Ponedeljak, 21.10.2013.

11:06

Umesto popravke, dobijaćemo novo

Trgovac ubuduće neće moći da ponudi popravku kupcu koji mu u roku od šest meseci vrati neku robu kao neispravnu, kao što je to najčešće do sada bila praksa.

Izvor: Danas

Umesto popravke, dobijaæemo novo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

mujcinovic salih

pre 10 godina

Ne znam da li je sreca ali ja sam kucne aparate promenio u vreme Ante Markovica i svi rade.Kupio sam kineske cipele nisu bile lose na izgled.Trebale su mi za setnju psa.Ukupno trajale su jedan sat.Toliko je trajala setnja sa Reksom.Nisam isao kod prodavca spakovao sam ih i bacio u djubre.Moji zivci vrede vise.Od tada kupujem u SAD,jeftinije je,kvalitetnije je i ako ti se nesto ne svidja na tome sto si kupio,mozes da ga zamenis bez ikakvog objasnjenja.Znam da nemaju svi mogucnost da kupuju u SAD ali svidja mi se njihov odnos prema kupcu.Kupio sam sat nosio ga nedelju dana a onda video isti koji je bio dosta jeftiniji.Ispricao sam trgovcu sta mi se desilo.Oni su mi odmah vratili razliku bez trazenja racuna,garancije,kutije.Takav zakon je pravljen u bivsoj SFRJ ali kad je dosao na raspravu odbijen je uz obrazlozenje da je to zakon kao da su ga pravile americke besne domacice?

hobista

pre 10 godina

Garantni rok je nešto što se kod nas olako shvata i ogroman broj proizvoda ima garantni rok koji je potpuno neopravdan, imajući u vidu njegov kvalitet.

Recimo, hobistički elektro alat, bušilice, brusilice, hoblerice, zatim mali kućni aparati i sve ostalo "na struju" sa cenom ispod 3000 dinara (odbij PDV, odbij maržu trgovca i zaradu uvoznika, to je nešto što košta 10 evra kod proizvođača). Nije normalno očekivati da to traje godinama i za takvu robu je glupo očekivati garanciju dužu od 15 dana. U tom periodu će se videti svaki ozbiljniji problem ako je ugrađen u proizvodnji i posle toga kraj priče. U principu za većinu ovih stvari treba uvesti 24 časa test perioda, otvori, probaj, radi OK, ne radi zameni a garanciju treba zaboraviti.

Slično je sa obućom i odećom, ne očekujete valjda od kineskih cipela koje ste platili 1200 dinara da traju više sezona. Sedam dana garancije da se ne raspadne odmah i kraj.

Bela tehnika, TV, računari, mobilni i sl. u principu 3 do 6 meseci, na baterije i kraće.

Kupac treba da se vodi poslovicom "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari" a kada traži najjeftiniju robu da bude spreman na kompromise. Ako kupuješ jeftino moraš biti spreman na kompromis. Više puta sam kupovao jefitini alat za jednokratnu upotrebu i dobio sam tačno ono što sam i tražio, par stotina dinara, odradi posao da ne pozajmljujem po komšiluku i gotovo.

ecentar

pre 10 godina

Koliko netacnih i pausalnih izjava ovde, pa to nije normalno. Dragi zemljaci, sve to o cemu vi pisete i fantazirate da moze ovako ili onako pise u Zakonu o zastiti potrosaca. Ne treba biti ni previse mudar niti vidovit da bi se znalo sta tamo pise, vec samo da se procita. U zakonu sve pise. Dakle, po aktuelnom zakonu koji je stupio na snagu 1.1.2011. trzisna inspekcija ne postupa po prijavi potrosaca, vec potrosac jedino moze da se obrati sudu za ostvarenje prava. Zatim, trgovac ima kao prvu mogucnost da otkloni nesaobraznost popravkom, a tek ako to ne moze onda dolazi zamena. Trece, nigde u zakonu ne pise da potrosac ima pravo bezuslovnog povrata novca u roku od 6 meseci. Ljudi, bolje procitajte sta pise u zakonu, nego sto obmanjujete i sebe i druge.

Srba

pre 10 godina

Ovde u eu vecinu stvari mozes da vratis cak i ako je sve ok sa robom ali si se predomislio. Mpr ne svidja ti se boja ili si pogresio dimenzije. Nadam se da ce uskoro tako da bude i tamo. Pozdrav

MileKontraš

pre 10 godina

Sve ovo nema smisla dok sudstvo ne bude efikasno. Kad budem mogao da jednostavo odem i pokrenem brz i jeftin postupak protiv prodavca koji ne postuje zakon i zavlaci me, onda ce sve biti na mestu.

htc

pre 10 godina

Nece prodavac da ti zameni uredjaj posle par meseci ako je ostecen, spaljen itd, nego samo ako je neispravan, ima skrivenu manu itd
(Tako treba, 21. oktobar 2013 18:01)

Druze, o tome i komentarisemo. Ko ce da konstatuje kvar i da ima skrivenu manu? Kupac, prodavac? Zato i postoje servisi. Radim 10 godina u veleprodajama tehnickih uredjaja, sve sam prodavao sem racunara (A/V, bela tehnika, mobilni telefoni). Problemi isti.
Lepo dole napisao "Trgovac" - ko ce to da plati, popravke i prodaju servisirane robe. Svi ste ga napali. Uvoznik priznaje maloprodaji povrat sredstava ili zamenu uredjaja samo ako ovlasteni servis izda takvu konstataciju! Znaci u istom koshu su svi u lancu. Stavi se u polozaj "Trgovca", kupio LCD od 50", prodao krajnjem potrosacu, on nezadovoljan vraca (sto napisa neko dole - zena mu rekla da je lud kad je doneo uredjaj kuci!)i? Uvoznik, naravno, nece da prihvati povrat jer je uredjaj ispravan (jer nije UTVRDJEN kvar ili nedostatak), par takvih situacija i covek moze da zatvara radnju. Sa druge strane, neko je komentarisao da ce se time podici kvalitet robe u radnjama. Ma jeste. Ko to danas sme da se usudi da prodaje samo premium brendove u radnjama??? Nema narod pare za to.I ja bih hteo Miele ili AEG masinu, ali nemam para, kao i vecina ljudi. A trgovce tehnicke robe razumem, prosecna marza im je jednocifrena (verujte mi), a samo slanje u servis brzom postom jednog LCD TV je bar 400 din. Pa dva puta. A o bezobrazluku potrosaca koji ne procitaju uputstvo, strasno...

master

pre 10 godina

Vidim da je neko pominjao priču "šta biva kad pravno lice kupi" preskup deo opreme i slično.

Pošto imam 23-godišnje iskustvo na ovakve teme, a sa ovlašćenim servisima u Srbiji, od srca preporučujem sledeće:
Ako MAKAR MALO zapne, pišite sedištu (centrali) firme.

Pre nekoliko godina sam kupio preskup deo opreme, od najuglednijeg svetskog proizvođača te vrste opreme. Posle nekoliko meseci je crkla sijalica (koja sama ima garanciju 3 godine).

U ovlašćenom servisu su mi prvo rekli "jaaao, pa šta ćemo sad, pa da majstor vidi", pa ovo, pa ono, onda im ja rekoh da me ne interesuje - nego da mi zamene aparat, a moj neka doteraju kad stignu.

Stvar je u tome da svaki servis ove firme ima 2-3 aparata koji služe baš tome, da se klijent posluži dok njegov ne oprave.
No, u ovom servisu su te "zamenske" aparate podelili "ortacima" da se služe po svojim firmama, da se ne muče siroti da kupuju nešto od nekoliko hiljada eura.

Posle 20 minuta "dilemisanja", zamenskog aparata nema, oni ne znaju šta bi, rekoše da će se javiti za jedan sat. Za jedan sat se javljaju sa pričom da sijalicu nemaju, da treba da stigne Bog zna odakle (Austrija ili slično) itd. Ja se zahvalih.

Odmah pošaljem mail proizvođaču (Lihtenštajn). Mail pošaljem u 10 ujutru, oni odgovoriše u 11 da će sve biti sređeno, u 11.20 me zove naš servis da mi u 12.00 stiže zamenski aparat.
Moj rođeni je bio popravljen za 48 sati.

Nadam se da je od neke koristi, srećno svim čitaocima :).

Bozidar

pre 10 godina

Previse su potrosaci zasticeni kod nas. Potrosaci i nije prava rec za nase ljude, potrosaci su oni koji kupuju na veliko i cesto. Nas covek resi da potrosi 2000rsd pa onda zakera li zakera, kao da ce da potrosi 2000e.

Danilo Dakić

pre 10 godina

Kupio sam telefon 26 juna u mts-u. radio je perfektno, samo se u jednom trenutku utisao zvucnik, toliko da sam jedva cuo sagovornika dok razgovaram. Prvi put sam ga odneo na servis 26. avgusta, tacno 2 meseca posto sam kupio tel. Poslali su ga u servis i vratili mi sa istom greškom ne popravljen. Posle sat vremena ga pošaljem opet, bio na servisu, zamenuli zvučnik. posle tri dana ista greška, zvučnik ne radi. Odnesem, vrate mi ga, zamenjen zvučnik. Radi nedelju dana, rikne zvučnik, nosio sam ga prošle nedelje na popravku, danas sam ga preuzeo. Znači do sada u mesec dana sam 4 puta nosio telefon na servis u poslovnicu mts-a, 4 puta išao po telefon isto tamo, znači do sada 8 puta po pola sata do sat, u redu čekajući, ukupno 6-8 sati provedenih u redu samo, do sad napominjem! Sva sreća student sam pa imam vremena. I dalje neće da daju nov uređaj. Danas mi je službenica drčno odgovorila da to pravilo nekad beše, kada sam je pitao koliko puta treba da donesem uređaj, da bi bio zamenjen novim.

Sada čekam da rikne opet slušalica, pa da idem u zaštitu potrošača, ili ne znam gde već?!

mts-u dajem veliki minus.

Voleo bi da neko od njih i pročita ovo!

Dule

pre 10 godina

Ja imam prodavnicu zenskih tasni i evo primera. Kada dodje vreme slava i nove godine po pravilu imas dnevno 5 laznih kupovina znaci dodje devojka uzme lepo tasnu i za 6-7dana vraca se sa nekom zamerkom i trazi pare nazad. E sada u tom postupku moras da joj uzmes podatke napravis nalog za ispravku i vratis pare. E sad ja ne budem lenj pa malo po imenu i prezimenu nadjem na FB lepo profil pa pogledam slike sve lepo imaju na slikama tu tasnu na proslavama a posle traze pare. A sa ovim zakonom ce lepo celu sezonu da nose tasnu posle 5meseci uzme i pokvari ili pocepa nesto i trazi ili novo ili pare, ma super odlican vam je zakon. Ajmo malo realnosti ovo je Srbija

Nebo

pre 10 godina

Hehehe, ovde svi pominju normalan svet a izgleda da niko ne razmislja koliko smo mi ovde nenormalni.
Sa ovim zakonom bice zloupotreba na sve strane. Mislim i na trgovce i na potrosace. Ne mogu da krivim ni jedne ni druge.

Dragan

pre 10 godina

@(SasaNis, 21. oktobar 2013 16:14)
Još ste dobro prošli. Moj šurak im pokušao vratiti laptop jer se pregrevao i gasio. Upakovao sve što je dobio (laptop, torba, miš) i u prodavnicu. Oni uzmu, ali kažu mu da će popraviti, ne mogu da zamene.
Uz sve što ste opisali, zovu ga posle mesec ipo dana i uvale mu kutiju ulepljenu selotejpom sa svih strana (kao na aerodromu kada u foliju umotaju kofer). Čovek, verujući im, to odnese kući (40 km od servisa), otvori i vidi da nema torbe i miša. A laptop se i dalje pregreva.
Zvao inspekciju i društvo za zaštitu potrošača, oni mu rekli da imaju veliki broj žalbi na njih i da je WinWin poznat po tome i tu se priča završi (zaključak je da im ne mogu ništa).
Jedino nam ostalo da ih "dobro" izreklamiramo, kako ne bi i drugi naseli.

Zex

pre 10 godina

Opet sve krece naopacke... Nisu trgovci prvi u nizu... Treba krenuti najpre od distributera i uvoznika. Hoces da plasiras svoj proizvod na ovom trzistu?, nema proble ali najpre da vidimo Vasu mrezu servisa pa tek onda licenca i deklaracija...

da da

pre 10 godina

@janja I ja imam takvo iskustvo. Cim je neki problem zovem inspekciju, pa neka se oni bakcu sa tim, to im je posao. Kupim cipele, odlepe se posle 15 dana, oni meni kazu popravice. Mene ne zanima popravka trazim, novac, jer nisam platila jeftino, a isti model necu jer ocigledno ne valja, drugo nista mi se ne svidja. Zovu sefa, koji kaze ne moze, dok ne cuje rec inspekcija, tad nema problema. Tus kabina pukla posle mesec dana, pare nazad, nije stajao niko od 150kg pa da se pitam da li nije zbog tezine. Grejalica ukljucena 5puta,pokvari se, uzela novu, itd. Odmah inspekciju zvati!

mile

pre 10 godina

kupio sam fen za kosu u Rodi u Sapcu. posle nekoliko dana se pokvario, vratim ga i prodavac ga prosledi u servis...vise od dva meseca cekam, a kupio sam jer mi treba...platio i opet nemam..

Crni Sesir

pre 10 godina

Pre dva meseca, kupio sam Player za auto (Radio, mp3, usb, SD cartica), nakon 15 dana, uredjaj je prestao da se pali. Uzeo sam crni trajni marker i na sasiju playera pipnuo par tackica da obelezim taj uredjaj a zatim ga odneo na reklamaciju. Posle 15 dana, pozvali su me iz prodavnice, ja otvorim kutiju i vidim moj stari uredjaj-popravljen... Ako budete u istoj situaciji, zabelezite neprimetno uredj na nekom mestu. Napravite iglom malu ogrebotinu ili tackicu tankim crnim markerom pomocu kojeg cete prepoznati neki predmet ako ga reklamirate. Kasnije u prodavnici odmah mozete reci prodavcu pre otvaranja kutije da znate da cete znati da li je to taj ili nov predmet kada ga budete otvorili ispred njega. :-)

Pedu

pre 10 godina

Koliko sam ja upućen, a kad je ta tema u pitanju, smatram se dobro upućenim, ni do sada nije mogao da nudi popravku, nego zamenu.
Sve i da jeste mogao da nudi popravku, kupac je imao pravo da traži zamenu za novi proizvod ili povraćaj novca u punom iznosu, bez ikakvog objašnjavanja.
Čak mogu i potpuno ispravan proizvod da vratim, u roku od šest meseci, bez ikakvog objašnjenja.

miro_1

pre 10 godina

procedura u telenoru je uzasna jer sam i ja imao ruzno iskustvo.potpisao sam ugovor ,prodavac je ubacio karticu,startovao uredjaj,instalirao i ponovo ugasio a da mi nije dao ni da pogledam telefon nego je samo rekao da ponovo upalim telefon nekon dva sata,dok se ne aktivira sim kartica.nakon dva sata kad sam upalio telefon on je imao puno mrtvih piksela na displeju ,odmah sam reklamirao ali nazalost nisam dobio novi telefon jer kazu tako mora i telefon ide na servis.onda je sa servisa javljeno da je uredjaj OK i da ga vracaju meni u protivnom podnece tuzbu za rusenje imidza firme,ja sam ponovo reklamirao telefon a radnici koji su radili u filijali gledali su me kao najveceg ludaka,jer ni oni nisu primecivali mrtve piksele na displeju,medjutim posle druge provere stiglo je pismo u kome su i oni saglasni da je displej pokvaren i pozvali su me da podignem novi telefon.Nazalost ovo je trajalo punih 5 meseci.ZATO POZDRAVLJAM NOVI ZAKON.

Ambalaza

pre 10 godina

Autor clanka je propustio sledecu bitnu izmenu koju ce svi potrosaci jedva docekati: "Немогућност потрошача да достави трговцу амбалажу робе не може бити услов зарешавање рекламације нити разлог за одбијање отклањања несаобразности." Konacno ne moramo da cuvamo sve kutije, stiropore, kesice itd.

Zarko

pre 10 godina

U zakonu ce pisati isto sto i do sada...slicna prava su potrosaci imali i u zakonu koji je sada na snazi...ali samo na papiru koji nicemu ne vredi u unakazenoj Srbiji. U izmenjenom zakonu nigde ne stoji da potrosac moze usled problema sa trgovcem da se obrati trzisnoj inspekciji? Znaci ako kupi telefon cija je vrednost 15000 din, ostaje mu samo npr da pokrene sudski postupak...da se placaju takse, advokati...? I dalje ce nazalost da se krsi zakon...jer zivimo u Srbiji. Licno, sa svim trgovcima sam se do sada dobro nosio....handy mi je 5 davao nov telefon, klima mi je servisirana jer servis nije odrzavao iako je poziv bio upucen...da ne govorim o hrani i tim stvarima...:)) zao mi je sto nisam deo nekog pravog centra za zastitu potrosaca! Uvek kada imate problem, nikada ga ne resavajte sa trgovcima u radnjama...uvek idite mnogo dalje, imajte takav stav da ih se ni malo ne plasite...ispisite na papiru deo zakona i drzite ispred sebe dok razgovarate sa njima preko telefona...ne dozvolite da od vas brave idiote!

Zvečanac

pre 10 godina

Svi treba da shvate da su i trgovci zaštićeni ako uvoze robu regularnim kanalima uz papire i sve ostalo. Ja sam u EU imao odlična iskustva jer se trgovci ne sekiraju već vrate uvozniku, ovaj vrati proizvođaču i taj poslednji treba da brine o tome šta isporučuje. Ovo je dobro, jer će konačno početi valjana roba da se uvozi a ne najgori kvalitet jer tržište to dozvoljava. Živi bili pa videli. Pozdrav

Boki

pre 10 godina

Nema razloga za euforiju, niti na strani trgovaca niti na strani potrosaca. Dosadasnji zakon nije bio toliko los a "razumni rok" jeste bio "tanko mesto" ali ne toliko glupo kako neki misle. Prvo, kakav god zakon da bude prodavac odnosno serviser uvek moze da konstatuje da je kupac kriv za kvar na uredjaju i garanciju odbije u pisanoj formi. Na kupcu je da angazuje vestake koji ce ovo da pobiju. Sa druge strane zamislite trgovca koji odbije dve tri osnovane reklamacije. Taj moze samo da masta o buducim kupcima. Laici kritikuju i zakonsku formu "saobraznost" zato sto su neobavesteni a vole da glume pametnog kalimera. Dakle ako kupite mercedes pa vam eksplodira guma ili procuri hladnjak naravno da nigde na svetu necete dobiti novi mercedes nego ce vam biti zamenjena guma ili hladnjak "saobraznim" delovima. potrosaci previse pojednostavljuju koncept "garancije" i "povracaja robe". Amerika i slicne zemlje u trgovinama marziraju robu po 300-400% pa mogu da na odredjenim artiklima daju "ako ti se ne svidja vrati vracam novac bez pitanja" rklamu. Ali to je reklama a ne garancija ne mesajte babe i zabe. Ako vam jednom istekne vreme za povracaj robe (najcesce do max 30 dana) pa vam se proizvod pokvari, garantni uslovi niti su jednostavniji niti brzi nego kod nas. Na posletku kada ce jednom Srbi da nauce da nema besplatnog rucka. Zasto na buvljaku gde se kazu prometuje 30% robe niko ne trazi garanciju. Zato sto je sve jeftinije. Hoces "supergaranciju" budi spreman da to debelo platis.

KK

pre 10 godina

Trgovac@

U pravu si, kako rece neko ce to morati da plati,a to neces biti ti? A ko ce da plati? Krajnji kupac? Pokvarilo se, sta da ti radim, vise srece drugi put!

Steeler

pre 10 godina

@note 3

Moj prijatelj je kupi Dell laptop 15 Inch-a. Standardni model. Hard disk nije bio ispravan, i on je kao ti to vratio. Nisu mu dali novi nego su ostavili taj u servis. Ok, nema problema. I tako mu je stajao kompjuter tako nekih 8-9 dana, dok mu najzad nisu odšrafili 2-3 šrafa, stavili novi disk i vratili. Samo je trebalo nekoliko šravofa da se odvrne. Ali je za to trebalo dosta dana...
Ne znam šta da kažem na to.

m0ps

pre 10 godina

Sve što je nejasno i dvosmisleno je čista manipulacija, kao i telefoni za žalbu na koje se niko ne javlja. Telefoni na koje mušterija može da se žali, mora da bude istaknut u svakoj radnji.

note 3

pre 10 godina

U petak sam na ugovornu obavezu u Telenoru uzeo Samsung Galaxy Note 3.Tog istog dana sam primetio prilikom snimanja videa cudne linije po ekranu koje su se prenosile i na sam snimak.Odmah sam vratio telefon nadajuci da ce mi telefon zameniti za ispravan,medjutim telefon je uzet i predat na servis uz obrazlozenje da je takva procedura.Evo vec cetvrti dan niti neko zove niti ima potrebe da me neko kontaktira i kaze mi sta dalje.Srasno da telefon koji nije bio u mom posedu ni 24h vec pet-sest sati je odmah poslat na servis,a ne zamenjen novim ispravnim uredjajem.Snimak sam sacuvao tako da su se i same radnice uverile da sa telefonom nesto nije uredu.I ajde sada da covek bude pametan i sta dalje da radi i koja mi to prava ko "POTROSACI" imamo u ovoj zemlji.

Tako treba

pre 10 godina

Vidim vec su se trgovci uzbunili i vec imaju razno razne argumente! U celom normalnom svetu vazi takav zakon da kupac u tom roku ako je uredjaj neispravan, falican itd moze zameniti za nov uredjaj! Pa u Nemackoj, Engleskoj, Americi.. kola menjaju za nova ako se ustanovi neka falinka, a kamoli nece tehnicki uredjaj, jos ti se i izvinjavaju... Nece prodavac da ti zameni uredjaj posle par meseci ako je ostecen, spaljen itd, nego samo ako je neispravan, ima skrivenu manu itd...

Dejan

pre 10 godina

Vidim da se stalno doradjuje i razmatra Zakon o zastiti potrosaca...i to je u redu. Pitam ja, kada ce i da li ce ikada da se napravi i Zakon o zastiti trgovca od onih potrosaca koji zloupotrebljavaju Zakon? Ako za tehnicku robu koja se pokvari, nije nadlezan ovlasceni servis, vec trgovac koji nema pojma o kvarovima, jos manje o resavanju takvih problema, cemu onda rad i prodaja. Mi smo zemlja apsurda, i ranije se prodavala tehnika i uvek su postojali servisi koji su popravljali neispravne uredjaje ( Alfa Plam, Gorenje, Sloboda Cacak...). Sada to odjednom vise ne vazi!Ovde ce da bude mnogo zloupotreba, jer su i pojedini potrosaci jako kvarni, kao i pojedini trgovci.A Zakon samo za jednu stranu! Predlozeno ce u praksi jako tesko funkcionisati, nece to dozvoljavati ni Gorenje ni Beko ni Bosch ni Siemens...videcete!Nije tu problem za NO NAME brendove, vec to nece dati oni najveci!

