Utorak, 22.10.2013.

10:19

Blokirali prugu, čekaju Fijatov voz

Nezadovoljni radnici "Auto-saobraćaja", koji traže isplate zaostalih plata, povezivanje staža i socijalni program, blokirali su danas prugu Kragujevac-Kraljevo.

Izvor: B92

Blokirali prugu, èekaju Fijatov voz IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Zeljko

pre 10 godina

Scenario koji obecava. Uzmes traktor, bus, bager i blokiras nesto od javnog interesa. I drugi imaju probleme pa vam ni na koji nacin ne zagorcavaju zivot.
Sramota, i vas i ove vlasti koja vam dozvoljava da licnim bunama maltretirate posten narod.
Da neki glavonja mora tuda da prodje, pocistili bi vas za pet minuta.

Objasnjenje

pre 10 godina

@(Objasnjenje, 22. oktobar 2013 12:50)

jel tebi normalno da "cistacica i portir imaju podjednako pravo odlucivanja kao direktor"?
(mrmlj, 22. oktobar 2013 15:45)

Naravno da nije normalno. Ta vremena su odavno prosla. Hteo sam samo da kazem da zaposleni nisu krivi za ovo sto se desava jer nisu imali nikakvu mogucnost odlucivanja. Krivi su oni koji su rukovodili ovom kompanijom. Radnik ima obavezu da dolazi na posao i da radi ono sto mu se kaze ili da sedi i ceka dok mu se ne kaze. I za jedno i za drugo pripada mu plata. Ako nije radno angazovan, to nije njegova krivica niti iko ima pravo da mu zbog toga uskracuje platu, topli obrok, regres, prevoz, uplatu doprinosa i sva ostala prava iz radnog odnosa u iznosu koji je preciziran kolektivnim ugovorom.

Dragan

pre 10 godina

Znaci, firma je propala zato sto nema samoupravljanja? Genijalno.
(Miloš, 22. oktobar 2013 13:36)

Kada je bilo samoupravljanja, AS je imao vise od 50 autobusa, redovne prihode, plate, punu zaposlenost. Sada ima to sto ima i nema to sto nema.

Saldzo

pre 10 godina

Nije za zezanje. U nijednom sistemu radnici nisu ti koji upravljaju preduzećem ili imovinom. Zato postoje rukovodioci. Radnici su tu da obavljaju svoj posao što bolje umeju. U uređenim sistemima postoji regulativa i institucije koje sprečavaju očiglednu obmanu ili nemar od strane rukovodstva. Kod nas ti radnici niti su mogli od nekoga da dobiju savet, pomoć, niti danas mogu da se obrate bilo kome. Kada se stavim u njihovu kožu, potpuno ih razumem i ne osuđujem. Daleko je stigla ova zemlja, kada moraju da podmeću klipove nekom stranom investitoru, da bi ih čule domaće institucije.
(Neko spolja, 22. oktobar 2013 15:41)

Ima nesto sto se zove "udruzenje malih akcionara". Postave predstavnike u upravni odbor i njihov glas se cuje. Ne poklanjaju se akcije direktoru. U SAD postoji mala firma od oko 50 radnika, ne mogu da se setim imena, gde su svi radnici vlasnici akcija i odlucuju o poslovanju kompanije, tacnije menadzment ih izvestava o planovima i poslovanju, oni odobravaju. Koliko kompanija zaradi toliko imaju bonus na kraju godine od dividendi na akcije. Ako moze u surovom americkom liberalnom kapitalizmu, moze i kod nas. Njih nije pogodila SEKA. Sto su ovi nasi ljudi ispali glupi i svoj udeo u privatnoj firmi poverili i poklonili prevarantu je njihov problem, a ne drzavni. Mogli su lepo da konsultuju nekog pametnog i strucnog ili da nadju nekoga i zaposle ga kao konsultanta. Kao sto u Evropi farmeri i zadruge placaju agronome da ih savetuju, ne glume pamet kao kod nas.

boris

pre 10 godina

Oni koji pozivaju na pendrecenje radnika nikako da se osveste -nije vise Milosevic ziv...KO KOGA DA BIJE? Pa znate li da su se ti isti policajci vozili besplatno Autosaobracajem...Pa sada da biju one koji su ih vozili?Sumanuto, ali nije i nemoguce u zemlji Srbiji..I treba da radnici dignu glas i pokazu koliko im je dozlogrdilo, a mi cemo svojim komentarima da cuvamo red, rad, mir i poredak...

Student

pre 10 godina

(nikola, 22. oktobar 2013 12:51)
Da,studiram u KG-u. Ta 4 autobusa su kao iz ,,Ko to tamo peva,,. Masinovodja , gas do daske. U autobusu su drvene klupe...

Milosh

pre 10 godina

Oni (radnici) su bili vlasnici firme! Oni se sami odrekli vlasnistva! Sada hoce da ih Mi (poreski obveznici) spasavamo. I neko sad moze da sumnja u Darvinovu teoriju. Ili su oni sa viskom majmunskih gena ili mi ako pristanemo.

dusan

pre 10 godina

Poklonili akcije direktoru i svoju sudbinu stavili direktno u njegove ruke (čitaj: kandže) a sada im je neko drugi kriv (čitaj: država) rešili da prave probleme najvećem srspkom izvozniku. Gde bi nam bio kraj da nije tako blizu...

stari kragujevčanin

pre 10 godina

Komentarišete a ne znate istoriju ASa, nikada se niste vozili njihovim autobusima, mnogi niste ni bili rođeni kada je As "harao" putevima, ali važno je učestvovati.AS je klasičan produkt neuspele privatizacije.Akcinari su postali bivši samoupravljači i radili su kako su hteli pa od Dare su promenili bar najmanje direktora, četiri sindikata, nikog nisu zarezivali (kada su bili velike gazde i davali akcije bivšem direktoru nisu štrajkovali i blokirali ulice) a sada kuku lele i nemojte njih da ubrajate u radničku klasu koja je tranzicijom nagraisala.A As je problem u Kragujevcu bar 30 godina.Udruživali su se i sa Raketom I Lastom uništili su teški transport i ništa nisu napravili sem te seoske autobuske stanice.

mrmlj

pre 10 godina

@(samo da primetim, 22. oktobar 2013 12:14)
a zasto se kod njih godinama i decenijama ne skuplja zelja da rade, zarade i promene svoj zivot na bolje?
niko od njih ne bi izasao na trziste rada, proverio koliko zaista vredi na tom trzistu vec hoce da im drzava resava probleme.
naravno da se u njima skuplja bes kad ih takav pristup dovede u bezizlaznu situaciju.

Hijavata

pre 10 godina

U ovoj zemlji svakodnevno bagra blokira nesto. Ne shvataju da je vreme radnickog samoupravljana ,socijalizma i drustvene imovine proslost. Cetiri autobusa i 500 zaposlenih. Neverovatno

Igor

pre 10 godina

Ja bi ih sve u haps kad je Dragan Popovski direktor plajackkao firmu na veliko svi su cutali a sad kad vise nema nista kuku lele.Sve ih je taj direktor kupio tako sto im zaposlio rodjake a oni za uzvrat cutali na njegov lopovlukk.Tako da sve njjih u apas.Inace Dragan Popovski danas ima hotel na Ohridu u svom vlasnistvu tako da svaka mu cast na pljacki inteligentno i sa stilom.

Neko spolja

pre 10 godina

Nije za zezanje. U nijednom sistemu radnici nisu ti koji upravljaju preduzećem ili imovinom. Zato postoje rukovodioci. Radnici su tu da obavljaju svoj posao što bolje umeju. U uređenim sistemima postoji regulativa i institucije koje sprečavaju očiglednu obmanu ili nemar od strane rukovodstva. Kod nas ti radnici niti su mogli od nekoga da dobiju savet, pomoć, niti danas mogu da se obrate bilo kome. Kada se stavim u njihovu kožu, potpuno ih razumem i ne osuđujem. Daleko je stigla ova zemlja, kada moraju da podmeću klipove nekom stranom investitoru, da bi ih čule domaće institucije.

baki

pre 10 godina

Ma bre haos u gradu. Batina treba, kakva demokratija?! Svaka budala da blokira put kako hoce. Sramota!!! Satima da se ulazi u grad i izlazi! Ni hitna pomoc ne moze da prodje kakav su haos napravili! Kupis bager pa ako te neko dirne ti ga stavis na put i zoves Vucica da pregovaras. TESKA SRAMOTA!!! A radnici dok su godinama krali iz preduzeca nisu se bunili. Sad kad ostalo samo 4 autobusa i nema sta da se drpa ajde put da blokiramo i krivi direktori, aha!!!

Goran

pre 10 godina

Odmah poslati policiju da razbije tu blokadu I privede taj neradnicki olos. Zbog njih treba da ispasta najveci izvoznik srbije, pa to nigde nema!

tromb

pre 10 godina

Pa dobro, nije ovo strasan odnos. Ispada da po autobusu ima 125 radnika, priblizno dva puta vise nego sto moze da stane u jedan bus. Onaj savetnik Mali rece da ce zbog 10 aviona da radi 21000, znaci 2100 po avionu. To mu dodje 10 puta vise od kapaciteta jednog :)

oxo

pre 10 godina

Objasnjenje, 22. oktobar 2013 12:50: Niko nije pitao zaposlene koliko po njima vozni park treba da ima autobusa. Da su se oni pitali, sigurno autobusi ne bi bilo prodavani, nego bi bili kupovani novi a postojeci bi bilo odrzavani.
---
Radnici koji se, po vama, napatiše što nisu kupili više autobusa, kada su bili pitani, POKLONILI su svoje deonice direktoru i sami se, svojevoljno, isključili iz odlučivanja.

