Sreda, 17.07.2013.

17:47

Hrvatska: Hrana skuplja i 60 odsto

Hrana je u poslednjih godinu dana u samouslugama širom Hrvatske poskupela od 40 do 60 odsto, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Hrvatska: Hrana skuplja i 60 odsto IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Saša73

pre 10 godina

Ovu vest su objavile Večernje novosti. Većina onih koji čitaju ove dnevne novine ne koristi internet za informisanje. I zamislite sada šta se posle čitanja ovakvog članka rađa u glavi jednog polupismenog i zatucanog građanina Srbije? Vraćamo se na matricu iz devedesetih. Evo kako je to izgledalo nekada: Slovenci će ako napuste SFRJ, bez Srbije ostati bez žita i gladovaće jer na Triglavu ne uspeva žito.Mi smo najbolji narod, samo to niko ne zna. Svet je zao, blago nama što smo drugačiji. Jadni Hrvati u toj Evropskoj uniji, itd. . . Zašto niko u ovom članku ne poredi cene namirnica u Srbiji i Hrvatskoj? Zašto se još uvek vodi skrivena propaganda protiv EU i kome je to u interesu? Zar i posle 20 godina mi "pevamo" istu pesmu.

juji

pre 10 godina

Hrana je poskupljivala u godinama prije ulaska u EU,iz raznih razloga npr.rast cijena sirovina....samim ulaskom u EU su cijene pocele padati,cak i prije ulaska su veliki trgovacki lanci poceli spustati cijene.Sad se dogada da pojeftinjuje i struja do 30% jer su na trziste usle druge firme i ponudile jeftiniju struju,pojeftinjuju i telekom usluge..itd.,uglavnom ulaskom u EU se dogodio pad cijena.

Ivan

pre 10 godina

Znači, ovo su tolike laži da je to čudo. Mogu će je da tokom sezone na moru je sve skuplje ali u Zagrebu namirnice nisu poskupile unazad 2 godine, pogotovo ne za 50 posto! Dapače, otvaranjem novih velikih trg. lanaca cijene padju zbog konkurencije.

To kaj su oni otišli u neki mali kvartovski dućan koji ne može imati male cijene kao npr. Lidl i tamo vidjeli da je skuplje nego prije, ne znači ništa.

itd

pre 10 godina

U Hrvatskoj postoji vise prodavnica, s tim je i konkurencija veca... nemojte bas na prvu da verujete svemu sto cujete ili procitate... uostalom, idite na hrvatsku lidl stranicu pa pogledajte ponude... 1 kuna je 15 dinara, mnozite i racunajte, videcete da je skoro sve i dalje jeftinije nego kod nas...

Bojan

pre 10 godina

Dejane jel to predlazes da novosti budu ko neke sjeverno korejeske novine zatvorene za vjesti iz inostranstva? Ajde reci nam jos da zatrazimo srpskog kima za predsjednika...

MUKNAVI

pre 10 godina

A kod nas u Tajkuneriji,blago nama,jeftinoca,razgledamo izloge,tezge i uporedjujemo gde je sta jeftinije i onda..nista ,paucina u dzepovima a cica Tomine investicije na jablanovima,paucinu ne primaju na kasi a investicije ..nebu pod oblake..daleko i visoko,ajd opet da razgledamo..detaljno..ima svasta po nesto..

Zemljanin

pre 10 godina

Ma moze tamo da poskupi i 100% a moze i da pojeftini 90%, svejedno mi je. Gledam cene kod nas i koliko imam u novcaniku i to su jedina merila, i moje "istrazivanje" mi govori da je skupo.

einzelhaft90

pre 10 godina

ovo i nije baš istina
došlo je puno stranih proizvoda u trgovine i na katalozima se vidi također i cijene su neke pale a to šta podravka i dukat dižu cijene to je njihov problem,ima i drugih kvalitetnijih i jeftinijih..ali 60% je stvarno previše i neistina

Goran

pre 10 godina

Kad napišem da pred ulazak u EU čoveku treba bar 50.000 evra VIŠKA para, obično mi ne objave komentar. Meni ni iz džepa, ni u džep, al' računam da pomognem onima koji nisu živeli u EU i ne znaju šta su visoki troškovi života. Štedite, koštaće.

gigi

pre 10 godina

a u isto vrijeme objavili ste da njemački adac piše da je hrana jeftinija u hr nego u drugim zemljama mediterana, I najjeftinije pivo u Baški na o. Krku.
E novinari novosti, gdje ste vi bili

bojan

pre 10 godina

nije nista skuplje, nemojte da tesite ljude u srbiji ova informacija je samo za ono sto je pisalo pre neki dan da smo najskuplji u regionu i da su srpske namernice jeftinije preko granice.

Hrvat

pre 10 godina

Posle boravka u Istri, ovo mogu nazaolost da potvrdim. Do ove godine mi nije bio problem ici u prodavnice(iako su i tada bile umereno vece nego u Srbiji), ali ove godine su cene bezobrazno visoke.
(Petar, 17. jul 2013 18:39)

Siguran sam da ćeš nam nabrojati barem 20 artikala koji su poskupjeli 40-60%.

Ovakve senzacionalističke vijesti, doduše prenesene s hrvatskih portala ali ne u cjelosti, služe za podizanje čitanosti portala. U Hrvatskoj je poskupjelo okruglo 6 artikala (poriluk, mrkva, glatko i oštro brašno, jaja i kivi) po ovdje navedenoj stopi i to ne posvuda nego u samo par trgovačkih lanaca, dok su ostali poskupjeli za par postotaka kao i svake godine, a neki su i drastično pojeftinili što se ovdje ne spominje. Ne brinite, komšijina krava je još uvijek živa.

