Nedelja, 14.09.2014.

13:27

Vučić: Mora da se štedi

Premijer Aleksandar Vučić upozorio je da je u ministarstvima i javnim preduzećima, čiji su direktori prisustvovali sednici Vlade, neophodno ostvariti uštede.

Izvor: Tanjug

Vuèiæ: Mora da se štedi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

116 Komentari

Sortiraj po:

sunce

pre 9 godina

Veoma je bitno da se ostvare neophodne budzetske ustede i da se poboljsa efikasnost rada javnih preduzeca, verujem da ce Vlada Srbije i premijer Vucic doci do odgovarajucih resenja koja ce to omoguciti.

sunce

pre 9 godina

Veoma je bitno da se ostvare neophodne budzetske ustede i da se poboljsa efikasnost rada javnih preduzeca, verujem da ce Vlada Srbije i premijer Vucic doci do odgovarajucih resenja koja ce to omoguciti.

lokica

pre 9 godina

Da je stvar ozbiljna i da se mora štedeti na sve strane pokazuje i ova sednica vlade gde predsednik Vučić traži maksimalno angažovanje direktora velikih državnih sistema na štednji svih resursa i kraćenju svega onog bez čega je funkcijionisanje JP neće biti dovedeno u pitanje.Vlada još vaga koliko treba da zahvati u delu plata i penzija i svakako traži načina da namakne taj deo nedostajućih sredstava od sedamstomiliona evra da bi se bilans koliko toliko uravnotežio.

rak

pre 9 godina

Mora se iznaci nacin da nasa zemlja ustedi 700 miliona eura drzavnog budzeta u sledecoj godini. To se moze postici jos boljom kontrolom rada kako ministarstava tako i drzavnih firmi.

BORKOVACKO - JEZERO

pre 9 godina

Ovo je jos jedan od mnogih razloga zasto se privatan sektor Srbije vise uvazava od javnog, to je nekoliko puta do sada u svojim izjavama rekao Aleksandar Vucic. U privatnom sektoru se tacno zna kako se raspolaze novcanim sredstvima. Zato je dobra ova mala opomena korisnicima budzetskih sredstava, da se konacno urazume. U ne tako dalekoj proslosti je postojala neracionalna potrosnja u okviru javnog sektora, sada ta situacija mora biti ispravljena, potrebno je sprovoditi mere stednje u okviru svih javnih preduzeca kako bi se finansijsko stanje zemlje popravilo i kako bi poslovanje u tim preduzecima postalo efikasnije, bez toga nema nam nikakvog napretka ni nade da to mozemo da ocekujemo.

duh

pre 9 godina

Vlada Srbije je dobro krenula sa radom za ove 2 godine, ali je neophodno jos vise ustede kao i jos efikasnije poslovanje kako ministarstava vlade Srbije tako i javnih preduzeca. Opomena premijera Vucica bi trebalo ozbiljno da se shvati.

viski

pre 9 godina

Jos jedan razlog zasto se privatan sektor Srbije vise uvazava od javnog, to je nekoliko puta do sada izjavljeno od strane premijera Vucica. U privatnom sektoru se tacno zna kako se raspolaze novcanim sredstvima. Zato je dobra ova mala opomena korisnicima budzetskih sredstava.

komarac

pre 9 godina

Ogromna paznja treba da se posveti trosenju drzavnog novca, treba se zapitati da li je moguce da se trosi i vise nego sto se poseduje, posebno se treba zapitati kako je to moguce. Srbiji nije potreban scenario iz proslosti, protiv toga se i borimo od 2012. godine.

grisina

pre 9 godina

Ne sme se dopustiti preterano koriscenje i trosenje budzetskih sredstava od strane drzavnih preduzeca, i ministarstva bi trebalo da povedu racuna o tome. Dobro je sto je premijer Vucic opomenuo i ministre i direktore drzavnih firmi koji su bili na sastanku sa Vucicem.

kutija

pre 9 godina

Smanjenje troskova i stednja u ministarstvima i javnim preduzecima su potrebni da bi doslo do ekonomskog oporavka zemlje, Srbija se trenutno nalazi u teskoj finansijskoj situaciji, ali nju je moguce popraviti uz sprovodjenje odredjenih mera.

jutro

pre 9 godina

Treba ocekivati da upozorenje premijera Vucica po pitanju ustede u ministarstvima i drzavnim firmama bude shvaceno na pravi nacin i da se razlog sastanka sa Vucicem primeni kako treba kao i da se poboljsa efikasnost poslovanja.

slika

pre 9 godina

Dosao je trenutak kada se mora misliti o ustedama, to je jedini nacin da se ekonomska situacija popravi i dovede na stabilan nivo, posebno je vazno da se ostvari stednja u javnim preduzecima, nema sumnje da ce u taj proces biti ulozeni maksimalni napori.

kosarkas

pre 9 godina

U proslosti je postojala neracionalna potrosnja u okviru javnog sektora, sada ta situacija mora biti ispravljena, potrebno je sprovoditi mere stednje u okviru svih javnih preduzeca kako bi se finansijsko stanje zemlje popravilo i kako bi poslovanje u tim preduzecima postalo efikasnije.

nikita1

pre 9 godina

Biće teško smanjiti rashodnu stranu za tih sedamstotina miliona evra i napraviti bilans koji će moći da izdrži finansiranje javne potrošnje do kraja godine.zato dodatna štednja u svim velikim JP je krajnje potrebna mera a sigurno je da ima mesta da se uštedi nešto para na troškovima koji su godinama pravljenji bez ikakve kontrole.Ta štednja se odnosi na sva socialna davanja, na rashode za automobile, službena putovanja,dnevnice,reprezentaciju i sve ono što je najamnje pod kontrolom rukovodstva firmi.

Šizika

pre 9 godina

Mere štednje spadaju u domen nepopularnih mera, ali je neophodno sprovesti ih kako bi se oporavila privreda i održala finansijska stabilnost zemlje.

olivera

pre 9 godina

Vlada mora da potencira na pokretanju proizvodnje jer je to dobar osnov za resavanje problema sa kojima se Srbija suocava i zbog kojih doslovno grca u dugovima

mis

pre 9 godina

Zbog bahatog ponasanja prethodne vlasti i nenamenskog trosenja novca sada moramo pristupiti ostrijim merama koje bi izmedju ostalog dovele do ustede i postupnog oporavka.

joka

pre 9 godina

Jeste da Srbiji predstoji težak period, ali to je za bolju budućnost. Mora se od nečega početi. Da je i prethodna vlast brinula ovoliko o nama, a ne samo o sebi Srbiji bi bilo dosta bolje. Vučiću podržavam te u potpunosti.

Boro9

pre 9 godina

Vučićev rejting govori da narod jedino veruje Vučiću i to Vučić svakim danom dokazuje. Nije se Vučko libio da otpusti ministre koji su iz njegove stranke, a onda neće prezati ni pred direktorima javnih preduzeća.

zele

pre 9 godina

Mere stednje koje ce se primenjivati nece biti jednostavne, ali one su neophodne kako bi se oporavila privreda i odrzala finansijska stabilnost zemlje, smatram da ce Vlada uciniti sve sto je potrebno da se ovi ciljevi ostvare u narednom periodu.

BAHATOST ŠTETI

pre 9 godina

Zar je morao premijer da opominje ministre i direktore JP da treba štedeti, zar bahatost nije štetna za narod i vlast, da li treba da podsećamo vladu I direktore da će biti novih izbora ako se bude nastavilo putem od 2000.g. , bahatosti, nerada, lopovluka i laganja.Zato na posao, ili iz vlade i iz JP, niko nema tapiju da krade ovaj narod,dosta je toga, nema tolerancije više.

Goran

pre 9 godina

Evo, na primer, neka se otkaze onaj samit. Mnogo ce nas kostati ta besmislena zurka za polit-globtrotere. To je sasvim potpuno sasvim nepotreban trosak. I onaj navodni Beograd, za koji smo se obavezali da o sopstvenom trosku rascistimo teren, do kada ce investitor verovatno da izgubi interesovanje i ode da gradi rampu za ski skokove na Kilimandzaru.

Bojan

pre 9 godina

Treba uštedeti 700 milona evra?Valjda prvo treba iskoreniti korupciju u poreskoj upravi, pa kada veliki utajivači poreza budu platili porez u državnu kasu će se sliti godišnje oko 3 milijarde evra.Ali ne najlakše je biti u dilu sa bogatima a udarati po sirotinji.

вршни час

pre 9 godina

Има право премијер,више се троши него што се зарађује и о томе мора да се води рачуна како би се примениле мере штедње на јавна предузећа и побољшала ефикасност.

milos

pre 9 godina

Pored svih ostalih mnogobrojnih I nagomilanih problema naseg drustva najteza situacija jeste sa fiskalnom konsolidacijom I zatvaranjem velikih rupa u budzetu , a kao najlogicnije resenje vidimo mere stednje

mare

pre 9 godina

@darko Kada bi se malo zainteresovao za strukturu našeg duga, video bi da skoro 20% BNP ide na vraćanje dugova države. Godinama je socijalni mir kupovan kreditima, a sada kada dug treba da se vrati svi kukaju (nikoga ne želim da pljujem, niti branim, samo konstatujem). PS. 65000din + 50000din.

marko

pre 9 godina

Sta je veliki premijer na celu svoje gerile polupismenih doktora nauka ( Jorgovanka, Stefanovic...) uradio za dve I po godine vlasti? Malo ili ništa... Mislim da je vreme da neko dete vikne CAR JE GO!

ivann

pre 9 godina

Samo populisti i demagozi (od politicara) u svojim obraćanjima javnosti koriste reči MORA i TREBA- ej, premijeru, MORA samo da se umre, a sa vama je TREBALO drugačije, nego smo umorni i zaglupljeni, zasad.

bole.bgd

pre 9 godina

dok ne krenete da povećavate proizvodnju u srbiji i tako zaposlite stanovničtvo, sve će biti mlaćenje prazne slame. a i slame ima sve manje.

Zoran M.

pre 9 godina

Nije tacno Vucicu! Treba da se trosi! Sto se vise trsi i drzavi je veci prihod od PDV, ali izgleda da su se kod nas politicari uvek borili da gradjani nemaju a Vi da imate i toj politici polako dolazi kraj ulaskom drzave u EU. Mozda zato otezete sa reformama sistema, otvaranjem dosijea i svega onog sto se vrti zadnjih 10 godina?!?

Pročitali smo te već

pre 9 godina

I naravno Vučiću,štednja ne važi za te direktore koji su prisustvovali sednici,već samo za radnike,za narod.Kao u Železari?!

helen

pre 9 godina

Potrebna je disciplinovana stednja i poboljsanje efikasnosti rada u javnim preduzecima.Previse se svih ovih godina trosilo i neracionalno poslovalo u javnom sektoru.

masna

pre 9 godina

Upozorenje premijera Vucica o radu ministarstava vlade Srbije kao i o radu drzavnih firmi se moze oceniti kao vrlo dobro, jer se ne sme ponoviti proslost, iz prostog razloga sto se odlicno zna kako je drzava ''radila'' pre vise od decenije. Srbiji nije potrebna repriza proslosti, vec se mora raditi na poboljsanju rada kao i na ustedama u istom.

Galaktus

pre 9 godina

Ostavite samo 2 automobila, ali recimo da budu FIAT 500L, za premijera i predsednika. Ostali? Gradskim prevozom, taksijem ili svojim autom, o sopstvenom trosku.

Zeka

pre 9 godina

Drzava je u teskoj situaciji kao i vecini gradjana. Ali krenite po trznim centrima. Kupuje se kao da nije kriza, zidaju se kuce, mnogi idu na more. Nije mi jasno kako je to moguce. Ja licno vodim racuna o svakom potrosenom dinaru ,a nisam isla na more godinama, ne mogu da odem u radnju i napunim kolica.Cudan smo mi narod. Niko u svetu sa ovolikim primanjima ne bi izdrzao ni pola meseca. Izdrazacemo mi i najavljene mere stednje. Sto Srbin moze , niko drugi ne bi mogao.

zid

pre 9 godina

Usteda koriscenja budzetskih sredstava od strane ministarstava kao i drzavnih preduzeca je i vise nego neophodna. Uz ustedu je potrebno dodati i da je potreban efikasniji rad i ministarstava i javnih firmi. Nema sumnje da se pomenuti zahtevi od strane premijera mogu postici disciplinom u drzavi.

Milica

pre 9 godina

Pa sto onda ne pohapsite bivse direktore javnih preduzeca za koje postoje svi dokazi da su krali. Kupili su stanove korupcijom u firmama i kradjom za svega nekoliko godina. Svi dokazi su podneti. Sve inspekcije i istrazitelji a oni i dalje zadrzavaju svoje stanove, kuce, aute.
I dalje su na nekim pozicijama a trebali bi da budu u zatvoru !
Takodje od kradje su finansirali i stranke tako da ste svi vi, politicke stranke, orgnizovane kriminalne tvorevine koje treba zakonom zabraniti na Ustavnom sudu Srbije.
Zasto se pravite ludi na visedecenijsku utaju poreza i iznosenje milijardi EURa iz zemlje preko offshore kompanija od stranek domacih tajkuna i pooliticara vlasnika velikog broja firimi? Kada cete da vratite 50 milijardi pokradenih EURa nas naroda Srbije?

Zasto stitite lopove? Jel to zelite da nam kazete da ste i Vi lopovi posto se medjusobno stitite a narodu kradete ono sto su svojim postenim radom zaradili iako su zaradili mnogo vise od toga koliko im drzava udeljuje.

