Petak, 03.01.2014.

12:48

Sud: Grad na vodi i Planeta ako...

Privatizacija Luke "Beograd" ne podrazumeva i vlasništvo nad zemljištem, pa to preduzeće neće moći da gradi Beograd na vodi, piše današnja "Politika"

Izvor: Politika

Sud: Grad na vodi i Planeta ako... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Javorko

pre 10 godina

Najbolje, zabranite gradnju i svaki razvoj!
Neverovatno je sa koliko se problema investitor suocava kada pokusava da pokrene biznis!
Kome je u interesu da Luka taboru i da ceo taj deo izgleda kao ruina!

nesa

pre 10 godina

Gluposti. Kupis po zakonu koji ti omogucava gradnju,a onda ti naknadno kazu da to nemoze ili mozes ali da platis dodatno.Retroaktivna primena je nemoguca u modernom svetu.Po obicaju izgubicemo na medjunarodnom sudu o onda placati izgubljenu dobit i Miskovicu i drugima.Lep nacin da se zaradi novac,a da narod bude zadovoljan,makar dok ne ukapiraju sta se desilo.

stranac

pre 10 godina

@kihot Slovenija je to ove godina resila porezom na nepokretnosti, ako je ne iskoristena zgrada onda je skoro za tri puta veca tarifa kod odmerenja poreza pa ti vidi dali de ti isplati.

neko

pre 10 godina

@Mitar

Tasmajdan se renovira vec neko vreme. Dobar deo tribina je sredjen.

Bilo je zamisljeno da se postavi klizaliste ove zime. Ne znam da li se od toga odustalo.

ZokyNBGD

pre 10 godina

Auuu kakvi komentari!!!
pa vas 90% nije shvatilo poentu odluke Ustavnog suda...
u svakom slučaju odlična vest, doduše kasni bar deceniju ali ako će se primenjivati retroaktivno onda jeste odlična!!!

Grada

pre 10 godina

Istorijska odluka, sad samo treba vratiti pare (sa kamatama) koje su dali Miskovic i Beko (i slicni) za dosta "potencijalnih" lokacija, a koje se ne mogu privesti nameni koja im je bila obecana u vreme kupovine. Onda je sve ponovo "nase" a svaki novi kupac ako ga bude bilo mora da plati pun iznos. Samo da naidju novi kupci i mi smo onda na konju. A do tada??.

bogdan

pre 10 godina

Prodajte telekom, napravite server zgradu blizu luke Beograd. Pozovite najvece svedske banke da zidaju svoje centre na tom mestu. Beograd je na oko 2 sata od bilo koje prestonice na ovoj polulopti. Idealno mesto za biznis, konferencije I stock market. Ugledajte se na Londonski Canary Warf koji je u luci jer je tu i carina....Onda zidajte pratece marine stanove itd. Eto projekta ako nabavimo novac...

Gore

pre 10 godina

Nadam se da se nece stati samo na nekolicini tajkuna vec da ce se isti princip primeniti I na one koji su im pomagali i profitirali na slican nacin. Recimo, advokati koji su na osnovu privilegovanih informacija,putem sudskog poravnanja, otkupljivali pravo koriscenja zemljista na Dedinju, Senjaku I Banjici od svoje klijentele, nakon sto su se, kroz sudske knjige, uverili da nema potencijalnih naslednika predhodno, od strane nove komunisticke vlasti, otetog zemljista. Sve bazirano na cinjenici da ce novi zakon o privatizaciji, koji je donet pre zakona o restituciji, priznati trenutno stanje I omogucuti otkup takvog zemljista, onima koji su se zatekli na istom, sada kao novi korisnici, po cenama koje bi se dogovarale izmedju opstinskih/gradskih gradjevinskih uprava u koruptivno plodnom ambijentu!

Beogradjanin

pre 10 godina

(dex)

Cekaj bre Care, Ko brani nekom da uzlaze u Leskovac, Nis...Ne ulaze u Beograd grad na vodi drzava vec investitiori.Ajde nateraj nekog iz inostranstva da ulozi u provinciju Srbije i da iz toga ima profit.Potpuna zamena teza. Gradsko zemljiste kao svugde u svetu kosta.Ko hoce neka izvoli

GoraN

pre 10 godina

Da li to vazi i za fabrike? Da li ce recimo buduci kupac smederevske zelezare morati da preseli zelezaru na neko drugo mesto jer kupovinom ne stice pravo na zemljiste.

lehman

pre 10 godina

S jedne strane, ovo je pravno i i ugla pravde potpuno u redu. I jeste šamar jednom lopovskom (i ozakonjenom) sticanju zemljišta. S druge strane, nema sad ni teorijske šanse da će se pomenute zone razviti i izgraditi u sledećih par decenija. Država je najlošiji investitor. A to zemljište po "tržišnim cenama" (koje i nisu tržišne, već ono što država misli da treba da dobije) niko neće hteti da kupi. Mi smo zemlja koja odumire i gde opada broj stanovnika, a ekonomski razvoj je neizvestan... Pričati o "zonama" i "gradovima" je smešno kada je promet i relativno jeftinih stanova drastično opao. Tako da smo u ovoj situaciji pobedili, ali ćemo kraj Dunava i dalje u korov i zagađenu zonu. Što se tiče "Delta Planet", Mišković je svojevremeno (2006) blokirao izgradnju novog Partizanovog stadiona uticajem na političare. Nije loše da mu se vrati pomalo...

kihot

pre 10 godina

I novinar koji je pisao tekst, ali i vecina komentatora uopste nije razumela sta je sud zaista utvrdjivao, i sta je po danasnjim zakonima dozvoljeno.

