Četvrtak, 24.07.2014.

16:22

“Osposobiti niški aerodrom što pre“

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović zatražila je da se niškom aerodromu "Konstantin Veliki" što pre obezbede uslovi za komercijalne letove.

Izvor: Tanjug

“Osposobiti niški aerodrom što pre“ IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Milan

pre 9 godina

Aerodrom Morava, koji se nalazi između Čačka i Kraljeva je spreman. Sećam se pompeznog sletanja Borisa Tadića i svečanog otvaranja i šta bi ?
Zašto se ne koristi?

stranac

pre 9 godina

A da se ovaj aerodromčić "Konstantin Veeliki" ipak preimenjuje u aerodrom Šćepana Malog? Pa barem ste na Malog već naviknuti!:((

slovenac, dugogodišnji ćitalac

pre 9 godina

Kao i obićno u srpskoj zemljici!:) Molimo putnike za let Beograd - Istambul, preko Niša, da se ukrcaju! Dragi putnici, vežite pojase, jer se dižemo! Smo na 3000, 4.000, 5.000 metra, idemo do 10.000, ali prvo molimo Nišlije, da izađu u zadnji deo aviona, tamo jih ćekaju padobrani, pa da iskoriste onu sportsku kartu, 30% skuplju, zbog pristanka bez ateriranja! Želimo vam svu sreću u vašem divnom sportskom doživljaju! Air Srbija!:))

nišlijka

pre 9 godina

"o elektrifikaciji pruge kroz grad Niš."
G-đo ministarka, bilo bi dobro da se potsetimo šta se sve dešavalo u prethodnom periodu. PPPPN nam je ostavio prugu kroz grad koja i te kako blokira drumski saobraćaj. Uredbom iz oktobra 2009.godine, potpisao je resorni ministar Dulić i prvi potpredsednik Vlade Dačić, i objavljivanjem u SG RS PPPPN infarstukturnog koridora 10 je usvojen i dobio je snagu zakonskog akta. Grad je uradio GUP, jedna verzija je išla na javni uvid i javnu raspravu, a onda je u gradskoj skupštini usvojen GUP koji nam je zacementirao prugu u centru. Njena elektrifikacija, pa shvatanje na teži način koliko je to loš potez i naknadno izmeštanje je nepotreban i skup potez. Jeftinija je izmena planskih dokumenata i izmeštanje.

lll

pre 9 godina

Aerodromu Nis nedostaje ILS [Instrument Landing System] za komercijalne letove, oko 3-5 miliona eura. Inace Nis je idealan za low-cost letove ATR-om na nacin kako to rade aerodromi u Kosicama i Temisvaru [5-10 letova dnevno, avionima sa 50-110 putnika]. Cena povratne karte Timisoara-Dortmund je 110 eura [brze i jeftinije od putovanja automobilom]

nislija

pre 9 godina

Jedan periosd kada Beograd nije mogao fizicki da postigne sve letove, nislije su trazile da preuzmu deo, ali se beoogradjanima to naravno nije svodelo, pa su cak i otkazivali letove i sve radili samo da drugi aerodrom ne prdstavlja konkurenciju. Naravno kada procitate izjavu Mihjloviceve ne zaboravite da je ona prvo Vucicev.polen, drugo zena je nesposobna da bilo sta uradi, ali nesto mora da se pise u novinama da bi ovi radikali bez bedza izgledali kao da nesto rade.

Mali Perica

pre 9 godina

Iz Nisa bi mogli 1 ili 2 puta nedeljno da lete low-cost kompanije do nekog manjeg aerodroma u Svajcarskoj i Nemackoj zbog dijaspore. Takodje jednom ili dva puta dnevno bi mogao da leti manji ATR i skuplja putnike za Air Srbiju.

novi komentator

pre 9 godina

Turisti na severni Jadran uglavnom nikada nisu dolazili avionom, zbog blizine. Tako da bi npr. aerodrom Rijeka mogao da se poredi sa aerodromom Nis. I po velicini regiona koji pokriva, i po ekonomskoj snazi. Rijeka mozda ipak ima malo vise turista, ali Nis zato mnogo vise dijaspore, plus daleko je dalje geografski od glavnih emitivnih, zapadnoevropskih trzista. A evo kakva je situacija trenutno na aeeodromu Rijeka. Na spisku su SAMO REDOVNI letovi, nema cartera :

RJK- Zagreb- Osijek - 1 nedeljno
RJK -Split - Dubrovnik - 1 nedeljno
RJK - Bern - 2 nedeljno
RJK - Kosice - 1 nedeljno
RJK - Berlin - 2 nedeljno
RJK - Hamburg - 2 nedeljno
RJK - Keln - 4 nedeljno
RJK - Dizeldorf - 2 nedeljno
RJK - Frankfurt - 1 nedeljno
RJK - Stutgart - 2 nedeljno
RJK- Oslo - 3 nedeljno
RJK - Stokholm - 2 nedeljno
RJK - Riga - 2 nedeljno
RJK - Brisel - 2 nedeljno
RJK - London - 3 nedeljno

Pa stvarno ne vidim zasto ne bi mogao barem ovoliko letova da ima i Nis.
pozdrav iz HR !

