Petak, 08.11.2013.

11:31

Krstićeva noćna mora

Ministar finansija nedavno je izrazio bojazan da "postoji mogućnost da se globalna situacija na makroekonomskom tržištu početkom sledeće godine pogorša”.

Izvor: Politika

Krstiæeva noæna mora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

139 Komentari

Sortiraj po:

neka hvala!

pre 10 godina

al' ce da radi motka kad dodje jednom 6. oktobar
(gligorije, 9. novembar 2013 09:08)
Tog oktobra su nas tako vodili da smo dobili po leđima! A narod kaže: Kad te slepac vodi čuvaj se štapa!

dao dinar da uđe...

pre 10 godina

Stanje je ipak mnogo gore nego što je pretpostavljao. A Marfijev zakon kaže – ako nešto može da pođe na zlo, poći će! Sad se i babo češka po glavi!

pretovareni...

pre 10 godina

Ministar Krstic bi trebao da vidi gde je zavrsio novac od tolike zaduzenosti zemlje...Gde su pare od privatizacije zavrsile i na cijim racunima...Da vidi kako se to prelivao drzavni novac u privatne dzepove!Ko je kriv za to...I da nadje put da se te pare prepoznaju pa i delimicno vrate!A sve je to vazno zbog buduceg rejtinga Srbje...Jer dok putevi novca ne budu trasnparentni i regularni,nece prestati niti korupcija,niti pljacka drzavne imovine...Za svakoga ko se bavio kriminalnim mahinacijama,mora utvrditi odgovornost a i kazna!Dokle ce Srbiju potkradati neimenovani pojedinci..Dokle ce sudski procesi trajati taman dok se trag novcu totalno zamagli!Dokle ce gradjani biti taoci te i takve pljackaske proslosti...Poreklo imovine ne sme da se svede na bogatog dedu,ljubi ih baba!Neka pogleda samo bankarske ogromne kredite pojedinaca i njihove garancije,a kasnije i zahteve za dokapitalizaciju istih...Pa na taj nacin,svako od gradjana je mogao da bude bogat!Samo nismo mi svi clanovi te interesne organizacije a i mnogo nas je...Mi treba samo da sluzimo za dokapitalizaciju tog hedonistickog establismenta u Srbiji..Nesto kao magarci,koje pretovaris svim i svacim,pa se ljutis sto se buni!Dosta nam je takve Srbije..Srbija je zemlja u kojoj se niko nije obogatio od postenog rada!Mozda samo poneko!Ali jeste zemlja gde su mnogi radeci posteno...propali!Vreme je da se to menja...

sandman

pre 10 godina

kazi te mi u % koliko ljudi ima u Srbiji koji svaki dan ne kradu po nesto: porez, struju, vodu, grejanje, firmu u kojoj rade , manje placaju vrtic u odnosu na stvarne prihode, dobijaju razne drustvene povlastice ne prijavljeni a zaradjuju radeci na crno, ne placaju saobracajne prekrsaje.....E ZBOG TOGA JE SRBIJA U PROBLEMU

koleM

pre 10 godina

A i dalje im ne pada na pamet da smanjuju troškove, eto na primer penzije, one odnose 5 milijardi evra godišnje. Da smo pre par godina smanjili penzije 20% deficit uopšte ne bi imali. Sad nam je deficit 2 milijarde i još krediti za pokrivanje prethodnog deficita.

kad si gladan,nisi sav svoj

pre 10 godina

apsolutno jedini mogući izlaz iz ove, naizgled bezizlazne situacije,jesu maximalni javni radovi na kopanju kanala za solun,gde bi se uz minimalne troškove upotrbila jeftina radna snaga od preko pola miliona neradnika iz javnog sektora...upotreba mehanizacije bi bila svedena na minumum zbog uštede i efikasnije upotrebe žive radne snage...zbog daljih ušteda,deo radne snage bi se,u slobodno vreme i na smenu,bavio proizvodnjom hrane,odeče ,obuče i alata za kopanje,tj.budaka,ašova,lopata,držalja i kolica...kada se dovoljno izvešte,javni rad bi bio samo -dovoljan,uštedeli bi smo petnaestak milijardi evra ,izvukli zemlju iz krize i dobili kanal od koga bi naša deca živela ko bubreg u loju....ovo su svojevremeno uradile dve največe ekonomske sile na svetu,izvukle nacije iz bede i postavile temelje za današnje blagostanje...

obi van

pre 10 godina

svi se plase prestanka pumpanja novca ecb-a i fed-a tako da krstic tu nije izuzetak. samo kad ministar finansija neke evropske zemlje izrazi tu bojazan svi imaju razumjevanja a u srbiji mu vidim vecina trazi i platu nazad. dzaba sve kad nemas obrazovano i razumno stanovnistvo, pojedinac tu nema sanse. nego vi fino sacekajte izbore pa glasajte opet za ds posto vidimo da vam je bilo bolje pod njima. barem takvih omalovazavajucih komentara prema vladi tada nije bilo

kolaps,pa to ti je

pre 10 godina

mi nemamo nikakve šanse,ama baš nikakve da se izvučemo,razlozi su mnogobrojni,podupiru jedan drugog,no ipak se izdvaja jedan,kao zajednički imenitelj za sve i koji je apsolutno najdominantniji:-naša neopevana,epska glupost...kad god smo mogli,a istorija mi je živi svedok,da pogrešimo mi smo pogrešili,uvek smo birali lošiju stranu,gluplje ljude,neostvarive ideale...3o g. ja se nićemu ne čudim,uvek očekujem lošije i uvek tako bude..miran sam, jer znam da dokle postojim,bolje neće biti...mi smo jednostavno osuđeni na propast,na nestajanje...

beogradjanka

pre 10 godina

na ovaj komentar nemam komentar. jos jedan koji otkriva rupu na saksiji. pa posao svakog ministra finansija je da uskladi rashode sa realnim prihodima sa sto je moguce manjim zaduzivanjem. ali kako to uraditi kada mi i ne znamo koliki su nam rashodi. najvece ucesce u rashodnoj strani su plate u javnom sektoru. i to je jednostavno uraditi. ograniciti tu masu zarada pa onda to rasporediti na zaposlene koliko god da ih ima. sto je veci broj zaposlenih nize zarade pa onda nek zaposljavaju koga hoce i koliko hoce. u jednom trenutku ce svi volontirati. i nece se grabiti za mesta u drzavnoj upravi. ovako nista necemo uraditi, oni zaposljavaju nove neradnike, mi ih placamo i sve se vrti u krug. a radnici u realnom sektoru ne primaju plate mesecima, penzije se povecavaju smesnih 0.5%, inflacija se vestacki drzi pod kontrolom. e moj Lazare, jos i ne znas sta te je sve snaslo.

Alex

pre 10 godina

Ma udri bre po porezima, eno Vas kolega Radulovic kuka na blogu kako su nam novi nameti jedini spas. Uzmi zaposlenom daj poslodavcu. Nego ne treba visoka skola za povecavanje poreza.

joe

pre 10 godina

Opet ce kriza u Sad da nam bude izgovor za lopovluke i nesposobnost. Malo je ovo vise dosadno, barem smislote neku novu pricu, ovo je repriza.

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Ajmo,BANKROT,VANREDNO STANJE I DA KRENEMO IZ AMBISA!
Dosta više statističko-demagoške igre!
Minimum prepoloviti državni aparat!
Plate svih u državnoj "mašineriji" dovesti u realne okvire!
Penzije takođe nivelisati u odnosu na REALNO EKONOMSKO STANJE-KOJE JE NARAVNO VIŠESTRUKO GORE OD OVOG "MEDIJSKO-POLITIKANSKOG"!
UKINITI NACIONALNE PENZIJE ,VIŠESTRUKO SMANJITI NAMETE PRIVATNOM SEKTORU,POLOPRIVREDU I PRERADU HRANE I VODE FORSIRATI!
Dokle više sa ovom besciljnom igrom ,koja uništava i skraćuje život u Srbiji?!
Šta je sa decom,šta je sa mladima,šta je sa bolesnima,šta je sa prevencijama bolesti,kad ni za redovne operacije nema para???!!!
Platni razredi!
Zakon za sve!
Reformisati sudstvo,MUP,prosvetu!
Merdijska blokada,populizam,....dokle više,kome smo dali "punu podršku" da bi "pobegli iz DEVEDESETIH"?!
Nakon "prodavaca magle od 2000-te",ponovo "jahači apokalipse iz miloševićevske ere"!
Najgore ,što SVI "POLITIČKI igrači",bez obzira na predizborna obećanja,programe,"političke neprijatelje",NAKON IZBORA,nađu "zajednički jezik" i nastave VEĆ UTABANOM STAZOM ANTIREFORMISTA!
Lična bogaćenja,slađenje TAJKUNSKIM kapitalom,.........gaženje ustava,zakona,zastarevanje procesa,.......DOKLE VIŠE?!

sad se i babo češka po glavi...

pre 10 godina

Stanje je ipak mnogo gore nego što je pretpostavljao. A Marfijev zakon kaže – ako nešto može da pođe na zlo, poći će!

србин ло

pre 10 godina

Свима смо веровали али ова власт губи подршку и треба врло брзо да иде у историју. Шта ћу, ипак је Чеда Јовановић још остао а и Живковић!

Alisa u zemlji čuda

pre 10 godina

E moj diplomac, ništa ti nisi naučio.Cedite suvu drenovinu dok vam se narod ne digne i sve vas počistikao sadiste i g.Da bi izvukao zemlju iz bule moraš biti mentalno jak i donositi prave odluke kombinacijom metoda logičkog razmišljanja i ekonomskih zakona:

1.Svako povećanje PDV-a smanjuje potrošnju, a time i priliv sredstava iz PDV prihoda (pogrešio je dinkić, pogrešio si i ti-kao da radite za MMF, a ne za Srbiju-treba to ili da menjate ili vas treba šutnuti dok je vreme).
2.Franfurt i Vašington štampaju novce bez zlatne podloge tj. pokrića, štampajte ih i vi, i forsirajte privredu i zapošljavanje, to je jedini izvor zdravog novca
3.Pooštriti kontrolu trošenja para i discipline u bunaru zvanom lokalna samouprava i javna preduzeća i otpustiti 50% politički zaposlenih

Gradjanin Kejn

pre 10 godina

Eto patriJote koje imate kredite, mozete poceti Bogu da se molite da Americi bude dobro, jer ako njima ne bude dobro, pa kad vam skoci u banci rata, jaukacete kao blesavi. :)
Ali dobro, imate vi Ruse, mozda vam ponude neki kredit kao privatnim licima, samo skuplje naravno, kao i uvek.

Aleksandar

pre 10 godina

Bese on rece 2015 da ce biti bolje?
Eh, kada bi znali oni sta znaci oporavak drzave kroz ekonomiju. Znaju oni u stvari, ali ne mogu da prestanu da kradu. Zato se oni saltaju iz fotelje u fotelju, ne dopustajuci ikome da oporavi drzavu, normalnom i zdravom idejom i radom.

Spectator

pre 10 godina

Ovaj čovek uopšte ne zna gde je došao i šta treba da uradi. Stalno priča da će nam biti gore, a doveden je da nam bude bolje.

zenon

pre 10 godina

e ministre, mozhda je globalna ekonomska situacija Vama nocjna mora, a nama koji svaki dan ustajemo sa zebnjom da li cjemo zaraditi dovoljno da platimo porez i dazhbine nocjna mora ste Vi. da se umesto zaduzhivanja zaletite na lopove i utajivache poreza, ne bi nam trebao novi zajam dogodine. ali je uvek lakshe klincu uzeti lilihip nego se kidati sa mangupima. a tek kad na red stigne naplata odshtete za solarnu elektranu (tu ne prolazi busanje u prsa da necjemo da platimo, platicjemo kao i satelit i ...)pa pola milijarde eure za kosovske Srbe, isto toliko za otplatu kredita firmi na kosovu kojhe nisu nashe, a necje ni biti i da ne redjam, Vi to bolje znate. pitanje je samo, kako ste se do djavola upleli u sve ovo, naravno sopstvenom voljom, i koliko cje to nas gradjane koshtati dok ne dodje dan Vam vidimo ledja. a shto se nesanice zbog makroekonomskih kretanja tiche, mirno spavajte, necje to iz Vasheg dzhepa nego nasheg. od nasheg podmlatka sigurno ne, oni su vecj spakovali kofere. nisu toliko blesavi kao mi koji smo 2000.god spakovali iste te kofere, ali smo ih u nadi i ushicjenju 6. oktobra raspakovali.

SFRJ stara devizna

pre 10 godina

"Šta to Krstić dramatično vidi što mi još ne vidimo"

Ja mislim da smo mi videli sve, baš sve, od denominacije, novog dinara, Antinog dinara, Dekinog dinara, krađe stare devizne štednje, zajma za preporod SPS-a, hiperinflacije, harača za izlazak iz zemlje, par-nepar, i da ne nabrajam više. Pitanje je samo, šta će od navedenog ponovo da nas zadesi?

informisan

pre 10 godina

Dobro, za one koji ne shvataju, vecina od tih 5,5 milijardi ide za vracanje starih kredita koje su uzimale prethodne vlasti po izuzetno nepovoljnim kamatama. Mali Krstic jako dobro radi, samo sto vecina ljudi ne shvata velicinu problema u kojem se Srbija nalazi. I ne samo Srbija, vec citava globalna ekonomija. I niko nije izuzet sem plemena koja nazivamo primitivnim. Jedino oni nisu u problemu. Globalni makrosistem je izuzetno bolestan i los, odrzava se na aparatima godinama. A odrazava se identicno u svim mikrosistemima koji su zapravo njegova kopija. Toliko je los da u njemu nema nista dobro, sem za pojedince koji od njega imaju izuzetno veliku materijalnu korist. Kao sto mozete cuti, najbogatiji na svetu su iz dana u dan sve bogatiji, a svet u sve vecem haosu. Mnogi su shvatili ili barem nazreli velicinu problema i kuda sve ide i pokusavaju da nesto promene. To je posao koji nikome ne bih pozeleo, i ako ima u vama ista dobro i inteligentno, najbolje sto mozete uraditi je da se molite za te ljude i da im saljete pozitivne misli. Ne da ih pljujete i otezavate ionako nemoguc zadatak.

da.primetim

pre 10 godina

Treba da napravi plan da 3 meseca trpimo bez plata i penzija, svi bi pristali da se pomuče malo, ali da nakon toga krenemo napred, da se radi i živi normalno. Tek će da vidi za šta se uhvatio.

Vladimir Dž

pre 10 godina

"Voleo bi da postoji mogućnost da se usvoji jedan amandman na naš Ustav - da se Vladi oduzme mogućnost da od nekog pozajmljuje pare" - Thomas Jefferson, jedan od očeva američke nacije.

"Ako Američki narod ikad dozvoli da im privatne banke kontrolišu izdavanje njihove valute, prvo preko inflacije, onda preko deflacije, banke i korporacije će narasti oko njih, tako da će ljudima oduzeti svu imovinu, dok im se deca ne probude kao beskućnici na kontinentu koji su njihovi očevi osvojili" - Thomas Jefferson, 1743-1826.

posmatrac

pre 10 godina

Mi odavno vec znamo, a ako ministar ne zna onda mu ni nije tu mesto. Koliko puta i kome ponovo pricati da efekat kamata neminovno vodi do kolapsa jer je kamate nemoguce vratiti. Novac za kamate se ne emituje i zato je uvek potrebno da DRZAVA KOJA SE ZADUZUJE POVECA POREZE DA BI ZAKRPILA RUPU U BUDZETU KOJE PROUZROKUJE NEDOSTATAK NOVCA ZA KAMATE, OVO POVECANJE POREZA PROUZROKUJE SMANJENJE POTROSNJE, A RECIPROCNO SMANJENJE PROIZVODNJE, ZATIM OTPUSTANJE RADNIKA, STO PONOVO PROUZROKUJE PRITISAK ZA SOCIJALNA DAVANJA, PA SE DJAVOLJI KRUG NASTAVLJA U NEDOGLED, SVE DOK SE NE DODJE DO NIVOA BANKROTA.
Greska je u sistemu i ona je namerno ugradjena da uvek iznova dodje do neminovnog urusavanja i prelivanja bogatstva OD VREDNIH LJUDI KOJI RADE PREMA BESPOSLICARIMA koji su rodjenjem nasledili milijarde i pozajmljuju novac sa kamatama te tako postaju sve bogatiji ne radeci nista A VREDNI SVE SIROMASNIJI JER NIKAD NE ZARADE DOVOLJNO DA NAHRANE OVE SCILE I HARIBDE. SISTEM MORA DA SE PROMENI jer neminovno dovodi do kriza i ratova i kome to do sada nije jasno, zao mi je ali nestace zajedno sa sistemom....

Ja

pre 10 godina

Ja vise ne glasam ni na jednim izborima jer onda "neka stranka" uzme taj moj glas i "u moje ime" se zaduzi jos par milijardi. E pa u moje ime se vise necete zaduzivati. Izracunajte mi koliko iznosi moj deo duga DRZAVE SRBIJE i dajte mi da ga platim na rate (ne salim se). I onda hocu napismeno da nisam nista duzan i da se "javni dug" ne odnosi na mene i moju porodicu.

Dakle, dokle god glasamo, oni se zaduzuju.

Ubuduce dajem glas samo partiji koja se pred sudom obaveze da nece uzimati kredite. Zapravo, smatram da drzava ne treba ni da uzima kredite, nikada. Koliki jorgan, toliko se noge pruzaju pa kako nam bude.

dejan

pre 10 godina

Ko o cemu, nasa vlast o zaduzivanju. Tako da vodi ekonomiju i politku moze i dete sa ulice. Pa i ja mogu da zivnem sada super, samo da krenem da se zaduzujem na sve strane i da prodajem sve sto imam. A da mi usput neko kuci sve te pare od zaduzivanja i prodaje nekretnina stecenih generacijama, uzimaju komsije "biznismeni" na foru. Tako funkcionise i nasa drzava. I umesto da se gleda kako da zivimo od rada, da se novac za sledecih 5 godina nadomesti oduzimanjem imovine svih ovih nasih lopova po Srbiji, mi i dalje uzimamo kredite sa kamatama, koji posle zavrse opet kod nekih pojedinaca koji postaju novi tajkuni. A drzava propada, rasipa se, odumire.

MIlorad Džakić

pre 10 godina

Jedini lek za ovu državu je ono što se mora desiti, a to je bankrot(stečaj) što pre to bolje, e onda će se svi opametiti i prestati da prodaju jeftinu socijanu demagogiju, predlažem da se u ovoj karikatura zemlji postavi Nemac za prinudnog upravnika.

jopeja

pre 10 godina

Botovi gde ste?! Izgleda puk'o softver. Izgrdiše vam ministra, neki spomenuše i Najprvijeg, a vas nema da ih branite i veličate.

Dr. Zoidberg

pre 10 godina

Ne lozite se, ovo je ispitivanje javnosti. Makroekonomski bice stabilno. Mikro, to je vec druga prica.
Ne zasniva se ekonomija na jednom clanku.

Milic B

pre 10 godina

"Svrstani smo u BB-/B rang, koji svakom međunarodnom zajmodavcu poručuje – u ovoj zemlji postoje nesigurnosti u oblastima biznisa, finansija i u privrednom okruženju"

Pa naravno kada su Drzava Srbija, Narodna Banka i Agencija za osiguranje depozita zajedno sa ostalim korumpiranim drzavnim institucijama svirepo opljackali Akcionare Agrobanke

zgubidan

pre 10 godina

@bogi and co.

1a. ne 150 likova po zadatku 2-3 coveka, vec 50tak velicanstvenih, gde se svaki borio za svoje glasove.
.
.
6. pokusaj pohitnog ubrizgavanja kesa kroz navlacenje svetske bulumente na kafane, diskoteke, kazina, legalizaciju droge i ostalih vrsta sin city zabava, jer dok mi naucimo posle 20 i kusur godina unistavanja, kako da napravimo neki konkurentni proizvod - osusicemo se.

7. off shore zona

8. svi bez posla na njive

9. paralelno oporavak privrede koji ce potrajati ohoho

djoka

pre 10 godina

devedesete opet se vracaju od silnih transformacija upali smo u onaj transformator koji vraca u proslost. Narkomanija, kriminal, prostitucija, siva ekonomija sve to cveta...... na bolje nista

Farsa od budzeta

pre 10 godina

Koje bre reforme ti sprovodis...Krkobabic ne da da se pipne u penzije, Dacic u policijske bonuse, Palma grabi lovu za Jagodinu...Jednostavno, ko je politicki jaci, taj radi sta hoce...Krstica su i doveli da bi mazali oci javnosti.

prellee

pre 10 godina

Nije dorastao veličini problema.Akademska titula nije dovoljna da se izabere najbolji put i najbolje rješenje. Praksa, praksa, iskustvo!

тврд је орах....

pre 10 godina

Свака му ко Његошева!
Ја сам до данас мислио да наши знају шта ће бити у будућности,али видим да сам се преварио.

Milos

pre 10 godina

Budzet predvidja 5.5 milijardi dolara zaduzivanja. Auuuuu pa mi necemo moci da se otplatimo narednih 100 godina od ovolikog zaduzivanja.

iskustvo uci

pre 10 godina

Sada cu ja vama nesto da kazem i znam da cu dobiti gomilu minusa ali je to pravo stanje. Ovo vam je realna situacija. Nema ekonomske krize. 20 godina se zivelo na naduvanom balonu, devedesetih su dolazile izbeglice. Pojedini su dosli sa jako velikim budjelarom (zbog njih su ostali koje je muka naterala dosli svi na los glas). To su razni Matijevici.... koji su imali amin od vlasti. Posle njih, od 2000-te su navlacili crnogorce koji su skupo prodali svoju dedovinu rusima. Sta su prodali, prodali su. I od njih nema vise. A nema ni izbeglica. Donacije iz EU su razvucene po privatnim racunima, krediti sprckani. Prevaranti su pokupovali firme u privatizaciji misleci da ce preprodati strancima. Prodavali ste srebrninu iz kuce. J.bl. vas vase skole i diplome i od proslih i od sadasnjih na vlasti. Nista niste bili u stanju da pokrenete. Kriza ne postoji, ovo je realno stanje. A problem se ne resava tako sto ce grupica radnika praviti telefone.

navikli smo na "iznenadjenja"

pre 10 godina

Neka se ne sekira novi ministar, ne sekiraju se ni mnogo vazniji ljudi u vladi..sigurna sam da je dosao sa entuzijazmom i u nadi da moze da ucini mnogo, ali ovo je Srbija, malo se pres'o.

teški dani

pre 10 godina

Ja mislim da je Srbija u gorem položaju nego Argentina. Oni su živeli u kapitalističkom sistemu, a mi živimo u nekoj tranziciji bolje reći još uvek u prividnom socijalizmu sa stalnim pritiskom da uništimo svaku privatnu inicijativu. Što je mnogo gori scenario od Argentinskog. Mi takoreći kupujemo vreme koje će neko u budućnosti morati da plati. Nas je sistem upropastio i umesto da odbacimo taj truli socijalistički sistem mi ga čvrsto držimo ko davljenik gumu za spasavanje, a ta guma je probušena.
Zbog očuvanja socijalnog mira zadužujemo se da propalim preduzećima isplatimo 13-te plate i razne privilegije. Ja sam lično pesimista. Naš problem je kako uposliti 200.000 radnika u što kraćem vremenu
Bez zapošljavanja i realne zarade nema ni oporavka. Nalazimo se u začaranom krugu. Predugo smo pustili da stvari krenu nizbrdo džabe nam je što pokušavamo da zakočimo kad nam točkovi proklizavaju i bližimo se provaliji. Srbija je trebala da se bavi Srbijom još 2003, a ne da se 10 godina bavimo Kosovom na koje nemamo nikakav uticaj. Kosovom smo trebali da se bavimo pre 20-30 godina dok je bilo u našim rukama. Mi stalno kasnimo pristupamo problemu tek onda kad više ništa ne možemo da uradimo da bi rešili problem. Zato sam pesimista i mislim da je Srbija zakasnila da se bavi sobom čitavih 10 godina. Srušiće nam se sve kao kula od karata ,nažalost. Svi ovi pokušaji vlade su samo kozmetika. Potrebno je iseći i odbaciti ono što je trulo da bi preživelo ono što je zdravo.

sashko

pre 10 godina

Svi su izgledi da će Ministar Krstić oplesti po malim poljoprivrednicima i staračkim domaćinstvima... sprema se zakon kojim će se svi oni koji ne plaćaju PIO i i zdravstveno preko poljoprivrede biti oporezovani 20% ukupnog prihoda. Doprinos stvaranju još nekoliko stotina lupenproletera u Srbiji...

Tekelija

pre 10 godina

Изгледа да је све што је економски маг успио да смисли:
1-повећање пореза
2-додатно задуживање
и као могућност
3-продаја нечег што се још није стигло продати.

