Sreda, 17.07.2013.

15:26

Đilas za ograničenje kamatne stope

DS je predložio ograničavaje kamatnih stopa na kredite i bankarskih provizija i nadoknada i pozvala druge partije da podrže tu inicijativu.

Izvor: Beta

Ðilas za ogranièenje kamatne stope IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

vezer

pre 10 godina

Ima još jedna pametna stvar koju je rekao g. Katić: strane banke nas sigurno neće "izgrađivati" i podržati nas za naše dobro. Jednostavno, to nije njihov posao, a to i vidimo. Osim toga, naveo je niz primera zemalja koje su se iščupale iz propasti i izgradile nanovo, ali - svojim sredstvima i svojim, domaćim bankama, koje su danas primer poslovnosti...

Milan

pre 10 godina

Dace malo pameti svima nama da prihvatimo ovaj predlog.
U svim zemljama osim u Srbiji, kamate su minimalne i ljudi uzimaju normalne kredite. Jedino u Srbiji se placa vazduh, obrada, zakaznjenje, osmeh sluzbenice, otvaranje vrata Banke.

Beli orao

pre 10 godina

Problem su i provizije, ne samo kamate, ne vidim da je to neko pominjao. Za pravna lica su provizije u nekim bankama naučno-fantastične, da ne nabrajam sad redom, i to muši kolje i ovo malo jada preduzetničkog koji kako-tako nešto radi. O kojekakvim izmišljotinama i tome šta se sve naplaćivalo bolje da ne pričam...

Boris

pre 10 godina

@vradzbina

Priliv kapitala, cistog, prljavog ili spekulativnog, utice na povecanje kolicine novca na trzistu, pa kamate padaju...

Strane banke su u stvari domace ,jer posluju po domacim propisima i pravilima, a graadjanima placaju 4-5% na orocenu deviznu stednju, pa klokio onda da kosta kredit. A kako rade domace banke videli smo na primeru Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine. Komercijalna banka je vecinski domaca, AIK isto, pa da li su kamate kod njih nize nego u Intesi, Alfi, ili Raifasienu? Nisu. Jer da jesu svi bi otisli kod njih. Ljudi, shvatite. Tito je umro, sto se pozajmi, mora i da se vrati.

Neka Djilas bude posten, pa objasni gradjanima da bi im u tom slucaju kamate na stednju bile 0.5-2% godisnje, i to im se odmah ne bi svidelo.

Novac je kao i svaka druga roba, cim ga ima -nije skp, i obrnuto. A kada se drzava zaduzuje po 7-8%, a to zaduzenje nosi manji rizik nego komercijalno, to je onda uredu!?

Rodrigez

pre 10 godina

I ne treba tu stati, nago ograničiti i cene gradskog prevoza
na 20d. za kartu i 500d. za markicu, to je realna cena.
To bi svi podržali.
(Damjan, 17. jul 2013 18:42)

Ni uz najluđi napor mašte ne mogu da shvatim mentalnu akrobatiku kojom ste od bankovnih kamata stigli do cene javnog prevoza, i to u jednoj rečenici.
Ne bih da vam miniram koncepciju, ali OVO JE B92 :), promašili ste novine...

Cika Mika

pre 10 godina

Mnogo veci problem je sto prilikom uzimanja kredita vi ustvari ni ne znate kolika vam je kamata. Ne treba bankama dozvoliti nikakve libore, plivajuce kurseve i ostale munje. Jedino sto bi NBS trebao da dozvoli je tacan procenat interesa banke. To se pise ovako - x%. Banke trebaju samo da x zamene nekim arapskim brojem i da izadju sa ponudom na odredjeni vremenski rok. Onda sirotinja raja gleda sta

Перица

pre 10 godina

Да ставимо на папир: профит страних банака у Србији од 2006-2012 27 милијарди евра. Корупцијом изнето још 40 од 2000-2010.-те.

Да кажемо да су стране банке имале профит од још 10 милијарди евра до 2006.-те и да је у последње све године изнето још 10 милијарди због корупције. Укупно то је 87 милијарди евра изнетог капитала.

Српски годишњи БДП је 30 милијарди.

Хвала ДС-у и Г17 на успешно вођеној економској политици.

