Sreda, 23.04.2014.

20:33

Nešto je trulo u državi Nemačkoj

Nije logično da političari traže još novca od građana, a da istovremeno ponosno objavljuju kako su poreski prihodi rekordni u istoriji Nemačke.

Izvor: Deutsche Welle

Nešto je trulo u državi Nemaèkoj IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

brzi

pre 9 godina

goran marković

Huawei je kupio Siemens mobile a ne Siemens grupu to je velika razlika. Tim poslovima koje se idu Siemenes i Bosch se inače kaže join venture ( zajedničko ulaganje) i koristi se na operativnom nivou u pojedinačnim segmentima posla ili poslova ali na nivoju grupe ili grupacije Orginalni osnivači grupacije obično uvek drže kontrolni paket akcija a ostale akcije kruže preko organizovanih sekundarnih trgova ( berza) i struktura tog portfeljskog vlastništva se menja maltene iz sata u sat. Država Srbija jeste primera radi suvlastnik FAS, ali nije uključena ni u vlastniški dio grupe FIAT auto a kamo li celokupne grupacije FIAT.

fidel

pre 9 godina

Sta mislite da je tamo povecan porez na nekretnine 80% kao u Srbiji, cela Nemacka bi bila na nogama. Nista nije trulo u Nemackoj , bolje bi bilo da gledamo sebe.

Baki Zemunac

pre 9 godina

Tu si u pravu, evo ja, radim u jednoj Evropskoj zemlji u hotelu kao čistač... To bi radio i u Srbiji za platu od 1.500eu, ali ne, u Srbiji je plata čistača 5x manja... A troškovi života su isti kao ovde, ISTI...
(Ajvanhoo, 24. april 2014 10:10)

Ti dalje od Sutomora i Paralije nisi bio. Pa pre neki dan je baš na sajtu b92 pisano( tema-"minimalac u Švajcarskoj 4000 evra), da je na zapadu život skuplji 3-10 puta nego u Srbiji! U švajcarskoj je bračnom paru bez dece, baš u tom tekstu je navedeno, potrebno mesečno oko 8300 evra samo za osnovne životne potrebe!Pa čak je i Hrvatska skuplja od Srbije za oko 50%. Znači 400 evra u Beogradu je isto što što i 600 evra u Zagrebu, 2000 evra u Rimu, 3000 evra u Amsterdamu i 5000 evra u Cirihu i Oslu!

goran marković, zemun

pre 9 godina

Ovde ima puno naivnih, nažalost! Pa od svakog malo obaveštenijeg inženjera u Telekomu, VIP-u ili Telenoru možete saznati da je kineski HUAVEJ kupio SIMENS pre više od 10 godina. BOSCH je BIO stara porodična firma, ali to više nije odavno, KInezi imaju većinski paket akcija, a porodica Bosch samo simboličan deo. To zna svaki malo obavešteniji prodavac BOSCH-a u Srbiji. A GRUNDIG je odavno kupio turski BEKO! Proverite, pa udarajte minuse i pluseve.

Ajvanhoo

pre 9 godina

Da Srbi rade u Srbiji kao u drugim zemljama Eveope cvetala bi Srbija. One koji su otisli sramota ih u Srbiji da rade isto sto u Evropi ili bilo gde su. Primera radi da budu cistaci na aerodromu Diseldorfa, Melburna i Njujorka tu sam ih sreo.
(Sasha, 24. april 2014 08:40)

Tu si u pravu, evo ja, radim u jednoj Evropskoj zemlji u hotelu kao čistač... To bi radio i u Srbiji za platu od 1.500eu, ali ne, u Srbiji je plata čistača 5x manja... A troškovi života su isti kao ovde, ISTI...

bozidar

pre 9 godina

Ni Simens,ni Bosch,ni Grunding nisu u svojini Nemaca,raspitaj se malo,moze u u Srbiji,kod nasih dobavljaca. Prve dve su kineske,a Grundig turski. A ti koji napisa da sam kafanski komentator,to si ti jer nisi naveo nikakav link,a na google se ne moze naci sve, to su poslovne tajne koje se ne iznose u javnost,ali za njih i vrapci sve znaju.

stecky

pre 9 godina

@sasha
Nije ih sramota da rade takve poslove, nego plate koju za to u Srbiji dobiju!
Ljudi nemojte se zezati da Nemačka propada. Ja živim trenutno u jednom selu na istoku, tako sređenih ulica, zgrada i parkova, nema ni u jednom mestu u Srbiji, a znam je celu. Dedinje, Senjak, to je krš kako selo izgleda!
Podstanar ću biti verovatno zauvek, jer nije pod moranje kupovati nešto, pogotovo kad se često seliš zbog posla i boljih uslova.
Po mentalitetu smo potpuno različiti. Mi znamo da se zabavljamo, ali stvarno i volimo da se družimo, oni u tome nemaju pojma, zabava im je još u 80-tim, tv program je očajan. Sa druge strane, za razliku od nas, jako su odgovorni i posebno prema javnom dobru.
Pozdrav Srbi!

Ivan Radomir Veljkovic

pre 9 godina

@Deutschland über alles

Blago tebi kad zivis od socijalne pomoci, uspeo si u zivotu.

