Utorak, 19.08.2014.

15:43

Penzioneri poslednja brana budžeta

Koliko god to nepravedno zvučalo, najveći pojedinačni doprinos u spasavanju zemlje od bankrota daće penzioneri.

Izvor: Politika

Penzioneri poslednja brana budžeta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

penzioner

pre 9 godina

Ova tema je veoma delikatna.Prvo treba da se napravi socijalna karta stanovništva.Pa tek onda da se ide na smanjenje penzija. Veliki deo penzionera izdržava svoju nezaposlenu decu.Treba sva socijalna davanja proveriti.Postoje i oni koji primaju socijalnu pomoć a imaju po dva i tri registrovana automobila.Postoje i oni koji odjave svoju radnju pa primaju socijalnu pomoć a rade na crno.Ja sa svojom penzijom izdržavam dva i po člana jer jedan radi u preduzeću u restruktuiranju pa neprima ili prima neredovno neki minimum.
Ukoliko do ovog dođe zatražit ću zaštitu pred Ustavnim sudom nadam se da će ustavni sud poštovati evropska pravila.

Dare

pre 9 godina

Zamislite jednu porodicu npr. koja samo gleda kako ce ustedeti i kome ce se sta zakinuti. Umesto da sednu i da se organizuju i da pocnu da rade i zaradjuju. Nasa drzava jadna samo gleda kome ce neki novi namet, novo kresanje plata, penzija, povecanje marzi, PDV-a umesto da smisli kako da pocne nesto i da zaradjuje.

svasta

pre 9 godina

Svidaju mi se ovi komentari, ali zaista ima mnogo nerealnih:
@radnikjadan - sta mislite koliko ima svestenika u Srbija i koliki porez moze da se od njih naplati - penzionera ipak ima preko milion, o nepotrebnim seminarima za one koji nam uce decu necu ni da komentarisem - kad su nam deca nepismena uvek nam je neko drugi kriv
@TRex - Ako se plate u javnom sektoru smanje na novo onih u privredi (mada bi logicno bilo da one budu nize od njih) penzije bi bile vece od plata! A ako se primeni zakon, penzije su inace vezane za plate u javnom sektoru, one ne bi bile ni polovina sadasnjih!
@ovo za EPS je bas interesantno - neka bude 1000 fleseva DNEVNO (a sigurno nije) - to je na godisnjem nivou tek preko 3.5 miliona evra - oba mnilijarda koju ti pominjes je moguca samo ako te je neko preveslao pa si fles platio 10000 eura!
Resenja su ipak na sasvim drugoj strani - penzioni fondovi moraju da pocnu da ZARADJUJU (dakle pohapsiti one koji su ih pokrali i otpustiti nesposobne), zaplena imovine svima koji nemaju poresko pokrice za nju od 1990. godine na ovamo (a toga ima jako mnogo), revizija SVIH penzija u zemlji - bar 30% je kupljeno i nezaradjeno, prestanak bacanja para na javna preduzeca koja proizvode samo gubitke i otimaju veliki kolac budzeta, konacno uvodjenje platnih razreda za SVE drzavne sluzbenike - da se konacno zna koliko ko zaradjuje za to sto radi uz obavezno gasenje svih dnevnica i dodataka na platu na SVIM nivoima, ukidanje bar 2/3 agencija i uprava...

Laki78

pre 9 godina

Dozvolite vi meni da uplaćujem penziono osiguranje na minimalnu osnovicu, pa neka mi bude sutra penzija minimalna, jer ovo nema smisla. Ja ne želim i neću da mi se otima svaki mesec od plate ovoliko obzirom da je pitanje hoću li dočekati penziju, a da će biti mizerna to je sigurno.E pa lepo vi meni na račun te pare, pa posle sprovodite reforme kako hoćete.Neće Vam ovo proći to garantujem, biće protesta.Pozivam i ostale istomišljenike da mi se pridruže da se organizujemo i sprečimo pljačku koja traje a koju ćemo svi osetiti.Molim objavite ovaj komentar.

radnikjadan

pre 9 godina

Smanjite birokratiju po ministarstvima,ukinite nepotrebne seminare po skolama,smanjite skolske uprave, oporezujte svestenike jer treba da pomazu svoju drzavu i narod.

TRex

pre 9 godina

Plate u javnom sektoru moraju da se smanje bar na nivo u privredi, a penzije tak posle ušteda na svim drugim poljima, pa se pokaže da to nije dovoljno. Ali, to izvršiti progresivno 10% u proseku, tj. najveće penzije smanjiti 15%, a ne i one najmanje nap. ispod 15.000 koje obezbedjuju biološki opstanak.

Radoslav

pre 9 godina

Lako je tebi Vujovicu da se izivljavas sa nemocnim penzionerima sadisticki licitirajuci procenat smanjenja njihovih posteno zaradjenih penzija,koje i ovako kradete na sve moguce nacine(preko visegodisnjeg zamrzavanja penzija,inflacije,kursa,pada kupovne moci i sl.)
Otpusti sutra pola javnog sektora na drzavnim jaslama,nece se nista ni primetiti,a problem ce biti resen.
Ne zivis ti Vujovicu (kao i ostali ministri) od ministarske plate,svi ste vi tu zarad neke svoje licne materijalne koristi.
Ti si provereni kadar Svetske banke,MMF-a i ostale finansijske bratije i sigirno i dalje radis za svoje ranije(I mi buduce) poslodavce!
U tvom slucaju su penzioneri samo narucena kolateralna steta.
Sramota!

dok

pre 9 godina

Vise ste dosadni sa tim penzijama,10,20,% smanjenje,ljudi su to zaradili i to se nesme dirati, a dnevno se u Srbiji ukrade jedno 5 miliona evra, kroz gorivo sluzbenih vozila, razno raznih seminara po inostranstvu sa deviznim dnevnicama,200 svakojakih agencija,razno razne nabavke po javnim preduzecima, recimo EPS ima na hiljade fleseva za kompjutere koje dele kako kome stignu i jos mnogo toga.Kad bi se tome stalo na put to je najmanje milijardu ipo evra godisnje, i carinu sam zaboravio tamo je cirkus.

