Petak, 05.07.2013.

16:59

Duh slovenski živeće....

Kada "Jat ervejz“ odleti u istoriju nestaće zauvek još jedan brend, nekada dobro poznat u svetu, koji je u sebi sadržao naziv stare države.

Izvor: Novosti

Duh slovenski živeæe.... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

90 Komentari

Sortiraj po:

J.M.

pre 10 godina

Ono sto je razlikovalo Srbiju od ostale jugoslovenske zajednice je sto je zadrzala jugoslovenska imena. To cini Srbiju velikom I civilizacijski superiornom drzavom na ostalom bracom.Oko se odrekne I toga upasce u paspazjeniju ostalih.

Nadam se da u Srbiji ima vizionara koji ce ovo shvatiti.Kako vrijeme prolazi jugoslovenska ideja ce dobijati na znacaju.Nacionalizam na Balkanu nije bilo tesko zapaliti, ali se on nema cime vise hrahiti.I vrapci na grani znaju da bi nam bilo bolje da smo sacuvali demokratsku zajednicu.Zemlju ravnopravnih naroda.Kako ce ta ideja postajati sve jaca, postavice se pitanje zasto je i Srbija, unistila ono sto joj je nekada bilo sveto I sto je branjeno krvlju njenih sinova.Daj Boze da se Srbija otrijezni i da shvati velika djela njenih predaka.Ubijanje imena JAT je ubijanje najboljeg sto Srbija u sebi bastini.

Pedja

pre 10 godina

JAT je prestao da bude skracenica i promenio ime 2003. u Jat airways. Dakle, od tada je imenica a ne skracenica.
"Novo preduzeće neće imati pravo na idealna vremena sletanja i poletanja na svetskim aerodromima koja je imao Jat." Ovo naravno nije tačno, jer će novoosnovano preduzeće biti pravni sledbenik Jat airwaysa i njegovih slotova.

Slivester

pre 10 godina

U ovoj propaloj Srbiji danas školovana omladina, ako uopšte i ima posao, ima stravično niži životni standard od njihovih neškolovanih baba i deda u Titovo vreme. A njuške koje im uređuju život se i ne trude da prikriju svoj primitivizam, bahatost, nesposobnost, lopovluk.

Jugoslavija je za Srbiju NAUČNA FANTASTIKA. Ovi koji patološki mrze Jugoslaviju su u stvari najveći autošovinisti koji postoje na ovoj planeti, toliko ubijeni u pojam da ne znaju ni šta su imali, pa šta su izgubili. Da bogda imao pa nemao.

Smrt fašizmu, sloboda narodu.

4 S

pre 10 godina

ime jednog proizvoda, firme itd kreira tim strucnjaka iz oblasti marketinga uzimajuci u obzir pravila trzista. kod nas za ovako nesto dovoljan je i jedan sveznajuci politicar.

Dosade dokone

pre 10 godina

Ja ne znam šta je sporno u reči JUGO - SL(A)OVEN.
Mi i jesmo južni Sloveni. Valjda.
Već dugo godina ni NE POMISLIM na SFRJ kada je ta reč u pitanju!!

Goran

pre 10 godina

Autosovinisti, Jugonostalgicari,Srbo-gradjanisti: Jeste li vi uopste svesni koliko vas Hrvati ne mrze--nego sazaljivo preziru zbog vaseg slindranja o Jugoslaviji. Od onog gordog naroda, koji ce da resi krizu u Jugoslaviji po kratkom postupku, do sake melanholicnog jada u 20 godina. Tuga.
ps Joking About Time-e, to je bio brand!

Rasha

pre 10 godina

A da neko porazgovara sa marketing stručnjacima pre nego sto se odluče za ime? Nekako mi deluje da ni Jugoslav ni Serbian nisu baš ispravne odluke nakon decenija negativne kampanje. JAT je samo nastavio tradiciju Aetoputa, osnovanog 1927. godine. Ubeđen sam da "Aeroput, since 1927" može da se iskoristi daleko bolje.

Master Kenobi

pre 10 godina

Ma nek mu daju ime Air Serbia, i da se sa time zavrsi unitenje juznoslovenskih naroda koje je zapoelo 1934 a koje smo svi mi pripadnici nosecih "naroda i narodnosti" svesrdno pomogli. Od jednog juznoslovenskog plemena nastalo je oko 500 nacionalnosti koje nema ni u Rusiji ni Americi a imaju 20 puta vise stanovnika. Svi se delimo na "nase i njihove", sto bi rekao Nele Karajlic "SAO 7-mi sprat", i eto dokle smo dogurali - do ivice gladi...Dzaba vam i Jadran, i more, i planine, i Skadarlija, i zelenilo, i Bascarsijki cevapi, i Trepca, i Prespansko jezero kad je mudrosti malo bili i malo ostalo. Sva pamet je sada u Torontu, Albukerkiju, negde "Bogu iza tregera" jer ne zeli da gleda besmislene podele, nemastinu, zluradost...

jugo nostalgija

pre 10 godina

Jos jedan jugonostalgicni tekst u nasem stilu, jer samo mi Srbi i dalje zalimo za Jugoslavijom dok svi drugi gledaju napred i guraju dalje.
Jat je simbol kasnjenja i losih aviona, ako ta reputacija treba da se promeni - super! Time slotovi Jata su vec sada bzvz jer uvek polece/slece u sred dana, a dva leta subotom za London sa razmakom od 40min su dokaz idiotizma.
Ja sam rodjena u Jugoslaviji ali nje nema vec dugo, pomirite sa sa tim i move on!

Lazy Joe

pre 10 godina

Duh slovenski jednom za svagde treba isterati iz tela Srbije. Da se ja pitam ja bi zabrano pominjanje jugoslovenstine zakonom. Samo napred, neka se zove kako god hoce samo da ne asocira na Jugoslaviju.

bogumil

pre 10 godina

tako smo i pričali za fudbalsku reprezentaciju,samo da izbacimo hej sloveni i bićemo prvaci sveta.vreme je najbolji demanti.ono je svidelo se to nekome ili ne bila država a ovo što je ostalo od nje samo okupirane teritorijice.hajde sad svi u kafanu da zapevamo od topole...ili ne može nam niko ništa...a posle trk u banku stiže rata ili kod todorića na parizer.

milan

pre 10 godina

I fud reprezentacija je jedva cekala da se otarasi jugo simbola, pa su sada na razini farskih ostrva. Mozete vi dubit naglavu ali niko mi nece oduzeti detinjstvo i uspomene na SFRJ, u kojoj sam proveo od 1958 do 1979. Crknite od zavisti!!!

Swedenonline

pre 10 godina

Umesto JAT da se zove SAT. Ako Alvirku nista nesmera da nedodje do zabune, jerbo i Mirko visoko leti. A cak bi ustedili i na izmeni kampanjskog materijala, samo prepravimo J u S, valja misliti ekonomski odrzivo :p

Mik

pre 10 godina

Stvarno ne razumem čemu kuknjava oko promene imena - menjajte šta god treba samo da ova kompanija počne da funkcioniše kako treba! Moj drugar živi u Milanu, svakog vikenda putuje kući i u junu je izgubio 42 sata života čekajući zakasneli JAT-ov let. Sada leti Lufthanzom preko Minhena i stiže brže! Znači sve što treba!!!

Arhimed

pre 10 godina

@podanik

To je rekao Abdulah Sidran. Zuko Dzumhur bi verovatno to isto rekao ali nije mogao jer je umro 1989. i imao je tu "srecu" da umre u drzavi koju je obozavao.

M.J.Z.

pre 10 godina

Maltretirate jugosferama i drugim budalastinama.Otac mi je vodio KLM 36 godina,od 1956.pa je prirodno,pomagao u gradjenju Jat.Jat je poznat u tom Svetu,o kome vi valjda govorite,mjhedino po kasnjenjima.Nadimk,Jugoslovenska avio tragedijaa ja bih rekao,i komedija mu je dobro pristajao.O prepoznatljivosti govori i slucaj sa padom Adria air.na Korzici,svi stranci su tu nesrecu pripisali Jatu,naravno u prvi mah.U Svetu se mesaju Jal i Jat,to da,ali samo zbog naziva i loga.Inace Jat je logo menjao mnogo puta,kao i imne,samo je skracenica ostajala ista.Jat je imnao odliucan ketering na interkontinentalnim letovima.Njegoski prsut,kavijar,sve na izvoli,pa je tako let do,recimo Bangkoka bio pesma,ali i luksuz.Zahvaljujem Svimna koji su mi omogucavali kroz decenije da putujem besplkatno i Jatovim avionima.To je bio reciprocitet,ali na KLM sam,mahom leteo u ekonomnskoj klasi,ma u Jatu,uvek prvom,dok nijhe ukinuta.Voleo bih da u novoj firmi bude mesta za jatovski sarm,ali da bude i discipline.Manje droge i alkohola medju zaposlenimna bi tomne doprinelo.Srecno!

dijaspora

pre 10 godina

ja hocu Jugoslaviju, briga me sta ignoranti misle, moramo zajedno, mi slaveni protiv ovih neprijateljski manipulatora sto samo gledaju svoju gu.icu i to na stetu nasu!
(znalac, 5. jul 2013 23:25)

U redu je to, komsija, sto ti hoces Jugoslaviju. Problem je samo sto pod tim mi "slaveni" treba da se podrazumeva da opet par miliona Srba strada da bi neki drugi slaveni opet jednog dana pevali hvala Nemackoj. E pa dosta je bilo. Valjda su Srbi konacno nesto naucili, da ne bi ponavljali razred.

dijaspora

pre 10 godina

Dokle vise jugonostalgije. Menjajte ime sto pre, kasnite vec 22 godine.
I kakav je JAT brend? To za slotove mislim da nema nikakve veze sa formalnim imenom kompanije.
A zamislite samo neki veliki svetski aerodrom (Frankfurt, Atlanta, Singapur, Peking,...) a tamo Boing 777 sa logom SERBIAN Airways :)
Zar to ne bi bilo zaista sjajno!

Miki

pre 10 godina

Ti ces meni Vucicu da menjas JAT u Air Serbia i slicno i dizes pritisak, nikad vise neces moj glas dobiti a glasacu za tvoju konkurenciju.
Dok ti nisu ni pelene menjali, ta kompanija je sletala od Los Andjelesa do Sidneja.
Nacionalne kompanije se gase svuda u Svetu a ti kreiras novu, sto dovoljno govori o tvojoj strucnosti a usput ime ne predstavlja vise znacenje Jugoslavije, vec brend kompanije.
Imas i Aer Lingus, Iberia, Tarom, Sabena(Air Brussels), Lufthansa, Aeroflot,Viasa,KLM,Garuda i gomilu ostalih nacionalnih, kojima nije ime zemlje glavno u imenu.
Pao si u mojim ocima, glas vise nikad neces videti a ne bih ti ni seo vise nikad u tu tvoju novu kompaniju, principi su principi.

Peca

pre 10 godina

Dodje tako Vucic na vlast i posle godinu dana odluci da promeni ime, koje je tu decenijama i koje nosi neko znacenje.
Mislim da bi trebao referendum a inace nisam za ovakav potez.
Vaznije po meni je to zasto karta iz Milana kosta preko 200 eura a sa Easyjet kosta vise nego upola manje i zasto letimo sa lowcost, umesto da nam mlati praznu slamu sa imenom Vucic.

Zoki

pre 10 godina

Da se ja pitam, JAT bi ostao JAT, ali tvrdnja da "novo preduzeće neće imati pravo na idealna vremena sletanja i poletanja na svetskim aerodromima koja je imao Jat" jednostavno nije tačna. Promena imena kompanije ne utiče na njene slotove. Ono što bi uticalo bi bila promena sedišta kompanije.

zlatiborac

pre 10 godina

Dosta vise sa Jugoslavijom. Evo vam samo par komentara Hrvata da se uverite sta oni misle o bivsoj "domovini":
"Meni je razumljivo da građani Srbije, BiH i sl. Jugoslaviju gledaju sa nostalgijom budući da spominjanje sunca, borova, šuma valova podsjeća na bolje dane (dane kad se išlo na odmor u Hrvatsku na more, kad se imalo za sitna zadovoljstva), ali građani Srbije moraju razumjeti da građane Hrvatske isto to ne podsjeća na ništa jer to imaju na raspolaganju i danas (ako ne i više). Njih zasigurno miris bora ne podsjeća na zimovanje u Šumadiji ili Kosovu jer, oni su zimovali i zimuju u Sloveniji, Austriji kao i prije 30 godina. U Srbiju se išlo jednom, ili čak nijednom u životu, dok su građani Srbije u velikom broju dolazili u Hrvatsku. Jednostavno, Srbija i ostatak Juge (minus Slo i Hrv) imaju taj osjećaj nostalgije što je razumljivo, dok morate razumjeti da Hrvati nimalo ne žude za Jugom ("ljepotom" Srbije, BiH, Kosova, Makedonije...). Dobrodošli, ali znajte da ste došli u drugu (i drugačiju) državu". Ili:

"Deki, vidi koliko more imamo,a sabotirali smo Jugoslaviju. To nam je bravar dao, mogao je i vama dati barem do Kavlobaga, a mi mu rasturili životno djelo. Jel da je život okrutan? Evo jos jedan za kraj:

"srbi sanjate vi jugoslaviju a mi ćemo prema evropi pa dokle doguramo, jugoslavija nas nije nikad ni zanimala (bila nam je dobra dok nismo imali izbora) sad eto je vama zajedno sa olimpijskim medaljama, uživajte, pozdrav iz zg".

