Utorak, 17.06.2014.

12:20

Srbijagas najgori, NIS najbolji

Ukupan gubitak 510 javnih preduzeća u Srbiji u 2013. iznosio je 51 milijardu dinara, što je za 6,7 odsto manje nego prethodne godine.

Izvor: Beta

Srbijagas najgori, NIS najbolji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Branko

pre 9 godina

"Stamenkovićeva je dodala da je najveći dobitak ostvarila Naftna industrija Srbije sa 52 milijarde dinara,"
Pa jel to moguće da nekadašnji gubitaš NIS sada ostvaruje najveći dobitak. U čemu je "štos"?

коста

pre 9 godina

Није јасно како у тексту на једном месту пише да су предузећа у реструктурирању имала губитак од 48 милијарди (двоструко више од целе привреде) а испод тога даље пише, предузећа у реструктурирању имала су губитак од 411 милијарди динара! Ваљда може да се напише разумљив текст који има смисла у односу на овај који је бесмислен.

e moj zoki

pre 9 godina

@zoki

Prijatelju,ja sam čitao struju dok sam pokušavao da se zaposlim u eps-u, čitao sam 3 knjige. Jednu knjigu je sačinjavalo oko 200 potrošača,pešačio sam i po 10km... Jednu knjigu plaćaju po 1000 dinara,što znači da sam se maltretirao za 3000 dinara. Čisto da zna narod,jer ljudi u Srbiji su puni dezinformacija baš zbog takvih kao sto si ti.

@hickos

A ti si prijatelju u pravu. Taj problem bi trebao da se reši.

1389

pre 9 godina

@dj ovan

elektrosrbija je ogranak eps-a, koji sačinjavaju Kraljevo, Kruševac, Jagodina,Loznica,Šabac, užice i možda još neki grad. eps sačinjavaju elektrosrbija, elektrovojvodina, jugoistok i edb.

uid

pre 9 godina

@Cekamo: Lepo ste podsetili na brzaka, ali ste komotno iskljucili najvazniju cinjenicu: Vlada RS je dozvolila da drzavne i budzetske ustanove kao sto su bolnice, toplane itd. ne placaju gas, ali je obavezala taj isti Srbijagas da istima i dalje isporucuje gas.
Zar je potrebno biti ekonomista i veliki strucnjak da se shvati da je gubitak neminovan sa takvom politikom drzave? Koga god stavili na mesto direktora, on mora da proizvodi gubitak ako preduzece ne dobija novac za proizvod koji je isporucilo.

nema

pre 9 godina

Samo u javnim preduzećima, samo prošle godine, 1250 više novo zaposlenih. Mada je taj broj i veći jer je u toku godine penzionisan deo radnika. Toliko o reformama prepostenih naprednjaka. Samo nemojte ono da su tek sad došli na vlast.

MomaSRB

pre 9 godina

Srbijagas već par godina NAJVEĆI GUBITAŠ, a država direktora Dušana Bajatovića štiti kao belog medveda...zato je sad i SPS preuzeo ministarstvo rudarstva i energetike, da bi ga još par godina štitio i da bi mogao još da muze to preduzeće da bi se pojedinci bogatili državnim parama!!!!

sofronije

pre 9 godina

Kad bismo prodali ovaj Srbijagas, videli bi za 2 godine ogroman plus u poslovanju, isto kao kod NIS-a. Namerno obezvredjivanje kompanija samo da se prodaju za male pare uz obaveznu pikslu za nekog na vlasti.

Boris

pre 9 godina

Ispada da je skoro četiri milijarde evra u prošloj godini bačeno na preduzeća u restruktuiranju?! Ako je to istina, Srbiji nema spasa, pošto izlaz iz te situacije ne postoji. Ne smu zatvoriti sva ta preduzeća pošto bi svi radnici odjednom postali socijalni slučajevi (oni to već jesu ali se bolje osećaju pošto kao imaju posao a plata im je bogata socijalna pomoć), a sa druge strane ako ne ta preduzeća nastave da dele plate, jako brzo će država, kroz poreze i doprinose, uništiti zdravi deo privrede. Sve u svemu, ne pat pozicija nego mat!