Dakle. Luka Beograd i Delta su kupovinom preduzeca dobili u vlasnistvo deo zemljista, a za deo su dobili pravo koriscenja. E upravo za to zemljiste sa pravom koriscenja, po zakonu preduzeca ukoliko zele da grade moraju da konvertuju u vlasnistvo (po trzisnim cenam umanjeno za ulaganja u preduzeca).
Da je Ustavni sud rekao da je i status prava koriscenja dovoljan za gradnju onda bi se i Miskovic i Beko provukli. Dakle, i jedan i drugi su u planirali i znaju da moraju da plate konverziju, a pokusali su preko ustavnog suda da dobiju oslobadjanja od te obaveze, jer u trenutku kada su kupovali preduzeca konverzija nije bila uslov za gradnju.

Sada imaju opciju da recimo vecito zadrze Luku Beograd, ili da konvertuju. U prvoj opciji svi gube, pa ipak mislim da ce biti dosta pregovora oko ovoga u buducnosti.

Pravo koriscenja je zauvek i ne moze se osuzeti, osim u slucajevima ako se zemljiste nalazi na buducim trasama autoputa ili gasovoda. Ove lokacije to nisu svakako, tako da ostaje status kvo...

Nemojte unapred da se radujete. Ostace nam ruglo na obali Dunava.

Novosadjanin

pre 10 godina

I sada smo lepo poslali poruku investitorima: "I kada vam se svi zakunu, kada vam svi politicari nesto obecaju, kada vam svi sudovi presude u vasu korist, kada vam svi advokati kazu da ste ispostovali sve zakone i sve procedure - i dalje nije sigurno da vam investiciju nece upropastiti ustavni sud 10 godina nakon pocetka."

Beko ce da proknjizi gubitak - on bar zna koliko je izgubio. Srbija nema pojma koliko ce je ovo kostati...

milan

pre 10 godina

bolje da zidaju stranci nego nasi gradjani ? da li je to zakljucak ? ako je stranac bogat to je uredu, nas gradjanin nema pravo da bude milioner ?

QQ-LELE

pre 10 godina

Ovakvi kao Miskovic su upropastili drzavu, ne mareci za sudbinu ljudi i drzave. Zatvorio bi Luku Beograd, ljude bi ostavio bez posla. U Pancevu je pocelo sa unistavanjem Azotare, zatim bi kupio Azotaru , zbog kanala,koji je bolji od kanala Luka Beograd,I tu bi prebacio transport iz Bgd. Partizanu je unistio projekat novog stadiona , jel je potkupio poslanike u gradskoj vlasti, i FK Partizan nije mogao da dobije samo jednu dozvolu i da pocne izgradnja stadiona + Hotel, trzni centar....gde ce mu dusa

dex

pre 10 godina

Možda bi bilo dobro da napravimo Leskovac na g....ma, ili Niš na blatu. Takođe rredlog Vranje na ledini ili Pirot na dobošu, to bi bilo zaista fenomenalno. Srbija bez Beograda!

whocares

pre 10 godina

Malo mešate "Beograd na vodi" I "Grad na vodi". To su dva potpuna različita projekta. Prvi grade Vučić I Šejk na Savi, a drugo gradi Beko na Dunavu. Drago mi je da je ova priča završena I da se konačno menjaju neke stvari ovde...

Vlada

pre 10 godina

Moram da kazem Bravo! za Ustavni sud! Steta sto ovakvih odluka nije bilo ni ranije, jer je uzasno mnogo opljackano direktno samim Beogradjanima. Logika je bila jasna - kupim propalo prezece za male pare (kreditom, naravno) a zatim napravim velelepnu kratkotrajnu skalameriju zvanu trzni centar, pri tome ne plativsi ono najvaznije - zemljiste. Na kraju kvadrate itekako dobro "prodam" kroz zakupe ili direktno, naravno racunajuci atraktivnost lokacije. E sad, to je neko mogao, a neko ne. Mogli su podobni i oni koji su znali gde da podmazuju. I "ne" ustavnog suda znaci da ne moze vise, ili bar ne moze na ovom primeru.

A to da li ce ostati ruglo ili ne, nema veze sa ovom odlukom ni najmanje, ko se malo razume u urbanizam i pitanja vlasnistva znao bi sta govorim.

Walter

pre 10 godina

@advokat
Да сте стварно правник, знали бисте да Уставни суд не "спроводи" законе, већ оцењује њихову уставност.
Иначе, ова одлука је мало закаснила, бар једно 10 година.

Mitar

pre 10 godina

Beograd bi mogao da postane lep grad za zivot ljudi. Zavrsiti Prokop, autobusku stanicu premestiti,taj deo centra pretvoriti u setalisata, zimi klizalista. Renovirati Tasmajdanski stadion, eventualno, zavisi od mogucnosti i pokriti taj stadion, da bude multifunkcionalni. Toliki stadion u suvom centru grada. Arena je odlicna, i Pionir je odlican, ali imati nesto tako u centru a ne koristiti je stvarno cudno.

bojan

pre 10 godina

Prvo popravite ulice,sredite fasade,resite problem napustenih pasa,napravite metro,jer ovo je veoma tezak poduhvat,ako resite ove male probleme onda ste polozili ispit za beograd na vodi.

m83

pre 10 godina

umesto trznih centara,poslovnih prostora i ostalog ja bi tu napravio zeleni prostor suma, prostor za rekreaciju...
da umesto sivila imamo jos zelenila,a parkovi su najbolja investicija za ovaj grad!