Serbinho

pre 10 godina

To je kada kod nas kafe kuvarica resava drzavne probleme.
Air Serbia kao brend ne vredi nista a JAT vredi vec nesto.
Kompanije su imale razlicite periode kroz istoriju, pa tako i Cehoslovacka vise ne postoji, ali je CSA preziveo sa istim imenom.
Vucicev potez mi se uopste ne dopada, podseca na klasicno menjanje istorije i rusenje spomenika, sto znamo da primecujemo kod drugih.
Ako kompanije izgubi i te slotove, to znaci da je najbolje onda istu ugasiti, umesto sto se ozivljava klinicki mrtav pacijent.
S

car

pre 10 godina

ostavite JAT na miru, to što morate da se dodvoravate Arapima jer ste im se prodali za šaku dolara ne daje vam za pravo da menjate JAT-u ime. JAT je srce Srbije.

glasac ds-a

pre 10 godina

I nek nestane! Imali i u nekoj ex yu republici da je ostala neka zaostavstina bivse drzave!? Batalite tu jugo nostlalgiju,ova drzava se sada zove Srbija(iskreno sam srecan zbog toga) i normalno je da se drzavna avio kompanija zove Air Serbia,a ne Jat.Dajte da idemo u buducnost a ne da se stalno vracam u proslost,pogledate gde su ostale ex yu republike,Hr je onomad usla u Eu,Slovenija odavno,dajte da i mi idemo napred a ne da se stalno bavimo ovakvim stvarima,sad bar znamo da smo svoji na svome.

Fersho

pre 10 godina

Ljudi iz Etihada nisu nenormalni i ako oni preuzmu upravljanje firmom sigurno je nece preimenovati u imbecilno Air Serbia. Gadi mi se jugonostalgija i rado bih leteo pod drugim imenom (iako Jat nije vec dugo skracenica od jugoslovenski aerotransport), ali ovaj predlog toliko glupo zvuci da mi je neprijatno od same pomisli na njega. Ako Etihad ne dodje, sve je moguce, a samo je propast izvesna.

Aleksandar

pre 10 godina

Ni u jednoj republici bivse Jugoslavije vise nema preduzeca sa pridevom jugoslovenski. Ne znam zasto jedino Srbi i Srbija imaju tu tendenciju da robuju jednoj prevazidjenoj i mrtvoj ideji. Jugoslavije vise nema, ona je politicki mrtva i pripada istoriji. Zasto se stidimo da kazemo da je nesto srpsko, da nosi pridev srpski? Jedva cekam dan kada cemo nacionalnu kompaniju zvati Air Serbia. Batalite se vise Jugoslavije, nema je vise, nikada je vise biti nece, i to je to. Srbija je danas samostalna i priznata drzava. Jugoslavija je najveca istorijska greska i zabluda srpskog naroda, koja nas je kostala milione zrtava i zbog koje i danas imamo krizu identiteta, kao narod, kao nacija.

Zoran

pre 10 godina

Nevrovatno koliko nepoznavanja cinjenica i propisa u svetskoj aviaciji se iskazuje u predlogu za promenu imena JAT, a da ne govorimo o buducim troskovima koje ce sve ovo da proizvede. Nadam se jedino da su direktori Etihada koji ce se isto sada pitati dovoljno pametni da ovo ne dozvole.

my way

pre 10 godina

Ko ce da investira u nesto cije samo ime odaje utisak nekog muzejskog relikta proslosti, a ne moderne kompanije. Ajde da razumem za kulturne institucije gde tradicija igra ulogu, ali nakon sto su Hrvati prisvojili film Neretvu mislim da je vreme da se naziv jugoslovensko brise i odatle. Nasa deca nisu duzna da budu ponizene zrtve nasih gresaka i iluzija i imaju pravo na svoje kao i svi ostali i da budu ravnopravni sa svima. Zasto njima da ostavljamo jos i ta imena i posao oko njihovih izmena, kao da nije dovoljno sto im ostavljamo posledice stvaranja zajednicke drzave i teskih zabluda i bajki u proslom veku?. A uopste nisam siguran da zbog promene imena kompanija gubi pravo na idelna vremena sletanja i poletanja, jer to nije novo preduzece kako u tekstu stoji.

ex demokrata 1

pre 10 godina

Koliko je meni poznato ta Yugonostalgija je jedino ovde prisutna i jedino u Bgd. To mi je zanimljivo i nikako da razumem o cemu se radi i zasto insistiranje na pridevu Yugoslovenski?
Kada neko sa strane to posmatra,pomislio bi da mi imamo neke teritorijalne aapiracije prema nekim drugim drzavama ili da smo mazohisti pa placamo drzavna jasla nasim novcem a ona nose ime drzave koja ne postoji 20 godina?
Ako je rec o nekoj uspomeni onda se zna gde joj je mesto,ako je rec o nekom marketingu onda je to losa reklama,ako je rec o kadrovima koji su bili i ostali komunjare,koji su dobili funkcije i stanove u vreme Yu itd.onda mogu da razumem,ali ne razumem zasto mi moramo da placamo takve egzibicije ?!

Marko Đojić

pre 10 godina

Lično mislim da treba da se promeni naziv kompanije. Postoji vise razloga za to, ali glavni je izgradnja imidza nacionalne kompanije. Sada treba biti pametan pa odluciti. AeroPut je staro ime i predstavljalo je tradiciju i pocetak komercijalne avijacije u regionu - svi se prepoznaju u tom imenu. Ako idemo na jos veci nacionalni-brending mozda Serbian Airways ili Serbian Airlines iskreno Air Serbia mi je malo nisko budzetni naziv - air berlin ryan air itd. Mislim da avioni ne trebaju da nose grb na repu, mozda neki simbol jedinstven za ovu lepu zemlju .....

znalac

pre 10 godina

ja hocu Jugoslaviju, briga me sta ignoranti misle, moramo zajedno, mi slaveni protiv ovih neprijateljski manipulatora sto samo gledaju svoju gu.icu i to na stetu nasu!

Poštar

pre 10 godina

@alimpije petronijevic

Bravo za komentar. Da bi nas lakše prepoznali, predlažem naziv Air Srbistan. Novi vlasnici verovatno neće imati ništa protiv.

Globo

pre 10 godina

Hvala Bogu da se neko setio da promeni ime avio kompaniji. Nikako ljudi da shvate da Jugoslavije više nema,da su Srbi sve činili da je sačuvaju, a prošli su kako su prošli. Okrenimo se Srbiji u svim segmentima pa i u tom. A to
što buduća kompanija neće imati raznorazne privilegije to se se ne sekirajte,samo neka uspešno i pošteno posluje i sve biće u redu. Srbija i Srbi treba sa gledaju svoje interese i prvenstveno da pomažu sami sebi.

lespa

pre 10 godina

Drugovi i drugarice nazovimo našu aviokopmaniju SRBA (Serbian Airlines), taman ce biti kombinacija nostalgije i novog imidza. Jos druga Srbu za direktora...ma idi...

alimpije petronijevic

pre 10 godina

ne samo da treba zadrzati stari naziv, nego treba i vratiti stari logo jata. sve bivse jugoslovenske republike su pobegle od jugoslovenstva (i nas) kao od suge, pa se sada svaki prdez u hrvatskoj zove hrvatski prdez, a svaka buregdzinica u bosni, sehidsko bosanska. treba biti smeker i sacuvati barem nesto od bliske proslosti, nije valjda sve bilo naopako. gledam po evropi kompanije koje su osnovane pre par vekova i danas koriste isto ime. kod nas nista ne prezivi vise od pedeset godina. ili ih unisti svabo, ili pomodarski patriotizam.

kikile

pre 10 godina

"југословенско никад више........само српско.........доста нам је лажног и лицемерног браства и јединства.......доста нас је коштало"

hmh, sto se kostanja tice, mnogo vise je vredelo. jeste, bilo je sputavanja slobode govora, mada ni danas nije pametno "komentarisati" poneke ljude i poneke partije, pogotovo ako kao staaari komunisti drze i noz i kolac.
sto se cene tice, skupo je kostalo srbovanje (i jos uvek kosta (a bojim se da ce tek da kosta)), hrvatovanje, bosnarenje, crnogorcenje i razno drugo cepkanje i gledanje u svoj dzep, da samo neko ne uzme nesto odatle, pa makar i tri puta vratio.
jedino su mi nekako slovenci jeftino prosli. bar odavde, odakle ja gledam.

Igor

pre 10 godina

Joke About Time, po tome je JAT, na žalost, bio poznat i izgradio brend.
Što se tiče idealnih vremena poletanja i sletanja, mislim da će o tome da se pozabavi Etihadov menadžment.

idemo dalje

pre 10 godina

Šta se brinete za jat, jdp.. YU ovo YU ono, vreme briše sve. Budućnost je uveliko zakoračila. Mladi ispod 30 godina su potpuno ravnodušni prema ti yugonostalgičarskim patnjama. Mada ni ja sa 40 nisam nešto sklon yugonostalgiji. Kratko da bih se jasnije sećao. Bitno je da već jednom krenemo sa tog novog početka.

i tako...

pre 10 godina

Neka preimenuju "Jat" u sta god im je srcu milo - u celoj prici jedino je bitno da naprave preduzece koje je odrzivo na trzistu, da vec jednom prestanemo da iz svojih dzepova pokrivamo 10-20 miliona € njihovih dugovanja i to godisnje!

Veliki brat

pre 10 godina

Ranije sam više puta imao iskustvo da u korespondenciji ljudi brkaju Serbian i Siberian, tako da će mnogi nedovoljno obrazovani po svetu pomisliti:
Air Siberian!

Mladen

pre 10 godina

Jat kao rec 'jato' , kao grupa ptica na nebi , tako sam kao dete dozivljavao rec Jat . A sto se Jugo- firmi tice firma Jugotrejd je privatna i za sad im ne ide lose .

Bakster Stokman

pre 10 godina

Svi smo mi najpre bili Juzni Sloveni,sve kasnije tvorevine u obliku naroda su vestacke tvorevine koje su stvarali "jahaci naroda",feudalci koji su izdali ideju jednakosti prvih Juznih Slovena...nesto slicno se desilo i 90-ih...

ja

pre 10 godina

Neverovatno da samo Srbi još uvek žive u Jugoslaviji, ostali su krenuli svojim putem još pre 20 godina...
Pa i novinar ovde spominje neku "najnoviju, skraćenu državu" ?????
Probudite se ljudi, ovo je naša država, jedna jedina. Hajde da radimo nešto i gledamo napred, a ne unazad. Može? E super, hvala!

Danilo

pre 10 godina

JDP,za one koji ocigledno ne posecuju ovu ustanovu, i dalje gaji jugoslovensku kulturu. Jat moze da oznacava nesto drugo, npr slovo Jat -eto mesta za Srbovanje. A znate li sta znaci Quantas? Ja sam protivnik menjanja imena gradova, ulica, firmi jer mislim da je to slabost kada ne moze nista drugo da se promeni pizitivno u istim. Meni je zao i sto je Stark promenio znak. Ni u cemu nemamo tradiciju...

21. vek

pre 10 godina

pridev "jugoslavenski" u biznisu ima samo negativno značenje, slagali se mi sa time ili ne.
isto to vredi i za pridev "balkanski".
naprosto označavaju nešto nazadno, zastarelo.
kao što je trabant (i yugo u americi) simbol za loš auto.
treba biti svestan realnosti a ne bežati od nje.
Sa druge strane u kulturi, jusgoslavenski označava nešto pozitivno jer je umetnost (naročito filmska) imala svoj vrhunac upravo u jugoslaviji.

lazy houseboy

pre 10 godina

kao sto neko rece JAT vec 10god nije akronim vec "imenica" Jat. Ako vec treba promena naziva, vracanje u akronim (gde je J "Juznoevropski") bi bilo vrlo elegantno i pametno resenje. Troznakovna skracenica bi ostala smislena (umesto neke Q6X). Mladjim generacijama (onim koje ce da lete) Jugoslavija u emotivnom smislu ne znaci nista (SFRJ, Rimsko, Otomansko carstvo, Austrougarska, Pangea... sve im je to isto) a to sto mislimo da neko u svetu kad vidi JAT odmah misli negativno je jos jedan pokazatelj koliko smo umisljeni. O starom/novom Jat-u znamo samo mi sa ex-yu prostora i NIKO vise. Ja sam vrlo za promenu ali znacenja naziva "JAT", ne i samog naziva.

Ilija Cvorovic

pre 10 godina

(dusan, 5. jul 2013 18:51)

Ni "Air Serbia" ili kakogod da je predlog za ime nove kompanije verovatno nece izgubiti slotove ukoliko ne zatrazi i promenu koda JU sto je kod jos od originalnog JAT-a. Ali ukoliko zatraze promenu tog koda, svi slotovi ce biti izgubljeni.

Vladimir / NL

pre 10 godina

Nije mi uopste jasno zasto im je ime smetalo!? JAT je besplatnoa reklama, originalnost, prepoznatljivost, kampanja, imidj, statement, logo i sve ostalo za sta trebaju desetine godina da se ugradi u svest ljudi! To ime je jedino sto je i vredelo u JAT-u! Trebali su da promene sve one amatere, arogantne i neskolovane necake i sestricine i ostalu nekompetetnu gamad! Sada su promenuli ime farme a zadrzali su istu zivinu i stoku!!!

mistral

pre 10 godina

Dokle cemo biti Jugo nostalgicari?...Svi narodi bivse SFRJ su odvano shvatili u kojim drzavama zive i koju zemlju vole...samo mi jos mislimo da ce nekako magicno da se vrati Jugoslavija, i sjaj i ugled koja je uzivala u svetu - nece...sto pre to shvatimo moci cemo konacno da napredujemo kao narod i drzava...

nikola

pre 10 godina

Imena ne treba menjati ukoliko su to originalna imena. Ako je JDP osnovano i od pocetka se tako zove, tako treba i da ostane.
Ne stidite se svoje istorije, vec ucite od nje.

dusan

pre 10 godina

Jugoslovenski aerotransport je promenio ime u JAT Airways i u tom imenu vec nema nista od Juge a ta promena jel kostala gubitak slotova? nisam primetio. Aj malo pojasnite to...

munZ

pre 10 godina

Pridev "jugoslovenski" je umro u politici i biznisu (zato ne žalim "Jat"), a u redu je u kulturi i sportu, jer tu postoji kontinuitet. Imamo "Jugoslovensko sportsko društvo Partizan", "JDP" i sl. Možda je prikladnije "južnoslovensko", ali to je stvar semantike. Ako su ovi pridevi i institucije preživele devedesete, sada počinju da opet imaju smisla i imače ga sve više. Meni se to ne sviđa, nisam fan suseda (pogotovo onog zapadnog), ali konstatujem da je neminovno.

