Subota, 30.08.2014.

12:37

Najbolji grad za život u Srbiji je?

Možda je iznenađenje, ali zvanična statistika pokazuje da je u Smederevu najpovoljniji odnos prosečne zarade i neto potrošacke korpe.

Izvor: Tanjug

Najbolji grad za život u Srbiji je? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

103 Komentari

Sortiraj po:

dejan b

pre 9 godina

evo moje statistike, tata, mama, cerka 10g, sin 7g.

struja 2.500
plin (protocni bojler) 1.000
komunalije 1.200
fixni, net,iptv, 2x mob. 3.800

mesecno snabdevanje hipermarket u bg 15.000
auto dizel 3.000
hleb, mleko lokalno... 5.000

godisnji izdaci
auto registracija i odrzavanje 30.000
grejanje drva, plin-centralno, struja. 45.000
cc 7.500 mesecno.

mesecni prihod 45k. bez kredita, pozajmica.
ostali troskovi su odeca i obuca, skolovanje.
nema para za investiranje i odrzavanje kuce.
plin je skuplji od struje u drugoj zoni. protocni bojler vs. elektricni bojler.
stedljive sijalice se isplate....

Nikola

pre 9 godina

Ziveo sam u Nisu, pa u Jagodini i na kraju se vratio u Nis. Plate su bolje, posao je lakse naci, a cak i hrana jeftinija. Uz to Nis ima vise manifestacija i desavanja, pa uvek imam sta da radim..

nikad nikome izvini

pre 9 godina

...u Srbiji bi se u svakom gradu dobro zivelo da se iz budzeta sliju tolike pare za nesto sto ne radi...sam premijer je rekao da treba da,radimo kao Nemci ali mislim da bi pre toga trebali da imamo vladu kao Nemci i privredu kao Nemci...gde svako snosi odgovornost i za,uspeh i za ne uspeh...kad korupcija i nesposoban politicki kadar ne bi bilo ogledalo Srpskih javnih preduzeca i drzavnih organa SIGURNO BI BOLJE ZIVELI...

MNS

pre 9 godina

U kom gradu se najbolje preživljava. Prava statistika bi bila da se u kalkulaciju ubaci i udeo zaposlenih. Nije isto ako se prosečna plata od (recimo) 35.000 deli na 3 ili 7 glava. Dakle, ovde se radi o preživljavanju. Kvalitet života podrazumeva neke nematerijalne parametre koje je teško izmeriti.

Sumadinac

pre 9 godina

Dodjite na periferiju Bg-a, tipa Sopot, Mladenovac, Lazarevac. Mesta jos uvek daleko od gradske vreve, ali sa potencijalom da u narednih 30 godina srastu. Hendikep svih manjih mesta je sto svi o svakome znaju sve, ali definitivno nema guzve i sve se na vreme stize.

Nika Beograd

pre 9 godina

"Kada se podvuce crta, moje je misljenje da Beograd pruza mnogo vece mogucnosti, ali mislim da sa druge strane u slucaju da se te mogucnosti ne iskoriste, ljudi zive mnogo losije nego u unutrasnjosti."
(moje ime, 30. avgust 2014 14:05)
--------------------

U Beogradu se radi.Konkretno zanati.Ko nema auto i to malo bolji auto a to se podrazumeva auto od 2 hiljade evra pa navise je osudjen na javni prevoz koji se samo tako zove"javni prevoz" i spada u rang najlosijih prevoza u celoj Evropi u rangu sa Kazahstanom ili Moldavijom.

PRimer 1:
Radovi na tramvajskoj liniji 9.Umesto toga ide zamena autobuska linija 9-A.svi do jednoga autobusi se raspadaju.Bukvalno raspadaju.I svi autobusi na toj liniji su iz 1950-e godine.A kontrola samo u novim tramvajima ne u ovim krsevima.I da placam kartu za prevoz?Za sta placam kartu?Za kuvanje na +50 stepeni?

Primer 2:
Brda.Brda,Brda.60% Beograda od Save odnosno Stari grad bez Novog Beograd i Zemuna i Bezanijske Kose su brda-u prevodu 500 krivina.Od Kaludjerice bus 309 sto se smatra periferijom Beograda do Skupstine odnosno centra Beograda trebate promeniti tri autobusa i na to ode od 90 minuta.U jednom pravcu.Zima je van svakog komentara.Zaboravite uopste i zasto ste krenuli.Borca,Padinska skela da ne govorimo.Po sat i po u jednom pravcu Vam treba do centra.

Zakljucak:

Naucite zanate u Beogradu jer to se jako puno trazi,ustedite novac i bezite iz Srbije.Momentalno.Sto pre to bolje.

Ostali gradovi van Beograda su tiha jeza.

maki

pre 9 godina

nije tacno. ovaj grad je propao,plate se blagi uzas,cene proizvoda previsoke,Kosovara gde hoces i oni su jedini koji imaju pare jer su sve prodali dole i dosli ovde da se ku*ce! pored svega toga tako 'divnog i bajnog', na svakom cosku mozete da naletite na grupicu koja duva ili ko zna sta sve radi. tako da ne bih rekla da je ovo bas najbolji grad!

sns bot br.458z

pre 9 godina

Batalite priče kako su u Beogradu dobro živi. Znam ljude koji rade po maketima po Beogradu i to na solidnim lokacijama i Beograđani kupuju meso na grame(100,200,300)...
Budimo realni, život u Beogradu je skup, iako su plate statistički najveće, ali to sve ode.
Od parkiranja, taksija, noćnog života, restorana, bioskopa...
U Kraljevu za 250 dinara popiješ dva espresa i dve koka-kole, aj probaj u Beogradu za te pare da popiješ 4 pića ? Tako u NY ako zarađuješ 100k bruto to nije ništa, ali ako zarađuheš u Tampi ili Orlandu te pare, ti živiš ko bog.

strina

pre 9 godina

Najbolja mesta za zivot u Srbiji :
1. Padinska Skela
2. Pozarevac- Zabela
3. Sremska Mitrovica

standard na nivou, sigurnost zagarantovana a ishrana dovoljna i redovna.

Dvoriste, smokva, breza, pas, macka, garaza, kazan za rakiju

pre 9 godina

@Solskjaer
"Dakle, nazalost, ogromna je prednost ziveti u Bg, nego u manjim mestima."

Da, da kiselo grozdje ! Imam salonac u Bg koji obilazim jednom mesecno,i kada se vratim kuci morem da se okupam, dezinfikujem i sednem malo u bastu. Znas kada bi me neko naterao sda zivim u Bg i slusam autobuse, tramvaje i komsije gore, dole, levo i desno ? Nikada ! 10-20.000 visa plata to sigurno ne pokriva.
(

Zex1

pre 9 godina

U Bgu da sa platama po 500.000 mesecno imaju u domacinstvu 67? A kod nas gde je jacih plata oko 150.000 bude 56?!? I ti sa jacim platama su njih 200 a u Bgu 20ak hiljada... Ja idem u Bg da kupujem, jeftinija garderoba i kvalitetnija uz veci izbor a i mesecne potrepstine, a sto su kafici skuplji, to vecini nije preko potrebno... i sad Sd na prvom mestu. Istinita prosecna plata je oko 40.000. I jedino zelezara sto dize prosek, ostale firme uplacuju minimalac i po toj osnovi nema ni ovih 40. A za bg znate sami kolika su vam primanja pa uporedite... samo ministara koliko ima i njima bliskih, pa plus lekari,gomila direktora raznih firmi koje su u boljem stanju od smederevskih gde ima 15 ak koje daju i tu min.platu... kako je ovo lazna vest... tuga... u Smederevu ima 100.000 sa sve selima gde ne cvetaju ruze, od toga ako radi 20% zvanicno...voleo bih da je bar 70% onog tacno...

era

pre 9 godina

More bre. dve reke i jezero i aqua park u Jakovu. Pun grad lepih zena i klinkica ko bombona. E, necu da Vam kazem koji je to grad. Ako dosad niste shvatili ne vredi Vam pricati.
Mada, jednom sam bio jedini muskarac u tramvaju, sva sedista zauzeta a i sofer je zena. Stojim medju ostalim saputnicama i tad sam se najbolje osecao u zivotu. To je grad koji ima Kremlj.
A ovaj prvi ima mali zamak pored Zvezdinog stadiona i lepe curice u njemu.

