Sreda, 17.07.2013.

11:45

Turci kupili Bus plus

Turska kompanija Kent kart postala je većinski vlasnik kompanije Apeks solušn tehnolodži koja je implementirala sistem za naplatu karata nazvanim Bus plus.

Izvor: B92

Turci kupili Bus plus IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

210 Komentari

Sortiraj po:

Rodrigez

pre 10 godina

(ja, 19. jul 2013 15:29)

Verujte da sam triput čitao vaš komentar i da nisam pohvatao šta ste hteli da kažete.

Zašto je kontrola plaćanja ma čega - represivna? Plaćate li porez? Mleko u radnji? Zdravstveno osiguranje? Ja plaćam, i žestoko me kontrolišu, to radi svaka normalna država.

Prodaja Telekoma i sve slično - stvarno treba da čitate malo npr. Nebojšu Katića ili druge ozbiljnije ekonomiste, evo imate ovde:
http://www.b92.net/biz/fokus/intervju.php?yyyy=2007&mm=09&nav_id=261950

O tome kako sredstva iz penzionog fonda treba da se prelivaju negde, tek tu ne znam šta da kažem.

Penzije se isplaćuju delom iz tekućih doprinosa koje plaćamo, a DOBRIM DELOM iz kredita, na dug. Nema tu sredstava, penzioni fond se drži o koncu, biće čudo ako bude imalo odakle do kraja godine da se daju penzije.

Čisto da se čovek zapita gde živite, bez uvrede...

ja

pre 10 godina

Mene nafta za auto košta oko 4000 mesečno.Zarekao sam se ,"leba ne imao",neću da se vozim gradskim prevozom.Jedva kraj s krajem sastavljam ali ne koristim gradski prevoz.Gledajući autobuse pomislim kako je ljudima koji se njima voze.Ne znam koliko košta godišnja,mesečna,dnevna karta samo vidim gradski prevoz nedostojan civilizacijskog napretka okruženja.Kada se na to nadoveže represivni sistem kontrole i naplate koji obezbedjuje maksimalne procente naplate karata u rukama privatnika onda me sramota a ujedno sam i ogorčen raspolaganjem imovinom i organizacijom u našim društvenim firmama počev od EPS-a pa do GSP-a ili TELEKOMA. Zar je moguće da društvena firma nema mogućnosti da podigne efikasnost na nivo privatnih firmi u ovom slučaju stranih koje joj obezbeđuju naplatu.Tako će biti s EPS-om.Zašto nije bitna produktivnost i organizacija posla već je bitan sistem kontrole i naplate pa se isti poverava onima koji očito umeju. Treba da je obrnuto!!! Prodajte EPS,TELEKOM,GSP ali zadržite kontrolu i sistem naplate za cca 8%.Time dobijate čistih cca 20% poreza /pdv/ i 8 posto od vidljivog prihoda tih firmi za drzavu. Normalno prlikom prodaje, vlasnici,a to smo mi svi a ne samo zaposleni u tim preduzećima dobijaju mogućnost da imaju povlastice u ceni karte,struje,mb/s,impulsa ili čega već u odnosu na trenutnu svetsku cenu.Država ne treba da subvencionisanjem penzionih fondova iz gorenavedenih sredstava preliva budžet vlasništva nad javnim preduzećima u potrošačku korpu građana.

v

pre 10 godina

Neko je napisao sledece:

GSP je već dovoljno u problemima (i to najmanje zbog BusPlus-a) i ne bi trebalo da ulazi u BusPlus. Direkcija je ta koja treba da kontroliše sistem i zapošljava kontrolore,

a drugoj firmi da prepusti održavanje sistema (validatori, protok podataka, skladištenje informacija na servere) .

GSP da bi počeo da funkcioniše u plusu treba da se reši raznim organizacionih jedinica u svojim redovima. A ovi što neće kao da turcima plaćaju, uvek će imati neki izgovor samo da ne bi plaćali kartu jer su tako navikli u zavičaju. Sistemi slični bus plusu funkcionišu super u svetu, samo kod nas sve ide naopako.

izdvojio sam ovu sredisnju recenicu. Mislim da je jasmo da je ovo napisao neko iz busplusa.
Evo ja cu da vrsim "odrzavanje validatora, protok podataka i skladistenje informacija na server" za 5% prodaje karata a ne za 8% kao busplus!

Joooj dogorece i ta sveca, jes da nemam previse od toga, al bas ce mi biti drago.

paraglajder

pre 10 godina

@paraglader
[link]

A gde ima prevoz za 30 dinara ili za dz?
Ajde da ne spinujemo vise i ne pravimo od sebe budalama!
(MilanCh, 18. jul 2013 10:46)

To ti pričam sve vreme. Kako nekom tehnološki i funkcionalno nepismenom da objasniš da je odlično, a još ima tu ideju da mora da je džabe, ma neviđeno.

Patrijota

pre 10 godina

Ovde se ne zna koja je firma kojoj cerka, maceha, otac i ocuh??? Koja je vlasnik koja, a koja je koju preuzela???
Ajde vi lepo recite nama imena i prezimena ljudi koji ovde maznjavaju lovu pljackajuci gradjane, kako su uopste dosli do tog posla, pod kojim uslovima, ko ih je tu doveo i sve to potpisao i zasto???
Pretpostavka je da iza svega stoji najveci pljackas u skorijoj istoriji Beograda Djilas, sa svojom SPS koalicionom mafijom, ali dajte da se to kaze jasno i glasno!?
A ti se Vucicu i dalje bori protiv kriminala i korupcije dajuci suplje izjave od kojih mi se samo povraca!

MilanCh

pre 10 godina

@paraglader
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=733320#k10071526

A gde ima prevoz za 30 dinara ili za dz?
Ajde da ne spinujemo vise i ne pravimo od sebe budalama!

VENDOKSIN - KAPI

pre 10 godina

Beogradjani trazili ste gledajte, eto vam ga vas Dragan Djilas! Sad kad Turci uvedu obezbedjenje u buseve ima po duplo da placate karte. Kontrolori koji su vas maltetirali su bili bebe, naspram ovih koji ce tek doci.

grunf

pre 10 godina

Đorđe s. Ne sumnjam u tvoje dobre namere, ali poenta je da si i ti promasio temu. Dakle tema je "di su naši novci" a ne "što bi išta plaćo". Ako to ne kapirate, onda stvarno ne znam... A pošto si član stranke, nije bitno koje, onda cenim da ne kapiraš

žalosno

pre 10 godina

Ovo je klasičan primer kako se urušava jedno domaće preduzeće (GSP), koje će na kraju procesa urušavanja biti obezvređeno da bi bilo kupljeno i privatizovano za male pare. Niko ne može da me ubedi da GSP nije mogao da nađe domaće preduzeće koje se bavi elektronikom i koje bi bilo sposobno da izradi sistem za praćenje vozila i validaciju karata, a da GSP zadrži kontrolu nad sistemom naplate karata i sredstva od toga ne daje privatnoj firmi kao što je to sada.

BOŽANA 63

pre 10 godina

Jedini spas za gradjane Beograda je da pod hitno treba raskinuti ovaj ugovor za BUSPLUS jer je to nevidjena pljacka gradjana Beograda.

real Bg

pre 10 godina

@djox.....Aman co'ece, niko ne kaze da je sistem los SAMO je nakaradan do zla boga! Prvo cena gde je ultra glupo jer bih voleo da vidim turistu koji ce da plati dobru cenu za hotel sa jednom zvezdicom. Drugo, sami su pucali sebi u noge zajedno sa GSP lopovima. Trece, stvorena je atmosfera u Srbiji tipa "ako ti neces da radis (kontrolor), ima ko hoce". Itd...itd... (nemam dovoljno mesta u komentaru).. Obrazlozi nam u novom komentaru sta je povod masovke u Brazilu!!!!!

grunf

pre 10 godina

eto i dalje verglanje samo o tome kako karta mora da se plati, iako niko od protivnika bus plusa nije ni spomenuo ovde nista slicno. Izneto je bar 20 razloga protiv bus plusa, nijedan nije "ne zelimo da placamo karte", ali djikijevi obozavaoci i dalje jednu te istu pricu poturaju, tako se najbolje prikrije sustina

Srdjan

pre 10 godina

Jel mogu ovi sto se svercuju,
I kapiraju da je to Ok, da me ubede da je Ok
I sutra kad im gazda ne plati platu !?!
Princip izgovora za neplacanje je sustinski isti:
Bi ja da platim, ali necu zbog...

dusan

pre 10 godina

Čitam i ne verujem koliko Bus PLus plaćenika postavlja komentare i lajkuje ih. bolesno. što je najgore plaćam kartu i mislim da karta treba da se plaća, ali ne tuđinskoj firmi koja otima i ovo malo jada od naseg propalog drustva... ne lažite da prevoz bolje funkcioniše, ne lažite da je lopvski Bus Plus tu za naše dobro, ne lažite da će biti novih autobus... koliko je sve ovo providno ljudi. koliko je jadne Srbe lako potkupiti, daš sirotinji 400 evra mesečno i rođenu majku bi zakopala... izgleda da svaki mučeni kontrolor mo naredbi mora da lajkuje i komentariše ovo, ili imaju dinamičnu IP adresu koja se menja i stalno postavljaju novi postovi u korist ove lopvske institucije. strašno, plaćam samo da ne bih imao još jedan stres ujutro, a realno, treba vam platiti nogu u dupe odakle ste i došli!

no_nAme

pre 10 godina

Nigde u svetu nema da dodje firma koja se bavi sistemom za prodaju karata i udje u drzavnu firmu GSP da im uzima pare, mogu misliti koji bedan procenat im daje BusPlus od prodaje karata. Da im daju neke pare valjali bi autobusi, jedino valjaju ovi od privatnih prevoznika Veolia itd. A cena mesecne karte od 3000din na ove plate je uzasna, u nemackoj je 60e karta i jos se vozis njihovim vozovima do obliznjih gradova i uz doplatu po celoj oblasti.....

Aleksandar

pre 10 godina

@Pametovanje

Od rodjenja ovde, do danas ima 33 godine kako zivim ovde. Moji su iz Beograda, a njihovi sa svih strana. I nemoj da pametujes o cistotkrvnim Beogradjanima, kada smo svi mi dosli sa raznih strana vekovima unazad.
Nisam rekao da se ne slazem za placanje prevoza, ali se ne slazem oko toga da nas politicari pljackaju kroz razne sisteme, osnivajuci razne firme preko rodjaka i prijatelja. Cak se nadje neko u svoje ime.
Trece, svaki dan do skora sam se vozio prevozom, dok nije kupljen automobil. Mogu da snimim opusteno kako koji prevoz ide i da postavim na YT. Svi znaju kako lose ide prevoz. I cena karte moze biti jeftinija. I bez problema da se zaradi odlicno. Sa cenom karte od 40 dinara, mesecno, se puni oko 30 miliona evra. Racunaj malo. Imas na internetu koliko putnika se preveze prevozom. Ta racunica dolazi od otkucaja karata. Pride, prevoz nije ociscen, nego se vucara prljav po nasim drumovima. Na svakoj okretnici, moze da se ocisti, a ne da prljamo svoju odecu zbog toga. Enterijer urnisan, iskraban, odvaljen, vise zice.

Ti ocigledno ne zivis u realnosti i ne vidjas situaciju koja je sve gora i gora ovde. Ja ne znam da li ti vidjas sve ove vesti na sajtu B92. O raznim lazima, muvanjima, prepiranjima, umesto da se sredi ova drzava, svaka stranka misli na svoju zadnjicu i opstanak iste na mestima gde nista ne radis, a tece med i mleko.

Treba ukljuciti logiku, koja ima smisla, a ne svako lupetanje gluposti, koje dovodi bas do ovih situacija u ovoj drzavi.

Vesna

pre 10 godina

Mi smo se vec pokazali kao nesposobni da vodimo neku uspesnu politiku u bilo kojoj drzavnoj firmi pa je uvek bilo i teskoca u naplati prevoza ali nije bilo takvih gubitaka a sada poslove koje bez neke velike skole mogu da organizuju i obavljaju nasi ljudi najobicnija je glupost da se to prepusta fantomskim firmama da oni zaradjuju! A do sada nazalost nismo docekali nikakav napredak. Treba uciti ali ako neko bas ulozi pare za sve i da to narod oseti na svojoj kozi i bez nasih imena medju vlasnicima, pa prevoz treba narodu a ne bogatasima!

Djox

pre 10 godina

GSP je već dovoljno u problemima (i to najmanje zbog BusPlus-a) i ne bi trebalo da ulazi u BusPlus. Direkcija je ta koja treba da kontroliše sistem i zapošljava kontrolore, a drugoj firmi da prepusti održavanje sistema (validatori, protok podataka, skladištenje informacija na servere) . GSP da bi počeo da funkcioniše u plusu treba da se reši raznim organizacionih jedinica u svojim redovima. A ovi što neće kao da turcima plaćaju, uvek će imati neki izgovor samo da ne bi plaćali kartu jer su tako navikli u zavičaju. Sistemi slični bus plusu funkcionišu super u svetu, samo kod nas sve ide naopako.

Đorđe S.

pre 10 godina

djikijevi botovi (ovi koji verglaju nanovo i nanovo da prevoz mora da se placa) bogami agilni isto kao vucicevi na nekim drugim vestima
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (grunf, 17. jul 2013 17:42)

Vidi brate, sad ću da ti kažem nešto krajnje neverovatno: Novosađanin sam, živim ovde 51 godinu, od rođenja, i poznajem veoma mnogo ljudi koji misle i osećaju da je sramota da se ne plati karta (kafa, pranje prozora..) bilo ko da je vlasnik firme, a veruj da su ko zna kojih stranaka (ja sam konkretno LSV).

Moguće da ti delujemo kao ovce, da ne kažem šta crnje, ali eto da znaš da postoje celi gradovi takvih, 'ajde da kažem - osobenjaka. Ne znam da li je to ono što zovu "druga Srbija", ali uzmi to onako, as is.

Dragance

pre 10 godina

Mora se ponovo potsetiti na problem zastite privatnosti licnih podataka. O tome je govorio i zastitnik gradjana, ali je to sada postalo jos problematicnije. Isto kao sto privatne firme, prvajderi mobilnih telefona, imaju detaljne podatke o identitetu i kretanju svih Beogradjana, isto tako firme koje kontrolisu Bus Plus imaju bazu podataka o identitetima i detaljnu, živu sliku trenutnog kretanja svakog stanovnika Beograda koji ima pretplatnu kartu. Vecinski vlasnik firme dobija i pravo izvrsnog, tj. operativnog upravljanja firmom, pa tako i njenim bazama podataka. Posto Turske sluzbe bezbednosti tesno saradjuju sa bezbednosnim strukturama NATO-a, to znaci da ce pristup "živim" podacima o kretanju Beogradjana verovatno imati i NATO. Nacin koriscenja ovako osetljive baze podataka je nesto o cemu bi se morala povesti javna rasprava, pogotovo u svetlu novih otkrica u medijima o ambicioznim, globalnim programima prisluskivanja kompletnog Interneta kao i svih drugih komunikacija u svetu. Sustinska, civilizacijska promena je postepeni prelazak velikih sila sa pracenja iskljucivo sumnjivih, kao osnovnog izvora informacija, na pravljenje detaljne baze podataka o svakoj osobi unapred, pre nego sto ona eventualno postane bezbednosno zanimljiva. Zbog toga znacaj ovako masovnih, ažurnih i kvalitetnih zbirki podataka o licnostima i kretanju postaje ogroman. Mi moramo znati postoje li mere zastite nasih podataka i ko je nadlezan za njihovo sprovodjenje, ako uopste postoje.

Naopako

pre 10 godina

Sad ste svi velike patriote, nećete da plaćate strancima, a samo sebe lažete jer vam je to izgovor, gde ste svi vi bili dok je ceo sistem bio državni? U istom tom prevozu samo bez karte

Stefan

pre 10 godina

@Dunja A gde vi vidite da prevoz sve bolje funkcionise? Da li vi znate razlog zasto je sad po letnjem redu voznje izaslo mnogo manje vozila nego prosle godine? Zato sto se vozni park GSP-a RASPADA, vise nema rezervnih delova, autobusi se sami pale u pogonima, nema vise ni para ni da se isplate vozaci, a ti novi klimatizovani autobusi su ili privatnici, a bice i onih Poljskih koje smo platiili 200.000 evra(!?) po komadu(kao sto smo platili one Beloruske trole, koje su inace polovne, a novu trolu mozete naci za 50.000 evra). A za to vreme, BusPlus uzima milione i milione od kartica i od 8.5% koliko im vec placa GSP zasta??? Oni vise nemaju ni kontrolu. Mi stavise cemo sada da uvedemo konduktere u autobus! A to sa tim elektronskim sistemom lepo kaze covek, idite u Prag, kupite papirnu kartu, lepo je otkucate na automatu u autobusu ili metrou koji lepo samo utisne kada je pocela vasa voznja i vozite se ko ljudi, em jeftino, em sve tacno na vreme, em jos i metro imate. Slicno je i u Rimu, nema elektronskih sistema i takvih gluposti, a nema ni konduktera u autobusima.

D61

pre 10 godina

Sad ce turski ridzovani da nas ganjaju. Jedva cekam. Ovima nisam dao ni dinar, sledeci ima meni da placaju da se vozim. U svom gradu cu dzabe, nema sile da bude drugacije.

komentator

pre 10 godina

U celoj ovoj prici ima vise strana, kao i uvek:
1. Ne vidim nista sporno u zajednickim poslovima drzave i privatnog sektora kao i svugde u Evropi
2. Ne vidim razlog zasto bi bas GSP trebao da vrsi naplatu karata kada osim njih u javnom prevozu u Beogradu ucestvuju jos i Lasta, BGVoz, privatni prevoznici...
3. GSP ima manji prihod jer ne prodaje direktno karte ali ima i manje troskove jer ne placa kontrolore, njihove kontrole, logistiku...
4. BusPlus kako sistem ima svojih potencijala ali oni u Srbiji NISU iskorisceni i ne vidim da mogu biti u bliskoj buducnosti. On se koristi samo za naplatu a ne i za pracenje vozila (vozila ispadnu iz reda voznje a otpravnici ne znaju...) Mislim da GSP nema potencijala da iz ovog sistema sistema izvuce maksimalno, kao ni sama DJP
5. Glavnog krivca vidim u DJP koja ne uspeva da kvalitetno organizuje prevoz (red voznje, pravila, naplata, cene, uslovi...)

mrmlj

pre 10 godina

@ (Poz, 17. jul 2013 17:53)
jedna korist je to sto mesecnu kartu mogu da kupim na svakom koraku, umesto na nekoliko mesta u gradu na kojima sam znao da cekam u redu i po duze od sat vremena.
druga korist je sto ako izgubim tu mesecnu kartu, mogu da odem i da izvadim novu a da ne moram da ponovo placam mesecnu kartu (moram da platim novu personalizovanu karticu ali 250din je znatno manje od 3.216din, zar ne?)
treca korist je sto postoji aplikacija koja mi skoro 100% tacno pokazuje gde se nalaze vozila koja staju na stanici gde cekam autobus.
cetvrta korist je sto je format personalizovane kartice mnogo bolje prilagodjen vecini novcanika nego ona prethodna karta koja nije mogla lepo da stane u vecinu novcanika.

s.

pre 10 godina

(grunf, 17. jul 2013 17:42)

Protiv bus plus-a sam, nemaš pojma koliko, ali nije mi jasno kako misliš da se ne plaća prevoz?Pa ništa nije besplatno, i ono što misliš da je, plaća se kroz porez, mogu da podignu porez i da prevoz bude besplatan, jedino tako.

kex

pre 10 godina

Ono sto je meni licno fascinantno je da u ovoj zemlji ljude generalno ne zanima gde zavrsava njihov novac.Ja hocu da znam zasto novac koji sam ja zaradio i dao drzavi ide za finansiranje obilaznice oko hrasta,takodje zelim da znam zasto moram da platim neke validatore za autobuse koje je ugradila fantomska firma,aman bre ja placam politicare od mojih posteno zaradjenih para!Ponekad se zapitam koj mi djavo trebao da onoliko vilenim po ulicama 90ih,bio covek mlad,glup i naivan (vidim da naivnost/glupost ima i dalje cvrsto uporiste medj Srbima)

eh

pre 10 godina

Zasto se ova nasa mila Srbija pretvorila u hejt drzavu? Zasto?! 90te dizel je ucinio svoje i sada se prepoznaju hejtovi te generacije. Svi ste to zakacili, a prenecete i na svoju decu...Tuzno u sta su nas pretvorili...Pa vi hejtujte i dalje...

Gimnazijalac

pre 10 godina

Realna cena karte je 25 dinara.Kvalitet prevoza je nula,zimi hladno,leti 60 stepeni.Svuda studenti imaju besplatan prevoz,samo u Bg ne.Necu da platim,jer nemam leba da jedem.Da bih otisao od stana do faxa i nazad treba da dam 300 dinara skoro.Sto je mnogo mnogo je.

Žikica~Španac

pre 10 godina

Nemamo za hleb,a ne za karte!Računi i krediti nas ubiše,neka nam omogući država da pristojno zarađujemo,a ne da očekuju da od minimalca plaćamo karte! Idem na posao 4stanice i očekuju da platim isto kao neko ko se vozi 30 stanica,da je jevtinije da idem kolima(da ih imam).Što nekažu da sistem ima mogućnost naplate koliko se voziš,a da oni to neće da uvedu!Da imamo para svi bi plaćali,ali nema!Gradski prevoz je monopol,javno dobro,koji građani na razne načine već plaćaju,mora biti dostupan svima!!!!

Che

pre 10 godina

koliko price oko obicne poslovne transakcije. Kao da su sad Turci kupili GSP pa sad imaju monopol. Kupili su firmu koja vozi elektronsku naplatu gradskog prevoza, nesto poput procesing centra za kartice. Cemu larma cemu galama, mozda zbog toga sto su Turci? Bas me briga da su Marsovci ako se to nama isplati.

MilanaNS

pre 10 godina

"Beogradjani eto vam ga vas Djilas! Sad kad Turci uvedu obezbedjenje u buseve ima po duplo da placate karte"
(dragojla, 17. jul 2013 17:07)

Dragojla...
Budžet grada Novog Sada ima deficit od 3.8 mlrd (Beograd ima 4.5), račun grada je blokiran odavno, možemo samo da sanjamo o paketićima za bebe ili novoj školi, ali zato SNS zapošljava po JP sve u šesnaest, kao da ne postoji sutra, kriminal se utrostručio i podmeću se bombe pod kola "poštenim" direktorima.

Ukratko: ako Beograđanima taj Đilas ikad dosadi, mi bi se jako obradovali.

MilicaBg

pre 10 godina

I sta su opet uradili? Mislim, u cemu se to razlikuje od onog sto je bilo, za gradjane? Karte su i dalje skupe tj. i dalje su cene nepromenjene, i dalje vecina nema para za karte, samo se rade neke trange-frange kombinacije u smislu kome idu pare u dzep itd. a prevoz nije bolji nego sto je bio. Cekamo tu dnevnu kartu sto su najavili i nadamo se da joj cena nece biti veca od onoga sto prosecan gradjanin moze da plati. Znam da je mnogo njih naviklo da ne plati nista ali kao neko ko ne spada u te koji mogu a nece ja odgovorno mogu da potvrdim da vecina gradjana, pored svih ostalih, ne moze da izdrzi i teret nameta (da kazemo po turski "haraca") prevoza koji ne kosta toliko koliko se prica a pritom je kvalitet nezadovoljavajuc...I da, a gde nestade Apex umesto da odgovara za proneveru?

Anonymous

pre 10 godina

Nije mi jasno zašto vama, Beograđanima, smeta plaćanje autobuskih karata?
Ako se već vozite, valjda je red i da platite. Počeću od dva najveća vojvođanska grada, Novog Sada i Subotice gde javni prevoz sasvim redovno funkcioniše i svi plaćaju karte. U Subotici imamo sistem SuBus, koji je otprilike isti kao i BusPlus i apsolutno se niko ne buni protiv plaćanja karata. Bitno da je vama, koji imate dosta veći standard, problem da platite javni prevoz, a nije vam problem da se istim vozite.

bankar

pre 10 godina

pa posle 500 godina ovde vise-manje smo slicniji njima nego Rusima ili Srbima pre Kosovskog boja, kako genetski tako i mentalno

Pametovanje

pre 10 godina

@Aleksandar A vidiš Aleksandre, ja sam recimo 99 % ubeđen da ti ne živiš u Bg i da te baš briga za Bus Plus i beograđane. Sam kažeš da ti je svejedno kakva će naplata biti i sa time si dovoljno rekao. Beograđanima je preko glave da svi vi koji ne živite u Beogradu bolje znate od njih sami šta je za njih dobro. A taj glupi narod kojeg nazivaš glupim je omogućio ovoj vlasti da dođe do nje. I veruj mi, mnogi od nas su rekli da su ispali užasno glupi i veoma su se pokajali. Beli listići su im doneli mrak iz kojeg sada ne znaju kako da izađu

BeGe

pre 10 godina

@zoran

Gosn Zorane, Turska svakako nije najveca evropska drzava, samo evropski deo Rusije je veci od citave Turske, a tu je i Ukrajina kao druga po velicini evropska drzava(posle Rusije), tako da Turska u najboljem slucaju moze da bude treca po velicini evropska drzava...Ostatak me mrzi da komentarisem, pozdrav.

crnogorac

pre 10 godina

oooo tuuurci,braco. svaka vam cast, vratite se, ionako se sve kod brace srba raspada, sve im uzese, pa da i vi se vratite na svoje :-)

crva nije ni bilo

pre 10 godina

Svaka privatna firma posrednik izmedju drzavne i potrosaca/korisnika sluzi samo za prelivanje drzavnih para u privatne dzepove. Ti posrednici su narocito besmisleni u slucaju drzavnih monopolista, ali tada je i kajmak nasladji.

mikro muva

pre 10 godina

Dobijao sam mesečnu bus-plus karticu. Meni je to ok sistem.
(Zlatko, 17. jul 2013 13:09)
Pa zato ti je i bio ok jer si karticu dobio, nisi morao iz svog dzepa da placas fantomskoj firmi. Mi koji placamo taj prevoz a ne znamo u ciji dzep ide nas novac ne smatramo da je sistem ni malo ok.
P.S. Posle SNS botova, ovde se mogu videti i Bus pljus botovi. E svasta...

zoran

pre 10 godina

"Beogradjani eto vam ga vas Djilas! Sad kad Turci uvedu obezbedjenje u buseve ima po duplo da placate karte"
(dragojla, 17. jul 2013 17:07)

Dragojla,

1) Turska ima nepromenjen Ustav već 90 godina,
2) Turska ima nepromenjenu zastavu već 90 godina,
3) Turska ima nepromenjenu himnu već 90 godina,
4) Turska ima nepromenjene granice već više od jednog veka,
5) Turska ima 8.300 Km morske obale,
6) Turska ima skoro 80 miliona stanovnika,
7) Turska je po površini najveća Evropska država,
8) Tursku uopšte nije poremetila svetska ekonomska kriza...

Da još nabrajam? Ili je dosta?

Dragojla, bio sam u Istanbulu a bio sam i u Ankari. I to ne turistički već na nekoliko meseci, poslom. Ako niste bili, a sudeći po komentaru najverovatnije da niste mrdnuli dalje od Svilajnca, treba da odete. Naročito u Ankaru! Kada vidite kako se tamo živi i kako je taj narod kulturan, disciplinovan, vredan i koliko voli svoju državu, mislim da ćete promeniti mišljenje i da ćete moliti Boga da Turci uvedu obezbeđenje i ne samo obezbeđenje i da ga naplate koliko god hoće.... E sad! Ima tu jedna otežavajuća okolnost! KOD TURAKA SE RADI, moja Dragojla. TURCI DISCIPLINOVANO RADE! A Srbima se TO NE DOPADA, moja Dragojla... Mislim generalno, naravno.

Opaska: "Beogradjani eto vam ga vas Djilas" nije vredna komentara. Više govori o Vama nego o Đilasu ili Beograđanima, recimo...

Aleksandar

pre 10 godina

@Pametovanje

Bas ga pametujes. Da li ce biti ovakva ili onakav sistem naplacivanja karata, sve jedno je. Ali, nije sve jedno ko ga drzi i ko klepa cene. Nije sve jedno da pored celog sistema koji su uveli, da i dalje kasni prevoz, da i dalje ide konvoj pod istim brojem, da se krade iz tog sistema. Ti ne shvatas da politicari nemaju samo funkcije politike, imaju sopstvene firme, koje su povezali kroz drzavne poslove. Cak i da nisu njihove suruju sa "prijateljima" ili rodbinom, kojima su napravili firme. Muvaju lovu i debelo su se obezbedili, dok nama govore da stezemo kais, bice bolje, EU i ostala mazanja ociju A vala i treba kada je narod glup. Glup do srzi.
Mi koji se borimo zdravim razumom, ne mozemo zbog gomile idiota u ovoj drzavi. Problem je sto glup covek ne moze da shvati da je glup. Jer je glup. Covek koji priznaje svoje greske, moze se reci da je pametan.
U ovom narodu, retko ko je pametan, cak i sa diplomom.

Zato batko, politicari i stranke su umesali svoje prste u sve pore ovoga drustva, pod upitnom recenicom "A koliki je moj deo?" i recenicom pretnje "ako neces....".

Misleci da us Bogovi, zaboravljaju da mi znamo da su samo najobicniji smrtnici.

paraglajder

pre 10 godina

(MilanCh, 17. jul 2013 16:29)

Ama kome ti pričaš čoveče?!
Ja sam ovde jednom napisao da sam imao problema da objasnim kolegama kako sam "uspeo" da online kupim (i online i platim) avionsku kartu i kako sam ZABOGA PUTOVAO SAMO S TIM PAPIRIĆEM.
I oni i ja imamo preko 20 godina školovanja, ne života nego školovanja.

Ti nabroja silne prednosti, a oni hoće 30 dinara kartu, o čemu dalje da se priča...

Pametovanje

pre 10 godina

Čitam komentare i prosto mi se nameće jedan zaključak. 90 % ljudi koji ovde prozivaju ovaj sistem naplate karata i Bus Plus jedino za cilj imaju da prozivaju Đilasa. Evo i dokaza:
"Ceo sistem u Bgd funkcionise pogresno! Zato sto pogresan covek vodi sistem. Raspada mu se stranka, grad tone u dugove, a on pere ruke!!! Revoluicija u gradu!!! Svi treba da bokotuju gradski prevoz! . Napisao ElevenSkys
E sad, ako neko kritikuje prevoz, a u isto vreme govori o stranci cilj je jasan!
Mnogo pametnije bi bilo da jednom počnemo da razmišljamo na realan način. Ovaj sistem je dobar. Ko će ga sprovoditi, potpuno je nebitno, jedino je važno da on zaista i doprinese efikasnijem prevozu. Da bi nešto funkcionisalo, usluge toga moraju i da se plate i ma koliko vas ovde govorilo ovo ili ono, od te činjenice ne može da se pobegne. I tu nema daljeg pametovanja

Poz

pre 10 godina

Jel moze neko od ovih sto su fascinirani bus plus tehnologijom da mi objasne koja je korist od iste? Busplus je uveden pod izgovorom da ce povecati naplatu karata, kupovina karata nikad manja, i vracaju stari sistem kontrole u svakom autobusu. To smo mogli da imamo i bez bacenih para na validatore, a da ne pricam o mutljavini oko tendera. Otkud ja znam da vlasnik nije Darko Saric, ili neki Misa Banana? Mogu i vojsku da stave da kontrolisu karte za busplus, opet im dinara necu dati.

