Nedelja, 24.08.2014.

12:56

Zašto Srbija Rusiji plaća najskuplji gas?

Izvor: Branka Triviæ

Zašto Srbija Rusiji plaæa najskuplji gas? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

davor

pre 9 godina

za juni 2014.god, utrosen gas je fakturisan prema nabavnoj ceni od 395$/1000 Nm3 na granici Ukr/Hun plus troskovi madjarskog transportera sto cini oko 440$ osnovicu za carinjenje.
Odakle vama podatak o 700$ i vise?
(Kilo Lima, 25. avgust 2014 07:21)
a zašto hrvati od gazproma d.o.o. zagreb plačaju u veleprodaji za firme 220$ 1000 m3
pa isto to dolazi preko mađarske.Ko tu koga znate šta.

cuti i trpi dok ...

pre 9 godina

Znaci uvek isti scenario. Politicari pokradu onda nama podignu poreze, takse, namete na gas, ... da se ti dugovi vrate. Oni kradu mi placamo, oni kradu mi vracamo, oni kradu mi ... i tako u nedogled.
Da li ste culi neki dan vest iz Vasingtona da je od 2002-2011 iz Srbije nelegalno izneseno skoro 50 milijardi dolara. Sve pokradose bez ikakve odgovornosti a mi cemo sve to da vratimo. Opljackase nas a mi i dalje cutimo.

Slovenac, dugogodišnji ćitalac

pre 9 godina

Da li se ikad zapitate, ko plaća bivanje u Rusiji M. Markovićki - onoj, sa ružom u kosici, njezinom sinu, koji je zaradio na gajbicama? Nekih srpskih generala Ađić npr. Sve to neko i nekako plaća! Šta Vi mislite ko? Srbijagas? Ma ne može - samo poštenjaćine su tamo!:(

sasa jokic

pre 9 godina

Zasto?

1.Zato sto su to nasa braca.
2. Zato sto deo razlike ide na privatne racune sto Rusa, sto ove njihove ispostave u Srbiji, koja od '45. radi za njih. Pa odakle bi se finansirale paralelne sluzbe, DSS, Obraz, Nasi i ostali?

srpski Janukovic

pre 9 godina

Pa to je bar jasno, taj gas nije samo energent nego i sredstvo za ucenu i pritisak.
Prodaju ti skup gas, i dok tvoja ekonomija grca zbog skupih energenata, oni ti pricaju pricu "eto vam vase EU, eto vam vaseg zapada". I onda se posle nekog vremena, zbog tih losih ekonomskih prilika instaliraju nekakvog Janukovica, koji se dogovori sa rusima za jeftiniji gas, sto obavezno podrazumeva i izlazak iz zapadne sfere interesa i prelazak u ruski sferu.
Nas slucaj je malo drugaciji i uklapa se u sledeci sablon. Prvo se postavi neki ruski covek (recimo da se takav preziva Bajatovic), i onda taj Bajatovic prodaje taj najskuplji gas po nizoj ceni od trzisne, dok drzava subvencionise razliku u ceni. Posto drzava nema para, ta razlika u ceni se pretvara u dug. Posto cela ta situacija dugo traje (jelte, tog Bajatovica i njegove niko ne moze najuriti), dug naraste do ogromnih razmera. Zbog velikih dugova, Rusi dobijaju jos jedan argument da ti jos vise podignu cenu gasa, jer ne izmirujes svoje dugove, i ti si upao u tu spiralu iz koje nema izlaska, veci dug - skuplji gas. I onda kada treba da doneses neku politicku odluku, a koja nije po volji Rusa, oni vam kazu "samo se usudite, mi cemo odma da trazimo da izmirite dugove, a ako ne izmirite zavrcemo gas, mozemo samo da vam prepolovimo dugove, al da platite odma (al dzabe vam znamo da nemate para)" (sto je vec vidjeno u Ukrajini, mi smo na pola puta od toga).
To vam je ta "energetska nezavisnost" o kojoj vam je pricao Vojislav Kostunica.

BRATAC - SACULATAC

pre 9 godina

Ovo pitanje ocigledno nije za sadasnju Vladu, nego za neke predhodne, a mogli bi i Dusana Bajatovica malo o tome propitati, da li on zna razlog, u svakom slucaju istraga u vezi NIS-a dace odgovore na mnoga pitanja koja su ostala ne dorecena i mnogima nejasna. Srbija u svakom pogledu, pre svega zbog NIS-a, sigurno da zasluzuje da ima bukvalno najnizu cenu kad je u pitanju gas, ali, to se ne dogadja po meni glavni krivac za to je Srbijagas. Inace, sto se tice evropskih zemalja, one su, iako su clanice EU, oduvek placale nizu cenu gasa nego zemlje juzne Evrope.Ovo pitanje moze da se postavi i ono moze da se resi, ali samo ukoliko te zemlje na tome insistiraju. Dok to pitanje ne postave na politicki plan, nema nista od toga. Nadam se da ce Aleksandar Vucic pokusati da i ovo pitanje resi.

