Nedelja, 20.07.2014.

13:17

I naši će vozovi ići 160km/h

Zahvaljujući obnovi železnice iz ruskog kredita, konačno će vozovi moći da voze brzinom 160 na sat, pišu "Večernje novosti".

Izvor: Novosti

I naši æe vozovi iæi 160km/h IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

137 Komentari

Sortiraj po:

Predrag - ironija, sarkazam ili istina - ne znam ni ja

pre 9 godina

Kad pogledam koliko treba vremena za gradjevinske dozvole, cini mi se da je ovaj rok prekratak!
Pa dajte ljuima iz javnog sektora da malo filizofiraju o ovoj ideji pa mozemo otaviti ovaj posao za unucad.

murajsam

pre 9 godina

Ja radim na zeleznici i moje skromno misljenje je da je najveca greska sto smo se pre bacili na nabavljanje vozila umesto na sredjivanje pruga. Stranci mogu da uzmu svoja vozila i da teraju preko nase teritorije, naravno uz nadoknadu i eto neke zarade, ali ne mogu da donesu pruge u Srbiju. E to je to, posto je to tako, oni ce ici nekom drugim pravcima, nece nas cekati i cao amore...

blah

pre 9 godina

A jel pominje neko to sto rusi imaju drugacije standarde od ostatka evrope i to da su im sine sire od nasih?? Nismo valjda do te mere ostali bez pameti da prepravljamo sirine pruga da bi kupili i koristili njiihove vozove . Katastrofa!

ogorčeni Ivan

pre 9 godina

Koliko sam upucena taj kredit je dat jos ds-u pa ga nisu iskoristili namenski za ovo zbog cega su Rusi izuzetno bili razocarani u nas i nase poslovanje sto nam je zestoko oborilo rejting kod njih...ovo je vec znak da imamo jos jednu sansu!
(tuja, 20. jul 2014 13:34)

Mene samo interesuje [ta je SNS-SPS koalicija radila prethodfne dve godine? Aha, pardon i ya to je DS kriv.

Coco Bill

pre 9 godina

Uskoro teleportacija putnika u Srbiji

Železnice Srbije razmatraju mogućnost da teleportuju putnike do željenog cilja. Uskoro stiže mašina, a koju su naši stručnjaci iz ŽS osposobili i nadogradili za to izvanredno putovanje. Ovim će, kako ističe direktor, Srbija postati vodeća železnička sila ne samo u regionu, nego i šire u Evropi....Ako poverujete u ovo, eee onda možete da verujete i u onih 160 km/h

Eee ovo je fantastika, kao

oblačić

pre 9 godina

Bolje da ne razvijaju toliku brzinu, samo da je bezbedno pa moze i sporije! Kada ovako nešto čujem diže mi se kosa na glavi!

Posmatrač

pre 9 godina

Čisto poređenja radi, na HŽ-u je od Tovarnika do Slavonskog Broda 160 km/h, posle do Zagreba između 80 i 140 km/h, remotuju se stalno pruge, održavaju lokomotive, a ne kao naše Severine, serija ŽS 444 (prve stigle 2004. godine), kojih je nabavljeno 30 (modernizacija serije JŽ 441), koje idu na livadu kako istrče kilometre, umesto u Končar ili Gredelj na remont.
Inače, ŽTP Beograd je uzeo većinu putničkih kola iz osamdesetih i sa početka devedesetih, a ŽTP Zg je ostao sa kolima iz sedamdesetih godina, koje su remontovali u DOMAĆIM firmama, čime su obezbedili da se voze u klimatizovanim, savremenim kolima, kao i uposlenje domaće industrije. A mi gasimo remontere i uzimamo ljudima poslove, a sečemo stare vagone, i kupujemo polovne, čime upošljavamo strane firme, koje za SNCF ili DB ili OBB proizvode nove vagone za naše pare. Samo još jedan od apsurda ove države.
Železnicu treba ozdraviti, remotnovanjem svih raspoloživih dizel i elektro-lokomotiva i juriti da se remontuju sve pruge, da ne bude 30 km/h od Zlatibora do Crne Gore.
A za tranzitni saobraćaj smo zakasnili: Rumuni i Bugari završavaju svoje pruge i neće niko više da se zamlaćuje sa nama, imali smo šansu, prokockali smo je i nema nazad.
A neko je pitao zašto dizelke? Zato što je dizel-električna lokomotiva u stvari električna, samo što nosi svoj izvor struje sa sobom, čime je nezavisna, a svejedno je da li se zagađuje tu gde je ona ili u nekoj termoelektrani. Globalno je isto.

Milan

pre 9 godina

Mi stvarno treba da nestanemo, umesto da elektrifikujemo i pravimo nove pruge, mi kupujemo dizel lokomotive. Pa mi smo stvarno imbecilni narod. Pa jer moguce da u ovoj zemlji niko ne moze normalno da razmislja i uradi nesto pametno za ovaj napaceni narod i zemlju. Da li mozemo da osmislimo strategiju i razvoj za narednih 50-100 godina. Ocigledno sa buzdovanima u zemlji jos od 1987.godine tesko.

braconi

pre 9 godina

Radovi krecu na prolece, radovi krecu na leto, radovi krecu na jesen i sve tako u krug... Daj Simonovicu ne lazi vise. Reci radovi krecu 2050. i da budemo sigurni.

A1

pre 9 godina

Meni je najbolja ona:
U srbiji imaju voz da se vozi, a u HR vlak da se vlačiš
https://www.youtube.com/watch?v=0R8l90J6apQ https://www.youtube.com/watch?v=Bp7_j3rYby0

N2

pre 9 godina

Voze se Jeljcin, Klinton i Sloba sibirskom zeleznicom. Voz uleti u smet i stane. Ustane Jeljcin i kaze sad cu to da resim i da proglas da ko god ne bude cistio sneg ide u gulag. Zaplasen narod krene ali brzo se umori i stane. Ustane Klinton i kaze sad cu ja to da resim i obece 1000 $ svakom ko bude cistio sneg, narod krene ali hladnoca prevelika i brzo digne ruke. Ustane Sloba namakne zavese na prozoru okrene se i kaze KRENULI SMO. Lici situacija a?

popovicvl

pre 9 godina

Ja sam pre 7-8 godina zadnji put seo u voz. Iz ove price, 10 km pruge + dizel lokomotiva = 800.000.000 dolara, izjavljujem da vise nikad necu sesti u voz u Srbiji.