VOJVODINA

pre 9 godina

@MilanBanjaluka Druze nece bas biti. Bio sam barem 10 puta u BL i generalno BiH i BL su daleko ispod NS-a. Kao prvo NS je cistiji, ima lepsu austrougarsku i srednjeevropsku arhitekturu i vidi se da je nekad bio grad gospode. BL je tipicna
Bosna sa bosanskim mentalitetom i shvatanjem zivota. Za razliku od toga NS je srednjeevropski grad koji lici na gradove u Austriji, Ceskoj itd. Sto se tice plate u NS su bolje nego u BL a BDP Srbije je duplo veci nego bosanski, lako je proveriti. Uostalom ne bi dzabe Bosanci masovno dolazili ovamo kod nas svakim danom u potrazi za skolstvom, zdravstvom, boljim zivotom, ali i civilizacijom.

neko ko zna

pre 9 godina

@papazovac

E kao da sam ja napisao. Potpisujem

Samo zaboravio si i Mali Krivak, kako se tamo tamo tek zivi i to u samom centru Smedereva

Otišao, video, odlučio

pre 9 godina

Kao ex emigrant u 3 države EU (Francuska, Holandija, Britanija), do pre 2 godine sam tvrdio da je Beograd najbolji grad u kome sam živeo, ako gledam stil života za pare koje zaradim (na zapadu su pare načelno OK, ali smor život, u Beogradu je lepši život za manje para).
Sad u Beogradu, a putujući po Srbiji, mislim da su manja mesta mnogo bolja za život. Beograd je postao totalni stres, u poređenju sa manjim mestima. Kućica, baštica, platica, ženica, dečica - dobitna kombinacija za sreću.

tako

pre 9 godina

Sta vi merite..? Sve su to isti gradovi..Ti srednje velicine. Ja sam iz Negotina, ovde gastrabajteri izvlace situaciju i funkcionisemo kao tipican turisticki gradic, par meseci grad je prepun gastrabajtera i studenata koji se vrate, a onda pustos.

Studiram u Beogradu. Cim izadjete iz Beograda/Novog Sada(i njihovih satelita, Indjija/Pazove/Krnjesevci/Batajnice/Banovci pa i Panceva, vidi se drasticno nizi standard i pomislite kako su dve drzave u pitanju. Gde god krenete po Vojvodini/Centralnoj Srbiji osim ovoga sto sam naveo.

Ima izuzetaka..Mozda Sabac/Cacak/Subotica..i jos po neka mesta u Zapadnoj Srbiji.

Ocekujem da se uzdigne Bor npr. Nis je ravno 2/3 puta siromasniji od BG/NS poteza.

Zapadna Srbija celokupno deluje razvijenije i od Istocne i Sumadije i Juzne.
Na Jugu Srbije bi Vranje malo izlazilo iz te depresije mozda.

Opet i u samom Beogradu primetite velike razlike u standardu, izmedju Vracara i Vozdovca recimo.

Zaboravih da kazem da bi Banja Luka kao neka sira Srbija bila odmah ispod BG/NS, a dosta razvijenija od Nisa/Kragujevca. Jasno zbog administracije.

milan

pre 9 godina

Najvećeg poslodavca u Smederevu već godinama izdržavamo svi a oni imaju najbolji život, nešto tu nije u redu. Mada svima želim da imaju "bolji život" ali ipak.

Smederevac

pre 9 godina

Statistika moja dika, što poželim to mi slika.

Dođite da živite u Smederevu, moći ćete da proverite na licu mesta da je ovo sve netačno.

momabrazil

pre 9 godina

Kao neko ko dugo zivi u Juznoj Americi a poznaje Srbiju ko svoj dzep, mogu reci samo jedno. Nisam video nijednu geografsku teritoriju velicine Srbije koja je tako razlicita kako po mentalitetu tako i po muzici koja se slusa ili obicajima. Najbolji grad za da se zivi je onaj gde oko sebe imate drage osobe i u kome ste srecni. Visina plate i slicno je relativna a ni svi ne trose pare na iste stvari. Kad bi se razbila mentalna barijera tamo i kad bi se uvidelo da 100 km nije neka razdaljina a kamoli 50, i kad bi e ljudi vise druzili i uzivali u obicnim i malim stvarima koje zivot pruza, sve bi doslo na svoje

vojislav

pre 9 godina

slusajte dobro svi vi sto ste komentarisali da su navodno vasa mesta najlepsa ba svetu u to vas podrzavam i treba tako ali da ste toliki strucnjaci ne biste napustili vasa mesta i pobegli na zapad i onda tamo ga pljujjete i pricate sve najgore o njima.nego pomirite se sa tim da su ipak nasi strucnjaci to dobro procenili i to je tako.
A navescu vam par jakih firmi koje tade u smederevo.
1.zelezara
2.zelvoz koji ga sada odkupljuje cimoli iz italije
3.atlas copco fabrika kompresora.
I dosta sitnih i manjih industrijskih firmi
Ima dosta toga lepog u smederevo svi vi koji ga pljujete idite malo i prosetajte pa posle pisite ali ne zaboravite da obidjete kraljeve vinograde i vilu itd.itd.itd.

smederevac

pre 9 godina

Samo cu vam reci da bi 10000 hiljada ljudi ostalo bez hleba kad bi se zelezara zatvorila. A ostalih 15000 penzionera i 15000 mladih koji rade u rodi za kasom bi prezivljavali. Nije bas tako idealno kao sto izgleda. U Smederevu ne postoji nijedan oblik zaposljavanja jer ne postoji nijedna firma.

Ivan Arilje

pre 9 godina

Dok nisam u zadnjih par godina bio u mestima poput Lebana,Kursumlije,Priboja,Prijepolja,Velike Plane,Bora....mislio sam da je moje Arilje zadnja rupa u Srbiji a onda sam shvatio da zaista zivim u maloj Svajcarskoj(to nam je inace nadimak)ma koliko mi to smesno zvucalo e a onda mi tek nije bilo dobro.

jao

pre 9 godina

NIJEDAN. Lose plate,skupa hrana, putevi puni rupa;skolstvo,sudstvo i zdravstvo na dnu evropskog proseka; kulture nema, ali bahatih i nicim zasluznih kvazi biznismena,politicara, nazovi intelektualaca koji zive na nas racun- puna Srbija!

papazovac

pre 9 godina

u smederevu najbolje zive kosovari (smederevci znaju zasto)!

bolje cak i od radnika zelezare (i njihovih potomaka koji su vecinom opet radnici zelezare i svi porodicno lapaju drzavni budzet)

doc holiday

pre 9 godina

Subotica.... plate iako mozda iste ili nesto manje od proseka, komunalije iste, ali hrana je ipak nesto jeftinija.. razlog- granica na 10ak km ... Tompa- hrana i sve ostalo jeftinije i za 30% od onih u Srbiji.
A i ako vec dozlop.... zivot u Srbiji lakse se pobegne..

Miloš

pre 9 godina

U Srbiji se loše živi na celoj teritoriji,žive bolje ko ima više para. E sada ovde neće biti bolje skoro tako da... Ne može lako da se pređe iz socijalizam u kapitalizam. Kao što misle ovi na vlasti.

Кољем свињу и мезетим дињу

pre 9 godina

МРЧАЈЕВЦИ !!!
Гледајући према односу цене свиње (жива вага) и свињетине било где у Србији.

Smederevko

pre 9 godina

Samo sto u Smederevu je prosecna zarada 25-26 hiljada i to ako vam daju.Drzavne firme su sravnjene kao da su bombardovane ,privatni sektor drzi svoje radnike u polurobovskom odnosu,kompletna birokratija na celu sa gradonacelnicom je dovedena do poslednjeg stadijuma blama i korupcije jedino zelezara moze jos neko vreme da garantuje neke zarade.Zato i jesu dosta stvari najjeftinije u regionu jer smederevci jedva da imaju para da ih kupe.Ako se mislilo na ljude koji imaju nemacke svajcarske ili austrijeske penzije ili plate onda tekst i ima smisla ali za neke stvari koje vam nedostaju ipak ce te morati u Bg u pazar.Po logici autora onda je Bor jos bolji za zivot Smederevo tek hrli ka njegovom stanju.

mirko

pre 9 godina

@Shone sine sartid ne postoji 10 godina i svi koji kazu da je Smederevo pogodno za dobar zivot lazu...pitaj radnike Zelezare i Zelvoza kako zive.

Milan Banjaluka

pre 9 godina

Obisao sam svu Srbiju ,rodbine puno imam,i mogu vam reci izuzev BG i NS ,ostali gradovi su daleko daleko ispod Banjaluke.Npr.i od BG i NS Banjaluka je 10 puta cistija,sredjenija,a i veca je puno zaposlenost a i plate,kod nas je prosjecna plata 400 e. E sad sve to sto Banjaluka ima je nepravedno na ostatak RS,kod nas je zaposlenost velika,ne zbog fabrika sto rade,nego zbog institucija ,sve institucije su u BL(glavni grad).Sto dalje govori ,vjestacki smo razvijen grad,a ni to ne valja.Treba nama svima ovde na Balkanu totalni remont.

Zeleni Zub

pre 9 godina

Znam dosta ljudi iz Smedereva koji u BG dolaze samo na posao...

Inace, ne verujem u ove bajke, kao najbolji grad. Ako nemas posao ni para, nista ti nije dobro. Sa dobrom platom, svuda ti je super. Dobro, nije bas svuda, jer osim hrane i komunalija mnogo stvari spada pod "kvalitet zivota". Npr, da se ode na neki koncert, pozoriste, bioskop... kupi neka nova krpica, i tako te stvari. Ah da, rodjen i zivim u Beogradu, ali bez problema bih ziveo i negde drugde. Recimo NS...