Jovan

pre 10 godina

Dobro, posto cemo dobiti ovako napredan zakon, ovim dusebriznicima i zastitnicima naroda postavljam samo par pitanja. Kada kupim automobil ili stan da li cu i onda ako se nesto pokvari u zakonskom roku dobiti novi automobil ili novi stan. Manite se ostrenja noza na cipelama, jaknama, pantalonama i sl. stvarima vec mi objasnite kako ce se resavati krupne stvari. Posto vidim da u komentarima ima dosta pametnjakovica zadovoljicu se i sa njihovim odgovorima.

janja

pre 10 godina

(Lazi i obmane, 21. oktobar 2013 12:31)

Na ovo moram da reagujem i kažem da sam imao sasvim drugačije iskustvo, uz opasku da sam i sam bio iznenađen. Pre nekoliko meseci sam kupio novu veš mašinu koja nije mogla da se pokrene bez dodatnih cimanja... tresni ga malo i onda odradi program. Smučilo nam se, pozovemo Gorenje servis za reklamacije, broj koji je označen u garantnom listu, stignemo do predstavništva u Novom Sadu (iako je mašina kupljena u Beogradu). Onda nam iz NS pošalju servisera iz Mladenovca (!), ustanove da ne valja bravica na bubnju i kažu poručiće novu, kad stigne dolaze. Došli i doneli stvar da bi tek kad su otvorili mašinu konstatovali da je stigao isti tip bravice koji nije za taj model, i sve jovonanovo. Zavlačili su nas tri meseca, te nije stiglo, te stiglo je ali nije u tom servisu već u nekom na Novom Beogradu.

Odem u inspekciju sa svim papirima, debelom prijavom i opisom kako su me šetali od jednih do drugih. Posle dva dana mi se telefonom javi žena iz tržišne inspekcije (izvesna Svetlana), popričamo i kaže - čujemo se. Aha, mislim se ja, kako da ne! Javila se posle dva dana, rekla da ćemo dobiti novu mašinu, da će nam se u roku od dva dana javiti serviseri, ako se u tom roku ne jave da je opet pozovemo. Samo sat posle nje javili se - dolazimo sutra, može li? I stvarno, u rečeno vreme doneli novu mašinu, spakovali staru i otišli. Ostali smo (žena i ja) sve štipajući jedno drugo - sanjamo li!? Nije bio san... zato me nije mrzelo da ovoliko kucam.

Marko

pre 10 godina

ARKO(Trgovac, 21. oktobar 2013 11:45)
Potpuno si u pravu, ja nisam trgovac a vec vidim razne zloupotrebe tog Zakona od strane potrosaca! Kupim ja ves masinu Gorenje ili Bosch ili Electrolux, recimo u CBT-u ili Tehnomaniji...i donesem im je na pult nakon tri meseca i trazim novu ili povrat para, jer nisam zadovoljan?! Znas li kada ce to da ostvare? Nikada,nikada...a u TAKVIM slucajevima i ne treba.

Igor

pre 10 godina

......osnivanje Centra za rešavanje potrošačkih sporova, koji ima za cilj upravo „jačanje institucionalnog okvira“....
Haha, kako da ne - već vidim gomilu stranačkih stručnjaka kako se zapošljavaju u ovom "centru"...
Neverovatno, donesu odluku da osnuju neku instituciju i kažu koji cilj će ona imati, ali zakonom ne kažu kako će taj cilj ostvariti i koje strategije i taktike će primenjivati - to ti je Srbija, na papiru smo za modernizaciju, a niko ne zna kako da se modernizujemo u praksi. Gomila teoretičara i lezilebovića bez iskustva i ideje.

Ernesto

pre 10 godina

Ono u sta nas sistem uvodi, naravno NAMERNO se to radi, je da se kupuje roba skart kvaliteta i da traje sto krace da bi se opet kupovala. Kome odgovara da kupi frizider koji ce da traje 40 godina. Evo imam Gorenje frizider+zamrzivac isti stariji od mene, 84to godiste, i dalje uz jedno menjanje motora za zamrzivac i rucke za otvaranje radi. Preziveo je bombardovanja, sankcije, iskljucenja struje milion puta i dalje sljaka. Pitam se danasnji frizider koliko bi uspeo tako nesto da izgura.

SasaNis

pre 10 godina

Pitajte win win o tome, trebalo im je tacno 15 dana da odgovore na moju reklamaciju i 45 dana da mi vrate lap top jer nisam hteo da platim 13 800 dinara popravku lap topa (koji uzgred nije pokvaren zbog nestrucnog rukovanja vec zbog ocajnog kvaliteta !)To je njima "primeren rok", jos su mi uzeli 2000 dinara za dijagnostiku !!

dex

pre 10 godina

ova mera ce dovesti do velikog povecanja kvaliteta u prodavnicama. mozda ova ce roba da poskupi malo ali ce se pojacati i konkurencija.
radnjama se nece vise isplatiti da prodaju los kvalitet jer onda je na njima da se zezaju sa robom.
bravo za ovaj zakon

Milina

pre 10 godina

Ja vise necu nista kupiti, nosim lepo cipele do zime, onda ih malkice odlepim ili oparam, vratim i uzmem nove cizme, a na prolece opet isti krug. O garderobi i tehnickim stvarima da i ne govorim. Sta se kupilo kupilo, od sada necu imati stvar stariju od 6 meseci.Milina jedna, sta reci....

Djole

pre 10 godina

Koliko vidim Trgovac je potpuno u pravu. Roba će morati da poskupi zbog ovoga. Kad neko kupi peglu , odnese je kući i ona ne radi ( kako je to neko opisao ) nije prodavac taj koji može da utvrdi da li je kvar nastao usled neadekvatnog rukovanja, greške u proizvodnji ili je žena kod kuće natrljala nos mužu zbog onoga što je kupio ( zadnje je i najčešće ). To može samo servis. A cilj treba da nam je da izbacimo nekvalitetnu (naizgled jeftinu) robu , što je malo problem sa našom kupovnom moći.

kraja

pre 10 godina

...vecina velikih prodavnica u americi u kojima sam pazario, ima blagajnu za povracaj robe...
...da li je reklamacija ili vracanje robe iz bilo kog drugog razloga, njih nije briga...povracaj uradite za isto onoliko vremena koliko vam je trebalo da robu kupite...
...naviknut na rigidne prodavce kod nas, meni je bilo neprijatno da vratim neotvorenu farbu za zid (ostao visak), prevelike farmerke kupljene online, no video sam da je to potpuno normalno i LAKO...
...ostecenu kabastu robu kupljenu preko neta odnosi ista firma koja ju je i dostavila, a novu dobijete uz izvinjenje...
...a ovde mi prodavci jos uvek objasnjavaju kako ne mogu da "poniste" fiskalni racun (ordinarna laz), dok povracaj novca u slucaju nezadovoljstva robom reklamiraju kao svoju velikodusnost...
...eh da, a levi strauss koji kosta 30$ na amazonu, valjaju za 80-100€...
...distorzija za gitaru od 180€ kupuje se na amazonu za ispod 80$...
...jednostavno DERU nas...

Pročitaj-tekst-kako-treba

pre 10 godina

Čitam komentare i pitam se da li je neko od komentatora pročitao članak i predložene odredbe zakona.
Smanjenje sa 15 na 8 dana za odgovor na reklamaciju nije da se za 8 dana popravi uređaj, već da kad predaš uređaj za 8 dana moraju da ti jave i kažu to i to je u kvaru, mi servisiramo jer je naše ili vi morate da platite jer je vaša greška. Prosto i jednostavno pročitajte.
Drugo kažu šta ja kupim aparat za firmu od 2.000.000 € i on crkne. Pa prijatelju tebe ni ne pogađa ovaj zakon jer zakon o zaštiti potrošača je vezan samo za fizičko lice kao potrošača, Pravna lica se pozivaju na zakon o obligacionim odnosima.
Zašto se svi hvatate i za to da se nešto menja u roku od 6 meseci. Pa i treba jer ako se nešto tako brzo pokvari znači da je u startu bilo predodređeno da ne traje onoliko koliko je garantni rok. Recimo kupiš mobilni i on crkne posle mesec dana, i sad oni ga tebi poprave, pa čekaj bre ja sam kupio nov i hoću da radi normalno a ne da crkne posle mesec dana. I prodaja kasnije takvog aparata ima nižu cenu jer je popravljan a očigledno je da je došao sa nekom falinkom kad je crko posle mesec dana. Znači nisam kupio ispravno već neispravno sklepano da radi kad ga uzmem. Imam lične prijatelje kojima je telefon uzek kod mobilnog operatera crkavao i to ozbiljno(ploča zrkne) posle 2(i slovima dva) dana korišćenja. Kao ok garancija je tu mi ćemo to da popravimo. Znači realno kupili su popravljen a ne nov telefon. Pritom razumno čekali 45 dana na popravku.

Aleksandar

pre 10 godina

Za (Igor, 21. oktobar 2013 13:26)

Staviš u garanciju, pdo kojim uslovima važi i na šta se odnosi.
A ne "imate garanciju" a kada dođem u srevis, onda frkću...

za (Milan Nis, 21. oktobar 2013 13:27)
Vi ste naveli primer nenamenske upotrebe, u svakom uputstvu stoji zašta je neki proizvod predviđen i da garancija vžai samo za pravilno rukovanje.

Ili, nemojte uvoziti svakakve gluposti, nego stvari koje valjaju... ah da, a onda nema marže od 1200%

Efikasnost - kome se obratiti

pre 10 godina

Institucionalni okvir je jedna od glavinh stvari SPROVODJENJA. Sta vredi ako vi imate Zakon koji stiti potrosaca na papiru ako tom potrosacu treba u stvarnom zivotu da izraste cir na zelucu dok se svojih prava i ne dokopa! Pogledajte kako su Britanci to resili u njihovom Zakonu imaju jako dobro resenje (ovo pod uslovom da nase zakonodavce sprovodjenje Zakona stvarno zanima...). Isto tako novinari bi trebalo da JASNIJE pisu o ovoj temi. Institucionalni okvir kao neka sintagma u clanku ne znaci puno (niti pominjanje potrosackih udruzenja) - ali ako se kaze da potrosac zapravo nema kome da se obrati u slucaju povrede prava vec je sve izgleda ostavljenoj dobroj volji trgovca, ljudima ce biti jasnije o cemu se radi... Britanci imaju jedan od boljih zakona u toj oblasti i verujem da je to jedan od razloga zasto se tamo mnogo vise kupuje nego u kontinentalnoj Evropi - to moze da bude jedan od argumenata da se jacanje prava potrosaca proda kao ideja domacim trgovcima (sem toga to i jeste tacno, ljudi ce se pre odluciti za kupovinu ako znaju da nesto mogu da vrate).

Ivan

pre 10 godina

"Prvobitni zakom je bio OK, lepo definisani rokovi, 45 dana za resavanje reklamacije i kraj. Ako ne moze da se popravi ide novo i resen problem."

Kupiš telefon kod operatera (bilo kojeg od tri), ako ga ne vrate uz tvrdnju da je telefon kvašen i da garancija ne važi, uzmu ga na servis 40 dana, 39. dana kažu popravljeno, već sledećeg dana se desi isti kvar, opet 40 dana. Neki kažu po zakonu grantni rok se u tom slučaju resetuje. Pa super, a ja što ću godinu dana biti bez novog telefona jer će me uvek vrteti na ovu foru to nema veze, mogu da ih tužim (što niko ne radi jer znamo da je to iluzija).

A to su velike firme, šta je sa malim trgovcima...

_Fibonacci_

pre 10 godina

Od cele ove vesti upada mi u oči samo to da su oni osnovali jos jedan centar gde će da se uhlebi jos nekoliko činovnika.
A mogli ste i onu bratiju iz Agencije za istraživanje pomorskih nesreća da prekvalifikujete....

ivan78bg

pre 10 godina

@potrosac-ekonomista
Postoji i druga strana medalje koju niste pomenuli.POshaljete recimo notebook na servis u garatnom roku(dajem primer iz SVedske).Posto taj brend nije imao servis u gradu odakle je kupac,uredno su poslali kurirsku sluzbu na vrata klijenta koji je pokupio uredjaj i odneo u servis,u servisu je utvrdjeno da je do kvara uredjaja doslo nepaznjom korisnika(polio tecnoscu nekom notebook).Klijent moze da dodje u posed svog notebooka tek kada podmiri troskove kurirske sluzbe i rada servisera(konstatovanje kvara).ZAmislite kod nas ovo:)))

Trgovac

pre 10 godina

@(Banat, 21. oktobar 2013 12:17)
Dobro, moja greska. Trebalo je da pise ovako:
Hoce li kupac da posle da kupi polovnu koriscenu popravljanu stvar PO CENI NOVE?
Slazem se ja da cu to posle prodati po ceni koja je 60-65% cene novog proizvoda. Tu razliku od 35-40% ce neko morati da plati a to svakako necu biti ja. Ta razlika ce se odraziti na cenu novih artikala definitivno.

@(Neutralni posmatrac, 21. oktobar 2013 12:17)
Druze, ako kupis mikser koji kosta 5000din i posle 5 meseci se pokvari prekidac ili jos gore pokvaris neadekvatnom upotrebom a ne moze se utvrditi da li je to tvoja krivica ili krivica proizvodjaca zasto bi ja trebalo da budem duzan da ti zbog prekidaca od 100 dinara dam ceo nov mikser?

Ovo kazem jer sam imao prilike da vidim svasta. Svojevremeno mi je zena donela kabl gde se jasno vidi da je nasilno iscupan iz zida (licne vire na sve strane) i trazila nov. Eeeeejjjj!!! Kao ja sam duzan da joj dam nov. Po kom osnovu? Samo sto na glavu nije izletela iz radnje.

Ne moze to tako. Mnogo toga moze da se pokvari i ovako i onako a uglavnom se kvari onako. Ljudi ne paze, ophode se prema uredjaju kao da nije hjihov pa onda kukaju. Mora da postoji servis, pa onda zamena. Zato i kazem da je po tom pitanju prvi zakon bio OK. Rok i tacka. Ako u tom roku ne sredis uredjaj moras da das nov.

Pisi propalo

pre 10 godina

To je samo jedan mali segment koji pokazuje koliko smo mi neuredjena boranijska kolonija republika.
Mi nemamo pravnu drzavu, a prava potrosaca, sta je to?!
Uvoze nam skart, jer sto bi bacali kad se i na tome moze zaraditi, dakle mi tu nemamo zastitu prvenstveno - jer mi nemamo ozbiljnu drzavu vec neku imitaciju.
Servisi i prodavnice su samo taoci ludila, iako gradjani njih krive, najbolje bi bilo da svaki gradjanin provede po nedelju kao radnik u prodavnici pa u servisu i da shvati koliko krivica uopste tu ne lezi, prosto, sve je u raspadu u drzavi, zapustena smo divljina bez sistema, ali svakoga interesuje samo sopstveni uredjaj, i onda ni nema napretka niti pobune, vec nas tako sludjene tovare u beskraj.

Trgojlo

pre 10 godina

Bolje vi radite da narod dobije platu, lako cu ja sa trgovcem da izadjem na kraj .. šta sa vama političarima da radimo .. hmm...

zlocko

pre 10 godina

Eto,a ja do malopre iz Privrednog prava ucio da kupac ima prvo izbora da li hoce da mu se manljiva roba opravi (zameni) ili da trazi raskid ugovora. I sta ja sad profesoru da kazem ako me to pita na ispitu ? :D

No Guru

pre 10 godina

@Nele
Reklamacija ne mora da se reši u roku od 8 dana (ili 15 sada) vec je trgovac duzan da u tom roku odgovori potrošaču o tome kako je rešio njegovu reklamaciju. Ako ga ne obavesti u tom roku, trgovac čini prekršaj. A ako ga obavesti da će npr. uređaj biti popravljen, onda nastupa taj razumni rok u kome se to mora završiti. Međutim ono što je ovde realan problem i za trgovca i za potrošača je to što često sam trgovac mora da pošalje uređaj servisu koji treba da mu kaže da li je uređaj za popravku, ili zamenu ili je reklamacija neosnovana. Ali dok se uređaj transportuje u servis, i dok servis odgovori prođe više od 8 dana sigurno. Zato je potrebno u ovu priču uključiti i servise, jer će u suprotnom ovo ili ostati ponovo mrtvo slovo na papiru ili će trgovci biti kažnjavani za neštO na šta uglavnom ne mogu da utiču.

Ja

pre 10 godina

7) Da se zabrani upotreba reči NEOGRANIČEN u mobilnoj telefoniji ili bilo gde drugde i da se stavlja na kraju zvezdica*. A da postoji ograničenje. To je dovođenje u zabludu potrošača.
8) Izlazak na teren ograničiti na max 7 dana, a ukoliko korisnik želi da to bude u istom danu da mu se to tarifira. Ali da bude max 7 dana.
9) Da se zabrani prodaja usluge provajderima/operatorima i ostalim prodavcima a da robu nemaju na stanju. Da se ne desi da prodaju uslugu a da posle kupci čekaju na proizvod danima i da nemaju potpunu uslugu. I treba uvesti zakonske penale za tako nešto.
10) Da se na prehrambenim proizvodima uvede obaveza da se emulgatori obeležavaju sa ciframa i imenima, a da ne budu samo imena. Kada se stavljaju brojevi onda se lakše razazna koliki je škart u pitanju i proizvođači vode računa o kvalitetu proizvoda
12) Da svi proizvođači imaju web adrese na kojima će staviti informacije o svakom prehrambenom proizvodu koji prodaju, kao i kalorijsku vrednost i sastav.
13) Da na svakom proizvodu stoji kalorijska vrednost
14) Ako su voćni proizvodi u pitanju da se naznači tačan procenat voća kao i tačan procenat svakog od sastojaka, a ne da se potrošači dovode u zabludu

Milan Nis

pre 10 godina

Vidim opleviste svi po trgovcima,a svi bi u ovoj siromasnoj zemlji da kupe nesto KVALITETNO,al za 10 evrica.Pa nemoze i ovi sto prave ove zakone unistice trgovinu,jer pogotovu u sektoru tehnike odavno vise nema marzi koje bi mogle da pokriju i servis,a ne novu stvar.To je moglo pre tridest godina kada je busilica kostla 200-300 maraka,najprostija,a radi i danas,a vi bi hteli istu od 10-15 evra i da traje bar deset god,a za 6 meseci,ako se pokvari,a hoce sigurno,jer nije predvidjena da busi 10cm betona NOVU.Nece moci.

Ja

pre 10 godina

15) Da pružaoci usluga budu u obavezi da svaki put kad korisnik potpisuje ugovor/obnavlja ugovor ažuriraju korisnikove podatke
16) Da kad korisnik potpisuje raskid ugovora ima pravo da zatraži brisanje podataka iz baze tj. da se ne šalju nikakve promotivne ponude u budućnosti
17) Da ukoliko korisnik ima paket na postpejdu sa određenim brojem minuta/poruka/sms da mu se omogući da prenese sav saobraćaj u naredni mesec. U Austriji vam na primer vraćaju za neke pakete novac za neutrošeni saobraćaj. Ovde na primer VIP naplaćuje pun paket a neda korisnicima da prenesu preostali saobraćaj
18) Ako provajder nema da zameni korisniku opremu u roku od 7 dana da korisnik ima pravo da raskine ugovor

Bojan

pre 10 godina

26) Da se zabrani upotreba malih slova koja se pišu na bilbordima i reklamam za proizvode/usluge koji imaju napomenu sa zvezdicom*
27) Da ako neko na primer tvrdi da neki proizvod ima neko dejstvo ili da je zdrav za decu, da to mora da dokaže ili da u suprotnom plati zakonsku kaznu i da taj proizvod bude povučen sa tržišta
28) Da ukoliko potrošači na sajtu operatora/provajdera primete da nisu date sve informacije u vezi usluge da imaju pravo da obaveste inspekciju/ratel i da operator/provajder bude u obavezi da izmeni tu informaciju u roku od 15 dana
29) Da ako pružalac usluge izmenu bilo koju stavku ugovora a koja ne odgovara korisniku, da korisnik ima pravo da raskine ugovor a za vreme trajanja obavezne ugovorne obaveze.
30) Kada se prodaju avionske karte da cene budu uključene sa svim taksama osim za karte za čarter za koje je potrebno istaknuti celu cene osim aerodromske takse.
31) Produžiti rok za garanciju za obuću na godinu dana
32) Promeniti proceduru za reklamacije na obuću
33) Uvesti laboratoriju za kontrolu proizvoda, garderobe, obuće, tehnike,...

Igor

pre 10 godina

@(potrosac-ekonomista, 21. oktobar 2013 12:41)
OK, to je u redi. Ako se u prvih 15 dana, mesec dana nesto desi najverovatnije je fabricka greska i to treba menjati. Tako inace i ja radim. Ali prijatelju, ne moze posle 5 meseci da bude fabricka greska.

Jedan primer. U ono staro vreme su se ljudi recimo bavili narezivanjem filmova. I sad, dodje covek, kupi DVD rezac i koristi ga normalno (npr. 200-300 diska godisnje) i on mu traje 5 godina. Onda dodje drugi covek koji reze filmove za prodaju i tu istu kolicinu nareze za nedelju dana. I naravno da ce taj rezac da crkne posle par meseci. Jednostavno nije pravljen za to.
Poenta je u tome, otkud ja znam sta si ti radio s peglom 5 meseci? Da li je ona radila 2 sata nedeljno ili imas krojacku radnju pa je ne gasis.

Maja

pre 10 godina

Šta god da kupite u Telenoru,garanciju imate samo pri kupovini,formalno,tj.kobajagi.Posle ćete sigurno biti izvrdani.Telenor je najgori.A IS Com Smederevo definitivno najbolji,i ako hoćete da budete sigurni i u garanciju i u kvalitet onda kupujte u IS Com Smederevo i nećete imati problema!

Ja

pre 10 godina

Šta treba izmeniti:

1) Da se razgovor tarifira po sistemu 1+1 sekunda. Operatori korisnicima tarifiraju ceo minut a korisnici ne mogu da potroše ceo minut čime se vrši zloupotreba i krađa od potrošača.
2) Potrošnja intereneta da takođe ide po kilobajtu. Operatori tarifiraju neke pakete po 100 kilobajta što je takođe čist bezobrazluk i ista je situacija.
3) I da stavke jedan i dva važe i u romingu za odlazne/dolazne pozive kao i za odlazni/dolazni internet saobraćaj
4) Račun za telefon kao i račun u prodavnici. Ukinuti zaokruživanje na 22 pare ili da bude 1500,05 jer se pare više ne koriste.

