Petak, 29.11.2013.

17:29

Šeik će morati da se prilagodi

Kompleks Generalštaba u Ulici kneza Miloša u Beogradu neće izgubiti status kulturnog dobra, saznaje portal "E-kapija".

Izvor: eKapija

Šeik æe morati da se prilagodi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

инг.арх.

pre 10 godina

- Генералштаб није соцреалистична зграда.Такав смер у архитектури је код нас напуштен још 1953. године и то договорм свих најбољих југословенских архитеката.То је наравно било и у складу са тадашњим односима државе са СССР-ом и отклоном од истог.На нашу срећу,тадашње политичке околности су ишле на руку архитектури Југославије где су дозвољене веће слобода ауторима.Управо је у поменутим коментарима савезни муп соцреалистичка зграда што је један од разлога зашто она није под заштитом.
- Какав кањон Сутјеске?! То су обичне глупости и чаршијске приче.Нити је Добровић имао на уму такву симболику нити су му јна генерали тако нешто тражили.
- Београд је град контраста и слојевите архитектуре што се всаком странцу и свиђа овде.Знамо какву смо историју имли и колико је пута рушен град.Свака генерација има право на своје виђење развоја ове државе и овог града.Архитектонско уклапање са постојећим зградама Владе,мсп и старим генералштабом није могуће нити пожељно јер се ради о лепој али превазиђеној архитектури с краја 19. и почетка 20. века.На шта би то личило када бисмо у 21 веку кренули да градимо здања са скулптурама по фасади,украсним сзбовима,орнаментима...? Био би то кич какав се сада реализује у Скопљу а што је предмет исмевања у читавој Европи.

ING

pre 10 godina

- Сам чин рушења зарад наводне инвестиције је доказ политичке позадине целог подухвата. Наиме 95% десне зграде је структурно неоштећено а леве око 65%,притом највећи део десне зграде са припадајућом кулом се и даље користи.Рушење свега тога би било папрено скупо и компликовано и нема тог инвеститора којем би се то исплатило.У осталом у кругу од 500м постоје барем четири слободне парцеле.Две или чак 3 на Славији,једна у кнеза Милоша.

- Као што сам и јуче написао,никакви комерцијални садржају у центру административног кварта једне државе нису прикладни. А и велика је лаж да нам тај простор не треба. Само војска поред генералштаба користи још две зграде у суседству.Имамо неколико судова који немају свој простор.Иронија је да држава хоће баш у кнеза Милоша да гради зграду за један од судова на тој слободној парцели пар стотина метара даље од министарства спољних послова.Затим имамо и неколико музеја без свог простора,државних факултета...

Arhitekta bez portfelja

pre 10 godina

Dragi sugradjani,
Hajde na trenutak, ZAMISLITE da je ONA zgrada Vaše lično vlasništvo!
I da komšije, arhitekte, partije i državu sve to uopšte ne interesuje.

Šta bi svako od nas sa NJOM radio? Mogućnosti su:

- Prodao zgradu kakva jeste, uzeo pare,

- Srušio, prodao plac, uzeo manje para jer me rušenje košta,

- Srušio dobar deo (jer nema drugog rešenja) i rekonstruisao po zahtevima Zavoda, platio sve to i onda zgradu rentirao ili pokrenuo neki drugi posao u objektu (hotel možda, ali i to košta i traje)

- Ostavio sve kako jeste, neka moja deca sa tim razbijaju glavu...

Ono što bi svako od nas lično uradio, verovatno bi bilo dobro i za državu kao vlasnika (ok, vojska, ali oni slušaju državu)
Ali, u ovoj priči se mešaju racionalno i nebulozno, a sve začinjeno sujetom arhitekata (kako je to mladji im kolega lepo napisao negde na ovoj strani).

Stoga je najverovatnije da će ZGRADA ostati našoj deci u amanet da se bave ovim poslom i da spominju na nepristojan način nas, časne pretke!

Nikola

pre 10 godina

Ta zgrada jeste veoma dobro uklopljena. Po proporciji gabarita je sasvim adekvatna i rešava prostor na veoma interesantan i jedinstevn način. Sigurno ima više nego dovoljno specifične vrednosti da bi bila očuvana. Zar treba svaku zgradu ucenjivati Parizom i Ajfelovim Tornjem da bi se opravdalo njeno rušenje. Arhitektura je odraz vremena i mesta u kom je stvarana, a ovde kao da neprekidno izbija neki kompleks manje vrednosti podkrepljen konzervativativnim ukusom 19. 18. ili 17. veka koj meša babe i žabe i ima averziju na bilo kakavu modernu. A ovo definitivno i nije primerak brutalističke arhitekture, već bi to ovde bile neke zgrade na Novom Beogradu, ili RK Beograd u Zemunu.

titoisti vladaju srbijom

pre 10 godina

beograd i njegova birokratija puni titoista.
a pre neki dan Vuk izjavi kako db i dalje upravlja,a ex agent db potvrdio to prekjuce u intervju.

i pitate se zasto i dalje stojimo u mestu?
i pitate se zasto je Beograd najruznija prestonica Evrope?

Tina

pre 10 godina

Kad neko nesto naumi on sve to lepo isplanira.Dovedes anonimusa istoricarku umetnosti iz provincije, postavis je za direktora tako znacajne drzavne ustanove samo zato sto je drugarica predsednikove zene i kazes joj sta joj je zadatak.Kad bi to Andric Mirjani procitali biografiju videli bi samo gomila neuspeha i karijeruzma.Dok je bila direktor lokalnog Zavoda u Kragujevcu krasili su je sukobi sa crkvom i izdavanje dozvola za unistavanje svega sto se nalazi u starom Kragujevcu.Kuca akademika Srejovica koji je zasluzan za otkrice Lepenskog vira i koja je bila jedna od lepsih kuca u Kragujevcu, je za nju bila samo nalog za rusenje radi pravdanja gomile kvadrata koji donose zaradu a projektant je naravno bio predsednik Komisije za planove i takodje drug predsednika Nikolica arhitekta Sokovic.Izucila je ta zanat da unisti jer da stvara i ne ume, za to ipak treba znanja a ne talenta za traceve.Poruka za Tasovca je da pod hitno nadju nekog ko je dostojan da vodi taj Republicki Zavod (pa zar pored toliko intelektualaca i priznatih strucnjaka u oblasti kulture u Srbiji nadjoste bas takvog anonimusa) da ne bi bilo vece stete po Beogradu i Srbiji ili ce Tasovac da ustukne pred prijateljskim vezama da i njega ne bi neko pozvao telefonom da je zadrzi.A mozda i sruse sve pre konkursa .Bice svakako interesantno posmatrati sled dogadjaja !

Stiven

pre 10 godina

Ima on pare i da vise to ne bude zasticeni kulturni spomenik. Samo vi na ovaj nacin javno trazite da vam plati da ga skinete sa liste spomenika...

miloš škrbović

pre 10 godina

Ovo je najlepši primer, kako se arče pare na javne ustanove.Čovek treba biti mediokritet pa da u jednoj odvratnoj vojnoj zgaradi nadje lepotu.Da li iko na zemaljskoj kugli može povezati vojsku sa kulturom osim sa ratom ,razaranjem i uništavanjem kulturnih dobara .Pa onda treba bombardovanje te zgrade nazvati kulturnim činom i pohvaliti NATO za doprinos kulturi.Ovome se uopšte ne treba čuditi jer se u ovakvim ustanovama zapošljavaju mamini i tatini sinovi partijskih moćnika.To je za gore navedene kulturno.

drvobradi

pre 10 godina

@katarina dia, Spusti se malo sa tog oblaka, sa kojeg delis lekcije ostalima, pa malo razmisli pre nego što počneš da generalizujes Srbe. Zgrada Generalštaba do 2005 nije bila kulturno dobro, niti vidim razlog zašto bi bila (znam ko je arhitekta). Postala je kulturno dobro zahvaljujući zilotima iz DSSa, koji su na sve načine opstruirali rad bilo koga ko je hteo nešto da promeni u ovoj zemlji. Jedino čime su se oni vodili i vode je šta će istorija pisati o njima za 50g. Na taj način su i zgradu koju je nemoguće obnoviti proglasili kulturnim dobrom samo zato što je NATO bombardovao 6g pre toga, ne zbog arhitekture, u trenutku kada je postojala šansa da se sudbina tog parčeta zemlje u centru BG.
Potpuno je nebitno da li će neki šeik ili Tramp ili ko zna ko uzeti zgradu, Samo neka se to više reši. Dosta je bilo života u prošlosti.

gav.archi@gmail.com

pre 10 godina

@katarina dia...pola Pariza i jeste sruseno da bi izgledao kao sto izgleda danas. Ajfela su hteli javno da lincuju zbog kule, a sta ona predstavlja danas?! U Londonu se ruse i najvredniji objekti ukoliko nema ekonomske ispativosti rekonstruisati ih. Generalstab treba srusiti ukoliko je neisplativo srediti ga, a u svakom slucaju sta god se desilo, intervencijom na toj lokaciji dati omaz Dobrovicu, jer taj objekat vredi zbog Dobrovica, a ne zbog Sutjeske!

gav.archi@gmail.com

pre 10 godina

@katarina dia...pola Pariza i jeste sruseno da bi izgledao kao sto izgleda danas. Ajfela su hteli javno da lincuju zbog kule, a sta ona predstavlja danas?! U Londonu se ruse i najvredniji objekti ukoliko nema ekonomske ispativosti rekonstruisati ih. Generalstab treba srusiti ukoliko je neisplativo srediti ga, a u svakom slucaju sta god se desilo, intervencijom na toj lokaciji dati omaz Dobrovicu, jer taj objekat vredi zbog Dobrovica, a ne zbog Sutjeske!

Matija Beograd

pre 10 godina

I tako Beograd je dobio u samom centru,u centru centra Srbije novi "Prokop",nesto sto ce se sad narednih 100 godina obnavljati...da smo svakog dana od rusenja ovog zdanja,svi gradjani nosili kamencic po kamencic,danas bi to barem bilo rascicsceno.Ovakvu bajku o necemu ni sam Anderson niej mogao da smisli,a Spilberg je s naucnom fantastikom"mala bebica" za sve sto se dogadja u Srbiji.Tako su nam prelazni vladioci na ulice ovih dana kao pojacanje u GSP/u,iz reciklaze ukljucili stare zglobne buseve,ciscenje 2.100 kvadrata od 40.000 koliko je velik Generalstab najavili kao rasciscavanje...na Gazeli zvanicno kazu da jedan deo stepenica pripada drzavi,drugi gradu,pa obnova ne krece,nekakvi zavodi stavljaju nekakve rusevine pod zastitu eto jer je rusevina postala zasticena tek kad je srusena,dakle posle 99/te,odluku o evr.presto.kulture n.Muzej docekuje sa skelama na sebi i tako nas beli grad postaje grad buducnosti jugoistocne Evrope,titula okacena pre par godina na grudi..veliko,hahhahhahah

Velko

pre 10 godina

Čujte, 2005. proglašena spomenikom kulture,pet godina nakon NATO bombardovanja!!! I toliko godina posle gradnje. To nisu uradili ni KOMUNISTI KOJA JE NJIHOV SIMBOL VEĆ NEKI PAMETNJAKOVIĆI DOSa. Hajte mojim vas kako je proglašena tako može i da se ukine proglas.
Zgrada je ružna da ružnija ne može biti!

Peka

pre 10 godina

Stigoh do dela teksta, u kom pise:"prvi potez bi trebalo da urade staticari"
i nisam mogao vise. Pa posle 14 godina oni jos nisu uradili procenu ostecenja.Muka mi je i od "ove" i od "one" vlasti. Koliko sada vidim,mi smo sami sebi kao narod,potpisali smrtnu presudu 5.Oktobra.2000god.

BMX

pre 10 godina

Najskuplje lokacije u Bg a samim tim i u Srbiji drze vojni objekti u centru grada i na Dedinju!Da li je to normalno a posebno kada se zna u kakvoj smo krizi?Od koga i koga brane vojni objekti na lokacijama koje basnoslovno kostaju?

Dosta zamajavanja

pre 10 godina

Predimenzionirana rugoba, predimenzionirane vojske, predimenzionirane drzave stvorene iz inata na glibavim temeljima.
Dakle, ako treba, rusite to vise, pa da se tu nadje nesto KORISNO!

dipl.ing.arh. Kenan Dupljak

pre 10 godina

Ako se bude insistiralo,na zadrzavanju postojeceg stanja,time ce rasterati buduce investitore.Jer bi gradnja takvog zdanja ,bilo duplo skuplje,a atraktivnost i ekskluzivnost objekta,duplo umanjena.Samim tim,ostalo bi takvo urusheno zdanje,da hvata pauchinu,sledecih 15 godina,jer kao shto nam je poznato,drzava nema para,da to sama uradi.

pera

pre 10 godina

nije fora u tome da ce se promeniti i adaptirati. nego se 14godina vec nista nije radilo,kroz zgradu je prosla bomba!
neko ce je proceniti stabilnom jer ce morati, i onda ce se tu sagraditi nesto drugo i posle par godina ako popusti imacemo nesrecu jos goru nego Riga.
@ onoj devojci koja prica o rusenju rima i pariza
nije fora sto su stare zgrade vec je fora u tezini ostecenja. a za pink se slazem.

# (Djordje Tomic, 29. novembar 2013 22:15)

pre 10 godina

slusaj niti sma iz sns a niti sma dosao iz sela niti znam cecine pesme kako ti kazes moji su u beogradu jos od 19 veka i niko od nas niej bio clan niejdne stranke cak ni onda kad se moralo. bili smo posteni radnici i zato sm oostal isiromasni jer od vas komunjara radni knije mogao da zivi. a reci mo koje je ovo istorijsk odelo to ste vi komunisti sazidali. a rusil iste ono sto je staro vekovima i vi ste nasli nekome nesto da pricate. kao mali sam video kako ste srusili stare kuce i sazidali naselje za oficire, do kste se vi vozikali automobilima i isli na more i planine imali vikendice nama je bila dovoljna poljana gde smo celo lepo igrali fudbal, ceo zivot ste rusili i unistavali nase zivote i vi sad kad nesto vase treba da se rusi bunite se. al doci ce i vas dana zivece srbija bez komunista, mozda ja to necu docekati ali san mi je da vidim srbiju bez komunajra prokletih koji su otel isve sto je moglo da se uzme

Ivan

pre 10 godina

Srbija je zemlja cudesa. Srbija je zemlja gde jedna institucija moze da kaze kako je bombardovana rusevina kulturno dobro! Ista ta institucija iskljucivo radi na renoviranju manastira i crkava o trosku gradjana. Zasto je nekome toliko stalo da 14 godina ugrozava bezbednost gradjana? Ako im je toliko stalo da renoviraju, znaju sigurno adresu odgovorne u Moskvi pa neka plati stetu.

USA

pre 10 godina

@Katarina Ali Beograd nije Rim, London ili Paris i moj rodni Beograd ne moze da se poredi ni sa Pragom, davno je receno da je Beograd najruzniji grad na najlepsom mestu. Ta zgrada generalstaba je ruzna i jos onako porusena ne razumem sta ima lepo oko takve gradnje.

Navijac

pre 10 godina

Ovaj objekat Generalstab ne koristi i treba ga rekonstruisati a moze se promeniti namena je je star oko 50 godina. Takvih objekata u Nemackoj, Austriji, Svajcarskoj, Francuskoj, koji su stari i po 100-200 godina ima na hiljade. Ministarstvo odbrane ga treba prodati, jer ga nikada nece koristiti kao i mnoge koji po Srbiji, koji propadaju.

Pripadnik normalnog Sveta

pre 10 godina

@Ardbeg U tu tvoju budućnost o kojoj pričaš Svet nikada ne bi stigao da se prema svojim spomenicima kulture i kulturnim dobrima odnosio na način o kome ti ovde pričaš. I još samo nešto u vremenu u kome su nastajala ovakva zdanja Beograd je uveliko bio taj normalan Svet i o tome svedoče upravo opet sama ta zdanja. Ako ni zbog čega drugog (a itekako ima još zbog čega) onda ih svakako već zbog toga treba sačuvati.

