Četvrtak, 24.07.2014.

11:05

Obala Save ostaje bez splavova

Na delu desne, beogradske obale reke Save odnedavno je zabranjeno postavljanje splavova i drugih plovnih objekata, a nekoliko koji su sada tamo, biće premešteni

Izvor: Beta

Obala Save ostaje bez splavova IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

666

pre 9 godina

ne postoji veće ruglo od splavova na Savi i Dunavu
trenutno uništavaju ono malo sto je odstalo od dunavskog keja od hotela YU do ušća

pogledajte kako izgledaju obale Dunava u Beču, Bratislavi, Budimpešti Novom Sadu, da ne idemo dalje

treba ih sve ukloniti jer takvog haosa na rekama nema nigde u svetu

Posmatrač

pre 9 godina

Vredno je pažnje da vlast ni jednog grada na evropskim rekama nije učinila ništa slično - dopustila tako drastičnu zloupotrebu priobalja i prirode uopšte, kakva je u Beogradu, uprkos domaćim propisima i međunarodnim obavezama.
Treba li se čuditi zašto se domaća vlast ponosi takvim svojim jedinstvenim stavom?
I treba li se pitati da li je i to deo cene koju će Srbija, odnosno njeni građani, morati da plate kada zaštita okoline stigne na dnevni red pregovora o prijemu Srbije u EU?
Cena prilagođavanja Srbije, te i Beograda, u toj oblasti je već izračunata kao najviša u poređenju s cenom prilagođavanja Srbije u svim ostalim poglavljima pregovora o pripremi za prijem u EU.
Svojevremeno je Tajland, a posebno njegov glavni grad, Bangkok (kako je pomenuo neko ranije), upao u tu vrstu "turističke ponude": jeftino piće, dostupna droga, gotovo besplatan seks.
Decenijama ne uspevaju da to suzbiju jer su oni koji to organizuju jači od države i jer dobar deo države ne samo što učestvuje u "reketu", nego i direktno poseduje tu vrstu ugostiteljstva.
Nečeg sličnog ima i u Grčkoj, posebno na Kritu, Rodosu, Krfu, Mikonosu, ali se tamo vlast u meri mogućeg, mada i ona delom korumpirana, postarala da tu vrstu zabave ograniči na "geta".
Ipak, iako izolovana, ta mesta su predmet spora i sukoba stanovnika, vlasti i onih koji se bave tim biznisom.
Šteta je, ipak, nastala: iako lukrativna za vlasnike i klijente, ta mesta svi ostali zaobilaze u širokom luku.
To se može desiti i Beogradu.

Jasenka

pre 9 godina

U Beogradu uklanjaju splavove, dok u Zrenjaninu SNS-SPS koalicija menja Generalni urbanistički plan da bi jedan od vojnika partije mogao da postavi splav na gradskom jezeru, na stajaćoj vodi u okruženju vrtića, osnovnih i srednjih škola i sportskih sadržaja. Građani predvođani frontmenom Partibrejkersa su pokrenuli peticiju protiv ovakve odluke gradskih čelnika. Decenijama nemamo pijaću vodu ali ćemo zato imati splav-diskoteku u strogom centru grada. Koga briga za ekologiju i kulturu važno je da se partijski drugovi namire. STOP SPLAVOVIMA NA ZRENJANINSKIM JEZERIMA!

Sandero

pre 9 godina

Pazi sad odjednom grad nema zarade od splavova, a godinama nam serviraju priču kako neće da ih sklanjaju jer grad o njih ima velike finansijske koristi, pa kao svi treba zato da ih trpimo! A Nikodijević nije od juče u gradskoj upravi, žalili su se građani njemu lično na splavove zbog buke pre dosta godina. Nije prstom mrdnuo.

sve to ukloniti

pre 9 godina

Secam se kada sam bio klinac ni jednog splava na keju nije bilo, i bila je prava milina tamo setati se, voziti bajs pokraj vode.

fuj horde

pre 9 godina

Dokaz u kakvoj cirkus drzavi zivimo su i ti "pevaljsko-karakondzulski" splavovi. Dinkic ih oslobodio poreza kao nacionalno dobro, umesto da im se opauci taksa da se puse. Neka se sele u neke njive pa neka arlaucu.
I sto je najgore, garantujem da bi 90% gradjana Beograda odmah glasalo za to da se kompletno to djubre ukloni sa reka, ali ko pita gradjane. Splavovi su spomenici buzdovanske drzave!

Zakoni

pre 9 godina

Prema Generalnom urbanističkom planu Beograda, zona priobalja je definisisana kao zona za odmor i rekreaciju. Ova zona podrazumeva najstrožija ograničenja za buku - čak strožija nego u stambenim zonama.

Ni jedan splav-restoran ili splav-noćni klub kakvi su sada, ne bi po postojećim zakonima smeo da bude tu gde jeste. Ako bi već bio, morao bi da zadovolji stroga ograničenja koja se odnose na emitovanje zvuka u skladu sa zakonom o zaštiti životne sredine koji je donet i postoji.

Ko je pustio splavove da budu tu gde jesu?

Počnite već jednom da sprovodite zakone.

A što se tiče prava na rad, i Ustav predvidja njegovo ograničavanje ukoliko degradira životnu sredinu i ugrožava zdravlje ljudi, a splavovi rade i jedno i drugo.

sofronije

pre 9 godina

Eh da ne naredise Arapi od toga ne bi bilo nista. Dragi Beogradjani, nemojte da se nadate da ce jos neke da sklone, osim ako im ne naredi neko sa strane.

hadzija

pre 9 godina

(Indijanac, 24. jul 2014 13:13)
i BAKOK je poznat, al ne po muzejima, i koncertima poput Vemblija nego...
cime se danasnja omladina ponosi...

Goga

pre 9 godina

Deponija buke, ružnih objekata i sumnjivog sveta. Sklanjajte ih sve, priobalje pripada svim građanima Beograda, a vlasnici splavova su nam oduzeli pravo da uživamo u mirnoj šetnji pored reke. Osim toga, priobalje je najtiša gradska zona, a dopušteno im je da razaraju pola grada bukom. Dosta je bilo.

Dosta je!

pre 9 godina

Treba i od Brankovog mosta prema Uscu sa novobeogradske strane. Svi spalvovi nacickani jedni do drugih, ne zna se koji odvratnije izgleda, od skalamerija na tri sprata do krseva. O buci kojom maltretiraju po citavu noc pola Starog Grada i turiste na brodovima da ne pricamo. Od narodnjaka, kasicne diskoteke, rok svirke uzivo do odvaljenog chill out-a u 8 ujutru....malo je mnogo... o prljavstini i kako su se tu nasli necu ni da pricam... Sutra cu ja da otvorim sojenicu u fontani na Trgu nikole pasica.. sto zaposlici ljude i placacu dazbine gradu... a tek turistucku ponudu sto cu da poboljsam... Dosta bre divljanja da svako akako mu dune zauzme javno dobro na divlje i na osnovu rupa u regulativi i korupciji...

mladen makevic

pre 9 godina

Ne zaboravite da uklonite sve splavove pored Beogradskog sajma. To je zona vodoizvorista i najobicnije ruglo i mesto kriminala. Svi su tamo nelegalno, ukljucujuci i tzv marinu za camce. Sve to uklonite.

zdravko dren

pre 9 godina

Novobeogradska strana ceka projekat Kineza da od buvljaka napravimo Hong Kong na vodi pa da bude jos veca seljana dok Novi Beograd se ne odvoji i postane samostalan :P

Velja Srbijanac

pre 9 godina

Beogradjani, svaka cast i sram vas bilo. Sram vas bilo sto ste toliko godina trepeli to ruglo, epicentar sunda, kica i neukusa svake vrste.
A sns boticima zelim srecno pripremanje terena za bajku o Beogradu na vodi(i hlebu).