5) Da operator bude u obavezi da korisnika pismenim putem obavesti svaki put kada menja cenu i da korisnik onda odluči da li će prihvatiti promenu cene ili ne. A ne samo preko sajta, jer većina ljudi ne prati sajt. Već pismenim putem. I da se korisniku da rok da to bude najkasnije mesec dana od datuma valute za račun za koji je promenjena cena.
6) Da se ukine naplata uspostave veze u mobilnoj telefoniji ili da se ograniči na 1 dinar jer je cena zelenaška.

sreten

pre 10 godina

Budalastine neznalica. Sve je roba, jel tako? Ja sam na stan po zakonu dobio garanciju 2 godine. Sad, kako bi mi prodavac obezbedio nov stan, isti takav, na istom mestu, ako mi crkne prekidac za bojler?

Pisu zakon, a u glavi imaju toster na umu, i ne razmisljaju na primer o opremi za fabriku, na primer, od 2.000.000 evra, namenski napravljenoj, nema ista takva druga, samo jedna na svetu. Ma, bice za 8 dana...

Cirkus za jeftine poene kod jadnih ljudi sto idu u Segedin da ustede 100 evra za televizor.

Ivca

pre 10 godina

Mi smo apsolutno neozbiljna banana drzava u cijem zakonu moze da stoji POPRAVITI U RAZUMNOM ROKU! Da bogda taj sto je pisao zakon, svaki dan nosio po neku stvar na reklamaciju, a da mu je poprave u razumnom roku od 2-3 godine. Eto toliko od mene!

Lazi i obmane

pre 10 godina

Taman sam pomislio da se nesto dobro radi kad ono standardno ispadoh budala jer je jedini cilj ovoga to sto ce se osnovati kojekakav "centar za brigu" za zaposljaanje svojih a silne inspekcije koje vec placamo nista nece raditi kao i do sada.

htc

pre 10 godina

Notorna budalastina i samoreklamiranje i pokusaj opravdavanja postojanja famoznod ugrzenja za zastitu potrosaca. Evo nekih nebuloza oko tehnickih uredjaja.
1. Kada je prosli zakon donesen, ukinuta je institucija garancije jer skoro pa svaki tehnicki uredjaj potpada pod propis o vazenju garancije od 2 godine. Umesto toga, uvedena je rogobatna,obicnom potrosacu totalno nerazumljiva odrednica - samoobraznost robe tj. papir na kome je odstampano par clanova zakona koji, apsolutno nerazumljivo vecini potrosaca, objasnjava da "artikal treba da odgovara specifikaciji"?!?! Garancija se mogla davati iskljucivo ako se garantuje duzi period garancije ( vise od 2 godine) ili neki specifican oblik ( npr dodatna garancija na motor ili kvalitet kucista isl). Ukoliko prodavac izda garanciju na kojoj pise rec GARANCIJA , mora da plati kaznu??!!??!! Ovo sam proverio kod nacelnika trzisne inspekcije i verujte da je istina.
2. Bezuslovno vracanje robe je smrt za sve koji se bave ovim poslom , ai za same potrosace. Kako da se zna da li je potrosac ili proizvodjac kriv za neki kvar? Da li su radnik u maloprodaji i kupac obuceni da ustanove sta je cija greska? Iskocio osigurac i pregoreo trafo - kako to da se zna ako servis ne utvrdi? Slomljen konektor za punjenje mobilnog telefona( izuzetno cest kvar) jer je nekvalitetan ili je neko gurao punjac naopako ili mozda drugi tip punjaca silovao da ugura u postojeci konektor???
nastavak, fali mi tacka 3

joca

pre 10 godina

nadovezao bih se na neke komentare, odavno doduse mi monitor (crt) samsung d755 zujao dok radi ali na odredjenoj rezoluciji, odnesem da u pakomov servis i jasno im kazem kada zuji, posle 45 dana zrikavljenja na 15'' starom monitoru pozovu me oni i kazu da je sa monitorom sve u redu i da sam ja lud, da mi zuji u usima, odem tamo i uzmem da se svadjam sa majstorom kad ukapiram da genije nije ni procitao sta sam napisao, on ga upalio, namontirao maksimalnu rezoluciju i njemu ne zuji, sta sam trebao, da ga poducim pa da cekam jos 45 dana... odnesem kuci monitor i nastavim da ga koristim na drugoj rezoluciji, posle godinu dana monitor poceo i da muti sliku (garancija je naravno prosla) ubrzo kupih tft... sta da se radi

Bane NS

pre 10 godina

@ Nele

E zato je nekada postojalo nešto što se zvalo lager rezervnih delova. Ja znam da je i to izvestan trošak, a to što je zbog krize u zemlji odavno postalo normalno i očekivano da servis pa čak i ovlašćeni nema jedan jedini rezervni deo, nego tek kada ti dođeš sa kvarom pa ustanove šta treba zameniti to naručuju ne znači da je to normalan način poslovanja. Pazi ja sam u ovlašćenom Audijevom servisu najobičnije delove koji se smatraju potrošnim materijalom naručivao i čekao 5-7 dana....i to moram unapred da ih platim da slučajno ne bih u međuvremenu kupio negde drugde pa njima ostalo. A na lageru imaju samo ulje i filtere. Recimo kod običnih majstora za neke druge uređaje isto neretko moram da platim deo unapred jer on jednostavno nema para da ga kupi. Ja znam da tako mora na žalost ali tako se u suštini ne radi. Znači rok od 8 dana je realan rok i onaj ko bude ovlašćen da u garanciji otklanja te kvarove na žalost moraće određena sredstva da izdvoji i zarobi u lager rezervnih delova. Na koga će se na kraju taj trošak prelomiti pitanje je, verovatno na krajnjeg kupca kao i obično ali ni to neće biti toliko visoka cena za zaštitu svoje investicije, komfor i kvalitet usuge koji će time dobiti. Jer bolje je dati lupam 38,000 dinara pa znati da si pokriven sa svih strana, nego dati 35,000 dinara pa ako se uspostavi da je uređaj neispravan mlatiti se po servisima dok ga ne baciš a sa njim i tih 35,000 u vetar.

Neutralni posmatrac

pre 10 godina

@Trgovac:
to "namerno unistavanje trgovaca" je normalna praksa u Evropi. Vecina danasnjih elektricnih proizvoda se stancuje, proda jeftino i i cim se pokvari, baci se. Nema tu vise popravke. Jedino se jos kod nas pokvareni mikser popravlja umesto da ti daju nov. To je nebulozno! Ok, mobilni aparati, televizori i tome slicno moze se popraviti, ali neke manje gluposti se moraju automatski menjati. Nema tu mnogo price. Ako si mi uzeo pare za neki predmet koji ne radi, ja ne zelim da ga ti otvaras i popravljas, vec hocu nov, koji radi otpocetka kako treba. Jasno i glasno.

Diletanti

pre 10 godina

Greška u tekstu "... rok za popravke 8 umesto 15 dana..." jasno govori o autoru teksta, koji ne poznaje materiju. To je rok u kojem servis mora sačini predlog za rešavanje reklamacije. Formulacija "primereni rok" je jedna od najdebilnijih tekovina aktulenog Zakona. Ukoliko kupite klima uređaj u julu, pokvari se za tri nedelje, razuman rok je 1 dan za popravku jer ću se skuvati. A servisu treba 3 nedelje da stigne deo iz inostranstva...
Drugo, zamena artikla za novi je tek poseban slučaj.
Naručim automobil u vrednosti cirka 80.000 Eura. Posle nedelju dana pojavi se neki banalan kvar. Audi će mi morati izdati nov?! Ma važi!
Pozivam stručnjake da se malo prošetaju po zapadu pa neka lepo samo prepišu Zakon od jedne zemlje... Mi nismo sposobni da ga napravimo.

Banat

pre 10 godina

"Hoce li kupac da posle da kupi polovnu koriscenu popravljanu stvar?"

Pa, ponudi pa vidi. Na Zapadu pise "REFURBISHED" (popravljano) i cena je cca 60-65% prvobitne.

Mislim da trgovac ne bi trebalo nista da ima sa garancijom jer je on prodavac, a na proizvodjac. Da li ce da nudi garanciju, to treba da je njegov izbor. Ako je NE NUDI, onda je ovaj zakon potpuna apsurdnost, a onaj ko ga je pisao je retardiran ili na platnom spisku odredjenih krugova.

Svevladovic

pre 10 godina

Citajuci komentare reklo bi se da se na ovaj predlog zakona zale iskljucivo trgovci. Izvlaci se zakljucak da ce zakon biti povoljan za potrosace sto i jeste poenta - musterija je uvek u pravu.
Trgovci bi trebalo da znaju kakvu robu prodaju. Ovako uvaljuju sve i svasta i onda ide cuveni izgovor "pa nisam to ja napravio, proizvodjac je kriv". A ti "trgovci" bi trebalo da znaju da kupac ima odnos iskljucivo sa prodavcem i kupca dalje od toga nista ne zanima. On je dao novac prodavcu i tacka.

Marko

pre 10 godina

I treba da se skrati rok na 8 dana. Svi iz unutrasnjosti svoju robu na pregleda kad je reklamacija u pitanju moraju da salju za Beograd pa tu u putu samo izgubi 3-4 dana, molim lepo neka se otvore i takve agenciju po manjim gradovima pa ce to sve brze ici. Mobilni operateri kada im reklamiras neki pokvaren telefon u 90% slucajeva dobijes obrazlozenje da je telefon bio izlozen vlagi, sto im je izgleda samo izgovor ili neka rupa u zakonu pa mogu da se vade na to uvek. Treba omoguciti kupcima da mogu da uzmu nazad svoj novac kada im se odobri reklamacija, jer ne zelim da kupujem vise kod nekog ko mi uvaljuje skart robu.

htc

pre 10 godina

nastavak posta...
3. Zasto se vraca institucija garancije u pisanoj formi ako ste je proslim zakonom ukinuli? Sta je to sto vas je opredelilo da to ponovo uradite? Sta znaci "otklanjanje nepravilnosti u razumnom roku"??? Zasto sav teret vracanja robe u prva 3 meseca pada na prodavca, gde je tu uvoznik ili proizvodjac? Zasto ne pojacate kontrole raznoraznih "B" brendova i privatnih robnih marki, gde je broj kvarova najveci (setite se povlacenja sokova od pre mesec dana, samo privatne robne marke)? Zaso je potrebna sertifikacija svega poreklom iz EU ako vec trcimo ka istoj (normalno, sve sto poreklom nije iz EU treba sertifikovati ali i to nije normalno ako je npr. Samsung-LG-Sony isti taj artikal sertifikovau npr Nemackoj)? Koja je funkcija RATEL-a? Zasto samo KVALITET iz Nisa ima dozvolu za izdavanje LVD sertifikata?
Hajte vi iz "udruzenja" malo poradite na onome za sta ste placeni, a ne samo da citamo "resili smo spor izmedju Pere-Zike sa prodavcem miksera iz Bajine baste". Predlazete zakone i pravila, a nista ne radite na promeni prevazidjenih zakona i uskladjivanju istih. Dzaba nam novi zakon kad je u koliziji sa bar jos 4 aktuelna.

potrosac-ekonomista

pre 10 godina

@Trgovac
Mislim da gospodine trgovce, imate jos toga da ucite, sto se tice poslovanja. Probajte da se stavite na trenutak u kozu potrosaca. Na primer, Vi - potrosac, udjete u prodavnicu, kupite novu peglu. Odnesete kuci, ne radi. I sta sad? Po Vama Vi kao potrosac treba sada da zadrzite taj proizvod, ili kupite novi, ili platite sami za opravku? U smisli ko vam kriv sto ste kupovali?
A sta mislite kako sve to funkcionise bezprekorno u normalnim drzava zapadne Evrope, SAD, Kanada, itd... A kako? Da Vam obavestim: zato sto tako trgovac napravi ugovor za dobavljacem. U tom ugovoru je jasno i glasno napisano sta se desi u slucajevima da:
1-dobijena roba je ostecena, odmah po prijemu trgovca
2- potrosac vrati robu kao neispravnu
3- potrosac vrati robu, ispravnu - samo odlucio nece je vise (inace ovo je u normalnim drzavama sasvim validan razlog vracanja, u SAD uglavnom imas do 3 meseca sa racunom)
Ako Vi nemate takav ugovor, onda Vi prihvatate kao trgovac sav rizik sa dobavljacem. Razmislite malo. Ako neki dobavljac nece da napravi takav ugovor sa Vama, nemojte poslovati sa njim. Jako jednostavno. Dobrodosli u 21 vec trgovine.

sasa

pre 10 godina

``rok za rešavanje reklamacije trebalo bi da bude skraćen sa 15 na osam dana``. il` je ministar trgovine poludeo il nas sve opet zaj.... pa glavni problem starog zakona je u tome sto je rok ``primeren`` a ne izrazen u danima pa nas vrte kako hoce, a sad ga navodno skracuju. sa cega ga skracujete kad nikad i nije bio 15 dana nego kako koji serviser hoce da ga ``primeri``.

Nele

pre 10 godina

Nije mi jasno kako misle da trgovci ispune sve strožije zahteve ovakvih zakona bez jasne i definisane podrške servisima i servisnim centrima. Kako izvesti servisiranje uređaja ako deo treba da stigne iz inostranstva za 8 dana? Evo moja firma svaki dan uvozi delove, ino partner obezbedi DHL transport, delovi stignu za jedan dan a onda carinska procedura traje od 3-5 dana nikad manje. Da nemamo tu proceduru mogli bi za 3 dana da rešavamo reklamacije! Ako se ne reše ostale pravne procedure ovaj zakon će napravititi više štete nego koristi, svima a pogotovo trgovcima koji će biti prinuđeni da zatvaraju radnje zbog ovakvog zakona.

Nebojsa

pre 10 godina

Briga trgovce za potrosace i njihove reklamacije.Reklamirao sam u WinWin Monitor Samsung 24" koji je povremeno davao cudnu negativ sliku i sta se desilo ovi iz WinWin-a posalju nasvodno u Beograd a ovi u Chachak kod ALTI i nista nije vredelo ni sto sam fotografisao monitor sa losom slikom rekli su da je do graficke a da moju graficku naravno nisu ni videli.Dva meseca su ga zadrzali a meni monitor i dalje pravi probleme.Jedino mi preostaje da pisem direktno u Juznu Koreju.

Sinisa

pre 10 godina

A sta je sa "razumnim rokom" za resavanje reklamacije u garantnom roku? Meni je razuman rok za mobilni telefon 2 sata, a servisu 2 meseca.

Trgovac

pre 10 godina

Ovde se namerno ide ka unistavanju trgovca kao institucije. Prvobitni zakom je bio OK, lepo definisani rokovi, 45 dana za resavanje reklamacije i kraj. Ako ne moze da se popravi ide novo i resen problem. Ovaj zakon koji je do sada bio na snazi, ne znam sta da kazem, kao da su ga deca sastavljala. Ocigledno je neko debelo platio da se to usvoji. Nista nije definisano, saobraznost (wtf!?), kupac zasticen, uvoznik zasticen, a trgovac na tapetu.
A ovaj predlog zakona, krajnji bezobrazluk!!! Koja je tu logika? Dobijes novo, pokvari se, onda mi vratis to nesto a ja to posle treba kao polovno da prodajem? Hoce li kupac da posle da kupi polovnu koriscenu popravljanu stvar? Zasto trgovac treba za to da odgovara? Jel on to pravio? Jel je trgovac odgovoran zbog toga sto se to nesto pokvarilo posle 2,3,5 meseci?
Ako se to usvoji i ako zbog takvog glupog zakona budem imao problema, tj. gubitke stvar je vrlo prosta i jasna. Neko to mora da plati a to svakako necu biti ja. Ko god je smisljao ovakvu glupost sigurno o tome nije razmisljao. Tehnicka roba ce zbog toga dragi kupci poskupeti za nekoliko %. A vi se sada radujte, sta da vam radim kad ste kratkovidi.

Sinisa

pre 10 godina

A sta je sa "razumnim rokom" za resavanje reklamacije u garantnom roku? Meni je razuman rok za mobilni telefon 2 sata, a servisu 2 meseca.

Nebojsa

pre 10 godina

Briga trgovce za potrosace i njihove reklamacije.Reklamirao sam u WinWin Monitor Samsung 24" koji je povremeno davao cudnu negativ sliku i sta se desilo ovi iz WinWin-a posalju nasvodno u Beograd a ovi u Chachak kod ALTI i nista nije vredelo ni sto sam fotografisao monitor sa losom slikom rekli su da je do graficke a da moju graficku naravno nisu ni videli.Dva meseca su ga zadrzali a meni monitor i dalje pravi probleme.Jedino mi preostaje da pisem direktno u Juznu Koreju.

Diletanti

pre 10 godina

Greška u tekstu "... rok za popravke 8 umesto 15 dana..." jasno govori o autoru teksta, koji ne poznaje materiju. To je rok u kojem servis mora sačini predlog za rešavanje reklamacije. Formulacija "primereni rok" je jedna od najdebilnijih tekovina aktulenog Zakona. Ukoliko kupite klima uređaj u julu, pokvari se za tri nedelje, razuman rok je 1 dan za popravku jer ću se skuvati. A servisu treba 3 nedelje da stigne deo iz inostranstva...
Drugo, zamena artikla za novi je tek poseban slučaj.
Naručim automobil u vrednosti cirka 80.000 Eura. Posle nedelju dana pojavi se neki banalan kvar. Audi će mi morati izdati nov?! Ma važi!
Pozivam stručnjake da se malo prošetaju po zapadu pa neka lepo samo prepišu Zakon od jedne zemlje... Mi nismo sposobni da ga napravimo.

Neutralni posmatrac

pre 10 godina

@Trgovac:
to "namerno unistavanje trgovaca" je normalna praksa u Evropi. Vecina danasnjih elektricnih proizvoda se stancuje, proda jeftino i i cim se pokvari, baci se. Nema tu vise popravke. Jedino se jos kod nas pokvareni mikser popravlja umesto da ti daju nov. To je nebulozno! Ok, mobilni aparati, televizori i tome slicno moze se popraviti, ali neke manje gluposti se moraju automatski menjati. Nema tu mnogo price. Ako si mi uzeo pare za neki predmet koji ne radi, ja ne zelim da ga ti otvaras i popravljas, vec hocu nov, koji radi otpocetka kako treba. Jasno i glasno.

Nele

pre 10 godina

Nije mi jasno kako misle da trgovci ispune sve strožije zahteve ovakvih zakona bez jasne i definisane podrške servisima i servisnim centrima. Kako izvesti servisiranje uređaja ako deo treba da stigne iz inostranstva za 8 dana? Evo moja firma svaki dan uvozi delove, ino partner obezbedi DHL transport, delovi stignu za jedan dan a onda carinska procedura traje od 3-5 dana nikad manje. Da nemamo tu proceduru mogli bi za 3 dana da rešavamo reklamacije! Ako se ne reše ostale pravne procedure ovaj zakon će napravititi više štete nego koristi, svima a pogotovo trgovcima koji će biti prinuđeni da zatvaraju radnje zbog ovakvog zakona.

janja

pre 10 godina

(Lazi i obmane, 21. oktobar 2013 12:31)

Na ovo moram da reagujem i kažem da sam imao sasvim drugačije iskustvo, uz opasku da sam i sam bio iznenađen. Pre nekoliko meseci sam kupio novu veš mašinu koja nije mogla da se pokrene bez dodatnih cimanja... tresni ga malo i onda odradi program. Smučilo nam se, pozovemo Gorenje servis za reklamacije, broj koji je označen u garantnom listu, stignemo do predstavništva u Novom Sadu (iako je mašina kupljena u Beogradu). Onda nam iz NS pošalju servisera iz Mladenovca (!), ustanove da ne valja bravica na bubnju i kažu poručiće novu, kad stigne dolaze. Došli i doneli stvar da bi tek kad su otvorili mašinu konstatovali da je stigao isti tip bravice koji nije za taj model, i sve jovonanovo. Zavlačili su nas tri meseca, te nije stiglo, te stiglo je ali nije u tom servisu već u nekom na Novom Beogradu.

Odem u inspekciju sa svim papirima, debelom prijavom i opisom kako su me šetali od jednih do drugih. Posle dva dana mi se telefonom javi žena iz tržišne inspekcije (izvesna Svetlana), popričamo i kaže - čujemo se. Aha, mislim se ja, kako da ne! Javila se posle dva dana, rekla da ćemo dobiti novu mašinu, da će nam se u roku od dva dana javiti serviseri, ako se u tom roku ne jave da je opet pozovemo. Samo sat posle nje javili se - dolazimo sutra, može li? I stvarno, u rečeno vreme doneli novu mašinu, spakovali staru i otišli. Ostali smo (žena i ja) sve štipajući jedno drugo - sanjamo li!? Nije bio san... zato me nije mrzelo da ovoliko kucam.

potrosac-ekonomista

pre 10 godina

@Trgovac
Mislim da gospodine trgovce, imate jos toga da ucite, sto se tice poslovanja. Probajte da se stavite na trenutak u kozu potrosaca. Na primer, Vi - potrosac, udjete u prodavnicu, kupite novu peglu. Odnesete kuci, ne radi. I sta sad? Po Vama Vi kao potrosac treba sada da zadrzite taj proizvod, ili kupite novi, ili platite sami za opravku? U smisli ko vam kriv sto ste kupovali?
A sta mislite kako sve to funkcionise bezprekorno u normalnim drzava zapadne Evrope, SAD, Kanada, itd... A kako? Da Vam obavestim: zato sto tako trgovac napravi ugovor za dobavljacem. U tom ugovoru je jasno i glasno napisano sta se desi u slucajevima da:
1-dobijena roba je ostecena, odmah po prijemu trgovca
2- potrosac vrati robu kao neispravnu
3- potrosac vrati robu, ispravnu - samo odlucio nece je vise (inace ovo je u normalnim drzavama sasvim validan razlog vracanja, u SAD uglavnom imas do 3 meseca sa racunom)
Ako Vi nemate takav ugovor, onda Vi prihvatate kao trgovac sav rizik sa dobavljacem. Razmislite malo. Ako neki dobavljac nece da napravi takav ugovor sa Vama, nemojte poslovati sa njim. Jako jednostavno. Dobrodosli u 21 vec trgovine.

kraja

pre 10 godina

...vecina velikih prodavnica u americi u kojima sam pazario, ima blagajnu za povracaj robe...
...da li je reklamacija ili vracanje robe iz bilo kog drugog razloga, njih nije briga...povracaj uradite za isto onoliko vremena koliko vam je trebalo da robu kupite...
...naviknut na rigidne prodavce kod nas, meni je bilo neprijatno da vratim neotvorenu farbu za zid (ostao visak), prevelike farmerke kupljene online, no video sam da je to potpuno normalno i LAKO...
...ostecenu kabastu robu kupljenu preko neta odnosi ista firma koja ju je i dostavila, a novu dobijete uz izvinjenje...
...a ovde mi prodavci jos uvek objasnjavaju kako ne mogu da "poniste" fiskalni racun (ordinarna laz), dok povracaj novca u slucaju nezadovoljstva robom reklamiraju kao svoju velikodusnost...
...eh da, a levi strauss koji kosta 30$ na amazonu, valjaju za 80-100€...
...distorzija za gitaru od 180€ kupuje se na amazonu za ispod 80$...
...jednostavno DERU nas...

note 3

pre 10 godina

U petak sam na ugovornu obavezu u Telenoru uzeo Samsung Galaxy Note 3.Tog istog dana sam primetio prilikom snimanja videa cudne linije po ekranu koje su se prenosile i na sam snimak.Odmah sam vratio telefon nadajuci da ce mi telefon zameniti za ispravan,medjutim telefon je uzet i predat na servis uz obrazlozenje da je takva procedura.Evo vec cetvrti dan niti neko zove niti ima potrebe da me neko kontaktira i kaze mi sta dalje.Srasno da telefon koji nije bio u mom posedu ni 24h vec pet-sest sati je odmah poslat na servis,a ne zamenjen novim ispravnim uredjajem.Snimak sam sacuvao tako da su se i same radnice uverile da sa telefonom nesto nije uredu.I ajde sada da covek bude pametan i sta dalje da radi i koja mi to prava ko "POTROSACI" imamo u ovoj zemlji.

