Ponedeljak, 20.10.2014.

09:45

Zašto samo nama poskupljuje gas?

Iako cene prirodnog gasa na svetskom tržištu miruju ili blago padaju, taj energent kod nas od avgusta beleži već treće poskupljenje, ukupno 4,5 dinara.

Izvor: Novosti

Zašto samo nama poskupljuje gas? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

112 Komentari

Sortiraj po:

Р.У.С.О.Ф.И.Л сам ал мало морген

pre 9 godina

Вероватно ће мој пост прочитати мали број људи али ипак да напишем овим ЕУботовима да никакве везе Путин и Русија скоро да и немају ништа са ценом гаса у Србији. Сад што ботови који имају 5 минута школе и велики одмор трче пред руду...
Да појасним. Цена гаса на светском тржишту с еформира на основу паритета са ценом нафте. Нафта скупља, скупљи ј еи гас. Нафта појефтини јефтинији је и гас. Цену нафте одређује САД преко арапских слуга па тако данас имамо цену од 80$ по барелу нафте а пре месец дана је била 105$.
Но није само мафијашка држава у Србији, јер ево пример Немачке где је нафта на пумпама била 1,41е а сад је 1,33. Појефтинили 7% а набавњају нафту 26% јефтиније... Они додуше јесту појефтинили али ипак остварују екстра профит од 19%...

Све и да није тако запитајте се мало јел могуће да продајете гас по набавној цени. Русима иде фиксно 0,36е по м3 а остало је разлика са којом они немају НИШТА!

Charuga

pre 9 godina

"Kriterijum za određivanje cene nije samo cena prirodnog gasa, već i kurs dolara. U tom posmatranom periodu, kurs dolara se promenio za oko devet procenata i to je jedan od osnovnih razloga zašto su učestale korekcije cene prirodnog gasa za krajnjeg kupca", objašnjava Dejan Stojanović iz Agencije za energetiku.......Koliko me razbesni poskupljenje,toliko me nasmeje objashnjenje!....

Znajisa

pre 9 godina

Naravno da poskupljuje i tek ce da poskupljuje, to su jedini "prihodi" koje ova vlast uspeva da smisli, akcize, takse, prirezi, porezi, odrezi..
Oderite sirotinju do gole koze, zatim joj otmite i ono malo sto joj je preostalo, kad to zavrsite prodajte organe (sto sa zivih "dobrovoljnih" donora, sto sa mrtvih) i na kraju ce da imate "reformisan" narod sa pogodnim "mentalitetom".
I naravno svi ce da cutimo dok nas trpaju sa svih strana na sve strane.

Al ne sekirajte se, za dve godine ce bolje da zivite, ako prezivite, naravno, i ako nas nije ponovo izlagao, naravno.

KoleM

pre 9 godina

Cena gasa po kojoj Rusi prodaju je direktno proporcionalnca procentu zavisnosti od njih. Mi osim jedne od najviših cena imamo i obavezu da kupujemo čak ni kad nam ne treba gas. Još je veći problem što nam Rusi izvuku milijardu dolara naše nafte i gasa a da nam skoro ništa ne plate. U Rusiji recimo Gasprom plaća 30-50%, u ostalim zemljama slično.

nije Sloba kriv!

pre 9 godina

Ljudi, SNS kaže DS je kriv, ovima je kriv Sloba, a Slobi Tito. Opet Tito ništa nije kriv jer je Kralj Aleksandar napravio Jugoslaviju, a ne on. E sad, Kralj Petar Prvi je Aleksandra postavio za regenta iako ovaj nije bio "prvorođeni" naslednik. A ko je njega doveo? Pa Apis, ko drugi! Ali ni on nije ništa kriv, jer su ga Obrenovići skrajnuli. Otkud sad Obrenovići? Pa Karađorđe je bio kum sa Milošem. A podršku mu dao Vuk Karadžić. Vuk opet bio austrijski špijun, pod uticajem Tešana Podrugovića i Filipa Višnjića, a ova dvojica idolopoklonici Marka Kraljevića. A svi znamo kakav je Marko bio... Dakle, kriva je Vila Ravijojla što nam je skup gas, a ne Vučić i njegovi partneri SPS...

Aleksandar

pre 9 godina

Poskupljuje zato što mi imamo 'bratsku' cenu... I dok ne počnemo da vodimo 'brat za brata, sirenje za pare' ekonomiju umesto ove burazerske - plaćaćemo najviše.

Miki

pre 9 godina

Nema veze, vazno je da je Putin bio na vojnoj paradi. Za koju cemo cuti koliko nas je kostala - nikad. Uostalom, otkad to Srblji brinu vise za sebe i svoj dzep nego za globalnu politiku?

Dimitrije

pre 9 godina

Kao prilog činjenicama i borbi protiv paušalnosti i bombastičnih naslovima. Srbija ima izuzetno povoljnu cenu gasa, iako je dosta udaljenija od Rusije, što podrazumeva više tranzitne troškove, ima nižu cenu gasa od Poljske, Slovačke, Češke, Rumunije, Bugarske, Madjarske... Evo kako to izgleda - Grčka 470,88 $; Slovacka 451,10$; Poljska 422,93$; Italija 417,54 $; Ceska 414,34 $; Slovenija 405,97$; Rumunija 403,10$; Bugarska 401,99$; Madjarska 399,59$; Srbija 395,25$;

garavi

pre 9 godina

eto, kažem ja. . bolje da nije dolazio putin. odma skače cena gasa. ehej botovi šta se radi? ??? šta vi kažete? ??? mislim vi sigurno znate al aj nama laicima VI objasnite? ??? rusija + srbija + srp. vlada = mafija, lopovi

dzonikg

pre 9 godina

Dovoljno je pogledati komentare i videti da srbima odavno mozak strani pojam.. Tako svi krive Ruse a Rusi naplacuju nama manje nego 90% zemalja... Ostatak ide lopovima na vlasti i placanje debelo tranzita kroz Madjarsku i ostale zemlje.

crni gruja

pre 9 godina

Ispada da korisnici gasa u domacinstvima placaju gas po novim cenama a za korisnike gasa u toplanama ostaje stara tj niza cena. Nesto tu nije bas pravedno.

nema

pre 9 godina

(Dimitrije, 20. oktobar 2014
DOBRO, hjde sad 396 dolara puta 94 dinara je 37224 din. odnosno kubik 37,22 . To je nabavna cena na to dođu troskovi distribucije i porez 10 %, koji građane Srbije koštaju još 16,78 dinara ili ti 50 % , a preduzeće koje distibuira gas je najveći gubitaš u zemlji čije poslovanje se pokriva iz budžeta, pri tom monopolista. Ej monopolista!!!!! sa kalkulacijom od min 50%, i više jer novinari nikad ne pominju činjenicu da se na rastur u zimskim mesecima računi uvećavaju za 10% ,pa kad se podeli prostom matematikom račun sa utrošenim gasom cena ide na 60 dinara.

aco

pre 9 godina

Dosta je prozivki na racun Rusa, jer nam navodno prodaju gas po skupljoj ceni u odnosu na ostale zemlje. Razlog skuplje cene su posrednici, pa nama ni EPS ne prodaje direktno struju, vec se privatnici ugrade nekoliko desetina miliona evra. Los sistem, malo se prica o tome.