Zoran Australia

pre 9 godina

Srbija kasni sa reformom penzijskog sistema najmanje desetak godina za razliku od zemalja u okruzenju koje su uvele drugi stub obaveznog privatnog penzijskog osiguranja: Hrvatska, Madjarska, Rumunija, Bugarska , Makedonija pa cak i Kosovo 2003 godine.
Za funkcionisanje postojeceg sistema penzijskog osiguranja u Srbiji zasnovanog na finansiranju iz tekucih doprinosa zaposlenih (pay-as-you-go) od presudnog znacaja je odnos izmedu broja zaposlenih i broja penzionera. Da bi taj sistem funkcionisao, optimalno bi bilo da na jednog penzionera dolazi cetiri
zaposlena. U Srbiji je taj odnos jedan na prema jedan. Penzionera je vise od 1800 000 a u javnom sektoru je zaposleno skoro 800 000.To znaci da manje od milion zaposlenih mora obezbediti penzije za postojece penzionere i plate zaposlenih u javnom sektoru.Kako je to nemoguce drzava se zaduzuje jer jos uvek niko nema hrabrosti da izvrsi stvarnu reformu penzionog sistema- obavezno privatno penzijsko osiguranje i konacno uvede Srbiju u kapitalizam.

penzionerka

pre 9 godina

Ne mogu vise da 'progutam' licitiranje sa procentima smanjenja penzija! Garantujem da ce nastati haos ako uzmete i 0,0001% od penzija! Ja sam prva koja ce izaci na ulicu i povesti bar 100 istomisljenika a mislim da vam je jasno koliko njih ce mi se pridruziti. DOSTA je bilo, lopuza i nesposobnjakovica!!! Dokle cete stititi 'bajatovice', 'megatrendovce' i svoje gu*ice na stetu ovog napacenog naroda? Vucicu, ne zaboravi da imas podrsku nekih 25% stanovnika, razmisli o preostalih 75%!

darko

pre 9 godina

Neka se pocene redom,prvo da se ukinu 10000 dinara sto dobija svaki zaposleni u MUP u pored plate,ukinite dodatak radnicima sa Kosova koji sede kuci a primaju plate punih 15 godina,pa tek onda smanjenje plata pa onda penzija.

Jovana

pre 9 godina

Mene samo interesuje da li taj ministar Vujovic iz oblasti finansija zna i nesto drugo osim smanjenja penzija. I interesuje me da kaze javno koliko iznosi njegova americka penzija koju je nedavno ostvario.

Dragan

pre 9 godina

Nije fer da neko ko je radio citav zivot i uplacivao ovo osiguranje, dobije smanjenje samo zato sto ste vi nesposobni da pokrenete privredu. Smejurija od drzave eto sta smo...

MORAVAC

pre 9 godina

Zasto se ne kaze da je novac potreban do kraja godine za isplatu kamate a ne razvoja.Zasto se ne kaze da za to nisu dobili mandat gradjana na izborima.Zasto se ne kaze da smo bankrotirali!

Boka

pre 9 godina

Pre neki dan sam isla da overim zdravstvenu knjizicu. Iza saltera je bilo 7 zaposlenih koji stoje i pricaju viceve od njih samo 1 zena sedi na svom radnom mestu i prima stranke.
Vi biste da otimate zaradjene penzije a da gradjani placaju plate neradnicima iz drzavnog sektora?
Pasce tuzba u Strazburu od strane penzionera a nezaposleni na ulice.
Igrajte se, igrajte.

vidim resenje

pre 9 godina

s obzirom da su oni i najlojalniji glasači na izborima rekao bih - sasvim zasluženo. Sto kaze ona poslovica, kako dejes, tako zanjes...

Swedenonline

pre 9 godina

Svako dete danas rodjeno u Svedskoj ce doziveti 100. rodjendan. 2023 ce 25% stanovnistva biti penzioneri. Sad za bunu penziju idemo u penziju sa 67. Ocekuje se pre 2023 da ce biti podignuto na 70 godina zivota za punu penziju. Sada je statistika takva da najkasnije u penziju odlaze privatnici, prosek u 75. godini zivota.

buduci penzioner,ako penzija bude

pre 9 godina

kada bi nase izabrane vodje nekada u zemlji srbiji bile postene trebalo bi da raspale po invalidkim penzionerima koji nikad nisu bili invalidi, po i dalje kriminalnim tenderima, po mahinacijama na svakom cosku i pre svega po neverovatnom broju drzavnih cinovnika

deni

pre 9 godina

Molim vas prekinite besmislene kalkulacije na ovako ozbiljnu temu. Penzije su zaradjene uplacivanim doprinosima, one su neka vrsta/trebalo bi/ investicionog fonda, to je novac kao stedni ulog u banci. Ne ponavljajte trosenje licnog novca, a posebno sto se u medijima ispituje puls javnosti, pa se kalkulise na sto nacina. Apsolutno sam protiv smanjenja, tim pre sto vise od dve trecine penzionera izdrzava nezaposlene kojima su prodate firme, i sl. pa to nije onda ta matematika koju prezentuju. Ukoliko se ipak usude da uzimaju licni dinar /mozda je bilo bolje da nismo ulagali kompletan iznos za penziju, nego minimum/, onda se svakako ne sme ici ispod zvanicne potrosacke korpe i obaveznih troskova. To je valjda neki egzistencijalni minimum. Ako se zeli po pravdi. Videcemo. Svakako, uzimanje od penzionera licnog dinara nece biti dobar primer za buducnost za mlade. A puna su usta pomoci penzionerima....

Dušan

pre 9 godina

Јадна је влада која очекује да јој пензијонери стабилизују економију државе.

mozgic

pre 9 godina

Dosta vise sa izvrtanjem cinjenica: penzioneri su nekad radili i oformili penzioni fond. Neka vlast, koja je sebe smatrala bogovima i bogicima je opljackala penzione fondove i imovinu penzionera profuckala. Sada neki politicari i navodno strucnjaci ekonomisti optuzuju penzionere da su teret budzeta. Ama nije tako nego ste vi gospodo na vlasti teret na opljackanim fondovima penzionera. VRATITE OPLJACKANO i pocnite da radite a politikom se bavite VOLONTERSKI! Vi ste i izmislili volontiranje.

markadzoni

pre 9 godina

Ovo ne ce biti probni balon nego tempirani balon koji ce da kuca veoma brzo do eksplozije. Kako ocekuju da kada smanje penzijeje za 15% prosecno a na drugoj strani povecaju cenu struje za 15% pa grejanje ima da poskupi.Benzin vec nas polako spremaju za novo poskupljenje a sa tim ima da izazovu domino efekat na ostale cene.Da ne zaboravim stopu nezaposlenosti od 35% ako nije i vise.Dovode stanovnistvo dotle da ce se birati ili racuni ili zivot. Ovo svako moze da uradi i bez fakulteta da smisli ovaj plan. Ali ovo nece imati nikakvog efekta jer dok vecina zanatlija gradjevinaca arihtekta doktora pevacica i pevaca bizmismena povlascenih preduzetnika i gradjana sa politickom vezom ne placa porez a na drugoj strani svoje usluge placaju u evrima sa izgovorom da mora da se od neceg zivi i dok glomazna dravna administracija sve ovo zajedno sa srbija gasom pojede ne dobija se nikakva usteda vec samo odrzivo stanje dok se ne napravi nov apokalipstican plan za novo sutra.

Draganac

pre 9 godina

E kukavna državo i još kukavniji "fiskalni savet" - zar ne vidite dokle ste nas doveli? Pa vi pojma sa pojmom nemate! Krpite budžet otimanjem i povećanjem poreza! Zar ste zato kupovali diplome i doktorate!? Te hoćemo ovako - te onako, a sve gluplje od glupljeg.
Kakva je to penzija od, na pr. 20.000 din? Koliko godina je taj radio da bi imao takvu penziju? A šta sa onima koji su rmbačili 40 godina i oterani u penziju čim su napunili 65? I sad rokni isti procenat za sve!
Ljudi moji, rusvaj pravite - a to tako neće moći! Prvo Ustavni sud, a zatim...pa idemo u Evropski sud! Bezveznjaci - smanjuju mizerne penzije!
Penzija je naša ZARADA BRE! ODRAĐENA I UPLAĆIVANA! Lopuže...

