Ponedeljak, 15.07.2013.

14:06

Srbin koji je ukrotio beton

Dok je preko tek sagrađenog mosta prelazio najteži teretni voz, njegov konstruktor, čuveni inženjer Branko Žeželj, nalazio se u čamcu ispod mosta.

Izvor: Novosti

Srbin koji je ukrotio beton IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Znam, bio sam tamo

pre 10 godina

Za rusenje Zezeljevog mosta smo sami krivi!
Nato nije srusio NI JEDAN kljucan most u Srbiji. Most kod Beske je onesposobljen gadjanjem jednog kraceg obalnog segmenta. Most kod Bezdana takodje. Most kod Backe Palanke takodje. Svi su obnovljeni za par meseci. Zezeljev most je u nekoliko navrata "busen" bombama gadjanjem istog dela kolovozne konstrukcije od par desetina kvm koji se nalazio iznad obale na sremskoj strani. Posle svake takve rupe mi izadjemo i udarnicki saniramo ostecenje da bi se u svrhu propagande na TV Dnevniku objavilo kako je most u funkciji jos iste veceri. I tako tri ili cetiri puta. Tada nam je bilo jako vazno da gurnemo prst u oko Nato i da narodu pokazemo kako smo jaci. A onda se djavo naljutio.
Da se nismo toliko /ubaci rec po izboru/, da smo pustili da bombardovanje prodje imali bi most za par nedelja.

vule

pre 10 godina

Takvih inženjera ima sve manje, a uskoro će i sasvim nestati, iz više razloga :
1. zato što je školski sistem potonuo, jer je pre 30 godina na generaciji gradjevinskog fakulteta bilo 1 - 2 studenta sa prosekom preko 9, a danas ih ima 90% ( ako neko zaključuje da smo kao nacija postali pametniji, ok, neka je i to ! )
2. zato što tada nije bilo sega, mega, trendova, juniona, gidunuma i ostalih imitacija visokog školstva, iz kojih danas dolazi 90% i političke i stručne "elite" ove Srbijice !
3. zato što sam jutros čuo vest da je u V.Banji od 31 upisanog djaka u srednju ugostiteljsku školu - 31 vukovac !?!? U moje vreme u IX beogradskoj gimnaziji i osnovnoj školi "25.maj" ( sada Duško Radović ) je bio samo 1 vukovac !!!??? Ah, da, sad su pametnija deca, pardon :-)
4. zato što pametni i stručni odlaze odavde ili rade za strane gradjevinske firme, a boranija neukih ( sa pomenutih "univerziteta" ) sedi ili se sprema da zasedne u fotelje i vlasti i javnih preduzeća i rukobvodstava projektantskih ustanova.

Helios

pre 10 godina

Prekasno ali da maksimalno pohvalim komentatore @Milan i @Captain Carrot!
Bizarno je to i teško za izraziti, ta neverovatna protivrečnost. Razumem pozitivna osećanja većine i delim ih. Napraviti samostalno, gurati pametne ljude itd. to je sve super. Ima raznih stvari na koje se može, treba i mora biti ponosan.
Ali, istovremeno, 2 najpoznatija konstruktora odavde su svojim "autoritetom" tj. autokratijom kada su zajašili, u sistemu autokratije gde je dunsterima-boljševicima trebalo baš to, doneli i mnogo pogrešnog. (I Mrkonjić je proizvod istog sistema, samo totalno tragikomičan. A) Hajdinove greške u insistiranju primene onog što on voli a ne optimalnog su enormne. Most na Adi dovršetak tog sunovrata.
Pored neprimerenosti u izboru tipa mosta i materijala železnički most je imao još jednu neoprostivu grešku. Ma kako bilo teško i skupo, ta krivina je jedna od 2 najgore na Dunavu i MORA da ima veći raspon da bi Dunav bio upotrebljiv za kompozicije barži tipa 4 x 2. Bio je premalog raspona onda - o užasa premalog raspona ga grade OPET?!
Slično, most kod Beške je besmisleno previsok. To još više opterečuje slabo tlo a troši se benzin i uništeno je to brdo. Most je morao biti 10-15 metara niži, sa relativno trivijalnim tunelom od par stotina metara u mekanom lesnom brdu. Jeftinije za izgraditi, voziti i manje nasilje nad ambijentom. Ovako se objekat mlogo "istačinje" ali pobogu kome? A potom - Alpina...

Kole

pre 10 godina

@(Milan, 15. jul 2013 16:08)
To što si napisao kao da se odnosi na akademika Nikolu Hajdina koji je iza sebe ostavio stručnu pustoš a i nije neki stručnjak ako ćemo pravo.
Te mostove što je Hajdin projektovao mogu da urade (i arede) mnogo talentovanih i iskusnih inženjera kakvih ima u svakom iole boljem projektantskom birou na Zapadu, u Rusiji, Kini ili Japanu.
Stvar je najpre u tome ne dozvoliti drugima da rade (što i nije teško u zemlji koja može da napravi samo jedan mega-most u 30 godina).
A zatim u fazi 2 o sebi stvarati mit kroz uzurpirane "institucije sistema" pričanjem do u beskonačnost o par izgrađenih mostova od pre 50 godina - kao da je u međuvremenu tehnika stala i da niko drugi na svetu nije u stanju da napravi nešto bolje od "najvećih umova" iz Srbije.