crni domino

pre 9 godina

Sta ste mislili, da tek tako poklanjaju Tomi, Dragici i Vucicu silne milione da glume dobrotvore i da Aca placa moderatore i urednike svih kuca da pisu za njega, njegovu stranku nesposobnih i jos da pravdaju okupatorsku politiku Rusa!
Sto oni da daju, kada to moze da ide preko cene gasa koji ce narod Srbije placati, a izvrsioci pleniti imovinu ako ne plate.

banej

pre 9 godina

"Dok neki tu visoku cenu objašnjavaju ogromnim gasnim dugom Srbije prema Rusiji, drugi prstom upiru u korumpirane srpske političare koji nisu radili i ne rade u korist svoje zemlje."
Hajde da raščistimo koji su jedni, a koji drugi.

telefon inzenjering

pre 9 godina

Auuuu, al ste neozbiljni....http://www.slobodnaevropa.org/content/cena-ruskog-gasa-najskuplje-za-siromasne/25443197.html
Jel moguce da toliko "spinujete" u "moju" korist (procitaj potpis)??
Dve vesti koje se pojavljuju oko ove vesti su u vezi "isplativosti" solarnih elektrana koje "ja" distribuiram....odoh da sisam veslo...

Kinta

pre 9 godina

Kako god da okrenes to je ta efikasna vlada od 2000-te do 2012-ste koja nista pametno nije mogla da uradi,a kamoli da sklopi neki ugovor a ko zna koliko je tu novca zapravo bilo,veci deo novca je zavrsio na njihovim nekim privatnim racunima.

Barkly

pre 9 godina

Šteta u ugovoru sa NIS-om je davno napravljena i sad se teško ispravlja! Sata će trebati godine da se malo po malo napravi neki napredak po tom pitanju!

Barkly

pre 9 godina

Šteta u ugovoru sa NIS-om je davno napravljena i sad se teško ispravlja! Sata će trebati godine da se malo po malo napravi neki napredak po tom pitanju!

strelac

pre 9 godina

Zato sto se za vreme potpisivanja sporazuma o uzimanju gasa tadasnji postojeci rezim dobro ogradi cenom i uzeo odredjenu svotu novca za svoj dzep..

SaucySalamander

pre 9 godina

Ljudi, cena ne moze biti ista za povucenih 5mlrd m3 (koliko povlacimo mi) i za povucenih 50mlrd m3 (koliko povlace zemlje zapadne Evrope), to su osnove ekonomije!!!!

A za konkretne lose cene - obratite se SPS i sluzbama bezbednosti koje rukovode njima!!!

BUCA

pre 9 godina

Teško je kad država nema domaćina, i to sad vidimo! Nije samo cena ruskog gasa diskutabvilna već i mnogo prodaja domaćih firmi!Problem bi bio manji da prljavi tragovi ne idu ssve do lokala!Cela Srbija je umrškana od prljavih radnji!

Kilo Lima

pre 9 godina

za juni 2014.god, utrosen gas je fakturisan prema nabavnoj ceni od 395$/1000 Nm3 na granici Ukr/Hun plus troskovi madjarskog transportera sto cini oko 440$ osnovicu za carinjenje.
Odakle vama podatak o 700$ i vise?

urke

pre 9 godina

ovim clankom je sve receno samo ga treba dobro procitati i to je to od prodaje NIS-a do kupovine gasa preko posrednika JUGOROSGASAmdo celnika SRBIJAGASA,formiranja maloprodajne cene gasa koja je jedna od najskupljih u regionu i drugo ko procita clanak bice mu jasno.

istazitelj iz majamija

pre 9 godina

Ovo pitanje nije za ovu Vladu, nego za neke predhodne, a mogli bi i Bajatovica malo o tome propitati, da li on zna razlog, u svakom slucaju istraga u vezi NIS-a dace odgovore na mnoga pitanja.

mirella

pre 9 godina

Ne bih se slozila sa zakljuckom u tekstu da je Vucic demantovao sebe. Mihajloviceva je u resoru energetike postavila stvari na svoje mesto : utvrdila ciljeve i prioritete daljeg delovanja i zavela kakav takav red. Postavljanje Mihajloviceve na celo resora za saobracaj i gradjevinu je delom inicirano i lavovskim delom posla koji nas ocekuje u toj oblasti u narednom periodu: izgradnja jeftinih stanova, "Beograd na vodi" i izbacivanje DS i SPS kadrova iz drzavnog sektora vezanog za izgradnju koridora i celokupne putne infrastrukture...Koliko seda videti, SPS je kao koalicioni partner dobio resore u kojima su u prethodnom mandatu bili SNS kadrovi, gde su izvrsene promene i odgovarajuca imenovanja tako da se stare igrice vise ne mogu igrati.

bb

pre 9 godina

Zato sto oni nama za eksploataciju nasih nalazista gasa i nafte vrednih nekoliko milijardi evra, placaju mizarnu rudnu rentu od 3 % koja je bese ako se ne varam najmanja u celom svetu .

novosadjanin

pre 9 godina

Imacemo uskoro odgovore... Vucic je to najavio,svakako je i to bila jedna od tacaka kad je bio u poseti Ruskoj Federaciji! Socijalisti moraju dati odgovore!

