Nedelja, 21.09.2014.

14:11

Plate i penzije manje od novembra

Prvo smanjenje plata i penzija građani bi mogli da osete kroz primanja za novembar.

Izvor: Tanjug

Plate i penzije manje od novembra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

94 Komentari

Sortiraj po:

Bednik

pre 9 godina

Resenje je da organizujemo demonstracije i pobunimo se protiv ove tiranije. Demonstracijama na miran nacin izboriti vanredne parlamentarne izbore i zbaciti ubedljivo najgoru i najnesposobniju vladu od 2000te. Dole vlada!!!

ristivoje

pre 9 godina

Opet cu da napisem posto prethodni komentar ostade neobjavljen.
Kada gledate privatni sektor nemohte posmatrati samo preduzeca "jakih faca" iz Unije poslodavaca Srbije koji su u principu najgori izrabljivaci. Pogledajte plate kod Kostica, Miskovica, Spasojevica kao i u IT i drugom visokotehnoloskom sektoru.
Kao bivsi vlasnik drzavnih preduzeca drzava ih je prodala bez ikakvih kriterijuma i to, u najvecoj meri, banditima koji su ocerupali i radprodali ono sto je vredelo a ostatak pustili da propadne, pokupili novac i pobegli ostavljajuci zacsobom pustos i nezaposlene.
Zbog nebrige drzave, da ne kazem nesto drugo, sad je ostalo da se prihod stvara iskljucivo u privatnom sektoru mada ni to nije skroz tacno.
Dalje, ne mesajte u isti kos JP, drzavnu upravu, regionalnu i lokslnu samoupravu sa onim sto svakac drzava mora da ima a to su zdravstvo, obrazovanje , kultura, odbrana, bezbednost i pravosudje.

Šargarepa na štapu

pre 9 godina

Ja kao penzioner,kako bi im se revanširao za ovo što nam čine, odlučio sam da se zaintačim pa da živim 300 godina kao Marko Kraljević, ili bar 150, kao njegov Šarac.

kivan

pre 9 godina

10% i ni dinar vise:

Penzija Procenat
30,000.00 3,67
40,000.00 8,25
50,000.00 11,00
60,000.00 12,83
70,000.00 14,14
80,000.00 15,12
90,000.00 15,89
100,000.00 16,50
110,000.00 17,00,
120,000.00 17,42
130,000.00 17,77
140,000.00 18,07
150,000.00 18,33

beogradjanka

pre 9 godina

a jel vi znate da je smanjenje penzija protivustavno? Bas me zanima kako ce ta odluka/ zakon da prodje odbore u skupstini posto, jelte oni trebaju da daju saglasnost da to nije protivzakinito/ ustavno....

Tja...

pre 9 godina

Jeste, ja ću da uplaćujem decenijama najveće moguće poreze i doprinose, a onda ćemo "svima penzije po 35 hiljada, da svi podnesemo jednak teret". Stvarno? Baš me briga za vaše terete - kako ste radili i glasali, toliko i imate. Kad vidim komentare, jasno mi je i zašto imate penzije od 25 hiljada i plate od 29... Ne radim ja u odličnoj privatnoj firmi za dobre pare da bih delio pare sa vama. A o tupanima na vlasti ne bih ni reč - oni su taman kakve zaslužujete - tako neuki, neobrazovani i samoživi, isti su kao i vi.

SNS prevaranti

pre 9 godina

Iz dana u dan sns banda nas gura u sve veću propast, ali i povećava plaćene navijače-botove, da brane sns budalaštine, greške..., a to je znak da je ovom nesposobnom režimu došao kraj. Samo budala misli da će povećati budže smanjenjem plata, penzija...ne, dovešćete nas još u goru situaciju. Samo budala može da poveruje u predizbornu prevarau oko BG na vodi i misli da će od toga da nam svima bude bolje, da će to da nas izvadi...

Magarac

pre 9 godina

Dragi moji sunarodnici,
Sedamdesetak godina slusam istu pricu:"Sutra bice bolje".Izracunajmo sad sta mozemo da kupimo za ovu platu ili penziju, zapisimo i cekajmo tu famoznu 2016 godinu.Ako za dinar bude bolje, ici cu sokakom i lajati k'o ker, jer su promasili 100%.Koliko daju samo RTS-ovim dzabalebarosima koji nicemu ne sluze, a takvih je mnogo...Itd, itd.

mene zaobiđite

pre 9 godina

Izvinite ali kvazivlada sme da smanji plate i penzije samo na 25% gradjana i to onima koji su glasali za sns!!! Oni koji su ih birali trebaju i da snose posledice!!!

Vesna

pre 9 godina

Vučić je izašao u javnost potpuno nespreman, bez jasnog plana o smanjenju plata i penzija. Onda je sat vremena proizvodio "maglu", da bi u dva minuta zbrzao, kako se određuje iznos smanjenja. Ljude interesuje iznos smanjenja, da bi mogli da planiraju lične troškove i ozbiljno ih vređa kada se neko time poigrava.
Nisam za Vučića i SNS, ali sam se potajno nadao da će biti boljitka. Sada ih posmatram, kao što posmatram nekog majstora dok radi svoj zanat. Dobar majstor se prepozna za pola sata. I šta vidim?
Vučićeva vlada je neorganizovana, neusmerena, rade bez plana, idu korak napred pa nazad dva, sudaraju se međusobno, spori su, neodlučni.
I što je nagore mnogo pričaju a nigde učinka.

Stoun

pre 9 godina

Kod nas u kuci je mrtvilo od kad su objavili koliko smanjuju penzije.
Roditelji koji su se skolovali i radili odgovorne poslove a nisu krali su kaznjeni sa 10-15% smanjenja Ja kao invalid ne mogu da nadjem posao.
Nekoliko puta smo prosli te tabele smanjenja i sve mi postaje jasnije da se najvise otima od bivse srednje klase koja nikad nije i nece biti glasacko telo SNSa.

Molder

pre 9 godina

Molim novinare B92 ili bilo kog, da postavi pitanje ovih silnih minusa koji su se ovde pojavili, očigledno je akcija organizovana od strane SNS-a, prošlih mesec dana svi bili protiv smanjenja plata, sad odjednom, ko loše pomene o odluci presvetlog vođe, odmah dobije 500 minusa. Ovo je očigledna akcija, uticaja na javno mnjenje, i iskrivljavanje istine, ili sakrivanja da ni ovo neće dobra doneti.

crni

pre 9 godina

Vucicu jedino sto si uradio, pored kukanja kako nam je tesko, je stezanje kaisa. Nista time postigao nisi, jer ova drzava funkcionise preko penzionera i radnika iz javnog sektora. Sve sto smanjis kroz plate odrazice se na manju kupovnu moc, manja ce biti naplata pdv-a i opet manje drzavi para. Zasto nesto ne ucinis da pokrenes privredu pa nece biti potrebe za ustedama. Od kukanja nema nista. Zasto nasim prijateljima arapima ne prodas poljoprivredne proizvode a ne da im poklanjas zemlju koja nam je uzgred slamka spasa. Zasto umesto beograda na vodi ne izgradis hidroelektrane i izvozis struju....

crni

pre 9 godina

Vucicu jedino sto si uradio, pored kukanja kako nam je tesko, je stezanje kaisa. Nista time postigao nisi, jer ova drzava funkcionise preko penzionera i radnika iz javnog sektora. Sve sto smanjis kroz plate odrazice se na manju kupovnu moc, manja ce biti naplata pdv-a i opet manje drzavi para. Zasto nesto ne ucinis da pokrenes privredu pa nece biti potrebe za ustedama. Od kukanja nema nista. Zasto nasim prijateljima arapima ne prodas poljoprivredne proizvode a ne da im poklanjas zemlju koja nam je uzgred slamka spasa. Zasto umesto beograda na vodi ne izgradis hidroelektrane i izvozis struju....

cugi

pre 9 godina

Stednje mora biti. Dobra stvar je sto najugrozenijima nije smanjivan prihod.
Najteze je palo onima koji primaju vece sume, sede u foteljama, i cekaju kraj radnog vremena.

Tamara

pre 9 godina

Odluka vlade Srbije o smanjenju plata i penzija je - sramna. I zbog te odluke i tog poteza, vlada treba da padne. Prema najnovijim statistikama,svaki cetvrti gradjanin Srbije zivi na ivici siromastva. I tako osiromasenim gradjanima, vlada zavlaci ruku u dzep.Zasto ne oporezuju bogate i tako napune drzavni budzet? Gde je opozicija, gde sindikati, gde nezavisni mediji? Gde su pistaljke iz devedesetih? Da li je bar malo borbenog duha ostalo u gradjanima ove zemlje? Tara.

penzioner

pre 9 godina

"...prema zvanicnim podacima gradjani Srbije u proseku izdvajaju preko 867 hiljada evra dnevno za KOSOVO !!!!!!
Sve dokaze o tome gledacete u nastavku “Patriotske” pljacke . Insajder je na programu u ponedeljak u 21h. "
KOME ??!! ČEMU??!!
Svaka reč je suvišna...

Braaaavoooo

pre 9 godina

Da li će se smanjiti penzija koju Mira Marković dobija u Moskvi(lice sa Interpolove poternice!)? Azilanti, dakle, vaše pravo na penziju na osnovu presedana ostaje iako ste dobili azil u drugoj zemlji.

Dule

pre 9 godina

Botovi samo znaju da lupaju "-" na komentare protiv smanjenja plata i penzija i ni jednu jedinu rečenicu ne umeju da napišu! Sram vas bilo BOTOVI!!!

Bežite dok vam je vreme

pre 9 godina

Blago mladim ljudima (do 30 godina) Za njih još uvek ima šanse da od svog života spasu što se spasti može. A to je da, glavom bez obzira, beže iz ove lude kuće u kojoj, boljitka neće biti, bar u narednih 1oo godina.

Sanja

pre 9 godina

Ja mislim da plate i penzije treba da se ukinu. Onda dolazimo na onu...svi Srbi pod jednu sljivu! Sram vas bilo od obicnog naroda uzimate da bi namirili polupismene botove! Boze blagi vidis li sta nam rade...

Otac Makarije

pre 9 godina

Vec tri godine slusamo lazi i izmisljotine, pre toga jos 8 godina, pa pre toga jos 10 godina, pa pre toga jos 40 godina. Narod kojem nakon svega tog jos uvek nije nista jasno i koji dozvoljava da ga uvek nanovo izvaraju zasluzio je da izumre sto se upravo i dogadja. Kad koeficient prirodnog prirastaja padne ispod 1.3 vise nema povratka. Nece da vam kazu na televizoru da smo izumrli, ima mnogo vaznijih problema.
(Stevan, 21. septembar 2014 15:47)
Sokole,koeficijent prirodnog prirastaja je vec odavno spao na ispod 1,3.Svake godine nas ima 30000 manje.

Miki

pre 9 godina

Hoćete uštede u budžetu? Hoćete da smanjite deficit budžeta? Evo, ja imam predlog: svima plata i penzija na istom nivou, na primer-35.000 dinara!!!Kada kažem svima, mislim bukvalno na sve-počev od vrha države pa do najmanje plaćenog radnika!Hajde da svi podnesemo teret na isti način! Ako smatrate da 1.000.000 penzionera može da živi sa penzijama od 25.000 dinara, a zašto i vi ne biste živeli sa platom od 35.000 dinara!Mislim da bi moj predlog bio prihvatljiviji od vašeg!
p.s. Jedino me brine Jorgovanka!

???

pre 9 godina

"Pošto smo se odlučili za progresivno umesto za linearno smanjenje primanja..."

A zašta ste se vi, članovi Vlade Srbije, zapravo, odlučili???
U jednom medijskom izveštaju piše da će penzije biti smanjivane progresivno, za isnose preko 25k, 22%. Pa onda piše da će plate biti smanjivane linearno, 10% (a za iznose veće od 100k više(?) od 10%, izezev najnižih plata, do 25k. U drugom medijskom izveštaju piše drugačije, da će i plate i penzije biti smanjivane progresivno, uz izuzetak najnižih iznosa do 25k.