Patrijota

pre 10 godina

Suplja, demagoska prica radikala kojom misle da mogu da kupe glasove nepismene i sludjene Srbije koji su iskljucivi njihovi glasaci na izborima dobija pravu sliku iz dana u dan!
Naravno, tu je ukljucen cuveni "Srpski, novokomponovani prijatelj" Seik Bin Zajeb, koji je do sada pokupovao pola drzave bez jednog jedinog realizovanog evra???
U ovom totalno propalom i unistenom gradu, koji se gusi u smradu i prljavstini, bez fasada, sredjenih ulica, kanalizacije, nakaradnih gradjevina i nadogradnji i jos hiljadu stvari, svemoguci vladar, faraon, mislilac i vlasnik Srbije Vucic prosipa retardiranu pricu o projektu "Beograd na vodi" koja nema veze sa realnoscu, logikom i mozgom kao i sve sto je vezano za njega i njegove radikale!!!
Sreca je da to nema sanse da opstane jos dugo jer bi u protivnom otisli 100 godina unazad kao sto smo i krenuli od kako je pocela njihova suluda vladavina!!!
Kraj se blizi i to veoma nezgodan i bolan po njih!!!

ma

pre 10 godina

dajte fabrike koje ste opljackali, osposobite za prozivodnju nardou treba posao ne zaj....cije za vas. kako je moguce da odjednom propadnu sve nase jake firme, rekord, dmb, imt, kluz, beko, robne kuce beograd, yugoslavia komerc...
dovodili iste jednu po jednu namerno do propasti da bi neko od vas gore kupio i preprodao za male pare. secam se zike mustikle sloba i SPS su mu namestili pola banovog brda i zarkova je kupio ali je zauzvrat punio kasu sps. a da ne govorim o miri markovic cija je partija drzala sve direktore u javnim preduzecima koji su moral ida izdvajaju deo za nju i njenu partiju da bi ona sad uzivala sa nasim parama u rusiji. i svi ovi novi tajkuni koji su se obogatili za slobino vreme svi znamo kako, pohapsite g*** oduzmite im sve i vratite drzavi a njih na robiju, znate svi vi gore dobro ko je i kako krao ali posto je dosta vas i tada bilo na vlasti niko ne sme da zapocen... al doci ce vreme kada cete odgovarati

Inzenjer

pre 10 godina

Koja besmislena odluka!
U svakom slucaju, sacuvacete Miskovicu i Beku pare i dodatno ce stati investicije u Beogradu!
Uzasna vest za gradjevinsku operativu!

Aleksa

pre 10 godina

Sta? Nije valjda da ce Beograd ostati uskracen za 2 trzna centra, pored ostalih 10. Pa gde ja da idem u WC kad me potera velika nuzda, ako nemam trzne centre na svakom cosku.

jao

pre 10 godina

a bili su lepo planirali da dobiju zemljište u zakup budzašto, pa onda da se malko protivzakonito razmašu svojim projektima... e baš su bezveze ti zakoni i ta ekonomija, kad bez njih baš lepo može državna imovina da se arči!

veterinarBG

pre 10 godina

E,ovo je dobra vest! Samo da vas podsetim da je "onaj lopov" Djilas jedan od najzasluznijih sto Beko nije uspeo da otme zemlju koja pripada gradu, a koju su pokusali da mu poklone Kostunicini "legalisti",koji su,btw,sad na platnom spisku tog istog Beka.

Pedu

pre 10 godina

Ček, ček, samo da vidim da li sam dobro shvatio.
Da li to znači da je država "konačno dohakala" tajkunima?!!!
Ako sam ispravno shvatio, i ako je to stvarno tako, onda su se mišković i ekipa grdno za*ebali.

S

pre 10 godina

Luka Beograd nema nikakve veze sa projektom Beograd na vodi koji se odnosi na savski amfiteatar, na Savi jelte, dok je luka na Dunavu i ima svoj potpuno drugi projekat.

nebojsa

pre 10 godina

znaci nema gradnje, nema novih poslova i dalje ostaje ruglo...
Ispravna odluka Ustavnog suda ali steta sto necemo ulepsati grad jos ko zna koliko godina...

Sting Ray

pre 10 godina

Čekajte, zar Še(j)k ne gradi Beograd na vodi? Kako sada drugi Beograd na vodi? Koliko ćemo Beograda na koliko voda da imamo? Hoće li biti Beograda na kopnu?
Od ovolikih investicija i para...ne znam kako čovek da ostane normalan!
Kakvo će blagostanje to da bude...Na vodi.... i pomalo hleba, kada ga bude.
Ako ga bude. Hleba.
Vodu imamo.

Vasilije

pre 10 godina

Na Autokomandi postoji fabrika? Niska, pljosnata, skrivena u sikari? Sad ce da je naprave od kartona, kao 'Terazije' na buvljaku, treba budzet namiriti...

Aleksa

pre 10 godina

Sta? Nije valjda da ce Beograd ostati uskracen za 2 trzna centra, pored ostalih 10. Pa gde ja da idem u WC kad me potera velika nuzda, ako nemam trzne centre na svakom cosku.

Sting Ray

pre 10 godina

Čekajte, zar Še(j)k ne gradi Beograd na vodi? Kako sada drugi Beograd na vodi? Koliko ćemo Beograda na koliko voda da imamo? Hoće li biti Beograda na kopnu?
Od ovolikih investicija i para...ne znam kako čovek da ostane normalan!
Kakvo će blagostanje to da bude...Na vodi.... i pomalo hleba, kada ga bude.
Ako ga bude. Hleba.
Vodu imamo.

veterinarBG

pre 10 godina

E,ovo je dobra vest! Samo da vas podsetim da je "onaj lopov" Djilas jedan od najzasluznijih sto Beko nije uspeo da otme zemlju koja pripada gradu, a koju su pokusali da mu poklone Kostunicini "legalisti",koji su,btw,sad na platnom spisku tog istog Beka.

m83

pre 10 godina

umesto trznih centara,poslovnih prostora i ostalog ja bi tu napravio zeleni prostor suma, prostor za rekreaciju...
da umesto sivila imamo jos zelenila,a parkovi su najbolja investicija za ovaj grad!