_Fibonacci_

pre 10 godina

Od cele ove vesti upada mi u oči samo to da su oni osnovali jos jedan centar gde će da se uhlebi jos nekoliko činovnika.
A mogli ste i onu bratiju iz Agencije za istraživanje pomorskih nesreća da prekvalifikujete....

htc

pre 10 godina

nastavak posta...
3. Zasto se vraca institucija garancije u pisanoj formi ako ste je proslim zakonom ukinuli? Sta je to sto vas je opredelilo da to ponovo uradite? Sta znaci "otklanjanje nepravilnosti u razumnom roku"??? Zasto sav teret vracanja robe u prva 3 meseca pada na prodavca, gde je tu uvoznik ili proizvodjac? Zasto ne pojacate kontrole raznoraznih "B" brendova i privatnih robnih marki, gde je broj kvarova najveci (setite se povlacenja sokova od pre mesec dana, samo privatne robne marke)? Zaso je potrebna sertifikacija svega poreklom iz EU ako vec trcimo ka istoj (normalno, sve sto poreklom nije iz EU treba sertifikovati ali i to nije normalno ako je npr. Samsung-LG-Sony isti taj artikal sertifikovau npr Nemackoj)? Koja je funkcija RATEL-a? Zasto samo KVALITET iz Nisa ima dozvolu za izdavanje LVD sertifikata?
Hajte vi iz "udruzenja" malo poradite na onome za sta ste placeni, a ne samo da citamo "resili smo spor izmedju Pere-Zike sa prodavcem miksera iz Bajine baste". Predlazete zakone i pravila, a nista ne radite na promeni prevazidjenih zakona i uskladjivanju istih. Dzaba nam novi zakon kad je u koliziji sa bar jos 4 aktuelna.

Ja

pre 10 godina

Šta treba izmeniti:

1) Da se razgovor tarifira po sistemu 1+1 sekunda. Operatori korisnicima tarifiraju ceo minut a korisnici ne mogu da potroše ceo minut čime se vrši zloupotreba i krađa od potrošača.
2) Potrošnja intereneta da takođe ide po kilobajtu. Operatori tarifiraju neke pakete po 100 kilobajta što je takođe čist bezobrazluk i ista je situacija.
3) I da stavke jedan i dva važe i u romingu za odlazne/dolazne pozive kao i za odlazni/dolazni internet saobraćaj
4) Račun za telefon kao i račun u prodavnici. Ukinuti zaokruživanje na 22 pare ili da bude 1500,05 jer se pare više ne koriste.

5) Da operator bude u obavezi da korisnika pismenim putem obavesti svaki put kada menja cenu i da korisnik onda odluči da li će prihvatiti promenu cene ili ne. A ne samo preko sajta, jer većina ljudi ne prati sajt. Već pismenim putem. I da se korisniku da rok da to bude najkasnije mesec dana od datuma valute za račun za koji je promenjena cena.
6) Da se ukine naplata uspostave veze u mobilnoj telefoniji ili da se ograniči na 1 dinar jer je cena zelenaška.

ivan78bg

pre 10 godina

@potrosac-ekonomista
Postoji i druga strana medalje koju niste pomenuli.POshaljete recimo notebook na servis u garatnom roku(dajem primer iz SVedske).Posto taj brend nije imao servis u gradu odakle je kupac,uredno su poslali kurirsku sluzbu na vrata klijenta koji je pokupio uredjaj i odneo u servis,u servisu je utvrdjeno da je do kvara uredjaja doslo nepaznjom korisnika(polio tecnoscu nekom notebook).Klijent moze da dodje u posed svog notebooka tek kada podmiri troskove kurirske sluzbe i rada servisera(konstatovanje kvara).ZAmislite kod nas ovo:)))

Svevladovic

pre 10 godina

Citajuci komentare reklo bi se da se na ovaj predlog zakona zale iskljucivo trgovci. Izvlaci se zakljucak da ce zakon biti povoljan za potrosace sto i jeste poenta - musterija je uvek u pravu.
Trgovci bi trebalo da znaju kakvu robu prodaju. Ovako uvaljuju sve i svasta i onda ide cuveni izgovor "pa nisam to ja napravio, proizvodjac je kriv". A ti "trgovci" bi trebalo da znaju da kupac ima odnos iskljucivo sa prodavcem i kupca dalje od toga nista ne zanima. On je dao novac prodavcu i tacka.

Banat

pre 10 godina

"Hoce li kupac da posle da kupi polovnu koriscenu popravljanu stvar?"

Pa, ponudi pa vidi. Na Zapadu pise "REFURBISHED" (popravljano) i cena je cca 60-65% prvobitne.

Mislim da trgovac ne bi trebalo nista da ima sa garancijom jer je on prodavac, a na proizvodjac. Da li ce da nudi garanciju, to treba da je njegov izbor. Ako je NE NUDI, onda je ovaj zakon potpuna apsurdnost, a onaj ko ga je pisao je retardiran ili na platnom spisku odredjenih krugova.

Lazi i obmane

pre 10 godina

Taman sam pomislio da se nesto dobro radi kad ono standardno ispadoh budala jer je jedini cilj ovoga to sto ce se osnovati kojekakav "centar za brigu" za zaposljaanje svojih a silne inspekcije koje vec placamo nista nece raditi kao i do sada.

Ivca

pre 10 godina

Mi smo apsolutno neozbiljna banana drzava u cijem zakonu moze da stoji POPRAVITI U RAZUMNOM ROKU! Da bogda taj sto je pisao zakon, svaki dan nosio po neku stvar na reklamaciju, a da mu je poprave u razumnom roku od 2-3 godine. Eto toliko od mene!

htc

pre 10 godina

Notorna budalastina i samoreklamiranje i pokusaj opravdavanja postojanja famoznod ugrzenja za zastitu potrosaca. Evo nekih nebuloza oko tehnickih uredjaja.
1. Kada je prosli zakon donesen, ukinuta je institucija garancije jer skoro pa svaki tehnicki uredjaj potpada pod propis o vazenju garancije od 2 godine. Umesto toga, uvedena je rogobatna,obicnom potrosacu totalno nerazumljiva odrednica - samoobraznost robe tj. papir na kome je odstampano par clanova zakona koji, apsolutno nerazumljivo vecini potrosaca, objasnjava da "artikal treba da odgovara specifikaciji"?!?! Garancija se mogla davati iskljucivo ako se garantuje duzi period garancije ( vise od 2 godine) ili neki specifican oblik ( npr dodatna garancija na motor ili kvalitet kucista isl). Ukoliko prodavac izda garanciju na kojoj pise rec GARANCIJA , mora da plati kaznu??!!??!! Ovo sam proverio kod nacelnika trzisne inspekcije i verujte da je istina.
2. Bezuslovno vracanje robe je smrt za sve koji se bave ovim poslom , ai za same potrosace. Kako da se zna da li je potrosac ili proizvodjac kriv za neki kvar? Da li su radnik u maloprodaji i kupac obuceni da ustanove sta je cija greska? Iskocio osigurac i pregoreo trafo - kako to da se zna ako servis ne utvrdi? Slomljen konektor za punjenje mobilnog telefona( izuzetno cest kvar) jer je nekvalitetan ili je neko gurao punjac naopako ili mozda drugi tip punjaca silovao da ugura u postojeci konektor???
nastavak, fali mi tacka 3

Bojan

pre 10 godina

26) Da se zabrani upotreba malih slova koja se pišu na bilbordima i reklamam za proizvode/usluge koji imaju napomenu sa zvezdicom*
27) Da ako neko na primer tvrdi da neki proizvod ima neko dejstvo ili da je zdrav za decu, da to mora da dokaže ili da u suprotnom plati zakonsku kaznu i da taj proizvod bude povučen sa tržišta
28) Da ukoliko potrošači na sajtu operatora/provajdera primete da nisu date sve informacije u vezi usluge da imaju pravo da obaveste inspekciju/ratel i da operator/provajder bude u obavezi da izmeni tu informaciju u roku od 15 dana
29) Da ako pružalac usluge izmenu bilo koju stavku ugovora a koja ne odgovara korisniku, da korisnik ima pravo da raskine ugovor a za vreme trajanja obavezne ugovorne obaveze.
30) Kada se prodaju avionske karte da cene budu uključene sa svim taksama osim za karte za čarter za koje je potrebno istaknuti celu cene osim aerodromske takse.
31) Produžiti rok za garanciju za obuću na godinu dana
32) Promeniti proceduru za reklamacije na obuću
33) Uvesti laboratoriju za kontrolu proizvoda, garderobe, obuće, tehnike,...

SasaNis

pre 10 godina

Pitajte win win o tome, trebalo im je tacno 15 dana da odgovore na moju reklamaciju i 45 dana da mi vrate lap top jer nisam hteo da platim 13 800 dinara popravku lap topa (koji uzgred nije pokvaren zbog nestrucnog rukovanja vec zbog ocajnog kvaliteta !)To je njima "primeren rok", jos su mi uzeli 2000 dinara za dijagnostiku !!

Ja

pre 10 godina

7) Da se zabrani upotreba reči NEOGRANIČEN u mobilnoj telefoniji ili bilo gde drugde i da se stavlja na kraju zvezdica*. A da postoji ograničenje. To je dovođenje u zabludu potrošača.
8) Izlazak na teren ograničiti na max 7 dana, a ukoliko korisnik želi da to bude u istom danu da mu se to tarifira. Ali da bude max 7 dana.
9) Da se zabrani prodaja usluge provajderima/operatorima i ostalim prodavcima a da robu nemaju na stanju. Da se ne desi da prodaju uslugu a da posle kupci čekaju na proizvod danima i da nemaju potpunu uslugu. I treba uvesti zakonske penale za tako nešto.
10) Da se na prehrambenim proizvodima uvede obaveza da se emulgatori obeležavaju sa ciframa i imenima, a da ne budu samo imena. Kada se stavljaju brojevi onda se lakše razazna koliki je škart u pitanju i proizvođači vode računa o kvalitetu proizvoda
12) Da svi proizvođači imaju web adrese na kojima će staviti informacije o svakom prehrambenom proizvodu koji prodaju, kao i kalorijsku vrednost i sastav.
13) Da na svakom proizvodu stoji kalorijska vrednost
14) Ako su voćni proizvodi u pitanju da se naznači tačan procenat voća kao i tačan procenat svakog od sastojaka, a ne da se potrošači dovode u zabludu

Milan Nis

pre 10 godina

Vidim opleviste svi po trgovcima,a svi bi u ovoj siromasnoj zemlji da kupe nesto KVALITETNO,al za 10 evrica.Pa nemoze i ovi sto prave ove zakone unistice trgovinu,jer pogotovu u sektoru tehnike odavno vise nema marzi koje bi mogle da pokriju i servis,a ne novu stvar.To je moglo pre tridest godina kada je busilica kostla 200-300 maraka,najprostija,a radi i danas,a vi bi hteli istu od 10-15 evra i da traje bar deset god,a za 6 meseci,ako se pokvari,a hoce sigurno,jer nije predvidjena da busi 10cm betona NOVU.Nece moci.

Pročitaj-tekst-kako-treba

pre 10 godina

Čitam komentare i pitam se da li je neko od komentatora pročitao članak i predložene odredbe zakona.
Smanjenje sa 15 na 8 dana za odgovor na reklamaciju nije da se za 8 dana popravi uređaj, već da kad predaš uređaj za 8 dana moraju da ti jave i kažu to i to je u kvaru, mi servisiramo jer je naše ili vi morate da platite jer je vaša greška. Prosto i jednostavno pročitajte.
Drugo kažu šta ja kupim aparat za firmu od 2.000.000 € i on crkne. Pa prijatelju tebe ni ne pogađa ovaj zakon jer zakon o zaštiti potrošača je vezan samo za fizičko lice kao potrošača, Pravna lica se pozivaju na zakon o obligacionim odnosima.
Zašto se svi hvatate i za to da se nešto menja u roku od 6 meseci. Pa i treba jer ako se nešto tako brzo pokvari znači da je u startu bilo predodređeno da ne traje onoliko koliko je garantni rok. Recimo kupiš mobilni i on crkne posle mesec dana, i sad oni ga tebi poprave, pa čekaj bre ja sam kupio nov i hoću da radi normalno a ne da crkne posle mesec dana. I prodaja kasnije takvog aparata ima nižu cenu jer je popravljan a očigledno je da je došao sa nekom falinkom kad je crko posle mesec dana. Znači nisam kupio ispravno već neispravno sklepano da radi kad ga uzmem. Imam lične prijatelje kojima je telefon uzek kod mobilnog operatera crkavao i to ozbiljno(ploča zrkne) posle 2(i slovima dva) dana korišćenja. Kao ok garancija je tu mi ćemo to da popravimo. Znači realno kupili su popravljen a ne nov telefon. Pritom razumno čekali 45 dana na popravku.

Trgovac

pre 10 godina

Ovde se namerno ide ka unistavanju trgovca kao institucije. Prvobitni zakom je bio OK, lepo definisani rokovi, 45 dana za resavanje reklamacije i kraj. Ako ne moze da se popravi ide novo i resen problem. Ovaj zakon koji je do sada bio na snazi, ne znam sta da kazem, kao da su ga deca sastavljala. Ocigledno je neko debelo platio da se to usvoji. Nista nije definisano, saobraznost (wtf!?), kupac zasticen, uvoznik zasticen, a trgovac na tapetu.
A ovaj predlog zakona, krajnji bezobrazluk!!! Koja je tu logika? Dobijes novo, pokvari se, onda mi vratis to nesto a ja to posle treba kao polovno da prodajem? Hoce li kupac da posle da kupi polovnu koriscenu popravljanu stvar? Zasto trgovac treba za to da odgovara? Jel on to pravio? Jel je trgovac odgovoran zbog toga sto se to nesto pokvarilo posle 2,3,5 meseci?
Ako se to usvoji i ako zbog takvog glupog zakona budem imao problema, tj. gubitke stvar je vrlo prosta i jasna. Neko to mora da plati a to svakako necu biti ja. Ko god je smisljao ovakvu glupost sigurno o tome nije razmisljao. Tehnicka roba ce zbog toga dragi kupci poskupeti za nekoliko %. A vi se sada radujte, sta da vam radim kad ste kratkovidi.

Trgojlo

pre 10 godina

Bolje vi radite da narod dobije platu, lako cu ja sa trgovcem da izadjem na kraj .. šta sa vama političarima da radimo .. hmm...

Tako treba

pre 10 godina

Vidim vec su se trgovci uzbunili i vec imaju razno razne argumente! U celom normalnom svetu vazi takav zakon da kupac u tom roku ako je uredjaj neispravan, falican itd moze zameniti za nov uredjaj! Pa u Nemackoj, Engleskoj, Americi.. kola menjaju za nova ako se ustanovi neka falinka, a kamoli nece tehnicki uredjaj, jos ti se i izvinjavaju... Nece prodavac da ti zameni uredjaj posle par meseci ako je ostecen, spaljen itd, nego samo ako je neispravan, ima skrivenu manu itd...

sasa

pre 10 godina

``rok za rešavanje reklamacije trebalo bi da bude skraćen sa 15 na osam dana``. il` je ministar trgovine poludeo il nas sve opet zaj.... pa glavni problem starog zakona je u tome sto je rok ``primeren`` a ne izrazen u danima pa nas vrte kako hoce, a sad ga navodno skracuju. sa cega ga skracujete kad nikad i nije bio 15 dana nego kako koji serviser hoce da ga ``primeri``.

Ernesto

pre 10 godina

Ono u sta nas sistem uvodi, naravno NAMERNO se to radi, je da se kupuje roba skart kvaliteta i da traje sto krace da bi se opet kupovala. Kome odgovara da kupi frizider koji ce da traje 40 godina. Evo imam Gorenje frizider+zamrzivac isti stariji od mene, 84to godiste, i dalje uz jedno menjanje motora za zamrzivac i rucke za otvaranje radi. Preziveo je bombardovanja, sankcije, iskljucenja struje milion puta i dalje sljaka. Pitam se danasnji frizider koliko bi uspeo tako nesto da izgura.

Ja

pre 10 godina

15) Da pružaoci usluga budu u obavezi da svaki put kad korisnik potpisuje ugovor/obnavlja ugovor ažuriraju korisnikove podatke
16) Da kad korisnik potpisuje raskid ugovora ima pravo da zatraži brisanje podataka iz baze tj. da se ne šalju nikakve promotivne ponude u budućnosti
17) Da ukoliko korisnik ima paket na postpejdu sa određenim brojem minuta/poruka/sms da mu se omogući da prenese sav saobraćaj u naredni mesec. U Austriji vam na primer vraćaju za neke pakete novac za neutrošeni saobraćaj. Ovde na primer VIP naplaćuje pun paket a neda korisnicima da prenesu preostali saobraćaj
18) Ako provajder nema da zameni korisniku opremu u roku od 7 dana da korisnik ima pravo da raskine ugovor

Bane NS

pre 10 godina

@ Nele

E zato je nekada postojalo nešto što se zvalo lager rezervnih delova. Ja znam da je i to izvestan trošak, a to što je zbog krize u zemlji odavno postalo normalno i očekivano da servis pa čak i ovlašćeni nema jedan jedini rezervni deo, nego tek kada ti dođeš sa kvarom pa ustanove šta treba zameniti to naručuju ne znači da je to normalan način poslovanja. Pazi ja sam u ovlašćenom Audijevom servisu najobičnije delove koji se smatraju potrošnim materijalom naručivao i čekao 5-7 dana....i to moram unapred da ih platim da slučajno ne bih u međuvremenu kupio negde drugde pa njima ostalo. A na lageru imaju samo ulje i filtere. Recimo kod običnih majstora za neke druge uređaje isto neretko moram da platim deo unapred jer on jednostavno nema para da ga kupi. Ja znam da tako mora na žalost ali tako se u suštini ne radi. Znači rok od 8 dana je realan rok i onaj ko bude ovlašćen da u garanciji otklanja te kvarove na žalost moraće određena sredstva da izdvoji i zarobi u lager rezervnih delova. Na koga će se na kraju taj trošak prelomiti pitanje je, verovatno na krajnjeg kupca kao i obično ali ni to neće biti toliko visoka cena za zaštitu svoje investicije, komfor i kvalitet usuge koji će time dobiti. Jer bolje je dati lupam 38,000 dinara pa znati da si pokriven sa svih strana, nego dati 35,000 dinara pa ako se uspostavi da je uređaj neispravan mlatiti se po servisima dok ga ne baciš a sa njim i tih 35,000 u vetar.

Igor

pre 10 godina

@(potrosac-ekonomista, 21. oktobar 2013 12:41)
OK, to je u redi. Ako se u prvih 15 dana, mesec dana nesto desi najverovatnije je fabricka greska i to treba menjati. Tako inace i ja radim. Ali prijatelju, ne moze posle 5 meseci da bude fabricka greska.

Jedan primer. U ono staro vreme su se ljudi recimo bavili narezivanjem filmova. I sad, dodje covek, kupi DVD rezac i koristi ga normalno (npr. 200-300 diska godisnje) i on mu traje 5 godina. Onda dodje drugi covek koji reze filmove za prodaju i tu istu kolicinu nareze za nedelju dana. I naravno da ce taj rezac da crkne posle par meseci. Jednostavno nije pravljen za to.
Poenta je u tome, otkud ja znam sta si ti radio s peglom 5 meseci? Da li je ona radila 2 sata nedeljno ili imas krojacku radnju pa je ne gasis.

Aleksandar

pre 10 godina

Za (Igor, 21. oktobar 2013 13:26)

Staviš u garanciju, pdo kojim uslovima važi i na šta se odnosi.
A ne "imate garanciju" a kada dođem u srevis, onda frkću...

za (Milan Nis, 21. oktobar 2013 13:27)
Vi ste naveli primer nenamenske upotrebe, u svakom uputstvu stoji zašta je neki proizvod predviđen i da garancija vžai samo za pravilno rukovanje.

Ili, nemojte uvoziti svakakve gluposti, nego stvari koje valjaju... ah da, a onda nema marže od 1200%

joca

pre 10 godina

nadovezao bih se na neke komentare, odavno doduse mi monitor (crt) samsung d755 zujao dok radi ali na odredjenoj rezoluciji, odnesem da u pakomov servis i jasno im kazem kada zuji, posle 45 dana zrikavljenja na 15'' starom monitoru pozovu me oni i kazu da je sa monitorom sve u redu i da sam ja lud, da mi zuji u usima, odem tamo i uzmem da se svadjam sa majstorom kad ukapiram da genije nije ni procitao sta sam napisao, on ga upalio, namontirao maksimalnu rezoluciju i njemu ne zuji, sta sam trebao, da ga poducim pa da cekam jos 45 dana... odnesem kuci monitor i nastavim da ga koristim na drugoj rezoluciji, posle godinu dana monitor poceo i da muti sliku (garancija je naravno prosla) ubrzo kupih tft... sta da se radi

Ivan

pre 10 godina

"Prvobitni zakom je bio OK, lepo definisani rokovi, 45 dana za resavanje reklamacije i kraj. Ako ne moze da se popravi ide novo i resen problem."

Kupiš telefon kod operatera (bilo kojeg od tri), ako ga ne vrate uz tvrdnju da je telefon kvašen i da garancija ne važi, uzmu ga na servis 40 dana, 39. dana kažu popravljeno, već sledećeg dana se desi isti kvar, opet 40 dana. Neki kažu po zakonu grantni rok se u tom slučaju resetuje. Pa super, a ja što ću godinu dana biti bez novog telefona jer će me uvek vrteti na ovu foru to nema veze, mogu da ih tužim (što niko ne radi jer znamo da je to iluzija).

A to su velike firme, šta je sa malim trgovcima...

