Četvrtak, 21.08.2014.

12:13

"Ne plaćate kartu, platićete dug"

Sistem za naplatu gradskog prevoza Bus-plus je neodrživ i mora da se menja, ali ne na štetu građana, kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Izvor: Beta

"Ne plaæate kartu, platiæete dug" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

180 Komentari

Sortiraj po:

db777

pre 9 godina

GSP je preziveo 2 balkanska rata, 2 svetska rata, ratove i sankcije devedesetih, demokrate, socijaliste, komuniste, ali naprednjake izgleda nece..... Nikad vise nesposobnih i supljih likova nije bilo na vlasti...

Caki

pre 9 godina

Tacno, samo realnom cenom prevoza moze se postici da narod taj prevoz placa. Bus plus je od pocetka stetan za Beogradjane, a profitabilan za kompaniju.

obRAZlaganje

pre 9 godina

Prvo nam obezbedite poslove pa onda mozemo da platimo i karte mislim na nezaposlene ljude u Beogradu.
(ODAKLE, 22. avgust 2014 08:45)

Kao prvo niko nije dužan da vam obezbedi posao snađite se sami kao i svi drugi što se snalaze.Kao drugo većina tih što u BG nemaju posao su poreklom iz unutrašnjosti Srbije,pa izvolite vratite se ponovo svojim korenima,vratite se na selo tamo dosta ima posla.Ali vi bi ste izgleda posao sa dobrom platom i da se ne radi ništa ili gotovo ništa.E pa to više ne može.

kumuruzov

pre 9 godina

ovaj Mali je težak ju.....
Prvog dana kako je uzjašio na vlast,izjavio je da će da uzmu Bus Plus. Šta je sad? Ete vi ga pa ga imajte...samo što ne umete bolje...I sad čovek izađe i traži da plaćamo prevoz? ! A kome, jel vama ?! Jel to sve što možete da smislite?

GojazniJednorog

pre 9 godina

Ono što mene ovde najviše nervira, to je već viđeni princip vlasti, po kome se deklarativno obavezuje da ništa neće ići na štetu građana, a onda u praksi opauče upravo građane po leđima smanjujući broj vozila navodno zbog neplaćanja.

Apsolutno se slažem da prevoz mora da se plaća. Ali, prevoz treba da se plaća onoliko koliko oni traže onda kada toliko bude I vredeo. Kad uđem u prodavnicu da kupim hleb, da li prvo uzmem hleb pa ga na kasi platim, ili dam prodavcu pare a on mi obeća da ću sutra dobiti odličnu veknu hleba? Zašto bi onda sa prevozom bilo drugačije?

Ako ste sistem nasledili od prethodne vlasti, I on ne valja, onda odstranite taj sistem I smislite bolji. Vrlo jednostavno. Uradite nešto, nemojte samo kukati I mazati g**na po narodu.

cojle

pre 9 godina

@MOLDER...

Pa neka tvoje gazde izvole pa neka menjaju nešto,neka pokažu loše govore...pre izbora je bilo i "fijat" ugovor ćmo pokazati, ugovor o "mostu na Adi"...komunalna policija je privatna armija Đilasa...švercujte se ne plaćajte karte lopovima iz bus plusa...

Koliko vidim,brzo su se tvoji prešaltovali na te ugovore...ali ok...samo pljuckaj ti kako ti kažu,priča se da će Vučko zaposliti još par stotina komunalaca da jure švercere...eto posla za vas botove. Možda tada prekinete da smarate po forumima.

Mik

pre 9 godina

Kada je Bus plus uveden SNS i njihovi novinari su se svojski trudili da ljudi ne placaju prevoz. Mnogobrojni incidenti sa kontrolorima i komunalnim policajcima su njihovo delo! Sta sad hoce?

Zoran

pre 9 godina

Ja da sam na mestu drzave ja bih ukidao autobuse sve dok mi se ne isplati posao. To je odlicna varijanta. Hocete da se vozite a ne platite? Kako to? Nemate posao, pa nemate pare? Pa poenta je da trazite posao da bi imali za kartu, a ne da se svercujete.

Znaci, lepo smanjim 50% autobuuse, pa se svercujte. Na kraju ce da vas biju ovi na stanici sto imaju kartu a ne mogu da udju u autobus od vas svercera. I drzava prstom nije mrdnula resila problem.

putnik

pre 9 godina

Još jedan razlog zašto bi svi da se presele u Beograd.
Pored više mogućnosti za zaposlenje i brže napredovanje u karijeri, mogu da se švercujem u autobusu, a prevoz za glavni grad jedne države uopšte nije skup, druga je stvar kolike su naše plate (jer gorivo i autobusi nisu mnogo jeftiniji nego u Nemačkoj i sl.).

Juče gledam na TV, jedna žena komentariše kako je karta skupa, jer plaća više od 70 dinara za 12km.
A ovde kod mene lokalni prevoz 50 dinara za 5km!

Pogledajte cene pojedinačnih i mesečnih karata u drugim gradovima pa onda komentarišite za Beograd. Jeste da ima više putnika, ali se i autobusi brže raspadaju zbog preopterećenja jer se ne poštuje ograničenje broja putnika u autobusu preporučeno od strane proizvođača.

vlada 53

pre 9 godina

Da kod nas ima EU demokratije nova vlast ne bi krila ugovor koji je zaključan u vezi naplate javnog prevoza.Ovako "moćnici-izrabljivači" i dalje se zaklinju u EU demokratiju krijući za građane štetne ugovore dok lica koja tuku putnike u vozilima javnog saobraćaja i dalje su zaštićena.Paralelno sa tim,ako EU funkcioniše po pruincipu kako to sprovodi BusPlus onda EU nije potrebna.Fala i taj model je u istoriji viđen.Sve mi se čini da su se neki previše zatrčali na novac građana.

ZoranJ

pre 9 godina

Od kad se vozim gradskim prevozom po Beogradu, a ima evo već više od 25 godina, malo se šta promenilo što se plaćanja tiče. Masovnog "švercovanja" će biti sve dok se putnik koji nema nameru da plati spreči da uopšte uđe u vozilo. Kad je on već ušao u vozilo niko ga više ne natera da plati. Evo ja prvi ne bih u životu kupio mesečnu kartu da mi je firma ne kupuje, nema šanse. Ne može se zavesti red tamo gde ga nikad bilo nije samo zato što neko eto tako hoće. Red se uvodi odlučno, uz primenu sile, po cenu polomljenih lobanja i izbijenih zuba.
Svakom je neka vlast antipatična, a meni ovi naprednjaci naročito. Od kad su oni na vlasti nisam potrošio ni 300 dinara na prevoz, a planiram da budem još štedljiviji.

joker

pre 9 godina

Firme su dužne da plaćaju mesečne karte svojim radnicima. I kako onda možemo da imamo toliko švercera? Tako što u ovom društvu gazde ne plaćaju ni plate, a kamoli druge stvari. Jedino sirotinja mora da plaća sve redovno, a njoj mogu da duguju i gazde i država.

ema

pre 9 godina

Neodrživo je da je cena sata rada 115 dinara, a cena bus karte 73. Upodobite cenu prevoza visini primanja pa ćemo imati od čega da platimo.

grunf

pre 9 godina

"On je kazao da je GSP u prvih šest meseci ove godine imalo više od 20 miliona evra gubitka što građani Beograda moraju da plate..."

Pa mogao si da kazes i da je GSP imao milijardu gubitaka i da građani Beograda moraju to da plate... Na stranu sva prepucavanja besnih Beogradjana koji ne zele da placaju losu monopolisticku uslugu za velike pare, i na stranu dusebriznicka naklapanja SNS botova i neuvidjajnih stanovnika drugih gradova koji nemaju pojma o cemu se radi ali se osecaju prozvani da iskazu svoje neslaganje sa bojkotom placanja prevoza pod ovim uslovima... Ono sto je VAZNO je: naterati gospodina Malog da GSP objavi javno na netu detaljnu strukturu svih troskova GSP-a (i ostalih javnih preduzeca) do poslednjeg dinara! To su sve firme koje se finansiraju od novca Beogradjana, i moraju Beogradjanima da podnesu racune! Do poslednjeg dinara! Da se jasno vidi zasto GSP pravi tolike gubitke, jer mnogo veca preduzeca u evropskim metropolama ne prave gubitke a proporcionalno troskovima raspolazu sa manjim parama. Isto tako, da se objavi racunica po kojoj pojedinacna karta u prevozu mora da kosta 73 dinara a markica 3300 dinara. Da li su te cifre odvaljene po principu "tol'ko nam treba" ili postoji (a mora da postoji) jasna kalkulacija kojom se doslo do te cene. Tek kad se sve to objavi, posten covek bi imao obraza da trazi od Beogradjana da redovno placaju karte. Naravno, previse je tako nesto ocekivati od njih, pa se zato moraju naterati na to. BOJKOT PLACANJA PREVOZA!

Vojkan

pre 9 godina

sam sistem je izvanredan... cena karte,bezobrazluk putnika,cuvanje socijalnog mira,nacin da se ocrni bivsi gradonacelnik ostavimo sada po strani. Ko je bio na bir festu video je isti sistem, a rezultati su sledeci. Kusur ti niko ne krade, pune case do vrha, ne pijemo penu, brzina naplate. Jednom recju, gospodski. A za prodavce piva, sigorno odrzivo ;)

Ana

pre 9 godina

Ti novi, spanski, tramvaji i autobusi sa klimom su jedini pristojni prevoz u gradu.
Da toga nema, posto mi do posla treba dva prevoza i putujem 1,5h ne bih bila sposobna da radim.

Kada su nabavljani ti busevi,tramvaji, podzemni kontejneri-pa nam sad ne smrdi grad-dobili novi most posle 35 god uzelo se manje kreditabi Beograd je bio zaduzen manje nego danas.

Sad se samo zaduzujemo a vrtici skuplji, pomoc trudnicima penzionerima ukinuti.

Obrenovac ste unistili pogresnim proracunom kad ste minirali branu. Niko odgovarao nije.

Grobari srpskog naroda.
Na ulice jedini izbor.

Stanovnik Beograda

pre 9 godina

Ko nema pare za prevoz neka ide peske ili nek se iseli iz Beograda negde gde su troškovi niži... Ovako mi koji plaćamo i hoćemo bolji prevoz ispadamo budale i ispaštamo...

Tanja

pre 9 godina

Zna se ko je odgovoran za stanje u kome se nalazi GSP i zna se ko je potpisao ugovor sa Apeksom i ko je uzeo sebi koji procenat i gde su sad Djilas,Bjelic i ostali "strucnjaci" koji su godinama krili ugovor za busplus!Takvo nasledje su nam ostavili Djilas i njegova ekipa!

Bojana

pre 9 godina

Sta je bilo?

Hteli ste malo da kradete pa ste se sada uplasili otpora naroda?

Sada krece standardna demagogija i pokusavanje prodaje nove price kako bi ste nesmetano nastavili da kradete?

Ili smanjite kartu na 30 dinara ili nema nikakvih pregovora a otpor naroda ce se nastaviti, i verovatno, posto ste se svima popeli na glavu, radikalizovati !

Sandinista

pre 9 godina

svetska tekovina je da čovek mora da plaća prevoz, isto tako je svetska tekovina da čovek ima platu od koje će da plati taj isti prevo. evo mali pitam te kako da ga platim kada sam ostao bez posla primanja 0 sa svojih 42 godine živim od para sto mi da ćale, da platim prevoz tesko.

cica

pre 9 godina

gsp treba da plate i oni koji ga ne koriste zato što je to javno dobro. btw, kako bi bilo vozačima da svi putnici gspa sednu u svoje automobile, po mogućstvu po jedan, kao što većina vozača radi?!

šampion

pre 9 godina

Pa šta ako ste ga nasledili od prethodne vlasti? Vi ste sada vlast i menjajte da bude kako valja. Ili možda ne znate kako? Važno je samo da kritikujete drugoga.

momke

pre 9 godina

Jedva cekam da SNS padne sa vlasti, pa da vidim da li ce biti ovoliko botova koji ce da hvale vlast i koji ce da lupaju minuse kada neko lose govori o vlasti.

Blokada

pre 9 godina

Kolko vidim doslo vreme da narod savetuje, osvescuje neuke i nesposobne politicare kako da vode glavni grad ili policiju.

Kada zivite pod staklenim zvonom nije ni cudo sto vam nije jasno da novca za karte nema jer vama nije problem da placate vrtice, kupujete odecu, hranu i sve harace koje ste nam nabacili na ledja. E mi gradjani vise nemamo!

Obratite se nasim poslodavcima sto imaju dzipove i jahte da nam povecaju plate i plate taj prevoz.
Sto negurnete poresku inspekciju u svaku firmu osnovanu u poreskim rajevima?
Plasite se je li ? ili vam je lepa koverta sto dobijete od privatnih gazda.

živko

pre 9 godina

jučer u 37-ici.kontrolorka pregledava karte 2 starije kume. Nemaju karte , neće da izađu , neče da plateK ontrolorka se povuče-podvije rep. Silazimo par stanica na istoj. Jedna kuma priča‚JOJ SUTRA DIŽEMO DRUGU DEKU.

srki

pre 9 godina

Koja demagogija. Razlog lose naplate nije Busplus vec standard koji se iz dana u dan pogorsava i neefikasnost GSP-a koja je prouzrokovana prevelikim brojem nestrucnih i stranacki zaposlenih ljudi.

Janko

pre 9 godina

Prosla vlast je toliko zaduzila i upropastila GSP da ce tesko moci da se oporavi!Prvo je kupila tramvaje koji ne odgovaraju nasim sinama a uz to su i previse skupi za odrzavanje,kupovala je autobuse preko kredita cije su kamate bile enormne a na kraju je sve zacinila ugovorom o busplus u kome su najbolje prosli Apeks i privatnici a GSP doveden u zavisni polozaj!

Braco

pre 9 godina

Djilas dok je bio gradonacelnik za svaki posao koji je potpisao kostao nas je na desetine i stotine miliona evra!Tako je sa mostom na Adi,tako je sa renoviranjem Bulevara i ostalih ulica,tako je sa podzemnim kontejnerima a tako je i sa bus-plusom!E tako je on dobro vodio grad!

demokrata

pre 9 godina

Teletabisi ne idu na letovanje. Dezuraju u pratijskim organizacima.Nadaju se da ce da se uglave u neku firmu.Partijska vojska SNS-a.Od celnika svojih organizacija dobili naredbu da na svaku kritiku vlasti odgovore minusom.Kao to je misljenje gradjana.Narod zadovoljan vlascu a jedna minorna manjina kritikuje

Kosta

pre 9 godina

Svih ovih godina otkad je potpisan ugovor sa Apeksom o busplus,Beograd je davao na desetine miliona evra subvencija GSP-u i to samo zato sto je Djilas potpisao krajnje nepovoljan ugovor a mozemo samo pretpostaviti iz kog razloga je to ucinio!Potpisivao je dobre ugovore za sebe a lose za grad i gradjane i njegovu bahatost mi danas placamo!

ArsenLupen

pre 9 godina

U Norveškoj plaćaju kartu u prevozu i račune fiskalne da ne oštete svoju državu,a kod nas se ponašamo kao da smo u drugoj državi.NEMAMO SAVESTI DA ČUVAMO SVOJ STANDARD.

Pcela

pre 9 godina

Al nam je Djilas zakuvao sa tim Busplus-om da je to neverovatno,bitno je da ce svi placati dug a on gospodin uzeo pare i napravio neki dil...valjda ce i on jednog dana odgovarati i za taj Busplus.

Draga Tasta

pre 9 godina

Vidim da mnogo njih ne razume da je funkcionisanje grada upitno pod ovim uslovima,jer je neodrzivo da se rad GSP-a subvencionise iz budzeta.jer postoje prioritetni razvojni projekti za koje su potrebna sredstva i koja ce doneti nova radna mesta i pokretanje privredne aktivnosti u gradu

nikson

pre 9 godina

Kako te bre nije sramota? U zemlji sa toliko nezaposlenih, sa takvim mizerijama od plata, gde je ekstraprofit plata od 500 evra, da ljudima nabijaš još jedan dug! Obezbedite narodu da može da radi pa će vam i plaćati. Pretnjama se nikad ništa nije postiglo.

Marsovac

pre 9 godina

Neću da plaćam kartu. Do pre neki mesec sam plaćao i sad sam prestao. Kuvao sam se u autobusima na35 stepeni. Vozim se na nekim linijama (57) u muzejskim primercima autobusa. Ne interesuje me prestonica na vodi.

Zaboravljeno koferce

pre 9 godina

@Problem svih nas je sto zna koje sve pogodnosti ima, ne i duznosti. A duznost je da ako zelimo da budemo prevezeni sa jedne lokacije na drugu to moramo da platimo.
(Slobodan, 21. avgust 2014 15:28)

U pravu si. Medjutim, svakim danom nam se ukidaju te kako kazes "pogodnosti" a uvode novi nameti. Slazem se prevoz mora da se plati da bi ga bilo. Ali isto tako da bi ja platio prevoz, kada krenem na posao, moram da primim naknadu od poslodavca za taj prevoz, a ne primam od novembra. I poslodavac za to ne snosi ama bas nikakve posledice, i dalje se vozika u dzipu. A zasto? Ako ja ne primim platu, ta vlast nikako ne kazni poslodavca, a kaznjava mene zato sto nemam da platim. Odakle? Zasto vlast ne radi svoj posao i sprovodi sve zakone? Vec to radi samo selektivno, kako njima odgovara. Zasto vlast ama bas nijednom nije postavila pitanje placanja naknade zaposlenima od strane poslodavaca? Zasto vlast ne kontrolise tu obavezu? Jos jednom-ZASTO? Zasto se uvode kaznene ekspedicije protiv putnika u autobusima (citaj zaposlenima) a nista, ama bas nista ne preduzima da bi oni imali od cega da plate prevoz? ZASTO?

bane70

pre 9 godina

"On je kazao da je GSP u prvih šest meseci ove godine imalo više od 20 miliona evra gubitka što građani Beograda moraju da plate. Mali je objasnio da se taj novac izdvaja iz budžeta odnosno da toliko iznosi subvencija koju dobija GSP."

A ko finansira budžet? Građani. Znači mi (građani) smo sve to već platili, ali ni to vam nije dosta, pa hoćete da plaćamo duplo, odnosno troduplo, jer kupujemo i karte za prevoz.

Dokle više?

džo

pre 9 godina

I ti Mališa, i vi botovi: Ne. Nećemo da plaćamo dok se gsb kao i druga javna preduzeća ne reorganizuje, i cena karte ne dovede na podnošljivu.
Prepolovite cenu, dupliraćete prihod.
Prosto.
Čak i za vaše "doktore".

racerx

pre 9 godina

svetska je tekovina da se plati prekovremeni rad. svetska je tekovina da od plate moze da se zivi. svetska je tekovina da kad neko laze na vlasti da podnese ostavku. (bole, 21. avgust 2014 13:11)
i 508 BOTINA da coveku minus!!!!!! eeeee, botovi lobotomirani, sta je vas problem? je li vi necete da radite ze platu, nego za pohvalu vodje, je li vi necete osmocasovno radno vreme, je li vi necete socijalna i radnicka prava, zdravstveno osiguranje i licnu bezbednost? ako necete onda znajte da EU koje su vam tako puna usta to isto garantuje, batem na papiru, za to isto se i Vucic za-LAGAO u oredizbornoj kampanji, obecavajuci sve to ako bude bio izabran. Tada ste Vucicu davali pohvale i isto to za sta ste ovog coveka obasuli saminusima navodili steu svojim komentarima. Nedosledni ste, bez konzistentnosti i logike, najveci ste izdajnici ove zemlje i teski paraziti, ali najgore sto vredjate inteligenciju ljudske vrste svojim stupidnim rezonovanjem.

i

pre 9 godina

Zivim u Varsavi. Danas je kontrola upala u krcati tramvaj.I od te mase ljudi ama bas ni jednu osobu nisu nalovili da se sverca. A karta nije jeftina 1,1 evro za sat i po voznje.(naravno studenti stari invalidi imaju povlastice a deca se voze besplatno) Doduse sva vozila su supercista sa klimom i idu na tacno vreme. E sad ko je u Beogradu pogresan neznam, ali bice i narod i politicari koje su birali.

Ako smem da primetim

pre 9 godina

Danas nesto aktivna bot masinerija... Konstantan broj minusa na logicne komentare... Izgleda da je ovo pitanje prioritetno glavesinama...

mup

pre 9 godina

U aprilu sam bio u Milanu par dana i vozio se javnim prevozom, najvise busom. Kada tamo ude kontrola, napune vozilo, ima ih ko kusih pasa. Svercuju se svi, od turista, azilanata, ali i domacih ljudi. Prevoz je sve skuplji i ljudi gledaju da smanje troskove. Ako se danas provucete u dva prevoza bez karte, donesete kuci lubenicu od 10 kila.

Darko

pre 9 godina

(bgsale, 21. avgust 2014 14:30)

To je to, sve si rekao druze. I zakljucak si rekao pa ni to ne mora da se dodaje. A pogledaj botcine kako udaraju minuse - opet licni interes. Takvi su im i glasaci.

KUPUS S MESOM!

pre 9 godina

rešenje protiv šverca je jako prosto, napraviti duple stanice, bus prvo stane i putnici izađu, onda se pomeri 10 metara napred i na napravljenoj stanici koja je slična kao neki kontejner znači ograđena u koju možeš da uđeš samo ako si čekiran ili ti otkucao kartu i onda iz te zgradice ili zagrađenog prostora uđeš u bus, naravno smanjiti i broj stanica, npr br 53 ima 20 i neku stanicu do zelenog venca to smanjiti na 17-18 maximum a te trafika stanice koje bi bile ograđene neka isfinansiraju oni koji hoće trafike na tim stanicama tipa kao što su bile trafike futura plzs, novosti, loto i neka im taj uložen novac u stanicu bude zakup prostora za prvu godinu, em dobijete za dž em nema više šverca i video nadzor na tu stanicu i ko pravi njesra u aps i ćao to već pistoji u norveškoj ja bio oduševljen kupiš tu i kartu i grickalicu i novine i odigraš loto ma sve na jednom mestu a izađeš iz busa i uđeš u bus bez guranja izlazak i ulazak u bus su razdvojeni, probajte to kao pilot projekat na nekoj manjoj liniji videćete koliko je dobra stvar a grad neće koštati ništa...

Radovan

pre 9 godina

Kad čitam ove komentare o parama koje se vrte, iliti prelaze iz džepa u džep, imam utisak kao da se mesečno obrne milijardu evra u poslu koji propada.

Niko da objasni zašto je ugovor sa Apexom štetan, samo znamo da je "ugovor štetan po grad". Niko da kaže šta taj Apex radi, pa da znamo da li to vredi tih 8%. Niko da nam pokaže softver za koji je Vesić pre 3 meseca rekao da ništa ne valja, a sada je savršen. Ništa da saznamo od novinara koji uđu u tu opasanu tvrđavu zvanu Apex osim tabloidnih vesti. Niko ništa da kaže, samo živimo u mitskim pričama.

ivanhoe

pre 9 godina

GSP se dotira 70 % iz gradskog budzeta, 15% ide od prodaje karata a 15% od zakupa reklamnog prostora. S tim sto ova dva izvora su predata privatnicima pa grad tu malo zaradi. Dakle, svako ko udje u prevoz platio je 2/3 karte. Resenje je 100% subvencionisan prevoz. Prenosti su ogromne. Nemojte porediti dvomilionski grad sa nekim gradicima po provinciji i govoriti da bi Beogradjani tako bili povlasceni. U Beogradu nema izbora, ne moze se peske, potrebno je da javni prevoz to i bude i ljudima se obezbedi sloboda kretanja. Ko ima para nek ide svojim autom. Prednosti su mnogobrojne i dokazane. Tim putem krenulo je mnogo velikih gradova Kine i Indije, od evropskih gradova najveci Talin sa pola miliona ljudi. Svuda su iskustva izuzetno pozitivna.

pop

pre 9 godina

@(igi, 21. avgust 2014 15:12)

Ja sigurno necu praviti Djilasa od blata, jer sve to sto je uradio, uradio je preko moje i tvoje grbace, dizao kredite koje valja otplacivati, tako i moja baba moze da napravi deset mostova, do duse onaj na Adi je spektakularan, ali po ceni, a tek Bulevar, narocito mi se dopada to sredjivanje jer je posekao "trule" platane...da ne nabrajam vise.

sasar

pre 9 godina

Gledamo da oni koji koriste gradski prevoz taj prevoz plate", rekao je gradonačelnik.
To bi takođe valjda trebalo da znači da oni koji ga ne koriste ne treba da plate. Pitam ja Vas gosn. Mali: zašto mi od plate skidaju svakog meseca 3216 din na ime GSP-a, a ne koristim ga. Kada sam u više navrata pokušao da u svom računovodstvu dobijem nadoknadu za prevoz (što mi sleduje) kažu mi da mi je uplaćeno na Bus plus (to npr. nije slučaj u vojsci, policiji - dobijaju novac na ruke).