Milan

pre 10 godina

Zemljo otvori se.
Ocekujem da sutra procitam DS Predlog: Kamate na kredite 0 %,kamate na stednju 100 % ,rok za vracanje kredita 2080 god,ne postoje razlozi za ne davanje kredita,ne postoji hipoteka....
Sigurno dobijaju na izborima sa ovakvim predlozima koje sam naveo. Kome ces ti da ogranicis kamate.Kamate su takve kakve su jer je nesigurnost velika u Srbiji.Sto nisu 3 % ili 0 % na auta kao u nekim zemljama.Znamo zasto.Kakav populizam.E jest mi drago sto sam otisao.Samo m i je zao sto se nisam negde drugde i rodio.Ajd sad patriotizam da mazemo na hleb.A sto sam bio lud i verovao "zutima" to ne mogu sebi nikada da oprostim.Samo mi zao Zorana sto ne vidi skim je kucu poceo da gradi.

Gde su granice

pre 10 godina

@Chaotic31 A tebi kao ne bi bilo drago da se ovaj predloženi zakon donese? Hajde molim te stvarno ste prešli sve granice u želji "pljuvanja" po svemu što dolazi od demokrata. I bilo bi fer da prestanete da se pravite mutavi. Đilas je ranije isključivo vodio brigu o Beogradu. Ako nekog već želite da prozivate da li je nešto trebao ili ne da uradi ranije, onda se obrati Tadiću

hehe

pre 10 godina

DS po starom. Njihova agencija meri javno mnjenje, pitaju šta najviše nervira narod. Preskoče par svojih projekata i udare po prvom slobodnom, u ovom slučaju bankarske kamate.

To više ne prolazi, provaljeni ste.

vradžbina

pre 10 godina

Kakav populista je ovaj Djilas! Ekonomsku inspriaciju crpi iz programa Milke Planinc.

Zbogom pameti.

Visoke kamate su posledica zaduzivanja drzave i rizika koji se na taj nacin siri i na privredu, a Beograd je jedan od lider u zaduzivanju. Sto ne sklope aranzman sa MMF, to bi investitorima bio pozitivan signal, pa bi i cena zaduzivanja bila niza?!
(Boris, 17. jul 2013 17:00)

Neće biti da su to ideje Milke Planinc. Da malko pratite ozbiljnije ekonomiste, videli bi i da razlika u visini kamata u našoj zemlji i inostranstvu stimuliše priliv spekulativnog kapitala, recimo. Šta mislite, KO treba ovakav kapital da nazove pravim imenom i krene u rat protiv istog?
Saša Mirković? :)

Banke, po prirode, nisu majka Tereza

pre 10 godina

@flomaster
"Banke su po prirodi zelenasi"
Srbi su sigurno lideri u koriscenju reci koje ne razumeju. Da li znate sta znaci rec zelenas ? Da li ste procitali neku definiciju u nekom zakonu?
Ako uzmete kredit za BMW da bi smuvali ribu, sa 50% kamate, da li je to zelenasenje ?

lale

pre 10 godina

damjan@ nema problema moze karta da kosta 20din ali samo ako ce vlada da placa gorivo odrzavanje i plate u gsp onda nema problena da cena bude i 20para! Samo jedno obavestenje autobusi, u zavisnosti od broja vozila , dnevno trose od 250-300 TONA goriva to je oko 10 MILIONA EVRA mesecno ili 120 MILIONA EVRA godisnje SAMO za gorivo a gde su plate i odrzavanje, pa sad ti meni objasni kako mislis da prevoz bude besplatan a da ga drzava ne finansira?

I on voli nas

pre 10 godina

Kao i konkurencija i ovaj beskrupulozni politikant pokusava da jase na najsigurnijoj kobili domace politike - populistickoj demagogiji. Medjutim, njegov problem (samim tim i DS-a)je sto ima puno mnogo spretnijih dzokeja...

Damjan

pre 10 godina

I ne treba tu stati, nago ograničiti i cene gradskog prevoza
na 20d. za kartu i 500d. za markicu, to je realna cena.
To bi svi podržali.

Jovan

pre 10 godina

Banke nikome nisu uperile pistolj u glavu i rekle mu "Uzmi kredit po 30% godisnje kamati ili cemo te ubiti".
Svi koji su uzeli kredit, nisu morali da ga uzmu, pa sada neka ne kukaju.

Kupac

pre 10 godina

Ovaj bolje da se pozabavi trgovcima koji od naroda svakodnevno uzimaju "kamate" koje se mere stotinama procenata.
Znači, ono šta realno treba platiti 100 dinara, trgovci nam naplačuju 300.
Prema ovima ajkulama, bankari su sitna riba.

