Petak, 22.08.2014.

18:15

Nemci hoće beogradski aerodrom

Nemačka kompanija Fraport zainteresovana je za kupovinu Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu, piše ljubljanski Dnevnik.

Izvor: Tanjug

Nemci hoæe beogradski aerodrom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Bikan

pre 9 godina

(drmatoriks, 23. avgust 2014 00:22)...pa o tome se radi. Profit. Neka nemci/japanci/janko/branko prave profit...na to se placa taxa i tako drzava zivi. A ne da izdvaja iz bugeta ili da pokriva troskove...a uvek ih ima.
Privatizacija ovakvih "drzavnih" biznisa je izlaz za Srbiju. A to sto "rodoljubi" misle da je to rasprodaja zemlje...vi sve znate, zato ce te ostati tu i gde ste.

objektivaN

pre 9 godina

Кад продам ауто, онда гаражу издајем, док не купим нови.
Само у Србији гаража ради с губитком.

USA

pre 9 godina

fraport je vlasnik drugih manjih aerodroma u Evropi kao sto je Antalya airport u Turskoj ili Varna airport u bugarskoj... Oni nece poboljsati nove usluge nego ce verovatno voditi poslovnu politiku da aerodrom poveca tax skoro svim avioprevoznicima a pogotovo air Serbia sto u prevodu znaci skuplje cene karata... Mislim da je pametnije bi bilo da aerodrom vodi etihad ili neko iz UAE pod uslovom da ce da izgrade moderan Terminal za Air Serbia i njene Partnere. Oni koji misle da ce Fraport od aerodroma BEG napraviti novi FRA grdno se varate i kad smo vec oko vodjenja aerodroma pogledajte Singapore Changi Airport, Hong Kong Airport, ICN Seoul Airport itd...Pa to su aerodromi koji postavljaju nove standarde i lepo su objasnili Evropljanima I Amerikancima kako se vodi airport.

Predrag

pre 9 godina

@Daj boze da budemo njihov protektorat, bar bi se znao red.

Ne bi ga kupila Nemačka kao država već privatna firma kojoj će glavni cilj biti što veći profit (što veći prihodi uz smanjenje troškova tj otpuštanja)

Uroš

pre 9 godina

Dobro, ako priželjkujemo Nemce, kažite mi jedan razlog što bi iko imao veću platu od 200 evra? Nešto ne vidim da su se ekonomski razvile kolonije, bilo gde u svetu.

proklkinjace vas (politicare) buducnost

pre 9 godina

Ajd da upitam za koliko novaca ste se prodali (mislim na strane valute) vi svi politicari ponaosob + stranke koji ste za ovih 25 godina vladali, ako ne znate u dinar barem nam recite koja vam je bila novcana i moralna vrednost djuture.
E o cemu cete vi pokoljenjima pricati, ali sigurno ce vas proklinjati, jer se kroz pokoljenja provlaci uspeh kralja Obrenovica je bio dobar evropski trgovc, seljak je hranio a on prodavao svinje po Evropi i za njih naplacivao u zlatu - svinje za zlato - a vi sta vi radite nego svoj narod za robove i nadnicare pripremate. Za sebe ste uzeli i pravo da narod gledate kao rulju (seseljizam), nepismen i glup a da samo vi politicari znate, sta je 'dobro' pa od silne dobrote propadosmo. Nemojte vise nikada barem vas ja molim i kumim Bogom, misliti a ni raditi za drzavno i narodno dobro, postadosmo sluge a bicemo i nadnicari na imovini i njivi koju su nasi preci sticali a lopovi se sve imovine 'zakonsko-politicki'uz dva prsta docepali - iza vas pustos, a posle vas potop tako gledate na Srbiju.
Kaze pametan svet da je najlakse prodavati tudje, da je najlakse prodavati nasledjeno a da je nateze prodati, jer nema cene, svojim rukama sticano i napravljeno.

Dejan

pre 9 godina

Samo da primetim da novinari Dnevnika nisu citali ugovor o prodaji JAT-a. Da jesu videli bi da od navedenog nema nista. Naime, Srbija se ugovorom obavezala da zgradu Terminala 1 ili 2 (najverovatnije je u pitanju prva kao veca) da na ekskluzivno koriscenje Air Srbiji (pri tome dodatno postoji obaveza placanja uredjenja zgrade do nivoa standarda Etihada). Ovo ne bi bio problem da uz to ne postoji obaveza davanja svih dozvola za bavljenjem uslugama koje trenutno obavlja iskljucivo Aerodrom. Ova dozvola se daje AS ali u jednom delu ugovora stoji i Etihadu. Prevedeno na razumljivi jezik, ovim ugovorom se uz sve druge obaveze koje je Srbija preuzela (o kojima je dosta pisano i koje su reda velicine desetina miliona eura), prakticno unistava Aerodrom. Da podsetim rec je o preduzecu cija je trenutna vrednost oko 200 miliona eura i koje bi moglo godisnje da ostvaruje oko 20 miliona eura profita (da nije partijskog upravljanja). Mislim da ce se svi sloziti da je Etihadu uz JAT dat sramno veliki miraz. Zanimljivo je i da o ovome niko do sada nije rekao rec a radi se o veoma znacajnoj stvari. Naime, u vlasnickoj strukturi Aerodroma nalazi se i veliki broj stranih institucionalnih investitora koji sigurno nece blagonaklono gledati na ovu kradju njihove imovine (pri tome su nam puna usta vaznosti privlacenja stranog kapitala).

rasa

pre 9 godina

Kada jedna tako velika Nemacka kompanija pokaze interesovanje za jednu srpsku kompaniju to je dobar znak da je Srbija uredjena i sigurna zemlja za strana ulaganja !!!

Android Jelly Bean

pre 9 godina

Koliko ste Crnu Goru kritikovali sto smo sve rasprodali,a sad se to isto desava i u Srbiji.
- Imaju oni moderno ime za to ''tranzicija'' :)

Nebojsa

pre 9 godina

O lijepa, o draga, o slatka slobodo,
dar u kom sva blaga višnji nam bog je do
uzroče istini od naše sve slave,
uresu jedini od ove Dubrave,
sva srebra, sva zlata, svi ljudski životi,
ne mogu bit plata tvoj čistoj lipoti!

Ivan Gundulic pre vise stotina godina!

Vojislav

pre 9 godina

Vlada Srbije je saopštila da Aerodrom Beograd nije na prodaju već postoji ideja da se da na koncesiju uz obavezu koncesionara da: sagradi nov terminal samo za AS, nove hangare i magacine od kojih neke samo za AS, novu pistu, hotel i parking.

dzon travolta

pre 9 godina

nije vlast unistila drzavna preduzeca,niti bahati direktori.. to je opet onaj koji na KRAJU uziva sve privilegije.. znaci KRAJNJI kupac.. nijedno ovo preduzece nije propalo samo od sebe vec zbog javasluka.. javasluka koji je odobren od strane ONOG koji moze da zastiti sve te koji su dopustili propadanje zarad krajnjeg kupca tj. ONOG! imate i primera koliko hocete,niko nije osudjen zbog korupcije! hocete da kazete da korupcije nema???

