Utorak, 15.04.2014.

19:21

A ko je proizvođač saznaćete- nikad

U aferi sa štrudlama od smokve ispostavilo se da kupci u nekim rizičnim situacijama nemaju mogućnost da se informišu o proizvodima koje kupuju.

Izvor: Politika

A ko je proizvoðaè saznaæete- nikad IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 2 godine

Vecina tih marki su mali srpski proizvodjaci koji rade sa velikim lancima.K plus ima fantasticne proozvode sa pristojnim cenama.Metro ima MC Chef marku koja pokriva sirok spektar domacih proizvodjaca i ne znas sta je ukusnije a cene fine.Od K plus preporucujem cajnu kobasicu i pecenicu,od MC Chefa sve vrste kackavalja i suvog voca...

Siniša

pre 9 godina

Svaki trgovinski lanac koji se odluci za svoj PRIVATE BREND NAME (PL) bilo kog proizvoda sam odlucuje o kvalitetu tog proizvoda, kod nas se to uglavnom svodi na sto nizu cenu, sa spornim kvalitetom. Tako da probajte da shvatite da proizvodi sa PL i normalni proizvodi istog proizvodjaca cesto nemaju nikakve slicnosti. Zbog toga je i odluceno da se na PL ne stavlja ime proizvodjaca jer kvalitet koji traze trgovinski lanci moze da lose utice na opste misljenje o samom proizvodjacu.

ksipi

pre 9 godina

Nisam proveravao u skorije vreme ali znam da je ranije na svim "Dobro proizvodima" pisalo ko proizvodi za njih...sad ne znam da li su nesto menjali. Sok je cini mi se punio nektar.

Posmatrac

pre 9 godina

To je globalna pojava da centralni proizvodjac proizvodi za vise klijenata i samo menja etikete. I nije u pitanju samo hrana. Sta mislite gde se proizvidi velika vecina sampona, hemije, toaletnih stvari, itd.
Znate li da se u Belgiji u na jednom mestu proizvode skoro sve tasne koje se prodaju po razlicitim super brendovima, isti je slucaj i sa parfemima, i da ne nabrajam..
Poenta je u tome da formiranje i odrzavanje brand-name kosta generalno oko 70% svih prihoda koje taj brand on moze da donese. To su ogromne pare i normalno je da ce svako da razmislja o jeftinijoj alternativi i da distribuira isti ili slican proizvod pod altenativnim imenima gde investicija u marketing skoro da ne postoji

Nesh

pre 9 godina

Šta vredi što za neke proizvodžače i znamo poreklo,kada su sporni do zla boga.Npr.Matijević sa salamama od 180 RSD/kg.Zajedno sa onim Lijanovićem iz Herceg-Bosne,oni su jedni od najvećih kupaca životinjskih otpada u Evropi,pa vi vidite šta onaj narod koji se "tiska" kod njih jede.A on jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji.Znači - trovanje!!!!

Outsider

pre 9 godina

Na nekim "trgovinskim" proizvodima pise ko ih pravi na nekima ne. Poenta je da je pre par godina izmenjen zakon, koji je omogucio da trgovci vise NE MORAJU da stavljaju natpise o proizvodjacu, jer kao - oni odgovaraju za ono sto prodaju. Jedino sto ja ne vidim da je bilo koji trgovac ODGOVARAO za lose strudle koje je imao pod svojim imenom.

Probao jednom i, hvala lepo !

pre 9 godina

Deleze pivo 365 u limenkama se proizvodi u Francuskoj a u plasticnoj boci od 2l u Novom sadu. Jedna tecnost sa drugom, sem naziva, nemaju nikakve veze. Ne znam da li je i to dozvoljeno u EU ?

Uvek na oprezu

pre 9 godina

Čips marke K plus ubija kako je dobar i na njihovim proizvodima ćete jasno i nedvosmisleno videti ko je proizvođač. Isti taj proizvođač proizvodi čips sa svojim brendom koji, avaj, košta najmanje 15 procenata više. Da skratim priču, poenta je u tome da čitate i samo čitate i ne budete lenji i ispranog mozga.

novosađanin

pre 9 godina

U vezi štrudle, u jednom marketu nisu povukli štrudele, ali su smanjili cenu za polovinu. Jedna baka stavila je 5 kutija i otišla na blagajnu. Stao sam i razmišljao ona verovatno ne zna za prisustvo nedozvodljene materije u štrudli ali priuštiće sebi malo zadovoljstvo da se zasladi ili da odnese unucima. Moralno je pitanje ko je ovde pogrešio. Trgovac što nije povukao proizvod, ja potrošač koji sam slučajno obavešten a nisam upozorio baku, ili baka svesno sebi za male pare unosi otrov ili će dati unucima?

Cika Billy

pre 9 godina

Proizvodjac tih strudli koje su vracene iz EU je "Zitoprerada DM" iz Novog Beceja (mislim da se proizvod zove "Blago Bisernog Ostrva").

Nakon sto su te strudle vracene, Medela se oglasila i rekla kako je njima povecan promet 150% od kad je izasla ta vest o tim neispravnim strudlama drugog proizvodjaca. :)

Ako kupujete proizvode robnih marki (Aro, Dobro, Bas Bas i sl.) obavezno gledajte ko je proizvodjac toga. Na vecini proizvoda pise ko je proizvodjac. Poneki proizvodi su ok i prave ih proverene firme mada je veci broj sumnjivog kvaliteta i treba ih izbegavati.

Tata-mata

pre 9 godina

Kupio džem kplus i ne piše ko ga proizvodi, dugo sam se dvoumio okretao gledao nigde ne piše, ali dobar je ukus, onaj stari kao pre 20 godina. a zeznuo sam se bio sa premia džemom užas živi, onaj u plastičnoj teglici, a inače mislim neka duga proizvodi. Najbolji je mamin pekmez.

nebitno

pre 9 godina

U mojoj kući je zabranjeno kupovati robne marke trgovniskih lanaca. Šta više, nerado se kupuje u velikim trgovinskim lancima. Ušteda nam nije bitna, toliko para imamo da to sebi možemo da priuštimo. Pre svega imamo utisak da veliki trgovinski lanci bezobrazno iskorišćavaju dobavljače i zaposlene. Zapravo da se ne ponašaju kao društveno odgovorna preduzeća i iz tog razloga ne želimo da im obezbeđujemo prihode iz našeg novčanika.

Swedenonline

pre 9 godina

Nije Medela proizvodjac tih strudluca , pre neki dan su rekli ko je nmg da se setim sad tacno ali Medela nije sigurno, pa to su najbolje strudlice.
(Styx river, 15. april 2014 21:51)

Medelina nije, jer je sigurno nebi mogao kupiti u ICA supermarket lancu u Svedskoj!

sale

pre 9 godina

I ja uvek čitam deklaraciju ne bih li video ko je proizvođač, a posebno kada su trgovački brendovi u pitanju, jer tu se najviše fušeriše i zakida. Jednom kad vidim neki bofl od proizvođača, taj je za mene završio trajno iako imaju znatno bolje i skuplje proizvode pod svojim imenom.

zoran

pre 9 godina

U Evropi vaze potpuno ista pravila. U slucaju proizvodnje PL (robne marke) na pakovanje se stavlja ime subjekta koji direktno stavlja robu u promet, a ne stavlja se ime proizvodjaca. Ovo zbog toga sto odgovornost lezi na onome ko stavlja proizvod u promet. A narucioci ovakvog posla (uglavnom su to veliki trgovinski lanci) moraju da poseduju mehanizme kontrole samog proizvodjaca.

