Ponedeljak, 28.07.2014.

14:54

Lavrov: Nema šanse da platimo

Rusija će iskoristiti sva pravna sredstva protiv presude koja nalaže da 50 milijardi dolara odštete isplati bivšem većinskom akcionaru naftne kompanije Jukos.

Izvor: Beta

Lavrov: Nema šanse da platimo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

Serbinho

pre 9 godina

Da je tuzena Amerika, ne bi dobili ni petoparac, ovako politicki sud koji radi za jednu stranu, radi kao da zivimo u 18 veku, kontrolisani sudovi, mediji, "sloboda" govora i slicno.

joe

pre 9 godina

Ja bih im odstampao 100 mlrd. $ na reciklaznom papiru i platio brate sve u gotovom. A mogu i da ukucaju preko Email-a, da ne trose papir. Ako EU kaze "pa nisu to oni dolari" - odgovor: pa nisu ni ti dolari oni dolari, jer je raskorak sa zlatnom podlogom bio pre II sv. rata. Od tada svako manje-vise stampa sta hoce i koliko hoce - zavisno koliko si mocan. A ovi na istoku nisu bas nemocni - 100 godina naftnih rezervi i nuklearni arsenal. Videcemo, al' ne dao Bog da ovo izmakne kontroli... Onda ima svi da svetlimo u mraku ko sijalice.

Sve nesto ipak kontam da je ovo samo dogovor Rusije i SAD o laganom dizanju tenzije, kako bi sredjivali unutrasnja politicka pitanja (Republikanci su posle Busa otisli u cosak i nemaju nameru tamo da ostanu pola veka, a Putin im je sad brat rodjeni, posto Miladin i milosrdni Albanaci nisu vise zanimljivi...); treba drzati Nemacku pod kontrolom i usput se pripremati za sto bolje pozicije u novom rasporedu snaga - tj. kako izaci na kraj sa Kinom.

aleksandars

pre 9 godina

Verovatno su Rusi spremni da plate neku normalnu sumu ali ova presuda je preterana. Ako je Jukos vredeo 40 milijardi pre bankrota kako sada treba da plate 50? Amaterski cenim da su spremni da plate 20-30 milijardi da bi zatvorili taj slučaj.
U svakom slučaju, ako se zatezanje sa Rusijom nastavi neće dobiti ni kopejke. Moraće ne samo da dobiju sudsku presudu već i rat protiv Rusije.

mail

pre 9 godina

Kada je zakon u pitanju, Srbima tu nista nije jasno. Oni bi kao u Kolumbiji, za prijatelje sve, za neprijatelje nista a za strance po zakonu.

poznavaoc stanja

pre 9 godina

Rusi nikada,ama bas nikada nikome nisu platili u svetu.Setite se samo spoljnotrgovinskog suficite koje je SFRJ imala sa SSSR.Po pravu,kada se zavrsi finansijska godine,zemlje ucesnice podvuku crtu i onaj ko je duzan plati dug.RUSI DECENIJAMA NISU PLACALI SVOJ DUG,NEGO SE IZVOZ IZ SFRJ PLACAO IZ TOPCIDERA.Jedino ko uspeva da se naplati od RUSKE DRZA E SU TAKOZVANI PERACI PARA/tipa brothers Karici/koji rade za RACUN NAJUZEGRUKOVODSTVA RUSIJE-MAFIJE.
RUSIJA JE NAJVECA MASIMA ZA PRANJE NOVCA NA SVETU.

dragan

pre 9 godina

Постоји међународни закон за оне који не плате а то је заплена имовине у иностранству. Нама је Русија запленила један миг 29 деведесетих јер нисмо могли платити оправке неколико авиона.

investitor

pre 9 godina

nije dobro prenesena vest, sudski troskovi su 65 miliona dolara ne 65 milijardi. Isto tako British Petroleum ima 20% udela u Rosnjeftu protiv koga je tuzba podneta.
Rusi ce traziti anulaciju u Holandiji i uopste nije realno da plate tu sumu.

Mare

pre 9 godina

(EU Citizen, 28. jul 2014 19:06)

Alo gradjanine Evrope, Rusija ima vojni budzet veci nego sve zemlje clanice NATO zajedno, ako izuzmemo Ameriku, koja sama ima budzet veci od ostatka NATO-a. Rusija ima tako mocnu armiju da niti jedna vojska na svetu se nece usuditi da ih napade, pa cak ni NATO jer znaju da bi to bio i njihov kraj...Ima ona cuvena fraza koja govori kako su se Ameri hvalili da mogu Zemlju da uniste sedam puta, toliko su mocni. A onda su im Rusi odgovorili da oni mogu da je uniste jednom i da je to sasvim dovoljno. Za par nedelja NATO ni Srbiju nije uspeo da unisti, a kamoli Rusiju.

Џони Неро

pre 9 godina

Надам се и искрено ти желим да твоја деца, ако их имаш, буду у првим борбеним редовима, тих НАТО снага, када крену да тамбурају Русију.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Bice tesko naplatiti stetu.Rusi su rekli da ce se zaliti.U svakom slucaju bice interesantno!Ako vec izbegavaju da plate stetu Hodorkovskom mogli bi da plate nase radnike koji su prevareni i sede u nekoj baraci kraj aerodroma "Seremjetovo".Oni su radli a pare im nisu isplacene.Kao i uvek rusi prevare varaju nase radnike?

lesa

pre 9 godina

ha ha ha deset godina se sudilo i baš u ovim trenucima, kada se pritiska Rusija sa svih strana, stiže i ova presuda. Pa nikada vam neće biti plaćeno. Špekulanti!

EU Citizen

pre 9 godina

Samo se vi zaluđujte da nećete platiti, ili ćete platiti, ili će vam se jednostavno uzeti, i to s kamatom, i baš me zanima šta će te onda, možda da ratujete s NATO paktom, koji može da vas istambura i na kopnu, i na moru, i u vazduhu, i smanji vam državu za jedno trećinu za par nedelja :)))

Dejan

pre 9 godina

Rusija ce vratiti novac akcionarima i platiti sudske troskove kada Zapad bude platio ratnu odstetu zemljama koje je bombardovao u ime sirenja demoNkratije....