Putnik

pre 9 godina

Ne znam čemu tolika kritičnost i cinizam. Putujem vozom svakodnevno na relaciji Pančevo - Beograd, stanje na ovoj relaciji se znatno promenilo u poslednjih par godina, vozovi idu na vreme, a radovi na drugom koloseku se odvijaju intenzivno. Radujem se obnovi železnice!!! Jedina zamerka koju imam jeste kopovina tilikih vozova na dizel, iako su lepi, čisti i udobni više bih voleo da vidim nove vozove na struju...

Jelena

pre 9 godina

Od Subotice do Novog Sada ,i obrnuto, putuje se 3 /TRI/sata, a saobracaju i medjunarodni vozovi. Medjutim, niko nista ne pominje za tu prugu. Subotica je veliki zeleznicki cvor, i samim tim bi tu trebao zapoceti remont pruga a ne tamo neke periferne. Sta li samo stranci misle o nama kada vozom"AVALA" udju iz EU, u nasu lepu Srbiju, sa praistorijskim prugama? Beda i jad, i veeelika sramota!

ASTER-X

pre 9 godina

16.06.2014. voz na relaciji KV-KG je stigao za rekordnih 2 sata i 52 minuta, razdaljina od nekih 60-ak km, prugom i manje! Sram da vas bude, nikad više vozom u Srbiji.

Dragan

pre 9 godina

Sto se mene tice, mogu svi vozovi da prestanu da saobracaju. Ja sam se jos pre 20 godina preorijentisao na bolja, brza, udobnija i pouzdanija prevozna sredstva.

CH

pre 9 godina

To je onaj sto je napravio sebi nadvoznjak da ne bi morao da staje ispred rampe. On je pogresio to nije 160 km na sat nego treba staviti zapetu jer zapravo to je 16,0

Nefer

pre 9 godina

Na kolko deonica će vozovi ići 160 km2.Za kompletnu rekonstrukciju treba 10 tak milijardi €. i tridesetak godina.Tada će u svetu vozovi ići na vodu 500-1000km/h a mi kupujemo dizelke

BGBG

pre 9 godina

Zasto pruge ne gradi ZGOP, drzavna firma koja je jedina specijalizovana za takve radove u Srbiji? Nema posla i radnici mesecima ne dobijaju plate Simo!?..

krle - dron

pre 9 godina

U srbiji nista novo,i dalje sire price iz kumrovackih biltena,tako im je i tito pricao da ce jednog dana svi radnici ziveti ka i ON.....a znate kad ce srbskim prugama da voze 160 + ??,kad boljsevici u srbiji izumru i kad se vise srbijom nebude sirio njihov VONJ.....

Neko tamo

pre 9 godina

Volim vozove. Imao sam sam predmet Electricna vuca na fakultetu. Interesantna oblast. Secam se tih godina dok za ziveo na nesto manje od 20 kilometara od glavnog grada. Putovao sam vozom svakog dana do tamo. Nekada je tih 20 kilometara bilo kao vecnost, kao putovanje u Odiseji Artura Klarka. Zvezda Sunce polako se priblizavala dok je toplota rasla i graske znoja izbijale na celu u tim dramaticnim trenucima. Gledao bih kroz prozor kako pozutele trave, zarasli jarkovi i polja prekrivena kukuruzom i snegom nestaju pred ocima, sasvim lagano, okamenjena, nepomicna. Tekli su sati mirno, kao tihe ravnicarske reke, dani i godine. Dok se stajalo dugo i nepomicno na 20 kilometara, simpaticni cikica Albert Ajnstajn mi je govorio da ne brinem, da je to zbog relativiteta kretanja. Znao sam da se krecem veliko brzinom zajedno sa planetom Zemljom, i to bi me na trenutak cinilo spokojnim, velicanstveno. Gledao bih ptice u letu dok iscezavaju pred ocima u smeru Sunca glavnog grada, a mi bismo ostajali u gvozdenom brodu nad teskim celicnim stazama zbog kojih nismo mogli da poletimo... Vozio sam se od tada masinama za kojima ne sedi ljudsko bice, smrknuto lice prigradskog masinovodje, automatski upravljanim tacnim kao atomski casovnik brodovima lebdecim. Sanjam, jednog dana da cu sustici tu pticu sto mi je onomad samo mahnula i nestala u smeru velikog grada. Sanjam jednog dana da cu leteti nad gvozdenim stazama...

Putnik

pre 9 godina

Ne mora da idu 160 km/h,samo neka ih poprave da se ne kvare svaki cas, juce putujem od Novog Sada do Stare Pazove puna 3 sata umesto sat vremena zato sto se voz dvaput kvario i na kraju su nas slepali do odredista...

Goran

pre 9 godina

Opet "za 10-15 dana". Za 10 ili 15? Ako ne znas, onda ne znas ni sta se moze desiti, dakle rok koji si dao je napamet. Koga to zanima? Sta ce biti ako ne bude za 15 dana? Hoces li podneti ostavku? Neces, jer ti niko to obecanje vise nece ni pomenuti. Onda ga ni ne daj, vec kad se desi kazi - evo, masine su OVOG TRENUTKA na pruzi i rade.

domacin

pre 9 godina

Iz Rusije su u železničku stanicu Ruma stigle 72 najsavremenije mašine za remont pruga. Čuvaju ih bezbednosne službe "Železnica Srbije“,

Posle ove zadnje recenice ja sam prestao dalje da citam ovu reportazu.
Jadni Rusi, em daju kredit em strahuju za masine a ni skladiste nisu napustile. Sta li ce tek biti kad masine krenu na radilista....

bezimena

pre 9 godina

Ovaj nalet vesti o napretku i boljem sutra, malo sutra, koje štancuje bujna mašta AV propagandne mašinerije, mogla bi se, ako neki naivko slabijeg srca vagne repom (od sreće), smatrati širenjem panike.
Vidimo se najesen, 6. oktobra.....

vule 011

pre 9 godina

Odlicna vest.Konacno ce zeleznice Srbije poceti sa profitabilnim radom.U svakoj drzavi zeleznicki saobracaj je najjeftiniji.Tako se moze parirati cenom drumskom saobracaju.

bob

pre 9 godina

vesele devedesete se vracaju,tako je i tad sps pricao o brzim prugama pa je cak kao napravljeno citavih 1 ili 2 km pruge ili je to isto bilo lazno?

Sven

pre 9 godina

Dugo se nije ulagalo u zeleznice u Srbiji.Ruski kredit i mehanizacija omogucavaju da se radovi zavrse pre rokova sto je za pohvalu.Zeleznica ce postati konkurentnija,kako pruge postanu brze,a karte povoljnije.

xyxyxy

pre 9 godina

I idem ti ja tako iz Sombora za Novi Sad po kisnom vremenu... Vuce se nas lepi plavi voz (mo's trcat' uz njega)... i onako usput gledam kad ce me zasuti kisurina - jer vagon curi na 3-4 mesta!!! Zeleznice Srbije!

