Ponedeljak, 20.10.2014.

23:40

"Pomozite Ukrajini da plati gas"

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je ukrajinske saveznike da pomognu toj zemlji da plati dug za gas Rusiji.

Izvor: Tanjug

"Pomozite Ukrajini da plati gas" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

90 Komentari

Sortiraj po:

yea

pre 9 godina

@tfg: Sve je to tacno sto ste naveli, samo treba napomenuti nesto sto vecina izgleda ne razume: Drustvo i narod se mogu uvesti u stanje koje mnogo podseca na religiozni trans ili situaciju u verskoj sekti. Potrebno je samo stalno ponavljanje fraza, velicanje sebe i svoje velicine i jasno razgranicenje ko je "neprijatelj". Ciljano se ide na tzv. ranjive grupacije stanovnistva i kada se tu jednom postigne kriticna masa, to ima karakteristiku da preplavljuje vecinu naroda.
Taj zadatak sprovode savremeni "misionari" preko raznih NVO i fondacija, a u Ukrajini na tome rade vec vise od dve decenije. Treba reci i da kod nas isti takodje sprovode svoj program rada i da je dobar deo naroda vec dugo pod njihovim uticajem i da se taj uticaj i dalje siri.

Fungicid

pre 9 godina

Dronove na Ukrajinsko nebo sa slikama sunca i vatre da ogreju srca.
Može i po koja Angina i Barakova fotka za podsećanje kome treba da budu zahvalni.

ćale

pre 9 godina

dakle, kad ćaletu dugujem neke pare, bolje mi je da odem u banku, i dignem nepovoljan kredit, da mu vratim dug, a mogao sam jednostavno da uz kafu(votku), popričam sa ćaletom otvoreno, i on bi mi verovatno pola duga oprostio, a pola onako lagano na rate, čisto da se vidi da se trudim.

Sttanko

pre 9 godina

Gde je sada prijatelj Obama, koji ih je huskao u propast da plati gas. Nema ga nigde. Jos ce i od Srbije traziti da se solidarise sa Ukrajinom u placanju njenih troskova?

Silvio Konte

pre 9 godina

"Svako mora da doprinese, uključujući Slovačku" Tako je, moj Fireru!
Slovačka, zajedno sa Češkom, Mađarskom i Bugarskom, koja je bila među najvećim protivnicima sankcija Rusiji i koja je popustila pod pritiskom Nemačke i SAD, prvo je morala da prosleđuje gas, koji uredno plaća, "prijateljima" u Ukrajini. A sad se traži od njih i da plati gas, koji je Ukrajina potrošila.
Da su bar malo pametni (i nezavisni) trebalo bi da se isprse i da Fireru jasno i glasno kažu: "Tražili ste sankcije Rusiji, sad plaćajte Ukrajincima gas!" Nemojte da mislite da i nas ne očekuje ovakav cirkus, kako se budemo približavali EU. I ko očekuje ravnopravnost od EU u velikoj je zabludi. Tamo vladaju pravila Nemačke i eventualno Francuske, koja se povremeno koriguju pod pritiskom SAD, pa ko voli nek izvoli.

Sttanko

pre 9 godina

Tako je zaduzite ih sto vise. Kad evropski saveznici pozajme ima da se grca. Nece to biti bratske i povoljne Putinove pozajmice, nego dranje.

Smarty

pre 9 godina

Kad ono bejahu poplave u Srbiji koliko je trebalo vremena da EU organizuje donatorsku konferenciju? Evo, stize novembar - koliko smo dobili od evropske solidarnosti?
Moram priznati da je Nemacka i dalje principijelna. Sa Ukrajinom jeste igrala kako je "veliki brat" svirao, ali je svo vreme pokusavala da pokaze da je gazda u slabasnoj EU i da nesto usicari iz krize. Sada pokusava da izmedju redova kaze: "Zvanicna Ukrajina je uradila sve sto smo joj naredili: pobila je 4000 svojih gradjana, unistila svoju ekonomiju, oborila civilni avion pun putnika ne bi li diskreditovala Rusiju... Putin nam je lepo rekao kako postuje sto smo tako revnosno podrzavali Kijev u konfliktu i bilo bi ruzno da sada odustajemo. Red je da im sada pomognemo, iako nisu ostvarili zadatak. Ako se sada probudi ukrajinski narod, probudice se i gradjani zapadnih zemalja i ode u istoriju ceo projekat uterivanja demokratije, sa kojim smo tako usrecili Libiju, Irak, Afganistan, Siriju, Ukrajinu...".
"Veliki brat" preko bare mudro cuti. On je vec nanisanio Kinu I preko Hong Konga pokusava da i nju "usreci". Rado bi on nastancovao tu sicu od par milijardi $, uostalom vec su toliko dali zvanicnom Kijevu, ali on em nije ostvario zadatak, em trazi pare koje ce de fakto zavrsiti u Moskvi. A Rusija je isterala svoje: dobila je 50% vecu cenu gasa za Ukrajinu, ono sto je isporucila mora da se plati do kraja godine, a EU mora da bude garant da sve sto bude isporucila Ukrajini bude avansno placeno.

drug stari

pre 9 godina

Pa platite Vi i Obama draga gospodjo, vi ste dali Ukrajni podršku za konfrontaciju u dizanje tenzija sa Rusijom, Ukrajinci su vaši prijatelji po ideologiji! A znamo da Nemci svoje saveznike ne ostavljaju na cedilu! Ajde sada da vidimo koliko ste dobri prijtelji!

Nenad-EU

pre 9 godina

EU će da plati Ukrajinski dug za gas ali ih to neće jeftino koštati. Nemoj posle da se bune kad im budu kupovali rudnike za 1 evro a radnicima plate ostanu iste ili gore.

Obsi

pre 9 godina

"A dali ovaj apel za pomoc Ukrajini vazi i za zemlje kandidate za clanstvo, kao sto je recimo Srbija? Buduci da su od nas zahtevali da se pridruzimo sankcijama protiv Rusije mozda ce sada od nas traziti i da pomognemo placanje duga za gas?

Ja kao obican covek, ipak mislim da je onaj ko je organizovao oruzani puc na Majdanu i okrenuo Ukrajinu ka demokratiji sada duzan da toj Ukrajini sam pomogne u placanju duga. Jer dok nisu imali demokratiju gas su dobijali po nizoj ceni. Ako je neko mislio da ce Rusija da finansira okretanje Ukrajine protiv te iste Rusije, gadno se zaj... presao.
(svi (ni)su isti, 21. oktobar 2014 07:26) "

Plaćamo mi taj gas Ukrajini već odavno, samo što 99% nas nismo ni svesni da to radimo.

vlada

pre 9 godina

Srbija takodje dobija gas po ceni 385 dolara,samo je ugovor zagubljen pa gradjani placaju preko 500 dolara,dok se ne ot[lati solidarno dug Ukrajine.

kartonska vila

pre 9 godina

Ako ovo Nemacka progura bice to veliki napredak za EU. Solidarna pomoc buducoj clanici. Nipodastavali smo mi i terali sprdacinu i sa Slovenijom I Hrvatskom, pa su to postale prave zemlje I drzave za nedostizno bogatih ekonomija. Cini mi se da ce isto biti I sa Ukrajinom za desetak godina, zivi bili pa videli. Izgleda da Merkelova nastavlja tamo gde je Napoleon stao.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milos, 21. oktobar 2014 07:59)
Aha..bas je tako, tako su i Rumuniju i Bugarsku pomogli i razvili pa su sad nedostizno bogate ekonomije. To vidim svaki dan kad vodim dete u obdaniste u EU zemlji u kojoj zivim. Pripadnici ovih nacija bude se i izlaze iz kartonskih kutija u kojim spavaju po parkovima, zene odlaze da prose na mostovima, muskarci pred samoposluge drndaju harmoniku a mladji sretnici idu da peru stubista i raznose reklamne listice.
E al kad dodju kuci , oni su bnogatuni!

milojko

pre 9 godina

Merkelova je ušla u ludilo koje će nju lično koštati izbornog poraza, a Njemačku joj, recesije i ...Mislili Ameri da će uvući Slovene u veliki rat, a pametni Putin oslobadjao Ukrajinske vojnike i prijateljski ih vraćao kao stotine ambasadora dobre volje. Drčni Majdanski fašisti moraće da prezime negde kod svojih naredbodavaca.

pomorac

pre 9 godina

Evo Srbijagas ce da da svoj skromni doprinos u vidu povecanja cijena gasa da bi se od viska pomoglo nista manje korumpiranoj Ukraini

nezasticeni svedok

pre 9 godina

EU ostvaruje solidarnost kao jedan od najznačajnijih principa na kojima je osnovana. To je dobro.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ivan Novković, 21. oktobar 2014 02:08)

Cao Ivane! Pozdravljaju te Rumuni i Bugari a i drugi Istocnoevropski EU gradjani koji solidarno spavaju po parkovima evropskih metropola cekajuci najlosije placene poslove. Takodje Poljaci koji u odnosu na njih zive ko carevi radeci po gradjevinama za pola love od domaceg radnika a spavaju po kontejenirama u gorim uslovima od domacih zatvorenika. Kad tu prikljuce ukrajinu svima ce biti divno, svi ce se uspeti po stepenicu vise. Nece Ukrajinski devizni bilans zavisiti samo od dama sto rade oko zeljeznicke stanice, kapnuce nesto i od cistaca cipela i skupljaca praznih konzervi i boca za kauciju!