Stevan

pre 10 godina

Ne, covek ne moze da veruje koliko ima nepismenih ljudi u ovoj zemlji (izvinjavam se ostalima). Citam ove komentare i ne verujem. Pa vi bi ste srusili pola Pariza, Londona i Rima da se pitate. Za neke "sejkove" pare za koje se ne zna ni da li postoje. Brkate modernizam sa komunizmom, pisete o stvarima o kojima pojma nemate. Daj putujte malo, napravite bar malo distancu od Pinka, Farme i Granda kada vec nista ne citate. Ej, razbudite se "cuvanje spomenika kulture", ne znaci "cuvanje rugla", vec znaci da objekat treba rekonstruisati, adaptirati, revitalizovati, promeniti namenu (jer ne moze da ostanje Generalstab). A sad lepo nadjite recnik pa sve ovo prevedite...
(katarina dia, 29. novembar 2013 23:28)

Evo udruzi se ti i ti strucnjaci koji su proglasili ovu rusevinu za kulturno dobro pa lepo napravite sve sto ste zamislili da treba. Uradicete to za milion godina nadam se. Samo pazi da nekom ne padne na glavu dok ne zavrsite gradnju.
Naravno da ne podrzavam bombardovanje ali u ovom trenutku ne podrzavam ni ovo zanosenje.

Хелоу, Доли

pre 10 godina

@katarina dia, 29. novembar 2013 23:28
Драга Катарина,
За почетак, немојте да иком спочитавате неписменост, пре него што се Ви описмените (пишете: " би сте" (треба: БИСТЕ), "шејкове" (треба ШЕИКОВЕ), "дај путујте" (ДАЈТЕ,ПУТУЈТЕ).
Молим Вас да нам визионарски, али не занемарујући реалност, кажете: који је Ваш предлог за адаптацију, ревитализацију....и слично? Мени, као лаику, већ сама пренамена објекта крњи његову вредност. Дакле, ако нико то неће да купи и ревитализује под овим условима, какав је Ваш предлог?
П.С. Молим вас да објавите коментар, јер ми који се не слажемо са "струком", нисмо "по дифолту" љубитељи приземних анти-културних садржаја, како нас је госпођа оценила. Хвала.

andrijano

pre 10 godina

kakava kultura...rusevina najobicnija..kakva statika kad su razneli objekat...ili rusite ili neka ostane kao spomenik i podsetnik na zlocinacko bombardovanje zemlje.treca opcija ne postoji.da se vrati u prvobitnu namenu i to otpada tako da.....

aleksandar

pre 10 godina

Ma rusite to ruglo, sramota me je kad mi dodju prijatelji iz inostranstva i kad vide to polusruseno zdanje. I uvek mi postavljaju pitanje zasto TO stoji toliko dugo i cemu sluzi. Jel verovatno svuda na svetu ako nesto postoji ima svoju svrhu. Ali ovo NEMAM POJMA.

goga

pre 10 godina

Srspski stil .Da prodamo nesto ali da uslovljavamo nekoga kako ce on da rukovodi onim sto je ionako preskupo platio .. sramota.. Zgrada je ruglo i svakom potencijalnom investitoru treba platiti da nas spasi tog socijalistickog krsa. Ne vidim u cemu je znacaj te zgrade. Neka lepo kada je sruse stave tablu ispred koja ce nas podsecati na bombardovanje a ne ovako , ceo zivot treba da prolazim i da se svaki put kada je vidim ,nekoliko puta dnevno , setim bombardovanja

zivot ne moze da ceka

pre 10 godina

Promene pocinju najpre u glavi. Ova zgrada je spomenik nase nespremnosti da se menjamo, naseg samosazaljenja i nase birokratije koja bi da sve propise. Ipak,zivot ide svojim tokom i posle jos nekih 10-ak godina stvari ce nam biti jasnije.

k

pre 10 godina

Svaka (zna se šta) može da ostavi komentar, pa tako i ja. Ja ionako odlazim iz zemlje kroz 3 meseca, nostrifikovao sam diplomu arhitekte, što će reći:meni ni iz džepa ni u džep, ovo ostaje kao dobronameran savet jednog od najboljih i nagrađivanih studenata arhitekture, momka ispod 30 godina ljudima koji ostaju da žive ovde i stvaraju.

Svaka profesija je zaljubljena u sebe pa tako i arhitekti, sa time da su oni još zaljubljeniji u sebe iz razloga što nijedan arhitekta nije poznat, svi znaju ko je Pablo Pikaso, ili Vinsent Van Gog, svi znaju za Mikelanđela, Mocarta, Betovena, Šekspira, Tolstoja, ali za Misa Van Der Roa, Santjaga Kalatravu, i dragog nam Frenk Lojd Rajta niko nije čuo sem arhitekata, čast izuzetcima. Stoga arhitekti generalno sebe uzdišu iz sujete i čuvaju ono malo što imaju i veličaju poput zvezda. Arhitekti se hvale arhitekturom Beograda, modernom, ali zapravo Beograd ima jako slabu arhitekturu, pogledajte Pariz, Ajfelov toranj i Luvr, u Londonu sada imamo "Alien dildo" zgradu, Big Ben toranj, Rim ima Koloseum, da ne nabrajam dalje. Sve zgrade u Beogradu su prljave i stvarno ne postoji ništa što bi u arhitektonskom smislu oduševilo bilo koga ko bi obišao grad po prvi put, sem Kalemegdana koji je neuspela turska kopija austrijske tvrđave (imate zavod, proverite istoriju istog). Dakle, Kalemeggdan koji je neograđen i u jadnom stanju, u kome nema nijedne prave cvetne bašte koja zamiriše leti i svima u gradu ostavi jedan svetski utisak. Svetski utisak, koji bi postideo Pariz npr.

U takvom kontekstu ljudi razmišljaju i debatuju o rušenju Generalštaba, koji je skoro proglašen za kulturno dobro (dakle, odjednom i iz političkih razloga koliko se sećam). Procenjuje se da će Sidnejska opera - svetsko arhitektonsko čudo - trajati još oko 350 do 500 godina uz dobro održavanje. A Generalštab? Uz srpsko održavanje naših stručnjaka koji ne mogu ni da rasčiste jednu zgradu 15 godina od ruševina i smeća u centru grada.

Spomenik moderne je ceo Novi Beograd, i to je jedini pravi spomenik urbanizma kao celina. Generalštab će tek kroz 70 - 100 godina imati onaj šmek i patinu vremena koja bi mu donela harizmu, kada se dođe do nove estetike koja će isti učiniti zastarelom.

Za 50 godina svaka zgrada će morati biti energetski održiva, što sa Generalštabom nije slučaj. Generalštab ima kod arhitekata vrednost zato što one kaskade iznad Nemanjine zatvaraju pogled, i usmeravaju ga ka zgradi železničke stanice, koja i nije baš neki primer, i to je najveći domet srpskih arhitekata i celokupnog graditeljstva izgleda, pošto ga se drže tako čvrsto.

Nakon svega ovoga, zašto puno ljudi spominje da je bomba (koliko sam razumeo radioaktivna) i dalje unutra, valjda je sklonjena? Kažu da puno ljudi iz okoline dobija rak.

Zgrada nije poput slike, ona ima svoju namenu i rok trajanja, mi gpvorimo o modernim vremenima, nije ovo Franačka republika ili Platonova Grčka kada se sve pravilo za vek i vekova, ova zgrada je predviđena da traje određen broj godina i završi svoj životni vek, za razliku od kulturnih objekata iz istorije koji au imali značaj, pozorišta, Partenon, Panteon, Koloseum itd...

Tri opcije au tu, rušenje i gradnja novog, rekonstrukcija i prenamena, ili da ostane kakvo jeste.

Mnogo ljudi želi da to ostane kako jeste, zbog potsećanja na agresiju, a ja se na to samo nasmejem, jer onako nije nikakav spomenik ničemu.

Ne treba ga ni rušiti, jer Srbi uvek raskrste sa prošlošću tako što zaborave pretke i okrwnu se za 180 stepeni.

Revitalizacija nije rešenje, zgrada je po današnjim standardima neupotrebljiva zato što je rekonstrukcija skupa.

Ostaje na ljudima šta će rešiti i kako će se dogovoriti iz sentimetalnih razloga. Ja glasam da se tu napravi nešto čime ćemo se mi ponositi, kao što se australijanci ponose Sidnejskom operom.

amnezija

pre 10 godina

mislim da je bas dobrovic rekao da drustvo koje ne ume da se odnosi prema svojoj proslosti nece umeti ni prema buducnosti... tako nekako...

marija

pre 10 godina

Pokrenutost prostora, Nikola Dobrovic,

Dobrović je pisao da novo razumevanje prostora mora da bude regionalno prilagođeno kako bi se uskladili »geofizički i socijalni uslovi i prirodne karakteristike nacionalnih grupa«. Sledeći ovaj zahtev on je eksplicitno definisao kulturni simbolizam Generalštaba, mada pre na neupadljiv način, skicirajući nekoliko kratkih preseka, koji prate jedan od dijagrama. U odeljku pod naslovom »Prostor u pokretu i ideje« arhitekta tvrdi da je zgrada »prenosnik svih važnih karakteristika prkosne i hrabre nacije, od podizanja – organskim rašćenjem iz tla – do uspinjanja do stenovitih vrhunaca. Snaga, elan i hrabrost utelovljeni su u skulpturalnim masama koje se podižu kao oklopni tenk«...

Gde zivimo

pre 10 godina

Ma kakav zavod za zastitu spomenika? Ma, ljudi nikad to nije nio spomenik vec ruglo! Najvece! Pogledajte druge gradove svi su lepi osim Beograda. Ludilo!
Rusite to i sve sto je ruzno i tuzno, idemo vec jednom napred

Al

pre 10 godina

Zgradu koja je totalno neupotrebljiva, porusena i od koje nikad nista nece biti osim rusevine kakva je i sada, vi hocete da napravite nesto korisno?! Niste valjda ludi!? Da se ja pitam jos bih zgrada porusio i ostavio ih tako porusene po centru grada kako bi nam ulepsavale grad. Mislim stvarno, kome to jos u centru grada trebaju normalne i korisne stvari

ЈоГ

pre 10 godina

Sravnite to komunističko ruglo.
(ruglo, 29. novembar 2013 17:45)

Прво, зграда није ругло него изузетан пример модерне архитектуре. Друго, јако лепо се уклапа у Немањину улицу коју карактеришу монументална здања разних стилова. Врло београдски, различитост и варијација (пре свега у стиловима) али опет све функционише (уклапање габаритима) на један специфичан начин који даје шарм целом граду. Треће, део је наше прошлости и културног наслеђа, а то сви културни народи чувају. Четврто, то да је ту некада била једна старија зграда па над њом извршено насиље не оправдава то да се сада опет врши насиље, иначе насиљу никад краја. (Ако је некоме до обнове те старе зграде, немам ништа против, на некој погодној локацији у близини).

И то све од великог противника не само комунизма него и социјализма. Поздрав из Америке!

Axl

pre 10 godina

Zivim u zgradi pored. Samo ga srusite pa makar i livadu napravili. Ne zna se da li je ruznija zgrada ovako srusena ili citava. Ruglo od izgradnje...

bitcoin ne moze platiti struju i benzin

pre 10 godina

(katarina dia, 29. novembar 2013 23:28)
Pariz, London i Rim se stalno ruse i grade. Cuvaju se istorijski spomenici i tu i tamo neka remek dela arhitekture a ostalo se rusi.
Ovo ruglo, sto neko rece, i da nije bombardovano trebalo je srusiti

brutalna arhitektura

pre 10 godina

Pogledajte malo bolje po internetu sta pise o modernizmu u arhitekturi, kao i o podvrsti ovog modernizma koji se danas zove BRUTALIZAM. Trazite sa "brutalist architecture" (brutalisticka arhitektura)i naici cete na clanak sa dosta slika zgrada koje su napravljene u ovom brutalnom stilu. Najruznija zgrada koje je ikad napravljena u ovom stilu je zgrada "The Habitat 67" u Montrealu, Quebec, Canada. Slika zgrade je pokazana u ovom clanku a zgrada izgleda kao neka zgrada u Hirosimi posle ekspolozije atomske bombe. Neverovatno. U vecem broju slika koje su date u ovom clanku da ilustruju ovaj brutalni arhitektonski stil je i slika zgrade Geneksa u Beogradu, koja lici na neki silos. Ima nekoliko slika koje su po stilu i konstrukciji slicne zgradi Generalstaba koja je predmet ovok clanka. Dakle, slazem se da je ova ztgrada pravljena u modernistickom stilu, ali budimo iskreni do kraja i zakljucimo da je to bio brutalni arhitektonski stil. Mnogi se danas stide takvih zgrada u svom susedstvu.

zloinaopacke

pre 10 godina

da imam tolike pare, kupio bih tu zemlju, sklonio sve objekte, ogradio i dovukao jedno 1000 svinja i pustio ih, pa leti kada sunce zapekne, da zezam malo komsiluk.

xox

pre 10 godina

@ing arh:

zgrade generalštaba na uglu nemanjine i k. miloša, su ne samo izbombardovani krš, nego i monumentalno ruglo a takve su bile i u vreme kada su bile nove. skandalozno i totalno odskaču od celine knez miloševe ulice već od samog svog nastanka. sve da ih je tri dobrovića projektovalo, ni to ne bi osporilo njihovu rugobu.

što se mene tiče ne smeta mi ni što je soc-realistička, ni što je modernistička, ni što je dobrovićeva, smeta to što je neviđeno neuklopljena. Nadam se da će je srušiti, kao što se nadam da nakon nje neće mnogo eksperimentisati, nadam se da će pre svega gledati da novo zdanje arhitektonski i urbanistički uklope u postojeću celinu.

- Генералштаб није "комунистичка" зграда већ један од пар најбољих и најпоштованијих примера послератне модерне архитектуре у овом делу Европе.
- ne samo da je iskaz za nevericu, to naprosto nije ni istina.

- Не постоји комунистичка архитектура.Неуки људи то обично мешају са брутализмом или ранијим примерима модернизма. У осталом,ено вам те "комунистичке" архитектуре у светским центрима капитализма какви су Вашингтон или Лондон.
- monumentalan i neuspešan primerak yu-socrealizma, jedan od najvećih.

- Добровић као аутор Генералштаба припада предратној школи архитеката и нема везе са идеологијом.Заправо,он се дебело замерио комунистичкој управи и јна јер као и сваки добар архитекта није тек тако дозвољавао да му нестручни људи скрнаве његов рад.
- zgrada je neuklopljena rugoba.

LIMIT

pre 10 godina

@Ludilo mozga
Ih, tvoji stavovi ne mogu da se uzmu za ozbiljno cim si pokusao da uporedjujes Kalemegdan sa ovo zgradom? Valjda te zgrada podsetila na bunker sa malim prozorcicima?
A tu su ljudi u sanju da pridodaju i Koloseum u Rimu… Parizu, Londonu… Jeste bas dobre vam usporedbe.

Objekat nije od istorijskog znacaja i niko se od ovih institucija nista to ne pita. Narod je reko da i prodaji i rusenju ako treba.
Onda bi po istom principu trebalo zadrzati i stare komusiste. Oni su nase nasledstvo, zabelezili jednu epohu i treba ih negovati da se proslost ne zaboravi. Proglaseni su za kadar, malo ih doskolovati i mogu ponovo u vladu... Oh da oni su jos tu.

mikins

pre 10 godina

Treba ponuditi Sheiku Radnicki univerzitet u NS. Kakva zgrada, na kakvoj lokaciji. Koliko smo nesposobni govori upravo ta zgrada kroz koju provejavaju vetrovi vec toliko godina. Nesposobnost i "mitovi" nas unistavaju, a narod i dalje jede "bela leba" i boli ga uvo za sve.

Левантинац

pre 10 godina

@Катарина Диа, врло непристојан и површан коментар сте изнели. Имам универзитетско образовање и радим и у Паризу и у Лондону. Велики сам љубитељ сликарства, вајарства и архитектуре и немам симпатија према Добровићевом здању. И мој укус ме сврстава у неписмене и некултурне? И није тачно да се у наведеним метрополама не руше старе зграде. Енглези су рушили здања од велике историјске вредности која су била оштећена током рата. Предиван Холфордов комплекс универзитета у Риџент парку су срушили четири године након бомбардовања јер је био тешко оштећен. Никаквим заводима није падало на памет да рушевину накнадно прогласе за споменик. То је противно логици и здравом разуму. Пре ће бити да је овдашње понашање завода мотивисано жељом недодирљиве бирократије да масно наплати рад својих стручњака који ће ”давати упутства, смернице и дозволе”. Уз наравно тоне папирологије. Поздрав од ”некултурног” Левантинца.

terza

pre 10 godina

Arhitektura, kulturno dobro, komunizam?! Ljudi, zgrada je bombardovana, rastrešena, porušena, nepopravljiva..., idemo dalje, neka zida Šeik, Tramp, Đilas, Dačić ili Vučić, samo neka krene nešto sa ove mrtve tačke...

katarina dia

pre 10 godina

Ne, covek ne moze da veruje koliko ima nepismenih ljudi u ovoj zemlji (izvinjavam se ostalima). Citam ove komentare i ne verujem. Pa vi bi ste srusili pola Pariza, Londona i Rima da se pitate. Za neke "sejkove" pare za koje se ne zna ni da li postoje. Brkate modernizam sa komunizmom, pisete o stvarima o kojima pojma nemate. Daj putujte malo, napravite bar malo distancu od Pinka, Farme i Granda kada vec nista ne citate. Ej, razbudite se "cuvanje spomenika kulture", ne znaci "cuvanje rugla", vec znaci da objekat treba rekonstruisati, adaptirati, revitalizovati, promeniti namenu (jer ne moze da ostanje Generalstab). A sad lepo nadjite recnik pa sve ovo prevedite...

