Sreda, 25.09.2013.

17:41

SAD u oktobru ostaju bez novca?

Vlada SAD upozorava da neće biti u stanju da posle 17. oktobra normalno izmiruje svoje obaveze s obzirom na postojeću gornju granicu javnog duga.

Izvor: Tanjug

SAD u oktobru ostaju bez novca? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

sasa jokic

pre 10 godina

Ne bojim se ja za njih, dok je Rokfelerove i Rotsildove stamparije para (FED) nema zime. Jedino sto ce Ameri opet morati da uvode demokratiju po svetu, i traze oruzje za masovno unistenje po tudjim dvoristima......

mujcinovic salih

pre 10 godina

Ne bih da objasnjavam!Komentari su vam fantasticni od Vajmarske republike do rata protiv neke nezasticene drzave koju ce opljackati

Vitez

pre 10 godina

a da izbombardujete nekoga,...vorovatno ce vam dugovanja lake pasti.Znate kad je neko nervozan istresi se na neduznog,ali vi vec imate bogato iskustvo u tome :)

Trixter

pre 10 godina

Elita u USA, a koja zacudjujuce nije na vlasti vec vecim delom u opoziciji odlucila se preko centralne banke da besomucno stampa dolare. To je taktika kojoj pribegavaju vec decenijama, ekonomija je slaba, deficit ogroman, ali tu je politicki i voji uticaj i to je ono sto se racuna naravno. Kako USA sve vise tonu, a to je i obicnom coveku jako vidljivo kad im pogleda recimo vozove, deo putne infrastrukture, kvalitet zivota, broj sirotinje vidi se u kom pravcu idu. Ono sto treba jako da zabrine druge je sto USA mozda i nevoljno vuce ostatak sveta u katastrofu koja ce se zavrsiti slomom svetskom trzista kapitala. Izgleda da neki, ne svi ,ali neki u USA i mozda u delu zapadne Evrope zele 'prisilni reset' na svetskom nivou. USA su jos dovoljno ekonomski mocne da povuku takav jedan potez, narocito zato sto kontrolisu zajedno sa GB vecinu tokova kapitala i banaka. Ostali samo gledaju i prate ih pokusavajuci da mozda izvuku profit za sebe, ali postaje sve ociglednije kako ce se prica zavrstiti. Tuzno ali istinito.

Simerijanac Anarhista

pre 10 godina

ne shavatate da i pored cinjenice da amerika i japan imaju jedan od najvecih dugova na svetu to zapravo za njih nije nikakav problem. zasto? pa zato sto duguju sami sebi, tj svojim centralnim bankama, i to u svojoj vlastitoj valuti. to je unutrasnji dug koji mnogo zemlje i ne racunaju kao dug kad govore o dugovima. da objasnim, to je kao kad muz duguje milijardu evra zeni sa kojom zivi zajedno u braku. sta ce se promeniti ako on vrati dug? nista. sta ce se promeniti ako mu ona oprosti dug? opet nista. to nikako ne utice na njihom kvalitet zivota. sve sto je potrebno da se taj "dug" vrati je da ta ista centralna banka "odstampa" dve novcanice od po 1000 milijardi dolara (ili jena) i gotova stvar. ok, duguje nestos sitno i kini, ali kina tu ne moze nista da ucini jer im je duznik "prevelik da bi pao".
e sad, drugi je problem sto mnoge zemlje duguju drugim zemljama, i to u stranoj valuti. tu je vec problem jer ne moze da se jednostavno nastampa novac i vrati dug. zato je, recmo, grcka u problemu, jer se zaduzivala kod stranaca u valuti koju ne kontrolise sama, i sad, zamislite, mora i da vrati. a vlada amerike se zaduzivala kod voje centralne banke, tako da ih zabole levo uvo. sav ovaj cirkus je samo za unutrasnje potrebe gde se talibanski republikanci prepucavaju sa "levim" demokratama.

aca

pre 10 godina

Prvi ko nece dozvoliti bankrot Amera je Kina a i Rusia svi oni imaju njihove obaveznice u kapitalu. Ovo je samo alarmiranje da bi oni ubrzali placanje tih istih. Kao i svake godine. Dal ce da dodje dan da ih ne bude vise....

Zoran

pre 10 godina

Ne mogu oni nikad ostati bez novca kad imaju FED, a danas papir i nije tako skup.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (tg, 25. septembar 2013 18:54)

Vidis da ne znas. Ne stampaju na papiru nego na pamuku.

Ako smem da kazem

pre 10 godina

Kongres odobri, Nacionalna banka prebaci drzavi na racun neku brojku sa 12 nula I cirkus se nastavlja. Ne isplacuju oni plate, penzije I vojsku u kesu.

