Utorak, 13.08.2013.

20:31

Evo kako to Hrvati rade

Hrvatski poreznici zapečatili 600 objekata, među kojima su i hoteli na primorju. Zatvorena je i poslastičarnica Hotela Dubrovnik u Zagrebu, zbog 10 kuna viška.

Izvor: RTS

Evo kako to Hrvati rade IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

vosa

pre 10 godina

ha ha ja sam odavno napisao neka se vraca povracaj pdv od 5% od predatih racuna i da se lako daje fiskalna kasa da nema ogranicenja delatnisti i usluga da moze kreciti zidati lepiti plocice prodavati poaradajz i povrce ... znaci sve ali da izdaje racun ... ljudi bi uzimali racun ..ali moba silom naterana nije moba .. prvi ja necu da uzimam racun.

vlada

pre 10 godina

Ministra finansija Republike Hrvatske SLAVKA LINICA uzeti i za ministra finansija Republike Srbije - da bar nesto naucimo!!!
Predlozi Krstica ne sadrze apsolutno NISTA NOVO sto vec ne znaju domaci finansijski strucnjaci (pod uslovom da su nestranacke licnosti).
Konkretno preduzete mere, a ne predlozi, Slavka Linica VEC DAJU I TE KAKO DOBRE REZULTATE. To sto ga "ne vole" je najbolji pokazatelj koliko zaista dobro radi. A kada ugostitelji prijave i do 27 puta vece prihode u odnosu na prethodne dodatno potvrdjuje kvalitet hrvatskog ministra finansija.
Ako nista, jeftinija je karta od karte za predvidjenog "uvoznog genija domaceg brenda" ministra Lazara Krstica iz SAD!!!

МКД

pre 10 godina

........Za ovo resenje zanimanje su pokazali Makedonija, CG, Srbija i
jos neke zemlje!
(Leko!, 14. avgust 2013 13:45)...........све си добро написао,али незнам за какво интересовање се ради у Македонији?То што си написао се веч применује у МКД и то одавно.

s.

pre 10 godina

"Pojačaćemo kontrole i naša praksa je da kod onih kod kojih smo utvrdili da su neispravni i podneli zahtev za pokretanje prektršajnog postupka idemo ponovo u kontrolu, a sledeća mera po zakonu je privremeno zatvaranje na sedam dana", kaže Graovac.

Da ste rekli sedam meseci za prvo hvatanje, pa da vas neko i ozbiljno shvati, ovako...

Niko od njih nije neobavešten, znači najobičnija krađa, vi kako ste krenuli uskoro ćete im se izvinjavati zato što ste ih uhvatili u krađi, nikakav prekršaj, krađa, i oni su lopovi.
Jednostavno.

JOJKE - NAJCENZURISANIJI NA INTERNETU

pre 10 godina

ELKEKTRONSKE KASE PREKO GPRS spregnute sa PORESKOM UPRAVOM !

(u čemu je prevara ?)

Prvo, to je fantastična stvar kada bi to služilo svojoj nameni. Da država (bilo koja) ima AŽURNE PODATKE o svakom POSLOVNOM SUBJEKTU.

Međutim i ALI. Taj sistem se uvodi da bi prodavci elektronske opreme prodali u milionima komada svoje proizvode(uvoz ik Kine). Kad uzmu kintu. Nikoga ne zanima kako funkcioniše taj sistem. Normalno, to se radi organizovano (političari donose nesprovodive zakone, a uvoznici "cepaju" cene - kupe u Kini za 20 E, a ovde prodaju za 300 E ). Posle podele kintu.

Odgovor @Hrvoju.

Problem je u sledećem, SISTEM je ODLIČAN, ALI NESPROVODIV (zbog loše (korumpirane) karike koja se zove ČOVEK). Tek toliko da budemo jasni.

Leko!

pre 10 godina

Fiskalne blagajne nisu novost,
no ovo je jedno od prvih resenja
kad se blagajna prilikom izdavanja racuna
direktno povezuje s poreskom upravom!
Drugim recima, kada na kasi dobijes racun isti
je evidentiran u poreskoj upravi!
Belezi se i datum i vreme izdavanja racuna,
namjena objekta (kafic,trgovina,pekara,taxi,
advokat, frizer i sl.) pa poreska moze
doci do razlicitih statistickih podataka!
Primer, kojim danom frizeri imaju najveci promet, ili,
koliko je promet vikendom veci od prometa radnim danom
kod trgovina na malo, ili u kojim satima tokom dana je promet najmanji
i sl.
Za ovo resenje zanimanje su pokazali Makedonija, CG, Srbija i
jos neke zemlje!

Ras

pre 10 godina

Dadadada... a problem neverovatnog viška u državnoj administraciji zbog koga je i došlo do problema će se verovatno rešavati na kraju, ili se neće rešavati uopšte. Ipak, tamo našim ministrima radi čitava rodbina.

Maja

pre 10 godina

Nisu nemci, švajcarsci i ostali evropljani dobri po prirodi nego zato što znaju da će biti skupo kažnjeni za prestupe. Svaka čast komšijama, hoće li se neko kod nas setiti da pritegne. Počev od fiskalnih računa, neprijavljenih radnika, vožnje u GSP bez karte, bacanja djubreta po ulicama, saobraćajnih prekršaja .....samo oštro

Dragan

pre 10 godina

Kod nas u Nisu ceo podzemni prolaz i kalca ne izdaju fiskalne racune, takodje cevapdzinice u sred pobedine ulice nikome ne daju racune. Ne znam kome placaju reket da ih ne diraju ali tako se radi u Nisu...

HRvoje

pre 10 godina

Fiskalne blagajne direktno povezane sa poreznom upravom putem interneta je najbolja ideja zadnjih nekoliko godina u hrvatskoj.

Promet se povećao zbog lake, iznenadne kontrole i straha od iste za više od 300% kod velikog broja obveznika, u glavnom ugostitelji ali ima i drugih djelatnosti gdje se kralo koliko se stiglo.

Linić i porezna rade odličan posao, da je Milanović imao više hrabrosti na početku mandata i izbacio bar 20.000 državi nepotrebnih službenika ne bih se imalo puno prigovarati trenutačnoj vladi.

etizop

pre 10 godina

@Mare... bakšiš nema što tražiti u blagajni.. kad se dobije bakšiš lijepo se stavi u odvojenu posudu, čašu. ladicu sasvim svejedno ali što dalje od blagajne i sve je u redu....

Spectator

pre 10 godina

Nije ovdje tema koliko ce ugostitelji platiti poreza, to ce oni na kraju godine sa Poreznim uredom rijesiti. Ovdje se radi, da se novac naplacen od gosta, kao pdv ne prosljedjuje drzavi, nego se zadrzi za sebe. Znaci gost je koretno plaio porez drzavi u obilku pdv-a a neodgovorni ugostitelj ga je zadrzao za sebe. Od kada se je uvela fiskalna blagajna u Hr., racun se odmah registrira u Poreznoj upravi i dobije svoj redni broj, koji gost moze prekontrolirat na nacin da se logira na server porezne uprave. Osim toga su gosti postali puno odgovorniji i vecinu nepravilnosti, koje uoce na svome racunu, javljaju Poreznoj upravi.

sasa nis:

pre 10 godina

ksea @ ako nisi obavesten Mladja je to radio jos pre 7-8 godina. Gomila firmi i radnji je zatvorena kad god su trebale penzije da porastu ili da se napuni budzet.Jel bila prica o i nspektorima koji ce na ulici da proveravaju da li si uzeo racun, pa nagradna igra za 50 fisk. racuna koja skupis. Kod nas je ovo radjeno jos pre mnogo godina, pa uNisu je poznato kada je inspektor nasao u Maxiju milion vise u kasi pa je na poziv iz Bgd morao da ih otpecati.( 2005 nisam siguran) tako da ne mora da pljujete non stop svoju zemlju. Problem su Politicari i oni poljancici sto misle da su glavni a mi im dozvoljavamo

Maria

pre 10 godina

Radim u turizmu i dajem punu potporu Liniću. Kad se samo sjetim koliko je moj gazda prijavljivao, a koliko je stvarno zarađivao, jasno je zbog čega je državna blagajna bila prazna. Što se tiče pitanja o manči ili bakšišu kako vi kažete, problema uopće nema. Konobar odmah kad dobije novac za plaćanje računa, izdvoji sa strane ono što je manča i ne stavlja taj novac u blagajnu. Primjerice, donesem račun od 17 kuna, čovjek mi da 20 i kae da su 3 manča, a ja stavim 3 sa strane ili u blagajnu stavim 20, uzmem iz nje 3 i stavim sa strane.
Maria, Umag.

hrabro

pre 10 godina

Bravo za Hrvatsku! Treba stisnuti petlju s rizikom da padneš na sledećim izborima, ali kod nas - ko je tako hrabar? Nijedan političar! Zato Hrvatska grabi napred, uz sve probleme, a ima ih, ali ne odsutaju.