Cekamo dve i po godine smenu Bajatovica

pre 9 godina

Samo da se podsetimo na brzaka:
- 2008. godine SPS se vraca na vlast
- Srbijagas preuzima Bajatovic sa svojim strucnjacima
- poskupljuje gas 60%
- zaposljavaju se striptizete sa tv-a kao glavne sekretarice u Srbijagasu, javno potvrdjeno uz obrazlozenje "da i oni treba da zive od necega"
- uvodi se posrednicka firma u otkup gasa, Jugorosgas koja uzima oko trecine cene i ciji su racuni u Svajcarskoj (Ruski kgb-ovski i sps-ovski dil)
- narucuje se vozni park od 60 limuzina za Srbijagas s' tim sto Bajatovic dobija A8 od preko 100.000 evra
- to se sve desilo 2008. godine!

Kasnije su kupovali propala drzavna preduzeca po Srbiji u koja su instalirali svoj SPS kadar, ocigledno da bi raspolagali novcem subvencija i dizali kredite! Nijedno preduzece nije stavljeno na noge vec su sva jos u vecim dugovima! Ti dugovi su kasnije presli na Srbijagas pretpostavljate. Posle zaleta 2008. godine gas je secate se poskupljivao nekoliko puta u vecim iznosima!

Danas 2014. godine SPS i dalje drzi Srbijagas sa posrednickom firmom, napravio je drzavi minus od milijardu evra za godinu dana! 2012. godine je naruceno novih 60 luksuznih limuzina za direktore a Bajatovic i dalje prima platu od preko 10.000 evra mesecno!!!

http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/384991/Kum-odresio-kesu-Dusan-Bajatovic-na-svadbi-muzici-dao-cak-4000-evra

Drug Crni

pre 9 godina

Mene zanima zasto Vlada i dalje nalaze Srbijagasu da isporucuje gas propalim preduzecima i takp unistava to preduzece koje bi moglo dobro da posluje? Neko sa zdravom pamecu to ne bi radio.

Milica

pre 9 godina

@ EKONOMISTA " Partijsko korupcijski javasluk u javnim preduzecima je balon koji je pred eksplozijom. Rezultat visedecenijske zloupotrebe koju i ova vlast nastavlja. Iako vlastodrzci to negiraju I sakrivaju, stanje nase ekonomije je KATASTROFALNO. BDP iznosi oko 15 milijardi evra, dok se on zvanicno prikazuje 32 milijarde evra. Radi se nameran pogresan obracun u tekucim cenama, da bi se prikrilo porazavajuce stanje. Ukupni dugovi u Srbiji su narasli na oko 41 milijardu evra. O ovome vlast ne da da se prica,cenzura vlada. Finansijski cunami je pred nama.
(Ekonomista, 17. jun 2014 14:07) "

U pravu ste 100 %. Jedino su tačno naveli 10 % zaposlenih tj oko 100.000 radnika u javnim preduzećima. Ukupno zaposlenih ima 1 milion ljudi.

BOT, SevenOfTwoHundred

pre 9 godina

Godišnje 150 preduzeća u restrukturiranju imaju gubitke od 48 milijardi dinara, odnosno 400M €. Ta preduzeće su zapošljavala 47.789 radnika. E sad, da im država (mi) poklanja 500€ mesečno da ne rade ništa i sede kod kuće, to bo bilo godišnje 300M €, pa bi tako uštedeli 100 miliona evra za recimo nasipe ili nove audije svejedno. Ovu državu treba osloboditi od naroda koji po njoj hoda, ne zaslužuje je!