MNS

pre 9 godina

Mudra strategija. Ulozis državne novce u dil sa arapima, rasteras jeftine prevoznike pod obrazloženjem da praviš jaku regionalnu kompaniju koja ce vući promet na Etihad i Abu Dabi kao glavni čvor, a potom prodaš aerodrom koji je baza nacionalnoj kompaniji Fraportu koji vuče promet na Frankfurt i konkurentsku Star Alliance / Lufthansu.

Država treba da se odluci da li je za slobodno tržište ili za nacionalne projekte kao što je Air Serbia. Ta dva, bez temeljne strategije koja ih povezuje, teško idu zajedno.

Dejan

pre 9 godina

Bojim se da od prodaje Nemcima nema nista, jer bi to direktno ugrozilo Air Serbiu kao domaceg avio prevoznika koji kao sto znamo 49% pripada Arapima. Fraport, odnosno Lufthanza pripadaju grupi avioprevoznika Star Alliance, a Lufthanza ima kljucnu ulogu u ovoj grupaciji i u Evropi se sve podredjuje njima. Clan ove grupe je takodje i Croatia airlines, pa vidimo koliko su uspesni. Arapi nece dozvoliti da Nemci kupe Nikolu Teslu jer ce Terminal 1 oni preuzeti i renovirati, a sva prosirenja terminala kao i najavljena druga pista ce se iskljucivo graditi zbog jacanja Air Serbie i najavljenih letova ka SAD. Jacanje Air Serbie kao regionalnog prevoznika je direktan trn u oku kompanijama u okruzenju od kojih su mnoge pod kapom Lufthanze. Zbog toga smatram da kada bi Nemci kupili Aerodrom Beograd, da bi se trudili da sto vise sabotiraju domaceg avio prevoznika, pa makar i sa rizikom smanjenja broja putnika, jer bi to osiguralo Lufthanzi bolji polozaj. Mislim da Aerodrom nije kompanija koju bismo trebali prodavati, drugo su aviokompanije, ali nas najveci aerodrom polako postaje jedan od najvaznijih cvorista u Evropi gde ce se ukrstati brojni interkontinentalni letovi. Ocekuje se u narednim godinama sve veci broj putnika, a time i veliki prihodi. Treba reci da poslednjih godina Nikola Tesla sve investicije radi iskljucivo iz sopstvenih prihoda. Treba jedino kontrolisati partijske kadrove. Licno mislim da Vucic uz pomoc Arapa nece dozvoliti da neko spreci dalji razvoj aerodroma Beograd.

mile

pre 9 godina

spala knjiga na tri slova , da prodanmo aerodrom i ostaje nam jos telekom i elektroprivreda i mozemo slobodno da okacimo prosjacki stap na ledja...neumemo da vodimo ni profitabilne firme za bolje nismo

инг.арх

pre 9 godina

Daj boze da budemo njihov protektorat, bar bi se znao red.
(bmw, 22. avgust 2014 19:06)

Преко два милиона Срба је у 20. веку дало живот да ми не бисмо били немачки протекторат.

Аеродром годинама унзад има константан раст и профит па чак и у годинама највеће кризе. Фазно је и из сопствених прихода реконструисао Т2,набавио нове модерне авиомостове, модернизовао писту, проширио платформу... И то све упркос томе што ни ЈАТ а сада ни Ер Србија нису плаћали таксе. Да јесу профит аеродрома би годишње био између 15 и 30 милиона евра а онда су и инвестиције у нови терминал могуће из сосптвених прохода. На страну то, таквом предузећу би свака банка радо дала кредит.

Суштина је у томе да не постоји никакво оправдање за продају аеродрома, концесија и некако али продаја најважнијег парчета инфраструктуре је класична издаја државних и националних интереса.

drmatoriks

pre 9 godina

Dragi genijalni komentatori, vi koji navijate za to da Nemci preuzmu beogradski aerodrom jer će ga oni navodno bolje voditi: kada stranci kupuju neku kompaniju u nekoj zemlji, to ne rade zato da pomognu toj zemlji i njenom narodu, nego da ostvare profit. Neki među nama nemaju ptičiju pamet pa se sećaju koliko smo plaćali fiksnu telefoniju u vreme kada je Telekom Srbije bio u vlasništvu Italijana i Grka, a koliko kada je Đinđić otkupio Telekom natrag. Sve što kupe stranci počinje da pruža skuplje usluge - to je pravilo. Doći će na red i elektroprivreda i vodovod i gradska čistoća... Živeo sam u Mađarskoj upravo u vreme kada su Nemci i Austrijanci kupovali jednu po jednu komunalnu kompaniju, pa - iz vedra nebe, 3 puta veći računi za struju, 12 puta veći računi za vodu... Samo se vi radujte Nemcima, oni će sigurno da vas usreće.
Vučić će sigurno prodati aerodrom da isplati jednu ili dve penzije, a onda će svi zaposleni da dobiju otkaze i aerodromske takse će poskupeti, i to ozbiljno.
Jedine "dobre" investicije su greenfield, a toga smo imali od 2000. na ovamo 2-3 ukupno. Rasprodaja domaćih kompanija je siguran put u bedu. Naročito kada se prodaje nešto što dobro posluje, kao Aerodrom Beograd.

Sinjajevina

pre 9 godina

@stevan

Pa ne prodali, vec poklonili smo Zelezaru amerikancima, cisto da vidimo uspesan poslovan poduhvat. Kostalo dzravu i poreznike oko 1 milijarde njihovih dugova. I od Zelezare ostade poljance koju ce sada iz bule opet da vade Rusi. Jedini koliko-toliko uspesan posao za zapadom je Merima Krusevac i nista vise, pa busali se Vi u grudi koliko hocete. A zajahani radnik u NISu kod Rusa sa srednjom ima 750 evrica mesecno, a pogonski inzenjer 1150-1200. I nema prekovremenog, samo 8 sati, pun godisnji, HTZ oprema, nema alkohola. Toliko.