Mikele

pre 9 godina

Uh...mene hvata nesvestica pri ovim brzinama.Ja se navikao kod Karlovackih vinograda na 25 km/h.Gde odmah na 160...dajte makar nesto izmedju:)

peace

pre 9 godina

kada vidimo ovaj veoma sumnjiv ugovor,zajedno sa fiatovim i etihadovim ugovorom e tog lepog dana ce biti i pruge gotove. inace vozovi jure i 160, i 240 i brze ali ne kod nas.

nesa masinovodja

pre 9 godina

Prvo ce da rade remont "brzih pruga Srbije" od Stare Pazove do Golubinaca. To je prva i jedina deonica u duzini od nekih deset kilometara koja je uradjena u velikom poduhvatu Brze pruge Srbije. Inace ova deonica je u prethodnom projektu uradjena za brzine preko 200 km na sat. Sta ce sada da rade? Da je rastimuju da ne moze preko 160.
I deonica Sremski Karlovci - Petrovaradin na pruzi Stara pazova Novi Sad je remontovana potpuno pre desetak godina. Skidan je donji postroj, zamenjeni kamen kamen, pragovi i sine, poravljeni mostici i ceo jedan pruzni prelaz, a saobracaj je bio obustavljen gotovo pola godine.
Toliko hvale oko tog posla a rezultati nikakvi. Jesu li izvodjaci i kontrolori radova isti? Cini mi se da jesu!
Dzaba krecite.

Ja...

pre 9 godina

Hahah, kada naprave da vozovi idu 160km/sat, u svetu ce verovatno vec poceti da lete... Kada i kod nas pocnu da lete, kod njih ce se koristiti teleportacija, itd... Idemo Srbija!!!

dragan

pre 9 godina

Извештај са железнице-10локомотива и тридесетак вагона стоје 10 дана само у Руми јер нема кочинеих папуа. То се никад није досад десило чак ни у време санкција. Узгред за време Коштунице су модернизоване локомотиве. Али авај те локомотиве се неправиљају чекићем већ лап топом којих железница има пет а и тих пет служе да носе својој деци. Негде сам нашао да компјутери? (десктоп) нико није задужио а служе за гледање поринћа, прављење личних албума(летовања, зимовања, тереквнке).

Gradjanka

pre 9 godina

Pazi ovog bivseg pruznog radnika iz Grocke sta prica. Kad je on dosao???? A od kada je on dosao zeleznica u sve vecem gubitku. Na Ruski kredit se cekalo vise od godinu dana. Osetio da ce da dobije pedalu glavni posao mu je uklanjanje sila koje nisu u funkciji 50 godina. Trolao je da ce radovi na Prokopu da pocnu ovo prolece. A priblizava se jesen

srbistan

pre 9 godina

Ko jos kupuje dizel lokomotive????
Pa valjda vozovi idu na struju, koliko znam u vecini razvijenih zemalja!
Koliki % se uzima za dizel lokomotive koje vise niko u svetu nece.

Draganac

pre 9 godina

Od kada je "On" došao - samo laži i obećanja, obećanja...Nego, šta je sa Šarančićem, velikim Veljinim prijateljem? Koliko ono beše "kupio" stanova? 30 ili 50, nešto sam zaboravio! I, koliko ih ima gosn Simović?

Никола

pre 9 godina

Одговорни другови су обећали брзине од 160 км на сат, а прва вожња је најављена за 1. април 2015.

Boris

pre 9 godina

U drugoj deceniji 21. veka Srbija modernizuje pruge i kupuje nove dizel lokomotive na kredit!? Ako preostane novca, možete i još koju parnjaču da kupite?

možda?

pre 9 godina

Stigle mašine, a radovi počinju u oktobru????? Pa šta ćete da radite do oktobra dva i po meseca nesrećnici, da sedite u hladu i pijete nešto 'ladno?

švajcarac

pre 9 godina

Malo morgen! Putovao sam vozom pre 10 godina od Ciriha do Beograda i nazad. U povratku iz Srbiji je putovao sa brzinom od 20-30 km na sat do Zagreba! I stajao je 1-2 minuta, tako da putnici su trebali da jure u vagone kao ludi! I ako mrzim avijon, ali vozom do Srbije nikad više!

tuja

pre 9 godina

Koliko sam upucena taj kredit je dat jos ds-u pa ga nisu iskoristili namenski za ovo zbog cega su Rusi izuzetno bili razocarani u nas i nase poslovanje sto nam je zestoko oborilo rejting kod njih...ovo je vec znak da imamo jos jednu sansu!

Boris

pre 9 godina

U drugoj deceniji 21. veka Srbija modernizuje pruge i kupuje nove dizel lokomotive na kredit!? Ako preostane novca, možete i još koju parnjaču da kupite?

možda?

pre 9 godina

Stigle mašine, a radovi počinju u oktobru????? Pa šta ćete da radite do oktobra dva i po meseca nesrećnici, da sedite u hladu i pijete nešto 'ladno?

Никола

pre 9 godina

Одговорни другови су обећали брзине од 160 км на сат, а прва вожња је најављена за 1. април 2015.

nesa masinovodja

pre 9 godina

Prvo ce da rade remont "brzih pruga Srbije" od Stare Pazove do Golubinaca. To je prva i jedina deonica u duzini od nekih deset kilometara koja je uradjena u velikom poduhvatu Brze pruge Srbije. Inace ova deonica je u prethodnom projektu uradjena za brzine preko 200 km na sat. Sta ce sada da rade? Da je rastimuju da ne moze preko 160.
I deonica Sremski Karlovci - Petrovaradin na pruzi Stara pazova Novi Sad je remontovana potpuno pre desetak godina. Skidan je donji postroj, zamenjeni kamen kamen, pragovi i sine, poravljeni mostici i ceo jedan pruzni prelaz, a saobracaj je bio obustavljen gotovo pola godine.
Toliko hvale oko tog posla a rezultati nikakvi. Jesu li izvodjaci i kontrolori radova isti? Cini mi se da jesu!
Dzaba krecite.

Ja...

pre 9 godina

Hahah, kada naprave da vozovi idu 160km/sat, u svetu ce verovatno vec poceti da lete... Kada i kod nas pocnu da lete, kod njih ce se koristiti teleportacija, itd... Idemo Srbija!!!