Libero Boskan

pre 9 godina

Koliko egocentricnih komentara beogradjana, to je neverovatno. Ljudi, niko vama nista nece da uzme. Samo neka puste avio kompaniju koja mozda jos ne leti za Srbiju (recimo Rajana) da uvede neku liniju. I pustite da vidimo hoce li preziveti.
I ja da zivim u Beogradu ne bi mi palo na pamet da letim iz nekog drugog grada. Ali koliko ljudi ima iz Nisa, Leskovca, Vranja, pa onda Krusevca, Kragujevca itd kojima je veliko maltretiranje odlazak do Bg-a, pa posle do Surcina (u Nisu je aerodrom neuporedivo blizi autobuskoj stanici). Znaci samo pustite da se dise, pa da vidimo sta ce biti. Ne moze Beograd da drzi i nacionalne prevoznike (Er Srbija, Lufthanza, ostali), i jeftine (Wizz, Germanwings).

bosko

pre 9 godina

neko je pitao šta fali aerodromu Niš od opreme? fali mu ILS sistem za navođenje aviona pri sletanju...prvenstveno kada je smanjena vidljivost. Ryanair-u je to osnovni uslov za letove....ILS sistem mora da obezbedi sam aerodrom ali pošto je to jako velika investicija, potrebna je pomoć Direktorata za civilno vazduhoplovstvo kao i Republike Srbije, da podsetim na to da je aerodrom Nikola Tesla do skoro izdvajao finansijsku pomoć za aerodrom Niš a sada tu pomoć daje u vidu opreme.

Milos

pre 9 godina

Ja se javljam da se osposobi aerodrom u Somboru. On je prilikom NATO bombardovanja unisten, mislim da na pisti jos uvek ima bombi. Nek se to lepo ocisti, nek EU plati, da se napravi mali aerodrom. Pa iz susednog Osijeka moze da se leti gde god hoces, nama iz Sombora je isto blizu i Budimpesta i Beograd. Takodje bi bilo lepo da se poljoprivredni proizvodi prevoze avionima, tu je i Dunav blizu, laka je veze sa brodovima, a Backa puna zita i prvoklasne zemlje. Da gajimo cvece ko Holadndjani... :D

Ana

pre 9 godina

I šta kada posle ovoliko bačenih para do sada, opet bacite još i onda uvrdite istinu koja glasi: nema ko da leti iz Niša?
Ko će da odgovara za to?

Nenad, Skopje

pre 9 godina

Svi koji ubedjuju da Niski aerodrom ne moze koemercijalno raditi i navode da se ranije probalo i videlo da ne ide trebaju da znaju da Niski aerodrom u postojecim i ranijim uslovima nije mogao uspesno da radi, sto ne znaci da u promenjenim ne bi bio profitabilna kompanija. To bi znacilo da bi se moralo malo uskratiti od kolaca koji nepravilno pripada Beogradskom aerodromu i da se neki letovi preusmere ka Nisu. Low cost kompanijama nije mesto na BG aerodromu i one bi trebale, pre svega, da se orijentisu ka Nisu. Tako je svugde u svetu. I zasto odma Beogradjani se bune kako to da oni putuju za Nis da bi leteli recimo za Skandinaviju, a nije im problem da putuju do Temisvara ili Budimpeste? Jednostavno imace dve opcije-letece nacionalnim kompanijama (srpsku i evropske) iz Beograda ali za skuplju kartu ili jeftinije ali malo duze iz Nisa sa low cost kompanijama. U toj varijanti bice i kolaca za Beogradskog i za Niskog aerodroma. Ovo sto se sada hvale sa Nikole Tesle o rekordnom broju putnika je samo kao rezultat monopola. Niski aerodrom bi mogao da prezume do 15-20 posto putnikoa od BG, sto bi opet znacilo uspesno poslovanje za glavni aerodrom, a bilo bi i dovoljno za opstanak niskog. Uz to, ka njemu bi gravitirali i moguci putnici iz Kosova, Makedonije i Bugarske koji uopste ne lete iz Beograda i nicim ga ne ugrozavaju. Kada su u pitanju low cost kompanije kombinacija putovanja kombijem do 2 sata da bi se stiglo do aerodroma je nesto sto putnici bez vecih problema prihvataju.

ne rade mi velika slova na mobu

pre 9 godina

a sta to konkretno fali aerodromu u nisu da prihvati letelice koje slecu i na beg? nista.
bolje pustite ryanair da leti i za dzabe na nis, molite ih ako treba.

sta se desilo sa morava aerodromom? ulozili koliko miliona e, i sad lete samo komarci iznad piste? ko ce za to da odgovara?