I, na kraju, za šta se to Vlada Srbije odlučila? Ili se, još uvek, nije odlučila koje skale umanjenaja će se primenjivati?

Sale

pre 9 godina

Penzije se umanjuju za ogromna 22 %, za iznose preko 25.000 din.

TO JE GODIŠNJE MANJE 1 ILI 2 PENZIJE.

MISLITE O TOME.
(PUNA ISTINA, 21. septembar 2014 16:01)

Ako već nisi pročitao ili pročitala članak do kraja koji objašnjava na koji način će se umanjivati penzije onda nemoj ni pisati o tome. za 22 posto će biti umanjene penzije umanjene za 25000 dinara. Znači ukoliko neko prima 40000 sa 0,22 se množi samo 15000 a ne 40000 kako ti sugerišeš.

Vertigo

pre 9 godina

U celom ovom košmaru koji nam priredjuju, mene dodatno izbezumljuje pomisao da ovu sramnu armiju SNS botova, nadrndani vodja plaća od našeg novca! Ne mislite li valjda da iz svog džepa daje pare ovim polupismenim osobama da pišu panegirike ( nova reč za vas botovi) o njemu i slave njegov lik i delo i da mahnito lupaju minuse na svaki zdravorazumski komentar? Mene samo zanima hoće li sad i loBOTomiranima biti smanjene dnevnice ili će, pošto nama svima uzme od plata i penzija, da im ih poveća? Imam samo jednu poruku i za botovE i za njihovog gospodara- SRAM VAS BILO!!!

sakisblok

pre 9 godina

Ovo je najbolje što je jedna Vlada mogla da uradi, svidelo se to nama ili ne. Treba da prihvatimo realnost i da se zajedno borimo za bolje sutra.

španski zid

pre 9 godina

Vučić je najavu smanjenja penzija izveo na jedan veoma perfidan i pokrvaren način...
Umesto da je održao zvaničnu konferenciju za štampu u Vladi Srbiji oko 17 časova, kada su svi penzioneri kraj malih ekrana i kada su svi radnici već stigli s posla, on je u pola 10 uveče zakazao gostovanje u jednoj emisji, znajući da su gotovo svi penzioneri već u krevetu.
Imajući u vidu to da štampani medji prve verzije naslovnih strana završavaju oko 18 časova i da im je ostalo još malo vremena do štampanja, Vučićeva najava o smanjenju penzija je možda trebalo da izostane sa naslovnih strana sledećeg jutra.
Međutim, ili mu to nije bio cilj ili mu taj cilj nije uspeo. Sudeći po naslovnim stranama današnjih izdanja novina, gotovo svi mediji su ipak uspeli da u rekordnom roku napišu tekst posle 22 časa i da se odštampani materijal pošalje na distribuciju po celoj Srbiji.

exRhodes

pre 9 godina

Nemojte samo smanjivati platicu našoj prelepoj samohranoj guvernerki, ne dirajte njenih 660.000din mesečno! Ah. da NBS nije na budžetu, oni samo zarađuju vrteći naše pare!

mattko

pre 9 godina

Ako u novembru procene da ih ovo moze kostati ekspresnih vanrednih izbora i naglog sletanja sa vlasti nece se nista desisti ni u novembru. Moguc je scenario od prosle godine kada su smenjena dvojica Vujovicevih prethodnika i tako kupljeno vrmee. Ovo je treca godina vlasti ove garniture i svesni su da ce hteli /nehteli izbora uskoro biti pa ce paziti sta rade po cenu novih zaduzivanja koja su moguca jer para u svetu ima, nisu one nigde nestale.

Milan

pre 9 godina

....gradjani bi mogli da osete...Kao da se radi o vremenskoj prognozi:sutra bi mogla padati kisa tako da je prekosutra blato na ulicama.Srbijooooo

Sid

pre 9 godina

@Zivot u Srbiji... neprocenjivo

Izvini druze ali trebas biti svestan toga da je gro ljudi od 1700000 p[enzionera ima penziju od 15 000 dinara pa se tako i ophodi prema ovoj svima nama znanoj nepopularnoj meri.
Svui se bunimo za neke stvari koje su moranje a niko se ne buni za one segmente gde je uposljen visak lezilebovica?
Imamo neke racije koje su gotovo smesne i sta ima drzava od toga sto je meni tipa zatvoren lokal i ako nije morao d abude, pa se pitam a kome nije zatvoren?
Ljudi su lagano poceli da zatvaraju svoje objekte i okrecu novi list u svojim zivotima i na sta ce sve ovo izaci ne znam ali nije stos smanjiti plate u JS i JP a nista ne resiti da budu te firme rentabilne.

Zao mi je penzionere ali to je cena kostanja zaposlenih lezilebovica u zaynim toplanama, distribucijama javnim preduzecima a o agencijama da ne govorim.

VOJKAN

pre 9 godina

Dajte neku meru i za nas nezaposlene.
Nije u redu da teret reformi trpe samo zaposleni u javnom sektoru i penzioneri.
I mi nezaposleni smo neka kategorija koju niko ne pominje, kao da ne postoji,a najbrojnija je.

P

pre 9 godina

Potrošiće te vi opet par meseci. Niste sposobni da nešto uradite ODMAH i SADA, već se razvlačite ko pihtije.Nikako da te Reforme počnu jednom za svagda. Sram Vas bilo!!!

Aca

pre 9 godina

Ja pitam našu vlast zašto su predvideli da se na različiti način smanjuju plate u javnom sektoru u odnosu na penzije? Ako uzmemo za primer platu i penziju u istoj visini od 50.000 dinara, može se primetiti da će umanjena penzija iznositi 44.500 (50.000-25.000=25.000; 25.000*22%=5.500; 50.000-5.500=44.500),a umanjena plata 47.500 ( 50.000-25.000=25.000; 25.000*10%=2.500; 50.000-2.500=47.500). Zašto se više umanjuju penzije od plata?

sale1985

pre 9 godina

Ne vidim u čemu je problem sa merama štednje. Ne shvatam da neko hoće da potroši više nego što zaradi a to onda dovodi do propasti i bankrota. Moramo mi sami da štedimo i da se pružimo koliko imamo i to će nam biti najveća mera štednje.

bzvz

pre 9 godina

Sirotinji hleb iz ruku uzimate da bi nahranili svoje poslusnike i jos vise obogatili svoje finansijere-tajkune. Ovo je sadizam i pokvarenjastvo na kub. Ali, izgleda da za bolje i nismo, cim dopustamo ovaj vampirski pir.

pljacka nemocnih

pre 9 godina

Zasto nekom stranackom dzabalebarosu koji radi u nekoj kancelariji smanjujete 10 posto (izuzima se sve do 25000 din), a penzosima 22 posto (izuzima se sve do 25000 din). Ovo je necuvena pljacka penzionera.

Dragan

pre 9 godina

Ostaje pitanje da li je u skladu sa Ustavom ogranicavanje stecenih prava penzionera.

Ne mogu se smanjivati penzije koje se baziraju na doprinosima koji su uredno uplacivani celog radnog veka sadasnjih penzionera. To sto je drzava upropastila i potrosila penzione fondove, ne moze ici na teret penzionera.

Nadam se da ce neko pokrenuti tuzbu pred Ustavnim Sudom.

Z

pre 9 godina

Ok doneli ste masu odluka kojima cete dodatno ojaditi obicne smrtnike, hajde sada da uradite i nesto korisno. Donesite odluke da se ne placaju struja, infostan, telefon, prevoz, uvedite besplatne bonove za snabdevanje osnovnim zivotnim namirnicama i hemijom u prodavnicama, i naravno - ne obezvredjujte dinar vise, ili uvedite evro kao zvanicnu valutu.

Sanja

pre 9 godina

Zar nije prvo trebalo da se reformise javni sektor? Na primer, moje kolege u naucnim institutima primaju platu od 50.000-100.000 (pedeset do sto hiljada dinara). Cinjenica je da mnogi koji primaju preko 70.000 (sedamdeset hiljada dinara) ne rade nista i da se finansiraju u potpunosti iz budzeta Vlade RS. Kolika bi bila usteda kada bi se onima koji nista ne rade, plata spustila sa sedamdest hiljada na pedeset hiljada? Smanjuju se penzije, a nisu u dovoljnoj meri, plate u drzavnom sektoru, u ovom slucaju su to naucni instituti gde rade doktori nauka, a i mnogi koji nemaju to zvanje.

Ratko

pre 9 godina

Kao u 2016 da svima povecaju plate! Kako vas nije sramota, smanjujete plate od 200,300, 400 eura. To su za vas neprikladne i velike plate koje nas vode u propast! Vi ste meni iz dzepa sad izbili racun za struju na koji nacin mislite da bilo sta priustimo u zivotu? Evro svaki dan skace, struja treba da se poveca a o cenama u prodavnicama da ne govorim. Kako ce ovi sto su uzeli kredite kod kamatara u bankama? I jos bez blama pricate kako moze narod dzabe da se buni, vi najbolje znate sta njemu treba. Ocigledno da pojma nemate, vi ste najveca prevara koja nas je mogla pogoditi. Iz kog razloga necete da produzite kolektivni ugovor radnicima u MUP-u koji istice za nekoliko dana? Trazite mehanizme da zaobicete nocni rad, putne troskove? A bez blama potezete pricu o paradi ponosa da policija radi bezbednosnu procenu! Mozda je rade Stefanovic i Vucic koji veze nemaju sa policijom. Ta dvojica ne prodje dan da se ne hvale hapsenjima sa kojima oni nemaju apsolutne veze. Od sledeveg petka kad krene strajk videcemo sta ce vam ostati za licnu promociju. Duboko verujem da vam je politicka karijera na izdisaju pa vi ne umete neutralno stanje da odrzite koje je jako jako lose, jos smanjite i to malo sto ima! Vi ste nesposobni i ako ne umete onda se pomeraj odatle a ne da punite svoje dzepove sa vlascu. Sram vas bilo.

Nikola

pre 9 godina

Smanjite Jorgovanki platu sa pet stotina hiljada na pedeset ili sto hiljada,pa cete postediti hiljade penzionera smanjenja penzije.Ako moze neko da skrpi kraj sa krajem i sa 25000 moze i ona.

Dule

pre 9 godina

Da je, kojim slučajem, sada predizborna kampanja, "živo" me interesuje šta biste pričali? Pričate jedno, radite drugo, mislite treće! Ja političar nikada ne bih mogao biti! Obraz mi ne dozvoljava da pričam da neću smanjivati penzije, a onda uradim upravo to-uzmem od penzipnera koji su pošteno radili i zaradili svoje penzije! Znam, botovi će reći pa mora tako,žuti su sve upropastili, bla, bla,...Da gospodo, ali vi ste pričali sasvim nešto drugo...i tako došli na vlast!!!Sramota!

I tako dođe do 50%

pre 9 godina

Aleksandar Vučić (10.mart 2014. na TV Pink)
(Draganac, 21. septembar 2014 14:34)
Pa on već dvadeset i kusur godina jedno govori, drugo misli, a treće radi.

mikin

pre 9 godina

Iskreno se nadam da ce sve ono sto vredi jos vise pozeleti da sto pre napusti ovakvu drzavu. Svi oni koji su verovali u ovu drzavu platili su visoku cenu svojoj naivnosti. Svi koji su otisli, ispostavilo se, uradili du zivotni potez. Jos jednom, po ko zna koji put, vlast u ovoj drzavi pokazuje da joj se ne moze verovati i da ne postoje stvari koje su van njihovog dometa. Jedna vlast nesto obeca i uvazi a vec druga to ponisti ili ukine. Ko jos pametan moze verovati vlasti posle ovoga sto su cinili ili cine? Danas su posegli za penzijama i platama. Juce su ukinuli minuli rad kao 70-godisnju tekovinu borbe za radnicka prava (vrlo je bitan kod zaposljavanja ali ne i kod placanja). Sta ce im sutra pati na pamet? Ko garantuje da nam nece ukinuti i godisnji odmor? Posegnuli su za pravima zaposlenih kao da su ona glavni razlog ovolike nezaposlenosti. Jedini su im "partner" Udruzenje poslodavaca i Americka privredna komora! U Srbiji postoje samo "sindikalne vodje" a onih 24.000 sindikata je lakrdija vladajuceg rezima. Prethodni rezimi su krenule da uniste srednju klasu i to su odradili maestralno. Srednje kalase u Srbiji odavno nema. Ovi danas, nemaju veliki izbor - moraju da uniste ono sto je ostalo - 90% ubogih i siromasnih. A oni ostali? Pa to su oni.
ps. Iskreno se nadam da cu doziveti dan kada ce ovi snositi zakonske posledice svojih eksperimenata.