Elem, mene je ovde odusevio novinarski pristup, kako lepo i pedantno objasnjeno i prostudirano. I taj tekst je sigurno uticao da se odustane od novih nameta. To je prava uloga novinara, da budu stit naroda od politicara, a kod nas je i to naopako....

EU Citizen

pre 9 godina

Stvari treba nazvati pravim imenom: nisu to "političari", već demagoško-birokratski kriminalci koji zloupotrebljavaju fatalan sukob interesa u temeljima savremene demokratije (koja je od progresivnog društvenog poretka postala najveći neprijatelj individualnih sloboda i napretka), činjenicu da primaoci državnog novca takođe mogu da glasaju i dovode na vlast takve kriminalce, čiji je glavni zadatak da na uštrb budućnosti a sad već i opstanka tih država pljačkaju vredne i preduzimljive ljude a favorizuju parazite i "profesionalne birače" koji čine tu glasačku mašineriju. Dodatna posledica tog antitržišnog i protivprirodnog sistema je to što, naravno, zahteva najcrnju represiju da bi se održao, pa se, osim parazita, pasivno štetnih tim što ne doprinose privredi i žive na tuđoj grbači, stvara i ogromna klasa birokrata koji tu represiju na svim nivoima sprovode, i osim što takođe ne stvaraju nikakvu dodatu vrednost, pod izgovorom "zaštite" ovoga ili onoga, hiljadama besmislenih i štetnih propisa i normi aktivno uništavaju privredu, posebno manje i srednje firme koje su glavni trn u oku ideologa tog trulog i nemoralnog sistema, jer vlasnik odgovoran za svoju firmu razume mnogo bolje od zaposlenog u velikom preduzeću koliko je on nenormalan i poguban. A baš Nemačka je jedan od najgrđih primera čak i u crvenoj EU, zemlja koja, uprkos mnogim svetskim brendovima i superkonkurentnim firmama, već decenijama beleži skroman rast GDP, a plate poslednjih desetak godina praktično stagniraju.

Aleksandar I

pre 9 godina

(Sasha, 24. april 2014 08:40)

Mislim da gresis to vise zavisi od zarade...nije isto cistiti aerodrom za 1500 ili za 200 evra,zar ne?

Bojan

pre 9 godina

Politicari ko politicari, nikad im nije dosta. Sljam! Voleo bih da udjemo u EU ali kad vidim da evropski poslanici u Briselu primaju po 20 - 30 000 € onda se predomislim.

Sasha

pre 9 godina

Da Srbi rade u Srbiji kao u drugim zemljama Eveope cvetala bi Srbija. One koji su otisli sramota ih u Srbiji da rade isto sto u Evropi ili bilo gde su. Primera radi da budu cistaci na aerodromu Diseldorfa, Melburna i Njujorka tu sam ih sreo.

Dejan

pre 9 godina

Dug Nemačke 7.000.000.000.000 evra?
Berlin -- Prema analizi profesora finansija Bernda Rafelhišea, stvarni javni dug Nemačke je oko sedam biliona (hiljada milijardi) evra.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2011&mm=11&dd=24&nav_id=560539

Cisto da svima bude jasnije sta se zapravo dogadja sa svetom, a pogotovo sa EU gde toliko silno zelimo da idemo.

Swedenonline

pre 9 godina

22 godine zivim u Nemackoj od toga sigurno jedno 14 god. od socijalne pomoci, ni u jednom trenutku nisam se osetio ugrozenim od nekakve krize. Bozidare ti nemas pojma o cemu pricas.
(Deutschland über alles, 23. april 2014 22:30)

Cega se pametan stidi ... :(

xD

pre 9 godina

I ja sam u Nemackoj Keln.. samo dosljaci zive kao podstanari..
Ne kazem da nema ali 80% su dosljaci.. A svaki prosecan Nemac menja svoj automobil jednom u 3-4 godine od 20-30 h €.. A ovi preko proseka da i ne pricam... Tako da nemoj sebe lagati da si bio u Nemackoj.. jer da si ziveo 8 god ziveo bi i sada...

Перица

pre 9 godina

Знам за случај када БАФИН, немачки финансијски регулатор, није одузео брокерску лиценцу чистом преваранту и поред свих доказа.

realno

pre 9 godina

Vi koji pišete o Nemačkoj, da li ste nekad bili tamo? Ja jesam, živeh u Minhenu oko 8 godina. Nemcima svaka čast, izdigli su se iz pepela, poraženi u II sv, ratu, postali ekonomska sila...ali nije sve idealno,daleko od toga! Znate li, naprimer, da su više od polovine stanovništva podstanari? Sa svoj radni vek, dobre plate, čak 57% Nemaca nije uspelo da kupi ni stančić, ni na kredit, a kamoli za keš! Evo i dokaz: http://svet-nekretnina.blogspot.com/2012/02/nemci-bolje-podstanar-nego-kredit.html

Aerospace

pre 9 godina

BOSCH je jos uvek porodicna firma. Ta porodica se jos uvek preziva Bosch. Najveci je d.o.o. u Evropi, a mozda i na svetu. Kinezi tu nemaju vecinsko vlasnistvo ni pod razno. SIEMENS, iako je AD takodje nije u vlasnistvu Kineza. Svi ovi podaci su jasni i javno dostupni. Kafanski analiticari bi trebalo ipak malo bolje da se informisu...