Beograđanin

pre 9 godina

Imam vikendicu u blizini Smedereva, redovno idem u grad radi kupovine namirnica, i mogu reći da su tamo ljudi uvek lepo raspoloženi, mirno se živi, sve u svemu, grad u kome se u stvari odmorite od grada :)

zapadna srbija - prezivljavanje

pre 9 godina

Niko u tekstu nije pomenuo Jagodinu ? Jedno znam da se u UE ne zivi tako dobro kao sto pise u tekstu, gledano generalno. A pojedinaca koji udobno zive ce uvek biti.

Solskjaer

pre 9 godina

@ (moje ime, 30. avgust 2014 14:05)

Za neke stvari si u pravu, ali evo i tebi prost primer...

Drugar radi u Gorenju u Cacku i prima 45000. Pre neki dan dobio ponudu da se preseli u Bg na isto radno mesto za 75000!

Drugi primer: Ako zivis na 3 do 5 km ili ne daj Boze vise od posla u nekom malom mestu, moras imati pouzdan auto, jer nemas luksuz gradskog prevoza...

Treci primer: Sve sto posedujes u tom malom mestu, ima daleko manju vrednost od iste stvari koju posedujes u Bg.

Jedino sto si u Beogradu na svakom radnom mestu vise fizicki iskoriscen nego u manjim mestima, jer je obim posla po pravilu veci, a retko ko ce povecati broj radnika radi samih njih. Ali to nadomescuju daleko vece plate i blizina svega (marketi, banke, poste... sto je opet u malom mestu suprotno).

Dakle, nazalost, ogromna je prednost ziveti u Bg, nego u manjim mestima.

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

неистинито..........иде овако табела........нови сад, краљево, врњачка бања, сремски карловци, сремска митровица, горњи милановац, чачак ,вршац, смедрево, зрењанин...

Mislav

pre 9 godina

Možda je Leskovac "zakucan" na dno, ali je tamo najbolja klopa. Leskovače ćufte i gulaš od goveđe gubice, dalje da ne nabrajam. Za prste polizat. Iz Leskovca niko gladan nije izašo!

Smederevka

pre 9 godina

Sve važnije fabrike u Smederevu ne rade, Poljoprivredni kombinat Godomin je otišao u stečaj pre 10 godina, a prilaz tom naselju zaista tužno izgleda... Železara je još na tihom hodu... Nije baš tako bajno. Jedinu draž i beg od realnosti predstavlja višegodišnja manifestacija "Smederevska jesen".

...

pre 9 godina

Ne postoji najbolji grad za zivot u Srbiji! Postoji samo odlican patriotizam i iluzije politicara koji smatraju da mogu biti dobri i sa rusima, a i sa nemcima u isto vreme = ILUZIJA!

moje ime

pre 9 godina

Ako poredimo male gradove sa Beogradom, ne mogu se neke stvari pojednostaviti. Upravo ono sto je na kraju teksta rekao novinar. Duzina vremena koje provedete u prevozu nije nimalo zanemarljiv podatak. Naprotiv.

Najpre, tu idu visoki troskovi prevoza u slucaju da imate svoja kola(na gorivo ode najmanje 50-60 evra). Drugo, covek koji koristi javni prevoz(onakav kakav je u Beogradu) ima znatno nizi kvalitet zivota nego bilo koji covek iz unutrasnjosti. Dakle, to mora da se boduje nekako. Trece, covek toliko potrosi vremena u prevozu da prosto nema vremena za neke druge stvari. Na primer, u unutrasnjosti kada dodje do nekog kvara u stanu, vecina ljudi ili sami popravljaju ili zovu prijatelja. U Beogradu je to vecini ljudi nemoguc scenario. Prvo, kada se vrate sa posla vec je 6 ili 7 sati uvece, pa vecina hoce da malo odmori, poprica sa ukucanima. Mnogi rade i vikendom. Drugo, zbog manjka vremena, ima i manje prijatelja koji opet nemaju dovoljno vremena da dolaze na drugi kraj grada da nekome nesto popravljaju.

Dakle, sve to mora da se analizira i da se posmatra prosecan covek. Izuzeci uvek postoje.

Kada se podvuce crta, moje je misljenje da Beograd pruza mnogo vece mogucnosti, ali mislim da sa druge strane u slucaju da se te mogucnosti ne iskoriste, ljudi zive mnogo losije nego u unutrasnjosti.

Dacu prost primer. Plata profesora u srednjoj skoli je ista svuda u Srbiji. Onaj u Beloj Palanci ili cak u Leskovcu, moze fino da zivi sa 43k, dok u BG-u ne moze da prezivi.

ice t

pre 9 godina

Pa kad su sve državne službe okupirali Kosovari, a oni ne plaćaju poreze, struju i vodu, samo kažu da su jadni ljudi koji su pobegli sa Kosova (čitaj prodali Šiptarima sve za par stotina hiljada evra)

Alex

pre 9 godina

Nedao vam bog da zivite u Valjevu,tj. da prezivljavate bez 1000 e mesecno.Ovde je bog rekao laku noc odavno.Cene da dobijes infarkt svaki dan po dva puta.Najbolje se zivi u sumi,jer u kakvoj zemlji zivimo to nam i sleduje.

Alex

pre 9 godina

Nedao vam bog da zivite u Valjevu,tj. da prezivljavate bez 1000 e mesecno.Ovde je bog rekao laku noc odavno.Cene da dobijes infarkt svaki dan po dva puta.Najbolje se zivi u sumi,jer u kakvoj zemlji zivimo to nam i sleduje.

Septicar

pre 9 godina

Ha,ha,ha,...ovo nema nigde u svetu??? Najbolji odnos zarad i troskova zivota u Smederevu, gradu u kojem skoro niko nista ne radi a prima plate na teret cele Srbije koja gladuje i to cak iznad proseka????
Videcemo dokle ce i to biti moguce i odrzivo, ali znam da jos dugo nece???

Dusan

pre 9 godina

Веровали или не неки дан сам рачунао да из мог разреда из основне школе (Ужице) било је нас 31 у разреду. Данас када имам 30 година и када су мање више све школе позавршене, тачно 20 другова и другарица су отишли из града. 15 отишло у Београд сви живе и раде тамо, 2 Нови сад живе и раде тамо и 3 које куд по белом свету. Нас 11 из разреда је остало овде и уживамо тренутно у званичним статистичким подацима и позивамо вас све да се вратите у родну груду препуну статистичких дивота како би заједно старили и нашој деци писали нове статистичке есеје.

Dusan

pre 9 godina

Веровали или не неки дан сам рачунао да из мог разреда из основне школе (Ужице) било је нас 31 у разреду. Данас када имам 30 година и када су мање више све школе позавршене, тачно 20 другова и другарица су отишли из града. 15 отишло у Београд сви живе и раде тамо, 2 Нови сад живе и раде тамо и 3 које куд по белом свету. Нас 11 из разреда је остало овде и уживамо тренутно у званичним статистичким подацима и позивамо вас све да се вратите у родну груду препуну статистичких дивота како би заједно старили и нашој деци писали нове статистичке есеје.

Beograđanin

pre 9 godina

Imam vikendicu u blizini Smedereva, redovno idem u grad radi kupovine namirnica, i mogu reći da su tamo ljudi uvek lepo raspoloženi, mirno se živi, sve u svemu, grad u kome se u stvari odmorite od grada :)

ice t

pre 9 godina

Pa kad su sve državne službe okupirali Kosovari, a oni ne plaćaju poreze, struju i vodu, samo kažu da su jadni ljudi koji su pobegli sa Kosova (čitaj prodali Šiptarima sve za par stotina hiljada evra)

moje ime

pre 9 godina

Ako poredimo male gradove sa Beogradom, ne mogu se neke stvari pojednostaviti. Upravo ono sto je na kraju teksta rekao novinar. Duzina vremena koje provedete u prevozu nije nimalo zanemarljiv podatak. Naprotiv.

Najpre, tu idu visoki troskovi prevoza u slucaju da imate svoja kola(na gorivo ode najmanje 50-60 evra). Drugo, covek koji koristi javni prevoz(onakav kakav je u Beogradu) ima znatno nizi kvalitet zivota nego bilo koji covek iz unutrasnjosti. Dakle, to mora da se boduje nekako. Trece, covek toliko potrosi vremena u prevozu da prosto nema vremena za neke druge stvari. Na primer, u unutrasnjosti kada dodje do nekog kvara u stanu, vecina ljudi ili sami popravljaju ili zovu prijatelja. U Beogradu je to vecini ljudi nemoguc scenario. Prvo, kada se vrate sa posla vec je 6 ili 7 sati uvece, pa vecina hoce da malo odmori, poprica sa ukucanima. Mnogi rade i vikendom. Drugo, zbog manjka vremena, ima i manje prijatelja koji opet nemaju dovoljno vremena da dolaze na drugi kraj grada da nekome nesto popravljaju.

Dakle, sve to mora da se analizira i da se posmatra prosecan covek. Izuzeci uvek postoje.

Kada se podvuce crta, moje je misljenje da Beograd pruza mnogo vece mogucnosti, ali mislim da sa druge strane u slucaju da se te mogucnosti ne iskoriste, ljudi zive mnogo losije nego u unutrasnjosti.

