Sreda, 28.05.2014.

08:44

EU: Kazna Bugarima zbog Južnog toka

Bugarska izgradnjom dela gasovoda Južni tok krši pravila Evropske unije i Evropska komisija će pokrenuti mere da to ne dozvoli.

Izvor: Beta

EU: Kazna Bugarima zbog Južnog toka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

runner

pre 9 godina

runner, 28. maj 2014 10:56)
A gdje piše da se sankcije ili kazna odnosi i na Hrvatsku ?nije jasno zašto se odmah u isti kontekst kada je nešto negativno odmah stavi i Hrvatska..
(mario, 28. maj 2014 11:51)

Mislio sam da su kažnjene sve države koje se nalaze na trasi "Južnog toka". Ako taj gasovod ne prolazi kroz "lijepu vašu", molim Te, da me izviniš.
Sa poštovanjem,

zoki

pre 9 godina

Dok je pete kolone i vladajuce korunpirane elite koja uziva na grbaci svog naroda uz punu podrsku brisela.Narod koji tone svakog dana sve vise i vise i kojima je svima jasno da ovim merama srljamo u potpunu katastofu.Jedno je sigurno svi cekaju dan d dan kada ce se ceo ovaj sistem raspasti a tad bih pozeleo samo jednu stvar da nisam da nisam bogat

mario marko del tintoreto

pre 9 godina

Ocete, kaznicete Bugarsku ako uspete da se svi vi dogovorite. A nesto mislim da necete uspeti jer pored Bugarske tu ogromni interes imaju i neke druge, mnogo vece clanice EU.

polson

pre 9 godina

Sto ste se vi toliko uznemirili oko vesti iz susedne zemlje,njihova stvar kako ce to resiti izmedju sebe...molba normalnim gradjanima Srbije-ne raspravljajte se sa rusofilima tj.najvecim izdajicama Srbije i srpskog naroda.

Eukaliptus

pre 9 godina

@Poznavalac Prilika

"EU je vrlo uredjen sistem"

Toliko je uredjen da po NJIHOVOJ Beloj knjizi, vrednost korupcije u birokratiji EU iznosi tacno godisnji budzet birokratije EU. Znaci, sami priznaju da pokradu sve pare. Toliko o uredjenosti sistema, savrsen je uredjen za tu lopovsku tvorevinu. Ostalo nije vredno ni citanja. Potrazi pomoc oko UDBE, KGB i ostalih belih miseva koji ti se prividjaju.

WorldWide1389

pre 9 godina

Za sve eurofile,rusofobe i prozivace KGB, ja da vas pitam gde vi zivite, ako vas vecina zivi u stanu... Za ima Boga, pa kako onda, vi misilte da se grejete preko zime uopste,a nema ni gasa za srednja i velika preduzeca i jos ce da radnici na poslu da se zmrzavaju tj ceo dan u jaknama, ako nema gasa, znaci cela Juzna Evropa i Srednja Evropa treba da ispasta i da preko zime da se zmrzavamo,a dok ovima na zapadu njima toplo jer imaju Severni tok i to sve zbog inat samog EU.
Drugo, NIS jeste prodat za male pare ALI shvatite, NIS imao jako veliki dug koji se merilo vise milijarde evra,i Rusi nisu vlasnici 100% celog NIS, nego su vlasnici 51%,a 49% je drzava, samim tim dogovor je napravljen da Rusi preuzimaju dug od NIS (i tako da drzava ne mora da placa vise dugove iz NIS, nego Rusi placaju), plus 400 miliona evra i plus 500 miliona evra za modernizaciju, znaci to je oko 900 miliona evra plus NIS-ov dug (koji ni sam Bog ne zna koliko je dug, jer to politicari cuvaju kao drzavnu tajnu i ne pricaju o tome), a imajuci u vidu da je drzava vlasnik samo 49% NIS, i nije dala nijedan cent za modenrizaciju.

Bilal

pre 9 godina

(Poznavalac Prilika, 28. maj 2014 12:30)
Koliku su odštetu zatražio od CIA-e, SAD I Nato-a zbog bombardovanja i uništavanja Srbije 1999 godine? Ubistva oko 2,500 građana, uništavanja infrastrukture i industrijskih postrojenja. 'Ajde ne budi licemer!

milan899

pre 9 godina

@Aleksandar Kome pricas da procita ugovor o Severnom toku!? Botovima koji ne razmisljaju ? tek su savladali "hodanje " po pokretnim stepenicama . Svaka clanica EU kao i zemlje kandidati bi trebalo da ispostuju clanove ugovora o pridruzivanji ili o clanstvu..svaki iskorak ili radnja koja je protivna clanovima tog ugovora iziskuje sankciju Evrposke komisije...

SRBIN

pre 9 godina

Vrhunac licemjerja je "što se dovodi u opasnost energetska bezbednost Bugarske i EU". Kako je moguće da je Bugarskoj ugrožena energetska bezbjednost ako se gradi gasovod!?
Za EU tržišna ekonomija, pravo, ljudska prava i sve te ostale vrijednosti koje stalo proklamuju važe samo dok su njima u korist.
Da ne bude zabune ni Rusija nije ništa bolja.
Zato treba gledati samo svoj interes, sjetiti se ko te je bombardovao, ko je sve podržao sankcije... i iz toga učiti.
(Dalibor, 28. maj 2014 09:40)

Naravno da se dovodi u opasnost energetska stabilnost Evrope, jer EU ne zeli da uopste dodje u situaciju da ih boljsevicki KGB ucenjuje.
Zato od Juznog toke nece biti nista .
Gas ce stizati kao i do sada u Evropu , ako KGB ima bolje partnere za prodaju gas neka izvole, eno im Kina hah ali prvo nek naprave gasovod ka Kini.

Vlada

pre 9 godina

@SRBIN

Ne lupaj glavesine iz EU su vec pokazale sta zele, to je ako Juzni tok prolazi kroz neke zemlje EU onda mogu sve clanice EU da koriste Juzni tok za transfer gasa. Naravno bez da uloze jedan euro u izgradnju istog, pa bi recimo Norveska imala otvorena trzista kojima sad nemaju pristupa bez da ucestvuje u izgradnji vec samo da placa tranzit. Sto naravno Rusi nece dozvoliti jer nisu sisali vesla, em da finansiraju projekat em da dozvole konkurenciji da koristi njihov gasovod za neku sicu (sica u odnosu na novac koji bi gubili).

Elcano

pre 9 godina

Neće naš čovek da misli..ST je u partnerskom suvlasništvu Gasproma i nemačkih energetskih divova (direktno ili preko sestrinskih firmi). Cena gasa za Nemačku je najčuvanija nemačka ali i ruska tajna. Politički i ekonomski najmoćniji Nemci su u upravnim i nadzornim strukturama ST. Nemačka koristi najveću ekon.snagu da obezbedi svoje interese na račun svih i za sledeći vek. Kod JT Nemačka,da ne bi sve bilo baš sasvim očigledno, nastupa pod firmom EU i njeni interesi su identični samo malo prerušeni, da ih baš ne kritikuju partneri iz EU. JT će biti tek kad se namire interesi istih nemačkih divova iz dela o ST. Nema druge. Na nemačku sreću Rusima je omiljen ovakav mafijaški način poslovanja i oni zapravo i žele da posao dogovore ovako direktno sa Nemcima. Rusi im već mesecima nude i namiguju sa oba oka. Ista ekipa nemačkih moćnika osvanuće i u upravnom odboru JT,ako ga bude. Srbija posle katastrofalnog ugovora sa Rusima ima jedino šansu da sačeka dil velikih i preko EU bar malo popravi brljotinu od svog ugovora sa Rusima. Rusi imaju monopol gasa,Eu ima takoreći platežni monopol na strani tražnje. Pitanje vlasništva gasovoda će odlučiti ko odredjuje cenu i sve dr uslove ove trgovine. Baš zato oni dobri ljudi u Ukrajini nažalost i stradavaju u stotinama.

Branko

pre 9 godina

"Naravno da se dovodi u opasnost energetska stabilnost Evrope, jer EU ne zeli da uopste dodje u situaciju da ih boljsevicki KGB ucenjuje.
Zato od Juznog toke nece biti nista."
(SRBIN, 28. maj 2014 12:05)
E moj "Srbine", da li si čuo da Karl Marks nije bio Rus kao i to da je komunizam smišljen na Zapadu a da je uvezen sa Lenjinom i punim vozom zlata i para za organizovanje "Oktobatskog proleća" 1917. godine. U tom "proleću" je učestvovalo i 300.000 Nemaca na strani boljševika a nakon pobede je u Lenjinovoj vlasti bilo ispod 5% Rusa, svi ostali su bili neki drugi. Koliko se sećam ni Staljin nije bio Rus već Gruzijac kao što i Nikita Hruščov nije bio Rus već Ukrajinac (to je onaj što je samo jednim ukazom Krim pripojio Ukrajini).

Dragan

pre 9 godina

"Dovodi se u opasnost energetska bezbednost Bugarske"...treba bas biti vrhunski cinik, pa ovako nesto izjaviti...kao da Barozo zna bolje od samih Bugara sta je u interesu njihove energetske bezbednosti.

Перица

pre 9 godina

@(s., 28. maj 2014 11:29)

Афлатоксин је последица коришћења Пионировог семена (DuPont Pioneer). У Америци је дозвољена количина афлатоксина таман толико колико смо и имали после суше.

За то време НАШ институт у Земун пољу бива скрајнут од стране увозничког лобија.

proud to be westerner from 1205

pre 9 godina

Сиромашни морају да остану сиромашни.
Никако им не треба допустити да подигну главу.
Исток мора остати вазална територија.

Ugursuz

pre 9 godina

Za sve koji neumorno lupetaju o trgovini - glavni izvozni partneri Srbije: EU sa 50+%, CEFTA 30+%, ZND 7%. Ostalo nije teško da se izračuna.

Poznavalac Prilika

pre 9 godina

EU je vrlo uredjen sistem koji stiti celu Evropu od ucena KGB-a.
Svakom je vise nego jasno da od Juznog toke nema nista i da je Juzni tok bila fora KGB-a da se u pojedinim zemljama inflritriraju kupovinom/otimanjem naftnih industrija pod plastom nekakvih gasnih sporazuma i Juznog toka.

Na taj nacin su nasoj Srbiji oteli NIS i sve nacionalne resurse drzave Srbije "cuvenim UDBA-KGB gasnim sporazumom" gde su nam oteli cak i skladiste gasa Banatski Dvor , kao i sve rezerve srpske nafte za smesnih 400 miliona ( koliko kostaju 4-5 fudbalera Real Madrida) .

Sporazumom je bilo predvidjeno da se "famozni Juzni Tok" izgradi do 2014-e godine , od Juznog toka imamo samo dve zavarene cevi od po dva metra.

