Četvrtak, 24.04.2014.

08:39

TNG skoro da se više i ne isplati

Tečni naftni gas sada je prosečno skuplji za oko 25 dinara za litar nego pre četiri godine.

Izvor: Novosti

TNG skoro da se više i ne isplati IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

139 Komentari

Sortiraj po:

Milla

pre 10 godina

Vidim ja da cu morati da uvezem neki elektricni auto pa da nakalemim solarne panele na krov i da se vozim do mile volje za svoj trosak. Drzava ce od mene da dobije samo 150 evra za registraciju i osiguranje. Trebali bi svi da urade nesto slicno...

Boris

pre 10 godina

Ja se kući grejem na Propan gas, imam cisternu u dvorištu, pocetkom 2009 gas je kostao 42 din/lit. a sad kosta 90din/lit. znaci duplo mi je skuplje grejanje. Drzava ima 2 akcize na gas za grejanje a kao ekološko gorivo. Zato sad prelazim na drva pa cemo se pitati sto nam je Srbija ogoljena nacisto e to je ljudi moji drzava, strategija, buducnost za decu... Jad i beda od mozgova!
PS. Mozes poštaru da smajis platu ali ako smanjujes doktorima i hirurzima koji mogu da odu sutra iz Srbije onda vec nesto ne stima debelo!

ovca za shishanje

pre 10 godina

ajde da im udarimo kontru da svi batalimo automobile cim se prolepsa vreme na 3 meseca koliko god mozemo . bicikl na struju je lek dok i to ne pocnemo da registrujemo.

srba

pre 10 godina

Nije toliki problem u ceni TNG koliko u kvalitetu. Najlosiji TNG trosimo u evropi! Rezervoarom u Srbiji predjem 404km, a negde u Grckoj kada sam sipao presli smo 596km.. Eto ti ga sad, a postoje i svedoci!

Vladimir

pre 10 godina

Glasali ste za to a sad gledajte I patite. Hvala gospodinu Vucicu I medjunarodno priznatom ekspertu Lazaru Krsticu na pljackama sirotinje.
(Lav, 24. april 2014 14:25)

Dragi moj prijatelju.Vlast po definiciji gleda da uzme gde može, a i gde ne može. Bila tvoja ili njihova, svejedno.

Mogue je i danas ziveti kao u 15 veku !

pre 10 godina

@Nisu kola samo gorivo
"Ko se vozi za 2000-5000 dianra mesečno,nije trebao ni da kupuje auto, jevtinije mu je ići taksijem."

Kome je dovoljno seksa 1X nedeljno taj ne treba da se zeni, Plavi most je jeftinije resenje.

Tadija

pre 10 godina

Vozim na plin, i na benzin kad se može, i tako već više od 10 god...
Činjenica je da je ugradnja TNG uređaja u vozilo nekada bila daleko isplativija, i da se vremenom razlika/ušteda smanjuje.
2006/2007 godine plin je bio 21-25 din, samo da vas potsetim, takođe setite se cene bezolovnog benzina od 70-ak dinara pre prvog od niza rebalansa budžeta D. Dragutinović.
Sve države akcize na gorivo, alkoholna pića, kafu i cigarete vide kao sjajan izvor prihoda, ono što Srbiju izdvaja od ostalih zemalja, je što vam Srbija ne daje nikakve mogućnosti da potreban novac zaradite.
Za početak se organizujte sa komšijama, kolegama, da zajedno putujete na posao ako je moguće, podelite troškove, u špicu u Beogradu u svakom trećem vozilu samo vozač!?
Automobil je sve veći luksuz u Srbiji, ali kada vidite cene autobuskih karata, brzo shvatite da je auto za dvoje isplativ samo tako.

CNGgirl

pre 10 godina

Dal je moguce da u gradu Beogradu u 2014 godini niko nije cuo za CNG metan??? Pa gde vi zivite??? Raspitajte se malo o metanu a kad budete culi da jedan punto 1.2 trosi 3 - 4 kg metana (1kg je 98din) shvaticete da mlatite praznu slamu i instalirate pogresne uredjaje u vase automobile.

Slobodan

pre 10 godina

Tih 36% "zahvatanja" drzave je cista laz, jer litra TNG-a kosta 15 din, vise nego duplo jeftinije od litre bezolovnog bezina (38 dinara). ovo su naravno cene pre nego sto drzavni lopovi pocnu da nas kradu sa akcizama, a zatim sa porezom od 20% na gorivo+akcizu (koju su nam takodje oni ukrali). Sami izracunajte koji je to procenat i kolika je to kradja naroda po litri!!!

Ado

pre 10 godina

strašno. sad se ne isplati ugraditi plin. kad pogledaš cene boljih uređaja plus atesti preskupo izadje. bolje voziti na dizel neki ekonomicni npr neki do 5-6 litara što troši. sve zemlje subvencioniraju kupce tng vozila dajući im posebne privilegije za parking i jeftinije takse samo kod nas te zaduzuju još više. sve bre naopako.

Nemanja Simic

pre 10 godina

Ne znam kako se to ne isplati?
Vozim punta 1.2 16v. Ugradio sam plin pre dva meseca.
Ukratko samo, pre ugradnje sam za 1000 dinara po Beogradu, znaci bez otvorenog puta prelazio max 90 km. Sada sa plinom, za istu cifru, izmedju 120 i 130 kilometara.
Znaci, po trenutnoj ceni plina od 88.9, ja sa mojom mesecnom kilometrazom stedim izmedju 2500 i 3000 dinara. Ovim tempom, isplacujem ugradjeni uredjaj za najvise 1.5 godinu.
Ali nije sve u "isplati" uredjaja i njegove cene, nego ima nesto i u tome da kad odem i sipam za crvenu, ja predjem 30-40 kilometara vise nego na benzin.
Ovo pricam iskljucivo o voznju po Beogradu.

Dodao bih samo ovo.. Puna toroidna boca, 3300 dinara. Put do Zlatibora i nazad, i jos sam imao plina za 110 kilometara po Beogradu.

Toliko.

Aleksandar

pre 10 godina

-Šta je bolje TNG ili dizel 1.3 ?
(justin, 24. april 2014 11:13)

Za toliko malu kilometražu - mali benzinac, 1.2 ili manji. Uštede koje bi se imale sa TNG-om ne bi isplatile investiciju u uređaj, atest itd. za vreme realne upotrebljivosti takvog augomobila, a uštede koje bi se ostvarile po osnovu nešto niže potrošnje dizela bi pojelo daleko skuplje održavanje.

Ako se uzme u obzir da u Srbiji vozila prelaze u proseku do 12.000 km godišnje i da u proseku imaju 1.4 motore - za ogromnu većinu vlasnika ni TNG ni dizel nisu ekonomski opravdane odluke, bar ne danas sa postojećim cenama. Pitanje je da li su ikada i bile...

Opel

pre 10 godina

Jao boze!! Ko god da je pisao ovaj članak nema veze s vezon. Plin ce uvek biti isplativiji u odnosu na benzin!!! MOZE DA PRICA KO STA HOCE!! TNG SE ISPLATI!!! Samo oni koji ne vole TNG mogu da pljuju po njemu! Hvala

smuki

pre 10 godina

@mile

Ja cu opet reci da je nemoguce :). Ne zato sto takva akcija ne bi imala uspeha, naprotiv, vec sto je veca sansa da zaba progovori srpski, nego da se Srbi okupe oko nekog zajednickog cilja, u njihovu korist. Da si rekao da se organizuje neki skup 'da komsiji crkne zdrava krava' e to bi vec bilo 100% izvodljivo.

Lav

pre 10 godina

Glasali ste za to a sad gledajte I patite. Hvala gospodinu Vucicu I medjunarodno priznatom ekspertu Lazaru Krsticu na pljackama sirotinje.

vojvodino jedina

pre 10 godina

Euro gas sa pumpe Eiropetrol je najgori !!!
Provereno vise puta.
Ni moj drugar koji radi na toj pumpi ne kupuje.
Znaci gde vidite lava sa krilima znaci da il si lud ili pijes Red bull!!!

Profesionalac SFRJ

pre 10 godina

Pad cene gasa u Republici Srpskoj za 0,20 KM tj. 12 dinara po litri je zbog prelaska sa zimskog na letnji mix (propan-butan). Na kojoj to geografskoj širini i u kojoj to klimatskoj zoni se nalazi Srbija, pitanja su sad?! Odgovori verovatno glase: "Tajkunsko-političarska širina" i "ZONA SUMRAKA"!!!

peđa Lu

pre 10 godina

Prvi auto koji sam kupio a imao je fabrički ugrađeni tng uređaj bio je pasat karavan 1,8.
ako se dobro sećam to je bilo 2000-te godine.
cena tng-a je bila 17,00 din/lit.
Tada sam odlazio iz Lučana do Beograda i natrag za 570,00 dinara... (ukupno cca 350 km)
E..., to su bila vremena...

smesko

pre 10 godina

A da vas pitam: sto se bunite?! Pa resenje je u vasim rukama. Stegnite zube i prekinite da kupujete TNG na jedno 3 nedelje minimum. Pa da vidite kako cena moze da ide na dole. Ovako, samo se nesto bunite, a imate resenje na izvol'te! Ili primenite resenje, ili prekinite da kukate i placajte koliku god cenu vam stavili...

Vlajko

pre 10 godina

To je sramota. Svuda u svetu auto gas kao ekološko gorivo je oslobođeno državnih nameta, a vlasnici automobila koji ugrađuju u svoja vozila taj sistem su subvencionisani od strane države. Samo kod nas gledaju da te oderu od ugradnje, preko atesta do cene na pumpama. Prvi je kao ministar finansija Mirko Cvetković uveo akcizu na auto gas, do tada nije postojala, a posle su svi ostali samo dizali namet. Sramota. Uskoro će da uvedu taksu na vazduh.

Nisu kola samo gorivo

pre 10 godina

@(Bole,
prvo računica ti je loše najprostija terija uzmimo da auto troši 10 L benzina na 100 km. Teorije nema da taj auto pređe 100 km sa 10 l gasa.
Drugo onaj ko prelezi velike kilometraže mesečno može da pravi kalkulaciju. Ipak mislim da prosečan građanin sipa od 2000 do 5000 dinara mesečno.
(kvrga, 24. april 2014 10:49)
Ko se vozi za 2000-5000 dianra mesečno,nije trebao ni da kupuje auto, jevtinije mu je ići taksijem.

cacanin

pre 10 godina

Na plin se kuva, na dizel se ore, na benzin se vozi! "Vazda" bilo i bice...
(MarkoBg, 24. april 2014 12:19)

Na plin se kuva, na naftu se greje a na benzin vozi :)

No, ulazna cena TNG-a je 26 dinara po litru pa vi vidite koliko drzava haraci narod. Gori su od Osmanlija.

ferdinand82

pre 10 godina

Kako moze da se ne isplati? Skoro duplo sipam gasa u odnosu na benzin, a potrosnja mi veca za 10ak procenata? Ko je ovo racunao, nema pojma.

Profesionalac SFRJ

pre 10 godina

Od ponedeljka 08.04.2014. u Bijeljini (Republika Srpska), je TNG pojeftinio za 0,20 KM i sada košta 0,89 KM tj. 53 dinara za 1 litar (0,55 kg) na pumpama NIS-a!!!

shone

pre 10 godina

recite kako nije usteda kada konkretno golf 4 1.6 105 ks trosi benzina gradske voznjw 11-12l,a plina 9,7????pritom benzin kosta 151,a plin 86,7???
(jovan, 24. april 2014 09:26)

Ni meni nije jasan naslov. Moja corsa trosi isto plina i benzina . Kako moze da se ne isplati? Negativne komentare mogu da daju samo oni koji ne voze auto na TNG. U NS cena mu je 80din, a u BGu oko 90. Tako da moze da bude jeftiniji. Neko je napisao da je u Makedoniji gas bolji - isto sam to doziveo. Napunio sam rezervoar cim sam izasao iz Grcke i stigao sam do BGa, sa rezerovarom od 34L. A ocekivao sam da ce mi stati auto negde oko Jagodine. Pa vi racunajte da li se isplati.

cacanin

pre 10 godina

Meni nije jasno ovo kukanje a ni naslov. Cena TNG je uvek bila oko polovine cene benzina a skoro da je tako i sad. I naravno da je isplativo i danas ugraditi plin. Bio bi interesantniji naslov o tome kako je voziti na dizel postalo neisplativo. I u potpunosti se slazem da nas drzava dere, na sta god vozili.
(Zilijen, 24. april 2014 11:55)

Mora da ste mnogo mladi... cena auto gasa je do pre neku godinu ( prethodnih 30 godina) bila minimalno 2.5 puta pa cak i 3x niza od cene benzina a sad nije ni 2x.

namcor

pre 10 godina

Ja kao papagaj: Svaka drzava na svetu(a ne samo nasa) zna od koga zivi: Od vozaca, pijanica, kockara i pusaca. Iz njihovih "poroka" svaka drzava zahvata koliko joj se prohte i koliko joj treba. Sramota je, samo, sto svi mi (svi iz gornjih kategorija) finansiramo drzavni vozni park od 50-ak hiljada vozila (nisu tu samo vozila, vec i vozaci, odrzavanje itd..). I to u vreme kada tvrde da treba zategnuti kais i stedeti. Za poredjenje: Jedna Svedska ima dvadesetak, a Nemacka oko 1000 vozila u vlasnistvu drzave! Ali, ima se - moze se!!! Nismo mi krivi Svedjanima i Nemcima sto nemaju....

risus sardonicus

pre 10 godina

plin je za upaljace. :D
salim se, otprilike sam predvideo ovo, posto je benzin skakao do 170 dinara ako se secate, pa nisam ni ubacivao plin... inace vozim stojadinku, trosi mi oko 8 u gradu, najnize sto sam uspeo da spustim je na 7.5. jedan komsija je stavljao karburator od 45-ice, ali onda vec i gubi auto na snazi dosta pa je upitno koliko se isplati, jer moras vise 'stiskati gas' da bi dobio isti ucinak masine...

Mladen

pre 10 godina

Za to vreme elektricni pogon kod nas nije opcija jer 'ima snagu , nema kubikazu , kako da ga zavedem' . Imamo ogromne potencijale reka , vetrenjaci , solarnih ploca i gejzira , struja bi mogla da.nam bude skoro dzabe , a sve izvozimo . Kanal Morava-Vardar bi stvorio ogromne akumulacije . A porez bi mogli da naplacuju po masi vozila i godisnjoj kilometrazi (jer to zapravo haba puteve) . Resen problem .

muamua

pre 10 godina

neko navodi uporedjuje dizel sa plinom i nabraja delove za dizelasa...e ovako posto godisnje prelazim oko 90000 km mogu da ti kazem da u firmi imamo jednu korsu iz 2009god mislim da ima 300000km nijedan dan u servisu osim redovnog i sudara 1.3cdti...vozio sam kia proceed 60 000km nijedan problem 1.6crdi...uzeo remo megan 1.6 benz plin posle godinu dana mu je crkao motor kompletno zamenjen ali u delovima,na 30000km zamenjen katalizator menjach itd...na 100000 kompletan plinsski sistem ,a auto je 2011 god sada ima 199000km...kao sto napisah sa 2600km predjem 260km

србин ло

pre 10 godina

Није баш тако јер ми у Лозници возимо на гас који сипамо на само пар километара у Р.Српској а сад је тамо непуних 54 динара или 0.90 км!

Tng baj baj

pre 10 godina

Nekad je bilo isplativo- a sad nikako , ni u ludilu !
1. Skuplji gas
2. Losiji kvalitet - veca potrosnja
3. Skupo odrzavanje -Atest
4. Malo malo pa menjamo instalacije,pa zastarela boca , pa ventili , pa isparivac nije u skladu sa propisima!
5. Cak sam i saobracajnu menjao zbog tezine vozila sa Tng !

Tng se vise neisplati ! Cak ce svi izbegavati da kupuju polovnjake sa plinom !

Nikola

pre 10 godina

@ckoZlo, tacna je tvoja racunica za auto od 2.0, ali vecina vozaca u Srbiji vozi do 1,5, a takodje prelazis 25000, a vecina u Srbiji prelazi oko 12000 i trece, u BG-u je plin 86,9 do 89,9 a u NS-u je kako ti kazes 82. Na pumpama koje su mi usput je 89,9, a ako odem da sipam jeftinije, potrosim razliku dok odem. Auto od 1.4 mi je trosio 9 plina i malo benz. a ovaj sad od 1.33 trosi 6,8 benzina. Kazem, razlika mi je 100 eur. Naravno, to je onima koji se nisu opekli o plin velika razlika, ali meni je jedan motor eksplodirao zbog lose ugradjenog plina i pojeo mi svu ustedu za prethodnih 7-8 godina voznje. Na benzin auto ide bolje i bez trzanja, nije zauzet gepek i ne razmisljam o ventilima i problemima koje sam imao. Znam, pametni ce reci sto nisam razmisljao kod koga ugradjujem plin. E pa i to je jedan od rizika.

Tja...

pre 10 godina

Ugradio plin u matoru "mečku" još 2010. godine. Zbog lude potrošnje od preko 17 litara, isplatio sam plin za manje od godinu dana (plina potroši samo desetak posto više). Od tada se vozim upola cene, čak i kada uračunam redovna sipanja bezolovnog (na nešto mora da se pali i vozi dok ne prebaci na plin). Ugradnja je bila 850 evra - do sada sam je isplatio nekoliko puta. Nikakva održavanja, nema štucanja, nema cimanja, tank ubačen u prostor rezervnog točka (ko je lud da menja gumu sa felnom od 18 cola na sred autoputa, nego set za krpljenje i do prvog vulkanizera), imam ceo gepek... Kad sam ugradio plin, bio je oko 50 dinara, odnosno oko pola evra. Danas je skoro 0,80 i opet se isplati. Što se tiče cene - prosto ne vredi - sve što mi pokrademo kao narod, država nam otme nazad kroz cene onoga što moramo da platimo, kroz poreze, stanarine, članarine, putarine... Čim prestanemo da drpamo i time sami sebi smanjujemo budžet, možda i država reaguje drugačije. Ovako, pogledajte samo komentare u vezi krađe struje - gomila mirno kaže da krade danas i da će krasti i ubuduće, a sa druge strane očekuje da EPS ili EDB sede skrštenih ruku. Da je do nas, odavno bi bandere popadale, pumpe presušile, i još gore - bolnice i škole bile zatarabljene i zatravljene... Jadan smo narod, sa malo morala i mozga, i bez razmišljanja o budućnosti naše dece. Svaki povod nam je dobar za krađu, opravdanje nalazimo za svaki lopovluk, a očekujemo poštenje od drugih. To tako neće moći - reciprocitet, brale...

Opet

pre 10 godina

Svako malo pa neki novi nacin da se od ljudi opet uzme koja para. Na plin uglavnom voze taksisti, i ljudi koji nemaju para za audi a8, nego obicni gradjani. Skoro nas popljackase sa novim pravilnikom za atest. Vazio atest 10 godina, al im zatrebale pare, pa je ipak bolje na 5. Pljacka, pljacka pljacka.

sone

pre 10 godina

naj cistije sirokodostupno gorivo se opstruira,a zagadjujuci,opasni po zdravlje dizel stimulise narocito dozvolom uvoza smeca sa turbinom,plivajucim,diznama,karavan izvedbama koje su presleoko pola miliona.
glupost vlasti nema kraja,osim ako rade za tudje interes,to ok.

caki

pre 10 godina

@shonex, slažem se, onaj ko prelazi godišnje više od 30.000 km ima razlog da koristi TNG kao pogonsko gorivo. Uz sve redovne servise, naravno ispravno vozilo i ljudski ugrađen sekvent itekako se isplati. A da je država lopovska to svi znamo i tu nema, niti će u skoro vreme biti nešto novo. Na mojih 40.000 km (najvećim delom otvoren put), godišnja potrošnja plina je 3.400 lit, naravno treba dodati bar još 100 lit benzina, četiri mala servisa (svaki 50 eura) u odnosu na varijantu da se koristi samo benzin godišnja razlika je oko 1.000 eura u korist TNG. Ostaje i za registraciju i veliki servis. Meni se isplati. Pozdrav...

Slobodan Djakovic

pre 10 godina

Drzava sama sece granu na kojoj sedi - sve to je plod panike javnog sektora koji ne zna na koji nacin da finansira sopstvenu masineriju i da stvari teku po starom. Cenu placaju gradjani, samo sto postoji tacka do koje je sve to odrzivo i mi smo vec presli tu tacku. Racun drzave je sve prazniji i bankrot kuca na vratima samo se politka pravi da ne cuje... Stvari ce se zaustaviti i mi cemo svi upasti u novi vihor socijalnih nemira i problema za jedan duzi period.

Zilijen

pre 10 godina

Meni nije jasno ovo kukanje a ni naslov. Cena TNG je uvek bila oko polovine cene benzina a skoro da je tako i sad. I naravno da je isplativo i danas ugraditi plin. Bio bi interesantniji naslov o tome kako je voziti na dizel postalo neisplativo. I u potpunosti se slazem da nas drzava dere, na sta god vozili.

