Ponedeljak, 20.10.2014.

15:36

Kupiš automobil, dobiješ hipoteku

Ako kupujete auto ili mašinu proverite da li je predmet založen kao obezbeđenje zajma, jer ako je vlasnik neredovan platiša, a to ne znate, ostaćete bez imovine

Izvor: Politika

Kupiš automobil, dobiješ hipoteku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

mail

pre 9 godina

Na saobracajnoj sa cipom pisu mi adresu na plastici, kada se selim moram novu saobracajnu ali na cipu ne pisu pravo otudjenja . Ludilo.

Mihailo

pre 9 godina

Da li to znači da treba svi da završimo pravni fakultet, da umesto da radimo obijamo pragove i proveravamo sve pre nego što bilo šta kupimo?
Ogroman državni aparat pun neradnika i nesposobnjakovića.
Naplatiti sve od onog ko overi ugovor ili dopusti da se prodaje založena roba.

tomy

pre 9 godina

U BiH vozila koja se ne mogu otudjiti u saobracajnoj dozvoli pise da vozilo nije moguce otudjiti do tog nekog datuma zavisno od slucaja i pecat sup-a i potpis radnika istog.

nazalost srbin

pre 9 godina

Zemlja Srbija, gde drzava prva krsi zakone i propise. Zasto je sud (notar) overio ugovor i time preneo vlasnistvo, ako je auto bio zalozen? Prijatelj kupio auto, carinio ga, registrovao ga, vozi se vec 2 godine, a onda mu carina trazi da doplati zato sto su mu oni obracunali po pogresnoj osnovici. To sto je on uredno platio, a carina mu fakturisala po manjoj ceni, sa cim je regiatrovao kola to nema veze, jer samo u Srbiji mozes retroaktivno da potrazujes pare i to zato sto nisi umeo da obracunac cenu odmah. Prosto, smejurija od drzave sa neuredjenim pravnim siatemom.

Nikola

pre 9 godina

Hipoteka je teret nad nekretninom, a založno pravo nad vozilom.
Ovo je primer neusklađenosti propisa kod nas. Nekakvi pravilnici MUP a ne dozvoljavaju da se u saobraćajnu dozvolu upisuju podaci o založnom pravu i zabrani otuđenja. Posto su ova dokumenta elektronska nema tehničke prepreke. Ali veća sigurnost građana u prometu ove robe nadležnima nije važna

Vitez Koja

pre 9 godina

BANANAAAAAAA REPUBLIC!!!To samo tamo kod nas mozes da kupis auto koji je pod hipotekom/kreditom i da ga uredno registrujes kod drzave hahaha pa to nema nigde u svetuuuuuu!!!

vlad

pre 9 godina

Dakle, pored falsifikovanja dokumenata, prekucavanja brojeva, štelovanja kilometraža ima i ovakvih prevara. Znači, običnom građaninu ostaje da završi pravni i ekonomski Falkutet kao i policijske škole da bi se zaštitio. Ali bitno je da policija pere ruke od svega a uzima novac za razne provere, bitno je da poreska uzima novac za svoje provere, a vrhunac je država koja čak i naplaćuje otvoreno provere. Ali, avaj, svi oni peru ruke od odgovornosti a kriv je građanin koji i plaća uslugu koja nije sprovedena. Bitno je samo da su debeli, alavi bankari zaštićeni.

Swedenonline

pre 9 godina

Lepo odradjeno, ovde u Svedskoj ako je na hipoteci u registru vozila nije moguce izvrsiti preregistraciju dok se ista neukloni. Takodje i ako je auto pod kreditom. Novi vlasnik placa oslobodjenje od hipoteke ili kredita nosiocu istih a ako ima viska para prodavcu auta, tj. vlasniku. I tako je, pa, negde od sredjeg veka...

wrong

pre 9 godina

I evo sta se meni desilo.
vozilo kupljeno, uredno placeno i prevedeno.
U ugovoru klauzula da prodavac garantuje za legalnost vozila.
Provereno u registru zaloznog prava I u mupu da li postoje neke smetnje ( zaloga, zabrana...)
I sve cisto . Posle 3 godine, stize u mup zabrana registracije,
jer u ugovoru izmedju auto kuce I prvog kupca stoji da je auto kuca vlasnik vozila do konacne otplate istog. Posto prvi vlasnik nije do kraja isplatio vozilo, auto kuca potrazuje vozilo od mene.
Btw. Prvi vlasnik je u medjuvremenu otisao u blokadu i pokrenut je stecaj...

Korisno

pre 9 godina

Ovo je jedna od pametnijih i korisnijih informacija koje sam saznao na B92. Niti bi mi palo na pamet da proveravam, niti bih znao gde i kako da proverim. Odlican clanak!

Srki

pre 9 godina

Znači kriv je kupac zato što nije proverio nešto za šta verovatno nikada nije ni čuo (evo, ja prvi put čujem da postoji registar založenih stvari), a nije kriva država koja ima podatak o založenoj imovini, ali je ipak dozvolila da se izvrši promet i prenos vlasništva nad založenom imovinom. A vozilo se oduzima od novog vlasnika? Ovo nikakve veze sa mozgom nema.

zoki

pre 9 godina

Čekajte ovde sam svakave gluposti pročitao ali najveća je da država nije kriva, pa ako uzme pare za porez prilikom kupovine naravno da je kriva i da učestvuje u prevari. Valjda država kada naplaćuje porez mora da zna za šta naplaćuje i koliko. To je isto ono kada je čovek platio kola u salonu a radnica pobegla sa parama, i salon nije kriv nego radnica koju su oni zaposlili i ako nisu zaposlili sedela je u njihovom salonu za blagajnom?! Pare su uzete postoji papir o prodaji, država uzela porez, kola nisam ukrao pa čija su? Od banke, gde to piše ja nisam to znao ako su od banke rado ću im po većoj ceni prodati :).

samo polako

pre 9 godina

Slična nelogična situacija je i u Kanadi, a pretpostavljam i u većini razvijenih zemalja gde regulative štite interese zajmodavaca na uštrb nedužnih građana.