Alex

pre 10 godina

Odem na komentare da vidim šta struka ima da kaže (jer smo mi u Novom Sadu dosta petspeli od rušenja arhitektonskog nasleđa) a tamo kao zapete puške čekaju sa pokličima kontra naprednjaka. Pa zar vam niej dosta prepucavanja na političkim vestima?

Marko

pre 10 godina

Izezutno cenim Seika kao investitora dobio je dve najatraktivnije lokaciji u Srbiji za vrlo kratko vreme, jedna na centru Kopaonoka a druga u centru Beograda.
A ovi iz zavoda za spomenike kulture mogu da samo da placu i da gledaju,
znase se ko se u Srbiji za sve pita ko je najmocniji, najpametnji i na kraju Prvi!

Dodzi kod Kize! Rostilj nha cumur u GS-u, sa milk Sheik-om!

pre 10 godina

Koliko "pametnjakovica-ki" se samo pojavi iz budzaka da palamude na temu u koju se razumeju ko Maritza u krivi... toranj u Pizzi?! Najbolje je da strukovna institucija koja radi za interese gradjan Srbije sada kada imamu neku ubogu mogucnost da sacuva ono malo sturih ostataka kulturnih vrednosti bez bezocnog direktnog pritiska nekog diktatora, digne ruke od svog poziva i prepusti sve ulicnoj marvi kojoj je EUropa toliko popila mozak pa se pretvorila u bezrepog savremenog ispljuvak barbarina!

Ludilo mozga

pre 10 godina

Predlažem da se umesto Kalemegdanske tvrđave podigne istočnoevropski Diznilend, a da na mestu hrama svetog Save podignemo stadion za američki fudbal

Djordje Tomic

pre 10 godina

Ej bre sns botovi idete u svoja sela pa rusite sljive sto su ih napale biljne bolesti jer ste umesto da se bavite njivama dosli ovde da nama koji zivimo ceo zivot sa tim zgradama krojite okruzenje. I to zasto? Zato sto je veliki gazda rekao da tako treba.
A naravno da znanje o moderni nemate. Ni u arhitekturi ni u umetnosti. Sasvim sam siguran da znate stihove Cecinih pesama. I uz nju urlate na koncertu.
Ajde lepo se vi spakujte pa nazad na njivu, tu ce biti vise koristi od vas.

ne dam da se ruši

pre 10 godina

Ja predlažem da sve ostane kako jeste i da se tu naprave partijske prostorije za DSS."Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je 2005. godine kompleks Generalštaba proglasio kulturnim dobrom, četiri decenije otkako je sagrađen i šest godina pošto je oštećen u NATO bombardovanju."Druga je opcija da se sruši i ponovo napravi isto ili starije.

david

pre 10 godina

Jel ste tako revnosno branili i Stari Mlin, ili je takva principijelnost rezervisana samo za rusevine koje moraju da nas podsecaju na Slavne Dane kad smo imali Cetvrtu Vojsku Evrope / Zle NATO Agresore?
Voleo bih da PPV sada pokaze svoju takodje principijelnu doslednost pa zbog svojih prijatelja sa Bliskog Istoka zabrani rad ovog "Zavoda" i pusti ih da na ovom mestu naprave bilo sta sto bi im palo napamet. Cisto da Srbi shvate sta znaci logika kapitala u modernom svetu i prihvatanje tih normi. Tako cemo brzo krenuti da se lecimo od "Zavodskih" pogleda na zivot...

Nikola

pre 10 godina

Tužno je da toliko sugrađana nije sposobno da prepozna jednu od najvrednijih beogradskih modernističkih zdanja, koj po svojoj arhitekturi upravo odražava uticaj zapada na ovim prostorima. Modernizam nije komunistička već internacionalna pojava u kojoj je Jugoslavija bila neuporedivo naprednija od suseda is SSSR. Treba naglasiti da se zavod ne zalaže za očuvanje ruševine kao spomenika, već same zgrade kao reprezentativog primerka modernizma u Beogradu, i koj treba da bude popravljen o okupiran nekim drugim sadržajem. Inače, mnoštvo ovakvih zgrada jeste proglašeno spomenicima kulture u zapadnoj evropi.

инг.арх.

pre 10 godina

Ево пар чињеница за овај неуки свет који мисли да све зна

- Генералштаб није "комунистичка" зграда већ један од пар најбољих и најпоштованијих примера послератне модерне архитектуре у овом делу Европе.
- Не постоји комунистичка архитектура.Неуки људи то обично мешају са брутализмом или ранијим примерима модернизма. У осталом,ено вам те "комунистичке" архитектуре у светским центрима капитализма какви су Вашингтон или Лондон.
- Добровић као аутор Генералштаба припада предратној школи архитеката и нема везе са идеологијом.Заправо,он се дебело замерио комунистичкој управи и јна јер као и сваки добар архитекта није тек тако дозвољавао да му нестручни људи скрнаве његов рад.

Svasta

pre 10 godina

Kad je seik krenuo da gradi hotel na Kopaoniku, svi se nadigose kako sme da rusi.
Sada kada mu ne daju da gradi hotel gde je generalstab, svi se nadigose sto mu ne daju da rusi.
Narode srpski odluci se ili konacno spakuj poslovicne kofere :D
Ova zgrada ce ionako sama da se srusi za jos 10-ak godina ...

инг.арх.

pre 10 godina

Допуна:

- Зграда се налази у једином урбанистички дефинисаном и заокруженом кварту у старом делу Београда где се налазе зграде државних институција и такав мора остати.Бљештећи хотел на том месту би био круна бананизације Србије.
- Ствар је укуса да ли вам се та зграда свиђа или не и имате право да то искажете али ствар је струке да оцени вредност те зграде што је и давно учинила.Господо,пекари,лекари,апотекари,политичари... Ми се вама не мешамо у посао.
Ја као заклети антикомуниста сматрам да ову зграду треба по сваку цену сачувати јер ми немамо право да скрнавимо оно добро што су нам претходне генерације оставиле какве год да су у глобалу биле. Грађанска па чак и патриотска дужност сваког Србина је да чува своје наслеђе па чак било оно и Југословенско.У осталом,у 20. веку смо дали 2 милиона живота за ту несрећну земљу и део је наше,ипак славне и часне историје коjoм се требамо поносити

Аман-заман

pre 10 godina

Толико је лепих зграда срушено, па ништа. Можда се неко сећа лепе зграде у Немањиној, која је срушена зарад градње зграде Народне банке која и није нека "лепотица". Срушена је и "Утензилија", на врху Булевара, која је, такође, могла да се сачува. Тада су "чувари" били мањи од маковог зрна. И сада је неком, просто се стиче утисак- из неког неразумног пркоса, стало да рушевину Генералштаба гледамо скоро 15 година!И зграда Савезног МУП-а, све то стоји. Шта ако НИКО неће то да купи, а држава нема пара да изврши прескупу реконструкцију те, иначе,ружне зграде? Да чујемо одговор, молим вас! Да чекамо још двеста година, да би се одржао привид "чувања струке".Не руши се Калемегдан, забога!

Kosmos Pisk

pre 10 godina

Samo vi to srušite i poravnajte pa na licitaciju. To je najatraktivnija lokacija i ima da plane cena. Kakav šeik ili Tramp i direktne pogodbe. Neka se prijave i takmiče ako hoće sa svim ostalim interesentima.

инг.арх.

pre 10 godina

@ аман-заман

Лепо што си поменуо савезни муп и успут рекао неистину. Та зграда је давно продата озбиљној компанији међутим град годинама не жели да им да дозволу што стопира инвестицију од око 200 милиона евра.Ето прилике да видимо колико нова власт жели инвестиције.Да не грешим душу и корумпирани део струке сноси део одговорности јер је она ретроградна студија високих објеката суштински забранила високе зграде у граду спинујући грађане причом о гужвама и такозваним "визурама" док нам димњаци топлана доминирају градом и иако са аспекта гужви дође на исто 50.000м2 у 12 спратова или 50.000м2 у 22 спрата с тим што већа висина омогућује више слободних јавних површина.

Milos

pre 10 godina

@(kakva kultura - takav i kulturni spomenik, 29. novembar 2013 17:55)

Trellick Tower, Balfron Tower, Park Hill. Ove zgrade su zasticene u Velikoj Britaniji.

Daniel

pre 10 godina

sejk ce morati da se prilagodi?
zar nisu culi za staru izreku:
"ko ima zlato,odredjuje pravila" ?
mislim,posto nam investitori stoje u redovima i nestrpljivo cekaju da ulazu mozemo da ih ucenjujemo..

Љубитељ епоха

pre 10 godina

Занимљиво. Београд је препун турбофолк, неорококо и кич изградње и то надлежне ни мало не тангира али се зато тражи од инвеститора да се прилагоди облицима рушевине. Да ли сте ви из завода нормални?? Молим Б92 да провери да ли те тачно да је тај исти завод скинуо са списка заштићених здања један од бисера сецесије у улици Краља Петра (где су се налазиле продавнице Спорт Импулса). Ако јесте то је прворазредни скандал.

crni domino

pre 10 godina

I minaret sa jakim zvucnicima na vrhu "Generalstaba" je takodje kulturno dobro!
Jel tako Zavode za zastitu spomenika kulture?
Kada bi Srbi samo znali koliko divnih arhitektonskih resenja minareta ima! Ma kakav simbol i secanje na Kadinjacu!
Naprednjaci, hocemo li i ovo da srusimo!?
Rusiiiiii!!!

Toza

pre 10 godina

U toj zemlji nece nikad biti dobro. Ovo je tipican primer kako ta drzava funkcionise. Mnogi ce reci da je problem u politicarima. Ne bih rekao. Njihov nejveci problem sto se bave populistickom politikom.

tenej

pre 10 godina

Uz duzno postvanje prema NOB-u i bivsoj nam drzavi u ovo vreme gde je svaki dinar vazan i borimo se da zaposlimo ubogu sirotinju vi ste nasli na najskupljem mestu da dizete spomenik. Ako vam treba jos jedan spomenik vi ga lepo smestite na Avalu a ovaj prosto oslobodite za nesto upotrebljivo, tj. isplativo

neko

pre 10 godina

Kako to da stara zgrada Maršalata nije bila kulturno dobro, već su je 50-ih sravnili sa zemljom ? A u odnosu na ove dve rugobe je bila prava lepotica.

kakva kultura - takav i kulturni spomenik

pre 10 godina

Ako je ovo kulturni spomenik - onda to dovoljno govori o nivou kulture u Srbiji. U bogatijem svetu ovakve konstrukcije ne bi se ni gradile u centru grada ili bi se srusile ako ih ima. Ali bi se slicne mozda izgradile na udaljenijijem obodu grada za stanovanje sirotije radnicke klase i imigranata.

tenej

pre 10 godina

Uz duzno postvanje prema NOB-u i bivsoj nam drzavi u ovo vreme gde je svaki dinar vazan i borimo se da zaposlimo ubogu sirotinju vi ste nasli na najskupljem mestu da dizete spomenik. Ako vam treba jos jedan spomenik vi ga lepo smestite na Avalu a ovaj prosto oslobodite za nesto upotrebljivo, tj. isplativo

neko

pre 10 godina

Kako to da stara zgrada Maršalata nije bila kulturno dobro, već su je 50-ih sravnili sa zemljom ? A u odnosu na ove dve rugobe je bila prava lepotica.

kakva kultura - takav i kulturni spomenik

pre 10 godina

Ako je ovo kulturni spomenik - onda to dovoljno govori o nivou kulture u Srbiji. U bogatijem svetu ovakve konstrukcije ne bi se ni gradile u centru grada ili bi se srusile ako ih ima. Ali bi se slicne mozda izgradile na udaljenijijem obodu grada za stanovanje sirotije radnicke klase i imigranata.

katarina dia

pre 10 godina

Ne, covek ne moze da veruje koliko ima nepismenih ljudi u ovoj zemlji (izvinjavam se ostalima). Citam ove komentare i ne verujem. Pa vi bi ste srusili pola Pariza, Londona i Rima da se pitate. Za neke "sejkove" pare za koje se ne zna ni da li postoje. Brkate modernizam sa komunizmom, pisete o stvarima o kojima pojma nemate. Daj putujte malo, napravite bar malo distancu od Pinka, Farme i Granda kada vec nista ne citate. Ej, razbudite se "cuvanje spomenika kulture", ne znaci "cuvanje rugla", vec znaci da objekat treba rekonstruisati, adaptirati, revitalizovati, promeniti namenu (jer ne moze da ostanje Generalstab). A sad lepo nadjite recnik pa sve ovo prevedite...

Љубитељ епоха

pre 10 godina

Занимљиво. Београд је препун турбофолк, неорококо и кич изградње и то надлежне ни мало не тангира али се зато тражи од инвеститора да се прилагоди облицима рушевине. Да ли сте ви из завода нормални?? Молим Б92 да провери да ли те тачно да је тај исти завод скинуо са списка заштићених здања један од бисера сецесије у улици Краља Петра (где су се налазиле продавнице Спорт Импулса). Ако јесте то је прворазредни скандал.

Аман-заман

pre 10 godina

Толико је лепих зграда срушено, па ништа. Можда се неко сећа лепе зграде у Немањиној, која је срушена зарад градње зграде Народне банке која и није нека "лепотица". Срушена је и "Утензилија", на врху Булевара, која је, такође, могла да се сачува. Тада су "чувари" били мањи од маковог зрна. И сада је неком, просто се стиче утисак- из неког неразумног пркоса, стало да рушевину Генералштаба гледамо скоро 15 година!И зграда Савезног МУП-а, све то стоји. Шта ако НИКО неће то да купи, а држава нема пара да изврши прескупу реконструкцију те, иначе,ружне зграде? Да чујемо одговор, молим вас! Да чекамо још двеста година, да би се одржао привид "чувања струке".Не руши се Калемегдан, забога!

инг.арх.

pre 10 godina

Ево пар чињеница за овај неуки свет који мисли да све зна

- Генералштаб није "комунистичка" зграда већ један од пар најбољих и најпоштованијих примера послератне модерне архитектуре у овом делу Европе.
- Не постоји комунистичка архитектура.Неуки људи то обично мешају са брутализмом или ранијим примерима модернизма. У осталом,ено вам те "комунистичке" архитектуре у светским центрима капитализма какви су Вашингтон или Лондон.
- Добровић као аутор Генералштаба припада предратној школи архитеката и нема везе са идеологијом.Заправо,он се дебело замерио комунистичкој управи и јна јер као и сваки добар архитекта није тек тако дозвољавао да му нестручни људи скрнаве његов рад.

инг.арх.

pre 10 godina

Допуна:

- Зграда се налази у једином урбанистички дефинисаном и заокруженом кварту у старом делу Београда где се налазе зграде државних институција и такав мора остати.Бљештећи хотел на том месту би био круна бананизације Србије.
- Ствар је укуса да ли вам се та зграда свиђа или не и имате право да то искажете али ствар је струке да оцени вредност те зграде што је и давно учинила.Господо,пекари,лекари,апотекари,политичари... Ми се вама не мешамо у посао.
Ја као заклети антикомуниста сматрам да ову зграду треба по сваку цену сачувати јер ми немамо право да скрнавимо оно добро што су нам претходне генерације оставиле какве год да су у глобалу биле. Грађанска па чак и патриотска дужност сваког Србина је да чува своје наслеђе па чак било оно и Југословенско.У осталом,у 20. веку смо дали 2 милиона живота за ту несрећну земљу и део је наше,ипак славне и часне историје коjoм се требамо поносити

Daniel

pre 10 godina

sejk ce morati da se prilagodi?
zar nisu culi za staru izreku:
"ko ima zlato,odredjuje pravila" ?
mislim,posto nam investitori stoje u redovima i nestrpljivo cekaju da ulazu mozemo da ih ucenjujemo..