Boris

pre 10 godina

Kakav populista je ovaj Djilas! Ekonomsku inspriaciju crpi iz programa Milke Planinc.

Zbogom pameti.

Visoke kamate su posledica zaduzivanja drzave i rizika koji se na taj nacin siri i na privredu, a Beograd je jedan od lider u zaduzivanju. Sto ne sklope aranzman sa MMF, to bi investitorima bio pozitivan signal, pa bi i cena zaduzivanja bila niza?!

MilanCh

pre 10 godina

Krajnje je vreme neko da preduzme nesto po ovom pitanju.
Samo u Srbiji banke zive ekslukzivno na racun gradjana, a svi znamo ko najvise uzima kredite!

knight

pre 10 godina

A dokle ćete da izbegavate odgovornost?! Recimo da jesu,a ko je kriv za sporne privatizacije,propale investicije,loša ulaganja,nezaposlenost od preko trideset procenata,sve više siromašnih... Opet banke krive?!

Jelena

pre 10 godina

Sigurno je da se treba pozabaviti ovim pitanjem, jer sumnjam da su igde u svetu gori uslovi kreditiranja, a valjda 80% građana živi na kredit. Zaglibiš se, pa nikad da se izvučeš.

flomaster

pre 10 godina

Banke su po prirodi zelenasi, ali to je levo-desno skoro svuda tako u tzv. liberalnoj ekonomiji. Medjutim kod nas su banke pljackasi jer su im to omogucili politicari regulativom koja je u interesu banaka.
Druga strana price su alavi tupavi privrednici koji se sire koliko nisu dugacki i uzimaju i sakom i kapom kredite koje trose nenamenski, ne za razvoj i odrzavanje stabilnosti firme. To odmah seda u limuzinu pa sta kosta da kosta i onda kukaju, ne placaju radnike, ne placaju poreze...
Onda nadju politicare mahere da im rade otpise, zamrzavaju dugovanja, rade reprograme,,,

A DS je sad progledao kad otisao u opoziciju. Svi su isti dok se ne dokaze suprotno. Dotle cemo ziveti u mocvari od drzave!!

Pera pakistanac

pre 10 godina

Điki, ako hoćeš socijalizam, onda pređi kod Dačića. Ako si za evropske vrednosti, onda pusti tržište da samo sebe reguliše. Država ne bi trebalo da se meša u cene, nego da obezbedi zdravo okruženje za poslovanje. A cene usluga će se izbalansirati same

Mislilac

pre 10 godina

Šta sad hoće Đilas. Mlađa je odavno uzeo proviziju da bi zatvorio domaće banke, a stranim dozvolio da divljaju bez ikakve kontrole. Đilas želi da Mlađa ispadne kao neko ko ne drži reč.

Partibrejker

pre 10 godina

Potpuno je jasno zašto se ovo događalo, ko je uzrok i šta se sada zbiva. Mi imamo najviše kamate na dug banci u Evropi, a ovo je prvi put da vidim da se neko buni protiv toga.
Domaće banke su uništene, strane nas neće izgrađivati ni milovati, dapače. Ko razume, shvatiće...

flomaster

pre 10 godina

Banke su po prirodi zelenasi, ali to je levo-desno skoro svuda tako u tzv. liberalnoj ekonomiji. Medjutim kod nas su banke pljackasi jer su im to omogucili politicari regulativom koja je u interesu banaka.
Druga strana price su alavi tupavi privrednici koji se sire koliko nisu dugacki i uzimaju i sakom i kapom kredite koje trose nenamenski, ne za razvoj i odrzavanje stabilnosti firme. To odmah seda u limuzinu pa sta kosta da kosta i onda kukaju, ne placaju radnike, ne placaju poreze...
Onda nadju politicare mahere da im rade otpise, zamrzavaju dugovanja, rade reprograme,,,

A DS je sad progledao kad otisao u opoziciju. Svi su isti dok se ne dokaze suprotno. Dotle cemo ziveti u mocvari od drzave!!

Pera pakistanac

pre 10 godina

Điki, ako hoćeš socijalizam, onda pređi kod Dačića. Ako si za evropske vrednosti, onda pusti tržište da samo sebe reguliše. Država ne bi trebalo da se meša u cene, nego da obezbedi zdravo okruženje za poslovanje. A cene usluga će se izbalansirati same

Partibrejker

pre 10 godina

Potpuno je jasno zašto se ovo događalo, ko je uzrok i šta se sada zbiva. Mi imamo najviše kamate na dug banci u Evropi, a ovo je prvi put da vidim da se neko buni protiv toga.
Domaće banke su uništene, strane nas neće izgrađivati ni milovati, dapače. Ko razume, shvatiće...