N.N.

pre 10 godina

I na kraju moram da odgovorim ovom pametnjakoviću koji proziva statičare :
statičari su možda konzervativni ali današnje arhitekte nemaju ni I od
inženjera - osnovi alat za projektovanje im je Photoshop.

Slazem se u svemu sa tobom a najvise u vezi skorasnjih arhitekata, ko studira npr. gradjevinu zna o cemu govorim.

boze daj nam snage

pre 10 godina

u srbiji ne postoje mnoge stvari i nepostoje kolege sa fakulteta tome nikolica milutina mrkonjica velje ilica i onog nislije zivkovica kao i mnogih politicara naseg doba. saobracajni fakultet kao i gradjevinski svake godine izbace bukvalno jednu generaciju studenata a nad nama su vec deceniju na vratu gore navedeni. zamislite u ono vreme da kao iskusan inzenjer uzmes mlade ljude i obucis ih da budu i bolji od tebe. samo da se zna da je umro ismejan i neshvacen tako mu se drustvo oduzilo.

Captain Carrot

pre 10 godina

Molim Vas nemojte pogrešno da me shvatite, ali drumsko-železnički most koji
je uvod za ovaj tekst je jedna od ređih stvari kojom ovaj velikan
jugoslovenskog graditeljstva nije baš odradio kako treba.
Koristeći svoj uticaj izborio se za svoje rešenje koje nije baš najsrećnije
a evo i zašto :
- nije problem prethodno napregnuti beton kao izbor materijala, problem je
oblik tj. vrsta mosta, lučni most jednostavno nije dobro rešenje za vrstu
obale (zemlja-pesak sa novosadske strane, močvara klizište sa varadinske
strane) na kojoj je izgrađen. U prilog tome govori da je luk ka sremskoj
strani skraćen - most nije bio simetričan, a kuriozitet je da most nikad
nije dobio upotrebnu dozvolu. Oni koji se sećaju prelazaka vozom preko
pomenutog mosta znaju da je voz uvek usporavao pre nailaska na most
a razlog tome nije nepouzdanost konstrukcije već problem sa osloncem na
sremskoj strani. Pogledajte most kod Beške gde je isto korišćen prethodno
napregnuti beton ali je konstrukcija mosta (kontinualna greda) primerena
i prilagođena zemljištu tj. tlu u kojem se vršu fundiranje.
Lučni mostovi imaju uz vertiklane reakcije i značajnu komponentu
horizontalnog pritiska i obično se rade kada za oslonac imaju stensku masu.
I na kraju moram da odgovorim ovom pametnjakoviću koji proziva statičare :
statičari su možda konzervativni ali današnje arhitekte nemaju ni I od
inženjera - osnovi alat za projektovanje im je Photoshop.

Dorćolac

pre 10 godina

Želeo bih da pojasnim, ako budem umeo, šta zapravo znači prednapregnuti beton. Uvek bih ranije izostavljao ono D i izgovarao prenapregnuti, bez D.
Suština je da se unutar kalupa gde će biti sipan svež beton, razapnu sajle i zategnu sa hidrauličnim cilindrima. Mereno u tonama, koliki se pritisak stvara u cilindrma, govorimo o desetinama tona u zavisnosti od prečnika sajli i ostalih proračuna. Sipa se beton u kalupe, sajle izgledaju kao i druge obične sajle, ali ove su pod ogromnim naponom. Kada se beton stvdne, obično se kaže tri nedelje, on obgli sva ulegnuća i ispupčenja sajli i tek se onda skida pritisak iz hidrauličnih cilindara tako da one sajle unutar stvdnutog betona ostaju zauvek pod istim naponom. Takva greda, ili nosač, ima kud i kamo veću nosivost nego bilo koji drugi betonski nosač. Zato mogu sa pravilnim proračunima da se premoste veći rasponi. Sklon sam verovanju da je lepše pročitati ovakav članak nego kako je onaj “kuća pos'o -pos'o kuća“, (zaboravih mu ime) uhvatio za donji deo leđa neku olinjalu pevaljku.

Rista

pre 10 godina

Shvatio da stariji inzenjeri nece prihvatiti novine pa okupio mladje? Eh,kad se setim Zastave i proizvodnje jednog istog modela po 30 godina... Dokle god ima ko da ubedjuje javnost da je to ustvari super,ne moze da se krene napred.

ZokyNBGD

pre 10 godina

Čovek lepo napisao u komentaru da ga je vojska srušila(Žeželjev most) i dobi dosta minusa, a rekao istinu. Jeste ga Nato gađao ali ga nije srušio, vojni mineri su ga poslali u vodu.

Realista

pre 10 godina

Za vecinu srpskih "neimara" koriscenje bilo cega u gradjevinarstvu osim onog sto se koristilo i pre 50 godina je cista avangarda...o propisima i arhitektama tj. predimenzionisanju statike u projektima da ne pricamo...