Mikele

pre 9 godina

Uh...mene hvata nesvestica pri ovim brzinama.Ja se navikao kod Karlovackih vinograda na 25 km/h.Gde odmah na 160...dajte makar nesto izmedju:)

Neko tamo

pre 9 godina

Volim vozove. Imao sam sam predmet Electricna vuca na fakultetu. Interesantna oblast. Secam se tih godina dok za ziveo na nesto manje od 20 kilometara od glavnog grada. Putovao sam vozom svakog dana do tamo. Nekada je tih 20 kilometara bilo kao vecnost, kao putovanje u Odiseji Artura Klarka. Zvezda Sunce polako se priblizavala dok je toplota rasla i graske znoja izbijale na celu u tim dramaticnim trenucima. Gledao bih kroz prozor kako pozutele trave, zarasli jarkovi i polja prekrivena kukuruzom i snegom nestaju pred ocima, sasvim lagano, okamenjena, nepomicna. Tekli su sati mirno, kao tihe ravnicarske reke, dani i godine. Dok se stajalo dugo i nepomicno na 20 kilometara, simpaticni cikica Albert Ajnstajn mi je govorio da ne brinem, da je to zbog relativiteta kretanja. Znao sam da se krecem veliko brzinom zajedno sa planetom Zemljom, i to bi me na trenutak cinilo spokojnim, velicanstveno. Gledao bih ptice u letu dok iscezavaju pred ocima u smeru Sunca glavnog grada, a mi bismo ostajali u gvozdenom brodu nad teskim celicnim stazama zbog kojih nismo mogli da poletimo... Vozio sam se od tada masinama za kojima ne sedi ljudsko bice, smrknuto lice prigradskog masinovodje, automatski upravljanim tacnim kao atomski casovnik brodovima lebdecim. Sanjam, jednog dana da cu sustici tu pticu sto mi je onomad samo mahnula i nestala u smeru velikog grada. Sanjam jednog dana da cu leteti nad gvozdenim stazama...

švajcarac

pre 9 godina

Malo morgen! Putovao sam vozom pre 10 godina od Ciriha do Beograda i nazad. U povratku iz Srbiji je putovao sa brzinom od 20-30 km na sat do Zagreba! I stajao je 1-2 minuta, tako da putnici su trebali da jure u vagone kao ludi! I ako mrzim avijon, ali vozom do Srbije nikad više!

Milan

pre 9 godina

Mi stvarno treba da nestanemo, umesto da elektrifikujemo i pravimo nove pruge, mi kupujemo dizel lokomotive. Pa mi smo stvarno imbecilni narod. Pa jer moguce da u ovoj zemlji niko ne moze normalno da razmislja i uradi nesto pametno za ovaj napaceni narod i zemlju. Da li mozemo da osmislimo strategiju i razvoj za narednih 50-100 godina. Ocigledno sa buzdovanima u zemlji jos od 1987.godine tesko.

Gradjanka

pre 9 godina

Pazi ovog bivseg pruznog radnika iz Grocke sta prica. Kad je on dosao???? A od kada je on dosao zeleznica u sve vecem gubitku. Na Ruski kredit se cekalo vise od godinu dana. Osetio da ce da dobije pedalu glavni posao mu je uklanjanje sila koje nisu u funkciji 50 godina. Trolao je da ce radovi na Prokopu da pocnu ovo prolece. A priblizava se jesen

domacin

pre 9 godina

Iz Rusije su u železničku stanicu Ruma stigle 72 najsavremenije mašine za remont pruga. Čuvaju ih bezbednosne službe "Železnica Srbije“,

Posle ove zadnje recenice ja sam prestao dalje da citam ovu reportazu.
Jadni Rusi, em daju kredit em strahuju za masine a ni skladiste nisu napustile. Sta li ce tek biti kad masine krenu na radilista....

dragan

pre 9 godina

Извештај са железнице-10локомотива и тридесетак вагона стоје 10 дана само у Руми јер нема кочинеих папуа. То се никад није досад десило чак ни у време санкција. Узгред за време Коштунице су модернизоване локомотиве. Али авај те локомотиве се неправиљају чекићем већ лап топом којих железница има пет а и тих пет служе да носе својој деци. Негде сам нашао да компјутери? (десктоп) нико није задужио а служе за гледање поринћа, прављење личних албума(летовања, зимовања, тереквнке).

bob

pre 9 godina

vesele devedesete se vracaju,tako je i tad sps pricao o brzim prugama pa je cak kao napravljeno citavih 1 ili 2 km pruge ili je to isto bilo lazno?

bezimena

pre 9 godina

Ovaj nalet vesti o napretku i boljem sutra, malo sutra, koje štancuje bujna mašta AV propagandne mašinerije, mogla bi se, ako neki naivko slabijeg srca vagne repom (od sreće), smatrati širenjem panike.
Vidimo se najesen, 6. oktobra.....

Draganac

pre 9 godina

Od kada je "On" došao - samo laži i obećanja, obećanja...Nego, šta je sa Šarančićem, velikim Veljinim prijateljem? Koliko ono beše "kupio" stanova? 30 ili 50, nešto sam zaboravio! I, koliko ih ima gosn Simović?

srbistan

pre 9 godina

Ko jos kupuje dizel lokomotive????
Pa valjda vozovi idu na struju, koliko znam u vecini razvijenih zemalja!
Koliki % se uzima za dizel lokomotive koje vise niko u svetu nece.

xyxyxy

pre 9 godina

I idem ti ja tako iz Sombora za Novi Sad po kisnom vremenu... Vuce se nas lepi plavi voz (mo's trcat' uz njega)... i onako usput gledam kad ce me zasuti kisurina - jer vagon curi na 3-4 mesta!!! Zeleznice Srbije!

Putnik

pre 9 godina

Ne mora da idu 160 km/h,samo neka ih poprave da se ne kvare svaki cas, juce putujem od Novog Sada do Stare Pazove puna 3 sata umesto sat vremena zato sto se voz dvaput kvario i na kraju su nas slepali do odredista...

Goran

pre 9 godina

Opet "za 10-15 dana". Za 10 ili 15? Ako ne znas, onda ne znas ni sta se moze desiti, dakle rok koji si dao je napamet. Koga to zanima? Sta ce biti ako ne bude za 15 dana? Hoces li podneti ostavku? Neces, jer ti niko to obecanje vise nece ni pomenuti. Onda ga ni ne daj, vec kad se desi kazi - evo, masine su OVOG TRENUTKA na pruzi i rade.