Kol

pre 9 godina

@(miki, 28. jul 2014 15:06)

Lepo uz nas bankare advokati su ti najgora sorta napravice takve zavrzlame samo da izvuku sto vise para i apsolutno je nebitno kako ce te pare da uzmu!

Makedonac

pre 9 godina

Pa i Makedonija je dobila spor u Hagu i svi su nam rekli nema veze to sto ste dobili spor, morate se dogovoriti sa Grckom.

Zasto bi Rusija postovala taj sud ? Po meni treba ga ukinuti.

London

pre 9 godina

@(zanimljivo, 28. jul 2014 17:55)

Nebitno je iz koje zemlje su sudije dok god se obe strane slože da oni budu u sudskom veću. Rusija je mogla da predloži amerikanca jer misli da je on najveći autoritet za tu vrstu arbitraže.

Sa sajta Stalnog arbitražnog suda u Hagu: "By AGREEMENT OF THE PARTIES, the cases were heard together before identical arbitral tribunals. The arbitral tribunals were composed of The Hon. L. Yves Fortier PC CC OQ QC of Canada (as Chairman), Dr. Charles Poncet of Switzerland, and Judge Stephen M. Schwebel of the United States of America."

Владимир

pre 9 godina

Очекујем рат већих размера... То је то, у припреми. Оно за шта су се НАТО и САД спремали годинама ширећи се на исток је изгледа коначно дошло до задње фазе. Сва ова фарса са Украјином је у служби тога. Сад је питање како ће Русија одговорити, ал мислим да ови неће тако лако да одустану.

zanimljivo

pre 9 godina

@London
Negde sam pročitao da su sudije bile iz Amerike,Kanade i Švajcarske. Da pretpostavimo da je druga strana izabrala sudiju iz SAD,koga su onda izabrali Rusi? Možda se bira između ponuđenih sudija? A ponuda je bila(pretpostavljam) dva Amera,Britanac,Kanađanin,Australijanac,Francuz,Holanđanin,Belgijanc,Šveđanin,Finac... Nigde Kineza,Brazilaca,Srba,Kubanaca,Argentinaca,Indijaca...Smejurija od suda.

ipak

pre 9 godina

Čudno je kako se neki isčudjavaju što su sudski troškovi tako visoki.Pogledajte vrednost spora preko 110 milijardi.Interesantno koliko su
tek advokati poslali svoj troškovnik.Iz ličnog iskustva u jedoj zemlji EU
znam da na sporove od 80 000 evra su tražili ,kako oni kažu"nagradu"za sebe
od 5000 evra i više, kako god se završilo.

London

pre 9 godina

Arbitražni sudovi rade na sledećem principu: obe strane daju isti broj članova veća (neka za ovaj primer to bude po jedan član). Zatim ti članovi izaberu još jednog člana u međusobnom dogovru (s obzirom da je u pitanju dogovor obe strane, pretpostavlja se da je taj član nezavisan). Onda oni donesu odluku za koju se sve strane UNAPRED OBAVEŽU da će je poštovati, ma kakva bila.

Dakle, kada slučaj dođe do arbitraže, svi su se saglasili unapred da poštuju odluku.

Strane su, takođe UNAPRED, saglasne da odluka arbitražnog suda postaje pravno važeća i da će se izvršiti uz pomoć sudova, ako bude potrebno. To znači da u ovom slučaju sudovi u bilo kojoj zemlji u kojoj Rusija ima interes (komercijalni ili neki drugi) mogu zapleniti imovinu kako bi naplatili ovu presudu. Tu, na primer, spadaju kompanije koje su u delimičnom vlasništvu države Rusije.

Arbitražni sud je poslednja instanca na čije odluke se ne može uputiti žalba.

Biće skoro propast sveta

pre 9 godina

Kakva sprdnja, 65 milijardi (!) dolara sudski troškovi. Pa da su svi advokati i sudski veštaci sveta radili na ovom slučaju ne bi troškovili bili 65 milijardi dolara. I baš je sticaj okolnosti da je desetogodišnji spor rešen upravo sada u jeku ukrajinske krize i katastrofe sa obaranjem putničkog aviona.

Liberalnom kapitalizmu je neophodan novi svetski rat radi preraspodele prirodnih resursa. Neka nam je Bog u pomoći.

Buda Baba

pre 9 godina

Gle slucajnosti,posle deset godina sudjenja,presuda stigla bas sada kada SAD i EU uvode sankcije Rusiji!?
Pre mi se cini da su SAD pre svih,a zatim i njihovi poslusnici u EU,iscrpeli sve energetske izvore u kolonijalnim drzavama,a zatim i onim okupiranim(Bliski Istok,Egipat,Libija),pa su bacili oko na Rusiju!

Odavno se zna,da se SAD nikada nisu pomirile sa cinjenicom da na Rusiju otpada tolika zemljisna povrsina tj. toliki energetski potencijali.
Ova prica sa Ukrajinom nije nista drugo do Trojanski konj tj. pocetak ekonomskog iznurivanja Rusije,kojim bi doveli do krize i nezadovoljstva gradjana,do gradjanskih podela i nereda,do svrgavanja Putina i postavljanja proamericke vlasti,koja bi americkim kompanijama na tacni predala sve prirodne resurse Rusije!

Nisam siguran da ce im uspeti,jer,pitanje je u kojoj ce meri oslabiti Rusiju,a pri tom,Evropa mora opstati bez ruskog gasa i nafte!

Rusi su svesni svega,a odgovor ce gotovo sigurno biti urgentna izgradnja gasovoda prema Kini,kao i selektivno obustavljanje isporuke gasa Evropi!