Sale

pre 10 godina

Sistem kao što je BusPlus podržavam ali nikako ne podržavam način na koji je ovaj sistem uveden. Prosto je neverovatno da GSP i grad nisu mogli da ovakav sistem uvedu bez uključivanja dodatne firme koja će da izdaje karte i vrši naplatu. Sigurno je postojala mogućnost korišćenja povoljnih kredita od EBRD i sl. kojim bi se finansirao ovakav projekat... Ali svi mi koji živimo u ovoj zemlji znamo zašto je ovo uvedeno ovako kako je uvedeno. Građani Beograda su zbog ovoga revoltirani i ne žele da plaćaju trećoj strani za uslugu koju pruža GSP.

Sa druge strane nikako ne podržavam šverc u grdskom prevozu! Prevoz treba da se plati kao i svaka druga usluga. Za sve koji ostavljaju komentare tipa vozila se raspadaju, smrde, nemaju klimu, itd, moraju da budu svesni da se prevoz u gradu ne plaća već desetinama godina, pa otud je i vozni park GSP-a u očajnom stanju. Da Japanci nisu donirali one autobuse ne bi danas imali u čemu da prevoze građane.

Igor

pre 10 godina

"...i mi ćemo se potruditi da informacije o sistemu budu dostupne svima, kako bi građani shvatili da je BusPlus sistem mnogo više od prodaje karata i kontrole", izjavio je Terzić."

To smo odmah shvatili...

anonimna

pre 10 godina

Jao evo radosti amerima. Jeste da ne ulaze na velika vrata u srbiju, alI evo uci ce na mala preko
Turske, azebejdzana I ostalih vazala americkih. A mi cmo onda biti vazali vazala....kako divna buducnost za tebe srbijo moja!

jelena

pre 10 godina

Ajde da vidimo izvestaj o poslovanju GSP-a i imovinsku kartu sadasnjih i bivsih direktora.Da vidimo izvestaj revizora o radu javnog preduzeca, detalje poslovnog ugovora sa tim famoznim Apeksom, izvestaj o trosku za sadasnje stotine kontrolora, da se vrate ukinute stanice(na Brankovom mostu za Zemun), da cujemo na Studiju B(koji placa grad),ozbiljnu emisiju o ovom problemu a ne ankete u stilu:smetaju mi ovi sto ne placaju...Sram bilo vlast, a jos vise navodne strucnjake iz navodnog sekretarijata za saobracaj.Inzenjeri ste samo za lopovluk, a ne za ozbiljan i efikasan sistem. Ziveli gradjani Beograda!Ziveo sverc! Ziveo Brazil!

MilanCh

pre 10 godina

Pokusacu ovako da odgovorim svima koji me mensujete u komentarima.

Sistem je odlican. Sistem nam pruza gomilu mogucnosti koje do sada nismo imali. Prva i osnvna za sve vas koji koristite kom, internet je da u u svakom momentu mozemo da vidimo koliko kosta karta, kako i gde mozemo da je kupimo, koje opcije imamo, a od skora imamo i onu za presedanje po povoljnijoj ceni, gde su vozila i jos mnogo drugih opcija.
Ko ima android telefon, na samom stajalistu ima opciju da vidi gde je vozilo.
Ako izgubimo ili nam ukradu karticu, sa prijavom, ne gubimo kao ranije uplatu, nego dobijemo novu sa istim iznosom kao ranije.
I tako dalje i tako dalje.

E sada, zaista je nepotrebno raspravljati o tome hocemo da se vozimo za dz ili cemo da platimo uslugu prevoza. Nadam se da smo svesni sta znaci anarhija i kako izgleda kada se poziva na neispunjavanje osnovnih obaveza. Ako svi ne platimo usluge koje dobijamo, ili proizvode koje uzimamo, zavrsicemo u zatvorima kao lopovi na kraju.
A verujem da nam je svima cilj da imamo bolji prevoz i najbolje usluge.
Sada ih vec imamo a ocekujem da to bude jos bolje.

Marko

pre 10 godina

E, sad smo nadrljali!Umesto da raskinu ugovor sa Apeksom, jer nije ispoštovao ugovor sa Gradom Beogradom, promenjena je vlasnička struktura i u posao je ušla velika turska firma, koja će uvek imati političku podršku Ankare i moći da pritiska vlast u Srbiji. Inače, Apeks nije uspeo da uspostavi kontrolu u vozilima, već je to sa novih 700 kontrolora uradio Grad Beograd, što je suprotno potpisanom Ugovoru. Naime, u članu 35. Ugovora jasno stoji "da je Izvršilac posla (Apeks)dužan da organizuje kontrolu karata u vozilima gradskog prevoza, svakodnevno, pa i dodatno ukoliko to traži Naručilac (Grad Beograd)". Ovako, sada poreski obveznici plaćaju ono što je Bus plus trebao da uradi, neko je naplatio milione i izašao iz posla, a Turci će inkasiraju bogatstvo u narednom periodu. Sramota!

Ronaldinho

pre 10 godina

Joj Djilasu, pa upropasti sve, covece. Em si napravio ovu sprdnju od firme, uveo taj sistem, doveo do propasti GSP, i povrh svega sad prodade Turcima istu tu firmu(kompaniju, sta god da je)

Mašala

pre 10 godina

Koliko naprednih radikala na jednom mestu i svi "stručnjaci" za saobraćaj posebno ovaj naš Beogradski!!!!Dečki i cure prevoz se MORA plaćati a ako vam Djiki smeta vi ga skinite i gotovo!Ta ista firma će biti u sistemu naplate i kada vi "napredni" budete vladali tako da manje lupetanja gluposti!!!!!

Hajduk Očagarac

pre 10 godina

Nije da Beograđani neće da plaćaju prevoz, nego neće da plaćaju raznim lanusima, apeksima i proceskomima.
(ju7, 17. jul 2013 12:34)

Brate, neću ni ja da plaćam onu gomilu.... u Skupštini, pa ko me pita?!
A prevoz mora da se plati, kako drugačije misliš da se voziš, taksijem na iskakanje, što kaže Kovačević? :)

Vila Ravijojla

pre 10 godina

...Gde to, tacno, prevoz funkcionise kako treba? Sa druge strane, super je BP, ali je cena prevelika za nase standarde. Kad bi karta bila 40 dinara...
(Komar, 17. jul 2013 14:58)

U NS funkcioniše, po meni, kako treba, a koliko znam i u Subotici.
U NS je karta 50 dinara, mesečna blizu 2.000 - verujte da nije malo, ako uzmete u obzir da su primanja i 30% manja za isto radno mesto, i SVI PLAĆAJU.

Kad smo već kod toga, da se POTPUNO ukine BusPlus, karta bi bila jeftinija - koliko? 8%? :) A kondukteri bi koštali još koliko?
Promislite malko...

AncientElf

pre 10 godina

Evo za cenu karte ja cu da vozim ljude...kolima sa klimom i svima lepo! 100rsd po coveku 4 x100rsd...i ne moram da zaradim ali ne moraju ljudi ni da placaju taj lopovluk! Z.Stanica-Sava centar 400rsd i nazad toliko i to je recimo 6l goriva a nisam mogao da potrosim ni litar! Pa neka plate i cenu karte u busu 72rsd opet imam racun da mi nesto ostane za amortizaciju!!!

Milos Ilic

pre 10 godina

A sta si ti ocekivao? Da ce tvoj i moj cale biti vlasnici Bus Plusa? Kako god da su dosli do toga, ljudi su investirali u nasu zemlju. Normalno, zaradice, kao sto i treba, pa ce mozda ponovo da uloze. A i drugi ce da prate njihov primer.

Sad ce naravno brdo komentara, i drugi ce da nas jasu, ovaj jadni napaceni narod, bla bla bla. Ko nam je kriv kad idemo unazad!? Ajmo jos malo razbijati izloge i protestovati protiv nezavisnosti Kosova i protiv Gej parade, to vecina najbolje zna da radi.
(Washington, 17. jul 2013 13:26)

Hoces da kazes da je samo 1 firma ispunika uslove iz konkursa, a to je Apeks? Nece biti, prijatelju. Osnujes firmu sa 1 zaposlenim i 500 e kapitala, a posle uzmes kredit od banke i naplacujes 8,53% od prodatih karata. Mislim da to svako moze, zar ne?

ElevenSkys

pre 10 godina

Ceo sistem u Bgd funkcionise pogresno! Zato sto pogresan covek vodi sistem. Raspada mu se stranka, grad tone u dugove, a on pere ruke!!! Revoluicija u gradu!!! Svi treba da bokotuju gradski prevoz!

Woods

pre 10 godina

Hajdemo realno, zasto GSP ne pocne da daje kvalitet a u skladu sa time da pocne i naplata, a ne da deru kozu ljudima i sa onim bus plusadzijama uteruju harac. Stvarno smo zreli za Turke i srednji vek sa tim rezimom rada!

Civitas

pre 10 godina

Bitno je da SVI, koje država ne kategoriše kao socijalne slučajeve, plaćaju prevoz. Ništa me drugo ne zanima.
Pa moj komšija koji ima novca za svoja kola i jednom u nikad koristi gsp, uđe u vozilo i redovno se šteka za kartu, a ja kupujem markice od osnovne škole, tamo nekih devedesetih. Pritom nemam keša za kola, roditelji u penziji a ja radim kad nađem nešto honorarno, iako sam završio jedan fakultet Univerziteta u Beogradu.

To je sve pitanje obraza, vaspitanja i elementarne građanske kulture, da za uslugu koju iskoristiš platiš. Ako nećeš da platiš ideš peške, ili biciklom, i tu ne vidim nikakav problem.

Peja

pre 10 godina

O cemu vi pricate, kakve to obaveze ja imam? Sta je sa obavezama ove raspale drzave i privrede prema meni? Evo ovako stoje stvari: kad meni bude plata stizala redovno i firma ne bude kasnila po godinu i vise dana za zdravstveno i socijalno, i ja cu da redovno placam kartu u busu. Do tada, Turci i njini - sikter!

SevenEleven

pre 10 godina

Kako je ljudima tesko da krenu od sopstvenog primera. Gsp ne daje kvalitet a traze kozu sa ledja za taj prevoz, pa udobnije, brze i humanije bi bilo da uvedu fijakere...pa neka traze koliko god...makar da mi niko ne dahce za vrat i da ne dobijam toplotni udar a da se zimi ne pitam hocu li poginuti u busu ili na stanici...to pod uslovom da bude autobusa!

XXXSin

pre 10 godina

Kako kazu Jevreji prati pare i nasao si zlocinca...to ce i ovde biti pre ili kasnije...uplicu oni situaciju kako bi dobili na vremenu...

AssassinJin

pre 10 godina

Jos jedan manevar kako bi se prikrilo pravo funkcionisanje i namena tog sistema...sto kroz vise ruku prodje nadaju se da se tragovi gube...u prilog tome i ova recenica iz txt-a ""Odlucili smo se da od srpske kompanije Lanus otkupimo vecinski udeo kompanije Apex i sada posedujemo 55 odsto vlasnistva"

Sasha bg

pre 10 godina

Ne razumem ove komentare tipa ko je uveo,ko uzima procenat..bla bla..ljudi prevoz mora da se placa u svakom sistemu..svi kukaju na kontrolore a uglavnom su to ljudi koji ne placaju karte..platis dopunu,otkucas se kad udjes i vozi..niko nece imati problem.

bezmozga

pre 10 godina

Krug se zatvara. Obrnuti milioni. Građani i dalje imaju premalo informacija, a "biznismeni" planiraju sledeći "biznis". I nikom ništa. Hoće li iko da objasni kada je, zašto, kako i po kojim kriterijumima organizovan tender za uvođenje "specijalnog sistema"? Naravno da neće, "biznis" je to, šta ima vama da objašnjavaju... a kad se sve proda Turcima, više neće smeti ni da se postavljaju pitanja i pojeo vuk magarca. Kako ubrzano hitamo u progres, neverovatno!

N.

pre 10 godina

Nije da Beograđani neće da plaćaju prevoz, nego neće da plaćaju raznim lanusima, apeksima i proceskomima.
(ju7, 17. jul 2013 12:34)

Da, da, pre Bus Plusa su svi redom placali karte. Ni tada sistem nije valjao zbog ovoga ili onoga. Sta god da se desi uvek ce se naci izgovor i odbijati da se prevoz placa. Ali ce se, naravno koristiti.

Miloje

pre 10 godina

Ja bih da priupitam sve ove koji se oduševljavaju "fantastičnim modernim sistemom" na svakoj vesti, jer sam živo radoznao. Koliko vam je dobro otkad ste se uvalili? Toliko ste ubedljivi u svom oduševljenju i revnosti, da ozbiljno razmišljam da vam pristupim. Izgleda da sve vreme negde grešim, pošto vidim sve suprotno od vas.

Crni Gruja

pre 10 godina

Kada bi svi placali prevoz cena bi bila niza a usliga kvalitetnija. Medjutim, stoka navikla da se svercuje i to je vec u genetskom kodu . Kao i pljuvanje po ulici i bacanje djubreta pored kontejnera ili sa balkona. Nije dovoljan kontrolor u svakom vozilu nego trba postaviti i po jednog ili vise policajaca. I tako dok ne nauce da se ponasaju. A to se na zapadu postize visokim i efikasnim kaznjavanjem. I gle cuda, odjednom svi se ponasaju civilizovano. Grad bi bio lepsi a prevoz bi funkcionisao.

GagY

pre 10 godina

Ni dan danas me niko nije ubedio, da je potreban posrednik između mene (putnika) i GSP-a (prevoznika), da bih kupio običnu kartu za autobus!
(Analitičar, 17. jul 2013 13:04)

Nije ni potrebno da te iko išta ubeđuje, tvoje je da kupiš kartu, i da te ne zanima ko je koga tu...

s.

pre 10 godina

Ma nek je kupio i sveti Petar, šta me briga ako sve funkcioniše kako treba.
(Nikola, 17. jul 2013 13:10)

A sve funkcioniše kako treba?

FireWireBarbHire

pre 10 godina

Sramno! Ja ne mogu da verujem da neko moze da hvali kvalitet i kvantitet GSP-a i jos pri tom da kaze kako gradjani Beograda izbegavaju da plate karte!

BillyPiton

pre 10 godina

Dopadaju mi se prva dva komentara koja su izasla. Skorz su objektivni i ne stranacki orijentisani....XAXAXA! Ko jos moze da bude zadovoljan kvalitetom prevoza u Beogradu i ko moze da kaze da mu odgovara vremenska karta!? Pa ta vremenska karta je cista kradja. Ko moze da u punom potencijalu iskoristi tu vremensku kartu koja je btw najskuplja...te da za to vreme saceka prevoz, preveze se i vrati...a prevoz kasni...na 50' duva vruce i sl...najobicnija smejurija i lopovluk!

v

pre 10 godina

Da turska privatna kompanija naplacuje karte u gsp beograd i uzima velike pare, a troskove odrzavanja vozila, plate vozaca, uredjenje stanica placaju gsp i grad mi je neverovatno! Zasto nije GSP mogao da instalira bilo kakav sistem ovakav ili kao onaj u pragu koji besprekorno funkcionise, i otplatio bi taj sistem od para koji ide ovim turcima il sta je to vec? A sad jos grad placa i kontrolore? Strasno. (KO je bio u Pragu zna o cemu pricam, a imaju jako dobar sistem sa papirnim kartama, vremenskim, dnevnim i mesecnim). Ne zelim da imenujem ali posle ovoga i ponovne prohibicije koja je necuvena, promenio sam misljenje sto se tice glasanja na izborima ako izadjem uopste. strasno.

Silver Surfer

pre 10 godina

Imali smo prilike da vidimo i cujemo najbogatije ljude sveta, saznali kako izgledaju trenutno najtrazeniji teroristi i upoznali sefove najvaznijih svetskih obavestajnih sluzbi koji tragaju za njima, ali do sada ostaje potpuna misterija kako izgledaju, do danasnje prodaje, vlasnik ili vlasnici Apeksa, Lanusa ili kako se vec zove firma koja je uvela BusPlus sistem u Beograd. Deluje kao da u toj firmi niko nije zaposlen i kao da se sistem instalirao sam od sebe. Sama cinjenica da je teko nesto moguce ostavlja dovoljno sumnji da je u pitanju bilo tesko muljanje.
Mozda ce se neko od ovih Turaka pojaviti i predstaviti. Tek da znamo kome ide deo naseg novca. To bi bio osnovni red.

bole

pre 10 godina

zasto postoji posrednik za naplatu karata? problem je bio sverc, koji i sada postoji, i lose reseni platni razredi mesecnih karata za radnike i ostale. za srbina koji ima 23000 din, karta je skupa i kraj. i to je problem, busplus je visak, umesto toga svaki mesec po dva nova busa na ulicama. nisu to cista posla. tu stoji domaci privatni interes.

aleksandar

pre 10 godina

Te mane koje pripisujete BusPlusu nisu njihove, vec su mane vlasti grada Beograda, i pohlepnih ljudi iz GSP-a. Jednostavno je, BusPlus je proizvod, koji moze biti upotrebljen na pozitivan i negativan nacin. Nije on nista kriv.
Ne krivite oruzje nego onoga ko ga zloupotrebljava.

Arsenije

pre 10 godina

"Bus plus kao sistem ostaje isti, a taj sistem podrazumeva kontrolu, prodaju,....", rečeno je za B92 u Gradskoj upravi.
Pa dragi moji iz Gradske uprave, ako BusPlus podrazumeva kontrolu i prodaju karata, zašto vlasnik sistema ne vrši kontrolu i ne plaća svoje zaposlene, već ste primili kontrolore koji na račun poreskih obveznika rade posao za BusPlus sistem.
Kao kada bih napravio preduzeće Kontejner+, čiji je zadatak odnošenje smeća iz Beograda. S obzirom da ne radim dobro svoj posao (kao što BusPlus ne radi dobro prodaju i kontrolu karata), Gradska uprava ponovo angažuje Gradsku čistoću da prazni kontejnere, a meni nastavi da plaća po ispražnjenom kontejneru, bez obzira da li je isti ispraznila Gradska čistoća ili Kontejner+.
Dok se kraduckalo, i nekako, al' ovo sada pravazilazi naše mogućnosti.

1983

pre 10 godina

Jel ovo Djilas hoce da prebaci na druge da finansisku izrabljuju Beograjdjane? Da njega vise ne prozivaju za to? E, pa ko je uveo Bus Plus

БТ

pre 10 godina

Upravljanje gradom se ne prepusta (nije to nicija licna prcija) nego se dobija na izborima.
(Poz, 17. jul 2013 13:14)

Сети се ко је у Београду добио изборе 2008. године, а ко је засео на власт па ћеш видети да се управљање градом не добија увек на изборима. Само човек који Београд види као своју приватну прћију не подноси оставку после фијаска са Бус плусом и штете коју је нанео граду (трајно се одрекао 9% прихода ГСП у корист приватне фирме).

Sale

pre 10 godina

Neverovatno kakvih sve licemera ima, svako ima svoju pricu. Svi bi da se voze u fensi autobusima, ali nece da plate kartu. Sve toboz brine imovinsko-pravni osnov, opet da ne bi platili kartu. Neljubazni kontrolori - nisu platili kartu. Evo ja predlazem da se vrate stari aparati, opet bi se zalili kako ne valja sistem, zasto? Pa da ne plate kartu, jer lepo je voziti se za dz.

katran+perje

pre 10 godina

Nista u Srbiji ne funkcionise bolje od UGRADJIVACA. Nema gde ih nema, nista ne rade ali zato pare samo kaplju a mi svi zbog njih SVE placamo skuplje nego sto ta usluga kosta. Zbog cega je potreban posrednik izmedju putnika i GSP-a? Zar zaista GSP nije mogao da sam razvije sistem za naplatu karata? U Srbiji postoji neverovatna kolicina PARAZITA koji NISTA NE RADE i NISTA NE PROIZVODE nego samo izmisljaju nove i nove nacine da se ugrade. Parking servis, razni ofps i sokoj-i, prodaja struje, kupovina sportskih prenosa, izdavanje lokala gradskog poslovnog prostora... I svi su ukljuceni, i DS i SNS i LDP i penzosi...Motka ce jednoga dana da radi samo tako.

petrovic@spavac

pre 10 godina

Vi pisete "ne znate odakle ljudima ideja da se mesaju i pitaju odakle novac" ...a ja se pitam sta vi imate od skole, opste kulture i gde Vi zivite? Ali ajde ovako Srbija je preplavljena mafijom, lopovima i ljudima koji sebi mnogo daju za pravo; Gradjani Beograda imaju svako pravo da pitaju, ko je uopste uveo idotski pljackaski sistem bus plus u nas prevoz; I ko od toga uzima procenat? kakve su to fime ...samo zbog toga Djilas je trebao da podnese ostavku; Pre svega prevoz treba da bude organizaovan tako da narod moze da plati i da moze organizovano da se preveze, kakve turske firme i preprodaje vlasnistva ...firme se rasprodaju da bi se zataskao trag i da bi vlasnici uzeli novac sto pre ...ovo je sramota za grad Beograd; potkrada svoje stanovnike.

Komar

pre 10 godina

(MilanCh, 17. jul 2013 12:08)

Nesto mi se ne cini da u istoj zemlji/gradu zivimo....... Gde to, tacno, prevoz funkcionise kako treba? Sa druge strane, super je BP, ali je cena prevelika za nase standarde. Kad bi karta bila 40 dinara, svi bi kupovali po 10 komada odmah, niko se ne bi bunio, a tako bi i vise para bilo za njih. Ali ne, daj da napumpamo cene po tzv. evropskim(umisljenim) standardima, narod se i ovako ne buni, a i malo tuce po prevozu nije na odmet.................

DayLight

pre 10 godina

Niko ne kaze koliko bi dobili kada bi ove krntije poslali na reciklazu i dodali pare za par ekoloskih autobusa..Kada vec cekamo prevoz satim bolje bi bilo da voze ekoloski busevi nego ove krntije bljuvaci raka pluca!!!

ajd sad...

pre 10 godina

ovo je smesnije(sarkasticnije) od " Monty Python"-a. ocekujem da drzava proda prava na bubrege pa da mi zakucaju na vrata bas kao u pomenutoj seriji.

Joni

pre 10 godina

Ja se retko vozim busom i meni je taj bus plus sistem krajnje nepraktican. Ne shvatam da ne mogu da kupim kartu za 1 voznju kad mi bas zatreba. U vecini kioska ne prodaju. Kad nadjem, moram da kupim onaj karton koji kosta nekoliko stotina dinara. Obicno ga upotrebim jednom ili dvaput i onda mu istekne vaznost. A ne znam ni kad istice, to nigde ne pise. Nemam pojma da li jos imam na kartici kredita ili ne, ne znam kako to da utvrdim, osim tek kad udejm u autobus. I ako nemam, sta onda, kod vozaca ne mogu da kupim, da li nema zato sto je kartica istekla ili sam potrosio, pojma nemam. Onda moram da kupim novu na kiosku, ako nadjem i platim to oko 600 dinara. Jeftiniji mi je taksi. Kad sam isao u skolu (krajem proslog veka), lepo su bile karte za vise voznji, pa otkucam kad udjem i sve jasno. I dnevne karte su postojale jos osamdesetih godina, dobro ih se secam, sta se sad hvale time kao da su izmislili tocak?
I sta se sad dobilo tim bus plusom od tog vremena? Proslo je 30 godina i taj super moderni nagradjivani sistem, osim sto svetluca nikakvu prakticnu prednost nema u odnosu na pantljicare iz proslog veka. Bar je ja ne vidim, a mane vidim i osecam, kad hocu da se vozim (na primer ostavio sam auto kod majstora, pa da se vratim kuci), ima prvo da obavim pripreme za koje treba sat vremena i da platim vise nego taksi. Pricam samo iz svog ugla, zivim u BG, imam auto, uglavnom njega koristim, ali nisam bas bogat da se vozikam taksijem.

maja

pre 10 godina

ali kako prevoz funcionise kako treba kad ga cekas duze od pola sata.??idi u neki grad u evropi da vidis dal ces da cekas duze od 5 min.u becu dva evra karta vazi sat ipo u bilo kom prevozu nebitno,za penzionere dva ipo evra isto vazi sat ipo al imas dva puta da kucas i to su ti one skuplje penzionerske imas i evro karte za samo par stanica.45 evra mesecna krta za one koje rade a samo 15 evra za one koje ne rade e sad kad uporedis njihove plate i nase onda vidis na cemu smo i nema sanse da se desi da cekas prevoz duze od dva tri minuta mozda kasnije nocu cekas po desetak min i to je to!!!epa prema tome kad kod nas karte budu tako i kosta nekih desetak petnaest dinara da vis onda kako bi svako ziv placao kartu a za taj sitnis se uvek nadje ko sto se kod svabe nadje dva evra jer to je za njih sitnis ko kod nas deset dvajs dinara.eto toliko od mene

Spavac

pre 10 godina

Ja ne znam odakle odredjenim ljudima ideja da se mešaju u to kome ide novac, kome plaćaju i td... Sve što treba da vaš zanima je kvalitet prevoza koji plaćate. Svi znamo da vam je to samo izgovor da ne plaćate kartu ali i to može da se reši. Mnogi od vas koji pišu o tome, predstavu nemaju o čemu pričaju nego je samo u pitanju sistem, čula žaba... Jedino što se meni ne svidja je preskupa mesečna karta za zaposlene i ta cena treba da se malo bolje prilagodi našim realnim mogućnostima. Kontrola mora da bude efikasna a ne samo da figurira. Ostalo sve podržavam.

Šta nam rade

pre 10 godina

Ovo je pljačka veka. Đilas je u tišini delimično privatizovao GSB, i potom ekspresno preprodao vlasništvo jedne fantomske firme drugoj. Tako je zataškana i privatizacija C-marketa. Ne mogu da dočekam sledeće izbore.

Sava Drugi

pre 10 godina

Kada Dragan Djilas kupi autobuse neka naplaćuje u njima kako hoće. GSP mu nije poklonio njegov otac, nego su moj otac i hiljade drugih od plate odvajali da bi se kupili autobusi.

Tek su pre neki dan prefarbali autobuse na kojima je pisao, pokolon Beogradjanima od NIS-a, EPS-a. Donacija japanskih žutih je manje više sve što sada imamo. Cela Srbija se zadužuje Beograd se vozi a Dragan Djilas naplaćuje.

Milos

pre 10 godina

Ne znam sta ocekujete, da se vozite dzabe? Kad bi svi uredno placali ne bi se grad zaduzivao da placa gorivo i popravke za autobuse, nego za nesto sto konkretno pomaze zajednici. I zato sto odbijate da ispunite svoje osnovne obaveze nemate ni pravo da se zalite.

Washington

pre 10 godina

Ko god da je vlasnik Bus Plusa, meni je sve jedno dokle god prevoz funckionise kako treba!
(MilanCh, 17. jul 2013 12:08)

Aha ... Znači nebitno ko je vlasnik i kako je ova firma dobila da radi ovaj posao, i sistem sada funkcioniše kako treba ...

U kojem gradu ti živiš?

Naravno da je bitno KO JE i NA KOJI NAČIN dobio mogućnost da zaradi ogroman novac!!!
(NekoIzMase, 17. jul 2013 12:43)

A sta si ti ocekivao? Da ce tvoj i moj cale biti vlasnici Bus Plusa? Kako god da su dosli do toga, ljudi su investirali u nasu zemlju. Normalno, zaradice, kao sto i treba, pa ce mozda ponovo da uloze. A i drugi ce da prate njihov primer.

Sad ce naravno brdo komentara, i drugi ce da nas jasu, ovaj jadni napaceni narod, bla bla bla. Ko nam je kriv kad idemo unazad!? Ajmo jos malo razbijati izloge i protestovati protiv nezavisnosti Kosova i protiv Gej parade, to vecina najbolje zna da radi.

Жељко

pre 10 godina

=====
Боже мили! Чуда великога!
Кад се шћаше по земљи Србији,
По Србији земљи да преврне
И да друга постане судија,
Ту кнезови нису ради кавзи,
Нит' су ради Турци изјелице,
Ал' је рада сиротиња раја,
Која глоба давати не може,
Ни трпити Турскога зулума!
=====

Analitičar

pre 10 godina

Ni dan danas me niko nije ubedio, da je potreban posrednik između mene (putnika) i GSP-a (prevoznika), da bih kupio običnu kartu za autobus!

Zlatko

pre 10 godina

Ljudi, zivim u Turskoj, u Istanbulu i Ankari, dva najveca grada, ovaj sistem ne postoji. Postoji sistem ulaska na prednja vrata i svi ga postuju, ali guzve u javnom prevozu nisu ni priblizne onim kojih se secam iz Beograda.

Poz

pre 10 godina

(бт, 17. jul 2013 13:06) Fali ti o u imenu. Upravljanje gradom se ne prepusta (nije to nicija licna prcija) nego se dobija na izborima.

Igor Gavran

pre 10 godina

Hvala bogu da imam auto pa u autobus i ne ulazim. Poznavao sam licnosti iz ove price nekada i to su bili obicni skromni, posteni, lepo vaspitani momci koji nisu imali nista specijalno. Verujem da su oni samo na papiru bili vlasnici tog Apeksa, Terzic je stajao iza njih, oni su njegovi radnici, a ko stoji iza njega je verovatno mnogo jak. Ovo sada su samo rokade.

Janko

pre 10 godina

Da se ne zavaravamo, nismo mi Turke ni prosli put ustancima oterali, no se potrosilo i raspalo carstvo. Hocemo li i sad da cekamo da se ovi nasi janicari i sveze pristigli Turci umore?

BG

pre 10 godina

(MilanCh, 17. jul 2013 12:08)

Milane, postoji jedan bitan problem u Srbiji. Onaj kome poslodavac već mesecima kasni sa platom, ono malo sa čime raspolaže (na bilo koji način) potroši upravo u toj prodavnici. Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj nije krivično delo ne isplatiti radnicima lični dohodak za odrađeni mesec. Takođe, on nema pravno ni na kakvu subvenciju za prevoz jer je "zvanično zaposlen" a nezvanično nije dobio ništa nekoliko meseci. O onima koji zvanično prime platu na tekući račun, a onda moraju poslodavcu da vrate deo plate u kešu nijedne novine ne smeju da pišu.
Najlakše je upoređivati uređene zemlje i Srbiju po leđima sirotinje, samo nikako da neko krene da upoređuje uređene zemlje i Srbiju po tome šta se u Evropi radi sa "gazdama" i "direktorima" čiji radnici nisu primili plate.

duledudule

pre 10 godina

Samo se u Srbiji osporava ovaj sistem. Svuda u svetu ljudi bi bili ponosni. Posebna prica je sto Beogradjani ne zele da placaju uslugu prevoza, a ne pada im na pamet da izadju iz prodavnice sa korpom a da ne plate.
Sve je isto, samo je neki inat.
Ko god da je vlasnik Bus Plusa, meni je sve jedno dokle god prevoz funckionise kako treba!
(MilanCh, 17. jul 2013 12:08)

pa ti idi u Dansku pa cekiraj bus plus. ne shvatas poentu price. svi ljudi bi placali kartu da imaju prevoz i autobuse, eto recimo kao u Danskoj. a sta imamo ovde? gomilu raspalih autobusa, guzve non stop, kad treba grejanje radi klima i obrnuto. udjem u bus uhvatim se za sipku i ostane mi masna fleka na ruci. a plus(bus) kradja i lopovluk nevidjenih razmera preko celog bus plus sistema. da bi na kraju "besni" kontrolori izbacivali trudnice, starije ljude i one ljude koji ne zele da se upustaju u raspravu. a zato i dobijaju i batine (mislim i to je debilizam). ali nista drugo se ne moze ni ocekivati u zemlji gde te drzava pljacka na svakom koraku...