Бојан Илић

pre 9 godina

Rusi su spustili cijenu gasa jer nemogu protiv EU.Zapad je oborio cijenu nafte i plina i tako doveo ruse do ruba.Treba pomoći Ukraji ni da plati plin,ali i stegnuti omču rusima,ali polako da se muče.
(West, 21. oktobar 2014 09:22)

:-)))))))))))
Важи

West

pre 9 godina

Rusi su spustili cijenu gasa jer nemogu protiv EU.Zapad je oborio cijenu nafte i plina i tako doveo ruse do ruba.Treba pomoći Ukraji ni da plati plin,ali i stegnuti omču rusima,ali polako da se muče.

Vlado Banja Luka

pre 9 godina

Posto Ameri ionako stampaju dolar bez ikakvog pokrica, neka nastampaju jos te 3 milijarde i neka ih proslijede kijevskoj hunti da plate taj racun. Prema podacima FEDa, oni svaki mjesec izmisle novih 85 milijardi dolara!? Neka sad u novembru izmisle ukupno 88 milijardi i problem rijesen...

krle - dron

pre 9 godina

Tako to rade nemci,svi u EU- u red i na kasi bitte zahlen,nema trte mrte,uvesce oni ukrainski porez u sledecih 30-godina,tako ce i rusi da plate za jugoistok,da nisu ludi ameri izazvali krvoprolice to je Merkelova vec bila precutno dogovorila sa Putinom,no vazno je da rat prestane i ameri izgube dalji interes jer oni cim nema nafte kad zakuvaju odu dalje.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

Ne razumem bogatu EU a posebno Nemačku kao najbogatiju članicu. Ako je Ukrajina prijatelj, prijatelju se uvek pomaže u nevolji. Ukrajini treba dati bespovratnu pomoć od 50-tak milijardi EUR, pa kada se ta velika zemlja ekonomski oporavi, veliku korist će imati pre svega EU, biće u mogućnosti da pomoć vrati.
Tako rade prijatelji.

index

pre 9 godina

Nestala je Evropska solidarnost još 2008-me,ako je ikada i postojala.Kada su 2008-me neke članice EU bankrotirale,odmah su počele ucene bogatih članica,pre svih Nemačke.Postavljali su se drastični uslovi tima zemljama da bi dobile kredite.Sada je slična situacija,jer ne zavise sve zemlje od Ruskog gasa i nije svima važno da se problem reši.Isti slučaj i kod zabrane uvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju,videli smo koliko i u kolikim novčanim sredstvima je centrala u Briselu spremana da pomogne onim članicama koje su najviše pogođene.Sobzirom da od gasa iz Rusije zavisi i Nemačka,sa nekih 30%,verujem da će Merkelova iskorititi svoju dominantni uticaj u uniji da se plati gas.Naravno da to nije pomoć Ukrajini,već obezbeđivanje stabilnog snabdevanja gasa članica.Kijev će taj novac(kredit)vratiti sa kamatom,tako da će se na tome zaraditi Evropske banke.

evroskeptik

pre 9 godina

Ovo će se baš svideti slovačkom narodu i ostalim narodima iz EU bratije... Rusi su isterali svoje (pravom stečeno), viša cena gasa (ako se dobro sećam, Ukrajina je tražila 270$/m3) uz avansno plaćanje i to tek kada izmire stare dugove a gospoda iz američke filijale tzv EU neka vide kako će... Pa naravno, narod će to sve platiti... I kome i čemu se mi onda klanjamo? I samo nemojte da mi pričate o investicijama jer koliko je god para ušlo u Srbiju, tri puta više je izašlo prema EU (sve bih mogao konkretno da pokažem ali malo je ovde prostora za dokazivanje).
Nema veze sa temom ali pogledajte samo kako su nasamarili Škote... pred referendum su ih plašili da ako se otcepe ostaju bez EU a sada Britanija uveliko priča o izlasku iz EU!? Licemerje bez granica, to vam je EU.

gvatemala

pre 9 godina

svasta - besmisleniji zahtev u zivotu nisma cuo - zasto bi slovaci placali gas ukrajini - kakve oni veze sa tim imaju - niti je ta ukrajina clanica eu pa da se takvo pitanje postavi - a ukrajinci jedino sto znaju je da prave nerede i da mole za milostinju

prellee

pre 9 godina

Ukoliko Ukrajina bude čeka da nešto za rešavanje njenih problema učine svi, samo ne ona sama", navodi ruska novinska agencija...Uh ovo je prava konstatacija.Rukovodstvo Ukraine je nesposonbno i problematično.Na nijima nije ništa da rješe, njihova je uloga jedino da stvaraju probleme svom narodu, onada EU . Na kraju da budu sluge US, kojoj je jedini interes stvaranje kriza , ništa više od toga. Loše EU, dobro US.Ljude u Ukraini jednostavno treba pohapsiti i skloniti.Igraju se sa sudbinom i svoje zemlje, na kraju i svijeta.Nisu svjesni šta rade, ili u dobro plačeni da ništa ne rade.

Milan

pre 9 godina

Ne mogu da se načudim Evropskim političarima. Kakvo odsustvo inteligencije, prosto neverovatno. I kad se konačno iscimaju i navodno sklope neki dogovor, SAD će dati nalog Ukrajini da dogovor ne ispoštuje a mi u Srbiji ćemo se smrzavati.
Čuo sam da će ove zime džemperi i duge gaće biti u modi.

mikin

pre 9 godina

"Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je ukrajinske saveznike da pomognu toj zemlji da plati dug za gas Rusiji."
----------------------------------
Potezi ove dame postaju sve vise groteskni .... gospodjo, vi prozivate Amerikance i vlastitu drzavu da finansiraju svog vlastitog Frankenstajna. Sta cekate? Odresite kesu. Dug i obaveze mora da se plate. Zar to nije fundament "Zapadnog drustva"?

dragan

pre 9 godina

A gde su sada prijatelji Ukrajine-Nemačka,Amerika i ostatak EU. Obećavali su "prijatelji" Ukrajine veliku "Pomoć" ali izgleda da je obećanje ludom radovanje. Dve zemlje koje su ostvarile dobit iz EU su očito Nemačka i Francuska.

Ludi Milojko

pre 9 godina

Merkelova, napravili ste revoluciju u Ukrajini sad plaćajte. Uostalom i najbogatiji ste. Videćemo koliko ćeš ostati na vlast kad Švabe butu morale iz svog šlajpciga da plaćaju tvoje račune!

Milos

pre 9 godina

Ako ovo Nemacka progura bice to veliki napredak za EU. Solidarna pomoc buducoj clanici. Nipodastavali smo mi i terali sprdacinu i sa Slovenijom I Hrvatskom, pa su to postale prave zemlje I drzave za nedostizno bogatih ekonomija. Cini mi se da ce isto biti I sa Ukrajinom za desetak godina, zivi bili pa videli. Izgleda da Merkelova nastavlja tamo gde je Napoleon stao.

svi (ni)su isti

pre 9 godina

A dali ovaj apel za pomoc Ukrajini vazi i za zemlje kandidate za clanstvo, kao sto je recimo Srbija? Buduci da su od nas zahtevali da se pridruzimo sankcijama protiv Rusije mozda ce sada od nas traziti i da pomognemo placanje duga za gas?

Ja kao obican covek, ipak mislim da je onaj ko je organizovao oruzani puc na Majdanu i okrenuo Ukrajinu ka demokratiji sada duzan da toj Ukrajini sam pomogne u placanju duga. Jer dok nisu imali demokratiju gas su dobijali po nizoj ceni. Ako je neko mislio da ce Rusija da finansira okretanje Ukrajine protiv te iste Rusije, gadno se zaj... presao.

Mirjana

pre 9 godina

Nije mi sad jasno, zasto Gazda ne plati? Hoce sirenje nato, hoce u Ukrajinu, a kad dodjemo do novca onda ih nigde nema. Uvode sankcije Rusiji a nece da plate slobodu Ukrajini. Licemerju kraja nema

aaaaa

pre 9 godina

Ukrajinci su posteni ljudi. Draze im je da se zaduze ko Grci i plate celokupan dug od 3mlrd$ i nastave da placaju hiljadu kubika 385$, nego sto su sa Janukovicem dugovali "na dodjem ti" i placali 200$ hilj. kubika.

Jedino ako zalegne Nemacka za svoju bracu Ukrajince, ovo nece biti ladna zima.

Stef

pre 9 godina

Ne mogu da verujem kakve budale ispadaju Ukrajinci. Imali su upola jefitiniji gas, obećanje o 15B dolara pomoći od Rusije. Srušili su sve i EU im sada pomaže da dobiju kredit. Neverovatno je šta možeš postići upotrebom par desetina miliona dolara i par desetina hiljada ljudi.

