Četvrtak, 01.08.2013.

18:24

Studentkinja iza dizajna Er Srbije

Dizajn za novu nacionalnu aviokompaniju Er Srbija osmislila je studentkinja grafičkog dizajna, Tamara Maksimović, iz Novog Sada.

Izvor: Tanjug

Studentkinja iza dizajna Er Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

dusan

pre 10 godina

trebalo je taj zadatak poveriti nekom iskusnijem dizajneru... resenje prosto nije dovoljno dobro a vi pricajte o sujeti, lenjosti i ostalom do sutra... nasli veb prezentaciju... vazi.

Jasna

pre 10 godina

Svi se nesto , kao obicno, sada prave pametni. Devojka napravila dizajn. On je prihvacen i molim lepo. Zavidnici i ljubomorci sto ne uradiste vi nesto prihvatljivo ili bar nesto....

dizajner

pre 10 godina

Devojka je odlicno odradila ono sto se od nje trazilo.Cak mislim da je zadovoljila vise od ocekivanog obe strane.Da li slucajno ili namerno ne znam.
Pogledajte avione Etihada i bice vam jasno zasto je resenje moralo biti ovakvo.
(ime drzave, zastava, grb)
Meni se cak vise dopada resenje za Air Serbia od Etihada jer je svedeno sve na tri boje za razliku od Etihada gde je 5 boja.
I definitvno je lepsi stilizovani grb od recimo grba na avionu Etihada.

Najvise me je odusevio taj logo.Svi vicu arapski a zapravo ta stilizacija grba je vizantijska, moze se naci slicna stilizacija po nasim srednjovekovnim manastirima bilo na prozorima, ikonostasima, oltaru.
Ova negativnost prema logu je samo dokaz koliko Srbi zapravo ne poznaju svoje a puna im usta Srbovanja.
Kada sam video prvi put logo prvo sto mi je palo na pamet DVA ZAGRLJENA ORLA.
Cela ova prica sa Arapima mi je kao neka druga Srbija, a ovi negativni komentari kao Srbija iz koje se cupamo.

Ludi konj

pre 10 godina

http://hangout.altsounds.com/news/131472-dalai-lamas-july-speaking-events-chicago-broadcast.html
Toliko o originalnosti i tradiciji !
Toliko o originalnosti !

ben barek

pre 10 godina

Zaista, ocajno resenje, uzasan kic.Totalno nepoznavanje simbola i logotipa. Gospodo, da li znate da se dobar dizajn uvek prodaje! Hitno raspisite javni konkurs sa profesionalnim zirijem,jer, sa ovakvim brendom, Srbija i dalje ostaje zaglavljena u blatu, u mraku, u samovolji pojedinaca.

МОДИФИКОВАТИ ЛОГО

pre 10 godina

Подршка за ОДЛИЧНО име ”Air Serbia" ,
али се лого на репу авиона мора одмах МОДИФИКОВАТИ..
Нпр:
1). проширити плаво поље, тако да обухвати целог орла,
2). орлу повећати главу и крила - продужити и подебљати линије,
3). изнад орла (на црвеном пољу) ставити ЗЛАТНУ круну.

Vladimir

pre 10 godina

Da odgovorim na komentare: Etihad je dobio totalnu kontrolu nad firmom u narednih pet godina. To znači da u narednih pet godina oni odlučuju u *svemu*. Oni su doveli svog direktora i oni su izabrali logo. Zašto nisu organizovali konkurs obratite se gospodi iz Emirata.

Nakon pet godina neće otići, kao što neki komentari kažu, već će zadržati pola vlasništva i pola odlučivanja.

Logo je stilizovana arapska arabeska. Ako ste i jednom u životu bili u džamiji ili putovali u zemlje bliskog istoka (ili se bavite matematičkim istraživanjima) znate da su takvi isprepletani motivi svuda prisutni. I normalno je da vuče na arapsko pošto su oni jelte dali 100 miliona dolara. Ako arapi plaćaju onda ima da igramo kako sviraju. Kome se ne sviđa neka sam nađe 100 miliona da bućne u veoma rizičnu investiciju. Treba da nam bude drago što su odlučili da dodaju srpski grb na logo a ne da se busamo, jer mi u toj firmi više ne odlučujemo ni o čemu!

kakodane

pre 10 godina

@Waldemar

Budući da sam se našao prozvanim u vašem komentaru vezano za nacionalne boje htio bih pojasniti svoje stajalište. Ne smataju mene ničije nacionalne boje, no Srbija (kao i Slovenija,Slovačka,Rusija,Češka..) treba pažljivo upotrebljavati kombinaciju plavo-crveno jer su obje teške/upečatljive boje tako da u kombinaciji imaju tendenciju prevladati sve ostalo. Zato sam razmišljanja da ne smiju zajedno ići kao pozadina. Srpski nacionalni grb je bijeli orao na crvenom polju. Meni bi npr. puno bolje rješenje bio crvena podloga i bijeli logo. Tada bi po mom mišljenju logo djelovao upečatljivije. Ako je već zahtjev da na rep idu sve nacionalne boje onda je crvena mogla dominirati a plava zauzimati manji donji dio repa (možda kao traka koja ide s repa prema nazivu AirSerbia) trup je ionako bijeli .

No opet ponavljam svaka čast curi na logotipu mislim da je to ono što ostaje, ostatak će se ionako mijenjati protekom vremena ovisno o modi.

Banat

pre 10 godina

@Waldemar
JAT je drzavna firma i duzna je da sprovodi tender jer raspolaze novcem poreskih obveznika, a ne privatnim novcem pojedinaca ili novcem privatnih fondova.

Pretpostavljam da po tebi nijedna drzavna firma u Srbiji ne treba da vrsi transparentne javne nabavke, jel? Genijalno.

Banat

pre 10 godina

"Jat je otkrio Tamarin portfolio na veb-sajtu za grafički dizajn i angažovao je da dizajnira novi brend Er Srbija."

Korupcija. Super pocetak za "novu" firmu. JAT nije privatna firma, vec je finansirana iz budzeta. Prema tome, postoje procedure ali one opet nisu ispostovane. Nije im ni palo na pamet da raspisu konkurs.

Svaka cast dizajnerki ali imamo 1000 takvih koji nisu imali sansu da makar priloze svoju ideju.

Nimrod

pre 10 godina

Apsolutno me ne zanima resenje niti cu da dajem sud o istom. Ono sto me zanima je kako Air Serbia, kao javno preduzece koje podleže Zakonu o Javnim nabavkama (i cisto da se ne raspravlja o vlasničkoj strukturi bespotrebno, procenat privatnog kapitala odredjuje vlasničku strukturu i nema veze sa time da li preduzece obavlja posao od javnog znacaja kao sto je aerotransport), ne raspisuje nikakav konkurs za nabavku resenja brenda?

Jovanka Vuksan

pre 10 godina

Draga Tamara i osatali mladi umetnici,trebalo bi izdvojiti dve situacije u vezi sa ovim.Prva je ta da je resenje uradio neko nas,talentovana devojka koja ce zasigurno imati sta da pokaze u daljem radu.Stvar u potpunosti pozitivna, ali sve ostalo je zato vrlo diskutabilno! Samo vizuelno resenje zahteva momentalnu prepravku.Nacionalna kompanija treba da predstavlja oznake svoje zemlje,vizuelni identitet prvi prenosi poruku o poreklu. Zastava I grb se ne mogu koristiti u eksperimentalne svrhe.Grb Srbije predstavlja dvoglavog orla siroko rasirenih krila sa stitnikom koji stiti njegovo telo. Dakle, u pitanju je jedno telo a dve glave od kojih je jdna okrenuta istoku a druga zapadu.Istorijsko politicka podloga naseg podneblja predstavljena je najbolje moguce naovaj nacin.U Tamarinom primeru logotipa imamo dva orla okrenuta ledjima jedan od drugog sa visestruko vezanim krilima!Slicnostizmedju grba Srbije i ovog logotipa gotovo da ne postoji, a o simbolici da ne pricamo. Dalje, ornamentika je u potpunosti ARAPSKA i prepoznaje se iskljucivo kao takva, polemike na temu izvorista u spisima srednjevekovne Srbije ne stoje jer je sira javnost u Srbiji apsolutno neobrazovana u tom pogledu (o ostatku sveta da ne govorimo).
Zakljucak-resenje NIJE DOBRO!Font u kombinaciji malih i velikih slova je los izbor. Ovde je u ptanju srpska nacionalna aviokompanija a ne arapska, oni ce izvrsiti deo ulaganja ali im je rok boravka max 5 god. A sta posle? Za upucene: videti primer Sartida!

ПОПРАВИТИ ЛОГО

pre 10 godina

Подршка за ОДЛИЧНО име "Air Serbia",
али се лого на репу авиона мора МОДИФИКОВАТИ .
Нпр: проширити плаво поље, орлу повећати крила, ставити малу круну,..

Жао мије што најлепши лого ”крст са оцилима”, не може због арапа :(

Waldemar

pre 10 godina

Boze sacuvaj, koliko zlobnih komentara !

Ljudi nalaze zamerke svemu: od toga sto nije bilo javnog konkursa, preko toga da su istaknute nacionalne boje i simboli, velicine slova, pa sve do toga da li je dvoglavi orao dovoljno srpski.

Kao prvo, za logo niko nije u obavezi da objavljuje tender ili javni oglas. Bas kao sto uprava iz Etihada sada odlucuje da ce da kupi Airbus-ove avione, a nece da objavljuje tender. Njihov novac, njihova odluka, nikome ne moraju da polazu racune. Koa sto ne postavljate pitanje "Zasto Airbus", tako ne postavljajte ni pitanje "Zasto Tamara ?" Mozda je odgovor u tome sto je Tamara vec pokazala interesovanje i pokazala pre ovoga rad na temu nacionalne avio kompanije.