Mislilac

pre 10 godina

Šta sad hoće Đilas. Mlađa je odavno uzeo proviziju da bi zatvorio domaće banke, a stranim dozvolio da divljaju bez ikakve kontrole. Đilas želi da Mlađa ispadne kao neko ko ne drži reč.

Jovan

pre 10 godina

Banke nikome nisu uperile pistolj u glavu i rekle mu "Uzmi kredit po 30% godisnje kamati ili cemo te ubiti".
Svi koji su uzeli kredit, nisu morali da ga uzmu, pa sada neka ne kukaju.

MilanCh

pre 10 godina

Krajnje je vreme neko da preduzme nesto po ovom pitanju.
Samo u Srbiji banke zive ekslukzivno na racun gradjana, a svi znamo ko najvise uzima kredite!

Boris

pre 10 godina

Kakav populista je ovaj Djilas! Ekonomsku inspriaciju crpi iz programa Milke Planinc.

Zbogom pameti.

Visoke kamate su posledica zaduzivanja drzave i rizika koji se na taj nacin siri i na privredu, a Beograd je jedan od lider u zaduzivanju. Sto ne sklope aranzman sa MMF, to bi investitorima bio pozitivan signal, pa bi i cena zaduzivanja bila niza?!

Kupac

pre 10 godina

Ovaj bolje da se pozabavi trgovcima koji od naroda svakodnevno uzimaju "kamate" koje se mere stotinama procenata.
Znači, ono šta realno treba platiti 100 dinara, trgovci nam naplačuju 300.
Prema ovima ajkulama, bankari su sitna riba.

Damjan

pre 10 godina

I ne treba tu stati, nago ograničiti i cene gradskog prevoza
na 20d. za kartu i 500d. za markicu, to je realna cena.
To bi svi podržali.

knight

pre 10 godina

A dokle ćete da izbegavate odgovornost?! Recimo da jesu,a ko je kriv za sporne privatizacije,propale investicije,loša ulaganja,nezaposlenost od preko trideset procenata,sve više siromašnih... Opet banke krive?!

Jelena

pre 10 godina

Sigurno je da se treba pozabaviti ovim pitanjem, jer sumnjam da su igde u svetu gori uslovi kreditiranja, a valjda 80% građana živi na kredit. Zaglibiš se, pa nikad da se izvučeš.

Rodrigez

pre 10 godina

I ne treba tu stati, nago ograničiti i cene gradskog prevoza
na 20d. za kartu i 500d. za markicu, to je realna cena.
To bi svi podržali.
(Damjan, 17. jul 2013 18:42)

Ni uz najluđi napor mašte ne mogu da shvatim mentalnu akrobatiku kojom ste od bankovnih kamata stigli do cene javnog prevoza, i to u jednoj rečenici.
Ne bih da vam miniram koncepciju, ali OVO JE B92 :), promašili ste novine...

I on voli nas

pre 10 godina

Kao i konkurencija i ovaj beskrupulozni politikant pokusava da jase na najsigurnijoj kobili domace politike - populistickoj demagogiji. Medjutim, njegov problem (samim tim i DS-a)je sto ima puno mnogo spretnijih dzokeja...

hehe

pre 10 godina

DS po starom. Njihova agencija meri javno mnjenje, pitaju šta najviše nervira narod. Preskoče par svojih projekata i udare po prvom slobodnom, u ovom slučaju bankarske kamate.

To više ne prolazi, provaljeni ste.

Перица

pre 10 godina

Да ставимо на папир: профит страних банака у Србији од 2006-2012 27 милијарди евра. Корупцијом изнето још 40 од 2000-2010.-те.

Да кажемо да су стране банке имале профит од још 10 милијарди евра до 2006.-те и да је у последње све године изнето још 10 милијарди због корупције. Укупно то је 87 милијарди евра изнетог капитала.

Српски годишњи БДП је 30 милијарди.

Хвала ДС-у и Г17 на успешно вођеној економској политици.

vradžbina

pre 10 godina

Kakav populista je ovaj Djilas! Ekonomsku inspriaciju crpi iz programa Milke Planinc.