Zoran

pre 9 godina

http://vecer.mk/ekonomija/gorivata-poevtinuvaat-za-15-do-3-denari, usput 100 eur je 6150 din, tako da je euro dizel oko 115 dinara, nema veze sa gasom ali ima veze sa gorivom , cisto da znamo

Ruski

pre 9 godina

Cena gasa proporcionalna je ljubavi prema Putinu i Rusiji.
Mi ih volimo najvise pa placamo najskuplji gas u Evropi.
Ziveo Putin i Rusija.

xim

pre 9 godina

A slusaj ovog pametnog bisera iz agencije za energetiku!? Poskupljenje zbog dolara? A druge zemlje nisu vezane za dolar, a cena gasa im miruje?! Naprednjak doktor megatrend verovatno...

ex Moskovljanin, gasadzija

pre 9 godina

Cena gasa se odredjuje prema Sirovoj nafti.Malo komplikovana formula ali uglavnom prati kretanje sirove nafte na svetskom trzistu.Obzirom da je u poslednja tri meseca sirova nafta pala za 25 USD/bbl samim tim i cena gasa bi trebalo da bide niza bez obzira sto je dinar u odnosu na dolar pao. Cini mi se da se preko poskupljenja hoce da se vrati deo rusima kao dug za isporuceni u neplacani gas. Sada placamo ceh jer se na ceni gasa gradila socijalna politika.Ispade da je grejanje na struju najjeftinije sto je nonsens za Evropu

S hrvatskog portala direktno.hr (ne znam je li istina?)

pre 9 godina

"Iako Srbija s Rusijom njeguje blisku energetsku suradnju, od kada joj je prodala većinski paket Naftne industrije Srbije (NIS), najskuplje plaća ruski plin od svih zemalja u regiji.

Prošle godine Srbija je Rusiji za tisuću kubičnih metara plina plaćala 720 dolara, što je znatno više od cijene koju plaćaju puno bogatije europske zemlje, kao što su Njemačka, Austrija,Francuska ili Nizozemska, otkrivaju podaci Međunarodne udruge za plin. Prosječna cijena ruskog plina je prošle godine za te zemlje iznosila 574 dolara za tisuću kubika. U regiji manje od Srbije ruski plin su plaćale Hrvatska, Slovenija i Makedonija, dok je jedino BiH plaćala više, oko 731 dolara.

Na ime bratskih odnosa sa Srbijom, Rusija je u tu zemlju investirala oko 1,5 milijardi dolara. Zauzvrat je preuzela gotovo cijeli energetski sektor, rudarstvo, poljoprivredu a nezadrživo se širi na bankarski sektor i osiguravateljsku industriju.

Ruski krediti najskuplji

Zanimljivo je da su krediti koje su Srbi dobili od Rusa skuplji od zajmova koje je Srbija dobila od primjerice Kine ili Europske unije. Pri njihovoj su realizaciji angažirane mahom ruske kompanije i oprema."

http://direktno.hr/en/2014/direkt/1549/Rusija-podr%C5%BEava-Srbiju-ali-joj-plin-napla%C4%87uje-skuplje-nego-Hrvatskoj.htm

Aleksandar

pre 9 godina

Poskupljuje zato što mi imamo 'bratsku' cenu... I dok ne počnemo da vodimo 'brat za brata, sirenje za pare' ekonomiju umesto ove burazerske - plaćaćemo najviše.

Isterivac botova

pre 9 godina

Zato sto ne placa Simpo.
Zato sto ne placa Sartid.
Zato sto ne placa Vlada Srbije.
Zato sto ne placaju preduzeca u restrukturiranju.
Zato sto ne placa Ceca.
Zato sto ne placa Pink.
Zato sto ne placaju oni koji najvise imaju.

Skoro ste vi lepo preneli izjavu glavnog komunalca u Vranju zašto poskupljuje voda 20%. E to vam je odgovor i to je ujedno pokazatelj napredne ekonomske politike.

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Ma može gas, nafta, ugalj, pa i voda i vazduh, da nam se daju besplatno, kod nas će uvek poskupeti: a od čega će da prima platu "Vulinovih 140 hiljada zaposlenih" - partijskih funkcionera iz koalicije?
Setim se Rumunije i Čaušeskua, pa me stid...

T.N.

pre 9 godina

Jutros je temperatura bila 7 stepeni, Niska toplana nije pustila grejanje (od pocetka sezone). Ako sam platio grejanje za 6 meseci ocekujem da greju 6 meseci, ako nece da greju neka isporuce gas na kucnu adresu zato sto sam to platio. Pljacka!

Nikola

pre 9 godina

Zato sto je skoro ceo SPS kadar zaposljen u 200 posrednickih preduzeca, i onda kada taj gas prodje kroz ruke tih posrednika, cena skoci sa 20din/cm3 na 53din/cm3, jer, naravno, njihove basnoslovne plate moraju da se finansiraju od negde.

Neko

pre 9 godina

Prosto neverovatno. Treće poskupljenje gasa u ovoj godini. Pa zar samo individualni potrošači gasa moraju da snose teret krize? Pa i mi bi smo voleli da smo kupili stanove po smešno malim cenama i sa daljinskim grejanjem. Ovako smo u situaciji da plaćamo skuplji gas i da plaćanjem poreza državi delimično nadomešćujemo i troškove daljinskog grejanja. Samo u ovoj državi nekima sleduje da sve maksimalno plaćaju a da se neki regresiraju bez obzira na materijalnu situaciju. Ovo je čudo od države.

petar

pre 9 godina

Zasto?To je takva ,,bratska" ljubav!!! Sto ne zamolili Putina da smanji!Poklonili NIS,cene na berze na naftu i gas padaju svaki dan!!! Kad cena na naftu pada u rku 3-5dana pada i na gas!!! A poskupljuje gas ,zato sto treba pomoci Rusiji sad je velika kriza,rusi i Gasprom imaju veliki gubici!!! Kako ruski medija prenose kad barel nafte pada na 1$,ruski buzet gubi 3 miliarde! Cene na gorivo svud padaju!A rusofili u Srbili gotovi da plcaju za benzin 300dinara,samo da rusi budu zadovolni!Alo probudite se nema ljubavi u politici i biznesu,a ovi vasi dobro Srbiju pljackaju dizanjem cena, a najvaznije da po ,,bratski"!!!

Frank Lion

pre 9 godina

Zato sto pola Srbije ne placa gas i tako ista prica za struju, koliko javnih i privatnih preduzeca, a da ne pricam koliko sumnjivih gradjana koji koriste gas svesno, a ne zele placaju ili znaju da nisu u mogucnost da placaju i opet koriste, eto zasto Srbijagas ima dug, a i naravno sto direktori i clanovi UO ne zele da smanje plate ni 2%... Okej, nije mi problem sto direktori imaju velike plate, ali jako me nervira sto gradjani (pogotovo one nacionalne manjine, ima i Srba, ne zelim da nabrajam koje,a ironicno da ti ljudi tj sve porodice imaju preko 90-100 kg, kazu da su gladni i da nemaju od cega da placaju racuni) ne postuju proces, proceduru i zakon....

nebitno

pre 9 godina

Toplane ne podižu cene grejanja , čak najavljuju sniženje. A šta ćemo mi smrtnici koji se grejemo na gas koji dobijamo direktno od distributera, mi koji nismo prilkjučeni na toplane. Nas pogađa svako poskupljenje gasa. Sada ispade bolje i jeftinije da se greješ na struju nego na gas. A pre 10 godina su nas ubeđivali da je jeftinije, da je zdravije, da nema zagađenja ...