Dan

pre 9 godina

Znači sad splavovi mogu i da se sele, ali kad hiljade građana kuka na buku od koje ne može da se spava, onda je svaka vlast u ovom gradu i zemlji gluva za njihov vapaj?

nesa

pre 9 godina

Gde cete bez splavova? Pa oni su licna karta metropole sa svim privitimizmom
koji uz njih ide.Najlepse se tamo loce.Voda ljulja a i rakija bogme
Dodjite i vidite kako je Bec uredio svoje obale Dunava
Pozdrav iz Beca

potrebno je..

pre 9 godina

Beograd treba da uvede komunalne takse ali ne megalomanske kao do sada!Pa ispade da je taksa,taman koliko i sezonska zarada tog privatnika..Ta taksa treba da se plati na godisnjem nivou i da ne opterecuje poslovanje privatnika!Lakse je placanje onima na ekskluzivnim i posecenim lokacijama ali isto su placali i oni koji su manji i na losijim mestima..Bila je jako mala razlika!Komunalna taksa je stalna i kao takva ne sme da bude kontraproduktivna i da njena visina predstavlja problem u poslovanju privatnika.Zato sto pored nje privatnik jos svasta placa u ovoj drzavi!Tako da na kraju meseca ne ostaje nista a privatnik posluje bez ikakve zarade..A to onda nije dobro ni za drzavni budzet..Tako se smanjuje broj privatnih radnji,umesto da se uvecava..Jednom recju dok se ne skinu razni parafiskalni nameti i dok se njihova visina ne svede na realno stanje u zemlji i tako omoguci otvaranje veceg broja radnji i otvaranje radnih mesta,Srbije ne moze reci da je ucinila nesto konkretno za boljitak tog privrednog dela!Drzava mora da se postavi kao prijatelj i ne samo da sankcionise privatni sektor!Da prepoznaje probleme svojih privatnika i da stalno prati kretanje u toj oblasti,da bi bila realna i da ne bi ostetila nepotrebno i otezala rad privatnog sektora!A ne samo da se brine o ,velikim,privrednim subjektima,gde se po pravilu odugovlaci sa placanjem poreza drzavi i to raznim uredbama njima u korist ili se uopste i ne placa!Svi treba da na trzistu budu ravnopravni i dostojno tretirani!

Закон и држава

pre 9 godina

Шта ту има "постепено да се премешта"?! Ил се склањају, или не. Уосталом, на том потеzу и нема сплавова, више има запуштених пловила. Годинама слушамо о "сређивању стања на рекама у Београду", али изгледа да су сопственици сплавова моћнији од градских власти. А, вероватно да нико не сме да донесе јасне законе који не би могли да се заобилазе уз правно утемељење, као што је било у случају сплава "Колос". Изгледа да је важна само демагогија: "средићемо приобаље, мораће да се поштује ред"....и слично.

Banovobrdjanin

pre 9 godina

Sirote pevačice: Ana Nikolić, Ana Kokić, Nataša Bekvalac i pevač Aca Lukas. Pevajući na tim splavovima zarađivali su za život. Šta li će sad biti s njima?

Mikajlo

pre 9 godina

Kada bi neko ko ima vlast imao petlju pa da se obale Save od Obrenovca do usca poptpuno ociste od svih splavova i kojekakvih pontona, jer je decenijama unazad dozvoljena nevidjena uzurpacija javnog dobra kao sto su obale reka gde je na taj nacin manjina ljudi do maksimuma koristila to blago.Da ne pricam o nevidjenom zagadjenju voda,vestackoj promeni toka,krivolovu, jer maltene svaki splav ima mreze za koje naravno nemaju dozvole.Takva seljana i rasulo,zagadjenje i prljavstina jedino mez da se vidi u Aziji.Slobodan pristup obali mora se omoguciti svima bez razlike.
To sito vazi i deo obale izmedju reke i nasipa koji pripada opstini Surcin gde je tek tu napravljeno svasta i gde je na nekim mestima promenjen tok reke zbog cega bi neko trebalo i krivicno da odgovara.O ovome bi neko mogao napisao doktorat(i to pravi).A ovo sto sada uklanjaju par ugostiteljskih objekata je naravno zbog potreba BG na vodi.Jasno kao dan.

A.

pre 9 godina

Predsednice, a ko radi na tim splavovima, od koga kupuju pice i hranu...
Naravno da u ekonomiji Beograda ostaju skoro svi prihodi sa splavova!
Mozda se ne slivaju uvas birokratski dzep, ali ostaju u ekonomiji grada.
(Nikola Dorcol, 24. jul 2014 11:41)

I ja bih voleo da znam "od koga kupuju piće i hranu".

milan

pre 9 godina

Prvo kažete da nikome neće biti oduzeta dozvola za rad a onda da bi zadovolji stranački moto pređašnja vlast nije ni izdavala dozvole za rad, šta sada jesu ili nisu ili je to samo stara uhodana pesma koju će te pevati i kada budete kiksirali sa vašom vlašću.

sone

pre 9 godina

Leglo zaraze, bluda, nemorala, golih pevaljki takodje i dece o pucnnjavama da ne govorim, prsti skoro svaku noc kao na poligonu
PS:MA RUSI SVE

Bravo

pre 9 godina

E vala, svaka cast. Da se malo uvede reda. Grad treba da uredi priolaze, infrastrukturu za delove obale predvidjene za splavove a ne da ih postavlja ko gde stigne.

Zoran

pre 9 godina

Predsednice, a ko radi na tim splavovima, od koga kupuju pice i hranu... Naravno da u ekonomiji Beograda ostaju skoro svi prihodi sa splavova! Mozda se ne slivaju uvas birokratski dzep, ali ostaju u ekonomiji grada. (Nikola Dorcol, 24. jul 2014 11:41)

Slažem se i zalažem se da se prebace na obalu Dunava kod Dorćola. Da i vi malo uživate u ekonomiji, posebno kada je povoljan vetar pa imaš doživljaj da si na splavu.

Nebojša Vračar

pre 9 godina

Da nije tužno bilo bi smešno. Kakav vrhunac licemerja. Zbog političkog projekta broj 1 odjednom se neki setio zakona. Zašto onda selektivno? A šta sa levom obalom Save koja svaki dan od maja do oktobra kontaminira bukom širi centar grad? Kad će to doći na red? Godinama niko ne sme ni da se drzne da da bilo kakvu izjavu o splavovima. Rade šta hoće, rade dokle hoće, uzurpiraju javnu površinu, o ubistvima, tučama, prometu narkotika i o tome da je tamo sav promet na crno da i ne pričam, da li su seljana ili ne, to me ne interesuje neka svako bira po svom ukusu gde će da ide, ali prosto ne ide da je pola grada talac splavova koji trešte do 6 ujutru. Ja ni ne pomišljam da otvorim prozore vikendom noću a živim u okolini Narodne skupštine. Splavovi se čuju bez problema do Kosovske, Bulevara, Resavskoj, na celom Terazijskom platou... Ne znam kako uopšte funkcioniše rečni turizam u gradu, kako turisti na brodovima usidrenim u pristaništu uopšte mogu da spavaju ako se tu zateknu četvrtak... na nedelju. Presmešno, prejadno, svi su isti, nema ovde sistemskih rešenja ni zakona...

Pantagruel

pre 9 godina

Да ми је само да знам који је моћник успео да некажњено постави и годинама очува онај један једини сплав на самом ушћу Саве у Дунав (непосредно испод тврђаве) који се налази насупрот зграде Музеја савремене уметности), тачније између ресторана "La bella vista" и некадашњег улаза за бродове у пристаниште тврђаве који је затрпан када је грађена пруга. Није у питању угоститељски објекат, него класична кућа на води, опремљена за комфоран живот читаве породице. Већ пет година се питам "Ко ли је тај?", знајући да би мени одмах дошла комунална и грађевинска инспекција ако само пробам да дозидам шупу у свом дворишту на Дорћолу, а њему ништа за градњу плутајуће хацијенде на тако ексклузивном месту.

Persun

pre 9 godina

@Bike Nece biti rusenja sojenica ka Ostruznici. Tamo objekte imaju gosp. predsednik, gospoda sefovi policije, zatim Cume - pardon njegov brat - znate onaj dvorac kao iz bajke. I to je sve po planu i porez placen. Nisam skoro bio tamo, uslikacu kad sledeci put prodjem bajsom. Nisam siguran dal izaziva opasnost prilikom poplava, i jel po zakonu, ali iskreno tvrdim da su oplemenili prostor, cisto sa prelepim i potsisanim travnjacima i da je lepo za oko.

KovacBLO

pre 9 godina

Ima jedan deo na setalistu pored reke, kod bloka 44. Prosto, prelep pogled i na reku i na zelenilo ade Medjice.
Zapita se covek: "Cudno da nisu ovde dogurali jos jedan splav?"
Medjutim, odmah uvidis da je tu i dalje splav.Samo je potopljen!
I tako, negde oko 4 godine, setas se i gledas reku i delove tog "sportskog" splava kako vire iz vode...
Nisu u stanju (sad se tako popularno kaze) da izvade rdjavi splav iz reke toliko godina, a kamoli da urede obalu.
Ovde mi se prave vazni (da ne upotrebim zargon) kao sredjujuci obalu oko "Beograda na vodi",
a u stvari su nesposobni...
Zar je toliko tesko urediti okolinu u kojoj zivis?

Branko

pre 9 godina

Splavovi ovakvi kakvi su sada su ruglo beograadskih reka I njegovih gradjana. Splavovi ovakvi kakvi su u najvecem broju su steciste droge, nasilja, prostitucoje I neverovatne buke. Kao I prethodne gradske vlasti tako I ova nemaju snage niti .... da stane na put ovoj kriminalnoj mafiji koja drzi monopol I diktira pravila ponasanja na beogradskim rekama. Beogradske reke vise nisu vlasnistvo I privilegije njenih gradjana nego smo svi postali taoci ove prizemen I kriminalne ekipe koja u dosluhu sa gradskim vlastima diktira ritam I pravila. Cast malobrojnim izuzecima.