Srbin

pre 10 godina

To samo mi srbi možemo da toliko zadržavamo duh jugoslovenstva i ako su svi drugi to odavno odstranili iz svog nacionalnog bića. Insistirati toliko na jugoslovenstvu i sve što nosi predznak JU može samo narod koji je mazohistički nastrojen. Ako je neko trebalo da rasuru jugoslaviju i sve što podseća na nju, onda smo trebali mi srbi to prvi da uradimo. Svi drugi su na Jugoslaviji profitirali samo smo mi srbi izgubili. A ovi koji pate za dobrim životom u vreme te Jugoslavije i sami dobro znaju da je to moglo trajati samo dok je Tito bio živ i da je to bila samo jedna veštači stvorena utopija. Cenu tog nerealno dobrog života sada svi plaćamo. Jat-u je odavno trebalo promeniti ime. Kakav bre bred kakvi bakrači.

dragan

pre 10 godina

Ovo uopste nije tacno. Etihad, Singapore Air, Emirates. Air Berlin - sve te kompanije su NOVE i nemaju probleme se "brendom". Uz to, KAKAV je brend bio taj Jat, pogotovu posle svega sto se desilo u Jugoslaviji? Ova jugonostalgija u Srbiji je stravicna i mediji je samo potpaljuju. Ljudi se odlucuju cime da lete na osnovu cena, komfora, pouzdanosti i povoljnosti leta (da li stizem na odrediste kad treba i u kratkom roku ili ne) - "brend" ima ulogu samo kod malogradjana.

СРБИНКО 036

pre 10 godina

југословенско никад више........само српско.........доста нам је лажног и лицемерног браства и јединства.......доста нас је коштало

Feliks

pre 10 godina

Jugoslavija - "Jugoremedija"ima neka tajna veza... Obe unistene od strane pohlepnih neznalica,prepunih demagoskih fraza o radnickom upravljanju a u sustini obuzetim primordijalnim srebroljubljem i gramzivoscu!Za propast Jugoslavije nije odgovaro niko...

Slavko J.

pre 10 godina

Gotovo je sa Jugom. Jos neki naziv i zavrseno je. Prvi su je se odrekli oni kojima je najvise koristila a mi kojima je najvise zla nanela, zadnji.
Ocigledno i danas postoje neki koji bi sve dali samo da se ne spominje nista srpsko. Moze to da bude jugoslovensko (kukavicije jaje) ili bilo cije drugo, samo ne srpsko.

Turista

pre 10 godina

Koja crna Air Srbija??? To je pretpostavka? JAT ne postoji vec dugi niz godina i vec je promenjebo ime u Jat Airways... Izgubiti vremena koja trenutno ima je kao ugasiti kompaniju...

Tadija

pre 10 godina

Iskreno trebalo bi da se zapitamo da li je to pametno. Nisam jugonostalgicar nego praktičan. Ne ulazim ni u polemiku da li nam treba nacionalni avio prevoznik (ako to uopšte negde postoji osim u našim glavama, koliko i nacionalni dobavljač robe Miško) Mislim da ime JAT (ne pun naziv Jugoslovenski aero transport) kao brend ne bi trebalo menjati, jer ima tradiciju. Većina ljudi ne znam šta znači npr. KLM, ali zna za tu avio-kompaniju. To ne bi trebalo da bude politička odluka nego poslovna odluka. Koninklijke Luchtvaart Maatschappij N.V.(Royal Aviation Company), known by its initials KLM.

jugo iliti široko

pre 10 godina

Ne radi se o "Jugosferi", niti o "Jugonostalgiji". Pojam "jugoslovenski" ima malo dublje značenje. Etimološki, reč je o Južnim Slovenima, koji govore zajedničkim jezikom (uz razlike u dijalektima i narečjima), koji imaju zajedničku istoriju, kulturu, i koji su od 1918. do 1991. imali zajedničku državu. Ne vidim kako to može tek tako da se potre, snagom nečije (dnevno)političke volje. Pritom ne želim da govorim o budućnosti i bilo kakvim integrativnim perspektivama južnoslovenskih naroda. Budućnost će reći svoje, kada/ako za to dođe vreme.

Putnik

pre 10 godina

Sada vec verujem da je samo pitanje dana da Etihad ozvanici ugovor. Letovi iz\za Zapadnu Evropu se vode kao JU*** i kao Etihad**** na svim evropskim aerodromima; verovatno je vec nesto potpisano ali se samo u Srbiji drzi u tajnosti. Inace kod nas se u dolascima i odlascima nigde ne spominje Etihad :)

Dr. and Yu Patriot

pre 10 godina

Jos kao mali sam zavoleo i obozavao Jat. Kada sam bio ispod repa Boeinga 727 izgledalo mi je kao da sam na Marsu gledajuci rep i tri jaka motora. Nesto kasnije kada su stigli Boeng 737 (Jat ih je imao prvi u Evropi) srebrni i zaista prelepi, bio sam odusevljen voznjom u njima. Na zalost u Jatov Boeing 707 kao i Jatov DC 10 nisam nikada uspeo da udjem. 80tih aerodrom Beograd je bio centar sveta. Imao je dva dela za internacionalni saobracaj i domaci. Tu je svakakvog sveta moglo da se vidi. Svetski aerodrom u svakom smislu. Tu sam i prvi put video Qantas, mislim da je zadnji put bio na Surcinu 1990. Posto sam Serbocroat/Yu za mene emocionalno nije bilo vise mesta u SR/HR i otisao sam u USA. Na Chicaskom aerodromu saznao sam da je ime Jata stajalo sa svim najpoznatijim kompanijama 80tih. Nema ni jedne od bivsih Yu kompanija danas.
Na aerodromu kada raste uzbudjenje pred let mozemo videti ljude sa raznih kontinenata i kultura. Mozemo videti zapravo kako smo svi mi zapravo isti.
Porucite Vucicu i Nikolicu da malo vise budu nasmejani, zdravo je :)
Moj licni san je da Jat ima opet visokotrupne avione Boeing ili Airbus svejedno...

http://jetphotos.net/viewphoto.php?id=320027
http://www.flickr.com/photos/46423105@N03/5405012052/
http://i278.photobucket.com/albums/kk89/milosm011/JATDC10.jpg

au

pre 10 godina

Opcinjenost pucanstva jugosloventvom je neverovatna - u najboljim danima Jugoslavije JAT je znacio Joke About Time a danas su to jos unapredili pa kasne jos vise jer nemajuu nikakvu flotu za ambicioznu mrezu koju pokrivaju. Ne moze se mnogo dobrog , u komercijalnom smislu, reci za ovu kompaniju osim sto je iskolovao generacije dobrih pilota koji sada lete u svetskim kompanijama i omogucio deci zaposlenih i drugih 'budza' da besplatno obidju svet i u komunizmu i danas. Zato se i bore ko ce da vodi ovu firmu.

podanik

pre 10 godina

izgubiti idealna vremena poletanja i sletanja na evropskim aerodromima samo radi promene prepoznatljivog imena JAT u bedno 'er srbija' je potez dostojan imbecila.
ali takvi i vladaju vec 20 godin (sa izuzetkom ubijenog dr djidjica).

sto rece zuko dzmuhur, da je sfrj bila i 100 x gora nego sto je bila, opet je bar 100x bolja od svega sto je posle nje nastalo na ovim prostorima!

pero

pre 10 godina

Ok, ne treba biti nostalgican da se vidi da sve sa pridjevom jugoslovenski zvuci dobro. Evo jos jedan primjer. Kada je reprezentacija Srbije promjenila plave dresove, ne samo da ne igra dobro, nego i izgleda jeftino. Svako ko se bavi marketingom reci ce vam da se dobitne kombinacije ne mjenjaju. Brand je bitan bez obzira kako se zove zemlja.

batica

pre 10 godina

Da se ne lazemo, sve sto je i vredelo je iz perioda Jugoslavije. Promena imena JAT (Airways) koji odavno vec ne znaci Jugoslovenski aerotransport, vec rec koja simbolise tradiciju, u nekakv Air Serbia, koji uzgled i glupo zvuci, je totalni promasaj, s obzirom da je JAT bez obzira na sve teskoce, van zemlje i dalje vise prepoznatljiv (ako nista onda upravo po istoriji i tradiciji) nego sto ce to biti Air Serbia, za koji ce verovatno misliti da je neki low cost.

Eli

pre 10 godina

Ime Air Serbia je odlicno. Avioni sa ovim imenom predstavljace ne samo zajednicku srpsko/arapsku kompaniju vec brendirace Srbiju. Inace je logicno da se nazivi koji sadrze u sebi jugoslovenski/a/o gase, jer te drzave vise nema.

batica

pre 10 godina

Da se ne lazemo, sve sto je i vredelo je iz perioda Jugoslavije. Promena imena JAT (Airways) koji odavno vec ne znaci Jugoslovenski aerotransport, vec rec koja simbolise tradiciju, u nekakv Air Serbia, koji uzgled i glupo zvuci, je totalni promasaj, s obzirom da je JAT bez obzira na sve teskoce, van zemlje i dalje vise prepoznatljiv (ako nista onda upravo po istoriji i tradiciji) nego sto ce to biti Air Serbia, za koji ce verovatno misliti da je neki low cost.

podanik

pre 10 godina

izgubiti idealna vremena poletanja i sletanja na evropskim aerodromima samo radi promene prepoznatljivog imena JAT u bedno 'er srbija' je potez dostojan imbecila.
ali takvi i vladaju vec 20 godin (sa izuzetkom ubijenog dr djidjica).

sto rece zuko dzmuhur, da je sfrj bila i 100 x gora nego sto je bila, opet je bar 100x bolja od svega sto je posle nje nastalo na ovim prostorima!

Dr. and Yu Patriot

pre 10 godina

Jos kao mali sam zavoleo i obozavao Jat. Kada sam bio ispod repa Boeinga 727 izgledalo mi je kao da sam na Marsu gledajuci rep i tri jaka motora. Nesto kasnije kada su stigli Boeng 737 (Jat ih je imao prvi u Evropi) srebrni i zaista prelepi, bio sam odusevljen voznjom u njima. Na zalost u Jatov Boeing 707 kao i Jatov DC 10 nisam nikada uspeo da udjem. 80tih aerodrom Beograd je bio centar sveta. Imao je dva dela za internacionalni saobracaj i domaci. Tu je svakakvog sveta moglo da se vidi. Svetski aerodrom u svakom smislu. Tu sam i prvi put video Qantas, mislim da je zadnji put bio na Surcinu 1990. Posto sam Serbocroat/Yu za mene emocionalno nije bilo vise mesta u SR/HR i otisao sam u USA. Na Chicaskom aerodromu saznao sam da je ime Jata stajalo sa svim najpoznatijim kompanijama 80tih. Nema ni jedne od bivsih Yu kompanija danas.
Na aerodromu kada raste uzbudjenje pred let mozemo videti ljude sa raznih kontinenata i kultura. Mozemo videti zapravo kako smo svi mi zapravo isti.
Porucite Vucicu i Nikolicu da malo vise budu nasmejani, zdravo je :)
Moj licni san je da Jat ima opet visokotrupne avione Boeing ili Airbus svejedno...

http://jetphotos.net/viewphoto.php?id=320027
http://www.flickr.com/photos/46423105@N03/5405012052/
http://i278.photobucket.com/albums/kk89/milosm011/JATDC10.jpg

pero

pre 10 godina

Ok, ne treba biti nostalgican da se vidi da sve sa pridjevom jugoslovenski zvuci dobro. Evo jos jedan primjer. Kada je reprezentacija Srbije promjenila plave dresove, ne samo da ne igra dobro, nego i izgleda jeftino. Svako ko se bavi marketingom reci ce vam da se dobitne kombinacije ne mjenjaju. Brand je bitan bez obzira kako se zove zemlja.

Tadija

pre 10 godina

Iskreno trebalo bi da se zapitamo da li je to pametno. Nisam jugonostalgicar nego praktičan. Ne ulazim ni u polemiku da li nam treba nacionalni avio prevoznik (ako to uopšte negde postoji osim u našim glavama, koliko i nacionalni dobavljač robe Miško) Mislim da ime JAT (ne pun naziv Jugoslovenski aero transport) kao brend ne bi trebalo menjati, jer ima tradiciju. Većina ljudi ne znam šta znači npr. KLM, ali zna za tu avio-kompaniju. To ne bi trebalo da bude politička odluka nego poslovna odluka. Koninklijke Luchtvaart Maatschappij N.V.(Royal Aviation Company), known by its initials KLM.

nikola

pre 10 godina

Imena ne treba menjati ukoliko su to originalna imena. Ako je JDP osnovano i od pocetka se tako zove, tako treba i da ostane.
Ne stidite se svoje istorije, vec ucite od nje.

jugo iliti široko

pre 10 godina

Ne radi se o "Jugosferi", niti o "Jugonostalgiji". Pojam "jugoslovenski" ima malo dublje značenje. Etimološki, reč je o Južnim Slovenima, koji govore zajedničkim jezikom (uz razlike u dijalektima i narečjima), koji imaju zajedničku istoriju, kulturu, i koji su od 1918. do 1991. imali zajedničku državu. Ne vidim kako to može tek tako da se potre, snagom nečije (dnevno)političke volje. Pritom ne želim da govorim o budućnosti i bilo kakvim integrativnim perspektivama južnoslovenskih naroda. Budućnost će reći svoje, kada/ako za to dođe vreme.

alimpije petronijevic

pre 10 godina

ne samo da treba zadrzati stari naziv, nego treba i vratiti stari logo jata. sve bivse jugoslovenske republike su pobegle od jugoslovenstva (i nas) kao od suge, pa se sada svaki prdez u hrvatskoj zove hrvatski prdez, a svaka buregdzinica u bosni, sehidsko bosanska. treba biti smeker i sacuvati barem nesto od bliske proslosti, nije valjda sve bilo naopako. gledam po evropi kompanije koje su osnovane pre par vekova i danas koriste isto ime. kod nas nista ne prezivi vise od pedeset godina. ili ih unisti svabo, ili pomodarski patriotizam.