Dacu prost primer. Plata profesora u srednjoj skoli je ista svuda u Srbiji. Onaj u Beloj Palanci ili cak u Leskovcu, moze fino da zivi sa 43k, dok u BG-u ne moze da prezivi.

momabrazil

pre 9 godina

Kao neko ko dugo zivi u Juznoj Americi a poznaje Srbiju ko svoj dzep, mogu reci samo jedno. Nisam video nijednu geografsku teritoriju velicine Srbije koja je tako razlicita kako po mentalitetu tako i po muzici koja se slusa ili obicajima. Najbolji grad za da se zivi je onaj gde oko sebe imate drage osobe i u kome ste srecni. Visina plate i slicno je relativna a ni svi ne trose pare na iste stvari. Kad bi se razbila mentalna barijera tamo i kad bi se uvidelo da 100 km nije neka razdaljina a kamoli 50, i kad bi e ljudi vise druzili i uzivali u obicnim i malim stvarima koje zivot pruza, sve bi doslo na svoje

papazovac

pre 9 godina

u smederevu najbolje zive kosovari (smederevci znaju zasto)!

bolje cak i od radnika zelezare (i njihovih potomaka koji su vecinom opet radnici zelezare i svi porodicno lapaju drzavni budzet)

Septicar

pre 9 godina

Ha,ha,ha,...ovo nema nigde u svetu??? Najbolji odnos zarad i troskova zivota u Smederevu, gradu u kojem skoro niko nista ne radi a prima plate na teret cele Srbije koja gladuje i to cak iznad proseka????
Videcemo dokle ce i to biti moguce i odrzivo, ali znam da jos dugo nece???

Ivan Arilje

pre 9 godina

Dok nisam u zadnjih par godina bio u mestima poput Lebana,Kursumlije,Priboja,Prijepolja,Velike Plane,Bora....mislio sam da je moje Arilje zadnja rupa u Srbiji a onda sam shvatio da zaista zivim u maloj Svajcarskoj(to nam je inace nadimak)ma koliko mi to smesno zvucalo e a onda mi tek nije bilo dobro.

Кољем свињу и мезетим дињу

pre 9 godina

МРЧАЈЕВЦИ !!!
Гледајући према односу цене свиње (жива вага) и свињетине било где у Србији.

Milan Banjaluka

pre 9 godina

Obisao sam svu Srbiju ,rodbine puno imam,i mogu vam reci izuzev BG i NS ,ostali gradovi su daleko daleko ispod Banjaluke.Npr.i od BG i NS Banjaluka je 10 puta cistija,sredjenija,a i veca je puno zaposlenost a i plate,kod nas je prosjecna plata 400 e. E sad sve to sto Banjaluka ima je nepravedno na ostatak RS,kod nas je zaposlenost velika,ne zbog fabrika sto rade,nego zbog institucija ,sve institucije su u BL(glavni grad).Sto dalje govori ,vjestacki smo razvijen grad,a ni to ne valja.Treba nama svima ovde na Balkanu totalni remont.

jao

pre 9 godina

NIJEDAN. Lose plate,skupa hrana, putevi puni rupa;skolstvo,sudstvo i zdravstvo na dnu evropskog proseka; kulture nema, ali bahatih i nicim zasluznih kvazi biznismena,politicara, nazovi intelektualaca koji zive na nas racun- puna Srbija!

...

pre 9 godina

Ne postoji najbolji grad za zivot u Srbiji! Postoji samo odlican patriotizam i iluzije politicara koji smatraju da mogu biti dobri i sa rusima, a i sa nemcima u isto vreme = ILUZIJA!

smederevac

pre 9 godina

Samo cu vam reci da bi 10000 hiljada ljudi ostalo bez hleba kad bi se zelezara zatvorila. A ostalih 15000 penzionera i 15000 mladih koji rade u rodi za kasom bi prezivljavali. Nije bas tako idealno kao sto izgleda. U Smederevu ne postoji nijedan oblik zaposljavanja jer ne postoji nijedna firma.

Alex

pre 9 godina

Nedao vam bog da zivite u Valjevu,tj. da prezivljavate bez 1000 e mesecno.Ovde je bog rekao laku noc odavno.Cene da dobijes infarkt svaki dan po dva puta.Najbolje se zivi u sumi,jer u kakvoj zemlji zivimo to nam i sleduje.

Zeleni Zub

pre 9 godina

Znam dosta ljudi iz Smedereva koji u BG dolaze samo na posao...

Inace, ne verujem u ove bajke, kao najbolji grad. Ako nemas posao ni para, nista ti nije dobro. Sa dobrom platom, svuda ti je super. Dobro, nije bas svuda, jer osim hrane i komunalija mnogo stvari spada pod "kvalitet zivota". Npr, da se ode na neki koncert, pozoriste, bioskop... kupi neka nova krpica, i tako te stvari. Ah da, rodjen i zivim u Beogradu, ali bez problema bih ziveo i negde drugde. Recimo NS...

Alex

pre 9 godina

Nedao vam bog da zivite u Valjevu,tj. da prezivljavate bez 1000 e mesecno.Ovde je bog rekao laku noc odavno.Cene da dobijes infarkt svaki dan po dva puta.Najbolje se zivi u sumi,jer u kakvoj zemlji zivimo to nam i sleduje.

doc holiday

pre 9 godina

Subotica.... plate iako mozda iste ili nesto manje od proseka, komunalije iste, ali hrana je ipak nesto jeftinija.. razlog- granica na 10ak km ... Tompa- hrana i sve ostalo jeftinije i za 30% od onih u Srbiji.
A i ako vec dozlop.... zivot u Srbiji lakse se pobegne..

Solskjaer

pre 9 godina

@ (moje ime, 30. avgust 2014 14:05)

Za neke stvari si u pravu, ali evo i tebi prost primer...

Drugar radi u Gorenju u Cacku i prima 45000. Pre neki dan dobio ponudu da se preseli u Bg na isto radno mesto za 75000!

Drugi primer: Ako zivis na 3 do 5 km ili ne daj Boze vise od posla u nekom malom mestu, moras imati pouzdan auto, jer nemas luksuz gradskog prevoza...

Treci primer: Sve sto posedujes u tom malom mestu, ima daleko manju vrednost od iste stvari koju posedujes u Bg.

Jedino sto si u Beogradu na svakom radnom mestu vise fizicki iskoriscen nego u manjim mestima, jer je obim posla po pravilu veci, a retko ko ce povecati broj radnika radi samih njih. Ali to nadomescuju daleko vece plate i blizina svega (marketi, banke, poste... sto je opet u malom mestu suprotno).

Dakle, nazalost, ogromna je prednost ziveti u Bg, nego u manjim mestima.

Smederevko

pre 9 godina

Samo sto u Smederevu je prosecna zarada 25-26 hiljada i to ako vam daju.Drzavne firme su sravnjene kao da su bombardovane ,privatni sektor drzi svoje radnike u polurobovskom odnosu,kompletna birokratija na celu sa gradonacelnicom je dovedena do poslednjeg stadijuma blama i korupcije jedino zelezara moze jos neko vreme da garantuje neke zarade.Zato i jesu dosta stvari najjeftinije u regionu jer smederevci jedva da imaju para da ih kupe.Ako se mislilo na ljude koji imaju nemacke svajcarske ili austrijeske penzije ili plate onda tekst i ima smisla ali za neke stvari koje vam nedostaju ipak ce te morati u Bg u pazar.Po logici autora onda je Bor jos bolji za zivot Smederevo tek hrli ka njegovom stanju.

Smederevka

pre 9 godina

Sve važnije fabrike u Smederevu ne rade, Poljoprivredni kombinat Godomin je otišao u stečaj pre 10 godina, a prilaz tom naselju zaista tužno izgleda... Železara je još na tihom hodu... Nije baš tako bajno. Jedinu draž i beg od realnosti predstavlja višegodišnja manifestacija "Smederevska jesen".

Dvoriste, smokva, breza, pas, macka, garaza, kazan za rakiju

pre 9 godina

@Solskjaer
"Dakle, nazalost, ogromna je prednost ziveti u Bg, nego u manjim mestima."

Da, da kiselo grozdje ! Imam salonac u Bg koji obilazim jednom mesecno,i kada se vratim kuci morem da se okupam, dezinfikujem i sednem malo u bastu. Znas kada bi me neko naterao sda zivim u Bg i slusam autobuse, tramvaje i komsije gore, dole, levo i desno ? Nikada ! 10-20.000 visa plata to sigurno ne pokriva.
(

mirko

pre 9 godina

@Shone sine sartid ne postoji 10 godina i svi koji kazu da je Smederevo pogodno za dobar zivot lazu...pitaj radnike Zelezare i Zelvoza kako zive.

Otišao, video, odlučio

pre 9 godina

Kao ex emigrant u 3 države EU (Francuska, Holandija, Britanija), do pre 2 godine sam tvrdio da je Beograd najbolji grad u kome sam živeo, ako gledam stil života za pare koje zaradim (na zapadu su pare načelno OK, ali smor život, u Beogradu je lepši život za manje para).
Sad u Beogradu, a putujući po Srbiji, mislim da su manja mesta mnogo bolja za život. Beograd je postao totalni stres, u poređenju sa manjim mestima. Kućica, baštica, platica, ženica, dečica - dobitna kombinacija za sreću.