Novi Sad

pre 9 godina

Hm, dugo radim u lancima najvećih hiper marketa i slažem se da tu ima svega. Potrebno je stvarno čitati šta piše na proizvodima, odnosno ko za koga proizvodi robnu marku, mora biti navedeno npr. za Univerexport doo, proizvodi i pakuje... Sve u svemu, uvek sam na strani potrošača, jer svi kupujemo sve te proizvode. I uvek mi je bilo fascinantno da su naši proizvodi u izvozu, odnosno kao uvoz u drugim zemljama, povoljniji tamo, nego ovde kod nas u Srbiji. To govori i maržama koje su ogromne. I ne mora uvek da znači da je izvikan brend u koji je zaista uloženo puno para u njegov marketing i proboj na tržištu zaista i kvalitetan, ali svakako svi mi imamo neke proizvođače u koje "verujemo" i koji su nam neka garancija za kvalitet, mada...

podanik

pre 9 godina

otrovne strudle pravi zitoprerada http://www.haber.ba/vijesti/crna-hronika/80971-otrovne-strudle-i-na-trzistu-bosne-i-hercegovine-video.html

Alex

pre 9 godina

Mogu li naši građani da shvate da oni odlučuju o tome šta će kupiti, o tome ne odlučuje prodavac. Dakle, ako nije navedeno ime proizvođača onda mi možemo da ne kupimo taj proizvod i prodavac će morati da navede ime proizvođača. Vrlo jednostavno, on je motivisan isključivo novcem, a novac je kod nas.

NN

pre 9 godina

Ako se ne varam u Maxiju na proizvodima njihovih robnih marki Premia, 365 je uvek pisalo ko za njih proizvodi proizvod. Samo je bilo nelogicno npr da isti proizvodjac pravi npr sok od pomorandze za obe marke, a da su cene sokova u istom lancu marketa bile razlicite.

Milan

pre 9 godina

Pravite od muve slona. Imaju svi oci pa nek citaju da li pise ili ne pise ko je proizvodjac. Ja uvek kada je robna marka u pitanju proverim ko je originalno proizvodjac. Kada su domaci proizvodi u pitanju do sada uvek je pisalo ko je proizvodjac pa na osnovu toga odlucim da li da kupujem ili ne. Uglavnom primecujem da na k plus proizvodima su uglavnom domaci proizvodjaci pa mogu da procenim da li mi se isplati ili ne. U maxiju vecinom su Belgijski ali posto ne znam kakvo su oni u Belgiji to mi onda mnogo ne znaci. Sve u svemu, niste nepismeni, citajte sta pise na deklaraciji.

boki

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da B92 [sic!] kao velika medijska kuca plasira ovakve informacije a da prethodno iste ne proveri. Privatne robne marke kod nas i u svetu rade veci trgovinski lanci i iskljucivo za svoje prodajne objekte. Na svakom artiklu bilo u kojoj kategoriji proizvoda sokovi, grickalice , hemija itd...stoji za trgovinski lanac (Mercator, Ideu, Delhaizeu) proizvodi fabrika sa punim nazivom i sedistem. Isti ti trgovinski lanci svoju robnu marku forsiraju na rafovima i sa nizim cenama od konkurencije, ali u slucaju kao sto je ovaj sa strudlama tj ovakvim problemom isti sporni artikal se povlaci iz prodajnih objekata. Spornu strudlu proizvodi firma iz Novog Beceja, a isti proizvodjac je radio robnu marku i za Mercator. Proizvod je odmah povucen iz prodaje, sto je i logicno. A treba uzeti u obzir i slucaj od pre par godina kada je Jaffa biskvit povucen sa trzista Slovenije, na kraju se ispostavilo da je proizvod ispravan i da je neki drugi interes bio u pitanju. Tako da i ovo treba uzeti u obzir.

zaki

pre 9 godina

@manki povučene štrudle nisu medela već žitoprerada, radim u trgovini pa znam a i objavljeno je na medijima, inače prodaja medela štrudli je skočila za 30% od ove afere

Banezi

pre 9 godina

Koja histerija oko strudli sa smokvama koje kupim jednom godisnje, a sta cemo sa vodom koju pijemo svaki dan i vazduhom koji udisemo svaki trenutak!?

Dejan

pre 9 godina

Ne bih se složio da nema kvalitetnih proizvoda robne marke. Navešću primer da Mercator ima kvalitetne proizvode RM od pečenice-Carnex, toalet papira-Drenik i Paloma, gazirana voda-radenska negaziorana-vrnjci omekšivača-duel i da ne navodim dalje već vam prepopučujem da probate

konzument koji ume da čita

pre 9 godina

Obično podržavam ovakve tekstove, ali moram da priznam da se ovaj put radi o neobaveštenosti autora teksta.

Mislim, koliko je bilo teško uzeti MAKAR JEDAN proizvod navedenih robnih marki i pažljivo pročitati šta stoji na ambalaži?!

Evo upravo gledam dugotrajno mleko "Aro" i lepo na bočnoj strani piše "Za Metro cash & carry Srbija, proizvodi Niška mlekara A.D. Niš".

Ovo isto se vidi i na svim drugim proizvodima koje sam pogledao.

Mene bi bilo sramota da bez provere ospem paljbu po svima, samo zato što je neka jajara napravila lom u jednom trenutku.

Nije poznat brend uvek garant kvaliteta, ali nisu ni ove robne marke trgovinskih lanaca po pravilu loše. Ja uvek gledam šta kupujem i nisam ni znao da neko ima problem da sazna čiji proizvod tačno kupuje, dok nisam video ovaj tekst. Sada vidim da među novinarima ima dosta onih koji ne nose svoju dioptriju, nego su izgleda naočare kupili na pijaci... bitno je samo dok naočare nisu pod nekom robnom markom, je l'...

E svašta, stvarno...

VIS

pre 9 godina

odam da demantujem tekst ... nedavno sam gledao predsednika udruzenja potrosaca, koji je na moje cudjenje podrzao odluku da na pakovanju robne marke ne pise proizvodjac ... on je to pravdao recima da je to dobro zato sto ce trgovac sada snositi odgovornost ako sa proizvodom nesto nije u redu ... ja gledao i cuo ... a normalno je da je bolje da na pakovanju stoji proizvodjac ... slozio bih se za crnu cokoladu K plus - odavno nisam bolju probao

max

pre 9 godina

Kupujem redovno robne marke, stalno čitam deklaracije i mogu da kažem da u 95% slučajeva stoji jasno ime proizvođača. Čini mi se da sam u Idei skoro kupio neke marmelade gde je stajalo da je proizvođač Idea.Mislim da je veći deo robnih marki jednak kvalitetu poznatih brendova, a uštede nisu male. Skoro sam probao Premija belgisjke čokolade i neuporedivo su bolje od većine brendova,a jeftinije su.Stalno ih kupujem sada

Gde na pivo

pre 9 godina

@Nidza Pivo "Dobro" nema veze sa Hainekenom već se pravi i puni u Austriji, a u rangu je ostalih brend piva Merkator, Dock i slično.

Aleksandar

pre 9 godina

"trgovci imaju mogućnost da sakriju ko proizvodi robnu marku"

Takve proizvode bojkotujem.
Nemam nameru da se igram sa svojim zdravljem i da nagađam šta se krije unutra, jer naši trgovci poštuju propise koji idu njima na korist, a na našu štetu.

EU

pre 9 godina

Ove izjave ministarstva u vezi EU su konfuzne. Zivim u EU i roba koje trzni lanci prodaju pod svojim imenom uvek imaju i ime proizvodjaca. Ako je u pitanju meso, ima i zemlja porekla.

Aca

pre 9 godina

Aro, premija, dobro su teski otrovi i to treba zakonom zabraniti. Sinoc sam kupio premija sos od paradajza za spagete (cisto za probu) koji je duplo jeftiniji od prvog konkurenta i dok sam mesao sos nikako grudvice da nestanu. Ukus pomozi boze u skladu sa cenom, ali nocu se probudim zbog stomaka koji se naduo i bio tvrd ko guma od bicikla. Pomislim da je nesto puklo unutra, ali na prvi poktet u krevetu krenu nekontrolisani gasovi istog mirisa kao sos prilikom kuvanja. Odmah sam znao o cemu je rec. Posle sat vremena "glasnog pevanja" stomacni problemi nestali.
Aro testenina dok se kuva pusta belo kao da je gips unutra, a ne makarone. Dobro sampon za kosu smrdi na fekalije. Lepsi miris imaju proizvodi za ciscenje sanitarija.