Poskupljenja i pojeftinjenja: http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/215909/Default.aspx

Vito

pre 10 godina

Ajmo bez ovakvih naslova. U svakom vecem mestu su plodine,billa,lidl...veliki je broj akcijskih artikala pa ne mora da se kupuju stalno isti proizvodi po redovnim cenama. Cene su slicne kao i ovde,na moru jesu bezobrazno visoke ali uvek su bile. To su male privatne radnje. Tako je i u Grckoj. Axe afrika dezodorans od 2.5 do 5.5 radnja do radnje,samo malo gledanja i bez ovih naslova.

bruno

pre 10 godina

U Rovinju na tržnici prodaju voće po astronomskim cijenama Jer dolaze Talijani i ostali zapadnjaci kojim su to normalne cijene Breskve 50 kn U ostalom dijelu HR cca 12 Grožđe 40-50 kn U ostalom dijelu HR 12-15
Koriste priliku tih par mjeseci

Prezivljvac

pre 10 godina

Netočno , iako imam skromna primanja može se primijetiti da su cijene padale zadnjih mjesec dana, ne sve ali puno stvari i to 10-15% ,

freddie

pre 10 godina

poskupila hrana 60% ??! koje gluposti, strasno. ulaskom u EU ukinut je zastitni porez od 40 % koji je stitio neke hrvatske proizvodjace, tako da ce cijene ici DOLJE a ne gore..
uostalom, nije li B92 prekjucer objavio kako srbija ima s obzirom na kupovnu moc gradjana- najskuplju hranu u regiji?

Vladimir Pula

pre 10 godina

60% nema šanse! Nešto je poskupilo, ali u mjeri da ne primjetis u trenutku već tek na kraju mjeseca... A ja iskreno nisam primijetio ništa.

Pametnjaković

pre 10 godina

Dobro, EU je slobodno tržište, valjda znamo šta je to. To je ono što nije u Srbiji. A da bi slobodno tržište zaživelo, potrebno je da se svi koji proizvode i prodaju odrede prema ponudi i potražnji. To što sada ljudi manje kupuju, bi trebalo, na slobodnom tržištu, da spusti cene. Sigurno će se to dogoditi, samo je pitanje vremena. Kada budu propadale firme koje lupaju cene, a one druge sa nižim cenama budu bile uspešne, tada se može reći da je tržište slobodno. Ovaj prelazni period neki pokušavaju da iskoriste, očigledno. To će biti i kod nas. To se kod nas sada dešava. Mi u Srbiji imamo monopoliste uvoznike koji lupaju cene kako im se hoće, nema nikakve konkurencije, što se uvoza tiče. A što se tiče izvoza, to je jako slabo, mi ništa ne proizvodimo, samo raste to što izvozimo. Elita nameće seljacima niske otkupne cene, da bi što više namakli sebi i svojim parazitima. I to je to. Kod nas ni ne postoji tržište, postoji samo Dinkićeva ekonomija destrukcije.

zoran

pre 10 godina

Za Hr ne znam pa neću da komentarišem.

Za Sloveniju znam. Hleb je TRI puta skuplji nego kod nas. A ostalo, meso, jaja, suvomesnato, konzerve, kafanske cene isl. od 50% pa gore. I to bilo u unutrašnjosti bilo u Primorju. Malo, jako malo stvari je jeftinije, počev od benzina i TNG-a koji nije mnogo skuplji, ali je skuplji...

A1

pre 10 godina

Tolika poskupljenja stvarno nisu, neke su stvari poskupile, neke pojeftinile. Pojeftinilo je telefoniranje (mobitel) od 30% pa za vanzemlje I 6 puta jeftinije, ojeftinila je struja 10 - 30%, pojeftinili su voćni sokovi prirodni, a umjetni su poskupili, iam toga za nabrajati.
Poskupili su voće I povrće, kažu zbog lošeg vremena, previse kiše, niske temperature...
Jučer sam u Kauflandu kupio mlijeko dugotrajno po 3,99 kn ili oko 50 centi litra, paprika Babura je bila po 6,99 a kako kaufland navečer skida cijene ona je pala na 3,99 ili isto nekih 50 centi kg, šećer cijena 5,89, ulje 8,99, I to su sve cijene koje su iste kao I prošle godine.
U čemu je razlika onda. Prvo I najbitnije nesmije se ići kupovati na placu (merkat) jer su nakupci ljuti na ministra Linića koji im naplaćuje PDV (fiskalizacija) pa su se oni okrenuli I nabili neke cijene van pameti, tako jedan prodavač u Malinskoj prodaje breskve 40 kuna kg ili preko 5 eura, a u Plodinama u istoj toj Malinskoj cijena 8,99 kuna I sada tko je pametan I kako tumačiti neke cijene. Jednostavno rečeno nakupcima je odzvonilo, dižu iz protesta cijene do neba... pa zamislite vi bedaka na placi prodaje grašak 20 kuna kg a mađarski grašak u lidlu 8 kuna ili 1 eur kg.
http://www.kaufland.hr/Home/01_Aktualna_ponuda/003_Nevjerojatna_ponuda/index.jsp

Tako

pre 10 godina

U EU moze se kupiti u diskontima dosta povoljno robnih marki: cokolada, mleka, jogurta, kackavalja, piva... Upola cene nego kod nas, i to je kod njih redovna cena! A sto se tice Hrvatske, njih ti isti gledaju da oderu, kao sto ce i kod nas kad dodju biti ista prica.

gt

pre 10 godina

Jao jao kakav spin iz poznate kuhinje lista Novosti.

