Petak, 21.02.2014.

14:01

Trudnicama na bolovanju plata 100%

Republički fond za zdravstveno osiguranje Srbije (RFZO) saopštio je da će se svim trudnicama u Srbiji isplaćivati bolovanje u iznosu od 100 odsto.

Izvor: B92

Trudnicama na bolovanju plata 100% IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Ivana

pre 10 godina

Mislim da je krajnje vreme da mediji objave realno stanje trudnica u Beogradu. Jedna sam od njih, na trudnickom sam bolovanju zbog odrzavanja trudnoce i zbog toga sto poslodavac ne zeli da izadje u susret i obezbedi trudnici uslove rada koju joj za vreme trajanja trudnoce zakonom pripadaju. Nikakvu isplatu nisam dobila od decembra meseca a suprug nije u radnom odnosu, tako da ne znam ni sama kako se snalazimo za osnovne zivotne potrebe. Na telefone RZZO-a se ili ne javljaju ili se jave i ne zele da daju nikakvu informaciju kada ce biti uplata. Zbog toga sto na mom racunu nije bilo uplata nekoliko meseci banka najpre nije htela da mi odobri produzenje dozvoljenog minusa, jer kako kako kazu takva su pravila banke, nemam prosecna primanja za poslednja tri meseca. Da li ova drzava misli da trudnice ne trebaju da jedu i da nemaju nikakve troskove? Da li drzava zna da je do skoro trebalo izdvojiti i do 2 000 dinara mesecno za UTROGESTAN, lek koji se koristi za odrzavanje trudnoce, a da ne pricam koliko je jos potrebno izdvojiti za vitamine i analize kada ti u bolnici samo saopste da nema vise slobodnih termina. Mislim da je krajnje vreme da se neko pozabavi ovim problemima a ne da se stalno cuti i u javnost iznose samo neke polovične informacije. Pricamo teorijski a u praksi isplate kasne po 3-4 meseca. Ako se nesto ne preduzme u skorije vreme, i sama sam spremna da najpre tuzim drzavu i okupim sve trudnice ovog grada da izadju na ulicu. Neka vidi svet kakva smo sramota od drzave!

Sanja

pre 10 godina

U niskoj filijali RFZO kazu da nemaju uputstva i da ne postupaju jos uvek po ovoj izmeni zakona. Bolje receno, svi se prave kao da nisu uopste culi za ovu novinu.

Natasa

pre 10 godina

Do sada su sve vlasti samo pricale na ovu temu, ali je samo ova to sprovela u delo. Jos jedna u nizu odluka koja daje buducnost Srbiji.

Ana

pre 10 godina

Ja sam trudnica koja nosi blizance.Radim u Telekomu Srbija kad sam obavestila svoje nadredjene da sam u drugom stanju i da je blizanacka trudnoca u pitanju dobila sam sledeci odgovor..radicete dokjlke vam vase zdravstveno stanje to bude dozvoljavalo kad odete sa posla da se porodite vodicete se kao neprisutni i bicete na birou!!!Stidi se Srbijo u kakav polozaj dovodis zene koje vam donose nove zivote na svet!!!! SRAMOTA!!!

Niko, niko, kao ja

pre 10 godina

Radjajte sirotinju radjajte ! Da nema sirotinje bogatasi ne bi znali da su bogati. Ali, ko zna, mozda bas vase dete nece da kopa po kontejneru nego ce da bude novi kralj secera ili rezanaca ili ce da kupi masinu koju ce da iznajmi drzavi da radi 25 sati dnevno, ili ce mozda da uzme kredit koji nece da vtrati !

limanboy

pre 10 godina

puna plata nije isto sto i osnovica na koju se placaju doprinosi, nadoknade za bolovanja, odsustva, penziju itd. se racunaju na osnovu placenih doprinosa ...

oo

pre 10 godina

1. Navedite mi zapadnu zemlju u kojoj trudnica može da provede svo trudničko +porodiljsko sa 100% platom? 2.Za gospođu ministarku- bolovanje vam ne daje poslodavac već lekar. 3. Šta sa diskriminacijom žena na poslu koje nemaju decu? Radim sa 6 žena, svaki put kada je u pitanju zamena smena, slobodnih dana, odlazak na teren, seminar, nastup je- ali ja imam dete, neka ide ova bez...Koju da pošaljem, zašto stalno da one dve koje nemaju decu budu dežurne za sve? Kao što je već neko rekao, majčinstvo je lepo, ali je isto tako i privatna stvar. Na poslu ne treba da bude razlike, niti moje klijente zanima da li neko ima dete ili ne, oni očekuju da se zahtevi koje predaju obrade brzo i profesionalno. Usta su vam puna vladavine prava, zakona o zaštiti prava ove i one kategorije zapada... pa raspitajte se malo kako taj isti zapad funkcioniše, pa hajdete da budemi jednako profesionalni i vredni, a ne da nam krštenice naše dece budu izgovor za sve.

zoran

pre 10 godina

kao i sve u Srbiji, i ovo pravo se moze zlouporrebiti.
Fiktivno se trudnica zaposli kod kuma na mesec dana, jer drzava placa posle jos 1~2 godine, naravno to rade oni kojima ta pomoc nije pitanje opstanka, a na stetu zaista ugrozenih ...koji moraju da cekaju duze, ili da daju otkaz..tj.brojni problemi se javljaju.
A da ne pominjem milion nezaposlenih majki koje nemaju nista od drzave, a ovi prvi imaju platu i pomoc?

daevon

pre 10 godina

Sad se setili? Izbori?

Drugo, sve trudnice treba da dobiju po 200e za svako dete. Ne samo one koje su zaposlene. To nema veze sa zaposlenjem već sa našom decom. I time poslodavci neće odbijati radno mesto potencijalnim porodiljama.

Treće svi roditelji treba da imaju olakšice kod doprinosa, kao stimulaciju za zaposlenje.

I četvrto, šta poslodavac? Poslodavac mora ovo-ono? Od milion obaveza koje ima direktor (npr da obezbedi posao za svoje radnike) treba da se brine i o socijalnim problemima? Firma treba da radi svoj posao da zarađuje, a ne da se umesto nekoga bavi trudnicama.

gospodin ministar

pre 10 godina

Lezim od pete nedelje trudnoce, poslodavac NIJE HTEO da mi da bolovanje, pa sam dala otkaz. I bitnije mi je dete.
(gospodja ministarka, 21. februar 2014 gospodjo ministarka tebi ne daje bolovanje poslodavac,vec izabrani lekar.

Jovanka Orleanka

pre 10 godina

Sasvim ispravan potez.Srbija je po strukturi stanovnistva stara zemlja,veoma joj je potreban podmladak tj.buducnost Srbije.Trreba stimulisati mlade ljude da prosirenjem porodice podsticu natalitet Srbije.

Marko

pre 10 godina

Privatnicima treba zavrnuti uši i ako krši ili izbegava zakon, treba mu onemogućiti upravljanje svojom imovinnom, nacionalna strategija je ako vas baš zanima da se napravi zakon o budžetu i destiniranom poreskom prihodu za stimulaciju nataliteta. Destiniran znači da mu je nameba isključivo za trudnice i porodilje do godinu dana. Ono što bi vama smetalo jeste da izdvojite iz svoje zarade 3.000,00 svakog meseca da bi bebe jele nešto. Niste vi nehumani nego ta beba nije vaša, pa zašto biste hranili tuđa usta, i zašto bi ste vi hranili nekoga ko ima para, a vi ne... Uzalud pričam...
A za vas kojima sve smeta. Evo predlog uzmite ceo budžet dajte svakom radno sposobnom čoveku 1000 e, to je oko 3.000.000 ljudi, pa dajte penzionerima a njih ima oko 2.000.000. Sad pomnožite i izračunajte koliki treba da bude budžet Republike Srbije.
PS ima 12 meseci u godini.
Mi smo jedan tužan narod koji želi zlo komšiji.

zloba nevidjena

pre 10 godina

@mira.pre godinu dana sam izgubila bebu. radila sam sve vreme. sada sam trudna i na bolovanju i tacka. bolje da sam i prvi put poslusala doktora. ne bih prosla kroz pakao. razumem muskarce koji se bune al zene nikako. jadne su u svojim komentarima.