Amerikanac

pre 10 godina

@Vozd Amerika najvise duguje samoj Americi. Ubedljivo najvise domacim fondovima. Znam da u Srbiji misle da Kinezi "drze" americki dug. Ali Kinezi imaju 8% americkog duga (u obveznicama koje su kupili). Recimo engleski i kanadski fondovi su isto kupci. Zajedno engleski i kanadski fondovi drze vise americkog duga nego Kina. Amerika pozajmljuje po jako niskim kamatama jer ima odlican kreditni rejting. Americka privreda nema problema da dugove servisira. Americka drzava duguje velike pare ali su to dugovi sa jako dugackim rokom vracanja i minimalnim kamatama tako da Amerika nema problema da ih vraca. Zasto Amerika nema problema da se zaduzi na dugacki rok sa jako malom kamatom? Jednostavno, Amerika je najsigurnija "svetska banka". Uzmi na primer Kinu. Kina ima ogromne rezerve dolara. Kina ne moze da ode u neku banku i da stavi sve te bilione dolara i da kaze banci "cuvajte nam to i dajte nam kamatu". Ne postoji ni jedna banka u svetu niti finansijski market koji tolike pare moze da primi. A oni bukvalno moraju da stave pare u "banku" i da dobijaju kamatu na njih jer ce gubiti svake godine sa inflacijom. I jedina banka za koju se zna da sigurno, 100% vraca pare je americka drzava. I onda Kinezi ili Arapi ili bilo ko, kupi obveznice americke drzave i to je za njih sigurna banka sa kamatom. A posto ima jako mnogo tih sa parama koji hoce da kupe americke bondove onda Amerika ima izuzetne uslove po kojima izdaje obveznice. Ovo sada sa dugom je samo politika i sredice se za dan, dva.

pitam se, pitam se

pre 10 godina

ovo sto Vozd rece i mene zanima i voleo bi kada bi neko napravio prilog o tome. svaki dan citamo kako javni dug neke zemlje iznosi odredjen iznos. recimo kod nas se svake godine uveca za 3 do 5%, jer je toliki deficit budzeta. isto je u skoro svim zemljama sveta ili bar najvecoj vecini. i postavlja se pitanje kome oni duguju? svetska banki i mmf su u vlasnistvu drzava koje su njene clanice a najcesce se drzave pozajmljuju kod njih ili bilateralno - jedni kod drugih, kao recimo kad mi uzmemo kredit od rusije, kine ili azerbejdzana kao nedavno. ipak ta matematika u svetskim okvirima mi nije najjasnija jer vecina drzava ima dug koji raste svake godine a siguran sam da par drzava u svetu ne moze da kroz svoje pozajmice to pokriva. zna se da je Kina ogroman poverilac SAD-a. ali sta je sa osatkom sveta.

Vozd

pre 10 godina

Cekaj bre, duzni 16 hiljada milijardi, pa kome su duzni tolike pare?! Duzni Nemci, duzni Kinezi, duzni svi, samo ne znam ko je taj kome sve duguju?

amerikanac na papiru

pre 10 godina

Tek u oktobru?Interesantno,a ja vec od juna prosle godine ostao bez para.Makar ih u Srbiji i nisam imao pa je nekako bilo lakse.Blago vama tu. Zivite od ljubavi i cvaraka.

Zeleni Zub

pre 10 godina

Ko je gledao dokumentarce o dolaru i kako ga ameri prave, zna da se to mece desiti tek tako... pa oni nemaju pokrice decenijama.

Alex

pre 10 godina

@vladimir

pa jeste u pravu si to da svi kupuju usa obveznice. Eto npr. FED je najveci kupac obveznica a FED ima para kolko hoce ... samo ukljuci masinu.

Dušan

pre 10 godina

E samo za gospodina "žareta analiticara" jes da su naoružani do zuba a nemaju para....ali veruj mi ni jedna vojska pogotovo ova "profesionalna" neće se boriti kao što su se naši preci borili, za veknu hleba i pola konzerve pasulja. Videćeš, džaba im profesionalna vojska, kada oni ne vole svoju zemlju, oni vole samo dolar. Da sam i ovo dočekao, da gamaD bankrotira. Eto im sad američki san. ŽIVELA SRBIJA(i svi narodi u njoj) :D

Bojan

pre 10 godina

Evo zasto su insistirali da napadnu Siriju. Ne interesuju njih nepravde u svetu, vec zemlje bogate energetskim resursima. Strategija im je kontrola cena, vecinom nafte i gasa... Njihove potrebe za ratovima pocele su onog trenutka kad su njihovi privrednici poceli da otvaraju preduzeca u Kini, a zatvaraju u Americi. Tu su sami pogresili pustajuci da im tehnologija izadje iz zemlje. Te greske je neko placao, placa i verovatno ce placati...

Caki

pre 10 godina

a kako oni mogu da finansiraju deficit i (sta god treba) iz primarne emisije a nama je EU eksplicitno trazila pre vise godina da se zakonski obavezemo da NBS nece finansirati budzet Srbije iz primarne emisije.

vladimir

pre 10 godina

Nije mi jasno zasto B92 ne objavi potpunu informaciju. Likvidnost SAD nije problem, svi kupuju americke obveznice uprkos veoma niskim kamatnim stopama. Radi se o unutarnjoj politickoj borbi izmedju demokratske stranke i tvrdokorne struje republikanske stranke.