А администрација само расте.

Pametnjaković

pre 10 godina

Moram da naglasim vrlo jasno da su sve političke partije u Srbiji, isti ljudi, koji su sve vreme na vlasti i oko vlasti i svi su se pokazali. Znači i DOS i NS i JUL i SPS i RS i DS i DSS i G17 i SNS, itd. svi oni su pokazali šta znaju i umeju. Izbori nemaju nikakvog smisla, jer su to sve iste opcije bez obzira što menjaju imena i prave kombinacije, ne postoji izbor. Revolucija je jedina solucija, potpuno i trajno uklanjanje svih političkih partija sa naše grbače, oduzimanje njihove imovine i svih novčanih sredstava. Da podsetim da su oni prebacili sebi i svojima u poslednjih desetak godina preko 10 milijardi evra i dolara.

Oni koji su uzeli kredite i zadužili zemlju treba te pare i da vrate nazad i da plate i kamatu na to, ne mi da plaćamo. Kada ih sve pohapsimo i oduzmemo imovinu i pare, to ćemo vratiti onima kojima su dužni i krenuti od nule, ali ovaj put nećemo dozvoliti da se promašaji zapošljavaju i predstavljaju kao stručnjaci i eksperti, već ćemo zapošljavati samo najbolje, kao što se radi u svim normalnim zemljama.

srbin iz Pekinga

pre 10 godina

Ako smo mudri, ozbiljno cemo zapoceti pregovore sa kinezima da od njih pozajmimo sta nam treba, jer su oni jedini koji bi mogli da nam daju ispod trzisne uslove. A s obzirom da je predsednik Nikolic ovde imao veoma uspesnu posetu pre samo nekoliko meseci, sanse da nam kinezi izadju u susret su vise nego realne. A ako to zasmeta nasim zapadnim prijateljima, pa Boze moj, neka ponude isto sto i Kinezi. Malo sutra...

Na kvadrat ...

pre 10 godina

Nego, da li su to ti stručnjaci i eksperti, školovani po prestižnim univerzitetima, koji će nas spasiti?
A spasavaju nas tako što nas zaduže koju milijardu, malo dignu poreze, malo smanje plate, i eto ti. Spaseni smo.
Svaka vam čast na ekpertizi. Bolje da ste sedeli tamo gde ste bili. A ja još glasao za ... Idiot ...

BAX

pre 10 godina

@ Bogi

Na cemu si?
(Marko, 8. novembar 2013 12:36)

A ti Mare? Covek je lepo i prosto objasnio, dok je Saldzo dopunio sa ukupno 11 mera bas kako treba. Pa opet pitam, ako je nesto normalno treba cutati i praviti sprdnju tipa ko ovako prica u Srbiji mora da je lud? INDIFERENTNOST svemu nas je dovela u ovu situaciju.

Krsticu MOLIM TE procitaj komentar SALDZA ili BOGIJA.

Unapred zahvalan

Branko V.

pre 10 godina

Krstić tek sada vidi ono što je prosečan Srbin video odmah nakon 2000. godine. Svako normalan je uništavanje privrede i zaduživanje države video kao put Srbije u visokorizične države (ili Srpski rečeno "siguran put prema građabskom ratu").

NIje komentar, ali je korisno za citalastvo

pre 10 godina

Ceka nas argentinski scenario tako lepo i do detalja opisan u argentisnkom dokumentarcu "Social Genocide". Molio bih ljude da ga pogledaju na youtube-u, da vide sta nas ceka i koje metode su trenutno na snazi.
http://www.youtube.com/watch?v=MJbABYQ_pGY

Darko

pre 10 godina

Dragi moj nije NOVO - 1.8 milijardi je novo a ostalo (3.7 miijardi) su obaveze po starim kreditima koje nemamo da vratimo (niti smo ikad imali) pa se moraju produžiti... Sem ako nemaš negde 20 milijardi evra da vratimo sve kredite?
2000-te smo bii dužni 5 milijardi evra a ovih 15 milijardi ne znam ni kad ni za šta smo pozajmili... Šta smo tražii to smo i dobili pod geslom "nema alternative" neko je polapao hrpu para a nas uvalio u g**** do guše. A ni ovi "alternativci" nisu bog-zna-šta drugačiji...
Sve u svemu ostajemo mi u komi još poprilično vremena...
(genije, 8. novembar 2013 15:49)

Postoji resenje,a zove se privatizacija javnog sektora.Kakva profesionalizacija,modernizacija,trice i kucine.U ovoj drzavi je sve korumpirano od vrha pa do dna.Privatizacija je jedino resenje da se izvucemo iz duznickog ropstva,ratosiljamo partijske drzave,i gradimo ekonomiju na zdravim trzisnim osnovama.Smanjio bi se drasticno i broj stranaka,jer ne bi imale svrhu postojanja vise,a dzabalebarosi na drzavnoj sisi bi napokon shvatili da moraju nesto i da rade da bi ziveli i preziveli.
Alternativa nam je dalje zaduzivanje,uz rast korupcije i kriminala,sve do konacnog pada iz kojeg se nikad necemo izvuci.Sve dok postoji plen zvani javni sektor,izleciti se necemo.

milan

pre 10 godina

Tu se nema sta da pitate. Ako imate koji razred ekonomske skole.Cena novca ce rasti jer ako tako nebude docice do inflatornog talasa u americi i prevashodno evropi.Tako da sledeće 2014 godine dolazi do rasta kamata.
Eto ovo sacuvajte pa se cujemo negde u junu sledece godine ako budemo živi i zdravi-)))

robot

pre 10 godina

za bogija: to bi bilo kad bi mali perica vodio ekonomiju. ovo sto si ti pobrojao je takodje potrebno i to radi efekta da sredjujemo javni sektor ali ustede tako napravljene su beznacajne.

nama pored ovoga sto si ti nabrojao treba:

1. nova poreska politika koja se primenjuje striktno i prema svima a u cilju punjenja budzeta
2. novi zakoni o prometu kapitala, zaposljavanju
3. legalizovanje lukrativnih delatnosti (konzumiranje opojnih droga i prostitucije) da se time ogroman deo sa crnog trzista sliva u i u budzet. to bi nam takodje donelo (sem medjunarodnog sljama) donelo i kamare turista.
4. primene tehnoloskih invencija koje bi skresale prekomernu javnu potrosnju (glasanje putem interneta, kupovine otiskom prsta vezanog za bankovni racun, umrezavanje datoteka u javnom sektoru gde bi se salterski poslovi sveli na minimum).
5. reforma MUPA, DB-a, i apsolutno svih ministarskih resora a u inventivno-tehnoloskom duhu vremena za kojim non-stop kaskamo.
mogu knjigu da napisem o tome sta treba da se uradi ODMAH da bi nam bilo bolje za godinu dve a za 10-15 uz striktnu primenu bili bi vodeca ekonomska sila u evropi.






1. Nemoj da se zadužuješ
2. Otpusti višak radnika iz javnog sektora
3. Ugasi gubitaške firme
4. Ugasi 100 agencija
5. Smanji broj poslanika na 150
(Bogi, 8. novembar 2013 12:02)

tomislav

pre 10 godina

1. Nemoj da se zadužuješ
2. Otpusti višak radnika iz javnog sektora
3. Ugasi gubitaške firme
4. Ugasi 100 agencija
5. Smanji broj poslanika na 150
(Bogi, 8. novembar 2013 12:02)

ili

1. nova zaduzenja usmeriti iskljucivo na investicije (ne na penzije, plate ili sta slicno)
2. prirodno smanjiti visak radnika u javnom sektoru zato sto su prilikom zaposljavanja bili partijski poslusnici, a sad su "jadni ljudi pred izbacivanjem na ulicu" (zaposliti novog radnika tek kada tri ode u penziju, napusti firmu ili umre)
3. depolitizovati gubitaske firme i postaviti ljude od struke i dobro ih platiti
4. ugaziti 400 agencija
5. nemam primedbe

Djenka Djavo

pre 10 godina

Pod 1: Ne zaduzivati se vise nigde
Pod 2: Ne obracati paznju na to sta rade ostali

Norveska, Svajcarska i Island ne zavise od EU, dolara, uragana, mesecevih mena, mrstenja gospodina Obame i ostalih elementarnih nepogoda pa im nista ni ne nedostaje. Ako Norveska i ima nafte (sto nije jedini razlog njihovog blagostanja ali je svakako najveci) Svajcarska i Island taj luksuz nemaju pa im i dalje ide dobro (Svajcarska stalno na vrhu a Island u najvecem usponu od svih nacija Evrope). A mi umesto da naucimo od malenih (kojima pripadamo vec vekovima jer se guramo u svaki Boziji rat na ovoj planeti) da treba gledati svoja posla i svirati svoju pesmu, mi se vezujemo za 'bratsku nam' Rusiju i 'demokratsku' Ameriku. Jedva cekaju da stave sapu na jos jednu duznicko-robovsku naciju kao sto su to uradili u Grckoj ili na Kipru (Irskoj, Spaniji, Italiji...) jer se tako kontrolise svet. Daju ti virtuelni monopol novac, a ti njima posle ubiras 50% poreza od svog stanovnistva a ponekad im poklonis ostrvo, sumu, njivu, reku ili levi bubreg sve prvorodjene dece. Gosn. ministre zalutao si kao Ivica i Marica a od kucice sa krovom od cokolade ni traga ni glasa.

genije

pre 10 godina

"5.5 milijardi € novog zaduživanja, pa vi ste potpuno poludeli.
(Džoni B., 8. novembar 2013 12:14) "

Dragi moj nije NOVO - 1.8 milijardi je novo a ostalo (3.7 miijardi) su obaveze po starim kreditima koje nemamo da vratimo (niti smo ikad imali) pa se moraju produžiti... Sem ako nemaš negde 20 milijardi evra da vratimo sve kredite?
2000-te smo bii dužni 5 milijardi evra a ovih 15 milijardi ne znam ni kad ni za šta smo pozajmili... Šta smo tražii to smo i dobili pod geslom "nema alternative" neko je polapao hrpu para a nas uvalio u g**** do guše. A ni ovi "alternativci" nisu bog-zna-šta drugačiji...
Sve u svemu ostajemo mi u komi još poprilično vremena...

bekrija

pre 10 godina

naseo je decak na stari fazon,odradice prljav posao i nestace u vidu magle!od prvog januara pdv na osnovne namirnice ide na 10% ,misli narode i o tome!

Pametnjaković

pre 10 godina

@(Marko, 8. novembar 2013 14:41)

Jadan ti kad ti nije jasno da nas su nas upravo zaduživanje i nerad i doveli u situaciju da nismo u stanju ništa da radimo i da funkcionišemo, dok Amerikanci jesu. Srbija se upravo zbog zaduživanja i pretvorila u zemlju nesposobnih idiota. Da mi radimo kao što Amerikanci rade, kao što i EU članice rade, na jačanju domaćeg privatnog sektora, jačanju domaćeg tržišta, tako da sve sami proizvodimo, a ne da uzimamo kredite i uvozimo stranu robu, mi uopšte ne bismo bili zavisni od strane pomoći ili bilo čega drugog. Zbog takvih kao što si ti Srbija i jeste još samo jedna banana republika. Takvi kao ti su uvek u vlasti i oko vlasti. Samo revolucija može da nas spasi, a za to je potrebno ljudi da shvate šta se dešava.

Mix

pre 10 godina

Laki, 'vataj maglu dok se nije digla ova besna kuka i motika i poneka u**** motka, onda nema spasa nikome, ni Jejlovcima, ni Marsovcima!!!

Miki Sm

pre 10 godina

Lazo brate mili,ne obracaj paznju,samo se ti lepo zaduzi,gledaj da bude 6 milijardi,pa dok traje nek traje,neka je nama lepo jos koju godinu da se naklepamo pa posle bezimo u Svajcarsku dok ovaj narod i dalje cuti i nista niko ne preduzima.Da nema Srba trebalo bi ih izmisliti,idealne ovce za sisanje,posle bankrota idealni robovi..........

milan

pre 10 godina

Pa zar veliki vezir nije rekao da nas cene u svetu vole da arapi daju pare 100 milijardi investicija stiže kad dođu na vlast ne znam što pravite frku zbog 5,5 sića za nas

Steeler

pre 10 godina

Ljudi ovde ne shvataju kako funkcionise globalna ekonomija i koliko mi recimo zavisimo od nje. Da se ovog trenutka prekine protok novca i robe i da svako mora da se stara sam o sebi Ameriku bi npr (ili bilo koju jaku zemlju) to mnogo pogodilo ali bi nastavili da funkcionisu. Srbija bi se vratila u kameno doba, mozda bi mogli da se prehranimo...i to je upitno. Tako da manite se te price o nezaduzivanju i mozemo mi sve sami, sto mnogi pametnjakovici ovde govore. Nema nista od toga. Kad krenemo nesto da proizvodimo onda mozemo da se busamo u grudi, pa kazemo dosta s kreditima, kao Turska ove godine sto je uradila.
(Marko, 8. novembar 2013 14:41)


ZATO SE I BUNIMO!!!
KREDIT = POREZ OD GRAĐANA!!!
Krediti služe da se plaćaju partijski ljudi. Krade se, ne ulaže se u infrastrukturu koja služi da se privuku investitori!!!
Tako se radi već 13 godina! Znaš li ti šta je 13 godina života, dete?
Drugim rečima, ja ti pozajmim pare, ti umesto da ih pametno potrošiš, kupiš novi mobilni. Kupiš skupe patike (AirMax su 12000 din) i ne misliš na budućnost.

Ja, kao i ostatak normalnog sveta, se buni da ne troše naše pare (da, kredit je moj jer plaćam porez) na gluposti. A usput kao problemi sa huliganima, VEŠTAČKI, zatim sa pravosuđem i tako dalje.

Kredit koji Krstić uzima uzima na moj račun!
Kao kada se rasipaš mojim parama u kafani, častiš sve redom jer nije tvoj novac.

Molim vas da pustite ovaj komentar, neki ljudi moraju da nauče osnovnu ekonomiju.

Jovica NS

pre 10 godina

Ovde svi živi znaju šta treba da se radi osim onih koji bi trebali da znaju,a ti što ne znaju bi mogli nešto da urade,a ovi što znaju mogu samo da pričaju i tako u krug.

Serafim

pre 10 godina

Citam ove komentare i ne mogu da se nacudim!

1. Vucic je preuzeo brigu o ekonomiji zemlje a ni jedan jedini dan nije radio u privredi!
2. Doveo je Krstica koji je mucenik jos gori od njega, on verovatno nije u zivotu usao u neku opstinu.
3. Na sve to iskopali su i stecajnog upravnika Radulovica, za kojeg niko ne zna gde je i sta radio 85-2000!

Vucic ide okolo i vice nasa drzava je bolesna mi imamo rak????
Krstic vice drzava mora da otpusta i da se zaduzuje, a narod da steze kais i trpi bez posla???
Radulovic, ponavlja kao pokvarena ploca mi necemo da bacamo pare u bunar????

Molim posten i obrazovan svet da se pobuni. Zemlju vode krajnje neiskusni ljudi.
Jednom kada javni dug predje 25 milijardi evra, Srbija ce izgubiti buducnost.
Od tog momenta postojacemo samo da bi vracali kredite!

VUCICEV POPULIZAM JE OZBILJNA PRETNJA ZA BUDUCNOST SRBIJE.

Zoran

pre 10 godina

To je vrlo lako videti. Ovde u SAD, pre krize, svi su lako dobijali kredite, sada narod dosta teze dobija, vece provere. Isto vam je sa drzavama.

AlCapone

pre 10 godina

Drzava se bavi samo jos proracunom, kao da nista drugo fizicki vise i ne postoji. Drzave su se digle iz puno tezih uslova, nakon ratova, raznih katastrofa itd. sa puno manje sredstava i tehnologije.

Dakle, treba ustanoviti sto su strateski potencial Srbije. Recimo poljoprivreda, gde je slaba infrastuktura i ne iskoristavaju se svi resursi. Poceti sa ulaganjima, javnim radovima, podizanjem infrastrukture, edukacijom. I tako dalje: energetika, rudarstvo, IT, vojna industrija...

Drzave ne prave vise velike projekte, sva energija se trosi gde uzeti pet dinara, gde nesto prodati da se prezivi jos koji mesec itd. Nemci, Svajcarci, Austrijanci, Japanci su toliko uspesni jer se oslanjaju na vlastiti rad, a ne na investitore iz Azerbajdjana, Kine, Rusije, Arapskih emirata itd.

Saldzo

pre 10 godina

1. Nemoj da se zadužuješ
2. Otpusti višak radnika iz javnog sektora
3. Ugasi gubitaške firme
4. Ugasi 100 agencija
5. Smanji broj poslanika na 150
(Bogi, 8. novembar 2013 12:02)

6. Razvali uvoznicki lobi (zasto nas pasulj nije dobar nego uvozimo iz Kazahstana?)

7. Zaposli kao finansijske inspektore ljude koji znaju posao, a ne stranacke salabajzere i da se fiskalni zakoni sprovode kako treba, a ne selektivno.

8. Drzava da odmah placa dugovanja firmama sa kojima ima ugovore, a ne posle godinu dana (ako uopste plati). Tako firme rastu i razvijaju se, sav novac ce se opet vratiti kroz poreski sistem u drzavnu kasu. Ovako firme ne mogu da isplate svoje radnike i dugovanja i dolazi do lancane reakcije.

9. Smanji gomile nameta privredi. Veci novac dobijas manjim porezom od firme koja raste, razvija posao i poveceva prihode nego velikim porezom od one koja nema novca da se razvija vec tavori oko pozitivne nule.

10. Privatizujte EPS i Telekom. Razbijanjem njihovih monopola smanjujete cene struje i usluga, raste kupovna moc gradjana, raste potrosnja, raste proizvodnja.

11. NAJBITNIJE...Rebni ogroman porez trgovcima koji lupaju ogromne marze. Sto veca marza, veci i porez, takodje uvedi sistem "trece ruke" veliki uvoznik-veliki distributer-maloprodaja, a ne pedeset nivoa dok dodje do rafova. Porez da bude takav da im se vise isplati da prodaju po manjim cenama. Podstice se potrosnja, samim tim raste proizvodnja i kupovna moc gradjana sto opet puni drzavnu kasu.

Milosav

pre 10 godina

(Mare, 8. novembar 2013 12:20)

Decko, ne gubi vreme cekajuci godinu, dve dana. Ako imas priliku idi odmah, ako se stanje popravi uvek mozes da se vratis. Ne ocekuj od Krstica ili bilo koga drugog da spase Srbiju. To je nemoguce bez revolucije ili uvodjenja protektorata sa recimo Hitlerom, Staljinom ili osobe tog tipa na celu.

Petar

pre 10 godina

Ma otimajte to je najbolje resenje... Meni (mojoj firmi) je poreska uprava ali bukvalno otela 500000 dinara na ime dugovanja koja ne postoje tj. na konto onoga zato sto neko nije uradio svoj posao iako je prethodno sve dokumentovano. I sada je pretplata a novac mi ne mogu vratiti... Sad sam zaduzen do guse a moja slika je gora nego Krsticeva jer ne znam dal da se uhvatim za glavu ili nesto drugo...

Milos

pre 10 godina

@pojedinac "Sve bi to moglo kad bi se samo on pitao,ali..... "
Kada je u pitanju tako visok i odgovoran polozaj, onda svako OZBILJAN covek prihvati odgovornost SAMO U SLUCAJU DA MOZE SAMOSTALNO DA DONOSI ODLUKE jer ce kasnije za njih biti odgovoran. Podsecam takodje i da je Vucic rekao da je Krstic potpuno samostalan.
Doduse, isto tako je rekao i da se nece vise uzimati skupi krediti ("kao sto su radili oni pre nas")i da se drzava nece vise zaduzivati (takodje "kao sto su radili oni pre nas").
Inace, ne bih komentarisao ministra Krstica jer sta reci o coveku kome su puna usta reformi i borbe protiv onih sto primaju nekoliko plata A SAM DOBIJA 5 I SLOVIMA PET PLATA!

Dusan

pre 10 godina

Ko se bar malo razume u makroekonomiju shvatice da smo mi na pola koraka od bankrota. Ne postoji nacin da napravimo novac sami jer apsolutno nista ne proizvodimo i jedini nacin da prezivimo je zaduzivanje. Ili to, ili proglasavanje bankrota, raspad ekonomije i anarhija kao u Argentini pre 15 godina. Ne mogu nam sad pomoci ni raznorazne rekonsrukcije, ni smanjenje zaposlenih u javnim preduzecima..agencijama..skupstini. To su sve dugorocne mere (koje naravno moramo preduzeti). Mi tezimo zapadu i njihovom standardu, zelimo da imamo novca kao oni a radimo i proizvodimo cak 200 puta manje od njih.

Vladimir

pre 10 godina

@Dusan
Nije tacno da rade vise,samo proizvode vise(razvijeni mahom proizvode usluge, preko 60 posto GDPa razvijenih su usluge).Radno vreme u Nemackoj je 6 sati, samo sto oni koriste tehnologije i modernu organizaciju rada. Sama proizvodnja po sebi ne znaci nista ako nije efikasna. Primer Rusije koja je najveci proizvodjac crne metalurgije na svetu a nema kome to da proda rezultat su zastarele tehnologije, lose logistike i skupog transporta, tako da konstatacije sa napornim radom treba izbegavati.
Kljuc teksta se nalazi u nasem kreditnom rejtingu, koji ako se setimo je politicki oboren za 2 stepena kada je promenjen zakon o NBS da bi se na mesto guvernera postavila guvernerka Tabakovic a zatim ponisteni zakon rehabilitovan jer privremeni je krsio sve bankarske i finansijske standarde, problem je samo sto vracanje starog zakona pokrece dodatni problem nepoverenja kod Mudisa pa samim tim ne znaci vracanje 2 stepena viseg rejtinga vec samo jos veci monitoring u zemlji u kojoj se zakoni menjaju svakog dana radi politickih prilagodjavanja.

coma

pre 10 godina

Kljuc je u poverenju koja ova vlada i vladajuca koalicija jednostavno nema. Poverenje je novac, i to treba da se stekne. Za poverenje je potrebno vreme, tako da ce ovaj kolaps da traje verovatno dok svi ne umru. Zasto tako mislim, jednostavno, u bankama je 9 milijardi eura stednje. To je najgore ulozen novac. Mnogo bi bolje bilo da ga plasiramo u neku privrednu delatnost koja ce umesto 3.5% donositi 12-15% na godisnjem nivou, ali gle vraga, svaki put do sada kad bi se nesto tako desilo neki vladajuci mocnici bi na sebi svojstven nacin ucenjivali, krali i uzimali sve sto je moguce. Sve dok investicije ne budu zasticene kao medved u rezervatu nece mi niko dokazati da sredstva iz banke preusmerim u privredu.

Marko

pre 10 godina

Ljudi ovde ne shvataju kako funkcionise globalna ekonomija i koliko mi recimo zavisimo od nje. Da se ovog trenutka prekine protok novca i robe i da svako mora da se stara sam o sebi Ameriku bi npr (ili bilo koju jaku zemlju) to mnogo pogodilo ali bi nastavili da funkcionisu. Srbija bi se vratila u kameno doba, mozda bi mogli da se prehranimo...i to je upitno. Tako da manite se te price o nezaduzivanju i mozemo mi sve sami, sto mnogi pametnjakovici ovde govore. Nema nista od toga. Kad krenemo nesto da proizvodimo onda mozemo da se busamo u grudi, pa kazemo dosta s kreditima, kao Turska ove godine sto je uradila.

Malisa

pre 10 godina

Malo nas deli od bankrota, o tome najbolje govori ekonomista Branko Dragaš, treba ga čitati. Što pre bakrotiramo, to bolje, ali onda moramo da krenemo sa pametnijim ljudima, bez svih ovih političara..

Radovan VII

pre 10 godina

Od price sa 100 milijardi investicija koje nikako da vidimo, presli smo na price o kreditima, a ni pare od tih kredita nesto ne vidimo. Samo se vide poskupljenja, a to je malko suprotno od pojma kredita. Jedna od kampanja SNS-a tj. aktuelne vlade (+Dinko) protiv bivse vlasti je upravo prica o kreditima sa visokim kamatnim stopama koji su "unistili" nasu zemlju. Posle 18 meseci price o jeftinim kreditima koje smo dobili(?) ili treba da dobijemo(?) zahvaljujuci aktuelnoj vlasti, dolazimo do "nove realnosti" kako nece biti jeftinih kredita. Prethodna vlast je sto se toga tice bar bila u nezavidnom polozaju, jer je nerealno ocekivati jeftine kredite u vreme svetske ekonomske krize. Kriza je medjutim dobrim delom prosla, ali ako je najbolje sto vi danas/sutra mozete da uradite na nivou onoga sto su prosli uradili u vreme svetske krize ... pa, vi ste ... ili nesposobni, ili neposteni, ili mozda malo od oba, ako ne i puno od oba.