Logično bi bilo da banka koja je dala hipotekarnu pozajmicu tuži klijenta koji je tu imovinu prodao protivno ugovoru. To je njihov problem, a ne moj kada sam imovinu kupio.

milan

pre 9 godina

objasnje pre kupovine vozila preko sajta Apr putem broja sasije proverite da li je vozilo zalozeno. ako kupite zalozeno vozilo mozete da ga prenesete na sebe ali banka moze da ga oduzme!!!!

@Alek

pre 9 godina

u ovoj propaloj drzavi sve je moguce. covek poseduje automobil tri godine,svake godine registruje auto i vozi,na cetvrtoj registraciji mu saopste da je vozilo blizanac i oduzmu mu auto. jos mu napisu i prijavu. Lopovluk na sve strane.

kurajber

pre 9 godina

Tako je kod pametnih Srba, njima ne trebaju ni advokati (svi poznaju pravo)ne treba im ni majstor svi su stručnjaci, svi poznaju finansije, ekonomiju ,radno pravo, fudbal i tako dalje i naravno muški deo važi za velike poznavaoce žena.A kada prođu kako prođu krivi su uvek drugi a najviše država.

komunist

pre 9 godina

Prvo, država je omogućila i to besplatno PROVERU.Ne može država da te sačuva od svakakvih lopova.Šta je sa kupoprodajnim ugovorom, koja agencija je to uradila a nije proverila u APR?Nije ni pravljen ugovor e zato naš narod kaže "ko ne plati na mostu plati na čupriji".Nemojte za sve kriviti državu a mi nismo krivi ni zašta.Ranije se to upisivalo u saobraćajnu dozvolu a ko treba da upiše i na čiji zahtev, ne znam.

cojle

pre 9 godina

Au...policija juri puntiće koji su pod hipotekom.
Nisam znao da pored gomile kradenih automobila sa prepravljenim serijskim brojem,koji se godinama uredno registruju...policija po ulici hvata ovakve slučajeve.
Zaista mi neverovatno zvuči ovaj tekst...

Skoro pa bih se zakleo da u potpisu teksta stoji ime nekog, direktora za odnose sa javnošću,neke banke...

Hombre

pre 9 godina

A zašto sama država ovo ne proverava, na primer kada kupac ode u upravu prihoda da plati tzv. prenis, tj. porez koji obično plaća kupac ali se vodi na ime prodavca, sa njegovim poreskim brojem i i njegovoj opštini stanovsnja. Tada bi poreski organ u opštinskoj upravi prihoda trebalo da proveri eventualna zaloŸnacprava na automobilu a ne savesni kupac koji uopšte nije dužan tako nešto da zna, pogotovu što može čak i proveriti u policiji da vozilo nije ukradeno ili "skinuto sa oaiguranha" u inostranstvu, ali ni picija ni uprava prihida, gle čuda, ne proveravaju status vizila u APR-u. Onda je kupac prepušten sam sebi.

Milos

pre 9 godina

"Moze li neko da mi objasni. Kupis auto od nekog lica koji je registrovan i prebacis saobracajnu na svoje ime. Jel onda "to to", tj. da li si onda miran ili i dalje postoji mogucnost za oduzimanjem sad vec tvoje imovine??
(Blake, 20. oktobar 2014 16:23)

Kada se overi kupoprodajni ugovor i plati porez za prenos vlasnistva vozilo je vase. Ovde je problem sto kupac nije preneo auto na svoje ime nego je ostalo da se vodi na starom vlasniku koji je zalozio auto.
(Night shift, 20. oktobar 2014 17:26)
"

Nije tačno ! Postoji pravo sleđenja, što znači da zaloga ostaje. Kao što se moće kupiti stan ili kuća opterećena hipotekom, ali SA HIPOTEKOM. Podrazumeva se da kupac zna da postoji založno pravo, u suprotnom bi se radilo o prevari.

Milorad

pre 9 godina

U Americi svako vozilo pa i Jugici sa pocetka devedesetih ili recimo neki unikat iz 30tih ili 40tih ima papir koji se zove Certificate Of Title Of A Vehicle - u prevodu, sertifikat o vlasnistvu vozila. Ako zalazes auto kao hipoteku, predajes taj papir onome kod koga se zaduzujes. Isto tako i dok vozilo placas na kredit kao nov - imas saobracajnu ali nemas taj papir. Tek kad zadnji cent isplatis, banka ti posalje taj papir na kucnu adresu. Bez njega je NEMOGUCE otudjiti auto. Ja sam pre 10tak godina tri auta dovezao iz Amerike u Srbiju, nista vise osim tog papira carina u Nju Jork luci nije trazila, ne zanima ih ni tocak ni motor ma nista, samo taj papir i da serijski broj sa njega odgovara onom na sasiji (pored vrata). U Srbiji prodas auto po sistemu "dodjem ti" pa se posle kuka.