I zato se podizu porezi !?

pre 10 godina

Kakvih 100%, kakva plata ? Pa te trudnice ce da rode nove Srbe ! Malog Mrku, Mladju, Jezdu, Miska, Bananu, bata Koleta, Palmu... !!!!

Vladislav

pre 10 godina

Koliko sam ja razumeo, ovo "povećanje" naknade zarade, zbog privremene sprečenosti za rad, se odnosi na trudnice koje su ostvarile to pravo pre prinudnog odlaska na porodiljsko odsustvo (28 dana pre zakazanog termina porođaja). Ako se bolest desi u periodu porodiljskog odsustva, RFZO nije po zakonu obavezan da isplaćuje naknadu zarade, što znači da će ona i dalje biti 65% od proseka tri poslednje plate, i isplaćivaće je poslodavac, ako je privremena sprečenost za rad kraća od 30 dana.

Dragutin

pre 10 godina

Uz napomenu, to vazi ako cete tih godinu dana trudnickog (ili koliko je sad aktuelno) potrositi do pocetka izbora, a posle po starom, jedno veliko Nista!

draganica

pre 10 godina

Ma važi!
U petom sam mesecu i ne pada mi na pamet da odem na trudničko, osim ako mi lekar ne naredi i pošalje u bolnicu. Podržavam žene koje ne rade, ako imaju teške uslove rada, mada uvek preporučujem rad, zbog kondicije i psihe.
Ali..
Više me brine što će mi prva plata kasniti tri meseca, što će mi ih isplatiti odjednom, pa ću platiti solidarni porez, što sam dabl test radila privatno, a ne znam koliko je klinika pouzdana, što antibiotik za ešerihiju za trudnice naručujem privatno u susednom gradu za 1000 din po kutiji..
Ma važi!

Margareta A

pre 10 godina

Ovoliko zavisti na jednom mestu nigde nema. Zaista sramno!

Istina je da trudnoća nije bolest ali nije ni stanje u kom možete da radite pod nenormalnim uslovima, prekovremeno i pod stresom! Govorim iz ličnog iskustva. Radila sam prva 3 meseca trudnoće, dok me sa rutinske kontrole na koju sam došla trčeći sa posla nisu poslali u bolnicu zbog hipertenzije sa kojom sam imala problem godinama. Sad ležim zdrava prava kao što neko reče kod kuće, a pritisak nikad bolji. Zaista je za svaku osudu to što sam ja i sebe i svoju bebu sačuvala od stresa i trovanja lekovima.
Ne možete porediti to kako se nekad radilo i kako se sada radi pa u skladu sa tim i odnos trudnica prema poslu i bolovanju...

mia

pre 10 godina

Bila trudna i porodila se ali nisam dobila ni dinar od onih 35% sramota za ovu vlast(mislim i ne znam koja je vlast u Beogradu dok je bio DJilas trudnice su dobile svojih 35% sa zakasnjenjem ali su na racunu imale te pare pred porodjaj). Moja beba uskoro puni mesec dana a para i dalje nema.

Dusan

pre 10 godina

Da, to je dobro svim trudnicama 100 % plata, ali koje uvek postoji treba zakod da kaze da zene koje nemaju posao u trudnoci i 2 godine posle ce dobijati prosecnu platu od nekih 35 - 40000 dinara, a deciji doplatak se mora isplacivati svoj deci bez obzira dali su roditelji rade ili su nezaposleni, jer ako to moze da radi jedna trula Hrvatska koja ima tolike milijarde duga ne vidim da to nemozemo i mi da radimo iako smo u boljoj situaciji u odnosu na njih. To je mala subvencija za poboljsanje prirastaja u Srbiji.

Milos

pre 10 godina

@A sta je sa nama bednicima sto ne radimo? A? Ko ima daj mu jos a ko nema uzmi mu dusu....Pi
(đe ja zivim, 21. februar 2014 16:40)

Imam brata privatnika ... kad prodje pored lokalne prodavnice dzabalebarosi ga zovu da plati po pivo ... ponekad plati ... povremeno mu treba pomoc oko postavljanja pvc prozora, stolarije i bravarije posto radi malo siri spektar poslova, licno radim vikendom kod njega kada mu treba pomoc, placa 20 e dnevno + dorucak, rucak + za pusaca cigare - apsolutno niko nece od tih sto kukaju da nemaju poso i grebu se za pivo i cigare ...

maja

pre 10 godina

ne razumem ovakve komentare.I sama sam trudnica i to ne u Srbiji.U sedmom mesecu jos radim a porodiljsko je svaga 3 meseca.I nije trudnoca bolest ali samo onaj kao Mira koja ostavlja komentare i slicni koji verovatno i nisu bili trudni mogu da kazu da anemija u trudnoci,dojabetes i upaljene vene u kojima moze tromb da se stvori i gomile drugih stvari...nisu bolest.Trudnoca moze da izazove razne bolesti.I sada treba diskriminisati sve hrabre majke koje se u Srbiji i odluce da imaju decu a kamoli st aih jos ceka na porodjaju ako nemaju vezu.Nas narod ce na sve da pljuje samo da komsiji crkne krava.Ako neka i dobiju 100 posto plate ,biti majka se uzima olako,to je posao od 24h dnevno.Ne budnite se kada se pare bacaju na razne Farme i velikog brata,politicare....i treba svi da odu iz Srbije...uzas.Miro draga stavila bih ja tebe i slicne da sedis mesecima u nekoj bolnici u Srbiji sa bolesnim detetom samo od bronhitisa,da spavas na podu.Sram vas bilo...pola vas u prevozu i ne ustaje da trudnica sedne niti pravite bilo kakve ustupke.Kako li ste samo svi vi dosli na svet.

Sofija

pre 10 godina

Steta sto nemamo izbore svake godine. Ovi skoro dve godine vladaju i bas sad, pred izbore, su se setili porodilja. Ovi pre njih su se setili, ali samo u Beogradu. Bojim se da ce ovo "blagostanje za porodilje" trajati dok traje euforija oko izbora, a onda ce naprasno, kao i do sada, dobijati umanjen iznos. Volela bih da nisam u pravu, ali.... Ovi politicari su, najblaze receno, odvratni.

istina

pre 10 godina

@Napoleon: a sta ce biti sa onim trudnicama ciji muz je vlasnik firme i gde radi? da li ce i ona biti prijavljena na minimalac kao ostali radnici??cisto sumnjam!

strelac

pre 10 godina

@Mira
kad zena zenu osporava to je uzas!A i kontradiktorni ste;prvo kazete u izuzetnim slucajevima a ona pljujete na to i kazete da sjede zdrave-mislim odlucite se. Prva ja sam jedna od tih sto "zdrave leze" i da mi nisu "dzaba " napisali bolovanje moje cerkice mozda ne bi ni bilo. Uzasno je kad zena koja zna sta je trudnoca i kroz sta se prolazi komentarise ovako. Trudnoca nije bolest ali nije bas ni normalno stanje. Sa obzirom na natalitet trebali bi svaku trudnicu na "bolovanje".

Веља

pre 10 godina

И иво је за васт вест?То је нормално свуда у Европи.Ма ја бих жени која роди 4-ро деце дао просечну плату до пунолетства задњег детета.Тако јој се отвара могућност да ако роди рецимо 6-торо деце да преко 30 год прима плату.

Zoran_UE

pre 10 godina

Dragi moji osvrnite se oko sebe i shvatite da je sadašnjih 100% za celih 35% veća suma nego što su buduće majke dobijale tokom vaše demokratske vlasti. Takođe se osvrnite na to da je zakon po odluci o odloženoj primeni i trebalo da stupi na snagu od 01.01.2014. a da se ni tada kao ni prilikom usvajanja zakona pre više od jedne godine nije znalo da li će biti izbora. SNS samo sprovodi sve ono što bar deluje mnogo logičnije nego ono što je do sada rađeno i verujem da je svima koji ih podržavamo milo kada vidimo vaše izlive zavisti zbog poteza gospodina Vučića i njegove stranke!