Hahaha

pre 10 godina

Otpusti sve i levo i desno i gor i dole! Stavi zemlju na dobos i prodaj je sa celim narodom i svim politicarima i religijom Arapima ili nekom drugom i kada nas konacno vise ne bude bilo, bice nam najbolje! Videces da je tako!

Cirkus mendzera

pre 10 godina

Pa nije dolar sveta krava.
Izmisli se neka nova valuta na koju se iskljucuje manipulacija bilo koje zemlje i u odnosu na nju se izrazava dug.
Sta ste se uvatili necega sto je izgubilo svaki kriterijum vrednosti i postojanja.
Ako postoji bit token,neka osmisle kuken i eto ti nova valuta.
Jedan kuken vredi toliko evra,jena,bundjicu,mindjicu,dinara,tolara,cikita i mikita valuta.
Iskreno mi nije jasno sam momenat kad je sa lagera u zlatnim polugama preslo na nesto sa cim guzica moze da se brise.To je dokaz da je muljanja oko kurseva svih valuta generalna pljacka odabranog kruga ljudi.

neko

pre 10 godina

@Bogi

Stvar je u sledecem.

2014. je predvidjena za strukturne reforme (resavanje firmi u restrukturiranju i pocetak resavanja javnih preduzeca). Na fiskalnoj strani ide se stidljivije. Sve to ce dati kao rezultat pad GDP-a (jednostavno pasce potrosnja, a to je ubedljvo najveci deo GDP-a u Srbiji - 95%).
Ne treba zaboraviti da se za javna preduzeca daju garancije, a ako se ona srede, one ce prvo biti manje, a posle ih drzava nece davati, to je veoma bitan korak. Preduzeca u restrukturiranju nisu placala struju EPS-u, a to je njima proizvodilo dodatan gubitak, koji je pokrivan iz kredita, koje je opet na sebe preuzimala drzava.

Osim toga, tu je i socijalni faktor, ali on nije jedini bitan u ovoj situaciji.

Dakle, pravac je jasan, mora se ici ka smanjenju deficita i ka promeni strukture GDP-a. Samo naivan misli da to nece smanjiti GDP. Hoce, ali treba pokusati da to smanjenje bude sto manje(tako sto ce se povecati izvoz i investicije), a sa druge strane to treba tako uraditi da se ekonomija ne urusi potpuno.

I sam sam bio pristalica toga da se stvari lome preko kolena, ali sve vise uvidjam da to nije realno. Stanovnistvu i privredi treba vreme da se naviknu na nove okolnosti. Ono sto je sigurno da bih ja uradio je da bih isao malo ostrije u reforme. Znaci nemoguce je svesti deficit na nulu u ovom trenutku, jer je to momentalno sahranjivanje ekonomije, ali deficit se mora makar svesti na ciljanih 4.6%, sto je za sada neostvarivo.

Vlajkov

pre 10 godina

Laki, pozabavi se ti unutrasnjim negativnim uticajima na nasu ekonomiju. Zato si i doveden, i ja znam da se negativni globalni potresi mogu odraziti na nas.

Razumem te ja, ne smes da seces partijeske vojnike zaposlene u javnom sektoru, ne smes na penzionere.... Al ko ti je kriv sto Vucko preko tebe prodaje maglu, ti si samo diler sa coska!

Pavle

pre 10 godina

Imam genijalno rešenje: Podići poreze, takse, globe, cenu struje, grejanja, goriva, hrane, ma svega i svačega pa pozapošljavati još stotinjak hiljada po državnim upravama i javnim preduzećima i čekati da ako nešto krene...Mada mi se čini da smo to radili poslednjih trideset godina...

Milos Nis

pre 10 godina

Zbog nocne more su inspekcije u Nisu krenule u skupljanje haraca, pisu kazne nemilice. Kraj godine i nema para u kasi, ajmo malo da oglobimo privatnike koji jedini rade i placaju administraciju. Jednom lokalu je za 15 dana doslo 6 inspekcija (turisticka, ins.rada, sanitarna, poreska, komunalna i slag na torti-inspekcija za skladistenje dokumentacije).
Da je ovaj narod malo pametniji i da se organizuje, zatvoriti firme na dva meseca, pa nek bankrotiramo, za bolje i nismo!
Umesto da cuvaju privredu kao malo vode na dlanu, oni zajahali pa ne silaze.

Cirovic N

pre 10 godina

Akcionari Agrobanke imaju vec vise od godinu dana nocne more zahvaljujuci Vasem Ministarstvu, Narodnoj Banci, Agenciji za osiguranje depozita I ostalim korumpiranim institucijama Drzave Srbije jer su im ovi pomenuti brutalno opljackali PRIVATNU IMOVINU. Red je na Vas gospodine Krsticu...

E Krsticu crni sine ne znas ti jos u kakvu si zemlju dosao, ovde su lopovi svi povezani ko sitna crevca

pre 10 godina

(Bogi, 8. novembar 2013 12:02)

Mislis da to on sme i da ima dozvolu za tako nesto, da ugasi te mnogobrojne fantomske agencije i ostala radna mesta sa vrha drzavne administracije pa sve do lokala.
Pa gde bi onda radila Branka Ruzica zena i svastika gde bi dobijale 1500 evra platu samo zato sto se pojavljuju na radnom mest.
Ali gledaj sad nije to problem samo u te dve osobe tu su zene mnoogih drugih i njihova ostala rodbina, tako je bilo i pre i ostalo, tako da nema nista od toga.
Ovamo ce sirotinju zakidati za dinar a tim sto nista ne rade i uopste ne doprinose nicemu, nikakvom boljitku ce cak i povecavati platu, od tog dinara kojeg uzmu sirotinji...

Pametnjaković

pre 10 godina

@(Bogi, 8. novembar 2013 12:02)

Upravo tako. Krstić izgleda radi onako kako zapadnim bankama odgovara, tj. zaduživanje do bankrota (zaduživanje će inače ubrzati bankrot), a onda prodaja svega po vrlo niskim cenama stranim bankama i kompanijama. Bukvalno ćemo postati robovi. A narod koliko je glup, naročito ovi iz javnog sektora to ne shvataju, oni misle da su bezbedni i osigurani. Kad bude sve puklo, cela zemlja, uključujući i njih, se više nikada neće neće oporaviti, to je kraj.

Sto mu gromova

pre 10 godina

Iz aviona se videla pretencioznost i nadnenost mladjanog Krstića, kada je preuzimao funkciju. Uz to, kada se doda "pumpanje" od strane PPV-a, medija, analitičara i ekonomskih činioca bliskih vladajućem establišmentu u Srbiji, dolazi se do ove fenomenalne slike koja "pokriva" ovaj poražavajući tekst.
Setih se mog dede, koji je imao izreku za alave ljude,i za ljude koji osebi imaju visoko mišljenje bez pokrića:
"Mnogo mačku govedja glava"!

kako ste sejali tako i zanjete

pre 10 godina

uvek će neko drugi biti kriv (taj mrski spoljni faktor) a mi tako čisti i pošteni?

kad narod toliko voli vučića i njegove marionete onda je i zaslužio svu bedu koju su mu doneli
naravno za vučića i njegove polupismene kadrove nema zime - što je narodu gore, njima je bolje!

Rotacije i limuzine do kraja

pre 10 godina

Tek ce oni imati nocne more kao sto je i DS imao. Ako misle da je anrod zatucan varaju se.
Na kraju sve sto je uradio krstic nam je nanelo stetu, uveo je porez na plate a ovih dana smo saznali da je taj novac iskoriscen za povecanje budzeta odnosno subvencija politickim strankama!!!

neko

pre 10 godina

Najzad da se i o tome prica.
FED ce smanjiti QE i ojacati dolar, to je pocetak kraja jeftinog zaduzivanja.

Posle toga ce i ECB poceti da jaca evro u odnosu na ostale valute, a onda ce isto uraditi Britanci, Japanci i Svajcarci.

Ali sve krece od Amera. GDP u SAD je porastao vise nego sto se ocekivalo (2,8% u trecem kvartalu) i to je bitan impuls smanjenju QE. Americi ne ide na ruku da predugo vremena FED vodi relaksiranu politiku, jer preti opasnost da dolar vise ne bude rezervna valuta.

To ne smeju da izgube, zato ce cim to mogu ici na zaostravanje monetarne politike. Onda ce sve zemlje u razvoju, ali i neke razvijene(ali prezaduzene) biti u problemu.

Debeli Sava

pre 10 godina

Roadshow za prodaju novog eurobonda počinje u ponedeljak u Londonu, da li je moguće da mi o tome još ništa ne znam, barem one osnovne stvari, veličina izdanja, ročnost, gde očekujemo kamatu......
i kako je moguće da NBS juče obori referentu kamtnu stopu sa 10,5% na 10% a da se na medjubankarskom MM ništa danas ne desi, ili ne postoji mehanizam te kontrole pa se ostavlja bankama da nas preko Belibora za šta je savaki kreditni ugovor vezan na legalan način podkradaju a time i ubijaju privredu, jel su i dalje kamate na RSD previsoke.... nešto ovde ne štima....neko ovde opasno ne radi svoj posao.....

kihot

pre 10 godina

povecajte prihode u budzet, imate veoma malo mesta na ustedi troskova jer ce ona dovesti do kraha, a puno mesta na prihodovnoj strani.

e sad - tu imate problem sa ministorm privrede, koji se ponasa kao stecajni upravnik (ne treba ga kriviti samo je u zivotu to i radio, nikad nista nije razvijao i samo je jurio pronevere, i misli da se samo tako uspesno funkcionise) i koji ne razume potredbu za sirenjem biznisa.

prestanite da pretite privrednicima i da ih hapsite. naterajte ih da vise ulazu,da se vise zaduzuju, omogucite im povoljnije kredite. nisu oni krivi sto su se obogatili. kriv je sistem.

a sistemom Robina Huda se ne povecava proizvodnja. naprotiv, sve se gusi.

otisle su prethodnih dana ozbiljne firme pod led, uskoro ce i druge. za to Lazare treba da te muci glavobolja. cena zaduzenja je nista u odnosu na to....

Djani

pre 10 godina

Ne znaš ti još ŠTA JE "NOCNA MORA" ! Ako se kojim slucajem malo duže zadržiš ovde u Srbiji pocece da ti se priviđaju i razne : KARAKONDŽULE , ANDRMOLJCI I RAZNE DRUGE SPODOBE !!! Aaaaaa ako kojim slucajem imaš malo više sreće od nas vecine jadnika ,možda i vidiš kako ovde u našoj zemlji POSTOJI RAJ , mi nismo te sreće !!!

Rz Brzotrz

pre 10 godina

Da sam na Krsticevom mestu, evo stvari koje bi me brinule.
Prvo, sto prihodi po osnovu PDVa i Akciza nece biti ni blizu kao ove godine. Kupovna moc ce da oslabi dodatnih 5%, promet u maloprodaji shodno tome izmedju 8-10%,dakle javni prihodi manji za oko 5% u startu, racunaj da je to 400 miliona evra.
Drugo, rast ni blizu nece biti 1%, prvi kvartal ide 0 ili minus ako bude jaca zima, drugi i treci kvartal bunar 2 do 3%, cetvrti mozda minus 1 ako bude dobra poljoprivredna sezona. Posto je Radulovic razjurio strane investitore gradjevinska industrija ce pasti dodatnih 30% u odnosu na ovu godinu, bez novog rasta izvoza i zaposljavanja nema osnova za rast ni u 2014 ni u narednim godinama.
Sad, posto nece biti ni mekih kredita, svi preduzetnici koji su do sada morali da vode knjige morace ili da gase radnje ili da idu u sivu zonu, posto moraju da zive ipak ce u sivu zonu, elem evo nove rupe na prihodnoj strani po osnovu manje naplate od pausalaca, pametnom dovoljno za brigu.Posto su ti preduzetnici zaposljavali neke ljude i davali im kakve takve plate i uplacivali doprinose, opet minus na prihodnoj strani.
Hotelijeri ce isto masovno da udare katance usled povecanja poreza njima, otpreminine za 100.000 radnika koje isplatimo ove godine sigurno nece generisati ne-znam-kakvu ekonomiju osim sto ce da poraste konkurencija molera i hobi zidara. Ako ovo iole dotice mladog ministra,ne bi me cudilo da vec u drugoj godini mandata zalici na g Mirka Cvetkovica, bar po boji kose i brade.

Bogi

pre 10 godina

1. Nemoj da se zadužuješ
2. Otpusti višak radnika iz javnog sektora
3. Ugasi gubitaške firme
4. Ugasi 100 agencija
5. Smanji broj poslanika na 150

Pojedinac

pre 10 godina

1. Nemoj da se zadužuješ
2. Otpusti višak radnika iz javnog sektora
3. Ugasi gubitaške firme
4. Ugasi 100 agencija
5. Smanji broj poslanika na 150
(Bogi, 8. novembar 2013 12:02)

Sve bi to moglo kad bi se samo on pitao,ali.....
1.Drzava kao drzava nema para koliko bi trebalo pa zato covek mora da se zaduzuje.
2.Otpustio bi on visak radnika u javnom sektoru ali se time gubi socijalni mir koji traje vec 20 godina+to mu nece dozvoliti ni jedna politicka partija...znaci svezane ruke na samom pocetku.
3.Ugasi bi on i gubitaske firme ali se vracamo na odgovor broj 2.
4.I agencije bi ugasio odnosno sveo na realan nivo ali eto opet se vracamo na odgovor dva.
5.Sto se tice broja poslanika to se nikada nece dogoditi da se smanji na nekih 150 razlog je jednostavan,500 politickih partija postoji u drzavi i svako hoce da bude vlast.
6. Ono najbitnije je da mu niko nije precizno objasnio sta ga ceka i kako funkcionise sistem u Srbistanu-male parije ucenjuju velike i tako se dolazi do nemogucnosti pravilnog funkcionisanja,svaka susa je postala poslanik ili politicar,politicari iz senke odlucuju gde,sta,kako i kada,svi kradu od najmanjeg do najveceg,od srafa u preduzecu do bankara u banci,kriminal je procvetao bolje nego 90-tih,korupcija je na svim nivoima,gradovima upravljaju sto kriminalci sto policija u saradnji sa kriminalcima.
Takav sistem jednostavno ne moze da funkcionise,doduse moze ali samo za gore navedene a za nas obicne gradjane nikako.

Džoni B.

pre 10 godina

5.5 milijardi € novog zaduživanja, pa vi ste potpuno poludeli. Ovu zemlju vodite u apsolutno ropstvo. Otpustite višak u javnoj upravi po kriterijumu i kontroli direktno iz Ministarstva, da ostanu najbolji i najvredniji kadrovi. Za ostale, pripremite javne radove i transparentne projekte od kojih ćete dobiti EU sufinansiranje/partnerstvo (NE KREDITE) i onda zaposlite nezaposlene. Autoput do Novog Sada i Makedonije niste u stanju 30 godina da završite. Žeželjev most popravljate 13 godina i još nije završen...

Mare

pre 10 godina

Lazare, molim te kumim te vadi nas iz g***** ti si nam poslednja nada. Imam 27 godina ako se nešto ne promeni za godinu dve biću prinuđen da idem iz ove žabokrečine od zemlje. Ne mogu da izdržim hoću da formiram porodicu, da se zaposlim, ne vidim budućnost pored ovih nepismenih trutova političara.

bbz

pre 10 godina

a izjava da ce nam biti bolje 2015g???ovo je samo dokaz da drzavu vode amateri u svim sektorima,ako si zavrsio veliku skolu ne mozez brate da dajes izjave bice bolje pa zatim neka zabrinutost,prava istina je ta da je srbija u duznickom ropstvu i da ne moze da opstane bez kredita,drzava se zaduzuje i preti joj DUZNICKO ROPSTVO i vi to mladi gospodine vrlo dobro znate ali su vam zabranili da kazete narodu istinu,nego su vam rekli PRICAJ MALO BAJKE,to narod voli,u stilu bice nam bolje 2015g kao neka baba Vanga ili vidovita Zorka

Milan

pre 10 godina

Posle halabuke oko "ekonomskih mera", koja je prošla bez ikakvih mera, ostalo je sve kao i pre: besomučno zaduživanje. Kako neko može očekivati da jedan neiskusni školarac može preokrenuti privredu i politički sistem. Ja mu savetujem da da ostavku što pre, biće bolje i njemu i nama.

ivan78bg

pre 10 godina

Budzet planira zaduzivanje od 5.5 miliarde?!Pa to je 700 evra po glavi stanovnika.I ova vlada optuzuje nekoga da je prezaduzio drzavu?!Na kraju iamte da me oterate iz ovog haosa koji se iz neznanog razloga zove drzava..

Bogi

pre 10 godina

1. Nemoj da se zadužuješ
2. Otpusti višak radnika iz javnog sektora
3. Ugasi gubitaške firme
4. Ugasi 100 agencija
5. Smanji broj poslanika na 150

Džoni B.

pre 10 godina

5.5 milijardi € novog zaduživanja, pa vi ste potpuno poludeli. Ovu zemlju vodite u apsolutno ropstvo. Otpustite višak u javnoj upravi po kriterijumu i kontroli direktno iz Ministarstva, da ostanu najbolji i najvredniji kadrovi. Za ostale, pripremite javne radove i transparentne projekte od kojih ćete dobiti EU sufinansiranje/partnerstvo (NE KREDITE) i onda zaposlite nezaposlene. Autoput do Novog Sada i Makedonije niste u stanju 30 godina da završite. Žeželjev most popravljate 13 godina i još nije završen...

Pametnjaković

pre 10 godina

@(Bogi, 8. novembar 2013 12:02)

Upravo tako. Krstić izgleda radi onako kako zapadnim bankama odgovara, tj. zaduživanje do bankrota (zaduživanje će inače ubrzati bankrot), a onda prodaja svega po vrlo niskim cenama stranim bankama i kompanijama. Bukvalno ćemo postati robovi. A narod koliko je glup, naročito ovi iz javnog sektora to ne shvataju, oni misle da su bezbedni i osigurani. Kad bude sve puklo, cela zemlja, uključujući i njih, se više nikada neće neće oporaviti, to je kraj.

Pojedinac

pre 10 godina

1. Nemoj da se zadužuješ
2. Otpusti višak radnika iz javnog sektora
3. Ugasi gubitaške firme
4. Ugasi 100 agencija
5. Smanji broj poslanika na 150
(Bogi, 8. novembar 2013 12:02)

Sve bi to moglo kad bi se samo on pitao,ali.....
1.Drzava kao drzava nema para koliko bi trebalo pa zato covek mora da se zaduzuje.
2.Otpustio bi on visak radnika u javnom sektoru ali se time gubi socijalni mir koji traje vec 20 godina+to mu nece dozvoliti ni jedna politicka partija...znaci svezane ruke na samom pocetku.
3.Ugasi bi on i gubitaske firme ali se vracamo na odgovor broj 2.
4.I agencije bi ugasio odnosno sveo na realan nivo ali eto opet se vracamo na odgovor dva.
5.Sto se tice broja poslanika to se nikada nece dogoditi da se smanji na nekih 150 razlog je jednostavan,500 politickih partija postoji u drzavi i svako hoce da bude vlast.
6. Ono najbitnije je da mu niko nije precizno objasnio sta ga ceka i kako funkcionise sistem u Srbistanu-male parije ucenjuju velike i tako se dolazi do nemogucnosti pravilnog funkcionisanja,svaka susa je postala poslanik ili politicar,politicari iz senke odlucuju gde,sta,kako i kada,svi kradu od najmanjeg do najveceg,od srafa u preduzecu do bankara u banci,kriminal je procvetao bolje nego 90-tih,korupcija je na svim nivoima,gradovima upravljaju sto kriminalci sto policija u saradnji sa kriminalcima.
Takav sistem jednostavno ne moze da funkcionise,doduse moze ali samo za gore navedene a za nas obicne gradjane nikako.

kako ste sejali tako i zanjete

pre 10 godina

uvek će neko drugi biti kriv (taj mrski spoljni faktor) a mi tako čisti i pošteni?

kad narod toliko voli vučića i njegove marionete onda je i zaslužio svu bedu koju su mu doneli
naravno za vučića i njegove polupismene kadrove nema zime - što je narodu gore, njima je bolje!

Serafim

pre 10 godina

Citam ove komentare i ne mogu da se nacudim!

1. Vucic je preuzeo brigu o ekonomiji zemlje a ni jedan jedini dan nije radio u privredi!
2. Doveo je Krstica koji je mucenik jos gori od njega, on verovatno nije u zivotu usao u neku opstinu.
3. Na sve to iskopali su i stecajnog upravnika Radulovica, za kojeg niko ne zna gde je i sta radio 85-2000!

Vucic ide okolo i vice nasa drzava je bolesna mi imamo rak????
Krstic vice drzava mora da otpusta i da se zaduzuje, a narod da steze kais i trpi bez posla???
Radulovic, ponavlja kao pokvarena ploca mi necemo da bacamo pare u bunar????

Molim posten i obrazovan svet da se pobuni. Zemlju vode krajnje neiskusni ljudi.
Jednom kada javni dug predje 25 milijardi evra, Srbija ce izgubiti buducnost.
Od tog momenta postojacemo samo da bi vracali kredite!

VUCICEV POPULIZAM JE OZBILJNA PRETNJA ZA BUDUCNOST SRBIJE.

Milan

pre 10 godina

Posle halabuke oko "ekonomskih mera", koja je prošla bez ikakvih mera, ostalo je sve kao i pre: besomučno zaduživanje. Kako neko može očekivati da jedan neiskusni školarac može preokrenuti privredu i politički sistem. Ja mu savetujem da da ostavku što pre, biće bolje i njemu i nama.

Saldzo

pre 10 godina

1. Nemoj da se zadužuješ
2. Otpusti višak radnika iz javnog sektora
3. Ugasi gubitaške firme
4. Ugasi 100 agencija
5. Smanji broj poslanika na 150
(Bogi, 8. novembar 2013 12:02)

6. Razvali uvoznicki lobi (zasto nas pasulj nije dobar nego uvozimo iz Kazahstana?)

7. Zaposli kao finansijske inspektore ljude koji znaju posao, a ne stranacke salabajzere i da se fiskalni zakoni sprovode kako treba, a ne selektivno.

8. Drzava da odmah placa dugovanja firmama sa kojima ima ugovore, a ne posle godinu dana (ako uopste plati). Tako firme rastu i razvijaju se, sav novac ce se opet vratiti kroz poreski sistem u drzavnu kasu. Ovako firme ne mogu da isplate svoje radnike i dugovanja i dolazi do lancane reakcije.

9. Smanji gomile nameta privredi. Veci novac dobijas manjim porezom od firme koja raste, razvija posao i poveceva prihode nego velikim porezom od one koja nema novca da se razvija vec tavori oko pozitivne nule.

10. Privatizujte EPS i Telekom. Razbijanjem njihovih monopola smanjujete cene struje i usluga, raste kupovna moc gradjana, raste potrosnja, raste proizvodnja.

11. NAJBITNIJE...Rebni ogroman porez trgovcima koji lupaju ogromne marze. Sto veca marza, veci i porez, takodje uvedi sistem "trece ruke" veliki uvoznik-veliki distributer-maloprodaja, a ne pedeset nivoa dok dodje do rafova. Porez da bude takav da im se vise isplati da prodaju po manjim cenama. Podstice se potrosnja, samim tim raste proizvodnja i kupovna moc gradjana sto opet puni drzavnu kasu.

ivan78bg

pre 10 godina

Budzet planira zaduzivanje od 5.5 miliarde?!Pa to je 700 evra po glavi stanovnika.I ova vlada optuzuje nekoga da je prezaduzio drzavu?!Na kraju iamte da me oterate iz ovog haosa koji se iz neznanog razloga zove drzava..

E Krsticu crni sine ne znas ti jos u kakvu si zemlju dosao, ovde su lopovi svi povezani ko sitna crevca

pre 10 godina

(Bogi, 8. novembar 2013 12:02)

Mislis da to on sme i da ima dozvolu za tako nesto, da ugasi te mnogobrojne fantomske agencije i ostala radna mesta sa vrha drzavne administracije pa sve do lokala.
Pa gde bi onda radila Branka Ruzica zena i svastika gde bi dobijale 1500 evra platu samo zato sto se pojavljuju na radnom mest.
Ali gledaj sad nije to problem samo u te dve osobe tu su zene mnoogih drugih i njihova ostala rodbina, tako je bilo i pre i ostalo, tako da nema nista od toga.
Ovamo ce sirotinju zakidati za dinar a tim sto nista ne rade i uopste ne doprinose nicemu, nikakvom boljitku ce cak i povecavati platu, od tog dinara kojeg uzmu sirotinji...