Poreznik

pre 10 godina

S jedne strane porezna disciplina po privatnicima.
A s druge strane raspašoj vojske nepotrebne državne administracije koja troši koliko hoće sa svim privilegijama, sigurnim radnim mjestima, službenim vozilima, mobitelima, karticama, ogroman državni aparat koji guta toliko da nema te porezne fiskalizacije koja to hordu neradnika može zadovoljiti.

Hrvatska će ovako propasti sigurno.

Spas je 80.000 otkaza državnim službenicima, onda ova rigorozna fiskalizacija ima smisla. Ovako je to samo tiranija gdje oni koji rade hrane one koji ne rade.

Ljiljana

pre 10 godina

Sve bi to bio lepo i krasno da se isti inspektori ne sluze podlim trikovima i provokacijama kada dodju u neki lokal, pa cekaju reakciju konobara da gaa uhate na "krivoj nozi".

heavy

pre 10 godina

" susjedi kod nas, a vjerojatno i kod vas nije problem punjenje proračuna već njegovo pražnjenje. Političari žele disciplinirati porezne obveznike ali u isto vrijeme ne žele financijski disciplinirati sebe i svoje troškove (Leo, 13. avgust 2013 22:59)"
Da se i ja jednom slozim sa 'susjedom'.Smanjite prvo rashode iz budzeta,stotine agencija koje sluze za zaposljavanje rodbine i stranackih kadrova,prekinite da finansirate gubitase,vozni park smanjite na max 10% od postojeceg u svim drzavnim isntitucijama kao i opstinskim itd,da ne nabrajam pa tek onda uterujte reket privatnicima.Ovako ste za privatnike najobicniji reketasi sa znackama a reketasi mogu od nekoga da popiju i po njuski.

МКД

pre 10 godina

Није само у Хрватској исто се дешава и у Македонији .Истоваре се један аутобус инспектора у било који град,а инспектори из целе МКД и за сат времена испозатворе све продавнице на најмање месец дана и казна(глоба)од две до три хиљаде еура и то само за пар еура вишка или мањка у каси.Данас у један сутра у други град никад се незна када и где.

JOJKE - NAJCENZURISANIJI NA INTERNETU

pre 10 godina

BRAVO KOMŠIJE,

Samo istrajte u tome i da to ne bude samo akcija. Pazi ti ovo. Advokati u Srbiji povlašćena kasta, ne mogu da napišu račun (1 min), recimo, za tužbu protiv xx lica. Pijace u Beogradu, sve rade bez računa. To se zove SIVA EMISIJA ROBE. Kako to funkcioniše ? U delu pijace gde se prodaje veš i čarape, prodavačica ode kod vlasnika i proizvođača, recimo čarapa, tajno natrpa u torbuljak stotinak pari čarapa, ode na pijacu i to proda. Ovde (SRBIJI) je to NORMALNO, da vlasnik i proizvođač čarapa i prodavačica čarapa ne izdaju nikakav pisani dokument (fakturu ili paragon blok).

Oni uzmu kintu. A mi kada odemo kod lekara ili penziju PITAMO SE ZAŠTO JE tako mala penzija ili zašto je tako nizak kvalitet lekarskih usluga.

ODGOVOR je JASAN: NE PLAĆAJU POREZ. I ŠTO JE NAJGORE, U SRBIJI, AKO o TOME PROGOVORIŠ JAVNO PROGLASE TE CINKAROŠEM. LUDILO od NARODA.

Realno

pre 10 godina

Fiskalni na splavove itd. To su sitna crevca. Punjenje drzavne kase ne moze da se zasniva na toj farsi. Problem Hr i Srbije je sto nema krupne ekonomije. U Srbiji je postojala ali su je unistili. Pri tom mislim na agrar najvise.

čovek

pre 10 godina

Sve se može kad se hoće i kad nema korupcije.
Sad sam se vratio iz Grčke i nema više računa naškrabanih rukom na papiru. Svi su prihvatili obavezu fiskalnog računa jer se tako puni državna kasa.
Neko pomenu splavove, svaka čast. Kad se tamo pozatvara pola njih a druga polovina počne da plaća porez kako to i dolikuje, krenuće i ovoj zemlji.

Takva politika je mnogo bolja od svakodnevnog prećenja hapšenjima kriminalaca i busanjem u prsa o poštenju!

Gradjanin

pre 10 godina

Dosli na kraju sabora u Guci da kontrolisu???

Kad budete dosli kao onaj decko sto je pitao za racun pa popiliu batine ili stali uz pomoc policije lopovima na rep, tad se javite pijavice jedne.

Bishop

pre 10 godina

sta kazete splavovi?Fiskalni ,ha ha"!Voleo bih da vidim te inspektore koji ce uci nocu u ta zmijska legla!
(pera peric, 13. avgust 2013 23:14)
Nikakav problem. Daj meni 4 pripadnika spec.policije da me osiguraju i nadleznost da zatvorim birtiju, i ja cu pretresti bilo koji splav u bilo koje doba dana.
Nakon par takvih gostovanja gazda ce me cekati spreman cim se pojavim. Srpska posla, kao da bagre nema i drugim drzavama.

Chicago

pre 10 godina

Samo edukacija ,obilazak i usmeravanje!Zatvaranje nikome nije u interesu!Krenuti od malih kazni pa polako.Nista nema na silu,nemožeš ti nekog ko ne radi celi život kako treba da usmeriš za mesec dana!

Miloš J

pre 10 godina

Tako treba!
U Nišu, kineska robna kuća Rabac ne izdaje fiskalne račune (kad dođeš na kasu oni kucaju račun, kažu ti koliki je iznos, ti platiš i čim izađeš iz radnje oni ponište što su otkucali i nikom ništa). Kasa im služi samo za proveru cena artikala.
Zato uvek potražim račun, pa neka je i 10 din, jer 20% od tog računa ide državi.
Zašto taj porez davati Kinezima?
Ili bilo kome drugom?
Samo je greška što naši političari ne kontrolišu svoje troškove, pa džabe se ovaj narod bori kod trgovaca da im izdaju fiskalne račune i na taj način plaćaju porez državi, kad naši političari troše i šakom i kapom na svoje plate i razne reprezentacije...

igor

pre 10 godina

u italiji jos pre 10 godina svi su imali fislalne kase,tako da je netacna informacija da je hrvatska prva evropska zemlja koja je imala istu.

makenzije zagreb

pre 10 godina

Naslov "Evo kako to Hrvati rade" ipak sugerira zakljucak o tome kako to radi nacija. A nacija uglavnom krade - ako i kada moze. Ne postoji tradicija postenja. Kardu svi, od premijera i njegovih ministara koji su u zatvoru, preko stranke koja je pljacku legalizirala pa preko Crkve i policije do sitnih svercera i preprodavaca. E onda im je jedan ministar Slavko Linic sjeo na vrat s poreznom upravom (koja je takodjer zarazena pljackaskim virusom) i fiskalnim blagajnama. Trebalo je samo pratiti tko se sve buni pa da se ustanovi i tko krade. Indikativna je bio zagrebacki plac Dolac s kojeg su odmah nestali svi Albanci prerodavaci povrca, sverceri koji prodaju povrce kupljeno u supermarketima i slicni. Kao bojkotirati ce plac. Za par dana se sve stabiliziralo. Kumice iz svojih vrtova i dalje prodaju bez fiskalnih blagajni, jer nisu u obavezi, a ssverceri se nisu vratili. Primjera je u nedogled.

Mare

pre 10 godina

"Zatvorena je i poslastičarnica Hotela Dubrovnik u centru Zagreba, i to samo zbog 10 kuna viška, što je oko 150 dinara. "
- A šta ako je to bio bakšiš? Kako se to evidentira?

