mađarski autoputevi. Sad će neko reći nisu nego njemački, jeste ali meni od njemačkih strah podilazi, jer ljudi voze po 300km/h. Od Vrgorca do Zagreba easy 130km-150km/h i izađem iz auta odmoran totalno. Nadam se da nećete prodati sa pravom rečeno nacionalni ponos, jer njemci grade svoj od 45te pa ga ni danas nisu završili. Pozdrav iz CG đe nikad neće biti metra autoputa.

marko

pre 9 godina

Znaci,strancima se isplati platiti koncesiju i ubrati masne pare a HR vladi se ne isplati poslovat autocestama?Samo zbrojite 2 i 2.Neko ce uzeti instant milijarde u dzep a sta ce biti nakon 40 godina..sta ih briga za to

SNS BOT BR.458

pre 9 godina

Zagreb-Rijeka 10€/1200 dinara, a ako privatizuju to ide sigurno na 13-15€. Putevi su stvar javnog značaja, ne treba glumatati kapitalizam.

rtex2k@gmail.com

pre 9 godina

Mi takvih problema nemamo. I ko zna kada cemo ih imati. Mislim na autoputeve. Kvalitetne, sa kompletnom signalizacijom, po standardu napravljene, bez rupa, kolotraza, krpljenja svakog proleca, i naravno bez masnog procenta.

Ivan ZG

pre 9 godina

Pa ni sad nisu naši, sagrađeni su na kredit koji HAC ne može vraćati ni u snu. Neisplativo izvan turističke sezone, stara hrvatska priča.

Znači nema govora o nacionalnom blagu i rasprodaji. Stvar je samo modela financiranja, da li vraćati sve te kamate ili sad otplatiti koliko ide, ne znam što je bolje. Znam da autoceste ne idu nikamo, i da ću se ja po njima s guštom još dugo voziti.

rema

pre 9 godina

Hrvati su se hiper-zaduživali jer su im zbog turizma takvi putevi trebali. Sad to dolazi na naplatu, jer samo održavanje takvih puteva je skupo. Nemaju toliko jaku ekonomiju da mogu da servisiraju to.

zgslavac

pre 9 godina

Bankrot rodjaci?
(pinki, 22. oktobar 2014 18:27)

Uzalud se nadaš. Riječ je o samo jednoj u nizu neoliberalnih vlada koje da bi dokazale svoju "zrelost" pokušavaju rasprodati sve što vrijedi multinacionalnim kompanijama. Ali skupit ćemo potpise i izać na referendum.

Ponos najmodernijih europskih autocesta, zemlje s najviše kilometara autocesta po stanovniku ostaje. Uskoro kreće i gradnja Pelješkog mosta 2.5 km dugačkog i nastavak autoceste na europski jadransko-jonski koridor, kao i priključenje na europski koridor 5c koji je u izgradnji i završava u luci Ploče. Onda ćemo vidjet što je isplativo a što ne. Također "naša vlast" računicu radi od godišnje naplate cestarine a ne od ukupne ekonomske koristi autocesta za zemlju.

roby

pre 9 godina

Stranci ce ubirati putarine sve dok se bude moglo bez ulaganja u autoputeve. Do tada ce debelo povratiti svoju investiciju, pa ce onda bankrotirati, a Hrvatime ostati rupe na autoputevima i debeli minus zbog manjeg priliva para u privredu, jer su pare pokupili stranci.

Crnogorac

pre 9 godina

Plaćao sam 29.5€ od Vrgorca do Zagreba, što je skupo, ali auto-put je odličan.
Za Sloveniju je 15€ vinjeta za 7 dana, što je skupo ako je samo tranzit.
Kroz Srbiju nije skupo, ali od Subotice do Beograda je loš većinom.

rtex2k@gmail.com

pre 9 godina

Mi takvih problema nemamo. I ko zna kada cemo ih imati. Mislim na autoputeve. Kvalitetne, sa kompletnom signalizacijom, po standardu napravljene, bez rupa, kolotraza, krpljenja svakog proleca, i naravno bez masnog procenta.

Crnogorac

pre 9 godina

Plaćao sam 29.5€ od Vrgorca do Zagreba, što je skupo, ali auto-put je odličan.
Za Sloveniju je 15€ vinjeta za 7 dana, što je skupo ako je samo tranzit.
Kroz Srbiju nije skupo, ali od Subotice do Beograda je loš većinom.