Nefer

pre 9 godina

Na kolko deonica će vozovi ići 160 km2.Za kompletnu rekonstrukciju treba 10 tak milijardi €. i tridesetak godina.Tada će u svetu vozovi ići na vodu 500-1000km/h a mi kupujemo dizelke

BGBG

pre 9 godina

Zasto pruge ne gradi ZGOP, drzavna firma koja je jedina specijalizovana za takve radove u Srbiji? Nema posla i radnici mesecima ne dobijaju plate Simo!?..

peace

pre 9 godina

kada vidimo ovaj veoma sumnjiv ugovor,zajedno sa fiatovim i etihadovim ugovorom e tog lepog dana ce biti i pruge gotove. inace vozovi jure i 160, i 240 i brze ali ne kod nas.

krle - dron

pre 9 godina

U srbiji nista novo,i dalje sire price iz kumrovackih biltena,tako im je i tito pricao da ce jednog dana svi radnici ziveti ka i ON.....a znate kad ce srbskim prugama da voze 160 + ??,kad boljsevici u srbiji izumru i kad se vise srbijom nebude sirio njihov VONJ.....

braconi

pre 9 godina

Radovi krecu na prolece, radovi krecu na leto, radovi krecu na jesen i sve tako u krug... Daj Simonovicu ne lazi vise. Reci radovi krecu 2050. i da budemo sigurni.

N2

pre 9 godina

Voze se Jeljcin, Klinton i Sloba sibirskom zeleznicom. Voz uleti u smet i stane. Ustane Jeljcin i kaze sad cu to da resim i da proglas da ko god ne bude cistio sneg ide u gulag. Zaplasen narod krene ali brzo se umori i stane. Ustane Klinton i kaze sad cu ja to da resim i obece 1000 $ svakom ko bude cistio sneg, narod krene ali hladnoca prevelika i brzo digne ruke. Ustane Sloba namakne zavese na prozoru okrene se i kaze KRENULI SMO. Lici situacija a?

CH

pre 9 godina

To je onaj sto je napravio sebi nadvoznjak da ne bi morao da staje ispred rampe. On je pogresio to nije 160 km na sat nego treba staviti zapetu jer zapravo to je 16,0

Posmatrač

pre 9 godina

Čisto poređenja radi, na HŽ-u je od Tovarnika do Slavonskog Broda 160 km/h, posle do Zagreba između 80 i 140 km/h, remotuju se stalno pruge, održavaju lokomotive, a ne kao naše Severine, serija ŽS 444 (prve stigle 2004. godine), kojih je nabavljeno 30 (modernizacija serije JŽ 441), koje idu na livadu kako istrče kilometre, umesto u Končar ili Gredelj na remont.
Inače, ŽTP Beograd je uzeo većinu putničkih kola iz osamdesetih i sa početka devedesetih, a ŽTP Zg je ostao sa kolima iz sedamdesetih godina, koje su remontovali u DOMAĆIM firmama, čime su obezbedili da se voze u klimatizovanim, savremenim kolima, kao i uposlenje domaće industrije. A mi gasimo remontere i uzimamo ljudima poslove, a sečemo stare vagone, i kupujemo polovne, čime upošljavamo strane firme, koje za SNCF ili DB ili OBB proizvode nove vagone za naše pare. Samo još jedan od apsurda ove države.
Železnicu treba ozdraviti, remotnovanjem svih raspoloživih dizel i elektro-lokomotiva i juriti da se remontuju sve pruge, da ne bude 30 km/h od Zlatibora do Crne Gore.
A za tranzitni saobraćaj smo zakasnili: Rumuni i Bugari završavaju svoje pruge i neće niko više da se zamlaćuje sa nama, imali smo šansu, prokockali smo je i nema nazad.
A neko je pitao zašto dizelke? Zato što je dizel-električna lokomotiva u stvari električna, samo što nosi svoj izvor struje sa sobom, čime je nezavisna, a svejedno je da li se zagađuje tu gde je ona ili u nekoj termoelektrani. Globalno je isto.

ASTER-X

pre 9 godina

16.06.2014. voz na relaciji KV-KG je stigao za rekordnih 2 sata i 52 minuta, razdaljina od nekih 60-ak km, prugom i manje! Sram da vas bude, nikad više vozom u Srbiji.

Dragan

pre 9 godina

Sto se mene tice, mogu svi vozovi da prestanu da saobracaju. Ja sam se jos pre 20 godina preorijentisao na bolja, brza, udobnija i pouzdanija prevozna sredstva.

tuja

pre 9 godina

Koliko sam upucena taj kredit je dat jos ds-u pa ga nisu iskoristili namenski za ovo zbog cega su Rusi izuzetno bili razocarani u nas i nase poslovanje sto nam je zestoko oborilo rejting kod njih...ovo je vec znak da imamo jos jednu sansu!

Jelena

pre 9 godina

Od Subotice do Novog Sada ,i obrnuto, putuje se 3 /TRI/sata, a saobracaju i medjunarodni vozovi. Medjutim, niko nista ne pominje za tu prugu. Subotica je veliki zeleznicki cvor, i samim tim bi tu trebao zapoceti remont pruga a ne tamo neke periferne. Sta li samo stranci misle o nama kada vozom"AVALA" udju iz EU, u nasu lepu Srbiju, sa praistorijskim prugama? Beda i jad, i veeelika sramota!

popovicvl

pre 9 godina

Ja sam pre 7-8 godina zadnji put seo u voz. Iz ove price, 10 km pruge + dizel lokomotiva = 800.000.000 dolara, izjavljujem da vise nikad necu sesti u voz u Srbiji.

Putnik

pre 9 godina

Ne znam čemu tolika kritičnost i cinizam. Putujem vozom svakodnevno na relaciji Pančevo - Beograd, stanje na ovoj relaciji se znatno promenilo u poslednjih par godina, vozovi idu na vreme, a radovi na drugom koloseku se odvijaju intenzivno. Radujem se obnovi železnice!!! Jedina zamerka koju imam jeste kopovina tilikih vozova na dizel, iako su lepi, čisti i udobni više bih voleo da vidim nove vozove na struju...

A1

pre 9 godina

Meni je najbolja ona:
U srbiji imaju voz da se vozi, a u HR vlak da se vlačiš
https://www.youtube.com/watch?v=0R8l90J6apQ https://www.youtube.com/watch?v=Bp7_j3rYby0

Sven

pre 9 godina

Dugo se nije ulagalo u zeleznice u Srbiji.Ruski kredit i mehanizacija omogucavaju da se radovi zavrse pre rokova sto je za pohvalu.Zeleznica ce postati konkurentnija,kako pruge postanu brze,a karte povoljnije.