Zbogom pameti.

Visoke kamate su posledica zaduzivanja drzave i rizika koji se na taj nacin siri i na privredu, a Beograd je jedan od lider u zaduzivanju. Sto ne sklope aranzman sa MMF, to bi investitorima bio pozitivan signal, pa bi i cena zaduzivanja bila niza?!
(Boris, 17. jul 2013 17:00)

Neće biti da su to ideje Milke Planinc. Da malko pratite ozbiljnije ekonomiste, videli bi i da razlika u visini kamata u našoj zemlji i inostranstvu stimuliše priliv spekulativnog kapitala, recimo. Šta mislite, KO treba ovakav kapital da nazove pravim imenom i krene u rat protiv istog?
Saša Mirković? :)

lale

pre 10 godina

damjan@ nema problema moze karta da kosta 20din ali samo ako ce vlada da placa gorivo odrzavanje i plate u gsp onda nema problena da cena bude i 20para! Samo jedno obavestenje autobusi, u zavisnosti od broja vozila , dnevno trose od 250-300 TONA goriva to je oko 10 MILIONA EVRA mesecno ili 120 MILIONA EVRA godisnje SAMO za gorivo a gde su plate i odrzavanje, pa sad ti meni objasni kako mislis da prevoz bude besplatan a da ga drzava ne finansira?

Milan

pre 10 godina

Zemljo otvori se.
Ocekujem da sutra procitam DS Predlog: Kamate na kredite 0 %,kamate na stednju 100 % ,rok za vracanje kredita 2080 god,ne postoje razlozi za ne davanje kredita,ne postoji hipoteka....
Sigurno dobijaju na izborima sa ovakvim predlozima koje sam naveo. Kome ces ti da ogranicis kamate.Kamate su takve kakve su jer je nesigurnost velika u Srbiji.Sto nisu 3 % ili 0 % na auta kao u nekim zemljama.Znamo zasto.Kakav populizam.E jest mi drago sto sam otisao.Samo m i je zao sto se nisam negde drugde i rodio.Ajd sad patriotizam da mazemo na hleb.A sto sam bio lud i verovao "zutima" to ne mogu sebi nikada da oprostim.Samo mi zao Zorana sto ne vidi skim je kucu poceo da gradi.

Cika Mika

pre 10 godina

Mnogo veci problem je sto prilikom uzimanja kredita vi ustvari ni ne znate kolika vam je kamata. Ne treba bankama dozvoliti nikakve libore, plivajuce kurseve i ostale munje. Jedino sto bi NBS trebao da dozvoli je tacan procenat interesa banke. To se pise ovako - x%. Banke trebaju samo da x zamene nekim arapskim brojem i da izadju sa ponudom na odredjeni vremenski rok. Onda sirotinja raja gleda sta

Banke, po prirode, nisu majka Tereza

pre 10 godina

@flomaster
"Banke su po prirodi zelenasi"
Srbi su sigurno lideri u koriscenju reci koje ne razumeju. Da li znate sta znaci rec zelenas ? Da li ste procitali neku definiciju u nekom zakonu?
Ako uzmete kredit za BMW da bi smuvali ribu, sa 50% kamate, da li je to zelenasenje ?

Gde su granice

pre 10 godina

@Chaotic31 A tebi kao ne bi bilo drago da se ovaj predloženi zakon donese? Hajde molim te stvarno ste prešli sve granice u želji "pljuvanja" po svemu što dolazi od demokrata. I bilo bi fer da prestanete da se pravite mutavi. Đilas je ranije isključivo vodio brigu o Beogradu. Ako nekog već želite da prozivate da li je nešto trebao ili ne da uradi ranije, onda se obrati Tadiću

Milan

pre 10 godina

Dace malo pameti svima nama da prihvatimo ovaj predlog.
U svim zemljama osim u Srbiji, kamate su minimalne i ljudi uzimaju normalne kredite. Jedino u Srbiji se placa vazduh, obrada, zakaznjenje, osmeh sluzbenice, otvaranje vrata Banke.