KGB i UDBA duguju Srbiji preko 2.5 milijardi eura stete koja je prozrokovana direktnom kupovinom/otimanjem NIS-a i preko milijardu eura opranih para preko Jugorosgasa gde sede deca i unuci Udbaskih generala i pukovnika i kuckaju fakture drzavi Srbiji za uvecani dvocifreni postotak a razlika u ceni zavrsava u jednoj off-shore firmi.
Ako se na to doda podatak da su Rusi samo u poslednje dve i po godine iscrpli naftu iz Srbije i srpskih resursa u vrednosti od preko 1,6 milijarde eura sa mizernim rudnim rentama, dolazimo do podatka da nam KGB i Udbica duguju oko 4,5 milijarde eura do sada.
Mi Gaspromu dugujemo za gas oko miljardu- znaci oko 3.5 milijarde eura je dug koji KGB i UDBA moraju da plate nasoj Srbiji i platice ga uz pomoc EU koja nas nece ostaviti KGB-u na tacni.

seljadin

pre 9 godina

NATO-fanatici, Germano-fili i EU-fanatici smatraju da Srbiji ne treba dodatni prihod (šta je to za nas 500 miliona evra godisnje) jer Srbija moze lepo preko severnog toka nemacke da placa Nemcima, pa nek Nemci zaradjuju

mario

pre 9 godina

(runner, 28. maj 2014 10:56) A gdje piše da se sankcije ili kazna odnosi i na Hrvatsku ?nije jasno zašto se odmah u isti kontekst kada je nešto negativno odmah stavi i Hrvatska..

s.

pre 9 godina

(mesni narezak, 28. maj 2014 10:56)

Komentar "pao sa Marsa".
Potpuno nepoznavanje materije o kojoj se piše.
Iz njega izvire samo iracionalna, ničim potkrepljena odanost Rusiji.
p.s. Aflatoksin nije "uvezen" iz EU, posledica je suše koja je tda vladala u Srbiji.

Mihailo

pre 9 godina

Pravilno, podržavam. A čuo sam i da je EU naložila Nemačkoj da rasformira Severni tok.
Ovakvih ljigavaca istorija nije videla, pročitaš vest i onda pomisliš da bi bilo bolje da si se rodio kao stenica. I one imaju više morala od ovih "ljudi".

Brane212

pre 9 godina

@Baki:

*********
Korektno. Sve članice EU na energetsko tržište nastupaju zajedno, jednim glasom. Odmah su cene drugačije i padaju monopoli. *********

A kako to "nastupaju zajedno" ? Nemci dobijaju gas od Rusa bar preko dva druga plinovoda. Oko tih nema puno debate.

Nemci imaju u Gaspromu svog čoveka, Gerharda Šredera. Koga imaju Bugari ?

Dusan

pre 9 godina

@ zlo i naopako
Zasto govoris neistinu? Sa koje je to pozicije pre 7-8 godina smenjen, kad je vec deset godina predesenik Evropske Komisije?

a ja siso vesla

pre 9 godina

dok ce Merkelova imati ekskluzivni monopol nad snabdevanjem Evrope gasom. I tako Nemacka zagospodari Jevropom konacno. ...Svi ti razgovori Obmane i Merkelove, .... a ti veruj Nemcu.

Branko

pre 9 godina

"Za sve ove teoreticare zavjere i licemjerstva i svega negativnoga.
Di je problem da gasprom postuje EU propise? Zabranjen je monopol i ok ionako nece nitko drugi plin vozit kroz te cijevi i di je onda tocno problem ako gazprom nebi bio monopolista, i dalje bi realno bio jer je jedini dobavljac."
(e tugo, 28. maj 2014 10:19)
Vi što ste tužni da li znate da je od 17.05.2014. godine i Austrija pristupila "Južnom toku" a zauzvrat će dobiti mogućnost da kroz ruski gasovod transportuje sopstveni gas, koji dobija sa nalazišta u Crnom moru. Znači da zaključimo, "Gasprom" neće više biti monopolistički vlasnik gasovoda.
A što se tiče samog "Južnog toka" čini mi se da su uključeni pored GAZPROMA i ENI,WINTERSHALL,EDF,OMW,DESFA,..., sem prve firme ni jedna nije ruska.

zoran

pre 9 godina

U EU prlamentu pobedila desnica. Kamerun, juce ga slusham, hoce Britaniju van ove zajednice i sledece godine je referendum o izlasku, ali zato nas vladar (ili ti potrcko Merkelove) gura Srbiju u propast. Covek s aIQ-om od 60 moze videti chemu zemlje, kao Srbija, Bugarska, Rumunija, sluze toj maskaradi. Mi cemo z anjih biti radni logori, apsolutno nista vise od toga. Umesto pravljenja saveza slovenskih zemalja mi trcimo u zmijarnik , otrovnicama koje nas ujedaju tokom celokupne nase istorije. Koliko covek treba biti slep...koliko..????

SHVATITE VEC JEDNOM, AKO IMATE CIME....MI NJIMA NIKADA, ALI NIKADA NECEMO BITI PARTNERI, PRIJATELJI, NEKO KOME ONI ZELE PROSPERITET..

zlo i naopako

pre 9 godina

Barozo su smenili u portugalu pre sedam osam godina zbog malverzacija i laganja. Čtitio je samo interese velikog kapitala. Sve što on i sada radi je isto to. Jadna je EU dok je on na tako visokom položaju. Brisel svakih par dana potvrdi da njegove birokrate plaćaju velike korporacije, a interes građana je u drugom planu. Biti član EU znači odreći se trgovinske slobode.

next

pre 9 godina

Nije iznenađenje što su prošlim izborima za EU parlament evroskeptične partije ostvarile najbolji rezultat u istoriji,pobedile u V.B,Francuskoj,Danskoj,Grčkoj,Austriji...Građani ne žele da im neka Briselska birokratska centrala određuje kako će živeti.Ukoliko to Briselski funkcioneri ne uvide desiće se da na sledećim izborima evroskeptične partije osvoje većinu u parlamentu.

Aleksandar

pre 9 godina

Za (GUNVOR-Car je go, 28. maj 2014 09:59)

Pravilno se kaze srpski, a ne srbski, postoji jednacenje po zvucnosti. Nemojte propagirati polupismenost.

Darko

pre 9 godina

Stvar je u tome sto oni pod energetskom bezbijednoscu podrazumijevaju da Rusi ne mogu da im diktiraju uslove po pitanju gasa, a sa vise "tokova" otvara im se vise mogucnosti za to.

vijuge

pre 9 godina

Posle izbora za EU skupstinu,svima je jasno da EU u ovakvom obliku i uredjenju nece docekati 2020 godinu...svima je to jasno i svi to lepo vide,osim onih koji ne zele da vide....predvidjam podelu na dva ili mozda i na tri nekakva dela...ne moze biti i nemacka i danska u istom drustvu sa bugarima,grcima,hrvatima...ili slovaci,cesi sa britancima

Stefan Hohmajer

pre 9 godina

Kakav bre Boroza? Kakva evropska komisija? Ko je tim ljudima dao bila kakav mandat da se mesaju u suverene stvari nezavisnih zemalja? EK se samoproglasio od konultativnog tela u neku nadri vladu. Zlo i naopako, eto to je zapad. Ne moraju da prave Juzni tok. Neka onda gladnoj Srbiji placaju godisnje penale od 250 miliona evra, koliko nam otimaju iz usta. Ja da sam na njihovom mestu bih zatvorio i Severni tok (koji je valjda po istom principu protiv zakona) i tranzit kroz Ukrajinu. Pa da se lepo ovo cudoviste od EU vec jednom raspadne, na radost USA, pa sve iz pocetka. EU najmazohistickija organizacija u istoriji. Pre 100 godina crno-zuta monarhija je bila tamnica naroda. Sada je to EU. Nije cudo sto mnogi narodi (ne korumpirani politicari i lopine) hoce da odu iz tog kazamata, al ih ne pustaju. Pravi zatvor. A Vlada nase zemlje neka ne zaboravi da NEMA mandat za uvodjenje Srbije u ovu tamnicu.

runner

pre 9 godina

Znači EU odlučila da uvede sankcije i nekim svojim članicama (Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji I Italiji) i naravno Srbiji. Gde može bez nas. Najgore po EU je što ove sankcije neće ni dotaći Rusiju, baš naprotiv oslobodit će joj finansijska sredstva za gradnju gasovoda ka Kini. A Zima je sve bliže!

Baki

pre 9 godina

Korektno. Sve članice EU na energetsko tržište nastupaju zajedno, jednim glasom. Odmah su cene drugačije i padaju monopoli. Za Bugarsku je to kratkoročno loše, ali kasnije imaju svi veliku korist.

Gogzi84

pre 9 godina

@ GUNVOR-Car je go
Izvinite molim vas, da li bi ste nam mogli malo pojasniti te nove napredne tehnologije transporta gasa, nekim teleportom ili kako vec!
Ili da se mozda direktno javite ovima u eu da im to objasnite kako funkcionise, bice im lakse nego preko ovih ruskih zastarelih gasovoda. :)

П

pre 9 godina

Ел ово ЕУ због које смо се одрекли Косова? Цела унија се распада а ми уништавамо земљу да би ушли у њу.... Хоће ли Вучић и остали Вадикали одговарати за то што им је дословно свака одлука у последњих 25 година била штетна по Србију и у супротности од оне коју су требали да донесу?

Šaraj malo

pre 9 godina

Korektno. Sve članice EU na energetsko tržište nastupaju zajedno, jednim glasom. Odmah su cene drugačije i padaju monopoli. Za Bugarsku je to kratkoročno loše, ali kasnije imaju svi veliku korist.
(Baki, 28. maj 2014 10:29)

Pretpostavljam da je taj jedan glas nemački?

Odlazeći talasaju bez potrebe

pre 9 godina

Ne sekirajte se, ček da vidimo ko će posle izbora zasesti u fotelje u Briselu i kakvu će politiku voditi. Ovi što se javljaju za reč su na kraju mandata.

Bilal

pre 9 godina

Korektno. Sve članice EU na energetsko tržište nastupaju zajedno, jednim glasom. Odmah su cene drugačije i padaju monopoli. Za Bugarsku je to kratkoročno loše, ali kasnije imaju svi veliku korist.
(Baki, 28. maj 2014 10:29)
Stvarno korektno! Umesto dva gasovoda jedan, i cene tranzita gasa padaju. Jedan te isti dobavljač gasa a pada monopol. Vrlo interesantno! A ova opaska da je to za Bugarsku kratkoročno lose al' će se dugoročno isplatiti je pravi biser racionalnog razmišljanja. Pitam se samo da li bi EU I gospodin Barozo bili tako "galantni" da "Južni tok", kojim slučajem, prolazi kroz Španiju I Portugaliju? Lako je trenirati strogoću na sirotinji.

e tugo

pre 9 godina

Kolicina znanja i poznavanje materije standardno niska ili nikakva. Ali tako je uvijek na ruskim temama.

Za sve ove teoreticare zavjere i licemjerstva i svega negativnoga.
Di je problem da gasprom postuje EU propise? Zabranjen je monopol i ok ionako nece nitko drugi plin vozit kroz te cijevi i di je onda tocno problem ako gazprom nebi bio monopolista, i dalje bi realno bio jer je jedini dobavljac. Srbi kao rijetko potpuni ovisnici o plinu iz rusije sa najgorim posljedicama prosle krize s ukrajnom te najskupljim plinom u europi, pa vama bi zanje odgovaralo da nikad vise nemate priliku da nabavljate plin od ikoga drugoga i da ostanete pod monopolom rusije.
Sva sreca pa vam EU cuva guzicu kao i uvijek ne znate to niti cijenit.