Coco Bill

pre 9 godina

Uskoro teleportacija putnika u Srbiji

Železnice Srbije razmatraju mogućnost da teleportuju putnike do željenog cilja. Uskoro stiže mašina, a koju su naši stručnjaci iz ŽS osposobili i nadogradili za to izvanredno putovanje. Ovim će, kako ističe direktor, Srbija postati vodeća železnička sila ne samo u regionu, nego i šire u Evropi....Ako poverujete u ovo, eee onda možete da verujete i u onih 160 km/h

Eee ovo je fantastika, kao

ogorčeni Ivan

pre 9 godina

Koliko sam upucena taj kredit je dat jos ds-u pa ga nisu iskoristili namenski za ovo zbog cega su Rusi izuzetno bili razocarani u nas i nase poslovanje sto nam je zestoko oborilo rejting kod njih...ovo je vec znak da imamo jos jednu sansu!
(tuja, 20. jul 2014 13:34)

Mene samo interesuje [ta je SNS-SPS koalicija radila prethodfne dve godine? Aha, pardon i ya to je DS kriv.

blah

pre 9 godina

A jel pominje neko to sto rusi imaju drugacije standarde od ostatka evrope i to da su im sine sire od nasih?? Nismo valjda do te mere ostali bez pameti da prepravljamo sirine pruga da bi kupili i koristili njiihove vozove . Katastrofa!

vule 011

pre 9 godina

Odlicna vest.Konacno ce zeleznice Srbije poceti sa profitabilnim radom.U svakoj drzavi zeleznicki saobracaj je najjeftiniji.Tako se moze parirati cenom drumskom saobracaju.

murajsam

pre 9 godina

Ja radim na zeleznici i moje skromno misljenje je da je najveca greska sto smo se pre bacili na nabavljanje vozila umesto na sredjivanje pruga. Stranci mogu da uzmu svoja vozila i da teraju preko nase teritorije, naravno uz nadoknadu i eto neke zarade, ali ne mogu da donesu pruge u Srbiju. E to je to, posto je to tako, oni ce ici nekom drugim pravcima, nece nas cekati i cao amore...

oblačić

pre 9 godina

Bolje da ne razvijaju toliku brzinu, samo da je bezbedno pa moze i sporije! Kada ovako nešto čujem diže mi se kosa na glavi!

Predrag - ironija, sarkazam ili istina - ne znam ni ja

pre 9 godina

Kad pogledam koliko treba vremena za gradjevinske dozvole, cini mi se da je ovaj rok prekratak!
Pa dajte ljuima iz javnog sektora da malo filizofiraju o ovoj ideji pa mozemo otaviti ovaj posao za unucad.

tuja

pre 9 godina

Koliko sam upucena taj kredit je dat jos ds-u pa ga nisu iskoristili namenski za ovo zbog cega su Rusi izuzetno bili razocarani u nas i nase poslovanje sto nam je zestoko oborilo rejting kod njih...ovo je vec znak da imamo jos jednu sansu!

Sven

pre 9 godina

Dugo se nije ulagalo u zeleznice u Srbiji.Ruski kredit i mehanizacija omogucavaju da se radovi zavrse pre rokova sto je za pohvalu.Zeleznica ce postati konkurentnija,kako pruge postanu brze,a karte povoljnije.

vule 011

pre 9 godina

Odlicna vest.Konacno ce zeleznice Srbije poceti sa profitabilnim radom.U svakoj drzavi zeleznicki saobracaj je najjeftiniji.Tako se moze parirati cenom drumskom saobracaju.

Dragan

pre 9 godina

Sto se mene tice, mogu svi vozovi da prestanu da saobracaju. Ja sam se jos pre 20 godina preorijentisao na bolja, brza, udobnija i pouzdanija prevozna sredstva.

Putnik

pre 9 godina

Ne znam čemu tolika kritičnost i cinizam. Putujem vozom svakodnevno na relaciji Pančevo - Beograd, stanje na ovoj relaciji se znatno promenilo u poslednjih par godina, vozovi idu na vreme, a radovi na drugom koloseku se odvijaju intenzivno. Radujem se obnovi železnice!!! Jedina zamerka koju imam jeste kopovina tilikih vozova na dizel, iako su lepi, čisti i udobni više bih voleo da vidim nove vozove na struju...

švajcarac

pre 9 godina

Malo morgen! Putovao sam vozom pre 10 godina od Ciriha do Beograda i nazad. U povratku iz Srbiji je putovao sa brzinom od 20-30 km na sat do Zagreba! I stajao je 1-2 minuta, tako da putnici su trebali da jure u vagone kao ludi! I ako mrzim avijon, ali vozom do Srbije nikad više!

krle - dron

pre 9 godina

U srbiji nista novo,i dalje sire price iz kumrovackih biltena,tako im je i tito pricao da ce jednog dana svi radnici ziveti ka i ON.....a znate kad ce srbskim prugama da voze 160 + ??,kad boljsevici u srbiji izumru i kad se vise srbijom nebude sirio njihov VONJ.....

A1

pre 9 godina

Meni je najbolja ona:
U srbiji imaju voz da se vozi, a u HR vlak da se vlačiš
https://www.youtube.com/watch?v=0R8l90J6apQ https://www.youtube.com/watch?v=Bp7_j3rYby0

možda?

pre 9 godina

Stigle mašine, a radovi počinju u oktobru????? Pa šta ćete da radite do oktobra dva i po meseca nesrećnici, da sedite u hladu i pijete nešto 'ladno?

Никола

pre 9 godina

Одговорни другови су обећали брзине од 160 км на сат, а прва вожња је најављена за 1. април 2015.

Ja...

pre 9 godina

Hahah, kada naprave da vozovi idu 160km/sat, u svetu ce verovatno vec poceti da lete... Kada i kod nas pocnu da lete, kod njih ce se koristiti teleportacija, itd... Idemo Srbija!!!

Boris

pre 9 godina

U drugoj deceniji 21. veka Srbija modernizuje pruge i kupuje nove dizel lokomotive na kredit!? Ako preostane novca, možete i još koju parnjaču da kupite?