Miki

pre 9 godina

Kako vas nije sramota da penzionerima uzimate više nego zaposlenima! Grafikone javnog duga smo videli ( bez 2013. i 2014. godine), a zato su umanjenja plata i penzija ostala mistična! Pa gospodo, toliko umemo da računamo! Sramno! Obećavali ste da nećete dirati penzije i na toj laži ste dobili izbore!

jhgf

pre 9 godina

znaci ovako posle 2016 ako neko prezivi mozda povecate penzije recimo svima. znaci onaj sa 25000 imace mozda nesto vise a zato onaj koji je imao iznad 25000 fakticki nece imati povecanje vec ce mu se vratiti deo onog sto mu je oteto. Sto dalje znaci da onaj do 25000 ce biti nagradjen .Logikom stvari prvo bi trebalo vracati povecavati onima kojima je uzeto a tek kad se njima vrati na sadasnji nivo onda sa sledecim povecanjem dici i onima sa 25000 i manje jer oni nisu imali smanjene .Inace ovo je prevara veka uzeti penzionerima 22 posto a zaposlenima 10

Pljacka nemocnih

pre 9 godina

Zasto nekom stranackom dzabalebarosu koji radi u nekoj kancelariji smanjujete 10 posto (izuzima se sve do 25000 din), a penzosima 22 posto (izuzima se sve do 25000 din). Ovo je necuvena pljacka penzionera.

Bernard

pre 9 godina

Plate u javnom sektoru, i sa ovim smanjenjem, jos uvek su vece nego u privatnom sektoru gde se stvara dohodak. Potrebno je dalje ici, na barem uravnotezivanje plata u privatnom i javnom sektoru, a jos bolje na vece plate u privatnom sektoru, kao sto je u mnogim zdravim ekonomijama od Atlantika do Pacifika, onda je to znak da drustvo moze ici napred.

Stevan

pre 9 godina

Vec tri godine slusamo lazi i izmisljotine, pre toga jos 8 godina, pa pre toga jos 10 godina, pa pre toga jos 40 godina. Narod kojem nakon svega tog jos uvek nije nista jasno i koji dozvoljava da ga uvek nanovo izvaraju zasluzio je da izumre sto se upravo i dogadja. Kad koeficient prirodnog prirastaja padne ispo 1.3 vise nema povratka. Nece da vam kazu na televizoru da smo izumrli, ima mnogo vaznijih problema.

Mikele

pre 9 godina

Ja kao neko iz te struke vam kazem da NE POSTOJI osnov za smanjivanje penzija. Oni mogu fakticki da ih smanje (kao sto su uradili pre 20ak godina) ali ce morati da ih vrate (kao sto su morali pre 15 da vrate ovo sto su zdipili pre 20). U svakom slucaju- ja sam spreman za ulicu! A vi?

Penzioner po struci

pre 9 godina

Verovatno mora da se stedi.Ali zasto teret stednje pada na penzionere i zaposlene u javnoj sluzbi.Zasto se stite radna mesta u drzavnim sluzbama? Ministar Vujovic kaze da nije lako otpustiti toliki broj ljudi zaposlenih u javnoj i drzavnoj sluzbi i da ce drzava u sledecoj godini gledati da se neproduktivni zaposleni prebace na neko drugo radno mesto. Znaci opet drzava brine za njih. Ko je za mene brinuo kada sam ostao bez posla. Zasto se visak ne najuri na ulicu a ostatak koji ostane daradi njima se smanji plata za 40%.Zasto se ne pogase agencije?Da se to uradilo ne vis e smanjivale plate penzionerima,profesorima,lekarima. Na konstataciju voditelja da su penzije steceno pravo i da bi ustavni sud mogao da reaguje Ministar rece da se razgovara sa Ustavnim sudom. Znaci pritiska se ustavni sud

ena

pre 9 godina

A prvobitna informacija je bila od 1. oktobra. Ajde, dogovorite se pa izadjite u javnost sa konacnom odlukom i kad i kako ce biti smanjene plate i penzije. Ovako jasno pokazujete koliko ste neozbiljni.

Draganac

pre 9 godina

Aleksandar Vučić (10.mart 2014. na TV Pink)

"Kakve god reforme da preduzimamo, šta god da se zbiva, dragi prijatelji, imajte u vidu jednu stvar koju vam garantujem, penzioneri će biti poslednji u čija će prava bilo ko smeti da dira u državi. Bolje sa naše grbače da se skida sve što može, a penzionerima nema šta da se uzima."

filatelista

pre 9 godina

nemate vi muda da isterate stotine hiljada partijskih botova koje su partije nakupile tokom vlasti, sve sekretarice/svalerke, sofere/kumove, savetnike/burazere i ostalu bolumentu, to da isterate, eto vam ustede i to sistemske....a ovom stednjom oteracete dobre sudije, ginekologe, stomatologe, nastavnike....pa kad krene bot da sudi i operise, bice kukanja....ali za bolje ova plemenska zajednica i nije.

Jaca

pre 9 godina

Penzije su steceno pravo uplatom doprinosa pio, razmotrite dobro mogucnost smanjenja ne ostaje nam nista drugo nego sud i izlazak na ulice. Sramotno je da je 25.000,00 dovoljno za prezivljavanje, zasto i sebi ne date platu toliku pa da zajednicki nosimo teret krize

Ugroženi građanin

pre 9 godina

Kako ko dođe na vlast mora da obezvredi i da drpi i od plata i od penzija. Prvo je to Slobina kamarila uradila tokom devedesetih, pa su onda DOS-ovci prvo povećali penzije za 13% pa skinuli 12% i tu drpili, pa su onda DS-SPSovska vlast zamrzli penzije na godinu dana, pa onda Vučić, koji je u predizbornoj kampanji obećao da neće dirati penzije,uradio suprotno. U državi Srbistanu bi me iskreno čudile 3 stvari:
1) Da bude opšte uređena država;
2) Da inflacija bude 5% na godišnjem nivou, a plati i penzije da porastu do 10% godišnje;
3) Da narod ne bude kratke pameti i da više ne trpi budale koje im žestoko zavlače ruke u džep.
Ali sve je to:
1) Ne lipši magarče do zelene trave;
2) Kako mali Đokica zamišlja.
Dokle god je narod kratke pameti, zato glupaci mogu da rade šta hoće.

Евроскептик

pre 9 godina

Срамотне мере. Клинички лекар специјалиста са дежурствима прикупи око 100.000 динара. Држава ће му узети 15-16% а прете и са 20-25%. Значи што си школованији више плаћаш. Тај лекар је ишао на факултет 6 година, две стажирао, четири специјализације, колико година рада и искуства. Ако тај оде где му је боље, како саветују онима којима се ове мере не свиђају, рецимо Норвешку, Словенију или Немачку, ко ће лечити људе овде. Неко са бироа?Колико вас бу пристало да вас, не дај Боже, такав оперише? Плате нису социјална категорија и није ми јасна логика коју врли законодавци примењују.

Mare

pre 9 godina

Eto,otpustili smo visak politickih poslusnika zaposlenih u administraciji,smanjili broj sluzbenih automobila i korisnika korporativnih kartica,privukli investitore,evo smanjili smo i plate,sad kad krene zemlja u nezaustavljiv progres ima nemci da dolaze kod nas da rade!

filatelista

pre 9 godina

nemate vi muda da isterate stotine hiljada partijskih botova koje su partije nakupile tokom vlasti, sve sekretarice/svalerke, sofere/kumove, savetnike/burazere i ostalu bolumentu, to da isterate, eto vam ustede i to sistemske....a ovom stednjom oteracete dobre sudije, ginekologe, stomatologe, nastavnike....pa kad krene bot da sudi i operise, bice kukanja....ali za bolje ova plemenska zajednica i nije.

sale1985

pre 9 godina

Ne vidim u čemu je problem sa merama štednje. Ne shvatam da neko hoće da potroši više nego što zaradi a to onda dovodi do propasti i bankrota. Moramo mi sami da štedimo i da se pružimo koliko imamo i to će nam biti najveća mera štednje.

sakisblok

pre 9 godina

Ovo je najbolje što je jedna Vlada mogla da uradi, svidelo se to nama ili ne. Treba da prihvatimo realnost i da se zajedno borimo za bolje sutra.

Bernard

pre 9 godina

Plate u javnom sektoru, i sa ovim smanjenjem, jos uvek su vece nego u privatnom sektoru gde se stvara dohodak. Potrebno je dalje ici, na barem uravnotezivanje plata u privatnom i javnom sektoru, a jos bolje na vece plate u privatnom sektoru, kao sto je u mnogim zdravim ekonomijama od Atlantika do Pacifika, onda je to znak da drustvo moze ici napred.

Vertigo

pre 9 godina

U celom ovom košmaru koji nam priredjuju, mene dodatno izbezumljuje pomisao da ovu sramnu armiju SNS botova, nadrndani vodja plaća od našeg novca! Ne mislite li valjda da iz svog džepa daje pare ovim polupismenim osobama da pišu panegirike ( nova reč za vas botovi) o njemu i slave njegov lik i delo i da mahnito lupaju minuse na svaki zdravorazumski komentar? Mene samo zanima hoće li sad i loBOTomiranima biti smanjene dnevnice ili će, pošto nama svima uzme od plata i penzija, da im ih poveća? Imam samo jednu poruku i za botovE i za njihovog gospodara- SRAM VAS BILO!!!

Draganac

pre 9 godina

Aleksandar Vučić (10.mart 2014. na TV Pink)

"Kakve god reforme da preduzimamo, šta god da se zbiva, dragi prijatelji, imajte u vidu jednu stvar koju vam garantujem, penzioneri će biti poslednji u čija će prava bilo ko smeti da dira u državi. Bolje sa naše grbače da se skida sve što može, a penzionerima nema šta da se uzima."

Sale

pre 9 godina

Penzije se umanjuju za ogromna 22 %, za iznose preko 25.000 din.

TO JE GODIŠNJE MANJE 1 ILI 2 PENZIJE.

MISLITE O TOME.
(PUNA ISTINA, 21. septembar 2014 16:01)

Ako već nisi pročitao ili pročitala članak do kraja koji objašnjava na koji način će se umanjivati penzije onda nemoj ni pisati o tome. za 22 posto će biti umanjene penzije umanjene za 25000 dinara. Znači ukoliko neko prima 40000 sa 0,22 se množi samo 15000 a ne 40000 kako ti sugerišeš.

Bežite dok vam je vreme

pre 9 godina

Blago mladim ljudima (do 30 godina) Za njih još uvek ima šanse da od svog života spasu što se spasti može. A to je da, glavom bez obzira, beže iz ove lude kuće u kojoj, boljitka neće biti, bar u narednih 1oo godina.

Dule

pre 9 godina

Botovi samo znaju da lupaju "-" na komentare protiv smanjenja plata i penzija i ni jednu jedinu rečenicu ne umeju da napišu! Sram vas bilo BOTOVI!!!

