Utorak, 22.04.2014.

20:19

Struju u Srbiji kradu na 52 načina

Dovitljivosti kradljivaca struje nema granica, kaže za “Blic” jedan od montera “Elektroprivrede Srbije“.

Izvor: Blic

Struju u Srbiji kradu na 52 naèina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

59 Komentari

Sortiraj po:

STRUJNI UDAR

pre 10 godina

A ima i ovo:

Monteri,zaposleni u EPS-u,tajno,van radnog vremena,ukljucuju iskljucena domacinstva,dok u EPS-u za to ne znaju (ili znaju?).Obicno dodju nocu u dogovoru sa vlasnikom kuce (stana) i brzo "obave" posao.Naravno...ovo kosta domacina izmedju 3.000 i 5.000 Dinara.Pa dok ga ponovo ne iskljuce,a onda jovo-nanovo.U svakom gradu postoje "dezurni" monteri iz EPS-a koji "rade" ovaj "posao".To svi znaju.Ali svi cute.

Vita

pre 10 godina

A kol'ko nas Eps krade i nema kome da se žališ! Pa u trafo stanicama smanjuju jačinu struje za 5 do 10% i automatski aparati kućni vuku više da bi radio!! Pa to je javna tajna! Lopovi

Nikola

pre 10 godina

@frankfurt
Da imate automobil koji Vam stoji u garazi i vozikate ga po Srbiji kada dodjete na "ferije" - taj automobil morate registrovati, a ne biste ga mogli voziti neregistrovanog uz obrazlozenje: "Pa ja ga vozim 3 puta godisnje".
Isto je i sa prikljuckom - odrzavanje mreze (bandere, trafoi, kablovi, i sl.) do Vaseg prikljucka kosta - i to ulazi u tih 1200 dinara (mrzi me da sad proveravam na racunu da li je stvarno toliko). Ne znam da li je to korektna suma, ali resenje je prosto, odjavite brojilo i postavite par solarnih panela na kucu da imate svoju struju nezavisno od EPS-a.

Neko je ostavio komentar u kom navodi kako njegov komsija vozi golfa 6, a radi u EPS-u kao monter. Pitanje za komentatora: da li ste se zapitali da li taj covek radi i privatno kao instalater ili mozda ima vocnjak, ili je mozda dobio skoro neko nasledstvo, ili samo radi kao monter a u slobodno vreme gleda farmu? Zavist je teska boljka!!

frankfurt

pre 10 godina

Evo ja se iselio i imam jos uvek kucu u Novom Sadu, i placam za NULA kWh 1200 RSD mesecno!!! Ko tu koga krade? i koga ja da tuzim?

Miki

pre 10 godina

Ja nemam nista protiv da se strujomer ugradi na banderu. Za ovaj gubitak EPS-a, taj isti EPS moze da investrira u sebe i da povede akciju zamene svih starih brojila u Srbiji za nove strujomere koji nisu mehanicki i koji bi se tesko varali a pritom samo kljuc tih kutija drzi EPS. Time ce se spreciti ovakve gluposti. Meni je veci problem sto ja sad ako zelim da budem novi korisnik treba da platim 150.000 dinara za strujomer a neko tamo krade struju. Odes da uzmes paket u mts-u i dobijes telefon za 1 dinar i zasto tako nemoze da bude i s EPS-om? Ja kupujem struju a opet placam i strujomer koji se blokira u EPS-ovoj kutiji za koju samo EPS ima kljuc i gde tu ima logike?

HITNO!!

pre 10 godina

Ja ne kradem struju niti bilo sta drugo. Smatram da je to primitivno i nekulturno, a onima koji kradu porucujem: Sve se vraca!
Sto se tice eps-a, pa sami su krivi sto nemaju mehanizme da to sprece.

Nemanja C

pre 10 godina

Najbolje da niko ne plaća struju i da se vratimo lepo u srednji vek. Tako barem mnogi od ovde izraženih stavova neće biti van mesta.

devit

pre 10 godina

EPS i Srbijagas kradu na jedan nacin ali,,, i to putem racuna:
samo decembarski racun gde su se malo zaneli;
pa su ukrali malo vise pa se i golim okom videlo;
EPS je ukrao nekoliko desetina % vise
Srbijagas preko 100%
i,,,, i,,,,nikom nista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Provera se vrsila samo onim potrosacima koji su se zalili;
a i to je pokriveno kojekakvim izmisljotinama!!!!!!!!!!!!!!!!...
I EPS i Srbijagas su do sada bili u nadleznosti SPS-a!!!!!!!!
SPS je i nadalje u vlasti!!!!!
Dakle;
odsad ko dosad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Insajder i Brankica jos dugo,dugo nece ostati bez matreijala...
I sto je nesporono;
Ono sto Insajder utvrdi
digne prasinu,,,,
i,,,i,,,,,,prasina sa slegne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,,,,,,,,,,,,,,,,

Dejan

pre 10 godina

Ljudi, zamolio bih neupućene da ne komentarišu kako smanjenje napona utiče na potrošnju električne energije (bar ne u meri u kojoj se zamišlja). Za većinu potrošača u domaćinstvu smanjenje napona će značiti da će uređaji ujedno povlačiti i manju struju,odnosno manju snagu, pa im je samo potrebno više vremena da utroše energiju potrebnu za neki proces (kotlovi, ringle, grejalice i sl.), jedino će zbog trajanja procesa gubici toplote biti neznatno veći (jedino kod ringli i rerni, kod ostalih bolje izolovanih grejača praktično nema razlike). Na rasvetu smanjenje napona utiče drastično, pošto je svetlosni fluks izuzetno zavisan od kvaliteta napona, ali uticaj je samo na kvalitet osvetljaja, potrošnja se u ovom slučaju smanjuje. Elektromotori u domaćinstvu (najčešće seoska domaćinstva) mogu da imaju poteškoće zbog toga što motori sa sniženim naponom mogu imati problema sa startovanjem ili savlađivanjem opterećenja u ustaljenom radu. Kod motora je moguće da zbog nižeg napona mašina povlači veću struju od nazivne, pa to može uticati na životni vek uređaja, a i potrošnja se neznatno povećava zbog nešto većeg zagrevanja provodnika pa samim tim i većih gubitaka u provodnicima za napajanje motora. Sniženje napona je jedna od mera kojim se utiče da vršno opterećenje bude smanjeno, zbog stabilizovanja sistema, a nekada do sniženja napona dolazi i neplanski, zbog loših prilika u samoj mreži, kao što su povećanje potrošnje, loše i dugačke veze za napajanje udaljenih potrošača i slično.