Бојан Илић

pre 9 godina

Погледајте аутопут према Сплиту и све ће вам бити јасно!
Врх!
Да су сами правили имали би и они "Коридоре" као ми!

rema

pre 9 godina

Hrvati su se hiper-zaduživali jer su im zbog turizma takvi putevi trebali. Sad to dolazi na naplatu, jer samo održavanje takvih puteva je skupo. Nemaju toliko jaku ekonomiju da mogu da servisiraju to.

Ivan ZG

pre 9 godina

Pa ni sad nisu naši, sagrađeni su na kredit koji HAC ne može vraćati ni u snu. Neisplativo izvan turističke sezone, stara hrvatska priča.

Znači nema govora o nacionalnom blagu i rasprodaji. Stvar je samo modela financiranja, da li vraćati sve te kamate ili sad otplatiti koliko ide, ne znam što je bolje. Znam da autoceste ne idu nikamo, i da ću se ja po njima s guštom još dugo voziti.

Boki

pre 9 godina

Oni bar imaju razlog za ponos.Juce sam se vratio iz Hrvatske,prvi put sam bio tamo posle 1991. god.
Autoput kroz Gorski kotar je spektakularan,kazu da je prema Splitu jos bolji.Srbija tako nesto nece imati jos dugi niz godina,ako ikada bude i imala.
Oni se jesu zaduzili,ali se vidi rezultat.
Mi deonicu od 12 km pravimo tri i po godine,i kraj se ne nazire.Cim predjete u Srbiju,auto pocne da trese i poskakuje,tek onda shvatite da ste po HR vozili stotinama kilometara po putu ravnom kao staklo.
Ne kazem da je HR neko cudo od drzave,ali za nas u daleki svemir.

zgslavac

pre 9 godina

Bankrot rodjaci?
(pinki, 22. oktobar 2014 18:27)

Uzalud se nadaš. Riječ je o samo jednoj u nizu neoliberalnih vlada koje da bi dokazale svoju "zrelost" pokušavaju rasprodati sve što vrijedi multinacionalnim kompanijama. Ali skupit ćemo potpise i izać na referendum.

Ponos najmodernijih europskih autocesta, zemlje s najviše kilometara autocesta po stanovniku ostaje. Uskoro kreće i gradnja Pelješkog mosta 2.5 km dugačkog i nastavak autoceste na europski jadransko-jonski koridor, kao i priključenje na europski koridor 5c koji je u izgradnji i završava u luci Ploče. Onda ćemo vidjet što je isplativo a što ne. Također "naša vlast" računicu radi od godišnje naplate cestarine a ne od ukupne ekonomske koristi autocesta za zemlju.

roby

pre 9 godina

Stranci ce ubirati putarine sve dok se bude moglo bez ulaganja u autoputeve. Do tada ce debelo povratiti svoju investiciju, pa ce onda bankrotirati, a Hrvatime ostati rupe na autoputevima i debeli minus zbog manjeg priliva para u privredu, jer su pare pokupili stranci.

SNS BOT BR.458

pre 9 godina

Zagreb-Rijeka 10€/1200 dinara, a ako privatizuju to ide sigurno na 13-15€. Putevi su stvar javnog značaja, ne treba glumatati kapitalizam.

Vladimir Pula

pre 9 godina

Kaze (laže) premijer da su nam autoputevi neisplativi- nama neisplativi, a stranac daje unaprijed 3 milijarde i njemu se isplate ? Hah.
Stavak drugi autoceste su nas došle koštat nesto manje od 6 milijardi EURa a te pare moramo vratiti, pa ko je tu lud, autocestu plaćamo i platit cemo sa kamatama ko zna koliko 15-20 milijardi eura? I sad da uzmemo 3 milijarde eura da ekipa pokrpa svoje rupe na godinu ili dvije. A mi sljedećih 20 otplaćuj kredit za autoceste i skupe cestarine strancima. E pa nećeš bato.
A vi sto likujete, prvi put od kad je Hrvatske se osjeca panika medju političarima, do sad je sve bilo kako su oni htjeli. Onaj nazadni referendum o braku, je donio i nesto vrlo pozitivno. Gradjani sada imaju svijest da imaju odredjenu političku moć. Imaju svijest da mogu nesto napraviti. Prvi put ikad od kad znam za sebe. Mi smo uspješno prikupili potpise i održali referendum i referendumsko pitanje je prošlo, promijenili smo ustav RH. Gradjani i gradjanske inicijative.
I sad je trta, Milanović i dečki računali nije panika prodamo autocestu i zakrpamo se, ne moramo i dalje ama bas nista raditi, živjela nesposobnost i korupcija. Kad gle sad. Evo ti referendum. Autoceste ne damo. Ciao djaci.

