Petak, 19.07.2013.

02:17

Bankrotirao Detroit

Grad Detroit podneo je zahtev za bankrot i tako postao najveći grad u američkoj istoriji koji je to učinio - dugovi iznose najmanje 15 milijardi dolara.

Izvor: B92

Bankrotirao Detroit IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

120 Komentari

Sortiraj po:

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@LONG LIVE THE USA: Samo se Vi valjajte.Bolje je da sevaljate od smeha nego da "puknete" od muke.Na primeru Vaše kuće dokazali ste da je privreda SAD veoma živahna. Toliko košta moja potleušica u beogradu, što bi značilo da je i u Srbiji neverovatan privredni bum?1 Voleo bih da nam navedete te čuvene američke proizvode. Inače, sve od tehnike što imam je iz Japana, Kine ili Tajvana. Ako su SAd tako velika privredna velesila pojasnite kako ta ogromna ekonomija u trgovinskoj razmeni sa svim zemljama sveta ima enormni defivit. Naravno suficit ima sa Albanijom i Bugarskom? Gde idu ti američki prozvodi kada ih nigde nema? da se ne prodaju "na crno"?! Gospodine, to što ste se Vi snašli i dobili na kilaži ne znači da je ekonomija SAD u procvatu. Mnogo pozdrava, Long Live Serbia?

Long Live The USA!

pre 10 godina

@Mladen Mladenovic
ok je da nazivas stvari pravim imenom, pa to i svi mi radimo. Problem je sto nazivati nesto pravim imenom ni u kojem slucaju ne znaci da si u pravu...Vidis, americka privreda nije u kolapsu, a pogotovo ne u totalnom kolapsu, kao sto ti to tvrdis, naprotiv. To pokazuje i housing market jer je cena moje kuce, za samo jednu godinu, porasla cak 33% ili tacnije nekih $150,000, ako uspes da je kupis jer je ludnica za kupovinom kuca, i placanje je uglavnom u kesu. Pogadjas ne zivim u Detroitu...da ti jos nesto pojasnim...kada veliki biznis u gradu propane, iz bilo kojih razoga, kao sto je to slucaj sa automobilskom industrijom u Detroitu, ljudi ne ocajavaju preterano, vec se odsele u druge gradove i nadju posao. Nema dovoljnog priliva poreza u budzet i to se odrazi na sve gradske service, pa se ne mogu placati policajci, bolnice, javni prevoz i ostalo, jednostavno objasnjeno. "Amerika nema proizvod'...valjam se po podu od smeha...je l' ti pises na racunaru ili jos kleses u kamenu? A to sto uposljava druge, sta tu ima lose? Znas sta...smanji strasti, peniš bez razloga...

Miroslav

pre 10 godina

OMG kakvi komentari, USA ovo Rusija ono, kao u filmu Tri karte za holivud... Pa da li stvarno niko nije skontao stravicnu i univerzalnu poruku ove vesti?! Dakle politicari su potrosili novac poreskih obveznika, zatim su buduce prihode gradjana iskoristili kao kolateral da se zaduzuju, na kraju su dosli u situaciju da vise niko nece da im pozajmi pare, a moraju da pozajme da bi vracali dugove. Boooom pala kula od karata. Da li takav scenario vidite jos negde? U zemlji koja nam je jos bliza nego Grcka? Toliko blizu da je oko nas....

ShadyGirl

pre 10 godina

Detroit!
There is a resilience that rises from somewhere deep within your streets
You can't define it, but you can feel it
You can feel it overflowing from the people who call you home
From people who are always proud to declare, 'I'm from Detroit'
You took our country from it's infancy, into industry
And your name still carries with it the idea of a nation built on steel, muscle and sweat
You became the city that carried the country
The city, like the sport, is built on dreams
People who would drive to you, driven to excel
Who know nothing is accomplished without hardwork, without sacrifice
When you hurt, we hurt
Your streets witness our struggle
Your bricks are our rage through the emptiness of each house shuttered, of each factory closed
We've lived through the ups and the downs
But we remain, Detroit
We can never turn our backs on you Detroit, because we are you
My home
The home of Motown, Cadillac and Joe Louis
Through all this, we cannot be defeated, because we have never been defeated
You've built us, you've moved us, you've shaped us
Sometimes down, but never out
Take strength in us, your people
Stay up Detroit.

~ Eminem

Branko

pre 10 godina

"Kada nisi bogat moraš da pozajmljuješ novac. Mi pozajmljujemo novac od Kineza i drugih. Imamo 16 triliona dolara duga", rekao je Tramp u gostovanju na televiziji Foks .

Tramp je dodao da će se dug od 16 triliona dolara uskoro povećati i da će doći do pada rejtinga.

"Kada imate dug 21-22 triliona dolara dolazi do kraha, bez obzira koliko vi rezali troškove", objasnio je Tramp .

Milijarder je rekao kako Americi trenutno ne ide dobro i da je " recesija možda prelepa reč ", misleći na stanje u kome se zemlja nalazi.

Nezaposlenost koja je između 15 i 16 odsto, pad kreditne sposobnosti i naduvavanje duga stvaraju sumornu sliku SAD.

Milan Nis

pre 10 godina

Kako su birali poltiicare tako im je, da ne pricam o tome da je to dokaz koliko kapitalizam funkcionise. Hamburg duguje 24 milijarde evra, to jest zaduzuje se 23 evra u sekundi.
(sasa, 19. jul 2013 08:37)

Ne sekiraj se ti za NEMACKU. Celokupan spoljni dug nemacke je 2500 milijardi evra, a samo nemacki bogatasi oko 10% populacije imaju vrednost u novcu i nekretninama oko 7500 milijardi evra!
Nemci znaju kako ce sa svojim dugom, verovatno i SAD, a sta cemo mi kukavci, nek nam je Bog u pomoci.

Fića

pre 10 godina

Čim je dinkićev fića stigo u Ameriku propade im centar automobilske privrede.

Detroit je primer kako je kapital kao ptica na grani, odleprša tamo gde je standard manji i uslovi bolji.GM sada proizvodi u Iranu i Kini zbog nižih troškova energije i radne snage.

Irena

pre 10 godina

Da li ce se Detroit dici iz mrtvila kao Kragujevac ili ga ceka jos gora sudbina? Ima ovde zanimljiv scenario kako bi to moglo da se odigra :) http://fokus.iz.rs/svet/124-dinkic-stigao-u-detroit-kako-bi-obecao-stanovnicima-bolji-standard-i-izlazak-iz-krize

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@ SRBIJANAC; Pazite, diskutujemo na temu "Detroit bankrotirao", što nije vest izmišljena od strane bilo kog Srbina, a Detroit nije Lapovo ili Moštanica, iznosimo svoja mišljenja, koja Vi karakterišete kao "ostrašćena i politikantska", samo zato što ne govore afirmativno, po svaku cenu, o Vašem "božanstvu", odnosno SAD?! Ne vidim šta je u mom komentaru ostrašćeno osim toga što volim da stvari nazovem pravim imenom. Američka privreda je u totalnom kolapsu, nesposobna da održava samu sebe, američko društvo nema proizvoda niti je sposobno da se izdržava bez kredita i zaduživanja ali, američka država ima dobre štamparije novca, ima berze na kojima se prodaje i kupuje "magla" i, što je najvažnije ima silu, koju mođe da upotrebi kada god poželi u cilju ostvarenja bilo kog svog cilja. Trenutno jedini američki izvozni "artikl" su rat i ratne igre. Još Mao Ce Tung je SAD i američku privredu nazvao "Tigar od papira". Živeo sam na američkom kontinentu /veoma dobro/, ali sam se još tada pitao po kom principu funkcioniše ova ogromna mašinerija? Za vreme mog bivstvovanja tamo, retko kada sam uspeo da kupim američki proizvod osim bifa, pomorandže i hleba. Ta država, uz sve poštovanje prema stanovnicima SAD funkcioniše tako što je u svoju korist uposlila ostatak sveta koji još uvek hrani ovu ALU ili KIKLOPA. Nema tu ničeg "politikantskog" niti razloga za radovanje. Možemo samo pretpostaviti kako će svet izgledati kada "Kiklop" ostane gladan?!

little morgen

pre 10 godina

No, ako uporediš Zapadne zemlje sa Istočnim, uočićeš nešto interesantno. :) Ono što rusofobi ne mogu i ne žele da priznaju.
@Nina

Nema tu nikakve misterije. Biti Rusofob jednako je besmisleno kao biti Rusofil. Niti ja imam nesto od njihove srece, niti ista od njihove nesrece (ili u ovom slucaju nesrece Detroita, Grcke, Irske, itd). Mogu samo da konstatujem da nas velike istocne zemlje sa malo javnog i spoljnog duga ne zele, niti imaju nameru da posebno ulazu u nas, jer smo malo trziste. Ekonomije u ekspanziji se sire, a sire se po logici na najveci moguci prostor: trziste platezno najsposobnijih i najbrojinih. To su EU i SAD, a mi s tim nemamo veze. E pa upravo sa tim TREBA da imamo veze i zato moramo u EU. Tako cemo biti u prilici da budemo predmet investicija ruskih, kineskih, etc. Jer tada cemo biti deo podrucja ne od 7, vec od 700 miliona. To je ono sto bi rusofili trebalo da znaju, a kao da nece.

expat

pre 10 godina

Ma katastrofa. Evo Ameri u mojoj firmi u panici kupuju ulje, brasno i secer. Na pumpama i granicnim prelazima prema Kanadi i Meksiku nevidjene guzve.

vaske

pre 10 godina

Srbijanac@
"Ajde?! Znaci smeta kada neko "iskoristi" svoje politicko vidjenja, ali ono koje tebi smeta. Znaci smeta kada neko nesto kaze sto tebi ne odgovara, a ne smeta ti kada ti iskoristis medijski prostor da plasiras svoje politicko vidjenje (pretpostavljam germanofilija, rusofobija, desnicarenje, antikomunizam/kriptofasizam)?

Govoris o tudjoj ideoloskoj ostrascenosti, a ne vidis svoju.
To je po onom "Ne vide vrvno u svom oku, ali vide trun u tudjem.
Komentari vas zapadofila su puni politickih floskula (ti si komunjara itd.)koji se koriste da bi izbegli bilo kakvu diskusiju.

Da se ovo desilo u nekom gradu u Rusji ili Kini, pa niko od vas ne bi nista lepo rekao, nego bi krenuli sa podsmesima i navijanjem da covek pomisli da cita neku propagandu sa nacistickih portala, a ne komentare normalnih ljudi.
Secamo se komentara zapadofila kada god nesto negativno ima da se kaze o zemljama koje nisu po volji zapadu, posebno Rusija.
Nema nikakvih cinjenica, vec ideoloski ostrascenosti na do sada nevidjenom nivou.
Nema veze o temi, a prepricava se istorija Rusije od 1917 na ovamo.
Najgora rusofobska propaganda koja se do tada jedino mogla videti u Nemackoj 30-ih i do polovine 40-ih.
Vi anglofili ce nekom da govorite o "plasiranju politickih vidjenja" i "ideoloskoj ostrascenosti".

dacha

pre 10 godina

e ove ldp-ovce citam i umirem od smeha...kakav sloba,kakve 90te,kakvi ratovi...jel ste culi da je milosevic umro jos odavno ?? reci cu jednu stvar za propast Detroita su krivi gradski oci i lose vodjenje grada...odlazak auto industrije i malih i srednjih preduzeca takodje velika recesija koja ce dovesti do propadanja cele amerike...na nama je da budemo ljudi i da se radujemo tudjoj nesreci jer i nas ocekuje ovakva sudbina zao mi je obicnog stanovnika Detroita jer on najvise pati...tako da manje srbovanja i ldp-isanja jer ste i jedni i drugi smesni

bosko bg

pre 10 godina

beograd - urban area 1.300.000 stanovnika, a ceo grad oko 1.700.000. Evropski gradovi su manjih površina ali gušće naseljeni dok su američki veoma prostrani i nisu gusto naseljeni osim samog centra grada. Inače, američki gradovi nisu veliki, taj utisak se stvara zbog mnogo nebodera.

Sparklehorse

pre 10 godina

Pogledajte ovo, kao kod nas 90-ih
[link]
(Vladimir, 19. jul 2013 10:58)

Od ovog njihovog "djubreta" bi moglo super da se opremi deset nasih (i ne samo nasih) skola!

Srbijanac

pre 10 godina

@Mladen Mladenovic
Vi ste iskoristili "medijski prostor" kako biste plasirali svoje "politikantsko vidjenje", koje nema nikakve veze sa kometarom koji sam napisao, osim sto ste na pocetku pogresno konstatovali da nije bilo zluradosti u komentarima.
Pored toga, Vas komentar mi deluje kao da ga je pisala ostrascena osoba, i to sa koriscenjem politikantskih floskula i termina, a sa ljudima koji su ostrasceni i koji koriste politikantske floskule i termine izbegavam bilo kakvu diskusiju, s obzirom da su se do sada diskusije sa takvim osobama uvek pokazale besmislenim...

marko

pre 10 godina

Po pitanju velicine americkih gradova, manje brojke se odnose na sam grad, uze jezgro. Tzv metropliten podrucije, sto ukljucuje sve oko jezgra, je visemilionsko. Pogledaj gugl mapu pa vidi naseljeno podrucije oko samog Detroita . Usput proveri cene nekretnina recimo u Blumfildu. Ili pak pogledaj slike kuca. Bojim se da neki od vas ne shvataju koliko bogatstva su SAD akumulirale. Pa Aspen aerodrom ima vise parkiranih privatnih aviona nego sve eks jugoslovenske avio kompanije zajedno.
Naravno ne velicam SAD. Samo iznosim neke cinjenice.

iks

pre 10 godina

Detroit je zaista u losem stanju..
Bio sam na sajmu automobila ove godine u januaru,I zaista je sve van sajma bilo uzasno...
Ne radujem se njihovom propadanju ali kao da se to ipak ocekivalo...
pozdrav

Dejvid

pre 10 godina

Po americkoj logici sve zemlje Balakna, trebale odavno da objave Bankrot, jer su duzne miljardima i neuspevaju nikako da isplate dugove kreditorima.!?

zika

pre 10 godina

"we almost lost Detroit", pevao je Gil Scott-Heron davnih 70tih, kad su za dlaku izbegli nuklearnu havariju. Sta bi sad rekao, da je ziv. Nekako je ipak zalosno i alarmantno da takvi bogati gradovi ulaze u nelikvidnost.

MihiganResident

pre 10 godina

Vidim sladite se tudjom mukom. Ako, ako valja to na ovu vrucinu. Na primer "Lepe vesti od jutros :) (Mrk_djok, 19. jul 2013 08:12) ". Sto bi rekao Bata Stojkovic:"Tudj hleb jede a hoce moj svet da menja", pa tako i Srbistanci, tudj hleb jedu (zaduzuju se da bi isplatili plate i penzije), ali bi zato da likuju nad tudjim problemima, ma ciji oni bili. Treba krenuti od sebe, raditi, stvarati, ne siriti mrznju niti se radovati tudjoj nesreci. PS. "Bice nam bolje kada mi budemo bolji" - Patrijarh Pave.

bg

pre 10 godina

Pa ovo je samo bilo pitanje vremena, gledali smo jos "Requiem for Detroit" kada je bila jasna situacija. Sem toga Amerika koja sve zivo radi sa virtuelnim novcem koga nenormalno stampa i pozajmljuje a za njega nema ekonomsko pokrice mora kad tad da plati. Naravno oni to uporno odlazu tako sto te dugo "reorganizuju" pa ih trpe siromasnije zemlje koje zavise od tog Americkog dolara. Ovaj ceo kapitalisticki sistem je toliko truo, pa generacijama posle ce se uciti u skolama kako je uopste paradoksalno da je takav sistem uspeo da opstane toliko dugo, a da ne pricamo o tome koliko je drzava bankrotirao i koliko stete naneo.

little morgen

pre 10 godina

(Mladen Mladenovic, 19. jul 2013 12:48)

Ne bih ja bio sklon generalizaciji. Razlozi za ulazak u dva rata su ili jednostavni (nafta!) ili kompleksni (polozaj republikanaca u to vreme koji su smatrali da se mora iskoristiti trenutak posle 9/11 da se siri sopstvena ideologija + zelje pojedinih ljudi/lobista da obezbede ugovore za svoje firme pri poslovima izgradnje Iraka/Avganistana).
Problem je u tome sto je rat pao u nezgodno vreme. Glass-Steigel Act je omogucio bankama da se kockaju tudjim parama na sekundarnom trzistu. Uz ogromne troskove (desetine milijardi dolara) ratovanja, i nesredjeno trziste, pocela je daleko veca nesigurnost. Berza je krenula da pada, sto je samo povecalo nesigurnost. Uz to, Amerika vise nije toliko ulagala u svoje (Republikanci tradicionalno ne zele da ulazu u 'javne stvari', jer smatraju da drzava ne sme da se ekonomski mesa ni u sta) a zbog suficita koji je Klinton ostavio obican svet je smatrao da je stanje dobro. Zato su se prezaduzivali, a kad je balon pukao vise niko nista nije mogao da vraca. Ratovi bi sa stanovista profita imali smisla da sve ovo drugo nije postojalo. Ali, Bus i kompanija su pogresno ocenili trenutak, demokrate su (tradicionalno) bile slabe da se odupru na pitanjima nacionalne bezbednosti, i desilo se ovo sto se desilo.
Veruj mi da bi oni radili kad bi imali sta. Vole oni da trose, kao i svi. Ali vole i da rade za njega. Samo nemaju gde

Vojvodinac

pre 10 godina

Bankrot Detroita rezultat je politike zaduzivanja, kredita, refinansiranja.... prekomernog trosenja.... kako Mladja rece, izlaz iz krize je u sto vecoj potrosnji!?
Pa kako trositi nesto sto nisi stvorio?
Tuđe!?
Uz kamaticu?!
A sutra.....
Još malo pozajmi....
...
Cela priča sa kreditima uzela je previše maha u celom svetu, mnoge države su pred bankrotom, gradovi, firme... a ni kod nas ne cvetaju ruže, samo što se ovde tolerišu dugovanja državnih firmi i po par godina bez zatezne kamate, a ako neko duguje državi, odma kamate, izvršitelji....
Ni to neće još dugo, sve je više situacija da izvršitelji nemaju šta uzeti.
Mi smo odavno bankrotirali, ali to ne sme niko da kaže, sve dok ima šta da se jede.

Marko

pre 10 godina

@(Mladen Mladenovic, 19. jul 2013 12:48)

Svidja mi se da o Americi pricas kao o jednom bicu. Kao "Ameri sigurno ne ulze u ratove a da ne profitiraju". Od ratova ne profitira Amerika, vec vojno-industriski kompleks. On nije u vlasnistvu gradjana Amerike, vec u vlasnistvu manjine. Ta manjina ne vodi brigu o vecini, kao sto i vladajuca manjina tokom gradjanskog rata u Jugoslaviji '90-tih nije vodila racuna o dobrobiti vecine. Reci da Ameri ne rade glupost je isto sto i reci da Srbija i Hrvatska nisu radile gluposti tokom 90-tih.

draganbb

pre 10 godina

Niko ne spominje da su milijared dolara otišle u Irak i Avganistan umesto u očuvanje i oživljavanje američke auto industrije. Pri tome milijarede su potrošene tamo, a i u bombardovanje Srbije. Posledica je ne samo rušenje tamo nego i urušavanje američkih gradova.

drvobradi

pre 10 godina

@Vladimir, 19. jul 2013 10:58
Pogledah link. Stara skola je bila impresivna zgrada (olimpijski bazen, dvorana, amfiteatar itd), a nova je ovo http://detroiturbex.com/content/schools/cass/today/index.html . Znas li ijednu slicnu skolu u Srbiji koja ima 30% ovoga?

Nina

pre 10 godina

(Mladen Mladenovic, 19. jul 2013 11:46)

Zavisi. Kada se sabere dug u odnosu na veličinu ekonomije, Ameri se dosta bolje drže od većine evropskih država: http://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html Evropljani i Japanci su najzaduženiji delovi sveta.
No, ako uporediš Zapadne zemlje sa Istočnim, uočićeš nešto interesantno. :) Ono što rusofobi ne mogu i ne žele da priznaju.