Jeste, Evropa donosi skupoću i u Srbiji ništa nije skupe i super nam je.

Kako da ne.

Patrijota

pre 10 godina

Pa dobro zasto tako tesko lazete narod? Trenutno sam u Hrvatskoj na moru, gde svakog leta boravim 3 meseca kod roditelja, jer sa bavimo turizmom i odgovorno tvrdim da ta informacija nije tacna!!! Od prosle godine su cene skocile manje nego kod nas u Srbiji! Ovde vise od pola stvari kupujem po otprilike istim cenama kao kod nas, ali i dosta toga i jeftinije???
U relativno malom mestu Metkovicu, gde pazarim, imaju sledece supermarkete:
- Merkator
- Konzum
- Lidl
- Tomy
- Billa.
Znaci ono sto u Beogradu ne postoji, a to je KONKURENCIJA??? A o kvalitetu robu ne bih pricao jer je to razumljivo!
Dakle, lazete narod, da bi opravdali nase cene i da lakse podnesemo pljacku koju vrsite jer je, eto kod komsija jos gore!!!
Stvarno strasno!!!

Pomije.

pre 10 godina

Pre sam jeo po 2 sendvica za dorucak, ali posto je dosla kriza i to je postao luksuz otkrio sam kako da se zadovoljim jednim, lako pravim ga od bajatog hleba, pa mi nekad pretekne i pola za kasnije.

LPDP

pre 10 godina

Nemam dojam da je poskupljenje bas 40-60% no svakako je hrana, neopravdano, skuplja. Ovo za jabuke je apsolutno tocno, u Poljskoj se kupi sleper za 30ak centi po kilogramu, dok se ugrade politicari, trgovci, PDV... eto ti jabuke, stare i odvratne, za 10-15 kuna. Ne pada mi na pamet to kupovati, stovise spadam u ovu kategoriju "samo najnuznije", ne zbog skrtosti ili neimastine, vec zbog filozofije zivota. Jasno, zao mi je sto moje sugradjane deru gore od Turaka, ali nitko ih ne tjera da kupuju po nerealnim cijenama sve te gluposti.

ime

pre 10 godina

ma ne mogu vjerovat šta sve kod vas pročitam,,,HALO ja živim u HR i par mjeseci sam sretan što je sve skoro po malo jeftinije a ovde dođem i čitam da je skuplje!?
roming nam je ne duplo nego 5-6 puta jeftiniji,struja također dolaskom Slovenskog konkurenta,Hrana iz EU sve jeftinija a posebno u Lidlu gdje se namirim više za isti novac koji sam trošijo prije godinu dana... pametnome dosta
čak su nam i auti pojeftiniji,poskupili su samo oni više klase ali to se svakako slobo kupuje u ovim teškim vremenima
-sve u svemu EU mi je super zbog novih cjena ali loša zbog nekih drugih pravila

Petar

pre 10 godina

Posle boravka u Istri, ovo mogu nazaolost da potvrdim. Do ove godine mi nije bio problem ici u prodavnice(iako su i tada bile umereno vece nego u Srbiji), ali ove godine su cene bezobrazno visoke.

torca du

pre 10 godina

glupost,ništa nije niti približno poskupilo 60%,kome trebaju ovakve gluposti,cijene su išle gore kao i svake godine sa EU ili bez nje,pojeftinila je struja,internet i romaning čak 6x,uobičajene stvari poskupljuju stalno iz godine u godinu,adiioooo

Petar

pre 10 godina

Posle boravka u Istri, ovo mogu nazaolost da potvrdim. Do ove godine mi nije bio problem ici u prodavnice(iako su i tada bile umereno vece nego u Srbiji), ali ove godine su cene bezobrazno visoke.

Patrijota

pre 10 godina

Pa dobro zasto tako tesko lazete narod? Trenutno sam u Hrvatskoj na moru, gde svakog leta boravim 3 meseca kod roditelja, jer sa bavimo turizmom i odgovorno tvrdim da ta informacija nije tacna!!! Od prosle godine su cene skocile manje nego kod nas u Srbiji! Ovde vise od pola stvari kupujem po otprilike istim cenama kao kod nas, ali i dosta toga i jeftinije???
U relativno malom mestu Metkovicu, gde pazarim, imaju sledece supermarkete:
- Merkator
- Konzum
- Lidl
- Tomy
- Billa.
Znaci ono sto u Beogradu ne postoji, a to je KONKURENCIJA??? A o kvalitetu robu ne bih pricao jer je to razumljivo!
Dakle, lazete narod, da bi opravdali nase cene i da lakse podnesemo pljacku koju vrsite jer je, eto kod komsija jos gore!!!
Stvarno strasno!!!

torca du

pre 10 godina

glupost,ništa nije niti približno poskupilo 60%,kome trebaju ovakve gluposti,cijene su išle gore kao i svake godine sa EU ili bez nje,pojeftinila je struja,internet i romaning čak 6x,uobičajene stvari poskupljuju stalno iz godine u godinu,adiioooo

Hrvat

pre 10 godina

Posle boravka u Istri, ovo mogu nazaolost da potvrdim. Do ove godine mi nije bio problem ici u prodavnice(iako su i tada bile umereno vece nego u Srbiji), ali ove godine su cene bezobrazno visoke.
(Petar, 17. jul 2013 18:39)

Siguran sam da ćeš nam nabrojati barem 20 artikala koji su poskupjeli 40-60%.