Koko

pre 10 godina

Niko ne spominje potencijalne ogromne troskove dizela (plivajuci zamajac, turbina..) koji ce automatski ponistiti svu ustedu na gorivu i u racunici pokazati dizel kao ubedljivo najskuplje resenje, sto se ljudima cesto desava, jer su dizeli koje kupujemo kao polovnjake presli par stotina hiljada i zreli su za ove boljke.
Kod TNG-a toga nema.
Polovan auto = benzin ili tng
Nov auto= dizel
To je preporuka za sve koji skrpe lovu taman kol'ko treba i nemaju trecinu vrednosti auta u dzepu za potencijalne skupe kvarove.

ckoZlo

pre 10 godina

Vozim automobil već dve godine na benzin/TNG (2.0l, 160ks); potrošnja u gradu je 11l/100km TNG-a, opdnosno 9,5l/100km benzina; potrošnja na otvorenom je 7l TNG-a, odnosno 6l benzina. Prosečna cena TNG-a u Novom Sadu (i okolini) je 78-82RSD/l; prosečna cena benzina (95-ica) je 155RSD/l.

Moja računica je sledeća:
- prosečni troškovi goriva po 1km su: TNG (8*/100=6,4RSD), a benzina (7*155/100=10,85RSD)
- na prosečnih 25.000km godišnje koliko ja pređem, to iznosi 160.000RSD za TNG i 271.250RSD za benzin. Razlika na godišnjem nivou je 111.250RSD, umanjena za dodatne "TNG" troškove (grubo) 10.000 iznosi oko 100.000RSD. Ugradnja uređaja me je koštala oko 115.000RSD. Na periodu od 5 godina, ukupna ušteda bi bila oko 385.000RSD.

Sve ovo je izvedeno na osnovu trenutnog stanja - tržište je takvo da zimi cena TNG-a ide i do 60% cene benzina (95-ice!!!), a leti se spušta i do 40%.

Ja ću nastaviti da vozim na TNG dokle god imam računicu!

zoran

pre 10 godina

Saće Gospodin Vučić svemogući, svima da podeli po jedan leteći ćilim, onaj arapski iz 1001 noći pa ima fraj ne da se vozimo, nego da letimo preko neba...

Glasali ste, trpite!

gago

pre 10 godina

Sad ce PPV to srediti sa Arapima.Beograd na vodi i na nafti.Ima on jos obecanja u rukavu.Sve nam ide lepse i bolje i tako PPV najavi bolju godinu 2016 bez tv pretplate,sa Beogradom na vodi i Toni Blerom kao predsednikom te Engleske provincije zvana Srbistan

otac makarije

pre 10 godina

ja sam mator pa se secam da je ovo isto bilo i sedamdesetih. isto je plin bio dzabe i svi smo ga ugradjivali. vozali smo se jedno vreme, a onda su mu digli cenu da se skoro izjednacio sa benzinom i mi smo povadili uredjaje. razlika je jedino sto nas u ono vreme niko nije jurio za ateste i reateste, pa nije bila velika steta. ocekujem, dakle, da ce cena gasa jos rasti, jer se kod nas lose stvari uvek ponavljaju.

Sasha

pre 10 godina

Nije mi jasno uporedjivanje cene tng u razmaku od cetri godine? Koja je cena hleba, jaja i drugo bila pre cetri godine i sad? Odgovorite sami sebi i ne gubite vreme. Drzava UVEK pobedjuje i bez promene nema veze ko je na vlasti narod uvek trpi

bane

pre 10 godina

@ccc

Da, država se ubila od stimulacije gasa - trošak registracije je manji čitavih 100 dinara zbog korišćenja ekološkog goriva.

Outsider

pre 10 godina

A koliko je stotina hiljada tona (BOLJEG) goriva i TNGa natoceno u okolnim zemljama umesto u Srbiji? jeste li izracunali i to, braco iz Vlade?
I koliko je tu izgubljeno akciza? Ali nema veze, drzte se vi svoje politike, treba akcize jos da idu gore, pa da svane jos malo - ali Bosni, Madjarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj...

saki

pre 10 godina

Ugradio sekvent plin za 390e pre dve godine,platio atest jos oko 50e i za to vreme nisam imao ni najmanjih problema sa funkcionisanjem auta i insta
lacije..motor je 1.6 16v i potrosnja je u rasponu od 8.5(otvoren put) do 11.5(grad)..na pumpi u ns gde tocim,trenutna cena tng-a je 79.9din..po mojoj racunici se itekako isplati..pozdrav

Zoks

pre 10 godina

Za istu voznju, auto mora da trosi vise litara plina nego litara benzina zato sto je litar plina laksi od litra benzina (ima manje mase/molekula, pa stoga i manje energije).
Na slican nacin auto trosi manje dizela nego benzina, zato sto je dizel tezi od benzina (a dizel i nesto bolje sagoreva samopaljenjem).

turbo diesel

pre 10 godina

@bole
Mislim da ti je racunica pogresna. Ne vozim na tng, ali mislim da nije ista potrosnja tng i beznina. Sa 90l gasa ces preci manje kilometara nego sa 90l benzina. Moras i to uzeti u obzir...

srbo

pre 10 godina

Letos sam vozio na TNG u Grčkoj, cena 79c, benzin oko 1,80e. Očigledno je da je kod nas odnos mnogo nepovoljniji. Država se ponaša kao zmija koja sama sebi jede rep, tačnije jede svoje meso. Visoka cena goriva smanjuje protok ljudi kao i promet, na kraju ne samo da anulira prihod od akcize nego smanji dohodak generalno, poveća šverc....Nadam se da ima neko pametan da malo proanalizira situaciju.1

pitanje za ministra finansija?

pre 10 godina

Država se ponaša potpuno neodgovorno tako da "fiskalne" motive očigledno stavlja iznad "očuvanja životne sredine". Mogu da zamislim samo koliko bi zagadjenje u svim većim gradovima bilo povećano kada bi narod ponovo prešao da se vozi samo na benzin.
Ovim bi u svakom slučaju trebao da se pozabavi Vučićev "Wunderkind" ?
Fiskalna zahvatanja na TNG-u su prevršila svaku meru.

justin

pre 10 godina

Pošto ovde ima stručnjaka sa iskustvom ,molio bih za savet
-dnevno do posla I nazad 45km.Svaki drugi dan - 15 u mesecu.
-Šta je bolje TNG ili dizel 1.3 ?

Aleksandar

pre 10 godina

Poskupljuju TNG, zato što smo lopovska država i što poskupljuje sve što ima široku, masovnu porošnju, gde se plaća većinom gotovinom, jer imamo nežajažljivi državni aparat. Neka neko iz vlade od silnih eksperata izađe na TV i objasni fenomen poskupljenja TNG-a koji je NUS PROIZVOD PROIZVODNJE BENZINA. Što znači da celokupna cena TNG-a je DOBIT.

ekonomista

pre 10 godina

Ima tu drugi problem.......kako je moguće da je plin u Beogradu 12!!! dinara skuplji nego, recimo, u Valjevu? Ne radi se o različitim firmama, radi se o cenama na NISu ili Lukoilu.TPA Možda Valjevo leži na prirodnom rezervoaru plina, a ja to ne znam? Dažbine su iste za celu državu, pa je tu, očigledno, u pitanju poslovna politika braće Rusa i njihovih firmi ovde. Cepaj po Beogradu, tu ima para, a ovamo smanji malo, kriza je.......

Aleksandar

pre 10 godina

@(propad-butam, 24. april 2014 09:52)

Okolinu ćemo štititi onda kad počnu na tehničkom pregledu da se proveravaju izduvni gasovi (pre svega ugljen-dioksid, sumpor i razni azotni oksidi) pa da se u odnosu na to plaća cena registracije. Onda će se više isplatiti voziti na gas sve i da mu je cena ista kao benzina. O dizelu i da ne govorim - svi oni 'pametni' što voze na lož ulje sa skinutim katalizatorima bi prilično osetili cenu njihovog trovanja.

I to bi bio samo prvi korak - da država zaista želi da brine o sredini različita goriva bi imala i značajno različita ekološka opterećenja - recimo BMB98 iz Hellenic Petrol-a bi mogao da završi kao jeftinije gorivo od BMB95 iz NIS-a ako se uzme čistoća u obzir, tj. djubre iz NIS-a bi imalo drastično veće državne namete. TNG bi trebalo onda da ima duplo manje opterećenje, a dizel bi trebalo da ima duplo veće...

Ali o kakvoj ekologiji da pričamo u državi gde se i proizvodio i prodavao olovni benzin do pre samo par godina - čitavih par decenija nakon što je dokazano koliki je to trovač - i gde se za hiljadarku prolazi tehnički pregled. Mala je uteha to što se i sami politikanti koji donose državne uredbe i takse, kao i njihove porodice, time truju kao i svi mi ostali. To je jedna od retkih odluka koje politikanti donose a koja utiče i na njih same.

srbin s' m

pre 10 godina

zadnjih 10 god promenio sam 4 auta na tng i 1 dizel. I sad imam tng u autu ali ga više ne koristim. kad sabereš potrebno održavanje plus ovaj novi atest jednostavno se ne isplati. drugar drži multiplu bipower u garaži neregistrovanu jer po novom mora da iščupa rezervoar i da ugradi drugi atestiran od naše države jer bože moj italijani nemaju pojma to fabrički da odrade kao mi.

Dragutin

pre 10 godina

Najbolje je kupovati kao za vreme Sloba naftu i benzin na crno.Nafta se kupuje za oko 110 din kad je prodaju van benzinske pumpe i to je najbolja varijanta.Uz to najbolje bi bilo voziti nekog dizela sa ugradjenim uredjajem za vodonik.Smanjice potrosnju za koji litar i uz kupovinu na crno to je jedini spas.Ko kupuje na 150 u pumpi ima da radi pola meseca i vise samo za gorivo ako ima tu srecu da je zaposlen tjt.

qwertz

pre 10 godina

@Tu si u pravu ali.....zaboravljate jednu stvar!!!
Ne cickavi, ne zaboravljamo. Stvar je više nego jednostavna! Kao narkoman koji se navukao i ne može da živi a da ne uzme, tako i država tj. njen aparat zavisi od novca koji nam da MMF. Stvar je utoliko gora jer nam daju "na kašičicu" a mi se za uzvrat okrećemo i saginjemo na kolena. Plašim se da je ovaj proces metastazirao i da povratka nema. Jednostavno smo se predali jačem ali ne pametnijem od sebe.

Treba bezati iz ove rupetine od drzave sto pre

pre 10 godina

Kada se malo bolje promislim tako i treba za ovaj narod koji prodaje svoj glas za 1000 ili 2000 dinara (18 evra) glas na izborima po clanu porodice unazad 20+godina.

JVC

pre 10 godina

Лоповска власт била и остала.Дефинитивно нема нам помоћи.Увек пуца где је најтање,код сиротиње.

mile

pre 10 godina

A kako bi bilo da mi obicna raja "navucemo" drzavu malo na razmisljanje. Znam, mnogi ce reci nemoguca misija. Ja opet mislim da je moguce. Kako? Recimo ovako: Dolazi leto i lepo vreme i vecina nas bi na posao i do trgovine mogla peske ili biciklom(ko ga ima). Smanjiti maksimalno upotrebu motornih vozila i potrosnju svih motornih goriva. Stranci u tranzitu ionako minimalno ucestvuju u potrosnji jer svi vec znaju za los kvalitet i previsoke cene goriva kod nas pa napune rezervoare pre ulaska u Srbiju i samo protutnje kroz istu. Posle jedno dva meseca mislim da bi se u ministarstvu finansija popalile sve crvene lampice zbog pada prihoda od akciza i PDV-a. Tada bi bilemoguce dve reakcije drzave: logicna, smanjenje nameta zvanog akciza i omogucavanje stranim prevoznicima da refundiraju PDV za gorivo kupljeno u Srbiji i nelogicna, dalje povecanje nameta da bi pokusali da namaknu nekako novac koji nedostaje u drzavnoj blagajni.Logicna bi dovela do povecanja prometa gorivai pojeftinjenja transportnih troskova st bi se prenelo dalje kao zamajac na privredu . Nelogicna bi one sto su do tada stedeli(vecina), navela na razmisljanje da li im uopste vredi da registruju vozila, a one st odo tada nisu stedeli bi navela da stede i manje trose na gorivo.Dakle ne trebaju nikakve blokade puteva i protesti, bar dok se ne vidi kako ce oni koji sebe zovu drzavom reagovati na manje para u budzetu.Dakle,ustedite,pesacite malo vise a moda nam se to i isplati.

Nikola

pre 10 godina

Vozio sam auto na plin i prodao sam ga i kupio nov na benzin. Na plin je kostalo manje oko 1,5 po kilometru, sto je na 12000 godisnje razlika 18000 din. Servis plina oko 2500-3000, atest sa zamenom creva i ostalog oko 2000 din godisnje. Razlika se svela na oko 100 eur godisnje. Plin za nov auto je oko 750 eur zbog garancije, a za polovne oko 450. Znaci nov bi trebalo voziti 7,5 godina, a polovan 5 da bi izaslo na isto. Od moja 3 auta na plin, jednom je bukvalno eksplodirao motor i za malo me osakatio. Da ne pricam o zauzimanju gepeka, odlasku u npr. Austriju gde nema TNG pumpi. Nekad se za neku paru vredelo zrtvovati, danas vise ne.

deda milojko

pre 10 godina

@jovan
Mene bas zanima tvoj automobil koji trosi 11-12l benzina a 9.7l plina po gradu. Da li ti znas da je fabricka potrosnja plina deklarisana na 10-20% vise nego benzina? U najboljem slucaju mozes da dostignes 1:1 (benzin-plin) ali da ti majstor zavrne plin do besvesti i da ti se auto vuce kao prebijen. Imao sam plin, vozio preko 3 godine, na sve nacine pokusavao da dostigne bolju potrosnju ali ne moze. Jednostavno plin i benzi imaju drugaciju energetsku vrednost i ne sagorevaju isto pa samim tim i razlicita potrosnja. Sada vozim dizela sa potrosnjom od 7-8litara po gradu i kada uporedim prethodni auto sa potrosnjom od 12-14 litara plina usteda je nikakva. Na 100km - plin 12l*90d=1080d---dizel 7.5l*150d=1125d racunat prosek, naravno ima dizela koji manje trose i plinskih koji manje trose. Naravno nezaobilazna ugrdanja+atesti...

ccc

pre 10 godina

U normalnim zemljama ljude stimulisu da voze na gas ( manji trosak registracije vozila i sl) a sve zbog toga sto je tng ekolosko gorivo.
Dok je Srbija prica za sebe....
Ukratko radimo ama bas sve kako ne treba...tuga

Zadovoljan

pre 10 godina

Zakon EU koji Srbija mora prihvatiti prije pridruzivanja je da je cijena TNG-a maksimalno 50% cijene benzina, i da je obavezan ekoloski popust prilikom registracije. Zato je kod nas u Bosni ta cijena. Cini mi se da vasi su digli da uzmu pare dok se jos moze.

seljadin

pre 10 godina

ko vozi na plin, zna da bar 10% mora preći na benzin ako ide krace razdaljine i vise, dodajte još kvarove, održavanje uredjaja, redovne servise, ateste itd, i na kraju ispada da je najbolje kupiti dizel koji malo trosi nego pretvarati vozilo na plin, gubiti gepek itd.

Peca

pre 10 godina

Najviše volim ove što hoće da vade gasni uređaj iz kola.Pa valjda je 87 din i dalje manje od 152.Znam da nas deru ali ja ću i dalje da točim gas a vi vadite uređaje.

Gile

pre 10 godina

Zasto ocekivati da ti drzava bude partner, pa jos i srpska? Zasto ocekivati da podstice potrosnju nizim porezima i cenama usluga primereno dubini dzepa?
Srpska drzava nas je navikla da se prema njoj odnosimo kao hajduci prema Turcima. Zavrcemo je, stipkamo i pomalo kraduckamo, kako kaze Velja Ilic, tek da dobijemo vazduha i pomislimo da smo ucarili a onda nas ona "oplete" merama za opste dobro, kao na primer visim cenama i porezima. Bar da se to dobro ikada vidi. Pusta i sve pustija Srbijo.

Mihajlo

pre 10 godina

Plin u Bosni 54din./l,pa da li je to normalno????

Ko zivi blizu granice isplati se sipati u Bosni.Steta pa se ne moze svercovati..komlikovano bi bilo.

cickavi01

pre 10 godina

U normalnim zemljama ljude stimulisu da voze na gas ( manji trosak registracije vozila i sl) a sve zbog toga sto je tng ekolosko gorivo.
Dok je Srbija prica za sebe....
Ukratko radimo ama bas sve kako ne treba...tuga
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ccc, 24. april 2014 10:03)

Tu si u pravu ali.....zaboravljate jednu stvar!!!
Drzava Srbija se izdrzava od akciza i svako njeno smanjivanje dovodi do urusavanja budzeta i eventualnog bankrota.
Putevi bi opusteno mogli da se odrzavaju od putarine ali posto je budzet vazniji tako su nam i putevi u losem stanju...isto vazi i za sve akcize,gorivo,cigarete,pice.
Kad bi svi smanjili potrosnju goriva,cigareta,pica na dva meseca za 50% bila bi nevidjena frka za poloticare to jest budzet....manjak bi bio neverovatan.

shonex

pre 10 godina

...pisete gluposti, niti je plin 90din/l (mozda na autoputu, pa ste uzeli najvecu vrednost), niti se ne isplati voziti na plin u odnosu na beznin. Ja kako sam ugradio plin u svoj bivsi auto (lagunu) sam isplatio uredjaj za 3 meseca (do duse prelazim oko 30.000/godisnje)a ostatak sam stedeo. Sad na novom autu nisam ugradio plin jer kosta 900eur za ugradnju ali sam se i tu presao posto kada sam sracunao razliku u parama koje sam ostavio do sada na benzin vec bih odavno isplatio ugradnju plina, tako da planiram da ga ugradim uskoro. Kao sto su ljudi vec pisali, uvek je odnos plina i benzina kod nas bio skoro 2:1 a potrosnja vam je za 10% visa, i usteda je evidentna. Jedini ljudi koji realno ne ustede nista je oni koji prelaze ispod 10.000km godisnje jer im treba, lupam, 2 godine da samo isplate uredjaj koji su ugradili. Tako da plin je zakon, samo treba voditi racuna gde se sipa jer kod nas uvoze svasta pa je razlika u potrosnji dosta velika od pumpe do pumpe. Pozdrav.

da da

pre 10 godina

Plin jeste poskupeo ali je i instalacija pojeftinila, pa tako umesto 900 evrića za sekvent, sada sa sve atestom iznosi 600 ! Pa se tako sa potrošnjom koju imam i kilometražom koju predjem za godinu dana isplati instalacija za nepunih dve godine ! Čak i kada lopovi budu digli za još 5 din opet će biti isplativo jer će dotle benzin biti najverovatnije 160 ! Uostalom, benzin ćemo umesto na pumpama, ponovo kupovati kod "uvoznika" i eto još jedne nivelacije na dole! :-)

kvrga

pre 10 godina

@(Bole,
prvo računica ti je loše najprostija terija uzmimo da auto troši 10 L benzina na 100 km. Teorije nema da taj auto pređe 100 km sa 10 l gasa.
Drugo onaj ko prelezi velike kilometraže mesečno može da pravi kalkulaciju. Ipak mislim da prosečan građanin sipa od 2000 do 5000 dinara mesečno.

Ja

pre 10 godina

@Bole Nije ti dobra racunica jer je potrosnja plina veca za oko 30% dok kod starijih motora ide i preko 50% vise, tako da u ovim uslovima isplatilo bi ti se tek za nekoliko godina ugradnju, a da ne racunamo atest i razne druge harace

qw

pre 10 godina

Vozio sam auto na plin i prodao sam ga i kupio nov na benzin. Na plin je kostalo manje oko 1,5 po kilometru, sto je na 12000 godisnje razlika 18000 din. Servis plina oko 2500-3000, atest sa zamenom creva i ostalog oko 2000 din godisnje. Razlika se svela na oko 100 eur godisnje. Znaci nov bi trebalo voziti 7,5 godina, a polovan 5 da bi izaslo na isto. Od moja 3 auta na plin, jednom je bukvalno eksplodirao motor i za malo me osakatio. Da ne pricam o zauzimanju gepeka, odlasku u npr. Austriju gde nema TNG pumpi
(Nikola, 24. april 2014 10:01)

Pravilno ugradjen sekvent plin trosi oko 10% vise nego benzina. Ako prelazis 12.000km godisnje recimo da je neka prosecna potrosnja 8L/100km onda na tu kilometrazu se ustedi znacajno vise.
8L benzina x 12.000/100x152din=146.000din
8.8L plina x 12.000/100x85din=90.000din
Tako da razlika na 12.000km godisnje je 55.000din
Ili ti uredjaj nije podesen kako treba ili ti matematika nije jaca strana
Uredjaj je 3 godine u garanciji, a redovan servis na 10.000km je 1000din. Ne menjaju se nikakva creva niti bilo sta drugo. Radi se samo atest koji je 10.000din i vazi 10 godina.
Prostor u gepeku moze da se sacuva montazom u prostor za rezervni tocak, a rezervni tocak moze da se kupi copavac ili set za reparaciju.
Ako kazes da Austrija nema pumpe za TNG (mada imam poznanika koji u Austriji vozi mecku na TNG) onda mozes da vozis na benzin, zar ne? Koliko godisnje predjes kilometara u nekoj drzavi u kojoj nema TNGa? Ja 0km, a odem povremeno preko.