Skretnicar

pre 9 godina

Hajde Merkerova isprsi se i plati dug. Znas sve da zapovedas a drugi da placaju nemoj da si cicija.
Pa sada je normalno da imas zategnute odnose sa Putinom jer on samo trazi pare za robu sto je i smisao kapitalizma.Samo neznam gde su sada Ameri da posavetuju i daju koji dinar za Ukrajinu ?
Jadni Ukrajinci a izgleda da cemo i Mi ovde stradati kao koletarna greska.

Fail

pre 9 godina

Hahahaha. Pa nek im pomognu amerikanci. Istocno evropljani su jos jednom pokazali koliko su naivni. Da je u centralnoj i istocnoj evropi imalo pameti trazili bi da se prethodno odobri izgradnja juznog toka. Da bi imali mehanizme kako da naplate svoje pare. Taj ko veruje ukrajincima(i rusima to je isto) je prilicno naivan. U medjuvremenu alternativni pravci snabdevanja. Ovako em smo jeftina radna snaga em smo potrosni.

spoiler

pre 9 godina

" pozvala je ukrajinske saveznike da pomognu"

" Radi se o tome da nađemo kredit, koji će omogućiti prevazilaženje situacije"

da pomognu? kreditom?

monte-video

pre 9 godina

Nek dignu kredit! Potrošili pa sad kukaju...?!? I to trošenje gasa je bilo kreditiranje! I oni su i napravili krizu jer nisu hteli da plaćaju a sad im je kriva rusija!

sremac

pre 9 godina

Mislili su da ce da slome Putina do zime ali izgleda su se malo zeznuli. Bice zima duga i hladna.... I ne kuka merkelova zbog ukrajne nego znaju da se gas evropi nece isporucivati dok Ukrajna ne plati dug. Letos su se gadjali paradajzom a zimi ce se grudvati da se ugreju. Zimske cagolije mogu da pocnu.

Sale

pre 9 godina

Pa platite im ga vi Gospodjo Merkel jer ste ionako najveci zagovornik Embarga prema Rusiji. A kada smo vec kod toga, zasto ne stavite Rusiji sankcije i na gas. Ne odgovara vam aaa?

tfg

pre 9 godina

Da jedna zemlja tako ispadne naivna, prosto neverovatno. Imali su neogranicene kolicine gasa po 280 dolara( sto dolara nize cena nego sada), rusi im davali 15 milijardi dolara kredita sa odlicnim uslovima, imali su krim i istok zemlje, vojnici nisu razmisljali o ratu, gradovi nisu bili razoreni, nije bilo hiljade poginulih....a sta sad moji glupi ukrainci, gde ste sada?

Swedenonline

pre 9 godina

Primaoc socijane pomoci a nisu u EU, lepo, velikodusno od EU. Na kraju krajeva jeftinije je platiti im gas nego slati pomoc za pokopavanje svih smrznutih. Humanitarno, rusko smrznutih.

rango

pre 9 godina

@volim volim volimm veliku nem...eu - ova zima će biti teška, ali Njemci pamte i rade, sljedeće vjerovatno vise neće trebati Ruse i njihov gas. Nikad Evropa ne ostavlja sve karte otvorenima. :)

thedownwardspiral

pre 9 godina

Eto, šta fali, mi u ljubavi sa Rusima i plaćamo preko 400$ kubik a ovi ratuju sa njima i plaćaju ispod te cene. E to je prava ljubav, kada nešto daješ-ti daješ al s ljubavlju.

NemanjaVac8

pre 9 godina

Srbiji posle Jugosalvije ne trebaju više ni izdaleka slične gluposti, pa makar bili i svedeni na beogradski pašaluk. Ej da neko plaća duđi dug, da neko vodi tuđe ratove, da neko proizvodi samo ono što mu odrede najveće zemlje...Pa samo je pitanje dana kada će sve da ode do đavola. Sve ima granice. Smrt globalističkim okupatorima, sloboda narodima!

sumatrasss

pre 9 godina

Zašto se ti uzbudjuješ?
Kada i ako mi udjemo u EU možeš biti siguran da ćemo biti najveća beda... Proćiće puno vode Dunavom dok nas neko ne zamoli da pomognemo nekome. Kamo sreće da dodje jednom i taj dan.

Alo Bing?

pre 9 godina

Očigledno je da mnogi ne razumeju značenje reči "kredit" -pozajmica koja se vraća uz kamatu. Niko ne tera članice EU da nekom daju pare, nije to burazerska ekonomija.

ludiizbunjen

pre 9 godina

Ubedljivo najveci paradoks je da EU uvodi sankcije Rusiji a u isto vreme kupuje njihov gas?! Pa zar sankcije ne podrazumevaju prestanak bilo kakve trgovinske razmene sa sankcionisanom zemljom. O zemljo otvori se, kuda ide ovaj svet?!

Siniša

pre 9 godina

Možemo i mi svi odavde da pomognemo preko SMS-ova i PayPal-a (ko ima) da pokažemo svima koliko smo veliki i kreativni iako smo mali. Sve da ih zbunimo i posramimo. I Evropu i Amere i Ruse :) Oni nas pritiskaju a mi njih obasipamo brigom, ljubavlju i parama za grejanje. Pa ti sad vidi ...

ray

pre 9 godina

Stice se utisak da retorika Zapada postaje umerenija i da niko vise ne spominje Krim, kao i cinjenicu da su pobunjenici na istoku stavili najbogatiji deo pod kontrolu (gde je neko pametan hteo iz uglja da dobija gas, te da se prikopca na tudju infrastrukturu - medjutim stativa).

Da li je to zbog zime ili zato sto se sankcije dugorocno ne isplate saznacemo uskoro.

Бојан Илић

pre 9 godina

"...ističući da se rešenje traži i da ga još nema "a zima već dolazi"..."

А рекли су да ће ова бити незапамћена !;-))

cinik

pre 9 godina

Ovo mi lici na ono: Napred braco ja sam za vama!
Bogami su ovi opasno utanjili kad se ovoliko prenemazu za par milijardi.
Obecanja im mnogo bolje idu od ruke.

tfg

pre 9 godina

Da jedna zemlja tako ispadne naivna, prosto neverovatno. Imali su neogranicene kolicine gasa po 280 dolara( sto dolara nize cena nego sada), rusi im davali 15 milijardi dolara kredita sa odlicnim uslovima, imali su krim i istok zemlje, vojnici nisu razmisljali o ratu, gradovi nisu bili razoreni, nije bilo hiljade poginulih....a sta sad moji glupi ukrainci, gde ste sada?

evroskeptik

pre 9 godina

Ovo će se baš svideti slovačkom narodu i ostalim narodima iz EU bratije... Rusi su isterali svoje (pravom stečeno), viša cena gasa (ako se dobro sećam, Ukrajina je tražila 270$/m3) uz avansno plaćanje i to tek kada izmire stare dugove a gospoda iz američke filijale tzv EU neka vide kako će... Pa naravno, narod će to sve platiti... I kome i čemu se mi onda klanjamo? I samo nemojte da mi pričate o investicijama jer koliko je god para ušlo u Srbiju, tri puta više je izašlo prema EU (sve bih mogao konkretno da pokažem ali malo je ovde prostora za dokazivanje).
Nema veze sa temom ali pogledajte samo kako su nasamarili Škote... pred referendum su ih plašili da ako se otcepe ostaju bez EU a sada Britanija uveliko priča o izlasku iz EU!? Licemerje bez granica, to vam je EU.

NemanjaVac8

pre 9 godina

Srbiji posle Jugosalvije ne trebaju više ni izdaleka slične gluposti, pa makar bili i svedeni na beogradski pašaluk. Ej da neko plaća duđi dug, da neko vodi tuđe ratove, da neko proizvodi samo ono što mu odrede najveće zemlje...Pa samo je pitanje dana kada će sve da ode do đavola. Sve ima granice. Smrt globalističkim okupatorima, sloboda narodima!

Mirjana

pre 9 godina

Nije mi sad jasno, zasto Gazda ne plati? Hoce sirenje nato, hoce u Ukrajinu, a kad dodjemo do novca onda ih nigde nema. Uvode sankcije Rusiji a nece da plate slobodu Ukrajini. Licemerju kraja nema

Stef

pre 9 godina

Ne mogu da verujem kakve budale ispadaju Ukrajinci. Imali su upola jefitiniji gas, obećanje o 15B dolara pomoći od Rusije. Srušili su sve i EU im sada pomaže da dobiju kredit. Neverovatno je šta možeš postići upotrebom par desetina miliona dolara i par desetina hiljada ljudi.

ludiizbunjen

pre 9 godina

Ubedljivo najveci paradoks je da EU uvodi sankcije Rusiji a u isto vreme kupuje njihov gas?! Pa zar sankcije ne podrazumevaju prestanak bilo kakve trgovinske razmene sa sankcionisanom zemljom. O zemljo otvori se, kuda ide ovaj svet?!