Braca

pre 9 godina

Izgleda da su premijerovi "arapski prijatelji",dobili na uzivanje priobalje,koje je zakonom definisano kao opste dobro. Gde je tome kraj? Nisam za splavove,ali nisam ni za divlju privatizaciju opsteg dobra.

Mikel

pre 9 godina

Khm, sa te strane imate jedva 2 komercijalna splava... Ostalo je mup, i neki krs i lom od brodova.
Sta je sa priobaljem Save sa druge strane?!
Npr. Od bloka 45 do bloka 70a ne mozes da vidis reku od prenacickanih splavova.
Da ne pricamo o buci uvece iza 2 casa posle ponoci. Koja je svrha KEJA?!
Da se razumemo, nisam ja deda, svako voli da izadje na reku da sedne da popije, pojede, odmori...
ALI, ima i ljudi koji vole da setaju, da voze bajs. Ranije si mogao da vidis reku i ponosio si se sto ovaj grad to ima.
Da li vi imate snage da TO promenite gospodine?

Deja Vu

pre 9 godina

Sve ih uklonite. SVE! Em su ruglo, em su stecište bahatog polusveta (dilera, makroa i sl.). O enormnoj količini buke, od koje ne može da se diše, ne vredi govoriti.

Goran

pre 9 godina

Kako ne bi konkurisali sa "Beogradom na Vodi", svi splavovi na desnoj obali Save ce biti uklonjeni. Lepo, zar ne? Beograd bez splavova... Vec su isterali low-cost aviakompanije da ne konkurisu sa Air Serbistan-om. Pitam se sta je sledece, ukloniti mesno stanovnistvo da ne konkurisu sa Arapima?

zbunjeni

pre 9 godina

pa ako se ne varam zaradu od taksi gradu od splavova je ukinula prethodna vlada koja je vladala od 2012 godine, u kojoj je bese bio i SNS.

Neša

pre 9 godina

Splavovi su zlo k0je nas je snašlo kao posledica trke opštinara da dodju do što većih sredstava.Prvo oni usporavaju tok Save i Dunava,te u priobalju ovi vodotoci dobijaju sve karakteristike stajaćih voda.Kao takve tu se gomila smeće različitog sadržaja koje truli i oko sebe širi nesnosni smrad.Gradjani su zbog toga uskraćeni od mogućnosti da kejove kraj Save i Dunava koriste shodno njihovoj nameni.U okolini ovih splavova skupljaju se posebno u noćnim satima pijanice i narkomani.Oni svojim ponašanjemn,urlicima,svadjom,dovikivanjem i slično remte časove noćnog odmora gradjana koji stanuju u priobalju.Da ne nabarajam dalje koje su posledice postavljanja ovih splavova.Po meni sve ih treba udaljiti van urbane zone grada i vratiti nam reke.Mi smo obale reka okovali splavovima sa ugostiejlskim objektima sa kojima se dičimo i reklamiramo kao neki turistički prestiž Beograda.A to ni jedan grad u Evropi ne bi dozvolio.

tata

pre 9 godina

kao prvo, treba strogo definisati izgled objekta na vodi a ne da plutaju kojekakve planinske brvnare i futurističke vizije nadobudnih investitora.
drugo-radno vreme max do 02h uz obaveznu i stalnu kontrolu buke.
treće-paprene kazne za smeće, uvesti kontrolu, pa i kamere. pa kada se neko uhvati da krši taj princip naplatiti mu i kamere i komunalce.
četvrto-ograničiti broj objekata i rastojanje među njima.
itd...za početak bi i ovo radilo posao.

Nikola Dorcol

pre 9 godina

Predsednice, a ko radi na tim splavovima, od koga kupuju pice i hranu...
Naravno da u ekonomiji Beograda ostaju skoro svi prihodi sa splavova!
Mozda se ne slivaju uvas birokratski dzep, ali ostaju u ekonomiji grada.

vri 72

pre 9 godina

Splavovi redovno gore i retko se otkrije slučaj paljenja.
Kada će se neko pobrinuti za požarnu bezbednost.
Ustvari, nema potrebe ... u slučaju požara evakuacija je u reku ...

Marko

pre 9 godina

Sada lepo donesite odgovarajucu odluku i za novobeogradsku obalu. Od splavova se sa keja vise ni ne vidi reka, a od nespavanju svih u okolini zbog raznoraznih 'pevaljki' (citajte: krestalica) da i ne govorim. Sto je najgore, kada pozovete komunalnu oni 'proslede prijavu ekoloskoj inspekciji zaduzenoj za merenje nivoa buke' koja koliko sam saznao radi do 4 ili 5 popodne!

Lepo definisite da je minimalno rastojanje izmedju splavova npr. 200m i da je radno vreme do 23 ili 24, pa da konacno BG izadje na reke (a ne na splavove i djubre od kojih se ni ne vide reke).

Ovaj deo 'Beograd na vodi' mislim da nema potrebe ni komentarisati - tu je vec sve jasno :)

Aleksa

pre 9 godina

Da, da, kao i prethodna 3 Konkursa na osnovu Odavno postojećih uslova, koji nikada nisu počeli da se primenjuju.

Splavovski lobi je izgleda previše jak da bi ga iko dirnuo i uredio haos i buku.

trt mrt

pre 9 godina

Te olupine su izvori izuzetno visokog zagadjenja reke. Zar ne moze da se definise nesto tipa, ako hoces splav standardi su sledeci: pa onda lepo lista... A ne dovuces neku mrcinu, dignes zastavu i imas splav. Jesmo li u 21. veku? Dajte malo da se srede gradovi ono sto mozemo, ne samo da se sedi i tupi.

Bojana

pre 9 godina

Da nije projekta "Beograd na vodi" nikada im ne bi zasmetali ni objekti koji su tu legalno ni oni koji su nelegalno.
Klasično licemerje. Btw, daleko od toga da ja branim te splavove, nego mi je interesantno kako su im zasmetali baš ti splavovi na potezu od Brankovog mosta do železničkog mosta.

Marko

pre 9 godina

Sada lepo donesite odgovarajucu odluku i za novobeogradsku obalu. Od splavova se sa keja vise ni ne vidi reka, a od nespavanju svih u okolini zbog raznoraznih 'pevaljki' (citajte: krestalica) da i ne govorim. Sto je najgore, kada pozovete komunalnu oni 'proslede prijavu ekoloskoj inspekciji zaduzenoj za merenje nivoa buke' koja koliko sam saznao radi do 4 ili 5 popodne!

Lepo definisite da je minimalno rastojanje izmedju splavova npr. 200m i da je radno vreme do 23 ili 24, pa da konacno BG izadje na reke (a ne na splavove i djubre od kojih se ni ne vide reke).

Ovaj deo 'Beograd na vodi' mislim da nema potrebe ni komentarisati - tu je vec sve jasno :)

Aleksa

pre 9 godina

Da, da, kao i prethodna 3 Konkursa na osnovu Odavno postojećih uslova, koji nikada nisu počeli da se primenjuju.

Splavovski lobi je izgleda previše jak da bi ga iko dirnuo i uredio haos i buku.

Bojana

pre 9 godina

Da nije projekta "Beograd na vodi" nikada im ne bi zasmetali ni objekti koji su tu legalno ni oni koji su nelegalno.
Klasično licemerje. Btw, daleko od toga da ja branim te splavove, nego mi je interesantno kako su im zasmetali baš ti splavovi na potezu od Brankovog mosta do železničkog mosta.

vri 72

pre 9 godina

Splavovi redovno gore i retko se otkrije slučaj paljenja.
Kada će se neko pobrinuti za požarnu bezbednost.
Ustvari, nema potrebe ... u slučaju požara evakuacija je u reku ...

Nikola Dorcol

pre 9 godina

Predsednice, a ko radi na tim splavovima, od koga kupuju pice i hranu...
Naravno da u ekonomiji Beograda ostaju skoro svi prihodi sa splavova!
Mozda se ne slivaju uvas birokratski dzep, ali ostaju u ekonomiji grada.

zdravko dren

pre 9 godina

Novobeogradska strana ceka projekat Kineza da od buvljaka napravimo Hong Kong na vodi pa da bude jos veca seljana dok Novi Beograd se ne odvoji i postane samostalan :P

mladen makevic

pre 9 godina

Ne zaboravite da uklonite sve splavove pored Beogradskog sajma. To je zona vodoizvorista i najobicnije ruglo i mesto kriminala. Svi su tamo nelegalno, ukljucujuci i tzv marinu za camce. Sve to uklonite.