Sting Ray

pre 10 godina

@Bole, 24. april 2014 10:07
Ako sipate 90-120 litara mesečno TNG-a, onda je ekvivalent u benzinu izmedju 72 i 96 litara mesečno, jer je potrošnja plina 20% veća u odnosu na deklarisanu potrošnju benzina kod kola. Ako auto troši 10L benzina na 100Km, onda je to ekvivalentno potrošnji od 12L TNG-a na 100Km.
Inače, obožavam Srbe koji misle da se ugradnjom plina u svoj auto z.....li celu zemaljsku kuglu i poznati deo vaseljene.
Kada se ukalkulišu troškovi godišnjeg redovnog održavanja gasne instalacije (koji nisu baš jeftini), i kada se dodaju troškovi silnih potvrda za registraciju automobila i atesta instalacije, ušteda postoji na nivou automobila koji prelazi godišnje 20.000Km i više, na nivou četiri godine da bi se vratile uložene pare.
Ali, izgleda da nema para na svetu koje bi Srbima razbile iluziju da se u svojim 20. godina starim automobilima voze mufte na TNG, i da su "ispali" pametniji od Nemca koji vozi svoj auto star dve godine na benzin.
S tim da ovo nije onaj vic o Srbinu, Nemcu i Amerikancu...Mi ŽIVIMO u vicu!

Bole

pre 10 godina

A imam jedno pitanje o isplativnosti:
Ja sipam mesecno 90-120 litara TNG (88 RSD) - 7920-10560 RSD
Da sipam isto toliko benzina (150 RSD) - 13500-18000 RSD
Znaci mesecna usteda mi je - 5580-7440 RSD (prosecna vrednost 6510 RSD=56 EVRA).
Ako je aparat za gas sa ugradnjom oko 400 EVRA da bi zaista osetio ustetu treba ti 8 meseci. Nakon toga si isplatio aparat i trosis TNG (potrosnja goriva je zanemariva).
Ajde vi meni objasnite kako to nije isplativo? Realno TNG je zakon ako vec neko nema za novu generaciju dizelasa. Benzin je nenormalno skup za nasu zemlju. Nismo mi Luksemburg pa da nam je socijalan pomoc 1500 EVRA. Nama je prosecna plata je 400 EVRA

sima

pre 10 godina

Generalno, cene tng teze ka 90 dinara. Mada, video sam da ima i po 76,9 dinara recimo u Valjevu. Cinjenica je da su demokrate uz pomoc LDP uvele akcizu za tog, u junu ili julu mesecu pre par godina. Tada sam pisao g. Cedomiru Jovanovicu da tada udara na dzep siromasnijih gradjana Srbije. I pitao se zasto je jos uvek akciza za evro dizel dosta niza u odnosu na benzin. Jer evro dizel koristi bogatiji deo gradjana. Znamo da su automobili sa dizel motorima znacajno skuplji od uporedivih sa benzinskim. Slicno je i sa oporezivanjem prihoda. Kako su prihodi veci, to su poreske stope manje. Zanimljivo. Sadasnja vlast je samo nastavila istu praksu zastite najbogatijih grupa u Srbiji... Raspodela je i dalje duboko nepravedna, i to se konstantno ne menja...

zadovoljan

pre 10 godina

zasto svi pričate da je je TNG poskupeo kao da benzin i dizel nisu? uvek je plin bio skoro duplo jeftiniji od benzina i tako je i sad. pre 10godina plin je bio 25din a benzin 50din. ne vidim neku razliku ni sad. a vi koji pričate da ćete izvaditi plin jer se ne isplati siguran sam da nećete. vozite bar mesec dana na benzin pa cete videti razliku! u bosni jesu goriva jeftinija nego u srbiji, ali SVA goriva za nekih 20-30din, sto znaci da nije plin 3 puta jeftinij od benzina vec je odnos isti kao u srbiji

Radovan kv

pre 10 godina

U Belgiji je oficijalna cena tng-a trenutno 0.591 eura za litar a može da se nadje i za 0.46 eura po litru pošto ovde cene puno variraju na pumpama.Oficijalna cena dizela je 1.45 eura za litar a može se takodje naći i za 1.26 eura.
Koga bre naftadzije iz Srbije ovde zavrću?
Pa zar su plate u Srbiji jače bego u Belgiji?
Budi se Srbine pusti,vreme ti je.

bosanac

pre 10 godina

Sreca da živim u Loznici. Cena TNG-a u bosni je 0,90 marke tj. 53 dinara.
A inače i benzin i nafta su jeftiniji 20-30 dinara a kvalitet ne uporediv.

radnik

pre 10 godina

strahujem da je ovo tek pocetak ..... a nadam se da nisam u pravu .... a mozda i na nadu uvedu namet pa da prestanemo i da se nadamo jer ce i ona biti preskupa...

mikin

pre 10 godina

Ovo je jos jedan prilog tezi da narod u Srbiji ne voli drzavu, nikad je nije ni voleo niti ce je ikada voleti. Na zalost, to je istina. Od kad postoji, drzava se prema vlastitom narodu ponasala suprotno interesima naroda zbog koga postoji. Gde god se ukaze prilika da oguli svoj vlastiti narod, drzava ne propusti priliku da je iskoristi. Ovako se nije ponasao ni serif iz Notingema u vreme Robina Huda. Kako inace objasniti teznju drzave da izjednaci cene TNG-a i benzina (da ne bude zabune, ne smanjuje cenu benzina vec uporno dize cenu TNG-a). Ako uzmemo da je energetska vrednost TNG-a manja od benzina za 10-15% onda je cenovna razlika jos manja. Nema veze sto vozila na TNG neuporedivo manje zagadjuju okolinu od svakog drugog energenta, to drzavi nije vazno. Cena TNG po litru, plus cena ugradnje, plus atesti plus menjanje instalacije na 5 godina cini da je drzava postigla svoj cilj: onemoguciti svaki vid sopstvenog prevoza po nekoj pristojnoj ceni. Na zalost, ovo je samo jedan od mnogobrojnih lihvarskih odnosa drzave prema vlastitoj populaciji. I to jeste nasa najveca tragedija ...

goran

pre 10 godina

sećam se dok sam još bio u SRB i imao kola (2011), kako smo sipali TNG za pare koje nam se nađu u džepu i bilo je dosta da se bar ode do grada , vrati i da pretekne svaki put - 1L =50rsd. Nisam imao pojma danas je skoro duplo skuplji, to je samo dokaz da je sve veći i veći haos u javnim finansijama i da se uzima sve više tamo gde ne treba jer se sve ostalo puklo (čitaj privreda)

Bole

pre 10 godina

Akcize je povecao i mladjani finansijski mag koji nista drugo nije znao osim da poveca TNG, predlog za PDV i solidarni porez. Smanjite akcize na sve derivate pa ce sve biti isplativo. Realno nam je drzava suplja i jadna i nema odakle da namakne pare. Da smo mi, kao sto nismo, normalni potrosaci i da 5 dana ne kupujemo benzin/gas/naftu u znak protesta da vidis kako bi svi reagovali. Ovako, dok je OVACA bice i šišanja!
Srbi su uvek bili u fazonu: Svi junaci nikom ponikoše!

Porez na imovinu povecan 500% od 2007. do 2011. !

pre 10 godina

"Tečni naftni gas sada je prosečno skuplji za oko 25 dinara za litar nego pre četiri godine"

Pa sta, minimalno povecanje, 25 dinara za 4 godine ! Skoro u skladu sa inflacijom. Da je moj porez na imovinu u periodu DS-a skocio samo 50% pevao bih.

ivica

pre 10 godina

dolazio mi rodjak iz makedonije i zali se kako je nad gas em skuplji pa mu auto radi ko traktor i trosi 2 puta vise em skuplji.... pa vi vidite...

Nemanja

pre 10 godina

Pre četiri godine,u junu 2010 TNG je koštao 56 dinara. Ne znam koji su stručnjaci i na koji način došli do 25 dinara poskupljenja.

naviaN

pre 10 godina

nikad se nije ni isplatio, cena uredjaja, cena montaze, cena svako malo kod majstora jer stuca, secka, ne prima..... cena vratiti na staro (skoro nemoguce) ...

NČF

pre 10 godina

ne isplati se onima koji će tek ugraditi uređaje. onima koji su ih odavno ugradili uređaj se odavno i otplatio, a nadalje je ušteda i te kakva, uzevši u obzir da je litar tng 86, a bezolovnog/dizela 154 dinara.
ne vidim kojom računicom nije itekako isplativo voziti na tng...

Dijasporac

pre 10 godina

I za ovo povecanje akciza kriv je Tadic, DS i ostali.
Cekam samo komentare simpatizera vladajuce partije koji ce napisati da to tako mora i da Vucko Feketic zna sta radi.

popeye

pre 10 godina

истине ради, још увек је јефтиније, за неких 30%. а плин нам је скупљи за 20динара него у Македонији, која га вероватно исто увози као и ми? држава живи од пљачке грађана...

Penzos

pre 10 godina

"TNG skoro da se više i ne isplati"

Da li nekoga cudi sto me naslov nije iznenadio. Dobio sam novi razrez poreza na imovinu. U Srbiji se nista vise ne isplati. Ni ziveti. Ne lipsi magarce do Beograda na vodi.

goran

pre 10 godina

I dalje se isplati TNG! Za 1000 dindzi ja u kecu ravno predjem oko 180 kilometara na otvorenom i 150 u gradskoj voznji! Za isti novac, na benzin, ne mogu da predjem 120 km, i to na otvorenom putu! Dakle TNG je i dalje isplativ za one koji su uredjaje ugradjivali kad su cene bile dosta nize i tako ih isplatili!

jovan

pre 10 godina

recite kako nije usteda kada konkretno golf 4 1.6 105 ks trosi benzina gradske voznjw 11-12l,a plina 9,7????pritom benzin kosta 151,a plin 86,7???

Steeler

pre 10 godina

Ja sam na internetu nasao informaciju da je TNG pre 4 gosine (sredina aprila 2010.) bio oko 51 dinar. Stvarno, gde su nasli poskupljenje od 25 dinara? Pocetkom 2010. je bio i jeftiniji… vozim polovan dizelas i secam se kako je dizel davno poceo da poskupljuje i na kraju postao skuplji od benzina. Sada je na redu TNG, da slucajno ljudi ne ustede koji dinar… treba nahraniti stranacke parazite sa drzavnim poslovima.

grande_diego

pre 10 godina

na prvoj pumpi kad se predje u Republiku Srpsku tng kosta 0,89 pfeninga ili oko 54 dinara, ljudi koji zive u blizini granice ne sipaju uopste gorivo i tng u nasoj zemlji jer je razlika veca od 30 din za litar. Svercovanje goriva je ponovo akruelno kao 90-ih

Jocagomboca

pre 10 godina

Ne znam gde su naslicenu od 90 dinara, u Beocinu na NIS pumpi je 87,40 a u Novom Sadu na NIS pumpi je 78,90!!!!! Ko je ovde lud? Jos na racunu uBeocinu pise BS NIS Zabalj!!!!?????? Ima i daleko nizih cena od ove, Daki petrol, Luk oil, itd! Rade sta hoce!

Milan Nis

pre 10 godina

Vozim auto i na plin i na benzin i POTPUNO ISTO TROSI,tako da ova racunica bas i nije tacna,jer i kad plin bude 10 din jeftiniji od benzina,opet ce biti isplativije.Price o redovnim servisima me ne zanimaju,to se desava i sa benzicima takodje imate troskove redovnog odrzavanja i uopste nisu manji od odrzavanja TNG uredjaja,bar je kod mene takav slucaj.Drzavi se ne isplati,to je tacno ipak su mnogo manja zahvatanja nego kod dizela i benzina,zato se i plasiraju ovakve vesti,a cena ce za par meseci,bas zbog ponude i traznje sigurno pasti za 10-15 dinara,sto se uvek desava.

Vladica

pre 10 godina

Divno je kada je mnogo bitnije da država ugrabi što može a da se "eko faktor" TNGa svrstava pod "beznačajno". Jeste istina da praktično niko nije ugrađivao TNG da bi manje zagađivao već da bi manje praznio ionako prazan novčanika, ali ako se pogleda ozbiljno, videlo bi se koliko je izduv iz TNG motora različit od izduva benzina ili ne daj bože dizela.
Dovoljno je reći da u većini zemalja se na tehničkom ne proverava izduv vozila sa TNG jer nema šta da očita uređaj... ali to je nebitno, bitno je da država što više para namakne da bi finansirala svoje aparatčike.

Drzavo moja...

pre 10 godina

Austrija, Tirol - najskuplja pokrajina, bezolovni 1,39e, dizel 1,45e, u Grazu sam vidjao cene i oko 1,25e. Sad kad ste uveli ono markiranje goriva i kad je to toliko uspesno i nema vise sverca, smanjite akcizu, pricate o nekim povecanjima prodaje, pa ce te jos i na to da povecavate akcizu? Sve je vama malo! 50 i nesto posto cene goriva je akciza, pa ko je ovde lud?! Realna cena goriva ne bi trebalo da iznosi vise od 100din!

Православ

pre 10 godina

Код нас све иде наопако и били су у праву скептици када смо пре 10 година уграђивали гасне уређаје да нас рођена земља "навлачи" ниском ценом на ТНГ
па кад нас буде било довољно подићиће цену...на жалост скептици у Србији су увек у праву....

Radovan kv

pre 10 godina

U Belgiji je oficijalna cena tng-a trenutno 0.591 eura za litar a može da se nadje i za 0.46 eura po litru pošto ovde cene puno variraju na pumpama.Oficijalna cena dizela je 1.45 eura za litar a može se takodje naći i za 1.26 eura.
Koga bre naftadzije iz Srbije ovde zavrću?
Pa zar su plate u Srbiji jače bego u Belgiji?
Budi se Srbine pusti,vreme ti je.

Dijasporac

pre 10 godina

I za ovo povecanje akciza kriv je Tadic, DS i ostali.
Cekam samo komentare simpatizera vladajuce partije koji ce napisati da to tako mora i da Vucko Feketic zna sta radi.

Православ

pre 10 godina

Код нас све иде наопако и били су у праву скептици када смо пре 10 година уграђивали гасне уређаје да нас рођена земља "навлачи" ниском ценом на ТНГ
па кад нас буде било довољно подићиће цену...на жалост скептици у Србији су увек у праву....

Nemanja

pre 10 godina

Pre četiri godine,u junu 2010 TNG je koštao 56 dinara. Ne znam koji su stručnjaci i na koji način došli do 25 dinara poskupljenja.

Penzos

pre 10 godina

"TNG skoro da se više i ne isplati"

Da li nekoga cudi sto me naslov nije iznenadio. Dobio sam novi razrez poreza na imovinu. U Srbiji se nista vise ne isplati. Ni ziveti. Ne lipsi magarce do Beograda na vodi.

grande_diego

pre 10 godina

na prvoj pumpi kad se predje u Republiku Srpsku tng kosta 0,89 pfeninga ili oko 54 dinara, ljudi koji zive u blizini granice ne sipaju uopste gorivo i tng u nasoj zemlji jer je razlika veca od 30 din za litar. Svercovanje goriva je ponovo akruelno kao 90-ih

Steeler

pre 10 godina

Ja sam na internetu nasao informaciju da je TNG pre 4 gosine (sredina aprila 2010.) bio oko 51 dinar. Stvarno, gde su nasli poskupljenje od 25 dinara? Pocetkom 2010. je bio i jeftiniji… vozim polovan dizelas i secam se kako je dizel davno poceo da poskupljuje i na kraju postao skuplji od benzina. Sada je na redu TNG, da slucajno ljudi ne ustede koji dinar… treba nahraniti stranacke parazite sa drzavnim poslovima.

mikin

pre 10 godina

Ovo je jos jedan prilog tezi da narod u Srbiji ne voli drzavu, nikad je nije ni voleo niti ce je ikada voleti. Na zalost, to je istina. Od kad postoji, drzava se prema vlastitom narodu ponasala suprotno interesima naroda zbog koga postoji. Gde god se ukaze prilika da oguli svoj vlastiti narod, drzava ne propusti priliku da je iskoristi. Ovako se nije ponasao ni serif iz Notingema u vreme Robina Huda. Kako inace objasniti teznju drzave da izjednaci cene TNG-a i benzina (da ne bude zabune, ne smanjuje cenu benzina vec uporno dize cenu TNG-a). Ako uzmemo da je energetska vrednost TNG-a manja od benzina za 10-15% onda je cenovna razlika jos manja. Nema veze sto vozila na TNG neuporedivo manje zagadjuju okolinu od svakog drugog energenta, to drzavi nije vazno. Cena TNG po litru, plus cena ugradnje, plus atesti plus menjanje instalacije na 5 godina cini da je drzava postigla svoj cilj: onemoguciti svaki vid sopstvenog prevoza po nekoj pristojnoj ceni. Na zalost, ovo je samo jedan od mnogobrojnih lihvarskih odnosa drzave prema vlastitoj populaciji. I to jeste nasa najveca tragedija ...

Drzavo moja...

pre 10 godina

Austrija, Tirol - najskuplja pokrajina, bezolovni 1,39e, dizel 1,45e, u Grazu sam vidjao cene i oko 1,25e. Sad kad ste uveli ono markiranje goriva i kad je to toliko uspesno i nema vise sverca, smanjite akcizu, pricate o nekim povecanjima prodaje, pa ce te jos i na to da povecavate akcizu? Sve je vama malo! 50 i nesto posto cene goriva je akciza, pa ko je ovde lud?! Realna cena goriva ne bi trebalo da iznosi vise od 100din!

bosanac

pre 10 godina

Sreca da živim u Loznici. Cena TNG-a u bosni je 0,90 marke tj. 53 dinara.
A inače i benzin i nafta su jeftiniji 20-30 dinara a kvalitet ne uporediv.

popeye

pre 10 godina

истине ради, још увек је јефтиније, за неких 30%. а плин нам је скупљи за 20динара него у Македонији, која га вероватно исто увози као и ми? држава живи од пљачке грађана...

ccc

pre 10 godina

U normalnim zemljama ljude stimulisu da voze na gas ( manji trosak registracije vozila i sl) a sve zbog toga sto je tng ekolosko gorivo.
Dok je Srbija prica za sebe....
Ukratko radimo ama bas sve kako ne treba...tuga

Vladica

pre 10 godina

Divno je kada je mnogo bitnije da država ugrabi što može a da se "eko faktor" TNGa svrstava pod "beznačajno". Jeste istina da praktično niko nije ugrađivao TNG da bi manje zagađivao već da bi manje praznio ionako prazan novčanika, ali ako se pogleda ozbiljno, videlo bi se koliko je izduv iz TNG motora različit od izduva benzina ili ne daj bože dizela.
Dovoljno je reći da u većini zemalja se na tehničkom ne proverava izduv vozila sa TNG jer nema šta da očita uređaj... ali to je nebitno, bitno je da država što više para namakne da bi finansirala svoje aparatčike.

Bole

pre 10 godina

Akcize je povecao i mladjani finansijski mag koji nista drugo nije znao osim da poveca TNG, predlog za PDV i solidarni porez. Smanjite akcize na sve derivate pa ce sve biti isplativo. Realno nam je drzava suplja i jadna i nema odakle da namakne pare. Da smo mi, kao sto nismo, normalni potrosaci i da 5 dana ne kupujemo benzin/gas/naftu u znak protesta da vidis kako bi svi reagovali. Ovako, dok je OVACA bice i šišanja!
Srbi su uvek bili u fazonu: Svi junaci nikom ponikoše!

cickavi01

pre 10 godina

U normalnim zemljama ljude stimulisu da voze na gas ( manji trosak registracije vozila i sl) a sve zbog toga sto je tng ekolosko gorivo.
Dok je Srbija prica za sebe....
Ukratko radimo ama bas sve kako ne treba...tuga
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ccc, 24. april 2014 10:03)

Tu si u pravu ali.....zaboravljate jednu stvar!!!
Drzava Srbija se izdrzava od akciza i svako njeno smanjivanje dovodi do urusavanja budzeta i eventualnog bankrota.
Putevi bi opusteno mogli da se odrzavaju od putarine ali posto je budzet vazniji tako su nam i putevi u losem stanju...isto vazi i za sve akcize,gorivo,cigarete,pice.
Kad bi svi smanjili potrosnju goriva,cigareta,pica na dva meseca za 50% bila bi nevidjena frka za poloticare to jest budzet....manjak bi bio neverovatan.

goran

pre 10 godina

sećam se dok sam još bio u SRB i imao kola (2011), kako smo sipali TNG za pare koje nam se nađu u džepu i bilo je dosta da se bar ode do grada , vrati i da pretekne svaki put - 1L =50rsd. Nisam imao pojma danas je skoro duplo skuplji, to je samo dokaz da je sve veći i veći haos u javnim finansijama i da se uzima sve više tamo gde ne treba jer se sve ostalo puklo (čitaj privreda)

ivica

pre 10 godina

dolazio mi rodjak iz makedonije i zali se kako je nad gas em skuplji pa mu auto radi ko traktor i trosi 2 puta vise em skuplji.... pa vi vidite...