Ovakve senzacionalističke vijesti, doduše prenesene s hrvatskih portala ali ne u cjelosti, služe za podizanje čitanosti portala. U Hrvatskoj je poskupjelo okruglo 6 artikala (poriluk, mrkva, glatko i oštro brašno, jaja i kivi) po ovdje navedenoj stopi i to ne posvuda nego u samo par trgovačkih lanaca, dok su ostali poskupjeli za par postotaka kao i svake godine, a neki su i drastično pojeftinili što se ovdje ne spominje. Ne brinite, komšijina krava je još uvijek živa.

Poskupljenja i pojeftinjenja: http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/215909/Default.aspx

gigi

pre 10 godina

a u isto vrijeme objavili ste da njemački adac piše da je hrana jeftinija u hr nego u drugim zemljama mediterana, I najjeftinije pivo u Baški na o. Krku.
E novinari novosti, gdje ste vi bili

ime

pre 10 godina

ma ne mogu vjerovat šta sve kod vas pročitam,,,HALO ja živim u HR i par mjeseci sam sretan što je sve skoro po malo jeftinije a ovde dođem i čitam da je skuplje!?
roming nam je ne duplo nego 5-6 puta jeftiniji,struja također dolaskom Slovenskog konkurenta,Hrana iz EU sve jeftinija a posebno u Lidlu gdje se namirim više za isti novac koji sam trošijo prije godinu dana... pametnome dosta
čak su nam i auti pojeftiniji,poskupili su samo oni više klase ali to se svakako slobo kupuje u ovim teškim vremenima
-sve u svemu EU mi je super zbog novih cjena ali loša zbog nekih drugih pravila

Goran

pre 10 godina

Kad napišem da pred ulazak u EU čoveku treba bar 50.000 evra VIŠKA para, obično mi ne objave komentar. Meni ni iz džepa, ni u džep, al' računam da pomognem onima koji nisu živeli u EU i ne znaju šta su visoki troškovi života. Štedite, koštaće.

Zemljanin

pre 10 godina

Ma moze tamo da poskupi i 100% a moze i da pojeftini 90%, svejedno mi je. Gledam cene kod nas i koliko imam u novcaniku i to su jedina merila, i moje "istrazivanje" mi govori da je skupo.

gt

pre 10 godina

Jao jao kakav spin iz poznate kuhinje lista Novosti.

Jeste, Evropa donosi skupoću i u Srbiji ništa nije skupe i super nam je.

Kako da ne.

bojan

pre 10 godina

nije nista skuplje, nemojte da tesite ljude u srbiji ova informacija je samo za ono sto je pisalo pre neki dan da smo najskuplji u regionu i da su srpske namernice jeftinije preko granice.

Vito

pre 10 godina

Ajmo bez ovakvih naslova. U svakom vecem mestu su plodine,billa,lidl...veliki je broj akcijskih artikala pa ne mora da se kupuju stalno isti proizvodi po redovnim cenama. Cene su slicne kao i ovde,na moru jesu bezobrazno visoke ali uvek su bile. To su male privatne radnje. Tako je i u Grckoj. Axe afrika dezodorans od 2.5 do 5.5 radnja do radnje,samo malo gledanja i bez ovih naslova.

freddie

pre 10 godina

poskupila hrana 60% ??! koje gluposti, strasno. ulaskom u EU ukinut je zastitni porez od 40 % koji je stitio neke hrvatske proizvodjace, tako da ce cijene ici DOLJE a ne gore..
uostalom, nije li B92 prekjucer objavio kako srbija ima s obzirom na kupovnu moc gradjana- najskuplju hranu u regiji?

LPDP

pre 10 godina

Nemam dojam da je poskupljenje bas 40-60% no svakako je hrana, neopravdano, skuplja. Ovo za jabuke je apsolutno tocno, u Poljskoj se kupi sleper za 30ak centi po kilogramu, dok se ugrade politicari, trgovci, PDV... eto ti jabuke, stare i odvratne, za 10-15 kuna. Ne pada mi na pamet to kupovati, stovise spadam u ovu kategoriju "samo najnuznije", ne zbog skrtosti ili neimastine, vec zbog filozofije zivota. Jasno, zao mi je sto moje sugradjane deru gore od Turaka, ali nitko ih ne tjera da kupuju po nerealnim cijenama sve te gluposti.

bruno

pre 10 godina

U Rovinju na tržnici prodaju voće po astronomskim cijenama Jer dolaze Talijani i ostali zapadnjaci kojim su to normalne cijene Breskve 50 kn U ostalom dijelu HR cca 12 Grožđe 40-50 kn U ostalom dijelu HR 12-15
Koriste priliku tih par mjeseci

Vladimir Pula

pre 10 godina

60% nema šanse! Nešto je poskupilo, ali u mjeri da ne primjetis u trenutku već tek na kraju mjeseca... A ja iskreno nisam primijetio ništa.

einzelhaft90

pre 10 godina

ovo i nije baš istina
došlo je puno stranih proizvoda u trgovine i na katalozima se vidi također i cijene su neke pale a to šta podravka i dukat dižu cijene to je njihov problem,ima i drugih kvalitetnijih i jeftinijih..ali 60% je stvarno previše i neistina