Albert

pre 10 godina

A to sto su prijavljene na minimalac, a primaju veci deo plate na ruke? Dakle dobice minimalac od republike, siguran sam da moze sve da se pokrije sa 20 hiljada.

Napoleon

pre 10 godina

A sta cemo npr. sa onim trudnicama koje su kod privatnika prijavljene na minimalac a dobijaju drugi deo plate na ruke? Njima ce se istina placati 100% ali samo od minimalca. Moja zena ima platu u butiku oko 35 hiljada dinara, a na trudnickom ce primati 22 koliko je minimalac i ni dinar vise. Mada mozda je problem sa tim platama kod privatnika za neku drugu temu...

Spooky

pre 10 godina

Retko koja trudnica moze da ostvari to pravo jer realnost je malo drugacija. Vecina ne radi, ali ako radi, velika verovatnoca da nije prijavljena, ili radi na ugovor koji potpisuje svakih tri meseca, pa kad isekne ugovor poslodavac ne oseti potrebu da ga produzi. Jedine trudnice koje ostvaruju ovo pravo rade u drzavnom sektoru, znamo ko i kako se zaposljava u drzavnoj firmi, tako da mala politicka elita sama sebe casti, to jest pospesuje brojnost potencijalnih buducih simpatizera.

mrgud

pre 10 godina

@ Radovan,
Jesam zena, ali se nikako ne slazem sa vama, brkate babe i zabe. Da placaju porodilje 150% plate za 'posao' koji nema veze sa radnim mestom?? Mogu da traze bilo kakve dodatke, odredjeni procenat plate (sto visi to bolje), ali da budu placene 150% za posao koji trenutno ne obavljaju - to nikako nema smisla. Biti majka je potpuno privatna stvar i nema veze sa profesijom i za posao za koji treba biti placen. Jedna opcija je odluciti se za 'posao' majke i domacice (ako je vec tezi od bilo kog drugog posla, sa cim se u stvari ne slazem), a drzava moze da im donira neki iznos http://www.021.rs/Zivot/Porodica/Koliko-bi-mame-domacice-trebalo-da-su-placene.html
Naravno da zene nikako ne treba diskriminsati zato sto su majke i davati im otkaze i slicno, ali da dobijaju privilegije samo zato sto su majke, sto je potpuno licna stvar, je suludo. Mozete i vi da trazite 150% plate od sefa zato sto ste kod kuce ribar, mehanicar, vrtlar, deda itd. i to vam oduzima dosta vremena, eto tesko je sve to raditi kod kuce i jos ici na posao, pa zasto da ne bi primali 150% plate?

x files

pre 10 godina

ja ne bi rekao trudnicama. majkama da ali zar trudnica čim sazna da je trudna treba da prestane da radi? ka gde to u svetu ima? kod nas je to bolovanje 10 x veće nego u usa. ko to moze da izdrži? izvinite ali ovo je istina

Slobodan

pre 10 godina

RFZO navodi da će, bez obzira na to što sredstva iz budžeta još nisu prebačena tom fondu, svim trudnicama na teritoriji Srbije odmah isplaćivati iznos od 100 odsto.

Zasto, zbog izbora?
Da li su isplatili sve dugove pa mogu da daju i pare koje nemaju?
Da li je to po zakonu?
Volim trudnice sigurnio vise od njih, samo pitam.
Zakon mora da se postuje, zar ne, gospodo?

Colorina

pre 10 godina

I, sta je ovim postignuto? Nista drugo do podstrekavanja trudnica koje inace imaju normalnu trudnocu, da odu na "odrzavanje" iste. Sram te bilo kvazidrzavo, sto advokatice, zubarke i druge preduzetnice za vreme porodiljskog odsustva dobijaju crkavicu, tj. cak ni iznoc cele osnovice (na koju placaju poreze i dop.) ne dobijaju, vec im se od toga odbijaju doprinosi... Strasno i nepravedno!

Ivona

pre 10 godina

Lepo, lepo, zasto da samo zene u Begradu imaju tu privilegiju.
Svaka cast!

Nisam simpatizer nijedne stranke u Srbiji, tu nam nema pomoci, ali znam da se novac iz budzeta u ogromnim kolicinama rasipa na trange-frange tenderima, to treba skresati i kontrolisati. U ovom slucaju ne treba stedeti, pa bila i predizborna kampanja motiv, mnogo je bitnije ono sto deca i njihovi roditelji dobijaju!

Marija

pre 10 godina

Super, samo kad bi sve trudnice vodile brigu o svom zdravlju i zdravlju tog deteta koje nose... Nazalost toliko cesto vidjam i one koje puse, jedu u Mek Donaldsu, hodaju na stiklama i sl

mira

pre 10 godina

Trudnoca NIJE bolest, vec normalno stanje. Sem u izuzetnim situacijama. Svuda u svetu, a doskora i kod nas, zene su normalno radile do pred porodjaj. Znaci, kada imas rak ili neku ozbiljnu bolest za koju jos i kupujes lekove, odbiju ti 35%. A kada sedis kod kuce zdrava i prava, jer doktori radi svog mira olako prepisuju bolovanja, dobijes celu platu! A zakon ko sisa!

Radovan III

pre 10 godina

Trudnicama bi trebalo davati 150% plate dok su na bolovanju, jer "rade" najbitniji posao, koji je pritom teži od onog na bilo kom radnom mestu.

Radovan III

pre 10 godina

Trudnicama bi trebalo davati 150% plate dok su na bolovanju, jer "rade" najbitniji posao, koji je pritom teži od onog na bilo kom radnom mestu.

maja

pre 10 godina

ne razumem ovakve komentare.I sama sam trudnica i to ne u Srbiji.U sedmom mesecu jos radim a porodiljsko je svaga 3 meseca.I nije trudnoca bolest ali samo onaj kao Mira koja ostavlja komentare i slicni koji verovatno i nisu bili trudni mogu da kazu da anemija u trudnoci,dojabetes i upaljene vene u kojima moze tromb da se stvori i gomile drugih stvari...nisu bolest.Trudnoca moze da izazove razne bolesti.I sada treba diskriminisati sve hrabre majke koje se u Srbiji i odluce da imaju decu a kamoli st aih jos ceka na porodjaju ako nemaju vezu.Nas narod ce na sve da pljuje samo da komsiji crkne krava.Ako neka i dobiju 100 posto plate ,biti majka se uzima olako,to je posao od 24h dnevno.Ne budnite se kada se pare bacaju na razne Farme i velikog brata,politicare....i treba svi da odu iz Srbije...uzas.Miro draga stavila bih ja tebe i slicne da sedis mesecima u nekoj bolnici u Srbiji sa bolesnim detetom samo od bronhitisa,da spavas na podu.Sram vas bilo...pola vas u prevozu i ne ustaje da trudnica sedne niti pravite bilo kakve ustupke.Kako li ste samo svi vi dosli na svet.

Milos

pre 10 godina

@A sta je sa nama bednicima sto ne radimo? A? Ko ima daj mu jos a ko nema uzmi mu dusu....Pi
(đe ja zivim, 21. februar 2014 16:40)

Imam brata privatnika ... kad prodje pored lokalne prodavnice dzabalebarosi ga zovu da plati po pivo ... ponekad plati ... povremeno mu treba pomoc oko postavljanja pvc prozora, stolarije i bravarije posto radi malo siri spektar poslova, licno radim vikendom kod njega kada mu treba pomoc, placa 20 e dnevno + dorucak, rucak + za pusaca cigare - apsolutno niko nece od tih sto kukaju da nemaju poso i grebu se za pivo i cigare ...

Margareta A

pre 10 godina

Ovoliko zavisti na jednom mestu nigde nema. Zaista sramno!