Mihajlo

pre 10 godina

Plin u Bosni 54din./l,pa da li je to normalno????

Ko zivi blizu granice isplati se sipati u Bosni.Steta pa se ne moze svercovati..komlikovano bi bilo.

Bole

pre 10 godina

A imam jedno pitanje o isplativnosti:
Ja sipam mesecno 90-120 litara TNG (88 RSD) - 7920-10560 RSD
Da sipam isto toliko benzina (150 RSD) - 13500-18000 RSD
Znaci mesecna usteda mi je - 5580-7440 RSD (prosecna vrednost 6510 RSD=56 EVRA).
Ako je aparat za gas sa ugradnjom oko 400 EVRA da bi zaista osetio ustetu treba ti 8 meseci. Nakon toga si isplatio aparat i trosis TNG (potrosnja goriva je zanemariva).
Ajde vi meni objasnite kako to nije isplativo? Realno TNG je zakon ako vec neko nema za novu generaciju dizelasa. Benzin je nenormalno skup za nasu zemlju. Nismo mi Luksemburg pa da nam je socijalan pomoc 1500 EVRA. Nama je prosecna plata je 400 EVRA

deda milojko

pre 10 godina

@jovan
Mene bas zanima tvoj automobil koji trosi 11-12l benzina a 9.7l plina po gradu. Da li ti znas da je fabricka potrosnja plina deklarisana na 10-20% vise nego benzina? U najboljem slucaju mozes da dostignes 1:1 (benzin-plin) ali da ti majstor zavrne plin do besvesti i da ti se auto vuce kao prebijen. Imao sam plin, vozio preko 3 godine, na sve nacine pokusavao da dostigne bolju potrosnju ali ne moze. Jednostavno plin i benzi imaju drugaciju energetsku vrednost i ne sagorevaju isto pa samim tim i razlicita potrosnja. Sada vozim dizela sa potrosnjom od 7-8litara po gradu i kada uporedim prethodni auto sa potrosnjom od 12-14 litara plina usteda je nikakva. Na 100km - plin 12l*90d=1080d---dizel 7.5l*150d=1125d racunat prosek, naravno ima dizela koji manje trose i plinskih koji manje trose. Naravno nezaobilazna ugrdanja+atesti...

Profesionalac SFRJ

pre 10 godina

Od ponedeljka 08.04.2014. u Bijeljini (Republika Srpska), je TNG pojeftinio za 0,20 KM i sada košta 0,89 KM tj. 53 dinara za 1 litar (0,55 kg) na pumpama NIS-a!!!

NČF

pre 10 godina

ne isplati se onima koji će tek ugraditi uređaje. onima koji su ih odavno ugradili uređaj se odavno i otplatio, a nadalje je ušteda i te kakva, uzevši u obzir da je litar tng 86, a bezolovnog/dizela 154 dinara.
ne vidim kojom računicom nije itekako isplativo voziti na tng...

mile

pre 10 godina

A kako bi bilo da mi obicna raja "navucemo" drzavu malo na razmisljanje. Znam, mnogi ce reci nemoguca misija. Ja opet mislim da je moguce. Kako? Recimo ovako: Dolazi leto i lepo vreme i vecina nas bi na posao i do trgovine mogla peske ili biciklom(ko ga ima). Smanjiti maksimalno upotrebu motornih vozila i potrosnju svih motornih goriva. Stranci u tranzitu ionako minimalno ucestvuju u potrosnji jer svi vec znaju za los kvalitet i previsoke cene goriva kod nas pa napune rezervoare pre ulaska u Srbiju i samo protutnje kroz istu. Posle jedno dva meseca mislim da bi se u ministarstvu finansija popalile sve crvene lampice zbog pada prihoda od akciza i PDV-a. Tada bi bilemoguce dve reakcije drzave: logicna, smanjenje nameta zvanog akciza i omogucavanje stranim prevoznicima da refundiraju PDV za gorivo kupljeno u Srbiji i nelogicna, dalje povecanje nameta da bi pokusali da namaknu nekako novac koji nedostaje u drzavnoj blagajni.Logicna bi dovela do povecanja prometa gorivai pojeftinjenja transportnih troskova st bi se prenelo dalje kao zamajac na privredu . Nelogicna bi one sto su do tada stedeli(vecina), navela na razmisljanje da li im uopste vredi da registruju vozila, a one st odo tada nisu stedeli bi navela da stede i manje trose na gorivo.Dakle ne trebaju nikakve blokade puteva i protesti, bar dok se ne vidi kako ce oni koji sebe zovu drzavom reagovati na manje para u budzetu.Dakle,ustedite,pesacite malo vise a moda nam se to i isplati.

cacanin

pre 10 godina

Na plin se kuva, na dizel se ore, na benzin se vozi! "Vazda" bilo i bice...
(MarkoBg, 24. april 2014 12:19)

Na plin se kuva, na naftu se greje a na benzin vozi :)

No, ulazna cena TNG-a je 26 dinara po litru pa vi vidite koliko drzava haraci narod. Gori su od Osmanlija.

Lav

pre 10 godina

Glasali ste za to a sad gledajte I patite. Hvala gospodinu Vucicu I medjunarodno priznatom ekspertu Lazaru Krsticu na pljackama sirotinje.

otac makarije

pre 10 godina

ja sam mator pa se secam da je ovo isto bilo i sedamdesetih. isto je plin bio dzabe i svi smo ga ugradjivali. vozali smo se jedno vreme, a onda su mu digli cenu da se skoro izjednacio sa benzinom i mi smo povadili uredjaje. razlika je jedino sto nas u ono vreme niko nije jurio za ateste i reateste, pa nije bila velika steta. ocekujem, dakle, da ce cena gasa jos rasti, jer se kod nas lose stvari uvek ponavljaju.

Nikola

pre 10 godina

Vozio sam auto na plin i prodao sam ga i kupio nov na benzin. Na plin je kostalo manje oko 1,5 po kilometru, sto je na 12000 godisnje razlika 18000 din. Servis plina oko 2500-3000, atest sa zamenom creva i ostalog oko 2000 din godisnje. Razlika se svela na oko 100 eur godisnje. Plin za nov auto je oko 750 eur zbog garancije, a za polovne oko 450. Znaci nov bi trebalo voziti 7,5 godina, a polovan 5 da bi izaslo na isto. Od moja 3 auta na plin, jednom je bukvalno eksplodirao motor i za malo me osakatio. Da ne pricam o zauzimanju gepeka, odlasku u npr. Austriju gde nema TNG pumpi. Nekad se za neku paru vredelo zrtvovati, danas vise ne.

Outsider

pre 10 godina

A koliko je stotina hiljada tona (BOLJEG) goriva i TNGa natoceno u okolnim zemljama umesto u Srbiji? jeste li izracunali i to, braco iz Vlade?
I koliko je tu izgubljeno akciza? Ali nema veze, drzte se vi svoje politike, treba akcize jos da idu gore, pa da svane jos malo - ali Bosni, Madjarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj...

da da

pre 10 godina

Plin jeste poskupeo ali je i instalacija pojeftinila, pa tako umesto 900 evrića za sekvent, sada sa sve atestom iznosi 600 ! Pa se tako sa potrošnjom koju imam i kilometražom koju predjem za godinu dana isplati instalacija za nepunih dve godine ! Čak i kada lopovi budu digli za još 5 din opet će biti isplativo jer će dotle benzin biti najverovatnije 160 ! Uostalom, benzin ćemo umesto na pumpama, ponovo kupovati kod "uvoznika" i eto još jedne nivelacije na dole! :-)

србин ло

pre 10 godina

Није баш тако јер ми у Лозници возимо на гас који сипамо на само пар километара у Р.Српској а сад је тамо непуних 54 динара или 0.90 км!

Koko

pre 10 godina

Niko ne spominje potencijalne ogromne troskove dizela (plivajuci zamajac, turbina..) koji ce automatski ponistiti svu ustedu na gorivu i u racunici pokazati dizel kao ubedljivo najskuplje resenje, sto se ljudima cesto desava, jer su dizeli koje kupujemo kao polovnjake presli par stotina hiljada i zreli su za ove boljke.
Kod TNG-a toga nema.
Polovan auto = benzin ili tng
Nov auto= dizel
To je preporuka za sve koji skrpe lovu taman kol'ko treba i nemaju trecinu vrednosti auta u dzepu za potencijalne skupe kvarove.

Tja...

pre 10 godina

Ugradio plin u matoru "mečku" još 2010. godine. Zbog lude potrošnje od preko 17 litara, isplatio sam plin za manje od godinu dana (plina potroši samo desetak posto više). Od tada se vozim upola cene, čak i kada uračunam redovna sipanja bezolovnog (na nešto mora da se pali i vozi dok ne prebaci na plin). Ugradnja je bila 850 evra - do sada sam je isplatio nekoliko puta. Nikakva održavanja, nema štucanja, nema cimanja, tank ubačen u prostor rezervnog točka (ko je lud da menja gumu sa felnom od 18 cola na sred autoputa, nego set za krpljenje i do prvog vulkanizera), imam ceo gepek... Kad sam ugradio plin, bio je oko 50 dinara, odnosno oko pola evra. Danas je skoro 0,80 i opet se isplati. Što se tiče cene - prosto ne vredi - sve što mi pokrademo kao narod, država nam otme nazad kroz cene onoga što moramo da platimo, kroz poreze, stanarine, članarine, putarine... Čim prestanemo da drpamo i time sami sebi smanjujemo budžet, možda i država reaguje drugačije. Ovako, pogledajte samo komentare u vezi krađe struje - gomila mirno kaže da krade danas i da će krasti i ubuduće, a sa druge strane očekuje da EPS ili EDB sede skrštenih ruku. Da je do nas, odavno bi bandere popadale, pumpe presušile, i još gore - bolnice i škole bile zatarabljene i zatravljene... Jadan smo narod, sa malo morala i mozga, i bez razmišljanja o budućnosti naše dece. Svaki povod nam je dobar za krađu, opravdanje nalazimo za svaki lopovluk, a očekujemo poštenje od drugih. To tako neće moći - reciprocitet, brale...

Slobodan Djakovic

pre 10 godina

Drzava sama sece granu na kojoj sedi - sve to je plod panike javnog sektora koji ne zna na koji nacin da finansira sopstvenu masineriju i da stvari teku po starom. Cenu placaju gradjani, samo sto postoji tacka do koje je sve to odrzivo i mi smo vec presli tu tacku. Racun drzave je sve prazniji i bankrot kuca na vratima samo se politka pravi da ne cuje... Stvari ce se zaustaviti i mi cemo svi upasti u novi vihor socijalnih nemira i problema za jedan duzi period.

goran

pre 10 godina

I dalje se isplati TNG! Za 1000 dindzi ja u kecu ravno predjem oko 180 kilometara na otvorenom i 150 u gradskoj voznji! Za isti novac, na benzin, ne mogu da predjem 120 km, i to na otvorenom putu! Dakle TNG je i dalje isplativ za one koji su uredjaje ugradjivali kad su cene bile dosta nize i tako ih isplatili!

radnik

pre 10 godina

strahujem da je ovo tek pocetak ..... a nadam se da nisam u pravu .... a mozda i na nadu uvedu namet pa da prestanemo i da se nadamo jer ce i ona biti preskupa...

ekonomista

pre 10 godina

Ima tu drugi problem.......kako je moguće da je plin u Beogradu 12!!! dinara skuplji nego, recimo, u Valjevu? Ne radi se o različitim firmama, radi se o cenama na NISu ili Lukoilu.TPA Možda Valjevo leži na prirodnom rezervoaru plina, a ja to ne znam? Dažbine su iste za celu državu, pa je tu, očigledno, u pitanju poslovna politika braće Rusa i njihovih firmi ovde. Cepaj po Beogradu, tu ima para, a ovamo smanji malo, kriza je.......

Vlajko

pre 10 godina

To je sramota. Svuda u svetu auto gas kao ekološko gorivo je oslobođeno državnih nameta, a vlasnici automobila koji ugrađuju u svoja vozila taj sistem su subvencionisani od strane države. Samo kod nas gledaju da te oderu od ugradnje, preko atesta do cene na pumpama. Prvi je kao ministar finansija Mirko Cvetković uveo akcizu na auto gas, do tada nije postojala, a posle su svi ostali samo dizali namet. Sramota. Uskoro će da uvedu taksu na vazduh.

ckoZlo

pre 10 godina

Vozim automobil već dve godine na benzin/TNG (2.0l, 160ks); potrošnja u gradu je 11l/100km TNG-a, opdnosno 9,5l/100km benzina; potrošnja na otvorenom je 7l TNG-a, odnosno 6l benzina. Prosečna cena TNG-a u Novom Sadu (i okolini) je 78-82RSD/l; prosečna cena benzina (95-ica) je 155RSD/l.

Moja računica je sledeća:
- prosečni troškovi goriva po 1km su: TNG (8*/100=6,4RSD), a benzina (7*155/100=10,85RSD)
- na prosečnih 25.000km godišnje koliko ja pređem, to iznosi 160.000RSD za TNG i 271.250RSD za benzin. Razlika na godišnjem nivou je 111.250RSD, umanjena za dodatne "TNG" troškove (grubo) 10.000 iznosi oko 100.000RSD. Ugradnja uređaja me je koštala oko 115.000RSD. Na periodu od 5 godina, ukupna ušteda bi bila oko 385.000RSD.

Sve ovo je izvedeno na osnovu trenutnog stanja - tržište je takvo da zimi cena TNG-a ide i do 60% cene benzina (95-ice!!!), a leti se spušta i do 40%.

Ja ću nastaviti da vozim na TNG dokle god imam računicu!

Opet

pre 10 godina

Svako malo pa neki novi nacin da se od ljudi opet uzme koja para. Na plin uglavnom voze taksisti, i ljudi koji nemaju para za audi a8, nego obicni gradjani. Skoro nas popljackase sa novim pravilnikom za atest. Vazio atest 10 godina, al im zatrebale pare, pa je ipak bolje na 5. Pljacka, pljacka pljacka.

peđa Lu

pre 10 godina

Prvi auto koji sam kupio a imao je fabrički ugrađeni tng uređaj bio je pasat karavan 1,8.
ako se dobro sećam to je bilo 2000-te godine.
cena tng-a je bila 17,00 din/lit.
Tada sam odlazio iz Lučana do Beograda i natrag za 570,00 dinara... (ukupno cca 350 km)
E..., to su bila vremena...

srbin s' m

pre 10 godina

zadnjih 10 god promenio sam 4 auta na tng i 1 dizel. I sad imam tng u autu ali ga više ne koristim. kad sabereš potrebno održavanje plus ovaj novi atest jednostavno se ne isplati. drugar drži multiplu bipower u garaži neregistrovanu jer po novom mora da iščupa rezervoar i da ugradi drugi atestiran od naše države jer bože moj italijani nemaju pojma to fabrički da odrade kao mi.

sone

pre 10 godina

naj cistije sirokodostupno gorivo se opstruira,a zagadjujuci,opasni po zdravlje dizel stimulise narocito dozvolom uvoza smeca sa turbinom,plivajucim,diznama,karavan izvedbama koje su presleoko pola miliona.
glupost vlasti nema kraja,osim ako rade za tudje interes,to ok.

Tng baj baj

pre 10 godina

Nekad je bilo isplativo- a sad nikako , ni u ludilu !
1. Skuplji gas
2. Losiji kvalitet - veca potrosnja
3. Skupo odrzavanje -Atest
4. Malo malo pa menjamo instalacije,pa zastarela boca , pa ventili , pa isparivac nije u skladu sa propisima!
5. Cak sam i saobracajnu menjao zbog tezine vozila sa Tng !

Tng se vise neisplati ! Cak ce svi izbegavati da kupuju polovnjake sa plinom !

Aleksandar

pre 10 godina

Poskupljuju TNG, zato što smo lopovska država i što poskupljuje sve što ima široku, masovnu porošnju, gde se plaća većinom gotovinom, jer imamo nežajažljivi državni aparat. Neka neko iz vlade od silnih eksperata izađe na TV i objasni fenomen poskupljenja TNG-a koji je NUS PROIZVOD PROIZVODNJE BENZINA. Što znači da celokupna cena TNG-a je DOBIT.

cacanin

pre 10 godina

Meni nije jasno ovo kukanje a ni naslov. Cena TNG je uvek bila oko polovine cene benzina a skoro da je tako i sad. I naravno da je isplativo i danas ugraditi plin. Bio bi interesantniji naslov o tome kako je voziti na dizel postalo neisplativo. I u potpunosti se slazem da nas drzava dere, na sta god vozili.
(Zilijen, 24. april 2014 11:55)

Mora da ste mnogo mladi... cena auto gasa je do pre neku godinu ( prethodnih 30 godina) bila minimalno 2.5 puta pa cak i 3x niza od cene benzina a sad nije ni 2x.

namcor

pre 10 godina

Ja kao papagaj: Svaka drzava na svetu(a ne samo nasa) zna od koga zivi: Od vozaca, pijanica, kockara i pusaca. Iz njihovih "poroka" svaka drzava zahvata koliko joj se prohte i koliko joj treba. Sramota je, samo, sto svi mi (svi iz gornjih kategorija) finansiramo drzavni vozni park od 50-ak hiljada vozila (nisu tu samo vozila, vec i vozaci, odrzavanje itd..). I to u vreme kada tvrde da treba zategnuti kais i stedeti. Za poredjenje: Jedna Svedska ima dvadesetak, a Nemacka oko 1000 vozila u vlasnistvu drzave! Ali, ima se - moze se!!! Nismo mi krivi Svedjanima i Nemcima sto nemaju....

Jocagomboca

pre 10 godina

Ne znam gde su naslicenu od 90 dinara, u Beocinu na NIS pumpi je 87,40 a u Novom Sadu na NIS pumpi je 78,90!!!!! Ko je ovde lud? Jos na racunu uBeocinu pise BS NIS Zabalj!!!!?????? Ima i daleko nizih cena od ove, Daki petrol, Luk oil, itd! Rade sta hoce!

zoran

pre 10 godina

Saće Gospodin Vučić svemogući, svima da podeli po jedan leteći ćilim, onaj arapski iz 1001 noći pa ima fraj ne da se vozimo, nego da letimo preko neba...

Glasali ste, trpite!

caki

pre 10 godina

@shonex, slažem se, onaj ko prelazi godišnje više od 30.000 km ima razlog da koristi TNG kao pogonsko gorivo. Uz sve redovne servise, naravno ispravno vozilo i ljudski ugrađen sekvent itekako se isplati. A da je država lopovska to svi znamo i tu nema, niti će u skoro vreme biti nešto novo. Na mojih 40.000 km (najvećim delom otvoren put), godišnja potrošnja plina je 3.400 lit, naravno treba dodati bar još 100 lit benzina, četiri mala servisa (svaki 50 eura) u odnosu na varijantu da se koristi samo benzin godišnja razlika je oko 1.000 eura u korist TNG. Ostaje i za registraciju i veliki servis. Meni se isplati. Pozdrav...

JVC

pre 10 godina

Лоповска власт била и остала.Дефинитивно нема нам помоћи.Увек пуца где је најтање,код сиротиње.

Milan Nis

pre 10 godina

Vozim auto i na plin i na benzin i POTPUNO ISTO TROSI,tako da ova racunica bas i nije tacna,jer i kad plin bude 10 din jeftiniji od benzina,opet ce biti isplativije.Price o redovnim servisima me ne zanimaju,to se desava i sa benzicima takodje imate troskove redovnog odrzavanja i uopste nisu manji od odrzavanja TNG uredjaja,bar je kod mene takav slucaj.Drzavi se ne isplati,to je tacno ipak su mnogo manja zahvatanja nego kod dizela i benzina,zato se i plasiraju ovakve vesti,a cena ce za par meseci,bas zbog ponude i traznje sigurno pasti za 10-15 dinara,sto se uvek desava.

gago

pre 10 godina

Sad ce PPV to srediti sa Arapima.Beograd na vodi i na nafti.Ima on jos obecanja u rukavu.Sve nam ide lepse i bolje i tako PPV najavi bolju godinu 2016 bez tv pretplate,sa Beogradom na vodi i Toni Blerom kao predsednikom te Engleske provincije zvana Srbistan

Zilijen

pre 10 godina

Meni nije jasno ovo kukanje a ni naslov. Cena TNG je uvek bila oko polovine cene benzina a skoro da je tako i sad. I naravno da je isplativo i danas ugraditi plin. Bio bi interesantniji naslov o tome kako je voziti na dizel postalo neisplativo. I u potpunosti se slazem da nas drzava dere, na sta god vozili.