Skretnicar

pre 9 godina

Hajde Merkerova isprsi se i plati dug. Znas sve da zapovedas a drugi da placaju nemoj da si cicija.
Pa sada je normalno da imas zategnute odnose sa Putinom jer on samo trazi pare za robu sto je i smisao kapitalizma.Samo neznam gde su sada Ameri da posavetuju i daju koji dinar za Ukrajinu ?
Jadni Ukrajinci a izgleda da cemo i Mi ovde stradati kao koletarna greska.

sremac

pre 9 godina

Mislili su da ce da slome Putina do zime ali izgleda su se malo zeznuli. Bice zima duga i hladna.... I ne kuka merkelova zbog ukrajne nego znaju da se gas evropi nece isporucivati dok Ukrajna ne plati dug. Letos su se gadjali paradajzom a zimi ce se grudvati da se ugreju. Zimske cagolije mogu da pocnu.

kartonska vila

pre 9 godina

Ako ovo Nemacka progura bice to veliki napredak za EU. Solidarna pomoc buducoj clanici. Nipodastavali smo mi i terali sprdacinu i sa Slovenijom I Hrvatskom, pa su to postale prave zemlje I drzave za nedostizno bogatih ekonomija. Cini mi se da ce isto biti I sa Ukrajinom za desetak godina, zivi bili pa videli. Izgleda da Merkelova nastavlja tamo gde je Napoleon stao.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milos, 21. oktobar 2014 07:59)
Aha..bas je tako, tako su i Rumuniju i Bugarsku pomogli i razvili pa su sad nedostizno bogate ekonomije. To vidim svaki dan kad vodim dete u obdaniste u EU zemlji u kojoj zivim. Pripadnici ovih nacija bude se i izlaze iz kartonskih kutija u kojim spavaju po parkovima, zene odlaze da prose na mostovima, muskarci pred samoposluge drndaju harmoniku a mladji sretnici idu da peru stubista i raznose reklamne listice.
E al kad dodju kuci , oni su bnogatuni!

spoiler

pre 9 godina

" pozvala je ukrajinske saveznike da pomognu"

" Radi se o tome da nađemo kredit, koji će omogućiti prevazilaženje situacije"

da pomognu? kreditom?

mikin

pre 9 godina

"Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je ukrajinske saveznike da pomognu toj zemlji da plati dug za gas Rusiji."
----------------------------------
Potezi ove dame postaju sve vise groteskni .... gospodjo, vi prozivate Amerikance i vlastitu drzavu da finansiraju svog vlastitog Frankenstajna. Sta cekate? Odresite kesu. Dug i obaveze mora da se plate. Zar to nije fundament "Zapadnog drustva"?

Sale

pre 9 godina

Pa platite im ga vi Gospodjo Merkel jer ste ionako najveci zagovornik Embarga prema Rusiji. A kada smo vec kod toga, zasto ne stavite Rusiji sankcije i na gas. Ne odgovara vam aaa?

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

Ne razumem bogatu EU a posebno Nemačku kao najbogatiju članicu. Ako je Ukrajina prijatelj, prijatelju se uvek pomaže u nevolji. Ukrajini treba dati bespovratnu pomoć od 50-tak milijardi EUR, pa kada se ta velika zemlja ekonomski oporavi, veliku korist će imati pre svega EU, biće u mogućnosti da pomoć vrati.
Tako rade prijatelji.

cinik

pre 9 godina

Ovo mi lici na ono: Napred braco ja sam za vama!
Bogami su ovi opasno utanjili kad se ovoliko prenemazu za par milijardi.
Obecanja im mnogo bolje idu od ruke.

milojko

pre 9 godina

Merkelova je ušla u ludilo koje će nju lično koštati izbornog poraza, a Njemačku joj, recesije i ...Mislili Ameri da će uvući Slovene u veliki rat, a pametni Putin oslobadjao Ukrajinske vojnike i prijateljski ih vraćao kao stotine ambasadora dobre volje. Drčni Majdanski fašisti moraće da prezime negde kod svojih naredbodavaca.

Ludi Milojko

pre 9 godina

Merkelova, napravili ste revoluciju u Ukrajini sad plaćajte. Uostalom i najbogatiji ste. Videćemo koliko ćeš ostati na vlast kad Švabe butu morale iz svog šlajpciga da plaćaju tvoje račune!

gvatemala

pre 9 godina

svasta - besmisleniji zahtev u zivotu nisma cuo - zasto bi slovaci placali gas ukrajini - kakve oni veze sa tim imaju - niti je ta ukrajina clanica eu pa da se takvo pitanje postavi - a ukrajinci jedino sto znaju je da prave nerede i da mole za milostinju

nezasticeni svedok

pre 9 godina

EU ostvaruje solidarnost kao jedan od najznačajnijih principa na kojima je osnovana. To je dobro.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ivan Novković, 21. oktobar 2014 02:08)

Cao Ivane! Pozdravljaju te Rumuni i Bugari a i drugi Istocnoevropski EU gradjani koji solidarno spavaju po parkovima evropskih metropola cekajuci najlosije placene poslove. Takodje Poljaci koji u odnosu na njih zive ko carevi radeci po gradjevinama za pola love od domaceg radnika a spavaju po kontejenirama u gorim uslovima od domacih zatvorenika. Kad tu prikljuce ukrajinu svima ce biti divno, svi ce se uspeti po stepenicu vise. Nece Ukrajinski devizni bilans zavisiti samo od dama sto rade oko zeljeznicke stanice, kapnuce nesto i od cistaca cipela i skupljaca praznih konzervi i boca za kauciju!

Vlado Banja Luka

pre 9 godina

Posto Ameri ionako stampaju dolar bez ikakvog pokrica, neka nastampaju jos te 3 milijarde i neka ih proslijede kijevskoj hunti da plate taj racun. Prema podacima FEDa, oni svaki mjesec izmisle novih 85 milijardi dolara!? Neka sad u novembru izmisle ukupno 88 milijardi i problem rijesen...

svi (ni)su isti

pre 9 godina

A dali ovaj apel za pomoc Ukrajini vazi i za zemlje kandidate za clanstvo, kao sto je recimo Srbija? Buduci da su od nas zahtevali da se pridruzimo sankcijama protiv Rusije mozda ce sada od nas traziti i da pomognemo placanje duga za gas?

Ja kao obican covek, ipak mislim da je onaj ko je organizovao oruzani puc na Majdanu i okrenuo Ukrajinu ka demokratiji sada duzan da toj Ukrajini sam pomogne u placanju duga. Jer dok nisu imali demokratiju gas su dobijali po nizoj ceni. Ako je neko mislio da ce Rusija da finansira okretanje Ukrajine protiv te iste Rusije, gadno se zaj... presao.

Бојан Илић

pre 9 godina

Rusi su spustili cijenu gasa jer nemogu protiv EU.Zapad je oborio cijenu nafte i plina i tako doveo ruse do ruba.Treba pomoći Ukraji ni da plati plin,ali i stegnuti omču rusima,ali polako da se muče.
(West, 21. oktobar 2014 09:22)

:-)))))))))))
Важи

ray

pre 9 godina

Stice se utisak da retorika Zapada postaje umerenija i da niko vise ne spominje Krim, kao i cinjenicu da su pobunjenici na istoku stavili najbogatiji deo pod kontrolu (gde je neko pametan hteo iz uglja da dobija gas, te da se prikopca na tudju infrastrukturu - medjutim stativa).

Da li je to zbog zime ili zato sto se sankcije dugorocno ne isplate saznacemo uskoro.

pomorac

pre 9 godina

Evo Srbijagas ce da da svoj skromni doprinos u vidu povecanja cijena gasa da bi se od viska pomoglo nista manje korumpiranoj Ukraini

drug stari

pre 9 godina

Pa platite Vi i Obama draga gospodjo, vi ste dali Ukrajni podršku za konfrontaciju u dizanje tenzija sa Rusijom, Ukrajinci su vaši prijatelji po ideologiji! A znamo da Nemci svoje saveznike ne ostavljaju na cedilu! Ajde sada da vidimo koliko ste dobri prijtelji!

monte-video

pre 9 godina

Nek dignu kredit! Potrošili pa sad kukaju...?!? I to trošenje gasa je bilo kreditiranje! I oni su i napravili krizu jer nisu hteli da plaćaju a sad im je kriva rusija!

dragan

pre 9 godina

A gde su sada prijatelji Ukrajine-Nemačka,Amerika i ostatak EU. Obećavali su "prijatelji" Ukrajine veliku "Pomoć" ali izgleda da je obećanje ludom radovanje. Dve zemlje koje su ostvarile dobit iz EU su očito Nemačka i Francuska.

prellee

pre 9 godina

Ukoliko Ukrajina bude čeka da nešto za rešavanje njenih problema učine svi, samo ne ona sama", navodi ruska novinska agencija...Uh ovo je prava konstatacija.Rukovodstvo Ukraine je nesposonbno i problematično.Na nijima nije ništa da rješe, njihova je uloga jedino da stvaraju probleme svom narodu, onada EU . Na kraju da budu sluge US, kojoj je jedini interes stvaranje kriza , ništa više od toga. Loše EU, dobro US.Ljude u Ukraini jednostavno treba pohapsiti i skloniti.Igraju se sa sudbinom i svoje zemlje, na kraju i svijeta.Nisu svjesni šta rade, ili u dobro plačeni da ništa ne rade.