Istina je da trudnoća nije bolest ali nije ni stanje u kom možete da radite pod nenormalnim uslovima, prekovremeno i pod stresom! Govorim iz ličnog iskustva. Radila sam prva 3 meseca trudnoće, dok me sa rutinske kontrole na koju sam došla trčeći sa posla nisu poslali u bolnicu zbog hipertenzije sa kojom sam imala problem godinama. Sad ležim zdrava prava kao što neko reče kod kuće, a pritisak nikad bolji. Zaista je za svaku osudu to što sam ja i sebe i svoju bebu sačuvala od stresa i trovanja lekovima.
Ne možete porediti to kako se nekad radilo i kako se sada radi pa u skladu sa tim i odnos trudnica prema poslu i bolovanju...

Slobodan

pre 10 godina

RFZO navodi da će, bez obzira na to što sredstva iz budžeta još nisu prebačena tom fondu, svim trudnicama na teritoriji Srbije odmah isplaćivati iznos od 100 odsto.

Zasto, zbog izbora?
Da li su isplatili sve dugove pa mogu da daju i pare koje nemaju?
Da li je to po zakonu?
Volim trudnice sigurnio vise od njih, samo pitam.
Zakon mora da se postuje, zar ne, gospodo?

x files

pre 10 godina

ja ne bi rekao trudnicama. majkama da ali zar trudnica čim sazna da je trudna treba da prestane da radi? ka gde to u svetu ima? kod nas je to bolovanje 10 x veće nego u usa. ko to moze da izdrži? izvinite ali ovo je istina

Spooky

pre 10 godina

Retko koja trudnica moze da ostvari to pravo jer realnost je malo drugacija. Vecina ne radi, ali ako radi, velika verovatnoca da nije prijavljena, ili radi na ugovor koji potpisuje svakih tri meseca, pa kad isekne ugovor poslodavac ne oseti potrebu da ga produzi. Jedine trudnice koje ostvaruju ovo pravo rade u drzavnom sektoru, znamo ko i kako se zaposljava u drzavnoj firmi, tako da mala politicka elita sama sebe casti, to jest pospesuje brojnost potencijalnih buducih simpatizera.

strelac

pre 10 godina

@Mira
kad zena zenu osporava to je uzas!A i kontradiktorni ste;prvo kazete u izuzetnim slucajevima a ona pljujete na to i kazete da sjede zdrave-mislim odlucite se. Prva ja sam jedna od tih sto "zdrave leze" i da mi nisu "dzaba " napisali bolovanje moje cerkice mozda ne bi ni bilo. Uzasno je kad zena koja zna sta je trudnoca i kroz sta se prolazi komentarise ovako. Trudnoca nije bolest ali nije bas ni normalno stanje. Sa obzirom na natalitet trebali bi svaku trudnicu na "bolovanje".

draganica

pre 10 godina

Ma važi!
U petom sam mesecu i ne pada mi na pamet da odem na trudničko, osim ako mi lekar ne naredi i pošalje u bolnicu. Podržavam žene koje ne rade, ako imaju teške uslove rada, mada uvek preporučujem rad, zbog kondicije i psihe.
Ali..
Više me brine što će mi prva plata kasniti tri meseca, što će mi ih isplatiti odjednom, pa ću platiti solidarni porez, što sam dabl test radila privatno, a ne znam koliko je klinika pouzdana, što antibiotik za ešerihiju za trudnice naručujem privatno u susednom gradu za 1000 din po kutiji..
Ma važi!

Marija

pre 10 godina

Super, samo kad bi sve trudnice vodile brigu o svom zdravlju i zdravlju tog deteta koje nose... Nazalost toliko cesto vidjam i one koje puse, jedu u Mek Donaldsu, hodaju na stiklama i sl

Napoleon

pre 10 godina

A sta cemo npr. sa onim trudnicama koje su kod privatnika prijavljene na minimalac a dobijaju drugi deo plate na ruke? Njima ce se istina placati 100% ali samo od minimalca. Moja zena ima platu u butiku oko 35 hiljada dinara, a na trudnickom ce primati 22 koliko je minimalac i ni dinar vise. Mada mozda je problem sa tim platama kod privatnika za neku drugu temu...

mira

pre 10 godina

Trudnoca NIJE bolest, vec normalno stanje. Sem u izuzetnim situacijama. Svuda u svetu, a doskora i kod nas, zene su normalno radile do pred porodjaj. Znaci, kada imas rak ili neku ozbiljnu bolest za koju jos i kupujes lekove, odbiju ti 35%. A kada sedis kod kuce zdrava i prava, jer doktori radi svog mira olako prepisuju bolovanja, dobijes celu platu! A zakon ko sisa!

Sofija

pre 10 godina

Steta sto nemamo izbore svake godine. Ovi skoro dve godine vladaju i bas sad, pred izbore, su se setili porodilja. Ovi pre njih su se setili, ali samo u Beogradu. Bojim se da ce ovo "blagostanje za porodilje" trajati dok traje euforija oko izbora, a onda ce naprasno, kao i do sada, dobijati umanjen iznos. Volela bih da nisam u pravu, ali.... Ovi politicari su, najblaze receno, odvratni.

mia

pre 10 godina

Bila trudna i porodila se ali nisam dobila ni dinar od onih 35% sramota za ovu vlast(mislim i ne znam koja je vlast u Beogradu dok je bio DJilas trudnice su dobile svojih 35% sa zakasnjenjem ali su na racunu imale te pare pred porodjaj). Moja beba uskoro puni mesec dana a para i dalje nema.

Веља

pre 10 godina

И иво је за васт вест?То је нормално свуда у Европи.Ма ја бих жени која роди 4-ро деце дао просечну плату до пунолетства задњег детета.Тако јој се отвара могућност да ако роди рецимо 6-торо деце да преко 30 год прима плату.

mrgud

pre 10 godina

@ Radovan,
Jesam zena, ali se nikako ne slazem sa vama, brkate babe i zabe. Da placaju porodilje 150% plate za 'posao' koji nema veze sa radnim mestom?? Mogu da traze bilo kakve dodatke, odredjeni procenat plate (sto visi to bolje), ali da budu placene 150% za posao koji trenutno ne obavljaju - to nikako nema smisla. Biti majka je potpuno privatna stvar i nema veze sa profesijom i za posao za koji treba biti placen. Jedna opcija je odluciti se za 'posao' majke i domacice (ako je vec tezi od bilo kog drugog posla, sa cim se u stvari ne slazem), a drzava moze da im donira neki iznos http://www.021.rs/Zivot/Porodica/Koliko-bi-mame-domacice-trebalo-da-su-placene.html
Naravno da zene nikako ne treba diskriminsati zato sto su majke i davati im otkaze i slicno, ali da dobijaju privilegije samo zato sto su majke, sto je potpuno licna stvar, je suludo. Mozete i vi da trazite 150% plate od sefa zato sto ste kod kuce ribar, mehanicar, vrtlar, deda itd. i to vam oduzima dosta vremena, eto tesko je sve to raditi kod kuce i jos ici na posao, pa zasto da ne bi primali 150% plate?

Colorina

pre 10 godina

I, sta je ovim postignuto? Nista drugo do podstrekavanja trudnica koje inace imaju normalnu trudnocu, da odu na "odrzavanje" iste. Sram te bilo kvazidrzavo, sto advokatice, zubarke i druge preduzetnice za vreme porodiljskog odsustva dobijaju crkavicu, tj. cak ni iznoc cele osnovice (na koju placaju poreze i dop.) ne dobijaju, vec im se od toga odbijaju doprinosi... Strasno i nepravedno!

Ivona

pre 10 godina

Lepo, lepo, zasto da samo zene u Begradu imaju tu privilegiju.
Svaka cast!

Nisam simpatizer nijedne stranke u Srbiji, tu nam nema pomoci, ali znam da se novac iz budzeta u ogromnim kolicinama rasipa na trange-frange tenderima, to treba skresati i kontrolisati. U ovom slucaju ne treba stedeti, pa bila i predizborna kampanja motiv, mnogo je bitnije ono sto deca i njihovi roditelji dobijaju!