Bacvanin

pre 9 godina

Zato sto mi imamo "strateski ugovor" sa "bracom" Rusima, pa zato mi placamo skuplji gas, nego oni koji nisu imali takvu srecu da sklapaju slicne ugovore sa navedenom drzavom.

xdc

pre 9 godina

Zašto bih ja kao redovan platiša računa za gas nadoknađivao gubitak Srbijagas-a? Uskratite usluge ljudima/preduzećima koji duguju i gotovo.

nema

pre 9 godina

Juče ste objavili da je ugovorena cena gasa između Rusije i Ukrajine 385 dolara za 1000 kubika gasa, to po sadašnjem kursu iznosi 36 dinara za kubik gasa. Zašto je nama zbog kursa cena 54 dinara? Kako Bajatog nije sramota da tvrdi da je Srbijagas gubitaš zbog neekonomske cene gasa? Po kojoj ceni mi nabavljamo gas i zašto? Da li bi i mi trebalo da uđemo u koflikt sa Rusijom da bi dobili povojniju cenu gasa? Ako kojim slučajem mi imamo sličnu cenu gasa, kako je moguće da kod nas gas stalno poskupljuje i za korisnika od 36 dinara izađe na 54? Da li neko može da mi pojasni ovo? Da li će ikad iko odgovarati za ovu pljačku?

raikkonen

pre 9 godina

hahah ma haos, kurs dolara, ranije je bilo kurs evra...
ne znaju bre gde biju pa udri tamo gde ima najvise love, iako ljudi masovno prelaze na drva poslednjih godina.
u vojvodini je dosta njih uvelo gas i mahom svi proklinju dan kada su uradili to, jer su skontali da su usli u dogovor s djavolom.

Pametnjakovic

pre 9 godina

Evo pošto sam ja glup, ali ipak ne toliko da ne znam osnovne matematičke operacije, pitam pametnog "stručnjaka" iz Agncije za energetiku, ZAŠTO MI PLAĆAMO NAJSKUPLJI GAS U EVROPI, a verovatno i u svetu: 1m3=54 din, 1$=93din, što znači da je 1m3=54/93=0,58$, odnosno 580$ sa 1000m3. Pa Rusi su Ukrajincima, da bi im napakostili, podigli cenu sa 280$ na 460$, što su svi osudili, a juče je postignut dogovor da plaćaju 385$!!! Strašno! A i pored toga, Srbijagas je u dugovima, jer ima socijalnu cenu gasa, reče još jedan stručnjak, Bajatović! Ali, tako nam i treba, što bi rekao Dragan Jovanović u filmu "Profesionalac": "Mi smo krivi...!"

Odlomak iz lektire...

pre 9 godina

" ...i to je jedan od osnovnih razloga zašto su učestale korekcije cene prirodnog gasa za krajnjeg kupca." .... krajnjeg kupca..... krajnjeg kupca... krajnjeg kupca.... krajnjeg kupca....

Halapljivost od dobavljača do krajnjeg kupca - neprocenjivo, za sve ostalo tu je mastercard.

................

pre 9 godina

Поскупљује јер живимо у земљи Србији, земљи у којој су на цени демагогија и незнање.

pz

pre 9 godina

Gas poskupljuje samo kod nas zbog Vulina,culi onu njegovu izjavu da moraju da rade oni koji primaju socijalu a nasa socijala jaka bre dobre pare eto korist!

buster

pre 9 godina

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan, ne treba čitati tekst. Živimo u zemlji gde nas lopovi već desetinama godina unazad kradu na svakom koraku i rade za svoje interese. Za vrhovnog vodju i njegove pajtase ne treba ni trositi reci.

ivan

pre 9 godina

Kod nas cena varira zavisnosti od toga koliko bagri treba para. Ali i treba tako, prvo je pre par godina gas poskupe 60 posto niko nije ni zucnuo, onda je prosle godine u najblazem zimskom mesecu potrosnja bila kao u sibiru u januaru i opet smo cutali. Pa kad smo majmuni treba da nam gas bude 100 dinara !

woah

pre 9 godina

Ovde sve može da poskupi, jer građani ne "pokazuju zube". Mnogi su bili lakoverni, pa su glasali za lažna obećanja. Cene se neprestano pomeraju, tako da građani ne osete. Tako su cene za neke proizvode, koji moraju da se kupuju (jogurt, na primer) za godinu dana otišle i po 15%. Račune nam stalno dižu, tako što nas "obraduju" da cena npr. grejanja neće skočiti "do (recimo) marta". To je mazanje građana da su, eto, na sreću, izbegli novo poskupljenje. A s druge strane, najavljuje se da je poskupljenje neminovno. Ako pogledate račun od pre 2 godine i setite se koliko je tada bio evro, jasno se vidi da su poskupljenja nesrazmerna. Neke su stvari otišle kao da je evro 150 dinara. Klasična krađa, koja uvek može da se desi narodu koji se, jednostavno, ne buni.

Djoshica

pre 9 godina

Zato što imamo "krivca", i opravdanje: Sankcije našoj nam Rusiji. Što opravdava i zastoj u izgradnji Južnog toka. A kinta ko kinta, uvek je treba sve više i više, da se nastavi ova strangubica.

bratska ljubav

pre 9 godina

zato sto smo mi braća i putin nas voli...

iz te ruske ljubavi dobili smo razne njihove posrednike koji nam se ugradjuju u cenu,
putin ionako kontroliše naša preduzeća preko svog pulena bajatovica,
a pitajte zoku zasto ona nije smela na binu za vreme parade.

za više informacija, obratite se likovima koji su u ekstazi sa putinovom slikama radosno dočekivali svog prezidenta,
takvi su nam ovo i napakovali..

Isterivac botova

pre 9 godina

Zato sto ne placa Simpo.
Zato sto ne placa Sartid.
Zato sto ne placa Vlada Srbije.
Zato sto ne placaju preduzeca u restrukturiranju.
Zato sto ne placa Ceca.
Zato sto ne placa Pink.
Zato sto ne placaju oni koji najvise imaju.

Skoro ste vi lepo preneli izjavu glavnog komunalca u Vranju zašto poskupljuje voda 20%. E to vam je odgovor i to je ujedno pokazatelj napredne ekonomske politike.

Nikola

pre 9 godina

Zato sto je skoro ceo SPS kadar zaposljen u 200 posrednickih preduzeca, i onda kada taj gas prodje kroz ruke tih posrednika, cena skoci sa 20din/cm3 na 53din/cm3, jer, naravno, njihove basnoslovne plate moraju da se finansiraju od negde.

nije Sloba kriv!

pre 9 godina

Ljudi, SNS kaže DS je kriv, ovima je kriv Sloba, a Slobi Tito. Opet Tito ništa nije kriv jer je Kralj Aleksandar napravio Jugoslaviju, a ne on. E sad, Kralj Petar Prvi je Aleksandra postavio za regenta iako ovaj nije bio "prvorođeni" naslednik. A ko je njega doveo? Pa Apis, ko drugi! Ali ni on nije ništa kriv, jer su ga Obrenovići skrajnuli. Otkud sad Obrenovići? Pa Karađorđe je bio kum sa Milošem. A podršku mu dao Vuk Karadžić. Vuk opet bio austrijski špijun, pod uticajem Tešana Podrugovića i Filipa Višnjića, a ova dvojica idolopoklonici Marka Kraljevića. A svi znamo kakav je Marko bio... Dakle, kriva je Vila Ravijojla što nam je skup gas, a ne Vučić i njegovi partneri SPS...

crni gruja

pre 9 godina

Ispada da korisnici gasa u domacinstvima placaju gas po novim cenama a za korisnike gasa u toplanama ostaje stara tj niza cena. Nesto tu nije bas pravedno.