Dejan

pre 9 godina

Stvarno je tesko napisati nesto smisleno na ovoliku hajku na primanja najstarijih stanovnika Srbije. Sramota je toliko velika da cak ni komentari ne mogu da izraze gadjenje prema parazitskom sistemu koji postoji u Srbiji. Niste sposobni da izvrsite reviziju penzionog sistema i uklonite kukolj nego svrstavate u isti kos i muljatore i postene gradjane. Sta vidite kada se pogledate u ogledalo?

ivke

pre 9 godina

Nek zaposle 500 hiljada kako su obecavali i penzionerima nema potrebe za smanjivanje penzije, takvu politiku bi znalo da vodi i malo dete, smesni su, zar ne?

zora batina

pre 9 godina

naravno da su to sve probni baloni. Na gradjanima je lako vezbati, oni nemaju blagovremenu odbranu. U javna preduzeća i ostale gubitaše. se ne sme dirati.

risimovic

pre 9 godina

Smanjiće se opšta potrošnja - pašće prihodi od PDV-a, pašće doprinosi i porezi iz privatnog trgovinskog sektora, itd. Jedini izlaz je povećanje tražnje preko kontrolisane inflacije do 10%. Štednja + niska inflacija = Propast

I Sloba je bio nedodirljiv

pre 9 godina

Zašto prvo ne prestanete da dajete milijarde Karadjordjevićima,oporezujete popove,prepolovite javni sektor, ukinete fiskalni savet i oduzmete im nezakonito stečenu imovinu....
Ako mislite da je najlakše opljačkati penzionere, kao što ste uradili sa penzionim fondom, grdno se varate.

Zorica

pre 9 godina

Penzije su vec umanjene za preko 10%, s obzirom da sve godine nisu uskladjivane ni sa rastom troskova zivota (i zarada) niti sa inflacijom.

gaster

pre 9 godina

Sve će to neko morati da vrati penzionerima, odnosno njihovim naslednicima u slučaju da ih ovo sahrani. Vi, ljudi, nemate prava da otimate. To što vi izigravate milostive pa licitirate s procentima, mačku o rep. Jedini problem, do sada mnogo puta vidjen, je što će taj dug s kamatama isplaćivati neka druga vlada Srbije nekim drugim ljudima, ne onima od kojih je otimano. Kakva je to nebuloza, da opljačkate penzioni fond pa terate penzionere da vade fleke?!

Igre bez granica

pre 9 godina

"Ovo shvatamo kao probni balon koji za cilj ima da testira javnost do koje granice može da se ide", objašnjava jedan od naših sagovornika".
Kojih granica? Da u Srbiji postoje granice odavno bi se desio 6. oktobar.

moje ime

pre 9 godina

Probni balon ili ne, veliki rez ce morati da bude nacinjen.

Bez toga ne mozemo dalje.

Nego, ministar finansija je vec trebalo da izadje sa predlogom rebalansa budzeta. Nesto nisam uspeo da vidim taj predlog.

Deficit do kraja godine ne bi smeo da bude veci od 7,1%(zvanicni cilj), a sledece od 5,6%. Medjutim, ja cu biti realan, pa cu reci da sam zadovoljan i sa 8% ove i 6,5% sledece godine. Ali prvo mogu da kazem da MMF-u ovaj plan verovatno nece da se svidi, a drugo da izrazim sumnju da ce uopste ovi nasi biti sposobni da deficit spuste i na taj nivo.

Ukoliko zaista bude rezova ocekuje nas neminovno visegodisnja recesija, pa ce samim tim biti potrebni i veci rezovi. GDP ce nam se nakon potpune fiskalne konsolidacije smanjiti mozda i vise od 20%, a verovatna devalvacija kursa ce oboriti vrednost GDP-a u evrima za jos 20%.

Tako da ocekujem da do 2020. nas GDP bude za najmanje trecinu manji od danasnjeg napumpanog GDP-a. Tek onda cemo krenuti napred, ali samo pod uslovom da se sredstva uloze u investicije i smanjivanje poreza. Ako se prva slobodna sredstva ponovo usmere na plate i penzije ceka nas isti scenario nakon nekoliko godina. Moramo voditi Nemacku ekonomsku politiku da bismo poceli da smanjujemo javni dug i da bismo omogucili stabilan rast narednih 20 godina(od 2020. do 2040.). Tu ne sme biti odstupanja, jer nas jedno iskakanje kosta najmanje nekoliko godina.

xRade

pre 9 godina

4 milijarde evra godisnje za penzije? da su pre godinu dana zamrzli penzije ne bi morali da ih smanjuju ove. ali im je trebao Krkobabic da skinu Djilasa. logicno nema sta.

Ulagač

pre 9 godina

Objasnite mi stručnjaci ,ko će investirati u privredu države koja je proneverila sopstveni penzioni fond,a minus nadoknadjuje uvodjenjem već zaboravljenog srpskog običaja lapota.

I Sloba je bio nedodirljiv

pre 9 godina

Zašto prvo ne prestanete da dajete milijarde Karadjordjevićima,oporezujete popove,prepolovite javni sektor, ukinete fiskalni savet i oduzmete im nezakonito stečenu imovinu....
Ako mislite da je najlakše opljačkati penzionere, kao što ste uradili sa penzionim fondom, grdno se varate.

Zorica

pre 9 godina

Penzije su vec umanjene za preko 10%, s obzirom da sve godine nisu uskladjivane ni sa rastom troskova zivota (i zarada) niti sa inflacijom.

Igre bez granica

pre 9 godina

"Ovo shvatamo kao probni balon koji za cilj ima da testira javnost do koje granice može da se ide", objašnjava jedan od naših sagovornika".
Kojih granica? Da u Srbiji postoje granice odavno bi se desio 6. oktobar.

Boka

pre 9 godina

Pre neki dan sam isla da overim zdravstvenu knjizicu. Iza saltera je bilo 7 zaposlenih koji stoje i pricaju viceve od njih samo 1 zena sedi na svom radnom mestu i prima stranke.
Vi biste da otimate zaradjene penzije a da gradjani placaju plate neradnicima iz drzavnog sektora?
Pasce tuzba u Strazburu od strane penzionera a nezaposleni na ulice.
Igrajte se, igrajte.

Dragan

pre 9 godina

Nije fer da neko ko je radio citav zivot i uplacivao ovo osiguranje, dobije smanjenje samo zato sto ste vi nesposobni da pokrenete privredu. Smejurija od drzave eto sta smo...

penzionerka

pre 9 godina

Ne mogu vise da 'progutam' licitiranje sa procentima smanjenja penzija! Garantujem da ce nastati haos ako uzmete i 0,0001% od penzija! Ja sam prva koja ce izaci na ulicu i povesti bar 100 istomisljenika a mislim da vam je jasno koliko njih ce mi se pridruziti. DOSTA je bilo, lopuza i nesposobnjakovica!!! Dokle cete stititi 'bajatovice', 'megatrendovce' i svoje gu*ice na stetu ovog napacenog naroda? Vucicu, ne zaboravi da imas podrsku nekih 25% stanovnika, razmisli o preostalih 75%!