Što se tiče Detroita, to je bilo očekivano i samo onaj ko nije želeo to nije mogao da vidi. Ovo je već viđeno pre par godina i u Evropi kada su Berlin i Frankfurt 2003. bankrotirali na potpuno isti način http://www.dw.de/germanys-bankrupt-cities-to-get-some-relief/a-940659

To je ujedno trenutak kada je počelo da se pomera težište sa Zapada na Istok.

atcityof

pre 10 godina

pariz ima nesto preko 2 milje stanovnika a realno ima barem 10. ista stvar je sa americkim gradovima. oni koji spominju kako je beograd veci i kako bi stao na 5-6 mjesto u americi se varaju, u americi bi on imao 200 000 stanovnika. ako se usporeduje bg sa americkim gradovima onda ubrojite urban area za njihove gradove..a prema tome detroti skace vec na skoro 4 milje. oni imaju drugaciji ustroj gradova. isto kako pariz ima 2 milje stanovnika a realno preko 10.

kod detroita najbolje ce pokazat struktura stanovnika prema boji koze. u centru (di se smanjuje broj stanovnika stalno i to puno) samo crnci, a okolicu okupirali bjelci.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f1/Racial_Divide_Detroit_MI.png

Washington

pre 10 godina

Sam centar detroida ima 700k a metropolitan area ima 4,2m ljudi.
Detroid ima 82,7% crne populacije ostalo je samo statistika :D
(peroli, 19. jul 2013 08:46)

To jeste tacno ali je taj Detroit pre 15-20 godina imao 1.5 miliona stanovnika. Medjutim zbog kriminala preselili su se u druge erije u okolini. Znaci zamisli 800 hiljada ljudi je pobeglo! I kontam da su to pametniji ljudi cim su odlucili da pobegnu od kriminala. Sad je problem sto ti ljudi vise ne placaju taksu za Detroit nego za ta okolna naselja. A u samom Detroitu ostao sljam. Sad ce da prodavaju sve sto mogu, cak je bila i polemika oko prodaje mostova.

filip

pre 10 godina

@Filip: Ti svi gradovi i imaju po nekoliko miliona stanovnika, ali su u pitanju "metro area". Kao kada bi Beograd bio samo opstina "Stari Grad" i onda neko kaze kako Beograd ima samo 200,000 stanivnika. Tako, primera radi, "City of Los Angeles" ima samo 3 miliona stanivnika, ali "county of Los Angeles" ima 12 miliona. A ceo grad, tj. "metro area" ima 18 miliona stanovnika. U pitanju su samo organizacije gradova, opstine, okruzi... Ali fakticki, ti svi gradovi imaju po nekoliko miliona ljudi.
(Bender, 19. jul 2013 10:47)
Apsolutno nisi u pravu. "Metro area" oznacava grad. County je okrug, a ne grad i tu nema nikakvih organizacija i saveza,pa je fakticki ovako,a na papiru onako,trte,mrte... Da poredis metro area LA-a sa Starim Gradom (Beograd) je jednostavno apsolutno netacno. Beograd su sve beogradske opstine i to je grad, ne postoji okrug Beograd, kao okruzi u ostatku Srbije.To je taj neki nemacki model nezavisnih gradova, koji ne spadaju u nikakve regije. U taj "county" koga ti "fakticki vidis kao grad" je ukorporinano jos jedno 4 ili 5 regija i ukupna povrsina je 87 hiljada(povrsina Srbije je 88 hiljada kvadratnih km,cisto da imas za poredjenje) kvadratnih kilometara. Jedan mali geografski delic tog "county"ja je City of Los Angeles,odnosno grad. . Tolko o tvojoj teoriji grada velicine Srbije, 500 km od jednog do drugog kraja.

Tv u boji

pre 10 godina

Skuzio sam da je ovaj mladenovic bas teski hejter,ne samo po ovim komentarima. Bio sam u americi,nije me odusevila. Ni ne svidja mi se pretjerano njihova politika. Ali zasto vecina srba bas mrzi amere? Pa ameri jedva da znaju za hrvatsku i srbiju,znaju za tita,a prezimena ova 2 klauna (tuki i sloba) ne znaju ni izgovorit. Nije vas napala samo amerika vec kompletan nato a to je jos pol europe i to nakon serije ratova koje ste zapoceli. Tako da ono,ti ljudi vas ne mrze na osobnoj razini,sta neki john smith koji sad pije od jutra jer je dobio otkaz u gm zna o vama... U pitanju su obicni ljudi. Uostalom,ako je detroit popusio,pa nista lakse,otici ce u ny,LA,chicago i nac posao. A propast amerike za sobom bi povukla brutalne posljedice.kad bi propali ameri to bi se odrazilo i na kinu,pa i na nas europljane. Nema smisla nekom drugom zelit nesrecu. Put your hands up fir detroit!

Zdrax

pre 10 godina

Sad sam malo guglao i nevera, Beograd da je u SAD bio bi peti grad po velicini! Ispred su samo NY, LA, Chichago i Houston (sa svojih 2,1 million jako blizu)... Sta ti je propaganda, a verujem da je 90% ljudi ovde mislilo da su im svi gradovi po 5 milki ljudi, kad ono...
(Peca, 19. jul 2013 10:57)

Sta li si ti guglao,te statitistike su samo za uzi centar grada,samo npr.Boston Metropola(Konurbacija)ima preko 4,500,000 stanovnika. A Los Angeles metropolitansko područje GRADA preko 17,500,000!!!

Običan građanin

pre 10 godina

Strah me je, šta očekuje Srbiju i njen narod...
Gde su sada "Petooktobarski revolucionari", posebno oni koji su urlali po trgovima gradova širom zemlje...?
Sve do jednog, treba pohapsiti, a višak imovine oduzeti...

Bostonac

pre 10 godina

@ Filip & Peca
U pitanju su organizacija gradova u SAD-u. Živim u Bostonu i sam grad ima oko 600 hiljada stanovnika, ali metro erija ima preko 5 miliona. Jednostavno, grad ne prestaje po 30 km kada se krene prema severu, jugu ili zapadu (na istoku je Atlantik). Sve je to povezano metroom, vozom, putevima itd, pa sve izgleda kao jedan veliki grad. Na primer, Harvard i MIT nisu upšte u Bostonu, već Cambridge-u koji se nalazi na levoj strani reke Charles.

yps

pre 10 godina

@Futurist: Naravno da "sve sto se desava u USA odrazice se na svet", ali stvarnost ne trpi vakuum i na upraznjeno mesto uvek dolazi neko drugi. Kina je vekovima bila vodeca ekonomija sveta, ali je pala i to mesto je preuzela Britanija. Kasnije je pala i Britanija, a to mesto su posle II svetskog rata preuzele SAD. Ovo je samo nekoliko primera, a takvih primera je mnogo kroz istoriju.
Jedino je pitanje kakve turbulencije ce se desavati u prelaznom periodu i koliko dugo ce to trajati.

sima strahota

pre 10 godina

(@Зоран, 19. jul 2013 12:14)
..nista ja tu ne sporim, mislim da u mom tekstu i provejava razlika izmedju belackih predgradja i crnackih "projekata" naslonjenih na downtown. Ja sam bio u hotelu u naselju Birmingham, fino, lepo, mirno, kulturno, bio na veceri kod nekih nasih ljudi u naselju Troy, ista prica, svi ponosni na ostvareni americki san..

..ali, uglavnom su to penzioneri, deca su im smugnula za Cikago ili dalje jos, kuce sa travnjakom su cca $10-15k i niko ih nece cak ni u tim boljestojecim zajednicama, realno slaba perspektiva..

..btw, tamo mi rekose da su onomad satnice kod big three bile jace od 40$, danas ko pogodi za vise od 15 moze da se uhvati za uvo i peva..

Ja sam neki Dr.Mr.dpl.

pre 10 godina

Nemojte kriviti ljude u Srbistanu, zbog skucenih vidika. Neko je drugi kriv zbog toga!
Odavde ako ko i ode, taj se vise ne vraca da prenese svoja iskustva. Ljudi su osudjeni na to da se bore da se prehrane. Gledaju bedu i sunovrat oko sebe. Na vestima vulkani, cunami, zemljotresi, pucevi...jednom recju paklena Amerika.
Ko ovde moze da zamisli zemlju u kojoj
1. je nezaposlenost 0
2. kradja kao pojam ne postoji
3. autobusi ne kasne
4. prosecna plata 350 ooo rsd
5. cena mesa 300 rsd
6. Retko ko zna ko je premijer
6. Niko ne zna ko su ministri
7. Ne postoji TVdnevnik vec samo teletext vesti
8. 4G mreza
9. WC daska koju kontrolise racunar
...
Jednom kada sam pitao ljude mogu li da zamisle takvu zemlju pitali su me "na cemu sam?"

Nasi ljudi nemaju to iskustvo i deluje im iracionalno!

Tek kada sam rekao jede se stapicima, shvatili su.

Nismo mi krivi!

Nismo to mi

To je nasa Schauma!
(Dr., 19. jul 2013 12:32)
Doktore u kojoj si ti to zemlji video da je nezaposlenost nula posto,da nema kradje itd?
Drugo,mnogi koji odu se vracaju, jer nije prosecna plata sve sto znaci u zivotu, to ti kazem na mom primeru.
Trece,da rezimiram,na cemu si ti?

Branko

pre 10 godina

"Ako koza laže, rog ne laže". Nije loše pogledati u ovaj "strujomer" da bi se razumeli o čemu pričamo.
http://www.usdebtclock.org/

petronije

pre 10 godina

Znam idealnog kandidata za stečajnog upravnika Detroita. To je onaj koji se više puta kandidovao za gradonačelnika (ne)omiljene prestonice na brdovitom Balkanu i uvek je ispušio. Sad je na vrhuncu popularnosti, u sve se razume, svaku funkciju sa žarom izvršava, pritisak mu doduše nestabilan, ali nema veze, izvršiće on rekonstrukciju Detroita ili ga biti neće. Ja ga podržavam.

Петар Миловановић

pre 10 godina

„Grad Detroit podneo je zahtev za bankrot i tako postao najveći grad u američkoj istoriji koji je to učinio - dugovi iznose najmanje 15 milijardi dolara“. Моје искрено саучешће америчком народу, аверичком конгресу и сенату, америчкој влади и лично америчком председнику Бараку Обами. Велика је туга и бол када пропадне тако велики град значајан за економију Америке. Али није то смак света, није то ништа, надокнадиће америчка влада штампањем долара или неком пљачком у туђим земљама! Видим јављају се ови американољупци, мапетовци, пајапатковци, микимаусовци, мекдоналдсовци, хамбургеровци, хотдоговци и милкшејковци, који бране пропаст Детроита, као то није ништа, народ ће се преселити у друге градови и тамо запослити и таква катастрофа се неће осетити, све је то нормално и свакодневно! А да је пропао неки руски град, е за то би био крив КГБ-овац Путин, стаљинизам, руска пљачкашка олигархија, која је све паре изнела у иностранство, руска лењост и незнање, неразвијена привреда, јер живе искључиво од продаје гаса и нафте. А где изместише скоро све фабрике ти амерички богаташи и да ли је нека остала на тлу Америке, јер изгледа да много воде рачуна о америчкој сиротињи, поготову о црнцима и латиноамериканцима? На вјечнују памјат и нека је Детроиту лака америчка земља!

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@LITLE MORGEN: I da nisam ništa pročitao o troškovima ova dva rata znam da oni koštaju i da nema besplatnih ratova ali, poznajući američki mentalitet i odanost "gospodinu dolaru", kao i činjenici da su godinama odmeravali da li im se isplati ili ne da udju u II Svetski rat, ne mogu da verujem da su "ameri" toliki idioti i da idu iz rata u rat samo da bi uništili sebe i svoju ekonomiju?! Samo totalni debil može da poveruje u takav scenario. Iza svega stoji PROFIT. Tačno je da Amerikanci moraju da vrate proizvodnju kod sebe ALI, KAKO?! Prvo se treba vratiti radu ne poput Kineza već onom "crnačkom" da bi se Kina, Japan ili Koreja prestigli? Kao drugo, životna filozofija Japanaca, Kineza i drugih dalekoistočnih država je RAD. Američki san je POTROŠNJA. Zahvaljujući tome Kinezi su danas GLOBALNI PROIZVODJAČI a naši dragi "ameri" GLOBALNI POTROŠAČI. Nema ništa od izolacije gospodine ali, američka privreda nema daha da se takmiči. Oni, naprosto, ne mogu da utole svoju alavost a svet više ne može da hrani takvu AŽDAJU.

Sta vredi coveku ceo svet, ako izgubi dusu svoju.

pre 10 godina

Razumem sve one Srbe koji likuju zbog ovoga, jer kad si nacisto propao radujes se kad vidis da i neko drugi propada. A oni koji misle da je ovo znak pocetka propasti Amerike, grese. Bas je suprotno, ovo je odraz snage njihovog sistema. Ako ne poslujes kako treba, propadas. Nema veze koliko su veliki i koju tradiciju imas. Proveri se ko je odgrovoran za to, ako treba zaglavi robiju, a na njegovo mesto dolaze drugi ljudi koji imaju viziju oporavka. Znaci, licna odgovornost, rad i uspeh su na prvom mestu. I to je univerzalno resenje, moze da se primeni svuda i na svakom mestu.

Dr.

pre 10 godina

@ Realan

Nemojte kriviti ljude u Srbistanu, zbog skucenih vidika. Neko je drugi kriv zbog toga!
Odavde ako ko i ode, taj se vise ne vraca da prenese svoja iskustva. Ljudi su osudjeni na to da se bore da se prehrane. Gledaju bedu i sunovrat oko sebe. Na vestima vulkani, cunami, zemljotresi, pucevi...jednom recju paklena Amerika.
Ko ovde moze da zamisli zemlju u kojoj
1. je nezaposlenost 0
2. kradja kao pojam ne postoji
3. autobusi ne kasne
4. prosecna plata 350 ooo rsd
5. cena mesa 300 rsd
6. Retko ko zna ko je premijer
6. Niko ne zna ko su ministri
7. Ne postoji TVdnevnik vec samo teletext vesti
8. 4G mreza
9. WC daska koju kontrolise racunar
...
Jednom kada sam pitao ljude mogu li da zamisle takvu zemlju pitali su me "na cemu sam?"

Nasi ljudi nemaju to iskustvo i deluje im iracionalno!

Tek kada sam rekao jede se stapicima, shvatili su.

Nismo mi krivi!

Nismo to mi

To je nasa Schauma!

gg

pre 10 godina

Sigurno mnogo ljudi u Detroitu nisu ni culi za Srbiju , ili su culi preko vesti, a mi se radujemo sto im je grad bankrotirao , zasto da mrzimo celu naciju , nisu svi isti tamo , sigurno ima i normalnih ljudi !

Gabriel

pre 10 godina

Ne razumem bas zasto se ovoliko prica o velicini grada. Kao da to ista znaci. Oslo je mnogo manji grad nego BG pa je li to znaci da je losiji i da je ljudima tamo bas nesto tesko?
Ali neradi se o velicini nego se radi o tome da jako puno porodica sa decom u Detroitu nema dovoljno hrane.
Neznam sta mi je tuznije, da citam ovu vest ili komentare ljudi koji se raduju tudjoj nedreci a za sviju upiru prst.

Istrazivac

pre 10 godina

(Mladen Mladenovic, 19. jul 2013 11:46)


Potpisujem. Nikad vise lazi i mrznje nije izreceno nego sto su to ucinili zapadni mediji prema Srbiji. Ne samo u SAD, nego i Francuskoj, V.Britaniji.

Ko zlo cini, zlo mu se i vraca...

Зоран

pre 10 godina

(sima strahota, 19. jul 2013 11:51), центар града је такав како причаш, околина града и није. Ја сам живео у Grosese Pointe Woods, то је сасвим друга прича. Grosse Pointe Farms jе опет друга прича, ред, добре школе иако државне,... Белци су истерани из центра седамдесетих прошлог века и тамо се ноћу не иде а дању строго избегава.

kralj

pre 10 godina

Amerikanci nolajferi samo žive za posao. Ponude im 5k veću platu i spremni su da promene grad. Užasno su gojazni,ružno se oblače iako imaju mogućnost kupovine dobrih brednova po smešnim cenama. Jedu GMO hranu,za organic nemaju pare. Rade i samo rade. Odu ujutru na posao i dodju predveče. Voze one glomazne pikapove koji troše boga oca pa im smeta poskupljenje galona za 10 centi. Pravilo 90 10 je živa istina,pa 90% stanovništva kad vidi 10% uspešnih ima motivaciju da rmbači kako bi živeli neki "Američki san" i preselile se bolji kraj grada. U suštini svi su oni u jednoj mašini za mlevenje mesa tzv. melting pot(uspešan) i Srbi,Kinezi,Indijci,Latinosi....

Ljubivoje I

pre 10 godina

Kao i obično mi se bavimo samo tuđim problemima. Valjda je napravljen prećutni dogovor izmadju vlasti i takozvane sedme sile da se narod zamajava na taj način.
E vidite mi Srbi treba da se pitamo kako nijedan grad nije bankrotirao u našoj državi. Nije pošto kod nas onaj koji ima dugove nakrivi kapu i ne sekira se. Prema mojim predviđanjima Beograd će kad tad prvi da bankrotira. Ako vlastodršci i dalje prave subvencionisane stanove i dovlače celu Srbiju da se nazaposlen narod greje, vozi, ne plaća struju bez nade da se ikada zaposli. Beograd možda neće bankrotirati u klasičnom smislu, pošto će vlast to stanje nazvati nekim epohalnim imenom. Ne samo da će bankrotirati već će sahraniti celu Srbiju. Most na Adi je samo mala igračka, kada počne metro, prokop, još jedno 50 tržnih centara, hotela, stadion za Zvezdu i stadion za Partizan, program izlaska grada na reku itd.

Magomed

pre 10 godina

Dobro je pa je većina belaca bacila maglu na vreme. Kakav grad može da bude sa većinom Afro Amerikanaca i Latino Non White?! Da se ne lažemo, retko koji Sirbistanac bi živeo u takvoj sredini.

Igor

pre 10 godina

Dzabe se radujete propasti jednog grada. Amerika je jako raslojeno drustvo, te stoga mora da bude i ekstremno siromasnih. Neko je pomenuo da je preveliko zaduzivanje problem. Nije problem uzimanje dugova, vec servisiranje istih na vreme i novi zajmovi. Tako funkcionise moderni kapitalizam. Sad dokle, to je vec pitanje na koje niko ne moze da da odgovor.

U Americi ima toliko mnogo drugih prosperitethnih gradova, da je to cudo jedno. Svi belci iz Detroita (jer statisticki belci su najmobilnija populacija i najlakse se seli) su se odselili i cao djaci. Kad ode kapital i kvalitetna radna snaga, ostanu crnci i nekvalifikovani radnici.

I to je cela prica.

sima strahota

pre 10 godina

..bio tamo 2011, cak imao priliku da pricam sa nekim gradskim ocima, evo mojih utisaka..
..centar grada je pustos, svi lokali su zatvoreni, jedino se na prostoru izmedju krajslerove zgrade pa do reke ljudi setaju opusteno, radi se o malom platou velicine trga republike u bg..
..svi ljudi koji se daju zateci na ulici su crnci uglavnom, nesto studenata michigan state-a koji nisu imali para ili bodova za bolje fakultete, svi deluju siromasno, tupo, isprazno, na ulicama nema automobila, kataklizma gora nego srbija 90tih..
..neki zivot se odvija u belackim naseljima na 20 milja od centra grada, sam centar belci izbegavaju u sirokom luku, pogotovo nocu..
..u sirem pojasu centra grada su napustene stambene zgrade, blokovi desetospratnica na kojima su izvadjeni prozori i vrata zarad lozenja, sve deluje totalno avetinjski..
..gradska uprava deluje kao vojna bolnica posle teskog poraza, likovi nemaju odgovore na najbanalnija pitanja, cekaju da ekonomija krene pa da se nesto dobro desi..
..od porodice ford su svi odavno digli ruke, kazu da su to bahate prebogate bitange bez smisla za pomoc zajednici, velike nade se polazu u familiju ilic, nasi ljudi navodno poreklom iz makedonije, cale drzi red wingse cini mi se..
..pre mesec dana bile mi musterije iz detroita, kazu nije nista bolje, coveku od 60 godina koji 12 godina nije bio u centru grada najveca trauma je bila da mora svaki dan u gradski sud jer je izabran u porotu..sudilo se nekom crncu za ubistvo..guilty, sta drugo..

Aj blago meni

pre 10 godina

@Dr. A da im posaljemo Djilasa da ih vodi, Dulica i Dragina...A ne, nece oni tamo, nema sta vise da se pokrade...Oni merkaju NewYork...Jesi razmisljao tako?

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@ SRBIJANAC: Ne znam gde Vi u komentarima na ovu temu vidite radost?!Verovatno Vam je i sama pomisao da neko kritikuje ili negativno govori o "vodećoj naciji" neprihvatljiva?! Ako bismo svaki negativan komentar na temu "SAD i ekonomska kriza" tretirali kao mržnju odnosno zluradost, šta da kažemo o onome što je ova velika sila uradila,izgovorila ili napisala o nama?! Ili, Vi smatrate da oni mogu da pišu i govore a da mi na to nemamo prava, čak i kada se radi o očiglednoj stvari. SAD su najzaduženija država na svetu, njeni dugovi se mere trilionima dolara, celokupna njena imovina ne može da "poklopi" taj dug, ta država već godinama živi od tudjeg rada zahvaljujući svojoj sili, monopolu i štampanju dolara. Da paradoks bude veći u isto vreme se pojavljuje i kao najveći kreditor deleći kredite i pomoć drugima?!

Dr.

pre 10 godina

@ Aj blago meni

Vidite, nije Vam losa ideja, mozda bi bilo dobro poslati i Tadica sve u paketu sa Djilasom. Onu drugu dvojicu bas i ne mozemo jer su u zatvoru. Al cim ih puste...
Takodje bi bilo dobro poslati im jos i Cedu, Trivanku, pa onda onog jadnog sto spava na tetkinom kaucu, odatle je doso pa nek se tamo i vrati da pomogne, pa idole...
Uz njih ide i onaj Vas aflatoksin ministar, koga zbog doprinosa covecanstvu treba predloziti za Nobela, pa Krkobabice svih generacija, pa onda Obradovica da im unapredi skolstvo, pa Dejanovicku da im organizuje zdravstvo, pa sto da ne i onog kopaca kanala da spoji Atlantik i Pacifik, i da ne zaboravimo da imaju zastareo sistem sudstva. Jeste videli oslobodili Cimermana. Da im posaljemo ovog naseg eksperta pa bog da ih vidi!
I da ne zaboravim Seselja, cim ga oslobode iz Haga. Svakako i BabaJulu, sve sa Vulinom u paketu.

Ustvari, najbolje da im upomoc posaljemo sve Vas partijske kadrovike a mi da se vratimo na vecinski izborni sistem, pa kako nam bude. Gore biti ne moze!!!!!