Ruski

pre 9 godina

Cena gasa proporcionalna je ljubavi prema Putinu i Rusiji.
Mi ih volimo najvise pa placamo najskuplji gas u Evropi.
Ziveo Putin i Rusija.

raikkonen

pre 9 godina

hahah ma haos, kurs dolara, ranije je bilo kurs evra...
ne znaju bre gde biju pa udri tamo gde ima najvise love, iako ljudi masovno prelaze na drva poslednjih godina.
u vojvodini je dosta njih uvelo gas i mahom svi proklinju dan kada su uradili to, jer su skontali da su usli u dogovor s djavolom.

Pametnjakovic

pre 9 godina

Evo pošto sam ja glup, ali ipak ne toliko da ne znam osnovne matematičke operacije, pitam pametnog "stručnjaka" iz Agncije za energetiku, ZAŠTO MI PLAĆAMO NAJSKUPLJI GAS U EVROPI, a verovatno i u svetu: 1m3=54 din, 1$=93din, što znači da je 1m3=54/93=0,58$, odnosno 580$ sa 1000m3. Pa Rusi su Ukrajincima, da bi im napakostili, podigli cenu sa 280$ na 460$, što su svi osudili, a juče je postignut dogovor da plaćaju 385$!!! Strašno! A i pored toga, Srbijagas je u dugovima, jer ima socijalnu cenu gasa, reče još jedan stručnjak, Bajatović! Ali, tako nam i treba, što bi rekao Dragan Jovanović u filmu "Profesionalac": "Mi smo krivi...!"

nema

pre 9 godina

Juče ste objavili da je ugovorena cena gasa između Rusije i Ukrajine 385 dolara za 1000 kubika gasa, to po sadašnjem kursu iznosi 36 dinara za kubik gasa. Zašto je nama zbog kursa cena 54 dinara? Kako Bajatog nije sramota da tvrdi da je Srbijagas gubitaš zbog neekonomske cene gasa? Po kojoj ceni mi nabavljamo gas i zašto? Da li bi i mi trebalo da uđemo u koflikt sa Rusijom da bi dobili povojniju cenu gasa? Ako kojim slučajem mi imamo sličnu cenu gasa, kako je moguće da kod nas gas stalno poskupljuje i za korisnika od 36 dinara izađe na 54? Da li neko može da mi pojasni ovo? Da li će ikad iko odgovarati za ovu pljačku?

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Ma može gas, nafta, ugalj, pa i voda i vazduh, da nam se daju besplatno, kod nas će uvek poskupeti: a od čega će da prima platu "Vulinovih 140 hiljada zaposlenih" - partijskih funkcionera iz koalicije?
Setim se Rumunije i Čaušeskua, pa me stid...

buster

pre 9 godina

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan, ne treba čitati tekst. Živimo u zemlji gde nas lopovi već desetinama godina unazad kradu na svakom koraku i rade za svoje interese. Za vrhovnog vodju i njegove pajtase ne treba ni trositi reci.

Neko

pre 9 godina

Prosto neverovatno. Treće poskupljenje gasa u ovoj godini. Pa zar samo individualni potrošači gasa moraju da snose teret krize? Pa i mi bi smo voleli da smo kupili stanove po smešno malim cenama i sa daljinskim grejanjem. Ovako smo u situaciji da plaćamo skuplji gas i da plaćanjem poreza državi delimično nadomešćujemo i troškove daljinskog grejanja. Samo u ovoj državi nekima sleduje da sve maksimalno plaćaju a da se neki regresiraju bez obzira na materijalnu situaciju. Ovo je čudo od države.

aco

pre 9 godina

Dosta je prozivki na racun Rusa, jer nam navodno prodaju gas po skupljoj ceni u odnosu na ostale zemlje. Razlog skuplje cene su posrednici, pa nama ni EPS ne prodaje direktno struju, vec se privatnici ugrade nekoliko desetina miliona evra. Los sistem, malo se prica o tome.

xdc

pre 9 godina

Zašto bih ja kao redovan platiša računa za gas nadoknađivao gubitak Srbijagas-a? Uskratite usluge ljudima/preduzećima koji duguju i gotovo.

woah

pre 9 godina

Ovde sve može da poskupi, jer građani ne "pokazuju zube". Mnogi su bili lakoverni, pa su glasali za lažna obećanja. Cene se neprestano pomeraju, tako da građani ne osete. Tako su cene za neke proizvode, koji moraju da se kupuju (jogurt, na primer) za godinu dana otišle i po 15%. Račune nam stalno dižu, tako što nas "obraduju" da cena npr. grejanja neće skočiti "do (recimo) marta". To je mazanje građana da su, eto, na sreću, izbegli novo poskupljenje. A s druge strane, najavljuje se da je poskupljenje neminovno. Ako pogledate račun od pre 2 godine i setite se koliko je tada bio evro, jasno se vidi da su poskupljenja nesrazmerna. Neke su stvari otišle kao da je evro 150 dinara. Klasična krađa, koja uvek može da se desi narodu koji se, jednostavno, ne buni.

bratska ljubav

pre 9 godina

zato sto smo mi braća i putin nas voli...

iz te ruske ljubavi dobili smo razne njihove posrednike koji nam se ugradjuju u cenu,
putin ionako kontroliše naša preduzeća preko svog pulena bajatovica,
a pitajte zoku zasto ona nije smela na binu za vreme parade.

za više informacija, obratite se likovima koji su u ekstazi sa putinovom slikama radosno dočekivali svog prezidenta,
takvi su nam ovo i napakovali..

ivan

pre 9 godina

Kod nas cena varira zavisnosti od toga koliko bagri treba para. Ali i treba tako, prvo je pre par godina gas poskupe 60 posto niko nije ni zucnuo, onda je prosle godine u najblazem zimskom mesecu potrosnja bila kao u sibiru u januaru i opet smo cutali. Pa kad smo majmuni treba da nam gas bude 100 dinara !

dzonikg

pre 9 godina

Dovoljno je pogledati komentare i videti da srbima odavno mozak strani pojam.. Tako svi krive Ruse a Rusi naplacuju nama manje nego 90% zemalja... Ostatak ide lopovima na vlasti i placanje debelo tranzita kroz Madjarsku i ostale zemlje.

nebitno

pre 9 godina

Toplane ne podižu cene grejanja , čak najavljuju sniženje. A šta ćemo mi smrtnici koji se grejemo na gas koji dobijamo direktno od distributera, mi koji nismo prilkjučeni na toplane. Nas pogađa svako poskupljenje gasa. Sada ispade bolje i jeftinije da se greješ na struju nego na gas. A pre 10 godina su nas ubeđivali da je jeftinije, da je zdravije, da nema zagađenja ...

garavi

pre 9 godina

eto, kažem ja. . bolje da nije dolazio putin. odma skače cena gasa. ehej botovi šta se radi? ??? šta vi kažete? ??? mislim vi sigurno znate al aj nama laicima VI objasnite? ??? rusija + srbija + srp. vlada = mafija, lopovi

................

pre 9 godina

Поскупљује јер живимо у земљи Србији, земљи у којој су на цени демагогија и незнање.

xim

pre 9 godina

A slusaj ovog pametnog bisera iz agencije za energetiku!? Poskupljenje zbog dolara? A druge zemlje nisu vezane za dolar, a cena gasa im miruje?! Naprednjak doktor megatrend verovatno...