Megatronman

pre 10 godina

Sve ima UVIJEK i svoju drugu stranu. Linic i porezna treniraju strogocu. Naravno da sam zadovoljan kada se obrusi na Hvar, Dubrovnik i sl. ALI KAKO TO DA JAVNOST NEMA UVIDA U PLACANJE TAJKUNA npr. Agrokora Tedeschia ili npr. novina Jut. lista. Podsjecam citaoce a posebno moje sugradjane (Zgb) da je Jut. list bio blokiran od strane Proracuna zbog duga od cca 600.000.000 kn kada SVAKA firma mora pokrenuti ili za koju se pokrece stecajni postupak OSIM ako su u milosti rezima.Dakle, Linic skida blokadu J.l. a za uzvrat isti list mu je oslonac i medijska potpora. Panem et circenses (Latinska).

Hilux

pre 10 godina

Svaki zakon je smešan bez moralne vertikale onog koji ga sprovodi i onog na koga se odnosi. Sve je laž i foliranje. Juri te za račun od 10eura, a pušta te da utajiš hiljade na lažno knjigovodstvo.

Vlada

pre 10 godina

Bravo,tako i treba da bude,svi napadaju Linica a on covek samo radi svoj posao,sto se ne bi moglo reci za nase ministre!Cesto sam u Zagrebu i imam rodbinu u Dalmaciji,pratim i znam sta se desava tamo..U Hrvatskoj nije sjajna situacija naravno,ali su oni deceniju i vise ispred nas u svakom pogledu!

ooo

pre 10 godina

Gucha: 400 000 ljudi da je potrosilo u proseku samo po hiljadu dinara X PDV 18% = 72 000 000 dinara samo od PDV-a
Sta dalje da se prica, to je organizovani kriminal a ne ljubitelji trube kako se predstavljaju organizatori

mf

pre 10 godina

@pera peric,
uci ce sa zandarmerijom, ako ce da se lumpuje obicaj je i da se plati, porez u nocnim klubovima 100% pa da vidim da li ce komparativna prednost Srbije biti i dalje nocni izlasci, splavovi i izjave i promocija sponzorusa po svim TV stanicama i novinama, uvesti porez na sund od 90% kao za vreme Tita pa ce onda Ace, Cece, Seke, Jece da se bekelje u dzipovima i dvorcima ali ce i da plate, takodje uvesti kasu i advokatima, zubarima, automehanicarima, perionicama auta, taksistima....

Nije neophodan nama diplomac Jejla vec bi i nepismenom Milosu Velikom bilo jasno o cemu se ovde radi...

Pauly Ester

pre 10 godina

Sve je to lepo u teoriji...to je i Dinkić radio - pravio veliki državni budžet. Ali u praksi državni novac ne pripada nikome i uvek veliki % novca ispari...deo se loše investira, deo se daje firmama gubitašima, deo završi kod onih koji imaju mogućnost da ukradu državni novac, što je i glavni razlog zašto dolazi do sve veće razlike između bogatih i siromašnih. Kada povećaju poreze, uvedu takse, akcije itd. vaš novčanik je prazniji ali vi za to ne dobijate ništa. Mi nismo disciplinovani kao Nemačka da bi to funkcionisalo kod nas. Ako iko treba da se pobuni kada političari spomenu velike državne budžete i socijalnu politiku onda je to srpski narod. Valjda će ti naši novi stručnjaci koji su studirali u Americi doprineti da se nešto promeni...nažalost i dalje priče o socijalnoj pravdi donose pobede na izborima. Sve dok je tako neće ovde krenuti na bolje. I svi ti pohodi poreskih uprava tu ne mogu promeniti ništa. Dajte ljudima da rade, da ostvare svoje ideje, da se takmiče kao našti sportisti na utakmicama, bez straha od države. Mi smo inovativan narod ali nažalost su naši najuspešniji građani postali uspešni u Americi.
Ono gde stvarno treba u Srbiji zavesti red su pijace gde se mahom prodaje ukradena roba iz magacina iz supermarketa i ostala ukradena roba iz obijenih automobila, kuća itd.

Domagoj

pre 10 godina

Jedan klub na Hvaru je prošle godine za srpanj prijavio oko 900k kuna prihoda. Ove godine, nakon uvođenja fiskalnih blagajni, navodno su samo za srpanj prijavili više od 5 milijuna kuna. To je više nego što su prijavili tijekom cijele prošle godine.

Bane

pre 10 godina

Valjevo, manifestacija Tesnjarske veceri, pocela pre 4 dana... pun grad kao oko, prodaje se sve i svasta - pljeskavice, palacinke, pice po kaficima... nema sta nema. A da, nema fiskalnih racuna! A nema ni poreskih inspektora... da kontrolisu.

dr

pre 10 godina

Svaka cast "susedi", barem negde da se oseti "drzava". Ako neko misli da je drzava korumpirani inspektor ili poreski sluzbenik, onda smo to vec videli, ishod je jako uocljiv, ajde barem da probamo kako je to kad stvarno nema "zezanja" sa drzavom...

Onako usput..

pre 10 godina

Ovo je jedna od najboljih odluka u posljednjih 20g, nevjerojatno je koji su to razmjeri u prijavljivanju prihoda u odnosu na razdoblje prije uvođenja fiksalnih računa, samo naprijed ministre!

A1

pre 10 godina

Taj hvarski ugostitelj ne samo da je imao 120.000 kuna viška u blagajni nego je prošle godine za 6 mjesec prijavio promet od 1.300.000 kuna a isti mjesec ove godine 7,600.000 kuna ili milion eura za mjesec dana a prošle godine 2 mil eura za cijelu godinu

Leo

pre 10 godina

susjedi kod nas, a vjerojatno i kod vas nije problem punjenje proračuna već njegovo pražnjenje. Političari žele disciplinirati porezne obveznike ali u isto vrijeme ne žele financijski disciplinirati sebe i svoje troškove

sasa nis:

pre 10 godina

dusu dalo za ucenjivace( nase inspektore). Gdja je dobila racun kod mene u radnji a onda me kroz tri dana obavestila telefonom da me zatvara i da dodjem po resenje.Mi smo grobari sami sebi. A ponudama da li da te kazni zbog ovog ili onog da sam izaberes da ne pricam

Leo

pre 10 godina

susjedi kod nas, a vjerojatno i kod vas nije problem punjenje proračuna već njegovo pražnjenje. Političari žele disciplinirati porezne obveznike ali u isto vrijeme ne žele financijski disciplinirati sebe i svoje troškove

Bane

pre 10 godina

Valjevo, manifestacija Tesnjarske veceri, pocela pre 4 dana... pun grad kao oko, prodaje se sve i svasta - pljeskavice, palacinke, pice po kaficima... nema sta nema. A da, nema fiskalnih racuna! A nema ni poreskih inspektora... da kontrolisu.

Domagoj

pre 10 godina

Jedan klub na Hvaru je prošle godine za srpanj prijavio oko 900k kuna prihoda. Ove godine, nakon uvođenja fiskalnih blagajni, navodno su samo za srpanj prijavili više od 5 milijuna kuna. To je više nego što su prijavili tijekom cijele prošle godine.

Onako usput..

pre 10 godina

Ovo je jedna od najboljih odluka u posljednjih 20g, nevjerojatno je koji su to razmjeri u prijavljivanju prihoda u odnosu na razdoblje prije uvođenja fiksalnih računa, samo naprijed ministre!

A1

pre 10 godina

Taj hvarski ugostitelj ne samo da je imao 120.000 kuna viška u blagajni nego je prošle godine za 6 mjesec prijavio promet od 1.300.000 kuna a isti mjesec ove godine 7,600.000 kuna ili milion eura za mjesec dana a prošle godine 2 mil eura za cijelu godinu

dr

pre 10 godina

Svaka cast "susedi", barem negde da se oseti "drzava". Ako neko misli da je drzava korumpirani inspektor ili poreski sluzbenik, onda smo to vec videli, ishod je jako uocljiv, ajde barem da probamo kako je to kad stvarno nema "zezanja" sa drzavom...

sasa nis:

pre 10 godina

dusu dalo za ucenjivace( nase inspektore). Gdja je dobila racun kod mene u radnji a onda me kroz tri dana obavestila telefonom da me zatvara i da dodjem po resenje.Mi smo grobari sami sebi. A ponudama da li da te kazni zbog ovog ili onog da sam izaberes da ne pricam

Vlada

pre 10 godina

Bravo,tako i treba da bude,svi napadaju Linica a on covek samo radi svoj posao,sto se ne bi moglo reci za nase ministre!Cesto sam u Zagrebu i imam rodbinu u Dalmaciji,pratim i znam sta se desava tamo..U Hrvatskoj nije sjajna situacija naravno,ali su oni deceniju i vise ispred nas u svakom pogledu!