Danilo Dakić

pre 10 godina

Kupio sam telefon 26 juna u mts-u. radio je perfektno, samo se u jednom trenutku utisao zvucnik, toliko da sam jedva cuo sagovornika dok razgovaram. Prvi put sam ga odneo na servis 26. avgusta, tacno 2 meseca posto sam kupio tel. Poslali su ga u servis i vratili mi sa istom greškom ne popravljen. Posle sat vremena ga pošaljem opet, bio na servisu, zamenuli zvučnik. posle tri dana ista greška, zvučnik ne radi. Odnesem, vrate mi ga, zamenjen zvučnik. Radi nedelju dana, rikne zvučnik, nosio sam ga prošle nedelje na popravku, danas sam ga preuzeo. Znači do sada u mesec dana sam 4 puta nosio telefon na servis u poslovnicu mts-a, 4 puta išao po telefon isto tamo, znači do sada 8 puta po pola sata do sat, u redu čekajući, ukupno 6-8 sati provedenih u redu samo, do sad napominjem! Sva sreća student sam pa imam vremena. I dalje neće da daju nov uređaj. Danas mi je službenica drčno odgovorila da to pravilo nekad beše, kada sam je pitao koliko puta treba da donesem uređaj, da bi bio zamenjen novim.

Sada čekam da rikne opet slušalica, pa da idem u zaštitu potrošača, ili ne znam gde već?!

mts-u dajem veliki minus.

Voleo bi da neko od njih i pročita ovo!

zlocko

pre 10 godina

Eto,a ja do malopre iz Privrednog prava ucio da kupac ima prvo izbora da li hoce da mu se manljiva roba opravi (zameni) ili da trazi raskid ugovora. I sta ja sad profesoru da kazem ako me to pita na ispitu ? :D

Marko

pre 10 godina

I treba da se skrati rok na 8 dana. Svi iz unutrasnjosti svoju robu na pregleda kad je reklamacija u pitanju moraju da salju za Beograd pa tu u putu samo izgubi 3-4 dana, molim lepo neka se otvore i takve agenciju po manjim gradovima pa ce to sve brze ici. Mobilni operateri kada im reklamiras neki pokvaren telefon u 90% slucajeva dobijes obrazlozenje da je telefon bio izlozen vlagi, sto im je izgleda samo izgovor ili neka rupa u zakonu pa mogu da se vade na to uvek. Treba omoguciti kupcima da mogu da uzmu nazad svoj novac kada im se odobri reklamacija, jer ne zelim da kupujem vise kod nekog ko mi uvaljuje skart robu.

Trgovac

pre 10 godina

@(Banat, 21. oktobar 2013 12:17)
Dobro, moja greska. Trebalo je da pise ovako:
Hoce li kupac da posle da kupi polovnu koriscenu popravljanu stvar PO CENI NOVE?
Slazem se ja da cu to posle prodati po ceni koja je 60-65% cene novog proizvoda. Tu razliku od 35-40% ce neko morati da plati a to svakako necu biti ja. Ta razlika ce se odraziti na cenu novih artikala definitivno.

@(Neutralni posmatrac, 21. oktobar 2013 12:17)
Druze, ako kupis mikser koji kosta 5000din i posle 5 meseci se pokvari prekidac ili jos gore pokvaris neadekvatnom upotrebom a ne moze se utvrditi da li je to tvoja krivica ili krivica proizvodjaca zasto bi ja trebalo da budem duzan da ti zbog prekidaca od 100 dinara dam ceo nov mikser?

Ovo kazem jer sam imao prilike da vidim svasta. Svojevremeno mi je zena donela kabl gde se jasno vidi da je nasilno iscupan iz zida (licne vire na sve strane) i trazila nov. Eeeeejjjj!!! Kao ja sam duzan da joj dam nov. Po kom osnovu? Samo sto na glavu nije izletela iz radnje.

Ne moze to tako. Mnogo toga moze da se pokvari i ovako i onako a uglavnom se kvari onako. Ljudi ne paze, ophode se prema uredjaju kao da nije hjihov pa onda kukaju. Mora da postoji servis, pa onda zamena. Zato i kazem da je po tom pitanju prvi zakon bio OK. Rok i tacka. Ako u tom roku ne sredis uredjaj moras da das nov.

Dragan

pre 10 godina

@(SasaNis, 21. oktobar 2013 16:14)
Još ste dobro prošli. Moj šurak im pokušao vratiti laptop jer se pregrevao i gasio. Upakovao sve što je dobio (laptop, torba, miš) i u prodavnicu. Oni uzmu, ali kažu mu da će popraviti, ne mogu da zamene.
Uz sve što ste opisali, zovu ga posle mesec ipo dana i uvale mu kutiju ulepljenu selotejpom sa svih strana (kao na aerodromu kada u foliju umotaju kofer). Čovek, verujući im, to odnese kući (40 km od servisa), otvori i vidi da nema torbe i miša. A laptop se i dalje pregreva.
Zvao inspekciju i društvo za zaštitu potrošača, oni mu rekli da imaju veliki broj žalbi na njih i da je WinWin poznat po tome i tu se priča završi (zaključak je da im ne mogu ništa).
Jedino nam ostalo da ih "dobro" izreklamiramo, kako ne bi i drugi naseli.

sreten

pre 10 godina

Budalastine neznalica. Sve je roba, jel tako? Ja sam na stan po zakonu dobio garanciju 2 godine. Sad, kako bi mi prodavac obezbedio nov stan, isti takav, na istom mestu, ako mi crkne prekidac za bojler?

Pisu zakon, a u glavi imaju toster na umu, i ne razmisljaju na primer o opremi za fabriku, na primer, od 2.000.000 evra, namenski napravljenoj, nema ista takva druga, samo jedna na svetu. Ma, bice za 8 dana...

Cirkus za jeftine poene kod jadnih ljudi sto idu u Segedin da ustede 100 evra za televizor.

Pisi propalo

pre 10 godina

To je samo jedan mali segment koji pokazuje koliko smo mi neuredjena boranijska kolonija republika.
Mi nemamo pravnu drzavu, a prava potrosaca, sta je to?!
Uvoze nam skart, jer sto bi bacali kad se i na tome moze zaraditi, dakle mi tu nemamo zastitu prvenstveno - jer mi nemamo ozbiljnu drzavu vec neku imitaciju.
Servisi i prodavnice su samo taoci ludila, iako gradjani njih krive, najbolje bi bilo da svaki gradjanin provede po nedelju kao radnik u prodavnici pa u servisu i da shvati koliko krivica uopste tu ne lezi, prosto, sve je u raspadu u drzavi, zapustena smo divljina bez sistema, ali svakoga interesuje samo sopstveni uredjaj, i onda ni nema napretka niti pobune, vec nas tako sludjene tovare u beskraj.

No Guru

pre 10 godina

@Nele
Reklamacija ne mora da se reši u roku od 8 dana (ili 15 sada) vec je trgovac duzan da u tom roku odgovori potrošaču o tome kako je rešio njegovu reklamaciju. Ako ga ne obavesti u tom roku, trgovac čini prekršaj. A ako ga obavesti da će npr. uređaj biti popravljen, onda nastupa taj razumni rok u kome se to mora završiti. Međutim ono što je ovde realan problem i za trgovca i za potrošača je to što često sam trgovac mora da pošalje uređaj servisu koji treba da mu kaže da li je uređaj za popravku, ili zamenu ili je reklamacija neosnovana. Ali dok se uređaj transportuje u servis, i dok servis odgovori prođe više od 8 dana sigurno. Zato je potrebno u ovu priču uključiti i servise, jer će u suprotnom ovo ili ostati ponovo mrtvo slovo na papiru ili će trgovci biti kažnjavani za neštO na šta uglavnom ne mogu da utiču.

miro_1

pre 10 godina

procedura u telenoru je uzasna jer sam i ja imao ruzno iskustvo.potpisao sam ugovor ,prodavac je ubacio karticu,startovao uredjaj,instalirao i ponovo ugasio a da mi nije dao ni da pogledam telefon nego je samo rekao da ponovo upalim telefon nekon dva sata,dok se ne aktivira sim kartica.nakon dva sata kad sam upalio telefon on je imao puno mrtvih piksela na displeju ,odmah sam reklamirao ali nazalost nisam dobio novi telefon jer kazu tako mora i telefon ide na servis.onda je sa servisa javljeno da je uredjaj OK i da ga vracaju meni u protivnom podnece tuzbu za rusenje imidza firme,ja sam ponovo reklamirao telefon a radnici koji su radili u filijali gledali su me kao najveceg ludaka,jer ni oni nisu primecivali mrtve piksele na displeju,medjutim posle druge provere stiglo je pismo u kome su i oni saglasni da je displej pokvaren i pozvali su me da podignem novi telefon.Nazalost ovo je trajalo punih 5 meseci.ZATO POZDRAVLJAM NOVI ZAKON.

Dule

pre 10 godina

Ja imam prodavnicu zenskih tasni i evo primera. Kada dodje vreme slava i nove godine po pravilu imas dnevno 5 laznih kupovina znaci dodje devojka uzme lepo tasnu i za 6-7dana vraca se sa nekom zamerkom i trazi pare nazad. E sada u tom postupku moras da joj uzmes podatke napravis nalog za ispravku i vratis pare. E sad ja ne budem lenj pa malo po imenu i prezimenu nadjem na FB lepo profil pa pogledam slike sve lepo imaju na slikama tu tasnu na proslavama a posle traze pare. A sa ovim zakonom ce lepo celu sezonu da nose tasnu posle 5meseci uzme i pokvari ili pocepa nesto i trazi ili novo ili pare, ma super odlican vam je zakon. Ajmo malo realnosti ovo je Srbija

Milina

pre 10 godina

Ja vise necu nista kupiti, nosim lepo cipele do zime, onda ih malkice odlepim ili oparam, vratim i uzmem nove cizme, a na prolece opet isti krug. O garderobi i tehnickim stvarima da i ne govorim. Sta se kupilo kupilo, od sada necu imati stvar stariju od 6 meseci.Milina jedna, sta reci....

Igor

pre 10 godina

......osnivanje Centra za rešavanje potrošačkih sporova, koji ima za cilj upravo „jačanje institucionalnog okvira“....
Haha, kako da ne - već vidim gomilu stranačkih stručnjaka kako se zapošljavaju u ovom "centru"...
Neverovatno, donesu odluku da osnuju neku instituciju i kažu koji cilj će ona imati, ali zakonom ne kažu kako će taj cilj ostvariti i koje strategije i taktike će primenjivati - to ti je Srbija, na papiru smo za modernizaciju, a niko ne zna kako da se modernizujemo u praksi. Gomila teoretičara i lezilebovića bez iskustva i ideje.

Marko

pre 10 godina

ARKO(Trgovac, 21. oktobar 2013 11:45)
Potpuno si u pravu, ja nisam trgovac a vec vidim razne zloupotrebe tog Zakona od strane potrosaca! Kupim ja ves masinu Gorenje ili Bosch ili Electrolux, recimo u CBT-u ili Tehnomaniji...i donesem im je na pult nakon tri meseca i trazim novu ili povrat para, jer nisam zadovoljan?! Znas li kada ce to da ostvare? Nikada,nikada...a u TAKVIM slucajevima i ne treba.

dex

pre 10 godina

ova mera ce dovesti do velikog povecanja kvaliteta u prodavnicama. mozda ova ce roba da poskupi malo ali ce se pojacati i konkurencija.
radnjama se nece vise isplatiti da prodaju los kvalitet jer onda je na njima da se zezaju sa robom.
bravo za ovaj zakon

Dejan

pre 10 godina

Vidim da se stalno doradjuje i razmatra Zakon o zastiti potrosaca...i to je u redu. Pitam ja, kada ce i da li ce ikada da se napravi i Zakon o zastiti trgovca od onih potrosaca koji zloupotrebljavaju Zakon? Ako za tehnicku robu koja se pokvari, nije nadlezan ovlasceni servis, vec trgovac koji nema pojma o kvarovima, jos manje o resavanju takvih problema, cemu onda rad i prodaja. Mi smo zemlja apsurda, i ranije se prodavala tehnika i uvek su postojali servisi koji su popravljali neispravne uredjaje ( Alfa Plam, Gorenje, Sloboda Cacak...). Sada to odjednom vise ne vazi!Ovde ce da bude mnogo zloupotreba, jer su i pojedini potrosaci jako kvarni, kao i pojedini trgovci.A Zakon samo za jednu stranu! Predlozeno ce u praksi jako tesko funkcionisati, nece to dozvoljavati ni Gorenje ni Beko ni Bosch ni Siemens...videcete!Nije tu problem za NO NAME brendove, vec to nece dati oni najveci!

Zex

pre 10 godina

Opet sve krece naopacke... Nisu trgovci prvi u nizu... Treba krenuti najpre od distributera i uvoznika. Hoces da plasiras svoj proizvod na ovom trzistu?, nema proble ali najpre da vidimo Vasu mrezu servisa pa tek onda licenca i deklaracija...

Ambalaza

pre 10 godina

Autor clanka je propustio sledecu bitnu izmenu koju ce svi potrosaci jedva docekati: "Немогућност потрошача да достави трговцу амбалажу робе не може бити услов зарешавање рекламације нити разлог за одбијање отклањања несаобразности." Konacno ne moramo da cuvamo sve kutije, stiropore, kesice itd.

da da

pre 10 godina

@janja I ja imam takvo iskustvo. Cim je neki problem zovem inspekciju, pa neka se oni bakcu sa tim, to im je posao. Kupim cipele, odlepe se posle 15 dana, oni meni kazu popravice. Mene ne zanima popravka trazim, novac, jer nisam platila jeftino, a isti model necu jer ocigledno ne valja, drugo nista mi se ne svidja. Zovu sefa, koji kaze ne moze, dok ne cuje rec inspekcija, tad nema problema. Tus kabina pukla posle mesec dana, pare nazad, nije stajao niko od 150kg pa da se pitam da li nije zbog tezine. Grejalica ukljucena 5puta,pokvari se, uzela novu, itd. Odmah inspekciju zvati!

Nebo

pre 10 godina

Hehehe, ovde svi pominju normalan svet a izgleda da niko ne razmislja koliko smo mi ovde nenormalni.
Sa ovim zakonom bice zloupotreba na sve strane. Mislim i na trgovce i na potrosace. Ne mogu da krivim ni jedne ni druge.

Efikasnost - kome se obratiti

pre 10 godina

Institucionalni okvir je jedna od glavinh stvari SPROVODJENJA. Sta vredi ako vi imate Zakon koji stiti potrosaca na papiru ako tom potrosacu treba u stvarnom zivotu da izraste cir na zelucu dok se svojih prava i ne dokopa! Pogledajte kako su Britanci to resili u njihovom Zakonu imaju jako dobro resenje (ovo pod uslovom da nase zakonodavce sprovodjenje Zakona stvarno zanima...). Isto tako novinari bi trebalo da JASNIJE pisu o ovoj temi. Institucionalni okvir kao neka sintagma u clanku ne znaci puno (niti pominjanje potrosackih udruzenja) - ali ako se kaze da potrosac zapravo nema kome da se obrati u slucaju povrede prava vec je sve izgleda ostavljenoj dobroj volji trgovca, ljudima ce biti jasnije o cemu se radi... Britanci imaju jedan od boljih zakona u toj oblasti i verujem da je to jedan od razloga zasto se tamo mnogo vise kupuje nego u kontinentalnoj Evropi - to moze da bude jedan od argumenata da se jacanje prava potrosaca proda kao ideja domacim trgovcima (sem toga to i jeste tacno, ljudi ce se pre odluciti za kupovinu ako znaju da nesto mogu da vrate).

Djole

pre 10 godina

Koliko vidim Trgovac je potpuno u pravu. Roba će morati da poskupi zbog ovoga. Kad neko kupi peglu , odnese je kući i ona ne radi ( kako je to neko opisao ) nije prodavac taj koji može da utvrdi da li je kvar nastao usled neadekvatnog rukovanja, greške u proizvodnji ili je žena kod kuće natrljala nos mužu zbog onoga što je kupio ( zadnje je i najčešće ). To može samo servis. A cilj treba da nam je da izbacimo nekvalitetnu (naizgled jeftinu) robu , što je malo problem sa našom kupovnom moći.

mile

pre 10 godina

kupio sam fen za kosu u Rodi u Sapcu. posle nekoliko dana se pokvario, vratim ga i prodavac ga prosledi u servis...vise od dva meseca cekam, a kupio sam jer mi treba...platio i opet nemam..

Maja

pre 10 godina

Šta god da kupite u Telenoru,garanciju imate samo pri kupovini,formalno,tj.kobajagi.Posle ćete sigurno biti izvrdani.Telenor je najgori.A IS Com Smederevo definitivno najbolji,i ako hoćete da budete sigurni i u garanciju i u kvalitet onda kupujte u IS Com Smederevo i nećete imati problema!

Zvečanac

pre 10 godina

Svi treba da shvate da su i trgovci zaštićeni ako uvoze robu regularnim kanalima uz papire i sve ostalo. Ja sam u EU imao odlična iskustva jer se trgovci ne sekiraju već vrate uvozniku, ovaj vrati proizvođaču i taj poslednji treba da brine o tome šta isporučuje. Ovo je dobro, jer će konačno početi valjana roba da se uvozi a ne najgori kvalitet jer tržište to dozvoljava. Živi bili pa videli. Pozdrav

Crni Sesir

pre 10 godina

Pre dva meseca, kupio sam Player za auto (Radio, mp3, usb, SD cartica), nakon 15 dana, uredjaj je prestao da se pali. Uzeo sam crni trajni marker i na sasiju playera pipnuo par tackica da obelezim taj uredjaj a zatim ga odneo na reklamaciju. Posle 15 dana, pozvali su me iz prodavnice, ja otvorim kutiju i vidim moj stari uredjaj-popravljen... Ako budete u istoj situaciji, zabelezite neprimetno uredj na nekom mestu. Napravite iglom malu ogrebotinu ili tackicu tankim crnim markerom pomocu kojeg cete prepoznati neki predmet ako ga reklamirate. Kasnije u prodavnici odmah mozete reci prodavcu pre otvaranja kutije da znate da cete znati da li je to taj ili nov predmet kada ga budete otvorili ispred njega. :-)

Steeler

pre 10 godina

@note 3

Moj prijatelj je kupi Dell laptop 15 Inch-a. Standardni model. Hard disk nije bio ispravan, i on je kao ti to vratio. Nisu mu dali novi nego su ostavili taj u servis. Ok, nema problema. I tako mu je stajao kompjuter tako nekih 8-9 dana, dok mu najzad nisu odšrafili 2-3 šrafa, stavili novi disk i vratili. Samo je trebalo nekoliko šravofa da se odvrne. Ali je za to trebalo dosta dana...
Ne znam šta da kažem na to.

Jovan

pre 10 godina

Dobro, posto cemo dobiti ovako napredan zakon, ovim dusebriznicima i zastitnicima naroda postavljam samo par pitanja. Kada kupim automobil ili stan da li cu i onda ako se nesto pokvari u zakonskom roku dobiti novi automobil ili novi stan. Manite se ostrenja noza na cipelama, jaknama, pantalonama i sl. stvarima vec mi objasnite kako ce se resavati krupne stvari. Posto vidim da u komentarima ima dosta pametnjakovica zadovoljicu se i sa njihovim odgovorima.

Zarko

pre 10 godina

U zakonu ce pisati isto sto i do sada...slicna prava su potrosaci imali i u zakonu koji je sada na snazi...ali samo na papiru koji nicemu ne vredi u unakazenoj Srbiji. U izmenjenom zakonu nigde ne stoji da potrosac moze usled problema sa trgovcem da se obrati trzisnoj inspekciji? Znaci ako kupi telefon cija je vrednost 15000 din, ostaje mu samo npr da pokrene sudski postupak...da se placaju takse, advokati...? I dalje ce nazalost da se krsi zakon...jer zivimo u Srbiji. Licno, sa svim trgovcima sam se do sada dobro nosio....handy mi je 5 davao nov telefon, klima mi je servisirana jer servis nije odrzavao iako je poziv bio upucen...da ne govorim o hrani i tim stvarima...:)) zao mi je sto nisam deo nekog pravog centra za zastitu potrosaca! Uvek kada imate problem, nikada ga ne resavajte sa trgovcima u radnjama...uvek idite mnogo dalje, imajte takav stav da ih se ni malo ne plasite...ispisite na papiru deo zakona i drzite ispred sebe dok razgovarate sa njima preko telefona...ne dozvolite da od vas brave idiote!

Boki

pre 10 godina

Nema razloga za euforiju, niti na strani trgovaca niti na strani potrosaca. Dosadasnji zakon nije bio toliko los a "razumni rok" jeste bio "tanko mesto" ali ne toliko glupo kako neki misle. Prvo, kakav god zakon da bude prodavac odnosno serviser uvek moze da konstatuje da je kupac kriv za kvar na uredjaju i garanciju odbije u pisanoj formi. Na kupcu je da angazuje vestake koji ce ovo da pobiju. Sa druge strane zamislite trgovca koji odbije dve tri osnovane reklamacije. Taj moze samo da masta o buducim kupcima. Laici kritikuju i zakonsku formu "saobraznost" zato sto su neobavesteni a vole da glume pametnog kalimera. Dakle ako kupite mercedes pa vam eksplodira guma ili procuri hladnjak naravno da nigde na svetu necete dobiti novi mercedes nego ce vam biti zamenjena guma ili hladnjak "saobraznim" delovima. potrosaci previse pojednostavljuju koncept "garancije" i "povracaja robe". Amerika i slicne zemlje u trgovinama marziraju robu po 300-400% pa mogu da na odredjenim artiklima daju "ako ti se ne svidja vrati vracam novac bez pitanja" rklamu. Ali to je reklama a ne garancija ne mesajte babe i zabe. Ako vam jednom istekne vreme za povracaj robe (najcesce do max 30 dana) pa vam se proizvod pokvari, garantni uslovi niti su jednostavniji niti brzi nego kod nas. Na posletku kada ce jednom Srbi da nauce da nema besplatnog rucka. Zasto na buvljaku gde se kazu prometuje 30% robe niko ne trazi garanciju. Zato sto je sve jeftinije. Hoces "supergaranciju" budi spreman da to debelo platis.

master

pre 10 godina

Vidim da je neko pominjao priču "šta biva kad pravno lice kupi" preskup deo opreme i slično.

Pošto imam 23-godišnje iskustvo na ovakve teme, a sa ovlašćenim servisima u Srbiji, od srca preporučujem sledeće:
Ako MAKAR MALO zapne, pišite sedištu (centrali) firme.

Pre nekoliko godina sam kupio preskup deo opreme, od najuglednijeg svetskog proizvođača te vrste opreme. Posle nekoliko meseci je crkla sijalica (koja sama ima garanciju 3 godine).

U ovlašćenom servisu su mi prvo rekli "jaaao, pa šta ćemo sad, pa da majstor vidi", pa ovo, pa ono, onda im ja rekoh da me ne interesuje - nego da mi zamene aparat, a moj neka doteraju kad stignu.

Stvar je u tome da svaki servis ove firme ima 2-3 aparata koji služe baš tome, da se klijent posluži dok njegov ne oprave.
No, u ovom servisu su te "zamenske" aparate podelili "ortacima" da se služe po svojim firmama, da se ne muče siroti da kupuju nešto od nekoliko hiljada eura.