Sbija hladna, industrija pred smrzavanjem najvise cijene to je eklantantni primjer ruskog monopola nad nekim trzistem.

vlajko

pre 9 godina

a sto sad ne zavrnete ventil na severnom toku zbog tog istog pravila i trzista. I tamo su isti zvanicnici Gasproma. A gde je tu demokratija?

СЕНОВИЋ

pre 9 godina

Јужни ток је битка за Украјину. Бугарима је у националном инересу да напусте ЕУ.

Anoniman

pre 9 godina

Razumnog coveka bi ova vest naterala da makar stavi prst na celo i razmisli o tome koliko su zemlje realno nezavisne kada udju u Eu i sta gube ulaskom u istu o cemu naravno nije bilo debate...

mesni narezak

pre 9 godina

@e tugo

Vidis kako ti znas...a ne smeta ti sto nista ne smemo da izvezemo u EU,ali zato mozemo da izvozimo u RU bez problema.Dalje,moramo da uvodimo GMO,da uvozimo paradajz i sl,a kada sklopimo neki ugovor sa EU,odjenom nam se pojave Aflatoksini,imamo previse zive,ili mnogo radijacije.Znaci ne valja ako smo energetski zavisni od Rusije,ali je super ako u svemu ostalom zavisimo od EU,boze,oni to rade zbog nas.Kako bih voleo da Bugarska i Nemacka zamene mesta na mapi,mnogo bi me uveseljavala njihova reakcija u tom slucaju,a bogami i tvoja.

beograđanin

pre 9 godina

Jel to preti odlazeći "premijer" EU i njegovi komesari?
Izbori za Evropski parlament su bili prošlog vikenda i dolazi nova Evropska komisija...

Dušan

pre 9 godina

Kad EU Rusiji uvodi energetske sankcije nekakvim zabranama izgradnje južnog toka, onda je to OK, a kad Rusija zapreti isporukom gasa, onda EU i US viču ej pa to nije OK.
Kakvi licemeri.
Šta hoćete vi gospodo? Da šamarate a da vam ne uzvrate?
Kad vam Rusija bude zavrnula taj severni tok ima samo da se češete!

Dalibor

pre 9 godina

Vrhunac licemjerja je "što se dovodi u opasnost energetska bezbednost Bugarske i EU". Kako je moguće da je Bugarskoj ugrožena energetska bezbjednost ako se gradi gasovod!?
Za EU tržišna ekonomija, pravo, ljudska prava i sve te ostale vrijednosti koje stalo proklamuju važe samo dok su njima u korist.
Da ne bude zabune ni Rusija nije ništa bolja.
Zato treba gledati samo svoj interes, sjetiti se ko te je bombardovao, ko je sve podržao sankcije... i iz toga učiti.

Mrtvac

pre 9 godina

Ne budite naivni... Rusi nikad nisu ni planirali izgradnju toka, dogovorili su se sa EU da ovi toboze blokiraju izgradnju i to ce im biti izgovor. A sve se radilo da bi okolne zemlje potpisale stetne ugovore po njih. Mafija svuda...

Aleksandar

pre 9 godina

@Dragan
Procitajte nesto o Severnom toku pre nego sto ostavite komentar. Severni tok je u skladu sa EU propisima na svakom delu deonice koja se nalazi na kopnu EU.

bez_cenzure

pre 9 godina

Što ne kazne i Italiju i Austriju? I one su pristale na izgradnju Južnog toka kroz njihovu teritoriju. Ah da, Bugarska je jadna i siromašna zemlja na istoku EU što se ne može reći za Austriju i Italiju.

poznavalac

pre 9 godina

Tipican primer za " raditi u korist svoje stete". S druge strane ne sumnjam da ce g. Barozo i slicni biti adekvatno nagradjeni za predan rad. A posle se cude sto evroskeptici nadiru ...

djole

pre 9 godina

@Dragan , DUsan:
Konacno da neko zna i u ovoj jadnoj zemlji da su sve to fore i lazi pod pritiskom SAD-a koja ne moze da preboli sto je Nabuko izbaceni sto je Evropa ipak odabrala paemtniju varijantu a to je ruski gas. Sada SAD vrse pritisak da ga blokiraju. A kako taj Barozo malo ne razmisli sta ce biti kad glupavi Ukrajinci nastave da ne placaju gas, kad pocju da vrse teroristicke napada na gasovode i prave cirkus? Juzni tok obilazi Ukrajinu, kao i Severni i to je fenomenalno za sve nas jer necemo imati problema. Sta im sad smeta? Da li je EU normalna? Nije. Zato su i glasali gradjani EU kako su glsali neki dan. Dosadilo im je da gldaju kako im se zemlje raspadaju jer sprovode politiku SAD-a a ne svoju. Pa ovo je apsurd. Ovi im grade siguran gasovod, a oni se zale. Pa onda cekajte da Rusi zavrnu gas jer Ukrajinci ce po nalogu SAD-a odbijati da plate i rusice gasovode pa ce biti haos u Evropi. Ni mi necemo imatii gas u tom slucaju. Juzni tok je za sve nas nada da se resimo vecnog problema tranzita kroz Ukrajinu (to je visegodisnji problem, ne samo sad - bagra ne placa). Zaista ne znam sta ta EU vise radi. Radi protiv sebe i svih nas u Evropi.

ded

pre 9 godina

Eksplozija licemerja. A šta je sa severnim tokom? Ah daa, on obezbeđuje energetsku stabilnost Nemačke. EU će se raspasti jer se ne može doveka očekivati da male članice poput Bugarske donose odluke na svoju štetu, dok veliki poput Nemačke samo gledaju svoju korist. Kaznite onda i sve nemačke kompanije koje očito krše propise EU jer ne poštuju sankcije prema Moskvi.

mitar

pre 9 godina

a sto ce juzni tok bugarskoj doneti nova radna mesta i puniti budzet u narednim godinama to nije bitno....e evropooooo.....a mi tamo zurimo?!!??o_O

GUNVOR-Car je go

pre 9 godina

SrBski zaludjenici Rusijom i Ruskim gasom,ne da nemaju pojma o gasu,nego ga nisu ni omirisali.
Tehnologija prevoza gasa se toliko razvila u zadnje vreme,da gigantski RUSKI GASOVODI GUBE ZA EVROPU SVAKI SMISAO.Uz to veoma brzo ce se obnarodovati da su u JADRANSKOM MORU,pronadjene OGROMNE KOLICINE GASA, DOVOLJNE ZA SNABDEVANJE EVROPE I SIRE NADuzi period.Rusima i SrBskim Rusofilima bi bilo bolje da se PRIMIRE.

Gsp Realni

pre 9 godina

Ето то вам је лице демократије - јачи тлачи. Али у скупом оделу. Него, Европа не треба да се мисли ни секунде како ће се Азија и Источна Европа понашати према њој за једно 50 или 100 година, када се промени енергетско-економска слика света. Памти, па врати.

ЛанеБг

pre 9 godina

Не дај Боже да се балканске земље енергетски обезбеде! То је за Брисел, америчку пудлицу, неподношљиво. Зашто би Европа била стабилна, кад овако могу да дестабилизују Украјину и тако онемогућавају Русији продају гаса, а Европи снабдевање. Свима лоше, осим Америма. И ми и даље (мислим на целу Европу, а поготово Источну) на то пристајемо. Невероватно.

bez_cenzure

pre 9 godina

Što ne kazne i Italiju i Austriju? I one su pristale na izgradnju Južnog toka kroz njihovu teritoriju. Ah da, Bugarska je jadna i siromašna zemlja na istoku EU što se ne može reći za Austriju i Italiju.

Dušan

pre 9 godina

Kad EU Rusiji uvodi energetske sankcije nekakvim zabranama izgradnje južnog toka, onda je to OK, a kad Rusija zapreti isporukom gasa, onda EU i US viču ej pa to nije OK.
Kakvi licemeri.
Šta hoćete vi gospodo? Da šamarate a da vam ne uzvrate?
Kad vam Rusija bude zavrnula taj severni tok ima samo da se češete!

djole

pre 9 godina

@Dragan , DUsan:
Konacno da neko zna i u ovoj jadnoj zemlji da su sve to fore i lazi pod pritiskom SAD-a koja ne moze da preboli sto je Nabuko izbaceni sto je Evropa ipak odabrala paemtniju varijantu a to je ruski gas. Sada SAD vrse pritisak da ga blokiraju. A kako taj Barozo malo ne razmisli sta ce biti kad glupavi Ukrajinci nastave da ne placaju gas, kad pocju da vrse teroristicke napada na gasovode i prave cirkus? Juzni tok obilazi Ukrajinu, kao i Severni i to je fenomenalno za sve nas jer necemo imati problema. Sta im sad smeta? Da li je EU normalna? Nije. Zato su i glasali gradjani EU kako su glsali neki dan. Dosadilo im je da gldaju kako im se zemlje raspadaju jer sprovode politiku SAD-a a ne svoju. Pa ovo je apsurd. Ovi im grade siguran gasovod, a oni se zale. Pa onda cekajte da Rusi zavrnu gas jer Ukrajinci ce po nalogu SAD-a odbijati da plate i rusice gasovode pa ce biti haos u Evropi. Ni mi necemo imatii gas u tom slucaju. Juzni tok je za sve nas nada da se resimo vecnog problema tranzita kroz Ukrajinu (to je visegodisnji problem, ne samo sad - bagra ne placa). Zaista ne znam sta ta EU vise radi. Radi protiv sebe i svih nas u Evropi.

ЛанеБг

pre 9 godina

Не дај Боже да се балканске земље енергетски обезбеде! То је за Брисел, америчку пудлицу, неподношљиво. Зашто би Европа била стабилна, кад овако могу да дестабилизују Украјину и тако онемогућавају Русији продају гаса, а Европи снабдевање. Свима лоше, осим Америма. И ми и даље (мислим на целу Европу, а поготово Источну) на то пристајемо. Невероватно.

ded

pre 9 godina

Eksplozija licemerja. A šta je sa severnim tokom? Ah daa, on obezbeđuje energetsku stabilnost Nemačke. EU će se raspasti jer se ne može doveka očekivati da male članice poput Bugarske donose odluke na svoju štetu, dok veliki poput Nemačke samo gledaju svoju korist. Kaznite onda i sve nemačke kompanije koje očito krše propise EU jer ne poštuju sankcije prema Moskvi.

mitar

pre 9 godina

a sto ce juzni tok bugarskoj doneti nova radna mesta i puniti budzet u narednim godinama to nije bitno....e evropooooo.....a mi tamo zurimo?!!??o_O

poznavalac

pre 9 godina

Tipican primer za " raditi u korist svoje stete". S druge strane ne sumnjam da ce g. Barozo i slicni biti adekvatno nagradjeni za predan rad. A posle se cude sto evroskeptici nadiru ...