Dusan

pre 10 godina

Da, to je dobro svim trudnicama 100 % plata, ali koje uvek postoji treba zakod da kaze da zene koje nemaju posao u trudnoci i 2 godine posle ce dobijati prosecnu platu od nekih 35 - 40000 dinara, a deciji doplatak se mora isplacivati svoj deci bez obzira dali su roditelji rade ili su nezaposleni, jer ako to moze da radi jedna trula Hrvatska koja ima tolike milijarde duga ne vidim da to nemozemo i mi da radimo iako smo u boljoj situaciji u odnosu na njih. To je mala subvencija za poboljsanje prirastaja u Srbiji.

Dragutin

pre 10 godina

Uz napomenu, to vazi ako cete tih godinu dana trudnickog (ili koliko je sad aktuelno) potrositi do pocetka izbora, a posle po starom, jedno veliko Nista!

Albert

pre 10 godina

A to sto su prijavljene na minimalac, a primaju veci deo plate na ruke? Dakle dobice minimalac od republike, siguran sam da moze sve da se pokrije sa 20 hiljada.

istina

pre 10 godina

@Napoleon: a sta ce biti sa onim trudnicama ciji muz je vlasnik firme i gde radi? da li ce i ona biti prijavljena na minimalac kao ostali radnici??cisto sumnjam!

zloba nevidjena

pre 10 godina

@mira.pre godinu dana sam izgubila bebu. radila sam sve vreme. sada sam trudna i na bolovanju i tacka. bolje da sam i prvi put poslusala doktora. ne bih prosla kroz pakao. razumem muskarce koji se bune al zene nikako. jadne su u svojim komentarima.

Jovanka Orleanka

pre 10 godina

Sasvim ispravan potez.Srbija je po strukturi stanovnistva stara zemlja,veoma joj je potreban podmladak tj.buducnost Srbije.Trreba stimulisati mlade ljude da prosirenjem porodice podsticu natalitet Srbije.

Vladislav

pre 10 godina

Koliko sam ja razumeo, ovo "povećanje" naknade zarade, zbog privremene sprečenosti za rad, se odnosi na trudnice koje su ostvarile to pravo pre prinudnog odlaska na porodiljsko odsustvo (28 dana pre zakazanog termina porođaja). Ako se bolest desi u periodu porodiljskog odsustva, RFZO nije po zakonu obavezan da isplaćuje naknadu zarade, što znači da će ona i dalje biti 65% od proseka tri poslednje plate, i isplaćivaće je poslodavac, ako je privremena sprečenost za rad kraća od 30 dana.

Zoran_UE

pre 10 godina

Dragi moji osvrnite se oko sebe i shvatite da je sadašnjih 100% za celih 35% veća suma nego što su buduće majke dobijale tokom vaše demokratske vlasti. Takođe se osvrnite na to da je zakon po odluci o odloženoj primeni i trebalo da stupi na snagu od 01.01.2014. a da se ni tada kao ni prilikom usvajanja zakona pre više od jedne godine nije znalo da li će biti izbora. SNS samo sprovodi sve ono što bar deluje mnogo logičnije nego ono što je do sada rađeno i verujem da je svima koji ih podržavamo milo kada vidimo vaše izlive zavisti zbog poteza gospodina Vučića i njegove stranke!

I zato se podizu porezi !?

pre 10 godina

Kakvih 100%, kakva plata ? Pa te trudnice ce da rode nove Srbe ! Malog Mrku, Mladju, Jezdu, Miska, Bananu, bata Koleta, Palmu... !!!!

Ana

pre 10 godina

Ja sam trudnica koja nosi blizance.Radim u Telekomu Srbija kad sam obavestila svoje nadredjene da sam u drugom stanju i da je blizanacka trudnoca u pitanju dobila sam sledeci odgovor..radicete dokjlke vam vase zdravstveno stanje to bude dozvoljavalo kad odete sa posla da se porodite vodicete se kao neprisutni i bicete na birou!!!Stidi se Srbijo u kakav polozaj dovodis zene koje vam donose nove zivote na svet!!!! SRAMOTA!!!

oo

pre 10 godina

1. Navedite mi zapadnu zemlju u kojoj trudnica može da provede svo trudničko +porodiljsko sa 100% platom? 2.Za gospođu ministarku- bolovanje vam ne daje poslodavac već lekar. 3. Šta sa diskriminacijom žena na poslu koje nemaju decu? Radim sa 6 žena, svaki put kada je u pitanju zamena smena, slobodnih dana, odlazak na teren, seminar, nastup je- ali ja imam dete, neka ide ova bez...Koju da pošaljem, zašto stalno da one dve koje nemaju decu budu dežurne za sve? Kao što je već neko rekao, majčinstvo je lepo, ali je isto tako i privatna stvar. Na poslu ne treba da bude razlike, niti moje klijente zanima da li neko ima dete ili ne, oni očekuju da se zahtevi koje predaju obrade brzo i profesionalno. Usta su vam puna vladavine prava, zakona o zaštiti prava ove i one kategorije zapada... pa raspitajte se malo kako taj isti zapad funkcioniše, pa hajdete da budemi jednako profesionalni i vredni, a ne da nam krštenice naše dece budu izgovor za sve.

Ivana

pre 10 godina

Mislim da je krajnje vreme da mediji objave realno stanje trudnica u Beogradu. Jedna sam od njih, na trudnickom sam bolovanju zbog odrzavanja trudnoce i zbog toga sto poslodavac ne zeli da izadje u susret i obezbedi trudnici uslove rada koju joj za vreme trajanja trudnoce zakonom pripadaju. Nikakvu isplatu nisam dobila od decembra meseca a suprug nije u radnom odnosu, tako da ne znam ni sama kako se snalazimo za osnovne zivotne potrebe. Na telefone RZZO-a se ili ne javljaju ili se jave i ne zele da daju nikakvu informaciju kada ce biti uplata. Zbog toga sto na mom racunu nije bilo uplata nekoliko meseci banka najpre nije htela da mi odobri produzenje dozvoljenog minusa, jer kako kako kazu takva su pravila banke, nemam prosecna primanja za poslednja tri meseca. Da li ova drzava misli da trudnice ne trebaju da jedu i da nemaju nikakve troskove? Da li drzava zna da je do skoro trebalo izdvojiti i do 2 000 dinara mesecno za UTROGESTAN, lek koji se koristi za odrzavanje trudnoce, a da ne pricam koliko je jos potrebno izdvojiti za vitamine i analize kada ti u bolnici samo saopste da nema vise slobodnih termina. Mislim da je krajnje vreme da se neko pozabavi ovim problemima a ne da se stalno cuti i u javnost iznose samo neke polovične informacije. Pricamo teorijski a u praksi isplate kasne po 3-4 meseca. Ako se nesto ne preduzme u skorije vreme, i sama sam spremna da najpre tuzim drzavu i okupim sve trudnice ovog grada da izadju na ulicu. Neka vidi svet kakva smo sramota od drzave!

Marko

pre 10 godina

Privatnicima treba zavrnuti uši i ako krši ili izbegava zakon, treba mu onemogućiti upravljanje svojom imovinnom, nacionalna strategija je ako vas baš zanima da se napravi zakon o budžetu i destiniranom poreskom prihodu za stimulaciju nataliteta. Destiniran znači da mu je nameba isključivo za trudnice i porodilje do godinu dana. Ono što bi vama smetalo jeste da izdvojite iz svoje zarade 3.000,00 svakog meseca da bi bebe jele nešto. Niste vi nehumani nego ta beba nije vaša, pa zašto biste hranili tuđa usta, i zašto bi ste vi hranili nekoga ko ima para, a vi ne... Uzalud pričam...
A za vas kojima sve smeta. Evo predlog uzmite ceo budžet dajte svakom radno sposobnom čoveku 1000 e, to je oko 3.000.000 ljudi, pa dajte penzionerima a njih ima oko 2.000.000. Sad pomnožite i izračunajte koliki treba da bude budžet Republike Srbije.
PS ima 12 meseci u godini.
Mi smo jedan tužan narod koji želi zlo komšiji.

zoran

pre 10 godina

kao i sve u Srbiji, i ovo pravo se moze zlouporrebiti.
Fiktivno se trudnica zaposli kod kuma na mesec dana, jer drzava placa posle jos 1~2 godine, naravno to rade oni kojima ta pomoc nije pitanje opstanka, a na stetu zaista ugrozenih ...koji moraju da cekaju duze, ili da daju otkaz..tj.brojni problemi se javljaju.
A da ne pominjem milion nezaposlenih majki koje nemaju nista od drzave, a ovi prvi imaju platu i pomoc?

gospodin ministar

pre 10 godina

Lezim od pete nedelje trudnoce, poslodavac NIJE HTEO da mi da bolovanje, pa sam dala otkaz. I bitnije mi je dete.
(gospodja ministarka, 21. februar 2014 gospodjo ministarka tebi ne daje bolovanje poslodavac,vec izabrani lekar.