Night shift

pre 9 godina

Moze li neko da mi objasni. Kupis auto od nekog lica koji je registrovan i prebacis saobracajnu na svoje ime. Jel onda "to to", tj. da li si onda miran ili i dalje postoji mogucnost za oduzimanjem sad vec tvoje imovine??
(Blake, 20. oktobar 2014 16:23)

Kada se overi kupoprodajni ugovor i plati porez za prenos vlasnistva vozilo je vase. Ovde je problem sto kupac nije preneo auto na svoje ime nego je ostalo da se vodi na starom vlasniku koji je zalozio auto.

Milos

pre 9 godina

Na pokretnim stvarima postoji založno pravo, a ne hipoteka.

Osim eventualne provere u registru, što u praksi niko ne radi, u kupoprodajni ugovor treba da unesete klauzulu da prodavac garantuje da predmet ugovora (auto) nije opterećen zalogom, niti da bilo koje treće lice ima neko pravo u odnosu na auto.

Ako bi se desilo da vas prodavaca slaže, onda bi to bilo krivično delo prevare, što znači da bi trebali da se obratite policiji ili tužilaštvu, i naravno da istaknete odštetni zahtev. Za prevaru bi u tom slučaju sigurno odgovarao, dok ukoliko nema nikakvu imovinu na sebe, niti neka primanja, onda ne bi imali iz čega da naplatite vašu odštetu...

Nadam se da sam bio koristan :)

Евроскептик

pre 9 godina

Како је полиција током рутинске контроле утврдила да је аутомонил заложен? То је прво? Да ли су претраживали у регистру залога?? Друго, ко још рутински проверава пунтиће? Пуне су их улице...сваки десети аутомобил је пунто. Зсшто једноставно нису отишли на адресу новог власника и одузели ауто? Ово ми делује као наручен текст од стране неке банке, а који за циљ има едукацију становништва како би се предупредили судски поступци у којима учествују банке, а самим тим и уштедео новац. И то је у реду, али зашто овако...?

dex

pre 9 godina

šta je ovde funkcija države. pa jel država nije znala da je auto pod hipotekom ili ukraden....alo bre. država je kriva i neka neki sluzbenik snosi posledice.

Goran

pre 9 godina

Ma ovo nije "nista", raspitajte se sta se desi ako kupite kraden auto, ili prekucavan auto, ili auto kome je prekucavan motor.
Em vam oduzimaju auto, em dobijate od 1-2 godine robije kao NESAVESTAN KUPAC.
Potpuni idiotizam !

bezimena

pre 9 godina

Zašto jednostavno kad može komplikovano, to je naša stara deviza.

Zar nije lakše u saobraćajnu dozvolu staviti pečat da je vozilo pod hipitekom?

audi 5cyl

pre 9 godina

Ni veće gluposti ni manjeg problema.

Ajd' sad lepo sva založena motorna vozila u bazu podataka pa da se ovakve budalaštine otkrivaju već pri overi kupoprodajnog ugovora.

kimi

pre 9 godina

A ta ista država će uredno da ti naplati porez i sve prateće troškove prilikom prenosa vlasništva, a o registraciji i ostalim stvarima da i ne pričamo.

Blake

pre 9 godina

Moze li neko da mi objasni. Kupis auto od nekog lica koji je registrovan i prebacis saobracajnu na svoje ime. Jel onda "to to", tj. da li si onda miran ili i dalje postoji mogucnost za oduzimanjem sad vec tvoje imovine??

lemy

pre 9 godina

klasicna promisljena prevara,uzmes lovu ( kredit) zalozis auto pa ga prodas i opet uzmes lovu i mozes da budes dobar veliku lovu,,,... ha,ha...

pametnica

pre 9 godina

ako se vec zalazete za povecanje svesti gradjana za ovaj problem mogli ste ostaviti i kratko uputstvo i adresu sajta na kojem mogu da se provere detalji za vozilo, kao i potrebne informacije koje je potrebno dostaviti prilikom provere

ovako sve ostaje na nekonstruktivnoj kritici "nevalja nam drzava, nismo zadovoljni!" a mogli ste lako clankom da pruzite pravu pomoc gradjanima a ne samo novinarski senzacionalizam

pametnica

pre 9 godina

ako se vec zalazete za povecanje svesti gradjana za ovaj problem mogli ste ostaviti i kratko uputstvo i adresu sajta na kojem mogu da se provere detalji za vozilo, kao i potrebne informacije koje je potrebno dostaviti prilikom provere

ovako sve ostaje na nekonstruktivnoj kritici "nevalja nam drzava, nismo zadovoljni!" a mogli ste lako clankom da pruzite pravu pomoc gradjanima a ne samo novinarski senzacionalizam

Goran

pre 9 godina

Ma ovo nije "nista", raspitajte se sta se desi ako kupite kraden auto, ili prekucavan auto, ili auto kome je prekucavan motor.
Em vam oduzimaju auto, em dobijate od 1-2 godine robije kao NESAVESTAN KUPAC.
Potpuni idiotizam !

audi 5cyl

pre 9 godina

Ni veće gluposti ni manjeg problema.

Ajd' sad lepo sva založena motorna vozila u bazu podataka pa da se ovakve budalaštine otkrivaju već pri overi kupoprodajnog ugovora.

kimi

pre 9 godina

A ta ista država će uredno da ti naplati porez i sve prateće troškove prilikom prenosa vlasništva, a o registraciji i ostalim stvarima da i ne pričamo.