Vojka

pre 9 godina

Po meni merema stednje treba da budu obuhvaceni pre svega direktori javnih preduzeca narocito onih koji posluju sa gubitkom. Vidim da bi neki onima sa nizom strucnom spremom svima izjednacili plate, to nije uredu jer ko je nosioc proizvodnje ,nego radnik. Mi u vecini firmi imamo na jednog radnika, minimum sest radnika u administraciji, a sta oni rade, a sta radnik? Sa takvim sistemom mi smo i dosli dovde. Plata treba da bude kao nagrada za neciji rad.

valjak

pre 9 godina

Sto se tice javne opomene kako ministarstvima tako i drzavnim preduzecima od strane premijera Vucica, treba se zapitati kako je drzavna revizija dopustila trosenje budzetskih sredstava i na koji nacin se ta sredstva trose. Treba obratiti paznju na ovaj segment u drzavi.

godo

pre 9 godina

Ma sjajno, kako se ne seti toga ranije. Pa bilo je dovoljno da izadje na parking, pogleda vrednost voznog parka njegovih direktora koji prisustvuju sastanku. Na to doda vozace, reprezentaciju, dnevnice... Kada sve saberete, jeftinije bilo da sastanak nije ni odrzan. Eto vam konkretne ustede.
Da je hteo pravu ustedu, samo kaze dajte kljuceve od auta, imate placene autobuske karte i kuci. To bi bila jedina prava usteda. Ovo kao i do sada, marketing bez rezultata.

Palasio

pre 9 godina

Ubedjen sam da u sektoru javnih preduzeća može najviše da se uštedi, a vreme je da shvatimo da u ovim reformama svi treba da učestvujemo i da damo svoj doprinos makar i minimalan, a kada se svi ti minimalni doprinosi ujedine za Srbiju će to biti mnogo. Videli smo tokom poplava da naš narod može da bude jedinstven. Tako treba i sada. Većina ljudi od plate po malo (ne i oni sa najmanjim platama) i to će za državu biti dobra stvar.

Žaki

pre 9 godina

Ne znam na koga čovek bogate političke prošlosti misli kad priča o štednji? Na običan narod? Pa nije narod kriv zbog opšteg državnog kriminala i korupcije i nesposobnosti države da se sa time nosi! Nije narod učio škole za to pa nema ni odgovornost! Vratite pare sa Kipra, preispitajte gde otiče DNEVNO pola miliona evra već deceniju i nešto?! Vratite pare od Kolubare, od bezbrojnih bestidnih privatizacija - samo ih tretirajte ekonomski realno! Eto vam novca i da se servisiraju spoljni dugovi, i da dinar osnaži... i da se standard mrdne za korak - dva. Naravno pod uslovom da ste sposobni za to!? U protivnom, s obzirom na tendenciju ubrzanog rasula u svim društvenim porama, moram da primetim da idete na ruku rasulu! Život je binaran: Ako ne plivate uzvodno nužno učestvujete u matici koja sve nosi nizvodno!

Aristotel

pre 9 godina

Pre par godina kada je pocela Svetska ekonomska kriza koja je pogadjala ekonomski jake zemlje, tadasnja vlast koja je vladala Srbijom je to zanemarivala i govorila kako mi krizu necemo ni osetiti, I kako nema krize u Srbij, tada su trosil sakom i kapom koliko su mogli i sad rezultat toga nam je maltene prosjacki stap. Neophodno je da se sprovedu mere stednje i trebamo to ozbiljno shvatiti.

ilija cvorovic

pre 9 godina

Pored stednje ,mora i da se promeni osecaj odgovornosti cele nacije.Navikli smo da zivimo svi na jaslama drzave i da preko budzeta primamo platu,prosto i jednostavno to mora da se promeni.

sok

pre 9 godina

Dobro je sto je premijer Vucic javno uputio opomenu kako svojoj vladi, tj. njenim ministarstvima, tako i javnim preduzecima, odnosno njihovim direktorima, da svi obrate paznju na koriscenje budzetskih sredstava kao i na poboljsanje efikasnosti rada. Usteda je neophodna.

darko

pre 9 godina

(mare, 14. septembar 2014 17:30)

@ Vaš komentar je tipičan "botovski". Molim vas, kažite mi kolika je to "malo veća plata od prosečene" sa kojim vi školujute dva tinejdžera, imate za automobil i putujute na more? Sa koliko nula se meri ista? Gde to radite? Da li je poznato vama botivam da je Srbija prema svim ekonomski statistikama PRVA zemlja u Evropi po siromaštvu, i da oko 1.800.000 građana živi na ivici bede, odnosno jedva preživljava. Ne može se štedeti od onoga čega nema, ne može se tražiti od gladnog da se oseća sitim. Ekonomska politika koju vodi ova "sega-mega" Vlada, Srbiju vodi u bankrot i finansijsko rasulo, koje za posledicu može imati totalni krah privrede, nešto što smo videli devedesetih. Tada smo krivili Zapad, sankcije, domaće i strane neprijatelje i izjadnike... A koga ćemo sada? EU je odavno odbacila mere rigorzne štednje kao pogrešene, jer samo produbljuju socijalni jaz među slojevima, povećacvaju nezaposlenost, ali naš trust mozogva iz napednog bloka nam servira "toplo vodu" kao epohalno otkriće.

radnik

pre 9 godina

Ako mi svi kojji radimo u javnom sektoru predstavljamo mali prst ove države krajnje je vreme da se potrudimo da ovu državu bar taj mali prst ne boli jer će moći da rešava neki sledeći problem.

Sion

pre 9 godina

Mislim da i sadasnja vlada ne vidi izlaz, moje licne procene su da ce za jedno cetri godina Republika Srbija proglasiti bankropt.
To kao diplomirani ekonomista mogu jednostavno da zakljucim.
Primera radi, u medijima slusamo kako nas cekaju reforme ali od njih jos nista ili su suvise mizarne.
Nasa drzava se jos uvek zaduzuje, tu je ugovor sa emiratima od kojih cemo dobiti 4 milijarde od kojih smo vec dobili jednu koja upravo ide u potrosnju sto je pogubno za svaku kapitalisticku zemlju.
Nas deficit je velik, inflacija je dvocifrena, imamo veci uvoz od izvoza, a industrije gotovo da nema nema sto bukvalno pise u godisnjem izvestaju EU vec par godina unazad.
Radna snaga, 60% mladih ne zaposleno, zdravstvo zvanicno broj 1 u Evropi po losim rezultatima, korupcija velika, mislim da dalje nema potrebe da nabrajamo.
Moramo gledati sa aspekta da smo mi kao gradjani biracko telo i da vlada ne sme da smanji plate i penzije, a ne sme ni da daje otkaze.
Politicka elita u R. Srbiji jedino resenje vidi po principu odlaganja neizbeznog do bankrota kada ce plate i penzije u javnom sektoru moradi da se spuste na nekih 50%.
Mislim da je dalje suvisno komentarisati.

Enes

pre 9 godina

Slažem se predsedniče mora da se štedi,ali moraju i ovi opstinari da se kontrolišu gdje idu sve pare,jer nemogu da vjerujem da oni mogu po dvije vile da imaju a da radnicima kasni plata po 4 mjeseca.Pozdrav

Luzer

pre 9 godina

"Vučić: Mora da se štedi"...Tako je. Prvo ste se svi vi političari dobro nauzimali, da ne upotrebim pravu reč. Sada, kada više nema šta da se uzme, štednju sprovodite na narodu, koji k tome mora da vraća milijarde kredita koje su proćerdane. I za koga ja da glasam, kada se kandiduju samo naši buzdovani koji ne vrede odela koje nose. Vreme je da se ona gov...va motka vadi iz ostave. Prebogate seljačine divljaju džipovima i mercedesima, a ogromna većina poštenog sveta gleda u pod i dobija smanjenu platu za sve godine odanosti, poštenja i rada.

Petar

pre 9 godina

Mare, pitanje je kvaliteta zivota, a ne da li moze. Vecina nas ne veruje u zagrobni zivot i mucenje i odricanje. Zive i u indji sa jos vise dece i dolar dnevno po glavi, pa se ne bih menjao sa njima

Apolona

pre 9 godina

Svako od nas valjda u svojoj kuci stedi, tako je i sa drzavom. Da bi mogli da imamo za sutra, danas moramo pribeci i ovakvim merama. Uostalom da se ranijih godina nije rasipalo, mozda trenutno ne bismo ni morali da budemo stedise.

Miki

pre 9 godina

Štednja je obavezna u preduzećima i institucijama čiji je osnivač država, ali uporedo mora da se investira u infrastrukturne projekte kako bi zemlja imala rast u narednom periodu.

Truman

pre 9 godina

Činjenica je da se određene mere štednje moraju primeniti ako želimo da se što pre ekonomski oporavimo. Uštede su zaista neophodne u javnim preduzećima. Narod mora da shvati da se Srbija nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji i da se mora uraditi sve kako bi se to u potpunosti promenilo.

mare

pre 9 godina

Kada bi manje rasipali ne bi bili u tolikom problemu, radi se o tome da se opušteno troši ono što nije zarađeno (čak i u domaćinstvima, tako što se uzimaju krediti). Unapređenjem efikasnosti poslovanja, boljom organizacijom, ne postižu se samo uštede, već se povećava zarada. Nije truli zapad bogat jer štedi, već zato što ne rasipa. I nemoj da me neko ispravlja da ne moše da se preživi od prvog do prvog od plate, ako mogu ja sa dvoje tinejdžera i dve (malo veće od prosečnih) plata, mogu i drugi. i da se razumemo, ne odričem se ni mora ni automobila. Dobra organizacija i nerasipanje je ključ, kod mene deluje provereno.

nesvrstan

pre 9 godina

@Godinama se po javnim preduzecima nakupilo svega i svacega,uzimalo se sakom i kapom i zbog toga se ova zemlja svake godine sve vise i vise zaduzuje.Ako zelimo da izbegnemo bankrot mora se stati tome na put i drzavne firme uciniti profitabilnim,one koje to nisu ili ugasiti ili prodati,jednostavno je.
(wishman, 14. septembar 2014 15:08)
Ja jos nikog ne vidim da je uhapsen,da je procesuiran i da mu je oduzeta imovina.
Mi imamo nefunkcionalne zakone koji nicemu ne vrede,a doneseni su na isti nacin kao i danas sto se donose.Donesete zakonski akt,a on je u suprotnosti sa 50 drugih zakona i 50 000 podzakonskih.
Gledam one poslanike kao zene bez one stvari,nedolicno,ne higijenski iz pozicije i opozicije.I ako sam mislio da nikad vise necu izaci na izbore,nakon 14 godina cu morati.U drugim zemljama skupom satnicom finansiraju potrosnju i proizvodnju,a mi kukamo kako su male plate,kako nije zaradjeno,pa nije zbog niskih cena rada.
U nemackoj je preko 8 evra,a kod nas je 0,93 centa.Pa za svaku ekonomiju je samoubistvo.
To se resava porezima:
-Tehnicka roba 30% PDV-a
-Hemija 15% PDV-a.
-Hrana 5%
Akcize:
-Hrana:od 0,01% do 5% od nabavne cene(ostavljen prostor za slobodno trziste)
-Hemija: od 0,01% do 10% od nabavne cene
-Tehnika :od 0,01% do 15% od nabavne cene.
Jel to previse komplikovano za mega sega experte?
Time se stimulise domace trziste i povecanje opterecenja na tehnicke uredjaje koje uzgrad mi ni ne proizvodimo

evo resnja

pre 9 godina

evo jedan predlog za plate po stepenu strucne spreme,I-stepen 10000, II-stepen 15000, III-stepen 25000, IV-stepen 35000, V-stepen 40000, VI-stepen 50000,VII-60000, VII-1-stepen 80000, VII-2-stepen 100000, VIII-stepen 120000. i to bez obzira na radno mesto i to se najvise odnosi na direktore i one sto sede u skupstini.

Vlasko

pre 9 godina

Pitanje stednje u javnom sektoru nije da li hocemo ili necemo da stedimo.To je nuzan i prvi korak u sprovodjenju sistemskih reformi koje bi u narednom periodu dovele do smanjenja budzetskog deficita i omogucile jacanje privrede i realnog sektora koji su nosioci razvoja i ekonomskog jacanja jedne drzave.A za sprovodjenje mera u tom smeru treba imati hrabrosti koju g.Vucic ocigledno i te kako ima,za razliku od svih Premijera,unazad,pa slobodno mogu reci,70 godina.

Penzioner

pre 9 godina

Usao sam u sedmu deceniju zivota.Od kada znam za sebe bilo je stednja i samo stednja (std za Bgd), stezanje kaiseva.I nista.Kao sto ni sada nece biti nista. Prodavanje magle.Sve dok se ne zatvore preduzeca koje odnose velike gubitke poput Zelezare Smederevo, dok se u EPS-u broj zaposlenih ne smanji za polovinu, dok se u drzavnoj upravi ne najuri barem 150 hiljada ljudi od stednje nema nista. Nece se na penzijama i platama ustedeti kao stose nije ni u Grckoj,Portugalu.Ali ako se najure ovi kako ce onda AV da se hvali da je nezaposlenost opala. Ja sam svoju penziju zaradio. Necu solidarnost sa blejacima

istina&pravda

pre 9 godina

Treba da se štedi,ali,šta ćemo sa razvojem?Ako ne radimo,ne proizvodimo,ne izvozimo,nema nikakve koristi od štednje...
(da,ali.., 14. septembar 2014 16:15)

Preporučujem (+39) Ne preporučujem (-402)

Brate rodjeni da li je moguce da si na ovu konstataciju dobio toliki broj minusa!!!??? Ovi presvuceni radikali stvarno nemaju niti pameti niti morala ni na nivou statisticke greske! A premijer je na nivou barona Minhauzena!

Zastrasujuce!!! Mejutim stara poslovica kaze "krcag ide na vodu dok se ne razbije" Zapamtite!