Treba bezati iz ove rupetine od drzave sto pre

pre 10 godina

Kada se malo bolje promislim tako i treba za ovaj narod koji prodaje svoj glas za 1000 ili 2000 dinara (18 evra) glas na izborima po clanu porodice unazad 20+godina.

Sasha

pre 10 godina

Nije mi jasno uporedjivanje cene tng u razmaku od cetri godine? Koja je cena hleba, jaja i drugo bila pre cetri godine i sad? Odgovorite sami sebi i ne gubite vreme. Drzava UVEK pobedjuje i bez promene nema veze ko je na vlasti narod uvek trpi

Ado

pre 10 godina

strašno. sad se ne isplati ugraditi plin. kad pogledaš cene boljih uređaja plus atesti preskupo izadje. bolje voziti na dizel neki ekonomicni npr neki do 5-6 litara što troši. sve zemlje subvencioniraju kupce tng vozila dajući im posebne privilegije za parking i jeftinije takse samo kod nas te zaduzuju još više. sve bre naopako.

naviaN

pre 10 godina

nikad se nije ni isplatio, cena uredjaja, cena montaze, cena svako malo kod majstora jer stuca, secka, ne prima..... cena vratiti na staro (skoro nemoguce) ...

srbo

pre 10 godina

Letos sam vozio na TNG u Grčkoj, cena 79c, benzin oko 1,80e. Očigledno je da je kod nas odnos mnogo nepovoljniji. Država se ponaša kao zmija koja sama sebi jede rep, tačnije jede svoje meso. Visoka cena goriva smanjuje protok ljudi kao i promet, na kraju ne samo da anulira prihod od akcize nego smanji dohodak generalno, poveća šverc....Nadam se da ima neko pametan da malo proanalizira situaciju.1

bane

pre 10 godina

@ccc

Da, država se ubila od stimulacije gasa - trošak registracije je manji čitavih 100 dinara zbog korišćenja ekološkog goriva.

Profesionalac SFRJ

pre 10 godina

Pad cene gasa u Republici Srpskoj za 0,20 KM tj. 12 dinara po litri je zbog prelaska sa zimskog na letnji mix (propan-butan). Na kojoj to geografskoj širini i u kojoj to klimatskoj zoni se nalazi Srbija, pitanja su sad?! Odgovori verovatno glase: "Tajkunsko-političarska širina" i "ZONA SUMRAKA"!!!

jovan

pre 10 godina

recite kako nije usteda kada konkretno golf 4 1.6 105 ks trosi benzina gradske voznjw 11-12l,a plina 9,7????pritom benzin kosta 151,a plin 86,7???

Slobodan

pre 10 godina

Tih 36% "zahvatanja" drzave je cista laz, jer litra TNG-a kosta 15 din, vise nego duplo jeftinije od litre bezolovnog bezina (38 dinara). ovo su naravno cene pre nego sto drzavni lopovi pocnu da nas kradu sa akcizama, a zatim sa porezom od 20% na gorivo+akcizu (koju su nam takodje oni ukrali). Sami izracunajte koji je to procenat i kolika je to kradja naroda po litri!!!

Tadija

pre 10 godina

Vozim na plin, i na benzin kad se može, i tako već više od 10 god...
Činjenica je da je ugradnja TNG uređaja u vozilo nekada bila daleko isplativija, i da se vremenom razlika/ušteda smanjuje.
2006/2007 godine plin je bio 21-25 din, samo da vas potsetim, takođe setite se cene bezolovnog benzina od 70-ak dinara pre prvog od niza rebalansa budžeta D. Dragutinović.
Sve države akcize na gorivo, alkoholna pića, kafu i cigarete vide kao sjajan izvor prihoda, ono što Srbiju izdvaja od ostalih zemalja, je što vam Srbija ne daje nikakve mogućnosti da potreban novac zaradite.
Za početak se organizujte sa komšijama, kolegama, da zajedno putujete na posao ako je moguće, podelite troškove, u špicu u Beogradu u svakom trećem vozilu samo vozač!?
Automobil je sve veći luksuz u Srbiji, ali kada vidite cene autobuskih karata, brzo shvatite da je auto za dvoje isplativ samo tako.

smesko

pre 10 godina

A da vas pitam: sto se bunite?! Pa resenje je u vasim rukama. Stegnite zube i prekinite da kupujete TNG na jedno 3 nedelje minimum. Pa da vidite kako cena moze da ide na dole. Ovako, samo se nesto bunite, a imate resenje na izvol'te! Ili primenite resenje, ili prekinite da kukate i placajte koliku god cenu vam stavili...

srba

pre 10 godina

Nije toliki problem u ceni TNG koliko u kvalitetu. Najlosiji TNG trosimo u evropi! Rezervoarom u Srbiji predjem 404km, a negde u Grckoj kada sam sipao presli smo 596km.. Eto ti ga sad, a postoje i svedoci!

smuki

pre 10 godina

@mile

Ja cu opet reci da je nemoguce :). Ne zato sto takva akcija ne bi imala uspeha, naprotiv, vec sto je veca sansa da zaba progovori srpski, nego da se Srbi okupe oko nekog zajednickog cilja, u njihovu korist. Da si rekao da se organizuje neki skup 'da komsiji crkne zdrava krava' e to bi vec bilo 100% izvodljivo.

ovca za shishanje

pre 10 godina

ajde da im udarimo kontru da svi batalimo automobile cim se prolepsa vreme na 3 meseca koliko god mozemo . bicikl na struju je lek dok i to ne pocnemo da registrujemo.

Peca

pre 10 godina

Najviše volim ove što hoće da vade gasni uređaj iz kola.Pa valjda je 87 din i dalje manje od 152.Znam da nas deru ali ja ću i dalje da točim gas a vi vadite uređaje.

zadovoljan

pre 10 godina

zasto svi pričate da je je TNG poskupeo kao da benzin i dizel nisu? uvek je plin bio skoro duplo jeftiniji od benzina i tako je i sad. pre 10godina plin je bio 25din a benzin 50din. ne vidim neku razliku ni sad. a vi koji pričate da ćete izvaditi plin jer se ne isplati siguran sam da nećete. vozite bar mesec dana na benzin pa cete videti razliku! u bosni jesu goriva jeftinija nego u srbiji, ali SVA goriva za nekih 20-30din, sto znaci da nije plin 3 puta jeftinij od benzina vec je odnos isti kao u srbiji

shone

pre 10 godina

recite kako nije usteda kada konkretno golf 4 1.6 105 ks trosi benzina gradske voznjw 11-12l,a plina 9,7????pritom benzin kosta 151,a plin 86,7???
(jovan, 24. april 2014 09:26)

Ni meni nije jasan naslov. Moja corsa trosi isto plina i benzina . Kako moze da se ne isplati? Negativne komentare mogu da daju samo oni koji ne voze auto na TNG. U NS cena mu je 80din, a u BGu oko 90. Tako da moze da bude jeftiniji. Neko je napisao da je u Makedoniji gas bolji - isto sam to doziveo. Napunio sam rezervoar cim sam izasao iz Grcke i stigao sam do BGa, sa rezerovarom od 34L. A ocekivao sam da ce mi stati auto negde oko Jagodine. Pa vi racunajte da li se isplati.

Mogue je i danas ziveti kao u 15 veku !

pre 10 godina

@Nisu kola samo gorivo
"Ko se vozi za 2000-5000 dianra mesečno,nije trebao ni da kupuje auto, jevtinije mu je ići taksijem."

Kome je dovoljno seksa 1X nedeljno taj ne treba da se zeni, Plavi most je jeftinije resenje.

Zadovoljan

pre 10 godina

Zakon EU koji Srbija mora prihvatiti prije pridruzivanja je da je cijena TNG-a maksimalno 50% cijene benzina, i da je obavezan ekoloski popust prilikom registracije. Zato je kod nas u Bosni ta cijena. Cini mi se da vasi su digli da uzmu pare dok se jos moze.

Aleksandar

pre 10 godina

@(propad-butam, 24. april 2014 09:52)

Okolinu ćemo štititi onda kad počnu na tehničkom pregledu da se proveravaju izduvni gasovi (pre svega ugljen-dioksid, sumpor i razni azotni oksidi) pa da se u odnosu na to plaća cena registracije. Onda će se više isplatiti voziti na gas sve i da mu je cena ista kao benzina. O dizelu i da ne govorim - svi oni 'pametni' što voze na lož ulje sa skinutim katalizatorima bi prilično osetili cenu njihovog trovanja.

I to bi bio samo prvi korak - da država zaista želi da brine o sredini različita goriva bi imala i značajno različita ekološka opterećenja - recimo BMB98 iz Hellenic Petrol-a bi mogao da završi kao jeftinije gorivo od BMB95 iz NIS-a ako se uzme čistoća u obzir, tj. djubre iz NIS-a bi imalo drastično veće državne namete. TNG bi trebalo onda da ima duplo manje opterećenje, a dizel bi trebalo da ima duplo veće...

Ali o kakvoj ekologiji da pričamo u državi gde se i proizvodio i prodavao olovni benzin do pre samo par godina - čitavih par decenija nakon što je dokazano koliki je to trovač - i gde se za hiljadarku prolazi tehnički pregled. Mala je uteha to što se i sami politikanti koji donose državne uredbe i takse, kao i njihove porodice, time truju kao i svi mi ostali. To je jedna od retkih odluka koje politikanti donose a koja utiče i na njih same.

ferdinand82

pre 10 godina

Kako moze da se ne isplati? Skoro duplo sipam gasa u odnosu na benzin, a potrosnja mi veca za 10ak procenata? Ko je ovo racunao, nema pojma.

Boris

pre 10 godina

Ja se kući grejem na Propan gas, imam cisternu u dvorištu, pocetkom 2009 gas je kostao 42 din/lit. a sad kosta 90din/lit. znaci duplo mi je skuplje grejanje. Drzava ima 2 akcize na gas za grejanje a kao ekološko gorivo. Zato sad prelazim na drva pa cemo se pitati sto nam je Srbija ogoljena nacisto e to je ljudi moji drzava, strategija, buducnost za decu... Jad i beda od mozgova!
PS. Mozes poštaru da smajis platu ali ako smanjujes doktorima i hirurzima koji mogu da odu sutra iz Srbije onda vec nesto ne stima debelo!

Mladen

pre 10 godina

Za to vreme elektricni pogon kod nas nije opcija jer 'ima snagu , nema kubikazu , kako da ga zavedem' . Imamo ogromne potencijale reka , vetrenjaci , solarnih ploca i gejzira , struja bi mogla da.nam bude skoro dzabe , a sve izvozimo . Kanal Morava-Vardar bi stvorio ogromne akumulacije . A porez bi mogli da naplacuju po masi vozila i godisnjoj kilometrazi (jer to zapravo haba puteve) . Resen problem .

Nikola

pre 10 godina

@ckoZlo, tacna je tvoja racunica za auto od 2.0, ali vecina vozaca u Srbiji vozi do 1,5, a takodje prelazis 25000, a vecina u Srbiji prelazi oko 12000 i trece, u BG-u je plin 86,9 do 89,9 a u NS-u je kako ti kazes 82. Na pumpama koje su mi usput je 89,9, a ako odem da sipam jeftinije, potrosim razliku dok odem. Auto od 1.4 mi je trosio 9 plina i malo benz. a ovaj sad od 1.33 trosi 6,8 benzina. Kazem, razlika mi je 100 eur. Naravno, to je onima koji se nisu opekli o plin velika razlika, ali meni je jedan motor eksplodirao zbog lose ugradjenog plina i pojeo mi svu ustedu za prethodnih 7-8 godina voznje. Na benzin auto ide bolje i bez trzanja, nije zauzet gepek i ne razmisljam o ventilima i problemima koje sam imao. Znam, pametni ce reci sto nisam razmisljao kod koga ugradjujem plin. E pa i to je jedan od rizika.

Aleksandar

pre 10 godina

-Šta je bolje TNG ili dizel 1.3 ?
(justin, 24. april 2014 11:13)

Za toliko malu kilometražu - mali benzinac, 1.2 ili manji. Uštede koje bi se imale sa TNG-om ne bi isplatile investiciju u uređaj, atest itd. za vreme realne upotrebljivosti takvog augomobila, a uštede koje bi se ostvarile po osnovu nešto niže potrošnje dizela bi pojelo daleko skuplje održavanje.

Ako se uzme u obzir da u Srbiji vozila prelaze u proseku do 12.000 km godišnje i da u proseku imaju 1.4 motore - za ogromnu većinu vlasnika ni TNG ni dizel nisu ekonomski opravdane odluke, bar ne danas sa postojećim cenama. Pitanje je da li su ikada i bile...

Porez na imovinu povecan 500% od 2007. do 2011. !

pre 10 godina

"Tečni naftni gas sada je prosečno skuplji za oko 25 dinara za litar nego pre četiri godine"

Pa sta, minimalno povecanje, 25 dinara za 4 godine ! Skoro u skladu sa inflacijom. Da je moj porez na imovinu u periodu DS-a skocio samo 50% pevao bih.

saki

pre 10 godina

Ugradio sekvent plin za 390e pre dve godine,platio atest jos oko 50e i za to vreme nisam imao ni najmanjih problema sa funkcionisanjem auta i insta
lacije..motor je 1.6 16v i potrosnja je u rasponu od 8.5(otvoren put) do 11.5(grad)..na pumpi u ns gde tocim,trenutna cena tng-a je 79.9din..po mojoj racunici se itekako isplati..pozdrav

vojvodino jedina

pre 10 godina

Euro gas sa pumpe Eiropetrol je najgori !!!
Provereno vise puta.
Ni moj drugar koji radi na toj pumpi ne kupuje.
Znaci gde vidite lava sa krilima znaci da il si lud ili pijes Red bull!!!

seljadin

pre 10 godina

ko vozi na plin, zna da bar 10% mora preći na benzin ako ide krace razdaljine i vise, dodajte još kvarove, održavanje uredjaja, redovne servise, ateste itd, i na kraju ispada da je najbolje kupiti dizel koji malo trosi nego pretvarati vozilo na plin, gubiti gepek itd.

qwertz

pre 10 godina

@Tu si u pravu ali.....zaboravljate jednu stvar!!!
Ne cickavi, ne zaboravljamo. Stvar je više nego jednostavna! Kao narkoman koji se navukao i ne može da živi a da ne uzme, tako i država tj. njen aparat zavisi od novca koji nam da MMF. Stvar je utoliko gora jer nam daju "na kašičicu" a mi se za uzvrat okrećemo i saginjemo na kolena. Plašim se da je ovaj proces metastazirao i da povratka nema. Jednostavno smo se predali jačem ali ne pametnijem od sebe.

pitanje za ministra finansija?

pre 10 godina

Država se ponaša potpuno neodgovorno tako da "fiskalne" motive očigledno stavlja iznad "očuvanja životne sredine". Mogu da zamislim samo koliko bi zagadjenje u svim većim gradovima bilo povećano kada bi narod ponovo prešao da se vozi samo na benzin.
Ovim bi u svakom slučaju trebao da se pozabavi Vučićev "Wunderkind" ?
Fiskalna zahvatanja na TNG-u su prevršila svaku meru.

qw

pre 10 godina

Vozio sam auto na plin i prodao sam ga i kupio nov na benzin. Na plin je kostalo manje oko 1,5 po kilometru, sto je na 12000 godisnje razlika 18000 din. Servis plina oko 2500-3000, atest sa zamenom creva i ostalog oko 2000 din godisnje. Razlika se svela na oko 100 eur godisnje. Znaci nov bi trebalo voziti 7,5 godina, a polovan 5 da bi izaslo na isto. Od moja 3 auta na plin, jednom je bukvalno eksplodirao motor i za malo me osakatio. Da ne pricam o zauzimanju gepeka, odlasku u npr. Austriju gde nema TNG pumpi
(Nikola, 24. april 2014 10:01)

Pravilno ugradjen sekvent plin trosi oko 10% vise nego benzina. Ako prelazis 12.000km godisnje recimo da je neka prosecna potrosnja 8L/100km onda na tu kilometrazu se ustedi znacajno vise.
8L benzina x 12.000/100x152din=146.000din
8.8L plina x 12.000/100x85din=90.000din
Tako da razlika na 12.000km godisnje je 55.000din
Ili ti uredjaj nije podesen kako treba ili ti matematika nije jaca strana
Uredjaj je 3 godine u garanciji, a redovan servis na 10.000km je 1000din. Ne menjaju se nikakva creva niti bilo sta drugo. Radi se samo atest koji je 10.000din i vazi 10 godina.
Prostor u gepeku moze da se sacuva montazom u prostor za rezervni tocak, a rezervni tocak moze da se kupi copavac ili set za reparaciju.
Ako kazes da Austrija nema pumpe za TNG (mada imam poznanika koji u Austriji vozi mecku na TNG) onda mozes da vozis na benzin, zar ne? Koliko godisnje predjes kilometara u nekoj drzavi u kojoj nema TNGa? Ja 0km, a odem povremeno preko.

Zoks

pre 10 godina

Za istu voznju, auto mora da trosi vise litara plina nego litara benzina zato sto je litar plina laksi od litra benzina (ima manje mase/molekula, pa stoga i manje energije).
Na slican nacin auto trosi manje dizela nego benzina, zato sto je dizel tezi od benzina (a dizel i nesto bolje sagoreva samopaljenjem).

shonex

pre 10 godina

...pisete gluposti, niti je plin 90din/l (mozda na autoputu, pa ste uzeli najvecu vrednost), niti se ne isplati voziti na plin u odnosu na beznin. Ja kako sam ugradio plin u svoj bivsi auto (lagunu) sam isplatio uredjaj za 3 meseca (do duse prelazim oko 30.000/godisnje)a ostatak sam stedeo. Sad na novom autu nisam ugradio plin jer kosta 900eur za ugradnju ali sam se i tu presao posto kada sam sracunao razliku u parama koje sam ostavio do sada na benzin vec bih odavno isplatio ugradnju plina, tako da planiram da ga ugradim uskoro. Kao sto su ljudi vec pisali, uvek je odnos plina i benzina kod nas bio skoro 2:1 a potrosnja vam je za 10% visa, i usteda je evidentna. Jedini ljudi koji realno ne ustede nista je oni koji prelaze ispod 10.000km godisnje jer im treba, lupam, 2 godine da samo isplate uredjaj koji su ugradili. Tako da plin je zakon, samo treba voditi racuna gde se sipa jer kod nas uvoze svasta pa je razlika u potrosnji dosta velika od pumpe do pumpe. Pozdrav.

sima

pre 10 godina

Generalno, cene tng teze ka 90 dinara. Mada, video sam da ima i po 76,9 dinara recimo u Valjevu. Cinjenica je da su demokrate uz pomoc LDP uvele akcizu za tog, u junu ili julu mesecu pre par godina. Tada sam pisao g. Cedomiru Jovanovicu da tada udara na dzep siromasnijih gradjana Srbije. I pitao se zasto je jos uvek akciza za evro dizel dosta niza u odnosu na benzin. Jer evro dizel koristi bogatiji deo gradjana. Znamo da su automobili sa dizel motorima znacajno skuplji od uporedivih sa benzinskim. Slicno je i sa oporezivanjem prihoda. Kako su prihodi veci, to su poreske stope manje. Zanimljivo. Sadasnja vlast je samo nastavila istu praksu zastite najbogatijih grupa u Srbiji... Raspodela je i dalje duboko nepravedna, i to se konstantno ne menja...

Opel

pre 10 godina

Jao boze!! Ko god da je pisao ovaj članak nema veze s vezon. Plin ce uvek biti isplativiji u odnosu na benzin!!! MOZE DA PRICA KO STA HOCE!! TNG SE ISPLATI!!! Samo oni koji ne vole TNG mogu da pljuju po njemu! Hvala

Vladimir

pre 10 godina

Glasali ste za to a sad gledajte I patite. Hvala gospodinu Vucicu I medjunarodno priznatom ekspertu Lazaru Krsticu na pljackama sirotinje.
(Lav, 24. april 2014 14:25)

Dragi moj prijatelju.Vlast po definiciji gleda da uzme gde može, a i gde ne može. Bila tvoja ili njihova, svejedno.