Евроскептик

pre 9 godina

Срамотне мере. Клинички лекар специјалиста са дежурствима прикупи око 100.000 динара. Држава ће му узети 15-16% а прете и са 20-25%. Значи што си школованији више плаћаш. Тај лекар је ишао на факултет 6 година, две стажирао, четири специјализације, колико година рада и искуства. Ако тај оде где му је боље, како саветују онима којима се ове мере не свиђају, рецимо Норвешку, Словенију или Немачку, ко ће лечити људе овде. Неко са бироа?Колико вас бу пристало да вас, не дај Боже, такав оперише? Плате нису социјална категорија и није ми јасна логика коју врли законодавци примењују.

Nikola

pre 9 godina

Smanjite Jorgovanki platu sa pet stotina hiljada na pedeset ili sto hiljada,pa cete postediti hiljade penzionera smanjenja penzije.Ako moze neko da skrpi kraj sa krajem i sa 25000 moze i ona.

Sanja

pre 9 godina

Ja mislim da plate i penzije treba da se ukinu. Onda dolazimo na onu...svi Srbi pod jednu sljivu! Sram vas bilo od obicnog naroda uzimate da bi namirili polupismene botove! Boze blagi vidis li sta nam rade...

exRhodes

pre 9 godina

Nemojte samo smanjivati platicu našoj prelepoj samohranoj guvernerki, ne dirajte njenih 660.000din mesečno! Ah. da NBS nije na budžetu, oni samo zarađuju vrteći naše pare!

Jaca

pre 9 godina

Penzije su steceno pravo uplatom doprinosa pio, razmotrite dobro mogucnost smanjenja ne ostaje nam nista drugo nego sud i izlazak na ulice. Sramotno je da je 25.000,00 dovoljno za prezivljavanje, zasto i sebi ne date platu toliku pa da zajednicki nosimo teret krize

Ratko

pre 9 godina

Kao u 2016 da svima povecaju plate! Kako vas nije sramota, smanjujete plate od 200,300, 400 eura. To su za vas neprikladne i velike plate koje nas vode u propast! Vi ste meni iz dzepa sad izbili racun za struju na koji nacin mislite da bilo sta priustimo u zivotu? Evro svaki dan skace, struja treba da se poveca a o cenama u prodavnicama da ne govorim. Kako ce ovi sto su uzeli kredite kod kamatara u bankama? I jos bez blama pricate kako moze narod dzabe da se buni, vi najbolje znate sta njemu treba. Ocigledno da pojma nemate, vi ste najveca prevara koja nas je mogla pogoditi. Iz kog razloga necete da produzite kolektivni ugovor radnicima u MUP-u koji istice za nekoliko dana? Trazite mehanizme da zaobicete nocni rad, putne troskove? A bez blama potezete pricu o paradi ponosa da policija radi bezbednosnu procenu! Mozda je rade Stefanovic i Vucic koji veze nemaju sa policijom. Ta dvojica ne prodje dan da se ne hvale hapsenjima sa kojima oni nemaju apsolutne veze. Od sledeveg petka kad krene strajk videcemo sta ce vam ostati za licnu promociju. Duboko verujem da vam je politicka karijera na izdisaju pa vi ne umete neutralno stanje da odrzite koje je jako jako lose, jos smanjite i to malo sto ima! Vi ste nesposobni i ako ne umete onda se pomeraj odatle a ne da punite svoje dzepove sa vlascu. Sram vas bilo.

Mikele

pre 9 godina

Ja kao neko iz te struke vam kazem da NE POSTOJI osnov za smanjivanje penzija. Oni mogu fakticki da ih smanje (kao sto su uradili pre 20ak godina) ali ce morati da ih vrate (kao sto su morali pre 15 da vrate ovo sto su zdipili pre 20). U svakom slucaju- ja sam spreman za ulicu! A vi?

mattko

pre 9 godina

Ako u novembru procene da ih ovo moze kostati ekspresnih vanrednih izbora i naglog sletanja sa vlasti nece se nista desisti ni u novembru. Moguc je scenario od prosle godine kada su smenjena dvojica Vujovicevih prethodnika i tako kupljeno vrmee. Ovo je treca godina vlasti ove garniture i svesni su da ce hteli /nehteli izbora uskoro biti pa ce paziti sta rade po cenu novih zaduzivanja koja su moguca jer para u svetu ima, nisu one nigde nestale.

cugi

pre 9 godina

Stednje mora biti. Dobra stvar je sto najugrozenijima nije smanjivan prihod.
Najteze je palo onima koji primaju vece sume, sede u foteljama, i cekaju kraj radnog vremena.

Miki

pre 9 godina

Hoćete uštede u budžetu? Hoćete da smanjite deficit budžeta? Evo, ja imam predlog: svima plata i penzija na istom nivou, na primer-35.000 dinara!!!Kada kažem svima, mislim bukvalno na sve-počev od vrha države pa do najmanje plaćenog radnika!Hajde da svi podnesemo teret na isti način! Ako smatrate da 1.000.000 penzionera može da živi sa penzijama od 25.000 dinara, a zašto i vi ne biste živeli sa platom od 35.000 dinara!Mislim da bi moj predlog bio prihvatljiviji od vašeg!
p.s. Jedino me brine Jorgovanka!

španski zid

pre 9 godina

Vučić je najavu smanjenja penzija izveo na jedan veoma perfidan i pokrvaren način...
Umesto da je održao zvaničnu konferenciju za štampu u Vladi Srbiji oko 17 časova, kada su svi penzioneri kraj malih ekrana i kada su svi radnici već stigli s posla, on je u pola 10 uveče zakazao gostovanje u jednoj emisji, znajući da su gotovo svi penzioneri već u krevetu.
Imajući u vidu to da štampani medji prve verzije naslovnih strana završavaju oko 18 časova i da im je ostalo još malo vremena do štampanja, Vučićeva najava o smanjenju penzija je možda trebalo da izostane sa naslovnih strana sledećeg jutra.
Međutim, ili mu to nije bio cilj ili mu taj cilj nije uspeo. Sudeći po naslovnim stranama današnjih izdanja novina, gotovo svi mediji su ipak uspeli da u rekordnom roku napišu tekst posle 22 časa i da se odštampani materijal pošalje na distribuciju po celoj Srbiji.

I tako dođe do 50%

pre 9 godina

Aleksandar Vučić (10.mart 2014. na TV Pink)
(Draganac, 21. septembar 2014 14:34)
Pa on već dvadeset i kusur godina jedno govori, drugo misli, a treće radi.

Otac Makarije

pre 9 godina

Vec tri godine slusamo lazi i izmisljotine, pre toga jos 8 godina, pa pre toga jos 10 godina, pa pre toga jos 40 godina. Narod kojem nakon svega tog jos uvek nije nista jasno i koji dozvoljava da ga uvek nanovo izvaraju zasluzio je da izumre sto se upravo i dogadja. Kad koeficient prirodnog prirastaja padne ispod 1.3 vise nema povratka. Nece da vam kazu na televizoru da smo izumrli, ima mnogo vaznijih problema.
(Stevan, 21. septembar 2014 15:47)
Sokole,koeficijent prirodnog prirastaja je vec odavno spao na ispod 1,3.Svake godine nas ima 30000 manje.

bzvz

pre 9 godina

Sirotinji hleb iz ruku uzimate da bi nahranili svoje poslusnike i jos vise obogatili svoje finansijere-tajkune. Ovo je sadizam i pokvarenjastvo na kub. Ali, izgleda da za bolje i nismo, cim dopustamo ovaj vampirski pir.

???

pre 9 godina

"Pošto smo se odlučili za progresivno umesto za linearno smanjenje primanja..."

A zašta ste se vi, članovi Vlade Srbije, zapravo, odlučili???
U jednom medijskom izveštaju piše da će penzije biti smanjivane progresivno, za isnose preko 25k, 22%. Pa onda piše da će plate biti smanjivane linearno, 10% (a za iznose veće od 100k više(?) od 10%, izezev najnižih plata, do 25k. U drugom medijskom izveštaju piše drugačije, da će i plate i penzije biti smanjivane progresivno, uz izuzetak najnižih iznosa do 25k.

I, na kraju, za šta se to Vlada Srbije odlučila? Ili se, još uvek, nije odlučila koje skale umanjenaja će se primenjivati?

Mare

pre 9 godina

Eto,otpustili smo visak politickih poslusnika zaposlenih u administraciji,smanjili broj sluzbenih automobila i korisnika korporativnih kartica,privukli investitore,evo smanjili smo i plate,sad kad krene zemlja u nezaustavljiv progres ima nemci da dolaze kod nas da rade!

mikin

pre 9 godina

Iskreno se nadam da ce sve ono sto vredi jos vise pozeleti da sto pre napusti ovakvu drzavu. Svi oni koji su verovali u ovu drzavu platili su visoku cenu svojoj naivnosti. Svi koji su otisli, ispostavilo se, uradili du zivotni potez. Jos jednom, po ko zna koji put, vlast u ovoj drzavi pokazuje da joj se ne moze verovati i da ne postoje stvari koje su van njihovog dometa. Jedna vlast nesto obeca i uvazi a vec druga to ponisti ili ukine. Ko jos pametan moze verovati vlasti posle ovoga sto su cinili ili cine? Danas su posegli za penzijama i platama. Juce su ukinuli minuli rad kao 70-godisnju tekovinu borbe za radnicka prava (vrlo je bitan kod zaposljavanja ali ne i kod placanja). Sta ce im sutra pati na pamet? Ko garantuje da nam nece ukinuti i godisnji odmor? Posegnuli su za pravima zaposlenih kao da su ona glavni razlog ovolike nezaposlenosti. Jedini su im "partner" Udruzenje poslodavaca i Americka privredna komora! U Srbiji postoje samo "sindikalne vodje" a onih 24.000 sindikata je lakrdija vladajuceg rezima. Prethodni rezimi su krenule da uniste srednju klasu i to su odradili maestralno. Srednje kalase u Srbiji odavno nema. Ovi danas, nemaju veliki izbor - moraju da uniste ono sto je ostalo - 90% ubogih i siromasnih. A oni ostali? Pa to su oni.
ps. Iskreno se nadam da cu doziveti dan kada ce ovi snositi zakonske posledice svojih eksperimenata.

Dragan

pre 9 godina

Ostaje pitanje da li je u skladu sa Ustavom ogranicavanje stecenih prava penzionera.

Ne mogu se smanjivati penzije koje se baziraju na doprinosima koji su uredno uplacivani celog radnog veka sadasnjih penzionera. To sto je drzava upropastila i potrosila penzione fondove, ne moze ici na teret penzionera.

Nadam se da ce neko pokrenuti tuzbu pred Ustavnim Sudom.

Pljacka nemocnih

pre 9 godina

Zasto nekom stranackom dzabalebarosu koji radi u nekoj kancelariji smanjujete 10 posto (izuzima se sve do 25000 din), a penzosima 22 posto (izuzima se sve do 25000 din). Ovo je necuvena pljacka penzionera.

Ugroženi građanin

pre 9 godina

Kako ko dođe na vlast mora da obezvredi i da drpi i od plata i od penzija. Prvo je to Slobina kamarila uradila tokom devedesetih, pa su onda DOS-ovci prvo povećali penzije za 13% pa skinuli 12% i tu drpili, pa su onda DS-SPSovska vlast zamrzli penzije na godinu dana, pa onda Vučić, koji je u predizbornoj kampanji obećao da neće dirati penzije,uradio suprotno. U državi Srbistanu bi me iskreno čudile 3 stvari:
1) Da bude opšte uređena država;
2) Da inflacija bude 5% na godišnjem nivou, a plati i penzije da porastu do 10% godišnje;
3) Da narod ne bude kratke pameti i da više ne trpi budale koje im žestoko zavlače ruke u džep.
Ali sve je to:
1) Ne lipši magarče do zelene trave;
2) Kako mali Đokica zamišlja.
Dokle god je narod kratke pameti, zato glupaci mogu da rade šta hoće.

