Nedelja, 27.07.2014.

14:55

Evropa se plaši Putinovog odgovora?

Evropska komisija je pripremila najteže, ekonomske sankcije Rusiji, o kojima do srede treba da se usaglase članice EU, a iz kojih bi bio izuzet sektor gasa.

Izvor: Beta

Evropa se plaši Putinovog odgovora? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

109 Komentari

Sortiraj po:

vera

pre 9 godina

@Ekaterina:
Ja nisam videla, ja cula. Od nasih, od Rusa...Nasi neki idu da rade na nekim platformama u Sibiru. Kaze mi covek super mi je, dobro placeno...Jaoj, a zima? ma kaze on sve ok, vec ko zna koju godinu ide. Ovde komsinica Ruskinja , muz nas, muz stalno radi u Rusiji, ali ne mogu abog deteta malog sa oboje budu tamo jer dete ima astmu i strasno mu je problem da tamo bude. A ja na primer, odem u Egipa, u Tursku, u Pariz, na Tajland, kad ono stotine i stotine i stotine Rusa. Ja ne znam je li to sve iz ta dva grada? Ili mozda imaju parice? Da nis malo izmislila i prepricala neciju lovacku pricu iz kafane?

Aleksandar

pre 9 godina

@(Neupucen, 27. jul 2014 23:59)

Ta nećemo valjda činjenicama da dozvolimo da nam zamute zaljubljeni pogled u 'velikog brata'? Ne, ne, Nemačka će sigurno da propadne bez Rusije, a Rusija će postati ekonomska supersila sa novim dilom koji je napravila sa Kinom. Mi duboko verujemo u to i neće nas neke tamo zvanične brojke i zdrav razum skrenuti sa naše slepe ljubavi/mržnje jer je ona sama bit našeg postojanja...

Aleksandar

pre 9 godina

I to po istoj ceni kao sto prodaje zemljama EU.
(vladimir vladimirovic, 27. jul 2014 15:52)

Malko si loše pročitao tu vest. Kinezi će plaćati upola cene zimi i trećinu cene leti u odnosu na to šta u proseku EU plaća. Da su Kinezi radi da plate cene kakve plaća EU Rusi bi davno opalili šamarčinu 'staroj dami Evropi', al' avaj, ne ide baš to tako...

emirati

pre 9 godina

Ako toliko EU i Amerika brinu za Ukrajinu neka joj daju kredit da vrati i plati potroseni gas iz Rusije.Polako samo - dolazi zima....i Putin isto uvodi sankcije EU, i zavrce gas,pa se grejte i sve radite i proizvodite na struju,i privreda i industrija !?

ameri vs rusi = srbija posmatrac:)

pre 9 godina

Amerima ostalo jos da osvoje Ukrajinu i odradili su posao, ali za to im treba pomoc evrope. Medjutim s druge strane tu je Rusija koja je ekonomski nezavisna (jer ima najvise rudnih bogatstava) i koja kada bi se udruzila sa bratskom im Kinom mogla bi porobiti ceo svet ako bi htela ... tako da stavite prst na celo ... ko ovde zapravo diktira pravila igre a ko igra po tim pravilima. Mi od ovoga nemamo nista i kao mala zemslja najbolje je ostati neutralan i traziti najbolje resenje za svoju zemlju. Ne svidja mi se sto skidaju ove avione ... nevini narod gine bez razloga dok mocnici jure za svojim ideologijama. I jos nesto, ne svidja mi se medijska propaganda Amerike kako kroz filmove, tako i kroz vesti... ima tu dosta licemerja. Takodje rusi da su hteli mogli su staviti tacku na bombardovanje, ali iz nekih razloga to nisu ucinili.

sigurno

pre 9 godina

ameri vs rusi....@ Na ovaj tvoj komentar samo kazem..Dobro jutro Kolumbo!A sto se tice odgovaranja Rusije na provokacije..Upravo je to ono sto bi oni i hteli,naravno da bi dodatno satanizovali Rusiju!Samo sto to moze biti opasna igra mocnih,koja ce da kosta sve druge..A oni ce se po obicaju kad dodje gusto,sakrivati po nekim pripremljenim antinuklearnim bunkerima i opremljenim skrivenim sigurnim tajnim budzacima,za njihove najmilije!Bas kao neki misevi!Nece biti u prvim borbenim redovima,to je sasvim sigurno..A i oni sto odlucuju o zivotu i smrti,nisu mladi..To su vec ocvali starci,koji nemaju mnogo ni da izgube..Jos malo adrenalina ih bas podmladjuje!I zato dobro je sve dok Rusija ne odgovara na te ukrajinske i svake druge provokacije!Dovoljno je reci..ne daj boze da se zli sloze!Posledice bi bile strasne!

o.O

pre 9 godina

Nisam ni na jednoj strani,zelim biti objektivan,ali ako nekog sankcionises,ne mozes biti selektivan ili je tu samo stvar farse.Ne branim zapadnjake,pokazali su se,ali ni Ruse,takodje su se pokazali.Ono gde nastaje problem jeste uzajamna taktika,jer zapad ne moze na Rusiji primenjivati "fore" iz rata sa Srbijom,Irakom,itd.,to je sitna boranija,Rusija voleli je ili ne je sila,narocito zbog toga sto ima gotovo neogranicene resurse,a time i moc i jedina su zemlja koji su sami sebi dovoljni,sto zbog resursa,sto zbog velicine,a boga mi i saveznika,da ne pricam o naoruzanju.S druge strane Rusija ima "zakasnelo paljenje" i stvari sa svojim satelitima resavaju u situaciji novog geopolitickog poretka,kada je to mnogo teze...

mir

pre 9 godina

djuro@ Da li ti mislis da ce ako rasture Rusiju,ti sedeti i gledati!He,he,he..naivcine li i sanjara!Moli boga covece da se ovo sto pre zavrsi!Inace cemo uskoro po zimi umesto grejanja,morati da igramo kazacok da se zagrejemo!Doduse mi imamo nase kolo,kolo,naokolo!A mozda je bolje Uzicko,ono je mnogo brze,pa cemo se pre zagrejati!Naravoucenije..ko drugome jamu kopa,sam u nju upadne!I zato iskuliraj ratove i ratne procene,ocigledno da nisi neki strucnjak za to!I samo pozitivno misli,mozda ti se pozitivno i desi!I ne zaboravi..da dok ti pausalno i odokativno procenjujes..tamo negde ginu neka neduzna deca,ni kriva ni duzna..I zato kad se o ovome govori ne sme da bude nikakve ostrascenosti!Ona nosi sa sobom i konflikt!Mir nam je potreban a ne rat,covece!

Dejan

pre 9 godina

@Neupucen
Slazem se se sa tobom u mnogo cemu, ali moze Nemacka da ima zalihe i za pet godina, dzaba im to kad ostatak Evrope (pretpostavljam) ima za jedva dva-tri meseca.
Znaci Nemci bi dosli u situaciju da opet vade neozbiljnu evropsku boraniju iz go**na, ne zbog toga sto hoce nego sto moraju. Mercedes ne moze da se proda iako je 99,99% gotov jer im fali neko parce plastike koje se pravi u Italiji, a italijanska fabrika ne moze da ga napravi jer je Italija i rasulu.

Druga stvar, sva ta skladista gasa posle moraju da se svejedno napune. Znaci Rusi ce mozda sada ostati pez para, ali ce kasnije prodati duplo.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Da li vi stvarno mislite da Nemacka mari za ruski gas? I da li vi stvarno verujete da USA diktira EU sta ovi treba da rade?...Isto to se dogadja kod nas, a mi smo "slepi i nesposobni" da uradimo ista. Putin, Vucic isti kos. Totalna diktatura je ovom narodu izgleda jedini "spas", posto za bolje ne znaju. Ali, dok se mi osvestimo ode voz ... Evropa lagano odlazi, mladih je sve manje, Srbija ce se, ako ovako nastavi, svesti samo na beogradski pasaluk. Zivi bilo pa videli.
(Freak)
---
Eh,taj "beogradsji pašaluk" je san svih srpskih neprijatelja počev još od Austro-Ugarske monarhije i Turske imperije.Naravno toj "naprednoj i progresivnoj" tezi su se,kao i u ona "dobra stara vremena",odmah pridružili i srpski "janičari".Danas ih ima više nego u vreme Otomanske imperije.Mi ne podržavamo čoveka već PRAVDU gospodine.Uprkos tome što su nas planski osiromašili,prvenstveno ti veliki Evropljani uz pomoć domaćih gnjida,mi još uvek verujemo u PRAVDU.Ne možemo da podržavamo SAD i Nemačku samo zato što smo njihovi "gastarbajteri".Ako nismo apriopri podržavali Turke,koji su nas nabijali na kolac,zar ćemo podržavati silu i nepravdu samo zato što nam je ponudila dnevni provijant?!Ako je Nemačka i Evropa tako odlučna u kažnjavanju Rusije,zašto nisu Nemci ili EU zabranili uvoz gasa iz Rusije?Tako bi najviše pogodili Ruse i Rusiju.Umesto toga oni zabranjuju "Južni tok"?!Možda smo nesposobni gospodine ali,nismo licemeri.To,"debelo" licemerje je na strani onih,koje Vi pokušavate da opravdate.

Duci0167

pre 9 godina

Kako smarate sa tim zaverama Evropa-USA pa neverovatno! Ne brinite za Evropu,sracunali su se oni mnogo bolje nego Rusi. Zar stvarno ima vas koji misle da ce neko biti u dubiozi osim Rusa?

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Doslo vreme da se i Rusija rasturi. Kako ce ici videcemo.
(djuro, 28. jul 2014 02:45)
--------
Kako ste dalekovidi, gospodine?! Da li to iz Vas progovara neko znanje sa kojim, mi ostali, obični gradjani Srbije, nismo upoznati ili, to su samo Vaše pritajene želje?! Mnogi su pokušavali da "rasture" Rusiju, rezultate znamo?!Ne bih želeo da prosustvujem nekom novom "rasturanju" jer se bojim da bi većina stanovnika planete svetleli kao neonke.Obuzdajte Vašu mržnju ako ste zaljublejnik u onaj naš "Put bez alternative" ili, urodjeni defetizam i strah, ako ste Srbin.

Lik

pre 9 godina

Sankcije će pogoditi sve strane ali najviše Rusiju. Glupi Srbi veruju da će Rusija to podneti bez po muke, hoće ali će najviše stradati onaj jadni narod tamo jer Rusija nije nikada previše brinula o svom narodu, milionske žrtve su za njih normalna stvar.
Bolje nam je da gledamo gde smo mi u tom kazanu i kako da, ovako jadni i bedni sačuvamo bar ono što imamo.

Željan ovako bistrih komentatora

pre 9 godina

Neverovatna informacija. Nemacki izvoz 2013 izgleda ovako: 1.Francuska 100,32 milijarde USD, 2.USA 88,38 3.V.Britanija 75,64 4.Holandija 70,95 5.Kina 67,03 6.Austrija 56,18 7.Italija 53,32 8.Svajcarska 7,32 9.Poljska 42,36 10.Belgija 42,25...Dakle Rusija nije ni u prvih 10. Osim toga Rusija bi prestankom izvoza gasa i nafte u Nemacku (ne u EU)gubila 100 miliona dolara DNEVNO. Nemacka uvozi 31% gasa iz Rusije i ima pune tankove rezervi za dve godine. Verovatno bi se u medjuvremenu snasla za nesto skuplji i prljaviji americki gas...........
(Neupucen, 27. jul 2014 23:59)
Zalihe mogu da traju i 10 godina ako se ne troše, nedostatak 35% gasa dovelo bi do takvog skoka cena da bi Nemački proizvodi postali skupi ,to bi dovelo do pada izvoza tako da nije baš to tako "prosto" kako si nam ti neupućeni predstavio.Pored toga Nemačka proda u Rusiji blzu dva miliona automobila, gde će to nadomestiti u SAD ili možda u Italiji, Francuskoj,samo Rusija i Kina mogu da "progutaju" Nemačku proizvodnju Mercedesa i BMV. hemijska industrija zbog nedostatka gasa i viših cena, koja je jedan od stubova Nemačke industrije, za nju bi to bilo bio bi katastrofalno, a dvogodišnje zalihe, o tome je smešno diskutovati. kad bi ovog trenutka Putin samo u prolazu napomenuo o zatvaranju slavina takva bi panika u EU zavladala, korumpirani komesari EU bi možda počeli da piške gas da pojačaju te dogodišnje zalihe gasa.

s t v

pre 9 godina

(mujcinovic salih, 27. jul 2014 18:06)

Sve si lepo objasnio i razložio, ali jednu stvar si zaboravio da objasniš.
Zašto uvoditi sankcije Rusiji?
Zato što podržavaju prava svog naroda u Ukrajini? Smešno.
Kreni od početka nastanka problema i, ako si realan, videćeš da stvari stoje malo drugačije.
Daleko od toga da opravdavam poteze Rusije, ali nisam toliko glup da izjave zapada prihvatam kao notorne činjenice.
Toliko izvrtanje istine, lažnih optužbi, agresivnih naslova, vređajućih izjava nisam u zadnje vreme video, a bilo je sličnih primera (Irak, Libija, Srbija, Egipat, Sirija,...).
Tvoje pravo je, kao i moje, da mislimo svojom glavom i da pričamo šta mislimo, ali realno nas dvojica ne učestvujemo ni u radu skupštine stanara svoje zgrade, a analiziramo svetsku politiku. Besmisleno. Nisu bolji ni ovi ostali "komentatori", ali valjda nam je tako lakše...

Lik

pre 9 godina

Vidim da su ludi Srbi već zauzeli stranu umesto da se sada ućute i da nas nigde nema.
Ej narode, pa mi smo najgora gologuzija u Evropi i treba da gledamo kako da se iz toga iščupamo. Mislite li da će ovo sa EU, US i Rusijom da se završi tek tako? Neće! Vrlo je lako moguće da opet krene jedan svetski rat kolosalnih razmera a nama bi bilo bolje da se mnogo ne kurobecamo jer ima da nas nema.

Freak

pre 9 godina

Pa da li je moguce? Da li vi stvarno mislite da Nemacka mari za ruski gas? I da li vi stvarno verujete da USA diktira EU sta ovi treba da rade? Stvarno podrzavate coveka koji je zakonom zabranio javna okupljanja, koji zatvara neistomisljenike, koji slobodu govora svodi na ono sto njemu odgovara? Isto to se dogadja kod nas, a mi smo "slepi i nesposobni" da uradimo ista. Putin, Vucic isti kos. Totalna diktatura je ovom narodu izgleda jedini "spas", posto za bolje ne znaju. Ali, dok se mi osvestimo ode voz ... Evropa lagano odlazi, mladih je sve manje, Srbija ce se, ako ovako nastavi, svesti samo na beogradski pasaluk. Zivi bilo pa videli.

evroskeptik

pre 9 godina

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je kazao da "ove mere nisu cilj same sebi, već sredstvo da se pregovorima dodje do političkog rešenja ukrajinske krize - što je i dalje glavni prioritet EU".
Ako je nekom ozbiljno stalo do pregovora, zasto se uporno kaznjava jedna strana, a drugoj se daje zeleno svetlo za rat?

ekatarina

pre 9 godina

sankcije nece uticati na rusku ekonomiju?!ko to izmislja?informacija za razmisljanje u rusiji 70 %radnih mesta je u inostranim firmama!skoro sve fabrike su inostrane! sve investicije su inostrane! moskva puna inostranih firmi!gde su ruske investicije?tamo rus krade sto god lose lezi!gaz pa narod ne zivi od gsa i nafte to drzava zivi i nekoliko njenih pulena!primer licno znam da u kalugi i njenoj oblasti skoro sve fabrike su inostrane pocevsi od folkswagena tu su hiljade ihiljade radnih mesta tu je porez tu su pare za budzet!i ko ce vise postradati eu ili rusija?u rusiji zivi samo nekoliko vecih gradova a sve ostalo je na ivici bede!neka mi neko kaze za 300 km od moskve kako narod zivi? da li je neko to video?

stelar

pre 9 godina

putin je igrac i po. svo ovo vreme on drzi konce u ruke a ovi neiskusni zapadni politicari uporno glavom kroz zid vezbaju mentalno neznanje. sto su za par meseci zapadnjaci okrenuli ruskog naroda od evrope ka aziji i drugim lokacijama,putinu bi trebalo godine. ukrajina kao zrtveno jagnje i sjedne i s druge strane treba da shvati gde joj je mesto,da se federalizuje i da stane rusko-evropski posrednik.

Milovan S Nikolić Sombor

pre 9 godina

Neka bude kako bude to je nešto što istorijski pripada malima gde je i naše mesto.Svesku političku krizu veliki i na ovaj način dele malima kako bi njima manje ostalo.
Igra sa Rusijom je mnogo opasnija za Evropu obzirom da je na ruskoj strani BRIK i južna afrika tako da se slika menja
i u pozivu na broj stanovnika na svakoj od strana.
Nije na odmet ni podatak da su konkretni igrači agenti.

djole

pre 9 godina

@analiticar sa znanjem:
Toliko ne znate da uopste niste u stanju ni d aanalizirate. Naprosto, ogromno neznanje, ne gubim vreme dalje...
Neko je pomenuo zlato. Pa sad ne znam zasto analiticari ne idu na sajt npr. Svetske banke, Eurostat-a itd...Rusi iz nekog razloga kupuju vec godinu dana ogromen kolicine zlata. Bukvalno su na primer dosli na 7. mesto. Ovo nije bez veze, a li ce to biti reserzva za placanja, videcemo. Da li ce da ga u nekom trenutku pljusnu negde, rasture neku berzu, ko zna. Dolar izbacuju (cak i Francuzi zele da smanje....)Inace, analiticari, vi ne znate da rusija zaist aima para. Ne samo za zlato, naprosto ima para. Inace, analiticari vajni sto kazu bae. Nije sve u GDP-u. Pogledajte spoljni dug Rusije i EU zemalja. javni dug. Bicete sokirani. Takodje, do pre 10 godina bankrotirala Rusija je otplatila vecinu svojih dugova (Parsiki, Londonski klub, itd). Ovo su ozbiljne stvari,nisu to teme za analiticare iz kafane koji citaju jedne novine uz casicu rakije. A da, putovanja...pa Rusi putuju kao besni, dok nekiz iz EU (mnogi) kredite dizu za putovanje.