Ulagač

pre 9 godina

Objasnite mi stručnjaci ,ko će investirati u privredu države koja je proneverila sopstveni penzioni fond,a minus nadoknadjuje uvodjenjem već zaboravljenog srpskog običaja lapota.

gaster

pre 9 godina

Sve će to neko morati da vrati penzionerima, odnosno njihovim naslednicima u slučaju da ih ovo sahrani. Vi, ljudi, nemate prava da otimate. To što vi izigravate milostive pa licitirate s procentima, mačku o rep. Jedini problem, do sada mnogo puta vidjen, je što će taj dug s kamatama isplaćivati neka druga vlada Srbije nekim drugim ljudima, ne onima od kojih je otimano. Kakva je to nebuloza, da opljačkate penzioni fond pa terate penzionere da vade fleke?!

Draganac

pre 9 godina

E kukavna državo i još kukavniji "fiskalni savet" - zar ne vidite dokle ste nas doveli? Pa vi pojma sa pojmom nemate! Krpite budžet otimanjem i povećanjem poreza! Zar ste zato kupovali diplome i doktorate!? Te hoćemo ovako - te onako, a sve gluplje od glupljeg.
Kakva je to penzija od, na pr. 20.000 din? Koliko godina je taj radio da bi imao takvu penziju? A šta sa onima koji su rmbačili 40 godina i oterani u penziju čim su napunili 65? I sad rokni isti procenat za sve!
Ljudi moji, rusvaj pravite - a to tako neće moći! Prvo Ustavni sud, a zatim...pa idemo u Evropski sud! Bezveznjaci - smanjuju mizerne penzije!
Penzija je naša ZARADA BRE! ODRAĐENA I UPLAĆIVANA! Lopuže...

risimovic

pre 9 godina

Smanjiće se opšta potrošnja - pašće prihodi od PDV-a, pašće doprinosi i porezi iz privatnog trgovinskog sektora, itd. Jedini izlaz je povećanje tražnje preko kontrolisane inflacije do 10%. Štednja + niska inflacija = Propast

mozgic

pre 9 godina

Dosta vise sa izvrtanjem cinjenica: penzioneri su nekad radili i oformili penzioni fond. Neka vlast, koja je sebe smatrala bogovima i bogicima je opljackala penzione fondove i imovinu penzionera profuckala. Sada neki politicari i navodno strucnjaci ekonomisti optuzuju penzionere da su teret budzeta. Ama nije tako nego ste vi gospodo na vlasti teret na opljackanim fondovima penzionera. VRATITE OPLJACKANO i pocnite da radite a politikom se bavite VOLONTERSKI! Vi ste i izmislili volontiranje.

darko

pre 9 godina

Neka se pocene redom,prvo da se ukinu 10000 dinara sto dobija svaki zaposleni u MUP u pored plate,ukinite dodatak radnicima sa Kosova koji sede kuci a primaju plate punih 15 godina,pa tek onda smanjenje plata pa onda penzija.

MORAVAC

pre 9 godina

Zasto se ne kaze da je novac potreban do kraja godine za isplatu kamate a ne razvoja.Zasto se ne kaze da za to nisu dobili mandat gradjana na izborima.Zasto se ne kaze da smo bankrotirali!

dok

pre 9 godina

Vise ste dosadni sa tim penzijama,10,20,% smanjenje,ljudi su to zaradili i to se nesme dirati, a dnevno se u Srbiji ukrade jedno 5 miliona evra, kroz gorivo sluzbenih vozila, razno raznih seminara po inostranstvu sa deviznim dnevnicama,200 svakojakih agencija,razno razne nabavke po javnim preduzecima, recimo EPS ima na hiljade fleseva za kompjutere koje dele kako kome stignu i jos mnogo toga.Kad bi se tome stalo na put to je najmanje milijardu ipo evra godisnje, i carinu sam zaboravio tamo je cirkus.

Jovana

pre 9 godina

Mene samo interesuje da li taj ministar Vujovic iz oblasti finansija zna i nesto drugo osim smanjenja penzija. I interesuje me da kaze javno koliko iznosi njegova americka penzija koju je nedavno ostvario.

Dejan

pre 9 godina

Stvarno je tesko napisati nesto smisleno na ovoliku hajku na primanja najstarijih stanovnika Srbije. Sramota je toliko velika da cak ni komentari ne mogu da izraze gadjenje prema parazitskom sistemu koji postoji u Srbiji. Niste sposobni da izvrsite reviziju penzionog sistema i uklonite kukolj nego svrstavate u isti kos i muljatore i postene gradjane. Sta vidite kada se pogledate u ogledalo?

Dušan

pre 9 godina

Јадна је влада која очекује да јој пензијонери стабилизују економију државе.

xRade

pre 9 godina

4 milijarde evra godisnje za penzije? da su pre godinu dana zamrzli penzije ne bi morali da ih smanjuju ove. ali im je trebao Krkobabic da skinu Djilasa. logicno nema sta.

zora batina

pre 9 godina

naravno da su to sve probni baloni. Na gradjanima je lako vezbati, oni nemaju blagovremenu odbranu. U javna preduzeća i ostale gubitaše. se ne sme dirati.

buduci penzioner,ako penzija bude

pre 9 godina

kada bi nase izabrane vodje nekada u zemlji srbiji bile postene trebalo bi da raspale po invalidkim penzionerima koji nikad nisu bili invalidi, po i dalje kriminalnim tenderima, po mahinacijama na svakom cosku i pre svega po neverovatnom broju drzavnih cinovnika

markadzoni

pre 9 godina

Ovo ne ce biti probni balon nego tempirani balon koji ce da kuca veoma brzo do eksplozije. Kako ocekuju da kada smanje penzijeje za 15% prosecno a na drugoj strani povecaju cenu struje za 15% pa grejanje ima da poskupi.Benzin vec nas polako spremaju za novo poskupljenje a sa tim ima da izazovu domino efekat na ostale cene.Da ne zaboravim stopu nezaposlenosti od 35% ako nije i vise.Dovode stanovnistvo dotle da ce se birati ili racuni ili zivot. Ovo svako moze da uradi i bez fakulteta da smisli ovaj plan. Ali ovo nece imati nikakvog efekta jer dok vecina zanatlija gradjevinaca arihtekta doktora pevacica i pevaca bizmismena povlascenih preduzetnika i gradjana sa politickom vezom ne placa porez a na drugoj strani svoje usluge placaju u evrima sa izgovorom da mora da se od neceg zivi i dok glomazna dravna administracija sve ovo zajedno sa srbija gasom pojede ne dobija se nikakva usteda vec samo odrzivo stanje dok se ne napravi nov apokalipstican plan za novo sutra.

ivke

pre 9 godina

Nek zaposle 500 hiljada kako su obecavali i penzionerima nema potrebe za smanjivanje penzije, takvu politiku bi znalo da vodi i malo dete, smesni su, zar ne?

deni

pre 9 godina

Molim vas prekinite besmislene kalkulacije na ovako ozbiljnu temu. Penzije su zaradjene uplacivanim doprinosima, one su neka vrsta/trebalo bi/ investicionog fonda, to je novac kao stedni ulog u banci. Ne ponavljajte trosenje licnog novca, a posebno sto se u medijima ispituje puls javnosti, pa se kalkulise na sto nacina. Apsolutno sam protiv smanjenja, tim pre sto vise od dve trecine penzionera izdrzava nezaposlene kojima su prodate firme, i sl. pa to nije onda ta matematika koju prezentuju. Ukoliko se ipak usude da uzimaju licni dinar /mozda je bilo bolje da nismo ulagali kompletan iznos za penziju, nego minimum/, onda se svakako ne sme ici ispod zvanicne potrosacke korpe i obaveznih troskova. To je valjda neki egzistencijalni minimum. Ako se zeli po pravdi. Videcemo. Svakako, uzimanje od penzionera licnog dinara nece biti dobar primer za buducnost za mlade. A puna su usta pomoci penzionerima....

vidim resenje

pre 9 godina

s obzirom da su oni i najlojalniji glasači na izborima rekao bih - sasvim zasluženo. Sto kaze ona poslovica, kako dejes, tako zanjes...