JOJKE - NAJCENZURISANIJI NA INTERNETU

pre 10 godina

BRAVO KOMŠIJE,

Samo istrajte u tome i da to ne bude samo akcija. Pazi ti ovo. Advokati u Srbiji povlašćena kasta, ne mogu da napišu račun (1 min), recimo, za tužbu protiv xx lica. Pijace u Beogradu, sve rade bez računa. To se zove SIVA EMISIJA ROBE. Kako to funkcioniše ? U delu pijace gde se prodaje veš i čarape, prodavačica ode kod vlasnika i proizvođača, recimo čarapa, tajno natrpa u torbuljak stotinak pari čarapa, ode na pijacu i to proda. Ovde (SRBIJI) je to NORMALNO, da vlasnik i proizvođač čarapa i prodavačica čarapa ne izdaju nikakav pisani dokument (fakturu ili paragon blok).

Oni uzmu kintu. A mi kada odemo kod lekara ili penziju PITAMO SE ZAŠTO JE tako mala penzija ili zašto je tako nizak kvalitet lekarskih usluga.

ODGOVOR je JASAN: NE PLAĆAJU POREZ. I ŠTO JE NAJGORE, U SRBIJI, AKO o TOME PROGOVORIŠ JAVNO PROGLASE TE CINKAROŠEM. LUDILO od NARODA.

makenzije zagreb

pre 10 godina

Naslov "Evo kako to Hrvati rade" ipak sugerira zakljucak o tome kako to radi nacija. A nacija uglavnom krade - ako i kada moze. Ne postoji tradicija postenja. Kardu svi, od premijera i njegovih ministara koji su u zatvoru, preko stranke koja je pljacku legalizirala pa preko Crkve i policije do sitnih svercera i preprodavaca. E onda im je jedan ministar Slavko Linic sjeo na vrat s poreznom upravom (koja je takodjer zarazena pljackaskim virusom) i fiskalnim blagajnama. Trebalo je samo pratiti tko se sve buni pa da se ustanovi i tko krade. Indikativna je bio zagrebacki plac Dolac s kojeg su odmah nestali svi Albanci prerodavaci povrca, sverceri koji prodaju povrce kupljeno u supermarketima i slicni. Kao bojkotirati ce plac. Za par dana se sve stabiliziralo. Kumice iz svojih vrtova i dalje prodaju bez fiskalnih blagajni, jer nisu u obavezi, a ssverceri se nisu vratili. Primjera je u nedogled.

Bishop

pre 10 godina

sta kazete splavovi?Fiskalni ,ha ha"!Voleo bih da vidim te inspektore koji ce uci nocu u ta zmijska legla!
(pera peric, 13. avgust 2013 23:14)
Nikakav problem. Daj meni 4 pripadnika spec.policije da me osiguraju i nadleznost da zatvorim birtiju, i ja cu pretresti bilo koji splav u bilo koje doba dana.
Nakon par takvih gostovanja gazda ce me cekati spreman cim se pojavim. Srpska posla, kao da bagre nema i drugim drzavama.

Maria

pre 10 godina

Radim u turizmu i dajem punu potporu Liniću. Kad se samo sjetim koliko je moj gazda prijavljivao, a koliko je stvarno zarađivao, jasno je zbog čega je državna blagajna bila prazna. Što se tiče pitanja o manči ili bakšišu kako vi kažete, problema uopće nema. Konobar odmah kad dobije novac za plaćanje računa, izdvoji sa strane ono što je manča i ne stavlja taj novac u blagajnu. Primjerice, donesem račun od 17 kuna, čovjek mi da 20 i kae da su 3 manča, a ja stavim 3 sa strane ili u blagajnu stavim 20, uzmem iz nje 3 i stavim sa strane.
Maria, Umag.

hrabro

pre 10 godina

Bravo za Hrvatsku! Treba stisnuti petlju s rizikom da padneš na sledećim izborima, ali kod nas - ko je tako hrabar? Nijedan političar! Zato Hrvatska grabi napred, uz sve probleme, a ima ih, ali ne odsutaju.

ooo

pre 10 godina

Gucha: 400 000 ljudi da je potrosilo u proseku samo po hiljadu dinara X PDV 18% = 72 000 000 dinara samo od PDV-a
Sta dalje da se prica, to je organizovani kriminal a ne ljubitelji trube kako se predstavljaju organizatori

Miloš J

pre 10 godina

Tako treba!
U Nišu, kineska robna kuća Rabac ne izdaje fiskalne račune (kad dođeš na kasu oni kucaju račun, kažu ti koliki je iznos, ti platiš i čim izađeš iz radnje oni ponište što su otkucali i nikom ništa). Kasa im služi samo za proveru cena artikala.
Zato uvek potražim račun, pa neka je i 10 din, jer 20% od tog računa ide državi.
Zašto taj porez davati Kinezima?
Ili bilo kome drugom?
Samo je greška što naši političari ne kontrolišu svoje troškove, pa džabe se ovaj narod bori kod trgovaca da im izdaju fiskalne račune i na taj način plaćaju porez državi, kad naši političari troše i šakom i kapom na svoje plate i razne reprezentacije...

mf

pre 10 godina

@pera peric,
uci ce sa zandarmerijom, ako ce da se lumpuje obicaj je i da se plati, porez u nocnim klubovima 100% pa da vidim da li ce komparativna prednost Srbije biti i dalje nocni izlasci, splavovi i izjave i promocija sponzorusa po svim TV stanicama i novinama, uvesti porez na sund od 90% kao za vreme Tita pa ce onda Ace, Cece, Seke, Jece da se bekelje u dzipovima i dvorcima ali ce i da plate, takodje uvesti kasu i advokatima, zubarima, automehanicarima, perionicama auta, taksistima....

Nije neophodan nama diplomac Jejla vec bi i nepismenom Milosu Velikom bilo jasno o cemu se ovde radi...

Maja

pre 10 godina

Nisu nemci, švajcarsci i ostali evropljani dobri po prirodi nego zato što znaju da će biti skupo kažnjeni za prestupe. Svaka čast komšijama, hoće li se neko kod nas setiti da pritegne. Počev od fiskalnih računa, neprijavljenih radnika, vožnje u GSP bez karte, bacanja djubreta po ulicama, saobraćajnih prekršaja .....samo oštro

čovek

pre 10 godina

Sve se može kad se hoće i kad nema korupcije.
Sad sam se vratio iz Grčke i nema više računa naškrabanih rukom na papiru. Svi su prihvatili obavezu fiskalnog računa jer se tako puni državna kasa.
Neko pomenu splavove, svaka čast. Kad se tamo pozatvara pola njih a druga polovina počne da plaća porez kako to i dolikuje, krenuće i ovoj zemlji.

Takva politika je mnogo bolja od svakodnevnog prećenja hapšenjima kriminalaca i busanjem u prsa o poštenju!

Megatronman

pre 10 godina

Sve ima UVIJEK i svoju drugu stranu. Linic i porezna treniraju strogocu. Naravno da sam zadovoljan kada se obrusi na Hvar, Dubrovnik i sl. ALI KAKO TO DA JAVNOST NEMA UVIDA U PLACANJE TAJKUNA npr. Agrokora Tedeschia ili npr. novina Jut. lista. Podsjecam citaoce a posebno moje sugradjane (Zgb) da je Jut. list bio blokiran od strane Proracuna zbog duga od cca 600.000.000 kn kada SVAKA firma mora pokrenuti ili za koju se pokrece stecajni postupak OSIM ako su u milosti rezima.Dakle, Linic skida blokadu J.l. a za uzvrat isti list mu je oslonac i medijska potpora. Panem et circenses (Latinska).

heavy

pre 10 godina

" susjedi kod nas, a vjerojatno i kod vas nije problem punjenje proračuna već njegovo pražnjenje. Političari žele disciplinirati porezne obveznike ali u isto vrijeme ne žele financijski disciplinirati sebe i svoje troškove (Leo, 13. avgust 2013 22:59)"
Da se i ja jednom slozim sa 'susjedom'.Smanjite prvo rashode iz budzeta,stotine agencija koje sluze za zaposljavanje rodbine i stranackih kadrova,prekinite da finansirate gubitase,vozni park smanjite na max 10% od postojeceg u svim drzavnim isntitucijama kao i opstinskim itd,da ne nabrajam pa tek onda uterujte reket privatnicima.Ovako ste za privatnike najobicniji reketasi sa znackama a reketasi mogu od nekoga da popiju i po njuski.

