Utorak, 22.04.2014.

12:16

Daće nam da biramo i izabraćemo EPS

Građani Srbije moći će od 1. jula da kupuju struju od raznih trgovaca slično kao što to sada čine kada biraju ili menjaju operatera mobilne telefonije.

Izvor: Politika

Daæe nam da biramo i izabraæemo EPS IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

brisel nije moskva

pre 9 godina

Nikakakv problem, sada ce te biti u prilici da kupite tu jevtiniju elektricnu energiju umesto epsove lopoivske.
(elektricna.energije@eps.rs, 22. april 2014 13:37)

Nikakav problem,sada ce polovina vas dobiti otkaz,jer EPS nece moci da vas placa.Ne znam cemu se radujete i zasto ste maliciozni.
(Mix, 22. april 2014 14:35)

Dobro si pogodio radim u epsu i da budem iskren jedva čekam da se i tvoj komentar ostvari. Jedino se nadam da ni ti nećeš biti maliciozan pa da se nećeš ljutiti što će polovina koja ostane imati plate dva puta veće nego sada. Pošto ja zaista nisam maliciozan u isto vreme želim i onom automehaničaru 100€ za zamenu ulja u kolima i hirurgu dva puta veću platu nego u epsu. Ubi nas socijalna demagogija, pojedosmo sve što smo nasledili. Kada nemoćni budu bili zaštićeni, sposobni bogati, a stranačko, burazersko, neradnička Srbija gladna eto nama napretka!

Al se nakad dobro jelo bas ! Devedesetih naravno !

pre 9 godina

Moze cena stuje da skoci da bude kao i u Evropi ali onda i participacija kod lekara 10 evra ! Sat automehanicara 100 Evra, i nema da predjes tehnicki ako ti brisaci nisu dobri ili ako ti curka pumpa za vodu ! Pa ko prezivi !

Selena

pre 9 godina

Znaci,trecina moje plate od 30 k za struju zimi je socijalna cena? Mars bre,dajte mi evropsku platu koja je 10 puta veca pa cu vam placati i duplo struju ako treba!

Aleksandar

pre 9 godina

Teza da je struja u Srbiji jeftina je netacna. Uzmimo cenovnik struje jednog od distributera struje u Ceskoj republici, link
http://www.pre.cz/data/sharedfiles/PRE/EN/Independent/Products-and-Prices/Households/households-overview-of-electricity-prices-komfort.pdf.
Potrosac u Ceskoj moze da bira, za njega najbolju opciju. Pretpostavimo da je to AKU 8, sto odgovara nasem sistemu da stanovnistvo ima 8 sati jeftinu tarifu (narandzasta kolona), cena u visoj tarifi je 1.573 kune, u nizoj 1.154. Iznosi su bez PDV-a. Vidi se da u Ceskoj zone NE POSTOJE. Da bi imali relevantne podatke treba uzeti da je 1euro=25.6 kruna. Da bih uradio analizu uzeo sam svoj racun za struju gde je skupoj tarifi potroseno 847 kWh, a u jeftinoj 1154 (ja sam onaj "bezobraznik", koji se greje na struju).
Kada bi se uradio proracun, samo za potrosenu struju, da je kupujem u Ceskoj to bi bilo 847x1.573+2018x1.154=3661 kuna (143 evra), a u Srbiji je placeno 14028 dinara (126 eura).
Prosecna bruto plata u Srbiji 57000 dinara (oko 500 eura,)a u Ceskoj
957 eura. Sami zaključite.
Ovo su poredjenja cene, koja su uradjena za 2013-tu godinu. U međuvremenu je cena struje povećana u Srbiji. Kao potrosac, mogu da biram i povoljniji paket za mene. Na kraju krajeva, videcemo. Spisak snabdevača se može videti na linku http://www.rpk-subotica.org.rs/pdf/Spisak-snabdevaca.pdf. Bar sada imamo izbor. U Hrvatskoj je oko 30% domacinstava preslo na drugog isporucioca, pa se verovatno EPS uplasio da i on ne prodje isto.

dobrotvor

pre 9 godina

Ciste gluposti kao i kod mobilnih operatera.Cene rastu i priblizne su,da raskinete ugovor ili da prebacite broj kod drugog operatera morate imati zavrsen pravni fakultet ili platiti advokata. Sve su to prazna obecanja i nada za budale koje im veruju.

www

pre 9 godina

@Vlada, 22. april 2014 13:26
Imas tabele koje sam dao pa mozes da poredis i onda mozes samo da se smejes svojoj propagandi.
http://www.energypriceindex.com/wp-content/uploads/2014/03/HEPI_Press_Release_March-2014.pdf

Kako god da okrenes u Srbiji je struja najpovoljnija, i Srbija je po pristupacnosti struje iznad proseka EU u samom evropskom vrhu. Mi smo po zivotnom standardu sto se tice struje daleko ispred Nemacke.
I to kad se racuna nivo plata i cena struje.
Ali vam to ne valja. Nije problem bice vam gore, jer vi tako hocete.

Valja vam NIS kome gorivo placate skuplje nego Austrijanci, ne valja vam EPS kome struju placate jeftinije, ili je ne placate uopste.

@mp, 22. april 2014 14:49
Cena struje u Hrvatskoj 12,85 centi
Cena struje u Srbiji 6,22 centa
I ti nam pricas ako moze u Hrvatskoj da pojeftini moze i u Srbiji. Sta moze kad je tamo struja duplo skuplja? Mozda mislis da treba da skoci sa 6 na 15, pa na 13 da bi pricao kako je pojeftinilo?


Dizel u Hrvatskoj 1,305 evra.
u Crnoj Gori 1,270
U Bosni 1,225
U Makedoniji 1,076
U Srbiji 1,348 evra.

I valja vam NIS? A ne valja vam EPS?

DAFD

pre 9 godina

Ovo je jedan od perfidnijih nacina da poskupi struja. Posto je EPS najeftniji sa strujom, svi ostali ce imati vece cene( tako se kaze u takstu), onda proizilazi da ce EPS moci da dize cene sve do donje granice ostalih ponudjaca. I na kraju su na umesto libelarizacije i vece konkurencije na mala vrata uveli poskupljenje i moci ce da se pravdaju da je trziste otvoreno i da ako nam se ne svidja mozemo da biramo drugog ponudjaca....smesno...

NN

pre 9 godina

Ta prica o socijano ceni struje pada u vodu, jer se stalno nama izrazava koliko kosta struja u evro centima. Pa sa svakim padom kursa dinara mi onda imamo kako nam se serivara najjefiniju cenu struju u regionu. Npr i da povecaju cenu struju a da isto srazoju kurs dinara sa npr 115 na 130 ili 150 dinara za godinu do dve i onda opet bi bilo da imamo jeftinu struju i da je treba dignuti jer je u evrocentima zbog pada kursa dinara opet niza nego u regionu gde kurs miruje. Pa da nam je npr kurs za evro ostao npr 80 kao u 2008 ili da je malo devalvirao od tada kolika bi nam onda bila cena struje u evro centima, znaci da nam je dinar za 6 godina od 2008 do 2014 se srozao sa 80 na 115 dinara za evro skoro za jos malo 50 %, da li su se tako srozale valute u regionu i ostalim evropskim drzavama za 6 godina.

kaiser sose

pre 9 godina

Pa sta?! I meni je plata nerealno niska i cesto niza od socijalnih primanja ugrozenih kategorija u Evropi pa se ne hvalim! A ovi ko smrt na babu, niska pa niska, bez' bre od mene bagro nezasita!

glorofindril

pre 9 godina

Liberalizacija TRŽIŠTA će dovesti prvo do stvaranja tržišta, a to znači do ekonomske cene struje. U slučaju Srbije to znači povećanje 3 puta u narednih 2 do 3 godine. Nema tržišta u kom država određuju cenu struje i nema nikakve veze kolika je ovde plata, ako moraš da uvoziš struju. Energente plaćaš po realnoj ceni i tu nema priče. Bilo da je u pitanju benzin, ugalj, gas ili struja. Do sada je država čuvala socijalni mir tamo gde je mogla (ugalj i struja), a kada to izađe na tržište svi ćemo da se lupamo po glavi.