Low cost

pre 9 godina

Prvo: Niš bi pokrivao deo Srbije koji možda u ukupnoj brojci ima do 2 miliona (i ovo je optimistično).
Drugo: Leteti za Niš pa odatle do Bgd i mesta uz autoput još i ima neke logike, ali nažalost infrastruktura ka ostalim delovima Srbije je nepostojeća.
Treće: Već su postojali letovi iz Niša i redom su propadali i pored subvencija.
Četvrto: Konkurencija Nišu postoji u vidu Sofije koja nije predaleko.
Peto: Politička rešenja i "naredbe" su nam se već obijale o glavu koliko god hoćete puta.
Šesto: Bio bi presrećan da neko odradi ovaj deo posla kako treba i nađe jasnu računicu da aerodrom funkcioniše kako treba i naravno privuče putnike i iz regiona, ali se plašim "kadrova".

Na kraju se sve u Srbiji svodi na politku pa tako je moguće za "domaćeg" (ugovor nismo još videli) prevoznika da se pravi monopol i upropašćava jedno zdravo preduzeće. Ja kada bi dolazio za Srbiju destinacije su mi Bgd i Šumadija pa samim tim nemam problem da sletim i u Niš i odatle za najviše 3 sata stignem do Bgd ili srca Šumadije manje od 2 sata...

s mile

pre 9 godina

Niski aerodrom nemoze samostalno da finansijski posluje. Treba im pomoc, mada verovatno se i dosta mulja sa troskovima. Par godina ih pomagati, da znajaju da su posle toga samostalni, pa neka se izbore za svoj deo kolaca.

plo

pre 9 godina

Kakvo mazanje ociju ,pa ko da leti odatle i gde cak se vise ne leti za Tivat, oterali ste aviokompanije (niskotarifne) sa BG aerodroma zbog Airserbie .A za vasu informaciju Niski aerodrom je osposobljen samo niko nece da leti tamo i tacka , neka leti Airsebia iz Nisa barem na dve destinacije za pocetak

fc

pre 9 godina

Srecno, ali... Dok ne vidim i ne budemo iz Nisa imali letove za bar 3-4 velika evropska grada nedeljno nista ne verujem!
Npr. Milano, Pariz, Frankfurt

dr.mr.

pre 9 godina

Cim to zahteva Mihajlovicka od toga nema nista, gde god ona dodje tamo nema nista,samo prica, prica, prica...ona je i obecavala i zahtevala jeftiniju struju ali uskoro ce biti da cemo placati 100% vecu cenu struje nego za vreme zutih!

Bojan

pre 9 godina

Jel' pitala Vučića za ovo, jer ipak njegovi drugari arapi dobijaju ogromne subvencije da bi leteli iz Srbije?
Ili je ovo još jedna njena najava u nizu?

dr.mr.

pre 9 godina

Cim to zahteva Mihajlovicka od toga nema nista, gde god ona dodje tamo nema nista,samo prica, prica, prica...ona je i obecavala i zahtevala jeftiniju struju ali uskoro ce biti da cemo placati 100% vecu cenu struje nego za vreme zutih!

plo

pre 9 godina

Kakvo mazanje ociju ,pa ko da leti odatle i gde cak se vise ne leti za Tivat, oterali ste aviokompanije (niskotarifne) sa BG aerodroma zbog Airserbie .A za vasu informaciju Niski aerodrom je osposobljen samo niko nece da leti tamo i tacka , neka leti Airsebia iz Nisa barem na dve destinacije za pocetak

Libero Boskan

pre 9 godina

Koliko egocentricnih komentara beogradjana, to je neverovatno. Ljudi, niko vama nista nece da uzme. Samo neka puste avio kompaniju koja mozda jos ne leti za Srbiju (recimo Rajana) da uvede neku liniju. I pustite da vidimo hoce li preziveti.
I ja da zivim u Beogradu ne bi mi palo na pamet da letim iz nekog drugog grada. Ali koliko ljudi ima iz Nisa, Leskovca, Vranja, pa onda Krusevca, Kragujevca itd kojima je veliko maltretiranje odlazak do Bg-a, pa posle do Surcina (u Nisu je aerodrom neuporedivo blizi autobuskoj stanici). Znaci samo pustite da se dise, pa da vidimo sta ce biti. Ne moze Beograd da drzi i nacionalne prevoznike (Er Srbija, Lufthanza, ostali), i jeftine (Wizz, Germanwings).