Znači, ne da ih niko nije pitao nego su sami svesno učinili da nikada ne budu pitani iako su imali poluge moći - udeo u firmi. A sada se žale i bloiraju prugu!? Ma hajde. Žao mi je njohovih teških uslova ali mi ni najmanje nije žao zbog položaja u koji su došli, aktivno su u tome učestvovali. Brutalno glupo i veoma zasluženo: petsto zaposlenih, četiri autobusa.

n

pre 10 godina

pa kako samo 4 autobusa....mozda 4 ispravna od 25 godina...ali pored tih imaju jos bar dvadeset neispravnih koji takodje sluze...i vise od 40 leta

ce gevara 1950

pre 10 godina

gurnuti i ta 4 autobusa sa sina u jarak i osloboditi prohodnost.gledali su kada su propadali i cutali da ne izgube radna mesta,i sada kukaju kad je mnogo,mnogo kasno jer nemaju prihode.trebali ste na vreme da reagujete i ne samo vi vec i sva druga preduzeca koja su u slicnoj situaciji.ko ne zna da pliva ne gine mu davljenje.

nensi

pre 10 godina

Koga da hapsite,ljude koji su do sada radili bez plate, one bez zdravstvene zaštite i bez mogućnosti za penziju?To su radnici Autosaobraćaja..Sramota za komentare koji se baziraju na polovičnim informacijama, informišite se malo i preko nekih drugih medija osim onih koje finansira vlast..Da su sada na njihovim mestima uz prugu i lokalni put radnici Fiata i Italijani sa njima, polovina Vlade bi sada trcala u Kragujevac..Ovako, koga je briga za 500 ljudi, koji su građani drugog reda već godinama.Njih neće zaštiti ni političari, ni sindikati, oni se ne bave politikom već pitanjem preživljavanja..Neka im država omogući socijalni program, pa onda u privatizaciju, na tržište...A ne kao do sada, u menadžment im slala lokalna vlast svoje ljude da ih udomi i nagradi, a od radnika sada svi dižu ruke...država preispituje načine za pomoć sa svakim novim ministrom i kupuje vreme dok što više ''problema'' nestane sa lica zemlje.Zaposlenima u Autosaobraćaju je neophodna podrška jer traže osnovna prava - da ne budu građani drugog reda..Ako ih ne podržimo svi ćemo kao pojedinci uskoro doći u ovakvu situaciju..Naravno, ukoliko ne pripadate vladajućoj partiji i ne sedite besposleni u nekom javnom preduzeću baveći se teoretskim pitanjima funkcionisanja tržišta..

CANE KURBLA

pre 10 godina

ja se kao kragujevčanin prvi ne vozim AS-om, prljavi su, stara vozila, jako neljubazni može se reći i bahati, zimi bez grejanja a leti bez klime, stajališta ka Beogradu na svakom sokaku. I tako se ponašaju godinama u nazad nije to od juče, svi kragujevčani koriste kraguj ili spakić a AS samo oni koji nisu odavde pa se prevare. ps ko još normalan poklanja akcije preduzeća, ceo svet kupuje i prodaje na berzi a samo Srbi veruju na BEZ BRIGE MA DOĐEM TI... Sami su sebe upropastili. Firmu stranačkih kadrova AS Kragujevac treba zatvoriti i kraj priče.

Gazda Cvetko

pre 10 godina

Autosaobracaj ima oko 40 autobusa koji stari u proseku 30 godina. Pre deset godina su dobili 20 autobusa(polovna). Isto vreme su radnici i penzioneri su poklonili 70% akcija ako svako zadrzi posao ili da zaposle svoju decu( drzava je manjinski vlasnik). Pravo je pitanje ko je prodao inostrane linije privatnicima?
p.s pravo je cudo da su uspeli da do sada opstanu u odnosu na javasluk koji vlada medju radnicima koji uopste ne cuvaju svoja radna sreddstva za rad.

shone

pre 10 godina

Dugo su radnici Autosaobraćaja ljudi drugog reda...Rade, plate ne primaju, nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu, a o penziji mogu da maštaju..Da su radnici Fijata u pitanju do sada bi čitav državni vrh bio preseljen u Kragujevac.Lokalna vlast kad god ne postavi svog čoveka za direktora preti i poziva se na dobrobit građana..Ne setaju oni tamo jer nemaju druga posla vec od muke koju niko ne vidi, ili nece da vidi...Zasluzuju podršku ostalih građana jer se svima to može dogoditi sutra.Država ne bi trebalo da radnike deli na bitne /one u velikim sistemima koji će u hiljadama izaci ne ulice/ i one nebitne na prugama i lokalnim putevima...
(Nensi, 22. oktobar 2013 11:18)
-
Sta rade?

danguba

pre 10 godina

@ Vi koji pisete i Vi koji citate... Da l' stvarno verujete da imaju 4 autobusa???
(nikola, 22. oktobar 2013 12:51)

Dva imaju sigurno, eto ih na slici / pruzi ;o)

Astor

pre 10 godina

Čitajući komentare i vest vidim da je scenario države, tajkuna i medija uspeo. Za problem blokade puta i pruge krivi su radnici i njihova nesposobnost. Bravo polupismena ili možda ipak nepismena Srbijo.
P.S. zamislite kakvi su oni kojima Internet nije dostupan.

pera

pre 10 godina

do 5.u mesecu nema zarade i doprinosa,ključ u bravu,doviđenja.no,država je dozvoljavala takve svinjarije svojim povlašćenim pojedincima,pa i ovi samoupravljači dignuli nogu.lično mislim da trebaju da blokiraju(ne samo oni) sve dok postoje dvostruki aršini i kod plaćanja poreza i kod neisplaćivanja zarada...

kragujevčanin

pre 10 godina

Za one koji su se "uhvatili" 4 autobusa: Autosaobraćaj je do pre par godina držao gradski, prigradski i međugradski saobraćaj u Kragujevcu, ali su im autobuse oduzimali zbog dugovanja. Čovek kojem su poklonili akcije je u tom trenutku u firmi radio već 20 i kusur godina, stoga i njihova naivnost. Pre nedelju dve su im oduzeli poslednji kontigent vozila. Važno je da gradom voze firma iz Rekovca i beogradska Lasta.

Student

pre 10 godina

(nikola, 22. oktobar 2013 12:51)
Da,studiram u KG-u. Ta 4 autobusa su kao iz ,,Ko to tamo peva,,. Masinovodja , gas do daske. U autobusu su drvene klupe...

123

pre 10 godina

svi koji prizvate policiju da ih hapsi i sta ja znam sta sve ne ,ne zaboravite da su danas oni a sutra mozda vi .a onda cete i vi biti sami . vi i vas fiat .i vasa policija kojoj cete se verovatno doborovljno predati i pre protesta jer fiatov voz mora da prodje.zapamtite sta ste danas rekli, a ako dodje slican trenutak i vasa koza je upitanju .a trazicete pdrsku tad samo sto nece imati kod da vas podrzi ...sretna je svaka vlast sa ljudima kao sto ste vi! sretna i bezbrizna!kakva god bila!

Miloš

pre 10 godina

Niko nije pitao zaposlene koliko po njima vozni park treba da ima autobusa. Da su se oni pitali, sigurno autobusi ne bi bilo prodavani, nego bi bili kupovani novi a postojeci bi bilo odrzavani. Proslo je vreme samoupravljanja kada su cistacica i portir na zboru radnih ljudi ili na radnickom savetu imali podjednako pravo odlucivanja kao direktor. Toga nema vec vise od 20 godina.

(Objasnjenje, 22. oktobar 2013 12:50)

Znaci, firma je propala zato sto nema samoupravljanja? Genijalno.

Bojan

pre 10 godina

Ne mogu da blokiraju druge zato što su nesposobni da se izbore za svoja prava. Lepo uzeti pendreke pa raščistiti prugu. Dosta bre više bezobrazluka. Nemate pravo da ugrožavate egzistenciju drugih radnika i preduzeća

Kragujevcanin

pre 10 godina

500 radnika a imaju 4 cela autobusa! Neradnike pohapsiti, pravna drzava mora da funkcionise. Kakav je to bezobrazluk da blokiraju prugu i puteve. Jos imaju obraza da zahtevaju!! Nije drzava duzna, to jest mi poreski obveznici, da placa svacije gluposti i nesposobnost. Kopajte kanale "gospodo" ako niste umeli da vozite autobuse.

T.

pre 10 godina

Bezobrazni privatnik koji je bio vlasnik preduzeca ih je prevario... cekaj malo, pa oni su bili vlasnici preduzeca! Dakle, njihovi zahtevi su da ih Vucic zastiti od njih samih?