Dragan

pre 9 godina

Gospodo iz vlasti, napravite socijalne karte svih nas pa prema realnim pokazateljima naplaćujte prevoz, vrtiće, poreze, takse i sve ostalo. Međutim, bojim se da bi rezultati tih socijalnih karata (koje vi već sigurno i znate pa ste brže bolje o njima odmah zaćutali), bili takvi da bi pokazali da se iz suve drenovine nema šta da iscedi...

igi

pre 9 godina

Vazno je da ste vi smenili Djilasa,koji je vise nego ubedljivo dobio glasove beogradjana.Dok je bio Djilas,uradjena su 3 mosta,ukljucujući Gazelu,počet kineski most,rekonstruisan bulevar,otvoreno 40 vrtića i škola,3 doma zdravlja,kupljeni solarisi,španci i nove trole...a vi gospodine Mali,samo se zalite,smanjujete,ukidate...mi beogradjani ćemo praviti Djilasa od blata.
Ova Mali-jeva vlast u Beogradu je ne nesposobna-već diletantska.

A.

pre 9 godina

"Nismo mi ni birali taj Bus-plus."

Kakve veze ima "TAJ Bus-plus" sa NEPLAĆANJEM karata?

Da li je neko hteo da plati kartu a sistem nije prihvatio iako je validator bio ispravan?

BusPlus ostaje, obori cenu karte!

pre 9 godina

Vidim, ima dosta komentatora koji naivno veruju, upecavsi se na SNS propagandu (pa su sada, jel'te, malo zbunjeni), da je cena karte visoka zbog stetnog ugovora sa Apexom. Kako, ljudi, ne shvatate, da bi cena karte bila isto ovako visoka, sve i da su ostale one stare 'pantljicare' i stanc masine po busevima? Ne odredjuje cenu karata Apex, vec grad! Jedino resenje je da se obore cene karata i poostri kontrola u gradskom prevozu i to tako, da kontrolori imaju apsolutno pravo da IZBACE putnika iz vozila ako nema kartu! Nema potrebe za pisanjem bilo kakvih prekrsajnih kazni-samo izbaciti onog ko ne placa, ali to raditi dosledno, uporno i redovno! Pa kad svercer bude izbacen iz prvog, drugog, desetog autobusa i na kraju ne stigne tamo gde je namerio, a jos kad se uz to sloze ciča zima, vejavica ili provala oblaka, da vidis kako ce platiti kartu sledeci put!

Bure baruta

pre 9 godina

Ne živim u BGD. Ne znam šta je to loše naslađeno od predhodne vlasti. ?
Međutim shvatam da beograđani koriste gradski prevoz a ne plaćaju ovu uslugu.
U Srbiji se trenutno radi "edukacija" građana da moraju da plate gradski prevoz kada ga koriste, struju koju su potrošili ... i sl.
Naravno da neplatiše jako dobro znaju da moraju da plate sve vrste usluga ali su navikli da se "grebu", jer nema sankcija.
Nema potrebe da se vlast udvara neplatišama, da ih moli da plate prevoz, već neplatiše kažnjavati papreno a ako treba angažovti policiju za eventualne neplatiše nasilnike.

Slobodan

pre 9 godina

Problem svih nas je sto zna koje sve pogodnosti ima, ne i duznosti. A duznost je da ako zelimo da budemo prevezeni sa jedne lokacije na drugu to moramo da platimo.

Goxy

pre 9 godina

To se dešava kad se vodi populistička politika, gde nije bitno šta se kaže, bitno je da narod to dobro upije. A onda se dođe u ćorsokak, pa mora da se krene u oštre rezove, koji pored toga moraju biti i pametni, a zašta ova država jednostavno nema kapacitete.

A narod k'o narod, gleda samo da se očeše o nešto, pa makar to bila i oglodana koska.

zlo i naopako

pre 9 godina

Naravno da treba da se plaća, ali mora i vozni park da bude adekvatan i jedinstven. Takođe kodeka ponašanja vozača gsp-a mora da bude na visokom profesionalnom nivou, u suprotnom lete sa posla. Stvorite uslove za udobnu vožnju, pa će naplata lako ići.

Vesna BG

pre 9 godina

Svakako bi situacija bila drugačija da je novac ili barem njegov deo išao u kase GSP. Kad će revizija toga? Bezobrazluk, 21. vek, prestonica, a da se vozimo na taljigama koje su nam dali Japanci (hvala im), ali gde malo puniji Srbin ne može da gurne ni polovinu sebe

Flojd

pre 9 godina

Zasto meni pretite da cu morati da platim dug koji nisam napravio. Zasto ne pohapsite Djilasa i njegovih 40 i kusur bandita ako postoje nepravilnosti, pa od njih i njihove imovine placajte dugove. Olako ste obecavali razresenje ugovora sa bus-plusom, ali taj ugovor su pisali ozbiljni pravnici a ne ovi nasi nesposobni, mutavi advokati koji sve u sudu resavaju kovertom.

NikolaD

pre 9 godina

Pa gospodine Mali, vi i vas tim ste na tom polozaju zato sto ste neverovatni menadzeri. Hajde, molim vas, pokazite tu vasu neverovatnost i resite bar jedan problem. Koliko ja vidim vi i vas tim samo pravite nove probleme.

agronom

pre 9 godina

U potpunosti je u pravu. Treba poostriti kontrole u gradskom prevozu. To je jedan zdrav odnos prema usluzi koja mora biti naplacena, da bi bila i dalje gradjanima na raspolaganju................

Milan

pre 9 godina

Nisam iz Beograda ali cesto u njega dolazim. Bus plus sistem zapravo uopste nije los, to sto ga je grad dao privatniku, to neka ovi sada resavaju, ali kad god udjem u bilo koji autobus, provalim da niko ne placa kartu. Beogradjani, karta mora da se plati, moze sistem naplate da se zove kako hoce, ali novac mora da se da. Moje resenje uz mesecne karte bi bilo spustanje cene karte na 40 -50 din, svaka karta neka buda vremenska, minimum sat i 30 minuta, i prvih par godina kontrola u svakome busu, dok se narod ne navikne da placa kartu. Mislim sta drugo da vam kazem. Ja u Sd-u ne mogu ni da gurnem glavu u bus a da ne platim. Zasto ste vi povlasceni. Plus sto vama busevi dolaze na 5 -10 min, a ja ovde cekam satima. Pozzzzz

izbori

pre 9 godina

Posto evo pa godinu dana ce uskoro kako SNS konrolise vlast u Beogradu i za tih godinu dana nisu nista uradili cak i unazadali ja postenog i sve predobrog gradonacelnika Malog pozivam da da ostavku i raspise gradske izbore jer su pokazali kompletno neznanje i unazadili sve u gradu u ovih godinu dana. Vesica isto pozivam da podnese ostavku iz moralnih razloga a i zato sto nije iz Beograda a svojim cinjenjem cini stetu gradu u kome nije ni rodjen ni odrastao.
Zatim ekonomska cena u vecini evropskih gradova je po ceni jednaka ili cak niza od cene mesecne karte u nas u Beogradu sto znaci da neko trosi previse sredstava ili ima previse zaposlenih po kancelarijama gradskog saobracajnog preduzeca. Mali i Vesic sa klapom sns-a su godinu dana napadali sistem Bus plusa i sad eto kusajte svoje kajgane. Lazima ste dosli na vlast vreme je barem iz morala ako ga imate da date ostavke i odete.
Djilas nije bio idealan ali naspram vas cudo . Beograd je imao jednu od najboljih socijalnih politika u regionu za svoje sugradjane koju ste vi za par meseci unistili Grad je imao i dobru zdravstvenu organizaciju koju ste vi unistili Mali i Vesicu. Mali svako ko radi sa drzavom za vas je znao dok ste bili uz DS. I svako zna koliko ste vi umesani i razne malverzacije i mislim da ce te i vi uskoro u istrazni da zavrsite jer vam je tu mesto.
Bus plus je dobar sistem ali zahvaljuci vama je postao los.
I jos jednom vas molim da podnesete ostavke i raspisete izbore jer vas gradjani vise ne zele

Mrca

pre 9 godina

Jako je iritatna izjava (bilo čija), to nismo mi, to je prethodna vlast, itd...i itd....

Ma dokle prethodna vlast? Mi greške "prethodnih vlasti" plaćamo iz sopstvenog džepa. Greške prethodne vlasti naplatite tim prethodnim vlastima. Ili, onako kako se to radi u zemljama pametnih - donastie dugoročnu strategiju i obavežite sve svoje sledbenike da tu strategiju isteraju do kraja.
Ovako, kod svake smene vlasti, sve bacimo u vodu i započinjemo nešto novo.
Sve prethodne i buduće vlasti UVEK, lai UVEK trebaju da imaju na umu da sve to plaćamo mi.

Vozdovac grad na vodi

pre 9 godina

Znaci drugim recima receno tih 20 miliona evra umesto da ide u GSP treba da ide u uredjenje gradjevinskog zemljista za hohstaplere iz emirata za Beograd na vodi.Ajde nmalo da se vratimo u proslost.Dok nisu dosli na vlast bila je hajka na Bus plusi na Djilasa, trolalo se oko mosta na Adi, izmisljale cifre do milijarde evra, Beograd pred bankrotom, urusavanje komunalnih preduzeca.Onda zaseli u fotelje i Beograd spasen od bankrota, vise nema price oko mosta na Adi ali je pocela prica oko Bepgrada na vodi.Ukinute sve moguce subvencije. Porez na imovinu dignut za 80%,odjednom nema para za obdanista, penzuionere, prevoz. Pocela je prica da ce se ubuduce kupovati Ikarbusova vozila jer je tako naredio AV.A ta vozila niko ziv u regionu nece da kupi. U najvecim vrucinama u novim autobusima klima ne radi jer klima trosi 20% goriva.Gospodine Mali.Ukinite nam sve zivo,povecajte cene komunalija za 100%. Mora da se ima za Beograd na vodi

okneS

pre 9 godina

Ovi su počeli po automatizmu na svako pitanje da odgovaraju sa "mi smo to tako zatekli". Pa vladajuća maso, (gospodo nije odgovarajuci termin) vi ste podršku i poverenje nekog naroda dobili da stvari u zemlji menjate a ne da posle dve godine donosite ekspertske zaključke da su stvari ovde jadne. Stoga, ili uradite nesto ili se vratite u rupu iz koje ste izgmizali.

me

pre 9 godina

Vi ste u vasoj kampanji vikali da se ne placa bus- plus.Bus -plus je odlican sistem samo treba prilagoditi cene sa platama ljudi. Ne znam samo ko je vama verovao u sve one gluposti koje ste obecavali pred izbore.

lol

pre 9 godina

Sistem je dobar, ljudi su problem, ne placaju usluge koje koriste. Politicari kupuju socijalni mir u Beogradu tako sto kontrolori nemaju ovlascenje da urade bilo sta povodom svercovanja.
Znaci nije problem BusPlus nego politicari koji radi svoje fotelje ne preduzaju nista povodom toga. Treba na sledecim izvorima sesti opet u istu. Tako su radili predhodni tako rade i ovi sad.

Kelt

pre 9 godina

Prvo kampanja protiv placanja karata. Sada karte moraju da se placaju kad je budzet za vasu vladu. Odlucite se sta bi vi!
Plate dole.
Penzije dole.
Svi prihodi dole, a takse, porezi i karte da se placaju?
Dokle? Dok narodu ne dosadi pa se lepo ne iseli u broju od jedno 2-3 miliona.
Onda vladajte sa 3-4 miliona vasih poslusnika i onih koji nisu imali gde da pobegnu. I mortalitetom.
Srecno!

Zaboravljeno koferce

pre 9 godina

Postovani g.Mali,

Posto se vec pozivate na svetske tekovine, onda mi molim Vas objasnite zasto nije i svetska tekovina da se gradski funkcioneri voze javnim prevozom. U razvijenim zemljama i premijeri i ministri idu javnim prevozom, biciklom, ili na kraju krajeva svojim kolima. A kod nas.... Zasto Vi, svako jutro, ne sednete u vozilo javnog prevoza, platite kartu i ne krenete na posao. Ujedno bi imali zadovoljstvo da cekirate Vasu karticu prilikom svakog ulaska. Ako ste toliko dobrog uradili za nas Beogradjane, zasto se krijete u zatamnjenim limuzinama. Cime ste Vi, a i oni pre Vas zasluzili da Vam mi od nasih malih primanja, koja uzgred Vi smanjujete, placamo da se svrckate o nasem trosku? Od kako ste dosli na vlast Vi neprekidno smanjujete, ukidate, redukujete. Ako to ubrajate u svoje uspehe, onda bojim se da imate problem. Odjednom, za Vas, placanje karata postaje civilizacijska tekovina. Otkud tolika promena? Pa zar za vreme izborne kampanje niste apelovali da se taj isti prevoz ne placa? Ne razumem. Sta je za Vas ispravno? Morate biti dosledni. Ako ste pozivali da se ne placa morate, ako imate trunke morala, ostati dosledni sebi. Rekli ste da imate resenje za sve nase probleme, a Vi ne samo sto ih ne resavate, nego ih jos povecavate. Slazem se, civilizacijska tekovina je placanje usluga koje koristimo, ali je i tekovina da politicar koji laze podnese ostavku. Ili gresim?

BobaS

pre 9 godina

Naravno da se karta mora plaćati. Nastavi li se ovako, nećemo više ni imati gradski prevoz. Skoro niko koga ja poznajem ne plaća kartu više, osim onih koji dobijaju markice od preduzeća. To je suludo, moramo se učiti da plaćamo. Istina je da su građani siromašni, ali to nije opravdanje. Vozača gradskog prevoza neko mora da plati, gorivo neko mora da plati, održavanje vozila isto. Ništa od toga nije džaba.

Haos

pre 9 godina

Pa upravo si rekao da građani kroz budžet plate taj prevoz. Pravo je pitanje da li se njime upravlja donaćinski jer mi platimo kako gode vi da radite, doktore!

bgsale

pre 9 godina

Gospodine Mali, u prilogu vam dostavljam spisak neophodnih mera za resavanje problema GSP-a, po redu kako sledi:

- Revizija svih kupoprodajnih ugovora u firmi uz raskid stetnih ugovora – procena ustede minimum 50 % u odnosu na trenutne troskove (od raznih ugradnji kumova, rodbine i familije prilikom raznoraznih nabavki delova, opreme...)
- Otpustanje svih prekobrojnih zaposlenih – procena uštede min. 50 % (partijskih i drugih boraca koji primaju platu a ne rade nista)
- Suzbiti mogućnost krađe u firmi – procena uštede min. 30 % (od toalet papira do goriva)
- Povećanje produktivnosti rada – procena uštede min 30 %
- Smanjenje cene karata za min 50 %. Niko se nešvercuje zato što voli nego zato što mora. Na ovaj načim će minimum 90 % putnika plaćati kartu bez problema i doće će do povećanja prihoda za min. 50 %
- Nakon svega ovoga pojačati kontrolu i uvesti nultu tolernciju na svercovanje.
Primenite ovo i problem vam je resen. Problem se neresava povecanjem cena karata vec reorganizacijom poslovanja. Ovu su vam koraci gospodine Mali ali vama i vasim partijskim drugovima oni neodgovaraju jer je u pitanju licni interes.

pametnomdosta

pre 9 godina

Postovani gospodine,doktoru nauka,gradonacelnice ( ne znam sta si jos,a u mnogim si upravnim odborima,a bez 500.000,00 dinara nisi sigurno )
Posto ne razumes sta znaci imati 25-30000 dinara,kao sto ja ne shvatam kako li je tek onom od 10 000 penzije,plate ili tek onom sto mesecima ne prima nista,cuj,a onda prenesi i premijeru da je ovaj narod vec baldisao.Posteni narocito,koji itekako znaju sta je i tekovina svetska,domaca,red i zakon i dobar narodni obicaj. Ali dok u ovom gradu,zemlji plata prosecna ne bude 700-1000eura prevoz nece placati sigurno 50% ljudi.Jer ljudi jednostavno vise nemaju i ne znaju sta gde da plate, i kome, a da imaju bar za jedan normalan obrok za sebe i clanove svoje porodice. Bolje se malo pozabavite ako hocete i smete sa bogatasima,tajkunima,raznim mafijama,kriminalcima,dilerima svega i svacega i skupite ponesto para za budzet. Ima tu lepo da se nakupi,samo ako se hoce.

djordje

pre 9 godina

Mali, ajde se brate prvo dogovori sam sa sobom sta hoces, ispadas neverovatna dvorska luda. Prvo pozivas da se katre ne placaju, da je BusPlus lopovska firma i da ce grda raskinuti ugovoe. Posle pozivas gradjane da MORAJU da placaju karte, da se uvode dodatni batinaski koji ce natrerati gradjane da placaju kartu jer ona mora da se placa. Sada govoris da je BusPlus neodrziv i da mora da se promeni.

Ajde vise muka mi vas je. Za 100 dana se unistili zemlju vise neko ovi prosli za 4 godine. Poskupelo je sve sto meoze, evro skace svaki dan, ukinuli ste popuste i beneficije za trudnice, smanjujete plate i penzije, pretite zatvorima i batinasima... Prvo uvedite redu drzavne firme, otpustite partiske lelemude i kvazi direktore od kojih svaki ima po 5 savetnika a svaki savetnik imas 5 pomocnika, koji imaju po jednu sekretaricu i momka za burek. Alo bre, da li ste vi normalni. A za botove koji klikcu za vas ima para. A jel to iz drzavne kase? Moja zena radi u drzavnoj firmi Posta, radi na ugovor i ne dobija pare za markicu. Prima 18.000 din i ocekujete da da 3250 za mesecnu kartu. Zasto ne dobija pare za prevoz kada je zakonom obavezan, zasto posta ne zeli da daje pare GSP i tera radnike da se svercuju. Ajde malo to preispitajte. Molio bih admine da objave komentar. Hvala

annamarija

pre 9 godina

Mozda treba promeniti sistem naplate. Bila sam u Nemačkoj, tamo sve odlično funkcioniše, zašto ne bismo uzeli recept. Izgleda da je kod nas manjak ne samo novca nego i morala, svesti da je to obaveza platiti gradski prevoz.

boris

pre 9 godina

A jel može meni neko da objasni kako će se to naplata povećati ako pređe u ruke GSP-a, a ne ide preko Bus plusa? Hoće li građani odjednom početi bez izuzetka da plaćaju prevoz ako kontlolori ne nose majice sa natpisom Bus plus nego GSP? Ne ulazim u to ko nema, a ko neće da plaća iz nekog svog principa ili razloga...

drvobradi

pre 9 godina

Ne moramo nista da platimo, vec ste odabrali da placate. Na jednoj strani ste ukinuli subvencije za vrtice,usluge podrške za samostalan život i pomoc deci bez roditelja i ometenoj u razvoju, a na drugoj uporno sipate pare u firmu cije poslovanje i nacin funckionisanja mora da se promeni. Znaci ok je placati sumnjive dilove sa dobavljacima opreme, usluga itd za GSP i slicne firme a subvencionisanje obrazovanja i pomoc ugrozenima nije.

Ralf

pre 9 godina

Kao prvo, busplus necete zameniti tako lako. Bice skuplja dara mego mera. Kao drugo, gradjanima ste obecavali besplatan prevoz. Ovo je sve vase blato, pa izvoli vadite se iz njega. Kao trece, vi neznate sta vas je snaslo pa za sve sto nevalja, krivi su vam ovi drugi. Sami ce te na kraju priznati da ste nesposobni i da niste dorasli tom poslu.

Sudjo

pre 9 godina

G. Mali, u vreme izbora SNS je na sve strane kritikovao sistem Bus Plus i govorio da je to loš sistem i da će ga ukinuti čim dođe na vlast. U isto vreme ste i podržavali akcije protiv Bus Plus-a koje su bile besmislene. Zbog toga, nakon Vaše pobede na izborima, građani prestaju da plaćaju prevoz. E sada, posle 6 meseci, uviđate da se prevoz mora plaćati, ali opet krivite prethodnu vlast zbog toga. Što ne priznate da ste se prevarili kada ste tvrdili da ćete ukinuti Bus Plus, i da je najnormalnije da građani plaćaju gradski prevoz. Da li je to Bus Plus ili nije, prevoz se mora plaćati. Svih ovih 6 meseci ste izgubili na pljuvanju po Bus Plusu umewsto da radite na povećanje naplate prevoza. To je Vaša greška a ne prethodne vlasti. Bus Plus nije loš, već dobar sistem, a vi ako imate bolji, uvedite ga. Nemojte i dalje lagati građane da nema potrebe da plaćaju Bus Plus-u. Ovo je sve posledica Vaše politike.

NekoIzMase

pre 9 godina

Obećali ste ukidanje BusPlus sistema, odnosno oduzimanje tog posla firmi Apex ...

Ispunite obećanje, pa ćemo onda da plaćamo ... Do tada, jok ... Jer ste se i vi sad utalili sa njima ...

Dule

pre 9 godina

Samo oštro: izbacuj iz autobusa sve koji ne plaćaju prevoz, seci svima onima koji ne plaćaju struju, pleni imovinu svima koji nisu plaćali pretplatu za RTS, ukudaj pomoć za bebe ( šta će nam, samo plaču), prodaj banje-ionako zvrje prazne, prodja poljoprivredno zemljište-ionako nema ko da obrađuje, poklonili ste JAT-šta će nam samo pravi gubitke......

Žirafa

pre 9 godina

Zaista je tako da niko od nas nije tražio bus plus i da sada nismo ni krivi za sve što se događa u GSP-u. Ali takođe, znamo i to da nigde nema ništa besplatno, naročito vožnja. Treba da se plati.

Zvezdas

pre 9 godina

Problem nije u bus plusu vec u kontrolorima kojih nema. Ovoj vlasti neodgovora ovaj sistem zato sto se u njemu ugradio neko iz DS i sad hoce da naprave neki novi u koji ce se ugraditi neko SNS a sve to preko nase grbace .

Bata

pre 9 godina

Gradjani ne plaćaju, jer si rekao da je Bus Plus ukinut. Podnesi ostavku zbog te laži, pa ćemo opet da plaćamo. Ja prvi hoću da plaćam, ali ne mogu da me Mali pravi budalom, da plaćam nešto što će on pokrasti i ukinuti možda već sutra, jer je jasno da je čovek bez reči i obraza.

analiticar amater

pre 9 godina

pa evo dr. Mali, ja ima predlog..vi lepo prodajte sva sluzbena vozila funkcionera grada, neka svako od njih kupi BusPlus karticu. Ajde da vidimo licni primer, pa ce i nama biti lakse.
Vasa demagogija je lazna kao i vas doktorat na ekonomsku temu sa FON-a. Treba da shvatite da ste izgublii podrsku gradjana i da imate i malo obraza raspisali bi ste nove izbore za grad Beograd.
Ja vas se jos secam od kada ste bili u DS, ap ste presli u SNS i prva vasa izjava od pre par godina je bila kako moramo "hitno" prodati Telekom.
Eto, nije prodat jos uvek, a vi i dalje prosipate mudrosti....Sve cega ste se vi i Vesic dohvatili je propalo, samo ste vi iz svega izlazili bogatiji i sa visom funkcijom.
Mozete vi da pretite, da podizete poreze, cene karata, da menjate zone, ali realno, nemate pojma sta radite, Beograd je i dalje u svakoj oblasti u haosu i vi ga cinite jos nepodnosljivijim.
Vi nikad nista ne biste licno zrtvovali za Beograd, pa ni sluzneni automobil, ali zato svi treba da se zrtvujemo za vas.

marko

pre 9 godina

Odlično pomenuli ste cenu karte, ekonomsku cenu karte.