A1

pre 10 godina

Tolika poskupljenja stvarno nisu, neke su stvari poskupile, neke pojeftinile. Pojeftinilo je telefoniranje (mobitel) od 30% pa za vanzemlje I 6 puta jeftinije, ojeftinila je struja 10 - 30%, pojeftinili su voćni sokovi prirodni, a umjetni su poskupili, iam toga za nabrajati.
Poskupili su voće I povrće, kažu zbog lošeg vremena, previse kiše, niske temperature...
Jučer sam u Kauflandu kupio mlijeko dugotrajno po 3,99 kn ili oko 50 centi litra, paprika Babura je bila po 6,99 a kako kaufland navečer skida cijene ona je pala na 3,99 ili isto nekih 50 centi kg, šećer cijena 5,89, ulje 8,99, I to su sve cijene koje su iste kao I prošle godine.
U čemu je razlika onda. Prvo I najbitnije nesmije se ići kupovati na placu (merkat) jer su nakupci ljuti na ministra Linića koji im naplaćuje PDV (fiskalizacija) pa su se oni okrenuli I nabili neke cijene van pameti, tako jedan prodavač u Malinskoj prodaje breskve 40 kuna kg ili preko 5 eura, a u Plodinama u istoj toj Malinskoj cijena 8,99 kuna I sada tko je pametan I kako tumačiti neke cijene. Jednostavno rečeno nakupcima je odzvonilo, dižu iz protesta cijene do neba... pa zamislite vi bedaka na placi prodaje grašak 20 kuna kg a mađarski grašak u lidlu 8 kuna ili 1 eur kg.
http://www.kaufland.hr/Home/01_Aktualna_ponuda/003_Nevjerojatna_ponuda/index.jsp

Pametnjaković

pre 10 godina

Dobro, EU je slobodno tržište, valjda znamo šta je to. To je ono što nije u Srbiji. A da bi slobodno tržište zaživelo, potrebno je da se svi koji proizvode i prodaju odrede prema ponudi i potražnji. To što sada ljudi manje kupuju, bi trebalo, na slobodnom tržištu, da spusti cene. Sigurno će se to dogoditi, samo je pitanje vremena. Kada budu propadale firme koje lupaju cene, a one druge sa nižim cenama budu bile uspešne, tada se može reći da je tržište slobodno. Ovaj prelazni period neki pokušavaju da iskoriste, očigledno. To će biti i kod nas. To se kod nas sada dešava. Mi u Srbiji imamo monopoliste uvoznike koji lupaju cene kako im se hoće, nema nikakve konkurencije, što se uvoza tiče. A što se tiče izvoza, to je jako slabo, mi ništa ne proizvodimo, samo raste to što izvozimo. Elita nameće seljacima niske otkupne cene, da bi što više namakli sebi i svojim parazitima. I to je to. Kod nas ni ne postoji tržište, postoji samo Dinkićeva ekonomija destrukcije.

Prezivljvac

pre 10 godina

Netočno , iako imam skromna primanja može se primijetiti da su cijene padale zadnjih mjesec dana, ne sve ali puno stvari i to 10-15% ,

Pomije.

pre 10 godina

Pre sam jeo po 2 sendvica za dorucak, ali posto je dosla kriza i to je postao luksuz otkrio sam kako da se zadovoljim jednim, lako pravim ga od bajatog hleba, pa mi nekad pretekne i pola za kasnije.

Tako

pre 10 godina

U EU moze se kupiti u diskontima dosta povoljno robnih marki: cokolada, mleka, jogurta, kackavalja, piva... Upola cene nego kod nas, i to je kod njih redovna cena! A sto se tice Hrvatske, njih ti isti gledaju da oderu, kao sto ce i kod nas kad dodju biti ista prica.

Saša73

pre 10 godina

Ovu vest su objavile Večernje novosti. Većina onih koji čitaju ove dnevne novine ne koristi internet za informisanje. I zamislite sada šta se posle čitanja ovakvog članka rađa u glavi jednog polupismenog i zatucanog građanina Srbije? Vraćamo se na matricu iz devedesetih. Evo kako je to izgledalo nekada: Slovenci će ako napuste SFRJ, bez Srbije ostati bez žita i gladovaće jer na Triglavu ne uspeva žito.Mi smo najbolji narod, samo to niko ne zna. Svet je zao, blago nama što smo drugačiji. Jadni Hrvati u toj Evropskoj uniji, itd. . . Zašto niko u ovom članku ne poredi cene namirnica u Srbiji i Hrvatskoj? Zašto se još uvek vodi skrivena propaganda protiv EU i kome je to u interesu? Zar i posle 20 godina mi "pevamo" istu pesmu.

zoran

pre 10 godina

Za Hr ne znam pa neću da komentarišem.

Za Sloveniju znam. Hleb je TRI puta skuplji nego kod nas. A ostalo, meso, jaja, suvomesnato, konzerve, kafanske cene isl. od 50% pa gore. I to bilo u unutrašnjosti bilo u Primorju. Malo, jako malo stvari je jeftinije, počev od benzina i TNG-a koji nije mnogo skuplji, ali je skuplji...

Ivan

pre 10 godina

Znači, ovo su tolike laži da je to čudo. Mogu će je da tokom sezone na moru je sve skuplje ali u Zagrebu namirnice nisu poskupile unazad 2 godine, pogotovo ne za 50 posto! Dapače, otvaranjem novih velikih trg. lanaca cijene padju zbog konkurencije.