Gsp Realni

pre 9 godina

Ето то вам је лице демократије - јачи тлачи. Али у скупом оделу. Него, Европа не треба да се мисли ни секунде како ће се Азија и Источна Европа понашати према њој за једно 50 или 100 година, када се промени енергетско-економска слика света. Памти, па врати.

Dalibor

pre 9 godina

Vrhunac licemjerja je "što se dovodi u opasnost energetska bezbednost Bugarske i EU". Kako je moguće da je Bugarskoj ugrožena energetska bezbjednost ako se gradi gasovod!?
Za EU tržišna ekonomija, pravo, ljudska prava i sve te ostale vrijednosti koje stalo proklamuju važe samo dok su njima u korist.
Da ne bude zabune ni Rusija nije ništa bolja.
Zato treba gledati samo svoj interes, sjetiti se ko te je bombardovao, ko je sve podržao sankcije... i iz toga učiti.

Stefan Hohmajer

pre 9 godina

Kakav bre Boroza? Kakva evropska komisija? Ko je tim ljudima dao bila kakav mandat da se mesaju u suverene stvari nezavisnih zemalja? EK se samoproglasio od konultativnog tela u neku nadri vladu. Zlo i naopako, eto to je zapad. Ne moraju da prave Juzni tok. Neka onda gladnoj Srbiji placaju godisnje penale od 250 miliona evra, koliko nam otimaju iz usta. Ja da sam na njihovom mestu bih zatvorio i Severni tok (koji je valjda po istom principu protiv zakona) i tranzit kroz Ukrajinu. Pa da se lepo ovo cudoviste od EU vec jednom raspadne, na radost USA, pa sve iz pocetka. EU najmazohistickija organizacija u istoriji. Pre 100 godina crno-zuta monarhija je bila tamnica naroda. Sada je to EU. Nije cudo sto mnogi narodi (ne korumpirani politicari i lopine) hoce da odu iz tog kazamata, al ih ne pustaju. Pravi zatvor. A Vlada nase zemlje neka ne zaboravi da NEMA mandat za uvodjenje Srbije u ovu tamnicu.

beograđanin

pre 9 godina

Jel to preti odlazeći "premijer" EU i njegovi komesari?
Izbori za Evropski parlament su bili prošlog vikenda i dolazi nova Evropska komisija...

Aleksandar

pre 9 godina

Za (GUNVOR-Car je go, 28. maj 2014 09:59)

Pravilno se kaze srpski, a ne srbski, postoji jednacenje po zvucnosti. Nemojte propagirati polupismenost.

СЕНОВИЋ

pre 9 godina

Јужни ток је битка за Украјину. Бугарима је у националном инересу да напусте ЕУ.

Anoniman

pre 9 godina

Razumnog coveka bi ova vest naterala da makar stavi prst na celo i razmisli o tome koliko su zemlje realno nezavisne kada udju u Eu i sta gube ulaskom u istu o cemu naravno nije bilo debate...

П

pre 9 godina

Ел ово ЕУ због које смо се одрекли Косова? Цела унија се распада а ми уништавамо земљу да би ушли у њу.... Хоће ли Вучић и остали Вадикали одговарати за то што им је дословно свака одлука у последњих 25 година била штетна по Србију и у супротности од оне коју су требали да донесу?

vlajko

pre 9 godina

a sto sad ne zavrnete ventil na severnom toku zbog tog istog pravila i trzista. I tamo su isti zvanicnici Gasproma. A gde je tu demokratija?

vijuge

pre 9 godina

Posle izbora za EU skupstinu,svima je jasno da EU u ovakvom obliku i uredjenju nece docekati 2020 godinu...svima je to jasno i svi to lepo vide,osim onih koji ne zele da vide....predvidjam podelu na dva ili mozda i na tri nekakva dela...ne moze biti i nemacka i danska u istom drustvu sa bugarima,grcima,hrvatima...ili slovaci,cesi sa britancima

zoran

pre 9 godina

U EU prlamentu pobedila desnica. Kamerun, juce ga slusham, hoce Britaniju van ove zajednice i sledece godine je referendum o izlasku, ali zato nas vladar (ili ti potrcko Merkelove) gura Srbiju u propast. Covek s aIQ-om od 60 moze videti chemu zemlje, kao Srbija, Bugarska, Rumunija, sluze toj maskaradi. Mi cemo z anjih biti radni logori, apsolutno nista vise od toga. Umesto pravljenja saveza slovenskih zemalja mi trcimo u zmijarnik , otrovnicama koje nas ujedaju tokom celokupne nase istorije. Koliko covek treba biti slep...koliko..????

SHVATITE VEC JEDNOM, AKO IMATE CIME....MI NJIMA NIKADA, ALI NIKADA NECEMO BITI PARTNERI, PRIJATELJI, NEKO KOME ONI ZELE PROSPERITET..

next

pre 9 godina

Nije iznenađenje što su prošlim izborima za EU parlament evroskeptične partije ostvarile najbolji rezultat u istoriji,pobedile u V.B,Francuskoj,Danskoj,Grčkoj,Austriji...Građani ne žele da im neka Briselska birokratska centrala određuje kako će živeti.Ukoliko to Briselski funkcioneri ne uvide desiće se da na sledećim izborima evroskeptične partije osvoje većinu u parlamentu.

runner

pre 9 godina

Znači EU odlučila da uvede sankcije i nekim svojim članicama (Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji I Italiji) i naravno Srbiji. Gde može bez nas. Najgore po EU je što ove sankcije neće ni dotaći Rusiju, baš naprotiv oslobodit će joj finansijska sredstva za gradnju gasovoda ka Kini. A Zima je sve bliže!

Bilal

pre 9 godina

Korektno. Sve članice EU na energetsko tržište nastupaju zajedno, jednim glasom. Odmah su cene drugačije i padaju monopoli. Za Bugarsku je to kratkoročno loše, ali kasnije imaju svi veliku korist.
(Baki, 28. maj 2014 10:29)
Stvarno korektno! Umesto dva gasovoda jedan, i cene tranzita gasa padaju. Jedan te isti dobavljač gasa a pada monopol. Vrlo interesantno! A ova opaska da je to za Bugarsku kratkoročno lose al' će se dugoročno isplatiti je pravi biser racionalnog razmišljanja. Pitam se samo da li bi EU I gospodin Barozo bili tako "galantni" da "Južni tok", kojim slučajem, prolazi kroz Španiju I Portugaliju? Lako je trenirati strogoću na sirotinji.

zlo i naopako

pre 9 godina

Barozo su smenili u portugalu pre sedam osam godina zbog malverzacija i laganja. Čtitio je samo interese velikog kapitala. Sve što on i sada radi je isto to. Jadna je EU dok je on na tako visokom položaju. Brisel svakih par dana potvrdi da njegove birokrate plaćaju velike korporacije, a interes građana je u drugom planu. Biti član EU znači odreći se trgovinske slobode.

a ja siso vesla

pre 9 godina

dok ce Merkelova imati ekskluzivni monopol nad snabdevanjem Evrope gasom. I tako Nemacka zagospodari Jevropom konacno. ...Svi ti razgovori Obmane i Merkelove, .... a ti veruj Nemcu.

Šaraj malo

pre 9 godina

Korektno. Sve članice EU na energetsko tržište nastupaju zajedno, jednim glasom. Odmah su cene drugačije i padaju monopoli. Za Bugarsku je to kratkoročno loše, ali kasnije imaju svi veliku korist.
(Baki, 28. maj 2014 10:29)

Pretpostavljam da je taj jedan glas nemački?

Odlazeći talasaju bez potrebe

pre 9 godina

Ne sekirajte se, ček da vidimo ko će posle izbora zasesti u fotelje u Briselu i kakvu će politiku voditi. Ovi što se javljaju za reč su na kraju mandata.

seljadin

pre 9 godina

NATO-fanatici, Germano-fili i EU-fanatici smatraju da Srbiji ne treba dodatni prihod (šta je to za nas 500 miliona evra godisnje) jer Srbija moze lepo preko severnog toka nemacke da placa Nemcima, pa nek Nemci zaradjuju

mesni narezak

pre 9 godina

@e tugo

Vidis kako ti znas...a ne smeta ti sto nista ne smemo da izvezemo u EU,ali zato mozemo da izvozimo u RU bez problema.Dalje,moramo da uvodimo GMO,da uvozimo paradajz i sl,a kada sklopimo neki ugovor sa EU,odjenom nam se pojave Aflatoksini,imamo previse zive,ili mnogo radijacije.Znaci ne valja ako smo energetski zavisni od Rusije,ali je super ako u svemu ostalom zavisimo od EU,boze,oni to rade zbog nas.Kako bih voleo da Bugarska i Nemacka zamene mesta na mapi,mnogo bi me uveseljavala njihova reakcija u tom slucaju,a bogami i tvoja.

Mihailo

pre 9 godina

Pravilno, podržavam. A čuo sam i da je EU naložila Nemačkoj da rasformira Severni tok.
Ovakvih ljigavaca istorija nije videla, pročitaš vest i onda pomisliš da bi bilo bolje da si se rodio kao stenica. I one imaju više morala od ovih "ljudi".

Branko

pre 9 godina

"Naravno da se dovodi u opasnost energetska stabilnost Evrope, jer EU ne zeli da uopste dodje u situaciju da ih boljsevicki KGB ucenjuje.
Zato od Juznog toke nece biti nista."
(SRBIN, 28. maj 2014 12:05)
E moj "Srbine", da li si čuo da Karl Marks nije bio Rus kao i to da je komunizam smišljen na Zapadu a da je uvezen sa Lenjinom i punim vozom zlata i para za organizovanje "Oktobatskog proleća" 1917. godine. U tom "proleću" je učestvovalo i 300.000 Nemaca na strani boljševika a nakon pobede je u Lenjinovoj vlasti bilo ispod 5% Rusa, svi ostali su bili neki drugi. Koliko se sećam ni Staljin nije bio Rus već Gruzijac kao što i Nikita Hruščov nije bio Rus već Ukrajinac (to je onaj što je samo jednim ukazom Krim pripojio Ukrajini).

Gogzi84

pre 9 godina

@ GUNVOR-Car je go
Izvinite molim vas, da li bi ste nam mogli malo pojasniti te nove napredne tehnologije transporta gasa, nekim teleportom ili kako vec!
Ili da se mozda direktno javite ovima u eu da im to objasnite kako funkcionise, bice im lakse nego preko ovih ruskih zastarelih gasovoda. :)

Branko

pre 9 godina

"Za sve ove teoreticare zavjere i licemjerstva i svega negativnoga.
Di je problem da gasprom postuje EU propise? Zabranjen je monopol i ok ionako nece nitko drugi plin vozit kroz te cijevi i di je onda tocno problem ako gazprom nebi bio monopolista, i dalje bi realno bio jer je jedini dobavljac."
(e tugo, 28. maj 2014 10:19)
Vi što ste tužni da li znate da je od 17.05.2014. godine i Austrija pristupila "Južnom toku" a zauzvrat će dobiti mogućnost da kroz ruski gasovod transportuje sopstveni gas, koji dobija sa nalazišta u Crnom moru. Znači da zaključimo, "Gasprom" neće više biti monopolistički vlasnik gasovoda.
A što se tiče samog "Južnog toka" čini mi se da su uključeni pored GAZPROMA i ENI,WINTERSHALL,EDF,OMW,DESFA,..., sem prve firme ni jedna nije ruska.