Patrijota

pre 10 godina

Suplja, demagoska prica radikala kojom misle da mogu da kupe glasove nepismene i sludjene Srbije koji su iskljucivi njihovi glasaci na izborima dobija pravu sliku iz dana u dan!
Naravno, tu je ukljucen cuveni "Srpski, novokomponovani prijatelj" Seik Bin Zajeb, koji je do sada pokupovao pola drzave bez jednog jedinog realizovanog evra???
U ovom totalno propalom i unistenom gradu, koji se gusi u smradu i prljavstini, bez fasada, sredjenih ulica, kanalizacije, nakaradnih gradjevina i nadogradnji i jos hiljadu stvari, svemoguci vladar, faraon, mislilac i vlasnik Srbije Vucic prosipa retardiranu pricu o projektu "Beograd na vodi" koja nema veze sa realnoscu, logikom i mozgom kao i sve sto je vezano za njega i njegove radikale!!!
Sreca je da to nema sanse da opstane jos dugo jer bi u protivnom otisli 100 godina unazad kao sto smo i krenuli od kako je pocela njihova suluda vladavina!!!
Kraj se blizi i to veoma nezgodan i bolan po njih!!!

bojan

pre 10 godina

Prvo popravite ulice,sredite fasade,resite problem napustenih pasa,napravite metro,jer ovo je veoma tezak poduhvat,ako resite ove male probleme onda ste polozili ispit za beograd na vodi.

Walter

pre 10 godina

@advokat
Да сте стварно правник, знали бисте да Уставни суд не "спроводи" законе, већ оцењује њихову уставност.
Иначе, ова одлука је мало закаснила, бар једно 10 година.

S

pre 10 godina

Luka Beograd nema nikakve veze sa projektom Beograd na vodi koji se odnosi na savski amfiteatar, na Savi jelte, dok je luka na Dunavu i ima svoj potpuno drugi projekat.

Vasilije

pre 10 godina

Na Autokomandi postoji fabrika? Niska, pljosnata, skrivena u sikari? Sad ce da je naprave od kartona, kao 'Terazije' na buvljaku, treba budzet namiriti...

Mitar

pre 10 godina

Beograd bi mogao da postane lep grad za zivot ljudi. Zavrsiti Prokop, autobusku stanicu premestiti,taj deo centra pretvoriti u setalisata, zimi klizalista. Renovirati Tasmajdanski stadion, eventualno, zavisi od mogucnosti i pokriti taj stadion, da bude multifunkcionalni. Toliki stadion u suvom centru grada. Arena je odlicna, i Pionir je odlican, ali imati nesto tako u centru a ne koristiti je stvarno cudno.

lehman

pre 10 godina

S jedne strane, ovo je pravno i i ugla pravde potpuno u redu. I jeste šamar jednom lopovskom (i ozakonjenom) sticanju zemljišta. S druge strane, nema sad ni teorijske šanse da će se pomenute zone razviti i izgraditi u sledećih par decenija. Država je najlošiji investitor. A to zemljište po "tržišnim cenama" (koje i nisu tržišne, već ono što država misli da treba da dobije) niko neće hteti da kupi. Mi smo zemlja koja odumire i gde opada broj stanovnika, a ekonomski razvoj je neizvestan... Pričati o "zonama" i "gradovima" je smešno kada je promet i relativno jeftinih stanova drastično opao. Tako da smo u ovoj situaciji pobedili, ali ćemo kraj Dunava i dalje u korov i zagađenu zonu. Što se tiče "Delta Planet", Mišković je svojevremeno (2006) blokirao izgradnju novog Partizanovog stadiona uticajem na političare. Nije loše da mu se vrati pomalo...

ma

pre 10 godina

dajte fabrike koje ste opljackali, osposobite za prozivodnju nardou treba posao ne zaj....cije za vas. kako je moguce da odjednom propadnu sve nase jake firme, rekord, dmb, imt, kluz, beko, robne kuce beograd, yugoslavia komerc...
dovodili iste jednu po jednu namerno do propasti da bi neko od vas gore kupio i preprodao za male pare. secam se zike mustikle sloba i SPS su mu namestili pola banovog brda i zarkova je kupio ali je zauzvrat punio kasu sps. a da ne govorim o miri markovic cija je partija drzala sve direktore u javnim preduzecima koji su moral ida izdvajaju deo za nju i njenu partiju da bi ona sad uzivala sa nasim parama u rusiji. i svi ovi novi tajkuni koji su se obogatili za slobino vreme svi znamo kako, pohapsite g*** oduzmite im sve i vratite drzavi a njih na robiju, znate svi vi gore dobro ko je i kako krao ali posto je dosta vas i tada bilo na vlasti niko ne sme da zapocen... al doci ce vreme kada cete odgovarati

dex

pre 10 godina

Možda bi bilo dobro da napravimo Leskovac na g....ma, ili Niš na blatu. Takođe rredlog Vranje na ledini ili Pirot na dobošu, to bi bilo zaista fenomenalno. Srbija bez Beograda!

whocares

pre 10 godina

Malo mešate "Beograd na vodi" I "Grad na vodi". To su dva potpuna različita projekta. Prvi grade Vučić I Šejk na Savi, a drugo gradi Beko na Dunavu. Drago mi je da je ova priča završena I da se konačno menjaju neke stvari ovde...

QQ-LELE

pre 10 godina

Ovakvi kao Miskovic su upropastili drzavu, ne mareci za sudbinu ljudi i drzave. Zatvorio bi Luku Beograd, ljude bi ostavio bez posla. U Pancevu je pocelo sa unistavanjem Azotare, zatim bi kupio Azotaru , zbog kanala,koji je bolji od kanala Luka Beograd,I tu bi prebacio transport iz Bgd. Partizanu je unistio projekat novog stadiona , jel je potkupio poslanike u gradskoj vlasti, i FK Partizan nije mogao da dobije samo jednu dozvolu i da pocne izgradnja stadiona + Hotel, trzni centar....gde ce mu dusa

kihot

pre 10 godina

I novinar koji je pisao tekst, ali i vecina komentatora uopste nije razumela sta je sud zaista utvrdjivao, i sta je po danasnjim zakonima dozvoljeno.