Mane Z

pre 10 godina

Jedino ih Covic moze izvuci.U Zvezdi je za nepunih mesec dana doveo 10 igraca I minus od 25 miliona pretvorio u plus,to moze samo Covic I niko drugi.

Milan

pre 10 godina

Sta se lozite? To je toliko mali problem u poredjenju sa bilo kojom drzavom na svetu da je prosto neuporedivo. Ne nadajte se, nije im ni blizu kraj.

nece oni propasti nikad

pre 10 godina

ne brinite za njih njima je to svake godine normalno i tako ojha vec ,bolje brinite za nasu avliju koja nema vise ni pas sta da izjede tj oglodje od ovih glodara koji nas vode i njima slicnih strucnjaka zadnjih 50 godina

Bishop of Cardboard City

pre 10 godina

Jedini nacin da USA ostane bez novca je ako im neko, slucajno ili namerno, iskljuci struju u stamparijama. Novac je tako proizvodila i Vajmarska Republika samo sto je ovog puta scenario mnogo opasniji jer je dolar pored nacionalne valute takodje i svetska rezervna valuta. Imam utisak da je haos koji dolazi ISPLANIRAN!

srbin

pre 10 godina

Ovu farsu gledam vec godinama,
voleo bih da mi objasne kako ce oni da ostanu bez novca kad je $$$ njihov, malo kao duzni smo bicemo odgovorni ali to samo za svet a mi ce mo po starom ,
znaju oni ako oni padnu da ce svi da padnu pa se zato tako i ponasaju,oni su kao bolesnik koga svi lece jer ako im on umre odose i oni, previse su povezani jedni sa drugima pa s toga pristaju da ga lece bez obzira na sve i tako svet postaje talac usa a usa zivi sve bolje i bolje i tako u krug.

Jeremija

pre 10 godina

Moje skromno misljenje je da ce granica javnog duga SAD biti povecana na 18 000 milijardi dolara. I tako svake godine ce se povecavati za 1000 milijardi dolara i problem resen. Inace zanimljivo je pomenuti par podataka u vezi sa javnim dugom pojedinih drzava. Na primer, javni dug Srbije je trenutno oko 57% BND i kod nas je stvorena atmosfera da je apokalipsa vec stigla.Sa druge strane javni dug Italije je verovali ili ne 150% BND i svakom je jasno da oni taj dug nikada ne mogu spustiti ni do nasih 57% BND. Najnejasniji je primer Makedonije ciji je javni dug oko 30% BND a ta drzava je najsiromasnija u Evropi. Da ne pominjem da je ispunila gotovo sve zahteve zapada i SAD-a a siromastvo nikada nije bilo vece. Tako da visina javnog duga neke drzave ne mora da bude povezana sa njenom razvijenoscu,sto verujem da vecina ljudi ovde misli da je slucaj.

Monetarni racionalista

pre 10 godina

Nema veze. Upali se lokalni američki "Topčider", naštampa se jedno 600 milijardi dolara i ubace se u promet, inflacija par % čisto da se stimuliše izvoz. Dok god je svetska trgovina u dolarima, nema zime sa SAD. I, da, dolar jeste papir, a u našem umu je usađeno da je vrednost. Ni evro nije bolji, ta valuta ni nema svoju državu, pa ako "vrisne", nećemo znati ko je odgovoran.

Jeremija

pre 10 godina

Moje skromno misljenje je da ce granica javnog duga SAD biti povecana na 18 000 milijardi dolara. I tako svake godine ce se povecavati za 1000 milijardi dolara i problem resen. Inace zanimljivo je pomenuti par podataka u vezi sa javnim dugom pojedinih drzava. Na primer, javni dug Srbije je trenutno oko 57% BND i kod nas je stvorena atmosfera da je apokalipsa vec stigla.Sa druge strane javni dug Italije je verovali ili ne 150% BND i svakom je jasno da oni taj dug nikada ne mogu spustiti ni do nasih 57% BND. Najnejasniji je primer Makedonije ciji je javni dug oko 30% BND a ta drzava je najsiromasnija u Evropi. Da ne pominjem da je ispunila gotovo sve zahteve zapada i SAD-a a siromastvo nikada nije bilo vece. Tako da visina javnog duga neke drzave ne mora da bude povezana sa njenom razvijenoscu,sto verujem da vecina ljudi ovde misli da je slucaj.