Srbijanac

pre 10 godina

Pre svega ne razumem ljude koji se raduju tudjoj propasti, zasto neko vise voli destrukciju od prosperiteta i napredka?
Zasto bi se radovali propasti jednog grada i nesreci ljudi koji zive u njemu bilo gde u svetu?
Mozda bi bas u tom Detroitu neko pronasao neki lek, ili konstruisao bezbednije vozilo sa minimalnom potrosnjom?
Pa i da nema doprinosa covecanstvu, zasto se radovati nesreci ljudi?
Zasto se radovati nesreci obicnog coveka koji ima porodicu i treba sutra da ide na posao, kako bi zaradio novac da bi prehranio decu?
Pored toga celokupna svetska ekonomija je kao sistem spojenih sudova. Davno je proslo vreme hladnog rata...
Drugim recima, ne moze da bankrotira grad kao sto je Detroit a da se to ne odrazi na celokupnu svetsku privredu ukljucujuci i Srpsku.
Doduse, Srpska privreda je odavno u problemima, ali kakve su joj sanse za rast i oporavak kada tehnoloski i privredni centri u svetu dozivljavaju bankrot?
Kako se ovi sto se raduju tudjoj propasti ne zapitaju, kad je Detroit bankrotirao, sta nas ceka u buducnosti?

Branko

pre 10 godina

Ovo je dokaz da su liberalni kapitalizam i vrednosni sistem USA doživeli kolaps. Ne smemo zaboraviti da je ova kriza, koja razara ekonomije evropskih zemalja, došla upravo iz Amerike 2008. godine. Sva je sreća pa im nisu krivi Rusi za ovo što ih je snašlo.

Alex

pre 10 godina

Iskreno me ne cudi s obzirom da je grad vec godinama u uzasnom stanju. Bio sam u Detroitu vise puta i da budem iskren - nije lepo. Nadam se da ce se oporaviti mada s obzirom na strukturu stanovnistva - tesko. Pozdrav svima iz USA.

Realan

pre 10 godina

Eto prilike da se isfrustirani i jadni radikali sa i bez bezda, dss-ovce i ostala tarapana, stari rusofili slade, kako gle cuda propada Amerika, a nisu svesni da zive jos u 19 veku i da je Srbistan najsiromasnija zemlja u Evropi pored Albanije...Bitno je da Amerika ''propada'' i da braca Rusi (po gluposti) zive u ''blagostanju''...i da, reko' im idol Sloba jos '99 da smo pobedili NATO pakt...lol...Koliko plitke pameti, neobrazovanosti i primitivizma kod nasih ljudi!!!

Ljiljana, London

pre 10 godina

Steta, to se osecalo pre 10 godina. Bila sam u gradu, ljudi su ok, da te ugoste i da te zabave, u fazonu su muzike(svi su u nekom bendu pored stalnog posla), nisu zatucani, radoznali su o svetu van Amerike i liberalni.Imaju predivan festival starih automobila, to treba videti. Ali su kuce vec tada bile napustene, prema centru,jedno vreme se prodavale za dolar i to je tuzno videti.Drzim fige za Mowtown city..

little morgen

pre 10 godina

moraće malo da "prikoče" ili da idu iz rata u rat. To im je, čini se, trenutno, najisplativija "eksportna grana".
(Mladen Mladenovic, 19. jul 2013 10:13)

Procitaj nesto o troskovima ova dva rata koja su vodili protekle decenije. Ne mogu da docekaju da se oslobode tog balasta. I ti ratovi su dosta doprineli ekonomskoj krizi. Tako da nija bas sve tako jednostavno. Osim toga, citaj o kineskom mehuru. Amerikanci su radili i rade. Problem je sto kompanije odlaze upravo u tu Kinu, gde nema minimalne nadnice (za razliku od Amerike i celog razvijenog sveta), pa oni mogu da rmbaju ko konji za pola dolara na sat. Neko bi rekao ropstvo. Ne, prosto trziste.
Ipak, Ameri moraju da vrate proizvodnju kod sebe da bi zaposlili ljude (jer tako se prave prihodi). Upravo sadasnja administracija pokusava da pronadje povoljan model koji ne bi udarao na slobodu kompanija, a pogodovao bi americkom trzistu.
I zapamtite jedno, par ljudi je to vec istaklo, nema nista u izolaciji. Kina je bogata jer je Amerika bogata. EU je bogata jer je Kina bogata. Rusija izvozi u EU, jer EU ima pare to da plate. Ako nas je 2008. ista naucila, to je da akcije male kompanije u Linkolnu moze da obrce investitor u Finskoj. Nema vise izolacija. Mozda neke to plasi, i to razumem, ali tako je.

suzana

pre 10 godina

Njihovi gradovi su površinski veliki, pa se čini da imaju i puno stanovinika, malo je ljudi na tolikoj površini, Beograd je kao i Evropa, totalna suprotnost od SAD-a. Sada će stanovništvo da se iseli i zaposli u bogatije krajeve Amerike, oni imaju uvek rešenje, za razliku od nas gde nema kuda da idemo po Srbiji, "hvala" sadašnjoj vlasti koja će nas dokrajčiti...

Futurist

pre 10 godina

.. da se raduju bankrotu gradova u USA i da ih vise brine trava ispred zgrade mogu samo ekonomski nepismene osobe. tuzno je kad ljudi komentarisu nesto sto ne razumeju. ekonomija je laicki receno uzrocno posledicna i sve sto se desava u USA odrazice se na svet. kad velike ekonomije pucaju to se ne odrazava bas sjajno na ostatak sveta.

King

pre 10 godina

Detrotit je davno propao grad jer oko 4/5 stanovnistva cine Afro-Amerikanci. Belci i sav novac je izasao davno iz Detroita tako da se sa tom crnom populacijom bez neke edukacije grad nema buducnosti. Treba ovim kvazi ''prtiotima' sto se raduju propasti Detroita reci da je Amerika i dalje najaca sila na svetu i da SAD jedna velika drzava a Detroit nije cela SAD.

Rasizam je tamo ziv i zdrav

pre 10 godina

Skoro svi belci su se odselili iz grada, a kako su belci ona srednja i visa srednja klasa u AmeriKi od cijeg poreza je moguce organizovati ikakav siguran zivot grada, Detroit je u rasulu.
I mene cudi da Pistonsi igraju jos tamo, mada su i oni u rasulu, verovatno ce uskoro put pod noge.

dexdavid2@gmail.com

pre 10 godina

Tužno da tužnije ne može biti.Bože čuvaj sirotinju, jer bogati se i onako sami za sebe pobrinu
http://www.reuters.com/news/pictures/slideshow?articleId=USRTXKWM9#a=1

sale

pre 10 godina

Kada se siromaštvo useli i kriminal zapati, sve što je normalno počne da beži, a ono što ostane propadne ili se okrene kriminalu i to vrzino kolo onda traje sve dok ne dođe do potpunog kraha.

Kod nas je sličan proces, sa istim krajnim ishodom u toku, samo umesto "kriminal" treba staviti "korupcija, stranački nepotizam i birokratizacija", mada ni kriminal nije mnogo daleko, samo nije omasovljen.

bole

pre 10 godina

Auuu, baš sam se potres'o.
Nego, ko bi rek'o da ima
samo 700.000 stanovnika.
(Cole, 19. jul 2013 03:29)

Detroit je, mislim, na vrhuncu imao blizu 2 miliona stanovnika. Što je kriza bila jača to su ljudi više bežali iz grada. Šmekni slike današnjeg Detroita, u pitanju je bukvalno grad duhova i crnačkih geto-zajednica, policija maltene kontroliše samo mali deo grada.

Bender

pre 10 godina

@Filip: Ti svi gradovi i imaju po nekoliko miliona stanovnika, ali su u pitanju "metro area". Kao kada bi Beograd bio samo opstina "Stari Grad" i onda neko kaze kako Beograd ima samo 200,000 stanivnika. Tako, primera radi, "City of Los Angeles" ima samo 3 miliona stanivnika, ali "county of Los Angeles" ima 12 miliona. A ceo grad, tj. "metro area" ima 18 miliona stanovnika. U pitanju su samo organizacije gradova, opstine, okruzi... Ali fakticki, ti svi gradovi imaju po nekoliko miliona ljudi.

Vladimir

pre 10 godina

Nemate pojma koliko me je ovo potreslo. Mnogo me više brine to što se suši trava ispred zgrade u kojoj živim nego to što Ameika propada.
Koliko su samo država, gradova u naroda uništavali zarad ratnog profiterstva. Došlo je vreme da se plate računi .....

Student

pre 10 godina

(Kosta, 19. jul 2013 08:23)
Da bi imao silikonske gospodje, moras imati radnike.

Mislim da je Amerika izgubila ono sto joj je davalo ekonomsku snagu, a to je industrijska proizvodnja. Kako Nemci i Japanci cuvaju svoje proizvodja. Ekonomija br.1 a dozvole da Italijan kupi njihovu automobilsku industriju.

spurs19

pre 10 godina

Po komentarima se i vidi gde smo i na kraju krajeva da to zaslužujemo.
Doduše, nemam apsolutno ništa zajedničko sa Detroitom osim poštovanja prema Pistonsima i onom timu iz 2004. ali lepo je rekao Manda u filmu "Mrtav ladan":
NIJE LEPO SMEJATI SE TUĐOJ NESREĆI!!!

Nažalost neki Srbi to jedva dočekaju...
Kao da tamo žive sve sami klonovi Džordža Buša i Olbrajtove a ne u većini normalni ljudi koji eto samo žive tamo...

mash

pre 10 godina

Lepe vesti od jutros :)
(Mrk_djok, 19. jul 2013 08:12)

Je l ti lepa vest da ti je Srbija pred bankrotom i da je najsiromasnija drzava u evropi u rangu sa africkim drzavama?

filip

pre 10 godina

Auuu, baš sam se potres'o.
Nego, ko bi rek'o da ima
samo 700.000 stanovnika.
(Cole, 19. jul 2013 03:29)

E,vala bas, jednom sam uzeo, onako iz dosade, da pogledam stanovnistvo njihovo po tim gradovima...kad nisampao sa stolice! Svi oni gradovi koji se tako velicaju po filmovima njihovima,metropole ljute,reko bi covek da nema nijednog ispod 5 miliona nekako...a ovamo Boston 600, Denver 600, Atlanta i Majami 400, San Francisko 350.000, Majami 300.000,Solt Lejk Siti 180.000,ej bre ko Kragujevac, sunce ti poljubim! A to sto ih Novi Beograd samo sve skoro tuce,to da ne pominjem!´Sok i neverica! :D

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Detroit je slika SAD. I njena budućnost. Detroit je proizvod "američkog sna", posle čega će budjenje biti pravi košmar. Detroit je slika i prilika industrijskog giganta, koji više "jede" nego što produkuje. SAD su pune "Detroita" i stvar je samo vremena kada će nastupiti "domino efekat". Država koja je sav svoj prosperitet zasnivala na berzanskim špekulacijama, štampanju vrednosnih papira i akcija, enormnom štampanju novca i invazionističkim ratovima, došla je do kraja svoga puta. Treba menjati nešto a to je veoma bolno. Od GLOBALNOG ŽDERONJE treba postati GLOBALNI RADNIK. Nešto poput Kineza. A to je veoma bolno i nikako se ne uklapa se u onaj "američki san". Američka industrija podseća na "parnjače" koje su davno prevazidjene. Ostaje im još DOLAR i manipulacije dolarom, kao i SILA pomoću koje obezbedjuju "pravo". Detroit je prva žrtva američke utopističke ideje da svaka sledeća generacija treba da živi bolje od prethodne. Kako bi rekao Velja Ilić, moraće malo da "prikoče" ili da idu iz rata u rat. To im je, čini se, trenutno, najisplativija "eksportna grana".

Zoran

pre 10 godina

ZNACI POCELO JE!
(ko bi reko, 19. jul 2013 09:49)

Pocelo je propadanje onog u drzavnom vlasnistvu, iskreno se nadam.
Kad ti kazu bolnice u Detroitu slabo funkcionsu to znaci da DRZAVNE slabo funkcionisu. Privatne rade bez problema. Znam, ziveo sam u Detroitu, nema gorih bolnica u Americi od drzabvnih. Ali UBEDLJIVO.

Mogu ti reci da americki putevi MOZDA su nekad bili nesto, sada su isti ili gori od srpskih, uglavnom. Evo me u Srbiji pa vidim. Iskreno se nadam da ce drzavno da pukne.

Dr.

pre 10 godina

Nesto mi jako poznato deluje ova prica! Gde li sam video slicnu situaciju.
Posustala privreda, gradjani ne mogu da izmire obaveze prema gradu. Iseljavanje mladih ljudi, porast zaduzenosti, nezaposlenost, odlazak kompanija, nemogucnost da se namire plate i penzije, bela kuga, propadanje nekretnina, fasada, zgrada...
Gde li sam to vec video... negde u Evropi... da nije Nemacka? Ma ne, negde blize...mnogo mi je bliska ova slika...cesto je vidjam... Gde li je?!

Nego imam ideju. Ajd da im posaljemo Vucica da se izbori sa korupcijom, Dacica da im organizuje upravu, a posebno Dinkica da resi pitanja ekonomije, u pomoc.
To ce biti neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i resava stvar!

Zoran

pre 10 godina

Bole, Detroit nikad niej imao 2 miliona stanovnika.

https://www.google.com/search?q=detroit+population&sourceid=ie7&rls=com.microsoft:en-us:IE-Address&ie=&oe=

Milion, plafon. Masa u Srbiji misli da su gradovi u Americi sa puno naroda. Vrlo mali broj gradova je sa milion i vise. Ono Njujork, Vasington i verovatno jos par njih. Ako ti kazem da Las Vegas ima 600.000 stanovnika??? Ne verujes? Ukucaj Las Vegas population. :)

Peca

pre 10 godina

Sad sam malo guglao i nevera, Beograd da je u SAD bio bi peti grad po velicini! Ispred su samo NY, LA, Chichago i Houston (sa svojih 2,1 million jako blizu)... Sta ti je propaganda, a verujem da je 90% ljudi ovde mislilo da su im svi gradovi po 5 milki ljudi, kad ono...

Световид

pre 10 godina

Од како су афроамериканци постали већина направили су гето од тог града који тоне све више и више. Белци су се одавно одселили одатле.

Kosta

pre 10 godina

Nema veze. Nekada je Detroit kao centar automobilske industrije bio simbol tehnoloske sueriornosti Amerike. Danas nema vise Detroita ali ima Silikonske doline. Sve tece,sve se menja.

sasa

pre 10 godina

Kako su birali poltiicare tako im je, da ne pricam o tome da je to dokaz koliko kapitalizam funkcionise. Hamburg duguje 24 milijarde evra, to jest zaduzuje se 23 evra u sekundi.

Teamadu

pre 10 godina

Najbolje je tako, proglasiti bankrot, pa nek drugi vide šta će. Što se ne potrude pa vrate privredu i privrednike u svoj grad. Što sami sebi ne pomognu!

mash

pre 10 godina

Lepe vesti od jutros :)
(Mrk_djok, 19. jul 2013 08:12)

Je l ti lepa vest da ti je Srbija pred bankrotom i da je najsiromasnija drzava u evropi u rangu sa africkim drzavama?

Световид

pre 10 godina

Од како су афроамериканци постали већина направили су гето од тог града који тоне све више и више. Белци су се одавно одселили одатле.

Kosta

pre 10 godina

Nema veze. Nekada je Detroit kao centar automobilske industrije bio simbol tehnoloske sueriornosti Amerike. Danas nema vise Detroita ali ima Silikonske doline. Sve tece,sve se menja.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Detroit je slika SAD. I njena budućnost. Detroit je proizvod "američkog sna", posle čega će budjenje biti pravi košmar. Detroit je slika i prilika industrijskog giganta, koji više "jede" nego što produkuje. SAD su pune "Detroita" i stvar je samo vremena kada će nastupiti "domino efekat". Država koja je sav svoj prosperitet zasnivala na berzanskim špekulacijama, štampanju vrednosnih papira i akcija, enormnom štampanju novca i invazionističkim ratovima, došla je do kraja svoga puta. Treba menjati nešto a to je veoma bolno. Od GLOBALNOG ŽDERONJE treba postati GLOBALNI RADNIK. Nešto poput Kineza. A to je veoma bolno i nikako se ne uklapa se u onaj "američki san". Američka industrija podseća na "parnjače" koje su davno prevazidjene. Ostaje im još DOLAR i manipulacije dolarom, kao i SILA pomoću koje obezbedjuju "pravo". Detroit je prva žrtva američke utopističke ideje da svaka sledeća generacija treba da živi bolje od prethodne. Kako bi rekao Velja Ilić, moraće malo da "prikoče" ili da idu iz rata u rat. To im je, čini se, trenutno, najisplativija "eksportna grana".

Vladimir

pre 10 godina

Nemate pojma koliko me je ovo potreslo. Mnogo me više brine to što se suši trava ispred zgrade u kojoj živim nego to što Ameika propada.
Koliko su samo država, gradova u naroda uništavali zarad ratnog profiterstva. Došlo je vreme da se plate računi .....

Dr.

pre 10 godina

Nesto mi jako poznato deluje ova prica! Gde li sam video slicnu situaciju.
Posustala privreda, gradjani ne mogu da izmire obaveze prema gradu. Iseljavanje mladih ljudi, porast zaduzenosti, nezaposlenost, odlazak kompanija, nemogucnost da se namire plate i penzije, bela kuga, propadanje nekretnina, fasada, zgrada...
Gde li sam to vec video... negde u Evropi... da nije Nemacka? Ma ne, negde blize...mnogo mi je bliska ova slika...cesto je vidjam... Gde li je?!

Nego imam ideju. Ajd da im posaljemo Vucica da se izbori sa korupcijom, Dacica da im organizuje upravu, a posebno Dinkica da resi pitanja ekonomije, u pomoc.
To ce biti neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i resava stvar!

sasa

pre 10 godina

Kako su birali poltiicare tako im je, da ne pricam o tome da je to dokaz koliko kapitalizam funkcionise. Hamburg duguje 24 milijarde evra, to jest zaduzuje se 23 evra u sekundi.

spurs19

pre 10 godina

Po komentarima se i vidi gde smo i na kraju krajeva da to zaslužujemo.
Doduše, nemam apsolutno ništa zajedničko sa Detroitom osim poštovanja prema Pistonsima i onom timu iz 2004. ali lepo je rekao Manda u filmu "Mrtav ladan":
NIJE LEPO SMEJATI SE TUĐOJ NESREĆI!!!

Nažalost neki Srbi to jedva dočekaju...
Kao da tamo žive sve sami klonovi Džordža Buša i Olbrajtove a ne u većini normalni ljudi koji eto samo žive tamo...

sima strahota

pre 10 godina

..bio tamo 2011, cak imao priliku da pricam sa nekim gradskim ocima, evo mojih utisaka..
..centar grada je pustos, svi lokali su zatvoreni, jedino se na prostoru izmedju krajslerove zgrade pa do reke ljudi setaju opusteno, radi se o malom platou velicine trga republike u bg..
..svi ljudi koji se daju zateci na ulici su crnci uglavnom, nesto studenata michigan state-a koji nisu imali para ili bodova za bolje fakultete, svi deluju siromasno, tupo, isprazno, na ulicama nema automobila, kataklizma gora nego srbija 90tih..
..neki zivot se odvija u belackim naseljima na 20 milja od centra grada, sam centar belci izbegavaju u sirokom luku, pogotovo nocu..
..u sirem pojasu centra grada su napustene stambene zgrade, blokovi desetospratnica na kojima su izvadjeni prozori i vrata zarad lozenja, sve deluje totalno avetinjski..
..gradska uprava deluje kao vojna bolnica posle teskog poraza, likovi nemaju odgovore na najbanalnija pitanja, cekaju da ekonomija krene pa da se nesto dobro desi..
..od porodice ford su svi odavno digli ruke, kazu da su to bahate prebogate bitange bez smisla za pomoc zajednici, velike nade se polazu u familiju ilic, nasi ljudi navodno poreklom iz makedonije, cale drzi red wingse cini mi se..
..pre mesec dana bile mi musterije iz detroita, kazu nije nista bolje, coveku od 60 godina koji 12 godina nije bio u centru grada najveca trauma je bila da mora svaki dan u gradski sud jer je izabran u porotu..sudilo se nekom crncu za ubistvo..guilty, sta drugo..

Bender

pre 10 godina

@Filip: Ti svi gradovi i imaju po nekoliko miliona stanovnika, ali su u pitanju "metro area". Kao kada bi Beograd bio samo opstina "Stari Grad" i onda neko kaze kako Beograd ima samo 200,000 stanivnika. Tako, primera radi, "City of Los Angeles" ima samo 3 miliona stanivnika, ali "county of Los Angeles" ima 12 miliona. A ceo grad, tj. "metro area" ima 18 miliona stanovnika. U pitanju su samo organizacije gradova, opstine, okruzi... Ali fakticki, ti svi gradovi imaju po nekoliko miliona ljudi.

Teamadu

pre 10 godina

Najbolje je tako, proglasiti bankrot, pa nek drugi vide šta će. Što se ne potrude pa vrate privredu i privrednike u svoj grad. Što sami sebi ne pomognu!