Objasnjenje

pre 10 godina

"U preduzeću je zaposleno oko 500 radnika, vozni park čine samo četiri autobusa". Boze, da li je nekome od zaposlenih palo na pamet, da ovako nesto ne moze nikada da finkcionise? Kako to oni misle vec 10 godina, da se nista ne radi, a drzava da brine o plati, stazu, doprinosima, penziji...
(Bonitta, 22. oktobar 2013 11:29)

Niko nije pitao zaposlene koliko po njima vozni park treba da ima autobusa. Da su se oni pitali, sigurno autobusi ne bi bilo prodavani, nego bi bili kupovani novi a postojeci bi bilo odrzavani. Proslo je vreme samoupravljanja kada su cistacica i portir na zboru radnih ljudi ili na radnickom savetu imali podjednako pravo odlucivanja kao direktor. Toga nema vec vise od 20 godina.

Radnici pare od prodaje autobusa nisu ni videli a pogotovo ne potrosili. Kao svuda u svetu, njihova obaveza je bila i ostala da redovno dolaze na posao i da izvrsavaju radne zadatke dobijene od rukovodstva. Ako radnih zadataka nije bilo, to je propust rukovodstva a ne njih i to ne oslobadja poslodavca obaveze da im isplacuje platu i uplacuje doprinose po vazecem kolektivnom ugovoru uz garanciju drzave da ce te obaveze biti ispunjene. Osnovni zadatak poslodavca i rukovodstva je da osmisli i nadje radne zadatke za svoje zaposlene...

samo da primetim

pre 10 godina

U odnosu na komentare ovde, Musolini ispada borac za radnička prava. Nego, da li neko razmišlja šta će biti kad se skupi ne 500, nego 500.000 ovakvih opljačkanih, poniženih i prevarenih, koji godinama i decenijama skupljaju bes?

Serbinho

pre 10 godina

Jos ce da zaglave i corku.
Znaju se uslovi protesta i gde se moze strajkovati a ovo je vec krivicno delo.
Ajde da ja blokiram pistu sve dok mi se ne ispune zahtevi.
Ljudi, nerealno.

Jole

pre 10 godina

Nemoguce je da Autosabracaj ima samo 4 autobusa. Prosle godine sam bio u Kragujevcu i stanica je vrvela od njihovih autobusa, a i odrzavali su medjumesni saobracaj, polasci za okolna mesta na svaki sat vremena.

Kapitalista amater

pre 10 godina

Cekaj, ako sam dobro shvatio, to je privatna firma koja je duzna i ruzna, a ne poseduje otprilike nista osim tih autobusa koje su parkirali na prugu? Ko treba da im plati zaostale plate i poveze staz, od kojih para?
Krstic, od viska u budzetu?

Sto zamajavate Vucica, nek vam se obrati Toma...

Igor

pre 10 godina

Motka! 4 autobusa a 500 radnika. Pa oni ne mogu da stanu u ta 4 autobusa. I sada tih 500 radnika hoce da primaju platu na osnovu rada i zarade 4 autobusa? Gde su bili dok je fabrika propadala? Sta su cekali do sada? Nisu videli da nestaju autobusi? Ovo su vec gluposti i drzava ovakve stvari ne sme da tolerise. Ne smes bre ti da ugrozavas posao druge firme zbog toga sto tvoja ne radi.

Nensi

pre 10 godina

Dugo su radnici Autosaobraćaja ljudi drugog reda...Rade, plate ne primaju, nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu, a o penziji mogu da maštaju..Da su radnici Fijata u pitanju do sada bi čitav državni vrh bio preseljen u Kragujevac.Lokalna vlast kad god ne postavi svog čoveka za direktora preti i poziva se na dobrobit građana..Ne setaju oni tamo jer nemaju druga posla vec od muke koju niko ne vidi, ili nece da vidi...Zasluzuju podršku ostalih građana jer se svima to može dogoditi sutra.Država ne bi trebalo da radnike deli na bitne /one u velikim sistemima koji će u hiljadama izaci ne ulice/ i one nebitne na prugama i lokalnim putevima...

Robinjo

pre 10 godina

Odmah pohapsiti sve koji su uradili ovakvu glupost. I zatvorite vise propala preduzeca! Ne dodajte ulje na vatru i ovako nezadovoljnih neradnika!

uhh

pre 10 godina

500 Radnika i četiri autobusa?? Kako su uopće izdržali do sada, po normalnoj ekonomskoj logici to je trebalo propasti za mjesec dana.

Bonitta

pre 10 godina

"U preduzeću je zaposleno oko 500 radnika, vozni park čine samo četiri autobusa". Boze, da li je nekome od zaposlenih palo na pamet, da ovako nesto ne moze nikada da finkcionise? Kako to oni misle vec 10 godina, da se nista ne radi, a drzava da brine o plati, stazu, doprinosima, penziji...

smrtnik

pre 10 godina

Cekajte sada...odlucili su da svoje akcije od 60% poklone direktoru koji ih je onda zeznuo i sada se bune i traze pomoc drzave..ako sam dobro skapirao? Ako je ovako kako sam ja shvatio onda treba da im se posalje kordon policije da ih sve rascera i ispendreka jer ih niko nije primorao da poklanjaju svoj dio firme jednoj osobi koja ih je izigrala.

Prakticar

pre 10 godina

Koja glupost. Poklonili akcije direktoru ovaj ih zavrnuo i sad mi da placamo njihovu glupost jer su ispali glupi. E Srbijo kad svako cim mu nesto nije po volji onda uzme i maltretira druge. Ne bi me cudilo kad bi jedan dan zagradili autoput jer im burek nije bio vruc.

niko vas nije ter'o

pre 10 godina

Poklonili akcije tadasnjem direktoru koji je uhapsen zbog malverzacija i sta sad hoce? Cela Srbija da stane zbog njihove gluposti i naivnosti?

Uhaaaa...!!!

pre 10 godina

"U preduzeću je zaposleno oko 500 radnika, vozni park čine samo četiri autobusa, koliko ima i sindikalnih organizacija.... "

Pa sta moze da se ocekuje kad cetiri autobusa treba da zarade plate za 500 dusa, a gde su ostali troskovi firme? Njima je potreban madjionicar!!!

Vodene topove, pa udri!

pre 10 godina

Firma DESET godina propada, a njih 500 - PETSTO - sedi i sve to vreme ceka od boga milosti? Al zato imaju 4 - CETIRI - autobusa i 4 - CETIRI - sindikata.
Pa zaboga, dosad su mogli plantazne vocnjake da podignu tamo odakle su pobegli u grad i od toga da zive ili, na kraju krajeva, da se zaposle u istom tom FIAT-u koji sada hoce da sabotiraju!
Jes, al to treba RADITI.

Vodene topove, pa udri!

pre 10 godina

Firma DESET godina propada, a njih 500 - PETSTO - sedi i sve to vreme ceka od boga milosti? Al zato imaju 4 - CETIRI - autobusa i 4 - CETIRI - sindikata.
Pa zaboga, dosad su mogli plantazne vocnjake da podignu tamo odakle su pobegli u grad i od toga da zive ili, na kraju krajeva, da se zaposle u istom tom FIAT-u koji sada hoce da sabotiraju!
Jes, al to treba RADITI.

Prakticar

pre 10 godina

Koja glupost. Poklonili akcije direktoru ovaj ih zavrnuo i sad mi da placamo njihovu glupost jer su ispali glupi. E Srbijo kad svako cim mu nesto nije po volji onda uzme i maltretira druge. Ne bi me cudilo kad bi jedan dan zagradili autoput jer im burek nije bio vruc.

Kapitalista amater

pre 10 godina

Cekaj, ako sam dobro shvatio, to je privatna firma koja je duzna i ruzna, a ne poseduje otprilike nista osim tih autobusa koje su parkirali na prugu? Ko treba da im plati zaostale plate i poveze staz, od kojih para?
Krstic, od viska u budzetu?

Sto zamajavate Vucica, nek vam se obrati Toma...

Robinjo

pre 10 godina

Odmah pohapsiti sve koji su uradili ovakvu glupost. I zatvorite vise propala preduzeca! Ne dodajte ulje na vatru i ovako nezadovoljnih neradnika!

smrtnik

pre 10 godina

Cekajte sada...odlucili su da svoje akcije od 60% poklone direktoru koji ih je onda zeznuo i sada se bune i traze pomoc drzave..ako sam dobro skapirao? Ako je ovako kako sam ja shvatio onda treba da im se posalje kordon policije da ih sve rascera i ispendreka jer ih niko nije primorao da poklanjaju svoj dio firme jednoj osobi koja ih je izigrala.

niko vas nije ter'o

pre 10 godina

Poklonili akcije tadasnjem direktoru koji je uhapsen zbog malverzacija i sta sad hoce? Cela Srbija da stane zbog njihove gluposti i naivnosti?

Bojan

pre 10 godina

Ne mogu da blokiraju druge zato što su nesposobni da se izbore za svoja prava. Lepo uzeti pendreke pa raščistiti prugu. Dosta bre više bezobrazluka. Nemate pravo da ugrožavate egzistenciju drugih radnika i preduzeća

T.

pre 10 godina

Bezobrazni privatnik koji je bio vlasnik preduzeca ih je prevario... cekaj malo, pa oni su bili vlasnici preduzeca! Dakle, njihovi zahtevi su da ih Vucic zastiti od njih samih?