tomy

pre 9 godina

Ako ih ne prodaju svejedno ce da im ih uzmu zbog neplacanja duga ali veci jad ce da bude kada ukinu kucice za naplatu putarine i predju na vinjete i enc jer to samo ima jos kod Hrvata i nas, to ce prvo biti, hiljade radnika nece niko da placa bez veze.

Equilibrium

pre 9 godina

Preskupa cestarina, ali kad dođem iz EU pa uđem u Bosnu pa u CG, pa platio bih još 30€ samo da kroz tu kaldrmu ne prolazim. Po meni najbolji su hrvatski i mađarski autoputevi. Sad će neko reći nisu nego njemački, jeste ali meni od njemačkih strah podilazi, jer ljudi voze po 300km/h. Od Vrgorca do Zagreba easy 130km-150km/h i izađem iz auta odmoran totalno. Nadam se da nećete prodati sa pravom rečeno nacionalni ponos, jer njemci grade svoj od 45te pa ga ni danas nisu završili. Pozdrav iz CG đe nikad neće biti metra autoputa.

soko

pre 9 godina

mislim da je ovaj put NAROD u pravu, prolazim cesto kroz hrvatsku ogromne pare uzimaju, nekad se satima ceka na naplatnu rampu hiljade i hiljade u redu i kako da nema para, neko je to smislio da klepi milijardu preko noci

treca smena

pre 9 godina

Sto se mene tice mogu celu Hrvatsku da prodaju. Ja bih turistima iz Srbije naplacivao duplo kad idu tamo na more neka plate. Licno nikada kod komsija na more, ne volis me ne volim te, idem tamo gde me vole.

Kralj Ibi

pre 9 godina

Hrvati ocigledno brinu o svom ponosu, mi smo nas izgubili jos 2008. Posle toga mogo je da nas zavlaci ko hoce i kad hoce a mi bi se samo izvinjavali.

marko

pre 9 godina

Znaci,strancima se isplati platiti koncesiju i ubrati masne pare a HR vladi se ne isplati poslovat autocestama?Samo zbrojite 2 i 2.Neko ce uzeti instant milijarde u dzep a sta ce biti nakon 40 godina..sta ih briga za to

crno.crveno

pre 9 godina

jedini tko odlazi su diletanti u Vladi. 3 referenduma u godinu dana su dokaz nesposobnosti i totalnog oglušivanja na glas naroda kojeg bi trebali predstavljati.

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

купише их немци за шаку евра.......... биће робови за мале паре у њиховој лепој...... ;-)

x file

pre 9 godina

posto putujem svake sedmice iz EU gdje radim kao consultant za Banjaluku gdje sam rodjen mislim da mogu da kazem nesto o auto-putevima u Hr.
Prvo posto su relativno novi , dobri su, ali i skupi. meni bi vise odgovarala vigneta jer imam austrijsku i slovenacku godisnju i 100 puta mi je jeftinije nego svaki put placati kao u Hr.
Ukoliko se odluce da daju koncesije nema nazad i novi vlasnici propisuju cijenu donekle. pa kome je skupo, cipelic...

davor

pre 9 godina

Otkud to?Stalno slusamo o nekakvim pustim milijardama od turizma koje prihoduju.I kako ih ne mogu potrositi?
(miligram, 22. oktobar 2014 18:30)
Pa prihoduje puste miljarde eura: ja,moji susjedi,moji sugrađani i svi ostali koji su uložili u turizam.i kako ko ali na primjer ja ne mogu sve potrošit.i nisam lud dati te pare državi,državi ako triba para nek ih zaradi ili manje troši. Moje je moje a i državno je dijelom moje.I šta bi ja po tebi sad triba moju zaradu dati državi da podjeli svojim stranačkim pasima.Kako to kupus.Porez platim po zakonu i to im je previše od nas turističkih djelatnika.