Beli orao

pre 10 godina

Problem su i provizije, ne samo kamate, ne vidim da je to neko pominjao. Za pravna lica su provizije u nekim bankama naučno-fantastične, da ne nabrajam sad redom, i to muši kolje i ovo malo jada preduzetničkog koji kako-tako nešto radi. O kojekakvim izmišljotinama i tome šta se sve naplaćivalo bolje da ne pričam...

vezer

pre 10 godina

Ima još jedna pametna stvar koju je rekao g. Katić: strane banke nas sigurno neće "izgrađivati" i podržati nas za naše dobro. Jednostavno, to nije njihov posao, a to i vidimo. Osim toga, naveo je niz primera zemalja koje su se iščupale iz propasti i izgradile nanovo, ali - svojim sredstvima i svojim, domaćim bankama, koje su danas primer poslovnosti...

Boris

pre 10 godina

@vradzbina

Priliv kapitala, cistog, prljavog ili spekulativnog, utice na povecanje kolicine novca na trzistu, pa kamate padaju...

Strane banke su u stvari domace ,jer posluju po domacim propisima i pravilima, a graadjanima placaju 4-5% na orocenu deviznu stednju, pa klokio onda da kosta kredit. A kako rade domace banke videli smo na primeru Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine. Komercijalna banka je vecinski domaca, AIK isto, pa da li su kamate kod njih nize nego u Intesi, Alfi, ili Raifasienu? Nisu. Jer da jesu svi bi otisli kod njih. Ljudi, shvatite. Tito je umro, sto se pozajmi, mora i da se vrati.

Neka Djilas bude posten, pa objasni gradjanima da bi im u tom slucaju kamate na stednju bile 0.5-2% godisnje, i to im se odmah ne bi svidelo.

Novac je kao i svaka druga roba, cim ga ima -nije skp, i obrnuto. A kada se drzava zaduzuje po 7-8%, a to zaduzenje nosi manji rizik nego komercijalno, to je onda uredu!?

Pera pakistanac

pre 10 godina

Điki, ako hoćeš socijalizam, onda pređi kod Dačića. Ako si za evropske vrednosti, onda pusti tržište da samo sebe reguliše. Država ne bi trebalo da se meša u cene, nego da obezbedi zdravo okruženje za poslovanje. A cene usluga će se izbalansirati same

Boris

pre 10 godina

Kakav populista je ovaj Djilas! Ekonomsku inspriaciju crpi iz programa Milke Planinc.

Zbogom pameti.

Visoke kamate su posledica zaduzivanja drzave i rizika koji se na taj nacin siri i na privredu, a Beograd je jedan od lider u zaduzivanju. Sto ne sklope aranzman sa MMF, to bi investitorima bio pozitivan signal, pa bi i cena zaduzivanja bila niza?!

Jovan

pre 10 godina

Banke nikome nisu uperile pistolj u glavu i rekle mu "Uzmi kredit po 30% godisnje kamati ili cemo te ubiti".
Svi koji su uzeli kredit, nisu morali da ga uzmu, pa sada neka ne kukaju.

knight

pre 10 godina

A dokle ćete da izbegavate odgovornost?! Recimo da jesu,a ko je kriv za sporne privatizacije,propale investicije,loša ulaganja,nezaposlenost od preko trideset procenata,sve više siromašnih... Opet banke krive?!

Damjan

pre 10 godina

I ne treba tu stati, nago ograničiti i cene gradskog prevoza
na 20d. za kartu i 500d. za markicu, to je realna cena.
To bi svi podržali.

Mislilac

pre 10 godina

Šta sad hoće Đilas. Mlađa je odavno uzeo proviziju da bi zatvorio domaće banke, a stranim dozvolio da divljaju bez ikakve kontrole. Đilas želi da Mlađa ispadne kao neko ko ne drži reč.

Partibrejker

pre 10 godina

Potpuno je jasno zašto se ovo događalo, ko je uzrok i šta se sada zbiva. Mi imamo najviše kamate na dug banci u Evropi, a ovo je prvi put da vidim da se neko buni protiv toga.
Domaće banke su uništene, strane nas neće izgrađivati ni milovati, dapače. Ko razume, shvatiće...

MilanCh

pre 10 godina

Krajnje je vreme neko da preduzme nesto po ovom pitanju.
Samo u Srbiji banke zive ekslukzivno na racun gradjana, a svi znamo ko najvise uzima kredite!

flomaster

pre 10 godina

Banke su po prirodi zelenasi, ali to je levo-desno skoro svuda tako u tzv. liberalnoj ekonomiji. Medjutim kod nas su banke pljackasi jer su im to omogucili politicari regulativom koja je u interesu banaka.
Druga strana price su alavi tupavi privrednici koji se sire koliko nisu dugacki i uzimaju i sakom i kapom kredite koje trose nenamenski, ne za razvoj i odrzavanje stabilnosti firme. To odmah seda u limuzinu pa sta kosta da kosta i onda kukaju, ne placaju radnike, ne placaju poreze...
Onda nadju politicare mahere da im rade otpise, zamrzavaju dugovanja, rade reprograme,,,

A DS je sad progledao kad otisao u opoziciju. Svi su isti dok se ne dokaze suprotno. Dotle cemo ziveti u mocvari od drzave!!