Karta za jednu vožnju košta 75 rsd. Pošto građani Beograda, kroz porez plaćaju 75% subvencija za rad GSP-a, prostom matematikom dolazim do toga da je ekonomska cena karte za jednu vožnju 300 rsd!?!?!?!? Toliko karta ne košta nigde na svetu, da ja znam, a ako neko zna, neka mi javi.

Povlašćena ne ekonomska cena za prevoz zaposlenih je 3270 RSD, a to je kada se doda subvencija od 75% cca 13.000 rsd!?!?!?!? To je ekonomska cena mesečne karte za prevoz?!?!?!?

Mene zanima da neko sedne, napravi matematiku i prestane da obmanjuje građane i od njih pravi m.....e.

ivan

pre 9 godina

Pa ako je bus plus problem, raskini ugovor. Koliko sam informisan, penali za raskid su daleko manji od tog gubitka od 20M evra. Već prve godine ćeš da uštediš više od 10M a svake naredne si u plusu. Samo što nije problem u bus plusu, već to što pojma nemate šta radite, ni u gradu, ni u državi.

dejan

pre 9 godina

Ja sam čuo u predizbornoj kampanji da ne plaćamo Bus-pl
us i ja se toga pridržavam! Ako nekom nešto nije jasno neka se obrati onima koji su mi to rekli! Ćao ... a admin bi mogao jednom da se zezne i objavi moj komentar!!!

Pedu

pre 9 godina

Vi uporno sve radite naopako.
Eeeeej....krenite od sebe.
Kada se bude tačno znalo kada autobus dolazi na neku stanicu, u minut, kada ne bude tri ista prevoza jedan za drugim, a onda 45 minuta ništa....onda tražite putnicima bilo šta.
Alo bre, pa vi pretplatnicima naplaćujete noćnu kartu. I to po većoj ceni!!!!
Da li ste svesni da u Nemačkoj karta kupljena između 19 i 06 časova važi za dve osobe, i jeftinija je od "standardne" karte.
Prevoz stiže tačno u minut, ako stigne ranije stoji na stanici dok mu nije vreme da krene.
Putnici NE TRČE za autobusom, jer znaju kada će on biti tu.
Vi postojite zbog nas, a ne mi zbog vas, shvatite to već jednom.
Kada sebe dovedete u red, smanjite cenu prevoza, imaćete i veću naplatu.
Slušam juče generalnog direktora a sad I “gradonačelnika”, kaže "moramo da shvatimo da se platiti mora, kao što plaćamo hleb, kola, bioskop..."
Kada kupim hleb znam šta ću dobiti i uvek mogu da ga kupim.
Kada kupim kola znam šta sam kupio i dobijem garanciju na njih.
Kada platim bioskop dobio sam projekciju koja počinje na vreme, u udobnom sedištu i klimatizovanom prostoru.
A šta dobijem kada platim mesečnu za prevoz?
Rasklimani autobus za koji ne znam kada će doći.
Kada dođe niko mi ne garantuje da ću ući u njega.
Ako i uđem presešće mi što sam ušao, jer ću da se skuvam ili dobijem batine od nekoga. A možda se i otrujem ugljen monoksidom.
Naplatićete mi noćni prevoz i ako imam PRETPLATNU kartu.

Dovedite prvo sebe u red

bezimena

pre 9 godina

Vi ste pozivali na NEplacanje prevoza, imali ste i veliku podršku upravo GSP-a i sada se izvolite suočiti sa posledicama svog činjenja!
Restruktuirajte tu firmu, koja je jedna od onih koja je služila za zapošljavanje rodjaka i prijatelja stranačkih poslušnika, otpustite "neuposlene" za koje 'ladno, i vrhunski bahato, praktično tražite da ih mi finansiramo, pa se tek nakon dobijenih rezultata, ako bude potrebno, obratite javnosti sa MOLBOM , ne pretnjom!

Medjutim, vi ste apsolutno nesposobni da išta normalno i pametno uradite, pa i da podnesete ostavke, pre nego vas narod najuri motkama, onim....

bole

pre 9 godina

svetska je tekovina da se plati prekovremeni rad. svetska je tekovina da od plate moze da se zivi. svetska je tekovina da kad neko laze na vlasti da podnese ostavku.

nik

pre 9 godina

sistem bus-plus je odličan, moderan i veoma praktičan. problem je u ceni karte i navici da se ista kupuje. tako da izmenama cete samo oprati jos novca , a rezultati ce biti isti. smanjite cenu karte za pocetak..

domacica

pre 9 godina

Dragi gradonačelniče, dobro zboriš i ja sam prva za to da se plaća sve što se koristi, veliko mi je poniženje da se švercujem ili jurim sa kontrolom, ali avaj, ne radim podstanar sam, para niotkuda, a bih ponekad da odem do grada. Takvih je mnogo, mnogo.

Ko te tu postavi?

pre 9 godina

S'tim sto prevoz ne placaju NEKI, a dug placaju SVI. I nije mi jasno sto se sada cudite i zalite. Pozivali ste ljude da bojkotuju bus-plus, sada se nosite sa posledicama....

Lili mil

pre 9 godina

Кад видим ову фацу,преписивача ,све ми све преврне у стомаку.Није ништа бољи од претходног.Систем је тотално неадекватан за град и ниво прихода граћана који га користе.
Традиција ГСП је трагична,тотални потковачи и неспособни људи на челу.Шта да се очекујемо.???????
Памети,знања,умења нема али дрскости и шарлатизма на претек.Решење постоји и веома је просто.Сви то знају сем др.са Мегатреда!

pitajte Đilasa, nije sramota

pre 9 godina

Moj profesor na studijama je imao običaj da kaže: "Kada nešto ne znaš, pusti, skloni se, nemoj da praviš štetu. Pitaj nekog ko zna, nije sramota."

Balkanski spijun

pre 9 godina

rekao je Mali novinarima i naglasio da je taj sistem nasleđen od prethodne gradske vlasti.

Pa i prethodna vlast je isto tako nasledila katastrofu posle prethodne vlasti koju su cinili SPS i vasi radikali, sto nije opravdanje za nesposobnost trenutne vlade koja nece dugo, a ako im je tesko nek se povuku. Neznanje je uzrok svih patnji!

mrgud

pre 9 godina

B92, zašto ne pitate gradonačelnika da li zna da su plate zaposlenih u GSP Beograd 35% veće od celokupnih troškova goriva, rezervnih delova itd.. To je moguće proveriti za 5 minuta, pa bi možda nekom vašem novinaru bilo zanimljivo to da istraži i uporedi sa ostalim zemljama. Pošto svaki dan po pet puta kukaju kako je GSP na rubu propasti i da ovako vise ne može, pa hajde onda da vidimo zašto je to tako. Jer ovako priča nije potpuna, to nije promena mentaliteta i suočavanje sa realnošću da svi moraju da plate kartu i da nema ničeg za džabe, već puko presipanje od jednih ka drugima i dalje tolerisanje nerada i neodgovornosti. Sredi prvo stvari u svojoj kući. Ne koristim GSP.

NScentar

pre 9 godina

"svetska je tekovina da se prevoz plaća i to moraju da rade i Beograđani" Gde su poslove sto ste vi svi iz SNS obecali za vreme kampanje? Lako je kazati mora da se plati, ali ako nemas? Digli ste cene na registracije auta, struju, komunalije skupe, hrana nepitaj. Plus, hocete da smanjite plate i penzije. Odakle ljudima, covece? vi neznate nista drugo, nego da smanjite prihod, i da povecate cene. Moze to i moja baba, i bez doktorat.

bb

pre 9 godina

Jel gradonacelnik nije procitoa vest na ovom sajtu od pre dosta vremena, da stanovnici glavnom grada Estonije Talina imaju besplatan gradski prevoz. Tako da nije tekovina da gradski prevoz mora da se placa, i da moze biti cak i besplatan.

Stef

pre 9 godina

Vazno da ste prethodnu vlast kritikovali zbog istog polusaja naplate karata.
Neka, glasali ste za njih, sada trpite posledice. A sledeci put razmislite za koga cete i ko prica bajke.

RRadomir

pre 9 godina

Ja ne razumem Malog. Nikako da nam objasni zasto sistem Bus plus nije dobar? Sistem je po meni odlican e isti takav sistem funcionise u mnogim evropskim gradovima samo mi kazemo da to ne valja ali ne obralazemo tu svoju tvrdnju.

Dunja Duks

pre 9 godina

Pa normalno je da se plaća prevoz, to niko ne spori, ali pod ovakvim uslovima, gde ne postoji dnevna karta, već gde prilikom samo dve promene prevoza moramo da platimo četiri kartice, a to je pod idealnim uslovima, ako se prevoz ne pokvari, takođe je normalno da niko neće da plati. A pošto nam je bus plus nametnut, eto zašto građani ne plaćaju.

DutchmanBGD

pre 9 godina

Koliko se sećam ova gospoda su u kampanji pozivala na ne plaćanje prevoza. A sada će da smanje broj vozila u zimskom režimu za 10 % I da zaposle još 500 botova, ovaj kontrolora. E baš su mali i jadni.

Moca

pre 9 godina

U redu, neodrživ je, ali građani ne žele promenu već gašenje. Ako NE MOŽETE da ugasite Bus Plus zbog neke finansijske klauzule, izvedite pred sud one koji su takav ugovor zaključili. Ako NE ŽELITE da ga ugasite jer ste shvatili da i od ovakvog Bus Plusa imate dobar tal, onda marš sa vlasti. Da, ima nas koji shvatamo da prevoz u dvomilionskom gradu mora da se plati, ali NE ŽELIMO da čak i jedan mali deo od karata ide privatnoj firmi. Kada rešite to sa Bus Plusom i Apexom, tj. kada ugasite sistem i raskinete ugovor, onda možemo da razgovaramo o švercerima i ceni karata. Prosto i jednostavno.

Ako niste znali...

pre 9 godina

Javna preduzeća u gradu prave dobit ili gubitak. Dobit Parking servisa prebacite u GSP jer gradska uprava postoji da bi služila svojim građanima a ne obrnuto.

I dokle ćete pričati kako ste zatekli ovo ili ono...
To znamo odavno.
Da li ste negde nešto popravili a da niste podigli cene, takse i ukinuli razne vrste pomoći?
Eto kažite sami, ili neka nam to objasne vaši zaposleni na raznim forumima.

miske

pre 9 godina

A sad da se plaća, a? A to što sam ja glasao za vas, jer me je Đilas bitanga nervirao sa svojim bus plus forama i zabranom alkohola posle
22h??? Ništa, a ? Sad da plaćamo? Lepo... more svi ste vi ista bagra!

MarinkoBG

pre 9 godina

Podrzavam placanje GSP prevoza. Ja sam nezaposlen i uvek uspem da izdvojim 1120 dinara za mesecnu dopunu a znam mnoge koji su zaposleni i voze se besplatno. Mene bi bilo sramota da me kontrola uhvati bez karte, to je isto kao da vas u prodavnici uhvate da kradete. Kod svih nas treba da proradi svest da placanjem postizemo dobijanje boljeg prevoza.

sss

pre 9 godina

Koga briga sta ima da kaze slucajni gradonacelnik Beograda?!? Covek je nesposoban za bilo sta, cega se dotakao, sve je propalo! Cekam nagradu beogradjana za SNS na sledecim izborima!

Zvezdara

pre 9 godina

Mali,ne glumi ludilo!!!!!Vlast u gradu ste dobili plasirajuci priču o vracanju naplate GSPu.A i sami znate da je to nemoguce jer je Apexsov ugovor s gradom ne oboriv !!!

Ма кога брига

pre 9 godina

Људи, и метро је светска тековина па нико од вас уопште не размишља у том правцу... Свакако је потребнији од Београда на води (који, по мени, уопште није потребан). И зашто се онда нико не позабави метроом? А, да, морају приватни џепови да се напуне...

xXx

pre 9 godina

A zašto ste onomad vikali na sav glas da treba bojkotovati sistem? Imate vlast, izvolite napravite sistem da valja. Ja sam plaćao sve do sada, ali više neću, ne zato što želim da izbegnem plaćanje, već zato što mi ukidate autobuse dok vam ja uredno plaćam. E pa neće moći. Sad ću ja vas da bojkotujem.

Maka

pre 9 godina

Mali mi nešto zvuči kao mali Djilas. Kako li je teško "juče" buniti ljude da ne plaćaju prevoz, a "danas" ih kumiti i moliti da plate. Smanjite cenu karte na 30 dinara pa onda jurite švercere. Deset posto da plaća 75 dinara ili 90 posto 30 dinara. Zar je ta računica toliko neodrživa?

Pedja

pre 9 godina

Svercujem se jer ste mi uravo Vi i Vasi drugari pre godinu i kusur rekli da ne treba da kupujem kartu i da ne treba da ulazim u autobus na prednja vrata, kao u celom svetu sto se ulazi, vec da treba da se svercujem i da u autobus ulazim na vrata koja mi se najvise svidjaju ili su mi najliza.
Okuda sada problem?
p.s.
nego,
ima li GSP viska radnika koji su se zaposljavali svi znamo kako?

zmajognjeni

pre 9 godina

Vise reci nemam kakvi ste licimeri. Gadite mi se sto takvi kao vi vode grad u kom zivim. Gadi mi se sto grad delim sa ljudima koji vas podrzavaju. Beskicmenjaci!
Mislio sam da je busplus super i placao sam ga jer je jednostavan za koriscenje i bilo je jasno predstavljano sta za gde ide. Genijalno proveravanje za koliko stanica stize sledeci autobus.
A sada, vi koji ste bojkotovali i pljuvali, pricate ovako uz to da je bus plus sistem los zato sto je nasledjen od prethodne vlasti i jer ga gradjani ne placaju, pa dodje mi da vam glave razvalim svima tim masinama za naplatu. Pu bre!

Misa

pre 9 godina

Oću kako da ne. Svi ste vi ista banda, trpate novac gradjana u svoje džepove i džepove svojih partijskih kadrova. Ne pada mi na pamet to da finansiram a isto bih preporučio i drugim sugradjanima.

macorce

pre 9 godina

Svuda u Evropi i svetu se placa gradski prevoz, medjutim sistem Bus Plus je uzasan. Pre svega cena karte nije adekvatna za nase uslove, dopune nisu dostupne na svakoj stanici, kome ide taj novac od karata, a o kontroli da ne pričam. Pod hitno treba da se menja način naplate javnog prevoza.

svetla buducnost

pre 9 godina

Kako je naveo, "svetska je tekovina da se prevoz plaća i to moraju da rade i Beograđani" jer, dodao je on, u suprotnom grad neće biti u mogućnosti da plaća održavanje vozila i nabavke.

To je i Djilas govorio, ali ste njega proglasili zlotvorom koji maltretira jadan narod, gle' vas sad!!!

PREDRAG

pre 9 godina

a sta ste pricali kad je DJILAS bio gradonacelnik ovog lepo upropastenog grada zahvaljujuci dodjosima ... nemojte da placate mafijasima , pa evo to smo i poslusali , sta je sad ... neumes bre da rukovodis ovim gradom mali

Marko

pre 9 godina

A zasto se ne raskine ugovor sa Apexom kada ne rade posao kako treba.Zasto Grad donira gsp novac. Ako smo prepustili naplatu privatniku onda od njega trazite novac.........Prevoz treba da se placa ali ne da taj novac ide nekom privatniku koji nista ne radi.Opet grad ili gsp treba da placa kontrolore a taj posao je dat privatniku.Gde je tuzilastvo sada .....

svetla buducnost

pre 9 godina

Kako je naveo, "svetska je tekovina da se prevoz plaća i to moraju da rade i Beograđani" jer, dodao je on, u suprotnom grad neće biti u mogućnosti da plaća održavanje vozila i nabavke.

To je i Djilas govorio, ali ste njega proglasili zlotvorom koji maltretira jadan narod, gle' vas sad!!!

bole

pre 9 godina

svetska je tekovina da se plati prekovremeni rad. svetska je tekovina da od plate moze da se zivi. svetska je tekovina da kad neko laze na vlasti da podnese ostavku.

pitajte Đilasa, nije sramota

pre 9 godina

Moj profesor na studijama je imao običaj da kaže: "Kada nešto ne znaš, pusti, skloni se, nemoj da praviš štetu. Pitaj nekog ko zna, nije sramota."

Ako niste znali...

pre 9 godina

Javna preduzeća u gradu prave dobit ili gubitak. Dobit Parking servisa prebacite u GSP jer gradska uprava postoji da bi služila svojim građanima a ne obrnuto.

I dokle ćete pričati kako ste zatekli ovo ili ono...
To znamo odavno.
Da li ste negde nešto popravili a da niste podigli cene, takse i ukinuli razne vrste pomoći?
Eto kažite sami, ili neka nam to objasne vaši zaposleni na raznim forumima.

Milan

pre 9 godina

Nisam iz Beograda ali cesto u njega dolazim. Bus plus sistem zapravo uopste nije los, to sto ga je grad dao privatniku, to neka ovi sada resavaju, ali kad god udjem u bilo koji autobus, provalim da niko ne placa kartu. Beogradjani, karta mora da se plati, moze sistem naplate da se zove kako hoce, ali novac mora da se da. Moje resenje uz mesecne karte bi bilo spustanje cene karte na 40 -50 din, svaka karta neka buda vremenska, minimum sat i 30 minuta, i prvih par godina kontrola u svakome busu, dok se narod ne navikne da placa kartu. Mislim sta drugo da vam kazem. Ja u Sd-u ne mogu ni da gurnem glavu u bus a da ne platim. Zasto ste vi povlasceni. Plus sto vama busevi dolaze na 5 -10 min, a ja ovde cekam satima. Pozzzzz

zmajognjeni

pre 9 godina

Vise reci nemam kakvi ste licimeri. Gadite mi se sto takvi kao vi vode grad u kom zivim. Gadi mi se sto grad delim sa ljudima koji vas podrzavaju. Beskicmenjaci!
Mislio sam da je busplus super i placao sam ga jer je jednostavan za koriscenje i bilo je jasno predstavljano sta za gde ide. Genijalno proveravanje za koliko stanica stize sledeci autobus.
A sada, vi koji ste bojkotovali i pljuvali, pricate ovako uz to da je bus plus sistem los zato sto je nasledjen od prethodne vlasti i jer ga gradjani ne placaju, pa dodje mi da vam glave razvalim svima tim masinama za naplatu. Pu bre!

Zaboravljeno koferce

pre 9 godina

Postovani g.Mali,

Posto se vec pozivate na svetske tekovine, onda mi molim Vas objasnite zasto nije i svetska tekovina da se gradski funkcioneri voze javnim prevozom. U razvijenim zemljama i premijeri i ministri idu javnim prevozom, biciklom, ili na kraju krajeva svojim kolima. A kod nas.... Zasto Vi, svako jutro, ne sednete u vozilo javnog prevoza, platite kartu i ne krenete na posao. Ujedno bi imali zadovoljstvo da cekirate Vasu karticu prilikom svakog ulaska. Ako ste toliko dobrog uradili za nas Beogradjane, zasto se krijete u zatamnjenim limuzinama. Cime ste Vi, a i oni pre Vas zasluzili da Vam mi od nasih malih primanja, koja uzgred Vi smanjujete, placamo da se svrckate o nasem trosku? Od kako ste dosli na vlast Vi neprekidno smanjujete, ukidate, redukujete. Ako to ubrajate u svoje uspehe, onda bojim se da imate problem. Odjednom, za Vas, placanje karata postaje civilizacijska tekovina. Otkud tolika promena? Pa zar za vreme izborne kampanje niste apelovali da se taj isti prevoz ne placa? Ne razumem. Sta je za Vas ispravno? Morate biti dosledni. Ako ste pozivali da se ne placa morate, ako imate trunke morala, ostati dosledni sebi. Rekli ste da imate resenje za sve nase probleme, a Vi ne samo sto ih ne resavate, nego ih jos povecavate. Slazem se, civilizacijska tekovina je placanje usluga koje koristimo, ali je i tekovina da politicar koji laze podnese ostavku. Ili gresim?

srki

pre 9 godina

Koja demagogija. Razlog lose naplate nije Busplus vec standard koji se iz dana u dan pogorsava i neefikasnost GSP-a koja je prouzrokovana prevelikim brojem nestrucnih i stranacki zaposlenih ljudi.

Pedja

pre 9 godina

Svercujem se jer ste mi uravo Vi i Vasi drugari pre godinu i kusur rekli da ne treba da kupujem kartu i da ne treba da ulazim u autobus na prednja vrata, kao u celom svetu sto se ulazi, vec da treba da se svercujem i da u autobus ulazim na vrata koja mi se najvise svidjaju ili su mi najliza.
Okuda sada problem?
p.s.
nego,
ima li GSP viska radnika koji su se zaposljavali svi znamo kako?

marko

pre 9 godina

Odlično pomenuli ste cenu karte, ekonomsku cenu karte.

Karta za jednu vožnju košta 75 rsd. Pošto građani Beograda, kroz porez plaćaju 75% subvencija za rad GSP-a, prostom matematikom dolazim do toga da je ekonomska cena karte za jednu vožnju 300 rsd!?!?!?!? Toliko karta ne košta nigde na svetu, da ja znam, a ako neko zna, neka mi javi.

Povlašćena ne ekonomska cena za prevoz zaposlenih je 3270 RSD, a to je kada se doda subvencija od 75% cca 13.000 rsd!?!?!?!? To je ekonomska cena mesečne karte za prevoz?!?!?!?

Mene zanima da neko sedne, napravi matematiku i prestane da obmanjuje građane i od njih pravi m.....e.

Stef

pre 9 godina

Vazno da ste prethodnu vlast kritikovali zbog istog polusaja naplate karata.
Neka, glasali ste za njih, sada trpite posledice. A sledeci put razmislite za koga cete i ko prica bajke.

Žirafa

pre 9 godina

Zaista je tako da niko od nas nije tražio bus plus i da sada nismo ni krivi za sve što se događa u GSP-u. Ali takođe, znamo i to da nigde nema ništa besplatno, naročito vožnja. Treba da se plati.

PREDRAG

pre 9 godina

a sta ste pricali kad je DJILAS bio gradonacelnik ovog lepo upropastenog grada zahvaljujuci dodjosima ... nemojte da placate mafijasima , pa evo to smo i poslusali , sta je sad ... neumes bre da rukovodis ovim gradom mali

agronom

pre 9 godina

U potpunosti je u pravu. Treba poostriti kontrole u gradskom prevozu. To je jedan zdrav odnos prema usluzi koja mora biti naplacena, da bi bila i dalje gradjanima na raspolaganju................

Pcela

pre 9 godina

Al nam je Djilas zakuvao sa tim Busplus-om da je to neverovatno,bitno je da ce svi placati dug a on gospodin uzeo pare i napravio neki dil...valjda ce i on jednog dana odgovarati i za taj Busplus.

annamarija

pre 9 godina

Mozda treba promeniti sistem naplate. Bila sam u Nemačkoj, tamo sve odlično funkcioniše, zašto ne bismo uzeli recept. Izgleda da je kod nas manjak ne samo novca nego i morala, svesti da je to obaveza platiti gradski prevoz.