Ovaj zakon o liberalizaciji tržišta je usvojila još DS, a ministarka samo nastavlja gde su oni stali. Još jedna stvar (u moru sličnih liberalizacija), koja se morala odložiti u pregovorima sa EU, a nije. Neko bi trebao da objasni našim političarima da se u pregovorima boriš za ono što je tebi najpovoljnije, a ne ispunjavaš želje bez prigovora.

mail

pre 9 godina

Sve samo ne domace, makar i skuplje. Otkazao sam fiksni, tv otkazao regularno, mobilni telenor, struju cu takodje kod stranaca. Z....... mene drzava ali i ja se ne dam.

...

pre 9 godina

To! Konačno, još jedan izbljuvak neoliberalnog kapitalizma! Ah, kako do sad uživam u kupanju u toj splačini, sve mi med i mleko, pa će i ova privatizacija isto tako da mi donese silne blagodeti i uštedi hiljade dinara. Hajte više privatizujte i sve bolnice, pa kao u Bugarskoj da umiremo jer nemamo para. A možda da privatizujemo i policiju pa da nam neki novi Arkani pričaju šta i kako. Jedva čekam.

Srx

pre 9 godina

Bas me zanima ako jedan Evropljanin uzme celokupan iznos svog racuna i podeli ga sa brojem kilovata, koji iznos dobije, a koji iznos istom matematikom se dobije na prosecnom srpskom racunu.

ovca

pre 9 godina

Ee sad ćete da vidite šta je demokratija i neoliberalizam.
Pa ćete sledeći put da prvo proučite šta to znači, a ne da glasate kao ovce.

mp

pre 9 godina

"Šta prodavci struje mogu novo da ponude građanima Srbije? Praktično ništa. Pogotovo ne niže cene od sadašnjih EPS-ovih, što će domaćinstva dodatno razočarati s obzirom na to koliko im je otanjen kućni budžet."

Ovo nije tačno. U Hrvatskoj postoje tri kompanije koje isporučuju električnu energiju i to državni HEP, nemački RWE i slovenački GEN-I. Državni HEP nije najjeftiniji isporučilac već je to nemački RWE. Tamo se isporučioci bore cenama (link http://www.energyobserver.com/vesti.php?lang=1&ID=41851 ). Ako to može da funkcioniše u Hrvatskoj moglo bi i u Srbiji, zar ne? Ili je kod nas opet u pitanju državni monopol a svi ostali su samo ukras?

Mix

pre 9 godina

Nikakakv problem, sada ce te biti u prilici da kupite tu jevtiniju elektricnu energiju umesto epsove lopovske.
(elektricna.energije@eps.rs, 22. april 2014 13:37)

Nikakav problem,sada ce polovina vas dobiti otkaz,jer EPS nece moci da vas placa.Ne znam cemu se radujete i zasto ste maliciozni.

Milan Nis

pre 9 godina

"Razlog zašto građani nemaju šta da očekuju je više nego jasan. Elektroprivreda Srbije kao monopolista prodavala je i do sada struju po nerealnim, često socijalnim cenama zbog čega je i danas najjeftinija u Evropi. "

Ovo je,kada se uzme u obzir ceo racun,sa svim taksama i prekoracenjima,najveca obmana,jer ako pogledate cenu struje bez svih taksi i u zelenoj zoni,onda se i ja kao potrosac zabrinem,kako ce EPS isplivati sa tom cenom,ali ja ne poznajem nikoga ko nije makar u plavoj zoni,a to uz sve ostale takse i pdv,znacajno menja stvari i dolazi se do cene koja nije najmanja u EU,a kamo li za ovako siromasnu zemlju kao sto je Srbija.

Petar

pre 9 godina

@www
1. Ja sam radio za EPS (EDB) pa imam neko iskustvo. A ti?
2. Koji moj navod nije tacan? Slovom i brojem molim? Ako ne znas, cuti i nemoj da se pravis pametan i da vredjas (psi se huskaju).

Vlada

pre 9 godina

Cene koje se predstavljaju u Srbiji su smesne. Ako hocete realno poredjenje sa drugim zemljama onda uporedite sledece podatke: prosecna potrosnja fizickih lica, prosecna plata, bdp.
Tada sve postaje jasno, bajka drzava - banana drzava, jos samo da PPV promeni ime u Erik.

Gradjanin

pre 9 godina

Mene zanima kako iko zna da je cena struje "socijalna" kada ne znamo pravu cenu struje?!

Drugo postoji mnogo neplatisa ciji se dugovi tolerisu na ustrb nas platisa, pre svega albansko selo veliki trnovac koje ima dug od preko 400 miliona dinara samo za struju legalno preuzetu a pored toga i divlje prikljucke.

ZBog cega se ne pise o tome nego se stalno prebacuje kako je struja navodno "jeftina"?

www

pre 9 godina

@Petar, 22. april 2014 12:51
@jjk, 22. april 2014 12:51
Manipulativna moc medija je ogromna, vi ste samo nahuskani na EPS, ne znate ni sta pricate.
Histericno ponavljate ono sto vam je neko preko medija stavio u glavu, a sto nema nikakve veze sa stvarnim zivotom.

Prosecna cena naravno da postoji.

U Srbiji je cena struje najjeftinija u Evropi, a za najsiromasnije je besplatna.
Ali to ne vredi vama koji ste nahuskani, vama je mozak blokiran propagandom koju samo papagajski ponavljate. To je proganda kako je NIS dobar a EPS los.
Stvari su potpuno obrnute.
Posto svu struju proizvodi centralna Srbija, i onda je daje po nizoj ceni nego sto moze da je izvozi to je jedan mehanizam kako centralna Srbija izdrzava i dotira tzv. vojvodinu.

Cena litra dizel goriva u Austriji 1,310 evra.
Cena litra dizel goriva u Srbiji 1,348 evra.
http://www.fuel-prices-europe.info/

Mart 2104.
Cena struje u Srbiji 6,22 centa
cena struje u Austriji 20,74 centa.
http://www.energy-uk.org.uk/publication/finish/6/958.html

Uostalom imacete sad mogucnost da birate od koga kupujete struju, pa kupite jeftinije.