Božidar, Beograd

pre 9 godina

22 godine zivim u Nemackoj od toga sigurno jedno 14 god. od socijalne pomoci... Bozidare ti nemas pojma o cemu pricas.
(Deutschland über alles, 23. april 2014 22:30)

Vidi se da si učen čovek, velikog znanja! A 14 godina živiš od socijalne pomoći, na tuđ račun,ne radiš ništa i nije te sramota? I ti nekom da deliš lekcije!?

seljadin

pre 9 godina

Nemačku izjeda korupcija, u svim porama društva, od nameštenih fudbalskih utakmica, do nameštenih ADAC kvaliteta automobila, preko narko-tržišta i korumpiranih političara, svake godine 200 miljardi evra odnesu kojekakvi preplaćeni projekti, jedan od tih je i aerodrom, progutao 3 milijarde koruptivnih evra, no to nije sve...
http://thedecline.info/en/part2

Deutschland über alles

pre 9 godina

@Nije Nemačka van sveta, pa da je kriza zaobiđe! Bilo je samo pitanje vremena kada će talas stići do njihovih obala! A ponosi nemačke industrije su već odavno u rukama stranaca, SIMENS i BOSCH su odavno kupili Kinezi, GRUNDIG Turci....
(Božidar, Beograd, 23. april 2014 21:13)

22 godine zivim u Nemackoj od toga sigurno jedno 14 god. od socijalne pomoci, ni u jednom trenutku nisam se osetio ugrozenim od nekakve krize. Bozidare ti nemas pojma o cemu pricas.

Realan

pre 9 godina

Znaci oni ulazu 5 milijardi u puteve i onako su im dobri?
Mi imam 100 puta manje puteva (u kilometrazi sirom drzave), sto znaci 50miliona evra (ispravite me ako gresim u racunici) prihodi nase drzave od putarina za kamione i automobile, akciza na gorivo, porez na auto, registraciju i druge troskove vezane za voznju sasvim sigurno premasuju 500miliona evra a ne nekih 50 miliona evra, sto bi znacilo da se kod nas krade jos vise nego sto smo mislili, jel pazite, nasi putevi u odnosu na nemacke su njiva, a da ne pricam tek o auto putu...
pa Vi dragi moji vidite gde mi zivimo

Miroslav

pre 9 godina

Kad sam bio mladji bio sam social demokrata i divio se sistemu kakav je u Ger, Swe, Fra, Ne, sada sam omatorio i postao tezak anarhista u Ron Pol fazonu, jednostavno shvatam da alavoj drzavj nikad dosta para.

Božidar, Beograd

pre 9 godina

Nije Nemačka van sveta, pa da je kriza zaobiđe! Bilo je samo pitanje vremena kada će talas stići do njihovih obala! A ponosi nemačke industrije su već odavno u rukama stranaca, SIMENS i BOSCH su odavno kupili Kinezi, GRUNDIG Turci....

Xxx!? ;-):-)

pre 9 godina

Mani te se vi nemacke i mislite vi na nas kako propadamo nemacka je 200 god. ispred nas.Razmisljajte o tome kako je prestici u svemu, a to da li je trula ili ne to je njihov problem.

djuro

pre 9 godina

Autoputevi, mostovi i lokalni putevi u Njemackoj su stvarno u losem stanju. Mislim da su vinjete pravi potez i nije mi jasno zasto se toliko cekalo. Okolne zemlje deru sa cijenama vinjeta, posebno Slovenija.

Realan

pre 9 godina

Znaci oni ulazu 5 milijardi u puteve i onako su im dobri?
Mi imam 100 puta manje puteva (u kilometrazi sirom drzave), sto znaci 50miliona evra (ispravite me ako gresim u racunici) prihodi nase drzave od putarina za kamione i automobile, akciza na gorivo, porez na auto, registraciju i druge troskove vezane za voznju sasvim sigurno premasuju 500miliona evra a ne nekih 50 miliona evra, sto bi znacilo da se kod nas krade jos vise nego sto smo mislili, jel pazite, nasi putevi u odnosu na nemacke su njiva, a da ne pricam tek o auto putu...
pa Vi dragi moji vidite gde mi zivimo

Miroslav

pre 9 godina

Kad sam bio mladji bio sam social demokrata i divio se sistemu kakav je u Ger, Swe, Fra, Ne, sada sam omatorio i postao tezak anarhista u Ron Pol fazonu, jednostavno shvatam da alavoj drzavj nikad dosta para.

Xxx!? ;-):-)

pre 9 godina

Mani te se vi nemacke i mislite vi na nas kako propadamo nemacka je 200 god. ispred nas.Razmisljajte o tome kako je prestici u svemu, a to da li je trula ili ne to je njihov problem.

Božidar, Beograd

pre 9 godina

22 godine zivim u Nemackoj od toga sigurno jedno 14 god. od socijalne pomoci... Bozidare ti nemas pojma o cemu pricas.
(Deutschland über alles, 23. april 2014 22:30)

Vidi se da si učen čovek, velikog znanja! A 14 godina živiš od socijalne pomoći, na tuđ račun,ne radiš ništa i nije te sramota? I ti nekom da deliš lekcije!?