Ekonomista

pre 9 godina

Partijsko korupcijski javasluk u javnim preduzecima je balon koji je pred eksplozijom. Rezultat visedecenijske zloupotrebe koju i ova vlast nastavlja. Iako vlastodrzci to negiraju I sakrivaju, stanje nase ekonomije je KATASTROFALNO. BDP iznosi oko 15 milijardi evra, dok se on zvanicno prikazuje 32 milijarde evra. Radi se nameran pogresan obracun u tekucim cenama, da bi se prikrilo porazavajuce stanje. Ukupni dugovi u Srbiji su narasli na oko 41 milijardu evra. O ovome vlast ne da da se prica,cenzura vlada. Finansijski cunami je pred nama.

e tugo

pre 9 godina

@astalavista

"javnih preduzeća budžtskih korisnika i javnih preduzeća koja nisu budžetski korisnici"

Da je uredjena drzava onda je nemoguce da postoje bilo kakva poduzeca a da primaju novce iz budjeta, bio on javno, privatno, komunalno.
Priblizavanjem EU sve ce to sjest na svoje mjesto, tamo su zabranjene bilo kakve dotacije iz budjeta za poduzeca i sve takve subvencije se moraju vratit nazad.
Potpuna je nepoznanica ali mogu samo pretpostavit da ce gradjani srbije 2x placati er srbiju. Jednom kad daju novce arapima i drugi puta kad budu te iste novce morali vratit u vlastiti djep zbog nedozvoljenih subvencija.

Astalavista

pre 9 godina

Molim Vas u narednim tekstovima precizno navedete šta podrazumevate pod terminom "javno preduzeće". U praksi postoje i javna preduzeća koja su u velikoj meri na tržištu odnosno nisu isključivo orjantisana na novac iz budžeta. To dalje znači da je veći deo lokalnih javnih preduzeća orjentisan na realno poslovanje odnosno javna preduzeća, a posebno lokalna javna preduzeća, novac zarađuju ili na tržištu ili od države naplate kada urade neki posao, npr. komnalni kao što su održavanje čistoće na javnim površinama, održavanje puteva, odnošenje smeća i slično. Još jedan oblik javnih preduzeća se odnosi na javna preduzeća za distribuciju i preradu vode ili daljinsko grejanje. Takva javna preduzeća naplaćuju svoje usluge od građana ili privrede po cenama koje osnivači odnosno država pdredi na neki način. Ali to opet znači da tgakva preduzeća, iako su javna, ne troše direktne budžetske pare već naplaćuju svoju uslugu. Sve ovo pišem kako bi neko video i u budućnosti napravio razliku između javnih preduzeća budžtskih korisnika i javnih preduzeća koja nisu budžetski korisnici. Čak i pri analizi aktulnog stanja i situacije smatram da bi trebalo obavezno razdvojiti ove vrst javnih preduzeća. Pozdrav!

hickos

pre 9 godina

Sad sam bio u prodavnici i cuo razgovor dvojce iz EPS-a.
- Cuo sam da si u penziji?
- Ma jok mada imam vec 30 god. radnog staza. Na bolovanju sam. Tri meseca radim pa opet na bolovanje. Nadam se tako do penzije...
- Pa ne vidjam te , ja mislio covek otisao u penziju da odmori malo.

Kome je ovo cudno, taj nije za ovu zemlju. I ja odlazim uskoro...

milan

pre 9 godina

cekajte molim vas .... da li su ovo tacni brojevi ...???

po ovome ispada da su preduzeca u restruktuiranju napravila u prosloj godini oko 3,5 milijardi € gubitka ?

premnogo je

hickos

pre 9 godina

Sad sam bio u prodavnici i cuo razgovor dvojce iz EPS-a.
- Cuo sam da si u penziji?
- Ma jok mada imam vec 30 god. radnog staza. Na bolovanju sam. Tri meseca radim pa opet na bolovanje. Nadam se tako do penzije...
- Pa ne vidjam te , ja mislio covek otisao u penziju da odmori malo.

Kome je ovo cudno, taj nije za ovu zemlju. I ja odlazim uskoro...

Ekonomista

pre 9 godina

Partijsko korupcijski javasluk u javnim preduzecima je balon koji je pred eksplozijom. Rezultat visedecenijske zloupotrebe koju i ova vlast nastavlja. Iako vlastodrzci to negiraju I sakrivaju, stanje nase ekonomije je KATASTROFALNO. BDP iznosi oko 15 milijardi evra, dok se on zvanicno prikazuje 32 milijarde evra. Radi se nameran pogresan obracun u tekucim cenama, da bi se prikrilo porazavajuce stanje. Ukupni dugovi u Srbiji su narasli na oko 41 milijardu evra. O ovome vlast ne da da se prica,cenzura vlada. Finansijski cunami je pred nama.