Mamba

pre 9 godina

Dizanje profitabilnosti javnih preduzeća je jedan od načina da se napravi još jedan korak ka snižavanju fiskalnog deficita koji guši Srbiju!

Nezaposleni gradjanin Srbije bez veze

pre 9 godina

Peter, da li vi stvarno mislite to sto se napislai ili ste dobili direktivu jer ste stranacki bot da to napisete. Pa zar skoro svake nedelje ne procitamo, kako je neki direktor koji je clan SPS zaposlio nekog svog od dece,familije pa kako kazu do partijskih drugova. Imamo primer onog direktora nekog sc u nekom gradu koji je zaposlio sina fudbalrea, pa onog jednog direktora o kojem su pislai mediji pre neku nedelju, gde sam priznaje i kaze da ga nije sramota sto je zaposlio ako se secam dobro skoro 50 partijskih drugova.

Filip

pre 9 godina

Danasnja sednica Vlade u prosirenom sastavu je pokazala resenost da se drzava maksimalno bavi finansijama na svim nivoima, kako bi se napravile ustede i rasteretio budzet.

Internet

pre 9 godina

(Peter, 14. septembar 2014 14:30)

Kako vas bre nije sramota ? Samo u EMS su kod njegovog kumceta pozaposljavali stotine i stotine...i to totalno nepotrebne radne snage,ne inzenjera vec megatrendovaca.Btw...napomenucu,cetiri stranke su se promenile na vodjstvu istog otkako radim tamo a ovi su najgori i najvise pozaposljavali i to bezveznjakovica...X 50 u odnosu na sve pre njih.

Zemun

pre 9 godina

Da su nam ministri strucni,bio bi dovoljan samo jedan savetnik.Posto imamo Menadzere za ministre,neki ih imaju po tri,cetri,a neki cak devet.Vucicu,vlada ti je prevelik trosak i onako sve sam radis,ovima ostalima doslovce nista ne funkcionise,nesposobni su brate

tales

pre 9 godina

I treba da se štedi! Ko je protiv štednje taj je za rasipanje i arčenje društvenih resursa. Podržavam svaku meru koja će dovesti do oporavka srpske ekonomije i društva u celini.

aca_bg

pre 9 godina

Citam ove top preporucene komentare...Svi mogu da se sazmu u recenicu cuvenog Boba Rocka iz grupe TNT (preteca grupe SNS )koja kaze :'Ako kanis pobijediti, ne smijes izgubiti'. Divno!!

Fukusima

pre 9 godina

@Fedor

Evo ja cu prvi da dam doprinos i da prijavim Vasu ministarku poljoprivrede koja je pre par nedelja vodila 7-clanu delegaciju u Moskvu, na JEDAN sastanak od 90 minuta. "Delegacija" je odsela u NAJSKUPLJEM hotelu u CENTRU Moskve - hotel "Metropol" gde nocenje u portirnici kosta 200 US$, a u apartmanu Bog te pita koliko. Tu odsedaju seici, kraljevi (recimo belgijska kraljevska porodica), pa i nasa ministarka sa sve svitom. Evo, ja sam dao doprinos, ostalo je samo da vi iz SNSa pozovete ministarku-raspikucu na odgovornost, da im naplatite haranje drzavne kase i da ih pootpustate. Moze? Moze.

Džumba

pre 9 godina

Treba sistematski pritiskati odgovorne u javnim preduzećima da se u poslovanju drže osnovnih načela poslovanja koja važe i u privatnom sektoru, štiteći državni kapital kao da je reč on privantoj imovini, i maksimizuju rezultate poslovanja!

The gaffer

pre 9 godina

@Mora da se smanje gubici a poveća profit jedino tako možemo ostvariti dobre rezultate koji su nam neophodni u ovim teškim vremenima!
(Dexter, 14. septembar 2014 14:07)
Neverovatna recenica!!! Sami ste je smislili ili ste koristili neciju pomoc?

galimatijas

pre 9 godina

Svi su svesni da se neracionalno trosilo u javnim preduzecima i da se mora konacno staviti tacka na to. Srbija nema luksuza da dozvoljava sebi trosenje onoga sto je ne zaradjeno.

minA

pre 9 godina

Neophodno je unaprediti efikasnost poslovanja u budžetskim firmama !
Prošlo je vreme bahaćenja sa radnim vremenom u državnoj službi i korišćenja državne imovine.
Mora da se poštuje radno vreme kao i produktivnost na radnom mestu!

aca_bg

pre 9 godina

A,kada PPV planira da pocne sa konkretnim stvarima? Na primer:
-kada smo dosli na vlast javni dug je bio X eura, danas je Y eura
-kada smo dosli na vlast budzetski deficit bio je X%, danas je Y%
-kada smo dosli na vlast javni sektor je imao X zaposlenih,danas ima Y zaposlenih
-kada smo dosli na vlast bilo je X vladinih agencija,danas imamo Y vladinih agencija
...
Prosle su vise od dve godine od kada je sns/sps na vlasti.Vreme je za polaganje racuna.Nije dovoljno samo ponavljati 'ja sam posten'.

kekec

pre 9 godina

Ušparati gde god se može. Podržavam premijera Srbije u toj nameri. Nema više troškarenja na grbači naroda, to su radile prethodne garniture na vlasti ali toga više biti neće!

wishman

pre 9 godina

Godinama se po javnim preduzecima nakupilo svega i svacega,uzimalo se sakom i kapom i zbog toga se ova zemlja svake godine sve vise i vise zaduzuje.Ako zelimo da izbegnemo bankrot mora se stati tome na put i drzavne firme uciniti profitabilnim,one koje to nisu ili ugasiti ili prodati,jednostavno je.

ekonomista

pre 9 godina

(nelica, 14. septembar 2014 14:06)
Bonitet preduzeća je ocena likvidnosti i kreditne sposobnosti, au najširem smislu sveobuhvatna ocena zasnovana na analizi završnog računa. U ovom širokom smislu ocena boniteta odnosi se i na ocenu ekonomskih pojava, oznaku neopipljive bezbednosti s obzirom na ugled preduzeća, unutrašnju vrednost, oznake koje u sebi sadrže ujedno i ocenu likvidnosti i kreditne sposobnosti. Posledica nepostojanja jednoznačnog boniteta preduzeća manifestuje se iu različitim postupcima, različitim metodama kojima se dolazi do ocene boniteta. Vrlo usko i vrlo pojednostavljeno shvatanje boniteta svodi se na solventnost, a ocena boniteta na ocenu verovatnoće nastupanja insolventnosti. Prema ovom shvatanju preduzeće ima dobar bonitet ukoliko pravovremeno podmiruje dospele obaveze. Ocena boniteta često se poistovećuje sa ocenom kreditne sposobnosti i likvidnosti. Elementi na osnovu kojih se utvrđuje kreditna sposobnost jesu analiza stanja i kretanja prihoda te vertikalna i horizontalna struktura imovine i kapitala. Dok se ocena boniteta temeljena na oceni solventnosti sastoji od isključivo kvantitativnih informacija, kod ove proširene ocene boniteta uzimaju se pored kvantitativnih i kvalitativne informacije. Srbija nije ni blizu bankrota kako bi pojedinci to želeli. Nije mi jasno zašto neki navijaju za bankrot države? Samo da bi opet zaseli na vlast? Gde su tu obični građani? Zato demokrate odmarajte na marginama političke scene.

BOT, SevenOfTwoHundred, milk department

pre 9 godina

Poštovani gospodine Vučiću! Navijam za Srbiju (pošto rezervnu domovinu nemam), navijam za Vas i pitam se odakle vam toliko snage i živaca? Ubeđen sam da će Srbija pobediti.

Izneveren

pre 9 godina

Dok Vucic uporno prica zidovima, u direktorskim foteljama i dalje stari, politicki i burazerski kadrovi SPSa i DSa. Opustosili su drzavni sektor, opljackali javna preduzeca, zaposlili svoje prijatelje, a mi cemo da placamo njihovu pljacku i bahatost.
Sve sama suplja prica, novih kadrova jednostavno nema a ovi ce nas tek uviti u crno!

boriša

pre 9 godina

Podržavam oca nacije i sve što on kaže mora da je tako. Moram narednih X godina da se svi pomučimo, da manje jedemo i manje vazduha uzdišemo a kao nagradu dobićemo velelepono zdanje Beograd na vodi.

Peter

pre 9 godina

Ova Vlada je prekinula partijsko zapošljavanje. A ranije je toga bilo svuda a ponajviše u policiji, zdravstvu i obrazovanju, kao i u javnim preduzećima i ustanovama. Uštede će se napraviti između ostalog i smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru. Reforme koje se sprovode su u interesu budućnosti države i građana.

Селтерс

pre 9 godina

Па, штедите, ко вам брани! Доста више празних прича и млаћења празне сламе, претерасте са „мора ово, мора оно” а ништа конкретно не предузимате. Уништавате народ разноразним дерикожама, нотарима, извршитељима, наметима... А jуче читам како неки директорчић неке од „милион” агенциjа на грбачи народа, путуjе по белом свету а агенциjа у губицима. Значи, прекините да лажете народ, почните од себе, па ћемо онда да вам, можда, и поверуjемо. А, да, поздравите ми гувернерку и вицегувернере НБС са све оном сићом од плате коjе имаjу!

Fedor

pre 9 godina

Slažem se da je potrebno ostvariti maksimalne uštede. Neka svaki pojedinac pođe od sebe a država neka se pozabavi prvenstveno javnim preduzećima. Svi smo upoznati koliko se novca troši na raznorazne gluposti bez kojih se sigurno može.

Fukusima

pre 9 godina

@Fedor

Evo ja cu prvi da dam doprinos i da prijavim Vasu ministarku poljoprivrede koja je pre par nedelja vodila 7-clanu delegaciju u Moskvu, na JEDAN sastanak od 90 minuta. "Delegacija" je odsela u NAJSKUPLJEM hotelu u CENTRU Moskve - hotel "Metropol" gde nocenje u portirnici kosta 200 US$, a u apartmanu Bog te pita koliko. Tu odsedaju seici, kraljevi (recimo belgijska kraljevska porodica), pa i nasa ministarka sa sve svitom. Evo, ja sam dao doprinos, ostalo je samo da vi iz SNSa pozovete ministarku-raspikucu na odgovornost, da im naplatite haranje drzavne kase i da ih pootpustate. Moze? Moze.

Fedor

pre 9 godina

Slažem se da je potrebno ostvariti maksimalne uštede. Neka svaki pojedinac pođe od sebe a država neka se pozabavi prvenstveno javnim preduzećima. Svi smo upoznati koliko se novca troši na raznorazne gluposti bez kojih se sigurno može.

Mamba

pre 9 godina

Dizanje profitabilnosti javnih preduzeća je jedan od načina da se napravi još jedan korak ka snižavanju fiskalnog deficita koji guši Srbiju!

wishman

pre 9 godina

Godinama se po javnim preduzecima nakupilo svega i svacega,uzimalo se sakom i kapom i zbog toga se ova zemlja svake godine sve vise i vise zaduzuje.Ako zelimo da izbegnemo bankrot mora se stati tome na put i drzavne firme uciniti profitabilnim,one koje to nisu ili ugasiti ili prodati,jednostavno je.

BOT, SevenOfTwoHundred, milk department

pre 9 godina

Poštovani gospodine Vučiću! Navijam za Srbiju (pošto rezervnu domovinu nemam), navijam za Vas i pitam se odakle vam toliko snage i živaca? Ubeđen sam da će Srbija pobediti.

kekec

pre 9 godina

Ušparati gde god se može. Podržavam premijera Srbije u toj nameri. Nema više troškarenja na grbači naroda, to su radile prethodne garniture na vlasti ali toga više biti neće!

Internet

pre 9 godina

(Peter, 14. septembar 2014 14:30)

Kako vas bre nije sramota ? Samo u EMS su kod njegovog kumceta pozaposljavali stotine i stotine...i to totalno nepotrebne radne snage,ne inzenjera vec megatrendovaca.Btw...napomenucu,cetiri stranke su se promenile na vodjstvu istog otkako radim tamo a ovi su najgori i najvise pozaposljavali i to bezveznjakovica...X 50 u odnosu na sve pre njih.

aca_bg

pre 9 godina

A,kada PPV planira da pocne sa konkretnim stvarima? Na primer:
-kada smo dosli na vlast javni dug je bio X eura, danas je Y eura
-kada smo dosli na vlast budzetski deficit bio je X%, danas je Y%
-kada smo dosli na vlast javni sektor je imao X zaposlenih,danas ima Y zaposlenih
-kada smo dosli na vlast bilo je X vladinih agencija,danas imamo Y vladinih agencija
...
Prosle su vise od dve godine od kada je sns/sps na vlasti.Vreme je za polaganje racuna.Nije dovoljno samo ponavljati 'ja sam posten'.

Džumba

pre 9 godina

Treba sistematski pritiskati odgovorne u javnim preduzećima da se u poslovanju drže osnovnih načela poslovanja koja važe i u privatnom sektoru, štiteći državni kapital kao da je reč on privantoj imovini, i maksimizuju rezultate poslovanja!

Truman

pre 9 godina

Činjenica je da se određene mere štednje moraju primeniti ako želimo da se što pre ekonomski oporavimo. Uštede su zaista neophodne u javnim preduzećima. Narod mora da shvati da se Srbija nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji i da se mora uraditi sve kako bi se to u potpunosti promenilo.

Селтерс

pre 9 godina

Па, штедите, ко вам брани! Доста више празних прича и млаћења празне сламе, претерасте са „мора ово, мора оно” а ништа конкретно не предузимате. Уништавате народ разноразним дерикожама, нотарима, извршитељима, наметима... А jуче читам како неки директорчић неке од „милион” агенциjа на грбачи народа, путуjе по белом свету а агенциjа у губицима. Значи, прекините да лажете народ, почните од себе, па ћемо онда да вам, можда, и поверуjемо. А, да, поздравите ми гувернерку и вицегувернере НБС са све оном сићом од плате коjе имаjу!