Potrošač EPS-a

pre 10 godina

Bravo!(L4, 22. april 2014 21:18)
I samo da dodam i SILNO zapošljavanje i izdržavanje partijskih kadrova, uglavnom, neradnika nedefinisane struke...

Bas zvucnik u ormancetu sa strujomerom ?

pre 10 godina

Kradja? Ne to je samo samoodbrana od lopova koji je podigao, naknadu za angazovanu snagu za 30%, naknadu za obnovljive izvore 100%, uveo naknadu za stampanje racuna 121 din i ukinuo placanje racuna po bankama bez provizije !

Marcco

pre 10 godina

Kako nije moguće naplatiti krasdenu struju? Kako nema imovine? Pa na šta je nakačio tu struju ako ne na nekretninu, koja valda predstavlja imovinu.

zika

pre 10 godina

u cenu struje ulazi I kradja na kopovina pomocu buldezara, plate skretnicara pruge na kpu od 110 000. znaci kradju vrsi eps od naroda. narod zaanemarivo krade. nije narod pokrao drzavu. funcioneri drzave su pokrali narod.

Argentto

pre 10 godina

Prosle godine sam zamenio komplet elektricne uredjaje u kuci (frizider, bojler, ves masinu, masinu za sudove itd...) prilikom toga bio sam malo jace od mesec dana bez frizidera, ves masine i masine za ves... Stigao mi je 100 din veci racun nego prethodni mesec sa svim uredjajim. Naravno od EPS-a se odgovor nd moze dobiti sto je cist dokaz da i oni nas kradu samo oni kradu legalno i ne odgovaraju za razliku od nas

dr.kadzija

pre 10 godina

ukrasti od lopova, da li je to krivicno delo? a sto niko ne istrazi malo nacine kako "elektroprivreda" potkrada korisnike? pocev od racuna i fantomskih stavki, podesavanjem frekfence struje od izvora koja direktno utice na rad brojila i na kvarove elektricnih uredjaja a koja je vidljiva na digitalnim kucnim satovima koji racunaju vreme pomocu frekfencije.

mentalitet

pre 10 godina

U mentalitetu našeg naroda je da prevari nekog. Da li je to krađa struje, švercovanje i ostalih stvari. Kad kupuješ polovnjak 95% kupuješ neku lešinu sa prekucanom šasijom. U narodu vlada ona ''snađi se''.

bezimena

pre 10 godina

A svi građani su naučili na časovima tehničkog kako da prešteluju žice na banderi...aha... a ja se kopčam iza leđa. To rade električari iz njihovih redova. Ne mislim, ne nagađam, znam da oni to rade. Volela bih da vidim njihovu potrošnju. Izvinite ,šta je čudno u računu od 5000? Mi imamo oko 4000 bez krađe, a nisu nam svi uređaji novi. Ne podržavam krađu, ali kada je reč o EPS-u i zaštiti tih lopina, koji su zaposlili i kurtu i murtu, nešto mi ih nije žao. Od lopova nije greh ukrasti.

Alex

pre 10 godina

Kod mene se na poslu pola firme hvali kako sami na strujomeru prebacuju sa skupe na jeftinu struju. 29 dana na jeftinu, 1 dan na skupu i nema sanse da te provale sve je cisto. Eps verovatno bas briga za to.

mare nis

pre 10 godina

Ta dovitljivost nije nista naspram dovitljivosti EPS-a da pljacka narod.Kao najjeftiniju struju u Evropi imamo,a ima li negde ovakve bankarske,zelenaske kamate za zakasnele dugove.I da li isporucuju kvalitetnu energiju je jos jedno pitanje,jer ponekad ne moze voda za kafu da provri po 15 minuta?!Da mora da se plati to svi znamo ali samo za kamatu covek ne moze da zaradi!Moj slucaj godinama,redovno placam i plus s vremena na vreme koliko mi finansije dozvoljavaju dam preko toga za stari dug i onda vezem ugovor pre dve godine za dug koji je vrtoglavo rastao na oko 210.000 rsd.Odmah na pocetku dam 60.000,i na to 6 meseci uz redovnu potrosnju jos po 10.000 mesecno,plus na to 12 meseci po 7000 uz redovnu.To je ukupno 204.000 uz namirenu redovnu potrosnju.Da bih oko nove godine otisao da vidim kako stoje stvari i eventualno isplatim ostatak,docekalo me iznenadjenje,dug je iznosio nesto preko 180.000 rsd i primorali su me na novi ugovor uz otpisivanje nekih cetrdesetak hiljada...Krv piju i znam da ih ne zanima moja socijalna situacija ali sto je mnogo mnogo je!Ajd' ove strane banke sto nas ljuste kreditima i nekako,banke su to,jos su i strane.Ali ovo svoj te gore dere nego sve strane banke zajedno a pritom mu nije primarna delatnost zelenasenje!

Sava drugi

pre 10 godina

Nije tačno. Ima preko 2000 načina na koji potrošači kradu struju. Bivši Direktor elektroprivrede Argentine je o tome napisao knjigu sa detljnim opisom kako se to radi.

Svih tih 2000 načina zajedno su manjo od onog jedog koji se radi u EPS: Prodajemo kada je jeftino i kupujemo kada je skupo. A Zoraa je slepa kod očiju. Juri neke bednike koji su ukrali jer nisu imali, a ove velike lopove pušta na miru. Slučajno ili ne?

travis.bickle.srb

pre 10 godina

svakoga dana gledam kako se opusteno krade struja sa svetiljki i bandera i niko ne reaguje i jos se zale kako imaju samo "dnevnu" struju, cak se i cevi kopaju i lome pa se prave izvori vode. Razna kvazi vozila "ubice" se voze bez registracije i tehnickog pregleda i nikom nista a mi "glupi" placamo sve i postujemo zakone... oj Srbijo medju sljivama....