milan

pre 9 godina

cekajte molim vas .... da li su ovo tacni brojevi ...???

po ovome ispada da su preduzeca u restruktuiranju napravila u prosloj godini oko 3,5 milijardi € gubitka ?

premnogo je

Cekamo dve i po godine smenu Bajatovica

pre 9 godina

Samo da se podsetimo na brzaka:
- 2008. godine SPS se vraca na vlast
- Srbijagas preuzima Bajatovic sa svojim strucnjacima
- poskupljuje gas 60%
- zaposljavaju se striptizete sa tv-a kao glavne sekretarice u Srbijagasu, javno potvrdjeno uz obrazlozenje "da i oni treba da zive od necega"
- uvodi se posrednicka firma u otkup gasa, Jugorosgas koja uzima oko trecine cene i ciji su racuni u Svajcarskoj (Ruski kgb-ovski i sps-ovski dil)
- narucuje se vozni park od 60 limuzina za Srbijagas s' tim sto Bajatovic dobija A8 od preko 100.000 evra
- to se sve desilo 2008. godine!

Kasnije su kupovali propala drzavna preduzeca po Srbiji u koja su instalirali svoj SPS kadar, ocigledno da bi raspolagali novcem subvencija i dizali kredite! Nijedno preduzece nije stavljeno na noge vec su sva jos u vecim dugovima! Ti dugovi su kasnije presli na Srbijagas pretpostavljate. Posle zaleta 2008. godine gas je secate se poskupljivao nekoliko puta u vecim iznosima!

Danas 2014. godine SPS i dalje drzi Srbijagas sa posrednickom firmom, napravio je drzavi minus od milijardu evra za godinu dana! 2012. godine je naruceno novih 60 luksuznih limuzina za direktore a Bajatovic i dalje prima platu od preko 10.000 evra mesecno!!!

http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/384991/Kum-odresio-kesu-Dusan-Bajatovic-na-svadbi-muzici-dao-cak-4000-evra

MomaSRB

pre 9 godina

Srbijagas već par godina NAJVEĆI GUBITAŠ, a država direktora Dušana Bajatovića štiti kao belog medveda...zato je sad i SPS preuzeo ministarstvo rudarstva i energetike, da bi ga još par godina štitio i da bi mogao još da muze to preduzeće da bi se pojedinci bogatili državnim parama!!!!

Astalavista

pre 9 godina

Molim Vas u narednim tekstovima precizno navedete šta podrazumevate pod terminom "javno preduzeće". U praksi postoje i javna preduzeća koja su u velikoj meri na tržištu odnosno nisu isključivo orjantisana na novac iz budžeta. To dalje znači da je veći deo lokalnih javnih preduzeća orjentisan na realno poslovanje odnosno javna preduzeća, a posebno lokalna javna preduzeća, novac zarađuju ili na tržištu ili od države naplate kada urade neki posao, npr. komnalni kao što su održavanje čistoće na javnim površinama, održavanje puteva, odnošenje smeća i slično. Još jedan oblik javnih preduzeća se odnosi na javna preduzeća za distribuciju i preradu vode ili daljinsko grejanje. Takva javna preduzeća naplaćuju svoje usluge od građana ili privrede po cenama koje osnivači odnosno država pdredi na neki način. Ali to opet znači da tgakva preduzeća, iako su javna, ne troše direktne budžetske pare već naplaćuju svoju uslugu. Sve ovo pišem kako bi neko video i u budućnosti napravio razliku između javnih preduzeća budžtskih korisnika i javnih preduzeća koja nisu budžetski korisnici. Čak i pri analizi aktulnog stanja i situacije smatram da bi trebalo obavezno razdvojiti ove vrst javnih preduzeća. Pozdrav!

Drug Crni

pre 9 godina

Mene zanima zasto Vlada i dalje nalaze Srbijagasu da isporucuje gas propalim preduzecima i takp unistava to preduzece koje bi moglo dobro da posluje? Neko sa zdravom pamecu to ne bi radio.