Peter

pre 9 godina

Ova Vlada je prekinula partijsko zapošljavanje. A ranije je toga bilo svuda a ponajviše u policiji, zdravstvu i obrazovanju, kao i u javnim preduzećima i ustanovama. Uštede će se napraviti između ostalog i smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru. Reforme koje se sprovode su u interesu budućnosti države i građana.

tales

pre 9 godina

I treba da se štedi! Ko je protiv štednje taj je za rasipanje i arčenje društvenih resursa. Podržavam svaku meru koja će dovesti do oporavka srpske ekonomije i društva u celini.

Filip

pre 9 godina

Danasnja sednica Vlade u prosirenom sastavu je pokazala resenost da se drzava maksimalno bavi finansijama na svim nivoima, kako bi se napravile ustede i rasteretio budzet.

Vlasko

pre 9 godina

Pitanje stednje u javnom sektoru nije da li hocemo ili necemo da stedimo.To je nuzan i prvi korak u sprovodjenju sistemskih reformi koje bi u narednom periodu dovele do smanjenja budzetskog deficita i omogucile jacanje privrede i realnog sektora koji su nosioci razvoja i ekonomskog jacanja jedne drzave.A za sprovodjenje mera u tom smeru treba imati hrabrosti koju g.Vucic ocigledno i te kako ima,za razliku od svih Premijera,unazad,pa slobodno mogu reci,70 godina.

Miki

pre 9 godina

Štednja je obavezna u preduzećima i institucijama čiji je osnivač država, ali uporedo mora da se investira u infrastrukturne projekte kako bi zemlja imala rast u narednom periodu.

minA

pre 9 godina

Neophodno je unaprediti efikasnost poslovanja u budžetskim firmama !
Prošlo je vreme bahaćenja sa radnim vremenom u državnoj službi i korišćenja državne imovine.
Mora da se poštuje radno vreme kao i produktivnost na radnom mestu!

sok

pre 9 godina

Dobro je sto je premijer Vucic javno uputio opomenu kako svojoj vladi, tj. njenim ministarstvima, tako i javnim preduzecima, odnosno njihovim direktorima, da svi obrate paznju na koriscenje budzetskih sredstava kao i na poboljsanje efikasnosti rada. Usteda je neophodna.

boriša

pre 9 godina

Podržavam oca nacije i sve što on kaže mora da je tako. Moram narednih X godina da se svi pomučimo, da manje jedemo i manje vazduha uzdišemo a kao nagradu dobićemo velelepono zdanje Beograd na vodi.

radnik

pre 9 godina

Ako mi svi kojji radimo u javnom sektoru predstavljamo mali prst ove države krajnje je vreme da se potrudimo da ovu državu bar taj mali prst ne boli jer će moći da rešava neki sledeći problem.

godo

pre 9 godina

Ma sjajno, kako se ne seti toga ranije. Pa bilo je dovoljno da izadje na parking, pogleda vrednost voznog parka njegovih direktora koji prisustvuju sastanku. Na to doda vozace, reprezentaciju, dnevnice... Kada sve saberete, jeftinije bilo da sastanak nije ni odrzan. Eto vam konkretne ustede.
Da je hteo pravu ustedu, samo kaze dajte kljuceve od auta, imate placene autobuske karte i kuci. To bi bila jedina prava usteda. Ovo kao i do sada, marketing bez rezultata.

Aristotel

pre 9 godina

Pre par godina kada je pocela Svetska ekonomska kriza koja je pogadjala ekonomski jake zemlje, tadasnja vlast koja je vladala Srbijom je to zanemarivala i govorila kako mi krizu necemo ni osetiti, I kako nema krize u Srbij, tada su trosil sakom i kapom koliko su mogli i sad rezultat toga nam je maltene prosjacki stap. Neophodno je da se sprovedu mere stednje i trebamo to ozbiljno shvatiti.

ilija cvorovic

pre 9 godina

Pored stednje ,mora i da se promeni osecaj odgovornosti cele nacije.Navikli smo da zivimo svi na jaslama drzave i da preko budzeta primamo platu,prosto i jednostavno to mora da se promeni.

valjak

pre 9 godina

Sto se tice javne opomene kako ministarstvima tako i drzavnim preduzecima od strane premijera Vucica, treba se zapitati kako je drzavna revizija dopustila trosenje budzetskih sredstava i na koji nacin se ta sredstva trose. Treba obratiti paznju na ovaj segment u drzavi.

aca_bg

pre 9 godina

Citam ove top preporucene komentare...Svi mogu da se sazmu u recenicu cuvenog Boba Rocka iz grupe TNT (preteca grupe SNS )koja kaze :'Ako kanis pobijediti, ne smijes izgubiti'. Divno!!

Apolona

pre 9 godina

Svako od nas valjda u svojoj kuci stedi, tako je i sa drzavom. Da bi mogli da imamo za sutra, danas moramo pribeci i ovakvim merama. Uostalom da se ranijih godina nije rasipalo, mozda trenutno ne bismo ni morali da budemo stedise.

Nezaposleni gradjanin Srbije bez veze

pre 9 godina

Peter, da li vi stvarno mislite to sto se napislai ili ste dobili direktivu jer ste stranacki bot da to napisete. Pa zar skoro svake nedelje ne procitamo, kako je neki direktor koji je clan SPS zaposlio nekog svog od dece,familije pa kako kazu do partijskih drugova. Imamo primer onog direktora nekog sc u nekom gradu koji je zaposlio sina fudbalrea, pa onog jednog direktora o kojem su pislai mediji pre neku nedelju, gde sam priznaje i kaze da ga nije sramota sto je zaposlio ako se secam dobro skoro 50 partijskih drugova.

galimatijas

pre 9 godina

Svi su svesni da se neracionalno trosilo u javnim preduzecima i da se mora konacno staviti tacka na to. Srbija nema luksuza da dozvoljava sebi trosenje onoga sto je ne zaradjeno.

Milica

pre 9 godina

Pa sto onda ne pohapsite bivse direktore javnih preduzeca za koje postoje svi dokazi da su krali. Kupili su stanove korupcijom u firmama i kradjom za svega nekoliko godina. Svi dokazi su podneti. Sve inspekcije i istrazitelji a oni i dalje zadrzavaju svoje stanove, kuce, aute.
I dalje su na nekim pozicijama a trebali bi da budu u zatvoru !
Takodje od kradje su finansirali i stranke tako da ste svi vi, politicke stranke, orgnizovane kriminalne tvorevine koje treba zakonom zabraniti na Ustavnom sudu Srbije.
Zasto se pravite ludi na visedecenijsku utaju poreza i iznosenje milijardi EURa iz zemlje preko offshore kompanija od stranek domacih tajkuna i pooliticara vlasnika velikog broja firimi? Kada cete da vratite 50 milijardi pokradenih EURa nas naroda Srbije?

Zasto stitite lopove? Jel to zelite da nam kazete da ste i Vi lopovi posto se medjusobno stitite a narodu kradete ono sto su svojim postenim radom zaradili iako su zaradili mnogo vise od toga koliko im drzava udeljuje.

The gaffer

pre 9 godina

@Mora da se smanje gubici a poveća profit jedino tako možemo ostvariti dobre rezultate koji su nam neophodni u ovim teškim vremenima!
(Dexter, 14. septembar 2014 14:07)
Neverovatna recenica!!! Sami ste je smislili ili ste koristili neciju pomoc?

ekonomista

pre 9 godina

(nelica, 14. septembar 2014 14:06)
Bonitet preduzeća je ocena likvidnosti i kreditne sposobnosti, au najširem smislu sveobuhvatna ocena zasnovana na analizi završnog računa. U ovom širokom smislu ocena boniteta odnosi se i na ocenu ekonomskih pojava, oznaku neopipljive bezbednosti s obzirom na ugled preduzeća, unutrašnju vrednost, oznake koje u sebi sadrže ujedno i ocenu likvidnosti i kreditne sposobnosti. Posledica nepostojanja jednoznačnog boniteta preduzeća manifestuje se iu različitim postupcima, različitim metodama kojima se dolazi do ocene boniteta. Vrlo usko i vrlo pojednostavljeno shvatanje boniteta svodi se na solventnost, a ocena boniteta na ocenu verovatnoće nastupanja insolventnosti. Prema ovom shvatanju preduzeće ima dobar bonitet ukoliko pravovremeno podmiruje dospele obaveze. Ocena boniteta često se poistovećuje sa ocenom kreditne sposobnosti i likvidnosti. Elementi na osnovu kojih se utvrđuje kreditna sposobnost jesu analiza stanja i kretanja prihoda te vertikalna i horizontalna struktura imovine i kapitala. Dok se ocena boniteta temeljena na oceni solventnosti sastoji od isključivo kvantitativnih informacija, kod ove proširene ocene boniteta uzimaju se pored kvantitativnih i kvalitativne informacije. Srbija nije ni blizu bankrota kako bi pojedinci to želeli. Nije mi jasno zašto neki navijaju za bankrot države? Samo da bi opet zaseli na vlast? Gde su tu obični građani? Zato demokrate odmarajte na marginama političke scene.

darko

pre 9 godina

(mare, 14. septembar 2014 17:30)

@ Vaš komentar je tipičan "botovski". Molim vas, kažite mi kolika je to "malo veća plata od prosečene" sa kojim vi školujute dva tinejdžera, imate za automobil i putujute na more? Sa koliko nula se meri ista? Gde to radite? Da li je poznato vama botivam da je Srbija prema svim ekonomski statistikama PRVA zemlja u Evropi po siromaštvu, i da oko 1.800.000 građana živi na ivici bede, odnosno jedva preživljava. Ne može se štedeti od onoga čega nema, ne može se tražiti od gladnog da se oseća sitim. Ekonomska politika koju vodi ova "sega-mega" Vlada, Srbiju vodi u bankrot i finansijsko rasulo, koje za posledicu može imati totalni krah privrede, nešto što smo videli devedesetih. Tada smo krivili Zapad, sankcije, domaće i strane neprijatelje i izjadnike... A koga ćemo sada? EU je odavno odbacila mere rigorzne štednje kao pogrešene, jer samo produbljuju socijalni jaz među slojevima, povećacvaju nezaposlenost, ali naš trust mozogva iz napednog bloka nam servira "toplo vodu" kao epohalno otkriće.

mare

pre 9 godina

Kada bi manje rasipali ne bi bili u tolikom problemu, radi se o tome da se opušteno troši ono što nije zarađeno (čak i u domaćinstvima, tako što se uzimaju krediti). Unapređenjem efikasnosti poslovanja, boljom organizacijom, ne postižu se samo uštede, već se povećava zarada. Nije truli zapad bogat jer štedi, već zato što ne rasipa. I nemoj da me neko ispravlja da ne moše da se preživi od prvog do prvog od plate, ako mogu ja sa dvoje tinejdžera i dve (malo veće od prosečnih) plata, mogu i drugi. i da se razumemo, ne odričem se ni mora ni automobila. Dobra organizacija i nerasipanje je ključ, kod mene deluje provereno.

Zemun

pre 9 godina

Da su nam ministri strucni,bio bi dovoljan samo jedan savetnik.Posto imamo Menadzere za ministre,neki ih imaju po tri,cetri,a neki cak devet.Vucicu,vlada ti je prevelik trosak i onako sve sam radis,ovima ostalima doslovce nista ne funkcionise,nesposobni su brate

Palasio

pre 9 godina

Ubedjen sam da u sektoru javnih preduzeća može najviše da se uštedi, a vreme je da shvatimo da u ovim reformama svi treba da učestvujemo i da damo svoj doprinos makar i minimalan, a kada se svi ti minimalni doprinosi ujedine za Srbiju će to biti mnogo. Videli smo tokom poplava da naš narod može da bude jedinstven. Tako treba i sada. Većina ljudi od plate po malo (ne i oni sa najmanjim platama) i to će za državu biti dobra stvar.

Luzer

pre 9 godina

"Vučić: Mora da se štedi"...Tako je. Prvo ste se svi vi političari dobro nauzimali, da ne upotrebim pravu reč. Sada, kada više nema šta da se uzme, štednju sprovodite na narodu, koji k tome mora da vraća milijarde kredita koje su proćerdane. I za koga ja da glasam, kada se kandiduju samo naši buzdovani koji ne vrede odela koje nose. Vreme je da se ona gov...va motka vadi iz ostave. Prebogate seljačine divljaju džipovima i mercedesima, a ogromna većina poštenog sveta gleda u pod i dobija smanjenu platu za sve godine odanosti, poštenja i rada.

Galaktus

pre 9 godina

Ostavite samo 2 automobila, ali recimo da budu FIAT 500L, za premijera i predsednika. Ostali? Gradskim prevozom, taksijem ili svojim autom, o sopstvenom trosku.

Pročitali smo te već

pre 9 godina

I naravno Vučiću,štednja ne važi za te direktore koji su prisustvovali sednici,već samo za radnike,za narod.Kao u Železari?!

Izneveren

pre 9 godina

Dok Vucic uporno prica zidovima, u direktorskim foteljama i dalje stari, politicki i burazerski kadrovi SPSa i DSa. Opustosili su drzavni sektor, opljackali javna preduzeca, zaposlili svoje prijatelje, a mi cemo da placamo njihovu pljacku i bahatost.
Sve sama suplja prica, novih kadrova jednostavno nema a ovi ce nas tek uviti u crno!