Milorad

pre 9 godina

U Americi svako vozilo pa i Jugici sa pocetka devedesetih ili recimo neki unikat iz 30tih ili 40tih ima papir koji se zove Certificate Of Title Of A Vehicle - u prevodu, sertifikat o vlasnistvu vozila. Ako zalazes auto kao hipoteku, predajes taj papir onome kod koga se zaduzujes. Isto tako i dok vozilo placas na kredit kao nov - imas saobracajnu ali nemas taj papir. Tek kad zadnji cent isplatis, banka ti posalje taj papir na kucnu adresu. Bez njega je NEMOGUCE otudjiti auto. Ja sam pre 10tak godina tri auta dovezao iz Amerike u Srbiju, nista vise osim tog papira carina u Nju Jork luci nije trazila, ne zanima ih ni tocak ni motor ma nista, samo taj papir i da serijski broj sa njega odgovara onom na sasiji (pored vrata). U Srbiji prodas auto po sistemu "dodjem ti" pa se posle kuka.

zoki

pre 9 godina

Čekajte ovde sam svakave gluposti pročitao ali najveća je da država nije kriva, pa ako uzme pare za porez prilikom kupovine naravno da je kriva i da učestvuje u prevari. Valjda država kada naplaćuje porez mora da zna za šta naplaćuje i koliko. To je isto ono kada je čovek platio kola u salonu a radnica pobegla sa parama, i salon nije kriv nego radnica koju su oni zaposlili i ako nisu zaposlili sedela je u njihovom salonu za blagajnom?! Pare su uzete postoji papir o prodaji, država uzela porez, kola nisam ukrao pa čija su? Od banke, gde to piše ja nisam to znao ako su od banke rado ću im po većoj ceni prodati :).

Евроскептик

pre 9 godina

Како је полиција током рутинске контроле утврдила да је аутомонил заложен? То је прво? Да ли су претраживали у регистру залога?? Друго, ко још рутински проверава пунтиће? Пуне су их улице...сваки десети аутомобил је пунто. Зсшто једноставно нису отишли на адресу новог власника и одузели ауто? Ово ми делује као наручен текст од стране неке банке, а који за циљ има едукацију становништва како би се предупредили судски поступци у којима учествују банке, а самим тим и уштедео новац. И то је у реду, али зашто овако...?

Srki

pre 9 godina

Znači kriv je kupac zato što nije proverio nešto za šta verovatno nikada nije ni čuo (evo, ja prvi put čujem da postoji registar založenih stvari), a nije kriva država koja ima podatak o založenoj imovini, ali je ipak dozvolila da se izvrši promet i prenos vlasništva nad založenom imovinom. A vozilo se oduzima od novog vlasnika? Ovo nikakve veze sa mozgom nema.

dex

pre 9 godina

šta je ovde funkcija države. pa jel država nije znala da je auto pod hipotekom ili ukraden....alo bre. država je kriva i neka neki sluzbenik snosi posledice.

@Alek

pre 9 godina

u ovoj propaloj drzavi sve je moguce. covek poseduje automobil tri godine,svake godine registruje auto i vozi,na cetvrtoj registraciji mu saopste da je vozilo blizanac i oduzmu mu auto. jos mu napisu i prijavu. Lopovluk na sve strane.

samo polako

pre 9 godina

Slična nelogična situacija je i u Kanadi, a pretpostavljam i u većini razvijenih zemalja gde regulative štite interese zajmodavaca na uštrb nedužnih građana.

Logično bi bilo da banka koja je dala hipotekarnu pozajmicu tuži klijenta koji je tu imovinu prodao protivno ugovoru. To je njihov problem, a ne moj kada sam imovinu kupio.

bezimena

pre 9 godina

Zašto jednostavno kad može komplikovano, to je naša stara deviza.

Zar nije lakše u saobraćajnu dozvolu staviti pečat da je vozilo pod hipitekom?

Milos

pre 9 godina

Na pokretnim stvarima postoji založno pravo, a ne hipoteka.

Osim eventualne provere u registru, što u praksi niko ne radi, u kupoprodajni ugovor treba da unesete klauzulu da prodavac garantuje da predmet ugovora (auto) nije opterećen zalogom, niti da bilo koje treće lice ima neko pravo u odnosu na auto.

Ako bi se desilo da vas prodavaca slaže, onda bi to bilo krivično delo prevare, što znači da bi trebali da se obratite policiji ili tužilaštvu, i naravno da istaknete odštetni zahtev. Za prevaru bi u tom slučaju sigurno odgovarao, dok ukoliko nema nikakvu imovinu na sebe, niti neka primanja, onda ne bi imali iz čega da naplatite vašu odštetu...

Nadam se da sam bio koristan :)

Hombre

pre 9 godina

A zašto sama država ovo ne proverava, na primer kada kupac ode u upravu prihoda da plati tzv. prenis, tj. porez koji obično plaća kupac ali se vodi na ime prodavca, sa njegovim poreskim brojem i i njegovoj opštini stanovsnja. Tada bi poreski organ u opštinskoj upravi prihoda trebalo da proveri eventualna zaloŸnacprava na automobilu a ne savesni kupac koji uopšte nije dužan tako nešto da zna, pogotovu što može čak i proveriti u policiji da vozilo nije ukradeno ili "skinuto sa oaiguranha" u inostranstvu, ali ni picija ni uprava prihida, gle čuda, ne proveravaju status vizila u APR-u. Onda je kupac prepušten sam sebi.

lemy

pre 9 godina

klasicna promisljena prevara,uzmes lovu ( kredit) zalozis auto pa ga prodas i opet uzmes lovu i mozes da budes dobar veliku lovu,,,... ha,ha...