BOT, SevenOfTwoHundred

pre 9 godina

Godišnje 150 preduzeća u restrukturiranju imaju gubitke od 48 milijardi dinara, odnosno 400M €. Ta preduzeće su zapošljavala 47.789 radnika. E sad, da im država (mi) poklanja 500€ mesečno da ne rade ništa i sede kod kuće, to bo bilo godišnje 300M €, pa bi tako uštedeli 100 miliona evra za recimo nasipe ili nove audije svejedno. Ovu državu treba osloboditi od naroda koji po njoj hoda, ne zaslužuje je!

Boris

pre 9 godina

Ispada da je skoro četiri milijarde evra u prošloj godini bačeno na preduzeća u restruktuiranju?! Ako je to istina, Srbiji nema spasa, pošto izlaz iz te situacije ne postoji. Ne smu zatvoriti sva ta preduzeća pošto bi svi radnici odjednom postali socijalni slučajevi (oni to već jesu ali se bolje osećaju pošto kao imaju posao a plata im je bogata socijalna pomoć), a sa druge strane ako ne ta preduzeća nastave da dele plate, jako brzo će država, kroz poreze i doprinose, uništiti zdravi deo privrede. Sve u svemu, ne pat pozicija nego mat!

sofronije

pre 9 godina

Kad bismo prodali ovaj Srbijagas, videli bi za 2 godine ogroman plus u poslovanju, isto kao kod NIS-a. Namerno obezvredjivanje kompanija samo da se prodaju za male pare uz obaveznu pikslu za nekog na vlasti.

nema

pre 9 godina

Samo u javnim preduzećima, samo prošle godine, 1250 više novo zaposlenih. Mada je taj broj i veći jer je u toku godine penzionisan deo radnika. Toliko o reformama prepostenih naprednjaka. Samo nemojte ono da su tek sad došli na vlast.

коста

pre 9 godina

Није јасно како у тексту на једном месту пише да су предузећа у реструктурирању имала губитак од 48 милијарди (двоструко више од целе привреде) а испод тога даље пише, предузећа у реструктурирању имала су губитак од 411 милијарди динара! Ваљда може да се напише разумљив текст који има смисла у односу на овај који је бесмислен.

Milica

pre 9 godina

@ EKONOMISTA " Partijsko korupcijski javasluk u javnim preduzecima je balon koji je pred eksplozijom. Rezultat visedecenijske zloupotrebe koju i ova vlast nastavlja. Iako vlastodrzci to negiraju I sakrivaju, stanje nase ekonomije je KATASTROFALNO. BDP iznosi oko 15 milijardi evra, dok se on zvanicno prikazuje 32 milijarde evra. Radi se nameran pogresan obracun u tekucim cenama, da bi se prikrilo porazavajuce stanje. Ukupni dugovi u Srbiji su narasli na oko 41 milijardu evra. O ovome vlast ne da da se prica,cenzura vlada. Finansijski cunami je pred nama.
(Ekonomista, 17. jun 2014 14:07) "

U pravu ste 100 %. Jedino su tačno naveli 10 % zaposlenih tj oko 100.000 radnika u javnim preduzećima. Ukupno zaposlenih ima 1 milion ljudi.

1389

pre 9 godina

@dj ovan

elektrosrbija je ogranak eps-a, koji sačinjavaju Kraljevo, Kruševac, Jagodina,Loznica,Šabac, užice i možda još neki grad. eps sačinjavaju elektrosrbija, elektrovojvodina, jugoistok i edb.

uid

pre 9 godina

@Cekamo: Lepo ste podsetili na brzaka, ali ste komotno iskljucili najvazniju cinjenicu: Vlada RS je dozvolila da drzavne i budzetske ustanove kao sto su bolnice, toplane itd. ne placaju gas, ali je obavezala taj isti Srbijagas da istima i dalje isporucuje gas.
Zar je potrebno biti ekonomista i veliki strucnjak da se shvati da je gubitak neminovan sa takvom politikom drzave? Koga god stavili na mesto direktora, on mora da proizvodi gubitak ako preduzece ne dobija novac za proizvod koji je isporucilo.

e moj zoki

pre 9 godina

@zoki

Prijatelju,ja sam čitao struju dok sam pokušavao da se zaposlim u eps-u, čitao sam 3 knjige. Jednu knjigu je sačinjavalo oko 200 potrošača,pešačio sam i po 10km... Jednu knjigu plaćaju po 1000 dinara,što znači da sam se maltretirao za 3000 dinara. Čisto da zna narod,jer ljudi u Srbiji su puni dezinformacija baš zbog takvih kao sto si ti.