Dok se nekom ne smrkne...

pre 10 godina

Njemu svaka cast ali gde su danas njegovi studenti? Mrkonjic sigurno nije bio u njegovoj klasi, jer da je bio naucio bi nesto.

NS

pre 10 godina

I bombe su ga jedva srušile, nekoliko dana je bio bombardovan.
(Stanimir Branimir, 15. jul 2013 15:21)

Pa i nisu. Vojska ga je digla u vazduh, koliko znam.

The-ja

pre 10 godina

@sima
cudo na slici je "Montazno-demontazni, drumsko-zeleznicki, sa JEDNOM trakom u DVA smera most Bosko Perosevic" a neko bi i dodao "medjuzvezdani intergalakticki do sada nevidjeni, gradili ga Slobini neimari".
Znaci most zvani zakrpa.

Wolfgang O.

pre 10 godina

Moram priznati da nisam u bransi i nikad nisam cuo za ovog coveka, ali njegova refleksija o betonu jasno govori koliki je veliki poznavalac i entuzijasta bio.

hercegyu

pre 10 godina

Izgradio je mostova i mostova, hala i hala. Uradilo je most kod Beške, bez probijanja rokova, bez probijanja budžet-a. Nije se vadio na klizište na desnoj obali i močvaru na levoj. Radio je svoj posao najbolje što je znao, i to je bilo dovoljno. Problem je što današnji experti svoj posao otaljavaju.

DEJO

pre 10 godina

Bravo vam ga za ovako lijep tekst biveseg preminulog inzenjera najbojeg Srbije Zezelja ,ovaj tekst bi trebao da postakne ljude na vlasti u Srbiji da se Srbija oduzi covjeku tako sto ce da neki novi most nazove po njemu i zbog njega bi trebala da Srbija ima sto vise takvih inzenjera i da oni prave mostove po Srbiji

petar

pre 10 godina

Na slici je montazno-demontazni most Bosko Perosevic, sklopljen na mestu Zezeljevog mosta nakon njegovog razaranja.
(sima, 15. jul 2013 15:58)
Kojem je upotrebna dozvola istekla pre skoro deset godina. Čisto da znaju oni koji putuju vozom na relaciji Novi Sad - Beograd. Al' u Srbije može sve.

Milan

pre 10 godina

Tipičan srpski primer: uzjahao pa pogušio sve ostale kreativne ljude. Stvorio novu religiju, a za jeretike inkviziciju.
Nije pitanje da li je to bilo dobro rešenje - svakako je bilo, ali zbog njegovog kasnijeg ponašanja izgubili smo korak sa svetom u ovoj oblasti.

Читалац

pre 10 godina

И Ви српски новинари једном нормалан текст да објавите. :-)
Сада се баш лепо осећам.
Свака част.

Petar

pre 10 godina

Lep tekst, nesvojstven ovom sajtu, i pohvale sto ste ga preneli i onome ko ga je napisao. Pozitivan primer, bas kako treba, kao da smo skocili u proslost barem 30 godina. Ali i tuzan, zbog srusenog mosta i vremena kada su ideje i hrabrost bili uzori.

Milan

pre 10 godina

Zašto smo toliko posrnuli da se retko setimo Žezelja,
Milankovića, Pupina... Tesle
se setimo češće jer je nep-
onovljiv. A tajkuni i "turbo
pevači" nam um pomutiše.
Malo gradjana zna koliko
su veliki Milutin Milanković
i Branko žeželj, obojica gr-
adjevinski inženjeri. nauč-
nici i mnogo više od toga.

edgeman

pre 10 godina

Odgledati Betonski cvet iz arhive Trezora na youtube-u. Legenda. Šteta što novi most u NS neće biti urađen prednapregnutom betonom.

Читалац

pre 10 godina

И Ви српски новинари једном нормалан текст да објавите. :-)
Сада се баш лепо осећам.
Свака част.

hercegyu

pre 10 godina

Izgradio je mostova i mostova, hala i hala. Uradilo je most kod Beške, bez probijanja rokova, bez probijanja budžet-a. Nije se vadio na klizište na desnoj obali i močvaru na levoj. Radio je svoj posao najbolje što je znao, i to je bilo dovoljno. Problem je što današnji experti svoj posao otaljavaju.

Petar

pre 10 godina

Lep tekst, nesvojstven ovom sajtu, i pohvale sto ste ga preneli i onome ko ga je napisao. Pozitivan primer, bas kako treba, kao da smo skocili u proslost barem 30 godina. Ali i tuzan, zbog srusenog mosta i vremena kada su ideje i hrabrost bili uzori.

edgeman

pre 10 godina

Odgledati Betonski cvet iz arhive Trezora na youtube-u. Legenda. Šteta što novi most u NS neće biti urađen prednapregnutom betonom.

petar

pre 10 godina

Na slici je montazno-demontazni most Bosko Perosevic, sklopljen na mestu Zezeljevog mosta nakon njegovog razaranja.
(sima, 15. jul 2013 15:58)
Kojem je upotrebna dozvola istekla pre skoro deset godina. Čisto da znaju oni koji putuju vozom na relaciji Novi Sad - Beograd. Al' u Srbije može sve.