бт

pre 10 godina

Ko god da je vlasnik Bus Plusa, meni je sve jedno dokle god prevoz funckionise kako treba!
(MilanCh, 17. jul 2013 12:08)

У томе и јесте проблем, превоз нити је функционисао нити функционише како треба, а приватна фирма је уведена да га унапреди. Када се после две године покаже да нешто није постигло свој циљ онда се призна грешка, поднесе оставка, а град препусти ономе ко ће бринути о њему а не о личним и страначким интересима.

Hogar

pre 10 godina

Sedamdesetih godina na zadnjoj platformi Leyland autobusa sedeo je uniformisani čovek i svako ko nije plaćao kartu opominjao bi. Nije u tome bila poenta. Ja sam bio osnovac, ali nisam se švercovao. Poenta je bila što su karte bile prihvatljivo jeftine, pa sam mogao čak i od džeparca da odvojim i da ne osetim. U to vreme je gorivo bilo jako skupo....(setite se par-nepar i bonova), ali i pored toga ljudi su zbog normalne cene plaćali. Danas mi je jeftinije da sednem u auto, odem do grada, platim parking i vratim se nego da idem autobusom.... a to nije normalno. Šta da radimo sa ljudima koji nemaju automobile? Kako oni da idu ako mogu da izdvoje dvadesetak dinara, ali ne više...a hoće da plate. Vratiti GSP-u naplatu karata, jer firma koja postoji više od 100 godina to sigurno zna da radi!

Voja

pre 10 godina

''Dosadašnji većinski vlasnik Apexa, kompanija Procescom, koja je vlasnik Lanusa, ostaje manjinski akcionar sa 21 odsto udela, ''

od prikinog prike pa od njegovog prike....

kentaky

pre 10 godina

Sistem kao sistem i nije loš, reference su mu jako loše, ali UOPŠTE ne vidim potrebu da se između nas putnika i GSPa, koji pruža usluge prevoza, umeće neka fantom (DS) firma koja tobože prikuplja novac od putnika i prosleđuje ga GSPu, a za to uzima neverovatnih 600-800.000€ mesečno (za te pare se može kupiti dva nova autobusa mesečno, ako se ne varam)!!!??? Čemu to? A posebno je pitanje ko stoji iza Lanus i Apexa, kako god da se zovu, jedino ko se prepoznaje tu su turci. Na zgradi u Baba Višnjinoj i u Zorinoj, gde je sedište Apex/Lanusa i nema tabli naziva firme. Od koga se kriju?

LithiumBoom

pre 10 godina

"Odlucili smo se da od srpske kompanije Lanus otkupimo vecinski udeo kompanije Apex i sada posedujemo 55 odsto vlasnistva." Ko ovde koga i zasto i koliko kome od sve ovoga...pratite racune sestri firmi D.DJ. ovih dana...

Pera

pre 10 godina

@MilanCh:
"Samo se u Srbiji osporava ovaj sistem. Svuda u svetu ljudi bi bili ponosni."

Ne osporava se sistem, vec se osporava to sto je pored silnih elektronicarskih firmi u Srbiji takav jedan sistem uradila strana firma.

Lunus koji je otkupljen sluzi samo kao posrednik prilikom kupovanja strane opreme i uposljavanja stranih inzenjera na pustanju i odrzavanju sistema, uz uzimanje debelog procenta.

Takodje, sporno je to sto je ovo jedinstven slucaj u svetu, ukljucujuci i gradove koji su mnogo vise ponosni na ovakve sisteme, u kojima gradonacelnik ima udela u raspodeli dobiti od kupovine, instalacije, odrzavanja i eksploatacije takvog sistema.

Zlatko

pre 10 godina

Pošto smo mi takvi kavi smo, jedino unapređenje će biti da za svako hvatanje za aparat (jer samim tim jedino tako možeš da ga skineš) taj isti pusti malo struje i iz njega iskoče lisice koje će dotičnog vandala držati dve stanice dok ne dođe policija.
Nisam iz BG-a. Jedno vreme, dok sam radio na teritoriji grada, koristio sam i po 2-3 busa u jednom pravcu. Dobijao sam mesečnu bus-plus karticu. Meni je to ok sistem. Bolji je nego ono do nedavno poništavanje papirne karte u automatu. I lakše je za nošenje karata. Imaš samo tu jednu karticu. Ranije, za dva prevoza, ako računamo i povratak, trebalo ti je četiri karte. Plus, na toj jednoj kartici postoji i vremenska karta ako se koristi više linija. A kad je uključen zvuk dobija se informacija na kojoj si stanici trenutno i koja je sledeća stanica.
Po meni je ok sistem, i samo je pitanje vremena kad će zaživeti i u ostalim gradovima. Mada, kad kod nas svi gradovi budu imali takav sistem, negde će verovatno postojati leteći autobusi.
I ne razumem Beograđane. Hoćete da imate redovan, kvalitetan i udoban prevoz, i ma koliko da vlast kopa da obezbedi nove autobuse (autobusi iz Japana i Poljske, tramvaji iz Španije), vama to ne odgovara i nećete to da platite. Naravno, ovo se ne odnosi na veliku većinu koji sasvim normalno plaćaju kartu, već na one koji se bahato ponašaju, koji ne žele da plate prevoz i uništavaju autobuse i aparate u njima.

@MilanCh

pre 10 godina

Ne samo da ne bih platio, nego bi i tuzio prodavnicu kada bi probali da mi prodaju kvarnu robu kojoj je istekao rok trajanja! Pa ne placamo mi zadovoljstvo otkucavanja kartice nego prevoz koji je ocajan.

mik

pre 10 godina

Ma ovo sa busplusom je tek pocetak, kako je krenulo uskoro ni struja, ni voda ni bilo sta od komunalnih usluga nece moci da se plati direktno isporuciocu tih usluga nego cemo placati kojekakvim privatnim posrednicima koji ce prvo da odvoje novac za sebe. Videcete samo dok se doseti neko.

dzoni

pre 10 godina

@MilanCh
NA sta da budu ponosni..to sto je toliki posao dobila firma tasna-masna kojoj to jedini posao u zivotu posle dogovora u nekoj kafani, a Beogradjani sad je placaju debelo ..ta firma uzima ogroman novac dok se za autobuse uzimaju ogromni krediti opet na racun gradjana koji ce da ga placaju (npr ovaj skorasnji od 65 miliona eura) a ta firma jedina obaveza joj da mlati pare i maltretira gradjane...sto ta firma nije dala neke pare za neki autobus nego gradjani koje ta firma maltretira?Taj Bus plus je cista sema za bogacenje u dilu sa politicarima ..naravno nije jedina..bilo ih je hiljade i hiljade i naravno ima ih i sad.

Dejan C.

pre 10 godina

Sad imamo i BusPlus botove?

Problemi sa BusPlusom su:
1) Uvećana cena karte zbog cene kartica koja sada mora da se plati (tako da jednom platite karticu, a onda kasnije dopunu u iznosu cene vožnje).
2) Činjenica da se GSP odriče dela profita, a sudeći po izjavama iz BusPlusa, priliv novca zbog veće naplate ne postoji.
3) Ljudi moraju da validiraju mesečne kartice u autobusu. Meni ovo ne smeta, ali ako vam 99% korisnika kaže da im smeta, šta je problem da poslušaju? Razumem da tako postoji mogućnost skupljanja real time statistika, ali ako su te kartice personalizovane, znači da neko može da prati gde se ko kreće.
4) Validacija traje dugo i trapava je ukoliko želite da platite kartu za više od jedne osobe, promenite zonu i sl.

Dobra stvar oko BusPlusa:
1) Elektronska tehnologija bi trebalo da dozvoli vremenske karte (ovo je tek skoro uvedeno), ali i presedačke karte u slučaju kvara vozila koje i dalje ne postoje.

A ta jedna dobra stvar je mogla da se izvede i bez uvođenja privatne kompanije...

Dunja

pre 10 godina

Ma ko šta kazao činjenica je da prevoz u Beogradu funkcioniše sve bolje. Još kad dođu novi klimatizovani autobusi. Ovaj sistem može besprekorno da funcioniše i verujem da ćemo uskoro svi u to da se uverimo.

milos

pre 10 godina

Znači Đilasova firma koja je sa osnivačkog kapitala 500 Evra i jednim zaposlenim na ilegalnom tenderu napravila posao veka koristeći naše pare kao kapital a dobit milion odsto sad se prodaje turcima?
A Đilas direktno pljuje po Ustavnom sudu i vraća zabranu prodaje alkohola posle 22h?
Evo poruka SNS-u, smenite, uhapsite i osudite lop... Đilasa i imate moj glas!

OSTOJA

pre 10 godina

I dalje odbijam da ga placam...Ako Vlade Divac duguje za porez 6 miliona evra, ako muftija u Sandzaku odbija da vraca kredite, jer to ne postoji u Islamu, a poslanik SNS-a koji se javno hvali da ga stiti Vucic Aleksandar ne mora pred sud iako je zgazio 12-godisnjeg decaka, odakle nekome pravo da trazi od mene da placam kartu??

Vojkan

pre 10 godina

Čim je javnosti predočeno koliko su neuspešno vodili posao i koliki gubici su i dalje postojali, vlasnici Bus plusa su rešili da prodaju većinski udeo kako bi rukovođenje preuzeo neko ko zna da radi posao. A do sad sigurnno su dobro naplatili svoj neuspeh.

student

pre 10 godina

pre 2 nedelje sam bio u BG sa par drugara, trebalo je da stignemo od tačke A do tačke B, predložio sam da idemo peške jer nije bila velika razdaljina ali su oni rekli da idemo tramvajem i da se švercujemo... ali nismo bili jedini, tačnije za te 4 stanice što smo se vozili nisam video ni jednu osobu koja je platila kartu tj provukla svoju bus plus karticu kroz sistem...

Pedja

pre 10 godina

Nemam nista protiv sistema " Busplus".
Naprotiv, mislim da je dobar.
U autobus ulazim kao sav civilizovani svet na prednja odnosno zadnja vrata a izlazim na srednja vrata.
Ne svercujem se.
No interesuje me ko je prodao, ime i prezime, ili imena i prezimena, te akcije i za koliko para?
Takodje me kao poreskog obveznika interesuje koliko je taj, ime i prezime, zaradio na ovoj transakciji te da li ce platiti i koliko porez na dobit?

citizenkane

pre 10 godina

Nije tacno da je BUS-PLUS odlican sistem. Kao prvo zasto pojedinacna karta od 70-tak dinara ne vazi jedan sat kao sto je u svim gredskim centrima, vec moramo da placamo 140 din za tu uslugu. Zatim gde je porodicna karta, ja sa zenom i dvoje dece hocu da se vozim 24h (izuzev spiceve ujutru i poslepodne) recimo za 300din. Gde je preplatna karta (mesecna) koja je jeftinija i sa kojom mogu da se vozim od 10h - 17h i 19h - 07h? (izuzev spiceva). Dakle nema uopste pogodnosti koje ima svaki veliki evropski grad. Preskupa je karta od 70 din za jednu voznju!!

Jolly

pre 10 godina

Koja li je ovo sad muljaza da mi je znati...kao fol Turci...cini mi se da je neko ukapirao da moze da ide u 'aps pa napravio fiktivnu prodaju....e moja Srbijo i moj Beograde...a i moji Beogradjani...sta se radi, pa to je strasno...ajmo ljudi na ulice, stvarno je vise dosta!
I jos da dodam, da sve ove koji ovde komentarisu kako je bus plus super, napredan, mega-giga, nacin za prevoz, ne samo naplatu...lalalalalal treba da bude sramota! Prvo,...to nigde u Evropi nema, pod jedan, a pod dva 72 dinara je JAKO mnogo za jednu voznju. Meni treba da odem do grada i da se vratim sa jednim presedanjem 288 dinara, i to je CIST kriminal! I dokle god bude takva cena ja cu se svercovati....
p.s. Gsp je doveden do ivice propasti...zao mi je zaposlenih tamo....

Simke

pre 10 godina

Ko u stvari stoji iza Bus Plusa? Kako je moguće da je uveden bez konkursa? Kakve veze gradska vlast ima sa celom tom pričom?

Ajde već jednom neka neko od novinara i to istraži. Do tada - švercovaću se kad god mogu, dok god dajem novac kompaniji koja je izronila iz magle sive ekonomije i netransparentno upala u jednu od najvećih javnih institucija - gradski prevoz.

droid

pre 10 godina

Sve to isto je mogao da implementira i GSP sa nekoliko inzenjera, koje vec sigurno imaju na platnom spisku, ovako je samo vestacki stvoren prostor da se druga privatna firma bavi naplatom prevoza i da ima siguran profit dok je GSP i dalje u minusu, a mi i se vozimo raspalim autobusima.
Tu "inovaciju" koju je uveo BusPlus moze maltene da vam uradi svaki tinejdzer koji programira npr. Android telefone. To su stvari koje postoje u svakom najjeftinijem smartfonu, pracenje pozicije preko GPS-a, touch-screen, NFC za ocitavanje kartice i veza sa centralnom bazom. To ima 90% free aplikacija na Google Play-u. Dokle vise zamazivanje ociju sa takozvanom "naprednom tehnologijom".

Bre!

pre 10 godina

Ma sistem k'o sistem nista mu nefali osim sto je malo neprikladan prilikama u Srbistanu, ovde su bre problem ljudi koji rade oko tog sistema...

realno

pre 10 godina

Firma osnovana za 500 E, prodata za ko zna koliko. OOOO Turciii, opet vama harach da placamo. Realno, svejedno je kome / jer deru i jedni i drugi!

Atreides

pre 10 godina

-MilanCh-

Sistem je ok..naravno ima dosta mana koje treba ispraviti, a ljudi u BG ga ne osporavaju vec osporavaju lopovluk koji ide uz njega, a to je da neka privatna firma vrsi naplatu za javni gradski prevoz. Gde to jos ima??? Je l' bi ti Milane dao nekome da, ako ti imas firmu, taj vrsi naplatu i uzima ti deo kolaca, a da on troskove skoro i da nema. Da GSP naplacuje bilo bi drugacije ovako narod nece da placa a bus plus sistem je doveo GSP do propasti

Ivana

pre 10 godina

Lično, meni je Bus-plus sasvim ok sistem. Ne radi se samo o naplati karata, iako se samo o tome piše, već o drugim prednostima koje ima, pre svega mi odgovara vremenska karta.

Vlada

pre 10 godina

Kadar nevera. Em su nametnuili ovaj sistem, em sistem bas i ne funkcionise (npr gomila stanica je nepravilno obelezena), em je polu-fantomska firma, em je preskupo. Bas ih briga, uzeli pare, dali Turcima, zadrzali deo kolaca i konstantan priliv novca. Milina, isplati se biti bizMismen ovde.

Vojislav Simonovic

pre 10 godina

Опет ће Турци да наплаћују зулум и глобу, Немци нас условљавају (читај: поробљавају) кроз ЕУ, Американци нас држе на зубу већ две деценије.

N

pre 10 godina

Problem je u tome sto je takav sistem grad ili GSP mogao sam da plati i da ga primenjuje i da sam ubira ceo profit, ovako profit odlazi nekim Turcima. Da li samo ja u tome vidim problem? Neko se ovde ugradio i to debelo, a vi razmislite dobro ko. Sad kad su Turci postali vecinski vlasnici, znas kad ce moci da izbace Bus plus, nikad. Srami ih bilo nije ni cudno sto cemo uskoro zbog ovakvih kadrova DS dobiti pravu pravatu diktaturu i jos ce ljudi klicati, jer ce misliti da ce im biti bolje, a nece. Zalosno, toliko zalosno, da ni suze ne pomazu.

Antonio

pre 10 godina

A zasto vise radnici BusPlusa ne ocitavaju karte, nego radnici iz GSP-a? Ko ih placa? Ako vec taj BusPlus ne moze da izdrzava radnike koji ce naplacivati karte, zasto se skroz ne povuce iz ugovora?

Jovan

pre 10 godina

Meni je nebitan vlasnik, ocekujem bolji prevoz i uslugu, nova vozila. Sistem je odlican i daje uvek nove mogucnosti u skladu sa tehnologijom. Super mi odogovara aplikacija i mogucnost da u svakom trenutku vidim gde je vozlilo.

aleksandar

pre 10 godina

Ne radi se o tome da li je sistem dobar ili ne nego kako je uveden i kako se sprovodi. Tender je praktično namešten za nepoznatu firmu sa jednocifrenim brojem zaposlenih. Prihod Apexa čak 8% zarade od karata! Cena karte je previsoka za ono što putnici dobijaju kao uslugu. Nametan je ulazak na prednja vrata, a u autobuse ni ne može da se uđe kolike su gužve. E to je suština problema. A softver, elektronika, gps... niko nema ništa protiv toga.
Preispitajte tender, podignite optužnice protiv osumnjičenih za nameštanje i pljačku građana i spustite cenu karte na razuman nivo. A onda ko ne plati kartu - neka dođu da mu plene stvari po kući.

MilanCh

pre 10 godina

Samo se u Srbiji osporava ovaj sistem. Svuda u svetu ljudi bi bili ponosni. Posebna prica je sto Beogradjani ne zele da placaju uslugu prevoza, a ne pada im na pamet da izadju iz prodavnice sa korpom a da ne plate.
Sve je isto, samo je neki inat.
Ko god da je vlasnik Bus Plusa, meni je sve jedno dokle god prevoz funckionise kako treba!

zoran

pre 10 godina

Da li sa kupovinom Bus plusa dovoze svoje autobuse pa da nas voze sa njima ili ce da koriste vozila GSP, vozila donacije Japana za gradjane Beograda, mogu da platim kartu samo Gradskom saobracajnom preduzecu Beograd.

NekoIzMase

pre 10 godina

Ko god da je vlasnik Bus Plusa, meni je sve jedno dokle god prevoz funckionise kako treba!
(MilanCh, 17. jul 2013 12:08)

Aha ... Znači nebitno ko je vlasnik i kako je ova firma dobila da radi ovaj posao, i sistem sada funkcioniše kako treba ...

U kojem gradu ti živiš?

Naravno da je bitno KO JE i NA KOJI NAČIN dobio mogućnost da zaradi ogroman novac!!!

beograd

pre 10 godina

A sta to funkcionise dobro? Sto se guras u autobusu? Sto je prljavo, smrdi, klime ne rade ili ih nema (u starim autobusima)? Nije dobro ni to sto otkucana karta vazi samo za jedno vozilo, a ne za voznju na jednoj relaciji......

stari smederevac

pre 10 godina

Što neko reče, osporavamo BusPlus sistem. Nije tačno da se sistem osporava, nego se osporava netransparentnost vlasničke strukture. Ako odete na sajt Agencije za privredne registre i malo pročešljate od Apex (Lanus) pa "na gore" videćete koja je tu mutljavina sa vlasničkom strukturom. Navešću samo od nekih preduzeća u lancu: WP TIM SISTEM, PROCESCOM, KOEFIK, ROAMING ELECTRONICS...

Hipp

pre 10 godina

Pa to je bila cela priča! Treba napraviti, implementirati za procenat od prodaje i prodati! Jer, ako je uspešna firma sa velikim prihodom, nema ni jednog razloga da se prodaje.

Srdjan

pre 10 godina

Znaci, vlasnik "Apeksa" koji je dobio posao prodaje karata u GSP-u je firma Lanus, a vlasnik "Lanusa" koji je sada manjinski vlasnik je firma "Procescom".

Kakav lanac firmi. Nigde ne pise, ali sto nisu prikazali koilko zaposlenih imaju ove silne firme i gde su registrovane? Cek da pogodim imaju 1-2 zaposlena, a racuni su off shore. Krajnji korisnik? Bolje da ne nagadjam.

Mustra bečka

pre 10 godina

Mislim da je teška tehnoloska zaostalost naš jako veliki problem, i još mnogo vode će proteći Dunavom i Savom dok se narod ne navikne na "novotarije". Još je veći problem što se ospe drvlje i kamenje na onog ko uvodi nešto novo, ali polako... Uverena sam da će ovo preuzimanje doprineti samo boljem.

NekoIzMase

pre 10 godina

Ko god da je vlasnik Bus Plusa, meni je sve jedno dokle god prevoz funckionise kako treba!
(MilanCh, 17. jul 2013 12:08)

Aha ... Znači nebitno ko je vlasnik i kako je ova firma dobila da radi ovaj posao, i sistem sada funkcioniše kako treba ...

U kojem gradu ti živiš?

Naravno da je bitno KO JE i NA KOJI NAČIN dobio mogućnost da zaradi ogroman novac!!!

MilanCh

pre 10 godina

Samo se u Srbiji osporava ovaj sistem. Svuda u svetu ljudi bi bili ponosni. Posebna prica je sto Beogradjani ne zele da placaju uslugu prevoza, a ne pada im na pamet da izadju iz prodavnice sa korpom a da ne plate.
Sve je isto, samo je neki inat.
Ko god da je vlasnik Bus Plusa, meni je sve jedno dokle god prevoz funckionise kako treba!

milos

pre 10 godina

Znači Đilasova firma koja je sa osnivačkog kapitala 500 Evra i jednim zaposlenim na ilegalnom tenderu napravila posao veka koristeći naše pare kao kapital a dobit milion odsto sad se prodaje turcima?
A Đilas direktno pljuje po Ustavnom sudu i vraća zabranu prodaje alkohola posle 22h?
Evo poruka SNS-u, smenite, uhapsite i osudite lop... Đilasa i imate moj glas!

Dejan C.

pre 10 godina

Sad imamo i BusPlus botove?

Problemi sa BusPlusom su:
1) Uvećana cena karte zbog cene kartica koja sada mora da se plati (tako da jednom platite karticu, a onda kasnije dopunu u iznosu cene vožnje).
2) Činjenica da se GSP odriče dela profita, a sudeći po izjavama iz BusPlusa, priliv novca zbog veće naplate ne postoji.
3) Ljudi moraju da validiraju mesečne kartice u autobusu. Meni ovo ne smeta, ali ako vam 99% korisnika kaže da im smeta, šta je problem da poslušaju? Razumem da tako postoji mogućnost skupljanja real time statistika, ali ako su te kartice personalizovane, znači da neko može da prati gde se ko kreće.
4) Validacija traje dugo i trapava je ukoliko želite da platite kartu za više od jedne osobe, promenite zonu i sl.

Dobra stvar oko BusPlusa:
1) Elektronska tehnologija bi trebalo da dozvoli vremenske karte (ovo je tek skoro uvedeno), ali i presedačke karte u slučaju kvara vozila koje i dalje ne postoje.

A ta jedna dobra stvar je mogla da se izvede i bez uvođenja privatne kompanije...

Analitičar

pre 10 godina

Ni dan danas me niko nije ubedio, da je potreban posrednik između mene (putnika) i GSP-a (prevoznika), da bih kupio običnu kartu za autobus!

citizenkane

pre 10 godina

Nije tacno da je BUS-PLUS odlican sistem. Kao prvo zasto pojedinacna karta od 70-tak dinara ne vazi jedan sat kao sto je u svim gredskim centrima, vec moramo da placamo 140 din za tu uslugu. Zatim gde je porodicna karta, ja sa zenom i dvoje dece hocu da se vozim 24h (izuzev spiceve ujutru i poslepodne) recimo za 300din. Gde je preplatna karta (mesecna) koja je jeftinija i sa kojom mogu da se vozim od 10h - 17h i 19h - 07h? (izuzev spiceva). Dakle nema uopste pogodnosti koje ima svaki veliki evropski grad. Preskupa je karta od 70 din za jednu voznju!!

Ivana

pre 10 godina

Lično, meni je Bus-plus sasvim ok sistem. Ne radi se samo o naplati karata, iako se samo o tome piše, već o drugim prednostima koje ima, pre svega mi odgovara vremenska karta.

aleksandar

pre 10 godina

Ne radi se o tome da li je sistem dobar ili ne nego kako je uveden i kako se sprovodi. Tender je praktično namešten za nepoznatu firmu sa jednocifrenim brojem zaposlenih. Prihod Apexa čak 8% zarade od karata! Cena karte je previsoka za ono što putnici dobijaju kao uslugu. Nametan je ulazak na prednja vrata, a u autobuse ni ne može da se uđe kolike su gužve. E to je suština problema. A softver, elektronika, gps... niko nema ništa protiv toga.
Preispitajte tender, podignite optužnice protiv osumnjičenih za nameštanje i pljačku građana i spustite cenu karte na razuman nivo. A onda ko ne plati kartu - neka dođu da mu plene stvari po kući.

Atreides

pre 10 godina

-MilanCh-

Sistem je ok..naravno ima dosta mana koje treba ispraviti, a ljudi u BG ga ne osporavaju vec osporavaju lopovluk koji ide uz njega, a to je da neka privatna firma vrsi naplatu za javni gradski prevoz. Gde to jos ima??? Je l' bi ti Milane dao nekome da, ako ti imas firmu, taj vrsi naplatu i uzima ti deo kolaca, a da on troskove skoro i da nema. Da GSP naplacuje bilo bi drugacije ovako narod nece da placa a bus plus sistem je doveo GSP do propasti

zoran

pre 10 godina

Da li sa kupovinom Bus plusa dovoze svoje autobuse pa da nas voze sa njima ili ce da koriste vozila GSP, vozila donacije Japana za gradjane Beograda, mogu da platim kartu samo Gradskom saobracajnom preduzecu Beograd.

Šta nam rade

pre 10 godina

Ovo je pljačka veka. Đilas je u tišini delimično privatizovao GSB, i potom ekspresno preprodao vlasništvo jedne fantomske firme drugoj. Tako je zataškana i privatizacija C-marketa. Ne mogu da dočekam sledeće izbore.

OSTOJA

pre 10 godina

I dalje odbijam da ga placam...Ako Vlade Divac duguje za porez 6 miliona evra, ako muftija u Sandzaku odbija da vraca kredite, jer to ne postoji u Islamu, a poslanik SNS-a koji se javno hvali da ga stiti Vucic Aleksandar ne mora pred sud iako je zgazio 12-godisnjeg decaka, odakle nekome pravo da trazi od mene da placam kartu??

realno

pre 10 godina

Firma osnovana za 500 E, prodata za ko zna koliko. OOOO Turciii, opet vama harach da placamo. Realno, svejedno je kome / jer deru i jedni i drugi!

Vlada

pre 10 godina

Kadar nevera. Em su nametnuili ovaj sistem, em sistem bas i ne funkcionise (npr gomila stanica je nepravilno obelezena), em je polu-fantomska firma, em je preskupo. Bas ih briga, uzeli pare, dali Turcima, zadrzali deo kolaca i konstantan priliv novca. Milina, isplati se biti bizMismen ovde.

Hogar

pre 10 godina

Sedamdesetih godina na zadnjoj platformi Leyland autobusa sedeo je uniformisani čovek i svako ko nije plaćao kartu opominjao bi. Nije u tome bila poenta. Ja sam bio osnovac, ali nisam se švercovao. Poenta je bila što su karte bile prihvatljivo jeftine, pa sam mogao čak i od džeparca da odvojim i da ne osetim. U to vreme je gorivo bilo jako skupo....(setite se par-nepar i bonova), ali i pored toga ljudi su zbog normalne cene plaćali. Danas mi je jeftinije da sednem u auto, odem do grada, platim parking i vratim se nego da idem autobusom.... a to nije normalno. Šta da radimo sa ljudima koji nemaju automobile? Kako oni da idu ako mogu da izdvoje dvadesetak dinara, ali ne više...a hoće da plate. Vratiti GSP-u naplatu karata, jer firma koja postoji više od 100 godina to sigurno zna da radi!

droid

pre 10 godina

Sve to isto je mogao da implementira i GSP sa nekoliko inzenjera, koje vec sigurno imaju na platnom spisku, ovako je samo vestacki stvoren prostor da se druga privatna firma bavi naplatom prevoza i da ima siguran profit dok je GSP i dalje u minusu, a mi i se vozimo raspalim autobusima.
Tu "inovaciju" koju je uveo BusPlus moze maltene da vam uradi svaki tinejdzer koji programira npr. Android telefone. To su stvari koje postoje u svakom najjeftinijem smartfonu, pracenje pozicije preko GPS-a, touch-screen, NFC za ocitavanje kartice i veza sa centralnom bazom. To ima 90% free aplikacija na Google Play-u. Dokle vise zamazivanje ociju sa takozvanom "naprednom tehnologijom".

Vojislav Simonovic

pre 10 godina

Опет ће Турци да наплаћују зулум и глобу, Немци нас условљавају (читај: поробљавају) кроз ЕУ, Американци нас држе на зубу већ две деценије.

Antonio

pre 10 godina

A zasto vise radnici BusPlusa ne ocitavaju karte, nego radnici iz GSP-a? Ko ih placa? Ako vec taj BusPlus ne moze da izdrzava radnike koji ce naplacivati karte, zasto se skroz ne povuce iz ugovora?

duledudule

pre 10 godina

Samo se u Srbiji osporava ovaj sistem. Svuda u svetu ljudi bi bili ponosni. Posebna prica je sto Beogradjani ne zele da placaju uslugu prevoza, a ne pada im na pamet da izadju iz prodavnice sa korpom a da ne plate.
Sve je isto, samo je neki inat.
Ko god da je vlasnik Bus Plusa, meni je sve jedno dokle god prevoz funckionise kako treba!
(MilanCh, 17. jul 2013 12:08)

pa ti idi u Dansku pa cekiraj bus plus. ne shvatas poentu price. svi ljudi bi placali kartu da imaju prevoz i autobuse, eto recimo kao u Danskoj. a sta imamo ovde? gomilu raspalih autobusa, guzve non stop, kad treba grejanje radi klima i obrnuto. udjem u bus uhvatim se za sipku i ostane mi masna fleka na ruci. a plus(bus) kradja i lopovluk nevidjenih razmera preko celog bus plus sistema. da bi na kraju "besni" kontrolori izbacivali trudnice, starije ljude i one ljude koji ne zele da se upustaju u raspravu. a zato i dobijaju i batine (mislim i to je debilizam). ali nista drugo se ne moze ni ocekivati u zemlji gde te drzava pljacka na svakom koraku...