Sto se nacionalnih simbola tice, dakle trobojke i orla, to je sasvim prirodno i uobicajeno. Swissair ima na repu svajcarsku zastavu i deo je logoa. Irski nacionalni avioprevoznik Aer Lingus ima gornju polovinu svojih aviona obojenu u zeleno sa detelinom na repu. Takav im je i logo - dakle opet nacionalna boja i simbol. Cuvena irska low cost kompanija, Ryanair ima logo koji podseca na zlatnu harfu na tamno plavoj pozadini - irski grb. Finska kompanija Finnair takodje nastupa sa nacinalnim bojama. I ovako mozemo jos dugo...

Velicina slova koja idu preko prozora - dovoljno je da pogledate Qatar airways i sam Etihad - jos su i veca. Ili vec pomenuti, Ryanair.

Logo je dobar, jedinstven i bice prepoznatljiv. Tamari svaka cast i puno uspeha u karijeri.

FS

pre 10 godina

Znaci malicioozan je svako ko ima drugacije misljenje, odnosno ko kaze da je logo los i sramota za kompaniju?!? Odsustvo svake kritike na ono sto ima nacionalne elemente ce od nase drzave da napravi talibaniju.

pitanje

pre 10 godina

zasto su izabrali nju da kreira logo?

ko je jos bio u tom izboru?

gde su ostali dizajneri i njihovi radovi?

ko je odlucivao o tome ko ce dobiti posao za ovaj logo?


slika srbije nisu komentari kritike, vec banalni komentari anti-kritike koji frustrirano napadaju kriticke komentare bez da odgovore na ova gore pitanja vec po starom balkanskom principu "ko si ti da mi se mesas u poso"
isto tako se ponasaju i sinovi i kceri politicara i funkcionera jp uhlebljeni bez ikakvih kvalifikacija na drzavne jasle da isisavaju drzavni budzet, ali potpuno isto - smatram da to nije koincidencija...

p.s. logo me uzasno podseca na jedan takodje grozan simbol "zikine sarenice"

Pera

pre 10 godina

Tamara, posto sam siguran da citas ovo, kao sto bi svaki mladi dizajner radio, i posto verujem da ti nije lako trenutno, molim te da ne zaboravis cinjenicu da ovi isti ljudi koji koriste izraze kao "font slova" a "bave se" ovim poslom, na istom ovom mestu pljuju i jednu Marinu Abramovic. Tako da samo glavu gore, cestitam na prvom velikom projektu, i nadam se da si sada naucila zasto ubuduce treba tri puta da razmislis pre nego sto prihvatis da radis bilo sta za ovu drzavu.

Siniša Živković

pre 10 godina

Ne postoji tačnija slika Srbije od ovih komentara. A ona je obojena zluradošću, zavidljivošću, ljubomorom, glupošću, neznanjem... sa toliko negativnih osobina da ih je teško sve nabrojati. Čim neko i malo promoli glavu iz blata u kome živimo, ogromna većina će ga odmah povući dole, nazad u blato, neće mu dozvoliti da iz njega izađe. Najinteresantnija mi je drska samouverenost u sopstveno znanje i ukus: iako je očigledno da nisu pokriveni stručnim znanjem, komentatori iznose svoja (mahom negativna) mišljenja bez ikakvih nedoumica, optužiju i presuđuju u čvrstoj veri da su oni vrhunski autoriteti za grafički dizajn, u njihovu ocenu niko ne sme ni da posumnja. A najžalosnije je što su to pretežno dokoni mladi ljudi koji vreme provode u obezvređivanju rada drugih mladih ljudi, onih koji su bili vredni i nešto i uradili. Najčešće ponavljana zamerka, da rad ima "orijentalna" obeležja, tj. arabesknu šaru, potpuni je promašena čak i da je tačna: pa u pitanju je srpsko-arapska kompanija, autorki dakle treba na rešenju čestitati zato što je uspešno spojila dve kulture. S druge strane, taj orao urađen je u maniru kaligrafskog potpisa i kaligrafskih šara našeg najčuvenijeg grafičara 18. veka, Zaharija Orfelina, koji se školovao u Beču. Svako od nas, pošto se umetnost i veoma lično percipira, može da nađe asocijacije nekog logotipa u ličnom znanju i obrazovanju, ali to nipošto ne znači da je on isključivo u pravu. Lepota logotipa i simbola upravo je sadržana i u njihovom višeznačju

misterno

pre 10 godina

logo je odlican, u njemu se vidi srpska tradicija, istorija. na prvi pogled mi deluje kao neki detalj sa pirotskog cilima, na drugi kao mali prozor manastira Zice, a onda kao neki etno motiv u srpskom duhu. maliciozne komentar ne zelim da komentarisem. bravo tamara!

kakodane

pre 10 godina

Mislim da je cura napravila fenomenalan posao sa logotipom. Ono što se meni ne sviđa su boje. Prevelik kontrast crvene i plave na repu guši logo. Mogla je trobojnicu staviti iznad loga. Trobojnica na motorima je nepotrebna. Isto tako trebala je livery-jem spojiti rep i trup jer je ovaj stil za novu kompaniju preklasičan.

Стефан Б.

pre 10 godina

зашто измишљати лого када овај народ, држава, није од јуче и има свој грб, лого, ознаке, какогод...национлне боје, или крст са оцилима би био тако чист, препознатљив, лак за памћење! Ово ми делује као ер Казахстан из 1967. погледати друге и инкорпорирати своје. . . укуси су различити, али 90% коментатора и читаоца даје негтивне коментаре на лого

Polemid

pre 10 godina

Da li je gori font ili logo veliko je pitanje? Potpuni fijasko i amaterizam!! Ah da su se odlučili za jednostavno Аеропут ili Airways bilo bi efektnije!

Stanislav

pre 10 godina

A zašto uopšte moraju bilo kakvi orlovi, ocila i ostalo? Pa zar je moguće da smo toliko iskompleksirani da na sve živo trpamo iste simbole i bojimo u iste boje. Mada, mi više ništa drugo i ne znamo. Ne umemo mi odavno više ništa da proizvedemo, da osmislimo, već nam je samo to i ostalo - krkanluk, opijanje i busanje u grudi sa simbolima iz nekih davnih vremena. Zemlje s mnogo dužom tradicijom i bogatijom istorijom od ove naše prčvarnice ne prezaju da gledaju napred, a mi samo nazad... Pogledajte samo Nemce, Francuze, Italijane, Špance, Holanđane. Potražite malo kako izgledaju grafička rešenja njihovih nacionalnih kompanija (avio, železničkih, telekom, ptt, itd.), zatim centralnih banaka, raznih državnih agencija i sl. Jednostavno, moderno i efektno! A ovo je klasičan bliski istok (mada su čak i Turci ispred nas), mogli su slobodno da ga krste i AirSERBISTAN...

Koleginica

pre 10 godina

Ma svi se bas razumete u dizajn i koliko je ovo dobro. Samo da je vas licni ukus najbitniji. Ovo da je student je greska jer je devojka diplomirala i ovo joj nije prvi posao. Ima iza sebe dosta uspesnih stvari a veza ovako vrednim ljudima ne treba da bude potrebna. Vecina vas ni ne zna da dizajner nema uvek svu slobodu u radu i da je cesto primoran na mnoge komprmise u resenjima. Pa i pored toga, mislim da ovo resenje nije lose i da napralvjena odlicna povezanost.
Kad se radi nesto nacionalno, kao da svi dobiju vetar u ledja pa izadju sa svojim frustracijama i iza pseudonima vredjaju i omalovazavaju tudja dostignuca. Strasno!
Tamari zelim sve najbolje u daljoj karijeri jer je ona to svojim radom i zalaganjem zasluzila!

ИСПРАВИТИ ГРЕШКЕ

pre 10 godina

***
Подршка за Air Serbia, али се лого на репу авиона мора ПРОМЕНИТИ, јер се десила ДВОСТРУКА ”ГРЕШКА":

1. из БЛИЗИНЕ - стилизованом орлу су ”везана крила” (да не полети !?);

2. из ДАЉИНЕ - редослед боја на репу више подсећа на хрваску тробојницу: црвено-бело-плаво !?

Петар

pre 10 godina

Овај орао ми више личи на неки арапски знак .Зар није лепше био грб Србије или четри С са оцилима као што је на таблицама.

d

pre 10 godina

Uzas! Retko ruzno, neprakticno, necitljivo, neupecatljivo, zbunjujuce.. sve sto jedan logo i zastitno znak ne treba da bude. Molim vas, dajte novu ideju, novu stvar. Ako galama bude dovoljna, shvatice i oni koji odluciju, i promeniti. Secate se koji je bio prvi logo za Evroviziju u Beogradu, one sljive, trube i opanci, srecom su to ipak promenili u nesto sto je bio jedan od lepsih i zanimljivijih vizuelnih identiteta. Nadam se da ce se slicno desiti i sa ovim. U redu je priznati gresku, i naci bolje resenje.