MarinkoBG

pre 9 godina

Podrzavam placanje GSP prevoza. Ja sam nezaposlen i uvek uspem da izdvojim 1120 dinara za mesecnu dopunu a znam mnoge koji su zaposleni i voze se besplatno. Mene bi bilo sramota da me kontrola uhvati bez karte, to je isto kao da vas u prodavnici uhvate da kradete. Kod svih nas treba da proradi svest da placanjem postizemo dobijanje boljeg prevoza.

macorce

pre 9 godina

Svuda u Evropi i svetu se placa gradski prevoz, medjutim sistem Bus Plus je uzasan. Pre svega cena karte nije adekvatna za nase uslove, dopune nisu dostupne na svakoj stanici, kome ide taj novac od karata, a o kontroli da ne pričam. Pod hitno treba da se menja način naplate javnog prevoza.

Janko

pre 9 godina

Prosla vlast je toliko zaduzila i upropastila GSP da ce tesko moci da se oporavi!Prvo je kupila tramvaje koji ne odgovaraju nasim sinama a uz to su i previse skupi za odrzavanje,kupovala je autobuse preko kredita cije su kamate bile enormne a na kraju je sve zacinila ugovorom o busplus u kome su najbolje prosli Apeks i privatnici a GSP doveden u zavisni polozaj!

BobaS

pre 9 godina

Naravno da se karta mora plaćati. Nastavi li se ovako, nećemo više ni imati gradski prevoz. Skoro niko koga ja poznajem ne plaća kartu više, osim onih koji dobijaju markice od preduzeća. To je suludo, moramo se učiti da plaćamo. Istina je da su građani siromašni, ali to nije opravdanje. Vozača gradskog prevoza neko mora da plati, gorivo neko mora da plati, održavanje vozila isto. Ništa od toga nije džaba.

xXx

pre 9 godina

A zašto ste onomad vikali na sav glas da treba bojkotovati sistem? Imate vlast, izvolite napravite sistem da valja. Ja sam plaćao sve do sada, ali više neću, ne zato što želim da izbegnem plaćanje, već zato što mi ukidate autobuse dok vam ja uredno plaćam. E pa neće moći. Sad ću ja vas da bojkotujem.

analiticar amater

pre 9 godina

pa evo dr. Mali, ja ima predlog..vi lepo prodajte sva sluzbena vozila funkcionera grada, neka svako od njih kupi BusPlus karticu. Ajde da vidimo licni primer, pa ce i nama biti lakse.
Vasa demagogija je lazna kao i vas doktorat na ekonomsku temu sa FON-a. Treba da shvatite da ste izgublii podrsku gradjana i da imate i malo obraza raspisali bi ste nove izbore za grad Beograd.
Ja vas se jos secam od kada ste bili u DS, ap ste presli u SNS i prva vasa izjava od pre par godina je bila kako moramo "hitno" prodati Telekom.
Eto, nije prodat jos uvek, a vi i dalje prosipate mudrosti....Sve cega ste se vi i Vesic dohvatili je propalo, samo ste vi iz svega izlazili bogatiji i sa visom funkcijom.
Mozete vi da pretite, da podizete poreze, cene karata, da menjate zone, ali realno, nemate pojma sta radite, Beograd je i dalje u svakoj oblasti u haosu i vi ga cinite jos nepodnosljivijim.
Vi nikad nista ne biste licno zrtvovali za Beograd, pa ni sluzneni automobil, ali zato svi treba da se zrtvujemo za vas.

dejan

pre 9 godina

Ja sam čuo u predizbornoj kampanji da ne plaćamo Bus-pl
us i ja se toga pridržavam! Ako nekom nešto nije jasno neka se obrati onima koji su mi to rekli! Ćao ... a admin bi mogao jednom da se zezne i objavi moj komentar!!!

Ralf

pre 9 godina

Kao prvo, busplus necete zameniti tako lako. Bice skuplja dara mego mera. Kao drugo, gradjanima ste obecavali besplatan prevoz. Ovo je sve vase blato, pa izvoli vadite se iz njega. Kao trece, vi neznate sta vas je snaslo pa za sve sto nevalja, krivi su vam ovi drugi. Sami ce te na kraju priznati da ste nesposobni i da niste dorasli tom poslu.

ArsenLupen

pre 9 godina

U Norveškoj plaćaju kartu u prevozu i račune fiskalne da ne oštete svoju državu,a kod nas se ponašamo kao da smo u drugoj državi.NEMAMO SAVESTI DA ČUVAMO SVOJ STANDARD.

Bata

pre 9 godina

Gradjani ne plaćaju, jer si rekao da je Bus Plus ukinut. Podnesi ostavku zbog te laži, pa ćemo opet da plaćamo. Ja prvi hoću da plaćam, ali ne mogu da me Mali pravi budalom, da plaćam nešto što će on pokrasti i ukinuti možda već sutra, jer je jasno da je čovek bez reči i obraza.

Draga Tasta

pre 9 godina

Vidim da mnogo njih ne razume da je funkcionisanje grada upitno pod ovim uslovima,jer je neodrzivo da se rad GSP-a subvencionise iz budzeta.jer postoje prioritetni razvojni projekti za koje su potrebna sredstva i koja ce doneti nova radna mesta i pokretanje privredne aktivnosti u gradu

Ма кога брига

pre 9 godina

Људи, и метро је светска тековина па нико од вас уопште не размишља у том правцу... Свакако је потребнији од Београда на води (који, по мени, уопште није потребан). И зашто се онда нико не позабави метроом? А, да, морају приватни џепови да се напуне...

Dule

pre 9 godina

Samo oštro: izbacuj iz autobusa sve koji ne plaćaju prevoz, seci svima onima koji ne plaćaju struju, pleni imovinu svima koji nisu plaćali pretplatu za RTS, ukudaj pomoć za bebe ( šta će nam, samo plaču), prodaj banje-ionako zvrje prazne, prodja poljoprivredno zemljište-ionako nema ko da obrađuje, poklonili ste JAT-šta će nam samo pravi gubitke......

Sudjo

pre 9 godina

G. Mali, u vreme izbora SNS je na sve strane kritikovao sistem Bus Plus i govorio da je to loš sistem i da će ga ukinuti čim dođe na vlast. U isto vreme ste i podržavali akcije protiv Bus Plus-a koje su bile besmislene. Zbog toga, nakon Vaše pobede na izborima, građani prestaju da plaćaju prevoz. E sada, posle 6 meseci, uviđate da se prevoz mora plaćati, ali opet krivite prethodnu vlast zbog toga. Što ne priznate da ste se prevarili kada ste tvrdili da ćete ukinuti Bus Plus, i da je najnormalnije da građani plaćaju gradski prevoz. Da li je to Bus Plus ili nije, prevoz se mora plaćati. Svih ovih 6 meseci ste izgubili na pljuvanju po Bus Plusu umewsto da radite na povećanje naplate prevoza. To je Vaša greška a ne prethodne vlasti. Bus Plus nije loš, već dobar sistem, a vi ako imate bolji, uvedite ga. Nemojte i dalje lagati građane da nema potrebe da plaćaju Bus Plus-u. Ovo je sve posledica Vaše politike.

Braco

pre 9 godina

Djilas dok je bio gradonacelnik za svaki posao koji je potpisao kostao nas je na desetine i stotine miliona evra!Tako je sa mostom na Adi,tako je sa renoviranjem Bulevara i ostalih ulica,tako je sa podzemnim kontejnerima a tako je i sa bus-plusom!E tako je on dobro vodio grad!

ivan

pre 9 godina

Pa ako je bus plus problem, raskini ugovor. Koliko sam informisan, penali za raskid su daleko manji od tog gubitka od 20M evra. Već prve godine ćeš da uštediš više od 10M a svake naredne si u plusu. Samo što nije problem u bus plusu, već to što pojma nemate šta radite, ni u gradu, ni u državi.

Kosta

pre 9 godina

Svih ovih godina otkad je potpisan ugovor sa Apeksom o busplus,Beograd je davao na desetine miliona evra subvencija GSP-u i to samo zato sto je Djilas potpisao krajnje nepovoljan ugovor a mozemo samo pretpostaviti iz kog razloga je to ucinio!Potpisivao je dobre ugovore za sebe a lose za grad i gradjane i njegovu bahatost mi danas placamo!

racerx

pre 9 godina

svetska je tekovina da se plati prekovremeni rad. svetska je tekovina da od plate moze da se zivi. svetska je tekovina da kad neko laze na vlasti da podnese ostavku. (bole, 21. avgust 2014 13:11)
i 508 BOTINA da coveku minus!!!!!! eeeee, botovi lobotomirani, sta je vas problem? je li vi necete da radite ze platu, nego za pohvalu vodje, je li vi necete osmocasovno radno vreme, je li vi necete socijalna i radnicka prava, zdravstveno osiguranje i licnu bezbednost? ako necete onda znajte da EU koje su vam tako puna usta to isto garantuje, batem na papiru, za to isto se i Vucic za-LAGAO u oredizbornoj kampanji, obecavajuci sve to ako bude bio izabran. Tada ste Vucicu davali pohvale i isto to za sta ste ovog coveka obasuli saminusima navodili steu svojim komentarima. Nedosledni ste, bez konzistentnosti i logike, najveci ste izdajnici ove zemlje i teski paraziti, ali najgore sto vredjate inteligenciju ljudske vrste svojim stupidnim rezonovanjem.

Maka

pre 9 godina

Mali mi nešto zvuči kao mali Djilas. Kako li je teško "juče" buniti ljude da ne plaćaju prevoz, a "danas" ih kumiti i moliti da plate. Smanjite cenu karte na 30 dinara pa onda jurite švercere. Deset posto da plaća 75 dinara ili 90 posto 30 dinara. Zar je ta računica toliko neodrživa?

NScentar

pre 9 godina

"svetska je tekovina da se prevoz plaća i to moraju da rade i Beograđani" Gde su poslove sto ste vi svi iz SNS obecali za vreme kampanje? Lako je kazati mora da se plati, ali ako nemas? Digli ste cene na registracije auta, struju, komunalije skupe, hrana nepitaj. Plus, hocete da smanjite plate i penzije. Odakle ljudima, covece? vi neznate nista drugo, nego da smanjite prihod, i da povecate cene. Moze to i moja baba, i bez doktorat.

Ana

pre 9 godina

Ti novi, spanski, tramvaji i autobusi sa klimom su jedini pristojni prevoz u gradu.
Da toga nema, posto mi do posla treba dva prevoza i putujem 1,5h ne bih bila sposobna da radim.

Kada su nabavljani ti busevi,tramvaji, podzemni kontejneri-pa nam sad ne smrdi grad-dobili novi most posle 35 god uzelo se manje kreditabi Beograd je bio zaduzen manje nego danas.

Sad se samo zaduzujemo a vrtici skuplji, pomoc trudnicima penzionerima ukinuti.

Obrenovac ste unistili pogresnim proracunom kad ste minirali branu. Niko odgovarao nije.

Grobari srpskog naroda.
Na ulice jedini izbor.

bezimena

pre 9 godina

Vi ste pozivali na NEplacanje prevoza, imali ste i veliku podršku upravo GSP-a i sada se izvolite suočiti sa posledicama svog činjenja!
Restruktuirajte tu firmu, koja je jedna od onih koja je služila za zapošljavanje rodjaka i prijatelja stranačkih poslušnika, otpustite "neuposlene" za koje 'ladno, i vrhunski bahato, praktično tražite da ih mi finansiramo, pa se tek nakon dobijenih rezultata, ako bude potrebno, obratite javnosti sa MOLBOM , ne pretnjom!

Medjutim, vi ste apsolutno nesposobni da išta normalno i pametno uradite, pa i da podnesete ostavke, pre nego vas narod najuri motkama, onim....

NekoIzMase

pre 9 godina

Obećali ste ukidanje BusPlus sistema, odnosno oduzimanje tog posla firmi Apex ...

Ispunite obećanje, pa ćemo onda da plaćamo ... Do tada, jok ... Jer ste se i vi sad utalili sa njima ...

okneS

pre 9 godina

Ovi su počeli po automatizmu na svako pitanje da odgovaraju sa "mi smo to tako zatekli". Pa vladajuća maso, (gospodo nije odgovarajuci termin) vi ste podršku i poverenje nekog naroda dobili da stvari u zemlji menjate a ne da posle dve godine donosite ekspertske zaključke da su stvari ovde jadne. Stoga, ili uradite nesto ili se vratite u rupu iz koje ste izgmizali.

Kelt

pre 9 godina

Prvo kampanja protiv placanja karata. Sada karte moraju da se placaju kad je budzet za vasu vladu. Odlucite se sta bi vi!
Plate dole.
Penzije dole.
Svi prihodi dole, a takse, porezi i karte da se placaju?
Dokle? Dok narodu ne dosadi pa se lepo ne iseli u broju od jedno 2-3 miliona.
Onda vladajte sa 3-4 miliona vasih poslusnika i onih koji nisu imali gde da pobegnu. I mortalitetom.
Srecno!

sss

pre 9 godina

Koga briga sta ima da kaze slucajni gradonacelnik Beograda?!? Covek je nesposoban za bilo sta, cega se dotakao, sve je propalo! Cekam nagradu beogradjana za SNS na sledecim izborima!

Zvezdara

pre 9 godina

Mali,ne glumi ludilo!!!!!Vlast u gradu ste dobili plasirajuci priču o vracanju naplate GSPu.A i sami znate da je to nemoguce jer je Apexsov ugovor s gradom ne oboriv !!!

nik

pre 9 godina

sistem bus-plus je odličan, moderan i veoma praktičan. problem je u ceni karte i navici da se ista kupuje. tako da izmenama cete samo oprati jos novca , a rezultati ce biti isti. smanjite cenu karte za pocetak..

miske

pre 9 godina

A sad da se plaća, a? A to što sam ja glasao za vas, jer me je Đilas bitanga nervirao sa svojim bus plus forama i zabranom alkohola posle
22h??? Ništa, a ? Sad da plaćamo? Lepo... more svi ste vi ista bagra!

Bure baruta

pre 9 godina

Ne živim u BGD. Ne znam šta je to loše naslađeno od predhodne vlasti. ?
Međutim shvatam da beograđani koriste gradski prevoz a ne plaćaju ovu uslugu.
U Srbiji se trenutno radi "edukacija" građana da moraju da plate gradski prevoz kada ga koriste, struju koju su potrošili ... i sl.
Naravno da neplatiše jako dobro znaju da moraju da plate sve vrste usluga ali su navikli da se "grebu", jer nema sankcija.
Nema potrebe da se vlast udvara neplatišama, da ih moli da plate prevoz, već neplatiše kažnjavati papreno a ako treba angažovti policiju za eventualne neplatiše nasilnike.

RRadomir

pre 9 godina

Ja ne razumem Malog. Nikako da nam objasni zasto sistem Bus plus nije dobar? Sistem je po meni odlican e isti takav sistem funcionise u mnogim evropskim gradovima samo mi kazemo da to ne valja ali ne obralazemo tu svoju tvrdnju.

mrgud

pre 9 godina

B92, zašto ne pitate gradonačelnika da li zna da su plate zaposlenih u GSP Beograd 35% veće od celokupnih troškova goriva, rezervnih delova itd.. To je moguće proveriti za 5 minuta, pa bi možda nekom vašem novinaru bilo zanimljivo to da istraži i uporedi sa ostalim zemljama. Pošto svaki dan po pet puta kukaju kako je GSP na rubu propasti i da ovako vise ne može, pa hajde onda da vidimo zašto je to tako. Jer ovako priča nije potpuna, to nije promena mentaliteta i suočavanje sa realnošću da svi moraju da plate kartu i da nema ničeg za džabe, već puko presipanje od jednih ka drugima i dalje tolerisanje nerada i neodgovornosti. Sredi prvo stvari u svojoj kući. Ne koristim GSP.

izbori

pre 9 godina

Posto evo pa godinu dana ce uskoro kako SNS konrolise vlast u Beogradu i za tih godinu dana nisu nista uradili cak i unazadali ja postenog i sve predobrog gradonacelnika Malog pozivam da da ostavku i raspise gradske izbore jer su pokazali kompletno neznanje i unazadili sve u gradu u ovih godinu dana. Vesica isto pozivam da podnese ostavku iz moralnih razloga a i zato sto nije iz Beograda a svojim cinjenjem cini stetu gradu u kome nije ni rodjen ni odrastao.
Zatim ekonomska cena u vecini evropskih gradova je po ceni jednaka ili cak niza od cene mesecne karte u nas u Beogradu sto znaci da neko trosi previse sredstava ili ima previse zaposlenih po kancelarijama gradskog saobracajnog preduzeca. Mali i Vesic sa klapom sns-a su godinu dana napadali sistem Bus plusa i sad eto kusajte svoje kajgane. Lazima ste dosli na vlast vreme je barem iz morala ako ga imate da date ostavke i odete.
Djilas nije bio idealan ali naspram vas cudo . Beograd je imao jednu od najboljih socijalnih politika u regionu za svoje sugradjane koju ste vi za par meseci unistili Grad je imao i dobru zdravstvenu organizaciju koju ste vi unistili Mali i Vesicu. Mali svako ko radi sa drzavom za vas je znao dok ste bili uz DS. I svako zna koliko ste vi umesani i razne malverzacije i mislim da ce te i vi uskoro u istrazni da zavrsite jer vam je tu mesto.
Bus plus je dobar sistem ali zahvaljuci vama je postao los.
I jos jednom vas molim da podnesete ostavke i raspisete izbore jer vas gradjani vise ne zele

bgsale

pre 9 godina

Gospodine Mali, u prilogu vam dostavljam spisak neophodnih mera za resavanje problema GSP-a, po redu kako sledi:

- Revizija svih kupoprodajnih ugovora u firmi uz raskid stetnih ugovora – procena ustede minimum 50 % u odnosu na trenutne troskove (od raznih ugradnji kumova, rodbine i familije prilikom raznoraznih nabavki delova, opreme...)
- Otpustanje svih prekobrojnih zaposlenih – procena uštede min. 50 % (partijskih i drugih boraca koji primaju platu a ne rade nista)
- Suzbiti mogućnost krađe u firmi – procena uštede min. 30 % (od toalet papira do goriva)
- Povećanje produktivnosti rada – procena uštede min 30 %
- Smanjenje cene karata za min 50 %. Niko se nešvercuje zato što voli nego zato što mora. Na ovaj načim će minimum 90 % putnika plaćati kartu bez problema i doće će do povećanja prihoda za min. 50 %
- Nakon svega ovoga pojačati kontrolu i uvesti nultu tolernciju na svercovanje.
Primenite ovo i problem vam je resen. Problem se neresava povecanjem cena karata vec reorganizacijom poslovanja. Ovu su vam koraci gospodine Mali ali vama i vasim partijskim drugovima oni neodgovaraju jer je u pitanju licni interes.

džo

pre 9 godina

I ti Mališa, i vi botovi: Ne. Nećemo da plaćamo dok se gsb kao i druga javna preduzeća ne reorganizuje, i cena karte ne dovede na podnošljivu.
Prepolovite cenu, dupliraćete prihod.
Prosto.
Čak i za vaše "doktore".

drvobradi

pre 9 godina

Ne moramo nista da platimo, vec ste odabrali da placate. Na jednoj strani ste ukinuli subvencije za vrtice,usluge podrške za samostalan život i pomoc deci bez roditelja i ometenoj u razvoju, a na drugoj uporno sipate pare u firmu cije poslovanje i nacin funckionisanja mora da se promeni. Znaci ok je placati sumnjive dilove sa dobavljacima opreme, usluga itd za GSP i slicne firme a subvencionisanje obrazovanja i pomoc ugrozenima nije.

djordje

pre 9 godina

Mali, ajde se brate prvo dogovori sam sa sobom sta hoces, ispadas neverovatna dvorska luda. Prvo pozivas da se katre ne placaju, da je BusPlus lopovska firma i da ce grda raskinuti ugovoe. Posle pozivas gradjane da MORAJU da placaju karte, da se uvode dodatni batinaski koji ce natrerati gradjane da placaju kartu jer ona mora da se placa. Sada govoris da je BusPlus neodrziv i da mora da se promeni.

Ajde vise muka mi vas je. Za 100 dana se unistili zemlju vise neko ovi prosli za 4 godine. Poskupelo je sve sto meoze, evro skace svaki dan, ukinuli ste popuste i beneficije za trudnice, smanjujete plate i penzije, pretite zatvorima i batinasima... Prvo uvedite redu drzavne firme, otpustite partiske lelemude i kvazi direktore od kojih svaki ima po 5 savetnika a svaki savetnik imas 5 pomocnika, koji imaju po jednu sekretaricu i momka za burek. Alo bre, da li ste vi normalni. A za botove koji klikcu za vas ima para. A jel to iz drzavne kase? Moja zena radi u drzavnoj firmi Posta, radi na ugovor i ne dobija pare za markicu. Prima 18.000 din i ocekujete da da 3250 za mesecnu kartu. Zasto ne dobija pare za prevoz kada je zakonom obavezan, zasto posta ne zeli da daje pare GSP i tera radnike da se svercuju. Ajde malo to preispitajte. Molio bih admine da objave komentar. Hvala

Ako smem da primetim

pre 9 godina

Danas nesto aktivna bot masinerija... Konstantan broj minusa na logicne komentare... Izgleda da je ovo pitanje prioritetno glavesinama...

Zvezdas

pre 9 godina

Problem nije u bus plusu vec u kontrolorima kojih nema. Ovoj vlasti neodgovora ovaj sistem zato sto se u njemu ugradio neko iz DS i sad hoce da naprave neki novi u koji ce se ugraditi neko SNS a sve to preko nase grbace .

Marsovac

pre 9 godina

Neću da plaćam kartu. Do pre neki mesec sam plaćao i sad sam prestao. Kuvao sam se u autobusima na35 stepeni. Vozim se na nekim linijama (57) u muzejskim primercima autobusa. Ne interesuje me prestonica na vodi.

Lili mil

pre 9 godina

Кад видим ову фацу,преписивача ,све ми све преврне у стомаку.Није ништа бољи од претходног.Систем је тотално неадекватан за град и ниво прихода граћана који га користе.
Традиција ГСП је трагична,тотални потковачи и неспособни људи на челу.Шта да се очекујемо.???????
Памети,знања,умења нема али дрскости и шарлатизма на претек.Решење постоји и веома је просто.Сви то знају сем др.са Мегатреда!

Pedu

pre 9 godina

Vi uporno sve radite naopako.
Eeeeej....krenite od sebe.
Kada se bude tačno znalo kada autobus dolazi na neku stanicu, u minut, kada ne bude tri ista prevoza jedan za drugim, a onda 45 minuta ništa....onda tražite putnicima bilo šta.
Alo bre, pa vi pretplatnicima naplaćujete noćnu kartu. I to po većoj ceni!!!!
Da li ste svesni da u Nemačkoj karta kupljena između 19 i 06 časova važi za dve osobe, i jeftinija je od "standardne" karte.
Prevoz stiže tačno u minut, ako stigne ranije stoji na stanici dok mu nije vreme da krene.
Putnici NE TRČE za autobusom, jer znaju kada će on biti tu.
Vi postojite zbog nas, a ne mi zbog vas, shvatite to već jednom.
Kada sebe dovedete u red, smanjite cenu prevoza, imaćete i veću naplatu.
Slušam juče generalnog direktora a sad I “gradonačelnika”, kaže "moramo da shvatimo da se platiti mora, kao što plaćamo hleb, kola, bioskop..."
Kada kupim hleb znam šta ću dobiti i uvek mogu da ga kupim.
Kada kupim kola znam šta sam kupio i dobijem garanciju na njih.
Kada platim bioskop dobio sam projekciju koja počinje na vreme, u udobnom sedištu i klimatizovanom prostoru.
A šta dobijem kada platim mesečnu za prevoz?
Rasklimani autobus za koji ne znam kada će doći.
Kada dođe niko mi ne garantuje da ću ući u njega.
Ako i uđem presešće mi što sam ušao, jer ću da se skuvam ili dobijem batine od nekoga. A možda se i otrujem ugljen monoksidom.
Naplatićete mi noćni prevoz i ako imam PRETPLATNU kartu.