Swedenonline

pre 9 godina

Svako dete danas rodjeno u Svedskoj ce doziveti 100. rodjendan. 2023 ce 25% stanovnistva biti penzioneri. Sad za bunu penziju idemo u penziju sa 67. Ocekuje se pre 2023 da ce biti podignuto na 70 godina zivota za punu penziju. Sada je statistika takva da najkasnije u penziju odlaze privatnici, prosek u 75. godini zivota.

Zoran Australia

pre 9 godina

Srbija kasni sa reformom penzijskog sistema najmanje desetak godina za razliku od zemalja u okruzenju koje su uvele drugi stub obaveznog privatnog penzijskog osiguranja: Hrvatska, Madjarska, Rumunija, Bugarska , Makedonija pa cak i Kosovo 2003 godine.
Za funkcionisanje postojeceg sistema penzijskog osiguranja u Srbiji zasnovanog na finansiranju iz tekucih doprinosa zaposlenih (pay-as-you-go) od presudnog znacaja je odnos izmedu broja zaposlenih i broja penzionera. Da bi taj sistem funkcionisao, optimalno bi bilo da na jednog penzionera dolazi cetiri
zaposlena. U Srbiji je taj odnos jedan na prema jedan. Penzionera je vise od 1800 000 a u javnom sektoru je zaposleno skoro 800 000.To znaci da manje od milion zaposlenih mora obezbediti penzije za postojece penzionere i plate zaposlenih u javnom sektoru.Kako je to nemoguce drzava se zaduzuje jer jos uvek niko nema hrabrosti da izvrsi stvarnu reformu penzionog sistema- obavezno privatno penzijsko osiguranje i konacno uvede Srbiju u kapitalizam.

moje ime

pre 9 godina

Probni balon ili ne, veliki rez ce morati da bude nacinjen.

Bez toga ne mozemo dalje.

Nego, ministar finansija je vec trebalo da izadje sa predlogom rebalansa budzeta. Nesto nisam uspeo da vidim taj predlog.

Deficit do kraja godine ne bi smeo da bude veci od 7,1%(zvanicni cilj), a sledece od 5,6%. Medjutim, ja cu biti realan, pa cu reci da sam zadovoljan i sa 8% ove i 6,5% sledece godine. Ali prvo mogu da kazem da MMF-u ovaj plan verovatno nece da se svidi, a drugo da izrazim sumnju da ce uopste ovi nasi biti sposobni da deficit spuste i na taj nivo.

Ukoliko zaista bude rezova ocekuje nas neminovno visegodisnja recesija, pa ce samim tim biti potrebni i veci rezovi. GDP ce nam se nakon potpune fiskalne konsolidacije smanjiti mozda i vise od 20%, a verovatna devalvacija kursa ce oboriti vrednost GDP-a u evrima za jos 20%.

Tako da ocekujem da do 2020. nas GDP bude za najmanje trecinu manji od danasnjeg napumpanog GDP-a. Tek onda cemo krenuti napred, ali samo pod uslovom da se sredstva uloze u investicije i smanjivanje poreza. Ako se prva slobodna sredstva ponovo usmere na plate i penzije ceka nas isti scenario nakon nekoliko godina. Moramo voditi Nemacku ekonomsku politiku da bismo poceli da smanjujemo javni dug i da bismo omogucili stabilan rast narednih 20 godina(od 2020. do 2040.). Tu ne sme biti odstupanja, jer nas jedno iskakanje kosta najmanje nekoliko godina.

radnikjadan

pre 9 godina

Smanjite birokratiju po ministarstvima,ukinite nepotrebne seminare po skolama,smanjite skolske uprave, oporezujte svestenike jer treba da pomazu svoju drzavu i narod.

Laki78

pre 9 godina

Dozvolite vi meni da uplaćujem penziono osiguranje na minimalnu osnovicu, pa neka mi bude sutra penzija minimalna, jer ovo nema smisla. Ja ne želim i neću da mi se otima svaki mesec od plate ovoliko obzirom da je pitanje hoću li dočekati penziju, a da će biti mizerna to je sigurno.E pa lepo vi meni na račun te pare, pa posle sprovodite reforme kako hoćete.Neće Vam ovo proći to garantujem, biće protesta.Pozivam i ostale istomišljenike da mi se pridruže da se organizujemo i sprečimo pljačku koja traje a koju ćemo svi osetiti.Molim objavite ovaj komentar.

Radoslav

pre 9 godina

Lako je tebi Vujovicu da se izivljavas sa nemocnim penzionerima sadisticki licitirajuci procenat smanjenja njihovih posteno zaradjenih penzija,koje i ovako kradete na sve moguce nacine(preko visegodisnjeg zamrzavanja penzija,inflacije,kursa,pada kupovne moci i sl.)
Otpusti sutra pola javnog sektora na drzavnim jaslama,nece se nista ni primetiti,a problem ce biti resen.
Ne zivis ti Vujovicu (kao i ostali ministri) od ministarske plate,svi ste vi tu zarad neke svoje licne materijalne koristi.
Ti si provereni kadar Svetske banke,MMF-a i ostale finansijske bratije i sigirno i dalje radis za svoje ranije(I mi buduce) poslodavce!
U tvom slucaju su penzioneri samo narucena kolateralna steta.
Sramota!

svasta

pre 9 godina

Svidaju mi se ovi komentari, ali zaista ima mnogo nerealnih:
@radnikjadan - sta mislite koliko ima svestenika u Srbija i koliki porez moze da se od njih naplati - penzionera ipak ima preko milion, o nepotrebnim seminarima za one koji nam uce decu necu ni da komentarisem - kad su nam deca nepismena uvek nam je neko drugi kriv
@TRex - Ako se plate u javnom sektoru smanje na novo onih u privredi (mada bi logicno bilo da one budu nize od njih) penzije bi bile vece od plata! A ako se primeni zakon, penzije su inace vezane za plate u javnom sektoru, one ne bi bile ni polovina sadasnjih!
@ovo za EPS je bas interesantno - neka bude 1000 fleseva DNEVNO (a sigurno nije) - to je na godisnjem nivou tek preko 3.5 miliona evra - oba mnilijarda koju ti pominjes je moguca samo ako te je neko preveslao pa si fles platio 10000 eura!
Resenja su ipak na sasvim drugoj strani - penzioni fondovi moraju da pocnu da ZARADJUJU (dakle pohapsiti one koji su ih pokrali i otpustiti nesposobne), zaplena imovine svima koji nemaju poresko pokrice za nju od 1990. godine na ovamo (a toga ima jako mnogo), revizija SVIH penzija u zemlji - bar 30% je kupljeno i nezaradjeno, prestanak bacanja para na javna preduzeca koja proizvode samo gubitke i otimaju veliki kolac budzeta, konacno uvodjenje platnih razreda za SVE drzavne sluzbenike - da se konacno zna koliko ko zaradjuje za to sto radi uz obavezno gasenje svih dnevnica i dodataka na platu na SVIM nivoima, ukidanje bar 2/3 agencija i uprava...