Mirkosoft

pre 9 godina

Ipak su i oni blagoslovljeni "efikasnom" upravom. Nevidjena glupost, pa zar nije bilo logicno da se zarada od autoputeva gomila na na racunu dok ne dodje vracanje kredita na red. Nije to nesposobnost uprave, nego bahatost i neodgovornost. U Kini da se ovako nesto desi, svi odgovorni bi platili, ako ne drugacije onda svojom glavom, ali je Kina ekonomska velesila. Molim lepo, nema nedodirljivih, ako preduzece nazaduje pod tvojom upravom uz sve poticaje vlade i budzeta, povlastice u plasmanu, ko je onda odgovoran?

bice bolje

pre 9 godina

Izgleda da ce ceo ovaj region propasti zbog korupcije. Kod nas se svake godine potrosi minimum jedan koridor 10. Administracije, savetnika, zgubidna treba nahraniti a put neka propada, iako je jedan od najvaznijih evroazijskih tranzita. Dok svi ne tresnemo od dno necemo se opametiti.

tetak

pre 9 godina

Pa ni sad nisu naši, sagrađeni su na kredit koji HAC ne može vraćati ni u snu. Neisplativo izvan turističke sezone, stara hrvatska priča.

Znači nema govora o nacionalnom blagu i rasprodaji. Stvar je samo modela financiranja, da li vraćati sve te kamate ili sad otplatiti koliko ide, ne znam što je bolje. Znam da autoceste ne idu nikamo, i da ću se ja po njima s guštom još dugo voziti.
(Ivan ZG, 22. oktobar 2014 19:31)

Placas ti tu cestu i to masno kroz gorivo i registraciju auta. Sve je to tvoje , jarane!

TIL Zagreb

pre 9 godina

купише их немци за шаку евра.......... биће робови за мале паре у њиховој лепој...... ;-)
(ИБАРСКИ ВУК, 22. oktobar 2014 23:07)

mozda bolje rob Njemcima nego arapima...

Darko

pre 9 godina

Na ovom primeru se vidi koliko je Hrvatska kao drzava "pukla". Privredu prakticno i nemaju. Jedina privredna grana - turizam jos uvek funcionise. U mnogo goroj poziciji su nego mi. Zamislite samo da mi imamo 10ak milijardi (mozda i vise) od turizma, koliko imaju oni, bili bismo zdrava drzava (u privrednom smislu).

dipl. ing zaštite na radu

pre 9 godina

Neka pročitaju ovo naši stručnjaci koji bi da grade kanal kroz Moravu. Kad autoput nije isplativ i održiv, kanal će sigurno biti.. jes malo sutra..

jiji

pre 9 godina

To bi se vraćalo ko od šale da u prvom redu nisu preplaćeni kod izgradnje,a u drugom redu jer je HAC leglo uhljeba koji za velike plaće rade malo,pa se još uzimaju vanjske firme za farbanje tunela i slično i to se onda preplacuje. Ako stranac uzme to u koncesiju onda neće uhljebi samo sjediti i čekati plaću i neće se pogodovati vanjskim firmama i preplacivati razna farbanja,mijenjanja žarulja i slično. Da se razumijemo nisam za davanje u koncesiju ,ali treba napraviti reda u HAC-u,pa će autoptevi biti isplativi i jasno je da je ovo krpanje rupa u proračunu ,jer su ovi na vlasti nesposobni na drugi način uštedjeti i srediti da država funkcionira normalno.

sacuvaj me boze kuge i hrvata

pre 9 godina

Lako je to zaduziti se do guse pa napraviti auto-put a kad dodje vreme da se otplacuje i placa za odrzavanje kvrc.Ko im je i napravio taj ce ga i uzeti.I onako su se uvek ponosili tudjim stvarima i uspesima koje su ili krali ili otimali(cineci zverske zlocine)

Nina 011

pre 9 godina

@Ajvanho
"Samo da nasi ne cuju za ovo,jer ponestaju im ideje vise..."

Eh,nasima ne vredi ni da cuju,ne znam ko bi,i po kojoj ceni kupio onaj nas krs od puteva...