Surcinac

pre 9 godina

Kao da nešto menja ko je proizveo proizvod. Kada ćemo ljudi da shvatimo da što je proizvodjac poznatiji mi placamo veću cenu, jer neko mora da plati njihov marketing.
Drugo, marketi mnogo više kontrolišu robnu marku nego uobicajne proizvode, jer oni odgovaraju i krivično i reputacijom za eventualne propuste kod tih proizvoda.

da a...

pre 9 godina

i tako kupite u DIS-u pasulj "dobro". Znam da pasulj nije domaci,jeftiniji je za oko 20 dinara po kilogramu, ali zasto je preko vec odstampane kese, na kojoj stoji da je rec o pasulju iz Kine prelepljena etiketa - zemlja porekla Peru( uvoz iz Holandije). Toliko o firmi koja se preporucuje reklamom "kupices vise"! Tacno je jedino "platices vise"i to macku u dzaku...a da je to izuzetak, gde bi nam bio kraj...

analogna analogija

pre 9 godina

Izes ti drzavu i narod koji dopusti da na proizvodu ne pise ko je proizvodjac.
Onda moze i da se ne zna ko je tata novorodjencu,to nam je verovatno sledeci zakon.

Styx river

pre 9 godina

Nije Medela proizvodjac tih strudluca , pre neki dan su rekli ko je nmg da se setim sad tacno ali Medela nije sigurno, pa to su najbolje strudlice.

mf

pre 9 godina

samo znam da je crna čokolada k-plus najbolja i da je proizvodi "Zvečevo" po svemu sudeci po nekoj staroj recepturi bez ikakvog šmeka i bilo čega što podseća na sve ostale čokolade....da, 200 gr. košta na akcijama 100 DINARA !!!

baca

pre 9 godina

Onda uhapsite direktora trgovačke firme koja je "proizvela" proizvod (jer samo njeno ime stoji na proizvodu) i optužite njega lično i firmu za trovanje građana i stvaranje javne opasnosti po život građana. Njemu i firmi opalite milionske kazne, pa će posle svi oni da se misle da li će i dalje da kriju ime pravog proizvođača.
Svu odgovornost i kazne staviti na firmu na kutiji pa onda neka prodaju "svoje" robne marke.

Eufan

pre 9 godina

Potpuno netacno. Na svakom proizvodu je zig pogona Betrieb) po kome se moze identifikovati proizvodjac. Znaci ne slovima i brojkama nego oznakom. Zato je nebiitno da li proizvodi sa robnom markom daju ime proizvodjaca.
Zivim u EU

Aleksandar

pre 9 godina

Izbegavam robne marke, jer mislim da se uglavnom radi o manje poznatim, da ne kazem "šlj" proizvodjacima, mada ne mora da znaci. Ali, i ako se desi da kupim robnu marku, uvek je do sada bio ispisan i naziv proizvodjaca. Treba obratiti paznju ne samo na proizvodjaca, vec i na sastav na deklaraciji, kao i na rok trajanja. A ljudima je uglavnom najbitnija cena. Zbog hronicnog siromastva, malo ko gleda na kvalitet.

Hajdi

pre 9 godina

Samo treba citati, znam da u jednom supermarketu na mleku npr.pise: za n.n. supermarket proizvodi n.n. mlekara". Lepo i jasno. Mada citam ja i sastav skoro svih namirnica sto kupujem, ali ko zna sta je zapravo unutra...

popeye

pre 9 godina

Једноставно решење, бојкот "приватних" робних марки! Они не морају да пишу, ми нећемо да купујемо...

Zoran M.

pre 9 godina

Ja pre neki dan kupim sportsku torbu u Intersportu, donesem kući, otvorim kad torba nevidjeno zaudara na plastiku i oho lepak...stavim je na pranje u hladnu vodu sa malo praska i sva slovo sa torbe ostanu u kofi :)

Nindza

pre 9 godina

Prvo, to je lako iskoreniti: ako ne pise proizvodjac - ne kupis.

Drugo, nisam gledao iskreno, ali pivo "Dobro" je stvarno dobro, da ne znam sta pijem, rekao bih da je Hajneken.

Znam da neke od tih sokova (Premia cini mi se, mozda gresim) proizvodi "Nectar" iz Backe Palanke, i bukvalno je isti sok, ali dosta jeftiniji.

Tortilja cipseve, sve listom nezavisno od marke, proizvodi fabrika u Paracinu.

Imamo oci da gledamo i glavu da razmisljamo, i samo tako cemo doprineti da imamo kvalitetne proizvode u prodavnicama.

Jim Beam

pre 9 godina

Paradoks je da je naredba da se sakrije ko je proizvođač došla iz EU. I svi su srećni zbog toga, izuzev potrošača:
1. Veliki proizvođači koji proizvode proizvode za trgovačke marke jer je teško kupcu objasniti da je bolje da kupe originalni proizvod u istom marketu koji je za 20% skuplji od trgovačke marke koja uglavnom ima isti sastav samo se prodaje pod brendom Premia, K plus, Dobro itd.
2. Mali proizvođači jer niko neće postaviti pitanje ko je taj mali proizvođač i posumnjati u kvalitet.
3. Trgovinski lanci jer mogu graditi brend svoje trgovinske marke. Takođe, pozicija im je mnogo bolja jer npr. sok od jabuke 1l može proizvoditi više manjih proizvođača za razliku od sada.
4. Strani trgovinski lanci koji su najavili dolazak jer im je većina asortimana upravo čine trgovinske marke pa će lakše biti prepoznatljive potrošačima.

Bila je priča o tome u jednoj emisiji, pričao je momak koji je pokrenuo sajt www.cenoteka.rs o štetnosti te odluke. To je možda ok u EU gde je kontrola dobra, a u Srbiji je to krajnje problematično jer se nepotrebno komplikuje procedura prilikom žalbe na proizvod. Nije sve iz EU dobro i ovo je odluka koja ide direktno na štetu potrošača.

Zoran M.

pre 9 godina

Ja pre neki dan kupim sportsku torbu u Intersportu, donesem kući, otvorim kad torba nevidjeno zaudara na plastiku i oho lepak...stavim je na pranje u hladnu vodu sa malo praska i sva slovo sa torbe ostanu u kofi :)

Banezi

pre 9 godina

Koja histerija oko strudli sa smokvama koje kupim jednom godisnje, a sta cemo sa vodom koju pijemo svaki dan i vazduhom koji udisemo svaki trenutak!?

Nindza

pre 9 godina

Prvo, to je lako iskoreniti: ako ne pise proizvodjac - ne kupis.

Drugo, nisam gledao iskreno, ali pivo "Dobro" je stvarno dobro, da ne znam sta pijem, rekao bih da je Hajneken.

Znam da neke od tih sokova (Premia cini mi se, mozda gresim) proizvodi "Nectar" iz Backe Palanke, i bukvalno je isti sok, ali dosta jeftiniji.

Tortilja cipseve, sve listom nezavisno od marke, proizvodi fabrika u Paracinu.

Imamo oci da gledamo i glavu da razmisljamo, i samo tako cemo doprineti da imamo kvalitetne proizvode u prodavnicama.

Eufan

pre 9 godina

Potpuno netacno. Na svakom proizvodu je zig pogona Betrieb) po kome se moze identifikovati proizvodjac. Znaci ne slovima i brojkama nego oznakom. Zato je nebiitno da li proizvodi sa robnom markom daju ime proizvodjaca.
Zivim u EU

baca

pre 9 godina

Onda uhapsite direktora trgovačke firme koja je "proizvela" proizvod (jer samo njeno ime stoji na proizvodu) i optužite njega lično i firmu za trovanje građana i stvaranje javne opasnosti po život građana. Njemu i firmi opalite milionske kazne, pa će posle svi oni da se misle da li će i dalje da kriju ime pravog proizvođača.
Svu odgovornost i kazne staviti na firmu na kutiji pa onda neka prodaju "svoje" robne marke.

Alex

pre 9 godina

Mogu li naši građani da shvate da oni odlučuju o tome šta će kupiti, o tome ne odlučuje prodavac. Dakle, ako nije navedeno ime proizvođača onda mi možemo da ne kupimo taj proizvod i prodavac će morati da navede ime proizvođača. Vrlo jednostavno, on je motivisan isključivo novcem, a novac je kod nas.

konzument koji ume da čita

pre 9 godina

Obično podržavam ovakve tekstove, ali moram da priznam da se ovaj put radi o neobaveštenosti autora teksta.