Zlatko

pre 10 godina

Ljudi, zivim u Turskoj, u Istanbulu i Ankari, dva najveca grada, ovaj sistem ne postoji. Postoji sistem ulaska na prednja vrata i svi ga postuju, ali guzve u javnom prevozu nisu ni priblizne onim kojih se secam iz Beograda.

Sava Drugi

pre 10 godina

Kada Dragan Djilas kupi autobuse neka naplaćuje u njima kako hoće. GSP mu nije poklonio njegov otac, nego su moj otac i hiljade drugih od plate odvajali da bi se kupili autobusi.

Tek su pre neki dan prefarbali autobuse na kojima je pisao, pokolon Beogradjanima od NIS-a, EPS-a. Donacija japanskih žutih je manje više sve što sada imamo. Cela Srbija se zadužuje Beograd se vozi a Dragan Djilas naplaćuje.

kentaky

pre 10 godina

Sistem kao sistem i nije loš, reference su mu jako loše, ali UOPŠTE ne vidim potrebu da se između nas putnika i GSPa, koji pruža usluge prevoza, umeće neka fantom (DS) firma koja tobože prikuplja novac od putnika i prosleđuje ga GSPu, a za to uzima neverovatnih 600-800.000€ mesečno (za te pare se može kupiti dva nova autobusa mesečno, ako se ne varam)!!!??? Čemu to? A posebno je pitanje ko stoji iza Lanus i Apexa, kako god da se zovu, jedino ko se prepoznaje tu su turci. Na zgradi u Baba Višnjinoj i u Zorinoj, gde je sedište Apex/Lanusa i nema tabli naziva firme. Od koga se kriju?

Pedja

pre 10 godina

Nemam nista protiv sistema " Busplus".
Naprotiv, mislim da je dobar.
U autobus ulazim kao sav civilizovani svet na prednja odnosno zadnja vrata a izlazim na srednja vrata.
Ne svercujem se.
No interesuje me ko je prodao, ime i prezime, ili imena i prezimena, te akcije i za koliko para?
Takodje me kao poreskog obveznika interesuje koliko je taj, ime i prezime, zaradio na ovoj transakciji te da li ce platiti i koliko porez na dobit?

crva nije ni bilo

pre 10 godina

Svaka privatna firma posrednik izmedju drzavne i potrosaca/korisnika sluzi samo za prelivanje drzavnih para u privatne dzepove. Ti posrednici su narocito besmisleni u slucaju drzavnih monopolista, ali tada je i kajmak nasladji.

beograd

pre 10 godina

A sta to funkcionise dobro? Sto se guras u autobusu? Sto je prljavo, smrdi, klime ne rade ili ih nema (u starim autobusima)? Nije dobro ni to sto otkucana karta vazi samo za jedno vozilo, a ne za voznju na jednoj relaciji......

бт

pre 10 godina

Ko god da je vlasnik Bus Plusa, meni je sve jedno dokle god prevoz funckionise kako treba!
(MilanCh, 17. jul 2013 12:08)

У томе и јесте проблем, превоз нити је функционисао нити функционише како треба, а приватна фирма је уведена да га унапреди. Када се после две године покаже да нешто није постигло свој циљ онда се призна грешка, поднесе оставка, а град препусти ономе ко ће бринути о њему а не о личним и страначким интересима.

Srdjan

pre 10 godina

Znaci, vlasnik "Apeksa" koji je dobio posao prodaje karata u GSP-u je firma Lanus, a vlasnik "Lanusa" koji je sada manjinski vlasnik je firma "Procescom".

Kakav lanac firmi. Nigde ne pise, ali sto nisu prikazali koilko zaposlenih imaju ove silne firme i gde su registrovane? Cek da pogodim imaju 1-2 zaposlena, a racuni su off shore. Krajnji korisnik? Bolje da ne nagadjam.

Voja

pre 10 godina

''Dosadašnji većinski vlasnik Apexa, kompanija Procescom, koja je vlasnik Lanusa, ostaje manjinski akcionar sa 21 odsto udela, ''

od prikinog prike pa od njegovog prike....

Marko

pre 10 godina

E, sad smo nadrljali!Umesto da raskinu ugovor sa Apeksom, jer nije ispoštovao ugovor sa Gradom Beogradom, promenjena je vlasnička struktura i u posao je ušla velika turska firma, koja će uvek imati političku podršku Ankare i moći da pritiska vlast u Srbiji. Inače, Apeks nije uspeo da uspostavi kontrolu u vozilima, već je to sa novih 700 kontrolora uradio Grad Beograd, što je suprotno potpisanom Ugovoru. Naime, u članu 35. Ugovora jasno stoji "da je Izvršilac posla (Apeks)dužan da organizuje kontrolu karata u vozilima gradskog prevoza, svakodnevno, pa i dodatno ukoliko to traži Naručilac (Grad Beograd)". Ovako, sada poreski obveznici plaćaju ono što je Bus plus trebao da uradi, neko je naplatio milione i izašao iz posla, a Turci će inkasiraju bogatstvo u narednom periodu. Sramota!

BG

pre 10 godina

(MilanCh, 17. jul 2013 12:08)

Milane, postoji jedan bitan problem u Srbiji. Onaj kome poslodavac već mesecima kasni sa platom, ono malo sa čime raspolaže (na bilo koji način) potroši upravo u toj prodavnici. Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj nije krivično delo ne isplatiti radnicima lični dohodak za odrađeni mesec. Takođe, on nema pravno ni na kakvu subvenciju za prevoz jer je "zvanično zaposlen" a nezvanično nije dobio ništa nekoliko meseci. O onima koji zvanično prime platu na tekući račun, a onda moraju poslodavcu da vrate deo plate u kešu nijedne novine ne smeju da pišu.
Najlakše je upoređivati uređene zemlje i Srbiju po leđima sirotinje, samo nikako da neko krene da upoređuje uređene zemlje i Srbiju po tome šta se u Evropi radi sa "gazdama" i "direktorima" čiji radnici nisu primili plate.

Joni

pre 10 godina

Ja se retko vozim busom i meni je taj bus plus sistem krajnje nepraktican. Ne shvatam da ne mogu da kupim kartu za 1 voznju kad mi bas zatreba. U vecini kioska ne prodaju. Kad nadjem, moram da kupim onaj karton koji kosta nekoliko stotina dinara. Obicno ga upotrebim jednom ili dvaput i onda mu istekne vaznost. A ne znam ni kad istice, to nigde ne pise. Nemam pojma da li jos imam na kartici kredita ili ne, ne znam kako to da utvrdim, osim tek kad udejm u autobus. I ako nemam, sta onda, kod vozaca ne mogu da kupim, da li nema zato sto je kartica istekla ili sam potrosio, pojma nemam. Onda moram da kupim novu na kiosku, ako nadjem i platim to oko 600 dinara. Jeftiniji mi je taksi. Kad sam isao u skolu (krajem proslog veka), lepo su bile karte za vise voznji, pa otkucam kad udjem i sve jasno. I dnevne karte su postojale jos osamdesetih godina, dobro ih se secam, sta se sad hvale time kao da su izmislili tocak?
I sta se sad dobilo tim bus plusom od tog vremena? Proslo je 30 godina i taj super moderni nagradjivani sistem, osim sto svetluca nikakvu prakticnu prednost nema u odnosu na pantljicare iz proslog veka. Bar je ja ne vidim, a mane vidim i osecam, kad hocu da se vozim (na primer ostavio sam auto kod majstora, pa da se vratim kuci), ima prvo da obavim pripreme za koje treba sat vremena i da platim vise nego taksi. Pricam samo iz svog ugla, zivim u BG, imam auto, uglavnom njega koristim, ali nisam bas bogat da se vozikam taksijem.

dzoni

pre 10 godina

@MilanCh
NA sta da budu ponosni..to sto je toliki posao dobila firma tasna-masna kojoj to jedini posao u zivotu posle dogovora u nekoj kafani, a Beogradjani sad je placaju debelo ..ta firma uzima ogroman novac dok se za autobuse uzimaju ogromni krediti opet na racun gradjana koji ce da ga placaju (npr ovaj skorasnji od 65 miliona eura) a ta firma jedina obaveza joj da mlati pare i maltretira gradjane...sto ta firma nije dala neke pare za neki autobus nego gradjani koje ta firma maltretira?Taj Bus plus je cista sema za bogacenje u dilu sa politicarima ..naravno nije jedina..bilo ih je hiljade i hiljade i naravno ima ih i sad.

Arsenije

pre 10 godina

"Bus plus kao sistem ostaje isti, a taj sistem podrazumeva kontrolu, prodaju,....", rečeno je za B92 u Gradskoj upravi.
Pa dragi moji iz Gradske uprave, ako BusPlus podrazumeva kontrolu i prodaju karata, zašto vlasnik sistema ne vrši kontrolu i ne plaća svoje zaposlene, već ste primili kontrolore koji na račun poreskih obveznika rade posao za BusPlus sistem.
Kao kada bih napravio preduzeće Kontejner+, čiji je zadatak odnošenje smeća iz Beograda. S obzirom da ne radim dobro svoj posao (kao što BusPlus ne radi dobro prodaju i kontrolu karata), Gradska uprava ponovo angažuje Gradsku čistoću da prazni kontejnere, a meni nastavi da plaća po ispražnjenom kontejneru, bez obzira da li je isti ispraznila Gradska čistoća ili Kontejner+.
Dok se kraduckalo, i nekako, al' ovo sada pravazilazi naše mogućnosti.

Poz

pre 10 godina

Jel moze neko od ovih sto su fascinirani bus plus tehnologijom da mi objasne koja je korist od iste? Busplus je uveden pod izgovorom da ce povecati naplatu karata, kupovina karata nikad manja, i vracaju stari sistem kontrole u svakom autobusu. To smo mogli da imamo i bez bacenih para na validatore, a da ne pricam o mutljavini oko tendera. Otkud ja znam da vlasnik nije Darko Saric, ili neki Misa Banana? Mogu i vojsku da stave da kontrolisu karte za busplus, opet im dinara necu dati.

zoran

pre 10 godina

"Beogradjani eto vam ga vas Djilas! Sad kad Turci uvedu obezbedjenje u buseve ima po duplo da placate karte"
(dragojla, 17. jul 2013 17:07)

Dragojla,

1) Turska ima nepromenjen Ustav već 90 godina,
2) Turska ima nepromenjenu zastavu već 90 godina,
3) Turska ima nepromenjenu himnu već 90 godina,
4) Turska ima nepromenjene granice već više od jednog veka,
5) Turska ima 8.300 Km morske obale,
6) Turska ima skoro 80 miliona stanovnika,
7) Turska je po površini najveća Evropska država,
8) Tursku uopšte nije poremetila svetska ekonomska kriza...

Da još nabrajam? Ili je dosta?

Dragojla, bio sam u Istanbulu a bio sam i u Ankari. I to ne turistički već na nekoliko meseci, poslom. Ako niste bili, a sudeći po komentaru najverovatnije da niste mrdnuli dalje od Svilajnca, treba da odete. Naročito u Ankaru! Kada vidite kako se tamo živi i kako je taj narod kulturan, disciplinovan, vredan i koliko voli svoju državu, mislim da ćete promeniti mišljenje i da ćete moliti Boga da Turci uvedu obezbeđenje i ne samo obezbeđenje i da ga naplate koliko god hoće.... E sad! Ima tu jedna otežavajuća okolnost! KOD TURAKA SE RADI, moja Dragojla. TURCI DISCIPLINOVANO RADE! A Srbima se TO NE DOPADA, moja Dragojla... Mislim generalno, naravno.

Opaska: "Beogradjani eto vam ga vas Djilas" nije vredna komentara. Više govori o Vama nego o Đilasu ili Beograđanima, recimo...

Жељко

pre 10 godina

=====
Боже мили! Чуда великога!
Кад се шћаше по земљи Србији,
По Србији земљи да преврне
И да друга постане судија,
Ту кнезови нису ради кавзи,
Нит' су ради Турци изјелице,
Ал' је рада сиротиња раја,
Која глоба давати не може,
Ни трпити Турскога зулума!
=====

Hipp

pre 10 godina

Pa to je bila cela priča! Treba napraviti, implementirati za procenat od prodaje i prodati! Jer, ako je uspešna firma sa velikim prihodom, nema ni jednog razloga da se prodaje.

N

pre 10 godina

Problem je u tome sto je takav sistem grad ili GSP mogao sam da plati i da ga primenjuje i da sam ubira ceo profit, ovako profit odlazi nekim Turcima. Da li samo ja u tome vidim problem? Neko se ovde ugradio i to debelo, a vi razmislite dobro ko. Sad kad su Turci postali vecinski vlasnici, znas kad ce moci da izbace Bus plus, nikad. Srami ih bilo nije ni cudno sto cemo uskoro zbog ovakvih kadrova DS dobiti pravu pravatu diktaturu i jos ce ljudi klicati, jer ce misliti da ce im biti bolje, a nece. Zalosno, toliko zalosno, da ni suze ne pomazu.

stari smederevac

pre 10 godina

Što neko reče, osporavamo BusPlus sistem. Nije tačno da se sistem osporava, nego se osporava netransparentnost vlasničke strukture. Ako odete na sajt Agencije za privredne registre i malo pročešljate od Apex (Lanus) pa "na gore" videćete koja je tu mutljavina sa vlasničkom strukturom. Navešću samo od nekih preduzeća u lancu: WP TIM SISTEM, PROCESCOM, KOEFIK, ROAMING ELECTRONICS...

Silver Surfer

pre 10 godina

Imali smo prilike da vidimo i cujemo najbogatije ljude sveta, saznali kako izgledaju trenutno najtrazeniji teroristi i upoznali sefove najvaznijih svetskih obavestajnih sluzbi koji tragaju za njima, ali do sada ostaje potpuna misterija kako izgledaju, do danasnje prodaje, vlasnik ili vlasnici Apeksa, Lanusa ili kako se vec zove firma koja je uvela BusPlus sistem u Beograd. Deluje kao da u toj firmi niko nije zaposlen i kao da se sistem instalirao sam od sebe. Sama cinjenica da je teko nesto moguce ostavlja dovoljno sumnji da je u pitanju bilo tesko muljanje.
Mozda ce se neko od ovih Turaka pojaviti i predstaviti. Tek da znamo kome ide deo naseg novca. To bi bio osnovni red.

maja

pre 10 godina

ali kako prevoz funcionise kako treba kad ga cekas duze od pola sata.??idi u neki grad u evropi da vidis dal ces da cekas duze od 5 min.u becu dva evra karta vazi sat ipo u bilo kom prevozu nebitno,za penzionere dva ipo evra isto vazi sat ipo al imas dva puta da kucas i to su ti one skuplje penzionerske imas i evro karte za samo par stanica.45 evra mesecna krta za one koje rade a samo 15 evra za one koje ne rade e sad kad uporedis njihove plate i nase onda vidis na cemu smo i nema sanse da se desi da cekas prevoz duze od dva tri minuta mozda kasnije nocu cekas po desetak min i to je to!!!epa prema tome kad kod nas karte budu tako i kosta nekih desetak petnaest dinara da vis onda kako bi svako ziv placao kartu a za taj sitnis se uvek nadje ko sto se kod svabe nadje dva evra jer to je za njih sitnis ko kod nas deset dvajs dinara.eto toliko od mene

Simke

pre 10 godina

Ko u stvari stoji iza Bus Plusa? Kako je moguće da je uveden bez konkursa? Kakve veze gradska vlast ima sa celom tom pričom?

Ajde već jednom neka neko od novinara i to istraži. Do tada - švercovaću se kad god mogu, dok god dajem novac kompaniji koja je izronila iz magle sive ekonomije i netransparentno upala u jednu od najvećih javnih institucija - gradski prevoz.

mik

pre 10 godina

Ma ovo sa busplusom je tek pocetak, kako je krenulo uskoro ni struja, ni voda ni bilo sta od komunalnih usluga nece moci da se plati direktno isporuciocu tih usluga nego cemo placati kojekakvim privatnim posrednicima koji ce prvo da odvoje novac za sebe. Videcete samo dok se doseti neko.

mikro muva

pre 10 godina

Dobijao sam mesečnu bus-plus karticu. Meni je to ok sistem.
(Zlatko, 17. jul 2013 13:09)
Pa zato ti je i bio ok jer si karticu dobio, nisi morao iz svog dzepa da placas fantomskoj firmi. Mi koji placamo taj prevoz a ne znamo u ciji dzep ide nas novac ne smatramo da je sistem ni malo ok.
P.S. Posle SNS botova, ovde se mogu videti i Bus pljus botovi. E svasta...

Jolly

pre 10 godina

Koja li je ovo sad muljaza da mi je znati...kao fol Turci...cini mi se da je neko ukapirao da moze da ide u 'aps pa napravio fiktivnu prodaju....e moja Srbijo i moj Beograde...a i moji Beogradjani...sta se radi, pa to je strasno...ajmo ljudi na ulice, stvarno je vise dosta!
I jos da dodam, da sve ove koji ovde komentarisu kako je bus plus super, napredan, mega-giga, nacin za prevoz, ne samo naplatu...lalalalalal treba da bude sramota! Prvo,...to nigde u Evropi nema, pod jedan, a pod dva 72 dinara je JAKO mnogo za jednu voznju. Meni treba da odem do grada i da se vratim sa jednim presedanjem 288 dinara, i to je CIST kriminal! I dokle god bude takva cena ja cu se svercovati....
p.s. Gsp je doveden do ivice propasti...zao mi je zaposlenih tamo....

v

pre 10 godina

Da turska privatna kompanija naplacuje karte u gsp beograd i uzima velike pare, a troskove odrzavanja vozila, plate vozaca, uredjenje stanica placaju gsp i grad mi je neverovatno! Zasto nije GSP mogao da instalira bilo kakav sistem ovakav ili kao onaj u pragu koji besprekorno funkcionise, i otplatio bi taj sistem od para koji ide ovim turcima il sta je to vec? A sad jos grad placa i kontrolore? Strasno. (KO je bio u Pragu zna o cemu pricam, a imaju jako dobar sistem sa papirnim kartama, vremenskim, dnevnim i mesecnim). Ne zelim da imenujem ali posle ovoga i ponovne prohibicije koja je necuvena, promenio sam misljenje sto se tice glasanja na izborima ako izadjem uopste. strasno.

БТ

pre 10 godina

Upravljanje gradom se ne prepusta (nije to nicija licna prcija) nego se dobija na izborima.
(Poz, 17. jul 2013 13:14)

Сети се ко је у Београду добио изборе 2008. године, а ко је засео на власт па ћеш видети да се управљање градом не добија увек на изборима. Само човек који Београд види као своју приватну прћију не подноси оставку после фијаска са Бус плусом и штете коју је нанео граду (трајно се одрекао 9% прихода ГСП у корист приватне фирме).

katran+perje

pre 10 godina

Nista u Srbiji ne funkcionise bolje od UGRADJIVACA. Nema gde ih nema, nista ne rade ali zato pare samo kaplju a mi svi zbog njih SVE placamo skuplje nego sto ta usluga kosta. Zbog cega je potreban posrednik izmedju putnika i GSP-a? Zar zaista GSP nije mogao da sam razvije sistem za naplatu karata? U Srbiji postoji neverovatna kolicina PARAZITA koji NISTA NE RADE i NISTA NE PROIZVODE nego samo izmisljaju nove i nove nacine da se ugrade. Parking servis, razni ofps i sokoj-i, prodaja struje, kupovina sportskih prenosa, izdavanje lokala gradskog poslovnog prostora... I svi su ukljuceni, i DS i SNS i LDP i penzosi...Motka ce jednoga dana da radi samo tako.

crnogorac

pre 10 godina

oooo tuuurci,braco. svaka vam cast, vratite se, ionako se sve kod brace srba raspada, sve im uzese, pa da i vi se vratite na svoje :-)

Pera

pre 10 godina

@MilanCh:
"Samo se u Srbiji osporava ovaj sistem. Svuda u svetu ljudi bi bili ponosni."

Ne osporava se sistem, vec se osporava to sto je pored silnih elektronicarskih firmi u Srbiji takav jedan sistem uradila strana firma.

Lunus koji je otkupljen sluzi samo kao posrednik prilikom kupovanja strane opreme i uposljavanja stranih inzenjera na pustanju i odrzavanju sistema, uz uzimanje debelog procenta.

Takodje, sporno je to sto je ovo jedinstven slucaj u svetu, ukljucujuci i gradove koji su mnogo vise ponosni na ovakve sisteme, u kojima gradonacelnik ima udela u raspodeli dobiti od kupovine, instalacije, odrzavanja i eksploatacije takvog sistema.

petrovic@spavac

pre 10 godina

Vi pisete "ne znate odakle ljudima ideja da se mesaju i pitaju odakle novac" ...a ja se pitam sta vi imate od skole, opste kulture i gde Vi zivite? Ali ajde ovako Srbija je preplavljena mafijom, lopovima i ljudima koji sebi mnogo daju za pravo; Gradjani Beograda imaju svako pravo da pitaju, ko je uopste uveo idotski pljackaski sistem bus plus u nas prevoz; I ko od toga uzima procenat? kakve su to fime ...samo zbog toga Djilas je trebao da podnese ostavku; Pre svega prevoz treba da bude organizaovan tako da narod moze da plati i da moze organizovano da se preveze, kakve turske firme i preprodaje vlasnistva ...firme se rasprodaju da bi se zataskao trag i da bi vlasnici uzeli novac sto pre ...ovo je sramota za grad Beograd; potkrada svoje stanovnike.

jelena

pre 10 godina

Ajde da vidimo izvestaj o poslovanju GSP-a i imovinsku kartu sadasnjih i bivsih direktora.Da vidimo izvestaj revizora o radu javnog preduzeca, detalje poslovnog ugovora sa tim famoznim Apeksom, izvestaj o trosku za sadasnje stotine kontrolora, da se vrate ukinute stanice(na Brankovom mostu za Zemun), da cujemo na Studiju B(koji placa grad),ozbiljnu emisiju o ovom problemu a ne ankete u stilu:smetaju mi ovi sto ne placaju...Sram bilo vlast, a jos vise navodne strucnjake iz navodnog sekretarijata za saobracaj.Inzenjeri ste samo za lopovluk, a ne za ozbiljan i efikasan sistem. Ziveli gradjani Beograda!Ziveo sverc! Ziveo Brazil!

@MilanCh

pre 10 godina

Ne samo da ne bih platio, nego bi i tuzio prodavnicu kada bi probali da mi prodaju kvarnu robu kojoj je istekao rok trajanja! Pa ne placamo mi zadovoljstvo otkucavanja kartice nego prevoz koji je ocajan.

Dunja

pre 10 godina

Ma ko šta kazao činjenica je da prevoz u Beogradu funkcioniše sve bolje. Još kad dođu novi klimatizovani autobusi. Ovaj sistem može besprekorno da funcioniše i verujem da ćemo uskoro svi u to da se uverimo.

Ronaldinho

pre 10 godina

Joj Djilasu, pa upropasti sve, covece. Em si napravio ovu sprdnju od firme, uveo taj sistem, doveo do propasti GSP, i povrh svega sad prodade Turcima istu tu firmu(kompaniju, sta god da je)

Vojkan

pre 10 godina

Čim je javnosti predočeno koliko su neuspešno vodili posao i koliki gubici su i dalje postojali, vlasnici Bus plusa su rešili da prodaju većinski udeo kako bi rukovođenje preuzeo neko ko zna da radi posao. A do sad sigurnno su dobro naplatili svoj neuspeh.

BillyPiton

pre 10 godina

Dopadaju mi se prva dva komentara koja su izasla. Skorz su objektivni i ne stranacki orijentisani....XAXAXA! Ko jos moze da bude zadovoljan kvalitetom prevoza u Beogradu i ko moze da kaze da mu odgovara vremenska karta!? Pa ta vremenska karta je cista kradja. Ko moze da u punom potencijalu iskoristi tu vremensku kartu koja je btw najskuplja...te da za to vreme saceka prevoz, preveze se i vrati...a prevoz kasni...na 50' duva vruce i sl...najobicnija smejurija i lopovluk!

Jovan

pre 10 godina

Meni je nebitan vlasnik, ocekujem bolji prevoz i uslugu, nova vozila. Sistem je odlican i daje uvek nove mogucnosti u skladu sa tehnologijom. Super mi odogovara aplikacija i mogucnost da u svakom trenutku vidim gde je vozlilo.

ajd sad...

pre 10 godina

ovo je smesnije(sarkasticnije) od " Monty Python"-a. ocekujem da drzava proda prava na bubrege pa da mi zakucaju na vrata bas kao u pomenutoj seriji.

FireWireBarbHire

pre 10 godina

Sramno! Ja ne mogu da verujem da neko moze da hvali kvalitet i kvantitet GSP-a i jos pri tom da kaze kako gradjani Beograda izbegavaju da plate karte!

LithiumBoom

pre 10 godina

"Odlucili smo se da od srpske kompanije Lanus otkupimo vecinski udeo kompanije Apex i sada posedujemo 55 odsto vlasnistva." Ko ovde koga i zasto i koliko kome od sve ovoga...pratite racune sestri firmi D.DJ. ovih dana...

Igor Gavran

pre 10 godina

Hvala bogu da imam auto pa u autobus i ne ulazim. Poznavao sam licnosti iz ove price nekada i to su bili obicni skromni, posteni, lepo vaspitani momci koji nisu imali nista specijalno. Verujem da su oni samo na papiru bili vlasnici tog Apeksa, Terzic je stajao iza njih, oni su njegovi radnici, a ko stoji iza njega je verovatno mnogo jak. Ovo sada su samo rokade.

Crni Gruja

pre 10 godina

Kada bi svi placali prevoz cena bi bila niza a usliga kvalitetnija. Medjutim, stoka navikla da se svercuje i to je vec u genetskom kodu . Kao i pljuvanje po ulici i bacanje djubreta pored kontejnera ili sa balkona. Nije dovoljan kontrolor u svakom vozilu nego trba postaviti i po jednog ili vise policajaca. I tako dok ne nauce da se ponasaju. A to se na zapadu postize visokim i efikasnim kaznjavanjem. I gle cuda, odjednom svi se ponasaju civilizovano. Grad bi bio lepsi a prevoz bi funkcionisao.

student

pre 10 godina

pre 2 nedelje sam bio u BG sa par drugara, trebalo je da stignemo od tačke A do tačke B, predložio sam da idemo peške jer nije bila velika razdaljina ali su oni rekli da idemo tramvajem i da se švercujemo... ali nismo bili jedini, tačnije za te 4 stanice što smo se vozili nisam video ni jednu osobu koja je platila kartu tj provukla svoju bus plus karticu kroz sistem...

Civitas

pre 10 godina

Bitno je da SVI, koje država ne kategoriše kao socijalne slučajeve, plaćaju prevoz. Ništa me drugo ne zanima.
Pa moj komšija koji ima novca za svoja kola i jednom u nikad koristi gsp, uđe u vozilo i redovno se šteka za kartu, a ja kupujem markice od osnovne škole, tamo nekih devedesetih. Pritom nemam keša za kola, roditelji u penziji a ja radim kad nađem nešto honorarno, iako sam završio jedan fakultet Univerziteta u Beogradu.

To je sve pitanje obraza, vaspitanja i elementarne građanske kulture, da za uslugu koju iskoristiš platiš. Ako nećeš da platiš ideš peške, ili biciklom, i tu ne vidim nikakav problem.

1983

pre 10 godina

Jel ovo Djilas hoce da prebaci na druge da finansisku izrabljuju Beograjdjane? Da njega vise ne prozivaju za to? E, pa ko je uveo Bus Plus

Komar

pre 10 godina

(MilanCh, 17. jul 2013 12:08)

Nesto mi se ne cini da u istoj zemlji/gradu zivimo....... Gde to, tacno, prevoz funkcionise kako treba? Sa druge strane, super je BP, ali je cena prevelika za nase standarde. Kad bi karta bila 40 dinara, svi bi kupovali po 10 komada odmah, niko se ne bi bunio, a tako bi i vise para bilo za njih. Ali ne, daj da napumpamo cene po tzv. evropskim(umisljenim) standardima, narod se i ovako ne buni, a i malo tuce po prevozu nije na odmet.................

Hajduk Očagarac

pre 10 godina

Nije da Beograđani neće da plaćaju prevoz, nego neće da plaćaju raznim lanusima, apeksima i proceskomima.
(ju7, 17. jul 2013 12:34)

Brate, neću ni ja da plaćam onu gomilu.... u Skupštini, pa ko me pita?!
A prevoz mora da se plati, kako drugačije misliš da se voziš, taksijem na iskakanje, što kaže Kovačević? :)

Miloje

pre 10 godina

Ja bih da priupitam sve ove koji se oduševljavaju "fantastičnim modernim sistemom" na svakoj vesti, jer sam živo radoznao. Koliko vam je dobro otkad ste se uvalili? Toliko ste ubedljivi u svom oduševljenju i revnosti, da ozbiljno razmišljam da vam pristupim. Izgleda da sve vreme negde grešim, pošto vidim sve suprotno od vas.

AncientElf

pre 10 godina

Evo za cenu karte ja cu da vozim ljude...kolima sa klimom i svima lepo! 100rsd po coveku 4 x100rsd...i ne moram da zaradim ali ne moraju ljudi ni da placaju taj lopovluk! Z.Stanica-Sava centar 400rsd i nazad toliko i to je recimo 6l goriva a nisam mogao da potrosim ni litar! Pa neka plate i cenu karte u busu 72rsd opet imam racun da mi nesto ostane za amortizaciju!!!

Sale

pre 10 godina

Sistem kao što je BusPlus podržavam ali nikako ne podržavam način na koji je ovaj sistem uveden. Prosto je neverovatno da GSP i grad nisu mogli da ovakav sistem uvedu bez uključivanja dodatne firme koja će da izdaje karte i vrši naplatu. Sigurno je postojala mogućnost korišćenja povoljnih kredita od EBRD i sl. kojim bi se finansirao ovakav projekat... Ali svi mi koji živimo u ovoj zemlji znamo zašto je ovo uvedeno ovako kako je uvedeno. Građani Beograda su zbog ovoga revoltirani i ne žele da plaćaju trećoj strani za uslugu koju pruža GSP.

Sa druge strane nikako ne podržavam šverc u grdskom prevozu! Prevoz treba da se plati kao i svaka druga usluga. Za sve koji ostavljaju komentare tipa vozila se raspadaju, smrde, nemaju klimu, itd, moraju da budu svesni da se prevoz u gradu ne plaća već desetinama godina, pa otud je i vozni park GSP-a u očajnom stanju. Da Japanci nisu donirali one autobuse ne bi danas imali u čemu da prevoze građane.

Poz

pre 10 godina

(бт, 17. jul 2013 13:06) Fali ti o u imenu. Upravljanje gradom se ne prepusta (nije to nicija licna prcija) nego se dobija na izborima.

Janko

pre 10 godina

Da se ne zavaravamo, nismo mi Turke ni prosli put ustancima oterali, no se potrosilo i raspalo carstvo. Hocemo li i sad da cekamo da se ovi nasi janicari i sveze pristigli Turci umore?

bole

pre 10 godina

zasto postoji posrednik za naplatu karata? problem je bio sverc, koji i sada postoji, i lose reseni platni razredi mesecnih karata za radnike i ostale. za srbina koji ima 23000 din, karta je skupa i kraj. i to je problem, busplus je visak, umesto toga svaki mesec po dva nova busa na ulicama. nisu to cista posla. tu stoji domaci privatni interes.