Miloš

pre 9 godina

Nije u redu da se "stavi" ovakav naslov a da u tekstu pise nesto sasvim drugo. U tekstu lepo pise da ce Rusija iskoristiti sva pravna sredstva i pouke iz presude, nigde ne pise da je Lavrov rekao: "Nema sanse da platimo". Zamolio bih urednistvo b92 [sic!] da ne podleze pritisku i da neke reci ne vade iz konteksta. Citajuci tekst, dolazi se do zakljucka da ce tuzena strana, u ovom slucaju Rusija, iskoristiti pravo na zalbu. Nigde se ne pominje da nece da plate.

a ko vas je terao?

pre 9 godina

Pa sto ste isli na arbitrazu ako ne nameravate da postupite po njenoj odluci? Arbitraza je dobrovoljna, niko vas nije terao da pristanete na nju.

darko

pre 9 godina

nema nijednog koflikta na Svetu , gde englezi ne zabudu nos , ajde neka oni isplate al fajedu za sina snaju i unuce 115 milijardi , Cute kao mis u rupi !!!kod njih ne moze niko protiv drzave a u Rusiji sve moze !!! malo sutra , ceracemo se jossss

Topol

pre 9 godina

65 milijardi sudskih troskova ? Jel sudjenje bilo na Jupiteru ? Svakim danom sam sve sigurniji da su ovi totalno pukli kad citam ovakve nebuloze, tipicno ponasanje ocajnika...

ns

pre 9 godina

platicete ko' bele lale na kraju ...
Imaju Rusi para od gasnog sporazuma sa Kinom, prodaju oruzje sirijskom diktatoru toliko godina, tu je i oruzje i sta sve jos sto ide u Iran ... naci ce se ...

Milos

pre 9 godina

Ok, nema šanse da Ukrajina vama plati gas. Šalu na stranu, jako opasna izjava, jer se međunarodne obaveze moraju izvršavati, ko god da je u pitanju, uostalom, Rusija verovatno i sama ima neke procese po osnovu međunarodnog prava gde očekuje ispravljanje nepravde. Jako je opasno tako nešto odbaciti, i još jednom pokazuje u kom pravcu vlast vodi rusku državu - izolacije.

dean

pre 9 godina

simpaticno od EU. 65 milijardi sudskih troskova + sto presuda dolazi bas sad kad se antiruska propaganda širi na sve moguće nacine. Koliko bi onda Šešelj trebao dobiti sa ostalim neduznim Srbima koji su se nasli u vasem kvazi sudu, odsteta iz 2 sv. rata, NATO bombardovanje........?

Dalibor

pre 9 godina

Proces trajao 10 godina I evo sada, ali bas sada, se zavrsio. Ljudi zaboga pa ni British Petroleum nije toliko vredan a ovo tek neka leva kompanija tamo iz Holandije. Nego, zna se lepo da, posto ne mogu sa Nemackom, Ameri pokusavaju da uniste ruske ekonomske odnose sa Holandijom.

A prosto ne mogu da verujem koliko neki u Srbiji prizeljkuju krah Rusije! Znaci neverovatno i vrlo mazohisticki. Pa zapad nam je ljude ubijao i uranijum sejao po zemlji a jedan broj onih u Srbiji bi im ...

R1

pre 9 godina

Ovo su čiste provokacije koje treba na nateraju Putina da zavrne gas EU i izazove bes celog sveta. Nešto slično su radili i sa Miloševićem, Gadafijem, Asadom... ista šema.

Neutralni

pre 9 godina

Ovakvi preslikani instrumenti i pritisci sa malih drzava na jednu veliku silu i drzavu (bez obzira da li se radi o Rusiji ili nekoj drugoj), u jednom trenutku ce eskalirati u odgovor iste te velike drzave, koji neki izgleda i prizeljkuju, a koji ce voditi samo u jednom pravcu ... Usijane glave tom prilikom se sigurno nece rukovoditi sudbinama obicnih ljudi ... Dakle, nazad u pecine ...

xRade

pre 9 godina

To je sigurno greska za 65 milijardi za sudske troskove. Drzava Rusija je OTELA naftnu kompaniju od Mihaila i sad je sud presudio da plate. Sta je tu sad sporno? Tako cemo Suboticu platiti odstetu ako nas sudi a kako stoje stvari i Miskovicu. Za godinu dana sama dva dana sudjenja Miskovicu. Sta rade te sudije?

AlekS

pre 9 godina

meni samo nije jasno kako 65 milijardi sudskih troškova?
(miki, 28. jul 2014 15:06)

Jasno ko dan. 65 milijardi sudskih troskova + 50 milijardi odstete = 115 milijardi, koliki je bio odstetni zahtev.

Neutralni

pre 9 godina

Ovakvi preslikani instrumenti i pritisci sa malih drzava na jednu veliku silu i drzavu (bez obzira da li se radi o Rusiji ili nekoj drugoj), u jednom trenutku ce eskalirati u odgovor iste te velike drzave, koji neki izgleda i prizeljkuju, a koji ce voditi samo u jednom pravcu ... Usijane glave tom prilikom se sigurno nece rukovoditi sudbinama obicnih ljudi ... Dakle, nazad u pecine ...

Miloš

pre 9 godina

Nije u redu da se "stavi" ovakav naslov a da u tekstu pise nesto sasvim drugo. U tekstu lepo pise da ce Rusija iskoristiti sva pravna sredstva i pouke iz presude, nigde ne pise da je Lavrov rekao: "Nema sanse da platimo". Zamolio bih urednistvo b92 [sic!] da ne podleze pritisku i da neke reci ne vade iz konteksta. Citajuci tekst, dolazi se do zakljucka da ce tuzena strana, u ovom slucaju Rusija, iskoristiti pravo na zalbu. Nigde se ne pominje da nece da plate.

Topol

pre 9 godina

65 milijardi sudskih troskova ? Jel sudjenje bilo na Jupiteru ? Svakim danom sam sve sigurniji da su ovi totalno pukli kad citam ovakve nebuloze, tipicno ponasanje ocajnika...

Dalibor

pre 9 godina

Proces trajao 10 godina I evo sada, ali bas sada, se zavrsio. Ljudi zaboga pa ni British Petroleum nije toliko vredan a ovo tek neka leva kompanija tamo iz Holandije. Nego, zna se lepo da, posto ne mogu sa Nemackom, Ameri pokusavaju da uniste ruske ekonomske odnose sa Holandijom.