СРБИНКО 036

pre 10 godina

југословенско никад више........само српско.........доста нам је лажног и лицемерног браства и јединства.......доста нас је коштало

Vladimir / NL

pre 10 godina

Nije mi uopste jasno zasto im je ime smetalo!? JAT je besplatnoa reklama, originalnost, prepoznatljivost, kampanja, imidj, statement, logo i sve ostalo za sta trebaju desetine godina da se ugradi u svest ljudi! To ime je jedino sto je i vredelo u JAT-u! Trebali su da promene sve one amatere, arogantne i neskolovane necake i sestricine i ostalu nekompetetnu gamad! Sada su promenuli ime farme a zadrzali su istu zivinu i stoku!!!

Eli

pre 10 godina

Ime Air Serbia je odlicno. Avioni sa ovim imenom predstavljace ne samo zajednicku srpsko/arapsku kompaniju vec brendirace Srbiju. Inace je logicno da se nazivi koji sadrze u sebi jugoslovenski/a/o gase, jer te drzave vise nema.

mistral

pre 10 godina

Dokle cemo biti Jugo nostalgicari?...Svi narodi bivse SFRJ su odvano shvatili u kojim drzavama zive i koju zemlju vole...samo mi jos mislimo da ce nekako magicno da se vrati Jugoslavija, i sjaj i ugled koja je uzivala u svetu - nece...sto pre to shvatimo moci cemo konacno da napredujemo kao narod i drzava...

znalac

pre 10 godina

ja hocu Jugoslaviju, briga me sta ignoranti misle, moramo zajedno, mi slaveni protiv ovih neprijateljski manipulatora sto samo gledaju svoju gu.icu i to na stetu nasu!

dragan

pre 10 godina

Ovo uopste nije tacno. Etihad, Singapore Air, Emirates. Air Berlin - sve te kompanije su NOVE i nemaju probleme se "brendom". Uz to, KAKAV je brend bio taj Jat, pogotovu posle svega sto se desilo u Jugoslaviji? Ova jugonostalgija u Srbiji je stravicna i mediji je samo potpaljuju. Ljudi se odlucuju cime da lete na osnovu cena, komfora, pouzdanosti i povoljnosti leta (da li stizem na odrediste kad treba i u kratkom roku ili ne) - "brend" ima ulogu samo kod malogradjana.

ja

pre 10 godina

Neverovatno da samo Srbi još uvek žive u Jugoslaviji, ostali su krenuli svojim putem još pre 20 godina...
Pa i novinar ovde spominje neku "najnoviju, skraćenu državu" ?????
Probudite se ljudi, ovo je naša država, jedna jedina. Hajde da radimo nešto i gledamo napred, a ne unazad. Može? E super, hvala!

lazy houseboy

pre 10 godina

kao sto neko rece JAT vec 10god nije akronim vec "imenica" Jat. Ako vec treba promena naziva, vracanje u akronim (gde je J "Juznoevropski") bi bilo vrlo elegantno i pametno resenje. Troznakovna skracenica bi ostala smislena (umesto neke Q6X). Mladjim generacijama (onim koje ce da lete) Jugoslavija u emotivnom smislu ne znaci nista (SFRJ, Rimsko, Otomansko carstvo, Austrougarska, Pangea... sve im je to isto) a to sto mislimo da neko u svetu kad vidi JAT odmah misli negativno je jos jedan pokazatelj koliko smo umisljeni. O starom/novom Jat-u znamo samo mi sa ex-yu prostora i NIKO vise. Ja sam vrlo za promenu ali znacenja naziva "JAT", ne i samog naziva.

dusan

pre 10 godina

Jugoslovenski aerotransport je promenio ime u JAT Airways i u tom imenu vec nema nista od Juge a ta promena jel kostala gubitak slotova? nisam primetio. Aj malo pojasnite to...

Srbin

pre 10 godina

To samo mi srbi možemo da toliko zadržavamo duh jugoslovenstva i ako su svi drugi to odavno odstranili iz svog nacionalnog bića. Insistirati toliko na jugoslovenstvu i sve što nosi predznak JU može samo narod koji je mazohistički nastrojen. Ako je neko trebalo da rasuru jugoslaviju i sve što podseća na nju, onda smo trebali mi srbi to prvi da uradimo. Svi drugi su na Jugoslaviji profitirali samo smo mi srbi izgubili. A ovi koji pate za dobrim životom u vreme te Jugoslavije i sami dobro znaju da je to moglo trajati samo dok je Tito bio živ i da je to bila samo jedna veštači stvorena utopija. Cenu tog nerealno dobrog života sada svi plaćamo. Jat-u je odavno trebalo promeniti ime. Kakav bre bred kakvi bakrači.

Ilija Cvorovic

pre 10 godina

(dusan, 5. jul 2013 18:51)

Ni "Air Serbia" ili kakogod da je predlog za ime nove kompanije verovatno nece izgubiti slotove ukoliko ne zatrazi i promenu koda JU sto je kod jos od originalnog JAT-a. Ali ukoliko zatraze promenu tog koda, svi slotovi ce biti izgubljeni.

Veliki brat

pre 10 godina

Ranije sam više puta imao iskustvo da u korespondenciji ljudi brkaju Serbian i Siberian, tako da će mnogi nedovoljno obrazovani po svetu pomisliti:
Air Siberian!

Danilo

pre 10 godina

JDP,za one koji ocigledno ne posecuju ovu ustanovu, i dalje gaji jugoslovensku kulturu. Jat moze da oznacava nesto drugo, npr slovo Jat -eto mesta za Srbovanje. A znate li sta znaci Quantas? Ja sam protivnik menjanja imena gradova, ulica, firmi jer mislim da je to slabost kada ne moze nista drugo da se promeni pizitivno u istim. Meni je zao i sto je Stark promenio znak. Ni u cemu nemamo tradiciju...

kikile

pre 10 godina

"југословенско никад више........само српско.........доста нам је лажног и лицемерног браства и јединства.......доста нас је коштало"

hmh, sto se kostanja tice, mnogo vise je vredelo. jeste, bilo je sputavanja slobode govora, mada ni danas nije pametno "komentarisati" poneke ljude i poneke partije, pogotovo ako kao staaari komunisti drze i noz i kolac.
sto se cene tice, skupo je kostalo srbovanje (i jos uvek kosta (a bojim se da ce tek da kosta)), hrvatovanje, bosnarenje, crnogorcenje i razno drugo cepkanje i gledanje u svoj dzep, da samo neko ne uzme nesto odatle, pa makar i tri puta vratio.
jedino su mi nekako slovenci jeftino prosli. bar odavde, odakle ja gledam.

Bakster Stokman

pre 10 godina

Svi smo mi najpre bili Juzni Sloveni,sve kasnije tvorevine u obliku naroda su vestacke tvorevine koje su stvarali "jahaci naroda",feudalci koji su izdali ideju jednakosti prvih Juznih Slovena...nesto slicno se desilo i 90-ih...

Feliks

pre 10 godina

Jugoslavija - "Jugoremedija"ima neka tajna veza... Obe unistene od strane pohlepnih neznalica,prepunih demagoskih fraza o radnickom upravljanju a u sustini obuzetim primordijalnim srebroljubljem i gramzivoscu!Za propast Jugoslavije nije odgovaro niko...

Turista

pre 10 godina

Koja crna Air Srbija??? To je pretpostavka? JAT ne postoji vec dugi niz godina i vec je promenjebo ime u Jat Airways... Izgubiti vremena koja trenutno ima je kao ugasiti kompaniju...

idemo dalje

pre 10 godina

Šta se brinete za jat, jdp.. YU ovo YU ono, vreme briše sve. Budućnost je uveliko zakoračila. Mladi ispod 30 godina su potpuno ravnodušni prema ti yugonostalgičarskim patnjama. Mada ni ja sa 40 nisam nešto sklon yugonostalgiji. Kratko da bih se jasnije sećao. Bitno je da već jednom krenemo sa tog novog početka.

Globo

pre 10 godina

Hvala Bogu da se neko setio da promeni ime avio kompaniji. Nikako ljudi da shvate da Jugoslavije više nema,da su Srbi sve činili da je sačuvaju, a prošli su kako su prošli. Okrenimo se Srbiji u svim segmentima pa i u tom. A to
što buduća kompanija neće imati raznorazne privilegije to se se ne sekirajte,samo neka uspešno i pošteno posluje i sve biće u redu. Srbija i Srbi treba sa gledaju svoje interese i prvenstveno da pomažu sami sebi.

Marko Đojić

pre 10 godina

Lično mislim da treba da se promeni naziv kompanije. Postoji vise razloga za to, ali glavni je izgradnja imidza nacionalne kompanije. Sada treba biti pametan pa odluciti. AeroPut je staro ime i predstavljalo je tradiciju i pocetak komercijalne avijacije u regionu - svi se prepoznaju u tom imenu. Ako idemo na jos veci nacionalni-brending mozda Serbian Airways ili Serbian Airlines iskreno Air Serbia mi je malo nisko budzetni naziv - air berlin ryan air itd. Mislim da avioni ne trebaju da nose grb na repu, mozda neki simbol jedinstven za ovu lepu zemlju .....

21. vek

pre 10 godina

pridev "jugoslavenski" u biznisu ima samo negativno značenje, slagali se mi sa time ili ne.
isto to vredi i za pridev "balkanski".
naprosto označavaju nešto nazadno, zastarelo.
kao što je trabant (i yugo u americi) simbol za loš auto.
treba biti svestan realnosti a ne bežati od nje.
Sa druge strane u kulturi, jusgoslavenski označava nešto pozitivno jer je umetnost (naročito filmska) imala svoj vrhunac upravo u jugoslaviji.

i tako...

pre 10 godina

Neka preimenuju "Jat" u sta god im je srcu milo - u celoj prici jedino je bitno da naprave preduzece koje je odrzivo na trzistu, da vec jednom prestanemo da iz svojih dzepova pokrivamo 10-20 miliona € njihovih dugovanja i to godisnje!

Putnik

pre 10 godina

Sada vec verujem da je samo pitanje dana da Etihad ozvanici ugovor. Letovi iz\za Zapadnu Evropu se vode kao JU*** i kao Etihad**** na svim evropskim aerodromima; verovatno je vec nesto potpisano ali se samo u Srbiji drzi u tajnosti. Inace kod nas se u dolascima i odlascima nigde ne spominje Etihad :)

Slavko J.

pre 10 godina

Gotovo je sa Jugom. Jos neki naziv i zavrseno je. Prvi su je se odrekli oni kojima je najvise koristila a mi kojima je najvise zla nanela, zadnji.
Ocigledno i danas postoje neki koji bi sve dali samo da se ne spominje nista srpsko. Moze to da bude jugoslovensko (kukavicije jaje) ili bilo cije drugo, samo ne srpsko.

Mladen

pre 10 godina

Jat kao rec 'jato' , kao grupa ptica na nebi , tako sam kao dete dozivljavao rec Jat . A sto se Jugo- firmi tice firma Jugotrejd je privatna i za sad im ne ide lose .

Igor

pre 10 godina

Joke About Time, po tome je JAT, na žalost, bio poznat i izgradio brend.
Što se tiče idealnih vremena poletanja i sletanja, mislim da će o tome da se pozabavi Etihadov menadžment.

Poštar

pre 10 godina

@alimpije petronijevic

Bravo za komentar. Da bi nas lakše prepoznali, predlažem naziv Air Srbistan. Novi vlasnici verovatno neće imati ništa protiv.

au

pre 10 godina

Opcinjenost pucanstva jugosloventvom je neverovatna - u najboljim danima Jugoslavije JAT je znacio Joke About Time a danas su to jos unapredili pa kasne jos vise jer nemajuu nikakvu flotu za ambicioznu mrezu koju pokrivaju. Ne moze se mnogo dobrog , u komercijalnom smislu, reci za ovu kompaniju osim sto je iskolovao generacije dobrih pilota koji sada lete u svetskim kompanijama i omogucio deci zaposlenih i drugih 'budza' da besplatno obidju svet i u komunizmu i danas. Zato se i bore ko ce da vodi ovu firmu.

lespa

pre 10 godina

Drugovi i drugarice nazovimo našu aviokopmaniju SRBA (Serbian Airlines), taman ce biti kombinacija nostalgije i novog imidza. Jos druga Srbu za direktora...ma idi...

munZ

pre 10 godina

Pridev "jugoslovenski" je umro u politici i biznisu (zato ne žalim "Jat"), a u redu je u kulturi i sportu, jer tu postoji kontinuitet. Imamo "Jugoslovensko sportsko društvo Partizan", "JDP" i sl. Možda je prikladnije "južnoslovensko", ali to je stvar semantike. Ako su ovi pridevi i institucije preživele devedesete, sada počinju da opet imaju smisla i imače ga sve više. Meni se to ne sviđa, nisam fan suseda (pogotovo onog zapadnog), ali konstatujem da je neminovno.