Sting Ray

pre 10 godina

@Bole, 24. april 2014 10:07
Ako sipate 90-120 litara mesečno TNG-a, onda je ekvivalent u benzinu izmedju 72 i 96 litara mesečno, jer je potrošnja plina 20% veća u odnosu na deklarisanu potrošnju benzina kod kola. Ako auto troši 10L benzina na 100Km, onda je to ekvivalentno potrošnji od 12L TNG-a na 100Km.
Inače, obožavam Srbe koji misle da se ugradnjom plina u svoj auto z.....li celu zemaljsku kuglu i poznati deo vaseljene.
Kada se ukalkulišu troškovi godišnjeg redovnog održavanja gasne instalacije (koji nisu baš jeftini), i kada se dodaju troškovi silnih potvrda za registraciju automobila i atesta instalacije, ušteda postoji na nivou automobila koji prelazi godišnje 20.000Km i više, na nivou četiri godine da bi se vratile uložene pare.
Ali, izgleda da nema para na svetu koje bi Srbima razbile iluziju da se u svojim 20. godina starim automobilima voze mufte na TNG, i da su "ispali" pametniji od Nemca koji vozi svoj auto star dve godine na benzin.
S tim da ovo nije onaj vic o Srbinu, Nemcu i Amerikancu...Mi ŽIVIMO u vicu!

Gile

pre 10 godina

Zasto ocekivati da ti drzava bude partner, pa jos i srpska? Zasto ocekivati da podstice potrosnju nizim porezima i cenama usluga primereno dubini dzepa?
Srpska drzava nas je navikla da se prema njoj odnosimo kao hajduci prema Turcima. Zavrcemo je, stipkamo i pomalo kraduckamo, kako kaze Velja Ilic, tek da dobijemo vazduha i pomislimo da smo ucarili a onda nas ona "oplete" merama za opste dobro, kao na primer visim cenama i porezima. Bar da se to dobro ikada vidi. Pusta i sve pustija Srbijo.

turbo diesel

pre 10 godina

@bole
Mislim da ti je racunica pogresna. Ne vozim na tng, ali mislim da nije ista potrosnja tng i beznina. Sa 90l gasa ces preci manje kilometara nego sa 90l benzina. Moras i to uzeti u obzir...

risus sardonicus

pre 10 godina

plin je za upaljace. :D
salim se, otprilike sam predvideo ovo, posto je benzin skakao do 170 dinara ako se secate, pa nisam ni ubacivao plin... inace vozim stojadinku, trosi mi oko 8 u gradu, najnize sto sam uspeo da spustim je na 7.5. jedan komsija je stavljao karburator od 45-ice, ali onda vec i gubi auto na snazi dosta pa je upitno koliko se isplati, jer moras vise 'stiskati gas' da bi dobio isti ucinak masine...

Nisu kola samo gorivo

pre 10 godina

@(Bole,
prvo računica ti je loše najprostija terija uzmimo da auto troši 10 L benzina na 100 km. Teorije nema da taj auto pređe 100 km sa 10 l gasa.
Drugo onaj ko prelezi velike kilometraže mesečno može da pravi kalkulaciju. Ipak mislim da prosečan građanin sipa od 2000 do 5000 dinara mesečno.
(kvrga, 24. april 2014 10:49)
Ko se vozi za 2000-5000 dianra mesečno,nije trebao ni da kupuje auto, jevtinije mu je ići taksijem.

Dragutin

pre 10 godina

Najbolje je kupovati kao za vreme Sloba naftu i benzin na crno.Nafta se kupuje za oko 110 din kad je prodaju van benzinske pumpe i to je najbolja varijanta.Uz to najbolje bi bilo voziti nekog dizela sa ugradjenim uredjajem za vodonik.Smanjice potrosnju za koji litar i uz kupovinu na crno to je jedini spas.Ko kupuje na 150 u pumpi ima da radi pola meseca i vise samo za gorivo ako ima tu srecu da je zaposlen tjt.

kvrga

pre 10 godina

@(Bole,
prvo računica ti je loše najprostija terija uzmimo da auto troši 10 L benzina na 100 km. Teorije nema da taj auto pređe 100 km sa 10 l gasa.
Drugo onaj ko prelezi velike kilometraže mesečno može da pravi kalkulaciju. Ipak mislim da prosečan građanin sipa od 2000 do 5000 dinara mesečno.

justin

pre 10 godina

Pošto ovde ima stručnjaka sa iskustvom ,molio bih za savet
-dnevno do posla I nazad 45km.Svaki drugi dan - 15 u mesecu.
-Šta je bolje TNG ili dizel 1.3 ?

Nemanja Simic

pre 10 godina

Ne znam kako se to ne isplati?
Vozim punta 1.2 16v. Ugradio sam plin pre dva meseca.
Ukratko samo, pre ugradnje sam za 1000 dinara po Beogradu, znaci bez otvorenog puta prelazio max 90 km. Sada sa plinom, za istu cifru, izmedju 120 i 130 kilometara.
Znaci, po trenutnoj ceni plina od 88.9, ja sa mojom mesecnom kilometrazom stedim izmedju 2500 i 3000 dinara. Ovim tempom, isplacujem ugradjeni uredjaj za najvise 1.5 godinu.
Ali nije sve u "isplati" uredjaja i njegove cene, nego ima nesto i u tome da kad odem i sipam za crvenu, ja predjem 30-40 kilometara vise nego na benzin.
Ovo pricam iskljucivo o voznju po Beogradu.

Dodao bih samo ovo.. Puna toroidna boca, 3300 dinara. Put do Zlatibora i nazad, i jos sam imao plina za 110 kilometara po Beogradu.

Toliko.

Ja

pre 10 godina

@Bole Nije ti dobra racunica jer je potrosnja plina veca za oko 30% dok kod starijih motora ide i preko 50% vise, tako da u ovim uslovima isplatilo bi ti se tek za nekoliko godina ugradnju, a da ne racunamo atest i razne druge harace

CNGgirl

pre 10 godina

Dal je moguce da u gradu Beogradu u 2014 godini niko nije cuo za CNG metan??? Pa gde vi zivite??? Raspitajte se malo o metanu a kad budete culi da jedan punto 1.2 trosi 3 - 4 kg metana (1kg je 98din) shvaticete da mlatite praznu slamu i instalirate pogresne uredjaje u vase automobile.

muamua

pre 10 godina

neko navodi uporedjuje dizel sa plinom i nabraja delove za dizelasa...e ovako posto godisnje prelazim oko 90000 km mogu da ti kazem da u firmi imamo jednu korsu iz 2009god mislim da ima 300000km nijedan dan u servisu osim redovnog i sudara 1.3cdti...vozio sam kia proceed 60 000km nijedan problem 1.6crdi...uzeo remo megan 1.6 benz plin posle godinu dana mu je crkao motor kompletno zamenjen ali u delovima,na 30000km zamenjen katalizator menjach itd...na 100000 kompletan plinsski sistem ,a auto je 2011 god sada ima 199000km...kao sto napisah sa 2600km predjem 260km

Milla

pre 10 godina

Vidim ja da cu morati da uvezem neki elektricni auto pa da nakalemim solarne panele na krov i da se vozim do mile volje za svoj trosak. Drzava ce od mene da dobije samo 150 evra za registraciju i osiguranje. Trebali bi svi da urade nesto slicno...

jovan

pre 10 godina

recite kako nije usteda kada konkretno golf 4 1.6 105 ks trosi benzina gradske voznjw 11-12l,a plina 9,7????pritom benzin kosta 151,a plin 86,7???

naviaN

pre 10 godina

nikad se nije ni isplatio, cena uredjaja, cena montaze, cena svako malo kod majstora jer stuca, secka, ne prima..... cena vratiti na staro (skoro nemoguce) ...

Porez na imovinu povecan 500% od 2007. do 2011. !

pre 10 godina

"Tečni naftni gas sada je prosečno skuplji za oko 25 dinara za litar nego pre četiri godine"

Pa sta, minimalno povecanje, 25 dinara za 4 godine ! Skoro u skladu sa inflacijom. Da je moj porez na imovinu u periodu DS-a skocio samo 50% pevao bih.

Milan Nis

pre 10 godina

Vozim auto i na plin i na benzin i POTPUNO ISTO TROSI,tako da ova racunica bas i nije tacna,jer i kad plin bude 10 din jeftiniji od benzina,opet ce biti isplativije.Price o redovnim servisima me ne zanimaju,to se desava i sa benzicima takodje imate troskove redovnog odrzavanja i uopste nisu manji od odrzavanja TNG uredjaja,bar je kod mene takav slucaj.Drzavi se ne isplati,to je tacno ipak su mnogo manja zahvatanja nego kod dizela i benzina,zato se i plasiraju ovakve vesti,a cena ce za par meseci,bas zbog ponude i traznje sigurno pasti za 10-15 dinara,sto se uvek desava.

Nikola

pre 10 godina

Vozio sam auto na plin i prodao sam ga i kupio nov na benzin. Na plin je kostalo manje oko 1,5 po kilometru, sto je na 12000 godisnje razlika 18000 din. Servis plina oko 2500-3000, atest sa zamenom creva i ostalog oko 2000 din godisnje. Razlika se svela na oko 100 eur godisnje. Plin za nov auto je oko 750 eur zbog garancije, a za polovne oko 450. Znaci nov bi trebalo voziti 7,5 godina, a polovan 5 da bi izaslo na isto. Od moja 3 auta na plin, jednom je bukvalno eksplodirao motor i za malo me osakatio. Da ne pricam o zauzimanju gepeka, odlasku u npr. Austriju gde nema TNG pumpi. Nekad se za neku paru vredelo zrtvovati, danas vise ne.

Nisu kola samo gorivo

pre 10 godina

@(Bole,
prvo računica ti je loše najprostija terija uzmimo da auto troši 10 L benzina na 100 km. Teorije nema da taj auto pređe 100 km sa 10 l gasa.
Drugo onaj ko prelezi velike kilometraže mesečno može da pravi kalkulaciju. Ipak mislim da prosečan građanin sipa od 2000 do 5000 dinara mesečno.
(kvrga, 24. april 2014 10:49)
Ko se vozi za 2000-5000 dianra mesečno,nije trebao ni da kupuje auto, jevtinije mu je ići taksijem.

Bole

pre 10 godina

A imam jedno pitanje o isplativnosti:
Ja sipam mesecno 90-120 litara TNG (88 RSD) - 7920-10560 RSD
Da sipam isto toliko benzina (150 RSD) - 13500-18000 RSD
Znaci mesecna usteda mi je - 5580-7440 RSD (prosecna vrednost 6510 RSD=56 EVRA).
Ako je aparat za gas sa ugradnjom oko 400 EVRA da bi zaista osetio ustetu treba ti 8 meseci. Nakon toga si isplatio aparat i trosis TNG (potrosnja goriva je zanemariva).
Ajde vi meni objasnite kako to nije isplativo? Realno TNG je zakon ako vec neko nema za novu generaciju dizelasa. Benzin je nenormalno skup za nasu zemlju. Nismo mi Luksemburg pa da nam je socijalan pomoc 1500 EVRA. Nama je prosecna plata je 400 EVRA

Dijasporac

pre 10 godina

I za ovo povecanje akciza kriv je Tadic, DS i ostali.
Cekam samo komentare simpatizera vladajuce partije koji ce napisati da to tako mora i da Vucko Feketic zna sta radi.

CNGgirl

pre 10 godina

Dal je moguce da u gradu Beogradu u 2014 godini niko nije cuo za CNG metan??? Pa gde vi zivite??? Raspitajte se malo o metanu a kad budete culi da jedan punto 1.2 trosi 3 - 4 kg metana (1kg je 98din) shvaticete da mlatite praznu slamu i instalirate pogresne uredjaje u vase automobile.

Sting Ray

pre 10 godina

@Bole, 24. april 2014 10:07
Ako sipate 90-120 litara mesečno TNG-a, onda je ekvivalent u benzinu izmedju 72 i 96 litara mesečno, jer je potrošnja plina 20% veća u odnosu na deklarisanu potrošnju benzina kod kola. Ako auto troši 10L benzina na 100Km, onda je to ekvivalentno potrošnji od 12L TNG-a na 100Km.
Inače, obožavam Srbe koji misle da se ugradnjom plina u svoj auto z.....li celu zemaljsku kuglu i poznati deo vaseljene.
Kada se ukalkulišu troškovi godišnjeg redovnog održavanja gasne instalacije (koji nisu baš jeftini), i kada se dodaju troškovi silnih potvrda za registraciju automobila i atesta instalacije, ušteda postoji na nivou automobila koji prelazi godišnje 20.000Km i više, na nivou četiri godine da bi se vratile uložene pare.
Ali, izgleda da nema para na svetu koje bi Srbima razbile iluziju da se u svojim 20. godina starim automobilima voze mufte na TNG, i da su "ispali" pametniji od Nemca koji vozi svoj auto star dve godine na benzin.
S tim da ovo nije onaj vic o Srbinu, Nemcu i Amerikancu...Mi ŽIVIMO u vicu!

goran

pre 10 godina

I dalje se isplati TNG! Za 1000 dindzi ja u kecu ravno predjem oko 180 kilometara na otvorenom i 150 u gradskoj voznji! Za isti novac, na benzin, ne mogu da predjem 120 km, i to na otvorenom putu! Dakle TNG je i dalje isplativ za one koji su uredjaje ugradjivali kad su cene bile dosta nize i tako ih isplatili!

zadovoljan

pre 10 godina

zasto svi pričate da je je TNG poskupeo kao da benzin i dizel nisu? uvek je plin bio skoro duplo jeftiniji od benzina i tako je i sad. pre 10godina plin je bio 25din a benzin 50din. ne vidim neku razliku ni sad. a vi koji pričate da ćete izvaditi plin jer se ne isplati siguran sam da nećete. vozite bar mesec dana na benzin pa cete videti razliku! u bosni jesu goriva jeftinija nego u srbiji, ali SVA goriva za nekih 20-30din, sto znaci da nije plin 3 puta jeftinij od benzina vec je odnos isti kao u srbiji

muamua

pre 10 godina

neko navodi uporedjuje dizel sa plinom i nabraja delove za dizelasa...e ovako posto godisnje prelazim oko 90000 km mogu da ti kazem da u firmi imamo jednu korsu iz 2009god mislim da ima 300000km nijedan dan u servisu osim redovnog i sudara 1.3cdti...vozio sam kia proceed 60 000km nijedan problem 1.6crdi...uzeo remo megan 1.6 benz plin posle godinu dana mu je crkao motor kompletno zamenjen ali u delovima,na 30000km zamenjen katalizator menjach itd...na 100000 kompletan plinsski sistem ,a auto je 2011 god sada ima 199000km...kao sto napisah sa 2600km predjem 260km

Tng baj baj

pre 10 godina

Nekad je bilo isplativo- a sad nikako , ni u ludilu !
1. Skuplji gas
2. Losiji kvalitet - veca potrosnja
3. Skupo odrzavanje -Atest
4. Malo malo pa menjamo instalacije,pa zastarela boca , pa ventili , pa isparivac nije u skladu sa propisima!
5. Cak sam i saobracajnu menjao zbog tezine vozila sa Tng !

Tng se vise neisplati ! Cak ce svi izbegavati da kupuju polovnjake sa plinom !

Opel

pre 10 godina

Jao boze!! Ko god da je pisao ovaj članak nema veze s vezon. Plin ce uvek biti isplativiji u odnosu na benzin!!! MOZE DA PRICA KO STA HOCE!! TNG SE ISPLATI!!! Samo oni koji ne vole TNG mogu da pljuju po njemu! Hvala

Ja

pre 10 godina

@Bole Nije ti dobra racunica jer je potrosnja plina veca za oko 30% dok kod starijih motora ide i preko 50% vise, tako da u ovim uslovima isplatilo bi ti se tek za nekoliko godina ugradnju, a da ne racunamo atest i razne druge harace

risus sardonicus

pre 10 godina

plin je za upaljace. :D
salim se, otprilike sam predvideo ovo, posto je benzin skakao do 170 dinara ako se secate, pa nisam ni ubacivao plin... inace vozim stojadinku, trosi mi oko 8 u gradu, najnize sto sam uspeo da spustim je na 7.5. jedan komsija je stavljao karburator od 45-ice, ali onda vec i gubi auto na snazi dosta pa je upitno koliko se isplati, jer moras vise 'stiskati gas' da bi dobio isti ucinak masine...

Jocagomboca

pre 10 godina

Ne znam gde su naslicenu od 90 dinara, u Beocinu na NIS pumpi je 87,40 a u Novom Sadu na NIS pumpi je 78,90!!!!! Ko je ovde lud? Jos na racunu uBeocinu pise BS NIS Zabalj!!!!?????? Ima i daleko nizih cena od ove, Daki petrol, Luk oil, itd! Rade sta hoce!

Mladen

pre 10 godina

Za to vreme elektricni pogon kod nas nije opcija jer 'ima snagu , nema kubikazu , kako da ga zavedem' . Imamo ogromne potencijale reka , vetrenjaci , solarnih ploca i gejzira , struja bi mogla da.nam bude skoro dzabe , a sve izvozimo . Kanal Morava-Vardar bi stvorio ogromne akumulacije . A porez bi mogli da naplacuju po masi vozila i godisnjoj kilometrazi (jer to zapravo haba puteve) . Resen problem .

Zilijen

pre 10 godina

Meni nije jasno ovo kukanje a ni naslov. Cena TNG je uvek bila oko polovine cene benzina a skoro da je tako i sad. I naravno da je isplativo i danas ugraditi plin. Bio bi interesantniji naslov o tome kako je voziti na dizel postalo neisplativo. I u potpunosti se slazem da nas drzava dere, na sta god vozili.

Tja...

pre 10 godina

Ugradio plin u matoru "mečku" još 2010. godine. Zbog lude potrošnje od preko 17 litara, isplatio sam plin za manje od godinu dana (plina potroši samo desetak posto više). Od tada se vozim upola cene, čak i kada uračunam redovna sipanja bezolovnog (na nešto mora da se pali i vozi dok ne prebaci na plin). Ugradnja je bila 850 evra - do sada sam je isplatio nekoliko puta. Nikakva održavanja, nema štucanja, nema cimanja, tank ubačen u prostor rezervnog točka (ko je lud da menja gumu sa felnom od 18 cola na sred autoputa, nego set za krpljenje i do prvog vulkanizera), imam ceo gepek... Kad sam ugradio plin, bio je oko 50 dinara, odnosno oko pola evra. Danas je skoro 0,80 i opet se isplati. Što se tiče cene - prosto ne vredi - sve što mi pokrademo kao narod, država nam otme nazad kroz cene onoga što moramo da platimo, kroz poreze, stanarine, članarine, putarine... Čim prestanemo da drpamo i time sami sebi smanjujemo budžet, možda i država reaguje drugačije. Ovako, pogledajte samo komentare u vezi krađe struje - gomila mirno kaže da krade danas i da će krasti i ubuduće, a sa druge strane očekuje da EPS ili EDB sede skrštenih ruku. Da je do nas, odavno bi bandere popadale, pumpe presušile, i još gore - bolnice i škole bile zatarabljene i zatravljene... Jadan smo narod, sa malo morala i mozga, i bez razmišljanja o budućnosti naše dece. Svaki povod nam je dobar za krađu, opravdanje nalazimo za svaki lopovluk, a očekujemo poštenje od drugih. To tako neće moći - reciprocitet, brale...

seljadin

pre 10 godina

ko vozi na plin, zna da bar 10% mora preći na benzin ako ide krace razdaljine i vise, dodajte još kvarove, održavanje uredjaja, redovne servise, ateste itd, i na kraju ispada da je najbolje kupiti dizel koji malo trosi nego pretvarati vozilo na plin, gubiti gepek itd.

qw

pre 10 godina

Vozio sam auto na plin i prodao sam ga i kupio nov na benzin. Na plin je kostalo manje oko 1,5 po kilometru, sto je na 12000 godisnje razlika 18000 din. Servis plina oko 2500-3000, atest sa zamenom creva i ostalog oko 2000 din godisnje. Razlika se svela na oko 100 eur godisnje. Znaci nov bi trebalo voziti 7,5 godina, a polovan 5 da bi izaslo na isto. Od moja 3 auta na plin, jednom je bukvalno eksplodirao motor i za malo me osakatio. Da ne pricam o zauzimanju gepeka, odlasku u npr. Austriju gde nema TNG pumpi
(Nikola, 24. april 2014 10:01)

Pravilno ugradjen sekvent plin trosi oko 10% vise nego benzina. Ako prelazis 12.000km godisnje recimo da je neka prosecna potrosnja 8L/100km onda na tu kilometrazu se ustedi znacajno vise.
8L benzina x 12.000/100x152din=146.000din
8.8L plina x 12.000/100x85din=90.000din
Tako da razlika na 12.000km godisnje je 55.000din
Ili ti uredjaj nije podesen kako treba ili ti matematika nije jaca strana
Uredjaj je 3 godine u garanciji, a redovan servis na 10.000km je 1000din. Ne menjaju se nikakva creva niti bilo sta drugo. Radi se samo atest koji je 10.000din i vazi 10 godina.
Prostor u gepeku moze da se sacuva montazom u prostor za rezervni tocak, a rezervni tocak moze da se kupi copavac ili set za reparaciju.
Ako kazes da Austrija nema pumpe za TNG (mada imam poznanika koji u Austriji vozi mecku na TNG) onda mozes da vozis na benzin, zar ne? Koliko godisnje predjes kilometara u nekoj drzavi u kojoj nema TNGa? Ja 0km, a odem povremeno preko.