Mislav

pre 9 godina

Možda je Leskovac "zakucan" na dno, ali je tamo najbolja klopa. Leskovače ćufte i gulaš od goveđe gubice, dalje da ne nabrajam. Za prste polizat. Iz Leskovca niko gladan nije izašo!

Smederevac

pre 9 godina

Statistika moja dika, što poželim to mi slika.

Dođite da živite u Smederevu, moći ćete da proverite na licu mesta da je ovo sve netačno.

VOJVODINA

pre 9 godina

@MilanBanjaluka Druze nece bas biti. Bio sam barem 10 puta u BL i generalno BiH i BL su daleko ispod NS-a. Kao prvo NS je cistiji, ima lepsu austrougarsku i srednjeevropsku arhitekturu i vidi se da je nekad bio grad gospode. BL je tipicna
Bosna sa bosanskim mentalitetom i shvatanjem zivota. Za razliku od toga NS je srednjeevropski grad koji lici na gradove u Austriji, Ceskoj itd. Sto se tice plate u NS su bolje nego u BL a BDP Srbije je duplo veci nego bosanski, lako je proveriti. Uostalom ne bi dzabe Bosanci masovno dolazili ovamo kod nas svakim danom u potrazi za skolstvom, zdravstvom, boljim zivotom, ali i civilizacijom.

Miloš

pre 9 godina

U Srbiji se loše živi na celoj teritoriji,žive bolje ko ima više para. E sada ovde neće biti bolje skoro tako da... Ne može lako da se pređe iz socijalizam u kapitalizam. Kao što misle ovi na vlasti.

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

неистинито..........иде овако табела........нови сад, краљево, врњачка бања, сремски карловци, сремска митровица, горњи милановац, чачак ,вршац, смедрево, зрењанин...

zapadna srbija - prezivljavanje

pre 9 godina

Niko u tekstu nije pomenuo Jagodinu ? Jedno znam da se u UE ne zivi tako dobro kao sto pise u tekstu, gledano generalno. A pojedinaca koji udobno zive ce uvek biti.

tako

pre 9 godina

Sta vi merite..? Sve su to isti gradovi..Ti srednje velicine. Ja sam iz Negotina, ovde gastrabajteri izvlace situaciju i funkcionisemo kao tipican turisticki gradic, par meseci grad je prepun gastrabajtera i studenata koji se vrate, a onda pustos.

Studiram u Beogradu. Cim izadjete iz Beograda/Novog Sada(i njihovih satelita, Indjija/Pazove/Krnjesevci/Batajnice/Banovci pa i Panceva, vidi se drasticno nizi standard i pomislite kako su dve drzave u pitanju. Gde god krenete po Vojvodini/Centralnoj Srbiji osim ovoga sto sam naveo.

Ima izuzetaka..Mozda Sabac/Cacak/Subotica..i jos po neka mesta u Zapadnoj Srbiji.

Ocekujem da se uzdigne Bor npr. Nis je ravno 2/3 puta siromasniji od BG/NS poteza.

Zapadna Srbija celokupno deluje razvijenije i od Istocne i Sumadije i Juzne.
Na Jugu Srbije bi Vranje malo izlazilo iz te depresije mozda.

Opet i u samom Beogradu primetite velike razlike u standardu, izmedju Vracara i Vozdovca recimo.

Zaboravih da kazem da bi Banja Luka kao neka sira Srbija bila odmah ispod BG/NS, a dosta razvijenija od Nisa/Kragujevca. Jasno zbog administracije.

milan

pre 9 godina

Najvećeg poslodavca u Smederevu već godinama izdržavamo svi a oni imaju najbolji život, nešto tu nije u redu. Mada svima želim da imaju "bolji život" ali ipak.

Zex1

pre 9 godina

U Bgu da sa platama po 500.000 mesecno imaju u domacinstvu 67? A kod nas gde je jacih plata oko 150.000 bude 56?!? I ti sa jacim platama su njih 200 a u Bgu 20ak hiljada... Ja idem u Bg da kupujem, jeftinija garderoba i kvalitetnija uz veci izbor a i mesecne potrepstine, a sto su kafici skuplji, to vecini nije preko potrebno... i sad Sd na prvom mestu. Istinita prosecna plata je oko 40.000. I jedino zelezara sto dize prosek, ostale firme uplacuju minimalac i po toj osnovi nema ni ovih 40. A za bg znate sami kolika su vam primanja pa uporedite... samo ministara koliko ima i njima bliskih, pa plus lekari,gomila direktora raznih firmi koje su u boljem stanju od smederevskih gde ima 15 ak koje daju i tu min.platu... kako je ovo lazna vest... tuga... u Smederevu ima 100.000 sa sve selima gde ne cvetaju ruze, od toga ako radi 20% zvanicno...voleo bih da je bar 70% onog tacno...

maki

pre 9 godina

nije tacno. ovaj grad je propao,plate se blagi uzas,cene proizvoda previsoke,Kosovara gde hoces i oni su jedini koji imaju pare jer su sve prodali dole i dosli ovde da se ku*ce! pored svega toga tako 'divnog i bajnog', na svakom cosku mozete da naletite na grupicu koja duva ili ko zna sta sve radi. tako da ne bih rekla da je ovo bas najbolji grad!

strina

pre 9 godina

Najbolja mesta za zivot u Srbiji :
1. Padinska Skela
2. Pozarevac- Zabela
3. Sremska Mitrovica

standard na nivou, sigurnost zagarantovana a ishrana dovoljna i redovna.

Nika Beograd

pre 9 godina

"Kada se podvuce crta, moje je misljenje da Beograd pruza mnogo vece mogucnosti, ali mislim da sa druge strane u slucaju da se te mogucnosti ne iskoriste, ljudi zive mnogo losije nego u unutrasnjosti."
(moje ime, 30. avgust 2014 14:05)
--------------------

U Beogradu se radi.Konkretno zanati.Ko nema auto i to malo bolji auto a to se podrazumeva auto od 2 hiljade evra pa navise je osudjen na javni prevoz koji se samo tako zove"javni prevoz" i spada u rang najlosijih prevoza u celoj Evropi u rangu sa Kazahstanom ili Moldavijom.

PRimer 1:
Radovi na tramvajskoj liniji 9.Umesto toga ide zamena autobuska linija 9-A.svi do jednoga autobusi se raspadaju.Bukvalno raspadaju.I svi autobusi na toj liniji su iz 1950-e godine.A kontrola samo u novim tramvajima ne u ovim krsevima.I da placam kartu za prevoz?Za sta placam kartu?Za kuvanje na +50 stepeni?

Primer 2:
Brda.Brda,Brda.60% Beograda od Save odnosno Stari grad bez Novog Beograd i Zemuna i Bezanijske Kose su brda-u prevodu 500 krivina.Od Kaludjerice bus 309 sto se smatra periferijom Beograda do Skupstine odnosno centra Beograda trebate promeniti tri autobusa i na to ode od 90 minuta.U jednom pravcu.Zima je van svakog komentara.Zaboravite uopste i zasto ste krenuli.Borca,Padinska skela da ne govorimo.Po sat i po u jednom pravcu Vam treba do centra.

Zakljucak:

Naucite zanate u Beogradu jer to se jako puno trazi,ustedite novac i bezite iz Srbije.Momentalno.Sto pre to bolje.

Ostali gradovi van Beograda su tiha jeza.

neko ko zna

pre 9 godina

@papazovac

E kao da sam ja napisao. Potpisujem

Samo zaboravio si i Mali Krivak, kako se tamo tamo tek zivi i to u samom centru Smedereva

sns bot br.458z

pre 9 godina

Batalite priče kako su u Beogradu dobro živi. Znam ljude koji rade po maketima po Beogradu i to na solidnim lokacijama i Beograđani kupuju meso na grame(100,200,300)...
Budimo realni, život u Beogradu je skup, iako su plate statistički najveće, ali to sve ode.
Od parkiranja, taksija, noćnog života, restorana, bioskopa...
U Kraljevu za 250 dinara popiješ dva espresa i dve koka-kole, aj probaj u Beogradu za te pare da popiješ 4 pića ? Tako u NY ako zarađuješ 100k bruto to nije ništa, ali ako zarađuheš u Tampi ili Orlandu te pare, ti živiš ko bog.

nikad nikome izvini

pre 9 godina

...u Srbiji bi se u svakom gradu dobro zivelo da se iz budzeta sliju tolike pare za nesto sto ne radi...sam premijer je rekao da treba da,radimo kao Nemci ali mislim da bi pre toga trebali da imamo vladu kao Nemci i privredu kao Nemci...gde svako snosi odgovornost i za,uspeh i za ne uspeh...kad korupcija i nesposoban politicki kadar ne bi bilo ogledalo Srpskih javnih preduzeca i drzavnih organa SIGURNO BI BOLJE ZIVELI...