Posle 20 minuta "dilemisanja", zamenskog aparata nema, oni ne znaju šta bi, rekoše da će se javiti za jedan sat. Za jedan sat se javljaju sa pričom da sijalicu nemaju, da treba da stigne Bog zna odakle (Austrija ili slično) itd. Ja se zahvalih.

Odmah pošaljem mail proizvođaču (Lihtenštajn). Mail pošaljem u 10 ujutru, oni odgovoriše u 11 da će sve biti sređeno, u 11.20 me zove naš servis da mi u 12.00 stiže zamenski aparat.
Moj rođeni je bio popravljen za 48 sati.

Nadam se da je od neke koristi, srećno svim čitaocima :).

m0ps

pre 10 godina

Sve što je nejasno i dvosmisleno je čista manipulacija, kao i telefoni za žalbu na koje se niko ne javlja. Telefoni na koje mušterija može da se žali, mora da bude istaknut u svakoj radnji.

htc

pre 10 godina

Nece prodavac da ti zameni uredjaj posle par meseci ako je ostecen, spaljen itd, nego samo ako je neispravan, ima skrivenu manu itd
(Tako treba, 21. oktobar 2013 18:01)

Druze, o tome i komentarisemo. Ko ce da konstatuje kvar i da ima skrivenu manu? Kupac, prodavac? Zato i postoje servisi. Radim 10 godina u veleprodajama tehnickih uredjaja, sve sam prodavao sem racunara (A/V, bela tehnika, mobilni telefoni). Problemi isti.
Lepo dole napisao "Trgovac" - ko ce to da plati, popravke i prodaju servisirane robe. Svi ste ga napali. Uvoznik priznaje maloprodaji povrat sredstava ili zamenu uredjaja samo ako ovlasteni servis izda takvu konstataciju! Znaci u istom koshu su svi u lancu. Stavi se u polozaj "Trgovca", kupio LCD od 50", prodao krajnjem potrosacu, on nezadovoljan vraca (sto napisa neko dole - zena mu rekla da je lud kad je doneo uredjaj kuci!)i? Uvoznik, naravno, nece da prihvati povrat jer je uredjaj ispravan (jer nije UTVRDJEN kvar ili nedostatak), par takvih situacija i covek moze da zatvara radnju. Sa druge strane, neko je komentarisao da ce se time podici kvalitet robe u radnjama. Ma jeste. Ko to danas sme da se usudi da prodaje samo premium brendove u radnjama??? Nema narod pare za to.I ja bih hteo Miele ili AEG masinu, ali nemam para, kao i vecina ljudi. A trgovce tehnicke robe razumem, prosecna marza im je jednocifrena (verujte mi), a samo slanje u servis brzom postom jednog LCD TV je bar 400 din. Pa dva puta. A o bezobrazluku potrosaca koji ne procitaju uputstvo, strasno...

MileKontraš

pre 10 godina

Sve ovo nema smisla dok sudstvo ne bude efikasno. Kad budem mogao da jednostavo odem i pokrenem brz i jeftin postupak protiv prodavca koji ne postuje zakon i zavlaci me, onda ce sve biti na mestu.

Pedu

pre 10 godina

Koliko sam ja upućen, a kad je ta tema u pitanju, smatram se dobro upućenim, ni do sada nije mogao da nudi popravku, nego zamenu.
Sve i da jeste mogao da nudi popravku, kupac je imao pravo da traži zamenu za novi proizvod ili povraćaj novca u punom iznosu, bez ikakvog objašnjavanja.
Čak mogu i potpuno ispravan proizvod da vratim, u roku od šest meseci, bez ikakvog objašnjenja.

ecentar

pre 10 godina

Koliko netacnih i pausalnih izjava ovde, pa to nije normalno. Dragi zemljaci, sve to o cemu vi pisete i fantazirate da moze ovako ili onako pise u Zakonu o zastiti potrosaca. Ne treba biti ni previse mudar niti vidovit da bi se znalo sta tamo pise, vec samo da se procita. U zakonu sve pise. Dakle, po aktuelnom zakonu koji je stupio na snagu 1.1.2011. trzisna inspekcija ne postupa po prijavi potrosaca, vec potrosac jedino moze da se obrati sudu za ostvarenje prava. Zatim, trgovac ima kao prvu mogucnost da otkloni nesaobraznost popravkom, a tek ako to ne moze onda dolazi zamena. Trece, nigde u zakonu ne pise da potrosac ima pravo bezuslovnog povrata novca u roku od 6 meseci. Ljudi, bolje procitajte sta pise u zakonu, nego sto obmanjujete i sebe i druge.

Bozidar

pre 10 godina

Previse su potrosaci zasticeni kod nas. Potrosaci i nije prava rec za nase ljude, potrosaci su oni koji kupuju na veliko i cesto. Nas covek resi da potrosi 2000rsd pa onda zakera li zakera, kao da ce da potrosi 2000e.

Srba

pre 10 godina

Ovde u eu vecinu stvari mozes da vratis cak i ako je sve ok sa robom ali si se predomislio. Mpr ne svidja ti se boja ili si pogresio dimenzije. Nadam se da ce uskoro tako da bude i tamo. Pozdrav

KK

pre 10 godina

Trgovac@

U pravu si, kako rece neko ce to morati da plati,a to neces biti ti? A ko ce da plati? Krajnji kupac? Pokvarilo se, sta da ti radim, vise srece drugi put!

hobista

pre 10 godina

Garantni rok je nešto što se kod nas olako shvata i ogroman broj proizvoda ima garantni rok koji je potpuno neopravdan, imajući u vidu njegov kvalitet.

Recimo, hobistički elektro alat, bušilice, brusilice, hoblerice, zatim mali kućni aparati i sve ostalo "na struju" sa cenom ispod 3000 dinara (odbij PDV, odbij maržu trgovca i zaradu uvoznika, to je nešto što košta 10 evra kod proizvođača). Nije normalno očekivati da to traje godinama i za takvu robu je glupo očekivati garanciju dužu od 15 dana. U tom periodu će se videti svaki ozbiljniji problem ako je ugrađen u proizvodnji i posle toga kraj priče. U principu za većinu ovih stvari treba uvesti 24 časa test perioda, otvori, probaj, radi OK, ne radi zameni a garanciju treba zaboraviti.

Slično je sa obućom i odećom, ne očekujete valjda od kineskih cipela koje ste platili 1200 dinara da traju više sezona. Sedam dana garancije da se ne raspadne odmah i kraj.

Bela tehnika, TV, računari, mobilni i sl. u principu 3 do 6 meseci, na baterije i kraće.

Kupac treba da se vodi poslovicom "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari" a kada traži najjeftiniju robu da bude spreman na kompromise. Ako kupuješ jeftino moraš biti spreman na kompromis. Više puta sam kupovao jefitini alat za jednokratnu upotrebu i dobio sam tačno ono što sam i tražio, par stotina dinara, odradi posao da ne pozajmljujem po komšiluku i gotovo.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Ne znam da li je sreca ali ja sam kucne aparate promenio u vreme Ante Markovica i svi rade.Kupio sam kineske cipele nisu bile lose na izgled.Trebale su mi za setnju psa.Ukupno trajale su jedan sat.Toliko je trajala setnja sa Reksom.Nisam isao kod prodavca spakovao sam ih i bacio u djubre.Moji zivci vrede vise.Od tada kupujem u SAD,jeftinije je,kvalitetnije je i ako ti se nesto ne svidja na tome sto si kupio,mozes da ga zamenis bez ikakvog objasnjenja.Znam da nemaju svi mogucnost da kupuju u SAD ali svidja mi se njihov odnos prema kupcu.Kupio sam sat nosio ga nedelju dana a onda video isti koji je bio dosta jeftiniji.Ispricao sam trgovcu sta mi se desilo.Oni su mi odmah vratili razliku bez trazenja racuna,garancije,kutije.Takav zakon je pravljen u bivsoj SFRJ ali kad je dosao na raspravu odbijen je uz obrazlozenje da je to zakon kao da su ga pravile americke besne domacice?

Trgovac

pre 10 godina

Ovde se namerno ide ka unistavanju trgovca kao institucije. Prvobitni zakom je bio OK, lepo definisani rokovi, 45 dana za resavanje reklamacije i kraj. Ako ne moze da se popravi ide novo i resen problem. Ovaj zakon koji je do sada bio na snazi, ne znam sta da kazem, kao da su ga deca sastavljala. Ocigledno je neko debelo platio da se to usvoji. Nista nije definisano, saobraznost (wtf!?), kupac zasticen, uvoznik zasticen, a trgovac na tapetu.
A ovaj predlog zakona, krajnji bezobrazluk!!! Koja je tu logika? Dobijes novo, pokvari se, onda mi vratis to nesto a ja to posle treba kao polovno da prodajem? Hoce li kupac da posle da kupi polovnu koriscenu popravljanu stvar? Zasto trgovac treba za to da odgovara? Jel on to pravio? Jel je trgovac odgovoran zbog toga sto se to nesto pokvarilo posle 2,3,5 meseci?
Ako se to usvoji i ako zbog takvog glupog zakona budem imao problema, tj. gubitke stvar je vrlo prosta i jasna. Neko to mora da plati a to svakako necu biti ja. Ko god je smisljao ovakvu glupost sigurno o tome nije razmisljao. Tehnicka roba ce zbog toga dragi kupci poskupeti za nekoliko %. A vi se sada radujte, sta da vam radim kad ste kratkovidi.

Milina

pre 10 godina

Ja vise necu nista kupiti, nosim lepo cipele do zime, onda ih malkice odlepim ili oparam, vratim i uzmem nove cizme, a na prolece opet isti krug. O garderobi i tehnickim stvarima da i ne govorim. Sta se kupilo kupilo, od sada necu imati stvar stariju od 6 meseci.Milina jedna, sta reci....

Maja

pre 10 godina

Šta god da kupite u Telenoru,garanciju imate samo pri kupovini,formalno,tj.kobajagi.Posle ćete sigurno biti izvrdani.Telenor je najgori.A IS Com Smederevo definitivno najbolji,i ako hoćete da budete sigurni i u garanciju i u kvalitet onda kupujte u IS Com Smederevo i nećete imati problema!

Marko

pre 10 godina

ARKO(Trgovac, 21. oktobar 2013 11:45)
Potpuno si u pravu, ja nisam trgovac a vec vidim razne zloupotrebe tog Zakona od strane potrosaca! Kupim ja ves masinu Gorenje ili Bosch ili Electrolux, recimo u CBT-u ili Tehnomaniji...i donesem im je na pult nakon tri meseca i trazim novu ili povrat para, jer nisam zadovoljan?! Znas li kada ce to da ostvare? Nikada,nikada...a u TAKVIM slucajevima i ne treba.

Trgovac

pre 10 godina

@(Banat, 21. oktobar 2013 12:17)
Dobro, moja greska. Trebalo je da pise ovako:
Hoce li kupac da posle da kupi polovnu koriscenu popravljanu stvar PO CENI NOVE?
Slazem se ja da cu to posle prodati po ceni koja je 60-65% cene novog proizvoda. Tu razliku od 35-40% ce neko morati da plati a to svakako necu biti ja. Ta razlika ce se odraziti na cenu novih artikala definitivno.

@(Neutralni posmatrac, 21. oktobar 2013 12:17)
Druze, ako kupis mikser koji kosta 5000din i posle 5 meseci se pokvari prekidac ili jos gore pokvaris neadekvatnom upotrebom a ne moze se utvrditi da li je to tvoja krivica ili krivica proizvodjaca zasto bi ja trebalo da budem duzan da ti zbog prekidaca od 100 dinara dam ceo nov mikser?

Ovo kazem jer sam imao prilike da vidim svasta. Svojevremeno mi je zena donela kabl gde se jasno vidi da je nasilno iscupan iz zida (licne vire na sve strane) i trazila nov. Eeeeejjjj!!! Kao ja sam duzan da joj dam nov. Po kom osnovu? Samo sto na glavu nije izletela iz radnje.

Ne moze to tako. Mnogo toga moze da se pokvari i ovako i onako a uglavnom se kvari onako. Ljudi ne paze, ophode se prema uredjaju kao da nije hjihov pa onda kukaju. Mora da postoji servis, pa onda zamena. Zato i kazem da je po tom pitanju prvi zakon bio OK. Rok i tacka. Ako u tom roku ne sredis uredjaj moras da das nov.

Jovan

pre 10 godina

Dobro, posto cemo dobiti ovako napredan zakon, ovim dusebriznicima i zastitnicima naroda postavljam samo par pitanja. Kada kupim automobil ili stan da li cu i onda ako se nesto pokvari u zakonskom roku dobiti novi automobil ili novi stan. Manite se ostrenja noza na cipelama, jaknama, pantalonama i sl. stvarima vec mi objasnite kako ce se resavati krupne stvari. Posto vidim da u komentarima ima dosta pametnjakovica zadovoljicu se i sa njihovim odgovorima.

sreten

pre 10 godina

Budalastine neznalica. Sve je roba, jel tako? Ja sam na stan po zakonu dobio garanciju 2 godine. Sad, kako bi mi prodavac obezbedio nov stan, isti takav, na istom mestu, ako mi crkne prekidac za bojler?

Pisu zakon, a u glavi imaju toster na umu, i ne razmisljaju na primer o opremi za fabriku, na primer, od 2.000.000 evra, namenski napravljenoj, nema ista takva druga, samo jedna na svetu. Ma, bice za 8 dana...

Cirkus za jeftine poene kod jadnih ljudi sto idu u Segedin da ustede 100 evra za televizor.

Milan Nis

pre 10 godina

Vidim opleviste svi po trgovcima,a svi bi u ovoj siromasnoj zemlji da kupe nesto KVALITETNO,al za 10 evrica.Pa nemoze i ovi sto prave ove zakone unistice trgovinu,jer pogotovu u sektoru tehnike odavno vise nema marzi koje bi mogle da pokriju i servis,a ne novu stvar.To je moglo pre tridest godina kada je busilica kostla 200-300 maraka,najprostija,a radi i danas,a vi bi hteli istu od 10-15 evra i da traje bar deset god,a za 6 meseci,ako se pokvari,a hoce sigurno,jer nije predvidjena da busi 10cm betona NOVU.Nece moci.

Nele

pre 10 godina

Nije mi jasno kako misle da trgovci ispune sve strožije zahteve ovakvih zakona bez jasne i definisane podrške servisima i servisnim centrima. Kako izvesti servisiranje uređaja ako deo treba da stigne iz inostranstva za 8 dana? Evo moja firma svaki dan uvozi delove, ino partner obezbedi DHL transport, delovi stignu za jedan dan a onda carinska procedura traje od 3-5 dana nikad manje. Da nemamo tu proceduru mogli bi za 3 dana da rešavamo reklamacije! Ako se ne reše ostale pravne procedure ovaj zakon će napravititi više štete nego koristi, svima a pogotovo trgovcima koji će biti prinuđeni da zatvaraju radnje zbog ovakvog zakona.

Igor

pre 10 godina

@(potrosac-ekonomista, 21. oktobar 2013 12:41)
OK, to je u redi. Ako se u prvih 15 dana, mesec dana nesto desi najverovatnije je fabricka greska i to treba menjati. Tako inace i ja radim. Ali prijatelju, ne moze posle 5 meseci da bude fabricka greska.

Jedan primer. U ono staro vreme su se ljudi recimo bavili narezivanjem filmova. I sad, dodje covek, kupi DVD rezac i koristi ga normalno (npr. 200-300 diska godisnje) i on mu traje 5 godina. Onda dodje drugi covek koji reze filmove za prodaju i tu istu kolicinu nareze za nedelju dana. I naravno da ce taj rezac da crkne posle par meseci. Jednostavno nije pravljen za to.
Poenta je u tome, otkud ja znam sta si ti radio s peglom 5 meseci? Da li je ona radila 2 sata nedeljno ili imas krojacku radnju pa je ne gasis.

Djole

pre 10 godina

Koliko vidim Trgovac je potpuno u pravu. Roba će morati da poskupi zbog ovoga. Kad neko kupi peglu , odnese je kući i ona ne radi ( kako je to neko opisao ) nije prodavac taj koji može da utvrdi da li je kvar nastao usled neadekvatnog rukovanja, greške u proizvodnji ili je žena kod kuće natrljala nos mužu zbog onoga što je kupio ( zadnje je i najčešće ). To može samo servis. A cilj treba da nam je da izbacimo nekvalitetnu (naizgled jeftinu) robu , što je malo problem sa našom kupovnom moći.

Dejan

pre 10 godina

Vidim da se stalno doradjuje i razmatra Zakon o zastiti potrosaca...i to je u redu. Pitam ja, kada ce i da li ce ikada da se napravi i Zakon o zastiti trgovca od onih potrosaca koji zloupotrebljavaju Zakon? Ako za tehnicku robu koja se pokvari, nije nadlezan ovlasceni servis, vec trgovac koji nema pojma o kvarovima, jos manje o resavanju takvih problema, cemu onda rad i prodaja. Mi smo zemlja apsurda, i ranije se prodavala tehnika i uvek su postojali servisi koji su popravljali neispravne uredjaje ( Alfa Plam, Gorenje, Sloboda Cacak...). Sada to odjednom vise ne vazi!Ovde ce da bude mnogo zloupotreba, jer su i pojedini potrosaci jako kvarni, kao i pojedini trgovci.A Zakon samo za jednu stranu! Predlozeno ce u praksi jako tesko funkcionisati, nece to dozvoljavati ni Gorenje ni Beko ni Bosch ni Siemens...videcete!Nije tu problem za NO NAME brendove, vec to nece dati oni najveci!

Dule

pre 10 godina

Ja imam prodavnicu zenskih tasni i evo primera. Kada dodje vreme slava i nove godine po pravilu imas dnevno 5 laznih kupovina znaci dodje devojka uzme lepo tasnu i za 6-7dana vraca se sa nekom zamerkom i trazi pare nazad. E sada u tom postupku moras da joj uzmes podatke napravis nalog za ispravku i vratis pare. E sad ja ne budem lenj pa malo po imenu i prezimenu nadjem na FB lepo profil pa pogledam slike sve lepo imaju na slikama tu tasnu na proslavama a posle traze pare. A sa ovim zakonom ce lepo celu sezonu da nose tasnu posle 5meseci uzme i pokvari ili pocepa nesto i trazi ili novo ili pare, ma super odlican vam je zakon. Ajmo malo realnosti ovo je Srbija

dex

pre 10 godina

ova mera ce dovesti do velikog povecanja kvaliteta u prodavnicama. mozda ova ce roba da poskupi malo ali ce se pojacati i konkurencija.
radnjama se nece vise isplatiti da prodaju los kvalitet jer onda je na njima da se zezaju sa robom.
bravo za ovaj zakon

potrosac-ekonomista

pre 10 godina

@Trgovac
Mislim da gospodine trgovce, imate jos toga da ucite, sto se tice poslovanja. Probajte da se stavite na trenutak u kozu potrosaca. Na primer, Vi - potrosac, udjete u prodavnicu, kupite novu peglu. Odnesete kuci, ne radi. I sta sad? Po Vama Vi kao potrosac treba sada da zadrzite taj proizvod, ili kupite novi, ili platite sami za opravku? U smisli ko vam kriv sto ste kupovali?
A sta mislite kako sve to funkcionise bezprekorno u normalnim drzava zapadne Evrope, SAD, Kanada, itd... A kako? Da Vam obavestim: zato sto tako trgovac napravi ugovor za dobavljacem. U tom ugovoru je jasno i glasno napisano sta se desi u slucajevima da:
1-dobijena roba je ostecena, odmah po prijemu trgovca
2- potrosac vrati robu kao neispravnu
3- potrosac vrati robu, ispravnu - samo odlucio nece je vise (inace ovo je u normalnim drzavama sasvim validan razlog vracanja, u SAD uglavnom imas do 3 meseca sa racunom)
Ako Vi nemate takav ugovor, onda Vi prihvatate kao trgovac sav rizik sa dobavljacem. Razmislite malo. Ako neki dobavljac nece da napravi takav ugovor sa Vama, nemojte poslovati sa njim. Jako jednostavno. Dobrodosli u 21 vec trgovine.

Neutralni posmatrac

pre 10 godina

@Trgovac:
to "namerno unistavanje trgovaca" je normalna praksa u Evropi. Vecina danasnjih elektricnih proizvoda se stancuje, proda jeftino i i cim se pokvari, baci se. Nema tu vise popravke. Jedino se jos kod nas pokvareni mikser popravlja umesto da ti daju nov. To je nebulozno! Ok, mobilni aparati, televizori i tome slicno moze se popraviti, ali neke manje gluposti se moraju automatski menjati. Nema tu mnogo price. Ako si mi uzeo pare za neki predmet koji ne radi, ja ne zelim da ga ti otvaras i popravljas, vec hocu nov, koji radi otpocetka kako treba. Jasno i glasno.

Svevladovic

pre 10 godina

Citajuci komentare reklo bi se da se na ovaj predlog zakona zale iskljucivo trgovci. Izvlaci se zakljucak da ce zakon biti povoljan za potrosace sto i jeste poenta - musterija je uvek u pravu.
Trgovci bi trebalo da znaju kakvu robu prodaju. Ovako uvaljuju sve i svasta i onda ide cuveni izgovor "pa nisam to ja napravio, proizvodjac je kriv". A ti "trgovci" bi trebalo da znaju da kupac ima odnos iskljucivo sa prodavcem i kupca dalje od toga nista ne zanima. On je dao novac prodavcu i tacka.

kraja

pre 10 godina

...vecina velikih prodavnica u americi u kojima sam pazario, ima blagajnu za povracaj robe...
...da li je reklamacija ili vracanje robe iz bilo kog drugog razloga, njih nije briga...povracaj uradite za isto onoliko vremena koliko vam je trebalo da robu kupite...
...naviknut na rigidne prodavce kod nas, meni je bilo neprijatno da vratim neotvorenu farbu za zid (ostao visak), prevelike farmerke kupljene online, no video sam da je to potpuno normalno i LAKO...
...ostecenu kabastu robu kupljenu preko neta odnosi ista firma koja ju je i dostavila, a novu dobijete uz izvinjenje...
...a ovde mi prodavci jos uvek objasnjavaju kako ne mogu da "poniste" fiskalni racun (ordinarna laz), dok povracaj novca u slucaju nezadovoljstva robom reklamiraju kao svoju velikodusnost...
...eh da, a levi strauss koji kosta 30$ na amazonu, valjaju za 80-100€...
...distorzija za gitaru od 180€ kupuje se na amazonu za ispod 80$...
...jednostavno DERU nas...

da da

pre 10 godina

@janja I ja imam takvo iskustvo. Cim je neki problem zovem inspekciju, pa neka se oni bakcu sa tim, to im je posao. Kupim cipele, odlepe se posle 15 dana, oni meni kazu popravice. Mene ne zanima popravka trazim, novac, jer nisam platila jeftino, a isti model necu jer ocigledno ne valja, drugo nista mi se ne svidja. Zovu sefa, koji kaze ne moze, dok ne cuje rec inspekcija, tad nema problema. Tus kabina pukla posle mesec dana, pare nazad, nije stajao niko od 150kg pa da se pitam da li nije zbog tezine. Grejalica ukljucena 5puta,pokvari se, uzela novu, itd. Odmah inspekciju zvati!