Dakle. Luka Beograd i Delta su kupovinom preduzeca dobili u vlasnistvo deo zemljista, a za deo su dobili pravo koriscenja. E upravo za to zemljiste sa pravom koriscenja, po zakonu preduzeca ukoliko zele da grade moraju da konvertuju u vlasnistvo (po trzisnim cenam umanjeno za ulaganja u preduzeca).
Da je Ustavni sud rekao da je i status prava koriscenja dovoljan za gradnju onda bi se i Miskovic i Beko provukli. Dakle, i jedan i drugi su u planirali i znaju da moraju da plate konverziju, a pokusali su preko ustavnog suda da dobiju oslobadjanja od te obaveze, jer u trenutku kada su kupovali preduzeca konverzija nije bila uslov za gradnju.

Sada imaju opciju da recimo vecito zadrze Luku Beograd, ili da konvertuju. U prvoj opciji svi gube, pa ipak mislim da ce biti dosta pregovora oko ovoga u buducnosti.

Pravo koriscenja je zauvek i ne moze se osuzeti, osim u slucajevima ako se zemljiste nalazi na buducim trasama autoputa ili gasovoda. Ove lokacije to nisu svakako, tako da ostaje status kvo...

Nemojte unapred da se radujete. Ostace nam ruglo na obali Dunava.

Vlada

pre 10 godina

Moram da kazem Bravo! za Ustavni sud! Steta sto ovakvih odluka nije bilo ni ranije, jer je uzasno mnogo opljackano direktno samim Beogradjanima. Logika je bila jasna - kupim propalo prezece za male pare (kreditom, naravno) a zatim napravim velelepnu kratkotrajnu skalameriju zvanu trzni centar, pri tome ne plativsi ono najvaznije - zemljiste. Na kraju kvadrate itekako dobro "prodam" kroz zakupe ili direktno, naravno racunajuci atraktivnost lokacije. E sad, to je neko mogao, a neko ne. Mogli su podobni i oni koji su znali gde da podmazuju. I "ne" ustavnog suda znaci da ne moze vise, ili bar ne moze na ovom primeru.

A to da li ce ostati ruglo ili ne, nema veze sa ovom odlukom ni najmanje, ko se malo razume u urbanizam i pitanja vlasnistva znao bi sta govorim.

Pedu

pre 10 godina

Ček, ček, samo da vidim da li sam dobro shvatio.
Da li to znači da je država "konačno dohakala" tajkunima?!!!
Ako sam ispravno shvatio, i ako je to stvarno tako, onda su se mišković i ekipa grdno za*ebali.

nebojsa

pre 10 godina

znaci nema gradnje, nema novih poslova i dalje ostaje ruglo...
Ispravna odluka Ustavnog suda ali steta sto necemo ulepsati grad jos ko zna koliko godina...

ZokyNBGD

pre 10 godina

Auuu kakvi komentari!!!
pa vas 90% nije shvatilo poentu odluke Ustavnog suda...
u svakom slučaju odlična vest, doduše kasni bar deceniju ali ako će se primenjivati retroaktivno onda jeste odlična!!!

Beogradjanin

pre 10 godina

(dex)

Cekaj bre Care, Ko brani nekom da uzlaze u Leskovac, Nis...Ne ulaze u Beograd grad na vodi drzava vec investitiori.Ajde nateraj nekog iz inostranstva da ulozi u provinciju Srbije i da iz toga ima profit.Potpuna zamena teza. Gradsko zemljiste kao svugde u svetu kosta.Ko hoce neka izvoli

jao

pre 10 godina

a bili su lepo planirali da dobiju zemljište u zakup budzašto, pa onda da se malko protivzakonito razmašu svojim projektima... e baš su bezveze ti zakoni i ta ekonomija, kad bez njih baš lepo može državna imovina da se arči!

Novosadjanin

pre 10 godina

I sada smo lepo poslali poruku investitorima: "I kada vam se svi zakunu, kada vam svi politicari nesto obecaju, kada vam svi sudovi presude u vasu korist, kada vam svi advokati kazu da ste ispostovali sve zakone i sve procedure - i dalje nije sigurno da vam investiciju nece upropastiti ustavni sud 10 godina nakon pocetka."

Beko ce da proknjizi gubitak - on bar zna koliko je izgubio. Srbija nema pojma koliko ce je ovo kostati...

Inzenjer

pre 10 godina

Koja besmislena odluka!
U svakom slucaju, sacuvacete Miskovicu i Beku pare i dodatno ce stati investicije u Beogradu!
Uzasna vest za gradjevinsku operativu!

bogdan

pre 10 godina

Prodajte telekom, napravite server zgradu blizu luke Beograd. Pozovite najvece svedske banke da zidaju svoje centre na tom mestu. Beograd je na oko 2 sata od bilo koje prestonice na ovoj polulopti. Idealno mesto za biznis, konferencije I stock market. Ugledajte se na Londonski Canary Warf koji je u luci jer je tu i carina....Onda zidajte pratece marine stanove itd. Eto projekta ako nabavimo novac...

milan

pre 10 godina

bolje da zidaju stranci nego nasi gradjani ? da li je to zakljucak ? ako je stranac bogat to je uredu, nas gradjanin nema pravo da bude milioner ?

Gore

pre 10 godina

Nadam se da se nece stati samo na nekolicini tajkuna vec da ce se isti princip primeniti I na one koji su im pomagali i profitirali na slican nacin. Recimo, advokati koji su na osnovu privilegovanih informacija,putem sudskog poravnanja, otkupljivali pravo koriscenja zemljista na Dedinju, Senjaku I Banjici od svoje klijentele, nakon sto su se, kroz sudske knjige, uverili da nema potencijalnih naslednika predhodno, od strane nove komunisticke vlasti, otetog zemljista. Sve bazirano na cinjenici da ce novi zakon o privatizaciji, koji je donet pre zakona o restituciji, priznati trenutno stanje I omogucuti otkup takvog zemljista, onima koji su se zatekli na istom, sada kao novi korisnici, po cenama koje bi se dogovarale izmedju opstinskih/gradskih gradjevinskih uprava u koruptivno plodnom ambijentu!

neko

pre 10 godina

@Mitar

Tasmajdan se renovira vec neko vreme. Dobar deo tribina je sredjen.