Simon

pre 9 godina

bio sta sto postane nemacko zaposljavace indirektno preko lizing firmi i ne postoji mogucnost produzenja ugovora na vise od tri puta. Tako izbegavaju da plate otpremnine. Uz novi zakon o radu koji su nam nemci napisali i dali da ga samo usvojimo pripremili su Srbiju za perfektnu koloniju.

sesir

pre 9 godina

nada22.... na fraportu radi svaki dan oko 78hiljada dusa. 22 hiljade su direktno zaposleni kod fraporta. ako izdrzis tempo....sigurno ce ti biti produzen ugovor. radio za fraport ili bio iznajmljen :-)

tomy beograd

pre 9 godina

opet ovi rodoljubi-"ne damo naše" , "hoće da nam otmu" , itd,itd...e pa moji rodoljubi vi od tog profita nemate nista nego politicki direktori koji decenijama kradu ukljucujuci i ove sada.vama se od vasih para(poreza) uzima da se namire ti gubitasi sto"necete da prodate strancima"-(eps,zeleznice....).nazalost smo takav narod da treba sve prodati jer jedino tako ce se smanjiti



neverovatan broj politicki zaposlenih u drzavnoj upravi,i drzavnim preduzecima koja se dele kao sto hijene dele plen...
p.s. moj otac je za vreme tkz. komunizma bio inzenjer i ponekad neki direktor sektora u firmi i nikad niko mu nije trazio da bude clan saveza komunista.a da li posle petog oktobra cistacica moze da se zaposli ako nije clan stranke...

nada 22

pre 9 godina

Ja bih Nemcima osim beogradskog, ne prodao, vec poklonio i aerodrom u Nishu da bi se od njega najzad napravilo normalno mesto za putovanje.
Sve je normalno osim onoga shto protiv svojih gradjana radi svaka vlast u Srbiji.
(u prolazu, 22. avgust 2014 18:54)

TI prodaj, pardon poklonni sve SVOJE, što si SVOJIM radom stekao, a ne sekiraj se za beogradski aerodrom.
PS. Ne znam čija je zasluga, ali na frankfurtskom aerodromu već 10 godina nema ni 10% stalno zaposlenih. 90% su IZNAJMLJENI od "Agencija" na ODREĐENO vreme. Retko kome se ugovori (posle godinu dana) produžavaju, a plate su uglavnom ZAKONSKI MINIMALAC.

brzi

pre 9 godina

zik, katoliki su što se organizacije tiče veoma slična priča kao i pravoslavci. Nemci su inače večinsko protestanti ( više manje cela zemlja osim Bavarske i Baden Winterberga).

stevan

pre 9 godina

Naravno da ga treba prodati nemcima, oni ce ga voditi svakako bolje od drzave Srbije. Da je srece da smo prodali i ostale kompanije kao NIS zapadnim gigantima, ali nisu zainteresovani jer smo premali za njih kao sto smo premali za banke prve klase, pa nas jasu i Rusi i ko stigne. Ekipa Bajatovic, Kostunica i ostali su nas unistili.

wiener

pre 9 godina

mislite sta hocete ali fraport radi iskljucivo u interesu frankfurta i lufthanse. mozda ce to i doneti boljitak beogradskom aerodromu, ali ja radim za becki i i oni i lufthansa prave probleme i ne dozvoljavaju nam dalji rast koji se obezbedjuje iskljucivo kroz trece firme.

tako da ne znam.

zik

pre 9 godina

Ja samo zalim sto su nemci oterani iz srbije '45 jer bi oni ovaj ovde vizantijski primitivizam zamenili katolickom organizacijiom i disciplinom te
bi se ovde sad moglo normalno ziveti i raditi !

tek ce da bude

pre 9 godina

Ne prodavaj, ostadosmo i bez pocepanih gaca
(boki, 22. avgust 2014 19:30)
Prodaces i gace. A onda i boolju. A onda ces da cutis i radis za strance (Nemce, Amere, Ruse, Kineze, Arape) i da budes ko bela lala. Bar ce plate biti redovne a verovatno i nesto vece nego sad

snoopi

pre 9 godina

najbolje sto se moze dogoditi je da fraport kupi nt.
niko od novinara nije nasao za shodno da objasni da je fraport firma koja upravlja frankfurtskim aerodromom. odatle i ime fra(nkfurt air)port. u svetu imaju jos nekoliko aerodroma pod svojim rukovidstvom.

Petar

pre 9 godina

Aerodrom kao profatibilnog ne treba prodavati. Sta zele Nemci, da im mi budemo jeftina radna snaga bez ikakvog vlasnistva.
Alo, Srbijo probudi se.

nesa

pre 9 godina

Onu milijardu sto su nam Arapi dali Vucic je vec potrosio, sada mu treba nov priliv novca. Uskoro ce rasprodati sve i zivecemo jos gore nego u doba DSa, sa manjim platama, penzijama i vecim rashodima za goli zivot.

u prolazu

pre 9 godina

Ja bih Nemcima osim beogradskog, ne prodao, vec poklonio i aerodrom u Nishu da bi se od njega najzad napravilo normalno mesto za putovanje.
Sve je normalno osim onoga shto protiv svojih gradjana radi svaka vlast u Srbiji.

Serbinho

pre 9 godina

Pare se odmah potrose na plate stranackih kadrova po javnim ustanovama, kasnije Nemci iznose profit aerodroma van Srbije.
Vizija domacih politicara, zaposliti stranacko telo u javne ustanove, zaduziti zemlju da se isti isplate i rasprodati imovinu.

Serbinho

pre 9 godina

Pare se odmah potrose na plate stranackih kadrova po javnim ustanovama, kasnije Nemci iznose profit aerodroma van Srbije.
Vizija domacih politicara, zaposliti stranacko telo u javne ustanove, zaduziti zemlju da se isti isplate i rasprodati imovinu.

nesa

pre 9 godina

Onu milijardu sto su nam Arapi dali Vucic je vec potrosio, sada mu treba nov priliv novca. Uskoro ce rasprodati sve i zivecemo jos gore nego u doba DSa, sa manjim platama, penzijama i vecim rashodima za goli zivot.

u prolazu

pre 9 godina

Ja bih Nemcima osim beogradskog, ne prodao, vec poklonio i aerodrom u Nishu da bi se od njega najzad napravilo normalno mesto za putovanje.
Sve je normalno osim onoga shto protiv svojih gradjana radi svaka vlast u Srbiji.

Petar

pre 9 godina

Aerodrom kao profatibilnog ne treba prodavati. Sta zele Nemci, da im mi budemo jeftina radna snaga bez ikakvog vlasnistva.
Alo, Srbijo probudi se.

tek ce da bude

pre 9 godina

Ne prodavaj, ostadosmo i bez pocepanih gaca
(boki, 22. avgust 2014 19:30)
Prodaces i gace. A onda i boolju. A onda ces da cutis i radis za strance (Nemce, Amere, Ruse, Kineze, Arape) i da budes ko bela lala. Bar ce plate biti redovne a verovatno i nesto vece nego sad

zik

pre 9 godina

Ja samo zalim sto su nemci oterani iz srbije '45 jer bi oni ovaj ovde vizantijski primitivizam zamenili katolickom organizacijiom i disciplinom te
bi se ovde sad moglo normalno ziveti i raditi !

snoopi

pre 9 godina

najbolje sto se moze dogoditi je da fraport kupi nt.
niko od novinara nije nasao za shodno da objasni da je fraport firma koja upravlja frankfurtskim aerodromom. odatle i ime fra(nkfurt air)port. u svetu imaju jos nekoliko aerodroma pod svojim rukovidstvom.