Srbijanac

pre 10 godina

Pre svega ne razumem ljude koji se raduju tudjoj propasti, zasto neko vise voli destrukciju od prosperiteta i napredka?
Zasto bi se radovali propasti jednog grada i nesreci ljudi koji zive u njemu bilo gde u svetu?
Mozda bi bas u tom Detroitu neko pronasao neki lek, ili konstruisao bezbednije vozilo sa minimalnom potrosnjom?
Pa i da nema doprinosa covecanstvu, zasto se radovati nesreci ljudi?
Zasto se radovati nesreci obicnog coveka koji ima porodicu i treba sutra da ide na posao, kako bi zaradio novac da bi prehranio decu?
Pored toga celokupna svetska ekonomija je kao sistem spojenih sudova. Davno je proslo vreme hladnog rata...
Drugim recima, ne moze da bankrotira grad kao sto je Detroit a da se to ne odrazi na celokupnu svetsku privredu ukljucujuci i Srpsku.
Doduse, Srpska privreda je odavno u problemima, ali kakve su joj sanse za rast i oporavak kada tehnoloski i privredni centri u svetu dozivljavaju bankrot?
Kako se ovi sto se raduju tudjoj propasti ne zapitaju, kad je Detroit bankrotirao, sta nas ceka u buducnosti?

bole

pre 10 godina

Auuu, baš sam se potres'o.
Nego, ko bi rek'o da ima
samo 700.000 stanovnika.
(Cole, 19. jul 2013 03:29)

Detroit je, mislim, na vrhuncu imao blizu 2 miliona stanovnika. Što je kriza bila jača to su ljudi više bežali iz grada. Šmekni slike današnjeg Detroita, u pitanju je bukvalno grad duhova i crnačkih geto-zajednica, policija maltene kontroliše samo mali deo grada.

King

pre 10 godina

Detrotit je davno propao grad jer oko 4/5 stanovnistva cine Afro-Amerikanci. Belci i sav novac je izasao davno iz Detroita tako da se sa tom crnom populacijom bez neke edukacije grad nema buducnosti. Treba ovim kvazi ''prtiotima' sto se raduju propasti Detroita reci da je Amerika i dalje najaca sila na svetu i da SAD jedna velika drzava a Detroit nije cela SAD.

Rasizam je tamo ziv i zdrav

pre 10 godina

Skoro svi belci su se odselili iz grada, a kako su belci ona srednja i visa srednja klasa u AmeriKi od cijeg poreza je moguce organizovati ikakav siguran zivot grada, Detroit je u rasulu.
I mene cudi da Pistonsi igraju jos tamo, mada su i oni u rasulu, verovatno ce uskoro put pod noge.

Istrazivac

pre 10 godina

(Mladen Mladenovic, 19. jul 2013 11:46)


Potpisujem. Nikad vise lazi i mrznje nije izreceno nego sto su to ucinili zapadni mediji prema Srbiji. Ne samo u SAD, nego i Francuskoj, V.Britaniji.

Ko zlo cini, zlo mu se i vraca...

sale

pre 10 godina

Kada se siromaštvo useli i kriminal zapati, sve što je normalno počne da beži, a ono što ostane propadne ili se okrene kriminalu i to vrzino kolo onda traje sve dok ne dođe do potpunog kraha.

Kod nas je sličan proces, sa istim krajnim ishodom u toku, samo umesto "kriminal" treba staviti "korupcija, stranački nepotizam i birokratizacija", mada ni kriminal nije mnogo daleko, samo nije omasovljen.

kralj

pre 10 godina

Amerikanci nolajferi samo žive za posao. Ponude im 5k veću platu i spremni su da promene grad. Užasno su gojazni,ružno se oblače iako imaju mogućnost kupovine dobrih brednova po smešnim cenama. Jedu GMO hranu,za organic nemaju pare. Rade i samo rade. Odu ujutru na posao i dodju predveče. Voze one glomazne pikapove koji troše boga oca pa im smeta poskupljenje galona za 10 centi. Pravilo 90 10 je živa istina,pa 90% stanovništva kad vidi 10% uspešnih ima motivaciju da rmbači kako bi živeli neki "Američki san" i preselile se bolji kraj grada. U suštini svi su oni u jednoj mašini za mlevenje mesa tzv. melting pot(uspešan) i Srbi,Kinezi,Indijci,Latinosi....

Futurist

pre 10 godina

.. da se raduju bankrotu gradova u USA i da ih vise brine trava ispred zgrade mogu samo ekonomski nepismene osobe. tuzno je kad ljudi komentarisu nesto sto ne razumeju. ekonomija je laicki receno uzrocno posledicna i sve sto se desava u USA odrazice se na svet. kad velike ekonomije pucaju to se ne odrazava bas sjajno na ostatak sveta.

Sta vredi coveku ceo svet, ako izgubi dusu svoju.

pre 10 godina

Razumem sve one Srbe koji likuju zbog ovoga, jer kad si nacisto propao radujes se kad vidis da i neko drugi propada. A oni koji misle da je ovo znak pocetka propasti Amerike, grese. Bas je suprotno, ovo je odraz snage njihovog sistema. Ako ne poslujes kako treba, propadas. Nema veze koliko su veliki i koju tradiciju imas. Proveri se ko je odgrovoran za to, ako treba zaglavi robiju, a na njegovo mesto dolaze drugi ljudi koji imaju viziju oporavka. Znaci, licna odgovornost, rad i uspeh su na prvom mestu. I to je univerzalno resenje, moze da se primeni svuda i na svakom mestu.

Realan

pre 10 godina

Eto prilike da se isfrustirani i jadni radikali sa i bez bezda, dss-ovce i ostala tarapana, stari rusofili slade, kako gle cuda propada Amerika, a nisu svesni da zive jos u 19 veku i da je Srbistan najsiromasnija zemlja u Evropi pored Albanije...Bitno je da Amerika ''propada'' i da braca Rusi (po gluposti) zive u ''blagostanju''...i da, reko' im idol Sloba jos '99 da smo pobedili NATO pakt...lol...Koliko plitke pameti, neobrazovanosti i primitivizma kod nasih ljudi!!!

Петар Миловановић

pre 10 godina

„Grad Detroit podneo je zahtev za bankrot i tako postao najveći grad u američkoj istoriji koji je to učinio - dugovi iznose najmanje 15 milijardi dolara“. Моје искрено саучешће америчком народу, аверичком конгресу и сенату, америчкој влади и лично америчком председнику Бараку Обами. Велика је туга и бол када пропадне тако велики град значајан за економију Америке. Али није то смак света, није то ништа, надокнадиће америчка влада штампањем долара или неком пљачком у туђим земљама! Видим јављају се ови американољупци, мапетовци, пајапатковци, микимаусовци, мекдоналдсовци, хамбургеровци, хотдоговци и милкшејковци, који бране пропаст Детроита, као то није ништа, народ ће се преселити у друге градови и тамо запослити и таква катастрофа се неће осетити, све је то нормално и свакодневно! А да је пропао неки руски град, е за то би био крив КГБ-овац Путин, стаљинизам, руска пљачкашка олигархија, која је све паре изнела у иностранство, руска лењост и незнање, неразвијена привреда, јер живе искључиво од продаје гаса и нафте. А где изместише скоро све фабрике ти амерички богаташи и да ли је нека остала на тлу Америке, јер изгледа да много воде рачуна о америчкој сиротињи, поготову о црнцима и латиноамериканцима? На вјечнују памјат и нека је Детроиту лака америчка земља!

dexdavid2@gmail.com

pre 10 godina

Tužno da tužnije ne može biti.Bože čuvaj sirotinju, jer bogati se i onako sami za sebe pobrinu
http://www.reuters.com/news/pictures/slideshow?articleId=USRTXKWM9#a=1

Igor

pre 10 godina

Dzabe se radujete propasti jednog grada. Amerika je jako raslojeno drustvo, te stoga mora da bude i ekstremno siromasnih. Neko je pomenuo da je preveliko zaduzivanje problem. Nije problem uzimanje dugova, vec servisiranje istih na vreme i novi zajmovi. Tako funkcionise moderni kapitalizam. Sad dokle, to je vec pitanje na koje niko ne moze da da odgovor.

U Americi ima toliko mnogo drugih prosperitethnih gradova, da je to cudo jedno. Svi belci iz Detroita (jer statisticki belci su najmobilnija populacija i najlakse se seli) su se odselili i cao djaci. Kad ode kapital i kvalitetna radna snaga, ostanu crnci i nekvalifikovani radnici.

I to je cela prica.

Alex

pre 10 godina

Iskreno me ne cudi s obzirom da je grad vec godinama u uzasnom stanju. Bio sam u Detroitu vise puta i da budem iskren - nije lepo. Nadam se da ce se oporaviti mada s obzirom na strukturu stanovnistva - tesko. Pozdrav svima iz USA.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@ SRBIJANAC: Ne znam gde Vi u komentarima na ovu temu vidite radost?!Verovatno Vam je i sama pomisao da neko kritikuje ili negativno govori o "vodećoj naciji" neprihvatljiva?! Ako bismo svaki negativan komentar na temu "SAD i ekonomska kriza" tretirali kao mržnju odnosno zluradost, šta da kažemo o onome što je ova velika sila uradila,izgovorila ili napisala o nama?! Ili, Vi smatrate da oni mogu da pišu i govore a da mi na to nemamo prava, čak i kada se radi o očiglednoj stvari. SAD su najzaduženija država na svetu, njeni dugovi se mere trilionima dolara, celokupna njena imovina ne može da "poklopi" taj dug, ta država već godinama živi od tudjeg rada zahvaljujući svojoj sili, monopolu i štampanju dolara. Da paradoks bude veći u isto vreme se pojavljuje i kao najveći kreditor deleći kredite i pomoć drugima?!

Zoran

pre 10 godina

ZNACI POCELO JE!
(ko bi reko, 19. jul 2013 09:49)

Pocelo je propadanje onog u drzavnom vlasnistvu, iskreno se nadam.
Kad ti kazu bolnice u Detroitu slabo funkcionsu to znaci da DRZAVNE slabo funkcionisu. Privatne rade bez problema. Znam, ziveo sam u Detroitu, nema gorih bolnica u Americi od drzabvnih. Ali UBEDLJIVO.

Mogu ti reci da americki putevi MOZDA su nekad bili nesto, sada su isti ili gori od srpskih, uglavnom. Evo me u Srbiji pa vidim. Iskreno se nadam da ce drzavno da pukne.

Magomed

pre 10 godina

Dobro je pa je većina belaca bacila maglu na vreme. Kakav grad može da bude sa većinom Afro Amerikanaca i Latino Non White?! Da se ne lažemo, retko koji Sirbistanac bi živeo u takvoj sredini.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@LITLE MORGEN: I da nisam ništa pročitao o troškovima ova dva rata znam da oni koštaju i da nema besplatnih ratova ali, poznajući američki mentalitet i odanost "gospodinu dolaru", kao i činjenici da su godinama odmeravali da li im se isplati ili ne da udju u II Svetski rat, ne mogu da verujem da su "ameri" toliki idioti i da idu iz rata u rat samo da bi uništili sebe i svoju ekonomiju?! Samo totalni debil može da poveruje u takav scenario. Iza svega stoji PROFIT. Tačno je da Amerikanci moraju da vrate proizvodnju kod sebe ALI, KAKO?! Prvo se treba vratiti radu ne poput Kineza već onom "crnačkom" da bi se Kina, Japan ili Koreja prestigli? Kao drugo, životna filozofija Japanaca, Kineza i drugih dalekoistočnih država je RAD. Američki san je POTROŠNJA. Zahvaljujući tome Kinezi su danas GLOBALNI PROIZVODJAČI a naši dragi "ameri" GLOBALNI POTROŠAČI. Nema ništa od izolacije gospodine ali, američka privreda nema daha da se takmiči. Oni, naprosto, ne mogu da utole svoju alavost a svet više ne može da hrani takvu AŽDAJU.

Ljiljana, London

pre 10 godina

Steta, to se osecalo pre 10 godina. Bila sam u gradu, ljudi su ok, da te ugoste i da te zabave, u fazonu su muzike(svi su u nekom bendu pored stalnog posla), nisu zatucani, radoznali su o svetu van Amerike i liberalni.Imaju predivan festival starih automobila, to treba videti. Ali su kuce vec tada bile napustene, prema centru,jedno vreme se prodavale za dolar i to je tuzno videti.Drzim fige za Mowtown city..

suzana

pre 10 godina

Njihovi gradovi su površinski veliki, pa se čini da imaju i puno stanovinika, malo je ljudi na tolikoj površini, Beograd je kao i Evropa, totalna suprotnost od SAD-a. Sada će stanovništvo da se iseli i zaposli u bogatije krajeve Amerike, oni imaju uvek rešenje, za razliku od nas gde nema kuda da idemo po Srbiji, "hvala" sadašnjoj vlasti koja će nas dokrajčiti...

filip

pre 10 godina

Auuu, baš sam se potres'o.
Nego, ko bi rek'o da ima
samo 700.000 stanovnika.
(Cole, 19. jul 2013 03:29)

E,vala bas, jednom sam uzeo, onako iz dosade, da pogledam stanovnistvo njihovo po tim gradovima...kad nisampao sa stolice! Svi oni gradovi koji se tako velicaju po filmovima njihovima,metropole ljute,reko bi covek da nema nijednog ispod 5 miliona nekako...a ovamo Boston 600, Denver 600, Atlanta i Majami 400, San Francisko 350.000, Majami 300.000,Solt Lejk Siti 180.000,ej bre ko Kragujevac, sunce ti poljubim! A to sto ih Novi Beograd samo sve skoro tuce,to da ne pominjem!´Sok i neverica! :D

Student

pre 10 godina

(Kosta, 19. jul 2013 08:23)
Da bi imao silikonske gospodje, moras imati radnike.

Mislim da je Amerika izgubila ono sto joj je davalo ekonomsku snagu, a to je industrijska proizvodnja. Kako Nemci i Japanci cuvaju svoje proizvodja. Ekonomija br.1 a dozvole da Italijan kupi njihovu automobilsku industriju.

Branko

pre 10 godina

Ovo je dokaz da su liberalni kapitalizam i vrednosni sistem USA doživeli kolaps. Ne smemo zaboraviti da je ova kriza, koja razara ekonomije evropskih zemalja, došla upravo iz Amerike 2008. godine. Sva je sreća pa im nisu krivi Rusi za ovo što ih je snašlo.

little morgen

pre 10 godina

moraće malo da "prikoče" ili da idu iz rata u rat. To im je, čini se, trenutno, najisplativija "eksportna grana".
(Mladen Mladenovic, 19. jul 2013 10:13)

Procitaj nesto o troskovima ova dva rata koja su vodili protekle decenije. Ne mogu da docekaju da se oslobode tog balasta. I ti ratovi su dosta doprineli ekonomskoj krizi. Tako da nija bas sve tako jednostavno. Osim toga, citaj o kineskom mehuru. Amerikanci su radili i rade. Problem je sto kompanije odlaze upravo u tu Kinu, gde nema minimalne nadnice (za razliku od Amerike i celog razvijenog sveta), pa oni mogu da rmbaju ko konji za pola dolara na sat. Neko bi rekao ropstvo. Ne, prosto trziste.
Ipak, Ameri moraju da vrate proizvodnju kod sebe da bi zaposlili ljude (jer tako se prave prihodi). Upravo sadasnja administracija pokusava da pronadje povoljan model koji ne bi udarao na slobodu kompanija, a pogodovao bi americkom trzistu.
I zapamtite jedno, par ljudi je to vec istaklo, nema nista u izolaciji. Kina je bogata jer je Amerika bogata. EU je bogata jer je Kina bogata. Rusija izvozi u EU, jer EU ima pare to da plate. Ako nas je 2008. ista naucila, to je da akcije male kompanije u Linkolnu moze da obrce investitor u Finskoj. Nema vise izolacija. Mozda neke to plasi, i to razumem, ali tako je.

Зоран

pre 10 godina

(sima strahota, 19. jul 2013 11:51), центар града је такав како причаш, околина града и није. Ја сам живео у Grosese Pointe Woods, то је сасвим друга прича. Grosse Pointe Farms jе опет друга прича, ред, добре школе иако државне,... Белци су истерани из центра седамдесетих прошлог века и тамо се ноћу не иде а дању строго избегава.

marko

pre 10 godina

Po pitanju velicine americkih gradova, manje brojke se odnose na sam grad, uze jezgro. Tzv metropliten podrucije, sto ukljucuje sve oko jezgra, je visemilionsko. Pogledaj gugl mapu pa vidi naseljeno podrucije oko samog Detroita . Usput proveri cene nekretnina recimo u Blumfildu. Ili pak pogledaj slike kuca. Bojim se da neki od vas ne shvataju koliko bogatstva su SAD akumulirale. Pa Aspen aerodrom ima vise parkiranih privatnih aviona nego sve eks jugoslovenske avio kompanije zajedno.
Naravno ne velicam SAD. Samo iznosim neke cinjenice.

Zdrax

pre 10 godina

Sad sam malo guglao i nevera, Beograd da je u SAD bio bi peti grad po velicini! Ispred su samo NY, LA, Chichago i Houston (sa svojih 2,1 million jako blizu)... Sta ti je propaganda, a verujem da je 90% ljudi ovde mislilo da su im svi gradovi po 5 milki ljudi, kad ono...
(Peca, 19. jul 2013 10:57)

Sta li si ti guglao,te statitistike su samo za uzi centar grada,samo npr.Boston Metropola(Konurbacija)ima preko 4,500,000 stanovnika. A Los Angeles metropolitansko područje GRADA preko 17,500,000!!!

Bostonac

pre 10 godina

@ Filip & Peca
U pitanju su organizacija gradova u SAD-u. Živim u Bostonu i sam grad ima oko 600 hiljada stanovnika, ali metro erija ima preko 5 miliona. Jednostavno, grad ne prestaje po 30 km kada se krene prema severu, jugu ili zapadu (na istoku je Atlantik). Sve je to povezano metroom, vozom, putevima itd, pa sve izgleda kao jedan veliki grad. Na primer, Harvard i MIT nisu upšte u Bostonu, već Cambridge-u koji se nalazi na levoj strani reke Charles.

gg

pre 10 godina

Sigurno mnogo ljudi u Detroitu nisu ni culi za Srbiju , ili su culi preko vesti, a mi se radujemo sto im je grad bankrotirao , zasto da mrzimo celu naciju , nisu svi isti tamo , sigurno ima i normalnih ljudi !

yps

pre 10 godina

@Futurist: Naravno da "sve sto se desava u USA odrazice se na svet", ali stvarnost ne trpi vakuum i na upraznjeno mesto uvek dolazi neko drugi. Kina je vekovima bila vodeca ekonomija sveta, ali je pala i to mesto je preuzela Britanija. Kasnije je pala i Britanija, a to mesto su posle II svetskog rata preuzele SAD. Ovo je samo nekoliko primera, a takvih primera je mnogo kroz istoriju.
Jedino je pitanje kakve turbulencije ce se desavati u prelaznom periodu i koliko dugo ce to trajati.

Ljubivoje I

pre 10 godina

Kao i obično mi se bavimo samo tuđim problemima. Valjda je napravljen prećutni dogovor izmadju vlasti i takozvane sedme sile da se narod zamajava na taj način.
E vidite mi Srbi treba da se pitamo kako nijedan grad nije bankrotirao u našoj državi. Nije pošto kod nas onaj koji ima dugove nakrivi kapu i ne sekira se. Prema mojim predviđanjima Beograd će kad tad prvi da bankrotira. Ako vlastodršci i dalje prave subvencionisane stanove i dovlače celu Srbiju da se nazaposlen narod greje, vozi, ne plaća struju bez nade da se ikada zaposli. Beograd možda neće bankrotirati u klasičnom smislu, pošto će vlast to stanje nazvati nekim epohalnim imenom. Ne samo da će bankrotirati već će sahraniti celu Srbiju. Most na Adi je samo mala igračka, kada počne metro, prokop, još jedno 50 tržnih centara, hotela, stadion za Zvezdu i stadion za Partizan, program izlaska grada na reku itd.

Gabriel

pre 10 godina

Ne razumem bas zasto se ovoliko prica o velicini grada. Kao da to ista znaci. Oslo je mnogo manji grad nego BG pa je li to znaci da je losiji i da je ljudima tamo bas nesto tesko?
Ali neradi se o velicini nego se radi o tome da jako puno porodica sa decom u Detroitu nema dovoljno hrane.
Neznam sta mi je tuznije, da citam ovu vest ili komentare ljudi koji se raduju tudjoj nedreci a za sviju upiru prst.

Ja sam neki Dr.Mr.dpl.

pre 10 godina

Nemojte kriviti ljude u Srbistanu, zbog skucenih vidika. Neko je drugi kriv zbog toga!
Odavde ako ko i ode, taj se vise ne vraca da prenese svoja iskustva. Ljudi su osudjeni na to da se bore da se prehrane. Gledaju bedu i sunovrat oko sebe. Na vestima vulkani, cunami, zemljotresi, pucevi...jednom recju paklena Amerika.
Ko ovde moze da zamisli zemlju u kojoj
1. je nezaposlenost 0
2. kradja kao pojam ne postoji
3. autobusi ne kasne
4. prosecna plata 350 ooo rsd
5. cena mesa 300 rsd
6. Retko ko zna ko je premijer
6. Niko ne zna ko su ministri
7. Ne postoji TVdnevnik vec samo teletext vesti
8. 4G mreza
9. WC daska koju kontrolise racunar
...
Jednom kada sam pitao ljude mogu li da zamisle takvu zemlju pitali su me "na cemu sam?"

Nasi ljudi nemaju to iskustvo i deluje im iracionalno!

Tek kada sam rekao jede se stapicima, shvatili su.

Nismo mi krivi!

Nismo to mi

To je nasa Schauma!
(Dr., 19. jul 2013 12:32)
Doktore u kojoj si ti to zemlji video da je nezaposlenost nula posto,da nema kradje itd?
Drugo,mnogi koji odu se vracaju, jer nije prosecna plata sve sto znaci u zivotu, to ti kazem na mom primeru.
Trece,da rezimiram,na cemu si ti?