Deutschland über alles

pre 9 godina

@Nije Nemačka van sveta, pa da je kriza zaobiđe! Bilo je samo pitanje vremena kada će talas stići do njihovih obala! A ponosi nemačke industrije su već odavno u rukama stranaca, SIMENS i BOSCH su odavno kupili Kinezi, GRUNDIG Turci....
(Božidar, Beograd, 23. april 2014 21:13)

22 godine zivim u Nemackoj od toga sigurno jedno 14 god. od socijalne pomoci, ni u jednom trenutku nisam se osetio ugrozenim od nekakve krize. Bozidare ti nemas pojma o cemu pricas.

Aerospace

pre 9 godina

BOSCH je jos uvek porodicna firma. Ta porodica se jos uvek preziva Bosch. Najveci je d.o.o. u Evropi, a mozda i na svetu. Kinezi tu nemaju vecinsko vlasnistvo ni pod razno. SIEMENS, iako je AD takodje nije u vlasnistvu Kineza. Svi ovi podaci su jasni i javno dostupni. Kafanski analiticari bi trebalo ipak malo bolje da se informisu...

realno

pre 9 godina

Vi koji pišete o Nemačkoj, da li ste nekad bili tamo? Ja jesam, živeh u Minhenu oko 8 godina. Nemcima svaka čast, izdigli su se iz pepela, poraženi u II sv, ratu, postali ekonomska sila...ali nije sve idealno,daleko od toga! Znate li, naprimer, da su više od polovine stanovništva podstanari? Sa svoj radni vek, dobre plate, čak 57% Nemaca nije uspelo da kupi ni stančić, ni na kredit, a kamoli za keš! Evo i dokaz: http://svet-nekretnina.blogspot.com/2012/02/nemci-bolje-podstanar-nego-kredit.html

djuro

pre 9 godina

Autoputevi, mostovi i lokalni putevi u Njemackoj su stvarno u losem stanju. Mislim da su vinjete pravi potez i nije mi jasno zasto se toliko cekalo. Okolne zemlje deru sa cijenama vinjeta, posebno Slovenija.

seljadin

pre 9 godina

Nemačku izjeda korupcija, u svim porama društva, od nameštenih fudbalskih utakmica, do nameštenih ADAC kvaliteta automobila, preko narko-tržišta i korumpiranih političara, svake godine 200 miljardi evra odnesu kojekakvi preplaćeni projekti, jedan od tih je i aerodrom, progutao 3 milijarde koruptivnih evra, no to nije sve...
http://thedecline.info/en/part2

Swedenonline

pre 9 godina

22 godine zivim u Nemackoj od toga sigurno jedno 14 god. od socijalne pomoci, ni u jednom trenutku nisam se osetio ugrozenim od nekakve krize. Bozidare ti nemas pojma o cemu pricas.
(Deutschland über alles, 23. april 2014 22:30)

Cega se pametan stidi ... :(

xD

pre 9 godina

I ja sam u Nemackoj Keln.. samo dosljaci zive kao podstanari..
Ne kazem da nema ali 80% su dosljaci.. A svaki prosecan Nemac menja svoj automobil jednom u 3-4 godine od 20-30 h €.. A ovi preko proseka da i ne pricam... Tako da nemoj sebe lagati da si bio u Nemackoj.. jer da si ziveo 8 god ziveo bi i sada...

Božidar, Beograd

pre 9 godina

Nije Nemačka van sveta, pa da je kriza zaobiđe! Bilo je samo pitanje vremena kada će talas stići do njihovih obala! A ponosi nemačke industrije su već odavno u rukama stranaca, SIMENS i BOSCH su odavno kupili Kinezi, GRUNDIG Turci....

Dejan

pre 9 godina

Dug Nemačke 7.000.000.000.000 evra?
Berlin -- Prema analizi profesora finansija Bernda Rafelhišea, stvarni javni dug Nemačke je oko sedam biliona (hiljada milijardi) evra.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2011&mm=11&dd=24&nav_id=560539

Cisto da svima bude jasnije sta se zapravo dogadja sa svetom, a pogotovo sa EU gde toliko silno zelimo da idemo.

Sasha

pre 9 godina

Da Srbi rade u Srbiji kao u drugim zemljama Eveope cvetala bi Srbija. One koji su otisli sramota ih u Srbiji da rade isto sto u Evropi ili bilo gde su. Primera radi da budu cistaci na aerodromu Diseldorfa, Melburna i Njujorka tu sam ih sreo.