A prosto ne mogu da verujem koliko neki u Srbiji prizeljkuju krah Rusije! Znaci neverovatno i vrlo mazohisticki. Pa zapad nam je ljude ubijao i uranijum sejao po zemlji a jedan broj onih u Srbiji bi im ...

dean

pre 9 godina

simpaticno od EU. 65 milijardi sudskih troskova + sto presuda dolazi bas sad kad se antiruska propaganda širi na sve moguće nacine. Koliko bi onda Šešelj trebao dobiti sa ostalim neduznim Srbima koji su se nasli u vasem kvazi sudu, odsteta iz 2 sv. rata, NATO bombardovanje........?

Makedonac

pre 9 godina

Pa i Makedonija je dobila spor u Hagu i svi su nam rekli nema veze to sto ste dobili spor, morate se dogovoriti sa Grckom.

Zasto bi Rusija postovala taj sud ? Po meni treba ga ukinuti.

R1

pre 9 godina

Ovo su čiste provokacije koje treba na nateraju Putina da zavrne gas EU i izazove bes celog sveta. Nešto slično su radili i sa Miloševićem, Gadafijem, Asadom... ista šema.

Biće skoro propast sveta

pre 9 godina

Kakva sprdnja, 65 milijardi (!) dolara sudski troškovi. Pa da su svi advokati i sudski veštaci sveta radili na ovom slučaju ne bi troškovili bili 65 milijardi dolara. I baš je sticaj okolnosti da je desetogodišnji spor rešen upravo sada u jeku ukrajinske krize i katastrofe sa obaranjem putničkog aviona.

Liberalnom kapitalizmu je neophodan novi svetski rat radi preraspodele prirodnih resursa. Neka nam je Bog u pomoći.

Владимир

pre 9 godina

Очекујем рат већих размера... То је то, у припреми. Оно за шта су се НАТО и САД спремали годинама ширећи се на исток је изгледа коначно дошло до задње фазе. Сва ова фарса са Украјином је у служби тога. Сад је питање како ће Русија одговорити, ал мислим да ови неће тако лако да одустану.

Milos

pre 9 godina

Ok, nema šanse da Ukrajina vama plati gas. Šalu na stranu, jako opasna izjava, jer se međunarodne obaveze moraju izvršavati, ko god da je u pitanju, uostalom, Rusija verovatno i sama ima neke procese po osnovu međunarodnog prava gde očekuje ispravljanje nepravde. Jako je opasno tako nešto odbaciti, i još jednom pokazuje u kom pravcu vlast vodi rusku državu - izolacije.

Buda Baba

pre 9 godina

Gle slucajnosti,posle deset godina sudjenja,presuda stigla bas sada kada SAD i EU uvode sankcije Rusiji!?
Pre mi se cini da su SAD pre svih,a zatim i njihovi poslusnici u EU,iscrpeli sve energetske izvore u kolonijalnim drzavama,a zatim i onim okupiranim(Bliski Istok,Egipat,Libija),pa su bacili oko na Rusiju!

Odavno se zna,da se SAD nikada nisu pomirile sa cinjenicom da na Rusiju otpada tolika zemljisna povrsina tj. toliki energetski potencijali.
Ova prica sa Ukrajinom nije nista drugo do Trojanski konj tj. pocetak ekonomskog iznurivanja Rusije,kojim bi doveli do krize i nezadovoljstva gradjana,do gradjanskih podela i nereda,do svrgavanja Putina i postavljanja proamericke vlasti,koja bi americkim kompanijama na tacni predala sve prirodne resurse Rusije!

Nisam siguran da ce im uspeti,jer,pitanje je u kojoj ce meri oslabiti Rusiju,a pri tom,Evropa mora opstati bez ruskog gasa i nafte!

Rusi su svesni svega,a odgovor ce gotovo sigurno biti urgentna izgradnja gasovoda prema Kini,kao i selektivno obustavljanje isporuke gasa Evropi!

zanimljivo

pre 9 godina

@London
Negde sam pročitao da su sudije bile iz Amerike,Kanade i Švajcarske. Da pretpostavimo da je druga strana izabrala sudiju iz SAD,koga su onda izabrali Rusi? Možda se bira između ponuđenih sudija? A ponuda je bila(pretpostavljam) dva Amera,Britanac,Kanađanin,Australijanac,Francuz,Holanđanin,Belgijanc,Šveđanin,Finac... Nigde Kineza,Brazilaca,Srba,Kubanaca,Argentinaca,Indijaca...Smejurija od suda.

darko

pre 9 godina

nema nijednog koflikta na Svetu , gde englezi ne zabudu nos , ajde neka oni isplate al fajedu za sina snaju i unuce 115 milijardi , Cute kao mis u rupi !!!kod njih ne moze niko protiv drzave a u Rusiji sve moze !!! malo sutra , ceracemo se jossss

xRade

pre 9 godina

To je sigurno greska za 65 milijardi za sudske troskove. Drzava Rusija je OTELA naftnu kompaniju od Mihaila i sad je sud presudio da plate. Sta je tu sad sporno? Tako cemo Suboticu platiti odstetu ako nas sudi a kako stoje stvari i Miskovicu. Za godinu dana sama dva dana sudjenja Miskovicu. Sta rade te sudije?

a ko vas je terao?

pre 9 godina

Pa sto ste isli na arbitrazu ako ne nameravate da postupite po njenoj odluci? Arbitraza je dobrovoljna, niko vas nije terao da pristanete na nju.

Dejan

pre 9 godina

Rusija ce vratiti novac akcionarima i platiti sudske troskove kada Zapad bude platio ratnu odstetu zemljama koje je bombardovao u ime sirenja demoNkratije....

Џони Неро

pre 9 godina

Надам се и искрено ти желим да твоја деца, ако их имаш, буду у првим борбеним редовима, тих НАТО снага, када крену да тамбурају Русију.

AlekS

pre 9 godina

meni samo nije jasno kako 65 milijardi sudskih troškova?
(miki, 28. jul 2014 15:06)

Jasno ko dan. 65 milijardi sudskih troskova + 50 milijardi odstete = 115 milijardi, koliki je bio odstetni zahtev.

lesa

pre 9 godina

ha ha ha deset godina se sudilo i baš u ovim trenucima, kada se pritiska Rusija sa svih strana, stiže i ova presuda. Pa nikada vam neće biti plaćeno. Špekulanti!