Niko, niko, kao ja

pre 10 godina

Radjajte sirotinju radjajte ! Da nema sirotinje bogatasi ne bi znali da su bogati. Ali, ko zna, mozda bas vase dete nece da kopa po kontejneru nego ce da bude novi kralj secera ili rezanaca ili ce da kupi masinu koju ce da iznajmi drzavi da radi 25 sati dnevno, ili ce mozda da uzme kredit koji nece da vtrati !

daevon

pre 10 godina

Sad se setili? Izbori?

Drugo, sve trudnice treba da dobiju po 200e za svako dete. Ne samo one koje su zaposlene. To nema veze sa zaposlenjem već sa našom decom. I time poslodavci neće odbijati radno mesto potencijalnim porodiljama.

Treće svi roditelji treba da imaju olakšice kod doprinosa, kao stimulaciju za zaposlenje.

I četvrto, šta poslodavac? Poslodavac mora ovo-ono? Od milion obaveza koje ima direktor (npr da obezbedi posao za svoje radnike) treba da se brine i o socijalnim problemima? Firma treba da radi svoj posao da zarađuje, a ne da se umesto nekoga bavi trudnicama.

limanboy

pre 10 godina

puna plata nije isto sto i osnovica na koju se placaju doprinosi, nadoknade za bolovanja, odsustva, penziju itd. se racunaju na osnovu placenih doprinosa ...

Sanja

pre 10 godina

U niskoj filijali RFZO kazu da nemaju uputstva i da ne postupaju jos uvek po ovoj izmeni zakona. Bolje receno, svi se prave kao da nisu uopste culi za ovu novinu.

Natasa

pre 10 godina

Do sada su sve vlasti samo pricale na ovu temu, ali je samo ova to sprovela u delo. Jos jedna u nizu odluka koja daje buducnost Srbiji.

mira

pre 10 godina

Trudnoca NIJE bolest, vec normalno stanje. Sem u izuzetnim situacijama. Svuda u svetu, a doskora i kod nas, zene su normalno radile do pred porodjaj. Znaci, kada imas rak ili neku ozbiljnu bolest za koju jos i kupujes lekove, odbiju ti 35%. A kada sedis kod kuce zdrava i prava, jer doktori radi svog mira olako prepisuju bolovanja, dobijes celu platu! A zakon ko sisa!

x files

pre 10 godina

ja ne bi rekao trudnicama. majkama da ali zar trudnica čim sazna da je trudna treba da prestane da radi? ka gde to u svetu ima? kod nas je to bolovanje 10 x veće nego u usa. ko to moze da izdrži? izvinite ali ovo je istina

Zoran_UE

pre 10 godina

Dragi moji osvrnite se oko sebe i shvatite da je sadašnjih 100% za celih 35% veća suma nego što su buduće majke dobijale tokom vaše demokratske vlasti. Takođe se osvrnite na to da je zakon po odluci o odloženoj primeni i trebalo da stupi na snagu od 01.01.2014. a da se ni tada kao ni prilikom usvajanja zakona pre više od jedne godine nije znalo da li će biti izbora. SNS samo sprovodi sve ono što bar deluje mnogo logičnije nego ono što je do sada rađeno i verujem da je svima koji ih podržavamo milo kada vidimo vaše izlive zavisti zbog poteza gospodina Vučića i njegove stranke!

Radovan III

pre 10 godina

Trudnicama bi trebalo davati 150% plate dok su na bolovanju, jer "rade" najbitniji posao, koji je pritom teži od onog na bilo kom radnom mestu.

mrgud

pre 10 godina

@ Radovan,
Jesam zena, ali se nikako ne slazem sa vama, brkate babe i zabe. Da placaju porodilje 150% plate za 'posao' koji nema veze sa radnim mestom?? Mogu da traze bilo kakve dodatke, odredjeni procenat plate (sto visi to bolje), ali da budu placene 150% za posao koji trenutno ne obavljaju - to nikako nema smisla. Biti majka je potpuno privatna stvar i nema veze sa profesijom i za posao za koji treba biti placen. Jedna opcija je odluciti se za 'posao' majke i domacice (ako je vec tezi od bilo kog drugog posla, sa cim se u stvari ne slazem), a drzava moze da im donira neki iznos http://www.021.rs/Zivot/Porodica/Koliko-bi-mame-domacice-trebalo-da-su-placene.html
Naravno da zene nikako ne treba diskriminsati zato sto su majke i davati im otkaze i slicno, ali da dobijaju privilegije samo zato sto su majke, sto je potpuno licna stvar, je suludo. Mozete i vi da trazite 150% plate od sefa zato sto ste kod kuce ribar, mehanicar, vrtlar, deda itd. i to vam oduzima dosta vremena, eto tesko je sve to raditi kod kuce i jos ici na posao, pa zasto da ne bi primali 150% plate?

I zato se podizu porezi !?

pre 10 godina

Kakvih 100%, kakva plata ? Pa te trudnice ce da rode nove Srbe ! Malog Mrku, Mladju, Jezdu, Miska, Bananu, bata Koleta, Palmu... !!!!

Marija

pre 10 godina

Super, samo kad bi sve trudnice vodile brigu o svom zdravlju i zdravlju tog deteta koje nose... Nazalost toliko cesto vidjam i one koje puse, jedu u Mek Donaldsu, hodaju na stiklama i sl

Веља

pre 10 godina

И иво је за васт вест?То је нормално свуда у Европи.Ма ја бих жени која роди 4-ро деце дао просечну плату до пунолетства задњег детета.Тако јој се отвара могућност да ако роди рецимо 6-торо деце да преко 30 год прима плату.

Colorina

pre 10 godina

I, sta je ovim postignuto? Nista drugo do podstrekavanja trudnica koje inace imaju normalnu trudnocu, da odu na "odrzavanje" iste. Sram te bilo kvazidrzavo, sto advokatice, zubarke i druge preduzetnice za vreme porodiljskog odsustva dobijaju crkavicu, tj. cak ni iznoc cele osnovice (na koju placaju poreze i dop.) ne dobijaju, vec im se od toga odbijaju doprinosi... Strasno i nepravedno!

strelac

pre 10 godina

@Mira
kad zena zenu osporava to je uzas!A i kontradiktorni ste;prvo kazete u izuzetnim slucajevima a ona pljujete na to i kazete da sjede zdrave-mislim odlucite se. Prva ja sam jedna od tih sto "zdrave leze" i da mi nisu "dzaba " napisali bolovanje moje cerkice mozda ne bi ni bilo. Uzasno je kad zena koja zna sta je trudnoca i kroz sta se prolazi komentarise ovako. Trudnoca nije bolest ali nije bas ni normalno stanje. Sa obzirom na natalitet trebali bi svaku trudnicu na "bolovanje".

draganica

pre 10 godina

Ma važi!
U petom sam mesecu i ne pada mi na pamet da odem na trudničko, osim ako mi lekar ne naredi i pošalje u bolnicu. Podržavam žene koje ne rade, ako imaju teške uslove rada, mada uvek preporučujem rad, zbog kondicije i psihe.
Ali..
Više me brine što će mi prva plata kasniti tri meseca, što će mi ih isplatiti odjednom, pa ću platiti solidarni porez, što sam dabl test radila privatno, a ne znam koliko je klinika pouzdana, što antibiotik za ešerihiju za trudnice naručujem privatno u susednom gradu za 1000 din po kutiji..
Ma važi!