@hickos

A ti si prijatelju u pravu. Taj problem bi trebao da se reši.

e tugo

pre 9 godina

@astalavista

"javnih preduzeća budžtskih korisnika i javnih preduzeća koja nisu budžetski korisnici"

Da je uredjena drzava onda je nemoguce da postoje bilo kakva poduzeca a da primaju novce iz budjeta, bio on javno, privatno, komunalno.
Priblizavanjem EU sve ce to sjest na svoje mjesto, tamo su zabranjene bilo kakve dotacije iz budjeta za poduzeca i sve takve subvencije se moraju vratit nazad.
Potpuna je nepoznanica ali mogu samo pretpostavit da ce gradjani srbije 2x placati er srbiju. Jednom kad daju novce arapima i drugi puta kad budu te iste novce morali vratit u vlastiti djep zbog nedozvoljenih subvencija.

Branko

pre 9 godina

"Stamenkovićeva je dodala da je najveći dobitak ostvarila Naftna industrija Srbije sa 52 milijarde dinara,"
Pa jel to moguće da nekadašnji gubitaš NIS sada ostvaruje najveći dobitak. U čemu je "štos"?

hickos

pre 9 godina

Sad sam bio u prodavnici i cuo razgovor dvojce iz EPS-a.
- Cuo sam da si u penziji?
- Ma jok mada imam vec 30 god. radnog staza. Na bolovanju sam. Tri meseca radim pa opet na bolovanje. Nadam se tako do penzije...
- Pa ne vidjam te , ja mislio covek otisao u penziju da odmori malo.

Kome je ovo cudno, taj nije za ovu zemlju. I ja odlazim uskoro...

Cekamo dve i po godine smenu Bajatovica

pre 9 godina

Samo da se podsetimo na brzaka:
- 2008. godine SPS se vraca na vlast
- Srbijagas preuzima Bajatovic sa svojim strucnjacima
- poskupljuje gas 60%
- zaposljavaju se striptizete sa tv-a kao glavne sekretarice u Srbijagasu, javno potvrdjeno uz obrazlozenje "da i oni treba da zive od necega"
- uvodi se posrednicka firma u otkup gasa, Jugorosgas koja uzima oko trecine cene i ciji su racuni u Svajcarskoj (Ruski kgb-ovski i sps-ovski dil)
- narucuje se vozni park od 60 limuzina za Srbijagas s' tim sto Bajatovic dobija A8 od preko 100.000 evra
- to se sve desilo 2008. godine!

Kasnije su kupovali propala drzavna preduzeca po Srbiji u koja su instalirali svoj SPS kadar, ocigledno da bi raspolagali novcem subvencija i dizali kredite! Nijedno preduzece nije stavljeno na noge vec su sva jos u vecim dugovima! Ti dugovi su kasnije presli na Srbijagas pretpostavljate. Posle zaleta 2008. godine gas je secate se poskupljivao nekoliko puta u vecim iznosima!

Danas 2014. godine SPS i dalje drzi Srbijagas sa posrednickom firmom, napravio je drzavi minus od milijardu evra za godinu dana! 2012. godine je naruceno novih 60 luksuznih limuzina za direktore a Bajatovic i dalje prima platu od preko 10.000 evra mesecno!!!

http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/384991/Kum-odresio-kesu-Dusan-Bajatovic-na-svadbi-muzici-dao-cak-4000-evra

Ekonomista

pre 9 godina

Partijsko korupcijski javasluk u javnim preduzecima je balon koji je pred eksplozijom. Rezultat visedecenijske zloupotrebe koju i ova vlast nastavlja. Iako vlastodrzci to negiraju I sakrivaju, stanje nase ekonomije je KATASTROFALNO. BDP iznosi oko 15 milijardi evra, dok se on zvanicno prikazuje 32 milijarde evra. Radi se nameran pogresan obracun u tekucim cenama, da bi se prikrilo porazavajuce stanje. Ukupni dugovi u Srbiji su narasli na oko 41 milijardu evra. O ovome vlast ne da da se prica,cenzura vlada. Finansijski cunami je pred nama.