Акобогда

pre 9 godina

U vreme hladnog rata, Amerika je u Nemackoj imala 350,000 vojnika a danas ih ima nesto vise od 30,000. Evropa Americi odavno nIie na prvom mestu. Na prvom mestu je Azija i Pacifik. Vama u Srbiji je neko usadio cudnu misao da Nemacka jedva ceka da napravi savez sa Rusijom. Ali eto, samo da nije te Amerike Nemacka bi trcala da udje u Evroazijsku Uniju sa Belorusijom i Kazahstanom. Koji ste vi smesni likovi tamo. Provera realnosti vam je na nuli....
(Analiticar sa znanjem, 27. jul 2014 20:28)

1. Не требају толики војници у Немачкој јер сада није војно угрожена као за време хладног рата.
2. Европа није на првом месту али јесте Русија коју Амери руше преко Европе.
3. Немачка већ јесте у партнерству са Русијом, што преко Северног тока, а наравно рачунају и на баснословне количине руда, шума, нафте и других сировина. Русија добија немачке инвестиције и технологију. Наравно да Амери то сада покушавају да покидају преко Урајине.
4. Обесном каубоју треба објаснити да није јачи од целога света и да ће бити све слабији а то није лако јер је та твоја добра Америка да би доказала да је најача бацила атомске бомбе на насељена места и убила преко сто хиљада људи. Нису их бацили у шуму, њиве не, бацили су их на децу и жене.
5. Цене они памет и зато је купују из целога света јер своју не умеју да произведу изузев политичара и "менаџера", али кад долар пукне а све иде ка томе доћићеш ти кући и пре него си отишао.

Nenad

pre 9 godina

U sta se pretvorio ovaj B92, ne mogu da verujem. Banalni, naruceni tekstovi i komentatori tih tekstova sa obrazovanjem na nivou osnovne skole. Strasno i ajd cao, mene vise necete videti ovde....

Милош

pre 9 godina

Доста је да Русија каже да преко њене територије нема прелета авиона земаља које су увеле санкције... па нека иду около: одустаће први дан.

Gari

pre 9 godina

Sada je valjda svakom iole normalnom jasno kome je jedino odgovaralo rušenje malezijskog aviona, pa njima je cilj da zakuvavaju između EU i Rusije što odavno i rade a oni će opet da ostvaruju svoje sebične interese preko tuđe grbače.

Neupucen

pre 9 godina

ja zaista ne verujem kakvih mozgova medju komentatorima ovde ima. vi stvarno mislite da te ekonomske sankcije ce minimalno pogoditi eu? pa pre neki dan je predsednik udruzenja srednjih i velikih preduzeca nemacke izjavio da ce takve mere zestoko pogoditi nemacku ekonomiju jer trecina nemackog izvoza je u rusiju...
(neverica, 27. jul 2014 19:41)
Neverovatna informacija. Nemacki izvoz 2013 izgleda ovako: 1.Francuska 100,32 milijarde USD, 2.USA 88,38 3.V.Britanija 75,64 4.Holandija 70,95 5.Kina 67,03 6.Austrija 56,18 7.Italija 53,32 8.Svajcarska 7,32 9.Poljska 42,36 10.Belgija 42,25...Dakle Rusija nije ni u prvih 10. Osim toga Rusija bi prestankom izvoza gasa i nafte u Nemacku (ne u EU)gubila 100 miliona dolara DNEVNO. Nemacka uvozi 31% gasa iz Rusije i ima pune tankove rezervi za dve godine. Verovatno bi se u medjuvremenu snasla za nesto skuplji i prljaviji americki gas. Problem bi nastao sa paladijumom kojeg najvise imaju Rusija i Juzna Afrika, a koji je jako bitan za nemacku auto industriju. I pored problema za nemacku privredu koja je 2013 izvezla proizvode za oko 1100 milijardi dolara, a koje bi eventualni prekid trgovine sa Rusijom izazvao, mnogo veci problem bi imala Rusija kojoj je Kina najveci trgovacki partner ali je 2. Nemacka 3.Holandija 4.Ukrajina 5.Italija...

smo gas spasava Putina

pre 9 godina

Vi sto tako lako zavrcete gas objasnite cime ce Rusija puniti budzet, mislite da ce vojska, policija i penzioneri pristati da im se smanji plata za 10, 20% kao u Srbiji ili da im kasni po nekoliko meseci, Putin jeste zabranio opoziziju i spontsno skupljanje naroda ali sumnjam da ce mu taj zakon pomoci kad se dogodi narod,

nemam za rizle

pre 9 godina

Rece mi jedan covek jednom koji je inache sparingovao trenirao sa Putinom, kad sam ga upitao onako neobavezno, kakav je on lik?!! Kaze sine znas kad neko voli da bude mocjan ali bolesno mocjan i sve vreme radi na tome! Ja sad nesto razmisljam pa to silno nuklearno oruzje :-( Bolje da ga nechikaju odosmo svi....

Mmmy

pre 9 godina

Nemogu da verujem koji umovi žive u Srbiji. Pa nije ni čudo što smo tamo gde jesmo. U Nemačkoj većina ne mari mnogo za Rusijom. Sta vi mislite da je Rusija temelj stabilnosti i dobrog života? Pa oni nisu u stanju da naprave kvalitetnu peglu a nesto značajnije. Samo se vi nadajte u vašeg putina i majčicu Rusiju (koja vam prodaje gas pa najvećim cenama) i imaćete najjači standard u Evropi :-)

george

pre 9 godina

ljudi,zivim van Srbije,nije za hvalu nazalost Italy,ovde je pre par godina tj. u zimu izbio konflikt izmedju Rusa i Ukrajine za neplacen gas,oce nece natezali se i opa Rusi zavrnuse ventil ovde je izbio haos ,dok su imali zalihe ok je bilo al kad nestade zalihe nasta haos nema grejanja,fabrike stale itd sve ode lancano ne samo ovde nego i u Austriji ,Nemackoj. Tako da je neko platio dug i idemo dalje.Zato ja smatram da neko namerno gura EU u haos a znase i KO pa i dalje ceznite za njima!Ja to, samo onako napisa da podsetim "Srbe", posto brzo zaboravljaju neke stvari!!!

Pelagija

pre 9 godina

Znate, kad su Nemci u pitanju u odnosu na Ruse i Srbe, mislim da bi trebalo dobro da olade. Poubijali su nekoliko miliona žena i dece i stvarno, ali stvarno trebali bi da se ponašaju prema njima isto kao prema Jevrejima, ili još i poniznije.
Biće da im je mržnja bezgranična. Treba ih se čuvati jer kažu - istorija se ponavlja.

neko

pre 9 godina

Ne znam zato sto vi srbi pricate Glupsti.Raspace EU i ne znam sto.Pa i ako se raspadne recite mi kada su Evropjani ziveli lose ? Kada je gradjanin Nemacke,Francuske,Italije,Engleske ziveo lose? Pre 200,400 ili 800 godina ? nikada.Ja zivim u Eu i znam kako se zivi.Oni kazu kriza kriza al nista ot toga.

Antifriz

pre 9 godina

Mislim da ne pogdjas poentu sa gubicima... Rusi podnose zimu, a ovi drugi je nikako ne podnose.
(Robert, 27. jul 2014 15:57)

Verovatno zato sto u nedostatku votke preko zime, Rusi pioju antifriz, a?
Koja zesca glupost.

Analiticar sa znanjem

pre 9 godina

Rusi su rušenje berlinskog zida trebali usloviti odlaskom američkih i svih ostalih trupa stacioniranih u Nemačkoj. Danas nema teorije da bi nemci uveli sankcije Rusiji, ali plaše se i moraju. USA ovako samo profitira i uvek će biti tako.
(Analiticar bez emocija, 27. jul 2014 17)

U vreme hladnog rata, Amerika je u Nemackoj imala 350,000 vojnika a danas ih ima nesto vise od 30,000. Evropa Americi odavno nIie na prvom mestu. Na prvom mestu je Azija i Pacifik. Vama u Srbiji je neko usadio cudnu misao da Nemacka jedva ceka da napravi savez sa Rusijom. Ali eto, samo da nije te Amerike Nemacka bi trcala da udje u Evroazijsku Uniju sa Belorusijom i Kazahstanom. Koji ste vi smesni likovi tamo. Provera realnosti vam je na nuli. Nije ni cudo sto je Srbija najsiromasnija zemlja Evrope. U danasnje vreme se ceni pamet i marljivost a toga slabo tamo kod vas ima. Pozdrav iz Amerike. Koja ne da Evropi da proglasi Moskvu za svoj glavni grad a genijanog vodju Putina koji nikada ne gresi, za cara Evrope. Eh, samo da nije ove Amerike. Sve bi bilo divno. Belorus bi izmislio internet.

draganbb

pre 9 godina

Najjbolja mi je rečenica gde Zbignjev pita Evropu, ako ne stane na put Rusiji: Hoćete li da postanete satelite. Pa Evropa je najveći satelit u istoriji čovečanstva. Veći, po broju stanovnika, država, snazi ekonomije, vojske, nikada nije postojao. I samo govori bip bip bip (odnosno, tu smo, tu smo i pratimo vas).

mix

pre 9 godina

Ne razumem Rusiju sto odmah ne ospori licence za rad svim americkim kompanijam, sto ne proteraju cocacole i pepsije,i sve druge americke kompanije .ateraju da kidaju sa ruskog trzista. Sve americke investicije da zaustavi u Rusiji i britanske isto tako.Da Merkelicu upozori,da joj da poslednju opomenu,ili da uvede potpuni embargo na uvoz ,ceo uvoz iz Nemacke i to najvaznijih sektora Nemacke, npr masinogradnje i automobila.Znate sta, Rusija moze da izdrzi mnogo vise negozapadne ekonomije, socijalno lakse da podnese tu vrstu ekonomskog rata. Ali, mora da pozuri sa izgradnjom plinovoda prema Kini.Zatim, da udje u remont svih postrojenja za proizvodnju nafte i gasa i drasticno smanji isporuke prema Evropi.Sve sto treba moze da dobije preko Kine i zemalja Briksa. E,tek tada bi Evropa rekla Yenkijima NO! Samo neka oni izazivaju mr Put-In-a!

Mirko

pre 9 godina

Mammy, Istina je da: Nemacki analiticari tvrde da je bez ovih zadnjih privrednih sankcija prema Rusiji Nemacka privreda vec pretrpela štetu do sada 5 milijardi evra, dalje se kaze da od ukupnog izvoza iz Berlina 10% odlazi za Rusiju, firma PCK iz grada Scwedt ima 1500 zaposlenih i godišnje preradi 11,5 miliona tona sirove nafte koju 100% dobija iz Rusije

Raje

pre 9 godina

Analiza "Asia time" pociva na izjavama i pisanju Brzezinski Z. On i jedan od dva sina (jedan americki ambasador u Svedskoj a drugi neka vrsta savetnika sadasnje Ukrainske vlade) su vrlo aktivni u kreiranju americke politike prema Rusiji sa redovnim pisanjem kakvu politiku treba sada voditi.
Ta politika je uperena protiv jacanja Rusije i njenog uticaja u Evropi i Aziji. I sve to zato sto Amerika zeli da zadrzi svoje mesto kao najjaca i najvaznija sila na svetu. Sredstva kojim se koriste se ne biraju.

juca

pre 9 godina

Evropa ima dobre rezerve gasa, oni ne razmisljaju o danas do sutra. Ne shvatate povezanost sveta. Evropa prestaje da kupuje gas, smatra se da imaju rezerve za dve godine. Skoro potpisan gasni sporazum Rusije i Kine. Zasto mislite da bi Kina placala dogovorenu cenu, u ovom slucaju Kina ima ulogu ucenjivaca, itd itd. Zasto se mi bavimo Rusijom, mogli bi malo Srbijom da se bavimo.

neverica

pre 9 godina

ja zaista ne verujem kakvih mozgova medju komentatorima ovde ima. vi stvarno mislite da te ekonomske sankcije ce minimalno pogoditi eu? pa pre neki dan je predsednik udruzenja srednjih i velikih preduzeca nemacke izjavio da ce takve mere zestoko pogoditi nemacku ekonomiju jer trecina nemackog izvoza je u rusiju. pa zato su poslovni ljudi nemacke i ostalih razvijenih zemalja evrope pisali evropskoj komisiji gde ih upozoravaju na pogubnost sankcija po samu eu. nesumnjivo je da ce sankcije pogoditi i rusiju ali evropu ce zestoko jer je privreda i dalje krhka. prosto mi je neverovatno da ljudi ovde pisu nesto bez ikakve logike , rezona i pracenja realnih cinjenica. a posebno mi je smesno i jadno gde na nekim forumima ljudi porede putina i slobu,..,a zaboravljaju jednu malu sitnicu i razliku a to je da je rusija svetska velesila, sa najmocnijim nuklearnim vojnim potencijalom, ekonomski snazna zemlja.

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

@master
O kojim ljudskim pravima Vi govorite?
Kada je "demokratsko" izabrana vlast sa Majdana ustavom ukinula pravo Rusima , kao konstitutivnom narodu, na svoj jezik i kulturu, to nije bilo ugrozavanje ljudskih prava? Ne secam se da se ni EU ni USA i jednom recju oglasila po tom pitanju, a inace je poznato da se ne nisu libili da zarad "ljudskih" prava napadaju suverene drzave (Srbiju, Libiju, Irak.....)

mujcinovic salih

pre 9 godina

Rusi priznaju samo silu!Sankcije treba uvesti.Da ce one imati dejstvo i na EU-ju nije sporno.Ali ako zele da Putina privedu pameti to je jedini nacin.A Putin neka proda naftu kome hoce.Ono sto je vazno sankcije ce ga zesce pogoditi nego EU-ju.Da bi prodavali Kini treba gasovod.Tako nesto napraviti nije jednostavno.Proci ce godine dok to postane operativno.Ono najvaznije cena Kini nece biti kao cena EU-ji.Jednostavno ona ce biti jedini kupac i diktirace uslove?

milorad

pre 9 godina

Robna i regionalna trzista nisu vise sto su nekad bila.Zasto bi Rusija uzvratila zavrtanjem ventila sa gasom..?.posteno receno Putin ni jednog trenutka nikome nije pretio uskracivanjem isporuke gasa,covek pametan i pragmatican.Sve sto SAD I EU zabranjuju od tehnologije do hrane ima ostatak sveta i to u izobilju i po cenama nizim.
Nekome se zavrtanje i odvrtanje gasa stalno vrti u glavi.
Apsolutno sam siguran da Rusija to nece uraditi ni u krajnoj nuzdi,ne zbog para ,ona para ima hleba i sa lebom ima ogreva i gasovitog,tecnog,uglja koje koristi i da nije sankcija.
Nece zavrnuti ventile jer narod i njihove ekonomije u EU nisu zasluzile tu vrstu kazne.

Makedonac

pre 9 godina

Rusi su naucili i na tesko stanje u prevredu ziveti, bar imaju naftu i gas dzaba, hranu takodje imaju kao i mehanizaciju.

Dok Europljani ( Nemci, Francuzi, Italijani, Englezi ) nisu naucili ziveti tesko, vec sad se zale, plate u najrazvijenim delovima italije su 1400 eura, jug radi i za 400 eura.


Nek uvade sankcije pa videcemo ko ce bolje proci, EU je vec sad propala osim Nemacke i par manjih drzava.

Milos

pre 9 godina

Kreira se slika da sad odjednom ceo svet zavisi od Rusije. Preteruje se. Podsećanja radi, prošle gasne krize, kada su Rusi zavrtali gas, nisu gurnule EU u recesiju, nisu gurnule u minus čak ni nas, tako da dosta sa tom pričom.

Analiticar bez emocija

pre 9 godina

Rusi su rušenje berlinskog zida trebali usloviti odlaskom američkih i svih ostalih trupa stacioniranih u Nemačkoj. Danas nema teorije da bi nemci uveli sankcije Rusiji, ali plaše se i moraju. USA ovako samo profitira i uvek će biti tako.

Zozon

pre 9 godina

Sto stalno priče tipa ZAVRNUCE GAS? Pa ne treba ništa da zavrcu nego se poveća cena gasa taman za onoliko kolika je procena da će biti štete od sankcija... Sve super - evropa placa SAD avanture....

Mmmy

pre 9 godina

Nemački analitičari tvrde i da se Rusiji uvedu sankcije Nemačka privreda ne bi mnogo marila! Tako da nemoj ovi Rusofili da misle da Svet nemože da živi bez Rusije!

Zox

pre 9 godina

Siguran sam da bi Putin bio vrlo zadovoljan kad bi Ukrajina (Kijev) predlozili konfederaciju istoka i zapada, onda neku vrstu jake autonomije, ali uz uslov da nema NATO pakta u Ukrajini, da vrate dugove za gas i da nema postavljanja nikakvih raketa u Istocnoju Evropi...