Nenad, Skopje

pre 9 godina

Svi koji ubedjuju da Niski aerodrom ne moze koemercijalno raditi i navode da se ranije probalo i videlo da ne ide trebaju da znaju da Niski aerodrom u postojecim i ranijim uslovima nije mogao uspesno da radi, sto ne znaci da u promenjenim ne bi bio profitabilna kompanija. To bi znacilo da bi se moralo malo uskratiti od kolaca koji nepravilno pripada Beogradskom aerodromu i da se neki letovi preusmere ka Nisu. Low cost kompanijama nije mesto na BG aerodromu i one bi trebale, pre svega, da se orijentisu ka Nisu. Tako je svugde u svetu. I zasto odma Beogradjani se bune kako to da oni putuju za Nis da bi leteli recimo za Skandinaviju, a nije im problem da putuju do Temisvara ili Budimpeste? Jednostavno imace dve opcije-letece nacionalnim kompanijama (srpsku i evropske) iz Beograda ali za skuplju kartu ili jeftinije ali malo duze iz Nisa sa low cost kompanijama. U toj varijanti bice i kolaca za Beogradskog i za Niskog aerodroma. Ovo sto se sada hvale sa Nikole Tesle o rekordnom broju putnika je samo kao rezultat monopola. Niski aerodrom bi mogao da prezume do 15-20 posto putnikoa od BG, sto bi opet znacilo uspesno poslovanje za glavni aerodrom, a bilo bi i dovoljno za opstanak niskog. Uz to, ka njemu bi gravitirali i moguci putnici iz Kosova, Makedonije i Bugarske koji uopste ne lete iz Beograda i nicim ga ne ugrozavaju. Kada su u pitanju low cost kompanije kombinacija putovanja kombijem do 2 sata da bi se stiglo do aerodroma je nesto sto putnici bez vecih problema prihvataju.

Bojan

pre 9 godina

Jel' pitala Vučića za ovo, jer ipak njegovi drugari arapi dobijaju ogromne subvencije da bi leteli iz Srbije?
Ili je ovo još jedna njena najava u nizu?

fc

pre 9 godina

Srecno, ali... Dok ne vidim i ne budemo iz Nisa imali letove za bar 3-4 velika evropska grada nedeljno nista ne verujem!
Npr. Milano, Pariz, Frankfurt

novi komentator

pre 9 godina

Turisti na severni Jadran uglavnom nikada nisu dolazili avionom, zbog blizine. Tako da bi npr. aerodrom Rijeka mogao da se poredi sa aerodromom Nis. I po velicini regiona koji pokriva, i po ekonomskoj snazi. Rijeka mozda ipak ima malo vise turista, ali Nis zato mnogo vise dijaspore, plus daleko je dalje geografski od glavnih emitivnih, zapadnoevropskih trzista. A evo kakva je situacija trenutno na aeeodromu Rijeka. Na spisku su SAMO REDOVNI letovi, nema cartera :

RJK- Zagreb- Osijek - 1 nedeljno
RJK -Split - Dubrovnik - 1 nedeljno
RJK - Bern - 2 nedeljno
RJK - Kosice - 1 nedeljno
RJK - Berlin - 2 nedeljno
RJK - Hamburg - 2 nedeljno
RJK - Keln - 4 nedeljno
RJK - Dizeldorf - 2 nedeljno
RJK - Frankfurt - 1 nedeljno
RJK - Stutgart - 2 nedeljno
RJK- Oslo - 3 nedeljno
RJK - Stokholm - 2 nedeljno
RJK - Riga - 2 nedeljno
RJK - Brisel - 2 nedeljno
RJK - London - 3 nedeljno

Pa stvarno ne vidim zasto ne bi mogao barem ovoliko letova da ima i Nis.
pozdrav iz HR !

Low cost

pre 9 godina

Prvo: Niš bi pokrivao deo Srbije koji možda u ukupnoj brojci ima do 2 miliona (i ovo je optimistično).
Drugo: Leteti za Niš pa odatle do Bgd i mesta uz autoput još i ima neke logike, ali nažalost infrastruktura ka ostalim delovima Srbije je nepostojeća.
Treće: Već su postojali letovi iz Niša i redom su propadali i pored subvencija.
Četvrto: Konkurencija Nišu postoji u vidu Sofije koja nije predaleko.
Peto: Politička rešenja i "naredbe" su nam se već obijale o glavu koliko god hoćete puta.
Šesto: Bio bi presrećan da neko odradi ovaj deo posla kako treba i nađe jasnu računicu da aerodrom funkcioniše kako treba i naravno privuče putnike i iz regiona, ali se plašim "kadrova".