Aleksandar

pre 9 godina

Veliki problem da se TE Nikola Tesla ugasi ili da smanji kapacitete i prebaci na Djerdap, koji sada radi sa 20% kapaciteta. Jer je bolje koristiti vodu nego ugalj. Ali, nemoguce je smanjiti kapacitet jer TE ne moze da radi. Ili radi ili ne radi. A da je ugase, ne bi toliko profitirali od prakticno besplatne struje.

milan

pre 9 godina

Hajde da uzmemo za primer Nemačku, kojoj svi stremimo:

1. "Uprosečena" cena je oko 5 puta niža nego u Nemačkoj.
2. Prihod EPS-a je oko milijardu ipo evra sa naplatom 100%.
3. Plate su oko 20% troškova EPS-a, dakle oko 300 miliona evra. Neka su 5 puta niže nego u Nemačkoj, onda u Nemačkoj za istu proizvodnju, na plate ode milijardu ipo.
4. Znači da za remonte, investicije i ostale troškove ostaje 1.2 milijardi.
5. Nemci sa naplatom 100% (što se tamo i ostvaruje) dobiju 7.5 milijardi. Onda im za remonte, investicije i ostale troškove ostane 6 milijardi.
6. Troškovi Kolubare su oko 400 miliona evra.
7. Ovde je kvalitet uglja dosta lošiji pa je za istu količinu energije potrebno iskopati dosta vise uglja, skoro duplo, ali neka je potrebno iskopati 50% više. Neka 50% novca u kopu ode na ljudstvo (a mnogo je manje), onda je to 200 miliona, i 200 za mehanizaciju - remonte i investicije (koja isto košta i u Nemačkoj). Onda Nemcima na ljudstvo oko 750 miliona i 200 na mehanizaciju - neka bude milijardu. Nama ostaje 800 miliona, njima 5 milijardi.
8. EPS od 800 miliona radi remonte, investicije, plaća penale zbog zagađenja, plaća kamate na kredite koje je uzimao za investicije i remonte, za nabavku energije one čuvene 2012, daje državi (ove godine oko 75 miliona na ime ostvarene dobiti, 50% dobiti javnog preduzeća ide drzavi).
9. Znači Švabo ima 4 milijarde više da se igra i da vidi šta će sa njima. Zar ne bi trebala cena energije da se smanji u Nemačkoj, ako već ne treba ovde da raste.

Treba mi da pevamo što je cena ovako niska, a zbog te cene neće niko ni da kupi EPS. Ja iskreno očekujem povećanje cene struje.

Dragan

pre 9 godina

Dosta vise o cenama u EU!!!!!Ja zivim u Srbiji i radim za 20 000 din. i istu ne primam na vreme,kada budem ziveo u EU i primao platu u eurima kao sto primaju Nemci,Francuzi i ostali e onda cu ovakve vesti smatrati ozbiljno sve ostalo je smesno i zalosno!

abc

pre 9 godina

cak i da jeste eps jeftiniji za 10, 15 % po racunu. ovi skuplji ce OPET ispasti jeftiniji jer barem nas nece krasti! primer stigne ti lepo racun 100, 150, 200 ... % veci od realne potrosene struje!

SlavkoD

pre 9 godina

Samo polako.
Prvo liberalizacija tržišta, da se EPS malo navežba.
Sledi postepeno povećanje cene struje. To što neki imaju različite računice oko cene kWh ne znači ništa. Pod ovim uslovima nikome se ne isplati da trguje strujom u Srbiji, osim EPSa. Znači, za razliku od telefonije, liberalizacija tržišta električne energije dovešće do povećanja cena da bi još neko mogao da trguje strujom.
Postepeno struja prestaje da bude socijalna kategorija. Kad se govori, ako se uopšte i govori, o ceni benzina, tf usluga, interneta niko ne pominje kako su male plate u Srbiji nego se gledaju tržišne cene. Tu nema problema. Kao da uvozimo tf impulse, ako naftu i gas moramo.
Eto tako će biti. Pre ili kasnije. Valjda će i plate skočiti u međuvremenu da možemo da plaćamo to.

:-))))))))))

pre 9 godina

Ne može da se uporedjuje cena struje u ostalim zemljama gde je najniža plata 1000 evra i sa cenom struje kod nas gde skoro svi rade za minimalac i primaju 20 000 dinara,mada ima dosta njih koji primaju i manju platu.Sredite stanje u državi,povećajte standard pa onda pričajte gde je i šta je najjeftinije

Petar

pre 9 godina

Stalno ta prica o najjeftinijoj struji u Evropi pri cemu se (zlo)namerno preskace nekoliko "detalja":

1. Cena kilovata NIJE FIKSNA, vec zavisi od utroska. Tako da mi nemamo prosecnu cenu kilovata, jer to varira od potrosaca do potrosaca (koliko je covek u crvenom, na primer).
2. Cak i da je neka "uprosecena" cena niza nego u Evropi, nizi su i troskovi proizvodnje, zar ne:
a) Plate zaposlenih u EPS su nize nego u Evropi, znaci manji trosak.
b) Rezervni delovi kostaju isto, pa recimo da je odrzavanje isti trosak kao u Evropi.
c) Sirovine su jeftinije - ugalj je jeftiniji (zbog a), voda isto.

Sta je skuplje, pa se prebacuje na kupce?
a) Gubici na transportu - krivica odrzavanja, ne kupaca
b) Gubici usled kradje - ovo zaista nije krivica kupaca
c) Slaba naplata - delimicno krivica kupaca (koji ne placaju, naravno).

jjk

pre 9 godina

Joj sto nam stalno ispiraju mozak da je struja najjeftinija u regionu? Mozda cena kwh ali kad nadograde razne naknade racuni nisu ni malo manji nego u okruzenju.

Petar

pre 9 godina

Stalno ta prica o najjeftinijoj struji u Evropi pri cemu se (zlo)namerno preskace nekoliko "detalja":

1. Cena kilovata NIJE FIKSNA, vec zavisi od utroska. Tako da mi nemamo prosecnu cenu kilovata, jer to varira od potrosaca do potrosaca (koliko je covek u crvenom, na primer).
2. Cak i da je neka "uprosecena" cena niza nego u Evropi, nizi su i troskovi proizvodnje, zar ne:
a) Plate zaposlenih u EPS su nize nego u Evropi, znaci manji trosak.
b) Rezervni delovi kostaju isto, pa recimo da je odrzavanje isti trosak kao u Evropi.
c) Sirovine su jeftinije - ugalj je jeftiniji (zbog a), voda isto.

Sta je skuplje, pa se prebacuje na kupce?
a) Gubici na transportu - krivica odrzavanja, ne kupaca
b) Gubici usled kradje - ovo zaista nije krivica kupaca
c) Slaba naplata - delimicno krivica kupaca (koji ne placaju, naravno).

jjk

pre 9 godina

Joj sto nam stalno ispiraju mozak da je struja najjeftinija u regionu? Mozda cena kwh ali kad nadograde razne naknade racuni nisu ni malo manji nego u okruzenju.

:-))))))))))

pre 9 godina

Ne može da se uporedjuje cena struje u ostalim zemljama gde je najniža plata 1000 evra i sa cenom struje kod nas gde skoro svi rade za minimalac i primaju 20 000 dinara,mada ima dosta njih koji primaju i manju platu.Sredite stanje u državi,povećajte standard pa onda pričajte gde je i šta je najjeftinije

Vlada

pre 9 godina

Cene koje se predstavljaju u Srbiji su smesne. Ako hocete realno poredjenje sa drugim zemljama onda uporedite sledece podatke: prosecna potrosnja fizickih lica, prosecna plata, bdp.
Tada sve postaje jasno, bajka drzava - banana drzava, jos samo da PPV promeni ime u Erik.

Dragan

pre 9 godina

Dosta vise o cenama u EU!!!!!Ja zivim u Srbiji i radim za 20 000 din. i istu ne primam na vreme,kada budem ziveo u EU i primao platu u eurima kao sto primaju Nemci,Francuzi i ostali e onda cu ovakve vesti smatrati ozbiljno sve ostalo je smesno i zalosno!