Dule

pre 9 godina

Da je, kojim slučajem, sada predizborna kampanja, "živo" me interesuje šta biste pričali? Pričate jedno, radite drugo, mislite treće! Ja političar nikada ne bih mogao biti! Obraz mi ne dozvoljava da pričam da neću smanjivati penzije, a onda uradim upravo to-uzmem od penzipnera koji su pošteno radili i zaradili svoje penzije! Znam, botovi će reći pa mora tako,žuti su sve upropastili, bla, bla,...Da gospodo, ali vi ste pričali sasvim nešto drugo...i tako došli na vlast!!!Sramota!

Penzioner po struci

pre 9 godina

Verovatno mora da se stedi.Ali zasto teret stednje pada na penzionere i zaposlene u javnoj sluzbi.Zasto se stite radna mesta u drzavnim sluzbama? Ministar Vujovic kaze da nije lako otpustiti toliki broj ljudi zaposlenih u javnoj i drzavnoj sluzbi i da ce drzava u sledecoj godini gledati da se neproduktivni zaposleni prebace na neko drugo radno mesto. Znaci opet drzava brine za njih. Ko je za mene brinuo kada sam ostao bez posla. Zasto se visak ne najuri na ulicu a ostatak koji ostane daradi njima se smanji plata za 40%.Zasto se ne pogase agencije?Da se to uradilo ne vis e smanjivale plate penzionerima,profesorima,lekarima. Na konstataciju voditelja da su penzije steceno pravo i da bi ustavni sud mogao da reaguje Ministar rece da se razgovara sa Ustavnim sudom. Znaci pritiska se ustavni sud

Z

pre 9 godina

Ok doneli ste masu odluka kojima cete dodatno ojaditi obicne smrtnike, hajde sada da uradite i nesto korisno. Donesite odluke da se ne placaju struja, infostan, telefon, prevoz, uvedite besplatne bonove za snabdevanje osnovnim zivotnim namirnicama i hemijom u prodavnicama, i naravno - ne obezvredjujte dinar vise, ili uvedite evro kao zvanicnu valutu.

pljacka nemocnih

pre 9 godina

Zasto nekom stranackom dzabalebarosu koji radi u nekoj kancelariji smanjujete 10 posto (izuzima se sve do 25000 din), a penzosima 22 posto (izuzima se sve do 25000 din). Ovo je necuvena pljacka penzionera.

Aca

pre 9 godina

Ja pitam našu vlast zašto su predvideli da se na različiti način smanjuju plate u javnom sektoru u odnosu na penzije? Ako uzmemo za primer platu i penziju u istoj visini od 50.000 dinara, može se primetiti da će umanjena penzija iznositi 44.500 (50.000-25.000=25.000; 25.000*22%=5.500; 50.000-5.500=44.500),a umanjena plata 47.500 ( 50.000-25.000=25.000; 25.000*10%=2.500; 50.000-2.500=47.500). Zašto se više umanjuju penzije od plata?

Miki

pre 9 godina

Kako vas nije sramota da penzionerima uzimate više nego zaposlenima! Grafikone javnog duga smo videli ( bez 2013. i 2014. godine), a zato su umanjenja plata i penzija ostala mistična! Pa gospodo, toliko umemo da računamo! Sramno! Obećavali ste da nećete dirati penzije i na toj laži ste dobili izbore!

Molder

pre 9 godina

Molim novinare B92 ili bilo kog, da postavi pitanje ovih silnih minusa koji su se ovde pojavili, očigledno je akcija organizovana od strane SNS-a, prošlih mesec dana svi bili protiv smanjenja plata, sad odjednom, ko loše pomene o odluci presvetlog vođe, odmah dobije 500 minusa. Ovo je očigledna akcija, uticaja na javno mnjenje, i iskrivljavanje istine, ili sakrivanja da ni ovo neće dobra doneti.

Tja...

pre 9 godina

Jeste, ja ću da uplaćujem decenijama najveće moguće poreze i doprinose, a onda ćemo "svima penzije po 35 hiljada, da svi podnesemo jednak teret". Stvarno? Baš me briga za vaše terete - kako ste radili i glasali, toliko i imate. Kad vidim komentare, jasno mi je i zašto imate penzije od 25 hiljada i plate od 29... Ne radim ja u odličnoj privatnoj firmi za dobre pare da bih delio pare sa vama. A o tupanima na vlasti ne bih ni reč - oni su taman kakve zaslužujete - tako neuki, neobrazovani i samoživi, isti su kao i vi.

Milan

pre 9 godina

....gradjani bi mogli da osete...Kao da se radi o vremenskoj prognozi:sutra bi mogla padati kisa tako da je prekosutra blato na ulicama.Srbijooooo

SNS prevaranti

pre 9 godina

Iz dana u dan sns banda nas gura u sve veću propast, ali i povećava plaćene navijače-botove, da brane sns budalaštine, greške..., a to je znak da je ovom nesposobnom režimu došao kraj. Samo budala misli da će povećati budže smanjenjem plata, penzija...ne, dovešćete nas još u goru situaciju. Samo budala može da poveruje u predizbornu prevarau oko BG na vodi i misli da će od toga da nam svima bude bolje, da će to da nas izvadi...

Stoun

pre 9 godina

Kod nas u kuci je mrtvilo od kad su objavili koliko smanjuju penzije.
Roditelji koji su se skolovali i radili odgovorne poslove a nisu krali su kaznjeni sa 10-15% smanjenja Ja kao invalid ne mogu da nadjem posao.
Nekoliko puta smo prosli te tabele smanjenja i sve mi postaje jasnije da se najvise otima od bivse srednje klase koja nikad nije i nece biti glasacko telo SNSa.

VOJKAN

pre 9 godina

Dajte neku meru i za nas nezaposlene.
Nije u redu da teret reformi trpe samo zaposleni u javnom sektoru i penzioneri.
I mi nezaposleni smo neka kategorija koju niko ne pominje, kao da ne postoji,a najbrojnija je.

Stevan

pre 9 godina

Vec tri godine slusamo lazi i izmisljotine, pre toga jos 8 godina, pa pre toga jos 10 godina, pa pre toga jos 40 godina. Narod kojem nakon svega tog jos uvek nije nista jasno i koji dozvoljava da ga uvek nanovo izvaraju zasluzio je da izumre sto se upravo i dogadja. Kad koeficient prirodnog prirastaja padne ispo 1.3 vise nema povratka. Nece da vam kazu na televizoru da smo izumrli, ima mnogo vaznijih problema.

P

pre 9 godina

Potrošiće te vi opet par meseci. Niste sposobni da nešto uradite ODMAH i SADA, već se razvlačite ko pihtije.Nikako da te Reforme počnu jednom za svagda. Sram Vas bilo!!!

jhgf

pre 9 godina

znaci ovako posle 2016 ako neko prezivi mozda povecate penzije recimo svima. znaci onaj sa 25000 imace mozda nesto vise a zato onaj koji je imao iznad 25000 fakticki nece imati povecanje vec ce mu se vratiti deo onog sto mu je oteto. Sto dalje znaci da onaj do 25000 ce biti nagradjen .Logikom stvari prvo bi trebalo vracati povecavati onima kojima je uzeto a tek kad se njima vrati na sadasnji nivo onda sa sledecim povecanjem dici i onima sa 25000 i manje jer oni nisu imali smanjene .Inace ovo je prevara veka uzeti penzionerima 22 posto a zaposlenima 10

Vesna

pre 9 godina

Vučić je izašao u javnost potpuno nespreman, bez jasnog plana o smanjenju plata i penzija. Onda je sat vremena proizvodio "maglu", da bi u dva minuta zbrzao, kako se određuje iznos smanjenja. Ljude interesuje iznos smanjenja, da bi mogli da planiraju lične troškove i ozbiljno ih vređa kada se neko time poigrava.
Nisam za Vučića i SNS, ali sam se potajno nadao da će biti boljitka. Sada ih posmatram, kao što posmatram nekog majstora dok radi svoj zanat. Dobar majstor se prepozna za pola sata. I šta vidim?
Vučićeva vlada je neorganizovana, neusmerena, rade bez plana, idu korak napred pa nazad dva, sudaraju se međusobno, spori su, neodlučni.
I što je nagore mnogo pričaju a nigde učinka.

ena

pre 9 godina

A prvobitna informacija je bila od 1. oktobra. Ajde, dogovorite se pa izadjite u javnost sa konacnom odlukom i kad i kako ce biti smanjene plate i penzije. Ovako jasno pokazujete koliko ste neozbiljni.

Sid

pre 9 godina

@Zivot u Srbiji... neprocenjivo

Izvini druze ali trebas biti svestan toga da je gro ljudi od 1700000 p[enzionera ima penziju od 15 000 dinara pa se tako i ophodi prema ovoj svima nama znanoj nepopularnoj meri.
Svui se bunimo za neke stvari koje su moranje a niko se ne buni za one segmente gde je uposljen visak lezilebovica?
Imamo neke racije koje su gotovo smesne i sta ima drzava od toga sto je meni tipa zatvoren lokal i ako nije morao d abude, pa se pitam a kome nije zatvoren?
Ljudi su lagano poceli da zatvaraju svoje objekte i okrecu novi list u svojim zivotima i na sta ce sve ovo izaci ne znam ali nije stos smanjiti plate u JS i JP a nista ne resiti da budu te firme rentabilne.

Zao mi je penzionere ali to je cena kostanja zaposlenih lezilebovica u zaynim toplanama, distribucijama javnim preduzecima a o agencijama da ne govorim.

Magarac

pre 9 godina

Dragi moji sunarodnici,
Sedamdesetak godina slusam istu pricu:"Sutra bice bolje".Izracunajmo sad sta mozemo da kupimo za ovu platu ili penziju, zapisimo i cekajmo tu famoznu 2016 godinu.Ako za dinar bude bolje, ici cu sokakom i lajati k'o ker, jer su promasili 100%.Koliko daju samo RTS-ovim dzabalebarosima koji nicemu ne sluze, a takvih je mnogo...Itd, itd.

Sanja

pre 9 godina

Zar nije prvo trebalo da se reformise javni sektor? Na primer, moje kolege u naucnim institutima primaju platu od 50.000-100.000 (pedeset do sto hiljada dinara). Cinjenica je da mnogi koji primaju preko 70.000 (sedamdeset hiljada dinara) ne rade nista i da se finansiraju u potpunosti iz budzeta Vlade RS. Kolika bi bila usteda kada bi se onima koji nista ne rade, plata spustila sa sedamdest hiljada na pedeset hiljada? Smanjuju se penzije, a nisu u dovoljnoj meri, plate u drzavnom sektoru, u ovom slucaju su to naucni instituti gde rade doktori nauka, a i mnogi koji nemaju to zvanje.

penzioner

pre 9 godina

"...prema zvanicnim podacima gradjani Srbije u proseku izdvajaju preko 867 hiljada evra dnevno za KOSOVO !!!!!!
Sve dokaze o tome gledacete u nastavku “Patriotske” pljacke . Insajder je na programu u ponedeljak u 21h. "
KOME ??!! ČEMU??!!
Svaka reč je suvišna...

crni

pre 9 godina

Vucicu jedino sto si uradio, pored kukanja kako nam je tesko, je stezanje kaisa. Nista time postigao nisi, jer ova drzava funkcionise preko penzionera i radnika iz javnog sektora. Sve sto smanjis kroz plate odrazice se na manju kupovnu moc, manja ce biti naplata pdv-a i opet manje drzavi para. Zasto nesto ne ucinis da pokrenes privredu pa nece biti potrebe za ustedama. Od kukanja nema nista. Zasto nasim prijateljima arapima ne prodas poljoprivredne proizvode a ne da im poklanjas zemlju koja nam je uzgred slamka spasa. Zasto umesto beograda na vodi ne izgradis hidroelektrane i izvozis struju....