Mislim, koliko je bilo teško uzeti MAKAR JEDAN proizvod navedenih robnih marki i pažljivo pročitati šta stoji na ambalaži?!

Evo upravo gledam dugotrajno mleko "Aro" i lepo na bočnoj strani piše "Za Metro cash & carry Srbija, proizvodi Niška mlekara A.D. Niš".

Ovo isto se vidi i na svim drugim proizvodima koje sam pogledao.

Mene bi bilo sramota da bez provere ospem paljbu po svima, samo zato što je neka jajara napravila lom u jednom trenutku.

Nije poznat brend uvek garant kvaliteta, ali nisu ni ove robne marke trgovinskih lanaca po pravilu loše. Ja uvek gledam šta kupujem i nisam ni znao da neko ima problem da sazna čiji proizvod tačno kupuje, dok nisam video ovaj tekst. Sada vidim da među novinarima ima dosta onih koji ne nose svoju dioptriju, nego su izgleda naočare kupili na pijaci... bitno je samo dok naočare nisu pod nekom robnom markom, je l'...

E svašta, stvarno...

da a...

pre 9 godina

i tako kupite u DIS-u pasulj "dobro". Znam da pasulj nije domaci,jeftiniji je za oko 20 dinara po kilogramu, ali zasto je preko vec odstampane kese, na kojoj stoji da je rec o pasulju iz Kine prelepljena etiketa - zemlja porekla Peru( uvoz iz Holandije). Toliko o firmi koja se preporucuje reklamom "kupices vise"! Tacno je jedino "platices vise"i to macku u dzaku...a da je to izuzetak, gde bi nam bio kraj...

Aleksandar

pre 9 godina

Izbegavam robne marke, jer mislim da se uglavnom radi o manje poznatim, da ne kazem "šlj" proizvodjacima, mada ne mora da znaci. Ali, i ako se desi da kupim robnu marku, uvek je do sada bio ispisan i naziv proizvodjaca. Treba obratiti paznju ne samo na proizvodjaca, vec i na sastav na deklaraciji, kao i na rok trajanja. A ljudima je uglavnom najbitnija cena. Zbog hronicnog siromastva, malo ko gleda na kvalitet.

mf

pre 9 godina

samo znam da je crna čokolada k-plus najbolja i da je proizvodi "Zvečevo" po svemu sudeci po nekoj staroj recepturi bez ikakvog šmeka i bilo čega što podseća na sve ostale čokolade....da, 200 gr. košta na akcijama 100 DINARA !!!

zaki

pre 9 godina

@manki povučene štrudle nisu medela već žitoprerada, radim u trgovini pa znam a i objavljeno je na medijima, inače prodaja medela štrudli je skočila za 30% od ove afere

Hajdi

pre 9 godina

Samo treba citati, znam da u jednom supermarketu na mleku npr.pise: za n.n. supermarket proizvodi n.n. mlekara". Lepo i jasno. Mada citam ja i sastav skoro svih namirnica sto kupujem, ali ko zna sta je zapravo unutra...

Aleksandar

pre 9 godina

"trgovci imaju mogućnost da sakriju ko proizvodi robnu marku"

Takve proizvode bojkotujem.
Nemam nameru da se igram sa svojim zdravljem i da nagađam šta se krije unutra, jer naši trgovci poštuju propise koji idu njima na korist, a na našu štetu.

popeye

pre 9 godina

Једноставно решење, бојкот "приватних" робних марки! Они не морају да пишу, ми нећемо да купујемо...

Milan

pre 9 godina

Pravite od muve slona. Imaju svi oci pa nek citaju da li pise ili ne pise ko je proizvodjac. Ja uvek kada je robna marka u pitanju proverim ko je originalno proizvodjac. Kada su domaci proizvodi u pitanju do sada uvek je pisalo ko je proizvodjac pa na osnovu toga odlucim da li da kupujem ili ne. Uglavnom primecujem da na k plus proizvodima su uglavnom domaci proizvodjaci pa mogu da procenim da li mi se isplati ili ne. U maxiju vecinom su Belgijski ali posto ne znam kakvo su oni u Belgiji to mi onda mnogo ne znaci. Sve u svemu, niste nepismeni, citajte sta pise na deklaraciji.

Aca

pre 9 godina

Aro, premija, dobro su teski otrovi i to treba zakonom zabraniti. Sinoc sam kupio premija sos od paradajza za spagete (cisto za probu) koji je duplo jeftiniji od prvog konkurenta i dok sam mesao sos nikako grudvice da nestanu. Ukus pomozi boze u skladu sa cenom, ali nocu se probudim zbog stomaka koji se naduo i bio tvrd ko guma od bicikla. Pomislim da je nesto puklo unutra, ali na prvi poktet u krevetu krenu nekontrolisani gasovi istog mirisa kao sos prilikom kuvanja. Odmah sam znao o cemu je rec. Posle sat vremena "glasnog pevanja" stomacni problemi nestali.
Aro testenina dok se kuva pusta belo kao da je gips unutra, a ne makarone. Dobro sampon za kosu smrdi na fekalije. Lepsi miris imaju proizvodi za ciscenje sanitarija.

max

pre 9 godina

Kupujem redovno robne marke, stalno čitam deklaracije i mogu da kažem da u 95% slučajeva stoji jasno ime proizvođača. Čini mi se da sam u Idei skoro kupio neke marmelade gde je stajalo da je proizvođač Idea.Mislim da je veći deo robnih marki jednak kvalitetu poznatih brendova, a uštede nisu male. Skoro sam probao Premija belgisjke čokolade i neuporedivo su bolje od većine brendova,a jeftinije su.Stalno ih kupujem sada

VIS

pre 9 godina

odam da demantujem tekst ... nedavno sam gledao predsednika udruzenja potrosaca, koji je na moje cudjenje podrzao odluku da na pakovanju robne marke ne pise proizvodjac ... on je to pravdao recima da je to dobro zato sto ce trgovac sada snositi odgovornost ako sa proizvodom nesto nije u redu ... ja gledao i cuo ... a normalno je da je bolje da na pakovanju stoji proizvodjac ... slozio bih se za crnu cokoladu K plus - odavno nisam bolju probao

Novi Sad

pre 9 godina

Hm, dugo radim u lancima najvećih hiper marketa i slažem se da tu ima svega. Potrebno je stvarno čitati šta piše na proizvodima, odnosno ko za koga proizvodi robnu marku, mora biti navedeno npr. za Univerexport doo, proizvodi i pakuje... Sve u svemu, uvek sam na strani potrošača, jer svi kupujemo sve te proizvode. I uvek mi je bilo fascinantno da su naši proizvodi u izvozu, odnosno kao uvoz u drugim zemljama, povoljniji tamo, nego ovde kod nas u Srbiji. To govori i maržama koje su ogromne. I ne mora uvek da znači da je izvikan brend u koji je zaista uloženo puno para u njegov marketing i proboj na tržištu zaista i kvalitetan, ali svakako svi mi imamo neke proizvođače u koje "verujemo" i koji su nam neka garancija za kvalitet, mada...

sale

pre 9 godina

I ja uvek čitam deklaraciju ne bih li video ko je proizvođač, a posebno kada su trgovački brendovi u pitanju, jer tu se najviše fušeriše i zakida. Jednom kad vidim neki bofl od proizvođača, taj je za mene završio trajno iako imaju znatno bolje i skuplje proizvode pod svojim imenom.

Styx river

pre 9 godina

Nije Medela proizvodjac tih strudluca , pre neki dan su rekli ko je nmg da se setim sad tacno ali Medela nije sigurno, pa to su najbolje strudlice.