Deda Pera

pre 10 godina

Kad je džabe i sirće je slatko.
Srpska poslovica za srbijanski mentalitet u svum poslovima pa i u ovom.
Logo je grafički prikaz, lak za pamćenje i reprodukciju, prepoznatljiv i lakopoveziv sa nazivom kompanije ili države.
Srbija je poznata po čemu? Šta je naš brend? Šta asocira na Srbiju?
Ovaj ornament svakako ne.
JAT, sedi jedan.

design

pre 10 godina

I u dizajnu važi ona star 'kolko para, tolko muzike'. Ovi što uzimaju studentska rešenja dizajna jer su jeftina nisu ni svesni koliko su posledice dalekosežne. Ovo konkretno rešenje je, što bi klinci rekli, čist blam.8

iskustvo uci

pre 10 godina

Alo, student?! Pa ni diplomu nema! Imate gomilu frilensera koji rade za strance, oni bi vam napravili dizajn koji prolazi. Ovo je ruzno, a najvaznije-necitljivo. Nema veze da li su arabeske, orlovi i slicno, mora da se IZDIZAJNIRA. Gospodjica neka primeni princip kako se prave zastitni znakovi. Sramota za struku. Mada me nista ne cudi za novosadsku akademiju. Tamo moze svako da se upise, cak i netalentovani. Veza radi. Jel Bosko Sevo jos uvek predaje? Covek koji je dobijao poslove preko kumovskih veza u Ck. Lepo je naucio ucenke, sve kako je i sam radio. Bruka!

podanik

pre 10 godina

vidi se da je tek studentkinja dizajna, posto je resenje slabo.

stari Jat logo sa krugovima je mnogo bolji!

jedino je dobro sto bar ovaj krs nije placen milionima.

etihad ne radi po lokalnim koruptivnim shemama.

Srdjan NS

pre 10 godina

Dizajni izgleda kao da su ga pravili oni indijanci iz Obraza. Ljudi menjajte ovo pod hitno. Samo vam jos fali kandilo i zapaljena sveca negde u celom dizajnu.

Goran

pre 10 godina

Logo je privlacan i poletan, i bas lepo sto ga je radila mlada osoba, neki dizajnerski tim bi gledao razna resenja i napravio nesto uobicajeno, ovako bas je originalno. I na repu su srpski simboli preuzeti iz moravske skole, pogledati manastir Zicu. Moze se zamisliti na aerodromu kako deluje ovaj Air Serbia poredeci sa drugim aviokompanijama, medjutim ono sto je vaznije od samog loga je da kompanija bude uspesna, povecava broj putnika, mrezu letova, vezanih letova i kvalitet usluge.

Shiraz

pre 10 godina

Zar niste mogli da raspisete javni konkurs za dizajn? Em biste dobili vise opcija, em bi vise mladih moglo da ucestvuje, em bi ipak autori drugog i treceg plasiranog resenja dobili utesne honorare. A sto je najlepse mnogo bi vas manje kostalo.

aleks

pre 10 godina

a konkurs !!!!!!!!! javni, internacionalni, visefazni, uz debatu itd...
halo banana drzavo ! pa poceli ste kompaniju (drzavnu delom, nije tamarin tata kupio) kao da karici daju svojoj rodbini da dizajnira tanjire porodicne kompanije !
ma vi ste svi grupa obicnih lopova i prevaranata.
zao mi je samo mladih perspektivnih ljudi koje cete da unistite u medjuvremenu...

munZ

pre 10 godina

Srpska posla... kada je jutros objavljeni dizajn, ogromna većina je ostavljala pozitivne komentare. Kada je sad javljeno da iza toga stoji studentkinja iz Novog Sada, e, sad su svi pametni da kritikuju.

matematičar-sa-vol-strita

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koliko su prethodni komentatori svi do jednog bolesno negativni. Prvo - dizajn je vrhunski. Ideja za logo je fenomenalna za srpsko-arapsku firmu. Izvođenje ideje je potpuno savremeno, dovoljno konzervativno da bude prihvatljivo svima a opet nije dosadno. Devojci čestitam što je ovako mlada dobila veliki projekat i siguran sam da će u daljem radu potvrditi svoj potencijal.

Sad o komentatorima. Zamera se što je projekat dat studentu. Zar mislite da je projekat dat Miltonu Glaseru da bi ga lično on dizajnirao!? Ne bi, dizajn bi radio neki od klinaca zaposlenih u njegovom studiju u Midtaunu, koji nisu ništa više talentovani od ove devojke. Samo bi to koštalo hiljadu puta više.

I meni u Srbiji sklanjali u stranu jer sam bio "klinac" i "student" iako sam pokazivao da mogu da radim ozbiljne modele, a u Americi su mi odmah dali da radim na sto puta većim projektima jer ljudi ne gledaju u tašnu i mašnu, kao većina srba, već u to šta znaš.

očajan logo....

pre 10 godina

više liči na arabesku tj sa tim šarama ispod orla vuče na arapsko nego na srpsko :( da kažem Tamari "graf. dizajneru" da ja samo vidim ove linije ne vidim dvoglave orlove) hoću reći mali su orlovi u poređenju sa linijama ispod njih)

postavlja se pitanje kako su gospoda uspela da nađu baš Tamaru za izradu logoa "Air Serbia"pored jako dobrih i afirmisanih dizajnera iz Srbije koji ( rade i za jače svetske brendove)???

Očigledno je da je to bilo u fazonu po babu i stričevima to jeste "imam ja jednu devojku koja dobro zna da radi logoe" i na kraju imamo "logo", još kada se uz ovaj logotip doda harbara font koji se besomučno iskorištava prilikom dizajniranja logotipa kao i arial dobijamo ružno ispisano "Air Serbia" znači duplo ništa em logotip je očaj em slova (fontovi)

razumeće oni koji se bave ovim poslom

design

pre 10 godina

one jatove 3 tackice izgledaju ultra moderne kad se uporedi sa ovim novim.

ne svidja mi se. Avion izgleda suvise "tezak" sa ovim logom. Kao da ce da "potone".

i mi se pitamo?

pre 10 godina

Nemam nista protiv Tamare ali ovo mora bolje! Recimo cak je i ova varijanta bila bolja: http://www.danas.rs/upload/images/news/2013/7/3/airserbia_ocp_w380_h300.jpg

znači-tuga

pre 10 godina

Znači ovako dizajn u 21.veku vidi 'mali Perica' ,pardon- mala Tamara!
Ovaj font slova..pa to čak nije više ni smešno ako će se zaista ići s tim.
Neshvatljivo je da naša tradicija postaje da se sve što iole izgleda dobro zaobilazi u širokom luku,kao da se trudimo da budemo na dnu po dizajnu bilo čega.
JAVNI APEL : modifikujte ovaj Air Turkmenistan dok još nije kasno! Nije sramota pogrešiti, čak nije strašno dati ovakav posao nekom ko sem dobre volje nema ničeg drugog, ali je velika sramota insistirati da se greška zadrži!

B787

pre 10 godina

Nikada mi nece biti jasno zbog cega lepo ne poverimo taj posao nekoj ozbiljnoj stranoj kompaniji, kao sto je to uradio i taj Etihad. Svaka cast devojci, bolje je nego sto je to bio JAT, ali nista unikatno, nesto sto ce da nas cini posebnim kada taj avion bude parkiran medju ostalim na nekom svetskom aerodromu.

znači-tuga

pre 10 godina

Znači ovako dizajn u 21.veku vidi 'mali Perica' ,pardon- mala Tamara!
Ovaj font slova..pa to čak nije više ni smešno ako će se zaista ići s tim.
Neshvatljivo je da naša tradicija postaje da se sve što iole izgleda dobro zaobilazi u širokom luku,kao da se trudimo da budemo na dnu po dizajnu bilo čega.
JAVNI APEL : modifikujte ovaj Air Turkmenistan dok još nije kasno! Nije sramota pogrešiti, čak nije strašno dati ovakav posao nekom ko sem dobre volje nema ničeg drugog, ali je velika sramota insistirati da se greška zadrži!

aleks

pre 10 godina

a konkurs !!!!!!!!! javni, internacionalni, visefazni, uz debatu itd...
halo banana drzavo ! pa poceli ste kompaniju (drzavnu delom, nije tamarin tata kupio) kao da karici daju svojoj rodbini da dizajnira tanjire porodicne kompanije !
ma vi ste svi grupa obicnih lopova i prevaranata.
zao mi je samo mladih perspektivnih ljudi koje cete da unistite u medjuvremenu...

očajan logo....

pre 10 godina

više liči na arabesku tj sa tim šarama ispod orla vuče na arapsko nego na srpsko :( da kažem Tamari "graf. dizajneru" da ja samo vidim ove linije ne vidim dvoglave orlove) hoću reći mali su orlovi u poređenju sa linijama ispod njih)

postavlja se pitanje kako su gospoda uspela da nađu baš Tamaru za izradu logoa "Air Serbia"pored jako dobrih i afirmisanih dizajnera iz Srbije koji ( rade i za jače svetske brendove)???

Očigledno je da je to bilo u fazonu po babu i stričevima to jeste "imam ja jednu devojku koja dobro zna da radi logoe" i na kraju imamo "logo", još kada se uz ovaj logotip doda harbara font koji se besomučno iskorištava prilikom dizajniranja logotipa kao i arial dobijamo ružno ispisano "Air Serbia" znači duplo ništa em logotip je očaj em slova (fontovi)

razumeće oni koji se bave ovim poslom

design

pre 10 godina

one jatove 3 tackice izgledaju ultra moderne kad se uporedi sa ovim novim.

ne svidja mi se. Avion izgleda suvise "tezak" sa ovim logom. Kao da ce da "potone".

matematičar-sa-vol-strita

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koliko su prethodni komentatori svi do jednog bolesno negativni. Prvo - dizajn je vrhunski. Ideja za logo je fenomenalna za srpsko-arapsku firmu. Izvođenje ideje je potpuno savremeno, dovoljno konzervativno da bude prihvatljivo svima a opet nije dosadno. Devojci čestitam što je ovako mlada dobila veliki projekat i siguran sam da će u daljem radu potvrditi svoj potencijal.

Sad o komentatorima. Zamera se što je projekat dat studentu. Zar mislite da je projekat dat Miltonu Glaseru da bi ga lično on dizajnirao!? Ne bi, dizajn bi radio neki od klinaca zaposlenih u njegovom studiju u Midtaunu, koji nisu ništa više talentovani od ove devojke. Samo bi to koštalo hiljadu puta više.