Slivester

pre 10 godina

U ovoj propaloj Srbiji danas školovana omladina, ako uopšte i ima posao, ima stravično niži životni standard od njihovih neškolovanih baba i deda u Titovo vreme. A njuške koje im uređuju život se i ne trude da prikriju svoj primitivizam, bahatost, nesposobnost, lopovluk.

Jugoslavija je za Srbiju NAUČNA FANTASTIKA. Ovi koji patološki mrze Jugoslaviju su u stvari najveći autošovinisti koji postoje na ovoj planeti, toliko ubijeni u pojam da ne znaju ni šta su imali, pa šta su izgubili. Da bogda imao pa nemao.

Smrt fašizmu, sloboda narodu.

Master Kenobi

pre 10 godina

Ma nek mu daju ime Air Serbia, i da se sa time zavrsi unitenje juznoslovenskih naroda koje je zapoelo 1934 a koje smo svi mi pripadnici nosecih "naroda i narodnosti" svesrdno pomogli. Od jednog juznoslovenskog plemena nastalo je oko 500 nacionalnosti koje nema ni u Rusiji ni Americi a imaju 20 puta vise stanovnika. Svi se delimo na "nase i njihove", sto bi rekao Nele Karajlic "SAO 7-mi sprat", i eto dokle smo dogurali - do ivice gladi...Dzaba vam i Jadran, i more, i planine, i Skadarlija, i zelenilo, i Bascarsijki cevapi, i Trepca, i Prespansko jezero kad je mudrosti malo bili i malo ostalo. Sva pamet je sada u Torontu, Albukerkiju, negde "Bogu iza tregera" jer ne zeli da gleda besmislene podele, nemastinu, zluradost...

bogumil

pre 10 godina

tako smo i pričali za fudbalsku reprezentaciju,samo da izbacimo hej sloveni i bićemo prvaci sveta.vreme je najbolji demanti.ono je svidelo se to nekome ili ne bila država a ovo što je ostalo od nje samo okupirane teritorijice.hajde sad svi u kafanu da zapevamo od topole...ili ne može nam niko ništa...a posle trk u banku stiže rata ili kod todorića na parizer.

Rasha

pre 10 godina

A da neko porazgovara sa marketing stručnjacima pre nego sto se odluče za ime? Nekako mi deluje da ni Jugoslav ni Serbian nisu baš ispravne odluke nakon decenija negativne kampanje. JAT je samo nastavio tradiciju Aetoputa, osnovanog 1927. godine. Ubeđen sam da "Aeroput, since 1927" može da se iskoristi daleko bolje.

Goran

pre 10 godina

Autosovinisti, Jugonostalgicari,Srbo-gradjanisti: Jeste li vi uopste svesni koliko vas Hrvati ne mrze--nego sazaljivo preziru zbog vaseg slindranja o Jugoslaviji. Od onog gordog naroda, koji ce da resi krizu u Jugoslaviji po kratkom postupku, do sake melanholicnog jada u 20 godina. Tuga.
ps Joking About Time-e, to je bio brand!

dijaspora

pre 10 godina

ja hocu Jugoslaviju, briga me sta ignoranti misle, moramo zajedno, mi slaveni protiv ovih neprijateljski manipulatora sto samo gledaju svoju gu.icu i to na stetu nasu!
(znalac, 5. jul 2013 23:25)

U redu je to, komsija, sto ti hoces Jugoslaviju. Problem je samo sto pod tim mi "slaveni" treba da se podrazumeva da opet par miliona Srba strada da bi neki drugi slaveni opet jednog dana pevali hvala Nemackoj. E pa dosta je bilo. Valjda su Srbi konacno nesto naucili, da ne bi ponavljali razred.

jugo nostalgija

pre 10 godina

Jos jedan jugonostalgicni tekst u nasem stilu, jer samo mi Srbi i dalje zalimo za Jugoslavijom dok svi drugi gledaju napred i guraju dalje.
Jat je simbol kasnjenja i losih aviona, ako ta reputacija treba da se promeni - super! Time slotovi Jata su vec sada bzvz jer uvek polece/slece u sred dana, a dva leta subotom za London sa razmakom od 40min su dokaz idiotizma.
Ja sam rodjena u Jugoslaviji ali nje nema vec dugo, pomirite sa sa tim i move on!

zlatiborac

pre 10 godina

Dosta vise sa Jugoslavijom. Evo vam samo par komentara Hrvata da se uverite sta oni misle o bivsoj "domovini":
"Meni je razumljivo da građani Srbije, BiH i sl. Jugoslaviju gledaju sa nostalgijom budući da spominjanje sunca, borova, šuma valova podsjeća na bolje dane (dane kad se išlo na odmor u Hrvatsku na more, kad se imalo za sitna zadovoljstva), ali građani Srbije moraju razumjeti da građane Hrvatske isto to ne podsjeća na ništa jer to imaju na raspolaganju i danas (ako ne i više). Njih zasigurno miris bora ne podsjeća na zimovanje u Šumadiji ili Kosovu jer, oni su zimovali i zimuju u Sloveniji, Austriji kao i prije 30 godina. U Srbiju se išlo jednom, ili čak nijednom u životu, dok su građani Srbije u velikom broju dolazili u Hrvatsku. Jednostavno, Srbija i ostatak Juge (minus Slo i Hrv) imaju taj osjećaj nostalgije što je razumljivo, dok morate razumjeti da Hrvati nimalo ne žude za Jugom ("ljepotom" Srbije, BiH, Kosova, Makedonije...). Dobrodošli, ali znajte da ste došli u drugu (i drugačiju) državu". Ili:

"Deki, vidi koliko more imamo,a sabotirali smo Jugoslaviju. To nam je bravar dao, mogao je i vama dati barem do Kavlobaga, a mi mu rasturili životno djelo. Jel da je život okrutan? Evo jos jedan za kraj:

"srbi sanjate vi jugoslaviju a mi ćemo prema evropi pa dokle doguramo, jugoslavija nas nije nikad ni zanimala (bila nam je dobra dok nismo imali izbora) sad eto je vama zajedno sa olimpijskim medaljama, uživajte, pozdrav iz zg".

Dosade dokone

pre 10 godina

Ja ne znam šta je sporno u reči JUGO - SL(A)OVEN.
Mi i jesmo južni Sloveni. Valjda.
Već dugo godina ni NE POMISLIM na SFRJ kada je ta reč u pitanju!!

J.M.

pre 10 godina

Ono sto je razlikovalo Srbiju od ostale jugoslovenske zajednice je sto je zadrzala jugoslovenska imena. To cini Srbiju velikom I civilizacijski superiornom drzavom na ostalom bracom.Oko se odrekne I toga upasce u paspazjeniju ostalih.

Nadam se da u Srbiji ima vizionara koji ce ovo shvatiti.Kako vrijeme prolazi jugoslovenska ideja ce dobijati na znacaju.Nacionalizam na Balkanu nije bilo tesko zapaliti, ali se on nema cime vise hrahiti.I vrapci na grani znaju da bi nam bilo bolje da smo sacuvali demokratsku zajednicu.Zemlju ravnopravnih naroda.Kako ce ta ideja postajati sve jaca, postavice se pitanje zasto je i Srbija, unistila ono sto joj je nekada bilo sveto I sto je branjeno krvlju njenih sinova.Daj Boze da se Srbija otrijezni i da shvati velika djela njenih predaka.Ubijanje imena JAT je ubijanje najboljeg sto Srbija u sebi bastini.

Lazy Joe

pre 10 godina

Duh slovenski jednom za svagde treba isterati iz tela Srbije. Da se ja pitam ja bi zabrano pominjanje jugoslovenstine zakonom. Samo napred, neka se zove kako god hoce samo da ne asocira na Jugoslaviju.

Pedja

pre 10 godina

JAT je prestao da bude skracenica i promenio ime 2003. u Jat airways. Dakle, od tada je imenica a ne skracenica.
"Novo preduzeće neće imati pravo na idealna vremena sletanja i poletanja na svetskim aerodromima koja je imao Jat." Ovo naravno nije tačno, jer će novoosnovano preduzeće biti pravni sledbenik Jat airwaysa i njegovih slotova.

Miki

pre 10 godina

Ti ces meni Vucicu da menjas JAT u Air Serbia i slicno i dizes pritisak, nikad vise neces moj glas dobiti a glasacu za tvoju konkurenciju.
Dok ti nisu ni pelene menjali, ta kompanija je sletala od Los Andjelesa do Sidneja.
Nacionalne kompanije se gase svuda u Svetu a ti kreiras novu, sto dovoljno govori o tvojoj strucnosti a usput ime ne predstavlja vise znacenje Jugoslavije, vec brend kompanije.
Imas i Aer Lingus, Iberia, Tarom, Sabena(Air Brussels), Lufthansa, Aeroflot,Viasa,KLM,Garuda i gomilu ostalih nacionalnih, kojima nije ime zemlje glavno u imenu.
Pao si u mojim ocima, glas vise nikad neces videti a ne bih ti ni seo vise nikad u tu tvoju novu kompaniju, principi su principi.

dijaspora

pre 10 godina

Dokle vise jugonostalgije. Menjajte ime sto pre, kasnite vec 22 godine.
I kakav je JAT brend? To za slotove mislim da nema nikakve veze sa formalnim imenom kompanije.
A zamislite samo neki veliki svetski aerodrom (Frankfurt, Atlanta, Singapur, Peking,...) a tamo Boing 777 sa logom SERBIAN Airways :)
Zar to ne bi bilo zaista sjajno!

Serbinho

pre 10 godina

To je kada kod nas kafe kuvarica resava drzavne probleme.
Air Serbia kao brend ne vredi nista a JAT vredi vec nesto.
Kompanije su imale razlicite periode kroz istoriju, pa tako i Cehoslovacka vise ne postoji, ali je CSA preziveo sa istim imenom.
Vucicev potez mi se uopste ne dopada, podseca na klasicno menjanje istorije i rusenje spomenika, sto znamo da primecujemo kod drugih.
Ako kompanije izgubi i te slotove, to znaci da je najbolje onda istu ugasiti, umesto sto se ozivljava klinicki mrtav pacijent.
S

4 S

pre 10 godina

ime jednog proizvoda, firme itd kreira tim strucnjaka iz oblasti marketinga uzimajuci u obzir pravila trzista. kod nas za ovako nesto dovoljan je i jedan sveznajuci politicar.

glasac ds-a

pre 10 godina

I nek nestane! Imali i u nekoj ex yu republici da je ostala neka zaostavstina bivse drzave!? Batalite tu jugo nostlalgiju,ova drzava se sada zove Srbija(iskreno sam srecan zbog toga) i normalno je da se drzavna avio kompanija zove Air Serbia,a ne Jat.Dajte da idemo u buducnost a ne da se stalno vracam u proslost,pogledate gde su ostale ex yu republike,Hr je onomad usla u Eu,Slovenija odavno,dajte da i mi idemo napred a ne da se stalno bavimo ovakvim stvarima,sad bar znamo da smo svoji na svome.

Mik

pre 10 godina

Stvarno ne razumem čemu kuknjava oko promene imena - menjajte šta god treba samo da ova kompanija počne da funkcioniše kako treba! Moj drugar živi u Milanu, svakog vikenda putuje kući i u junu je izgubio 42 sata života čekajući zakasneli JAT-ov let. Sada leti Lufthanzom preko Minhena i stiže brže! Znači sve što treba!!!

Zoran

pre 10 godina

Nevrovatno koliko nepoznavanja cinjenica i propisa u svetskoj aviaciji se iskazuje u predlogu za promenu imena JAT, a da ne govorimo o buducim troskovima koje ce sve ovo da proizvede. Nadam se jedino da su direktori Etihada koji ce se isto sada pitati dovoljno pametni da ovo ne dozvole.

ex demokrata 1

pre 10 godina

Koliko je meni poznato ta Yugonostalgija je jedino ovde prisutna i jedino u Bgd. To mi je zanimljivo i nikako da razumem o cemu se radi i zasto insistiranje na pridevu Yugoslovenski?
Kada neko sa strane to posmatra,pomislio bi da mi imamo neke teritorijalne aapiracije prema nekim drugim drzavama ili da smo mazohisti pa placamo drzavna jasla nasim novcem a ona nose ime drzave koja ne postoji 20 godina?
Ako je rec o nekoj uspomeni onda se zna gde joj je mesto,ako je rec o nekom marketingu onda je to losa reklama,ako je rec o kadrovima koji su bili i ostali komunjare,koji su dobili funkcije i stanove u vreme Yu itd.onda mogu da razumem,ali ne razumem zasto mi moramo da placamo takve egzibicije ?!

Peca

pre 10 godina

Dodje tako Vucic na vlast i posle godinu dana odluci da promeni ime, koje je tu decenijama i koje nosi neko znacenje.
Mislim da bi trebao referendum a inace nisam za ovakav potez.
Vaznije po meni je to zasto karta iz Milana kosta preko 200 eura a sa Easyjet kosta vise nego upola manje i zasto letimo sa lowcost, umesto da nam mlati praznu slamu sa imenom Vucic.

milan

pre 10 godina

I fud reprezentacija je jedva cekala da se otarasi jugo simbola, pa su sada na razini farskih ostrva. Mozete vi dubit naglavu ali niko mi nece oduzeti detinjstvo i uspomene na SFRJ, u kojoj sam proveo od 1958 do 1979. Crknite od zavisti!!!