Gradjanin

pre 9 godina

Mene zanima kako iko zna da je cena struje "socijalna" kada ne znamo pravu cenu struje?!

Drugo postoji mnogo neplatisa ciji se dugovi tolerisu na ustrb nas platisa, pre svega albansko selo veliki trnovac koje ima dug od preko 400 miliona dinara samo za struju legalno preuzetu a pored toga i divlje prikljucke.

ZBog cega se ne pise o tome nego se stalno prebacuje kako je struja navodno "jeftina"?

Srx

pre 9 godina

Bas me zanima ako jedan Evropljanin uzme celokupan iznos svog racuna i podeli ga sa brojem kilovata, koji iznos dobije, a koji iznos istom matematikom se dobije na prosecnom srpskom racunu.

www

pre 9 godina

@Petar, 22. april 2014 12:51
@jjk, 22. april 2014 12:51
Manipulativna moc medija je ogromna, vi ste samo nahuskani na EPS, ne znate ni sta pricate.
Histericno ponavljate ono sto vam je neko preko medija stavio u glavu, a sto nema nikakve veze sa stvarnim zivotom.

Prosecna cena naravno da postoji.

U Srbiji je cena struje najjeftinija u Evropi, a za najsiromasnije je besplatna.
Ali to ne vredi vama koji ste nahuskani, vama je mozak blokiran propagandom koju samo papagajski ponavljate. To je proganda kako je NIS dobar a EPS los.
Stvari su potpuno obrnute.
Posto svu struju proizvodi centralna Srbija, i onda je daje po nizoj ceni nego sto moze da je izvozi to je jedan mehanizam kako centralna Srbija izdrzava i dotira tzv. vojvodinu.

Cena litra dizel goriva u Austriji 1,310 evra.
Cena litra dizel goriva u Srbiji 1,348 evra.
http://www.fuel-prices-europe.info/

Mart 2104.
Cena struje u Srbiji 6,22 centa
cena struje u Austriji 20,74 centa.
http://www.energy-uk.org.uk/publication/finish/6/958.html

Uostalom imacete sad mogucnost da birate od koga kupujete struju, pa kupite jeftinije.

abc

pre 9 godina

cak i da jeste eps jeftiniji za 10, 15 % po racunu. ovi skuplji ce OPET ispasti jeftiniji jer barem nas nece krasti! primer stigne ti lepo racun 100, 150, 200 ... % veci od realne potrosene struje!

...

pre 9 godina

To! Konačno, još jedan izbljuvak neoliberalnog kapitalizma! Ah, kako do sad uživam u kupanju u toj splačini, sve mi med i mleko, pa će i ova privatizacija isto tako da mi donese silne blagodeti i uštedi hiljade dinara. Hajte više privatizujte i sve bolnice, pa kao u Bugarskoj da umiremo jer nemamo para. A možda da privatizujemo i policiju pa da nam neki novi Arkani pričaju šta i kako. Jedva čekam.

Mix

pre 9 godina

Nikakakv problem, sada ce te biti u prilici da kupite tu jevtiniju elektricnu energiju umesto epsove lopovske.
(elektricna.energije@eps.rs, 22. april 2014 13:37)

Nikakav problem,sada ce polovina vas dobiti otkaz,jer EPS nece moci da vas placa.Ne znam cemu se radujete i zasto ste maliciozni.

milan

pre 9 godina

Hajde da uzmemo za primer Nemačku, kojoj svi stremimo:

1. "Uprosečena" cena je oko 5 puta niža nego u Nemačkoj.
2. Prihod EPS-a je oko milijardu ipo evra sa naplatom 100%.
3. Plate su oko 20% troškova EPS-a, dakle oko 300 miliona evra. Neka su 5 puta niže nego u Nemačkoj, onda u Nemačkoj za istu proizvodnju, na plate ode milijardu ipo.
4. Znači da za remonte, investicije i ostale troškove ostaje 1.2 milijardi.
5. Nemci sa naplatom 100% (što se tamo i ostvaruje) dobiju 7.5 milijardi. Onda im za remonte, investicije i ostale troškove ostane 6 milijardi.
6. Troškovi Kolubare su oko 400 miliona evra.
7. Ovde je kvalitet uglja dosta lošiji pa je za istu količinu energije potrebno iskopati dosta vise uglja, skoro duplo, ali neka je potrebno iskopati 50% više. Neka 50% novca u kopu ode na ljudstvo (a mnogo je manje), onda je to 200 miliona, i 200 za mehanizaciju - remonte i investicije (koja isto košta i u Nemačkoj). Onda Nemcima na ljudstvo oko 750 miliona i 200 na mehanizaciju - neka bude milijardu. Nama ostaje 800 miliona, njima 5 milijardi.
8. EPS od 800 miliona radi remonte, investicije, plaća penale zbog zagađenja, plaća kamate na kredite koje je uzimao za investicije i remonte, za nabavku energije one čuvene 2012, daje državi (ove godine oko 75 miliona na ime ostvarene dobiti, 50% dobiti javnog preduzeća ide drzavi).
9. Znači Švabo ima 4 milijarde više da se igra i da vidi šta će sa njima. Zar ne bi trebala cena energije da se smanji u Nemačkoj, ako već ne treba ovde da raste.

Treba mi da pevamo što je cena ovako niska, a zbog te cene neće niko ni da kupi EPS. Ja iskreno očekujem povećanje cene struje.

SlavkoD

pre 9 godina

Samo polako.
Prvo liberalizacija tržišta, da se EPS malo navežba.
Sledi postepeno povećanje cene struje. To što neki imaju različite računice oko cene kWh ne znači ništa. Pod ovim uslovima nikome se ne isplati da trguje strujom u Srbiji, osim EPSa. Znači, za razliku od telefonije, liberalizacija tržišta električne energije dovešće do povećanja cena da bi još neko mogao da trguje strujom.
Postepeno struja prestaje da bude socijalna kategorija. Kad se govori, ako se uopšte i govori, o ceni benzina, tf usluga, interneta niko ne pominje kako su male plate u Srbiji nego se gledaju tržišne cene. Tu nema problema. Kao da uvozimo tf impulse, ako naftu i gas moramo.
Eto tako će biti. Pre ili kasnije. Valjda će i plate skočiti u međuvremenu da možemo da plaćamo to.

brisel nije moskva

pre 9 godina

Nikakakv problem, sada ce te biti u prilici da kupite tu jevtiniju elektricnu energiju umesto epsove lopoivske.
(elektricna.energije@eps.rs, 22. april 2014 13:37)

Nikakav problem,sada ce polovina vas dobiti otkaz,jer EPS nece moci da vas placa.Ne znam cemu se radujete i zasto ste maliciozni.
(Mix, 22. april 2014 14:35)

Dobro si pogodio radim u epsu i da budem iskren jedva čekam da se i tvoj komentar ostvari. Jedino se nadam da ni ti nećeš biti maliciozan pa da se nećeš ljutiti što će polovina koja ostane imati plate dva puta veće nego sada. Pošto ja zaista nisam maliciozan u isto vreme želim i onom automehaničaru 100€ za zamenu ulja u kolima i hirurgu dva puta veću platu nego u epsu. Ubi nas socijalna demagogija, pojedosmo sve što smo nasledili. Kada nemoćni budu bili zaštićeni, sposobni bogati, a stranačko, burazersko, neradnička Srbija gladna eto nama napretka!

mp

pre 9 godina

"Šta prodavci struje mogu novo da ponude građanima Srbije? Praktično ništa. Pogotovo ne niže cene od sadašnjih EPS-ovih, što će domaćinstva dodatno razočarati s obzirom na to koliko im je otanjen kućni budžet."