Pantagruel

pre 9 godina

Да ми је само да знам који је моћник успео да некажњено постави и годинама очува онај један једини сплав на самом ушћу Саве у Дунав (непосредно испод тврђаве) који се налази насупрот зграде Музеја савремене уметности), тачније између ресторана "La bella vista" и некадашњег улаза за бродове у пристаниште тврђаве који је затрпан када је грађена пруга. Није у питању угоститељски објекат, него класична кућа на води, опремљена за комфоран живот читаве породице. Већ пет година се питам "Ко ли је тај?", знајући да би мени одмах дошла комунална и грађевинска инспекција ако само пробам да дозидам шупу у свом дворишту на Дорћолу, а њему ништа за градњу плутајуће хацијенде на тако ексклузивном месту.

sve to ukloniti

pre 9 godina

Secam se kada sam bio klinac ni jednog splava na keju nije bilo, i bila je prava milina tamo setati se, voziti bajs pokraj vode.

Dosta je!

pre 9 godina

Treba i od Brankovog mosta prema Uscu sa novobeogradske strane. Svi spalvovi nacickani jedni do drugih, ne zna se koji odvratnije izgleda, od skalamerija na tri sprata do krseva. O buci kojom maltretiraju po citavu noc pola Starog Grada i turiste na brodovima da ne pricamo. Od narodnjaka, kasicne diskoteke, rok svirke uzivo do odvaljenog chill out-a u 8 ujutru....malo je mnogo... o prljavstini i kako su se tu nasli necu ni da pricam... Sutra cu ja da otvorim sojenicu u fontani na Trgu nikole pasica.. sto zaposlici ljude i placacu dazbine gradu... a tek turistucku ponudu sto cu da poboljsam... Dosta bre divljanja da svako akako mu dune zauzme javno dobro na divlje i na osnovu rupa u regulativi i korupciji...

fuj horde

pre 9 godina

Dokaz u kakvoj cirkus drzavi zivimo su i ti "pevaljsko-karakondzulski" splavovi. Dinkic ih oslobodio poreza kao nacionalno dobro, umesto da im se opauci taksa da se puse. Neka se sele u neke njive pa neka arlaucu.
I sto je najgore, garantujem da bi 90% gradjana Beograda odmah glasalo za to da se kompletno to djubre ukloni sa reka, ali ko pita gradjane. Splavovi su spomenici buzdovanske drzave!

A.

pre 9 godina

Predsednice, a ko radi na tim splavovima, od koga kupuju pice i hranu...
Naravno da u ekonomiji Beograda ostaju skoro svi prihodi sa splavova!
Mozda se ne slivaju uvas birokratski dzep, ali ostaju u ekonomiji grada.
(Nikola Dorcol, 24. jul 2014 11:41)

I ja bih voleo da znam "od koga kupuju piće i hranu".

Banovobrdjanin

pre 9 godina

Sirote pevačice: Ana Nikolić, Ana Kokić, Nataša Bekvalac i pevač Aca Lukas. Pevajući na tim splavovima zarađivali su za život. Šta li će sad biti s njima?

Закон и држава

pre 9 godina

Шта ту има "постепено да се премешта"?! Ил се склањају, или не. Уосталом, на том потеzу и нема сплавова, више има запуштених пловила. Годинама слушамо о "сређивању стања на рекама у Београду", али изгледа да су сопственици сплавова моћнији од градских власти. А, вероватно да нико не сме да донесе јасне законе који не би могли да се заобилазе уз правно утемељење, као што је било у случају сплава "Колос". Изгледа да је важна само демагогија: "средићемо приобаље, мораће да се поштује ред"....и слично.

Sandero

pre 9 godina

Pazi sad odjednom grad nema zarade od splavova, a godinama nam serviraju priču kako neće da ih sklanjaju jer grad o njih ima velike finansijske koristi, pa kao svi treba zato da ih trpimo! A Nikodijević nije od juče u gradskoj upravi, žalili su se građani njemu lično na splavove zbog buke pre dosta godina. Nije prstom mrdnuo.

Mikel

pre 9 godina

Khm, sa te strane imate jedva 2 komercijalna splava... Ostalo je mup, i neki krs i lom od brodova.
Sta je sa priobaljem Save sa druge strane?!
Npr. Od bloka 45 do bloka 70a ne mozes da vidis reku od prenacickanih splavova.
Da ne pricamo o buci uvece iza 2 casa posle ponoci. Koja je svrha KEJA?!
Da se razumemo, nisam ja deda, svako voli da izadje na reku da sedne da popije, pojede, odmori...
ALI, ima i ljudi koji vole da setaju, da voze bajs. Ranije si mogao da vidis reku i ponosio si se sto ovaj grad to ima.
Da li vi imate snage da TO promenite gospodine?

Nebojša Vračar

pre 9 godina

Da nije tužno bilo bi smešno. Kakav vrhunac licemerja. Zbog političkog projekta broj 1 odjednom se neki setio zakona. Zašto onda selektivno? A šta sa levom obalom Save koja svaki dan od maja do oktobra kontaminira bukom širi centar grad? Kad će to doći na red? Godinama niko ne sme ni da se drzne da da bilo kakvu izjavu o splavovima. Rade šta hoće, rade dokle hoće, uzurpiraju javnu površinu, o ubistvima, tučama, prometu narkotika i o tome da je tamo sav promet na crno da i ne pričam, da li su seljana ili ne, to me ne interesuje neka svako bira po svom ukusu gde će da ide, ali prosto ne ide da je pola grada talac splavova koji trešte do 6 ujutru. Ja ni ne pomišljam da otvorim prozore vikendom noću a živim u okolini Narodne skupštine. Splavovi se čuju bez problema do Kosovske, Bulevara, Resavskoj, na celom Terazijskom platou... Ne znam kako uopšte funkcioniše rečni turizam u gradu, kako turisti na brodovima usidrenim u pristaništu uopšte mogu da spavaju ako se tu zateknu četvrtak... na nedelju. Presmešno, prejadno, svi su isti, nema ovde sistemskih rešenja ni zakona...

Goga

pre 9 godina

Deponija buke, ružnih objekata i sumnjivog sveta. Sklanjajte ih sve, priobalje pripada svim građanima Beograda, a vlasnici splavova su nam oduzeli pravo da uživamo u mirnoj šetnji pored reke. Osim toga, priobalje je najtiša gradska zona, a dopušteno im je da razaraju pola grada bukom. Dosta je bilo.

Mikajlo

pre 9 godina

Kada bi neko ko ima vlast imao petlju pa da se obale Save od Obrenovca do usca poptpuno ociste od svih splavova i kojekakvih pontona, jer je decenijama unazad dozvoljena nevidjena uzurpacija javnog dobra kao sto su obale reka gde je na taj nacin manjina ljudi do maksimuma koristila to blago.Da ne pricam o nevidjenom zagadjenju voda,vestackoj promeni toka,krivolovu, jer maltene svaki splav ima mreze za koje naravno nemaju dozvole.Takva seljana i rasulo,zagadjenje i prljavstina jedino mez da se vidi u Aziji.Slobodan pristup obali mora se omoguciti svima bez razlike.
To sito vazi i deo obale izmedju reke i nasipa koji pripada opstini Surcin gde je tek tu napravljeno svasta i gde je na nekim mestima promenjen tok reke zbog cega bi neko trebalo i krivicno da odgovara.O ovome bi neko mogao napisao doktorat(i to pravi).A ovo sto sada uklanjaju par ugostiteljskih objekata je naravno zbog potreba BG na vodi.Jasno kao dan.

Zakoni

pre 9 godina

Prema Generalnom urbanističkom planu Beograda, zona priobalja je definisisana kao zona za odmor i rekreaciju. Ova zona podrazumeva najstrožija ograničenja za buku - čak strožija nego u stambenim zonama.

Ni jedan splav-restoran ili splav-noćni klub kakvi su sada, ne bi po postojećim zakonima smeo da bude tu gde jeste. Ako bi već bio, morao bi da zadovolji stroga ograničenja koja se odnose na emitovanje zvuka u skladu sa zakonom o zaštiti životne sredine koji je donet i postoji.

Ko je pustio splavove da budu tu gde jesu?

Počnite već jednom da sprovodite zakone.

A što se tiče prava na rad, i Ustav predvidja njegovo ograničavanje ukoliko degradira životnu sredinu i ugrožava zdravlje ljudi, a splavovi rade i jedno i drugo.

sone

pre 9 godina

Leglo zaraze, bluda, nemorala, golih pevaljki takodje i dece o pucnnjavama da ne govorim, prsti skoro svaku noc kao na poligonu
PS:MA RUSI SVE

Neša

pre 9 godina

Splavovi su zlo k0je nas je snašlo kao posledica trke opštinara da dodju do što većih sredstava.Prvo oni usporavaju tok Save i Dunava,te u priobalju ovi vodotoci dobijaju sve karakteristike stajaćih voda.Kao takve tu se gomila smeće različitog sadržaja koje truli i oko sebe širi nesnosni smrad.Gradjani su zbog toga uskraćeni od mogućnosti da kejove kraj Save i Dunava koriste shodno njihovoj nameni.U okolini ovih splavova skupljaju se posebno u noćnim satima pijanice i narkomani.Oni svojim ponašanjemn,urlicima,svadjom,dovikivanjem i slično remte časove noćnog odmora gradjana koji stanuju u priobalju.Da ne nabarajam dalje koje su posledice postavljanja ovih splavova.Po meni sve ih treba udaljiti van urbane zone grada i vratiti nam reke.Mi smo obale reka okovali splavovima sa ugostiejlskim objektima sa kojima se dičimo i reklamiramo kao neki turistički prestiž Beograda.A to ni jedan grad u Evropi ne bi dozvolio.