Monetarni racionalista

pre 10 godina

Nema veze. Upali se lokalni američki "Topčider", naštampa se jedno 600 milijardi dolara i ubace se u promet, inflacija par % čisto da se stimuliše izvoz. Dok god je svetska trgovina u dolarima, nema zime sa SAD. I, da, dolar jeste papir, a u našem umu je usađeno da je vrednost. Ni evro nije bolji, ta valuta ni nema svoju državu, pa ako "vrisne", nećemo znati ko je odgovoran.

srbin

pre 10 godina

Ovu farsu gledam vec godinama,
voleo bih da mi objasne kako ce oni da ostanu bez novca kad je $$$ njihov, malo kao duzni smo bicemo odgovorni ali to samo za svet a mi ce mo po starom ,
znaju oni ako oni padnu da ce svi da padnu pa se zato tako i ponasaju,oni su kao bolesnik koga svi lece jer ako im on umre odose i oni, previse su povezani jedni sa drugima pa s toga pristaju da ga lece bez obzira na sve i tako svet postaje talac usa a usa zivi sve bolje i bolje i tako u krug.

Vozd

pre 10 godina

Cekaj bre, duzni 16 hiljada milijardi, pa kome su duzni tolike pare?! Duzni Nemci, duzni Kinezi, duzni svi, samo ne znam ko je taj kome sve duguju?

Bishop of Cardboard City

pre 10 godina

Jedini nacin da USA ostane bez novca je ako im neko, slucajno ili namerno, iskljuci struju u stamparijama. Novac je tako proizvodila i Vajmarska Republika samo sto je ovog puta scenario mnogo opasniji jer je dolar pored nacionalne valute takodje i svetska rezervna valuta. Imam utisak da je haos koji dolazi ISPLANIRAN!

Mane Z

pre 10 godina

Jedino ih Covic moze izvuci.U Zvezdi je za nepunih mesec dana doveo 10 igraca I minus od 25 miliona pretvorio u plus,to moze samo Covic I niko drugi.

nece oni propasti nikad

pre 10 godina

ne brinite za njih njima je to svake godine normalno i tako ojha vec ,bolje brinite za nasu avliju koja nema vise ni pas sta da izjede tj oglodje od ovih glodara koji nas vode i njima slicnih strucnjaka zadnjih 50 godina

vladimir

pre 10 godina

Nije mi jasno zasto B92 ne objavi potpunu informaciju. Likvidnost SAD nije problem, svi kupuju americke obveznice uprkos veoma niskim kamatnim stopama. Radi se o unutarnjoj politickoj borbi izmedju demokratske stranke i tvrdokorne struje republikanske stranke.

Bojan

pre 10 godina

Evo zasto su insistirali da napadnu Siriju. Ne interesuju njih nepravde u svetu, vec zemlje bogate energetskim resursima. Strategija im je kontrola cena, vecinom nafte i gasa... Njihove potrebe za ratovima pocele su onog trenutka kad su njihovi privrednici poceli da otvaraju preduzeca u Kini, a zatvaraju u Americi. Tu su sami pogresili pustajuci da im tehnologija izadje iz zemlje. Te greske je neko placao, placa i verovatno ce placati...

Milan

pre 10 godina

Sta se lozite? To je toliko mali problem u poredjenju sa bilo kojom drzavom na svetu da je prosto neuporedivo. Ne nadajte se, nije im ni blizu kraj.

Zeleni Zub

pre 10 godina

Ko je gledao dokumentarce o dolaru i kako ga ameri prave, zna da se to mece desiti tek tako... pa oni nemaju pokrice decenijama.

Dušan

pre 10 godina

E samo za gospodina "žareta analiticara" jes da su naoružani do zuba a nemaju para....ali veruj mi ni jedna vojska pogotovo ova "profesionalna" neće se boriti kao što su se naši preci borili, za veknu hleba i pola konzerve pasulja. Videćeš, džaba im profesionalna vojska, kada oni ne vole svoju zemlju, oni vole samo dolar. Da sam i ovo dočekao, da gamaD bankrotira. Eto im sad američki san. ŽIVELA SRBIJA(i svi narodi u njoj) :D

amerikanac na papiru

pre 10 godina

Tek u oktobru?Interesantno,a ja vec od juna prosle godine ostao bez para.Makar ih u Srbiji i nisam imao pa je nekako bilo lakse.Blago vama tu. Zivite od ljubavi i cvaraka.

Caki

pre 10 godina

a kako oni mogu da finansiraju deficit i (sta god treba) iz primarne emisije a nama je EU eksplicitno trazila pre vise godina da se zakonski obavezemo da NBS nece finansirati budzet Srbije iz primarne emisije.

Alex

pre 10 godina

@vladimir

pa jeste u pravu si to da svi kupuju usa obveznice. Eto npr. FED je najveci kupac obveznica a FED ima para kolko hoce ... samo ukljuci masinu.