Mašala

pre 10 godina

Koliko naprednih radikala na jednom mestu i svi "stručnjaci" za saobraćaj posebno ovaj naš Beogradski!!!!Dečki i cure prevoz se MORA plaćati a ako vam Djiki smeta vi ga skinite i gotovo!Ta ista firma će biti u sistemu naplate i kada vi "napredni" budete vladali tako da manje lupetanja gluposti!!!!!

Igor

pre 10 godina

"...i mi ćemo se potruditi da informacije o sistemu budu dostupne svima, kako bi građani shvatili da je BusPlus sistem mnogo više od prodaje karata i kontrole", izjavio je Terzić."

To smo odmah shvatili...

s.

pre 10 godina

Ma nek je kupio i sveti Petar, šta me briga ako sve funkcioniše kako treba.
(Nikola, 17. jul 2013 13:10)

A sve funkcioniše kako treba?

Aleksandar

pre 10 godina

@Pametovanje

Bas ga pametujes. Da li ce biti ovakva ili onakav sistem naplacivanja karata, sve jedno je. Ali, nije sve jedno ko ga drzi i ko klepa cene. Nije sve jedno da pored celog sistema koji su uveli, da i dalje kasni prevoz, da i dalje ide konvoj pod istim brojem, da se krade iz tog sistema. Ti ne shvatas da politicari nemaju samo funkcije politike, imaju sopstvene firme, koje su povezali kroz drzavne poslove. Cak i da nisu njihove suruju sa "prijateljima" ili rodbinom, kojima su napravili firme. Muvaju lovu i debelo su se obezbedili, dok nama govore da stezemo kais, bice bolje, EU i ostala mazanja ociju A vala i treba kada je narod glup. Glup do srzi.
Mi koji se borimo zdravim razumom, ne mozemo zbog gomile idiota u ovoj drzavi. Problem je sto glup covek ne moze da shvati da je glup. Jer je glup. Covek koji priznaje svoje greske, moze se reci da je pametan.
U ovom narodu, retko ko je pametan, cak i sa diplomom.

Zato batko, politicari i stranke su umesali svoje prste u sve pore ovoga drustva, pod upitnom recenicom "A koliki je moj deo?" i recenicom pretnje "ako neces....".

Misleci da us Bogovi, zaboravljaju da mi znamo da su samo najobicniji smrtnici.

Pametovanje

pre 10 godina

Čitam komentare i prosto mi se nameće jedan zaključak. 90 % ljudi koji ovde prozivaju ovaj sistem naplate karata i Bus Plus jedino za cilj imaju da prozivaju Đilasa. Evo i dokaza:
"Ceo sistem u Bgd funkcionise pogresno! Zato sto pogresan covek vodi sistem. Raspada mu se stranka, grad tone u dugove, a on pere ruke!!! Revoluicija u gradu!!! Svi treba da bokotuju gradski prevoz! . Napisao ElevenSkys
E sad, ako neko kritikuje prevoz, a u isto vreme govori o stranci cilj je jasan!
Mnogo pametnije bi bilo da jednom počnemo da razmišljamo na realan način. Ovaj sistem je dobar. Ko će ga sprovoditi, potpuno je nebitno, jedino je važno da on zaista i doprinese efikasnijem prevozu. Da bi nešto funkcionisalo, usluge toga moraju i da se plate i ma koliko vas ovde govorilo ovo ili ono, od te činjenice ne može da se pobegne. I tu nema daljeg pametovanja

Stefan

pre 10 godina

@Dunja A gde vi vidite da prevoz sve bolje funkcionise? Da li vi znate razlog zasto je sad po letnjem redu voznje izaslo mnogo manje vozila nego prosle godine? Zato sto se vozni park GSP-a RASPADA, vise nema rezervnih delova, autobusi se sami pale u pogonima, nema vise ni para ni da se isplate vozaci, a ti novi klimatizovani autobusi su ili privatnici, a bice i onih Poljskih koje smo platiili 200.000 evra(!?) po komadu(kao sto smo platili one Beloruske trole, koje su inace polovne, a novu trolu mozete naci za 50.000 evra). A za to vreme, BusPlus uzima milione i milione od kartica i od 8.5% koliko im vec placa GSP zasta??? Oni vise nemaju ni kontrolu. Mi stavise cemo sada da uvedemo konduktere u autobus! A to sa tim elektronskim sistemom lepo kaze covek, idite u Prag, kupite papirnu kartu, lepo je otkucate na automatu u autobusu ili metrou koji lepo samo utisne kada je pocela vasa voznja i vozite se ko ljudi, em jeftino, em sve tacno na vreme, em jos i metro imate. Slicno je i u Rimu, nema elektronskih sistema i takvih gluposti, a nema ni konduktera u autobusima.

Milos Ilic

pre 10 godina

A sta si ti ocekivao? Da ce tvoj i moj cale biti vlasnici Bus Plusa? Kako god da su dosli do toga, ljudi su investirali u nasu zemlju. Normalno, zaradice, kao sto i treba, pa ce mozda ponovo da uloze. A i drugi ce da prate njihov primer.

Sad ce naravno brdo komentara, i drugi ce da nas jasu, ovaj jadni napaceni narod, bla bla bla. Ko nam je kriv kad idemo unazad!? Ajmo jos malo razbijati izloge i protestovati protiv nezavisnosti Kosova i protiv Gej parade, to vecina najbolje zna da radi.
(Washington, 17. jul 2013 13:26)

Hoces da kazes da je samo 1 firma ispunika uslove iz konkursa, a to je Apeks? Nece biti, prijatelju. Osnujes firmu sa 1 zaposlenim i 500 e kapitala, a posle uzmes kredit od banke i naplacujes 8,53% od prodatih karata. Mislim da to svako moze, zar ne?

ElevenSkys

pre 10 godina

Ceo sistem u Bgd funkcionise pogresno! Zato sto pogresan covek vodi sistem. Raspada mu se stranka, grad tone u dugove, a on pere ruke!!! Revoluicija u gradu!!! Svi treba da bokotuju gradski prevoz!

MilanCh

pre 10 godina

Pokusacu ovako da odgovorim svima koji me mensujete u komentarima.

Sistem je odlican. Sistem nam pruza gomilu mogucnosti koje do sada nismo imali. Prva i osnvna za sve vas koji koristite kom, internet je da u u svakom momentu mozemo da vidimo koliko kosta karta, kako i gde mozemo da je kupimo, koje opcije imamo, a od skora imamo i onu za presedanje po povoljnijoj ceni, gde su vozila i jos mnogo drugih opcija.
Ko ima android telefon, na samom stajalistu ima opciju da vidi gde je vozilo.
Ako izgubimo ili nam ukradu karticu, sa prijavom, ne gubimo kao ranije uplatu, nego dobijemo novu sa istim iznosom kao ranije.
I tako dalje i tako dalje.

E sada, zaista je nepotrebno raspravljati o tome hocemo da se vozimo za dz ili cemo da platimo uslugu prevoza. Nadam se da smo svesni sta znaci anarhija i kako izgleda kada se poziva na neispunjavanje osnovnih obaveza. Ako svi ne platimo usluge koje dobijamo, ili proizvode koje uzimamo, zavrsicemo u zatvorima kao lopovi na kraju.
A verujem da nam je svima cilj da imamo bolji prevoz i najbolje usluge.
Sada ih vec imamo a ocekujem da to bude jos bolje.

Dragance

pre 10 godina

Mora se ponovo potsetiti na problem zastite privatnosti licnih podataka. O tome je govorio i zastitnik gradjana, ali je to sada postalo jos problematicnije. Isto kao sto privatne firme, prvajderi mobilnih telefona, imaju detaljne podatke o identitetu i kretanju svih Beogradjana, isto tako firme koje kontrolisu Bus Plus imaju bazu podataka o identitetima i detaljnu, živu sliku trenutnog kretanja svakog stanovnika Beograda koji ima pretplatnu kartu. Vecinski vlasnik firme dobija i pravo izvrsnog, tj. operativnog upravljanja firmom, pa tako i njenim bazama podataka. Posto Turske sluzbe bezbednosti tesno saradjuju sa bezbednosnim strukturama NATO-a, to znaci da ce pristup "živim" podacima o kretanju Beogradjana verovatno imati i NATO. Nacin koriscenja ovako osetljive baze podataka je nesto o cemu bi se morala povesti javna rasprava, pogotovo u svetlu novih otkrica u medijima o ambicioznim, globalnim programima prisluskivanja kompletnog Interneta kao i svih drugih komunikacija u svetu. Sustinska, civilizacijska promena je postepeni prelazak velikih sila sa pracenja iskljucivo sumnjivih, kao osnovnog izvora informacija, na pravljenje detaljne baze podataka o svakoj osobi unapred, pre nego sto ona eventualno postane bezbednosno zanimljiva. Zbog toga znacaj ovako masovnih, ažurnih i kvalitetnih zbirki podataka o licnostima i kretanju postaje ogroman. Mi moramo znati postoje li mere zastite nasih podataka i ko je nadlezan za njihovo sprovodjenje, ako uopste postoje.

Zlatko

pre 10 godina

Pošto smo mi takvi kavi smo, jedino unapređenje će biti da za svako hvatanje za aparat (jer samim tim jedino tako možeš da ga skineš) taj isti pusti malo struje i iz njega iskoče lisice koje će dotičnog vandala držati dve stanice dok ne dođe policija.
Nisam iz BG-a. Jedno vreme, dok sam radio na teritoriji grada, koristio sam i po 2-3 busa u jednom pravcu. Dobijao sam mesečnu bus-plus karticu. Meni je to ok sistem. Bolji je nego ono do nedavno poništavanje papirne karte u automatu. I lakše je za nošenje karata. Imaš samo tu jednu karticu. Ranije, za dva prevoza, ako računamo i povratak, trebalo ti je četiri karte. Plus, na toj jednoj kartici postoji i vremenska karta ako se koristi više linija. A kad je uključen zvuk dobija se informacija na kojoj si stanici trenutno i koja je sledeća stanica.
Po meni je ok sistem, i samo je pitanje vremena kad će zaživeti i u ostalim gradovima. Mada, kad kod nas svi gradovi budu imali takav sistem, negde će verovatno postojati leteći autobusi.
I ne razumem Beograđane. Hoćete da imate redovan, kvalitetan i udoban prevoz, i ma koliko da vlast kopa da obezbedi nove autobuse (autobusi iz Japana i Poljske, tramvaji iz Španije), vama to ne odgovara i nećete to da platite. Naravno, ovo se ne odnosi na veliku većinu koji sasvim normalno plaćaju kartu, već na one koji se bahato ponašaju, koji ne žele da plate prevoz i uništavaju autobuse i aparate u njima.

bezmozga

pre 10 godina

Krug se zatvara. Obrnuti milioni. Građani i dalje imaju premalo informacija, a "biznismeni" planiraju sledeći "biznis". I nikom ništa. Hoće li iko da objasni kada je, zašto, kako i po kojim kriterijumima organizovan tender za uvođenje "specijalnog sistema"? Naravno da neće, "biznis" je to, šta ima vama da objašnjavaju... a kad se sve proda Turcima, više neće smeti ni da se postavljaju pitanja i pojeo vuk magarca. Kako ubrzano hitamo u progres, neverovatno!

Peja

pre 10 godina

O cemu vi pricate, kakve to obaveze ja imam? Sta je sa obavezama ove raspale drzave i privrede prema meni? Evo ovako stoje stvari: kad meni bude plata stizala redovno i firma ne bude kasnila po godinu i vise dana za zdravstveno i socijalno, i ja cu da redovno placam kartu u busu. Do tada, Turci i njini - sikter!

kex

pre 10 godina

Ono sto je meni licno fascinantno je da u ovoj zemlji ljude generalno ne zanima gde zavrsava njihov novac.Ja hocu da znam zasto novac koji sam ja zaradio i dao drzavi ide za finansiranje obilaznice oko hrasta,takodje zelim da znam zasto moram da platim neke validatore za autobuse koje je ugradila fantomska firma,aman bre ja placam politicare od mojih posteno zaradjenih para!Ponekad se zapitam koj mi djavo trebao da onoliko vilenim po ulicama 90ih,bio covek mlad,glup i naivan (vidim da naivnost/glupost ima i dalje cvrsto uporiste medj Srbima)

Đorđe S.

pre 10 godina

djikijevi botovi (ovi koji verglaju nanovo i nanovo da prevoz mora da se placa) bogami agilni isto kao vucicevi na nekim drugim vestima
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (grunf, 17. jul 2013 17:42)

Vidi brate, sad ću da ti kažem nešto krajnje neverovatno: Novosađanin sam, živim ovde 51 godinu, od rođenja, i poznajem veoma mnogo ljudi koji misle i osećaju da je sramota da se ne plati karta (kafa, pranje prozora..) bilo ko da je vlasnik firme, a veruj da su ko zna kojih stranaka (ja sam konkretno LSV).

Moguće da ti delujemo kao ovce, da ne kažem šta crnje, ali eto da znaš da postoje celi gradovi takvih, 'ajde da kažem - osobenjaka. Ne znam da li je to ono što zovu "druga Srbija", ali uzmi to onako, as is.

Sale

pre 10 godina

Neverovatno kakvih sve licemera ima, svako ima svoju pricu. Svi bi da se voze u fensi autobusima, ali nece da plate kartu. Sve toboz brine imovinsko-pravni osnov, opet da ne bi platili kartu. Neljubazni kontrolori - nisu platili kartu. Evo ja predlazem da se vrate stari aparati, opet bi se zalili kako ne valja sistem, zasto? Pa da ne plate kartu, jer lepo je voziti se za dz.

Spavac

pre 10 godina

Ja ne znam odakle odredjenim ljudima ideja da se mešaju u to kome ide novac, kome plaćaju i td... Sve što treba da vaš zanima je kvalitet prevoza koji plaćate. Svi znamo da vam je to samo izgovor da ne plaćate kartu ali i to može da se reši. Mnogi od vas koji pišu o tome, predstavu nemaju o čemu pričaju nego je samo u pitanju sistem, čula žaba... Jedino što se meni ne svidja je preskupa mesečna karta za zaposlene i ta cena treba da se malo bolje prilagodi našim realnim mogućnostima. Kontrola mora da bude efikasna a ne samo da figurira. Ostalo sve podržavam.

SevenEleven

pre 10 godina

Kako je ljudima tesko da krenu od sopstvenog primera. Gsp ne daje kvalitet a traze kozu sa ledja za taj prevoz, pa udobnije, brze i humanije bi bilo da uvedu fijakere...pa neka traze koliko god...makar da mi niko ne dahce za vrat i da ne dobijam toplotni udar a da se zimi ne pitam hocu li poginuti u busu ili na stanici...to pod uslovom da bude autobusa!

mrmlj

pre 10 godina

@ (Poz, 17. jul 2013 17:53)
jedna korist je to sto mesecnu kartu mogu da kupim na svakom koraku, umesto na nekoliko mesta u gradu na kojima sam znao da cekam u redu i po duze od sat vremena.
druga korist je sto ako izgubim tu mesecnu kartu, mogu da odem i da izvadim novu a da ne moram da ponovo placam mesecnu kartu (moram da platim novu personalizovanu karticu ali 250din je znatno manje od 3.216din, zar ne?)
treca korist je sto postoji aplikacija koja mi skoro 100% tacno pokazuje gde se nalaze vozila koja staju na stanici gde cekam autobus.
cetvrta korist je sto je format personalizovane kartice mnogo bolje prilagodjen vecini novcanika nego ona prethodna karta koja nije mogla lepo da stane u vecinu novcanika.

Milos

pre 10 godina

Ne znam sta ocekujete, da se vozite dzabe? Kad bi svi uredno placali ne bi se grad zaduzivao da placa gorivo i popravke za autobuse, nego za nesto sto konkretno pomaze zajednici. I zato sto odbijate da ispunite svoje osnovne obaveze nemate ni pravo da se zalite.

N.

pre 10 godina

Nije da Beograđani neće da plaćaju prevoz, nego neće da plaćaju raznim lanusima, apeksima i proceskomima.
(ju7, 17. jul 2013 12:34)

Da, da, pre Bus Plusa su svi redom placali karte. Ni tada sistem nije valjao zbog ovoga ili onoga. Sta god da se desi uvek ce se naci izgovor i odbijati da se prevoz placa. Ali ce se, naravno koristiti.

Naopako

pre 10 godina

Sad ste svi velike patriote, nećete da plaćate strancima, a samo sebe lažete jer vam je to izgovor, gde ste svi vi bili dok je ceo sistem bio državni? U istom tom prevozu samo bez karte

s.

pre 10 godina

(grunf, 17. jul 2013 17:42)

Protiv bus plus-a sam, nemaš pojma koliko, ali nije mi jasno kako misliš da se ne plaća prevoz?Pa ništa nije besplatno, i ono što misliš da je, plaća se kroz porez, mogu da podignu porez i da prevoz bude besplatan, jedino tako.

Mustra bečka

pre 10 godina

Mislim da je teška tehnoloska zaostalost naš jako veliki problem, i još mnogo vode će proteći Dunavom i Savom dok se narod ne navikne na "novotarije". Još je veći problem što se ospe drvlje i kamenje na onog ko uvodi nešto novo, ali polako... Uverena sam da će ovo preuzimanje doprineti samo boljem.

AssassinJin

pre 10 godina

Jos jedan manevar kako bi se prikrilo pravo funkcionisanje i namena tog sistema...sto kroz vise ruku prodje nadaju se da se tragovi gube...u prilog tome i ova recenica iz txt-a ""Odlucili smo se da od srpske kompanije Lanus otkupimo vecinski udeo kompanije Apex i sada posedujemo 55 odsto vlasnistva"

Vila Ravijojla

pre 10 godina

...Gde to, tacno, prevoz funkcionise kako treba? Sa druge strane, super je BP, ali je cena prevelika za nase standarde. Kad bi karta bila 40 dinara...
(Komar, 17. jul 2013 14:58)

U NS funkcioniše, po meni, kako treba, a koliko znam i u Subotici.
U NS je karta 50 dinara, mesečna blizu 2.000 - verujte da nije malo, ako uzmete u obzir da su primanja i 30% manja za isto radno mesto, i SVI PLAĆAJU.

Kad smo već kod toga, da se POTPUNO ukine BusPlus, karta bi bila jeftinija - koliko? 8%? :) A kondukteri bi koštali još koliko?
Promislite malko...

paraglajder

pre 10 godina

(MilanCh, 17. jul 2013 16:29)

Ama kome ti pričaš čoveče?!
Ja sam ovde jednom napisao da sam imao problema da objasnim kolegama kako sam "uspeo" da online kupim (i online i platim) avionsku kartu i kako sam ZABOGA PUTOVAO SAMO S TIM PAPIRIĆEM.
I oni i ja imamo preko 20 godina školovanja, ne života nego školovanja.

Ti nabroja silne prednosti, a oni hoće 30 dinara kartu, o čemu dalje da se priča...

Washington

pre 10 godina

Ko god da je vlasnik Bus Plusa, meni je sve jedno dokle god prevoz funckionise kako treba!
(MilanCh, 17. jul 2013 12:08)

Aha ... Znači nebitno ko je vlasnik i kako je ova firma dobila da radi ovaj posao, i sistem sada funkcioniše kako treba ...

U kojem gradu ti živiš?

Naravno da je bitno KO JE i NA KOJI NAČIN dobio mogućnost da zaradi ogroman novac!!!
(NekoIzMase, 17. jul 2013 12:43)

A sta si ti ocekivao? Da ce tvoj i moj cale biti vlasnici Bus Plusa? Kako god da su dosli do toga, ljudi su investirali u nasu zemlju. Normalno, zaradice, kao sto i treba, pa ce mozda ponovo da uloze. A i drugi ce da prate njihov primer.

Sad ce naravno brdo komentara, i drugi ce da nas jasu, ovaj jadni napaceni narod, bla bla bla. Ko nam je kriv kad idemo unazad!? Ajmo jos malo razbijati izloge i protestovati protiv nezavisnosti Kosova i protiv Gej parade, to vecina najbolje zna da radi.

DayLight

pre 10 godina

Niko ne kaze koliko bi dobili kada bi ove krntije poslali na reciklazu i dodali pare za par ekoloskih autobusa..Kada vec cekamo prevoz satim bolje bi bilo da voze ekoloski busevi nego ove krntije bljuvaci raka pluca!!!

XXXSin

pre 10 godina

Kako kazu Jevreji prati pare i nasao si zlocinca...to ce i ovde biti pre ili kasnije...uplicu oni situaciju kako bi dobili na vremenu...

Woods

pre 10 godina

Hajdemo realno, zasto GSP ne pocne da daje kvalitet a u skladu sa time da pocne i naplata, a ne da deru kozu ljudima i sa onim bus plusadzijama uteruju harac. Stvarno smo zreli za Turke i srednji vek sa tim rezimom rada!

D61

pre 10 godina

Sad ce turski ridzovani da nas ganjaju. Jedva cekam. Ovima nisam dao ni dinar, sledeci ima meni da placaju da se vozim. U svom gradu cu dzabe, nema sile da bude drugacije.

Bre!

pre 10 godina

Ma sistem k'o sistem nista mu nefali osim sto je malo neprikladan prilikama u Srbistanu, ovde su bre problem ljudi koji rade oko tog sistema...

Anonymous

pre 10 godina

Nije mi jasno zašto vama, Beograđanima, smeta plaćanje autobuskih karata?
Ako se već vozite, valjda je red i da platite. Počeću od dva najveća vojvođanska grada, Novog Sada i Subotice gde javni prevoz sasvim redovno funkcioniše i svi plaćaju karte. U Subotici imamo sistem SuBus, koji je otprilike isti kao i BusPlus i apsolutno se niko ne buni protiv plaćanja karata. Bitno da je vama, koji imate dosta veći standard, problem da platite javni prevoz, a nije vam problem da se istim vozite.

Gimnazijalac

pre 10 godina

Realna cena karte je 25 dinara.Kvalitet prevoza je nula,zimi hladno,leti 60 stepeni.Svuda studenti imaju besplatan prevoz,samo u Bg ne.Necu da platim,jer nemam leba da jedem.Da bih otisao od stana do faxa i nazad treba da dam 300 dinara skoro.Sto je mnogo mnogo je.

Djox

pre 10 godina

GSP je već dovoljno u problemima (i to najmanje zbog BusPlus-a) i ne bi trebalo da ulazi u BusPlus. Direkcija je ta koja treba da kontroliše sistem i zapošljava kontrolore, a drugoj firmi da prepusti održavanje sistema (validatori, protok podataka, skladištenje informacija na servere) . GSP da bi počeo da funkcioniše u plusu treba da se reši raznim organizacionih jedinica u svojim redovima. A ovi što neće kao da turcima plaćaju, uvek će imati neki izgovor samo da ne bi plaćali kartu jer su tako navikli u zavičaju. Sistemi slični bus plusu funkcionišu super u svetu, samo kod nas sve ide naopako.

anonimna

pre 10 godina

Jao evo radosti amerima. Jeste da ne ulaze na velika vrata u srbiju, alI evo uci ce na mala preko
Turske, azebejdzana I ostalih vazala americkih. A mi cmo onda biti vazali vazala....kako divna buducnost za tebe srbijo moja!

Sasha bg

pre 10 godina

Ne razumem ove komentare tipa ko je uveo,ko uzima procenat..bla bla..ljudi prevoz mora da se placa u svakom sistemu..svi kukaju na kontrolore a uglavnom su to ljudi koji ne placaju karte..platis dopunu,otkucas se kad udjes i vozi..niko nece imati problem.

GagY

pre 10 godina

Ni dan danas me niko nije ubedio, da je potreban posrednik između mene (putnika) i GSP-a (prevoznika), da bih kupio običnu kartu za autobus!
(Analitičar, 17. jul 2013 13:04)

Nije ni potrebno da te iko išta ubeđuje, tvoje je da kupiš kartu, i da te ne zanima ko je koga tu...

eh

pre 10 godina

Zasto se ova nasa mila Srbija pretvorila u hejt drzavu? Zasto?! 90te dizel je ucinio svoje i sada se prepoznaju hejtovi te generacije. Svi ste to zakacili, a prenecete i na svoju decu...Tuzno u sta su nas pretvorili...Pa vi hejtujte i dalje...

komentator

pre 10 godina

U celoj ovoj prici ima vise strana, kao i uvek:
1. Ne vidim nista sporno u zajednickim poslovima drzave i privatnog sektora kao i svugde u Evropi
2. Ne vidim razlog zasto bi bas GSP trebao da vrsi naplatu karata kada osim njih u javnom prevozu u Beogradu ucestvuju jos i Lasta, BGVoz, privatni prevoznici...
3. GSP ima manji prihod jer ne prodaje direktno karte ali ima i manje troskove jer ne placa kontrolore, njihove kontrole, logistiku...
4. BusPlus kako sistem ima svojih potencijala ali oni u Srbiji NISU iskorisceni i ne vidim da mogu biti u bliskoj buducnosti. On se koristi samo za naplatu a ne i za pracenje vozila (vozila ispadnu iz reda voznje a otpravnici ne znaju...) Mislim da GSP nema potencijala da iz ovog sistema sistema izvuce maksimalno, kao ni sama DJP
5. Glavnog krivca vidim u DJP koja ne uspeva da kvalitetno organizuje prevoz (red voznje, pravila, naplata, cene, uslovi...)

aleksandar

pre 10 godina

Te mane koje pripisujete BusPlusu nisu njihove, vec su mane vlasti grada Beograda, i pohlepnih ljudi iz GSP-a. Jednostavno je, BusPlus je proizvod, koji moze biti upotrebljen na pozitivan i negativan nacin. Nije on nista kriv.
Ne krivite oruzje nego onoga ko ga zloupotrebljava.

Pametovanje

pre 10 godina

@Aleksandar A vidiš Aleksandre, ja sam recimo 99 % ubeđen da ti ne živiš u Bg i da te baš briga za Bus Plus i beograđane. Sam kažeš da ti je svejedno kakva će naplata biti i sa time si dovoljno rekao. Beograđanima je preko glave da svi vi koji ne živite u Beogradu bolje znate od njih sami šta je za njih dobro. A taj glupi narod kojeg nazivaš glupim je omogućio ovoj vlasti da dođe do nje. I veruj mi, mnogi od nas su rekli da su ispali užasno glupi i veoma su se pokajali. Beli listići su im doneli mrak iz kojeg sada ne znaju kako da izađu

MilicaBg

pre 10 godina

I sta su opet uradili? Mislim, u cemu se to razlikuje od onog sto je bilo, za gradjane? Karte su i dalje skupe tj. i dalje su cene nepromenjene, i dalje vecina nema para za karte, samo se rade neke trange-frange kombinacije u smislu kome idu pare u dzep itd. a prevoz nije bolji nego sto je bio. Cekamo tu dnevnu kartu sto su najavili i nadamo se da joj cena nece biti veca od onoga sto prosecan gradjanin moze da plati. Znam da je mnogo njih naviklo da ne plati nista ali kao neko ko ne spada u te koji mogu a nece ja odgovorno mogu da potvrdim da vecina gradjana, pored svih ostalih, ne moze da izdrzi i teret nameta (da kazemo po turski "haraca") prevoza koji ne kosta toliko koliko se prica a pritom je kvalitet nezadovoljavajuc...I da, a gde nestade Apex umesto da odgovara za proneveru?

MilanaNS

pre 10 godina

"Beogradjani eto vam ga vas Djilas! Sad kad Turci uvedu obezbedjenje u buseve ima po duplo da placate karte"
(dragojla, 17. jul 2013 17:07)

Dragojla...
Budžet grada Novog Sada ima deficit od 3.8 mlrd (Beograd ima 4.5), račun grada je blokiran odavno, možemo samo da sanjamo o paketićima za bebe ili novoj školi, ali zato SNS zapošljava po JP sve u šesnaest, kao da ne postoji sutra, kriminal se utrostručio i podmeću se bombe pod kola "poštenim" direktorima.

Ukratko: ako Beograđanima taj Đilas ikad dosadi, mi bi se jako obradovali.

Che

pre 10 godina

koliko price oko obicne poslovne transakcije. Kao da su sad Turci kupili GSP pa sad imaju monopol. Kupili su firmu koja vozi elektronsku naplatu gradskog prevoza, nesto poput procesing centra za kartice. Cemu larma cemu galama, mozda zbog toga sto su Turci? Bas me briga da su Marsovci ako se to nama isplati.

Žikica~Španac

pre 10 godina

Nemamo za hleb,a ne za karte!Računi i krediti nas ubiše,neka nam omogući država da pristojno zarađujemo,a ne da očekuju da od minimalca plaćamo karte! Idem na posao 4stanice i očekuju da platim isto kao neko ko se vozi 30 stanica,da je jevtinije da idem kolima(da ih imam).Što nekažu da sistem ima mogućnost naplate koliko se voziš,a da oni to neće da uvedu!Da imamo para svi bi plaćali,ali nema!Gradski prevoz je monopol,javno dobro,koji građani na razne načine već plaćaju,mora biti dostupan svima!!!!

žalosno

pre 10 godina

Ovo je klasičan primer kako se urušava jedno domaće preduzeće (GSP), koje će na kraju procesa urušavanja biti obezvređeno da bi bilo kupljeno i privatizovano za male pare. Niko ne može da me ubedi da GSP nije mogao da nađe domaće preduzeće koje se bavi elektronikom i koje bi bilo sposobno da izradi sistem za praćenje vozila i validaciju karata, a da GSP zadrži kontrolu nad sistemom naplate karata i sredstva od toga ne daje privatnoj firmi kao što je to sada.

bankar

pre 10 godina

pa posle 500 godina ovde vise-manje smo slicniji njima nego Rusima ili Srbima pre Kosovskog boja, kako genetski tako i mentalno

dusan

pre 10 godina

Čitam i ne verujem koliko Bus PLus plaćenika postavlja komentare i lajkuje ih. bolesno. što je najgore plaćam kartu i mislim da karta treba da se plaća, ali ne tuđinskoj firmi koja otima i ovo malo jada od naseg propalog drustva... ne lažite da prevoz bolje funkcioniše, ne lažite da je lopvski Bus Plus tu za naše dobro, ne lažite da će biti novih autobus... koliko je sve ovo providno ljudi. koliko je jadne Srbe lako potkupiti, daš sirotinji 400 evra mesečno i rođenu majku bi zakopala... izgleda da svaki mučeni kontrolor mo naredbi mora da lajkuje i komentariše ovo, ili imaju dinamičnu IP adresu koja se menja i stalno postavljaju novi postovi u korist ove lopvske institucije. strašno, plaćam samo da ne bih imao još jedan stres ujutro, a realno, treba vam platiti nogu u dupe odakle ste i došli!

BeGe

pre 10 godina

@zoran

Gosn Zorane, Turska svakako nije najveca evropska drzava, samo evropski deo Rusije je veci od citave Turske, a tu je i Ukrajina kao druga po velicini evropska drzava(posle Rusije), tako da Turska u najboljem slucaju moze da bude treca po velicini evropska drzava...Ostatak me mrzi da komentarisem, pozdrav.