Dok se nekom ne smrkne...

pre 10 godina

Njemu svaka cast ali gde su danas njegovi studenti? Mrkonjic sigurno nije bio u njegovoj klasi, jer da je bio naucio bi nesto.

Milan

pre 10 godina

Zašto smo toliko posrnuli da se retko setimo Žezelja,
Milankovića, Pupina... Tesle
se setimo češće jer je nep-
onovljiv. A tajkuni i "turbo
pevači" nam um pomutiše.
Malo gradjana zna koliko
su veliki Milutin Milanković
i Branko žeželj, obojica gr-
adjevinski inženjeri. nauč-
nici i mnogo više od toga.

Dorćolac

pre 10 godina

Želeo bih da pojasnim, ako budem umeo, šta zapravo znači prednapregnuti beton. Uvek bih ranije izostavljao ono D i izgovarao prenapregnuti, bez D.
Suština je da se unutar kalupa gde će biti sipan svež beton, razapnu sajle i zategnu sa hidrauličnim cilindrima. Mereno u tonama, koliki se pritisak stvara u cilindrma, govorimo o desetinama tona u zavisnosti od prečnika sajli i ostalih proračuna. Sipa se beton u kalupe, sajle izgledaju kao i druge obične sajle, ali ove su pod ogromnim naponom. Kada se beton stvdne, obično se kaže tri nedelje, on obgli sva ulegnuća i ispupčenja sajli i tek se onda skida pritisak iz hidrauličnih cilindara tako da one sajle unutar stvdnutog betona ostaju zauvek pod istim naponom. Takva greda, ili nosač, ima kud i kamo veću nosivost nego bilo koji drugi betonski nosač. Zato mogu sa pravilnim proračunima da se premoste veći rasponi. Sklon sam verovanju da je lepše pročitati ovakav članak nego kako je onaj “kuća pos'o -pos'o kuća“, (zaboravih mu ime) uhvatio za donji deo leđa neku olinjalu pevaljku.

DEJO

pre 10 godina

Bravo vam ga za ovako lijep tekst biveseg preminulog inzenjera najbojeg Srbije Zezelja ,ovaj tekst bi trebao da postakne ljude na vlasti u Srbiji da se Srbija oduzi covjeku tako sto ce da neki novi most nazove po njemu i zbog njega bi trebala da Srbija ima sto vise takvih inzenjera i da oni prave mostove po Srbiji

Wolfgang O.

pre 10 godina

Moram priznati da nisam u bransi i nikad nisam cuo za ovog coveka, ali njegova refleksija o betonu jasno govori koliki je veliki poznavalac i entuzijasta bio.

NS

pre 10 godina

I bombe su ga jedva srušile, nekoliko dana je bio bombardovan.
(Stanimir Branimir, 15. jul 2013 15:21)

Pa i nisu. Vojska ga je digla u vazduh, koliko znam.

Captain Carrot

pre 10 godina

Molim Vas nemojte pogrešno da me shvatite, ali drumsko-železnički most koji
je uvod za ovaj tekst je jedna od ređih stvari kojom ovaj velikan
jugoslovenskog graditeljstva nije baš odradio kako treba.
Koristeći svoj uticaj izborio se za svoje rešenje koje nije baš najsrećnije
a evo i zašto :
- nije problem prethodno napregnuti beton kao izbor materijala, problem je
oblik tj. vrsta mosta, lučni most jednostavno nije dobro rešenje za vrstu
obale (zemlja-pesak sa novosadske strane, močvara klizište sa varadinske
strane) na kojoj je izgrađen. U prilog tome govori da je luk ka sremskoj
strani skraćen - most nije bio simetričan, a kuriozitet je da most nikad
nije dobio upotrebnu dozvolu. Oni koji se sećaju prelazaka vozom preko
pomenutog mosta znaju da je voz uvek usporavao pre nailaska na most
a razlog tome nije nepouzdanost konstrukcije već problem sa osloncem na
sremskoj strani. Pogledajte most kod Beške gde je isto korišćen prethodno
napregnuti beton ali je konstrukcija mosta (kontinualna greda) primerena
i prilagođena zemljištu tj. tlu u kojem se vršu fundiranje.
Lučni mostovi imaju uz vertiklane reakcije i značajnu komponentu
horizontalnog pritiska i obično se rade kada za oslonac imaju stensku masu.
I na kraju moram da odgovorim ovom pametnjakoviću koji proziva statičare :
statičari su možda konzervativni ali današnje arhitekte nemaju ni I od
inženjera - osnovi alat za projektovanje im je Photoshop.

The-ja

pre 10 godina

@sima
cudo na slici je "Montazno-demontazni, drumsko-zeleznicki, sa JEDNOM trakom u DVA smera most Bosko Perosevic" a neko bi i dodao "medjuzvezdani intergalakticki do sada nevidjeni, gradili ga Slobini neimari".
Znaci most zvani zakrpa.