KovacBLO

pre 9 godina

Ima jedan deo na setalistu pored reke, kod bloka 44. Prosto, prelep pogled i na reku i na zelenilo ade Medjice.
Zapita se covek: "Cudno da nisu ovde dogurali jos jedan splav?"
Medjutim, odmah uvidis da je tu i dalje splav.Samo je potopljen!
I tako, negde oko 4 godine, setas se i gledas reku i delove tog "sportskog" splava kako vire iz vode...
Nisu u stanju (sad se tako popularno kaze) da izvade rdjavi splav iz reke toliko godina, a kamoli da urede obalu.
Ovde mi se prave vazni (da ne upotrebim zargon) kao sredjujuci obalu oko "Beograda na vodi",
a u stvari su nesposobni...
Zar je toliko tesko urediti okolinu u kojoj zivis?

Deja Vu

pre 9 godina

Sve ih uklonite. SVE! Em su ruglo, em su stecište bahatog polusveta (dilera, makroa i sl.). O enormnoj količini buke, od koje ne može da se diše, ne vredi govoriti.

Dan

pre 9 godina

Znači sad splavovi mogu i da se sele, ali kad hiljade građana kuka na buku od koje ne može da se spava, onda je svaka vlast u ovom gradu i zemlji gluva za njihov vapaj?

Branko

pre 9 godina

Splavovi ovakvi kakvi su sada su ruglo beograadskih reka I njegovih gradjana. Splavovi ovakvi kakvi su u najvecem broju su steciste droge, nasilja, prostitucoje I neverovatne buke. Kao I prethodne gradske vlasti tako I ova nemaju snage niti .... da stane na put ovoj kriminalnoj mafiji koja drzi monopol I diktira pravila ponasanja na beogradskim rekama. Beogradske reke vise nisu vlasnistvo I privilegije njenih gradjana nego smo svi postali taoci ove prizemen I kriminalne ekipe koja u dosluhu sa gradskim vlastima diktira ritam I pravila. Cast malobrojnim izuzecima.

Velja Srbijanac

pre 9 godina

Beogradjani, svaka cast i sram vas bilo. Sram vas bilo sto ste toliko godina trepeli to ruglo, epicentar sunda, kica i neukusa svake vrste.
A sns boticima zelim srecno pripremanje terena za bajku o Beogradu na vodi(i hlebu).

nesa

pre 9 godina

Gde cete bez splavova? Pa oni su licna karta metropole sa svim privitimizmom
koji uz njih ide.Najlepse se tamo loce.Voda ljulja a i rakija bogme
Dodjite i vidite kako je Bec uredio svoje obale Dunava
Pozdrav iz Beca

Zoran

pre 9 godina

Predsednice, a ko radi na tim splavovima, od koga kupuju pice i hranu... Naravno da u ekonomiji Beograda ostaju skoro svi prihodi sa splavova! Mozda se ne slivaju uvas birokratski dzep, ali ostaju u ekonomiji grada. (Nikola Dorcol, 24. jul 2014 11:41)

Slažem se i zalažem se da se prebace na obalu Dunava kod Dorćola. Da i vi malo uživate u ekonomiji, posebno kada je povoljan vetar pa imaš doživljaj da si na splavu.

milan

pre 9 godina

Prvo kažete da nikome neće biti oduzeta dozvola za rad a onda da bi zadovolji stranački moto pređašnja vlast nije ni izdavala dozvole za rad, šta sada jesu ili nisu ili je to samo stara uhodana pesma koju će te pevati i kada budete kiksirali sa vašom vlašću.

sofronije

pre 9 godina

Eh da ne naredise Arapi od toga ne bi bilo nista. Dragi Beogradjani, nemojte da se nadate da ce jos neke da sklone, osim ako im ne naredi neko sa strane.

hadzija

pre 9 godina

(Indijanac, 24. jul 2014 13:13)
i BAKOK je poznat, al ne po muzejima, i koncertima poput Vemblija nego...
cime se danasnja omladina ponosi...

Jasenka

pre 9 godina

U Beogradu uklanjaju splavove, dok u Zrenjaninu SNS-SPS koalicija menja Generalni urbanistički plan da bi jedan od vojnika partije mogao da postavi splav na gradskom jezeru, na stajaćoj vodi u okruženju vrtića, osnovnih i srednjih škola i sportskih sadržaja. Građani predvođani frontmenom Partibrejkersa su pokrenuli peticiju protiv ovakve odluke gradskih čelnika. Decenijama nemamo pijaću vodu ali ćemo zato imati splav-diskoteku u strogom centru grada. Koga briga za ekologiju i kulturu važno je da se partijski drugovi namire. STOP SPLAVOVIMA NA ZRENJANINSKIM JEZERIMA!

zbunjeni

pre 9 godina

pa ako se ne varam zaradu od taksi gradu od splavova je ukinula prethodna vlada koja je vladala od 2012 godine, u kojoj je bese bio i SNS.

Bravo

pre 9 godina

E vala, svaka cast. Da se malo uvede reda. Grad treba da uredi priolaze, infrastrukturu za delove obale predvidjene za splavove a ne da ih postavlja ko gde stigne.

trt mrt

pre 9 godina

Te olupine su izvori izuzetno visokog zagadjenja reke. Zar ne moze da se definise nesto tipa, ako hoces splav standardi su sledeci: pa onda lepo lista... A ne dovuces neku mrcinu, dignes zastavu i imas splav. Jesmo li u 21. veku? Dajte malo da se srede gradovi ono sto mozemo, ne samo da se sedi i tupi.

Persun

pre 9 godina

@Bike Nece biti rusenja sojenica ka Ostruznici. Tamo objekte imaju gosp. predsednik, gospoda sefovi policije, zatim Cume - pardon njegov brat - znate onaj dvorac kao iz bajke. I to je sve po planu i porez placen. Nisam skoro bio tamo, uslikacu kad sledeci put prodjem bajsom. Nisam siguran dal izaziva opasnost prilikom poplava, i jel po zakonu, ali iskreno tvrdim da su oplemenili prostor, cisto sa prelepim i potsisanim travnjacima i da je lepo za oko.

tata

pre 9 godina

kao prvo, treba strogo definisati izgled objekta na vodi a ne da plutaju kojekakve planinske brvnare i futurističke vizije nadobudnih investitora.
drugo-radno vreme max do 02h uz obaveznu i stalnu kontrolu buke.
treće-paprene kazne za smeće, uvesti kontrolu, pa i kamere. pa kada se neko uhvati da krši taj princip naplatiti mu i kamere i komunalce.
četvrto-ograničiti broj objekata i rastojanje među njima.
itd...za početak bi i ovo radilo posao.

Goran

pre 9 godina

Kako ne bi konkurisali sa "Beogradom na Vodi", svi splavovi na desnoj obali Save ce biti uklonjeni. Lepo, zar ne? Beograd bez splavova... Vec su isterali low-cost aviakompanije da ne konkurisu sa Air Serbistan-om. Pitam se sta je sledece, ukloniti mesno stanovnistvo da ne konkurisu sa Arapima?

Braca

pre 9 godina

Izgleda da su premijerovi "arapski prijatelji",dobili na uzivanje priobalje,koje je zakonom definisano kao opste dobro. Gde je tome kraj? Nisam za splavove,ali nisam ni za divlju privatizaciju opsteg dobra.