Marko

pre 10 godina

@(Mladen Mladenovic, 19. jul 2013 12:48)

Svidja mi se da o Americi pricas kao o jednom bicu. Kao "Ameri sigurno ne ulze u ratove a da ne profitiraju". Od ratova ne profitira Amerika, vec vojno-industriski kompleks. On nije u vlasnistvu gradjana Amerike, vec u vlasnistvu manjine. Ta manjina ne vodi brigu o vecini, kao sto i vladajuca manjina tokom gradjanskog rata u Jugoslaviji '90-tih nije vodila racuna o dobrobiti vecine. Reci da Ameri ne rade glupost je isto sto i reci da Srbija i Hrvatska nisu radile gluposti tokom 90-tih.

vaske

pre 10 godina

Srbijanac@
"Ajde?! Znaci smeta kada neko "iskoristi" svoje politicko vidjenja, ali ono koje tebi smeta. Znaci smeta kada neko nesto kaze sto tebi ne odgovara, a ne smeta ti kada ti iskoristis medijski prostor da plasiras svoje politicko vidjenje (pretpostavljam germanofilija, rusofobija, desnicarenje, antikomunizam/kriptofasizam)?

Govoris o tudjoj ideoloskoj ostrascenosti, a ne vidis svoju.
To je po onom "Ne vide vrvno u svom oku, ali vide trun u tudjem.
Komentari vas zapadofila su puni politickih floskula (ti si komunjara itd.)koji se koriste da bi izbegli bilo kakvu diskusiju.

Da se ovo desilo u nekom gradu u Rusji ili Kini, pa niko od vas ne bi nista lepo rekao, nego bi krenuli sa podsmesima i navijanjem da covek pomisli da cita neku propagandu sa nacistickih portala, a ne komentare normalnih ljudi.
Secamo se komentara zapadofila kada god nesto negativno ima da se kaze o zemljama koje nisu po volji zapadu, posebno Rusija.
Nema nikakvih cinjenica, vec ideoloski ostrascenosti na do sada nevidjenom nivou.
Nema veze o temi, a prepricava se istorija Rusije od 1917 na ovamo.
Najgora rusofobska propaganda koja se do tada jedino mogla videti u Nemackoj 30-ih i do polovine 40-ih.
Vi anglofili ce nekom da govorite o "plasiranju politickih vidjenja" i "ideoloskoj ostrascenosti".

Aj blago meni

pre 10 godina

@Dr. A da im posaljemo Djilasa da ih vodi, Dulica i Dragina...A ne, nece oni tamo, nema sta vise da se pokrade...Oni merkaju NewYork...Jesi razmisljao tako?

Dr.

pre 10 godina

@ Aj blago meni

Vidite, nije Vam losa ideja, mozda bi bilo dobro poslati i Tadica sve u paketu sa Djilasom. Onu drugu dvojicu bas i ne mozemo jer su u zatvoru. Al cim ih puste...
Takodje bi bilo dobro poslati im jos i Cedu, Trivanku, pa onda onog jadnog sto spava na tetkinom kaucu, odatle je doso pa nek se tamo i vrati da pomogne, pa idole...
Uz njih ide i onaj Vas aflatoksin ministar, koga zbog doprinosa covecanstvu treba predloziti za Nobela, pa Krkobabice svih generacija, pa onda Obradovica da im unapredi skolstvo, pa Dejanovicku da im organizuje zdravstvo, pa sto da ne i onog kopaca kanala da spoji Atlantik i Pacifik, i da ne zaboravimo da imaju zastareo sistem sudstva. Jeste videli oslobodili Cimermana. Da im posaljemo ovog naseg eksperta pa bog da ih vidi!
I da ne zaboravim Seselja, cim ga oslobode iz Haga. Svakako i BabaJulu, sve sa Vulinom u paketu.

Ustvari, najbolje da im upomoc posaljemo sve Vas partijske kadrovike a mi da se vratimo na vecinski izborni sistem, pa kako nam bude. Gore biti ne moze!!!!!

MihiganResident

pre 10 godina

Vidim sladite se tudjom mukom. Ako, ako valja to na ovu vrucinu. Na primer "Lepe vesti od jutros :) (Mrk_djok, 19. jul 2013 08:12) ". Sto bi rekao Bata Stojkovic:"Tudj hleb jede a hoce moj svet da menja", pa tako i Srbistanci, tudj hleb jedu (zaduzuju se da bi isplatili plate i penzije), ali bi zato da likuju nad tudjim problemima, ma ciji oni bili. Treba krenuti od sebe, raditi, stvarati, ne siriti mrznju niti se radovati tudjoj nesreci. PS. "Bice nam bolje kada mi budemo bolji" - Patrijarh Pave.

petronije

pre 10 godina

Znam idealnog kandidata za stečajnog upravnika Detroita. To je onaj koji se više puta kandidovao za gradonačelnika (ne)omiljene prestonice na brdovitom Balkanu i uvek je ispušio. Sad je na vrhuncu popularnosti, u sve se razume, svaku funkciju sa žarom izvršava, pritisak mu doduše nestabilan, ali nema veze, izvršiće on rekonstrukciju Detroita ili ga biti neće. Ja ga podržavam.

Peca

pre 10 godina

Sad sam malo guglao i nevera, Beograd da je u SAD bio bi peti grad po velicini! Ispred su samo NY, LA, Chichago i Houston (sa svojih 2,1 million jako blizu)... Sta ti je propaganda, a verujem da je 90% ljudi ovde mislilo da su im svi gradovi po 5 milki ljudi, kad ono...

Dr.

pre 10 godina

@ Realan

Nemojte kriviti ljude u Srbistanu, zbog skucenih vidika. Neko je drugi kriv zbog toga!
Odavde ako ko i ode, taj se vise ne vraca da prenese svoja iskustva. Ljudi su osudjeni na to da se bore da se prehrane. Gledaju bedu i sunovrat oko sebe. Na vestima vulkani, cunami, zemljotresi, pucevi...jednom recju paklena Amerika.
Ko ovde moze da zamisli zemlju u kojoj
1. je nezaposlenost 0
2. kradja kao pojam ne postoji
3. autobusi ne kasne
4. prosecna plata 350 ooo rsd
5. cena mesa 300 rsd
6. Retko ko zna ko je premijer
6. Niko ne zna ko su ministri
7. Ne postoji TVdnevnik vec samo teletext vesti
8. 4G mreza
9. WC daska koju kontrolise racunar
...
Jednom kada sam pitao ljude mogu li da zamisle takvu zemlju pitali su me "na cemu sam?"

Nasi ljudi nemaju to iskustvo i deluje im iracionalno!

Tek kada sam rekao jede se stapicima, shvatili su.

Nismo mi krivi!

Nismo to mi

To je nasa Schauma!

bosko bg

pre 10 godina

beograd - urban area 1.300.000 stanovnika, a ceo grad oko 1.700.000. Evropski gradovi su manjih površina ali gušće naseljeni dok su američki veoma prostrani i nisu gusto naseljeni osim samog centra grada. Inače, američki gradovi nisu veliki, taj utisak se stvara zbog mnogo nebodera.

Običan građanin

pre 10 godina

Strah me je, šta očekuje Srbiju i njen narod...
Gde su sada "Petooktobarski revolucionari", posebno oni koji su urlali po trgovima gradova širom zemlje...?
Sve do jednog, treba pohapsiti, a višak imovine oduzeti...

Washington

pre 10 godina

Sam centar detroida ima 700k a metropolitan area ima 4,2m ljudi.
Detroid ima 82,7% crne populacije ostalo je samo statistika :D
(peroli, 19. jul 2013 08:46)

To jeste tacno ali je taj Detroit pre 15-20 godina imao 1.5 miliona stanovnika. Medjutim zbog kriminala preselili su se u druge erije u okolini. Znaci zamisli 800 hiljada ljudi je pobeglo! I kontam da su to pametniji ljudi cim su odlucili da pobegnu od kriminala. Sad je problem sto ti ljudi vise ne placaju taksu za Detroit nego za ta okolna naselja. A u samom Detroitu ostao sljam. Sad ce da prodavaju sve sto mogu, cak je bila i polemika oko prodaje mostova.

Tv u boji

pre 10 godina

Skuzio sam da je ovaj mladenovic bas teski hejter,ne samo po ovim komentarima. Bio sam u americi,nije me odusevila. Ni ne svidja mi se pretjerano njihova politika. Ali zasto vecina srba bas mrzi amere? Pa ameri jedva da znaju za hrvatsku i srbiju,znaju za tita,a prezimena ova 2 klauna (tuki i sloba) ne znaju ni izgovorit. Nije vas napala samo amerika vec kompletan nato a to je jos pol europe i to nakon serije ratova koje ste zapoceli. Tako da ono,ti ljudi vas ne mrze na osobnoj razini,sta neki john smith koji sad pije od jutra jer je dobio otkaz u gm zna o vama... U pitanju su obicni ljudi. Uostalom,ako je detroit popusio,pa nista lakse,otici ce u ny,LA,chicago i nac posao. A propast amerike za sobom bi povukla brutalne posljedice.kad bi propali ameri to bi se odrazilo i na kinu,pa i na nas europljane. Nema smisla nekom drugom zelit nesrecu. Put your hands up fir detroit!

atcityof

pre 10 godina

pariz ima nesto preko 2 milje stanovnika a realno ima barem 10. ista stvar je sa americkim gradovima. oni koji spominju kako je beograd veci i kako bi stao na 5-6 mjesto u americi se varaju, u americi bi on imao 200 000 stanovnika. ako se usporeduje bg sa americkim gradovima onda ubrojite urban area za njihove gradove..a prema tome detroti skace vec na skoro 4 milje. oni imaju drugaciji ustroj gradova. isto kako pariz ima 2 milje stanovnika a realno preko 10.

kod detroita najbolje ce pokazat struktura stanovnika prema boji koze. u centru (di se smanjuje broj stanovnika stalno i to puno) samo crnci, a okolicu okupirali bjelci.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f1/Racial_Divide_Detroit_MI.png

expat

pre 10 godina

Ma katastrofa. Evo Ameri u mojoj firmi u panici kupuju ulje, brasno i secer. Na pumpama i granicnim prelazima prema Kanadi i Meksiku nevidjene guzve.

iks

pre 10 godina

Detroit je zaista u losem stanju..
Bio sam na sajmu automobila ove godine u januaru,I zaista je sve van sajma bilo uzasno...
Ne radujem se njihovom propadanju ali kao da se to ipak ocekivalo...
pozdrav

little morgen

pre 10 godina

No, ako uporediš Zapadne zemlje sa Istočnim, uočićeš nešto interesantno. :) Ono što rusofobi ne mogu i ne žele da priznaju.
@Nina

Nema tu nikakve misterije. Biti Rusofob jednako je besmisleno kao biti Rusofil. Niti ja imam nesto od njihove srece, niti ista od njihove nesrece (ili u ovom slucaju nesrece Detroita, Grcke, Irske, itd). Mogu samo da konstatujem da nas velike istocne zemlje sa malo javnog i spoljnog duga ne zele, niti imaju nameru da posebno ulazu u nas, jer smo malo trziste. Ekonomije u ekspanziji se sire, a sire se po logici na najveci moguci prostor: trziste platezno najsposobnijih i najbrojinih. To su EU i SAD, a mi s tim nemamo veze. E pa upravo sa tim TREBA da imamo veze i zato moramo u EU. Tako cemo biti u prilici da budemo predmet investicija ruskih, kineskih, etc. Jer tada cemo biti deo podrucja ne od 7, vec od 700 miliona. To je ono sto bi rusofili trebalo da znaju, a kao da nece.

Nina

pre 10 godina

(Mladen Mladenovic, 19. jul 2013 11:46)

Zavisi. Kada se sabere dug u odnosu na veličinu ekonomije, Ameri se dosta bolje drže od većine evropskih država: http://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html Evropljani i Japanci su najzaduženiji delovi sveta.
No, ako uporediš Zapadne zemlje sa Istočnim, uočićeš nešto interesantno. :) Ono što rusofobi ne mogu i ne žele da priznaju.

Što se tiče Detroita, to je bilo očekivano i samo onaj ko nije želeo to nije mogao da vidi. Ovo je već viđeno pre par godina i u Evropi kada su Berlin i Frankfurt 2003. bankrotirali na potpuno isti način http://www.dw.de/germanys-bankrupt-cities-to-get-some-relief/a-940659

To je ujedno trenutak kada je počelo da se pomera težište sa Zapada na Istok.

bg

pre 10 godina

Pa ovo je samo bilo pitanje vremena, gledali smo jos "Requiem for Detroit" kada je bila jasna situacija. Sem toga Amerika koja sve zivo radi sa virtuelnim novcem koga nenormalno stampa i pozajmljuje a za njega nema ekonomsko pokrice mora kad tad da plati. Naravno oni to uporno odlazu tako sto te dugo "reorganizuju" pa ih trpe siromasnije zemlje koje zavise od tog Americkog dolara. Ovaj ceo kapitalisticki sistem je toliko truo, pa generacijama posle ce se uciti u skolama kako je uopste paradoksalno da je takav sistem uspeo da opstane toliko dugo, a da ne pricamo o tome koliko je drzava bankrotirao i koliko stete naneo.

Dejvid

pre 10 godina

Po americkoj logici sve zemlje Balakna, trebale odavno da objave Bankrot, jer su duzne miljardima i neuspevaju nikako da isplate dugove kreditorima.!?

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@ SRBIJANAC; Pazite, diskutujemo na temu "Detroit bankrotirao", što nije vest izmišljena od strane bilo kog Srbina, a Detroit nije Lapovo ili Moštanica, iznosimo svoja mišljenja, koja Vi karakterišete kao "ostrašćena i politikantska", samo zato što ne govore afirmativno, po svaku cenu, o Vašem "božanstvu", odnosno SAD?! Ne vidim šta je u mom komentaru ostrašćeno osim toga što volim da stvari nazovem pravim imenom. Američka privreda je u totalnom kolapsu, nesposobna da održava samu sebe, američko društvo nema proizvoda niti je sposobno da se izdržava bez kredita i zaduživanja ali, američka država ima dobre štamparije novca, ima berze na kojima se prodaje i kupuje "magla" i, što je najvažnije ima silu, koju mođe da upotrebi kada god poželi u cilju ostvarenja bilo kog svog cilja. Trenutno jedini američki izvozni "artikl" su rat i ratne igre. Još Mao Ce Tung je SAD i američku privredu nazvao "Tigar od papira". Živeo sam na američkom kontinentu /veoma dobro/, ali sam se još tada pitao po kom principu funkcioniše ova ogromna mašinerija? Za vreme mog bivstvovanja tamo, retko kada sam uspeo da kupim američki proizvod osim bifa, pomorandže i hleba. Ta država, uz sve poštovanje prema stanovnicima SAD funkcioniše tako što je u svoju korist uposlila ostatak sveta koji još uvek hrani ovu ALU ili KIKLOPA. Nema tu ničeg "politikantskog" niti razloga za radovanje. Možemo samo pretpostaviti kako će svet izgledati kada "Kiklop" ostane gladan?!

Fića

pre 10 godina

Čim je dinkićev fića stigo u Ameriku propade im centar automobilske privrede.

Detroit je primer kako je kapital kao ptica na grani, odleprša tamo gde je standard manji i uslovi bolji.GM sada proizvodi u Iranu i Kini zbog nižih troškova energije i radne snage.

dacha

pre 10 godina

e ove ldp-ovce citam i umirem od smeha...kakav sloba,kakve 90te,kakvi ratovi...jel ste culi da je milosevic umro jos odavno ?? reci cu jednu stvar za propast Detroita su krivi gradski oci i lose vodjenje grada...odlazak auto industrije i malih i srednjih preduzeca takodje velika recesija koja ce dovesti do propadanja cele amerike...na nama je da budemo ljudi i da se radujemo tudjoj nesreci jer i nas ocekuje ovakva sudbina zao mi je obicnog stanovnika Detroita jer on najvise pati...tako da manje srbovanja i ldp-isanja jer ste i jedni i drugi smesni

Milan Nis

pre 10 godina

Kako su birali poltiicare tako im je, da ne pricam o tome da je to dokaz koliko kapitalizam funkcionise. Hamburg duguje 24 milijarde evra, to jest zaduzuje se 23 evra u sekundi.
(sasa, 19. jul 2013 08:37)

Ne sekiraj se ti za NEMACKU. Celokupan spoljni dug nemacke je 2500 milijardi evra, a samo nemacki bogatasi oko 10% populacije imaju vrednost u novcu i nekretninama oko 7500 milijardi evra!
Nemci znaju kako ce sa svojim dugom, verovatno i SAD, a sta cemo mi kukavci, nek nam je Bog u pomoci.

Branko

pre 10 godina

"Ako koza laže, rog ne laže". Nije loše pogledati u ovaj "strujomer" da bi se razumeli o čemu pričamo.
http://www.usdebtclock.org/

Zoran

pre 10 godina

Bole, Detroit nikad niej imao 2 miliona stanovnika.

https://www.google.com/search?q=detroit+population&sourceid=ie7&rls=com.microsoft:en-us:IE-Address&ie=&oe=

Milion, plafon. Masa u Srbiji misli da su gradovi u Americi sa puno naroda. Vrlo mali broj gradova je sa milion i vise. Ono Njujork, Vasington i verovatno jos par njih. Ako ti kazem da Las Vegas ima 600.000 stanovnika??? Ne verujes? Ukucaj Las Vegas population. :)

Vojvodinac

pre 10 godina

Bankrot Detroita rezultat je politike zaduzivanja, kredita, refinansiranja.... prekomernog trosenja.... kako Mladja rece, izlaz iz krize je u sto vecoj potrosnji!?
Pa kako trositi nesto sto nisi stvorio?
Tuđe!?
Uz kamaticu?!
A sutra.....
Još malo pozajmi....
...
Cela priča sa kreditima uzela je previše maha u celom svetu, mnoge države su pred bankrotom, gradovi, firme... a ni kod nas ne cvetaju ruže, samo što se ovde tolerišu dugovanja državnih firmi i po par godina bez zatezne kamate, a ako neko duguje državi, odma kamate, izvršitelji....
Ni to neće još dugo, sve je više situacija da izvršitelji nemaju šta uzeti.
Mi smo odavno bankrotirali, ali to ne sme niko da kaže, sve dok ima šta da se jede.

draganbb

pre 10 godina

Niko ne spominje da su milijared dolara otišle u Irak i Avganistan umesto u očuvanje i oživljavanje američke auto industrije. Pri tome milijarede su potrošene tamo, a i u bombardovanje Srbije. Posledica je ne samo rušenje tamo nego i urušavanje američkih gradova.

Long Live The USA!

pre 10 godina

@Mladen Mladenovic
ok je da nazivas stvari pravim imenom, pa to i svi mi radimo. Problem je sto nazivati nesto pravim imenom ni u kojem slucaju ne znaci da si u pravu...Vidis, americka privreda nije u kolapsu, a pogotovo ne u totalnom kolapsu, kao sto ti to tvrdis, naprotiv. To pokazuje i housing market jer je cena moje kuce, za samo jednu godinu, porasla cak 33% ili tacnije nekih $150,000, ako uspes da je kupis jer je ludnica za kupovinom kuca, i placanje je uglavnom u kesu. Pogadjas ne zivim u Detroitu...da ti jos nesto pojasnim...kada veliki biznis u gradu propane, iz bilo kojih razoga, kao sto je to slucaj sa automobilskom industrijom u Detroitu, ljudi ne ocajavaju preterano, vec se odsele u druge gradove i nadju posao. Nema dovoljnog priliva poreza u budzet i to se odrazi na sve gradske service, pa se ne mogu placati policajci, bolnice, javni prevoz i ostalo, jednostavno objasnjeno. "Amerika nema proizvod'...valjam se po podu od smeha...je l' ti pises na racunaru ili jos kleses u kamenu? A to sto uposljava druge, sta tu ima lose? Znas sta...smanji strasti, peniš bez razloga...

zika

pre 10 godina

"we almost lost Detroit", pevao je Gil Scott-Heron davnih 70tih, kad su za dlaku izbegli nuklearnu havariju. Sta bi sad rekao, da je ziv. Nekako je ipak zalosno i alarmantno da takvi bogati gradovi ulaze u nelikvidnost.

Miroslav

pre 10 godina

OMG kakvi komentari, USA ovo Rusija ono, kao u filmu Tri karte za holivud... Pa da li stvarno niko nije skontao stravicnu i univerzalnu poruku ove vesti?! Dakle politicari su potrosili novac poreskih obveznika, zatim su buduce prihode gradjana iskoristili kao kolateral da se zaduzuju, na kraju su dosli u situaciju da vise niko nece da im pozajmi pare, a moraju da pozajme da bi vracali dugove. Boooom pala kula od karata. Da li takav scenario vidite jos negde? U zemlji koja nam je jos bliza nego Grcka? Toliko blizu da je oko nas....

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@LONG LIVE THE USA: Samo se Vi valjajte.Bolje je da sevaljate od smeha nego da "puknete" od muke.Na primeru Vaše kuće dokazali ste da je privreda SAD veoma živahna. Toliko košta moja potleušica u beogradu, što bi značilo da je i u Srbiji neverovatan privredni bum?1 Voleo bih da nam navedete te čuvene američke proizvode. Inače, sve od tehnike što imam je iz Japana, Kine ili Tajvana. Ako su SAd tako velika privredna velesila pojasnite kako ta ogromna ekonomija u trgovinskoj razmeni sa svim zemljama sveta ima enormni defivit. Naravno suficit ima sa Albanijom i Bugarskom? Gde idu ti američki prozvodi kada ih nigde nema? da se ne prodaju "na crno"?! Gospodine, to što ste se Vi snašli i dobili na kilaži ne znači da je ekonomija SAD u procvatu. Mnogo pozdrava, Long Live Serbia?