Igor

pre 10 godina

Motka! 4 autobusa a 500 radnika. Pa oni ne mogu da stanu u ta 4 autobusa. I sada tih 500 radnika hoce da primaju platu na osnovu rada i zarade 4 autobusa? Gde su bili dok je fabrika propadala? Sta su cekali do sada? Nisu videli da nestaju autobusi? Ovo su vec gluposti i drzava ovakve stvari ne sme da tolerise. Ne smes bre ti da ugrozavas posao druge firme zbog toga sto tvoja ne radi.

Serbinho

pre 10 godina

Jos ce da zaglave i corku.
Znaju se uslovi protesta i gde se moze strajkovati a ovo je vec krivicno delo.
Ajde da ja blokiram pistu sve dok mi se ne ispune zahtevi.
Ljudi, nerealno.

Bonitta

pre 10 godina

"U preduzeću je zaposleno oko 500 radnika, vozni park čine samo četiri autobusa". Boze, da li je nekome od zaposlenih palo na pamet, da ovako nesto ne moze nikada da finkcionise? Kako to oni misle vec 10 godina, da se nista ne radi, a drzava da brine o plati, stazu, doprinosima, penziji...

Kragujevcanin

pre 10 godina

500 radnika a imaju 4 cela autobusa! Neradnike pohapsiti, pravna drzava mora da funkcionise. Kakav je to bezobrazluk da blokiraju prugu i puteve. Jos imaju obraza da zahtevaju!! Nije drzava duzna, to jest mi poreski obveznici, da placa svacije gluposti i nesposobnost. Kopajte kanale "gospodo" ako niste umeli da vozite autobuse.

uhh

pre 10 godina

500 Radnika i četiri autobusa?? Kako su uopće izdržali do sada, po normalnoj ekonomskoj logici to je trebalo propasti za mjesec dana.

Jole

pre 10 godina

Nemoguce je da Autosabracaj ima samo 4 autobusa. Prosle godine sam bio u Kragujevcu i stanica je vrvela od njihovih autobusa, a i odrzavali su medjumesni saobracaj, polasci za okolna mesta na svaki sat vremena.

Uhaaaa...!!!

pre 10 godina

"U preduzeću je zaposleno oko 500 radnika, vozni park čine samo četiri autobusa, koliko ima i sindikalnih organizacija.... "

Pa sta moze da se ocekuje kad cetiri autobusa treba da zarade plate za 500 dusa, a gde su ostali troskovi firme? Njima je potreban madjionicar!!!

samo da primetim

pre 10 godina

U odnosu na komentare ovde, Musolini ispada borac za radnička prava. Nego, da li neko razmišlja šta će biti kad se skupi ne 500, nego 500.000 ovakvih opljačkanih, poniženih i prevarenih, koji godinama i decenijama skupljaju bes?

baki

pre 10 godina

Ma bre haos u gradu. Batina treba, kakva demokratija?! Svaka budala da blokira put kako hoce. Sramota!!! Satima da se ulazi u grad i izlazi! Ni hitna pomoc ne moze da prodje kakav su haos napravili! Kupis bager pa ako te neko dirne ti ga stavis na put i zoves Vucica da pregovaras. TESKA SRAMOTA!!! A radnici dok su godinama krali iz preduzeca nisu se bunili. Sad kad ostalo samo 4 autobusa i nema sta da se drpa ajde put da blokiramo i krivi direktori, aha!!!

Igor

pre 10 godina

Ja bi ih sve u haps kad je Dragan Popovski direktor plajackkao firmu na veliko svi su cutali a sad kad vise nema nista kuku lele.Sve ih je taj direktor kupio tako sto im zaposlio rodjake a oni za uzvrat cutali na njegov lopovlukk.Tako da sve njjih u apas.Inace Dragan Popovski danas ima hotel na Ohridu u svom vlasnistvu tako da svaka mu cast na pljacki inteligentno i sa stilom.

CANE KURBLA

pre 10 godina

ja se kao kragujevčanin prvi ne vozim AS-om, prljavi su, stara vozila, jako neljubazni može se reći i bahati, zimi bez grejanja a leti bez klime, stajališta ka Beogradu na svakom sokaku. I tako se ponašaju godinama u nazad nije to od juče, svi kragujevčani koriste kraguj ili spakić a AS samo oni koji nisu odavde pa se prevare. ps ko još normalan poklanja akcije preduzeća, ceo svet kupuje i prodaje na berzi a samo Srbi veruju na BEZ BRIGE MA DOĐEM TI... Sami su sebe upropastili. Firmu stranačkih kadrova AS Kragujevac treba zatvoriti i kraj priče.

Milosh

pre 10 godina

Oni (radnici) su bili vlasnici firme! Oni se sami odrekli vlasnistva! Sada hoce da ih Mi (poreski obveznici) spasavamo. I neko sad moze da sumnja u Darvinovu teoriju. Ili su oni sa viskom majmunskih gena ili mi ako pristanemo.

Objasnjenje

pre 10 godina

"U preduzeću je zaposleno oko 500 radnika, vozni park čine samo četiri autobusa". Boze, da li je nekome od zaposlenih palo na pamet, da ovako nesto ne moze nikada da finkcionise? Kako to oni misle vec 10 godina, da se nista ne radi, a drzava da brine o plati, stazu, doprinosima, penziji...
(Bonitta, 22. oktobar 2013 11:29)

Niko nije pitao zaposlene koliko po njima vozni park treba da ima autobusa. Da su se oni pitali, sigurno autobusi ne bi bilo prodavani, nego bi bili kupovani novi a postojeci bi bilo odrzavani. Proslo je vreme samoupravljanja kada su cistacica i portir na zboru radnih ljudi ili na radnickom savetu imali podjednako pravo odlucivanja kao direktor. Toga nema vec vise od 20 godina.

Radnici pare od prodaje autobusa nisu ni videli a pogotovo ne potrosili. Kao svuda u svetu, njihova obaveza je bila i ostala da redovno dolaze na posao i da izvrsavaju radne zadatke dobijene od rukovodstva. Ako radnih zadataka nije bilo, to je propust rukovodstva a ne njih i to ne oslobadja poslodavca obaveze da im isplacuje platu i uplacuje doprinose po vazecem kolektivnom ugovoru uz garanciju drzave da ce te obaveze biti ispunjene. Osnovni zadatak poslodavca i rukovodstva je da osmisli i nadje radne zadatke za svoje zaposlene...

ce gevara 1950

pre 10 godina

gurnuti i ta 4 autobusa sa sina u jarak i osloboditi prohodnost.gledali su kada su propadali i cutali da ne izgube radna mesta,i sada kukaju kad je mnogo,mnogo kasno jer nemaju prihode.trebali ste na vreme da reagujete i ne samo vi vec i sva druga preduzeca koja su u slicnoj situaciji.ko ne zna da pliva ne gine mu davljenje.

danguba

pre 10 godina

@ Vi koji pisete i Vi koji citate... Da l' stvarno verujete da imaju 4 autobusa???
(nikola, 22. oktobar 2013 12:51)

Dva imaju sigurno, eto ih na slici / pruzi ;o)

oxo

pre 10 godina

Objasnjenje, 22. oktobar 2013 12:50: Niko nije pitao zaposlene koliko po njima vozni park treba da ima autobusa. Da su se oni pitali, sigurno autobusi ne bi bilo prodavani, nego bi bili kupovani novi a postojeci bi bilo odrzavani.
---
Radnici koji se, po vama, napatiše što nisu kupili više autobusa, kada su bili pitani, POKLONILI su svoje deonice direktoru i sami se, svojevoljno, isključili iz odlučivanja.

Znači, ne da ih niko nije pitao nego su sami svesno učinili da nikada ne budu pitani iako su imali poluge moći - udeo u firmi. A sada se žale i bloiraju prugu!? Ma hajde. Žao mi je njohovih teških uslova ali mi ni najmanje nije žao zbog položaja u koji su došli, aktivno su u tome učestvovali. Brutalno glupo i veoma zasluženo: petsto zaposlenih, četiri autobusa.

kragujevčanin

pre 10 godina

Za one koji su se "uhvatili" 4 autobusa: Autosaobraćaj je do pre par godina držao gradski, prigradski i međugradski saobraćaj u Kragujevcu, ali su im autobuse oduzimali zbog dugovanja. Čovek kojem su poklonili akcije je u tom trenutku u firmi radio već 20 i kusur godina, stoga i njihova naivnost. Pre nedelju dve su im oduzeli poslednji kontigent vozila. Važno je da gradom voze firma iz Rekovca i beogradska Lasta.

Hijavata

pre 10 godina

U ovoj zemlji svakodnevno bagra blokira nesto. Ne shvataju da je vreme radnickog samoupravljana ,socijalizma i drustvene imovine proslost. Cetiri autobusa i 500 zaposlenih. Neverovatno

Nensi

pre 10 godina

Dugo su radnici Autosaobraćaja ljudi drugog reda...Rade, plate ne primaju, nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu, a o penziji mogu da maštaju..Da su radnici Fijata u pitanju do sada bi čitav državni vrh bio preseljen u Kragujevac.Lokalna vlast kad god ne postavi svog čoveka za direktora preti i poziva se na dobrobit građana..Ne setaju oni tamo jer nemaju druga posla vec od muke koju niko ne vidi, ili nece da vidi...Zasluzuju podršku ostalih građana jer se svima to može dogoditi sutra.Država ne bi trebalo da radnike deli na bitne /one u velikim sistemima koji će u hiljadama izaci ne ulice/ i one nebitne na prugama i lokalnim putevima...