Jelena

pre 10 godina

Sigurno je da se treba pozabaviti ovim pitanjem, jer sumnjam da su igde u svetu gori uslovi kreditiranja, a valjda 80% građana živi na kredit. Zaglibiš se, pa nikad da se izvučeš.

Milan

pre 10 godina

Zemljo otvori se.
Ocekujem da sutra procitam DS Predlog: Kamate na kredite 0 %,kamate na stednju 100 % ,rok za vracanje kredita 2080 god,ne postoje razlozi za ne davanje kredita,ne postoji hipoteka....
Sigurno dobijaju na izborima sa ovakvim predlozima koje sam naveo. Kome ces ti da ogranicis kamate.Kamate su takve kakve su jer je nesigurnost velika u Srbiji.Sto nisu 3 % ili 0 % na auta kao u nekim zemljama.Znamo zasto.Kakav populizam.E jest mi drago sto sam otisao.Samo m i je zao sto se nisam negde drugde i rodio.Ajd sad patriotizam da mazemo na hleb.A sto sam bio lud i verovao "zutima" to ne mogu sebi nikada da oprostim.Samo mi zao Zorana sto ne vidi skim je kucu poceo da gradi.

Перица

pre 10 godina

Да ставимо на папир: профит страних банака у Србији од 2006-2012 27 милијарди евра. Корупцијом изнето још 40 од 2000-2010.-те.

Да кажемо да су стране банке имале профит од још 10 милијарди евра до 2006.-те и да је у последње све године изнето још 10 милијарди због корупције. Укупно то је 87 милијарди евра изнетог капитала.

Српски годишњи БДП је 30 милијарди.

Хвала ДС-у и Г17 на успешно вођеној економској политици.

Kupac

pre 10 godina

Ovaj bolje da se pozabavi trgovcima koji od naroda svakodnevno uzimaju "kamate" koje se mere stotinama procenata.
Znači, ono šta realno treba platiti 100 dinara, trgovci nam naplačuju 300.
Prema ovima ajkulama, bankari su sitna riba.

vradžbina

pre 10 godina

Kakav populista je ovaj Djilas! Ekonomsku inspriaciju crpi iz programa Milke Planinc.

Zbogom pameti.

Visoke kamate su posledica zaduzivanja drzave i rizika koji se na taj nacin siri i na privredu, a Beograd je jedan od lider u zaduzivanju. Sto ne sklope aranzman sa MMF, to bi investitorima bio pozitivan signal, pa bi i cena zaduzivanja bila niza?!
(Boris, 17. jul 2013 17:00)

Neće biti da su to ideje Milke Planinc. Da malko pratite ozbiljnije ekonomiste, videli bi i da razlika u visini kamata u našoj zemlji i inostranstvu stimuliše priliv spekulativnog kapitala, recimo. Šta mislite, KO treba ovakav kapital da nazove pravim imenom i krene u rat protiv istog?
Saša Mirković? :)

I on voli nas

pre 10 godina

Kao i konkurencija i ovaj beskrupulozni politikant pokusava da jase na najsigurnijoj kobili domace politike - populistickoj demagogiji. Medjutim, njegov problem (samim tim i DS-a)je sto ima puno mnogo spretnijih dzokeja...

lale

pre 10 godina

damjan@ nema problema moze karta da kosta 20din ali samo ako ce vlada da placa gorivo odrzavanje i plate u gsp onda nema problena da cena bude i 20para! Samo jedno obavestenje autobusi, u zavisnosti od broja vozila , dnevno trose od 250-300 TONA goriva to je oko 10 MILIONA EVRA mesecno ili 120 MILIONA EVRA godisnje SAMO za gorivo a gde su plate i odrzavanje, pa sad ti meni objasni kako mislis da prevoz bude besplatan a da ga drzava ne finansira?

hehe

pre 10 godina

DS po starom. Njihova agencija meri javno mnjenje, pitaju šta najviše nervira narod. Preskoče par svojih projekata i udare po prvom slobodnom, u ovom slučaju bankarske kamate.