Rotacije i limuzine do kraja

pre 10 godina

Tek ce oni imati nocne more kao sto je i DS imao. Ako misle da je anrod zatucan varaju se.
Na kraju sve sto je uradio krstic nam je nanelo stetu, uveo je porez na plate a ovih dana smo saznali da je taj novac iskoriscen za povecanje budzeta odnosno subvencija politickim strankama!!!

Dusan

pre 10 godina

Ko se bar malo razume u makroekonomiju shvatice da smo mi na pola koraka od bankrota. Ne postoji nacin da napravimo novac sami jer apsolutno nista ne proizvodimo i jedini nacin da prezivimo je zaduzivanje. Ili to, ili proglasavanje bankrota, raspad ekonomije i anarhija kao u Argentini pre 15 godina. Ne mogu nam sad pomoci ni raznorazne rekonsrukcije, ni smanjenje zaposlenih u javnim preduzecima..agencijama..skupstini. To su sve dugorocne mere (koje naravno moramo preduzeti). Mi tezimo zapadu i njihovom standardu, zelimo da imamo novca kao oni a radimo i proizvodimo cak 200 puta manje od njih.

Mare

pre 10 godina

Lazare, molim te kumim te vadi nas iz g***** ti si nam poslednja nada. Imam 27 godina ako se nešto ne promeni za godinu dve biću prinuđen da idem iz ove žabokrečine od zemlje. Ne mogu da izdržim hoću da formiram porodicu, da se zaposlim, ne vidim budućnost pored ovih nepismenih trutova političara.

Sto mu gromova

pre 10 godina

Iz aviona se videla pretencioznost i nadnenost mladjanog Krstića, kada je preuzimao funkciju. Uz to, kada se doda "pumpanje" od strane PPV-a, medija, analitičara i ekonomskih činioca bliskih vladajućem establišmentu u Srbiji, dolazi se do ove fenomenalne slike koja "pokriva" ovaj poražavajući tekst.
Setih se mog dede, koji je imao izreku za alave ljude,i za ljude koji osebi imaju visoko mišljenje bez pokrića:
"Mnogo mačku govedja glava"!

Vlajkov

pre 10 godina

Laki, pozabavi se ti unutrasnjim negativnim uticajima na nasu ekonomiju. Zato si i doveden, i ja znam da se negativni globalni potresi mogu odraziti na nas.

Razumem te ja, ne smes da seces partijeske vojnike zaposlene u javnom sektoru, ne smes na penzionere.... Al ko ti je kriv sto Vucko preko tebe prodaje maglu, ti si samo diler sa coska!

iskustvo uci

pre 10 godina

Sada cu ja vama nesto da kazem i znam da cu dobiti gomilu minusa ali je to pravo stanje. Ovo vam je realna situacija. Nema ekonomske krize. 20 godina se zivelo na naduvanom balonu, devedesetih su dolazile izbeglice. Pojedini su dosli sa jako velikim budjelarom (zbog njih su ostali koje je muka naterala dosli svi na los glas). To su razni Matijevici.... koji su imali amin od vlasti. Posle njih, od 2000-te su navlacili crnogorce koji su skupo prodali svoju dedovinu rusima. Sta su prodali, prodali su. I od njih nema vise. A nema ni izbeglica. Donacije iz EU su razvucene po privatnim racunima, krediti sprckani. Prevaranti su pokupovali firme u privatizaciji misleci da ce preprodati strancima. Prodavali ste srebrninu iz kuce. J.bl. vas vase skole i diplome i od proslih i od sadasnjih na vlasti. Nista niste bili u stanju da pokrenete. Kriza ne postoji, ovo je realno stanje. A problem se ne resava tako sto ce grupica radnika praviti telefone.

Pavle

pre 10 godina

Imam genijalno rešenje: Podići poreze, takse, globe, cenu struje, grejanja, goriva, hrane, ma svega i svačega pa pozapošljavati još stotinjak hiljada po državnim upravama i javnim preduzećima i čekati da ako nešto krene...Mada mi se čini da smo to radili poslednjih trideset godina...

teški dani

pre 10 godina

Ja mislim da je Srbija u gorem položaju nego Argentina. Oni su živeli u kapitalističkom sistemu, a mi živimo u nekoj tranziciji bolje reći još uvek u prividnom socijalizmu sa stalnim pritiskom da uništimo svaku privatnu inicijativu. Što je mnogo gori scenario od Argentinskog. Mi takoreći kupujemo vreme koje će neko u budućnosti morati da plati. Nas je sistem upropastio i umesto da odbacimo taj truli socijalistički sistem mi ga čvrsto držimo ko davljenik gumu za spasavanje, a ta guma je probušena.
Zbog očuvanja socijalnog mira zadužujemo se da propalim preduzećima isplatimo 13-te plate i razne privilegije. Ja sam lično pesimista. Naš problem je kako uposliti 200.000 radnika u što kraćem vremenu
Bez zapošljavanja i realne zarade nema ni oporavka. Nalazimo se u začaranom krugu. Predugo smo pustili da stvari krenu nizbrdo džabe nam je što pokušavamo da zakočimo kad nam točkovi proklizavaju i bližimo se provaliji. Srbija je trebala da se bavi Srbijom još 2003, a ne da se 10 godina bavimo Kosovom na koje nemamo nikakav uticaj. Kosovom smo trebali da se bavimo pre 20-30 godina dok je bilo u našim rukama. Mi stalno kasnimo pristupamo problemu tek onda kad više ništa ne možemo da uradimo da bi rešili problem. Zato sam pesimista i mislim da je Srbija zakasnila da se bavi sobom čitavih 10 godina. Srušiće nam se sve kao kula od karata ,nažalost. Svi ovi pokušaji vlade su samo kozmetika. Potrebno je iseći i odbaciti ono što je trulo da bi preživelo ono što je zdravo.

Milos

pre 10 godina

Budzet predvidja 5.5 milijardi dolara zaduzivanja. Auuuuu pa mi necemo moci da se otplatimo narednih 100 godina od ovolikog zaduzivanja.

Ja

pre 10 godina

Ja vise ne glasam ni na jednim izborima jer onda "neka stranka" uzme taj moj glas i "u moje ime" se zaduzi jos par milijardi. E pa u moje ime se vise necete zaduzivati. Izracunajte mi koliko iznosi moj deo duga DRZAVE SRBIJE i dajte mi da ga platim na rate (ne salim se). I onda hocu napismeno da nisam nista duzan i da se "javni dug" ne odnosi na mene i moju porodicu.

Dakle, dokle god glasamo, oni se zaduzuju.

Ubuduce dajem glas samo partiji koja se pred sudom obaveze da nece uzimati kredite. Zapravo, smatram da drzava ne treba ni da uzima kredite, nikada. Koliki jorgan, toliko se noge pruzaju pa kako nam bude.

Tekelija

pre 10 godina

Изгледа да је све што је економски маг успио да смисли:
1-повећање пореза
2-додатно задуживање
и као могућност
3-продаја нечег што се још није стигло продати.

А администрација само расте.

Miki Sm

pre 10 godina

Lazo brate mili,ne obracaj paznju,samo se ti lepo zaduzi,gledaj da bude 6 milijardi,pa dok traje nek traje,neka je nama lepo jos koju godinu da se naklepamo pa posle bezimo u Svajcarsku dok ovaj narod i dalje cuti i nista niko ne preduzima.Da nema Srba trebalo bi ih izmisliti,idealne ovce za sisanje,posle bankrota idealni robovi..........

Milos Nis

pre 10 godina

Zbog nocne more su inspekcije u Nisu krenule u skupljanje haraca, pisu kazne nemilice. Kraj godine i nema para u kasi, ajmo malo da oglobimo privatnike koji jedini rade i placaju administraciju. Jednom lokalu je za 15 dana doslo 6 inspekcija (turisticka, ins.rada, sanitarna, poreska, komunalna i slag na torti-inspekcija za skladistenje dokumentacije).
Da je ovaj narod malo pametniji i da se organizuje, zatvoriti firme na dva meseca, pa nek bankrotiramo, za bolje i nismo!
Umesto da cuvaju privredu kao malo vode na dlanu, oni zajahali pa ne silaze.

bbz

pre 10 godina

a izjava da ce nam biti bolje 2015g???ovo je samo dokaz da drzavu vode amateri u svim sektorima,ako si zavrsio veliku skolu ne mozez brate da dajes izjave bice bolje pa zatim neka zabrinutost,prava istina je ta da je srbija u duznickom ropstvu i da ne moze da opstane bez kredita,drzava se zaduzuje i preti joj DUZNICKO ROPSTVO i vi to mladi gospodine vrlo dobro znate ali su vam zabranili da kazete narodu istinu,nego su vam rekli PRICAJ MALO BAJKE,to narod voli,u stilu bice nam bolje 2015g kao neka baba Vanga ili vidovita Zorka

Rz Brzotrz

pre 10 godina

Da sam na Krsticevom mestu, evo stvari koje bi me brinule.
Prvo, sto prihodi po osnovu PDVa i Akciza nece biti ni blizu kao ove godine. Kupovna moc ce da oslabi dodatnih 5%, promet u maloprodaji shodno tome izmedju 8-10%,dakle javni prihodi manji za oko 5% u startu, racunaj da je to 400 miliona evra.
Drugo, rast ni blizu nece biti 1%, prvi kvartal ide 0 ili minus ako bude jaca zima, drugi i treci kvartal bunar 2 do 3%, cetvrti mozda minus 1 ako bude dobra poljoprivredna sezona. Posto je Radulovic razjurio strane investitore gradjevinska industrija ce pasti dodatnih 30% u odnosu na ovu godinu, bez novog rasta izvoza i zaposljavanja nema osnova za rast ni u 2014 ni u narednim godinama.
Sad, posto nece biti ni mekih kredita, svi preduzetnici koji su do sada morali da vode knjige morace ili da gase radnje ili da idu u sivu zonu, posto moraju da zive ipak ce u sivu zonu, elem evo nove rupe na prihodnoj strani po osnovu manje naplate od pausalaca, pametnom dovoljno za brigu.Posto su ti preduzetnici zaposljavali neke ljude i davali im kakve takve plate i uplacivali doprinose, opet minus na prihodnoj strani.
Hotelijeri ce isto masovno da udare katance usled povecanja poreza njima, otpreminine za 100.000 radnika koje isplatimo ove godine sigurno nece generisati ne-znam-kakvu ekonomiju osim sto ce da poraste konkurencija molera i hobi zidara. Ako ovo iole dotice mladog ministra,ne bi me cudilo da vec u drugoj godini mandata zalici na g Mirka Cvetkovica, bar po boji kose i brade.

MIlorad Džakić

pre 10 godina

Jedini lek za ovu državu je ono što se mora desiti, a to je bankrot(stečaj) što pre to bolje, e onda će se svi opametiti i prestati da prodaju jeftinu socijanu demagogiju, predlažem da se u ovoj karikatura zemlji postavi Nemac za prinudnog upravnika.

Farsa od budzeta

pre 10 godina

Koje bre reforme ti sprovodis...Krkobabic ne da da se pipne u penzije, Dacic u policijske bonuse, Palma grabi lovu za Jagodinu...Jednostavno, ko je politicki jaci, taj radi sta hoce...Krstica su i doveli da bi mazali oci javnosti.

milan

pre 10 godina

Pa zar veliki vezir nije rekao da nas cene u svetu vole da arapi daju pare 100 milijardi investicija stiže kad dođu na vlast ne znam što pravite frku zbog 5,5 sića za nas

Pametnjaković

pre 10 godina

Moram da naglasim vrlo jasno da su sve političke partije u Srbiji, isti ljudi, koji su sve vreme na vlasti i oko vlasti i svi su se pokazali. Znači i DOS i NS i JUL i SPS i RS i DS i DSS i G17 i SNS, itd. svi oni su pokazali šta znaju i umeju. Izbori nemaju nikakvog smisla, jer su to sve iste opcije bez obzira što menjaju imena i prave kombinacije, ne postoji izbor. Revolucija je jedina solucija, potpuno i trajno uklanjanje svih političkih partija sa naše grbače, oduzimanje njihove imovine i svih novčanih sredstava. Da podsetim da su oni prebacili sebi i svojima u poslednjih desetak godina preko 10 milijardi evra i dolara.

Oni koji su uzeli kredite i zadužili zemlju treba te pare i da vrate nazad i da plate i kamatu na to, ne mi da plaćamo. Kada ih sve pohapsimo i oduzmemo imovinu i pare, to ćemo vratiti onima kojima su dužni i krenuti od nule, ali ovaj put nećemo dozvoliti da se promašaji zapošljavaju i predstavljaju kao stručnjaci i eksperti, već ćemo zapošljavati samo najbolje, kao što se radi u svim normalnim zemljama.

zenon

pre 10 godina

e ministre, mozhda je globalna ekonomska situacija Vama nocjna mora, a nama koji svaki dan ustajemo sa zebnjom da li cjemo zaraditi dovoljno da platimo porez i dazhbine nocjna mora ste Vi. da se umesto zaduzhivanja zaletite na lopove i utajivache poreza, ne bi nam trebao novi zajam dogodine. ali je uvek lakshe klincu uzeti lilihip nego se kidati sa mangupima. a tek kad na red stigne naplata odshtete za solarnu elektranu (tu ne prolazi busanje u prsa da necjemo da platimo, platicjemo kao i satelit i ...)pa pola milijarde eure za kosovske Srbe, isto toliko za otplatu kredita firmi na kosovu kojhe nisu nashe, a necje ni biti i da ne redjam, Vi to bolje znate. pitanje je samo, kako ste se do djavola upleli u sve ovo, naravno sopstvenom voljom, i koliko cje to nas gradjane koshtati dok ne dodje dan Vam vidimo ledja. a shto se nesanice zbog makroekonomskih kretanja tiche, mirno spavajte, necje to iz Vasheg dzhepa nego nasheg. od nasheg podmlatka sigurno ne, oni su vecj spakovali kofere. nisu toliko blesavi kao mi koji smo 2000.god spakovali iste te kofere, ali smo ih u nadi i ushicjenju 6. oktobra raspakovali.

Radovan VII

pre 10 godina

Od price sa 100 milijardi investicija koje nikako da vidimo, presli smo na price o kreditima, a ni pare od tih kredita nesto ne vidimo. Samo se vide poskupljenja, a to je malko suprotno od pojma kredita. Jedna od kampanja SNS-a tj. aktuelne vlade (+Dinko) protiv bivse vlasti je upravo prica o kreditima sa visokim kamatnim stopama koji su "unistili" nasu zemlju. Posle 18 meseci price o jeftinim kreditima koje smo dobili(?) ili treba da dobijemo(?) zahvaljujuci aktuelnoj vlasti, dolazimo do "nove realnosti" kako nece biti jeftinih kredita. Prethodna vlast je sto se toga tice bar bila u nezavidnom polozaju, jer je nerealno ocekivati jeftine kredite u vreme svetske ekonomske krize. Kriza je medjutim dobrim delom prosla, ali ako je najbolje sto vi danas/sutra mozete da uradite na nivou onoga sto su prosli uradili u vreme svetske krize ... pa, vi ste ... ili nesposobni, ili neposteni, ili mozda malo od oba, ako ne i puno od oba.

Milosav

pre 10 godina

(Mare, 8. novembar 2013 12:20)

Decko, ne gubi vreme cekajuci godinu, dve dana. Ako imas priliku idi odmah, ako se stanje popravi uvek mozes da se vratis. Ne ocekuj od Krstica ili bilo koga drugog da spase Srbiju. To je nemoguce bez revolucije ili uvodjenja protektorata sa recimo Hitlerom, Staljinom ili osobe tog tipa na celu.

Debeli Sava

pre 10 godina

Roadshow za prodaju novog eurobonda počinje u ponedeljak u Londonu, da li je moguće da mi o tome još ništa ne znam, barem one osnovne stvari, veličina izdanja, ročnost, gde očekujemo kamatu......
i kako je moguće da NBS juče obori referentu kamtnu stopu sa 10,5% na 10% a da se na medjubankarskom MM ništa danas ne desi, ili ne postoji mehanizam te kontrole pa se ostavlja bankama da nas preko Belibora za šta je savaki kreditni ugovor vezan na legalan način podkradaju a time i ubijaju privredu, jel su i dalje kamate na RSD previsoke.... nešto ovde ne štima....neko ovde opasno ne radi svoj posao.....

posmatrac

pre 10 godina

Mi odavno vec znamo, a ako ministar ne zna onda mu ni nije tu mesto. Koliko puta i kome ponovo pricati da efekat kamata neminovno vodi do kolapsa jer je kamate nemoguce vratiti. Novac za kamate se ne emituje i zato je uvek potrebno da DRZAVA KOJA SE ZADUZUJE POVECA POREZE DA BI ZAKRPILA RUPU U BUDZETU KOJE PROUZROKUJE NEDOSTATAK NOVCA ZA KAMATE, OVO POVECANJE POREZA PROUZROKUJE SMANJENJE POTROSNJE, A RECIPROCNO SMANJENJE PROIZVODNJE, ZATIM OTPUSTANJE RADNIKA, STO PONOVO PROUZROKUJE PRITISAK ZA SOCIJALNA DAVANJA, PA SE DJAVOLJI KRUG NASTAVLJA U NEDOGLED, SVE DOK SE NE DODJE DO NIVOA BANKROTA.
Greska je u sistemu i ona je namerno ugradjena da uvek iznova dodje do neminovnog urusavanja i prelivanja bogatstva OD VREDNIH LJUDI KOJI RADE PREMA BESPOSLICARIMA koji su rodjenjem nasledili milijarde i pozajmljuju novac sa kamatama te tako postaju sve bogatiji ne radeci nista A VREDNI SVE SIROMASNIJI JER NIKAD NE ZARADE DOVOLJNO DA NAHRANE OVE SCILE I HARIBDE. SISTEM MORA DA SE PROMENI jer neminovno dovodi do kriza i ratova i kome to do sada nije jasno, zao mi je ali nestace zajedno sa sistemom....

AlCapone

pre 10 godina

Drzava se bavi samo jos proracunom, kao da nista drugo fizicki vise i ne postoji. Drzave su se digle iz puno tezih uslova, nakon ratova, raznih katastrofa itd. sa puno manje sredstava i tehnologije.

Dakle, treba ustanoviti sto su strateski potencial Srbije. Recimo poljoprivreda, gde je slaba infrastuktura i ne iskoristavaju se svi resursi. Poceti sa ulaganjima, javnim radovima, podizanjem infrastrukture, edukacijom. I tako dalje: energetika, rudarstvo, IT, vojna industrija...

Drzave ne prave vise velike projekte, sva energija se trosi gde uzeti pet dinara, gde nesto prodati da se prezivi jos koji mesec itd. Nemci, Svajcarci, Austrijanci, Japanci su toliko uspesni jer se oslanjaju na vlastiti rad, a ne na investitore iz Azerbajdjana, Kine, Rusije, Arapskih emirata itd.

Mix

pre 10 godina

Laki, 'vataj maglu dok se nije digla ova besna kuka i motika i poneka u**** motka, onda nema spasa nikome, ni Jejlovcima, ni Marsovcima!!!

Steeler

pre 10 godina

Ljudi ovde ne shvataju kako funkcionise globalna ekonomija i koliko mi recimo zavisimo od nje. Da se ovog trenutka prekine protok novca i robe i da svako mora da se stara sam o sebi Ameriku bi npr (ili bilo koju jaku zemlju) to mnogo pogodilo ali bi nastavili da funkcionisu. Srbija bi se vratila u kameno doba, mozda bi mogli da se prehranimo...i to je upitno. Tako da manite se te price o nezaduzivanju i mozemo mi sve sami, sto mnogi pametnjakovici ovde govore. Nema nista od toga. Kad krenemo nesto da proizvodimo onda mozemo da se busamo u grudi, pa kazemo dosta s kreditima, kao Turska ove godine sto je uradila.
(Marko, 8. novembar 2013 14:41)


ZATO SE I BUNIMO!!!
KREDIT = POREZ OD GRAĐANA!!!
Krediti služe da se plaćaju partijski ljudi. Krade se, ne ulaže se u infrastrukturu koja služi da se privuku investitori!!!
Tako se radi već 13 godina! Znaš li ti šta je 13 godina života, dete?
Drugim rečima, ja ti pozajmim pare, ti umesto da ih pametno potrošiš, kupiš novi mobilni. Kupiš skupe patike (AirMax su 12000 din) i ne misliš na budućnost.

Ja, kao i ostatak normalnog sveta, se buni da ne troše naše pare (da, kredit je moj jer plaćam porez) na gluposti. A usput kao problemi sa huliganima, VEŠTAČKI, zatim sa pravosuđem i tako dalje.

Kredit koji Krstić uzima uzima na moj račun!
Kao kada se rasipaš mojim parama u kafani, častiš sve redom jer nije tvoj novac.

Molim vas da pustite ovaj komentar, neki ljudi moraju da nauče osnovnu ekonomiju.

Na kvadrat ...

pre 10 godina

Nego, da li su to ti stručnjaci i eksperti, školovani po prestižnim univerzitetima, koji će nas spasiti?
A spasavaju nas tako što nas zaduže koju milijardu, malo dignu poreze, malo smanje plate, i eto ti. Spaseni smo.
Svaka vam čast na ekpertizi. Bolje da ste sedeli tamo gde ste bili. A ja još glasao za ... Idiot ...

Spectator

pre 10 godina

Ovaj čovek uopšte ne zna gde je došao i šta treba da uradi. Stalno priča da će nam biti gore, a doveden je da nam bude bolje.

Vladimir Dž

pre 10 godina

"Voleo bi da postoji mogućnost da se usvoji jedan amandman na naš Ustav - da se Vladi oduzme mogućnost da od nekog pozajmljuje pare" - Thomas Jefferson, jedan od očeva američke nacije.

"Ako Američki narod ikad dozvoli da im privatne banke kontrolišu izdavanje njihove valute, prvo preko inflacije, onda preko deflacije, banke i korporacije će narasti oko njih, tako da će ljudima oduzeti svu imovinu, dok im se deca ne probude kao beskućnici na kontinentu koji su njihovi očevi osvojili" - Thomas Jefferson, 1743-1826.

Djani

pre 10 godina

Ne znaš ti još ŠTA JE "NOCNA MORA" ! Ako se kojim slucajem malo duže zadržiš ovde u Srbiji pocece da ti se priviđaju i razne : KARAKONDŽULE , ANDRMOLJCI I RAZNE DRUGE SPODOBE !!! Aaaaaa ako kojim slucajem imaš malo više sreće od nas vecine jadnika ,možda i vidiš kako ovde u našoj zemlji POSTOJI RAJ , mi nismo te sreće !!!

SFRJ stara devizna

pre 10 godina

"Šta to Krstić dramatično vidi što mi još ne vidimo"

Ja mislim da smo mi videli sve, baš sve, od denominacije, novog dinara, Antinog dinara, Dekinog dinara, krađe stare devizne štednje, zajma za preporod SPS-a, hiperinflacije, harača za izlazak iz zemlje, par-nepar, i da ne nabrajam više. Pitanje je samo, šta će od navedenog ponovo da nas zadesi?

robot

pre 10 godina

za bogija: to bi bilo kad bi mali perica vodio ekonomiju. ovo sto si ti pobrojao je takodje potrebno i to radi efekta da sredjujemo javni sektor ali ustede tako napravljene su beznacajne.

nama pored ovoga sto si ti nabrojao treba:

1. nova poreska politika koja se primenjuje striktno i prema svima a u cilju punjenja budzeta
2. novi zakoni o prometu kapitala, zaposljavanju
3. legalizovanje lukrativnih delatnosti (konzumiranje opojnih droga i prostitucije) da se time ogroman deo sa crnog trzista sliva u i u budzet. to bi nam takodje donelo (sem medjunarodnog sljama) donelo i kamare turista.
4. primene tehnoloskih invencija koje bi skresale prekomernu javnu potrosnju (glasanje putem interneta, kupovine otiskom prsta vezanog za bankovni racun, umrezavanje datoteka u javnom sektoru gde bi se salterski poslovi sveli na minimum).
5. reforma MUPA, DB-a, i apsolutno svih ministarskih resora a u inventivno-tehnoloskom duhu vremena za kojim non-stop kaskamo.
mogu knjigu da napisem o tome sta treba da se uradi ODMAH da bi nam bilo bolje za godinu dve a za 10-15 uz striktnu primenu bili bi vodeca ekonomska sila u evropi.