Na kraju se sve u Srbiji svodi na politku pa tako je moguće za "domaćeg" (ugovor nismo još videli) prevoznika da se pravi monopol i upropašćava jedno zdravo preduzeće. Ja kada bi dolazio za Srbiju destinacije su mi Bgd i Šumadija pa samim tim nemam problem da sletim i u Niš i odatle za najviše 3 sata stignem do Bgd ili srca Šumadije manje od 2 sata...

ne rade mi velika slova na mobu

pre 9 godina

a sta to konkretno fali aerodromu u nisu da prihvati letelice koje slecu i na beg? nista.
bolje pustite ryanair da leti i za dzabe na nis, molite ih ako treba.

sta se desilo sa morava aerodromom? ulozili koliko miliona e, i sad lete samo komarci iznad piste? ko ce za to da odgovara?

nislija

pre 9 godina

Jedan periosd kada Beograd nije mogao fizicki da postigne sve letove, nislije su trazile da preuzmu deo, ali se beoogradjanima to naravno nije svodelo, pa su cak i otkazivali letove i sve radili samo da drugi aerodrom ne prdstavlja konkurenciju. Naravno kada procitate izjavu Mihjloviceve ne zaboravite da je ona prvo Vucicev.polen, drugo zena je nesposobna da bilo sta uradi, ali nesto mora da se pise u novinama da bi ovi radikali bez bedza izgledali kao da nesto rade.

s mile

pre 9 godina

Niski aerodrom nemoze samostalno da finansijski posluje. Treba im pomoc, mada verovatno se i dosta mulja sa troskovima. Par godina ih pomagati, da znajaju da su posle toga samostalni, pa neka se izbore za svoj deo kolaca.

Milos

pre 9 godina

Ja se javljam da se osposobi aerodrom u Somboru. On je prilikom NATO bombardovanja unisten, mislim da na pisti jos uvek ima bombi. Nek se to lepo ocisti, nek EU plati, da se napravi mali aerodrom. Pa iz susednog Osijeka moze da se leti gde god hoces, nama iz Sombora je isto blizu i Budimpesta i Beograd. Takodje bi bilo lepo da se poljoprivredni proizvodi prevoze avionima, tu je i Dunav blizu, laka je veze sa brodovima, a Backa puna zita i prvoklasne zemlje. Da gajimo cvece ko Holadndjani... :D

Mali Perica

pre 9 godina

Iz Nisa bi mogli 1 ili 2 puta nedeljno da lete low-cost kompanije do nekog manjeg aerodroma u Svajcarskoj i Nemackoj zbog dijaspore. Takodje jednom ili dva puta dnevno bi mogao da leti manji ATR i skuplja putnike za Air Srbiju.

bosko

pre 9 godina

neko je pitao šta fali aerodromu Niš od opreme? fali mu ILS sistem za navođenje aviona pri sletanju...prvenstveno kada je smanjena vidljivost. Ryanair-u je to osnovni uslov za letove....ILS sistem mora da obezbedi sam aerodrom ali pošto je to jako velika investicija, potrebna je pomoć Direktorata za civilno vazduhoplovstvo kao i Republike Srbije, da podsetim na to da je aerodrom Nikola Tesla do skoro izdvajao finansijsku pomoć za aerodrom Niš a sada tu pomoć daje u vidu opreme.

Ana

pre 9 godina

I šta kada posle ovoliko bačenih para do sada, opet bacite još i onda uvrdite istinu koja glasi: nema ko da leti iz Niša?
Ko će da odgovara za to?

lll

pre 9 godina

Aerodromu Nis nedostaje ILS [Instrument Landing System] za komercijalne letove, oko 3-5 miliona eura. Inace Nis je idealan za low-cost letove ATR-om na nacin kako to rade aerodromi u Kosicama i Temisvaru [5-10 letova dnevno, avionima sa 50-110 putnika]. Cena povratne karte Timisoara-Dortmund je 110 eura [brze i jeftinije od putovanja automobilom]

nišlijka

pre 9 godina

"o elektrifikaciji pruge kroz grad Niš."
G-đo ministarka, bilo bi dobro da se potsetimo šta se sve dešavalo u prethodnom periodu. PPPPN nam je ostavio prugu kroz grad koja i te kako blokira drumski saobraćaj. Uredbom iz oktobra 2009.godine, potpisao je resorni ministar Dulić i prvi potpredsednik Vlade Dačić, i objavljivanjem u SG RS PPPPN infarstukturnog koridora 10 je usvojen i dobio je snagu zakonskog akta. Grad je uradio GUP, jedna verzija je išla na javni uvid i javnu raspravu, a onda je u gradskoj skupštini usvojen GUP koji nam je zacementirao prugu u centru. Njena elektrifikacija, pa shvatanje na teži način koliko je to loš potez i naknadno izmeštanje je nepotreban i skup potez. Jeftinija je izmena planskih dokumenata i izmeštanje.