EU Citizen

pre 9 godina

Samo se vi zaluđujte da nećete platiti, ili ćete platiti, ili će vam se jednostavno uzeti, i to s kamatom, i baš me zanima šta će te onda, možda da ratujete s NATO paktom, koji može da vas istambura i na kopnu, i na moru, i u vazduhu, i smanji vam državu za jedno trećinu za par nedelja :)))

dragan

pre 9 godina

Постоји међународни закон за оне који не плате а то је заплена имовине у иностранству. Нама је Русија запленила један миг 29 деведесетих јер нисмо могли платити оправке неколико авиона.

London

pre 9 godina

Arbitražni sudovi rade na sledećem principu: obe strane daju isti broj članova veća (neka za ovaj primer to bude po jedan član). Zatim ti članovi izaberu još jednog člana u međusobnom dogovru (s obzirom da je u pitanju dogovor obe strane, pretpostavlja se da je taj član nezavisan). Onda oni donesu odluku za koju se sve strane UNAPRED OBAVEŽU da će je poštovati, ma kakva bila.

Dakle, kada slučaj dođe do arbitraže, svi su se saglasili unapred da poštuju odluku.

Strane su, takođe UNAPRED, saglasne da odluka arbitražnog suda postaje pravno važeća i da će se izvršiti uz pomoć sudova, ako bude potrebno. To znači da u ovom slučaju sudovi u bilo kojoj zemlji u kojoj Rusija ima interes (komercijalni ili neki drugi) mogu zapleniti imovinu kako bi naplatili ovu presudu. Tu, na primer, spadaju kompanije koje su u delimičnom vlasništvu države Rusije.

Arbitražni sud je poslednja instanca na čije odluke se ne može uputiti žalba.

Kol

pre 9 godina

@(miki, 28. jul 2014 15:06)

Lepo uz nas bankare advokati su ti najgora sorta napravice takve zavrzlame samo da izvuku sto vise para i apsolutno je nebitno kako ce te pare da uzmu!

mujcinovic salih

pre 9 godina

Bice tesko naplatiti stetu.Rusi su rekli da ce se zaliti.U svakom slucaju bice interesantno!Ako vec izbegavaju da plate stetu Hodorkovskom mogli bi da plate nase radnike koji su prevareni i sede u nekoj baraci kraj aerodroma "Seremjetovo".Oni su radli a pare im nisu isplacene.Kao i uvek rusi prevare varaju nase radnike?

ns

pre 9 godina

platicete ko' bele lale na kraju ...
Imaju Rusi para od gasnog sporazuma sa Kinom, prodaju oruzje sirijskom diktatoru toliko godina, tu je i oruzje i sta sve jos sto ide u Iran ... naci ce se ...

investitor

pre 9 godina

nije dobro prenesena vest, sudski troskovi su 65 miliona dolara ne 65 milijardi. Isto tako British Petroleum ima 20% udela u Rosnjeftu protiv koga je tuzba podneta.
Rusi ce traziti anulaciju u Holandiji i uopste nije realno da plate tu sumu.

London

pre 9 godina

@(zanimljivo, 28. jul 2014 17:55)

Nebitno je iz koje zemlje su sudije dok god se obe strane slože da oni budu u sudskom veću. Rusija je mogla da predloži amerikanca jer misli da je on najveći autoritet za tu vrstu arbitraže.

Sa sajta Stalnog arbitražnog suda u Hagu: "By AGREEMENT OF THE PARTIES, the cases were heard together before identical arbitral tribunals. The arbitral tribunals were composed of The Hon. L. Yves Fortier PC CC OQ QC of Canada (as Chairman), Dr. Charles Poncet of Switzerland, and Judge Stephen M. Schwebel of the United States of America."

Mare

pre 9 godina

(EU Citizen, 28. jul 2014 19:06)

Alo gradjanine Evrope, Rusija ima vojni budzet veci nego sve zemlje clanice NATO zajedno, ako izuzmemo Ameriku, koja sama ima budzet veci od ostatka NATO-a. Rusija ima tako mocnu armiju da niti jedna vojska na svetu se nece usuditi da ih napade, pa cak ni NATO jer znaju da bi to bio i njihov kraj...Ima ona cuvena fraza koja govori kako su se Ameri hvalili da mogu Zemlju da uniste sedam puta, toliko su mocni. A onda su im Rusi odgovorili da oni mogu da je uniste jednom i da je to sasvim dovoljno. Za par nedelja NATO ni Srbiju nije uspeo da unisti, a kamoli Rusiju.

mail

pre 9 godina

Kada je zakon u pitanju, Srbima tu nista nije jasno. Oni bi kao u Kolumbiji, za prijatelje sve, za neprijatelje nista a za strance po zakonu.

ipak

pre 9 godina

Čudno je kako se neki isčudjavaju što su sudski troškovi tako visoki.Pogledajte vrednost spora preko 110 milijardi.Interesantno koliko su
tek advokati poslali svoj troškovnik.Iz ličnog iskustva u jedoj zemlji EU
znam da na sporove od 80 000 evra su tražili ,kako oni kažu"nagradu"za sebe
od 5000 evra i više, kako god se završilo.

poznavaoc stanja

pre 9 godina

Rusi nikada,ama bas nikada nikome nisu platili u svetu.Setite se samo spoljnotrgovinskog suficite koje je SFRJ imala sa SSSR.Po pravu,kada se zavrsi finansijska godine,zemlje ucesnice podvuku crtu i onaj ko je duzan plati dug.RUSI DECENIJAMA NISU PLACALI SVOJ DUG,NEGO SE IZVOZ IZ SFRJ PLACAO IZ TOPCIDERA.Jedino ko uspeva da se naplati od RUSKE DRZA E SU TAKOZVANI PERACI PARA/tipa brothers Karici/koji rade za RACUN NAJUZEGRUKOVODSTVA RUSIJE-MAFIJE.
RUSIJA JE NAJVECA MASIMA ZA PRANJE NOVCA NA SVETU.