Marko

pre 10 godina

Vazi "SVAJCARAC' kada sve Cece, Mece, Jece i Pece budu lezale za milionske kradje poreza od nastupa koje i vi nasi sugradjani u inostranstvu debelo podmazujete, pronevere milione i dobiju nanogicu, nece moci, narode bori se kako znas i umes i ovi drugi ne biraju sredstva protiv nas.

da, da, hmm...

pre 10 godina

Racun mi je u sred leta oscilirao iz meseca u mesec +-50% pa sam prijavio da sumnjam da mi neko krade struju njihova reakcija je bila uplatite 700 dinara. Dosli su, zamenili brojilo i sve je neko vreme bilo ok pa je potrosnja opet krenula da raste u sred leta. Naravno nista nisu proverili u vezi mojih sumnji, cak su zaboravili da stave plombu na novo brojilo.

bb

pre 10 godina

Pa ispada da EPS od drzave hoce da nekog siromasnog ko krade struju da bi preziveo i imao elementarne uslove zivota osude na 3 godine,dok neko i za ubistvo dobije toliko goidna ili za toliko izadje iz zatvora a da ne pricamo o poznatim licnostima koje za neke ozbiljan dela dobiju uz pomoc skupih advokata oslodadjuje presude ili neke male kazne koje sluze u kucnom pritvoru.

L4

pre 10 godina

I država preko EPS-a krade od građana na 10 načina:semafor tarife, manji napon, angažovana snaga, štampanje računa, naknada za obnovljive izvore, strujomeri koji nisu baždareni, štelovani strujomeri sa većim obrtnim odnosom, pogrešno upisani kilovati, paušalno podizanje cene kad god im se prohte, TV pretplata...

Jovan

pre 10 godina

Bilo bi interesantno da nam se otkrije koliko se unutar EPS-a ukrade na godišnjem nivou. Čisto sumnjam da među kradljivcima nisu baš ovi kontrolori i monteri. Vrana vrani oči ne vadi, reče naš narod. Uz "pozajmice" koje se ne vraćaju, ovo mu dođe kao bonus.

milan

pre 10 godina

Struju ne kradem, ali im iz principa ne dopustam da pridju brojilu bez naloga suda. Kad dodju ja kazem 5000 dinara kosta da vas sprovedem do brojila. Oni se nasmeju. Ako oni meni mogu da naplate kojekakve nebuloze na racunu onda i ja trazim da oni meni plate. To je moje merno mesto i moj sat,neka oni sebi naprave sat izvan moje kuce pa nek sa njega ocitavaju, a ja cu kontrolisati na mom satu sta i koliko naplacuju. I da Vam kazem da ne potpisujete one ugovore o besplatnoj ugradnji novog digitalnog sata je im na taj nacin prepustate u vlasnistvo merno mesto i mogu da udju u vasu kucu ili dvoriste kad hoce, a ako ih ne pustite krivicna prijava. Ovako mogu da ...

Zoran

pre 10 godina

Jel pokusao eps da naplati struju i Raskoj? Koliko struje isporuci Kosovu a koliko naplati? Da ne pricam sto neki struju iz mreze prodaju eps kao struju dobijenu iz obnovljivih izvora energije i za to uzimaju debelu lovu.

manunited

pre 10 godina

Ja ne kradem struju, nisam nikad, al se plasim da cu morati puskom da skinem kad majstora kad dodje da sece. Ili on ili ja... Dotle doslo gospodo.

Milan Nis

pre 10 godina

Kada bi samo hteo,a ocigledno je da nece,EPS bi mogao sam za taj iznos koliko se ukrade da finansira ugradnju brojila koja se ocitavaju na daljinu,pa onda ne bi bilo moguce ni krasti,ali ni ne placati struju.Problem je sto 90% tih koji kradu ili pomazu drugima u kradji,opet za neku materijalnu dobit,imaju neke veze za EPS-om.

jo

pre 10 godina

Lagarija decenije.Ja sam ih prošle godine navatao da su ti njihovi monteri kad su montirali brojilo namerno ukrstili vodove na žicama i onda probali da naplate 170 hiljada dinara.Na kraju su se izvinjavali kako je eto " greškom " došlo do ukrštanja vodova.A posebna je priča to što kad je brojilo na ulici potrošač nije odgovoran ni za šta jer je brojilo na javnoj površini

L4

pre 10 godina

I država preko EPS-a krade od građana na 10 načina:semafor tarife, manji napon, angažovana snaga, štampanje računa, naknada za obnovljive izvore, strujomeri koji nisu baždareni, štelovani strujomeri sa većim obrtnim odnosom, pogrešno upisani kilovati, paušalno podizanje cene kad god im se prohte, TV pretplata...

Zoran

pre 10 godina

Jel pokusao eps da naplati struju i Raskoj? Koliko struje isporuci Kosovu a koliko naplati? Da ne pricam sto neki struju iz mreze prodaju eps kao struju dobijenu iz obnovljivih izvora energije i za to uzimaju debelu lovu.

milan

pre 10 godina

Struju ne kradem, ali im iz principa ne dopustam da pridju brojilu bez naloga suda. Kad dodju ja kazem 5000 dinara kosta da vas sprovedem do brojila. Oni se nasmeju. Ako oni meni mogu da naplate kojekakve nebuloze na racunu onda i ja trazim da oni meni plate. To je moje merno mesto i moj sat,neka oni sebi naprave sat izvan moje kuce pa nek sa njega ocitavaju, a ja cu kontrolisati na mom satu sta i koliko naplacuju. I da Vam kazem da ne potpisujete one ugovore o besplatnoj ugradnji novog digitalnog sata je im na taj nacin prepustate u vlasnistvo merno mesto i mogu da udju u vasu kucu ili dvoriste kad hoce, a ako ih ne pustite krivicna prijava. Ovako mogu da ...

manunited

pre 10 godina

Ja ne kradem struju, nisam nikad, al se plasim da cu morati puskom da skinem kad majstora kad dodje da sece. Ili on ili ja... Dotle doslo gospodo.