Dragan

pre 9 godina

"Dovodi se u opasnost energetska bezbednost Bugarske"...treba bas biti vrhunski cinik, pa ovako nesto izjaviti...kao da Barozo zna bolje od samih Bugara sta je u interesu njihove energetske bezbednosti.

GUNVOR-Car je go

pre 9 godina

SrBski zaludjenici Rusijom i Ruskim gasom,ne da nemaju pojma o gasu,nego ga nisu ni omirisali.
Tehnologija prevoza gasa se toliko razvila u zadnje vreme,da gigantski RUSKI GASOVODI GUBE ZA EVROPU SVAKI SMISAO.Uz to veoma brzo ce se obnarodovati da su u JADRANSKOM MORU,pronadjene OGROMNE KOLICINE GASA, DOVOLJNE ZA SNABDEVANJE EVROPE I SIRE NADuzi period.Rusima i SrBskim Rusofilima bi bilo bolje da se PRIMIRE.

e tugo

pre 9 godina

Kolicina znanja i poznavanje materije standardno niska ili nikakva. Ali tako je uvijek na ruskim temama.

Za sve ove teoreticare zavjere i licemjerstva i svega negativnoga.
Di je problem da gasprom postuje EU propise? Zabranjen je monopol i ok ionako nece nitko drugi plin vozit kroz te cijevi i di je onda tocno problem ako gazprom nebi bio monopolista, i dalje bi realno bio jer je jedini dobavljac. Srbi kao rijetko potpuni ovisnici o plinu iz rusije sa najgorim posljedicama prosle krize s ukrajnom te najskupljim plinom u europi, pa vama bi zanje odgovaralo da nikad vise nemate priliku da nabavljate plin od ikoga drugoga i da ostanete pod monopolom rusije.
Sva sreca pa vam EU cuva guzicu kao i uvijek ne znate to niti cijenit.

Sbija hladna, industrija pred smrzavanjem najvise cijene to je eklantantni primjer ruskog monopola nad nekim trzistem.

Brane212

pre 9 godina

@Baki:

*********
Korektno. Sve članice EU na energetsko tržište nastupaju zajedno, jednim glasom. Odmah su cene drugačije i padaju monopoli. *********

A kako to "nastupaju zajedno" ? Nemci dobijaju gas od Rusa bar preko dva druga plinovoda. Oko tih nema puno debate.

Nemci imaju u Gaspromu svog čoveka, Gerharda Šredera. Koga imaju Bugari ?

Aleksandar

pre 9 godina

@Dragan
Procitajte nesto o Severnom toku pre nego sto ostavite komentar. Severni tok je u skladu sa EU propisima na svakom delu deonice koja se nalazi na kopnu EU.

Mrtvac

pre 9 godina

Ne budite naivni... Rusi nikad nisu ni planirali izgradnju toka, dogovorili su se sa EU da ovi toboze blokiraju izgradnju i to ce im biti izgovor. A sve se radilo da bi okolne zemlje potpisale stetne ugovore po njih. Mafija svuda...

Перица

pre 9 godina

@(s., 28. maj 2014 11:29)

Афлатоксин је последица коришћења Пионировог семена (DuPont Pioneer). У Америци је дозвољена количина афлатоксина таман толико колико смо и имали после суше.

За то време НАШ институт у Земун пољу бива скрајнут од стране увозничког лобија.

Baki

pre 9 godina

Korektno. Sve članice EU na energetsko tržište nastupaju zajedno, jednim glasom. Odmah su cene drugačije i padaju monopoli. Za Bugarsku je to kratkoročno loše, ali kasnije imaju svi veliku korist.

proud to be westerner from 1205

pre 9 godina

Сиромашни морају да остану сиромашни.
Никако им не треба допустити да подигну главу.
Исток мора остати вазална територија.

WorldWide1389

pre 9 godina

Za sve eurofile,rusofobe i prozivace KGB, ja da vas pitam gde vi zivite, ako vas vecina zivi u stanu... Za ima Boga, pa kako onda, vi misilte da se grejete preko zime uopste,a nema ni gasa za srednja i velika preduzeca i jos ce da radnici na poslu da se zmrzavaju tj ceo dan u jaknama, ako nema gasa, znaci cela Juzna Evropa i Srednja Evropa treba da ispasta i da preko zime da se zmrzavamo,a dok ovima na zapadu njima toplo jer imaju Severni tok i to sve zbog inat samog EU.
Drugo, NIS jeste prodat za male pare ALI shvatite, NIS imao jako veliki dug koji se merilo vise milijarde evra,i Rusi nisu vlasnici 100% celog NIS, nego su vlasnici 51%,a 49% je drzava, samim tim dogovor je napravljen da Rusi preuzimaju dug od NIS (i tako da drzava ne mora da placa vise dugove iz NIS, nego Rusi placaju), plus 400 miliona evra i plus 500 miliona evra za modernizaciju, znaci to je oko 900 miliona evra plus NIS-ov dug (koji ni sam Bog ne zna koliko je dug, jer to politicari cuvaju kao drzavnu tajnu i ne pricaju o tome), a imajuci u vidu da je drzava vlasnik samo 49% NIS, i nije dala nijedan cent za modenrizaciju.

s.

pre 9 godina

(mesni narezak, 28. maj 2014 10:56)

Komentar "pao sa Marsa".
Potpuno nepoznavanje materije o kojoj se piše.
Iz njega izvire samo iracionalna, ničim potkrepljena odanost Rusiji.
p.s. Aflatoksin nije "uvezen" iz EU, posledica je suše koja je tda vladala u Srbiji.

Bilal

pre 9 godina

(Poznavalac Prilika, 28. maj 2014 12:30)
Koliku su odštetu zatražio od CIA-e, SAD I Nato-a zbog bombardovanja i uništavanja Srbije 1999 godine? Ubistva oko 2,500 građana, uništavanja infrastrukture i industrijskih postrojenja. 'Ajde ne budi licemer!

runner

pre 9 godina

runner, 28. maj 2014 10:56)
A gdje piše da se sankcije ili kazna odnosi i na Hrvatsku ?nije jasno zašto se odmah u isti kontekst kada je nešto negativno odmah stavi i Hrvatska..
(mario, 28. maj 2014 11:51)

Mislio sam da su kažnjene sve države koje se nalaze na trasi "Južnog toka". Ako taj gasovod ne prolazi kroz "lijepu vašu", molim Te, da me izviniš.
Sa poštovanjem,

Poznavalac Prilika

pre 9 godina

EU je vrlo uredjen sistem koji stiti celu Evropu od ucena KGB-a.
Svakom je vise nego jasno da od Juznog toke nema nista i da je Juzni tok bila fora KGB-a da se u pojedinim zemljama inflritriraju kupovinom/otimanjem naftnih industrija pod plastom nekakvih gasnih sporazuma i Juznog toka.

Na taj nacin su nasoj Srbiji oteli NIS i sve nacionalne resurse drzave Srbije "cuvenim UDBA-KGB gasnim sporazumom" gde su nam oteli cak i skladiste gasa Banatski Dvor , kao i sve rezerve srpske nafte za smesnih 400 miliona ( koliko kostaju 4-5 fudbalera Real Madrida) .

Sporazumom je bilo predvidjeno da se "famozni Juzni Tok" izgradi do 2014-e godine , od Juznog toka imamo samo dve zavarene cevi od po dva metra.

KGB i UDBA duguju Srbiji preko 2.5 milijardi eura stete koja je prozrokovana direktnom kupovinom/otimanjem NIS-a i preko milijardu eura opranih para preko Jugorosgasa gde sede deca i unuci Udbaskih generala i pukovnika i kuckaju fakture drzavi Srbiji za uvecani dvocifreni postotak a razlika u ceni zavrsava u jednoj off-shore firmi.
Ako se na to doda podatak da su Rusi samo u poslednje dve i po godine iscrpli naftu iz Srbije i srpskih resursa u vrednosti od preko 1,6 milijarde eura sa mizernim rudnim rentama, dolazimo do podatka da nam KGB i Udbica duguju oko 4,5 milijarde eura do sada.
Mi Gaspromu dugujemo za gas oko miljardu- znaci oko 3.5 milijarde eura je dug koji KGB i UDBA moraju da plate nasoj Srbiji i platice ga uz pomoc EU koja nas nece ostaviti KGB-u na tacni.

Eukaliptus

pre 9 godina

@Poznavalac Prilika

"EU je vrlo uredjen sistem"

Toliko je uredjen da po NJIHOVOJ Beloj knjizi, vrednost korupcije u birokratiji EU iznosi tacno godisnji budzet birokratije EU. Znaci, sami priznaju da pokradu sve pare. Toliko o uredjenosti sistema, savrsen je uredjen za tu lopovsku tvorevinu. Ostalo nije vredno ni citanja. Potrazi pomoc oko UDBE, KGB i ostalih belih miseva koji ti se prividjaju.

SRBIN

pre 9 godina

Vrhunac licemjerja je "što se dovodi u opasnost energetska bezbednost Bugarske i EU". Kako je moguće da je Bugarskoj ugrožena energetska bezbjednost ako se gradi gasovod!?
Za EU tržišna ekonomija, pravo, ljudska prava i sve te ostale vrijednosti koje stalo proklamuju važe samo dok su njima u korist.
Da ne bude zabune ni Rusija nije ništa bolja.
Zato treba gledati samo svoj interes, sjetiti se ko te je bombardovao, ko je sve podržao sankcije... i iz toga učiti.
(Dalibor, 28. maj 2014 09:40)

Naravno da se dovodi u opasnost energetska stabilnost Evrope, jer EU ne zeli da uopste dodje u situaciju da ih boljsevicki KGB ucenjuje.
Zato od Juznog toke nece biti nista .
Gas ce stizati kao i do sada u Evropu , ako KGB ima bolje partnere za prodaju gas neka izvole, eno im Kina hah ali prvo nek naprave gasovod ka Kini.

Dusan

pre 9 godina

@ zlo i naopako
Zasto govoris neistinu? Sa koje je to pozicije pre 7-8 godina smenjen, kad je vec deset godina predesenik Evropske Komisije?

Vlada

pre 9 godina

@SRBIN

Ne lupaj glavesine iz EU su vec pokazale sta zele, to je ako Juzni tok prolazi kroz neke zemlje EU onda mogu sve clanice EU da koriste Juzni tok za transfer gasa. Naravno bez da uloze jedan euro u izgradnju istog, pa bi recimo Norveska imala otvorena trzista kojima sad nemaju pristupa bez da ucestvuje u izgradnji vec samo da placa tranzit. Sto naravno Rusi nece dozvoliti jer nisu sisali vesla, em da finansiraju projekat em da dozvole konkurenciji da koristi njihov gasovod za neku sicu (sica u odnosu na novac koji bi gubili).