1. Nemoj da se zadužuješ
2. Otpusti višak radnika iz javnog sektora
3. Ugasi gubitaške firme
4. Ugasi 100 agencija
5. Smanji broj poslanika na 150
(Bogi, 8. novembar 2013 12:02)

sashko

pre 10 godina

Svi su izgledi da će Ministar Krstić oplesti po malim poljoprivrednicima i staračkim domaćinstvima... sprema se zakon kojim će se svi oni koji ne plaćaju PIO i i zdravstveno preko poljoprivrede biti oporezovani 20% ukupnog prihoda. Doprinos stvaranju još nekoliko stotina lupenproletera u Srbiji...

navikli smo na "iznenadjenja"

pre 10 godina

Neka se ne sekira novi ministar, ne sekiraju se ni mnogo vazniji ljudi u vladi..sigurna sam da je dosao sa entuzijazmom i u nadi da moze da ucini mnogo, ali ovo je Srbija, malo se pres'o.

Cirovic N

pre 10 godina

Akcionari Agrobanke imaju vec vise od godinu dana nocne more zahvaljujuci Vasem Ministarstvu, Narodnoj Banci, Agenciji za osiguranje depozita I ostalim korumpiranim institucijama Drzave Srbije jer su im ovi pomenuti brutalno opljackali PRIVATNU IMOVINU. Red je na Vas gospodine Krsticu...

prellee

pre 10 godina

Nije dorastao veličini problema.Akademska titula nije dovoljna da se izabere najbolji put i najbolje rješenje. Praksa, praksa, iskustvo!

neko

pre 10 godina

Najzad da se i o tome prica.
FED ce smanjiti QE i ojacati dolar, to je pocetak kraja jeftinog zaduzivanja.

Posle toga ce i ECB poceti da jaca evro u odnosu na ostale valute, a onda ce isto uraditi Britanci, Japanci i Svajcarci.

Ali sve krece od Amera. GDP u SAD je porastao vise nego sto se ocekivalo (2,8% u trecem kvartalu) i to je bitan impuls smanjenju QE. Americi ne ide na ruku da predugo vremena FED vodi relaksiranu politiku, jer preti opasnost da dolar vise ne bude rezervna valuta.

To ne smeju da izgube, zato ce cim to mogu ici na zaostravanje monetarne politike. Onda ce sve zemlje u razvoju, ali i neke razvijene(ali prezaduzene) biti u problemu.

bekrija

pre 10 godina

naseo je decak na stari fazon,odradice prljav posao i nestace u vidu magle!od prvog januara pdv na osnovne namirnice ide na 10% ,misli narode i o tome!

coma

pre 10 godina

Kljuc je u poverenju koja ova vlada i vladajuca koalicija jednostavno nema. Poverenje je novac, i to treba da se stekne. Za poverenje je potrebno vreme, tako da ce ovaj kolaps da traje verovatno dok svi ne umru. Zasto tako mislim, jednostavno, u bankama je 9 milijardi eura stednje. To je najgore ulozen novac. Mnogo bi bolje bilo da ga plasiramo u neku privrednu delatnost koja ce umesto 3.5% donositi 12-15% na godisnjem nivou, ali gle vraga, svaki put do sada kad bi se nesto tako desilo neki vladajuci mocnici bi na sebi svojstven nacin ucenjivali, krali i uzimali sve sto je moguce. Sve dok investicije ne budu zasticene kao medved u rezervatu nece mi niko dokazati da sredstva iz banke preusmerim u privredu.

Hahaha

pre 10 godina

Otpusti sve i levo i desno i gor i dole! Stavi zemlju na dobos i prodaj je sa celim narodom i svim politicarima i religijom Arapima ili nekom drugom i kada nas konacno vise ne bude bilo, bice nam najbolje! Videces da je tako!

Marko

pre 10 godina

Ljudi ovde ne shvataju kako funkcionise globalna ekonomija i koliko mi recimo zavisimo od nje. Da se ovog trenutka prekine protok novca i robe i da svako mora da se stara sam o sebi Ameriku bi npr (ili bilo koju jaku zemlju) to mnogo pogodilo ali bi nastavili da funkcionisu. Srbija bi se vratila u kameno doba, mozda bi mogli da se prehranimo...i to je upitno. Tako da manite se te price o nezaduzivanju i mozemo mi sve sami, sto mnogi pametnjakovici ovde govore. Nema nista od toga. Kad krenemo nesto da proizvodimo onda mozemo da se busamo u grudi, pa kazemo dosta s kreditima, kao Turska ove godine sto je uradila.

Malisa

pre 10 godina

Malo nas deli od bankrota, o tome najbolje govori ekonomista Branko Dragaš, treba ga čitati. Što pre bakrotiramo, to bolje, ali onda moramo da krenemo sa pametnijim ljudima, bez svih ovih političara..

Branko V.

pre 10 godina

Krstić tek sada vidi ono što je prosečan Srbin video odmah nakon 2000. godine. Svako normalan je uništavanje privrede i zaduživanje države video kao put Srbije u visokorizične države (ili Srpski rečeno "siguran put prema građabskom ratu").

kihot

pre 10 godina

povecajte prihode u budzet, imate veoma malo mesta na ustedi troskova jer ce ona dovesti do kraha, a puno mesta na prihodovnoj strani.

e sad - tu imate problem sa ministorm privrede, koji se ponasa kao stecajni upravnik (ne treba ga kriviti samo je u zivotu to i radio, nikad nista nije razvijao i samo je jurio pronevere, i misli da se samo tako uspesno funkcionise) i koji ne razume potredbu za sirenjem biznisa.

prestanite da pretite privrednicima i da ih hapsite. naterajte ih da vise ulazu,da se vise zaduzuju, omogucite im povoljnije kredite. nisu oni krivi sto su se obogatili. kriv je sistem.

a sistemom Robina Huda se ne povecava proizvodnja. naprotiv, sve se gusi.

otisle su prethodnih dana ozbiljne firme pod led, uskoro ce i druge. za to Lazare treba da te muci glavobolja. cena zaduzenja je nista u odnosu na to....

Darko

pre 10 godina

Dragi moj nije NOVO - 1.8 milijardi je novo a ostalo (3.7 miijardi) su obaveze po starim kreditima koje nemamo da vratimo (niti smo ikad imali) pa se moraju produžiti... Sem ako nemaš negde 20 milijardi evra da vratimo sve kredite?
2000-te smo bii dužni 5 milijardi evra a ovih 15 milijardi ne znam ni kad ni za šta smo pozajmili... Šta smo tražii to smo i dobili pod geslom "nema alternative" neko je polapao hrpu para a nas uvalio u g**** do guše. A ni ovi "alternativci" nisu bog-zna-šta drugačiji...
Sve u svemu ostajemo mi u komi još poprilično vremena...
(genije, 8. novembar 2013 15:49)

Postoji resenje,a zove se privatizacija javnog sektora.Kakva profesionalizacija,modernizacija,trice i kucine.U ovoj drzavi je sve korumpirano od vrha pa do dna.Privatizacija je jedino resenje da se izvucemo iz duznickog ropstva,ratosiljamo partijske drzave,i gradimo ekonomiju na zdravim trzisnim osnovama.Smanjio bi se drasticno i broj stranaka,jer ne bi imale svrhu postojanja vise,a dzabalebarosi na drzavnoj sisi bi napokon shvatili da moraju nesto i da rade da bi ziveli i preziveli.
Alternativa nam je dalje zaduzivanje,uz rast korupcije i kriminala,sve do konacnog pada iz kojeg se nikad necemo izvuci.Sve dok postoji plen zvani javni sektor,izleciti se necemo.

Djenka Djavo

pre 10 godina

Pod 1: Ne zaduzivati se vise nigde
Pod 2: Ne obracati paznju na to sta rade ostali

Norveska, Svajcarska i Island ne zavise od EU, dolara, uragana, mesecevih mena, mrstenja gospodina Obame i ostalih elementarnih nepogoda pa im nista ni ne nedostaje. Ako Norveska i ima nafte (sto nije jedini razlog njihovog blagostanja ali je svakako najveci) Svajcarska i Island taj luksuz nemaju pa im i dalje ide dobro (Svajcarska stalno na vrhu a Island u najvecem usponu od svih nacija Evrope). A mi umesto da naucimo od malenih (kojima pripadamo vec vekovima jer se guramo u svaki Boziji rat na ovoj planeti) da treba gledati svoja posla i svirati svoju pesmu, mi se vezujemo za 'bratsku nam' Rusiju i 'demokratsku' Ameriku. Jedva cekaju da stave sapu na jos jednu duznicko-robovsku naciju kao sto su to uradili u Grckoj ili na Kipru (Irskoj, Spaniji, Italiji...) jer se tako kontrolise svet. Daju ti virtuelni monopol novac, a ti njima posle ubiras 50% poreza od svog stanovnistva a ponekad im poklonis ostrvo, sumu, njivu, reku ili levi bubreg sve prvorodjene dece. Gosn. ministre zalutao si kao Ivica i Marica a od kucice sa krovom od cokolade ni traga ni glasa.

jopeja

pre 10 godina

Botovi gde ste?! Izgleda puk'o softver. Izgrdiše vam ministra, neki spomenuše i Najprvijeg, a vas nema da ih branite i veličate.

djoka

pre 10 godina

devedesete opet se vracaju od silnih transformacija upali smo u onaj transformator koji vraca u proslost. Narkomanija, kriminal, prostitucija, siva ekonomija sve to cveta...... na bolje nista

Milos

pre 10 godina

@pojedinac "Sve bi to moglo kad bi se samo on pitao,ali..... "
Kada je u pitanju tako visok i odgovoran polozaj, onda svako OZBILJAN covek prihvati odgovornost SAMO U SLUCAJU DA MOZE SAMOSTALNO DA DONOSI ODLUKE jer ce kasnije za njih biti odgovoran. Podsecam takodje i da je Vucic rekao da je Krstic potpuno samostalan.
Doduse, isto tako je rekao i da se nece vise uzimati skupi krediti ("kao sto su radili oni pre nas")i da se drzava nece vise zaduzivati (takodje "kao sto su radili oni pre nas").
Inace, ne bih komentarisao ministra Krstica jer sta reci o coveku kome su puna usta reformi i borbe protiv onih sto primaju nekoliko plata A SAM DOBIJA 5 I SLOVIMA PET PLATA!

NIje komentar, ali je korisno za citalastvo

pre 10 godina

Ceka nas argentinski scenario tako lepo i do detalja opisan u argentisnkom dokumentarcu "Social Genocide". Molio bih ljude da ga pogledaju na youtube-u, da vide sta nas ceka i koje metode su trenutno na snazi.
http://www.youtube.com/watch?v=MJbABYQ_pGY

тврд је орах....

pre 10 godina

Свака му ко Његошева!
Ја сам до данас мислио да наши знају шта ће бити у будућности,али видим да сам се преварио.

Petar

pre 10 godina

Ma otimajte to je najbolje resenje... Meni (mojoj firmi) je poreska uprava ali bukvalno otela 500000 dinara na ime dugovanja koja ne postoje tj. na konto onoga zato sto neko nije uradio svoj posao iako je prethodno sve dokumentovano. I sada je pretplata a novac mi ne mogu vratiti... Sad sam zaduzen do guse a moja slika je gora nego Krsticeva jer ne znam dal da se uhvatim za glavu ili nesto drugo...

Pametnjaković

pre 10 godina

@(Marko, 8. novembar 2013 14:41)

Jadan ti kad ti nije jasno da nas su nas upravo zaduživanje i nerad i doveli u situaciju da nismo u stanju ništa da radimo i da funkcionišemo, dok Amerikanci jesu. Srbija se upravo zbog zaduživanja i pretvorila u zemlju nesposobnih idiota. Da mi radimo kao što Amerikanci rade, kao što i EU članice rade, na jačanju domaćeg privatnog sektora, jačanju domaćeg tržišta, tako da sve sami proizvodimo, a ne da uzimamo kredite i uvozimo stranu robu, mi uopšte ne bismo bili zavisni od strane pomoći ili bilo čega drugog. Zbog takvih kao što si ti Srbija i jeste još samo jedna banana republika. Takvi kao ti su uvek u vlasti i oko vlasti. Samo revolucija može da nas spasi, a za to je potrebno ljudi da shvate šta se dešava.

Zoran

pre 10 godina

To je vrlo lako videti. Ovde u SAD, pre krize, svi su lako dobijali kredite, sada narod dosta teze dobija, vece provere. Isto vam je sa drzavama.

dejan

pre 10 godina

Ko o cemu, nasa vlast o zaduzivanju. Tako da vodi ekonomiju i politku moze i dete sa ulice. Pa i ja mogu da zivnem sada super, samo da krenem da se zaduzujem na sve strane i da prodajem sve sto imam. A da mi usput neko kuci sve te pare od zaduzivanja i prodaje nekretnina stecenih generacijama, uzimaju komsije "biznismeni" na foru. Tako funkcionise i nasa drzava. I umesto da se gleda kako da zivimo od rada, da se novac za sledecih 5 godina nadomesti oduzimanjem imovine svih ovih nasih lopova po Srbiji, mi i dalje uzimamo kredite sa kamatama, koji posle zavrse opet kod nekih pojedinaca koji postaju novi tajkuni. A drzava propada, rasipa se, odumire.

Jovica NS

pre 10 godina

Ovde svi živi znaju šta treba da se radi osim onih koji bi trebali da znaju,a ti što ne znaju bi mogli nešto da urade,a ovi što znaju mogu samo da pričaju i tako u krug.

genije

pre 10 godina

"5.5 milijardi € novog zaduživanja, pa vi ste potpuno poludeli.
(Džoni B., 8. novembar 2013 12:14) "

Dragi moj nije NOVO - 1.8 milijardi je novo a ostalo (3.7 miijardi) su obaveze po starim kreditima koje nemamo da vratimo (niti smo ikad imali) pa se moraju produžiti... Sem ako nemaš negde 20 milijardi evra da vratimo sve kredite?
2000-te smo bii dužni 5 milijardi evra a ovih 15 milijardi ne znam ni kad ni za šta smo pozajmili... Šta smo tražii to smo i dobili pod geslom "nema alternative" neko je polapao hrpu para a nas uvalio u g**** do guše. A ni ovi "alternativci" nisu bog-zna-šta drugačiji...
Sve u svemu ostajemo mi u komi još poprilično vremena...

Milic B

pre 10 godina

"Svrstani smo u BB-/B rang, koji svakom međunarodnom zajmodavcu poručuje – u ovoj zemlji postoje nesigurnosti u oblastima biznisa, finansija i u privrednom okruženju"

Pa naravno kada su Drzava Srbija, Narodna Banka i Agencija za osiguranje depozita zajedno sa ostalim korumpiranim drzavnim institucijama svirepo opljackali Akcionare Agrobanke

tomislav

pre 10 godina

1. Nemoj da se zadužuješ
2. Otpusti višak radnika iz javnog sektora
3. Ugasi gubitaške firme
4. Ugasi 100 agencija
5. Smanji broj poslanika na 150
(Bogi, 8. novembar 2013 12:02)

ili

1. nova zaduzenja usmeriti iskljucivo na investicije (ne na penzije, plate ili sta slicno)
2. prirodno smanjiti visak radnika u javnom sektoru zato sto su prilikom zaposljavanja bili partijski poslusnici, a sad su "jadni ljudi pred izbacivanjem na ulicu" (zaposliti novog radnika tek kada tri ode u penziju, napusti firmu ili umre)
3. depolitizovati gubitaske firme i postaviti ljude od struke i dobro ih platiti
4. ugaziti 400 agencija
5. nemam primedbe

Vladimir

pre 10 godina

@Dusan
Nije tacno da rade vise,samo proizvode vise(razvijeni mahom proizvode usluge, preko 60 posto GDPa razvijenih su usluge).Radno vreme u Nemackoj je 6 sati, samo sto oni koriste tehnologije i modernu organizaciju rada. Sama proizvodnja po sebi ne znaci nista ako nije efikasna. Primer Rusije koja je najveci proizvodjac crne metalurgije na svetu a nema kome to da proda rezultat su zastarele tehnologije, lose logistike i skupog transporta, tako da konstatacije sa napornim radom treba izbegavati.
Kljuc teksta se nalazi u nasem kreditnom rejtingu, koji ako se setimo je politicki oboren za 2 stepena kada je promenjen zakon o NBS da bi se na mesto guvernera postavila guvernerka Tabakovic a zatim ponisteni zakon rehabilitovan jer privremeni je krsio sve bankarske i finansijske standarde, problem je samo sto vracanje starog zakona pokrece dodatni problem nepoverenja kod Mudisa pa samim tim ne znaci vracanje 2 stepena viseg rejtinga vec samo jos veci monitoring u zemlji u kojoj se zakoni menjaju svakog dana radi politickih prilagodjavanja.

milan

pre 10 godina

Tu se nema sta da pitate. Ako imate koji razred ekonomske skole.Cena novca ce rasti jer ako tako nebude docice do inflatornog talasa u americi i prevashodno evropi.Tako da sledeće 2014 godine dolazi do rasta kamata.
Eto ovo sacuvajte pa se cujemo negde u junu sledece godine ako budemo živi i zdravi-)))

zgubidan

pre 10 godina

@bogi and co.

1a. ne 150 likova po zadatku 2-3 coveka, vec 50tak velicanstvenih, gde se svaki borio za svoje glasove.
.
.
6. pokusaj pohitnog ubrizgavanja kesa kroz navlacenje svetske bulumente na kafane, diskoteke, kazina, legalizaciju droge i ostalih vrsta sin city zabava, jer dok mi naucimo posle 20 i kusur godina unistavanja, kako da napravimo neki konkurentni proizvod - osusicemo se.

7. off shore zona

8. svi bez posla na njive

9. paralelno oporavak privrede koji ce potrajati ohoho

informisan

pre 10 godina

Dobro, za one koji ne shvataju, vecina od tih 5,5 milijardi ide za vracanje starih kredita koje su uzimale prethodne vlasti po izuzetno nepovoljnim kamatama. Mali Krstic jako dobro radi, samo sto vecina ljudi ne shvata velicinu problema u kojem se Srbija nalazi. I ne samo Srbija, vec citava globalna ekonomija. I niko nije izuzet sem plemena koja nazivamo primitivnim. Jedino oni nisu u problemu. Globalni makrosistem je izuzetno bolestan i los, odrzava se na aparatima godinama. A odrazava se identicno u svim mikrosistemima koji su zapravo njegova kopija. Toliko je los da u njemu nema nista dobro, sem za pojedince koji od njega imaju izuzetno veliku materijalnu korist. Kao sto mozete cuti, najbogatiji na svetu su iz dana u dan sve bogatiji, a svet u sve vecem haosu. Mnogi su shvatili ili barem nazreli velicinu problema i kuda sve ide i pokusavaju da nesto promene. To je posao koji nikome ne bih pozeleo, i ako ima u vama ista dobro i inteligentno, najbolje sto mozete uraditi je da se molite za te ljude i da im saljete pozitivne misli. Ne da ih pljujete i otezavate ionako nemoguc zadatak.

Cirkus mendzera

pre 10 godina

Pa nije dolar sveta krava.
Izmisli se neka nova valuta na koju se iskljucuje manipulacija bilo koje zemlje i u odnosu na nju se izrazava dug.
Sta ste se uvatili necega sto je izgubilo svaki kriterijum vrednosti i postojanja.
Ako postoji bit token,neka osmisle kuken i eto ti nova valuta.
Jedan kuken vredi toliko evra,jena,bundjicu,mindjicu,dinara,tolara,cikita i mikita valuta.
Iskreno mi nije jasno sam momenat kad je sa lagera u zlatnim polugama preslo na nesto sa cim guzica moze da se brise.To je dokaz da je muljanja oko kurseva svih valuta generalna pljacka odabranog kruga ljudi.

BAX

pre 10 godina

@ Bogi

Na cemu si?
(Marko, 8. novembar 2013 12:36)

A ti Mare? Covek je lepo i prosto objasnio, dok je Saldzo dopunio sa ukupno 11 mera bas kako treba. Pa opet pitam, ako je nesto normalno treba cutati i praviti sprdnju tipa ko ovako prica u Srbiji mora da je lud? INDIFERENTNOST svemu nas je dovela u ovu situaciju.

Krsticu MOLIM TE procitaj komentar SALDZA ili BOGIJA.

Unapred zahvalan

neko

pre 10 godina

@Bogi

Stvar je u sledecem.

2014. je predvidjena za strukturne reforme (resavanje firmi u restrukturiranju i pocetak resavanja javnih preduzeca). Na fiskalnoj strani ide se stidljivije. Sve to ce dati kao rezultat pad GDP-a (jednostavno pasce potrosnja, a to je ubedljvo najveci deo GDP-a u Srbiji - 95%).
Ne treba zaboraviti da se za javna preduzeca daju garancije, a ako se ona srede, one ce prvo biti manje, a posle ih drzava nece davati, to je veoma bitan korak. Preduzeca u restrukturiranju nisu placala struju EPS-u, a to je njima proizvodilo dodatan gubitak, koji je pokrivan iz kredita, koje je opet na sebe preuzimala drzava.

Osim toga, tu je i socijalni faktor, ali on nije jedini bitan u ovoj situaciji.

Dakle, pravac je jasan, mora se ici ka smanjenju deficita i ka promeni strukture GDP-a. Samo naivan misli da to nece smanjiti GDP. Hoce, ali treba pokusati da to smanjenje bude sto manje(tako sto ce se povecati izvoz i investicije), a sa druge strane to treba tako uraditi da se ekonomija ne urusi potpuno.

I sam sam bio pristalica toga da se stvari lome preko kolena, ali sve vise uvidjam da to nije realno. Stanovnistvu i privredi treba vreme da se naviknu na nove okolnosti. Ono sto je sigurno da bih ja uradio je da bih isao malo ostrije u reforme. Znaci nemoguce je svesti deficit na nulu u ovom trenutku, jer je to momentalno sahranjivanje ekonomije, ali deficit se mora makar svesti na ciljanih 4.6%, sto je za sada neostvarivo.

kolaps,pa to ti je

pre 10 godina

mi nemamo nikakve šanse,ama baš nikakve da se izvučemo,razlozi su mnogobrojni,podupiru jedan drugog,no ipak se izdvaja jedan,kao zajednički imenitelj za sve i koji je apsolutno najdominantniji:-naša neopevana,epska glupost...kad god smo mogli,a istorija mi je živi svedok,da pogrešimo mi smo pogrešili,uvek smo birali lošiju stranu,gluplje ljude,neostvarive ideale...3o g. ja se nićemu ne čudim,uvek očekujem lošije i uvek tako bude..miran sam, jer znam da dokle postojim,bolje neće biti...mi smo jednostavno osuđeni na propast,na nestajanje...

srbin iz Pekinga

pre 10 godina

Ako smo mudri, ozbiljno cemo zapoceti pregovore sa kinezima da od njih pozajmimo sta nam treba, jer su oni jedini koji bi mogli da nam daju ispod trzisne uslove. A s obzirom da je predsednik Nikolic ovde imao veoma uspesnu posetu pre samo nekoliko meseci, sanse da nam kinezi izadju u susret su vise nego realne. A ako to zasmeta nasim zapadnim prijateljima, pa Boze moj, neka ponude isto sto i Kinezi. Malo sutra...

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Ajmo,BANKROT,VANREDNO STANJE I DA KRENEMO IZ AMBISA!
Dosta više statističko-demagoške igre!
Minimum prepoloviti državni aparat!
Plate svih u državnoj "mašineriji" dovesti u realne okvire!
Penzije takođe nivelisati u odnosu na REALNO EKONOMSKO STANJE-KOJE JE NARAVNO VIŠESTRUKO GORE OD OVOG "MEDIJSKO-POLITIKANSKOG"!
UKINITI NACIONALNE PENZIJE ,VIŠESTRUKO SMANJITI NAMETE PRIVATNOM SEKTORU,POLOPRIVREDU I PRERADU HRANE I VODE FORSIRATI!
Dokle više sa ovom besciljnom igrom ,koja uništava i skraćuje život u Srbiji?!
Šta je sa decom,šta je sa mladima,šta je sa bolesnima,šta je sa prevencijama bolesti,kad ni za redovne operacije nema para???!!!
Platni razredi!
Zakon za sve!
Reformisati sudstvo,MUP,prosvetu!
Merdijska blokada,populizam,....dokle više,kome smo dali "punu podršku" da bi "pobegli iz DEVEDESETIH"?!
Nakon "prodavaca magle od 2000-te",ponovo "jahači apokalipse iz miloševićevske ere"!
Najgore ,što SVI "POLITIČKI igrači",bez obzira na predizborna obećanja,programe,"političke neprijatelje",NAKON IZBORA,nađu "zajednički jezik" i nastave VEĆ UTABANOM STAZOM ANTIREFORMISTA!
Lična bogaćenja,slađenje TAJKUNSKIM kapitalom,.........gaženje ustava,zakona,zastarevanje procesa,.......DOKLE VIŠE?!