666

pre 9 godina

ne postoji veće ruglo od splavova na Savi i Dunavu
trenutno uništavaju ono malo sto je odstalo od dunavskog keja od hotela YU do ušća

pogledajte kako izgledaju obale Dunava u Beču, Bratislavi, Budimpešti Novom Sadu, da ne idemo dalje

treba ih sve ukloniti jer takvog haosa na rekama nema nigde u svetu

Posmatrač

pre 9 godina

Vredno je pažnje da vlast ni jednog grada na evropskim rekama nije učinila ništa slično - dopustila tako drastičnu zloupotrebu priobalja i prirode uopšte, kakva je u Beogradu, uprkos domaćim propisima i međunarodnim obavezama.
Treba li se čuditi zašto se domaća vlast ponosi takvim svojim jedinstvenim stavom?
I treba li se pitati da li je i to deo cene koju će Srbija, odnosno njeni građani, morati da plate kada zaštita okoline stigne na dnevni red pregovora o prijemu Srbije u EU?
Cena prilagođavanja Srbije, te i Beograda, u toj oblasti je već izračunata kao najviša u poređenju s cenom prilagođavanja Srbije u svim ostalim poglavljima pregovora o pripremi za prijem u EU.
Svojevremeno je Tajland, a posebno njegov glavni grad, Bangkok (kako je pomenuo neko ranije), upao u tu vrstu "turističke ponude": jeftino piće, dostupna droga, gotovo besplatan seks.
Decenijama ne uspevaju da to suzbiju jer su oni koji to organizuju jači od države i jer dobar deo države ne samo što učestvuje u "reketu", nego i direktno poseduje tu vrstu ugostiteljstva.
Nečeg sličnog ima i u Grčkoj, posebno na Kritu, Rodosu, Krfu, Mikonosu, ali se tamo vlast u meri mogućeg, mada i ona delom korumpirana, postarala da tu vrstu zabave ograniči na "geta".
Ipak, iako izolovana, ta mesta su predmet spora i sukoba stanovnika, vlasti i onih koji se bave tim biznisom.
Šteta je, ipak, nastala: iako lukrativna za vlasnike i klijente, ta mesta svi ostali zaobilaze u širokom luku.
To se može desiti i Beogradu.

potrebno je..

pre 9 godina

Beograd treba da uvede komunalne takse ali ne megalomanske kao do sada!Pa ispade da je taksa,taman koliko i sezonska zarada tog privatnika..Ta taksa treba da se plati na godisnjem nivou i da ne opterecuje poslovanje privatnika!Lakse je placanje onima na ekskluzivnim i posecenim lokacijama ali isto su placali i oni koji su manji i na losijim mestima..Bila je jako mala razlika!Komunalna taksa je stalna i kao takva ne sme da bude kontraproduktivna i da njena visina predstavlja problem u poslovanju privatnika.Zato sto pored nje privatnik jos svasta placa u ovoj drzavi!Tako da na kraju meseca ne ostaje nista a privatnik posluje bez ikakve zarade..A to onda nije dobro ni za drzavni budzet..Tako se smanjuje broj privatnih radnji,umesto da se uvecava..Jednom recju dok se ne skinu razni parafiskalni nameti i dok se njihova visina ne svede na realno stanje u zemlji i tako omoguci otvaranje veceg broja radnji i otvaranje radnih mesta,Srbije ne moze reci da je ucinila nesto konkretno za boljitak tog privrednog dela!Drzava mora da se postavi kao prijatelj i ne samo da sankcionise privatni sektor!Da prepoznaje probleme svojih privatnika i da stalno prati kretanje u toj oblasti,da bi bila realna i da ne bi ostetila nepotrebno i otezala rad privatnog sektora!A ne samo da se brine o ,velikim,privrednim subjektima,gde se po pravilu odugovlaci sa placanjem poreza drzavi i to raznim uredbama njima u korist ili se uopste i ne placa!Svi treba da na trzistu budu ravnopravni i dostojno tretirani!

Nikola Dorcol

pre 9 godina

Predsednice, a ko radi na tim splavovima, od koga kupuju pice i hranu...
Naravno da u ekonomiji Beograda ostaju skoro svi prihodi sa splavova!
Mozda se ne slivaju uvas birokratski dzep, ali ostaju u ekonomiji grada.

potrebno je..

pre 9 godina

Beograd treba da uvede komunalne takse ali ne megalomanske kao do sada!Pa ispade da je taksa,taman koliko i sezonska zarada tog privatnika..Ta taksa treba da se plati na godisnjem nivou i da ne opterecuje poslovanje privatnika!Lakse je placanje onima na ekskluzivnim i posecenim lokacijama ali isto su placali i oni koji su manji i na losijim mestima..Bila je jako mala razlika!Komunalna taksa je stalna i kao takva ne sme da bude kontraproduktivna i da njena visina predstavlja problem u poslovanju privatnika.Zato sto pored nje privatnik jos svasta placa u ovoj drzavi!Tako da na kraju meseca ne ostaje nista a privatnik posluje bez ikakve zarade..A to onda nije dobro ni za drzavni budzet..Tako se smanjuje broj privatnih radnji,umesto da se uvecava..Jednom recju dok se ne skinu razni parafiskalni nameti i dok se njihova visina ne svede na realno stanje u zemlji i tako omoguci otvaranje veceg broja radnji i otvaranje radnih mesta,Srbije ne moze reci da je ucinila nesto konkretno za boljitak tog privrednog dela!Drzava mora da se postavi kao prijatelj i ne samo da sankcionise privatni sektor!Da prepoznaje probleme svojih privatnika i da stalno prati kretanje u toj oblasti,da bi bila realna i da ne bi ostetila nepotrebno i otezala rad privatnog sektora!A ne samo da se brine o ,velikim,privrednim subjektima,gde se po pravilu odugovlaci sa placanjem poreza drzavi i to raznim uredbama njima u korist ili se uopste i ne placa!Svi treba da na trzistu budu ravnopravni i dostojno tretirani!

Bojana

pre 9 godina

Da nije projekta "Beograd na vodi" nikada im ne bi zasmetali ni objekti koji su tu legalno ni oni koji su nelegalno.
Klasično licemerje. Btw, daleko od toga da ja branim te splavove, nego mi je interesantno kako su im zasmetali baš ti splavovi na potezu od Brankovog mosta do železničkog mosta.

Marko

pre 9 godina

Sada lepo donesite odgovarajucu odluku i za novobeogradsku obalu. Od splavova se sa keja vise ni ne vidi reka, a od nespavanju svih u okolini zbog raznoraznih 'pevaljki' (citajte: krestalica) da i ne govorim. Sto je najgore, kada pozovete komunalnu oni 'proslede prijavu ekoloskoj inspekciji zaduzenoj za merenje nivoa buke' koja koliko sam saznao radi do 4 ili 5 popodne!

Lepo definisite da je minimalno rastojanje izmedju splavova npr. 200m i da je radno vreme do 23 ili 24, pa da konacno BG izadje na reke (a ne na splavove i djubre od kojih se ni ne vide reke).

Ovaj deo 'Beograd na vodi' mislim da nema potrebe ni komentarisati - tu je vec sve jasno :)

Goran

pre 9 godina

Kako ne bi konkurisali sa "Beogradom na Vodi", svi splavovi na desnoj obali Save ce biti uklonjeni. Lepo, zar ne? Beograd bez splavova... Vec su isterali low-cost aviakompanije da ne konkurisu sa Air Serbistan-om. Pitam se sta je sledece, ukloniti mesno stanovnistvo da ne konkurisu sa Arapima?

zdravko dren

pre 9 godina

Novobeogradska strana ceka projekat Kineza da od buvljaka napravimo Hong Kong na vodi pa da bude jos veca seljana dok Novi Beograd se ne odvoji i postane samostalan :P

Bravo

pre 9 godina

E vala, svaka cast. Da se malo uvede reda. Grad treba da uredi priolaze, infrastrukturu za delove obale predvidjene za splavove a ne da ih postavlja ko gde stigne.

vri 72

pre 9 godina

Splavovi redovno gore i retko se otkrije slučaj paljenja.
Kada će se neko pobrinuti za požarnu bezbednost.
Ustvari, nema potrebe ... u slučaju požara evakuacija je u reku ...

Aleksa

pre 9 godina

Da, da, kao i prethodna 3 Konkursa na osnovu Odavno postojećih uslova, koji nikada nisu počeli da se primenjuju.

Splavovski lobi je izgleda previše jak da bi ga iko dirnuo i uredio haos i buku.

sone

pre 9 godina

Leglo zaraze, bluda, nemorala, golih pevaljki takodje i dece o pucnnjavama da ne govorim, prsti skoro svaku noc kao na poligonu
PS:MA RUSI SVE

Persun

pre 9 godina

@Bike Nece biti rusenja sojenica ka Ostruznici. Tamo objekte imaju gosp. predsednik, gospoda sefovi policije, zatim Cume - pardon njegov brat - znate onaj dvorac kao iz bajke. I to je sve po planu i porez placen. Nisam skoro bio tamo, uslikacu kad sledeci put prodjem bajsom. Nisam siguran dal izaziva opasnost prilikom poplava, i jel po zakonu, ali iskreno tvrdim da su oplemenili prostor, cisto sa prelepim i potsisanim travnjacima i da je lepo za oko.