Ugursuz

pre 9 godina

Za sve koji neumorno lupetaju o trgovini - glavni izvozni partneri Srbije: EU sa 50+%, CEFTA 30+%, ZND 7%. Ostalo nije teško da se izračuna.

mario marko del tintoreto

pre 9 godina

Ocete, kaznicete Bugarsku ako uspete da se svi vi dogovorite. A nesto mislim da necete uspeti jer pored Bugarske tu ogromni interes imaju i neke druge, mnogo vece clanice EU.

zoki

pre 9 godina

Dok je pete kolone i vladajuce korunpirane elite koja uziva na grbaci svog naroda uz punu podrsku brisela.Narod koji tone svakog dana sve vise i vise i kojima je svima jasno da ovim merama srljamo u potpunu katastofu.Jedno je sigurno svi cekaju dan d dan kada ce se ceo ovaj sistem raspasti a tad bih pozeleo samo jednu stvar da nisam da nisam bogat

polson

pre 9 godina

Sto ste se vi toliko uznemirili oko vesti iz susedne zemlje,njihova stvar kako ce to resiti izmedju sebe...molba normalnim gradjanima Srbije-ne raspravljajte se sa rusofilima tj.najvecim izdajicama Srbije i srpskog naroda.

Darko

pre 9 godina

Stvar je u tome sto oni pod energetskom bezbijednoscu podrazumijevaju da Rusi ne mogu da im diktiraju uslove po pitanju gasa, a sa vise "tokova" otvara im se vise mogucnosti za to.

mario

pre 9 godina

(runner, 28. maj 2014 10:56) A gdje piše da se sankcije ili kazna odnosi i na Hrvatsku ?nije jasno zašto se odmah u isti kontekst kada je nešto negativno odmah stavi i Hrvatska..

Elcano

pre 9 godina

Neće naš čovek da misli..ST je u partnerskom suvlasništvu Gasproma i nemačkih energetskih divova (direktno ili preko sestrinskih firmi). Cena gasa za Nemačku je najčuvanija nemačka ali i ruska tajna. Politički i ekonomski najmoćniji Nemci su u upravnim i nadzornim strukturama ST. Nemačka koristi najveću ekon.snagu da obezbedi svoje interese na račun svih i za sledeći vek. Kod JT Nemačka,da ne bi sve bilo baš sasvim očigledno, nastupa pod firmom EU i njeni interesi su identični samo malo prerušeni, da ih baš ne kritikuju partneri iz EU. JT će biti tek kad se namire interesi istih nemačkih divova iz dela o ST. Nema druge. Na nemačku sreću Rusima je omiljen ovakav mafijaški način poslovanja i oni zapravo i žele da posao dogovore ovako direktno sa Nemcima. Rusi im već mesecima nude i namiguju sa oba oka. Ista ekipa nemačkih moćnika osvanuće i u upravnom odboru JT,ako ga bude. Srbija posle katastrofalnog ugovora sa Rusima ima jedino šansu da sačeka dil velikih i preko EU bar malo popravi brljotinu od svog ugovora sa Rusima. Rusi imaju monopol gasa,Eu ima takoreći platežni monopol na strani tražnje. Pitanje vlasništva gasovoda će odlučiti ko odredjuje cenu i sve dr uslove ove trgovine. Baš zato oni dobri ljudi u Ukrajini nažalost i stradavaju u stotinama.

milan899

pre 9 godina

@Aleksandar Kome pricas da procita ugovor o Severnom toku!? Botovima koji ne razmisljaju ? tek su savladali "hodanje " po pokretnim stepenicama . Svaka clanica EU kao i zemlje kandidati bi trebalo da ispostuju clanove ugovora o pridruzivanji ili o clanstvu..svaki iskorak ili radnja koja je protivna clanovima tog ugovora iziskuje sankciju Evrposke komisije...

GUNVOR-Car je go

pre 9 godina

SrBski zaludjenici Rusijom i Ruskim gasom,ne da nemaju pojma o gasu,nego ga nisu ni omirisali.
Tehnologija prevoza gasa se toliko razvila u zadnje vreme,da gigantski RUSKI GASOVODI GUBE ZA EVROPU SVAKI SMISAO.Uz to veoma brzo ce se obnarodovati da su u JADRANSKOM MORU,pronadjene OGROMNE KOLICINE GASA, DOVOLJNE ZA SNABDEVANJE EVROPE I SIRE NADuzi period.Rusima i SrBskim Rusofilima bi bilo bolje da se PRIMIRE.

Mrtvac

pre 9 godina

Ne budite naivni... Rusi nikad nisu ni planirali izgradnju toka, dogovorili su se sa EU da ovi toboze blokiraju izgradnju i to ce im biti izgovor. A sve se radilo da bi okolne zemlje potpisale stetne ugovore po njih. Mafija svuda...

Aleksandar

pre 9 godina

@Dragan
Procitajte nesto o Severnom toku pre nego sto ostavite komentar. Severni tok je u skladu sa EU propisima na svakom delu deonice koja se nalazi na kopnu EU.

e tugo

pre 9 godina

Kolicina znanja i poznavanje materije standardno niska ili nikakva. Ali tako je uvijek na ruskim temama.

Za sve ove teoreticare zavjere i licemjerstva i svega negativnoga.
Di je problem da gasprom postuje EU propise? Zabranjen je monopol i ok ionako nece nitko drugi plin vozit kroz te cijevi i di je onda tocno problem ako gazprom nebi bio monopolista, i dalje bi realno bio jer je jedini dobavljac. Srbi kao rijetko potpuni ovisnici o plinu iz rusije sa najgorim posljedicama prosle krize s ukrajnom te najskupljim plinom u europi, pa vama bi zanje odgovaralo da nikad vise nemate priliku da nabavljate plin od ikoga drugoga i da ostanete pod monopolom rusije.
Sva sreca pa vam EU cuva guzicu kao i uvijek ne znate to niti cijenit.

Sbija hladna, industrija pred smrzavanjem najvise cijene to je eklantantni primjer ruskog monopola nad nekim trzistem.

Baki

pre 9 godina

Korektno. Sve članice EU na energetsko tržište nastupaju zajedno, jednim glasom. Odmah su cene drugačije i padaju monopoli. Za Bugarsku je to kratkoročno loše, ali kasnije imaju svi veliku korist.

SRBIN

pre 9 godina

Vrhunac licemjerja je "što se dovodi u opasnost energetska bezbednost Bugarske i EU". Kako je moguće da je Bugarskoj ugrožena energetska bezbjednost ako se gradi gasovod!?
Za EU tržišna ekonomija, pravo, ljudska prava i sve te ostale vrijednosti koje stalo proklamuju važe samo dok su njima u korist.
Da ne bude zabune ni Rusija nije ništa bolja.
Zato treba gledati samo svoj interes, sjetiti se ko te je bombardovao, ko je sve podržao sankcije... i iz toga učiti.
(Dalibor, 28. maj 2014 09:40)

Naravno da se dovodi u opasnost energetska stabilnost Evrope, jer EU ne zeli da uopste dodje u situaciju da ih boljsevicki KGB ucenjuje.
Zato od Juznog toke nece biti nista .
Gas ce stizati kao i do sada u Evropu , ako KGB ima bolje partnere za prodaju gas neka izvole, eno im Kina hah ali prvo nek naprave gasovod ka Kini.

Poznavalac Prilika

pre 9 godina

EU je vrlo uredjen sistem koji stiti celu Evropu od ucena KGB-a.
Svakom je vise nego jasno da od Juznog toke nema nista i da je Juzni tok bila fora KGB-a da se u pojedinim zemljama inflritriraju kupovinom/otimanjem naftnih industrija pod plastom nekakvih gasnih sporazuma i Juznog toka.

Na taj nacin su nasoj Srbiji oteli NIS i sve nacionalne resurse drzave Srbije "cuvenim UDBA-KGB gasnim sporazumom" gde su nam oteli cak i skladiste gasa Banatski Dvor , kao i sve rezerve srpske nafte za smesnih 400 miliona ( koliko kostaju 4-5 fudbalera Real Madrida) .

Sporazumom je bilo predvidjeno da se "famozni Juzni Tok" izgradi do 2014-e godine , od Juznog toka imamo samo dve zavarene cevi od po dva metra.

KGB i UDBA duguju Srbiji preko 2.5 milijardi eura stete koja je prozrokovana direktnom kupovinom/otimanjem NIS-a i preko milijardu eura opranih para preko Jugorosgasa gde sede deca i unuci Udbaskih generala i pukovnika i kuckaju fakture drzavi Srbiji za uvecani dvocifreni postotak a razlika u ceni zavrsava u jednoj off-shore firmi.
Ako se na to doda podatak da su Rusi samo u poslednje dve i po godine iscrpli naftu iz Srbije i srpskih resursa u vrednosti od preko 1,6 milijarde eura sa mizernim rudnim rentama, dolazimo do podatka da nam KGB i Udbica duguju oko 4,5 milijarde eura do sada.
Mi Gaspromu dugujemo za gas oko miljardu- znaci oko 3.5 milijarde eura je dug koji KGB i UDBA moraju da plate nasoj Srbiji i platice ga uz pomoc EU koja nas nece ostaviti KGB-u na tacni.

bez_cenzure

pre 9 godina

Što ne kazne i Italiju i Austriju? I one su pristale na izgradnju Južnog toka kroz njihovu teritoriju. Ah da, Bugarska je jadna i siromašna zemlja na istoku EU što se ne može reći za Austriju i Italiju.

polson

pre 9 godina

Sto ste se vi toliko uznemirili oko vesti iz susedne zemlje,njihova stvar kako ce to resiti izmedju sebe...molba normalnim gradjanima Srbije-ne raspravljajte se sa rusofilima tj.najvecim izdajicama Srbije i srpskog naroda.