Mislim da bi Putin ovo prihvatio lako, samo sto je ovo farsa kao i prica o demkratiji i onom nesretnom avionu - nece niko mir. Hoce Ameri da odvoje Evropu od sveta pa da joj daju energiju i ostalo na kasicicu. Bice kao sto je EU govorila u Bosni, muslimanskoj stranu:"Nagradicemo vas ako ne pristanete na mir"...

legionar

pre 9 godina

A sta bi se dogodilo ukoliko se Evropa i Rusija sloze?Pa prosto,Amerika bi propala izgubila i uticaj i finansije.Sto nas narod kaze "Uka na vuka,a lisica meso jede".Prava analiza bi bila-Amerika se grcevito bori da rasturi Evropu,kako bi se njihova prezaduzenost smanjila,a privreda uzdigla.Problem nije Ukrajina,ni Rusija,pa ni Evropa.Problem jr iskljucivo Amerika.

Igor

pre 9 godina

@Milos
Podsecanja radi, prosla gasna kriza nije ni blizu one o kojoj se ovde prica. Tada nije zavrnut gas EU nego Ukrajini, preko ostalih gasovoda ( Severni Tok) gas je ipak stizao u EU.
A ipak je u EU zavladala kriza i nije bilo dovoljno gasa ni za grejanje.
U slucaju obustave isporuka gasa, Rusi uopste ne bi slali gas Evropi, tako da se to ne moze porediti.

brm brm

pre 9 godina

Mi nismo ni svesni moci pojedinih drzava kao sto su Rusija, Kina I na trecem mestu SAD uzevsi u obzir da nikada do sada nisu imali pravi ispit patriotizma i nacionalne svesti tj rat na svojoj teritoriji pa se zbog toga ne bih kladio na njih ali ne dao Bog Evropi da nastave da se cackaju Eu ce da pukne kao bubuljica

Dijagnoza

pre 9 godina

Ukoliko Evropa (Nemacka) okrene ledja Rusiji pocinje kraj I raspad EU. (deki, 27. jul 2014 15:59)

Aha, kao sto su i sve bivse Yu republike osim Srbije ostale gladne posle raspada YU.
Sto je babi milo...

sk

pre 9 godina

Sta su im ukinuli? Testeninu iz Italije, curetinu iz Francuske, ajde Nemci i mogu kao nesto, ali bogme ce to i njih udariti po dzepu, a o sankcijama USA ne vredi ni pricati jer su potpuno nedelotvorne. Malo da budem ozbiljniji, te gde pominju bankarski sektor i moze biti nekih trzavica, ali 95% Ruske snage lezi u gasu i nafti, tako da bukvalno sve mogu macku o rep obesiti....Kina kupuje gasa koliko oni mogu ponuditi, isto i nafte, gde ostala Evro-Azijska zona, Indija itd...EU je postala preslaba za Ruse, i pomenute, a SAD koji hoce opet na grbaci Evrope da pazare su potpuno nemocne i jedino od Evrope i mogu traziti neku satisfakciju u svemu..

Dule

pre 9 godina

Stvar je jednostavna,Americi treba rat u Evropi,pa i u svetu i veliko rusenje kako bi se njihova ekonomija uzdigla!U dva prethodna rata su kreditirali i izgradili Evropu,i to im sada isto treba!Jer prakticno je nemoguce voditi rat na njihovom tlu,tako da njihove fabrike za razliku od evropskih mogu neometano da vrse proizvodnju dobara koje ce kasnije prodavati celom svetu.

Jack

pre 9 godina

Posto EU nije uvodila sankcije SAD kada su ovi hegemonisticki "oslobadjali" Avganistan, Irak, Libiju... bilo bi krajnje pogresno da sledeci iskljucivo americke interese pucaju i sebi u nogu uvodjenjem kontraproduktivnih sankcija, sada kada je Rusija "oslobodila" Krim. To se ocekuje od V. Britanije i drugih SAD satelita, koji sa Rusijom takoreci ni nemaju razmenu, ali ako se pogleda nemacki stav, videce se potpuno drugaciji pristup - u izjavama osude, na terenu pre svega vlastiti interesi.

master

pre 9 godina

Radi se o otimanju Krima od Ukrajine a to se protivi zakonima i postovanju ljudskih prava i integriteta.Prema tome ako bi se EU ogradila od svega i gledala samo svoj interes onda bi to znacilo da svako ko je jaci moze da radi sa slabijim sta hoce.Mora se odlucno stati na put onima koji ugrozavaju mir stabilnost ljudska prava i iskoristavaju svoj narod.Putinu je vreme da se predomisli jer igra na pogresnu kartu,sto se vise bude natezao i muvao teze ce se izvuci iz mulja koji je sam stvorio.Zatvoriti slavinu je lako,ali ce to njegov narod osetiti vise nego drugi,jer oni od toga i zive prodavajuci ga,a kada nema para od gasa se stomak nece najesti.Putin se gadno preracunao,sada mu je ma koliko bio mocan tesko da se izvuce olako,jer dugorocne sankcije uniste svaku silu.

vladimir vladimirovic

pre 9 godina

Ugovor decenije koji je nedavno potpisao Putin u Kini si zaboravio?
Rusija moze komotno sav gas da preusmeri u Kinu. I to po istoj ceni kao sto prodaje zemljama EU.

Poster

pre 9 godina

Koja je ovo gomila birokratskih idiota na celu s Obamom. Oni su spremni da upropaste svetsku ekonomiju zbog nadgornjavanja s Rusijom oko Ukrajine za koju ih zabole. Jedino sumnjam da im je to i jedini cilj, da naprave haos i po ko zna koji put se obogate. hohstapleri najgore vrste.

Zole

pre 9 godina

Rusija neće uzvracati do septembra, dok malo ne zahladi. Prva mera ce biti smanjenje isporuka gasa za 10%. Druga mera ce biti isporuka gasa za 20%. Kad Evropljani pocnu da grle mlake radijatore, onda ce biti druga priča.

Bojan

pre 9 godina

Bez toga da ulazimo u to ko je a ko nije u pravu u ovoj situaciji, svidja mi se sto je gas izuzet iz paketa sankcija. Bilo bi lepo da Rusi sami sebi uvedu sankcije na izvoz gasa u EU. A svidjaju mi se i amerikanci, licemerje postaje sinonim za SAD.

Микица

pre 9 godina

@NN

Занимљиво како нико не очекује да Руси купују руско као што Немци купују немачко, Французи француско, Британци британско...

Ах, да, у питању је комплекс ниже вредности.

Defense of the Ancients

pre 9 godina

Za sve je kriv ovaj Armani nazovi precednik koji mnogo okleva a i Ruska vlada nemaju oni petlje . Videcete da ce podviti rep jos ce i finansirati izgradnju nato baza u Ukrajini koliko su glupi . Da je Putin pritisnuo Janukovica do ovoga ne bi doslo . Samo su mogli da mu zaprete da ce mu napraviti ovo sto prave sada a oni mu jos dali azil sto je Evropi i Americi poklonio 90 % Ukrajine , pa vecih idi**ta od Rusa nema . Sada neka uzivaju u Sankcijama a mogla je samo Janukoviceva Ukrajina da bude pod sankcijama ovako kazem gluplje politicare Ruski narod nije mogo da izabere , sta vec ni Ameri ne bi mogli goru vladu da im postave .

LuDI MiloJKo

pre 9 godina

Hahahahahahaaha snila baba što joj milo bilo. Evropska komisija je pripremila najteže, ekonomske sankcije Rusiji iz kojih bi bio izuzet sektor gasa!

Dr

pre 9 godina

Ono sto treba pitati Putina je koja je prva meta u Evropi koju ce raketa Buvala da izbrise sa lica Zemlje. Glasam da je to London, posto su oni najglasniji i kolovodje u ovom ratu protiv Rusije.

Nenad11

pre 9 godina

Kada dodje zima, jedan dan bez gasa ce delovati jako strasno, odmah ce se doci do dogovora kada austriji, nemackoj, italiji bude frka za gas za gasne elektrane i grejanje

NN

pre 9 godina

Pa u trgovinskom ratu EU i Rusije, EU ne moze da izgubi . Rusi mogu jedino da zavrnu gas za gas i naftu EU i sta onda, opet su Rusi na gubitku jer nemaju kome da prodaju taj gas i naftu i onda im opet budzet opada, drugo pa nije Ruskoj trziste toliko veliko i bogato da ce strane kompanije propasti ako ne prodaju patike, garderobu, kola i satove bogatim rusima. Kao drugo ti bogati Rusi ce robu kupovati u zemljama EU tj nece je kupovati u Moskovskim trznim centrima....Trziste EU ima preko 500 milinoa stanovnika a Rusko svega 150 miliona.

djole

pre 9 godina

Gde su dokazi za avion? svi mi koji pratimo vise medija i izvora informacija sve vise uvidjamo da ga nisu Rusi skinuli. Leteo je ukrajinski avion pored, verovatno kao mamac. Nema objasnjenja zasto je naglo promenio standardnu putanju, vreme nije bilo lose, to su gluposti. Zasto su Ukrajinci unistili dokaze - komunikaciju ukr.kontrole leta i pilota?
A sto Ukrajinci ubijaju civile raketama Grad? Evo vam najnovija vest na B92. Ubijaju civile.
Znaci, od juce, ne mrzim SAD vec pocinje EU da mi se gadi toliko da zaista zelim da im se zavrne gas, ali nazalost tu smo i mi i Bosanci i Bugari i Hrvati i Madjari itd.

tt

pre 9 godina

List iz Hong Konga je verovatno u pravu i daje , u stvari pravi uzrok nastavka rata u Ukrajini i uzrok nepristajanja vlasti iz Kijeva (pod uticajem Obamine administracije) na primirje i resavanje sukoba pregovorima. SAD po svaku cenu zeli sukob Nemacke i EU sa Rusijom i prekid sve vece ekonomske, time i politicke saradnje (koja u problem stavlja americku ekonomiju). Putin, cija je zelja da zastiti Ruse na istoku Ukrajine od napada u pocetku desnicarskih fasistickih snaga shvatljiva, pokusava da ne udje u rat ali je pitanje do kada ce to moci. Mislim da ovde ogromnu ulogu mora da ima Angela Merkel i da vec jednom lupi sakom o sto i natera vlast u Kijevu da prekine ofanzivu i da se zapocnu pregovori. Nemacko upadljivo cutanje je omogucilo americku inicijativu (iz prethodne zatecenosti) u potpirivanju gradjanskog rata i ocigledno jacanje nove ekonomske krize u Evropi (sto odgovara SADu).

ma ajde

pre 9 godina

Barozo, kao Solana nekad da se oduzi americkoj administraciji?
Ali od ovoga sada nema nista, Francuska, Nemacka, Italija, Spanija ... gledaju svoj, a ne americki interes!

Sunce Slobode

pre 9 godina

Avgust, septembar pa oktobar. . . pocinju hladniji dani, valjalo bi se grejati, stara damo Evropo. Nemas vise snage u rukama, da seces tudje sume, a ni kosti nisu vise jake da trpe mraz i hladnocu zarad histerije svalera od preko Atlantika. Razmisli jos jednom, nece te grejati zimus nafta iz Teksasa, u to budi sigurna. . .

Miki

pre 9 godina

Ovo besmisleno potenciranje sa sankcijama pokazuje i dokazuje ko je smislio i isplanirao celu stvar ... ali Rusija nije Srbija pa da joj se mogu poturati besmislice tipa - sankcije bez gasnog dela ... zamislite dete koje kaznjava svoje roditelje odbijanjem sve hrane sem cokolade ;)

sava

pre 9 godina

Ukrajina je za USA izgubljena bar veliki deo. Jedino sta ce dobiti sa EU izbeglice u milionima jer su osiromasili drzavu i podrzali gradjanski rat kao u YU Razlog sankcija jer ne mogu da veruju sta im se desava. Sankcije ce na prvom mestu njih da udare jer su u stravicnoj ekonomskoj krizi. A Rusi imaju istorijsku sansu da vise nikad ne zavise od njih i da se okrenu Kini, Indiji, J. Americi.Tako da Putin uziva u USA sankcijama. Pitanje je da li oni zaista misle da ce Rusija da ustukne zbog sankcija? Tragicno

Poster

pre 9 godina

Koja je ovo gomila birokratskih idiota na celu s Obamom. Oni su spremni da upropaste svetsku ekonomiju zbog nadgornjavanja s Rusijom oko Ukrajine za koju ih zabole. Jedino sumnjam da im je to i jedini cilj, da naprave haos i po ko zna koji put se obogate. hohstapleri najgore vrste.

Bojan

pre 9 godina

Bez toga da ulazimo u to ko je a ko nije u pravu u ovoj situaciji, svidja mi se sto je gas izuzet iz paketa sankcija. Bilo bi lepo da Rusi sami sebi uvedu sankcije na izvoz gasa u EU. A svidjaju mi se i amerikanci, licemerje postaje sinonim za SAD.

LuDI MiloJKo

pre 9 godina

Hahahahahahaaha snila baba što joj milo bilo. Evropska komisija je pripremila najteže, ekonomske sankcije Rusiji iz kojih bi bio izuzet sektor gasa!

Sunce Slobode

pre 9 godina

Avgust, septembar pa oktobar. . . pocinju hladniji dani, valjalo bi se grejati, stara damo Evropo. Nemas vise snage u rukama, da seces tudje sume, a ni kosti nisu vise jake da trpe mraz i hladnocu zarad histerije svalera od preko Atlantika. Razmisli jos jednom, nece te grejati zimus nafta iz Teksasa, u to budi sigurna. . .

vladimir vladimirovic

pre 9 godina

Ugovor decenije koji je nedavno potpisao Putin u Kini si zaboravio?
Rusija moze komotno sav gas da preusmeri u Kinu. I to po istoj ceni kao sto prodaje zemljama EU.

Dr

pre 9 godina

Ono sto treba pitati Putina je koja je prva meta u Evropi koju ce raketa Buvala da izbrise sa lica Zemlje. Glasam da je to London, posto su oni najglasniji i kolovodje u ovom ratu protiv Rusije.

sava

pre 9 godina

Ukrajina je za USA izgubljena bar veliki deo. Jedino sta ce dobiti sa EU izbeglice u milionima jer su osiromasili drzavu i podrzali gradjanski rat kao u YU Razlog sankcija jer ne mogu da veruju sta im se desava. Sankcije ce na prvom mestu njih da udare jer su u stravicnoj ekonomskoj krizi. A Rusi imaju istorijsku sansu da vise nikad ne zavise od njih i da se okrenu Kini, Indiji, J. Americi.Tako da Putin uziva u USA sankcijama. Pitanje je da li oni zaista misle da ce Rusija da ustukne zbog sankcija? Tragicno

Zozon

pre 9 godina

Sto stalno priče tipa ZAVRNUCE GAS? Pa ne treba ništa da zavrcu nego se poveća cena gasa taman za onoliko kolika je procena da će biti štete od sankcija... Sve super - evropa placa SAD avanture....

djole

pre 9 godina

Gde su dokazi za avion? svi mi koji pratimo vise medija i izvora informacija sve vise uvidjamo da ga nisu Rusi skinuli. Leteo je ukrajinski avion pored, verovatno kao mamac. Nema objasnjenja zasto je naglo promenio standardnu putanju, vreme nije bilo lose, to su gluposti. Zasto su Ukrajinci unistili dokaze - komunikaciju ukr.kontrole leta i pilota?
A sto Ukrajinci ubijaju civile raketama Grad? Evo vam najnovija vest na B92. Ubijaju civile.
Znaci, od juce, ne mrzim SAD vec pocinje EU da mi se gadi toliko da zaista zelim da im se zavrne gas, ali nazalost tu smo i mi i Bosanci i Bugari i Hrvati i Madjari itd.

Miki

pre 9 godina

Ovo besmisleno potenciranje sa sankcijama pokazuje i dokazuje ko je smislio i isplanirao celu stvar ... ali Rusija nije Srbija pa da joj se mogu poturati besmislice tipa - sankcije bez gasnog dela ... zamislite dete koje kaznjava svoje roditelje odbijanjem sve hrane sem cokolade ;)

Zole

pre 9 godina

Rusija neće uzvracati do septembra, dok malo ne zahladi. Prva mera ce biti smanjenje isporuka gasa za 10%. Druga mera ce biti isporuka gasa za 20%. Kad Evropljani pocnu da grle mlake radijatore, onda ce biti druga priča.

Jack

pre 9 godina

Posto EU nije uvodila sankcije SAD kada su ovi hegemonisticki "oslobadjali" Avganistan, Irak, Libiju... bilo bi krajnje pogresno da sledeci iskljucivo americke interese pucaju i sebi u nogu uvodjenjem kontraproduktivnih sankcija, sada kada je Rusija "oslobodila" Krim. To se ocekuje od V. Britanije i drugih SAD satelita, koji sa Rusijom takoreci ni nemaju razmenu, ali ako se pogleda nemacki stav, videce se potpuno drugaciji pristup - u izjavama osude, na terenu pre svega vlastiti interesi.

tt

pre 9 godina

List iz Hong Konga je verovatno u pravu i daje , u stvari pravi uzrok nastavka rata u Ukrajini i uzrok nepristajanja vlasti iz Kijeva (pod uticajem Obamine administracije) na primirje i resavanje sukoba pregovorima. SAD po svaku cenu zeli sukob Nemacke i EU sa Rusijom i prekid sve vece ekonomske, time i politicke saradnje (koja u problem stavlja americku ekonomiju). Putin, cija je zelja da zastiti Ruse na istoku Ukrajine od napada u pocetku desnicarskih fasistickih snaga shvatljiva, pokusava da ne udje u rat ali je pitanje do kada ce to moci. Mislim da ovde ogromnu ulogu mora da ima Angela Merkel i da vec jednom lupi sakom o sto i natera vlast u Kijevu da prekine ofanzivu i da se zapocnu pregovori. Nemacko upadljivo cutanje je omogucilo americku inicijativu (iz prethodne zatecenosti) u potpirivanju gradjanskog rata i ocigledno jacanje nove ekonomske krize u Evropi (sto odgovara SADu).

george

pre 9 godina

ljudi,zivim van Srbije,nije za hvalu nazalost Italy,ovde je pre par godina tj. u zimu izbio konflikt izmedju Rusa i Ukrajine za neplacen gas,oce nece natezali se i opa Rusi zavrnuse ventil ovde je izbio haos ,dok su imali zalihe ok je bilo al kad nestade zalihe nasta haos nema grejanja,fabrike stale itd sve ode lancano ne samo ovde nego i u Austriji ,Nemackoj. Tako da je neko platio dug i idemo dalje.Zato ja smatram da neko namerno gura EU u haos a znase i KO pa i dalje ceznite za njima!Ja to, samo onako napisa da podsetim "Srbe", posto brzo zaboravljaju neke stvari!!!