Dovedite prvo sebe u red

Misa

pre 9 godina

Oću kako da ne. Svi ste vi ista banda, trpate novac gradjana u svoje džepove i džepove svojih partijskih kadrova. Ne pada mi na pamet to da finansiram a isto bih preporučio i drugim sugradjanima.

bane70

pre 9 godina

"On je kazao da je GSP u prvih šest meseci ove godine imalo više od 20 miliona evra gubitka što građani Beograda moraju da plate. Mali je objasnio da se taj novac izdvaja iz budžeta odnosno da toliko iznosi subvencija koju dobija GSP."

A ko finansira budžet? Građani. Znači mi (građani) smo sve to već platili, ali ni to vam nije dosta, pa hoćete da plaćamo duplo, odnosno troduplo, jer kupujemo i karte za prevoz.

Dokle više?

cica

pre 9 godina

gsp treba da plate i oni koji ga ne koriste zato što je to javno dobro. btw, kako bi bilo vozačima da svi putnici gspa sednu u svoje automobile, po mogućstvu po jedan, kao što većina vozača radi?!

Tanja

pre 9 godina

Zna se ko je odgovoran za stanje u kome se nalazi GSP i zna se ko je potpisao ugovor sa Apeksom i ko je uzeo sebi koji procenat i gde su sad Djilas,Bjelic i ostali "strucnjaci" koji su godinama krili ugovor za busplus!Takvo nasledje su nam ostavili Djilas i njegova ekipa!

Vozdovac grad na vodi

pre 9 godina

Znaci drugim recima receno tih 20 miliona evra umesto da ide u GSP treba da ide u uredjenje gradjevinskog zemljista za hohstaplere iz emirata za Beograd na vodi.Ajde nmalo da se vratimo u proslost.Dok nisu dosli na vlast bila je hajka na Bus plusi na Djilasa, trolalo se oko mosta na Adi, izmisljale cifre do milijarde evra, Beograd pred bankrotom, urusavanje komunalnih preduzeca.Onda zaseli u fotelje i Beograd spasen od bankrota, vise nema price oko mosta na Adi ali je pocela prica oko Bepgrada na vodi.Ukinute sve moguce subvencije. Porez na imovinu dignut za 80%,odjednom nema para za obdanista, penzuionere, prevoz. Pocela je prica da ce se ubuduce kupovati Ikarbusova vozila jer je tako naredio AV.A ta vozila niko ziv u regionu nece da kupi. U najvecim vrucinama u novim autobusima klima ne radi jer klima trosi 20% goriva.Gospodine Mali.Ukinite nam sve zivo,povecajte cene komunalija za 100%. Mora da se ima za Beograd na vodi

pametnomdosta

pre 9 godina

Postovani gospodine,doktoru nauka,gradonacelnice ( ne znam sta si jos,a u mnogim si upravnim odborima,a bez 500.000,00 dinara nisi sigurno )
Posto ne razumes sta znaci imati 25-30000 dinara,kao sto ja ne shvatam kako li je tek onom od 10 000 penzije,plate ili tek onom sto mesecima ne prima nista,cuj,a onda prenesi i premijeru da je ovaj narod vec baldisao.Posteni narocito,koji itekako znaju sta je i tekovina svetska,domaca,red i zakon i dobar narodni obicaj. Ali dok u ovom gradu,zemlji plata prosecna ne bude 700-1000eura prevoz nece placati sigurno 50% ljudi.Jer ljudi jednostavno vise nemaju i ne znaju sta gde da plate, i kome, a da imaju bar za jedan normalan obrok za sebe i clanove svoje porodice. Bolje se malo pozabavite ako hocete i smete sa bogatasima,tajkunima,raznim mafijama,kriminalcima,dilerima svega i svacega i skupite ponesto para za budzet. Ima tu lepo da se nakupi,samo ako se hoce.

igi

pre 9 godina

Vazno je da ste vi smenili Djilasa,koji je vise nego ubedljivo dobio glasove beogradjana.Dok je bio Djilas,uradjena su 3 mosta,ukljucujući Gazelu,počet kineski most,rekonstruisan bulevar,otvoreno 40 vrtića i škola,3 doma zdravlja,kupljeni solarisi,španci i nove trole...a vi gospodine Mali,samo se zalite,smanjujete,ukidate...mi beogradjani ćemo praviti Djilasa od blata.
Ova Mali-jeva vlast u Beogradu je ne nesposobna-već diletantska.

i

pre 9 godina

Zivim u Varsavi. Danas je kontrola upala u krcati tramvaj.I od te mase ljudi ama bas ni jednu osobu nisu nalovili da se sverca. A karta nije jeftina 1,1 evro za sat i po voznje.(naravno studenti stari invalidi imaju povlastice a deca se voze besplatno) Doduse sva vozila su supercista sa klimom i idu na tacno vreme. E sad ko je u Beogradu pogresan neznam, ali bice i narod i politicari koje su birali.

nikson

pre 9 godina

Kako te bre nije sramota? U zemlji sa toliko nezaposlenih, sa takvim mizerijama od plata, gde je ekstraprofit plata od 500 evra, da ljudima nabijaš još jedan dug! Obezbedite narodu da može da radi pa će vam i plaćati. Pretnjama se nikad ništa nije postiglo.

šampion

pre 9 godina

Pa šta ako ste ga nasledili od prethodne vlasti? Vi ste sada vlast i menjajte da bude kako valja. Ili možda ne znate kako? Važno je samo da kritikujete drugoga.

Bojana

pre 9 godina

Sta je bilo?

Hteli ste malo da kradete pa ste se sada uplasili otpora naroda?

Sada krece standardna demagogija i pokusavanje prodaje nove price kako bi ste nesmetano nastavili da kradete?

Ili smanjite kartu na 30 dinara ili nema nikakvih pregovora a otpor naroda ce se nastaviti, i verovatno, posto ste se svima popeli na glavu, radikalizovati !

demokrata

pre 9 godina

Teletabisi ne idu na letovanje. Dezuraju u pratijskim organizacima.Nadaju se da ce da se uglave u neku firmu.Partijska vojska SNS-a.Od celnika svojih organizacija dobili naredbu da na svaku kritiku vlasti odgovore minusom.Kao to je misljenje gradjana.Narod zadovoljan vlascu a jedna minorna manjina kritikuje

Blokada

pre 9 godina

Kolko vidim doslo vreme da narod savetuje, osvescuje neuke i nesposobne politicare kako da vode glavni grad ili policiju.

Kada zivite pod staklenim zvonom nije ni cudo sto vam nije jasno da novca za karte nema jer vama nije problem da placate vrtice, kupujete odecu, hranu i sve harace koje ste nam nabacili na ledja. E mi gradjani vise nemamo!

Obratite se nasim poslodavcima sto imaju dzipove i jahte da nam povecaju plate i plate taj prevoz.
Sto negurnete poresku inspekciju u svaku firmu osnovanu u poreskim rajevima?
Plasite se je li ? ili vam je lepa koverta sto dobijete od privatnih gazda.

Zaboravljeno koferce

pre 9 godina

@Problem svih nas je sto zna koje sve pogodnosti ima, ne i duznosti. A duznost je da ako zelimo da budemo prevezeni sa jedne lokacije na drugu to moramo da platimo.
(Slobodan, 21. avgust 2014 15:28)

U pravu si. Medjutim, svakim danom nam se ukidaju te kako kazes "pogodnosti" a uvode novi nameti. Slazem se prevoz mora da se plati da bi ga bilo. Ali isto tako da bi ja platio prevoz, kada krenem na posao, moram da primim naknadu od poslodavca za taj prevoz, a ne primam od novembra. I poslodavac za to ne snosi ama bas nikakve posledice, i dalje se vozika u dzipu. A zasto? Ako ja ne primim platu, ta vlast nikako ne kazni poslodavca, a kaznjava mene zato sto nemam da platim. Odakle? Zasto vlast ne radi svoj posao i sprovodi sve zakone? Vec to radi samo selektivno, kako njima odgovara. Zasto vlast ama bas nijednom nije postavila pitanje placanja naknade zaposlenima od strane poslodavaca? Zasto vlast ne kontrolise tu obavezu? Jos jednom-ZASTO? Zasto se uvode kaznene ekspedicije protiv putnika u autobusima (citaj zaposlenima) a nista, ama bas nista ne preduzima da bi oni imali od cega da plate prevoz? ZASTO?

Slobodan

pre 9 godina

Problem svih nas je sto zna koje sve pogodnosti ima, ne i duznosti. A duznost je da ako zelimo da budemo prevezeni sa jedne lokacije na drugu to moramo da platimo.

Sandinista

pre 9 godina

svetska tekovina je da čovek mora da plaća prevoz, isto tako je svetska tekovina da čovek ima platu od koje će da plati taj isti prevo. evo mali pitam te kako da ga platim kada sam ostao bez posla primanja 0 sa svojih 42 godine živim od para sto mi da ćale, da platim prevoz tesko.

zlo i naopako

pre 9 godina

Naravno da treba da se plaća, ali mora i vozni park da bude adekvatan i jedinstven. Takođe kodeka ponašanja vozača gsp-a mora da bude na visokom profesionalnom nivou, u suprotnom lete sa posla. Stvorite uslove za udobnu vožnju, pa će naplata lako ići.

Dunja Duks

pre 9 godina

Pa normalno je da se plaća prevoz, to niko ne spori, ali pod ovakvim uslovima, gde ne postoji dnevna karta, već gde prilikom samo dve promene prevoza moramo da platimo četiri kartice, a to je pod idealnim uslovima, ako se prevoz ne pokvari, takođe je normalno da niko neće da plati. A pošto nam je bus plus nametnut, eto zašto građani ne plaćaju.

ivanhoe

pre 9 godina

GSP se dotira 70 % iz gradskog budzeta, 15% ide od prodaje karata a 15% od zakupa reklamnog prostora. S tim sto ova dva izvora su predata privatnicima pa grad tu malo zaradi. Dakle, svako ko udje u prevoz platio je 2/3 karte. Resenje je 100% subvencionisan prevoz. Prenosti su ogromne. Nemojte porediti dvomilionski grad sa nekim gradicima po provinciji i govoriti da bi Beogradjani tako bili povlasceni. U Beogradu nema izbora, ne moze se peske, potrebno je da javni prevoz to i bude i ljudima se obezbedi sloboda kretanja. Ko ima para nek ide svojim autom. Prednosti su mnogobrojne i dokazane. Tim putem krenulo je mnogo velikih gradova Kine i Indije, od evropskih gradova najveci Talin sa pola miliona ljudi. Svuda su iskustva izuzetno pozitivna.

me

pre 9 godina

Vi ste u vasoj kampanji vikali da se ne placa bus- plus.Bus -plus je odlican sistem samo treba prilagoditi cene sa platama ljudi. Ne znam samo ko je vama verovao u sve one gluposti koje ste obecavali pred izbore.

momke

pre 9 godina

Jedva cekam da SNS padne sa vlasti, pa da vidim da li ce biti ovoliko botova koji ce da hvale vlast i koji ce da lupaju minuse kada neko lose govori o vlasti.

DutchmanBGD

pre 9 godina

Koliko se sećam ova gospoda su u kampanji pozivala na ne plaćanje prevoza. A sada će da smanje broj vozila u zimskom režimu za 10 % I da zaposle još 500 botova, ovaj kontrolora. E baš su mali i jadni.

Marko

pre 9 godina

A zasto se ne raskine ugovor sa Apexom kada ne rade posao kako treba.Zasto Grad donira gsp novac. Ako smo prepustili naplatu privatniku onda od njega trazite novac.........Prevoz treba da se placa ali ne da taj novac ide nekom privatniku koji nista ne radi.Opet grad ili gsp treba da placa kontrolore a taj posao je dat privatniku.Gde je tuzilastvo sada .....

Balkanski spijun

pre 9 godina

rekao je Mali novinarima i naglasio da je taj sistem nasleđen od prethodne gradske vlasti.

Pa i prethodna vlast je isto tako nasledila katastrofu posle prethodne vlasti koju su cinili SPS i vasi radikali, sto nije opravdanje za nesposobnost trenutne vlade koja nece dugo, a ako im je tesko nek se povuku. Neznanje je uzrok svih patnji!

Dragan

pre 9 godina

Gospodo iz vlasti, napravite socijalne karte svih nas pa prema realnim pokazateljima naplaćujte prevoz, vrtiće, poreze, takse i sve ostalo. Međutim, bojim se da bi rezultati tih socijalnih karata (koje vi već sigurno i znate pa ste brže bolje o njima odmah zaćutali), bili takvi da bi pokazali da se iz suve drenovine nema šta da iscedi...

bb

pre 9 godina

Jel gradonacelnik nije procitoa vest na ovom sajtu od pre dosta vremena, da stanovnici glavnom grada Estonije Talina imaju besplatan gradski prevoz. Tako da nije tekovina da gradski prevoz mora da se placa, i da moze biti cak i besplatan.

Mrca

pre 9 godina

Jako je iritatna izjava (bilo čija), to nismo mi, to je prethodna vlast, itd...i itd....

Ma dokle prethodna vlast? Mi greške "prethodnih vlasti" plaćamo iz sopstvenog džepa. Greške prethodne vlasti naplatite tim prethodnim vlastima. Ili, onako kako se to radi u zemljama pametnih - donastie dugoročnu strategiju i obavežite sve svoje sledbenike da tu strategiju isteraju do kraja.
Ovako, kod svake smene vlasti, sve bacimo u vodu i započinjemo nešto novo.
Sve prethodne i buduće vlasti UVEK, lai UVEK trebaju da imaju na umu da sve to plaćamo mi.

NikolaD

pre 9 godina

Pa gospodine Mali, vi i vas tim ste na tom polozaju zato sto ste neverovatni menadzeri. Hajde, molim vas, pokazite tu vasu neverovatnost i resite bar jedan problem. Koliko ja vidim vi i vas tim samo pravite nove probleme.

Ko te tu postavi?

pre 9 godina

S'tim sto prevoz ne placaju NEKI, a dug placaju SVI. I nije mi jasno sto se sada cudite i zalite. Pozivali ste ljude da bojkotuju bus-plus, sada se nosite sa posledicama....

Radovan

pre 9 godina

Kad čitam ove komentare o parama koje se vrte, iliti prelaze iz džepa u džep, imam utisak kao da se mesečno obrne milijardu evra u poslu koji propada.

Niko da objasni zašto je ugovor sa Apexom štetan, samo znamo da je "ugovor štetan po grad". Niko da kaže šta taj Apex radi, pa da znamo da li to vredi tih 8%. Niko da nam pokaže softver za koji je Vesić pre 3 meseca rekao da ništa ne valja, a sada je savršen. Ništa da saznamo od novinara koji uđu u tu opasanu tvrđavu zvanu Apex osim tabloidnih vesti. Niko ništa da kaže, samo živimo u mitskim pričama.

Darko

pre 9 godina

(bgsale, 21. avgust 2014 14:30)

To je to, sve si rekao druze. I zakljucak si rekao pa ni to ne mora da se dodaje. A pogledaj botcine kako udaraju minuse - opet licni interes. Takvi su im i glasaci.

domacica

pre 9 godina

Dragi gradonačelniče, dobro zboriš i ja sam prva za to da se plaća sve što se koristi, veliko mi je poniženje da se švercujem ili jurim sa kontrolom, ali avaj, ne radim podstanar sam, para niotkuda, a bih ponekad da odem do grada. Takvih je mnogo, mnogo.

mup

pre 9 godina

U aprilu sam bio u Milanu par dana i vozio se javnim prevozom, najvise busom. Kada tamo ude kontrola, napune vozilo, ima ih ko kusih pasa. Svercuju se svi, od turista, azilanata, ali i domacih ljudi. Prevoz je sve skuplji i ljudi gledaju da smanje troskove. Ako se danas provucete u dva prevoza bez karte, donesete kuci lubenicu od 10 kila.

Haos

pre 9 godina

Pa upravo si rekao da građani kroz budžet plate taj prevoz. Pravo je pitanje da li se njime upravlja donaćinski jer mi platimo kako gode vi da radite, doktore!

pop

pre 9 godina

@(igi, 21. avgust 2014 15:12)

Ja sigurno necu praviti Djilasa od blata, jer sve to sto je uradio, uradio je preko moje i tvoje grbace, dizao kredite koje valja otplacivati, tako i moja baba moze da napravi deset mostova, do duse onaj na Adi je spektakularan, ali po ceni, a tek Bulevar, narocito mi se dopada to sredjivanje jer je posekao "trule" platane...da ne nabrajam vise.

Flojd

pre 9 godina

Zasto meni pretite da cu morati da platim dug koji nisam napravio. Zasto ne pohapsite Djilasa i njegovih 40 i kusur bandita ako postoje nepravilnosti, pa od njih i njihove imovine placajte dugove. Olako ste obecavali razresenje ugovora sa bus-plusom, ali taj ugovor su pisali ozbiljni pravnici a ne ovi nasi nesposobni, mutavi advokati koji sve u sudu resavaju kovertom.

BusPlus ostaje, obori cenu karte!

pre 9 godina

Vidim, ima dosta komentatora koji naivno veruju, upecavsi se na SNS propagandu (pa su sada, jel'te, malo zbunjeni), da je cena karte visoka zbog stetnog ugovora sa Apexom. Kako, ljudi, ne shvatate, da bi cena karte bila isto ovako visoka, sve i da su ostale one stare 'pantljicare' i stanc masine po busevima? Ne odredjuje cenu karata Apex, vec grad! Jedino resenje je da se obore cene karata i poostri kontrola u gradskom prevozu i to tako, da kontrolori imaju apsolutno pravo da IZBACE putnika iz vozila ako nema kartu! Nema potrebe za pisanjem bilo kakvih prekrsajnih kazni-samo izbaciti onog ko ne placa, ali to raditi dosledno, uporno i redovno! Pa kad svercer bude izbacen iz prvog, drugog, desetog autobusa i na kraju ne stigne tamo gde je namerio, a jos kad se uz to sloze ciča zima, vejavica ili provala oblaka, da vidis kako ce platiti kartu sledeci put!

Moca

pre 9 godina

U redu, neodrživ je, ali građani ne žele promenu već gašenje. Ako NE MOŽETE da ugasite Bus Plus zbog neke finansijske klauzule, izvedite pred sud one koji su takav ugovor zaključili. Ako NE ŽELITE da ga ugasite jer ste shvatili da i od ovakvog Bus Plusa imate dobar tal, onda marš sa vlasti. Da, ima nas koji shvatamo da prevoz u dvomilionskom gradu mora da se plati, ali NE ŽELIMO da čak i jedan mali deo od karata ide privatnoj firmi. Kada rešite to sa Bus Plusom i Apexom, tj. kada ugasite sistem i raskinete ugovor, onda možemo da razgovaramo o švercerima i ceni karata. Prosto i jednostavno.

boris

pre 9 godina

A jel može meni neko da objasni kako će se to naplata povećati ako pređe u ruke GSP-a, a ne ide preko Bus plusa? Hoće li građani odjednom početi bez izuzetka da plaćaju prevoz ako kontlolori ne nose majice sa natpisom Bus plus nego GSP? Ne ulazim u to ko nema, a ko neće da plaća iz nekog svog principa ili razloga...

A.

pre 9 godina

"Nismo mi ni birali taj Bus-plus."

Kakve veze ima "TAJ Bus-plus" sa NEPLAĆANJEM karata?

Da li je neko hteo da plati kartu a sistem nije prihvatio iako je validator bio ispravan?

sasar

pre 9 godina

Gledamo da oni koji koriste gradski prevoz taj prevoz plate", rekao je gradonačelnik.
To bi takođe valjda trebalo da znači da oni koji ga ne koriste ne treba da plate. Pitam ja Vas gosn. Mali: zašto mi od plate skidaju svakog meseca 3216 din na ime GSP-a, a ne koristim ga. Kada sam u više navrata pokušao da u svom računovodstvu dobijem nadoknadu za prevoz (što mi sleduje) kažu mi da mi je uplaćeno na Bus plus (to npr. nije slučaj u vojsci, policiji - dobijaju novac na ruke).

lol

pre 9 godina

Sistem je dobar, ljudi su problem, ne placaju usluge koje koriste. Politicari kupuju socijalni mir u Beogradu tako sto kontrolori nemaju ovlascenje da urade bilo sta povodom svercovanja.
Znaci nije problem BusPlus nego politicari koji radi svoje fotelje ne preduzaju nista povodom toga. Treba na sledecim izvorima sesti opet u istu. Tako su radili predhodni tako rade i ovi sad.

Vojkan

pre 9 godina

sam sistem je izvanredan... cena karte,bezobrazluk putnika,cuvanje socijalnog mira,nacin da se ocrni bivsi gradonacelnik ostavimo sada po strani. Ko je bio na bir festu video je isti sistem, a rezultati su sledeci. Kusur ti niko ne krade, pune case do vrha, ne pijemo penu, brzina naplate. Jednom recju, gospodski. A za prodavce piva, sigorno odrzivo ;)

Stanovnik Beograda

pre 9 godina

Ko nema pare za prevoz neka ide peske ili nek se iseli iz Beograda negde gde su troškovi niži... Ovako mi koji plaćamo i hoćemo bolji prevoz ispadamo budale i ispaštamo...

Goxy

pre 9 godina

To se dešava kad se vodi populistička politika, gde nije bitno šta se kaže, bitno je da narod to dobro upije. A onda se dođe u ćorsokak, pa mora da se krene u oštre rezove, koji pored toga moraju biti i pametni, a zašta ova država jednostavno nema kapacitete.

A narod k'o narod, gleda samo da se očeše o nešto, pa makar to bila i oglodana koska.

Mik

pre 9 godina

Kada je Bus plus uveden SNS i njihovi novinari su se svojski trudili da ljudi ne placaju prevoz. Mnogobrojni incidenti sa kontrolorima i komunalnim policajcima su njihovo delo! Sta sad hoce?

KUPUS S MESOM!

pre 9 godina

rešenje protiv šverca je jako prosto, napraviti duple stanice, bus prvo stane i putnici izađu, onda se pomeri 10 metara napred i na napravljenoj stanici koja je slična kao neki kontejner znači ograđena u koju možeš da uđeš samo ako si čekiran ili ti otkucao kartu i onda iz te zgradice ili zagrađenog prostora uđeš u bus, naravno smanjiti i broj stanica, npr br 53 ima 20 i neku stanicu do zelenog venca to smanjiti na 17-18 maximum a te trafika stanice koje bi bile ograđene neka isfinansiraju oni koji hoće trafike na tim stanicama tipa kao što su bile trafike futura plzs, novosti, loto i neka im taj uložen novac u stanicu bude zakup prostora za prvu godinu, em dobijete za dž em nema više šverca i video nadzor na tu stanicu i ko pravi njesra u aps i ćao to već pistoji u norveškoj ja bio oduševljen kupiš tu i kartu i grickalicu i novine i odigraš loto ma sve na jednom mestu a izađeš iz busa i uđeš u bus bez guranja izlazak i ulazak u bus su razdvojeni, probajte to kao pilot projekat na nekoj manjoj liniji videćete koliko je dobra stvar a grad neće koštati ništa...

živko

pre 9 godina

jučer u 37-ici.kontrolorka pregledava karte 2 starije kume. Nemaju karte , neće da izađu , neče da plateK ontrolorka se povuče-podvije rep. Silazimo par stanica na istoj. Jedna kuma priča‚JOJ SUTRA DIŽEMO DRUGU DEKU.

grunf

pre 9 godina

"On je kazao da je GSP u prvih šest meseci ove godine imalo više od 20 miliona evra gubitka što građani Beograda moraju da plate..."