Jasa

pre 9 godina

Mozda bi trebali da pitamo gospodina Bajatovica, posto je on godinama direktor Srbijagasa, velikog gubitasa, a da zlo bude vece doticni gospodin ima dobra primanja, koja dobija od druge strane. Tu nesto smrdi. Nadam se da cemo u skorije vreme saznati, sta.

Button

pre 9 godina

Razlog zbog cega Srbija placa najskuplji gas ce biti ustanovljen uskoro. Cak je to pitanje pokrenuto tokom Vuciceve posete Ruskoj federaciji kad je nagovestio mogucnost da nam Rusi oproste deo duga za gas i da se ustanovi razlog zasto placamo najskuplji gas Rusima u Evropi. Mozda i istraga oko privatizacije NIS-a donese neke odgovore.

Veronika

pre 9 godina

Ko nam je kriv ssto imamo pilechi mozak? Rusija je uvek gledala svoje interese (sasvim je u pravu, i treba tako), a mi smo se kleli u pravoslavlje, bratske veze i ostale baljezgarije, sve za racun nekakvih Milosevica, Kostunica, Bajatovica i ko zna koga dan-danas.

Filip

pre 9 godina

Energetskim sektorom već tradicionalno upravljaju Socijalisti. Sve je bilo kristalno jasno kada je Antić od Mihajlovićeve preuzeo ministarstvo energetike. Srbijagas je država u državi i sumnjam da će se tu nešto suštinski menjati.

risimovic

pre 9 godina

Kao nepouzdani partner, slatkorečiv o velikoj ljubavi, a spreman na izdaju, ne možemo da očekujemo povlašćenu cenu. Trgovinski sporazum je dobijen na lažnim obećanjima...

razmotrimo i ovo kao MOGUĆNOST,zašto da ne

pre 9 godina

To što plaćamo najskuplji gas,za to možda ima neko opravdanje.Pitanje je kakav dogovor ima naša država sa Ruskim partnerima.Borbeni avioni koji treba da dođu Srbiji od Rusije,a za koji ćemo deo platiti kroz poljoprivredne proizvode,možda je baš ovaj drugi deo kroz ovu cenu gasa.Nemoj da se zaboravi da kvalitetno oružje u današnje vreme može da se kupi isključivo za keš,dok ga mi dobijamo da plaćamo na rate kada i koliko stignemo.Neko će reći šta će nam oružje sa kim da ratujemo?Ne treba da ni sa kim ratujemo,ali je dobro za odvraćanje potencijanih agresora iz komšiluka.

trudbenik

pre 9 godina

NIS nije prodat već poklonjen kao narukvica. I to odradiše naši najpravoslavniji zemljaci na vlasti u saradnji sa crvenim đavolčićima. Pravo lice političara. Krste se samo pred bankomatom.

Filip

pre 9 godina

Energetskim sektorom već tradicionalno upravljaju Socijalisti. Sve je bilo kristalno jasno kada je Antić od Mihajlovićeve preuzeo ministarstvo energetike. Srbijagas je država u državi i sumnjam da će se tu nešto suštinski menjati.

urke

pre 9 godina

ovim clankom je sve receno samo ga treba dobro procitati i to je to od prodaje NIS-a do kupovine gasa preko posrednika JUGOROSGASAmdo celnika SRBIJAGASA,formiranja maloprodajne cene gasa koja je jedna od najskupljih u regionu i drugo ko procita clanak bice mu jasno.

bb

pre 9 godina

Zato sto oni nama za eksploataciju nasih nalazista gasa i nafte vrednih nekoliko milijardi evra, placaju mizarnu rudnu rentu od 3 % koja je bese ako se ne varam najmanja u celom svetu .

Jasa

pre 9 godina

Mozda bi trebali da pitamo gospodina Bajatovica, posto je on godinama direktor Srbijagasa, velikog gubitasa, a da zlo bude vece doticni gospodin ima dobra primanja, koja dobija od druge strane. Tu nesto smrdi. Nadam se da cemo u skorije vreme saznati, sta.

novosadjanin

pre 9 godina

Imacemo uskoro odgovore... Vucic je to najavio,svakako je i to bila jedna od tacaka kad je bio u poseti Ruskoj Federaciji! Socijalisti moraju dati odgovore!

istazitelj iz majamija

pre 9 godina

Ovo pitanje nije za ovu Vladu, nego za neke predhodne, a mogli bi i Bajatovica malo o tome propitati, da li on zna razlog, u svakom slucaju istraga u vezi NIS-a dace odgovore na mnoga pitanja.