Penzioner

pre 9 godina

Usao sam u sedmu deceniju zivota.Od kada znam za sebe bilo je stednja i samo stednja (std za Bgd), stezanje kaiseva.I nista.Kao sto ni sada nece biti nista. Prodavanje magle.Sve dok se ne zatvore preduzeca koje odnose velike gubitke poput Zelezare Smederevo, dok se u EPS-u broj zaposlenih ne smanji za polovinu, dok se u drzavnoj upravi ne najuri barem 150 hiljada ljudi od stednje nema nista. Nece se na penzijama i platama ustedeti kao stose nije ni u Grckoj,Portugalu.Ali ako se najure ovi kako ce onda AV da se hvali da je nezaposlenost opala. Ja sam svoju penziju zaradio. Necu solidarnost sa blejacima

Žaki

pre 9 godina

Ne znam na koga čovek bogate političke prošlosti misli kad priča o štednji? Na običan narod? Pa nije narod kriv zbog opšteg državnog kriminala i korupcije i nesposobnosti države da se sa time nosi! Nije narod učio škole za to pa nema ni odgovornost! Vratite pare sa Kipra, preispitajte gde otiče DNEVNO pola miliona evra već deceniju i nešto?! Vratite pare od Kolubare, od bezbrojnih bestidnih privatizacija - samo ih tretirajte ekonomski realno! Eto vam novca i da se servisiraju spoljni dugovi, i da dinar osnaži... i da se standard mrdne za korak - dva. Naravno pod uslovom da ste sposobni za to!? U protivnom, s obzirom na tendenciju ubrzanog rasula u svim društvenim porama, moram da primetim da idete na ruku rasulu! Život je binaran: Ako ne plivate uzvodno nužno učestvujete u matici koja sve nosi nizvodno!

istina&pravda

pre 9 godina

Treba da se štedi,ali,šta ćemo sa razvojem?Ako ne radimo,ne proizvodimo,ne izvozimo,nema nikakve koristi od štednje...
(da,ali.., 14. septembar 2014 16:15)

Preporučujem (+39) Ne preporučujem (-402)

Brate rodjeni da li je moguce da si na ovu konstataciju dobio toliki broj minusa!!!??? Ovi presvuceni radikali stvarno nemaju niti pameti niti morala ni na nivou statisticke greske! A premijer je na nivou barona Minhauzena!

Zastrasujuce!!! Mejutim stara poslovica kaze "krcag ide na vodu dok se ne razbije" Zapamtite!

Sion

pre 9 godina

Mislim da i sadasnja vlada ne vidi izlaz, moje licne procene su da ce za jedno cetri godina Republika Srbija proglasiti bankropt.
To kao diplomirani ekonomista mogu jednostavno da zakljucim.
Primera radi, u medijima slusamo kako nas cekaju reforme ali od njih jos nista ili su suvise mizarne.
Nasa drzava se jos uvek zaduzuje, tu je ugovor sa emiratima od kojih cemo dobiti 4 milijarde od kojih smo vec dobili jednu koja upravo ide u potrosnju sto je pogubno za svaku kapitalisticku zemlju.
Nas deficit je velik, inflacija je dvocifrena, imamo veci uvoz od izvoza, a industrije gotovo da nema nema sto bukvalno pise u godisnjem izvestaju EU vec par godina unazad.
Radna snaga, 60% mladih ne zaposleno, zdravstvo zvanicno broj 1 u Evropi po losim rezultatima, korupcija velika, mislim da dalje nema potrebe da nabrajamo.
Moramo gledati sa aspekta da smo mi kao gradjani biracko telo i da vlada ne sme da smanji plate i penzije, a ne sme ni da daje otkaze.
Politicka elita u R. Srbiji jedino resenje vidi po principu odlaganja neizbeznog do bankrota kada ce plate i penzije u javnom sektoru moradi da se spuste na nekih 50%.
Mislim da je dalje suvisno komentarisati.

Enes

pre 9 godina

Slažem se predsedniče mora da se štedi,ali moraju i ovi opstinari da se kontrolišu gdje idu sve pare,jer nemogu da vjerujem da oni mogu po dvije vile da imaju a da radnicima kasni plata po 4 mjeseca.Pozdrav

Vojka

pre 9 godina

Po meni merema stednje treba da budu obuhvaceni pre svega direktori javnih preduzeca narocito onih koji posluju sa gubitkom. Vidim da bi neki onima sa nizom strucnom spremom svima izjednacili plate, to nije uredu jer ko je nosioc proizvodnje ,nego radnik. Mi u vecini firmi imamo na jednog radnika, minimum sest radnika u administraciji, a sta oni rade, a sta radnik? Sa takvim sistemom mi smo i dosli dovde. Plata treba da bude kao nagrada za neciji rad.

nesvrstan

pre 9 godina

@Godinama se po javnim preduzecima nakupilo svega i svacega,uzimalo se sakom i kapom i zbog toga se ova zemlja svake godine sve vise i vise zaduzuje.Ako zelimo da izbegnemo bankrot mora se stati tome na put i drzavne firme uciniti profitabilnim,one koje to nisu ili ugasiti ili prodati,jednostavno je.
(wishman, 14. septembar 2014 15:08)
Ja jos nikog ne vidim da je uhapsen,da je procesuiran i da mu je oduzeta imovina.
Mi imamo nefunkcionalne zakone koji nicemu ne vrede,a doneseni su na isti nacin kao i danas sto se donose.Donesete zakonski akt,a on je u suprotnosti sa 50 drugih zakona i 50 000 podzakonskih.
Gledam one poslanike kao zene bez one stvari,nedolicno,ne higijenski iz pozicije i opozicije.I ako sam mislio da nikad vise necu izaci na izbore,nakon 14 godina cu morati.U drugim zemljama skupom satnicom finansiraju potrosnju i proizvodnju,a mi kukamo kako su male plate,kako nije zaradjeno,pa nije zbog niskih cena rada.
U nemackoj je preko 8 evra,a kod nas je 0,93 centa.Pa za svaku ekonomiju je samoubistvo.
To se resava porezima:
-Tehnicka roba 30% PDV-a
-Hemija 15% PDV-a.
-Hrana 5%
Akcize:
-Hrana:od 0,01% do 5% od nabavne cene(ostavljen prostor za slobodno trziste)
-Hemija: od 0,01% do 10% od nabavne cene
-Tehnika :od 0,01% do 15% od nabavne cene.
Jel to previse komplikovano za mega sega experte?
Time se stimulise domace trziste i povecanje opterecenja na tehnicke uredjaje koje uzgrad mi ni ne proizvodimo

Petar

pre 9 godina

Mare, pitanje je kvaliteta zivota, a ne da li moze. Vecina nas ne veruje u zagrobni zivot i mucenje i odricanje. Zive i u indji sa jos vise dece i dolar dnevno po glavi, pa se ne bih menjao sa njima

evo resnja

pre 9 godina

evo jedan predlog za plate po stepenu strucne spreme,I-stepen 10000, II-stepen 15000, III-stepen 25000, IV-stepen 35000, V-stepen 40000, VI-stepen 50000,VII-60000, VII-1-stepen 80000, VII-2-stepen 100000, VIII-stepen 120000. i to bez obzira na radno mesto i to se najvise odnosi na direktore i one sto sede u skupstini.

Zeka

pre 9 godina

Drzava je u teskoj situaciji kao i vecini gradjana. Ali krenite po trznim centrima. Kupuje se kao da nije kriza, zidaju se kuce, mnogi idu na more. Nije mi jasno kako je to moguce. Ja licno vodim racuna o svakom potrosenom dinaru ,a nisam isla na more godinama, ne mogu da odem u radnju i napunim kolica.Cudan smo mi narod. Niko u svetu sa ovolikim primanjima ne bi izdrzao ni pola meseca. Izdrazacemo mi i najavljene mere stednje. Sto Srbin moze , niko drugi ne bi mogao.

marko

pre 9 godina

Sta je veliki premijer na celu svoje gerile polupismenih doktora nauka ( Jorgovanka, Stefanovic...) uradio za dve I po godine vlasti? Malo ili ništa... Mislim da je vreme da neko dete vikne CAR JE GO!

Bojan

pre 9 godina

Treba uštedeti 700 milona evra?Valjda prvo treba iskoreniti korupciju u poreskoj upravi, pa kada veliki utajivači poreza budu platili porez u državnu kasu će se sliti godišnje oko 3 milijarde evra.Ali ne najlakše je biti u dilu sa bogatima a udarati po sirotinji.

ivann

pre 9 godina

Samo populisti i demagozi (od politicara) u svojim obraćanjima javnosti koriste reči MORA i TREBA- ej, premijeru, MORA samo da se umre, a sa vama je TREBALO drugačije, nego smo umorni i zaglupljeni, zasad.

zid

pre 9 godina

Usteda koriscenja budzetskih sredstava od strane ministarstava kao i drzavnih preduzeca je i vise nego neophodna. Uz ustedu je potrebno dodati i da je potreban efikasniji rad i ministarstava i javnih firmi. Nema sumnje da se pomenuti zahtevi od strane premijera mogu postici disciplinom u drzavi.

helen

pre 9 godina

Potrebna je disciplinovana stednja i poboljsanje efikasnosti rada u javnim preduzecima.Previse se svih ovih godina trosilo i neracionalno poslovalo u javnom sektoru.

bole.bgd

pre 9 godina

dok ne krenete da povećavate proizvodnju u srbiji i tako zaposlite stanovničtvo, sve će biti mlaćenje prazne slame. a i slame ima sve manje.

Zoran M.

pre 9 godina

Nije tacno Vucicu! Treba da se trosi! Sto se vise trsi i drzavi je veci prihod od PDV, ali izgleda da su se kod nas politicari uvek borili da gradjani nemaju a Vi da imate i toj politici polako dolazi kraj ulaskom drzave u EU. Mozda zato otezete sa reformama sistema, otvaranjem dosijea i svega onog sto se vrti zadnjih 10 godina?!?

Goran

pre 9 godina

Evo, na primer, neka se otkaze onaj samit. Mnogo ce nas kostati ta besmislena zurka za polit-globtrotere. To je sasvim potpuno sasvim nepotreban trosak. I onaj navodni Beograd, za koji smo se obavezali da o sopstvenom trosku rascistimo teren, do kada ce investitor verovatno da izgubi interesovanje i ode da gradi rampu za ski skokove na Kilimandzaru.

вршни час

pre 9 godina

Има право премијер,више се троши него што се зарађује и о томе мора да се води рачуна како би се примениле мере штедње на јавна предузећа и побољшала ефикасност.

masna

pre 9 godina

Upozorenje premijera Vucica o radu ministarstava vlade Srbije kao i o radu drzavnih firmi se moze oceniti kao vrlo dobro, jer se ne sme ponoviti proslost, iz prostog razloga sto se odlicno zna kako je drzava ''radila'' pre vise od decenije. Srbiji nije potrebna repriza proslosti, vec se mora raditi na poboljsanju rada kao i na ustedama u istom.

mare

pre 9 godina

@darko Kada bi se malo zainteresovao za strukturu našeg duga, video bi da skoro 20% BNP ide na vraćanje dugova države. Godinama je socijalni mir kupovan kreditima, a sada kada dug treba da se vrati svi kukaju (nikoga ne želim da pljujem, niti branim, samo konstatujem). PS. 65000din + 50000din.

Boro9

pre 9 godina

Vučićev rejting govori da narod jedino veruje Vučiću i to Vučić svakim danom dokazuje. Nije se Vučko libio da otpusti ministre koji su iz njegove stranke, a onda neće prezati ni pred direktorima javnih preduzeća.

milos

pre 9 godina

Pored svih ostalih mnogobrojnih I nagomilanih problema naseg drustva najteza situacija jeste sa fiskalnom konsolidacijom I zatvaranjem velikih rupa u budzetu , a kao najlogicnije resenje vidimo mere stednje

zele

pre 9 godina

Mere stednje koje ce se primenjivati nece biti jednostavne, ali one su neophodne kako bi se oporavila privreda i odrzala finansijska stabilnost zemlje, smatram da ce Vlada uciniti sve sto je potrebno da se ovi ciljevi ostvare u narednom periodu.

BORKOVACKO - JEZERO

pre 9 godina

Ovo je jos jedan od mnogih razloga zasto se privatan sektor Srbije vise uvazava od javnog, to je nekoliko puta do sada u svojim izjavama rekao Aleksandar Vucic. U privatnom sektoru se tacno zna kako se raspolaze novcanim sredstvima. Zato je dobra ova mala opomena korisnicima budzetskih sredstava, da se konacno urazume. U ne tako dalekoj proslosti je postojala neracionalna potrosnja u okviru javnog sektora, sada ta situacija mora biti ispravljena, potrebno je sprovoditi mere stednje u okviru svih javnih preduzeca kako bi se finansijsko stanje zemlje popravilo i kako bi poslovanje u tim preduzecima postalo efikasnije, bez toga nema nam nikakvog napretka ni nade da to mozemo da ocekujemo.