MNS

pre 9 godina

U kom gradu se najbolje preživljava. Prava statistika bi bila da se u kalkulaciju ubaci i udeo zaposlenih. Nije isto ako se prosečna plata od (recimo) 35.000 deli na 3 ili 7 glava. Dakle, ovde se radi o preživljavanju. Kvalitet života podrazumeva neke nematerijalne parametre koje je teško izmeriti.

vojislav

pre 9 godina

slusajte dobro svi vi sto ste komentarisali da su navodno vasa mesta najlepsa ba svetu u to vas podrzavam i treba tako ali da ste toliki strucnjaci ne biste napustili vasa mesta i pobegli na zapad i onda tamo ga pljujjete i pricate sve najgore o njima.nego pomirite se sa tim da su ipak nasi strucnjaci to dobro procenili i to je tako.
A navescu vam par jakih firmi koje tade u smederevo.
1.zelezara
2.zelvoz koji ga sada odkupljuje cimoli iz italije
3.atlas copco fabrika kompresora.
I dosta sitnih i manjih industrijskih firmi
Ima dosta toga lepog u smederevo svi vi koji ga pljujete idite malo i prosetajte pa posle pisite ali ne zaboravite da obidjete kraljeve vinograde i vilu itd.itd.itd.

era

pre 9 godina

More bre. dve reke i jezero i aqua park u Jakovu. Pun grad lepih zena i klinkica ko bombona. E, necu da Vam kazem koji je to grad. Ako dosad niste shvatili ne vredi Vam pricati.
Mada, jednom sam bio jedini muskarac u tramvaju, sva sedista zauzeta a i sofer je zena. Stojim medju ostalim saputnicama i tad sam se najbolje osecao u zivotu. To je grad koji ima Kremlj.
A ovaj prvi ima mali zamak pored Zvezdinog stadiona i lepe curice u njemu.

Nikola

pre 9 godina

Ziveo sam u Nisu, pa u Jagodini i na kraju se vratio u Nis. Plate su bolje, posao je lakse naci, a cak i hrana jeftinija. Uz to Nis ima vise manifestacija i desavanja, pa uvek imam sta da radim..

Sumadinac

pre 9 godina

Dodjite na periferiju Bg-a, tipa Sopot, Mladenovac, Lazarevac. Mesta jos uvek daleko od gradske vreve, ali sa potencijalom da u narednih 30 godina srastu. Hendikep svih manjih mesta je sto svi o svakome znaju sve, ali definitivno nema guzve i sve se na vreme stize.

dejan b

pre 9 godina

evo moje statistike, tata, mama, cerka 10g, sin 7g.

struja 2.500
plin (protocni bojler) 1.000
komunalije 1.200
fixni, net,iptv, 2x mob. 3.800

mesecno snabdevanje hipermarket u bg 15.000
auto dizel 3.000
hleb, mleko lokalno... 5.000

godisnji izdaci
auto registracija i odrzavanje 30.000
grejanje drva, plin-centralno, struja. 45.000
cc 7.500 mesecno.

mesecni prihod 45k. bez kredita, pozajmica.
ostali troskovi su odeca i obuca, skolovanje.
nema para za investiranje i odrzavanje kuce.
plin je skuplji od struje u drugoj zoni. protocni bojler vs. elektricni bojler.
stedljive sijalice se isplate....

Mislav

pre 9 godina

Možda je Leskovac "zakucan" na dno, ali je tamo najbolja klopa. Leskovače ćufte i gulaš od goveđe gubice, dalje da ne nabrajam. Za prste polizat. Iz Leskovca niko gladan nije izašo!

ice t

pre 9 godina

Pa kad su sve državne službe okupirali Kosovari, a oni ne plaćaju poreze, struju i vodu, samo kažu da su jadni ljudi koji su pobegli sa Kosova (čitaj prodali Šiptarima sve za par stotina hiljada evra)

VOJVODINA

pre 9 godina

@MilanBanjaluka Druze nece bas biti. Bio sam barem 10 puta u BL i generalno BiH i BL su daleko ispod NS-a. Kao prvo NS je cistiji, ima lepsu austrougarsku i srednjeevropsku arhitekturu i vidi se da je nekad bio grad gospode. BL je tipicna
Bosna sa bosanskim mentalitetom i shvatanjem zivota. Za razliku od toga NS je srednjeevropski grad koji lici na gradove u Austriji, Ceskoj itd. Sto se tice plate u NS su bolje nego u BL a BDP Srbije je duplo veci nego bosanski, lako je proveriti. Uostalom ne bi dzabe Bosanci masovno dolazili ovamo kod nas svakim danom u potrazi za skolstvom, zdravstvom, boljim zivotom, ali i civilizacijom.

Solskjaer

pre 9 godina

@ (moje ime, 30. avgust 2014 14:05)

Za neke stvari si u pravu, ali evo i tebi prost primer...

Drugar radi u Gorenju u Cacku i prima 45000. Pre neki dan dobio ponudu da se preseli u Bg na isto radno mesto za 75000!

Drugi primer: Ako zivis na 3 do 5 km ili ne daj Boze vise od posla u nekom malom mestu, moras imati pouzdan auto, jer nemas luksuz gradskog prevoza...

Treci primer: Sve sto posedujes u tom malom mestu, ima daleko manju vrednost od iste stvari koju posedujes u Bg.

Jedino sto si u Beogradu na svakom radnom mestu vise fizicki iskoriscen nego u manjim mestima, jer je obim posla po pravilu veci, a retko ko ce povecati broj radnika radi samih njih. Ali to nadomescuju daleko vece plate i blizina svega (marketi, banke, poste... sto je opet u malom mestu suprotno).

Dakle, nazalost, ogromna je prednost ziveti u Bg, nego u manjim mestima.

Beograđanin

pre 9 godina

Imam vikendicu u blizini Smedereva, redovno idem u grad radi kupovine namirnica, i mogu reći da su tamo ljudi uvek lepo raspoloženi, mirno se živi, sve u svemu, grad u kome se u stvari odmorite od grada :)

Milan Banjaluka

pre 9 godina

Obisao sam svu Srbiju ,rodbine puno imam,i mogu vam reci izuzev BG i NS ,ostali gradovi su daleko daleko ispod Banjaluke.Npr.i od BG i NS Banjaluka je 10 puta cistija,sredjenija,a i veca je puno zaposlenost a i plate,kod nas je prosjecna plata 400 e. E sad sve to sto Banjaluka ima je nepravedno na ostatak RS,kod nas je zaposlenost velika,ne zbog fabrika sto rade,nego zbog institucija ,sve institucije su u BL(glavni grad).Sto dalje govori ,vjestacki smo razvijen grad,a ni to ne valja.Treba nama svima ovde na Balkanu totalni remont.

papazovac

pre 9 godina

u smederevu najbolje zive kosovari (smederevci znaju zasto)!

bolje cak i od radnika zelezare (i njihovih potomaka koji su vecinom opet radnici zelezare i svi porodicno lapaju drzavni budzet)

era

pre 9 godina

More bre. dve reke i jezero i aqua park u Jakovu. Pun grad lepih zena i klinkica ko bombona. E, necu da Vam kazem koji je to grad. Ako dosad niste shvatili ne vredi Vam pricati.
Mada, jednom sam bio jedini muskarac u tramvaju, sva sedista zauzeta a i sofer je zena. Stojim medju ostalim saputnicama i tad sam se najbolje osecao u zivotu. To je grad koji ima Kremlj.
A ovaj prvi ima mali zamak pored Zvezdinog stadiona i lepe curice u njemu.

vojislav

pre 9 godina

slusajte dobro svi vi sto ste komentarisali da su navodno vasa mesta najlepsa ba svetu u to vas podrzavam i treba tako ali da ste toliki strucnjaci ne biste napustili vasa mesta i pobegli na zapad i onda tamo ga pljujjete i pricate sve najgore o njima.nego pomirite se sa tim da su ipak nasi strucnjaci to dobro procenili i to je tako.
A navescu vam par jakih firmi koje tade u smederevo.
1.zelezara
2.zelvoz koji ga sada odkupljuje cimoli iz italije
3.atlas copco fabrika kompresora.
I dosta sitnih i manjih industrijskih firmi
Ima dosta toga lepog u smederevo svi vi koji ga pljujete idite malo i prosetajte pa posle pisite ali ne zaboravite da obidjete kraljeve vinograde i vilu itd.itd.itd.

Alex

pre 9 godina

Nedao vam bog da zivite u Valjevu,tj. da prezivljavate bez 1000 e mesecno.Ovde je bog rekao laku noc odavno.Cene da dobijes infarkt svaki dan po dva puta.Najbolje se zivi u sumi,jer u kakvoj zemlji zivimo to nam i sleduje.

Septicar

pre 9 godina

Ha,ha,ha,...ovo nema nigde u svetu??? Najbolji odnos zarad i troskova zivota u Smederevu, gradu u kojem skoro niko nista ne radi a prima plate na teret cele Srbije koja gladuje i to cak iznad proseka????
Videcemo dokle ce i to biti moguce i odrzivo, ali znam da jos dugo nece???

Dvoriste, smokva, breza, pas, macka, garaza, kazan za rakiju

pre 9 godina

@Solskjaer
"Dakle, nazalost, ogromna je prednost ziveti u Bg, nego u manjim mestima."