Miki

pre 9 godina

Nema veze, vazno je da je Putin bio na vojnoj paradi. Za koju cemo cuti koliko nas je kostala - nikad. Uostalom, otkad to Srblji brinu vise za sebe i svoj dzep nego za globalnu politiku?

nema

pre 9 godina

(Dimitrije, 20. oktobar 2014
DOBRO, hjde sad 396 dolara puta 94 dinara je 37224 din. odnosno kubik 37,22 . To je nabavna cena na to dođu troskovi distribucije i porez 10 %, koji građane Srbije koštaju još 16,78 dinara ili ti 50 % , a preduzeće koje distibuira gas je najveći gubitaš u zemlji čije poslovanje se pokriva iz budžeta, pri tom monopolista. Ej monopolista!!!!! sa kalkulacijom od min 50%, i više jer novinari nikad ne pominju činjenicu da se na rastur u zimskim mesecima računi uvećavaju za 10% ,pa kad se podeli prostom matematikom račun sa utrošenim gasom cena ide na 60 dinara.

KoleM

pre 9 godina

Cena gasa po kojoj Rusi prodaju je direktno proporcionalnca procentu zavisnosti od njih. Mi osim jedne od najviših cena imamo i obavezu da kupujemo čak ni kad nam ne treba gas. Još je veći problem što nam Rusi izvuku milijardu dolara naše nafte i gasa a da nam skoro ništa ne plate. U Rusiji recimo Gasprom plaća 30-50%, u ostalim zemljama slično.

petar

pre 9 godina

Zasto?To je takva ,,bratska" ljubav!!! Sto ne zamolili Putina da smanji!Poklonili NIS,cene na berze na naftu i gas padaju svaki dan!!! Kad cena na naftu pada u rku 3-5dana pada i na gas!!! A poskupljuje gas ,zato sto treba pomoci Rusiji sad je velika kriza,rusi i Gasprom imaju veliki gubici!!! Kako ruski medija prenose kad barel nafte pada na 1$,ruski buzet gubi 3 miliarde! Cene na gorivo svud padaju!A rusofili u Srbili gotovi da plcaju za benzin 300dinara,samo da rusi budu zadovolni!Alo probudite se nema ljubavi u politici i biznesu,a ovi vasi dobro Srbiju pljackaju dizanjem cena, a najvaznije da po ,,bratski"!!!

pz

pre 9 godina

Gas poskupljuje samo kod nas zbog Vulina,culi onu njegovu izjavu da moraju da rade oni koji primaju socijalu a nasa socijala jaka bre dobre pare eto korist!

Odlomak iz lektire...

pre 9 godina

" ...i to je jedan od osnovnih razloga zašto su učestale korekcije cene prirodnog gasa za krajnjeg kupca." .... krajnjeg kupca..... krajnjeg kupca... krajnjeg kupca.... krajnjeg kupca....

Halapljivost od dobavljača do krajnjeg kupca - neprocenjivo, za sve ostalo tu je mastercard.

Frank Lion

pre 9 godina

Zato sto pola Srbije ne placa gas i tako ista prica za struju, koliko javnih i privatnih preduzeca, a da ne pricam koliko sumnjivih gradjana koji koriste gas svesno, a ne zele placaju ili znaju da nisu u mogucnost da placaju i opet koriste, eto zasto Srbijagas ima dug, a i naravno sto direktori i clanovi UO ne zele da smanje plate ni 2%... Okej, nije mi problem sto direktori imaju velike plate, ali jako me nervira sto gradjani (pogotovo one nacionalne manjine, ima i Srba, ne zelim da nabrajam koje,a ironicno da ti ljudi tj sve porodice imaju preko 90-100 kg, kazu da su gladni i da nemaju od cega da placaju racuni) ne postuju proces, proceduru i zakon....

Dimitrije

pre 9 godina

Kao prilog činjenicama i borbi protiv paušalnosti i bombastičnih naslovima. Srbija ima izuzetno povoljnu cenu gasa, iako je dosta udaljenija od Rusije, što podrazumeva više tranzitne troškove, ima nižu cenu gasa od Poljske, Slovačke, Češke, Rumunije, Bugarske, Madjarske... Evo kako to izgleda - Grčka 470,88 $; Slovacka 451,10$; Poljska 422,93$; Italija 417,54 $; Ceska 414,34 $; Slovenija 405,97$; Rumunija 403,10$; Bugarska 401,99$; Madjarska 399,59$; Srbija 395,25$;

Aleksandar

pre 9 godina

Poskupljuje zato što mi imamo 'bratsku' cenu... I dok ne počnemo da vodimo 'brat za brata, sirenje za pare' ekonomiju umesto ove burazerske - plaćaćemo najviše.

T.N.

pre 9 godina

Jutros je temperatura bila 7 stepeni, Niska toplana nije pustila grejanje (od pocetka sezone). Ako sam platio grejanje za 6 meseci ocekujem da greju 6 meseci, ako nece da greju neka isporuce gas na kucnu adresu zato sto sam to platio. Pljacka!

ex Moskovljanin, gasadzija

pre 9 godina

Cena gasa se odredjuje prema Sirovoj nafti.Malo komplikovana formula ali uglavnom prati kretanje sirove nafte na svetskom trzistu.Obzirom da je u poslednja tri meseca sirova nafta pala za 25 USD/bbl samim tim i cena gasa bi trebalo da bide niza bez obzira sto je dinar u odnosu na dolar pao. Cini mi se da se preko poskupljenja hoce da se vrati deo rusima kao dug za isporuceni u neplacani gas. Sada placamo ceh jer se na ceni gasa gradila socijalna politika.Ispade da je grejanje na struju najjeftinije sto je nonsens za Evropu

Bacvanin

pre 9 godina

Zato sto mi imamo "strateski ugovor" sa "bracom" Rusima, pa zato mi placamo skuplji gas, nego oni koji nisu imali takvu srecu da sklapaju slicne ugovore sa navedenom drzavom.

Charuga

pre 9 godina

"Kriterijum za određivanje cene nije samo cena prirodnog gasa, već i kurs dolara. U tom posmatranom periodu, kurs dolara se promenio za oko devet procenata i to je jedan od osnovnih razloga zašto su učestale korekcije cene prirodnog gasa za krajnjeg kupca", objašnjava Dejan Stojanović iz Agencije za energetiku.......Koliko me razbesni poskupljenje,toliko me nasmeje objashnjenje!....

S hrvatskog portala direktno.hr (ne znam je li istina?)

pre 9 godina

"Iako Srbija s Rusijom njeguje blisku energetsku suradnju, od kada joj je prodala većinski paket Naftne industrije Srbije (NIS), najskuplje plaća ruski plin od svih zemalja u regiji.

Prošle godine Srbija je Rusiji za tisuću kubičnih metara plina plaćala 720 dolara, što je znatno više od cijene koju plaćaju puno bogatije europske zemlje, kao što su Njemačka, Austrija,Francuska ili Nizozemska, otkrivaju podaci Međunarodne udruge za plin. Prosječna cijena ruskog plina je prošle godine za te zemlje iznosila 574 dolara za tisuću kubika. U regiji manje od Srbije ruski plin su plaćale Hrvatska, Slovenija i Makedonija, dok je jedino BiH plaćala više, oko 731 dolara.

Na ime bratskih odnosa sa Srbijom, Rusija je u tu zemlju investirala oko 1,5 milijardi dolara. Zauzvrat je preuzela gotovo cijeli energetski sektor, rudarstvo, poljoprivredu a nezadrživo se širi na bankarski sektor i osiguravateljsku industriju.