tomy beograd

pre 9 godina

opet ovi rodoljubi-"ne damo naše" , "hoće da nam otmu" , itd,itd...e pa moji rodoljubi vi od tog profita nemate nista nego politicki direktori koji decenijama kradu ukljucujuci i ove sada.vama se od vasih para(poreza) uzima da se namire ti gubitasi sto"necete da prodate strancima"-(eps,zeleznice....).nazalost smo takav narod da treba sve prodati jer jedino tako ce se smanjiti



neverovatan broj politicki zaposlenih u drzavnoj upravi,i drzavnim preduzecima koja se dele kao sto hijene dele plen...
p.s. moj otac je za vreme tkz. komunizma bio inzenjer i ponekad neki direktor sektora u firmi i nikad niko mu nije trazio da bude clan saveza komunista.a da li posle petog oktobra cistacica moze da se zaposli ako nije clan stranke...

stevan

pre 9 godina

Naravno da ga treba prodati nemcima, oni ce ga voditi svakako bolje od drzave Srbije. Da je srece da smo prodali i ostale kompanije kao NIS zapadnim gigantima, ali nisu zainteresovani jer smo premali za njih kao sto smo premali za banke prve klase, pa nas jasu i Rusi i ko stigne. Ekipa Bajatovic, Kostunica i ostali su nas unistili.

Simon

pre 9 godina

bio sta sto postane nemacko zaposljavace indirektno preko lizing firmi i ne postoji mogucnost produzenja ugovora na vise od tri puta. Tako izbegavaju da plate otpremnine. Uz novi zakon o radu koji su nam nemci napisali i dali da ga samo usvojimo pripremili su Srbiju za perfektnu koloniju.

nada 22

pre 9 godina

Ja bih Nemcima osim beogradskog, ne prodao, vec poklonio i aerodrom u Nishu da bi se od njega najzad napravilo normalno mesto za putovanje.
Sve je normalno osim onoga shto protiv svojih gradjana radi svaka vlast u Srbiji.
(u prolazu, 22. avgust 2014 18:54)

TI prodaj, pardon poklonni sve SVOJE, što si SVOJIM radom stekao, a ne sekiraj se za beogradski aerodrom.
PS. Ne znam čija je zasluga, ali na frankfurtskom aerodromu već 10 godina nema ni 10% stalno zaposlenih. 90% su IZNAJMLJENI od "Agencija" na ODREĐENO vreme. Retko kome se ugovori (posle godinu dana) produžavaju, a plate su uglavnom ZAKONSKI MINIMALAC.

brzi

pre 9 godina

zik, katoliki su što se organizacije tiče veoma slična priča kao i pravoslavci. Nemci su inače večinsko protestanti ( više manje cela zemlja osim Bavarske i Baden Winterberga).

wiener

pre 9 godina

mislite sta hocete ali fraport radi iskljucivo u interesu frankfurta i lufthanse. mozda ce to i doneti boljitak beogradskom aerodromu, ali ja radim za becki i i oni i lufthansa prave probleme i ne dozvoljavaju nam dalji rast koji se obezbedjuje iskljucivo kroz trece firme.

tako da ne znam.

sesir

pre 9 godina

nada22.... na fraportu radi svaki dan oko 78hiljada dusa. 22 hiljade su direktno zaposleni kod fraporta. ako izdrzis tempo....sigurno ce ti biti produzen ugovor. radio za fraport ili bio iznajmljen :-)

Uroš

pre 9 godina

Dobro, ako priželjkujemo Nemce, kažite mi jedan razlog što bi iko imao veću platu od 200 evra? Nešto ne vidim da su se ekonomski razvile kolonije, bilo gde u svetu.

proklkinjace vas (politicare) buducnost

pre 9 godina

Ajd da upitam za koliko novaca ste se prodali (mislim na strane valute) vi svi politicari ponaosob + stranke koji ste za ovih 25 godina vladali, ako ne znate u dinar barem nam recite koja vam je bila novcana i moralna vrednost djuture.
E o cemu cete vi pokoljenjima pricati, ali sigurno ce vas proklinjati, jer se kroz pokoljenja provlaci uspeh kralja Obrenovica je bio dobar evropski trgovc, seljak je hranio a on prodavao svinje po Evropi i za njih naplacivao u zlatu - svinje za zlato - a vi sta vi radite nego svoj narod za robove i nadnicare pripremate. Za sebe ste uzeli i pravo da narod gledate kao rulju (seseljizam), nepismen i glup a da samo vi politicari znate, sta je 'dobro' pa od silne dobrote propadosmo. Nemojte vise nikada barem vas ja molim i kumim Bogom, misliti a ni raditi za drzavno i narodno dobro, postadosmo sluge a bicemo i nadnicari na imovini i njivi koju su nasi preci sticali a lopovi se sve imovine 'zakonsko-politicki'uz dva prsta docepali - iza vas pustos, a posle vas potop tako gledate na Srbiju.
Kaze pametan svet da je najlakse prodavati tudje, da je najlakse prodavati nasledjeno a da je nateze prodati, jer nema cene, svojim rukama sticano i napravljeno.

инг.арх

pre 9 godina

Daj boze da budemo njihov protektorat, bar bi se znao red.
(bmw, 22. avgust 2014 19:06)

Преко два милиона Срба је у 20. веку дало живот да ми не бисмо били немачки протекторат.

Аеродром годинама унзад има константан раст и профит па чак и у годинама највеће кризе. Фазно је и из сопствених прихода реконструисао Т2,набавио нове модерне авиомостове, модернизовао писту, проширио платформу... И то све упркос томе што ни ЈАТ а сада ни Ер Србија нису плаћали таксе. Да јесу профит аеродрома би годишње био између 15 и 30 милиона евра а онда су и инвестиције у нови терминал могуће из сосптвених прохода. На страну то, таквом предузећу би свака банка радо дала кредит.

Суштина је у томе да не постоји никакво оправдање за продају аеродрома, концесија и некако али продаја најважнијег парчета инфраструктуре је класична издаја државних и националних интереса.