Dule

pre 9 godina

Stvar je jednostavna,Americi treba rat u Evropi,pa i u svetu i veliko rusenje kako bi se njihova ekonomija uzdigla!U dva prethodna rata su kreditirali i izgradili Evropu,i to im sada isto treba!Jer prakticno je nemoguce voditi rat na njihovom tlu,tako da njihove fabrike za razliku od evropskih mogu neometano da vrse proizvodnju dobara koje ce kasnije prodavati celom svetu.

Nenad11

pre 9 godina

Kada dodje zima, jedan dan bez gasa ce delovati jako strasno, odmah ce se doci do dogovora kada austriji, nemackoj, italiji bude frka za gas za gasne elektrane i grejanje

legionar

pre 9 godina

A sta bi se dogodilo ukoliko se Evropa i Rusija sloze?Pa prosto,Amerika bi propala izgubila i uticaj i finansije.Sto nas narod kaze "Uka na vuka,a lisica meso jede".Prava analiza bi bila-Amerika se grcevito bori da rasturi Evropu,kako bi se njihova prezaduzenost smanjila,a privreda uzdigla.Problem nije Ukrajina,ni Rusija,pa ni Evropa.Problem jr iskljucivo Amerika.

sk

pre 9 godina

Sta su im ukinuli? Testeninu iz Italije, curetinu iz Francuske, ajde Nemci i mogu kao nesto, ali bogme ce to i njih udariti po dzepu, a o sankcijama USA ne vredi ni pricati jer su potpuno nedelotvorne. Malo da budem ozbiljniji, te gde pominju bankarski sektor i moze biti nekih trzavica, ali 95% Ruske snage lezi u gasu i nafti, tako da bukvalno sve mogu macku o rep obesiti....Kina kupuje gasa koliko oni mogu ponuditi, isto i nafte, gde ostala Evro-Azijska zona, Indija itd...EU je postala preslaba za Ruse, i pomenute, a SAD koji hoce opet na grbaci Evrope da pazare su potpuno nemocne i jedino od Evrope i mogu traziti neku satisfakciju u svemu..

Makedonac

pre 9 godina

Rusi su naucili i na tesko stanje u prevredu ziveti, bar imaju naftu i gas dzaba, hranu takodje imaju kao i mehanizaciju.

Dok Europljani ( Nemci, Francuzi, Italijani, Englezi ) nisu naucili ziveti tesko, vec sad se zale, plate u najrazvijenim delovima italije su 1400 eura, jug radi i za 400 eura.


Nek uvade sankcije pa videcemo ko ce bolje proci, EU je vec sad propala osim Nemacke i par manjih drzava.

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

@master
O kojim ljudskim pravima Vi govorite?
Kada je "demokratsko" izabrana vlast sa Majdana ustavom ukinula pravo Rusima , kao konstitutivnom narodu, na svoj jezik i kulturu, to nije bilo ugrozavanje ljudskih prava? Ne secam se da se ni EU ni USA i jednom recju oglasila po tom pitanju, a inace je poznato da se ne nisu libili da zarad "ljudskih" prava napadaju suverene drzave (Srbiju, Libiju, Irak.....)

Микица

pre 9 godina

@NN

Занимљиво како нико не очекује да Руси купују руско као што Немци купују немачко, Французи француско, Британци британско...

Ах, да, у питању је комплекс ниже вредности.

ma ajde

pre 9 godina

Barozo, kao Solana nekad da se oduzi americkoj administraciji?
Ali od ovoga sada nema nista, Francuska, Nemacka, Italija, Spanija ... gledaju svoj, a ne americki interes!

neverica

pre 9 godina

ja zaista ne verujem kakvih mozgova medju komentatorima ovde ima. vi stvarno mislite da te ekonomske sankcije ce minimalno pogoditi eu? pa pre neki dan je predsednik udruzenja srednjih i velikih preduzeca nemacke izjavio da ce takve mere zestoko pogoditi nemacku ekonomiju jer trecina nemackog izvoza je u rusiju. pa zato su poslovni ljudi nemacke i ostalih razvijenih zemalja evrope pisali evropskoj komisiji gde ih upozoravaju na pogubnost sankcija po samu eu. nesumnjivo je da ce sankcije pogoditi i rusiju ali evropu ce zestoko jer je privreda i dalje krhka. prosto mi je neverovatno da ljudi ovde pisu nesto bez ikakve logike , rezona i pracenja realnih cinjenica. a posebno mi je smesno i jadno gde na nekim forumima ljudi porede putina i slobu,..,a zaboravljaju jednu malu sitnicu i razliku a to je da je rusija svetska velesila, sa najmocnijim nuklearnim vojnim potencijalom, ekonomski snazna zemlja.

brm brm

pre 9 godina

Mi nismo ni svesni moci pojedinih drzava kao sto su Rusija, Kina I na trecem mestu SAD uzevsi u obzir da nikada do sada nisu imali pravi ispit patriotizma i nacionalne svesti tj rat na svojoj teritoriji pa se zbog toga ne bih kladio na njih ali ne dao Bog Evropi da nastave da se cackaju Eu ce da pukne kao bubuljica

Analiticar bez emocija

pre 9 godina

Rusi su rušenje berlinskog zida trebali usloviti odlaskom američkih i svih ostalih trupa stacioniranih u Nemačkoj. Danas nema teorije da bi nemci uveli sankcije Rusiji, ali plaše se i moraju. USA ovako samo profitira i uvek će biti tako.

Zox

pre 9 godina

Siguran sam da bi Putin bio vrlo zadovoljan kad bi Ukrajina (Kijev) predlozili konfederaciju istoka i zapada, onda neku vrstu jake autonomije, ali uz uslov da nema NATO pakta u Ukrajini, da vrate dugove za gas i da nema postavljanja nikakvih raketa u Istocnoju Evropi...

Mislim da bi Putin ovo prihvatio lako, samo sto je ovo farsa kao i prica o demkratiji i onom nesretnom avionu - nece niko mir. Hoce Ameri da odvoje Evropu od sveta pa da joj daju energiju i ostalo na kasicicu. Bice kao sto je EU govorila u Bosni, muslimanskoj stranu:"Nagradicemo vas ako ne pristanete na mir"...

Gari

pre 9 godina

Sada je valjda svakom iole normalnom jasno kome je jedino odgovaralo rušenje malezijskog aviona, pa njima je cilj da zakuvavaju između EU i Rusije što odavno i rade a oni će opet da ostvaruju svoje sebične interese preko tuđe grbače.

Pelagija

pre 9 godina

Znate, kad su Nemci u pitanju u odnosu na Ruse i Srbe, mislim da bi trebalo dobro da olade. Poubijali su nekoliko miliona žena i dece i stvarno, ali stvarno trebali bi da se ponašaju prema njima isto kao prema Jevrejima, ili još i poniznije.
Biće da im je mržnja bezgranična. Treba ih se čuvati jer kažu - istorija se ponavlja.

draganbb

pre 9 godina

Najjbolja mi je rečenica gde Zbignjev pita Evropu, ako ne stane na put Rusiji: Hoćete li da postanete satelite. Pa Evropa je najveći satelit u istoriji čovečanstva. Veći, po broju stanovnika, država, snazi ekonomije, vojske, nikada nije postojao. I samo govori bip bip bip (odnosno, tu smo, tu smo i pratimo vas).

milorad

pre 9 godina

Robna i regionalna trzista nisu vise sto su nekad bila.Zasto bi Rusija uzvratila zavrtanjem ventila sa gasom..?.posteno receno Putin ni jednog trenutka nikome nije pretio uskracivanjem isporuke gasa,covek pametan i pragmatican.Sve sto SAD I EU zabranjuju od tehnologije do hrane ima ostatak sveta i to u izobilju i po cenama nizim.
Nekome se zavrtanje i odvrtanje gasa stalno vrti u glavi.
Apsolutno sam siguran da Rusija to nece uraditi ni u krajnoj nuzdi,ne zbog para ,ona para ima hleba i sa lebom ima ogreva i gasovitog,tecnog,uglja koje koristi i da nije sankcija.
Nece zavrnuti ventile jer narod i njihove ekonomije u EU nisu zasluzile tu vrstu kazne.

Igor

pre 9 godina

@Milos
Podsecanja radi, prosla gasna kriza nije ni blizu one o kojoj se ovde prica. Tada nije zavrnut gas EU nego Ukrajini, preko ostalih gasovoda ( Severni Tok) gas je ipak stizao u EU.
A ipak je u EU zavladala kriza i nije bilo dovoljno gasa ni za grejanje.
U slucaju obustave isporuka gasa, Rusi uopste ne bi slali gas Evropi, tako da se to ne moze porediti.

mix

pre 9 godina

Ne razumem Rusiju sto odmah ne ospori licence za rad svim americkim kompanijam, sto ne proteraju cocacole i pepsije,i sve druge americke kompanije .ateraju da kidaju sa ruskog trzista. Sve americke investicije da zaustavi u Rusiji i britanske isto tako.Da Merkelicu upozori,da joj da poslednju opomenu,ili da uvede potpuni embargo na uvoz ,ceo uvoz iz Nemacke i to najvaznijih sektora Nemacke, npr masinogradnje i automobila.Znate sta, Rusija moze da izdrzi mnogo vise negozapadne ekonomije, socijalno lakse da podnese tu vrstu ekonomskog rata. Ali, mora da pozuri sa izgradnjom plinovoda prema Kini.Zatim, da udje u remont svih postrojenja za proizvodnju nafte i gasa i drasticno smanji isporuke prema Evropi.Sve sto treba moze da dobije preko Kine i zemalja Briksa. E,tek tada bi Evropa rekla Yenkijima NO! Samo neka oni izazivaju mr Put-In-a!

Raje

pre 9 godina

Analiza "Asia time" pociva na izjavama i pisanju Brzezinski Z. On i jedan od dva sina (jedan americki ambasador u Svedskoj a drugi neka vrsta savetnika sadasnje Ukrainske vlade) su vrlo aktivni u kreiranju americke politike prema Rusiji sa redovnim pisanjem kakvu politiku treba sada voditi.
Ta politika je uperena protiv jacanja Rusije i njenog uticaja u Evropi i Aziji. I sve to zato sto Amerika zeli da zadrzi svoje mesto kao najjaca i najvaznija sila na svetu. Sredstva kojim se koriste se ne biraju.

Mirko

pre 9 godina

Mammy, Istina je da: Nemacki analiticari tvrde da je bez ovih zadnjih privrednih sankcija prema Rusiji Nemacka privreda vec pretrpela štetu do sada 5 milijardi evra, dalje se kaze da od ukupnog izvoza iz Berlina 10% odlazi za Rusiju, firma PCK iz grada Scwedt ima 1500 zaposlenih i godišnje preradi 11,5 miliona tona sirove nafte koju 100% dobija iz Rusije

Mmmy

pre 9 godina

Nemogu da verujem koji umovi žive u Srbiji. Pa nije ni čudo što smo tamo gde jesmo. U Nemačkoj većina ne mari mnogo za Rusijom. Sta vi mislite da je Rusija temelj stabilnosti i dobrog života? Pa oni nisu u stanju da naprave kvalitetnu peglu a nesto značajnije. Samo se vi nadajte u vašeg putina i majčicu Rusiju (koja vam prodaje gas pa najvećim cenama) i imaćete najjači standard u Evropi :-)

Analiticar sa znanjem

pre 9 godina

Rusi su rušenje berlinskog zida trebali usloviti odlaskom američkih i svih ostalih trupa stacioniranih u Nemačkoj. Danas nema teorije da bi nemci uveli sankcije Rusiji, ali plaše se i moraju. USA ovako samo profitira i uvek će biti tako.
(Analiticar bez emocija, 27. jul 2014 17)

U vreme hladnog rata, Amerika je u Nemackoj imala 350,000 vojnika a danas ih ima nesto vise od 30,000. Evropa Americi odavno nIie na prvom mestu. Na prvom mestu je Azija i Pacifik. Vama u Srbiji je neko usadio cudnu misao da Nemacka jedva ceka da napravi savez sa Rusijom. Ali eto, samo da nije te Amerike Nemacka bi trcala da udje u Evroazijsku Uniju sa Belorusijom i Kazahstanom. Koji ste vi smesni likovi tamo. Provera realnosti vam je na nuli. Nije ni cudo sto je Srbija najsiromasnija zemlja Evrope. U danasnje vreme se ceni pamet i marljivost a toga slabo tamo kod vas ima. Pozdrav iz Amerike. Koja ne da Evropi da proglasi Moskvu za svoj glavni grad a genijanog vodju Putina koji nikada ne gresi, za cara Evrope. Eh, samo da nije ove Amerike. Sve bi bilo divno. Belorus bi izmislio internet.

neko

pre 9 godina

Ne znam zato sto vi srbi pricate Glupsti.Raspace EU i ne znam sto.Pa i ako se raspadne recite mi kada su Evropjani ziveli lose ? Kada je gradjanin Nemacke,Francuske,Italije,Engleske ziveo lose? Pre 200,400 ili 800 godina ? nikada.Ja zivim u Eu i znam kako se zivi.Oni kazu kriza kriza al nista ot toga.

NN

pre 9 godina

Pa u trgovinskom ratu EU i Rusije, EU ne moze da izgubi . Rusi mogu jedino da zavrnu gas za gas i naftu EU i sta onda, opet su Rusi na gubitku jer nemaju kome da prodaju taj gas i naftu i onda im opet budzet opada, drugo pa nije Ruskoj trziste toliko veliko i bogato da ce strane kompanije propasti ako ne prodaju patike, garderobu, kola i satove bogatim rusima. Kao drugo ti bogati Rusi ce robu kupovati u zemljama EU tj nece je kupovati u Moskovskim trznim centrima....Trziste EU ima preko 500 milinoa stanovnika a Rusko svega 150 miliona.

Dijagnoza

pre 9 godina

Ukoliko Evropa (Nemacka) okrene ledja Rusiji pocinje kraj I raspad EU. (deki, 27. jul 2014 15:59)

Aha, kao sto su i sve bivse Yu republike osim Srbije ostale gladne posle raspada YU.
Sto je babi milo...

master

pre 9 godina

Radi se o otimanju Krima od Ukrajine a to se protivi zakonima i postovanju ljudskih prava i integriteta.Prema tome ako bi se EU ogradila od svega i gledala samo svoj interes onda bi to znacilo da svako ko je jaci moze da radi sa slabijim sta hoce.Mora se odlucno stati na put onima koji ugrozavaju mir stabilnost ljudska prava i iskoristavaju svoj narod.Putinu je vreme da se predomisli jer igra na pogresnu kartu,sto se vise bude natezao i muvao teze ce se izvuci iz mulja koji je sam stvorio.Zatvoriti slavinu je lako,ali ce to njegov narod osetiti vise nego drugi,jer oni od toga i zive prodavajuci ga,a kada nema para od gasa se stomak nece najesti.Putin se gadno preracunao,sada mu je ma koliko bio mocan tesko da se izvuce olako,jer dugorocne sankcije uniste svaku silu.

Milos

pre 9 godina

Kreira se slika da sad odjednom ceo svet zavisi od Rusije. Preteruje se. Podsećanja radi, prošle gasne krize, kada su Rusi zavrtali gas, nisu gurnule EU u recesiju, nisu gurnule u minus čak ni nas, tako da dosta sa tom pričom.

Neupucen

pre 9 godina

ja zaista ne verujem kakvih mozgova medju komentatorima ovde ima. vi stvarno mislite da te ekonomske sankcije ce minimalno pogoditi eu? pa pre neki dan je predsednik udruzenja srednjih i velikih preduzeca nemacke izjavio da ce takve mere zestoko pogoditi nemacku ekonomiju jer trecina nemackog izvoza je u rusiju...
(neverica, 27. jul 2014 19:41)
Neverovatna informacija. Nemacki izvoz 2013 izgleda ovako: 1.Francuska 100,32 milijarde USD, 2.USA 88,38 3.V.Britanija 75,64 4.Holandija 70,95 5.Kina 67,03 6.Austrija 56,18 7.Italija 53,32 8.Svajcarska 7,32 9.Poljska 42,36 10.Belgija 42,25...Dakle Rusija nije ni u prvih 10. Osim toga Rusija bi prestankom izvoza gasa i nafte u Nemacku (ne u EU)gubila 100 miliona dolara DNEVNO. Nemacka uvozi 31% gasa iz Rusije i ima pune tankove rezervi za dve godine. Verovatno bi se u medjuvremenu snasla za nesto skuplji i prljaviji americki gas. Problem bi nastao sa paladijumom kojeg najvise imaju Rusija i Juzna Afrika, a koji je jako bitan za nemacku auto industriju. I pored problema za nemacku privredu koja je 2013 izvezla proizvode za oko 1100 milijardi dolara, a koje bi eventualni prekid trgovine sa Rusijom izazvao, mnogo veci problem bi imala Rusija kojoj je Kina najveci trgovacki partner ali je 2. Nemacka 3.Holandija 4.Ukrajina 5.Italija...