V@le

pre 9 godina

Čisto da malo ispadnem pametan. :) Naime, autoput se ne prodaje već će se nekom dati u koncesiju. Osobno sam i ja dao potpis za referendum o tom pitanju, ali isto tako razumijem zašto ga moraju dati u koncesiju. Dugovi dolaze u naplatu u otprilike sljedeće tri godine za koje se nema novaca. Jedna od opcije je reprogram duga, ali s tim bi kamate bile veće i veće i opet bi bili u minusu nakon 20 godina. Tako, kad baš moraju, neka daju u koncesiju, a kad ta koncesija istekne i kad se dugovi plate pa da država konačno može reći da su putevi njeni, onda je red da se sami pobrinemo za te puteve i da mi budemo ti koji će ubirati profit, a ne neki stranac.
Btw. i u drugim zemljama EU putevi nisu u državnom vlasništvu tako da je to najnormalnija stvar u kapitalizmu kojemu težimo.

josip

pre 9 godina

Autoput u hr sluzi samo za zaposljavanje familije. Takoder prosecna placa NKV radnika na naplatnim kucicama je oko 900 eura. Dakle potpuno ne skolovan kadar ima vecu platu od profesora na fakultetu. Prije par godina bila je i afera sa bojanjem tunela gde je materijal za 1km puta kostao par milijona kuna. Takodjer cene autoputa su preskupe i ljeti su ogromne guzve i zastoji. Zato sam ove godine na more iso lokalnom cestom a visak novaca sam potrosio na slapovima Krke. Pre dve godine sam imao i udes na autoputu i kad mi je trebala snimka nesrece rekli su da kamere ne rade. Cak i na zahtev suda nismo dobili snimku. Tako da sta se mene tice nek se prodaju te autoceste...neka se ocisti sav kadar zaposlen po vezama i neka im plate budu rangirane sukladno skolovanju. Tad ce te ceste donositi profit. Pozdrav iz HR

treca smena

pre 9 godina

Sto se mene tice mogu celu Hrvatsku da prodaju. Ja bih turistima iz Srbije naplacivao duplo kad idu tamo na more neka plate. Licno nikada kod komsija na more, ne volis me ne volim te, idem tamo gde me vole.

Darko

pre 9 godina

Na ovom primeru se vidi koliko je Hrvatska kao drzava "pukla". Privredu prakticno i nemaju. Jedina privredna grana - turizam jos uvek funcionise. U mnogo goroj poziciji su nego mi. Zamislite samo da mi imamo 10ak milijardi (mozda i vise) od turizma, koliko imaju oni, bili bismo zdrava drzava (u privrednom smislu).

zgslavac

pre 9 godina

Bankrot rodjaci?
(pinki, 22. oktobar 2014 18:27)

Uzalud se nadaš. Riječ je o samo jednoj u nizu neoliberalnih vlada koje da bi dokazale svoju "zrelost" pokušavaju rasprodati sve što vrijedi multinacionalnim kompanijama. Ali skupit ćemo potpise i izać na referendum.

Ponos najmodernijih europskih autocesta, zemlje s najviše kilometara autocesta po stanovniku ostaje. Uskoro kreće i gradnja Pelješkog mosta 2.5 km dugačkog i nastavak autoceste na europski jadransko-jonski koridor, kao i priključenje na europski koridor 5c koji je u izgradnji i završava u luci Ploče. Onda ćemo vidjet što je isplativo a što ne. Također "naša vlast" računicu radi od godišnje naplate cestarine a ne od ukupne ekonomske koristi autocesta za zemlju.

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

купише их немци за шаку евра.......... биће робови за мале паре у њиховој лепој...... ;-)

rema

pre 9 godina

Hrvati su se hiper-zaduživali jer su im zbog turizma takvi putevi trebali. Sad to dolazi na naplatu, jer samo održavanje takvih puteva je skupo. Nemaju toliko jaku ekonomiju da mogu da servisiraju to.

roby

pre 9 godina

Stranci ce ubirati putarine sve dok se bude moglo bez ulaganja u autoputeve. Do tada ce debelo povratiti svoju investiciju, pa ce onda bankrotirati, a Hrvatime ostati rupe na autoputevima i debeli minus zbog manjeg priliva para u privredu, jer su pare pokupili stranci.