Milos

pre 10 godina

@A sta je sa nama bednicima sto ne radimo? A? Ko ima daj mu jos a ko nema uzmi mu dusu....Pi
(đe ja zivim, 21. februar 2014 16:40)

Imam brata privatnika ... kad prodje pored lokalne prodavnice dzabalebarosi ga zovu da plati po pivo ... ponekad plati ... povremeno mu treba pomoc oko postavljanja pvc prozora, stolarije i bravarije posto radi malo siri spektar poslova, licno radim vikendom kod njega kada mu treba pomoc, placa 20 e dnevno + dorucak, rucak + za pusaca cigare - apsolutno niko nece od tih sto kukaju da nemaju poso i grebu se za pivo i cigare ...

Spooky

pre 10 godina

Retko koja trudnica moze da ostvari to pravo jer realnost je malo drugacija. Vecina ne radi, ali ako radi, velika verovatnoca da nije prijavljena, ili radi na ugovor koji potpisuje svakih tri meseca, pa kad isekne ugovor poslodavac ne oseti potrebu da ga produzi. Jedine trudnice koje ostvaruju ovo pravo rade u drzavnom sektoru, znamo ko i kako se zaposljava u drzavnoj firmi, tako da mala politicka elita sama sebe casti, to jest pospesuje brojnost potencijalnih buducih simpatizera.

Ivona

pre 10 godina

Lepo, lepo, zasto da samo zene u Begradu imaju tu privilegiju.
Svaka cast!

Nisam simpatizer nijedne stranke u Srbiji, tu nam nema pomoci, ali znam da se novac iz budzeta u ogromnim kolicinama rasipa na trange-frange tenderima, to treba skresati i kontrolisati. U ovom slucaju ne treba stedeti, pa bila i predizborna kampanja motiv, mnogo je bitnije ono sto deca i njihovi roditelji dobijaju!

maja

pre 10 godina

ne razumem ovakve komentare.I sama sam trudnica i to ne u Srbiji.U sedmom mesecu jos radim a porodiljsko je svaga 3 meseca.I nije trudnoca bolest ali samo onaj kao Mira koja ostavlja komentare i slicni koji verovatno i nisu bili trudni mogu da kazu da anemija u trudnoci,dojabetes i upaljene vene u kojima moze tromb da se stvori i gomile drugih stvari...nisu bolest.Trudnoca moze da izazove razne bolesti.I sada treba diskriminisati sve hrabre majke koje se u Srbiji i odluce da imaju decu a kamoli st aih jos ceka na porodjaju ako nemaju vezu.Nas narod ce na sve da pljuje samo da komsiji crkne krava.Ako neka i dobiju 100 posto plate ,biti majka se uzima olako,to je posao od 24h dnevno.Ne budnite se kada se pare bacaju na razne Farme i velikog brata,politicare....i treba svi da odu iz Srbije...uzas.Miro draga stavila bih ja tebe i slicne da sedis mesecima u nekoj bolnici u Srbiji sa bolesnim detetom samo od bronhitisa,da spavas na podu.Sram vas bilo...pola vas u prevozu i ne ustaje da trudnica sedne niti pravite bilo kakve ustupke.Kako li ste samo svi vi dosli na svet.

Dusan

pre 10 godina

Da, to je dobro svim trudnicama 100 % plata, ali koje uvek postoji treba zakod da kaze da zene koje nemaju posao u trudnoci i 2 godine posle ce dobijati prosecnu platu od nekih 35 - 40000 dinara, a deciji doplatak se mora isplacivati svoj deci bez obzira dali su roditelji rade ili su nezaposleni, jer ako to moze da radi jedna trula Hrvatska koja ima tolike milijarde duga ne vidim da to nemozemo i mi da radimo iako smo u boljoj situaciji u odnosu na njih. To je mala subvencija za poboljsanje prirastaja u Srbiji.

Napoleon

pre 10 godina

A sta cemo npr. sa onim trudnicama koje su kod privatnika prijavljene na minimalac a dobijaju drugi deo plate na ruke? Njima ce se istina placati 100% ali samo od minimalca. Moja zena ima platu u butiku oko 35 hiljada dinara, a na trudnickom ce primati 22 koliko je minimalac i ni dinar vise. Mada mozda je problem sa tim platama kod privatnika za neku drugu temu...

istina

pre 10 godina

@Napoleon: a sta ce biti sa onim trudnicama ciji muz je vlasnik firme i gde radi? da li ce i ona biti prijavljena na minimalac kao ostali radnici??cisto sumnjam!

mia

pre 10 godina

Bila trudna i porodila se ali nisam dobila ni dinar od onih 35% sramota za ovu vlast(mislim i ne znam koja je vlast u Beogradu dok je bio DJilas trudnice su dobile svojih 35% sa zakasnjenjem ali su na racunu imale te pare pred porodjaj). Moja beba uskoro puni mesec dana a para i dalje nema.

Dragutin

pre 10 godina

Uz napomenu, to vazi ako cete tih godinu dana trudnickog (ili koliko je sad aktuelno) potrositi do pocetka izbora, a posle po starom, jedno veliko Nista!

Albert

pre 10 godina

A to sto su prijavljene na minimalac, a primaju veci deo plate na ruke? Dakle dobice minimalac od republike, siguran sam da moze sve da se pokrije sa 20 hiljada.

Niko, niko, kao ja

pre 10 godina

Radjajte sirotinju radjajte ! Da nema sirotinje bogatasi ne bi znali da su bogati. Ali, ko zna, mozda bas vase dete nece da kopa po kontejneru nego ce da bude novi kralj secera ili rezanaca ili ce da kupi masinu koju ce da iznajmi drzavi da radi 25 sati dnevno, ili ce mozda da uzme kredit koji nece da vtrati !

oo

pre 10 godina

1. Navedite mi zapadnu zemlju u kojoj trudnica može da provede svo trudničko +porodiljsko sa 100% platom? 2.Za gospođu ministarku- bolovanje vam ne daje poslodavac već lekar. 3. Šta sa diskriminacijom žena na poslu koje nemaju decu? Radim sa 6 žena, svaki put kada je u pitanju zamena smena, slobodnih dana, odlazak na teren, seminar, nastup je- ali ja imam dete, neka ide ova bez...Koju da pošaljem, zašto stalno da one dve koje nemaju decu budu dežurne za sve? Kao što je već neko rekao, majčinstvo je lepo, ali je isto tako i privatna stvar. Na poslu ne treba da bude razlike, niti moje klijente zanima da li neko ima dete ili ne, oni očekuju da se zahtevi koje predaju obrade brzo i profesionalno. Usta su vam puna vladavine prava, zakona o zaštiti prava ove i one kategorije zapada... pa raspitajte se malo kako taj isti zapad funkcioniše, pa hajdete da budemi jednako profesionalni i vredni, a ne da nam krštenice naše dece budu izgovor za sve.

zloba nevidjena

pre 10 godina

@mira.pre godinu dana sam izgubila bebu. radila sam sve vreme. sada sam trudna i na bolovanju i tacka. bolje da sam i prvi put poslusala doktora. ne bih prosla kroz pakao. razumem muskarce koji se bune al zene nikako. jadne su u svojim komentarima.