BAHATOST ŠTETI

pre 9 godina

Zar je morao premijer da opominje ministre i direktore JP da treba štedeti, zar bahatost nije štetna za narod i vlast, da li treba da podsećamo vladu I direktore da će biti novih izbora ako se bude nastavilo putem od 2000.g. , bahatosti, nerada, lopovluka i laganja.Zato na posao, ili iz vlade i iz JP, niko nema tapiju da krade ovaj narod,dosta je toga, nema tolerancije više.

joka

pre 9 godina

Jeste da Srbiji predstoji težak period, ali to je za bolju budućnost. Mora se od nečega početi. Da je i prethodna vlast brinula ovoliko o nama, a ne samo o sebi Srbiji bi bilo dosta bolje. Vučiću podržavam te u potpunosti.

mis

pre 9 godina

Zbog bahatog ponasanja prethodne vlasti i nenamenskog trosenja novca sada moramo pristupiti ostrijim merama koje bi izmedju ostalog dovele do ustede i postupnog oporavka.

olivera

pre 9 godina

Vlada mora da potencira na pokretanju proizvodnje jer je to dobar osnov za resavanje problema sa kojima se Srbija suocava i zbog kojih doslovno grca u dugovima

Šizika

pre 9 godina

Mere štednje spadaju u domen nepopularnih mera, ali je neophodno sprovesti ih kako bi se oporavila privreda i održala finansijska stabilnost zemlje.

nikita1

pre 9 godina

Biće teško smanjiti rashodnu stranu za tih sedamstotina miliona evra i napraviti bilans koji će moći da izdrži finansiranje javne potrošnje do kraja godine.zato dodatna štednja u svim velikim JP je krajnje potrebna mera a sigurno je da ima mesta da se uštedi nešto para na troškovima koji su godinama pravljenji bez ikakve kontrole.Ta štednja se odnosi na sva socialna davanja, na rashode za automobile, službena putovanja,dnevnice,reprezentaciju i sve ono što je najamnje pod kontrolom rukovodstva firmi.

jutro

pre 9 godina

Treba ocekivati da upozorenje premijera Vucica po pitanju ustede u ministarstvima i drzavnim firmama bude shvaceno na pravi nacin i da se razlog sastanka sa Vucicem primeni kako treba kao i da se poboljsa efikasnost poslovanja.

slika

pre 9 godina

Dosao je trenutak kada se mora misliti o ustedama, to je jedini nacin da se ekonomska situacija popravi i dovede na stabilan nivo, posebno je vazno da se ostvari stednja u javnim preduzecima, nema sumnje da ce u taj proces biti ulozeni maksimalni napori.

kosarkas

pre 9 godina

U proslosti je postojala neracionalna potrosnja u okviru javnog sektora, sada ta situacija mora biti ispravljena, potrebno je sprovoditi mere stednje u okviru svih javnih preduzeca kako bi se finansijsko stanje zemlje popravilo i kako bi poslovanje u tim preduzecima postalo efikasnije.

duh

pre 9 godina

Vlada Srbije je dobro krenula sa radom za ove 2 godine, ali je neophodno jos vise ustede kao i jos efikasnije poslovanje kako ministarstava vlade Srbije tako i javnih preduzeca. Opomena premijera Vucica bi trebalo ozbiljno da se shvati.

viski

pre 9 godina

Jos jedan razlog zasto se privatan sektor Srbije vise uvazava od javnog, to je nekoliko puta do sada izjavljeno od strane premijera Vucica. U privatnom sektoru se tacno zna kako se raspolaze novcanim sredstvima. Zato je dobra ova mala opomena korisnicima budzetskih sredstava.

komarac

pre 9 godina

Ogromna paznja treba da se posveti trosenju drzavnog novca, treba se zapitati da li je moguce da se trosi i vise nego sto se poseduje, posebno se treba zapitati kako je to moguce. Srbiji nije potreban scenario iz proslosti, protiv toga se i borimo od 2012. godine.

grisina

pre 9 godina

Ne sme se dopustiti preterano koriscenje i trosenje budzetskih sredstava od strane drzavnih preduzeca, i ministarstva bi trebalo da povedu racuna o tome. Dobro je sto je premijer Vucic opomenuo i ministre i direktore drzavnih firmi koji su bili na sastanku sa Vucicem.

kutija

pre 9 godina

Smanjenje troskova i stednja u ministarstvima i javnim preduzecima su potrebni da bi doslo do ekonomskog oporavka zemlje, Srbija se trenutno nalazi u teskoj finansijskoj situaciji, ali nju je moguce popraviti uz sprovodjenje odredjenih mera.

rak

pre 9 godina

Mora se iznaci nacin da nasa zemlja ustedi 700 miliona eura drzavnog budzeta u sledecoj godini. To se moze postici jos boljom kontrolom rada kako ministarstava tako i drzavnih firmi.

lokica

pre 9 godina

Da je stvar ozbiljna i da se mora štedeti na sve strane pokazuje i ova sednica vlade gde predsednik Vučić traži maksimalno angažovanje direktora velikih državnih sistema na štednji svih resursa i kraćenju svega onog bez čega je funkcijionisanje JP neće biti dovedeno u pitanje.Vlada još vaga koliko treba da zahvati u delu plata i penzija i svakako traži načina da namakne taj deo nedostajućih sredstava od sedamstomiliona evra da bi se bilans koliko toliko uravnotežio.

sunce

pre 9 godina

Veoma je bitno da se ostvare neophodne budzetske ustede i da se poboljsa efikasnost rada javnih preduzeca, verujem da ce Vlada Srbije i premijer Vucic doci do odgovarajucih resenja koja ce to omoguciti.

sunce

pre 9 godina

Veoma je bitno da se ostvare neophodne budzetske ustede i da se poboljsa efikasnost rada javnih preduzeca, verujem da ce Vlada Srbije i premijer Vucic doci do odgovarajucih resenja koja ce to omoguciti.

Fukusima

pre 9 godina

@Fedor

Evo ja cu prvi da dam doprinos i da prijavim Vasu ministarku poljoprivrede koja je pre par nedelja vodila 7-clanu delegaciju u Moskvu, na JEDAN sastanak od 90 minuta. "Delegacija" je odsela u NAJSKUPLJEM hotelu u CENTRU Moskve - hotel "Metropol" gde nocenje u portirnici kosta 200 US$, a u apartmanu Bog te pita koliko. Tu odsedaju seici, kraljevi (recimo belgijska kraljevska porodica), pa i nasa ministarka sa sve svitom. Evo, ja sam dao doprinos, ostalo je samo da vi iz SNSa pozovete ministarku-raspikucu na odgovornost, da im naplatite haranje drzavne kase i da ih pootpustate. Moze? Moze.

aca_bg

pre 9 godina

A,kada PPV planira da pocne sa konkretnim stvarima? Na primer:
-kada smo dosli na vlast javni dug je bio X eura, danas je Y eura
-kada smo dosli na vlast budzetski deficit bio je X%, danas je Y%
-kada smo dosli na vlast javni sektor je imao X zaposlenih,danas ima Y zaposlenih
-kada smo dosli na vlast bilo je X vladinih agencija,danas imamo Y vladinih agencija
...
Prosle su vise od dve godine od kada je sns/sps na vlasti.Vreme je za polaganje racuna.Nije dovoljno samo ponavljati 'ja sam posten'.

Селтерс

pre 9 godina

Па, штедите, ко вам брани! Доста више празних прича и млаћења празне сламе, претерасте са „мора ово, мора оно” а ништа конкретно не предузимате. Уништавате народ разноразним дерикожама, нотарима, извршитељима, наметима... А jуче читам како неки директорчић неке од „милион” агенциjа на грбачи народа, путуjе по белом свету а агенциjа у губицима. Значи, прекините да лажете народ, почните од себе, па ћемо онда да вам, можда, и поверуjемо. А, да, поздравите ми гувернерку и вицегувернере НБС са све оном сићом од плате коjе имаjу!

Internet

pre 9 godina

(Peter, 14. septembar 2014 14:30)

Kako vas bre nije sramota ? Samo u EMS su kod njegovog kumceta pozaposljavali stotine i stotine...i to totalno nepotrebne radne snage,ne inzenjera vec megatrendovaca.Btw...napomenucu,cetiri stranke su se promenile na vodjstvu istog otkako radim tamo a ovi su najgori i najvise pozaposljavali i to bezveznjakovica...X 50 u odnosu na sve pre njih.

Izneveren

pre 9 godina

Dok Vucic uporno prica zidovima, u direktorskim foteljama i dalje stari, politicki i burazerski kadrovi SPSa i DSa. Opustosili su drzavni sektor, opljackali javna preduzeca, zaposlili svoje prijatelje, a mi cemo da placamo njihovu pljacku i bahatost.
Sve sama suplja prica, novih kadrova jednostavno nema a ovi ce nas tek uviti u crno!

aca_bg

pre 9 godina

Citam ove top preporucene komentare...Svi mogu da se sazmu u recenicu cuvenog Boba Rocka iz grupe TNT (preteca grupe SNS )koja kaze :'Ako kanis pobijediti, ne smijes izgubiti'. Divno!!

Zemun

pre 9 godina

Da su nam ministri strucni,bio bi dovoljan samo jedan savetnik.Posto imamo Menadzere za ministre,neki ih imaju po tri,cetri,a neki cak devet.Vucicu,vlada ti je prevelik trosak i onako sve sam radis,ovima ostalima doslovce nista ne funkcionise,nesposobni su brate

The gaffer

pre 9 godina

@Mora da se smanje gubici a poveća profit jedino tako možemo ostvariti dobre rezultate koji su nam neophodni u ovim teškim vremenima!
(Dexter, 14. septembar 2014 14:07)
Neverovatna recenica!!! Sami ste je smislili ili ste koristili neciju pomoc?

Nezaposleni gradjanin Srbije bez veze

pre 9 godina

Peter, da li vi stvarno mislite to sto se napislai ili ste dobili direktivu jer ste stranacki bot da to napisete. Pa zar skoro svake nedelje ne procitamo, kako je neki direktor koji je clan SPS zaposlio nekog svog od dece,familije pa kako kazu do partijskih drugova. Imamo primer onog direktora nekog sc u nekom gradu koji je zaposlio sina fudbalrea, pa onog jednog direktora o kojem su pislai mediji pre neku nedelju, gde sam priznaje i kaze da ga nije sramota sto je zaposlio ako se secam dobro skoro 50 partijskih drugova.

boriša

pre 9 godina

Podržavam oca nacije i sve što on kaže mora da je tako. Moram narednih X godina da se svi pomučimo, da manje jedemo i manje vazduha uzdišemo a kao nagradu dobićemo velelepono zdanje Beograd na vodi.

Sion

pre 9 godina

Mislim da i sadasnja vlada ne vidi izlaz, moje licne procene su da ce za jedno cetri godina Republika Srbija proglasiti bankropt.
To kao diplomirani ekonomista mogu jednostavno da zakljucim.
Primera radi, u medijima slusamo kako nas cekaju reforme ali od njih jos nista ili su suvise mizarne.
Nasa drzava se jos uvek zaduzuje, tu je ugovor sa emiratima od kojih cemo dobiti 4 milijarde od kojih smo vec dobili jednu koja upravo ide u potrosnju sto je pogubno za svaku kapitalisticku zemlju.
Nas deficit je velik, inflacija je dvocifrena, imamo veci uvoz od izvoza, a industrije gotovo da nema nema sto bukvalno pise u godisnjem izvestaju EU vec par godina unazad.
Radna snaga, 60% mladih ne zaposleno, zdravstvo zvanicno broj 1 u Evropi po losim rezultatima, korupcija velika, mislim da dalje nema potrebe da nabrajamo.
Moramo gledati sa aspekta da smo mi kao gradjani biracko telo i da vlada ne sme da smanji plate i penzije, a ne sme ni da daje otkaze.
Politicka elita u R. Srbiji jedino resenje vidi po principu odlaganja neizbeznog do bankrota kada ce plate i penzije u javnom sektoru moradi da se spuste na nekih 50%.
Mislim da je dalje suvisno komentarisati.

nesvrstan

pre 9 godina

@Godinama se po javnim preduzecima nakupilo svega i svacega,uzimalo se sakom i kapom i zbog toga se ova zemlja svake godine sve vise i vise zaduzuje.Ako zelimo da izbegnemo bankrot mora se stati tome na put i drzavne firme uciniti profitabilnim,one koje to nisu ili ugasiti ili prodati,jednostavno je.
(wishman, 14. septembar 2014 15:08)
Ja jos nikog ne vidim da je uhapsen,da je procesuiran i da mu je oduzeta imovina.
Mi imamo nefunkcionalne zakone koji nicemu ne vrede,a doneseni su na isti nacin kao i danas sto se donose.Donesete zakonski akt,a on je u suprotnosti sa 50 drugih zakona i 50 000 podzakonskih.
Gledam one poslanike kao zene bez one stvari,nedolicno,ne higijenski iz pozicije i opozicije.I ako sam mislio da nikad vise necu izaci na izbore,nakon 14 godina cu morati.U drugim zemljama skupom satnicom finansiraju potrosnju i proizvodnju,a mi kukamo kako su male plate,kako nije zaradjeno,pa nije zbog niskih cena rada.
U nemackoj je preko 8 evra,a kod nas je 0,93 centa.Pa za svaku ekonomiju je samoubistvo.
To se resava porezima:
-Tehnicka roba 30% PDV-a
-Hemija 15% PDV-a.
-Hrana 5%
Akcize:
-Hrana:od 0,01% do 5% od nabavne cene(ostavljen prostor za slobodno trziste)
-Hemija: od 0,01% do 10% od nabavne cene
-Tehnika :od 0,01% do 15% od nabavne cene.
Jel to previse komplikovano za mega sega experte?
Time se stimulise domace trziste i povecanje opterecenja na tehnicke uredjaje koje uzgrad mi ni ne proizvodimo

Peter

pre 9 godina

Ova Vlada je prekinula partijsko zapošljavanje. A ranije je toga bilo svuda a ponajviše u policiji, zdravstvu i obrazovanju, kao i u javnim preduzećima i ustanovama. Uštede će se napraviti između ostalog i smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru. Reforme koje se sprovode su u interesu budućnosti države i građana.