Nikola

pre 10 godina

Tužno je da toliko sugrađana nije sposobno da prepozna jednu od najvrednijih beogradskih modernističkih zdanja, koj po svojoj arhitekturi upravo odražava uticaj zapada na ovim prostorima. Modernizam nije komunistička već internacionalna pojava u kojoj je Jugoslavija bila neuporedivo naprednija od suseda is SSSR. Treba naglasiti da se zavod ne zalaže za očuvanje ruševine kao spomenika, već same zgrade kao reprezentativog primerka modernizma u Beogradu, i koj treba da bude popravljen o okupiran nekim drugim sadržajem. Inače, mnoštvo ovakvih zgrada jeste proglašeno spomenicima kulture u zapadnoj evropi.

Djordje Tomic

pre 10 godina

Ej bre sns botovi idete u svoja sela pa rusite sljive sto su ih napale biljne bolesti jer ste umesto da se bavite njivama dosli ovde da nama koji zivimo ceo zivot sa tim zgradama krojite okruzenje. I to zasto? Zato sto je veliki gazda rekao da tako treba.
A naravno da znanje o moderni nemate. Ni u arhitekturi ni u umetnosti. Sasvim sam siguran da znate stihove Cecinih pesama. I uz nju urlate na koncertu.
Ajde lepo se vi spakujte pa nazad na njivu, tu ce biti vise koristi od vas.

terza

pre 10 godina

Arhitektura, kulturno dobro, komunizam?! Ljudi, zgrada je bombardovana, rastrešena, porušena, nepopravljiva..., idemo dalje, neka zida Šeik, Tramp, Đilas, Dačić ili Vučić, samo neka krene nešto sa ove mrtve tačke...

Ludilo mozga

pre 10 godina

Predlažem da se umesto Kalemegdanske tvrđave podigne istočnoevropski Diznilend, a da na mestu hrama svetog Save podignemo stadion za američki fudbal

Toza

pre 10 godina

U toj zemlji nece nikad biti dobro. Ovo je tipican primer kako ta drzava funkcionise. Mnogi ce reci da je problem u politicarima. Ne bih rekao. Njihov nejveci problem sto se bave populistickom politikom.

crni domino

pre 10 godina

I minaret sa jakim zvucnicima na vrhu "Generalstaba" je takodje kulturno dobro!
Jel tako Zavode za zastitu spomenika kulture?
Kada bi Srbi samo znali koliko divnih arhitektonskih resenja minareta ima! Ma kakav simbol i secanje na Kadinjacu!
Naprednjaci, hocemo li i ovo da srusimo!?
Rusiiiiii!!!

Milos

pre 10 godina

@(kakva kultura - takav i kulturni spomenik, 29. novembar 2013 17:55)

Trellick Tower, Balfron Tower, Park Hill. Ove zgrade su zasticene u Velikoj Britaniji.

ne dam da se ruši

pre 10 godina

Ja predlažem da sve ostane kako jeste i da se tu naprave partijske prostorije za DSS."Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je 2005. godine kompleks Generalštaba proglasio kulturnim dobrom, četiri decenije otkako je sagrađen i šest godina pošto je oštećen u NATO bombardovanju."Druga je opcija da se sruši i ponovo napravi isto ili starije.

david

pre 10 godina

Jel ste tako revnosno branili i Stari Mlin, ili je takva principijelnost rezervisana samo za rusevine koje moraju da nas podsecaju na Slavne Dane kad smo imali Cetvrtu Vojsku Evrope / Zle NATO Agresore?
Voleo bih da PPV sada pokaze svoju takodje principijelnu doslednost pa zbog svojih prijatelja sa Bliskog Istoka zabrani rad ovog "Zavoda" i pusti ih da na ovom mestu naprave bilo sta sto bi im palo napamet. Cisto da Srbi shvate sta znaci logika kapitala u modernom svetu i prihvatanje tih normi. Tako cemo brzo krenuti da se lecimo od "Zavodskih" pogleda na zivot...

инг.арх.

pre 10 godina

@ аман-заман

Лепо што си поменуо савезни муп и успут рекао неистину. Та зграда је давно продата озбиљној компанији међутим град годинама не жели да им да дозволу што стопира инвестицију од око 200 милиона евра.Ето прилике да видимо колико нова власт жели инвестиције.Да не грешим душу и корумпирани део струке сноси део одговорности јер је она ретроградна студија високих објеката суштински забранила високе зграде у граду спинујући грађане причом о гужвама и такозваним "визурама" док нам димњаци топлана доминирају градом и иако са аспекта гужви дође на исто 50.000м2 у 12 спратова или 50.000м2 у 22 спрата с тим што већа висина омогућује више слободних јавних површина.

Svasta

pre 10 godina

Kad je seik krenuo da gradi hotel na Kopaoniku, svi se nadigose kako sme da rusi.
Sada kada mu ne daju da gradi hotel gde je generalstab, svi se nadigose sto mu ne daju da rusi.
Narode srpski odluci se ili konacno spakuj poslovicne kofere :D
Ova zgrada ce ionako sama da se srusi za jos 10-ak godina ...

Alex

pre 10 godina

Odem na komentare da vidim šta struka ima da kaže (jer smo mi u Novom Sadu dosta petspeli od rušenja arhitektonskog nasleđa) a tamo kao zapete puške čekaju sa pokličima kontra naprednjaka. Pa zar vam niej dosta prepucavanja na političkim vestima?

Kosmos Pisk

pre 10 godina

Samo vi to srušite i poravnajte pa na licitaciju. To je najatraktivnija lokacija i ima da plane cena. Kakav šeik ili Tramp i direktne pogodbe. Neka se prijave i takmiče ako hoće sa svim ostalim interesentima.

drvobradi

pre 10 godina

@katarina dia, Spusti se malo sa tog oblaka, sa kojeg delis lekcije ostalima, pa malo razmisli pre nego što počneš da generalizujes Srbe. Zgrada Generalštaba do 2005 nije bila kulturno dobro, niti vidim razlog zašto bi bila (znam ko je arhitekta). Postala je kulturno dobro zahvaljujući zilotima iz DSSa, koji su na sve načine opstruirali rad bilo koga ko je hteo nešto da promeni u ovoj zemlji. Jedino čime su se oni vodili i vode je šta će istorija pisati o njima za 50g. Na taj način su i zgradu koju je nemoguće obnoviti proglasili kulturnim dobrom samo zato što je NATO bombardovao 6g pre toga, ne zbog arhitekture, u trenutku kada je postojala šansa da se sudbina tog parčeta zemlje u centru BG.
Potpuno je nebitno da li će neki šeik ili Tramp ili ko zna ko uzeti zgradu, Samo neka se to više reši. Dosta je bilo života u prošlosti.

Velko

pre 10 godina

Čujte, 2005. proglašena spomenikom kulture,pet godina nakon NATO bombardovanja!!! I toliko godina posle gradnje. To nisu uradili ni KOMUNISTI KOJA JE NJIHOV SIMBOL VEĆ NEKI PAMETNJAKOVIĆI DOSa. Hajte mojim vas kako je proglašena tako može i da se ukine proglas.
Zgrada je ružna da ružnija ne može biti!

Dodzi kod Kize! Rostilj nha cumur u GS-u, sa milk Sheik-om!

pre 10 godina

Koliko "pametnjakovica-ki" se samo pojavi iz budzaka da palamude na temu u koju se razumeju ko Maritza u krivi... toranj u Pizzi?! Najbolje je da strukovna institucija koja radi za interese gradjan Srbije sada kada imamu neku ubogu mogucnost da sacuva ono malo sturih ostataka kulturnih vrednosti bez bezocnog direktnog pritiska nekog diktatora, digne ruke od svog poziva i prepusti sve ulicnoj marvi kojoj je EUropa toliko popila mozak pa se pretvorila u bezrepog savremenog ispljuvak barbarina!

Левантинац

pre 10 godina

@Катарина Диа, врло непристојан и површан коментар сте изнели. Имам универзитетско образовање и радим и у Паризу и у Лондону. Велики сам љубитељ сликарства, вајарства и архитектуре и немам симпатија према Добровићевом здању. И мој укус ме сврстава у неписмене и некултурне? И није тачно да се у наведеним метрополама не руше старе зграде. Енглези су рушили здања од велике историјске вредности која су била оштећена током рата. Предиван Холфордов комплекс универзитета у Риџент парку су срушили четири године након бомбардовања јер је био тешко оштећен. Никаквим заводима није падало на памет да рушевину накнадно прогласе за споменик. То је противно логици и здравом разуму. Пре ће бити да је овдашње понашање завода мотивисано жељом недодирљиве бирократије да масно наплати рад својих стручњака који ће ”давати упутства, смернице и дозволе”. Уз наравно тоне папирологије. Поздрав од ”некултурног” Левантинца.

Dosta zamajavanja

pre 10 godina

Predimenzionirana rugoba, predimenzionirane vojske, predimenzionirane drzave stvorene iz inata na glibavim temeljima.
Dakle, ako treba, rusite to vise, pa da se tu nadje nesto KORISNO!

titoisti vladaju srbijom

pre 10 godina

beograd i njegova birokratija puni titoista.
a pre neki dan Vuk izjavi kako db i dalje upravlja,a ex agent db potvrdio to prekjuce u intervju.

i pitate se zasto i dalje stojimo u mestu?
i pitate se zasto je Beograd najruznija prestonica Evrope?

# (Djordje Tomic, 29. novembar 2013 22:15)

pre 10 godina

slusaj niti sma iz sns a niti sma dosao iz sela niti znam cecine pesme kako ti kazes moji su u beogradu jos od 19 veka i niko od nas niej bio clan niejdne stranke cak ni onda kad se moralo. bili smo posteni radnici i zato sm oostal isiromasni jer od vas komunjara radni knije mogao da zivi. a reci mo koje je ovo istorijsk odelo to ste vi komunisti sazidali. a rusil iste ono sto je staro vekovima i vi ste nasli nekome nesto da pricate. kao mali sam video kako ste srusili stare kuce i sazidali naselje za oficire, do kste se vi vozikali automobilima i isli na more i planine imali vikendice nama je bila dovoljna poljana gde smo celo lepo igrali fudbal, ceo zivot ste rusili i unistavali nase zivote i vi sad kad nesto vase treba da se rusi bunite se. al doci ce i vas dana zivece srbija bez komunista, mozda ja to necu docekati ali san mi je da vidim srbiju bez komunajra prokletih koji su otel isve sto je moglo da se uzme

BMX

pre 10 godina

Najskuplje lokacije u Bg a samim tim i u Srbiji drze vojni objekti u centru grada i na Dedinju!Da li je to normalno a posebno kada se zna u kakvoj smo krizi?Od koga i koga brane vojni objekti na lokacijama koje basnoslovno kostaju?

Peka

pre 10 godina

Stigoh do dela teksta, u kom pise:"prvi potez bi trebalo da urade staticari"
i nisam mogao vise. Pa posle 14 godina oni jos nisu uradili procenu ostecenja.Muka mi je i od "ove" i od "one" vlasti. Koliko sada vidim,mi smo sami sebi kao narod,potpisali smrtnu presudu 5.Oktobra.2000god.

Tina

pre 10 godina

Kad neko nesto naumi on sve to lepo isplanira.Dovedes anonimusa istoricarku umetnosti iz provincije, postavis je za direktora tako znacajne drzavne ustanove samo zato sto je drugarica predsednikove zene i kazes joj sta joj je zadatak.Kad bi to Andric Mirjani procitali biografiju videli bi samo gomila neuspeha i karijeruzma.Dok je bila direktor lokalnog Zavoda u Kragujevcu krasili su je sukobi sa crkvom i izdavanje dozvola za unistavanje svega sto se nalazi u starom Kragujevcu.Kuca akademika Srejovica koji je zasluzan za otkrice Lepenskog vira i koja je bila jedna od lepsih kuca u Kragujevcu, je za nju bila samo nalog za rusenje radi pravdanja gomile kvadrata koji donose zaradu a projektant je naravno bio predsednik Komisije za planove i takodje drug predsednika Nikolica arhitekta Sokovic.Izucila je ta zanat da unisti jer da stvara i ne ume, za to ipak treba znanja a ne talenta za traceve.Poruka za Tasovca je da pod hitno nadju nekog ko je dostojan da vodi taj Republicki Zavod (pa zar pored toliko intelektualaca i priznatih strucnjaka u oblasti kulture u Srbiji nadjoste bas takvog anonimusa) da ne bi bilo vece stete po Beogradu i Srbiji ili ce Tasovac da ustukne pred prijateljskim vezama da i njega ne bi neko pozvao telefonom da je zadrzi.A mozda i sruse sve pre konkursa .Bice svakako interesantno posmatrati sled dogadjaja !

Marko

pre 10 godina

Izezutno cenim Seika kao investitora dobio je dve najatraktivnije lokaciji u Srbiji za vrlo kratko vreme, jedna na centru Kopaonoka a druga u centru Beograda.
A ovi iz zavoda za spomenike kulture mogu da samo da placu i da gledaju,
znase se ko se u Srbiji za sve pita ko je najmocniji, najpametnji i na kraju Prvi!

miloš škrbović

pre 10 godina

Ovo je najlepši primer, kako se arče pare na javne ustanove.Čovek treba biti mediokritet pa da u jednoj odvratnoj vojnoj zgaradi nadje lepotu.Da li iko na zemaljskoj kugli može povezati vojsku sa kulturom osim sa ratom ,razaranjem i uništavanjem kulturnih dobara .Pa onda treba bombardovanje te zgrade nazvati kulturnim činom i pohvaliti NATO za doprinos kulturi.Ovome se uopšte ne treba čuditi jer se u ovakvim ustanovama zapošljavaju mamini i tatini sinovi partijskih moćnika.To je za gore navedene kulturno.

gav.archi@gmail.com

pre 10 godina

@katarina dia...pola Pariza i jeste sruseno da bi izgledao kao sto izgleda danas. Ajfela su hteli javno da lincuju zbog kule, a sta ona predstavlja danas?! U Londonu se ruse i najvredniji objekti ukoliko nema ekonomske ispativosti rekonstruisati ih. Generalstab treba srusiti ukoliko je neisplativo srediti ga, a u svakom slucaju sta god se desilo, intervencijom na toj lokaciji dati omaz Dobrovicu, jer taj objekat vredi zbog Dobrovica, a ne zbog Sutjeske!

k

pre 10 godina

Svaka (zna se šta) može da ostavi komentar, pa tako i ja. Ja ionako odlazim iz zemlje kroz 3 meseca, nostrifikovao sam diplomu arhitekte, što će reći:meni ni iz džepa ni u džep, ovo ostaje kao dobronameran savet jednog od najboljih i nagrađivanih studenata arhitekture, momka ispod 30 godina ljudima koji ostaju da žive ovde i stvaraju.

Svaka profesija je zaljubljena u sebe pa tako i arhitekti, sa time da su oni još zaljubljeniji u sebe iz razloga što nijedan arhitekta nije poznat, svi znaju ko je Pablo Pikaso, ili Vinsent Van Gog, svi znaju za Mikelanđela, Mocarta, Betovena, Šekspira, Tolstoja, ali za Misa Van Der Roa, Santjaga Kalatravu, i dragog nam Frenk Lojd Rajta niko nije čuo sem arhitekata, čast izuzetcima. Stoga arhitekti generalno sebe uzdišu iz sujete i čuvaju ono malo što imaju i veličaju poput zvezda. Arhitekti se hvale arhitekturom Beograda, modernom, ali zapravo Beograd ima jako slabu arhitekturu, pogledajte Pariz, Ajfelov toranj i Luvr, u Londonu sada imamo "Alien dildo" zgradu, Big Ben toranj, Rim ima Koloseum, da ne nabrajam dalje. Sve zgrade u Beogradu su prljave i stvarno ne postoji ništa što bi u arhitektonskom smislu oduševilo bilo koga ko bi obišao grad po prvi put, sem Kalemegdana koji je neuspela turska kopija austrijske tvrđave (imate zavod, proverite istoriju istog). Dakle, Kalemeggdan koji je neograđen i u jadnom stanju, u kome nema nijedne prave cvetne bašte koja zamiriše leti i svima u gradu ostavi jedan svetski utisak. Svetski utisak, koji bi postideo Pariz npr.

U takvom kontekstu ljudi razmišljaju i debatuju o rušenju Generalštaba, koji je skoro proglašen za kulturno dobro (dakle, odjednom i iz političkih razloga koliko se sećam). Procenjuje se da će Sidnejska opera - svetsko arhitektonsko čudo - trajati još oko 350 do 500 godina uz dobro održavanje. A Generalštab? Uz srpsko održavanje naših stručnjaka koji ne mogu ni da rasčiste jednu zgradu 15 godina od ruševina i smeća u centru grada.

Spomenik moderne je ceo Novi Beograd, i to je jedini pravi spomenik urbanizma kao celina. Generalštab će tek kroz 70 - 100 godina imati onaj šmek i patinu vremena koja bi mu donela harizmu, kada se dođe do nove estetike koja će isti učiniti zastarelom.