Realista

pre 10 godina

Za vecinu srpskih "neimara" koriscenje bilo cega u gradjevinarstvu osim onog sto se koristilo i pre 50 godina je cista avangarda...o propisima i arhitektama tj. predimenzionisanju statike u projektima da ne pricamo...

boze daj nam snage

pre 10 godina

u srbiji ne postoje mnoge stvari i nepostoje kolege sa fakulteta tome nikolica milutina mrkonjica velje ilica i onog nislije zivkovica kao i mnogih politicara naseg doba. saobracajni fakultet kao i gradjevinski svake godine izbace bukvalno jednu generaciju studenata a nad nama su vec deceniju na vratu gore navedeni. zamislite u ono vreme da kao iskusan inzenjer uzmes mlade ljude i obucis ih da budu i bolji od tebe. samo da se zna da je umro ismejan i neshvacen tako mu se drustvo oduzilo.

ZokyNBGD

pre 10 godina

Čovek lepo napisao u komentaru da ga je vojska srušila(Žeželjev most) i dobi dosta minusa, a rekao istinu. Jeste ga Nato gađao ali ga nije srušio, vojni mineri su ga poslali u vodu.

Rista

pre 10 godina

Shvatio da stariji inzenjeri nece prihvatiti novine pa okupio mladje? Eh,kad se setim Zastave i proizvodnje jednog istog modela po 30 godina... Dokle god ima ko da ubedjuje javnost da je to ustvari super,ne moze da se krene napred.

Milan

pre 10 godina

Tipičan srpski primer: uzjahao pa pogušio sve ostale kreativne ljude. Stvorio novu religiju, a za jeretike inkviziciju.
Nije pitanje da li je to bilo dobro rešenje - svakako je bilo, ali zbog njegovog kasnijeg ponašanja izgubili smo korak sa svetom u ovoj oblasti.

vule

pre 10 godina

Takvih inženjera ima sve manje, a uskoro će i sasvim nestati, iz više razloga :
1. zato što je školski sistem potonuo, jer je pre 30 godina na generaciji gradjevinskog fakulteta bilo 1 - 2 studenta sa prosekom preko 9, a danas ih ima 90% ( ako neko zaključuje da smo kao nacija postali pametniji, ok, neka je i to ! )
2. zato što tada nije bilo sega, mega, trendova, juniona, gidunuma i ostalih imitacija visokog školstva, iz kojih danas dolazi 90% i političke i stručne "elite" ove Srbijice !
3. zato što sam jutros čuo vest da je u V.Banji od 31 upisanog djaka u srednju ugostiteljsku školu - 31 vukovac !?!? U moje vreme u IX beogradskoj gimnaziji i osnovnoj školi "25.maj" ( sada Duško Radović ) je bio samo 1 vukovac !!!??? Ah, da, sad su pametnija deca, pardon :-)
4. zato što pametni i stručni odlaze odavde ili rade za strane gradjevinske firme, a boranija neukih ( sa pomenutih "univerziteta" ) sedi ili se sprema da zasedne u fotelje i vlasti i javnih preduzeća i rukobvodstava projektantskih ustanova.

Znam, bio sam tamo

pre 10 godina

Za rusenje Zezeljevog mosta smo sami krivi!
Nato nije srusio NI JEDAN kljucan most u Srbiji. Most kod Beske je onesposobljen gadjanjem jednog kraceg obalnog segmenta. Most kod Bezdana takodje. Most kod Backe Palanke takodje. Svi su obnovljeni za par meseci. Zezeljev most je u nekoliko navrata "busen" bombama gadjanjem istog dela kolovozne konstrukcije od par desetina kvm koji se nalazio iznad obale na sremskoj strani. Posle svake takve rupe mi izadjemo i udarnicki saniramo ostecenje da bi se u svrhu propagande na TV Dnevniku objavilo kako je most u funkciji jos iste veceri. I tako tri ili cetiri puta. Tada nam je bilo jako vazno da gurnemo prst u oko Nato i da narodu pokazemo kako smo jaci. A onda se djavo naljutio.
Da se nismo toliko /ubaci rec po izboru/, da smo pustili da bombardovanje prodje imali bi most za par nedelja.

N.N.

pre 10 godina

I na kraju moram da odgovorim ovom pametnjakoviću koji proziva statičare :
statičari su možda konzervativni ali današnje arhitekte nemaju ni I od
inženjera - osnovi alat za projektovanje im je Photoshop.

Slazem se u svemu sa tobom a najvise u vezi skorasnjih arhitekata, ko studira npr. gradjevinu zna o cemu govorim.