Ovo nije tačno. U Hrvatskoj postoje tri kompanije koje isporučuju električnu energiju i to državni HEP, nemački RWE i slovenački GEN-I. Državni HEP nije najjeftiniji isporučilac već je to nemački RWE. Tamo se isporučioci bore cenama (link http://www.energyobserver.com/vesti.php?lang=1&ID=41851 ). Ako to može da funkcioniše u Hrvatskoj moglo bi i u Srbiji, zar ne? Ili je kod nas opet u pitanju državni monopol a svi ostali su samo ukras?

Milan Nis

pre 9 godina

"Razlog zašto građani nemaju šta da očekuju je više nego jasan. Elektroprivreda Srbije kao monopolista prodavala je i do sada struju po nerealnim, često socijalnim cenama zbog čega je i danas najjeftinija u Evropi. "

Ovo je,kada se uzme u obzir ceo racun,sa svim taksama i prekoracenjima,najveca obmana,jer ako pogledate cenu struje bez svih taksi i u zelenoj zoni,onda se i ja kao potrosac zabrinem,kako ce EPS isplivati sa tom cenom,ali ja ne poznajem nikoga ko nije makar u plavoj zoni,a to uz sve ostale takse i pdv,znacajno menja stvari i dolazi se do cene koja nije najmanja u EU,a kamo li za ovako siromasnu zemlju kao sto je Srbija.

ovca

pre 9 godina

Ee sad ćete da vidite šta je demokratija i neoliberalizam.
Pa ćete sledeći put da prvo proučite šta to znači, a ne da glasate kao ovce.

Petar

pre 9 godina

@www
1. Ja sam radio za EPS (EDB) pa imam neko iskustvo. A ti?
2. Koji moj navod nije tacan? Slovom i brojem molim? Ako ne znas, cuti i nemoj da se pravis pametan i da vredjas (psi se huskaju).

DAFD

pre 9 godina

Ovo je jedan od perfidnijih nacina da poskupi struja. Posto je EPS najeftniji sa strujom, svi ostali ce imati vece cene( tako se kaze u takstu), onda proizilazi da ce EPS moci da dize cene sve do donje granice ostalih ponudjaca. I na kraju su na umesto libelarizacije i vece konkurencije na mala vrata uveli poskupljenje i moci ce da se pravdaju da je trziste otvoreno i da ako nam se ne svidja mozemo da biramo drugog ponudjaca....smesno...

www

pre 9 godina

@Vlada, 22. april 2014 13:26
Imas tabele koje sam dao pa mozes da poredis i onda mozes samo da se smejes svojoj propagandi.
http://www.energypriceindex.com/wp-content/uploads/2014/03/HEPI_Press_Release_March-2014.pdf

Kako god da okrenes u Srbiji je struja najpovoljnija, i Srbija je po pristupacnosti struje iznad proseka EU u samom evropskom vrhu. Mi smo po zivotnom standardu sto se tice struje daleko ispred Nemacke.
I to kad se racuna nivo plata i cena struje.
Ali vam to ne valja. Nije problem bice vam gore, jer vi tako hocete.

Valja vam NIS kome gorivo placate skuplje nego Austrijanci, ne valja vam EPS kome struju placate jeftinije, ili je ne placate uopste.

@mp, 22. april 2014 14:49
Cena struje u Hrvatskoj 12,85 centi
Cena struje u Srbiji 6,22 centa
I ti nam pricas ako moze u Hrvatskoj da pojeftini moze i u Srbiji. Sta moze kad je tamo struja duplo skuplja? Mozda mislis da treba da skoci sa 6 na 15, pa na 13 da bi pricao kako je pojeftinilo?


Dizel u Hrvatskoj 1,305 evra.
u Crnoj Gori 1,270
U Bosni 1,225
U Makedoniji 1,076
U Srbiji 1,348 evra.

I valja vam NIS? A ne valja vam EPS?

kaiser sose

pre 9 godina

Pa sta?! I meni je plata nerealno niska i cesto niza od socijalnih primanja ugrozenih kategorija u Evropi pa se ne hvalim! A ovi ko smrt na babu, niska pa niska, bez' bre od mene bagro nezasita!

mail

pre 9 godina

Sve samo ne domace, makar i skuplje. Otkazao sam fiksni, tv otkazao regularno, mobilni telenor, struju cu takodje kod stranaca. Z....... mene drzava ali i ja se ne dam.

Aleksandar

pre 9 godina

Veliki problem da se TE Nikola Tesla ugasi ili da smanji kapacitete i prebaci na Djerdap, koji sada radi sa 20% kapaciteta. Jer je bolje koristiti vodu nego ugalj. Ali, nemoguce je smanjiti kapacitet jer TE ne moze da radi. Ili radi ili ne radi. A da je ugase, ne bi toliko profitirali od prakticno besplatne struje.

Aleksandar

pre 9 godina

Teza da je struja u Srbiji jeftina je netacna. Uzmimo cenovnik struje jednog od distributera struje u Ceskoj republici, link
http://www.pre.cz/data/sharedfiles/PRE/EN/Independent/Products-and-Prices/Households/households-overview-of-electricity-prices-komfort.pdf.
Potrosac u Ceskoj moze da bira, za njega najbolju opciju. Pretpostavimo da je to AKU 8, sto odgovara nasem sistemu da stanovnistvo ima 8 sati jeftinu tarifu (narandzasta kolona), cena u visoj tarifi je 1.573 kune, u nizoj 1.154. Iznosi su bez PDV-a. Vidi se da u Ceskoj zone NE POSTOJE. Da bi imali relevantne podatke treba uzeti da je 1euro=25.6 kruna. Da bih uradio analizu uzeo sam svoj racun za struju gde je skupoj tarifi potroseno 847 kWh, a u jeftinoj 1154 (ja sam onaj "bezobraznik", koji se greje na struju).
Kada bi se uradio proracun, samo za potrosenu struju, da je kupujem u Ceskoj to bi bilo 847x1.573+2018x1.154=3661 kuna (143 evra), a u Srbiji je placeno 14028 dinara (126 eura).
Prosecna bruto plata u Srbiji 57000 dinara (oko 500 eura,)a u Ceskoj
957 eura. Sami zaključite.
Ovo su poredjenja cene, koja su uradjena za 2013-tu godinu. U međuvremenu je cena struje povećana u Srbiji. Kao potrosac, mogu da biram i povoljniji paket za mene. Na kraju krajeva, videcemo. Spisak snabdevača se može videti na linku http://www.rpk-subotica.org.rs/pdf/Spisak-snabdevaca.pdf. Bar sada imamo izbor. U Hrvatskoj je oko 30% domacinstava preslo na drugog isporucioca, pa se verovatno EPS uplasio da i on ne prodje isto.

dobrotvor

pre 9 godina

Ciste gluposti kao i kod mobilnih operatera.Cene rastu i priblizne su,da raskinete ugovor ili da prebacite broj kod drugog operatera morate imati zavrsen pravni fakultet ili platiti advokata. Sve su to prazna obecanja i nada za budale koje im veruju.