Simerijanac Anarhista

pre 10 godina

ne shavatate da i pored cinjenice da amerika i japan imaju jedan od najvecih dugova na svetu to zapravo za njih nije nikakav problem. zasto? pa zato sto duguju sami sebi, tj svojim centralnim bankama, i to u svojoj vlastitoj valuti. to je unutrasnji dug koji mnogo zemlje i ne racunaju kao dug kad govore o dugovima. da objasnim, to je kao kad muz duguje milijardu evra zeni sa kojom zivi zajedno u braku. sta ce se promeniti ako on vrati dug? nista. sta ce se promeniti ako mu ona oprosti dug? opet nista. to nikako ne utice na njihom kvalitet zivota. sve sto je potrebno da se taj "dug" vrati je da ta ista centralna banka "odstampa" dve novcanice od po 1000 milijardi dolara (ili jena) i gotova stvar. ok, duguje nestos sitno i kini, ali kina tu ne moze nista da ucini jer im je duznik "prevelik da bi pao".
e sad, drugi je problem sto mnoge zemlje duguju drugim zemljama, i to u stranoj valuti. tu je vec problem jer ne moze da se jednostavno nastampa novac i vrati dug. zato je, recmo, grcka u problemu, jer se zaduzivala kod stranaca u valuti koju ne kontrolise sama, i sad, zamislite, mora i da vrati. a vlada amerike se zaduzivala kod voje centralne banke, tako da ih zabole levo uvo. sav ovaj cirkus je samo za unutrasnje potrebe gde se talibanski republikanci prepucavaju sa "levim" demokratama.

Amerikanac

pre 10 godina

@Vozd Amerika najvise duguje samoj Americi. Ubedljivo najvise domacim fondovima. Znam da u Srbiji misle da Kinezi "drze" americki dug. Ali Kinezi imaju 8% americkog duga (u obveznicama koje su kupili). Recimo engleski i kanadski fondovi su isto kupci. Zajedno engleski i kanadski fondovi drze vise americkog duga nego Kina. Amerika pozajmljuje po jako niskim kamatama jer ima odlican kreditni rejting. Americka privreda nema problema da dugove servisira. Americka drzava duguje velike pare ali su to dugovi sa jako dugackim rokom vracanja i minimalnim kamatama tako da Amerika nema problema da ih vraca. Zasto Amerika nema problema da se zaduzi na dugacki rok sa jako malom kamatom? Jednostavno, Amerika je najsigurnija "svetska banka". Uzmi na primer Kinu. Kina ima ogromne rezerve dolara. Kina ne moze da ode u neku banku i da stavi sve te bilione dolara i da kaze banci "cuvajte nam to i dajte nam kamatu". Ne postoji ni jedna banka u svetu niti finansijski market koji tolike pare moze da primi. A oni bukvalno moraju da stave pare u "banku" i da dobijaju kamatu na njih jer ce gubiti svake godine sa inflacijom. I jedina banka za koju se zna da sigurno, 100% vraca pare je americka drzava. I onda Kinezi ili Arapi ili bilo ko, kupi obveznice americke drzave i to je za njih sigurna banka sa kamatom. A posto ima jako mnogo tih sa parama koji hoce da kupe americke bondove onda Amerika ima izuzetne uslove po kojima izdaje obveznice. Ovo sada sa dugom je samo politika i sredice se za dan, dva.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Ne bih da objasnjavam!Komentari su vam fantasticni od Vajmarske republike do rata protiv neke nezasticene drzave koju ce opljackati

Zoran

pre 10 godina

Ne mogu oni nikad ostati bez novca kad imaju FED, a danas papir i nije tako skup.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (tg, 25. septembar 2013 18:54)

Vidis da ne znas. Ne stampaju na papiru nego na pamuku.

aca

pre 10 godina

Prvi ko nece dozvoliti bankrot Amera je Kina a i Rusia svi oni imaju njihove obaveznice u kapitalu. Ovo je samo alarmiranje da bi oni ubrzali placanje tih istih. Kao i svake godine. Dal ce da dodje dan da ih ne bude vise....

Trixter

pre 10 godina

Elita u USA, a koja zacudjujuce nije na vlasti vec vecim delom u opoziciji odlucila se preko centralne banke da besomucno stampa dolare. To je taktika kojoj pribegavaju vec decenijama, ekonomija je slaba, deficit ogroman, ali tu je politicki i voji uticaj i to je ono sto se racuna naravno. Kako USA sve vise tonu, a to je i obicnom coveku jako vidljivo kad im pogleda recimo vozove, deo putne infrastrukture, kvalitet zivota, broj sirotinje vidi se u kom pravcu idu. Ono sto treba jako da zabrine druge je sto USA mozda i nevoljno vuce ostatak sveta u katastrofu koja ce se zavrsiti slomom svetskom trzista kapitala. Izgleda da neki, ne svi ,ali neki u USA i mozda u delu zapadne Evrope zele 'prisilni reset' na svetskom nivou. USA su jos dovoljno ekonomski mocne da povuku takav jedan potez, narocito zato sto kontrolisu zajedno sa GB vecinu tokova kapitala i banaka. Ostali samo gledaju i prate ih pokusavajuci da mozda izvuku profit za sebe, ali postaje sve ociglednije kako ce se prica zavrstiti. Tuzno ali istinito.