Astalavista

pre 9 godina

Molim Vas u narednim tekstovima precizno navedete šta podrazumevate pod terminom "javno preduzeće". U praksi postoje i javna preduzeća koja su u velikoj meri na tržištu odnosno nisu isključivo orjantisana na novac iz budžeta. To dalje znači da je veći deo lokalnih javnih preduzeća orjentisan na realno poslovanje odnosno javna preduzeća, a posebno lokalna javna preduzeća, novac zarađuju ili na tržištu ili od države naplate kada urade neki posao, npr. komnalni kao što su održavanje čistoće na javnim površinama, održavanje puteva, odnošenje smeća i slično. Još jedan oblik javnih preduzeća se odnosi na javna preduzeća za distribuciju i preradu vode ili daljinsko grejanje. Takva javna preduzeća naplaćuju svoje usluge od građana ili privrede po cenama koje osnivači odnosno država pdredi na neki način. Ali to opet znači da tgakva preduzeća, iako su javna, ne troše direktne budžetske pare već naplaćuju svoju uslugu. Sve ovo pišem kako bi neko video i u budućnosti napravio razliku između javnih preduzeća budžtskih korisnika i javnih preduzeća koja nisu budžetski korisnici. Čak i pri analizi aktulnog stanja i situacije smatram da bi trebalo obavezno razdvojiti ove vrst javnih preduzeća. Pozdrav!

MomaSRB

pre 9 godina

Srbijagas već par godina NAJVEĆI GUBITAŠ, a država direktora Dušana Bajatovića štiti kao belog medveda...zato je sad i SPS preuzeo ministarstvo rudarstva i energetike, da bi ga još par godina štitio i da bi mogao još da muze to preduzeće da bi se pojedinci bogatili državnim parama!!!!

e tugo

pre 9 godina

@astalavista

"javnih preduzeća budžtskih korisnika i javnih preduzeća koja nisu budžetski korisnici"

Da je uredjena drzava onda je nemoguce da postoje bilo kakva poduzeca a da primaju novce iz budjeta, bio on javno, privatno, komunalno.
Priblizavanjem EU sve ce to sjest na svoje mjesto, tamo su zabranjene bilo kakve dotacije iz budjeta za poduzeca i sve takve subvencije se moraju vratit nazad.
Potpuna je nepoznanica ali mogu samo pretpostavit da ce gradjani srbije 2x placati er srbiju. Jednom kad daju novce arapima i drugi puta kad budu te iste novce morali vratit u vlastiti djep zbog nedozvoljenih subvencija.

sofronije

pre 9 godina

Kad bismo prodali ovaj Srbijagas, videli bi za 2 godine ogroman plus u poslovanju, isto kao kod NIS-a. Namerno obezvredjivanje kompanija samo da se prodaju za male pare uz obaveznu pikslu za nekog na vlasti.

milan

pre 9 godina

cekajte molim vas .... da li su ovo tacni brojevi ...???

po ovome ispada da su preduzeca u restruktuiranju napravila u prosloj godini oko 3,5 milijardi € gubitka ?

premnogo je

BOT, SevenOfTwoHundred

pre 9 godina

Godišnje 150 preduzeća u restrukturiranju imaju gubitke od 48 milijardi dinara, odnosno 400M €. Ta preduzeće su zapošljavala 47.789 radnika. E sad, da im država (mi) poklanja 500€ mesečno da ne rade ništa i sede kod kuće, to bo bilo godišnje 300M €, pa bi tako uštedeli 100 miliona evra za recimo nasipe ili nove audije svejedno. Ovu državu treba osloboditi od naroda koji po njoj hoda, ne zaslužuje je!