Aleksandar

pre 10 godina

Ni u jednoj republici bivse Jugoslavije vise nema preduzeca sa pridevom jugoslovenski. Ne znam zasto jedino Srbi i Srbija imaju tu tendenciju da robuju jednoj prevazidjenoj i mrtvoj ideji. Jugoslavije vise nema, ona je politicki mrtva i pripada istoriji. Zasto se stidimo da kazemo da je nesto srpsko, da nosi pridev srpski? Jedva cekam dan kada cemo nacionalnu kompaniju zvati Air Serbia. Batalite se vise Jugoslavije, nema je vise, nikada je vise biti nece, i to je to. Srbija je danas samostalna i priznata drzava. Jugoslavija je najveca istorijska greska i zabluda srpskog naroda, koja nas je kostala milione zrtava i zbog koje i danas imamo krizu identiteta, kao narod, kao nacija.

Fersho

pre 10 godina

Ljudi iz Etihada nisu nenormalni i ako oni preuzmu upravljanje firmom sigurno je nece preimenovati u imbecilno Air Serbia. Gadi mi se jugonostalgija i rado bih leteo pod drugim imenom (iako Jat nije vec dugo skracenica od jugoslovenski aerotransport), ali ovaj predlog toliko glupo zvuci da mi je neprijatno od same pomisli na njega. Ako Etihad ne dodje, sve je moguce, a samo je propast izvesna.

Zoki

pre 10 godina

Da se ja pitam, JAT bi ostao JAT, ali tvrdnja da "novo preduzeće neće imati pravo na idealna vremena sletanja i poletanja na svetskim aerodromima koja je imao Jat" jednostavno nije tačna. Promena imena kompanije ne utiče na njene slotove. Ono što bi uticalo bi bila promena sedišta kompanije.

M.J.Z.

pre 10 godina

Maltretirate jugosferama i drugim budalastinama.Otac mi je vodio KLM 36 godina,od 1956.pa je prirodno,pomagao u gradjenju Jat.Jat je poznat u tom Svetu,o kome vi valjda govorite,mjhedino po kasnjenjima.Nadimk,Jugoslovenska avio tragedijaa ja bih rekao,i komedija mu je dobro pristajao.O prepoznatljivosti govori i slucaj sa padom Adria air.na Korzici,svi stranci su tu nesrecu pripisali Jatu,naravno u prvi mah.U Svetu se mesaju Jal i Jat,to da,ali samo zbog naziva i loga.Inace Jat je logo menjao mnogo puta,kao i imne,samo je skracenica ostajala ista.Jat je imnao odliucan ketering na interkontinentalnim letovima.Njegoski prsut,kavijar,sve na izvoli,pa je tako let do,recimo Bangkoka bio pesma,ali i luksuz.Zahvaljujem Svimna koji su mi omogucavali kroz decenije da putujem besplkatno i Jatovim avionima.To je bio reciprocitet,ali na KLM sam,mahom leteo u ekonomnskoj klasi,ma u Jatu,uvek prvom,dok nijhe ukinuta.Voleo bih da u novoj firmi bude mesta za jatovski sarm,ali da bude i discipline.Manje droge i alkohola medju zaposlenimna bi tomne doprinelo.Srecno!

Arhimed

pre 10 godina

@podanik

To je rekao Abdulah Sidran. Zuko Dzumhur bi verovatno to isto rekao ali nije mogao jer je umro 1989. i imao je tu "srecu" da umre u drzavi koju je obozavao.

my way

pre 10 godina

Ko ce da investira u nesto cije samo ime odaje utisak nekog muzejskog relikta proslosti, a ne moderne kompanije. Ajde da razumem za kulturne institucije gde tradicija igra ulogu, ali nakon sto su Hrvati prisvojili film Neretvu mislim da je vreme da se naziv jugoslovensko brise i odatle. Nasa deca nisu duzna da budu ponizene zrtve nasih gresaka i iluzija i imaju pravo na svoje kao i svi ostali i da budu ravnopravni sa svima. Zasto njima da ostavljamo jos i ta imena i posao oko njihovih izmena, kao da nije dovoljno sto im ostavljamo posledice stvaranja zajednicke drzave i teskih zabluda i bajki u proslom veku?. A uopste nisam siguran da zbog promene imena kompanija gubi pravo na idelna vremena sletanja i poletanja, jer to nije novo preduzece kako u tekstu stoji.

Swedenonline

pre 10 godina

Umesto JAT da se zove SAT. Ako Alvirku nista nesmera da nedodje do zabune, jerbo i Mirko visoko leti. A cak bi ustedili i na izmeni kampanjskog materijala, samo prepravimo J u S, valja misliti ekonomski odrzivo :p

car

pre 10 godina

ostavite JAT na miru, to što morate da se dodvoravate Arapima jer ste im se prodali za šaku dolara ne daje vam za pravo da menjate JAT-u ime. JAT je srce Srbije.

СРБИНКО 036

pre 10 godina

југословенско никад више........само српско.........доста нам је лажног и лицемерног браства и јединства.......доста нас је коштало

Eli

pre 10 godina

Ime Air Serbia je odlicno. Avioni sa ovim imenom predstavljace ne samo zajednicku srpsko/arapsku kompaniju vec brendirace Srbiju. Inace je logicno da se nazivi koji sadrze u sebi jugoslovenski/a/o gase, jer te drzave vise nema.

batica

pre 10 godina

Da se ne lazemo, sve sto je i vredelo je iz perioda Jugoslavije. Promena imena JAT (Airways) koji odavno vec ne znaci Jugoslovenski aerotransport, vec rec koja simbolise tradiciju, u nekakv Air Serbia, koji uzgled i glupo zvuci, je totalni promasaj, s obzirom da je JAT bez obzira na sve teskoce, van zemlje i dalje vise prepoznatljiv (ako nista onda upravo po istoriji i tradiciji) nego sto ce to biti Air Serbia, za koji ce verovatno misliti da je neki low cost.

znalac

pre 10 godina

ja hocu Jugoslaviju, briga me sta ignoranti misle, moramo zajedno, mi slaveni protiv ovih neprijateljski manipulatora sto samo gledaju svoju gu.icu i to na stetu nasu!

Srbin

pre 10 godina

To samo mi srbi možemo da toliko zadržavamo duh jugoslovenstva i ako su svi drugi to odavno odstranili iz svog nacionalnog bića. Insistirati toliko na jugoslovenstvu i sve što nosi predznak JU može samo narod koji je mazohistički nastrojen. Ako je neko trebalo da rasuru jugoslaviju i sve što podseća na nju, onda smo trebali mi srbi to prvi da uradimo. Svi drugi su na Jugoslaviji profitirali samo smo mi srbi izgubili. A ovi koji pate za dobrim životom u vreme te Jugoslavije i sami dobro znaju da je to moglo trajati samo dok je Tito bio živ i da je to bila samo jedna veštači stvorena utopija. Cenu tog nerealno dobrog života sada svi plaćamo. Jat-u je odavno trebalo promeniti ime. Kakav bre bred kakvi bakrači.

au

pre 10 godina

Opcinjenost pucanstva jugosloventvom je neverovatna - u najboljim danima Jugoslavije JAT je znacio Joke About Time a danas su to jos unapredili pa kasne jos vise jer nemajuu nikakvu flotu za ambicioznu mrezu koju pokrivaju. Ne moze se mnogo dobrog , u komercijalnom smislu, reci za ovu kompaniju osim sto je iskolovao generacije dobrih pilota koji sada lete u svetskim kompanijama i omogucio deci zaposlenih i drugih 'budza' da besplatno obidju svet i u komunizmu i danas. Zato se i bore ko ce da vodi ovu firmu.

Slavko J.

pre 10 godina

Gotovo je sa Jugom. Jos neki naziv i zavrseno je. Prvi su je se odrekli oni kojima je najvise koristila a mi kojima je najvise zla nanela, zadnji.
Ocigledno i danas postoje neki koji bi sve dali samo da se ne spominje nista srpsko. Moze to da bude jugoslovensko (kukavicije jaje) ili bilo cije drugo, samo ne srpsko.

mistral

pre 10 godina

Dokle cemo biti Jugo nostalgicari?...Svi narodi bivse SFRJ su odvano shvatili u kojim drzavama zive i koju zemlju vole...samo mi jos mislimo da ce nekako magicno da se vrati Jugoslavija, i sjaj i ugled koja je uzivala u svetu - nece...sto pre to shvatimo moci cemo konacno da napredujemo kao narod i drzava...

dragan

pre 10 godina

Ovo uopste nije tacno. Etihad, Singapore Air, Emirates. Air Berlin - sve te kompanije su NOVE i nemaju probleme se "brendom". Uz to, KAKAV je brend bio taj Jat, pogotovu posle svega sto se desilo u Jugoslaviji? Ova jugonostalgija u Srbiji je stravicna i mediji je samo potpaljuju. Ljudi se odlucuju cime da lete na osnovu cena, komfora, pouzdanosti i povoljnosti leta (da li stizem na odrediste kad treba i u kratkom roku ili ne) - "brend" ima ulogu samo kod malogradjana.

podanik

pre 10 godina

izgubiti idealna vremena poletanja i sletanja na evropskim aerodromima samo radi promene prepoznatljivog imena JAT u bedno 'er srbija' je potez dostojan imbecila.
ali takvi i vladaju vec 20 godin (sa izuzetkom ubijenog dr djidjica).

sto rece zuko dzmuhur, da je sfrj bila i 100 x gora nego sto je bila, opet je bar 100x bolja od svega sto je posle nje nastalo na ovim prostorima!

pero

pre 10 godina

Ok, ne treba biti nostalgican da se vidi da sve sa pridjevom jugoslovenski zvuci dobro. Evo jos jedan primjer. Kada je reprezentacija Srbije promjenila plave dresove, ne samo da ne igra dobro, nego i izgleda jeftino. Svako ko se bavi marketingom reci ce vam da se dobitne kombinacije ne mjenjaju. Brand je bitan bez obzira kako se zove zemlja.

alimpije petronijevic

pre 10 godina

ne samo da treba zadrzati stari naziv, nego treba i vratiti stari logo jata. sve bivse jugoslovenske republike su pobegle od jugoslovenstva (i nas) kao od suge, pa se sada svaki prdez u hrvatskoj zove hrvatski prdez, a svaka buregdzinica u bosni, sehidsko bosanska. treba biti smeker i sacuvati barem nesto od bliske proslosti, nije valjda sve bilo naopako. gledam po evropi kompanije koje su osnovane pre par vekova i danas koriste isto ime. kod nas nista ne prezivi vise od pedeset godina. ili ih unisti svabo, ili pomodarski patriotizam.

munZ

pre 10 godina

Pridev "jugoslovenski" je umro u politici i biznisu (zato ne žalim "Jat"), a u redu je u kulturi i sportu, jer tu postoji kontinuitet. Imamo "Jugoslovensko sportsko društvo Partizan", "JDP" i sl. Možda je prikladnije "južnoslovensko", ali to je stvar semantike. Ako su ovi pridevi i institucije preživele devedesete, sada počinju da opet imaju smisla i imače ga sve više. Meni se to ne sviđa, nisam fan suseda (pogotovo onog zapadnog), ali konstatujem da je neminovno.

ja

pre 10 godina

Neverovatno da samo Srbi još uvek žive u Jugoslaviji, ostali su krenuli svojim putem još pre 20 godina...
Pa i novinar ovde spominje neku "najnoviju, skraćenu državu" ?????
Probudite se ljudi, ovo je naša država, jedna jedina. Hajde da radimo nešto i gledamo napred, a ne unazad. Može? E super, hvala!

Globo

pre 10 godina

Hvala Bogu da se neko setio da promeni ime avio kompaniji. Nikako ljudi da shvate da Jugoslavije više nema,da su Srbi sve činili da je sačuvaju, a prošli su kako su prošli. Okrenimo se Srbiji u svim segmentima pa i u tom. A to
što buduća kompanija neće imati raznorazne privilegije to se se ne sekirajte,samo neka uspešno i pošteno posluje i sve biće u redu. Srbija i Srbi treba sa gledaju svoje interese i prvenstveno da pomažu sami sebi.

21. vek

pre 10 godina

pridev "jugoslavenski" u biznisu ima samo negativno značenje, slagali se mi sa time ili ne.
isto to vredi i za pridev "balkanski".
naprosto označavaju nešto nazadno, zastarelo.
kao što je trabant (i yugo u americi) simbol za loš auto.
treba biti svestan realnosti a ne bežati od nje.
Sa druge strane u kulturi, jusgoslavenski označava nešto pozitivno jer je umetnost (naročito filmska) imala svoj vrhunac upravo u jugoslaviji.

idemo dalje

pre 10 godina

Šta se brinete za jat, jdp.. YU ovo YU ono, vreme briše sve. Budućnost je uveliko zakoračila. Mladi ispod 30 godina su potpuno ravnodušni prema ti yugonostalgičarskim patnjama. Mada ni ja sa 40 nisam nešto sklon yugonostalgiji. Kratko da bih se jasnije sećao. Bitno je da već jednom krenemo sa tog novog početka.

Vladimir / NL

pre 10 godina

Nije mi uopste jasno zasto im je ime smetalo!? JAT je besplatnoa reklama, originalnost, prepoznatljivost, kampanja, imidj, statement, logo i sve ostalo za sta trebaju desetine godina da se ugradi u svest ljudi! To ime je jedino sto je i vredelo u JAT-u! Trebali su da promene sve one amatere, arogantne i neskolovane necake i sestricine i ostalu nekompetetnu gamad! Sada su promenuli ime farme a zadrzali su istu zivinu i stoku!!!

lespa

pre 10 godina

Drugovi i drugarice nazovimo našu aviokopmaniju SRBA (Serbian Airlines), taman ce biti kombinacija nostalgije i novog imidza. Jos druga Srbu za direktora...ma idi...