Srbijanac

pre 10 godina

@Mladen Mladenovic
Vi ste iskoristili "medijski prostor" kako biste plasirali svoje "politikantsko vidjenje", koje nema nikakve veze sa kometarom koji sam napisao, osim sto ste na pocetku pogresno konstatovali da nije bilo zluradosti u komentarima.
Pored toga, Vas komentar mi deluje kao da ga je pisala ostrascena osoba, i to sa koriscenjem politikantskih floskula i termina, a sa ljudima koji su ostrasceni i koji koriste politikantske floskule i termine izbegavam bilo kakvu diskusiju, s obzirom da su se do sada diskusije sa takvim osobama uvek pokazale besmislenim...

Branko

pre 10 godina

"Kada nisi bogat moraš da pozajmljuješ novac. Mi pozajmljujemo novac od Kineza i drugih. Imamo 16 triliona dolara duga", rekao je Tramp u gostovanju na televiziji Foks .

Tramp je dodao da će se dug od 16 triliona dolara uskoro povećati i da će doći do pada rejtinga.

"Kada imate dug 21-22 triliona dolara dolazi do kraha, bez obzira koliko vi rezali troškove", objasnio je Tramp .

Milijarder je rekao kako Americi trenutno ne ide dobro i da je " recesija možda prelepa reč ", misleći na stanje u kome se zemlja nalazi.

Nezaposlenost koja je između 15 i 16 odsto, pad kreditne sposobnosti i naduvavanje duga stvaraju sumornu sliku SAD.

filip

pre 10 godina

@Filip: Ti svi gradovi i imaju po nekoliko miliona stanovnika, ali su u pitanju "metro area". Kao kada bi Beograd bio samo opstina "Stari Grad" i onda neko kaze kako Beograd ima samo 200,000 stanivnika. Tako, primera radi, "City of Los Angeles" ima samo 3 miliona stanivnika, ali "county of Los Angeles" ima 12 miliona. A ceo grad, tj. "metro area" ima 18 miliona stanovnika. U pitanju su samo organizacije gradova, opstine, okruzi... Ali fakticki, ti svi gradovi imaju po nekoliko miliona ljudi.
(Bender, 19. jul 2013 10:47)
Apsolutno nisi u pravu. "Metro area" oznacava grad. County je okrug, a ne grad i tu nema nikakvih organizacija i saveza,pa je fakticki ovako,a na papiru onako,trte,mrte... Da poredis metro area LA-a sa Starim Gradom (Beograd) je jednostavno apsolutno netacno. Beograd su sve beogradske opstine i to je grad, ne postoji okrug Beograd, kao okruzi u ostatku Srbije.To je taj neki nemacki model nezavisnih gradova, koji ne spadaju u nikakve regije. U taj "county" koga ti "fakticki vidis kao grad" je ukorporinano jos jedno 4 ili 5 regija i ukupna povrsina je 87 hiljada(povrsina Srbije je 88 hiljada kvadratnih km,cisto da imas za poredjenje) kvadratnih kilometara. Jedan mali geografski delic tog "county"ja je City of Los Angeles,odnosno grad. . Tolko o tvojoj teoriji grada velicine Srbije, 500 km od jednog do drugog kraja.

little morgen

pre 10 godina

(Mladen Mladenovic, 19. jul 2013 12:48)

Ne bih ja bio sklon generalizaciji. Razlozi za ulazak u dva rata su ili jednostavni (nafta!) ili kompleksni (polozaj republikanaca u to vreme koji su smatrali da se mora iskoristiti trenutak posle 9/11 da se siri sopstvena ideologija + zelje pojedinih ljudi/lobista da obezbede ugovore za svoje firme pri poslovima izgradnje Iraka/Avganistana).
Problem je u tome sto je rat pao u nezgodno vreme. Glass-Steigel Act je omogucio bankama da se kockaju tudjim parama na sekundarnom trzistu. Uz ogromne troskove (desetine milijardi dolara) ratovanja, i nesredjeno trziste, pocela je daleko veca nesigurnost. Berza je krenula da pada, sto je samo povecalo nesigurnost. Uz to, Amerika vise nije toliko ulagala u svoje (Republikanci tradicionalno ne zele da ulazu u 'javne stvari', jer smatraju da drzava ne sme da se ekonomski mesa ni u sta) a zbog suficita koji je Klinton ostavio obican svet je smatrao da je stanje dobro. Zato su se prezaduzivali, a kad je balon pukao vise niko nista nije mogao da vraca. Ratovi bi sa stanovista profita imali smisla da sve ovo drugo nije postojalo. Ali, Bus i kompanija su pogresno ocenili trenutak, demokrate su (tradicionalno) bile slabe da se odupru na pitanjima nacionalne bezbednosti, i desilo se ovo sto se desilo.
Veruj mi da bi oni radili kad bi imali sta. Vole oni da trose, kao i svi. Ali vole i da rade za njega. Samo nemaju gde

Irena

pre 10 godina

Da li ce se Detroit dici iz mrtvila kao Kragujevac ili ga ceka jos gora sudbina? Ima ovde zanimljiv scenario kako bi to moglo da se odigra :) http://fokus.iz.rs/svet/124-dinkic-stigao-u-detroit-kako-bi-obecao-stanovnicima-bolji-standard-i-izlazak-iz-krize

drvobradi

pre 10 godina

@Vladimir, 19. jul 2013 10:58
Pogledah link. Stara skola je bila impresivna zgrada (olimpijski bazen, dvorana, amfiteatar itd), a nova je ovo http://detroiturbex.com/content/schools/cass/today/index.html . Znas li ijednu slicnu skolu u Srbiji koja ima 30% ovoga?

Sparklehorse

pre 10 godina

Pogledajte ovo, kao kod nas 90-ih
[link]
(Vladimir, 19. jul 2013 10:58)

Od ovog njihovog "djubreta" bi moglo super da se opremi deset nasih (i ne samo nasih) skola!

sima strahota

pre 10 godina

(@Зоран, 19. jul 2013 12:14)
..nista ja tu ne sporim, mislim da u mom tekstu i provejava razlika izmedju belackih predgradja i crnackih "projekata" naslonjenih na downtown. Ja sam bio u hotelu u naselju Birmingham, fino, lepo, mirno, kulturno, bio na veceri kod nekih nasih ljudi u naselju Troy, ista prica, svi ponosni na ostvareni americki san..

..ali, uglavnom su to penzioneri, deca su im smugnula za Cikago ili dalje jos, kuce sa travnjakom su cca $10-15k i niko ih nece cak ni u tim boljestojecim zajednicama, realno slaba perspektiva..

..btw, tamo mi rekose da su onomad satnice kod big three bile jace od 40$, danas ko pogodi za vise od 15 moze da se uhvati za uvo i peva..

ShadyGirl

pre 10 godina

Detroit!
There is a resilience that rises from somewhere deep within your streets
You can't define it, but you can feel it
You can feel it overflowing from the people who call you home
From people who are always proud to declare, 'I'm from Detroit'
You took our country from it's infancy, into industry
And your name still carries with it the idea of a nation built on steel, muscle and sweat
You became the city that carried the country
The city, like the sport, is built on dreams
People who would drive to you, driven to excel
Who know nothing is accomplished without hardwork, without sacrifice
When you hurt, we hurt
Your streets witness our struggle
Your bricks are our rage through the emptiness of each house shuttered, of each factory closed
We've lived through the ups and the downs
But we remain, Detroit
We can never turn our backs on you Detroit, because we are you
My home
The home of Motown, Cadillac and Joe Louis
Through all this, we cannot be defeated, because we have never been defeated
You've built us, you've moved us, you've shaped us
Sometimes down, but never out
Take strength in us, your people
Stay up Detroit.

~ Eminem

filip

pre 10 godina

Auuu, baš sam se potres'o.
Nego, ko bi rek'o da ima
samo 700.000 stanovnika.
(Cole, 19. jul 2013 03:29)

E,vala bas, jednom sam uzeo, onako iz dosade, da pogledam stanovnistvo njihovo po tim gradovima...kad nisampao sa stolice! Svi oni gradovi koji se tako velicaju po filmovima njihovima,metropole ljute,reko bi covek da nema nijednog ispod 5 miliona nekako...a ovamo Boston 600, Denver 600, Atlanta i Majami 400, San Francisko 350.000, Majami 300.000,Solt Lejk Siti 180.000,ej bre ko Kragujevac, sunce ti poljubim! A to sto ih Novi Beograd samo sve skoro tuce,to da ne pominjem!´Sok i neverica! :D

Teamadu

pre 10 godina

Najbolje je tako, proglasiti bankrot, pa nek drugi vide šta će. Što se ne potrude pa vrate privredu i privrednike u svoj grad. Što sami sebi ne pomognu!

Vladimir

pre 10 godina

Nemate pojma koliko me je ovo potreslo. Mnogo me više brine to što se suši trava ispred zgrade u kojoj živim nego to što Ameika propada.
Koliko su samo država, gradova u naroda uništavali zarad ratnog profiterstva. Došlo je vreme da se plate računi .....

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

Detroit je slika SAD. I njena budućnost. Detroit je proizvod "američkog sna", posle čega će budjenje biti pravi košmar. Detroit je slika i prilika industrijskog giganta, koji više "jede" nego što produkuje. SAD su pune "Detroita" i stvar je samo vremena kada će nastupiti "domino efekat". Država koja je sav svoj prosperitet zasnivala na berzanskim špekulacijama, štampanju vrednosnih papira i akcija, enormnom štampanju novca i invazionističkim ratovima, došla je do kraja svoga puta. Treba menjati nešto a to je veoma bolno. Od GLOBALNOG ŽDERONJE treba postati GLOBALNI RADNIK. Nešto poput Kineza. A to je veoma bolno i nikako se ne uklapa se u onaj "američki san". Američka industrija podseća na "parnjače" koje su davno prevazidjene. Ostaje im još DOLAR i manipulacije dolarom, kao i SILA pomoću koje obezbedjuju "pravo". Detroit je prva žrtva američke utopističke ideje da svaka sledeća generacija treba da živi bolje od prethodne. Kako bi rekao Velja Ilić, moraće malo da "prikoče" ili da idu iz rata u rat. To im je, čini se, trenutno, najisplativija "eksportna grana".

Peca

pre 10 godina

Sad sam malo guglao i nevera, Beograd da je u SAD bio bi peti grad po velicini! Ispred su samo NY, LA, Chichago i Houston (sa svojih 2,1 million jako blizu)... Sta ti je propaganda, a verujem da je 90% ljudi ovde mislilo da su im svi gradovi po 5 milki ljudi, kad ono...

mash

pre 10 godina

Lepe vesti od jutros :)
(Mrk_djok, 19. jul 2013 08:12)

Je l ti lepa vest da ti je Srbija pred bankrotom i da je najsiromasnija drzava u evropi u rangu sa africkim drzavama?

Световид

pre 10 godina

Од како су афроамериканци постали већина направили су гето од тог града који тоне све више и више. Белци су се одавно одселили одатле.

Realan

pre 10 godina

Eto prilike da se isfrustirani i jadni radikali sa i bez bezda, dss-ovce i ostala tarapana, stari rusofili slade, kako gle cuda propada Amerika, a nisu svesni da zive jos u 19 veku i da je Srbistan najsiromasnija zemlja u Evropi pored Albanije...Bitno je da Amerika ''propada'' i da braca Rusi (po gluposti) zive u ''blagostanju''...i da, reko' im idol Sloba jos '99 da smo pobedili NATO pakt...lol...Koliko plitke pameti, neobrazovanosti i primitivizma kod nasih ljudi!!!

King

pre 10 godina

Detrotit je davno propao grad jer oko 4/5 stanovnistva cine Afro-Amerikanci. Belci i sav novac je izasao davno iz Detroita tako da se sa tom crnom populacijom bez neke edukacije grad nema buducnosti. Treba ovim kvazi ''prtiotima' sto se raduju propasti Detroita reci da je Amerika i dalje najaca sila na svetu i da SAD jedna velika drzava a Detroit nije cela SAD.

Dr.

pre 10 godina

@ Realan

Nemojte kriviti ljude u Srbistanu, zbog skucenih vidika. Neko je drugi kriv zbog toga!
Odavde ako ko i ode, taj se vise ne vraca da prenese svoja iskustva. Ljudi su osudjeni na to da se bore da se prehrane. Gledaju bedu i sunovrat oko sebe. Na vestima vulkani, cunami, zemljotresi, pucevi...jednom recju paklena Amerika.
Ko ovde moze da zamisli zemlju u kojoj
1. je nezaposlenost 0
2. kradja kao pojam ne postoji
3. autobusi ne kasne
4. prosecna plata 350 ooo rsd
5. cena mesa 300 rsd
6. Retko ko zna ko je premijer
6. Niko ne zna ko su ministri
7. Ne postoji TVdnevnik vec samo teletext vesti
8. 4G mreza
9. WC daska koju kontrolise racunar
...
Jednom kada sam pitao ljude mogu li da zamisle takvu zemlju pitali su me "na cemu sam?"

Nasi ljudi nemaju to iskustvo i deluje im iracionalno!

Tek kada sam rekao jede se stapicima, shvatili su.

Nismo mi krivi!

Nismo to mi

To je nasa Schauma!

Branko

pre 10 godina

Ovo je dokaz da su liberalni kapitalizam i vrednosni sistem USA doživeli kolaps. Ne smemo zaboraviti da je ova kriza, koja razara ekonomije evropskih zemalja, došla upravo iz Amerike 2008. godine. Sva je sreća pa im nisu krivi Rusi za ovo što ih je snašlo.

Futurist

pre 10 godina

.. da se raduju bankrotu gradova u USA i da ih vise brine trava ispred zgrade mogu samo ekonomski nepismene osobe. tuzno je kad ljudi komentarisu nesto sto ne razumeju. ekonomija je laicki receno uzrocno posledicna i sve sto se desava u USA odrazice se na svet. kad velike ekonomije pucaju to se ne odrazava bas sjajno na ostatak sveta.

Magomed

pre 10 godina

Dobro je pa je većina belaca bacila maglu na vreme. Kakav grad može da bude sa većinom Afro Amerikanaca i Latino Non White?! Da se ne lažemo, retko koji Sirbistanac bi živeo u takvoj sredini.

Zoran

pre 10 godina

Bole, Detroit nikad niej imao 2 miliona stanovnika.

https://www.google.com/search?q=detroit+population&sourceid=ie7&rls=com.microsoft:en-us:IE-Address&ie=&oe=

Milion, plafon. Masa u Srbiji misli da su gradovi u Americi sa puno naroda. Vrlo mali broj gradova je sa milion i vise. Ono Njujork, Vasington i verovatno jos par njih. Ako ti kazem da Las Vegas ima 600.000 stanovnika??? Ne verujes? Ukucaj Las Vegas population. :)

Петар Миловановић

pre 10 godina

„Grad Detroit podneo je zahtev za bankrot i tako postao najveći grad u američkoj istoriji koji je to učinio - dugovi iznose najmanje 15 milijardi dolara“. Моје искрено саучешће америчком народу, аверичком конгресу и сенату, америчкој влади и лично америчком председнику Бараку Обами. Велика је туга и бол када пропадне тако велики град значајан за економију Америке. Али није то смак света, није то ништа, надокнадиће америчка влада штампањем долара или неком пљачком у туђим земљама! Видим јављају се ови американољупци, мапетовци, пајапатковци, микимаусовци, мекдоналдсовци, хамбургеровци, хотдоговци и милкшејковци, који бране пропаст Детроита, као то није ништа, народ ће се преселити у друге градови и тамо запослити и таква катастрофа се неће осетити, све је то нормално и свакодневно! А да је пропао неки руски град, е за то би био крив КГБ-овац Путин, стаљинизам, руска пљачкашка олигархија, која је све паре изнела у иностранство, руска лењост и незнање, неразвијена привреда, јер живе искључиво од продаје гаса и нафте. А где изместише скоро све фабрике ти амерички богаташи и да ли је нека остала на тлу Америке, јер изгледа да много воде рачуна о америчкој сиротињи, поготову о црнцима и латиноамериканцима? На вјечнују памјат и нека је Детроиту лака америчка земља!

Zoran

pre 10 godina

ZNACI POCELO JE!
(ko bi reko, 19. jul 2013 09:49)

Pocelo je propadanje onog u drzavnom vlasnistvu, iskreno se nadam.
Kad ti kazu bolnice u Detroitu slabo funkcionsu to znaci da DRZAVNE slabo funkcionisu. Privatne rade bez problema. Znam, ziveo sam u Detroitu, nema gorih bolnica u Americi od drzabvnih. Ali UBEDLJIVO.

Mogu ti reci da americki putevi MOZDA su nekad bili nesto, sada su isti ili gori od srpskih, uglavnom. Evo me u Srbiji pa vidim. Iskreno se nadam da ce drzavno da pukne.

Srbijanac

pre 10 godina

Pre svega ne razumem ljude koji se raduju tudjoj propasti, zasto neko vise voli destrukciju od prosperiteta i napredka?
Zasto bi se radovali propasti jednog grada i nesreci ljudi koji zive u njemu bilo gde u svetu?
Mozda bi bas u tom Detroitu neko pronasao neki lek, ili konstruisao bezbednije vozilo sa minimalnom potrosnjom?
Pa i da nema doprinosa covecanstvu, zasto se radovati nesreci ljudi?
Zasto se radovati nesreci obicnog coveka koji ima porodicu i treba sutra da ide na posao, kako bi zaradio novac da bi prehranio decu?
Pored toga celokupna svetska ekonomija je kao sistem spojenih sudova. Davno je proslo vreme hladnog rata...
Drugim recima, ne moze da bankrotira grad kao sto je Detroit a da se to ne odrazi na celokupnu svetsku privredu ukljucujuci i Srpsku.
Doduse, Srpska privreda je odavno u problemima, ali kakve su joj sanse za rast i oporavak kada tehnoloski i privredni centri u svetu dozivljavaju bankrot?
Kako se ovi sto se raduju tudjoj propasti ne zapitaju, kad je Detroit bankrotirao, sta nas ceka u buducnosti?

spurs19

pre 10 godina

Po komentarima se i vidi gde smo i na kraju krajeva da to zaslužujemo.
Doduše, nemam apsolutno ništa zajedničko sa Detroitom osim poštovanja prema Pistonsima i onom timu iz 2004. ali lepo je rekao Manda u filmu "Mrtav ladan":
NIJE LEPO SMEJATI SE TUĐOJ NESREĆI!!!

Nažalost neki Srbi to jedva dočekaju...
Kao da tamo žive sve sami klonovi Džordža Buša i Olbrajtove a ne u većini normalni ljudi koji eto samo žive tamo...

Kosta

pre 10 godina

Nema veze. Nekada je Detroit kao centar automobilske industrije bio simbol tehnoloske sueriornosti Amerike. Danas nema vise Detroita ali ima Silikonske doline. Sve tece,sve se menja.

gg

pre 10 godina

Sigurno mnogo ljudi u Detroitu nisu ni culi za Srbiju , ili su culi preko vesti, a mi se radujemo sto im je grad bankrotirao , zasto da mrzimo celu naciju , nisu svi isti tamo , sigurno ima i normalnih ljudi !

Istrazivac

pre 10 godina

(Mladen Mladenovic, 19. jul 2013 11:46)


Potpisujem. Nikad vise lazi i mrznje nije izreceno nego sto su to ucinili zapadni mediji prema Srbiji. Ne samo u SAD, nego i Francuskoj, V.Britaniji.

Ko zlo cini, zlo mu se i vraca...

Sta vredi coveku ceo svet, ako izgubi dusu svoju.

pre 10 godina

Razumem sve one Srbe koji likuju zbog ovoga, jer kad si nacisto propao radujes se kad vidis da i neko drugi propada. A oni koji misle da je ovo znak pocetka propasti Amerike, grese. Bas je suprotno, ovo je odraz snage njihovog sistema. Ako ne poslujes kako treba, propadas. Nema veze koliko su veliki i koju tradiciju imas. Proveri se ko je odgrovoran za to, ako treba zaglavi robiju, a na njegovo mesto dolaze drugi ljudi koji imaju viziju oporavka. Znaci, licna odgovornost, rad i uspeh su na prvom mestu. I to je univerzalno resenje, moze da se primeni svuda i na svakom mestu.

kralj

pre 10 godina

Amerikanci nolajferi samo žive za posao. Ponude im 5k veću platu i spremni su da promene grad. Užasno su gojazni,ružno se oblače iako imaju mogućnost kupovine dobrih brednova po smešnim cenama. Jedu GMO hranu,za organic nemaju pare. Rade i samo rade. Odu ujutru na posao i dodju predveče. Voze one glomazne pikapove koji troše boga oca pa im smeta poskupljenje galona za 10 centi. Pravilo 90 10 je živa istina,pa 90% stanovništva kad vidi 10% uspešnih ima motivaciju da rmbači kako bi živeli neki "Američki san" i preselile se bolji kraj grada. U suštini svi su oni u jednoj mašini za mlevenje mesa tzv. melting pot(uspešan) i Srbi,Kinezi,Indijci,Latinosi....

MihiganResident

pre 10 godina

Vidim sladite se tudjom mukom. Ako, ako valja to na ovu vrucinu. Na primer "Lepe vesti od jutros :) (Mrk_djok, 19. jul 2013 08:12) ". Sto bi rekao Bata Stojkovic:"Tudj hleb jede a hoce moj svet da menja", pa tako i Srbistanci, tudj hleb jedu (zaduzuju se da bi isplatili plate i penzije), ali bi zato da likuju nad tudjim problemima, ma ciji oni bili. Treba krenuti od sebe, raditi, stvarati, ne siriti mrznju niti se radovati tudjoj nesreci. PS. "Bice nam bolje kada mi budemo bolji" - Patrijarh Pave.