Bojan

pre 9 godina

Politicari ko politicari, nikad im nije dosta. Sljam! Voleo bih da udjemo u EU ali kad vidim da evropski poslanici u Briselu primaju po 20 - 30 000 € onda se predomislim.

stecky

pre 9 godina

@sasha
Nije ih sramota da rade takve poslove, nego plate koju za to u Srbiji dobiju!
Ljudi nemojte se zezati da Nemačka propada. Ja živim trenutno u jednom selu na istoku, tako sređenih ulica, zgrada i parkova, nema ni u jednom mestu u Srbiji, a znam je celu. Dedinje, Senjak, to je krš kako selo izgleda!
Podstanar ću biti verovatno zauvek, jer nije pod moranje kupovati nešto, pogotovo kad se često seliš zbog posla i boljih uslova.
Po mentalitetu smo potpuno različiti. Mi znamo da se zabavljamo, ali stvarno i volimo da se družimo, oni u tome nemaju pojma, zabava im je još u 80-tim, tv program je očajan. Sa druge strane, za razliku od nas, jako su odgovorni i posebno prema javnom dobru.
Pozdrav Srbi!

Ivan Radomir Veljkovic

pre 9 godina

@Deutschland über alles

Blago tebi kad zivis od socijalne pomoci, uspeo si u zivotu.

Elem, mene je ovde odusevio novinarski pristup, kako lepo i pedantno objasnjeno i prostudirano. I taj tekst je sigurno uticao da se odustane od novih nameta. To je prava uloga novinara, da budu stit naroda od politicara, a kod nas je i to naopako....

Перица

pre 9 godina

Знам за случај када БАФИН, немачки финансијски регулатор, није одузео брокерску лиценцу чистом преваранту и поред свих доказа.

Ajvanhoo

pre 9 godina

Da Srbi rade u Srbiji kao u drugim zemljama Eveope cvetala bi Srbija. One koji su otisli sramota ih u Srbiji da rade isto sto u Evropi ili bilo gde su. Primera radi da budu cistaci na aerodromu Diseldorfa, Melburna i Njujorka tu sam ih sreo.
(Sasha, 24. april 2014 08:40)

Tu si u pravu, evo ja, radim u jednoj Evropskoj zemlji u hotelu kao čistač... To bi radio i u Srbiji za platu od 1.500eu, ali ne, u Srbiji je plata čistača 5x manja... A troškovi života su isti kao ovde, ISTI...

Aleksandar I

pre 9 godina

(Sasha, 24. april 2014 08:40)

Mislim da gresis to vise zavisi od zarade...nije isto cistiti aerodrom za 1500 ili za 200 evra,zar ne?

EU Citizen

pre 9 godina

Stvari treba nazvati pravim imenom: nisu to "političari", već demagoško-birokratski kriminalci koji zloupotrebljavaju fatalan sukob interesa u temeljima savremene demokratije (koja je od progresivnog društvenog poretka postala najveći neprijatelj individualnih sloboda i napretka), činjenicu da primaoci državnog novca takođe mogu da glasaju i dovode na vlast takve kriminalce, čiji je glavni zadatak da na uštrb budućnosti a sad već i opstanka tih država pljačkaju vredne i preduzimljive ljude a favorizuju parazite i "profesionalne birače" koji čine tu glasačku mašineriju. Dodatna posledica tog antitržišnog i protivprirodnog sistema je to što, naravno, zahteva najcrnju represiju da bi se održao, pa se, osim parazita, pasivno štetnih tim što ne doprinose privredi i žive na tuđoj grbači, stvara i ogromna klasa birokrata koji tu represiju na svim nivoima sprovode, i osim što takođe ne stvaraju nikakvu dodatu vrednost, pod izgovorom "zaštite" ovoga ili onoga, hiljadama besmislenih i štetnih propisa i normi aktivno uništavaju privredu, posebno manje i srednje firme koje su glavni trn u oku ideologa tog trulog i nemoralnog sistema, jer vlasnik odgovoran za svoju firmu razume mnogo bolje od zaposlenog u velikom preduzeću koliko je on nenormalan i poguban. A baš Nemačka je jedan od najgrđih primera čak i u crvenoj EU, zemlja koja, uprkos mnogim svetskim brendovima i superkonkurentnim firmama, već decenijama beleži skroman rast GDP, a plate poslednjih desetak godina praktično stagniraju.

goran marković, zemun

pre 9 godina

Ovde ima puno naivnih, nažalost! Pa od svakog malo obaveštenijeg inženjera u Telekomu, VIP-u ili Telenoru možete saznati da je kineski HUAVEJ kupio SIMENS pre više od 10 godina. BOSCH je BIO stara porodična firma, ali to više nije odavno, KInezi imaju većinski paket akcija, a porodica Bosch samo simboličan deo. To zna svaki malo obavešteniji prodavac BOSCH-a u Srbiji. A GRUNDIG je odavno kupio turski BEKO! Proverite, pa udarajte minuse i pluseve.

bozidar

pre 9 godina

Ni Simens,ni Bosch,ni Grunding nisu u svojini Nemaca,raspitaj se malo,moze u u Srbiji,kod nasih dobavljaca. Prve dve su kineske,a Grundig turski. A ti koji napisa da sam kafanski komentator,to si ti jer nisi naveo nikakav link,a na google se ne moze naci sve, to su poslovne tajne koje se ne iznose u javnost,ali za njih i vrapci sve znaju.