Vitez

pre 10 godina

a da izbombardujete nekoga,...vorovatno ce vam dugovanja lake pasti.Znate kad je neko nervozan istresi se na neduznog,ali vi vec imate bogato iskustvo u tome :)

sasa jokic

pre 10 godina

Ne bojim se ja za njih, dok je Rokfelerove i Rotsildove stamparije para (FED) nema zime. Jedino sto ce Ameri opet morati da uvode demokratiju po svetu, i traze oruzje za masovno unistenje po tudjim dvoristima......

Ako smem da kazem

pre 10 godina

Kongres odobri, Nacionalna banka prebaci drzavi na racun neku brojku sa 12 nula I cirkus se nastavlja. Ne isplacuju oni plate, penzije I vojsku u kesu.

pitam se, pitam se

pre 10 godina

ovo sto Vozd rece i mene zanima i voleo bi kada bi neko napravio prilog o tome. svaki dan citamo kako javni dug neke zemlje iznosi odredjen iznos. recimo kod nas se svake godine uveca za 3 do 5%, jer je toliki deficit budzeta. isto je u skoro svim zemljama sveta ili bar najvecoj vecini. i postavlja se pitanje kome oni duguju? svetska banki i mmf su u vlasnistvu drzava koje su njene clanice a najcesce se drzave pozajmljuju kod njih ili bilateralno - jedni kod drugih, kao recimo kad mi uzmemo kredit od rusije, kine ili azerbejdzana kao nedavno. ipak ta matematika u svetskim okvirima mi nije najjasnija jer vecina drzava ima dug koji raste svake godine a siguran sam da par drzava u svetu ne moze da kroz svoje pozajmice to pokriva. zna se da je Kina ogroman poverilac SAD-a. ali sta je sa osatkom sveta.

Dušan

pre 10 godina

E samo za gospodina "žareta analiticara" jes da su naoružani do zuba a nemaju para....ali veruj mi ni jedna vojska pogotovo ova "profesionalna" neće se boriti kao što su se naši preci borili, za veknu hleba i pola konzerve pasulja. Videćeš, džaba im profesionalna vojska, kada oni ne vole svoju zemlju, oni vole samo dolar. Da sam i ovo dočekao, da gamaD bankrotira. Eto im sad američki san. ŽIVELA SRBIJA(i svi narodi u njoj) :D

Bojan

pre 10 godina

Evo zasto su insistirali da napadnu Siriju. Ne interesuju njih nepravde u svetu, vec zemlje bogate energetskim resursima. Strategija im je kontrola cena, vecinom nafte i gasa... Njihove potrebe za ratovima pocele su onog trenutka kad su njihovi privrednici poceli da otvaraju preduzeca u Kini, a zatvaraju u Americi. Tu su sami pogresili pustajuci da im tehnologija izadje iz zemlje. Te greske je neko placao, placa i verovatno ce placati...

srbin

pre 10 godina

Ovu farsu gledam vec godinama,
voleo bih da mi objasne kako ce oni da ostanu bez novca kad je $$$ njihov, malo kao duzni smo bicemo odgovorni ali to samo za svet a mi ce mo po starom ,
znaju oni ako oni padnu da ce svi da padnu pa se zato tako i ponasaju,oni su kao bolesnik koga svi lece jer ako im on umre odose i oni, previse su povezani jedni sa drugima pa s toga pristaju da ga lece bez obzira na sve i tako svet postaje talac usa a usa zivi sve bolje i bolje i tako u krug.

vladimir

pre 10 godina

Nije mi jasno zasto B92 ne objavi potpunu informaciju. Likvidnost SAD nije problem, svi kupuju americke obveznice uprkos veoma niskim kamatnim stopama. Radi se o unutarnjoj politickoj borbi izmedju demokratske stranke i tvrdokorne struje republikanske stranke.

Monetarni racionalista

pre 10 godina

Nema veze. Upali se lokalni američki "Topčider", naštampa se jedno 600 milijardi dolara i ubace se u promet, inflacija par % čisto da se stimuliše izvoz. Dok god je svetska trgovina u dolarima, nema zime sa SAD. I, da, dolar jeste papir, a u našem umu je usađeno da je vrednost. Ni evro nije bolji, ta valuta ni nema svoju državu, pa ako "vrisne", nećemo znati ko je odgovoran.

Milan

pre 10 godina

Sta se lozite? To je toliko mali problem u poredjenju sa bilo kojom drzavom na svetu da je prosto neuporedivo. Ne nadajte se, nije im ni blizu kraj.

