Petak, 25.07.2014.

15:04

Radnicima "feragosto“, a novi fića?

Kolektivni godišnji odmor za zaposlene u kompaniji Fijat automobili Srbija (FAS) počinje u ponedeljak i trajaće do 25. avgusta.

Izvor: Danas

Radnicima "feragosto“, a novi fiæa? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

boban

pre 9 godina

Kada se Fijat proda u Americi,te pare idu u Italiju a ne u Srbiju.
Srbiji pripadne 30% od profita ,sto je svega desetak miliona Evra godisnje.
Kada cemo videti taj ugovor?

dukiVrs

pre 9 godina

Uposlite domaca mala preduzeca za proizvodnju kakvih komponenti i tsl. pokrenite iz blata lokalnu privredu i trebalo bi da vidite rezultate.

milosav

pre 9 godina

Vratite proizvodnju "Zastave" kao državnog preduzeća. Dosta je bilo ponižavanja radnika od strane trule, zapadnjačke, kapitalističke pijavice.

Vetrobran Kishic

pre 9 godina

Bice da ipak nedostaje FAS-u onaj najveci deo, a to je KUPAC! Niste spomenuli u tekstu da je ta feragosta dve nedelje placena kao odmor, a ostatak 65%. Posle odmora prelaze na dve smene po sistemu, radis dve nedelje, a nedelju dana odmaras. Tako je fiJat krenuo i sa fabrikama po Italiji, prvo se gasi jedna smena pa ajde onda da radimo 4 dana (kao sto se sad i radi u Kragujevcu)i na kraju radimo 3 dana mesecno! Kragujevcu pod hitno treba novi model, ali mislim da ga nema nigde na vidiku (veliki AV mora sto pre da reaguje). Medjuostalom gledajuci samo fiJat (bez alfe i lancie), sta proizvodi trenutno, Fiat 500 ( u Poljskoj, model vec na izdisaju), novu Pandu i muceni 500L. Ako uskoro ne bude novog modela fabrika u Kragujevcu ce krenuti putem Mirafiori fabrike u Torinu (giulietta, Mito)tri dana mesecno ostalo placeno 65% i ciao ragazzi.

Cordiali Saluti.

pedja bgd

pre 9 godina

A sta se to najava vlade i Vucica ostvarilo? Mercedes se prodaje kao lud a kad su se probudili vide da je trokraka nalepnica otpala. Nista niti se i niti ce se ostvariti a za godinu dana cemo verovatno pasti travu jer sa ovon naprednom vladom nam samo to i ostaje.

zlaja zemun

pre 9 godina

italijani su pametni,veci deo para ode u italiju za motor ,menjac i elektroniku i naravno da naduvaju te cene i ovde istanu mrvice,uostalom skoro se pisalo da su u opremanje kuhinje ulozili 6 miliona eu...ha ha ha eej 6 miliona...oprema je naravno stigla iz italije sa naduvanim cenama

guska koja je spasla Rim

pre 9 godina

E moj Dado!! "Feragosto"-opsti godisnji odmor u Italiji, traje od 01.08. pa do kraja meseca(Feragosto-ferije)....Recnik stranih reci VUJAKLIJA!!
A sto se tice praznika, 15.08. katolici slave Veliku Gospu. (BB, 25. jul 2014 16:42)

E, moj BB!! Bas si nasao autoritet za talijanski jezik... cuj - Vujaklija! Umirem od smeha. Dado je, naravno, u pravu. Ferragosto (RR, molim lepo! To nije radi hira.) je trivijalni narodski "nadimak" Velike Gospe (koja je drzavni praznik). Tacno je da "fer" dolazi od ferija, s tim sto se tu odnosi jos na latinsko znacenje te reci ("feriae" na latinskom znaci "praznik", dok u danasnjem talijanskiom "ferie" znaci "godisnji odmor"). Tacno je da je, u vreme kad se nije znalo za godisnje odmore i turizam, taj dan, tradicionalno, bio rezervisan za izlet. Tacno je da se, tradicionalno, letnji deo godisnjeg odmora koristi oko tog praznika (do, oko, ili od njega). Velika je glupost je reci da "opsti godisnji odmor u Italiji, traje od 01.08. pa do kraja meseca". Prvo - glupost je uopste govoriti o nekakvim "opstim godisnjim odmorima" u Italiji. Smesno. Drugo, kakve li su tvoje predstave o zivotu u Italiji!? (Iz Vujaklije, pretpostvaljam :) ) Stvano mislis da danas neko, ukoliko ima srece da ima posao, sebi moze da dozvoli mesec dana godisnjeg odmora tokom leta!?? (Izuzev prosvetnih radnika, naravno.) Pa danas je i 10 dana puna kapa! Tacno, neke firme zatvaraju kolektivno oko Ferragosta (pre ili posle njega). Ostali - kad stignu i koliko stignu.

sasa

pre 9 godina

ekonomija je odgovor.