Helios

pre 10 godina

Prekasno ali da maksimalno pohvalim komentatore @Milan i @Captain Carrot!
Bizarno je to i teško za izraziti, ta neverovatna protivrečnost. Razumem pozitivna osećanja većine i delim ih. Napraviti samostalno, gurati pametne ljude itd. to je sve super. Ima raznih stvari na koje se može, treba i mora biti ponosan.
Ali, istovremeno, 2 najpoznatija konstruktora odavde su svojim "autoritetom" tj. autokratijom kada su zajašili, u sistemu autokratije gde je dunsterima-boljševicima trebalo baš to, doneli i mnogo pogrešnog. (I Mrkonjić je proizvod istog sistema, samo totalno tragikomičan. A) Hajdinove greške u insistiranju primene onog što on voli a ne optimalnog su enormne. Most na Adi dovršetak tog sunovrata.
Pored neprimerenosti u izboru tipa mosta i materijala železnički most je imao još jednu neoprostivu grešku. Ma kako bilo teško i skupo, ta krivina je jedna od 2 najgore na Dunavu i MORA da ima veći raspon da bi Dunav bio upotrebljiv za kompozicije barži tipa 4 x 2. Bio je premalog raspona onda - o užasa premalog raspona ga grade OPET?!
Slično, most kod Beške je besmisleno previsok. To još više opterečuje slabo tlo a troši se benzin i uništeno je to brdo. Most je morao biti 10-15 metara niži, sa relativno trivijalnim tunelom od par stotina metara u mekanom lesnom brdu. Jeftinije za izgraditi, voziti i manje nasilje nad ambijentom. Ovako se objekat mlogo "istačinje" ali pobogu kome? A potom - Alpina...

Kole

pre 10 godina

@(Milan, 15. jul 2013 16:08)
To što si napisao kao da se odnosi na akademika Nikolu Hajdina koji je iza sebe ostavio stručnu pustoš a i nije neki stručnjak ako ćemo pravo.
Te mostove što je Hajdin projektovao mogu da urade (i arede) mnogo talentovanih i iskusnih inženjera kakvih ima u svakom iole boljem projektantskom birou na Zapadu, u Rusiji, Kini ili Japanu.
Stvar je najpre u tome ne dozvoliti drugima da rade (što i nije teško u zemlji koja može da napravi samo jedan mega-most u 30 godina).
A zatim u fazi 2 o sebi stvarati mit kroz uzurpirane "institucije sistema" pričanjem do u beskonačnost o par izgrađenih mostova od pre 50 godina - kao da je u međuvremenu tehnika stala i da niko drugi na svetu nije u stanju da napravi nešto bolje od "najvećih umova" iz Srbije.

Milan

pre 10 godina

Tipičan srpski primer: uzjahao pa pogušio sve ostale kreativne ljude. Stvorio novu religiju, a za jeretike inkviziciju.
Nije pitanje da li je to bilo dobro rešenje - svakako je bilo, ali zbog njegovog kasnijeg ponašanja izgubili smo korak sa svetom u ovoj oblasti.

Realista

pre 10 godina

Za vecinu srpskih "neimara" koriscenje bilo cega u gradjevinarstvu osim onog sto se koristilo i pre 50 godina je cista avangarda...o propisima i arhitektama tj. predimenzionisanju statike u projektima da ne pricamo...

NS

pre 10 godina

I bombe su ga jedva srušile, nekoliko dana je bio bombardovan.
(Stanimir Branimir, 15. jul 2013 15:21)

Pa i nisu. Vojska ga je digla u vazduh, koliko znam.

Wolfgang O.

pre 10 godina

Moram priznati da nisam u bransi i nikad nisam cuo za ovog coveka, ali njegova refleksija o betonu jasno govori koliki je veliki poznavalac i entuzijasta bio.

Znam, bio sam tamo

pre 10 godina

Za rusenje Zezeljevog mosta smo sami krivi!
Nato nije srusio NI JEDAN kljucan most u Srbiji. Most kod Beske je onesposobljen gadjanjem jednog kraceg obalnog segmenta. Most kod Bezdana takodje. Most kod Backe Palanke takodje. Svi su obnovljeni za par meseci. Zezeljev most je u nekoliko navrata "busen" bombama gadjanjem istog dela kolovozne konstrukcije od par desetina kvm koji se nalazio iznad obale na sremskoj strani. Posle svake takve rupe mi izadjemo i udarnicki saniramo ostecenje da bi se u svrhu propagande na TV Dnevniku objavilo kako je most u funkciji jos iste veceri. I tako tri ili cetiri puta. Tada nam je bilo jako vazno da gurnemo prst u oko Nato i da narodu pokazemo kako smo jaci. A onda se djavo naljutio.
Da se nismo toliko /ubaci rec po izboru/, da smo pustili da bombardovanje prodje imali bi most za par nedelja.

The-ja

pre 10 godina

@sima
cudo na slici je "Montazno-demontazni, drumsko-zeleznicki, sa JEDNOM trakom u DVA smera most Bosko Perosevic" a neko bi i dodao "medjuzvezdani intergalakticki do sada nevidjeni, gradili ga Slobini neimari".
Znaci most zvani zakrpa.

Milan

pre 10 godina

Zašto smo toliko posrnuli da se retko setimo Žezelja,
Milankovića, Pupina... Tesle
se setimo češće jer je nep-
onovljiv. A tajkuni i "turbo
pevači" nam um pomutiše.
Malo gradjana zna koliko
su veliki Milutin Milanković
i Branko žeželj, obojica gr-
adjevinski inženjeri. nauč-
nici i mnogo više od toga.

Читалац

pre 10 godina

И Ви српски новинари једном нормалан текст да објавите. :-)
Сада се баш лепо осећам.
Свака част.