Selena

pre 9 godina

Znaci,trecina moje plate od 30 k za struju zimi je socijalna cena? Mars bre,dajte mi evropsku platu koja je 10 puta veca pa cu vam placati i duplo struju ako treba!

glorofindril

pre 9 godina

Liberalizacija TRŽIŠTA će dovesti prvo do stvaranja tržišta, a to znači do ekonomske cene struje. U slučaju Srbije to znači povećanje 3 puta u narednih 2 do 3 godine. Nema tržišta u kom država određuju cenu struje i nema nikakve veze kolika je ovde plata, ako moraš da uvoziš struju. Energente plaćaš po realnoj ceni i tu nema priče. Bilo da je u pitanju benzin, ugalj, gas ili struja. Do sada je država čuvala socijalni mir tamo gde je mogla (ugalj i struja), a kada to izađe na tržište svi ćemo da se lupamo po glavi.

Ovaj zakon o liberalizaciji tržišta je usvojila još DS, a ministarka samo nastavlja gde su oni stali. Još jedna stvar (u moru sličnih liberalizacija), koja se morala odložiti u pregovorima sa EU, a nije. Neko bi trebao da objasni našim političarima da se u pregovorima boriš za ono što je tebi najpovoljnije, a ne ispunjavaš želje bez prigovora.

Al se nakad dobro jelo bas ! Devedesetih naravno !

pre 9 godina

Moze cena stuje da skoci da bude kao i u Evropi ali onda i participacija kod lekara 10 evra ! Sat automehanicara 100 Evra, i nema da predjes tehnicki ako ti brisaci nisu dobri ili ako ti curka pumpa za vodu ! Pa ko prezivi !

NN

pre 9 godina

Ta prica o socijano ceni struje pada u vodu, jer se stalno nama izrazava koliko kosta struja u evro centima. Pa sa svakim padom kursa dinara mi onda imamo kako nam se serivara najjefiniju cenu struju u regionu. Npr i da povecaju cenu struju a da isto srazoju kurs dinara sa npr 115 na 130 ili 150 dinara za godinu do dve i onda opet bi bilo da imamo jeftinu struju i da je treba dignuti jer je u evrocentima zbog pada kursa dinara opet niza nego u regionu gde kurs miruje. Pa da nam je npr kurs za evro ostao npr 80 kao u 2008 ili da je malo devalvirao od tada kolika bi nam onda bila cena struje u evro centima, znaci da nam je dinar za 6 godina od 2008 do 2014 se srozao sa 80 na 115 dinara za evro skoro za jos malo 50 %, da li su se tako srozale valute u regionu i ostalim evropskim drzavama za 6 godina.

www

pre 9 godina

@Petar, 22. april 2014 12:51
@jjk, 22. april 2014 12:51
Manipulativna moc medija je ogromna, vi ste samo nahuskani na EPS, ne znate ni sta pricate.
Histericno ponavljate ono sto vam je neko preko medija stavio u glavu, a sto nema nikakve veze sa stvarnim zivotom.

Prosecna cena naravno da postoji.

U Srbiji je cena struje najjeftinija u Evropi, a za najsiromasnije je besplatna.
Ali to ne vredi vama koji ste nahuskani, vama je mozak blokiran propagandom koju samo papagajski ponavljate. To je proganda kako je NIS dobar a EPS los.
Stvari su potpuno obrnute.
Posto svu struju proizvodi centralna Srbija, i onda je daje po nizoj ceni nego sto moze da je izvozi to je jedan mehanizam kako centralna Srbija izdrzava i dotira tzv. vojvodinu.

Cena litra dizel goriva u Austriji 1,310 evra.
Cena litra dizel goriva u Srbiji 1,348 evra.
http://www.fuel-prices-europe.info/

Mart 2104.
Cena struje u Srbiji 6,22 centa
cena struje u Austriji 20,74 centa.
http://www.energy-uk.org.uk/publication/finish/6/958.html

Uostalom imacete sad mogucnost da birate od koga kupujete struju, pa kupite jeftinije.

milan

pre 9 godina

Hajde da uzmemo za primer Nemačku, kojoj svi stremimo:

1. "Uprosečena" cena je oko 5 puta niža nego u Nemačkoj.
2. Prihod EPS-a je oko milijardu ipo evra sa naplatom 100%.
3. Plate su oko 20% troškova EPS-a, dakle oko 300 miliona evra. Neka su 5 puta niže nego u Nemačkoj, onda u Nemačkoj za istu proizvodnju, na plate ode milijardu ipo.
4. Znači da za remonte, investicije i ostale troškove ostaje 1.2 milijardi.
5. Nemci sa naplatom 100% (što se tamo i ostvaruje) dobiju 7.5 milijardi. Onda im za remonte, investicije i ostale troškove ostane 6 milijardi.
6. Troškovi Kolubare su oko 400 miliona evra.
7. Ovde je kvalitet uglja dosta lošiji pa je za istu količinu energije potrebno iskopati dosta vise uglja, skoro duplo, ali neka je potrebno iskopati 50% više. Neka 50% novca u kopu ode na ljudstvo (a mnogo je manje), onda je to 200 miliona, i 200 za mehanizaciju - remonte i investicije (koja isto košta i u Nemačkoj). Onda Nemcima na ljudstvo oko 750 miliona i 200 na mehanizaciju - neka bude milijardu. Nama ostaje 800 miliona, njima 5 milijardi.
8. EPS od 800 miliona radi remonte, investicije, plaća penale zbog zagađenja, plaća kamate na kredite koje je uzimao za investicije i remonte, za nabavku energije one čuvene 2012, daje državi (ove godine oko 75 miliona na ime ostvarene dobiti, 50% dobiti javnog preduzeća ide drzavi).
9. Znači Švabo ima 4 milijarde više da se igra i da vidi šta će sa njima. Zar ne bi trebala cena energije da se smanji u Nemačkoj, ako već ne treba ovde da raste.

Treba mi da pevamo što je cena ovako niska, a zbog te cene neće niko ni da kupi EPS. Ja iskreno očekujem povećanje cene struje.

Aleksandar

pre 9 godina

Veliki problem da se TE Nikola Tesla ugasi ili da smanji kapacitete i prebaci na Djerdap, koji sada radi sa 20% kapaciteta. Jer je bolje koristiti vodu nego ugalj. Ali, nemoguce je smanjiti kapacitet jer TE ne moze da radi. Ili radi ili ne radi. A da je ugase, ne bi toliko profitirali od prakticno besplatne struje.

jjk

pre 9 godina

Joj sto nam stalno ispiraju mozak da je struja najjeftinija u regionu? Mozda cena kwh ali kad nadograde razne naknade racuni nisu ni malo manji nego u okruzenju.

mp

pre 9 godina

"Šta prodavci struje mogu novo da ponude građanima Srbije? Praktično ništa. Pogotovo ne niže cene od sadašnjih EPS-ovih, što će domaćinstva dodatno razočarati s obzirom na to koliko im je otanjen kućni budžet."

Ovo nije tačno. U Hrvatskoj postoje tri kompanije koje isporučuju električnu energiju i to državni HEP, nemački RWE i slovenački GEN-I. Državni HEP nije najjeftiniji isporučilac već je to nemački RWE. Tamo se isporučioci bore cenama (link http://www.energyobserver.com/vesti.php?lang=1&ID=41851 ). Ako to može da funkcioniše u Hrvatskoj moglo bi i u Srbiji, zar ne? Ili je kod nas opet u pitanju državni monopol a svi ostali su samo ukras?