Swedenonline

pre 9 godina

Nije Medela proizvodjac tih strudluca , pre neki dan su rekli ko je nmg da se setim sad tacno ali Medela nije sigurno, pa to su najbolje strudlice.
(Styx river, 15. april 2014 21:51)

Medelina nije, jer je sigurno nebi mogao kupiti u ICA supermarket lancu u Svedskoj!

boki

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da B92 [sic!] kao velika medijska kuca plasira ovakve informacije a da prethodno iste ne proveri. Privatne robne marke kod nas i u svetu rade veci trgovinski lanci i iskljucivo za svoje prodajne objekte. Na svakom artiklu bilo u kojoj kategoriji proizvoda sokovi, grickalice , hemija itd...stoji za trgovinski lanac (Mercator, Ideu, Delhaizeu) proizvodi fabrika sa punim nazivom i sedistem. Isti ti trgovinski lanci svoju robnu marku forsiraju na rafovima i sa nizim cenama od konkurencije, ali u slucaju kao sto je ovaj sa strudlama tj ovakvim problemom isti sporni artikal se povlaci iz prodajnih objekata. Spornu strudlu proizvodi firma iz Novog Beceja, a isti proizvodjac je radio robnu marku i za Mercator. Proizvod je odmah povucen iz prodaje, sto je i logicno. A treba uzeti u obzir i slucaj od pre par godina kada je Jaffa biskvit povucen sa trzista Slovenije, na kraju se ispostavilo da je proizvod ispravan i da je neki drugi interes bio u pitanju. Tako da i ovo treba uzeti u obzir.

Jim Beam

pre 9 godina

Paradoks je da je naredba da se sakrije ko je proizvođač došla iz EU. I svi su srećni zbog toga, izuzev potrošača:
1. Veliki proizvođači koji proizvode proizvode za trgovačke marke jer je teško kupcu objasniti da je bolje da kupe originalni proizvod u istom marketu koji je za 20% skuplji od trgovačke marke koja uglavnom ima isti sastav samo se prodaje pod brendom Premia, K plus, Dobro itd.
2. Mali proizvođači jer niko neće postaviti pitanje ko je taj mali proizvođač i posumnjati u kvalitet.
3. Trgovinski lanci jer mogu graditi brend svoje trgovinske marke. Takođe, pozicija im je mnogo bolja jer npr. sok od jabuke 1l može proizvoditi više manjih proizvođača za razliku od sada.
4. Strani trgovinski lanci koji su najavili dolazak jer im je većina asortimana upravo čine trgovinske marke pa će lakše biti prepoznatljive potrošačima.

Bila je priča o tome u jednoj emisiji, pričao je momak koji je pokrenuo sajt www.cenoteka.rs o štetnosti te odluke. To je možda ok u EU gde je kontrola dobra, a u Srbiji je to krajnje problematično jer se nepotrebno komplikuje procedura prilikom žalbe na proizvod. Nije sve iz EU dobro i ovo je odluka koja ide direktno na štetu potrošača.

EU

pre 9 godina

Ove izjave ministarstva u vezi EU su konfuzne. Zivim u EU i roba koje trzni lanci prodaju pod svojim imenom uvek imaju i ime proizvodjaca. Ako je u pitanju meso, ima i zemlja porekla.

analogna analogija

pre 9 godina

Izes ti drzavu i narod koji dopusti da na proizvodu ne pise ko je proizvodjac.
Onda moze i da se ne zna ko je tata novorodjencu,to nam je verovatno sledeci zakon.

podanik

pre 9 godina

otrovne strudle pravi zitoprerada http://www.haber.ba/vijesti/crna-hronika/80971-otrovne-strudle-i-na-trzistu-bosne-i-hercegovine-video.html

Nesh

pre 9 godina

Šta vredi što za neke proizvodžače i znamo poreklo,kada su sporni do zla boga.Npr.Matijević sa salamama od 180 RSD/kg.Zajedno sa onim Lijanovićem iz Herceg-Bosne,oni su jedni od najvećih kupaca životinjskih otpada u Evropi,pa vi vidite šta onaj narod koji se "tiska" kod njih jede.A on jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji.Znači - trovanje!!!!

Gde na pivo

pre 9 godina

@Nidza Pivo "Dobro" nema veze sa Hainekenom već se pravi i puni u Austriji, a u rangu je ostalih brend piva Merkator, Dock i slično.

Surcinac

pre 9 godina

Kao da nešto menja ko je proizveo proizvod. Kada ćemo ljudi da shvatimo da što je proizvodjac poznatiji mi placamo veću cenu, jer neko mora da plati njihov marketing.
Drugo, marketi mnogo više kontrolišu robnu marku nego uobicajne proizvode, jer oni odgovaraju i krivično i reputacijom za eventualne propuste kod tih proizvoda.

zoran

pre 9 godina

U Evropi vaze potpuno ista pravila. U slucaju proizvodnje PL (robne marke) na pakovanje se stavlja ime subjekta koji direktno stavlja robu u promet, a ne stavlja se ime proizvodjaca. Ovo zbog toga sto odgovornost lezi na onome ko stavlja proizvod u promet. A narucioci ovakvog posla (uglavnom su to veliki trgovinski lanci) moraju da poseduju mehanizme kontrole samog proizvodjaca.

NN

pre 9 godina

Ako se ne varam u Maxiju na proizvodima njihovih robnih marki Premia, 365 je uvek pisalo ko za njih proizvodi proizvod. Samo je bilo nelogicno npr da isti proizvodjac pravi npr sok od pomorandze za obe marke, a da su cene sokova u istom lancu marketa bile razlicite.

Uvek na oprezu

pre 9 godina

Čips marke K plus ubija kako je dobar i na njihovim proizvodima ćete jasno i nedvosmisleno videti ko je proizvođač. Isti taj proizvođač proizvodi čips sa svojim brendom koji, avaj, košta najmanje 15 procenata više. Da skratim priču, poenta je u tome da čitate i samo čitate i ne budete lenji i ispranog mozga.

Dejan

pre 9 godina

Ne bih se složio da nema kvalitetnih proizvoda robne marke. Navešću primer da Mercator ima kvalitetne proizvode RM od pečenice-Carnex, toalet papira-Drenik i Paloma, gazirana voda-radenska negaziorana-vrnjci omekšivača-duel i da ne navodim dalje već vam prepopučujem da probate

novosađanin

pre 9 godina

U vezi štrudle, u jednom marketu nisu povukli štrudele, ali su smanjili cenu za polovinu. Jedna baka stavila je 5 kutija i otišla na blagajnu. Stao sam i razmišljao ona verovatno ne zna za prisustvo nedozvodljene materije u štrudli ali priuštiće sebi malo zadovoljstvo da se zasladi ili da odnese unucima. Moralno je pitanje ko je ovde pogrešio. Trgovac što nije povukao proizvod, ja potrošač koji sam slučajno obavešten a nisam upozorio baku, ili baka svesno sebi za male pare unosi otrov ili će dati unucima?

Outsider

pre 9 godina

Na nekim "trgovinskim" proizvodima pise ko ih pravi na nekima ne. Poenta je da je pre par godina izmenjen zakon, koji je omogucio da trgovci vise NE MORAJU da stavljaju natpise o proizvodjacu, jer kao - oni odgovaraju za ono sto prodaju. Jedino sto ja ne vidim da je bilo koji trgovac ODGOVARAO za lose strudle koje je imao pod svojim imenom.

nebitno

pre 9 godina

U mojoj kući je zabranjeno kupovati robne marke trgovniskih lanaca. Šta više, nerado se kupuje u velikim trgovinskim lancima. Ušteda nam nije bitna, toliko para imamo da to sebi možemo da priuštimo. Pre svega imamo utisak da veliki trgovinski lanci bezobrazno iskorišćavaju dobavljače i zaposlene. Zapravo da se ne ponašaju kao društveno odgovorna preduzeća i iz tog razloga ne želimo da im obezbeđujemo prihode iz našeg novčanika.

Cika Billy

pre 9 godina

Proizvodjac tih strudli koje su vracene iz EU je "Zitoprerada DM" iz Novog Beceja (mislim da se proizvod zove "Blago Bisernog Ostrva").

Nakon sto su te strudle vracene, Medela se oglasila i rekla kako je njima povecan promet 150% od kad je izasla ta vest o tim neispravnim strudlama drugog proizvodjaca. :)

Ako kupujete proizvode robnih marki (Aro, Dobro, Bas Bas i sl.) obavezno gledajte ko je proizvodjac toga. Na vecini proizvoda pise ko je proizvodjac. Poneki proizvodi su ok i prave ih proverene firme mada je veci broj sumnjivog kvaliteta i treba ih izbegavati.