Poštar

pre 10 godina

@alimpije petronijevic

Bravo za komentar. Da bi nas lakše prepoznali, predlažem naziv Air Srbistan. Novi vlasnici verovatno neće imati ništa protiv.

Marko Đojić

pre 10 godina

Lično mislim da treba da se promeni naziv kompanije. Postoji vise razloga za to, ali glavni je izgradnja imidza nacionalne kompanije. Sada treba biti pametan pa odluciti. AeroPut je staro ime i predstavljalo je tradiciju i pocetak komercijalne avijacije u regionu - svi se prepoznaju u tom imenu. Ako idemo na jos veci nacionalni-brending mozda Serbian Airways ili Serbian Airlines iskreno Air Serbia mi je malo nisko budzetni naziv - air berlin ryan air itd. Mislim da avioni ne trebaju da nose grb na repu, mozda neki simbol jedinstven za ovu lepu zemlju .....

kikile

pre 10 godina

"југословенско никад више........само српско.........доста нам је лажног и лицемерног браства и јединства.......доста нас је коштало"

hmh, sto se kostanja tice, mnogo vise je vredelo. jeste, bilo je sputavanja slobode govora, mada ni danas nije pametno "komentarisati" poneke ljude i poneke partije, pogotovo ako kao staaari komunisti drze i noz i kolac.
sto se cene tice, skupo je kostalo srbovanje (i jos uvek kosta (a bojim se da ce tek da kosta)), hrvatovanje, bosnarenje, crnogorcenje i razno drugo cepkanje i gledanje u svoj dzep, da samo neko ne uzme nesto odatle, pa makar i tri puta vratio.
jedino su mi nekako slovenci jeftino prosli. bar odavde, odakle ja gledam.

Turista

pre 10 godina

Koja crna Air Srbija??? To je pretpostavka? JAT ne postoji vec dugi niz godina i vec je promenjebo ime u Jat Airways... Izgubiti vremena koja trenutno ima je kao ugasiti kompaniju...

Dr. and Yu Patriot

pre 10 godina

Jos kao mali sam zavoleo i obozavao Jat. Kada sam bio ispod repa Boeinga 727 izgledalo mi je kao da sam na Marsu gledajuci rep i tri jaka motora. Nesto kasnije kada su stigli Boeng 737 (Jat ih je imao prvi u Evropi) srebrni i zaista prelepi, bio sam odusevljen voznjom u njima. Na zalost u Jatov Boeing 707 kao i Jatov DC 10 nisam nikada uspeo da udjem. 80tih aerodrom Beograd je bio centar sveta. Imao je dva dela za internacionalni saobracaj i domaci. Tu je svakakvog sveta moglo da se vidi. Svetski aerodrom u svakom smislu. Tu sam i prvi put video Qantas, mislim da je zadnji put bio na Surcinu 1990. Posto sam Serbocroat/Yu za mene emocionalno nije bilo vise mesta u SR/HR i otisao sam u USA. Na Chicaskom aerodromu saznao sam da je ime Jata stajalo sa svim najpoznatijim kompanijama 80tih. Nema ni jedne od bivsih Yu kompanija danas.
Na aerodromu kada raste uzbudjenje pred let mozemo videti ljude sa raznih kontinenata i kultura. Mozemo videti zapravo kako smo svi mi zapravo isti.
Porucite Vucicu i Nikolicu da malo vise budu nasmejani, zdravo je :)
Moj licni san je da Jat ima opet visokotrupne avione Boeing ili Airbus svejedno...

http://jetphotos.net/viewphoto.php?id=320027
http://www.flickr.com/photos/46423105@N03/5405012052/
http://i278.photobucket.com/albums/kk89/milosm011/JATDC10.jpg

nikola

pre 10 godina

Imena ne treba menjati ukoliko su to originalna imena. Ako je JDP osnovano i od pocetka se tako zove, tako treba i da ostane.
Ne stidite se svoje istorije, vec ucite od nje.

jugo iliti široko

pre 10 godina

Ne radi se o "Jugosferi", niti o "Jugonostalgiji". Pojam "jugoslovenski" ima malo dublje značenje. Etimološki, reč je o Južnim Slovenima, koji govore zajedničkim jezikom (uz razlike u dijalektima i narečjima), koji imaju zajedničku istoriju, kulturu, i koji su od 1918. do 1991. imali zajedničku državu. Ne vidim kako to može tek tako da se potre, snagom nečije (dnevno)političke volje. Pritom ne želim da govorim o budućnosti i bilo kakvim integrativnim perspektivama južnoslovenskih naroda. Budućnost će reći svoje, kada/ako za to dođe vreme.

Veliki brat

pre 10 godina

Ranije sam više puta imao iskustvo da u korespondenciji ljudi brkaju Serbian i Siberian, tako da će mnogi nedovoljno obrazovani po svetu pomisliti:
Air Siberian!

Goran

pre 10 godina

Autosovinisti, Jugonostalgicari,Srbo-gradjanisti: Jeste li vi uopste svesni koliko vas Hrvati ne mrze--nego sazaljivo preziru zbog vaseg slindranja o Jugoslaviji. Od onog gordog naroda, koji ce da resi krizu u Jugoslaviji po kratkom postupku, do sake melanholicnog jada u 20 godina. Tuga.
ps Joking About Time-e, to je bio brand!

J.M.

pre 10 godina

Ono sto je razlikovalo Srbiju od ostale jugoslovenske zajednice je sto je zadrzala jugoslovenska imena. To cini Srbiju velikom I civilizacijski superiornom drzavom na ostalom bracom.Oko se odrekne I toga upasce u paspazjeniju ostalih.

Nadam se da u Srbiji ima vizionara koji ce ovo shvatiti.Kako vrijeme prolazi jugoslovenska ideja ce dobijati na znacaju.Nacionalizam na Balkanu nije bilo tesko zapaliti, ali se on nema cime vise hrahiti.I vrapci na grani znaju da bi nam bilo bolje da smo sacuvali demokratsku zajednicu.Zemlju ravnopravnih naroda.Kako ce ta ideja postajati sve jaca, postavice se pitanje zasto je i Srbija, unistila ono sto joj je nekada bilo sveto I sto je branjeno krvlju njenih sinova.Daj Boze da se Srbija otrijezni i da shvati velika djela njenih predaka.Ubijanje imena JAT je ubijanje najboljeg sto Srbija u sebi bastini.

Tadija

pre 10 godina

Iskreno trebalo bi da se zapitamo da li je to pametno. Nisam jugonostalgicar nego praktičan. Ne ulazim ni u polemiku da li nam treba nacionalni avio prevoznik (ako to uopšte negde postoji osim u našim glavama, koliko i nacionalni dobavljač robe Miško) Mislim da ime JAT (ne pun naziv Jugoslovenski aero transport) kao brend ne bi trebalo menjati, jer ima tradiciju. Većina ljudi ne znam šta znači npr. KLM, ali zna za tu avio-kompaniju. To ne bi trebalo da bude politička odluka nego poslovna odluka. Koninklijke Luchtvaart Maatschappij N.V.(Royal Aviation Company), known by its initials KLM.

Bakster Stokman

pre 10 godina

Svi smo mi najpre bili Juzni Sloveni,sve kasnije tvorevine u obliku naroda su vestacke tvorevine koje su stvarali "jahaci naroda",feudalci koji su izdali ideju jednakosti prvih Juznih Slovena...nesto slicno se desilo i 90-ih...

Igor

pre 10 godina

Joke About Time, po tome je JAT, na žalost, bio poznat i izgradio brend.
Što se tiče idealnih vremena poletanja i sletanja, mislim da će o tome da se pozabavi Etihadov menadžment.

Danilo

pre 10 godina

JDP,za one koji ocigledno ne posecuju ovu ustanovu, i dalje gaji jugoslovensku kulturu. Jat moze da oznacava nesto drugo, npr slovo Jat -eto mesta za Srbovanje. A znate li sta znaci Quantas? Ja sam protivnik menjanja imena gradova, ulica, firmi jer mislim da je to slabost kada ne moze nista drugo da se promeni pizitivno u istim. Meni je zao i sto je Stark promenio znak. Ni u cemu nemamo tradiciju...

Miki

pre 10 godina

Ti ces meni Vucicu da menjas JAT u Air Serbia i slicno i dizes pritisak, nikad vise neces moj glas dobiti a glasacu za tvoju konkurenciju.
Dok ti nisu ni pelene menjali, ta kompanija je sletala od Los Andjelesa do Sidneja.
Nacionalne kompanije se gase svuda u Svetu a ti kreiras novu, sto dovoljno govori o tvojoj strucnosti a usput ime ne predstavlja vise znacenje Jugoslavije, vec brend kompanije.
Imas i Aer Lingus, Iberia, Tarom, Sabena(Air Brussels), Lufthansa, Aeroflot,Viasa,KLM,Garuda i gomilu ostalih nacionalnih, kojima nije ime zemlje glavno u imenu.
Pao si u mojim ocima, glas vise nikad neces videti a ne bih ti ni seo vise nikad u tu tvoju novu kompaniju, principi su principi.

dusan

pre 10 godina

Jugoslovenski aerotransport je promenio ime u JAT Airways i u tom imenu vec nema nista od Juge a ta promena jel kostala gubitak slotova? nisam primetio. Aj malo pojasnite to...

lazy houseboy

pre 10 godina

kao sto neko rece JAT vec 10god nije akronim vec "imenica" Jat. Ako vec treba promena naziva, vracanje u akronim (gde je J "Juznoevropski") bi bilo vrlo elegantno i pametno resenje. Troznakovna skracenica bi ostala smislena (umesto neke Q6X). Mladjim generacijama (onim koje ce da lete) Jugoslavija u emotivnom smislu ne znaci nista (SFRJ, Rimsko, Otomansko carstvo, Austrougarska, Pangea... sve im je to isto) a to sto mislimo da neko u svetu kad vidi JAT odmah misli negativno je jos jedan pokazatelj koliko smo umisljeni. O starom/novom Jat-u znamo samo mi sa ex-yu prostora i NIKO vise. Ja sam vrlo za promenu ali znacenja naziva "JAT", ne i samog naziva.

Slivester

pre 10 godina

U ovoj propaloj Srbiji danas školovana omladina, ako uopšte i ima posao, ima stravično niži životni standard od njihovih neškolovanih baba i deda u Titovo vreme. A njuške koje im uređuju život se i ne trude da prikriju svoj primitivizam, bahatost, nesposobnost, lopovluk.

Jugoslavija je za Srbiju NAUČNA FANTASTIKA. Ovi koji patološki mrze Jugoslaviju su u stvari najveći autošovinisti koji postoje na ovoj planeti, toliko ubijeni u pojam da ne znaju ni šta su imali, pa šta su izgubili. Da bogda imao pa nemao.

Smrt fašizmu, sloboda narodu.

milan

pre 10 godina

I fud reprezentacija je jedva cekala da se otarasi jugo simbola, pa su sada na razini farskih ostrva. Mozete vi dubit naglavu ali niko mi nece oduzeti detinjstvo i uspomene na SFRJ, u kojoj sam proveo od 1958 do 1979. Crknite od zavisti!!!

Lazy Joe

pre 10 godina

Duh slovenski jednom za svagde treba isterati iz tela Srbije. Da se ja pitam ja bi zabrano pominjanje jugoslovenstine zakonom. Samo napred, neka se zove kako god hoce samo da ne asocira na Jugoslaviju.

Dosade dokone

pre 10 godina

Ja ne znam šta je sporno u reči JUGO - SL(A)OVEN.
Mi i jesmo južni Sloveni. Valjda.
Već dugo godina ni NE POMISLIM na SFRJ kada je ta reč u pitanju!!

dijaspora

pre 10 godina

Dokle vise jugonostalgije. Menjajte ime sto pre, kasnite vec 22 godine.
I kakav je JAT brend? To za slotove mislim da nema nikakve veze sa formalnim imenom kompanije.
A zamislite samo neki veliki svetski aerodrom (Frankfurt, Atlanta, Singapur, Peking,...) a tamo Boing 777 sa logom SERBIAN Airways :)
Zar to ne bi bilo zaista sjajno!

Mladen

pre 10 godina

Jat kao rec 'jato' , kao grupa ptica na nebi , tako sam kao dete dozivljavao rec Jat . A sto se Jugo- firmi tice firma Jugotrejd je privatna i za sad im ne ide lose .

car

pre 10 godina

ostavite JAT na miru, to što morate da se dodvoravate Arapima jer ste im se prodali za šaku dolara ne daje vam za pravo da menjate JAT-u ime. JAT je srce Srbije.

jugo nostalgija

pre 10 godina

Jos jedan jugonostalgicni tekst u nasem stilu, jer samo mi Srbi i dalje zalimo za Jugoslavijom dok svi drugi gledaju napred i guraju dalje.
Jat je simbol kasnjenja i losih aviona, ako ta reputacija treba da se promeni - super! Time slotovi Jata su vec sada bzvz jer uvek polece/slece u sred dana, a dva leta subotom za London sa razmakom od 40min su dokaz idiotizma.
Ja sam rodjena u Jugoslaviji ali nje nema vec dugo, pomirite sa sa tim i move on!

bogumil

pre 10 godina

tako smo i pričali za fudbalsku reprezentaciju,samo da izbacimo hej sloveni i bićemo prvaci sveta.vreme je najbolji demanti.ono je svidelo se to nekome ili ne bila država a ovo što je ostalo od nje samo okupirane teritorijice.hajde sad svi u kafanu da zapevamo od topole...ili ne može nam niko ništa...a posle trk u banku stiže rata ili kod todorića na parizer.