To kaj su oni otišli u neki mali kvartovski dućan koji ne može imati male cijene kao npr. Lidl i tamo vidjeli da je skuplje nego prije, ne znači ništa.

juji

pre 10 godina

Hrana je poskupljivala u godinama prije ulaska u EU,iz raznih razloga npr.rast cijena sirovina....samim ulaskom u EU su cijene pocele padati,cak i prije ulaska su veliki trgovacki lanci poceli spustati cijene.Sad se dogada da pojeftinjuje i struja do 30% jer su na trziste usle druge firme i ponudile jeftiniju struju,pojeftinjuju i telekom usluge..itd.,uglavnom ulaskom u EU se dogodio pad cijena.

itd

pre 10 godina

U Hrvatskoj postoji vise prodavnica, s tim je i konkurencija veca... nemojte bas na prvu da verujete svemu sto cujete ili procitate... uostalom, idite na hrvatsku lidl stranicu pa pogledajte ponude... 1 kuna je 15 dinara, mnozite i racunajte, videcete da je skoro sve i dalje jeftinije nego kod nas...

MUKNAVI

pre 10 godina

A kod nas u Tajkuneriji,blago nama,jeftinoca,razgledamo izloge,tezge i uporedjujemo gde je sta jeftinije i onda..nista ,paucina u dzepovima a cica Tomine investicije na jablanovima,paucinu ne primaju na kasi a investicije ..nebu pod oblake..daleko i visoko,ajd opet da razgledamo..detaljno..ima svasta po nesto..

Bojan

pre 10 godina

Dejane jel to predlazes da novosti budu ko neke sjeverno korejeske novine zatvorene za vjesti iz inostranstva? Ajde reci nam jos da zatrazimo srpskog kima za predsjednika...

torca du

pre 10 godina

glupost,ništa nije niti približno poskupilo 60%,kome trebaju ovakve gluposti,cijene su išle gore kao i svake godine sa EU ili bez nje,pojeftinila je struja,internet i romaning čak 6x,uobičajene stvari poskupljuju stalno iz godine u godinu,adiioooo

Petar

pre 10 godina

Posle boravka u Istri, ovo mogu nazaolost da potvrdim. Do ove godine mi nije bio problem ici u prodavnice(iako su i tada bile umereno vece nego u Srbiji), ali ove godine su cene bezobrazno visoke.

Goran

pre 10 godina

Kad napišem da pred ulazak u EU čoveku treba bar 50.000 evra VIŠKA para, obično mi ne objave komentar. Meni ni iz džepa, ni u džep, al' računam da pomognem onima koji nisu živeli u EU i ne znaju šta su visoki troškovi života. Štedite, koštaće.

Patrijota

pre 10 godina

Pa dobro zasto tako tesko lazete narod? Trenutno sam u Hrvatskoj na moru, gde svakog leta boravim 3 meseca kod roditelja, jer sa bavimo turizmom i odgovorno tvrdim da ta informacija nije tacna!!! Od prosle godine su cene skocile manje nego kod nas u Srbiji! Ovde vise od pola stvari kupujem po otprilike istim cenama kao kod nas, ali i dosta toga i jeftinije???
U relativno malom mestu Metkovicu, gde pazarim, imaju sledece supermarkete:
- Merkator
- Konzum
- Lidl
- Tomy
- Billa.
Znaci ono sto u Beogradu ne postoji, a to je KONKURENCIJA??? A o kvalitetu robu ne bih pricao jer je to razumljivo!
Dakle, lazete narod, da bi opravdali nase cene i da lakse podnesemo pljacku koju vrsite jer je, eto kod komsija jos gore!!!
Stvarno strasno!!!

Tako

pre 10 godina

U EU moze se kupiti u diskontima dosta povoljno robnih marki: cokolada, mleka, jogurta, kackavalja, piva... Upola cene nego kod nas, i to je kod njih redovna cena! A sto se tice Hrvatske, njih ti isti gledaju da oderu, kao sto ce i kod nas kad dodju biti ista prica.

Hrvat

pre 10 godina

Posle boravka u Istri, ovo mogu nazaolost da potvrdim. Do ove godine mi nije bio problem ici u prodavnice(iako su i tada bile umereno vece nego u Srbiji), ali ove godine su cene bezobrazno visoke.
(Petar, 17. jul 2013 18:39)

Siguran sam da ćeš nam nabrojati barem 20 artikala koji su poskupjeli 40-60%.

Ovakve senzacionalističke vijesti, doduše prenesene s hrvatskih portala ali ne u cjelosti, služe za podizanje čitanosti portala. U Hrvatskoj je poskupjelo okruglo 6 artikala (poriluk, mrkva, glatko i oštro brašno, jaja i kivi) po ovdje navedenoj stopi i to ne posvuda nego u samo par trgovačkih lanaca, dok su ostali poskupjeli za par postotaka kao i svake godine, a neki su i drastično pojeftinili što se ovdje ne spominje. Ne brinite, komšijina krava je još uvijek živa.

Poskupljenja i pojeftinjenja: http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/215909/Default.aspx

zoran

pre 10 godina

Za Hr ne znam pa neću da komentarišem.