Probao jednom i, hvala lepo !

pre 9 godina

Deleze pivo 365 u limenkama se proizvodi u Francuskoj a u plasticnoj boci od 2l u Novom sadu. Jedna tecnost sa drugom, sem naziva, nemaju nikakve veze. Ne znam da li je i to dozvoljeno u EU ?

Posmatrac

pre 9 godina

To je globalna pojava da centralni proizvodjac proizvodi za vise klijenata i samo menja etikete. I nije u pitanju samo hrana. Sta mislite gde se proizvidi velika vecina sampona, hemije, toaletnih stvari, itd.
Znate li da se u Belgiji u na jednom mestu proizvode skoro sve tasne koje se prodaju po razlicitim super brendovima, isti je slucaj i sa parfemima, i da ne nabrajam..
Poenta je u tome da formiranje i odrzavanje brand-name kosta generalno oko 70% svih prihoda koje taj brand on moze da donese. To su ogromne pare i normalno je da ce svako da razmislja o jeftinijoj alternativi i da distribuira isti ili slican proizvod pod altenativnim imenima gde investicija u marketing skoro da ne postoji

Tata-mata

pre 9 godina

Kupio džem kplus i ne piše ko ga proizvodi, dugo sam se dvoumio okretao gledao nigde ne piše, ali dobar je ukus, onaj stari kao pre 20 godina. a zeznuo sam se bio sa premia džemom užas živi, onaj u plastičnoj teglici, a inače mislim neka duga proizvodi. Najbolji je mamin pekmez.

ksipi

pre 9 godina

Nisam proveravao u skorije vreme ali znam da je ranije na svim "Dobro proizvodima" pisalo ko proizvodi za njih...sad ne znam da li su nesto menjali. Sok je cini mi se punio nektar.

Siniša

pre 9 godina

Svaki trgovinski lanac koji se odluci za svoj PRIVATE BREND NAME (PL) bilo kog proizvoda sam odlucuje o kvalitetu tog proizvoda, kod nas se to uglavnom svodi na sto nizu cenu, sa spornim kvalitetom. Tako da probajte da shvatite da proizvodi sa PL i normalni proizvodi istog proizvodjaca cesto nemaju nikakve slicnosti. Zbog toga je i odluceno da se na PL ne stavlja ime proizvodjaca jer kvalitet koji traze trgovinski lanci moze da lose utice na opste misljenje o samom proizvodjacu.

Marko

pre 2 godine

Vecina tih marki su mali srpski proizvodjaci koji rade sa velikim lancima.K plus ima fantasticne proozvode sa pristojnim cenama.Metro ima MC Chef marku koja pokriva sirok spektar domacih proizvodjaca i ne znas sta je ukusnije a cene fine.Od K plus preporucujem cajnu kobasicu i pecenicu,od MC Chefa sve vrste kackavalja i suvog voca...

Aca

pre 9 godina

Aro, premija, dobro su teski otrovi i to treba zakonom zabraniti. Sinoc sam kupio premija sos od paradajza za spagete (cisto za probu) koji je duplo jeftiniji od prvog konkurenta i dok sam mesao sos nikako grudvice da nestanu. Ukus pomozi boze u skladu sa cenom, ali nocu se probudim zbog stomaka koji se naduo i bio tvrd ko guma od bicikla. Pomislim da je nesto puklo unutra, ali na prvi poktet u krevetu krenu nekontrolisani gasovi istog mirisa kao sos prilikom kuvanja. Odmah sam znao o cemu je rec. Posle sat vremena "glasnog pevanja" stomacni problemi nestali.
Aro testenina dok se kuva pusta belo kao da je gips unutra, a ne makarone. Dobro sampon za kosu smrdi na fekalije. Lepsi miris imaju proizvodi za ciscenje sanitarija.

Dejan

pre 9 godina

Ne bih se složio da nema kvalitetnih proizvoda robne marke. Navešću primer da Mercator ima kvalitetne proizvode RM od pečenice-Carnex, toalet papira-Drenik i Paloma, gazirana voda-radenska negaziorana-vrnjci omekšivača-duel i da ne navodim dalje već vam prepopučujem da probate

mf

pre 9 godina

samo znam da je crna čokolada k-plus najbolja i da je proizvodi "Zvečevo" po svemu sudeci po nekoj staroj recepturi bez ikakvog šmeka i bilo čega što podseća na sve ostale čokolade....da, 200 gr. košta na akcijama 100 DINARA !!!

Aleksandar

pre 9 godina

Izbegavam robne marke, jer mislim da se uglavnom radi o manje poznatim, da ne kazem "šlj" proizvodjacima, mada ne mora da znaci. Ali, i ako se desi da kupim robnu marku, uvek je do sada bio ispisan i naziv proizvodjaca. Treba obratiti paznju ne samo na proizvodjaca, vec i na sastav na deklaraciji, kao i na rok trajanja. A ljudima je uglavnom najbitnija cena. Zbog hronicnog siromastva, malo ko gleda na kvalitet.

Surcinac

pre 9 godina

Kao da nešto menja ko je proizveo proizvod. Kada ćemo ljudi da shvatimo da što je proizvodjac poznatiji mi placamo veću cenu, jer neko mora da plati njihov marketing.
Drugo, marketi mnogo više kontrolišu robnu marku nego uobicajne proizvode, jer oni odgovaraju i krivično i reputacijom za eventualne propuste kod tih proizvoda.

Nindza

pre 9 godina

Prvo, to je lako iskoreniti: ako ne pise proizvodjac - ne kupis.

Drugo, nisam gledao iskreno, ali pivo "Dobro" je stvarno dobro, da ne znam sta pijem, rekao bih da je Hajneken.

Znam da neke od tih sokova (Premia cini mi se, mozda gresim) proizvodi "Nectar" iz Backe Palanke, i bukvalno je isti sok, ali dosta jeftiniji.

Tortilja cipseve, sve listom nezavisno od marke, proizvodi fabrika u Paracinu.

Imamo oci da gledamo i glavu da razmisljamo, i samo tako cemo doprineti da imamo kvalitetne proizvode u prodavnicama.

Eufan

pre 9 godina

Potpuno netacno. Na svakom proizvodu je zig pogona Betrieb) po kome se moze identifikovati proizvodjac. Znaci ne slovima i brojkama nego oznakom. Zato je nebiitno da li proizvodi sa robnom markom daju ime proizvodjaca.
Zivim u EU

popeye

pre 9 godina

Једноставно решење, бојкот "приватних" робних марки! Они не морају да пишу, ми нећемо да купујемо...

Jim Beam

pre 9 godina

Paradoks je da je naredba da se sakrije ko je proizvođač došla iz EU. I svi su srećni zbog toga, izuzev potrošača:
1. Veliki proizvođači koji proizvode proizvode za trgovačke marke jer je teško kupcu objasniti da je bolje da kupe originalni proizvod u istom marketu koji je za 20% skuplji od trgovačke marke koja uglavnom ima isti sastav samo se prodaje pod brendom Premia, K plus, Dobro itd.
2. Mali proizvođači jer niko neće postaviti pitanje ko je taj mali proizvođač i posumnjati u kvalitet.
3. Trgovinski lanci jer mogu graditi brend svoje trgovinske marke. Takođe, pozicija im je mnogo bolja jer npr. sok od jabuke 1l može proizvoditi više manjih proizvođača za razliku od sada.
4. Strani trgovinski lanci koji su najavili dolazak jer im je većina asortimana upravo čine trgovinske marke pa će lakše biti prepoznatljive potrošačima.

Bila je priča o tome u jednoj emisiji, pričao je momak koji je pokrenuo sajt www.cenoteka.rs o štetnosti te odluke. To je možda ok u EU gde je kontrola dobra, a u Srbiji je to krajnje problematično jer se nepotrebno komplikuje procedura prilikom žalbe na proizvod. Nije sve iz EU dobro i ovo je odluka koja ide direktno na štetu potrošača.

analogna analogija

pre 9 godina

Izes ti drzavu i narod koji dopusti da na proizvodu ne pise ko je proizvodjac.
Onda moze i da se ne zna ko je tata novorodjencu,to nam je verovatno sledeci zakon.