Pa mogao si da kazes i da je GSP imao milijardu gubitaka i da građani Beograda moraju to da plate... Na stranu sva prepucavanja besnih Beogradjana koji ne zele da placaju losu monopolisticku uslugu za velike pare, i na stranu dusebriznicka naklapanja SNS botova i neuvidjajnih stanovnika drugih gradova koji nemaju pojma o cemu se radi ali se osecaju prozvani da iskazu svoje neslaganje sa bojkotom placanja prevoza pod ovim uslovima... Ono sto je VAZNO je: naterati gospodina Malog da GSP objavi javno na netu detaljnu strukturu svih troskova GSP-a (i ostalih javnih preduzeca) do poslednjeg dinara! To su sve firme koje se finansiraju od novca Beogradjana, i moraju Beogradjanima da podnesu racune! Do poslednjeg dinara! Da se jasno vidi zasto GSP pravi tolike gubitke, jer mnogo veca preduzeca u evropskim metropolama ne prave gubitke a proporcionalno troskovima raspolazu sa manjim parama. Isto tako, da se objavi racunica po kojoj pojedinacna karta u prevozu mora da kosta 73 dinara a markica 3300 dinara. Da li su te cifre odvaljene po principu "tol'ko nam treba" ili postoji (a mora da postoji) jasna kalkulacija kojom se doslo do te cene. Tek kad se sve to objavi, posten covek bi imao obraza da trazi od Beogradjana da redovno placaju karte. Naravno, previse je tako nesto ocekivati od njih, pa se zato moraju naterati na to. BOJKOT PLACANJA PREVOZA!

Vesna BG

pre 9 godina

Svakako bi situacija bila drugačija da je novac ili barem njegov deo išao u kase GSP. Kad će revizija toga? Bezobrazluk, 21. vek, prestonica, a da se vozimo na taljigama koje su nam dali Japanci (hvala im), ali gde malo puniji Srbin ne može da gurne ni polovinu sebe

ZoranJ

pre 9 godina

Od kad se vozim gradskim prevozom po Beogradu, a ima evo već više od 25 godina, malo se šta promenilo što se plaćanja tiče. Masovnog "švercovanja" će biti sve dok se putnik koji nema nameru da plati spreči da uopšte uđe u vozilo. Kad je on već ušao u vozilo niko ga više ne natera da plati. Evo ja prvi ne bih u životu kupio mesečnu kartu da mi je firma ne kupuje, nema šanse. Ne može se zavesti red tamo gde ga nikad bilo nije samo zato što neko eto tako hoće. Red se uvodi odlučno, uz primenu sile, po cenu polomljenih lobanja i izbijenih zuba.
Svakom je neka vlast antipatična, a meni ovi naprednjaci naročito. Od kad su oni na vlasti nisam potrošio ni 300 dinara na prevoz, a planiram da budem još štedljiviji.

GojazniJednorog

pre 9 godina

Ono što mene ovde najviše nervira, to je već viđeni princip vlasti, po kome se deklarativno obavezuje da ništa neće ići na štetu građana, a onda u praksi opauče upravo građane po leđima smanjujući broj vozila navodno zbog neplaćanja.

Apsolutno se slažem da prevoz mora da se plaća. Ali, prevoz treba da se plaća onoliko koliko oni traže onda kada toliko bude I vredeo. Kad uđem u prodavnicu da kupim hleb, da li prvo uzmem hleb pa ga na kasi platim, ili dam prodavcu pare a on mi obeća da ću sutra dobiti odličnu veknu hleba? Zašto bi onda sa prevozom bilo drugačije?

Ako ste sistem nasledili od prethodne vlasti, I on ne valja, onda odstranite taj sistem I smislite bolji. Vrlo jednostavno. Uradite nešto, nemojte samo kukati I mazati g**na po narodu.

joker

pre 9 godina

Firme su dužne da plaćaju mesečne karte svojim radnicima. I kako onda možemo da imamo toliko švercera? Tako što u ovom društvu gazde ne plaćaju ni plate, a kamoli druge stvari. Jedino sirotinja mora da plaća sve redovno, a njoj mogu da duguju i gazde i država.

ema

pre 9 godina

Neodrživo je da je cena sata rada 115 dinara, a cena bus karte 73. Upodobite cenu prevoza visini primanja pa ćemo imati od čega da platimo.

cojle

pre 9 godina

@MOLDER...

Pa neka tvoje gazde izvole pa neka menjaju nešto,neka pokažu loše govore...pre izbora je bilo i "fijat" ugovor ćmo pokazati, ugovor o "mostu na Adi"...komunalna policija je privatna armija Đilasa...švercujte se ne plaćajte karte lopovima iz bus plusa...

Koliko vidim,brzo su se tvoji prešaltovali na te ugovore...ali ok...samo pljuckaj ti kako ti kažu,priča se da će Vučko zaposliti još par stotina komunalaca da jure švercere...eto posla za vas botove. Možda tada prekinete da smarate po forumima.

db777

pre 9 godina

GSP je preziveo 2 balkanska rata, 2 svetska rata, ratove i sankcije devedesetih, demokrate, socijaliste, komuniste, ali naprednjake izgleda nece..... Nikad vise nesposobnih i supljih likova nije bilo na vlasti...

Zoran

pre 9 godina

Ja da sam na mestu drzave ja bih ukidao autobuse sve dok mi se ne isplati posao. To je odlicna varijanta. Hocete da se vozite a ne platite? Kako to? Nemate posao, pa nemate pare? Pa poenta je da trazite posao da bi imali za kartu, a ne da se svercujete.

Znaci, lepo smanjim 50% autobuuse, pa se svercujte. Na kraju ce da vas biju ovi na stanici sto imaju kartu a ne mogu da udju u autobus od vas svercera. I drzava prstom nije mrdnula resila problem.

kumuruzov

pre 9 godina

ovaj Mali je težak ju.....
Prvog dana kako je uzjašio na vlast,izjavio je da će da uzmu Bus Plus. Šta je sad? Ete vi ga pa ga imajte...samo što ne umete bolje...I sad čovek izađe i traži da plaćamo prevoz? ! A kome, jel vama ?! Jel to sve što možete da smislite?

Caki

pre 9 godina

Tacno, samo realnom cenom prevoza moze se postici da narod taj prevoz placa. Bus plus je od pocetka stetan za Beogradjane, a profitabilan za kompaniju.

obRAZlaganje

pre 9 godina

Prvo nam obezbedite poslove pa onda mozemo da platimo i karte mislim na nezaposlene ljude u Beogradu.
(ODAKLE, 22. avgust 2014 08:45)

Kao prvo niko nije dužan da vam obezbedi posao snađite se sami kao i svi drugi što se snalaze.Kao drugo većina tih što u BG nemaju posao su poreklom iz unutrašnjosti Srbije,pa izvolite vratite se ponovo svojim korenima,vratite se na selo tamo dosta ima posla.Ali vi bi ste izgleda posao sa dobrom platom i da se ne radi ništa ili gotovo ništa.E pa to više ne može.

vlada 53

pre 9 godina

Da kod nas ima EU demokratije nova vlast ne bi krila ugovor koji je zaključan u vezi naplate javnog prevoza.Ovako "moćnici-izrabljivači" i dalje se zaklinju u EU demokratiju krijući za građane štetne ugovore dok lica koja tuku putnike u vozilima javnog saobraćaja i dalje su zaštićena.Paralelno sa tim,ako EU funkcioniše po pruincipu kako to sprovodi BusPlus onda EU nije potrebna.Fala i taj model je u istoriji viđen.Sve mi se čini da su se neki previše zatrčali na novac građana.

putnik

pre 9 godina

Još jedan razlog zašto bi svi da se presele u Beograd.
Pored više mogućnosti za zaposlenje i brže napredovanje u karijeri, mogu da se švercujem u autobusu, a prevoz za glavni grad jedne države uopšte nije skup, druga je stvar kolike su naše plate (jer gorivo i autobusi nisu mnogo jeftiniji nego u Nemačkoj i sl.).

Juče gledam na TV, jedna žena komentariše kako je karta skupa, jer plaća više od 70 dinara za 12km.
A ovde kod mene lokalni prevoz 50 dinara za 5km!

Pogledajte cene pojedinačnih i mesečnih karata u drugim gradovima pa onda komentarišite za Beograd. Jeste da ima više putnika, ali se i autobusi brže raspadaju zbog preopterećenja jer se ne poštuje ograničenje broja putnika u autobusu preporučeno od strane proizvođača.

svetla buducnost

pre 9 godina

Kako je naveo, "svetska je tekovina da se prevoz plaća i to moraju da rade i Beograđani" jer, dodao je on, u suprotnom grad neće biti u mogućnosti da plaća održavanje vozila i nabavke.

To je i Djilas govorio, ali ste njega proglasili zlotvorom koji maltretira jadan narod, gle' vas sad!!!

Ako niste znali...

pre 9 godina

Javna preduzeća u gradu prave dobit ili gubitak. Dobit Parking servisa prebacite u GSP jer gradska uprava postoji da bi služila svojim građanima a ne obrnuto.

I dokle ćete pričati kako ste zatekli ovo ili ono...
To znamo odavno.
Da li ste negde nešto popravili a da niste podigli cene, takse i ukinuli razne vrste pomoći?
Eto kažite sami, ili neka nam to objasne vaši zaposleni na raznim forumima.

bole

pre 9 godina

svetska je tekovina da se plati prekovremeni rad. svetska je tekovina da od plate moze da se zivi. svetska je tekovina da kad neko laze na vlasti da podnese ostavku.

Stef

pre 9 godina

Vazno da ste prethodnu vlast kritikovali zbog istog polusaja naplate karata.
Neka, glasali ste za njih, sada trpite posledice. A sledeci put razmislite za koga cete i ko prica bajke.

pitajte Đilasa, nije sramota

pre 9 godina

Moj profesor na studijama je imao običaj da kaže: "Kada nešto ne znaš, pusti, skloni se, nemoj da praviš štetu. Pitaj nekog ko zna, nije sramota."

marko

pre 9 godina

Odlično pomenuli ste cenu karte, ekonomsku cenu karte.

Karta za jednu vožnju košta 75 rsd. Pošto građani Beograda, kroz porez plaćaju 75% subvencija za rad GSP-a, prostom matematikom dolazim do toga da je ekonomska cena karte za jednu vožnju 300 rsd!?!?!?!? Toliko karta ne košta nigde na svetu, da ja znam, a ako neko zna, neka mi javi.

Povlašćena ne ekonomska cena za prevoz zaposlenih je 3270 RSD, a to je kada se doda subvencija od 75% cca 13.000 rsd!?!?!?!? To je ekonomska cena mesečne karte za prevoz?!?!?!?

Mene zanima da neko sedne, napravi matematiku i prestane da obmanjuje građane i od njih pravi m.....e.

PREDRAG

pre 9 godina

a sta ste pricali kad je DJILAS bio gradonacelnik ovog lepo upropastenog grada zahvaljujuci dodjosima ... nemojte da placate mafijasima , pa evo to smo i poslusali , sta je sad ... neumes bre da rukovodis ovim gradom mali

Zaboravljeno koferce

pre 9 godina

Postovani g.Mali,

Posto se vec pozivate na svetske tekovine, onda mi molim Vas objasnite zasto nije i svetska tekovina da se gradski funkcioneri voze javnim prevozom. U razvijenim zemljama i premijeri i ministri idu javnim prevozom, biciklom, ili na kraju krajeva svojim kolima. A kod nas.... Zasto Vi, svako jutro, ne sednete u vozilo javnog prevoza, platite kartu i ne krenete na posao. Ujedno bi imali zadovoljstvo da cekirate Vasu karticu prilikom svakog ulaska. Ako ste toliko dobrog uradili za nas Beogradjane, zasto se krijete u zatamnjenim limuzinama. Cime ste Vi, a i oni pre Vas zasluzili da Vam mi od nasih malih primanja, koja uzgred Vi smanjujete, placamo da se svrckate o nasem trosku? Od kako ste dosli na vlast Vi neprekidno smanjujete, ukidate, redukujete. Ako to ubrajate u svoje uspehe, onda bojim se da imate problem. Odjednom, za Vas, placanje karata postaje civilizacijska tekovina. Otkud tolika promena? Pa zar za vreme izborne kampanje niste apelovali da se taj isti prevoz ne placa? Ne razumem. Sta je za Vas ispravno? Morate biti dosledni. Ako ste pozivali da se ne placa morate, ako imate trunke morala, ostati dosledni sebi. Rekli ste da imate resenje za sve nase probleme, a Vi ne samo sto ih ne resavate, nego ih jos povecavate. Slazem se, civilizacijska tekovina je placanje usluga koje koristimo, ali je i tekovina da politicar koji laze podnese ostavku. Ili gresim?

Pedja

pre 9 godina

Svercujem se jer ste mi uravo Vi i Vasi drugari pre godinu i kusur rekli da ne treba da kupujem kartu i da ne treba da ulazim u autobus na prednja vrata, kao u celom svetu sto se ulazi, vec da treba da se svercujem i da u autobus ulazim na vrata koja mi se najvise svidjaju ili su mi najliza.
Okuda sada problem?
p.s.
nego,
ima li GSP viska radnika koji su se zaposljavali svi znamo kako?

analiticar amater

pre 9 godina

pa evo dr. Mali, ja ima predlog..vi lepo prodajte sva sluzbena vozila funkcionera grada, neka svako od njih kupi BusPlus karticu. Ajde da vidimo licni primer, pa ce i nama biti lakse.
Vasa demagogija je lazna kao i vas doktorat na ekonomsku temu sa FON-a. Treba da shvatite da ste izgublii podrsku gradjana i da imate i malo obraza raspisali bi ste nove izbore za grad Beograd.
Ja vas se jos secam od kada ste bili u DS, ap ste presli u SNS i prva vasa izjava od pre par godina je bila kako moramo "hitno" prodati Telekom.
Eto, nije prodat jos uvek, a vi i dalje prosipate mudrosti....Sve cega ste se vi i Vesic dohvatili je propalo, samo ste vi iz svega izlazili bogatiji i sa visom funkcijom.
Mozete vi da pretite, da podizete poreze, cene karata, da menjate zone, ali realno, nemate pojma sta radite, Beograd je i dalje u svakoj oblasti u haosu i vi ga cinite jos nepodnosljivijim.
Vi nikad nista ne biste licno zrtvovali za Beograd, pa ni sluzneni automobil, ali zato svi treba da se zrtvujemo za vas.

zmajognjeni

pre 9 godina

Vise reci nemam kakvi ste licimeri. Gadite mi se sto takvi kao vi vode grad u kom zivim. Gadi mi se sto grad delim sa ljudima koji vas podrzavaju. Beskicmenjaci!
Mislio sam da je busplus super i placao sam ga jer je jednostavan za koriscenje i bilo je jasno predstavljano sta za gde ide. Genijalno proveravanje za koliko stanica stize sledeci autobus.
A sada, vi koji ste bojkotovali i pljuvali, pricate ovako uz to da je bus plus sistem los zato sto je nasledjen od prethodne vlasti i jer ga gradjani ne placaju, pa dodje mi da vam glave razvalim svima tim masinama za naplatu. Pu bre!

xXx

pre 9 godina

A zašto ste onomad vikali na sav glas da treba bojkotovati sistem? Imate vlast, izvolite napravite sistem da valja. Ja sam plaćao sve do sada, ali više neću, ne zato što želim da izbegnem plaćanje, već zato što mi ukidate autobuse dok vam ja uredno plaćam. E pa neće moći. Sad ću ja vas da bojkotujem.

Misa

pre 9 godina

Oću kako da ne. Svi ste vi ista banda, trpate novac gradjana u svoje džepove i džepove svojih partijskih kadrova. Ne pada mi na pamet to da finansiram a isto bih preporučio i drugim sugradjanima.

Marsovac

pre 9 godina

Neću da plaćam kartu. Do pre neki mesec sam plaćao i sad sam prestao. Kuvao sam se u autobusima na35 stepeni. Vozim se na nekim linijama (57) u muzejskim primercima autobusa. Ne interesuje me prestonica na vodi.

Dule

pre 9 godina

Samo oštro: izbacuj iz autobusa sve koji ne plaćaju prevoz, seci svima onima koji ne plaćaju struju, pleni imovinu svima koji nisu plaćali pretplatu za RTS, ukudaj pomoć za bebe ( šta će nam, samo plaču), prodaj banje-ionako zvrje prazne, prodja poljoprivredno zemljište-ionako nema ko da obrađuje, poklonili ste JAT-šta će nam samo pravi gubitke......

Ма кога брига

pre 9 godina

Људи, и метро је светска тековина па нико од вас уопште не размишља у том правцу... Свакако је потребнији од Београда на води (који, по мени, уопште није потребан). И зашто се онда нико не позабави метроом? А, да, морају приватни џепови да се напуне...

Maka

pre 9 godina

Mali mi nešto zvuči kao mali Djilas. Kako li je teško "juče" buniti ljude da ne plaćaju prevoz, a "danas" ih kumiti i moliti da plate. Smanjite cenu karte na 30 dinara pa onda jurite švercere. Deset posto da plaća 75 dinara ili 90 posto 30 dinara. Zar je ta računica toliko neodrživa?

Ralf

pre 9 godina

Kao prvo, busplus necete zameniti tako lako. Bice skuplja dara mego mera. Kao drugo, gradjanima ste obecavali besplatan prevoz. Ovo je sve vase blato, pa izvoli vadite se iz njega. Kao trece, vi neznate sta vas je snaslo pa za sve sto nevalja, krivi su vam ovi drugi. Sami ce te na kraju priznati da ste nesposobni i da niste dorasli tom poslu.

Sudjo

pre 9 godina

G. Mali, u vreme izbora SNS je na sve strane kritikovao sistem Bus Plus i govorio da je to loš sistem i da će ga ukinuti čim dođe na vlast. U isto vreme ste i podržavali akcije protiv Bus Plus-a koje su bile besmislene. Zbog toga, nakon Vaše pobede na izborima, građani prestaju da plaćaju prevoz. E sada, posle 6 meseci, uviđate da se prevoz mora plaćati, ali opet krivite prethodnu vlast zbog toga. Što ne priznate da ste se prevarili kada ste tvrdili da ćete ukinuti Bus Plus, i da je najnormalnije da građani plaćaju gradski prevoz. Da li je to Bus Plus ili nije, prevoz se mora plaćati. Svih ovih 6 meseci ste izgubili na pljuvanju po Bus Plusu umewsto da radite na povećanje naplate prevoza. To je Vaša greška a ne prethodne vlasti. Bus Plus nije loš, već dobar sistem, a vi ako imate bolji, uvedite ga. Nemojte i dalje lagati građane da nema potrebe da plaćaju Bus Plus-u. Ovo je sve posledica Vaše politike.

NScentar

pre 9 godina

"svetska je tekovina da se prevoz plaća i to moraju da rade i Beograđani" Gde su poslove sto ste vi svi iz SNS obecali za vreme kampanje? Lako je kazati mora da se plati, ali ako nemas? Digli ste cene na registracije auta, struju, komunalije skupe, hrana nepitaj. Plus, hocete da smanjite plate i penzije. Odakle ljudima, covece? vi neznate nista drugo, nego da smanjite prihod, i da povecate cene. Moze to i moja baba, i bez doktorat.

igi

pre 9 godina

Vazno je da ste vi smenili Djilasa,koji je vise nego ubedljivo dobio glasove beogradjana.Dok je bio Djilas,uradjena su 3 mosta,ukljucujući Gazelu,počet kineski most,rekonstruisan bulevar,otvoreno 40 vrtića i škola,3 doma zdravlja,kupljeni solarisi,španci i nove trole...a vi gospodine Mali,samo se zalite,smanjujete,ukidate...mi beogradjani ćemo praviti Djilasa od blata.
Ova Mali-jeva vlast u Beogradu je ne nesposobna-već diletantska.

sss

pre 9 godina

Koga briga sta ima da kaze slucajni gradonacelnik Beograda?!? Covek je nesposoban za bilo sta, cega se dotakao, sve je propalo! Cekam nagradu beogradjana za SNS na sledecim izborima!

miske

pre 9 godina

A sad da se plaća, a? A to što sam ja glasao za vas, jer me je Đilas bitanga nervirao sa svojim bus plus forama i zabranom alkohola posle
22h??? Ništa, a ? Sad da plaćamo? Lepo... more svi ste vi ista bagra!

ivan

pre 9 godina

Pa ako je bus plus problem, raskini ugovor. Koliko sam informisan, penali za raskid su daleko manji od tog gubitka od 20M evra. Već prve godine ćeš da uštediš više od 10M a svake naredne si u plusu. Samo što nije problem u bus plusu, već to što pojma nemate šta radite, ni u gradu, ni u državi.

dejan

pre 9 godina

Ja sam čuo u predizbornoj kampanji da ne plaćamo Bus-pl
us i ja se toga pridržavam! Ako nekom nešto nije jasno neka se obrati onima koji su mi to rekli! Ćao ... a admin bi mogao jednom da se zezne i objavi moj komentar!!!

Bata

pre 9 godina

Gradjani ne plaćaju, jer si rekao da je Bus Plus ukinut. Podnesi ostavku zbog te laži, pa ćemo opet da plaćamo. Ja prvi hoću da plaćam, ali ne mogu da me Mali pravi budalom, da plaćam nešto što će on pokrasti i ukinuti možda već sutra, jer je jasno da je čovek bez reči i obraza.

Zvezdara

pre 9 godina

Mali,ne glumi ludilo!!!!!Vlast u gradu ste dobili plasirajuci priču o vracanju naplate GSPu.A i sami znate da je to nemoguce jer je Apexsov ugovor s gradom ne oboriv !!!

bezimena

pre 9 godina

Vi ste pozivali na NEplacanje prevoza, imali ste i veliku podršku upravo GSP-a i sada se izvolite suočiti sa posledicama svog činjenja!
Restruktuirajte tu firmu, koja je jedna od onih koja je služila za zapošljavanje rodjaka i prijatelja stranačkih poslušnika, otpustite "neuposlene" za koje 'ladno, i vrhunski bahato, praktično tražite da ih mi finansiramo, pa se tek nakon dobijenih rezultata, ako bude potrebno, obratite javnosti sa MOLBOM , ne pretnjom!

Medjutim, vi ste apsolutno nesposobni da išta normalno i pametno uradite, pa i da podnesete ostavke, pre nego vas narod najuri motkama, onim....

drvobradi

pre 9 godina

Ne moramo nista da platimo, vec ste odabrali da placate. Na jednoj strani ste ukinuli subvencije za vrtice,usluge podrške za samostalan život i pomoc deci bez roditelja i ometenoj u razvoju, a na drugoj uporno sipate pare u firmu cije poslovanje i nacin funckionisanja mora da se promeni. Znaci ok je placati sumnjive dilove sa dobavljacima opreme, usluga itd za GSP i slicne firme a subvencionisanje obrazovanja i pomoc ugrozenima nije.

racerx

pre 9 godina

svetska je tekovina da se plati prekovremeni rad. svetska je tekovina da od plate moze da se zivi. svetska je tekovina da kad neko laze na vlasti da podnese ostavku. (bole, 21. avgust 2014 13:11)
i 508 BOTINA da coveku minus!!!!!! eeeee, botovi lobotomirani, sta je vas problem? je li vi necete da radite ze platu, nego za pohvalu vodje, je li vi necete osmocasovno radno vreme, je li vi necete socijalna i radnicka prava, zdravstveno osiguranje i licnu bezbednost? ako necete onda znajte da EU koje su vam tako puna usta to isto garantuje, batem na papiru, za to isto se i Vucic za-LAGAO u oredizbornoj kampanji, obecavajuci sve to ako bude bio izabran. Tada ste Vucicu davali pohvale i isto to za sta ste ovog coveka obasuli saminusima navodili steu svojim komentarima. Nedosledni ste, bez konzistentnosti i logike, najveci ste izdajnici ove zemlje i teski paraziti, ali najgore sto vredjate inteligenciju ljudske vrste svojim stupidnim rezonovanjem.

nik

pre 9 godina

sistem bus-plus je odličan, moderan i veoma praktičan. problem je u ceni karte i navici da se ista kupuje. tako da izmenama cete samo oprati jos novca , a rezultati ce biti isti. smanjite cenu karte za pocetak..

okneS

pre 9 godina

Ovi su počeli po automatizmu na svako pitanje da odgovaraju sa "mi smo to tako zatekli". Pa vladajuća maso, (gospodo nije odgovarajuci termin) vi ste podršku i poverenje nekog naroda dobili da stvari u zemlji menjate a ne da posle dve godine donosite ekspertske zaključke da su stvari ovde jadne. Stoga, ili uradite nesto ili se vratite u rupu iz koje ste izgmizali.