Tv u boji

pre 10 godina

Skuzio sam da je ovaj mladenovic bas teski hejter,ne samo po ovim komentarima. Bio sam u americi,nije me odusevila. Ni ne svidja mi se pretjerano njihova politika. Ali zasto vecina srba bas mrzi amere? Pa ameri jedva da znaju za hrvatsku i srbiju,znaju za tita,a prezimena ova 2 klauna (tuki i sloba) ne znaju ni izgovorit. Nije vas napala samo amerika vec kompletan nato a to je jos pol europe i to nakon serije ratova koje ste zapoceli. Tako da ono,ti ljudi vas ne mrze na osobnoj razini,sta neki john smith koji sad pije od jutra jer je dobio otkaz u gm zna o vama... U pitanju su obicni ljudi. Uostalom,ako je detroit popusio,pa nista lakse,otici ce u ny,LA,chicago i nac posao. A propast amerike za sobom bi povukla brutalne posljedice.kad bi propali ameri to bi se odrazilo i na kinu,pa i na nas europljane. Nema smisla nekom drugom zelit nesrecu. Put your hands up fir detroit!

Dr.

pre 10 godina

Nesto mi jako poznato deluje ova prica! Gde li sam video slicnu situaciju.
Posustala privreda, gradjani ne mogu da izmire obaveze prema gradu. Iseljavanje mladih ljudi, porast zaduzenosti, nezaposlenost, odlazak kompanija, nemogucnost da se namire plate i penzije, bela kuga, propadanje nekretnina, fasada, zgrada...
Gde li sam to vec video... negde u Evropi... da nije Nemacka? Ma ne, negde blize...mnogo mi je bliska ova slika...cesto je vidjam... Gde li je?!

Nego imam ideju. Ajd da im posaljemo Vucica da se izbori sa korupcijom, Dacica da im organizuje upravu, a posebno Dinkica da resi pitanja ekonomije, u pomoc.
To ce biti neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i resava stvar!

expat

pre 10 godina

Ma katastrofa. Evo Ameri u mojoj firmi u panici kupuju ulje, brasno i secer. Na pumpama i granicnim prelazima prema Kanadi i Meksiku nevidjene guzve.

draganbb

pre 10 godina

Niko ne spominje da su milijared dolara otišle u Irak i Avganistan umesto u očuvanje i oživljavanje američke auto industrije. Pri tome milijarede su potrošene tamo, a i u bombardovanje Srbije. Posledica je ne samo rušenje tamo nego i urušavanje američkih gradova.

Aj blago meni

pre 10 godina

@Dr. A da im posaljemo Djilasa da ih vodi, Dulica i Dragina...A ne, nece oni tamo, nema sta vise da se pokrade...Oni merkaju NewYork...Jesi razmisljao tako?

Srbijanac

pre 10 godina

@Mladen Mladenovic
Vi ste iskoristili "medijski prostor" kako biste plasirali svoje "politikantsko vidjenje", koje nema nikakve veze sa kometarom koji sam napisao, osim sto ste na pocetku pogresno konstatovali da nije bilo zluradosti u komentarima.
Pored toga, Vas komentar mi deluje kao da ga je pisala ostrascena osoba, i to sa koriscenjem politikantskih floskula i termina, a sa ljudima koji su ostrasceni i koji koriste politikantske floskule i termine izbegavam bilo kakvu diskusiju, s obzirom da su se do sada diskusije sa takvim osobama uvek pokazale besmislenim...

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@ SRBIJANAC: Ne znam gde Vi u komentarima na ovu temu vidite radost?!Verovatno Vam je i sama pomisao da neko kritikuje ili negativno govori o "vodećoj naciji" neprihvatljiva?! Ako bismo svaki negativan komentar na temu "SAD i ekonomska kriza" tretirali kao mržnju odnosno zluradost, šta da kažemo o onome što je ova velika sila uradila,izgovorila ili napisala o nama?! Ili, Vi smatrate da oni mogu da pišu i govore a da mi na to nemamo prava, čak i kada se radi o očiglednoj stvari. SAD su najzaduženija država na svetu, njeni dugovi se mere trilionima dolara, celokupna njena imovina ne može da "poklopi" taj dug, ta država već godinama živi od tudjeg rada zahvaljujući svojoj sili, monopolu i štampanju dolara. Da paradoks bude veći u isto vreme se pojavljuje i kao najveći kreditor deleći kredite i pomoć drugima?!

Običan građanin

pre 10 godina

Strah me je, šta očekuje Srbiju i njen narod...
Gde su sada "Petooktobarski revolucionari", posebno oni koji su urlali po trgovima gradova širom zemlje...?
Sve do jednog, treba pohapsiti, a višak imovine oduzeti...

Milan Nis

pre 10 godina

Kako su birali poltiicare tako im je, da ne pricam o tome da je to dokaz koliko kapitalizam funkcionise. Hamburg duguje 24 milijarde evra, to jest zaduzuje se 23 evra u sekundi.
(sasa, 19. jul 2013 08:37)

Ne sekiraj se ti za NEMACKU. Celokupan spoljni dug nemacke je 2500 milijardi evra, a samo nemacki bogatasi oko 10% populacije imaju vrednost u novcu i nekretninama oko 7500 milijardi evra!
Nemci znaju kako ce sa svojim dugom, verovatno i SAD, a sta cemo mi kukavci, nek nam je Bog u pomoci.

marko

pre 10 godina

Po pitanju velicine americkih gradova, manje brojke se odnose na sam grad, uze jezgro. Tzv metropliten podrucije, sto ukljucuje sve oko jezgra, je visemilionsko. Pogledaj gugl mapu pa vidi naseljeno podrucije oko samog Detroita . Usput proveri cene nekretnina recimo u Blumfildu. Ili pak pogledaj slike kuca. Bojim se da neki od vas ne shvataju koliko bogatstva su SAD akumulirale. Pa Aspen aerodrom ima vise parkiranih privatnih aviona nego sve eks jugoslovenske avio kompanije zajedno.
Naravno ne velicam SAD. Samo iznosim neke cinjenice.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@LITLE MORGEN: I da nisam ništa pročitao o troškovima ova dva rata znam da oni koštaju i da nema besplatnih ratova ali, poznajući američki mentalitet i odanost "gospodinu dolaru", kao i činjenici da su godinama odmeravali da li im se isplati ili ne da udju u II Svetski rat, ne mogu da verujem da su "ameri" toliki idioti i da idu iz rata u rat samo da bi uništili sebe i svoju ekonomiju?! Samo totalni debil može da poveruje u takav scenario. Iza svega stoji PROFIT. Tačno je da Amerikanci moraju da vrate proizvodnju kod sebe ALI, KAKO?! Prvo se treba vratiti radu ne poput Kineza već onom "crnačkom" da bi se Kina, Japan ili Koreja prestigli? Kao drugo, životna filozofija Japanaca, Kineza i drugih dalekoistočnih država je RAD. Američki san je POTROŠNJA. Zahvaljujući tome Kinezi su danas GLOBALNI PROIZVODJAČI a naši dragi "ameri" GLOBALNI POTROŠAČI. Nema ništa od izolacije gospodine ali, američka privreda nema daha da se takmiči. Oni, naprosto, ne mogu da utole svoju alavost a svet više ne može da hrani takvu AŽDAJU.

Ljubivoje I

pre 10 godina

Kao i obično mi se bavimo samo tuđim problemima. Valjda je napravljen prećutni dogovor izmadju vlasti i takozvane sedme sile da se narod zamajava na taj način.
E vidite mi Srbi treba da se pitamo kako nijedan grad nije bankrotirao u našoj državi. Nije pošto kod nas onaj koji ima dugove nakrivi kapu i ne sekira se. Prema mojim predviđanjima Beograd će kad tad prvi da bankrotira. Ako vlastodršci i dalje prave subvencionisane stanove i dovlače celu Srbiju da se nazaposlen narod greje, vozi, ne plaća struju bez nade da se ikada zaposli. Beograd možda neće bankrotirati u klasičnom smislu, pošto će vlast to stanje nazvati nekim epohalnim imenom. Ne samo da će bankrotirati već će sahraniti celu Srbiju. Most na Adi je samo mala igračka, kada počne metro, prokop, još jedno 50 tržnih centara, hotela, stadion za Zvezdu i stadion za Partizan, program izlaska grada na reku itd.

little morgen

pre 10 godina

No, ako uporediš Zapadne zemlje sa Istočnim, uočićeš nešto interesantno. :) Ono što rusofobi ne mogu i ne žele da priznaju.
@Nina

Nema tu nikakve misterije. Biti Rusofob jednako je besmisleno kao biti Rusofil. Niti ja imam nesto od njihove srece, niti ista od njihove nesrece (ili u ovom slucaju nesrece Detroita, Grcke, Irske, itd). Mogu samo da konstatujem da nas velike istocne zemlje sa malo javnog i spoljnog duga ne zele, niti imaju nameru da posebno ulazu u nas, jer smo malo trziste. Ekonomije u ekspanziji se sire, a sire se po logici na najveci moguci prostor: trziste platezno najsposobnijih i najbrojinih. To su EU i SAD, a mi s tim nemamo veze. E pa upravo sa tim TREBA da imamo veze i zato moramo u EU. Tako cemo biti u prilici da budemo predmet investicija ruskih, kineskih, etc. Jer tada cemo biti deo podrucja ne od 7, vec od 700 miliona. To je ono sto bi rusofili trebalo da znaju, a kao da nece.

Igor

pre 10 godina

Dzabe se radujete propasti jednog grada. Amerika je jako raslojeno drustvo, te stoga mora da bude i ekstremno siromasnih. Neko je pomenuo da je preveliko zaduzivanje problem. Nije problem uzimanje dugova, vec servisiranje istih na vreme i novi zajmovi. Tako funkcionise moderni kapitalizam. Sad dokle, to je vec pitanje na koje niko ne moze da da odgovor.

U Americi ima toliko mnogo drugih prosperitethnih gradova, da je to cudo jedno. Svi belci iz Detroita (jer statisticki belci su najmobilnija populacija i najlakse se seli) su se odselili i cao djaci. Kad ode kapital i kvalitetna radna snaga, ostanu crnci i nekvalifikovani radnici.

I to je cela prica.

suzana

pre 10 godina

Njihovi gradovi su površinski veliki, pa se čini da imaju i puno stanovinika, malo je ljudi na tolikoj površini, Beograd je kao i Evropa, totalna suprotnost od SAD-a. Sada će stanovništvo da se iseli i zaposli u bogatije krajeve Amerike, oni imaju uvek rešenje, za razliku od nas gde nema kuda da idemo po Srbiji, "hvala" sadašnjoj vlasti koja će nas dokrajčiti...

little morgen

pre 10 godina

moraće malo da "prikoče" ili da idu iz rata u rat. To im je, čini se, trenutno, najisplativija "eksportna grana".
(Mladen Mladenovic, 19. jul 2013 10:13)

Procitaj nesto o troskovima ova dva rata koja su vodili protekle decenije. Ne mogu da docekaju da se oslobode tog balasta. I ti ratovi su dosta doprineli ekonomskoj krizi. Tako da nija bas sve tako jednostavno. Osim toga, citaj o kineskom mehuru. Amerikanci su radili i rade. Problem je sto kompanije odlaze upravo u tu Kinu, gde nema minimalne nadnice (za razliku od Amerike i celog razvijenog sveta), pa oni mogu da rmbaju ko konji za pola dolara na sat. Neko bi rekao ropstvo. Ne, prosto trziste.
Ipak, Ameri moraju da vrate proizvodnju kod sebe da bi zaposlili ljude (jer tako se prave prihodi). Upravo sadasnja administracija pokusava da pronadje povoljan model koji ne bi udarao na slobodu kompanija, a pogodovao bi americkom trzistu.
I zapamtite jedno, par ljudi je to vec istaklo, nema nista u izolaciji. Kina je bogata jer je Amerika bogata. EU je bogata jer je Kina bogata. Rusija izvozi u EU, jer EU ima pare to da plate. Ako nas je 2008. ista naucila, to je da akcije male kompanije u Linkolnu moze da obrce investitor u Finskoj. Nema vise izolacija. Mozda neke to plasi, i to razumem, ali tako je.

little morgen

pre 10 godina

(Mladen Mladenovic, 19. jul 2013 12:48)

Ne bih ja bio sklon generalizaciji. Razlozi za ulazak u dva rata su ili jednostavni (nafta!) ili kompleksni (polozaj republikanaca u to vreme koji su smatrali da se mora iskoristiti trenutak posle 9/11 da se siri sopstvena ideologija + zelje pojedinih ljudi/lobista da obezbede ugovore za svoje firme pri poslovima izgradnje Iraka/Avganistana).
Problem je u tome sto je rat pao u nezgodno vreme. Glass-Steigel Act je omogucio bankama da se kockaju tudjim parama na sekundarnom trzistu. Uz ogromne troskove (desetine milijardi dolara) ratovanja, i nesredjeno trziste, pocela je daleko veca nesigurnost. Berza je krenula da pada, sto je samo povecalo nesigurnost. Uz to, Amerika vise nije toliko ulagala u svoje (Republikanci tradicionalno ne zele da ulazu u 'javne stvari', jer smatraju da drzava ne sme da se ekonomski mesa ni u sta) a zbog suficita koji je Klinton ostavio obican svet je smatrao da je stanje dobro. Zato su se prezaduzivali, a kad je balon pukao vise niko nista nije mogao da vraca. Ratovi bi sa stanovista profita imali smisla da sve ovo drugo nije postojalo. Ali, Bus i kompanija su pogresno ocenili trenutak, demokrate su (tradicionalno) bile slabe da se odupru na pitanjima nacionalne bezbednosti, i desilo se ovo sto se desilo.
Veruj mi da bi oni radili kad bi imali sta. Vole oni da trose, kao i svi. Ali vole i da rade za njega. Samo nemaju gde

Marko

pre 10 godina

@(Mladen Mladenovic, 19. jul 2013 12:48)

Svidja mi se da o Americi pricas kao o jednom bicu. Kao "Ameri sigurno ne ulze u ratove a da ne profitiraju". Od ratova ne profitira Amerika, vec vojno-industriski kompleks. On nije u vlasnistvu gradjana Amerike, vec u vlasnistvu manjine. Ta manjina ne vodi brigu o vecini, kao sto i vladajuca manjina tokom gradjanskog rata u Jugoslaviji '90-tih nije vodila racuna o dobrobiti vecine. Reci da Ameri ne rade glupost je isto sto i reci da Srbija i Hrvatska nisu radile gluposti tokom 90-tih.

bg

pre 10 godina

Pa ovo je samo bilo pitanje vremena, gledali smo jos "Requiem for Detroit" kada je bila jasna situacija. Sem toga Amerika koja sve zivo radi sa virtuelnim novcem koga nenormalno stampa i pozajmljuje a za njega nema ekonomsko pokrice mora kad tad da plati. Naravno oni to uporno odlazu tako sto te dugo "reorganizuju" pa ih trpe siromasnije zemlje koje zavise od tog Americkog dolara. Ovaj ceo kapitalisticki sistem je toliko truo, pa generacijama posle ce se uciti u skolama kako je uopste paradoksalno da je takav sistem uspeo da opstane toliko dugo, a da ne pricamo o tome koliko je drzava bankrotirao i koliko stete naneo.

vaske

pre 10 godina

Srbijanac@
"Ajde?! Znaci smeta kada neko "iskoristi" svoje politicko vidjenja, ali ono koje tebi smeta. Znaci smeta kada neko nesto kaze sto tebi ne odgovara, a ne smeta ti kada ti iskoristis medijski prostor da plasiras svoje politicko vidjenje (pretpostavljam germanofilija, rusofobija, desnicarenje, antikomunizam/kriptofasizam)?

Govoris o tudjoj ideoloskoj ostrascenosti, a ne vidis svoju.
To je po onom "Ne vide vrvno u svom oku, ali vide trun u tudjem.
Komentari vas zapadofila su puni politickih floskula (ti si komunjara itd.)koji se koriste da bi izbegli bilo kakvu diskusiju.

Da se ovo desilo u nekom gradu u Rusji ili Kini, pa niko od vas ne bi nista lepo rekao, nego bi krenuli sa podsmesima i navijanjem da covek pomisli da cita neku propagandu sa nacistickih portala, a ne komentare normalnih ljudi.
Secamo se komentara zapadofila kada god nesto negativno ima da se kaze o zemljama koje nisu po volji zapadu, posebno Rusija.
Nema nikakvih cinjenica, vec ideoloski ostrascenosti na do sada nevidjenom nivou.
Nema veze o temi, a prepricava se istorija Rusije od 1917 na ovamo.
Najgora rusofobska propaganda koja se do tada jedino mogla videti u Nemackoj 30-ih i do polovine 40-ih.
Vi anglofili ce nekom da govorite o "plasiranju politickih vidjenja" i "ideoloskoj ostrascenosti".

Long Live The USA!

pre 10 godina

@Mladen Mladenovic
ok je da nazivas stvari pravim imenom, pa to i svi mi radimo. Problem je sto nazivati nesto pravim imenom ni u kojem slucaju ne znaci da si u pravu...Vidis, americka privreda nije u kolapsu, a pogotovo ne u totalnom kolapsu, kao sto ti to tvrdis, naprotiv. To pokazuje i housing market jer je cena moje kuce, za samo jednu godinu, porasla cak 33% ili tacnije nekih $150,000, ako uspes da je kupis jer je ludnica za kupovinom kuca, i placanje je uglavnom u kesu. Pogadjas ne zivim u Detroitu...da ti jos nesto pojasnim...kada veliki biznis u gradu propane, iz bilo kojih razoga, kao sto je to slucaj sa automobilskom industrijom u Detroitu, ljudi ne ocajavaju preterano, vec se odsele u druge gradove i nadju posao. Nema dovoljnog priliva poreza u budzet i to se odrazi na sve gradske service, pa se ne mogu placati policajci, bolnice, javni prevoz i ostalo, jednostavno objasnjeno. "Amerika nema proizvod'...valjam se po podu od smeha...je l' ti pises na racunaru ili jos kleses u kamenu? A to sto uposljava druge, sta tu ima lose? Znas sta...smanji strasti, peniš bez razloga...

sasa

pre 10 godina

Kako su birali poltiicare tako im je, da ne pricam o tome da je to dokaz koliko kapitalizam funkcionise. Hamburg duguje 24 milijarde evra, to jest zaduzuje se 23 evra u sekundi.

Ja sam neki Dr.Mr.dpl.

pre 10 godina

Nemojte kriviti ljude u Srbistanu, zbog skucenih vidika. Neko je drugi kriv zbog toga!
Odavde ako ko i ode, taj se vise ne vraca da prenese svoja iskustva. Ljudi su osudjeni na to da se bore da se prehrane. Gledaju bedu i sunovrat oko sebe. Na vestima vulkani, cunami, zemljotresi, pucevi...jednom recju paklena Amerika.
Ko ovde moze da zamisli zemlju u kojoj
1. je nezaposlenost 0
2. kradja kao pojam ne postoji
3. autobusi ne kasne
4. prosecna plata 350 ooo rsd
5. cena mesa 300 rsd
6. Retko ko zna ko je premijer
6. Niko ne zna ko su ministri
7. Ne postoji TVdnevnik vec samo teletext vesti
8. 4G mreza
9. WC daska koju kontrolise racunar
...
Jednom kada sam pitao ljude mogu li da zamisle takvu zemlju pitali su me "na cemu sam?"

Nasi ljudi nemaju to iskustvo i deluje im iracionalno!

Tek kada sam rekao jede se stapicima, shvatili su.

Nismo mi krivi!

Nismo to mi

To je nasa Schauma!
(Dr., 19. jul 2013 12:32)
Doktore u kojoj si ti to zemlji video da je nezaposlenost nula posto,da nema kradje itd?
Drugo,mnogi koji odu se vracaju, jer nije prosecna plata sve sto znaci u zivotu, to ti kazem na mom primeru.
Trece,da rezimiram,na cemu si ti?

Ljiljana, London

pre 10 godina

Steta, to se osecalo pre 10 godina. Bila sam u gradu, ljudi su ok, da te ugoste i da te zabave, u fazonu su muzike(svi su u nekom bendu pored stalnog posla), nisu zatucani, radoznali su o svetu van Amerike i liberalni.Imaju predivan festival starih automobila, to treba videti. Ali su kuce vec tada bile napustene, prema centru,jedno vreme se prodavale za dolar i to je tuzno videti.Drzim fige za Mowtown city..

Sparklehorse

pre 10 godina

Pogledajte ovo, kao kod nas 90-ih
[link]
(Vladimir, 19. jul 2013 10:58)

Od ovog njihovog "djubreta" bi moglo super da se opremi deset nasih (i ne samo nasih) skola!