Jeremija

pre 10 godina

Moje skromno misljenje je da ce granica javnog duga SAD biti povecana na 18 000 milijardi dolara. I tako svake godine ce se povecavati za 1000 milijardi dolara i problem resen. Inace zanimljivo je pomenuti par podataka u vezi sa javnim dugom pojedinih drzava. Na primer, javni dug Srbije je trenutno oko 57% BND i kod nas je stvorena atmosfera da je apokalipsa vec stigla.Sa druge strane javni dug Italije je verovali ili ne 150% BND i svakom je jasno da oni taj dug nikada ne mogu spustiti ni do nasih 57% BND. Najnejasniji je primer Makedonije ciji je javni dug oko 30% BND a ta drzava je najsiromasnija u Evropi. Da ne pominjem da je ispunila gotovo sve zahteve zapada i SAD-a a siromastvo nikada nije bilo vece. Tako da visina javnog duga neke drzave ne mora da bude povezana sa njenom razvijenoscu,sto verujem da vecina ljudi ovde misli da je slucaj.

Bishop of Cardboard City

pre 10 godina

Jedini nacin da USA ostane bez novca je ako im neko, slucajno ili namerno, iskljuci struju u stamparijama. Novac je tako proizvodila i Vajmarska Republika samo sto je ovog puta scenario mnogo opasniji jer je dolar pored nacionalne valute takodje i svetska rezervna valuta. Imam utisak da je haos koji dolazi ISPLANIRAN!

Alex

pre 10 godina

@vladimir

pa jeste u pravu si to da svi kupuju usa obveznice. Eto npr. FED je najveci kupac obveznica a FED ima para kolko hoce ... samo ukljuci masinu.

nece oni propasti nikad

pre 10 godina

ne brinite za njih njima je to svake godine normalno i tako ojha vec ,bolje brinite za nasu avliju koja nema vise ni pas sta da izjede tj oglodje od ovih glodara koji nas vode i njima slicnih strucnjaka zadnjih 50 godina

Mane Z

pre 10 godina

Jedino ih Covic moze izvuci.U Zvezdi je za nepunih mesec dana doveo 10 igraca I minus od 25 miliona pretvorio u plus,to moze samo Covic I niko drugi.

Vozd

pre 10 godina

Cekaj bre, duzni 16 hiljada milijardi, pa kome su duzni tolike pare?! Duzni Nemci, duzni Kinezi, duzni svi, samo ne znam ko je taj kome sve duguju?

Vitez

pre 10 godina

a da izbombardujete nekoga,...vorovatno ce vam dugovanja lake pasti.Znate kad je neko nervozan istresi se na neduznog,ali vi vec imate bogato iskustvo u tome :)

Caki

pre 10 godina

a kako oni mogu da finansiraju deficit i (sta god treba) iz primarne emisije a nama je EU eksplicitno trazila pre vise godina da se zakonski obavezemo da NBS nece finansirati budzet Srbije iz primarne emisije.

amerikanac na papiru

pre 10 godina

Tek u oktobru?Interesantno,a ja vec od juna prosle godine ostao bez para.Makar ih u Srbiji i nisam imao pa je nekako bilo lakse.Blago vama tu. Zivite od ljubavi i cvaraka.

Trixter

pre 10 godina

Elita u USA, a koja zacudjujuce nije na vlasti vec vecim delom u opoziciji odlucila se preko centralne banke da besomucno stampa dolare. To je taktika kojoj pribegavaju vec decenijama, ekonomija je slaba, deficit ogroman, ali tu je politicki i voji uticaj i to je ono sto se racuna naravno. Kako USA sve vise tonu, a to je i obicnom coveku jako vidljivo kad im pogleda recimo vozove, deo putne infrastrukture, kvalitet zivota, broj sirotinje vidi se u kom pravcu idu. Ono sto treba jako da zabrine druge je sto USA mozda i nevoljno vuce ostatak sveta u katastrofu koja ce se zavrsiti slomom svetskom trzista kapitala. Izgleda da neki, ne svi ,ali neki u USA i mozda u delu zapadne Evrope zele 'prisilni reset' na svetskom nivou. USA su jos dovoljno ekonomski mocne da povuku takav jedan potez, narocito zato sto kontrolisu zajedno sa GB vecinu tokova kapitala i banaka. Ostali samo gledaju i prate ih pokusavajuci da mozda izvuku profit za sebe, ali postaje sve ociglednije kako ce se prica zavrstiti. Tuzno ali istinito.

sasa jokic

pre 10 godina

Ne bojim se ja za njih, dok je Rokfelerove i Rotsildove stamparije para (FED) nema zime. Jedino sto ce Ameri opet morati da uvode demokratiju po svetu, i traze oruzje za masovno unistenje po tudjim dvoristima......