aleksandars

pre 9 godina

Verovatno su Rusi spremni da plate neku normalnu sumu ali ova presuda je preterana. Ako je Jukos vredeo 40 milijardi pre bankrota kako sada treba da plate 50? Amaterski cenim da su spremni da plate 20-30 milijardi da bi zatvorili taj slučaj.
U svakom slučaju, ako se zatezanje sa Rusijom nastavi neće dobiti ni kopejke. Moraće ne samo da dobiju sudsku presudu već i rat protiv Rusije.

joe

pre 9 godina

Ja bih im odstampao 100 mlrd. $ na reciklaznom papiru i platio brate sve u gotovom. A mogu i da ukucaju preko Email-a, da ne trose papir. Ako EU kaze "pa nisu to oni dolari" - odgovor: pa nisu ni ti dolari oni dolari, jer je raskorak sa zlatnom podlogom bio pre II sv. rata. Od tada svako manje-vise stampa sta hoce i koliko hoce - zavisno koliko si mocan. A ovi na istoku nisu bas nemocni - 100 godina naftnih rezervi i nuklearni arsenal. Videcemo, al' ne dao Bog da ovo izmakne kontroli... Onda ima svi da svetlimo u mraku ko sijalice.

Sve nesto ipak kontam da je ovo samo dogovor Rusije i SAD o laganom dizanju tenzije, kako bi sredjivali unutrasnja politicka pitanja (Republikanci su posle Busa otisli u cosak i nemaju nameru tamo da ostanu pola veka, a Putin im je sad brat rodjeni, posto Miladin i milosrdni Albanaci nisu vise zanimljivi...); treba drzati Nemacku pod kontrolom i usput se pripremati za sto bolje pozicije u novom rasporedu snaga - tj. kako izaci na kraj sa Kinom.

Serbinho

pre 9 godina

Da je tuzena Amerika, ne bi dobili ni petoparac, ovako politicki sud koji radi za jednu stranu, radi kao da zivimo u 18 veku, kontrolisani sudovi, mediji, "sloboda" govora i slicno.

Milos

pre 9 godina

Ok, nema šanse da Ukrajina vama plati gas. Šalu na stranu, jako opasna izjava, jer se međunarodne obaveze moraju izvršavati, ko god da je u pitanju, uostalom, Rusija verovatno i sama ima neke procese po osnovu međunarodnog prava gde očekuje ispravljanje nepravde. Jako je opasno tako nešto odbaciti, i još jednom pokazuje u kom pravcu vlast vodi rusku državu - izolacije.

EU Citizen

pre 9 godina

Samo se vi zaluđujte da nećete platiti, ili ćete platiti, ili će vam se jednostavno uzeti, i to s kamatom, i baš me zanima šta će te onda, možda da ratujete s NATO paktom, koji može da vas istambura i na kopnu, i na moru, i u vazduhu, i smanji vam državu za jedno trećinu za par nedelja :)))

ns

pre 9 godina

platicete ko' bele lale na kraju ...
Imaju Rusi para od gasnog sporazuma sa Kinom, prodaju oruzje sirijskom diktatoru toliko godina, tu je i oruzje i sta sve jos sto ide u Iran ... naci ce se ...

Dalibor

pre 9 godina

Proces trajao 10 godina I evo sada, ali bas sada, se zavrsio. Ljudi zaboga pa ni British Petroleum nije toliko vredan a ovo tek neka leva kompanija tamo iz Holandije. Nego, zna se lepo da, posto ne mogu sa Nemackom, Ameri pokusavaju da uniste ruske ekonomske odnose sa Holandijom.

A prosto ne mogu da verujem koliko neki u Srbiji prizeljkuju krah Rusije! Znaci neverovatno i vrlo mazohisticki. Pa zapad nam je ljude ubijao i uranijum sejao po zemlji a jedan broj onih u Srbiji bi im ...

a ko vas je terao?

pre 9 godina

Pa sto ste isli na arbitrazu ako ne nameravate da postupite po njenoj odluci? Arbitraza je dobrovoljna, niko vas nije terao da pristanete na nju.

xRade

pre 9 godina

To je sigurno greska za 65 milijardi za sudske troskove. Drzava Rusija je OTELA naftnu kompaniju od Mihaila i sad je sud presudio da plate. Sta je tu sad sporno? Tako cemo Suboticu platiti odstetu ako nas sudi a kako stoje stvari i Miskovicu. Za godinu dana sama dva dana sudjenja Miskovicu. Sta rade te sudije?

mujcinovic salih

pre 9 godina

Bice tesko naplatiti stetu.Rusi su rekli da ce se zaliti.U svakom slucaju bice interesantno!Ako vec izbegavaju da plate stetu Hodorkovskom mogli bi da plate nase radnike koji su prevareni i sede u nekoj baraci kraj aerodroma "Seremjetovo".Oni su radli a pare im nisu isplacene.Kao i uvek rusi prevare varaju nase radnike?

London

pre 9 godina

Arbitražni sudovi rade na sledećem principu: obe strane daju isti broj članova veća (neka za ovaj primer to bude po jedan član). Zatim ti članovi izaberu još jednog člana u međusobnom dogovru (s obzirom da je u pitanju dogovor obe strane, pretpostavlja se da je taj član nezavisan). Onda oni donesu odluku za koju se sve strane UNAPRED OBAVEŽU da će je poštovati, ma kakva bila.

Dakle, kada slučaj dođe do arbitraže, svi su se saglasili unapred da poštuju odluku.

Strane su, takođe UNAPRED, saglasne da odluka arbitražnog suda postaje pravno važeća i da će se izvršiti uz pomoć sudova, ako bude potrebno. To znači da u ovom slučaju sudovi u bilo kojoj zemlji u kojoj Rusija ima interes (komercijalni ili neki drugi) mogu zapleniti imovinu kako bi naplatili ovu presudu. Tu, na primer, spadaju kompanije koje su u delimičnom vlasništvu države Rusije.