21 oktobar da napravi jedan deo kosta recimo 10 evra i zarada plus 2 i to bi kostalo 12. fiat ima taj deo mozda za 10 evra i fiat uzima tamo.i to je to.

a da 21 oktobar radi sa gubitkom nije resenje niti je pametno.

morao bi da da cenu od 9 evra.

a ta firma koja prodaje fiatu po 10 mozda ima jeftinije nabavljace ili kupuje na veliko.

Ne toliko napredan

pre 9 godina

@(PatriJota, 25. jul 2014 16:10)

A sta mi nudis kao alternativu, gde da radim kad ode Fiat? Uostalom vec 3 godine su naprednjaci na vlasti a meni je sve gore, pravicemo mi ove prethodne od blata, naprednjaci su najgori, ko sto vidim ne samo da ne dovodite investitore, nego bi ste proterali i ovo malo investicija. Daj boze da samo sto pre odete sa vlasti, dok niste unistili drzavu.

ha,ha

pre 9 godina

Zašto njihovi dipl.ing.i direktori,kao železarci, ne eskiviraju odmor pa da se igraju sapa i primaju platu,pošalju lepo samo radnike na plaćeno da što manje prime platu,a oni se lepoigraju sapa.To kod njih izgleda ne pije vodu,samo u železari?

guska koja je spasla Rim

pre 9 godina

@Majmun

Kakve li si ti gluposti napisao o Italiji! I jos kazes "znas kako je to u Italiji..." (Ma, sve Srbi znaju!) Od svega, tacno je jedino da je kriza. Tacno je i da drzava daje stimulacije privatnim preduzecima za zaposljavanje nekih kategorija - onih posebno ugrozenih. Sve ostalo su teske gluposti. (Moglo bi se svasta reci... ali, ono sto si ti rekao - to su gluposti.)

Aldebaran

pre 9 godina

"Zastoj

Iz Vlade Srbije početkom maja su stizale najave da bi premijer Aleksandar Vučić trebalo da u Torinu počne pregovore o novom modelu za kragujevačku fabriku. Dva meseca docnije iz Vlade nema više nikakvih informacija o toj Vučićevoj inicijativi."

Pa, polako bre, ljudi, dosad je čovek bio zauzet dovođenjem Mercedesa. Ne postizava i Fiat, i Mercedes, i "Beograd na vodi", i čipove i ostale mubudale. Strpite se malo, biće, nema problema, čovek je obećao!

Vidim već da na vrbi u mom dvorištu počinje da zri grožđe. Znači, samo još malo, sad će, samo što nije...

q

pre 9 godina

Kako su samo olako zaboravili onih 70-30 % u vlasništvu FAS-a .Kad se deli zarada nama
od ivoza (1,3 milijarde evra) u budžet stiže 10 miliona evra.Ne treba biti ni matematičar pa
da se uoči ...ne poštovanje ugovora .

Бојан Илић

pre 9 godina

Minulih godina je u tom kontekstu neretko pominjana nekadašnja Zastavina fabrika "21. oktobar“, koja je proizvodila elektro i delove od plastike ne samo za kragujevačku fabriku, nego i za rusku i poljsku automobilsku industriju. U poslednje vreme u delu "21. oktobra“ proizvode se delovi za belu tehniku slovenačkog "Gorenja“, dok većina pogona te fabrike već godinama zvrji prazna umesto da se u njima, primerice, izrađuju delovi za Fijatove, kao nekada za Zastavine automobile.

Кад смо јадни!!

misha

pre 9 godina

FIAT je globalna kompanija i ima dobavljace za delove na globalnom nivou. Eto i otkada je kupila Chrysler, malo po malo se pojavljuju i Chryslerovi delovi u Fiat-ovim automobilima. Ne znam kako to neko zamislja da mala fabrika iz Srbija bude dobavljac samo za kragujevacku proizvodnju Fiat-a? Svaki dobavljac mora da prodje certifikaciju na globalnom nivou i da garantuje kvalitet i isporuke gde god to Fiat-u trebalo. Znaci ako "21 Oktobar" ima kvalitetne proizvode, onda put pod noge i u Torino da ponudi sta ima. Meni se cini iz ovog clanka da kao da neko ocekuje da talijani dodju u "21 Oktobar", da im objasni sta treba da prave, kako to da prave, mozda da im jos i posalje masine, itd. U tom slucaju, sta ce Fiat-u "21 Oktobar"?

nekotamo

pre 9 godina

Fiat je u velikim problemima, pogledajte prodaju u Evropi poslednji godina:
2009 1.010.342 6,92%
2010 837.251 6,01%
2011 704.157 5,08%
2012 581.613 4,64%
2013 568.838 4,64%

Od svih proizvodjaca je najvise pogodjen krizom pogotovo zato sto nisu izbacivali gotovo uopste nove modele poslednjih godina - samo Panda i 500L a recimo Punto je ista generacija od 2005. a svaka restilizacija je sve ruznija.