Antifriz

pre 9 godina

Mislim da ne pogdjas poentu sa gubicima... Rusi podnose zimu, a ovi drugi je nikako ne podnose.
(Robert, 27. jul 2014 15:57)

Verovatno zato sto u nedostatku votke preko zime, Rusi pioju antifriz, a?
Koja zesca glupost.

Mmmy

pre 9 godina

Nemački analitičari tvrde i da se Rusiji uvedu sankcije Nemačka privreda ne bi mnogo marila! Tako da nemoj ovi Rusofili da misle da Svet nemože da živi bez Rusije!

mujcinovic salih

pre 9 godina

Rusi priznaju samo silu!Sankcije treba uvesti.Da ce one imati dejstvo i na EU-ju nije sporno.Ali ako zele da Putina privedu pameti to je jedini nacin.A Putin neka proda naftu kome hoce.Ono sto je vazno sankcije ce ga zesce pogoditi nego EU-ju.Da bi prodavali Kini treba gasovod.Tako nesto napraviti nije jednostavno.Proci ce godine dok to postane operativno.Ono najvaznije cena Kini nece biti kao cena EU-ji.Jednostavno ona ce biti jedini kupac i diktirace uslove?

Акобогда

pre 9 godina

U vreme hladnog rata, Amerika je u Nemackoj imala 350,000 vojnika a danas ih ima nesto vise od 30,000. Evropa Americi odavno nIie na prvom mestu. Na prvom mestu je Azija i Pacifik. Vama u Srbiji je neko usadio cudnu misao da Nemacka jedva ceka da napravi savez sa Rusijom. Ali eto, samo da nije te Amerike Nemacka bi trcala da udje u Evroazijsku Uniju sa Belorusijom i Kazahstanom. Koji ste vi smesni likovi tamo. Provera realnosti vam je na nuli....
(Analiticar sa znanjem, 27. jul 2014 20:28)

1. Не требају толики војници у Немачкој јер сада није војно угрожена као за време хладног рата.
2. Европа није на првом месту али јесте Русија коју Амери руше преко Европе.
3. Немачка већ јесте у партнерству са Русијом, што преко Северног тока, а наравно рачунају и на баснословне количине руда, шума, нафте и других сировина. Русија добија немачке инвестиције и технологију. Наравно да Амери то сада покушавају да покидају преко Урајине.
4. Обесном каубоју треба објаснити да није јачи од целога света и да ће бити све слабији а то није лако јер је та твоја добра Америка да би доказала да је најача бацила атомске бомбе на насељена места и убила преко сто хиљада људи. Нису их бацили у шуму, њиве не, бацили су их на децу и жене.
5. Цене они памет и зато је купују из целога света јер своју не умеју да произведу изузев политичара и "менаџера", али кад долар пукне а све иде ка томе доћићеш ти кући и пре него си отишао.

smo gas spasava Putina

pre 9 godina

Vi sto tako lako zavrcete gas objasnite cime ce Rusija puniti budzet, mislite da ce vojska, policija i penzioneri pristati da im se smanji plata za 10, 20% kao u Srbiji ili da im kasni po nekoliko meseci, Putin jeste zabranio opoziziju i spontsno skupljanje naroda ali sumnjam da ce mu taj zakon pomoci kad se dogodi narod,

Defense of the Ancients

pre 9 godina

Za sve je kriv ovaj Armani nazovi precednik koji mnogo okleva a i Ruska vlada nemaju oni petlje . Videcete da ce podviti rep jos ce i finansirati izgradnju nato baza u Ukrajini koliko su glupi . Da je Putin pritisnuo Janukovica do ovoga ne bi doslo . Samo su mogli da mu zaprete da ce mu napraviti ovo sto prave sada a oni mu jos dali azil sto je Evropi i Americi poklonio 90 % Ukrajine , pa vecih idi**ta od Rusa nema . Sada neka uzivaju u Sankcijama a mogla je samo Janukoviceva Ukrajina da bude pod sankcijama ovako kazem gluplje politicare Ruski narod nije mogo da izabere , sta vec ni Ameri ne bi mogli goru vladu da im postave .

juca

pre 9 godina

Evropa ima dobre rezerve gasa, oni ne razmisljaju o danas do sutra. Ne shvatate povezanost sveta. Evropa prestaje da kupuje gas, smatra se da imaju rezerve za dve godine. Skoro potpisan gasni sporazum Rusije i Kine. Zasto mislite da bi Kina placala dogovorenu cenu, u ovom slucaju Kina ima ulogu ucenjivaca, itd itd. Zasto se mi bavimo Rusijom, mogli bi malo Srbijom da se bavimo.

djole

pre 9 godina

@analiticar sa znanjem:
Toliko ne znate da uopste niste u stanju ni d aanalizirate. Naprosto, ogromno neznanje, ne gubim vreme dalje...
Neko je pomenuo zlato. Pa sad ne znam zasto analiticari ne idu na sajt npr. Svetske banke, Eurostat-a itd...Rusi iz nekog razloga kupuju vec godinu dana ogromen kolicine zlata. Bukvalno su na primer dosli na 7. mesto. Ovo nije bez veze, a li ce to biti reserzva za placanja, videcemo. Da li ce da ga u nekom trenutku pljusnu negde, rasture neku berzu, ko zna. Dolar izbacuju (cak i Francuzi zele da smanje....)Inace, analiticari, vi ne znate da rusija zaist aima para. Ne samo za zlato, naprosto ima para. Inace, analiticari vajni sto kazu bae. Nije sve u GDP-u. Pogledajte spoljni dug Rusije i EU zemalja. javni dug. Bicete sokirani. Takodje, do pre 10 godina bankrotirala Rusija je otplatila vecinu svojih dugova (Parsiki, Londonski klub, itd). Ovo su ozbiljne stvari,nisu to teme za analiticare iz kafane koji citaju jedne novine uz casicu rakije. A da, putovanja...pa Rusi putuju kao besni, dok nekiz iz EU (mnogi) kredite dizu za putovanje.

nemam za rizle

pre 9 godina

Rece mi jedan covek jednom koji je inache sparingovao trenirao sa Putinom, kad sam ga upitao onako neobavezno, kakav je on lik?!! Kaze sine znas kad neko voli da bude mocjan ali bolesno mocjan i sve vreme radi na tome! Ja sad nesto razmisljam pa to silno nuklearno oruzje :-( Bolje da ga nechikaju odosmo svi....

evroskeptik

pre 9 godina

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je kazao da "ove mere nisu cilj same sebi, već sredstvo da se pregovorima dodje do političkog rešenja ukrajinske krize - što je i dalje glavni prioritet EU".
Ako je nekom ozbiljno stalo do pregovora, zasto se uporno kaznjava jedna strana, a drugoj se daje zeleno svetlo za rat?

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Da li vi stvarno mislite da Nemacka mari za ruski gas? I da li vi stvarno verujete da USA diktira EU sta ovi treba da rade?...Isto to se dogadja kod nas, a mi smo "slepi i nesposobni" da uradimo ista. Putin, Vucic isti kos. Totalna diktatura je ovom narodu izgleda jedini "spas", posto za bolje ne znaju. Ali, dok se mi osvestimo ode voz ... Evropa lagano odlazi, mladih je sve manje, Srbija ce se, ako ovako nastavi, svesti samo na beogradski pasaluk. Zivi bilo pa videli.
(Freak)
---
Eh,taj "beogradsji pašaluk" je san svih srpskih neprijatelja počev još od Austro-Ugarske monarhije i Turske imperije.Naravno toj "naprednoj i progresivnoj" tezi su se,kao i u ona "dobra stara vremena",odmah pridružili i srpski "janičari".Danas ih ima više nego u vreme Otomanske imperije.Mi ne podržavamo čoveka već PRAVDU gospodine.Uprkos tome što su nas planski osiromašili,prvenstveno ti veliki Evropljani uz pomoć domaćih gnjida,mi još uvek verujemo u PRAVDU.Ne možemo da podržavamo SAD i Nemačku samo zato što smo njihovi "gastarbajteri".Ako nismo apriopri podržavali Turke,koji su nas nabijali na kolac,zar ćemo podržavati silu i nepravdu samo zato što nam je ponudila dnevni provijant?!Ako je Nemačka i Evropa tako odlučna u kažnjavanju Rusije,zašto nisu Nemci ili EU zabranili uvoz gasa iz Rusije?Tako bi najviše pogodili Ruse i Rusiju.Umesto toga oni zabranjuju "Južni tok"?!Možda smo nesposobni gospodine ali,nismo licemeri.To,"debelo" licemerje je na strani onih,koje Vi pokušavate da opravdate.

Милош

pre 9 godina

Доста је да Русија каже да преко њене територије нема прелета авиона земаља које су увеле санкције... па нека иду около: одустаће први дан.

mir

pre 9 godina

djuro@ Da li ti mislis da ce ako rasture Rusiju,ti sedeti i gledati!He,he,he..naivcine li i sanjara!Moli boga covece da se ovo sto pre zavrsi!Inace cemo uskoro po zimi umesto grejanja,morati da igramo kazacok da se zagrejemo!Doduse mi imamo nase kolo,kolo,naokolo!A mozda je bolje Uzicko,ono je mnogo brze,pa cemo se pre zagrejati!Naravoucenije..ko drugome jamu kopa,sam u nju upadne!I zato iskuliraj ratove i ratne procene,ocigledno da nisi neki strucnjak za to!I samo pozitivno misli,mozda ti se pozitivno i desi!I ne zaboravi..da dok ti pausalno i odokativno procenjujes..tamo negde ginu neka neduzna deca,ni kriva ni duzna..I zato kad se o ovome govori ne sme da bude nikakve ostrascenosti!Ona nosi sa sobom i konflikt!Mir nam je potreban a ne rat,covece!

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Doslo vreme da se i Rusija rasturi. Kako ce ici videcemo.
(djuro, 28. jul 2014 02:45)
--------
Kako ste dalekovidi, gospodine?! Da li to iz Vas progovara neko znanje sa kojim, mi ostali, obični gradjani Srbije, nismo upoznati ili, to su samo Vaše pritajene želje?! Mnogi su pokušavali da "rasture" Rusiju, rezultate znamo?!Ne bih želeo da prosustvujem nekom novom "rasturanju" jer se bojim da bi većina stanovnika planete svetleli kao neonke.Obuzdajte Vašu mržnju ako ste zaljublejnik u onaj naš "Put bez alternative" ili, urodjeni defetizam i strah, ako ste Srbin.

Željan ovako bistrih komentatora

pre 9 godina

Neverovatna informacija. Nemacki izvoz 2013 izgleda ovako: 1.Francuska 100,32 milijarde USD, 2.USA 88,38 3.V.Britanija 75,64 4.Holandija 70,95 5.Kina 67,03 6.Austrija 56,18 7.Italija 53,32 8.Svajcarska 7,32 9.Poljska 42,36 10.Belgija 42,25...Dakle Rusija nije ni u prvih 10. Osim toga Rusija bi prestankom izvoza gasa i nafte u Nemacku (ne u EU)gubila 100 miliona dolara DNEVNO. Nemacka uvozi 31% gasa iz Rusije i ima pune tankove rezervi za dve godine. Verovatno bi se u medjuvremenu snasla za nesto skuplji i prljaviji americki gas...........
(Neupucen, 27. jul 2014 23:59)
Zalihe mogu da traju i 10 godina ako se ne troše, nedostatak 35% gasa dovelo bi do takvog skoka cena da bi Nemački proizvodi postali skupi ,to bi dovelo do pada izvoza tako da nije baš to tako "prosto" kako si nam ti neupućeni predstavio.Pored toga Nemačka proda u Rusiji blzu dva miliona automobila, gde će to nadomestiti u SAD ili možda u Italiji, Francuskoj,samo Rusija i Kina mogu da "progutaju" Nemačku proizvodnju Mercedesa i BMV. hemijska industrija zbog nedostatka gasa i viših cena, koja je jedan od stubova Nemačke industrije, za nju bi to bilo bio bi katastrofalno, a dvogodišnje zalihe, o tome je smešno diskutovati. kad bi ovog trenutka Putin samo u prolazu napomenuo o zatvaranju slavina takva bi panika u EU zavladala, korumpirani komesari EU bi možda počeli da piške gas da pojačaju te dogodišnje zalihe gasa.

s t v

pre 9 godina

(mujcinovic salih, 27. jul 2014 18:06)

Sve si lepo objasnio i razložio, ali jednu stvar si zaboravio da objasniš.
Zašto uvoditi sankcije Rusiji?
Zato što podržavaju prava svog naroda u Ukrajini? Smešno.
Kreni od početka nastanka problema i, ako si realan, videćeš da stvari stoje malo drugačije.
Daleko od toga da opravdavam poteze Rusije, ali nisam toliko glup da izjave zapada prihvatam kao notorne činjenice.
Toliko izvrtanje istine, lažnih optužbi, agresivnih naslova, vređajućih izjava nisam u zadnje vreme video, a bilo je sličnih primera (Irak, Libija, Srbija, Egipat, Sirija,...).
Tvoje pravo je, kao i moje, da mislimo svojom glavom i da pričamo šta mislimo, ali realno nas dvojica ne učestvujemo ni u radu skupštine stanara svoje zgrade, a analiziramo svetsku politiku. Besmisleno. Nisu bolji ni ovi ostali "komentatori", ali valjda nam je tako lakše...

Nenad

pre 9 godina

U sta se pretvorio ovaj B92, ne mogu da verujem. Banalni, naruceni tekstovi i komentatori tih tekstova sa obrazovanjem na nivou osnovne skole. Strasno i ajd cao, mene vise necete videti ovde....

stelar

pre 9 godina

putin je igrac i po. svo ovo vreme on drzi konce u ruke a ovi neiskusni zapadni politicari uporno glavom kroz zid vezbaju mentalno neznanje. sto su za par meseci zapadnjaci okrenuli ruskog naroda od evrope ka aziji i drugim lokacijama,putinu bi trebalo godine. ukrajina kao zrtveno jagnje i sjedne i s druge strane treba da shvati gde joj je mesto,da se federalizuje i da stane rusko-evropski posrednik.

Milovan S Nikolić Sombor

pre 9 godina

Neka bude kako bude to je nešto što istorijski pripada malima gde je i naše mesto.Svesku političku krizu veliki i na ovaj način dele malima kako bi njima manje ostalo.
Igra sa Rusijom je mnogo opasnija za Evropu obzirom da je na ruskoj strani BRIK i južna afrika tako da se slika menja
i u pozivu na broj stanovnika na svakoj od strana.
Nije na odmet ni podatak da su konkretni igrači agenti.

Lik

pre 9 godina

Vidim da su ludi Srbi već zauzeli stranu umesto da se sada ućute i da nas nigde nema.
Ej narode, pa mi smo najgora gologuzija u Evropi i treba da gledamo kako da se iz toga iščupamo. Mislite li da će ovo sa EU, US i Rusijom da se završi tek tako? Neće! Vrlo je lako moguće da opet krene jedan svetski rat kolosalnih razmera a nama bi bilo bolje da se mnogo ne kurobecamo jer ima da nas nema.

o.O

pre 9 godina

Nisam ni na jednoj strani,zelim biti objektivan,ali ako nekog sankcionises,ne mozes biti selektivan ili je tu samo stvar farse.Ne branim zapadnjake,pokazali su se,ali ni Ruse,takodje su se pokazali.Ono gde nastaje problem jeste uzajamna taktika,jer zapad ne moze na Rusiji primenjivati "fore" iz rata sa Srbijom,Irakom,itd.,to je sitna boranija,Rusija voleli je ili ne je sila,narocito zbog toga sto ima gotovo neogranicene resurse,a time i moc i jedina su zemlja koji su sami sebi dovoljni,sto zbog resursa,sto zbog velicine,a boga mi i saveznika,da ne pricam o naoruzanju.S druge strane Rusija ima "zakasnelo paljenje" i stvari sa svojim satelitima resavaju u situaciji novog geopolitickog poretka,kada je to mnogo teze...

ekatarina

pre 9 godina

sankcije nece uticati na rusku ekonomiju?!ko to izmislja?informacija za razmisljanje u rusiji 70 %radnih mesta je u inostranim firmama!skoro sve fabrike su inostrane! sve investicije su inostrane! moskva puna inostranih firmi!gde su ruske investicije?tamo rus krade sto god lose lezi!gaz pa narod ne zivi od gsa i nafte to drzava zivi i nekoliko njenih pulena!primer licno znam da u kalugi i njenoj oblasti skoro sve fabrike su inostrane pocevsi od folkswagena tu su hiljade ihiljade radnih mesta tu je porez tu su pare za budzet!i ko ce vise postradati eu ili rusija?u rusiji zivi samo nekoliko vecih gradova a sve ostalo je na ivici bede!neka mi neko kaze za 300 km od moskve kako narod zivi? da li je neko to video?

Dejan

pre 9 godina

@Neupucen
Slazem se se sa tobom u mnogo cemu, ali moze Nemacka da ima zalihe i za pet godina, dzaba im to kad ostatak Evrope (pretpostavljam) ima za jedva dva-tri meseca.
Znaci Nemci bi dosli u situaciju da opet vade neozbiljnu evropsku boraniju iz go**na, ne zbog toga sto hoce nego sto moraju. Mercedes ne moze da se proda iako je 99,99% gotov jer im fali neko parce plastike koje se pravi u Italiji, a italijanska fabrika ne moze da ga napravi jer je Italija i rasulu.