I meni u Srbiji sklanjali u stranu jer sam bio "klinac" i "student" iako sam pokazivao da mogu da radim ozbiljne modele, a u Americi su mi odmah dali da radim na sto puta većim projektima jer ljudi ne gledaju u tašnu i mašnu, kao većina srba, već u to šta znaš.

iskustvo uci

pre 10 godina

Alo, student?! Pa ni diplomu nema! Imate gomilu frilensera koji rade za strance, oni bi vam napravili dizajn koji prolazi. Ovo je ruzno, a najvaznije-necitljivo. Nema veze da li su arabeske, orlovi i slicno, mora da se IZDIZAJNIRA. Gospodjica neka primeni princip kako se prave zastitni znakovi. Sramota za struku. Mada me nista ne cudi za novosadsku akademiju. Tamo moze svako da se upise, cak i netalentovani. Veza radi. Jel Bosko Sevo jos uvek predaje? Covek koji je dobijao poslove preko kumovskih veza u Ck. Lepo je naucio ucenke, sve kako je i sam radio. Bruka!

Srdjan NS

pre 10 godina

Dizajni izgleda kao da su ga pravili oni indijanci iz Obraza. Ljudi menjajte ovo pod hitno. Samo vam jos fali kandilo i zapaljena sveca negde u celom dizajnu.

Shiraz

pre 10 godina

Zar niste mogli da raspisete javni konkurs za dizajn? Em biste dobili vise opcija, em bi vise mladih moglo da ucestvuje, em bi ipak autori drugog i treceg plasiranog resenja dobili utesne honorare. A sto je najlepse mnogo bi vas manje kostalo.

d

pre 10 godina

Uzas! Retko ruzno, neprakticno, necitljivo, neupecatljivo, zbunjujuce.. sve sto jedan logo i zastitno znak ne treba da bude. Molim vas, dajte novu ideju, novu stvar. Ako galama bude dovoljna, shvatice i oni koji odluciju, i promeniti. Secate se koji je bio prvi logo za Evroviziju u Beogradu, one sljive, trube i opanci, srecom su to ipak promenili u nesto sto je bio jedan od lepsih i zanimljivijih vizuelnih identiteta. Nadam se da ce se slicno desiti i sa ovim. U redu je priznati gresku, i naci bolje resenje.

munZ

pre 10 godina

Srpska posla... kada je jutros objavljeni dizajn, ogromna većina je ostavljala pozitivne komentare. Kada je sad javljeno da iza toga stoji studentkinja iz Novog Sada, e, sad su svi pametni da kritikuju.

podanik

pre 10 godina

vidi se da je tek studentkinja dizajna, posto je resenje slabo.

stari Jat logo sa krugovima je mnogo bolji!

jedino je dobro sto bar ovaj krs nije placen milionima.

etihad ne radi po lokalnim koruptivnim shemama.

design

pre 10 godina

I u dizajnu važi ona star 'kolko para, tolko muzike'. Ovi što uzimaju studentska rešenja dizajna jer su jeftina nisu ni svesni koliko su posledice dalekosežne. Ovo konkretno rešenje je, što bi klinci rekli, čist blam.8

B787

pre 10 godina

Nikada mi nece biti jasno zbog cega lepo ne poverimo taj posao nekoj ozbiljnoj stranoj kompaniji, kao sto je to uradio i taj Etihad. Svaka cast devojci, bolje je nego sto je to bio JAT, ali nista unikatno, nesto sto ce da nas cini posebnim kada taj avion bude parkiran medju ostalim na nekom svetskom aerodromu.

i mi se pitamo?

pre 10 godina

Nemam nista protiv Tamare ali ovo mora bolje! Recimo cak je i ova varijanta bila bolja: http://www.danas.rs/upload/images/news/2013/7/3/airserbia_ocp_w380_h300.jpg

Koleginica

pre 10 godina

Ma svi se bas razumete u dizajn i koliko je ovo dobro. Samo da je vas licni ukus najbitniji. Ovo da je student je greska jer je devojka diplomirala i ovo joj nije prvi posao. Ima iza sebe dosta uspesnih stvari a veza ovako vrednim ljudima ne treba da bude potrebna. Vecina vas ni ne zna da dizajner nema uvek svu slobodu u radu i da je cesto primoran na mnoge komprmise u resenjima. Pa i pored toga, mislim da ovo resenje nije lose i da napralvjena odlicna povezanost.
Kad se radi nesto nacionalno, kao da svi dobiju vetar u ledja pa izadju sa svojim frustracijama i iza pseudonima vredjaju i omalovazavaju tudja dostignuca. Strasno!
Tamari zelim sve najbolje u daljoj karijeri jer je ona to svojim radom i zalaganjem zasluzila!

Петар

pre 10 godina

Овај орао ми више личи на неки арапски знак .Зар није лепше био грб Србије или четри С са оцилима као што је на таблицама.

Siniša Živković

pre 10 godina

Ne postoji tačnija slika Srbije od ovih komentara. A ona je obojena zluradošću, zavidljivošću, ljubomorom, glupošću, neznanjem... sa toliko negativnih osobina da ih je teško sve nabrojati. Čim neko i malo promoli glavu iz blata u kome živimo, ogromna većina će ga odmah povući dole, nazad u blato, neće mu dozvoliti da iz njega izađe. Najinteresantnija mi je drska samouverenost u sopstveno znanje i ukus: iako je očigledno da nisu pokriveni stručnim znanjem, komentatori iznose svoja (mahom negativna) mišljenja bez ikakvih nedoumica, optužiju i presuđuju u čvrstoj veri da su oni vrhunski autoriteti za grafički dizajn, u njihovu ocenu niko ne sme ni da posumnja. A najžalosnije je što su to pretežno dokoni mladi ljudi koji vreme provode u obezvređivanju rada drugih mladih ljudi, onih koji su bili vredni i nešto i uradili. Najčešće ponavljana zamerka, da rad ima "orijentalna" obeležja, tj. arabesknu šaru, potpuni je promašena čak i da je tačna: pa u pitanju je srpsko-arapska kompanija, autorki dakle treba na rešenju čestitati zato što je uspešno spojila dve kulture. S druge strane, taj orao urađen je u maniru kaligrafskog potpisa i kaligrafskih šara našeg najčuvenijeg grafičara 18. veka, Zaharija Orfelina, koji se školovao u Beču. Svako od nas, pošto se umetnost i veoma lično percipira, može da nađe asocijacije nekog logotipa u ličnom znanju i obrazovanju, ali to nipošto ne znači da je on isključivo u pravu. Lepota logotipa i simbola upravo je sadržana i u njihovom višeznačju

misterno

pre 10 godina

logo je odlican, u njemu se vidi srpska tradicija, istorija. na prvi pogled mi deluje kao neki detalj sa pirotskog cilima, na drugi kao mali prozor manastira Zice, a onda kao neki etno motiv u srpskom duhu. maliciozne komentar ne zelim da komentarisem. bravo tamara!

Deda Pera

pre 10 godina

Kad je džabe i sirće je slatko.
Srpska poslovica za srbijanski mentalitet u svum poslovima pa i u ovom.
Logo je grafički prikaz, lak za pamćenje i reprodukciju, prepoznatljiv i lakopoveziv sa nazivom kompanije ili države.
Srbija je poznata po čemu? Šta je naš brend? Šta asocira na Srbiju?
Ovaj ornament svakako ne.
JAT, sedi jedan.

Goran

pre 10 godina

Logo je privlacan i poletan, i bas lepo sto ga je radila mlada osoba, neki dizajnerski tim bi gledao razna resenja i napravio nesto uobicajeno, ovako bas je originalno. I na repu su srpski simboli preuzeti iz moravske skole, pogledati manastir Zicu. Moze se zamisliti na aerodromu kako deluje ovaj Air Serbia poredeci sa drugim aviokompanijama, medjutim ono sto je vaznije od samog loga je da kompanija bude uspesna, povecava broj putnika, mrezu letova, vezanih letova i kvalitet usluge.

Stanislav

pre 10 godina

A zašto uopšte moraju bilo kakvi orlovi, ocila i ostalo? Pa zar je moguće da smo toliko iskompleksirani da na sve živo trpamo iste simbole i bojimo u iste boje. Mada, mi više ništa drugo i ne znamo. Ne umemo mi odavno više ništa da proizvedemo, da osmislimo, već nam je samo to i ostalo - krkanluk, opijanje i busanje u grudi sa simbolima iz nekih davnih vremena. Zemlje s mnogo dužom tradicijom i bogatijom istorijom od ove naše prčvarnice ne prezaju da gledaju napred, a mi samo nazad... Pogledajte samo Nemce, Francuze, Italijane, Špance, Holanđane. Potražite malo kako izgledaju grafička rešenja njihovih nacionalnih kompanija (avio, železničkih, telekom, ptt, itd.), zatim centralnih banaka, raznih državnih agencija i sl. Jednostavno, moderno i efektno! A ovo je klasičan bliski istok (mada su čak i Turci ispred nas), mogli su slobodno da ga krste i AirSERBISTAN...

ИСПРАВИТИ ГРЕШКЕ

pre 10 godina

***
Подршка за Air Serbia, али се лого на репу авиона мора ПРОМЕНИТИ, јер се десила ДВОСТРУКА ”ГРЕШКА":

1. из БЛИЗИНЕ - стилизованом орлу су ”везана крила” (да не полети !?);

2. из ДАЉИНЕ - редослед боја на репу више подсећа на хрваску тробојницу: црвено-бело-плаво !?