Poreznik

pre 10 godina

S jedne strane porezna disciplina po privatnicima.
A s druge strane raspašoj vojske nepotrebne državne administracije koja troši koliko hoće sa svim privilegijama, sigurnim radnim mjestima, službenim vozilima, mobitelima, karticama, ogroman državni aparat koji guta toliko da nema te porezne fiskalizacije koja to hordu neradnika može zadovoljiti.

Hrvatska će ovako propasti sigurno.

Spas je 80.000 otkaza državnim službenicima, onda ova rigorozna fiskalizacija ima smisla. Ovako je to samo tiranija gdje oni koji rade hrane one koji ne rade.

МКД

pre 10 godina

Није само у Хрватској исто се дешава и у Македонији .Истоваре се један аутобус инспектора у било који град,а инспектори из целе МКД и за сат времена испозатворе све продавнице на најмање месец дана и казна(глоба)од две до три хиљаде еура и то само за пар еура вишка или мањка у каси.Данас у један сутра у други град никад се незна када и где.

Gradjanin

pre 10 godina

Dosli na kraju sabora u Guci da kontrolisu???

Kad budete dosli kao onaj decko sto je pitao za racun pa popiliu batine ili stali uz pomoc policije lopovima na rep, tad se javite pijavice jedne.

Hilux

pre 10 godina

Svaki zakon je smešan bez moralne vertikale onog koji ga sprovodi i onog na koga se odnosi. Sve je laž i foliranje. Juri te za račun od 10eura, a pušta te da utajiš hiljade na lažno knjigovodstvo.

HRvoje

pre 10 godina

Fiskalne blagajne direktno povezane sa poreznom upravom putem interneta je najbolja ideja zadnjih nekoliko godina u hrvatskoj.

Promet se povećao zbog lake, iznenadne kontrole i straha od iste za više od 300% kod velikog broja obveznika, u glavnom ugostitelji ali ima i drugih djelatnosti gdje se kralo koliko se stiglo.

Linić i porezna rade odličan posao, da je Milanović imao više hrabrosti na početku mandata i izbacio bar 20.000 državi nepotrebnih službenika ne bih se imalo puno prigovarati trenutačnoj vladi.

igor

pre 10 godina

u italiji jos pre 10 godina svi su imali fislalne kase,tako da je netacna informacija da je hrvatska prva evropska zemlja koja je imala istu.

Spectator

pre 10 godina

Nije ovdje tema koliko ce ugostitelji platiti poreza, to ce oni na kraju godine sa Poreznim uredom rijesiti. Ovdje se radi, da se novac naplacen od gosta, kao pdv ne prosljedjuje drzavi, nego se zadrzi za sebe. Znaci gost je koretno plaio porez drzavi u obilku pdv-a a neodgovorni ugostitelj ga je zadrzao za sebe. Od kada se je uvela fiskalna blagajna u Hr., racun se odmah registrira u Poreznoj upravi i dobije svoj redni broj, koji gost moze prekontrolirat na nacin da se logira na server porezne uprave. Osim toga su gosti postali puno odgovorniji i vecinu nepravilnosti, koje uoce na svome racunu, javljaju Poreznoj upravi.

etizop

pre 10 godina

@Mare... bakšiš nema što tražiti u blagajni.. kad se dobije bakšiš lijepo se stavi u odvojenu posudu, čašu. ladicu sasvim svejedno ali što dalje od blagajne i sve je u redu....

Dragan

pre 10 godina

Kod nas u Nisu ceo podzemni prolaz i kalca ne izdaju fiskalne racune, takodje cevapdzinice u sred pobedine ulice nikome ne daju racune. Ne znam kome placaju reket da ih ne diraju ali tako se radi u Nisu...

sasa nis:

pre 10 godina

ksea @ ako nisi obavesten Mladja je to radio jos pre 7-8 godina. Gomila firmi i radnji je zatvorena kad god su trebale penzije da porastu ili da se napuni budzet.Jel bila prica o i nspektorima koji ce na ulici da proveravaju da li si uzeo racun, pa nagradna igra za 50 fisk. racuna koja skupis. Kod nas je ovo radjeno jos pre mnogo godina, pa uNisu je poznato kada je inspektor nasao u Maxiju milion vise u kasi pa je na poziv iz Bgd morao da ih otpecati.( 2005 nisam siguran) tako da ne mora da pljujete non stop svoju zemlju. Problem su Politicari i oni poljancici sto misle da su glavni a mi im dozvoljavamo

Chicago

pre 10 godina

Samo edukacija ,obilazak i usmeravanje!Zatvaranje nikome nije u interesu!Krenuti od malih kazni pa polako.Nista nema na silu,nemožeš ti nekog ko ne radi celi život kako treba da usmeriš za mesec dana!

Realno

pre 10 godina

Fiskalni na splavove itd. To su sitna crevca. Punjenje drzavne kase ne moze da se zasniva na toj farsi. Problem Hr i Srbije je sto nema krupne ekonomije. U Srbiji je postojala ali su je unistili. Pri tom mislim na agrar najvise.

Mare

pre 10 godina

"Zatvorena je i poslastičarnica Hotela Dubrovnik u centru Zagreba, i to samo zbog 10 kuna viška, što je oko 150 dinara. "
- A šta ako je to bio bakšiš? Kako se to evidentira?

Ras

pre 10 godina

Dadadada... a problem neverovatnog viška u državnoj administraciji zbog koga je i došlo do problema će se verovatno rešavati na kraju, ili se neće rešavati uopšte. Ipak, tamo našim ministrima radi čitava rodbina.

Pauly Ester

pre 10 godina

Sve je to lepo u teoriji...to je i Dinkić radio - pravio veliki državni budžet. Ali u praksi državni novac ne pripada nikome i uvek veliki % novca ispari...deo se loše investira, deo se daje firmama gubitašima, deo završi kod onih koji imaju mogućnost da ukradu državni novac, što je i glavni razlog zašto dolazi do sve veće razlike između bogatih i siromašnih. Kada povećaju poreze, uvedu takse, akcije itd. vaš novčanik je prazniji ali vi za to ne dobijate ništa. Mi nismo disciplinovani kao Nemačka da bi to funkcionisalo kod nas. Ako iko treba da se pobuni kada političari spomenu velike državne budžete i socijalnu politiku onda je to srpski narod. Valjda će ti naši novi stručnjaci koji su studirali u Americi doprineti da se nešto promeni...nažalost i dalje priče o socijalnoj pravdi donose pobede na izborima. Sve dok je tako neće ovde krenuti na bolje. I svi ti pohodi poreskih uprava tu ne mogu promeniti ništa. Dajte ljudima da rade, da ostvare svoje ideje, da se takmiče kao našti sportisti na utakmicama, bez straha od države. Mi smo inovativan narod ali nažalost su naši najuspešniji građani postali uspešni u Americi.
Ono gde stvarno treba u Srbiji zavesti red su pijace gde se mahom prodaje ukradena roba iz magacina iz supermarketa i ostala ukradena roba iz obijenih automobila, kuća itd.

Leko!

pre 10 godina

Fiskalne blagajne nisu novost,
no ovo je jedno od prvih resenja
kad se blagajna prilikom izdavanja racuna
direktno povezuje s poreskom upravom!
Drugim recima, kada na kasi dobijes racun isti
je evidentiran u poreskoj upravi!
Belezi se i datum i vreme izdavanja racuna,
namjena objekta (kafic,trgovina,pekara,taxi,
advokat, frizer i sl.) pa poreska moze
doci do razlicitih statistickih podataka!
Primer, kojim danom frizeri imaju najveci promet, ili,
koliko je promet vikendom veci od prometa radnim danom
kod trgovina na malo, ili u kojim satima tokom dana je promet najmanji
i sl.
Za ovo resenje zanimanje su pokazali Makedonija, CG, Srbija i
jos neke zemlje!

vlada

pre 10 godina

Ministra finansija Republike Hrvatske SLAVKA LINICA uzeti i za ministra finansija Republike Srbije - da bar nesto naucimo!!!
Predlozi Krstica ne sadrze apsolutno NISTA NOVO sto vec ne znaju domaci finansijski strucnjaci (pod uslovom da su nestranacke licnosti).
Konkretno preduzete mere, a ne predlozi, Slavka Linica VEC DAJU I TE KAKO DOBRE REZULTATE. To sto ga "ne vole" je najbolji pokazatelj koliko zaista dobro radi. A kada ugostitelji prijave i do 27 puta vece prihode u odnosu na prethodne dodatno potvrdjuje kvalitet hrvatskog ministra finansija.
Ako nista, jeftinija je karta od karte za predvidjenog "uvoznog genija domaceg brenda" ministra Lazara Krstica iz SAD!!!