Za 50 godina svaka zgrada će morati biti energetski održiva, što sa Generalštabom nije slučaj. Generalštab ima kod arhitekata vrednost zato što one kaskade iznad Nemanjine zatvaraju pogled, i usmeravaju ga ka zgradi železničke stanice, koja i nije baš neki primer, i to je najveći domet srpskih arhitekata i celokupnog graditeljstva izgleda, pošto ga se drže tako čvrsto.

Nakon svega ovoga, zašto puno ljudi spominje da je bomba (koliko sam razumeo radioaktivna) i dalje unutra, valjda je sklonjena? Kažu da puno ljudi iz okoline dobija rak.

Zgrada nije poput slike, ona ima svoju namenu i rok trajanja, mi gpvorimo o modernim vremenima, nije ovo Franačka republika ili Platonova Grčka kada se sve pravilo za vek i vekova, ova zgrada je predviđena da traje određen broj godina i završi svoj životni vek, za razliku od kulturnih objekata iz istorije koji au imali značaj, pozorišta, Partenon, Panteon, Koloseum itd...

Tri opcije au tu, rušenje i gradnja novog, rekonstrukcija i prenamena, ili da ostane kakvo jeste.

Mnogo ljudi želi da to ostane kako jeste, zbog potsećanja na agresiju, a ja se na to samo nasmejem, jer onako nije nikakav spomenik ničemu.

Ne treba ga ni rušiti, jer Srbi uvek raskrste sa prošlošću tako što zaborave pretke i okrwnu se za 180 stepeni.

Revitalizacija nije rešenje, zgrada je po današnjim standardima neupotrebljiva zato što je rekonstrukcija skupa.

Ostaje na ljudima šta će rešiti i kako će se dogovoriti iz sentimetalnih razloga. Ja glasam da se tu napravi nešto čime ćemo se mi ponositi, kao što se australijanci ponose Sidnejskom operom.

dipl.ing.arh. Kenan Dupljak

pre 10 godina

Ako se bude insistiralo,na zadrzavanju postojeceg stanja,time ce rasterati buduce investitore.Jer bi gradnja takvog zdanja ,bilo duplo skuplje,a atraktivnost i ekskluzivnost objekta,duplo umanjena.Samim tim,ostalo bi takvo urusheno zdanje,da hvata pauchinu,sledecih 15 godina,jer kao shto nam je poznato,drzava nema para,da to sama uradi.

Matija Beograd

pre 10 godina

I tako Beograd je dobio u samom centru,u centru centra Srbije novi "Prokop",nesto sto ce se sad narednih 100 godina obnavljati...da smo svakog dana od rusenja ovog zdanja,svi gradjani nosili kamencic po kamencic,danas bi to barem bilo rascicsceno.Ovakvu bajku o necemu ni sam Anderson niej mogao da smisli,a Spilberg je s naucnom fantastikom"mala bebica" za sve sto se dogadja u Srbiji.Tako su nam prelazni vladioci na ulice ovih dana kao pojacanje u GSP/u,iz reciklaze ukljucili stare zglobne buseve,ciscenje 2.100 kvadrata od 40.000 koliko je velik Generalstab najavili kao rasciscavanje...na Gazeli zvanicno kazu da jedan deo stepenica pripada drzavi,drugi gradu,pa obnova ne krece,nekakvi zavodi stavljaju nekakve rusevine pod zastitu eto jer je rusevina postala zasticena tek kad je srusena,dakle posle 99/te,odluku o evr.presto.kulture n.Muzej docekuje sa skelama na sebi i tako nas beli grad postaje grad buducnosti jugoistocne Evrope,titula okacena pre par godina na grudi..veliko,hahhahhahah

Axl

pre 10 godina

Zivim u zgradi pored. Samo ga srusite pa makar i livadu napravili. Ne zna se da li je ruznija zgrada ovako srusena ili citava. Ruglo od izgradnje...

USA

pre 10 godina

@Katarina Ali Beograd nije Rim, London ili Paris i moj rodni Beograd ne moze da se poredi ni sa Pragom, davno je receno da je Beograd najruzniji grad na najlepsom mestu. Ta zgrada generalstaba je ruzna i jos onako porusena ne razumem sta ima lepo oko takve gradnje.

LIMIT

pre 10 godina

@Ludilo mozga
Ih, tvoji stavovi ne mogu da se uzmu za ozbiljno cim si pokusao da uporedjujes Kalemegdan sa ovo zgradom? Valjda te zgrada podsetila na bunker sa malim prozorcicima?
A tu su ljudi u sanju da pridodaju i Koloseum u Rimu… Parizu, Londonu… Jeste bas dobre vam usporedbe.

Objekat nije od istorijskog znacaja i niko se od ovih institucija nista to ne pita. Narod je reko da i prodaji i rusenju ako treba.
Onda bi po istom principu trebalo zadrzati i stare komusiste. Oni su nase nasledstvo, zabelezili jednu epohu i treba ih negovati da se proslost ne zaboravi. Proglaseni su za kadar, malo ih doskolovati i mogu ponovo u vladu... Oh da oni su jos tu.

bitcoin ne moze platiti struju i benzin

pre 10 godina

(katarina dia, 29. novembar 2013 23:28)
Pariz, London i Rim se stalno ruse i grade. Cuvaju se istorijski spomenici i tu i tamo neka remek dela arhitekture a ostalo se rusi.
Ovo ruglo, sto neko rece, i da nije bombardovano trebalo je srusiti

aleksandar

pre 10 godina

Ma rusite to ruglo, sramota me je kad mi dodju prijatelji iz inostranstva i kad vide to polusruseno zdanje. I uvek mi postavljaju pitanje zasto TO stoji toliko dugo i cemu sluzi. Jel verovatno svuda na svetu ako nesto postoji ima svoju svrhu. Ali ovo NEMAM POJMA.

Ivan

pre 10 godina

Srbija je zemlja cudesa. Srbija je zemlja gde jedna institucija moze da kaze kako je bombardovana rusevina kulturno dobro! Ista ta institucija iskljucivo radi na renoviranju manastira i crkava o trosku gradjana. Zasto je nekome toliko stalo da 14 godina ugrozava bezbednost gradjana? Ako im je toliko stalo da renoviraju, znaju sigurno adresu odgovorne u Moskvi pa neka plati stetu.

pera

pre 10 godina

nije fora u tome da ce se promeniti i adaptirati. nego se 14godina vec nista nije radilo,kroz zgradu je prosla bomba!
neko ce je proceniti stabilnom jer ce morati, i onda ce se tu sagraditi nesto drugo i posle par godina ako popusti imacemo nesrecu jos goru nego Riga.
@ onoj devojci koja prica o rusenju rima i pariza
nije fora sto su stare zgrade vec je fora u tezini ostecenja. a za pink se slazem.

Al

pre 10 godina

Zgradu koja je totalno neupotrebljiva, porusena i od koje nikad nista nece biti osim rusevine kakva je i sada, vi hocete da napravite nesto korisno?! Niste valjda ludi!? Da se ja pitam jos bih zgrada porusio i ostavio ih tako porusene po centru grada kako bi nam ulepsavale grad. Mislim stvarno, kome to jos u centru grada trebaju normalne i korisne stvari

amnezija

pre 10 godina

mislim da je bas dobrovic rekao da drustvo koje ne ume da se odnosi prema svojoj proslosti nece umeti ni prema buducnosti... tako nekako...

Pripadnik normalnog Sveta

pre 10 godina

@Ardbeg U tu tvoju budućnost o kojoj pričaš Svet nikada ne bi stigao da se prema svojim spomenicima kulture i kulturnim dobrima odnosio na način o kome ti ovde pričaš. I još samo nešto u vremenu u kome su nastajala ovakva zdanja Beograd je uveliko bio taj normalan Svet i o tome svedoče upravo opet sama ta zdanja. Ako ni zbog čega drugog (a itekako ima još zbog čega) onda ih svakako već zbog toga treba sačuvati.

Stiven

pre 10 godina

Ima on pare i da vise to ne bude zasticeni kulturni spomenik. Samo vi na ovaj nacin javno trazite da vam plati da ga skinete sa liste spomenika...

инг.арх.

pre 10 godina

- Генералштаб није соцреалистична зграда.Такав смер у архитектури је код нас напуштен још 1953. године и то договорм свих најбољих југословенских архитеката.То је наравно било и у складу са тадашњим односима државе са СССР-ом и отклоном од истог.На нашу срећу,тадашње политичке околности су ишле на руку архитектури Југославије где су дозвољене веће слобода ауторима.Управо је у поменутим коментарима савезни муп соцреалистичка зграда што је један од разлога зашто она није под заштитом.
- Какав кањон Сутјеске?! То су обичне глупости и чаршијске приче.Нити је Добровић имао на уму такву симболику нити су му јна генерали тако нешто тражили.
- Београд је град контраста и слојевите архитектуре што се всаком странцу и свиђа овде.Знамо какву смо историју имли и колико је пута рушен град.Свака генерација има право на своје виђење развоја ове државе и овог града.Архитектонско уклапање са постојећим зградама Владе,мсп и старим генералштабом није могуће нити пожељно јер се ради о лепој али превазиђеној архитектури с краја 19. и почетка 20. века.На шта би то личило када бисмо у 21 веку кренули да градимо здања са скулптурама по фасади,украсним сзбовима,орнаментима...? Био би то кич какав се сада реализује у Скопљу а што је предмет исмевања у читавој Европи.

xox

pre 10 godina

@ing arh:

zgrade generalštaba na uglu nemanjine i k. miloša, su ne samo izbombardovani krš, nego i monumentalno ruglo a takve su bile i u vreme kada su bile nove. skandalozno i totalno odskaču od celine knez miloševe ulice već od samog svog nastanka. sve da ih je tri dobrovića projektovalo, ni to ne bi osporilo njihovu rugobu.

što se mene tiče ne smeta mi ni što je soc-realistička, ni što je modernistička, ni što je dobrovićeva, smeta to što je neviđeno neuklopljena. Nadam se da će je srušiti, kao što se nadam da nakon nje neće mnogo eksperimentisati, nadam se da će pre svega gledati da novo zdanje arhitektonski i urbanistički uklope u postojeću celinu.

- Генералштаб није "комунистичка" зграда већ један од пар најбољих и најпоштованијих примера послератне модерне архитектуре у овом делу Европе.
- ne samo da je iskaz za nevericu, to naprosto nije ni istina.

- Не постоји комунистичка архитектура.Неуки људи то обично мешају са брутализмом или ранијим примерима модернизма. У осталом,ено вам те "комунистичке" архитектуре у светским центрима капитализма какви су Вашингтон или Лондон.
- monumentalan i neuspešan primerak yu-socrealizma, jedan od najvećih.

- Добровић као аутор Генералштаба припада предратној школи архитеката и нема везе са идеологијом.Заправо,он се дебело замерио комунистичкој управи и јна јер као и сваки добар архитекта није тек тако дозвољавао да му нестручни људи скрнаве његов рад.
- zgrada je neuklopljena rugoba.

brutalna arhitektura

pre 10 godina

Pogledajte malo bolje po internetu sta pise o modernizmu u arhitekturi, kao i o podvrsti ovog modernizma koji se danas zove BRUTALIZAM. Trazite sa "brutalist architecture" (brutalisticka arhitektura)i naici cete na clanak sa dosta slika zgrada koje su napravljene u ovom brutalnom stilu. Najruznija zgrada koje je ikad napravljena u ovom stilu je zgrada "The Habitat 67" u Montrealu, Quebec, Canada. Slika zgrade je pokazana u ovom clanku a zgrada izgleda kao neka zgrada u Hirosimi posle ekspolozije atomske bombe. Neverovatno. U vecem broju slika koje su date u ovom clanku da ilustruju ovaj brutalni arhitektonski stil je i slika zgrade Geneksa u Beogradu, koja lici na neki silos. Ima nekoliko slika koje su po stilu i konstrukciji slicne zgradi Generalstaba koja je predmet ovok clanka. Dakle, slazem se da je ova ztgrada pravljena u modernistickom stilu, ali budimo iskreni do kraja i zakljucimo da je to bio brutalni arhitektonski stil. Mnogi se danas stide takvih zgrada u svom susedstvu.

Gde zivimo

pre 10 godina

Ma kakav zavod za zastitu spomenika? Ma, ljudi nikad to nije nio spomenik vec ruglo! Najvece! Pogledajte druge gradove svi su lepi osim Beograda. Ludilo!
Rusite to i sve sto je ruzno i tuzno, idemo vec jednom napred

zivot ne moze da ceka

pre 10 godina

Promene pocinju najpre u glavi. Ova zgrada je spomenik nase nespremnosti da se menjamo, naseg samosazaljenja i nase birokratije koja bi da sve propise. Ipak,zivot ide svojim tokom i posle jos nekih 10-ak godina stvari ce nam biti jasnije.

Хелоу, Доли

pre 10 godina

@katarina dia, 29. novembar 2013 23:28
Драга Катарина,
За почетак, немојте да иком спочитавате неписменост, пре него што се Ви описмените (пишете: " би сте" (треба: БИСТЕ), "шејкове" (треба ШЕИКОВЕ), "дај путујте" (ДАЈТЕ,ПУТУЈТЕ).
Молим Вас да нам визионарски, али не занемарујући реалност, кажете: који је Ваш предлог за адаптацију, ревитализацију....и слично? Мени, као лаику, већ сама пренамена објекта крњи његову вредност. Дакле, ако нико то неће да купи и ревитализује под овим условима, какав је Ваш предлог?
П.С. Молим вас да објавите коментар, јер ми који се не слажемо са "струком", нисмо "по дифолту" љубитељи приземних анти-културних садржаја, како нас је госпођа оценила. Хвала.

ING

pre 10 godina

- Сам чин рушења зарад наводне инвестиције је доказ политичке позадине целог подухвата. Наиме 95% десне зграде је структурно неоштећено а леве око 65%,притом највећи део десне зграде са припадајућом кулом се и даље користи.Рушење свега тога би било папрено скупо и компликовано и нема тог инвеститора којем би се то исплатило.У осталом у кругу од 500м постоје барем четири слободне парцеле.Две или чак 3 на Славији,једна у кнеза Милоша.

- Као што сам и јуче написао,никакви комерцијални садржају у центру административног кварта једне државе нису прикладни. А и велика је лаж да нам тај простор не треба. Само војска поред генералштаба користи још две зграде у суседству.Имамо неколико судова који немају свој простор.Иронија је да држава хоће баш у кнеза Милоша да гради зграду за један од судова на тој слободној парцели пар стотина метара даље од министарства спољних послова.Затим имамо и неколико музеја без свог простора,државних факултета...

zloinaopacke

pre 10 godina

da imam tolike pare, kupio bih tu zemlju, sklonio sve objekte, ogradio i dovukao jedno 1000 svinja i pustio ih, pa leti kada sunce zapekne, da zezam malo komsiluk.

ЈоГ

pre 10 godina

Sravnite to komunističko ruglo.
(ruglo, 29. novembar 2013 17:45)

Прво, зграда није ругло него изузетан пример модерне архитектуре. Друго, јако лепо се уклапа у Немањину улицу коју карактеришу монументална здања разних стилова. Врло београдски, различитост и варијација (пре свега у стиловима) али опет све функционише (уклапање габаритима) на један специфичан начин који даје шарм целом граду. Треће, део је наше прошлости и културног наслеђа, а то сви културни народи чувају. Четврто, то да је ту некада била једна старија зграда па над њом извршено насиље не оправдава то да се сада опет врши насиље, иначе насиљу никад краја. (Ако је некоме до обнове те старе зграде, немам ништа против, на некој погодној локацији у близини).

И то све од великог противника не само комунизма него и социјализма. Поздрав из Америке!

goga

pre 10 godina

Srspski stil .Da prodamo nesto ali da uslovljavamo nekoga kako ce on da rukovodi onim sto je ionako preskupo platio .. sramota.. Zgrada je ruglo i svakom potencijalnom investitoru treba platiti da nas spasi tog socijalistickog krsa. Ne vidim u cemu je znacaj te zgrade. Neka lepo kada je sruse stave tablu ispred koja ce nas podsecati na bombardovanje a ne ovako , ceo zivot treba da prolazim i da se svaki put kada je vidim ,nekoliko puta dnevno , setim bombardovanja

mikins

pre 10 godina

Treba ponuditi Sheiku Radnicki univerzitet u NS. Kakva zgrada, na kakvoj lokaciji. Koliko smo nesposobni govori upravo ta zgrada kroz koju provejavaju vetrovi vec toliko godina. Nesposobnost i "mitovi" nas unistavaju, a narod i dalje jede "bela leba" i boli ga uvo za sve.