Milica

pre 9 godina

@ EKONOMISTA " Partijsko korupcijski javasluk u javnim preduzecima je balon koji je pred eksplozijom. Rezultat visedecenijske zloupotrebe koju i ova vlast nastavlja. Iako vlastodrzci to negiraju I sakrivaju, stanje nase ekonomije je KATASTROFALNO. BDP iznosi oko 15 milijardi evra, dok se on zvanicno prikazuje 32 milijarde evra. Radi se nameran pogresan obracun u tekucim cenama, da bi se prikrilo porazavajuce stanje. Ukupni dugovi u Srbiji su narasli na oko 41 milijardu evra. O ovome vlast ne da da se prica,cenzura vlada. Finansijski cunami je pred nama.
(Ekonomista, 17. jun 2014 14:07) "

U pravu ste 100 %. Jedino su tačno naveli 10 % zaposlenih tj oko 100.000 radnika u javnim preduzećima. Ukupno zaposlenih ima 1 milion ljudi.

Drug Crni

pre 9 godina

Mene zanima zasto Vlada i dalje nalaze Srbijagasu da isporucuje gas propalim preduzecima i takp unistava to preduzece koje bi moglo dobro da posluje? Neko sa zdravom pamecu to ne bi radio.

e moj zoki

pre 9 godina

@zoki

Prijatelju,ja sam čitao struju dok sam pokušavao da se zaposlim u eps-u, čitao sam 3 knjige. Jednu knjigu je sačinjavalo oko 200 potrošača,pešačio sam i po 10km... Jednu knjigu plaćaju po 1000 dinara,što znači da sam se maltretirao za 3000 dinara. Čisto da zna narod,jer ljudi u Srbiji su puni dezinformacija baš zbog takvih kao sto si ti.

@hickos

A ti si prijatelju u pravu. Taj problem bi trebao da se reši.

Boris

pre 9 godina

Ispada da je skoro četiri milijarde evra u prošloj godini bačeno na preduzeća u restruktuiranju?! Ako je to istina, Srbiji nema spasa, pošto izlaz iz te situacije ne postoji. Ne smu zatvoriti sva ta preduzeća pošto bi svi radnici odjednom postali socijalni slučajevi (oni to već jesu ali se bolje osećaju pošto kao imaju posao a plata im je bogata socijalna pomoć), a sa druge strane ako ne ta preduzeća nastave da dele plate, jako brzo će država, kroz poreze i doprinose, uništiti zdravi deo privrede. Sve u svemu, ne pat pozicija nego mat!

uid

pre 9 godina

@Cekamo: Lepo ste podsetili na brzaka, ali ste komotno iskljucili najvazniju cinjenicu: Vlada RS je dozvolila da drzavne i budzetske ustanove kao sto su bolnice, toplane itd. ne placaju gas, ali je obavezala taj isti Srbijagas da istima i dalje isporucuje gas.
Zar je potrebno biti ekonomista i veliki strucnjak da se shvati da je gubitak neminovan sa takvom politikom drzave? Koga god stavili na mesto direktora, on mora da proizvodi gubitak ako preduzece ne dobija novac za proizvod koji je isporucilo.

nema

pre 9 godina

Samo u javnim preduzećima, samo prošle godine, 1250 više novo zaposlenih. Mada je taj broj i veći jer je u toku godine penzionisan deo radnika. Toliko o reformama prepostenih naprednjaka. Samo nemojte ono da su tek sad došli na vlast.

1389

pre 9 godina

@dj ovan

elektrosrbija je ogranak eps-a, koji sačinjavaju Kraljevo, Kruševac, Jagodina,Loznica,Šabac, užice i možda još neki grad. eps sačinjavaju elektrosrbija, elektrovojvodina, jugoistok i edb.

коста

pre 9 godina

Није јасно како у тексту на једном месту пише да су предузећа у реструктурирању имала губитак од 48 милијарди (двоструко више од целе привреде) а испод тога даље пише, предузећа у реструктурирању имала су губитак од 411 милијарди динара! Ваљда може да се напише разумљив текст који има смисла у односу на овај који је бесмислен.

Branko

pre 9 godina

"Stamenkovićeva je dodala da je najveći dobitak ostvarila Naftna industrija Srbije sa 52 milijarde dinara,"
Pa jel to moguće da nekadašnji gubitaš NIS sada ostvaruje najveći dobitak. U čemu je "štos"?