Gde na pivo

pre 9 godina

@Nidza Pivo "Dobro" nema veze sa Hainekenom već se pravi i puni u Austriji, a u rangu je ostalih brend piva Merkator, Dock i slično.

nebitno

pre 9 godina

U mojoj kući je zabranjeno kupovati robne marke trgovniskih lanaca. Šta više, nerado se kupuje u velikim trgovinskim lancima. Ušteda nam nije bitna, toliko para imamo da to sebi možemo da priuštimo. Pre svega imamo utisak da veliki trgovinski lanci bezobrazno iskorišćavaju dobavljače i zaposlene. Zapravo da se ne ponašaju kao društveno odgovorna preduzeća i iz tog razloga ne želimo da im obezbeđujemo prihode iz našeg novčanika.

Aleksandar

pre 9 godina

"trgovci imaju mogućnost da sakriju ko proizvodi robnu marku"

Takve proizvode bojkotujem.
Nemam nameru da se igram sa svojim zdravljem i da nagađam šta se krije unutra, jer naši trgovci poštuju propise koji idu njima na korist, a na našu štetu.

Styx river

pre 9 godina

Nije Medela proizvodjac tih strudluca , pre neki dan su rekli ko je nmg da se setim sad tacno ali Medela nije sigurno, pa to su najbolje strudlice.

konzument koji ume da čita

pre 9 godina

Obično podržavam ovakve tekstove, ali moram da priznam da se ovaj put radi o neobaveštenosti autora teksta.

Mislim, koliko je bilo teško uzeti MAKAR JEDAN proizvod navedenih robnih marki i pažljivo pročitati šta stoji na ambalaži?!

Evo upravo gledam dugotrajno mleko "Aro" i lepo na bočnoj strani piše "Za Metro cash & carry Srbija, proizvodi Niška mlekara A.D. Niš".

Ovo isto se vidi i na svim drugim proizvodima koje sam pogledao.

Mene bi bilo sramota da bez provere ospem paljbu po svima, samo zato što je neka jajara napravila lom u jednom trenutku.

Nije poznat brend uvek garant kvaliteta, ali nisu ni ove robne marke trgovinskih lanaca po pravilu loše. Ja uvek gledam šta kupujem i nisam ni znao da neko ima problem da sazna čiji proizvod tačno kupuje, dok nisam video ovaj tekst. Sada vidim da među novinarima ima dosta onih koji ne nose svoju dioptriju, nego su izgleda naočare kupili na pijaci... bitno je samo dok naočare nisu pod nekom robnom markom, je l'...

E svašta, stvarno...

Milan

pre 9 godina

Pravite od muve slona. Imaju svi oci pa nek citaju da li pise ili ne pise ko je proizvodjac. Ja uvek kada je robna marka u pitanju proverim ko je originalno proizvodjac. Kada su domaci proizvodi u pitanju do sada uvek je pisalo ko je proizvodjac pa na osnovu toga odlucim da li da kupujem ili ne. Uglavnom primecujem da na k plus proizvodima su uglavnom domaci proizvodjaci pa mogu da procenim da li mi se isplati ili ne. U maxiju vecinom su Belgijski ali posto ne znam kakvo su oni u Belgiji to mi onda mnogo ne znaci. Sve u svemu, niste nepismeni, citajte sta pise na deklaraciji.

VIS

pre 9 godina

odam da demantujem tekst ... nedavno sam gledao predsednika udruzenja potrosaca, koji je na moje cudjenje podrzao odluku da na pakovanju robne marke ne pise proizvodjac ... on je to pravdao recima da je to dobro zato sto ce trgovac sada snositi odgovornost ako sa proizvodom nesto nije u redu ... ja gledao i cuo ... a normalno je da je bolje da na pakovanju stoji proizvodjac ... slozio bih se za crnu cokoladu K plus - odavno nisam bolju probao

da a...

pre 9 godina

i tako kupite u DIS-u pasulj "dobro". Znam da pasulj nije domaci,jeftiniji je za oko 20 dinara po kilogramu, ali zasto je preko vec odstampane kese, na kojoj stoji da je rec o pasulju iz Kine prelepljena etiketa - zemlja porekla Peru( uvoz iz Holandije). Toliko o firmi koja se preporucuje reklamom "kupices vise"! Tacno je jedino "platices vise"i to macku u dzaku...a da je to izuzetak, gde bi nam bio kraj...

max

pre 9 godina

Kupujem redovno robne marke, stalno čitam deklaracije i mogu da kažem da u 95% slučajeva stoji jasno ime proizvođača. Čini mi se da sam u Idei skoro kupio neke marmelade gde je stajalo da je proizvođač Idea.Mislim da je veći deo robnih marki jednak kvalitetu poznatih brendova, a uštede nisu male. Skoro sam probao Premija belgisjke čokolade i neuporedivo su bolje od većine brendova,a jeftinije su.Stalno ih kupujem sada

EU

pre 9 godina

Ove izjave ministarstva u vezi EU su konfuzne. Zivim u EU i roba koje trzni lanci prodaju pod svojim imenom uvek imaju i ime proizvodjaca. Ako je u pitanju meso, ima i zemlja porekla.

NN

pre 9 godina

Ako se ne varam u Maxiju na proizvodima njihovih robnih marki Premia, 365 je uvek pisalo ko za njih proizvodi proizvod. Samo je bilo nelogicno npr da isti proizvodjac pravi npr sok od pomorandze za obe marke, a da su cene sokova u istom lancu marketa bile razlicite.

boki

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da B92 [sic!] kao velika medijska kuca plasira ovakve informacije a da prethodno iste ne proveri. Privatne robne marke kod nas i u svetu rade veci trgovinski lanci i iskljucivo za svoje prodajne objekte. Na svakom artiklu bilo u kojoj kategoriji proizvoda sokovi, grickalice , hemija itd...stoji za trgovinski lanac (Mercator, Ideu, Delhaizeu) proizvodi fabrika sa punim nazivom i sedistem. Isti ti trgovinski lanci svoju robnu marku forsiraju na rafovima i sa nizim cenama od konkurencije, ali u slucaju kao sto je ovaj sa strudlama tj ovakvim problemom isti sporni artikal se povlaci iz prodajnih objekata. Spornu strudlu proizvodi firma iz Novog Beceja, a isti proizvodjac je radio robnu marku i za Mercator. Proizvod je odmah povucen iz prodaje, sto je i logicno. A treba uzeti u obzir i slucaj od pre par godina kada je Jaffa biskvit povucen sa trzista Slovenije, na kraju se ispostavilo da je proizvod ispravan i da je neki drugi interes bio u pitanju. Tako da i ovo treba uzeti u obzir.

baca

pre 9 godina

Onda uhapsite direktora trgovačke firme koja je "proizvela" proizvod (jer samo njeno ime stoji na proizvodu) i optužite njega lično i firmu za trovanje građana i stvaranje javne opasnosti po život građana. Njemu i firmi opalite milionske kazne, pa će posle svi oni da se misle da li će i dalje da kriju ime pravog proizvođača.
Svu odgovornost i kazne staviti na firmu na kutiji pa onda neka prodaju "svoje" robne marke.

Siniša

pre 9 godina

Svaki trgovinski lanac koji se odluci za svoj PRIVATE BREND NAME (PL) bilo kog proizvoda sam odlucuje o kvalitetu tog proizvoda, kod nas se to uglavnom svodi na sto nizu cenu, sa spornim kvalitetom. Tako da probajte da shvatite da proizvodi sa PL i normalni proizvodi istog proizvodjaca cesto nemaju nikakve slicnosti. Zbog toga je i odluceno da se na PL ne stavlja ime proizvodjaca jer kvalitet koji traze trgovinski lanci moze da lose utice na opste misljenje o samom proizvodjacu.