Veronika

pre 9 godina

Ko nam je kriv ssto imamo pilechi mozak? Rusija je uvek gledala svoje interese (sasvim je u pravu, i treba tako), a mi smo se kleli u pravoslavlje, bratske veze i ostale baljezgarije, sve za racun nekakvih Milosevica, Kostunica, Bajatovica i ko zna koga dan-danas.

razmotrimo i ovo kao MOGUĆNOST,zašto da ne

pre 9 godina

To što plaćamo najskuplji gas,za to možda ima neko opravdanje.Pitanje je kakav dogovor ima naša država sa Ruskim partnerima.Borbeni avioni koji treba da dođu Srbiji od Rusije,a za koji ćemo deo platiti kroz poljoprivredne proizvode,možda je baš ovaj drugi deo kroz ovu cenu gasa.Nemoj da se zaboravi da kvalitetno oružje u današnje vreme može da se kupi isključivo za keš,dok ga mi dobijamo da plaćamo na rate kada i koliko stignemo.Neko će reći šta će nam oružje sa kim da ratujemo?Ne treba da ni sa kim ratujemo,ali je dobro za odvraćanje potencijanih agresora iz komšiluka.

Button

pre 9 godina

Razlog zbog cega Srbija placa najskuplji gas ce biti ustanovljen uskoro. Cak je to pitanje pokrenuto tokom Vuciceve posete Ruskoj federaciji kad je nagovestio mogucnost da nam Rusi oproste deo duga za gas i da se ustanovi razlog zasto placamo najskuplji gas Rusima u Evropi. Mozda i istraga oko privatizacije NIS-a donese neke odgovore.

trudbenik

pre 9 godina

NIS nije prodat već poklonjen kao narukvica. I to odradiše naši najpravoslavniji zemljaci na vlasti u saradnji sa crvenim đavolčićima. Pravo lice političara. Krste se samo pred bankomatom.

Kilo Lima

pre 9 godina

za juni 2014.god, utrosen gas je fakturisan prema nabavnoj ceni od 395$/1000 Nm3 na granici Ukr/Hun plus troskovi madjarskog transportera sto cini oko 440$ osnovicu za carinjenje.
Odakle vama podatak o 700$ i vise?

risimovic

pre 9 godina

Kao nepouzdani partner, slatkorečiv o velikoj ljubavi, a spreman na izdaju, ne možemo da očekujemo povlašćenu cenu. Trgovinski sporazum je dobijen na lažnim obećanjima...

banej

pre 9 godina

"Dok neki tu visoku cenu objašnjavaju ogromnim gasnim dugom Srbije prema Rusiji, drugi prstom upiru u korumpirane srpske političare koji nisu radili i ne rade u korist svoje zemlje."
Hajde da raščistimo koji su jedni, a koji drugi.

SaucySalamander

pre 9 godina

Ljudi, cena ne moze biti ista za povucenih 5mlrd m3 (koliko povlacimo mi) i za povucenih 50mlrd m3 (koliko povlace zemlje zapadne Evrope), to su osnove ekonomije!!!!

A za konkretne lose cene - obratite se SPS i sluzbama bezbednosti koje rukovode njima!!!

crni domino

pre 9 godina

Sta ste mislili, da tek tako poklanjaju Tomi, Dragici i Vucicu silne milione da glume dobrotvore i da Aca placa moderatore i urednike svih kuca da pisu za njega, njegovu stranku nesposobnih i jos da pravdaju okupatorsku politiku Rusa!
Sto oni da daju, kada to moze da ide preko cene gasa koji ce narod Srbije placati, a izvrsioci pleniti imovinu ako ne plate.