Stevan

pre 10 godina

Ne, covek ne moze da veruje koliko ima nepismenih ljudi u ovoj zemlji (izvinjavam se ostalima). Citam ove komentare i ne verujem. Pa vi bi ste srusili pola Pariza, Londona i Rima da se pitate. Za neke "sejkove" pare za koje se ne zna ni da li postoje. Brkate modernizam sa komunizmom, pisete o stvarima o kojima pojma nemate. Daj putujte malo, napravite bar malo distancu od Pinka, Farme i Granda kada vec nista ne citate. Ej, razbudite se "cuvanje spomenika kulture", ne znaci "cuvanje rugla", vec znaci da objekat treba rekonstruisati, adaptirati, revitalizovati, promeniti namenu (jer ne moze da ostanje Generalstab). A sad lepo nadjite recnik pa sve ovo prevedite...
(katarina dia, 29. novembar 2013 23:28)

Evo udruzi se ti i ti strucnjaci koji su proglasili ovu rusevinu za kulturno dobro pa lepo napravite sve sto ste zamislili da treba. Uradicete to za milion godina nadam se. Samo pazi da nekom ne padne na glavu dok ne zavrsite gradnju.
Naravno da ne podrzavam bombardovanje ali u ovom trenutku ne podrzavam ni ovo zanosenje.

andrijano

pre 10 godina

kakava kultura...rusevina najobicnija..kakva statika kad su razneli objekat...ili rusite ili neka ostane kao spomenik i podsetnik na zlocinacko bombardovanje zemlje.treca opcija ne postoji.da se vrati u prvobitnu namenu i to otpada tako da.....

Navijac

pre 10 godina

Ovaj objekat Generalstab ne koristi i treba ga rekonstruisati a moze se promeniti namena je je star oko 50 godina. Takvih objekata u Nemackoj, Austriji, Svajcarskoj, Francuskoj, koji su stari i po 100-200 godina ima na hiljade. Ministarstvo odbrane ga treba prodati, jer ga nikada nece koristiti kao i mnoge koji po Srbiji, koji propadaju.

Arhitekta bez portfelja

pre 10 godina

Dragi sugradjani,
Hajde na trenutak, ZAMISLITE da je ONA zgrada Vaše lično vlasništvo!
I da komšije, arhitekte, partije i državu sve to uopšte ne interesuje.

Šta bi svako od nas sa NJOM radio? Mogućnosti su:

- Prodao zgradu kakva jeste, uzeo pare,

- Srušio, prodao plac, uzeo manje para jer me rušenje košta,

- Srušio dobar deo (jer nema drugog rešenja) i rekonstruisao po zahtevima Zavoda, platio sve to i onda zgradu rentirao ili pokrenuo neki drugi posao u objektu (hotel možda, ali i to košta i traje)

- Ostavio sve kako jeste, neka moja deca sa tim razbijaju glavu...

Ono što bi svako od nas lično uradio, verovatno bi bilo dobro i za državu kao vlasnika (ok, vojska, ali oni slušaju državu)
Ali, u ovoj priči se mešaju racionalno i nebulozno, a sve začinjeno sujetom arhitekata (kako je to mladji im kolega lepo napisao negde na ovoj strani).

Stoga je najverovatnije da će ZGRADA ostati našoj deci u amanet da se bave ovim poslom i da spominju na nepristojan način nas, časne pretke!

marija

pre 10 godina

Pokrenutost prostora, Nikola Dobrovic,

Dobrović je pisao da novo razumevanje prostora mora da bude regionalno prilagođeno kako bi se uskladili »geofizički i socijalni uslovi i prirodne karakteristike nacionalnih grupa«. Sledeći ovaj zahtev on je eksplicitno definisao kulturni simbolizam Generalštaba, mada pre na neupadljiv način, skicirajući nekoliko kratkih preseka, koji prate jedan od dijagrama. U odeljku pod naslovom »Prostor u pokretu i ideje« arhitekta tvrdi da je zgrada »prenosnik svih važnih karakteristika prkosne i hrabre nacije, od podizanja – organskim rašćenjem iz tla – do uspinjanja do stenovitih vrhunaca. Snaga, elan i hrabrost utelovljeni su u skulpturalnim masama koje se podižu kao oklopni tenk«...

gav.archi@gmail.com

pre 10 godina

@katarina dia...pola Pariza i jeste sruseno da bi izgledao kao sto izgleda danas. Ajfela su hteli javno da lincuju zbog kule, a sta ona predstavlja danas?! U Londonu se ruse i najvredniji objekti ukoliko nema ekonomske ispativosti rekonstruisati ih. Generalstab treba srusiti ukoliko je neisplativo srediti ga, a u svakom slucaju sta god se desilo, intervencijom na toj lokaciji dati omaz Dobrovicu, jer taj objekat vredi zbog Dobrovica, a ne zbog Sutjeske!

Nikola

pre 10 godina

Ta zgrada jeste veoma dobro uklopljena. Po proporciji gabarita je sasvim adekvatna i rešava prostor na veoma interesantan i jedinstevn način. Sigurno ima više nego dovoljno specifične vrednosti da bi bila očuvana. Zar treba svaku zgradu ucenjivati Parizom i Ajfelovim Tornjem da bi se opravdalo njeno rušenje. Arhitektura je odraz vremena i mesta u kom je stvarana, a ovde kao da neprekidno izbija neki kompleks manje vrednosti podkrepljen konzervativativnim ukusom 19. 18. ili 17. veka koj meša babe i žabe i ima averziju na bilo kakavu modernu. A ovo definitivno i nije primerak brutalističke arhitekture, već bi to ovde bile neke zgrade na Novom Beogradu, ili RK Beograd u Zemunu.

tenej

pre 10 godina

Uz duzno postvanje prema NOB-u i bivsoj nam drzavi u ovo vreme gde je svaki dinar vazan i borimo se da zaposlimo ubogu sirotinju vi ste nasli na najskupljem mestu da dizete spomenik. Ako vam treba jos jedan spomenik vi ga lepo smestite na Avalu a ovaj prosto oslobodite za nesto upotrebljivo, tj. isplativo

kakva kultura - takav i kulturni spomenik

pre 10 godina

Ako je ovo kulturni spomenik - onda to dovoljno govori o nivou kulture u Srbiji. U bogatijem svetu ovakve konstrukcije ne bi se ni gradile u centru grada ili bi se srusile ako ih ima. Ali bi se slicne mozda izgradile na udaljenijijem obodu grada za stanovanje sirotije radnicke klase i imigranata.

terza

pre 10 godina

Arhitektura, kulturno dobro, komunizam?! Ljudi, zgrada je bombardovana, rastrešena, porušena, nepopravljiva..., idemo dalje, neka zida Šeik, Tramp, Đilas, Dačić ili Vučić, samo neka krene nešto sa ove mrtve tačke...

katarina dia

pre 10 godina

Ne, covek ne moze da veruje koliko ima nepismenih ljudi u ovoj zemlji (izvinjavam se ostalima). Citam ove komentare i ne verujem. Pa vi bi ste srusili pola Pariza, Londona i Rima da se pitate. Za neke "sejkove" pare za koje se ne zna ni da li postoje. Brkate modernizam sa komunizmom, pisete o stvarima o kojima pojma nemate. Daj putujte malo, napravite bar malo distancu od Pinka, Farme i Granda kada vec nista ne citate. Ej, razbudite se "cuvanje spomenika kulture", ne znaci "cuvanje rugla", vec znaci da objekat treba rekonstruisati, adaptirati, revitalizovati, promeniti namenu (jer ne moze da ostanje Generalstab). A sad lepo nadjite recnik pa sve ovo prevedite...

neko

pre 10 godina

Kako to da stara zgrada Maršalata nije bila kulturno dobro, već su je 50-ih sravnili sa zemljom ? A u odnosu na ove dve rugobe je bila prava lepotica.

инг.арх.

pre 10 godina

Допуна:

- Зграда се налази у једином урбанистички дефинисаном и заокруженом кварту у старом делу Београда где се налазе зграде државних институција и такав мора остати.Бљештећи хотел на том месту би био круна бананизације Србије.
- Ствар је укуса да ли вам се та зграда свиђа или не и имате право да то искажете али ствар је струке да оцени вредност те зграде што је и давно учинила.Господо,пекари,лекари,апотекари,политичари... Ми се вама не мешамо у посао.
Ја као заклети антикомуниста сматрам да ову зграду треба по сваку цену сачувати јер ми немамо право да скрнавимо оно добро што су нам претходне генерације оставиле какве год да су у глобалу биле. Грађанска па чак и патриотска дужност сваког Србина је да чува своје наслеђе па чак било оно и Југословенско.У осталом,у 20. веку смо дали 2 милиона живота за ту несрећну земљу и део је наше,ипак славне и часне историје коjoм се требамо поносити

crni domino

pre 10 godina

I minaret sa jakim zvucnicima na vrhu "Generalstaba" je takodje kulturno dobro!
Jel tako Zavode za zastitu spomenika kulture?
Kada bi Srbi samo znali koliko divnih arhitektonskih resenja minareta ima! Ma kakav simbol i secanje na Kadinjacu!
Naprednjaci, hocemo li i ovo da srusimo!?
Rusiiiiii!!!

Аман-заман

pre 10 godina

Толико је лепих зграда срушено, па ништа. Можда се неко сећа лепе зграде у Немањиној, која је срушена зарад градње зграде Народне банке која и није нека "лепотица". Срушена је и "Утензилија", на врху Булевара, која је, такође, могла да се сачува. Тада су "чувари" били мањи од маковог зрна. И сада је неком, просто се стиче утисак- из неког неразумног пркоса, стало да рушевину Генералштаба гледамо скоро 15 година!И зграда Савезног МУП-а, све то стоји. Шта ако НИКО неће то да купи, а држава нема пара да изврши прескупу реконструкцију те, иначе,ружне зграде? Да чујемо одговор, молим вас! Да чекамо још двеста година, да би се одржао привид "чувања струке".Не руши се Калемегдан, забога!

david

pre 10 godina

Jel ste tako revnosno branili i Stari Mlin, ili je takva principijelnost rezervisana samo za rusevine koje moraju da nas podsecaju na Slavne Dane kad smo imali Cetvrtu Vojsku Evrope / Zle NATO Agresore?
Voleo bih da PPV sada pokaze svoju takodje principijelnu doslednost pa zbog svojih prijatelja sa Bliskog Istoka zabrani rad ovog "Zavoda" i pusti ih da na ovom mestu naprave bilo sta sto bi im palo napamet. Cisto da Srbi shvate sta znaci logika kapitala u modernom svetu i prihvatanje tih normi. Tako cemo brzo krenuti da se lecimo od "Zavodskih" pogleda na zivot...

инг.арх.

pre 10 godina

Ево пар чињеница за овај неуки свет који мисли да све зна

- Генералштаб није "комунистичка" зграда већ један од пар најбољих и најпоштованијих примера послератне модерне архитектуре у овом делу Европе.
- Не постоји комунистичка архитектура.Неуки људи то обично мешају са брутализмом или ранијим примерима модернизма. У осталом,ено вам те "комунистичке" архитектуре у светским центрима капитализма какви су Вашингтон или Лондон.
- Добровић као аутор Генералштаба припада предратној школи архитеката и нема везе са идеологијом.Заправо,он се дебело замерио комунистичкој управи и јна јер као и сваки добар архитекта није тек тако дозвољавао да му нестручни људи скрнаве његов рад.

Marko

pre 10 godina

Izezutno cenim Seika kao investitora dobio je dve najatraktivnije lokaciji u Srbiji za vrlo kratko vreme, jedna na centru Kopaonoka a druga u centru Beograda.
A ovi iz zavoda za spomenike kulture mogu da samo da placu i da gledaju,
znase se ko se u Srbiji za sve pita ko je najmocniji, najpametnji i na kraju Prvi!

Nikola

pre 10 godina

Tužno je da toliko sugrađana nije sposobno da prepozna jednu od najvrednijih beogradskih modernističkih zdanja, koj po svojoj arhitekturi upravo odražava uticaj zapada na ovim prostorima. Modernizam nije komunistička već internacionalna pojava u kojoj je Jugoslavija bila neuporedivo naprednija od suseda is SSSR. Treba naglasiti da se zavod ne zalaže za očuvanje ruševine kao spomenika, već same zgrade kao reprezentativog primerka modernizma u Beogradu, i koj treba da bude popravljen o okupiran nekim drugim sadržajem. Inače, mnoštvo ovakvih zgrada jeste proglašeno spomenicima kulture u zapadnoj evropi.

Kosmos Pisk

pre 10 godina

Samo vi to srušite i poravnajte pa na licitaciju. To je najatraktivnija lokacija i ima da plane cena. Kakav šeik ili Tramp i direktne pogodbe. Neka se prijave i takmiče ako hoće sa svim ostalim interesentima.

Djordje Tomic

pre 10 godina

Ej bre sns botovi idete u svoja sela pa rusite sljive sto su ih napale biljne bolesti jer ste umesto da se bavite njivama dosli ovde da nama koji zivimo ceo zivot sa tim zgradama krojite okruzenje. I to zasto? Zato sto je veliki gazda rekao da tako treba.
A naravno da znanje o moderni nemate. Ni u arhitekturi ni u umetnosti. Sasvim sam siguran da znate stihove Cecinih pesama. I uz nju urlate na koncertu.
Ajde lepo se vi spakujte pa nazad na njivu, tu ce biti vise koristi od vas.

Љубитељ епоха

pre 10 godina

Занимљиво. Београд је препун турбофолк, неорококо и кич изградње и то надлежне ни мало не тангира али се зато тражи од инвеститора да се прилагоди облицима рушевине. Да ли сте ви из завода нормални?? Молим Б92 да провери да ли те тачно да је тај исти завод скинуо са списка заштићених здања један од бисера сецесије у улици Краља Петра (где су се налазиле продавнице Спорт Импулса). Ако јесте то је прворазредни скандал.

Ludilo mozga

pre 10 godina

Predlažem da se umesto Kalemegdanske tvrđave podigne istočnoevropski Diznilend, a da na mestu hrama svetog Save podignemo stadion za američki fudbal

Daniel

pre 10 godina

sejk ce morati da se prilagodi?
zar nisu culi za staru izreku:
"ko ima zlato,odredjuje pravila" ?
mislim,posto nam investitori stoje u redovima i nestrpljivo cekaju da ulazu mozemo da ih ucenjujemo..

Dodzi kod Kize! Rostilj nha cumur u GS-u, sa milk Sheik-om!

pre 10 godina

Koliko "pametnjakovica-ki" se samo pojavi iz budzaka da palamude na temu u koju se razumeju ko Maritza u krivi... toranj u Pizzi?! Najbolje je da strukovna institucija koja radi za interese gradjan Srbije sada kada imamu neku ubogu mogucnost da sacuva ono malo sturih ostataka kulturnih vrednosti bez bezocnog direktnog pritiska nekog diktatora, digne ruke od svog poziva i prepusti sve ulicnoj marvi kojoj je EUropa toliko popila mozak pa se pretvorila u bezrepog savremenog ispljuvak barbarina!

Svasta

pre 10 godina

Kad je seik krenuo da gradi hotel na Kopaoniku, svi se nadigose kako sme da rusi.
Sada kada mu ne daju da gradi hotel gde je generalstab, svi se nadigose sto mu ne daju da rusi.
Narode srpski odluci se ili konacno spakuj poslovicne kofere :D
Ova zgrada ce ionako sama da se srusi za jos 10-ak godina ...

drvobradi

pre 10 godina

@katarina dia, Spusti se malo sa tog oblaka, sa kojeg delis lekcije ostalima, pa malo razmisli pre nego što počneš da generalizujes Srbe. Zgrada Generalštaba do 2005 nije bila kulturno dobro, niti vidim razlog zašto bi bila (znam ko je arhitekta). Postala je kulturno dobro zahvaljujući zilotima iz DSSa, koji su na sve načine opstruirali rad bilo koga ko je hteo nešto da promeni u ovoj zemlji. Jedino čime su se oni vodili i vode je šta će istorija pisati o njima za 50g. Na taj način su i zgradu koju je nemoguće obnoviti proglasili kulturnim dobrom samo zato što je NATO bombardovao 6g pre toga, ne zbog arhitekture, u trenutku kada je postojala šansa da se sudbina tog parčeta zemlje u centru BG.
Potpuno je nebitno da li će neki šeik ili Tramp ili ko zna ko uzeti zgradu, Samo neka se to više reši. Dosta je bilo života u prošlosti.