Bozidar

pre 10 godina

Previse su potrosaci zasticeni kod nas. Potrosaci i nije prava rec za nase ljude, potrosaci su oni koji kupuju na veliko i cesto. Nas covek resi da potrosi 2000rsd pa onda zakera li zakera, kao da ce da potrosi 2000e.

htc

pre 10 godina

Notorna budalastina i samoreklamiranje i pokusaj opravdavanja postojanja famoznod ugrzenja za zastitu potrosaca. Evo nekih nebuloza oko tehnickih uredjaja.
1. Kada je prosli zakon donesen, ukinuta je institucija garancije jer skoro pa svaki tehnicki uredjaj potpada pod propis o vazenju garancije od 2 godine. Umesto toga, uvedena je rogobatna,obicnom potrosacu totalno nerazumljiva odrednica - samoobraznost robe tj. papir na kome je odstampano par clanova zakona koji, apsolutno nerazumljivo vecini potrosaca, objasnjava da "artikal treba da odgovara specifikaciji"?!?! Garancija se mogla davati iskljucivo ako se garantuje duzi period garancije ( vise od 2 godine) ili neki specifican oblik ( npr dodatna garancija na motor ili kvalitet kucista isl). Ukoliko prodavac izda garanciju na kojoj pise rec GARANCIJA , mora da plati kaznu??!!??!! Ovo sam proverio kod nacelnika trzisne inspekcije i verujte da je istina.
2. Bezuslovno vracanje robe je smrt za sve koji se bave ovim poslom , ai za same potrosace. Kako da se zna da li je potrosac ili proizvodjac kriv za neki kvar? Da li su radnik u maloprodaji i kupac obuceni da ustanove sta je cija greska? Iskocio osigurac i pregoreo trafo - kako to da se zna ako servis ne utvrdi? Slomljen konektor za punjenje mobilnog telefona( izuzetno cest kvar) jer je nekvalitetan ili je neko gurao punjac naopako ili mozda drugi tip punjaca silovao da ugura u postojeci konektor???
nastavak, fali mi tacka 3

Nebojsa

pre 10 godina

Briga trgovce za potrosace i njihove reklamacije.Reklamirao sam u WinWin Monitor Samsung 24" koji je povremeno davao cudnu negativ sliku i sta se desilo ovi iz WinWin-a posalju nasvodno u Beograd a ovi u Chachak kod ALTI i nista nije vredelo ni sto sam fotografisao monitor sa losom slikom rekli su da je do graficke a da moju graficku naravno nisu ni videli.Dva meseca su ga zadrzali a meni monitor i dalje pravi probleme.Jedino mi preostaje da pisem direktno u Juznu Koreju.

Sinisa

pre 10 godina

A sta je sa "razumnim rokom" za resavanje reklamacije u garantnom roku? Meni je razuman rok za mobilni telefon 2 sata, a servisu 2 meseca.

Tako treba

pre 10 godina

Vidim vec su se trgovci uzbunili i vec imaju razno razne argumente! U celom normalnom svetu vazi takav zakon da kupac u tom roku ako je uredjaj neispravan, falican itd moze zameniti za nov uredjaj! Pa u Nemackoj, Engleskoj, Americi.. kola menjaju za nova ako se ustanovi neka falinka, a kamoli nece tehnicki uredjaj, jos ti se i izvinjavaju... Nece prodavac da ti zameni uredjaj posle par meseci ako je ostecen, spaljen itd, nego samo ako je neispravan, ima skrivenu manu itd...

Aleksandar

pre 10 godina

Za (Igor, 21. oktobar 2013 13:26)

Staviš u garanciju, pdo kojim uslovima važi i na šta se odnosi.
A ne "imate garanciju" a kada dođem u srevis, onda frkću...

za (Milan Nis, 21. oktobar 2013 13:27)
Vi ste naveli primer nenamenske upotrebe, u svakom uputstvu stoji zašta je neki proizvod predviđen i da garancija vžai samo za pravilno rukovanje.

Ili, nemojte uvoziti svakakve gluposti, nego stvari koje valjaju... ah da, a onda nema marže od 1200%

Pedu

pre 10 godina

Koliko sam ja upućen, a kad je ta tema u pitanju, smatram se dobro upućenim, ni do sada nije mogao da nudi popravku, nego zamenu.
Sve i da jeste mogao da nudi popravku, kupac je imao pravo da traži zamenu za novi proizvod ili povraćaj novca u punom iznosu, bez ikakvog objašnjavanja.
Čak mogu i potpuno ispravan proizvod da vratim, u roku od šest meseci, bez ikakvog objašnjenja.

sasa

pre 10 godina

``rok za rešavanje reklamacije trebalo bi da bude skraćen sa 15 na osam dana``. il` je ministar trgovine poludeo il nas sve opet zaj.... pa glavni problem starog zakona je u tome sto je rok ``primeren`` a ne izrazen u danima pa nas vrte kako hoce, a sad ga navodno skracuju. sa cega ga skracujete kad nikad i nije bio 15 dana nego kako koji serviser hoce da ga ``primeri``.

htc

pre 10 godina

nastavak posta...
3. Zasto se vraca institucija garancije u pisanoj formi ako ste je proslim zakonom ukinuli? Sta je to sto vas je opredelilo da to ponovo uradite? Sta znaci "otklanjanje nepravilnosti u razumnom roku"??? Zasto sav teret vracanja robe u prva 3 meseca pada na prodavca, gde je tu uvoznik ili proizvodjac? Zasto ne pojacate kontrole raznoraznih "B" brendova i privatnih robnih marki, gde je broj kvarova najveci (setite se povlacenja sokova od pre mesec dana, samo privatne robne marke)? Zaso je potrebna sertifikacija svega poreklom iz EU ako vec trcimo ka istoj (normalno, sve sto poreklom nije iz EU treba sertifikovati ali i to nije normalno ako je npr. Samsung-LG-Sony isti taj artikal sertifikovau npr Nemackoj)? Koja je funkcija RATEL-a? Zasto samo KVALITET iz Nisa ima dozvolu za izdavanje LVD sertifikata?
Hajte vi iz "udruzenja" malo poradite na onome za sta ste placeni, a ne samo da citamo "resili smo spor izmedju Pere-Zike sa prodavcem miksera iz Bajine baste". Predlazete zakone i pravila, a nista ne radite na promeni prevazidjenih zakona i uskladjivanju istih. Dzaba nam novi zakon kad je u koliziji sa bar jos 4 aktuelna.

ivan78bg

pre 10 godina

@potrosac-ekonomista
Postoji i druga strana medalje koju niste pomenuli.POshaljete recimo notebook na servis u garatnom roku(dajem primer iz SVedske).Posto taj brend nije imao servis u gradu odakle je kupac,uredno su poslali kurirsku sluzbu na vrata klijenta koji je pokupio uredjaj i odneo u servis,u servisu je utvrdjeno da je do kvara uredjaja doslo nepaznjom korisnika(polio tecnoscu nekom notebook).Klijent moze da dodje u posed svog notebooka tek kada podmiri troskove kurirske sluzbe i rada servisera(konstatovanje kvara).ZAmislite kod nas ovo:)))

Zarko

pre 10 godina

U zakonu ce pisati isto sto i do sada...slicna prava su potrosaci imali i u zakonu koji je sada na snazi...ali samo na papiru koji nicemu ne vredi u unakazenoj Srbiji. U izmenjenom zakonu nigde ne stoji da potrosac moze usled problema sa trgovcem da se obrati trzisnoj inspekciji? Znaci ako kupi telefon cija je vrednost 15000 din, ostaje mu samo npr da pokrene sudski postupak...da se placaju takse, advokati...? I dalje ce nazalost da se krsi zakon...jer zivimo u Srbiji. Licno, sa svim trgovcima sam se do sada dobro nosio....handy mi je 5 davao nov telefon, klima mi je servisirana jer servis nije odrzavao iako je poziv bio upucen...da ne govorim o hrani i tim stvarima...:)) zao mi je sto nisam deo nekog pravog centra za zastitu potrosaca! Uvek kada imate problem, nikada ga ne resavajte sa trgovcima u radnjama...uvek idite mnogo dalje, imajte takav stav da ih se ni malo ne plasite...ispisite na papiru deo zakona i drzite ispred sebe dok razgovarate sa njima preko telefona...ne dozvolite da od vas brave idiote!

Diletanti

pre 10 godina

Greška u tekstu "... rok za popravke 8 umesto 15 dana..." jasno govori o autoru teksta, koji ne poznaje materiju. To je rok u kojem servis mora sačini predlog za rešavanje reklamacije. Formulacija "primereni rok" je jedna od najdebilnijih tekovina aktulenog Zakona. Ukoliko kupite klima uređaj u julu, pokvari se za tri nedelje, razuman rok je 1 dan za popravku jer ću se skuvati. A servisu treba 3 nedelje da stigne deo iz inostranstva...
Drugo, zamena artikla za novi je tek poseban slučaj.
Naručim automobil u vrednosti cirka 80.000 Eura. Posle nedelju dana pojavi se neki banalan kvar. Audi će mi morati izdati nov?! Ma važi!
Pozivam stručnjake da se malo prošetaju po zapadu pa neka lepo samo prepišu Zakon od jedne zemlje... Mi nismo sposobni da ga napravimo.

note 3

pre 10 godina

U petak sam na ugovornu obavezu u Telenoru uzeo Samsung Galaxy Note 3.Tog istog dana sam primetio prilikom snimanja videa cudne linije po ekranu koje su se prenosile i na sam snimak.Odmah sam vratio telefon nadajuci da ce mi telefon zameniti za ispravan,medjutim telefon je uzet i predat na servis uz obrazlozenje da je takva procedura.Evo vec cetvrti dan niti neko zove niti ima potrebe da me neko kontaktira i kaze mi sta dalje.Srasno da telefon koji nije bio u mom posedu ni 24h vec pet-sest sati je odmah poslat na servis,a ne zamenjen novim ispravnim uredjajem.Snimak sam sacuvao tako da su se i same radnice uverile da sa telefonom nesto nije uredu.I ajde sada da covek bude pametan i sta dalje da radi i koja mi to prava ko "POTROSACI" imamo u ovoj zemlji.

Boki

pre 10 godina

Nema razloga za euforiju, niti na strani trgovaca niti na strani potrosaca. Dosadasnji zakon nije bio toliko los a "razumni rok" jeste bio "tanko mesto" ali ne toliko glupo kako neki misle. Prvo, kakav god zakon da bude prodavac odnosno serviser uvek moze da konstatuje da je kupac kriv za kvar na uredjaju i garanciju odbije u pisanoj formi. Na kupcu je da angazuje vestake koji ce ovo da pobiju. Sa druge strane zamislite trgovca koji odbije dve tri osnovane reklamacije. Taj moze samo da masta o buducim kupcima. Laici kritikuju i zakonsku formu "saobraznost" zato sto su neobavesteni a vole da glume pametnog kalimera. Dakle ako kupite mercedes pa vam eksplodira guma ili procuri hladnjak naravno da nigde na svetu necete dobiti novi mercedes nego ce vam biti zamenjena guma ili hladnjak "saobraznim" delovima. potrosaci previse pojednostavljuju koncept "garancije" i "povracaja robe". Amerika i slicne zemlje u trgovinama marziraju robu po 300-400% pa mogu da na odredjenim artiklima daju "ako ti se ne svidja vrati vracam novac bez pitanja" rklamu. Ali to je reklama a ne garancija ne mesajte babe i zabe. Ako vam jednom istekne vreme za povracaj robe (najcesce do max 30 dana) pa vam se proizvod pokvari, garantni uslovi niti su jednostavniji niti brzi nego kod nas. Na posletku kada ce jednom Srbi da nauce da nema besplatnog rucka. Zasto na buvljaku gde se kazu prometuje 30% robe niko ne trazi garanciju. Zato sto je sve jeftinije. Hoces "supergaranciju" budi spreman da to debelo platis.

miro_1

pre 10 godina

procedura u telenoru je uzasna jer sam i ja imao ruzno iskustvo.potpisao sam ugovor ,prodavac je ubacio karticu,startovao uredjaj,instalirao i ponovo ugasio a da mi nije dao ni da pogledam telefon nego je samo rekao da ponovo upalim telefon nekon dva sata,dok se ne aktivira sim kartica.nakon dva sata kad sam upalio telefon on je imao puno mrtvih piksela na displeju ,odmah sam reklamirao ali nazalost nisam dobio novi telefon jer kazu tako mora i telefon ide na servis.onda je sa servisa javljeno da je uredjaj OK i da ga vracaju meni u protivnom podnece tuzbu za rusenje imidza firme,ja sam ponovo reklamirao telefon a radnici koji su radili u filijali gledali su me kao najveceg ludaka,jer ni oni nisu primecivali mrtve piksele na displeju,medjutim posle druge provere stiglo je pismo u kome su i oni saglasni da je displej pokvaren i pozvali su me da podignem novi telefon.Nazalost ovo je trajalo punih 5 meseci.ZATO POZDRAVLJAM NOVI ZAKON.

hobista

pre 10 godina

Garantni rok je nešto što se kod nas olako shvata i ogroman broj proizvoda ima garantni rok koji je potpuno neopravdan, imajući u vidu njegov kvalitet.

Recimo, hobistički elektro alat, bušilice, brusilice, hoblerice, zatim mali kućni aparati i sve ostalo "na struju" sa cenom ispod 3000 dinara (odbij PDV, odbij maržu trgovca i zaradu uvoznika, to je nešto što košta 10 evra kod proizvođača). Nije normalno očekivati da to traje godinama i za takvu robu je glupo očekivati garanciju dužu od 15 dana. U tom periodu će se videti svaki ozbiljniji problem ako je ugrađen u proizvodnji i posle toga kraj priče. U principu za većinu ovih stvari treba uvesti 24 časa test perioda, otvori, probaj, radi OK, ne radi zameni a garanciju treba zaboraviti.

Slično je sa obućom i odećom, ne očekujete valjda od kineskih cipela koje ste platili 1200 dinara da traju više sezona. Sedam dana garancije da se ne raspadne odmah i kraj.

Bela tehnika, TV, računari, mobilni i sl. u principu 3 do 6 meseci, na baterije i kraće.

Kupac treba da se vodi poslovicom "nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari" a kada traži najjeftiniju robu da bude spreman na kompromise. Ako kupuješ jeftino moraš biti spreman na kompromis. Više puta sam kupovao jefitini alat za jednokratnu upotrebu i dobio sam tačno ono što sam i tražio, par stotina dinara, odradi posao da ne pozajmljujem po komšiluku i gotovo.

Pročitaj-tekst-kako-treba

pre 10 godina

Čitam komentare i pitam se da li je neko od komentatora pročitao članak i predložene odredbe zakona.
Smanjenje sa 15 na 8 dana za odgovor na reklamaciju nije da se za 8 dana popravi uređaj, već da kad predaš uređaj za 8 dana moraju da ti jave i kažu to i to je u kvaru, mi servisiramo jer je naše ili vi morate da platite jer je vaša greška. Prosto i jednostavno pročitajte.
Drugo kažu šta ja kupim aparat za firmu od 2.000.000 € i on crkne. Pa prijatelju tebe ni ne pogađa ovaj zakon jer zakon o zaštiti potrošača je vezan samo za fizičko lice kao potrošača, Pravna lica se pozivaju na zakon o obligacionim odnosima.
Zašto se svi hvatate i za to da se nešto menja u roku od 6 meseci. Pa i treba jer ako se nešto tako brzo pokvari znači da je u startu bilo predodređeno da ne traje onoliko koliko je garantni rok. Recimo kupiš mobilni i on crkne posle mesec dana, i sad oni ga tebi poprave, pa čekaj bre ja sam kupio nov i hoću da radi normalno a ne da crkne posle mesec dana. I prodaja kasnije takvog aparata ima nižu cenu jer je popravljan a očigledno je da je došao sa nekom falinkom kad je crko posle mesec dana. Znači nisam kupio ispravno već neispravno sklepano da radi kad ga uzmem. Imam lične prijatelje kojima je telefon uzek kod mobilnog operatera crkavao i to ozbiljno(ploča zrkne) posle 2(i slovima dva) dana korišćenja. Kao ok garancija je tu mi ćemo to da popravimo. Znači realno kupili su popravljen a ne nov telefon. Pritom razumno čekali 45 dana na popravku.

_Fibonacci_

pre 10 godina

Od cele ove vesti upada mi u oči samo to da su oni osnovali jos jedan centar gde će da se uhlebi jos nekoliko činovnika.
A mogli ste i onu bratiju iz Agencije za istraživanje pomorskih nesreća da prekvalifikujete....

zlocko

pre 10 godina

Eto,a ja do malopre iz Privrednog prava ucio da kupac ima prvo izbora da li hoce da mu se manljiva roba opravi (zameni) ili da trazi raskid ugovora. I sta ja sad profesoru da kazem ako me to pita na ispitu ? :D

No Guru

pre 10 godina

@Nele
Reklamacija ne mora da se reši u roku od 8 dana (ili 15 sada) vec je trgovac duzan da u tom roku odgovori potrošaču o tome kako je rešio njegovu reklamaciju. Ako ga ne obavesti u tom roku, trgovac čini prekršaj. A ako ga obavesti da će npr. uređaj biti popravljen, onda nastupa taj razumni rok u kome se to mora završiti. Međutim ono što je ovde realan problem i za trgovca i za potrošača je to što često sam trgovac mora da pošalje uređaj servisu koji treba da mu kaže da li je uređaj za popravku, ili zamenu ili je reklamacija neosnovana. Ali dok se uređaj transportuje u servis, i dok servis odgovori prođe više od 8 dana sigurno. Zato je potrebno u ovu priču uključiti i servise, jer će u suprotnom ovo ili ostati ponovo mrtvo slovo na papiru ili će trgovci biti kažnjavani za neštO na šta uglavnom ne mogu da utiču.

Ja

pre 10 godina

Šta treba izmeniti:

1) Da se razgovor tarifira po sistemu 1+1 sekunda. Operatori korisnicima tarifiraju ceo minut a korisnici ne mogu da potroše ceo minut čime se vrši zloupotreba i krađa od potrošača.
2) Potrošnja intereneta da takođe ide po kilobajtu. Operatori tarifiraju neke pakete po 100 kilobajta što je takođe čist bezobrazluk i ista je situacija.
3) I da stavke jedan i dva važe i u romingu za odlazne/dolazne pozive kao i za odlazni/dolazni internet saobraćaj
4) Račun za telefon kao i račun u prodavnici. Ukinuti zaokruživanje na 22 pare ili da bude 1500,05 jer se pare više ne koriste.

5) Da operator bude u obavezi da korisnika pismenim putem obavesti svaki put kada menja cenu i da korisnik onda odluči da li će prihvatiti promenu cene ili ne. A ne samo preko sajta, jer većina ljudi ne prati sajt. Već pismenim putem. I da se korisniku da rok da to bude najkasnije mesec dana od datuma valute za račun za koji je promenjena cena.
6) Da se ukine naplata uspostave veze u mobilnoj telefoniji ili da se ograniči na 1 dinar jer je cena zelenaška.

Ja

pre 10 godina

7) Da se zabrani upotreba reči NEOGRANIČEN u mobilnoj telefoniji ili bilo gde drugde i da se stavlja na kraju zvezdica*. A da postoji ograničenje. To je dovođenje u zabludu potrošača.
8) Izlazak na teren ograničiti na max 7 dana, a ukoliko korisnik želi da to bude u istom danu da mu se to tarifira. Ali da bude max 7 dana.
9) Da se zabrani prodaja usluge provajderima/operatorima i ostalim prodavcima a da robu nemaju na stanju. Da se ne desi da prodaju uslugu a da posle kupci čekaju na proizvod danima i da nemaju potpunu uslugu. I treba uvesti zakonske penale za tako nešto.
10) Da se na prehrambenim proizvodima uvede obaveza da se emulgatori obeležavaju sa ciframa i imenima, a da ne budu samo imena. Kada se stavljaju brojevi onda se lakše razazna koliki je škart u pitanju i proizvođači vode računa o kvalitetu proizvoda
12) Da svi proizvođači imaju web adrese na kojima će staviti informacije o svakom prehrambenom proizvodu koji prodaju, kao i kalorijsku vrednost i sastav.
13) Da na svakom proizvodu stoji kalorijska vrednost
14) Ako su voćni proizvodi u pitanju da se naznači tačan procenat voća kao i tačan procenat svakog od sastojaka, a ne da se potrošači dovode u zabludu

Ja

pre 10 godina

15) Da pružaoci usluga budu u obavezi da svaki put kad korisnik potpisuje ugovor/obnavlja ugovor ažuriraju korisnikove podatke
16) Da kad korisnik potpisuje raskid ugovora ima pravo da zatraži brisanje podataka iz baze tj. da se ne šalju nikakve promotivne ponude u budućnosti
17) Da ukoliko korisnik ima paket na postpejdu sa određenim brojem minuta/poruka/sms da mu se omogući da prenese sav saobraćaj u naredni mesec. U Austriji vam na primer vraćaju za neke pakete novac za neutrošeni saobraćaj. Ovde na primer VIP naplaćuje pun paket a neda korisnicima da prenesu preostali saobraćaj
18) Ako provajder nema da zameni korisniku opremu u roku od 7 dana da korisnik ima pravo da raskine ugovor

Bojan

pre 10 godina

26) Da se zabrani upotreba malih slova koja se pišu na bilbordima i reklamam za proizvode/usluge koji imaju napomenu sa zvezdicom*
27) Da ako neko na primer tvrdi da neki proizvod ima neko dejstvo ili da je zdrav za decu, da to mora da dokaže ili da u suprotnom plati zakonsku kaznu i da taj proizvod bude povučen sa tržišta
28) Da ukoliko potrošači na sajtu operatora/provajdera primete da nisu date sve informacije u vezi usluge da imaju pravo da obaveste inspekciju/ratel i da operator/provajder bude u obavezi da izmeni tu informaciju u roku od 15 dana
29) Da ako pružalac usluge izmenu bilo koju stavku ugovora a koja ne odgovara korisniku, da korisnik ima pravo da raskine ugovor a za vreme trajanja obavezne ugovorne obaveze.
30) Kada se prodaju avionske karte da cene budu uključene sa svim taksama osim za karte za čarter za koje je potrebno istaknuti celu cene osim aerodromske takse.
31) Produžiti rok za garanciju za obuću na godinu dana
32) Promeniti proceduru za reklamacije na obuću
33) Uvesti laboratoriju za kontrolu proizvoda, garderobe, obuće, tehnike,...

Ambalaza

pre 10 godina

Autor clanka je propustio sledecu bitnu izmenu koju ce svi potrosaci jedva docekati: "Немогућност потрошача да достави трговцу амбалажу робе не може бити услов зарешавање рекламације нити разлог за одбијање отклањања несаобразности." Konacno ne moramo da cuvamo sve kutije, stiropore, kesice itd.