Posmatrač

pre 9 godina

Čisto poređenja radi, na HŽ-u je od Tovarnika do Slavonskog Broda 160 km/h, posle do Zagreba između 80 i 140 km/h, remotuju se stalno pruge, održavaju lokomotive, a ne kao naše Severine, serija ŽS 444 (prve stigle 2004. godine), kojih je nabavljeno 30 (modernizacija serije JŽ 441), koje idu na livadu kako istrče kilometre, umesto u Končar ili Gredelj na remont.
Inače, ŽTP Beograd je uzeo većinu putničkih kola iz osamdesetih i sa početka devedesetih, a ŽTP Zg je ostao sa kolima iz sedamdesetih godina, koje su remontovali u DOMAĆIM firmama, čime su obezbedili da se voze u klimatizovanim, savremenim kolima, kao i uposlenje domaće industrije. A mi gasimo remontere i uzimamo ljudima poslove, a sečemo stare vagone, i kupujemo polovne, čime upošljavamo strane firme, koje za SNCF ili DB ili OBB proizvode nove vagone za naše pare. Samo još jedan od apsurda ove države.
Železnicu treba ozdraviti, remotnovanjem svih raspoloživih dizel i elektro-lokomotiva i juriti da se remontuju sve pruge, da ne bude 30 km/h od Zlatibora do Crne Gore.
A za tranzitni saobraćaj smo zakasnili: Rumuni i Bugari završavaju svoje pruge i neće niko više da se zamlaćuje sa nama, imali smo šansu, prokockali smo je i nema nazad.
A neko je pitao zašto dizelke? Zato što je dizel-električna lokomotiva u stvari električna, samo što nosi svoj izvor struje sa sobom, čime je nezavisna, a svejedno je da li se zagađuje tu gde je ona ili u nekoj termoelektrani. Globalno je isto.

blah

pre 9 godina

A jel pominje neko to sto rusi imaju drugacije standarde od ostatka evrope i to da su im sine sire od nasih?? Nismo valjda do te mere ostali bez pameti da prepravljamo sirine pruga da bi kupili i koristili njiihove vozove . Katastrofa!

Gradjanka

pre 9 godina

Pazi ovog bivseg pruznog radnika iz Grocke sta prica. Kad je on dosao???? A od kada je on dosao zeleznica u sve vecem gubitku. Na Ruski kredit se cekalo vise od godinu dana. Osetio da ce da dobije pedalu glavni posao mu je uklanjanje sila koje nisu u funkciji 50 godina. Trolao je da ce radovi na Prokopu da pocnu ovo prolece. A priblizava se jesen

srbistan

pre 9 godina

Ko jos kupuje dizel lokomotive????
Pa valjda vozovi idu na struju, koliko znam u vecini razvijenih zemalja!
Koliki % se uzima za dizel lokomotive koje vise niko u svetu nece.

BGBG

pre 9 godina

Zasto pruge ne gradi ZGOP, drzavna firma koja je jedina specijalizovana za takve radove u Srbiji? Nema posla i radnici mesecima ne dobijaju plate Simo!?..

Nefer

pre 9 godina

Na kolko deonica će vozovi ići 160 km2.Za kompletnu rekonstrukciju treba 10 tak milijardi €. i tridesetak godina.Tada će u svetu vozovi ići na vodu 500-1000km/h a mi kupujemo dizelke

CH

pre 9 godina

To je onaj sto je napravio sebi nadvoznjak da ne bi morao da staje ispred rampe. On je pogresio to nije 160 km na sat nego treba staviti zapetu jer zapravo to je 16,0

nesa masinovodja

pre 9 godina

Prvo ce da rade remont "brzih pruga Srbije" od Stare Pazove do Golubinaca. To je prva i jedina deonica u duzini od nekih deset kilometara koja je uradjena u velikom poduhvatu Brze pruge Srbije. Inace ova deonica je u prethodnom projektu uradjena za brzine preko 200 km na sat. Sta ce sada da rade? Da je rastimuju da ne moze preko 160.
I deonica Sremski Karlovci - Petrovaradin na pruzi Stara pazova Novi Sad je remontovana potpuno pre desetak godina. Skidan je donji postroj, zamenjeni kamen kamen, pragovi i sine, poravljeni mostici i ceo jedan pruzni prelaz, a saobracaj je bio obustavljen gotovo pola godine.
Toliko hvale oko tog posla a rezultati nikakvi. Jesu li izvodjaci i kontrolori radova isti? Cini mi se da jesu!
Dzaba krecite.

popovicvl

pre 9 godina

Ja sam pre 7-8 godina zadnji put seo u voz. Iz ove price, 10 km pruge + dizel lokomotiva = 800.000.000 dolara, izjavljujem da vise nikad necu sesti u voz u Srbiji.

N2

pre 9 godina

Voze se Jeljcin, Klinton i Sloba sibirskom zeleznicom. Voz uleti u smet i stane. Ustane Jeljcin i kaze sad cu to da resim i da proglas da ko god ne bude cistio sneg ide u gulag. Zaplasen narod krene ali brzo se umori i stane. Ustane Klinton i kaze sad cu ja to da resim i obece 1000 $ svakom ko bude cistio sneg, narod krene ali hladnoca prevelika i brzo digne ruke. Ustane Sloba namakne zavese na prozoru okrene se i kaze KRENULI SMO. Lici situacija a?

Milan

pre 9 godina

Mi stvarno treba da nestanemo, umesto da elektrifikujemo i pravimo nove pruge, mi kupujemo dizel lokomotive. Pa mi smo stvarno imbecilni narod. Pa jer moguce da u ovoj zemlji niko ne moze normalno da razmislja i uradi nesto pametno za ovaj napaceni narod i zemlju. Da li mozemo da osmislimo strategiju i razvoj za narednih 50-100 godina. Ocigledno sa buzdovanima u zemlji jos od 1987.godine tesko.

dragan

pre 9 godina

Извештај са железнице-10локомотива и тридесетак вагона стоје 10 дана само у Руми јер нема кочинеих папуа. То се никад није досад десило чак ни у време санкција. Узгред за време Коштунице су модернизоване локомотиве. Али авај те локомотиве се неправиљају чекићем већ лап топом којих железница има пет а и тих пет служе да носе својој деци. Негде сам нашао да компјутери? (десктоп) нико није задужио а служе за гледање поринћа, прављење личних албума(летовања, зимовања, тереквнке).

Mikele

pre 9 godina

Uh...mene hvata nesvestica pri ovim brzinama.Ja se navikao kod Karlovackih vinograda na 25 km/h.Gde odmah na 160...dajte makar nesto izmedju:)

domacin

pre 9 godina

Iz Rusije su u železničku stanicu Ruma stigle 72 najsavremenije mašine za remont pruga. Čuvaju ih bezbednosne službe "Železnica Srbije“,

Posle ove zadnje recenice ja sam prestao dalje da citam ovu reportazu.
Jadni Rusi, em daju kredit em strahuju za masine a ni skladiste nisu napustile. Sta li ce tek biti kad masine krenu na radilista....