srpski Janukovic

pre 9 godina

Pa to je bar jasno, taj gas nije samo energent nego i sredstvo za ucenu i pritisak.
Prodaju ti skup gas, i dok tvoja ekonomija grca zbog skupih energenata, oni ti pricaju pricu "eto vam vase EU, eto vam vaseg zapada". I onda se posle nekog vremena, zbog tih losih ekonomskih prilika instaliraju nekakvog Janukovica, koji se dogovori sa rusima za jeftiniji gas, sto obavezno podrazumeva i izlazak iz zapadne sfere interesa i prelazak u ruski sferu.
Nas slucaj je malo drugaciji i uklapa se u sledeci sablon. Prvo se postavi neki ruski covek (recimo da se takav preziva Bajatovic), i onda taj Bajatovic prodaje taj najskuplji gas po nizoj ceni od trzisne, dok drzava subvencionise razliku u ceni. Posto drzava nema para, ta razlika u ceni se pretvara u dug. Posto cela ta situacija dugo traje (jelte, tog Bajatovica i njegove niko ne moze najuriti), dug naraste do ogromnih razmera. Zbog velikih dugova, Rusi dobijaju jos jedan argument da ti jos vise podignu cenu gasa, jer ne izmirujes svoje dugove, i ti si upao u tu spiralu iz koje nema izlaska, veci dug - skuplji gas. I onda kada treba da doneses neku politicku odluku, a koja nije po volji Rusa, oni vam kazu "samo se usudite, mi cemo odma da trazimo da izmirite dugove, a ako ne izmirite zavrcemo gas, mozemo samo da vam prepolovimo dugove, al da platite odma (al dzabe vam znamo da nemate para)" (sto je vec vidjeno u Ukrajini, mi smo na pola puta od toga).
To vam je ta "energetska nezavisnost" o kojoj vam je pricao Vojislav Kostunica.

BUCA

pre 9 godina

Teško je kad država nema domaćina, i to sad vidimo! Nije samo cena ruskog gasa diskutabvilna već i mnogo prodaja domaćih firmi!Problem bi bio manji da prljavi tragovi ne idu ssve do lokala!Cela Srbija je umrškana od prljavih radnji!

sasa jokic

pre 9 godina

Zasto?

1.Zato sto su to nasa braca.
2. Zato sto deo razlike ide na privatne racune sto Rusa, sto ove njihove ispostave u Srbiji, koja od '45. radi za njih. Pa odakle bi se finansirale paralelne sluzbe, DSS, Obraz, Nasi i ostali?

strelac

pre 9 godina

Zato sto se za vreme potpisivanja sporazuma o uzimanju gasa tadasnji postojeci rezim dobro ogradi cenom i uzeo odredjenu svotu novca za svoj dzep..

telefon inzenjering

pre 9 godina

Auuuu, al ste neozbiljni....http://www.slobodnaevropa.org/content/cena-ruskog-gasa-najskuplje-za-siromasne/25443197.html
Jel moguce da toliko "spinujete" u "moju" korist (procitaj potpis)??
Dve vesti koje se pojavljuju oko ove vesti su u vezi "isplativosti" solarnih elektrana koje "ja" distribuiram....odoh da sisam veslo...

Slovenac, dugogodišnji ćitalac

pre 9 godina

Da li se ikad zapitate, ko plaća bivanje u Rusiji M. Markovićki - onoj, sa ružom u kosici, njezinom sinu, koji je zaradio na gajbicama? Nekih srpskih generala Ađić npr. Sve to neko i nekako plaća! Šta Vi mislite ko? Srbijagas? Ma ne može - samo poštenjaćine su tamo!:(

Kinta

pre 9 godina

Kako god da okrenes to je ta efikasna vlada od 2000-te do 2012-ste koja nista pametno nije mogla da uradi,a kamoli da sklopi neki ugovor a ko zna koliko je tu novca zapravo bilo,veci deo novca je zavrsio na njihovim nekim privatnim racunima.

Barkly

pre 9 godina

Šteta u ugovoru sa NIS-om je davno napravljena i sad se teško ispravlja! Sata će trebati godine da se malo po malo napravi neki napredak po tom pitanju!

Barkly

pre 9 godina

Šteta u ugovoru sa NIS-om je davno napravljena i sad se teško ispravlja! Sata će trebati godine da se malo po malo napravi neki napredak po tom pitanju!

BRATAC - SACULATAC

pre 9 godina

Ovo pitanje ocigledno nije za sadasnju Vladu, nego za neke predhodne, a mogli bi i Dusana Bajatovica malo o tome propitati, da li on zna razlog, u svakom slucaju istraga u vezi NIS-a dace odgovore na mnoga pitanja koja su ostala ne dorecena i mnogima nejasna. Srbija u svakom pogledu, pre svega zbog NIS-a, sigurno da zasluzuje da ima bukvalno najnizu cenu kad je u pitanju gas, ali, to se ne dogadja po meni glavni krivac za to je Srbijagas. Inace, sto se tice evropskih zemalja, one su, iako su clanice EU, oduvek placale nizu cenu gasa nego zemlje juzne Evrope.Ovo pitanje moze da se postavi i ono moze da se resi, ali samo ukoliko te zemlje na tome insistiraju. Dok to pitanje ne postave na politicki plan, nema nista od toga. Nadam se da ce Aleksandar Vucic pokusati da i ovo pitanje resi.

cuti i trpi dok ...

pre 9 godina

Znaci uvek isti scenario. Politicari pokradu onda nama podignu poreze, takse, namete na gas, ... da se ti dugovi vrate. Oni kradu mi placamo, oni kradu mi vracamo, oni kradu mi ... i tako u nedogled.
Da li ste culi neki dan vest iz Vasingtona da je od 2002-2011 iz Srbije nelegalno izneseno skoro 50 milijardi dolara. Sve pokradose bez ikakve odgovornosti a mi cemo sve to da vratimo. Opljackase nas a mi i dalje cutimo.