Milan Nis

pre 10 godina

Kada bi samo hteo,a ocigledno je da nece,EPS bi mogao sam za taj iznos koliko se ukrade da finansira ugradnju brojila koja se ocitavaju na daljinu,pa onda ne bi bilo moguce ni krasti,ali ni ne placati struju.Problem je sto 90% tih koji kradu ili pomazu drugima u kradji,opet za neku materijalnu dobit,imaju neke veze za EPS-om.

bezimena

pre 10 godina

A svi građani su naučili na časovima tehničkog kako da prešteluju žice na banderi...aha... a ja se kopčam iza leđa. To rade električari iz njihovih redova. Ne mislim, ne nagađam, znam da oni to rade. Volela bih da vidim njihovu potrošnju. Izvinite ,šta je čudno u računu od 5000? Mi imamo oko 4000 bez krađe, a nisu nam svi uređaji novi. Ne podržavam krađu, ali kada je reč o EPS-u i zaštiti tih lopina, koji su zaposlili i kurtu i murtu, nešto mi ih nije žao. Od lopova nije greh ukrasti.

Jovan

pre 10 godina

Bilo bi interesantno da nam se otkrije koliko se unutar EPS-a ukrade na godišnjem nivou. Čisto sumnjam da među kradljivcima nisu baš ovi kontrolori i monteri. Vrana vrani oči ne vadi, reče naš narod. Uz "pozajmice" koje se ne vraćaju, ovo mu dođe kao bonus.

da, da, hmm...

pre 10 godina

Racun mi je u sred leta oscilirao iz meseca u mesec +-50% pa sam prijavio da sumnjam da mi neko krade struju njihova reakcija je bila uplatite 700 dinara. Dosli su, zamenili brojilo i sve je neko vreme bilo ok pa je potrosnja opet krenula da raste u sred leta. Naravno nista nisu proverili u vezi mojih sumnji, cak su zaboravili da stave plombu na novo brojilo.

jo

pre 10 godina

Lagarija decenije.Ja sam ih prošle godine navatao da su ti njihovi monteri kad su montirali brojilo namerno ukrstili vodove na žicama i onda probali da naplate 170 hiljada dinara.Na kraju su se izvinjavali kako je eto " greškom " došlo do ukrštanja vodova.A posebna je priča to što kad je brojilo na ulici potrošač nije odgovoran ni za šta jer je brojilo na javnoj površini

Sava drugi

pre 10 godina

Nije tačno. Ima preko 2000 načina na koji potrošači kradu struju. Bivši Direktor elektroprivrede Argentine je o tome napisao knjigu sa detljnim opisom kako se to radi.

Svih tih 2000 načina zajedno su manjo od onog jedog koji se radi u EPS: Prodajemo kada je jeftino i kupujemo kada je skupo. A Zoraa je slepa kod očiju. Juri neke bednike koji su ukrali jer nisu imali, a ove velike lopove pušta na miru. Slučajno ili ne?

Marko

pre 10 godina

Vazi "SVAJCARAC' kada sve Cece, Mece, Jece i Pece budu lezale za milionske kradje poreza od nastupa koje i vi nasi sugradjani u inostranstvu debelo podmazujete, pronevere milione i dobiju nanogicu, nece moci, narode bori se kako znas i umes i ovi drugi ne biraju sredstva protiv nas.

bb

pre 10 godina

Pa ispada da EPS od drzave hoce da nekog siromasnog ko krade struju da bi preziveo i imao elementarne uslove zivota osude na 3 godine,dok neko i za ubistvo dobije toliko goidna ili za toliko izadje iz zatvora a da ne pricamo o poznatim licnostima koje za neke ozbiljan dela dobiju uz pomoc skupih advokata oslodadjuje presude ili neke male kazne koje sluze u kucnom pritvoru.

mare nis

pre 10 godina

Ta dovitljivost nije nista naspram dovitljivosti EPS-a da pljacka narod.Kao najjeftiniju struju u Evropi imamo,a ima li negde ovakve bankarske,zelenaske kamate za zakasnele dugove.I da li isporucuju kvalitetnu energiju je jos jedno pitanje,jer ponekad ne moze voda za kafu da provri po 15 minuta?!Da mora da se plati to svi znamo ali samo za kamatu covek ne moze da zaradi!Moj slucaj godinama,redovno placam i plus s vremena na vreme koliko mi finansije dozvoljavaju dam preko toga za stari dug i onda vezem ugovor pre dve godine za dug koji je vrtoglavo rastao na oko 210.000 rsd.Odmah na pocetku dam 60.000,i na to 6 meseci uz redovnu potrosnju jos po 10.000 mesecno,plus na to 12 meseci po 7000 uz redovnu.To je ukupno 204.000 uz namirenu redovnu potrosnju.Da bih oko nove godine otisao da vidim kako stoje stvari i eventualno isplatim ostatak,docekalo me iznenadjenje,dug je iznosio nesto preko 180.000 rsd i primorali su me na novi ugovor uz otpisivanje nekih cetrdesetak hiljada...Krv piju i znam da ih ne zanima moja socijalna situacija ali sto je mnogo mnogo je!Ajd' ove strane banke sto nas ljuste kreditima i nekako,banke su to,jos su i strane.Ali ovo svoj te gore dere nego sve strane banke zajedno a pritom mu nije primarna delatnost zelenasenje!

travis.bickle.srb

pre 10 godina

svakoga dana gledam kako se opusteno krade struja sa svetiljki i bandera i niko ne reaguje i jos se zale kako imaju samo "dnevnu" struju, cak se i cevi kopaju i lome pa se prave izvori vode. Razna kvazi vozila "ubice" se voze bez registracije i tehnickog pregleda i nikom nista a mi "glupi" placamo sve i postujemo zakone... oj Srbijo medju sljivama....