Astor

pre 10 godina

Čitajući komentare i vest vidim da je scenario države, tajkuna i medija uspeo. Za problem blokade puta i pruge krivi su radnici i njihova nesposobnost. Bravo polupismena ili možda ipak nepismena Srbijo.
P.S. zamislite kakvi su oni kojima Internet nije dostupan.

Student

pre 10 godina

(nikola, 22. oktobar 2013 12:51)
Da,studiram u KG-u. Ta 4 autobusa su kao iz ,,Ko to tamo peva,,. Masinovodja , gas do daske. U autobusu su drvene klupe...

dusan

pre 10 godina

Poklonili akcije direktoru i svoju sudbinu stavili direktno u njegove ruke (čitaj: kandže) a sada im je neko drugi kriv (čitaj: država) rešili da prave probleme najvećem srspkom izvozniku. Gde bi nam bio kraj da nije tako blizu...

Goran

pre 10 godina

Odmah poslati policiju da razbije tu blokadu I privede taj neradnicki olos. Zbog njih treba da ispasta najveci izvoznik srbije, pa to nigde nema!

Gazda Cvetko

pre 10 godina

Autosaobracaj ima oko 40 autobusa koji stari u proseku 30 godina. Pre deset godina su dobili 20 autobusa(polovna). Isto vreme su radnici i penzioneri su poklonili 70% akcija ako svako zadrzi posao ili da zaposle svoju decu( drzava je manjinski vlasnik). Pravo je pitanje ko je prodao inostrane linije privatnicima?
p.s pravo je cudo da su uspeli da do sada opstanu u odnosu na javasluk koji vlada medju radnicima koji uopste ne cuvaju svoja radna sreddstva za rad.

shone

pre 10 godina

Dugo su radnici Autosaobraćaja ljudi drugog reda...Rade, plate ne primaju, nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu, a o penziji mogu da maštaju..Da su radnici Fijata u pitanju do sada bi čitav državni vrh bio preseljen u Kragujevac.Lokalna vlast kad god ne postavi svog čoveka za direktora preti i poziva se na dobrobit građana..Ne setaju oni tamo jer nemaju druga posla vec od muke koju niko ne vidi, ili nece da vidi...Zasluzuju podršku ostalih građana jer se svima to može dogoditi sutra.Država ne bi trebalo da radnike deli na bitne /one u velikim sistemima koji će u hiljadama izaci ne ulice/ i one nebitne na prugama i lokalnim putevima...
(Nensi, 22. oktobar 2013 11:18)
-
Sta rade?

tromb

pre 10 godina

Pa dobro, nije ovo strasan odnos. Ispada da po autobusu ima 125 radnika, priblizno dva puta vise nego sto moze da stane u jedan bus. Onaj savetnik Mali rece da ce zbog 10 aviona da radi 21000, znaci 2100 po avionu. To mu dodje 10 puta vise od kapaciteta jednog :)

stari kragujevčanin

pre 10 godina

Komentarišete a ne znate istoriju ASa, nikada se niste vozili njihovim autobusima, mnogi niste ni bili rođeni kada je As "harao" putevima, ali važno je učestvovati.AS je klasičan produkt neuspele privatizacije.Akcinari su postali bivši samoupravljači i radili su kako su hteli pa od Dare su promenili bar najmanje direktora, četiri sindikata, nikog nisu zarezivali (kada su bili velike gazde i davali akcije bivšem direktoru nisu štrajkovali i blokirali ulice) a sada kuku lele i nemojte njih da ubrajate u radničku klasu koja je tranzicijom nagraisala.A As je problem u Kragujevcu bar 30 godina.Udruživali su se i sa Raketom I Lastom uništili su teški transport i ništa nisu napravili sem te seoske autobuske stanice.

Miloš

pre 10 godina

Niko nije pitao zaposlene koliko po njima vozni park treba da ima autobusa. Da su se oni pitali, sigurno autobusi ne bi bilo prodavani, nego bi bili kupovani novi a postojeci bi bilo odrzavani. Proslo je vreme samoupravljanja kada su cistacica i portir na zboru radnih ljudi ili na radnickom savetu imali podjednako pravo odlucivanja kao direktor. Toga nema vec vise od 20 godina.

(Objasnjenje, 22. oktobar 2013 12:50)

Znaci, firma je propala zato sto nema samoupravljanja? Genijalno.

mrmlj

pre 10 godina

@(samo da primetim, 22. oktobar 2013 12:14)
a zasto se kod njih godinama i decenijama ne skuplja zelja da rade, zarade i promene svoj zivot na bolje?
niko od njih ne bi izasao na trziste rada, proverio koliko zaista vredi na tom trzistu vec hoce da im drzava resava probleme.
naravno da se u njima skuplja bes kad ih takav pristup dovede u bezizlaznu situaciju.

Saldzo

pre 10 godina

Nije za zezanje. U nijednom sistemu radnici nisu ti koji upravljaju preduzećem ili imovinom. Zato postoje rukovodioci. Radnici su tu da obavljaju svoj posao što bolje umeju. U uređenim sistemima postoji regulativa i institucije koje sprečavaju očiglednu obmanu ili nemar od strane rukovodstva. Kod nas ti radnici niti su mogli od nekoga da dobiju savet, pomoć, niti danas mogu da se obrate bilo kome. Kada se stavim u njihovu kožu, potpuno ih razumem i ne osuđujem. Daleko je stigla ova zemlja, kada moraju da podmeću klipove nekom stranom investitoru, da bi ih čule domaće institucije.
(Neko spolja, 22. oktobar 2013 15:41)

Ima nesto sto se zove "udruzenje malih akcionara". Postave predstavnike u upravni odbor i njihov glas se cuje. Ne poklanjaju se akcije direktoru. U SAD postoji mala firma od oko 50 radnika, ne mogu da se setim imena, gde su svi radnici vlasnici akcija i odlucuju o poslovanju kompanije, tacnije menadzment ih izvestava o planovima i poslovanju, oni odobravaju. Koliko kompanija zaradi toliko imaju bonus na kraju godine od dividendi na akcije. Ako moze u surovom americkom liberalnom kapitalizmu, moze i kod nas. Njih nije pogodila SEKA. Sto su ovi nasi ljudi ispali glupi i svoj udeo u privatnoj firmi poverili i poklonili prevarantu je njihov problem, a ne drzavni. Mogli su lepo da konsultuju nekog pametnog i strucnog ili da nadju nekoga i zaposle ga kao konsultanta. Kao sto u Evropi farmeri i zadruge placaju agronome da ih savetuju, ne glume pamet kao kod nas.

123

pre 10 godina

svi koji prizvate policiju da ih hapsi i sta ja znam sta sve ne ,ne zaboravite da su danas oni a sutra mozda vi .a onda cete i vi biti sami . vi i vas fiat .i vasa policija kojoj cete se verovatno doborovljno predati i pre protesta jer fiatov voz mora da prodje.zapamtite sta ste danas rekli, a ako dodje slican trenutak i vasa koza je upitanju .a trazicete pdrsku tad samo sto nece imati kod da vas podrzi ...sretna je svaka vlast sa ljudima kao sto ste vi! sretna i bezbrizna!kakva god bila!

n

pre 10 godina

pa kako samo 4 autobusa....mozda 4 ispravna od 25 godina...ali pored tih imaju jos bar dvadeset neispravnih koji takodje sluze...i vise od 40 leta

pera

pre 10 godina

do 5.u mesecu nema zarade i doprinosa,ključ u bravu,doviđenja.no,država je dozvoljavala takve svinjarije svojim povlašćenim pojedincima,pa i ovi samoupravljači dignuli nogu.lično mislim da trebaju da blokiraju(ne samo oni) sve dok postoje dvostruki aršini i kod plaćanja poreza i kod neisplaćivanja zarada...

Student

pre 10 godina

(nikola, 22. oktobar 2013 12:51)
Da,studiram u KG-u. Ta 4 autobusa su kao iz ,,Ko to tamo peva,,. Masinovodja , gas do daske. U autobusu su drvene klupe...

nensi

pre 10 godina

Koga da hapsite,ljude koji su do sada radili bez plate, one bez zdravstvene zaštite i bez mogućnosti za penziju?To su radnici Autosaobraćaja..Sramota za komentare koji se baziraju na polovičnim informacijama, informišite se malo i preko nekih drugih medija osim onih koje finansira vlast..Da su sada na njihovim mestima uz prugu i lokalni put radnici Fiata i Italijani sa njima, polovina Vlade bi sada trcala u Kragujevac..Ovako, koga je briga za 500 ljudi, koji su građani drugog reda već godinama.Njih neće zaštiti ni političari, ni sindikati, oni se ne bave politikom već pitanjem preživljavanja..Neka im država omogući socijalni program, pa onda u privatizaciju, na tržište...A ne kao do sada, u menadžment im slala lokalna vlast svoje ljude da ih udomi i nagradi, a od radnika sada svi dižu ruke...država preispituje načine za pomoć sa svakim novim ministrom i kupuje vreme dok što više ''problema'' nestane sa lica zemlje.Zaposlenima u Autosaobraćaju je neophodna podrška jer traže osnovna prava - da ne budu građani drugog reda..Ako ih ne podržimo svi ćemo kao pojedinci uskoro doći u ovakvu situaciju..Naravno, ukoliko ne pripadate vladajućoj partiji i ne sedite besposleni u nekom javnom preduzeću baveći se teoretskim pitanjima funkcionisanja tržišta..

boris

pre 10 godina

Oni koji pozivaju na pendrecenje radnika nikako da se osveste -nije vise Milosevic ziv...KO KOGA DA BIJE? Pa znate li da su se ti isti policajci vozili besplatno Autosaobracajem...Pa sada da biju one koji su ih vozili?Sumanuto, ali nije i nemoguce u zemlji Srbiji..I treba da radnici dignu glas i pokazu koliko im je dozlogrdilo, a mi cemo svojim komentarima da cuvamo red, rad, mir i poredak...