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@LONG LIVE THE USA: Samo se Vi valjajte.Bolje je da sevaljate od smeha nego da "puknete" od muke.Na primeru Vaše kuće dokazali ste da je privreda SAD veoma živahna. Toliko košta moja potleušica u beogradu, što bi značilo da je i u Srbiji neverovatan privredni bum?1 Voleo bih da nam navedete te čuvene američke proizvode. Inače, sve od tehnike što imam je iz Japana, Kine ili Tajvana. Ako su SAd tako velika privredna velesila pojasnite kako ta ogromna ekonomija u trgovinskoj razmeni sa svim zemljama sveta ima enormni defivit. Naravno suficit ima sa Albanijom i Bugarskom? Gde idu ti američki prozvodi kada ih nigde nema? da se ne prodaju "na crno"?! Gospodine, to što ste se Vi snašli i dobili na kilaži ne znači da je ekonomija SAD u procvatu. Mnogo pozdrava, Long Live Serbia?

filip

pre 10 godina

@Filip: Ti svi gradovi i imaju po nekoliko miliona stanovnika, ali su u pitanju "metro area". Kao kada bi Beograd bio samo opstina "Stari Grad" i onda neko kaze kako Beograd ima samo 200,000 stanivnika. Tako, primera radi, "City of Los Angeles" ima samo 3 miliona stanivnika, ali "county of Los Angeles" ima 12 miliona. A ceo grad, tj. "metro area" ima 18 miliona stanovnika. U pitanju su samo organizacije gradova, opstine, okruzi... Ali fakticki, ti svi gradovi imaju po nekoliko miliona ljudi.
(Bender, 19. jul 2013 10:47)
Apsolutno nisi u pravu. "Metro area" oznacava grad. County je okrug, a ne grad i tu nema nikakvih organizacija i saveza,pa je fakticki ovako,a na papiru onako,trte,mrte... Da poredis metro area LA-a sa Starim Gradom (Beograd) je jednostavno apsolutno netacno. Beograd su sve beogradske opstine i to je grad, ne postoji okrug Beograd, kao okruzi u ostatku Srbije.To je taj neki nemacki model nezavisnih gradova, koji ne spadaju u nikakve regije. U taj "county" koga ti "fakticki vidis kao grad" je ukorporinano jos jedno 4 ili 5 regija i ukupna povrsina je 87 hiljada(povrsina Srbije je 88 hiljada kvadratnih km,cisto da imas za poredjenje) kvadratnih kilometara. Jedan mali geografski delic tog "county"ja je City of Los Angeles,odnosno grad. . Tolko o tvojoj teoriji grada velicine Srbije, 500 km od jednog do drugog kraja.

Dejvid

pre 10 godina

Po americkoj logici sve zemlje Balakna, trebale odavno da objave Bankrot, jer su duzne miljardima i neuspevaju nikako da isplate dugove kreditorima.!?

ShadyGirl

pre 10 godina

Detroit!
There is a resilience that rises from somewhere deep within your streets
You can't define it, but you can feel it
You can feel it overflowing from the people who call you home
From people who are always proud to declare, 'I'm from Detroit'
You took our country from it's infancy, into industry
And your name still carries with it the idea of a nation built on steel, muscle and sweat
You became the city that carried the country
The city, like the sport, is built on dreams
People who would drive to you, driven to excel
Who know nothing is accomplished without hardwork, without sacrifice
When you hurt, we hurt
Your streets witness our struggle
Your bricks are our rage through the emptiness of each house shuttered, of each factory closed
We've lived through the ups and the downs
But we remain, Detroit
We can never turn our backs on you Detroit, because we are you
My home
The home of Motown, Cadillac and Joe Louis
Through all this, we cannot be defeated, because we have never been defeated
You've built us, you've moved us, you've shaped us
Sometimes down, but never out
Take strength in us, your people
Stay up Detroit.

~ Eminem

Branko

pre 10 godina

"Kada nisi bogat moraš da pozajmljuješ novac. Mi pozajmljujemo novac od Kineza i drugih. Imamo 16 triliona dolara duga", rekao je Tramp u gostovanju na televiziji Foks .

Tramp je dodao da će se dug od 16 triliona dolara uskoro povećati i da će doći do pada rejtinga.

"Kada imate dug 21-22 triliona dolara dolazi do kraha, bez obzira koliko vi rezali troškove", objasnio je Tramp .

Milijarder je rekao kako Americi trenutno ne ide dobro i da je " recesija možda prelepa reč ", misleći na stanje u kome se zemlja nalazi.

Nezaposlenost koja je između 15 i 16 odsto, pad kreditne sposobnosti i naduvavanje duga stvaraju sumornu sliku SAD.

Student

pre 10 godina

(Kosta, 19. jul 2013 08:23)
Da bi imao silikonske gospodje, moras imati radnike.

Mislim da je Amerika izgubila ono sto joj je davalo ekonomsku snagu, a to je industrijska proizvodnja. Kako Nemci i Japanci cuvaju svoje proizvodja. Ekonomija br.1 a dozvole da Italijan kupi njihovu automobilsku industriju.

Dr.

pre 10 godina

@ Aj blago meni

Vidite, nije Vam losa ideja, mozda bi bilo dobro poslati i Tadica sve u paketu sa Djilasom. Onu drugu dvojicu bas i ne mozemo jer su u zatvoru. Al cim ih puste...
Takodje bi bilo dobro poslati im jos i Cedu, Trivanku, pa onda onog jadnog sto spava na tetkinom kaucu, odatle je doso pa nek se tamo i vrati da pomogne, pa idole...
Uz njih ide i onaj Vas aflatoksin ministar, koga zbog doprinosa covecanstvu treba predloziti za Nobela, pa Krkobabice svih generacija, pa onda Obradovica da im unapredi skolstvo, pa Dejanovicku da im organizuje zdravstvo, pa sto da ne i onog kopaca kanala da spoji Atlantik i Pacifik, i da ne zaboravimo da imaju zastareo sistem sudstva. Jeste videli oslobodili Cimermana. Da im posaljemo ovog naseg eksperta pa bog da ih vidi!
I da ne zaboravim Seselja, cim ga oslobode iz Haga. Svakako i BabaJulu, sve sa Vulinom u paketu.

Ustvari, najbolje da im upomoc posaljemo sve Vas partijske kadrovike a mi da se vratimo na vecinski izborni sistem, pa kako nam bude. Gore biti ne moze!!!!!

drvobradi

pre 10 godina

@Vladimir, 19. jul 2013 10:58
Pogledah link. Stara skola je bila impresivna zgrada (olimpijski bazen, dvorana, amfiteatar itd), a nova je ovo http://detroiturbex.com/content/schools/cass/today/index.html . Znas li ijednu slicnu skolu u Srbiji koja ima 30% ovoga?

Gabriel

pre 10 godina

Ne razumem bas zasto se ovoliko prica o velicini grada. Kao da to ista znaci. Oslo je mnogo manji grad nego BG pa je li to znaci da je losiji i da je ljudima tamo bas nesto tesko?
Ali neradi se o velicini nego se radi o tome da jako puno porodica sa decom u Detroitu nema dovoljno hrane.
Neznam sta mi je tuznije, da citam ovu vest ili komentare ljudi koji se raduju tudjoj nedreci a za sviju upiru prst.

Mladen Mladenovic

pre 10 godina

@ SRBIJANAC; Pazite, diskutujemo na temu "Detroit bankrotirao", što nije vest izmišljena od strane bilo kog Srbina, a Detroit nije Lapovo ili Moštanica, iznosimo svoja mišljenja, koja Vi karakterišete kao "ostrašćena i politikantska", samo zato što ne govore afirmativno, po svaku cenu, o Vašem "božanstvu", odnosno SAD?! Ne vidim šta je u mom komentaru ostrašćeno osim toga što volim da stvari nazovem pravim imenom. Američka privreda je u totalnom kolapsu, nesposobna da održava samu sebe, američko društvo nema proizvoda niti je sposobno da se izdržava bez kredita i zaduživanja ali, američka država ima dobre štamparije novca, ima berze na kojima se prodaje i kupuje "magla" i, što je najvažnije ima silu, koju mođe da upotrebi kada god poželi u cilju ostvarenja bilo kog svog cilja. Trenutno jedini američki izvozni "artikl" su rat i ratne igre. Još Mao Ce Tung je SAD i američku privredu nazvao "Tigar od papira". Živeo sam na američkom kontinentu /veoma dobro/, ali sam se još tada pitao po kom principu funkcioniše ova ogromna mašinerija? Za vreme mog bivstvovanja tamo, retko kada sam uspeo da kupim američki proizvod osim bifa, pomorandže i hleba. Ta država, uz sve poštovanje prema stanovnicima SAD funkcioniše tako što je u svoju korist uposlila ostatak sveta koji još uvek hrani ovu ALU ili KIKLOPA. Nema tu ničeg "politikantskog" niti razloga za radovanje. Možemo samo pretpostaviti kako će svet izgledati kada "Kiklop" ostane gladan?!

yps

pre 10 godina

@Futurist: Naravno da "sve sto se desava u USA odrazice se na svet", ali stvarnost ne trpi vakuum i na upraznjeno mesto uvek dolazi neko drugi. Kina je vekovima bila vodeca ekonomija sveta, ali je pala i to mesto je preuzela Britanija. Kasnije je pala i Britanija, a to mesto su posle II svetskog rata preuzele SAD. Ovo je samo nekoliko primera, a takvih primera je mnogo kroz istoriju.
Jedino je pitanje kakve turbulencije ce se desavati u prelaznom periodu i koliko dugo ce to trajati.

bosko bg

pre 10 godina

beograd - urban area 1.300.000 stanovnika, a ceo grad oko 1.700.000. Evropski gradovi su manjih površina ali gušće naseljeni dok su američki veoma prostrani i nisu gusto naseljeni osim samog centra grada. Inače, američki gradovi nisu veliki, taj utisak se stvara zbog mnogo nebodera.

Bender

pre 10 godina

@Filip: Ti svi gradovi i imaju po nekoliko miliona stanovnika, ali su u pitanju "metro area". Kao kada bi Beograd bio samo opstina "Stari Grad" i onda neko kaze kako Beograd ima samo 200,000 stanivnika. Tako, primera radi, "City of Los Angeles" ima samo 3 miliona stanivnika, ali "county of Los Angeles" ima 12 miliona. A ceo grad, tj. "metro area" ima 18 miliona stanovnika. U pitanju su samo organizacije gradova, opstine, okruzi... Ali fakticki, ti svi gradovi imaju po nekoliko miliona ljudi.

Alex

pre 10 godina

Iskreno me ne cudi s obzirom da je grad vec godinama u uzasnom stanju. Bio sam u Detroitu vise puta i da budem iskren - nije lepo. Nadam se da ce se oporaviti mada s obzirom na strukturu stanovnistva - tesko. Pozdrav svima iz USA.

sima strahota

pre 10 godina

..bio tamo 2011, cak imao priliku da pricam sa nekim gradskim ocima, evo mojih utisaka..
..centar grada je pustos, svi lokali su zatvoreni, jedino se na prostoru izmedju krajslerove zgrade pa do reke ljudi setaju opusteno, radi se o malom platou velicine trga republike u bg..
..svi ljudi koji se daju zateci na ulici su crnci uglavnom, nesto studenata michigan state-a koji nisu imali para ili bodova za bolje fakultete, svi deluju siromasno, tupo, isprazno, na ulicama nema automobila, kataklizma gora nego srbija 90tih..
..neki zivot se odvija u belackim naseljima na 20 milja od centra grada, sam centar belci izbegavaju u sirokom luku, pogotovo nocu..
..u sirem pojasu centra grada su napustene stambene zgrade, blokovi desetospratnica na kojima su izvadjeni prozori i vrata zarad lozenja, sve deluje totalno avetinjski..
..gradska uprava deluje kao vojna bolnica posle teskog poraza, likovi nemaju odgovore na najbanalnija pitanja, cekaju da ekonomija krene pa da se nesto dobro desi..
..od porodice ford su svi odavno digli ruke, kazu da su to bahate prebogate bitange bez smisla za pomoc zajednici, velike nade se polazu u familiju ilic, nasi ljudi navodno poreklom iz makedonije, cale drzi red wingse cini mi se..
..pre mesec dana bile mi musterije iz detroita, kazu nije nista bolje, coveku od 60 godina koji 12 godina nije bio u centru grada najveca trauma je bila da mora svaki dan u gradski sud jer je izabran u porotu..sudilo se nekom crncu za ubistvo..guilty, sta drugo..

Branko

pre 10 godina

"Ako koza laže, rog ne laže". Nije loše pogledati u ovaj "strujomer" da bi se razumeli o čemu pričamo.
http://www.usdebtclock.org/

zika

pre 10 godina

"we almost lost Detroit", pevao je Gil Scott-Heron davnih 70tih, kad su za dlaku izbegli nuklearnu havariju. Sta bi sad rekao, da je ziv. Nekako je ipak zalosno i alarmantno da takvi bogati gradovi ulaze u nelikvidnost.

dacha

pre 10 godina

e ove ldp-ovce citam i umirem od smeha...kakav sloba,kakve 90te,kakvi ratovi...jel ste culi da je milosevic umro jos odavno ?? reci cu jednu stvar za propast Detroita su krivi gradski oci i lose vodjenje grada...odlazak auto industrije i malih i srednjih preduzeca takodje velika recesija koja ce dovesti do propadanja cele amerike...na nama je da budemo ljudi i da se radujemo tudjoj nesreci jer i nas ocekuje ovakva sudbina zao mi je obicnog stanovnika Detroita jer on najvise pati...tako da manje srbovanja i ldp-isanja jer ste i jedni i drugi smesni

Nina

pre 10 godina

(Mladen Mladenovic, 19. jul 2013 11:46)

Zavisi. Kada se sabere dug u odnosu na veličinu ekonomije, Ameri se dosta bolje drže od većine evropskih država: http://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html Evropljani i Japanci su najzaduženiji delovi sveta.
No, ako uporediš Zapadne zemlje sa Istočnim, uočićeš nešto interesantno. :) Ono što rusofobi ne mogu i ne žele da priznaju.

Što se tiče Detroita, to je bilo očekivano i samo onaj ko nije želeo to nije mogao da vidi. Ovo je već viđeno pre par godina i u Evropi kada su Berlin i Frankfurt 2003. bankrotirali na potpuno isti način http://www.dw.de/germanys-bankrupt-cities-to-get-some-relief/a-940659

To je ujedno trenutak kada je počelo da se pomera težište sa Zapada na Istok.

Зоран

pre 10 godina

(sima strahota, 19. jul 2013 11:51), центар града је такав како причаш, околина града и није. Ја сам живео у Grosese Pointe Woods, то је сасвим друга прича. Grosse Pointe Farms jе опет друга прича, ред, добре школе иако државне,... Белци су истерани из центра седамдесетих прошлог века и тамо се ноћу не иде а дању строго избегава.

petronije

pre 10 godina

Znam idealnog kandidata za stečajnog upravnika Detroita. To je onaj koji se više puta kandidovao za gradonačelnika (ne)omiljene prestonice na brdovitom Balkanu i uvek je ispušio. Sad je na vrhuncu popularnosti, u sve se razume, svaku funkciju sa žarom izvršava, pritisak mu doduše nestabilan, ali nema veze, izvršiće on rekonstrukciju Detroita ili ga biti neće. Ja ga podržavam.

bole

pre 10 godina

Auuu, baš sam se potres'o.
Nego, ko bi rek'o da ima
samo 700.000 stanovnika.
(Cole, 19. jul 2013 03:29)

Detroit je, mislim, na vrhuncu imao blizu 2 miliona stanovnika. Što je kriza bila jača to su ljudi više bežali iz grada. Šmekni slike današnjeg Detroita, u pitanju je bukvalno grad duhova i crnačkih geto-zajednica, policija maltene kontroliše samo mali deo grada.

Rasizam je tamo ziv i zdrav

pre 10 godina

Skoro svi belci su se odselili iz grada, a kako su belci ona srednja i visa srednja klasa u AmeriKi od cijeg poreza je moguce organizovati ikakav siguran zivot grada, Detroit je u rasulu.
I mene cudi da Pistonsi igraju jos tamo, mada su i oni u rasulu, verovatno ce uskoro put pod noge.

dexdavid2@gmail.com

pre 10 godina

Tužno da tužnije ne može biti.Bože čuvaj sirotinju, jer bogati se i onako sami za sebe pobrinu
http://www.reuters.com/news/pictures/slideshow?articleId=USRTXKWM9#a=1

Bostonac

pre 10 godina

@ Filip & Peca
U pitanju su organizacija gradova u SAD-u. Živim u Bostonu i sam grad ima oko 600 hiljada stanovnika, ali metro erija ima preko 5 miliona. Jednostavno, grad ne prestaje po 30 km kada se krene prema severu, jugu ili zapadu (na istoku je Atlantik). Sve je to povezano metroom, vozom, putevima itd, pa sve izgleda kao jedan veliki grad. Na primer, Harvard i MIT nisu upšte u Bostonu, već Cambridge-u koji se nalazi na levoj strani reke Charles.

Miroslav

pre 10 godina

OMG kakvi komentari, USA ovo Rusija ono, kao u filmu Tri karte za holivud... Pa da li stvarno niko nije skontao stravicnu i univerzalnu poruku ove vesti?! Dakle politicari su potrosili novac poreskih obveznika, zatim su buduce prihode gradjana iskoristili kao kolateral da se zaduzuju, na kraju su dosli u situaciju da vise niko nece da im pozajmi pare, a moraju da pozajme da bi vracali dugove. Boooom pala kula od karata. Da li takav scenario vidite jos negde? U zemlji koja nam je jos bliza nego Grcka? Toliko blizu da je oko nas....

sale

pre 10 godina

Kada se siromaštvo useli i kriminal zapati, sve što je normalno počne da beži, a ono što ostane propadne ili se okrene kriminalu i to vrzino kolo onda traje sve dok ne dođe do potpunog kraha.

Kod nas je sličan proces, sa istim krajnim ishodom u toku, samo umesto "kriminal" treba staviti "korupcija, stranački nepotizam i birokratizacija", mada ni kriminal nije mnogo daleko, samo nije omasovljen.

Zdrax

pre 10 godina

Sad sam malo guglao i nevera, Beograd da je u SAD bio bi peti grad po velicini! Ispred su samo NY, LA, Chichago i Houston (sa svojih 2,1 million jako blizu)... Sta ti je propaganda, a verujem da je 90% ljudi ovde mislilo da su im svi gradovi po 5 milki ljudi, kad ono...
(Peca, 19. jul 2013 10:57)

Sta li si ti guglao,te statitistike su samo za uzi centar grada,samo npr.Boston Metropola(Konurbacija)ima preko 4,500,000 stanovnika. A Los Angeles metropolitansko područje GRADA preko 17,500,000!!!

atcityof

pre 10 godina

pariz ima nesto preko 2 milje stanovnika a realno ima barem 10. ista stvar je sa americkim gradovima. oni koji spominju kako je beograd veci i kako bi stao na 5-6 mjesto u americi se varaju, u americi bi on imao 200 000 stanovnika. ako se usporeduje bg sa americkim gradovima onda ubrojite urban area za njihove gradove..a prema tome detroti skace vec na skoro 4 milje. oni imaju drugaciji ustroj gradova. isto kako pariz ima 2 milje stanovnika a realno preko 10.

kod detroita najbolje ce pokazat struktura stanovnika prema boji koze. u centru (di se smanjuje broj stanovnika stalno i to puno) samo crnci, a okolicu okupirali bjelci.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f1/Racial_Divide_Detroit_MI.png

sima strahota

pre 10 godina

(@Зоран, 19. jul 2013 12:14)
..nista ja tu ne sporim, mislim da u mom tekstu i provejava razlika izmedju belackih predgradja i crnackih "projekata" naslonjenih na downtown. Ja sam bio u hotelu u naselju Birmingham, fino, lepo, mirno, kulturno, bio na veceri kod nekih nasih ljudi u naselju Troy, ista prica, svi ponosni na ostvareni americki san..

..ali, uglavnom su to penzioneri, deca su im smugnula za Cikago ili dalje jos, kuce sa travnjakom su cca $10-15k i niko ih nece cak ni u tim boljestojecim zajednicama, realno slaba perspektiva..

..btw, tamo mi rekose da su onomad satnice kod big three bile jace od 40$, danas ko pogodi za vise od 15 moze da se uhvati za uvo i peva..

Washington

pre 10 godina

Sam centar detroida ima 700k a metropolitan area ima 4,2m ljudi.
Detroid ima 82,7% crne populacije ostalo je samo statistika :D
(peroli, 19. jul 2013 08:46)

To jeste tacno ali je taj Detroit pre 15-20 godina imao 1.5 miliona stanovnika. Medjutim zbog kriminala preselili su se u druge erije u okolini. Znaci zamisli 800 hiljada ljudi je pobeglo! I kontam da su to pametniji ljudi cim su odlucili da pobegnu od kriminala. Sad je problem sto ti ljudi vise ne placaju taksu za Detroit nego za ta okolna naselja. A u samom Detroitu ostao sljam. Sad ce da prodavaju sve sto mogu, cak je bila i polemika oko prodaje mostova.

Vojvodinac

pre 10 godina

Bankrot Detroita rezultat je politike zaduzivanja, kredita, refinansiranja.... prekomernog trosenja.... kako Mladja rece, izlaz iz krize je u sto vecoj potrosnji!?
Pa kako trositi nesto sto nisi stvorio?
Tuđe!?
Uz kamaticu?!
A sutra.....
Još malo pozajmi....
...
Cela priča sa kreditima uzela je previše maha u celom svetu, mnoge države su pred bankrotom, gradovi, firme... a ni kod nas ne cvetaju ruže, samo što se ovde tolerišu dugovanja državnih firmi i po par godina bez zatezne kamate, a ako neko duguje državi, odma kamate, izvršitelji....
Ni to neće još dugo, sve je više situacija da izvršitelji nemaju šta uzeti.
Mi smo odavno bankrotirali, ali to ne sme niko da kaže, sve dok ima šta da se jede.

iks

pre 10 godina

Detroit je zaista u losem stanju..
Bio sam na sajmu automobila ove godine u januaru,I zaista je sve van sajma bilo uzasno...
Ne radujem se njihovom propadanju ali kao da se to ipak ocekivalo...
pozdrav

Irena

pre 10 godina

Da li ce se Detroit dici iz mrtvila kao Kragujevac ili ga ceka jos gora sudbina? Ima ovde zanimljiv scenario kako bi to moglo da se odigra :) http://fokus.iz.rs/svet/124-dinkic-stigao-u-detroit-kako-bi-obecao-stanovnicima-bolji-standard-i-izlazak-iz-krize

Fića

pre 10 godina

Čim je dinkićev fića stigo u Ameriku propade im centar automobilske privrede.

Detroit je primer kako je kapital kao ptica na grani, odleprša tamo gde je standard manji i uslovi bolji.GM sada proizvodi u Iranu i Kini zbog nižih troškova energije i radne snage.