Бојан Илић

pre 9 godina

"...ističući da se rešenje traži i da ga još nema "a zima već dolazi"..."

А рекли су да ће ова бити незапамћена !;-))

Milan

pre 9 godina

Ne mogu da se načudim Evropskim političarima. Kakvo odsustvo inteligencije, prosto neverovatno. I kad se konačno iscimaju i navodno sklope neki dogovor, SAD će dati nalog Ukrajini da dogovor ne ispoštuje a mi u Srbiji ćemo se smrzavati.
Čuo sam da će ove zime džemperi i duge gaće biti u modi.

Nenad-EU

pre 9 godina

EU će da plati Ukrajinski dug za gas ali ih to neće jeftino koštati. Nemoj posle da se bune kad im budu kupovali rudnike za 1 evro a radnicima plate ostanu iste ili gore.

index

pre 9 godina

Nestala je Evropska solidarnost još 2008-me,ako je ikada i postojala.Kada su 2008-me neke članice EU bankrotirale,odmah su počele ucene bogatih članica,pre svih Nemačke.Postavljali su se drastični uslovi tima zemljama da bi dobile kredite.Sada je slična situacija,jer ne zavise sve zemlje od Ruskog gasa i nije svima važno da se problem reši.Isti slučaj i kod zabrane uvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju,videli smo koliko i u kolikim novčanim sredstvima je centrala u Briselu spremana da pomogne onim članicama koje su najviše pogođene.Sobzirom da od gasa iz Rusije zavisi i Nemačka,sa nekih 30%,verujem da će Merkelova iskorititi svoju dominantni uticaj u uniji da se plati gas.Naravno da to nije pomoć Ukrajini,već obezbeđivanje stabilnog snabdevanja gasa članica.Kijev će taj novac(kredit)vratiti sa kamatom,tako da će se na tome zaraditi Evropske banke.

aaaaa

pre 9 godina

Ukrajinci su posteni ljudi. Draze im je da se zaduze ko Grci i plate celokupan dug od 3mlrd$ i nastave da placaju hiljadu kubika 385$, nego sto su sa Janukovicem dugovali "na dodjem ti" i placali 200$ hilj. kubika.

Jedino ako zalegne Nemacka za svoju bracu Ukrajince, ovo nece biti ladna zima.

Swedenonline

pre 9 godina

Primaoc socijane pomoci a nisu u EU, lepo, velikodusno od EU. Na kraju krajeva jeftinije je platiti im gas nego slati pomoc za pokopavanje svih smrznutih. Humanitarno, rusko smrznutih.

Siniša

pre 9 godina

Možemo i mi svi odavde da pomognemo preko SMS-ova i PayPal-a (ko ima) da pokažemo svima koliko smo veliki i kreativni iako smo mali. Sve da ih zbunimo i posramimo. I Evropu i Amere i Ruse :) Oni nas pritiskaju a mi njih obasipamo brigom, ljubavlju i parama za grejanje. Pa ti sad vidi ...

Obsi

pre 9 godina

"A dali ovaj apel za pomoc Ukrajini vazi i za zemlje kandidate za clanstvo, kao sto je recimo Srbija? Buduci da su od nas zahtevali da se pridruzimo sankcijama protiv Rusije mozda ce sada od nas traziti i da pomognemo placanje duga za gas?

Ja kao obican covek, ipak mislim da je onaj ko je organizovao oruzani puc na Majdanu i okrenuo Ukrajinu ka demokratiji sada duzan da toj Ukrajini sam pomogne u placanju duga. Jer dok nisu imali demokratiju gas su dobijali po nizoj ceni. Ako je neko mislio da ce Rusija da finansira okretanje Ukrajine protiv te iste Rusije, gadno se zaj... presao.
(svi (ni)su isti, 21. oktobar 2014 07:26) "

Plaćamo mi taj gas Ukrajini već odavno, samo što 99% nas nismo ni svesni da to radimo.

Fail

pre 9 godina

Hahahaha. Pa nek im pomognu amerikanci. Istocno evropljani su jos jednom pokazali koliko su naivni. Da je u centralnoj i istocnoj evropi imalo pameti trazili bi da se prethodno odobri izgradnja juznog toka. Da bi imali mehanizme kako da naplate svoje pare. Taj ko veruje ukrajincima(i rusima to je isto) je prilicno naivan. U medjuvremenu alternativni pravci snabdevanja. Ovako em smo jeftina radna snaga em smo potrosni.

vlada

pre 9 godina

Srbija takodje dobija gas po ceni 385 dolara,samo je ugovor zagubljen pa gradjani placaju preko 500 dolara,dok se ne ot[lati solidarno dug Ukrajine.

Alo Bing?

pre 9 godina

Očigledno je da mnogi ne razumeju značenje reči "kredit" -pozajmica koja se vraća uz kamatu. Niko ne tera članice EU da nekom daju pare, nije to burazerska ekonomija.

krle - dron

pre 9 godina

Tako to rade nemci,svi u EU- u red i na kasi bitte zahlen,nema trte mrte,uvesce oni ukrainski porez u sledecih 30-godina,tako ce i rusi da plate za jugoistok,da nisu ludi ameri izazvali krvoprolice to je Merkelova vec bila precutno dogovorila sa Putinom,no vazno je da rat prestane i ameri izgube dalji interes jer oni cim nema nafte kad zakuvaju odu dalje.

sumatrasss

pre 9 godina

Zašto se ti uzbudjuješ?
Kada i ako mi udjemo u EU možeš biti siguran da ćemo biti najveća beda... Proćiće puno vode Dunavom dok nas neko ne zamoli da pomognemo nekome. Kamo sreće da dodje jednom i taj dan.

thedownwardspiral

pre 9 godina

Eto, šta fali, mi u ljubavi sa Rusima i plaćamo preko 400$ kubik a ovi ratuju sa njima i plaćaju ispod te cene. E to je prava ljubav, kada nešto daješ-ti daješ al s ljubavlju.

Silvio Konte

pre 9 godina

"Svako mora da doprinese, uključujući Slovačku" Tako je, moj Fireru!
Slovačka, zajedno sa Češkom, Mađarskom i Bugarskom, koja je bila među najvećim protivnicima sankcija Rusiji i koja je popustila pod pritiskom Nemačke i SAD, prvo je morala da prosleđuje gas, koji uredno plaća, "prijateljima" u Ukrajini. A sad se traži od njih i da plati gas, koji je Ukrajina potrošila.
Da su bar malo pametni (i nezavisni) trebalo bi da se isprse i da Fireru jasno i glasno kažu: "Tražili ste sankcije Rusiji, sad plaćajte Ukrajincima gas!" Nemojte da mislite da i nas ne očekuje ovakav cirkus, kako se budemo približavali EU. I ko očekuje ravnopravnost od EU u velikoj je zabludi. Tamo vladaju pravila Nemačke i eventualno Francuske, koja se povremeno koriguju pod pritiskom SAD, pa ko voli nek izvoli.

Fungicid

pre 9 godina

Dronove na Ukrajinsko nebo sa slikama sunca i vatre da ogreju srca.
Može i po koja Angina i Barakova fotka za podsećanje kome treba da budu zahvalni.

Sttanko

pre 9 godina

Gde je sada prijatelj Obama, koji ih je huskao u propast da plati gas. Nema ga nigde. Jos ce i od Srbije traziti da se solidarise sa Ukrajinom u placanju njenih troskova?

ćale

pre 9 godina

dakle, kad ćaletu dugujem neke pare, bolje mi je da odem u banku, i dignem nepovoljan kredit, da mu vratim dug, a mogao sam jednostavno da uz kafu(votku), popričam sa ćaletom otvoreno, i on bi mi verovatno pola duga oprostio, a pola onako lagano na rate, čisto da se vidi da se trudim.

West

pre 9 godina

Rusi su spustili cijenu gasa jer nemogu protiv EU.Zapad je oborio cijenu nafte i plina i tako doveo ruse do ruba.Treba pomoći Ukraji ni da plati plin,ali i stegnuti omču rusima,ali polako da se muče.