Da nisu kupili Krajsler koji sada ima veliki profit, pitanje je da li bi Fiat preziveo.

Majmun

pre 9 godina

Zato je i pravljen ovaj nakaradni Zakon o radu, da moze sa radnikom da se radi sta hoce. Znam kako je to u Italiji svi u isto vreme na odmor pa cekaj u redovima na rampama, placaj duplo letovanje jer je tada navala, cekaj da ti odrede kad ces u wc. A Italijanska ekonomija u propasti uveli dotacije drzave iz budzeta ko ima platu kod privatnika manju od minimalca drzava dotira. Ej, dotira radnika kod privatnika koji za njega zaradjuje pet tih plata, ali kapitalista sve uzme, a drzava podmece ledja i grca u dugovima. Taj model smo mi nasli da prepisujemo sa prepametnim premijerom, kao prave prihod a sve uzese i preko toga iz budzeta drzave.

BB

pre 9 godina

dado-pg-italy

E moj Dado!!
"Feragosto"-opsti godisnji odmor u Italiji, traje od 01.08. pa do kraja meseca(Feragosto-ferije)....Recnik stranih reci VUJAKLIJA!!
A sto se tice praznika, 15.08. katolici slave Veliku Gospu.

PatriJota

pre 9 godina

Taman u pravo vreme; trebalo bi da se ne vracaju u fabriku, jer je stvar zavrsena danas-sutra!!! Dinkiceva prevara veka u Tadicevoj vladi se blizi kraju i sto pre se zavrsi to bolje za nas!!! Svaki njihov dan navodnog rada nas tera godine unazad i to mora stati, sto pre to bolje???

Zar je bitno

pre 9 godina

FAS treba da ide što više u pravcu što veće lokalizacije proizvodnje jer samo tako mogu da imaju isplativiju proizvodnju nego što je sada kada se samo nekoliko delova proizvodi ovde, dok se sve ostalo uvozi. Osim toga, u tom slučaju ne moraš da strahuješ da će delovi da zaglave negde na carini, a i smanjiće se uvoz delova za proizvodnju. Samo motor, menjač i elektronika (koji se uvoze) čine čak četvrtinu vrednosti vozila. Samo kada bi se proizvodnja tih stvari prebacila u Srbiju zavisnost od uvoza bila bi osetno manja.

Lugano

pre 9 godina

Ajde realno sada, licno sam za 100% domacu proizvodnju, ali sa kakvim masinama da proizvode bilo sta? Sva tehnika nam je stara 30 godina, niko nista nije ulagao i sad odjednom kao, sto se ne saradjuje sa domacim proizvodjacima...

Siniša

pre 9 godina

A ako imamo devizni prihod koji odmah ode dalje u Italiju dobavljačima i menadžmentu Fiat-a, kakav je smisao tog prihoda? Stimulišite proizvodnju delova. Njih možete bez carine da izvozite u Rusiju.

Izdajnik

pre 9 godina

Nije u pitanju kasnjenje dobavljaca nego slaba potraznja... i zasto u naslovu pise "Beograd" , a ne "Kragujevac"?
FAS je otpustio stotine radnika od februara do maja, a niko se nije bavio time (mislim na medije). Planira se posle odmora rad u dve umesto, kao do sada, u tri smene...

dado-pg-it

pre 9 godina

moj komentar je samo da se objasni da "ferragosto" nije godišnji odmor u toku avgusta nego je samo 15. avgust (katolička Gospojina) brešan dan iz ko je iz ko nije na odmoru.

Siniša

pre 9 godina

A ako imamo devizni prihod koji odmah ode dalje u Italiju dobavljačima i menadžmentu Fiat-a, kakav je smisao tog prihoda? Stimulišite proizvodnju delova. Njih možete bez carine da izvozite u Rusiju.

misha

pre 9 godina

FIAT je globalna kompanija i ima dobavljace za delove na globalnom nivou. Eto i otkada je kupila Chrysler, malo po malo se pojavljuju i Chryslerovi delovi u Fiat-ovim automobilima. Ne znam kako to neko zamislja da mala fabrika iz Srbija bude dobavljac samo za kragujevacku proizvodnju Fiat-a? Svaki dobavljac mora da prodje certifikaciju na globalnom nivou i da garantuje kvalitet i isporuke gde god to Fiat-u trebalo. Znaci ako "21 Oktobar" ima kvalitetne proizvode, onda put pod noge i u Torino da ponudi sta ima. Meni se cini iz ovog clanka da kao da neko ocekuje da talijani dodju u "21 Oktobar", da im objasni sta treba da prave, kako to da prave, mozda da im jos i posalje masine, itd. U tom slucaju, sta ce Fiat-u "21 Oktobar"?

Lugano

pre 9 godina

Ajde realno sada, licno sam za 100% domacu proizvodnju, ali sa kakvim masinama da proizvode bilo sta? Sva tehnika nam je stara 30 godina, niko nista nije ulagao i sad odjednom kao, sto se ne saradjuje sa domacim proizvodjacima...