Druga stvar, sva ta skladista gasa posle moraju da se svejedno napune. Znaci Rusi ce mozda sada ostati pez para, ali ce kasnije prodati duplo.

Freak

pre 9 godina

Pa da li je moguce? Da li vi stvarno mislite da Nemacka mari za ruski gas? I da li vi stvarno verujete da USA diktira EU sta ovi treba da rade? Stvarno podrzavate coveka koji je zakonom zabranio javna okupljanja, koji zatvara neistomisljenike, koji slobodu govora svodi na ono sto njemu odgovara? Isto to se dogadja kod nas, a mi smo "slepi i nesposobni" da uradimo ista. Putin, Vucic isti kos. Totalna diktatura je ovom narodu izgleda jedini "spas", posto za bolje ne znaju. Ali, dok se mi osvestimo ode voz ... Evropa lagano odlazi, mladih je sve manje, Srbija ce se, ako ovako nastavi, svesti samo na beogradski pasaluk. Zivi bilo pa videli.

Lik

pre 9 godina

Sankcije će pogoditi sve strane ali najviše Rusiju. Glupi Srbi veruju da će Rusija to podneti bez po muke, hoće ali će najviše stradati onaj jadni narod tamo jer Rusija nije nikada previše brinula o svom narodu, milionske žrtve su za njih normalna stvar.
Bolje nam je da gledamo gde smo mi u tom kazanu i kako da, ovako jadni i bedni sačuvamo bar ono što imamo.

ameri vs rusi = srbija posmatrac:)

pre 9 godina

Amerima ostalo jos da osvoje Ukrajinu i odradili su posao, ali za to im treba pomoc evrope. Medjutim s druge strane tu je Rusija koja je ekonomski nezavisna (jer ima najvise rudnih bogatstava) i koja kada bi se udruzila sa bratskom im Kinom mogla bi porobiti ceo svet ako bi htela ... tako da stavite prst na celo ... ko ovde zapravo diktira pravila igre a ko igra po tim pravilima. Mi od ovoga nemamo nista i kao mala zemslja najbolje je ostati neutralan i traziti najbolje resenje za svoju zemlju. Ne svidja mi se sto skidaju ove avione ... nevini narod gine bez razloga dok mocnici jure za svojim ideologijama. I jos nesto, ne svidja mi se medijska propaganda Amerike kako kroz filmove, tako i kroz vesti... ima tu dosta licemerja. Takodje rusi da su hteli mogli su staviti tacku na bombardovanje, ali iz nekih razloga to nisu ucinili.

emirati

pre 9 godina

Ako toliko EU i Amerika brinu za Ukrajinu neka joj daju kredit da vrati i plati potroseni gas iz Rusije.Polako samo - dolazi zima....i Putin isto uvodi sankcije EU, i zavrce gas,pa se grejte i sve radite i proizvodite na struju,i privreda i industrija !?

Duci0167

pre 9 godina

Kako smarate sa tim zaverama Evropa-USA pa neverovatno! Ne brinite za Evropu,sracunali su se oni mnogo bolje nego Rusi. Zar stvarno ima vas koji misle da ce neko biti u dubiozi osim Rusa?

sigurno

pre 9 godina

ameri vs rusi....@ Na ovaj tvoj komentar samo kazem..Dobro jutro Kolumbo!A sto se tice odgovaranja Rusije na provokacije..Upravo je to ono sto bi oni i hteli,naravno da bi dodatno satanizovali Rusiju!Samo sto to moze biti opasna igra mocnih,koja ce da kosta sve druge..A oni ce se po obicaju kad dodje gusto,sakrivati po nekim pripremljenim antinuklearnim bunkerima i opremljenim skrivenim sigurnim tajnim budzacima,za njihove najmilije!Bas kao neki misevi!Nece biti u prvim borbenim redovima,to je sasvim sigurno..A i oni sto odlucuju o zivotu i smrti,nisu mladi..To su vec ocvali starci,koji nemaju mnogo ni da izgube..Jos malo adrenalina ih bas podmladjuje!I zato dobro je sve dok Rusija ne odgovara na te ukrajinske i svake druge provokacije!Dovoljno je reci..ne daj boze da se zli sloze!Posledice bi bile strasne!

Aleksandar

pre 9 godina

@(Neupucen, 27. jul 2014 23:59)

Ta nećemo valjda činjenicama da dozvolimo da nam zamute zaljubljeni pogled u 'velikog brata'? Ne, ne, Nemačka će sigurno da propadne bez Rusije, a Rusija će postati ekonomska supersila sa novim dilom koji je napravila sa Kinom. Mi duboko verujemo u to i neće nas neke tamo zvanične brojke i zdrav razum skrenuti sa naše slepe ljubavi/mržnje jer je ona sama bit našeg postojanja...

Aleksandar

pre 9 godina

I to po istoj ceni kao sto prodaje zemljama EU.
(vladimir vladimirovic, 27. jul 2014 15:52)

Malko si loše pročitao tu vest. Kinezi će plaćati upola cene zimi i trećinu cene leti u odnosu na to šta u proseku EU plaća. Da su Kinezi radi da plate cene kakve plaća EU Rusi bi davno opalili šamarčinu 'staroj dami Evropi', al' avaj, ne ide baš to tako...

vera

pre 9 godina

@Ekaterina:
Ja nisam videla, ja cula. Od nasih, od Rusa...Nasi neki idu da rade na nekim platformama u Sibiru. Kaze mi covek super mi je, dobro placeno...Jaoj, a zima? ma kaze on sve ok, vec ko zna koju godinu ide. Ovde komsinica Ruskinja , muz nas, muz stalno radi u Rusiji, ali ne mogu abog deteta malog sa oboje budu tamo jer dete ima astmu i strasno mu je problem da tamo bude. A ja na primer, odem u Egipa, u Tursku, u Pariz, na Tajland, kad ono stotine i stotine i stotine Rusa. Ja ne znam je li to sve iz ta dva grada? Ili mozda imaju parice? Da nis malo izmislila i prepricala neciju lovacku pricu iz kafane?

master

pre 9 godina

Radi se o otimanju Krima od Ukrajine a to se protivi zakonima i postovanju ljudskih prava i integriteta.Prema tome ako bi se EU ogradila od svega i gledala samo svoj interes onda bi to znacilo da svako ko je jaci moze da radi sa slabijim sta hoce.Mora se odlucno stati na put onima koji ugrozavaju mir stabilnost ljudska prava i iskoristavaju svoj narod.Putinu je vreme da se predomisli jer igra na pogresnu kartu,sto se vise bude natezao i muvao teze ce se izvuci iz mulja koji je sam stvorio.Zatvoriti slavinu je lako,ali ce to njegov narod osetiti vise nego drugi,jer oni od toga i zive prodavajuci ga,a kada nema para od gasa se stomak nece najesti.Putin se gadno preracunao,sada mu je ma koliko bio mocan tesko da se izvuce olako,jer dugorocne sankcije uniste svaku silu.

NN

pre 9 godina

Pa u trgovinskom ratu EU i Rusije, EU ne moze da izgubi . Rusi mogu jedino da zavrnu gas za gas i naftu EU i sta onda, opet su Rusi na gubitku jer nemaju kome da prodaju taj gas i naftu i onda im opet budzet opada, drugo pa nije Ruskoj trziste toliko veliko i bogato da ce strane kompanije propasti ako ne prodaju patike, garderobu, kola i satove bogatim rusima. Kao drugo ti bogati Rusi ce robu kupovati u zemljama EU tj nece je kupovati u Moskovskim trznim centrima....Trziste EU ima preko 500 milinoa stanovnika a Rusko svega 150 miliona.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Rusi priznaju samo silu!Sankcije treba uvesti.Da ce one imati dejstvo i na EU-ju nije sporno.Ali ako zele da Putina privedu pameti to je jedini nacin.A Putin neka proda naftu kome hoce.Ono sto je vazno sankcije ce ga zesce pogoditi nego EU-ju.Da bi prodavali Kini treba gasovod.Tako nesto napraviti nije jednostavno.Proci ce godine dok to postane operativno.Ono najvaznije cena Kini nece biti kao cena EU-ji.Jednostavno ona ce biti jedini kupac i diktirace uslove?

Mmmy

pre 9 godina

Nemogu da verujem koji umovi žive u Srbiji. Pa nije ni čudo što smo tamo gde jesmo. U Nemačkoj većina ne mari mnogo za Rusijom. Sta vi mislite da je Rusija temelj stabilnosti i dobrog života? Pa oni nisu u stanju da naprave kvalitetnu peglu a nesto značajnije. Samo se vi nadajte u vašeg putina i majčicu Rusiju (koja vam prodaje gas pa najvećim cenama) i imaćete najjači standard u Evropi :-)

Analiticar sa znanjem

pre 9 godina

Rusi su rušenje berlinskog zida trebali usloviti odlaskom američkih i svih ostalih trupa stacioniranih u Nemačkoj. Danas nema teorije da bi nemci uveli sankcije Rusiji, ali plaše se i moraju. USA ovako samo profitira i uvek će biti tako.
(Analiticar bez emocija, 27. jul 2014 17)

U vreme hladnog rata, Amerika je u Nemackoj imala 350,000 vojnika a danas ih ima nesto vise od 30,000. Evropa Americi odavno nIie na prvom mestu. Na prvom mestu je Azija i Pacifik. Vama u Srbiji je neko usadio cudnu misao da Nemacka jedva ceka da napravi savez sa Rusijom. Ali eto, samo da nije te Amerike Nemacka bi trcala da udje u Evroazijsku Uniju sa Belorusijom i Kazahstanom. Koji ste vi smesni likovi tamo. Provera realnosti vam je na nuli. Nije ni cudo sto je Srbija najsiromasnija zemlja Evrope. U danasnje vreme se ceni pamet i marljivost a toga slabo tamo kod vas ima. Pozdrav iz Amerike. Koja ne da Evropi da proglasi Moskvu za svoj glavni grad a genijanog vodju Putina koji nikada ne gresi, za cara Evrope. Eh, samo da nije ove Amerike. Sve bi bilo divno. Belorus bi izmislio internet.

Defense of the Ancients

pre 9 godina

Za sve je kriv ovaj Armani nazovi precednik koji mnogo okleva a i Ruska vlada nemaju oni petlje . Videcete da ce podviti rep jos ce i finansirati izgradnju nato baza u Ukrajini koliko su glupi . Da je Putin pritisnuo Janukovica do ovoga ne bi doslo . Samo su mogli da mu zaprete da ce mu napraviti ovo sto prave sada a oni mu jos dali azil sto je Evropi i Americi poklonio 90 % Ukrajine , pa vecih idi**ta od Rusa nema . Sada neka uzivaju u Sankcijama a mogla je samo Janukoviceva Ukrajina da bude pod sankcijama ovako kazem gluplje politicare Ruski narod nije mogo da izabere , sta vec ni Ameri ne bi mogli goru vladu da im postave .

Mmmy

pre 9 godina

Nemački analitičari tvrde i da se Rusiji uvedu sankcije Nemačka privreda ne bi mnogo marila! Tako da nemoj ovi Rusofili da misle da Svet nemože da živi bez Rusije!

Dijagnoza

pre 9 godina

Ukoliko Evropa (Nemacka) okrene ledja Rusiji pocinje kraj I raspad EU. (deki, 27. jul 2014 15:59)

Aha, kao sto su i sve bivse Yu republike osim Srbije ostale gladne posle raspada YU.
Sto je babi milo...

Milos

pre 9 godina

Kreira se slika da sad odjednom ceo svet zavisi od Rusije. Preteruje se. Podsećanja radi, prošle gasne krize, kada su Rusi zavrtali gas, nisu gurnule EU u recesiju, nisu gurnule u minus čak ni nas, tako da dosta sa tom pričom.

nemam za rizle

pre 9 godina

Rece mi jedan covek jednom koji je inache sparingovao trenirao sa Putinom, kad sam ga upitao onako neobavezno, kakav je on lik?!! Kaze sine znas kad neko voli da bude mocjan ali bolesno mocjan i sve vreme radi na tome! Ja sad nesto razmisljam pa to silno nuklearno oruzje :-( Bolje da ga nechikaju odosmo svi....

neko

pre 9 godina

Ne znam zato sto vi srbi pricate Glupsti.Raspace EU i ne znam sto.Pa i ako se raspadne recite mi kada su Evropjani ziveli lose ? Kada je gradjanin Nemacke,Francuske,Italije,Engleske ziveo lose? Pre 200,400 ili 800 godina ? nikada.Ja zivim u Eu i znam kako se zivi.Oni kazu kriza kriza al nista ot toga.

Antifriz

pre 9 godina

Mislim da ne pogdjas poentu sa gubicima... Rusi podnose zimu, a ovi drugi je nikako ne podnose.
(Robert, 27. jul 2014 15:57)

Verovatno zato sto u nedostatku votke preko zime, Rusi pioju antifriz, a?
Koja zesca glupost.

smo gas spasava Putina

pre 9 godina

Vi sto tako lako zavrcete gas objasnite cime ce Rusija puniti budzet, mislite da ce vojska, policija i penzioneri pristati da im se smanji plata za 10, 20% kao u Srbiji ili da im kasni po nekoliko meseci, Putin jeste zabranio opoziziju i spontsno skupljanje naroda ali sumnjam da ce mu taj zakon pomoci kad se dogodi narod,

juca

pre 9 godina

Evropa ima dobre rezerve gasa, oni ne razmisljaju o danas do sutra. Ne shvatate povezanost sveta. Evropa prestaje da kupuje gas, smatra se da imaju rezerve za dve godine. Skoro potpisan gasni sporazum Rusije i Kine. Zasto mislite da bi Kina placala dogovorenu cenu, u ovom slucaju Kina ima ulogu ucenjivaca, itd itd. Zasto se mi bavimo Rusijom, mogli bi malo Srbijom da se bavimo.

Dr

pre 9 godina

Ono sto treba pitati Putina je koja je prva meta u Evropi koju ce raketa Buvala da izbrise sa lica Zemlje. Glasam da je to London, posto su oni najglasniji i kolovodje u ovom ratu protiv Rusije.

Neupucen

pre 9 godina

ja zaista ne verujem kakvih mozgova medju komentatorima ovde ima. vi stvarno mislite da te ekonomske sankcije ce minimalno pogoditi eu? pa pre neki dan je predsednik udruzenja srednjih i velikih preduzeca nemacke izjavio da ce takve mere zestoko pogoditi nemacku ekonomiju jer trecina nemackog izvoza je u rusiju...
(neverica, 27. jul 2014 19:41)
Neverovatna informacija. Nemacki izvoz 2013 izgleda ovako: 1.Francuska 100,32 milijarde USD, 2.USA 88,38 3.V.Britanija 75,64 4.Holandija 70,95 5.Kina 67,03 6.Austrija 56,18 7.Italija 53,32 8.Svajcarska 7,32 9.Poljska 42,36 10.Belgija 42,25...Dakle Rusija nije ni u prvih 10. Osim toga Rusija bi prestankom izvoza gasa i nafte u Nemacku (ne u EU)gubila 100 miliona dolara DNEVNO. Nemacka uvozi 31% gasa iz Rusije i ima pune tankove rezervi za dve godine. Verovatno bi se u medjuvremenu snasla za nesto skuplji i prljaviji americki gas. Problem bi nastao sa paladijumom kojeg najvise imaju Rusija i Juzna Afrika, a koji je jako bitan za nemacku auto industriju. I pored problema za nemacku privredu koja je 2013 izvezla proizvode za oko 1100 milijardi dolara, a koje bi eventualni prekid trgovine sa Rusijom izazvao, mnogo veci problem bi imala Rusija kojoj je Kina najveci trgovacki partner ali je 2. Nemacka 3.Holandija 4.Ukrajina 5.Italija...

vladimir vladimirovic

pre 9 godina

Ugovor decenije koji je nedavno potpisao Putin u Kini si zaboravio?
Rusija moze komotno sav gas da preusmeri u Kinu. I to po istoj ceni kao sto prodaje zemljama EU.

Freak

pre 9 godina

Pa da li je moguce? Da li vi stvarno mislite da Nemacka mari za ruski gas? I da li vi stvarno verujete da USA diktira EU sta ovi treba da rade? Stvarno podrzavate coveka koji je zakonom zabranio javna okupljanja, koji zatvara neistomisljenike, koji slobodu govora svodi na ono sto njemu odgovara? Isto to se dogadja kod nas, a mi smo "slepi i nesposobni" da uradimo ista. Putin, Vucic isti kos. Totalna diktatura je ovom narodu izgleda jedini "spas", posto za bolje ne znaju. Ali, dok se mi osvestimo ode voz ... Evropa lagano odlazi, mladih je sve manje, Srbija ce se, ako ovako nastavi, svesti samo na beogradski pasaluk. Zivi bilo pa videli.

sava

pre 9 godina

Ukrajina je za USA izgubljena bar veliki deo. Jedino sta ce dobiti sa EU izbeglice u milionima jer su osiromasili drzavu i podrzali gradjanski rat kao u YU Razlog sankcija jer ne mogu da veruju sta im se desava. Sankcije ce na prvom mestu njih da udare jer su u stravicnoj ekonomskoj krizi. A Rusi imaju istorijsku sansu da vise nikad ne zavise od njih i da se okrenu Kini, Indiji, J. Americi.Tako da Putin uziva u USA sankcijama. Pitanje je da li oni zaista misle da ce Rusija da ustukne zbog sankcija? Tragicno

Poster

pre 9 godina

Koja je ovo gomila birokratskih idiota na celu s Obamom. Oni su spremni da upropaste svetsku ekonomiju zbog nadgornjavanja s Rusijom oko Ukrajine za koju ih zabole. Jedino sumnjam da im je to i jedini cilj, da naprave haos i po ko zna koji put se obogate. hohstapleri najgore vrste.