Dr. Zoidberg

pre 10 godina

Ne lozite se, ovo je ispitivanje javnosti. Makroekonomski bice stabilno. Mikro, to je vec druga prica.
Ne zasniva se ekonomija na jednom clanku.

da.primetim

pre 10 godina

Treba da napravi plan da 3 meseca trpimo bez plata i penzija, svi bi pristali da se pomuče malo, ali da nakon toga krenemo napred, da se radi i živi normalno. Tek će da vidi za šta se uhvatio.

beogradjanka

pre 10 godina

na ovaj komentar nemam komentar. jos jedan koji otkriva rupu na saksiji. pa posao svakog ministra finansija je da uskladi rashode sa realnim prihodima sa sto je moguce manjim zaduzivanjem. ali kako to uraditi kada mi i ne znamo koliki su nam rashodi. najvece ucesce u rashodnoj strani su plate u javnom sektoru. i to je jednostavno uraditi. ograniciti tu masu zarada pa onda to rasporediti na zaposlene koliko god da ih ima. sto je veci broj zaposlenih nize zarade pa onda nek zaposljavaju koga hoce i koliko hoce. u jednom trenutku ce svi volontirati. i nece se grabiti za mesta u drzavnoj upravi. ovako nista necemo uraditi, oni zaposljavaju nove neradnike, mi ih placamo i sve se vrti u krug. a radnici u realnom sektoru ne primaju plate mesecima, penzije se povecavaju smesnih 0.5%, inflacija se vestacki drzi pod kontrolom. e moj Lazare, jos i ne znas sta te je sve snaslo.

Alisa u zemlji čuda

pre 10 godina

E moj diplomac, ništa ti nisi naučio.Cedite suvu drenovinu dok vam se narod ne digne i sve vas počistikao sadiste i g.Da bi izvukao zemlju iz bule moraš biti mentalno jak i donositi prave odluke kombinacijom metoda logičkog razmišljanja i ekonomskih zakona:

1.Svako povećanje PDV-a smanjuje potrošnju, a time i priliv sredstava iz PDV prihoda (pogrešio je dinkić, pogrešio si i ti-kao da radite za MMF, a ne za Srbiju-treba to ili da menjate ili vas treba šutnuti dok je vreme).
2.Franfurt i Vašington štampaju novce bez zlatne podloge tj. pokrića, štampajte ih i vi, i forsirajte privredu i zapošljavanje, to je jedini izvor zdravog novca
3.Pooštriti kontrolu trošenja para i discipline u bunaru zvanom lokalna samouprava i javna preduzeća i otpustiti 50% politički zaposlenih

sad se i babo češka po glavi...

pre 10 godina

Stanje je ipak mnogo gore nego što je pretpostavljao. A Marfijev zakon kaže – ako nešto može da pođe na zlo, poći će!

kad si gladan,nisi sav svoj

pre 10 godina

apsolutno jedini mogući izlaz iz ove, naizgled bezizlazne situacije,jesu maximalni javni radovi na kopanju kanala za solun,gde bi se uz minimalne troškove upotrbila jeftina radna snaga od preko pola miliona neradnika iz javnog sektora...upotreba mehanizacije bi bila svedena na minumum zbog uštede i efikasnije upotrebe žive radne snage...zbog daljih ušteda,deo radne snage bi se,u slobodno vreme i na smenu,bavio proizvodnjom hrane,odeče ,obuče i alata za kopanje,tj.budaka,ašova,lopata,držalja i kolica...kada se dovoljno izvešte,javni rad bi bio samo -dovoljan,uštedeli bi smo petnaestak milijardi evra ,izvukli zemlju iz krize i dobili kanal od koga bi naša deca živela ko bubreg u loju....ovo su svojevremeno uradile dve največe ekonomske sile na svetu,izvukle nacije iz bede i postavile temelje za današnje blagostanje...

joe

pre 10 godina

Opet ce kriza u Sad da nam bude izgovor za lopovluke i nesposobnost. Malo je ovo vise dosadno, barem smislote neku novu pricu, ovo je repriza.

Alex

pre 10 godina

Ma udri bre po porezima, eno Vas kolega Radulovic kuka na blogu kako su nam novi nameti jedini spas. Uzmi zaposlenom daj poslodavcu. Nego ne treba visoka skola za povecavanje poreza.

neka hvala!

pre 10 godina

al' ce da radi motka kad dodje jednom 6. oktobar
(gligorije, 9. novembar 2013 09:08)
Tog oktobra su nas tako vodili da smo dobili po leđima! A narod kaže: Kad te slepac vodi čuvaj se štapa!

dao dinar da uđe...

pre 10 godina

Stanje je ipak mnogo gore nego što je pretpostavljao. A Marfijev zakon kaže – ako nešto može da pođe na zlo, poći će! Sad se i babo češka po glavi!

pretovareni...

pre 10 godina

Ministar Krstic bi trebao da vidi gde je zavrsio novac od tolike zaduzenosti zemlje...Gde su pare od privatizacije zavrsile i na cijim racunima...Da vidi kako se to prelivao drzavni novac u privatne dzepove!Ko je kriv za to...I da nadje put da se te pare prepoznaju pa i delimicno vrate!A sve je to vazno zbog buduceg rejtinga Srbje...Jer dok putevi novca ne budu trasnparentni i regularni,nece prestati niti korupcija,niti pljacka drzavne imovine...Za svakoga ko se bavio kriminalnim mahinacijama,mora utvrditi odgovornost a i kazna!Dokle ce Srbiju potkradati neimenovani pojedinci..Dokle ce sudski procesi trajati taman dok se trag novcu totalno zamagli!Dokle ce gradjani biti taoci te i takve pljackaske proslosti...Poreklo imovine ne sme da se svede na bogatog dedu,ljubi ih baba!Neka pogleda samo bankarske ogromne kredite pojedinaca i njihove garancije,a kasnije i zahteve za dokapitalizaciju istih...Pa na taj nacin,svako od gradjana je mogao da bude bogat!Samo nismo mi svi clanovi te interesne organizacije a i mnogo nas je...Mi treba samo da sluzimo za dokapitalizaciju tog hedonistickog establismenta u Srbiji..Nesto kao magarci,koje pretovaris svim i svacim,pa se ljutis sto se buni!Dosta nam je takve Srbije..Srbija je zemlja u kojoj se niko nije obogatio od postenog rada!Mozda samo poneko!Ali jeste zemlja gde su mnogi radeci posteno...propali!Vreme je da se to menja...

Aleksandar

pre 10 godina

Bese on rece 2015 da ce biti bolje?
Eh, kada bi znali oni sta znaci oporavak drzave kroz ekonomiju. Znaju oni u stvari, ali ne mogu da prestanu da kradu. Zato se oni saltaju iz fotelje u fotelju, ne dopustajuci ikome da oporavi drzavu, normalnom i zdravom idejom i radom.

koleM

pre 10 godina

A i dalje im ne pada na pamet da smanjuju troškove, eto na primer penzije, one odnose 5 milijardi evra godišnje. Da smo pre par godina smanjili penzije 20% deficit uopšte ne bi imali. Sad nam je deficit 2 milijarde i još krediti za pokrivanje prethodnog deficita.

србин ло

pre 10 godina

Свима смо веровали али ова власт губи подршку и треба врло брзо да иде у историју. Шта ћу, ипак је Чеда Јовановић још остао а и Живковић!

sandman

pre 10 godina

kazi te mi u % koliko ljudi ima u Srbiji koji svaki dan ne kradu po nesto: porez, struju, vodu, grejanje, firmu u kojoj rade , manje placaju vrtic u odnosu na stvarne prihode, dobijaju razne drustvene povlastice ne prijavljeni a zaradjuju radeci na crno, ne placaju saobracajne prekrsaje.....E ZBOG TOGA JE SRBIJA U PROBLEMU

Gradjanin Kejn

pre 10 godina

Eto patriJote koje imate kredite, mozete poceti Bogu da se molite da Americi bude dobro, jer ako njima ne bude dobro, pa kad vam skoci u banci rata, jaukacete kao blesavi. :)
Ali dobro, imate vi Ruse, mozda vam ponude neki kredit kao privatnim licima, samo skuplje naravno, kao i uvek.

obi van

pre 10 godina

svi se plase prestanka pumpanja novca ecb-a i fed-a tako da krstic tu nije izuzetak. samo kad ministar finansija neke evropske zemlje izrazi tu bojazan svi imaju razumjevanja a u srbiji mu vidim vecina trazi i platu nazad. dzaba sve kad nemas obrazovano i razumno stanovnistvo, pojedinac tu nema sanse. nego vi fino sacekajte izbore pa glasajte opet za ds posto vidimo da vam je bilo bolje pod njima. barem takvih omalovazavajucih komentara prema vladi tada nije bilo

srbin iz Pekinga

pre 10 godina

Ako smo mudri, ozbiljno cemo zapoceti pregovore sa kinezima da od njih pozajmimo sta nam treba, jer su oni jedini koji bi mogli da nam daju ispod trzisne uslove. A s obzirom da je predsednik Nikolic ovde imao veoma uspesnu posetu pre samo nekoliko meseci, sanse da nam kinezi izadju u susret su vise nego realne. A ako to zasmeta nasim zapadnim prijateljima, pa Boze moj, neka ponude isto sto i Kinezi. Malo sutra...

Mare

pre 10 godina

Lazare, molim te kumim te vadi nas iz g***** ti si nam poslednja nada. Imam 27 godina ako se nešto ne promeni za godinu dve biću prinuđen da idem iz ove žabokrečine od zemlje. Ne mogu da izdržim hoću da formiram porodicu, da se zaposlim, ne vidim budućnost pored ovih nepismenih trutova političara.

informisan

pre 10 godina

Dobro, za one koji ne shvataju, vecina od tih 5,5 milijardi ide za vracanje starih kredita koje su uzimale prethodne vlasti po izuzetno nepovoljnim kamatama. Mali Krstic jako dobro radi, samo sto vecina ljudi ne shvata velicinu problema u kojem se Srbija nalazi. I ne samo Srbija, vec citava globalna ekonomija. I niko nije izuzet sem plemena koja nazivamo primitivnim. Jedino oni nisu u problemu. Globalni makrosistem je izuzetno bolestan i los, odrzava se na aparatima godinama. A odrazava se identicno u svim mikrosistemima koji su zapravo njegova kopija. Toliko je los da u njemu nema nista dobro, sem za pojedince koji od njega imaju izuzetno veliku materijalnu korist. Kao sto mozete cuti, najbogatiji na svetu su iz dana u dan sve bogatiji, a svet u sve vecem haosu. Mnogi su shvatili ili barem nazreli velicinu problema i kuda sve ide i pokusavaju da nesto promene. To je posao koji nikome ne bih pozeleo, i ako ima u vama ista dobro i inteligentno, najbolje sto mozete uraditi je da se molite za te ljude i da im saljete pozitivne misli. Ne da ih pljujete i otezavate ionako nemoguc zadatak.

da.primetim

pre 10 godina

Treba da napravi plan da 3 meseca trpimo bez plata i penzija, svi bi pristali da se pomuče malo, ali da nakon toga krenemo napred, da se radi i živi normalno. Tek će da vidi za šta se uhvatio.

Cirkus mendzera

pre 10 godina

Pa nije dolar sveta krava.
Izmisli se neka nova valuta na koju se iskljucuje manipulacija bilo koje zemlje i u odnosu na nju se izrazava dug.
Sta ste se uvatili necega sto je izgubilo svaki kriterijum vrednosti i postojanja.
Ako postoji bit token,neka osmisle kuken i eto ti nova valuta.
Jedan kuken vredi toliko evra,jena,bundjicu,mindjicu,dinara,tolara,cikita i mikita valuta.
Iskreno mi nije jasno sam momenat kad je sa lagera u zlatnim polugama preslo na nesto sa cim guzica moze da se brise.To je dokaz da je muljanja oko kurseva svih valuta generalna pljacka odabranog kruga ljudi.

Bogi

pre 10 godina

1. Nemoj da se zadužuješ
2. Otpusti višak radnika iz javnog sektora
3. Ugasi gubitaške firme
4. Ugasi 100 agencija
5. Smanji broj poslanika na 150

Dr. Zoidberg

pre 10 godina

Ne lozite se, ovo je ispitivanje javnosti. Makroekonomski bice stabilno. Mikro, to je vec druga prica.
Ne zasniva se ekonomija na jednom clanku.

kihot

pre 10 godina

povecajte prihode u budzet, imate veoma malo mesta na ustedi troskova jer ce ona dovesti do kraha, a puno mesta na prihodovnoj strani.

e sad - tu imate problem sa ministorm privrede, koji se ponasa kao stecajni upravnik (ne treba ga kriviti samo je u zivotu to i radio, nikad nista nije razvijao i samo je jurio pronevere, i misli da se samo tako uspesno funkcionise) i koji ne razume potredbu za sirenjem biznisa.

prestanite da pretite privrednicima i da ih hapsite. naterajte ih da vise ulazu,da se vise zaduzuju, omogucite im povoljnije kredite. nisu oni krivi sto su se obogatili. kriv je sistem.

a sistemom Robina Huda se ne povecava proizvodnja. naprotiv, sve se gusi.

otisle su prethodnih dana ozbiljne firme pod led, uskoro ce i druge. za to Lazare treba da te muci glavobolja. cena zaduzenja je nista u odnosu na to....

Pametnjaković

pre 10 godina

@(Bogi, 8. novembar 2013 12:02)

Upravo tako. Krstić izgleda radi onako kako zapadnim bankama odgovara, tj. zaduživanje do bankrota (zaduživanje će inače ubrzati bankrot), a onda prodaja svega po vrlo niskim cenama stranim bankama i kompanijama. Bukvalno ćemo postati robovi. A narod koliko je glup, naročito ovi iz javnog sektora to ne shvataju, oni misle da su bezbedni i osigurani. Kad bude sve puklo, cela zemlja, uključujući i njih, se više nikada neće neće oporaviti, to je kraj.

kako ste sejali tako i zanjete

pre 10 godina

uvek će neko drugi biti kriv (taj mrski spoljni faktor) a mi tako čisti i pošteni?

kad narod toliko voli vučića i njegove marionete onda je i zaslužio svu bedu koju su mu doneli
naravno za vučića i njegove polupismene kadrove nema zime - što je narodu gore, njima je bolje!

Pojedinac

pre 10 godina

1. Nemoj da se zadužuješ
2. Otpusti višak radnika iz javnog sektora
3. Ugasi gubitaške firme
4. Ugasi 100 agencija
5. Smanji broj poslanika na 150
(Bogi, 8. novembar 2013 12:02)

Sve bi to moglo kad bi se samo on pitao,ali.....
1.Drzava kao drzava nema para koliko bi trebalo pa zato covek mora da se zaduzuje.
2.Otpustio bi on visak radnika u javnom sektoru ali se time gubi socijalni mir koji traje vec 20 godina+to mu nece dozvoliti ni jedna politicka partija...znaci svezane ruke na samom pocetku.
3.Ugasi bi on i gubitaske firme ali se vracamo na odgovor broj 2.
4.I agencije bi ugasio odnosno sveo na realan nivo ali eto opet se vracamo na odgovor dva.
5.Sto se tice broja poslanika to se nikada nece dogoditi da se smanji na nekih 150 razlog je jednostavan,500 politickih partija postoji u drzavi i svako hoce da bude vlast.
6. Ono najbitnije je da mu niko nije precizno objasnio sta ga ceka i kako funkcionise sistem u Srbistanu-male parije ucenjuju velike i tako se dolazi do nemogucnosti pravilnog funkcionisanja,svaka susa je postala poslanik ili politicar,politicari iz senke odlucuju gde,sta,kako i kada,svi kradu od najmanjeg do najveceg,od srafa u preduzecu do bankara u banci,kriminal je procvetao bolje nego 90-tih,korupcija je na svim nivoima,gradovima upravljaju sto kriminalci sto policija u saradnji sa kriminalcima.
Takav sistem jednostavno ne moze da funkcionise,doduse moze ali samo za gore navedene a za nas obicne gradjane nikako.

Saldzo

pre 10 godina

1. Nemoj da se zadužuješ
2. Otpusti višak radnika iz javnog sektora
3. Ugasi gubitaške firme
4. Ugasi 100 agencija
5. Smanji broj poslanika na 150
(Bogi, 8. novembar 2013 12:02)

6. Razvali uvoznicki lobi (zasto nas pasulj nije dobar nego uvozimo iz Kazahstana?)

7. Zaposli kao finansijske inspektore ljude koji znaju posao, a ne stranacke salabajzere i da se fiskalni zakoni sprovode kako treba, a ne selektivno.

8. Drzava da odmah placa dugovanja firmama sa kojima ima ugovore, a ne posle godinu dana (ako uopste plati). Tako firme rastu i razvijaju se, sav novac ce se opet vratiti kroz poreski sistem u drzavnu kasu. Ovako firme ne mogu da isplate svoje radnike i dugovanja i dolazi do lancane reakcije.

9. Smanji gomile nameta privredi. Veci novac dobijas manjim porezom od firme koja raste, razvija posao i poveceva prihode nego velikim porezom od one koja nema novca da se razvija vec tavori oko pozitivne nule.

10. Privatizujte EPS i Telekom. Razbijanjem njihovih monopola smanjujete cene struje i usluga, raste kupovna moc gradjana, raste potrosnja, raste proizvodnja.

11. NAJBITNIJE...Rebni ogroman porez trgovcima koji lupaju ogromne marze. Sto veca marza, veci i porez, takodje uvedi sistem "trece ruke" veliki uvoznik-veliki distributer-maloprodaja, a ne pedeset nivoa dok dodje do rafova. Porez da bude takav da im se vise isplati da prodaju po manjim cenama. Podstice se potrosnja, samim tim raste proizvodnja i kupovna moc gradjana sto opet puni drzavnu kasu.

Cirovic N

pre 10 godina

Akcionari Agrobanke imaju vec vise od godinu dana nocne more zahvaljujuci Vasem Ministarstvu, Narodnoj Banci, Agenciji za osiguranje depozita I ostalim korumpiranim institucijama Drzave Srbije jer su im ovi pomenuti brutalno opljackali PRIVATNU IMOVINU. Red je na Vas gospodine Krsticu...

genije

pre 10 godina

"5.5 milijardi € novog zaduživanja, pa vi ste potpuno poludeli.
(Džoni B., 8. novembar 2013 12:14) "

Dragi moj nije NOVO - 1.8 milijardi je novo a ostalo (3.7 miijardi) su obaveze po starim kreditima koje nemamo da vratimo (niti smo ikad imali) pa se moraju produžiti... Sem ako nemaš negde 20 milijardi evra da vratimo sve kredite?
2000-te smo bii dužni 5 milijardi evra a ovih 15 milijardi ne znam ni kad ni za šta smo pozajmili... Šta smo tražii to smo i dobili pod geslom "nema alternative" neko je polapao hrpu para a nas uvalio u g**** do guše. A ni ovi "alternativci" nisu bog-zna-šta drugačiji...
Sve u svemu ostajemo mi u komi još poprilično vremena...

Marko

pre 10 godina

Ljudi ovde ne shvataju kako funkcionise globalna ekonomija i koliko mi recimo zavisimo od nje. Da se ovog trenutka prekine protok novca i robe i da svako mora da se stara sam o sebi Ameriku bi npr (ili bilo koju jaku zemlju) to mnogo pogodilo ali bi nastavili da funkcionisu. Srbija bi se vratila u kameno doba, mozda bi mogli da se prehranimo...i to je upitno. Tako da manite se te price o nezaduzivanju i mozemo mi sve sami, sto mnogi pametnjakovici ovde govore. Nema nista od toga. Kad krenemo nesto da proizvodimo onda mozemo da se busamo u grudi, pa kazemo dosta s kreditima, kao Turska ove godine sto je uradila.

prellee

pre 10 godina

Nije dorastao veličini problema.Akademska titula nije dovoljna da se izabere najbolji put i najbolje rješenje. Praksa, praksa, iskustvo!

Rz Brzotrz

pre 10 godina

Da sam na Krsticevom mestu, evo stvari koje bi me brinule.
Prvo, sto prihodi po osnovu PDVa i Akciza nece biti ni blizu kao ove godine. Kupovna moc ce da oslabi dodatnih 5%, promet u maloprodaji shodno tome izmedju 8-10%,dakle javni prihodi manji za oko 5% u startu, racunaj da je to 400 miliona evra.
Drugo, rast ni blizu nece biti 1%, prvi kvartal ide 0 ili minus ako bude jaca zima, drugi i treci kvartal bunar 2 do 3%, cetvrti mozda minus 1 ako bude dobra poljoprivredna sezona. Posto je Radulovic razjurio strane investitore gradjevinska industrija ce pasti dodatnih 30% u odnosu na ovu godinu, bez novog rasta izvoza i zaposljavanja nema osnova za rast ni u 2014 ni u narednim godinama.
Sad, posto nece biti ni mekih kredita, svi preduzetnici koji su do sada morali da vode knjige morace ili da gase radnje ili da idu u sivu zonu, posto moraju da zive ipak ce u sivu zonu, elem evo nove rupe na prihodnoj strani po osnovu manje naplate od pausalaca, pametnom dovoljno za brigu.Posto su ti preduzetnici zaposljavali neke ljude i davali im kakve takve plate i uplacivali doprinose, opet minus na prihodnoj strani.
Hotelijeri ce isto masovno da udare katance usled povecanja poreza njima, otpreminine za 100.000 radnika koje isplatimo ove godine sigurno nece generisati ne-znam-kakvu ekonomiju osim sto ce da poraste konkurencija molera i hobi zidara. Ako ovo iole dotice mladog ministra,ne bi me cudilo da vec u drugoj godini mandata zalici na g Mirka Cvetkovica, bar po boji kose i brade.

Milan

pre 10 godina

Posle halabuke oko "ekonomskih mera", koja je prošla bez ikakvih mera, ostalo je sve kao i pre: besomučno zaduživanje. Kako neko može očekivati da jedan neiskusni školarac može preokrenuti privredu i politički sistem. Ja mu savetujem da da ostavku što pre, biće bolje i njemu i nama.

Milosav

pre 10 godina

(Mare, 8. novembar 2013 12:20)

Decko, ne gubi vreme cekajuci godinu, dve dana. Ako imas priliku idi odmah, ako se stanje popravi uvek mozes da se vratis. Ne ocekuj od Krstica ili bilo koga drugog da spase Srbiju. To je nemoguce bez revolucije ili uvodjenja protektorata sa recimo Hitlerom, Staljinom ili osobe tog tipa na celu.

Darko

pre 10 godina

Dragi moj nije NOVO - 1.8 milijardi je novo a ostalo (3.7 miijardi) su obaveze po starim kreditima koje nemamo da vratimo (niti smo ikad imali) pa se moraju produžiti... Sem ako nemaš negde 20 milijardi evra da vratimo sve kredite?
2000-te smo bii dužni 5 milijardi evra a ovih 15 milijardi ne znam ni kad ni za šta smo pozajmili... Šta smo tražii to smo i dobili pod geslom "nema alternative" neko je polapao hrpu para a nas uvalio u g**** do guše. A ni ovi "alternativci" nisu bog-zna-šta drugačiji...
Sve u svemu ostajemo mi u komi još poprilično vremena...
(genije, 8. novembar 2013 15:49)

Postoji resenje,a zove se privatizacija javnog sektora.Kakva profesionalizacija,modernizacija,trice i kucine.U ovoj drzavi je sve korumpirano od vrha pa do dna.Privatizacija je jedino resenje da se izvucemo iz duznickog ropstva,ratosiljamo partijske drzave,i gradimo ekonomiju na zdravim trzisnim osnovama.Smanjio bi se drasticno i broj stranaka,jer ne bi imale svrhu postojanja vise,a dzabalebarosi na drzavnoj sisi bi napokon shvatili da moraju nesto i da rade da bi ziveli i preziveli.
Alternativa nam je dalje zaduzivanje,uz rast korupcije i kriminala,sve do konacnog pada iz kojeg se nikad necemo izvuci.Sve dok postoji plen zvani javni sektor,izleciti se necemo.

Milic B

pre 10 godina

"Svrstani smo u BB-/B rang, koji svakom međunarodnom zajmodavcu poručuje – u ovoj zemlji postoje nesigurnosti u oblastima biznisa, finansija i u privrednom okruženju"

Pa naravno kada su Drzava Srbija, Narodna Banka i Agencija za osiguranje depozita zajedno sa ostalim korumpiranim drzavnim institucijama svirepo opljackali Akcionare Agrobanke

Spectator

pre 10 godina

Ovaj čovek uopšte ne zna gde je došao i šta treba da uradi. Stalno priča da će nam biti gore, a doveden je da nam bude bolje.

Džoni B.

pre 10 godina

5.5 milijardi € novog zaduživanja, pa vi ste potpuno poludeli. Ovu zemlju vodite u apsolutno ropstvo. Otpustite višak u javnoj upravi po kriterijumu i kontroli direktno iz Ministarstva, da ostanu najbolji i najvredniji kadrovi. Za ostale, pripremite javne radove i transparentne projekte od kojih ćete dobiti EU sufinansiranje/partnerstvo (NE KREDITE) i onda zaposlite nezaposlene. Autoput do Novog Sada i Makedonije niste u stanju 30 godina da završite. Žeželjev most popravljate 13 godina i još nije završen...