Izdajnik

pre 9 godina

Nije u pitanju kasnjenje dobavljaca nego slaba potraznja... i zasto u naslovu pise "Beograd" , a ne "Kragujevac"?
FAS je otpustio stotine radnika od februara do maja, a niko se nije bavio time (mislim na medije). Planira se posle odmora rad u dve umesto, kao do sada, u tri smene...

Ne toliko napredan

pre 9 godina

@(PatriJota, 25. jul 2014 16:10)

A sta mi nudis kao alternativu, gde da radim kad ode Fiat? Uostalom vec 3 godine su naprednjaci na vlasti a meni je sve gore, pravicemo mi ove prethodne od blata, naprednjaci su najgori, ko sto vidim ne samo da ne dovodite investitore, nego bi ste proterali i ovo malo investicija. Daj boze da samo sto pre odete sa vlasti, dok niste unistili drzavu.

Majmun

pre 9 godina

Zato je i pravljen ovaj nakaradni Zakon o radu, da moze sa radnikom da se radi sta hoce. Znam kako je to u Italiji svi u isto vreme na odmor pa cekaj u redovima na rampama, placaj duplo letovanje jer je tada navala, cekaj da ti odrede kad ces u wc. A Italijanska ekonomija u propasti uveli dotacije drzave iz budzeta ko ima platu kod privatnika manju od minimalca drzava dotira. Ej, dotira radnika kod privatnika koji za njega zaradjuje pet tih plata, ali kapitalista sve uzme, a drzava podmece ledja i grca u dugovima. Taj model smo mi nasli da prepisujemo sa prepametnim premijerom, kao prave prihod a sve uzese i preko toga iz budzeta drzave.

nekotamo

pre 9 godina

Fiat je u velikim problemima, pogledajte prodaju u Evropi poslednji godina:
2009 1.010.342 6,92%
2010 837.251 6,01%
2011 704.157 5,08%
2012 581.613 4,64%
2013 568.838 4,64%

Od svih proizvodjaca je najvise pogodjen krizom pogotovo zato sto nisu izbacivali gotovo uopste nove modele poslednjih godina - samo Panda i 500L a recimo Punto je ista generacija od 2005. a svaka restilizacija je sve ruznija.

Da nisu kupili Krajsler koji sada ima veliki profit, pitanje je da li bi Fiat preziveo.

Aldebaran

pre 9 godina

"Zastoj

Iz Vlade Srbije početkom maja su stizale najave da bi premijer Aleksandar Vučić trebalo da u Torinu počne pregovore o novom modelu za kragujevačku fabriku. Dva meseca docnije iz Vlade nema više nikakvih informacija o toj Vučićevoj inicijativi."

Pa, polako bre, ljudi, dosad je čovek bio zauzet dovođenjem Mercedesa. Ne postizava i Fiat, i Mercedes, i "Beograd na vodi", i čipove i ostale mubudale. Strpite se malo, biće, nema problema, čovek je obećao!

Vidim već da na vrbi u mom dvorištu počinje da zri grožđe. Znači, samo još malo, sad će, samo što nije...

pedja bgd

pre 9 godina

A sta se to najava vlade i Vucica ostvarilo? Mercedes se prodaje kao lud a kad su se probudili vide da je trokraka nalepnica otpala. Nista niti se i niti ce se ostvariti a za godinu dana cemo verovatno pasti travu jer sa ovon naprednom vladom nam samo to i ostaje.

zlaja zemun

pre 9 godina

italijani su pametni,veci deo para ode u italiju za motor ,menjac i elektroniku i naravno da naduvaju te cene i ovde istanu mrvice,uostalom skoro se pisalo da su u opremanje kuhinje ulozili 6 miliona eu...ha ha ha eej 6 miliona...oprema je naravno stigla iz italije sa naduvanim cenama

Vetrobran Kishic

pre 9 godina

Bice da ipak nedostaje FAS-u onaj najveci deo, a to je KUPAC! Niste spomenuli u tekstu da je ta feragosta dve nedelje placena kao odmor, a ostatak 65%. Posle odmora prelaze na dve smene po sistemu, radis dve nedelje, a nedelju dana odmaras. Tako je fiJat krenuo i sa fabrikama po Italiji, prvo se gasi jedna smena pa ajde onda da radimo 4 dana (kao sto se sad i radi u Kragujevcu)i na kraju radimo 3 dana mesecno! Kragujevcu pod hitno treba novi model, ali mislim da ga nema nigde na vidiku (veliki AV mora sto pre da reaguje). Medjuostalom gledajuci samo fiJat (bez alfe i lancie), sta proizvodi trenutno, Fiat 500 ( u Poljskoj, model vec na izdisaju), novu Pandu i muceni 500L. Ako uskoro ne bude novog modela fabrika u Kragujevcu ce krenuti putem Mirafiori fabrike u Torinu (giulietta, Mito)tri dana mesecno ostalo placeno 65% i ciao ragazzi.