Alex

pre 10 godina

Kod mene se na poslu pola firme hvali kako sami na strujomeru prebacuju sa skupe na jeftinu struju. 29 dana na jeftinu, 1 dan na skupu i nema sanse da te provale sve je cisto. Eps verovatno bas briga za to.

devit

pre 10 godina

EPS i Srbijagas kradu na jedan nacin ali,,, i to putem racuna:
samo decembarski racun gde su se malo zaneli;
pa su ukrali malo vise pa se i golim okom videlo;
EPS je ukrao nekoliko desetina % vise
Srbijagas preko 100%
i,,,, i,,,,nikom nista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Provera se vrsila samo onim potrosacima koji su se zalili;
a i to je pokriveno kojekakvim izmisljotinama!!!!!!!!!!!!!!!!...
I EPS i Srbijagas su do sada bili u nadleznosti SPS-a!!!!!!!!
SPS je i nadalje u vlasti!!!!!
Dakle;
odsad ko dosad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Insajder i Brankica jos dugo,dugo nece ostati bez matreijala...
I sto je nesporono;
Ono sto Insajder utvrdi
digne prasinu,,,,
i,,,i,,,,,,prasina sa slegne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,,,,,,,,,,,,,,,,

frankfurt

pre 10 godina

Evo ja se iselio i imam jos uvek kucu u Novom Sadu, i placam za NULA kWh 1200 RSD mesecno!!! Ko tu koga krade? i koga ja da tuzim?

mentalitet

pre 10 godina

U mentalitetu našeg naroda je da prevari nekog. Da li je to krađa struje, švercovanje i ostalih stvari. Kad kupuješ polovnjak 95% kupuješ neku lešinu sa prekucanom šasijom. U narodu vlada ona ''snađi se''.

Miki

pre 10 godina

Ja nemam nista protiv da se strujomer ugradi na banderu. Za ovaj gubitak EPS-a, taj isti EPS moze da investrira u sebe i da povede akciju zamene svih starih brojila u Srbiji za nove strujomere koji nisu mehanicki i koji bi se tesko varali a pritom samo kljuc tih kutija drzi EPS. Time ce se spreciti ovakve gluposti. Meni je veci problem sto ja sad ako zelim da budem novi korisnik treba da platim 150.000 dinara za strujomer a neko tamo krade struju. Odes da uzmes paket u mts-u i dobijes telefon za 1 dinar i zasto tako nemoze da bude i s EPS-om? Ja kupujem struju a opet placam i strujomer koji se blokira u EPS-ovoj kutiji za koju samo EPS ima kljuc i gde tu ima logike?

zika

pre 10 godina

u cenu struje ulazi I kradja na kopovina pomocu buldezara, plate skretnicara pruge na kpu od 110 000. znaci kradju vrsi eps od naroda. narod zaanemarivo krade. nije narod pokrao drzavu. funcioneri drzave su pokrali narod.

Argentto

pre 10 godina

Prosle godine sam zamenio komplet elektricne uredjaje u kuci (frizider, bojler, ves masinu, masinu za sudove itd...) prilikom toga bio sam malo jace od mesec dana bez frizidera, ves masine i masine za ves... Stigao mi je 100 din veci racun nego prethodni mesec sa svim uredjajim. Naravno od EPS-a se odgovor nd moze dobiti sto je cist dokaz da i oni nas kradu samo oni kradu legalno i ne odgovaraju za razliku od nas

Dejan

pre 10 godina

Ljudi, zamolio bih neupućene da ne komentarišu kako smanjenje napona utiče na potrošnju električne energije (bar ne u meri u kojoj se zamišlja). Za većinu potrošača u domaćinstvu smanjenje napona će značiti da će uređaji ujedno povlačiti i manju struju,odnosno manju snagu, pa im je samo potrebno više vremena da utroše energiju potrebnu za neki proces (kotlovi, ringle, grejalice i sl.), jedino će zbog trajanja procesa gubici toplote biti neznatno veći (jedino kod ringli i rerni, kod ostalih bolje izolovanih grejača praktično nema razlike). Na rasvetu smanjenje napona utiče drastično, pošto je svetlosni fluks izuzetno zavisan od kvaliteta napona, ali uticaj je samo na kvalitet osvetljaja, potrošnja se u ovom slučaju smanjuje. Elektromotori u domaćinstvu (najčešće seoska domaćinstva) mogu da imaju poteškoće zbog toga što motori sa sniženim naponom mogu imati problema sa startovanjem ili savlađivanjem opterećenja u ustaljenom radu. Kod motora je moguće da zbog nižeg napona mašina povlači veću struju od nazivne, pa to može uticati na životni vek uređaja, a i potrošnja se neznatno povećava zbog nešto većeg zagrevanja provodnika pa samim tim i većih gubitaka u provodnicima za napajanje motora. Sniženje napona je jedna od mera kojim se utiče da vršno opterećenje bude smanjeno, zbog stabilizovanja sistema, a nekada do sniženja napona dolazi i neplanski, zbog loših prilika u samoj mreži, kao što su povećanje potrošnje, loše i dugačke veze za napajanje udaljenih potrošača i slično.

Bas zvucnik u ormancetu sa strujomerom ?

pre 10 godina

Kradja? Ne to je samo samoodbrana od lopova koji je podigao, naknadu za angazovanu snagu za 30%, naknadu za obnovljive izvore 100%, uveo naknadu za stampanje racuna 121 din i ukinuo placanje racuna po bankama bez provizije !

Potrošač EPS-a

pre 10 godina

Bravo!(L4, 22. april 2014 21:18)
I samo da dodam i SILNO zapošljavanje i izdržavanje partijskih kadrova, uglavnom, neradnika nedefinisane struke...

Marcco

pre 10 godina

Kako nije moguće naplatiti krasdenu struju? Kako nema imovine? Pa na šta je nakačio tu struju ako ne na nekretninu, koja valda predstavlja imovinu.

Nemanja C

pre 10 godina

Najbolje da niko ne plaća struju i da se vratimo lepo u srednji vek. Tako barem mnogi od ovde izraženih stavova neće biti van mesta.

dr.kadzija

pre 10 godina

ukrasti od lopova, da li je to krivicno delo? a sto niko ne istrazi malo nacine kako "elektroprivreda" potkrada korisnike? pocev od racuna i fantomskih stavki, podesavanjem frekfence struje od izvora koja direktno utice na rad brojila i na kvarove elektricnih uredjaja a koja je vidljiva na digitalnim kucnim satovima koji racunaju vreme pomocu frekfencije.

HITNO!!

pre 10 godina

Ja ne kradem struju niti bilo sta drugo. Smatram da je to primitivno i nekulturno, a onima koji kradu porucujem: Sve se vraca!
Sto se tice eps-a, pa sami su krivi sto nemaju mehanizme da to sprece.