Pera

pre 10 godina

Tamara, posto sam siguran da citas ovo, kao sto bi svaki mladi dizajner radio, i posto verujem da ti nije lako trenutno, molim te da ne zaboravis cinjenicu da ovi isti ljudi koji koriste izraze kao "font slova" a "bave se" ovim poslom, na istom ovom mestu pljuju i jednu Marinu Abramovic. Tako da samo glavu gore, cestitam na prvom velikom projektu, i nadam se da si sada naucila zasto ubuduce treba tri puta da razmislis pre nego sto prihvatis da radis bilo sta za ovu drzavu.

Polemid

pre 10 godina

Da li je gori font ili logo veliko je pitanje? Potpuni fijasko i amaterizam!! Ah da su se odlučili za jednostavno Аеропут ili Airways bilo bi efektnije!

Waldemar

pre 10 godina

Boze sacuvaj, koliko zlobnih komentara !

Ljudi nalaze zamerke svemu: od toga sto nije bilo javnog konkursa, preko toga da su istaknute nacionalne boje i simboli, velicine slova, pa sve do toga da li je dvoglavi orao dovoljno srpski.

Kao prvo, za logo niko nije u obavezi da objavljuje tender ili javni oglas. Bas kao sto uprava iz Etihada sada odlucuje da ce da kupi Airbus-ove avione, a nece da objavljuje tender. Njihov novac, njihova odluka, nikome ne moraju da polazu racune. Koa sto ne postavljate pitanje "Zasto Airbus", tako ne postavljajte ni pitanje "Zasto Tamara ?" Mozda je odgovor u tome sto je Tamara vec pokazala interesovanje i pokazala pre ovoga rad na temu nacionalne avio kompanije.

Sto se nacionalnih simbola tice, dakle trobojke i orla, to je sasvim prirodno i uobicajeno. Swissair ima na repu svajcarsku zastavu i deo je logoa. Irski nacionalni avioprevoznik Aer Lingus ima gornju polovinu svojih aviona obojenu u zeleno sa detelinom na repu. Takav im je i logo - dakle opet nacionalna boja i simbol. Cuvena irska low cost kompanija, Ryanair ima logo koji podseca na zlatnu harfu na tamno plavoj pozadini - irski grb. Finska kompanija Finnair takodje nastupa sa nacinalnim bojama. I ovako mozemo jos dugo...

Velicina slova koja idu preko prozora - dovoljno je da pogledate Qatar airways i sam Etihad - jos su i veca. Ili vec pomenuti, Ryanair.

Logo je dobar, jedinstven i bice prepoznatljiv. Tamari svaka cast i puno uspeha u karijeri.

ben barek

pre 10 godina

Zaista, ocajno resenje, uzasan kic.Totalno nepoznavanje simbola i logotipa. Gospodo, da li znate da se dobar dizajn uvek prodaje! Hitno raspisite javni konkurs sa profesionalnim zirijem,jer, sa ovakvim brendom, Srbija i dalje ostaje zaglavljena u blatu, u mraku, u samovolji pojedinaca.

pitanje

pre 10 godina

zasto su izabrali nju da kreira logo?

ko je jos bio u tom izboru?

gde su ostali dizajneri i njihovi radovi?

ko je odlucivao o tome ko ce dobiti posao za ovaj logo?


slika srbije nisu komentari kritike, vec banalni komentari anti-kritike koji frustrirano napadaju kriticke komentare bez da odgovore na ova gore pitanja vec po starom balkanskom principu "ko si ti da mi se mesas u poso"
isto tako se ponasaju i sinovi i kceri politicara i funkcionera jp uhlebljeni bez ikakvih kvalifikacija na drzavne jasle da isisavaju drzavni budzet, ali potpuno isto - smatram da to nije koincidencija...

p.s. logo me uzasno podseca na jedan takodje grozan simbol "zikine sarenice"

Vladimir

pre 10 godina

Da odgovorim na komentare: Etihad je dobio totalnu kontrolu nad firmom u narednih pet godina. To znači da u narednih pet godina oni odlučuju u *svemu*. Oni su doveli svog direktora i oni su izabrali logo. Zašto nisu organizovali konkurs obratite se gospodi iz Emirata.

Nakon pet godina neće otići, kao što neki komentari kažu, već će zadržati pola vlasništva i pola odlučivanja.

Logo je stilizovana arapska arabeska. Ako ste i jednom u životu bili u džamiji ili putovali u zemlje bliskog istoka (ili se bavite matematičkim istraživanjima) znate da su takvi isprepletani motivi svuda prisutni. I normalno je da vuče na arapsko pošto su oni jelte dali 100 miliona dolara. Ako arapi plaćaju onda ima da igramo kako sviraju. Kome se ne sviđa neka sam nađe 100 miliona da bućne u veoma rizičnu investiciju. Treba da nam bude drago što su odlučili da dodaju srpski grb na logo a ne da se busamo, jer mi u toj firmi više ne odlučujemo ni o čemu!

Стефан Б.

pre 10 godina

зашто измишљати лого када овај народ, држава, није од јуче и има свој грб, лого, ознаке, какогод...национлне боје, или крст са оцилима би био тако чист, препознатљив, лак за памћење! Ово ми делује као ер Казахстан из 1967. погледати друге и инкорпорирати своје. . . укуси су различити, али 90% коментатора и читаоца даје негтивне коментаре на лого

Jovanka Vuksan

pre 10 godina

Draga Tamara i osatali mladi umetnici,trebalo bi izdvojiti dve situacije u vezi sa ovim.Prva je ta da je resenje uradio neko nas,talentovana devojka koja ce zasigurno imati sta da pokaze u daljem radu.Stvar u potpunosti pozitivna, ali sve ostalo je zato vrlo diskutabilno! Samo vizuelno resenje zahteva momentalnu prepravku.Nacionalna kompanija treba da predstavlja oznake svoje zemlje,vizuelni identitet prvi prenosi poruku o poreklu. Zastava I grb se ne mogu koristiti u eksperimentalne svrhe.Grb Srbije predstavlja dvoglavog orla siroko rasirenih krila sa stitnikom koji stiti njegovo telo. Dakle, u pitanju je jedno telo a dve glave od kojih je jdna okrenuta istoku a druga zapadu.Istorijsko politicka podloga naseg podneblja predstavljena je najbolje moguce naovaj nacin.U Tamarinom primeru logotipa imamo dva orla okrenuta ledjima jedan od drugog sa visestruko vezanim krilima!Slicnostizmedju grba Srbije i ovog logotipa gotovo da ne postoji, a o simbolici da ne pricamo. Dalje, ornamentika je u potpunosti ARAPSKA i prepoznaje se iskljucivo kao takva, polemike na temu izvorista u spisima srednjevekovne Srbije ne stoje jer je sira javnost u Srbiji apsolutno neobrazovana u tom pogledu (o ostatku sveta da ne govorimo).
Zakljucak-resenje NIJE DOBRO!Font u kombinaciji malih i velikih slova je los izbor. Ovde je u ptanju srpska nacionalna aviokompanija a ne arapska, oni ce izvrsiti deo ulaganja ali im je rok boravka max 5 god. A sta posle? Za upucene: videti primer Sartida!

FS

pre 10 godina

Znaci malicioozan je svako ko ima drugacije misljenje, odnosno ko kaze da je logo los i sramota za kompaniju?!? Odsustvo svake kritike na ono sto ima nacionalne elemente ce od nase drzave da napravi talibaniju.

kakodane

pre 10 godina

@Waldemar

Budući da sam se našao prozvanim u vašem komentaru vezano za nacionalne boje htio bih pojasniti svoje stajalište. Ne smataju mene ničije nacionalne boje, no Srbija (kao i Slovenija,Slovačka,Rusija,Češka..) treba pažljivo upotrebljavati kombinaciju plavo-crveno jer su obje teške/upečatljive boje tako da u kombinaciji imaju tendenciju prevladati sve ostalo. Zato sam razmišljanja da ne smiju zajedno ići kao pozadina. Srpski nacionalni grb je bijeli orao na crvenom polju. Meni bi npr. puno bolje rješenje bio crvena podloga i bijeli logo. Tada bi po mom mišljenju logo djelovao upečatljivije. Ako je već zahtjev da na rep idu sve nacionalne boje onda je crvena mogla dominirati a plava zauzimati manji donji dio repa (možda kao traka koja ide s repa prema nazivu AirSerbia) trup je ionako bijeli .

No opet ponavljam svaka čast curi na logotipu mislim da je to ono što ostaje, ostatak će se ionako mijenjati protekom vremena ovisno o modi.

Banat

pre 10 godina

"Jat je otkrio Tamarin portfolio na veb-sajtu za grafički dizajn i angažovao je da dizajnira novi brend Er Srbija."

Korupcija. Super pocetak za "novu" firmu. JAT nije privatna firma, vec je finansirana iz budzeta. Prema tome, postoje procedure ali one opet nisu ispostovane. Nije im ni palo na pamet da raspisu konkurs.

Svaka cast dizajnerki ali imamo 1000 takvih koji nisu imali sansu da makar priloze svoju ideju.

Banat

pre 10 godina

@Waldemar
JAT je drzavna firma i duzna je da sprovodi tender jer raspolaze novcem poreskih obveznika, a ne privatnim novcem pojedinaca ili novcem privatnih fondova.

Pretpostavljam da po tebi nijedna drzavna firma u Srbiji ne treba da vrsi transparentne javne nabavke, jel? Genijalno.

МОДИФИКОВАТИ ЛОГО

pre 10 godina

Подршка за ОДЛИЧНО име ”Air Serbia" ,
али се лого на репу авиона мора одмах МОДИФИКОВАТИ..
Нпр:
1). проширити плаво поље, тако да обухвати целог орла,
2). орлу повећати главу и крила - продужити и подебљати линије,
3). изнад орла (на црвеном пољу) ставити ЗЛАТНУ круну.