Bilo je zamisljeno da se postavi klizaliste ove zime. Ne znam da li se od toga odustalo.

GoraN

pre 10 godina

Da li to vazi i za fabrike? Da li ce recimo buduci kupac smederevske zelezare morati da preseli zelezaru na neko drugo mesto jer kupovinom ne stice pravo na zemljiste.

Grada

pre 10 godina

Istorijska odluka, sad samo treba vratiti pare (sa kamatama) koje su dali Miskovic i Beko (i slicni) za dosta "potencijalnih" lokacija, a koje se ne mogu privesti nameni koja im je bila obecana u vreme kupovine. Onda je sve ponovo "nase" a svaki novi kupac ako ga bude bilo mora da plati pun iznos. Samo da naidju novi kupci i mi smo onda na konju. A do tada??.

nesa

pre 10 godina

Gluposti. Kupis po zakonu koji ti omogucava gradnju,a onda ti naknadno kazu da to nemoze ili mozes ali da platis dodatno.Retroaktivna primena je nemoguca u modernom svetu.Po obicaju izgubicemo na medjunarodnom sudu o onda placati izgubljenu dobit i Miskovicu i drugima.Lep nacin da se zaradi novac,a da narod bude zadovoljan,makar dok ne ukapiraju sta se desilo.

Javorko

pre 10 godina

Najbolje, zabranite gradnju i svaki razvoj!
Neverovatno je sa koliko se problema investitor suocava kada pokusava da pokrene biznis!
Kome je u interesu da Luka taboru i da ceo taj deo izgleda kao ruina!

stranac

pre 10 godina

@kihot Slovenija je to ove godina resila porezom na nepokretnosti, ako je ne iskoristena zgrada onda je skoro za tri puta veca tarifa kod odmerenja poreza pa ti vidi dali de ti isplati.

Inzenjer

pre 10 godina

Koja besmislena odluka!
U svakom slucaju, sacuvacete Miskovicu i Beku pare i dodatno ce stati investicije u Beogradu!
Uzasna vest za gradjevinsku operativu!

milan

pre 10 godina

bolje da zidaju stranci nego nasi gradjani ? da li je to zakljucak ? ako je stranac bogat to je uredu, nas gradjanin nema pravo da bude milioner ?

Patrijota

pre 10 godina

Suplja, demagoska prica radikala kojom misle da mogu da kupe glasove nepismene i sludjene Srbije koji su iskljucivi njihovi glasaci na izborima dobija pravu sliku iz dana u dan!
Naravno, tu je ukljucen cuveni "Srpski, novokomponovani prijatelj" Seik Bin Zajeb, koji je do sada pokupovao pola drzave bez jednog jedinog realizovanog evra???
U ovom totalno propalom i unistenom gradu, koji se gusi u smradu i prljavstini, bez fasada, sredjenih ulica, kanalizacije, nakaradnih gradjevina i nadogradnji i jos hiljadu stvari, svemoguci vladar, faraon, mislilac i vlasnik Srbije Vucic prosipa retardiranu pricu o projektu "Beograd na vodi" koja nema veze sa realnoscu, logikom i mozgom kao i sve sto je vezano za njega i njegove radikale!!!
Sreca je da to nema sanse da opstane jos dugo jer bi u protivnom otisli 100 godina unazad kao sto smo i krenuli od kako je pocela njihova suluda vladavina!!!
Kraj se blizi i to veoma nezgodan i bolan po njih!!!

Sting Ray

pre 10 godina

Čekajte, zar Še(j)k ne gradi Beograd na vodi? Kako sada drugi Beograd na vodi? Koliko ćemo Beograda na koliko voda da imamo? Hoće li biti Beograda na kopnu?
Od ovolikih investicija i para...ne znam kako čovek da ostane normalan!
Kakvo će blagostanje to da bude...Na vodi.... i pomalo hleba, kada ga bude.
Ako ga bude. Hleba.
Vodu imamo.

nebojsa

pre 10 godina

znaci nema gradnje, nema novih poslova i dalje ostaje ruglo...
Ispravna odluka Ustavnog suda ali steta sto necemo ulepsati grad jos ko zna koliko godina...

Aleksa

pre 10 godina

Sta? Nije valjda da ce Beograd ostati uskracen za 2 trzna centra, pored ostalih 10. Pa gde ja da idem u WC kad me potera velika nuzda, ako nemam trzne centre na svakom cosku.

QQ-LELE

pre 10 godina

Ovakvi kao Miskovic su upropastili drzavu, ne mareci za sudbinu ljudi i drzave. Zatvorio bi Luku Beograd, ljude bi ostavio bez posla. U Pancevu je pocelo sa unistavanjem Azotare, zatim bi kupio Azotaru , zbog kanala,koji je bolji od kanala Luka Beograd,I tu bi prebacio transport iz Bgd. Partizanu je unistio projekat novog stadiona , jel je potkupio poslanike u gradskoj vlasti, i FK Partizan nije mogao da dobije samo jednu dozvolu i da pocne izgradnja stadiona + Hotel, trzni centar....gde ce mu dusa

dex

pre 10 godina

Možda bi bilo dobro da napravimo Leskovac na g....ma, ili Niš na blatu. Takođe rredlog Vranje na ledini ili Pirot na dobošu, to bi bilo zaista fenomenalno. Srbija bez Beograda!

Pedu

pre 10 godina

Ček, ček, samo da vidim da li sam dobro shvatio.
Da li to znači da je država "konačno dohakala" tajkunima?!!!
Ako sam ispravno shvatio, i ako je to stvarno tako, onda su se mišković i ekipa grdno za*ebali.