Vlada

pre 9 godina

Cene koje se predstavljaju u Srbiji su smesne. Ako hocete realno poredjenje sa drugim zemljama onda uporedite sledece podatke: prosecna potrosnja fizickih lica, prosecna plata, bdp.
Tada sve postaje jasno, bajka drzava - banana drzava, jos samo da PPV promeni ime u Erik.

abc

pre 9 godina

cak i da jeste eps jeftiniji za 10, 15 % po racunu. ovi skuplji ce OPET ispasti jeftiniji jer barem nas nece krasti! primer stigne ti lepo racun 100, 150, 200 ... % veci od realne potrosene struje!

Aleksandar

pre 9 godina

Teza da je struja u Srbiji jeftina je netacna. Uzmimo cenovnik struje jednog od distributera struje u Ceskoj republici, link
http://www.pre.cz/data/sharedfiles/PRE/EN/Independent/Products-and-Prices/Households/households-overview-of-electricity-prices-komfort.pdf.
Potrosac u Ceskoj moze da bira, za njega najbolju opciju. Pretpostavimo da je to AKU 8, sto odgovara nasem sistemu da stanovnistvo ima 8 sati jeftinu tarifu (narandzasta kolona), cena u visoj tarifi je 1.573 kune, u nizoj 1.154. Iznosi su bez PDV-a. Vidi se da u Ceskoj zone NE POSTOJE. Da bi imali relevantne podatke treba uzeti da je 1euro=25.6 kruna. Da bih uradio analizu uzeo sam svoj racun za struju gde je skupoj tarifi potroseno 847 kWh, a u jeftinoj 1154 (ja sam onaj "bezobraznik", koji se greje na struju).
Kada bi se uradio proracun, samo za potrosenu struju, da je kupujem u Ceskoj to bi bilo 847x1.573+2018x1.154=3661 kuna (143 evra), a u Srbiji je placeno 14028 dinara (126 eura).
Prosecna bruto plata u Srbiji 57000 dinara (oko 500 eura,)a u Ceskoj
957 eura. Sami zaključite.
Ovo su poredjenja cene, koja su uradjena za 2013-tu godinu. U međuvremenu je cena struje povećana u Srbiji. Kao potrosac, mogu da biram i povoljniji paket za mene. Na kraju krajeva, videcemo. Spisak snabdevača se može videti na linku http://www.rpk-subotica.org.rs/pdf/Spisak-snabdevaca.pdf. Bar sada imamo izbor. U Hrvatskoj je oko 30% domacinstava preslo na drugog isporucioca, pa se verovatno EPS uplasio da i on ne prodje isto.

Petar

pre 9 godina

Stalno ta prica o najjeftinijoj struji u Evropi pri cemu se (zlo)namerno preskace nekoliko "detalja":

1. Cena kilovata NIJE FIKSNA, vec zavisi od utroska. Tako da mi nemamo prosecnu cenu kilovata, jer to varira od potrosaca do potrosaca (koliko je covek u crvenom, na primer).
2. Cak i da je neka "uprosecena" cena niza nego u Evropi, nizi su i troskovi proizvodnje, zar ne:
a) Plate zaposlenih u EPS su nize nego u Evropi, znaci manji trosak.
b) Rezervni delovi kostaju isto, pa recimo da je odrzavanje isti trosak kao u Evropi.
c) Sirovine su jeftinije - ugalj je jeftiniji (zbog a), voda isto.

Sta je skuplje, pa se prebacuje na kupce?
a) Gubici na transportu - krivica odrzavanja, ne kupaca
b) Gubici usled kradje - ovo zaista nije krivica kupaca
c) Slaba naplata - delimicno krivica kupaca (koji ne placaju, naravno).

:-))))))))))

pre 9 godina

Ne može da se uporedjuje cena struje u ostalim zemljama gde je najniža plata 1000 evra i sa cenom struje kod nas gde skoro svi rade za minimalac i primaju 20 000 dinara,mada ima dosta njih koji primaju i manju platu.Sredite stanje u državi,povećajte standard pa onda pričajte gde je i šta je najjeftinije

Milan Nis

pre 9 godina

"Razlog zašto građani nemaju šta da očekuju je više nego jasan. Elektroprivreda Srbije kao monopolista prodavala je i do sada struju po nerealnim, često socijalnim cenama zbog čega je i danas najjeftinija u Evropi. "

Ovo je,kada se uzme u obzir ceo racun,sa svim taksama i prekoracenjima,najveca obmana,jer ako pogledate cenu struje bez svih taksi i u zelenoj zoni,onda se i ja kao potrosac zabrinem,kako ce EPS isplivati sa tom cenom,ali ja ne poznajem nikoga ko nije makar u plavoj zoni,a to uz sve ostale takse i pdv,znacajno menja stvari i dolazi se do cene koja nije najmanja u EU,a kamo li za ovako siromasnu zemlju kao sto je Srbija.

Mix

pre 9 godina

Nikakakv problem, sada ce te biti u prilici da kupite tu jevtiniju elektricnu energiju umesto epsove lopovske.
(elektricna.energije@eps.rs, 22. april 2014 13:37)

Nikakav problem,sada ce polovina vas dobiti otkaz,jer EPS nece moci da vas placa.Ne znam cemu se radujete i zasto ste maliciozni.

Petar

pre 9 godina

@www
1. Ja sam radio za EPS (EDB) pa imam neko iskustvo. A ti?
2. Koji moj navod nije tacan? Slovom i brojem molim? Ako ne znas, cuti i nemoj da se pravis pametan i da vredjas (psi se huskaju).

mail

pre 9 godina

Sve samo ne domace, makar i skuplje. Otkazao sam fiksni, tv otkazao regularno, mobilni telenor, struju cu takodje kod stranaca. Z....... mene drzava ali i ja se ne dam.

...

pre 9 godina

To! Konačno, još jedan izbljuvak neoliberalnog kapitalizma! Ah, kako do sad uživam u kupanju u toj splačini, sve mi med i mleko, pa će i ova privatizacija isto tako da mi donese silne blagodeti i uštedi hiljade dinara. Hajte više privatizujte i sve bolnice, pa kao u Bugarskoj da umiremo jer nemamo para. A možda da privatizujemo i policiju pa da nam neki novi Arkani pričaju šta i kako. Jedva čekam.

NN

pre 9 godina

Ta prica o socijano ceni struje pada u vodu, jer se stalno nama izrazava koliko kosta struja u evro centima. Pa sa svakim padom kursa dinara mi onda imamo kako nam se serivara najjefiniju cenu struju u regionu. Npr i da povecaju cenu struju a da isto srazoju kurs dinara sa npr 115 na 130 ili 150 dinara za godinu do dve i onda opet bi bilo da imamo jeftinu struju i da je treba dignuti jer je u evrocentima zbog pada kursa dinara opet niza nego u regionu gde kurs miruje. Pa da nam je npr kurs za evro ostao npr 80 kao u 2008 ili da je malo devalvirao od tada kolika bi nam onda bila cena struje u evro centima, znaci da nam je dinar za 6 godina od 2008 do 2014 se srozao sa 80 na 115 dinara za evro skoro za jos malo 50 %, da li su se tako srozale valute u regionu i ostalim evropskim drzavama za 6 godina.