Nikola

pre 10 godina

@frankfurt
Da imate automobil koji Vam stoji u garazi i vozikate ga po Srbiji kada dodjete na "ferije" - taj automobil morate registrovati, a ne biste ga mogli voziti neregistrovanog uz obrazlozenje: "Pa ja ga vozim 3 puta godisnje".
Isto je i sa prikljuckom - odrzavanje mreze (bandere, trafoi, kablovi, i sl.) do Vaseg prikljucka kosta - i to ulazi u tih 1200 dinara (mrzi me da sad proveravam na racunu da li je stvarno toliko). Ne znam da li je to korektna suma, ali resenje je prosto, odjavite brojilo i postavite par solarnih panela na kucu da imate svoju struju nezavisno od EPS-a.

Neko je ostavio komentar u kom navodi kako njegov komsija vozi golfa 6, a radi u EPS-u kao monter. Pitanje za komentatora: da li ste se zapitali da li taj covek radi i privatno kao instalater ili mozda ima vocnjak, ili je mozda dobio skoro neko nasledstvo, ili samo radi kao monter a u slobodno vreme gleda farmu? Zavist je teska boljka!!

Vita

pre 10 godina

A kol'ko nas Eps krade i nema kome da se žališ! Pa u trafo stanicama smanjuju jačinu struje za 5 do 10% i automatski aparati kućni vuku više da bi radio!! Pa to je javna tajna! Lopovi

STRUJNI UDAR

pre 10 godina

A ima i ovo:

Monteri,zaposleni u EPS-u,tajno,van radnog vremena,ukljucuju iskljucena domacinstva,dok u EPS-u za to ne znaju (ili znaju?).Obicno dodju nocu u dogovoru sa vlasnikom kuce (stana) i brzo "obave" posao.Naravno...ovo kosta domacina izmedju 3.000 i 5.000 Dinara.Pa dok ga ponovo ne iskljuce,a onda jovo-nanovo.U svakom gradu postoje "dezurni" monteri iz EPS-a koji "rade" ovaj "posao".To svi znaju.Ali svi cute.

milan

pre 10 godina

Struju ne kradem, ali im iz principa ne dopustam da pridju brojilu bez naloga suda. Kad dodju ja kazem 5000 dinara kosta da vas sprovedem do brojila. Oni se nasmeju. Ako oni meni mogu da naplate kojekakve nebuloze na racunu onda i ja trazim da oni meni plate. To je moje merno mesto i moj sat,neka oni sebi naprave sat izvan moje kuce pa nek sa njega ocitavaju, a ja cu kontrolisati na mom satu sta i koliko naplacuju. I da Vam kazem da ne potpisujete one ugovore o besplatnoj ugradnji novog digitalnog sata je im na taj nacin prepustate u vlasnistvo merno mesto i mogu da udju u vasu kucu ili dvoriste kad hoce, a ako ih ne pustite krivicna prijava. Ovako mogu da ...

bezimena

pre 10 godina

A svi građani su naučili na časovima tehničkog kako da prešteluju žice na banderi...aha... a ja se kopčam iza leđa. To rade električari iz njihovih redova. Ne mislim, ne nagađam, znam da oni to rade. Volela bih da vidim njihovu potrošnju. Izvinite ,šta je čudno u računu od 5000? Mi imamo oko 4000 bez krađe, a nisu nam svi uređaji novi. Ne podržavam krađu, ali kada je reč o EPS-u i zaštiti tih lopina, koji su zaposlili i kurtu i murtu, nešto mi ih nije žao. Od lopova nije greh ukrasti.

manunited

pre 10 godina

Ja ne kradem struju, nisam nikad, al se plasim da cu morati puskom da skinem kad majstora kad dodje da sece. Ili on ili ja... Dotle doslo gospodo.

mare nis

pre 10 godina

Ta dovitljivost nije nista naspram dovitljivosti EPS-a da pljacka narod.Kao najjeftiniju struju u Evropi imamo,a ima li negde ovakve bankarske,zelenaske kamate za zakasnele dugove.I da li isporucuju kvalitetnu energiju je jos jedno pitanje,jer ponekad ne moze voda za kafu da provri po 15 minuta?!Da mora da se plati to svi znamo ali samo za kamatu covek ne moze da zaradi!Moj slucaj godinama,redovno placam i plus s vremena na vreme koliko mi finansije dozvoljavaju dam preko toga za stari dug i onda vezem ugovor pre dve godine za dug koji je vrtoglavo rastao na oko 210.000 rsd.Odmah na pocetku dam 60.000,i na to 6 meseci uz redovnu potrosnju jos po 10.000 mesecno,plus na to 12 meseci po 7000 uz redovnu.To je ukupno 204.000 uz namirenu redovnu potrosnju.Da bih oko nove godine otisao da vidim kako stoje stvari i eventualno isplatim ostatak,docekalo me iznenadjenje,dug je iznosio nesto preko 180.000 rsd i primorali su me na novi ugovor uz otpisivanje nekih cetrdesetak hiljada...Krv piju i znam da ih ne zanima moja socijalna situacija ali sto je mnogo mnogo je!Ajd' ove strane banke sto nas ljuste kreditima i nekako,banke su to,jos su i strane.Ali ovo svoj te gore dere nego sve strane banke zajedno a pritom mu nije primarna delatnost zelenasenje!

L4

pre 10 godina

I država preko EPS-a krade od građana na 10 načina:semafor tarife, manji napon, angažovana snaga, štampanje računa, naknada za obnovljive izvore, strujomeri koji nisu baždareni, štelovani strujomeri sa većim obrtnim odnosom, pogrešno upisani kilovati, paušalno podizanje cene kad god im se prohte, TV pretplata...