Arbitražni sud je poslednja instanca na čije odluke se ne može uputiti žalba.

zanimljivo

pre 9 godina

@London
Negde sam pročitao da su sudije bile iz Amerike,Kanade i Švajcarske. Da pretpostavimo da je druga strana izabrala sudiju iz SAD,koga su onda izabrali Rusi? Možda se bira između ponuđenih sudija? A ponuda je bila(pretpostavljam) dva Amera,Britanac,Kanađanin,Australijanac,Francuz,Holanđanin,Belgijanc,Šveđanin,Finac... Nigde Kineza,Brazilaca,Srba,Kubanaca,Argentinaca,Indijaca...Smejurija od suda.

Џони Неро

pre 9 godina

Надам се и искрено ти желим да твоја деца, ако их имаш, буду у првим борбеним редовима, тих НАТО снага, када крену да тамбурају Русију.

Dejan

pre 9 godina

Rusija ce vratiti novac akcionarima i platiti sudske troskove kada Zapad bude platio ratnu odstetu zemljama koje je bombardovao u ime sirenja demoNkratije....

Makedonac

pre 9 godina

Pa i Makedonija je dobila spor u Hagu i svi su nam rekli nema veze to sto ste dobili spor, morate se dogovoriti sa Grckom.

Zasto bi Rusija postovala taj sud ? Po meni treba ga ukinuti.

darko

pre 9 godina

nema nijednog koflikta na Svetu , gde englezi ne zabudu nos , ajde neka oni isplate al fajedu za sina snaju i unuce 115 milijardi , Cute kao mis u rupi !!!kod njih ne moze niko protiv drzave a u Rusiji sve moze !!! malo sutra , ceracemo se jossss

AlekS

pre 9 godina

meni samo nije jasno kako 65 milijardi sudskih troškova?
(miki, 28. jul 2014 15:06)

Jasno ko dan. 65 milijardi sudskih troskova + 50 milijardi odstete = 115 milijardi, koliki je bio odstetni zahtev.

lesa

pre 9 godina

ha ha ha deset godina se sudilo i baš u ovim trenucima, kada se pritiska Rusija sa svih strana, stiže i ova presuda. Pa nikada vam neće biti plaćeno. Špekulanti!

R1

pre 9 godina

Ovo su čiste provokacije koje treba na nateraju Putina da zavrne gas EU i izazove bes celog sveta. Nešto slično su radili i sa Miloševićem, Gadafijem, Asadom... ista šema.

Neutralni

pre 9 godina

Ovakvi preslikani instrumenti i pritisci sa malih drzava na jednu veliku silu i drzavu (bez obzira da li se radi o Rusiji ili nekoj drugoj), u jednom trenutku ce eskalirati u odgovor iste te velike drzave, koji neki izgleda i prizeljkuju, a koji ce voditi samo u jednom pravcu ... Usijane glave tom prilikom se sigurno nece rukovoditi sudbinama obicnih ljudi ... Dakle, nazad u pecine ...

Buda Baba

pre 9 godina

Gle slucajnosti,posle deset godina sudjenja,presuda stigla bas sada kada SAD i EU uvode sankcije Rusiji!?
Pre mi se cini da su SAD pre svih,a zatim i njihovi poslusnici u EU,iscrpeli sve energetske izvore u kolonijalnim drzavama,a zatim i onim okupiranim(Bliski Istok,Egipat,Libija),pa su bacili oko na Rusiju!

Odavno se zna,da se SAD nikada nisu pomirile sa cinjenicom da na Rusiju otpada tolika zemljisna povrsina tj. toliki energetski potencijali.
Ova prica sa Ukrajinom nije nista drugo do Trojanski konj tj. pocetak ekonomskog iznurivanja Rusije,kojim bi doveli do krize i nezadovoljstva gradjana,do gradjanskih podela i nereda,do svrgavanja Putina i postavljanja proamericke vlasti,koja bi americkim kompanijama na tacni predala sve prirodne resurse Rusije!

Nisam siguran da ce im uspeti,jer,pitanje je u kojoj ce meri oslabiti Rusiju,a pri tom,Evropa mora opstati bez ruskog gasa i nafte!

Rusi su svesni svega,a odgovor ce gotovo sigurno biti urgentna izgradnja gasovoda prema Kini,kao i selektivno obustavljanje isporuke gasa Evropi!

Topol

pre 9 godina

65 milijardi sudskih troskova ? Jel sudjenje bilo na Jupiteru ? Svakim danom sam sve sigurniji da su ovi totalno pukli kad citam ovakve nebuloze, tipicno ponasanje ocajnika...

Miloš

pre 9 godina

Nije u redu da se "stavi" ovakav naslov a da u tekstu pise nesto sasvim drugo. U tekstu lepo pise da ce Rusija iskoristiti sva pravna sredstva i pouke iz presude, nigde ne pise da je Lavrov rekao: "Nema sanse da platimo". Zamolio bih urednistvo b92 [sic!] da ne podleze pritisku i da neke reci ne vade iz konteksta. Citajuci tekst, dolazi se do zakljucka da ce tuzena strana, u ovom slucaju Rusija, iskoristiti pravo na zalbu. Nigde se ne pominje da nece da plate.

dean

pre 9 godina

simpaticno od EU. 65 milijardi sudskih troskova + sto presuda dolazi bas sad kad se antiruska propaganda širi na sve moguće nacine. Koliko bi onda Šešelj trebao dobiti sa ostalim neduznim Srbima koji su se nasli u vasem kvazi sudu, odsteta iz 2 sv. rata, NATO bombardovanje........?

Biće skoro propast sveta

pre 9 godina

Kakva sprdnja, 65 milijardi (!) dolara sudski troškovi. Pa da su svi advokati i sudski veštaci sveta radili na ovom slučaju ne bi troškovili bili 65 milijardi dolara. I baš je sticaj okolnosti da je desetogodišnji spor rešen upravo sada u jeku ukrajinske krize i katastrofe sa obaranjem putničkog aviona.