Za Sloveniju znam. Hleb je TRI puta skuplji nego kod nas. A ostalo, meso, jaja, suvomesnato, konzerve, kafanske cene isl. od 50% pa gore. I to bilo u unutrašnjosti bilo u Primorju. Malo, jako malo stvari je jeftinije, počev od benzina i TNG-a koji nije mnogo skuplji, ali je skuplji...

bojan

pre 10 godina

nije nista skuplje, nemojte da tesite ljude u srbiji ova informacija je samo za ono sto je pisalo pre neki dan da smo najskuplji u regionu i da su srpske namernice jeftinije preko granice.

ime

pre 10 godina

ma ne mogu vjerovat šta sve kod vas pročitam,,,HALO ja živim u HR i par mjeseci sam sretan što je sve skoro po malo jeftinije a ovde dođem i čitam da je skuplje!?
roming nam je ne duplo nego 5-6 puta jeftiniji,struja također dolaskom Slovenskog konkurenta,Hrana iz EU sve jeftinija a posebno u Lidlu gdje se namirim više za isti novac koji sam trošijo prije godinu dana... pametnome dosta
čak su nam i auti pojeftiniji,poskupili su samo oni više klase ali to se svakako slobo kupuje u ovim teškim vremenima
-sve u svemu EU mi je super zbog novih cjena ali loša zbog nekih drugih pravila

gigi

pre 10 godina

a u isto vrijeme objavili ste da njemački adac piše da je hrana jeftinija u hr nego u drugim zemljama mediterana, I najjeftinije pivo u Baški na o. Krku.
E novinari novosti, gdje ste vi bili

einzelhaft90

pre 10 godina

ovo i nije baš istina
došlo je puno stranih proizvoda u trgovine i na katalozima se vidi također i cijene su neke pale a to šta podravka i dukat dižu cijene to je njihov problem,ima i drugih kvalitetnijih i jeftinijih..ali 60% je stvarno previše i neistina

Zemljanin

pre 10 godina

Ma moze tamo da poskupi i 100% a moze i da pojeftini 90%, svejedno mi je. Gledam cene kod nas i koliko imam u novcaniku i to su jedina merila, i moje "istrazivanje" mi govori da je skupo.

Saša73

pre 10 godina

Ovu vest su objavile Večernje novosti. Većina onih koji čitaju ove dnevne novine ne koristi internet za informisanje. I zamislite sada šta se posle čitanja ovakvog članka rađa u glavi jednog polupismenog i zatucanog građanina Srbije? Vraćamo se na matricu iz devedesetih. Evo kako je to izgledalo nekada: Slovenci će ako napuste SFRJ, bez Srbije ostati bez žita i gladovaće jer na Triglavu ne uspeva žito.Mi smo najbolji narod, samo to niko ne zna. Svet je zao, blago nama što smo drugačiji. Jadni Hrvati u toj Evropskoj uniji, itd. . . Zašto niko u ovom članku ne poredi cene namirnica u Srbiji i Hrvatskoj? Zašto se još uvek vodi skrivena propaganda protiv EU i kome je to u interesu? Zar i posle 20 godina mi "pevamo" istu pesmu.

Prezivljvac

pre 10 godina

Netočno , iako imam skromna primanja može se primijetiti da su cijene padale zadnjih mjesec dana, ne sve ali puno stvari i to 10-15% ,

Vito

pre 10 godina

Ajmo bez ovakvih naslova. U svakom vecem mestu su plodine,billa,lidl...veliki je broj akcijskih artikala pa ne mora da se kupuju stalno isti proizvodi po redovnim cenama. Cene su slicne kao i ovde,na moru jesu bezobrazno visoke ali uvek su bile. To su male privatne radnje. Tako je i u Grckoj. Axe afrika dezodorans od 2.5 do 5.5 radnja do radnje,samo malo gledanja i bez ovih naslova.

gt

pre 10 godina

Jao jao kakav spin iz poznate kuhinje lista Novosti.

Jeste, Evropa donosi skupoću i u Srbiji ništa nije skupe i super nam je.

Kako da ne.

freddie

pre 10 godina

poskupila hrana 60% ??! koje gluposti, strasno. ulaskom u EU ukinut je zastitni porez od 40 % koji je stitio neke hrvatske proizvodjace, tako da ce cijene ici DOLJE a ne gore..
uostalom, nije li B92 prekjucer objavio kako srbija ima s obzirom na kupovnu moc gradjana- najskuplju hranu u regiji?

LPDP

pre 10 godina

Nemam dojam da je poskupljenje bas 40-60% no svakako je hrana, neopravdano, skuplja. Ovo za jabuke je apsolutno tocno, u Poljskoj se kupi sleper za 30ak centi po kilogramu, dok se ugrade politicari, trgovci, PDV... eto ti jabuke, stare i odvratne, za 10-15 kuna. Ne pada mi na pamet to kupovati, stovise spadam u ovu kategoriju "samo najnuznije", ne zbog skrtosti ili neimastine, vec zbog filozofije zivota. Jasno, zao mi je sto moje sugradjane deru gore od Turaka, ali nitko ih ne tjera da kupuju po nerealnim cijenama sve te gluposti.