slovenac, dugogodišnji ćitalac

pre 9 godina

Kao i obićno u srpskoj zemljici!:) Molimo putnike za let Beograd - Istambul, preko Niša, da se ukrcaju! Dragi putnici, vežite pojase, jer se dižemo! Smo na 3000, 4.000, 5.000 metra, idemo do 10.000, ali prvo molimo Nišlije, da izađu u zadnji deo aviona, tamo jih ćekaju padobrani, pa da iskoriste onu sportsku kartu, 30% skuplju, zbog pristanka bez ateriranja! Želimo vam svu sreću u vašem divnom sportskom doživljaju! Air Srbija!:))

stranac

pre 9 godina

A da se ovaj aerodromčić "Konstantin Veeliki" ipak preimenjuje u aerodrom Šćepana Malog? Pa barem ste na Malog već naviknuti!:((

Milan

pre 9 godina

Aerodrom Morava, koji se nalazi između Čačka i Kraljeva je spreman. Sećam se pompeznog sletanja Borisa Tadića i svečanog otvaranja i šta bi ?
Zašto se ne koristi?

Ana

pre 9 godina

I šta kada posle ovoliko bačenih para do sada, opet bacite još i onda uvrdite istinu koja glasi: nema ko da leti iz Niša?
Ko će da odgovara za to?

plo

pre 9 godina

Kakvo mazanje ociju ,pa ko da leti odatle i gde cak se vise ne leti za Tivat, oterali ste aviokompanije (niskotarifne) sa BG aerodroma zbog Airserbie .A za vasu informaciju Niski aerodrom je osposobljen samo niko nece da leti tamo i tacka , neka leti Airsebia iz Nisa barem na dve destinacije za pocetak

Nenad, Skopje

pre 9 godina

Svi koji ubedjuju da Niski aerodrom ne moze koemercijalno raditi i navode da se ranije probalo i videlo da ne ide trebaju da znaju da Niski aerodrom u postojecim i ranijim uslovima nije mogao uspesno da radi, sto ne znaci da u promenjenim ne bi bio profitabilna kompanija. To bi znacilo da bi se moralo malo uskratiti od kolaca koji nepravilno pripada Beogradskom aerodromu i da se neki letovi preusmere ka Nisu. Low cost kompanijama nije mesto na BG aerodromu i one bi trebale, pre svega, da se orijentisu ka Nisu. Tako je svugde u svetu. I zasto odma Beogradjani se bune kako to da oni putuju za Nis da bi leteli recimo za Skandinaviju, a nije im problem da putuju do Temisvara ili Budimpeste? Jednostavno imace dve opcije-letece nacionalnim kompanijama (srpsku i evropske) iz Beograda ali za skuplju kartu ili jeftinije ali malo duze iz Nisa sa low cost kompanijama. U toj varijanti bice i kolaca za Beogradskog i za Niskog aerodroma. Ovo sto se sada hvale sa Nikole Tesle o rekordnom broju putnika je samo kao rezultat monopola. Niski aerodrom bi mogao da prezume do 15-20 posto putnikoa od BG, sto bi opet znacilo uspesno poslovanje za glavni aerodrom, a bilo bi i dovoljno za opstanak niskog. Uz to, ka njemu bi gravitirali i moguci putnici iz Kosova, Makedonije i Bugarske koji uopste ne lete iz Beograda i nicim ga ne ugrozavaju. Kada su u pitanju low cost kompanije kombinacija putovanja kombijem do 2 sata da bi se stiglo do aerodroma je nesto sto putnici bez vecih problema prihvataju.

Low cost

pre 9 godina

Prvo: Niš bi pokrivao deo Srbije koji možda u ukupnoj brojci ima do 2 miliona (i ovo je optimistično).
Drugo: Leteti za Niš pa odatle do Bgd i mesta uz autoput još i ima neke logike, ali nažalost infrastruktura ka ostalim delovima Srbije je nepostojeća.
Treće: Već su postojali letovi iz Niša i redom su propadali i pored subvencija.
Četvrto: Konkurencija Nišu postoji u vidu Sofije koja nije predaleko.
Peto: Politička rešenja i "naredbe" su nam se već obijale o glavu koliko god hoćete puta.
Šesto: Bio bi presrećan da neko odradi ovaj deo posla kako treba i nađe jasnu računicu da aerodrom funkcioniše kako treba i naravno privuče putnike i iz regiona, ali se plašim "kadrova".