Smarty

pre 9 godina

Kad ono bejahu poplave u Srbiji koliko je trebalo vremena da EU organizuje donatorsku konferenciju? Evo, stize novembar - koliko smo dobili od evropske solidarnosti?
Moram priznati da je Nemacka i dalje principijelna. Sa Ukrajinom jeste igrala kako je "veliki brat" svirao, ali je svo vreme pokusavala da pokaze da je gazda u slabasnoj EU i da nesto usicari iz krize. Sada pokusava da izmedju redova kaze: "Zvanicna Ukrajina je uradila sve sto smo joj naredili: pobila je 4000 svojih gradjana, unistila svoju ekonomiju, oborila civilni avion pun putnika ne bi li diskreditovala Rusiju... Putin nam je lepo rekao kako postuje sto smo tako revnosno podrzavali Kijev u konfliktu i bilo bi ruzno da sada odustajemo. Red je da im sada pomognemo, iako nisu ostvarili zadatak. Ako se sada probudi ukrajinski narod, probudice se i gradjani zapadnih zemalja i ode u istoriju ceo projekat uterivanja demokratije, sa kojim smo tako usrecili Libiju, Irak, Afganistan, Siriju, Ukrajinu...".
"Veliki brat" preko bare mudro cuti. On je vec nanisanio Kinu I preko Hong Konga pokusava da i nju "usreci". Rado bi on nastancovao tu sicu od par milijardi $, uostalom vec su toliko dali zvanicnom Kijevu, ali on em nije ostvario zadatak, em trazi pare koje ce de fakto zavrsiti u Moskvi. A Rusija je isterala svoje: dobila je 50% vecu cenu gasa za Ukrajinu, ono sto je isporucila mora da se plati do kraja godine, a EU mora da bude garant da sve sto bude isporucila Ukrajini bude avansno placeno.

Sttanko

pre 9 godina

Tako je zaduzite ih sto vise. Kad evropski saveznici pozajme ima da se grca. Nece to biti bratske i povoljne Putinove pozajmice, nego dranje.

yea

pre 9 godina

@tfg: Sve je to tacno sto ste naveli, samo treba napomenuti nesto sto vecina izgleda ne razume: Drustvo i narod se mogu uvesti u stanje koje mnogo podseca na religiozni trans ili situaciju u verskoj sekti. Potrebno je samo stalno ponavljanje fraza, velicanje sebe i svoje velicine i jasno razgranicenje ko je "neprijatelj". Ciljano se ide na tzv. ranjive grupacije stanovnistva i kada se tu jednom postigne kriticna masa, to ima karakteristiku da preplavljuje vecinu naroda.
Taj zadatak sprovode savremeni "misionari" preko raznih NVO i fondacija, a u Ukrajini na tome rade vec vise od dve decenije. Treba reci i da kod nas isti takodje sprovode svoj program rada i da je dobar deo naroda vec dugo pod njihovim uticajem i da se taj uticaj i dalje siri.

rango

pre 9 godina

@volim volim volimm veliku nem...eu - ova zima će biti teška, ali Njemci pamte i rade, sljedeće vjerovatno vise neće trebati Ruse i njihov gas. Nikad Evropa ne ostavlja sve karte otvorenima. :)

Milos

pre 9 godina

Ako ovo Nemacka progura bice to veliki napredak za EU. Solidarna pomoc buducoj clanici. Nipodastavali smo mi i terali sprdacinu i sa Slovenijom I Hrvatskom, pa su to postale prave zemlje I drzave za nedostizno bogatih ekonomija. Cini mi se da ce isto biti I sa Ukrajinom za desetak godina, zivi bili pa videli. Izgleda da Merkelova nastavlja tamo gde je Napoleon stao.

West

pre 9 godina

Rusi su spustili cijenu gasa jer nemogu protiv EU.Zapad je oborio cijenu nafte i plina i tako doveo ruse do ruba.Treba pomoći Ukraji ni da plati plin,ali i stegnuti omču rusima,ali polako da se muče.

Milos

pre 9 godina

Ako ovo Nemacka progura bice to veliki napredak za EU. Solidarna pomoc buducoj clanici. Nipodastavali smo mi i terali sprdacinu i sa Slovenijom I Hrvatskom, pa su to postale prave zemlje I drzave za nedostizno bogatih ekonomija. Cini mi se da ce isto biti I sa Ukrajinom za desetak godina, zivi bili pa videli. Izgleda da Merkelova nastavlja tamo gde je Napoleon stao.

rango

pre 9 godina

@volim volim volimm veliku nem...eu - ova zima će biti teška, ali Njemci pamte i rade, sljedeće vjerovatno vise neće trebati Ruse i njihov gas. Nikad Evropa ne ostavlja sve karte otvorenima. :)

thedownwardspiral

pre 9 godina

Eto, šta fali, mi u ljubavi sa Rusima i plaćamo preko 400$ kubik a ovi ratuju sa njima i plaćaju ispod te cene. E to je prava ljubav, kada nešto daješ-ti daješ al s ljubavlju.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 9 godina

Ne razumem bogatu EU a posebno Nemačku kao najbogatiju članicu. Ako je Ukrajina prijatelj, prijatelju se uvek pomaže u nevolji. Ukrajini treba dati bespovratnu pomoć od 50-tak milijardi EUR, pa kada se ta velika zemlja ekonomski oporavi, veliku korist će imati pre svega EU, biće u mogućnosti da pomoć vrati.
Tako rade prijatelji.

Бојан Илић

pre 9 godina

Rusi su spustili cijenu gasa jer nemogu protiv EU.Zapad je oborio cijenu nafte i plina i tako doveo ruse do ruba.Treba pomoći Ukraji ni da plati plin,ali i stegnuti omču rusima,ali polako da se muče.
(West, 21. oktobar 2014 09:22)

:-)))))))))))
Важи

NemanjaVac8

pre 9 godina

Srbiji posle Jugosalvije ne trebaju više ni izdaleka slične gluposti, pa makar bili i svedeni na beogradski pašaluk. Ej da neko plaća duđi dug, da neko vodi tuđe ratove, da neko proizvodi samo ono što mu odrede najveće zemlje...Pa samo je pitanje dana kada će sve da ode do đavola. Sve ima granice. Smrt globalističkim okupatorima, sloboda narodima!

Alo Bing?

pre 9 godina

Očigledno je da mnogi ne razumeju značenje reči "kredit" -pozajmica koja se vraća uz kamatu. Niko ne tera članice EU da nekom daju pare, nije to burazerska ekonomija.

sumatrasss

pre 9 godina

Zašto se ti uzbudjuješ?
Kada i ako mi udjemo u EU možeš biti siguran da ćemo biti najveća beda... Proćiće puno vode Dunavom dok nas neko ne zamoli da pomognemo nekome. Kamo sreće da dodje jednom i taj dan.

aaaaa

pre 9 godina

Ukrajinci su posteni ljudi. Draze im je da se zaduze ko Grci i plate celokupan dug od 3mlrd$ i nastave da placaju hiljadu kubika 385$, nego sto su sa Janukovicem dugovali "na dodjem ti" i placali 200$ hilj. kubika.

Jedino ako zalegne Nemacka za svoju bracu Ukrajince, ovo nece biti ladna zima.

evroskeptik

pre 9 godina

Ovo će se baš svideti slovačkom narodu i ostalim narodima iz EU bratije... Rusi su isterali svoje (pravom stečeno), viša cena gasa (ako se dobro sećam, Ukrajina je tražila 270$/m3) uz avansno plaćanje i to tek kada izmire stare dugove a gospoda iz američke filijale tzv EU neka vide kako će... Pa naravno, narod će to sve platiti... I kome i čemu se mi onda klanjamo? I samo nemojte da mi pričate o investicijama jer koliko je god para ušlo u Srbiju, tri puta više je izašlo prema EU (sve bih mogao konkretno da pokažem ali malo je ovde prostora za dokazivanje).
Nema veze sa temom ali pogledajte samo kako su nasamarili Škote... pred referendum su ih plašili da ako se otcepe ostaju bez EU a sada Britanija uveliko priča o izlasku iz EU!? Licemerje bez granica, to vam je EU.

vlada

pre 9 godina

Srbija takodje dobija gas po ceni 385 dolara,samo je ugovor zagubljen pa gradjani placaju preko 500 dolara,dok se ne ot[lati solidarno dug Ukrajine.

Obsi

pre 9 godina

"A dali ovaj apel za pomoc Ukrajini vazi i za zemlje kandidate za clanstvo, kao sto je recimo Srbija? Buduci da su od nas zahtevali da se pridruzimo sankcijama protiv Rusije mozda ce sada od nas traziti i da pomognemo placanje duga za gas?

Ja kao obican covek, ipak mislim da je onaj ko je organizovao oruzani puc na Majdanu i okrenuo Ukrajinu ka demokratiji sada duzan da toj Ukrajini sam pomogne u placanju duga. Jer dok nisu imali demokratiju gas su dobijali po nizoj ceni. Ako je neko mislio da ce Rusija da finansira okretanje Ukrajine protiv te iste Rusije, gadno se zaj... presao.
(svi (ni)su isti, 21. oktobar 2014 07:26) "

Plaćamo mi taj gas Ukrajini već odavno, samo što 99% nas nismo ni svesni da to radimo.