Feliks

pre 10 godina

Jugoslavija - "Jugoremedija"ima neka tajna veza... Obe unistene od strane pohlepnih neznalica,prepunih demagoskih fraza o radnickom upravljanju a u sustini obuzetim primordijalnim srebroljubljem i gramzivoscu!Za propast Jugoslavije nije odgovaro niko...

dijaspora

pre 10 godina

ja hocu Jugoslaviju, briga me sta ignoranti misle, moramo zajedno, mi slaveni protiv ovih neprijateljski manipulatora sto samo gledaju svoju gu.icu i to na stetu nasu!
(znalac, 5. jul 2013 23:25)

U redu je to, komsija, sto ti hoces Jugoslaviju. Problem je samo sto pod tim mi "slaveni" treba da se podrazumeva da opet par miliona Srba strada da bi neki drugi slaveni opet jednog dana pevali hvala Nemackoj. E pa dosta je bilo. Valjda su Srbi konacno nesto naucili, da ne bi ponavljali razred.

Serbinho

pre 10 godina

To je kada kod nas kafe kuvarica resava drzavne probleme.
Air Serbia kao brend ne vredi nista a JAT vredi vec nesto.
Kompanije su imale razlicite periode kroz istoriju, pa tako i Cehoslovacka vise ne postoji, ali je CSA preziveo sa istim imenom.
Vucicev potez mi se uopste ne dopada, podseca na klasicno menjanje istorije i rusenje spomenika, sto znamo da primecujemo kod drugih.
Ako kompanije izgubi i te slotove, to znaci da je najbolje onda istu ugasiti, umesto sto se ozivljava klinicki mrtav pacijent.
S

Peca

pre 10 godina

Dodje tako Vucic na vlast i posle godinu dana odluci da promeni ime, koje je tu decenijama i koje nosi neko znacenje.
Mislim da bi trebao referendum a inace nisam za ovakav potez.
Vaznije po meni je to zasto karta iz Milana kosta preko 200 eura a sa Easyjet kosta vise nego upola manje i zasto letimo sa lowcost, umesto da nam mlati praznu slamu sa imenom Vucic.

Master Kenobi

pre 10 godina

Ma nek mu daju ime Air Serbia, i da se sa time zavrsi unitenje juznoslovenskih naroda koje je zapoelo 1934 a koje smo svi mi pripadnici nosecih "naroda i narodnosti" svesrdno pomogli. Od jednog juznoslovenskog plemena nastalo je oko 500 nacionalnosti koje nema ni u Rusiji ni Americi a imaju 20 puta vise stanovnika. Svi se delimo na "nase i njihove", sto bi rekao Nele Karajlic "SAO 7-mi sprat", i eto dokle smo dogurali - do ivice gladi...Dzaba vam i Jadran, i more, i planine, i Skadarlija, i zelenilo, i Bascarsijki cevapi, i Trepca, i Prespansko jezero kad je mudrosti malo bili i malo ostalo. Sva pamet je sada u Torontu, Albukerkiju, negde "Bogu iza tregera" jer ne zeli da gleda besmislene podele, nemastinu, zluradost...

Aleksandar

pre 10 godina

Ni u jednoj republici bivse Jugoslavije vise nema preduzeca sa pridevom jugoslovenski. Ne znam zasto jedino Srbi i Srbija imaju tu tendenciju da robuju jednoj prevazidjenoj i mrtvoj ideji. Jugoslavije vise nema, ona je politicki mrtva i pripada istoriji. Zasto se stidimo da kazemo da je nesto srpsko, da nosi pridev srpski? Jedva cekam dan kada cemo nacionalnu kompaniju zvati Air Serbia. Batalite se vise Jugoslavije, nema je vise, nikada je vise biti nece, i to je to. Srbija je danas samostalna i priznata drzava. Jugoslavija je najveca istorijska greska i zabluda srpskog naroda, koja nas je kostala milione zrtava i zbog koje i danas imamo krizu identiteta, kao narod, kao nacija.

my way

pre 10 godina

Ko ce da investira u nesto cije samo ime odaje utisak nekog muzejskog relikta proslosti, a ne moderne kompanije. Ajde da razumem za kulturne institucije gde tradicija igra ulogu, ali nakon sto su Hrvati prisvojili film Neretvu mislim da je vreme da se naziv jugoslovensko brise i odatle. Nasa deca nisu duzna da budu ponizene zrtve nasih gresaka i iluzija i imaju pravo na svoje kao i svi ostali i da budu ravnopravni sa svima. Zasto njima da ostavljamo jos i ta imena i posao oko njihovih izmena, kao da nije dovoljno sto im ostavljamo posledice stvaranja zajednicke drzave i teskih zabluda i bajki u proslom veku?. A uopste nisam siguran da zbog promene imena kompanija gubi pravo na idelna vremena sletanja i poletanja, jer to nije novo preduzece kako u tekstu stoji.

zlatiborac

pre 10 godina

Dosta vise sa Jugoslavijom. Evo vam samo par komentara Hrvata da se uverite sta oni misle o bivsoj "domovini":
"Meni je razumljivo da građani Srbije, BiH i sl. Jugoslaviju gledaju sa nostalgijom budući da spominjanje sunca, borova, šuma valova podsjeća na bolje dane (dane kad se išlo na odmor u Hrvatsku na more, kad se imalo za sitna zadovoljstva), ali građani Srbije moraju razumjeti da građane Hrvatske isto to ne podsjeća na ništa jer to imaju na raspolaganju i danas (ako ne i više). Njih zasigurno miris bora ne podsjeća na zimovanje u Šumadiji ili Kosovu jer, oni su zimovali i zimuju u Sloveniji, Austriji kao i prije 30 godina. U Srbiju se išlo jednom, ili čak nijednom u životu, dok su građani Srbije u velikom broju dolazili u Hrvatsku. Jednostavno, Srbija i ostatak Juge (minus Slo i Hrv) imaju taj osjećaj nostalgije što je razumljivo, dok morate razumjeti da Hrvati nimalo ne žude za Jugom ("ljepotom" Srbije, BiH, Kosova, Makedonije...). Dobrodošli, ali znajte da ste došli u drugu (i drugačiju) državu". Ili:

"Deki, vidi koliko more imamo,a sabotirali smo Jugoslaviju. To nam je bravar dao, mogao je i vama dati barem do Kavlobaga, a mi mu rasturili životno djelo. Jel da je život okrutan? Evo jos jedan za kraj:

"srbi sanjate vi jugoslaviju a mi ćemo prema evropi pa dokle doguramo, jugoslavija nas nije nikad ni zanimala (bila nam je dobra dok nismo imali izbora) sad eto je vama zajedno sa olimpijskim medaljama, uživajte, pozdrav iz zg".

M.J.Z.

pre 10 godina

Maltretirate jugosferama i drugim budalastinama.Otac mi je vodio KLM 36 godina,od 1956.pa je prirodno,pomagao u gradjenju Jat.Jat je poznat u tom Svetu,o kome vi valjda govorite,mjhedino po kasnjenjima.Nadimk,Jugoslovenska avio tragedijaa ja bih rekao,i komedija mu je dobro pristajao.O prepoznatljivosti govori i slucaj sa padom Adria air.na Korzici,svi stranci su tu nesrecu pripisali Jatu,naravno u prvi mah.U Svetu se mesaju Jal i Jat,to da,ali samo zbog naziva i loga.Inace Jat je logo menjao mnogo puta,kao i imne,samo je skracenica ostajala ista.Jat je imnao odliucan ketering na interkontinentalnim letovima.Njegoski prsut,kavijar,sve na izvoli,pa je tako let do,recimo Bangkoka bio pesma,ali i luksuz.Zahvaljujem Svimna koji su mi omogucavali kroz decenije da putujem besplkatno i Jatovim avionima.To je bio reciprocitet,ali na KLM sam,mahom leteo u ekonomnskoj klasi,ma u Jatu,uvek prvom,dok nijhe ukinuta.Voleo bih da u novoj firmi bude mesta za jatovski sarm,ali da bude i discipline.Manje droge i alkohola medju zaposlenimna bi tomne doprinelo.Srecno!

Mik

pre 10 godina

Stvarno ne razumem čemu kuknjava oko promene imena - menjajte šta god treba samo da ova kompanija počne da funkcioniše kako treba! Moj drugar živi u Milanu, svakog vikenda putuje kući i u junu je izgubio 42 sata života čekajući zakasneli JAT-ov let. Sada leti Lufthanzom preko Minhena i stiže brže! Znači sve što treba!!!

Rasha

pre 10 godina

A da neko porazgovara sa marketing stručnjacima pre nego sto se odluče za ime? Nekako mi deluje da ni Jugoslav ni Serbian nisu baš ispravne odluke nakon decenija negativne kampanje. JAT je samo nastavio tradiciju Aetoputa, osnovanog 1927. godine. Ubeđen sam da "Aeroput, since 1927" može da se iskoristi daleko bolje.

Putnik

pre 10 godina

Sada vec verujem da je samo pitanje dana da Etihad ozvanici ugovor. Letovi iz\za Zapadnu Evropu se vode kao JU*** i kao Etihad**** na svim evropskim aerodromima; verovatno je vec nesto potpisano ali se samo u Srbiji drzi u tajnosti. Inace kod nas se u dolascima i odlascima nigde ne spominje Etihad :)

i tako...

pre 10 godina

Neka preimenuju "Jat" u sta god im je srcu milo - u celoj prici jedino je bitno da naprave preduzece koje je odrzivo na trzistu, da vec jednom prestanemo da iz svojih dzepova pokrivamo 10-20 miliona € njihovih dugovanja i to godisnje!

Fersho

pre 10 godina

Ljudi iz Etihada nisu nenormalni i ako oni preuzmu upravljanje firmom sigurno je nece preimenovati u imbecilno Air Serbia. Gadi mi se jugonostalgija i rado bih leteo pod drugim imenom (iako Jat nije vec dugo skracenica od jugoslovenski aerotransport), ali ovaj predlog toliko glupo zvuci da mi je neprijatno od same pomisli na njega. Ako Etihad ne dodje, sve je moguce, a samo je propast izvesna.

ex demokrata 1

pre 10 godina

Koliko je meni poznato ta Yugonostalgija je jedino ovde prisutna i jedino u Bgd. To mi je zanimljivo i nikako da razumem o cemu se radi i zasto insistiranje na pridevu Yugoslovenski?
Kada neko sa strane to posmatra,pomislio bi da mi imamo neke teritorijalne aapiracije prema nekim drugim drzavama ili da smo mazohisti pa placamo drzavna jasla nasim novcem a ona nose ime drzave koja ne postoji 20 godina?
Ako je rec o nekoj uspomeni onda se zna gde joj je mesto,ako je rec o nekom marketingu onda je to losa reklama,ako je rec o kadrovima koji su bili i ostali komunjare,koji su dobili funkcije i stanove u vreme Yu itd.onda mogu da razumem,ali ne razumem zasto mi moramo da placamo takve egzibicije ?!

glasac ds-a

pre 10 godina

I nek nestane! Imali i u nekoj ex yu republici da je ostala neka zaostavstina bivse drzave!? Batalite tu jugo nostlalgiju,ova drzava se sada zove Srbija(iskreno sam srecan zbog toga) i normalno je da se drzavna avio kompanija zove Air Serbia,a ne Jat.Dajte da idemo u buducnost a ne da se stalno vracam u proslost,pogledate gde su ostale ex yu republike,Hr je onomad usla u Eu,Slovenija odavno,dajte da i mi idemo napred a ne da se stalno bavimo ovakvim stvarima,sad bar znamo da smo svoji na svome.

Swedenonline

pre 10 godina

Umesto JAT da se zove SAT. Ako Alvirku nista nesmera da nedodje do zabune, jerbo i Mirko visoko leti. A cak bi ustedili i na izmeni kampanjskog materijala, samo prepravimo J u S, valja misliti ekonomski odrzivo :p

Pedja

pre 10 godina

JAT je prestao da bude skracenica i promenio ime 2003. u Jat airways. Dakle, od tada je imenica a ne skracenica.
"Novo preduzeće neće imati pravo na idealna vremena sletanja i poletanja na svetskim aerodromima koja je imao Jat." Ovo naravno nije tačno, jer će novoosnovano preduzeće biti pravni sledbenik Jat airwaysa i njegovih slotova.

Ilija Cvorovic

pre 10 godina

(dusan, 5. jul 2013 18:51)

Ni "Air Serbia" ili kakogod da je predlog za ime nove kompanije verovatno nece izgubiti slotove ukoliko ne zatrazi i promenu koda JU sto je kod jos od originalnog JAT-a. Ali ukoliko zatraze promenu tog koda, svi slotovi ce biti izgubljeni.

Zoki

pre 10 godina

Da se ja pitam, JAT bi ostao JAT, ali tvrdnja da "novo preduzeće neće imati pravo na idealna vremena sletanja i poletanja na svetskim aerodromima koja je imao Jat" jednostavno nije tačna. Promena imena kompanije ne utiče na njene slotove. Ono što bi uticalo bi bila promena sedišta kompanije.

4 S

pre 10 godina

ime jednog proizvoda, firme itd kreira tim strucnjaka iz oblasti marketinga uzimajuci u obzir pravila trzista. kod nas za ovako nesto dovoljan je i jedan sveznajuci politicar.

Zoran

pre 10 godina

Nevrovatno koliko nepoznavanja cinjenica i propisa u svetskoj aviaciji se iskazuje u predlogu za promenu imena JAT, a da ne govorimo o buducim troskovima koje ce sve ovo da proizvede. Nadam se jedino da su direktori Etihada koji ce se isto sada pitati dovoljno pametni da ovo ne dozvole.

Arhimed

pre 10 godina

@podanik

To je rekao Abdulah Sidran. Zuko Dzumhur bi verovatno to isto rekao ali nije mogao jer je umro 1989. i imao je tu "srecu" da umre u drzavi koju je obozavao.