Neko spolja

pre 10 godina

Nije za zezanje. U nijednom sistemu radnici nisu ti koji upravljaju preduzećem ili imovinom. Zato postoje rukovodioci. Radnici su tu da obavljaju svoj posao što bolje umeju. U uređenim sistemima postoji regulativa i institucije koje sprečavaju očiglednu obmanu ili nemar od strane rukovodstva. Kod nas ti radnici niti su mogli od nekoga da dobiju savet, pomoć, niti danas mogu da se obrate bilo kome. Kada se stavim u njihovu kožu, potpuno ih razumem i ne osuđujem. Daleko je stigla ova zemlja, kada moraju da podmeću klipove nekom stranom investitoru, da bi ih čule domaće institucije.

Objasnjenje

pre 10 godina

@(Objasnjenje, 22. oktobar 2013 12:50)

jel tebi normalno da "cistacica i portir imaju podjednako pravo odlucivanja kao direktor"?
(mrmlj, 22. oktobar 2013 15:45)

Naravno da nije normalno. Ta vremena su odavno prosla. Hteo sam samo da kazem da zaposleni nisu krivi za ovo sto se desava jer nisu imali nikakvu mogucnost odlucivanja. Krivi su oni koji su rukovodili ovom kompanijom. Radnik ima obavezu da dolazi na posao i da radi ono sto mu se kaze ili da sedi i ceka dok mu se ne kaze. I za jedno i za drugo pripada mu plata. Ako nije radno angazovan, to nije njegova krivica niti iko ima pravo da mu zbog toga uskracuje platu, topli obrok, regres, prevoz, uplatu doprinosa i sva ostala prava iz radnog odnosa u iznosu koji je preciziran kolektivnim ugovorom.

Dragan

pre 10 godina

Znaci, firma je propala zato sto nema samoupravljanja? Genijalno.
(Miloš, 22. oktobar 2013 13:36)

Kada je bilo samoupravljanja, AS je imao vise od 50 autobusa, redovne prihode, plate, punu zaposlenost. Sada ima to sto ima i nema to sto nema.

Zeljko

pre 10 godina

Scenario koji obecava. Uzmes traktor, bus, bager i blokiras nesto od javnog interesa. I drugi imaju probleme pa vam ni na koji nacin ne zagorcavaju zivot.
Sramota, i vas i ove vlasti koja vam dozvoljava da licnim bunama maltretirate posten narod.
Da neki glavonja mora tuda da prodje, pocistili bi vas za pet minuta.

Nensi

pre 10 godina

Dugo su radnici Autosaobraćaja ljudi drugog reda...Rade, plate ne primaju, nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu, a o penziji mogu da maštaju..Da su radnici Fijata u pitanju do sada bi čitav državni vrh bio preseljen u Kragujevac.Lokalna vlast kad god ne postavi svog čoveka za direktora preti i poziva se na dobrobit građana..Ne setaju oni tamo jer nemaju druga posla vec od muke koju niko ne vidi, ili nece da vidi...Zasluzuju podršku ostalih građana jer se svima to može dogoditi sutra.Država ne bi trebalo da radnike deli na bitne /one u velikim sistemima koji će u hiljadama izaci ne ulice/ i one nebitne na prugama i lokalnim putevima...

samo da primetim

pre 10 godina

U odnosu na komentare ovde, Musolini ispada borac za radnička prava. Nego, da li neko razmišlja šta će biti kad se skupi ne 500, nego 500.000 ovakvih opljačkanih, poniženih i prevarenih, koji godinama i decenijama skupljaju bes?

Vodene topove, pa udri!

pre 10 godina

Firma DESET godina propada, a njih 500 - PETSTO - sedi i sve to vreme ceka od boga milosti? Al zato imaju 4 - CETIRI - autobusa i 4 - CETIRI - sindikata.
Pa zaboga, dosad su mogli plantazne vocnjake da podignu tamo odakle su pobegli u grad i od toga da zive ili, na kraju krajeva, da se zaposle u istom tom FIAT-u koji sada hoce da sabotiraju!
Jes, al to treba RADITI.

Objasnjenje

pre 10 godina

"U preduzeću je zaposleno oko 500 radnika, vozni park čine samo četiri autobusa". Boze, da li je nekome od zaposlenih palo na pamet, da ovako nesto ne moze nikada da finkcionise? Kako to oni misle vec 10 godina, da se nista ne radi, a drzava da brine o plati, stazu, doprinosima, penziji...
(Bonitta, 22. oktobar 2013 11:29)

Niko nije pitao zaposlene koliko po njima vozni park treba da ima autobusa. Da su se oni pitali, sigurno autobusi ne bi bilo prodavani, nego bi bili kupovani novi a postojeci bi bilo odrzavani. Proslo je vreme samoupravljanja kada su cistacica i portir na zboru radnih ljudi ili na radnickom savetu imali podjednako pravo odlucivanja kao direktor. Toga nema vec vise od 20 godina.

Radnici pare od prodaje autobusa nisu ni videli a pogotovo ne potrosili. Kao svuda u svetu, njihova obaveza je bila i ostala da redovno dolaze na posao i da izvrsavaju radne zadatke dobijene od rukovodstva. Ako radnih zadataka nije bilo, to je propust rukovodstva a ne njih i to ne oslobadja poslodavca obaveze da im isplacuje platu i uplacuje doprinose po vazecem kolektivnom ugovoru uz garanciju drzave da ce te obaveze biti ispunjene. Osnovni zadatak poslodavca i rukovodstva je da osmisli i nadje radne zadatke za svoje zaposlene...

Bojan

pre 10 godina

Ne mogu da blokiraju druge zato što su nesposobni da se izbore za svoja prava. Lepo uzeti pendreke pa raščistiti prugu. Dosta bre više bezobrazluka. Nemate pravo da ugrožavate egzistenciju drugih radnika i preduzeća

123

pre 10 godina

svi koji prizvate policiju da ih hapsi i sta ja znam sta sve ne ,ne zaboravite da su danas oni a sutra mozda vi .a onda cete i vi biti sami . vi i vas fiat .i vasa policija kojoj cete se verovatno doborovljno predati i pre protesta jer fiatov voz mora da prodje.zapamtite sta ste danas rekli, a ako dodje slican trenutak i vasa koza je upitanju .a trazicete pdrsku tad samo sto nece imati kod da vas podrzi ...sretna je svaka vlast sa ljudima kao sto ste vi! sretna i bezbrizna!kakva god bila!

nensi

pre 10 godina

Koga da hapsite,ljude koji su do sada radili bez plate, one bez zdravstvene zaštite i bez mogućnosti za penziju?To su radnici Autosaobraćaja..Sramota za komentare koji se baziraju na polovičnim informacijama, informišite se malo i preko nekih drugih medija osim onih koje finansira vlast..Da su sada na njihovim mestima uz prugu i lokalni put radnici Fiata i Italijani sa njima, polovina Vlade bi sada trcala u Kragujevac..Ovako, koga je briga za 500 ljudi, koji su građani drugog reda već godinama.Njih neće zaštiti ni političari, ni sindikati, oni se ne bave politikom već pitanjem preživljavanja..Neka im država omogući socijalni program, pa onda u privatizaciju, na tržište...A ne kao do sada, u menadžment im slala lokalna vlast svoje ljude da ih udomi i nagradi, a od radnika sada svi dižu ruke...država preispituje načine za pomoć sa svakim novim ministrom i kupuje vreme dok što više ''problema'' nestane sa lica zemlje.Zaposlenima u Autosaobraćaju je neophodna podrška jer traže osnovna prava - da ne budu građani drugog reda..Ako ih ne podržimo svi ćemo kao pojedinci uskoro doći u ovakvu situaciju..Naravno, ukoliko ne pripadate vladajućoj partiji i ne sedite besposleni u nekom javnom preduzeću baveći se teoretskim pitanjima funkcionisanja tržišta..

Serbinho

pre 10 godina

Jos ce da zaglave i corku.
Znaju se uslovi protesta i gde se moze strajkovati a ovo je vec krivicno delo.
Ajde da ja blokiram pistu sve dok mi se ne ispune zahtevi.
Ljudi, nerealno.

Robinjo

pre 10 godina

Odmah pohapsiti sve koji su uradili ovakvu glupost. I zatvorite vise propala preduzeca! Ne dodajte ulje na vatru i ovako nezadovoljnih neradnika!