VENDOKSIN - KAPI

pre 10 godina

Beogradjani trazili ste gledajte, eto vam ga vas Dragan Djilas! Sad kad Turci uvedu obezbedjenje u buseve ima po duplo da placate karte. Kontrolori koji su vas maltetirali su bili bebe, naspram ovih koji ce tek doci.

no_nAme

pre 10 godina

Nigde u svetu nema da dodje firma koja se bavi sistemom za prodaju karata i udje u drzavnu firmu GSP da im uzima pare, mogu misliti koji bedan procenat im daje BusPlus od prodaje karata. Da im daju neke pare valjali bi autobusi, jedino valjaju ovi od privatnih prevoznika Veolia itd. A cena mesecne karte od 3000din na ove plate je uzasna, u nemackoj je 60e karta i jos se vozis njihovim vozovima do obliznjih gradova i uz doplatu po celoj oblasti.....

grunf

pre 10 godina

eto i dalje verglanje samo o tome kako karta mora da se plati, iako niko od protivnika bus plusa nije ni spomenuo ovde nista slicno. Izneto je bar 20 razloga protiv bus plusa, nijedan nije "ne zelimo da placamo karte", ali djikijevi obozavaoci i dalje jednu te istu pricu poturaju, tako se najbolje prikrije sustina

BOŽANA 63

pre 10 godina

Jedini spas za gradjane Beograda je da pod hitno treba raskinuti ovaj ugovor za BUSPLUS jer je to nevidjena pljacka gradjana Beograda.

Patrijota

pre 10 godina

Ovde se ne zna koja je firma kojoj cerka, maceha, otac i ocuh??? Koja je vlasnik koja, a koja je koju preuzela???
Ajde vi lepo recite nama imena i prezimena ljudi koji ovde maznjavaju lovu pljackajuci gradjane, kako su uopste dosli do tog posla, pod kojim uslovima, ko ih je tu doveo i sve to potpisao i zasto???
Pretpostavka je da iza svega stoji najveci pljackas u skorijoj istoriji Beograda Djilas, sa svojom SPS koalicionom mafijom, ali dajte da se to kaze jasno i glasno!?
A ti se Vucicu i dalje bori protiv kriminala i korupcije dajuci suplje izjave od kojih mi se samo povraca!

Aleksandar

pre 10 godina

@Pametovanje

Od rodjenja ovde, do danas ima 33 godine kako zivim ovde. Moji su iz Beograda, a njihovi sa svih strana. I nemoj da pametujes o cistotkrvnim Beogradjanima, kada smo svi mi dosli sa raznih strana vekovima unazad.
Nisam rekao da se ne slazem za placanje prevoza, ali se ne slazem oko toga da nas politicari pljackaju kroz razne sisteme, osnivajuci razne firme preko rodjaka i prijatelja. Cak se nadje neko u svoje ime.
Trece, svaki dan do skora sam se vozio prevozom, dok nije kupljen automobil. Mogu da snimim opusteno kako koji prevoz ide i da postavim na YT. Svi znaju kako lose ide prevoz. I cena karte moze biti jeftinija. I bez problema da se zaradi odlicno. Sa cenom karte od 40 dinara, mesecno, se puni oko 30 miliona evra. Racunaj malo. Imas na internetu koliko putnika se preveze prevozom. Ta racunica dolazi od otkucaja karata. Pride, prevoz nije ociscen, nego se vucara prljav po nasim drumovima. Na svakoj okretnici, moze da se ocisti, a ne da prljamo svoju odecu zbog toga. Enterijer urnisan, iskraban, odvaljen, vise zice.

Ti ocigledno ne zivis u realnosti i ne vidjas situaciju koja je sve gora i gora ovde. Ja ne znam da li ti vidjas sve ove vesti na sajtu B92. O raznim lazima, muvanjima, prepiranjima, umesto da se sredi ova drzava, svaka stranka misli na svoju zadnjicu i opstanak iste na mestima gde nista ne radis, a tece med i mleko.

Treba ukljuciti logiku, koja ima smisla, a ne svako lupetanje gluposti, koje dovodi bas do ovih situacija u ovoj drzavi.

paraglajder

pre 10 godina

@paraglader
[link]

A gde ima prevoz za 30 dinara ili za dz?
Ajde da ne spinujemo vise i ne pravimo od sebe budalama!
(MilanCh, 18. jul 2013 10:46)

To ti pričam sve vreme. Kako nekom tehnološki i funkcionalno nepismenom da objasniš da je odlično, a još ima tu ideju da mora da je džabe, ma neviđeno.

real Bg

pre 10 godina

@djox.....Aman co'ece, niko ne kaze da je sistem los SAMO je nakaradan do zla boga! Prvo cena gde je ultra glupo jer bih voleo da vidim turistu koji ce da plati dobru cenu za hotel sa jednom zvezdicom. Drugo, sami su pucali sebi u noge zajedno sa GSP lopovima. Trece, stvorena je atmosfera u Srbiji tipa "ako ti neces da radis (kontrolor), ima ko hoce". Itd...itd... (nemam dovoljno mesta u komentaru).. Obrazlozi nam u novom komentaru sta je povod masovke u Brazilu!!!!!

grunf

pre 10 godina

Đorđe s. Ne sumnjam u tvoje dobre namere, ali poenta je da si i ti promasio temu. Dakle tema je "di su naši novci" a ne "što bi išta plaćo". Ako to ne kapirate, onda stvarno ne znam... A pošto si član stranke, nije bitno koje, onda cenim da ne kapiraš

v

pre 10 godina

Neko je napisao sledece:

GSP je već dovoljno u problemima (i to najmanje zbog BusPlus-a) i ne bi trebalo da ulazi u BusPlus. Direkcija je ta koja treba da kontroliše sistem i zapošljava kontrolore,

a drugoj firmi da prepusti održavanje sistema (validatori, protok podataka, skladištenje informacija na servere) .

GSP da bi počeo da funkcioniše u plusu treba da se reši raznim organizacionih jedinica u svojim redovima. A ovi što neće kao da turcima plaćaju, uvek će imati neki izgovor samo da ne bi plaćali kartu jer su tako navikli u zavičaju. Sistemi slični bus plusu funkcionišu super u svetu, samo kod nas sve ide naopako.

izdvojio sam ovu sredisnju recenicu. Mislim da je jasmo da je ovo napisao neko iz busplusa.
Evo ja cu da vrsim "odrzavanje validatora, protok podataka i skladistenje informacija na server" za 5% prodaje karata a ne za 8% kao busplus!

Joooj dogorece i ta sveca, jes da nemam previse od toga, al bas ce mi biti drago.

Srdjan

pre 10 godina

Jel mogu ovi sto se svercuju,
I kapiraju da je to Ok, da me ubede da je Ok
I sutra kad im gazda ne plati platu !?!
Princip izgovora za neplacanje je sustinski isti:
Bi ja da platim, ali necu zbog...

MilanCh

pre 10 godina

@paraglader
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=733320#k10071526

A gde ima prevoz za 30 dinara ili za dz?
Ajde da ne spinujemo vise i ne pravimo od sebe budalama!

ja

pre 10 godina

Mene nafta za auto košta oko 4000 mesečno.Zarekao sam se ,"leba ne imao",neću da se vozim gradskim prevozom.Jedva kraj s krajem sastavljam ali ne koristim gradski prevoz.Gledajući autobuse pomislim kako je ljudima koji se njima voze.Ne znam koliko košta godišnja,mesečna,dnevna karta samo vidim gradski prevoz nedostojan civilizacijskog napretka okruženja.Kada se na to nadoveže represivni sistem kontrole i naplate koji obezbedjuje maksimalne procente naplate karata u rukama privatnika onda me sramota a ujedno sam i ogorčen raspolaganjem imovinom i organizacijom u našim društvenim firmama počev od EPS-a pa do GSP-a ili TELEKOMA. Zar je moguće da društvena firma nema mogućnosti da podigne efikasnost na nivo privatnih firmi u ovom slučaju stranih koje joj obezbeđuju naplatu.Tako će biti s EPS-om.Zašto nije bitna produktivnost i organizacija posla već je bitan sistem kontrole i naplate pa se isti poverava onima koji očito umeju. Treba da je obrnuto!!! Prodajte EPS,TELEKOM,GSP ali zadržite kontrolu i sistem naplate za cca 8%.Time dobijate čistih cca 20% poreza /pdv/ i 8 posto od vidljivog prihoda tih firmi za drzavu. Normalno prlikom prodaje, vlasnici,a to smo mi svi a ne samo zaposleni u tim preduzećima dobijaju mogućnost da imaju povlastice u ceni karte,struje,mb/s,impulsa ili čega već u odnosu na trenutnu svetsku cenu.Država ne treba da subvencionisanjem penzionih fondova iz gorenavedenih sredstava preliva budžet vlasništva nad javnim preduzećima u potrošačku korpu građana.

Rodrigez

pre 10 godina

(ja, 19. jul 2013 15:29)

Verujte da sam triput čitao vaš komentar i da nisam pohvatao šta ste hteli da kažete.

Zašto je kontrola plaćanja ma čega - represivna? Plaćate li porez? Mleko u radnji? Zdravstveno osiguranje? Ja plaćam, i žestoko me kontrolišu, to radi svaka normalna država.

Prodaja Telekoma i sve slično - stvarno treba da čitate malo npr. Nebojšu Katića ili druge ozbiljnije ekonomiste, evo imate ovde:
http://www.b92.net/biz/fokus/intervju.php?yyyy=2007&mm=09&nav_id=261950

O tome kako sredstva iz penzionog fonda treba da se prelivaju negde, tek tu ne znam šta da kažem.

Penzije se isplaćuju delom iz tekućih doprinosa koje plaćamo, a DOBRIM DELOM iz kredita, na dug. Nema tu sredstava, penzioni fond se drži o koncu, biće čudo ako bude imalo odakle do kraja godine da se daju penzije.

Čisto da se čovek zapita gde živite, bez uvrede...

Vesna

pre 10 godina

Mi smo se vec pokazali kao nesposobni da vodimo neku uspesnu politiku u bilo kojoj drzavnoj firmi pa je uvek bilo i teskoca u naplati prevoza ali nije bilo takvih gubitaka a sada poslove koje bez neke velike skole mogu da organizuju i obavljaju nasi ljudi najobicnija je glupost da se to prepusta fantomskim firmama da oni zaradjuju! A do sada nazalost nismo docekali nikakav napredak. Treba uciti ali ako neko bas ulozi pare za sve i da to narod oseti na svojoj kozi i bez nasih imena medju vlasnicima, pa prevoz treba narodu a ne bogatasima!

MilanCh

pre 10 godina

Samo se u Srbiji osporava ovaj sistem. Svuda u svetu ljudi bi bili ponosni. Posebna prica je sto Beogradjani ne zele da placaju uslugu prevoza, a ne pada im na pamet da izadju iz prodavnice sa korpom a da ne plate.
Sve je isto, samo je neki inat.
Ko god da je vlasnik Bus Plusa, meni je sve jedno dokle god prevoz funckionise kako treba!

Ivana

pre 10 godina

Lično, meni je Bus-plus sasvim ok sistem. Ne radi se samo o naplati karata, iako se samo o tome piše, već o drugim prednostima koje ima, pre svega mi odgovara vremenska karta.

Dunja

pre 10 godina

Ma ko šta kazao činjenica je da prevoz u Beogradu funkcioniše sve bolje. Još kad dođu novi klimatizovani autobusi. Ovaj sistem može besprekorno da funcioniše i verujem da ćemo uskoro svi u to da se uverimo.

Jovan

pre 10 godina

Meni je nebitan vlasnik, ocekujem bolji prevoz i uslugu, nova vozila. Sistem je odlican i daje uvek nove mogucnosti u skladu sa tehnologijom. Super mi odogovara aplikacija i mogucnost da u svakom trenutku vidim gde je vozlilo.

Mustra bečka

pre 10 godina

Mislim da je teška tehnoloska zaostalost naš jako veliki problem, i još mnogo vode će proteći Dunavom i Savom dok se narod ne navikne na "novotarije". Još je veći problem što se ospe drvlje i kamenje na onog ko uvodi nešto novo, ali polako... Uverena sam da će ovo preuzimanje doprineti samo boljem.

NekoIzMase

pre 10 godina

Ko god da je vlasnik Bus Plusa, meni je sve jedno dokle god prevoz funckionise kako treba!
(MilanCh, 17. jul 2013 12:08)

Aha ... Znači nebitno ko je vlasnik i kako je ova firma dobila da radi ovaj posao, i sistem sada funkcioniše kako treba ...

U kojem gradu ti živiš?

Naravno da je bitno KO JE i NA KOJI NAČIN dobio mogućnost da zaradi ogroman novac!!!

Milos

pre 10 godina

Ne znam sta ocekujete, da se vozite dzabe? Kad bi svi uredno placali ne bi se grad zaduzivao da placa gorivo i popravke za autobuse, nego za nesto sto konkretno pomaze zajednici. I zato sto odbijate da ispunite svoje osnovne obaveze nemate ni pravo da se zalite.

Pedja

pre 10 godina

Nemam nista protiv sistema " Busplus".
Naprotiv, mislim da je dobar.
U autobus ulazim kao sav civilizovani svet na prednja odnosno zadnja vrata a izlazim na srednja vrata.
Ne svercujem se.
No interesuje me ko je prodao, ime i prezime, ili imena i prezimena, te akcije i za koliko para?
Takodje me kao poreskog obveznika interesuje koliko je taj, ime i prezime, zaradio na ovoj transakciji te da li ce platiti i koliko porez na dobit?

Spavac

pre 10 godina

Ja ne znam odakle odredjenim ljudima ideja da se mešaju u to kome ide novac, kome plaćaju i td... Sve što treba da vaš zanima je kvalitet prevoza koji plaćate. Svi znamo da vam je to samo izgovor da ne plaćate kartu ali i to može da se reši. Mnogi od vas koji pišu o tome, predstavu nemaju o čemu pričaju nego je samo u pitanju sistem, čula žaba... Jedino što se meni ne svidja je preskupa mesečna karta za zaposlene i ta cena treba da se malo bolje prilagodi našim realnim mogućnostima. Kontrola mora da bude efikasna a ne samo da figurira. Ostalo sve podržavam.

zoran

pre 10 godina

"Beogradjani eto vam ga vas Djilas! Sad kad Turci uvedu obezbedjenje u buseve ima po duplo da placate karte"
(dragojla, 17. jul 2013 17:07)

Dragojla,

1) Turska ima nepromenjen Ustav već 90 godina,
2) Turska ima nepromenjenu zastavu već 90 godina,
3) Turska ima nepromenjenu himnu već 90 godina,
4) Turska ima nepromenjene granice već više od jednog veka,
5) Turska ima 8.300 Km morske obale,
6) Turska ima skoro 80 miliona stanovnika,
7) Turska je po površini najveća Evropska država,
8) Tursku uopšte nije poremetila svetska ekonomska kriza...

Da još nabrajam? Ili je dosta?

Dragojla, bio sam u Istanbulu a bio sam i u Ankari. I to ne turistički već na nekoliko meseci, poslom. Ako niste bili, a sudeći po komentaru najverovatnije da niste mrdnuli dalje od Svilajnca, treba da odete. Naročito u Ankaru! Kada vidite kako se tamo živi i kako je taj narod kulturan, disciplinovan, vredan i koliko voli svoju državu, mislim da ćete promeniti mišljenje i da ćete moliti Boga da Turci uvedu obezbeđenje i ne samo obezbeđenje i da ga naplate koliko god hoće.... E sad! Ima tu jedna otežavajuća okolnost! KOD TURAKA SE RADI, moja Dragojla. TURCI DISCIPLINOVANO RADE! A Srbima se TO NE DOPADA, moja Dragojla... Mislim generalno, naravno.

Opaska: "Beogradjani eto vam ga vas Djilas" nije vredna komentara. Više govori o Vama nego o Đilasu ili Beograđanima, recimo...

Washington

pre 10 godina

Ko god da je vlasnik Bus Plusa, meni je sve jedno dokle god prevoz funckionise kako treba!
(MilanCh, 17. jul 2013 12:08)

Aha ... Znači nebitno ko je vlasnik i kako je ova firma dobila da radi ovaj posao, i sistem sada funkcioniše kako treba ...

U kojem gradu ti živiš?

Naravno da je bitno KO JE i NA KOJI NAČIN dobio mogućnost da zaradi ogroman novac!!!
(NekoIzMase, 17. jul 2013 12:43)

A sta si ti ocekivao? Da ce tvoj i moj cale biti vlasnici Bus Plusa? Kako god da su dosli do toga, ljudi su investirali u nasu zemlju. Normalno, zaradice, kao sto i treba, pa ce mozda ponovo da uloze. A i drugi ce da prate njihov primer.

Sad ce naravno brdo komentara, i drugi ce da nas jasu, ovaj jadni napaceni narod, bla bla bla. Ko nam je kriv kad idemo unazad!? Ajmo jos malo razbijati izloge i protestovati protiv nezavisnosti Kosova i protiv Gej parade, to vecina najbolje zna da radi.

milos

pre 10 godina

Znači Đilasova firma koja je sa osnivačkog kapitala 500 Evra i jednim zaposlenim na ilegalnom tenderu napravila posao veka koristeći naše pare kao kapital a dobit milion odsto sad se prodaje turcima?
A Đilas direktno pljuje po Ustavnom sudu i vraća zabranu prodaje alkohola posle 22h?
Evo poruka SNS-u, smenite, uhapsite i osudite lop... Đilasa i imate moj glas!

MilanCh

pre 10 godina

Pokusacu ovako da odgovorim svima koji me mensujete u komentarima.

Sistem je odlican. Sistem nam pruza gomilu mogucnosti koje do sada nismo imali. Prva i osnvna za sve vas koji koristite kom, internet je da u u svakom momentu mozemo da vidimo koliko kosta karta, kako i gde mozemo da je kupimo, koje opcije imamo, a od skora imamo i onu za presedanje po povoljnijoj ceni, gde su vozila i jos mnogo drugih opcija.
Ko ima android telefon, na samom stajalistu ima opciju da vidi gde je vozilo.
Ako izgubimo ili nam ukradu karticu, sa prijavom, ne gubimo kao ranije uplatu, nego dobijemo novu sa istim iznosom kao ranije.
I tako dalje i tako dalje.

E sada, zaista je nepotrebno raspravljati o tome hocemo da se vozimo za dz ili cemo da platimo uslugu prevoza. Nadam se da smo svesni sta znaci anarhija i kako izgleda kada se poziva na neispunjavanje osnovnih obaveza. Ako svi ne platimo usluge koje dobijamo, ili proizvode koje uzimamo, zavrsicemo u zatvorima kao lopovi na kraju.
A verujem da nam je svima cilj da imamo bolji prevoz i najbolje usluge.
Sada ih vec imamo a ocekujem da to bude jos bolje.

Zlatko

pre 10 godina

Pošto smo mi takvi kavi smo, jedino unapređenje će biti da za svako hvatanje za aparat (jer samim tim jedino tako možeš da ga skineš) taj isti pusti malo struje i iz njega iskoče lisice koje će dotičnog vandala držati dve stanice dok ne dođe policija.
Nisam iz BG-a. Jedno vreme, dok sam radio na teritoriji grada, koristio sam i po 2-3 busa u jednom pravcu. Dobijao sam mesečnu bus-plus karticu. Meni je to ok sistem. Bolji je nego ono do nedavno poništavanje papirne karte u automatu. I lakše je za nošenje karata. Imaš samo tu jednu karticu. Ranije, za dva prevoza, ako računamo i povratak, trebalo ti je četiri karte. Plus, na toj jednoj kartici postoji i vremenska karta ako se koristi više linija. A kad je uključen zvuk dobija se informacija na kojoj si stanici trenutno i koja je sledeća stanica.
Po meni je ok sistem, i samo je pitanje vremena kad će zaživeti i u ostalim gradovima. Mada, kad kod nas svi gradovi budu imali takav sistem, negde će verovatno postojati leteći autobusi.
I ne razumem Beograđane. Hoćete da imate redovan, kvalitetan i udoban prevoz, i ma koliko da vlast kopa da obezbedi nove autobuse (autobusi iz Japana i Poljske, tramvaji iz Španije), vama to ne odgovara i nećete to da platite. Naravno, ovo se ne odnosi na veliku većinu koji sasvim normalno plaćaju kartu, već na one koji se bahato ponašaju, koji ne žele da plate prevoz i uništavaju autobuse i aparate u njima.

Vojislav Simonovic

pre 10 godina

Опет ће Турци да наплаћују зулум и глобу, Немци нас условљавају (читај: поробљавају) кроз ЕУ, Американци нас држе на зубу већ две деценије.

Sale

pre 10 godina

Neverovatno kakvih sve licemera ima, svako ima svoju pricu. Svi bi da se voze u fensi autobusima, ali nece da plate kartu. Sve toboz brine imovinsko-pravni osnov, opet da ne bi platili kartu. Neljubazni kontrolori - nisu platili kartu. Evo ja predlazem da se vrate stari aparati, opet bi se zalili kako ne valja sistem, zasto? Pa da ne plate kartu, jer lepo je voziti se za dz.

Crni Gruja

pre 10 godina

Kada bi svi placali prevoz cena bi bila niza a usliga kvalitetnija. Medjutim, stoka navikla da se svercuje i to je vec u genetskom kodu . Kao i pljuvanje po ulici i bacanje djubreta pored kontejnera ili sa balkona. Nije dovoljan kontrolor u svakom vozilu nego trba postaviti i po jednog ili vise policajaca. I tako dok ne nauce da se ponasaju. A to se na zapadu postize visokim i efikasnim kaznjavanjem. I gle cuda, odjednom svi se ponasaju civilizovano. Grad bi bio lepsi a prevoz bi funkcionisao.

Pametovanje

pre 10 godina

Čitam komentare i prosto mi se nameće jedan zaključak. 90 % ljudi koji ovde prozivaju ovaj sistem naplate karata i Bus Plus jedino za cilj imaju da prozivaju Đilasa. Evo i dokaza:
"Ceo sistem u Bgd funkcionise pogresno! Zato sto pogresan covek vodi sistem. Raspada mu se stranka, grad tone u dugove, a on pere ruke!!! Revoluicija u gradu!!! Svi treba da bokotuju gradski prevoz! . Napisao ElevenSkys
E sad, ako neko kritikuje prevoz, a u isto vreme govori o stranci cilj je jasan!
Mnogo pametnije bi bilo da jednom počnemo da razmišljamo na realan način. Ovaj sistem je dobar. Ko će ga sprovoditi, potpuno je nebitno, jedino je važno da on zaista i doprinese efikasnijem prevozu. Da bi nešto funkcionisalo, usluge toga moraju i da se plate i ma koliko vas ovde govorilo ovo ili ono, od te činjenice ne može da se pobegne. I tu nema daljeg pametovanja

GagY

pre 10 godina

Ni dan danas me niko nije ubedio, da je potreban posrednik između mene (putnika) i GSP-a (prevoznika), da bih kupio običnu kartu za autobus!
(Analitičar, 17. jul 2013 13:04)

Nije ni potrebno da te iko išta ubeđuje, tvoje je da kupiš kartu, i da te ne zanima ko je koga tu...

Bre!

pre 10 godina

Ma sistem k'o sistem nista mu nefali osim sto je malo neprikladan prilikama u Srbistanu, ovde su bre problem ljudi koji rade oko tog sistema...

ElevenSkys

pre 10 godina

Ceo sistem u Bgd funkcionise pogresno! Zato sto pogresan covek vodi sistem. Raspada mu se stranka, grad tone u dugove, a on pere ruke!!! Revoluicija u gradu!!! Svi treba da bokotuju gradski prevoz!

D61

pre 10 godina

Sad ce turski ridzovani da nas ganjaju. Jedva cekam. Ovima nisam dao ni dinar, sledeci ima meni da placaju da se vozim. U svom gradu cu dzabe, nema sile da bude drugacije.

Sasha bg

pre 10 godina

Ne razumem ove komentare tipa ko je uveo,ko uzima procenat..bla bla..ljudi prevoz mora da se placa u svakom sistemu..svi kukaju na kontrolore a uglavnom su to ljudi koji ne placaju karte..platis dopunu,otkucas se kad udjes i vozi..niko nece imati problem.

Poz

pre 10 godina

Jel moze neko od ovih sto su fascinirani bus plus tehnologijom da mi objasne koja je korist od iste? Busplus je uveden pod izgovorom da ce povecati naplatu karata, kupovina karata nikad manja, i vracaju stari sistem kontrole u svakom autobusu. To smo mogli da imamo i bez bacenih para na validatore, a da ne pricam o mutljavini oko tendera. Otkud ja znam da vlasnik nije Darko Saric, ili neki Misa Banana? Mogu i vojsku da stave da kontrolisu karte za busplus, opet im dinara necu dati.

Hajduk Očagarac

pre 10 godina

Nije da Beograđani neće da plaćaju prevoz, nego neće da plaćaju raznim lanusima, apeksima i proceskomima.
(ju7, 17. jul 2013 12:34)

Brate, neću ni ja da plaćam onu gomilu.... u Skupštini, pa ko me pita?!
A prevoz mora da se plati, kako drugačije misliš da se voziš, taksijem na iskakanje, što kaže Kovačević? :)

Civitas

pre 10 godina

Bitno je da SVI, koje država ne kategoriše kao socijalne slučajeve, plaćaju prevoz. Ništa me drugo ne zanima.
Pa moj komšija koji ima novca za svoja kola i jednom u nikad koristi gsp, uđe u vozilo i redovno se šteka za kartu, a ja kupujem markice od osnovne škole, tamo nekih devedesetih. Pritom nemam keša za kola, roditelji u penziji a ja radim kad nađem nešto honorarno, iako sam završio jedan fakultet Univerziteta u Beogradu.

To je sve pitanje obraza, vaspitanja i elementarne građanske kulture, da za uslugu koju iskoristiš platiš. Ako nećeš da platiš ideš peške, ili biciklom, i tu ne vidim nikakav problem.

Ronaldinho

pre 10 godina

Joj Djilasu, pa upropasti sve, covece. Em si napravio ovu sprdnju od firme, uveo taj sistem, doveo do propasti GSP, i povrh svega sad prodade Turcima istu tu firmu(kompaniju, sta god da je)

Atreides

pre 10 godina

-MilanCh-

Sistem je ok..naravno ima dosta mana koje treba ispraviti, a ljudi u BG ga ne osporavaju vec osporavaju lopovluk koji ide uz njega, a to je da neka privatna firma vrsi naplatu za javni gradski prevoz. Gde to jos ima??? Je l' bi ti Milane dao nekome da, ako ti imas firmu, taj vrsi naplatu i uzima ti deo kolaca, a da on troskove skoro i da nema. Da GSP naplacuje bilo bi drugacije ovako narod nece da placa a bus plus sistem je doveo GSP do propasti

zoran

pre 10 godina

Da li sa kupovinom Bus plusa dovoze svoje autobuse pa da nas voze sa njima ili ce da koriste vozila GSP, vozila donacije Japana za gradjane Beograda, mogu da platim kartu samo Gradskom saobracajnom preduzecu Beograd.

Mašala

pre 10 godina

Koliko naprednih radikala na jednom mestu i svi "stručnjaci" za saobraćaj posebno ovaj naš Beogradski!!!!Dečki i cure prevoz se MORA plaćati a ako vam Djiki smeta vi ga skinite i gotovo!Ta ista firma će biti u sistemu naplate i kada vi "napredni" budete vladali tako da manje lupetanja gluposti!!!!!

Djox

pre 10 godina

GSP je već dovoljno u problemima (i to najmanje zbog BusPlus-a) i ne bi trebalo da ulazi u BusPlus. Direkcija je ta koja treba da kontroliše sistem i zapošljava kontrolore, a drugoj firmi da prepusti održavanje sistema (validatori, protok podataka, skladištenje informacija na servere) . GSP da bi počeo da funkcioniše u plusu treba da se reši raznim organizacionih jedinica u svojim redovima. A ovi što neće kao da turcima plaćaju, uvek će imati neki izgovor samo da ne bi plaćali kartu jer su tako navikli u zavičaju. Sistemi slični bus plusu funkcionišu super u svetu, samo kod nas sve ide naopako.

citizenkane

pre 10 godina

Nije tacno da je BUS-PLUS odlican sistem. Kao prvo zasto pojedinacna karta od 70-tak dinara ne vazi jedan sat kao sto je u svim gredskim centrima, vec moramo da placamo 140 din za tu uslugu. Zatim gde je porodicna karta, ja sa zenom i dvoje dece hocu da se vozim 24h (izuzev spiceve ujutru i poslepodne) recimo za 300din. Gde je preplatna karta (mesecna) koja je jeftinija i sa kojom mogu da se vozim od 10h - 17h i 19h - 07h? (izuzev spiceva). Dakle nema uopste pogodnosti koje ima svaki veliki evropski grad. Preskupa je karta od 70 din za jednu voznju!!

aleksandar

pre 10 godina

Te mane koje pripisujete BusPlusu nisu njihove, vec su mane vlasti grada Beograda, i pohlepnih ljudi iz GSP-a. Jednostavno je, BusPlus je proizvod, koji moze biti upotrebljen na pozitivan i negativan nacin. Nije on nista kriv.
Ne krivite oruzje nego onoga ko ga zloupotrebljava.

Đorđe S.

pre 10 godina

djikijevi botovi (ovi koji verglaju nanovo i nanovo da prevoz mora da se placa) bogami agilni isto kao vucicevi na nekim drugim vestima
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (grunf, 17. jul 2013 17:42)

Vidi brate, sad ću da ti kažem nešto krajnje neverovatno: Novosađanin sam, živim ovde 51 godinu, od rođenja, i poznajem veoma mnogo ljudi koji misle i osećaju da je sramota da se ne plati karta (kafa, pranje prozora..) bilo ko da je vlasnik firme, a veruj da su ko zna kojih stranaka (ja sam konkretno LSV).

Moguće da ti delujemo kao ovce, da ne kažem šta crnje, ali eto da znaš da postoje celi gradovi takvih, 'ajde da kažem - osobenjaka. Ne znam da li je to ono što zovu "druga Srbija", ali uzmi to onako, as is.

duledudule

pre 10 godina

Samo se u Srbiji osporava ovaj sistem. Svuda u svetu ljudi bi bili ponosni. Posebna prica je sto Beogradjani ne zele da placaju uslugu prevoza, a ne pada im na pamet da izadju iz prodavnice sa korpom a da ne plate.
Sve je isto, samo je neki inat.
Ko god da je vlasnik Bus Plusa, meni je sve jedno dokle god prevoz funckionise kako treba!
(MilanCh, 17. jul 2013 12:08)

pa ti idi u Dansku pa cekiraj bus plus. ne shvatas poentu price. svi ljudi bi placali kartu da imaju prevoz i autobuse, eto recimo kao u Danskoj. a sta imamo ovde? gomilu raspalih autobusa, guzve non stop, kad treba grejanje radi klima i obrnuto. udjem u bus uhvatim se za sipku i ostane mi masna fleka na ruci. a plus(bus) kradja i lopovluk nevidjenih razmera preko celog bus plus sistema. da bi na kraju "besni" kontrolori izbacivali trudnice, starije ljude i one ljude koji ne zele da se upustaju u raspravu. a zato i dobijaju i batine (mislim i to je debilizam). ali nista drugo se ne moze ni ocekivati u zemlji gde te drzava pljacka na svakom koraku...