Da, da kiselo grozdje ! Imam salonac u Bg koji obilazim jednom mesecno,i kada se vratim kuci morem da se okupam, dezinfikujem i sednem malo u bastu. Znas kada bi me neko naterao sda zivim u Bg i slusam autobuse, tramvaje i komsije gore, dole, levo i desno ? Nikada ! 10-20.000 visa plata to sigurno ne pokriva.
(

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

неистинито..........иде овако табела........нови сад, краљево, врњачка бања, сремски карловци, сремска митровица, горњи милановац, чачак ,вршац, смедрево, зрењанин...

moje ime

pre 9 godina

Ako poredimo male gradove sa Beogradom, ne mogu se neke stvari pojednostaviti. Upravo ono sto je na kraju teksta rekao novinar. Duzina vremena koje provedete u prevozu nije nimalo zanemarljiv podatak. Naprotiv.

Najpre, tu idu visoki troskovi prevoza u slucaju da imate svoja kola(na gorivo ode najmanje 50-60 evra). Drugo, covek koji koristi javni prevoz(onakav kakav je u Beogradu) ima znatno nizi kvalitet zivota nego bilo koji covek iz unutrasnjosti. Dakle, to mora da se boduje nekako. Trece, covek toliko potrosi vremena u prevozu da prosto nema vremena za neke druge stvari. Na primer, u unutrasnjosti kada dodje do nekog kvara u stanu, vecina ljudi ili sami popravljaju ili zovu prijatelja. U Beogradu je to vecini ljudi nemoguc scenario. Prvo, kada se vrate sa posla vec je 6 ili 7 sati uvece, pa vecina hoce da malo odmori, poprica sa ukucanima. Mnogi rade i vikendom. Drugo, zbog manjka vremena, ima i manje prijatelja koji opet nemaju dovoljno vremena da dolaze na drugi kraj grada da nekome nesto popravljaju.

Dakle, sve to mora da se analizira i da se posmatra prosecan covek. Izuzeci uvek postoje.

Kada se podvuce crta, moje je misljenje da Beograd pruza mnogo vece mogucnosti, ali mislim da sa druge strane u slucaju da se te mogucnosti ne iskoriste, ljudi zive mnogo losije nego u unutrasnjosti.

Dacu prost primer. Plata profesora u srednjoj skoli je ista svuda u Srbiji. Onaj u Beloj Palanci ili cak u Leskovcu, moze fino da zivi sa 43k, dok u BG-u ne moze da prezivi.

Alex

pre 9 godina

Nedao vam bog da zivite u Valjevu,tj. da prezivljavate bez 1000 e mesecno.Ovde je bog rekao laku noc odavno.Cene da dobijes infarkt svaki dan po dva puta.Najbolje se zivi u sumi,jer u kakvoj zemlji zivimo to nam i sleduje.

Zeleni Zub

pre 9 godina

Znam dosta ljudi iz Smedereva koji u BG dolaze samo na posao...

Inace, ne verujem u ove bajke, kao najbolji grad. Ako nemas posao ni para, nista ti nije dobro. Sa dobrom platom, svuda ti je super. Dobro, nije bas svuda, jer osim hrane i komunalija mnogo stvari spada pod "kvalitet zivota". Npr, da se ode na neki koncert, pozoriste, bioskop... kupi neka nova krpica, i tako te stvari. Ah da, rodjen i zivim u Beogradu, ali bez problema bih ziveo i negde drugde. Recimo NS...

momabrazil

pre 9 godina

Kao neko ko dugo zivi u Juznoj Americi a poznaje Srbiju ko svoj dzep, mogu reci samo jedno. Nisam video nijednu geografsku teritoriju velicine Srbije koja je tako razlicita kako po mentalitetu tako i po muzici koja se slusa ili obicajima. Najbolji grad za da se zivi je onaj gde oko sebe imate drage osobe i u kome ste srecni. Visina plate i slicno je relativna a ni svi ne trose pare na iste stvari. Kad bi se razbila mentalna barijera tamo i kad bi se uvidelo da 100 km nije neka razdaljina a kamoli 50, i kad bi e ljudi vise druzili i uzivali u obicnim i malim stvarima koje zivot pruza, sve bi doslo na svoje

smederevac

pre 9 godina

Samo cu vam reci da bi 10000 hiljada ljudi ostalo bez hleba kad bi se zelezara zatvorila. A ostalih 15000 penzionera i 15000 mladih koji rade u rodi za kasom bi prezivljavali. Nije bas tako idealno kao sto izgleda. U Smederevu ne postoji nijedan oblik zaposljavanja jer ne postoji nijedna firma.

tako

pre 9 godina

Sta vi merite..? Sve su to isti gradovi..Ti srednje velicine. Ja sam iz Negotina, ovde gastrabajteri izvlace situaciju i funkcionisemo kao tipican turisticki gradic, par meseci grad je prepun gastrabajtera i studenata koji se vrate, a onda pustos.

Studiram u Beogradu. Cim izadjete iz Beograda/Novog Sada(i njihovih satelita, Indjija/Pazove/Krnjesevci/Batajnice/Banovci pa i Panceva, vidi se drasticno nizi standard i pomislite kako su dve drzave u pitanju. Gde god krenete po Vojvodini/Centralnoj Srbiji osim ovoga sto sam naveo.

Ima izuzetaka..Mozda Sabac/Cacak/Subotica..i jos po neka mesta u Zapadnoj Srbiji.

Ocekujem da se uzdigne Bor npr. Nis je ravno 2/3 puta siromasniji od BG/NS poteza.

Zapadna Srbija celokupno deluje razvijenije i od Istocne i Sumadije i Juzne.
Na Jugu Srbije bi Vranje malo izlazilo iz te depresije mozda.

Opet i u samom Beogradu primetite velike razlike u standardu, izmedju Vracara i Vozdovca recimo.

Zaboravih da kazem da bi Banja Luka kao neka sira Srbija bila odmah ispod BG/NS, a dosta razvijenija od Nisa/Kragujevca. Jasno zbog administracije.

...

pre 9 godina

Ne postoji najbolji grad za zivot u Srbiji! Postoji samo odlican patriotizam i iluzije politicara koji smatraju da mogu biti dobri i sa rusima, a i sa nemcima u isto vreme = ILUZIJA!

doc holiday

pre 9 godina

Subotica.... plate iako mozda iste ili nesto manje od proseka, komunalije iste, ali hrana je ipak nesto jeftinija.. razlog- granica na 10ak km ... Tompa- hrana i sve ostalo jeftinije i za 30% od onih u Srbiji.
A i ako vec dozlop.... zivot u Srbiji lakse se pobegne..

jao

pre 9 godina

NIJEDAN. Lose plate,skupa hrana, putevi puni rupa;skolstvo,sudstvo i zdravstvo na dnu evropskog proseka; kulture nema, ali bahatih i nicim zasluznih kvazi biznismena,politicara, nazovi intelektualaca koji zive na nas racun- puna Srbija!

maki

pre 9 godina

nije tacno. ovaj grad je propao,plate se blagi uzas,cene proizvoda previsoke,Kosovara gde hoces i oni su jedini koji imaju pare jer su sve prodali dole i dosli ovde da se ku*ce! pored svega toga tako 'divnog i bajnog', na svakom cosku mozete da naletite na grupicu koja duva ili ko zna sta sve radi. tako da ne bih rekla da je ovo bas najbolji grad!

Nika Beograd

pre 9 godina

"Kada se podvuce crta, moje je misljenje da Beograd pruza mnogo vece mogucnosti, ali mislim da sa druge strane u slucaju da se te mogucnosti ne iskoriste, ljudi zive mnogo losije nego u unutrasnjosti."
(moje ime, 30. avgust 2014 14:05)
--------------------

U Beogradu se radi.Konkretno zanati.Ko nema auto i to malo bolji auto a to se podrazumeva auto od 2 hiljade evra pa navise je osudjen na javni prevoz koji se samo tako zove"javni prevoz" i spada u rang najlosijih prevoza u celoj Evropi u rangu sa Kazahstanom ili Moldavijom.

PRimer 1:
Radovi na tramvajskoj liniji 9.Umesto toga ide zamena autobuska linija 9-A.svi do jednoga autobusi se raspadaju.Bukvalno raspadaju.I svi autobusi na toj liniji su iz 1950-e godine.A kontrola samo u novim tramvajima ne u ovim krsevima.I da placam kartu za prevoz?Za sta placam kartu?Za kuvanje na +50 stepeni?

Primer 2:
Brda.Brda,Brda.60% Beograda od Save odnosno Stari grad bez Novog Beograd i Zemuna i Bezanijske Kose su brda-u prevodu 500 krivina.Od Kaludjerice bus 309 sto se smatra periferijom Beograda do Skupstine odnosno centra Beograda trebate promeniti tri autobusa i na to ode od 90 minuta.U jednom pravcu.Zima je van svakog komentara.Zaboravite uopste i zasto ste krenuli.Borca,Padinska skela da ne govorimo.Po sat i po u jednom pravcu Vam treba do centra.