Neko tamo

pre 9 godina

Volim vozove. Imao sam sam predmet Electricna vuca na fakultetu. Interesantna oblast. Secam se tih godina dok za ziveo na nesto manje od 20 kilometara od glavnog grada. Putovao sam vozom svakog dana do tamo. Nekada je tih 20 kilometara bilo kao vecnost, kao putovanje u Odiseji Artura Klarka. Zvezda Sunce polako se priblizavala dok je toplota rasla i graske znoja izbijale na celu u tim dramaticnim trenucima. Gledao bih kroz prozor kako pozutele trave, zarasli jarkovi i polja prekrivena kukuruzom i snegom nestaju pred ocima, sasvim lagano, okamenjena, nepomicna. Tekli su sati mirno, kao tihe ravnicarske reke, dani i godine. Dok se stajalo dugo i nepomicno na 20 kilometara, simpaticni cikica Albert Ajnstajn mi je govorio da ne brinem, da je to zbog relativiteta kretanja. Znao sam da se krecem veliko brzinom zajedno sa planetom Zemljom, i to bi me na trenutak cinilo spokojnim, velicanstveno. Gledao bih ptice u letu dok iscezavaju pred ocima u smeru Sunca glavnog grada, a mi bismo ostajali u gvozdenom brodu nad teskim celicnim stazama zbog kojih nismo mogli da poletimo... Vozio sam se od tada masinama za kojima ne sedi ljudsko bice, smrknuto lice prigradskog masinovodje, automatski upravljanim tacnim kao atomski casovnik brodovima lebdecim. Sanjam, jednog dana da cu sustici tu pticu sto mi je onomad samo mahnula i nestala u smeru velikog grada. Sanjam jednog dana da cu leteti nad gvozdenim stazama...

Draganac

pre 9 godina

Od kada je "On" došao - samo laži i obećanja, obećanja...Nego, šta je sa Šarančićem, velikim Veljinim prijateljem? Koliko ono beše "kupio" stanova? 30 ili 50, nešto sam zaboravio! I, koliko ih ima gosn Simović?

peace

pre 9 godina

kada vidimo ovaj veoma sumnjiv ugovor,zajedno sa fiatovim i etihadovim ugovorom e tog lepog dana ce biti i pruge gotove. inace vozovi jure i 160, i 240 i brze ali ne kod nas.

bob

pre 9 godina

vesele devedesete se vracaju,tako je i tad sps pricao o brzim prugama pa je cak kao napravljeno citavih 1 ili 2 km pruge ili je to isto bilo lazno?

bezimena

pre 9 godina

Ovaj nalet vesti o napretku i boljem sutra, malo sutra, koje štancuje bujna mašta AV propagandne mašinerije, mogla bi se, ako neki naivko slabijeg srca vagne repom (od sreće), smatrati širenjem panike.
Vidimo se najesen, 6. oktobra.....

Putnik

pre 9 godina

Ne mora da idu 160 km/h,samo neka ih poprave da se ne kvare svaki cas, juce putujem od Novog Sada do Stare Pazove puna 3 sata umesto sat vremena zato sto se voz dvaput kvario i na kraju su nas slepali do odredista...

Goran

pre 9 godina

Opet "za 10-15 dana". Za 10 ili 15? Ako ne znas, onda ne znas ni sta se moze desiti, dakle rok koji si dao je napamet. Koga to zanima? Sta ce biti ako ne bude za 15 dana? Hoces li podneti ostavku? Neces, jer ti niko to obecanje vise nece ni pomenuti. Onda ga ni ne daj, vec kad se desi kazi - evo, masine su OVOG TRENUTKA na pruzi i rade.

Jelena

pre 9 godina

Od Subotice do Novog Sada ,i obrnuto, putuje se 3 /TRI/sata, a saobracaju i medjunarodni vozovi. Medjutim, niko nista ne pominje za tu prugu. Subotica je veliki zeleznicki cvor, i samim tim bi tu trebao zapoceti remont pruga a ne tamo neke periferne. Sta li samo stranci misle o nama kada vozom"AVALA" udju iz EU, u nasu lepu Srbiju, sa praistorijskim prugama? Beda i jad, i veeelika sramota!

ASTER-X

pre 9 godina

16.06.2014. voz na relaciji KV-KG je stigao za rekordnih 2 sata i 52 minuta, razdaljina od nekih 60-ak km, prugom i manje! Sram da vas bude, nikad više vozom u Srbiji.

braconi

pre 9 godina

Radovi krecu na prolece, radovi krecu na leto, radovi krecu na jesen i sve tako u krug... Daj Simonovicu ne lazi vise. Reci radovi krecu 2050. i da budemo sigurni.

xyxyxy

pre 9 godina

I idem ti ja tako iz Sombora za Novi Sad po kisnom vremenu... Vuce se nas lepi plavi voz (mo's trcat' uz njega)... i onako usput gledam kad ce me zasuti kisurina - jer vagon curi na 3-4 mesta!!! Zeleznice Srbije!

oblačić

pre 9 godina

Bolje da ne razvijaju toliku brzinu, samo da je bezbedno pa moze i sporije! Kada ovako nešto čujem diže mi se kosa na glavi!

Coco Bill

pre 9 godina

Uskoro teleportacija putnika u Srbiji

Železnice Srbije razmatraju mogućnost da teleportuju putnike do željenog cilja. Uskoro stiže mašina, a koju su naši stručnjaci iz ŽS osposobili i nadogradili za to izvanredno putovanje. Ovim će, kako ističe direktor, Srbija postati vodeća železnička sila ne samo u regionu, nego i šire u Evropi....Ako poverujete u ovo, eee onda možete da verujete i u onih 160 km/h

Eee ovo je fantastika, kao

ogorčeni Ivan

pre 9 godina

Koliko sam upucena taj kredit je dat jos ds-u pa ga nisu iskoristili namenski za ovo zbog cega su Rusi izuzetno bili razocarani u nas i nase poslovanje sto nam je zestoko oborilo rejting kod njih...ovo je vec znak da imamo jos jednu sansu!
(tuja, 20. jul 2014 13:34)

Mene samo interesuje [ta je SNS-SPS koalicija radila prethodfne dve godine? Aha, pardon i ya to je DS kriv.

murajsam

pre 9 godina

Ja radim na zeleznici i moje skromno misljenje je da je najveca greska sto smo se pre bacili na nabavljanje vozila umesto na sredjivanje pruga. Stranci mogu da uzmu svoja vozila i da teraju preko nase teritorije, naravno uz nadoknadu i eto neke zarade, ali ne mogu da donesu pruge u Srbiju. E to je to, posto je to tako, oni ce ici nekom drugim pravcima, nece nas cekati i cao amore...

Predrag - ironija, sarkazam ili istina - ne znam ni ja

pre 9 godina

Kad pogledam koliko treba vremena za gradjevinske dozvole, cini mi se da je ovaj rok prekratak!
Pa dajte ljuima iz javnog sektora da malo filizofiraju o ovoj ideji pa mozemo otaviti ovaj posao za unucad.