Selena

pre 9 godina

Znaci,trecina moje plate od 30 k za struju zimi je socijalna cena? Mars bre,dajte mi evropsku platu koja je 10 puta veca pa cu vam placati i duplo struju ako treba!

brisel nije moskva

pre 9 godina

Nikakakv problem, sada ce te biti u prilici da kupite tu jevtiniju elektricnu energiju umesto epsove lopoivske.
(elektricna.energije@eps.rs, 22. april 2014 13:37)

Nikakav problem,sada ce polovina vas dobiti otkaz,jer EPS nece moci da vas placa.Ne znam cemu se radujete i zasto ste maliciozni.
(Mix, 22. april 2014 14:35)

Dobro si pogodio radim u epsu i da budem iskren jedva čekam da se i tvoj komentar ostvari. Jedino se nadam da ni ti nećeš biti maliciozan pa da se nećeš ljutiti što će polovina koja ostane imati plate dva puta veće nego sada. Pošto ja zaista nisam maliciozan u isto vreme želim i onom automehaničaru 100€ za zamenu ulja u kolima i hirurgu dva puta veću platu nego u epsu. Ubi nas socijalna demagogija, pojedosmo sve što smo nasledili. Kada nemoćni budu bili zaštićeni, sposobni bogati, a stranačko, burazersko, neradnička Srbija gladna eto nama napretka!

SlavkoD

pre 9 godina

Samo polako.
Prvo liberalizacija tržišta, da se EPS malo navežba.
Sledi postepeno povećanje cene struje. To što neki imaju različite računice oko cene kWh ne znači ništa. Pod ovim uslovima nikome se ne isplati da trguje strujom u Srbiji, osim EPSa. Znači, za razliku od telefonije, liberalizacija tržišta električne energije dovešće do povećanja cena da bi još neko mogao da trguje strujom.
Postepeno struja prestaje da bude socijalna kategorija. Kad se govori, ako se uopšte i govori, o ceni benzina, tf usluga, interneta niko ne pominje kako su male plate u Srbiji nego se gledaju tržišne cene. Tu nema problema. Kao da uvozimo tf impulse, ako naftu i gas moramo.
Eto tako će biti. Pre ili kasnije. Valjda će i plate skočiti u međuvremenu da možemo da plaćamo to.

Srx

pre 9 godina

Bas me zanima ako jedan Evropljanin uzme celokupan iznos svog racuna i podeli ga sa brojem kilovata, koji iznos dobije, a koji iznos istom matematikom se dobije na prosecnom srpskom racunu.

kaiser sose

pre 9 godina

Pa sta?! I meni je plata nerealno niska i cesto niza od socijalnih primanja ugrozenih kategorija u Evropi pa se ne hvalim! A ovi ko smrt na babu, niska pa niska, bez' bre od mene bagro nezasita!

dobrotvor

pre 9 godina

Ciste gluposti kao i kod mobilnih operatera.Cene rastu i priblizne su,da raskinete ugovor ili da prebacite broj kod drugog operatera morate imati zavrsen pravni fakultet ili platiti advokata. Sve su to prazna obecanja i nada za budale koje im veruju.

Dragan

pre 9 godina

Dosta vise o cenama u EU!!!!!Ja zivim u Srbiji i radim za 20 000 din. i istu ne primam na vreme,kada budem ziveo u EU i primao platu u eurima kao sto primaju Nemci,Francuzi i ostali e onda cu ovakve vesti smatrati ozbiljno sve ostalo je smesno i zalosno!

ovca

pre 9 godina

Ee sad ćete da vidite šta je demokratija i neoliberalizam.
Pa ćete sledeći put da prvo proučite šta to znači, a ne da glasate kao ovce.

glorofindril

pre 9 godina

Liberalizacija TRŽIŠTA će dovesti prvo do stvaranja tržišta, a to znači do ekonomske cene struje. U slučaju Srbije to znači povećanje 3 puta u narednih 2 do 3 godine. Nema tržišta u kom država određuju cenu struje i nema nikakve veze kolika je ovde plata, ako moraš da uvoziš struju. Energente plaćaš po realnoj ceni i tu nema priče. Bilo da je u pitanju benzin, ugalj, gas ili struja. Do sada je država čuvala socijalni mir tamo gde je mogla (ugalj i struja), a kada to izađe na tržište svi ćemo da se lupamo po glavi.

Ovaj zakon o liberalizaciji tržišta je usvojila još DS, a ministarka samo nastavlja gde su oni stali. Još jedna stvar (u moru sličnih liberalizacija), koja se morala odložiti u pregovorima sa EU, a nije. Neko bi trebao da objasni našim političarima da se u pregovorima boriš za ono što je tebi najpovoljnije, a ne ispunjavaš želje bez prigovora.

DAFD

pre 9 godina

Ovo je jedan od perfidnijih nacina da poskupi struja. Posto je EPS najeftniji sa strujom, svi ostali ce imati vece cene( tako se kaze u takstu), onda proizilazi da ce EPS moci da dize cene sve do donje granice ostalih ponudjaca. I na kraju su na umesto libelarizacije i vece konkurencije na mala vrata uveli poskupljenje i moci ce da se pravdaju da je trziste otvoreno i da ako nam se ne svidja mozemo da biramo drugog ponudjaca....smesno...

www

pre 9 godina

@Vlada, 22. april 2014 13:26
Imas tabele koje sam dao pa mozes da poredis i onda mozes samo da se smejes svojoj propagandi.
http://www.energypriceindex.com/wp-content/uploads/2014/03/HEPI_Press_Release_March-2014.pdf

Kako god da okrenes u Srbiji je struja najpovoljnija, i Srbija je po pristupacnosti struje iznad proseka EU u samom evropskom vrhu. Mi smo po zivotnom standardu sto se tice struje daleko ispred Nemacke.
I to kad se racuna nivo plata i cena struje.
Ali vam to ne valja. Nije problem bice vam gore, jer vi tako hocete.

Valja vam NIS kome gorivo placate skuplje nego Austrijanci, ne valja vam EPS kome struju placate jeftinije, ili je ne placate uopste.

@mp, 22. april 2014 14:49
Cena struje u Hrvatskoj 12,85 centi
Cena struje u Srbiji 6,22 centa
I ti nam pricas ako moze u Hrvatskoj da pojeftini moze i u Srbiji. Sta moze kad je tamo struja duplo skuplja? Mozda mislis da treba da skoci sa 6 na 15, pa na 13 da bi pricao kako je pojeftinilo?


Dizel u Hrvatskoj 1,305 evra.
u Crnoj Gori 1,270
U Bosni 1,225
U Makedoniji 1,076
U Srbiji 1,348 evra.

I valja vam NIS? A ne valja vam EPS?

Gradjanin

pre 9 godina

Mene zanima kako iko zna da je cena struje "socijalna" kada ne znamo pravu cenu struje?!

Drugo postoji mnogo neplatisa ciji se dugovi tolerisu na ustrb nas platisa, pre svega albansko selo veliki trnovac koje ima dug od preko 400 miliona dinara samo za struju legalno preuzetu a pored toga i divlje prikljucke.

ZBog cega se ne pise o tome nego se stalno prebacuje kako je struja navodno "jeftina"?

Al se nakad dobro jelo bas ! Devedesetih naravno !

pre 9 godina

Moze cena stuje da skoci da bude kao i u Evropi ali onda i participacija kod lekara 10 evra ! Sat automehanicara 100 Evra, i nema da predjes tehnicki ako ti brisaci nisu dobri ili ako ti curka pumpa za vodu ! Pa ko prezivi !