TRex

pre 9 godina

Plate u javnom sektoru moraju da se smanje bar na nivo u privredi, a penzije tak posle ušteda na svim drugim poljima, pa se pokaže da to nije dovoljno. Ali, to izvršiti progresivno 10% u proseku, tj. najveće penzije smanjiti 15%, a ne i one najmanje nap. ispod 15.000 koje obezbedjuju biološki opstanak.

Dare

pre 9 godina

Zamislite jednu porodicu npr. koja samo gleda kako ce ustedeti i kome ce se sta zakinuti. Umesto da sednu i da se organizuju i da pocnu da rade i zaradjuju. Nasa drzava jadna samo gleda kome ce neki novi namet, novo kresanje plata, penzija, povecanje marzi, PDV-a umesto da smisli kako da pocne nesto i da zaradjuje.

penzioner

pre 9 godina

Ova tema je veoma delikatna.Prvo treba da se napravi socijalna karta stanovništva.Pa tek onda da se ide na smanjenje penzija. Veliki deo penzionera izdržava svoju nezaposlenu decu.Treba sva socijalna davanja proveriti.Postoje i oni koji primaju socijalnu pomoć a imaju po dva i tri registrovana automobila.Postoje i oni koji odjave svoju radnju pa primaju socijalnu pomoć a rade na crno.Ja sa svojom penzijom izdržavam dva i po člana jer jedan radi u preduzeću u restruktuiranju pa neprima ili prima neredovno neki minimum.
Ukoliko do ovog dođe zatražit ću zaštitu pred Ustavnim sudom nadam se da će ustavni sud poštovati evropska pravila.

moje ime

pre 9 godina

Probni balon ili ne, veliki rez ce morati da bude nacinjen.

Bez toga ne mozemo dalje.

Nego, ministar finansija je vec trebalo da izadje sa predlogom rebalansa budzeta. Nesto nisam uspeo da vidim taj predlog.

Deficit do kraja godine ne bi smeo da bude veci od 7,1%(zvanicni cilj), a sledece od 5,6%. Medjutim, ja cu biti realan, pa cu reci da sam zadovoljan i sa 8% ove i 6,5% sledece godine. Ali prvo mogu da kazem da MMF-u ovaj plan verovatno nece da se svidi, a drugo da izrazim sumnju da ce uopste ovi nasi biti sposobni da deficit spuste i na taj nivo.

Ukoliko zaista bude rezova ocekuje nas neminovno visegodisnja recesija, pa ce samim tim biti potrebni i veci rezovi. GDP ce nam se nakon potpune fiskalne konsolidacije smanjiti mozda i vise od 20%, a verovatna devalvacija kursa ce oboriti vrednost GDP-a u evrima za jos 20%.

Tako da ocekujem da do 2020. nas GDP bude za najmanje trecinu manji od danasnjeg napumpanog GDP-a. Tek onda cemo krenuti napred, ali samo pod uslovom da se sredstva uloze u investicije i smanjivanje poreza. Ako se prva slobodna sredstva ponovo usmere na plate i penzije ceka nas isti scenario nakon nekoliko godina. Moramo voditi Nemacku ekonomsku politiku da bismo poceli da smanjujemo javni dug i da bismo omogucili stabilan rast narednih 20 godina(od 2020. do 2040.). Tu ne sme biti odstupanja, jer nas jedno iskakanje kosta najmanje nekoliko godina.

Zoran Australia

pre 9 godina

Srbija kasni sa reformom penzijskog sistema najmanje desetak godina za razliku od zemalja u okruzenju koje su uvele drugi stub obaveznog privatnog penzijskog osiguranja: Hrvatska, Madjarska, Rumunija, Bugarska , Makedonija pa cak i Kosovo 2003 godine.
Za funkcionisanje postojeceg sistema penzijskog osiguranja u Srbiji zasnovanog na finansiranju iz tekucih doprinosa zaposlenih (pay-as-you-go) od presudnog znacaja je odnos izmedu broja zaposlenih i broja penzionera. Da bi taj sistem funkcionisao, optimalno bi bilo da na jednog penzionera dolazi cetiri
zaposlena. U Srbiji je taj odnos jedan na prema jedan. Penzionera je vise od 1800 000 a u javnom sektoru je zaposleno skoro 800 000.To znaci da manje od milion zaposlenih mora obezbediti penzije za postojece penzionere i plate zaposlenih u javnom sektoru.Kako je to nemoguce drzava se zaduzuje jer jos uvek niko nema hrabrosti da izvrsi stvarnu reformu penzionog sistema- obavezno privatno penzijsko osiguranje i konacno uvede Srbiju u kapitalizam.

xRade

pre 9 godina

4 milijarde evra godisnje za penzije? da su pre godinu dana zamrzli penzije ne bi morali da ih smanjuju ove. ali im je trebao Krkobabic da skinu Djilasa. logicno nema sta.

vidim resenje

pre 9 godina

s obzirom da su oni i najlojalniji glasači na izborima rekao bih - sasvim zasluženo. Sto kaze ona poslovica, kako dejes, tako zanjes...

I Sloba je bio nedodirljiv

pre 9 godina

Zašto prvo ne prestanete da dajete milijarde Karadjordjevićima,oporezujete popove,prepolovite javni sektor, ukinete fiskalni savet i oduzmete im nezakonito stečenu imovinu....
Ako mislite da je najlakše opljačkati penzionere, kao što ste uradili sa penzionim fondom, grdno se varate.

risimovic

pre 9 godina

Smanjiće se opšta potrošnja - pašće prihodi od PDV-a, pašće doprinosi i porezi iz privatnog trgovinskog sektora, itd. Jedini izlaz je povećanje tražnje preko kontrolisane inflacije do 10%. Štednja + niska inflacija = Propast

Zorica

pre 9 godina

Penzije su vec umanjene za preko 10%, s obzirom da sve godine nisu uskladjivane ni sa rastom troskova zivota (i zarada) niti sa inflacijom.