Kragujevcanin

pre 10 godina

500 radnika a imaju 4 cela autobusa! Neradnike pohapsiti, pravna drzava mora da funkcionise. Kakav je to bezobrazluk da blokiraju prugu i puteve. Jos imaju obraza da zahtevaju!! Nije drzava duzna, to jest mi poreski obveznici, da placa svacije gluposti i nesposobnost. Kopajte kanale "gospodo" ako niste umeli da vozite autobuse.

Astor

pre 10 godina

Čitajući komentare i vest vidim da je scenario države, tajkuna i medija uspeo. Za problem blokade puta i pruge krivi su radnici i njihova nesposobnost. Bravo polupismena ili možda ipak nepismena Srbijo.
P.S. zamislite kakvi su oni kojima Internet nije dostupan.

Igor

pre 10 godina

Motka! 4 autobusa a 500 radnika. Pa oni ne mogu da stanu u ta 4 autobusa. I sada tih 500 radnika hoce da primaju platu na osnovu rada i zarade 4 autobusa? Gde su bili dok je fabrika propadala? Sta su cekali do sada? Nisu videli da nestaju autobusi? Ovo su vec gluposti i drzava ovakve stvari ne sme da tolerise. Ne smes bre ti da ugrozavas posao druge firme zbog toga sto tvoja ne radi.

Bonitta

pre 10 godina

"U preduzeću je zaposleno oko 500 radnika, vozni park čine samo četiri autobusa". Boze, da li je nekome od zaposlenih palo na pamet, da ovako nesto ne moze nikada da finkcionise? Kako to oni misle vec 10 godina, da se nista ne radi, a drzava da brine o plati, stazu, doprinosima, penziji...

Kapitalista amater

pre 10 godina

Cekaj, ako sam dobro shvatio, to je privatna firma koja je duzna i ruzna, a ne poseduje otprilike nista osim tih autobusa koje su parkirali na prugu? Ko treba da im plati zaostale plate i poveze staz, od kojih para?
Krstic, od viska u budzetu?

Sto zamajavate Vucica, nek vam se obrati Toma...

Prakticar

pre 10 godina

Koja glupost. Poklonili akcije direktoru ovaj ih zavrnuo i sad mi da placamo njihovu glupost jer su ispali glupi. E Srbijo kad svako cim mu nesto nije po volji onda uzme i maltretira druge. Ne bi me cudilo kad bi jedan dan zagradili autoput jer im burek nije bio vruc.

T.

pre 10 godina

Bezobrazni privatnik koji je bio vlasnik preduzeca ih je prevario... cekaj malo, pa oni su bili vlasnici preduzeca! Dakle, njihovi zahtevi su da ih Vucic zastiti od njih samih?

ce gevara 1950

pre 10 godina

gurnuti i ta 4 autobusa sa sina u jarak i osloboditi prohodnost.gledali su kada su propadali i cutali da ne izgube radna mesta,i sada kukaju kad je mnogo,mnogo kasno jer nemaju prihode.trebali ste na vreme da reagujete i ne samo vi vec i sva druga preduzeca koja su u slicnoj situaciji.ko ne zna da pliva ne gine mu davljenje.

Goran

pre 10 godina

Odmah poslati policiju da razbije tu blokadu I privede taj neradnicki olos. Zbog njih treba da ispasta najveci izvoznik srbije, pa to nigde nema!

smrtnik

pre 10 godina

Cekajte sada...odlucili su da svoje akcije od 60% poklone direktoru koji ih je onda zeznuo i sada se bune i traze pomoc drzave..ako sam dobro skapirao? Ako je ovako kako sam ja shvatio onda treba da im se posalje kordon policije da ih sve rascera i ispendreka jer ih niko nije primorao da poklanjaju svoj dio firme jednoj osobi koja ih je izigrala.

Hijavata

pre 10 godina

U ovoj zemlji svakodnevno bagra blokira nesto. Ne shvataju da je vreme radnickog samoupravljana ,socijalizma i drustvene imovine proslost. Cetiri autobusa i 500 zaposlenih. Neverovatno

boris

pre 10 godina

Oni koji pozivaju na pendrecenje radnika nikako da se osveste -nije vise Milosevic ziv...KO KOGA DA BIJE? Pa znate li da su se ti isti policajci vozili besplatno Autosaobracajem...Pa sada da biju one koji su ih vozili?Sumanuto, ali nije i nemoguce u zemlji Srbiji..I treba da radnici dignu glas i pokazu koliko im je dozlogrdilo, a mi cemo svojim komentarima da cuvamo red, rad, mir i poredak...

niko vas nije ter'o

pre 10 godina

Poklonili akcije tadasnjem direktoru koji je uhapsen zbog malverzacija i sta sad hoce? Cela Srbija da stane zbog njihove gluposti i naivnosti?

Uhaaaa...!!!

pre 10 godina

"U preduzeću je zaposleno oko 500 radnika, vozni park čine samo četiri autobusa, koliko ima i sindikalnih organizacija.... "

Pa sta moze da se ocekuje kad cetiri autobusa treba da zarade plate za 500 dusa, a gde su ostali troskovi firme? Njima je potreban madjionicar!!!

Student

pre 10 godina

(nikola, 22. oktobar 2013 12:51)
Da,studiram u KG-u. Ta 4 autobusa su kao iz ,,Ko to tamo peva,,. Masinovodja , gas do daske. U autobusu su drvene klupe...

Dragan

pre 10 godina

Znaci, firma je propala zato sto nema samoupravljanja? Genijalno.
(Miloš, 22. oktobar 2013 13:36)

Kada je bilo samoupravljanja, AS je imao vise od 50 autobusa, redovne prihode, plate, punu zaposlenost. Sada ima to sto ima i nema to sto nema.

kragujevčanin

pre 10 godina

Za one koji su se "uhvatili" 4 autobusa: Autosaobraćaj je do pre par godina držao gradski, prigradski i međugradski saobraćaj u Kragujevcu, ali su im autobuse oduzimali zbog dugovanja. Čovek kojem su poklonili akcije je u tom trenutku u firmi radio već 20 i kusur godina, stoga i njihova naivnost. Pre nedelju dve su im oduzeli poslednji kontigent vozila. Važno je da gradom voze firma iz Rekovca i beogradska Lasta.

tromb

pre 10 godina

Pa dobro, nije ovo strasan odnos. Ispada da po autobusu ima 125 radnika, priblizno dva puta vise nego sto moze da stane u jedan bus. Onaj savetnik Mali rece da ce zbog 10 aviona da radi 21000, znaci 2100 po avionu. To mu dodje 10 puta vise od kapaciteta jednog :)

Jole

pre 10 godina

Nemoguce je da Autosabracaj ima samo 4 autobusa. Prosle godine sam bio u Kragujevcu i stanica je vrvela od njihovih autobusa, a i odrzavali su medjumesni saobracaj, polasci za okolna mesta na svaki sat vremena.

shone

pre 10 godina

Dugo su radnici Autosaobraćaja ljudi drugog reda...Rade, plate ne primaju, nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu, a o penziji mogu da maštaju..Da su radnici Fijata u pitanju do sada bi čitav državni vrh bio preseljen u Kragujevac.Lokalna vlast kad god ne postavi svog čoveka za direktora preti i poziva se na dobrobit građana..Ne setaju oni tamo jer nemaju druga posla vec od muke koju niko ne vidi, ili nece da vidi...Zasluzuju podršku ostalih građana jer se svima to može dogoditi sutra.Država ne bi trebalo da radnike deli na bitne /one u velikim sistemima koji će u hiljadama izaci ne ulice/ i one nebitne na prugama i lokalnim putevima...
(Nensi, 22. oktobar 2013 11:18)
-
Sta rade?

CANE KURBLA

pre 10 godina

ja se kao kragujevčanin prvi ne vozim AS-om, prljavi su, stara vozila, jako neljubazni može se reći i bahati, zimi bez grejanja a leti bez klime, stajališta ka Beogradu na svakom sokaku. I tako se ponašaju godinama u nazad nije to od juče, svi kragujevčani koriste kraguj ili spakić a AS samo oni koji nisu odavde pa se prevare. ps ko još normalan poklanja akcije preduzeća, ceo svet kupuje i prodaje na berzi a samo Srbi veruju na BEZ BRIGE MA DOĐEM TI... Sami su sebe upropastili. Firmu stranačkih kadrova AS Kragujevac treba zatvoriti i kraj priče.

Miloš

pre 10 godina

Niko nije pitao zaposlene koliko po njima vozni park treba da ima autobusa. Da su se oni pitali, sigurno autobusi ne bi bilo prodavani, nego bi bili kupovani novi a postojeci bi bilo odrzavani. Proslo je vreme samoupravljanja kada su cistacica i portir na zboru radnih ljudi ili na radnickom savetu imali podjednako pravo odlucivanja kao direktor. Toga nema vec vise od 20 godina.

(Objasnjenje, 22. oktobar 2013 12:50)

Znaci, firma je propala zato sto nema samoupravljanja? Genijalno.

baki

pre 10 godina

Ma bre haos u gradu. Batina treba, kakva demokratija?! Svaka budala da blokira put kako hoce. Sramota!!! Satima da se ulazi u grad i izlazi! Ni hitna pomoc ne moze da prodje kakav su haos napravili! Kupis bager pa ako te neko dirne ti ga stavis na put i zoves Vucica da pregovaras. TESKA SRAMOTA!!! A radnici dok su godinama krali iz preduzeca nisu se bunili. Sad kad ostalo samo 4 autobusa i nema sta da se drpa ajde put da blokiramo i krivi direktori, aha!!!