Korisno

pre 9 godina

Ovo je jedna od pametnijih i korisnijih informacija koje sam saznao na B92. Niti bi mi palo na pamet da proveravam, niti bih znao gde i kako da proverim. Odlican clanak!

kurajber

pre 9 godina

Tako je kod pametnih Srba, njima ne trebaju ni advokati (svi poznaju pravo)ne treba im ni majstor svi su stručnjaci, svi poznaju finansije, ekonomiju ,radno pravo, fudbal i tako dalje i naravno muški deo važi za velike poznavaoce žena.A kada prođu kako prođu krivi su uvek drugi a najviše država.

Blake

pre 9 godina

Moze li neko da mi objasni. Kupis auto od nekog lica koji je registrovan i prebacis saobracajnu na svoje ime. Jel onda "to to", tj. da li si onda miran ili i dalje postoji mogucnost za oduzimanjem sad vec tvoje imovine??

cojle

pre 9 godina

Au...policija juri puntiće koji su pod hipotekom.
Nisam znao da pored gomile kradenih automobila sa prepravljenim serijskim brojem,koji se godinama uredno registruju...policija po ulici hvata ovakve slučajeve.
Zaista mi neverovatno zvuči ovaj tekst...

Skoro pa bih se zakleo da u potpisu teksta stoji ime nekog, direktora za odnose sa javnošću,neke banke...

Swedenonline

pre 9 godina

Lepo odradjeno, ovde u Svedskoj ako je na hipoteci u registru vozila nije moguce izvrsiti preregistraciju dok se ista neukloni. Takodje i ako je auto pod kreditom. Novi vlasnik placa oslobodjenje od hipoteke ili kredita nosiocu istih a ako ima viska para prodavcu auta, tj. vlasniku. I tako je, pa, negde od sredjeg veka...

Milos

pre 9 godina

"Moze li neko da mi objasni. Kupis auto od nekog lica koji je registrovan i prebacis saobracajnu na svoje ime. Jel onda "to to", tj. da li si onda miran ili i dalje postoji mogucnost za oduzimanjem sad vec tvoje imovine??
(Blake, 20. oktobar 2014 16:23)

Kada se overi kupoprodajni ugovor i plati porez za prenos vlasnistva vozilo je vase. Ovde je problem sto kupac nije preneo auto na svoje ime nego je ostalo da se vodi na starom vlasniku koji je zalozio auto.
(Night shift, 20. oktobar 2014 17:26)
"

Nije tačno ! Postoji pravo sleđenja, što znači da zaloga ostaje. Kao što se moće kupiti stan ili kuća opterećena hipotekom, ali SA HIPOTEKOM. Podrazumeva se da kupac zna da postoji založno pravo, u suprotnom bi se radilo o prevari.

Night shift

pre 9 godina

Moze li neko da mi objasni. Kupis auto od nekog lica koji je registrovan i prebacis saobracajnu na svoje ime. Jel onda "to to", tj. da li si onda miran ili i dalje postoji mogucnost za oduzimanjem sad vec tvoje imovine??
(Blake, 20. oktobar 2014 16:23)

Kada se overi kupoprodajni ugovor i plati porez za prenos vlasnistva vozilo je vase. Ovde je problem sto kupac nije preneo auto na svoje ime nego je ostalo da se vodi na starom vlasniku koji je zalozio auto.

milan

pre 9 godina

objasnje pre kupovine vozila preko sajta Apr putem broja sasije proverite da li je vozilo zalozeno. ako kupite zalozeno vozilo mozete da ga prenesete na sebe ali banka moze da ga oduzme!!!!

wrong

pre 9 godina

I evo sta se meni desilo.
vozilo kupljeno, uredno placeno i prevedeno.
U ugovoru klauzula da prodavac garantuje za legalnost vozila.
Provereno u registru zaloznog prava I u mupu da li postoje neke smetnje ( zaloga, zabrana...)
I sve cisto . Posle 3 godine, stize u mup zabrana registracije,
jer u ugovoru izmedju auto kuce I prvog kupca stoji da je auto kuca vlasnik vozila do konacne otplate istog. Posto prvi vlasnik nije do kraja isplatio vozilo, auto kuca potrazuje vozilo od mene.
Btw. Prvi vlasnik je u medjuvremenu otisao u blokadu i pokrenut je stecaj...

komunist

pre 9 godina

Prvo, država je omogućila i to besplatno PROVERU.Ne može država da te sačuva od svakakvih lopova.Šta je sa kupoprodajnim ugovorom, koja agencija je to uradila a nije proverila u APR?Nije ni pravljen ugovor e zato naš narod kaže "ko ne plati na mostu plati na čupriji".Nemojte za sve kriviti državu a mi nismo krivi ni zašta.Ranije se to upisivalo u saobraćajnu dozvolu a ko treba da upiše i na čiji zahtev, ne znam.

nazalost srbin

pre 9 godina

Zemlja Srbija, gde drzava prva krsi zakone i propise. Zasto je sud (notar) overio ugovor i time preneo vlasnistvo, ako je auto bio zalozen? Prijatelj kupio auto, carinio ga, registrovao ga, vozi se vec 2 godine, a onda mu carina trazi da doplati zato sto su mu oni obracunali po pogresnoj osnovici. To sto je on uredno platio, a carina mu fakturisala po manjoj ceni, sa cim je regiatrovao kola to nema veze, jer samo u Srbiji mozes retroaktivno da potrazujes pare i to zato sto nisi umeo da obracunac cenu odmah. Prosto, smejurija od drzave sa neuredjenim pravnim siatemom.