DEJO

pre 10 godina

Bravo vam ga za ovako lijep tekst biveseg preminulog inzenjera najbojeg Srbije Zezelja ,ovaj tekst bi trebao da postakne ljude na vlasti u Srbiji da se Srbija oduzi covjeku tako sto ce da neki novi most nazove po njemu i zbog njega bi trebala da Srbija ima sto vise takvih inzenjera i da oni prave mostove po Srbiji

edgeman

pre 10 godina

Odgledati Betonski cvet iz arhive Trezora na youtube-u. Legenda. Šteta što novi most u NS neće biti urađen prednapregnutom betonom.

Dok se nekom ne smrkne...

pre 10 godina

Njemu svaka cast ali gde su danas njegovi studenti? Mrkonjic sigurno nije bio u njegovoj klasi, jer da je bio naucio bi nesto.

hercegyu

pre 10 godina

Izgradio je mostova i mostova, hala i hala. Uradilo je most kod Beške, bez probijanja rokova, bez probijanja budžet-a. Nije se vadio na klizište na desnoj obali i močvaru na levoj. Radio je svoj posao najbolje što je znao, i to je bilo dovoljno. Problem je što današnji experti svoj posao otaljavaju.

ZokyNBGD

pre 10 godina

Čovek lepo napisao u komentaru da ga je vojska srušila(Žeželjev most) i dobi dosta minusa, a rekao istinu. Jeste ga Nato gađao ali ga nije srušio, vojni mineri su ga poslali u vodu.

Captain Carrot

pre 10 godina

Molim Vas nemojte pogrešno da me shvatite, ali drumsko-železnički most koji
je uvod za ovaj tekst je jedna od ređih stvari kojom ovaj velikan
jugoslovenskog graditeljstva nije baš odradio kako treba.
Koristeći svoj uticaj izborio se za svoje rešenje koje nije baš najsrećnije
a evo i zašto :
- nije problem prethodno napregnuti beton kao izbor materijala, problem je
oblik tj. vrsta mosta, lučni most jednostavno nije dobro rešenje za vrstu
obale (zemlja-pesak sa novosadske strane, močvara klizište sa varadinske
strane) na kojoj je izgrađen. U prilog tome govori da je luk ka sremskoj
strani skraćen - most nije bio simetričan, a kuriozitet je da most nikad
nije dobio upotrebnu dozvolu. Oni koji se sećaju prelazaka vozom preko
pomenutog mosta znaju da je voz uvek usporavao pre nailaska na most
a razlog tome nije nepouzdanost konstrukcije već problem sa osloncem na
sremskoj strani. Pogledajte most kod Beške gde je isto korišćen prethodno
napregnuti beton ali je konstrukcija mosta (kontinualna greda) primerena
i prilagođena zemljištu tj. tlu u kojem se vršu fundiranje.
Lučni mostovi imaju uz vertiklane reakcije i značajnu komponentu
horizontalnog pritiska i obično se rade kada za oslonac imaju stensku masu.
I na kraju moram da odgovorim ovom pametnjakoviću koji proziva statičare :
statičari su možda konzervativni ali današnje arhitekte nemaju ni I od
inženjera - osnovi alat za projektovanje im je Photoshop.

boze daj nam snage

pre 10 godina

u srbiji ne postoje mnoge stvari i nepostoje kolege sa fakulteta tome nikolica milutina mrkonjica velje ilica i onog nislije zivkovica kao i mnogih politicara naseg doba. saobracajni fakultet kao i gradjevinski svake godine izbace bukvalno jednu generaciju studenata a nad nama su vec deceniju na vratu gore navedeni. zamislite u ono vreme da kao iskusan inzenjer uzmes mlade ljude i obucis ih da budu i bolji od tebe. samo da se zna da je umro ismejan i neshvacen tako mu se drustvo oduzilo.

vule

pre 10 godina

Takvih inženjera ima sve manje, a uskoro će i sasvim nestati, iz više razloga :
1. zato što je školski sistem potonuo, jer je pre 30 godina na generaciji gradjevinskog fakulteta bilo 1 - 2 studenta sa prosekom preko 9, a danas ih ima 90% ( ako neko zaključuje da smo kao nacija postali pametniji, ok, neka je i to ! )
2. zato što tada nije bilo sega, mega, trendova, juniona, gidunuma i ostalih imitacija visokog školstva, iz kojih danas dolazi 90% i političke i stručne "elite" ove Srbijice !
3. zato što sam jutros čuo vest da je u V.Banji od 31 upisanog djaka u srednju ugostiteljsku školu - 31 vukovac !?!? U moje vreme u IX beogradskoj gimnaziji i osnovnoj školi "25.maj" ( sada Duško Radović ) je bio samo 1 vukovac !!!??? Ah, da, sad su pametnija deca, pardon :-)
4. zato što pametni i stručni odlaze odavde ili rade za strane gradjevinske firme, a boranija neukih ( sa pomenutih "univerziteta" ) sedi ili se sprema da zasedne u fotelje i vlasti i javnih preduzeća i rukobvodstava projektantskih ustanova.