SNS BOT BR.458

pre 9 godina

Zagreb-Rijeka 10€/1200 dinara, a ako privatizuju to ide sigurno na 13-15€. Putevi su stvar javnog značaja, ne treba glumatati kapitalizam.

Бојан Илић

pre 9 godina

Погледајте аутопут према Сплиту и све ће вам бити јасно!
Врх!
Да су сами правили имали би и они "Коридоре" као ми!

Boki

pre 9 godina

Oni bar imaju razlog za ponos.Juce sam se vratio iz Hrvatske,prvi put sam bio tamo posle 1991. god.
Autoput kroz Gorski kotar je spektakularan,kazu da je prema Splitu jos bolji.Srbija tako nesto nece imati jos dugi niz godina,ako ikada bude i imala.
Oni se jesu zaduzili,ali se vidi rezultat.
Mi deonicu od 12 km pravimo tri i po godine,i kraj se ne nazire.Cim predjete u Srbiju,auto pocne da trese i poskakuje,tek onda shvatite da ste po HR vozili stotinama kilometara po putu ravnom kao staklo.
Ne kazem da je HR neko cudo od drzave,ali za nas u daleki svemir.

tomy

pre 9 godina

Ako ih ne prodaju svejedno ce da im ih uzmu zbog neplacanja duga ali veci jad ce da bude kada ukinu kucice za naplatu putarine i predju na vinjete i enc jer to samo ima jos kod Hrvata i nas, to ce prvo biti, hiljade radnika nece niko da placa bez veze.

sacuvaj me boze kuge i hrvata

pre 9 godina

Lako je to zaduziti se do guse pa napraviti auto-put a kad dodje vreme da se otplacuje i placa za odrzavanje kvrc.Ko im je i napravio taj ce ga i uzeti.I onako su se uvek ponosili tudjim stvarima i uspesima koje su ili krali ili otimali(cineci zverske zlocine)

Ivan ZG

pre 9 godina

Pa ni sad nisu naši, sagrađeni su na kredit koji HAC ne može vraćati ni u snu. Neisplativo izvan turističke sezone, stara hrvatska priča.

Znači nema govora o nacionalnom blagu i rasprodaji. Stvar je samo modela financiranja, da li vraćati sve te kamate ili sad otplatiti koliko ide, ne znam što je bolje. Znam da autoceste ne idu nikamo, i da ću se ja po njima s guštom još dugo voziti.

rtex2k@gmail.com

pre 9 godina

Mi takvih problema nemamo. I ko zna kada cemo ih imati. Mislim na autoputeve. Kvalitetne, sa kompletnom signalizacijom, po standardu napravljene, bez rupa, kolotraza, krpljenja svakog proleca, i naravno bez masnog procenta.

Crnogorac

pre 9 godina

Plaćao sam 29.5€ od Vrgorca do Zagreba, što je skupo, ali auto-put je odličan.
Za Sloveniju je 15€ vinjeta za 7 dana, što je skupo ako je samo tranzit.
Kroz Srbiju nije skupo, ali od Subotice do Beograda je loš većinom.

Vladimir Pula

pre 9 godina

Kaze (laže) premijer da su nam autoputevi neisplativi- nama neisplativi, a stranac daje unaprijed 3 milijarde i njemu se isplate ? Hah.
Stavak drugi autoceste su nas došle koštat nesto manje od 6 milijardi EURa a te pare moramo vratiti, pa ko je tu lud, autocestu plaćamo i platit cemo sa kamatama ko zna koliko 15-20 milijardi eura? I sad da uzmemo 3 milijarde eura da ekipa pokrpa svoje rupe na godinu ili dvije. A mi sljedećih 20 otplaćuj kredit za autoceste i skupe cestarine strancima. E pa nećeš bato.
A vi sto likujete, prvi put od kad je Hrvatske se osjeca panika medju političarima, do sad je sve bilo kako su oni htjeli. Onaj nazadni referendum o braku, je donio i nesto vrlo pozitivno. Gradjani sada imaju svijest da imaju odredjenu političku moć. Imaju svijest da mogu nesto napraviti. Prvi put ikad od kad znam za sebe. Mi smo uspješno prikupili potpise i održali referendum i referendumsko pitanje je prošlo, promijenili smo ustav RH. Gradjani i gradjanske inicijative.
I sad je trta, Milanović i dečki računali nije panika prodamo autocestu i zakrpamo se, ne moramo i dalje ama bas nista raditi, živjela nesposobnost i korupcija. Kad gle sad. Evo ti referendum. Autoceste ne damo. Ciao djaci.