Penzioner

pre 9 godina

Usao sam u sedmu deceniju zivota.Od kada znam za sebe bilo je stednja i samo stednja (std za Bgd), stezanje kaiseva.I nista.Kao sto ni sada nece biti nista. Prodavanje magle.Sve dok se ne zatvore preduzeca koje odnose velike gubitke poput Zelezare Smederevo, dok se u EPS-u broj zaposlenih ne smanji za polovinu, dok se u drzavnoj upravi ne najuri barem 150 hiljada ljudi od stednje nema nista. Nece se na penzijama i platama ustedeti kao stose nije ni u Grckoj,Portugalu.Ali ako se najure ovi kako ce onda AV da se hvali da je nezaposlenost opala. Ja sam svoju penziju zaradio. Necu solidarnost sa blejacima

Luzer

pre 9 godina

"Vučić: Mora da se štedi"...Tako je. Prvo ste se svi vi političari dobro nauzimali, da ne upotrebim pravu reč. Sada, kada više nema šta da se uzme, štednju sprovodite na narodu, koji k tome mora da vraća milijarde kredita koje su proćerdane. I za koga ja da glasam, kada se kandiduju samo naši buzdovani koji ne vrede odela koje nose. Vreme je da se ona gov...va motka vadi iz ostave. Prebogate seljačine divljaju džipovima i mercedesima, a ogromna većina poštenog sveta gleda u pod i dobija smanjenu platu za sve godine odanosti, poštenja i rada.

darko

pre 9 godina

(mare, 14. septembar 2014 17:30)

@ Vaš komentar je tipičan "botovski". Molim vas, kažite mi kolika je to "malo veća plata od prosečene" sa kojim vi školujute dva tinejdžera, imate za automobil i putujute na more? Sa koliko nula se meri ista? Gde to radite? Da li je poznato vama botivam da je Srbija prema svim ekonomski statistikama PRVA zemlja u Evropi po siromaštvu, i da oko 1.800.000 građana živi na ivici bede, odnosno jedva preživljava. Ne može se štedeti od onoga čega nema, ne može se tražiti od gladnog da se oseća sitim. Ekonomska politika koju vodi ova "sega-mega" Vlada, Srbiju vodi u bankrot i finansijsko rasulo, koje za posledicu može imati totalni krah privrede, nešto što smo videli devedesetih. Tada smo krivili Zapad, sankcije, domaće i strane neprijatelje i izjadnike... A koga ćemo sada? EU je odavno odbacila mere rigorzne štednje kao pogrešene, jer samo produbljuju socijalni jaz među slojevima, povećacvaju nezaposlenost, ali naš trust mozogva iz napednog bloka nam servira "toplo vodu" kao epohalno otkriće.

BOT, SevenOfTwoHundred, milk department

pre 9 godina

Poštovani gospodine Vučiću! Navijam za Srbiju (pošto rezervnu domovinu nemam), navijam za Vas i pitam se odakle vam toliko snage i živaca? Ubeđen sam da će Srbija pobediti.

godo

pre 9 godina

Ma sjajno, kako se ne seti toga ranije. Pa bilo je dovoljno da izadje na parking, pogleda vrednost voznog parka njegovih direktora koji prisustvuju sastanku. Na to doda vozace, reprezentaciju, dnevnice... Kada sve saberete, jeftinije bilo da sastanak nije ni odrzan. Eto vam konkretne ustede.
Da je hteo pravu ustedu, samo kaze dajte kljuceve od auta, imate placene autobuske karte i kuci. To bi bila jedina prava usteda. Ovo kao i do sada, marketing bez rezultata.

Žaki

pre 9 godina

Ne znam na koga čovek bogate političke prošlosti misli kad priča o štednji? Na običan narod? Pa nije narod kriv zbog opšteg državnog kriminala i korupcije i nesposobnosti države da se sa time nosi! Nije narod učio škole za to pa nema ni odgovornost! Vratite pare sa Kipra, preispitajte gde otiče DNEVNO pola miliona evra već deceniju i nešto?! Vratite pare od Kolubare, od bezbrojnih bestidnih privatizacija - samo ih tretirajte ekonomski realno! Eto vam novca i da se servisiraju spoljni dugovi, i da dinar osnaži... i da se standard mrdne za korak - dva. Naravno pod uslovom da ste sposobni za to!? U protivnom, s obzirom na tendenciju ubrzanog rasula u svim društvenim porama, moram da primetim da idete na ruku rasulu! Život je binaran: Ako ne plivate uzvodno nužno učestvujete u matici koja sve nosi nizvodno!

evo resnja

pre 9 godina

evo jedan predlog za plate po stepenu strucne spreme,I-stepen 10000, II-stepen 15000, III-stepen 25000, IV-stepen 35000, V-stepen 40000, VI-stepen 50000,VII-60000, VII-1-stepen 80000, VII-2-stepen 100000, VIII-stepen 120000. i to bez obzira na radno mesto i to se najvise odnosi na direktore i one sto sede u skupstini.

Filip

pre 9 godina

Danasnja sednica Vlade u prosirenom sastavu je pokazala resenost da se drzava maksimalno bavi finansijama na svim nivoima, kako bi se napravile ustede i rasteretio budzet.

Milica

pre 9 godina

Pa sto onda ne pohapsite bivse direktore javnih preduzeca za koje postoje svi dokazi da su krali. Kupili su stanove korupcijom u firmama i kradjom za svega nekoliko godina. Svi dokazi su podneti. Sve inspekcije i istrazitelji a oni i dalje zadrzavaju svoje stanove, kuce, aute.
I dalje su na nekim pozicijama a trebali bi da budu u zatvoru !
Takodje od kradje su finansirali i stranke tako da ste svi vi, politicke stranke, orgnizovane kriminalne tvorevine koje treba zakonom zabraniti na Ustavnom sudu Srbije.
Zasto se pravite ludi na visedecenijsku utaju poreza i iznosenje milijardi EURa iz zemlje preko offshore kompanija od stranek domacih tajkuna i pooliticara vlasnika velikog broja firimi? Kada cete da vratite 50 milijardi pokradenih EURa nas naroda Srbije?

Zasto stitite lopove? Jel to zelite da nam kazete da ste i Vi lopovi posto se medjusobno stitite a narodu kradete ono sto su svojim postenim radom zaradili iako su zaradili mnogo vise od toga koliko im drzava udeljuje.

Enes

pre 9 godina

Slažem se predsedniče mora da se štedi,ali moraju i ovi opstinari da se kontrolišu gdje idu sve pare,jer nemogu da vjerujem da oni mogu po dvije vile da imaju a da radnicima kasni plata po 4 mjeseca.Pozdrav

kekec

pre 9 godina

Ušparati gde god se može. Podržavam premijera Srbije u toj nameri. Nema više troškarenja na grbači naroda, to su radile prethodne garniture na vlasti ali toga više biti neće!

sok

pre 9 godina

Dobro je sto je premijer Vucic javno uputio opomenu kako svojoj vladi, tj. njenim ministarstvima, tako i javnim preduzecima, odnosno njihovim direktorima, da svi obrate paznju na koriscenje budzetskih sredstava kao i na poboljsanje efikasnosti rada. Usteda je neophodna.

tales

pre 9 godina

I treba da se štedi! Ko je protiv štednje taj je za rasipanje i arčenje društvenih resursa. Podržavam svaku meru koja će dovesti do oporavka srpske ekonomije i društva u celini.

Truman

pre 9 godina

Činjenica je da se određene mere štednje moraju primeniti ako želimo da se što pre ekonomski oporavimo. Uštede su zaista neophodne u javnim preduzećima. Narod mora da shvati da se Srbija nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji i da se mora uraditi sve kako bi se to u potpunosti promenilo.

Fedor

pre 9 godina

Slažem se da je potrebno ostvariti maksimalne uštede. Neka svaki pojedinac pođe od sebe a država neka se pozabavi prvenstveno javnim preduzećima. Svi smo upoznati koliko se novca troši na raznorazne gluposti bez kojih se sigurno može.

Mamba

pre 9 godina

Dizanje profitabilnosti javnih preduzeća je jedan od načina da se napravi još jedan korak ka snižavanju fiskalnog deficita koji guši Srbiju!

mare

pre 9 godina

Kada bi manje rasipali ne bi bili u tolikom problemu, radi se o tome da se opušteno troši ono što nije zarađeno (čak i u domaćinstvima, tako što se uzimaju krediti). Unapređenjem efikasnosti poslovanja, boljom organizacijom, ne postižu se samo uštede, već se povećava zarada. Nije truli zapad bogat jer štedi, već zato što ne rasipa. I nemoj da me neko ispravlja da ne moše da se preživi od prvog do prvog od plate, ako mogu ja sa dvoje tinejdžera i dve (malo veće od prosečnih) plata, mogu i drugi. i da se razumemo, ne odričem se ni mora ni automobila. Dobra organizacija i nerasipanje je ključ, kod mene deluje provereno.

wishman

pre 9 godina

Godinama se po javnim preduzecima nakupilo svega i svacega,uzimalo se sakom i kapom i zbog toga se ova zemlja svake godine sve vise i vise zaduzuje.Ako zelimo da izbegnemo bankrot mora se stati tome na put i drzavne firme uciniti profitabilnim,one koje to nisu ili ugasiti ili prodati,jednostavno je.

ilija cvorovic

pre 9 godina

Pored stednje ,mora i da se promeni osecaj odgovornosti cele nacije.Navikli smo da zivimo svi na jaslama drzave i da preko budzeta primamo platu,prosto i jednostavno to mora da se promeni.

masna

pre 9 godina

Upozorenje premijera Vucica o radu ministarstava vlade Srbije kao i o radu drzavnih firmi se moze oceniti kao vrlo dobro, jer se ne sme ponoviti proslost, iz prostog razloga sto se odlicno zna kako je drzava ''radila'' pre vise od decenije. Srbiji nije potrebna repriza proslosti, vec se mora raditi na poboljsanju rada kao i na ustedama u istom.

minA

pre 9 godina

Neophodno je unaprediti efikasnost poslovanja u budžetskim firmama !
Prošlo je vreme bahaćenja sa radnim vremenom u državnoj službi i korišćenja državne imovine.
Mora da se poštuje radno vreme kao i produktivnost na radnom mestu!

Džumba

pre 9 godina

Treba sistematski pritiskati odgovorne u javnim preduzećima da se u poslovanju drže osnovnih načela poslovanja koja važe i u privatnom sektoru, štiteći državni kapital kao da je reč on privantoj imovini, i maksimizuju rezultate poslovanja!

Apolona

pre 9 godina

Svako od nas valjda u svojoj kuci stedi, tako je i sa drzavom. Da bi mogli da imamo za sutra, danas moramo pribeci i ovakvim merama. Uostalom da se ranijih godina nije rasipalo, mozda trenutno ne bismo ni morali da budemo stedise.

galimatijas

pre 9 godina

Svi su svesni da se neracionalno trosilo u javnim preduzecima i da se mora konacno staviti tacka na to. Srbija nema luksuza da dozvoljava sebi trosenje onoga sto je ne zaradjeno.

Aristotel

pre 9 godina

Pre par godina kada je pocela Svetska ekonomska kriza koja je pogadjala ekonomski jake zemlje, tadasnja vlast koja je vladala Srbijom je to zanemarivala i govorila kako mi krizu necemo ni osetiti, I kako nema krize u Srbij, tada su trosil sakom i kapom koliko su mogli i sad rezultat toga nam je maltene prosjacki stap. Neophodno je da se sprovedu mere stednje i trebamo to ozbiljno shvatiti.

Vlasko

pre 9 godina

Pitanje stednje u javnom sektoru nije da li hocemo ili necemo da stedimo.To je nuzan i prvi korak u sprovodjenju sistemskih reformi koje bi u narednom periodu dovele do smanjenja budzetskog deficita i omogucile jacanje privrede i realnog sektora koji su nosioci razvoja i ekonomskog jacanja jedne drzave.A za sprovodjenje mera u tom smeru treba imati hrabrosti koju g.Vucic ocigledno i te kako ima,za razliku od svih Premijera,unazad,pa slobodno mogu reci,70 godina.

radnik

pre 9 godina

Ako mi svi kojji radimo u javnom sektoru predstavljamo mali prst ove države krajnje je vreme da se potrudimo da ovu državu bar taj mali prst ne boli jer će moći da rešava neki sledeći problem.

Palasio

pre 9 godina

Ubedjen sam da u sektoru javnih preduzeća može najviše da se uštedi, a vreme je da shvatimo da u ovim reformama svi treba da učestvujemo i da damo svoj doprinos makar i minimalan, a kada se svi ti minimalni doprinosi ujedine za Srbiju će to biti mnogo. Videli smo tokom poplava da naš narod može da bude jedinstven. Tako treba i sada. Većina ljudi od plate po malo (ne i oni sa najmanjim platama) i to će za državu biti dobra stvar.

ekonomista

pre 9 godina

(nelica, 14. septembar 2014 14:06)
Bonitet preduzeća je ocena likvidnosti i kreditne sposobnosti, au najširem smislu sveobuhvatna ocena zasnovana na analizi završnog računa. U ovom širokom smislu ocena boniteta odnosi se i na ocenu ekonomskih pojava, oznaku neopipljive bezbednosti s obzirom na ugled preduzeća, unutrašnju vrednost, oznake koje u sebi sadrže ujedno i ocenu likvidnosti i kreditne sposobnosti. Posledica nepostojanja jednoznačnog boniteta preduzeća manifestuje se iu različitim postupcima, različitim metodama kojima se dolazi do ocene boniteta. Vrlo usko i vrlo pojednostavljeno shvatanje boniteta svodi se na solventnost, a ocena boniteta na ocenu verovatnoće nastupanja insolventnosti. Prema ovom shvatanju preduzeće ima dobar bonitet ukoliko pravovremeno podmiruje dospele obaveze. Ocena boniteta često se poistovećuje sa ocenom kreditne sposobnosti i likvidnosti. Elementi na osnovu kojih se utvrđuje kreditna sposobnost jesu analiza stanja i kretanja prihoda te vertikalna i horizontalna struktura imovine i kapitala. Dok se ocena boniteta temeljena na oceni solventnosti sastoji od isključivo kvantitativnih informacija, kod ove proširene ocene boniteta uzimaju se pored kvantitativnih i kvalitativne informacije. Srbija nije ni blizu bankrota kako bi pojedinci to želeli. Nije mi jasno zašto neki navijaju za bankrot države? Samo da bi opet zaseli na vlast? Gde su tu obični građani? Zato demokrate odmarajte na marginama političke scene.

helen

pre 9 godina

Potrebna je disciplinovana stednja i poboljsanje efikasnosti rada u javnim preduzecima.Previse se svih ovih godina trosilo i neracionalno poslovalo u javnom sektoru.