Ljiljana

pre 10 godina

Sve bi to bio lepo i krasno da se isti inspektori ne sluze podlim trikovima i provokacijama kada dodju u neki lokal, pa cekaju reakciju konobara da gaa uhate na "krivoj nozi".

МКД

pre 10 godina

........Za ovo resenje zanimanje su pokazali Makedonija, CG, Srbija i
jos neke zemlje!
(Leko!, 14. avgust 2013 13:45)...........све си добро написао,али незнам за какво интересовање се ради у Македонији?То што си написао се веч применује у МКД и то одавно.

s.

pre 10 godina

"Pojačaćemo kontrole i naša praksa je da kod onih kod kojih smo utvrdili da su neispravni i podneli zahtev za pokretanje prektršajnog postupka idemo ponovo u kontrolu, a sledeća mera po zakonu je privremeno zatvaranje na sedam dana", kaže Graovac.

Da ste rekli sedam meseci za prvo hvatanje, pa da vas neko i ozbiljno shvati, ovako...

Niko od njih nije neobavešten, znači najobičnija krađa, vi kako ste krenuli uskoro ćete im se izvinjavati zato što ste ih uhvatili u krađi, nikakav prekršaj, krađa, i oni su lopovi.
Jednostavno.

JOJKE - NAJCENZURISANIJI NA INTERNETU

pre 10 godina

ELKEKTRONSKE KASE PREKO GPRS spregnute sa PORESKOM UPRAVOM !

(u čemu je prevara ?)

Prvo, to je fantastična stvar kada bi to služilo svojoj nameni. Da država (bilo koja) ima AŽURNE PODATKE o svakom POSLOVNOM SUBJEKTU.

Međutim i ALI. Taj sistem se uvodi da bi prodavci elektronske opreme prodali u milionima komada svoje proizvode(uvoz ik Kine). Kad uzmu kintu. Nikoga ne zanima kako funkcioniše taj sistem. Normalno, to se radi organizovano (političari donose nesprovodive zakone, a uvoznici "cepaju" cene - kupe u Kini za 20 E, a ovde prodaju za 300 E ). Posle podele kintu.

Odgovor @Hrvoju.

Problem je u sledećem, SISTEM je ODLIČAN, ALI NESPROVODIV (zbog loše (korumpirane) karike koja se zove ČOVEK). Tek toliko da budemo jasni.

vosa

pre 10 godina

ha ha ja sam odavno napisao neka se vraca povracaj pdv od 5% od predatih racuna i da se lako daje fiskalna kasa da nema ogranicenja delatnisti i usluga da moze kreciti zidati lepiti plocice prodavati poaradajz i povrce ... znaci sve ali da izdaje racun ... ljudi bi uzimali racun ..ali moba silom naterana nije moba .. prvi ja necu da uzimam racun.

Mare

pre 10 godina

"Zatvorena je i poslastičarnica Hotela Dubrovnik u centru Zagreba, i to samo zbog 10 kuna viška, što je oko 150 dinara. "
- A šta ako je to bio bakšiš? Kako se to evidentira?

Realno

pre 10 godina

Fiskalni na splavove itd. To su sitna crevca. Punjenje drzavne kase ne moze da se zasniva na toj farsi. Problem Hr i Srbije je sto nema krupne ekonomije. U Srbiji je postojala ali su je unistili. Pri tom mislim na agrar najvise.

sasa nis:

pre 10 godina

dusu dalo za ucenjivace( nase inspektore). Gdja je dobila racun kod mene u radnji a onda me kroz tri dana obavestila telefonom da me zatvara i da dodjem po resenje.Mi smo grobari sami sebi. A ponudama da li da te kazni zbog ovog ili onog da sam izaberes da ne pricam

Ljiljana

pre 10 godina

Sve bi to bio lepo i krasno da se isti inspektori ne sluze podlim trikovima i provokacijama kada dodju u neki lokal, pa cekaju reakciju konobara da gaa uhate na "krivoj nozi".

igor

pre 10 godina

u italiji jos pre 10 godina svi su imali fislalne kase,tako da je netacna informacija da je hrvatska prva evropska zemlja koja je imala istu.

Poreznik

pre 10 godina

S jedne strane porezna disciplina po privatnicima.
A s druge strane raspašoj vojske nepotrebne državne administracije koja troši koliko hoće sa svim privilegijama, sigurnim radnim mjestima, službenim vozilima, mobitelima, karticama, ogroman državni aparat koji guta toliko da nema te porezne fiskalizacije koja to hordu neradnika može zadovoljiti.

Hrvatska će ovako propasti sigurno.

Spas je 80.000 otkaza državnim službenicima, onda ova rigorozna fiskalizacija ima smisla. Ovako je to samo tiranija gdje oni koji rade hrane one koji ne rade.

JOJKE - NAJCENZURISANIJI NA INTERNETU

pre 10 godina

ELKEKTRONSKE KASE PREKO GPRS spregnute sa PORESKOM UPRAVOM !

(u čemu je prevara ?)

Prvo, to je fantastična stvar kada bi to služilo svojoj nameni. Da država (bilo koja) ima AŽURNE PODATKE o svakom POSLOVNOM SUBJEKTU.

Međutim i ALI. Taj sistem se uvodi da bi prodavci elektronske opreme prodali u milionima komada svoje proizvode(uvoz ik Kine). Kad uzmu kintu. Nikoga ne zanima kako funkcioniše taj sistem. Normalno, to se radi organizovano (političari donose nesprovodive zakone, a uvoznici "cepaju" cene - kupe u Kini za 20 E, a ovde prodaju za 300 E ). Posle podele kintu.

Odgovor @Hrvoju.

Problem je u sledećem, SISTEM je ODLIČAN, ALI NESPROVODIV (zbog loše (korumpirane) karike koja se zove ČOVEK). Tek toliko da budemo jasni.

dr

pre 10 godina

Svaka cast "susedi", barem negde da se oseti "drzava". Ako neko misli da je drzava korumpirani inspektor ili poreski sluzbenik, onda smo to vec videli, ishod je jako uocljiv, ajde barem da probamo kako je to kad stvarno nema "zezanja" sa drzavom...

heavy

pre 10 godina

" susjedi kod nas, a vjerojatno i kod vas nije problem punjenje proračuna već njegovo pražnjenje. Političari žele disciplinirati porezne obveznike ali u isto vrijeme ne žele financijski disciplinirati sebe i svoje troškove (Leo, 13. avgust 2013 22:59)"
Da se i ja jednom slozim sa 'susjedom'.Smanjite prvo rashode iz budzeta,stotine agencija koje sluze za zaposljavanje rodbine i stranackih kadrova,prekinite da finansirate gubitase,vozni park smanjite na max 10% od postojeceg u svim drzavnim isntitucijama kao i opstinskim itd,da ne nabrajam pa tek onda uterujte reket privatnicima.Ovako ste za privatnike najobicniji reketasi sa znackama a reketasi mogu od nekoga da popiju i po njuski.

Hilux

pre 10 godina

Svaki zakon je smešan bez moralne vertikale onog koji ga sprovodi i onog na koga se odnosi. Sve je laž i foliranje. Juri te za račun od 10eura, a pušta te da utajiš hiljade na lažno knjigovodstvo.

Megatronman

pre 10 godina

Sve ima UVIJEK i svoju drugu stranu. Linic i porezna treniraju strogocu. Naravno da sam zadovoljan kada se obrusi na Hvar, Dubrovnik i sl. ALI KAKO TO DA JAVNOST NEMA UVIDA U PLACANJE TAJKUNA npr. Agrokora Tedeschia ili npr. novina Jut. lista. Podsjecam citaoce a posebno moje sugradjane (Zgb) da je Jut. list bio blokiran od strane Proracuna zbog duga od cca 600.000.000 kn kada SVAKA firma mora pokrenuti ili za koju se pokrece stecajni postupak OSIM ako su u milosti rezima.Dakle, Linic skida blokadu J.l. a za uzvrat isti list mu je oslonac i medijska potpora. Panem et circenses (Latinska).

Chicago

pre 10 godina

Samo edukacija ,obilazak i usmeravanje!Zatvaranje nikome nije u interesu!Krenuti od malih kazni pa polako.Nista nema na silu,nemožeš ti nekog ko ne radi celi život kako treba da usmeriš za mesec dana!