Dejan

pre 9 godina

Samo da primetim da novinari Dnevnika nisu citali ugovor o prodaji JAT-a. Da jesu videli bi da od navedenog nema nista. Naime, Srbija se ugovorom obavezala da zgradu Terminala 1 ili 2 (najverovatnije je u pitanju prva kao veca) da na ekskluzivno koriscenje Air Srbiji (pri tome dodatno postoji obaveza placanja uredjenja zgrade do nivoa standarda Etihada). Ovo ne bi bio problem da uz to ne postoji obaveza davanja svih dozvola za bavljenjem uslugama koje trenutno obavlja iskljucivo Aerodrom. Ova dozvola se daje AS ali u jednom delu ugovora stoji i Etihadu. Prevedeno na razumljivi jezik, ovim ugovorom se uz sve druge obaveze koje je Srbija preuzela (o kojima je dosta pisano i koje su reda velicine desetina miliona eura), prakticno unistava Aerodrom. Da podsetim rec je o preduzecu cija je trenutna vrednost oko 200 miliona eura i koje bi moglo godisnje da ostvaruje oko 20 miliona eura profita (da nije partijskog upravljanja). Mislim da ce se svi sloziti da je Etihadu uz JAT dat sramno veliki miraz. Zanimljivo je i da o ovome niko do sada nije rekao rec a radi se o veoma znacajnoj stvari. Naime, u vlasnickoj strukturi Aerodroma nalazi se i veliki broj stranih institucionalnih investitora koji sigurno nece blagonaklono gledati na ovu kradju njihove imovine (pri tome su nam puna usta vaznosti privlacenja stranog kapitala).

drmatoriks

pre 9 godina

Dragi genijalni komentatori, vi koji navijate za to da Nemci preuzmu beogradski aerodrom jer će ga oni navodno bolje voditi: kada stranci kupuju neku kompaniju u nekoj zemlji, to ne rade zato da pomognu toj zemlji i njenom narodu, nego da ostvare profit. Neki među nama nemaju ptičiju pamet pa se sećaju koliko smo plaćali fiksnu telefoniju u vreme kada je Telekom Srbije bio u vlasništvu Italijana i Grka, a koliko kada je Đinđić otkupio Telekom natrag. Sve što kupe stranci počinje da pruža skuplje usluge - to je pravilo. Doći će na red i elektroprivreda i vodovod i gradska čistoća... Živeo sam u Mađarskoj upravo u vreme kada su Nemci i Austrijanci kupovali jednu po jednu komunalnu kompaniju, pa - iz vedra nebe, 3 puta veći računi za struju, 12 puta veći računi za vodu... Samo se vi radujte Nemcima, oni će sigurno da vas usreće.
Vučić će sigurno prodati aerodrom da isplati jednu ili dve penzije, a onda će svi zaposleni da dobiju otkaze i aerodromske takse će poskupeti, i to ozbiljno.
Jedine "dobre" investicije su greenfield, a toga smo imali od 2000. na ovamo 2-3 ukupno. Rasprodaja domaćih kompanija je siguran put u bedu. Naročito kada se prodaje nešto što dobro posluje, kao Aerodrom Beograd.

Predrag

pre 9 godina

@Daj boze da budemo njihov protektorat, bar bi se znao red.

Ne bi ga kupila Nemačka kao država već privatna firma kojoj će glavni cilj biti što veći profit (što veći prihodi uz smanjenje troškova tj otpuštanja)

Android Jelly Bean

pre 9 godina

Koliko ste Crnu Goru kritikovali sto smo sve rasprodali,a sad se to isto desava i u Srbiji.
- Imaju oni moderno ime za to ''tranzicija'' :)

MNS

pre 9 godina

Mudra strategija. Ulozis državne novce u dil sa arapima, rasteras jeftine prevoznike pod obrazloženjem da praviš jaku regionalnu kompaniju koja ce vući promet na Etihad i Abu Dabi kao glavni čvor, a potom prodaš aerodrom koji je baza nacionalnoj kompaniji Fraportu koji vuče promet na Frankfurt i konkurentsku Star Alliance / Lufthansu.

Država treba da se odluci da li je za slobodno tržište ili za nacionalne projekte kao što je Air Serbia. Ta dva, bez temeljne strategije koja ih povezuje, teško idu zajedno.

objektivaN

pre 9 godina

Кад продам ауто, онда гаражу издајем, док не купим нови.
Само у Србији гаража ради с губитком.

Sinjajevina

pre 9 godina

@stevan

Pa ne prodali, vec poklonili smo Zelezaru amerikancima, cisto da vidimo uspesan poslovan poduhvat. Kostalo dzravu i poreznike oko 1 milijarde njihovih dugova. I od Zelezare ostade poljance koju ce sada iz bule opet da vade Rusi. Jedini koliko-toliko uspesan posao za zapadom je Merima Krusevac i nista vise, pa busali se Vi u grudi koliko hocete. A zajahani radnik u NISu kod Rusa sa srednjom ima 750 evrica mesecno, a pogonski inzenjer 1150-1200. I nema prekovremenog, samo 8 sati, pun godisnji, HTZ oprema, nema alkohola. Toliko.

Dejan

pre 9 godina

Bojim se da od prodaje Nemcima nema nista, jer bi to direktno ugrozilo Air Serbiu kao domaceg avio prevoznika koji kao sto znamo 49% pripada Arapima. Fraport, odnosno Lufthanza pripadaju grupi avioprevoznika Star Alliance, a Lufthanza ima kljucnu ulogu u ovoj grupaciji i u Evropi se sve podredjuje njima. Clan ove grupe je takodje i Croatia airlines, pa vidimo koliko su uspesni. Arapi nece dozvoliti da Nemci kupe Nikolu Teslu jer ce Terminal 1 oni preuzeti i renovirati, a sva prosirenja terminala kao i najavljena druga pista ce se iskljucivo graditi zbog jacanja Air Serbie i najavljenih letova ka SAD. Jacanje Air Serbie kao regionalnog prevoznika je direktan trn u oku kompanijama u okruzenju od kojih su mnoge pod kapom Lufthanze. Zbog toga smatram da kada bi Nemci kupili Aerodrom Beograd, da bi se trudili da sto vise sabotiraju domaceg avio prevoznika, pa makar i sa rizikom smanjenja broja putnika, jer bi to osiguralo Lufthanzi bolji polozaj. Mislim da Aerodrom nije kompanija koju bismo trebali prodavati, drugo su aviokompanije, ali nas najveci aerodrom polako postaje jedan od najvaznijih cvorista u Evropi gde ce se ukrstati brojni interkontinentalni letovi. Ocekuje se u narednim godinama sve veci broj putnika, a time i veliki prihodi. Treba reci da poslednjih godina Nikola Tesla sve investicije radi iskljucivo iz sopstvenih prihoda. Treba jedino kontrolisati partijske kadrove. Licno mislim da Vucic uz pomoc Arapa nece dozvoliti da neko spreci dalji razvoj aerodroma Beograd.

USA

pre 9 godina

fraport je vlasnik drugih manjih aerodroma u Evropi kao sto je Antalya airport u Turskoj ili Varna airport u bugarskoj... Oni nece poboljsati nove usluge nego ce verovatno voditi poslovnu politiku da aerodrom poveca tax skoro svim avioprevoznicima a pogotovo air Serbia sto u prevodu znaci skuplje cene karata... Mislim da je pametnije bi bilo da aerodrom vodi etihad ili neko iz UAE pod uslovom da ce da izgrade moderan Terminal za Air Serbia i njene Partnere. Oni koji misle da ce Fraport od aerodroma BEG napraviti novi FRA grdno se varate i kad smo vec oko vodjenja aerodroma pogledajte Singapore Changi Airport, Hong Kong Airport, ICN Seoul Airport itd...Pa to su aerodromi koji postavljaju nove standarde i lepo su objasnili Evropljanima I Amerikancima kako se vodi airport.