Janko

pre 10 godina

Da se ne zavaravamo, nismo mi Turke ni prosli put ustancima oterali, no se potrosilo i raspalo carstvo. Hocemo li i sad da cekamo da se ovi nasi janicari i sveze pristigli Turci umore?

mrmlj

pre 10 godina

@ (Poz, 17. jul 2013 17:53)
jedna korist je to sto mesecnu kartu mogu da kupim na svakom koraku, umesto na nekoliko mesta u gradu na kojima sam znao da cekam u redu i po duze od sat vremena.
druga korist je sto ako izgubim tu mesecnu kartu, mogu da odem i da izvadim novu a da ne moram da ponovo placam mesecnu kartu (moram da platim novu personalizovanu karticu ali 250din je znatno manje od 3.216din, zar ne?)
treca korist je sto postoji aplikacija koja mi skoro 100% tacno pokazuje gde se nalaze vozila koja staju na stanici gde cekam autobus.
cetvrta korist je sto je format personalizovane kartice mnogo bolje prilagodjen vecini novcanika nego ona prethodna karta koja nije mogla lepo da stane u vecinu novcanika.

Peja

pre 10 godina

O cemu vi pricate, kakve to obaveze ja imam? Sta je sa obavezama ove raspale drzave i privrede prema meni? Evo ovako stoje stvari: kad meni bude plata stizala redovno i firma ne bude kasnila po godinu i vise dana za zdravstveno i socijalno, i ja cu da redovno placam kartu u busu. Do tada, Turci i njini - sikter!

Sava Drugi

pre 10 godina

Kada Dragan Djilas kupi autobuse neka naplaćuje u njima kako hoće. GSP mu nije poklonio njegov otac, nego su moj otac i hiljade drugih od plate odvajali da bi se kupili autobusi.

Tek su pre neki dan prefarbali autobuse na kojima je pisao, pokolon Beogradjanima od NIS-a, EPS-a. Donacija japanskih žutih je manje više sve što sada imamo. Cela Srbija se zadužuje Beograd se vozi a Dragan Djilas naplaćuje.

Жељко

pre 10 godina

=====
Боже мили! Чуда великога!
Кад се шћаше по земљи Србији,
По Србији земљи да преврне
И да друга постане судија,
Ту кнезови нису ради кавзи,
Нит' су ради Турци изјелице,
Ал' је рада сиротиња раја,
Која глоба давати не може,
Ни трпити Турскога зулума!
=====

Analitičar

pre 10 godina

Ni dan danas me niko nije ubedio, da je potreban posrednik između mene (putnika) i GSP-a (prevoznika), da bih kupio običnu kartu za autobus!

anonimna

pre 10 godina

Jao evo radosti amerima. Jeste da ne ulaze na velika vrata u srbiju, alI evo uci ce na mala preko
Turske, azebejdzana I ostalih vazala americkih. A mi cmo onda biti vazali vazala....kako divna buducnost za tebe srbijo moja!

Vila Ravijojla

pre 10 godina

...Gde to, tacno, prevoz funkcionise kako treba? Sa druge strane, super je BP, ali je cena prevelika za nase standarde. Kad bi karta bila 40 dinara...
(Komar, 17. jul 2013 14:58)

U NS funkcioniše, po meni, kako treba, a koliko znam i u Subotici.
U NS je karta 50 dinara, mesečna blizu 2.000 - verujte da nije malo, ako uzmete u obzir da su primanja i 30% manja za isto radno mesto, i SVI PLAĆAJU.

Kad smo već kod toga, da se POTPUNO ukine BusPlus, karta bi bila jeftinija - koliko? 8%? :) A kondukteri bi koštali još koliko?
Promislite malko...

mikro muva

pre 10 godina

Dobijao sam mesečnu bus-plus karticu. Meni je to ok sistem.
(Zlatko, 17. jul 2013 13:09)
Pa zato ti je i bio ok jer si karticu dobio, nisi morao iz svog dzepa da placas fantomskoj firmi. Mi koji placamo taj prevoz a ne znamo u ciji dzep ide nas novac ne smatramo da je sistem ni malo ok.
P.S. Posle SNS botova, ovde se mogu videti i Bus pljus botovi. E svasta...

droid

pre 10 godina

Sve to isto je mogao da implementira i GSP sa nekoliko inzenjera, koje vec sigurno imaju na platnom spisku, ovako je samo vestacki stvoren prostor da se druga privatna firma bavi naplatom prevoza i da ima siguran profit dok je GSP i dalje u minusu, a mi i se vozimo raspalim autobusima.
Tu "inovaciju" koju je uveo BusPlus moze maltene da vam uradi svaki tinejdzer koji programira npr. Android telefone. To su stvari koje postoje u svakom najjeftinijem smartfonu, pracenje pozicije preko GPS-a, touch-screen, NFC za ocitavanje kartice i veza sa centralnom bazom. To ima 90% free aplikacija na Google Play-u. Dokle vise zamazivanje ociju sa takozvanom "naprednom tehnologijom".

OSTOJA

pre 10 godina

I dalje odbijam da ga placam...Ako Vlade Divac duguje za porez 6 miliona evra, ako muftija u Sandzaku odbija da vraca kredite, jer to ne postoji u Islamu, a poslanik SNS-a koji se javno hvali da ga stiti Vucic Aleksandar ne mora pred sud iako je zgazio 12-godisnjeg decaka, odakle nekome pravo da trazi od mene da placam kartu??

бт

pre 10 godina

Ko god da je vlasnik Bus Plusa, meni je sve jedno dokle god prevoz funckionise kako treba!
(MilanCh, 17. jul 2013 12:08)

У томе и јесте проблем, превоз нити је функционисао нити функционише како треба, а приватна фирма је уведена да га унапреди. Када се после две године покаже да нешто није постигло свој циљ онда се призна грешка, поднесе оставка, а град препусти ономе ко ће бринути о њему а не о личним и страначким интересима.

realno

pre 10 godina

Firma osnovana za 500 E, prodata za ko zna koliko. OOOO Turciii, opet vama harach da placamo. Realno, svejedno je kome / jer deru i jedni i drugi!

Joni

pre 10 godina

Ja se retko vozim busom i meni je taj bus plus sistem krajnje nepraktican. Ne shvatam da ne mogu da kupim kartu za 1 voznju kad mi bas zatreba. U vecini kioska ne prodaju. Kad nadjem, moram da kupim onaj karton koji kosta nekoliko stotina dinara. Obicno ga upotrebim jednom ili dvaput i onda mu istekne vaznost. A ne znam ni kad istice, to nigde ne pise. Nemam pojma da li jos imam na kartici kredita ili ne, ne znam kako to da utvrdim, osim tek kad udejm u autobus. I ako nemam, sta onda, kod vozaca ne mogu da kupim, da li nema zato sto je kartica istekla ili sam potrosio, pojma nemam. Onda moram da kupim novu na kiosku, ako nadjem i platim to oko 600 dinara. Jeftiniji mi je taksi. Kad sam isao u skolu (krajem proslog veka), lepo su bile karte za vise voznji, pa otkucam kad udjem i sve jasno. I dnevne karte su postojale jos osamdesetih godina, dobro ih se secam, sta se sad hvale time kao da su izmislili tocak?
I sta se sad dobilo tim bus plusom od tog vremena? Proslo je 30 godina i taj super moderni nagradjivani sistem, osim sto svetluca nikakvu prakticnu prednost nema u odnosu na pantljicare iz proslog veka. Bar je ja ne vidim, a mane vidim i osecam, kad hocu da se vozim (na primer ostavio sam auto kod majstora, pa da se vratim kuci), ima prvo da obavim pripreme za koje treba sat vremena i da platim vise nego taksi. Pricam samo iz svog ugla, zivim u BG, imam auto, uglavnom njega koristim, ali nisam bas bogat da se vozikam taksijem.

Dejan C.

pre 10 godina

Sad imamo i BusPlus botove?

Problemi sa BusPlusom su:
1) Uvećana cena karte zbog cene kartica koja sada mora da se plati (tako da jednom platite karticu, a onda kasnije dopunu u iznosu cene vožnje).
2) Činjenica da se GSP odriče dela profita, a sudeći po izjavama iz BusPlusa, priliv novca zbog veće naplate ne postoji.
3) Ljudi moraju da validiraju mesečne kartice u autobusu. Meni ovo ne smeta, ali ako vam 99% korisnika kaže da im smeta, šta je problem da poslušaju? Razumem da tako postoji mogućnost skupljanja real time statistika, ali ako su te kartice personalizovane, znači da neko može da prati gde se ko kreće.
4) Validacija traje dugo i trapava je ukoliko želite da platite kartu za više od jedne osobe, promenite zonu i sl.

Dobra stvar oko BusPlusa:
1) Elektronska tehnologija bi trebalo da dozvoli vremenske karte (ovo je tek skoro uvedeno), ali i presedačke karte u slučaju kvara vozila koje i dalje ne postoje.

A ta jedna dobra stvar je mogla da se izvede i bez uvođenja privatne kompanije...

Šta nam rade

pre 10 godina

Ovo je pljačka veka. Đilas je u tišini delimično privatizovao GSB, i potom ekspresno preprodao vlasništvo jedne fantomske firme drugoj. Tako je zataškana i privatizacija C-marketa. Ne mogu da dočekam sledeće izbore.

БТ

pre 10 godina

Upravljanje gradom se ne prepusta (nije to nicija licna prcija) nego se dobija na izborima.
(Poz, 17. jul 2013 13:14)

Сети се ко је у Београду добио изборе 2008. године, а ко је засео на власт па ћеш видети да се управљање градом не добија увек на изборима. Само човек који Београд види као своју приватну прћију не подноси оставку после фијаска са Бус плусом и штете коју је нанео граду (трајно се одрекао 9% прихода ГСП у корист приватне фирме).

komentator

pre 10 godina

U celoj ovoj prici ima vise strana, kao i uvek:
1. Ne vidim nista sporno u zajednickim poslovima drzave i privatnog sektora kao i svugde u Evropi
2. Ne vidim razlog zasto bi bas GSP trebao da vrsi naplatu karata kada osim njih u javnom prevozu u Beogradu ucestvuju jos i Lasta, BGVoz, privatni prevoznici...
3. GSP ima manji prihod jer ne prodaje direktno karte ali ima i manje troskove jer ne placa kontrolore, njihove kontrole, logistiku...
4. BusPlus kako sistem ima svojih potencijala ali oni u Srbiji NISU iskorisceni i ne vidim da mogu biti u bliskoj buducnosti. On se koristi samo za naplatu a ne i za pracenje vozila (vozila ispadnu iz reda voznje a otpravnici ne znaju...) Mislim da GSP nema potencijala da iz ovog sistema sistema izvuce maksimalno, kao ni sama DJP
5. Glavnog krivca vidim u DJP koja ne uspeva da kvalitetno organizuje prevoz (red voznje, pravila, naplata, cene, uslovi...)

Jolly

pre 10 godina

Koja li je ovo sad muljaza da mi je znati...kao fol Turci...cini mi se da je neko ukapirao da moze da ide u 'aps pa napravio fiktivnu prodaju....e moja Srbijo i moj Beograde...a i moji Beogradjani...sta se radi, pa to je strasno...ajmo ljudi na ulice, stvarno je vise dosta!
I jos da dodam, da sve ove koji ovde komentarisu kako je bus plus super, napredan, mega-giga, nacin za prevoz, ne samo naplatu...lalalalalal treba da bude sramota! Prvo,...to nigde u Evropi nema, pod jedan, a pod dva 72 dinara je JAKO mnogo za jednu voznju. Meni treba da odem do grada i da se vratim sa jednim presedanjem 288 dinara, i to je CIST kriminal! I dokle god bude takva cena ja cu se svercovati....
p.s. Gsp je doveden do ivice propasti...zao mi je zaposlenih tamo....

N.

pre 10 godina

Nije da Beograđani neće da plaćaju prevoz, nego neće da plaćaju raznim lanusima, apeksima i proceskomima.
(ju7, 17. jul 2013 12:34)

Da, da, pre Bus Plusa su svi redom placali karte. Ni tada sistem nije valjao zbog ovoga ili onoga. Sta god da se desi uvek ce se naci izgovor i odbijati da se prevoz placa. Ali ce se, naravno koristiti.

crnogorac

pre 10 godina

oooo tuuurci,braco. svaka vam cast, vratite se, ionako se sve kod brace srba raspada, sve im uzese, pa da i vi se vratite na svoje :-)

Vlada

pre 10 godina

Kadar nevera. Em su nametnuili ovaj sistem, em sistem bas i ne funkcionise (npr gomila stanica je nepravilno obelezena), em je polu-fantomska firma, em je preskupo. Bas ih briga, uzeli pare, dali Turcima, zadrzali deo kolaca i konstantan priliv novca. Milina, isplati se biti bizMismen ovde.

Simke

pre 10 godina

Ko u stvari stoji iza Bus Plusa? Kako je moguće da je uveden bez konkursa? Kakve veze gradska vlast ima sa celom tom pričom?

Ajde već jednom neka neko od novinara i to istraži. Do tada - švercovaću se kad god mogu, dok god dajem novac kompaniji koja je izronila iz magle sive ekonomije i netransparentno upala u jednu od najvećih javnih institucija - gradski prevoz.

Anonymous

pre 10 godina

Nije mi jasno zašto vama, Beograđanima, smeta plaćanje autobuskih karata?
Ako se već vozite, valjda je red i da platite. Počeću od dva najveća vojvođanska grada, Novog Sada i Subotice gde javni prevoz sasvim redovno funkcioniše i svi plaćaju karte. U Subotici imamo sistem SuBus, koji je otprilike isti kao i BusPlus i apsolutno se niko ne buni protiv plaćanja karata. Bitno da je vama, koji imate dosta veći standard, problem da platite javni prevoz, a nije vam problem da se istim vozite.

aleksandar

pre 10 godina

Ne radi se o tome da li je sistem dobar ili ne nego kako je uveden i kako se sprovodi. Tender je praktično namešten za nepoznatu firmu sa jednocifrenim brojem zaposlenih. Prihod Apexa čak 8% zarade od karata! Cena karte je previsoka za ono što putnici dobijaju kao uslugu. Nametan je ulazak na prednja vrata, a u autobuse ni ne može da se uđe kolike su gužve. E to je suština problema. A softver, elektronika, gps... niko nema ništa protiv toga.
Preispitajte tender, podignite optužnice protiv osumnjičenih za nameštanje i pljačku građana i spustite cenu karte na razuman nivo. A onda ko ne plati kartu - neka dođu da mu plene stvari po kući.

Hogar

pre 10 godina

Sedamdesetih godina na zadnjoj platformi Leyland autobusa sedeo je uniformisani čovek i svako ko nije plaćao kartu opominjao bi. Nije u tome bila poenta. Ja sam bio osnovac, ali nisam se švercovao. Poenta je bila što su karte bile prihvatljivo jeftine, pa sam mogao čak i od džeparca da odvojim i da ne osetim. U to vreme je gorivo bilo jako skupo....(setite se par-nepar i bonova), ali i pored toga ljudi su zbog normalne cene plaćali. Danas mi je jeftinije da sednem u auto, odem do grada, platim parking i vratim se nego da idem autobusom.... a to nije normalno. Šta da radimo sa ljudima koji nemaju automobile? Kako oni da idu ako mogu da izdvoje dvadesetak dinara, ali ne više...a hoće da plate. Vratiti GSP-u naplatu karata, jer firma koja postoji više od 100 godina to sigurno zna da radi!

BillyPiton

pre 10 godina

Dopadaju mi se prva dva komentara koja su izasla. Skorz su objektivni i ne stranacki orijentisani....XAXAXA! Ko jos moze da bude zadovoljan kvalitetom prevoza u Beogradu i ko moze da kaze da mu odgovara vremenska karta!? Pa ta vremenska karta je cista kradja. Ko moze da u punom potencijalu iskoristi tu vremensku kartu koja je btw najskuplja...te da za to vreme saceka prevoz, preveze se i vrati...a prevoz kasni...na 50' duva vruce i sl...najobicnija smejurija i lopovluk!

Woods

pre 10 godina

Hajdemo realno, zasto GSP ne pocne da daje kvalitet a u skladu sa time da pocne i naplata, a ne da deru kozu ljudima i sa onim bus plusadzijama uteruju harac. Stvarno smo zreli za Turke i srednji vek sa tim rezimom rada!

Che

pre 10 godina

koliko price oko obicne poslovne transakcije. Kao da su sad Turci kupili GSP pa sad imaju monopol. Kupili su firmu koja vozi elektronsku naplatu gradskog prevoza, nesto poput procesing centra za kartice. Cemu larma cemu galama, mozda zbog toga sto su Turci? Bas me briga da su Marsovci ako se to nama isplati.

Srdjan

pre 10 godina

Znaci, vlasnik "Apeksa" koji je dobio posao prodaje karata u GSP-u je firma Lanus, a vlasnik "Lanusa" koji je sada manjinski vlasnik je firma "Procescom".

Kakav lanac firmi. Nigde ne pise, ali sto nisu prikazali koilko zaposlenih imaju ove silne firme i gde su registrovane? Cek da pogodim imaju 1-2 zaposlena, a racuni su off shore. Krajnji korisnik? Bolje da ne nagadjam.

maja

pre 10 godina

ali kako prevoz funcionise kako treba kad ga cekas duze od pola sata.??idi u neki grad u evropi da vidis dal ces da cekas duze od 5 min.u becu dva evra karta vazi sat ipo u bilo kom prevozu nebitno,za penzionere dva ipo evra isto vazi sat ipo al imas dva puta da kucas i to su ti one skuplje penzionerske imas i evro karte za samo par stanica.45 evra mesecna krta za one koje rade a samo 15 evra za one koje ne rade e sad kad uporedis njihove plate i nase onda vidis na cemu smo i nema sanse da se desi da cekas prevoz duze od dva tri minuta mozda kasnije nocu cekas po desetak min i to je to!!!epa prema tome kad kod nas karte budu tako i kosta nekih desetak petnaest dinara da vis onda kako bi svako ziv placao kartu a za taj sitnis se uvek nadje ko sto se kod svabe nadje dva evra jer to je za njih sitnis ko kod nas deset dvajs dinara.eto toliko od mene

Zlatko

pre 10 godina

Ljudi, zivim u Turskoj, u Istanbulu i Ankari, dva najveca grada, ovaj sistem ne postoji. Postoji sistem ulaska na prednja vrata i svi ga postuju, ali guzve u javnom prevozu nisu ni priblizne onim kojih se secam iz Beograda.

FireWireBarbHire

pre 10 godina

Sramno! Ja ne mogu da verujem da neko moze da hvali kvalitet i kvantitet GSP-a i jos pri tom da kaze kako gradjani Beograda izbegavaju da plate karte!

petrovic@spavac

pre 10 godina

Vi pisete "ne znate odakle ljudima ideja da se mesaju i pitaju odakle novac" ...a ja se pitam sta vi imate od skole, opste kulture i gde Vi zivite? Ali ajde ovako Srbija je preplavljena mafijom, lopovima i ljudima koji sebi mnogo daju za pravo; Gradjani Beograda imaju svako pravo da pitaju, ko je uopste uveo idotski pljackaski sistem bus plus u nas prevoz; I ko od toga uzima procenat? kakve su to fime ...samo zbog toga Djilas je trebao da podnese ostavku; Pre svega prevoz treba da bude organizaovan tako da narod moze da plati i da moze organizovano da se preveze, kakve turske firme i preprodaje vlasnistva ...firme se rasprodaju da bi se zataskao trag i da bi vlasnici uzeli novac sto pre ...ovo je sramota za grad Beograd; potkrada svoje stanovnike.

v

pre 10 godina

Da turska privatna kompanija naplacuje karte u gsp beograd i uzima velike pare, a troskove odrzavanja vozila, plate vozaca, uredjenje stanica placaju gsp i grad mi je neverovatno! Zasto nije GSP mogao da instalira bilo kakav sistem ovakav ili kao onaj u pragu koji besprekorno funkcionise, i otplatio bi taj sistem od para koji ide ovim turcima il sta je to vec? A sad jos grad placa i kontrolore? Strasno. (KO je bio u Pragu zna o cemu pricam, a imaju jako dobar sistem sa papirnim kartama, vremenskim, dnevnim i mesecnim). Ne zelim da imenujem ali posle ovoga i ponovne prohibicije koja je necuvena, promenio sam misljenje sto se tice glasanja na izborima ako izadjem uopste. strasno.

MilanaNS

pre 10 godina

"Beogradjani eto vam ga vas Djilas! Sad kad Turci uvedu obezbedjenje u buseve ima po duplo da placate karte"
(dragojla, 17. jul 2013 17:07)

Dragojla...
Budžet grada Novog Sada ima deficit od 3.8 mlrd (Beograd ima 4.5), račun grada je blokiran odavno, možemo samo da sanjamo o paketićima za bebe ili novoj školi, ali zato SNS zapošljava po JP sve u šesnaest, kao da ne postoji sutra, kriminal se utrostručio i podmeću se bombe pod kola "poštenim" direktorima.

Ukratko: ako Beograđanima taj Đilas ikad dosadi, mi bi se jako obradovali.

Milos Ilic

pre 10 godina

A sta si ti ocekivao? Da ce tvoj i moj cale biti vlasnici Bus Plusa? Kako god da su dosli do toga, ljudi su investirali u nasu zemlju. Normalno, zaradice, kao sto i treba, pa ce mozda ponovo da uloze. A i drugi ce da prate njihov primer.

Sad ce naravno brdo komentara, i drugi ce da nas jasu, ovaj jadni napaceni narod, bla bla bla. Ko nam je kriv kad idemo unazad!? Ajmo jos malo razbijati izloge i protestovati protiv nezavisnosti Kosova i protiv Gej parade, to vecina najbolje zna da radi.
(Washington, 17. jul 2013 13:26)

Hoces da kazes da je samo 1 firma ispunika uslove iz konkursa, a to je Apeks? Nece biti, prijatelju. Osnujes firmu sa 1 zaposlenim i 500 e kapitala, a posle uzmes kredit od banke i naplacujes 8,53% od prodatih karata. Mislim da to svako moze, zar ne?

SevenEleven

pre 10 godina

Kako je ljudima tesko da krenu od sopstvenog primera. Gsp ne daje kvalitet a traze kozu sa ledja za taj prevoz, pa udobnije, brze i humanije bi bilo da uvedu fijakere...pa neka traze koliko god...makar da mi niko ne dahce za vrat i da ne dobijam toplotni udar a da se zimi ne pitam hocu li poginuti u busu ili na stanici...to pod uslovom da bude autobusa!

AncientElf

pre 10 godina

Evo za cenu karte ja cu da vozim ljude...kolima sa klimom i svima lepo! 100rsd po coveku 4 x100rsd...i ne moram da zaradim ali ne moraju ljudi ni da placaju taj lopovluk! Z.Stanica-Sava centar 400rsd i nazad toliko i to je recimo 6l goriva a nisam mogao da potrosim ni litar! Pa neka plate i cenu karte u busu 72rsd opet imam racun da mi nesto ostane za amortizaciju!!!

Naopako

pre 10 godina

Sad ste svi velike patriote, nećete da plaćate strancima, a samo sebe lažete jer vam je to izgovor, gde ste svi vi bili dok je ceo sistem bio državni? U istom tom prevozu samo bez karte

N

pre 10 godina

Problem je u tome sto je takav sistem grad ili GSP mogao sam da plati i da ga primenjuje i da sam ubira ceo profit, ovako profit odlazi nekim Turcima. Da li samo ja u tome vidim problem? Neko se ovde ugradio i to debelo, a vi razmislite dobro ko. Sad kad su Turci postali vecinski vlasnici, znas kad ce moci da izbace Bus plus, nikad. Srami ih bilo nije ni cudno sto cemo uskoro zbog ovakvih kadrova DS dobiti pravu pravatu diktaturu i jos ce ljudi klicati, jer ce misliti da ce im biti bolje, a nece. Zalosno, toliko zalosno, da ni suze ne pomazu.

student

pre 10 godina

pre 2 nedelje sam bio u BG sa par drugara, trebalo je da stignemo od tačke A do tačke B, predložio sam da idemo peške jer nije bila velika razdaljina ali su oni rekli da idemo tramvajem i da se švercujemo... ali nismo bili jedini, tačnije za te 4 stanice što smo se vozili nisam video ni jednu osobu koja je platila kartu tj provukla svoju bus plus karticu kroz sistem...

Voja

pre 10 godina

''Dosadašnji većinski vlasnik Apexa, kompanija Procescom, koja je vlasnik Lanusa, ostaje manjinski akcionar sa 21 odsto udela, ''

od prikinog prike pa od njegovog prike....

Pera

pre 10 godina

@MilanCh:
"Samo se u Srbiji osporava ovaj sistem. Svuda u svetu ljudi bi bili ponosni."

Ne osporava se sistem, vec se osporava to sto je pored silnih elektronicarskih firmi u Srbiji takav jedan sistem uradila strana firma.

Lunus koji je otkupljen sluzi samo kao posrednik prilikom kupovanja strane opreme i uposljavanja stranih inzenjera na pustanju i odrzavanju sistema, uz uzimanje debelog procenta.

Takodje, sporno je to sto je ovo jedinstven slucaj u svetu, ukljucujuci i gradove koji su mnogo vise ponosni na ovakve sisteme, u kojima gradonacelnik ima udela u raspodeli dobiti od kupovine, instalacije, odrzavanja i eksploatacije takvog sistema.

Miloje

pre 10 godina

Ja bih da priupitam sve ove koji se oduševljavaju "fantastičnim modernim sistemom" na svakoj vesti, jer sam živo radoznao. Koliko vam je dobro otkad ste se uvalili? Toliko ste ubedljivi u svom oduševljenju i revnosti, da ozbiljno razmišljam da vam pristupim. Izgleda da sve vreme negde grešim, pošto vidim sve suprotno od vas.

jelena

pre 10 godina

Ajde da vidimo izvestaj o poslovanju GSP-a i imovinsku kartu sadasnjih i bivsih direktora.Da vidimo izvestaj revizora o radu javnog preduzeca, detalje poslovnog ugovora sa tim famoznim Apeksom, izvestaj o trosku za sadasnje stotine kontrolora, da se vrate ukinute stanice(na Brankovom mostu za Zemun), da cujemo na Studiju B(koji placa grad),ozbiljnu emisiju o ovom problemu a ne ankete u stilu:smetaju mi ovi sto ne placaju...Sram bilo vlast, a jos vise navodne strucnjake iz navodnog sekretarijata za saobracaj.Inzenjeri ste samo za lopovluk, a ne za ozbiljan i efikasan sistem. Ziveli gradjani Beograda!Ziveo sverc! Ziveo Brazil!

Pametovanje

pre 10 godina

@Aleksandar A vidiš Aleksandre, ja sam recimo 99 % ubeđen da ti ne živiš u Bg i da te baš briga za Bus Plus i beograđane. Sam kažeš da ti je svejedno kakva će naplata biti i sa time si dovoljno rekao. Beograđanima je preko glave da svi vi koji ne živite u Beogradu bolje znate od njih sami šta je za njih dobro. A taj glupi narod kojeg nazivaš glupim je omogućio ovoj vlasti da dođe do nje. I veruj mi, mnogi od nas su rekli da su ispali užasno glupi i veoma su se pokajali. Beli listići su im doneli mrak iz kojeg sada ne znaju kako da izađu

eh

pre 10 godina

Zasto se ova nasa mila Srbija pretvorila u hejt drzavu? Zasto?! 90te dizel je ucinio svoje i sada se prepoznaju hejtovi te generacije. Svi ste to zakacili, a prenecete i na svoju decu...Tuzno u sta su nas pretvorili...Pa vi hejtujte i dalje...

Stefan

pre 10 godina

@Dunja A gde vi vidite da prevoz sve bolje funkcionise? Da li vi znate razlog zasto je sad po letnjem redu voznje izaslo mnogo manje vozila nego prosle godine? Zato sto se vozni park GSP-a RASPADA, vise nema rezervnih delova, autobusi se sami pale u pogonima, nema vise ni para ni da se isplate vozaci, a ti novi klimatizovani autobusi su ili privatnici, a bice i onih Poljskih koje smo platiili 200.000 evra(!?) po komadu(kao sto smo platili one Beloruske trole, koje su inace polovne, a novu trolu mozete naci za 50.000 evra). A za to vreme, BusPlus uzima milione i milione od kartica i od 8.5% koliko im vec placa GSP zasta??? Oni vise nemaju ni kontrolu. Mi stavise cemo sada da uvedemo konduktere u autobus! A to sa tim elektronskim sistemom lepo kaze covek, idite u Prag, kupite papirnu kartu, lepo je otkucate na automatu u autobusu ili metrou koji lepo samo utisne kada je pocela vasa voznja i vozite se ko ljudi, em jeftino, em sve tacno na vreme, em jos i metro imate. Slicno je i u Rimu, nema elektronskih sistema i takvih gluposti, a nema ni konduktera u autobusima.

Dragance

pre 10 godina

Mora se ponovo potsetiti na problem zastite privatnosti licnih podataka. O tome je govorio i zastitnik gradjana, ali je to sada postalo jos problematicnije. Isto kao sto privatne firme, prvajderi mobilnih telefona, imaju detaljne podatke o identitetu i kretanju svih Beogradjana, isto tako firme koje kontrolisu Bus Plus imaju bazu podataka o identitetima i detaljnu, živu sliku trenutnog kretanja svakog stanovnika Beograda koji ima pretplatnu kartu. Vecinski vlasnik firme dobija i pravo izvrsnog, tj. operativnog upravljanja firmom, pa tako i njenim bazama podataka. Posto Turske sluzbe bezbednosti tesno saradjuju sa bezbednosnim strukturama NATO-a, to znaci da ce pristup "živim" podacima o kretanju Beogradjana verovatno imati i NATO. Nacin koriscenja ovako osetljive baze podataka je nesto o cemu bi se morala povesti javna rasprava, pogotovo u svetlu novih otkrica u medijima o ambicioznim, globalnim programima prisluskivanja kompletnog Interneta kao i svih drugih komunikacija u svetu. Sustinska, civilizacijska promena je postepeni prelazak velikih sila sa pracenja iskljucivo sumnjivih, kao osnovnog izvora informacija, na pravljenje detaljne baze podataka o svakoj osobi unapred, pre nego sto ona eventualno postane bezbednosno zanimljiva. Zbog toga znacaj ovako masovnih, ažurnih i kvalitetnih zbirki podataka o licnostima i kretanju postaje ogroman. Mi moramo znati postoje li mere zastite nasih podataka i ko je nadlezan za njihovo sprovodjenje, ako uopste postoje.