Ruski krediti najskuplji

Zanimljivo je da su krediti koje su Srbi dobili od Rusa skuplji od zajmova koje je Srbija dobila od primjerice Kine ili Europske unije. Pri njihovoj su realizaciji angažirane mahom ruske kompanije i oprema."

http://direktno.hr/en/2014/direkt/1549/Rusija-podr%C5%BEava-Srbiju-ali-joj-plin-napla%C4%87uje-skuplje-nego-Hrvatskoj.htm

Zoran

pre 9 godina

http://vecer.mk/ekonomija/gorivata-poevtinuvaat-za-15-do-3-denari, usput 100 eur je 6150 din, tako da je euro dizel oko 115 dinara, nema veze sa gasom ali ima veze sa gorivom , cisto da znamo

Djoshica

pre 9 godina

Zato što imamo "krivca", i opravdanje: Sankcije našoj nam Rusiji. Što opravdava i zastoj u izgradnji Južnog toka. A kinta ko kinta, uvek je treba sve više i više, da se nastavi ova strangubica.

Znajisa

pre 9 godina

Naravno da poskupljuje i tek ce da poskupljuje, to su jedini "prihodi" koje ova vlast uspeva da smisli, akcize, takse, prirezi, porezi, odrezi..
Oderite sirotinju do gole koze, zatim joj otmite i ono malo sto joj je preostalo, kad to zavrsite prodajte organe (sto sa zivih "dobrovoljnih" donora, sto sa mrtvih) i na kraju ce da imate "reformisan" narod sa pogodnim "mentalitetom".
I naravno svi ce da cutimo dok nas trpaju sa svih strana na sve strane.

Al ne sekirajte se, za dve godine ce bolje da zivite, ako prezivite, naravno, i ako nas nije ponovo izlagao, naravno.

Aleksandar

pre 9 godina

Poskupljuje zato što mi imamo 'bratsku' cenu... I dok ne počnemo da vodimo 'brat za brata, sirenje za pare' ekonomiju umesto ove burazerske - plaćaćemo najviše.

Р.У.С.О.Ф.И.Л сам ал мало морген

pre 9 godina

Вероватно ће мој пост прочитати мали број људи али ипак да напишем овим ЕУботовима да никакве везе Путин и Русија скоро да и немају ништа са ценом гаса у Србији. Сад што ботови који имају 5 минута школе и велики одмор трче пред руду...
Да појасним. Цена гаса на светском тржишту с еформира на основу паритета са ценом нафте. Нафта скупља, скупљи ј еи гас. Нафта појефтини јефтинији је и гас. Цену нафте одређује САД преко арапских слуга па тако данас имамо цену од 80$ по барелу нафте а пре месец дана је била 105$.
Но није само мафијашка држава у Србији, јер ево пример Немачке где је нафта на пумпама била 1,41е а сад је 1,33. Појефтинили 7% а набавњају нафту 26% јефтиније... Они додуше јесту појефтинили али ипак остварују екстра профит од 19%...

Све и да није тако запитајте се мало јел могуће да продајете гас по набавној цени. Русима иде фиксно 0,36е по м3 а остало је разлика са којом они немају НИШТА!

Dimitrije

pre 9 godina

Kao prilog činjenicama i borbi protiv paušalnosti i bombastičnih naslovima. Srbija ima izuzetno povoljnu cenu gasa, iako je dosta udaljenija od Rusije, što podrazumeva više tranzitne troškove, ima nižu cenu gasa od Poljske, Slovačke, Češke, Rumunije, Bugarske, Madjarske... Evo kako to izgleda - Grčka 470,88 $; Slovacka 451,10$; Poljska 422,93$; Italija 417,54 $; Ceska 414,34 $; Slovenija 405,97$; Rumunija 403,10$; Bugarska 401,99$; Madjarska 399,59$; Srbija 395,25$;

Frank Lion

pre 9 godina

Zato sto pola Srbije ne placa gas i tako ista prica za struju, koliko javnih i privatnih preduzeca, a da ne pricam koliko sumnjivih gradjana koji koriste gas svesno, a ne zele placaju ili znaju da nisu u mogucnost da placaju i opet koriste, eto zasto Srbijagas ima dug, a i naravno sto direktori i clanovi UO ne zele da smanje plate ni 2%... Okej, nije mi problem sto direktori imaju velike plate, ali jako me nervira sto gradjani (pogotovo one nacionalne manjine, ima i Srba, ne zelim da nabrajam koje,a ironicno da ti ljudi tj sve porodice imaju preko 90-100 kg, kazu da su gladni i da nemaju od cega da placaju racuni) ne postuju proces, proceduru i zakon....

aco

pre 9 godina

Dosta je prozivki na racun Rusa, jer nam navodno prodaju gas po skupljoj ceni u odnosu na ostale zemlje. Razlog skuplje cene su posrednici, pa nama ni EPS ne prodaje direktno struju, vec se privatnici ugrade nekoliko desetina miliona evra. Los sistem, malo se prica o tome.

dzonikg

pre 9 godina

Dovoljno je pogledati komentare i videti da srbima odavno mozak strani pojam.. Tako svi krive Ruse a Rusi naplacuju nama manje nego 90% zemalja... Ostatak ide lopovima na vlasti i placanje debelo tranzita kroz Madjarsku i ostale zemlje.

petar

pre 9 godina

Zasto?To je takva ,,bratska" ljubav!!! Sto ne zamolili Putina da smanji!Poklonili NIS,cene na berze na naftu i gas padaju svaki dan!!! Kad cena na naftu pada u rku 3-5dana pada i na gas!!! A poskupljuje gas ,zato sto treba pomoci Rusiji sad je velika kriza,rusi i Gasprom imaju veliki gubici!!! Kako ruski medija prenose kad barel nafte pada na 1$,ruski buzet gubi 3 miliarde! Cene na gorivo svud padaju!A rusofili u Srbili gotovi da plcaju za benzin 300dinara,samo da rusi budu zadovolni!Alo probudite se nema ljubavi u politici i biznesu,a ovi vasi dobro Srbiju pljackaju dizanjem cena, a najvaznije da po ,,bratski"!!!

Ruski

pre 9 godina

Cena gasa proporcionalna je ljubavi prema Putinu i Rusiji.
Mi ih volimo najvise pa placamo najskuplji gas u Evropi.
Ziveo Putin i Rusija.

Miki

pre 9 godina

Nema veze, vazno je da je Putin bio na vojnoj paradi. Za koju cemo cuti koliko nas je kostala - nikad. Uostalom, otkad to Srblji brinu vise za sebe i svoj dzep nego za globalnu politiku?

KoleM

pre 9 godina

Cena gasa po kojoj Rusi prodaju je direktno proporcionalnca procentu zavisnosti od njih. Mi osim jedne od najviših cena imamo i obavezu da kupujemo čak ni kad nam ne treba gas. Još je veći problem što nam Rusi izvuku milijardu dolara naše nafte i gasa a da nam skoro ništa ne plate. U Rusiji recimo Gasprom plaća 30-50%, u ostalim zemljama slično.

Р.У.С.О.Ф.И.Л сам ал мало морген

pre 9 godina

Вероватно ће мој пост прочитати мали број људи али ипак да напишем овим ЕУботовима да никакве везе Путин и Русија скоро да и немају ништа са ценом гаса у Србији. Сад што ботови који имају 5 минута школе и велики одмор трче пред руду...
Да појасним. Цена гаса на светском тржишту с еформира на основу паритета са ценом нафте. Нафта скупља, скупљи ј еи гас. Нафта појефтини јефтинији је и гас. Цену нафте одређује САД преко арапских слуга па тако данас имамо цену од 80$ по барелу нафте а пре месец дана је била 105$.
Но није само мафијашка држава у Србији, јер ево пример Немачке где је нафта на пумпама била 1,41е а сад је 1,33. Појефтинили 7% а набавњају нафту 26% јефтиније... Они додуше јесту појефтинили али ипак остварују екстра профит од 19%...