Zeka

pre 9 godina

Drzava je u teskoj situaciji kao i vecini gradjana. Ali krenite po trznim centrima. Kupuje se kao da nije kriza, zidaju se kuce, mnogi idu na more. Nije mi jasno kako je to moguce. Ja licno vodim racuna o svakom potrosenom dinaru ,a nisam isla na more godinama, ne mogu da odem u radnju i napunim kolica.Cudan smo mi narod. Niko u svetu sa ovolikim primanjima ne bi izdrzao ni pola meseca. Izdrazacemo mi i najavljene mere stednje. Sto Srbin moze , niko drugi ne bi mogao.

zid

pre 9 godina

Usteda koriscenja budzetskih sredstava od strane ministarstava kao i drzavnih preduzeca je i vise nego neophodna. Uz ustedu je potrebno dodati i da je potreban efikasniji rad i ministarstava i javnih firmi. Nema sumnje da se pomenuti zahtevi od strane premijera mogu postici disciplinom u drzavi.

Miki

pre 9 godina

Štednja je obavezna u preduzećima i institucijama čiji je osnivač država, ali uporedo mora da se investira u infrastrukturne projekte kako bi zemlja imala rast u narednom periodu.

valjak

pre 9 godina

Sto se tice javne opomene kako ministarstvima tako i drzavnim preduzecima od strane premijera Vucica, treba se zapitati kako je drzavna revizija dopustila trosenje budzetskih sredstava i na koji nacin se ta sredstva trose. Treba obratiti paznju na ovaj segment u drzavi.

вршни час

pre 9 godina

Има право премијер,више се троши него што се зарађује и о томе мора да се води рачуна како би се примениле мере штедње на јавна предузећа и побољшала ефикасност.

milos

pre 9 godina

Pored svih ostalih mnogobrojnih I nagomilanih problema naseg drustva najteza situacija jeste sa fiskalnom konsolidacijom I zatvaranjem velikih rupa u budzetu , a kao najlogicnije resenje vidimo mere stednje

Vojka

pre 9 godina

Po meni merema stednje treba da budu obuhvaceni pre svega direktori javnih preduzeca narocito onih koji posluju sa gubitkom. Vidim da bi neki onima sa nizom strucnom spremom svima izjednacili plate, to nije uredu jer ko je nosioc proizvodnje ,nego radnik. Mi u vecini firmi imamo na jednog radnika, minimum sest radnika u administraciji, a sta oni rade, a sta radnik? Sa takvim sistemom mi smo i dosli dovde. Plata treba da bude kao nagrada za neciji rad.

mare

pre 9 godina

@darko Kada bi se malo zainteresovao za strukturu našeg duga, video bi da skoro 20% BNP ide na vraćanje dugova države. Godinama je socijalni mir kupovan kreditima, a sada kada dug treba da se vrati svi kukaju (nikoga ne želim da pljujem, niti branim, samo konstatujem). PS. 65000din + 50000din.

BAHATOST ŠTETI

pre 9 godina

Zar je morao premijer da opominje ministre i direktore JP da treba štedeti, zar bahatost nije štetna za narod i vlast, da li treba da podsećamo vladu I direktore da će biti novih izbora ako se bude nastavilo putem od 2000.g. , bahatosti, nerada, lopovluka i laganja.Zato na posao, ili iz vlade i iz JP, niko nema tapiju da krade ovaj narod,dosta je toga, nema tolerancije više.

zele

pre 9 godina

Mere stednje koje ce se primenjivati nece biti jednostavne, ali one su neophodne kako bi se oporavila privreda i odrzala finansijska stabilnost zemlje, smatram da ce Vlada uciniti sve sto je potrebno da se ovi ciljevi ostvare u narednom periodu.

Boro9

pre 9 godina

Vučićev rejting govori da narod jedino veruje Vučiću i to Vučić svakim danom dokazuje. Nije se Vučko libio da otpusti ministre koji su iz njegove stranke, a onda neće prezati ni pred direktorima javnih preduzeća.

Galaktus

pre 9 godina

Ostavite samo 2 automobila, ali recimo da budu FIAT 500L, za premijera i predsednika. Ostali? Gradskim prevozom, taksijem ili svojim autom, o sopstvenom trosku.

istina&pravda

pre 9 godina

Treba da se štedi,ali,šta ćemo sa razvojem?Ako ne radimo,ne proizvodimo,ne izvozimo,nema nikakve koristi od štednje...
(da,ali.., 14. septembar 2014 16:15)

Preporučujem (+39) Ne preporučujem (-402)

Brate rodjeni da li je moguce da si na ovu konstataciju dobio toliki broj minusa!!!??? Ovi presvuceni radikali stvarno nemaju niti pameti niti morala ni na nivou statisticke greske! A premijer je na nivou barona Minhauzena!

Zastrasujuce!!! Mejutim stara poslovica kaze "krcag ide na vodu dok se ne razbije" Zapamtite!

Petar

pre 9 godina

Mare, pitanje je kvaliteta zivota, a ne da li moze. Vecina nas ne veruje u zagrobni zivot i mucenje i odricanje. Zive i u indji sa jos vise dece i dolar dnevno po glavi, pa se ne bih menjao sa njima

Pročitali smo te već

pre 9 godina

I naravno Vučiću,štednja ne važi za te direktore koji su prisustvovali sednici,već samo za radnike,za narod.Kao u Železari?!

Zoran M.

pre 9 godina

Nije tacno Vucicu! Treba da se trosi! Sto se vise trsi i drzavi je veci prihod od PDV, ali izgleda da su se kod nas politicari uvek borili da gradjani nemaju a Vi da imate i toj politici polako dolazi kraj ulaskom drzave u EU. Mozda zato otezete sa reformama sistema, otvaranjem dosijea i svega onog sto se vrti zadnjih 10 godina?!?

bole.bgd

pre 9 godina

dok ne krenete da povećavate proizvodnju u srbiji i tako zaposlite stanovničtvo, sve će biti mlaćenje prazne slame. a i slame ima sve manje.

Bojan

pre 9 godina

Treba uštedeti 700 milona evra?Valjda prvo treba iskoreniti korupciju u poreskoj upravi, pa kada veliki utajivači poreza budu platili porez u državnu kasu će se sliti godišnje oko 3 milijarde evra.Ali ne najlakše je biti u dilu sa bogatima a udarati po sirotinji.

joka

pre 9 godina

Jeste da Srbiji predstoji težak period, ali to je za bolju budućnost. Mora se od nečega početi. Da je i prethodna vlast brinula ovoliko o nama, a ne samo o sebi Srbiji bi bilo dosta bolje. Vučiću podržavam te u potpunosti.

marko

pre 9 godina

Sta je veliki premijer na celu svoje gerile polupismenih doktora nauka ( Jorgovanka, Stefanovic...) uradio za dve I po godine vlasti? Malo ili ništa... Mislim da je vreme da neko dete vikne CAR JE GO!

ivann

pre 9 godina

Samo populisti i demagozi (od politicara) u svojim obraćanjima javnosti koriste reči MORA i TREBA- ej, premijeru, MORA samo da se umre, a sa vama je TREBALO drugačije, nego smo umorni i zaglupljeni, zasad.

Goran

pre 9 godina

Evo, na primer, neka se otkaze onaj samit. Mnogo ce nas kostati ta besmislena zurka za polit-globtrotere. To je sasvim potpuno sasvim nepotreban trosak. I onaj navodni Beograd, za koji smo se obavezali da o sopstvenom trosku rascistimo teren, do kada ce investitor verovatno da izgubi interesovanje i ode da gradi rampu za ski skokove na Kilimandzaru.

mis

pre 9 godina

Zbog bahatog ponasanja prethodne vlasti i nenamenskog trosenja novca sada moramo pristupiti ostrijim merama koje bi izmedju ostalog dovele do ustede i postupnog oporavka.

olivera

pre 9 godina

Vlada mora da potencira na pokretanju proizvodnje jer je to dobar osnov za resavanje problema sa kojima se Srbija suocava i zbog kojih doslovno grca u dugovima

Šizika

pre 9 godina

Mere štednje spadaju u domen nepopularnih mera, ali je neophodno sprovesti ih kako bi se oporavila privreda i održala finansijska stabilnost zemlje.

nikita1

pre 9 godina

Biće teško smanjiti rashodnu stranu za tih sedamstotina miliona evra i napraviti bilans koji će moći da izdrži finansiranje javne potrošnje do kraja godine.zato dodatna štednja u svim velikim JP je krajnje potrebna mera a sigurno je da ima mesta da se uštedi nešto para na troškovima koji su godinama pravljenji bez ikakve kontrole.Ta štednja se odnosi na sva socialna davanja, na rashode za automobile, službena putovanja,dnevnice,reprezentaciju i sve ono što je najamnje pod kontrolom rukovodstva firmi.

jutro

pre 9 godina

Treba ocekivati da upozorenje premijera Vucica po pitanju ustede u ministarstvima i drzavnim firmama bude shvaceno na pravi nacin i da se razlog sastanka sa Vucicem primeni kako treba kao i da se poboljsa efikasnost poslovanja.

slika

pre 9 godina

Dosao je trenutak kada se mora misliti o ustedama, to je jedini nacin da se ekonomska situacija popravi i dovede na stabilan nivo, posebno je vazno da se ostvari stednja u javnim preduzecima, nema sumnje da ce u taj proces biti ulozeni maksimalni napori.

kosarkas

pre 9 godina

U proslosti je postojala neracionalna potrosnja u okviru javnog sektora, sada ta situacija mora biti ispravljena, potrebno je sprovoditi mere stednje u okviru svih javnih preduzeca kako bi se finansijsko stanje zemlje popravilo i kako bi poslovanje u tim preduzecima postalo efikasnije.

duh

pre 9 godina

Vlada Srbije je dobro krenula sa radom za ove 2 godine, ali je neophodno jos vise ustede kao i jos efikasnije poslovanje kako ministarstava vlade Srbije tako i javnih preduzeca. Opomena premijera Vucica bi trebalo ozbiljno da se shvati.

viski

pre 9 godina

Jos jedan razlog zasto se privatan sektor Srbije vise uvazava od javnog, to je nekoliko puta do sada izjavljeno od strane premijera Vucica. U privatnom sektoru se tacno zna kako se raspolaze novcanim sredstvima. Zato je dobra ova mala opomena korisnicima budzetskih sredstava.

komarac

pre 9 godina

Ogromna paznja treba da se posveti trosenju drzavnog novca, treba se zapitati da li je moguce da se trosi i vise nego sto se poseduje, posebno se treba zapitati kako je to moguce. Srbiji nije potreban scenario iz proslosti, protiv toga se i borimo od 2012. godine.

grisina

pre 9 godina

Ne sme se dopustiti preterano koriscenje i trosenje budzetskih sredstava od strane drzavnih preduzeca, i ministarstva bi trebalo da povedu racuna o tome. Dobro je sto je premijer Vucic opomenuo i ministre i direktore drzavnih firmi koji su bili na sastanku sa Vucicem.

kutija

pre 9 godina

Smanjenje troskova i stednja u ministarstvima i javnim preduzecima su potrebni da bi doslo do ekonomskog oporavka zemlje, Srbija se trenutno nalazi u teskoj finansijskoj situaciji, ali nju je moguce popraviti uz sprovodjenje odredjenih mera.

BORKOVACKO - JEZERO

pre 9 godina

Ovo je jos jedan od mnogih razloga zasto se privatan sektor Srbije vise uvazava od javnog, to je nekoliko puta do sada u svojim izjavama rekao Aleksandar Vucic. U privatnom sektoru se tacno zna kako se raspolaze novcanim sredstvima. Zato je dobra ova mala opomena korisnicima budzetskih sredstava, da se konacno urazume. U ne tako dalekoj proslosti je postojala neracionalna potrosnja u okviru javnog sektora, sada ta situacija mora biti ispravljena, potrebno je sprovoditi mere stednje u okviru svih javnih preduzeca kako bi se finansijsko stanje zemlje popravilo i kako bi poslovanje u tim preduzecima postalo efikasnije, bez toga nema nam nikakvog napretka ni nade da to mozemo da ocekujemo.

rak

pre 9 godina

Mora se iznaci nacin da nasa zemlja ustedi 700 miliona eura drzavnog budzeta u sledecoj godini. To se moze postici jos boljom kontrolom rada kako ministarstava tako i drzavnih firmi.

lokica

pre 9 godina

Da je stvar ozbiljna i da se mora štedeti na sve strane pokazuje i ova sednica vlade gde predsednik Vučić traži maksimalno angažovanje direktora velikih državnih sistema na štednji svih resursa i kraćenju svega onog bez čega je funkcijionisanje JP neće biti dovedeno u pitanje.Vlada još vaga koliko treba da zahvati u delu plata i penzija i svakako traži načina da namakne taj deo nedostajućih sredstava od sedamstomiliona evra da bi se bilans koliko toliko uravnotežio.

sunce

pre 9 godina

Veoma je bitno da se ostvare neophodne budzetske ustede i da se poboljsa efikasnost rada javnih preduzeca, verujem da ce Vlada Srbije i premijer Vucic doci do odgovarajucih resenja koja ce to omoguciti.

sunce

pre 9 godina

Veoma je bitno da se ostvare neophodne budzetske ustede i da se poboljsa efikasnost rada javnih preduzeca, verujem da ce Vlada Srbije i premijer Vucic doci do odgovarajucih resenja koja ce to omoguciti.