NČF

pre 10 godina

ne isplati se onima koji će tek ugraditi uređaje. onima koji su ih odavno ugradili uređaj se odavno i otplatio, a nadalje je ušteda i te kakva, uzevši u obzir da je litar tng 86, a bezolovnog/dizela 154 dinara.
ne vidim kojom računicom nije itekako isplativo voziti na tng...

shone

pre 10 godina

recite kako nije usteda kada konkretno golf 4 1.6 105 ks trosi benzina gradske voznjw 11-12l,a plina 9,7????pritom benzin kosta 151,a plin 86,7???
(jovan, 24. april 2014 09:26)

Ni meni nije jasan naslov. Moja corsa trosi isto plina i benzina . Kako moze da se ne isplati? Negativne komentare mogu da daju samo oni koji ne voze auto na TNG. U NS cena mu je 80din, a u BGu oko 90. Tako da moze da bude jeftiniji. Neko je napisao da je u Makedoniji gas bolji - isto sam to doziveo. Napunio sam rezervoar cim sam izasao iz Grcke i stigao sam do BGa, sa rezerovarom od 34L. A ocekivao sam da ce mi stati auto negde oko Jagodine. Pa vi racunajte da li se isplati.

Православ

pre 10 godina

Код нас све иде наопако и били су у праву скептици када смо пре 10 година уграђивали гасне уређаје да нас рођена земља "навлачи" ниском ценом на ТНГ
па кад нас буде било довољно подићиће цену...на жалост скептици у Србији су увек у праву....

ivica

pre 10 godina

dolazio mi rodjak iz makedonije i zali se kako je nad gas em skuplji pa mu auto radi ko traktor i trosi 2 puta vise em skuplji.... pa vi vidite...

Zoks

pre 10 godina

Za istu voznju, auto mora da trosi vise litara plina nego litara benzina zato sto je litar plina laksi od litra benzina (ima manje mase/molekula, pa stoga i manje energije).
Na slican nacin auto trosi manje dizela nego benzina, zato sto je dizel tezi od benzina (a dizel i nesto bolje sagoreva samopaljenjem).

Radovan kv

pre 10 godina

U Belgiji je oficijalna cena tng-a trenutno 0.591 eura za litar a može da se nadje i za 0.46 eura po litru pošto ovde cene puno variraju na pumpama.Oficijalna cena dizela je 1.45 eura za litar a može se takodje naći i za 1.26 eura.
Koga bre naftadzije iz Srbije ovde zavrću?
Pa zar su plate u Srbiji jače bego u Belgiji?
Budi se Srbine pusti,vreme ti je.

da da

pre 10 godina

Plin jeste poskupeo ali je i instalacija pojeftinila, pa tako umesto 900 evrića za sekvent, sada sa sve atestom iznosi 600 ! Pa se tako sa potrošnjom koju imam i kilometražom koju predjem za godinu dana isplati instalacija za nepunih dve godine ! Čak i kada lopovi budu digli za još 5 din opet će biti isplativo jer će dotle benzin biti najverovatnije 160 ! Uostalom, benzin ćemo umesto na pumpama, ponovo kupovati kod "uvoznika" i eto još jedne nivelacije na dole! :-)

Dragutin

pre 10 godina

Najbolje je kupovati kao za vreme Sloba naftu i benzin na crno.Nafta se kupuje za oko 110 din kad je prodaju van benzinske pumpe i to je najbolja varijanta.Uz to najbolje bi bilo voziti nekog dizela sa ugradjenim uredjajem za vodonik.Smanjice potrosnju za koji litar i uz kupovinu na crno to je jedini spas.Ko kupuje na 150 u pumpi ima da radi pola meseca i vise samo za gorivo ako ima tu srecu da je zaposlen tjt.

ckoZlo

pre 10 godina

Vozim automobil već dve godine na benzin/TNG (2.0l, 160ks); potrošnja u gradu je 11l/100km TNG-a, opdnosno 9,5l/100km benzina; potrošnja na otvorenom je 7l TNG-a, odnosno 6l benzina. Prosečna cena TNG-a u Novom Sadu (i okolini) je 78-82RSD/l; prosečna cena benzina (95-ica) je 155RSD/l.

Moja računica je sledeća:
- prosečni troškovi goriva po 1km su: TNG (8*/100=6,4RSD), a benzina (7*155/100=10,85RSD)
- na prosečnih 25.000km godišnje koliko ja pređem, to iznosi 160.000RSD za TNG i 271.250RSD za benzin. Razlika na godišnjem nivou je 111.250RSD, umanjena za dodatne "TNG" troškove (grubo) 10.000 iznosi oko 100.000RSD. Ugradnja uređaja me je koštala oko 115.000RSD. Na periodu od 5 godina, ukupna ušteda bi bila oko 385.000RSD.

Sve ovo je izvedeno na osnovu trenutnog stanja - tržište je takvo da zimi cena TNG-a ide i do 60% cene benzina (95-ice!!!), a leti se spušta i do 40%.

Ja ću nastaviti da vozim na TNG dokle god imam računicu!

Aleksandar

pre 10 godina

-Šta je bolje TNG ili dizel 1.3 ?
(justin, 24. april 2014 11:13)

Za toliko malu kilometražu - mali benzinac, 1.2 ili manji. Uštede koje bi se imale sa TNG-om ne bi isplatile investiciju u uređaj, atest itd. za vreme realne upotrebljivosti takvog augomobila, a uštede koje bi se ostvarile po osnovu nešto niže potrošnje dizela bi pojelo daleko skuplje održavanje.

Ako se uzme u obzir da u Srbiji vozila prelaze u proseku do 12.000 km godišnje i da u proseku imaju 1.4 motore - za ogromnu većinu vlasnika ni TNG ni dizel nisu ekonomski opravdane odluke, bar ne danas sa postojećim cenama. Pitanje je da li su ikada i bile...

Lav

pre 10 godina

Glasali ste za to a sad gledajte I patite. Hvala gospodinu Vucicu I medjunarodno priznatom ekspertu Lazaru Krsticu na pljackama sirotinje.

Vladica

pre 10 godina

Divno je kada je mnogo bitnije da država ugrabi što može a da se "eko faktor" TNGa svrstava pod "beznačajno". Jeste istina da praktično niko nije ugrađivao TNG da bi manje zagađivao već da bi manje praznio ionako prazan novčanika, ali ako se pogleda ozbiljno, videlo bi se koliko je izduv iz TNG motora različit od izduva benzina ili ne daj bože dizela.
Dovoljno je reći da u većini zemalja se na tehničkom ne proverava izduv vozila sa TNG jer nema šta da očita uređaj... ali to je nebitno, bitno je da država što više para namakne da bi finansirala svoje aparatčike.

zoran

pre 10 godina

Saće Gospodin Vučić svemogući, svima da podeli po jedan leteći ćilim, onaj arapski iz 1001 noći pa ima fraj ne da se vozimo, nego da letimo preko neba...

Glasali ste, trpite!

ekonomista

pre 10 godina

Ima tu drugi problem.......kako je moguće da je plin u Beogradu 12!!! dinara skuplji nego, recimo, u Valjevu? Ne radi se o različitim firmama, radi se o cenama na NISu ili Lukoilu.TPA Možda Valjevo leži na prirodnom rezervoaru plina, a ja to ne znam? Dažbine su iste za celu državu, pa je tu, očigledno, u pitanju poslovna politika braće Rusa i njihovih firmi ovde. Cepaj po Beogradu, tu ima para, a ovamo smanji malo, kriza je.......

sima

pre 10 godina

Generalno, cene tng teze ka 90 dinara. Mada, video sam da ima i po 76,9 dinara recimo u Valjevu. Cinjenica je da su demokrate uz pomoc LDP uvele akcizu za tog, u junu ili julu mesecu pre par godina. Tada sam pisao g. Cedomiru Jovanovicu da tada udara na dzep siromasnijih gradjana Srbije. I pitao se zasto je jos uvek akciza za evro dizel dosta niza u odnosu na benzin. Jer evro dizel koristi bogatiji deo gradjana. Znamo da su automobili sa dizel motorima znacajno skuplji od uporedivih sa benzinskim. Slicno je i sa oporezivanjem prihoda. Kako su prihodi veci, to su poreske stope manje. Zanimljivo. Sadasnja vlast je samo nastavila istu praksu zastite najbogatijih grupa u Srbiji... Raspodela je i dalje duboko nepravedna, i to se konstantno ne menja...

cickavi01

pre 10 godina

U normalnim zemljama ljude stimulisu da voze na gas ( manji trosak registracije vozila i sl) a sve zbog toga sto je tng ekolosko gorivo.
Dok je Srbija prica za sebe....
Ukratko radimo ama bas sve kako ne treba...tuga
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (ccc, 24. april 2014 10:03)

Tu si u pravu ali.....zaboravljate jednu stvar!!!
Drzava Srbija se izdrzava od akciza i svako njeno smanjivanje dovodi do urusavanja budzeta i eventualnog bankrota.
Putevi bi opusteno mogli da se odrzavaju od putarine ali posto je budzet vazniji tako su nam i putevi u losem stanju...isto vazi i za sve akcize,gorivo,cigarete,pice.
Kad bi svi smanjili potrosnju goriva,cigareta,pica na dva meseca za 50% bila bi nevidjena frka za poloticare to jest budzet....manjak bi bio neverovatan.

srbin s' m

pre 10 godina

zadnjih 10 god promenio sam 4 auta na tng i 1 dizel. I sad imam tng u autu ali ga više ne koristim. kad sabereš potrebno održavanje plus ovaj novi atest jednostavno se ne isplati. drugar drži multiplu bipower u garaži neregistrovanu jer po novom mora da iščupa rezervoar i da ugradi drugi atestiran od naše države jer bože moj italijani nemaju pojma to fabrički da odrade kao mi.

Vlajko

pre 10 godina

To je sramota. Svuda u svetu auto gas kao ekološko gorivo je oslobođeno državnih nameta, a vlasnici automobila koji ugrađuju u svoja vozila taj sistem su subvencionisani od strane države. Samo kod nas gledaju da te oderu od ugradnje, preko atesta do cene na pumpama. Prvi je kao ministar finansija Mirko Cvetković uveo akcizu na auto gas, do tada nije postojala, a posle su svi ostali samo dizali namet. Sramota. Uskoro će da uvedu taksu na vazduh.

Nemanja

pre 10 godina

Pre četiri godine,u junu 2010 TNG je koštao 56 dinara. Ne znam koji su stručnjaci i na koji način došli do 25 dinara poskupljenja.

Drzavo moja...

pre 10 godina

Austrija, Tirol - najskuplja pokrajina, bezolovni 1,39e, dizel 1,45e, u Grazu sam vidjao cene i oko 1,25e. Sad kad ste uveli ono markiranje goriva i kad je to toliko uspesno i nema vise sverca, smanjite akcizu, pricate o nekim povecanjima prodaje, pa ce te jos i na to da povecavate akcizu? Sve je vama malo! 50 i nesto posto cene goriva je akciza, pa ko je ovde lud?! Realna cena goriva ne bi trebalo da iznosi vise od 100din!

ccc

pre 10 godina

U normalnim zemljama ljude stimulisu da voze na gas ( manji trosak registracije vozila i sl) a sve zbog toga sto je tng ekolosko gorivo.
Dok je Srbija prica za sebe....
Ukratko radimo ama bas sve kako ne treba...tuga

Aleksandar

pre 10 godina

@(propad-butam, 24. april 2014 09:52)

Okolinu ćemo štititi onda kad počnu na tehničkom pregledu da se proveravaju izduvni gasovi (pre svega ugljen-dioksid, sumpor i razni azotni oksidi) pa da se u odnosu na to plaća cena registracije. Onda će se više isplatiti voziti na gas sve i da mu je cena ista kao benzina. O dizelu i da ne govorim - svi oni 'pametni' što voze na lož ulje sa skinutim katalizatorima bi prilično osetili cenu njihovog trovanja.

I to bi bio samo prvi korak - da država zaista želi da brine o sredini različita goriva bi imala i značajno različita ekološka opterećenja - recimo BMB98 iz Hellenic Petrol-a bi mogao da završi kao jeftinije gorivo od BMB95 iz NIS-a ako se uzme čistoća u obzir, tj. djubre iz NIS-a bi imalo drastično veće državne namete. TNG bi trebalo onda da ima duplo manje opterećenje, a dizel bi trebalo da ima duplo veće...

Ali o kakvoj ekologiji da pričamo u državi gde se i proizvodio i prodavao olovni benzin do pre samo par godina - čitavih par decenija nakon što je dokazano koliki je to trovač - i gde se za hiljadarku prolazi tehnički pregled. Mala je uteha to što se i sami politikanti koji donose državne uredbe i takse, kao i njihove porodice, time truju kao i svi mi ostali. To je jedna od retkih odluka koje politikanti donose a koja utiče i na njih same.

Koko

pre 10 godina

Niko ne spominje potencijalne ogromne troskove dizela (plivajuci zamajac, turbina..) koji ce automatski ponistiti svu ustedu na gorivu i u racunici pokazati dizel kao ubedljivo najskuplje resenje, sto se ljudima cesto desava, jer su dizeli koje kupujemo kao polovnjake presli par stotina hiljada i zreli su za ove boljke.
Kod TNG-a toga nema.
Polovan auto = benzin ili tng
Nov auto= dizel
To je preporuka za sve koji skrpe lovu taman kol'ko treba i nemaju trecinu vrednosti auta u dzepu za potencijalne skupe kvarove.

cacanin

pre 10 godina

Na plin se kuva, na dizel se ore, na benzin se vozi! "Vazda" bilo i bice...
(MarkoBg, 24. april 2014 12:19)

Na plin se kuva, na naftu se greje a na benzin vozi :)

No, ulazna cena TNG-a je 26 dinara po litru pa vi vidite koliko drzava haraci narod. Gori su od Osmanlija.

cacanin

pre 10 godina

Meni nije jasno ovo kukanje a ni naslov. Cena TNG je uvek bila oko polovine cene benzina a skoro da je tako i sad. I naravno da je isplativo i danas ugraditi plin. Bio bi interesantniji naslov o tome kako je voziti na dizel postalo neisplativo. I u potpunosti se slazem da nas drzava dere, na sta god vozili.
(Zilijen, 24. april 2014 11:55)

Mora da ste mnogo mladi... cena auto gasa je do pre neku godinu ( prethodnih 30 godina) bila minimalno 2.5 puta pa cak i 3x niza od cene benzina a sad nije ni 2x.

Nemanja Simic

pre 10 godina

Ne znam kako se to ne isplati?
Vozim punta 1.2 16v. Ugradio sam plin pre dva meseca.
Ukratko samo, pre ugradnje sam za 1000 dinara po Beogradu, znaci bez otvorenog puta prelazio max 90 km. Sada sa plinom, za istu cifru, izmedju 120 i 130 kilometara.
Znaci, po trenutnoj ceni plina od 88.9, ja sa mojom mesecnom kilometrazom stedim izmedju 2500 i 3000 dinara. Ovim tempom, isplacujem ugradjeni uredjaj za najvise 1.5 godinu.
Ali nije sve u "isplati" uredjaja i njegove cene, nego ima nesto i u tome da kad odem i sipam za crvenu, ja predjem 30-40 kilometara vise nego na benzin.
Ovo pricam iskljucivo o voznju po Beogradu.

Dodao bih samo ovo.. Puna toroidna boca, 3300 dinara. Put do Zlatibora i nazad, i jos sam imao plina za 110 kilometara po Beogradu.

Toliko.

Penzos

pre 10 godina

"TNG skoro da se više i ne isplati"

Da li nekoga cudi sto me naslov nije iznenadio. Dobio sam novi razrez poreza na imovinu. U Srbiji se nista vise ne isplati. Ni ziveti. Ne lipsi magarce do Beograda na vodi.

Steeler

pre 10 godina

Ja sam na internetu nasao informaciju da je TNG pre 4 gosine (sredina aprila 2010.) bio oko 51 dinar. Stvarno, gde su nasli poskupljenje od 25 dinara? Pocetkom 2010. je bio i jeftiniji… vozim polovan dizelas i secam se kako je dizel davno poceo da poskupljuje i na kraju postao skuplji od benzina. Sada je na redu TNG, da slucajno ljudi ne ustede koji dinar… treba nahraniti stranacke parazite sa drzavnim poslovima.

grande_diego

pre 10 godina

na prvoj pumpi kad se predje u Republiku Srpsku tng kosta 0,89 pfeninga ili oko 54 dinara, ljudi koji zive u blizini granice ne sipaju uopste gorivo i tng u nasoj zemlji jer je razlika veca od 30 din za litar. Svercovanje goriva je ponovo akruelno kao 90-ih

deda milojko

pre 10 godina

@jovan
Mene bas zanima tvoj automobil koji trosi 11-12l benzina a 9.7l plina po gradu. Da li ti znas da je fabricka potrosnja plina deklarisana na 10-20% vise nego benzina? U najboljem slucaju mozes da dostignes 1:1 (benzin-plin) ali da ti majstor zavrne plin do besvesti i da ti se auto vuce kao prebijen. Imao sam plin, vozio preko 3 godine, na sve nacine pokusavao da dostigne bolju potrosnju ali ne moze. Jednostavno plin i benzi imaju drugaciju energetsku vrednost i ne sagorevaju isto pa samim tim i razlicita potrosnja. Sada vozim dizela sa potrosnjom od 7-8litara po gradu i kada uporedim prethodni auto sa potrosnjom od 12-14 litara plina usteda je nikakva. Na 100km - plin 12l*90d=1080d---dizel 7.5l*150d=1125d racunat prosek, naravno ima dizela koji manje trose i plinskih koji manje trose. Naravno nezaobilazna ugrdanja+atesti...

shonex

pre 10 godina

...pisete gluposti, niti je plin 90din/l (mozda na autoputu, pa ste uzeli najvecu vrednost), niti se ne isplati voziti na plin u odnosu na beznin. Ja kako sam ugradio plin u svoj bivsi auto (lagunu) sam isplatio uredjaj za 3 meseca (do duse prelazim oko 30.000/godisnje)a ostatak sam stedeo. Sad na novom autu nisam ugradio plin jer kosta 900eur za ugradnju ali sam se i tu presao posto kada sam sracunao razliku u parama koje sam ostavio do sada na benzin vec bih odavno isplatio ugradnju plina, tako da planiram da ga ugradim uskoro. Kao sto su ljudi vec pisali, uvek je odnos plina i benzina kod nas bio skoro 2:1 a potrosnja vam je za 10% visa, i usteda je evidentna. Jedini ljudi koji realno ne ustede nista je oni koji prelaze ispod 10.000km godisnje jer im treba, lupam, 2 godine da samo isplate uredjaj koji su ugradili. Tako da plin je zakon, samo treba voditi racuna gde se sipa jer kod nas uvoze svasta pa je razlika u potrosnji dosta velika od pumpe do pumpe. Pozdrav.

gago

pre 10 godina

Sad ce PPV to srediti sa Arapima.Beograd na vodi i na nafti.Ima on jos obecanja u rukavu.Sve nam ide lepse i bolje i tako PPV najavi bolju godinu 2016 bez tv pretplate,sa Beogradom na vodi i Toni Blerom kao predsednikom te Engleske provincije zvana Srbistan

Nikola

pre 10 godina

@ckoZlo, tacna je tvoja racunica za auto od 2.0, ali vecina vozaca u Srbiji vozi do 1,5, a takodje prelazis 25000, a vecina u Srbiji prelazi oko 12000 i trece, u BG-u je plin 86,9 do 89,9 a u NS-u je kako ti kazes 82. Na pumpama koje su mi usput je 89,9, a ako odem da sipam jeftinije, potrosim razliku dok odem. Auto od 1.4 mi je trosio 9 plina i malo benz. a ovaj sad od 1.33 trosi 6,8 benzina. Kazem, razlika mi je 100 eur. Naravno, to je onima koji se nisu opekli o plin velika razlika, ali meni je jedan motor eksplodirao zbog lose ugradjenog plina i pojeo mi svu ustedu za prethodnih 7-8 godina voznje. Na benzin auto ide bolje i bez trzanja, nije zauzet gepek i ne razmisljam o ventilima i problemima koje sam imao. Znam, pametni ce reci sto nisam razmisljao kod koga ugradjujem plin. E pa i to je jedan od rizika.

sone

pre 10 godina

naj cistije sirokodostupno gorivo se opstruira,a zagadjujuci,opasni po zdravlje dizel stimulise narocito dozvolom uvoza smeca sa turbinom,plivajucim,diznama,karavan izvedbama koje su presleoko pola miliona.
glupost vlasti nema kraja,osim ako rade za tudje interes,to ok.

caki

pre 10 godina

@shonex, slažem se, onaj ko prelazi godišnje više od 30.000 km ima razlog da koristi TNG kao pogonsko gorivo. Uz sve redovne servise, naravno ispravno vozilo i ljudski ugrađen sekvent itekako se isplati. A da je država lopovska to svi znamo i tu nema, niti će u skoro vreme biti nešto novo. Na mojih 40.000 km (najvećim delom otvoren put), godišnja potrošnja plina je 3.400 lit, naravno treba dodati bar još 100 lit benzina, četiri mala servisa (svaki 50 eura) u odnosu na varijantu da se koristi samo benzin godišnja razlika je oko 1.000 eura u korist TNG. Ostaje i za registraciju i veliki servis. Meni se isplati. Pozdrav...