Bane

pre 10 godina

Valjevo, manifestacija Tesnjarske veceri, pocela pre 4 dana... pun grad kao oko, prodaje se sve i svasta - pljeskavice, palacinke, pice po kaficima... nema sta nema. A da, nema fiskalnih racuna! A nema ni poreskih inspektora... da kontrolisu.

makenzije zagreb

pre 10 godina

Naslov "Evo kako to Hrvati rade" ipak sugerira zakljucak o tome kako to radi nacija. A nacija uglavnom krade - ako i kada moze. Ne postoji tradicija postenja. Kardu svi, od premijera i njegovih ministara koji su u zatvoru, preko stranke koja je pljacku legalizirala pa preko Crkve i policije do sitnih svercera i preprodavaca. E onda im je jedan ministar Slavko Linic sjeo na vrat s poreznom upravom (koja je takodjer zarazena pljackaskim virusom) i fiskalnim blagajnama. Trebalo je samo pratiti tko se sve buni pa da se ustanovi i tko krade. Indikativna je bio zagrebacki plac Dolac s kojeg su odmah nestali svi Albanci prerodavaci povrca, sverceri koji prodaju povrce kupljeno u supermarketima i slicni. Kao bojkotirati ce plac. Za par dana se sve stabiliziralo. Kumice iz svojih vrtova i dalje prodaju bez fiskalnih blagajni, jer nisu u obavezi, a ssverceri se nisu vratili. Primjera je u nedogled.

JOJKE - NAJCENZURISANIJI NA INTERNETU

pre 10 godina

BRAVO KOMŠIJE,

Samo istrajte u tome i da to ne bude samo akcija. Pazi ti ovo. Advokati u Srbiji povlašćena kasta, ne mogu da napišu račun (1 min), recimo, za tužbu protiv xx lica. Pijace u Beogradu, sve rade bez računa. To se zove SIVA EMISIJA ROBE. Kako to funkcioniše ? U delu pijace gde se prodaje veš i čarape, prodavačica ode kod vlasnika i proizvođača, recimo čarapa, tajno natrpa u torbuljak stotinak pari čarapa, ode na pijacu i to proda. Ovde (SRBIJI) je to NORMALNO, da vlasnik i proizvođač čarapa i prodavačica čarapa ne izdaju nikakav pisani dokument (fakturu ili paragon blok).

Oni uzmu kintu. A mi kada odemo kod lekara ili penziju PITAMO SE ZAŠTO JE tako mala penzija ili zašto je tako nizak kvalitet lekarskih usluga.

ODGOVOR je JASAN: NE PLAĆAJU POREZ. I ŠTO JE NAJGORE, U SRBIJI, AKO o TOME PROGOVORIŠ JAVNO PROGLASE TE CINKAROŠEM. LUDILO od NARODA.

Onako usput..

pre 10 godina

Ovo je jedna od najboljih odluka u posljednjih 20g, nevjerojatno je koji su to razmjeri u prijavljivanju prihoda u odnosu na razdoblje prije uvođenja fiksalnih računa, samo naprijed ministre!

hrabro

pre 10 godina

Bravo za Hrvatsku! Treba stisnuti petlju s rizikom da padneš na sledećim izborima, ali kod nas - ko je tako hrabar? Nijedan političar! Zato Hrvatska grabi napred, uz sve probleme, a ima ih, ali ne odsutaju.

A1

pre 10 godina

Taj hvarski ugostitelj ne samo da je imao 120.000 kuna viška u blagajni nego je prošle godine za 6 mjesec prijavio promet od 1.300.000 kuna a isti mjesec ove godine 7,600.000 kuna ili milion eura za mjesec dana a prošle godine 2 mil eura za cijelu godinu

Leo

pre 10 godina

susjedi kod nas, a vjerojatno i kod vas nije problem punjenje proračuna već njegovo pražnjenje. Političari žele disciplinirati porezne obveznike ali u isto vrijeme ne žele financijski disciplinirati sebe i svoje troškove

Domagoj

pre 10 godina

Jedan klub na Hvaru je prošle godine za srpanj prijavio oko 900k kuna prihoda. Ove godine, nakon uvođenja fiskalnih blagajni, navodno su samo za srpanj prijavili više od 5 milijuna kuna. To je više nego što su prijavili tijekom cijele prošle godine.

Pauly Ester

pre 10 godina

Sve je to lepo u teoriji...to je i Dinkić radio - pravio veliki državni budžet. Ali u praksi državni novac ne pripada nikome i uvek veliki % novca ispari...deo se loše investira, deo se daje firmama gubitašima, deo završi kod onih koji imaju mogućnost da ukradu državni novac, što je i glavni razlog zašto dolazi do sve veće razlike između bogatih i siromašnih. Kada povećaju poreze, uvedu takse, akcije itd. vaš novčanik je prazniji ali vi za to ne dobijate ništa. Mi nismo disciplinovani kao Nemačka da bi to funkcionisalo kod nas. Ako iko treba da se pobuni kada političari spomenu velike državne budžete i socijalnu politiku onda je to srpski narod. Valjda će ti naši novi stručnjaci koji su studirali u Americi doprineti da se nešto promeni...nažalost i dalje priče o socijalnoj pravdi donose pobede na izborima. Sve dok je tako neće ovde krenuti na bolje. I svi ti pohodi poreskih uprava tu ne mogu promeniti ništa. Dajte ljudima da rade, da ostvare svoje ideje, da se takmiče kao našti sportisti na utakmicama, bez straha od države. Mi smo inovativan narod ali nažalost su naši najuspešniji građani postali uspešni u Americi.
Ono gde stvarno treba u Srbiji zavesti red su pijace gde se mahom prodaje ukradena roba iz magacina iz supermarketa i ostala ukradena roba iz obijenih automobila, kuća itd.

sasa nis:

pre 10 godina

ksea @ ako nisi obavesten Mladja je to radio jos pre 7-8 godina. Gomila firmi i radnji je zatvorena kad god su trebale penzije da porastu ili da se napuni budzet.Jel bila prica o i nspektorima koji ce na ulici da proveravaju da li si uzeo racun, pa nagradna igra za 50 fisk. racuna koja skupis. Kod nas je ovo radjeno jos pre mnogo godina, pa uNisu je poznato kada je inspektor nasao u Maxiju milion vise u kasi pa je na poziv iz Bgd morao da ih otpecati.( 2005 nisam siguran) tako da ne mora da pljujete non stop svoju zemlju. Problem su Politicari i oni poljancici sto misle da su glavni a mi im dozvoljavamo

mf

pre 10 godina

@pera peric,
uci ce sa zandarmerijom, ako ce da se lumpuje obicaj je i da se plati, porez u nocnim klubovima 100% pa da vidim da li ce komparativna prednost Srbije biti i dalje nocni izlasci, splavovi i izjave i promocija sponzorusa po svim TV stanicama i novinama, uvesti porez na sund od 90% kao za vreme Tita pa ce onda Ace, Cece, Seke, Jece da se bekelje u dzipovima i dvorcima ali ce i da plate, takodje uvesti kasu i advokatima, zubarima, automehanicarima, perionicama auta, taksistima....

Nije neophodan nama diplomac Jejla vec bi i nepismenom Milosu Velikom bilo jasno o cemu se ovde radi...

Vlada

pre 10 godina

Bravo,tako i treba da bude,svi napadaju Linica a on covek samo radi svoj posao,sto se ne bi moglo reci za nase ministre!Cesto sam u Zagrebu i imam rodbinu u Dalmaciji,pratim i znam sta se desava tamo..U Hrvatskoj nije sjajna situacija naravno,ali su oni deceniju i vise ispred nas u svakom pogledu!

Miloš J

pre 10 godina

Tako treba!
U Nišu, kineska robna kuća Rabac ne izdaje fiskalne račune (kad dođeš na kasu oni kucaju račun, kažu ti koliki je iznos, ti platiš i čim izađeš iz radnje oni ponište što su otkucali i nikom ništa). Kasa im služi samo za proveru cena artikala.
Zato uvek potražim račun, pa neka je i 10 din, jer 20% od tog računa ide državi.
Zašto taj porez davati Kinezima?
Ili bilo kome drugom?
Samo je greška što naši političari ne kontrolišu svoje troškove, pa džabe se ovaj narod bori kod trgovaca da im izdaju fiskalne račune i na taj način plaćaju porez državi, kad naši političari troše i šakom i kapom na svoje plate i razne reprezentacije...