Tamara

pre 9 godina

Odluka vlade Srbije o smanjenju plata i penzija je - sramna. I zbog te odluke i tog poteza, vlada treba da padne. Prema najnovijim statistikama,svaki cetvrti gradjanin Srbije zivi na ivici siromastva. I tako osiromasenim gradjanima, vlada zavlaci ruku u dzep.Zasto ne oporezuju bogate i tako napune drzavni budzet? Gde je opozicija, gde sindikati, gde nezavisni mediji? Gde su pistaljke iz devedesetih? Da li je bar malo borbenog duha ostalo u gradjanima ove zemlje? Tara.

mene zaobiđite

pre 9 godina

Izvinite ali kvazivlada sme da smanji plate i penzije samo na 25% gradjana i to onima koji su glasali za sns!!! Oni koji su ih birali trebaju i da snose posledice!!!

beogradjanka

pre 9 godina

a jel vi znate da je smanjenje penzija protivustavno? Bas me zanima kako ce ta odluka/ zakon da prodje odbore u skupstini posto, jelte oni trebaju da daju saglasnost da to nije protivzakinito/ ustavno....

crni

pre 9 godina

Vucicu jedino sto si uradio, pored kukanja kako nam je tesko, je stezanje kaisa. Nista time postigao nisi, jer ova drzava funkcionise preko penzionera i radnika iz javnog sektora. Sve sto smanjis kroz plate odrazice se na manju kupovnu moc, manja ce biti naplata pdv-a i opet manje drzavi para. Zasto nesto ne ucinis da pokrenes privredu pa nece biti potrebe za ustedama. Od kukanja nema nista. Zasto nasim prijateljima arapima ne prodas poljoprivredne proizvode a ne da im poklanjas zemlju koja nam je uzgred slamka spasa. Zasto umesto beograda na vodi ne izgradis hidroelektrane i izvozis struju....

Braaaavoooo

pre 9 godina

Da li će se smanjiti penzija koju Mira Marković dobija u Moskvi(lice sa Interpolove poternice!)? Azilanti, dakle, vaše pravo na penziju na osnovu presedana ostaje iako ste dobili azil u drugoj zemlji.

kivan

pre 9 godina

10% i ni dinar vise:

Penzija Procenat
30,000.00 3,67
40,000.00 8,25
50,000.00 11,00
60,000.00 12,83
70,000.00 14,14
80,000.00 15,12
90,000.00 15,89
100,000.00 16,50
110,000.00 17,00,
120,000.00 17,42
130,000.00 17,77
140,000.00 18,07
150,000.00 18,33

Šargarepa na štapu

pre 9 godina

Ja kao penzioner,kako bi im se revanširao za ovo što nam čine, odlučio sam da se zaintačim pa da živim 300 godina kao Marko Kraljević, ili bar 150, kao njegov Šarac.

Bednik

pre 9 godina

Resenje je da organizujemo demonstracije i pobunimo se protiv ove tiranije. Demonstracijama na miran nacin izboriti vanredne parlamentarne izbore i zbaciti ubedljivo najgoru i najnesposobniju vladu od 2000te. Dole vlada!!!

ristivoje

pre 9 godina

Opet cu da napisem posto prethodni komentar ostade neobjavljen.
Kada gledate privatni sektor nemohte posmatrati samo preduzeca "jakih faca" iz Unije poslodavaca Srbije koji su u principu najgori izrabljivaci. Pogledajte plate kod Kostica, Miskovica, Spasojevica kao i u IT i drugom visokotehnoloskom sektoru.
Kao bivsi vlasnik drzavnih preduzeca drzava ih je prodala bez ikakvih kriterijuma i to, u najvecoj meri, banditima koji su ocerupali i radprodali ono sto je vredelo a ostatak pustili da propadne, pokupili novac i pobegli ostavljajuci zacsobom pustos i nezaposlene.
Zbog nebrige drzave, da ne kazem nesto drugo, sad je ostalo da se prihod stvara iskljucivo u privatnom sektoru mada ni to nije skroz tacno.
Dalje, ne mesajte u isti kos JP, drzavnu upravu, regionalnu i lokslnu samoupravu sa onim sto svakac drzava mora da ima a to su zdravstvo, obrazovanje , kultura, odbrana, bezbednost i pravosudje.

filatelista

pre 9 godina

nemate vi muda da isterate stotine hiljada partijskih botova koje su partije nakupile tokom vlasti, sve sekretarice/svalerke, sofere/kumove, savetnike/burazere i ostalu bolumentu, to da isterate, eto vam ustede i to sistemske....a ovom stednjom oteracete dobre sudije, ginekologe, stomatologe, nastavnike....pa kad krene bot da sudi i operise, bice kukanja....ali za bolje ova plemenska zajednica i nije.

Draganac

pre 9 godina

Aleksandar Vučić (10.mart 2014. na TV Pink)

"Kakve god reforme da preduzimamo, šta god da se zbiva, dragi prijatelji, imajte u vidu jednu stvar koju vam garantujem, penzioneri će biti poslednji u čija će prava bilo ko smeti da dira u državi. Bolje sa naše grbače da se skida sve što može, a penzionerima nema šta da se uzima."

Bežite dok vam je vreme

pre 9 godina

Blago mladim ljudima (do 30 godina) Za njih još uvek ima šanse da od svog života spasu što se spasti može. A to je da, glavom bez obzira, beže iz ove lude kuće u kojoj, boljitka neće biti, bar u narednih 1oo godina.

Евроскептик

pre 9 godina

Срамотне мере. Клинички лекар специјалиста са дежурствима прикупи око 100.000 динара. Држава ће му узети 15-16% а прете и са 20-25%. Значи што си школованији више плаћаш. Тај лекар је ишао на факултет 6 година, две стажирао, четири специјализације, колико година рада и искуства. Ако тај оде где му је боље, како саветују онима којима се ове мере не свиђају, рецимо Норвешку, Словенију или Немачку, ко ће лечити људе овде. Неко са бироа?Колико вас бу пристало да вас, не дај Боже, такав оперише? Плате нису социјална категорија и није ми јасна логика коју врли законодавци примењују.

Jaca

pre 9 godina

Penzije su steceno pravo uplatom doprinosa pio, razmotrite dobro mogucnost smanjenja ne ostaje nam nista drugo nego sud i izlazak na ulice. Sramotno je da je 25.000,00 dovoljno za prezivljavanje, zasto i sebi ne date platu toliku pa da zajednicki nosimo teret krize

Vertigo

pre 9 godina

U celom ovom košmaru koji nam priredjuju, mene dodatno izbezumljuje pomisao da ovu sramnu armiju SNS botova, nadrndani vodja plaća od našeg novca! Ne mislite li valjda da iz svog džepa daje pare ovim polupismenim osobama da pišu panegirike ( nova reč za vas botovi) o njemu i slave njegov lik i delo i da mahnito lupaju minuse na svaki zdravorazumski komentar? Mene samo zanima hoće li sad i loBOTomiranima biti smanjene dnevnice ili će, pošto nama svima uzme od plata i penzija, da im ih poveća? Imam samo jednu poruku i za botovE i za njihovog gospodara- SRAM VAS BILO!!!

Sanja

pre 9 godina

Ja mislim da plate i penzije treba da se ukinu. Onda dolazimo na onu...svi Srbi pod jednu sljivu! Sram vas bilo od obicnog naroda uzimate da bi namirili polupismene botove! Boze blagi vidis li sta nam rade...

bzvz

pre 9 godina

Sirotinji hleb iz ruku uzimate da bi nahranili svoje poslusnike i jos vise obogatili svoje finansijere-tajkune. Ovo je sadizam i pokvarenjastvo na kub. Ali, izgleda da za bolje i nismo, cim dopustamo ovaj vampirski pir.

Nikola

pre 9 godina

Smanjite Jorgovanki platu sa pet stotina hiljada na pedeset ili sto hiljada,pa cete postediti hiljade penzionera smanjenja penzije.Ako moze neko da skrpi kraj sa krajem i sa 25000 moze i ona.

mattko

pre 9 godina

Ako u novembru procene da ih ovo moze kostati ekspresnih vanrednih izbora i naglog sletanja sa vlasti nece se nista desisti ni u novembru. Moguc je scenario od prosle godine kada su smenjena dvojica Vujovicevih prethodnika i tako kupljeno vrmee. Ovo je treca godina vlasti ove garniture i svesni su da ce hteli /nehteli izbora uskoro biti pa ce paziti sta rade po cenu novih zaduzivanja koja su moguca jer para u svetu ima, nisu one nigde nestale.

Miki

pre 9 godina

Hoćete uštede u budžetu? Hoćete da smanjite deficit budžeta? Evo, ja imam predlog: svima plata i penzija na istom nivou, na primer-35.000 dinara!!!Kada kažem svima, mislim bukvalno na sve-počev od vrha države pa do najmanje plaćenog radnika!Hajde da svi podnesemo teret na isti način! Ako smatrate da 1.000.000 penzionera može da živi sa penzijama od 25.000 dinara, a zašto i vi ne biste živeli sa platom od 35.000 dinara!Mislim da bi moj predlog bio prihvatljiviji od vašeg!
p.s. Jedino me brine Jorgovanka!

???

pre 9 godina

"Pošto smo se odlučili za progresivno umesto za linearno smanjenje primanja..."

A zašta ste se vi, članovi Vlade Srbije, zapravo, odlučili???
U jednom medijskom izveštaju piše da će penzije biti smanjivane progresivno, za isnose preko 25k, 22%. Pa onda piše da će plate biti smanjivane linearno, 10% (a za iznose veće od 100k više(?) od 10%, izezev najnižih plata, do 25k. U drugom medijskom izveštaju piše drugačije, da će i plate i penzije biti smanjivane progresivno, uz izuzetak najnižih iznosa do 25k.

I, na kraju, za šta se to Vlada Srbije odlučila? Ili se, još uvek, nije odlučila koje skale umanjenaja će se primenjivati?

Otac Makarije

pre 9 godina

Vec tri godine slusamo lazi i izmisljotine, pre toga jos 8 godina, pa pre toga jos 10 godina, pa pre toga jos 40 godina. Narod kojem nakon svega tog jos uvek nije nista jasno i koji dozvoljava da ga uvek nanovo izvaraju zasluzio je da izumre sto se upravo i dogadja. Kad koeficient prirodnog prirastaja padne ispod 1.3 vise nema povratka. Nece da vam kazu na televizoru da smo izumrli, ima mnogo vaznijih problema.
(Stevan, 21. septembar 2014 15:47)
Sokole,koeficijent prirodnog prirastaja je vec odavno spao na ispod 1,3.Svake godine nas ima 30000 manje.

Ratko

pre 9 godina

Kao u 2016 da svima povecaju plate! Kako vas nije sramota, smanjujete plate od 200,300, 400 eura. To su za vas neprikladne i velike plate koje nas vode u propast! Vi ste meni iz dzepa sad izbili racun za struju na koji nacin mislite da bilo sta priustimo u zivotu? Evro svaki dan skace, struja treba da se poveca a o cenama u prodavnicama da ne govorim. Kako ce ovi sto su uzeli kredite kod kamatara u bankama? I jos bez blama pricate kako moze narod dzabe da se buni, vi najbolje znate sta njemu treba. Ocigledno da pojma nemate, vi ste najveca prevara koja nas je mogla pogoditi. Iz kog razloga necete da produzite kolektivni ugovor radnicima u MUP-u koji istice za nekoliko dana? Trazite mehanizme da zaobicete nocni rad, putne troskove? A bez blama potezete pricu o paradi ponosa da policija radi bezbednosnu procenu! Mozda je rade Stefanovic i Vucic koji veze nemaju sa policijom. Ta dvojica ne prodje dan da se ne hvale hapsenjima sa kojima oni nemaju apsolutne veze. Od sledeveg petka kad krene strajk videcemo sta ce vam ostati za licnu promociju. Duboko verujem da vam je politicka karijera na izdisaju pa vi ne umete neutralno stanje da odrzite koje je jako jako lose, jos smanjite i to malo sto ima! Vi ste nesposobni i ako ne umete onda se pomeraj odatle a ne da punite svoje dzepove sa vlascu. Sram vas bilo.

exRhodes

pre 9 godina

Nemojte samo smanjivati platicu našoj prelepoj samohranoj guvernerki, ne dirajte njenih 660.000din mesečno! Ah. da NBS nije na budžetu, oni samo zarađuju vrteći naše pare!