Igor

pre 10 godina

Ja bi ih sve u haps kad je Dragan Popovski direktor plajackkao firmu na veliko svi su cutali a sad kad vise nema nista kuku lele.Sve ih je taj direktor kupio tako sto im zaposlio rodjake a oni za uzvrat cutali na njegov lopovlukk.Tako da sve njjih u apas.Inace Dragan Popovski danas ima hotel na Ohridu u svom vlasnistvu tako da svaka mu cast na pljacki inteligentno i sa stilom.

mrmlj

pre 10 godina

@(samo da primetim, 22. oktobar 2013 12:14)
a zasto se kod njih godinama i decenijama ne skuplja zelja da rade, zarade i promene svoj zivot na bolje?
niko od njih ne bi izasao na trziste rada, proverio koliko zaista vredi na tom trzistu vec hoce da im drzava resava probleme.
naravno da se u njima skuplja bes kad ih takav pristup dovede u bezizlaznu situaciju.

Milosh

pre 10 godina

Oni (radnici) su bili vlasnici firme! Oni se sami odrekli vlasnistva! Sada hoce da ih Mi (poreski obveznici) spasavamo. I neko sad moze da sumnja u Darvinovu teoriju. Ili su oni sa viskom majmunskih gena ili mi ako pristanemo.

oxo

pre 10 godina

Objasnjenje, 22. oktobar 2013 12:50: Niko nije pitao zaposlene koliko po njima vozni park treba da ima autobusa. Da su se oni pitali, sigurno autobusi ne bi bilo prodavani, nego bi bili kupovani novi a postojeci bi bilo odrzavani.
---
Radnici koji se, po vama, napatiše što nisu kupili više autobusa, kada su bili pitani, POKLONILI su svoje deonice direktoru i sami se, svojevoljno, isključili iz odlučivanja.

Znači, ne da ih niko nije pitao nego su sami svesno učinili da nikada ne budu pitani iako su imali poluge moći - udeo u firmi. A sada se žale i bloiraju prugu!? Ma hajde. Žao mi je njohovih teških uslova ali mi ni najmanje nije žao zbog položaja u koji su došli, aktivno su u tome učestvovali. Brutalno glupo i veoma zasluženo: petsto zaposlenih, četiri autobusa.

Student

pre 10 godina

(nikola, 22. oktobar 2013 12:51)
Da,studiram u KG-u. Ta 4 autobusa su kao iz ,,Ko to tamo peva,,. Masinovodja , gas do daske. U autobusu su drvene klupe...

uhh

pre 10 godina

500 Radnika i četiri autobusa?? Kako su uopće izdržali do sada, po normalnoj ekonomskoj logici to je trebalo propasti za mjesec dana.

pera

pre 10 godina

do 5.u mesecu nema zarade i doprinosa,ključ u bravu,doviđenja.no,država je dozvoljavala takve svinjarije svojim povlašćenim pojedincima,pa i ovi samoupravljači dignuli nogu.lično mislim da trebaju da blokiraju(ne samo oni) sve dok postoje dvostruki aršini i kod plaćanja poreza i kod neisplaćivanja zarada...

danguba

pre 10 godina

@ Vi koji pisete i Vi koji citate... Da l' stvarno verujete da imaju 4 autobusa???
(nikola, 22. oktobar 2013 12:51)

Dva imaju sigurno, eto ih na slici / pruzi ;o)

Neko spolja

pre 10 godina

Nije za zezanje. U nijednom sistemu radnici nisu ti koji upravljaju preduzećem ili imovinom. Zato postoje rukovodioci. Radnici su tu da obavljaju svoj posao što bolje umeju. U uređenim sistemima postoji regulativa i institucije koje sprečavaju očiglednu obmanu ili nemar od strane rukovodstva. Kod nas ti radnici niti su mogli od nekoga da dobiju savet, pomoć, niti danas mogu da se obrate bilo kome. Kada se stavim u njihovu kožu, potpuno ih razumem i ne osuđujem. Daleko je stigla ova zemlja, kada moraju da podmeću klipove nekom stranom investitoru, da bi ih čule domaće institucije.

Saldzo

pre 10 godina

Nije za zezanje. U nijednom sistemu radnici nisu ti koji upravljaju preduzećem ili imovinom. Zato postoje rukovodioci. Radnici su tu da obavljaju svoj posao što bolje umeju. U uređenim sistemima postoji regulativa i institucije koje sprečavaju očiglednu obmanu ili nemar od strane rukovodstva. Kod nas ti radnici niti su mogli od nekoga da dobiju savet, pomoć, niti danas mogu da se obrate bilo kome. Kada se stavim u njihovu kožu, potpuno ih razumem i ne osuđujem. Daleko je stigla ova zemlja, kada moraju da podmeću klipove nekom stranom investitoru, da bi ih čule domaće institucije.
(Neko spolja, 22. oktobar 2013 15:41)

Ima nesto sto se zove "udruzenje malih akcionara". Postave predstavnike u upravni odbor i njihov glas se cuje. Ne poklanjaju se akcije direktoru. U SAD postoji mala firma od oko 50 radnika, ne mogu da se setim imena, gde su svi radnici vlasnici akcija i odlucuju o poslovanju kompanije, tacnije menadzment ih izvestava o planovima i poslovanju, oni odobravaju. Koliko kompanija zaradi toliko imaju bonus na kraju godine od dividendi na akcije. Ako moze u surovom americkom liberalnom kapitalizmu, moze i kod nas. Njih nije pogodila SEKA. Sto su ovi nasi ljudi ispali glupi i svoj udeo u privatnoj firmi poverili i poklonili prevarantu je njihov problem, a ne drzavni. Mogli su lepo da konsultuju nekog pametnog i strucnog ili da nadju nekoga i zaposle ga kao konsultanta. Kao sto u Evropi farmeri i zadruge placaju agronome da ih savetuju, ne glume pamet kao kod nas.

Objasnjenje

pre 10 godina

@(Objasnjenje, 22. oktobar 2013 12:50)

jel tebi normalno da "cistacica i portir imaju podjednako pravo odlucivanja kao direktor"?
(mrmlj, 22. oktobar 2013 15:45)

Naravno da nije normalno. Ta vremena su odavno prosla. Hteo sam samo da kazem da zaposleni nisu krivi za ovo sto se desava jer nisu imali nikakvu mogucnost odlucivanja. Krivi su oni koji su rukovodili ovom kompanijom. Radnik ima obavezu da dolazi na posao i da radi ono sto mu se kaze ili da sedi i ceka dok mu se ne kaze. I za jedno i za drugo pripada mu plata. Ako nije radno angazovan, to nije njegova krivica niti iko ima pravo da mu zbog toga uskracuje platu, topli obrok, regres, prevoz, uplatu doprinosa i sva ostala prava iz radnog odnosa u iznosu koji je preciziran kolektivnim ugovorom.

Gazda Cvetko

pre 10 godina

Autosaobracaj ima oko 40 autobusa koji stari u proseku 30 godina. Pre deset godina su dobili 20 autobusa(polovna). Isto vreme su radnici i penzioneri su poklonili 70% akcija ako svako zadrzi posao ili da zaposle svoju decu( drzava je manjinski vlasnik). Pravo je pitanje ko je prodao inostrane linije privatnicima?
p.s pravo je cudo da su uspeli da do sada opstanu u odnosu na javasluk koji vlada medju radnicima koji uopste ne cuvaju svoja radna sreddstva za rad.

n

pre 10 godina

pa kako samo 4 autobusa....mozda 4 ispravna od 25 godina...ali pored tih imaju jos bar dvadeset neispravnih koji takodje sluze...i vise od 40 leta

stari kragujevčanin

pre 10 godina

Komentarišete a ne znate istoriju ASa, nikada se niste vozili njihovim autobusima, mnogi niste ni bili rođeni kada je As "harao" putevima, ali važno je učestvovati.AS je klasičan produkt neuspele privatizacije.Akcinari su postali bivši samoupravljači i radili su kako su hteli pa od Dare su promenili bar najmanje direktora, četiri sindikata, nikog nisu zarezivali (kada su bili velike gazde i davali akcije bivšem direktoru nisu štrajkovali i blokirali ulice) a sada kuku lele i nemojte njih da ubrajate u radničku klasu koja je tranzicijom nagraisala.A As je problem u Kragujevcu bar 30 godina.Udruživali su se i sa Raketom I Lastom uništili su teški transport i ništa nisu napravili sem te seoske autobuske stanice.

dusan

pre 10 godina

Poklonili akcije direktoru i svoju sudbinu stavili direktno u njegove ruke (čitaj: kandže) a sada im je neko drugi kriv (čitaj: država) rešili da prave probleme najvećem srspkom izvozniku. Gde bi nam bio kraj da nije tako blizu...

Zeljko

pre 10 godina

Scenario koji obecava. Uzmes traktor, bus, bager i blokiras nesto od javnog interesa. I drugi imaju probleme pa vam ni na koji nacin ne zagorcavaju zivot.
Sramota, i vas i ove vlasti koja vam dozvoljava da licnim bunama maltretirate posten narod.
Da neki glavonja mora tuda da prodje, pocistili bi vas za pet minuta.