Baki Zemunac

pre 9 godina

Tu si u pravu, evo ja, radim u jednoj Evropskoj zemlji u hotelu kao čistač... To bi radio i u Srbiji za platu od 1.500eu, ali ne, u Srbiji je plata čistača 5x manja... A troškovi života su isti kao ovde, ISTI...
(Ajvanhoo, 24. april 2014 10:10)

Ti dalje od Sutomora i Paralije nisi bio. Pa pre neki dan je baš na sajtu b92 pisano( tema-"minimalac u Švajcarskoj 4000 evra), da je na zapadu život skuplji 3-10 puta nego u Srbiji! U švajcarskoj je bračnom paru bez dece, baš u tom tekstu je navedeno, potrebno mesečno oko 8300 evra samo za osnovne životne potrebe!Pa čak je i Hrvatska skuplja od Srbije za oko 50%. Znači 400 evra u Beogradu je isto što što i 600 evra u Zagrebu, 2000 evra u Rimu, 3000 evra u Amsterdamu i 5000 evra u Cirihu i Oslu!

fidel

pre 9 godina

Sta mislite da je tamo povecan porez na nekretnine 80% kao u Srbiji, cela Nemacka bi bila na nogama. Nista nije trulo u Nemackoj , bolje bi bilo da gledamo sebe.

brzi

pre 9 godina

goran marković

Huawei je kupio Siemens mobile a ne Siemens grupu to je velika razlika. Tim poslovima koje se idu Siemenes i Bosch se inače kaže join venture ( zajedničko ulaganje) i koristi se na operativnom nivou u pojedinačnim segmentima posla ili poslova ali na nivoju grupe ili grupacije Orginalni osnivači grupacije obično uvek drže kontrolni paket akcija a ostale akcije kruže preko organizovanih sekundarnih trgova ( berza) i struktura tog portfeljskog vlastništva se menja maltene iz sata u sat. Država Srbija jeste primera radi suvlastnik FAS, ali nije uključena ni u vlastniški dio grupe FIAT auto a kamo li celokupne grupacije FIAT.

Božidar, Beograd

pre 9 godina

Nije Nemačka van sveta, pa da je kriza zaobiđe! Bilo je samo pitanje vremena kada će talas stići do njihovih obala! A ponosi nemačke industrije su već odavno u rukama stranaca, SIMENS i BOSCH su odavno kupili Kinezi, GRUNDIG Turci....

djuro

pre 9 godina

Autoputevi, mostovi i lokalni putevi u Njemackoj su stvarno u losem stanju. Mislim da su vinjete pravi potez i nije mi jasno zasto se toliko cekalo. Okolne zemlje deru sa cijenama vinjeta, posebno Slovenija.

Deutschland über alles

pre 9 godina

@Nije Nemačka van sveta, pa da je kriza zaobiđe! Bilo je samo pitanje vremena kada će talas stići do njihovih obala! A ponosi nemačke industrije su već odavno u rukama stranaca, SIMENS i BOSCH su odavno kupili Kinezi, GRUNDIG Turci....
(Božidar, Beograd, 23. april 2014 21:13)

22 godine zivim u Nemackoj od toga sigurno jedno 14 god. od socijalne pomoci, ni u jednom trenutku nisam se osetio ugrozenim od nekakve krize. Bozidare ti nemas pojma o cemu pricas.

seljadin

pre 9 godina

Nemačku izjeda korupcija, u svim porama društva, od nameštenih fudbalskih utakmica, do nameštenih ADAC kvaliteta automobila, preko narko-tržišta i korumpiranih političara, svake godine 200 miljardi evra odnesu kojekakvi preplaćeni projekti, jedan od tih je i aerodrom, progutao 3 milijarde koruptivnih evra, no to nije sve...
http://thedecline.info/en/part2

realno

pre 9 godina

Vi koji pišete o Nemačkoj, da li ste nekad bili tamo? Ja jesam, živeh u Minhenu oko 8 godina. Nemcima svaka čast, izdigli su se iz pepela, poraženi u II sv, ratu, postali ekonomska sila...ali nije sve idealno,daleko od toga! Znate li, naprimer, da su više od polovine stanovništva podstanari? Sa svoj radni vek, dobre plate, čak 57% Nemaca nije uspelo da kupi ni stančić, ni na kredit, a kamoli za keš! Evo i dokaz: http://svet-nekretnina.blogspot.com/2012/02/nemci-bolje-podstanar-nego-kredit.html

Božidar, Beograd

pre 9 godina

22 godine zivim u Nemackoj od toga sigurno jedno 14 god. od socijalne pomoci... Bozidare ti nemas pojma o cemu pricas.
(Deutschland über alles, 23. april 2014 22:30)

Vidi se da si učen čovek, velikog znanja! A 14 godina živiš od socijalne pomoći, na tuđ račun,ne radiš ništa i nije te sramota? I ti nekom da deliš lekcije!?

Miroslav

pre 9 godina

Kad sam bio mladji bio sam social demokrata i divio se sistemu kakav je u Ger, Swe, Fra, Ne, sada sam omatorio i postao tezak anarhista u Ron Pol fazonu, jednostavno shvatam da alavoj drzavj nikad dosta para.

Xxx!? ;-):-)

pre 9 godina

Mani te se vi nemacke i mislite vi na nas kako propadamo nemacka je 200 god. ispred nas.Razmisljajte o tome kako je prestici u svemu, a to da li je trula ili ne to je njihov problem.