Dragan

pre 9 godina

Ostaje pitanje da li je u skladu sa Ustavom ogranicavanje stecenih prava penzionera.

Ne mogu se smanjivati penzije koje se baziraju na doprinosima koji su uredno uplacivani celog radnog veka sadasnjih penzionera. To sto je drzava upropastila i potrosila penzione fondove, ne moze ici na teret penzionera.

Nadam se da ce neko pokrenuti tuzbu pred Ustavnim Sudom.

Miki

pre 9 godina

Kako vas nije sramota da penzionerima uzimate više nego zaposlenima! Grafikone javnog duga smo videli ( bez 2013. i 2014. godine), a zato su umanjenja plata i penzija ostala mistična! Pa gospodo, toliko umemo da računamo! Sramno! Obećavali ste da nećete dirati penzije i na toj laži ste dobili izbore!

I tako dođe do 50%

pre 9 godina

Aleksandar Vučić (10.mart 2014. na TV Pink)
(Draganac, 21. septembar 2014 14:34)
Pa on već dvadeset i kusur godina jedno govori, drugo misli, a treće radi.

VOJKAN

pre 9 godina

Dajte neku meru i za nas nezaposlene.
Nije u redu da teret reformi trpe samo zaposleni u javnom sektoru i penzioneri.
I mi nezaposleni smo neka kategorija koju niko ne pominje, kao da ne postoji,a najbrojnija je.

španski zid

pre 9 godina

Vučić je najavu smanjenja penzija izveo na jedan veoma perfidan i pokrvaren način...
Umesto da je održao zvaničnu konferenciju za štampu u Vladi Srbiji oko 17 časova, kada su svi penzioneri kraj malih ekrana i kada su svi radnici već stigli s posla, on je u pola 10 uveče zakazao gostovanje u jednoj emisji, znajući da su gotovo svi penzioneri već u krevetu.
Imajući u vidu to da štampani medji prve verzije naslovnih strana završavaju oko 18 časova i da im je ostalo još malo vremena do štampanja, Vučićeva najava o smanjenju penzija je možda trebalo da izostane sa naslovnih strana sledećeg jutra.
Međutim, ili mu to nije bio cilj ili mu taj cilj nije uspeo. Sudeći po naslovnim stranama današnjih izdanja novina, gotovo svi mediji su ipak uspeli da u rekordnom roku napišu tekst posle 22 časa i da se odštampani materijal pošalje na distribuciju po celoj Srbiji.

Mare

pre 9 godina

Eto,otpustili smo visak politickih poslusnika zaposlenih u administraciji,smanjili broj sluzbenih automobila i korisnika korporativnih kartica,privukli investitore,evo smanjili smo i plate,sad kad krene zemlja u nezaustavljiv progres ima nemci da dolaze kod nas da rade!

Sid

pre 9 godina

@Zivot u Srbiji... neprocenjivo

Izvini druze ali trebas biti svestan toga da je gro ljudi od 1700000 p[enzionera ima penziju od 15 000 dinara pa se tako i ophodi prema ovoj svima nama znanoj nepopularnoj meri.
Svui se bunimo za neke stvari koje su moranje a niko se ne buni za one segmente gde je uposljen visak lezilebovica?
Imamo neke racije koje su gotovo smesne i sta ima drzava od toga sto je meni tipa zatvoren lokal i ako nije morao d abude, pa se pitam a kome nije zatvoren?
Ljudi su lagano poceli da zatvaraju svoje objekte i okrecu novi list u svojim zivotima i na sta ce sve ovo izaci ne znam ali nije stos smanjiti plate u JS i JP a nista ne resiti da budu te firme rentabilne.

Zao mi je penzionere ali to je cena kostanja zaposlenih lezilebovica u zaynim toplanama, distribucijama javnim preduzecima a o agencijama da ne govorim.

Dule

pre 9 godina

Botovi samo znaju da lupaju "-" na komentare protiv smanjenja plata i penzija i ni jednu jedinu rečenicu ne umeju da napišu! Sram vas bilo BOTOVI!!!

Aca

pre 9 godina

Ja pitam našu vlast zašto su predvideli da se na različiti način smanjuju plate u javnom sektoru u odnosu na penzije? Ako uzmemo za primer platu i penziju u istoj visini od 50.000 dinara, može se primetiti da će umanjena penzija iznositi 44.500 (50.000-25.000=25.000; 25.000*22%=5.500; 50.000-5.500=44.500),a umanjena plata 47.500 ( 50.000-25.000=25.000; 25.000*10%=2.500; 50.000-2.500=47.500). Zašto se više umanjuju penzije od plata?

Z

pre 9 godina

Ok doneli ste masu odluka kojima cete dodatno ojaditi obicne smrtnike, hajde sada da uradite i nesto korisno. Donesite odluke da se ne placaju struja, infostan, telefon, prevoz, uvedite besplatne bonove za snabdevanje osnovnim zivotnim namirnicama i hemijom u prodavnicama, i naravno - ne obezvredjujte dinar vise, ili uvedite evro kao zvanicnu valutu.

Dule

pre 9 godina

Da je, kojim slučajem, sada predizborna kampanja, "živo" me interesuje šta biste pričali? Pričate jedno, radite drugo, mislite treće! Ja političar nikada ne bih mogao biti! Obraz mi ne dozvoljava da pričam da neću smanjivati penzije, a onda uradim upravo to-uzmem od penzipnera koji su pošteno radili i zaradili svoje penzije! Znam, botovi će reći pa mora tako,žuti su sve upropastili, bla, bla,...Da gospodo, ali vi ste pričali sasvim nešto drugo...i tako došli na vlast!!!Sramota!

Stevan

pre 9 godina

Vec tri godine slusamo lazi i izmisljotine, pre toga jos 8 godina, pa pre toga jos 10 godina, pa pre toga jos 40 godina. Narod kojem nakon svega tog jos uvek nije nista jasno i koji dozvoljava da ga uvek nanovo izvaraju zasluzio je da izumre sto se upravo i dogadja. Kad koeficient prirodnog prirastaja padne ispo 1.3 vise nema povratka. Nece da vam kazu na televizoru da smo izumrli, ima mnogo vaznijih problema.

Penzioner po struci

pre 9 godina

Verovatno mora da se stedi.Ali zasto teret stednje pada na penzionere i zaposlene u javnoj sluzbi.Zasto se stite radna mesta u drzavnim sluzbama? Ministar Vujovic kaze da nije lako otpustiti toliki broj ljudi zaposlenih u javnoj i drzavnoj sluzbi i da ce drzava u sledecoj godini gledati da se neproduktivni zaposleni prebace na neko drugo radno mesto. Znaci opet drzava brine za njih. Ko je za mene brinuo kada sam ostao bez posla. Zasto se visak ne najuri na ulicu a ostatak koji ostane daradi njima se smanji plata za 40%.Zasto se ne pogase agencije?Da se to uradilo ne vis e smanjivale plate penzionerima,profesorima,lekarima. Na konstataciju voditelja da su penzije steceno pravo i da bi ustavni sud mogao da reaguje Ministar rece da se razgovara sa Ustavnim sudom. Znaci pritiska se ustavni sud

ena

pre 9 godina

A prvobitna informacija je bila od 1. oktobra. Ajde, dogovorite se pa izadjite u javnost sa konacnom odlukom i kad i kako ce biti smanjene plate i penzije. Ovako jasno pokazujete koliko ste neozbiljni.

Ugroženi građanin

pre 9 godina

Kako ko dođe na vlast mora da obezvredi i da drpi i od plata i od penzija. Prvo je to Slobina kamarila uradila tokom devedesetih, pa su onda DOS-ovci prvo povećali penzije za 13% pa skinuli 12% i tu drpili, pa su onda DS-SPSovska vlast zamrzli penzije na godinu dana, pa onda Vučić, koji je u predizbornoj kampanji obećao da neće dirati penzije,uradio suprotno. U državi Srbistanu bi me iskreno čudile 3 stvari:
1) Da bude opšte uređena država;
2) Da inflacija bude 5% na godišnjem nivou, a plati i penzije da porastu do 10% godišnje;
3) Da narod ne bude kratke pameti i da više ne trpi budale koje im žestoko zavlače ruke u džep.
Ali sve je to:
1) Ne lipši magarče do zelene trave;
2) Kako mali Đokica zamišlja.
Dokle god je narod kratke pameti, zato glupaci mogu da rade šta hoće.

P

pre 9 godina

Potrošiće te vi opet par meseci. Niste sposobni da nešto uradite ODMAH i SADA, već se razvlačite ko pihtije.Nikako da te Reforme počnu jednom za svagda. Sram Vas bilo!!!

Mikele

pre 9 godina

Ja kao neko iz te struke vam kazem da NE POSTOJI osnov za smanjivanje penzija. Oni mogu fakticki da ih smanje (kao sto su uradili pre 20ak godina) ali ce morati da ih vrate (kao sto su morali pre 15 da vrate ovo sto su zdipili pre 20). U svakom slucaju- ja sam spreman za ulicu! A vi?

crni

pre 9 godina

Vucicu jedino sto si uradio, pored kukanja kako nam je tesko, je stezanje kaisa. Nista time postigao nisi, jer ova drzava funkcionise preko penzionera i radnika iz javnog sektora. Sve sto smanjis kroz plate odrazice se na manju kupovnu moc, manja ce biti naplata pdv-a i opet manje drzavi para. Zasto nesto ne ucinis da pokrenes privredu pa nece biti potrebe za ustedama. Od kukanja nema nista. Zasto nasim prijateljima arapima ne prodas poljoprivredne proizvode a ne da im poklanjas zemlju koja nam je uzgred slamka spasa. Zasto umesto beograda na vodi ne izgradis hidroelektrane i izvozis struju....

Braaaavoooo

pre 9 godina

Da li će se smanjiti penzija koju Mira Marković dobija u Moskvi(lice sa Interpolove poternice!)? Azilanti, dakle, vaše pravo na penziju na osnovu presedana ostaje iako ste dobili azil u drugoj zemlji.

sakisblok

pre 9 godina

Ovo je najbolje što je jedna Vlada mogla da uradi, svidelo se to nama ili ne. Treba da prihvatimo realnost i da se zajedno borimo za bolje sutra.

Sanja

pre 9 godina

Zar nije prvo trebalo da se reformise javni sektor? Na primer, moje kolege u naucnim institutima primaju platu od 50.000-100.000 (pedeset do sto hiljada dinara). Cinjenica je da mnogi koji primaju preko 70.000 (sedamdeset hiljada dinara) ne rade nista i da se finansiraju u potpunosti iz budzeta Vlade RS. Kolika bi bila usteda kada bi se onima koji nista ne rade, plata spustila sa sedamdest hiljada na pedeset hiljada? Smanjuju se penzije, a nisu u dovoljnoj meri, plate u drzavnom sektoru, u ovom slucaju su to naucni instituti gde rade doktori nauka, a i mnogi koji nemaju to zvanje.

jhgf

pre 9 godina

znaci ovako posle 2016 ako neko prezivi mozda povecate penzije recimo svima. znaci onaj sa 25000 imace mozda nesto vise a zato onaj koji je imao iznad 25000 fakticki nece imati povecanje vec ce mu se vratiti deo onog sto mu je oteto. Sto dalje znaci da onaj do 25000 ce biti nagradjen .Logikom stvari prvo bi trebalo vracati povecavati onima kojima je uzeto a tek kad se njima vrati na sadasnji nivo onda sa sledecim povecanjem dici i onima sa 25000 i manje jer oni nisu imali smanjene .Inace ovo je prevara veka uzeti penzionerima 22 posto a zaposlenima 10

Pljacka nemocnih

pre 9 godina

Zasto nekom stranackom dzabalebarosu koji radi u nekoj kancelariji smanjujete 10 posto (izuzima se sve do 25000 din), a penzosima 22 posto (izuzima se sve do 25000 din). Ovo je necuvena pljacka penzionera.