Siniša

pre 9 godina

Možemo i mi svi odavde da pomognemo preko SMS-ova i PayPal-a (ko ima) da pokažemo svima koliko smo veliki i kreativni iako smo mali. Sve da ih zbunimo i posramimo. I Evropu i Amere i Ruse :) Oni nas pritiskaju a mi njih obasipamo brigom, ljubavlju i parama za grejanje. Pa ti sad vidi ...

pomorac

pre 9 godina

Evo Srbijagas ce da da svoj skromni doprinos u vidu povecanja cijena gasa da bi se od viska pomoglo nista manje korumpiranoj Ukraini

Swedenonline

pre 9 godina

Primaoc socijane pomoci a nisu u EU, lepo, velikodusno od EU. Na kraju krajeva jeftinije je platiti im gas nego slati pomoc za pokopavanje svih smrznutih. Humanitarno, rusko smrznutih.

ludiizbunjen

pre 9 godina

Ubedljivo najveci paradoks je da EU uvodi sankcije Rusiji a u isto vreme kupuje njihov gas?! Pa zar sankcije ne podrazumevaju prestanak bilo kakve trgovinske razmene sa sankcionisanom zemljom. O zemljo otvori se, kuda ide ovaj svet?!

tfg

pre 9 godina

Da jedna zemlja tako ispadne naivna, prosto neverovatno. Imali su neogranicene kolicine gasa po 280 dolara( sto dolara nize cena nego sada), rusi im davali 15 milijardi dolara kredita sa odlicnim uslovima, imali su krim i istok zemlje, vojnici nisu razmisljali o ratu, gradovi nisu bili razoreni, nije bilo hiljade poginulih....a sta sad moji glupi ukrainci, gde ste sada?

Fail

pre 9 godina

Hahahaha. Pa nek im pomognu amerikanci. Istocno evropljani su jos jednom pokazali koliko su naivni. Da je u centralnoj i istocnoj evropi imalo pameti trazili bi da se prethodno odobri izgradnja juznog toka. Da bi imali mehanizme kako da naplate svoje pare. Taj ko veruje ukrajincima(i rusima to je isto) je prilicno naivan. U medjuvremenu alternativni pravci snabdevanja. Ovako em smo jeftina radna snaga em smo potrosni.

Skretnicar

pre 9 godina

Hajde Merkerova isprsi se i plati dug. Znas sve da zapovedas a drugi da placaju nemoj da si cicija.
Pa sada je normalno da imas zategnute odnose sa Putinom jer on samo trazi pare za robu sto je i smisao kapitalizma.Samo neznam gde su sada Ameri da posavetuju i daju koji dinar za Ukrajinu ?
Jadni Ukrajinci a izgleda da cemo i Mi ovde stradati kao koletarna greska.

kartonska vila

pre 9 godina

Ako ovo Nemacka progura bice to veliki napredak za EU. Solidarna pomoc buducoj clanici. Nipodastavali smo mi i terali sprdacinu i sa Slovenijom I Hrvatskom, pa su to postale prave zemlje I drzave za nedostizno bogatih ekonomija. Cini mi se da ce isto biti I sa Ukrajinom za desetak godina, zivi bili pa videli. Izgleda da Merkelova nastavlja tamo gde je Napoleon stao.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Milos, 21. oktobar 2014 07:59)
Aha..bas je tako, tako su i Rumuniju i Bugarsku pomogli i razvili pa su sad nedostizno bogate ekonomije. To vidim svaki dan kad vodim dete u obdaniste u EU zemlji u kojoj zivim. Pripadnici ovih nacija bude se i izlaze iz kartonskih kutija u kojim spavaju po parkovima, zene odlaze da prose na mostovima, muskarci pred samoposluge drndaju harmoniku a mladji sretnici idu da peru stubista i raznose reklamne listice.
E al kad dodju kuci , oni su bnogatuni!

Бојан Илић

pre 9 godina

"...ističući da se rešenje traži i da ga još nema "a zima već dolazi"..."

А рекли су да ће ова бити незапамћена !;-))

Mirjana

pre 9 godina

Nije mi sad jasno, zasto Gazda ne plati? Hoce sirenje nato, hoce u Ukrajinu, a kad dodjemo do novca onda ih nigde nema. Uvode sankcije Rusiji a nece da plate slobodu Ukrajini. Licemerju kraja nema

Ludi Milojko

pre 9 godina

Merkelova, napravili ste revoluciju u Ukrajini sad plaćajte. Uostalom i najbogatiji ste. Videćemo koliko ćeš ostati na vlast kad Švabe butu morale iz svog šlajpciga da plaćaju tvoje račune!

Stef

pre 9 godina

Ne mogu da verujem kakve budale ispadaju Ukrajinci. Imali su upola jefitiniji gas, obećanje o 15B dolara pomoći od Rusije. Srušili su sve i EU im sada pomaže da dobiju kredit. Neverovatno je šta možeš postići upotrebom par desetina miliona dolara i par desetina hiljada ljudi.

mikin

pre 9 godina

"Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je ukrajinske saveznike da pomognu toj zemlji da plati dug za gas Rusiji."
----------------------------------
Potezi ove dame postaju sve vise groteskni .... gospodjo, vi prozivate Amerikance i vlastitu drzavu da finansiraju svog vlastitog Frankenstajna. Sta cekate? Odresite kesu. Dug i obaveze mora da se plate. Zar to nije fundament "Zapadnog drustva"?

Vlado Banja Luka

pre 9 godina

Posto Ameri ionako stampaju dolar bez ikakvog pokrica, neka nastampaju jos te 3 milijarde i neka ih proslijede kijevskoj hunti da plate taj racun. Prema podacima FEDa, oni svaki mjesec izmisle novih 85 milijardi dolara!? Neka sad u novembru izmisle ukupno 88 milijardi i problem rijesen...

milojko

pre 9 godina

Merkelova je ušla u ludilo koje će nju lično koštati izbornog poraza, a Njemačku joj, recesije i ...Mislili Ameri da će uvući Slovene u veliki rat, a pametni Putin oslobadjao Ukrajinske vojnike i prijateljski ih vraćao kao stotine ambasadora dobre volje. Drčni Majdanski fašisti moraće da prezime negde kod svojih naredbodavaca.

nezasticeni svedok

pre 9 godina

EU ostvaruje solidarnost kao jedan od najznačajnijih principa na kojima je osnovana. To je dobro.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ivan Novković, 21. oktobar 2014 02:08)

Cao Ivane! Pozdravljaju te Rumuni i Bugari a i drugi Istocnoevropski EU gradjani koji solidarno spavaju po parkovima evropskih metropola cekajuci najlosije placene poslove. Takodje Poljaci koji u odnosu na njih zive ko carevi radeci po gradjevinama za pola love od domaceg radnika a spavaju po kontejenirama u gorim uslovima od domacih zatvorenika. Kad tu prikljuce ukrajinu svima ce biti divno, svi ce se uspeti po stepenicu vise. Nece Ukrajinski devizni bilans zavisiti samo od dama sto rade oko zeljeznicke stanice, kapnuce nesto i od cistaca cipela i skupljaca praznih konzervi i boca za kauciju!

Nenad-EU

pre 9 godina

EU će da plati Ukrajinski dug za gas ali ih to neće jeftino koštati. Nemoj posle da se bune kad im budu kupovali rudnike za 1 evro a radnicima plate ostanu iste ili gore.

drug stari

pre 9 godina

Pa platite Vi i Obama draga gospodjo, vi ste dali Ukrajni podršku za konfrontaciju u dizanje tenzija sa Rusijom, Ukrajinci su vaši prijatelji po ideologiji! A znamo da Nemci svoje saveznike ne ostavljaju na cedilu! Ajde sada da vidimo koliko ste dobri prijtelji!

ray

pre 9 godina

Stice se utisak da retorika Zapada postaje umerenija i da niko vise ne spominje Krim, kao i cinjenicu da su pobunjenici na istoku stavili najbogatiji deo pod kontrolu (gde je neko pametan hteo iz uglja da dobija gas, te da se prikopca na tudju infrastrukturu - medjutim stativa).

Da li je to zbog zime ili zato sto se sankcije dugorocno ne isplate saznacemo uskoro.

cinik

pre 9 godina

Ovo mi lici na ono: Napred braco ja sam za vama!
Bogami su ovi opasno utanjili kad se ovoliko prenemazu za par milijardi.
Obecanja im mnogo bolje idu od ruke.

sremac

pre 9 godina

Mislili su da ce da slome Putina do zime ali izgleda su se malo zeznuli. Bice zima duga i hladna.... I ne kuka merkelova zbog ukrajne nego znaju da se gas evropi nece isporucivati dok Ukrajna ne plati dug. Letos su se gadjali paradajzom a zimi ce se grudvati da se ugreju. Zimske cagolije mogu da pocnu.

monte-video

pre 9 godina

Nek dignu kredit! Potrošili pa sad kukaju...?!? I to trošenje gasa je bilo kreditiranje! I oni su i napravili krizu jer nisu hteli da plaćaju a sad im je kriva rusija!

spoiler

pre 9 godina

" pozvala je ukrajinske saveznike da pomognu"

" Radi se o tome da nađemo kredit, koji će omogućiti prevazilaženje situacije"

da pomognu? kreditom?

svi (ni)su isti

pre 9 godina

A dali ovaj apel za pomoc Ukrajini vazi i za zemlje kandidate za clanstvo, kao sto je recimo Srbija? Buduci da su od nas zahtevali da se pridruzimo sankcijama protiv Rusije mozda ce sada od nas traziti i da pomognemo placanje duga za gas?