čovek

pre 10 godina

Sve se može kad se hoće i kad nema korupcije.
Sad sam se vratio iz Grčke i nema više računa naškrabanih rukom na papiru. Svi su prihvatili obavezu fiskalnog računa jer se tako puni državna kasa.
Neko pomenu splavove, svaka čast. Kad se tamo pozatvara pola njih a druga polovina počne da plaća porez kako to i dolikuje, krenuće i ovoj zemlji.

Takva politika je mnogo bolja od svakodnevnog prećenja hapšenjima kriminalaca i busanjem u prsa o poštenju!

МКД

pre 10 godina

Није само у Хрватској исто се дешава и у Македонији .Истоваре се један аутобус инспектора у било који град,а инспектори из целе МКД и за сат времена испозатворе све продавнице на најмање месец дана и казна(глоба)од две до три хиљаде еура и то само за пар еура вишка или мањка у каси.Данас у један сутра у други град никад се незна када и где.

Maria

pre 10 godina

Radim u turizmu i dajem punu potporu Liniću. Kad se samo sjetim koliko je moj gazda prijavljivao, a koliko je stvarno zarađivao, jasno je zbog čega je državna blagajna bila prazna. Što se tiče pitanja o manči ili bakšišu kako vi kažete, problema uopće nema. Konobar odmah kad dobije novac za plaćanje računa, izdvoji sa strane ono što je manča i ne stavlja taj novac u blagajnu. Primjerice, donesem račun od 17 kuna, čovjek mi da 20 i kae da su 3 manča, a ja stavim 3 sa strane ili u blagajnu stavim 20, uzmem iz nje 3 i stavim sa strane.
Maria, Umag.

etizop

pre 10 godina

@Mare... bakšiš nema što tražiti u blagajni.. kad se dobije bakšiš lijepo se stavi u odvojenu posudu, čašu. ladicu sasvim svejedno ali što dalje od blagajne i sve je u redu....

МКД

pre 10 godina

........Za ovo resenje zanimanje su pokazali Makedonija, CG, Srbija i
jos neke zemlje!
(Leko!, 14. avgust 2013 13:45)...........све си добро написао,али незнам за какво интересовање се ради у Македонији?То што си написао се веч применује у МКД и то одавно.

vosa

pre 10 godina

ha ha ja sam odavno napisao neka se vraca povracaj pdv od 5% od predatih racuna i da se lako daje fiskalna kasa da nema ogranicenja delatnisti i usluga da moze kreciti zidati lepiti plocice prodavati poaradajz i povrce ... znaci sve ali da izdaje racun ... ljudi bi uzimali racun ..ali moba silom naterana nije moba .. prvi ja necu da uzimam racun.

ooo

pre 10 godina

Gucha: 400 000 ljudi da je potrosilo u proseku samo po hiljadu dinara X PDV 18% = 72 000 000 dinara samo od PDV-a
Sta dalje da se prica, to je organizovani kriminal a ne ljubitelji trube kako se predstavljaju organizatori

Ras

pre 10 godina

Dadadada... a problem neverovatnog viška u državnoj administraciji zbog koga je i došlo do problema će se verovatno rešavati na kraju, ili se neće rešavati uopšte. Ipak, tamo našim ministrima radi čitava rodbina.

Maja

pre 10 godina

Nisu nemci, švajcarsci i ostali evropljani dobri po prirodi nego zato što znaju da će biti skupo kažnjeni za prestupe. Svaka čast komšijama, hoće li se neko kod nas setiti da pritegne. Počev od fiskalnih računa, neprijavljenih radnika, vožnje u GSP bez karte, bacanja djubreta po ulicama, saobraćajnih prekršaja .....samo oštro

Spectator

pre 10 godina

Nije ovdje tema koliko ce ugostitelji platiti poreza, to ce oni na kraju godine sa Poreznim uredom rijesiti. Ovdje se radi, da se novac naplacen od gosta, kao pdv ne prosljedjuje drzavi, nego se zadrzi za sebe. Znaci gost je koretno plaio porez drzavi u obilku pdv-a a neodgovorni ugostitelj ga je zadrzao za sebe. Od kada se je uvela fiskalna blagajna u Hr., racun se odmah registrira u Poreznoj upravi i dobije svoj redni broj, koji gost moze prekontrolirat na nacin da se logira na server porezne uprave. Osim toga su gosti postali puno odgovorniji i vecinu nepravilnosti, koje uoce na svome racunu, javljaju Poreznoj upravi.

Dragan

pre 10 godina

Kod nas u Nisu ceo podzemni prolaz i kalca ne izdaju fiskalne racune, takodje cevapdzinice u sred pobedine ulice nikome ne daju racune. Ne znam kome placaju reket da ih ne diraju ali tako se radi u Nisu...

Leko!

pre 10 godina

Fiskalne blagajne nisu novost,
no ovo je jedno od prvih resenja
kad se blagajna prilikom izdavanja racuna
direktno povezuje s poreskom upravom!
Drugim recima, kada na kasi dobijes racun isti
je evidentiran u poreskoj upravi!
Belezi se i datum i vreme izdavanja racuna,
namjena objekta (kafic,trgovina,pekara,taxi,
advokat, frizer i sl.) pa poreska moze
doci do razlicitih statistickih podataka!
Primer, kojim danom frizeri imaju najveci promet, ili,
koliko je promet vikendom veci od prometa radnim danom
kod trgovina na malo, ili u kojim satima tokom dana je promet najmanji
i sl.
Za ovo resenje zanimanje su pokazali Makedonija, CG, Srbija i
jos neke zemlje!

vlada

pre 10 godina

Ministra finansija Republike Hrvatske SLAVKA LINICA uzeti i za ministra finansija Republike Srbije - da bar nesto naucimo!!!
Predlozi Krstica ne sadrze apsolutno NISTA NOVO sto vec ne znaju domaci finansijski strucnjaci (pod uslovom da su nestranacke licnosti).
Konkretno preduzete mere, a ne predlozi, Slavka Linica VEC DAJU I TE KAKO DOBRE REZULTATE. To sto ga "ne vole" je najbolji pokazatelj koliko zaista dobro radi. A kada ugostitelji prijave i do 27 puta vece prihode u odnosu na prethodne dodatno potvrdjuje kvalitet hrvatskog ministra finansija.
Ako nista, jeftinija je karta od karte za predvidjenog "uvoznog genija domaceg brenda" ministra Lazara Krstica iz SAD!!!

Bishop

pre 10 godina

sta kazete splavovi?Fiskalni ,ha ha"!Voleo bih da vidim te inspektore koji ce uci nocu u ta zmijska legla!
(pera peric, 13. avgust 2013 23:14)
Nikakav problem. Daj meni 4 pripadnika spec.policije da me osiguraju i nadleznost da zatvorim birtiju, i ja cu pretresti bilo koji splav u bilo koje doba dana.
Nakon par takvih gostovanja gazda ce me cekati spreman cim se pojavim. Srpska posla, kao da bagre nema i drugim drzavama.

Gradjanin

pre 10 godina

Dosli na kraju sabora u Guci da kontrolisu???

Kad budete dosli kao onaj decko sto je pitao za racun pa popiliu batine ili stali uz pomoc policije lopovima na rep, tad se javite pijavice jedne.

HRvoje

pre 10 godina

Fiskalne blagajne direktno povezane sa poreznom upravom putem interneta je najbolja ideja zadnjih nekoliko godina u hrvatskoj.

Promet se povećao zbog lake, iznenadne kontrole i straha od iste za više od 300% kod velikog broja obveznika, u glavnom ugostitelji ali ima i drugih djelatnosti gdje se kralo koliko se stiglo.

Linić i porezna rade odličan posao, da je Milanović imao više hrabrosti na početku mandata i izbacio bar 20.000 državi nepotrebnih službenika ne bih se imalo puno prigovarati trenutačnoj vladi.

s.

pre 10 godina

"Pojačaćemo kontrole i naša praksa je da kod onih kod kojih smo utvrdili da su neispravni i podneli zahtev za pokretanje prektršajnog postupka idemo ponovo u kontrolu, a sledeća mera po zakonu je privremeno zatvaranje na sedam dana", kaže Graovac.

Da ste rekli sedam meseci za prvo hvatanje, pa da vas neko i ozbiljno shvati, ovako...

Niko od njih nije neobavešten, znači najobičnija krađa, vi kako ste krenuli uskoro ćete im se izvinjavati zato što ste ih uhvatili u krađi, nikakav prekršaj, krađa, i oni su lopovi.
Jednostavno.