Vojislav

pre 9 godina

Vlada Srbije je saopštila da Aerodrom Beograd nije na prodaju već postoji ideja da se da na koncesiju uz obavezu koncesionara da: sagradi nov terminal samo za AS, nove hangare i magacine od kojih neke samo za AS, novu pistu, hotel i parking.

Nebojsa

pre 9 godina

O lijepa, o draga, o slatka slobodo,
dar u kom sva blaga višnji nam bog je do
uzroče istini od naše sve slave,
uresu jedini od ove Dubrave,
sva srebra, sva zlata, svi ljudski životi,
ne mogu bit plata tvoj čistoj lipoti!

Ivan Gundulic pre vise stotina godina!

dzon travolta

pre 9 godina

nije vlast unistila drzavna preduzeca,niti bahati direktori.. to je opet onaj koji na KRAJU uziva sve privilegije.. znaci KRAJNJI kupac.. nijedno ovo preduzece nije propalo samo od sebe vec zbog javasluka.. javasluka koji je odobren od strane ONOG koji moze da zastiti sve te koji su dopustili propadanje zarad krajnjeg kupca tj. ONOG! imate i primera koliko hocete,niko nije osudjen zbog korupcije! hocete da kazete da korupcije nema???

Bikan

pre 9 godina

(drmatoriks, 23. avgust 2014 00:22)...pa o tome se radi. Profit. Neka nemci/japanci/janko/branko prave profit...na to se placa taxa i tako drzava zivi. A ne da izdvaja iz bugeta ili da pokriva troskove...a uvek ih ima.
Privatizacija ovakvih "drzavnih" biznisa je izlaz za Srbiju. A to sto "rodoljubi" misle da je to rasprodaja zemlje...vi sve znate, zato ce te ostati tu i gde ste.

mile

pre 9 godina

spala knjiga na tri slova , da prodanmo aerodrom i ostaje nam jos telekom i elektroprivreda i mozemo slobodno da okacimo prosjacki stap na ledja...neumemo da vodimo ni profitabilne firme za bolje nismo

rasa

pre 9 godina

Kada jedna tako velika Nemacka kompanija pokaze interesovanje za jednu srpsku kompaniju to je dobar znak da je Srbija uredjena i sigurna zemlja za strana ulaganja !!!

zik

pre 9 godina

Ja samo zalim sto su nemci oterani iz srbije '45 jer bi oni ovaj ovde vizantijski primitivizam zamenili katolickom organizacijiom i disciplinom te
bi se ovde sad moglo normalno ziveti i raditi !

Petar

pre 9 godina

Aerodrom kao profatibilnog ne treba prodavati. Sta zele Nemci, da im mi budemo jeftina radna snaga bez ikakvog vlasnistva.
Alo, Srbijo probudi se.

stevan

pre 9 godina

Naravno da ga treba prodati nemcima, oni ce ga voditi svakako bolje od drzave Srbije. Da je srece da smo prodali i ostale kompanije kao NIS zapadnim gigantima, ali nisu zainteresovani jer smo premali za njih kao sto smo premali za banke prve klase, pa nas jasu i Rusi i ko stigne. Ekipa Bajatovic, Kostunica i ostali su nas unistili.

u prolazu

pre 9 godina

Ja bih Nemcima osim beogradskog, ne prodao, vec poklonio i aerodrom u Nishu da bi se od njega najzad napravilo normalno mesto za putovanje.
Sve je normalno osim onoga shto protiv svojih gradjana radi svaka vlast u Srbiji.

nada 22

pre 9 godina

Ja bih Nemcima osim beogradskog, ne prodao, vec poklonio i aerodrom u Nishu da bi se od njega najzad napravilo normalno mesto za putovanje.
Sve je normalno osim onoga shto protiv svojih gradjana radi svaka vlast u Srbiji.
(u prolazu, 22. avgust 2014 18:54)

TI prodaj, pardon poklonni sve SVOJE, što si SVOJIM radom stekao, a ne sekiraj se za beogradski aerodrom.
PS. Ne znam čija je zasluga, ali na frankfurtskom aerodromu već 10 godina nema ni 10% stalno zaposlenih. 90% su IZNAJMLJENI od "Agencija" na ODREĐENO vreme. Retko kome se ugovori (posle godinu dana) produžavaju, a plate su uglavnom ZAKONSKI MINIMALAC.

tek ce da bude

pre 9 godina

Ne prodavaj, ostadosmo i bez pocepanih gaca
(boki, 22. avgust 2014 19:30)
Prodaces i gace. A onda i boolju. A onda ces da cutis i radis za strance (Nemce, Amere, Ruse, Kineze, Arape) i da budes ko bela lala. Bar ce plate biti redovne a verovatno i nesto vece nego sad

nesa

pre 9 godina

Onu milijardu sto su nam Arapi dali Vucic je vec potrosio, sada mu treba nov priliv novca. Uskoro ce rasprodati sve i zivecemo jos gore nego u doba DSa, sa manjim platama, penzijama i vecim rashodima za goli zivot.

snoopi

pre 9 godina

najbolje sto se moze dogoditi je da fraport kupi nt.
niko od novinara nije nasao za shodno da objasni da je fraport firma koja upravlja frankfurtskim aerodromom. odatle i ime fra(nkfurt air)port. u svetu imaju jos nekoliko aerodroma pod svojim rukovidstvom.

Simon

pre 9 godina

bio sta sto postane nemacko zaposljavace indirektno preko lizing firmi i ne postoji mogucnost produzenja ugovora na vise od tri puta. Tako izbegavaju da plate otpremnine. Uz novi zakon o radu koji su nam nemci napisali i dali da ga samo usvojimo pripremili su Srbiju za perfektnu koloniju.

Serbinho

pre 9 godina

Pare se odmah potrose na plate stranackih kadrova po javnim ustanovama, kasnije Nemci iznose profit aerodroma van Srbije.
Vizija domacih politicara, zaposliti stranacko telo u javne ustanove, zaduziti zemlju da se isti isplate i rasprodati imovinu.

rasa

pre 9 godina

Kada jedna tako velika Nemacka kompanija pokaze interesovanje za jednu srpsku kompaniju to je dobar znak da je Srbija uredjena i sigurna zemlja za strana ulaganja !!!

tomy beograd

pre 9 godina

opet ovi rodoljubi-"ne damo naše" , "hoće da nam otmu" , itd,itd...e pa moji rodoljubi vi od tog profita nemate nista nego politicki direktori koji decenijama kradu ukljucujuci i ove sada.vama se od vasih para(poreza) uzima da se namire ti gubitasi sto"necete da prodate strancima"-(eps,zeleznice....).nazalost smo takav narod da treba sve prodati jer jedino tako ce se smanjiti



neverovatan broj politicki zaposlenih u drzavnoj upravi,i drzavnim preduzecima koja se dele kao sto hijene dele plen...
p.s. moj otac je za vreme tkz. komunizma bio inzenjer i ponekad neki direktor sektora u firmi i nikad niko mu nije trazio da bude clan saveza komunista.a da li posle petog oktobra cistacica moze da se zaposli ako nije clan stranke...