Cordiali Saluti.

PatriJota

pre 9 godina

Taman u pravo vreme; trebalo bi da se ne vracaju u fabriku, jer je stvar zavrsena danas-sutra!!! Dinkiceva prevara veka u Tadicevoj vladi se blizi kraju i sto pre se zavrsi to bolje za nas!!! Svaki njihov dan navodnog rada nas tera godine unazad i to mora stati, sto pre to bolje???

BB

pre 9 godina

dado-pg-italy

E moj Dado!!
"Feragosto"-opsti godisnji odmor u Italiji, traje od 01.08. pa do kraja meseca(Feragosto-ferije)....Recnik stranih reci VUJAKLIJA!!
A sto se tice praznika, 15.08. katolici slave Veliku Gospu.

dado-pg-it

pre 9 godina

moj komentar je samo da se objasni da "ferragosto" nije godišnji odmor u toku avgusta nego je samo 15. avgust (katolička Gospojina) brešan dan iz ko je iz ko nije na odmoru.

Бојан Илић

pre 9 godina

Minulih godina je u tom kontekstu neretko pominjana nekadašnja Zastavina fabrika "21. oktobar“, koja je proizvodila elektro i delove od plastike ne samo za kragujevačku fabriku, nego i za rusku i poljsku automobilsku industriju. U poslednje vreme u delu "21. oktobra“ proizvode se delovi za belu tehniku slovenačkog "Gorenja“, dok većina pogona te fabrike već godinama zvrji prazna umesto da se u njima, primerice, izrađuju delovi za Fijatove, kao nekada za Zastavine automobile.

Кад смо јадни!!

Zar je bitno

pre 9 godina

FAS treba da ide što više u pravcu što veće lokalizacije proizvodnje jer samo tako mogu da imaju isplativiju proizvodnju nego što je sada kada se samo nekoliko delova proizvodi ovde, dok se sve ostalo uvozi. Osim toga, u tom slučaju ne moraš da strahuješ da će delovi da zaglave negde na carini, a i smanjiće se uvoz delova za proizvodnju. Samo motor, menjač i elektronika (koji se uvoze) čine čak četvrtinu vrednosti vozila. Samo kada bi se proizvodnja tih stvari prebacila u Srbiju zavisnost od uvoza bila bi osetno manja.

guska koja je spasla Rim

pre 9 godina

@Majmun

Kakve li si ti gluposti napisao o Italiji! I jos kazes "znas kako je to u Italiji..." (Ma, sve Srbi znaju!) Od svega, tacno je jedino da je kriza. Tacno je i da drzava daje stimulacije privatnim preduzecima za zaposljavanje nekih kategorija - onih posebno ugrozenih. Sve ostalo su teske gluposti. (Moglo bi se svasta reci... ali, ono sto si ti rekao - to su gluposti.)

guska koja je spasla Rim

pre 9 godina

E moj Dado!! "Feragosto"-opsti godisnji odmor u Italiji, traje od 01.08. pa do kraja meseca(Feragosto-ferije)....Recnik stranih reci VUJAKLIJA!!
A sto se tice praznika, 15.08. katolici slave Veliku Gospu. (BB, 25. jul 2014 16:42)

E, moj BB!! Bas si nasao autoritet za talijanski jezik... cuj - Vujaklija! Umirem od smeha. Dado je, naravno, u pravu. Ferragosto (RR, molim lepo! To nije radi hira.) je trivijalni narodski "nadimak" Velike Gospe (koja je drzavni praznik). Tacno je da "fer" dolazi od ferija, s tim sto se tu odnosi jos na latinsko znacenje te reci ("feriae" na latinskom znaci "praznik", dok u danasnjem talijanskiom "ferie" znaci "godisnji odmor"). Tacno je da je, u vreme kad se nije znalo za godisnje odmore i turizam, taj dan, tradicionalno, bio rezervisan za izlet. Tacno je da se, tradicionalno, letnji deo godisnjeg odmora koristi oko tog praznika (do, oko, ili od njega). Velika je glupost je reci da "opsti godisnji odmor u Italiji, traje od 01.08. pa do kraja meseca". Prvo - glupost je uopste govoriti o nekakvim "opstim godisnjim odmorima" u Italiji. Smesno. Drugo, kakve li su tvoje predstave o zivotu u Italiji!? (Iz Vujaklije, pretpostvaljam :) ) Stvano mislis da danas neko, ukoliko ima srece da ima posao, sebi moze da dozvoli mesec dana godisnjeg odmora tokom leta!?? (Izuzev prosvetnih radnika, naravno.) Pa danas je i 10 dana puna kapa! Tacno, neke firme zatvaraju kolektivno oko Ferragosta (pre ili posle njega). Ostali - kad stignu i koliko stignu.

q

pre 9 godina

Kako su samo olako zaboravili onih 70-30 % u vlasništvu FAS-a .Kad se deli zarada nama
od ivoza (1,3 milijarde evra) u budžet stiže 10 miliona evra.Ne treba biti ni matematičar pa
da se uoči ...ne poštovanje ugovora .

sasa

pre 9 godina

ekonomija je odgovor.