Zoran M.

pre 9 godina

Ja pre neki dan kupim sportsku torbu u Intersportu, donesem kući, otvorim kad torba nevidjeno zaudara na plastiku i oho lepak...stavim je na pranje u hladnu vodu sa malo praska i sva slovo sa torbe ostanu u kofi :)

zaki

pre 9 godina

@manki povučene štrudle nisu medela već žitoprerada, radim u trgovini pa znam a i objavljeno je na medijima, inače prodaja medela štrudli je skočila za 30% od ove afere

Alex

pre 9 godina

Mogu li naši građani da shvate da oni odlučuju o tome šta će kupiti, o tome ne odlučuje prodavac. Dakle, ako nije navedeno ime proizvođača onda mi možemo da ne kupimo taj proizvod i prodavac će morati da navede ime proizvođača. Vrlo jednostavno, on je motivisan isključivo novcem, a novac je kod nas.

Uvek na oprezu

pre 9 godina

Čips marke K plus ubija kako je dobar i na njihovim proizvodima ćete jasno i nedvosmisleno videti ko je proizvođač. Isti taj proizvođač proizvodi čips sa svojim brendom koji, avaj, košta najmanje 15 procenata više. Da skratim priču, poenta je u tome da čitate i samo čitate i ne budete lenji i ispranog mozga.

Hajdi

pre 9 godina

Samo treba citati, znam da u jednom supermarketu na mleku npr.pise: za n.n. supermarket proizvodi n.n. mlekara". Lepo i jasno. Mada citam ja i sastav skoro svih namirnica sto kupujem, ali ko zna sta je zapravo unutra...

Banezi

pre 9 godina

Koja histerija oko strudli sa smokvama koje kupim jednom godisnje, a sta cemo sa vodom koju pijemo svaki dan i vazduhom koji udisemo svaki trenutak!?

podanik

pre 9 godina

otrovne strudle pravi zitoprerada http://www.haber.ba/vijesti/crna-hronika/80971-otrovne-strudle-i-na-trzistu-bosne-i-hercegovine-video.html

Swedenonline

pre 9 godina

Nije Medela proizvodjac tih strudluca , pre neki dan su rekli ko je nmg da se setim sad tacno ali Medela nije sigurno, pa to su najbolje strudlice.
(Styx river, 15. april 2014 21:51)

Medelina nije, jer je sigurno nebi mogao kupiti u ICA supermarket lancu u Svedskoj!

sale

pre 9 godina

I ja uvek čitam deklaraciju ne bih li video ko je proizvođač, a posebno kada su trgovački brendovi u pitanju, jer tu se najviše fušeriše i zakida. Jednom kad vidim neki bofl od proizvođača, taj je za mene završio trajno iako imaju znatno bolje i skuplje proizvode pod svojim imenom.

novosađanin

pre 9 godina

U vezi štrudle, u jednom marketu nisu povukli štrudele, ali su smanjili cenu za polovinu. Jedna baka stavila je 5 kutija i otišla na blagajnu. Stao sam i razmišljao ona verovatno ne zna za prisustvo nedozvodljene materije u štrudli ali priuštiće sebi malo zadovoljstvo da se zasladi ili da odnese unucima. Moralno je pitanje ko je ovde pogrešio. Trgovac što nije povukao proizvod, ja potrošač koji sam slučajno obavešten a nisam upozorio baku, ili baka svesno sebi za male pare unosi otrov ili će dati unucima?

Novi Sad

pre 9 godina

Hm, dugo radim u lancima najvećih hiper marketa i slažem se da tu ima svega. Potrebno je stvarno čitati šta piše na proizvodima, odnosno ko za koga proizvodi robnu marku, mora biti navedeno npr. za Univerexport doo, proizvodi i pakuje... Sve u svemu, uvek sam na strani potrošača, jer svi kupujemo sve te proizvode. I uvek mi je bilo fascinantno da su naši proizvodi u izvozu, odnosno kao uvoz u drugim zemljama, povoljniji tamo, nego ovde kod nas u Srbiji. To govori i maržama koje su ogromne. I ne mora uvek da znači da je izvikan brend u koji je zaista uloženo puno para u njegov marketing i proboj na tržištu zaista i kvalitetan, ali svakako svi mi imamo neke proizvođače u koje "verujemo" i koji su nam neka garancija za kvalitet, mada...

Tata-mata

pre 9 godina

Kupio džem kplus i ne piše ko ga proizvodi, dugo sam se dvoumio okretao gledao nigde ne piše, ali dobar je ukus, onaj stari kao pre 20 godina. a zeznuo sam se bio sa premia džemom užas živi, onaj u plastičnoj teglici, a inače mislim neka duga proizvodi. Najbolji je mamin pekmez.

Posmatrac

pre 9 godina

To je globalna pojava da centralni proizvodjac proizvodi za vise klijenata i samo menja etikete. I nije u pitanju samo hrana. Sta mislite gde se proizvidi velika vecina sampona, hemije, toaletnih stvari, itd.
Znate li da se u Belgiji u na jednom mestu proizvode skoro sve tasne koje se prodaju po razlicitim super brendovima, isti je slucaj i sa parfemima, i da ne nabrajam..
Poenta je u tome da formiranje i odrzavanje brand-name kosta generalno oko 70% svih prihoda koje taj brand on moze da donese. To su ogromne pare i normalno je da ce svako da razmislja o jeftinijoj alternativi i da distribuira isti ili slican proizvod pod altenativnim imenima gde investicija u marketing skoro da ne postoji

zoran

pre 9 godina

U Evropi vaze potpuno ista pravila. U slucaju proizvodnje PL (robne marke) na pakovanje se stavlja ime subjekta koji direktno stavlja robu u promet, a ne stavlja se ime proizvodjaca. Ovo zbog toga sto odgovornost lezi na onome ko stavlja proizvod u promet. A narucioci ovakvog posla (uglavnom su to veliki trgovinski lanci) moraju da poseduju mehanizme kontrole samog proizvodjaca.

Cika Billy

pre 9 godina

Proizvodjac tih strudli koje su vracene iz EU je "Zitoprerada DM" iz Novog Beceja (mislim da se proizvod zove "Blago Bisernog Ostrva").

Nakon sto su te strudle vracene, Medela se oglasila i rekla kako je njima povecan promet 150% od kad je izasla ta vest o tim neispravnim strudlama drugog proizvodjaca. :)

Ako kupujete proizvode robnih marki (Aro, Dobro, Bas Bas i sl.) obavezno gledajte ko je proizvodjac toga. Na vecini proizvoda pise ko je proizvodjac. Poneki proizvodi su ok i prave ih proverene firme mada je veci broj sumnjivog kvaliteta i treba ih izbegavati.

ksipi

pre 9 godina

Nisam proveravao u skorije vreme ali znam da je ranije na svim "Dobro proizvodima" pisalo ko proizvodi za njih...sad ne znam da li su nesto menjali. Sok je cini mi se punio nektar.

Nesh

pre 9 godina

Šta vredi što za neke proizvodžače i znamo poreklo,kada su sporni do zla boga.Npr.Matijević sa salamama od 180 RSD/kg.Zajedno sa onim Lijanovićem iz Herceg-Bosne,oni su jedni od najvećih kupaca životinjskih otpada u Evropi,pa vi vidite šta onaj narod koji se "tiska" kod njih jede.A on jedan od najbogatijih ljudi u Srbiji.Znači - trovanje!!!!

Probao jednom i, hvala lepo !

pre 9 godina

Deleze pivo 365 u limenkama se proizvodi u Francuskoj a u plasticnoj boci od 2l u Novom sadu. Jedna tecnost sa drugom, sem naziva, nemaju nikakve veze. Ne znam da li je i to dozvoljeno u EU ?

Outsider

pre 9 godina

Na nekim "trgovinskim" proizvodima pise ko ih pravi na nekima ne. Poenta je da je pre par godina izmenjen zakon, koji je omogucio da trgovci vise NE MORAJU da stavljaju natpise o proizvodjacu, jer kao - oni odgovaraju za ono sto prodaju. Jedino sto ja ne vidim da je bilo koji trgovac ODGOVARAO za lose strudle koje je imao pod svojim imenom.

Marko

pre 2 godine

Vecina tih marki su mali srpski proizvodjaci koji rade sa velikim lancima.K plus ima fantasticne proozvode sa pristojnim cenama.Metro ima MC Chef marku koja pokriva sirok spektar domacih proizvodjaca i ne znas sta je ukusnije a cene fine.Od K plus preporucujem cajnu kobasicu i pecenicu,od MC Chefa sve vrste kackavalja i suvog voca...