Jasna

pre 10 godina

Svi se nesto , kao obicno, sada prave pametni. Devojka napravila dizajn. On je prihvacen i molim lepo. Zavidnici i ljubomorci sto ne uradiste vi nesto prihvatljivo ili bar nesto....

ПОПРАВИТИ ЛОГО

pre 10 godina

Подршка за ОДЛИЧНО име "Air Serbia",
али се лого на репу авиона мора МОДИФИКОВАТИ .
Нпр: проширити плаво поље, орлу повећати крила, ставити малу круну,..

Жао мије што најлепши лого ”крст са оцилима”, не може због арапа :(

Ludi konj

pre 10 godina

http://hangout.altsounds.com/news/131472-dalai-lamas-july-speaking-events-chicago-broadcast.html
Toliko o originalnosti i tradiciji !
Toliko o originalnosti !

kakodane

pre 10 godina

Mislim da je cura napravila fenomenalan posao sa logotipom. Ono što se meni ne sviđa su boje. Prevelik kontrast crvene i plave na repu guši logo. Mogla je trobojnicu staviti iznad loga. Trobojnica na motorima je nepotrebna. Isto tako trebala je livery-jem spojiti rep i trup jer je ovaj stil za novu kompaniju preklasičan.

Nimrod

pre 10 godina

Apsolutno me ne zanima resenje niti cu da dajem sud o istom. Ono sto me zanima je kako Air Serbia, kao javno preduzece koje podleže Zakonu o Javnim nabavkama (i cisto da se ne raspravlja o vlasničkoj strukturi bespotrebno, procenat privatnog kapitala odredjuje vlasničku strukturu i nema veze sa time da li preduzece obavlja posao od javnog znacaja kao sto je aerotransport), ne raspisuje nikakav konkurs za nabavku resenja brenda?

dizajner

pre 10 godina

Devojka je odlicno odradila ono sto se od nje trazilo.Cak mislim da je zadovoljila vise od ocekivanog obe strane.Da li slucajno ili namerno ne znam.
Pogledajte avione Etihada i bice vam jasno zasto je resenje moralo biti ovakvo.
(ime drzave, zastava, grb)
Meni se cak vise dopada resenje za Air Serbia od Etihada jer je svedeno sve na tri boje za razliku od Etihada gde je 5 boja.
I definitvno je lepsi stilizovani grb od recimo grba na avionu Etihada.

Najvise me je odusevio taj logo.Svi vicu arapski a zapravo ta stilizacija grba je vizantijska, moze se naci slicna stilizacija po nasim srednjovekovnim manastirima bilo na prozorima, ikonostasima, oltaru.
Ova negativnost prema logu je samo dokaz koliko Srbi zapravo ne poznaju svoje a puna im usta Srbovanja.
Kada sam video prvi put logo prvo sto mi je palo na pamet DVA ZAGRLJENA ORLA.
Cela ova prica sa Arapima mi je kao neka druga Srbija, a ovi negativni komentari kao Srbija iz koje se cupamo.

dusan

pre 10 godina

trebalo je taj zadatak poveriti nekom iskusnijem dizajneru... resenje prosto nije dovoljno dobro a vi pricajte o sujeti, lenjosti i ostalom do sutra... nasli veb prezentaciju... vazi.

Srdjan NS

pre 10 godina

Dizajni izgleda kao da su ga pravili oni indijanci iz Obraza. Ljudi menjajte ovo pod hitno. Samo vam jos fali kandilo i zapaljena sveca negde u celom dizajnu.

Goran

pre 10 godina

Logo je privlacan i poletan, i bas lepo sto ga je radila mlada osoba, neki dizajnerski tim bi gledao razna resenja i napravio nesto uobicajeno, ovako bas je originalno. I na repu su srpski simboli preuzeti iz moravske skole, pogledati manastir Zicu. Moze se zamisliti na aerodromu kako deluje ovaj Air Serbia poredeci sa drugim aviokompanijama, medjutim ono sto je vaznije od samog loga je da kompanija bude uspesna, povecava broj putnika, mrezu letova, vezanih letova i kvalitet usluge.

munZ

pre 10 godina

Srpska posla... kada je jutros objavljeni dizajn, ogromna većina je ostavljala pozitivne komentare. Kada je sad javljeno da iza toga stoji studentkinja iz Novog Sada, e, sad su svi pametni da kritikuju.

podanik

pre 10 godina

vidi se da je tek studentkinja dizajna, posto je resenje slabo.

stari Jat logo sa krugovima je mnogo bolji!

jedino je dobro sto bar ovaj krs nije placen milionima.

etihad ne radi po lokalnim koruptivnim shemama.

iskustvo uci

pre 10 godina

Alo, student?! Pa ni diplomu nema! Imate gomilu frilensera koji rade za strance, oni bi vam napravili dizajn koji prolazi. Ovo je ruzno, a najvaznije-necitljivo. Nema veze da li su arabeske, orlovi i slicno, mora da se IZDIZAJNIRA. Gospodjica neka primeni princip kako se prave zastitni znakovi. Sramota za struku. Mada me nista ne cudi za novosadsku akademiju. Tamo moze svako da se upise, cak i netalentovani. Veza radi. Jel Bosko Sevo jos uvek predaje? Covek koji je dobijao poslove preko kumovskih veza u Ck. Lepo je naucio ucenke, sve kako je i sam radio. Bruka!

matematičar-sa-vol-strita

pre 10 godina

Ne mogu da verujem koliko su prethodni komentatori svi do jednog bolesno negativni. Prvo - dizajn je vrhunski. Ideja za logo je fenomenalna za srpsko-arapsku firmu. Izvođenje ideje je potpuno savremeno, dovoljno konzervativno da bude prihvatljivo svima a opet nije dosadno. Devojci čestitam što je ovako mlada dobila veliki projekat i siguran sam da će u daljem radu potvrditi svoj potencijal.

Sad o komentatorima. Zamera se što je projekat dat studentu. Zar mislite da je projekat dat Miltonu Glaseru da bi ga lično on dizajnirao!? Ne bi, dizajn bi radio neki od klinaca zaposlenih u njegovom studiju u Midtaunu, koji nisu ništa više talentovani od ove devojke. Samo bi to koštalo hiljadu puta više.

I meni u Srbiji sklanjali u stranu jer sam bio "klinac" i "student" iako sam pokazivao da mogu da radim ozbiljne modele, a u Americi su mi odmah dali da radim na sto puta većim projektima jer ljudi ne gledaju u tašnu i mašnu, kao većina srba, već u to šta znaš.

znači-tuga

pre 10 godina

Znači ovako dizajn u 21.veku vidi 'mali Perica' ,pardon- mala Tamara!
Ovaj font slova..pa to čak nije više ni smešno ako će se zaista ići s tim.
Neshvatljivo je da naša tradicija postaje da se sve što iole izgleda dobro zaobilazi u širokom luku,kao da se trudimo da budemo na dnu po dizajnu bilo čega.
JAVNI APEL : modifikujte ovaj Air Turkmenistan dok još nije kasno! Nije sramota pogrešiti, čak nije strašno dati ovakav posao nekom ko sem dobre volje nema ničeg drugog, ali je velika sramota insistirati da se greška zadrži!

Петар

pre 10 godina

Овај орао ми више личи на неки арапски знак .Зар није лепше био грб Србије или четри С са оцилима као што је на таблицама.

očajan logo....

pre 10 godina

više liči na arabesku tj sa tim šarama ispod orla vuče na arapsko nego na srpsko :( da kažem Tamari "graf. dizajneru" da ja samo vidim ove linije ne vidim dvoglave orlove) hoću reći mali su orlovi u poređenju sa linijama ispod njih)

postavlja se pitanje kako su gospoda uspela da nađu baš Tamaru za izradu logoa "Air Serbia"pored jako dobrih i afirmisanih dizajnera iz Srbije koji ( rade i za jače svetske brendove)???

Očigledno je da je to bilo u fazonu po babu i stričevima to jeste "imam ja jednu devojku koja dobro zna da radi logoe" i na kraju imamo "logo", još kada se uz ovaj logotip doda harbara font koji se besomučno iskorištava prilikom dizajniranja logotipa kao i arial dobijamo ružno ispisano "Air Serbia" znači duplo ništa em logotip je očaj em slova (fontovi)

razumeće oni koji se bave ovim poslom

aleks

pre 10 godina

a konkurs !!!!!!!!! javni, internacionalni, visefazni, uz debatu itd...
halo banana drzavo ! pa poceli ste kompaniju (drzavnu delom, nije tamarin tata kupio) kao da karici daju svojoj rodbini da dizajnira tanjire porodicne kompanije !
ma vi ste svi grupa obicnih lopova i prevaranata.
zao mi je samo mladih perspektivnih ljudi koje cete da unistite u medjuvremenu...

d

pre 10 godina

Uzas! Retko ruzno, neprakticno, necitljivo, neupecatljivo, zbunjujuce.. sve sto jedan logo i zastitno znak ne treba da bude. Molim vas, dajte novu ideju, novu stvar. Ako galama bude dovoljna, shvatice i oni koji odluciju, i promeniti. Secate se koji je bio prvi logo za Evroviziju u Beogradu, one sljive, trube i opanci, srecom su to ipak promenili u nesto sto je bio jedan od lepsih i zanimljivijih vizuelnih identiteta. Nadam se da ce se slicno desiti i sa ovim. U redu je priznati gresku, i naci bolje resenje.