Vitez Koja

pre 9 godina

BANANAAAAAAA REPUBLIC!!!To samo tamo kod nas mozes da kupis auto koji je pod hipotekom/kreditom i da ga uredno registrujes kod drzave hahaha pa to nema nigde u svetuuuuuu!!!

vlad

pre 9 godina

Dakle, pored falsifikovanja dokumenata, prekucavanja brojeva, štelovanja kilometraža ima i ovakvih prevara. Znači, običnom građaninu ostaje da završi pravni i ekonomski Falkutet kao i policijske škole da bi se zaštitio. Ali bitno je da policija pere ruke od svega a uzima novac za razne provere, bitno je da poreska uzima novac za svoje provere, a vrhunac je država koja čak i naplaćuje otvoreno provere. Ali, avaj, svi oni peru ruke od odgovornosti a kriv je građanin koji i plaća uslugu koja nije sprovedena. Bitno je samo da su debeli, alavi bankari zaštićeni.

Nikola

pre 9 godina

Hipoteka je teret nad nekretninom, a založno pravo nad vozilom.
Ovo je primer neusklađenosti propisa kod nas. Nekakvi pravilnici MUP a ne dozvoljavaju da se u saobraćajnu dozvolu upisuju podaci o založnom pravu i zabrani otuđenja. Posto su ova dokumenta elektronska nema tehničke prepreke. Ali veća sigurnost građana u prometu ove robe nadležnima nije važna

tomy

pre 9 godina

U BiH vozila koja se ne mogu otudjiti u saobracajnoj dozvoli pise da vozilo nije moguce otudjiti do tog nekog datuma zavisno od slucaja i pecat sup-a i potpis radnika istog.

Mihailo

pre 9 godina

Da li to znači da treba svi da završimo pravni fakultet, da umesto da radimo obijamo pragove i proveravamo sve pre nego što bilo šta kupimo?
Ogroman državni aparat pun neradnika i nesposobnjakovića.
Naplatiti sve od onog ko overi ugovor ili dopusti da se prodaje založena roba.

mail

pre 9 godina

Na saobracajnoj sa cipom pisu mi adresu na plastici, kada se selim moram novu saobracajnu ali na cipu ne pisu pravo otudjenja . Ludilo.

komunist

pre 9 godina

Prvo, država je omogućila i to besplatno PROVERU.Ne može država da te sačuva od svakakvih lopova.Šta je sa kupoprodajnim ugovorom, koja agencija je to uradila a nije proverila u APR?Nije ni pravljen ugovor e zato naš narod kaže "ko ne plati na mostu plati na čupriji".Nemojte za sve kriviti državu a mi nismo krivi ni zašta.Ranije se to upisivalo u saobraćajnu dozvolu a ko treba da upiše i na čiji zahtev, ne znam.

Night shift

pre 9 godina

Moze li neko da mi objasni. Kupis auto od nekog lica koji je registrovan i prebacis saobracajnu na svoje ime. Jel onda "to to", tj. da li si onda miran ili i dalje postoji mogucnost za oduzimanjem sad vec tvoje imovine??
(Blake, 20. oktobar 2014 16:23)

Kada se overi kupoprodajni ugovor i plati porez za prenos vlasnistva vozilo je vase. Ovde je problem sto kupac nije preneo auto na svoje ime nego je ostalo da se vodi na starom vlasniku koji je zalozio auto.

kurajber

pre 9 godina

Tako je kod pametnih Srba, njima ne trebaju ni advokati (svi poznaju pravo)ne treba im ni majstor svi su stručnjaci, svi poznaju finansije, ekonomiju ,radno pravo, fudbal i tako dalje i naravno muški deo važi za velike poznavaoce žena.A kada prođu kako prođu krivi su uvek drugi a najviše država.

pametnica

pre 9 godina

ako se vec zalazete za povecanje svesti gradjana za ovaj problem mogli ste ostaviti i kratko uputstvo i adresu sajta na kojem mogu da se provere detalji za vozilo, kao i potrebne informacije koje je potrebno dostaviti prilikom provere

ovako sve ostaje na nekonstruktivnoj kritici "nevalja nam drzava, nismo zadovoljni!" a mogli ste lako clankom da pruzite pravu pomoc gradjanima a ne samo novinarski senzacionalizam

Goran

pre 9 godina

Ma ovo nije "nista", raspitajte se sta se desi ako kupite kraden auto, ili prekucavan auto, ili auto kome je prekucavan motor.
Em vam oduzimaju auto, em dobijate od 1-2 godine robije kao NESAVESTAN KUPAC.
Potpuni idiotizam !

bezimena

pre 9 godina

Zašto jednostavno kad može komplikovano, to je naša stara deviza.

Zar nije lakše u saobraćajnu dozvolu staviti pečat da je vozilo pod hipitekom?

zoki

pre 9 godina

Čekajte ovde sam svakave gluposti pročitao ali najveća je da država nije kriva, pa ako uzme pare za porez prilikom kupovine naravno da je kriva i da učestvuje u prevari. Valjda država kada naplaćuje porez mora da zna za šta naplaćuje i koliko. To je isto ono kada je čovek platio kola u salonu a radnica pobegla sa parama, i salon nije kriv nego radnica koju su oni zaposlili i ako nisu zaposlili sedela je u njihovom salonu za blagajnom?! Pare su uzete postoji papir o prodaji, država uzela porez, kola nisam ukrao pa čija su? Od banke, gde to piše ja nisam to znao ako su od banke rado ću im po većoj ceni prodati :).

cojle

pre 9 godina

Au...policija juri puntiće koji su pod hipotekom.
Nisam znao da pored gomile kradenih automobila sa prepravljenim serijskim brojem,koji se godinama uredno registruju...policija po ulici hvata ovakve slučajeve.
Zaista mi neverovatno zvuči ovaj tekst...