To više ne prolazi, provaljeni ste.

Gde su granice

pre 10 godina

@Chaotic31 A tebi kao ne bi bilo drago da se ovaj predloženi zakon donese? Hajde molim te stvarno ste prešli sve granice u želji "pljuvanja" po svemu što dolazi od demokrata. I bilo bi fer da prestanete da se pravite mutavi. Đilas je ranije isključivo vodio brigu o Beogradu. Ako nekog već želite da prozivate da li je nešto trebao ili ne da uradi ranije, onda se obrati Tadiću

Cika Mika

pre 10 godina

Mnogo veci problem je sto prilikom uzimanja kredita vi ustvari ni ne znate kolika vam je kamata. Ne treba bankama dozvoliti nikakve libore, plivajuce kurseve i ostale munje. Jedino sto bi NBS trebao da dozvoli je tacan procenat interesa banke. To se pise ovako - x%. Banke trebaju samo da x zamene nekim arapskim brojem i da izadju sa ponudom na odredjeni vremenski rok. Onda sirotinja raja gleda sta

Rodrigez

pre 10 godina

I ne treba tu stati, nago ograničiti i cene gradskog prevoza
na 20d. za kartu i 500d. za markicu, to je realna cena.
To bi svi podržali.
(Damjan, 17. jul 2013 18:42)

Ni uz najluđi napor mašte ne mogu da shvatim mentalnu akrobatiku kojom ste od bankovnih kamata stigli do cene javnog prevoza, i to u jednoj rečenici.
Ne bih da vam miniram koncepciju, ali OVO JE B92 :), promašili ste novine...

Boris

pre 10 godina

@vradzbina

Priliv kapitala, cistog, prljavog ili spekulativnog, utice na povecanje kolicine novca na trzistu, pa kamate padaju...

Strane banke su u stvari domace ,jer posluju po domacim propisima i pravilima, a graadjanima placaju 4-5% na orocenu deviznu stednju, pa klokio onda da kosta kredit. A kako rade domace banke videli smo na primeru Agrobanke i Razvojne banke Vojvodine. Komercijalna banka je vecinski domaca, AIK isto, pa da li su kamate kod njih nize nego u Intesi, Alfi, ili Raifasienu? Nisu. Jer da jesu svi bi otisli kod njih. Ljudi, shvatite. Tito je umro, sto se pozajmi, mora i da se vrati.

Neka Djilas bude posten, pa objasni gradjanima da bi im u tom slucaju kamate na stednju bile 0.5-2% godisnje, i to im se odmah ne bi svidelo.

Novac je kao i svaka druga roba, cim ga ima -nije skp, i obrnuto. A kada se drzava zaduzuje po 7-8%, a to zaduzenje nosi manji rizik nego komercijalno, to je onda uredu!?

Banke, po prirode, nisu majka Tereza

pre 10 godina

@flomaster
"Banke su po prirodi zelenasi"
Srbi su sigurno lideri u koriscenju reci koje ne razumeju. Da li znate sta znaci rec zelenas ? Da li ste procitali neku definiciju u nekom zakonu?
Ako uzmete kredit za BMW da bi smuvali ribu, sa 50% kamate, da li je to zelenasenje ?

Beli orao

pre 10 godina

Problem su i provizije, ne samo kamate, ne vidim da je to neko pominjao. Za pravna lica su provizije u nekim bankama naučno-fantastične, da ne nabrajam sad redom, i to muši kolje i ovo malo jada preduzetničkog koji kako-tako nešto radi. O kojekakvim izmišljotinama i tome šta se sve naplaćivalo bolje da ne pričam...

Milan

pre 10 godina

Dace malo pameti svima nama da prihvatimo ovaj predlog.
U svim zemljama osim u Srbiji, kamate su minimalne i ljudi uzimaju normalne kredite. Jedino u Srbiji se placa vazduh, obrada, zakaznjenje, osmeh sluzbenice, otvaranje vrata Banke.

vezer

pre 10 godina

Ima još jedna pametna stvar koju je rekao g. Katić: strane banke nas sigurno neće "izgrađivati" i podržati nas za naše dobro. Jednostavno, to nije njihov posao, a to i vidimo. Osim toga, naveo je niz primera zemalja koje su se iščupale iz propasti i izgradile nanovo, ali - svojim sredstvima i svojim, domaćim bankama, koje su danas primer poslovnosti...