ИСПРАВИТИ ГРЕШКЕ

pre 10 godina

***
Подршка за Air Serbia, али се лого на репу авиона мора ПРОМЕНИТИ, јер се десила ДВОСТРУКА ”ГРЕШКА":

1. из БЛИЗИНЕ - стилизованом орлу су ”везана крила” (да не полети !?);

2. из ДАЉИНЕ - редослед боја на репу више подсећа на хрваску тробојницу: црвено-бело-плаво !?

design

pre 10 godina

one jatove 3 tackice izgledaju ultra moderne kad se uporedi sa ovim novim.

ne svidja mi se. Avion izgleda suvise "tezak" sa ovim logom. Kao da ce da "potone".

i mi se pitamo?

pre 10 godina

Nemam nista protiv Tamare ali ovo mora bolje! Recimo cak je i ova varijanta bila bolja: http://www.danas.rs/upload/images/news/2013/7/3/airserbia_ocp_w380_h300.jpg

B787

pre 10 godina

Nikada mi nece biti jasno zbog cega lepo ne poverimo taj posao nekoj ozbiljnoj stranoj kompaniji, kao sto je to uradio i taj Etihad. Svaka cast devojci, bolje je nego sto je to bio JAT, ali nista unikatno, nesto sto ce da nas cini posebnim kada taj avion bude parkiran medju ostalim na nekom svetskom aerodromu.

design

pre 10 godina

I u dizajnu važi ona star 'kolko para, tolko muzike'. Ovi što uzimaju studentska rešenja dizajna jer su jeftina nisu ni svesni koliko su posledice dalekosežne. Ovo konkretno rešenje je, što bi klinci rekli, čist blam.8

Стефан Б.

pre 10 godina

зашто измишљати лого када овај народ, држава, није од јуче и има свој грб, лого, ознаке, какогод...национлне боје, или крст са оцилима би био тако чист, препознатљив, лак за памћење! Ово ми делује као ер Казахстан из 1967. погледати друге и инкорпорирати своје. . . укуси су различити, али 90% коментатора и читаоца даје негтивне коментаре на лого

Deda Pera

pre 10 godina

Kad je džabe i sirće je slatko.
Srpska poslovica za srbijanski mentalitet u svum poslovima pa i u ovom.
Logo je grafički prikaz, lak za pamćenje i reprodukciju, prepoznatljiv i lakopoveziv sa nazivom kompanije ili države.
Srbija je poznata po čemu? Šta je naš brend? Šta asocira na Srbiju?
Ovaj ornament svakako ne.
JAT, sedi jedan.

Koleginica

pre 10 godina

Ma svi se bas razumete u dizajn i koliko je ovo dobro. Samo da je vas licni ukus najbitniji. Ovo da je student je greska jer je devojka diplomirala i ovo joj nije prvi posao. Ima iza sebe dosta uspesnih stvari a veza ovako vrednim ljudima ne treba da bude potrebna. Vecina vas ni ne zna da dizajner nema uvek svu slobodu u radu i da je cesto primoran na mnoge komprmise u resenjima. Pa i pored toga, mislim da ovo resenje nije lose i da napralvjena odlicna povezanost.
Kad se radi nesto nacionalno, kao da svi dobiju vetar u ledja pa izadju sa svojim frustracijama i iza pseudonima vredjaju i omalovazavaju tudja dostignuca. Strasno!
Tamari zelim sve najbolje u daljoj karijeri jer je ona to svojim radom i zalaganjem zasluzila!

Stanislav

pre 10 godina

A zašto uopšte moraju bilo kakvi orlovi, ocila i ostalo? Pa zar je moguće da smo toliko iskompleksirani da na sve živo trpamo iste simbole i bojimo u iste boje. Mada, mi više ništa drugo i ne znamo. Ne umemo mi odavno više ništa da proizvedemo, da osmislimo, već nam je samo to i ostalo - krkanluk, opijanje i busanje u grudi sa simbolima iz nekih davnih vremena. Zemlje s mnogo dužom tradicijom i bogatijom istorijom od ove naše prčvarnice ne prezaju da gledaju napred, a mi samo nazad... Pogledajte samo Nemce, Francuze, Italijane, Špance, Holanđane. Potražite malo kako izgledaju grafička rešenja njihovih nacionalnih kompanija (avio, železničkih, telekom, ptt, itd.), zatim centralnih banaka, raznih državnih agencija i sl. Jednostavno, moderno i efektno! A ovo je klasičan bliski istok (mada su čak i Turci ispred nas), mogli su slobodno da ga krste i AirSERBISTAN...

Shiraz

pre 10 godina

Zar niste mogli da raspisete javni konkurs za dizajn? Em biste dobili vise opcija, em bi vise mladih moglo da ucestvuje, em bi ipak autori drugog i treceg plasiranog resenja dobili utesne honorare. A sto je najlepse mnogo bi vas manje kostalo.

kakodane

pre 10 godina

Mislim da je cura napravila fenomenalan posao sa logotipom. Ono što se meni ne sviđa su boje. Prevelik kontrast crvene i plave na repu guši logo. Mogla je trobojnicu staviti iznad loga. Trobojnica na motorima je nepotrebna. Isto tako trebala je livery-jem spojiti rep i trup jer je ovaj stil za novu kompaniju preklasičan.

Polemid

pre 10 godina

Da li je gori font ili logo veliko je pitanje? Potpuni fijasko i amaterizam!! Ah da su se odlučili za jednostavno Аеропут ili Airways bilo bi efektnije!

pitanje

pre 10 godina

zasto su izabrali nju da kreira logo?

ko je jos bio u tom izboru?

gde su ostali dizajneri i njihovi radovi?

ko je odlucivao o tome ko ce dobiti posao za ovaj logo?


slika srbije nisu komentari kritike, vec banalni komentari anti-kritike koji frustrirano napadaju kriticke komentare bez da odgovore na ova gore pitanja vec po starom balkanskom principu "ko si ti da mi se mesas u poso"
isto tako se ponasaju i sinovi i kceri politicara i funkcionera jp uhlebljeni bez ikakvih kvalifikacija na drzavne jasle da isisavaju drzavni budzet, ali potpuno isto - smatram da to nije koincidencija...

p.s. logo me uzasno podseca na jedan takodje grozan simbol "zikine sarenice"

Siniša Živković

pre 10 godina

Ne postoji tačnija slika Srbije od ovih komentara. A ona je obojena zluradošću, zavidljivošću, ljubomorom, glupošću, neznanjem... sa toliko negativnih osobina da ih je teško sve nabrojati. Čim neko i malo promoli glavu iz blata u kome živimo, ogromna većina će ga odmah povući dole, nazad u blato, neće mu dozvoliti da iz njega izađe. Najinteresantnija mi je drska samouverenost u sopstveno znanje i ukus: iako je očigledno da nisu pokriveni stručnim znanjem, komentatori iznose svoja (mahom negativna) mišljenja bez ikakvih nedoumica, optužiju i presuđuju u čvrstoj veri da su oni vrhunski autoriteti za grafički dizajn, u njihovu ocenu niko ne sme ni da posumnja. A najžalosnije je što su to pretežno dokoni mladi ljudi koji vreme provode u obezvređivanju rada drugih mladih ljudi, onih koji su bili vredni i nešto i uradili. Najčešće ponavljana zamerka, da rad ima "orijentalna" obeležja, tj. arabesknu šaru, potpuni je promašena čak i da je tačna: pa u pitanju je srpsko-arapska kompanija, autorki dakle treba na rešenju čestitati zato što je uspešno spojila dve kulture. S druge strane, taj orao urađen je u maniru kaligrafskog potpisa i kaligrafskih šara našeg najčuvenijeg grafičara 18. veka, Zaharija Orfelina, koji se školovao u Beču. Svako od nas, pošto se umetnost i veoma lično percipira, može da nađe asocijacije nekog logotipa u ličnom znanju i obrazovanju, ali to nipošto ne znači da je on isključivo u pravu. Lepota logotipa i simbola upravo je sadržana i u njihovom višeznačju

Waldemar

pre 10 godina

Boze sacuvaj, koliko zlobnih komentara !

Ljudi nalaze zamerke svemu: od toga sto nije bilo javnog konkursa, preko toga da su istaknute nacionalne boje i simboli, velicine slova, pa sve do toga da li je dvoglavi orao dovoljno srpski.

Kao prvo, za logo niko nije u obavezi da objavljuje tender ili javni oglas. Bas kao sto uprava iz Etihada sada odlucuje da ce da kupi Airbus-ove avione, a nece da objavljuje tender. Njihov novac, njihova odluka, nikome ne moraju da polazu racune. Koa sto ne postavljate pitanje "Zasto Airbus", tako ne postavljajte ni pitanje "Zasto Tamara ?" Mozda je odgovor u tome sto je Tamara vec pokazala interesovanje i pokazala pre ovoga rad na temu nacionalne avio kompanije.

Sto se nacionalnih simbola tice, dakle trobojke i orla, to je sasvim prirodno i uobicajeno. Swissair ima na repu svajcarsku zastavu i deo je logoa. Irski nacionalni avioprevoznik Aer Lingus ima gornju polovinu svojih aviona obojenu u zeleno sa detelinom na repu. Takav im je i logo - dakle opet nacionalna boja i simbol. Cuvena irska low cost kompanija, Ryanair ima logo koji podseca na zlatnu harfu na tamno plavoj pozadini - irski grb. Finska kompanija Finnair takodje nastupa sa nacinalnim bojama. I ovako mozemo jos dugo...

Velicina slova koja idu preko prozora - dovoljno je da pogledate Qatar airways i sam Etihad - jos su i veca. Ili vec pomenuti, Ryanair.

Logo je dobar, jedinstven i bice prepoznatljiv. Tamari svaka cast i puno uspeha u karijeri.