mirella

pre 9 godina

Ne bih se slozila sa zakljuckom u tekstu da je Vucic demantovao sebe. Mihajloviceva je u resoru energetike postavila stvari na svoje mesto : utvrdila ciljeve i prioritete daljeg delovanja i zavela kakav takav red. Postavljanje Mihajloviceve na celo resora za saobracaj i gradjevinu je delom inicirano i lavovskim delom posla koji nas ocekuje u toj oblasti u narednom periodu: izgradnja jeftinih stanova, "Beograd na vodi" i izbacivanje DS i SPS kadrova iz drzavnog sektora vezanog za izgradnju koridora i celokupne putne infrastrukture...Koliko seda videti, SPS je kao koalicioni partner dobio resore u kojima su u prethodnom mandatu bili SNS kadrovi, gde su izvrsene promene i odgovarajuca imenovanja tako da se stare igrice vise ne mogu igrati.

davor

pre 9 godina

za juni 2014.god, utrosen gas je fakturisan prema nabavnoj ceni od 395$/1000 Nm3 na granici Ukr/Hun plus troskovi madjarskog transportera sto cini oko 440$ osnovicu za carinjenje.
Odakle vama podatak o 700$ i vise?
(Kilo Lima, 25. avgust 2014 07:21)
a zašto hrvati od gazproma d.o.o. zagreb plačaju u veleprodaji za firme 220$ 1000 m3
pa isto to dolazi preko mađarske.Ko tu koga znate šta.

risimovic

pre 9 godina

Kao nepouzdani partner, slatkorečiv o velikoj ljubavi, a spreman na izdaju, ne možemo da očekujemo povlašćenu cenu. Trgovinski sporazum je dobijen na lažnim obećanjima...

mirella

pre 9 godina

Ne bih se slozila sa zakljuckom u tekstu da je Vucic demantovao sebe. Mihajloviceva je u resoru energetike postavila stvari na svoje mesto : utvrdila ciljeve i prioritete daljeg delovanja i zavela kakav takav red. Postavljanje Mihajloviceve na celo resora za saobracaj i gradjevinu je delom inicirano i lavovskim delom posla koji nas ocekuje u toj oblasti u narednom periodu: izgradnja jeftinih stanova, "Beograd na vodi" i izbacivanje DS i SPS kadrova iz drzavnog sektora vezanog za izgradnju koridora i celokupne putne infrastrukture...Koliko seda videti, SPS je kao koalicioni partner dobio resore u kojima su u prethodnom mandatu bili SNS kadrovi, gde su izvrsene promene i odgovarajuca imenovanja tako da se stare igrice vise ne mogu igrati.

trudbenik

pre 9 godina

NIS nije prodat već poklonjen kao narukvica. I to odradiše naši najpravoslavniji zemljaci na vlasti u saradnji sa crvenim đavolčićima. Pravo lice političara. Krste se samo pred bankomatom.

Filip

pre 9 godina

Energetskim sektorom već tradicionalno upravljaju Socijalisti. Sve je bilo kristalno jasno kada je Antić od Mihajlovićeve preuzeo ministarstvo energetike. Srbijagas je država u državi i sumnjam da će se tu nešto suštinski menjati.

Button

pre 9 godina

Razlog zbog cega Srbija placa najskuplji gas ce biti ustanovljen uskoro. Cak je to pitanje pokrenuto tokom Vuciceve posete Ruskoj federaciji kad je nagovestio mogucnost da nam Rusi oproste deo duga za gas i da se ustanovi razlog zasto placamo najskuplji gas Rusima u Evropi. Mozda i istraga oko privatizacije NIS-a donese neke odgovore.

Barkly

pre 9 godina

Šteta u ugovoru sa NIS-om je davno napravljena i sad se teško ispravlja! Sata će trebati godine da se malo po malo napravi neki napredak po tom pitanju!

Veronika

pre 9 godina

Ko nam je kriv ssto imamo pilechi mozak? Rusija je uvek gledala svoje interese (sasvim je u pravu, i treba tako), a mi smo se kleli u pravoslavlje, bratske veze i ostale baljezgarije, sve za racun nekakvih Milosevica, Kostunica, Bajatovica i ko zna koga dan-danas.

istazitelj iz majamija

pre 9 godina

Ovo pitanje nije za ovu Vladu, nego za neke predhodne, a mogli bi i Bajatovica malo o tome propitati, da li on zna razlog, u svakom slucaju istraga u vezi NIS-a dace odgovore na mnoga pitanja.