21 oktobar da napravi jedan deo kosta recimo 10 evra i zarada plus 2 i to bi kostalo 12. fiat ima taj deo mozda za 10 evra i fiat uzima tamo.i to je to.

a da 21 oktobar radi sa gubitkom nije resenje niti je pametno.

morao bi da da cenu od 9 evra.

a ta firma koja prodaje fiatu po 10 mozda ima jeftinije nabavljace ili kupuje na veliko.

ha,ha

pre 9 godina

Zašto njihovi dipl.ing.i direktori,kao železarci, ne eskiviraju odmor pa da se igraju sapa i primaju platu,pošalju lepo samo radnike na plaćeno da što manje prime platu,a oni se lepoigraju sapa.To kod njih izgleda ne pije vodu,samo u železari?

milosav

pre 9 godina

Vratite proizvodnju "Zastave" kao državnog preduzeća. Dosta je bilo ponižavanja radnika od strane trule, zapadnjačke, kapitalističke pijavice.

dukiVrs

pre 9 godina

Uposlite domaca mala preduzeca za proizvodnju kakvih komponenti i tsl. pokrenite iz blata lokalnu privredu i trebalo bi da vidite rezultate.

boban

pre 9 godina

Kada se Fijat proda u Americi,te pare idu u Italiju a ne u Srbiju.
Srbiji pripadne 30% od profita ,sto je svega desetak miliona Evra godisnje.
Kada cemo videti taj ugovor?

PatriJota

pre 9 godina

Taman u pravo vreme; trebalo bi da se ne vracaju u fabriku, jer je stvar zavrsena danas-sutra!!! Dinkiceva prevara veka u Tadicevoj vladi se blizi kraju i sto pre se zavrsi to bolje za nas!!! Svaki njihov dan navodnog rada nas tera godine unazad i to mora stati, sto pre to bolje???

milosav

pre 9 godina

Vratite proizvodnju "Zastave" kao državnog preduzeća. Dosta je bilo ponižavanja radnika od strane trule, zapadnjačke, kapitalističke pijavice.

dado-pg-it

pre 9 godina

moj komentar je samo da se objasni da "ferragosto" nije godišnji odmor u toku avgusta nego je samo 15. avgust (katolička Gospojina) brešan dan iz ko je iz ko nije na odmoru.

Siniša

pre 9 godina

A ako imamo devizni prihod koji odmah ode dalje u Italiju dobavljačima i menadžmentu Fiat-a, kakav je smisao tog prihoda? Stimulišite proizvodnju delova. Njih možete bez carine da izvozite u Rusiju.

Majmun

pre 9 godina

Zato je i pravljen ovaj nakaradni Zakon o radu, da moze sa radnikom da se radi sta hoce. Znam kako je to u Italiji svi u isto vreme na odmor pa cekaj u redovima na rampama, placaj duplo letovanje jer je tada navala, cekaj da ti odrede kad ces u wc. A Italijanska ekonomija u propasti uveli dotacije drzave iz budzeta ko ima platu kod privatnika manju od minimalca drzava dotira. Ej, dotira radnika kod privatnika koji za njega zaradjuje pet tih plata, ali kapitalista sve uzme, a drzava podmece ledja i grca u dugovima. Taj model smo mi nasli da prepisujemo sa prepametnim premijerom, kao prave prihod a sve uzese i preko toga iz budzeta drzave.

nekotamo

pre 9 godina

Fiat je u velikim problemima, pogledajte prodaju u Evropi poslednji godina:
2009 1.010.342 6,92%
2010 837.251 6,01%
2011 704.157 5,08%
2012 581.613 4,64%
2013 568.838 4,64%

Od svih proizvodjaca je najvise pogodjen krizom pogotovo zato sto nisu izbacivali gotovo uopste nove modele poslednjih godina - samo Panda i 500L a recimo Punto je ista generacija od 2005. a svaka restilizacija je sve ruznija.

Da nisu kupili Krajsler koji sada ima veliki profit, pitanje je da li bi Fiat preziveo.

zlaja zemun

pre 9 godina

italijani su pametni,veci deo para ode u italiju za motor ,menjac i elektroniku i naravno da naduvaju te cene i ovde istanu mrvice,uostalom skoro se pisalo da su u opremanje kuhinje ulozili 6 miliona eu...ha ha ha eej 6 miliona...oprema je naravno stigla iz italije sa naduvanim cenama

Lugano

pre 9 godina

Ajde realno sada, licno sam za 100% domacu proizvodnju, ali sa kakvim masinama da proizvode bilo sta? Sva tehnika nam je stara 30 godina, niko nista nije ulagao i sad odjednom kao, sto se ne saradjuje sa domacim proizvodjacima...