Zex

pre 10 godina

Opet sve krece naopacke... Nisu trgovci prvi u nizu... Treba krenuti najpre od distributera i uvoznika. Hoces da plasiras svoj proizvod na ovom trzistu?, nema proble ali najpre da vidimo Vasu mrezu servisa pa tek onda licenca i deklaracija...

Danilo Dakić

pre 10 godina

Kupio sam telefon 26 juna u mts-u. radio je perfektno, samo se u jednom trenutku utisao zvucnik, toliko da sam jedva cuo sagovornika dok razgovaram. Prvi put sam ga odneo na servis 26. avgusta, tacno 2 meseca posto sam kupio tel. Poslali su ga u servis i vratili mi sa istom greškom ne popravljen. Posle sat vremena ga pošaljem opet, bio na servisu, zamenuli zvučnik. posle tri dana ista greška, zvučnik ne radi. Odnesem, vrate mi ga, zamenjen zvučnik. Radi nedelju dana, rikne zvučnik, nosio sam ga prošle nedelje na popravku, danas sam ga preuzeo. Znači do sada u mesec dana sam 4 puta nosio telefon na servis u poslovnicu mts-a, 4 puta išao po telefon isto tamo, znači do sada 8 puta po pola sata do sat, u redu čekajući, ukupno 6-8 sati provedenih u redu samo, do sad napominjem! Sva sreća student sam pa imam vremena. I dalje neće da daju nov uređaj. Danas mi je službenica drčno odgovorila da to pravilo nekad beše, kada sam je pitao koliko puta treba da donesem uređaj, da bi bio zamenjen novim.

Sada čekam da rikne opet slušalica, pa da idem u zaštitu potrošača, ili ne znam gde već?!

mts-u dajem veliki minus.

Voleo bi da neko od njih i pročita ovo!

Banat

pre 10 godina

"Hoce li kupac da posle da kupi polovnu koriscenu popravljanu stvar?"

Pa, ponudi pa vidi. Na Zapadu pise "REFURBISHED" (popravljano) i cena je cca 60-65% prvobitne.

Mislim da trgovac ne bi trebalo nista da ima sa garancijom jer je on prodavac, a na proizvodjac. Da li ce da nudi garanciju, to treba da je njegov izbor. Ako je NE NUDI, onda je ovaj zakon potpuna apsurdnost, a onaj ko ga je pisao je retardiran ili na platnom spisku odredjenih krugova.

Ivca

pre 10 godina

Mi smo apsolutno neozbiljna banana drzava u cijem zakonu moze da stoji POPRAVITI U RAZUMNOM ROKU! Da bogda taj sto je pisao zakon, svaki dan nosio po neku stvar na reklamaciju, a da mu je poprave u razumnom roku od 2-3 godine. Eto toliko od mene!

Ivan

pre 10 godina

"Prvobitni zakom je bio OK, lepo definisani rokovi, 45 dana za resavanje reklamacije i kraj. Ako ne moze da se popravi ide novo i resen problem."

Kupiš telefon kod operatera (bilo kojeg od tri), ako ga ne vrate uz tvrdnju da je telefon kvašen i da garancija ne važi, uzmu ga na servis 40 dana, 39. dana kažu popravljeno, već sledećeg dana se desi isti kvar, opet 40 dana. Neki kažu po zakonu grantni rok se u tom slučaju resetuje. Pa super, a ja što ću godinu dana biti bez novog telefona jer će me uvek vrteti na ovu foru to nema veze, mogu da ih tužim (što niko ne radi jer znamo da je to iluzija).

A to su velike firme, šta je sa malim trgovcima...

SasaNis

pre 10 godina

Pitajte win win o tome, trebalo im je tacno 15 dana da odgovore na moju reklamaciju i 45 dana da mi vrate lap top jer nisam hteo da platim 13 800 dinara popravku lap topa (koji uzgred nije pokvaren zbog nestrucnog rukovanja vec zbog ocajnog kvaliteta !)To je njima "primeren rok", jos su mi uzeli 2000 dinara za dijagnostiku !!

janja

pre 10 godina

(Lazi i obmane, 21. oktobar 2013 12:31)

Na ovo moram da reagujem i kažem da sam imao sasvim drugačije iskustvo, uz opasku da sam i sam bio iznenađen. Pre nekoliko meseci sam kupio novu veš mašinu koja nije mogla da se pokrene bez dodatnih cimanja... tresni ga malo i onda odradi program. Smučilo nam se, pozovemo Gorenje servis za reklamacije, broj koji je označen u garantnom listu, stignemo do predstavništva u Novom Sadu (iako je mašina kupljena u Beogradu). Onda nam iz NS pošalju servisera iz Mladenovca (!), ustanove da ne valja bravica na bubnju i kažu poručiće novu, kad stigne dolaze. Došli i doneli stvar da bi tek kad su otvorili mašinu konstatovali da je stigao isti tip bravice koji nije za taj model, i sve jovonanovo. Zavlačili su nas tri meseca, te nije stiglo, te stiglo je ali nije u tom servisu već u nekom na Novom Beogradu.

Odem u inspekciju sa svim papirima, debelom prijavom i opisom kako su me šetali od jednih do drugih. Posle dva dana mi se telefonom javi žena iz tržišne inspekcije (izvesna Svetlana), popričamo i kaže - čujemo se. Aha, mislim se ja, kako da ne! Javila se posle dva dana, rekla da ćemo dobiti novu mašinu, da će nam se u roku od dva dana javiti serviseri, ako se u tom roku ne jave da je opet pozovemo. Samo sat posle nje javili se - dolazimo sutra, može li? I stvarno, u rečeno vreme doneli novu mašinu, spakovali staru i otišli. Ostali smo (žena i ja) sve štipajući jedno drugo - sanjamo li!? Nije bio san... zato me nije mrzelo da ovoliko kucam.

KK

pre 10 godina

Trgovac@

U pravu si, kako rece neko ce to morati da plati,a to neces biti ti? A ko ce da plati? Krajnji kupac? Pokvarilo se, sta da ti radim, vise srece drugi put!

Steeler

pre 10 godina

@note 3

Moj prijatelj je kupi Dell laptop 15 Inch-a. Standardni model. Hard disk nije bio ispravan, i on je kao ti to vratio. Nisu mu dali novi nego su ostavili taj u servis. Ok, nema problema. I tako mu je stajao kompjuter tako nekih 8-9 dana, dok mu najzad nisu odšrafili 2-3 šrafa, stavili novi disk i vratili. Samo je trebalo nekoliko šravofa da se odvrne. Ali je za to trebalo dosta dana...
Ne znam šta da kažem na to.

Dragan

pre 10 godina

@(SasaNis, 21. oktobar 2013 16:14)
Još ste dobro prošli. Moj šurak im pokušao vratiti laptop jer se pregrevao i gasio. Upakovao sve što je dobio (laptop, torba, miš) i u prodavnicu. Oni uzmu, ali kažu mu da će popraviti, ne mogu da zamene.
Uz sve što ste opisali, zovu ga posle mesec ipo dana i uvale mu kutiju ulepljenu selotejpom sa svih strana (kao na aerodromu kada u foliju umotaju kofer). Čovek, verujući im, to odnese kući (40 km od servisa), otvori i vidi da nema torbe i miša. A laptop se i dalje pregreva.
Zvao inspekciju i društvo za zaštitu potrošača, oni mu rekli da imaju veliki broj žalbi na njih i da je WinWin poznat po tome i tu se priča završi (zaključak je da im ne mogu ništa).
Jedino nam ostalo da ih "dobro" izreklamiramo, kako ne bi i drugi naseli.

htc

pre 10 godina

Nece prodavac da ti zameni uredjaj posle par meseci ako je ostecen, spaljen itd, nego samo ako je neispravan, ima skrivenu manu itd
(Tako treba, 21. oktobar 2013 18:01)

Druze, o tome i komentarisemo. Ko ce da konstatuje kvar i da ima skrivenu manu? Kupac, prodavac? Zato i postoje servisi. Radim 10 godina u veleprodajama tehnickih uredjaja, sve sam prodavao sem racunara (A/V, bela tehnika, mobilni telefoni). Problemi isti.
Lepo dole napisao "Trgovac" - ko ce to da plati, popravke i prodaju servisirane robe. Svi ste ga napali. Uvoznik priznaje maloprodaji povrat sredstava ili zamenu uredjaja samo ako ovlasteni servis izda takvu konstataciju! Znaci u istom koshu su svi u lancu. Stavi se u polozaj "Trgovca", kupio LCD od 50", prodao krajnjem potrosacu, on nezadovoljan vraca (sto napisa neko dole - zena mu rekla da je lud kad je doneo uredjaj kuci!)i? Uvoznik, naravno, nece da prihvati povrat jer je uredjaj ispravan (jer nije UTVRDJEN kvar ili nedostatak), par takvih situacija i covek moze da zatvara radnju. Sa druge strane, neko je komentarisao da ce se time podici kvalitet robe u radnjama. Ma jeste. Ko to danas sme da se usudi da prodaje samo premium brendove u radnjama??? Nema narod pare za to.I ja bih hteo Miele ili AEG masinu, ali nemam para, kao i vecina ljudi. A trgovce tehnicke robe razumem, prosecna marza im je jednocifrena (verujte mi), a samo slanje u servis brzom postom jednog LCD TV je bar 400 din. Pa dva puta. A o bezobrazluku potrosaca koji ne procitaju uputstvo, strasno...

Srba

pre 10 godina

Ovde u eu vecinu stvari mozes da vratis cak i ako je sve ok sa robom ali si se predomislio. Mpr ne svidja ti se boja ili si pogresio dimenzije. Nadam se da ce uskoro tako da bude i tamo. Pozdrav

Lazi i obmane

pre 10 godina

Taman sam pomislio da se nesto dobro radi kad ono standardno ispadoh budala jer je jedini cilj ovoga to sto ce se osnovati kojekakav "centar za brigu" za zaposljaanje svojih a silne inspekcije koje vec placamo nista nece raditi kao i do sada.

joca

pre 10 godina

nadovezao bih se na neke komentare, odavno doduse mi monitor (crt) samsung d755 zujao dok radi ali na odredjenoj rezoluciji, odnesem da u pakomov servis i jasno im kazem kada zuji, posle 45 dana zrikavljenja na 15'' starom monitoru pozovu me oni i kazu da je sa monitorom sve u redu i da sam ja lud, da mi zuji u usima, odem tamo i uzmem da se svadjam sa majstorom kad ukapiram da genije nije ni procitao sta sam napisao, on ga upalio, namontirao maksimalnu rezoluciju i njemu ne zuji, sta sam trebao, da ga poducim pa da cekam jos 45 dana... odnesem kuci monitor i nastavim da ga koristim na drugoj rezoluciji, posle godinu dana monitor poceo i da muti sliku (garancija je naravno prosla) ubrzo kupih tft... sta da se radi

Pisi propalo

pre 10 godina

To je samo jedan mali segment koji pokazuje koliko smo mi neuredjena boranijska kolonija republika.
Mi nemamo pravnu drzavu, a prava potrosaca, sta je to?!
Uvoze nam skart, jer sto bi bacali kad se i na tome moze zaraditi, dakle mi tu nemamo zastitu prvenstveno - jer mi nemamo ozbiljnu drzavu vec neku imitaciju.
Servisi i prodavnice su samo taoci ludila, iako gradjani njih krive, najbolje bi bilo da svaki gradjanin provede po nedelju kao radnik u prodavnici pa u servisu i da shvati koliko krivica uopste tu ne lezi, prosto, sve je u raspadu u drzavi, zapustena smo divljina bez sistema, ali svakoga interesuje samo sopstveni uredjaj, i onda ni nema napretka niti pobune, vec nas tako sludjene tovare u beskraj.

Trgojlo

pre 10 godina

Bolje vi radite da narod dobije platu, lako cu ja sa trgovcem da izadjem na kraj .. šta sa vama političarima da radimo .. hmm...

Ernesto

pre 10 godina

Ono u sta nas sistem uvodi, naravno NAMERNO se to radi, je da se kupuje roba skart kvaliteta i da traje sto krace da bi se opet kupovala. Kome odgovara da kupi frizider koji ce da traje 40 godina. Evo imam Gorenje frizider+zamrzivac isti stariji od mene, 84to godiste, i dalje uz jedno menjanje motora za zamrzivac i rucke za otvaranje radi. Preziveo je bombardovanja, sankcije, iskljucenja struje milion puta i dalje sljaka. Pitam se danasnji frizider koliko bi uspeo tako nesto da izgura.

Nebo

pre 10 godina

Hehehe, ovde svi pominju normalan svet a izgleda da niko ne razmislja koliko smo mi ovde nenormalni.
Sa ovim zakonom bice zloupotreba na sve strane. Mislim i na trgovce i na potrosace. Ne mogu da krivim ni jedne ni druge.

Marko

pre 10 godina

I treba da se skrati rok na 8 dana. Svi iz unutrasnjosti svoju robu na pregleda kad je reklamacija u pitanju moraju da salju za Beograd pa tu u putu samo izgubi 3-4 dana, molim lepo neka se otvore i takve agenciju po manjim gradovima pa ce to sve brze ici. Mobilni operateri kada im reklamiras neki pokvaren telefon u 90% slucajeva dobijes obrazlozenje da je telefon bio izlozen vlagi, sto im je izgleda samo izgovor ili neka rupa u zakonu pa mogu da se vade na to uvek. Treba omoguciti kupcima da mogu da uzmu nazad svoj novac kada im se odobri reklamacija, jer ne zelim da kupujem vise kod nekog ko mi uvaljuje skart robu.

Bane NS

pre 10 godina

@ Nele

E zato je nekada postojalo nešto što se zvalo lager rezervnih delova. Ja znam da je i to izvestan trošak, a to što je zbog krize u zemlji odavno postalo normalno i očekivano da servis pa čak i ovlašćeni nema jedan jedini rezervni deo, nego tek kada ti dođeš sa kvarom pa ustanove šta treba zameniti to naručuju ne znači da je to normalan način poslovanja. Pazi ja sam u ovlašćenom Audijevom servisu najobičnije delove koji se smatraju potrošnim materijalom naručivao i čekao 5-7 dana....i to moram unapred da ih platim da slučajno ne bih u međuvremenu kupio negde drugde pa njima ostalo. A na lageru imaju samo ulje i filtere. Recimo kod običnih majstora za neke druge uređaje isto neretko moram da platim deo unapred jer on jednostavno nema para da ga kupi. Ja znam da tako mora na žalost ali tako se u suštini ne radi. Znači rok od 8 dana je realan rok i onaj ko bude ovlašćen da u garanciji otklanja te kvarove na žalost moraće određena sredstva da izdvoji i zarobi u lager rezervnih delova. Na koga će se na kraju taj trošak prelomiti pitanje je, verovatno na krajnjeg kupca kao i obično ali ni to neće biti toliko visoka cena za zaštitu svoje investicije, komfor i kvalitet usuge koji će time dobiti. Jer bolje je dati lupam 38,000 dinara pa znati da si pokriven sa svih strana, nego dati 35,000 dinara pa ako se uspostavi da je uređaj neispravan mlatiti se po servisima dok ga ne baciš a sa njim i tih 35,000 u vetar.

Igor

pre 10 godina

......osnivanje Centra za rešavanje potrošačkih sporova, koji ima za cilj upravo „jačanje institucionalnog okvira“....
Haha, kako da ne - već vidim gomilu stranačkih stručnjaka kako se zapošljavaju u ovom "centru"...
Neverovatno, donesu odluku da osnuju neku instituciju i kažu koji cilj će ona imati, ali zakonom ne kažu kako će taj cilj ostvariti i koje strategije i taktike će primenjivati - to ti je Srbija, na papiru smo za modernizaciju, a niko ne zna kako da se modernizujemo u praksi. Gomila teoretičara i lezilebovića bez iskustva i ideje.

Zvečanac

pre 10 godina

Svi treba da shvate da su i trgovci zaštićeni ako uvoze robu regularnim kanalima uz papire i sve ostalo. Ja sam u EU imao odlična iskustva jer se trgovci ne sekiraju već vrate uvozniku, ovaj vrati proizvođaču i taj poslednji treba da brine o tome šta isporučuje. Ovo je dobro, jer će konačno početi valjana roba da se uvozi a ne najgori kvalitet jer tržište to dozvoljava. Živi bili pa videli. Pozdrav

Crni Sesir

pre 10 godina

Pre dva meseca, kupio sam Player za auto (Radio, mp3, usb, SD cartica), nakon 15 dana, uredjaj je prestao da se pali. Uzeo sam crni trajni marker i na sasiju playera pipnuo par tackica da obelezim taj uredjaj a zatim ga odneo na reklamaciju. Posle 15 dana, pozvali su me iz prodavnice, ja otvorim kutiju i vidim moj stari uredjaj-popravljen... Ako budete u istoj situaciji, zabelezite neprimetno uredj na nekom mestu. Napravite iglom malu ogrebotinu ili tackicu tankim crnim markerom pomocu kojeg cete prepoznati neki predmet ako ga reklamirate. Kasnije u prodavnici odmah mozete reci prodavcu pre otvaranja kutije da znate da cete znati da li je to taj ili nov predmet kada ga budete otvorili ispred njega. :-)

ecentar

pre 10 godina

Koliko netacnih i pausalnih izjava ovde, pa to nije normalno. Dragi zemljaci, sve to o cemu vi pisete i fantazirate da moze ovako ili onako pise u Zakonu o zastiti potrosaca. Ne treba biti ni previse mudar niti vidovit da bi se znalo sta tamo pise, vec samo da se procita. U zakonu sve pise. Dakle, po aktuelnom zakonu koji je stupio na snagu 1.1.2011. trzisna inspekcija ne postupa po prijavi potrosaca, vec potrosac jedino moze da se obrati sudu za ostvarenje prava. Zatim, trgovac ima kao prvu mogucnost da otkloni nesaobraznost popravkom, a tek ako to ne moze onda dolazi zamena. Trece, nigde u zakonu ne pise da potrosac ima pravo bezuslovnog povrata novca u roku od 6 meseci. Ljudi, bolje procitajte sta pise u zakonu, nego sto obmanjujete i sebe i druge.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Ne znam da li je sreca ali ja sam kucne aparate promenio u vreme Ante Markovica i svi rade.Kupio sam kineske cipele nisu bile lose na izgled.Trebale su mi za setnju psa.Ukupno trajale su jedan sat.Toliko je trajala setnja sa Reksom.Nisam isao kod prodavca spakovao sam ih i bacio u djubre.Moji zivci vrede vise.Od tada kupujem u SAD,jeftinije je,kvalitetnije je i ako ti se nesto ne svidja na tome sto si kupio,mozes da ga zamenis bez ikakvog objasnjenja.Znam da nemaju svi mogucnost da kupuju u SAD ali svidja mi se njihov odnos prema kupcu.Kupio sam sat nosio ga nedelju dana a onda video isti koji je bio dosta jeftiniji.Ispricao sam trgovcu sta mi se desilo.Oni su mi odmah vratili razliku bez trazenja racuna,garancije,kutije.Takav zakon je pravljen u bivsoj SFRJ ali kad je dosao na raspravu odbijen je uz obrazlozenje da je to zakon kao da su ga pravile americke besne domacice?

Efikasnost - kome se obratiti

pre 10 godina

Institucionalni okvir je jedna od glavinh stvari SPROVODJENJA. Sta vredi ako vi imate Zakon koji stiti potrosaca na papiru ako tom potrosacu treba u stvarnom zivotu da izraste cir na zelucu dok se svojih prava i ne dokopa! Pogledajte kako su Britanci to resili u njihovom Zakonu imaju jako dobro resenje (ovo pod uslovom da nase zakonodavce sprovodjenje Zakona stvarno zanima...). Isto tako novinari bi trebalo da JASNIJE pisu o ovoj temi. Institucionalni okvir kao neka sintagma u clanku ne znaci puno (niti pominjanje potrosackih udruzenja) - ali ako se kaze da potrosac zapravo nema kome da se obrati u slucaju povrede prava vec je sve izgleda ostavljenoj dobroj volji trgovca, ljudima ce biti jasnije o cemu se radi... Britanci imaju jedan od boljih zakona u toj oblasti i verujem da je to jedan od razloga zasto se tamo mnogo vise kupuje nego u kontinentalnoj Evropi - to moze da bude jedan od argumenata da se jacanje prava potrosaca proda kao ideja domacim trgovcima (sem toga to i jeste tacno, ljudi ce se pre odluciti za kupovinu ako znaju da nesto mogu da vrate).

m0ps

pre 10 godina

Sve što je nejasno i dvosmisleno je čista manipulacija, kao i telefoni za žalbu na koje se niko ne javlja. Telefoni na koje mušterija može da se žali, mora da bude istaknut u svakoj radnji.

mile

pre 10 godina

kupio sam fen za kosu u Rodi u Sapcu. posle nekoliko dana se pokvario, vratim ga i prodavac ga prosledi u servis...vise od dva meseca cekam, a kupio sam jer mi treba...platio i opet nemam..

master

pre 10 godina

Vidim da je neko pominjao priču "šta biva kad pravno lice kupi" preskup deo opreme i slično.

Pošto imam 23-godišnje iskustvo na ovakve teme, a sa ovlašćenim servisima u Srbiji, od srca preporučujem sledeće:
Ako MAKAR MALO zapne, pišite sedištu (centrali) firme.

Pre nekoliko godina sam kupio preskup deo opreme, od najuglednijeg svetskog proizvođača te vrste opreme. Posle nekoliko meseci je crkla sijalica (koja sama ima garanciju 3 godine).

U ovlašćenom servisu su mi prvo rekli "jaaao, pa šta ćemo sad, pa da majstor vidi", pa ovo, pa ono, onda im ja rekoh da me ne interesuje - nego da mi zamene aparat, a moj neka doteraju kad stignu.

Stvar je u tome da svaki servis ove firme ima 2-3 aparata koji služe baš tome, da se klijent posluži dok njegov ne oprave.
No, u ovom servisu su te "zamenske" aparate podelili "ortacima" da se služe po svojim firmama, da se ne muče siroti da kupuju nešto od nekoliko hiljada eura.

Posle 20 minuta "dilemisanja", zamenskog aparata nema, oni ne znaju šta bi, rekoše da će se javiti za jedan sat. Za jedan sat se javljaju sa pričom da sijalicu nemaju, da treba da stigne Bog zna odakle (Austrija ili slično) itd. Ja se zahvalih.

Odmah pošaljem mail proizvođaču (Lihtenštajn). Mail pošaljem u 10 ujutru, oni odgovoriše u 11 da će sve biti sređeno, u 11.20 me zove naš servis da mi u 12.00 stiže zamenski aparat.
Moj rođeni je bio popravljen za 48 sati.

Nadam se da je od neke koristi, srećno svim čitaocima :).

MileKontraš

pre 10 godina

Sve ovo nema smisla dok sudstvo ne bude efikasno. Kad budem mogao da jednostavo odem i pokrenem brz i jeftin postupak protiv prodavca koji ne postuje zakon i zavlaci me, onda ce sve biti na mestu.