Equilibrium

pre 9 godina

Preskupa cestarina, ali kad dođem iz EU pa uđem u Bosnu pa u CG, pa platio bih još 30€ samo da kroz tu kaldrmu ne prolazim. Po meni najbolji su hrvatski i mađarski autoputevi. Sad će neko reći nisu nego njemački, jeste ali meni od njemačkih strah podilazi, jer ljudi voze po 300km/h. Od Vrgorca do Zagreba easy 130km-150km/h i izađem iz auta odmoran totalno. Nadam se da nećete prodati sa pravom rečeno nacionalni ponos, jer njemci grade svoj od 45te pa ga ni danas nisu završili. Pozdrav iz CG đe nikad neće biti metra autoputa.

TIL Zagreb

pre 9 godina

купише их немци за шаку евра.......... биће робови за мале паре у њиховој лепој...... ;-)
(ИБАРСКИ ВУК, 22. oktobar 2014 23:07)

mozda bolje rob Njemcima nego arapima...

crno.crveno

pre 9 godina

jedini tko odlazi su diletanti u Vladi. 3 referenduma u godinu dana su dokaz nesposobnosti i totalnog oglušivanja na glas naroda kojeg bi trebali predstavljati.

x file

pre 9 godina

posto putujem svake sedmice iz EU gdje radim kao consultant za Banjaluku gdje sam rodjen mislim da mogu da kazem nesto o auto-putevima u Hr.
Prvo posto su relativno novi , dobri su, ali i skupi. meni bi vise odgovarala vigneta jer imam austrijsku i slovenacku godisnju i 100 puta mi je jeftinije nego svaki put placati kao u Hr.
Ukoliko se odluce da daju koncesije nema nazad i novi vlasnici propisuju cijenu donekle. pa kome je skupo, cipelic...

Kralj Ibi

pre 9 godina

Hrvati ocigledno brinu o svom ponosu, mi smo nas izgubili jos 2008. Posle toga mogo je da nas zavlaci ko hoce i kad hoce a mi bi se samo izvinjavali.

Mirkosoft

pre 9 godina

Ipak su i oni blagoslovljeni "efikasnom" upravom. Nevidjena glupost, pa zar nije bilo logicno da se zarada od autoputeva gomila na na racunu dok ne dodje vracanje kredita na red. Nije to nesposobnost uprave, nego bahatost i neodgovornost. U Kini da se ovako nesto desi, svi odgovorni bi platili, ako ne drugacije onda svojom glavom, ali je Kina ekonomska velesila. Molim lepo, nema nedodirljivih, ako preduzece nazaduje pod tvojom upravom uz sve poticaje vlade i budzeta, povlastice u plasmanu, ko je onda odgovoran?

davor

pre 9 godina

Otkud to?Stalno slusamo o nekakvim pustim milijardama od turizma koje prihoduju.I kako ih ne mogu potrositi?
(miligram, 22. oktobar 2014 18:30)
Pa prihoduje puste miljarde eura: ja,moji susjedi,moji sugrađani i svi ostali koji su uložili u turizam.i kako ko ali na primjer ja ne mogu sve potrošit.i nisam lud dati te pare državi,državi ako triba para nek ih zaradi ili manje troši. Moje je moje a i državno je dijelom moje.I šta bi ja po tebi sad triba moju zaradu dati državi da podjeli svojim stranačkim pasima.Kako to kupus.Porez platim po zakonu i to im je previše od nas turističkih djelatnika.

dipl. ing zaštite na radu

pre 9 godina

Neka pročitaju ovo naši stručnjaci koji bi da grade kanal kroz Moravu. Kad autoput nije isplativ i održiv, kanal će sigurno biti.. jes malo sutra..

marko

pre 9 godina

Znaci,strancima se isplati platiti koncesiju i ubrati masne pare a HR vladi se ne isplati poslovat autocestama?Samo zbrojite 2 i 2.Neko ce uzeti instant milijarde u dzep a sta ce biti nakon 40 godina..sta ih briga za to

soko

pre 9 godina

mislim da je ovaj put NAROD u pravu, prolazim cesto kroz hrvatsku ogromne pare uzimaju, nekad se satima ceka na naplatnu rampu hiljade i hiljade u redu i kako da nema para, neko je to smislio da klepi milijardu preko noci

Nina 011

pre 9 godina

@Ajvanho
"Samo da nasi ne cuju za ovo,jer ponestaju im ideje vise..."