Banovobrdjanin

pre 9 godina

Sirote pevačice: Ana Nikolić, Ana Kokić, Nataša Bekvalac i pevač Aca Lukas. Pevajući na tim splavovima zarađivali su za život. Šta li će sad biti s njima?

nesa

pre 9 godina

Gde cete bez splavova? Pa oni su licna karta metropole sa svim privitimizmom
koji uz njih ide.Najlepse se tamo loce.Voda ljulja a i rakija bogme
Dodjite i vidite kako je Bec uredio svoje obale Dunava
Pozdrav iz Beca

Mikajlo

pre 9 godina

Kada bi neko ko ima vlast imao petlju pa da se obale Save od Obrenovca do usca poptpuno ociste od svih splavova i kojekakvih pontona, jer je decenijama unazad dozvoljena nevidjena uzurpacija javnog dobra kao sto su obale reka gde je na taj nacin manjina ljudi do maksimuma koristila to blago.Da ne pricam o nevidjenom zagadjenju voda,vestackoj promeni toka,krivolovu, jer maltene svaki splav ima mreze za koje naravno nemaju dozvole.Takva seljana i rasulo,zagadjenje i prljavstina jedino mez da se vidi u Aziji.Slobodan pristup obali mora se omoguciti svima bez razlike.
To sito vazi i deo obale izmedju reke i nasipa koji pripada opstini Surcin gde je tek tu napravljeno svasta i gde je na nekim mestima promenjen tok reke zbog cega bi neko trebalo i krivicno da odgovara.O ovome bi neko mogao napisao doktorat(i to pravi).A ovo sto sada uklanjaju par ugostiteljskih objekata je naravno zbog potreba BG na vodi.Jasno kao dan.

sofronije

pre 9 godina

Eh da ne naredise Arapi od toga ne bi bilo nista. Dragi Beogradjani, nemojte da se nadate da ce jos neke da sklone, osim ako im ne naredi neko sa strane.

Dosta je!

pre 9 godina

Treba i od Brankovog mosta prema Uscu sa novobeogradske strane. Svi spalvovi nacickani jedni do drugih, ne zna se koji odvratnije izgleda, od skalamerija na tri sprata do krseva. O buci kojom maltretiraju po citavu noc pola Starog Grada i turiste na brodovima da ne pricamo. Od narodnjaka, kasicne diskoteke, rok svirke uzivo do odvaljenog chill out-a u 8 ujutru....malo je mnogo... o prljavstini i kako su se tu nasli necu ni da pricam... Sutra cu ja da otvorim sojenicu u fontani na Trgu nikole pasica.. sto zaposlici ljude i placacu dazbine gradu... a tek turistucku ponudu sto cu da poboljsam... Dosta bre divljanja da svako akako mu dune zauzme javno dobro na divlje i na osnovu rupa u regulativi i korupciji...

trt mrt

pre 9 godina

Te olupine su izvori izuzetno visokog zagadjenja reke. Zar ne moze da se definise nesto tipa, ako hoces splav standardi su sledeci: pa onda lepo lista... A ne dovuces neku mrcinu, dignes zastavu i imas splav. Jesmo li u 21. veku? Dajte malo da se srede gradovi ono sto mozemo, ne samo da se sedi i tupi.

Braca

pre 9 godina

Izgleda da su premijerovi "arapski prijatelji",dobili na uzivanje priobalje,koje je zakonom definisano kao opste dobro. Gde je tome kraj? Nisam za splavove,ali nisam ni za divlju privatizaciju opsteg dobra.

Deja Vu

pre 9 godina

Sve ih uklonite. SVE! Em su ruglo, em su stecište bahatog polusveta (dilera, makroa i sl.). O enormnoj količini buke, od koje ne može da se diše, ne vredi govoriti.

Neša

pre 9 godina

Splavovi su zlo k0je nas je snašlo kao posledica trke opštinara da dodju do što većih sredstava.Prvo oni usporavaju tok Save i Dunava,te u priobalju ovi vodotoci dobijaju sve karakteristike stajaćih voda.Kao takve tu se gomila smeće različitog sadržaja koje truli i oko sebe širi nesnosni smrad.Gradjani su zbog toga uskraćeni od mogućnosti da kejove kraj Save i Dunava koriste shodno njihovoj nameni.U okolini ovih splavova skupljaju se posebno u noćnim satima pijanice i narkomani.Oni svojim ponašanjemn,urlicima,svadjom,dovikivanjem i slično remte časove noćnog odmora gradjana koji stanuju u priobalju.Da ne nabarajam dalje koje su posledice postavljanja ovih splavova.Po meni sve ih treba udaljiti van urbane zone grada i vratiti nam reke.Mi smo obale reka okovali splavovima sa ugostiejlskim objektima sa kojima se dičimo i reklamiramo kao neki turistički prestiž Beograda.A to ni jedan grad u Evropi ne bi dozvolio.

tata

pre 9 godina

kao prvo, treba strogo definisati izgled objekta na vodi a ne da plutaju kojekakve planinske brvnare i futurističke vizije nadobudnih investitora.
drugo-radno vreme max do 02h uz obaveznu i stalnu kontrolu buke.
treće-paprene kazne za smeće, uvesti kontrolu, pa i kamere. pa kada se neko uhvati da krši taj princip naplatiti mu i kamere i komunalce.
četvrto-ograničiti broj objekata i rastojanje među njima.
itd...za početak bi i ovo radilo posao.

Branko

pre 9 godina

Splavovi ovakvi kakvi su sada su ruglo beograadskih reka I njegovih gradjana. Splavovi ovakvi kakvi su u najvecem broju su steciste droge, nasilja, prostitucoje I neverovatne buke. Kao I prethodne gradske vlasti tako I ova nemaju snage niti .... da stane na put ovoj kriminalnoj mafiji koja drzi monopol I diktira pravila ponasanja na beogradskim rekama. Beogradske reke vise nisu vlasnistvo I privilegije njenih gradjana nego smo svi postali taoci ove prizemen I kriminalne ekipe koja u dosluhu sa gradskim vlastima diktira ritam I pravila. Cast malobrojnim izuzecima.

milan

pre 9 godina

Prvo kažete da nikome neće biti oduzeta dozvola za rad a onda da bi zadovolji stranački moto pređašnja vlast nije ni izdavala dozvole za rad, šta sada jesu ili nisu ili je to samo stara uhodana pesma koju će te pevati i kada budete kiksirali sa vašom vlašću.

A.

pre 9 godina

Predsednice, a ko radi na tim splavovima, od koga kupuju pice i hranu...
Naravno da u ekonomiji Beograda ostaju skoro svi prihodi sa splavova!
Mozda se ne slivaju uvas birokratski dzep, ali ostaju u ekonomiji grada.
(Nikola Dorcol, 24. jul 2014 11:41)

I ja bih voleo da znam "od koga kupuju piće i hranu".

Velja Srbijanac

pre 9 godina

Beogradjani, svaka cast i sram vas bilo. Sram vas bilo sto ste toliko godina trepeli to ruglo, epicentar sunda, kica i neukusa svake vrste.
A sns boticima zelim srecno pripremanje terena za bajku o Beogradu na vodi(i hlebu).

Zakoni

pre 9 godina

Prema Generalnom urbanističkom planu Beograda, zona priobalja je definisisana kao zona za odmor i rekreaciju. Ova zona podrazumeva najstrožija ograničenja za buku - čak strožija nego u stambenim zonama.

Ni jedan splav-restoran ili splav-noćni klub kakvi su sada, ne bi po postojećim zakonima smeo da bude tu gde jeste. Ako bi već bio, morao bi da zadovolji stroga ograničenja koja se odnose na emitovanje zvuka u skladu sa zakonom o zaštiti životne sredine koji je donet i postoji.

Ko je pustio splavove da budu tu gde jesu?

Počnite već jednom da sprovodite zakone.

A što se tiče prava na rad, i Ustav predvidja njegovo ograničavanje ukoliko degradira životnu sredinu i ugrožava zdravlje ljudi, a splavovi rade i jedno i drugo.

sve to ukloniti

pre 9 godina

Secam se kada sam bio klinac ni jednog splava na keju nije bilo, i bila je prava milina tamo setati se, voziti bajs pokraj vode.

Sandero

pre 9 godina

Pazi sad odjednom grad nema zarade od splavova, a godinama nam serviraju priču kako neće da ih sklanjaju jer grad o njih ima velike finansijske koristi, pa kao svi treba zato da ih trpimo! A Nikodijević nije od juče u gradskoj upravi, žalili su se građani njemu lično na splavove zbog buke pre dosta godina. Nije prstom mrdnuo.

Zoran

pre 9 godina

Predsednice, a ko radi na tim splavovima, od koga kupuju pice i hranu... Naravno da u ekonomiji Beograda ostaju skoro svi prihodi sa splavova! Mozda se ne slivaju uvas birokratski dzep, ali ostaju u ekonomiji grada. (Nikola Dorcol, 24. jul 2014 11:41)

Slažem se i zalažem se da se prebace na obalu Dunava kod Dorćola. Da i vi malo uživate u ekonomiji, posebno kada je povoljan vetar pa imaš doživljaj da si na splavu.