NekoIzMase

pre 9 godina

Obećali ste ukidanje BusPlus sistema, odnosno oduzimanje tog posla firmi Apex ...

Ispunite obećanje, pa ćemo onda da plaćamo ... Do tada, jok ... Jer ste se i vi sad utalili sa njima ...

izbori

pre 9 godina

Posto evo pa godinu dana ce uskoro kako SNS konrolise vlast u Beogradu i za tih godinu dana nisu nista uradili cak i unazadali ja postenog i sve predobrog gradonacelnika Malog pozivam da da ostavku i raspise gradske izbore jer su pokazali kompletno neznanje i unazadili sve u gradu u ovih godinu dana. Vesica isto pozivam da podnese ostavku iz moralnih razloga a i zato sto nije iz Beograda a svojim cinjenjem cini stetu gradu u kome nije ni rodjen ni odrastao.
Zatim ekonomska cena u vecini evropskih gradova je po ceni jednaka ili cak niza od cene mesecne karte u nas u Beogradu sto znaci da neko trosi previse sredstava ili ima previse zaposlenih po kancelarijama gradskog saobracajnog preduzeca. Mali i Vesic sa klapom sns-a su godinu dana napadali sistem Bus plusa i sad eto kusajte svoje kajgane. Lazima ste dosli na vlast vreme je barem iz morala ako ga imate da date ostavke i odete.
Djilas nije bio idealan ali naspram vas cudo . Beograd je imao jednu od najboljih socijalnih politika u regionu za svoje sugradjane koju ste vi za par meseci unistili Grad je imao i dobru zdravstvenu organizaciju koju ste vi unistili Mali i Vesicu. Mali svako ko radi sa drzavom za vas je znao dok ste bili uz DS. I svako zna koliko ste vi umesani i razne malverzacije i mislim da ce te i vi uskoro u istrazni da zavrsite jer vam je tu mesto.
Bus plus je dobar sistem ali zahvaljuci vama je postao los.
I jos jednom vas molim da podnesete ostavke i raspisete izbore jer vas gradjani vise ne zele

nikson

pre 9 godina

Kako te bre nije sramota? U zemlji sa toliko nezaposlenih, sa takvim mizerijama od plata, gde je ekstraprofit plata od 500 evra, da ljudima nabijaš još jedan dug! Obezbedite narodu da može da radi pa će vam i plaćati. Pretnjama se nikad ništa nije postiglo.

RRadomir

pre 9 godina

Ja ne razumem Malog. Nikako da nam objasni zasto sistem Bus plus nije dobar? Sistem je po meni odlican e isti takav sistem funcionise u mnogim evropskim gradovima samo mi kazemo da to ne valja ali ne obralazemo tu svoju tvrdnju.

Marko

pre 9 godina

A zasto se ne raskine ugovor sa Apexom kada ne rade posao kako treba.Zasto Grad donira gsp novac. Ako smo prepustili naplatu privatniku onda od njega trazite novac.........Prevoz treba da se placa ali ne da taj novac ide nekom privatniku koji nista ne radi.Opet grad ili gsp treba da placa kontrolore a taj posao je dat privatniku.Gde je tuzilastvo sada .....

me

pre 9 godina

Vi ste u vasoj kampanji vikali da se ne placa bus- plus.Bus -plus je odlican sistem samo treba prilagoditi cene sa platama ljudi. Ne znam samo ko je vama verovao u sve one gluposti koje ste obecavali pred izbore.

Ko te tu postavi?

pre 9 godina

S'tim sto prevoz ne placaju NEKI, a dug placaju SVI. I nije mi jasno sto se sada cudite i zalite. Pozivali ste ljude da bojkotuju bus-plus, sada se nosite sa posledicama....

mrgud

pre 9 godina

B92, zašto ne pitate gradonačelnika da li zna da su plate zaposlenih u GSP Beograd 35% veće od celokupnih troškova goriva, rezervnih delova itd.. To je moguće proveriti za 5 minuta, pa bi možda nekom vašem novinaru bilo zanimljivo to da istraži i uporedi sa ostalim zemljama. Pošto svaki dan po pet puta kukaju kako je GSP na rubu propasti i da ovako vise ne može, pa hajde onda da vidimo zašto je to tako. Jer ovako priča nije potpuna, to nije promena mentaliteta i suočavanje sa realnošću da svi moraju da plate kartu i da nema ničeg za džabe, već puko presipanje od jednih ka drugima i dalje tolerisanje nerada i neodgovornosti. Sredi prvo stvari u svojoj kući. Ne koristim GSP.

Ana

pre 9 godina

Ti novi, spanski, tramvaji i autobusi sa klimom su jedini pristojni prevoz u gradu.
Da toga nema, posto mi do posla treba dva prevoza i putujem 1,5h ne bih bila sposobna da radim.

Kada su nabavljani ti busevi,tramvaji, podzemni kontejneri-pa nam sad ne smrdi grad-dobili novi most posle 35 god uzelo se manje kreditabi Beograd je bio zaduzen manje nego danas.

Sad se samo zaduzujemo a vrtici skuplji, pomoc trudnicima penzionerima ukinuti.

Obrenovac ste unistili pogresnim proracunom kad ste minirali branu. Niko odgovarao nije.

Grobari srpskog naroda.
Na ulice jedini izbor.

Vozdovac grad na vodi

pre 9 godina

Znaci drugim recima receno tih 20 miliona evra umesto da ide u GSP treba da ide u uredjenje gradjevinskog zemljista za hohstaplere iz emirata za Beograd na vodi.Ajde nmalo da se vratimo u proslost.Dok nisu dosli na vlast bila je hajka na Bus plusi na Djilasa, trolalo se oko mosta na Adi, izmisljale cifre do milijarde evra, Beograd pred bankrotom, urusavanje komunalnih preduzeca.Onda zaseli u fotelje i Beograd spasen od bankrota, vise nema price oko mosta na Adi ali je pocela prica oko Bepgrada na vodi.Ukinute sve moguce subvencije. Porez na imovinu dignut za 80%,odjednom nema para za obdanista, penzuionere, prevoz. Pocela je prica da ce se ubuduce kupovati Ikarbusova vozila jer je tako naredio AV.A ta vozila niko ziv u regionu nece da kupi. U najvecim vrucinama u novim autobusima klima ne radi jer klima trosi 20% goriva.Gospodine Mali.Ukinite nam sve zivo,povecajte cene komunalija za 100%. Mora da se ima za Beograd na vodi

Zvezdas

pre 9 godina

Problem nije u bus plusu vec u kontrolorima kojih nema. Ovoj vlasti neodgovora ovaj sistem zato sto se u njemu ugradio neko iz DS i sad hoce da naprave neki novi u koji ce se ugraditi neko SNS a sve to preko nase grbace .

pametnomdosta

pre 9 godina

Postovani gospodine,doktoru nauka,gradonacelnice ( ne znam sta si jos,a u mnogim si upravnim odborima,a bez 500.000,00 dinara nisi sigurno )
Posto ne razumes sta znaci imati 25-30000 dinara,kao sto ja ne shvatam kako li je tek onom od 10 000 penzije,plate ili tek onom sto mesecima ne prima nista,cuj,a onda prenesi i premijeru da je ovaj narod vec baldisao.Posteni narocito,koji itekako znaju sta je i tekovina svetska,domaca,red i zakon i dobar narodni obicaj. Ali dok u ovom gradu,zemlji plata prosecna ne bude 700-1000eura prevoz nece placati sigurno 50% ljudi.Jer ljudi jednostavno vise nemaju i ne znaju sta gde da plate, i kome, a da imaju bar za jedan normalan obrok za sebe i clanove svoje porodice. Bolje se malo pozabavite ako hocete i smete sa bogatasima,tajkunima,raznim mafijama,kriminalcima,dilerima svega i svacega i skupite ponesto para za budzet. Ima tu lepo da se nakupi,samo ako se hoce.

momke

pre 9 godina

Jedva cekam da SNS padne sa vlasti, pa da vidim da li ce biti ovoliko botova koji ce da hvale vlast i koji ce da lupaju minuse kada neko lose govori o vlasti.

Pedu

pre 9 godina

Vi uporno sve radite naopako.
Eeeeej....krenite od sebe.
Kada se bude tačno znalo kada autobus dolazi na neku stanicu, u minut, kada ne bude tri ista prevoza jedan za drugim, a onda 45 minuta ništa....onda tražite putnicima bilo šta.
Alo bre, pa vi pretplatnicima naplaćujete noćnu kartu. I to po većoj ceni!!!!
Da li ste svesni da u Nemačkoj karta kupljena između 19 i 06 časova važi za dve osobe, i jeftinija je od "standardne" karte.
Prevoz stiže tačno u minut, ako stigne ranije stoji na stanici dok mu nije vreme da krene.
Putnici NE TRČE za autobusom, jer znaju kada će on biti tu.
Vi postojite zbog nas, a ne mi zbog vas, shvatite to već jednom.
Kada sebe dovedete u red, smanjite cenu prevoza, imaćete i veću naplatu.
Slušam juče generalnog direktora a sad I “gradonačelnika”, kaže "moramo da shvatimo da se platiti mora, kao što plaćamo hleb, kola, bioskop..."
Kada kupim hleb znam šta ću dobiti i uvek mogu da ga kupim.
Kada kupim kola znam šta sam kupio i dobijem garanciju na njih.
Kada platim bioskop dobio sam projekciju koja počinje na vreme, u udobnom sedištu i klimatizovanom prostoru.
A šta dobijem kada platim mesečnu za prevoz?
Rasklimani autobus za koji ne znam kada će doći.
Kada dođe niko mi ne garantuje da ću ući u njega.
Ako i uđem presešće mi što sam ušao, jer ću da se skuvam ili dobijem batine od nekoga. A možda se i otrujem ugljen monoksidom.
Naplatićete mi noćni prevoz i ako imam PRETPLATNU kartu.

Dovedite prvo sebe u red

Balkanski spijun

pre 9 godina

rekao je Mali novinarima i naglasio da je taj sistem nasleđen od prethodne gradske vlasti.

Pa i prethodna vlast je isto tako nasledila katastrofu posle prethodne vlasti koju su cinili SPS i vasi radikali, sto nije opravdanje za nesposobnost trenutne vlade koja nece dugo, a ako im je tesko nek se povuku. Neznanje je uzrok svih patnji!

i

pre 9 godina

Zivim u Varsavi. Danas je kontrola upala u krcati tramvaj.I od te mase ljudi ama bas ni jednu osobu nisu nalovili da se sverca. A karta nije jeftina 1,1 evro za sat i po voznje.(naravno studenti stari invalidi imaju povlastice a deca se voze besplatno) Doduse sva vozila su supercista sa klimom i idu na tacno vreme. E sad ko je u Beogradu pogresan neznam, ali bice i narod i politicari koje su birali.

bane70

pre 9 godina

"On je kazao da je GSP u prvih šest meseci ove godine imalo više od 20 miliona evra gubitka što građani Beograda moraju da plate. Mali je objasnio da se taj novac izdvaja iz budžeta odnosno da toliko iznosi subvencija koju dobija GSP."

A ko finansira budžet? Građani. Znači mi (građani) smo sve to već platili, ali ni to vam nije dosta, pa hoćete da plaćamo duplo, odnosno troduplo, jer kupujemo i karte za prevoz.

Dokle više?

Haos

pre 9 godina

Pa upravo si rekao da građani kroz budžet plate taj prevoz. Pravo je pitanje da li se njime upravlja donaćinski jer mi platimo kako gode vi da radite, doktore!

boris

pre 9 godina

A jel može meni neko da objasni kako će se to naplata povećati ako pređe u ruke GSP-a, a ne ide preko Bus plusa? Hoće li građani odjednom početi bez izuzetka da plaćaju prevoz ako kontlolori ne nose majice sa natpisom Bus plus nego GSP? Ne ulazim u to ko nema, a ko neće da plaća iz nekog svog principa ili razloga...

šampion

pre 9 godina

Pa šta ako ste ga nasledili od prethodne vlasti? Vi ste sada vlast i menjajte da bude kako valja. Ili možda ne znate kako? Važno je samo da kritikujete drugoga.

lol

pre 9 godina

Sistem je dobar, ljudi su problem, ne placaju usluge koje koriste. Politicari kupuju socijalni mir u Beogradu tako sto kontrolori nemaju ovlascenje da urade bilo sta povodom svercovanja.
Znaci nije problem BusPlus nego politicari koji radi svoje fotelje ne preduzaju nista povodom toga. Treba na sledecim izvorima sesti opet u istu. Tako su radili predhodni tako rade i ovi sad.

bgsale

pre 9 godina

Gospodine Mali, u prilogu vam dostavljam spisak neophodnih mera za resavanje problema GSP-a, po redu kako sledi:

- Revizija svih kupoprodajnih ugovora u firmi uz raskid stetnih ugovora – procena ustede minimum 50 % u odnosu na trenutne troskove (od raznih ugradnji kumova, rodbine i familije prilikom raznoraznih nabavki delova, opreme...)
- Otpustanje svih prekobrojnih zaposlenih – procena uštede min. 50 % (partijskih i drugih boraca koji primaju platu a ne rade nista)
- Suzbiti mogućnost krađe u firmi – procena uštede min. 30 % (od toalet papira do goriva)
- Povećanje produktivnosti rada – procena uštede min 30 %
- Smanjenje cene karata za min 50 %. Niko se nešvercuje zato što voli nego zato što mora. Na ovaj načim će minimum 90 % putnika plaćati kartu bez problema i doće će do povećanja prihoda za min. 50 %
- Nakon svega ovoga pojačati kontrolu i uvesti nultu tolernciju na svercovanje.
Primenite ovo i problem vam je resen. Problem se neresava povecanjem cena karata vec reorganizacijom poslovanja. Ovu su vam koraci gospodine Mali ali vama i vasim partijskim drugovima oni neodgovaraju jer je u pitanju licni interes.

džo

pre 9 godina

I ti Mališa, i vi botovi: Ne. Nećemo da plaćamo dok se gsb kao i druga javna preduzeća ne reorganizuje, i cena karte ne dovede na podnošljivu.
Prepolovite cenu, dupliraćete prihod.
Prosto.
Čak i za vaše "doktore".

bb

pre 9 godina

Jel gradonacelnik nije procitoa vest na ovom sajtu od pre dosta vremena, da stanovnici glavnom grada Estonije Talina imaju besplatan gradski prevoz. Tako da nije tekovina da gradski prevoz mora da se placa, i da moze biti cak i besplatan.

Lili mil

pre 9 godina

Кад видим ову фацу,преписивача ,све ми све преврне у стомаку.Није ништа бољи од претходног.Систем је тотално неадекватан за град и ниво прихода граћана који га користе.
Традиција ГСП је трагична,тотални потковачи и неспособни људи на челу.Шта да се очекујемо.???????
Памети,знања,умења нема али дрскости и шарлатизма на претек.Решење постоји и веома је просто.Сви то знају сем др.са Мегатреда!

Kelt

pre 9 godina

Prvo kampanja protiv placanja karata. Sada karte moraju da se placaju kad je budzet za vasu vladu. Odlucite se sta bi vi!
Plate dole.
Penzije dole.
Svi prihodi dole, a takse, porezi i karte da se placaju?
Dokle? Dok narodu ne dosadi pa se lepo ne iseli u broju od jedno 2-3 miliona.
Onda vladajte sa 3-4 miliona vasih poslusnika i onih koji nisu imali gde da pobegnu. I mortalitetom.
Srecno!

djordje

pre 9 godina

Mali, ajde se brate prvo dogovori sam sa sobom sta hoces, ispadas neverovatna dvorska luda. Prvo pozivas da se katre ne placaju, da je BusPlus lopovska firma i da ce grda raskinuti ugovoe. Posle pozivas gradjane da MORAJU da placaju karte, da se uvode dodatni batinaski koji ce natrerati gradjane da placaju kartu jer ona mora da se placa. Sada govoris da je BusPlus neodrziv i da mora da se promeni.

Ajde vise muka mi vas je. Za 100 dana se unistili zemlju vise neko ovi prosli za 4 godine. Poskupelo je sve sto meoze, evro skace svaki dan, ukinuli ste popuste i beneficije za trudnice, smanjujete plate i penzije, pretite zatvorima i batinasima... Prvo uvedite redu drzavne firme, otpustite partiske lelemude i kvazi direktore od kojih svaki ima po 5 savetnika a svaki savetnik imas 5 pomocnika, koji imaju po jednu sekretaricu i momka za burek. Alo bre, da li ste vi normalni. A za botove koji klikcu za vas ima para. A jel to iz drzavne kase? Moja zena radi u drzavnoj firmi Posta, radi na ugovor i ne dobija pare za markicu. Prima 18.000 din i ocekujete da da 3250 za mesecnu kartu. Zasto ne dobija pare za prevoz kada je zakonom obavezan, zasto posta ne zeli da daje pare GSP i tera radnike da se svercuju. Ajde malo to preispitajte. Molio bih admine da objave komentar. Hvala

Zaboravljeno koferce

pre 9 godina

@Problem svih nas je sto zna koje sve pogodnosti ima, ne i duznosti. A duznost je da ako zelimo da budemo prevezeni sa jedne lokacije na drugu to moramo da platimo.
(Slobodan, 21. avgust 2014 15:28)

U pravu si. Medjutim, svakim danom nam se ukidaju te kako kazes "pogodnosti" a uvode novi nameti. Slazem se prevoz mora da se plati da bi ga bilo. Ali isto tako da bi ja platio prevoz, kada krenem na posao, moram da primim naknadu od poslodavca za taj prevoz, a ne primam od novembra. I poslodavac za to ne snosi ama bas nikakve posledice, i dalje se vozika u dzipu. A zasto? Ako ja ne primim platu, ta vlast nikako ne kazni poslodavca, a kaznjava mene zato sto nemam da platim. Odakle? Zasto vlast ne radi svoj posao i sprovodi sve zakone? Vec to radi samo selektivno, kako njima odgovara. Zasto vlast ama bas nijednom nije postavila pitanje placanja naknade zaposlenima od strane poslodavaca? Zasto vlast ne kontrolise tu obavezu? Jos jednom-ZASTO? Zasto se uvode kaznene ekspedicije protiv putnika u autobusima (citaj zaposlenima) a nista, ama bas nista ne preduzima da bi oni imali od cega da plate prevoz? ZASTO?

DutchmanBGD

pre 9 godina

Koliko se sećam ova gospoda su u kampanji pozivala na ne plaćanje prevoza. A sada će da smanje broj vozila u zimskom režimu za 10 % I da zaposle još 500 botova, ovaj kontrolora. E baš su mali i jadni.

Ako smem da primetim

pre 9 godina

Danas nesto aktivna bot masinerija... Konstantan broj minusa na logicne komentare... Izgleda da je ovo pitanje prioritetno glavesinama...

Mrca

pre 9 godina

Jako je iritatna izjava (bilo čija), to nismo mi, to je prethodna vlast, itd...i itd....

Ma dokle prethodna vlast? Mi greške "prethodnih vlasti" plaćamo iz sopstvenog džepa. Greške prethodne vlasti naplatite tim prethodnim vlastima. Ili, onako kako se to radi u zemljama pametnih - donastie dugoročnu strategiju i obavežite sve svoje sledbenike da tu strategiju isteraju do kraja.
Ovako, kod svake smene vlasti, sve bacimo u vodu i započinjemo nešto novo.
Sve prethodne i buduće vlasti UVEK, lai UVEK trebaju da imaju na umu da sve to plaćamo mi.

Dunja Duks

pre 9 godina

Pa normalno je da se plaća prevoz, to niko ne spori, ali pod ovakvim uslovima, gde ne postoji dnevna karta, već gde prilikom samo dve promene prevoza moramo da platimo četiri kartice, a to je pod idealnim uslovima, ako se prevoz ne pokvari, takođe je normalno da niko neće da plati. A pošto nam je bus plus nametnut, eto zašto građani ne plaćaju.

ivanhoe

pre 9 godina

GSP se dotira 70 % iz gradskog budzeta, 15% ide od prodaje karata a 15% od zakupa reklamnog prostora. S tim sto ova dva izvora su predata privatnicima pa grad tu malo zaradi. Dakle, svako ko udje u prevoz platio je 2/3 karte. Resenje je 100% subvencionisan prevoz. Prenosti su ogromne. Nemojte porediti dvomilionski grad sa nekim gradicima po provinciji i govoriti da bi Beogradjani tako bili povlasceni. U Beogradu nema izbora, ne moze se peske, potrebno je da javni prevoz to i bude i ljudima se obezbedi sloboda kretanja. Ko ima para nek ide svojim autom. Prednosti su mnogobrojne i dokazane. Tim putem krenulo je mnogo velikih gradova Kine i Indije, od evropskih gradova najveci Talin sa pola miliona ljudi. Svuda su iskustva izuzetno pozitivna.

živko

pre 9 godina

jučer u 37-ici.kontrolorka pregledava karte 2 starije kume. Nemaju karte , neće da izađu , neče da plateK ontrolorka se povuče-podvije rep. Silazimo par stanica na istoj. Jedna kuma priča‚JOJ SUTRA DIŽEMO DRUGU DEKU.

Stanovnik Beograda

pre 9 godina

Ko nema pare za prevoz neka ide peske ili nek se iseli iz Beograda negde gde su troškovi niži... Ovako mi koji plaćamo i hoćemo bolji prevoz ispadamo budale i ispaštamo...

Darko

pre 9 godina

(bgsale, 21. avgust 2014 14:30)

To je to, sve si rekao druze. I zakljucak si rekao pa ni to ne mora da se dodaje. A pogledaj botcine kako udaraju minuse - opet licni interes. Takvi su im i glasaci.

demokrata

pre 9 godina

Teletabisi ne idu na letovanje. Dezuraju u pratijskim organizacima.Nadaju se da ce da se uglave u neku firmu.Partijska vojska SNS-a.Od celnika svojih organizacija dobili naredbu da na svaku kritiku vlasti odgovore minusom.Kao to je misljenje gradjana.Narod zadovoljan vlascu a jedna minorna manjina kritikuje

Moca

pre 9 godina

U redu, neodrživ je, ali građani ne žele promenu već gašenje. Ako NE MOŽETE da ugasite Bus Plus zbog neke finansijske klauzule, izvedite pred sud one koji su takav ugovor zaključili. Ako NE ŽELITE da ga ugasite jer ste shvatili da i od ovakvog Bus Plusa imate dobar tal, onda marš sa vlasti. Da, ima nas koji shvatamo da prevoz u dvomilionskom gradu mora da se plati, ali NE ŽELIMO da čak i jedan mali deo od karata ide privatnoj firmi. Kada rešite to sa Bus Plusom i Apexom, tj. kada ugasite sistem i raskinete ugovor, onda možemo da razgovaramo o švercerima i ceni karata. Prosto i jednostavno.

MarinkoBG

pre 9 godina

Podrzavam placanje GSP prevoza. Ja sam nezaposlen i uvek uspem da izdvojim 1120 dinara za mesecnu dopunu a znam mnoge koji su zaposleni i voze se besplatno. Mene bi bilo sramota da me kontrola uhvati bez karte, to je isto kao da vas u prodavnici uhvate da kradete. Kod svih nas treba da proradi svest da placanjem postizemo dobijanje boljeg prevoza.