Dejan

pre 9 godina

Dug Nemačke 7.000.000.000.000 evra?
Berlin -- Prema analizi profesora finansija Bernda Rafelhišea, stvarni javni dug Nemačke je oko sedam biliona (hiljada milijardi) evra.
http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2011&mm=11&dd=24&nav_id=560539

Cisto da svima bude jasnije sta se zapravo dogadja sa svetom, a pogotovo sa EU gde toliko silno zelimo da idemo.

Sasha

pre 9 godina

Da Srbi rade u Srbiji kao u drugim zemljama Eveope cvetala bi Srbija. One koji su otisli sramota ih u Srbiji da rade isto sto u Evropi ili bilo gde su. Primera radi da budu cistaci na aerodromu Diseldorfa, Melburna i Njujorka tu sam ih sreo.

Realan

pre 9 godina

Znaci oni ulazu 5 milijardi u puteve i onako su im dobri?
Mi imam 100 puta manje puteva (u kilometrazi sirom drzave), sto znaci 50miliona evra (ispravite me ako gresim u racunici) prihodi nase drzave od putarina za kamione i automobile, akciza na gorivo, porez na auto, registraciju i druge troskove vezane za voznju sasvim sigurno premasuju 500miliona evra a ne nekih 50 miliona evra, sto bi znacilo da se kod nas krade jos vise nego sto smo mislili, jel pazite, nasi putevi u odnosu na nemacke su njiva, a da ne pricam tek o auto putu...
pa Vi dragi moji vidite gde mi zivimo

bozidar

pre 9 godina

Ni Simens,ni Bosch,ni Grunding nisu u svojini Nemaca,raspitaj se malo,moze u u Srbiji,kod nasih dobavljaca. Prve dve su kineske,a Grundig turski. A ti koji napisa da sam kafanski komentator,to si ti jer nisi naveo nikakav link,a na google se ne moze naci sve, to su poslovne tajne koje se ne iznose u javnost,ali za njih i vrapci sve znaju.

xD

pre 9 godina

I ja sam u Nemackoj Keln.. samo dosljaci zive kao podstanari..
Ne kazem da nema ali 80% su dosljaci.. A svaki prosecan Nemac menja svoj automobil jednom u 3-4 godine od 20-30 h €.. A ovi preko proseka da i ne pricam... Tako da nemoj sebe lagati da si bio u Nemackoj.. jer da si ziveo 8 god ziveo bi i sada...

Swedenonline

pre 9 godina

22 godine zivim u Nemackoj od toga sigurno jedno 14 god. od socijalne pomoci, ni u jednom trenutku nisam se osetio ugrozenim od nekakve krize. Bozidare ti nemas pojma o cemu pricas.
(Deutschland über alles, 23. april 2014 22:30)

Cega se pametan stidi ... :(

Aerospace

pre 9 godina

BOSCH je jos uvek porodicna firma. Ta porodica se jos uvek preziva Bosch. Najveci je d.o.o. u Evropi, a mozda i na svetu. Kinezi tu nemaju vecinsko vlasnistvo ni pod razno. SIEMENS, iako je AD takodje nije u vlasnistvu Kineza. Svi ovi podaci su jasni i javno dostupni. Kafanski analiticari bi trebalo ipak malo bolje da se informisu...

stecky

pre 9 godina

@sasha
Nije ih sramota da rade takve poslove, nego plate koju za to u Srbiji dobiju!
Ljudi nemojte se zezati da Nemačka propada. Ja živim trenutno u jednom selu na istoku, tako sređenih ulica, zgrada i parkova, nema ni u jednom mestu u Srbiji, a znam je celu. Dedinje, Senjak, to je krš kako selo izgleda!
Podstanar ću biti verovatno zauvek, jer nije pod moranje kupovati nešto, pogotovo kad se često seliš zbog posla i boljih uslova.
Po mentalitetu smo potpuno različiti. Mi znamo da se zabavljamo, ali stvarno i volimo da se družimo, oni u tome nemaju pojma, zabava im je još u 80-tim, tv program je očajan. Sa druge strane, za razliku od nas, jako su odgovorni i posebno prema javnom dobru.
Pozdrav Srbi!

Baki Zemunac

pre 9 godina

Tu si u pravu, evo ja, radim u jednoj Evropskoj zemlji u hotelu kao čistač... To bi radio i u Srbiji za platu od 1.500eu, ali ne, u Srbiji je plata čistača 5x manja... A troškovi života su isti kao ovde, ISTI...
(Ajvanhoo, 24. april 2014 10:10)

Ti dalje od Sutomora i Paralije nisi bio. Pa pre neki dan je baš na sajtu b92 pisano( tema-"minimalac u Švajcarskoj 4000 evra), da je na zapadu život skuplji 3-10 puta nego u Srbiji! U švajcarskoj je bračnom paru bez dece, baš u tom tekstu je navedeno, potrebno mesečno oko 8300 evra samo za osnovne životne potrebe!Pa čak je i Hrvatska skuplja od Srbije za oko 50%. Znači 400 evra u Beogradu je isto što što i 600 evra u Zagrebu, 2000 evra u Rimu, 3000 evra u Amsterdamu i 5000 evra u Cirihu i Oslu!