Draganac

pre 9 godina

E kukavna državo i još kukavniji "fiskalni savet" - zar ne vidite dokle ste nas doveli? Pa vi pojma sa pojmom nemate! Krpite budžet otimanjem i povećanjem poreza! Zar ste zato kupovali diplome i doktorate!? Te hoćemo ovako - te onako, a sve gluplje od glupljeg.
Kakva je to penzija od, na pr. 20.000 din? Koliko godina je taj radio da bi imao takvu penziju? A šta sa onima koji su rmbačili 40 godina i oterani u penziju čim su napunili 65? I sad rokni isti procenat za sve!
Ljudi moji, rusvaj pravite - a to tako neće moći! Prvo Ustavni sud, a zatim...pa idemo u Evropski sud! Bezveznjaci - smanjuju mizerne penzije!
Penzija je naša ZARADA BRE! ODRAĐENA I UPLAĆIVANA! Lopuže...

Boka

pre 9 godina

Pre neki dan sam isla da overim zdravstvenu knjizicu. Iza saltera je bilo 7 zaposlenih koji stoje i pricaju viceve od njih samo 1 zena sedi na svom radnom mestu i prima stranke.
Vi biste da otimate zaradjene penzije a da gradjani placaju plate neradnicima iz drzavnog sektora?
Pasce tuzba u Strazburu od strane penzionera a nezaposleni na ulice.
Igrajte se, igrajte.

penzionerka

pre 9 godina

Ne mogu vise da 'progutam' licitiranje sa procentima smanjenja penzija! Garantujem da ce nastati haos ako uzmete i 0,0001% od penzija! Ja sam prva koja ce izaci na ulicu i povesti bar 100 istomisljenika a mislim da vam je jasno koliko njih ce mi se pridruziti. DOSTA je bilo, lopuza i nesposobnjakovica!!! Dokle cete stititi 'bajatovice', 'megatrendovce' i svoje gu*ice na stetu ovog napacenog naroda? Vucicu, ne zaboravi da imas podrsku nekih 25% stanovnika, razmisli o preostalih 75%!

gaster

pre 9 godina

Sve će to neko morati da vrati penzionerima, odnosno njihovim naslednicima u slučaju da ih ovo sahrani. Vi, ljudi, nemate prava da otimate. To što vi izigravate milostive pa licitirate s procentima, mačku o rep. Jedini problem, do sada mnogo puta vidjen, je što će taj dug s kamatama isplaćivati neka druga vlada Srbije nekim drugim ljudima, ne onima od kojih je otimano. Kakva je to nebuloza, da opljačkate penzioni fond pa terate penzionere da vade fleke?!

deni

pre 9 godina

Molim vas prekinite besmislene kalkulacije na ovako ozbiljnu temu. Penzije su zaradjene uplacivanim doprinosima, one su neka vrsta/trebalo bi/ investicionog fonda, to je novac kao stedni ulog u banci. Ne ponavljajte trosenje licnog novca, a posebno sto se u medijima ispituje puls javnosti, pa se kalkulise na sto nacina. Apsolutno sam protiv smanjenja, tim pre sto vise od dve trecine penzionera izdrzava nezaposlene kojima su prodate firme, i sl. pa to nije onda ta matematika koju prezentuju. Ukoliko se ipak usude da uzimaju licni dinar /mozda je bilo bolje da nismo ulagali kompletan iznos za penziju, nego minimum/, onda se svakako ne sme ici ispod zvanicne potrosacke korpe i obaveznih troskova. To je valjda neki egzistencijalni minimum. Ako se zeli po pravdi. Videcemo. Svakako, uzimanje od penzionera licnog dinara nece biti dobar primer za buducnost za mlade. A puna su usta pomoci penzionerima....

Jovana

pre 9 godina

Mene samo interesuje da li taj ministar Vujovic iz oblasti finansija zna i nesto drugo osim smanjenja penzija. I interesuje me da kaze javno koliko iznosi njegova americka penzija koju je nedavno ostvario.

Dragan

pre 9 godina

Nije fer da neko ko je radio citav zivot i uplacivao ovo osiguranje, dobije smanjenje samo zato sto ste vi nesposobni da pokrenete privredu. Smejurija od drzave eto sta smo...

TRex

pre 9 godina

Plate u javnom sektoru moraju da se smanje bar na nivo u privredi, a penzije tak posle ušteda na svim drugim poljima, pa se pokaže da to nije dovoljno. Ali, to izvršiti progresivno 10% u proseku, tj. najveće penzije smanjiti 15%, a ne i one najmanje nap. ispod 15.000 koje obezbedjuju biološki opstanak.

Ulagač

pre 9 godina

Objasnite mi stručnjaci ,ko će investirati u privredu države koja je proneverila sopstveni penzioni fond,a minus nadoknadjuje uvodjenjem već zaboravljenog srpskog običaja lapota.

ivke

pre 9 godina

Nek zaposle 500 hiljada kako su obecavali i penzionerima nema potrebe za smanjivanje penzije, takvu politiku bi znalo da vodi i malo dete, smesni su, zar ne?

Dejan

pre 9 godina

Stvarno je tesko napisati nesto smisleno na ovoliku hajku na primanja najstarijih stanovnika Srbije. Sramota je toliko velika da cak ni komentari ne mogu da izraze gadjenje prema parazitskom sistemu koji postoji u Srbiji. Niste sposobni da izvrsite reviziju penzionog sistema i uklonite kukolj nego svrstavate u isti kos i muljatore i postene gradjane. Sta vidite kada se pogledate u ogledalo?

markadzoni

pre 9 godina

Ovo ne ce biti probni balon nego tempirani balon koji ce da kuca veoma brzo do eksplozije. Kako ocekuju da kada smanje penzijeje za 15% prosecno a na drugoj strani povecaju cenu struje za 15% pa grejanje ima da poskupi.Benzin vec nas polako spremaju za novo poskupljenje a sa tim ima da izazovu domino efekat na ostale cene.Da ne zaboravim stopu nezaposlenosti od 35% ako nije i vise.Dovode stanovnistvo dotle da ce se birati ili racuni ili zivot. Ovo svako moze da uradi i bez fakulteta da smisli ovaj plan. Ali ovo nece imati nikakvog efekta jer dok vecina zanatlija gradjevinaca arihtekta doktora pevacica i pevaca bizmismena povlascenih preduzetnika i gradjana sa politickom vezom ne placa porez a na drugoj strani svoje usluge placaju u evrima sa izgovorom da mora da se od neceg zivi i dok glomazna dravna administracija sve ovo zajedno sa srbija gasom pojede ne dobija se nikakva usteda vec samo odrzivo stanje dok se ne napravi nov apokalipstican plan za novo sutra.

buduci penzioner,ako penzija bude

pre 9 godina

kada bi nase izabrane vodje nekada u zemlji srbiji bile postene trebalo bi da raspale po invalidkim penzionerima koji nikad nisu bili invalidi, po i dalje kriminalnim tenderima, po mahinacijama na svakom cosku i pre svega po neverovatnom broju drzavnih cinovnika

darko

pre 9 godina

Neka se pocene redom,prvo da se ukinu 10000 dinara sto dobija svaki zaposleni u MUP u pored plate,ukinite dodatak radnicima sa Kosova koji sede kuci a primaju plate punih 15 godina,pa tek onda smanjenje plata pa onda penzija.

zora batina

pre 9 godina

naravno da su to sve probni baloni. Na gradjanima je lako vezbati, oni nemaju blagovremenu odbranu. U javna preduzeća i ostale gubitaše. se ne sme dirati.

mozgic

pre 9 godina

Dosta vise sa izvrtanjem cinjenica: penzioneri su nekad radili i oformili penzioni fond. Neka vlast, koja je sebe smatrala bogovima i bogicima je opljackala penzione fondove i imovinu penzionera profuckala. Sada neki politicari i navodno strucnjaci ekonomisti optuzuju penzionere da su teret budzeta. Ama nije tako nego ste vi gospodo na vlasti teret na opljackanim fondovima penzionera. VRATITE OPLJACKANO i pocnite da radite a politikom se bavite VOLONTERSKI! Vi ste i izmislili volontiranje.