Eh,nasima ne vredi ni da cuju,ne znam ko bi,i po kojoj ceni kupio onaj nas krs od puteva...

josip

pre 9 godina

Autoput u hr sluzi samo za zaposljavanje familije. Takoder prosecna placa NKV radnika na naplatnim kucicama je oko 900 eura. Dakle potpuno ne skolovan kadar ima vecu platu od profesora na fakultetu. Prije par godina bila je i afera sa bojanjem tunela gde je materijal za 1km puta kostao par milijona kuna. Takodjer cene autoputa su preskupe i ljeti su ogromne guzve i zastoji. Zato sam ove godine na more iso lokalnom cestom a visak novaca sam potrosio na slapovima Krke. Pre dve godine sam imao i udes na autoputu i kad mi je trebala snimka nesrece rekli su da kamere ne rade. Cak i na zahtev suda nismo dobili snimku. Tako da sta se mene tice nek se prodaju te autoceste...neka se ocisti sav kadar zaposlen po vezama i neka im plate budu rangirane sukladno skolovanju. Tad ce te ceste donositi profit. Pozdrav iz HR

tetak

pre 9 godina

Pa ni sad nisu naši, sagrađeni su na kredit koji HAC ne može vraćati ni u snu. Neisplativo izvan turističke sezone, stara hrvatska priča.

Znači nema govora o nacionalnom blagu i rasprodaji. Stvar je samo modela financiranja, da li vraćati sve te kamate ili sad otplatiti koliko ide, ne znam što je bolje. Znam da autoceste ne idu nikamo, i da ću se ja po njima s guštom još dugo voziti.
(Ivan ZG, 22. oktobar 2014 19:31)

Placas ti tu cestu i to masno kroz gorivo i registraciju auta. Sve je to tvoje , jarane!

V@le

pre 9 godina

Čisto da malo ispadnem pametan. :) Naime, autoput se ne prodaje već će se nekom dati u koncesiju. Osobno sam i ja dao potpis za referendum o tom pitanju, ali isto tako razumijem zašto ga moraju dati u koncesiju. Dugovi dolaze u naplatu u otprilike sljedeće tri godine za koje se nema novaca. Jedna od opcije je reprogram duga, ali s tim bi kamate bile veće i veće i opet bi bili u minusu nakon 20 godina. Tako, kad baš moraju, neka daju u koncesiju, a kad ta koncesija istekne i kad se dugovi plate pa da država konačno može reći da su putevi njeni, onda je red da se sami pobrinemo za te puteve i da mi budemo ti koji će ubirati profit, a ne neki stranac.
Btw. i u drugim zemljama EU putevi nisu u državnom vlasništvu tako da je to najnormalnija stvar u kapitalizmu kojemu težimo.

bice bolje

pre 9 godina

Izgleda da ce ceo ovaj region propasti zbog korupcije. Kod nas se svake godine potrosi minimum jedan koridor 10. Administracije, savetnika, zgubidna treba nahraniti a put neka propada, iako je jedan od najvaznijih evroazijskih tranzita. Dok svi ne tresnemo od dno necemo se opametiti.

jiji

pre 9 godina

To bi se vraćalo ko od šale da u prvom redu nisu preplaćeni kod izgradnje,a u drugom redu jer je HAC leglo uhljeba koji za velike plaće rade malo,pa se još uzimaju vanjske firme za farbanje tunela i slično i to se onda preplacuje. Ako stranac uzme to u koncesiju onda neće uhljebi samo sjediti i čekati plaću i neće se pogodovati vanjskim firmama i preplacivati razna farbanja,mijenjanja žarulja i slično. Da se razumijemo nisam za davanje u koncesiju ,ali treba napraviti reda u HAC-u,pa će autoptevi biti isplativi i jasno je da je ovo krpanje rupa u proračunu ,jer su ovi na vlasti nesposobni na drugi način uštedjeti i srediti da država funkcionira normalno.