Zeleni Zub

pre 10 godina

Ko je gledao dokumentarce o dolaru i kako ga ameri prave, zna da se to mece desiti tek tako... pa oni nemaju pokrice decenijama.

mujcinovic salih

pre 10 godina

Ne bih da objasnjavam!Komentari su vam fantasticni od Vajmarske republike do rata protiv neke nezasticene drzave koju ce opljackati

pitam se, pitam se

pre 10 godina

ovo sto Vozd rece i mene zanima i voleo bi kada bi neko napravio prilog o tome. svaki dan citamo kako javni dug neke zemlje iznosi odredjen iznos. recimo kod nas se svake godine uveca za 3 do 5%, jer je toliki deficit budzeta. isto je u skoro svim zemljama sveta ili bar najvecoj vecini. i postavlja se pitanje kome oni duguju? svetska banki i mmf su u vlasnistvu drzava koje su njene clanice a najcesce se drzave pozajmljuju kod njih ili bilateralno - jedni kod drugih, kao recimo kad mi uzmemo kredit od rusije, kine ili azerbejdzana kao nedavno. ipak ta matematika u svetskim okvirima mi nije najjasnija jer vecina drzava ima dug koji raste svake godine a siguran sam da par drzava u svetu ne moze da kroz svoje pozajmice to pokriva. zna se da je Kina ogroman poverilac SAD-a. ali sta je sa osatkom sveta.

Amerikanac

pre 10 godina

@Vozd Amerika najvise duguje samoj Americi. Ubedljivo najvise domacim fondovima. Znam da u Srbiji misle da Kinezi "drze" americki dug. Ali Kinezi imaju 8% americkog duga (u obveznicama koje su kupili). Recimo engleski i kanadski fondovi su isto kupci. Zajedno engleski i kanadski fondovi drze vise americkog duga nego Kina. Amerika pozajmljuje po jako niskim kamatama jer ima odlican kreditni rejting. Americka privreda nema problema da dugove servisira. Americka drzava duguje velike pare ali su to dugovi sa jako dugackim rokom vracanja i minimalnim kamatama tako da Amerika nema problema da ih vraca. Zasto Amerika nema problema da se zaduzi na dugacki rok sa jako malom kamatom? Jednostavno, Amerika je najsigurnija "svetska banka". Uzmi na primer Kinu. Kina ima ogromne rezerve dolara. Kina ne moze da ode u neku banku i da stavi sve te bilione dolara i da kaze banci "cuvajte nam to i dajte nam kamatu". Ne postoji ni jedna banka u svetu niti finansijski market koji tolike pare moze da primi. A oni bukvalno moraju da stave pare u "banku" i da dobijaju kamatu na njih jer ce gubiti svake godine sa inflacijom. I jedina banka za koju se zna da sigurno, 100% vraca pare je americka drzava. I onda Kinezi ili Arapi ili bilo ko, kupi obveznice americke drzave i to je za njih sigurna banka sa kamatom. A posto ima jako mnogo tih sa parama koji hoce da kupe americke bondove onda Amerika ima izuzetne uslove po kojima izdaje obveznice. Ovo sada sa dugom je samo politika i sredice se za dan, dva.

Zoran

pre 10 godina

Ne mogu oni nikad ostati bez novca kad imaju FED, a danas papir i nije tako skup.
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (tg, 25. septembar 2013 18:54)

Vidis da ne znas. Ne stampaju na papiru nego na pamuku.

aca

pre 10 godina

Prvi ko nece dozvoliti bankrot Amera je Kina a i Rusia svi oni imaju njihove obaveznice u kapitalu. Ovo je samo alarmiranje da bi oni ubrzali placanje tih istih. Kao i svake godine. Dal ce da dodje dan da ih ne bude vise....

Ako smem da kazem

pre 10 godina

Kongres odobri, Nacionalna banka prebaci drzavi na racun neku brojku sa 12 nula I cirkus se nastavlja. Ne isplacuju oni plate, penzije I vojsku u kesu.

Simerijanac Anarhista

pre 10 godina

ne shavatate da i pored cinjenice da amerika i japan imaju jedan od najvecih dugova na svetu to zapravo za njih nije nikakav problem. zasto? pa zato sto duguju sami sebi, tj svojim centralnim bankama, i to u svojoj vlastitoj valuti. to je unutrasnji dug koji mnogo zemlje i ne racunaju kao dug kad govore o dugovima. da objasnim, to je kao kad muz duguje milijardu evra zeni sa kojom zivi zajedno u braku. sta ce se promeniti ako on vrati dug? nista. sta ce se promeniti ako mu ona oprosti dug? opet nista. to nikako ne utice na njihom kvalitet zivota. sve sto je potrebno da se taj "dug" vrati je da ta ista centralna banka "odstampa" dve novcanice od po 1000 milijardi dolara (ili jena) i gotova stvar. ok, duguje nestos sitno i kini, ali kina tu ne moze nista da ucini jer im je duznik "prevelik da bi pao".
e sad, drugi je problem sto mnoge zemlje duguju drugim zemljama, i to u stranoj valuti. tu je vec problem jer ne moze da se jednostavno nastampa novac i vrati dug. zato je, recmo, grcka u problemu, jer se zaduzivala kod stranaca u valuti koju ne kontrolise sama, i sad, zamislite, mora i da vrati. a vlada amerike se zaduzivala kod voje centralne banke, tako da ih zabole levo uvo. sav ovaj cirkus je samo za unutrasnje potrebe gde se talibanski republikanci prepucavaju sa "levim" demokratama.