Vladimir

pre 10 godina

Glasali ste za to a sad gledajte I patite. Hvala gospodinu Vucicu I medjunarodno priznatom ekspertu Lazaru Krsticu na pljackama sirotinje.
(Lav, 24. april 2014 14:25)

Dragi moj prijatelju.Vlast po definiciji gleda da uzme gde može, a i gde ne može. Bila tvoja ili njihova, svejedno.

goran

pre 10 godina

sećam se dok sam još bio u SRB i imao kola (2011), kako smo sipali TNG za pare koje nam se nađu u džepu i bilo je dosta da se bar ode do grada , vrati i da pretekne svaki put - 1L =50rsd. Nisam imao pojma danas je skoro duplo skuplji, to je samo dokaz da je sve veći i veći haos u javnim finansijama i da se uzima sve više tamo gde ne treba jer se sve ostalo puklo (čitaj privreda)

Peca

pre 10 godina

Najviše volim ove što hoće da vade gasni uređaj iz kola.Pa valjda je 87 din i dalje manje od 152.Znam da nas deru ali ja ću i dalje da točim gas a vi vadite uređaje.

kvrga

pre 10 godina

@(Bole,
prvo računica ti je loše najprostija terija uzmimo da auto troši 10 L benzina na 100 km. Teorije nema da taj auto pređe 100 km sa 10 l gasa.
Drugo onaj ko prelezi velike kilometraže mesečno može da pravi kalkulaciju. Ipak mislim da prosečan građanin sipa od 2000 do 5000 dinara mesečno.

saki

pre 10 godina

Ugradio sekvent plin za 390e pre dve godine,platio atest jos oko 50e i za to vreme nisam imao ni najmanjih problema sa funkcionisanjem auta i insta
lacije..motor je 1.6 16v i potrosnja je u rasponu od 8.5(otvoren put) do 11.5(grad)..na pumpi u ns gde tocim,trenutna cena tng-a je 79.9din..po mojoj racunici se itekako isplati..pozdrav

justin

pre 10 godina

Pošto ovde ima stručnjaka sa iskustvom ,molio bih za savet
-dnevno do posla I nazad 45km.Svaki drugi dan - 15 u mesecu.
-Šta je bolje TNG ili dizel 1.3 ?

qwertz

pre 10 godina

@Tu si u pravu ali.....zaboravljate jednu stvar!!!
Ne cickavi, ne zaboravljamo. Stvar je više nego jednostavna! Kao narkoman koji se navukao i ne može da živi a da ne uzme, tako i država tj. njen aparat zavisi od novca koji nam da MMF. Stvar je utoliko gora jer nam daju "na kašičicu" a mi se za uzvrat okrećemo i saginjemo na kolena. Plašim se da je ovaj proces metastazirao i da povratka nema. Jednostavno smo se predali jačem ali ne pametnijem od sebe.

turbo diesel

pre 10 godina

@bole
Mislim da ti je racunica pogresna. Ne vozim na tng, ali mislim da nije ista potrosnja tng i beznina. Sa 90l gasa ces preci manje kilometara nego sa 90l benzina. Moras i to uzeti u obzir...

mile

pre 10 godina

A kako bi bilo da mi obicna raja "navucemo" drzavu malo na razmisljanje. Znam, mnogi ce reci nemoguca misija. Ja opet mislim da je moguce. Kako? Recimo ovako: Dolazi leto i lepo vreme i vecina nas bi na posao i do trgovine mogla peske ili biciklom(ko ga ima). Smanjiti maksimalno upotrebu motornih vozila i potrosnju svih motornih goriva. Stranci u tranzitu ionako minimalno ucestvuju u potrosnji jer svi vec znaju za los kvalitet i previsoke cene goriva kod nas pa napune rezervoare pre ulaska u Srbiju i samo protutnje kroz istu. Posle jedno dva meseca mislim da bi se u ministarstvu finansija popalile sve crvene lampice zbog pada prihoda od akciza i PDV-a. Tada bi bilemoguce dve reakcije drzave: logicna, smanjenje nameta zvanog akciza i omogucavanje stranim prevoznicima da refundiraju PDV za gorivo kupljeno u Srbiji i nelogicna, dalje povecanje nameta da bi pokusali da namaknu nekako novac koji nedostaje u drzavnoj blagajni.Logicna bi dovela do povecanja prometa gorivai pojeftinjenja transportnih troskova st bi se prenelo dalje kao zamajac na privredu . Nelogicna bi one sto su do tada stedeli(vecina), navela na razmisljanje da li im uopste vredi da registruju vozila, a one st odo tada nisu stedeli bi navela da stede i manje trose na gorivo.Dakle ne trebaju nikakve blokade puteva i protesti, bar dok se ne vidi kako ce oni koji sebe zovu drzavom reagovati na manje para u budzetu.Dakle,ustedite,pesacite malo vise a moda nam se to i isplati.

Outsider

pre 10 godina

A koliko je stotina hiljada tona (BOLJEG) goriva i TNGa natoceno u okolnim zemljama umesto u Srbiji? jeste li izracunali i to, braco iz Vlade?
I koliko je tu izgubljeno akciza? Ali nema veze, drzte se vi svoje politike, treba akcize jos da idu gore, pa da svane jos malo - ali Bosni, Madjarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj...

otac makarije

pre 10 godina

ja sam mator pa se secam da je ovo isto bilo i sedamdesetih. isto je plin bio dzabe i svi smo ga ugradjivali. vozali smo se jedno vreme, a onda su mu digli cenu da se skoro izjednacio sa benzinom i mi smo povadili uredjaje. razlika je jedino sto nas u ono vreme niko nije jurio za ateste i reateste, pa nije bila velika steta. ocekujem, dakle, da ce cena gasa jos rasti, jer se kod nas lose stvari uvek ponavljaju.

smesko

pre 10 godina

A da vas pitam: sto se bunite?! Pa resenje je u vasim rukama. Stegnite zube i prekinite da kupujete TNG na jedno 3 nedelje minimum. Pa da vidite kako cena moze da ide na dole. Ovako, samo se nesto bunite, a imate resenje na izvol'te! Ili primenite resenje, ili prekinite da kukate i placajte koliku god cenu vam stavili...

namcor

pre 10 godina

Ja kao papagaj: Svaka drzava na svetu(a ne samo nasa) zna od koga zivi: Od vozaca, pijanica, kockara i pusaca. Iz njihovih "poroka" svaka drzava zahvata koliko joj se prohte i koliko joj treba. Sramota je, samo, sto svi mi (svi iz gornjih kategorija) finansiramo drzavni vozni park od 50-ak hiljada vozila (nisu tu samo vozila, vec i vozaci, odrzavanje itd..). I to u vreme kada tvrde da treba zategnuti kais i stedeti. Za poredjenje: Jedna Svedska ima dvadesetak, a Nemacka oko 1000 vozila u vlasnistvu drzave! Ali, ima se - moze se!!! Nismo mi krivi Svedjanima i Nemcima sto nemaju....

vojvodino jedina

pre 10 godina

Euro gas sa pumpe Eiropetrol je najgori !!!
Provereno vise puta.
Ni moj drugar koji radi na toj pumpi ne kupuje.
Znaci gde vidite lava sa krilima znaci da il si lud ili pijes Red bull!!!

ovca za shishanje

pre 10 godina

ajde da im udarimo kontru da svi batalimo automobile cim se prolepsa vreme na 3 meseca koliko god mozemo . bicikl na struju je lek dok i to ne pocnemo da registrujemo.

Bole

pre 10 godina

Akcize je povecao i mladjani finansijski mag koji nista drugo nije znao osim da poveca TNG, predlog za PDV i solidarni porez. Smanjite akcize na sve derivate pa ce sve biti isplativo. Realno nam je drzava suplja i jadna i nema odakle da namakne pare. Da smo mi, kao sto nismo, normalni potrosaci i da 5 dana ne kupujemo benzin/gas/naftu u znak protesta da vidis kako bi svi reagovali. Ovako, dok je OVACA bice i šišanja!
Srbi su uvek bili u fazonu: Svi junaci nikom ponikoše!

pitanje za ministra finansija?

pre 10 godina

Država se ponaša potpuno neodgovorno tako da "fiskalne" motive očigledno stavlja iznad "očuvanja životne sredine". Mogu da zamislim samo koliko bi zagadjenje u svim većim gradovima bilo povećano kada bi narod ponovo prešao da se vozi samo na benzin.
Ovim bi u svakom slučaju trebao da se pozabavi Vučićev "Wunderkind" ?
Fiskalna zahvatanja na TNG-u su prevršila svaku meru.

Treba bezati iz ove rupetine od drzave sto pre

pre 10 godina

Kada se malo bolje promislim tako i treba za ovaj narod koji prodaje svoj glas za 1000 ili 2000 dinara (18 evra) glas na izborima po clanu porodice unazad 20+godina.

Aleksandar

pre 10 godina

Poskupljuju TNG, zato što smo lopovska država i što poskupljuje sve što ima široku, masovnu porošnju, gde se plaća većinom gotovinom, jer imamo nežajažljivi državni aparat. Neka neko iz vlade od silnih eksperata izađe na TV i objasni fenomen poskupljenja TNG-a koji je NUS PROIZVOD PROIZVODNJE BENZINA. Što znači da celokupna cena TNG-a je DOBIT.

Opet

pre 10 godina

Svako malo pa neki novi nacin da se od ljudi opet uzme koja para. Na plin uglavnom voze taksisti, i ljudi koji nemaju para za audi a8, nego obicni gradjani. Skoro nas popljackase sa novim pravilnikom za atest. Vazio atest 10 godina, al im zatrebale pare, pa je ipak bolje na 5. Pljacka, pljacka pljacka.

ferdinand82

pre 10 godina

Kako moze da se ne isplati? Skoro duplo sipam gasa u odnosu na benzin, a potrosnja mi veca za 10ak procenata? Ko je ovo racunao, nema pojma.

peđa Lu

pre 10 godina

Prvi auto koji sam kupio a imao je fabrički ugrađeni tng uređaj bio je pasat karavan 1,8.
ako se dobro sećam to je bilo 2000-te godine.
cena tng-a je bila 17,00 din/lit.
Tada sam odlazio iz Lučana do Beograda i natrag za 570,00 dinara... (ukupno cca 350 km)
E..., to su bila vremena...

Mogue je i danas ziveti kao u 15 veku !

pre 10 godina

@Nisu kola samo gorivo
"Ko se vozi za 2000-5000 dianra mesečno,nije trebao ni da kupuje auto, jevtinije mu je ići taksijem."

Kome je dovoljno seksa 1X nedeljno taj ne treba da se zeni, Plavi most je jeftinije resenje.

srba

pre 10 godina

Nije toliki problem u ceni TNG koliko u kvalitetu. Najlosiji TNG trosimo u evropi! Rezervoarom u Srbiji predjem 404km, a negde u Grckoj kada sam sipao presli smo 596km.. Eto ti ga sad, a postoje i svedoci!

popeye

pre 10 godina

истине ради, још увек је јефтиније, за неких 30%. а плин нам је скупљи за 20динара него у Македонији, која га вероватно исто увози као и ми? држава живи од пљачке грађана...

bosanac

pre 10 godina

Sreca da živim u Loznici. Cena TNG-a u bosni je 0,90 marke tj. 53 dinara.
A inače i benzin i nafta su jeftiniji 20-30 dinara a kvalitet ne uporediv.

srbo

pre 10 godina

Letos sam vozio na TNG u Grčkoj, cena 79c, benzin oko 1,80e. Očigledno je da je kod nas odnos mnogo nepovoljniji. Država se ponaša kao zmija koja sama sebi jede rep, tačnije jede svoje meso. Visoka cena goriva smanjuje protok ljudi kao i promet, na kraju ne samo da anulira prihod od akcize nego smanji dohodak generalno, poveća šverc....Nadam se da ima neko pametan da malo proanalizira situaciju.1

JVC

pre 10 godina

Лоповска власт била и остала.Дефинитивно нема нам помоћи.Увек пуца где је најтање,код сиротиње.

Sasha

pre 10 godina

Nije mi jasno uporedjivanje cene tng u razmaku od cetri godine? Koja je cena hleba, jaja i drugo bila pre cetri godine i sad? Odgovorite sami sebi i ne gubite vreme. Drzava UVEK pobedjuje i bez promene nema veze ko je na vlasti narod uvek trpi

србин ло

pre 10 godina

Није баш тако јер ми у Лозници возимо на гас који сипамо на само пар километара у Р.Српској а сад је тамо непуних 54 динара или 0.90 км!

Slobodan

pre 10 godina

Tih 36% "zahvatanja" drzave je cista laz, jer litra TNG-a kosta 15 din, vise nego duplo jeftinije od litre bezolovnog bezina (38 dinara). ovo su naravno cene pre nego sto drzavni lopovi pocnu da nas kradu sa akcizama, a zatim sa porezom od 20% na gorivo+akcizu (koju su nam takodje oni ukrali). Sami izracunajte koji je to procenat i kolika je to kradja naroda po litri!!!

Tadija

pre 10 godina

Vozim na plin, i na benzin kad se može, i tako već više od 10 god...
Činjenica je da je ugradnja TNG uređaja u vozilo nekada bila daleko isplativija, i da se vremenom razlika/ušteda smanjuje.
2006/2007 godine plin je bio 21-25 din, samo da vas potsetim, takođe setite se cene bezolovnog benzina od 70-ak dinara pre prvog od niza rebalansa budžeta D. Dragutinović.
Sve države akcize na gorivo, alkoholna pića, kafu i cigarete vide kao sjajan izvor prihoda, ono što Srbiju izdvaja od ostalih zemalja, je što vam Srbija ne daje nikakve mogućnosti da potreban novac zaradite.
Za početak se organizujte sa komšijama, kolegama, da zajedno putujete na posao ako je moguće, podelite troškove, u špicu u Beogradu u svakom trećem vozilu samo vozač!?
Automobil je sve veći luksuz u Srbiji, ali kada vidite cene autobuskih karata, brzo shvatite da je auto za dvoje isplativ samo tako.

Ado

pre 10 godina

strašno. sad se ne isplati ugraditi plin. kad pogledaš cene boljih uređaja plus atesti preskupo izadje. bolje voziti na dizel neki ekonomicni npr neki do 5-6 litara što troši. sve zemlje subvencioniraju kupce tng vozila dajući im posebne privilegije za parking i jeftinije takse samo kod nas te zaduzuju još više. sve bre naopako.

Milla

pre 10 godina

Vidim ja da cu morati da uvezem neki elektricni auto pa da nakalemim solarne panele na krov i da se vozim do mile volje za svoj trosak. Drzava ce od mene da dobije samo 150 evra za registraciju i osiguranje. Trebali bi svi da urade nesto slicno...

mikin

pre 10 godina

Ovo je jos jedan prilog tezi da narod u Srbiji ne voli drzavu, nikad je nije ni voleo niti ce je ikada voleti. Na zalost, to je istina. Od kad postoji, drzava se prema vlastitom narodu ponasala suprotno interesima naroda zbog koga postoji. Gde god se ukaze prilika da oguli svoj vlastiti narod, drzava ne propusti priliku da je iskoristi. Ovako se nije ponasao ni serif iz Notingema u vreme Robina Huda. Kako inace objasniti teznju drzave da izjednaci cene TNG-a i benzina (da ne bude zabune, ne smanjuje cenu benzina vec uporno dize cenu TNG-a). Ako uzmemo da je energetska vrednost TNG-a manja od benzina za 10-15% onda je cenovna razlika jos manja. Nema veze sto vozila na TNG neuporedivo manje zagadjuju okolinu od svakog drugog energenta, to drzavi nije vazno. Cena TNG po litru, plus cena ugradnje, plus atesti plus menjanje instalacije na 5 godina cini da je drzava postigla svoj cilj: onemoguciti svaki vid sopstvenog prevoza po nekoj pristojnoj ceni. Na zalost, ovo je samo jedan od mnogobrojnih lihvarskih odnosa drzave prema vlastitoj populaciji. I to jeste nasa najveca tragedija ...

radnik

pre 10 godina

strahujem da je ovo tek pocetak ..... a nadam se da nisam u pravu .... a mozda i na nadu uvedu namet pa da prestanemo i da se nadamo jer ce i ona biti preskupa...

Mihajlo

pre 10 godina

Plin u Bosni 54din./l,pa da li je to normalno????

Ko zivi blizu granice isplati se sipati u Bosni.Steta pa se ne moze svercovati..komlikovano bi bilo.

Zadovoljan

pre 10 godina

Zakon EU koji Srbija mora prihvatiti prije pridruzivanja je da je cijena TNG-a maksimalno 50% cijene benzina, i da je obavezan ekoloski popust prilikom registracije. Zato je kod nas u Bosni ta cijena. Cini mi se da vasi su digli da uzmu pare dok se jos moze.

Gile

pre 10 godina

Zasto ocekivati da ti drzava bude partner, pa jos i srpska? Zasto ocekivati da podstice potrosnju nizim porezima i cenama usluga primereno dubini dzepa?
Srpska drzava nas je navikla da se prema njoj odnosimo kao hajduci prema Turcima. Zavrcemo je, stipkamo i pomalo kraduckamo, kako kaze Velja Ilic, tek da dobijemo vazduha i pomislimo da smo ucarili a onda nas ona "oplete" merama za opste dobro, kao na primer visim cenama i porezima. Bar da se to dobro ikada vidi. Pusta i sve pustija Srbijo.

bane

pre 10 godina

@ccc

Da, država se ubila od stimulacije gasa - trošak registracije je manji čitavih 100 dinara zbog korišćenja ekološkog goriva.

Slobodan Djakovic

pre 10 godina

Drzava sama sece granu na kojoj sedi - sve to je plod panike javnog sektora koji ne zna na koji nacin da finansira sopstvenu masineriju i da stvari teku po starom. Cenu placaju gradjani, samo sto postoji tacka do koje je sve to odrzivo i mi smo vec presli tu tacku. Racun drzave je sve prazniji i bankrot kuca na vratima samo se politka pravi da ne cuje... Stvari ce se zaustaviti i mi cemo svi upasti u novi vihor socijalnih nemira i problema za jedan duzi period.

Profesionalac SFRJ

pre 10 godina

Od ponedeljka 08.04.2014. u Bijeljini (Republika Srpska), je TNG pojeftinio za 0,20 KM i sada košta 0,89 KM tj. 53 dinara za 1 litar (0,55 kg) na pumpama NIS-a!!!

smuki

pre 10 godina

@mile

Ja cu opet reci da je nemoguce :). Ne zato sto takva akcija ne bi imala uspeha, naprotiv, vec sto je veca sansa da zaba progovori srpski, nego da se Srbi okupe oko nekog zajednickog cilja, u njihovu korist. Da si rekao da se organizuje neki skup 'da komsiji crkne zdrava krava' e to bi vec bilo 100% izvodljivo.

Profesionalac SFRJ

pre 10 godina

Pad cene gasa u Republici Srpskoj za 0,20 KM tj. 12 dinara po litri je zbog prelaska sa zimskog na letnji mix (propan-butan). Na kojoj to geografskoj širini i u kojoj to klimatskoj zoni se nalazi Srbija, pitanja su sad?! Odgovori verovatno glase: "Tajkunsko-političarska širina" i "ZONA SUMRAKA"!!!

Boris

pre 10 godina

Ja se kući grejem na Propan gas, imam cisternu u dvorištu, pocetkom 2009 gas je kostao 42 din/lit. a sad kosta 90din/lit. znaci duplo mi je skuplje grejanje. Drzava ima 2 akcize na gas za grejanje a kao ekološko gorivo. Zato sad prelazim na drva pa cemo se pitati sto nam je Srbija ogoljena nacisto e to je ljudi moji drzava, strategija, buducnost za decu... Jad i beda od mozgova!
PS. Mozes poštaru da smajis platu ali ako smanjujes doktorima i hirurzima koji mogu da odu sutra iz Srbije onda vec nesto ne stima debelo!