Djenka Djavo

pre 10 godina

Pod 1: Ne zaduzivati se vise nigde
Pod 2: Ne obracati paznju na to sta rade ostali

Norveska, Svajcarska i Island ne zavise od EU, dolara, uragana, mesecevih mena, mrstenja gospodina Obame i ostalih elementarnih nepogoda pa im nista ni ne nedostaje. Ako Norveska i ima nafte (sto nije jedini razlog njihovog blagostanja ali je svakako najveci) Svajcarska i Island taj luksuz nemaju pa im i dalje ide dobro (Svajcarska stalno na vrhu a Island u najvecem usponu od svih nacija Evrope). A mi umesto da naucimo od malenih (kojima pripadamo vec vekovima jer se guramo u svaki Boziji rat na ovoj planeti) da treba gledati svoja posla i svirati svoju pesmu, mi se vezujemo za 'bratsku nam' Rusiju i 'demokratsku' Ameriku. Jedva cekaju da stave sapu na jos jednu duznicko-robovsku naciju kao sto su to uradili u Grckoj ili na Kipru (Irskoj, Spaniji, Italiji...) jer se tako kontrolise svet. Daju ti virtuelni monopol novac, a ti njima posle ubiras 50% poreza od svog stanovnistva a ponekad im poklonis ostrvo, sumu, njivu, reku ili levi bubreg sve prvorodjene dece. Gosn. ministre zalutao si kao Ivica i Marica a od kucice sa krovom od cokolade ni traga ni glasa.

teški dani

pre 10 godina

Ja mislim da je Srbija u gorem položaju nego Argentina. Oni su živeli u kapitalističkom sistemu, a mi živimo u nekoj tranziciji bolje reći još uvek u prividnom socijalizmu sa stalnim pritiskom da uništimo svaku privatnu inicijativu. Što je mnogo gori scenario od Argentinskog. Mi takoreći kupujemo vreme koje će neko u budućnosti morati da plati. Nas je sistem upropastio i umesto da odbacimo taj truli socijalistički sistem mi ga čvrsto držimo ko davljenik gumu za spasavanje, a ta guma je probušena.
Zbog očuvanja socijalnog mira zadužujemo se da propalim preduzećima isplatimo 13-te plate i razne privilegije. Ja sam lično pesimista. Naš problem je kako uposliti 200.000 radnika u što kraćem vremenu
Bez zapošljavanja i realne zarade nema ni oporavka. Nalazimo se u začaranom krugu. Predugo smo pustili da stvari krenu nizbrdo džabe nam je što pokušavamo da zakočimo kad nam točkovi proklizavaju i bližimo se provaliji. Srbija je trebala da se bavi Srbijom još 2003, a ne da se 10 godina bavimo Kosovom na koje nemamo nikakav uticaj. Kosovom smo trebali da se bavimo pre 20-30 godina dok je bilo u našim rukama. Mi stalno kasnimo pristupamo problemu tek onda kad više ništa ne možemo da uradimo da bi rešili problem. Zato sam pesimista i mislim da je Srbija zakasnila da se bavi sobom čitavih 10 godina. Srušiće nam se sve kao kula od karata ,nažalost. Svi ovi pokušaji vlade su samo kozmetika. Potrebno je iseći i odbaciti ono što je trulo da bi preživelo ono što je zdravo.

zenon

pre 10 godina

e ministre, mozhda je globalna ekonomska situacija Vama nocjna mora, a nama koji svaki dan ustajemo sa zebnjom da li cjemo zaraditi dovoljno da platimo porez i dazhbine nocjna mora ste Vi. da se umesto zaduzhivanja zaletite na lopove i utajivache poreza, ne bi nam trebao novi zajam dogodine. ali je uvek lakshe klincu uzeti lilihip nego se kidati sa mangupima. a tek kad na red stigne naplata odshtete za solarnu elektranu (tu ne prolazi busanje u prsa da necjemo da platimo, platicjemo kao i satelit i ...)pa pola milijarde eure za kosovske Srbe, isto toliko za otplatu kredita firmi na kosovu kojhe nisu nashe, a necje ni biti i da ne redjam, Vi to bolje znate. pitanje je samo, kako ste se do djavola upleli u sve ovo, naravno sopstvenom voljom, i koliko cje to nas gradjane koshtati dok ne dodje dan Vam vidimo ledja. a shto se nesanice zbog makroekonomskih kretanja tiche, mirno spavajte, necje to iz Vasheg dzhepa nego nasheg. od nasheg podmlatka sigurno ne, oni su vecj spakovali kofere. nisu toliko blesavi kao mi koji smo 2000.god spakovali iste te kofere, ali smo ih u nadi i ushicjenju 6. oktobra raspakovali.

Sto mu gromova

pre 10 godina

Iz aviona se videla pretencioznost i nadnenost mladjanog Krstića, kada je preuzimao funkciju. Uz to, kada se doda "pumpanje" od strane PPV-a, medija, analitičara i ekonomskih činioca bliskih vladajućem establišmentu u Srbiji, dolazi se do ove fenomenalne slike koja "pokriva" ovaj poražavajući tekst.
Setih se mog dede, koji je imao izreku za alave ljude,i za ljude koji osebi imaju visoko mišljenje bez pokrića:
"Mnogo mačku govedja glava"!

neko

pre 10 godina

@Bogi

Stvar je u sledecem.

2014. je predvidjena za strukturne reforme (resavanje firmi u restrukturiranju i pocetak resavanja javnih preduzeca). Na fiskalnoj strani ide se stidljivije. Sve to ce dati kao rezultat pad GDP-a (jednostavno pasce potrosnja, a to je ubedljvo najveci deo GDP-a u Srbiji - 95%).
Ne treba zaboraviti da se za javna preduzeca daju garancije, a ako se ona srede, one ce prvo biti manje, a posle ih drzava nece davati, to je veoma bitan korak. Preduzeca u restrukturiranju nisu placala struju EPS-u, a to je njima proizvodilo dodatan gubitak, koji je pokrivan iz kredita, koje je opet na sebe preuzimala drzava.

Osim toga, tu je i socijalni faktor, ali on nije jedini bitan u ovoj situaciji.

Dakle, pravac je jasan, mora se ici ka smanjenju deficita i ka promeni strukture GDP-a. Samo naivan misli da to nece smanjiti GDP. Hoce, ali treba pokusati da to smanjenje bude sto manje(tako sto ce se povecati izvoz i investicije), a sa druge strane to treba tako uraditi da se ekonomija ne urusi potpuno.

I sam sam bio pristalica toga da se stvari lome preko kolena, ali sve vise uvidjam da to nije realno. Stanovnistvu i privredi treba vreme da se naviknu na nove okolnosti. Ono sto je sigurno da bih ja uradio je da bih isao malo ostrije u reforme. Znaci nemoguce je svesti deficit na nulu u ovom trenutku, jer je to momentalno sahranjivanje ekonomije, ali deficit se mora makar svesti na ciljanih 4.6%, sto je za sada neostvarivo.

Branko V.

pre 10 godina

Krstić tek sada vidi ono što je prosečan Srbin video odmah nakon 2000. godine. Svako normalan je uništavanje privrede i zaduživanje države video kao put Srbije u visokorizične države (ili Srpski rečeno "siguran put prema građabskom ratu").

navikli smo na "iznenadjenja"

pre 10 godina

Neka se ne sekira novi ministar, ne sekiraju se ni mnogo vazniji ljudi u vladi..sigurna sam da je dosao sa entuzijazmom i u nadi da moze da ucini mnogo, ali ovo je Srbija, malo se pres'o.

iskustvo uci

pre 10 godina

Sada cu ja vama nesto da kazem i znam da cu dobiti gomilu minusa ali je to pravo stanje. Ovo vam je realna situacija. Nema ekonomske krize. 20 godina se zivelo na naduvanom balonu, devedesetih su dolazile izbeglice. Pojedini su dosli sa jako velikim budjelarom (zbog njih su ostali koje je muka naterala dosli svi na los glas). To su razni Matijevici.... koji su imali amin od vlasti. Posle njih, od 2000-te su navlacili crnogorce koji su skupo prodali svoju dedovinu rusima. Sta su prodali, prodali su. I od njih nema vise. A nema ni izbeglica. Donacije iz EU su razvucene po privatnim racunima, krediti sprckani. Prevaranti su pokupovali firme u privatizaciji misleci da ce preprodati strancima. Prodavali ste srebrninu iz kuce. J.bl. vas vase skole i diplome i od proslih i od sadasnjih na vlasti. Nista niste bili u stanju da pokrenete. Kriza ne postoji, ovo je realno stanje. A problem se ne resava tako sto ce grupica radnika praviti telefone.

Ja

pre 10 godina

Ja vise ne glasam ni na jednim izborima jer onda "neka stranka" uzme taj moj glas i "u moje ime" se zaduzi jos par milijardi. E pa u moje ime se vise necete zaduzivati. Izracunajte mi koliko iznosi moj deo duga DRZAVE SRBIJE i dajte mi da ga platim na rate (ne salim se). I onda hocu napismeno da nisam nista duzan i da se "javni dug" ne odnosi na mene i moju porodicu.

Dakle, dokle god glasamo, oni se zaduzuju.

Ubuduce dajem glas samo partiji koja se pred sudom obaveze da nece uzimati kredite. Zapravo, smatram da drzava ne treba ni da uzima kredite, nikada. Koliki jorgan, toliko se noge pruzaju pa kako nam bude.

jopeja

pre 10 godina

Botovi gde ste?! Izgleda puk'o softver. Izgrdiše vam ministra, neki spomenuše i Najprvijeg, a vas nema da ih branite i veličate.

koleM

pre 10 godina

A i dalje im ne pada na pamet da smanjuju troškove, eto na primer penzije, one odnose 5 milijardi evra godišnje. Da smo pre par godina smanjili penzije 20% deficit uopšte ne bi imali. Sad nam je deficit 2 milijarde i još krediti za pokrivanje prethodnog deficita.

Vlajkov

pre 10 godina

Laki, pozabavi se ti unutrasnjim negativnim uticajima na nasu ekonomiju. Zato si i doveden, i ja znam da se negativni globalni potresi mogu odraziti na nas.

Razumem te ja, ne smes da seces partijeske vojnike zaposlene u javnom sektoru, ne smes na penzionere.... Al ko ti je kriv sto Vucko preko tebe prodaje maglu, ti si samo diler sa coska!

Serafim

pre 10 godina

Citam ove komentare i ne mogu da se nacudim!

1. Vucic je preuzeo brigu o ekonomiji zemlje a ni jedan jedini dan nije radio u privredi!
2. Doveo je Krstica koji je mucenik jos gori od njega, on verovatno nije u zivotu usao u neku opstinu.
3. Na sve to iskopali su i stecajnog upravnika Radulovica, za kojeg niko ne zna gde je i sta radio 85-2000!

Vucic ide okolo i vice nasa drzava je bolesna mi imamo rak????
Krstic vice drzava mora da otpusta i da se zaduzuje, a narod da steze kais i trpi bez posla???
Radulovic, ponavlja kao pokvarena ploca mi necemo da bacamo pare u bunar????

Molim posten i obrazovan svet da se pobuni. Zemlju vode krajnje neiskusni ljudi.
Jednom kada javni dug predje 25 milijardi evra, Srbija ce izgubiti buducnost.
Od tog momenta postojacemo samo da bi vracali kredite!

VUCICEV POPULIZAM JE OZBILJNA PRETNJA ZA BUDUCNOST SRBIJE.

тврд је орах....

pre 10 godina

Свака му ко Његошева!
Ја сам до данас мислио да наши знају шта ће бити у будућности,али видим да сам се преварио.

posmatrac

pre 10 godina

Mi odavno vec znamo, a ako ministar ne zna onda mu ni nije tu mesto. Koliko puta i kome ponovo pricati da efekat kamata neminovno vodi do kolapsa jer je kamate nemoguce vratiti. Novac za kamate se ne emituje i zato je uvek potrebno da DRZAVA KOJA SE ZADUZUJE POVECA POREZE DA BI ZAKRPILA RUPU U BUDZETU KOJE PROUZROKUJE NEDOSTATAK NOVCA ZA KAMATE, OVO POVECANJE POREZA PROUZROKUJE SMANJENJE POTROSNJE, A RECIPROCNO SMANJENJE PROIZVODNJE, ZATIM OTPUSTANJE RADNIKA, STO PONOVO PROUZROKUJE PRITISAK ZA SOCIJALNA DAVANJA, PA SE DJAVOLJI KRUG NASTAVLJA U NEDOGLED, SVE DOK SE NE DODJE DO NIVOA BANKROTA.
Greska je u sistemu i ona je namerno ugradjena da uvek iznova dodje do neminovnog urusavanja i prelivanja bogatstva OD VREDNIH LJUDI KOJI RADE PREMA BESPOSLICARIMA koji su rodjenjem nasledili milijarde i pozajmljuju novac sa kamatama te tako postaju sve bogatiji ne radeci nista A VREDNI SVE SIROMASNIJI JER NIKAD NE ZARADE DOVOLJNO DA NAHRANE OVE SCILE I HARIBDE. SISTEM MORA DA SE PROMENI jer neminovno dovodi do kriza i ratova i kome to do sada nije jasno, zao mi je ali nestace zajedno sa sistemom....

ivan78bg

pre 10 godina

Budzet planira zaduzivanje od 5.5 miliarde?!Pa to je 700 evra po glavi stanovnika.I ova vlada optuzuje nekoga da je prezaduzio drzavu?!Na kraju iamte da me oterate iz ovog haosa koji se iz neznanog razloga zove drzava..

Rotacije i limuzine do kraja

pre 10 godina

Tek ce oni imati nocne more kao sto je i DS imao. Ako misle da je anrod zatucan varaju se.
Na kraju sve sto je uradio krstic nam je nanelo stetu, uveo je porez na plate a ovih dana smo saznali da je taj novac iskoriscen za povecanje budzeta odnosno subvencija politickim strankama!!!

robot

pre 10 godina

za bogija: to bi bilo kad bi mali perica vodio ekonomiju. ovo sto si ti pobrojao je takodje potrebno i to radi efekta da sredjujemo javni sektor ali ustede tako napravljene su beznacajne.

nama pored ovoga sto si ti nabrojao treba:

1. nova poreska politika koja se primenjuje striktno i prema svima a u cilju punjenja budzeta
2. novi zakoni o prometu kapitala, zaposljavanju
3. legalizovanje lukrativnih delatnosti (konzumiranje opojnih droga i prostitucije) da se time ogroman deo sa crnog trzista sliva u i u budzet. to bi nam takodje donelo (sem medjunarodnog sljama) donelo i kamare turista.
4. primene tehnoloskih invencija koje bi skresale prekomernu javnu potrosnju (glasanje putem interneta, kupovine otiskom prsta vezanog za bankovni racun, umrezavanje datoteka u javnom sektoru gde bi se salterski poslovi sveli na minimum).
5. reforma MUPA, DB-a, i apsolutno svih ministarskih resora a u inventivno-tehnoloskom duhu vremena za kojim non-stop kaskamo.
mogu knjigu da napisem o tome sta treba da se uradi ODMAH da bi nam bilo bolje za godinu dve a za 10-15 uz striktnu primenu bili bi vodeca ekonomska sila u evropi.






1. Nemoj da se zadužuješ
2. Otpusti višak radnika iz javnog sektora
3. Ugasi gubitaške firme
4. Ugasi 100 agencija
5. Smanji broj poslanika na 150
(Bogi, 8. novembar 2013 12:02)

BAX

pre 10 godina

@ Bogi

Na cemu si?
(Marko, 8. novembar 2013 12:36)

A ti Mare? Covek je lepo i prosto objasnio, dok je Saldzo dopunio sa ukupno 11 mera bas kako treba. Pa opet pitam, ako je nesto normalno treba cutati i praviti sprdnju tipa ko ovako prica u Srbiji mora da je lud? INDIFERENTNOST svemu nas je dovela u ovu situaciju.

Krsticu MOLIM TE procitaj komentar SALDZA ili BOGIJA.

Unapred zahvalan

Pametnjaković

pre 10 godina

Moram da naglasim vrlo jasno da su sve političke partije u Srbiji, isti ljudi, koji su sve vreme na vlasti i oko vlasti i svi su se pokazali. Znači i DOS i NS i JUL i SPS i RS i DS i DSS i G17 i SNS, itd. svi oni su pokazali šta znaju i umeju. Izbori nemaju nikakvog smisla, jer su to sve iste opcije bez obzira što menjaju imena i prave kombinacije, ne postoji izbor. Revolucija je jedina solucija, potpuno i trajno uklanjanje svih političkih partija sa naše grbače, oduzimanje njihove imovine i svih novčanih sredstava. Da podsetim da su oni prebacili sebi i svojima u poslednjih desetak godina preko 10 milijardi evra i dolara.

Oni koji su uzeli kredite i zadužili zemlju treba te pare i da vrate nazad i da plate i kamatu na to, ne mi da plaćamo. Kada ih sve pohapsimo i oduzmemo imovinu i pare, to ćemo vratiti onima kojima su dužni i krenuti od nule, ali ovaj put nećemo dozvoliti da se promašaji zapošljavaju i predstavljaju kao stručnjaci i eksperti, već ćemo zapošljavati samo najbolje, kao što se radi u svim normalnim zemljama.

zgubidan

pre 10 godina

@bogi and co.

1a. ne 150 likova po zadatku 2-3 coveka, vec 50tak velicanstvenih, gde se svaki borio za svoje glasove.
.
.
6. pokusaj pohitnog ubrizgavanja kesa kroz navlacenje svetske bulumente na kafane, diskoteke, kazina, legalizaciju droge i ostalih vrsta sin city zabava, jer dok mi naucimo posle 20 i kusur godina unistavanja, kako da napravimo neki konkurentni proizvod - osusicemo se.

7. off shore zona

8. svi bez posla na njive

9. paralelno oporavak privrede koji ce potrajati ohoho

Radovan VII

pre 10 godina

Od price sa 100 milijardi investicija koje nikako da vidimo, presli smo na price o kreditima, a ni pare od tih kredita nesto ne vidimo. Samo se vide poskupljenja, a to je malko suprotno od pojma kredita. Jedna od kampanja SNS-a tj. aktuelne vlade (+Dinko) protiv bivse vlasti je upravo prica o kreditima sa visokim kamatnim stopama koji su "unistili" nasu zemlju. Posle 18 meseci price o jeftinim kreditima koje smo dobili(?) ili treba da dobijemo(?) zahvaljujuci aktuelnoj vlasti, dolazimo do "nove realnosti" kako nece biti jeftinih kredita. Prethodna vlast je sto se toga tice bar bila u nezavidnom polozaju, jer je nerealno ocekivati jeftine kredite u vreme svetske ekonomske krize. Kriza je medjutim dobrim delom prosla, ali ako je najbolje sto vi danas/sutra mozete da uradite na nivou onoga sto su prosli uradili u vreme svetske krize ... pa, vi ste ... ili nesposobni, ili neposteni, ili mozda malo od oba, ako ne i puno od oba.

Milos Nis

pre 10 godina

Zbog nocne more su inspekcije u Nisu krenule u skupljanje haraca, pisu kazne nemilice. Kraj godine i nema para u kasi, ajmo malo da oglobimo privatnike koji jedini rade i placaju administraciju. Jednom lokalu je za 15 dana doslo 6 inspekcija (turisticka, ins.rada, sanitarna, poreska, komunalna i slag na torti-inspekcija za skladistenje dokumentacije).
Da je ovaj narod malo pametniji i da se organizuje, zatvoriti firme na dva meseca, pa nek bankrotiramo, za bolje i nismo!
Umesto da cuvaju privredu kao malo vode na dlanu, oni zajahali pa ne silaze.

Na kvadrat ...

pre 10 godina

Nego, da li su to ti stručnjaci i eksperti, školovani po prestižnim univerzitetima, koji će nas spasiti?
A spasavaju nas tako što nas zaduže koju milijardu, malo dignu poreze, malo smanje plate, i eto ti. Spaseni smo.
Svaka vam čast na ekpertizi. Bolje da ste sedeli tamo gde ste bili. A ja još glasao za ... Idiot ...

obi van

pre 10 godina

svi se plase prestanka pumpanja novca ecb-a i fed-a tako da krstic tu nije izuzetak. samo kad ministar finansija neke evropske zemlje izrazi tu bojazan svi imaju razumjevanja a u srbiji mu vidim vecina trazi i platu nazad. dzaba sve kad nemas obrazovano i razumno stanovnistvo, pojedinac tu nema sanse. nego vi fino sacekajte izbore pa glasajte opet za ds posto vidimo da vam je bilo bolje pod njima. barem takvih omalovazavajucih komentara prema vladi tada nije bilo

kad si gladan,nisi sav svoj

pre 10 godina

apsolutno jedini mogući izlaz iz ove, naizgled bezizlazne situacije,jesu maximalni javni radovi na kopanju kanala za solun,gde bi se uz minimalne troškove upotrbila jeftina radna snaga od preko pola miliona neradnika iz javnog sektora...upotreba mehanizacije bi bila svedena na minumum zbog uštede i efikasnije upotrebe žive radne snage...zbog daljih ušteda,deo radne snage bi se,u slobodno vreme i na smenu,bavio proizvodnjom hrane,odeče ,obuče i alata za kopanje,tj.budaka,ašova,lopata,držalja i kolica...kada se dovoljno izvešte,javni rad bi bio samo -dovoljan,uštedeli bi smo petnaestak milijardi evra ,izvukli zemlju iz krize i dobili kanal od koga bi naša deca živela ko bubreg u loju....ovo su svojevremeno uradile dve največe ekonomske sile na svetu,izvukle nacije iz bede i postavile temelje za današnje blagostanje...

Debeli Sava

pre 10 godina

Roadshow za prodaju novog eurobonda počinje u ponedeljak u Londonu, da li je moguće da mi o tome još ništa ne znam, barem one osnovne stvari, veličina izdanja, ročnost, gde očekujemo kamatu......
i kako je moguće da NBS juče obori referentu kamtnu stopu sa 10,5% na 10% a da se na medjubankarskom MM ništa danas ne desi, ili ne postoji mehanizam te kontrole pa se ostavlja bankama da nas preko Belibora za šta je savaki kreditni ugovor vezan na legalan način podkradaju a time i ubijaju privredu, jel su i dalje kamate na RSD previsoke.... nešto ovde ne štima....neko ovde opasno ne radi svoj posao.....

neko

pre 10 godina

Najzad da se i o tome prica.
FED ce smanjiti QE i ojacati dolar, to je pocetak kraja jeftinog zaduzivanja.

Posle toga ce i ECB poceti da jaca evro u odnosu na ostale valute, a onda ce isto uraditi Britanci, Japanci i Svajcarci.

Ali sve krece od Amera. GDP u SAD je porastao vise nego sto se ocekivalo (2,8% u trecem kvartalu) i to je bitan impuls smanjenju QE. Americi ne ide na ruku da predugo vremena FED vodi relaksiranu politiku, jer preti opasnost da dolar vise ne bude rezervna valuta.

To ne smeju da izgube, zato ce cim to mogu ici na zaostravanje monetarne politike. Onda ce sve zemlje u razvoju, ali i neke razvijene(ali prezaduzene) biti u problemu.

Hahaha

pre 10 godina

Otpusti sve i levo i desno i gor i dole! Stavi zemlju na dobos i prodaj je sa celim narodom i svim politicarima i religijom Arapima ili nekom drugom i kada nas konacno vise ne bude bilo, bice nam najbolje! Videces da je tako!

Steeler

pre 10 godina

Ljudi ovde ne shvataju kako funkcionise globalna ekonomija i koliko mi recimo zavisimo od nje. Da se ovog trenutka prekine protok novca i robe i da svako mora da se stara sam o sebi Ameriku bi npr (ili bilo koju jaku zemlju) to mnogo pogodilo ali bi nastavili da funkcionisu. Srbija bi se vratila u kameno doba, mozda bi mogli da se prehranimo...i to je upitno. Tako da manite se te price o nezaduzivanju i mozemo mi sve sami, sto mnogi pametnjakovici ovde govore. Nema nista od toga. Kad krenemo nesto da proizvodimo onda mozemo da se busamo u grudi, pa kazemo dosta s kreditima, kao Turska ove godine sto je uradila.
(Marko, 8. novembar 2013 14:41)


ZATO SE I BUNIMO!!!
KREDIT = POREZ OD GRAĐANA!!!
Krediti služe da se plaćaju partijski ljudi. Krade se, ne ulaže se u infrastrukturu koja služi da se privuku investitori!!!
Tako se radi već 13 godina! Znaš li ti šta je 13 godina života, dete?
Drugim rečima, ja ti pozajmim pare, ti umesto da ih pametno potrošiš, kupiš novi mobilni. Kupiš skupe patike (AirMax su 12000 din) i ne misliš na budućnost.