BB

pre 9 godina

dado-pg-italy

E moj Dado!!
"Feragosto"-opsti godisnji odmor u Italiji, traje od 01.08. pa do kraja meseca(Feragosto-ferije)....Recnik stranih reci VUJAKLIJA!!
A sto se tice praznika, 15.08. katolici slave Veliku Gospu.

guska koja je spasla Rim

pre 9 godina

E moj Dado!! "Feragosto"-opsti godisnji odmor u Italiji, traje od 01.08. pa do kraja meseca(Feragosto-ferije)....Recnik stranih reci VUJAKLIJA!!
A sto se tice praznika, 15.08. katolici slave Veliku Gospu. (BB, 25. jul 2014 16:42)

E, moj BB!! Bas si nasao autoritet za talijanski jezik... cuj - Vujaklija! Umirem od smeha. Dado je, naravno, u pravu. Ferragosto (RR, molim lepo! To nije radi hira.) je trivijalni narodski "nadimak" Velike Gospe (koja je drzavni praznik). Tacno je da "fer" dolazi od ferija, s tim sto se tu odnosi jos na latinsko znacenje te reci ("feriae" na latinskom znaci "praznik", dok u danasnjem talijanskiom "ferie" znaci "godisnji odmor"). Tacno je da je, u vreme kad se nije znalo za godisnje odmore i turizam, taj dan, tradicionalno, bio rezervisan za izlet. Tacno je da se, tradicionalno, letnji deo godisnjeg odmora koristi oko tog praznika (do, oko, ili od njega). Velika je glupost je reci da "opsti godisnji odmor u Italiji, traje od 01.08. pa do kraja meseca". Prvo - glupost je uopste govoriti o nekakvim "opstim godisnjim odmorima" u Italiji. Smesno. Drugo, kakve li su tvoje predstave o zivotu u Italiji!? (Iz Vujaklije, pretpostvaljam :) ) Stvano mislis da danas neko, ukoliko ima srece da ima posao, sebi moze da dozvoli mesec dana godisnjeg odmora tokom leta!?? (Izuzev prosvetnih radnika, naravno.) Pa danas je i 10 dana puna kapa! Tacno, neke firme zatvaraju kolektivno oko Ferragosta (pre ili posle njega). Ostali - kad stignu i koliko stignu.

sasa

pre 9 godina

ekonomija je odgovor.

21 oktobar da napravi jedan deo kosta recimo 10 evra i zarada plus 2 i to bi kostalo 12. fiat ima taj deo mozda za 10 evra i fiat uzima tamo.i to je to.

a da 21 oktobar radi sa gubitkom nije resenje niti je pametno.

morao bi da da cenu od 9 evra.

a ta firma koja prodaje fiatu po 10 mozda ima jeftinije nabavljace ili kupuje na veliko.

Zar je bitno

pre 9 godina

FAS treba da ide što više u pravcu što veće lokalizacije proizvodnje jer samo tako mogu da imaju isplativiju proizvodnju nego što je sada kada se samo nekoliko delova proizvodi ovde, dok se sve ostalo uvozi. Osim toga, u tom slučaju ne moraš da strahuješ da će delovi da zaglave negde na carini, a i smanjiće se uvoz delova za proizvodnju. Samo motor, menjač i elektronika (koji se uvoze) čine čak četvrtinu vrednosti vozila. Samo kada bi se proizvodnja tih stvari prebacila u Srbiju zavisnost od uvoza bila bi osetno manja.

Izdajnik

pre 9 godina

Nije u pitanju kasnjenje dobavljaca nego slaba potraznja... i zasto u naslovu pise "Beograd" , a ne "Kragujevac"?
FAS je otpustio stotine radnika od februara do maja, a niko se nije bavio time (mislim na medije). Planira se posle odmora rad u dve umesto, kao do sada, u tri smene...

Бојан Илић

pre 9 godina

Minulih godina je u tom kontekstu neretko pominjana nekadašnja Zastavina fabrika "21. oktobar“, koja je proizvodila elektro i delove od plastike ne samo za kragujevačku fabriku, nego i za rusku i poljsku automobilsku industriju. U poslednje vreme u delu "21. oktobra“ proizvode se delovi za belu tehniku slovenačkog "Gorenja“, dok većina pogona te fabrike već godinama zvrji prazna umesto da se u njima, primerice, izrađuju delovi za Fijatove, kao nekada za Zastavine automobile.