Dušan

pre 9 godina

Kad EU Rusiji uvodi energetske sankcije nekakvim zabranama izgradnje južnog toka, onda je to OK, a kad Rusija zapreti isporukom gasa, onda EU i US viču ej pa to nije OK.
Kakvi licemeri.
Šta hoćete vi gospodo? Da šamarate a da vam ne uzvrate?
Kad vam Rusija bude zavrnula taj severni tok ima samo da se češete!

s.

pre 9 godina

(mesni narezak, 28. maj 2014 10:56)

Komentar "pao sa Marsa".
Potpuno nepoznavanje materije o kojoj se piše.
Iz njega izvire samo iracionalna, ničim potkrepljena odanost Rusiji.
p.s. Aflatoksin nije "uvezen" iz EU, posledica je suše koja je tda vladala u Srbiji.

mitar

pre 9 godina

a sto ce juzni tok bugarskoj doneti nova radna mesta i puniti budzet u narednim godinama to nije bitno....e evropooooo.....a mi tamo zurimo?!!??o_O

Elcano

pre 9 godina

Neće naš čovek da misli..ST je u partnerskom suvlasništvu Gasproma i nemačkih energetskih divova (direktno ili preko sestrinskih firmi). Cena gasa za Nemačku je najčuvanija nemačka ali i ruska tajna. Politički i ekonomski najmoćniji Nemci su u upravnim i nadzornim strukturama ST. Nemačka koristi najveću ekon.snagu da obezbedi svoje interese na račun svih i za sledeći vek. Kod JT Nemačka,da ne bi sve bilo baš sasvim očigledno, nastupa pod firmom EU i njeni interesi su identični samo malo prerušeni, da ih baš ne kritikuju partneri iz EU. JT će biti tek kad se namire interesi istih nemačkih divova iz dela o ST. Nema druge. Na nemačku sreću Rusima je omiljen ovakav mafijaški način poslovanja i oni zapravo i žele da posao dogovore ovako direktno sa Nemcima. Rusi im već mesecima nude i namiguju sa oba oka. Ista ekipa nemačkih moćnika osvanuće i u upravnom odboru JT,ako ga bude. Srbija posle katastrofalnog ugovora sa Rusima ima jedino šansu da sačeka dil velikih i preko EU bar malo popravi brljotinu od svog ugovora sa Rusima. Rusi imaju monopol gasa,Eu ima takoreći platežni monopol na strani tražnje. Pitanje vlasništva gasovoda će odlučiti ko odredjuje cenu i sve dr uslove ove trgovine. Baš zato oni dobri ljudi u Ukrajini nažalost i stradavaju u stotinama.

djole

pre 9 godina

@Dragan , DUsan:
Konacno da neko zna i u ovoj jadnoj zemlji da su sve to fore i lazi pod pritiskom SAD-a koja ne moze da preboli sto je Nabuko izbaceni sto je Evropa ipak odabrala paemtniju varijantu a to je ruski gas. Sada SAD vrse pritisak da ga blokiraju. A kako taj Barozo malo ne razmisli sta ce biti kad glupavi Ukrajinci nastave da ne placaju gas, kad pocju da vrse teroristicke napada na gasovode i prave cirkus? Juzni tok obilazi Ukrajinu, kao i Severni i to je fenomenalno za sve nas jer necemo imati problema. Sta im sad smeta? Da li je EU normalna? Nije. Zato su i glasali gradjani EU kako su glsali neki dan. Dosadilo im je da gldaju kako im se zemlje raspadaju jer sprovode politiku SAD-a a ne svoju. Pa ovo je apsurd. Ovi im grade siguran gasovod, a oni se zale. Pa onda cekajte da Rusi zavrnu gas jer Ukrajinci ce po nalogu SAD-a odbijati da plate i rusice gasovode pa ce biti haos u Evropi. Ni mi necemo imatii gas u tom slucaju. Juzni tok je za sve nas nada da se resimo vecnog problema tranzita kroz Ukrajinu (to je visegodisnji problem, ne samo sad - bagra ne placa). Zaista ne znam sta ta EU vise radi. Radi protiv sebe i svih nas u Evropi.

Stefan Hohmajer

pre 9 godina

Kakav bre Boroza? Kakva evropska komisija? Ko je tim ljudima dao bila kakav mandat da se mesaju u suverene stvari nezavisnih zemalja? EK se samoproglasio od konultativnog tela u neku nadri vladu. Zlo i naopako, eto to je zapad. Ne moraju da prave Juzni tok. Neka onda gladnoj Srbiji placaju godisnje penale od 250 miliona evra, koliko nam otimaju iz usta. Ja da sam na njihovom mestu bih zatvorio i Severni tok (koji je valjda po istom principu protiv zakona) i tranzit kroz Ukrajinu. Pa da se lepo ovo cudoviste od EU vec jednom raspadne, na radost USA, pa sve iz pocetka. EU najmazohistickija organizacija u istoriji. Pre 100 godina crno-zuta monarhija je bila tamnica naroda. Sada je to EU. Nije cudo sto mnogi narodi (ne korumpirani politicari i lopine) hoce da odu iz tog kazamata, al ih ne pustaju. Pravi zatvor. A Vlada nase zemlje neka ne zaboravi da NEMA mandat za uvodjenje Srbije u ovu tamnicu.

ЛанеБг

pre 9 godina

Не дај Боже да се балканске земље енергетски обезбеде! То је за Брисел, америчку пудлицу, неподношљиво. Зашто би Европа била стабилна, кад овако могу да дестабилизују Украјину и тако онемогућавају Русији продају гаса, а Европи снабдевање. Свима лоше, осим Америма. И ми и даље (мислим на целу Европу, а поготово Источну) на то пристајемо. Невероватно.

Gsp Realni

pre 9 godina

Ето то вам је лице демократије - јачи тлачи. Али у скупом оделу. Него, Европа не треба да се мисли ни секунде како ће се Азија и Источна Европа понашати према њој за једно 50 или 100 година, када се промени енергетско-економска слика света. Памти, па врати.

СЕНОВИЋ

pre 9 godina

Јужни ток је битка за Украјину. Бугарима је у националном инересу да напусте ЕУ.

zoran

pre 9 godina

U EU prlamentu pobedila desnica. Kamerun, juce ga slusham, hoce Britaniju van ove zajednice i sledece godine je referendum o izlasku, ali zato nas vladar (ili ti potrcko Merkelove) gura Srbiju u propast. Covek s aIQ-om od 60 moze videti chemu zemlje, kao Srbija, Bugarska, Rumunija, sluze toj maskaradi. Mi cemo z anjih biti radni logori, apsolutno nista vise od toga. Umesto pravljenja saveza slovenskih zemalja mi trcimo u zmijarnik , otrovnicama koje nas ujedaju tokom celokupne nase istorije. Koliko covek treba biti slep...koliko..????

SHVATITE VEC JEDNOM, AKO IMATE CIME....MI NJIMA NIKADA, ALI NIKADA NECEMO BITI PARTNERI, PRIJATELJI, NEKO KOME ONI ZELE PROSPERITET..

Ugursuz

pre 9 godina

Za sve koji neumorno lupetaju o trgovini - glavni izvozni partneri Srbije: EU sa 50+%, CEFTA 30+%, ZND 7%. Ostalo nije teško da se izračuna.

vlajko

pre 9 godina

a sto sad ne zavrnete ventil na severnom toku zbog tog istog pravila i trzista. I tamo su isti zvanicnici Gasproma. A gde je tu demokratija?

vijuge

pre 9 godina

Posle izbora za EU skupstinu,svima je jasno da EU u ovakvom obliku i uredjenju nece docekati 2020 godinu...svima je to jasno i svi to lepo vide,osim onih koji ne zele da vide....predvidjam podelu na dva ili mozda i na tri nekakva dela...ne moze biti i nemacka i danska u istom drustvu sa bugarima,grcima,hrvatima...ili slovaci,cesi sa britancima

mesni narezak

pre 9 godina

@e tugo

Vidis kako ti znas...a ne smeta ti sto nista ne smemo da izvezemo u EU,ali zato mozemo da izvozimo u RU bez problema.Dalje,moramo da uvodimo GMO,da uvozimo paradajz i sl,a kada sklopimo neki ugovor sa EU,odjenom nam se pojave Aflatoksini,imamo previse zive,ili mnogo radijacije.Znaci ne valja ako smo energetski zavisni od Rusije,ali je super ako u svemu ostalom zavisimo od EU,boze,oni to rade zbog nas.Kako bih voleo da Bugarska i Nemacka zamene mesta na mapi,mnogo bi me uveseljavala njihova reakcija u tom slucaju,a bogami i tvoja.

П

pre 9 godina

Ел ово ЕУ због које смо се одрекли Косова? Цела унија се распада а ми уништавамо земљу да би ушли у њу.... Хоће ли Вучић и остали Вадикали одговарати за то што им је дословно свака одлука у последњих 25 година била штетна по Србију и у супротности од оне коју су требали да донесу?

ded

pre 9 godina

Eksplozija licemerja. A šta je sa severnim tokom? Ah daa, on obezbeđuje energetsku stabilnost Nemačke. EU će se raspasti jer se ne može doveka očekivati da male članice poput Bugarske donose odluke na svoju štetu, dok veliki poput Nemačke samo gledaju svoju korist. Kaznite onda i sve nemačke kompanije koje očito krše propise EU jer ne poštuju sankcije prema Moskvi.

next

pre 9 godina

Nije iznenađenje što su prošlim izborima za EU parlament evroskeptične partije ostvarile najbolji rezultat u istoriji,pobedile u V.B,Francuskoj,Danskoj,Grčkoj,Austriji...Građani ne žele da im neka Briselska birokratska centrala određuje kako će živeti.Ukoliko to Briselski funkcioneri ne uvide desiće se da na sledećim izborima evroskeptične partije osvoje većinu u parlamentu.

Dalibor

pre 9 godina

Vrhunac licemjerja je "što se dovodi u opasnost energetska bezbednost Bugarske i EU". Kako je moguće da je Bugarskoj ugrožena energetska bezbjednost ako se gradi gasovod!?
Za EU tržišna ekonomija, pravo, ljudska prava i sve te ostale vrijednosti koje stalo proklamuju važe samo dok su njima u korist.
Da ne bude zabune ni Rusija nije ništa bolja.
Zato treba gledati samo svoj interes, sjetiti se ko te je bombardovao, ko je sve podržao sankcije... i iz toga učiti.

Aleksandar

pre 9 godina

Za (GUNVOR-Car je go, 28. maj 2014 09:59)

Pravilno se kaze srpski, a ne srbski, postoji jednacenje po zvucnosti. Nemojte propagirati polupismenost.

Darko

pre 9 godina

Stvar je u tome sto oni pod energetskom bezbijednoscu podrazumijevaju da Rusi ne mogu da im diktiraju uslove po pitanju gasa, a sa vise "tokova" otvara im se vise mogucnosti za to.

mario

pre 9 godina

(runner, 28. maj 2014 10:56) A gdje piše da se sankcije ili kazna odnosi i na Hrvatsku ?nije jasno zašto se odmah u isti kontekst kada je nešto negativno odmah stavi i Hrvatska..

beograđanin

pre 9 godina

Jel to preti odlazeći "premijer" EU i njegovi komesari?
Izbori za Evropski parlament su bili prošlog vikenda i dolazi nova Evropska komisija...

poznavalac

pre 9 godina

Tipican primer za " raditi u korist svoje stete". S druge strane ne sumnjam da ce g. Barozo i slicni biti adekvatno nagradjeni za predan rad. A posle se cude sto evroskeptici nadiru ...

Mihailo

pre 9 godina

Pravilno, podržavam. A čuo sam i da je EU naložila Nemačkoj da rasformira Severni tok.
Ovakvih ljigavaca istorija nije videla, pročitaš vest i onda pomisliš da bi bilo bolje da si se rodio kao stenica. I one imaju više morala od ovih "ljudi".

milan899

pre 9 godina

@Aleksandar Kome pricas da procita ugovor o Severnom toku!? Botovima koji ne razmisljaju ? tek su savladali "hodanje " po pokretnim stepenicama . Svaka clanica EU kao i zemlje kandidati bi trebalo da ispostuju clanove ugovora o pridruzivanji ili o clanstvu..svaki iskorak ili radnja koja je protivna clanovima tog ugovora iziskuje sankciju Evrposke komisije...