Ja kao obican covek, ipak mislim da je onaj ko je organizovao oruzani puc na Majdanu i okrenuo Ukrajinu ka demokratiji sada duzan da toj Ukrajini sam pomogne u placanju duga. Jer dok nisu imali demokratiju gas su dobijali po nizoj ceni. Ako je neko mislio da ce Rusija da finansira okretanje Ukrajine protiv te iste Rusije, gadno se zaj... presao.

krle - dron

pre 9 godina

Tako to rade nemci,svi u EU- u red i na kasi bitte zahlen,nema trte mrte,uvesce oni ukrainski porez u sledecih 30-godina,tako ce i rusi da plate za jugoistok,da nisu ludi ameri izazvali krvoprolice to je Merkelova vec bila precutno dogovorila sa Putinom,no vazno je da rat prestane i ameri izgube dalji interes jer oni cim nema nafte kad zakuvaju odu dalje.

Sale

pre 9 godina

Pa platite im ga vi Gospodjo Merkel jer ste ionako najveci zagovornik Embarga prema Rusiji. A kada smo vec kod toga, zasto ne stavite Rusiji sankcije i na gas. Ne odgovara vam aaa?

dragan

pre 9 godina

A gde su sada prijatelji Ukrajine-Nemačka,Amerika i ostatak EU. Obećavali su "prijatelji" Ukrajine veliku "Pomoć" ali izgleda da je obećanje ludom radovanje. Dve zemlje koje su ostvarile dobit iz EU su očito Nemačka i Francuska.

gvatemala

pre 9 godina

svasta - besmisleniji zahtev u zivotu nisma cuo - zasto bi slovaci placali gas ukrajini - kakve oni veze sa tim imaju - niti je ta ukrajina clanica eu pa da se takvo pitanje postavi - a ukrajinci jedino sto znaju je da prave nerede i da mole za milostinju

prellee

pre 9 godina

Ukoliko Ukrajina bude čeka da nešto za rešavanje njenih problema učine svi, samo ne ona sama", navodi ruska novinska agencija...Uh ovo je prava konstatacija.Rukovodstvo Ukraine je nesposonbno i problematično.Na nijima nije ništa da rješe, njihova je uloga jedino da stvaraju probleme svom narodu, onada EU . Na kraju da budu sluge US, kojoj je jedini interes stvaranje kriza , ništa više od toga. Loše EU, dobro US.Ljude u Ukraini jednostavno treba pohapsiti i skloniti.Igraju se sa sudbinom i svoje zemlje, na kraju i svijeta.Nisu svjesni šta rade, ili u dobro plačeni da ništa ne rade.

Smarty

pre 9 godina

Kad ono bejahu poplave u Srbiji koliko je trebalo vremena da EU organizuje donatorsku konferenciju? Evo, stize novembar - koliko smo dobili od evropske solidarnosti?
Moram priznati da je Nemacka i dalje principijelna. Sa Ukrajinom jeste igrala kako je "veliki brat" svirao, ali je svo vreme pokusavala da pokaze da je gazda u slabasnoj EU i da nesto usicari iz krize. Sada pokusava da izmedju redova kaze: "Zvanicna Ukrajina je uradila sve sto smo joj naredili: pobila je 4000 svojih gradjana, unistila svoju ekonomiju, oborila civilni avion pun putnika ne bi li diskreditovala Rusiju... Putin nam je lepo rekao kako postuje sto smo tako revnosno podrzavali Kijev u konfliktu i bilo bi ruzno da sada odustajemo. Red je da im sada pomognemo, iako nisu ostvarili zadatak. Ako se sada probudi ukrajinski narod, probudice se i gradjani zapadnih zemalja i ode u istoriju ceo projekat uterivanja demokratije, sa kojim smo tako usrecili Libiju, Irak, Afganistan, Siriju, Ukrajinu...".
"Veliki brat" preko bare mudro cuti. On je vec nanisanio Kinu I preko Hong Konga pokusava da i nju "usreci". Rado bi on nastancovao tu sicu od par milijardi $, uostalom vec su toliko dali zvanicnom Kijevu, ali on em nije ostvario zadatak, em trazi pare koje ce de fakto zavrsiti u Moskvi. A Rusija je isterala svoje: dobila je 50% vecu cenu gasa za Ukrajinu, ono sto je isporucila mora da se plati do kraja godine, a EU mora da bude garant da sve sto bude isporucila Ukrajini bude avansno placeno.

ćale

pre 9 godina

dakle, kad ćaletu dugujem neke pare, bolje mi je da odem u banku, i dignem nepovoljan kredit, da mu vratim dug, a mogao sam jednostavno da uz kafu(votku), popričam sa ćaletom otvoreno, i on bi mi verovatno pola duga oprostio, a pola onako lagano na rate, čisto da se vidi da se trudim.

Fungicid

pre 9 godina

Dronove na Ukrajinsko nebo sa slikama sunca i vatre da ogreju srca.
Može i po koja Angina i Barakova fotka za podsećanje kome treba da budu zahvalni.

Milan

pre 9 godina

Ne mogu da se načudim Evropskim političarima. Kakvo odsustvo inteligencije, prosto neverovatno. I kad se konačno iscimaju i navodno sklope neki dogovor, SAD će dati nalog Ukrajini da dogovor ne ispoštuje a mi u Srbiji ćemo se smrzavati.
Čuo sam da će ove zime džemperi i duge gaće biti u modi.

index

pre 9 godina

Nestala je Evropska solidarnost još 2008-me,ako je ikada i postojala.Kada su 2008-me neke članice EU bankrotirale,odmah su počele ucene bogatih članica,pre svih Nemačke.Postavljali su se drastični uslovi tima zemljama da bi dobile kredite.Sada je slična situacija,jer ne zavise sve zemlje od Ruskog gasa i nije svima važno da se problem reši.Isti slučaj i kod zabrane uvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju,videli smo koliko i u kolikim novčanim sredstvima je centrala u Briselu spremana da pomogne onim članicama koje su najviše pogođene.Sobzirom da od gasa iz Rusije zavisi i Nemačka,sa nekih 30%,verujem da će Merkelova iskorititi svoju dominantni uticaj u uniji da se plati gas.Naravno da to nije pomoć Ukrajini,već obezbeđivanje stabilnog snabdevanja gasa članica.Kijev će taj novac(kredit)vratiti sa kamatom,tako da će se na tome zaraditi Evropske banke.

Sttanko

pre 9 godina

Tako je zaduzite ih sto vise. Kad evropski saveznici pozajme ima da se grca. Nece to biti bratske i povoljne Putinove pozajmice, nego dranje.

Silvio Konte

pre 9 godina

"Svako mora da doprinese, uključujući Slovačku" Tako je, moj Fireru!
Slovačka, zajedno sa Češkom, Mađarskom i Bugarskom, koja je bila među najvećim protivnicima sankcija Rusiji i koja je popustila pod pritiskom Nemačke i SAD, prvo je morala da prosleđuje gas, koji uredno plaća, "prijateljima" u Ukrajini. A sad se traži od njih i da plati gas, koji je Ukrajina potrošila.
Da su bar malo pametni (i nezavisni) trebalo bi da se isprse i da Fireru jasno i glasno kažu: "Tražili ste sankcije Rusiji, sad plaćajte Ukrajincima gas!" Nemojte da mislite da i nas ne očekuje ovakav cirkus, kako se budemo približavali EU. I ko očekuje ravnopravnost od EU u velikoj je zabludi. Tamo vladaju pravila Nemačke i eventualno Francuske, koja se povremeno koriguju pod pritiskom SAD, pa ko voli nek izvoli.

Sttanko

pre 9 godina

Gde je sada prijatelj Obama, koji ih je huskao u propast da plati gas. Nema ga nigde. Jos ce i od Srbije traziti da se solidarise sa Ukrajinom u placanju njenih troskova?

yea

pre 9 godina

@tfg: Sve je to tacno sto ste naveli, samo treba napomenuti nesto sto vecina izgleda ne razume: Drustvo i narod se mogu uvesti u stanje koje mnogo podseca na religiozni trans ili situaciju u verskoj sekti. Potrebno je samo stalno ponavljanje fraza, velicanje sebe i svoje velicine i jasno razgranicenje ko je "neprijatelj". Ciljano se ide na tzv. ranjive grupacije stanovnistva i kada se tu jednom postigne kriticna masa, to ima karakteristiku da preplavljuje vecinu naroda.
Taj zadatak sprovode savremeni "misionari" preko raznih NVO i fondacija, a u Ukrajini na tome rade vec vise od dve decenije. Treba reci i da kod nas isti takodje sprovode svoj program rada i da je dobar deo naroda vec dugo pod njihovim uticajem i da se taj uticaj i dalje siri.