Pelagija

pre 9 godina

Znate, kad su Nemci u pitanju u odnosu na Ruse i Srbe, mislim da bi trebalo dobro da olade. Poubijali su nekoliko miliona žena i dece i stvarno, ali stvarno trebali bi da se ponašaju prema njima isto kao prema Jevrejima, ili još i poniznije.
Biće da im je mržnja bezgranična. Treba ih se čuvati jer kažu - istorija se ponavlja.

Sunce Slobode

pre 9 godina

Avgust, septembar pa oktobar. . . pocinju hladniji dani, valjalo bi se grejati, stara damo Evropo. Nemas vise snage u rukama, da seces tudje sume, a ni kosti nisu vise jake da trpe mraz i hladnocu zarad histerije svalera od preko Atlantika. Razmisli jos jednom, nece te grejati zimus nafta iz Teksasa, u to budi sigurna. . .

mix

pre 9 godina

Ne razumem Rusiju sto odmah ne ospori licence za rad svim americkim kompanijam, sto ne proteraju cocacole i pepsije,i sve druge americke kompanije .ateraju da kidaju sa ruskog trzista. Sve americke investicije da zaustavi u Rusiji i britanske isto tako.Da Merkelicu upozori,da joj da poslednju opomenu,ili da uvede potpuni embargo na uvoz ,ceo uvoz iz Nemacke i to najvaznijih sektora Nemacke, npr masinogradnje i automobila.Znate sta, Rusija moze da izdrzi mnogo vise negozapadne ekonomije, socijalno lakse da podnese tu vrstu ekonomskog rata. Ali, mora da pozuri sa izgradnjom plinovoda prema Kini.Zatim, da udje u remont svih postrojenja za proizvodnju nafte i gasa i drasticno smanji isporuke prema Evropi.Sve sto treba moze da dobije preko Kine i zemalja Briksa. E,tek tada bi Evropa rekla Yenkijima NO! Samo neka oni izazivaju mr Put-In-a!

george

pre 9 godina

ljudi,zivim van Srbije,nije za hvalu nazalost Italy,ovde je pre par godina tj. u zimu izbio konflikt izmedju Rusa i Ukrajine za neplacen gas,oce nece natezali se i opa Rusi zavrnuse ventil ovde je izbio haos ,dok su imali zalihe ok je bilo al kad nestade zalihe nasta haos nema grejanja,fabrike stale itd sve ode lancano ne samo ovde nego i u Austriji ,Nemackoj. Tako da je neko platio dug i idemo dalje.Zato ja smatram da neko namerno gura EU u haos a znase i KO pa i dalje ceznite za njima!Ja to, samo onako napisa da podsetim "Srbe", posto brzo zaboravljaju neke stvari!!!

djole

pre 9 godina

Gde su dokazi za avion? svi mi koji pratimo vise medija i izvora informacija sve vise uvidjamo da ga nisu Rusi skinuli. Leteo je ukrajinski avion pored, verovatno kao mamac. Nema objasnjenja zasto je naglo promenio standardnu putanju, vreme nije bilo lose, to su gluposti. Zasto su Ukrajinci unistili dokaze - komunikaciju ukr.kontrole leta i pilota?
A sto Ukrajinci ubijaju civile raketama Grad? Evo vam najnovija vest na B92. Ubijaju civile.
Znaci, od juce, ne mrzim SAD vec pocinje EU da mi se gadi toliko da zaista zelim da im se zavrne gas, ali nazalost tu smo i mi i Bosanci i Bugari i Hrvati i Madjari itd.

Zole

pre 9 godina

Rusija neće uzvracati do septembra, dok malo ne zahladi. Prva mera ce biti smanjenje isporuka gasa za 10%. Druga mera ce biti isporuka gasa za 20%. Kad Evropljani pocnu da grle mlake radijatore, onda ce biti druga priča.

Микица

pre 9 godina

@NN

Занимљиво како нико не очекује да Руси купују руско као што Немци купују немачко, Французи француско, Британци британско...

Ах, да, у питању је комплекс ниже вредности.

sk

pre 9 godina

Sta su im ukinuli? Testeninu iz Italije, curetinu iz Francuske, ajde Nemci i mogu kao nesto, ali bogme ce to i njih udariti po dzepu, a o sankcijama USA ne vredi ni pricati jer su potpuno nedelotvorne. Malo da budem ozbiljniji, te gde pominju bankarski sektor i moze biti nekih trzavica, ali 95% Ruske snage lezi u gasu i nafti, tako da bukvalno sve mogu macku o rep obesiti....Kina kupuje gasa koliko oni mogu ponuditi, isto i nafte, gde ostala Evro-Azijska zona, Indija itd...EU je postala preslaba za Ruse, i pomenute, a SAD koji hoce opet na grbaci Evrope da pazare su potpuno nemocne i jedino od Evrope i mogu traziti neku satisfakciju u svemu..

Bojan

pre 9 godina

Bez toga da ulazimo u to ko je a ko nije u pravu u ovoj situaciji, svidja mi se sto je gas izuzet iz paketa sankcija. Bilo bi lepo da Rusi sami sebi uvedu sankcije na izvoz gasa u EU. A svidjaju mi se i amerikanci, licemerje postaje sinonim za SAD.

brm brm

pre 9 godina

Mi nismo ni svesni moci pojedinih drzava kao sto su Rusija, Kina I na trecem mestu SAD uzevsi u obzir da nikada do sada nisu imali pravi ispit patriotizma i nacionalne svesti tj rat na svojoj teritoriji pa se zbog toga ne bih kladio na njih ali ne dao Bog Evropi da nastave da se cackaju Eu ce da pukne kao bubuljica

Makedonac

pre 9 godina

Rusi su naucili i na tesko stanje u prevredu ziveti, bar imaju naftu i gas dzaba, hranu takodje imaju kao i mehanizaciju.

Dok Europljani ( Nemci, Francuzi, Italijani, Englezi ) nisu naucili ziveti tesko, vec sad se zale, plate u najrazvijenim delovima italije su 1400 eura, jug radi i za 400 eura.


Nek uvade sankcije pa videcemo ko ce bolje proci, EU je vec sad propala osim Nemacke i par manjih drzava.

Analiticar bez emocija

pre 9 godina

Rusi su rušenje berlinskog zida trebali usloviti odlaskom američkih i svih ostalih trupa stacioniranih u Nemačkoj. Danas nema teorije da bi nemci uveli sankcije Rusiji, ali plaše se i moraju. USA ovako samo profitira i uvek će biti tako.

Duci0167

pre 9 godina

Kako smarate sa tim zaverama Evropa-USA pa neverovatno! Ne brinite za Evropu,sracunali su se oni mnogo bolje nego Rusi. Zar stvarno ima vas koji misle da ce neko biti u dubiozi osim Rusa?

Jack

pre 9 godina

Posto EU nije uvodila sankcije SAD kada su ovi hegemonisticki "oslobadjali" Avganistan, Irak, Libiju... bilo bi krajnje pogresno da sledeci iskljucivo americke interese pucaju i sebi u nogu uvodjenjem kontraproduktivnih sankcija, sada kada je Rusija "oslobodila" Krim. To se ocekuje od V. Britanije i drugih SAD satelita, koji sa Rusijom takoreci ni nemaju razmenu, ali ako se pogleda nemacki stav, videce se potpuno drugaciji pristup - u izjavama osude, na terenu pre svega vlastiti interesi.

Nenad11

pre 9 godina

Kada dodje zima, jedan dan bez gasa ce delovati jako strasno, odmah ce se doci do dogovora kada austriji, nemackoj, italiji bude frka za gas za gasne elektrane i grejanje

Nenad

pre 9 godina

U sta se pretvorio ovaj B92, ne mogu da verujem. Banalni, naruceni tekstovi i komentatori tih tekstova sa obrazovanjem na nivou osnovne skole. Strasno i ajd cao, mene vise necete videti ovde....

Put your money where your mouth is

pre 9 godina

@master
O kojim ljudskim pravima Vi govorite?
Kada je "demokratsko" izabrana vlast sa Majdana ustavom ukinula pravo Rusima , kao konstitutivnom narodu, na svoj jezik i kulturu, to nije bilo ugrozavanje ljudskih prava? Ne secam se da se ni EU ni USA i jednom recju oglasila po tom pitanju, a inace je poznato da se ne nisu libili da zarad "ljudskih" prava napadaju suverene drzave (Srbiju, Libiju, Irak.....)

neverica

pre 9 godina

ja zaista ne verujem kakvih mozgova medju komentatorima ovde ima. vi stvarno mislite da te ekonomske sankcije ce minimalno pogoditi eu? pa pre neki dan je predsednik udruzenja srednjih i velikih preduzeca nemacke izjavio da ce takve mere zestoko pogoditi nemacku ekonomiju jer trecina nemackog izvoza je u rusiju. pa zato su poslovni ljudi nemacke i ostalih razvijenih zemalja evrope pisali evropskoj komisiji gde ih upozoravaju na pogubnost sankcija po samu eu. nesumnjivo je da ce sankcije pogoditi i rusiju ali evropu ce zestoko jer je privreda i dalje krhka. prosto mi je neverovatno da ljudi ovde pisu nesto bez ikakve logike , rezona i pracenja realnih cinjenica. a posebno mi je smesno i jadno gde na nekim forumima ljudi porede putina i slobu,..,a zaboravljaju jednu malu sitnicu i razliku a to je da je rusija svetska velesila, sa najmocnijim nuklearnim vojnim potencijalom, ekonomski snazna zemlja.

LuDI MiloJKo

pre 9 godina

Hahahahahahaaha snila baba što joj milo bilo. Evropska komisija je pripremila najteže, ekonomske sankcije Rusiji iz kojih bi bio izuzet sektor gasa!

Zozon

pre 9 godina

Sto stalno priče tipa ZAVRNUCE GAS? Pa ne treba ništa da zavrcu nego se poveća cena gasa taman za onoliko kolika je procena da će biti štete od sankcija... Sve super - evropa placa SAD avanture....

milorad

pre 9 godina

Robna i regionalna trzista nisu vise sto su nekad bila.Zasto bi Rusija uzvratila zavrtanjem ventila sa gasom..?.posteno receno Putin ni jednog trenutka nikome nije pretio uskracivanjem isporuke gasa,covek pametan i pragmatican.Sve sto SAD I EU zabranjuju od tehnologije do hrane ima ostatak sveta i to u izobilju i po cenama nizim.
Nekome se zavrtanje i odvrtanje gasa stalno vrti u glavi.
Apsolutno sam siguran da Rusija to nece uraditi ni u krajnoj nuzdi,ne zbog para ,ona para ima hleba i sa lebom ima ogreva i gasovitog,tecnog,uglja koje koristi i da nije sankcija.
Nece zavrnuti ventile jer narod i njihove ekonomije u EU nisu zasluzile tu vrstu kazne.

legionar

pre 9 godina

A sta bi se dogodilo ukoliko se Evropa i Rusija sloze?Pa prosto,Amerika bi propala izgubila i uticaj i finansije.Sto nas narod kaze "Uka na vuka,a lisica meso jede".Prava analiza bi bila-Amerika se grcevito bori da rasturi Evropu,kako bi se njihova prezaduzenost smanjila,a privreda uzdigla.Problem nije Ukrajina,ni Rusija,pa ni Evropa.Problem jr iskljucivo Amerika.

Dule

pre 9 godina

Stvar je jednostavna,Americi treba rat u Evropi,pa i u svetu i veliko rusenje kako bi se njihova ekonomija uzdigla!U dva prethodna rata su kreditirali i izgradili Evropu,i to im sada isto treba!Jer prakticno je nemoguce voditi rat na njihovom tlu,tako da njihove fabrike za razliku od evropskih mogu neometano da vrse proizvodnju dobara koje ce kasnije prodavati celom svetu.

ekatarina

pre 9 godina

sankcije nece uticati na rusku ekonomiju?!ko to izmislja?informacija za razmisljanje u rusiji 70 %radnih mesta je u inostranim firmama!skoro sve fabrike su inostrane! sve investicije su inostrane! moskva puna inostranih firmi!gde su ruske investicije?tamo rus krade sto god lose lezi!gaz pa narod ne zivi od gsa i nafte to drzava zivi i nekoliko njenih pulena!primer licno znam da u kalugi i njenoj oblasti skoro sve fabrike su inostrane pocevsi od folkswagena tu su hiljade ihiljade radnih mesta tu je porez tu su pare za budzet!i ko ce vise postradati eu ili rusija?u rusiji zivi samo nekoliko vecih gradova a sve ostalo je na ivici bede!neka mi neko kaze za 300 km od moskve kako narod zivi? da li je neko to video?

Igor

pre 9 godina

@Milos
Podsecanja radi, prosla gasna kriza nije ni blizu one o kojoj se ovde prica. Tada nije zavrnut gas EU nego Ukrajini, preko ostalih gasovoda ( Severni Tok) gas je ipak stizao u EU.
A ipak je u EU zavladala kriza i nije bilo dovoljno gasa ni za grejanje.
U slucaju obustave isporuka gasa, Rusi uopste ne bi slali gas Evropi, tako da se to ne moze porediti.

tt

pre 9 godina

List iz Hong Konga je verovatno u pravu i daje , u stvari pravi uzrok nastavka rata u Ukrajini i uzrok nepristajanja vlasti iz Kijeva (pod uticajem Obamine administracije) na primirje i resavanje sukoba pregovorima. SAD po svaku cenu zeli sukob Nemacke i EU sa Rusijom i prekid sve vece ekonomske, time i politicke saradnje (koja u problem stavlja americku ekonomiju). Putin, cija je zelja da zastiti Ruse na istoku Ukrajine od napada u pocetku desnicarskih fasistickih snaga shvatljiva, pokusava da ne udje u rat ali je pitanje do kada ce to moci. Mislim da ovde ogromnu ulogu mora da ima Angela Merkel i da vec jednom lupi sakom o sto i natera vlast u Kijevu da prekine ofanzivu i da se zapocnu pregovori. Nemacko upadljivo cutanje je omogucilo americku inicijativu (iz prethodne zatecenosti) u potpirivanju gradjanskog rata i ocigledno jacanje nove ekonomske krize u Evropi (sto odgovara SADu).

Miki

pre 9 godina

Ovo besmisleno potenciranje sa sankcijama pokazuje i dokazuje ko je smislio i isplanirao celu stvar ... ali Rusija nije Srbija pa da joj se mogu poturati besmislice tipa - sankcije bez gasnog dela ... zamislite dete koje kaznjava svoje roditelje odbijanjem sve hrane sem cokolade ;)

Gari

pre 9 godina

Sada je valjda svakom iole normalnom jasno kome je jedino odgovaralo rušenje malezijskog aviona, pa njima je cilj da zakuvavaju između EU i Rusije što odavno i rade a oni će opet da ostvaruju svoje sebične interese preko tuđe grbače.

draganbb

pre 9 godina

Najjbolja mi je rečenica gde Zbignjev pita Evropu, ako ne stane na put Rusiji: Hoćete li da postanete satelite. Pa Evropa je najveći satelit u istoriji čovečanstva. Veći, po broju stanovnika, država, snazi ekonomije, vojske, nikada nije postojao. I samo govori bip bip bip (odnosno, tu smo, tu smo i pratimo vas).

Zox

pre 9 godina

Siguran sam da bi Putin bio vrlo zadovoljan kad bi Ukrajina (Kijev) predlozili konfederaciju istoka i zapada, onda neku vrstu jake autonomije, ali uz uslov da nema NATO pakta u Ukrajini, da vrate dugove za gas i da nema postavljanja nikakvih raketa u Istocnoju Evropi...

Mislim da bi Putin ovo prihvatio lako, samo sto je ovo farsa kao i prica o demkratiji i onom nesretnom avionu - nece niko mir. Hoce Ameri da odvoje Evropu od sveta pa da joj daju energiju i ostalo na kasicicu. Bice kao sto je EU govorila u Bosni, muslimanskoj stranu:"Nagradicemo vas ako ne pristanete na mir"...

Raje

pre 9 godina

Analiza "Asia time" pociva na izjavama i pisanju Brzezinski Z. On i jedan od dva sina (jedan americki ambasador u Svedskoj a drugi neka vrsta savetnika sadasnje Ukrainske vlade) su vrlo aktivni u kreiranju americke politike prema Rusiji sa redovnim pisanjem kakvu politiku treba sada voditi.
Ta politika je uperena protiv jacanja Rusije i njenog uticaja u Evropi i Aziji. I sve to zato sto Amerika zeli da zadrzi svoje mesto kao najjaca i najvaznija sila na svetu. Sredstva kojim se koriste se ne biraju.

ma ajde

pre 9 godina

Barozo, kao Solana nekad da se oduzi americkoj administraciji?
Ali od ovoga sada nema nista, Francuska, Nemacka, Italija, Spanija ... gledaju svoj, a ne americki interes!