Све и да није тако запитајте се мало јел могуће да продајете гас по набавној цени. Русима иде фиксно 0,36е по м3 а остало је разлика са којом они немају НИШТА!

bratska ljubav

pre 9 godina

zato sto smo mi braća i putin nas voli...

iz te ruske ljubavi dobili smo razne njihove posrednike koji nam se ugradjuju u cenu,
putin ionako kontroliše naša preduzeća preko svog pulena bajatovica,
a pitajte zoku zasto ona nije smela na binu za vreme parade.

za više informacija, obratite se likovima koji su u ekstazi sa putinovom slikama radosno dočekivali svog prezidenta,
takvi su nam ovo i napakovali..

Bacvanin

pre 9 godina

Zato sto mi imamo "strateski ugovor" sa "bracom" Rusima, pa zato mi placamo skuplji gas, nego oni koji nisu imali takvu srecu da sklapaju slicne ugovore sa navedenom drzavom.

S hrvatskog portala direktno.hr (ne znam je li istina?)

pre 9 godina

"Iako Srbija s Rusijom njeguje blisku energetsku suradnju, od kada joj je prodala većinski paket Naftne industrije Srbije (NIS), najskuplje plaća ruski plin od svih zemalja u regiji.

Prošle godine Srbija je Rusiji za tisuću kubičnih metara plina plaćala 720 dolara, što je znatno više od cijene koju plaćaju puno bogatije europske zemlje, kao što su Njemačka, Austrija,Francuska ili Nizozemska, otkrivaju podaci Međunarodne udruge za plin. Prosječna cijena ruskog plina je prošle godine za te zemlje iznosila 574 dolara za tisuću kubika. U regiji manje od Srbije ruski plin su plaćale Hrvatska, Slovenija i Makedonija, dok je jedino BiH plaćala više, oko 731 dolara.

Na ime bratskih odnosa sa Srbijom, Rusija je u tu zemlju investirala oko 1,5 milijardi dolara. Zauzvrat je preuzela gotovo cijeli energetski sektor, rudarstvo, poljoprivredu a nezadrživo se širi na bankarski sektor i osiguravateljsku industriju.

Ruski krediti najskuplji

Zanimljivo je da su krediti koje su Srbi dobili od Rusa skuplji od zajmova koje je Srbija dobila od primjerice Kine ili Europske unije. Pri njihovoj su realizaciji angažirane mahom ruske kompanije i oprema."

http://direktno.hr/en/2014/direkt/1549/Rusija-podr%C5%BEava-Srbiju-ali-joj-plin-napla%C4%87uje-skuplje-nego-Hrvatskoj.htm

Aleksandar

pre 9 godina

Poskupljuje zato što mi imamo 'bratsku' cenu... I dok ne počnemo da vodimo 'brat za brata, sirenje za pare' ekonomiju umesto ove burazerske - plaćaćemo najviše.

garavi

pre 9 godina

eto, kažem ja. . bolje da nije dolazio putin. odma skače cena gasa. ehej botovi šta se radi? ??? šta vi kažete? ??? mislim vi sigurno znate al aj nama laicima VI objasnite? ??? rusija + srbija + srp. vlada = mafija, lopovi

Djoshica

pre 9 godina

Zato što imamo "krivca", i opravdanje: Sankcije našoj nam Rusiji. Što opravdava i zastoj u izgradnji Južnog toka. A kinta ko kinta, uvek je treba sve više i više, da se nastavi ova strangubica.

nema

pre 9 godina

Juče ste objavili da je ugovorena cena gasa između Rusije i Ukrajine 385 dolara za 1000 kubika gasa, to po sadašnjem kursu iznosi 36 dinara za kubik gasa. Zašto je nama zbog kursa cena 54 dinara? Kako Bajatog nije sramota da tvrdi da je Srbijagas gubitaš zbog neekonomske cene gasa? Po kojoj ceni mi nabavljamo gas i zašto? Da li bi i mi trebalo da uđemo u koflikt sa Rusijom da bi dobili povojniju cenu gasa? Ako kojim slučajem mi imamo sličnu cenu gasa, kako je moguće da kod nas gas stalno poskupljuje i za korisnika od 36 dinara izađe na 54? Da li neko može da mi pojasni ovo? Da li će ikad iko odgovarati za ovu pljačku?

Neko

pre 9 godina

Prosto neverovatno. Treće poskupljenje gasa u ovoj godini. Pa zar samo individualni potrošači gasa moraju da snose teret krize? Pa i mi bi smo voleli da smo kupili stanove po smešno malim cenama i sa daljinskim grejanjem. Ovako smo u situaciji da plaćamo skuplji gas i da plaćanjem poreza državi delimično nadomešćujemo i troškove daljinskog grejanja. Samo u ovoj državi nekima sleduje da sve maksimalno plaćaju a da se neki regresiraju bez obzira na materijalnu situaciju. Ovo je čudo od države.

Nikola

pre 9 godina

Zato sto je skoro ceo SPS kadar zaposljen u 200 posrednickih preduzeca, i onda kada taj gas prodje kroz ruke tih posrednika, cena skoci sa 20din/cm3 na 53din/cm3, jer, naravno, njihove basnoslovne plate moraju da se finansiraju od negde.

nema

pre 9 godina

(Dimitrije, 20. oktobar 2014
DOBRO, hjde sad 396 dolara puta 94 dinara je 37224 din. odnosno kubik 37,22 . To je nabavna cena na to dođu troskovi distribucije i porez 10 %, koji građane Srbije koštaju još 16,78 dinara ili ti 50 % , a preduzeće koje distibuira gas je najveći gubitaš u zemlji čije poslovanje se pokriva iz budžeta, pri tom monopolista. Ej monopolista!!!!! sa kalkulacijom od min 50%, i više jer novinari nikad ne pominju činjenicu da se na rastur u zimskim mesecima računi uvećavaju za 10% ,pa kad se podeli prostom matematikom račun sa utrošenim gasom cena ide na 60 dinara.

Aleksandar

pre 9 godina

Poskupljuje zato što mi imamo 'bratsku' cenu... I dok ne počnemo da vodimo 'brat za brata, sirenje za pare' ekonomiju umesto ove burazerske - plaćaćemo najviše.

Pametnjakovic

pre 9 godina

Evo pošto sam ja glup, ali ipak ne toliko da ne znam osnovne matematičke operacije, pitam pametnog "stručnjaka" iz Agncije za energetiku, ZAŠTO MI PLAĆAMO NAJSKUPLJI GAS U EVROPI, a verovatno i u svetu: 1m3=54 din, 1$=93din, što znači da je 1m3=54/93=0,58$, odnosno 580$ sa 1000m3. Pa Rusi su Ukrajincima, da bi im napakostili, podigli cenu sa 280$ na 460$, što su svi osudili, a juče je postignut dogovor da plaćaju 385$!!! Strašno! A i pored toga, Srbijagas je u dugovima, jer ima socijalnu cenu gasa, reče još jedan stručnjak, Bajatović! Ali, tako nam i treba, što bi rekao Dragan Jovanović u filmu "Profesionalac": "Mi smo krivi...!"

xim

pre 9 godina

A slusaj ovog pametnog bisera iz agencije za energetiku!? Poskupljenje zbog dolara? A druge zemlje nisu vezane za dolar, a cena gasa im miruje?! Naprednjak doktor megatrend verovatno...