Перица

pre 9 godina

Знам за случај када БАФИН, немачки финансијски регулатор, није одузео брокерску лиценцу чистом преваранту и поред свих доказа.

Bojan

pre 9 godina

Politicari ko politicari, nikad im nije dosta. Sljam! Voleo bih da udjemo u EU ali kad vidim da evropski poslanici u Briselu primaju po 20 - 30 000 € onda se predomislim.

EU Citizen

pre 9 godina

Stvari treba nazvati pravim imenom: nisu to "političari", već demagoško-birokratski kriminalci koji zloupotrebljavaju fatalan sukob interesa u temeljima savremene demokratije (koja je od progresivnog društvenog poretka postala najveći neprijatelj individualnih sloboda i napretka), činjenicu da primaoci državnog novca takođe mogu da glasaju i dovode na vlast takve kriminalce, čiji je glavni zadatak da na uštrb budućnosti a sad već i opstanka tih država pljačkaju vredne i preduzimljive ljude a favorizuju parazite i "profesionalne birače" koji čine tu glasačku mašineriju. Dodatna posledica tog antitržišnog i protivprirodnog sistema je to što, naravno, zahteva najcrnju represiju da bi se održao, pa se, osim parazita, pasivno štetnih tim što ne doprinose privredi i žive na tuđoj grbači, stvara i ogromna klasa birokrata koji tu represiju na svim nivoima sprovode, i osim što takođe ne stvaraju nikakvu dodatu vrednost, pod izgovorom "zaštite" ovoga ili onoga, hiljadama besmislenih i štetnih propisa i normi aktivno uništavaju privredu, posebno manje i srednje firme koje su glavni trn u oku ideologa tog trulog i nemoralnog sistema, jer vlasnik odgovoran za svoju firmu razume mnogo bolje od zaposlenog u velikom preduzeću koliko je on nenormalan i poguban. A baš Nemačka je jedan od najgrđih primera čak i u crvenoj EU, zemlja koja, uprkos mnogim svetskim brendovima i superkonkurentnim firmama, već decenijama beleži skroman rast GDP, a plate poslednjih desetak godina praktično stagniraju.

goran marković, zemun

pre 9 godina

Ovde ima puno naivnih, nažalost! Pa od svakog malo obaveštenijeg inženjera u Telekomu, VIP-u ili Telenoru možete saznati da je kineski HUAVEJ kupio SIMENS pre više od 10 godina. BOSCH je BIO stara porodična firma, ali to više nije odavno, KInezi imaju većinski paket akcija, a porodica Bosch samo simboličan deo. To zna svaki malo obavešteniji prodavac BOSCH-a u Srbiji. A GRUNDIG je odavno kupio turski BEKO! Proverite, pa udarajte minuse i pluseve.

Aleksandar I

pre 9 godina

(Sasha, 24. april 2014 08:40)

Mislim da gresis to vise zavisi od zarade...nije isto cistiti aerodrom za 1500 ili za 200 evra,zar ne?

Ajvanhoo

pre 9 godina

Da Srbi rade u Srbiji kao u drugim zemljama Eveope cvetala bi Srbija. One koji su otisli sramota ih u Srbiji da rade isto sto u Evropi ili bilo gde su. Primera radi da budu cistaci na aerodromu Diseldorfa, Melburna i Njujorka tu sam ih sreo.
(Sasha, 24. april 2014 08:40)

Tu si u pravu, evo ja, radim u jednoj Evropskoj zemlji u hotelu kao čistač... To bi radio i u Srbiji za platu od 1.500eu, ali ne, u Srbiji je plata čistača 5x manja... A troškovi života su isti kao ovde, ISTI...

Ivan Radomir Veljkovic

pre 9 godina

@Deutschland über alles

Blago tebi kad zivis od socijalne pomoci, uspeo si u zivotu.

Elem, mene je ovde odusevio novinarski pristup, kako lepo i pedantno objasnjeno i prostudirano. I taj tekst je sigurno uticao da se odustane od novih nameta. To je prava uloga novinara, da budu stit naroda od politicara, a kod nas je i to naopako....

fidel

pre 9 godina

Sta mislite da je tamo povecan porez na nekretnine 80% kao u Srbiji, cela Nemacka bi bila na nogama. Nista nije trulo u Nemackoj , bolje bi bilo da gledamo sebe.

brzi

pre 9 godina

goran marković

Huawei je kupio Siemens mobile a ne Siemens grupu to je velika razlika. Tim poslovima koje se idu Siemenes i Bosch se inače kaže join venture ( zajedničko ulaganje) i koristi se na operativnom nivou u pojedinačnim segmentima posla ili poslova ali na nivoju grupe ili grupacije Orginalni osnivači grupacije obično uvek drže kontrolni paket akcija a ostale akcije kruže preko organizovanih sekundarnih trgova ( berza) i struktura tog portfeljskog vlastništva se menja maltene iz sata u sat. Država Srbija jeste primera radi suvlastnik FAS, ali nije uključena ni u vlastniški dio grupe FIAT auto a kamo li celokupne grupacije FIAT.