Srdjan

pre 10 godina

Jel mogu ovi sto se svercuju,
I kapiraju da je to Ok, da me ubede da je Ok
I sutra kad im gazda ne plati platu !?!
Princip izgovora za neplacanje je sustinski isti:
Bi ja da platim, ali necu zbog...

dzoni

pre 10 godina

@MilanCh
NA sta da budu ponosni..to sto je toliki posao dobila firma tasna-masna kojoj to jedini posao u zivotu posle dogovora u nekoj kafani, a Beogradjani sad je placaju debelo ..ta firma uzima ogroman novac dok se za autobuse uzimaju ogromni krediti opet na racun gradjana koji ce da ga placaju (npr ovaj skorasnji od 65 miliona eura) a ta firma jedina obaveza joj da mlati pare i maltretira gradjane...sto ta firma nije dala neke pare za neki autobus nego gradjani koje ta firma maltretira?Taj Bus plus je cista sema za bogacenje u dilu sa politicarima ..naravno nije jedina..bilo ih je hiljade i hiljade i naravno ima ih i sad.

Vojkan

pre 10 godina

Čim je javnosti predočeno koliko su neuspešno vodili posao i koliki gubici su i dalje postojali, vlasnici Bus plusa su rešili da prodaju većinski udeo kako bi rukovođenje preuzeo neko ko zna da radi posao. A do sad sigurnno su dobro naplatili svoj neuspeh.

kentaky

pre 10 godina

Sistem kao sistem i nije loš, reference su mu jako loše, ali UOPŠTE ne vidim potrebu da se između nas putnika i GSPa, koji pruža usluge prevoza, umeće neka fantom (DS) firma koja tobože prikuplja novac od putnika i prosleđuje ga GSPu, a za to uzima neverovatnih 600-800.000€ mesečno (za te pare se može kupiti dva nova autobusa mesečno, ako se ne varam)!!!??? Čemu to? A posebno je pitanje ko stoji iza Lanus i Apexa, kako god da se zovu, jedino ko se prepoznaje tu su turci. Na zgradi u Baba Višnjinoj i u Zorinoj, gde je sedište Apex/Lanusa i nema tabli naziva firme. Od koga se kriju?

Gimnazijalac

pre 10 godina

Realna cena karte je 25 dinara.Kvalitet prevoza je nula,zimi hladno,leti 60 stepeni.Svuda studenti imaju besplatan prevoz,samo u Bg ne.Necu da platim,jer nemam leba da jedem.Da bih otisao od stana do faxa i nazad treba da dam 300 dinara skoro.Sto je mnogo mnogo je.

MilanCh

pre 10 godina

@paraglader
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=733320#k10071526

A gde ima prevoz za 30 dinara ili za dz?
Ajde da ne spinujemo vise i ne pravimo od sebe budalama!

Antonio

pre 10 godina

A zasto vise radnici BusPlusa ne ocitavaju karte, nego radnici iz GSP-a? Ko ih placa? Ako vec taj BusPlus ne moze da izdrzava radnike koji ce naplacivati karte, zasto se skroz ne povuce iz ugovora?

beograd

pre 10 godina

A sta to funkcionise dobro? Sto se guras u autobusu? Sto je prljavo, smrdi, klime ne rade ili ih nema (u starim autobusima)? Nije dobro ni to sto otkucana karta vazi samo za jedno vozilo, a ne za voznju na jednoj relaciji......

stari smederevac

pre 10 godina

Što neko reče, osporavamo BusPlus sistem. Nije tačno da se sistem osporava, nego se osporava netransparentnost vlasničke strukture. Ako odete na sajt Agencije za privredne registre i malo pročešljate od Apex (Lanus) pa "na gore" videćete koja je tu mutljavina sa vlasničkom strukturom. Navešću samo od nekih preduzeća u lancu: WP TIM SISTEM, PROCESCOM, KOEFIK, ROAMING ELECTRONICS...

mik

pre 10 godina

Ma ovo sa busplusom je tek pocetak, kako je krenulo uskoro ni struja, ni voda ni bilo sta od komunalnih usluga nece moci da se plati direktno isporuciocu tih usluga nego cemo placati kojekakvim privatnim posrednicima koji ce prvo da odvoje novac za sebe. Videcete samo dok se doseti neko.

Igor Gavran

pre 10 godina

Hvala bogu da imam auto pa u autobus i ne ulazim. Poznavao sam licnosti iz ove price nekada i to su bili obicni skromni, posteni, lepo vaspitani momci koji nisu imali nista specijalno. Verujem da su oni samo na papiru bili vlasnici tog Apeksa, Terzic je stajao iza njih, oni su njegovi radnici, a ko stoji iza njega je verovatno mnogo jak. Ovo sada su samo rokade.

Komar

pre 10 godina

(MilanCh, 17. jul 2013 12:08)

Nesto mi se ne cini da u istoj zemlji/gradu zivimo....... Gde to, tacno, prevoz funkcionise kako treba? Sa druge strane, super je BP, ali je cena prevelika za nase standarde. Kad bi karta bila 40 dinara, svi bi kupovali po 10 komada odmah, niko se ne bi bunio, a tako bi i vise para bilo za njih. Ali ne, daj da napumpamo cene po tzv. evropskim(umisljenim) standardima, narod se i ovako ne buni, a i malo tuce po prevozu nije na odmet.................

Sale

pre 10 godina

Sistem kao što je BusPlus podržavam ali nikako ne podržavam način na koji je ovaj sistem uveden. Prosto je neverovatno da GSP i grad nisu mogli da ovakav sistem uvedu bez uključivanja dodatne firme koja će da izdaje karte i vrši naplatu. Sigurno je postojala mogućnost korišćenja povoljnih kredita od EBRD i sl. kojim bi se finansirao ovakav projekat... Ali svi mi koji živimo u ovoj zemlji znamo zašto je ovo uvedeno ovako kako je uvedeno. Građani Beograda su zbog ovoga revoltirani i ne žele da plaćaju trećoj strani za uslugu koju pruža GSP.

Sa druge strane nikako ne podržavam šverc u grdskom prevozu! Prevoz treba da se plati kao i svaka druga usluga. Za sve koji ostavljaju komentare tipa vozila se raspadaju, smrde, nemaju klimu, itd, moraju da budu svesni da se prevoz u gradu ne plaća već desetinama godina, pa otud je i vozni park GSP-a u očajnom stanju. Da Japanci nisu donirali one autobuse ne bi danas imali u čemu da prevoze građane.

paraglajder

pre 10 godina

(MilanCh, 17. jul 2013 16:29)

Ama kome ti pričaš čoveče?!
Ja sam ovde jednom napisao da sam imao problema da objasnim kolegama kako sam "uspeo" da online kupim (i online i platim) avionsku kartu i kako sam ZABOGA PUTOVAO SAMO S TIM PAPIRIĆEM.
I oni i ja imamo preko 20 godina školovanja, ne života nego školovanja.

Ti nabroja silne prednosti, a oni hoće 30 dinara kartu, o čemu dalje da se priča...

Aleksandar

pre 10 godina

@Pametovanje

Bas ga pametujes. Da li ce biti ovakva ili onakav sistem naplacivanja karata, sve jedno je. Ali, nije sve jedno ko ga drzi i ko klepa cene. Nije sve jedno da pored celog sistema koji su uveli, da i dalje kasni prevoz, da i dalje ide konvoj pod istim brojem, da se krade iz tog sistema. Ti ne shvatas da politicari nemaju samo funkcije politike, imaju sopstvene firme, koje su povezali kroz drzavne poslove. Cak i da nisu njihove suruju sa "prijateljima" ili rodbinom, kojima su napravili firme. Muvaju lovu i debelo su se obezbedili, dok nama govore da stezemo kais, bice bolje, EU i ostala mazanja ociju A vala i treba kada je narod glup. Glup do srzi.
Mi koji se borimo zdravim razumom, ne mozemo zbog gomile idiota u ovoj drzavi. Problem je sto glup covek ne moze da shvati da je glup. Jer je glup. Covek koji priznaje svoje greske, moze se reci da je pametan.
U ovom narodu, retko ko je pametan, cak i sa diplomom.

Zato batko, politicari i stranke su umesali svoje prste u sve pore ovoga drustva, pod upitnom recenicom "A koliki je moj deo?" i recenicom pretnje "ako neces....".

Misleci da us Bogovi, zaboravljaju da mi znamo da su samo najobicniji smrtnici.

kex

pre 10 godina

Ono sto je meni licno fascinantno je da u ovoj zemlji ljude generalno ne zanima gde zavrsava njihov novac.Ja hocu da znam zasto novac koji sam ja zaradio i dao drzavi ide za finansiranje obilaznice oko hrasta,takodje zelim da znam zasto moram da platim neke validatore za autobuse koje je ugradila fantomska firma,aman bre ja placam politicare od mojih posteno zaradjenih para!Ponekad se zapitam koj mi djavo trebao da onoliko vilenim po ulicama 90ih,bio covek mlad,glup i naivan (vidim da naivnost/glupost ima i dalje cvrsto uporiste medj Srbima)

Poz

pre 10 godina

(бт, 17. jul 2013 13:06) Fali ti o u imenu. Upravljanje gradom se ne prepusta (nije to nicija licna prcija) nego se dobija na izborima.

bole

pre 10 godina

zasto postoji posrednik za naplatu karata? problem je bio sverc, koji i sada postoji, i lose reseni platni razredi mesecnih karata za radnike i ostale. za srbina koji ima 23000 din, karta je skupa i kraj. i to je problem, busplus je visak, umesto toga svaki mesec po dva nova busa na ulicama. nisu to cista posla. tu stoji domaci privatni interes.

Arsenije

pre 10 godina

"Bus plus kao sistem ostaje isti, a taj sistem podrazumeva kontrolu, prodaju,....", rečeno je za B92 u Gradskoj upravi.
Pa dragi moji iz Gradske uprave, ako BusPlus podrazumeva kontrolu i prodaju karata, zašto vlasnik sistema ne vrši kontrolu i ne plaća svoje zaposlene, već ste primili kontrolore koji na račun poreskih obveznika rade posao za BusPlus sistem.
Kao kada bih napravio preduzeće Kontejner+, čiji je zadatak odnošenje smeća iz Beograda. S obzirom da ne radim dobro svoj posao (kao što BusPlus ne radi dobro prodaju i kontrolu karata), Gradska uprava ponovo angažuje Gradsku čistoću da prazni kontejnere, a meni nastavi da plaća po ispražnjenom kontejneru, bez obzira da li je isti ispraznila Gradska čistoća ili Kontejner+.
Dok se kraduckalo, i nekako, al' ovo sada pravazilazi naše mogućnosti.

ajd sad...

pre 10 godina

ovo je smesnije(sarkasticnije) od " Monty Python"-a. ocekujem da drzava proda prava na bubrege pa da mi zakucaju na vrata bas kao u pomenutoj seriji.

Silver Surfer

pre 10 godina

Imali smo prilike da vidimo i cujemo najbogatije ljude sveta, saznali kako izgledaju trenutno najtrazeniji teroristi i upoznali sefove najvaznijih svetskih obavestajnih sluzbi koji tragaju za njima, ali do sada ostaje potpuna misterija kako izgledaju, do danasnje prodaje, vlasnik ili vlasnici Apeksa, Lanusa ili kako se vec zove firma koja je uvela BusPlus sistem u Beograd. Deluje kao da u toj firmi niko nije zaposlen i kao da se sistem instalirao sam od sebe. Sama cinjenica da je teko nesto moguce ostavlja dovoljno sumnji da je u pitanju bilo tesko muljanje.
Mozda ce se neko od ovih Turaka pojaviti i predstaviti. Tek da znamo kome ide deo naseg novca. To bi bio osnovni red.

s.

pre 10 godina

Ma nek je kupio i sveti Petar, šta me briga ako sve funkcioniše kako treba.
(Nikola, 17. jul 2013 13:10)

A sve funkcioniše kako treba?

bezmozga

pre 10 godina

Krug se zatvara. Obrnuti milioni. Građani i dalje imaju premalo informacija, a "biznismeni" planiraju sledeći "biznis". I nikom ništa. Hoće li iko da objasni kada je, zašto, kako i po kojim kriterijumima organizovan tender za uvođenje "specijalnog sistema"? Naravno da neće, "biznis" je to, šta ima vama da objašnjavaju... a kad se sve proda Turcima, više neće smeti ni da se postavljaju pitanja i pojeo vuk magarca. Kako ubrzano hitamo u progres, neverovatno!

AssassinJin

pre 10 godina

Jos jedan manevar kako bi se prikrilo pravo funkcionisanje i namena tog sistema...sto kroz vise ruku prodje nadaju se da se tragovi gube...u prilog tome i ova recenica iz txt-a ""Odlucili smo se da od srpske kompanije Lanus otkupimo vecinski udeo kompanije Apex i sada posedujemo 55 odsto vlasnistva"

XXXSin

pre 10 godina

Kako kazu Jevreji prati pare i nasao si zlocinca...to ce i ovde biti pre ili kasnije...uplicu oni situaciju kako bi dobili na vremenu...

Marko

pre 10 godina

E, sad smo nadrljali!Umesto da raskinu ugovor sa Apeksom, jer nije ispoštovao ugovor sa Gradom Beogradom, promenjena je vlasnička struktura i u posao je ušla velika turska firma, koja će uvek imati političku podršku Ankare i moći da pritiska vlast u Srbiji. Inače, Apeks nije uspeo da uspostavi kontrolu u vozilima, već je to sa novih 700 kontrolora uradio Grad Beograd, što je suprotno potpisanom Ugovoru. Naime, u članu 35. Ugovora jasno stoji "da je Izvršilac posla (Apeks)dužan da organizuje kontrolu karata u vozilima gradskog prevoza, svakodnevno, pa i dodatno ukoliko to traži Naručilac (Grad Beograd)". Ovako, sada poreski obveznici plaćaju ono što je Bus plus trebao da uradi, neko je naplatio milione i izašao iz posla, a Turci će inkasiraju bogatstvo u narednom periodu. Sramota!

bankar

pre 10 godina

pa posle 500 godina ovde vise-manje smo slicniji njima nego Rusima ili Srbima pre Kosovskog boja, kako genetski tako i mentalno

Hipp

pre 10 godina

Pa to je bila cela priča! Treba napraviti, implementirati za procenat od prodaje i prodati! Jer, ako je uspešna firma sa velikim prihodom, nema ni jednog razloga da se prodaje.

@MilanCh

pre 10 godina

Ne samo da ne bih platio, nego bi i tuzio prodavnicu kada bi probali da mi prodaju kvarnu robu kojoj je istekao rok trajanja! Pa ne placamo mi zadovoljstvo otkucavanja kartice nego prevoz koji je ocajan.

LithiumBoom

pre 10 godina

"Odlucili smo se da od srpske kompanije Lanus otkupimo vecinski udeo kompanije Apex i sada posedujemo 55 odsto vlasnistva." Ko ovde koga i zasto i koliko kome od sve ovoga...pratite racune sestri firmi D.DJ. ovih dana...

crva nije ni bilo

pre 10 godina

Svaka privatna firma posrednik izmedju drzavne i potrosaca/korisnika sluzi samo za prelivanje drzavnih para u privatne dzepove. Ti posrednici su narocito besmisleni u slucaju drzavnih monopolista, ali tada je i kajmak nasladji.

BeGe

pre 10 godina

@zoran

Gosn Zorane, Turska svakako nije najveca evropska drzava, samo evropski deo Rusije je veci od citave Turske, a tu je i Ukrajina kao druga po velicini evropska drzava(posle Rusije), tako da Turska u najboljem slucaju moze da bude treca po velicini evropska drzava...Ostatak me mrzi da komentarisem, pozdrav.

Patrijota

pre 10 godina

Ovde se ne zna koja je firma kojoj cerka, maceha, otac i ocuh??? Koja je vlasnik koja, a koja je koju preuzela???
Ajde vi lepo recite nama imena i prezimena ljudi koji ovde maznjavaju lovu pljackajuci gradjane, kako su uopste dosli do tog posla, pod kojim uslovima, ko ih je tu doveo i sve to potpisao i zasto???
Pretpostavka je da iza svega stoji najveci pljackas u skorijoj istoriji Beograda Djilas, sa svojom SPS koalicionom mafijom, ali dajte da se to kaze jasno i glasno!?
A ti se Vucicu i dalje bori protiv kriminala i korupcije dajuci suplje izjave od kojih mi se samo povraca!

paraglajder

pre 10 godina

@paraglader
[link]

A gde ima prevoz za 30 dinara ili za dz?
Ajde da ne spinujemo vise i ne pravimo od sebe budalama!
(MilanCh, 18. jul 2013 10:46)

To ti pričam sve vreme. Kako nekom tehnološki i funkcionalno nepismenom da objasniš da je odlično, a još ima tu ideju da mora da je džabe, ma neviđeno.

1983

pre 10 godina

Jel ovo Djilas hoce da prebaci na druge da finansisku izrabljuju Beograjdjane? Da njega vise ne prozivaju za to? E, pa ko je uveo Bus Plus

DayLight

pre 10 godina

Niko ne kaze koliko bi dobili kada bi ove krntije poslali na reciklazu i dodali pare za par ekoloskih autobusa..Kada vec cekamo prevoz satim bolje bi bilo da voze ekoloski busevi nego ove krntije bljuvaci raka pluca!!!

v

pre 10 godina

Neko je napisao sledece:

GSP je već dovoljno u problemima (i to najmanje zbog BusPlus-a) i ne bi trebalo da ulazi u BusPlus. Direkcija je ta koja treba da kontroliše sistem i zapošljava kontrolore,

a drugoj firmi da prepusti održavanje sistema (validatori, protok podataka, skladištenje informacija na servere) .

GSP da bi počeo da funkcioniše u plusu treba da se reši raznim organizacionih jedinica u svojim redovima. A ovi što neće kao da turcima plaćaju, uvek će imati neki izgovor samo da ne bi plaćali kartu jer su tako navikli u zavičaju. Sistemi slični bus plusu funkcionišu super u svetu, samo kod nas sve ide naopako.

izdvojio sam ovu sredisnju recenicu. Mislim da je jasmo da je ovo napisao neko iz busplusa.
Evo ja cu da vrsim "odrzavanje validatora, protok podataka i skladistenje informacija na server" za 5% prodaje karata a ne za 8% kao busplus!

Joooj dogorece i ta sveca, jes da nemam previse od toga, al bas ce mi biti drago.

BG

pre 10 godina

(MilanCh, 17. jul 2013 12:08)

Milane, postoji jedan bitan problem u Srbiji. Onaj kome poslodavac već mesecima kasni sa platom, ono malo sa čime raspolaže (na bilo koji način) potroši upravo u toj prodavnici. Srbija je jedina zemlja u Evropi u kojoj nije krivično delo ne isplatiti radnicima lični dohodak za odrađeni mesec. Takođe, on nema pravno ni na kakvu subvenciju za prevoz jer je "zvanično zaposlen" a nezvanično nije dobio ništa nekoliko meseci. O onima koji zvanično prime platu na tekući račun, a onda moraju poslodavcu da vrate deo plate u kešu nijedne novine ne smeju da pišu.
Najlakše je upoređivati uređene zemlje i Srbiju po leđima sirotinje, samo nikako da neko krene da upoređuje uređene zemlje i Srbiju po tome šta se u Evropi radi sa "gazdama" i "direktorima" čiji radnici nisu primili plate.

Igor

pre 10 godina

"...i mi ćemo se potruditi da informacije o sistemu budu dostupne svima, kako bi građani shvatili da je BusPlus sistem mnogo više od prodaje karata i kontrole", izjavio je Terzić."

To smo odmah shvatili...

MilicaBg

pre 10 godina

I sta su opet uradili? Mislim, u cemu se to razlikuje od onog sto je bilo, za gradjane? Karte su i dalje skupe tj. i dalje su cene nepromenjene, i dalje vecina nema para za karte, samo se rade neke trange-frange kombinacije u smislu kome idu pare u dzep itd. a prevoz nije bolji nego sto je bio. Cekamo tu dnevnu kartu sto su najavili i nadamo se da joj cena nece biti veca od onoga sto prosecan gradjanin moze da plati. Znam da je mnogo njih naviklo da ne plati nista ali kao neko ko ne spada u te koji mogu a nece ja odgovorno mogu da potvrdim da vecina gradjana, pored svih ostalih, ne moze da izdrzi i teret nameta (da kazemo po turski "haraca") prevoza koji ne kosta toliko koliko se prica a pritom je kvalitet nezadovoljavajuc...I da, a gde nestade Apex umesto da odgovara za proneveru?

Žikica~Španac

pre 10 godina

Nemamo za hleb,a ne za karte!Računi i krediti nas ubiše,neka nam omogući država da pristojno zarađujemo,a ne da očekuju da od minimalca plaćamo karte! Idem na posao 4stanice i očekuju da platim isto kao neko ko se vozi 30 stanica,da je jevtinije da idem kolima(da ih imam).Što nekažu da sistem ima mogućnost naplate koliko se voziš,a da oni to neće da uvedu!Da imamo para svi bi plaćali,ali nema!Gradski prevoz je monopol,javno dobro,koji građani na razne načine već plaćaju,mora biti dostupan svima!!!!

real Bg

pre 10 godina

@djox.....Aman co'ece, niko ne kaze da je sistem los SAMO je nakaradan do zla boga! Prvo cena gde je ultra glupo jer bih voleo da vidim turistu koji ce da plati dobru cenu za hotel sa jednom zvezdicom. Drugo, sami su pucali sebi u noge zajedno sa GSP lopovima. Trece, stvorena je atmosfera u Srbiji tipa "ako ti neces da radis (kontrolor), ima ko hoce". Itd...itd... (nemam dovoljno mesta u komentaru).. Obrazlozi nam u novom komentaru sta je povod masovke u Brazilu!!!!!

grunf

pre 10 godina

eto i dalje verglanje samo o tome kako karta mora da se plati, iako niko od protivnika bus plusa nije ni spomenuo ovde nista slicno. Izneto je bar 20 razloga protiv bus plusa, nijedan nije "ne zelimo da placamo karte", ali djikijevi obozavaoci i dalje jednu te istu pricu poturaju, tako se najbolje prikrije sustina

BOŽANA 63

pre 10 godina

Jedini spas za gradjane Beograda je da pod hitno treba raskinuti ovaj ugovor za BUSPLUS jer je to nevidjena pljacka gradjana Beograda.

grunf

pre 10 godina

Đorđe s. Ne sumnjam u tvoje dobre namere, ali poenta je da si i ti promasio temu. Dakle tema je "di su naši novci" a ne "što bi išta plaćo". Ako to ne kapirate, onda stvarno ne znam... A pošto si član stranke, nije bitno koje, onda cenim da ne kapiraš

VENDOKSIN - KAPI

pre 10 godina

Beogradjani trazili ste gledajte, eto vam ga vas Dragan Djilas! Sad kad Turci uvedu obezbedjenje u buseve ima po duplo da placate karte. Kontrolori koji su vas maltetirali su bili bebe, naspram ovih koji ce tek doci.

ja

pre 10 godina

Mene nafta za auto košta oko 4000 mesečno.Zarekao sam se ,"leba ne imao",neću da se vozim gradskim prevozom.Jedva kraj s krajem sastavljam ali ne koristim gradski prevoz.Gledajući autobuse pomislim kako je ljudima koji se njima voze.Ne znam koliko košta godišnja,mesečna,dnevna karta samo vidim gradski prevoz nedostojan civilizacijskog napretka okruženja.Kada se na to nadoveže represivni sistem kontrole i naplate koji obezbedjuje maksimalne procente naplate karata u rukama privatnika onda me sramota a ujedno sam i ogorčen raspolaganjem imovinom i organizacijom u našim društvenim firmama počev od EPS-a pa do GSP-a ili TELEKOMA. Zar je moguće da društvena firma nema mogućnosti da podigne efikasnost na nivo privatnih firmi u ovom slučaju stranih koje joj obezbeđuju naplatu.Tako će biti s EPS-om.Zašto nije bitna produktivnost i organizacija posla već je bitan sistem kontrole i naplate pa se isti poverava onima koji očito umeju. Treba da je obrnuto!!! Prodajte EPS,TELEKOM,GSP ali zadržite kontrolu i sistem naplate za cca 8%.Time dobijate čistih cca 20% poreza /pdv/ i 8 posto od vidljivog prihoda tih firmi za drzavu. Normalno prlikom prodaje, vlasnici,a to smo mi svi a ne samo zaposleni u tim preduzećima dobijaju mogućnost da imaju povlastice u ceni karte,struje,mb/s,impulsa ili čega već u odnosu na trenutnu svetsku cenu.Država ne treba da subvencionisanjem penzionih fondova iz gorenavedenih sredstava preliva budžet vlasništva nad javnim preduzećima u potrošačku korpu građana.

katran+perje

pre 10 godina

Nista u Srbiji ne funkcionise bolje od UGRADJIVACA. Nema gde ih nema, nista ne rade ali zato pare samo kaplju a mi svi zbog njih SVE placamo skuplje nego sto ta usluga kosta. Zbog cega je potreban posrednik izmedju putnika i GSP-a? Zar zaista GSP nije mogao da sam razvije sistem za naplatu karata? U Srbiji postoji neverovatna kolicina PARAZITA koji NISTA NE RADE i NISTA NE PROIZVODE nego samo izmisljaju nove i nove nacine da se ugrade. Parking servis, razni ofps i sokoj-i, prodaja struje, kupovina sportskih prenosa, izdavanje lokala gradskog poslovnog prostora... I svi su ukljuceni, i DS i SNS i LDP i penzosi...Motka ce jednoga dana da radi samo tako.

s.

pre 10 godina

(grunf, 17. jul 2013 17:42)

Protiv bus plus-a sam, nemaš pojma koliko, ali nije mi jasno kako misliš da se ne plaća prevoz?Pa ništa nije besplatno, i ono što misliš da je, plaća se kroz porez, mogu da podignu porez i da prevoz bude besplatan, jedino tako.

Vesna

pre 10 godina

Mi smo se vec pokazali kao nesposobni da vodimo neku uspesnu politiku u bilo kojoj drzavnoj firmi pa je uvek bilo i teskoca u naplati prevoza ali nije bilo takvih gubitaka a sada poslove koje bez neke velike skole mogu da organizuju i obavljaju nasi ljudi najobicnija je glupost da se to prepusta fantomskim firmama da oni zaradjuju! A do sada nazalost nismo docekali nikakav napredak. Treba uciti ali ako neko bas ulozi pare za sve i da to narod oseti na svojoj kozi i bez nasih imena medju vlasnicima, pa prevoz treba narodu a ne bogatasima!

Aleksandar

pre 10 godina

@Pametovanje

Od rodjenja ovde, do danas ima 33 godine kako zivim ovde. Moji su iz Beograda, a njihovi sa svih strana. I nemoj da pametujes o cistotkrvnim Beogradjanima, kada smo svi mi dosli sa raznih strana vekovima unazad.
Nisam rekao da se ne slazem za placanje prevoza, ali se ne slazem oko toga da nas politicari pljackaju kroz razne sisteme, osnivajuci razne firme preko rodjaka i prijatelja. Cak se nadje neko u svoje ime.
Trece, svaki dan do skora sam se vozio prevozom, dok nije kupljen automobil. Mogu da snimim opusteno kako koji prevoz ide i da postavim na YT. Svi znaju kako lose ide prevoz. I cena karte moze biti jeftinija. I bez problema da se zaradi odlicno. Sa cenom karte od 40 dinara, mesecno, se puni oko 30 miliona evra. Racunaj malo. Imas na internetu koliko putnika se preveze prevozom. Ta racunica dolazi od otkucaja karata. Pride, prevoz nije ociscen, nego se vucara prljav po nasim drumovima. Na svakoj okretnici, moze da se ocisti, a ne da prljamo svoju odecu zbog toga. Enterijer urnisan, iskraban, odvaljen, vise zice.

Ti ocigledno ne zivis u realnosti i ne vidjas situaciju koja je sve gora i gora ovde. Ja ne znam da li ti vidjas sve ove vesti na sajtu B92. O raznim lazima, muvanjima, prepiranjima, umesto da se sredi ova drzava, svaka stranka misli na svoju zadnjicu i opstanak iste na mestima gde nista ne radis, a tece med i mleko.

Treba ukljuciti logiku, koja ima smisla, a ne svako lupetanje gluposti, koje dovodi bas do ovih situacija u ovoj drzavi.

no_nAme

pre 10 godina

Nigde u svetu nema da dodje firma koja se bavi sistemom za prodaju karata i udje u drzavnu firmu GSP da im uzima pare, mogu misliti koji bedan procenat im daje BusPlus od prodaje karata. Da im daju neke pare valjali bi autobusi, jedino valjaju ovi od privatnih prevoznika Veolia itd. A cena mesecne karte od 3000din na ove plate je uzasna, u nemackoj je 60e karta i jos se vozis njihovim vozovima do obliznjih gradova i uz doplatu po celoj oblasti.....

dusan

pre 10 godina

Čitam i ne verujem koliko Bus PLus plaćenika postavlja komentare i lajkuje ih. bolesno. što je najgore plaćam kartu i mislim da karta treba da se plaća, ali ne tuđinskoj firmi koja otima i ovo malo jada od naseg propalog drustva... ne lažite da prevoz bolje funkcioniše, ne lažite da je lopvski Bus Plus tu za naše dobro, ne lažite da će biti novih autobus... koliko je sve ovo providno ljudi. koliko je jadne Srbe lako potkupiti, daš sirotinji 400 evra mesečno i rođenu majku bi zakopala... izgleda da svaki mučeni kontrolor mo naredbi mora da lajkuje i komentariše ovo, ili imaju dinamičnu IP adresu koja se menja i stalno postavljaju novi postovi u korist ove lopvske institucije. strašno, plaćam samo da ne bih imao još jedan stres ujutro, a realno, treba vam platiti nogu u dupe odakle ste i došli!

žalosno

pre 10 godina

Ovo je klasičan primer kako se urušava jedno domaće preduzeće (GSP), koje će na kraju procesa urušavanja biti obezvređeno da bi bilo kupljeno i privatizovano za male pare. Niko ne može da me ubedi da GSP nije mogao da nađe domaće preduzeće koje se bavi elektronikom i koje bi bilo sposobno da izradi sistem za praćenje vozila i validaciju karata, a da GSP zadrži kontrolu nad sistemom naplate karata i sredstva od toga ne daje privatnoj firmi kao što je to sada.

Rodrigez

pre 10 godina

(ja, 19. jul 2013 15:29)

Verujte da sam triput čitao vaš komentar i da nisam pohvatao šta ste hteli da kažete.

Zašto je kontrola plaćanja ma čega - represivna? Plaćate li porez? Mleko u radnji? Zdravstveno osiguranje? Ja plaćam, i žestoko me kontrolišu, to radi svaka normalna država.

Prodaja Telekoma i sve slično - stvarno treba da čitate malo npr. Nebojšu Katića ili druge ozbiljnije ekonomiste, evo imate ovde:
http://www.b92.net/biz/fokus/intervju.php?yyyy=2007&mm=09&nav_id=261950

O tome kako sredstva iz penzionog fonda treba da se prelivaju negde, tek tu ne znam šta da kažem.

Penzije se isplaćuju delom iz tekućih doprinosa koje plaćamo, a DOBRIM DELOM iz kredita, na dug. Nema tu sredstava, penzioni fond se drži o koncu, biće čudo ako bude imalo odakle do kraja godine da se daju penzije.

Čisto da se čovek zapita gde živite, bez uvrede...