Liberalnom kapitalizmu je neophodan novi svetski rat radi preraspodele prirodnih resursa. Neka nam je Bog u pomoći.

ipak

pre 9 godina

Čudno je kako se neki isčudjavaju što su sudski troškovi tako visoki.Pogledajte vrednost spora preko 110 milijardi.Interesantno koliko su
tek advokati poslali svoj troškovnik.Iz ličnog iskustva u jedoj zemlji EU
znam da na sporove od 80 000 evra su tražili ,kako oni kažu"nagradu"za sebe
od 5000 evra i više, kako god se završilo.

Владимир

pre 9 godina

Очекујем рат већих размера... То је то, у припреми. Оно за шта су се НАТО и САД спремали годинама ширећи се на исток је изгледа коначно дошло до задње фазе. Сва ова фарса са Украјином је у служби тога. Сад је питање како ће Русија одговорити, ал мислим да ови неће тако лако да одустану.

dragan

pre 9 godina

Постоји међународни закон за оне који не плате а то је заплена имовине у иностранству. Нама је Русија запленила један миг 29 деведесетих јер нисмо могли платити оправке неколико авиона.

poznavaoc stanja

pre 9 godina

Rusi nikada,ama bas nikada nikome nisu platili u svetu.Setite se samo spoljnotrgovinskog suficite koje je SFRJ imala sa SSSR.Po pravu,kada se zavrsi finansijska godine,zemlje ucesnice podvuku crtu i onaj ko je duzan plati dug.RUSI DECENIJAMA NISU PLACALI SVOJ DUG,NEGO SE IZVOZ IZ SFRJ PLACAO IZ TOPCIDERA.Jedino ko uspeva da se naplati od RUSKE DRZA E SU TAKOZVANI PERACI PARA/tipa brothers Karici/koji rade za RACUN NAJUZEGRUKOVODSTVA RUSIJE-MAFIJE.
RUSIJA JE NAJVECA MASIMA ZA PRANJE NOVCA NA SVETU.

Mare

pre 9 godina

(EU Citizen, 28. jul 2014 19:06)

Alo gradjanine Evrope, Rusija ima vojni budzet veci nego sve zemlje clanice NATO zajedno, ako izuzmemo Ameriku, koja sama ima budzet veci od ostatka NATO-a. Rusija ima tako mocnu armiju da niti jedna vojska na svetu se nece usuditi da ih napade, pa cak ni NATO jer znaju da bi to bio i njihov kraj...Ima ona cuvena fraza koja govori kako su se Ameri hvalili da mogu Zemlju da uniste sedam puta, toliko su mocni. A onda su im Rusi odgovorili da oni mogu da je uniste jednom i da je to sasvim dovoljno. Za par nedelja NATO ni Srbiju nije uspeo da unisti, a kamoli Rusiju.

Kol

pre 9 godina

@(miki, 28. jul 2014 15:06)

Lepo uz nas bankare advokati su ti najgora sorta napravice takve zavrzlame samo da izvuku sto vise para i apsolutno je nebitno kako ce te pare da uzmu!

aleksandars

pre 9 godina

Verovatno su Rusi spremni da plate neku normalnu sumu ali ova presuda je preterana. Ako je Jukos vredeo 40 milijardi pre bankrota kako sada treba da plate 50? Amaterski cenim da su spremni da plate 20-30 milijardi da bi zatvorili taj slučaj.
U svakom slučaju, ako se zatezanje sa Rusijom nastavi neće dobiti ni kopejke. Moraće ne samo da dobiju sudsku presudu već i rat protiv Rusije.

London

pre 9 godina

@(zanimljivo, 28. jul 2014 17:55)

Nebitno je iz koje zemlje su sudije dok god se obe strane slože da oni budu u sudskom veću. Rusija je mogla da predloži amerikanca jer misli da je on najveći autoritet za tu vrstu arbitraže.

Sa sajta Stalnog arbitražnog suda u Hagu: "By AGREEMENT OF THE PARTIES, the cases were heard together before identical arbitral tribunals. The arbitral tribunals were composed of The Hon. L. Yves Fortier PC CC OQ QC of Canada (as Chairman), Dr. Charles Poncet of Switzerland, and Judge Stephen M. Schwebel of the United States of America."

joe

pre 9 godina

Ja bih im odstampao 100 mlrd. $ na reciklaznom papiru i platio brate sve u gotovom. A mogu i da ukucaju preko Email-a, da ne trose papir. Ako EU kaze "pa nisu to oni dolari" - odgovor: pa nisu ni ti dolari oni dolari, jer je raskorak sa zlatnom podlogom bio pre II sv. rata. Od tada svako manje-vise stampa sta hoce i koliko hoce - zavisno koliko si mocan. A ovi na istoku nisu bas nemocni - 100 godina naftnih rezervi i nuklearni arsenal. Videcemo, al' ne dao Bog da ovo izmakne kontroli... Onda ima svi da svetlimo u mraku ko sijalice.

Sve nesto ipak kontam da je ovo samo dogovor Rusije i SAD o laganom dizanju tenzije, kako bi sredjivali unutrasnja politicka pitanja (Republikanci su posle Busa otisli u cosak i nemaju nameru tamo da ostanu pola veka, a Putin im je sad brat rodjeni, posto Miladin i milosrdni Albanaci nisu vise zanimljivi...); treba drzati Nemacku pod kontrolom i usput se pripremati za sto bolje pozicije u novom rasporedu snaga - tj. kako izaci na kraj sa Kinom.

investitor

pre 9 godina

nije dobro prenesena vest, sudski troskovi su 65 miliona dolara ne 65 milijardi. Isto tako British Petroleum ima 20% udela u Rosnjeftu protiv koga je tuzba podneta.
Rusi ce traziti anulaciju u Holandiji i uopste nije realno da plate tu sumu.

mail

pre 9 godina

Kada je zakon u pitanju, Srbima tu nista nije jasno. Oni bi kao u Kolumbiji, za prijatelje sve, za neprijatelje nista a za strance po zakonu.

Serbinho

pre 9 godina

Da je tuzena Amerika, ne bi dobili ni petoparac, ovako politicki sud koji radi za jednu stranu, radi kao da zivimo u 18 veku, kontrolisani sudovi, mediji, "sloboda" govora i slicno.