Alex

pre 10 godina

Kod mene se na poslu pola firme hvali kako sami na strujomeru prebacuju sa skupe na jeftinu struju. 29 dana na jeftinu, 1 dan na skupu i nema sanse da te provale sve je cisto. Eps verovatno bas briga za to.

jo

pre 10 godina

Lagarija decenije.Ja sam ih prošle godine navatao da su ti njihovi monteri kad su montirali brojilo namerno ukrstili vodove na žicama i onda probali da naplate 170 hiljada dinara.Na kraju su se izvinjavali kako je eto " greškom " došlo do ukrštanja vodova.A posebna je priča to što kad je brojilo na ulici potrošač nije odgovoran ni za šta jer je brojilo na javnoj površini

bb

pre 10 godina

Pa ispada da EPS od drzave hoce da nekog siromasnog ko krade struju da bi preziveo i imao elementarne uslove zivota osude na 3 godine,dok neko i za ubistvo dobije toliko goidna ili za toliko izadje iz zatvora a da ne pricamo o poznatim licnostima koje za neke ozbiljan dela dobiju uz pomoc skupih advokata oslodadjuje presude ili neke male kazne koje sluze u kucnom pritvoru.

travis.bickle.srb

pre 10 godina

svakoga dana gledam kako se opusteno krade struja sa svetiljki i bandera i niko ne reaguje i jos se zale kako imaju samo "dnevnu" struju, cak se i cevi kopaju i lome pa se prave izvori vode. Razna kvazi vozila "ubice" se voze bez registracije i tehnickog pregleda i nikom nista a mi "glupi" placamo sve i postujemo zakone... oj Srbijo medju sljivama....

Marko

pre 10 godina

Vazi "SVAJCARAC' kada sve Cece, Mece, Jece i Pece budu lezale za milionske kradje poreza od nastupa koje i vi nasi sugradjani u inostranstvu debelo podmazujete, pronevere milione i dobiju nanogicu, nece moci, narode bori se kako znas i umes i ovi drugi ne biraju sredstva protiv nas.

Jovan

pre 10 godina

Bilo bi interesantno da nam se otkrije koliko se unutar EPS-a ukrade na godišnjem nivou. Čisto sumnjam da među kradljivcima nisu baš ovi kontrolori i monteri. Vrana vrani oči ne vadi, reče naš narod. Uz "pozajmice" koje se ne vraćaju, ovo mu dođe kao bonus.

da, da, hmm...

pre 10 godina

Racun mi je u sred leta oscilirao iz meseca u mesec +-50% pa sam prijavio da sumnjam da mi neko krade struju njihova reakcija je bila uplatite 700 dinara. Dosli su, zamenili brojilo i sve je neko vreme bilo ok pa je potrosnja opet krenula da raste u sred leta. Naravno nista nisu proverili u vezi mojih sumnji, cak su zaboravili da stave plombu na novo brojilo.

Sava drugi

pre 10 godina

Nije tačno. Ima preko 2000 načina na koji potrošači kradu struju. Bivši Direktor elektroprivrede Argentine je o tome napisao knjigu sa detljnim opisom kako se to radi.

Svih tih 2000 načina zajedno su manjo od onog jedog koji se radi u EPS: Prodajemo kada je jeftino i kupujemo kada je skupo. A Zoraa je slepa kod očiju. Juri neke bednike koji su ukrali jer nisu imali, a ove velike lopove pušta na miru. Slučajno ili ne?

Nikola

pre 10 godina

@frankfurt
Da imate automobil koji Vam stoji u garazi i vozikate ga po Srbiji kada dodjete na "ferije" - taj automobil morate registrovati, a ne biste ga mogli voziti neregistrovanog uz obrazlozenje: "Pa ja ga vozim 3 puta godisnje".
Isto je i sa prikljuckom - odrzavanje mreze (bandere, trafoi, kablovi, i sl.) do Vaseg prikljucka kosta - i to ulazi u tih 1200 dinara (mrzi me da sad proveravam na racunu da li je stvarno toliko). Ne znam da li je to korektna suma, ali resenje je prosto, odjavite brojilo i postavite par solarnih panela na kucu da imate svoju struju nezavisno od EPS-a.

Neko je ostavio komentar u kom navodi kako njegov komsija vozi golfa 6, a radi u EPS-u kao monter. Pitanje za komentatora: da li ste se zapitali da li taj covek radi i privatno kao instalater ili mozda ima vocnjak, ili je mozda dobio skoro neko nasledstvo, ili samo radi kao monter a u slobodno vreme gleda farmu? Zavist je teska boljka!!

Milan Nis

pre 10 godina

Kada bi samo hteo,a ocigledno je da nece,EPS bi mogao sam za taj iznos koliko se ukrade da finansira ugradnju brojila koja se ocitavaju na daljinu,pa onda ne bi bilo moguce ni krasti,ali ni ne placati struju.Problem je sto 90% tih koji kradu ili pomazu drugima u kradji,opet za neku materijalnu dobit,imaju neke veze za EPS-om.

dr.kadzija

pre 10 godina

ukrasti od lopova, da li je to krivicno delo? a sto niko ne istrazi malo nacine kako "elektroprivreda" potkrada korisnike? pocev od racuna i fantomskih stavki, podesavanjem frekfence struje od izvora koja direktno utice na rad brojila i na kvarove elektricnih uredjaja a koja je vidljiva na digitalnim kucnim satovima koji racunaju vreme pomocu frekfencije.

Bas zvucnik u ormancetu sa strujomerom ?

pre 10 godina

Kradja? Ne to je samo samoodbrana od lopova koji je podigao, naknadu za angazovanu snagu za 30%, naknadu za obnovljive izvore 100%, uveo naknadu za stampanje racuna 121 din i ukinuo placanje racuna po bankama bez provizije !