sesir

pre 9 godina

nada22.... na fraportu radi svaki dan oko 78hiljada dusa. 22 hiljade su direktno zaposleni kod fraporta. ako izdrzis tempo....sigurno ce ti biti produzen ugovor. radio za fraport ili bio iznajmljen :-)

wiener

pre 9 godina

mislite sta hocete ali fraport radi iskljucivo u interesu frankfurta i lufthanse. mozda ce to i doneti boljitak beogradskom aerodromu, ali ja radim za becki i i oni i lufthansa prave probleme i ne dozvoljavaju nam dalji rast koji se obezbedjuje iskljucivo kroz trece firme.

tako da ne znam.

brzi

pre 9 godina

zik, katoliki su što se organizacije tiče veoma slična priča kao i pravoslavci. Nemci su inače večinsko protestanti ( više manje cela zemlja osim Bavarske i Baden Winterberga).

Bikan

pre 9 godina

(drmatoriks, 23. avgust 2014 00:22)...pa o tome se radi. Profit. Neka nemci/japanci/janko/branko prave profit...na to se placa taxa i tako drzava zivi. A ne da izdvaja iz bugeta ili da pokriva troskove...a uvek ih ima.
Privatizacija ovakvih "drzavnih" biznisa je izlaz za Srbiju. A to sto "rodoljubi" misle da je to rasprodaja zemlje...vi sve znate, zato ce te ostati tu i gde ste.

drmatoriks

pre 9 godina

Dragi genijalni komentatori, vi koji navijate za to da Nemci preuzmu beogradski aerodrom jer će ga oni navodno bolje voditi: kada stranci kupuju neku kompaniju u nekoj zemlji, to ne rade zato da pomognu toj zemlji i njenom narodu, nego da ostvare profit. Neki među nama nemaju ptičiju pamet pa se sećaju koliko smo plaćali fiksnu telefoniju u vreme kada je Telekom Srbije bio u vlasništvu Italijana i Grka, a koliko kada je Đinđić otkupio Telekom natrag. Sve što kupe stranci počinje da pruža skuplje usluge - to je pravilo. Doći će na red i elektroprivreda i vodovod i gradska čistoća... Živeo sam u Mađarskoj upravo u vreme kada su Nemci i Austrijanci kupovali jednu po jednu komunalnu kompaniju, pa - iz vedra nebe, 3 puta veći računi za struju, 12 puta veći računi za vodu... Samo se vi radujte Nemcima, oni će sigurno da vas usreće.
Vučić će sigurno prodati aerodrom da isplati jednu ili dve penzije, a onda će svi zaposleni da dobiju otkaze i aerodromske takse će poskupeti, i to ozbiljno.
Jedine "dobre" investicije su greenfield, a toga smo imali od 2000. na ovamo 2-3 ukupno. Rasprodaja domaćih kompanija je siguran put u bedu. Naročito kada se prodaje nešto što dobro posluje, kao Aerodrom Beograd.

инг.арх

pre 9 godina

Daj boze da budemo njihov protektorat, bar bi se znao red.
(bmw, 22. avgust 2014 19:06)

Преко два милиона Срба је у 20. веку дало живот да ми не бисмо били немачки протекторат.

Аеродром годинама унзад има константан раст и профит па чак и у годинама највеће кризе. Фазно је и из сопствених прихода реконструисао Т2,набавио нове модерне авиомостове, модернизовао писту, проширио платформу... И то све упркос томе што ни ЈАТ а сада ни Ер Србија нису плаћали таксе. Да јесу профит аеродрома би годишње био између 15 и 30 милиона евра а онда су и инвестиције у нови терминал могуће из сосптвених прохода. На страну то, таквом предузећу би свака банка радо дала кредит.

Суштина је у томе да не постоји никакво оправдање за продају аеродрома, концесија и некако али продаја најважнијег парчета инфраструктуре је класична издаја државних и националних интереса.

Dejan

pre 9 godina

Bojim se da od prodaje Nemcima nema nista, jer bi to direktno ugrozilo Air Serbiu kao domaceg avio prevoznika koji kao sto znamo 49% pripada Arapima. Fraport, odnosno Lufthanza pripadaju grupi avioprevoznika Star Alliance, a Lufthanza ima kljucnu ulogu u ovoj grupaciji i u Evropi se sve podredjuje njima. Clan ove grupe je takodje i Croatia airlines, pa vidimo koliko su uspesni. Arapi nece dozvoliti da Nemci kupe Nikolu Teslu jer ce Terminal 1 oni preuzeti i renovirati, a sva prosirenja terminala kao i najavljena druga pista ce se iskljucivo graditi zbog jacanja Air Serbie i najavljenih letova ka SAD. Jacanje Air Serbie kao regionalnog prevoznika je direktan trn u oku kompanijama u okruzenju od kojih su mnoge pod kapom Lufthanze. Zbog toga smatram da kada bi Nemci kupili Aerodrom Beograd, da bi se trudili da sto vise sabotiraju domaceg avio prevoznika, pa makar i sa rizikom smanjenja broja putnika, jer bi to osiguralo Lufthanzi bolji polozaj. Mislim da Aerodrom nije kompanija koju bismo trebali prodavati, drugo su aviokompanije, ali nas najveci aerodrom polako postaje jedan od najvaznijih cvorista u Evropi gde ce se ukrstati brojni interkontinentalni letovi. Ocekuje se u narednim godinama sve veci broj putnika, a time i veliki prihodi. Treba reci da poslednjih godina Nikola Tesla sve investicije radi iskljucivo iz sopstvenih prihoda. Treba jedino kontrolisati partijske kadrove. Licno mislim da Vucic uz pomoc Arapa nece dozvoliti da neko spreci dalji razvoj aerodroma Beograd.

Vojislav

pre 9 godina

Vlada Srbije je saopštila da Aerodrom Beograd nije na prodaju već postoji ideja da se da na koncesiju uz obavezu koncesionara da: sagradi nov terminal samo za AS, nove hangare i magacine od kojih neke samo za AS, novu pistu, hotel i parking.