Velko

pre 10 godina

Čujte, 2005. proglašena spomenikom kulture,pet godina nakon NATO bombardovanja!!! I toliko godina posle gradnje. To nisu uradili ni KOMUNISTI KOJA JE NJIHOV SIMBOL VEĆ NEKI PAMETNJAKOVIĆI DOSa. Hajte mojim vas kako je proglašena tako može i da se ukine proglas.
Zgrada je ružna da ružnija ne može biti!

ne dam da se ruši

pre 10 godina

Ja predlažem da sve ostane kako jeste i da se tu naprave partijske prostorije za DSS."Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je 2005. godine kompleks Generalštaba proglasio kulturnim dobrom, četiri decenije otkako je sagrađen i šest godina pošto je oštećen u NATO bombardovanju."Druga je opcija da se sruši i ponovo napravi isto ili starije.

инг.арх.

pre 10 godina

@ аман-заман

Лепо што си поменуо савезни муп и успут рекао неистину. Та зграда је давно продата озбиљној компанији међутим град годинама не жели да им да дозволу што стопира инвестицију од око 200 милиона евра.Ето прилике да видимо колико нова власт жели инвестиције.Да не грешим душу и корумпирани део струке сноси део одговорности јер је она ретроградна студија високих објеката суштински забранила високе зграде у граду спинујући грађане причом о гужвама и такозваним "визурама" док нам димњаци топлана доминирају градом и иако са аспекта гужви дође на исто 50.000м2 у 12 спратова или 50.000м2 у 22 спрата с тим што већа висина омогућује више слободних јавних површина.

ЈоГ

pre 10 godina

Sravnite to komunističko ruglo.
(ruglo, 29. novembar 2013 17:45)

Прво, зграда није ругло него изузетан пример модерне архитектуре. Друго, јако лепо се уклапа у Немањину улицу коју карактеришу монументална здања разних стилова. Врло београдски, различитост и варијација (пре свега у стиловима) али опет све функционише (уклапање габаритима) на један специфичан начин који даје шарм целом граду. Треће, део је наше прошлости и културног наслеђа, а то сви културни народи чувају. Четврто, то да је ту некада била једна старија зграда па над њом извршено насиље не оправдава то да се сада опет врши насиље, иначе насиљу никад краја. (Ако је некоме до обнове те старе зграде, немам ништа против, на некој погодној локацији у близини).

И то све од великог противника не само комунизма него и социјализма. Поздрав из Америке!

USA

pre 10 godina

@Katarina Ali Beograd nije Rim, London ili Paris i moj rodni Beograd ne moze da se poredi ni sa Pragom, davno je receno da je Beograd najruzniji grad na najlepsom mestu. Ta zgrada generalstaba je ruzna i jos onako porusena ne razumem sta ima lepo oko takve gradnje.

# (Djordje Tomic, 29. novembar 2013 22:15)

pre 10 godina

slusaj niti sma iz sns a niti sma dosao iz sela niti znam cecine pesme kako ti kazes moji su u beogradu jos od 19 veka i niko od nas niej bio clan niejdne stranke cak ni onda kad se moralo. bili smo posteni radnici i zato sm oostal isiromasni jer od vas komunjara radni knije mogao da zivi. a reci mo koje je ovo istorijsk odelo to ste vi komunisti sazidali. a rusil iste ono sto je staro vekovima i vi ste nasli nekome nesto da pricate. kao mali sam video kako ste srusili stare kuce i sazidali naselje za oficire, do kste se vi vozikali automobilima i isli na more i planine imali vikendice nama je bila dovoljna poljana gde smo celo lepo igrali fudbal, ceo zivot ste rusili i unistavali nase zivote i vi sad kad nesto vase treba da se rusi bunite se. al doci ce i vas dana zivece srbija bez komunista, mozda ja to necu docekati ali san mi je da vidim srbiju bez komunajra prokletih koji su otel isve sto je moglo da se uzme

miloš škrbović

pre 10 godina

Ovo je najlepši primer, kako se arče pare na javne ustanove.Čovek treba biti mediokritet pa da u jednoj odvratnoj vojnoj zgaradi nadje lepotu.Da li iko na zemaljskoj kugli može povezati vojsku sa kulturom osim sa ratom ,razaranjem i uništavanjem kulturnih dobara .Pa onda treba bombardovanje te zgrade nazvati kulturnim činom i pohvaliti NATO za doprinos kulturi.Ovome se uopšte ne treba čuditi jer se u ovakvim ustanovama zapošljavaju mamini i tatini sinovi partijskih moćnika.To je za gore navedene kulturno.

Milos

pre 10 godina

@(kakva kultura - takav i kulturni spomenik, 29. novembar 2013 17:55)

Trellick Tower, Balfron Tower, Park Hill. Ove zgrade su zasticene u Velikoj Britaniji.

xox

pre 10 godina

@ing arh:

zgrade generalštaba na uglu nemanjine i k. miloša, su ne samo izbombardovani krš, nego i monumentalno ruglo a takve su bile i u vreme kada su bile nove. skandalozno i totalno odskaču od celine knez miloševe ulice već od samog svog nastanka. sve da ih je tri dobrovića projektovalo, ni to ne bi osporilo njihovu rugobu.

što se mene tiče ne smeta mi ni što je soc-realistička, ni što je modernistička, ni što je dobrovićeva, smeta to što je neviđeno neuklopljena. Nadam se da će je srušiti, kao što se nadam da nakon nje neće mnogo eksperimentisati, nadam se da će pre svega gledati da novo zdanje arhitektonski i urbanistički uklope u postojeću celinu.

- Генералштаб није "комунистичка" зграда већ један од пар најбољих и најпоштованијих примера послератне модерне архитектуре у овом делу Европе.
- ne samo da je iskaz za nevericu, to naprosto nije ni istina.

- Не постоји комунистичка архитектура.Неуки људи то обично мешају са брутализмом или ранијим примерима модернизма. У осталом,ено вам те "комунистичке" архитектуре у светским центрима капитализма какви су Вашингтон или Лондон.
- monumentalan i neuspešan primerak yu-socrealizma, jedan od najvećih.

- Добровић као аутор Генералштаба припада предратној школи архитеката и нема везе са идеологијом.Заправо,он се дебело замерио комунистичкој управи и јна јер као и сваки добар архитекта није тек тако дозвољавао да му нестручни људи скрнаве његов рад.
- zgrada je neuklopljena rugoba.

Dosta zamajavanja

pre 10 godina

Predimenzionirana rugoba, predimenzionirane vojske, predimenzionirane drzave stvorene iz inata na glibavim temeljima.
Dakle, ako treba, rusite to vise, pa da se tu nadje nesto KORISNO!

titoisti vladaju srbijom

pre 10 godina

beograd i njegova birokratija puni titoista.
a pre neki dan Vuk izjavi kako db i dalje upravlja,a ex agent db potvrdio to prekjuce u intervju.

i pitate se zasto i dalje stojimo u mestu?
i pitate se zasto je Beograd najruznija prestonica Evrope?

brutalna arhitektura

pre 10 godina

Pogledajte malo bolje po internetu sta pise o modernizmu u arhitekturi, kao i o podvrsti ovog modernizma koji se danas zove BRUTALIZAM. Trazite sa "brutalist architecture" (brutalisticka arhitektura)i naici cete na clanak sa dosta slika zgrada koje su napravljene u ovom brutalnom stilu. Najruznija zgrada koje je ikad napravljena u ovom stilu je zgrada "The Habitat 67" u Montrealu, Quebec, Canada. Slika zgrade je pokazana u ovom clanku a zgrada izgleda kao neka zgrada u Hirosimi posle ekspolozije atomske bombe. Neverovatno. U vecem broju slika koje su date u ovom clanku da ilustruju ovaj brutalni arhitektonski stil je i slika zgrade Geneksa u Beogradu, koja lici na neki silos. Ima nekoliko slika koje su po stilu i konstrukciji slicne zgradi Generalstaba koja je predmet ovok clanka. Dakle, slazem se da je ova ztgrada pravljena u modernistickom stilu, ali budimo iskreni do kraja i zakljucimo da je to bio brutalni arhitektonski stil. Mnogi se danas stide takvih zgrada u svom susedstvu.

goga

pre 10 godina

Srspski stil .Da prodamo nesto ali da uslovljavamo nekoga kako ce on da rukovodi onim sto je ionako preskupo platio .. sramota.. Zgrada je ruglo i svakom potencijalnom investitoru treba platiti da nas spasi tog socijalistickog krsa. Ne vidim u cemu je znacaj te zgrade. Neka lepo kada je sruse stave tablu ispred koja ce nas podsecati na bombardovanje a ne ovako , ceo zivot treba da prolazim i da se svaki put kada je vidim ,nekoliko puta dnevno , setim bombardovanja

Gde zivimo

pre 10 godina

Ma kakav zavod za zastitu spomenika? Ma, ljudi nikad to nije nio spomenik vec ruglo! Najvece! Pogledajte druge gradove svi su lepi osim Beograda. Ludilo!
Rusite to i sve sto je ruzno i tuzno, idemo vec jednom napred

Ivan

pre 10 godina

Srbija je zemlja cudesa. Srbija je zemlja gde jedna institucija moze da kaze kako je bombardovana rusevina kulturno dobro! Ista ta institucija iskljucivo radi na renoviranju manastira i crkava o trosku gradjana. Zasto je nekome toliko stalo da 14 godina ugrozava bezbednost gradjana? Ako im je toliko stalo da renoviraju, znaju sigurno adresu odgovorne u Moskvi pa neka plati stetu.

Axl

pre 10 godina

Zivim u zgradi pored. Samo ga srusite pa makar i livadu napravili. Ne zna se da li je ruznija zgrada ovako srusena ili citava. Ruglo od izgradnje...

bitcoin ne moze platiti struju i benzin

pre 10 godina

(katarina dia, 29. novembar 2013 23:28)
Pariz, London i Rim se stalno ruse i grade. Cuvaju se istorijski spomenici i tu i tamo neka remek dela arhitekture a ostalo se rusi.
Ovo ruglo, sto neko rece, i da nije bombardovano trebalo je srusiti

amnezija

pre 10 godina

mislim da je bas dobrovic rekao da drustvo koje ne ume da se odnosi prema svojoj proslosti nece umeti ni prema buducnosti... tako nekako...

gav.archi@gmail.com

pre 10 godina

@katarina dia...pola Pariza i jeste sruseno da bi izgledao kao sto izgleda danas. Ajfela su hteli javno da lincuju zbog kule, a sta ona predstavlja danas?! U Londonu se ruse i najvredniji objekti ukoliko nema ekonomske ispativosti rekonstruisati ih. Generalstab treba srusiti ukoliko je neisplativo srediti ga, a u svakom slucaju sta god se desilo, intervencijom na toj lokaciji dati omaz Dobrovicu, jer taj objekat vredi zbog Dobrovica, a ne zbog Sutjeske!

gav.archi@gmail.com

pre 10 godina

@katarina dia...pola Pariza i jeste sruseno da bi izgledao kao sto izgleda danas. Ajfela su hteli javno da lincuju zbog kule, a sta ona predstavlja danas?! U Londonu se ruse i najvredniji objekti ukoliko nema ekonomske ispativosti rekonstruisati ih. Generalstab treba srusiti ukoliko je neisplativo srediti ga, a u svakom slucaju sta god se desilo, intervencijom na toj lokaciji dati omaz Dobrovicu, jer taj objekat vredi zbog Dobrovica, a ne zbog Sutjeske!

ING

pre 10 godina

- Сам чин рушења зарад наводне инвестиције је доказ политичке позадине целог подухвата. Наиме 95% десне зграде је структурно неоштећено а леве око 65%,притом највећи део десне зграде са припадајућом кулом се и даље користи.Рушење свега тога би било папрено скупо и компликовано и нема тог инвеститора којем би се то исплатило.У осталом у кругу од 500м постоје барем четири слободне парцеле.Две или чак 3 на Славији,једна у кнеза Милоша.

- Као што сам и јуче написао,никакви комерцијални садржају у центру административног кварта једне државе нису прикладни. А и велика је лаж да нам тај простор не треба. Само војска поред генералштаба користи још две зграде у суседству.Имамо неколико судова који немају свој простор.Иронија је да држава хоће баш у кнеза Милоша да гради зграду за један од судова на тој слободној парцели пар стотина метара даље од министарства спољних послова.Затим имамо и неколико музеја без свог простора,државних факултета...

Stevan

pre 10 godina

Ne, covek ne moze da veruje koliko ima nepismenih ljudi u ovoj zemlji (izvinjavam se ostalima). Citam ove komentare i ne verujem. Pa vi bi ste srusili pola Pariza, Londona i Rima da se pitate. Za neke "sejkove" pare za koje se ne zna ni da li postoje. Brkate modernizam sa komunizmom, pisete o stvarima o kojima pojma nemate. Daj putujte malo, napravite bar malo distancu od Pinka, Farme i Granda kada vec nista ne citate. Ej, razbudite se "cuvanje spomenika kulture", ne znaci "cuvanje rugla", vec znaci da objekat treba rekonstruisati, adaptirati, revitalizovati, promeniti namenu (jer ne moze da ostanje Generalstab). A sad lepo nadjite recnik pa sve ovo prevedite...
(katarina dia, 29. novembar 2013 23:28)

Evo udruzi se ti i ti strucnjaci koji su proglasili ovu rusevinu za kulturno dobro pa lepo napravite sve sto ste zamislili da treba. Uradicete to za milion godina nadam se. Samo pazi da nekom ne padne na glavu dok ne zavrsite gradnju.
Naravno da ne podrzavam bombardovanje ali u ovom trenutku ne podrzavam ni ovo zanosenje.

dipl.ing.arh. Kenan Dupljak

pre 10 godina

Ako se bude insistiralo,na zadrzavanju postojeceg stanja,time ce rasterati buduce investitore.Jer bi gradnja takvog zdanja ,bilo duplo skuplje,a atraktivnost i ekskluzivnost objekta,duplo umanjena.Samim tim,ostalo bi takvo urusheno zdanje,da hvata pauchinu,sledecih 15 godina,jer kao shto nam je poznato,drzava nema para,da to sama uradi.

Peka

pre 10 godina

Stigoh do dela teksta, u kom pise:"prvi potez bi trebalo da urade staticari"
i nisam mogao vise. Pa posle 14 godina oni jos nisu uradili procenu ostecenja.Muka mi je i od "ove" i od "one" vlasti. Koliko sada vidim,mi smo sami sebi kao narod,potpisali smrtnu presudu 5.Oktobra.2000god.

Nikola

pre 10 godina

Ta zgrada jeste veoma dobro uklopljena. Po proporciji gabarita je sasvim adekvatna i rešava prostor na veoma interesantan i jedinstevn način. Sigurno ima više nego dovoljno specifične vrednosti da bi bila očuvana. Zar treba svaku zgradu ucenjivati Parizom i Ajfelovim Tornjem da bi se opravdalo njeno rušenje. Arhitektura je odraz vremena i mesta u kom je stvarana, a ovde kao da neprekidno izbija neki kompleks manje vrednosti podkrepljen konzervativativnim ukusom 19. 18. ili 17. veka koj meša babe i žabe i ima averziju na bilo kakavu modernu. A ovo definitivno i nije primerak brutalističke arhitekture, već bi to ovde bile neke zgrade na Novom Beogradu, ili RK Beograd u Zemunu.

Toza

pre 10 godina

U toj zemlji nece nikad biti dobro. Ovo je tipican primer kako ta drzava funkcionise. Mnogi ce reci da je problem u politicarima. Ne bih rekao. Njihov nejveci problem sto se bave populistickom politikom.

LIMIT

pre 10 godina

@Ludilo mozga
Ih, tvoji stavovi ne mogu da se uzmu za ozbiljno cim si pokusao da uporedjujes Kalemegdan sa ovo zgradom? Valjda te zgrada podsetila na bunker sa malim prozorcicima?
A tu su ljudi u sanju da pridodaju i Koloseum u Rimu… Parizu, Londonu… Jeste bas dobre vam usporedbe.

Objekat nije od istorijskog znacaja i niko se od ovih institucija nista to ne pita. Narod je reko da i prodaji i rusenju ako treba.
Onda bi po istom principu trebalo zadrzati i stare komusiste. Oni su nase nasledstvo, zabelezili jednu epohu i treba ih negovati da se proslost ne zaboravi. Proglaseni su za kadar, malo ih doskolovati i mogu ponovo u vladu... Oh da oni su jos tu.

Pripadnik normalnog Sveta

pre 10 godina

@Ardbeg U tu tvoju budućnost o kojoj pričaš Svet nikada ne bi stigao da se prema svojim spomenicima kulture i kulturnim dobrima odnosio na način o kome ti ovde pričaš. I još samo nešto u vremenu u kome su nastajala ovakva zdanja Beograd je uveliko bio taj normalan Svet i o tome svedoče upravo opet sama ta zdanja. Ako ni zbog čega drugog (a itekako ima još zbog čega) onda ih svakako već zbog toga treba sačuvati.