Milan

pre 9 godina

....gradjani bi mogli da osete...Kao da se radi o vremenskoj prognozi:sutra bi mogla padati kisa tako da je prekosutra blato na ulicama.Srbijooooo

pljacka nemocnih

pre 9 godina

Zasto nekom stranackom dzabalebarosu koji radi u nekoj kancelariji smanjujete 10 posto (izuzima se sve do 25000 din), a penzosima 22 posto (izuzima se sve do 25000 din). Ovo je necuvena pljacka penzionera.

sale1985

pre 9 godina

Ne vidim u čemu je problem sa merama štednje. Ne shvatam da neko hoće da potroši više nego što zaradi a to onda dovodi do propasti i bankrota. Moramo mi sami da štedimo i da se pružimo koliko imamo i to će nam biti najveća mera štednje.

mikin

pre 9 godina

Iskreno se nadam da ce sve ono sto vredi jos vise pozeleti da sto pre napusti ovakvu drzavu. Svi oni koji su verovali u ovu drzavu platili su visoku cenu svojoj naivnosti. Svi koji su otisli, ispostavilo se, uradili du zivotni potez. Jos jednom, po ko zna koji put, vlast u ovoj drzavi pokazuje da joj se ne moze verovati i da ne postoje stvari koje su van njihovog dometa. Jedna vlast nesto obeca i uvazi a vec druga to ponisti ili ukine. Ko jos pametan moze verovati vlasti posle ovoga sto su cinili ili cine? Danas su posegli za penzijama i platama. Juce su ukinuli minuli rad kao 70-godisnju tekovinu borbe za radnicka prava (vrlo je bitan kod zaposljavanja ali ne i kod placanja). Sta ce im sutra pati na pamet? Ko garantuje da nam nece ukinuti i godisnji odmor? Posegnuli su za pravima zaposlenih kao da su ona glavni razlog ovolike nezaposlenosti. Jedini su im "partner" Udruzenje poslodavaca i Americka privredna komora! U Srbiji postoje samo "sindikalne vodje" a onih 24.000 sindikata je lakrdija vladajuceg rezima. Prethodni rezimi su krenule da uniste srednju klasu i to su odradili maestralno. Srednje kalase u Srbiji odavno nema. Ovi danas, nemaju veliki izbor - moraju da uniste ono sto je ostalo - 90% ubogih i siromasnih. A oni ostali? Pa to su oni.
ps. Iskreno se nadam da cu doziveti dan kada ce ovi snositi zakonske posledice svojih eksperimenata.

SNS prevaranti

pre 9 godina

Iz dana u dan sns banda nas gura u sve veću propast, ali i povećava plaćene navijače-botove, da brane sns budalaštine, greške..., a to je znak da je ovom nesposobnom režimu došao kraj. Samo budala misli da će povećati budže smanjenjem plata, penzija...ne, dovešćete nas još u goru situaciju. Samo budala može da poveruje u predizbornu prevarau oko BG na vodi i misli da će od toga da nam svima bude bolje, da će to da nas izvadi...

crni

pre 9 godina

Vucicu jedino sto si uradio, pored kukanja kako nam je tesko, je stezanje kaisa. Nista time postigao nisi, jer ova drzava funkcionise preko penzionera i radnika iz javnog sektora. Sve sto smanjis kroz plate odrazice se na manju kupovnu moc, manja ce biti naplata pdv-a i opet manje drzavi para. Zasto nesto ne ucinis da pokrenes privredu pa nece biti potrebe za ustedama. Od kukanja nema nista. Zasto nasim prijateljima arapima ne prodas poljoprivredne proizvode a ne da im poklanjas zemlju koja nam je uzgred slamka spasa. Zasto umesto beograda na vodi ne izgradis hidroelektrane i izvozis struju....

penzioner

pre 9 godina

"...prema zvanicnim podacima gradjani Srbije u proseku izdvajaju preko 867 hiljada evra dnevno za KOSOVO !!!!!!
Sve dokaze o tome gledacete u nastavku “Patriotske” pljacke . Insajder je na programu u ponedeljak u 21h. "
KOME ??!! ČEMU??!!
Svaka reč je suvišna...

Molder

pre 9 godina

Molim novinare B92 ili bilo kog, da postavi pitanje ovih silnih minusa koji su se ovde pojavili, očigledno je akcija organizovana od strane SNS-a, prošlih mesec dana svi bili protiv smanjenja plata, sad odjednom, ko loše pomene o odluci presvetlog vođe, odmah dobije 500 minusa. Ovo je očigledna akcija, uticaja na javno mnjenje, i iskrivljavanje istine, ili sakrivanja da ni ovo neće dobra doneti.

Tja...

pre 9 godina

Jeste, ja ću da uplaćujem decenijama najveće moguće poreze i doprinose, a onda ćemo "svima penzije po 35 hiljada, da svi podnesemo jednak teret". Stvarno? Baš me briga za vaše terete - kako ste radili i glasali, toliko i imate. Kad vidim komentare, jasno mi je i zašto imate penzije od 25 hiljada i plate od 29... Ne radim ja u odličnoj privatnoj firmi za dobre pare da bih delio pare sa vama. A o tupanima na vlasti ne bih ni reč - oni su taman kakve zaslužujete - tako neuki, neobrazovani i samoživi, isti su kao i vi.

Tamara

pre 9 godina

Odluka vlade Srbije o smanjenju plata i penzija je - sramna. I zbog te odluke i tog poteza, vlada treba da padne. Prema najnovijim statistikama,svaki cetvrti gradjanin Srbije zivi na ivici siromastva. I tako osiromasenim gradjanima, vlada zavlaci ruku u dzep.Zasto ne oporezuju bogate i tako napune drzavni budzet? Gde je opozicija, gde sindikati, gde nezavisni mediji? Gde su pistaljke iz devedesetih? Da li je bar malo borbenog duha ostalo u gradjanima ove zemlje? Tara.

Stoun

pre 9 godina

Kod nas u kuci je mrtvilo od kad su objavili koliko smanjuju penzije.
Roditelji koji su se skolovali i radili odgovorne poslove a nisu krali su kaznjeni sa 10-15% smanjenja Ja kao invalid ne mogu da nadjem posao.
Nekoliko puta smo prosli te tabele smanjenja i sve mi postaje jasnije da se najvise otima od bivse srednje klase koja nikad nije i nece biti glasacko telo SNSa.

beogradjanka

pre 9 godina

a jel vi znate da je smanjenje penzija protivustavno? Bas me zanima kako ce ta odluka/ zakon da prodje odbore u skupstini posto, jelte oni trebaju da daju saglasnost da to nije protivzakinito/ ustavno....

Magarac

pre 9 godina

Dragi moji sunarodnici,
Sedamdesetak godina slusam istu pricu:"Sutra bice bolje".Izracunajmo sad sta mozemo da kupimo za ovu platu ili penziju, zapisimo i cekajmo tu famoznu 2016 godinu.Ako za dinar bude bolje, ici cu sokakom i lajati k'o ker, jer su promasili 100%.Koliko daju samo RTS-ovim dzabalebarosima koji nicemu ne sluze, a takvih je mnogo...Itd, itd.

mene zaobiđite

pre 9 godina

Izvinite ali kvazivlada sme da smanji plate i penzije samo na 25% gradjana i to onima koji su glasali za sns!!! Oni koji su ih birali trebaju i da snose posledice!!!

kivan

pre 9 godina

10% i ni dinar vise:

Penzija Procenat
30,000.00 3,67
40,000.00 8,25
50,000.00 11,00
60,000.00 12,83
70,000.00 14,14
80,000.00 15,12
90,000.00 15,89
100,000.00 16,50
110,000.00 17,00,
120,000.00 17,42
130,000.00 17,77
140,000.00 18,07
150,000.00 18,33

Vesna

pre 9 godina

Vučić je izašao u javnost potpuno nespreman, bez jasnog plana o smanjenju plata i penzija. Onda je sat vremena proizvodio "maglu", da bi u dva minuta zbrzao, kako se određuje iznos smanjenja. Ljude interesuje iznos smanjenja, da bi mogli da planiraju lične troškove i ozbiljno ih vređa kada se neko time poigrava.
Nisam za Vučića i SNS, ali sam se potajno nadao da će biti boljitka. Sada ih posmatram, kao što posmatram nekog majstora dok radi svoj zanat. Dobar majstor se prepozna za pola sata. I šta vidim?
Vučićeva vlada je neorganizovana, neusmerena, rade bez plana, idu korak napred pa nazad dva, sudaraju se međusobno, spori su, neodlučni.
I što je nagore mnogo pričaju a nigde učinka.

cugi

pre 9 godina

Stednje mora biti. Dobra stvar je sto najugrozenijima nije smanjivan prihod.
Najteze je palo onima koji primaju vece sume, sede u foteljama, i cekaju kraj radnog vremena.

Bernard

pre 9 godina

Plate u javnom sektoru, i sa ovim smanjenjem, jos uvek su vece nego u privatnom sektoru gde se stvara dohodak. Potrebno je dalje ici, na barem uravnotezivanje plata u privatnom i javnom sektoru, a jos bolje na vece plate u privatnom sektoru, kao sto je u mnogim zdravim ekonomijama od Atlantika do Pacifika, onda je to znak da drustvo moze ici napred.

Sale

pre 9 godina

Penzije se umanjuju za ogromna 22 %, za iznose preko 25.000 din.

TO JE GODIŠNJE MANJE 1 ILI 2 PENZIJE.

MISLITE O TOME.
(PUNA ISTINA, 21. septembar 2014 16:01)

Ako već nisi pročitao ili pročitala članak do kraja koji objašnjava na koji način će se umanjivati penzije onda nemoj ni pisati o tome. za 22 posto će biti umanjene penzije umanjene za 25000 dinara. Znači ukoliko neko prima 40000 sa 0,22 se množi samo 15000 a ne 40000 kako ti sugerišeš.

Bednik

pre 9 godina

Resenje je da organizujemo demonstracije i pobunimo se protiv ove tiranije. Demonstracijama na miran nacin izboriti vanredne parlamentarne izbore i zbaciti ubedljivo najgoru i najnesposobniju vladu od 2000te. Dole vlada!!!

ristivoje

pre 9 godina

Opet cu da napisem posto prethodni komentar ostade neobjavljen.
Kada gledate privatni sektor nemohte posmatrati samo preduzeca "jakih faca" iz Unije poslodavaca Srbije koji su u principu najgori izrabljivaci. Pogledajte plate kod Kostica, Miskovica, Spasojevica kao i u IT i drugom visokotehnoloskom sektoru.
Kao bivsi vlasnik drzavnih preduzeca drzava ih je prodala bez ikakvih kriterijuma i to, u najvecoj meri, banditima koji su ocerupali i radprodali ono sto je vredelo a ostatak pustili da propadne, pokupili novac i pobegli ostavljajuci zacsobom pustos i nezaposlene.
Zbog nebrige drzave, da ne kazem nesto drugo, sad je ostalo da se prihod stvara iskljucivo u privatnom sektoru mada ni to nije skroz tacno.
Dalje, ne mesajte u isti kos JP, drzavnu upravu, regionalnu i lokslnu samoupravu sa onim sto svakac drzava mora da ima a to su zdravstvo, obrazovanje , kultura, odbrana, bezbednost i pravosudje.

Šargarepa na štapu

pre 9 godina

Ja kao penzioner,kako bi im se revanširao za ovo što nam čine, odlučio sam da se zaintačim pa da živim 300 godina kao Marko Kraljević, ili bar 150, kao njegov Šarac.