Mirko

pre 9 godina

Mammy, Istina je da: Nemacki analiticari tvrde da je bez ovih zadnjih privrednih sankcija prema Rusiji Nemacka privreda vec pretrpela štetu do sada 5 milijardi evra, dalje se kaze da od ukupnog izvoza iz Berlina 10% odlazi za Rusiju, firma PCK iz grada Scwedt ima 1500 zaposlenih i godišnje preradi 11,5 miliona tona sirove nafte koju 100% dobija iz Rusije

Lik

pre 9 godina

Sankcije će pogoditi sve strane ali najviše Rusiju. Glupi Srbi veruju da će Rusija to podneti bez po muke, hoće ali će najviše stradati onaj jadni narod tamo jer Rusija nije nikada previše brinula o svom narodu, milionske žrtve su za njih normalna stvar.
Bolje nam je da gledamo gde smo mi u tom kazanu i kako da, ovako jadni i bedni sačuvamo bar ono što imamo.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Da li vi stvarno mislite da Nemacka mari za ruski gas? I da li vi stvarno verujete da USA diktira EU sta ovi treba da rade?...Isto to se dogadja kod nas, a mi smo "slepi i nesposobni" da uradimo ista. Putin, Vucic isti kos. Totalna diktatura je ovom narodu izgleda jedini "spas", posto za bolje ne znaju. Ali, dok se mi osvestimo ode voz ... Evropa lagano odlazi, mladih je sve manje, Srbija ce se, ako ovako nastavi, svesti samo na beogradski pasaluk. Zivi bilo pa videli.
(Freak)
---
Eh,taj "beogradsji pašaluk" je san svih srpskih neprijatelja počev još od Austro-Ugarske monarhije i Turske imperije.Naravno toj "naprednoj i progresivnoj" tezi su se,kao i u ona "dobra stara vremena",odmah pridružili i srpski "janičari".Danas ih ima više nego u vreme Otomanske imperije.Mi ne podržavamo čoveka već PRAVDU gospodine.Uprkos tome što su nas planski osiromašili,prvenstveno ti veliki Evropljani uz pomoć domaćih gnjida,mi još uvek verujemo u PRAVDU.Ne možemo da podržavamo SAD i Nemačku samo zato što smo njihovi "gastarbajteri".Ako nismo apriopri podržavali Turke,koji su nas nabijali na kolac,zar ćemo podržavati silu i nepravdu samo zato što nam je ponudila dnevni provijant?!Ako je Nemačka i Evropa tako odlučna u kažnjavanju Rusije,zašto nisu Nemci ili EU zabranili uvoz gasa iz Rusije?Tako bi najviše pogodili Ruse i Rusiju.Umesto toga oni zabranjuju "Južni tok"?!Možda smo nesposobni gospodine ali,nismo licemeri.To,"debelo" licemerje je na strani onih,koje Vi pokušavate da opravdate.

Lik

pre 9 godina

Vidim da su ludi Srbi već zauzeli stranu umesto da se sada ućute i da nas nigde nema.
Ej narode, pa mi smo najgora gologuzija u Evropi i treba da gledamo kako da se iz toga iščupamo. Mislite li da će ovo sa EU, US i Rusijom da se završi tek tako? Neće! Vrlo je lako moguće da opet krene jedan svetski rat kolosalnih razmera a nama bi bilo bolje da se mnogo ne kurobecamo jer ima da nas nema.

stelar

pre 9 godina

putin je igrac i po. svo ovo vreme on drzi konce u ruke a ovi neiskusni zapadni politicari uporno glavom kroz zid vezbaju mentalno neznanje. sto su za par meseci zapadnjaci okrenuli ruskog naroda od evrope ka aziji i drugim lokacijama,putinu bi trebalo godine. ukrajina kao zrtveno jagnje i sjedne i s druge strane treba da shvati gde joj je mesto,da se federalizuje i da stane rusko-evropski posrednik.

Dejan

pre 9 godina

@Neupucen
Slazem se se sa tobom u mnogo cemu, ali moze Nemacka da ima zalihe i za pet godina, dzaba im to kad ostatak Evrope (pretpostavljam) ima za jedva dva-tri meseca.
Znaci Nemci bi dosli u situaciju da opet vade neozbiljnu evropsku boraniju iz go**na, ne zbog toga sto hoce nego sto moraju. Mercedes ne moze da se proda iako je 99,99% gotov jer im fali neko parce plastike koje se pravi u Italiji, a italijanska fabrika ne moze da ga napravi jer je Italija i rasulu.

Druga stvar, sva ta skladista gasa posle moraju da se svejedno napune. Znaci Rusi ce mozda sada ostati pez para, ali ce kasnije prodati duplo.

Aleksandar

pre 9 godina

I to po istoj ceni kao sto prodaje zemljama EU.
(vladimir vladimirovic, 27. jul 2014 15:52)

Malko si loše pročitao tu vest. Kinezi će plaćati upola cene zimi i trećinu cene leti u odnosu na to šta u proseku EU plaća. Da su Kinezi radi da plate cene kakve plaća EU Rusi bi davno opalili šamarčinu 'staroj dami Evropi', al' avaj, ne ide baš to tako...

Милош

pre 9 godina

Доста је да Русија каже да преко њене територије нема прелета авиона земаља које су увеле санкције... па нека иду около: одустаће први дан.

mir

pre 9 godina

djuro@ Da li ti mislis da ce ako rasture Rusiju,ti sedeti i gledati!He,he,he..naivcine li i sanjara!Moli boga covece da se ovo sto pre zavrsi!Inace cemo uskoro po zimi umesto grejanja,morati da igramo kazacok da se zagrejemo!Doduse mi imamo nase kolo,kolo,naokolo!A mozda je bolje Uzicko,ono je mnogo brze,pa cemo se pre zagrejati!Naravoucenije..ko drugome jamu kopa,sam u nju upadne!I zato iskuliraj ratove i ratne procene,ocigledno da nisi neki strucnjak za to!I samo pozitivno misli,mozda ti se pozitivno i desi!I ne zaboravi..da dok ti pausalno i odokativno procenjujes..tamo negde ginu neka neduzna deca,ni kriva ni duzna..I zato kad se o ovome govori ne sme da bude nikakve ostrascenosti!Ona nosi sa sobom i konflikt!Mir nam je potreban a ne rat,covece!

Aleksandar

pre 9 godina

@(Neupucen, 27. jul 2014 23:59)

Ta nećemo valjda činjenicama da dozvolimo da nam zamute zaljubljeni pogled u 'velikog brata'? Ne, ne, Nemačka će sigurno da propadne bez Rusije, a Rusija će postati ekonomska supersila sa novim dilom koji je napravila sa Kinom. Mi duboko verujemo u to i neće nas neke tamo zvanične brojke i zdrav razum skrenuti sa naše slepe ljubavi/mržnje jer je ona sama bit našeg postojanja...

djole

pre 9 godina

@analiticar sa znanjem:
Toliko ne znate da uopste niste u stanju ni d aanalizirate. Naprosto, ogromno neznanje, ne gubim vreme dalje...
Neko je pomenuo zlato. Pa sad ne znam zasto analiticari ne idu na sajt npr. Svetske banke, Eurostat-a itd...Rusi iz nekog razloga kupuju vec godinu dana ogromen kolicine zlata. Bukvalno su na primer dosli na 7. mesto. Ovo nije bez veze, a li ce to biti reserzva za placanja, videcemo. Da li ce da ga u nekom trenutku pljusnu negde, rasture neku berzu, ko zna. Dolar izbacuju (cak i Francuzi zele da smanje....)Inace, analiticari, vi ne znate da rusija zaist aima para. Ne samo za zlato, naprosto ima para. Inace, analiticari vajni sto kazu bae. Nije sve u GDP-u. Pogledajte spoljni dug Rusije i EU zemalja. javni dug. Bicete sokirani. Takodje, do pre 10 godina bankrotirala Rusija je otplatila vecinu svojih dugova (Parsiki, Londonski klub, itd). Ovo su ozbiljne stvari,nisu to teme za analiticare iz kafane koji citaju jedne novine uz casicu rakije. A da, putovanja...pa Rusi putuju kao besni, dok nekiz iz EU (mnogi) kredite dizu za putovanje.

Акобогда

pre 9 godina

U vreme hladnog rata, Amerika je u Nemackoj imala 350,000 vojnika a danas ih ima nesto vise od 30,000. Evropa Americi odavno nIie na prvom mestu. Na prvom mestu je Azija i Pacifik. Vama u Srbiji je neko usadio cudnu misao da Nemacka jedva ceka da napravi savez sa Rusijom. Ali eto, samo da nije te Amerike Nemacka bi trcala da udje u Evroazijsku Uniju sa Belorusijom i Kazahstanom. Koji ste vi smesni likovi tamo. Provera realnosti vam je na nuli....
(Analiticar sa znanjem, 27. jul 2014 20:28)

1. Не требају толики војници у Немачкој јер сада није војно угрожена као за време хладног рата.
2. Европа није на првом месту али јесте Русија коју Амери руше преко Европе.
3. Немачка већ јесте у партнерству са Русијом, што преко Северног тока, а наравно рачунају и на баснословне количине руда, шума, нафте и других сировина. Русија добија немачке инвестиције и технологију. Наравно да Амери то сада покушавају да покидају преко Урајине.
4. Обесном каубоју треба објаснити да није јачи од целога света и да ће бити све слабији а то није лако јер је та твоја добра Америка да би доказала да је најача бацила атомске бомбе на насељена места и убила преко сто хиљада људи. Нису их бацили у шуму, њиве не, бацили су их на децу и жене.
5. Цене они памет и зато је купују из целога света јер своју не умеју да произведу изузев политичара и "менаџера", али кад долар пукне а све иде ка томе доћићеш ти кући и пре него си отишао.

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Doslo vreme da se i Rusija rasturi. Kako ce ici videcemo.
(djuro, 28. jul 2014 02:45)
--------
Kako ste dalekovidi, gospodine?! Da li to iz Vas progovara neko znanje sa kojim, mi ostali, obični gradjani Srbije, nismo upoznati ili, to su samo Vaše pritajene želje?! Mnogi su pokušavali da "rasture" Rusiju, rezultate znamo?!Ne bih želeo da prosustvujem nekom novom "rasturanju" jer se bojim da bi većina stanovnika planete svetleli kao neonke.Obuzdajte Vašu mržnju ako ste zaljublejnik u onaj naš "Put bez alternative" ili, urodjeni defetizam i strah, ako ste Srbin.

o.O

pre 9 godina

Nisam ni na jednoj strani,zelim biti objektivan,ali ako nekog sankcionises,ne mozes biti selektivan ili je tu samo stvar farse.Ne branim zapadnjake,pokazali su se,ali ni Ruse,takodje su se pokazali.Ono gde nastaje problem jeste uzajamna taktika,jer zapad ne moze na Rusiji primenjivati "fore" iz rata sa Srbijom,Irakom,itd.,to je sitna boranija,Rusija voleli je ili ne je sila,narocito zbog toga sto ima gotovo neogranicene resurse,a time i moc i jedina su zemlja koji su sami sebi dovoljni,sto zbog resursa,sto zbog velicine,a boga mi i saveznika,da ne pricam o naoruzanju.S druge strane Rusija ima "zakasnelo paljenje" i stvari sa svojim satelitima resavaju u situaciji novog geopolitickog poretka,kada je to mnogo teze...

ameri vs rusi = srbija posmatrac:)

pre 9 godina

Amerima ostalo jos da osvoje Ukrajinu i odradili su posao, ali za to im treba pomoc evrope. Medjutim s druge strane tu je Rusija koja je ekonomski nezavisna (jer ima najvise rudnih bogatstava) i koja kada bi se udruzila sa bratskom im Kinom mogla bi porobiti ceo svet ako bi htela ... tako da stavite prst na celo ... ko ovde zapravo diktira pravila igre a ko igra po tim pravilima. Mi od ovoga nemamo nista i kao mala zemslja najbolje je ostati neutralan i traziti najbolje resenje za svoju zemlju. Ne svidja mi se sto skidaju ove avione ... nevini narod gine bez razloga dok mocnici jure za svojim ideologijama. I jos nesto, ne svidja mi se medijska propaganda Amerike kako kroz filmove, tako i kroz vesti... ima tu dosta licemerja. Takodje rusi da su hteli mogli su staviti tacku na bombardovanje, ali iz nekih razloga to nisu ucinili.

sigurno

pre 9 godina

ameri vs rusi....@ Na ovaj tvoj komentar samo kazem..Dobro jutro Kolumbo!A sto se tice odgovaranja Rusije na provokacije..Upravo je to ono sto bi oni i hteli,naravno da bi dodatno satanizovali Rusiju!Samo sto to moze biti opasna igra mocnih,koja ce da kosta sve druge..A oni ce se po obicaju kad dodje gusto,sakrivati po nekim pripremljenim antinuklearnim bunkerima i opremljenim skrivenim sigurnim tajnim budzacima,za njihove najmilije!Bas kao neki misevi!Nece biti u prvim borbenim redovima,to je sasvim sigurno..A i oni sto odlucuju o zivotu i smrti,nisu mladi..To su vec ocvali starci,koji nemaju mnogo ni da izgube..Jos malo adrenalina ih bas podmladjuje!I zato dobro je sve dok Rusija ne odgovara na te ukrajinske i svake druge provokacije!Dovoljno je reci..ne daj boze da se zli sloze!Posledice bi bile strasne!

evroskeptik

pre 9 godina

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je kazao da "ove mere nisu cilj same sebi, već sredstvo da se pregovorima dodje do političkog rešenja ukrajinske krize - što je i dalje glavni prioritet EU".
Ako je nekom ozbiljno stalo do pregovora, zasto se uporno kaznjava jedna strana, a drugoj se daje zeleno svetlo za rat?

s t v

pre 9 godina

(mujcinovic salih, 27. jul 2014 18:06)

Sve si lepo objasnio i razložio, ali jednu stvar si zaboravio da objasniš.
Zašto uvoditi sankcije Rusiji?
Zato što podržavaju prava svog naroda u Ukrajini? Smešno.
Kreni od početka nastanka problema i, ako si realan, videćeš da stvari stoje malo drugačije.
Daleko od toga da opravdavam poteze Rusije, ali nisam toliko glup da izjave zapada prihvatam kao notorne činjenice.
Toliko izvrtanje istine, lažnih optužbi, agresivnih naslova, vređajućih izjava nisam u zadnje vreme video, a bilo je sličnih primera (Irak, Libija, Srbija, Egipat, Sirija,...).
Tvoje pravo je, kao i moje, da mislimo svojom glavom i da pričamo šta mislimo, ali realno nas dvojica ne učestvujemo ni u radu skupštine stanara svoje zgrade, a analiziramo svetsku politiku. Besmisleno. Nisu bolji ni ovi ostali "komentatori", ali valjda nam je tako lakše...

emirati

pre 9 godina

Ako toliko EU i Amerika brinu za Ukrajinu neka joj daju kredit da vrati i plati potroseni gas iz Rusije.Polako samo - dolazi zima....i Putin isto uvodi sankcije EU, i zavrce gas,pa se grejte i sve radite i proizvodite na struju,i privreda i industrija !?

Milovan S Nikolić Sombor

pre 9 godina

Neka bude kako bude to je nešto što istorijski pripada malima gde je i naše mesto.Svesku političku krizu veliki i na ovaj način dele malima kako bi njima manje ostalo.
Igra sa Rusijom je mnogo opasnija za Evropu obzirom da je na ruskoj strani BRIK i južna afrika tako da se slika menja
i u pozivu na broj stanovnika na svakoj od strana.
Nije na odmet ni podatak da su konkretni igrači agenti.

Željan ovako bistrih komentatora

pre 9 godina

Neverovatna informacija. Nemacki izvoz 2013 izgleda ovako: 1.Francuska 100,32 milijarde USD, 2.USA 88,38 3.V.Britanija 75,64 4.Holandija 70,95 5.Kina 67,03 6.Austrija 56,18 7.Italija 53,32 8.Svajcarska 7,32 9.Poljska 42,36 10.Belgija 42,25...Dakle Rusija nije ni u prvih 10. Osim toga Rusija bi prestankom izvoza gasa i nafte u Nemacku (ne u EU)gubila 100 miliona dolara DNEVNO. Nemacka uvozi 31% gasa iz Rusije i ima pune tankove rezervi za dve godine. Verovatno bi se u medjuvremenu snasla za nesto skuplji i prljaviji americki gas...........
(Neupucen, 27. jul 2014 23:59)
Zalihe mogu da traju i 10 godina ako se ne troše, nedostatak 35% gasa dovelo bi do takvog skoka cena da bi Nemački proizvodi postali skupi ,to bi dovelo do pada izvoza tako da nije baš to tako "prosto" kako si nam ti neupućeni predstavio.Pored toga Nemačka proda u Rusiji blzu dva miliona automobila, gde će to nadomestiti u SAD ili možda u Italiji, Francuskoj,samo Rusija i Kina mogu da "progutaju" Nemačku proizvodnju Mercedesa i BMV. hemijska industrija zbog nedostatka gasa i viših cena, koja je jedan od stubova Nemačke industrije, za nju bi to bilo bio bi katastrofalno, a dvogodišnje zalihe, o tome je smešno diskutovati. kad bi ovog trenutka Putin samo u prolazu napomenuo o zatvaranju slavina takva bi panika u EU zavladala, korumpirani komesari EU bi možda počeli da piške gas da pojačaju te dogodišnje zalihe gasa.

vera

pre 9 godina

@Ekaterina:
Ja nisam videla, ja cula. Od nasih, od Rusa...Nasi neki idu da rade na nekim platformama u Sibiru. Kaze mi covek super mi je, dobro placeno...Jaoj, a zima? ma kaze on sve ok, vec ko zna koju godinu ide. Ovde komsinica Ruskinja , muz nas, muz stalno radi u Rusiji, ali ne mogu abog deteta malog sa oboje budu tamo jer dete ima astmu i strasno mu je problem da tamo bude. A ja na primer, odem u Egipa, u Tursku, u Pariz, na Tajland, kad ono stotine i stotine i stotine Rusa. Ja ne znam je li to sve iz ta dva grada? Ili mozda imaju parice? Da nis malo izmislila i prepricala neciju lovacku pricu iz kafane?