Pera

pre 10 godina

Tamara, posto sam siguran da citas ovo, kao sto bi svaki mladi dizajner radio, i posto verujem da ti nije lako trenutno, molim te da ne zaboravis cinjenicu da ovi isti ljudi koji koriste izraze kao "font slova" a "bave se" ovim poslom, na istom ovom mestu pljuju i jednu Marinu Abramovic. Tako da samo glavu gore, cestitam na prvom velikom projektu, i nadam se da si sada naucila zasto ubuduce treba tri puta da razmislis pre nego sto prihvatis da radis bilo sta za ovu drzavu.

ПОПРАВИТИ ЛОГО

pre 10 godina

Подршка за ОДЛИЧНО име "Air Serbia",
али се лого на репу авиона мора МОДИФИКОВАТИ .
Нпр: проширити плаво поље, орлу повећати крила, ставити малу круну,..

Жао мије што најлепши лого ”крст са оцилима”, не може због арапа :(

Jovanka Vuksan

pre 10 godina

Draga Tamara i osatali mladi umetnici,trebalo bi izdvojiti dve situacije u vezi sa ovim.Prva je ta da je resenje uradio neko nas,talentovana devojka koja ce zasigurno imati sta da pokaze u daljem radu.Stvar u potpunosti pozitivna, ali sve ostalo je zato vrlo diskutabilno! Samo vizuelno resenje zahteva momentalnu prepravku.Nacionalna kompanija treba da predstavlja oznake svoje zemlje,vizuelni identitet prvi prenosi poruku o poreklu. Zastava I grb se ne mogu koristiti u eksperimentalne svrhe.Grb Srbije predstavlja dvoglavog orla siroko rasirenih krila sa stitnikom koji stiti njegovo telo. Dakle, u pitanju je jedno telo a dve glave od kojih je jdna okrenuta istoku a druga zapadu.Istorijsko politicka podloga naseg podneblja predstavljena je najbolje moguce naovaj nacin.U Tamarinom primeru logotipa imamo dva orla okrenuta ledjima jedan od drugog sa visestruko vezanim krilima!Slicnostizmedju grba Srbije i ovog logotipa gotovo da ne postoji, a o simbolici da ne pricamo. Dalje, ornamentika je u potpunosti ARAPSKA i prepoznaje se iskljucivo kao takva, polemike na temu izvorista u spisima srednjevekovne Srbije ne stoje jer je sira javnost u Srbiji apsolutno neobrazovana u tom pogledu (o ostatku sveta da ne govorimo).
Zakljucak-resenje NIJE DOBRO!Font u kombinaciji malih i velikih slova je los izbor. Ovde je u ptanju srpska nacionalna aviokompanija a ne arapska, oni ce izvrsiti deo ulaganja ali im je rok boravka max 5 god. A sta posle? Za upucene: videti primer Sartida!

misterno

pre 10 godina

logo je odlican, u njemu se vidi srpska tradicija, istorija. na prvi pogled mi deluje kao neki detalj sa pirotskog cilima, na drugi kao mali prozor manastira Zice, a onda kao neki etno motiv u srpskom duhu. maliciozne komentar ne zelim da komentarisem. bravo tamara!

Nimrod

pre 10 godina

Apsolutno me ne zanima resenje niti cu da dajem sud o istom. Ono sto me zanima je kako Air Serbia, kao javno preduzece koje podleže Zakonu o Javnim nabavkama (i cisto da se ne raspravlja o vlasničkoj strukturi bespotrebno, procenat privatnog kapitala odredjuje vlasničku strukturu i nema veze sa time da li preduzece obavlja posao od javnog znacaja kao sto je aerotransport), ne raspisuje nikakav konkurs za nabavku resenja brenda?

МОДИФИКОВАТИ ЛОГО

pre 10 godina

Подршка за ОДЛИЧНО име ”Air Serbia" ,
али се лого на репу авиона мора одмах МОДИФИКОВАТИ..
Нпр:
1). проширити плаво поље, тако да обухвати целог орла,
2). орлу повећати главу и крила - продужити и подебљати линије,
3). изнад орла (на црвеном пољу) ставити ЗЛАТНУ круну.

ben barek

pre 10 godina

Zaista, ocajno resenje, uzasan kic.Totalno nepoznavanje simbola i logotipa. Gospodo, da li znate da se dobar dizajn uvek prodaje! Hitno raspisite javni konkurs sa profesionalnim zirijem,jer, sa ovakvim brendom, Srbija i dalje ostaje zaglavljena u blatu, u mraku, u samovolji pojedinaca.

FS

pre 10 godina

Znaci malicioozan je svako ko ima drugacije misljenje, odnosno ko kaze da je logo los i sramota za kompaniju?!? Odsustvo svake kritike na ono sto ima nacionalne elemente ce od nase drzave da napravi talibaniju.

Banat

pre 10 godina

@Waldemar
JAT je drzavna firma i duzna je da sprovodi tender jer raspolaze novcem poreskih obveznika, a ne privatnim novcem pojedinaca ili novcem privatnih fondova.

Pretpostavljam da po tebi nijedna drzavna firma u Srbiji ne treba da vrsi transparentne javne nabavke, jel? Genijalno.

Ludi konj

pre 10 godina

http://hangout.altsounds.com/news/131472-dalai-lamas-july-speaking-events-chicago-broadcast.html
Toliko o originalnosti i tradiciji !
Toliko o originalnosti !

Banat

pre 10 godina

"Jat je otkrio Tamarin portfolio na veb-sajtu za grafički dizajn i angažovao je da dizajnira novi brend Er Srbija."

Korupcija. Super pocetak za "novu" firmu. JAT nije privatna firma, vec je finansirana iz budzeta. Prema tome, postoje procedure ali one opet nisu ispostovane. Nije im ni palo na pamet da raspisu konkurs.

Svaka cast dizajnerki ali imamo 1000 takvih koji nisu imali sansu da makar priloze svoju ideju.

dizajner

pre 10 godina

Devojka je odlicno odradila ono sto se od nje trazilo.Cak mislim da je zadovoljila vise od ocekivanog obe strane.Da li slucajno ili namerno ne znam.
Pogledajte avione Etihada i bice vam jasno zasto je resenje moralo biti ovakvo.
(ime drzave, zastava, grb)
Meni se cak vise dopada resenje za Air Serbia od Etihada jer je svedeno sve na tri boje za razliku od Etihada gde je 5 boja.
I definitvno je lepsi stilizovani grb od recimo grba na avionu Etihada.

Najvise me je odusevio taj logo.Svi vicu arapski a zapravo ta stilizacija grba je vizantijska, moze se naci slicna stilizacija po nasim srednjovekovnim manastirima bilo na prozorima, ikonostasima, oltaru.
Ova negativnost prema logu je samo dokaz koliko Srbi zapravo ne poznaju svoje a puna im usta Srbovanja.
Kada sam video prvi put logo prvo sto mi je palo na pamet DVA ZAGRLJENA ORLA.
Cela ova prica sa Arapima mi je kao neka druga Srbija, a ovi negativni komentari kao Srbija iz koje se cupamo.

dusan

pre 10 godina

trebalo je taj zadatak poveriti nekom iskusnijem dizajneru... resenje prosto nije dovoljno dobro a vi pricajte o sujeti, lenjosti i ostalom do sutra... nasli veb prezentaciju... vazi.

Vladimir

pre 10 godina

Da odgovorim na komentare: Etihad je dobio totalnu kontrolu nad firmom u narednih pet godina. To znači da u narednih pet godina oni odlučuju u *svemu*. Oni su doveli svog direktora i oni su izabrali logo. Zašto nisu organizovali konkurs obratite se gospodi iz Emirata.

Nakon pet godina neće otići, kao što neki komentari kažu, već će zadržati pola vlasništva i pola odlučivanja.

Logo je stilizovana arapska arabeska. Ako ste i jednom u životu bili u džamiji ili putovali u zemlje bliskog istoka (ili se bavite matematičkim istraživanjima) znate da su takvi isprepletani motivi svuda prisutni. I normalno je da vuče na arapsko pošto su oni jelte dali 100 miliona dolara. Ako arapi plaćaju onda ima da igramo kako sviraju. Kome se ne sviđa neka sam nađe 100 miliona da bućne u veoma rizičnu investiciju. Treba da nam bude drago što su odlučili da dodaju srpski grb na logo a ne da se busamo, jer mi u toj firmi više ne odlučujemo ni o čemu!

kakodane

pre 10 godina

@Waldemar

Budući da sam se našao prozvanim u vašem komentaru vezano za nacionalne boje htio bih pojasniti svoje stajalište. Ne smataju mene ničije nacionalne boje, no Srbija (kao i Slovenija,Slovačka,Rusija,Češka..) treba pažljivo upotrebljavati kombinaciju plavo-crveno jer su obje teške/upečatljive boje tako da u kombinaciji imaju tendenciju prevladati sve ostalo. Zato sam razmišljanja da ne smiju zajedno ići kao pozadina. Srpski nacionalni grb je bijeli orao na crvenom polju. Meni bi npr. puno bolje rješenje bio crvena podloga i bijeli logo. Tada bi po mom mišljenju logo djelovao upečatljivije. Ako je već zahtjev da na rep idu sve nacionalne boje onda je crvena mogla dominirati a plava zauzimati manji donji dio repa (možda kao traka koja ide s repa prema nazivu AirSerbia) trup je ionako bijeli .

No opet ponavljam svaka čast curi na logotipu mislim da je to ono što ostaje, ostatak će se ionako mijenjati protekom vremena ovisno o modi.

Jasna

pre 10 godina

Svi se nesto , kao obicno, sada prave pametni. Devojka napravila dizajn. On je prihvacen i molim lepo. Zavidnici i ljubomorci sto ne uradiste vi nesto prihvatljivo ili bar nesto....