Кад смо јадни!!

q

pre 9 godina

Kako su samo olako zaboravili onih 70-30 % u vlasništvu FAS-a .Kad se deli zarada nama
od ivoza (1,3 milijarde evra) u budžet stiže 10 miliona evra.Ne treba biti ni matematičar pa
da se uoči ...ne poštovanje ugovora .

ha,ha

pre 9 godina

Zašto njihovi dipl.ing.i direktori,kao železarci, ne eskiviraju odmor pa da se igraju sapa i primaju platu,pošalju lepo samo radnike na plaćeno da što manje prime platu,a oni se lepoigraju sapa.To kod njih izgleda ne pije vodu,samo u železari?

misha

pre 9 godina

FIAT je globalna kompanija i ima dobavljace za delove na globalnom nivou. Eto i otkada je kupila Chrysler, malo po malo se pojavljuju i Chryslerovi delovi u Fiat-ovim automobilima. Ne znam kako to neko zamislja da mala fabrika iz Srbija bude dobavljac samo za kragujevacku proizvodnju Fiat-a? Svaki dobavljac mora da prodje certifikaciju na globalnom nivou i da garantuje kvalitet i isporuke gde god to Fiat-u trebalo. Znaci ako "21 Oktobar" ima kvalitetne proizvode, onda put pod noge i u Torino da ponudi sta ima. Meni se cini iz ovog clanka da kao da neko ocekuje da talijani dodju u "21 Oktobar", da im objasni sta treba da prave, kako to da prave, mozda da im jos i posalje masine, itd. U tom slucaju, sta ce Fiat-u "21 Oktobar"?

Aldebaran

pre 9 godina

"Zastoj

Iz Vlade Srbije početkom maja su stizale najave da bi premijer Aleksandar Vučić trebalo da u Torinu počne pregovore o novom modelu za kragujevačku fabriku. Dva meseca docnije iz Vlade nema više nikakvih informacija o toj Vučićevoj inicijativi."

Pa, polako bre, ljudi, dosad je čovek bio zauzet dovođenjem Mercedesa. Ne postizava i Fiat, i Mercedes, i "Beograd na vodi", i čipove i ostale mubudale. Strpite se malo, biće, nema problema, čovek je obećao!

Vidim već da na vrbi u mom dvorištu počinje da zri grožđe. Znači, samo još malo, sad će, samo što nije...

Vetrobran Kishic

pre 9 godina

Bice da ipak nedostaje FAS-u onaj najveci deo, a to je KUPAC! Niste spomenuli u tekstu da je ta feragosta dve nedelje placena kao odmor, a ostatak 65%. Posle odmora prelaze na dve smene po sistemu, radis dve nedelje, a nedelju dana odmaras. Tako je fiJat krenuo i sa fabrikama po Italiji, prvo se gasi jedna smena pa ajde onda da radimo 4 dana (kao sto se sad i radi u Kragujevcu)i na kraju radimo 3 dana mesecno! Kragujevcu pod hitno treba novi model, ali mislim da ga nema nigde na vidiku (veliki AV mora sto pre da reaguje). Medjuostalom gledajuci samo fiJat (bez alfe i lancie), sta proizvodi trenutno, Fiat 500 ( u Poljskoj, model vec na izdisaju), novu Pandu i muceni 500L. Ako uskoro ne bude novog modela fabrika u Kragujevcu ce krenuti putem Mirafiori fabrike u Torinu (giulietta, Mito)tri dana mesecno ostalo placeno 65% i ciao ragazzi.

Cordiali Saluti.

pedja bgd

pre 9 godina

A sta se to najava vlade i Vucica ostvarilo? Mercedes se prodaje kao lud a kad su se probudili vide da je trokraka nalepnica otpala. Nista niti se i niti ce se ostvariti a za godinu dana cemo verovatno pasti travu jer sa ovon naprednom vladom nam samo to i ostaje.

Ne toliko napredan

pre 9 godina

@(PatriJota, 25. jul 2014 16:10)

A sta mi nudis kao alternativu, gde da radim kad ode Fiat? Uostalom vec 3 godine su naprednjaci na vlasti a meni je sve gore, pravicemo mi ove prethodne od blata, naprednjaci su najgori, ko sto vidim ne samo da ne dovodite investitore, nego bi ste proterali i ovo malo investicija. Daj boze da samo sto pre odete sa vlasti, dok niste unistili drzavu.

guska koja je spasla Rim

pre 9 godina

@Majmun

Kakve li si ti gluposti napisao o Italiji! I jos kazes "znas kako je to u Italiji..." (Ma, sve Srbi znaju!) Od svega, tacno je jedino da je kriza. Tacno je i da drzava daje stimulacije privatnim preduzecima za zaposljavanje nekih kategorija - onih posebno ugrozenih. Sve ostalo su teske gluposti. (Moglo bi se svasta reci... ali, ono sto si ti rekao - to su gluposti.)

dukiVrs

pre 9 godina

Uposlite domaca mala preduzeca za proizvodnju kakvih komponenti i tsl. pokrenite iz blata lokalnu privredu i trebalo bi da vidite rezultate.

boban

pre 9 godina

Kada se Fijat proda u Americi,te pare idu u Italiju a ne u Srbiju.
Srbiji pripadne 30% od profita ,sto je svega desetak miliona Evra godisnje.
Kada cemo videti taj ugovor?