Skoro pa bih se zakleo da u potpisu teksta stoji ime nekog, direktora za odnose sa javnošću,neke banke...

samo polako

pre 9 godina

Slična nelogična situacija je i u Kanadi, a pretpostavljam i u većini razvijenih zemalja gde regulative štite interese zajmodavaca na uštrb nedužnih građana.

Logično bi bilo da banka koja je dala hipotekarnu pozajmicu tuži klijenta koji je tu imovinu prodao protivno ugovoru. To je njihov problem, a ne moj kada sam imovinu kupio.

audi 5cyl

pre 9 godina

Ni veće gluposti ni manjeg problema.

Ajd' sad lepo sva založena motorna vozila u bazu podataka pa da se ovakve budalaštine otkrivaju već pri overi kupoprodajnog ugovora.

Евроскептик

pre 9 godina

Како је полиција током рутинске контроле утврдила да је аутомонил заложен? То је прво? Да ли су претраживали у регистру залога?? Друго, ко још рутински проверава пунтиће? Пуне су их улице...сваки десети аутомобил је пунто. Зсшто једноставно нису отишли на адресу новог власника и одузели ауто? Ово ми делује као наручен текст од стране неке банке, а који за циљ има едукацију становништва како би се предупредили судски поступци у којима учествују банке, а самим тим и уштедео новац. И то је у реду, али зашто овако...?

dex

pre 9 godina

šta je ovde funkcija države. pa jel država nije znala da je auto pod hipotekom ili ukraden....alo bre. država je kriva i neka neki sluzbenik snosi posledice.

Hombre

pre 9 godina

A zašto sama država ovo ne proverava, na primer kada kupac ode u upravu prihoda da plati tzv. prenis, tj. porez koji obično plaća kupac ali se vodi na ime prodavca, sa njegovim poreskim brojem i i njegovoj opštini stanovsnja. Tada bi poreski organ u opštinskoj upravi prihoda trebalo da proveri eventualna zaloŸnacprava na automobilu a ne savesni kupac koji uopšte nije dužan tako nešto da zna, pogotovu što može čak i proveriti u policiji da vozilo nije ukradeno ili "skinuto sa oaiguranha" u inostranstvu, ali ni picija ni uprava prihida, gle čuda, ne proveravaju status vizila u APR-u. Onda je kupac prepušten sam sebi.

wrong

pre 9 godina

I evo sta se meni desilo.
vozilo kupljeno, uredno placeno i prevedeno.
U ugovoru klauzula da prodavac garantuje za legalnost vozila.
Provereno u registru zaloznog prava I u mupu da li postoje neke smetnje ( zaloga, zabrana...)
I sve cisto . Posle 3 godine, stize u mup zabrana registracije,
jer u ugovoru izmedju auto kuce I prvog kupca stoji da je auto kuca vlasnik vozila do konacne otplate istog. Posto prvi vlasnik nije do kraja isplatio vozilo, auto kuca potrazuje vozilo od mene.
Btw. Prvi vlasnik je u medjuvremenu otisao u blokadu i pokrenut je stecaj...

Blake

pre 9 godina

Moze li neko da mi objasni. Kupis auto od nekog lica koji je registrovan i prebacis saobracajnu na svoje ime. Jel onda "to to", tj. da li si onda miran ili i dalje postoji mogucnost za oduzimanjem sad vec tvoje imovine??

Srki

pre 9 godina

Znači kriv je kupac zato što nije proverio nešto za šta verovatno nikada nije ni čuo (evo, ja prvi put čujem da postoji registar založenih stvari), a nije kriva država koja ima podatak o založenoj imovini, ali je ipak dozvolila da se izvrši promet i prenos vlasništva nad založenom imovinom. A vozilo se oduzima od novog vlasnika? Ovo nikakve veze sa mozgom nema.

Swedenonline

pre 9 godina

Lepo odradjeno, ovde u Svedskoj ako je na hipoteci u registru vozila nije moguce izvrsiti preregistraciju dok se ista neukloni. Takodje i ako je auto pod kreditom. Novi vlasnik placa oslobodjenje od hipoteke ili kredita nosiocu istih a ako ima viska para prodavcu auta, tj. vlasniku. I tako je, pa, negde od sredjeg veka...

lemy

pre 9 godina

klasicna promisljena prevara,uzmes lovu ( kredit) zalozis auto pa ga prodas i opet uzmes lovu i mozes da budes dobar veliku lovu,,,... ha,ha...

Milos

pre 9 godina

"Moze li neko da mi objasni. Kupis auto od nekog lica koji je registrovan i prebacis saobracajnu na svoje ime. Jel onda "to to", tj. da li si onda miran ili i dalje postoji mogucnost za oduzimanjem sad vec tvoje imovine??
(Blake, 20. oktobar 2014 16:23)

Kada se overi kupoprodajni ugovor i plati porez za prenos vlasnistva vozilo je vase. Ovde je problem sto kupac nije preneo auto na svoje ime nego je ostalo da se vodi na starom vlasniku koji je zalozio auto.
(Night shift, 20. oktobar 2014 17:26)
"

Nije tačno ! Postoji pravo sleđenja, što znači da zaloga ostaje. Kao što se moće kupiti stan ili kuća opterećena hipotekom, ali SA HIPOTEKOM. Podrazumeva se da kupac zna da postoji založno pravo, u suprotnom bi se radilo o prevari.

kimi

pre 9 godina

A ta ista država će uredno da ti naplati porez i sve prateće troškove prilikom prenosa vlasništva, a o registraciji i ostalim stvarima da i ne pričamo.

nazalost srbin

pre 9 godina

Zemlja Srbija, gde drzava prva krsi zakone i propise. Zasto je sud (notar) overio ugovor i time preneo vlasnistvo, ako je auto bio zalozen? Prijatelj kupio auto, carinio ga, registrovao ga, vozi se vec 2 godine, a onda mu carina trazi da doplati zato sto su mu oni obracunali po pogresnoj osnovici. To sto je on uredno platio, a carina mu fakturisala po manjoj ceni, sa cim je regiatrovao kola to nema veze, jer samo u Srbiji mozes retroaktivno da potrazujes pare i to zato sto nisi umeo da obracunac cenu odmah. Prosto, smejurija od drzave sa neuredjenim pravnim siatemom.