Petar

pre 10 godina

Lep tekst, nesvojstven ovom sajtu, i pohvale sto ste ga preneli i onome ko ga je napisao. Pozitivan primer, bas kako treba, kao da smo skocili u proslost barem 30 godina. Ali i tuzan, zbog srusenog mosta i vremena kada su ideje i hrabrost bili uzori.

petar

pre 10 godina

Na slici je montazno-demontazni most Bosko Perosevic, sklopljen na mestu Zezeljevog mosta nakon njegovog razaranja.
(sima, 15. jul 2013 15:58)
Kojem je upotrebna dozvola istekla pre skoro deset godina. Čisto da znaju oni koji putuju vozom na relaciji Novi Sad - Beograd. Al' u Srbije može sve.

Dorćolac

pre 10 godina

Želeo bih da pojasnim, ako budem umeo, šta zapravo znači prednapregnuti beton. Uvek bih ranije izostavljao ono D i izgovarao prenapregnuti, bez D.
Suština je da se unutar kalupa gde će biti sipan svež beton, razapnu sajle i zategnu sa hidrauličnim cilindrima. Mereno u tonama, koliki se pritisak stvara u cilindrma, govorimo o desetinama tona u zavisnosti od prečnika sajli i ostalih proračuna. Sipa se beton u kalupe, sajle izgledaju kao i druge obične sajle, ali ove su pod ogromnim naponom. Kada se beton stvdne, obično se kaže tri nedelje, on obgli sva ulegnuća i ispupčenja sajli i tek se onda skida pritisak iz hidrauličnih cilindara tako da one sajle unutar stvdnutog betona ostaju zauvek pod istim naponom. Takva greda, ili nosač, ima kud i kamo veću nosivost nego bilo koji drugi betonski nosač. Zato mogu sa pravilnim proračunima da se premoste veći rasponi. Sklon sam verovanju da je lepše pročitati ovakav članak nego kako je onaj “kuća pos'o -pos'o kuća“, (zaboravih mu ime) uhvatio za donji deo leđa neku olinjalu pevaljku.

Rista

pre 10 godina

Shvatio da stariji inzenjeri nece prihvatiti novine pa okupio mladje? Eh,kad se setim Zastave i proizvodnje jednog istog modela po 30 godina... Dokle god ima ko da ubedjuje javnost da je to ustvari super,ne moze da se krene napred.

N.N.

pre 10 godina

I na kraju moram da odgovorim ovom pametnjakoviću koji proziva statičare :
statičari su možda konzervativni ali današnje arhitekte nemaju ni I od
inženjera - osnovi alat za projektovanje im je Photoshop.

Slazem se u svemu sa tobom a najvise u vezi skorasnjih arhitekata, ko studira npr. gradjevinu zna o cemu govorim.

Kole

pre 10 godina

@(Milan, 15. jul 2013 16:08)
To što si napisao kao da se odnosi na akademika Nikolu Hajdina koji je iza sebe ostavio stručnu pustoš a i nije neki stručnjak ako ćemo pravo.
Te mostove što je Hajdin projektovao mogu da urade (i arede) mnogo talentovanih i iskusnih inženjera kakvih ima u svakom iole boljem projektantskom birou na Zapadu, u Rusiji, Kini ili Japanu.
Stvar je najpre u tome ne dozvoliti drugima da rade (što i nije teško u zemlji koja može da napravi samo jedan mega-most u 30 godina).
A zatim u fazi 2 o sebi stvarati mit kroz uzurpirane "institucije sistema" pričanjem do u beskonačnost o par izgrađenih mostova od pre 50 godina - kao da je u međuvremenu tehnika stala i da niko drugi na svetu nije u stanju da napravi nešto bolje od "najvećih umova" iz Srbije.

Helios

pre 10 godina

Prekasno ali da maksimalno pohvalim komentatore @Milan i @Captain Carrot!
Bizarno je to i teško za izraziti, ta neverovatna protivrečnost. Razumem pozitivna osećanja većine i delim ih. Napraviti samostalno, gurati pametne ljude itd. to je sve super. Ima raznih stvari na koje se može, treba i mora biti ponosan.
Ali, istovremeno, 2 najpoznatija konstruktora odavde su svojim "autoritetom" tj. autokratijom kada su zajašili, u sistemu autokratije gde je dunsterima-boljševicima trebalo baš to, doneli i mnogo pogrešnog. (I Mrkonjić je proizvod istog sistema, samo totalno tragikomičan. A) Hajdinove greške u insistiranju primene onog što on voli a ne optimalnog su enormne. Most na Adi dovršetak tog sunovrata.
Pored neprimerenosti u izboru tipa mosta i materijala železnički most je imao još jednu neoprostivu grešku. Ma kako bilo teško i skupo, ta krivina je jedna od 2 najgore na Dunavu i MORA da ima veći raspon da bi Dunav bio upotrebljiv za kompozicije barži tipa 4 x 2. Bio je premalog raspona onda - o užasa premalog raspona ga grade OPET?!
Slično, most kod Beške je besmisleno previsok. To još više opterečuje slabo tlo a troši se benzin i uništeno je to brdo. Most je morao biti 10-15 metara niži, sa relativno trivijalnim tunelom od par stotina metara u mekanom lesnom brdu. Jeftinije za izgraditi, voziti i manje nasilje nad ambijentom. Ovako se objekat mlogo "istačinje" ali pobogu kome? A potom - Alpina...