Novosadjanin

pre 10 godina

I sada smo lepo poslali poruku investitorima: "I kada vam se svi zakunu, kada vam svi politicari nesto obecaju, kada vam svi sudovi presude u vasu korist, kada vam svi advokati kazu da ste ispostovali sve zakone i sve procedure - i dalje nije sigurno da vam investiciju nece upropastiti ustavni sud 10 godina nakon pocetka."

Beko ce da proknjizi gubitak - on bar zna koliko je izgubio. Srbija nema pojma koliko ce je ovo kostati...

m83

pre 10 godina

umesto trznih centara,poslovnih prostora i ostalog ja bi tu napravio zeleni prostor suma, prostor za rekreaciju...
da umesto sivila imamo jos zelenila,a parkovi su najbolja investicija za ovaj grad!

veterinarBG

pre 10 godina

E,ovo je dobra vest! Samo da vas podsetim da je "onaj lopov" Djilas jedan od najzasluznijih sto Beko nije uspeo da otme zemlju koja pripada gradu, a koju su pokusali da mu poklone Kostunicini "legalisti",koji su,btw,sad na platnom spisku tog istog Beka.

bogdan

pre 10 godina

Prodajte telekom, napravite server zgradu blizu luke Beograd. Pozovite najvece svedske banke da zidaju svoje centre na tom mestu. Beograd je na oko 2 sata od bilo koje prestonice na ovoj polulopti. Idealno mesto za biznis, konferencije I stock market. Ugledajte se na Londonski Canary Warf koji je u luci jer je tu i carina....Onda zidajte pratece marine stanove itd. Eto projekta ako nabavimo novac...

Vlada

pre 10 godina

Moram da kazem Bravo! za Ustavni sud! Steta sto ovakvih odluka nije bilo ni ranije, jer je uzasno mnogo opljackano direktno samim Beogradjanima. Logika je bila jasna - kupim propalo prezece za male pare (kreditom, naravno) a zatim napravim velelepnu kratkotrajnu skalameriju zvanu trzni centar, pri tome ne plativsi ono najvaznije - zemljiste. Na kraju kvadrate itekako dobro "prodam" kroz zakupe ili direktno, naravno racunajuci atraktivnost lokacije. E sad, to je neko mogao, a neko ne. Mogli su podobni i oni koji su znali gde da podmazuju. I "ne" ustavnog suda znaci da ne moze vise, ili bar ne moze na ovom primeru.

A to da li ce ostati ruglo ili ne, nema veze sa ovom odlukom ni najmanje, ko se malo razume u urbanizam i pitanja vlasnistva znao bi sta govorim.

GoraN

pre 10 godina

Da li to vazi i za fabrike? Da li ce recimo buduci kupac smederevske zelezare morati da preseli zelezaru na neko drugo mesto jer kupovinom ne stice pravo na zemljiste.

Beogradjanin

pre 10 godina

(dex)

Cekaj bre Care, Ko brani nekom da uzlaze u Leskovac, Nis...Ne ulaze u Beograd grad na vodi drzava vec investitiori.Ajde nateraj nekog iz inostranstva da ulozi u provinciju Srbije i da iz toga ima profit.Potpuna zamena teza. Gradsko zemljiste kao svugde u svetu kosta.Ko hoce neka izvoli

whocares

pre 10 godina

Malo mešate "Beograd na vodi" I "Grad na vodi". To su dva potpuna različita projekta. Prvi grade Vučić I Šejk na Savi, a drugo gradi Beko na Dunavu. Drago mi je da je ova priča završena I da se konačno menjaju neke stvari ovde...

Grada

pre 10 godina

Istorijska odluka, sad samo treba vratiti pare (sa kamatama) koje su dali Miskovic i Beko (i slicni) za dosta "potencijalnih" lokacija, a koje se ne mogu privesti nameni koja im je bila obecana u vreme kupovine. Onda je sve ponovo "nase" a svaki novi kupac ako ga bude bilo mora da plati pun iznos. Samo da naidju novi kupci i mi smo onda na konju. A do tada??.

jao

pre 10 godina

a bili su lepo planirali da dobiju zemljište u zakup budzašto, pa onda da se malko protivzakonito razmašu svojim projektima... e baš su bezveze ti zakoni i ta ekonomija, kad bez njih baš lepo može državna imovina da se arči!

Mitar

pre 10 godina

Beograd bi mogao da postane lep grad za zivot ljudi. Zavrsiti Prokop, autobusku stanicu premestiti,taj deo centra pretvoriti u setalisata, zimi klizalista. Renovirati Tasmajdanski stadion, eventualno, zavisi od mogucnosti i pokriti taj stadion, da bude multifunkcionalni. Toliki stadion u suvom centru grada. Arena je odlicna, i Pionir je odlican, ali imati nesto tako u centru a ne koristiti je stvarno cudno.

lehman

pre 10 godina

S jedne strane, ovo je pravno i i ugla pravde potpuno u redu. I jeste šamar jednom lopovskom (i ozakonjenom) sticanju zemljišta. S druge strane, nema sad ni teorijske šanse da će se pomenute zone razviti i izgraditi u sledećih par decenija. Država je najlošiji investitor. A to zemljište po "tržišnim cenama" (koje i nisu tržišne, već ono što država misli da treba da dobije) niko neće hteti da kupi. Mi smo zemlja koja odumire i gde opada broj stanovnika, a ekonomski razvoj je neizvestan... Pričati o "zonama" i "gradovima" je smešno kada je promet i relativno jeftinih stanova drastično opao. Tako da smo u ovoj situaciji pobedili, ali ćemo kraj Dunava i dalje u korov i zagađenu zonu. Što se tiče "Delta Planet", Mišković je svojevremeno (2006) blokirao izgradnju novog Partizanovog stadiona uticajem na političare. Nije loše da mu se vrati pomalo...