Dejan

pre 10 godina

Ljudi, zamolio bih neupućene da ne komentarišu kako smanjenje napona utiče na potrošnju električne energije (bar ne u meri u kojoj se zamišlja). Za većinu potrošača u domaćinstvu smanjenje napona će značiti da će uređaji ujedno povlačiti i manju struju,odnosno manju snagu, pa im je samo potrebno više vremena da utroše energiju potrebnu za neki proces (kotlovi, ringle, grejalice i sl.), jedino će zbog trajanja procesa gubici toplote biti neznatno veći (jedino kod ringli i rerni, kod ostalih bolje izolovanih grejača praktično nema razlike). Na rasvetu smanjenje napona utiče drastično, pošto je svetlosni fluks izuzetno zavisan od kvaliteta napona, ali uticaj je samo na kvalitet osvetljaja, potrošnja se u ovom slučaju smanjuje. Elektromotori u domaćinstvu (najčešće seoska domaćinstva) mogu da imaju poteškoće zbog toga što motori sa sniženim naponom mogu imati problema sa startovanjem ili savlađivanjem opterećenja u ustaljenom radu. Kod motora je moguće da zbog nižeg napona mašina povlači veću struju od nazivne, pa to može uticati na životni vek uređaja, a i potrošnja se neznatno povećava zbog nešto većeg zagrevanja provodnika pa samim tim i većih gubitaka u provodnicima za napajanje motora. Sniženje napona je jedna od mera kojim se utiče da vršno opterećenje bude smanjeno, zbog stabilizovanja sistema, a nekada do sniženja napona dolazi i neplanski, zbog loših prilika u samoj mreži, kao što su povećanje potrošnje, loše i dugačke veze za napajanje udaljenih potrošača i slično.

Zoran

pre 10 godina

Jel pokusao eps da naplati struju i Raskoj? Koliko struje isporuci Kosovu a koliko naplati? Da ne pricam sto neki struju iz mreze prodaju eps kao struju dobijenu iz obnovljivih izvora energije i za to uzimaju debelu lovu.

Vita

pre 10 godina

A kol'ko nas Eps krade i nema kome da se žališ! Pa u trafo stanicama smanjuju jačinu struje za 5 do 10% i automatski aparati kućni vuku više da bi radio!! Pa to je javna tajna! Lopovi

HITNO!!

pre 10 godina

Ja ne kradem struju niti bilo sta drugo. Smatram da je to primitivno i nekulturno, a onima koji kradu porucujem: Sve se vraca!
Sto se tice eps-a, pa sami su krivi sto nemaju mehanizme da to sprece.

Argentto

pre 10 godina

Prosle godine sam zamenio komplet elektricne uredjaje u kuci (frizider, bojler, ves masinu, masinu za sudove itd...) prilikom toga bio sam malo jace od mesec dana bez frizidera, ves masine i masine za ves... Stigao mi je 100 din veci racun nego prethodni mesec sa svim uredjajim. Naravno od EPS-a se odgovor nd moze dobiti sto je cist dokaz da i oni nas kradu samo oni kradu legalno i ne odgovaraju za razliku od nas

zika

pre 10 godina

u cenu struje ulazi I kradja na kopovina pomocu buldezara, plate skretnicara pruge na kpu od 110 000. znaci kradju vrsi eps od naroda. narod zaanemarivo krade. nije narod pokrao drzavu. funcioneri drzave su pokrali narod.

Nemanja C

pre 10 godina

Najbolje da niko ne plaća struju i da se vratimo lepo u srednji vek. Tako barem mnogi od ovde izraženih stavova neće biti van mesta.

Potrošač EPS-a

pre 10 godina

Bravo!(L4, 22. april 2014 21:18)
I samo da dodam i SILNO zapošljavanje i izdržavanje partijskih kadrova, uglavnom, neradnika nedefinisane struke...

Marcco

pre 10 godina

Kako nije moguće naplatiti krasdenu struju? Kako nema imovine? Pa na šta je nakačio tu struju ako ne na nekretninu, koja valda predstavlja imovinu.

Miki

pre 10 godina

Ja nemam nista protiv da se strujomer ugradi na banderu. Za ovaj gubitak EPS-a, taj isti EPS moze da investrira u sebe i da povede akciju zamene svih starih brojila u Srbiji za nove strujomere koji nisu mehanicki i koji bi se tesko varali a pritom samo kljuc tih kutija drzi EPS. Time ce se spreciti ovakve gluposti. Meni je veci problem sto ja sad ako zelim da budem novi korisnik treba da platim 150.000 dinara za strujomer a neko tamo krade struju. Odes da uzmes paket u mts-u i dobijes telefon za 1 dinar i zasto tako nemoze da bude i s EPS-om? Ja kupujem struju a opet placam i strujomer koji se blokira u EPS-ovoj kutiji za koju samo EPS ima kljuc i gde tu ima logike?

mentalitet

pre 10 godina

U mentalitetu našeg naroda je da prevari nekog. Da li je to krađa struje, švercovanje i ostalih stvari. Kad kupuješ polovnjak 95% kupuješ neku lešinu sa prekucanom šasijom. U narodu vlada ona ''snađi se''.

devit

pre 10 godina

EPS i Srbijagas kradu na jedan nacin ali,,, i to putem racuna:
samo decembarski racun gde su se malo zaneli;
pa su ukrali malo vise pa se i golim okom videlo;
EPS je ukrao nekoliko desetina % vise
Srbijagas preko 100%
i,,,, i,,,,nikom nista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Provera se vrsila samo onim potrosacima koji su se zalili;
a i to je pokriveno kojekakvim izmisljotinama!!!!!!!!!!!!!!!!...
I EPS i Srbijagas su do sada bili u nadleznosti SPS-a!!!!!!!!
SPS je i nadalje u vlasti!!!!!
Dakle;
odsad ko dosad!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Insajder i Brankica jos dugo,dugo nece ostati bez matreijala...
I sto je nesporono;
Ono sto Insajder utvrdi
digne prasinu,,,,
i,,,i,,,,,,prasina sa slegne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!,,,,,,,,,,,,,,,,

frankfurt

pre 10 godina

Evo ja se iselio i imam jos uvek kucu u Novom Sadu, i placam za NULA kWh 1200 RSD mesecno!!! Ko tu koga krade? i koga ja da tuzim?

STRUJNI UDAR

pre 10 godina

A ima i ovo:

Monteri,zaposleni u EPS-u,tajno,van radnog vremena,ukljucuju iskljucena domacinstva,dok u EPS-u za to ne znaju (ili znaju?).Obicno dodju nocu u dogovoru sa vlasnikom kuce (stana) i brzo "obave" posao.Naravno...ovo kosta domacina izmedju 3.000 i 5.000 Dinara.Pa dok ga ponovo ne iskljuce,a onda jovo-nanovo.U svakom gradu postoje "dezurni" monteri iz EPS-a koji "rade" ovaj "posao".To svi znaju.Ali svi cute.