Zakljucak:

Naucite zanate u Beogradu jer to se jako puno trazi,ustedite novac i bezite iz Srbije.Momentalno.Sto pre to bolje.

Ostali gradovi van Beograda su tiha jeza.

Zex1

pre 9 godina

U Bgu da sa platama po 500.000 mesecno imaju u domacinstvu 67? A kod nas gde je jacih plata oko 150.000 bude 56?!? I ti sa jacim platama su njih 200 a u Bgu 20ak hiljada... Ja idem u Bg da kupujem, jeftinija garderoba i kvalitetnija uz veci izbor a i mesecne potrepstine, a sto su kafici skuplji, to vecini nije preko potrebno... i sad Sd na prvom mestu. Istinita prosecna plata je oko 40.000. I jedino zelezara sto dize prosek, ostale firme uplacuju minimalac i po toj osnovi nema ni ovih 40. A za bg znate sami kolika su vam primanja pa uporedite... samo ministara koliko ima i njima bliskih, pa plus lekari,gomila direktora raznih firmi koje su u boljem stanju od smederevskih gde ima 15 ak koje daju i tu min.platu... kako je ovo lazna vest... tuga... u Smederevu ima 100.000 sa sve selima gde ne cvetaju ruze, od toga ako radi 20% zvanicno...voleo bih da je bar 70% onog tacno...

zapadna srbija - prezivljavanje

pre 9 godina

Niko u tekstu nije pomenuo Jagodinu ? Jedno znam da se u UE ne zivi tako dobro kao sto pise u tekstu, gledano generalno. A pojedinaca koji udobno zive ce uvek biti.

Miloš

pre 9 godina

U Srbiji se loše živi na celoj teritoriji,žive bolje ko ima više para. E sada ovde neće biti bolje skoro tako da... Ne može lako da se pređe iz socijalizam u kapitalizam. Kao što misle ovi na vlasti.

Кољем свињу и мезетим дињу

pre 9 godina

МРЧАЈЕВЦИ !!!
Гледајући према односу цене свиње (жива вага) и свињетине било где у Србији.

Ivan Arilje

pre 9 godina

Dok nisam u zadnjih par godina bio u mestima poput Lebana,Kursumlije,Priboja,Prijepolja,Velike Plane,Bora....mislio sam da je moje Arilje zadnja rupa u Srbiji a onda sam shvatio da zaista zivim u maloj Svajcarskoj(to nam je inace nadimak)ma koliko mi to smesno zvucalo e a onda mi tek nije bilo dobro.

Otišao, video, odlučio

pre 9 godina

Kao ex emigrant u 3 države EU (Francuska, Holandija, Britanija), do pre 2 godine sam tvrdio da je Beograd najbolji grad u kome sam živeo, ako gledam stil života za pare koje zaradim (na zapadu su pare načelno OK, ali smor život, u Beogradu je lepši život za manje para).
Sad u Beogradu, a putujući po Srbiji, mislim da su manja mesta mnogo bolja za život. Beograd je postao totalni stres, u poređenju sa manjim mestima. Kućica, baštica, platica, ženica, dečica - dobitna kombinacija za sreću.

Dusan

pre 9 godina

Веровали или не неки дан сам рачунао да из мог разреда из основне школе (Ужице) било је нас 31 у разреду. Данас када имам 30 година и када су мање више све школе позавршене, тачно 20 другова и другарица су отишли из града. 15 отишло у Београд сви живе и раде тамо, 2 Нови сад живе и раде тамо и 3 које куд по белом свету. Нас 11 из разреда је остало овде и уживамо тренутно у званичним статистичким подацима и позивамо вас све да се вратите у родну груду препуну статистичких дивота како би заједно старили и нашој деци писали нове статистичке есеје.

Smederevac

pre 9 godina

Statistika moja dika, što poželim to mi slika.

Dođite da živite u Smederevu, moći ćete da proverite na licu mesta da je ovo sve netačno.

milan

pre 9 godina

Najvećeg poslodavca u Smederevu već godinama izdržavamo svi a oni imaju najbolji život, nešto tu nije u redu. Mada svima želim da imaju "bolji život" ali ipak.

nikad nikome izvini

pre 9 godina

...u Srbiji bi se u svakom gradu dobro zivelo da se iz budzeta sliju tolike pare za nesto sto ne radi...sam premijer je rekao da treba da,radimo kao Nemci ali mislim da bi pre toga trebali da imamo vladu kao Nemci i privredu kao Nemci...gde svako snosi odgovornost i za,uspeh i za ne uspeh...kad korupcija i nesposoban politicki kadar ne bi bilo ogledalo Srpskih javnih preduzeca i drzavnih organa SIGURNO BI BOLJE ZIVELI...

mirko

pre 9 godina

@Shone sine sartid ne postoji 10 godina i svi koji kazu da je Smederevo pogodno za dobar zivot lazu...pitaj radnike Zelezare i Zelvoza kako zive.

neko ko zna

pre 9 godina

@papazovac

E kao da sam ja napisao. Potpisujem

Samo zaboravio si i Mali Krivak, kako se tamo tamo tek zivi i to u samom centru Smedereva

strina

pre 9 godina

Najbolja mesta za zivot u Srbiji :
1. Padinska Skela
2. Pozarevac- Zabela
3. Sremska Mitrovica

standard na nivou, sigurnost zagarantovana a ishrana dovoljna i redovna.

Sumadinac

pre 9 godina

Dodjite na periferiju Bg-a, tipa Sopot, Mladenovac, Lazarevac. Mesta jos uvek daleko od gradske vreve, ali sa potencijalom da u narednih 30 godina srastu. Hendikep svih manjih mesta je sto svi o svakome znaju sve, ali definitivno nema guzve i sve se na vreme stize.

Nikola

pre 9 godina

Ziveo sam u Nisu, pa u Jagodini i na kraju se vratio u Nis. Plate su bolje, posao je lakse naci, a cak i hrana jeftinija. Uz to Nis ima vise manifestacija i desavanja, pa uvek imam sta da radim..

Smederevko

pre 9 godina

Samo sto u Smederevu je prosecna zarada 25-26 hiljada i to ako vam daju.Drzavne firme su sravnjene kao da su bombardovane ,privatni sektor drzi svoje radnike u polurobovskom odnosu,kompletna birokratija na celu sa gradonacelnicom je dovedena do poslednjeg stadijuma blama i korupcije jedino zelezara moze jos neko vreme da garantuje neke zarade.Zato i jesu dosta stvari najjeftinije u regionu jer smederevci jedva da imaju para da ih kupe.Ako se mislilo na ljude koji imaju nemacke svajcarske ili austrijeske penzije ili plate onda tekst i ima smisla ali za neke stvari koje vam nedostaju ipak ce te morati u Bg u pazar.Po logici autora onda je Bor jos bolji za zivot Smederevo tek hrli ka njegovom stanju.

sns bot br.458z

pre 9 godina

Batalite priče kako su u Beogradu dobro živi. Znam ljude koji rade po maketima po Beogradu i to na solidnim lokacijama i Beograđani kupuju meso na grame(100,200,300)...
Budimo realni, život u Beogradu je skup, iako su plate statistički najveće, ali to sve ode.
Od parkiranja, taksija, noćnog života, restorana, bioskopa...
U Kraljevu za 250 dinara popiješ dva espresa i dve koka-kole, aj probaj u Beogradu za te pare da popiješ 4 pića ? Tako u NY ako zarađuješ 100k bruto to nije ništa, ali ako zarađuheš u Tampi ili Orlandu te pare, ti živiš ko bog.

MNS

pre 9 godina

U kom gradu se najbolje preživljava. Prava statistika bi bila da se u kalkulaciju ubaci i udeo zaposlenih. Nije isto ako se prosečna plata od (recimo) 35.000 deli na 3 ili 7 glava. Dakle, ovde se radi o preživljavanju. Kvalitet života podrazumeva neke nematerijalne parametre koje je teško izmeriti.

Smederevka

pre 9 godina

Sve važnije fabrike u Smederevu ne rade, Poljoprivredni kombinat Godomin je otišao u stečaj pre 10 godina, a prilaz tom naselju zaista tužno izgleda... Železara je još na tihom hodu... Nije baš tako bajno. Jedinu draž i beg od realnosti predstavlja višegodišnja manifestacija "Smederevska jesen".

dejan b

pre 9 godina

evo moje statistike, tata, mama, cerka 10g, sin 7g.

struja 2.500
plin (protocni bojler) 1.000
komunalije 1.200
fixni, net,iptv, 2x mob. 3.800

mesecno snabdevanje hipermarket u bg 15.000
auto dizel 3.000
hleb, mleko lokalno... 5.000

godisnji izdaci
auto registracija i odrzavanje 30.000
grejanje drva, plin-centralno, struja. 45.000
cc 7.500 mesecno.

mesecni prihod 45k. bez kredita, pozajmica.
ostali troskovi su odeca i obuca, skolovanje.
nema para za investiranje i odrzavanje kuce.
plin je skuplji od struje u drugoj zoni. protocni bojler vs. elektricni bojler.
stedljive sijalice se isplate....