S

pre 10 godina

Luka Beograd nema nikakve veze sa projektom Beograd na vodi koji se odnosi na savski amfiteatar, na Savi jelte, dok je luka na Dunavu i ima svoj potpuno drugi projekat.

ma

pre 10 godina

dajte fabrike koje ste opljackali, osposobite za prozivodnju nardou treba posao ne zaj....cije za vas. kako je moguce da odjednom propadnu sve nase jake firme, rekord, dmb, imt, kluz, beko, robne kuce beograd, yugoslavia komerc...
dovodili iste jednu po jednu namerno do propasti da bi neko od vas gore kupio i preprodao za male pare. secam se zike mustikle sloba i SPS su mu namestili pola banovog brda i zarkova je kupio ali je zauzvrat punio kasu sps. a da ne govorim o miri markovic cija je partija drzala sve direktore u javnim preduzecima koji su moral ida izdvajaju deo za nju i njenu partiju da bi ona sad uzivala sa nasim parama u rusiji. i svi ovi novi tajkuni koji su se obogatili za slobino vreme svi znamo kako, pohapsite g*** oduzmite im sve i vratite drzavi a njih na robiju, znate svi vi gore dobro ko je i kako krao ali posto je dosta vas i tada bilo na vlasti niko ne sme da zapocen... al doci ce vreme kada cete odgovarati

bojan

pre 10 godina

Prvo popravite ulice,sredite fasade,resite problem napustenih pasa,napravite metro,jer ovo je veoma tezak poduhvat,ako resite ove male probleme onda ste polozili ispit za beograd na vodi.

kihot

pre 10 godina

I novinar koji je pisao tekst, ali i vecina komentatora uopste nije razumela sta je sud zaista utvrdjivao, i sta je po danasnjim zakonima dozvoljeno.

Dakle. Luka Beograd i Delta su kupovinom preduzeca dobili u vlasnistvo deo zemljista, a za deo su dobili pravo koriscenja. E upravo za to zemljiste sa pravom koriscenja, po zakonu preduzeca ukoliko zele da grade moraju da konvertuju u vlasnistvo (po trzisnim cenam umanjeno za ulaganja u preduzeca).
Da je Ustavni sud rekao da je i status prava koriscenja dovoljan za gradnju onda bi se i Miskovic i Beko provukli. Dakle, i jedan i drugi su u planirali i znaju da moraju da plate konverziju, a pokusali su preko ustavnog suda da dobiju oslobadjanja od te obaveze, jer u trenutku kada su kupovali preduzeca konverzija nije bila uslov za gradnju.

Sada imaju opciju da recimo vecito zadrze Luku Beograd, ili da konvertuju. U prvoj opciji svi gube, pa ipak mislim da ce biti dosta pregovora oko ovoga u buducnosti.

Pravo koriscenja je zauvek i ne moze se osuzeti, osim u slucajevima ako se zemljiste nalazi na buducim trasama autoputa ili gasovoda. Ove lokacije to nisu svakako, tako da ostaje status kvo...

Nemojte unapred da se radujete. Ostace nam ruglo na obali Dunava.

ZokyNBGD

pre 10 godina

Auuu kakvi komentari!!!
pa vas 90% nije shvatilo poentu odluke Ustavnog suda...
u svakom slučaju odlična vest, doduše kasni bar deceniju ali ako će se primenjivati retroaktivno onda jeste odlična!!!

Javorko

pre 10 godina

Najbolje, zabranite gradnju i svaki razvoj!
Neverovatno je sa koliko se problema investitor suocava kada pokusava da pokrene biznis!
Kome je u interesu da Luka taboru i da ceo taj deo izgleda kao ruina!

Vasilije

pre 10 godina

Na Autokomandi postoji fabrika? Niska, pljosnata, skrivena u sikari? Sad ce da je naprave od kartona, kao 'Terazije' na buvljaku, treba budzet namiriti...

Walter

pre 10 godina

@advokat
Да сте стварно правник, знали бисте да Уставни суд не "спроводи" законе, већ оцењује њихову уставност.
Иначе, ова одлука је мало закаснила, бар једно 10 година.

nesa

pre 10 godina

Gluposti. Kupis po zakonu koji ti omogucava gradnju,a onda ti naknadno kazu da to nemoze ili mozes ali da platis dodatno.Retroaktivna primena je nemoguca u modernom svetu.Po obicaju izgubicemo na medjunarodnom sudu o onda placati izgubljenu dobit i Miskovicu i drugima.Lep nacin da se zaradi novac,a da narod bude zadovoljan,makar dok ne ukapiraju sta se desilo.

Gore

pre 10 godina

Nadam se da se nece stati samo na nekolicini tajkuna vec da ce se isti princip primeniti I na one koji su im pomagali i profitirali na slican nacin. Recimo, advokati koji su na osnovu privilegovanih informacija,putem sudskog poravnanja, otkupljivali pravo koriscenja zemljista na Dedinju, Senjaku I Banjici od svoje klijentele, nakon sto su se, kroz sudske knjige, uverili da nema potencijalnih naslednika predhodno, od strane nove komunisticke vlasti, otetog zemljista. Sve bazirano na cinjenici da ce novi zakon o privatizaciji, koji je donet pre zakona o restituciji, priznati trenutno stanje I omogucuti otkup takvog zemljista, onima koji su se zatekli na istom, sada kao novi korisnici, po cenama koje bi se dogovarale izmedju opstinskih/gradskih gradjevinskih uprava u koruptivno plodnom ambijentu!

neko

pre 10 godina

@Mitar

Tasmajdan se renovira vec neko vreme. Dobar deo tribina je sredjen.

Bilo je zamisljeno da se postavi klizaliste ove zime. Ne znam da li se od toga odustalo.

stranac

pre 10 godina

@kihot Slovenija je to ove godina resila porezom na nepokretnosti, ako je ne iskoristena zgrada onda je skoro za tri puta veca tarifa kod odmerenja poreza pa ti vidi dali de ti isplati.