Ja, kao i ostatak normalnog sveta, se buni da ne troše naše pare (da, kredit je moj jer plaćam porez) na gluposti. A usput kao problemi sa huliganima, VEŠTAČKI, zatim sa pravosuđem i tako dalje.

Kredit koji Krstić uzima uzima na moj račun!
Kao kada se rasipaš mojim parama u kafani, častiš sve redom jer nije tvoj novac.

Molim vas da pustite ovaj komentar, neki ljudi moraju da nauče osnovnu ekonomiju.

Farsa od budzeta

pre 10 godina

Koje bre reforme ti sprovodis...Krkobabic ne da da se pipne u penzije, Dacic u policijske bonuse, Palma grabi lovu za Jagodinu...Jednostavno, ko je politicki jaci, taj radi sta hoce...Krstica su i doveli da bi mazali oci javnosti.

MIlorad Džakić

pre 10 godina

Jedini lek za ovu državu je ono što se mora desiti, a to je bankrot(stečaj) što pre to bolje, e onda će se svi opametiti i prestati da prodaju jeftinu socijanu demagogiju, predlažem da se u ovoj karikatura zemlji postavi Nemac za prinudnog upravnika.

Vladimir Dž

pre 10 godina

"Voleo bi da postoji mogućnost da se usvoji jedan amandman na naš Ustav - da se Vladi oduzme mogućnost da od nekog pozajmljuje pare" - Thomas Jefferson, jedan od očeva američke nacije.

"Ako Američki narod ikad dozvoli da im privatne banke kontrolišu izdavanje njihove valute, prvo preko inflacije, onda preko deflacije, banke i korporacije će narasti oko njih, tako da će ljudima oduzeti svu imovinu, dok im se deca ne probude kao beskućnici na kontinentu koji su njihovi očevi osvojili" - Thomas Jefferson, 1743-1826.

србин ло

pre 10 godina

Свима смо веровали али ова власт губи подршку и треба врло брзо да иде у историју. Шта ћу, ипак је Чеда Јовановић још остао а и Живковић!

sandman

pre 10 godina

kazi te mi u % koliko ljudi ima u Srbiji koji svaki dan ne kradu po nesto: porez, struju, vodu, grejanje, firmu u kojoj rade , manje placaju vrtic u odnosu na stvarne prihode, dobijaju razne drustvene povlastice ne prijavljeni a zaradjuju radeci na crno, ne placaju saobracajne prekrsaje.....E ZBOG TOGA JE SRBIJA U PROBLEMU

E Krsticu crni sine ne znas ti jos u kakvu si zemlju dosao, ovde su lopovi svi povezani ko sitna crevca

pre 10 godina

(Bogi, 8. novembar 2013 12:02)

Mislis da to on sme i da ima dozvolu za tako nesto, da ugasi te mnogobrojne fantomske agencije i ostala radna mesta sa vrha drzavne administracije pa sve do lokala.
Pa gde bi onda radila Branka Ruzica zena i svastika gde bi dobijale 1500 evra platu samo zato sto se pojavljuju na radnom mest.
Ali gledaj sad nije to problem samo u te dve osobe tu su zene mnoogih drugih i njihova ostala rodbina, tako je bilo i pre i ostalo, tako da nema nista od toga.
Ovamo ce sirotinju zakidati za dinar a tim sto nista ne rade i uopste ne doprinose nicemu, nikakvom boljitku ce cak i povecavati platu, od tog dinara kojeg uzmu sirotinji...

AlCapone

pre 10 godina

Drzava se bavi samo jos proracunom, kao da nista drugo fizicki vise i ne postoji. Drzave su se digle iz puno tezih uslova, nakon ratova, raznih katastrofa itd. sa puno manje sredstava i tehnologije.

Dakle, treba ustanoviti sto su strateski potencial Srbije. Recimo poljoprivreda, gde je slaba infrastuktura i ne iskoristavaju se svi resursi. Poceti sa ulaganjima, javnim radovima, podizanjem infrastrukture, edukacijom. I tako dalje: energetika, rudarstvo, IT, vojna industrija...

Drzave ne prave vise velike projekte, sva energija se trosi gde uzeti pet dinara, gde nesto prodati da se prezivi jos koji mesec itd. Nemci, Svajcarci, Austrijanci, Japanci su toliko uspesni jer se oslanjaju na vlastiti rad, a ne na investitore iz Azerbajdjana, Kine, Rusije, Arapskih emirata itd.

coma

pre 10 godina

Kljuc je u poverenju koja ova vlada i vladajuca koalicija jednostavno nema. Poverenje je novac, i to treba da se stekne. Za poverenje je potrebno vreme, tako da ce ovaj kolaps da traje verovatno dok svi ne umru. Zasto tako mislim, jednostavno, u bankama je 9 milijardi eura stednje. To je najgore ulozen novac. Mnogo bi bolje bilo da ga plasiramo u neku privrednu delatnost koja ce umesto 3.5% donositi 12-15% na godisnjem nivou, ali gle vraga, svaki put do sada kad bi se nesto tako desilo neki vladajuci mocnici bi na sebi svojstven nacin ucenjivali, krali i uzimali sve sto je moguce. Sve dok investicije ne budu zasticene kao medved u rezervatu nece mi niko dokazati da sredstva iz banke preusmerim u privredu.

Petar

pre 10 godina

Ma otimajte to je najbolje resenje... Meni (mojoj firmi) je poreska uprava ali bukvalno otela 500000 dinara na ime dugovanja koja ne postoje tj. na konto onoga zato sto neko nije uradio svoj posao iako je prethodno sve dokumentovano. I sada je pretplata a novac mi ne mogu vratiti... Sad sam zaduzen do guse a moja slika je gora nego Krsticeva jer ne znam dal da se uhvatim za glavu ili nesto drugo...

Vladimir

pre 10 godina

@Dusan
Nije tacno da rade vise,samo proizvode vise(razvijeni mahom proizvode usluge, preko 60 posto GDPa razvijenih su usluge).Radno vreme u Nemackoj je 6 sati, samo sto oni koriste tehnologije i modernu organizaciju rada. Sama proizvodnja po sebi ne znaci nista ako nije efikasna. Primer Rusije koja je najveci proizvodjac crne metalurgije na svetu a nema kome to da proda rezultat su zastarele tehnologije, lose logistike i skupog transporta, tako da konstatacije sa napornim radom treba izbegavati.
Kljuc teksta se nalazi u nasem kreditnom rejtingu, koji ako se setimo je politicki oboren za 2 stepena kada je promenjen zakon o NBS da bi se na mesto guvernera postavila guvernerka Tabakovic a zatim ponisteni zakon rehabilitovan jer privremeni je krsio sve bankarske i finansijske standarde, problem je samo sto vracanje starog zakona pokrece dodatni problem nepoverenja kod Mudisa pa samim tim ne znaci vracanje 2 stepena viseg rejtinga vec samo jos veci monitoring u zemlji u kojoj se zakoni menjaju svakog dana radi politickih prilagodjavanja.

Jovica NS

pre 10 godina

Ovde svi živi znaju šta treba da se radi osim onih koji bi trebali da znaju,a ti što ne znaju bi mogli nešto da urade,a ovi što znaju mogu samo da pričaju i tako u krug.

milan

pre 10 godina

Tu se nema sta da pitate. Ako imate koji razred ekonomske skole.Cena novca ce rasti jer ako tako nebude docice do inflatornog talasa u americi i prevashodno evropi.Tako da sledeće 2014 godine dolazi do rasta kamata.
Eto ovo sacuvajte pa se cujemo negde u junu sledece godine ako budemo živi i zdravi-)))

Tekelija

pre 10 godina

Изгледа да је све што је економски маг успио да смисли:
1-повећање пореза
2-додатно задуживање
и као могућност
3-продаја нечег што се још није стигло продати.

А администрација само расте.

Milos

pre 10 godina

Budzet predvidja 5.5 milijardi dolara zaduzivanja. Auuuuu pa mi necemo moci da se otplatimo narednih 100 godina od ovolikog zaduzivanja.

djoka

pre 10 godina

devedesete opet se vracaju od silnih transformacija upali smo u onaj transformator koji vraca u proslost. Narkomanija, kriminal, prostitucija, siva ekonomija sve to cveta...... na bolje nista

Gradjanin Kejn

pre 10 godina

Eto patriJote koje imate kredite, mozete poceti Bogu da se molite da Americi bude dobro, jer ako njima ne bude dobro, pa kad vam skoci u banci rata, jaukacete kao blesavi. :)
Ali dobro, imate vi Ruse, mozda vam ponude neki kredit kao privatnim licima, samo skuplje naravno, kao i uvek.

SMEDEREVAC

pre 10 godina

Ajmo,BANKROT,VANREDNO STANJE I DA KRENEMO IZ AMBISA!
Dosta više statističko-demagoške igre!
Minimum prepoloviti državni aparat!
Plate svih u državnoj "mašineriji" dovesti u realne okvire!
Penzije takođe nivelisati u odnosu na REALNO EKONOMSKO STANJE-KOJE JE NARAVNO VIŠESTRUKO GORE OD OVOG "MEDIJSKO-POLITIKANSKOG"!
UKINITI NACIONALNE PENZIJE ,VIŠESTRUKO SMANJITI NAMETE PRIVATNOM SEKTORU,POLOPRIVREDU I PRERADU HRANE I VODE FORSIRATI!
Dokle više sa ovom besciljnom igrom ,koja uništava i skraćuje život u Srbiji?!
Šta je sa decom,šta je sa mladima,šta je sa bolesnima,šta je sa prevencijama bolesti,kad ni za redovne operacije nema para???!!!
Platni razredi!
Zakon za sve!
Reformisati sudstvo,MUP,prosvetu!
Merdijska blokada,populizam,....dokle više,kome smo dali "punu podršku" da bi "pobegli iz DEVEDESETIH"?!
Nakon "prodavaca magle od 2000-te",ponovo "jahači apokalipse iz miloševićevske ere"!
Najgore ,što SVI "POLITIČKI igrači",bez obzira na predizborna obećanja,programe,"političke neprijatelje",NAKON IZBORA,nađu "zajednički jezik" i nastave VEĆ UTABANOM STAZOM ANTIREFORMISTA!
Lična bogaćenja,slađenje TAJKUNSKIM kapitalom,.........gaženje ustava,zakona,zastarevanje procesa,.......DOKLE VIŠE?!

joe

pre 10 godina

Opet ce kriza u Sad da nam bude izgovor za lopovluke i nesposobnost. Malo je ovo vise dosadno, barem smislote neku novu pricu, ovo je repriza.

Alex

pre 10 godina

Ma udri bre po porezima, eno Vas kolega Radulovic kuka na blogu kako su nam novi nameti jedini spas. Uzmi zaposlenom daj poslodavcu. Nego ne treba visoka skola za povecavanje poreza.

bbz

pre 10 godina

a izjava da ce nam biti bolje 2015g???ovo je samo dokaz da drzavu vode amateri u svim sektorima,ako si zavrsio veliku skolu ne mozez brate da dajes izjave bice bolje pa zatim neka zabrinutost,prava istina je ta da je srbija u duznickom ropstvu i da ne moze da opstane bez kredita,drzava se zaduzuje i preti joj DUZNICKO ROPSTVO i vi to mladi gospodine vrlo dobro znate ali su vam zabranili da kazete narodu istinu,nego su vam rekli PRICAJ MALO BAJKE,to narod voli,u stilu bice nam bolje 2015g kao neka baba Vanga ili vidovita Zorka

Pavle

pre 10 godina

Imam genijalno rešenje: Podići poreze, takse, globe, cenu struje, grejanja, goriva, hrane, ma svega i svačega pa pozapošljavati još stotinjak hiljada po državnim upravama i javnim preduzećima i čekati da ako nešto krene...Mada mi se čini da smo to radili poslednjih trideset godina...

Dusan

pre 10 godina

Ko se bar malo razume u makroekonomiju shvatice da smo mi na pola koraka od bankrota. Ne postoji nacin da napravimo novac sami jer apsolutno nista ne proizvodimo i jedini nacin da prezivimo je zaduzivanje. Ili to, ili proglasavanje bankrota, raspad ekonomije i anarhija kao u Argentini pre 15 godina. Ne mogu nam sad pomoci ni raznorazne rekonsrukcije, ni smanjenje zaposlenih u javnim preduzecima..agencijama..skupstini. To su sve dugorocne mere (koje naravno moramo preduzeti). Mi tezimo zapadu i njihovom standardu, zelimo da imamo novca kao oni a radimo i proizvodimo cak 200 puta manje od njih.

Malisa

pre 10 godina

Malo nas deli od bankrota, o tome najbolje govori ekonomista Branko Dragaš, treba ga čitati. Što pre bakrotiramo, to bolje, ali onda moramo da krenemo sa pametnijim ljudima, bez svih ovih političara..

Milos

pre 10 godina

@pojedinac "Sve bi to moglo kad bi se samo on pitao,ali..... "
Kada je u pitanju tako visok i odgovoran polozaj, onda svako OZBILJAN covek prihvati odgovornost SAMO U SLUCAJU DA MOZE SAMOSTALNO DA DONOSI ODLUKE jer ce kasnije za njih biti odgovoran. Podsecam takodje i da je Vucic rekao da je Krstic potpuno samostalan.
Doduse, isto tako je rekao i da se nece vise uzimati skupi krediti ("kao sto su radili oni pre nas")i da se drzava nece vise zaduzivati (takodje "kao sto su radili oni pre nas").
Inace, ne bih komentarisao ministra Krstica jer sta reci o coveku kome su puna usta reformi i borbe protiv onih sto primaju nekoliko plata A SAM DOBIJA 5 I SLOVIMA PET PLATA!

Pametnjaković

pre 10 godina

@(Marko, 8. novembar 2013 14:41)

Jadan ti kad ti nije jasno da nas su nas upravo zaduživanje i nerad i doveli u situaciju da nismo u stanju ništa da radimo i da funkcionišemo, dok Amerikanci jesu. Srbija se upravo zbog zaduživanja i pretvorila u zemlju nesposobnih idiota. Da mi radimo kao što Amerikanci rade, kao što i EU članice rade, na jačanju domaćeg privatnog sektora, jačanju domaćeg tržišta, tako da sve sami proizvodimo, a ne da uzimamo kredite i uvozimo stranu robu, mi uopšte ne bismo bili zavisni od strane pomoći ili bilo čega drugog. Zbog takvih kao što si ti Srbija i jeste još samo jedna banana republika. Takvi kao ti su uvek u vlasti i oko vlasti. Samo revolucija može da nas spasi, a za to je potrebno ljudi da shvate šta se dešava.

Mix

pre 10 godina

Laki, 'vataj maglu dok se nije digla ova besna kuka i motika i poneka u**** motka, onda nema spasa nikome, ni Jejlovcima, ni Marsovcima!!!

bekrija

pre 10 godina

naseo je decak na stari fazon,odradice prljav posao i nestace u vidu magle!od prvog januara pdv na osnovne namirnice ide na 10% ,misli narode i o tome!

Zoran

pre 10 godina

To je vrlo lako videti. Ovde u SAD, pre krize, svi su lako dobijali kredite, sada narod dosta teze dobija, vece provere. Isto vam je sa drzavama.

Miki Sm

pre 10 godina

Lazo brate mili,ne obracaj paznju,samo se ti lepo zaduzi,gledaj da bude 6 milijardi,pa dok traje nek traje,neka je nama lepo jos koju godinu da se naklepamo pa posle bezimo u Svajcarsku dok ovaj narod i dalje cuti i nista niko ne preduzima.Da nema Srba trebalo bi ih izmisliti,idealne ovce za sisanje,posle bankrota idealni robovi..........

sashko

pre 10 godina

Svi su izgledi da će Ministar Krstić oplesti po malim poljoprivrednicima i staračkim domaćinstvima... sprema se zakon kojim će se svi oni koji ne plaćaju PIO i i zdravstveno preko poljoprivrede biti oporezovani 20% ukupnog prihoda. Doprinos stvaranju još nekoliko stotina lupenproletera u Srbiji...

dejan

pre 10 godina

Ko o cemu, nasa vlast o zaduzivanju. Tako da vodi ekonomiju i politku moze i dete sa ulice. Pa i ja mogu da zivnem sada super, samo da krenem da se zaduzujem na sve strane i da prodajem sve sto imam. A da mi usput neko kuci sve te pare od zaduzivanja i prodaje nekretnina stecenih generacijama, uzimaju komsije "biznismeni" na foru. Tako funkcionise i nasa drzava. I umesto da se gleda kako da zivimo od rada, da se novac za sledecih 5 godina nadomesti oduzimanjem imovine svih ovih nasih lopova po Srbiji, mi i dalje uzimamo kredite sa kamatama, koji posle zavrse opet kod nekih pojedinaca koji postaju novi tajkuni. A drzava propada, rasipa se, odumire.

SFRJ stara devizna

pre 10 godina

"Šta to Krstić dramatično vidi što mi još ne vidimo"

Ja mislim da smo mi videli sve, baš sve, od denominacije, novog dinara, Antinog dinara, Dekinog dinara, krađe stare devizne štednje, zajma za preporod SPS-a, hiperinflacije, harača za izlazak iz zemlje, par-nepar, i da ne nabrajam više. Pitanje je samo, šta će od navedenog ponovo da nas zadesi?

beogradjanka

pre 10 godina

na ovaj komentar nemam komentar. jos jedan koji otkriva rupu na saksiji. pa posao svakog ministra finansija je da uskladi rashode sa realnim prihodima sa sto je moguce manjim zaduzivanjem. ali kako to uraditi kada mi i ne znamo koliki su nam rashodi. najvece ucesce u rashodnoj strani su plate u javnom sektoru. i to je jednostavno uraditi. ograniciti tu masu zarada pa onda to rasporediti na zaposlene koliko god da ih ima. sto je veci broj zaposlenih nize zarade pa onda nek zaposljavaju koga hoce i koliko hoce. u jednom trenutku ce svi volontirati. i nece se grabiti za mesta u drzavnoj upravi. ovako nista necemo uraditi, oni zaposljavaju nove neradnike, mi ih placamo i sve se vrti u krug. a radnici u realnom sektoru ne primaju plate mesecima, penzije se povecavaju smesnih 0.5%, inflacija se vestacki drzi pod kontrolom. e moj Lazare, jos i ne znas sta te je sve snaslo.

kolaps,pa to ti je

pre 10 godina

mi nemamo nikakve šanse,ama baš nikakve da se izvučemo,razlozi su mnogobrojni,podupiru jedan drugog,no ipak se izdvaja jedan,kao zajednički imenitelj za sve i koji je apsolutno najdominantniji:-naša neopevana,epska glupost...kad god smo mogli,a istorija mi je živi svedok,da pogrešimo mi smo pogrešili,uvek smo birali lošiju stranu,gluplje ljude,neostvarive ideale...3o g. ja se nićemu ne čudim,uvek očekujem lošije i uvek tako bude..miran sam, jer znam da dokle postojim,bolje neće biti...mi smo jednostavno osuđeni na propast,na nestajanje...

Djani

pre 10 godina

Ne znaš ti još ŠTA JE "NOCNA MORA" ! Ako se kojim slucajem malo duže zadržiš ovde u Srbiji pocece da ti se priviđaju i razne : KARAKONDŽULE , ANDRMOLJCI I RAZNE DRUGE SPODOBE !!! Aaaaaa ako kojim slucajem imaš malo više sreće od nas vecine jadnika ,možda i vidiš kako ovde u našoj zemlji POSTOJI RAJ , mi nismo te sreće !!!

tomislav

pre 10 godina

1. Nemoj da se zadužuješ
2. Otpusti višak radnika iz javnog sektora
3. Ugasi gubitaške firme
4. Ugasi 100 agencija
5. Smanji broj poslanika na 150
(Bogi, 8. novembar 2013 12:02)

ili

1. nova zaduzenja usmeriti iskljucivo na investicije (ne na penzije, plate ili sta slicno)
2. prirodno smanjiti visak radnika u javnom sektoru zato sto su prilikom zaposljavanja bili partijski poslusnici, a sad su "jadni ljudi pred izbacivanjem na ulicu" (zaposliti novog radnika tek kada tri ode u penziju, napusti firmu ili umre)
3. depolitizovati gubitaske firme i postaviti ljude od struke i dobro ih platiti
4. ugaziti 400 agencija
5. nemam primedbe

milan

pre 10 godina

Pa zar veliki vezir nije rekao da nas cene u svetu vole da arapi daju pare 100 milijardi investicija stiže kad dođu na vlast ne znam što pravite frku zbog 5,5 sića za nas

NIje komentar, ali je korisno za citalastvo

pre 10 godina

Ceka nas argentinski scenario tako lepo i do detalja opisan u argentisnkom dokumentarcu "Social Genocide". Molio bih ljude da ga pogledaju na youtube-u, da vide sta nas ceka i koje metode su trenutno na snazi.
http://www.youtube.com/watch?v=MJbABYQ_pGY

Aleksandar

pre 10 godina

Bese on rece 2015 da ce biti bolje?
Eh, kada bi znali oni sta znaci oporavak drzave kroz ekonomiju. Znaju oni u stvari, ali ne mogu da prestanu da kradu. Zato se oni saltaju iz fotelje u fotelju, ne dopustajuci ikome da oporavi drzavu, normalnom i zdravom idejom i radom.

Alisa u zemlji čuda

pre 10 godina

E moj diplomac, ništa ti nisi naučio.Cedite suvu drenovinu dok vam se narod ne digne i sve vas počistikao sadiste i g.Da bi izvukao zemlju iz bule moraš biti mentalno jak i donositi prave odluke kombinacijom metoda logičkog razmišljanja i ekonomskih zakona:

1.Svako povećanje PDV-a smanjuje potrošnju, a time i priliv sredstava iz PDV prihoda (pogrešio je dinkić, pogrešio si i ti-kao da radite za MMF, a ne za Srbiju-treba to ili da menjate ili vas treba šutnuti dok je vreme).
2.Franfurt i Vašington štampaju novce bez zlatne podloge tj. pokrića, štampajte ih i vi, i forsirajte privredu i zapošljavanje, to je jedini izvor zdravog novca
3.Pooštriti kontrolu trošenja para i discipline u bunaru zvanom lokalna samouprava i javna preduzeća i otpustiti 50% politički zaposlenih

sad se i babo češka po glavi...

pre 10 godina

Stanje je ipak mnogo gore nego što je pretpostavljao. A Marfijev zakon kaže – ako nešto može da pođe na zlo, poći će!

neka hvala!

pre 10 godina

al' ce da radi motka kad dodje jednom 6. oktobar
(gligorije, 9. novembar 2013 09:08)
Tog oktobra su nas tako vodili da smo dobili po leđima! A narod kaže: Kad te slepac vodi čuvaj se štapa!

dao dinar da uđe...

pre 10 godina

Stanje je ipak mnogo gore nego što je pretpostavljao. A Marfijev zakon kaže – ako nešto može da pođe na zlo, poći će! Sad se i babo češka po glavi!

pretovareni...

pre 10 godina

Ministar Krstic bi trebao da vidi gde je zavrsio novac od tolike zaduzenosti zemlje...Gde su pare od privatizacije zavrsile i na cijim racunima...Da vidi kako se to prelivao drzavni novac u privatne dzepove!Ko je kriv za to...I da nadje put da se te pare prepoznaju pa i delimicno vrate!A sve je to vazno zbog buduceg rejtinga Srbje...Jer dok putevi novca ne budu trasnparentni i regularni,nece prestati niti korupcija,niti pljacka drzavne imovine...Za svakoga ko se bavio kriminalnim mahinacijama,mora utvrditi odgovornost a i kazna!Dokle ce Srbiju potkradati neimenovani pojedinci..Dokle ce sudski procesi trajati taman dok se trag novcu totalno zamagli!Dokle ce gradjani biti taoci te i takve pljackaske proslosti...Poreklo imovine ne sme da se svede na bogatog dedu,ljubi ih baba!Neka pogleda samo bankarske ogromne kredite pojedinaca i njihove garancije,a kasnije i zahteve za dokapitalizaciju istih...Pa na taj nacin,svako od gradjana je mogao da bude bogat!Samo nismo mi svi clanovi te interesne organizacije a i mnogo nas je...Mi treba samo da sluzimo za dokapitalizaciju tog hedonistickog establismenta u Srbiji..Nesto kao magarci,koje pretovaris svim i svacim,pa se ljutis sto se buni!Dosta nam je takve Srbije..Srbija je zemlja u kojoj se niko nije obogatio od postenog rada!Mozda samo poneko!Ali jeste zemlja gde su mnogi radeci posteno...propali!Vreme je da se to menja...