Pomije.

pre 10 godina

Pre sam jeo po 2 sendvica za dorucak, ali posto je dosla kriza i to je postao luksuz otkrio sam kako da se zadovoljim jednim, lako pravim ga od bajatog hleba, pa mi nekad pretekne i pola za kasnije.

bruno

pre 10 godina

U Rovinju na tržnici prodaju voće po astronomskim cijenama Jer dolaze Talijani i ostali zapadnjaci kojim su to normalne cijene Breskve 50 kn U ostalom dijelu HR cca 12 Grožđe 40-50 kn U ostalom dijelu HR 12-15
Koriste priliku tih par mjeseci

A1

pre 10 godina

Tolika poskupljenja stvarno nisu, neke su stvari poskupile, neke pojeftinile. Pojeftinilo je telefoniranje (mobitel) od 30% pa za vanzemlje I 6 puta jeftinije, ojeftinila je struja 10 - 30%, pojeftinili su voćni sokovi prirodni, a umjetni su poskupili, iam toga za nabrajati.
Poskupili su voće I povrće, kažu zbog lošeg vremena, previse kiše, niske temperature...
Jučer sam u Kauflandu kupio mlijeko dugotrajno po 3,99 kn ili oko 50 centi litra, paprika Babura je bila po 6,99 a kako kaufland navečer skida cijene ona je pala na 3,99 ili isto nekih 50 centi kg, šećer cijena 5,89, ulje 8,99, I to su sve cijene koje su iste kao I prošle godine.
U čemu je razlika onda. Prvo I najbitnije nesmije se ići kupovati na placu (merkat) jer su nakupci ljuti na ministra Linića koji im naplaćuje PDV (fiskalizacija) pa su se oni okrenuli I nabili neke cijene van pameti, tako jedan prodavač u Malinskoj prodaje breskve 40 kuna kg ili preko 5 eura, a u Plodinama u istoj toj Malinskoj cijena 8,99 kuna I sada tko je pametan I kako tumačiti neke cijene. Jednostavno rečeno nakupcima je odzvonilo, dižu iz protesta cijene do neba... pa zamislite vi bedaka na placi prodaje grašak 20 kuna kg a mađarski grašak u lidlu 8 kuna ili 1 eur kg.
http://www.kaufland.hr/Home/01_Aktualna_ponuda/003_Nevjerojatna_ponuda/index.jsp

Ivan

pre 10 godina

Znači, ovo su tolike laži da je to čudo. Mogu će je da tokom sezone na moru je sve skuplje ali u Zagrebu namirnice nisu poskupile unazad 2 godine, pogotovo ne za 50 posto! Dapače, otvaranjem novih velikih trg. lanaca cijene padju zbog konkurencije.

To kaj su oni otišli u neki mali kvartovski dućan koji ne može imati male cijene kao npr. Lidl i tamo vidjeli da je skuplje nego prije, ne znači ništa.

Vladimir Pula

pre 10 godina

60% nema šanse! Nešto je poskupilo, ali u mjeri da ne primjetis u trenutku već tek na kraju mjeseca... A ja iskreno nisam primijetio ništa.

Pametnjaković

pre 10 godina

Dobro, EU je slobodno tržište, valjda znamo šta je to. To je ono što nije u Srbiji. A da bi slobodno tržište zaživelo, potrebno je da se svi koji proizvode i prodaju odrede prema ponudi i potražnji. To što sada ljudi manje kupuju, bi trebalo, na slobodnom tržištu, da spusti cene. Sigurno će se to dogoditi, samo je pitanje vremena. Kada budu propadale firme koje lupaju cene, a one druge sa nižim cenama budu bile uspešne, tada se može reći da je tržište slobodno. Ovaj prelazni period neki pokušavaju da iskoriste, očigledno. To će biti i kod nas. To se kod nas sada dešava. Mi u Srbiji imamo monopoliste uvoznike koji lupaju cene kako im se hoće, nema nikakve konkurencije, što se uvoza tiče. A što se tiče izvoza, to je jako slabo, mi ništa ne proizvodimo, samo raste to što izvozimo. Elita nameće seljacima niske otkupne cene, da bi što više namakli sebi i svojim parazitima. I to je to. Kod nas ni ne postoji tržište, postoji samo Dinkićeva ekonomija destrukcije.

MUKNAVI

pre 10 godina

A kod nas u Tajkuneriji,blago nama,jeftinoca,razgledamo izloge,tezge i uporedjujemo gde je sta jeftinije i onda..nista ,paucina u dzepovima a cica Tomine investicije na jablanovima,paucinu ne primaju na kasi a investicije ..nebu pod oblake..daleko i visoko,ajd opet da razgledamo..detaljno..ima svasta po nesto..

itd

pre 10 godina

U Hrvatskoj postoji vise prodavnica, s tim je i konkurencija veca... nemojte bas na prvu da verujete svemu sto cujete ili procitate... uostalom, idite na hrvatsku lidl stranicu pa pogledajte ponude... 1 kuna je 15 dinara, mnozite i racunajte, videcete da je skoro sve i dalje jeftinije nego kod nas...

juji

pre 10 godina

Hrana je poskupljivala u godinama prije ulaska u EU,iz raznih razloga npr.rast cijena sirovina....samim ulaskom u EU su cijene pocele padati,cak i prije ulaska su veliki trgovacki lanci poceli spustati cijene.Sad se dogada da pojeftinjuje i struja do 30% jer su na trziste usle druge firme i ponudile jeftiniju struju,pojeftinjuju i telekom usluge..itd.,uglavnom ulaskom u EU se dogodio pad cijena.

Bojan

pre 10 godina

Dejane jel to predlazes da novosti budu ko neke sjeverno korejeske novine zatvorene za vjesti iz inostranstva? Ajde reci nam jos da zatrazimo srpskog kima za predsjednika...