Barkly

pre 9 godina

Šteta u ugovoru sa NIS-om je davno napravljena i sad se teško ispravlja! Sata će trebati godine da se malo po malo napravi neki napredak po tom pitanju!

urke

pre 9 godina

ovim clankom je sve receno samo ga treba dobro procitati i to je to od prodaje NIS-a do kupovine gasa preko posrednika JUGOROSGASAmdo celnika SRBIJAGASA,formiranja maloprodajne cene gasa koja je jedna od najskupljih u regionu i drugo ko procita clanak bice mu jasno.

bb

pre 9 godina

Zato sto oni nama za eksploataciju nasih nalazista gasa i nafte vrednih nekoliko milijardi evra, placaju mizarnu rudnu rentu od 3 % koja je bese ako se ne varam najmanja u celom svetu .

novosadjanin

pre 9 godina

Imacemo uskoro odgovore... Vucic je to najavio,svakako je i to bila jedna od tacaka kad je bio u poseti Ruskoj Federaciji! Socijalisti moraju dati odgovore!

crni domino

pre 9 godina

Sta ste mislili, da tek tako poklanjaju Tomi, Dragici i Vucicu silne milione da glume dobrotvore i da Aca placa moderatore i urednike svih kuca da pisu za njega, njegovu stranku nesposobnih i jos da pravdaju okupatorsku politiku Rusa!
Sto oni da daju, kada to moze da ide preko cene gasa koji ce narod Srbije placati, a izvrsioci pleniti imovinu ako ne plate.

razmotrimo i ovo kao MOGUĆNOST,zašto da ne

pre 9 godina

To što plaćamo najskuplji gas,za to možda ima neko opravdanje.Pitanje je kakav dogovor ima naša država sa Ruskim partnerima.Borbeni avioni koji treba da dođu Srbiji od Rusije,a za koji ćemo deo platiti kroz poljoprivredne proizvode,možda je baš ovaj drugi deo kroz ovu cenu gasa.Nemoj da se zaboravi da kvalitetno oružje u današnje vreme može da se kupi isključivo za keš,dok ga mi dobijamo da plaćamo na rate kada i koliko stignemo.Neko će reći šta će nam oružje sa kim da ratujemo?Ne treba da ni sa kim ratujemo,ali je dobro za odvraćanje potencijanih agresora iz komšiluka.

Jasa

pre 9 godina

Mozda bi trebali da pitamo gospodina Bajatovica, posto je on godinama direktor Srbijagasa, velikog gubitasa, a da zlo bude vece doticni gospodin ima dobra primanja, koja dobija od druge strane. Tu nesto smrdi. Nadam se da cemo u skorije vreme saznati, sta.

srpski Janukovic

pre 9 godina

Pa to je bar jasno, taj gas nije samo energent nego i sredstvo za ucenu i pritisak.
Prodaju ti skup gas, i dok tvoja ekonomija grca zbog skupih energenata, oni ti pricaju pricu "eto vam vase EU, eto vam vaseg zapada". I onda se posle nekog vremena, zbog tih losih ekonomskih prilika instaliraju nekakvog Janukovica, koji se dogovori sa rusima za jeftiniji gas, sto obavezno podrazumeva i izlazak iz zapadne sfere interesa i prelazak u ruski sferu.
Nas slucaj je malo drugaciji i uklapa se u sledeci sablon. Prvo se postavi neki ruski covek (recimo da se takav preziva Bajatovic), i onda taj Bajatovic prodaje taj najskuplji gas po nizoj ceni od trzisne, dok drzava subvencionise razliku u ceni. Posto drzava nema para, ta razlika u ceni se pretvara u dug. Posto cela ta situacija dugo traje (jelte, tog Bajatovica i njegove niko ne moze najuriti), dug naraste do ogromnih razmera. Zbog velikih dugova, Rusi dobijaju jos jedan argument da ti jos vise podignu cenu gasa, jer ne izmirujes svoje dugove, i ti si upao u tu spiralu iz koje nema izlaska, veci dug - skuplji gas. I onda kada treba da doneses neku politicku odluku, a koja nije po volji Rusa, oni vam kazu "samo se usudite, mi cemo odma da trazimo da izmirite dugove, a ako ne izmirite zavrcemo gas, mozemo samo da vam prepolovimo dugove, al da platite odma (al dzabe vam znamo da nemate para)" (sto je vec vidjeno u Ukrajini, mi smo na pola puta od toga).
To vam je ta "energetska nezavisnost" o kojoj vam je pricao Vojislav Kostunica.

sasa jokic

pre 9 godina

Zasto?

1.Zato sto su to nasa braca.
2. Zato sto deo razlike ide na privatne racune sto Rusa, sto ove njihove ispostave u Srbiji, koja od '45. radi za njih. Pa odakle bi se finansirale paralelne sluzbe, DSS, Obraz, Nasi i ostali?