Milorad

pre 9 godina

U Americi svako vozilo pa i Jugici sa pocetka devedesetih ili recimo neki unikat iz 30tih ili 40tih ima papir koji se zove Certificate Of Title Of A Vehicle - u prevodu, sertifikat o vlasnistvu vozila. Ako zalazes auto kao hipoteku, predajes taj papir onome kod koga se zaduzujes. Isto tako i dok vozilo placas na kredit kao nov - imas saobracajnu ali nemas taj papir. Tek kad zadnji cent isplatis, banka ti posalje taj papir na kucnu adresu. Bez njega je NEMOGUCE otudjiti auto. Ja sam pre 10tak godina tri auta dovezao iz Amerike u Srbiju, nista vise osim tog papira carina u Nju Jork luci nije trazila, ne zanima ih ni tocak ni motor ma nista, samo taj papir i da serijski broj sa njega odgovara onom na sasiji (pored vrata). U Srbiji prodas auto po sistemu "dodjem ti" pa se posle kuka.

@Alek

pre 9 godina

u ovoj propaloj drzavi sve je moguce. covek poseduje automobil tri godine,svake godine registruje auto i vozi,na cetvrtoj registraciji mu saopste da je vozilo blizanac i oduzmu mu auto. jos mu napisu i prijavu. Lopovluk na sve strane.

Korisno

pre 9 godina

Ovo je jedna od pametnijih i korisnijih informacija koje sam saznao na B92. Niti bi mi palo na pamet da proveravam, niti bih znao gde i kako da proverim. Odlican clanak!

Milos

pre 9 godina

Na pokretnim stvarima postoji založno pravo, a ne hipoteka.

Osim eventualne provere u registru, što u praksi niko ne radi, u kupoprodajni ugovor treba da unesete klauzulu da prodavac garantuje da predmet ugovora (auto) nije opterećen zalogom, niti da bilo koje treće lice ima neko pravo u odnosu na auto.

Ako bi se desilo da vas prodavaca slaže, onda bi to bilo krivično delo prevare, što znači da bi trebali da se obratite policiji ili tužilaštvu, i naravno da istaknete odštetni zahtev. Za prevaru bi u tom slučaju sigurno odgovarao, dok ukoliko nema nikakvu imovinu na sebe, niti neka primanja, onda ne bi imali iz čega da naplatite vašu odštetu...

Nadam se da sam bio koristan :)

milan

pre 9 godina

objasnje pre kupovine vozila preko sajta Apr putem broja sasije proverite da li je vozilo zalozeno. ako kupite zalozeno vozilo mozete da ga prenesete na sebe ali banka moze da ga oduzme!!!!

Vitez Koja

pre 9 godina

BANANAAAAAAA REPUBLIC!!!To samo tamo kod nas mozes da kupis auto koji je pod hipotekom/kreditom i da ga uredno registrujes kod drzave hahaha pa to nema nigde u svetuuuuuu!!!

vlad

pre 9 godina

Dakle, pored falsifikovanja dokumenata, prekucavanja brojeva, štelovanja kilometraža ima i ovakvih prevara. Znači, običnom građaninu ostaje da završi pravni i ekonomski Falkutet kao i policijske škole da bi se zaštitio. Ali bitno je da policija pere ruke od svega a uzima novac za razne provere, bitno je da poreska uzima novac za svoje provere, a vrhunac je država koja čak i naplaćuje otvoreno provere. Ali, avaj, svi oni peru ruke od odgovornosti a kriv je građanin koji i plaća uslugu koja nije sprovedena. Bitno je samo da su debeli, alavi bankari zaštićeni.

Nikola

pre 9 godina

Hipoteka je teret nad nekretninom, a založno pravo nad vozilom.
Ovo je primer neusklađenosti propisa kod nas. Nekakvi pravilnici MUP a ne dozvoljavaju da se u saobraćajnu dozvolu upisuju podaci o založnom pravu i zabrani otuđenja. Posto su ova dokumenta elektronska nema tehničke prepreke. Ali veća sigurnost građana u prometu ove robe nadležnima nije važna

tomy

pre 9 godina

U BiH vozila koja se ne mogu otudjiti u saobracajnoj dozvoli pise da vozilo nije moguce otudjiti do tog nekog datuma zavisno od slucaja i pecat sup-a i potpis radnika istog.

Mihailo

pre 9 godina

Da li to znači da treba svi da završimo pravni fakultet, da umesto da radimo obijamo pragove i proveravamo sve pre nego što bilo šta kupimo?
Ogroman državni aparat pun neradnika i nesposobnjakovića.
Naplatiti sve od onog ko overi ugovor ili dopusti da se prodaje založena roba.

mail

pre 9 godina

Na saobracajnoj sa cipom pisu mi adresu na plastici, kada se selim moram novu saobracajnu ali na cipu ne pisu pravo otudjenja . Ludilo.