ex Moskovljanin, gasadzija

pre 9 godina

Cena gasa se odredjuje prema Sirovoj nafti.Malo komplikovana formula ali uglavnom prati kretanje sirove nafte na svetskom trzistu.Obzirom da je u poslednja tri meseca sirova nafta pala za 25 USD/bbl samim tim i cena gasa bi trebalo da bide niza bez obzira sto je dinar u odnosu na dolar pao. Cini mi se da se preko poskupljenja hoce da se vrati deo rusima kao dug za isporuceni u neplacani gas. Sada placamo ceh jer se na ceni gasa gradila socijalna politika.Ispade da je grejanje na struju najjeftinije sto je nonsens za Evropu

Zoran

pre 9 godina

http://vecer.mk/ekonomija/gorivata-poevtinuvaat-za-15-do-3-denari, usput 100 eur je 6150 din, tako da je euro dizel oko 115 dinara, nema veze sa gasom ali ima veze sa gorivom , cisto da znamo

raikkonen

pre 9 godina

hahah ma haos, kurs dolara, ranije je bilo kurs evra...
ne znaju bre gde biju pa udri tamo gde ima najvise love, iako ljudi masovno prelaze na drva poslednjih godina.
u vojvodini je dosta njih uvelo gas i mahom svi proklinju dan kada su uradili to, jer su skontali da su usli u dogovor s djavolom.

buster

pre 9 godina

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan, ne treba čitati tekst. Živimo u zemlji gde nas lopovi već desetinama godina unazad kradu na svakom koraku i rade za svoje interese. Za vrhovnog vodju i njegove pajtase ne treba ni trositi reci.

ivan

pre 9 godina

Kod nas cena varira zavisnosti od toga koliko bagri treba para. Ali i treba tako, prvo je pre par godina gas poskupe 60 posto niko nije ni zucnuo, onda je prosle godine u najblazem zimskom mesecu potrosnja bila kao u sibiru u januaru i opet smo cutali. Pa kad smo majmuni treba da nam gas bude 100 dinara !

woah

pre 9 godina

Ovde sve može da poskupi, jer građani ne "pokazuju zube". Mnogi su bili lakoverni, pa su glasali za lažna obećanja. Cene se neprestano pomeraju, tako da građani ne osete. Tako su cene za neke proizvode, koji moraju da se kupuju (jogurt, na primer) za godinu dana otišle i po 15%. Račune nam stalno dižu, tako što nas "obraduju" da cena npr. grejanja neće skočiti "do (recimo) marta". To je mazanje građana da su, eto, na sreću, izbegli novo poskupljenje. A s druge strane, najavljuje se da je poskupljenje neminovno. Ako pogledate račun od pre 2 godine i setite se koliko je tada bio evro, jasno se vidi da su poskupljenja nesrazmerna. Neke su stvari otišle kao da je evro 150 dinara. Klasična krađa, koja uvek može da se desi narodu koji se, jednostavno, ne buni.

pz

pre 9 godina

Gas poskupljuje samo kod nas zbog Vulina,culi onu njegovu izjavu da moraju da rade oni koji primaju socijalu a nasa socijala jaka bre dobre pare eto korist!

................

pre 9 godina

Поскупљује јер живимо у земљи Србији, земљи у којој су на цени демагогија и незнање.

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Ma može gas, nafta, ugalj, pa i voda i vazduh, da nam se daju besplatno, kod nas će uvek poskupeti: a od čega će da prima platu "Vulinovih 140 hiljada zaposlenih" - partijskih funkcionera iz koalicije?
Setim se Rumunije i Čaušeskua, pa me stid...

Isterivac botova

pre 9 godina

Zato sto ne placa Simpo.
Zato sto ne placa Sartid.
Zato sto ne placa Vlada Srbije.
Zato sto ne placaju preduzeca u restrukturiranju.
Zato sto ne placa Ceca.
Zato sto ne placa Pink.
Zato sto ne placaju oni koji najvise imaju.

Skoro ste vi lepo preneli izjavu glavnog komunalca u Vranju zašto poskupljuje voda 20%. E to vam je odgovor i to je ujedno pokazatelj napredne ekonomske politike.

T.N.

pre 9 godina

Jutros je temperatura bila 7 stepeni, Niska toplana nije pustila grejanje (od pocetka sezone). Ako sam platio grejanje za 6 meseci ocekujem da greju 6 meseci, ako nece da greju neka isporuce gas na kucnu adresu zato sto sam to platio. Pljacka!

crni gruja

pre 9 godina

Ispada da korisnici gasa u domacinstvima placaju gas po novim cenama a za korisnike gasa u toplanama ostaje stara tj niza cena. Nesto tu nije bas pravedno.

nije Sloba kriv!

pre 9 godina

Ljudi, SNS kaže DS je kriv, ovima je kriv Sloba, a Slobi Tito. Opet Tito ništa nije kriv jer je Kralj Aleksandar napravio Jugoslaviju, a ne on. E sad, Kralj Petar Prvi je Aleksandra postavio za regenta iako ovaj nije bio "prvorođeni" naslednik. A ko je njega doveo? Pa Apis, ko drugi! Ali ni on nije ništa kriv, jer su ga Obrenovići skrajnuli. Otkud sad Obrenovići? Pa Karađorđe je bio kum sa Milošem. A podršku mu dao Vuk Karadžić. Vuk opet bio austrijski špijun, pod uticajem Tešana Podrugovića i Filipa Višnjića, a ova dvojica idolopoklonici Marka Kraljevića. A svi znamo kakav je Marko bio... Dakle, kriva je Vila Ravijojla što nam je skup gas, a ne Vučić i njegovi partneri SPS...

Charuga

pre 9 godina

"Kriterijum za određivanje cene nije samo cena prirodnog gasa, već i kurs dolara. U tom posmatranom periodu, kurs dolara se promenio za oko devet procenata i to je jedan od osnovnih razloga zašto su učestale korekcije cene prirodnog gasa za krajnjeg kupca", objašnjava Dejan Stojanović iz Agencije za energetiku.......Koliko me razbesni poskupljenje,toliko me nasmeje objashnjenje!....

nebitno

pre 9 godina

Toplane ne podižu cene grejanja , čak najavljuju sniženje. A šta ćemo mi smrtnici koji se grejemo na gas koji dobijamo direktno od distributera, mi koji nismo prilkjučeni na toplane. Nas pogađa svako poskupljenje gasa. Sada ispade bolje i jeftinije da se greješ na struju nego na gas. A pre 10 godina su nas ubeđivali da je jeftinije, da je zdravije, da nema zagađenja ...

Odlomak iz lektire...

pre 9 godina

" ...i to je jedan od osnovnih razloga zašto su učestale korekcije cene prirodnog gasa za krajnjeg kupca." .... krajnjeg kupca..... krajnjeg kupca... krajnjeg kupca.... krajnjeg kupca....

Halapljivost od dobavljača do krajnjeg kupca - neprocenjivo, za sve ostalo tu je mastercard.

xdc

pre 9 godina

Zašto bih ja kao redovan platiša računa za gas nadoknađivao gubitak Srbijagas-a? Uskratite usluge ljudima/preduzećima koji duguju i gotovo.

Znajisa

pre 9 godina

Naravno da poskupljuje i tek ce da poskupljuje, to su jedini "prihodi" koje ova vlast uspeva da smisli, akcize, takse, prirezi, porezi, odrezi..
Oderite sirotinju do gole koze, zatim joj otmite i ono malo sto joj je preostalo, kad to zavrsite prodajte organe (sto sa zivih "dobrovoljnih" donora, sto sa mrtvih) i na kraju ce da imate "reformisan" narod sa pogodnim "mentalitetom".
I naravno svi ce da cutimo dok nas trpaju sa svih strana na sve strane.

Al ne sekirajte se, za dve godine ce bolje da zivite, ako prezivite, naravno, i ako nas nije ponovo izlagao, naravno.