Dejan

pre 9 godina

Samo da primetim da novinari Dnevnika nisu citali ugovor o prodaji JAT-a. Da jesu videli bi da od navedenog nema nista. Naime, Srbija se ugovorom obavezala da zgradu Terminala 1 ili 2 (najverovatnije je u pitanju prva kao veca) da na ekskluzivno koriscenje Air Srbiji (pri tome dodatno postoji obaveza placanja uredjenja zgrade do nivoa standarda Etihada). Ovo ne bi bio problem da uz to ne postoji obaveza davanja svih dozvola za bavljenjem uslugama koje trenutno obavlja iskljucivo Aerodrom. Ova dozvola se daje AS ali u jednom delu ugovora stoji i Etihadu. Prevedeno na razumljivi jezik, ovim ugovorom se uz sve druge obaveze koje je Srbija preuzela (o kojima je dosta pisano i koje su reda velicine desetina miliona eura), prakticno unistava Aerodrom. Da podsetim rec je o preduzecu cija je trenutna vrednost oko 200 miliona eura i koje bi moglo godisnje da ostvaruje oko 20 miliona eura profita (da nije partijskog upravljanja). Mislim da ce se svi sloziti da je Etihadu uz JAT dat sramno veliki miraz. Zanimljivo je i da o ovome niko do sada nije rekao rec a radi se o veoma znacajnoj stvari. Naime, u vlasnickoj strukturi Aerodroma nalazi se i veliki broj stranih institucionalnih investitora koji sigurno nece blagonaklono gledati na ovu kradju njihove imovine (pri tome su nam puna usta vaznosti privlacenja stranog kapitala).

mile

pre 9 godina

spala knjiga na tri slova , da prodanmo aerodrom i ostaje nam jos telekom i elektroprivreda i mozemo slobodno da okacimo prosjacki stap na ledja...neumemo da vodimo ni profitabilne firme za bolje nismo

Android Jelly Bean

pre 9 godina

Koliko ste Crnu Goru kritikovali sto smo sve rasprodali,a sad se to isto desava i u Srbiji.
- Imaju oni moderno ime za to ''tranzicija'' :)

Nebojsa

pre 9 godina

O lijepa, o draga, o slatka slobodo,
dar u kom sva blaga višnji nam bog je do
uzroče istini od naše sve slave,
uresu jedini od ove Dubrave,
sva srebra, sva zlata, svi ljudski životi,
ne mogu bit plata tvoj čistoj lipoti!

Ivan Gundulic pre vise stotina godina!

Predrag

pre 9 godina

@Daj boze da budemo njihov protektorat, bar bi se znao red.

Ne bi ga kupila Nemačka kao država već privatna firma kojoj će glavni cilj biti što veći profit (što veći prihodi uz smanjenje troškova tj otpuštanja)

Sinjajevina

pre 9 godina

@stevan

Pa ne prodali, vec poklonili smo Zelezaru amerikancima, cisto da vidimo uspesan poslovan poduhvat. Kostalo dzravu i poreznike oko 1 milijarde njihovih dugova. I od Zelezare ostade poljance koju ce sada iz bule opet da vade Rusi. Jedini koliko-toliko uspesan posao za zapadom je Merima Krusevac i nista vise, pa busali se Vi u grudi koliko hocete. A zajahani radnik u NISu kod Rusa sa srednjom ima 750 evrica mesecno, a pogonski inzenjer 1150-1200. I nema prekovremenog, samo 8 sati, pun godisnji, HTZ oprema, nema alkohola. Toliko.

Uroš

pre 9 godina

Dobro, ako priželjkujemo Nemce, kažite mi jedan razlog što bi iko imao veću platu od 200 evra? Nešto ne vidim da su se ekonomski razvile kolonije, bilo gde u svetu.

USA

pre 9 godina

fraport je vlasnik drugih manjih aerodroma u Evropi kao sto je Antalya airport u Turskoj ili Varna airport u bugarskoj... Oni nece poboljsati nove usluge nego ce verovatno voditi poslovnu politiku da aerodrom poveca tax skoro svim avioprevoznicima a pogotovo air Serbia sto u prevodu znaci skuplje cene karata... Mislim da je pametnije bi bilo da aerodrom vodi etihad ili neko iz UAE pod uslovom da ce da izgrade moderan Terminal za Air Serbia i njene Partnere. Oni koji misle da ce Fraport od aerodroma BEG napraviti novi FRA grdno se varate i kad smo vec oko vodjenja aerodroma pogledajte Singapore Changi Airport, Hong Kong Airport, ICN Seoul Airport itd...Pa to su aerodromi koji postavljaju nove standarde i lepo su objasnili Evropljanima I Amerikancima kako se vodi airport.

dzon travolta

pre 9 godina

nije vlast unistila drzavna preduzeca,niti bahati direktori.. to je opet onaj koji na KRAJU uziva sve privilegije.. znaci KRAJNJI kupac.. nijedno ovo preduzece nije propalo samo od sebe vec zbog javasluka.. javasluka koji je odobren od strane ONOG koji moze da zastiti sve te koji su dopustili propadanje zarad krajnjeg kupca tj. ONOG! imate i primera koliko hocete,niko nije osudjen zbog korupcije! hocete da kazete da korupcije nema???

MNS

pre 9 godina

Mudra strategija. Ulozis državne novce u dil sa arapima, rasteras jeftine prevoznike pod obrazloženjem da praviš jaku regionalnu kompaniju koja ce vući promet na Etihad i Abu Dabi kao glavni čvor, a potom prodaš aerodrom koji je baza nacionalnoj kompaniji Fraportu koji vuče promet na Frankfurt i konkurentsku Star Alliance / Lufthansu.

Država treba da se odluci da li je za slobodno tržište ili za nacionalne projekte kao što je Air Serbia. Ta dva, bez temeljne strategije koja ih povezuje, teško idu zajedno.

proklkinjace vas (politicare) buducnost

pre 9 godina

Ajd da upitam za koliko novaca ste se prodali (mislim na strane valute) vi svi politicari ponaosob + stranke koji ste za ovih 25 godina vladali, ako ne znate u dinar barem nam recite koja vam je bila novcana i moralna vrednost djuture.
E o cemu cete vi pokoljenjima pricati, ali sigurno ce vas proklinjati, jer se kroz pokoljenja provlaci uspeh kralja Obrenovica je bio dobar evropski trgovc, seljak je hranio a on prodavao svinje po Evropi i za njih naplacivao u zlatu - svinje za zlato - a vi sta vi radite nego svoj narod za robove i nadnicare pripremate. Za sebe ste uzeli i pravo da narod gledate kao rulju (seseljizam), nepismen i glup a da samo vi politicari znate, sta je 'dobro' pa od silne dobrote propadosmo. Nemojte vise nikada barem vas ja molim i kumim Bogom, misliti a ni raditi za drzavno i narodno dobro, postadosmo sluge a bicemo i nadnicari na imovini i njivi koju su nasi preci sticali a lopovi se sve imovine 'zakonsko-politicki'uz dva prsta docepali - iza vas pustos, a posle vas potop tako gledate na Srbiju.
Kaze pametan svet da je najlakse prodavati tudje, da je najlakse prodavati nasledjeno a da je nateze prodati, jer nema cene, svojim rukama sticano i napravljeno.

objektivaN

pre 9 godina

Кад продам ауто, онда гаражу издајем, док не купим нови.
Само у Србији гаража ради с губитком.