Marko

pre 10 godina

Privatnicima treba zavrnuti uši i ako krši ili izbegava zakon, treba mu onemogućiti upravljanje svojom imovinnom, nacionalna strategija je ako vas baš zanima da se napravi zakon o budžetu i destiniranom poreskom prihodu za stimulaciju nataliteta. Destiniran znači da mu je nameba isključivo za trudnice i porodilje do godinu dana. Ono što bi vama smetalo jeste da izdvojite iz svoje zarade 3.000,00 svakog meseca da bi bebe jele nešto. Niste vi nehumani nego ta beba nije vaša, pa zašto biste hranili tuđa usta, i zašto bi ste vi hranili nekoga ko ima para, a vi ne... Uzalud pričam...
A za vas kojima sve smeta. Evo predlog uzmite ceo budžet dajte svakom radno sposobnom čoveku 1000 e, to je oko 3.000.000 ljudi, pa dajte penzionerima a njih ima oko 2.000.000. Sad pomnožite i izračunajte koliki treba da bude budžet Republike Srbije.
PS ima 12 meseci u godini.
Mi smo jedan tužan narod koji želi zlo komšiji.

Ana

pre 10 godina

Ja sam trudnica koja nosi blizance.Radim u Telekomu Srbija kad sam obavestila svoje nadredjene da sam u drugom stanju i da je blizanacka trudnoca u pitanju dobila sam sledeci odgovor..radicete dokjlke vam vase zdravstveno stanje to bude dozvoljavalo kad odete sa posla da se porodite vodicete se kao neprisutni i bicete na birou!!!Stidi se Srbijo u kakav polozaj dovodis zene koje vam donose nove zivote na svet!!!! SRAMOTA!!!

Slobodan

pre 10 godina

RFZO navodi da će, bez obzira na to što sredstva iz budžeta još nisu prebačena tom fondu, svim trudnicama na teritoriji Srbije odmah isplaćivati iznos od 100 odsto.

Zasto, zbog izbora?
Da li su isplatili sve dugove pa mogu da daju i pare koje nemaju?
Da li je to po zakonu?
Volim trudnice sigurnio vise od njih, samo pitam.
Zakon mora da se postuje, zar ne, gospodo?

Margareta A

pre 10 godina

Ovoliko zavisti na jednom mestu nigde nema. Zaista sramno!

Istina je da trudnoća nije bolest ali nije ni stanje u kom možete da radite pod nenormalnim uslovima, prekovremeno i pod stresom! Govorim iz ličnog iskustva. Radila sam prva 3 meseca trudnoće, dok me sa rutinske kontrole na koju sam došla trčeći sa posla nisu poslali u bolnicu zbog hipertenzije sa kojom sam imala problem godinama. Sad ležim zdrava prava kao što neko reče kod kuće, a pritisak nikad bolji. Zaista je za svaku osudu to što sam ja i sebe i svoju bebu sačuvala od stresa i trovanja lekovima.
Ne možete porediti to kako se nekad radilo i kako se sada radi pa u skladu sa tim i odnos trudnica prema poslu i bolovanju...

Jovanka Orleanka

pre 10 godina

Sasvim ispravan potez.Srbija je po strukturi stanovnistva stara zemlja,veoma joj je potreban podmladak tj.buducnost Srbije.Trreba stimulisati mlade ljude da prosirenjem porodice podsticu natalitet Srbije.

Sofija

pre 10 godina

Steta sto nemamo izbore svake godine. Ovi skoro dve godine vladaju i bas sad, pred izbore, su se setili porodilja. Ovi pre njih su se setili, ali samo u Beogradu. Bojim se da ce ovo "blagostanje za porodilje" trajati dok traje euforija oko izbora, a onda ce naprasno, kao i do sada, dobijati umanjen iznos. Volela bih da nisam u pravu, ali.... Ovi politicari su, najblaze receno, odvratni.

daevon

pre 10 godina

Sad se setili? Izbori?

Drugo, sve trudnice treba da dobiju po 200e za svako dete. Ne samo one koje su zaposlene. To nema veze sa zaposlenjem već sa našom decom. I time poslodavci neće odbijati radno mesto potencijalnim porodiljama.

Treće svi roditelji treba da imaju olakšice kod doprinosa, kao stimulaciju za zaposlenje.

I četvrto, šta poslodavac? Poslodavac mora ovo-ono? Od milion obaveza koje ima direktor (npr da obezbedi posao za svoje radnike) treba da se brine i o socijalnim problemima? Firma treba da radi svoj posao da zarađuje, a ne da se umesto nekoga bavi trudnicama.

Vladislav

pre 10 godina

Koliko sam ja razumeo, ovo "povećanje" naknade zarade, zbog privremene sprečenosti za rad, se odnosi na trudnice koje su ostvarile to pravo pre prinudnog odlaska na porodiljsko odsustvo (28 dana pre zakazanog termina porođaja). Ako se bolest desi u periodu porodiljskog odsustva, RFZO nije po zakonu obavezan da isplaćuje naknadu zarade, što znači da će ona i dalje biti 65% od proseka tri poslednje plate, i isplaćivaće je poslodavac, ako je privremena sprečenost za rad kraća od 30 dana.

zoran

pre 10 godina

kao i sve u Srbiji, i ovo pravo se moze zlouporrebiti.
Fiktivno se trudnica zaposli kod kuma na mesec dana, jer drzava placa posle jos 1~2 godine, naravno to rade oni kojima ta pomoc nije pitanje opstanka, a na stetu zaista ugrozenih ...koji moraju da cekaju duze, ili da daju otkaz..tj.brojni problemi se javljaju.
A da ne pominjem milion nezaposlenih majki koje nemaju nista od drzave, a ovi prvi imaju platu i pomoc?

gospodin ministar

pre 10 godina

Lezim od pete nedelje trudnoce, poslodavac NIJE HTEO da mi da bolovanje, pa sam dala otkaz. I bitnije mi je dete.
(gospodja ministarka, 21. februar 2014 gospodjo ministarka tebi ne daje bolovanje poslodavac,vec izabrani lekar.

limanboy

pre 10 godina

puna plata nije isto sto i osnovica na koju se placaju doprinosi, nadoknade za bolovanja, odsustva, penziju itd. se racunaju na osnovu placenih doprinosa ...

Natasa

pre 10 godina

Do sada su sve vlasti samo pricale na ovu temu, ali je samo ova to sprovela u delo. Jos jedna u nizu odluka koja daje buducnost Srbiji.

Sanja

pre 10 godina

U niskoj filijali RFZO kazu da nemaju uputstva i da ne postupaju jos uvek po ovoj izmeni zakona. Bolje receno, svi se prave kao da nisu uopste culi za ovu novinu.

Ivana

pre 10 godina

Mislim da je krajnje vreme da mediji objave realno stanje trudnica u Beogradu. Jedna sam od njih, na trudnickom sam bolovanju zbog odrzavanja trudnoce i zbog toga sto poslodavac ne zeli da izadje u susret i obezbedi trudnici uslove rada koju joj za vreme trajanja trudnoce zakonom pripadaju. Nikakvu isplatu nisam dobila od decembra meseca a suprug nije u radnom odnosu, tako da ne znam ni sama kako se snalazimo za osnovne zivotne potrebe. Na telefone RZZO-a se ili ne javljaju ili se jave i ne zele da daju nikakvu informaciju kada ce biti uplata. Zbog toga sto na mom racunu nije bilo uplata nekoliko meseci banka najpre nije htela da mi odobri produzenje dozvoljenog minusa, jer kako kako kazu takva su pravila banke, nemam prosecna primanja za poslednja tri meseca. Da li ova drzava misli da trudnice ne trebaju da jedu i da nemaju nikakve troskove? Da li drzava zna da je do skoro trebalo izdvojiti i do 2 000 dinara mesecno za UTROGESTAN, lek koji se koristi za odrzavanje trudnoce, a da ne pricam koliko je jos potrebno izdvojiti za vitamine i analize kada ti u bolnici samo saopste da nema vise slobodnih termina. Mislim da je krajnje vreme da se neko pozabavi ovim problemima a ne da se stalno cuti i u javnost iznose samo neke polovične informacije. Pricamo teorijski a u praksi isplate kasne po 3-4 meseca. Ako se nesto ne preduzme u skorije vreme, i sama sam spremna da najpre tuzim drzavu i okupim sve trudnice ovog grada da izadju na ulicu. Neka vidi svet kakva smo sramota od drzave!