Nebojša Vračar

pre 9 godina

Da nije tužno bilo bi smešno. Kakav vrhunac licemerja. Zbog političkog projekta broj 1 odjednom se neki setio zakona. Zašto onda selektivno? A šta sa levom obalom Save koja svaki dan od maja do oktobra kontaminira bukom širi centar grad? Kad će to doći na red? Godinama niko ne sme ni da se drzne da da bilo kakvu izjavu o splavovima. Rade šta hoće, rade dokle hoće, uzurpiraju javnu površinu, o ubistvima, tučama, prometu narkotika i o tome da je tamo sav promet na crno da i ne pričam, da li su seljana ili ne, to me ne interesuje neka svako bira po svom ukusu gde će da ide, ali prosto ne ide da je pola grada talac splavova koji trešte do 6 ujutru. Ja ni ne pomišljam da otvorim prozore vikendom noću a živim u okolini Narodne skupštine. Splavovi se čuju bez problema do Kosovske, Bulevara, Resavskoj, na celom Terazijskom platou... Ne znam kako uopšte funkcioniše rečni turizam u gradu, kako turisti na brodovima usidrenim u pristaništu uopšte mogu da spavaju ako se tu zateknu četvrtak... na nedelju. Presmešno, prejadno, svi su isti, nema ovde sistemskih rešenja ni zakona...

Закон и држава

pre 9 godina

Шта ту има "постепено да се премешта"?! Ил се склањају, или не. Уосталом, на том потеzу и нема сплавова, више има запуштених пловила. Годинама слушамо о "сређивању стања на рекама у Београду", али изгледа да су сопственици сплавова моћнији од градских власти. А, вероватно да нико не сме да донесе јасне законе који не би могли да се заобилазе уз правно утемељење, као што је било у случају сплава "Колос". Изгледа да је важна само демагогија: "средићемо приобаље, мораће да се поштује ред"....и слично.

mladen makevic

pre 9 godina

Ne zaboravite da uklonite sve splavove pored Beogradskog sajma. To je zona vodoizvorista i najobicnije ruglo i mesto kriminala. Svi su tamo nelegalno, ukljucujuci i tzv marinu za camce. Sve to uklonite.

Dan

pre 9 godina

Znači sad splavovi mogu i da se sele, ali kad hiljade građana kuka na buku od koje ne može da se spava, onda je svaka vlast u ovom gradu i zemlji gluva za njihov vapaj?

hadzija

pre 9 godina

(Indijanac, 24. jul 2014 13:13)
i BAKOK je poznat, al ne po muzejima, i koncertima poput Vemblija nego...
cime se danasnja omladina ponosi...

666

pre 9 godina

ne postoji veće ruglo od splavova na Savi i Dunavu
trenutno uništavaju ono malo sto je odstalo od dunavskog keja od hotela YU do ušća

pogledajte kako izgledaju obale Dunava u Beču, Bratislavi, Budimpešti Novom Sadu, da ne idemo dalje

treba ih sve ukloniti jer takvog haosa na rekama nema nigde u svetu

zbunjeni

pre 9 godina

pa ako se ne varam zaradu od taksi gradu od splavova je ukinula prethodna vlada koja je vladala od 2012 godine, u kojoj je bese bio i SNS.

Mikel

pre 9 godina

Khm, sa te strane imate jedva 2 komercijalna splava... Ostalo je mup, i neki krs i lom od brodova.
Sta je sa priobaljem Save sa druge strane?!
Npr. Od bloka 45 do bloka 70a ne mozes da vidis reku od prenacickanih splavova.
Da ne pricamo o buci uvece iza 2 casa posle ponoci. Koja je svrha KEJA?!
Da se razumemo, nisam ja deda, svako voli da izadje na reku da sedne da popije, pojede, odmori...
ALI, ima i ljudi koji vole da setaju, da voze bajs. Ranije si mogao da vidis reku i ponosio si se sto ovaj grad to ima.
Da li vi imate snage da TO promenite gospodine?

KovacBLO

pre 9 godina

Ima jedan deo na setalistu pored reke, kod bloka 44. Prosto, prelep pogled i na reku i na zelenilo ade Medjice.
Zapita se covek: "Cudno da nisu ovde dogurali jos jedan splav?"
Medjutim, odmah uvidis da je tu i dalje splav.Samo je potopljen!
I tako, negde oko 4 godine, setas se i gledas reku i delove tog "sportskog" splava kako vire iz vode...
Nisu u stanju (sad se tako popularno kaze) da izvade rdjavi splav iz reke toliko godina, a kamoli da urede obalu.
Ovde mi se prave vazni (da ne upotrebim zargon) kao sredjujuci obalu oko "Beograda na vodi",
a u stvari su nesposobni...
Zar je toliko tesko urediti okolinu u kojoj zivis?

Pantagruel

pre 9 godina

Да ми је само да знам који је моћник успео да некажњено постави и годинама очува онај један једини сплав на самом ушћу Саве у Дунав (непосредно испод тврђаве) који се налази насупрот зграде Музеја савремене уметности), тачније између ресторана "La bella vista" и некадашњег улаза за бродове у пристаниште тврђаве који је затрпан када је грађена пруга. Није у питању угоститељски објекат, него класична кућа на води, опремљена за комфоран живот читаве породице. Већ пет година се питам "Ко ли је тај?", знајући да би мени одмах дошла комунална и грађевинска инспекција ако само пробам да дозидам шупу у свом дворишту на Дорћолу, а њему ништа за градњу плутајуће хацијенде на тако ексклузивном месту.

Goga

pre 9 godina

Deponija buke, ružnih objekata i sumnjivog sveta. Sklanjajte ih sve, priobalje pripada svim građanima Beograda, a vlasnici splavova su nam oduzeli pravo da uživamo u mirnoj šetnji pored reke. Osim toga, priobalje je najtiša gradska zona, a dopušteno im je da razaraju pola grada bukom. Dosta je bilo.

fuj horde

pre 9 godina

Dokaz u kakvoj cirkus drzavi zivimo su i ti "pevaljsko-karakondzulski" splavovi. Dinkic ih oslobodio poreza kao nacionalno dobro, umesto da im se opauci taksa da se puse. Neka se sele u neke njive pa neka arlaucu.
I sto je najgore, garantujem da bi 90% gradjana Beograda odmah glasalo za to da se kompletno to djubre ukloni sa reka, ali ko pita gradjane. Splavovi su spomenici buzdovanske drzave!

Jasenka

pre 9 godina

U Beogradu uklanjaju splavove, dok u Zrenjaninu SNS-SPS koalicija menja Generalni urbanistički plan da bi jedan od vojnika partije mogao da postavi splav na gradskom jezeru, na stajaćoj vodi u okruženju vrtića, osnovnih i srednjih škola i sportskih sadržaja. Građani predvođani frontmenom Partibrejkersa su pokrenuli peticiju protiv ovakve odluke gradskih čelnika. Decenijama nemamo pijaću vodu ali ćemo zato imati splav-diskoteku u strogom centru grada. Koga briga za ekologiju i kulturu važno je da se partijski drugovi namire. STOP SPLAVOVIMA NA ZRENJANINSKIM JEZERIMA!

Posmatrač

pre 9 godina

Vredno je pažnje da vlast ni jednog grada na evropskim rekama nije učinila ništa slično - dopustila tako drastičnu zloupotrebu priobalja i prirode uopšte, kakva je u Beogradu, uprkos domaćim propisima i međunarodnim obavezama.
Treba li se čuditi zašto se domaća vlast ponosi takvim svojim jedinstvenim stavom?
I treba li se pitati da li je i to deo cene koju će Srbija, odnosno njeni građani, morati da plate kada zaštita okoline stigne na dnevni red pregovora o prijemu Srbije u EU?
Cena prilagođavanja Srbije, te i Beograda, u toj oblasti je već izračunata kao najviša u poređenju s cenom prilagođavanja Srbije u svim ostalim poglavljima pregovora o pripremi za prijem u EU.
Svojevremeno je Tajland, a posebno njegov glavni grad, Bangkok (kako je pomenuo neko ranije), upao u tu vrstu "turističke ponude": jeftino piće, dostupna droga, gotovo besplatan seks.
Decenijama ne uspevaju da to suzbiju jer su oni koji to organizuju jači od države i jer dobar deo države ne samo što učestvuje u "reketu", nego i direktno poseduje tu vrstu ugostiteljstva.
Nečeg sličnog ima i u Grčkoj, posebno na Kritu, Rodosu, Krfu, Mikonosu, ali se tamo vlast u meri mogućeg, mada i ona delom korumpirana, postarala da tu vrstu zabave ograniči na "geta".
Ipak, iako izolovana, ta mesta su predmet spora i sukoba stanovnika, vlasti i onih koji se bave tim biznisom.
Šteta je, ipak, nastala: iako lukrativna za vlasnike i klijente, ta mesta svi ostali zaobilaze u širokom luku.
To se može desiti i Beogradu.