Pcela

pre 9 godina

Al nam je Djilas zakuvao sa tim Busplus-om da je to neverovatno,bitno je da ce svi placati dug a on gospodin uzeo pare i napravio neki dil...valjda ce i on jednog dana odgovarati i za taj Busplus.

agronom

pre 9 godina

U potpunosti je u pravu. Treba poostriti kontrole u gradskom prevozu. To je jedan zdrav odnos prema usluzi koja mora biti naplacena, da bi bila i dalje gradjanima na raspolaganju................

Bojana

pre 9 godina

Sta je bilo?

Hteli ste malo da kradete pa ste se sada uplasili otpora naroda?

Sada krece standardna demagogija i pokusavanje prodaje nove price kako bi ste nesmetano nastavili da kradete?

Ili smanjite kartu na 30 dinara ili nema nikakvih pregovora a otpor naroda ce se nastaviti, i verovatno, posto ste se svima popeli na glavu, radikalizovati !

Goxy

pre 9 godina

To se dešava kad se vodi populistička politika, gde nije bitno šta se kaže, bitno je da narod to dobro upije. A onda se dođe u ćorsokak, pa mora da se krene u oštre rezove, koji pored toga moraju biti i pametni, a zašta ova država jednostavno nema kapacitete.

A narod k'o narod, gleda samo da se očeše o nešto, pa makar to bila i oglodana koska.

Blokada

pre 9 godina

Kolko vidim doslo vreme da narod savetuje, osvescuje neuke i nesposobne politicare kako da vode glavni grad ili policiju.

Kada zivite pod staklenim zvonom nije ni cudo sto vam nije jasno da novca za karte nema jer vama nije problem da placate vrtice, kupujete odecu, hranu i sve harace koje ste nam nabacili na ledja. E mi gradjani vise nemamo!

Obratite se nasim poslodavcima sto imaju dzipove i jahte da nam povecaju plate i plate taj prevoz.
Sto negurnete poresku inspekciju u svaku firmu osnovanu u poreskim rajevima?
Plasite se je li ? ili vam je lepa koverta sto dobijete od privatnih gazda.

mup

pre 9 godina

U aprilu sam bio u Milanu par dana i vozio se javnim prevozom, najvise busom. Kada tamo ude kontrola, napune vozilo, ima ih ko kusih pasa. Svercuju se svi, od turista, azilanata, ali i domacih ljudi. Prevoz je sve skuplji i ljudi gledaju da smanje troskove. Ako se danas provucete u dva prevoza bez karte, donesete kuci lubenicu od 10 kila.

Sandinista

pre 9 godina

svetska tekovina je da čovek mora da plaća prevoz, isto tako je svetska tekovina da čovek ima platu od koje će da plati taj isti prevo. evo mali pitam te kako da ga platim kada sam ostao bez posla primanja 0 sa svojih 42 godine živim od para sto mi da ćale, da platim prevoz tesko.

Tanja

pre 9 godina

Zna se ko je odgovoran za stanje u kome se nalazi GSP i zna se ko je potpisao ugovor sa Apeksom i ko je uzeo sebi koji procenat i gde su sad Djilas,Bjelic i ostali "strucnjaci" koji su godinama krili ugovor za busplus!Takvo nasledje su nam ostavili Djilas i njegova ekipa!

Žirafa

pre 9 godina

Zaista je tako da niko od nas nije tražio bus plus i da sada nismo ni krivi za sve što se događa u GSP-u. Ali takođe, znamo i to da nigde nema ništa besplatno, naročito vožnja. Treba da se plati.

Braco

pre 9 godina

Djilas dok je bio gradonacelnik za svaki posao koji je potpisao kostao nas je na desetine i stotine miliona evra!Tako je sa mostom na Adi,tako je sa renoviranjem Bulevara i ostalih ulica,tako je sa podzemnim kontejnerima a tako je i sa bus-plusom!E tako je on dobro vodio grad!

Janko

pre 9 godina

Prosla vlast je toliko zaduzila i upropastila GSP da ce tesko moci da se oporavi!Prvo je kupila tramvaje koji ne odgovaraju nasim sinama a uz to su i previse skupi za odrzavanje,kupovala je autobuse preko kredita cije su kamate bile enormne a na kraju je sve zacinila ugovorom o busplus u kome su najbolje prosli Apeks i privatnici a GSP doveden u zavisni polozaj!

domacica

pre 9 godina

Dragi gradonačelniče, dobro zboriš i ja sam prva za to da se plaća sve što se koristi, veliko mi je poniženje da se švercujem ili jurim sa kontrolom, ali avaj, ne radim podstanar sam, para niotkuda, a bih ponekad da odem do grada. Takvih je mnogo, mnogo.

A.

pre 9 godina

"Nismo mi ni birali taj Bus-plus."

Kakve veze ima "TAJ Bus-plus" sa NEPLAĆANJEM karata?

Da li je neko hteo da plati kartu a sistem nije prihvatio iako je validator bio ispravan?

BusPlus ostaje, obori cenu karte!

pre 9 godina

Vidim, ima dosta komentatora koji naivno veruju, upecavsi se na SNS propagandu (pa su sada, jel'te, malo zbunjeni), da je cena karte visoka zbog stetnog ugovora sa Apexom. Kako, ljudi, ne shvatate, da bi cena karte bila isto ovako visoka, sve i da su ostale one stare 'pantljicare' i stanc masine po busevima? Ne odredjuje cenu karata Apex, vec grad! Jedino resenje je da se obore cene karata i poostri kontrola u gradskom prevozu i to tako, da kontrolori imaju apsolutno pravo da IZBACE putnika iz vozila ako nema kartu! Nema potrebe za pisanjem bilo kakvih prekrsajnih kazni-samo izbaciti onog ko ne placa, ali to raditi dosledno, uporno i redovno! Pa kad svercer bude izbacen iz prvog, drugog, desetog autobusa i na kraju ne stigne tamo gde je namerio, a jos kad se uz to sloze ciča zima, vejavica ili provala oblaka, da vidis kako ce platiti kartu sledeci put!

macorce

pre 9 godina

Svuda u Evropi i svetu se placa gradski prevoz, medjutim sistem Bus Plus je uzasan. Pre svega cena karte nije adekvatna za nase uslove, dopune nisu dostupne na svakoj stanici, kome ide taj novac od karata, a o kontroli da ne pričam. Pod hitno treba da se menja način naplate javnog prevoza.

BobaS

pre 9 godina

Naravno da se karta mora plaćati. Nastavi li se ovako, nećemo više ni imati gradski prevoz. Skoro niko koga ja poznajem ne plaća kartu više, osim onih koji dobijaju markice od preduzeća. To je suludo, moramo se učiti da plaćamo. Istina je da su građani siromašni, ali to nije opravdanje. Vozača gradskog prevoza neko mora da plati, gorivo neko mora da plati, održavanje vozila isto. Ništa od toga nije džaba.

annamarija

pre 9 godina

Mozda treba promeniti sistem naplate. Bila sam u Nemačkoj, tamo sve odlično funkcioniše, zašto ne bismo uzeli recept. Izgleda da je kod nas manjak ne samo novca nego i morala, svesti da je to obaveza platiti gradski prevoz.

NikolaD

pre 9 godina

Pa gospodine Mali, vi i vas tim ste na tom polozaju zato sto ste neverovatni menadzeri. Hajde, molim vas, pokazite tu vasu neverovatnost i resite bar jedan problem. Koliko ja vidim vi i vas tim samo pravite nove probleme.

Kosta

pre 9 godina

Svih ovih godina otkad je potpisan ugovor sa Apeksom o busplus,Beograd je davao na desetine miliona evra subvencija GSP-u i to samo zato sto je Djilas potpisao krajnje nepovoljan ugovor a mozemo samo pretpostaviti iz kog razloga je to ucinio!Potpisivao je dobre ugovore za sebe a lose za grad i gradjane i njegovu bahatost mi danas placamo!

pop

pre 9 godina

@(igi, 21. avgust 2014 15:12)

Ja sigurno necu praviti Djilasa od blata, jer sve to sto je uradio, uradio je preko moje i tvoje grbace, dizao kredite koje valja otplacivati, tako i moja baba moze da napravi deset mostova, do duse onaj na Adi je spektakularan, ali po ceni, a tek Bulevar, narocito mi se dopada to sredjivanje jer je posekao "trule" platane...da ne nabrajam vise.

Radovan

pre 9 godina

Kad čitam ove komentare o parama koje se vrte, iliti prelaze iz džepa u džep, imam utisak kao da se mesečno obrne milijardu evra u poslu koji propada.

Niko da objasni zašto je ugovor sa Apexom štetan, samo znamo da je "ugovor štetan po grad". Niko da kaže šta taj Apex radi, pa da znamo da li to vredi tih 8%. Niko da nam pokaže softver za koji je Vesić pre 3 meseca rekao da ništa ne valja, a sada je savršen. Ništa da saznamo od novinara koji uđu u tu opasanu tvrđavu zvanu Apex osim tabloidnih vesti. Niko ništa da kaže, samo živimo u mitskim pričama.

Milan

pre 9 godina

Nisam iz Beograda ali cesto u njega dolazim. Bus plus sistem zapravo uopste nije los, to sto ga je grad dao privatniku, to neka ovi sada resavaju, ali kad god udjem u bilo koji autobus, provalim da niko ne placa kartu. Beogradjani, karta mora da se plati, moze sistem naplate da se zove kako hoce, ali novac mora da se da. Moje resenje uz mesecne karte bi bilo spustanje cene karte na 40 -50 din, svaka karta neka buda vremenska, minimum sat i 30 minuta, i prvih par godina kontrola u svakome busu, dok se narod ne navikne da placa kartu. Mislim sta drugo da vam kazem. Ja u Sd-u ne mogu ni da gurnem glavu u bus a da ne platim. Zasto ste vi povlasceni. Plus sto vama busevi dolaze na 5 -10 min, a ja ovde cekam satima. Pozzzzz

KUPUS S MESOM!

pre 9 godina

rešenje protiv šverca je jako prosto, napraviti duple stanice, bus prvo stane i putnici izađu, onda se pomeri 10 metara napred i na napravljenoj stanici koja je slična kao neki kontejner znači ograđena u koju možeš da uđeš samo ako si čekiran ili ti otkucao kartu i onda iz te zgradice ili zagrađenog prostora uđeš u bus, naravno smanjiti i broj stanica, npr br 53 ima 20 i neku stanicu do zelenog venca to smanjiti na 17-18 maximum a te trafika stanice koje bi bile ograđene neka isfinansiraju oni koji hoće trafike na tim stanicama tipa kao što su bile trafike futura plzs, novosti, loto i neka im taj uložen novac u stanicu bude zakup prostora za prvu godinu, em dobijete za dž em nema više šverca i video nadzor na tu stanicu i ko pravi njesra u aps i ćao to već pistoji u norveškoj ja bio oduševljen kupiš tu i kartu i grickalicu i novine i odigraš loto ma sve na jednom mestu a izađeš iz busa i uđeš u bus bez guranja izlazak i ulazak u bus su razdvojeni, probajte to kao pilot projekat na nekoj manjoj liniji videćete koliko je dobra stvar a grad neće koštati ništa...

Vesna BG

pre 9 godina

Svakako bi situacija bila drugačija da je novac ili barem njegov deo išao u kase GSP. Kad će revizija toga? Bezobrazluk, 21. vek, prestonica, a da se vozimo na taljigama koje su nam dali Japanci (hvala im), ali gde malo puniji Srbin ne može da gurne ni polovinu sebe

sasar

pre 9 godina

Gledamo da oni koji koriste gradski prevoz taj prevoz plate", rekao je gradonačelnik.
To bi takođe valjda trebalo da znači da oni koji ga ne koriste ne treba da plate. Pitam ja Vas gosn. Mali: zašto mi od plate skidaju svakog meseca 3216 din na ime GSP-a, a ne koristim ga. Kada sam u više navrata pokušao da u svom računovodstvu dobijem nadoknadu za prevoz (što mi sleduje) kažu mi da mi je uplaćeno na Bus plus (to npr. nije slučaj u vojsci, policiji - dobijaju novac na ruke).

Bure baruta

pre 9 godina

Ne živim u BGD. Ne znam šta je to loše naslađeno od predhodne vlasti. ?
Međutim shvatam da beograđani koriste gradski prevoz a ne plaćaju ovu uslugu.
U Srbiji se trenutno radi "edukacija" građana da moraju da plate gradski prevoz kada ga koriste, struju koju su potrošili ... i sl.
Naravno da neplatiše jako dobro znaju da moraju da plate sve vrste usluga ali su navikli da se "grebu", jer nema sankcija.
Nema potrebe da se vlast udvara neplatišama, da ih moli da plate prevoz, već neplatiše kažnjavati papreno a ako treba angažovti policiju za eventualne neplatiše nasilnike.

ArsenLupen

pre 9 godina

U Norveškoj plaćaju kartu u prevozu i račune fiskalne da ne oštete svoju državu,a kod nas se ponašamo kao da smo u drugoj državi.NEMAMO SAVESTI DA ČUVAMO SVOJ STANDARD.

Draga Tasta

pre 9 godina

Vidim da mnogo njih ne razume da je funkcionisanje grada upitno pod ovim uslovima,jer je neodrzivo da se rad GSP-a subvencionise iz budzeta.jer postoje prioritetni razvojni projekti za koje su potrebna sredstva i koja ce doneti nova radna mesta i pokretanje privredne aktivnosti u gradu

Flojd

pre 9 godina

Zasto meni pretite da cu morati da platim dug koji nisam napravio. Zasto ne pohapsite Djilasa i njegovih 40 i kusur bandita ako postoje nepravilnosti, pa od njih i njihove imovine placajte dugove. Olako ste obecavali razresenje ugovora sa bus-plusom, ali taj ugovor su pisali ozbiljni pravnici a ne ovi nasi nesposobni, mutavi advokati koji sve u sudu resavaju kovertom.

cica

pre 9 godina

gsp treba da plate i oni koji ga ne koriste zato što je to javno dobro. btw, kako bi bilo vozačima da svi putnici gspa sednu u svoje automobile, po mogućstvu po jedan, kao što većina vozača radi?!

Dragan

pre 9 godina

Gospodo iz vlasti, napravite socijalne karte svih nas pa prema realnim pokazateljima naplaćujte prevoz, vrtiće, poreze, takse i sve ostalo. Međutim, bojim se da bi rezultati tih socijalnih karata (koje vi već sigurno i znate pa ste brže bolje o njima odmah zaćutali), bili takvi da bi pokazali da se iz suve drenovine nema šta da iscedi...

Slobodan

pre 9 godina

Problem svih nas je sto zna koje sve pogodnosti ima, ne i duznosti. A duznost je da ako zelimo da budemo prevezeni sa jedne lokacije na drugu to moramo da platimo.

Zoran

pre 9 godina

Ja da sam na mestu drzave ja bih ukidao autobuse sve dok mi se ne isplati posao. To je odlicna varijanta. Hocete da se vozite a ne platite? Kako to? Nemate posao, pa nemate pare? Pa poenta je da trazite posao da bi imali za kartu, a ne da se svercujete.

Znaci, lepo smanjim 50% autobuuse, pa se svercujte. Na kraju ce da vas biju ovi na stanici sto imaju kartu a ne mogu da udju u autobus od vas svercera. I drzava prstom nije mrdnula resila problem.

zlo i naopako

pre 9 godina

Naravno da treba da se plaća, ali mora i vozni park da bude adekvatan i jedinstven. Takođe kodeka ponašanja vozača gsp-a mora da bude na visokom profesionalnom nivou, u suprotnom lete sa posla. Stvorite uslove za udobnu vožnju, pa će naplata lako ići.

putnik

pre 9 godina

Još jedan razlog zašto bi svi da se presele u Beograd.
Pored više mogućnosti za zaposlenje i brže napredovanje u karijeri, mogu da se švercujem u autobusu, a prevoz za glavni grad jedne države uopšte nije skup, druga je stvar kolike su naše plate (jer gorivo i autobusi nisu mnogo jeftiniji nego u Nemačkoj i sl.).

Juče gledam na TV, jedna žena komentariše kako je karta skupa, jer plaća više od 70 dinara za 12km.
A ovde kod mene lokalni prevoz 50 dinara za 5km!

Pogledajte cene pojedinačnih i mesečnih karata u drugim gradovima pa onda komentarišite za Beograd. Jeste da ima više putnika, ali se i autobusi brže raspadaju zbog preopterećenja jer se ne poštuje ograničenje broja putnika u autobusu preporučeno od strane proizvođača.

obRAZlaganje

pre 9 godina

Prvo nam obezbedite poslove pa onda mozemo da platimo i karte mislim na nezaposlene ljude u Beogradu.
(ODAKLE, 22. avgust 2014 08:45)

Kao prvo niko nije dužan da vam obezbedi posao snađite se sami kao i svi drugi što se snalaze.Kao drugo većina tih što u BG nemaju posao su poreklom iz unutrašnjosti Srbije,pa izvolite vratite se ponovo svojim korenima,vratite se na selo tamo dosta ima posla.Ali vi bi ste izgleda posao sa dobrom platom i da se ne radi ništa ili gotovo ništa.E pa to više ne može.

Vojkan

pre 9 godina

sam sistem je izvanredan... cena karte,bezobrazluk putnika,cuvanje socijalnog mira,nacin da se ocrni bivsi gradonacelnik ostavimo sada po strani. Ko je bio na bir festu video je isti sistem, a rezultati su sledeci. Kusur ti niko ne krade, pune case do vrha, ne pijemo penu, brzina naplate. Jednom recju, gospodski. A za prodavce piva, sigorno odrzivo ;)

vlada 53

pre 9 godina

Da kod nas ima EU demokratije nova vlast ne bi krila ugovor koji je zaključan u vezi naplate javnog prevoza.Ovako "moćnici-izrabljivači" i dalje se zaklinju u EU demokratiju krijući za građane štetne ugovore dok lica koja tuku putnike u vozilima javnog saobraćaja i dalje su zaštićena.Paralelno sa tim,ako EU funkcioniše po pruincipu kako to sprovodi BusPlus onda EU nije potrebna.Fala i taj model je u istoriji viđen.Sve mi se čini da su se neki previše zatrčali na novac građana.

Caki

pre 9 godina

Tacno, samo realnom cenom prevoza moze se postici da narod taj prevoz placa. Bus plus je od pocetka stetan za Beogradjane, a profitabilan za kompaniju.

srki

pre 9 godina

Koja demagogija. Razlog lose naplate nije Busplus vec standard koji se iz dana u dan pogorsava i neefikasnost GSP-a koja je prouzrokovana prevelikim brojem nestrucnih i stranacki zaposlenih ljudi.

ema

pre 9 godina

Neodrživo je da je cena sata rada 115 dinara, a cena bus karte 73. Upodobite cenu prevoza visini primanja pa ćemo imati od čega da platimo.

grunf

pre 9 godina

"On je kazao da je GSP u prvih šest meseci ove godine imalo više od 20 miliona evra gubitka što građani Beograda moraju da plate..."

Pa mogao si da kazes i da je GSP imao milijardu gubitaka i da građani Beograda moraju to da plate... Na stranu sva prepucavanja besnih Beogradjana koji ne zele da placaju losu monopolisticku uslugu za velike pare, i na stranu dusebriznicka naklapanja SNS botova i neuvidjajnih stanovnika drugih gradova koji nemaju pojma o cemu se radi ali se osecaju prozvani da iskazu svoje neslaganje sa bojkotom placanja prevoza pod ovim uslovima... Ono sto je VAZNO je: naterati gospodina Malog da GSP objavi javno na netu detaljnu strukturu svih troskova GSP-a (i ostalih javnih preduzeca) do poslednjeg dinara! To su sve firme koje se finansiraju od novca Beogradjana, i moraju Beogradjanima da podnesu racune! Do poslednjeg dinara! Da se jasno vidi zasto GSP pravi tolike gubitke, jer mnogo veca preduzeca u evropskim metropolama ne prave gubitke a proporcionalno troskovima raspolazu sa manjim parama. Isto tako, da se objavi racunica po kojoj pojedinacna karta u prevozu mora da kosta 73 dinara a markica 3300 dinara. Da li su te cifre odvaljene po principu "tol'ko nam treba" ili postoji (a mora da postoji) jasna kalkulacija kojom se doslo do te cene. Tek kad se sve to objavi, posten covek bi imao obraza da trazi od Beogradjana da redovno placaju karte. Naravno, previse je tako nesto ocekivati od njih, pa se zato moraju naterati na to. BOJKOT PLACANJA PREVOZA!

ZoranJ

pre 9 godina

Od kad se vozim gradskim prevozom po Beogradu, a ima evo već više od 25 godina, malo se šta promenilo što se plaćanja tiče. Masovnog "švercovanja" će biti sve dok se putnik koji nema nameru da plati spreči da uopšte uđe u vozilo. Kad je on već ušao u vozilo niko ga više ne natera da plati. Evo ja prvi ne bih u životu kupio mesečnu kartu da mi je firma ne kupuje, nema šanse. Ne može se zavesti red tamo gde ga nikad bilo nije samo zato što neko eto tako hoće. Red se uvodi odlučno, uz primenu sile, po cenu polomljenih lobanja i izbijenih zuba.
Svakom je neka vlast antipatična, a meni ovi naprednjaci naročito. Od kad su oni na vlasti nisam potrošio ni 300 dinara na prevoz, a planiram da budem još štedljiviji.

cojle

pre 9 godina

@MOLDER...

Pa neka tvoje gazde izvole pa neka menjaju nešto,neka pokažu loše govore...pre izbora je bilo i "fijat" ugovor ćmo pokazati, ugovor o "mostu na Adi"...komunalna policija je privatna armija Đilasa...švercujte se ne plaćajte karte lopovima iz bus plusa...

Koliko vidim,brzo su se tvoji prešaltovali na te ugovore...ali ok...samo pljuckaj ti kako ti kažu,priča se da će Vučko zaposliti još par stotina komunalaca da jure švercere...eto posla za vas botove. Možda tada prekinete da smarate po forumima.

GojazniJednorog

pre 9 godina

Ono što mene ovde najviše nervira, to je već viđeni princip vlasti, po kome se deklarativno obavezuje da ništa neće ići na štetu građana, a onda u praksi opauče upravo građane po leđima smanjujući broj vozila navodno zbog neplaćanja.

Apsolutno se slažem da prevoz mora da se plaća. Ali, prevoz treba da se plaća onoliko koliko oni traže onda kada toliko bude I vredeo. Kad uđem u prodavnicu da kupim hleb, da li prvo uzmem hleb pa ga na kasi platim, ili dam prodavcu pare a on mi obeća da ću sutra dobiti odličnu veknu hleba? Zašto bi onda sa prevozom bilo drugačije?

Ako ste sistem nasledili od prethodne vlasti, I on ne valja, onda odstranite taj sistem I smislite bolji. Vrlo jednostavno. Uradite nešto, nemojte samo kukati I mazati g**na po narodu.

Mik

pre 9 godina

Kada je Bus plus uveden SNS i njihovi novinari su se svojski trudili da ljudi ne placaju prevoz. Mnogobrojni incidenti sa kontrolorima i komunalnim policajcima su njihovo delo! Sta sad hoce?

db777

pre 9 godina

GSP je preziveo 2 balkanska rata, 2 svetska rata, ratove i sankcije devedesetih, demokrate, socijaliste, komuniste, ali naprednjake izgleda nece..... Nikad vise nesposobnih i supljih likova nije bilo na vlasti...

joker

pre 9 godina

Firme su dužne da plaćaju mesečne karte svojim radnicima. I kako onda možemo da imamo toliko švercera? Tako što u ovom društvu gazde ne plaćaju ni plate, a kamoli druge stvari. Jedino sirotinja mora da plaća sve redovno, a njoj mogu da duguju i gazde i država.

kumuruzov

pre 9 godina

ovaj Mali je težak ju.....
Prvog dana kako je uzjašio na vlast,izjavio je da će da uzmu Bus Plus. Šta je sad? Ete vi ga pa ga imajte...samo što ne umete bolje...I sad čovek izađe i traži da plaćamo prevoz? ! A kome, jel vama ?! Jel to sve što možete da smislite?