Dušan

pre 9 godina

Јадна је влада која очекује да јој пензијонери стабилизују економију државе.

dok

pre 9 godina

Vise ste dosadni sa tim penzijama,10,20,% smanjenje,ljudi su to zaradili i to se nesme dirati, a dnevno se u Srbiji ukrade jedno 5 miliona evra, kroz gorivo sluzbenih vozila, razno raznih seminara po inostranstvu sa deviznim dnevnicama,200 svakojakih agencija,razno razne nabavke po javnim preduzecima, recimo EPS ima na hiljade fleseva za kompjutere koje dele kako kome stignu i jos mnogo toga.Kad bi se tome stalo na put to je najmanje milijardu ipo evra godisnje, i carinu sam zaboravio tamo je cirkus.

Igre bez granica

pre 9 godina

"Ovo shvatamo kao probni balon koji za cilj ima da testira javnost do koje granice može da se ide", objašnjava jedan od naših sagovornika".
Kojih granica? Da u Srbiji postoje granice odavno bi se desio 6. oktobar.

Swedenonline

pre 9 godina

Svako dete danas rodjeno u Svedskoj ce doziveti 100. rodjendan. 2023 ce 25% stanovnistva biti penzioneri. Sad za bunu penziju idemo u penziju sa 67. Ocekuje se pre 2023 da ce biti podignuto na 70 godina zivota za punu penziju. Sada je statistika takva da najkasnije u penziju odlaze privatnici, prosek u 75. godini zivota.

MORAVAC

pre 9 godina

Zasto se ne kaze da je novac potreban do kraja godine za isplatu kamate a ne razvoja.Zasto se ne kaze da za to nisu dobili mandat gradjana na izborima.Zasto se ne kaze da smo bankrotirali!

Radoslav

pre 9 godina

Lako je tebi Vujovicu da se izivljavas sa nemocnim penzionerima sadisticki licitirajuci procenat smanjenja njihovih posteno zaradjenih penzija,koje i ovako kradete na sve moguce nacine(preko visegodisnjeg zamrzavanja penzija,inflacije,kursa,pada kupovne moci i sl.)
Otpusti sutra pola javnog sektora na drzavnim jaslama,nece se nista ni primetiti,a problem ce biti resen.
Ne zivis ti Vujovicu (kao i ostali ministri) od ministarske plate,svi ste vi tu zarad neke svoje licne materijalne koristi.
Ti si provereni kadar Svetske banke,MMF-a i ostale finansijske bratije i sigirno i dalje radis za svoje ranije(I mi buduce) poslodavce!
U tvom slucaju su penzioneri samo narucena kolateralna steta.
Sramota!

radnikjadan

pre 9 godina

Smanjite birokratiju po ministarstvima,ukinite nepotrebne seminare po skolama,smanjite skolske uprave, oporezujte svestenike jer treba da pomazu svoju drzavu i narod.

Laki78

pre 9 godina

Dozvolite vi meni da uplaćujem penziono osiguranje na minimalnu osnovicu, pa neka mi bude sutra penzija minimalna, jer ovo nema smisla. Ja ne želim i neću da mi se otima svaki mesec od plate ovoliko obzirom da je pitanje hoću li dočekati penziju, a da će biti mizerna to je sigurno.E pa lepo vi meni na račun te pare, pa posle sprovodite reforme kako hoćete.Neće Vam ovo proći to garantujem, biće protesta.Pozivam i ostale istomišljenike da mi se pridruže da se organizujemo i sprečimo pljačku koja traje a koju ćemo svi osetiti.Molim objavite ovaj komentar.

svasta

pre 9 godina

Svidaju mi se ovi komentari, ali zaista ima mnogo nerealnih:
@radnikjadan - sta mislite koliko ima svestenika u Srbija i koliki porez moze da se od njih naplati - penzionera ipak ima preko milion, o nepotrebnim seminarima za one koji nam uce decu necu ni da komentarisem - kad su nam deca nepismena uvek nam je neko drugi kriv
@TRex - Ako se plate u javnom sektoru smanje na novo onih u privredi (mada bi logicno bilo da one budu nize od njih) penzije bi bile vece od plata! A ako se primeni zakon, penzije su inace vezane za plate u javnom sektoru, one ne bi bile ni polovina sadasnjih!
@ovo za EPS je bas interesantno - neka bude 1000 fleseva DNEVNO (a sigurno nije) - to je na godisnjem nivou tek preko 3.5 miliona evra - oba mnilijarda koju ti pominjes je moguca samo ako te je neko preveslao pa si fles platio 10000 eura!
Resenja su ipak na sasvim drugoj strani - penzioni fondovi moraju da pocnu da ZARADJUJU (dakle pohapsiti one koji su ih pokrali i otpustiti nesposobne), zaplena imovine svima koji nemaju poresko pokrice za nju od 1990. godine na ovamo (a toga ima jako mnogo), revizija SVIH penzija u zemlji - bar 30% je kupljeno i nezaradjeno, prestanak bacanja para na javna preduzeca koja proizvode samo gubitke i otimaju veliki kolac budzeta, konacno uvodjenje platnih razreda za SVE drzavne sluzbenike - da se konacno zna koliko ko zaradjuje za to sto radi uz obavezno gasenje svih dnevnica i dodataka na platu na SVIM nivoima, ukidanje bar 2/3 agencija i uprava...

Dare

pre 9 godina

Zamislite jednu porodicu npr. koja samo gleda kako ce ustedeti i kome ce se sta zakinuti. Umesto da sednu i da se organizuju i da pocnu da rade i zaradjuju. Nasa drzava jadna samo gleda kome ce neki novi namet, novo kresanje plata, penzija, povecanje marzi, PDV-a umesto da smisli kako da pocne nesto i da zaradjuje.

penzioner

pre 9 godina

Ova tema je veoma delikatna.Prvo treba da se napravi socijalna karta stanovništva.Pa tek onda da se ide na smanjenje penzija. Veliki deo penzionera izdržava svoju nezaposlenu decu.Treba sva socijalna davanja proveriti.Postoje i oni koji primaju socijalnu pomoć a imaju po dva i tri registrovana automobila.Postoje i oni koji odjave svoju radnju pa primaju socijalnu pomoć a rade na crno.Ja sa svojom penzijom izdržavam dva i po člana jer jedan radi u preduzeću u restruktuiranju pa neprima ili prima neredovno neki minimum.
Ukoliko do ovog dođe zatražit ću zaštitu pred Ustavnim sudom nadam se da će ustavni sud poštovati evropska pravila.