Kinta

pre 9 godina

Kako god da okrenes to je ta efikasna vlada od 2000-te do 2012-ste koja nista pametno nije mogla da uradi,a kamoli da sklopi neki ugovor a ko zna koliko je tu novca zapravo bilo,veci deo novca je zavrsio na njihovim nekim privatnim racunima.

Slovenac, dugogodišnji ćitalac

pre 9 godina

Da li se ikad zapitate, ko plaća bivanje u Rusiji M. Markovićki - onoj, sa ružom u kosici, njezinom sinu, koji je zaradio na gajbicama? Nekih srpskih generala Ađić npr. Sve to neko i nekako plaća! Šta Vi mislite ko? Srbijagas? Ma ne može - samo poštenjaćine su tamo!:(

strelac

pre 9 godina

Zato sto se za vreme potpisivanja sporazuma o uzimanju gasa tadasnji postojeci rezim dobro ogradi cenom i uzeo odredjenu svotu novca za svoj dzep..

BRATAC - SACULATAC

pre 9 godina

Ovo pitanje ocigledno nije za sadasnju Vladu, nego za neke predhodne, a mogli bi i Dusana Bajatovica malo o tome propitati, da li on zna razlog, u svakom slucaju istraga u vezi NIS-a dace odgovore na mnoga pitanja koja su ostala ne dorecena i mnogima nejasna. Srbija u svakom pogledu, pre svega zbog NIS-a, sigurno da zasluzuje da ima bukvalno najnizu cenu kad je u pitanju gas, ali, to se ne dogadja po meni glavni krivac za to je Srbijagas. Inace, sto se tice evropskih zemalja, one su, iako su clanice EU, oduvek placale nizu cenu gasa nego zemlje juzne Evrope.Ovo pitanje moze da se postavi i ono moze da se resi, ali samo ukoliko te zemlje na tome insistiraju. Dok to pitanje ne postave na politicki plan, nema nista od toga. Nadam se da ce Aleksandar Vucic pokusati da i ovo pitanje resi.

Kilo Lima

pre 9 godina

za juni 2014.god, utrosen gas je fakturisan prema nabavnoj ceni od 395$/1000 Nm3 na granici Ukr/Hun plus troskovi madjarskog transportera sto cini oko 440$ osnovicu za carinjenje.
Odakle vama podatak o 700$ i vise?

SaucySalamander

pre 9 godina

Ljudi, cena ne moze biti ista za povucenih 5mlrd m3 (koliko povlacimo mi) i za povucenih 50mlrd m3 (koliko povlace zemlje zapadne Evrope), to su osnove ekonomije!!!!

A za konkretne lose cene - obratite se SPS i sluzbama bezbednosti koje rukovode njima!!!

telefon inzenjering

pre 9 godina

Auuuu, al ste neozbiljni....http://www.slobodnaevropa.org/content/cena-ruskog-gasa-najskuplje-za-siromasne/25443197.html
Jel moguce da toliko "spinujete" u "moju" korist (procitaj potpis)??
Dve vesti koje se pojavljuju oko ove vesti su u vezi "isplativosti" solarnih elektrana koje "ja" distribuiram....odoh da sisam veslo...

cuti i trpi dok ...

pre 9 godina

Znaci uvek isti scenario. Politicari pokradu onda nama podignu poreze, takse, namete na gas, ... da se ti dugovi vrate. Oni kradu mi placamo, oni kradu mi vracamo, oni kradu mi ... i tako u nedogled.
Da li ste culi neki dan vest iz Vasingtona da je od 2002-2011 iz Srbije nelegalno izneseno skoro 50 milijardi dolara. Sve pokradose bez ikakve odgovornosti a mi cemo sve to da vratimo. Opljackase nas a mi i dalje cutimo.

BUCA

pre 9 godina

Teško je kad država nema domaćina, i to sad vidimo! Nije samo cena ruskog gasa diskutabvilna već i mnogo prodaja domaćih firmi!Problem bi bio manji da prljavi tragovi ne idu ssve do lokala!Cela Srbija je umrškana od prljavih radnji!

banej

pre 9 godina

"Dok neki tu visoku cenu objašnjavaju ogromnim gasnim dugom Srbije prema Rusiji, drugi prstom upiru u korumpirane srpske političare koji nisu radili i ne rade u korist svoje zemlje."
Hajde da raščistimo koji su jedni, a koji drugi.

davor

pre 9 godina

za juni 2014.god, utrosen gas je fakturisan prema nabavnoj ceni od 395$/1000 Nm3 na granici Ukr/Hun plus troskovi madjarskog transportera sto cini oko 440$ osnovicu za carinjenje.
Odakle vama podatak o 700$ i vise?
(Kilo Lima, 25. avgust 2014 07:21)
a zašto hrvati od gazproma d.o.o. zagreb plačaju u veleprodaji za firme 220$ 1000 m3
pa isto to dolazi preko mađarske.Ko tu koga znate šta.