Na kraju se sve u Srbiji svodi na politku pa tako je moguće za "domaćeg" (ugovor nismo još videli) prevoznika da se pravi monopol i upropašćava jedno zdravo preduzeće. Ja kada bi dolazio za Srbiju destinacije su mi Bgd i Šumadija pa samim tim nemam problem da sletim i u Niš i odatle za najviše 3 sata stignem do Bgd ili srca Šumadije manje od 2 sata...

Libero Boskan

pre 9 godina

Koliko egocentricnih komentara beogradjana, to je neverovatno. Ljudi, niko vama nista nece da uzme. Samo neka puste avio kompaniju koja mozda jos ne leti za Srbiju (recimo Rajana) da uvede neku liniju. I pustite da vidimo hoce li preziveti.
I ja da zivim u Beogradu ne bi mi palo na pamet da letim iz nekog drugog grada. Ali koliko ljudi ima iz Nisa, Leskovca, Vranja, pa onda Krusevca, Kragujevca itd kojima je veliko maltretiranje odlazak do Bg-a, pa posle do Surcina (u Nisu je aerodrom neuporedivo blizi autobuskoj stanici). Znaci samo pustite da se dise, pa da vidimo sta ce biti. Ne moze Beograd da drzi i nacionalne prevoznike (Er Srbija, Lufthanza, ostali), i jeftine (Wizz, Germanwings).

s mile

pre 9 godina

Niski aerodrom nemoze samostalno da finansijski posluje. Treba im pomoc, mada verovatno se i dosta mulja sa troskovima. Par godina ih pomagati, da znajaju da su posle toga samostalni, pa neka se izbore za svoj deo kolaca.

dr.mr.

pre 9 godina

Cim to zahteva Mihajlovicka od toga nema nista, gde god ona dodje tamo nema nista,samo prica, prica, prica...ona je i obecavala i zahtevala jeftiniju struju ali uskoro ce biti da cemo placati 100% vecu cenu struje nego za vreme zutih!

Milos

pre 9 godina

Ja se javljam da se osposobi aerodrom u Somboru. On je prilikom NATO bombardovanja unisten, mislim da na pisti jos uvek ima bombi. Nek se to lepo ocisti, nek EU plati, da se napravi mali aerodrom. Pa iz susednog Osijeka moze da se leti gde god hoces, nama iz Sombora je isto blizu i Budimpesta i Beograd. Takodje bi bilo lepo da se poljoprivredni proizvodi prevoze avionima, tu je i Dunav blizu, laka je veze sa brodovima, a Backa puna zita i prvoklasne zemlje. Da gajimo cvece ko Holadndjani... :D

nislija

pre 9 godina

Jedan periosd kada Beograd nije mogao fizicki da postigne sve letove, nislije su trazile da preuzmu deo, ali se beoogradjanima to naravno nije svodelo, pa su cak i otkazivali letove i sve radili samo da drugi aerodrom ne prdstavlja konkurenciju. Naravno kada procitate izjavu Mihjloviceve ne zaboravite da je ona prvo Vucicev.polen, drugo zena je nesposobna da bilo sta uradi, ali nesto mora da se pise u novinama da bi ovi radikali bez bedza izgledali kao da nesto rade.

Mali Perica

pre 9 godina

Iz Nisa bi mogli 1 ili 2 puta nedeljno da lete low-cost kompanije do nekog manjeg aerodroma u Svajcarskoj i Nemackoj zbog dijaspore. Takodje jednom ili dva puta dnevno bi mogao da leti manji ATR i skuplja putnike za Air Srbiju.

ne rade mi velika slova na mobu

pre 9 godina

a sta to konkretno fali aerodromu u nisu da prihvati letelice koje slecu i na beg? nista.
bolje pustite ryanair da leti i za dzabe na nis, molite ih ako treba.

sta se desilo sa morava aerodromom? ulozili koliko miliona e, i sad lete samo komarci iznad piste? ko ce za to da odgovara?

bosko

pre 9 godina

neko je pitao šta fali aerodromu Niš od opreme? fali mu ILS sistem za navođenje aviona pri sletanju...prvenstveno kada je smanjena vidljivost. Ryanair-u je to osnovni uslov za letove....ILS sistem mora da obezbedi sam aerodrom ali pošto je to jako velika investicija, potrebna je pomoć Direktorata za civilno vazduhoplovstvo kao i Republike Srbije, da podsetim na to da je aerodrom Nikola Tesla do skoro izdvajao finansijsku pomoć za aerodrom Niš a sada tu pomoć daje u vidu opreme.