Левантинац

pre 10 godina

@Катарина Диа, врло непристојан и површан коментар сте изнели. Имам универзитетско образовање и радим и у Паризу и у Лондону. Велики сам љубитељ сликарства, вајарства и архитектуре и немам симпатија према Добровићевом здању. И мој укус ме сврстава у неписмене и некултурне? И није тачно да се у наведеним метрополама не руше старе зграде. Енглези су рушили здања од велике историјске вредности која су била оштећена током рата. Предиван Холфордов комплекс универзитета у Риџент парку су срушили четири године након бомбардовања јер је био тешко оштећен. Никаквим заводима није падало на памет да рушевину накнадно прогласе за споменик. То је противно логици и здравом разуму. Пре ће бити да је овдашње понашање завода мотивисано жељом недодирљиве бирократије да масно наплати рад својих стручњака који ће ”давати упутства, смернице и дозволе”. Уз наравно тоне папирологије. Поздрав од ”некултурног” Левантинца.

k

pre 10 godina

Svaka (zna se šta) može da ostavi komentar, pa tako i ja. Ja ionako odlazim iz zemlje kroz 3 meseca, nostrifikovao sam diplomu arhitekte, što će reći:meni ni iz džepa ni u džep, ovo ostaje kao dobronameran savet jednog od najboljih i nagrađivanih studenata arhitekture, momka ispod 30 godina ljudima koji ostaju da žive ovde i stvaraju.

Svaka profesija je zaljubljena u sebe pa tako i arhitekti, sa time da su oni još zaljubljeniji u sebe iz razloga što nijedan arhitekta nije poznat, svi znaju ko je Pablo Pikaso, ili Vinsent Van Gog, svi znaju za Mikelanđela, Mocarta, Betovena, Šekspira, Tolstoja, ali za Misa Van Der Roa, Santjaga Kalatravu, i dragog nam Frenk Lojd Rajta niko nije čuo sem arhitekata, čast izuzetcima. Stoga arhitekti generalno sebe uzdišu iz sujete i čuvaju ono malo što imaju i veličaju poput zvezda. Arhitekti se hvale arhitekturom Beograda, modernom, ali zapravo Beograd ima jako slabu arhitekturu, pogledajte Pariz, Ajfelov toranj i Luvr, u Londonu sada imamo "Alien dildo" zgradu, Big Ben toranj, Rim ima Koloseum, da ne nabrajam dalje. Sve zgrade u Beogradu su prljave i stvarno ne postoji ništa što bi u arhitektonskom smislu oduševilo bilo koga ko bi obišao grad po prvi put, sem Kalemegdana koji je neuspela turska kopija austrijske tvrđave (imate zavod, proverite istoriju istog). Dakle, Kalemeggdan koji je neograđen i u jadnom stanju, u kome nema nijedne prave cvetne bašte koja zamiriše leti i svima u gradu ostavi jedan svetski utisak. Svetski utisak, koji bi postideo Pariz npr.

U takvom kontekstu ljudi razmišljaju i debatuju o rušenju Generalštaba, koji je skoro proglašen za kulturno dobro (dakle, odjednom i iz političkih razloga koliko se sećam). Procenjuje se da će Sidnejska opera - svetsko arhitektonsko čudo - trajati još oko 350 do 500 godina uz dobro održavanje. A Generalštab? Uz srpsko održavanje naših stručnjaka koji ne mogu ni da rasčiste jednu zgradu 15 godina od ruševina i smeća u centru grada.

Spomenik moderne je ceo Novi Beograd, i to je jedini pravi spomenik urbanizma kao celina. Generalštab će tek kroz 70 - 100 godina imati onaj šmek i patinu vremena koja bi mu donela harizmu, kada se dođe do nove estetike koja će isti učiniti zastarelom.

Za 50 godina svaka zgrada će morati biti energetski održiva, što sa Generalštabom nije slučaj. Generalštab ima kod arhitekata vrednost zato što one kaskade iznad Nemanjine zatvaraju pogled, i usmeravaju ga ka zgradi železničke stanice, koja i nije baš neki primer, i to je najveći domet srpskih arhitekata i celokupnog graditeljstva izgleda, pošto ga se drže tako čvrsto.

Nakon svega ovoga, zašto puno ljudi spominje da je bomba (koliko sam razumeo radioaktivna) i dalje unutra, valjda je sklonjena? Kažu da puno ljudi iz okoline dobija rak.

Zgrada nije poput slike, ona ima svoju namenu i rok trajanja, mi gpvorimo o modernim vremenima, nije ovo Franačka republika ili Platonova Grčka kada se sve pravilo za vek i vekova, ova zgrada je predviđena da traje određen broj godina i završi svoj životni vek, za razliku od kulturnih objekata iz istorije koji au imali značaj, pozorišta, Partenon, Panteon, Koloseum itd...

Tri opcije au tu, rušenje i gradnja novog, rekonstrukcija i prenamena, ili da ostane kakvo jeste.

Mnogo ljudi želi da to ostane kako jeste, zbog potsećanja na agresiju, a ja se na to samo nasmejem, jer onako nije nikakav spomenik ničemu.

Ne treba ga ni rušiti, jer Srbi uvek raskrste sa prošlošću tako što zaborave pretke i okrwnu se za 180 stepeni.

Revitalizacija nije rešenje, zgrada je po današnjim standardima neupotrebljiva zato što je rekonstrukcija skupa.

Ostaje na ljudima šta će rešiti i kako će se dogovoriti iz sentimetalnih razloga. Ja glasam da se tu napravi nešto čime ćemo se mi ponositi, kao što se australijanci ponose Sidnejskom operom.

andrijano

pre 10 godina

kakava kultura...rusevina najobicnija..kakva statika kad su razneli objekat...ili rusite ili neka ostane kao spomenik i podsetnik na zlocinacko bombardovanje zemlje.treca opcija ne postoji.da se vrati u prvobitnu namenu i to otpada tako da.....

aleksandar

pre 10 godina

Ma rusite to ruglo, sramota me je kad mi dodju prijatelji iz inostranstva i kad vide to polusruseno zdanje. I uvek mi postavljaju pitanje zasto TO stoji toliko dugo i cemu sluzi. Jel verovatno svuda na svetu ako nesto postoji ima svoju svrhu. Ali ovo NEMAM POJMA.

Navijac

pre 10 godina

Ovaj objekat Generalstab ne koristi i treba ga rekonstruisati a moze se promeniti namena je je star oko 50 godina. Takvih objekata u Nemackoj, Austriji, Svajcarskoj, Francuskoj, koji su stari i po 100-200 godina ima na hiljade. Ministarstvo odbrane ga treba prodati, jer ga nikada nece koristiti kao i mnoge koji po Srbiji, koji propadaju.

BMX

pre 10 godina

Najskuplje lokacije u Bg a samim tim i u Srbiji drze vojni objekti u centru grada i na Dedinju!Da li je to normalno a posebno kada se zna u kakvoj smo krizi?Od koga i koga brane vojni objekti na lokacijama koje basnoslovno kostaju?

Matija Beograd

pre 10 godina

I tako Beograd je dobio u samom centru,u centru centra Srbije novi "Prokop",nesto sto ce se sad narednih 100 godina obnavljati...da smo svakog dana od rusenja ovog zdanja,svi gradjani nosili kamencic po kamencic,danas bi to barem bilo rascicsceno.Ovakvu bajku o necemu ni sam Anderson niej mogao da smisli,a Spilberg je s naucnom fantastikom"mala bebica" za sve sto se dogadja u Srbiji.Tako su nam prelazni vladioci na ulice ovih dana kao pojacanje u GSP/u,iz reciklaze ukljucili stare zglobne buseve,ciscenje 2.100 kvadrata od 40.000 koliko je velik Generalstab najavili kao rasciscavanje...na Gazeli zvanicno kazu da jedan deo stepenica pripada drzavi,drugi gradu,pa obnova ne krece,nekakvi zavodi stavljaju nekakve rusevine pod zastitu eto jer je rusevina postala zasticena tek kad je srusena,dakle posle 99/te,odluku o evr.presto.kulture n.Muzej docekuje sa skelama na sebi i tako nas beli grad postaje grad buducnosti jugoistocne Evrope,titula okacena pre par godina na grudi..veliko,hahhahhahah

Tina

pre 10 godina

Kad neko nesto naumi on sve to lepo isplanira.Dovedes anonimusa istoricarku umetnosti iz provincije, postavis je za direktora tako znacajne drzavne ustanove samo zato sto je drugarica predsednikove zene i kazes joj sta joj je zadatak.Kad bi to Andric Mirjani procitali biografiju videli bi samo gomila neuspeha i karijeruzma.Dok je bila direktor lokalnog Zavoda u Kragujevcu krasili su je sukobi sa crkvom i izdavanje dozvola za unistavanje svega sto se nalazi u starom Kragujevcu.Kuca akademika Srejovica koji je zasluzan za otkrice Lepenskog vira i koja je bila jedna od lepsih kuca u Kragujevcu, je za nju bila samo nalog za rusenje radi pravdanja gomile kvadrata koji donose zaradu a projektant je naravno bio predsednik Komisije za planove i takodje drug predsednika Nikolica arhitekta Sokovic.Izucila je ta zanat da unisti jer da stvara i ne ume, za to ipak treba znanja a ne talenta za traceve.Poruka za Tasovca je da pod hitno nadju nekog ko je dostojan da vodi taj Republicki Zavod (pa zar pored toliko intelektualaca i priznatih strucnjaka u oblasti kulture u Srbiji nadjoste bas takvog anonimusa) da ne bi bilo vece stete po Beogradu i Srbiji ili ce Tasovac da ustukne pred prijateljskim vezama da i njega ne bi neko pozvao telefonom da je zadrzi.A mozda i sruse sve pre konkursa .Bice svakako interesantno posmatrati sled dogadjaja !

инг.арх.

pre 10 godina

- Генералштаб није соцреалистична зграда.Такав смер у архитектури је код нас напуштен још 1953. године и то договорм свих најбољих југословенских архитеката.То је наравно било и у складу са тадашњим односима државе са СССР-ом и отклоном од истог.На нашу срећу,тадашње политичке околности су ишле на руку архитектури Југославије где су дозвољене веће слобода ауторима.Управо је у поменутим коментарима савезни муп соцреалистичка зграда што је један од разлога зашто она није под заштитом.
- Какав кањон Сутјеске?! То су обичне глупости и чаршијске приче.Нити је Добровић имао на уму такву симболику нити су му јна генерали тако нешто тражили.
- Београд је град контраста и слојевите архитектуре што се всаком странцу и свиђа овде.Знамо какву смо историју имли и колико је пута рушен град.Свака генерација има право на своје виђење развоја ове државе и овог града.Архитектонско уклапање са постојећим зградама Владе,мсп и старим генералштабом није могуће нити пожељно јер се ради о лепој али превазиђеној архитектури с краја 19. и почетка 20. века.На шта би то личило када бисмо у 21 веку кренули да градимо здања са скулптурама по фасади,украсним сзбовима,орнаментима...? Био би то кич какав се сада реализује у Скопљу а што је предмет исмевања у читавој Европи.

zloinaopacke

pre 10 godina

da imam tolike pare, kupio bih tu zemlju, sklonio sve objekte, ogradio i dovukao jedno 1000 svinja i pustio ih, pa leti kada sunce zapekne, da zezam malo komsiluk.

Al

pre 10 godina

Zgradu koja je totalno neupotrebljiva, porusena i od koje nikad nista nece biti osim rusevine kakva je i sada, vi hocete da napravite nesto korisno?! Niste valjda ludi!? Da se ja pitam jos bih zgrada porusio i ostavio ih tako porusene po centru grada kako bi nam ulepsavale grad. Mislim stvarno, kome to jos u centru grada trebaju normalne i korisne stvari

zivot ne moze da ceka

pre 10 godina

Promene pocinju najpre u glavi. Ova zgrada je spomenik nase nespremnosti da se menjamo, naseg samosazaljenja i nase birokratije koja bi da sve propise. Ipak,zivot ide svojim tokom i posle jos nekih 10-ak godina stvari ce nam biti jasnije.

Хелоу, Доли

pre 10 godina

@katarina dia, 29. novembar 2013 23:28
Драга Катарина,
За почетак, немојте да иком спочитавате неписменост, пре него што се Ви описмените (пишете: " би сте" (треба: БИСТЕ), "шејкове" (треба ШЕИКОВЕ), "дај путујте" (ДАЈТЕ,ПУТУЈТЕ).
Молим Вас да нам визионарски, али не занемарујући реалност, кажете: који је Ваш предлог за адаптацију, ревитализацију....и слично? Мени, као лаику, већ сама пренамена објекта крњи његову вредност. Дакле, ако нико то неће да купи и ревитализује под овим условима, какав је Ваш предлог?
П.С. Молим вас да објавите коментар, јер ми који се не слажемо са "струком", нисмо "по дифолту" љубитељи приземних анти-културних садржаја, како нас је госпођа оценила. Хвала.

Stiven

pre 10 godina

Ima on pare i da vise to ne bude zasticeni kulturni spomenik. Samo vi na ovaj nacin javno trazite da vam plati da ga skinete sa liste spomenika...

pera

pre 10 godina

nije fora u tome da ce se promeniti i adaptirati. nego se 14godina vec nista nije radilo,kroz zgradu je prosla bomba!
neko ce je proceniti stabilnom jer ce morati, i onda ce se tu sagraditi nesto drugo i posle par godina ako popusti imacemo nesrecu jos goru nego Riga.
@ onoj devojci koja prica o rusenju rima i pariza
nije fora sto su stare zgrade vec je fora u tezini ostecenja. a za pink se slazem.

Arhitekta bez portfelja

pre 10 godina

Dragi sugradjani,
Hajde na trenutak, ZAMISLITE da je ONA zgrada Vaše lično vlasništvo!
I da komšije, arhitekte, partije i državu sve to uopšte ne interesuje.

Šta bi svako od nas sa NJOM radio? Mogućnosti su:

- Prodao zgradu kakva jeste, uzeo pare,

- Srušio, prodao plac, uzeo manje para jer me rušenje košta,

- Srušio dobar deo (jer nema drugog rešenja) i rekonstruisao po zahtevima Zavoda, platio sve to i onda zgradu rentirao ili pokrenuo neki drugi posao u objektu (hotel možda, ali i to košta i traje)

- Ostavio sve kako jeste, neka moja deca sa tim razbijaju glavu...

Ono što bi svako od nas lično uradio, verovatno bi bilo dobro i za državu kao vlasnika (ok, vojska, ali oni slušaju državu)
Ali, u ovoj priči se mešaju racionalno i nebulozno, a sve začinjeno sujetom arhitekata (kako je to mladji im kolega lepo napisao negde na ovoj strani).

Stoga je najverovatnije da će ZGRADA ostati našoj deci u amanet da se bave ovim poslom i da spominju na nepristojan način nas, časne pretke!

Alex

pre 10 godina

Odem na komentare da vidim šta struka ima da kaže (jer smo mi u Novom Sadu dosta petspeli od rušenja arhitektonskog nasleđa) a tamo kao zapete puške čekaju sa pokličima kontra naprednjaka. Pa zar vam niej dosta prepucavanja na političkim vestima?

mikins

pre 10 godina

Treba ponuditi Sheiku Radnicki univerzitet u NS. Kakva zgrada, na kakvoj lokaciji. Koliko smo nesposobni govori upravo ta zgrada kroz koju provejavaju vetrovi vec toliko godina. Nesposobnost i "mitovi" nas unistavaju, a narod i dalje jede "bela leba" i boli ga uvo za sve.

marija

pre 10 godina

Pokrenutost prostora, Nikola Dobrovic,

Dobrović je pisao da novo razumevanje prostora mora da bude regionalno prilagođeno kako bi se uskladili »geofizički i socijalni uslovi i prirodne karakteristike nacionalnih grupa«. Sledeći ovaj zahtev on je eksplicitno definisao kulturni simbolizam Generalštaba, mada pre na neupadljiv način, skicirajući nekoliko kratkih preseka, koji prate jedan od dijagrama. U odeljku pod naslovom »Prostor u pokretu i ideje« arhitekta tvrdi da je zgrada »prenosnik svih važnih karakteristika prkosne i hrabre nacije, od podizanja – organskim rašćenjem iz tla – do uspinjanja do stenovitih vrhunaca. Snaga, elan i hrabrost utelovljeni su u skulpturalnim masama koje se podižu kao oklopni tenk«...