Odlazeći talasaju bez potrebe

pre 9 godina

Ne sekirajte se, ček da vidimo ko će posle izbora zasesti u fotelje u Briselu i kakvu će politiku voditi. Ovi što se javljaju za reč su na kraju mandata.

Anoniman

pre 9 godina

Razumnog coveka bi ova vest naterala da makar stavi prst na celo i razmisli o tome koliko su zemlje realno nezavisne kada udju u Eu i sta gube ulaskom u istu o cemu naravno nije bilo debate...

seljadin

pre 9 godina

NATO-fanatici, Germano-fili i EU-fanatici smatraju da Srbiji ne treba dodatni prihod (šta je to za nas 500 miliona evra godisnje) jer Srbija moze lepo preko severnog toka nemacke da placa Nemcima, pa nek Nemci zaradjuju

runner

pre 9 godina

Znači EU odlučila da uvede sankcije i nekim svojim članicama (Bugarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji I Italiji) i naravno Srbiji. Gde može bez nas. Najgore po EU je što ove sankcije neće ni dotaći Rusiju, baš naprotiv oslobodit će joj finansijska sredstva za gradnju gasovoda ka Kini. A Zima je sve bliže!

a ja siso vesla

pre 9 godina

dok ce Merkelova imati ekskluzivni monopol nad snabdevanjem Evrope gasom. I tako Nemacka zagospodari Jevropom konacno. ...Svi ti razgovori Obmane i Merkelove, .... a ti veruj Nemcu.

Dusan

pre 9 godina

@ zlo i naopako
Zasto govoris neistinu? Sa koje je to pozicije pre 7-8 godina smenjen, kad je vec deset godina predesenik Evropske Komisije?

WorldWide1389

pre 9 godina

Za sve eurofile,rusofobe i prozivace KGB, ja da vas pitam gde vi zivite, ako vas vecina zivi u stanu... Za ima Boga, pa kako onda, vi misilte da se grejete preko zime uopste,a nema ni gasa za srednja i velika preduzeca i jos ce da radnici na poslu da se zmrzavaju tj ceo dan u jaknama, ako nema gasa, znaci cela Juzna Evropa i Srednja Evropa treba da ispasta i da preko zime da se zmrzavamo,a dok ovima na zapadu njima toplo jer imaju Severni tok i to sve zbog inat samog EU.
Drugo, NIS jeste prodat za male pare ALI shvatite, NIS imao jako veliki dug koji se merilo vise milijarde evra,i Rusi nisu vlasnici 100% celog NIS, nego su vlasnici 51%,a 49% je drzava, samim tim dogovor je napravljen da Rusi preuzimaju dug od NIS (i tako da drzava ne mora da placa vise dugove iz NIS, nego Rusi placaju), plus 400 miliona evra i plus 500 miliona evra za modernizaciju, znaci to je oko 900 miliona evra plus NIS-ov dug (koji ni sam Bog ne zna koliko je dug, jer to politicari cuvaju kao drzavnu tajnu i ne pricaju o tome), a imajuci u vidu da je drzava vlasnik samo 49% NIS, i nije dala nijedan cent za modenrizaciju.

Bilal

pre 9 godina

Korektno. Sve članice EU na energetsko tržište nastupaju zajedno, jednim glasom. Odmah su cene drugačije i padaju monopoli. Za Bugarsku je to kratkoročno loše, ali kasnije imaju svi veliku korist.
(Baki, 28. maj 2014 10:29)
Stvarno korektno! Umesto dva gasovoda jedan, i cene tranzita gasa padaju. Jedan te isti dobavljač gasa a pada monopol. Vrlo interesantno! A ova opaska da je to za Bugarsku kratkoročno lose al' će se dugoročno isplatiti je pravi biser racionalnog razmišljanja. Pitam se samo da li bi EU I gospodin Barozo bili tako "galantni" da "Južni tok", kojim slučajem, prolazi kroz Španiju I Portugaliju? Lako je trenirati strogoću na sirotinji.

Dragan

pre 9 godina

"Dovodi se u opasnost energetska bezbednost Bugarske"...treba bas biti vrhunski cinik, pa ovako nesto izjaviti...kao da Barozo zna bolje od samih Bugara sta je u interesu njihove energetske bezbednosti.

zlo i naopako

pre 9 godina

Barozo su smenili u portugalu pre sedam osam godina zbog malverzacija i laganja. Čtitio je samo interese velikog kapitala. Sve što on i sada radi je isto to. Jadna je EU dok je on na tako visokom položaju. Brisel svakih par dana potvrdi da njegove birokrate plaćaju velike korporacije, a interes građana je u drugom planu. Biti član EU znači odreći se trgovinske slobode.

Branko

pre 9 godina

"Naravno da se dovodi u opasnost energetska stabilnost Evrope, jer EU ne zeli da uopste dodje u situaciju da ih boljsevicki KGB ucenjuje.
Zato od Juznog toke nece biti nista."
(SRBIN, 28. maj 2014 12:05)
E moj "Srbine", da li si čuo da Karl Marks nije bio Rus kao i to da je komunizam smišljen na Zapadu a da je uvezen sa Lenjinom i punim vozom zlata i para za organizovanje "Oktobatskog proleća" 1917. godine. U tom "proleću" je učestvovalo i 300.000 Nemaca na strani boljševika a nakon pobede je u Lenjinovoj vlasti bilo ispod 5% Rusa, svi ostali su bili neki drugi. Koliko se sećam ni Staljin nije bio Rus već Gruzijac kao što i Nikita Hruščov nije bio Rus već Ukrajinac (to je onaj što je samo jednim ukazom Krim pripojio Ukrajini).

Šaraj malo

pre 9 godina

Korektno. Sve članice EU na energetsko tržište nastupaju zajedno, jednim glasom. Odmah su cene drugačije i padaju monopoli. Za Bugarsku je to kratkoročno loše, ali kasnije imaju svi veliku korist.
(Baki, 28. maj 2014 10:29)

Pretpostavljam da je taj jedan glas nemački?

Brane212

pre 9 godina

@Baki:

*********
Korektno. Sve članice EU na energetsko tržište nastupaju zajedno, jednim glasom. Odmah su cene drugačije i padaju monopoli. *********

A kako to "nastupaju zajedno" ? Nemci dobijaju gas od Rusa bar preko dva druga plinovoda. Oko tih nema puno debate.

Nemci imaju u Gaspromu svog čoveka, Gerharda Šredera. Koga imaju Bugari ?

Eukaliptus

pre 9 godina

@Poznavalac Prilika

"EU je vrlo uredjen sistem"

Toliko je uredjen da po NJIHOVOJ Beloj knjizi, vrednost korupcije u birokratiji EU iznosi tacno godisnji budzet birokratije EU. Znaci, sami priznaju da pokradu sve pare. Toliko o uredjenosti sistema, savrsen je uredjen za tu lopovsku tvorevinu. Ostalo nije vredno ni citanja. Potrazi pomoc oko UDBE, KGB i ostalih belih miseva koji ti se prividjaju.

Gogzi84

pre 9 godina

@ GUNVOR-Car je go
Izvinite molim vas, da li bi ste nam mogli malo pojasniti te nove napredne tehnologije transporta gasa, nekim teleportom ili kako vec!
Ili da se mozda direktno javite ovima u eu da im to objasnite kako funkcionise, bice im lakse nego preko ovih ruskih zastarelih gasovoda. :)

Bilal

pre 9 godina

(Poznavalac Prilika, 28. maj 2014 12:30)
Koliku su odštetu zatražio od CIA-e, SAD I Nato-a zbog bombardovanja i uništavanja Srbije 1999 godine? Ubistva oko 2,500 građana, uništavanja infrastrukture i industrijskih postrojenja. 'Ajde ne budi licemer!

Branko

pre 9 godina

"Za sve ove teoreticare zavjere i licemjerstva i svega negativnoga.
Di je problem da gasprom postuje EU propise? Zabranjen je monopol i ok ionako nece nitko drugi plin vozit kroz te cijevi i di je onda tocno problem ako gazprom nebi bio monopolista, i dalje bi realno bio jer je jedini dobavljac."
(e tugo, 28. maj 2014 10:19)
Vi što ste tužni da li znate da je od 17.05.2014. godine i Austrija pristupila "Južnom toku" a zauzvrat će dobiti mogućnost da kroz ruski gasovod transportuje sopstveni gas, koji dobija sa nalazišta u Crnom moru. Znači da zaključimo, "Gasprom" neće više biti monopolistički vlasnik gasovoda.
A što se tiče samog "Južnog toka" čini mi se da su uključeni pored GAZPROMA i ENI,WINTERSHALL,EDF,OMW,DESFA,..., sem prve firme ni jedna nije ruska.

Перица

pre 9 godina

@(s., 28. maj 2014 11:29)

Афлатоксин је последица коришћења Пионировог семена (DuPont Pioneer). У Америци је дозвољена количина афлатоксина таман толико колико смо и имали после суше.

За то време НАШ институт у Земун пољу бива скрајнут од стране увозничког лобија.

Vlada

pre 9 godina

@SRBIN

Ne lupaj glavesine iz EU su vec pokazale sta zele, to je ako Juzni tok prolazi kroz neke zemlje EU onda mogu sve clanice EU da koriste Juzni tok za transfer gasa. Naravno bez da uloze jedan euro u izgradnju istog, pa bi recimo Norveska imala otvorena trzista kojima sad nemaju pristupa bez da ucestvuje u izgradnji vec samo da placa tranzit. Sto naravno Rusi nece dozvoliti jer nisu sisali vesla, em da finansiraju projekat em da dozvole konkurenciji da koristi njihov gasovod za neku sicu (sica u odnosu na novac koji bi gubili).

proud to be westerner from 1205

pre 9 godina

Сиромашни морају да остану сиромашни.
Никако им не треба допустити да подигну главу.
Исток мора остати вазална територија.

zoki

pre 9 godina

Dok je pete kolone i vladajuce korunpirane elite koja uziva na grbaci svog naroda uz punu podrsku brisela.Narod koji tone svakog dana sve vise i vise i kojima je svima jasno da ovim merama srljamo u potpunu katastofu.Jedno je sigurno svi cekaju dan d dan kada ce se ceo ovaj sistem raspasti a tad bih pozeleo samo jednu stvar da nisam da nisam bogat

runner

pre 9 godina

runner, 28. maj 2014 10:56)
A gdje piše da se sankcije ili kazna odnosi i na Hrvatsku ?nije jasno zašto se odmah u isti kontekst kada je nešto negativno odmah stavi i Hrvatska..
(mario, 28. maj 2014 11:51)

Mislio sam da su kažnjene sve države koje se nalaze na trasi "Južnog toka". Ako taj gasovod ne prolazi kroz "lijepu vašu", molim Te, da me izviniš.
Sa poštovanjem,

mario marko del tintoreto

pre 9 godina

Ocete, kaznicete Bugarsku ako uspete da se svi vi dogovorite. A nesto mislim da necete uspeti jer pored Bugarske tu ogromni interes imaju i neke druge, mnogo vece clanice EU.