Bojan

pre 9 godina

Jel' pitala Vučića za ovo, jer ipak njegovi drugari arapi dobijaju ogromne subvencije da bi leteli iz Srbije?
Ili je ovo još jedna njena najava u nizu?

novi komentator

pre 9 godina

Turisti na severni Jadran uglavnom nikada nisu dolazili avionom, zbog blizine. Tako da bi npr. aerodrom Rijeka mogao da se poredi sa aerodromom Nis. I po velicini regiona koji pokriva, i po ekonomskoj snazi. Rijeka mozda ipak ima malo vise turista, ali Nis zato mnogo vise dijaspore, plus daleko je dalje geografski od glavnih emitivnih, zapadnoevropskih trzista. A evo kakva je situacija trenutno na aeeodromu Rijeka. Na spisku su SAMO REDOVNI letovi, nema cartera :

RJK- Zagreb- Osijek - 1 nedeljno
RJK -Split - Dubrovnik - 1 nedeljno
RJK - Bern - 2 nedeljno
RJK - Kosice - 1 nedeljno
RJK - Berlin - 2 nedeljno
RJK - Hamburg - 2 nedeljno
RJK - Keln - 4 nedeljno
RJK - Dizeldorf - 2 nedeljno
RJK - Frankfurt - 1 nedeljno
RJK - Stutgart - 2 nedeljno
RJK- Oslo - 3 nedeljno
RJK - Stokholm - 2 nedeljno
RJK - Riga - 2 nedeljno
RJK - Brisel - 2 nedeljno
RJK - London - 3 nedeljno

Pa stvarno ne vidim zasto ne bi mogao barem ovoliko letova da ima i Nis.
pozdrav iz HR !

fc

pre 9 godina

Srecno, ali... Dok ne vidim i ne budemo iz Nisa imali letove za bar 3-4 velika evropska grada nedeljno nista ne verujem!
Npr. Milano, Pariz, Frankfurt

slovenac, dugogodišnji ćitalac

pre 9 godina

Kao i obićno u srpskoj zemljici!:) Molimo putnike za let Beograd - Istambul, preko Niša, da se ukrcaju! Dragi putnici, vežite pojase, jer se dižemo! Smo na 3000, 4.000, 5.000 metra, idemo do 10.000, ali prvo molimo Nišlije, da izađu u zadnji deo aviona, tamo jih ćekaju padobrani, pa da iskoriste onu sportsku kartu, 30% skuplju, zbog pristanka bez ateriranja! Želimo vam svu sreću u vašem divnom sportskom doživljaju! Air Srbija!:))

stranac

pre 9 godina

A da se ovaj aerodromčić "Konstantin Veeliki" ipak preimenjuje u aerodrom Šćepana Malog? Pa barem ste na Malog već naviknuti!:((

lll

pre 9 godina

Aerodromu Nis nedostaje ILS [Instrument Landing System] za komercijalne letove, oko 3-5 miliona eura. Inace Nis je idealan za low-cost letove ATR-om na nacin kako to rade aerodromi u Kosicama i Temisvaru [5-10 letova dnevno, avionima sa 50-110 putnika]. Cena povratne karte Timisoara-Dortmund je 110 eura [brze i jeftinije od putovanja automobilom]

nišlijka

pre 9 godina

"o elektrifikaciji pruge kroz grad Niš."
G-đo ministarka, bilo bi dobro da se potsetimo šta se sve dešavalo u prethodnom periodu. PPPPN nam je ostavio prugu kroz grad koja i te kako blokira drumski saobraćaj. Uredbom iz oktobra 2009.godine, potpisao je resorni ministar Dulić i prvi potpredsednik Vlade Dačić, i objavljivanjem u SG RS PPPPN infarstukturnog koridora 10 je usvojen i dobio je snagu zakonskog akta. Grad je uradio GUP, jedna verzija je išla na javni uvid i javnu raspravu, a onda je u gradskoj skupštini usvojen GUP koji nam je zacementirao prugu u centru. Njena elektrifikacija, pa shvatanje na teži način koliko je to loš potez i naknadno izmeštanje je nepotreban i skup potez. Jeftinija je izmena planskih dokumenata i izmeštanje.

Milan

pre 9 godina

Aerodrom Morava, koji se nalazi između Čačka i Kraljeva je spreman. Sećam se pompeznog sletanja Borisa Tadića i svečanog otvaranja i šta bi ?
Zašto se ne koristi?